ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

03 вересня 2015 року, 16 годин 08 хвилин

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, депутати, час перерви завершився, прошу  заходити в зал для продовження нашої роботи. Секретаріат Верховної Ради, прошу повідомити  депутатів про початок нашої роботи. Голів фракцій  і секретаріати, я прошу закликати депутатів в зал.

Шановні колеги, нас недостатньо для продовження роботи. Я прошу голів фракцій депутатів закликати в зал. Будь ласка.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

16:14:11

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу займайте свої місця. Ми розпочинаємо… (Шум у залі)

Шановні колеги народні депутати, займіть, будь ласка, свої місця у залі. Для реєстрації прошу підготувати і включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі Верховної Ради України. Будь ласка.

 

16:15:01

Зареєструвалося -316

Шановні колеги, я отримав заяву двох фракцій – фракції "Самопоміч" і Радикальної партії – з проханням відповідно до Регламенту оголосити перерву. Але вони просять замінити перерву на виступ з трибуни Верховної Ради. Будь ласка. Олег Ляшко.

 

16:15:36

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги народні депутати, зараз у Печерському районному суді міста Києва, сумнозвісному Печерському районному суді, який був оплотом банди Януковича, сьогодні цей суд продовжує фальсифікувати кримінальні справи, переслідувати українських патріотів уже в інтересах нової влади. Сьогодні на лаві підсудних по сфальсифікованому, наголошую, по сфальсифікованому, абсолютно необґрунтованому звинуваченню перебуває Богдан Тицький молодий двадцятилітній хлопець, учасник Революції гідності на Майдані, був поранений на Грушевського, потім 8 місяців у Пісках воював, на фронті, захищаючи нашу рідну країну. Зараз йому позбавляють можливості надати йому медичну допомогу. Хоча у хлопця у трьох місцях зламана рука. Зараз його обвинувачують у тому, що він начебто був учасником заворушень подій під Верховною Радою, хоча жодних доказів з цього приводу немає. Мій колега, народний депутат Ігор Мосійчук, який приїхав до Печерського районного суду для того, щоб вимагати надання медичної допомоги Богдану Тицькому, на нього було здійснено напад "Беркутом" і застосовано фізичну до народного депутата. В які часи  ми повернулися? В які часи ми повернулися? Я дивлюся на цю картинку сьогодні, і це мені нагадує найгірші, найжахливіші часи реакції банди Януковича, коли підсудним політв'язням не надавали допомоги, позбавляли можливості лікарів добратися до них.

Тому, користуючись нагодою, я звертаюсь до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Шановний Арсене Борисовичу, будь ласка, дайте доручення чи команду можливість лікарям надати медичну допомогу Богдану Тицькому, який зараз перебуває у Печерському районному судді вкрай важкому  стані. Дайте можливість надати цю допомогу. І прошу, вимагаю об'єктивного, справедливого розслідування звинувачень висунутих проти Богдана Тицького та інших громадян України. Лише об'єктивне розслідування. Ми вимагаємо припинити фальсифікації, надумані звинувачення, необґрунтовані переслідування так, як це було за часів Януковича. Ми вимагаємо, щоб сьогодні нова влада, нинішня влада не робила те, що робив Янукович. Надайте допомогу Богдану Тицькому. Припиніть чинити напади на опозиційних народних депутатів. Припиніть переслідувати опозиційних політиків і громадських діячів. Інакше погано закінчите. Я вас попереджаю. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошую вечірнє засідання Верховної Ради відкритим.

Шановні колеги, ми зупинились з вами на проекті закону щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мереж і індустріальних парків в Україні. В нас не було забезпечене результативне голосування і ми домовилися про те, що ми на вечірньому засіданні розпочнемо нашу роботу з голосування за цей проект закону. Зараз я поставлю його на голосування в другому читанні і в цілому. Фактично ми пройшли процедуру, передбачену Регламентом, щодо другого читання і застережень не було. Тобто було повне сприйняття цього проекту закону в редакції комітету.

Шановні колеги, я прошу, займіть свої місця, будь ласка, для голосування, мова йде про закон 2844. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні).

Готові голосувати, колеги, в другому читанні і в цілому? Я поставлю на голосування зараз пропозицію сигнального голосування і після того ми зможемо вже перейти до результативного голосування.

І так, колеги, 2844 проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні) (2844). Голосуємо. Сигнальне голосування. У другому читанні та в цілому. Це сигнальне голосування. Будь ласка.

 

16:20:32

За-198

У нас немає необхідної кількості голосів.

Будь ласка, запросіть народних депутатів до зали. Будь ласка, дві хвилини Віктор Галасюк, голова комітету нагадає суть закону. Будь ласка, керівники фракцій запросіть депутатів до зали Верховної Ради України.

 

16:21:05

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги народні депутати, наполегливо звертаюсь до вас з проханням підтримати законопроект 2844 в другому читанні та в цілому. Що це дає? Це створює реальний інструментарій для України сьогодні для залучення інвестицій в реальний сектор економіки. Для залучення в Україну нових заводів, нових технологій, створення нових робочих місць.

Шановні колеги! Зверніть, будь ласка, увагу на один з ключових моментів, в чому полягає роль цього законопроекту? Коли ми з вами говоримо про децентралізацію, то децентралізація – це не просто передача відповідальності на місця. Це передача на місця повноважень, це передача на місця ресурсів та надання регіонам можливості, інструментів для залучення інвестицій, для створення нових робочих місць, для започаткування нових виробництв, для випуску експорту орієнтованої продукції з високою доданою вартістю, а не просто для експорту сировини.

Тому, шановні колеги, закликаю вас підтримати цей надзвичайно важливий законопроект, який включений до переліку пріоритетів плану законодавчого забезпечення реформ, який ми спільно з вами тут узгодили.

Цей законопроект підтримується галузевими асоціаціями, він підтримується і відпрацьовувався в тісній співпраці з міжнародними експертами. І він створює реальні можливості для того, щоб сьогодні Україну почали розглядати для того, щоб розміщувати тут інвестиції.

Чи вирішує він повністю питання інвестиційного клімату? Безумовно ні, це п'ять відсотків того, що ми з вами маємо зробити для того, щоб стати конкурентними в порівнянні з Польщею, Словаччиною, Туреччиною, Малайзією. Але, якщо ми з вами не будемо робити цих кроків, ми назавжди залишимося інвестиційним аутсайдером. Для того, щоб стати частиною Європи, реально, а не тільки політично, не тільки географічно, ми маємо приймати такі закони як цей, про індустріальні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Будь ласка,  я прошу, ще раз, займіть свої місця у залі Верховної Ради, приготуйтесь до голосування. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні). Готові голосувати, колеги? Давайте сигнальне – у другому читанні та в цілому щодо розвитку індустріальних парків.

Будь ласка, шановні колеги, у другому читанні сигнальне і в цілому – розвиток індустріальних парків в Україні. Це друге читання, сигнальне голосування.

 

16:24:03

За-212

212 голосів. Є голоси? Є голоси.

Будь ласка, займіть свої місця. Колеги, голосуємо в другому читанні та в цілому проект Закону про індустріальні парки. Голосуємо № 2844 в другому читанні і в цілому. Голосуємо.

Голосуємо, колеги, в другому читанні та в цілому.

 

16:24:39

За-223

Колеги, пропозиція: голосувати в другому  читанні та в цілому проект Закону про зняття  регуляторних бар'єрів – уважно слухайте! – для розвитку мережі індустріальних парків  в Україні. Напряму пов'язаний закон зі створенням робочих місць.

Колеги, готові голосувати? У другому читанні та  в цілому – 2844. Прошу голосувати. За повернення  до цього  закону  голосуємо, за  повернення.

 

16:25:34

За-226

Повернулись. Кожний голос на рахунку. Колеги, кожний голос на рахунку.

2844 – питання зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків.  Готові голосувати?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У другому читанні та в цілому. Голосуємо в другому читанні  та в цілому.

У другому читанні та в цілому.

 

16:26:07

За-218

Пропозиція наступна, шановні колеги: повернути в комітет для підготовки до  повторного другого читання.

У комітет для  повторного другого читання, прошу голосувати. 

У комітет для повторного другого читання. Підготовки до другого читання. До другого читання повторного підготовка у комітет.

 

16:26:35

За-227

Дякую, рішення прийнято.

Да, шановні колеги… Андрій Володимирович Парубій, будь ласка, до слова.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

16:26:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу нагадати: зранку, коли ми затверджували порядок денний на цей тиждень, пленарний розклад, я вам повідомляв, що в той самий час проводиться Погоджувальна рада, яка визначає, які ще законопроекти буде пропозиція від Погоджувальної ради включити в сьогоднішній розклад дня.

І за рішенням Погоджувальної Ради хочу повідомити, що є прохання включити до порядку денного і розгляду законопроекти 3008 і 3007.

Хотів би пояснити, про що ці законопроекти і чому є необхідність їх включити сьогодні. Законопроект 3007 – це підготовлений Комітетом із  закордонних справ Постанова про звернення Верховної Ради  України до парламентів іноземних держав і Міжнародної парламентської асамблеї щодо порушення Російською Федерацією основоположних прав і свобод людини та посилання політичних переслідувань. Вона стосується ганебного політичного вироку стосовно громадян України Олега Синцова і Олександра Кальченка. І є необхідність чимшвидше прийняти це звернення до парламентів іноземних держав.

Другий законопроект теж потребує негайного розгляду. Він стосується внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації і проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Воно потребує негайного впорядкування, поскільки виборча кампанія розпочинається буквально із суботи, з 5 вересня.

Тому є велике прохання від Погоджувальної ради ці два законопроекти включити в порядок денний сьогоднішнього розгляду і сьогоднішнього дня. Ця позиція є узгодженою з усіма фракціями. Тому є прохання підтримати дану пропозицію.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Окремо, окремо голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Окремо, добре, окремо.

З вашого дозволу я поставлю спочатку на голосування законопроект 3007. Буду говорити про Сенцова законопроект – 3007, це Звернення Верховною Радою України до парламентів іноземних держав, це є постанова 3007. І я прошу включити її в порядок денний сьогоднішнього розгляду для прийняття рішення. Прошу голосувати, колеги. Прошу зайняти робочі місця і прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо 3007, голосуємо.

 

16:29:40

За-230

Рішення прийнято. Дякую за підтримку.

Наступний законопроект 3008, який вносить зміни... Законопроект щодо організації виборів – вкрай важливо для організаційного забезпечення, 3008 узгоджений на Погоджувальній раді законопроект.

Шановні колеги, прошу підтримати внесення в порядок денний сьогоднішньої сесії для прийняття рішення законопроект 3008. Спочатку - сигнальне голосування.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

16:30:25

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні колеги, дозвольте декілька слів. Сьогодні народні депутати України звернулися з тим, що це питання – неврегульоване. Тобто коли громади об'єдналися добро вільно, треба їм оголосити вибори. І є певні проблеми, де ці вибори з суб'єктивних причин не оголошуються, наприклад, обласною радою Тернополя просто не оголошуються. Сільські громади прийняли рішення, а обласна рада не оголошує.

І тому депутати від "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" працювали дуже об'єктивно і депутати з "Самопомочі", "Батьківщини", депутатських груп і фракцій для того, щоби дати можливість ЦВК приймати це рішення – призначити нові вибори. Для чого? Для того, щоб вони відбулися в день виборів, коли в нас будуть місцеві вибори. Це абсолютно технічне рішення, реалізація прав громад, тому і виник цей законопроект.

Мною було прийнято рішення утворити таку робочу групу, яка тільки що напрацювала рішення з цього приводу,  і зробили цей проект гарним, якісним і працюючим документом. Мова йде про те, що ЦВК зможе оголосити вибори в цих малих громадах новоутворених в день виборів місцевих.

Тому є пропозиція наступна. Зараз включити його у порядок денний для прийняття рішення. Я просив би колег, хто готував це рішення, фракції відповідно оголосити про те, що це ваш продукт і ви підготували його прийняття.

Шановні колеги, зрозуміло 3008 суть? Прошу всіх, незалежно від політичних прапорів, підтримати цей проект рішення. Сигнальне голосування 3008 для включення для включення до порядку денного і прийняття відповідного рішення. прошу всі політичні партії і сили підтримати, дуже важливо, щоб він вступив в дію до 5 числа, тоді вони виходять в календарний план виборчої кампанії.

Будь ласка, займіть свої місця. Колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Включення в порядок денний для прийняття рішення. сигнальне голосування 3008, можливість проводити вибори місцевим громадам, 3008.

Голосуємо, сигнальне голосування, голосуємо.

 

16:33:19

За-212

212 голосів.

Шановні колеги, я через півгодини ще раз внесу цю пропозицію, але я прошу ще раз, попрацюйте, будь ласка, з депутатами фракцій, поясніть суть цього питання. Добре?

Під час доповіді ви почуєте суть закону.

Шановні колеги! Закон 1831 – проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

16:34:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! По порядку денному переходимо до другого наступного питання, це можливо одне з найважливіших питань, які сьогодні розглядає Верховна Рада України, яке довго готувалось, довго дебатувалось. І я ставлю на розгляд в другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення, номер 1831. І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар Вікторію Петрівну. Будь ласка.

 

16:35:30

СЮМАР В.П.

Дякую.

Шановні колеги! До вашої уваги, до другого читання Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики було підготовлено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості медіавласності. Авторів депутатів Княжицького та Денисенко.

Насправді надзвичайно важливий законопроект. Фактично мова іде про черговий дуже серйозний крок України у реформуванні галузі масмедіа і у виконанні Україною своїх зобов'язань перед цілою низкою міжнародних організацій, зокрема, Радою Європи.

Що передбачає цей документ. Ми з вами в цьому залі зробили надзвичайно багато кроків для забезпечення прозорості влади, для забезпечення прозорості парламенту. Тут мова йде про прозорість саме засобів масової інформації, для того аби суспільство і держава Україна мала всю інформацію про кінцевих бенефіциарів та весь ланцюг власності засобів масової інформації, зокрема, електронних ЗМІ, тобто телебаченні і радіо.

Фактично законопроектом передбачено, що засоби масової інформації будуть оприлюднювати цю інформацію на сайтах, а також надавати її до Нацради, зокрема, для переліцензування і взагалі, для прозорості цієї інформації.

Загалом до комітету надійшло 153 правки народних депутатів. З них 46-ть було враховано, 28-м враховано частково, 79-ть відхилено, оскільки з них 2 правки були подані з порушенням строків.

В результаті комітет розглянув всі ці правки і ухвалив Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні прийняти цей законопроект в другому читанні та в цілому у редакції комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, зараз ми перейдемо до обговорення. Я прошу всіх надзвичайної уваги і дисципліни під час обговорення важливих законопроектів. Отже, йдемо по правках.

3-а – народний депутат Мороко. Чи наполягає? Ні. Не наполягає.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Наполягає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:37:36

МОРОКО Ю.М.

Уважаемые коллеги! По логике законотворчества, этот законопроект, вообще-то, по сути, должен быть снят с рассмотрения. Да тема актуальная. Но сам законопроект не актуальный. Потому что его главная новация обязанность раскрывать конечных бенефициаров уже реализована в Законе Украины 1701 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів).

И этот закон обязывает все без исключения, все юридические лица до 25 сентября подать государственному реестратору информацию о своих конечных бенефициарах.

А вторая часть этого законопроекта, она определяет массу терминов, которые уже определены в других законах и которые противоречат этим законам.

Поэтому закон не актуальный и его правильно было бы снять вообще с рассмотрения еще в первом чтении. Но в первом чтении он был принят без рассмотрения, с нарушением грубым Регламента.

Я настаиваю на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

16:38:51

СЮМАР В.П.

Я вам хочу повідомити, що в міжнародній практиці медіа законодавство регулюється особливими законами саме через те, що на відміну від інших бізнесів медіабізнес вважається соціально відповідальним і передбачає певні особливості, які можуть не стосуватися інших бізнесів.

Зокрема в цьому законі є досить неприємна норма, ну, для частини членів, очевидно, вашої фракції, які є медіавласниками, а зокрема право реєструвати власність медіа в офшорах. І очевидно, що в цьому дуже не зацікавлені сьогодні власники медіа, які в такий спосіб приховують цю інформацію і дадуть нам чергові "Рога і копита ЛТД", зареєстровані в якійсь офшорній зоні.

Тому я думаю, що законопроект навпаки надзвичайно актуальний. І сьогодні ми тут побачимо, що тут буде відстоювати український парламент. Чи інтереси суспільства, журналістів і держави Україна, і інформаційної безпеки в тому числі. Чи інтереси кількох власників ЗМІ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Отже, 3 поправка, народний депутат Мороко. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

16:40:13

За-62

Дякую. 5 поправка, народний депутат Червакова наполягає? Червакова не наполягає, дуже добре.

6-а, народний депутат Мороко наполягає? Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:40:29

МОРОКО Ю.М.

Я не совсем понимаю, почему отрасль телевидения, телекоммуникаций должна регулироваться совершенно отдельными законами, если Закон 1707 говорит о всех, без исключения, юридических лицах? В чем особенность телевизионной отрасли, мне не совсем понятна.

Я наполягаю на том, чтобы была проголосована моя поправка.

 

16:41:02

СЮМАР В.П. Я пояснюю. Тому що він передбачає зокрема регулювання, яка відповідальність наступає за ненадання цієї інформації, яка є суспільно важливою. І ця категорія є так само в системі права.

Прошу… комітет просить не підтримувати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, шановні колеги, хто підтримує поправку номер 6 народного депутата Мороко, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

16:41:33

За-29

29 – "за", рішення не прийнято. Не встигли, кажуть.

Поправка 10, Мороко. Чи наполягає? Наполягає. Включіть мікрофон.

 

16:41:45

МОРОКО Ю.М.

Скажите, пожалуйста, чем, допустим, не важна для населения банковская деятельность? Почему она отдельным законом не регулируется? Или теплоснабжение, энергоснабжение, все остальные отрасли, что, они не значимы для общества и для населения? Почему именно эта медийная составляющая? Потому что ответ один: это политическое давление на средства, независимые средства массовой информации. Это подготовка откровенная к выборам. Сейчас, в данном случае, к местным выборам. Для того, чтобы зажать и проконтролировать средства массовой информации.

 

16:42:34

СЮМАР В.П.

Знаєте, я не знаю, яким чином оприлюднення інформації про власника або імені цього власника може бути тиском на засоби масової інформації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, хто підтримує поправку номер 10 народного депутата Мороко, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

16:43:00

За-21

21 – "за", рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка номер 13, Кондратюк. Чи настоює? Не настоює, дуже добре.

14-а, Червакова Ольга. Не наполягає.

16-а, Червакова. Не наполягає.

17-а, Мороко. Не наполягає. Добре.

22-а, Мороко. Не наполягає? Не наполягає.

23-я, Кондратюк. Не наполягає.

24-а, Червакова. Не наполягає.

28-а, Мороко. Не наполягає.

29-а, Кондратюк. Не наполягає.

31-а, Мороко. Не наполягає.

32-а, Ільюк. Не наполягає.

33-я, Кондратюк. Не наполягає.

34-а, Шинькович. Не наполягає.

36-а, Княжицький. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон Миколі Княжицькому. Будь ласка.

 

16:44:07

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановний головуючий, там я, там ще до 35-ї було, руку тримали. Зверніть, будь ласка, увагу, а тоді я по 36-й виступлю. Ось Богдан Онуфрик народний депутат.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 35 поправка. Будь ласка, включіть мікрофон депутат Онуфрик.

 

16:44:26

ОНУФРИК Б.С.

Так прошу, шановний головуючий, прошу поставити на підтвердження поправку номер 35. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція від народного депутата поставити на підтвердження 35 поправку. Я дуже прошу голову комітету прокоментувати.

 

16:44:48

СЮМАР В.П.

Колеги, ну, не проста це поправка, оскільки вона, в ній йдеться про те, що органам державної влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам і пов'язаним з ними особами забороняється бути власниками ЗМІ.

Комітет вирішив врахувати цю поправку, дехто вважає її дискримінаційною. Як визначиться зал в даному випадку, на ваше визначення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу приготуватись до голосування. Є від народного депутата наполягання поставити на підтвердження 35 поправку. Отже, хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати і підтвердити 35 поправку народного депутата Сюмар. Будь ласка, прошу взяти участь в голосуванні і прошу голосувати.

 

16:45:49

За-144

Не набрало необхідної кількості голосів дане рішення. І я повертаюсь до 36 поправки, принципової поправки, бо йдеться про власність інформаційних… державою-агресором власність. І я надаю слово Миколі Княжицькому. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:46:12

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Це надзвичайно важлива поправка, дуже важлива.

Шановні колеги, мова в ній іде про те, що юридичним і фізичним особам, які є резидентами країни, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, а також юридичним особам учасниками акціонерами яких є такі юридичні або фізичні особи на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами телерадіоорганізацій забороняється. Мені здається, це логічна і правильна поправка. Тому що, коли ми державі-агресору дозволятимемо володіти нашим обмеженим державним частотним ресурсом, то яких санкцій ми можемо вимагати від заходу, і як можемо вборонити власну країну. Дуже прошу всіх підтримати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, вікторія.

 

16:47:05

СЮМАР В.П.

Комітет, відверто кажучи, 153 поправки, це був продукт серйозного компромісу. Через те комітет, власне, пропонував її відхилити. Але, я думаю, зараз зал має визначитися так само окремо в цьому, дійсно, достатньо принциповому питанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, надзвичайно важлива поправка. І знову ж таки, напевно, одна з найважливіших, яка надає право резидентам держави-агресора, держави-окупанта мати вплив на інформаційну безпеку нашої держави. Тому я дуже прошу всіх колег, хто є в кулуарах, зайти в такі моменти і вирішується доля безпеки країни. А інформаційна безпека – одна з найважливіших ланок нашої безпеки. Я прошу народних депутатів зайти в зал і підготуватися до голосування.

І я ставлю на голосування поправку номер 36 народного депутата Миколи Княжицького, і закликаю її підтримати. Отже, поправка 36, Микола Княжицький, голосуємо, підтримуємо, голосуємо.

 

16:48:18

За-206

Не встиг представник Президента. Його позиція є просто визначальною. І я дуже прошу ще раз закликати зал, народних депутатів. І я… згідно Регламенту, до поправок ми не маємо повертатися.

Я прошу сконцентруватися депутатів, я прошу зайти в зал, хто не є в залі.

Шановні колеги, прошу не виходити, а заходити в зал. Йдеться про інформаційну безпеку нашої країни. Я прошу зайняти робочі місця.

Я ще раз ставлю на голосування поправку 36 авторства народного депутата Миколи Княжицького. Прошу взяти участь в голосуванні. Прошу голосувати. 36. Прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо, колеги.

 

16:49:28

За-209

Згідно Регламенту, ми не проводимо обговорення.

Товариство, я з вашого дозволу, по завершенню обговорення всіх поправок буду закликати повернутися знову на її розгляд.

Далі йдемо по наступних. Я, як головуючий, обіцяю автору поправки, що ми по завершенню всіх поправок повернемось до цієї 36 поправки. А на той час я закликаю, пане Микола, депутатів в зал закликати, зібрати, щоб були голоси. Дуже вам дякую.

38 поправка. Гуляєв.

По фракціях. Пане Микола, я з вашого дозволу ще раз наголошую, згідно Регламенту, в нас не проводиться під час правок обговорення. Ми по цьому пункту, завершився всі правки, повернемось і будемо обговорювати, я це обіцяю і зроблю для цього все можливе.

А зараз ми йдемо по Регламенту, наступні поправки. Дякую вам.

Отже, 38-а, народний депутат Гуляєв. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

40-а, Левченко. Чи наполягає? Будь ласка, включіть мікрофон, Юрій Левченко мікрофон.

 

16:50:56

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Моя поправка схожа до тієї, яка нещодавно розглядалася, яка була настільки ганебно провалина. Поправка моя стосується того, щоб заборонити юридичним та фізичним особам, які є резидентами Російської Федерації брати участь у створенні і управлінні нашими засобами масової інформації. Також юридичними особами України, засновниками яких є юридичні або фізичні особи Російської Федерації. Також юридичним особам України кінцевим вигодоодержувачем є іноземні фізичні особи, якщо такі особи є резидентами держави, визнаної згідно нашого законодавства, державою агресором, тобто Російської Федерації.

Я звертаю увагу всіх присутніх, попри те, що Радикальна партія вийшла з коаліції, але в коаліції нібито до сих пір є 270 з чимось голосів. То як можна зараз не проголосувати за таку важливу поправку? Я не розумію, де всі гуляють, власне кажучи, чому у вас не вистачає голосів? Чому ви не можете набрати 226? В чому проблема? Проголосуйте за цей надважливий момент.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Вікторія Сюмар, прокоментуйте, бо тут є певні труднощі, зараз,  послухайте, будь ласка,  Вікторію Сюмар.

 

16:52:14

СЮМАР В.П.

Я насправді хотіла би дійсно повернутися і до 35 поправки, з вашого дозволу, бо вони є пов'язані, тому що мова тут йде про власність держави окупанта. Ми підтримали варіант комітетом про те, що юридичним особам та фізичним особам підприємцям зареєстрованих в офшорних зонах перелік, який затверджений Кабінетом Міністрів України забороняється мати право власності. Якщо ми підтверджуємо в даному випадку поправку Княжицького,  у нас вилучаються офшори. Відповідно, з голосу, вносимо пропозицію, яка може всіх об'єднати: заборона в офшорних зонах і країни держави-агресора. І таким чином ми можемо досягнути компромісу і з позиції…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Давайте сюди просто доєднаємо…

 

СЮМАР В.П. Я ж це і сказала.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! (Шум у залі)

Шановні колеги! Я знаю, що коли обговорювалось дане питання, власне, така пропозиція була об'єднуючою, щоб ми дали і неможливість резидента, який належить є в країні окупанта і в країною агресора, і через кому додати офшори. Це пропозиція, яку сформулювала голова комітету.

Але я думаю, ми маємо піти по  Регламенту: спочатку проголосувати  те, що дав Левченко, якщо  воно не набере більшості, потім – голосувати  ту, що запропонувала Вікторія Сюмар.

Давайте ми  пройдемо вашу, а потім чи хай зараз оголошують.

Пані Вікторія, чи  ви готові сформульовану пропозицію озвучити?

 

СЮМАР В.П. Так-так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо готові зараз, прошу озвучувати, якщо ні, через певну паузу.

Будь ласка.

 

16:54:05

СЮМАР В.П.

Я пропоную в такий спосіб,  в статті  12 частину другу викласти в такій редакції: "В Україні забороняється засновувати та брати участь в телеорганізаціях або провайдерах програмної послуги. Юридичним особам та фізичним особам підприємствах зареєстрованих в офшорних зонах, перелік яких затверджений  Кабінетом Міністрів  особам без громадянства. А також юридичним і фізичним особам, які є резидентами країни визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом. А також юридичними особами учасниками акціонерами, яких є такі  юридичні або фізичні особи на усіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами телеорганізації". Це об'єднані речі, які  в даному випадку по духу співпадають з поправкою Левченка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але наголосіть, ви вносите правки в яку поправку в 36 чи 40?

 

СЮМАР В.П. Я  все-таки пропоную, щоб це була 36 поправка. Тому що там у нас немає чіткості.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді, пане Юрій Левченко, з вашого дозволу, я ще раз поставлю 36 в тому формулюванні, які виклала Вікторія Сюмар, а потім перейдемо до вашої 40 поправки, щоб  зберегти послідовність.

Будь ласка, 30 секунд, Левченко.

 

16:55:16

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Я просто звертаюся до доповідача, якщо ви вже йдете на   правильний цей  крок також врахуйте момент з вигодо-одержувачем – те, що є в моїй поправці. Те, що ви тільки, що озвучили, там немає поняття кінцевих вигодо-одержувачів, якщо вони фізичні особи резиденти країни-агресора.

Також прошу вас ставити це – це ваш варіант. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Автору поправки чи не заперечує, він проти даного формулювання.

Будь ласка, 30 секунд, Микола Княжицький.

 

16:55:48

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Насправді, в тлумаченні – в термінологічному тлумаченні   закону є і це містить вигоду набувача.

В даному випадку я проти пропозиції Юрія Левченка додати це через кому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дуже попрошу, Вікторію Сюмар ще раз озвучити, і прошу всіх депутатів уважно слухати, бо зараз наше голосування буде дуже важливим. І прошу зайти в зал, хто знаходиться у кулуарах.

Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

16:56:13

СЮМАР В.П.

У статті 12 частину другу викласти в такій редакції: "В Україні забороняється засновувати та брати участь у телеорганізаціях або провайдерах програмної послуги юридичним особам та фізичним особам, підприємцям, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік який затверджений Кабінетом Міністрів України, а також особам без громадянств, юридичним і фізичним особам, які є резидентами країни, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, а також юридичним особам, учасником і акціонером яких є такі юридичні або фізичні особи на усіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами телеорганізацій і кінцевого вигодоодержувач".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, так виглядає, що дана пропозиція об'єднує зал. І з вашого дозволу я ще раз ставлю на голосування поправку 36 в редакції, яку щойно під стенограму озвучила голова комітету Вікторія Сюмар.

Шановні колеги,  прошу всіх підтримати поправку 36 в редакції, озвученій Сюмар. Прошу підійти до своїх робочих місць. Важливе принципове голосування.

Всі готові. Тоді голосуємо.

Хто "за", прошу підтримати і прошу проголосувати.

Будь ласка, голосуємо.

 

16:57:46

За-226

(Шум у залі) Шановні колеги, вітаю. Це справді принципове для інформаційної безпеки  країни наше рішення.

Вітаю вас із цією поправкою, дякую.

І тепер, пане Юрію, 40-у. Ви наполягаєте? Не наполягає пан Юрій.

Переходимо до наступної. 41-а, Ільюк, не наполягає.

42-а, Кондратюк, не наполягає.

45-а… (Шум у залі) Чому ви збиваєте роботу президії?

45-а, Кондратюк. не наполягає.

48-а, Княжицький. (Шум у залі)

Яка?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. 43-я.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 43-я – врахована частково, Червакова. Не наполягає. 43-я, не наполягає Червакова.

44-а, Мороко. Наполягає? Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:58:54

МОРОКО Ю.М.

Обращаю ваше еще раз внимание, что розкриття ведомостей про структуру власності уже передбачено законом України 1701: зазначені відомості видаються державному реєстратору та вносяться до відомостей, що містяться в ЄДРПО, який вже є публічно доступною інформацією.

И проблема не в опубликовании конечных бенефициаров, это правильная норма и она уже реализована в законе. Проблема этого закона в том, что там прописаны субъективные вещи, которые может делать Национальный совет, на его усмотрение телекомпания должна подавать справки, отчеты, звіти, которые Нацрада может принимать, а может не принимать и по-разному интерпретировать. В этом опасность кроется, а не в том, чтобы конечные бенефициары раскрыты, они уже и так предусмотрены законопроектом, законом 1707. И вы увидите, как дальнейшее все пункты этого закона подтверждают мою позицию, что Нацсовет получает полномочия не контрлиет….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вікторія.

 

17:00:07

СЮМАР В.П.

Ви знаєте, вам треба було прийти до нас на комітет і подивитися, як виписана, насправді, ця норма. В даному випадку, якщо ви надаєте об'єктивну інформацію, ніяких там довідок не потрібно. Єдине, що інструмент Нацради – це  тільки запити додаткові до органів влади, які вони можуть ухвалювати. Хоча були пропозиції, щоб Служба безпеки цю інформацію, зокрема, перевіряла. Цього всього немає. Винятково надали інформацію і оприлюднили її – несете за неї відповідальність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хто підтримує поправку 44 народного депутата Мороко, прошу проголосувати, будь ласка.

 

17:00:52

За-34

Не найшла достатньої підтримки дана поправка.

45-а, Кондратюк. Не наполягає.

48-а, Княжицький. Не наполягає.

49-а, Шинькович. Наполягає.

Будь ласка, включіть мікрофон. Народний депутат Шинькович.

 

17:01:14

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Шановні колеги, дуже коротко.

Мова іде про документи, які потрібно додавати під час подачі заяви на отримання ліцензії. Пропонується внести обов'язково вказувати осіб, які мають більше 10 відсотків в статусному капіталі з вказанням громадянства, і обов'язково указувати це те, про що ми вже голосували, кінцевих …. Одержувачів також з вказанням громадянства. Мова іде саме про документи, які додаються до заяви про видачу або продовження ліцензії.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прокоментуєте від комітету?

 

17:01:55

СЮМАР В.П.

Дуже просто.

Поправка була подана з порушенням строків, але всі ці речі, вони далі враховані насправді в тілі закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже,ставиться на голосування поправка 49 народного депутата Шиньковича.

Хто її підтримує, прошу проголосувати.

 

17:02:23

За-84

84 – "за".

Рішення не прийняте.

50-а, Мороко. Чи наполягає? Наполягає.

Будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:02:31

МОРОКО Ю.М.

Вот еще одна очередная поправка по тому поводу, что я говорю, что Национальный совет будет требовать массу дополнительной информации, которая уже предусмотрена. Телекомпания должна, як юридическое лицо, целостно закона 1701, подать это регистратору государственному и это публичная информация. Если эта публичная информация подана телекомпании один раз, в установленном порядке законом, зачем Национальный совет требует эту информацию подавать по 3 раза в год, чуть ли не каждый квартал? Это скрытая форма давления на средства массовой информации. В этом нет никакой необходимости, государственный регистратор подала телекомпания, як любое юридическое лицо, и этого достаточно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто підтримує поправку 50 народного депутата Мороко, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

17:03:44

За-36

36 – "за", рішення не прийняте.

53-я, Ільюк, не наполягає.

55-а, Сюмар, не наполягає.

56-а, Княжицький, не наполягає.

58-а, Кондратюк, не наполягає.

59-а, Кондратюк, не наполягає.

62-а, Кондратюк, не наполягає.

64-а, Сюмар, не наполягає.

66-а, Павленко, не наполягає.

68-а, Мороко, не наполягає.

81-а, Левченко, не наполягає.

82-а, Левченко, не наполягає.

83-я, Кондратюк, не наполягає.

89-а, Княжицький, не наполягає.

90-а, Червакова, не наполягає.

92-а, Ленський не наполягає.

93-я, Шинькович, не наполягає.

95-а, Гуляєв, не наполягає.

97-а, Червакова, не наполягає.

 

СЮМАР В.П. 96-а, наполягає Червакова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 96-а, наполягає голова комітету.

 

СЮМАР В.П. Оля, зняти поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  96 поправка, автор – Оля Червакова. Будь ласка.

 

17:04:57

ЧЕРВАКОВА О.В.

Шановні колеги! Ця поправка пропонує статтю 27 абзац третій доповнити після слів "акціонерного товариства" доповнити словами "крім публічних компаній". Ця поправка була помилково подана попередньою редакцією закону, в чинній редакції закону слів "акціонерних товариств" не існує. Тому я прошу зараз поставити на підтвердження цю поправку і провалити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Автор поправки Червакова просить її провалити. Тому ставиться на голосування 96 поправка народного депутата Червакова. Хто підтримує дану поправку прошу голосувати. Автор не підтримує. Будь ласка, голосуйте. 

 

17:05:56

За-16

16 – "за", поправка не пройшла, рішення не прийняте.

97-ма, Червакова. Не наполягає.

99-та, Княжицький. Не наполягає.

101-а, Іллюк. Не наполягає.

102-а, Червакова. Не наполягає.

110-а Княжицький. Не наполягає.

111-а, Іллюк. Не наполягає.

113-а, Княжицький. Не наполягає.

114-а, Мороко. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон. 114 поправка.

 

17:06:24

МОРОКО Ю.М.

Уважаемый председательствующий! Я обращаю ваше внимание на избирательность, которую вы называете "поправки".

Вы пропустили мою поправку 75, вы пропустили мою поправку 84, вы пропустили мою поправку 80. У вас… У нас что разные… 91-ю пропустили мою поправку. У нас что разные с вами тексты законопроекта? Так давайте сверим их. Откуда такая избирательность.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ж вам пояснюю. У мене є відзначені поправки, які відхилені, а ви називаєте ті, які частково враховані.

 

МОРОКО Ю.М.           Согласно Регламента… Вы согласно Регламента должны идти по каждой поправке, вне зависимости того, она учтена… врахована чи не врахована.

         И более того, мои поправки видхылени или враховани частково. Ну зачем же такая избирательность?

Поэтому с вашего позволения предоставьте мне, пожалуйста, 3 минуты на те 5 поправок, которые пропустили, и я должен свою позицию изложить по этим поправкам согласно Регламента.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Я ще раз хочу наголосити. Я оголошую ті поправки, які відхилені. Ті, які частково враховані, я не оголошую. Але кожен депутат може підняти руку, як це було не раз під час обговорення, і назвати будь-яку поправку, її на підтвердження будь-яку, кожен депутат може перебити ведучого і я тут же ставлю її на голосування.

І попрошу на другий раз беручи свою хвилину виступати по змісту поправки, а не робити філософські роздуми з приводу роботи президії.

Дякую вам.

Ми переходимо до наступної поправки.

118, Мороко.

 

17:08:12

МОРОКО Ю.М.

Эта поправка 75, врахована частково. Вы обязаны были ее спросить у меня есть ли у меня комментарии к этой поправке. Дайте, пожалуйста, возможность высказаться по этой поправке. Процедура залишення без розгляду заяви про видачу ліцензії на мовлення передбачено окремою статтею 29 Закону про телебачення і радіомовлення. Тому всі необхідні зміни слід надавати саме по цій статті. Запропоновані новації не несуть додаткового законотворчого навантаження щодо регуляторної діяльності Нацради.

Поэтому я прошу поставить на голосование поправку 75.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дуже добре, коли пропозиція правильно сформульована. Отже, є пропозиція від депутатів 75 поправку, яка врахована частково, поставити на те, щоб вона була врахована повністю. Я правильно сформулював? Дуже добре, ви правильно сформулювали думку и кожен може так сформулювати.

Отже, хто підтримує пропозицію народного депутата Мороко 75 поправку врахувати в повному об'ємі, а не частково, як зробив комітет, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

17:09:46

За-24

Рішення не прийнято. 119-а, народний депутат Павленко не наполягає.

120-а, народний депутат Мороко не наполягає. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон. Ви вже можете говорити, зосередьтесь, будь ласка.

 

17:10:02

МОРОКО Ю.М.

Да, сейчас, одну минутку. Прошу прощения. Вы же прыгаете с поправки на поправку, как можно работать в таком режиме? Я погоджуюсь з зауваженнями Головного науково-експертного управління Верховної Ради щодо неприпустимості прямого використання Національною радою з питань телебачення і радіомовлення прав Європейського суду з прав людини як джерела права та прийнятті своїх актів.

Тому що відповідно до статті 2 Закону України про Національну раду з питань радіомовлення, Національна рада керується Конституцією, Законом про телебачення і радіомовлення, цим законом, іншими законами. А врахування міжнародної практики Європейського суду Нацрада не має повноважень безпосередньо використовувати в своїй роботі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви наполягаєте на голосуванні?

 

МОРОКО Ю.М. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хто підтримує 120 поправку народного депутата Мороко, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

17:11:27

За-13

Рішення не прийнято.

123-я, Ленський. Не наполягає.

 

17:11:40

СЮМАР В.П.

Тут є технічна помилка. Я прошу для стенограми зафіксувати. З остаточної редакції комітету  потребують вилучення зміни до підпункту 10 пункту 1 розділу І частина перша, оскільки поправка номер 121 була підтримана комітетом. Тобто тут йдеться про альтернативні поправки, і відповідно річ треба технічно включити. Мова йде просто буквально про формулювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це означає непідтвердження?

 

СЮМАР В.П. Нічого не означає. Це означає: для стенограми це зафіксували, щоб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З ваших слів. Добре.

123-я, Ленський. Не наполягає.

124-а, Шинькович, Герега. Не наполягають.

125-а, Кондратюк. Не наполягає.

126-а, Мороко. Наполягаєте? Включіть мікрофон, будь ласка.

 

17:12:18

МОРОКО Ю.М.

Я, наверное, не буду больше мучить своих коллег народных депутатов. Потому что вижу, что в данном зале, к сожалению, аргументация не работает. Здесь руководствуются совершенно другими принципами. Я думаю, что эти принципы политические, конъюнктурные, может быть, корпоративные.

Поэтому я дальше не буду озвучивать свои комментарии к своим поправкам. Хочу обратить только внимание, что данный законопроект ничего не имеет, никакого отношения не имеет к прозрачности и открытости. Наоборот, этот законопроект максимально усиливает давление на средства массовой информации перед выборами, в том числе местными. Это не есть правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Як я розумію, ви не наполягаєте на голосуванні? Ні, не наполягає.

І 129-а, Ільюк. Не наполягає.

131-а, Мороко. Не наполягає.

132-а, Павленко. Не наполягає.

133-я, Гуляєв. Не наполягає.

136-а, Гуляєв. Не наполягає.

137-а, Ільюк. Не наполягає.

138-а, Павленко. Не наполягає.

139-а, Мороко. Не наполягає.

141-а, Княжицький. Не наполягає.

142-а, Мороко. Не наполягає.

143-я, Кондратюк. Не наполягає.

145-а, Мороко. Не наполягає.

146-а, Ленський. Не наполягає.

151-а, Павленко. Не наполягає.

152-а, Княжицький. Не наполягає. І таким чином ми пройшли всі поправки. Шановні колеги, я прошу народних депутатів зайти в зал і запросити в зал, надзвичайно важливий законопроект, який дає нам змогу звільнитись від інформаційного впливу на нашу країну агресора-окупанта, але також і олігархів, які часто працюють на агресора і працюють на окупанта. Тому я дуже прошу відповідально підійти до голосування за даний законопроект. Тому я прошу голів фракцій депутатів запросити в зал і зайняти робочі місця. Я даю ще хвилину на заключне слово голові комітету і прошу за той час закликати депутатів в зал. Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

17:14:49

СЮМАР В.П.

Я теж дуже прошу всіх своїх колег зараз прийти до зали, тому що, повірте, це та реформа, яку треба було робити вже надзвичайно давно. І це наше дійсно зобов'язання перед низкою міжнародних організацій, я можу читати ці міжнародні норми для моїх колег, які розповідають, що прозорість, принцип прозорості і підзвітності з якогось часу став у нас називатися тиском. Навпаки, це рівні правила гри для всіх корпоративних інтересів, які дуже не хочуть, щоб ця система почала працювати, щоб люди знали, хто стоїть за тим чи іншим телеканалом, які формують суспільну думку в Україні, суспільство має право знати. Держава Україна у вигляді незалежного регулятора Нацради так само має знати, щоб припинила бути ситуація, коли в нас працюють ЗМІ і невідомо, хто, власне кажучи, є їхнім власником, хто є засновником і чому вони годують тією чи іншою інформацією в Україні, а журналісти при цьому були абсолютно незахищеними, тому що вони і свої трудові права не можуть відстояти, і так само редакційна політика не розуміють, в який спосіб формується. Дуже прошу зробити, Верховну Раду, цей крок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, у війні, яка ведеться проти України, інформаційна складова є однією з найбільш вагомих складових. Ми робимо великий крок вперед по захисту інформаційної безпеки, по ліквідації в Україні іноземного і олігархічного впливу на наші канали.

Чи всі готові голосувати? Чи всі готові взяти участь у голосуванні? Тоді я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення) номер 1831 в другому читанні і в цілому. Прошу голосувати і прошу підтримати.

 

СЮМАР В.П. Голосування за закон. Андрій Анатолійович Кожем'якін, ми ваш голос потребуємо.

 

17:17:00

За-225

Не встигли депутати.

 

СЮМАР В.П. Я прошу повернутися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу попередити всіх: зараз ми повернемося  і проголосуємо. Прошу бути уважними. Голосуємо за повернення до голосування. Повернення до голосування. Будь ласка, голосуємо зосереджено, відповідально повернення до розгляду. Голосуємо. Будь ласка, голосуємо, підтримуємо.

 

17:17:39

За-231

213 – "за", ми повернулись. А тепер прошу зосереджено. Ставиться в другому читанні і в цілому проект закону 1831, в другому читанні і в цілому. Прошу підтримати. Голосуємо, будь ласка.

 

17:18:08

За-237

Рішення прийнято. Слава Україні!

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

17:18:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, є пропозиція… 

Ще раз опрацьовували питання закону 3008 – це проект закону, який регулює прийняття рішення про перші вибори  в об'єднаних громадах.

Я пропоную наступним чином. Зараз ми його обговорювати не будемо, включити його в порядок денний сесії для прийняття рішення. Його важливо прийняти тільки сьогодні, завтра він нікому не потрібен. Тобто якщо ми сьогодні не приймаємо з якихось причин, під час обговорення Руслан Сидорович буде доповідати. Там є дискусійна одна норма, як утворюється громада, визначимось і якщо буде політична воля, ми його приймемо, ні, на превеликий жаль, це загальнонаціональне питання, я вважаю, її дуже важливою.

Тому я зараз закликаю всіх зараз зайняти свої місця. 3008 прийняти, включити в порядок денний для прийняття рішення про вибори до об'єднаних громад. Немає заперечень? А під час розгляду буде доповідь, співдоповідь і тоді зрозуміємо позицію щодо голосування, хоча зразу почнемо його роздавати і люди почнуть читати.

3008. включення в порядок денний для прийняття рішення. Питання про перші вибори об'єднаних територіальних громад, які добровільно прийняли рішення про об'єднання. Готові голосувати, колеги? Запросіть депутатів, будь ласка. Давайте сигнальне для включення в порядок денний, а потім будемо обговорювати, подивитесь, ви бачите, кожен голос на рахунку. Якщо не буде консолідованої позиції, на превеликий жаль.

Ще раз кажу про те, що це абсолютно позитивне рішення, абсолютно.

3008 включення в порядок денний і для прийняття рішення. Прошу підтримати включення в порядок денний для прийняття рішення, 3008. Прошу голосувати. Це ж місцеве самоврядування, тут навіть політики немає. 3008, будь ласка, включення в порядок денний для прийняття рішення. Голосуємо, колеги.

Сигнальне голосування, включення в порядок денний. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати включення в порядок денний для прийняття рішення.

 

17:20:51

За-207

207. (Шум у залі) Так, 21, партія Ляшка – 0, "Батьківщина" – 1, "Відродження" – 1, "Воля народу" – 5. Це остаточна позиція фракцій?

Остаточна позиція вашої фракції? Це питання, колеги, дивіться – це питання не коаліції, це питання не опозиції – це дати людям право обрати свою владу на місцях.  (Шум у залі)

Громади, які оберуть… дивіться, відповідно до цього закону новоутворені громади приймуть рішення про обрання влади, вони зразу отримають прямий бюджет – зразу. Вони отримають свої доходи – одразу і жодних у них не буде обмежень – це справжні можливості цього реального місцевого самоврядування.

Шановні колеги! Микола Федорук, хвилину, будь ласка. Послухайте колегу Федорука, міський голова Чернівців був. Будь ласка. 

 

17:22:08

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати!  Ті, хто не підтримує цей законопроект просто забороняє громадам, які прийняли рішення вже об'єднатися, зекономити кошти, обрати своє керівництво саме під час виборів 25 жовтня цього року. І це незрозуміла позиція деяких колег, те, що вони гасять, просто знищують ініціативу людей. Це добровільне було прийнято рішення 102 громади, 500 населених пунктів хочуть об'єднатися, а ми що не дозволяємо їм? Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, давайте ще раз, 3008 щодо перших виборів в об'єднаних територіальних громадах. Прошу, народних депутатів зайняти свої місця. (Шум у залі)

 Прошу зайняти свої робочі місця. Готові? Готові? Голосуємо, колеги. Голосуємо, шановні колеги, нас же бачать ці, справді, ці 500 територіальних громад, нас бачать сьогодні і це рішення для них виключно.   

Прошу підтримати включення в порядок денний  3008 для прийняття рішення, давайте сигнальне ще раз. 3008 голосуємо, колеги. Голосуємо, колеги. Голосуємо колеги, прошу  підтримати.

 

17:23:47

За-212

Немає голосів.

0957, шановні колеги, проект Закону про електронну комерцію.

Дві фракції. Є заява про дві фракції оголосити перерву і замінити виступом, Леонід Ємець.

 

17:24:26

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги! Закон ніколи не має бути сам по собі. Закон ніколи не має бути просто текстом, суттю закону має бути справедливість і правда.

І в цій країні є коло осіб вина, яких ні в кого  не викликає сумніву. Але, на жаль, прокурора нездатна довести до логічного завершення справи проти них, прокуратура нездатна забрати  від них інструменти якими вони заробляють гроші, які йдуть сьогодні на підтримку  сепаратистів і на  знищення української держави.

І коли  прокуратура не здатна, ми з вами люди, парламентарі, обрані українським народом маємо взяти  цю роботу на себе.  Саме тому сьогодні наша колега, Тетяна Чорновіл, зареєструвала законопроект номер 3025 про Спеціальний режим конфіскації майна конкретного кола осіб.

Я зараз зачитаю це коло осіб,  це такі люди як: пан Янукович, пан Арбузов, пан Азаров, Азаров молодший, Богатирьова, брати Клюєві, Клименко, Курченко, Лукаш, Портнов, обидва Пшонки, Ставицький, Табачник, Царьов, Якименко, Янукович молодший, Захарченко, Кернес, Присяжнюк та Єфремов.       

Я вас дуже прошу включити даний законопроект  до порядку денного і поновити в цій країні справедливість.

Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги. Ми почули виступ, я прошу по апарату… займіть свої місця колеги.

Я прошу Апарату перевірити наявність висновку комітету, Головного науково-експертного управління  і мені доповісти.

3008, я так розумію… Є розуміння фракції, так? (Шум у залі) Нема розуміння? 3008. (Шум у залі) 

Колеги, поступила пропозиція ще "Народного фронту" і Блоку Порошенка  ще раз 3008 включити у порядок денний, наскільки я зрозумів. 3008… Займіть, будь ласка, свої місця, колеги.

3008, включення у порядок денний для прийняття рішення. Займіть  місця, запросіть депутатів, заспокойтесь. Втомились вже? Заспокойтесь, займіть свої місця.

Будь ласка, за включення до порядку денного і прийняття рішення, 3008. Колеги, прошу підтримати. Голосуємо, колеги, включення у порядок денний та прийняття рішення. Голосуємо, 3008. (Шум у залі) Нема, нема, це щоб… політична відповідальність кожного. Принаймні, я буду знати, що я зробив все. Що міг для  територіальних громад.

 

17:28:02

За-197

Немає.

Дякую, шановні колеги.

Проект Закону про електронну комерцію. 0957, доповідає Розенко Павло Олександрович. Прошу, друге читання. Будь ласка.

 

17:28:29

РІЗАНЕНКО П.О.

Вітаю шановних колег, вітаю депутатів! Вашій увазі пропонується  підготовлений у другому читанні проект Закону про електронну комерцію (номер реєстраційний 0957), підготовлений депутатом Бєльковою та групою авторів.

Даний законопроект підготовлений до другого читання разом з Національним банком, Антимонопольним комітетом України та в зв'язку із прийняттям Угоди про... ратифікацією Угоди про асоціацію, враховані в ньому положення директив ЄС 2000-31, директиви про електронну комерцію. До другого читання разом зі Національним банком, Антимонопольним комітетом, трьома депутатами подано 28 правок, 27 з цих право враховано, одна тільки  відхилена.

Нагадаю, що даний законопроект врегульовує такі фундаментальні речі в електронній комерції, як прирівнює електронну форму договору до паперової. Також законом захищаються права споживачів в електронній комерції і визначає відповідальність учасників відносин в сфері електронної комерції.

Прохання: підтримати проект закону підготовлений до другого читання з врахованими правка в цілому і прийняти в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте по поправкам і далі я поставлю пропозицію Леоніда Ємця на включення до порядку денного. Колеги, тут є тільки одна відхилена поправка номер 7, Данченко народний депутат. Не наполягає? Не наполягає. Тому є пропозиція, шановні колеги, є пропозиція зайняти свої місця, заспокоїтись. Колеги народні депутати, заспокойтесь, будь ласка.

Насправді, колеги шановні.... Шановні колеги, займайте свої місця, закон важливий щодо електронної комерції, який буде заощаджувати кошти  бюджету і максимально ефективно їх використовувати.

Але закон потребує вашої підтримки. І для цього я просив би всіх народних депутатів, керівників фракцій українського парламенту забезпечити присутність депутатів Верховної Ради на своїх робочих місцях.

Ще одна правка, будь ласка, Павло Різаненко і переходимо до голосування.

Увага!

 

17:31:18

РІЗАНЕНКО П.О.

Звертаю увагу колег, що після терміну, який визначений Регламентом для надання правок, коли було подано 28 і коли вже комітет прийняв рішення по даному законопроекту, надійшла ще одна правка від наших колег з фракції "Самопомочі". Я зачитаю цю правку і попрошу її підтримати, комітет не проти підтримки цієї правки, але вона не була верховна, так як надійшла вже після завершення роботи над законопроектом.

І так. Доповнити статтю 1 проекту, де вказана сфера застосування цього закону, частиною 4 такого змісту, пункт 4: "Норми цього закону застосовуються до діяльності іноземних об'єктів електронної комерції в частині реалізації ними товарів, виконання робіт, надання послуг покупцями, замовникам, споживачам на території України", параграф 2 у пункті 15 частини 1 статті 3 проекту, де вказано визначення терміну "суб'єкт електронної комерції", виключити слова "утворений відповідно до законодавства України". Комітет не проти даної правки і також її підтримує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Тепер займаємо свої місця.

Проект Закону 0957 про електронну комерцію. Друге читання. Є пропозиція прийняти в другому читанні та в цілому з пропозицією, яку озвучив щойно Павло Різаненко,  і також техніко-юридичними правками комітету.

Будь ласка, сигнальне голосування, електронна комерція. Прошу підтримати, друге читання в цілому. Голосуємо, електронна комерція, друге читання в цілому. Сигнальне, сигнальне голосування.

 

17:33:06

За-200

200 голосів в залі. По фракціям, будь ласка. "Блок Петра Порошенка" – 82, "Народний фронт" – 63, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 19, Радикальна партія – 0, "Батьківщина" – 13, "Відродження" партія – 1, "Воля народу" – 3.

Шановні керівники фракцій і груп, забезпечте присутність депутатів фракцій на своїх робочих місцях. Питання надзвичайно важливе.

Будь ласка, колеги, проект Закону про електронну комерцію, 0957, друге читання і в цілому. Сигнальне зараз буде голосування. Колеги, сигнальне голосування, 0957, електронна комерція, друге читання і в цілому. Сигнальне голосування. Давайте ще раз проголосуємо. Будь ласка, прошу підтримати цей проект Закону про електронну комерцію.

 

17:34:51

За-214

Заступник, будь ласка, заступник міністра економіки.

Ми не розглянули це питання на минулій сесії, важливе.

 

НЕФЬОДОВ М.Є.

Міністерство економіки підтримує даний законопроект і це консолідована думка Кабінету Міністрів. Ми вважаємо, що даний законопроект він справді наводить лад в секторі, який надзвичайно стрімко зростає. Ми не можемо не підтримувати ті сектори економіки які справді навіть в скрутній економічній ситуації можуть дати плюс, можуть створити нові  робочі місця. На кожній зустрічі з представниками ІТ-сектора, вони висловлювалися в підтримку даного законопроекту. Я дуже просив би вас підтримати цей законопроект і врешті вивести його із сірої, неврегульованої зони всю електронну комерцію в Україні.

Дуже вам дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зайняли свої місця.

0957 – в другому читанні та в цілому, про електронну комерцію. Прошу голосувати. Сигнальне голосування. 0957, сигнальне. Це було сигнальне. Ні. Сигнальне було. Сигнальне голосування в другому читанні і в цілому. Давайте подивимось. Давайте підтримаємо.

 

17:36:40

За-234

Шановні колеги, в другому читанні та в цілому з пропозицією, яку оголосив Павло Різаненко, прошу голосувати. В другому читанні і в цілому з пропозицією Різаненка. Голосуємо.

 

17:37:05

За-235

Закон прийнято, шановні колеги. Вітаю.

Колеги, пропозиція Леоніда Ємця: включення в порядок денний проект закону, реєстраційний номер 3025, в порядок денний. А далі будемо вже по його опрацюванню. 3025, пропозиція Леоніда Ємця. 3025. Голосуєм. Включення в порядок денний сесії.

 

17:37:48

За-198

74 – "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт" – 68, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 18, партія Олега Ляшка – 14, "Батьківщина" – 4, партія "Відродження" – 1, "Воля народу" – 0.

Пропозиція про включення до порядку денного 3025. Тетяна Чорновіл – автор закону.

Будь ласка, хвилину.

 

17:38:26

ЧОРНОВОЛ Т.М.

Я хочу вас закликати підтримати закон, бо запропонований дуже простий механізм повернення коштів, витягнутих з державного бюджету злочинним режимом Януковича та його поплічниками. Причому це дасть можливість негайно повернути мільярди в бюджет!

Ви, наприклад, знаєте, що у нас арештованих 1,8 мільярдів доларів облігацій тільки Януковича?! 1,8 мільярдів доларів облігацій, маєтки! Ви подивіться список тих людей, стосовно яких пропонується провести особливий режим спецконфіскації. Згадайте, які маєтки цих людей в Конча-Заспі! Згадайте Сухолуччя, згадайте Межигір'я, згадайте Пшонку по всій країні, згадайте Курченка!

Це якраз негайне повернення цих активів в державний бюджет. Причому, що я вам скажу, що механізм надзвичайно простий. Звернення Генпрокурора, 10 днів на розгляд суду - і ці кошти, ці мільярди в державному бюджеті!

Далі. Цей список осіб, це не весь список. Ви зауважте на пункті другому, де йдеться про осіб під санкціями, під санкціям ЄС, під санкціями США. І зауважу ще…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Колеги, автор закону виступила. 4025 закон. 20 секунд, будь ласка, завершуйте. Та це включення в порядок денний. Будете обговорювати. Буде перше читання, потім друге читання.

Будь ласка, Юрій Луценко, хвилину від фракції.

 

17:40:20

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Я просив би відкласти поточні справи і на секунду зосередитися на запропонованій Тетяною Чорновол законопроекті. Цей законопроект є справедливістю в концентрованому його виді. Юридично про нього можна буде говорити пізніше, коли ми приймемо його в першому читанні, потім внесемо поправки, в другому. Але те, що цей закон від нас вимагає країна. Забрати крадені в країни гроші і покласти їх нарешті в державну скарбницю – це очевидно.

Тому прохання включити це питання в порядок денний. Далі його проаналізувати на фракціях і комітетах і прийняти остаточне рафіноване юридичне рішення. Прохання – підтримати за політичне справедливе рішення про початок розгляду цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко, хвилина. Від фракції.

 

17:41:26

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, опозиційна фракція Радикальної партії. Наша фракція підтримуватиме цей законопроект, тому що ми вважаємо так само, що справедливість має бути відновлена, і вкрадені бандою Януковича мільярди мають служити людям, мають бути повернуті до державного бюджету. Ми наполягаємо від уряду після конфіскації цього майна і фінансових ресурсів усі украдені Януковичем кошти спрямувати на підвищення заробітних плат і пенсій, на підвищення рівня життя українських громадян. Адже кошти бандою Януковича були вкрадені в українських громадян, в бюджеті. Тому вони мають негайно повернутися до бюджету і служити людям, служити українському народу.

І, користуючись нагодою, оскільки колега Ємець знову зауважив неефективну роботу Генерального прокурора, наша фракція вимагає відставки Генерального прокурора Шокіна за неефективну роботу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка… Колеги, 3025, фракції, хто хотів, мав бажання, висловились. Включення до порядку денного, автор доповідала, фракції позиції висловили, прошу голосувати, прошу підтримати включення в порядок денний 3025 сесії. Голосуємо. 3025.

 

17:43:09

За-214

Зрозуміло. Немає голосів. Перенесемо голосування на завтра.

Шановні колеги, тут підходять колеги і кажуть, що про вибори до об'єднаних громад, що є ще необхідність, що вже провели якісь розмови. Це правда чи ні?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Да!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо є позиція фракції, що будуть голосувати, я знаю, "Батьківщина" не голосує.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Голосуємо і набираємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, насправді, дивіться, я про що хочу сказати. Якщо ми зараз це рішення сьогодні не приймаємо, то вибори в об'єднаних громадах тоді, коли призначені місцеві вибори, просто не будуть проведені. Що ми робимо, я взагалі не розумію чому ми не голосуємо. Дати громадам право обрати свою владу, отримати в два з половиною рази більше бюджету ніж вони мають сьогодні і ми за це не голосуємо. Просто в мене не вкладається це в розуміння.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Голосуємо поки не пізно!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, колеги. Руслан Князевич, це профільний комітет, хвилину, будь ласка, поки фракції будуть визначатися.

 

17:44:21

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановні колеги, насправді суть законопроекту надзвичайно проста. Справа в тім, що в чинній редакції Закону про територіальне об'єднання громади, рішення про відповідні перші вибори об'єднаної територіальної громади має приймати обласна рада. І багато обласних рад належним чином виконали свої обов'язки передбаченим законом. і відповідні рішення прийняли, як того добровільно захотіли певні громади. Але, на превеликий жаль, не всі в Україні обласні ради належним чином вирішили виконувати ті конституційні обов'язки, які на них покладено. І тому ми змушені максимально ефективно і оперативно на це реагувати невідкладно. Оскільки до п'ятого числа нам треба всі відповідні рішення законодавчо прийняти для того, щоб цей процес синхронно розпочався разом з черговими виборами. Якщо ми, вдумайтесь, зараз на чергових виборах туди вибиратимемо ради, а через якісь проміжок часу вибиратимемо ще й об'єднану громаду, і люди будуть працювати там буквально кілька місяців. Ну, це повний абсурд і нісенітниця, друзі. Це абсолютно логічне державницьке рішення, яке треба прийняти не через те, що комусь хочеться чи не хочеться. Це треба людям…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати завершити 30 секунд Князевичу.

 

17:45:34

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

І тому дуже вас просив сьогодні саме це рішення прийняти. Я думаю, що це найважливіше, найключевіше рішення за сьогоднішній день. Повірте, нам тільки вдячністю скажуть наші виборці за це рішення я в цьому переконаний. Вам не буде соромно за це рішення під час виборчої кампанії місцевих виборів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, одну хвилину Олег Ляшко. Будь ласка. Одну хвилину Олег Ляшко.

 

17:45:59

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Вказаним законопроектом, шановні громадяни України, пропонується позбавити обласні ради повноважень призначати вибори місцевих рад, і передати ці повноваження до Центральної виборчої комісії. Але, шановні колеги, я вас питаю, а хто у нас сьогодні Центральна виборча комісія? Підрахуй Охендовський, який мав ще минулого року бути відправленим у відставку разом з усім складом Центральної виборчої комісії?

Ви, пане Голово, всій країні говорите про децентралізацію, а на ділі протягуєте закони, які позбавляють обласні раді їхніх повноважень. Тому опозиційна фракція Радикальної партії вимагає від Президента, виконувати конституційні повноваження і внести до парламенту подання на нових членів Центральної виборчої комісії. Адже, повноваження нинішнього складу ЦВК завершилися у червні минулого року і вони не мають право їх здійснювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для того, щоб говорити про місцеве самоврядування, хоча б потрібно розуміти що таке місцеве самоврядування, це по-перше.

По-друге, пропоную те ж саме, висловити позицію, при чому тут люди 500 громад? 500 громад це конкретні люди, які живуть, отримують просто від цього рішення в 2,5 рази бюджет менший ніж могли б отримати, оце є децентралізація. Причому Центральна виборча комісія буде приймати автоматичні рішення про призначення виборів.

Я зустрічався, була велика нарада, яку проводив Президент по децентралізації, і там була жінка сільських голова з Тернопільщини, і вона чуть не плакала. Вона каже, ми провели всі збори сіл, ми зробили все для об'єднання, ми все зробили, сходи, всі проголосували, все нормально, але обласна рада з політичних мотивів просто не приймає, не дає нам можливості обрати свою владу об'єднаної громади. І, от колеги кажуть із Закарпаття те ж саме і так далі.

Тобто є природнє небажання вищого рівня влади дати можливість громадам стати незалежними, стати заможними, стати самодостатніми,  почати вирішувати питання садочків, шкіл і так далі. Зрозуміло, але такий підхід – це підхід минулого. Сьогодення і майбутнє стоїть якраз за громадами, а не за місцевими князями, які можуть прикриватись певними мандатами на місцевому рівні. І саме головне, що ми з вами робимо, в тому числі в змінах по децентралізації, ми визначаємо, що базовим рівнем місцевого самоврядування є громада.

І мені дуже приємно відзначити, що людей в цій залі, які розуміють, що таке місцеве самоврядування, що таке громада, що таке базовий рівень, більше ніж тих хто не розуміє.

Тому, друзі, 3008 є сенс голосувати, чи немає?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Є!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є? Є? Давайте ще раз спробуємо включення в порядок денний та прийняття рішень – 3008.  Будь ласка, голосуємо. Голосуємо 3008, прийняття рішення, будь ласка.

Хамство говорити про  те, що ми підтримуємо цей законопроект? Хамство говорити про те, що ви в ньому берете участь і не голосувати, оце хамство! (Шум у залі)

Прошу голосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо "за"!

 

17:49:57

За-199

Хочу попросити вибачення у територіальних громад, друзі, ми намагалися зробити, але присягаю про те, що завжди будемо підтримувати всі рішення, які дозволять кожній людині вільно жити і не відчувати тиск політичних партій і  різних органів влади, а навпаки.

Завтра, можливо, ще раз спробуємо це питання проголосувати.

Я тоді дам по хвилині, якщо дозволите і будемо завершувати.

Сергій Власенко, хвилину. Потім – Юрій Віталійович, хвилину. Потім – Ігор Насалик, хвилину. Потім – Роман Заставний, хвилину. Наталя Королевська, хвилину і народний депутат Юрик.

Будь ласка, так запишіть всіх на виступ кого я оголосив і на цьому завершимо наше засідання на сьогодні вечірнє.

 

17:50:51

ВЛАСЕНКО С.В.

Шановні колеги, цей закон не зовсім  про те, про що говорить вам Володимир Борисович. Цей Закон про вибори відсотків на 20, а решта, там   мова йде про зміну процедури передбаченої Законом про  добровільне об'єднання громад. От це там зроблено. І нам під сурдинку, як завжди, під гарні, красиві слова  нам вішають на вуха лапшу – локшину, українською мовою.

Я ще раз підкреслюю, єдине, що там робиться, там робиться спроба викинути обласні ради із процесу добровільного об'єднання громад і записати процедуру так, щоб громади по десять разів бігали до обласної державної адміністрації за довідками і довідками про довідку, і довідками про довідку про довідку, що все у них відповідає тим  перспективним планам, які їм зараз нав'язують із  Кабміну. От це, що пропонується  в законі 3008. Ми майже досягли компромісу обговорюючи цей законопроект, майже досягли, ми знайшли формулу, яка б могла це врахувати. Але потім знову під ковдрою все…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Боронь Боже, було названо моє ім'я, я вам хочу сказати, дивіться, було названо моє ім'я, я просто хочу зробити наступну річ.   

Скільки… скільки років політики сидять в оцих політичних кріслах? І в принципі, говорять одне і те ж? Дуже часто.

Я наголошую на тому, що я вісім років двічі обирався прямими виборами міським головою. Я розумію, що це. Тому ніяких підкор, ніяких підковдр, має бути сучасний закон, який не дозволяє робити "довідка на довідку на довідку", а який дозволяє тим, хто вже прийняв рішення, об'єднатися і просто провести вибори. І я на цьому наголошую.

Шановні друзі, далі хто в нас по списку був? Ігор Насалик.

 

17:52:54

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі, дозвольте вибачитися перед громадами Тернополя, які так і не змогли, бо сьогодні останній день, розпочати основну базову реформу по децентралізації. І саме Верховна Рада не дала їм права.

Підтримку… Хочу підтримати Володимира Борисовича, бо також вісім років був міським головою. І дуже прикро, що в нашому залі Комісію по місцевому самоврядуванню і державному управлінню очолює людина, яка жодного дня там не пропрацювала. Та він стерильний у місцевому самоврядуванні, як медицинські шприци. Треба гнати таку людину в шию!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Роман Заставний, хвилина. Я обіцяв. І потім – Юрик. Хвилина, і завершуємо.

 

17:53:47

ЗАСТАВНИЙ Р.Й.

Доброго дня, шановні колеги. Я зараз не буду говорити про самий закон, тому що закон виправляє помилку, яку спричинила "Свобода" в Тернопільській обласній раді, нехтуючи волею всіх тернополян, які об'єдналися і створили добровільно, наголошую, 35 громад із 50, які готові вже іти і готові працювати, в першу чергу на себе.

Що сьогодні відбувається у Верховній Раді? Це є зрада. Спочатку зрадила тернопільській громади "Свобода", будучі в обласній раді, захопивши владу. А сьогодні зрадив і парламент, не підтримавши тернополян. Я закликаю вас всіх повернутися обличчям до місцевого самоврядування, дати надію цим людям, які потребують і заслуговують на більше, дайте їм цю надію. Проведемо достойно вибори і покажемо на прикладі цих громад, як може змінюватися суспільство, як можуть змінюватися громади, як можуть вони працювати для себе, для розбудови нашої держави. Я вірю в вас і давайте зробимо ще одну спробу. Не слухайте тих брехунів! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Юрик, будь ласка, "Блок Петра Порошенка".

 

17:55:17

ЮРИК Т.З.

Шановні колеги, ви знаєте, сьогодні перше, що хочу зробити – це вибачитися перед жителями Тернопільської області за те, що ми – такий недолугий парламент, який не осягнув того, що ми сьогодні заборонили їм самим вирішувати свою долю. Вони два місяці працювали над цим, вони обговорювали це. До нас, депутатів з Тернопільщини, звернулися вони, справді, із сльозами на очах і з проханням: підтримайте нас. А ми цього не змогли. Ганьба тим політичним силам за те, що вони відбирають майбутнє в цих людей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я думаю, що на цій ноті, дивіться, завтра, завтра ми можемо, завтра ще раз ми можемо повернутися до цього питання.

Я прошу колег народних депутатів, сконтактуйтеся з своїми колегами, ще раз проговоріть це, що всі розуміли про що іде мова, а то іноді підміна, вона не дуже є об'єктивною.

Шановні колеги, завершуємо наше засідання. Завтра ми розпочнемо о 10-й годині. Буду вдячний вам за розуміння цього питання і підтримку.

Оголошую вечірнє засідання Верховної Ради закритою.

Завтра ми продовжимо нашу роботу о 10-й годині. Прошу депутатів порозумітись, не ображати один одного, не ображатись один на одного, громади чекають на цього рішення.

Дякую за увагу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку