ЗАСІДАННЯ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

03 вересня 2015 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

10:03:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал, підготуватись до роботи. Будь ласка, шановні колеги, в кулуарах покидаємо журналістів і заходимо в зал.

Шановні колеги! Ще раз прошу заходити в зал і підготуватися до реєстрації. Прошу заходити на свої робочі місця, підготуватись до реєстрації.

Ще раз, шановні колеги, прошу підготуватись до реєстрації, зайняти робочі місця.

І тепер, шановні колеги, прошу всіх депутатів зареєструватися. Будь ласка, включіть реєстрацію.

10:05:49

Зареєстровано в залі 278 депутатів. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України я оголошую відкритим, і прошу депутатів долучатися до нашої роботи.

Також хочу повідомити, що сьогодні день народження нашого колеги народного депутата України Василя Олександровича Гуляєва. Давайте ми його привітаємо з днем народження. Вітаємо. (Оплески)

І переходимо до розгляду порядку денного. Хочу повідомити, що Голова Верховної Ради  України Володимир Борисович Гройсман поїхав на прощання в Нові Петрівці з бійцями Національної гвардії, які загинули під час страшної трагедії, і він долучиться до нашої роботи протягом години. І за той період нам необхідно плідно розпочати нашу роботу.

Шановні колеги, в порядку денному, який був сформований комітетами і був узгоджений з фракціями, у нас першим питанням стоїть реєстраційний номер проекту 2209а. Але за поданням комітету даний законопроект знімається з розгляду, і ми переходимо до наступного законопроекту  2214а. Це проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради  України про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради  восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступника голови та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації. Є прохання, щоб ми проголосували за розгляд скороченої процедури, так?

Шановні колеги, я прошу приготуватись до голосування, прошу зайняти робочі місця. Це питання є регламентне, технічне і є прохання, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу проголосувати за скорочену процедуру. Будь ласка, голосуємо, колеги. Прошу проголосувати. Прошу підтримати.

 

10:08:33

За-111

Рішення не прийняте.

Я поставлю ще раз на голосування. Але я дуже прошу шановних колег, які в кулуарах, зайти в зал, дуже прошу колег підтримати розгляд даного питання за скороченою процедурою, воно є технічне, якщо ми будемо його розглядати півтори години, тут не буде біля Верховної Ради ніяких переваг і ніяких суттєвих позитивів. І я прошу колег, хто є в кулуарах, зайти в зал, я прошу колег, які в залі, зайняти робочі місця і ще раз приготуватись до голосування. І прошу колег підтримати.

Отже, ще раз ставлю на голосування питання про розгляд за скороченою процедурою проекту закону 2214а. Прошу всіх уважно взяти участь в голосуванні. Будь ласка. Прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. "Народний фронт", прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

10:10:19

За-132

Не всі були достатньо уважними. Не всі достатньо змобілізувались. Потенціал високий, мені підказують з залу. Не всі депутати почули і збагнули важливість даного голосування. Я ще раз прошу колег, які в кулуарах, зайти в зал.

Шановні колеги депутати, вже 10 хвилин як ми мали плідно і продуктивно працювати. Я прошу завершувати дебати і дискусії в кулуарах і заходити в зал, і займати робочі місця. Зараз я поставлю ще раз на голосування. Я дуже прошу голів фракцій запросити депутатів в зал, закликати навіть. І важливо, щоб ті, що є в залі, зайняли робочі місця.

Є високий рівень готовності, колеги фракції? І я дуже прошу підтримати усі фракції, усіх депутатів.

Я ставлю ще раз на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою проекту постанови 2214а. Прошу всіх уважно приготуватись, взяти карточку, і прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, уважно голосуємо. Прошу, голосуємо.

 

10:12:12

За-149 (Шум у залі)

Винних багато. Є, буде змога реабілітуватись. Оскільки я, як ведучий, маю змогу ставити певну кількість раз. Я прошу ще раз зайняти робочі місця. І тепер всі гуртом, разом, будь ласка, голосуємо за розгляд по скороченій процедурі 2214а. Будь ласка, голосуємо дружно і відповідально.

Голосуємо за скорочену процедуру. Будь ласка.

 

10:12:57

За-151

Це вирішальна перемога. Я запрошую до доповіді першого заступника голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Пинзеника Павла Васильовича.

 

10:13:25

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України, Комітет з питань Регламенту на своєму засіданні 1 липня 2015 року розглянув заяву позафракційного народного депутата України Немировського Андрія Валентиновича про обрання його членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Відповідно до частини другої, статті 6, частини сьомої, статті 7 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" обрання народних депутатів України до складу комітетів здійснюється на основі пропозицій депутатських фракцій з урахуванням принципу пропорційного представництва в комітетах депутатських фракцій визначених відповідно до принципу квот, згідно з Регламентом Верховної Ради України. Комітет зазначає, що а ні Законом України "Про комітети Верховної Ради України", ані Регламентом Верховної Ради України не врегульовано питання щодо обрання до складу комітетів Верховної Ради позафракційних народних депутатів.

Водночас, відповідно до положень законів України про статус народного депутата України, про комітети Верховної Ради України, Регламенту Верховної Ради України, діяльність народного депутата передбачає його участь у роботі в комітеті. Тобто ця робота є для народного депутата основною. Комітет прийняв рішення, згідно з пунктом 1, частини першої, статті 15 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", внести народними депутатами України, членами комітету на розгляд парламенту проект постанови (реєстраційний номер 2214а) та рекомендувати Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо обрання народного депутата України Немировського Андрія членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Прошу визначатися і дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Колеги, чи є потреба обговорювати дане питання? Немає. Можемо перейти до голосування, бажаючих виступати немає?

Товариство, це питання нашого колеги, тому я прошу всіх дисципліновано зайняти робочі місця, зараз буде голосування. Прошу не покидати зал. Голови фракцій, прошу запросити депутатів в зал.

І, я ставлю на голосування проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України номер 2214а і прошу за пропозицією комітету підтримати її в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка,  голосуємо 2214а. Голосуємо.

 

10:16:25

За-173

Рішення не прийнято.

Я не знаю чи зараз є потенціал в залі проголосувати? І тому я дане питання відкладаю, рішення не прийняте.

Переходимо до розгляду наступного питання порядку денного – це проект Закон про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення. Даний законопроект розглядається у другому читанні, надзвичайно важливий для регіонів, для людей  законопроект. І тому я звертаюсь, ще раз, до голів фракцій парламенту, поки буде йти розгляд даного  законопроекту, хай ваші секретаріати звернуться до депутатів, щоб вони прийшли в зал, щоб наша безвідповідальність не призвела до того, що ми не зможемо будувати новітню інфраструктуру в областях, прикордонних, України. Я дуже прошу на час  розгляду максимально мобілізувати депутатів.

А зараз запрошую до доповіді голову підкомітету Комітету з питань бюджету Іщейкіна Костянтина Євгеновича, для доповіді. Будь ласка.

 

10:18:19

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати і запрошені!  Відповідно до рішення Верховної Ради Комітет з питань бюджету  підготував законопроект 2315а до другого читання.

До законопроекту надійшло 21 пропозиція. За підсумками опрацювання таких пропозицій за участю представників Адміністрації Президента та  Міністерства фінансів  пропонується в остаточній  редакції законопроекту, зокрема, зафіксувати строк дії експерименту: з 1 вересня  2015 року до 1 січня 2017 року безпосередньо в тексті законопроекту. Зафіксувати і конкретизувати термін "митні платежі" для його чіткого розуміння.

Включити до експерименту Чернівецьку область щодо фінансового забезпечення поточного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення, аж 10.

Передбачити доручення уряду, затвердити методику розрахунку щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі  з урахуванням факторів, що  впливають на обсяги таких платежів.

А також, щомісячно інформувати Верховну Раду, Президента та  Рахункову палату про реалізацію експерименту.

Замінити слово "фінансування" словами "фінансове забезпечення" для узгодження  з бюджетною термінологією. Усунути неузгодження  з іншими нормами Бюджетного кодексу та внести необхідні  редакційні та техніко-юридичні уточнення.

Слід зауважити, що в окремих пропозиціях передбачається поширити експеримент на  деякі інші області.

Однак, відповідне  питання доцільно розглянути після отримання позитивного результату від запровадження експерименту в передбачених законопроектах областям.

Загалом Комітет з питань бюджету ухвалив наступне рішення:  врахувати 7 пропозицій, врахувати частково  6 пропозицій і відхилити 8 пропозицій та рекомендувати Верховній Раді законопроект  2315а  прийняти у другому читанні та в цілому  як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій комітетом остаточній редакції, яка викладена в порівняльній таблиці.

Крім того, в разі прийняття законопроекту, комітет буде рекомендувати Кабінету Міністрів у методиці розрахунку щомісячних індикативних показників митних надходжень  врахувати відповідні  фактори, зокрема, перелічені в пропозиції 21 народного депутата Острікової. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, так, шановне товариство! Згідно Регламенту, ми переходимо до поправок. Частина поправок були враховані комітетом, частина поправок були не враховані комітетом. І ми маємо по кожній з них пройтись, і тому я починаю перераховувати ті поправки, які були відхилені.

Була  відхилена 4 поправка народного депутата Пастуха. Чи наполягає він на виступі? Народний депутат Пастух. Не наполягає, так? Не наполягає. Добре.

5-а, народний депутат Вадатурський, 5 поправка. Вона була комітетом відхилена. Чи Вадатурський наполягає на своїй поправці? Не наполягає. Добре.

6-а, народний депутат Мельник, його поправка відхилена. Чи наполягає народний депутат Мельник на поправці? Не наполягає.

7 поправка, народний депутат Дзюблик. Чи наполягає він на поправці? Не наполягає.

9-а, народний депутат Мельник. Чи наполягає він на поправці? Ні, не наполягає.

13-та, народний депутат Пастух. Чи наполягає він на поправці? Ні, не наполягає.

16-та, народний депутат Дзюблик. Чи наполягає на поправці? Ні, не наполягає?

17-та, народний депутат Чижмарь. Чи наполягає на поправці? Ні, не наполягає.

Товариство, ми пройшли всі поправки. Мені голови фракцій зробили справедливе зауваження, що ми на початку сесії не затвердили порядок денний. Відразу після розгляду даного питання я зв'яжусь з головою, щоб ми поставили затвердження порядку денного на голосування.

Дякую.

Шановні колеги, я прошу приготуватися до голосування. це надзвичайно важливий законопроект, наголошую, який дасть нам змогу в експериментальних областях збудувати сучасні європейські дороги, це в контексті децентралізації, яку ми проводимо сьогодні у всій країні, і буде дуже безвідповідально, якщо ми із-за неуважності депутатів, із-за того, що мала дисципліна, не зможемо його підтримати.

Я ще раз закликаю всіх зайти в зал. І хочу наголосити, що згідно статті 20 Регламенту, питання, які розглядаються в другому читанні, не потребують включення в порядок денний. Зараз ми розглядаємо виключно постанови і питання другого читання, вони не потребують. Можу вам зачитати, стаття 20 порядку денного сесії Верховної Ради: "До порядку денного сесії Верховної Ради включаються позачергово без голосування закони, повернуті з пропозиціями Президента України, законопроекти, які готуються за дорученням Верховної Ради і законопроекти, які готуються до другого чи третього читання. Стаття 20 пункт 4 підрозділ 4." Питання, які в другому читанні, включаються в порядок денний без голосування. Комітетом вони підготовлені, всі терміни витримані, і тому ми розглядаємо дане питання цілковито згідно регламенту.

Отже чи всі вже змогли підійти і зайняти свої робочі місця? Голови фракцій, можемо голосувати? Пані Вікторія. Я прошу всіх підійти на робочі місця і підготуватись до голосування.

Друже Іван, не передбачено з мотивів.

Отже я ставлю на голосування проект Закону про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення. Даний законопроект ми голосуємо в другому читанні і в цілому. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Будь ласка, голосуємо.

 

10:27:06

За-234

234 – "за". Законопроект став проектом, він прийнятий. І я вітаю авторів законопроекту і бажаю плідної роботи в даному важливому експерименті. Дякую.

Зараз ми переходимо до наступного питання, але перед тим просять по мотивах. Прошу Іван Крулько, 1 хвилина.

 

10:27:35

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Фракція "Батьківщина" підтримала цей законопроект, але я би хотів звернути вагу на два моменти.

Перший момент. Давайте припиняти подібного роду експерименти. В усій країні потрібно ремонтувати дороги і в кожній області є митниці. Тому потрібно, щоби такі самі правила діяли для інших областей України. Це один момент.

Другий момент. Потрібно щоби депутати встановили парламентський контроль, оскільки цей законопроект може бути корупціогенним, коли деяким митницям будуть завищувати плани, а деяким будуть спеціально занижувати.

І наступний момент. Мене дивує чому до цього законопроекту не потрапила, зокрема, Закарпатська область, яка має чотири кордони з країнами Європейського Союзу?

Тому мені здається в наступний раз треба до подібних законопроектів більш детально підходити і розповсюджувати такі правила на всю Україну.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. До нас… По заяві вашій? Будь ласка, я даю ще одну хвилину Остріковій, народному депутату від "Самопомочі", одну хвилину.

 

10:28:47

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня! Шановні колеги! Повністю погоджуюсь з позицією, яку виклав колега Крулько і хочу звернути вашу увагу на той факт, що я подавала від фракції "Самопоміч" відповідну поправку щодо розроблення порядку визначення прогнозованих, щомісячних індекативних показників.

Щоби це були показники не взяті зі стелі, тому що так комусь захотілось, для Одеської митниці підвищити, для Київської понизити ці планові індекативні показники. Ми маємо проконтролювати в порядку парламентського контролю, щоби Міністерство фінансів розробило абсолютно чіткі, прогнозовані, контрольовані показники для визначення цих індекативних рівнів. І ми це питання мусимо взяти на жорсткий контроль, щоб в цьому експерименті не настав провал і щоб ми могли б й далі розповсюдити це на всю територію України.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! В залі є ліс рук по мотивах. Ми можемо весь день проговорити по мотивах, давайте… В розгляді питання порядку денного в другому читанні не передбачаються питання, передбачається тільки розгляд поправок.

Давайте я дам кілька виступів, але в обмеженій кількості.

Будь ласка, Унгурян одну хвилину від трибуни.

 

10:30:06

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги! Фракція "Народного фронту" підтримала цей законопроект. Я погоджуюся із попередніми коментарями колег, що це дійсно експеримент, що, дійсно, парламентарі можуть і необхідно підтримати, щоб цей експеримент був вдалим. Я хочу сказати зі свого боку, що нещодавно я проїхав повністю всю протяжність автомобільної дороги Одеса–Рені, яка власне і з'єднує українську Бесарабію, українську південну частину Одеської області з обласним центром і з усією Україною. Це єдина автомобільна дорога, яка зв'язує. І вона у жахливому стані.

Тому ми підтримали пропозицію Президента, уряду, губернатора Саакашвілі. І бажаємо, щоб це було якнайшвидше реалізовано. Дякуємо вам за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! У мене є повідомлення. Щойно підішли голови двох фракцій – фракції "Батьківщина" і фракції "Самопомочі" – і згідно Регламенту вони прийшли з вимогою оголосити перерву. І тому згідно діючого Регламенту на вимогу фракцій "Самопоміч" і "Батьківщина", я оголошую перерву на півгодини до 11.00.

Я прошу народних депутатів, щоб і далі продуктивно працювали. Об 11.00 бути всім в залі. А керівникам фракцій коаліції, всіх фракцій, всіх фракцій і груп парламенту я прошу зайти в зал на 3 поверсі для проведення наради. Дякую. Чекаємо вас на нараді. І об 11 годині, будь ласка, всіх чекаємо в залі. Дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час, відведений для перерви, завершено. І я прошу народних депутатів заходити в зал для продовження нашої роботи. Будь ласка, секретаріат Верховної Ради, повідомте депутатів про початок нашої роботи. Голови фракцій, секретаріати фракцій, прошу змобілізувати народних депутатів для роботи в залі. Будь ласка.

Шановні колеги, ще раз закликаю зайти в зал і прошу голів фракцій депутатів запросити в зал.

Отже, хочу повідомити. Ще раз, те, про що я говорив, що перше питання порядку денного це було законопроект, поданий Президентом, він не потребує голосування для включення в порядок денний, не потребує. Але зараз є пропозиція затвердити порядок денний, який був розданий вам першого числа, який ще минулого тижня був погоджений Погоджувальною радою і який складається з пропозиції голів комітетів. Цей порядок денний є в кожного на руках і на сьогодні, і на завтра тижневий розклад. І є прохання, щоб ми зараз максимально змобілізуватись, змогли затвердити порядок денний. Я знаю, що є пропозиції включити ще деякі питання. Але буквально зараз паралельно відбувається Погоджувальна рада і вирішують, які ще питання важливо сьогодні включити і ми їх долучимо до порядку денного окремим голосуванням після того, коли завершиться Погоджувальна рада. Я не говорю номери, я говорю, що Погоджувальна рада вирішить, які законопроекти довключити. І після того як вона завершить свою роботу, і прийме рішення, тоді депутатам буде запропонований перелік законопроектів, їх буде небагато – 2-3, які ми долучимо до порядку денного.

Шановні колеги, щоб ми не голосували по кілька раз технічні питання, я дуже прошу зайти в зал, зайняти робочі місця і підготуватись до голосування. Шановні колеги, я ще раз прошу зайняти робочі місця і підготуватись до голосування зараз будемо голосувати. Шановні колеги, готові до голосування? Будемо вважати, що готові. І я прошу голів фракцій попросити депутатів зайняти робочі місця. Так, ми вже працюємо. Перерва завершена. Я про це оголосив. І зараз ми не до обговорення, а відразу до голосування переходимо.

Отже, ставиться на голосування пропозиція підтримати розклад засідань на сьогоднішній день і завтрашній день,  який був розданий, який є в кожного депутата. І тому я не буду перераховувати всі законопроекти, які тут перераховані. Є необхідність лишень затвердити розклад засідань на 3 і 4 вересня, на сьогоднішнє і завтрашнє пленарне засідання. І я прошу проголосувати і затвердити цей порядок денний.

 Шановні колеги,  прошу зайняти робочі місця. Шановні колеги, пане Тарас Кутовий, шановані колеги, прошу зайняти робочі місця. Готові голосувати?

Отже я ставлю на голосування затверджений розклад засідань на 3 і 4 вересня, який був розданий і знаходиться в кожного народного депутата. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка, займаємо робочі місця і голосуємо. Прошу включити систему "Рада". Прошу проголосувати і підтримати, будь ласка.

 

11:18:26

За-191

Рішення не прийняте. Шановні колеги, я щойно 5 хвилин пояснював за що ми голосуємо 5 хвилин. І я чую вигуки з залу, за що ми голосуємо?  А це відбувається від того, що у нас трансакція не відбувається між президією і залом. Що зайняті своїми розмовами і цілковито не чують, і не хочуть чути повідомлення ведучого. І тому я ще раз повідомляю, за що ми маємо проголосувати.

Ми маємо проголосувати за затвердження розкладу засідань на сьогоднішній і завтрашній день, без якого ми не зможемо проголосувати надзвичайно важливі питання. Я вважаю дуже успішним, що ми проголосували питання про дороги в Одеський і Львівський, Волинський областях. І наше затягування в розгляді призводить до того, що подібні важливі питання лишаються нерозглянутими.

Отже, ми голосуємо за розклад засідань, який був вам розданий, який підтриманий Погоджувальною радою, який  підтриманий усіма фракціями. І нема ніяких політичних з того приводу дискусій, є лише необхідність депутата бути на своїх робочих місцях і голосувати.

Шановні колеги, прошу ще раз зайняти робочі місця і підготуватися до голосування. Прошу голів фракцій запросити депутатів в зал. Прошу зайти в сесійний зал і наблизитися до своїх карточок для голосування. Будь ласка, хто заходить, підходьте відразу до робочих місць. Сідаємо на робочі місця.

Отже, ще раз ставлю на голосування затвердження розкладу засідань Верховної Ради України на 3-4 вересня, яке було роздано і яке опубліковано на сайті Верховної Ради України. Прошу підтримати затвердження порядку роботи сесії на 3-4 вересня. Прошу голосувати, прошу визначатися. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати, прошу голосувати.

 

11:21:03

За-212

Рішення не прийнято.

Я ще прошу депутатів зайти в зал. Є хтось, хто не встиг проголосувати? Є, багато є. Тому я прошу, товариство, голів фракцій з кулуарів покликати депутатів і ті, що є в залі, президію просять покликати. Прошу колег зайти в зал.

Шановні колеги, я почекаю 30 секунд, я бачу голови фракцій вийшли кликати депутатів. Зараз проголосуємо. Будь ласка, шановні колеги!

Запросили депутатів в зал? Секретаріат, зробили повідомлення необхідне? Шановні колеги, Зайняли робочі місця? Будь ласка,  зараз буде голосування, заходимо в зал, займаємо робочі місця, я прошу всіх підтримати, бо це розблокує початок нашої роботи. Я прошу всіх зайти зайняти робочі місця і я ще раз ставлю на голосування затвердження порядку денного Верховної Ради України на 3 і 4 вересня. І я прошу підтримати дану пропозицію і прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо згуртовано і відповідально.

Прошу проголосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

11:23:01

За-227

Рішення прийнято.

Це було відповідальне і принципове рішення. Таким чином ми переходимо до наступного питання порядку денного – це є законопроект про внесення змін до Закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" номер 2660. Доповідачем по даному законопроекту є Іванчук Андрій Володимирович. І я запрошую Іванчука Андрія Володимировича до слова, будь ласка.  2660, будь ласка. 

 

11:24:12

ІВАНЧУК А.В.

Шановний Андрій Володимирович! Шановні народні депутати! Комітет з економічної політики розглянув законопроект 2660 на своєму засіданні. До другого читання було подано три поправки, одна з них враховано, три відхилені. І комітет пропоную залу прийняти даний законопроект в цілому в другому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Усі поправки, які були подані даного законопроекту вони були підтримані. Немає ні однієї відхиленої поправки. І тому я ставлю на голосування проект Закону про передачу об'єктів права державної  та комунальної власності" (щодо безоплатної передачі окремо визначеного майна) в другому читанні і в цілому. Будь ласка, прошу голосувати.

Прошу визначатися: 2660 в другому читанні і в цілому, будь ласка, голосуємо. 

 

11:25:35

За-228

Рішення прийнято. Вітаю.

Наступний законопроект (2493) – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". Доповідач по даному  законопроекту, який ми розглядаємо у другому читанні, голова Комітету з питань промислової політики та  підприємництва Галасюк Віктор Валерійович.

Будь ласка.

 

11:26:12

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Представляю вашій увазі  законопроект 2493.

Метою якого є спрощення державної реєстрації припинення центральних органів виконавчої влади, а також  тих підприємств, які підпорядковуються і засновниками яких є такі центральні органи виконавчої влади.

Друге читання. Сутність закону дуже  проста, ви знаєте, що зараз потрібно проводити справжню радикальну системну й глибоку реформу державної служби з якою буде пов'язана, в тому числі ліквідація низки центральних органів виконавчої влади таких підприємств, які працювали неефективно.

Разом з тим, згідно діючого законодавства виникають такі ситуації, коли той орган, який прийняв рішення про ліквідацію відповідного державного підприємства, він сам є ліквідований. Це підприємство ще не остаточно зупинило свою діяльність, але воно перейшло вже під інший центральний  орган виконавчої влади. На сьогоднішній день законодавча система повністю паралізує практично розв'язання таких ситуацій.

Для того, щоб це вирішити, в нашому комітеті напрацьоване рішення, згідно якого рішення про остаточну ліквідацію відповідного підприємства  може приймати не тільки той орган, який прийняв рішення про ліквідацію цього підприємства, а той орган, якому перейшли відповідні повноваження ліквідованого центрального органу виконавчої влади.

 Таким чином, розв'язавши цю правову колізію, ми забезпечуємо нормальну можливість проведення системної радикальної реформи державного управління, в тому числі із ліквідацією неефективних центральних органів виконавчої влади.

Тому, шановні колеги,  я прошу вас підтримати у другому читанні цей законопроект. І фракція Радикальної партії його підтримає, не дивлячись на те, що він урядовий, оскільки на днях нами була ініційована системна радикальна реформа державної служби, внесена відповідна постанова в парламент, яка передбачає проведення функціонального обстеження органів виконавчої влади, яка передбачає аналіз тих повноважень, які вони несуть для того, щоб не було дублювання, яка передбачає суттєве скорочення державних службовців і наповнення державної служби насправді патріотичними людьми, вмотивованими на успіх держави, а не на корупцію.

Шановні колеги, прошу підтримати цей законопроект в другому читанні та в цілому із внесенням відповідних техніко-юридичних правок за результатами розгляду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Прошу залишатися на трибуні.

Не всі з тих поправок, які були подані народними депутатами, комітетом були затверджені і тому я перерахую ці правки, а депутати скажуть, чи вони наполягають на їхньому голосуванні.

Отже, 1 правка, народний депутат Мельничук і Ленський. Чи наполягають? Ні, не наполягають.

3 поправка, Левченко. Чи наполягає? Наполягає.

Будь ласка, включіть мікрофон.

Народний депутат Левченко.

 

11:29:29

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Розумієте яка ситуація? В пояснювальній записці до цього проекту написано, що проект має спростити проведення державної реєстрації припинення як юридичних осіб міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Дуже похвальна мета, дуже правило, справді, щоб провести, дати можливість проводити справжні реформи виконавчої влади.

Але в самому проекті також ідеться про спрощення проведення державної реєстрації і припинення не лише вказаних органів, а і всіх інших державних підприємств, установ, організацій. Тобто реально, я вважаю, що справді цей законопроект, якраз буде що урядовим, дає можливість полегшити процедуру тої прихватизації, яка зараз відбувається, яка зараз насувається на країну.

Тому моя поправка якраз стосується того, щоб цей законопроект, якраз як і в пояснювальній записці до нього, стосувався лише центральних органів виконавчої влади, а не державних підприємств, установ та організацій загалом.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віктор Валерійович.

 

11:30:41

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Пане Юрію, ця поправка, значить я наголошую на тому, що спрощення ліквідації центральних органів виконавчої влади, воно полягає саме в тому, щоб забезпечити нормальне розв'язання проблем по лінії центральний орган виконавчої влади, підприємство, яке підпорядковано.

Тому позиція комітету в цьому питанні є абсолютно однозначною. Більше того, цей закон узгоджений також з юридичним управлінням Верховної Ради, його редакція є цілісною, тому комітет наполягає на відхиленні тієї поправки, тобто не підтримує 3 поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Позиції зрозумілі, але має зал визначитись шляхом голосування.

Отже, хто підтримує поправку номер 3, народного депутата Левченка, прошу проголосувати, прошу визначитись.

Будь ласка, голосуємо.

 

ГАЛАСЮК В.В. Комітет не підтримує.

 

11:31:38

За-122

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 122 – "за". Дана підтримка не найшла необхідної кількості, поправка не найшла достатньої кількості голосів для підтримки.

5 поправка, народний депутат Ленський - відхилена.

Чи наполягає Ленський? Ні, не наполягає

6-а, народний депутат Ленський. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

І 7-а, народний депутат Левченко, чи наполягає? Ні, не наполягає.

Таким чином, ми змогли пройти обговорення по всіх поправках і можемо поставити даний проект закону на голосування в другому читанні і в цілому. З техніко-юридичним правками профільного комітету.

Отже, прошу народних депутатів зайти в зал, хто вийшов під час обговорення, і підготуватись до голосування.

Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, номер 2493, в другому читанні і в цілому. Хто підтримує прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:33:03

За-228

228 – "за", рішення прийнято.

Переходимо до наступного законопроекту, це є 2190, проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів, друге читання. Важливий соціальний закон, теж в другому читанні. І до доповіді запрошується голова підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Спориш Іван Дмитрович. Будь ласка.

 

11:33:52

СПОРИШ І.Д.

Шановний головуючий! Шановні колеги! На своєму засіданні 14 липня 15-го року наш комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів, за реєстраційний номером 2190. Редакцію законопроекту прийнято у першому читанні, пропонувалося врахувати факт відмови батьків від соціального супроводу під час розгляду у суді спорів щодо участі одного із батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав і відібрання дитини.

На сьогоднішній день згідно з вимогами чинного законодавства соціальний супровід є добровільним, тому факт відмови від нього не може являтися фактором, що негативно характеризує батьків.

Комітет пропонує у 2 та 3 підпункті законопроекту передбачити, що суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім'ї особи у разі здійснення такого супроводу під час прийняття рішення про позбавлення батьківських прав або про відібрання дитини.

Також комітет пропонує вилучити підпункт 1 законопроекту, оскільки спір між батьками щодо участі у вихованні дитини або місця проживання дитини не є ознакою складних життєвих обставин.

Біль того, зміст висновку органу опіку і піклування визначається постановою Кабінету Міністрів України і не потребує закріплення у Сімейному кодексі.

Всього до законопроекту надійшло 9 поправок, із них підкомітет пропонує врахувати три поправки, частково врахувати 2 і відхилити 4 поправки.

Одноголосно комітет проголосував, щоб прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Отже, не всі поправки подані в комітет були підтримані і тому ми по кожній з них проведемо опитування.

Отже, перша поправка, народний депутат Сидорчук. Чи наполягає? Ні. Не наполягає. Друга поправка, народний депутат Ленський. Чи наполягає? Ні. Не наполягає. Сьома, народний депутат Ленський. Чи наполягає? Ні. Не наполягає.

Таким чином ми усі поправки, які були відхилені нема наполягання і є прохання перейти до голосування.

Прошу колег народних депутатів зайти в зал. Важливі поправки, які врегульовують опіку над дітьми. Важливий соціальний законопроект. І я прошу підготуватись до голосування і зайти в зал, зайняти свої робочі місця.

Отже, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім'ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів в другому читанні і цілому. Прошу підтримати і прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Будь ласка.

 

11:37:41

За-247

Рішення прийнято. В залі появились голови фракцій, що відразу нашу мобілізацію підняло до вищого рівня. І ми переходимо до наступного проекту закону згідно нашого регламенту.

2775 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо забезпечення діяльності фондів соціального страхування у період реорганізації. Теж друге читання. І до доповіді запрошується голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Денісова Людмила Леонтіївна. Будь ласка.

 

11:38:24

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановні народні депутати! 1 січня 2015 року утворено новий фонд соціального страхування в Україні, який має забезпечувати надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам у разі тимчасової втрати працездатності або у разі нещасного випадку на виробництві.

Але до цього часу він не діє, не працює. Тому що немає процедури реорганізації або ліквідації цих фондів, які є тимчасовими фондами і нещасного випадку на виробництві. Тому ми з вами, за ініціативи уряду, розглянули 16 червня цього року та підтримали в першому читанні такий закон, який ми зараз розглядаємо в другому читанні.

Комітет наш розглянув таблицю і просить підтримати і проголосувати даний закон в редакції уже комітету з урахуванням цих поправок, які були внесені та погоджені, та прийняті комітетом, в цілому… в другому читанні та в цілому.

Комітет розглянув 14 пропозицій від шести народних депутатів, які внесли. Враховано 4, враховано частково 1 і відхилено 9.

Прошу розглянути і підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, ряд поправок надійшло в комітет. Частина з них була підтверджена комітетом, частина була відхилена. (Шум у залі) Я прошу не кричати голосно. Ми якраз до них переходимо. і я оголошу кожного автора поправки. Будьте стриманими і дисциплінованими.

Отже, 1 поправка. Народний депутат Королевська. Чи наполягає вона? Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон, одна хвилина.

 

11:40:21

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемые присутствующие! В январе месяце была разрушена в нашей стране система социального страхования. Потому что мы слышали в этом зале, как давайте сделаем лучше, давайте создадим новый фонд, давайте этот фонд будет защищать наших людей, и как он будет честно и правильно работать.

И что мы получили взамен? Сегодня сентябрь – ничего не создано. Система действующих фондов полностью парализована. Провалена полностью оздоровительная кампания. Сегодня десятки санаториев и пансионатов нашей в нашей стране вынуждены закрыться, а люди не получают уже месяцами заработную плату, и, к сожалению, полностью прекращена индексация всех социальных выплат. Поэтому мы категорически настаиваем на том, что хватит проводить опыты и эксперименты над системой социальной защиты. Дайте стабильность, дайте правильную систему трансформации. Данный законопроект, к сожалению…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка. Я прошу прокоментувати комітет.

 

11:41:42

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дійсно, ми розглядали такі поправки пані Королевської. Ми можемо прийняти ці поправки, але це до іншого закону. Треба спочатку вирішити в соціальному діалозі в законі, ввести профспілки як ту сторону, яка буде… і громадські організації стороною в правліннях фонду. Але на сьогоднішній день цей законопроект, який ми розглядаємо, не стосується цього питання, щоб громадські організації були стороною в управлінні процесами фондів соціального страхування. Тому ми їх відхилили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, шановні колеги депутати, хто підтримує поправку номер 1 народного депутата Королевської, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:42:43

За-66

Рішення не прийняте.

Наступна поправка номер 2. Народний депутат Королевська, чи наполягає? Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:42:55

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, я еще раз хочу обратить ваше внимание, сегодня система социального страхования требует глобального реформирования, нельзя продолжать тот опыт и эксперимент, который начали с января месяца. К сожалению, тот законопроект, который мы сейчас рассматриваем, он ситуацию не изменит. Вдумайтесь, сейчас тысяча людей, сотрудников фондов социальных страхований находятся в подвешенном состоянии, они не понимают, как будет работать система завтра, им не даются ответы, какая будет структура, что собой подразумевает сама реформа, какой будет результат. На мой вопрос людям, которые занимаются этой реформой, ответ был следующий: "Ну, наверное, хуже не будет".

Друзья мои, ну, ведь мы же реформу делаем не для того, чтобы, наверное, хуже не было. Но нельзя же проводить опыты и эксперименты над живыми людьми. Давайте создадим рабочую группу, здесь в зале много специалистов, людей, которые понимают ситуацию, и давайте решим сегодня эту проблему. Я вас уверяю, этот законопроект решения нам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, комітет свою позицію вже висловив з тих поправок. Хто підтримує поправку номер 2 народного депутата Королевської, прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:44:28

За-51

Рішення не прийняте.

3 поправка – Королевська. Чи наполягає?  Наполягає, будь ласка.

 

11:44:36

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, мы сейчас уже подходим к 2016 году. На сегодняшний день я хочу обратить ваше внимание, бюджета социального Фонда социального страхования в стране нет. 2016 год может положить полностью конец системе социальной защиты в стране. Поэтому я хочу обратить ваше внимание, что если мы сейчас не станем принимать ответственные решения и продолжим практику не продуманных реформ, то, к сожалению, миллионы людей, а это инвалиды, это регрессники, это те люди, которые, беременные женщины, которые сегодня должны получать вовремя свои больничные листы, останутся полностью без социальной защиты.

Коллеги,  вдумайтесь. Мы сегодня своим голосованием продолжим опыт и эксперимент. Поэтому я настаиваю на том, чтобы данный законопроект не рассматривался, чтобы был принят единый   комплексный Закон по системе социальной защиты. Чтобы мы людям показали свет в конце тоннеля. И дали право и возможность получить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, хто підтримує поправку номер 3 народного депутата Королевської, прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:46:03

За-39

Дякую вам.

Шоста поправка була відхилена народного депутата Королевської. Чи наполягає вона? Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:46:15

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Я вижу, что в зале отсутствует конструктив и желание действительно сегодня сделать систему социальной защиты прозрачной и адекватной. Система, которая бы гарантировала каждому застрахованному человеку в нашей стране его права и возможности. Вот вдумайтесь, что сейчас происходить. Если женщина переселенка беременная сегодня обращается в  Фонд социального страхования чтобы получить свою выплату, ей говорят, вы поедьте туда на неконтролируемую территорию, возьмите справку от работодателя, что вы там работали, и только после этого мы вам оплатим больничные листы. Вдумайтесь, сколько сегодня людей лишены просто по ошибке, ошибке парламенту, социальной защиты. У нас есть с вами возможность исправить ту ошибку, которую мы допустили. Давайте будем сегодня ответственными, давайте принимать уже взвешенные и адекватные, самые важные решения. Потому что система социальной защиты, она сейчас парализована, а нам нужно ее вывезти из комы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, хто підтримує поправку номер 6 народного депутата Королевської, прошу проголосувати, прошу визначатися, будь ласка.

 

11:47:43

За-46

Рішення не прийнято.

Поправка номер 7. Народний депутат Немировський. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

Поправка номер 8. Народний депутат Папієв. Бачу, наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:47:57

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, я просив би вас дуже ретельно підійти до тієї поправки, яку я пропоную. Свого часу в грудні, як я казав, що той закон, який приймається, він діяти не буде, тому що ви заклали там механізм ліквідації, а при ліквідації немає правонаступництва. Зараз вже пройшло вісім місяців, ви бачите, що я був правий. Так само і в цьому питанні. Практично ви цим законом хочете покласти на виконавчі дирекції функції правлінь. Це те саме, що ви б сьогодні прийняли рішення, що закони Верховної Ради приймають не депутати Верховної Ради, а Апарат Верховної Ради.

Шановні колеги! Я дуже прошу вас, це стосується мільйонів людей, проголосуйте, будь ласка. Тому що в тому вигляді, в якому ви зараз приймаєте закон, він протирічить і Цивільному кодексу, і Господарському кодексу, і Закону України "Про реєстрацію юридичних та фізичних осіб підприємців". Підтримайте, будь ласка, мою пропозицію і тоді фонд буде працювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Будь ласка, прокоментуйте.

 

11:49:08

ДЕНІСОВА Л.Л.

В чому состоїть пропозиція шановного пана Папієва? В тому, щоб поновити роботу правлінь фондів, яких практично вже немає, вони розпущені, треба сформувати нові сторони, тобто процес затягнеться ще на рік, майже. Я погоджуюсь зі своєю колегою пані Королевською, що на сьогоднішній день немає, не існує фонду соціального страхування, але не погоджуюсь в тому питанні, що жінкам немає куди звертатися, якщо вони, наприклад, вагітні. Вони звертаються до того фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який на сьогоднішній день є.

І я дуже вас прошу підтримати все ж таки в такому вигляді процес об'єднання організацію фонду страхування яку пропонує на сьогоднішній день уряд і комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже, 8 поправка, народний депутат Папієв, хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Прошу визначатись, будь ласка.

 

11:50:16

За-46

Рішення не прийнято.

Товариство, ще дві поправки і  голосування, щоб заходили поступово в зал.

Поправка номер 13, Королевська. Чи наполягає? Наполягає,  будь ласка, 13 поправка.

 

11:50:30

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Вот сейчас голова комитета Людмила Денисова, правильно сказала, фонд не работает. И вы правильно говорите, что да, беременные женщины могут обращаться сегодня в любое отделение, абсолютно правильно. Но в этом отделении им говорят, вы поедьте туда в зону АТО и привезите справку нам сегодня с не контролируемой  территории. И мы понимаем, что ни одна здравомыслящая, беременная женщина пережившая ужасы войны, сегодня, не в состоянии этого сделать. Проблема в том, что отсутствие системы социального страхования, отсутствие руководства фонда, отсутствие системы, которая бы работала, принимается и не реагирует своевременно на такие вызовы, то есть, система парализована. Туда нужно сейчас мобилизовать все усилия, чтобы ее реанимировать. И мы говорим о том, сказал мое коллега Михаил Папиев, что этим законом мы реанимацию не проведем, а еще усугубим то положение дел, которое есть.

Поэтому одумайтесь, просто, вы будете голосовать за закон, и каждый ответьте себе на вопрос, хотите ли вы парализовать окончательно систему социального страхования? Либо вы не хотите в этом участвовать?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги! Хто підтримує поправку номер 13, народного депутата Королевської, прошу проголосувати, будь ласка.

 

11:51:58

За-37

Поправка не набрала необхідної кількості  голосів на підтримку. Рішення не прийнято.

14 поправка, Королевська. Чи наполягає? Не наполягає.

І я даю заключне слово Денісовій Людмилі Леонтіївні. Будь ласка, одну хвилину.

 

11:52:13

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дійсно, сьогодні є проблема з роботою Фонду соціального страхування. Є директор, який  призначений, який не має фактично робочого місця і працює окремо два фонди,  які потрібно реорганізувати і всі передати повноваження тому Фонду соціального страхування. Але якщо є проблема для  того, щоб отримати якесь матеріальне забезпечення або послуги, я думаю, що це треба звернутися до  органу, який забезпечує нагляд за існуванням соціального страхування – до Міністерства соціальної політики.  

Якщо є така проблема, я думаю вони її вирішать.

Я прошу  підтримати, шановні колеги, в такій редакції, яку сьогодні вам пропонує комітет. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, прошу зайти в зал, хто знаходиться в кулуарах. Прошу зайняти робочі  місця і підготуватись до голосування.

Ставиться на голосування проект Закону про  внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне  страхування"щодо забезпечення  діяльності фондів соціального  страхування у період  реорганізації – важливий соціальний закон він ставиться на голосування  у другому читанні і в цілому, 2775. Прошу проголосувати і  підтримати в другому читанні і в цілому, будь ласка.

 

11:53:51

За-215

Є хтось хто не встиг, шановні колеги?

Я тоді  запрошую депутатів, хто не був на робочих місцях зайти в зал, я прошу змобілізувати фракції, повідомити, що обговорення завершилось, що  ми переходимо до голосування, зараз ми ще раз повернемося до  голосування, але прошу народних депутатів зайти в зал і зайняти робочі місця. Шановні колеги, голосування, тому прошу зайняти робочі місця. Готові? Ставлю на голосування повернення до розгляду законопроекту 2775 –  надзвичайно важливий урядовий законопроект про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Прошу проголосувати за повернення до розгляду законопроекту 2775. Прошу голосувати. Будь ласка, прошу підтримати.

 

11:55:13

За-216

Рішення не прийнято.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

11:55:27

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! Закон не прийнято. Я вношу пропозицію: повернути його на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання. Колеги, на повторне друге читання до комітету – пропозиція. Готові голосувати? Повторне друге читання. Запросіть депутатів до зали. За повернення до комітету для підготовки на повторне друге читання. Прошу голосувати, колеги пропозицію: на повторне друге читання повернути комітету на повторне друге читання. Будь ласка, голосуємо. На повторне друге читання.

 

11:56:31

За-229

Рішення прийнято. Закон відправлено – повторне друге читання.
Шановні колеги, я дуже прошу, щоби ми уважно ставилися до питань, які розглядаємо.

Шановні колеги, на ваш розгляд внесено проект Закону (реєстраційний номер 1329) – Закон України "Про судовий збір" щодо звільнення від сплати судового збору учасників антитерористичної операції.

Будь ласка, запрошую, Южаніна Ніна Петрівна. Таблиця до другого читання вам роздана, ідемо по поправкам.

Перша поправка, автор Наталія Королевська. Наполягає? Вона була відхилена комітетом.

Будь ласка, Наталія Королевська.

 

11:57:13

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, я хочу обратить ваше внимание. Данный законопроект расширяет сегодня тех людей, которые смогут воспользоваться льготами в нашей стране, и, скорее всего, это правильно, государство должно вовремя давать адекватную поддержку и адекватную защиту, и конечно участникам АТО нужно сегодня помочь и нужно их поддержать.

Но давайте вдумаемся, что происходит, начиная с новогодней ночи в парламенте? В абсолютно хаотичном порядке у одних отбирают льготы, другим льготы дают. Но, что самое страшное, что потом не получают социальную защиту не те, кому льготы дали. И сегодня ребята, возвращающиеся с АТО, добиться справедливости и добиться того пакета защиты, которое им гарантировано украинскими законами, не могут. Они вынуждены ходить по судам, они вынуждены сегодня, а многие из них не совсем в здоровом состоянии, потому что многие вернулись люди и с ранениями, и с утратами для здоровья…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так і не зрозумів з виступу суть самої поправки.

Шановні колеги, будь ласка, Ніна Петрівна Южаніна, голова комітету.

 

11:58:33

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, поправка 1-а, 3-я та 4-та саме відхилені були комітетом по причині того, що вони значно розширюють перелік осіб, що будуть звільнятися від сплати судового збору, такою групою, як внутрішньо переміщеними особами та особами, що проживають в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень по всіх, без обмежень, позовах.

Тому ми, звертаючи увагу саме на це, відхилили дані поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, на ваш розгляд внесена поправка номер 1, автор народний депутат Королевська, яка буда відхилена комітетом, позицію комітету ви чули. Будь ласка, визначайтесь.

 

11:59:30

За-47

Не набрала необхідної кількості голосів ця поправка, вважається відхиленою.

Друга поправка, народний депутат Шухевич, врахована.

Третя поправка відхилена. Народний депутат Королевська. Будь ласка, слово.

 

11:59:46

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Вот смотрите, что я предлагаю. Я предлагаю, чтобы такую возможность не оплачивать судебный сбор получили не только участники АТО, но и еще получили временно перемещенные особы, получили переселенцы. Ну, вы подумайте, люди потеряли сегодня абсолютно все и, защищая сегодня свои права, обращаясь в суд, у них нет элементарной возможности сплачивать судебный сбор. Ну, давайте не будем сегодня усугублять социальную несправедливость, предоставляя льготы одним и лишая льгот других. Давайте, если мы готовы сегодня оказывать льготы, если мы готовы сегодня помогать людям то давайте же поможем всем пострадавшим сегодня, как мирным жителям переселенцам, так и ребятам, которые оттуда возвращаются. И это будет сегодня и единством в нашей стране, это и будет сегодня показать нашу с вами адекватность украинского парламента. Давайте расширим тогда это количество людей, которые смогут воспользоваться такой льготой. Потому что крайне несправедливо сегодня делить людей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Поправка номер три відхилена комітетом. Позицію ви чули автора поправки. Комітет свою позицію висловив. Будь ласка, шановні колеги, визначайтесь, третя поправка.

 

12:01:21

За-54

Поправка не підтримана.

Будь  ласка, четверта поправка відхилена. Наполягаєте? Автор Королевська Наталія Юріївна.

 

12:01:28

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Ну, ведь мы же все с вами абсолютно здравомыслящие люди. И мы понимаем, что нельзя сегодня в стране продолжать социальный геноцид. Что произошло? С начала  года лишили льгот чернобыльцев, афганцев, ветеранов, детей войны, матерей из многодетных семей. Ограничили сегодня права по жилищно-коммунальным услугам многодетные семьи. Не выполняются те льготы, которые были предоставлены участником АТО.

То есть полностью парализована сегодня система гарантий со стороны государства, не выполняются сегодня законы Украины.

И сейчас мы с вами опять принимаем закон, который еще сильнее усилит не справедливость. То есть систему льгот нужно реформировать, но ее нужно реформировать профессионально и адекватно, а не реформировать лишь бы показаться для одних хорошим, но потом людям эту же льготу не дать, а других сегодня наказывать.

Поэтому данный законопроект нужно либо расширять и принимать комплексно, либо не морочить людям…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Четверта поправка, народний депутат Королевська, вона була відхилена комітетом, позицію автора поправки ви чули.

Будь ласка, шановні колеги, визначайтесь.

 

12:03:02

За-36

Необхідної кількості голосів поправка не набрала. Вона вважається відхиленою.

Шановні колеги, будь ласка, голова комітету Южаніна, прошу.

 

12:03:14

ЮЖАНІНА Н.П.

Хочу звернути увагу, що в проекті Закону було запропоновано набрання чинності закону з 1 вересня 2015 року, це було пов'язано з введенням в дію прийнятого комплексного Закону номер 484. Однак в зв'язку з тим, що сьогодні уже минув цей термін, тому під стенограму пропоную з урахуванням техніко-юридичних правок змінити термін набрання чинності, а саме цей закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Прошу займайте свої місця і підготуйтесь до голосування. Будь ласка.

Готові голосувати? Будь ласка, займіть свої місця, шановні народні депутати.

У другому читанні та в цілому вноситься пропозиція проголосувати Закон (реєстраційний номер 1329) "Про судовий збір" щодо звільнення від сплати судового збору учасників антитерористичних операцій та членів сімей загиблих з техніко-юридичними правками, які були оголошені головою профільного комітету Ніною Петрівною Южаніною.

Будь ласка, шановні колеги, голосуємо 1329 в другому читанні та в цілому.

 

12:05:01

За-232

Закон ухвалено.

Шановні колеги народні депутати! Ми маємо відповідно до регламенту зараз оголосити 30-хвилинну перерву. Але перед тим я би хотів, щоб ми сьогодні згадали з вами видатного українця, великого поета, правозахисника, дисидента Василя Семеновича Стуса. Сьогодні 30 років, як він загинув в пермській колонії. І я закликаю всіх вшанувати хвилиною мовчання його світлу пам'ять.

(Хвилина мовчання).

Вічна світла пам'ять!

Дякую, шановні колеги. За 30 хвилин, о 12 годині 35 хвилин ми продовжимо наше засідання. Прошу всіх бути вчасно. Дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, ми можемо продовжувати нашу роботу. Прошу зайняти свої місця.

Хочу дати доручення Апарату парламенту. Я думаю, що мають сьогодні відповідні служби прокоментувати те, що сьогодні відбувається в повітрі над Києвом, –  смог! – причини, щоб не було ніяких нісенітниць і породження чуток. Тому я пропоную і доручаю Апарату, щоб о 16 годин прибув виконуючий обов'язки міністра екології, керівник МНС. Хай проінформують про ситуацію в Києві, про причини смогу з цієї трибуни. І далі вся країна буде знати, що відбувається, щоби  ніхто не почав якісь там чутки розповсюджувати незрозумілі. Приймається? Будь ласка, Апарату забезпечити інформування. Виконуючий обов'язки міністра екології або його заступник, якщо він відсутній, і керівник МНС або його заступник, якщо він відсутній, фізично відсутній в Києві або на події.

 Колеги, на ваш розгляд внесено проект Закону 1850-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відновлення норм, які передбачають звільнення від сплати земельного податку.

Будь ласка, заступник керівника комітету Віталій Курячий. Прошу на трибуну, йдемо по поправках.

1 поправка відхилена. Народний депутат Фролов. Наполягаєте? Не наполягає.

2 поправка врахована.

3-я, народний депутат…

Гриневич Лілія Михайлівна, будь ласка. 3 поправка?

По другій. Будь ласка.

 

12:46:37

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, ми вимагаємо поставити 2 поправку обов'язково на підтвердження. Ця поправка призводить до знищення агроосвіти в Україні. Я хочу привести кілька аргументів. Сьогодні ми хочемо заставити платити земельний податок аграрні професійні училища, всі заклади освіти агроосвіти. На відміну від фермерів, які мають вже преференції, вони мають платити не тисячу 500 гривень за гектар, фермер платить сьогодні 126 гривень. Крім того, вищі навчальні заклади сплачують екологічний податок, ПДВ, фермери звільняються від цієї оплати.

До відома всіх, в країнах ЄС, Сполучених Штатах Америки, Канаді аграрні навчальні заклади не сплачують податку на землю. Тому, ще хочу привернути увагу, є поправка 8, яка врахована, це поправка Оксани Продан. Ця поправка чітко вказує, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Завершуйте.

 

12:47:49

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Ця поправка вказує, якщо землі віддаються в спільне користування, в оренду, в колективне управління, то тоді за них податок сплачується. Тому категорично наполягаємо поставити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друга на підтвердження. Пропозиція зрозуміла. Будь ласка, від комітету позиція комітету і потім автор поправки.

 

12:48:17

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги і шановні народні депутати, найголовніший камінь сперечання цього проекту закону саме і полягає в правках номер 1 та правках номер 2.

Я хочу вам нагадати, що на засіданні комітету профільного з податкової та митної політики комітетом правка нашого колеги Микола Фролова була відхилена. Ця правка і наразі стосувалася, що дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професійно-технічних училищ мають звільнятися від податку на землю. А правка нашого колеги пана Демчака обумовлюється тим, що там величезна корупційна складова. Так, я розумію, пане Демчак? В цих науково-дослідних установах. І у зв'язку з цим комітет більшістю голосів підтримав і врахував саме правку пана Демчака. Саме тому я прошу визначитись зараз під час голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Будь ласка, Руслан Демчак.

 

12:49:22

ДЕМЧАК Р.Є.

Ну, я хотів би просто сказати, що зал напівпустий. І зараз будь-яка правка, яка буде поставлена на підтвердження, при всій її позитивності вона не буде підтримана. Тому я хотів би попросити просто колег сконсолідуватися. І, якщо раз уже поставлена на підтвердження, все-таки проголосувати "за". 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Позиція зрозуміла.

Я просив би керівників фракцій забезпечити присутність народних депутатів у залі. Важливий закон розглядаємо. Є різні думки з його приводу.

Тому, будь ласка, друга поправка на підтвердження, зрозуміло.

Третя поправка, народний депутат Кобцев. Ми зараз проговоримо, а потім…

 

КУРЯЧИЙ М.П. Шановний Володимире Борисовичу, я хочу звернути вашу увагу, що до вирішення питань, яку правку підтримає зал, не має сенсу розглядати дальше ці правки. У зв'язку з тим, що, якщо буде врахована правка Демчака, то тоді автоматично правка Кобцева також вважається врахованою. І саме тому принципово іти почергово і покроково по цим правкам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Іван Григорович Кириленко, будь ласка. Третя поправка.

 

12:50:47

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні друзі, хочу звернутися до залу, коли будемо голосувати підтвердження цієї правки. Друзі, нас уже ми так свою країну перед усім світовим співтовариством зганьбили. У нас на кожному повороті корупціонер. У нас кожному в очі дивишся, і дивишся корупціонер, корупціонер, корупціонер. Слухайте, друзі, у нас вже ловців корупціонерів більше ніж корупціонерів. Двадцять два аграрних вуза. Кілька технікумів і кілька профтехучилищ. Ми що хочемо  приректи дітей, щоб вони вчились по плакатах і по лабораторіях. Ловіть корупціонерів, якщо там корупція є. Але не заважайте дітям навчатися професійно.

Дивіться, яка техніка іде, технології. Ми будемо що, на плакатах навчати?  Ви з ума зійшли? Ставте на підтвердження. Ні одного голосу не давайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Це по другій поправці те ж саме. Третя – ми… Четверта поправка.

Третя врахована частково.

Четверта поправка. Є по четвертій поправці?

 

КУРЯЧИЙ М.П. Вона врахована по суті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Врахована по суті. Немає.

П'ята. Народний депутат Мельничук. Відхилена поправка. Будь ласка, Іван Іванович Мельничук.

 

12:52:05

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Да, я по суті хотів сказати слідуюче. Якщо буде врахована поправка Демчука, то я тоді не наполягаю на своїй поправці.

Але я хотів сказати попередньому виступаючому. Напевно, що він не один рік у Верховній Раді знаходиться і не одне скликання, то з корупціонерами у сільгоспсфері треба було боротися ще йому, а не зараз ганьбитися перед усією Європою, розумієте, і говорити такі дивні речі. Я наведу один приклад. За що у нас вийшов "камінь спотикання" по цьому законові?

У 2010 році у Вінницькому аграрному університеті передали 400 гектар найкращих ораних земель. Ні разу ці землі з 2010 року ні оброблялися, ні разу ніхто не платив за них ніякі податки. Ви розумієте, ці землі треба або віддавати людям, тому що на них студенти і не працювали, і не збираються працювати. Зараз видумали цікаву річ, ви розумієте, якщо ми зараз питаємо чому ці землі не оброблялися, вони придумали тезу про те, що вони спеціально там вирощують бур'яни для того, щоб дивитися, як вони реагують на отрутохімікати. Ну, дурня, чистої марки дурня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Ідемо по поправкам. Друга поправка, яка врахована комітетом, народний депутат Гриневич внесла пропозицію на підтвердження поставити цю поправку.

Шановні колеги, будь ласка, визначайтеся. Вношу пропозицію поставити на підтвердження поправку, внесена народним депутатом Демчаком, поправка номер 2, пункт 282 викласти у відповідній редакції, таблиця вам роздана.

Позиція комітету – комітет врахував, позиція автора – є наполягання на підтримці і позиція Лілії Михайлівни Гриневич – навпаки, її не підтримувати, тобто її поставити на підтвердження.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Комітет врахував правку Демчука.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет її врахував, комітет її підтримує, мова йде тільки про підтвердження. Колеги, готові голосувати? (Шум у залі)

Будь ласка, на підтвердження, 2 поправка. На підтвердження, голосуємо.

 

12:54:47

За-77

Вона не набрала необхідної кількості голосів і вважається поправка відхилена.

По 3 поправці, вона немає сенсу, так я розумію?

 

12:55:05

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги! Я хочу внести…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  На підтвердження?

 

КУРЯЧИЙ М.П. Я хочу внести ясність. Таким чином зараз автоматично була підтримана правка пана Фролова і Лілії Гриневич і саме тому правка нашого колеги Михайла Копцева має також бути поставлена на підтвердження, оскільки необхідно буде врахувати це в техніко-юридичному плані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просив би не коментувати, що автоматично враховано, ми йдемо по поправкам. Кожна поправка визначена комітетом, якщо депутати з нею погоджуються, вона залишається в силі, якщо підтвердження, в разі набрання 226 голосів вона є врахованою, якщо вона не набрала такої кількості значить вона відхилена.

Значить, по 1 поправці народний депутат Фролов, ця поправка була відхилена і депутатом не наполягалась, зараз в залі. 3 поправка, будь ласка,  Яценко, 3 поправка.

 

12:56:07

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги! Справа в тому, що цей закон треба направити на повторне друге читання, оскільки тут є правка народного депутата Насірова, який вже перестав бути депутатом. Тобто ми не повинні зараз порушувати Регламент, тому є пропозиція повністю перенести на повторне друге читання і не порушувати закон. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А можна статтю Регламенту? 

 

ЯЦЕНКО А.В. По памяти не помню, но… Он уже не депутат.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А можна питання: а коли він вносив поправку, він мав право на це? Звісно що мав, він був депутатом парламенту. Добре, колеги. Третя – на  підтвердження поправка, колеги.

Третя поправка на підтвердження теж  за пропозицію Лілі Михайлівни Гриневич, яка є…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вона врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вона врахована частково. Її на підтвердження – правильно я розумію. Зупиніть, будь ласка. Зупиніть голосування.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. На підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Третя поправка на підтвердження.

Будь ласка, третя поправка на  підтвердження, яка врахована частково комітетом.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Так автор не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Визначайтесь.

 

12:57:27

За-43

Четверта поправка врахована  по суті. Народний депутат Гордєєв. Є заперечення щодо 4 поправки? Немає.

5 поправка відхилена. Народний депутат Іван Іванович Мельничук. Іване Івановичу, ставимо її  на підтвердження, на голосування цю поправку. Вона відхилена комітетом.

Є пропозиція автора п'яту поправку врахувати в проекті закону, яка відхилена комітетом.

Хвилина комітету, будь ласка.

 

 

12:58:03

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги, жорстка дискусія, можливо, погодитись з правкою Івана Івановича Мельничука, можна ставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить є пропозиція автора п'ятої поправки, яка була відхилена комітетом  пропозиція підтримати п'яту правку автора. І комітетом є теж  пропозиція підтримати п'яту поправку, автор – Мельничук.

Долженков, будь ласка, по п'ятій поправці.

 

12:58:40

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Спасибо, Владимир Борисович.

Уважаемые коллеги, мы сейчас занимаемся, честно говоря, не той  процедурой, которая не предусмотрена Регламентом. Фактически когда не была поддержана правка номер два, у нас пункт 282.1.5 остается в редакции первого чтения. И вокруг этого пункта – то ли его нужно включить, то ли его нужно исключить – эти правки. То есть вне зависимости от того, проголосуется правка номер 5 либо не проголосуется, у нас остается 282.1.5 в редакции первого чтения. Поэтому можно время не тратить и просто голосовать за это.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На превеликий жаль, не можна не витрачати, оскільки є поправки і ми маємо йти по поправкам, тут треба витримати процедуру.

Будь ласка, 5 поправка, автор – народний депутат Мельничук, визначайтесь, шановні колеги, щодо підтримки або іншого рішення.

 

12:59:47

За-58

Не знайшла підтримки поправка.

Йдемо далі. 6-а, Левченко. Наполягає Левченко, 6 поправка.

 

12:59:54

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Знаєте, тут, в цьому законі є дуже багато правильних речей, де, наприклад, державні комунальні освітні заклади, їх позбавляють змеленого податку - це дуже правильно для розвитку освіти. Але чомусь також пропонують позбавити земельного податку, сплати земельного податку, приватних освітніх закладів, переважна більшість з яких є надприбутковими, особливо якщо подивитися, наприклад, в столиці, то це заклади, в яких різноманітні "мажори" сплачують тисячі в місяць за своїх дітей, щоб в садочок відвести і так далі і ці заклади є дуже прибутковими. Не зрозуміло: чому такі заклади не мають сплачувати земельний податок абсолютно? Таке  враження, що це просто намагаються таким чином проштовхнути свої бізнес-інтереси. То моя поправка стосується того, щоб, власне кажучи, земельного податку позбавлялися... земельного податку позбавлялися суто державні комунальні освітні заклади. Дякую.

 

13:01:04

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги, комітет відхилив правку нашого колеги Юрія Левченко в зв'язку із тим, що, згідно з Конституцією України, а саме в її порушення, даною правкою створюються нерівні умови, оскільки  пропонується пільга лише для закладів державної комунальної власності, а  в нас є і  інші види форм власності.

Крім того, шановні колеги, я хочу вам нагадати, що 17 липня цього поточного року Верховною Радою України був прийнятий Закон 654 "Про внесення змін до Податкового кодексу" щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами недержавних форм власності. До речі, цей закон набув чинності з 1 вересня цього року.

І саме тому комітет вважає за необхідне відхилити цю правку і ми просимо також підтримати пропозицію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, 6 поправка, яка була відхилена комітетом, народний депутат Левченко автор поправки. Позицію автора і позицію комітету ви чули.

Будь ласка, визначайтесь.

 

13:02:19

За-36

36 – не знайшла підтримки дана поправка.

7 поправка, народний депутат Палатний. Відхилено. Наполягають? Не наполягаємо.

8 поправка врахована і 9 поправка теж врахована.

Шановні колеги, фактично ми всі пройшли поправки і зараз я поставлю на голосування.

Оксана Продан. Хвилину, Оксана Продан по 9 поправці. Будь ласка.

 

13:02:51

ПРОДАН О.П.

Я дякую дуже.

Пані Гриневич мене згадувала, тому я маю право.

Я зараз звертаюся до всіх колег в залі. Я знаю, що багато з вас підтримували поправку Русла Демчака, маєте ви на це підстави, ми всі це розуміємо.     Але я хочу звернути вашу увагу, якщо ми зараз не проголосуємо цей законопроект, всі заповідники, всі ті сьогодні природоохоронні заклади, які не мають грошей для сплати цього податку, і в бюджеті грошей не мають, будуть змушені сплачувати те, чого сплатити не можуть.

Тому я прошу зараз всіх колег проголосувати за цей законопроект, а іншим рішенням приймати те рішення, яке пропонував Руслан Демчак. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

13:03:36

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги народні депутати, закон дійсно дуже важливий. Да, сьогодні в залі не була підтримана правка пана Демчака, вона, до речі, має право на існування. Но я хочу сказати, що щойно була підтримана правка номер 8 нашого колеги Оксани Продан, і в цій правці, яка, до речі, врахована комітетом, закладено запобіжники щодо неможливості зловживання науково-дослідними установами своїми права на землю. Про що там ідеться на увазі, що, якщо ці землі будуть передаватися в оренду або в спільну діяльність, то пільга щодо сплати на землю на таких суб'єктів більше не буде розповсюджуватися. І саме тому з цим запобіжником в цілому цей закон можна приймати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, я так розумію, що в цьому є об'єднавчий, об'єднавчі можливості проголосувати. Процедура не передбачає обговорення цих питань. Всі висловились в підтримку. Хочу процитувати Івана Григоровича… 

Колеги, давайте без реплік. Немає у  нас реплік. Давайте так, колеги, важливо це регламент і я зараз даю три репліки, три. І в наступних других читаннях я реплік давати не буду, щоб просто ви зрозуміли.

Будь ласка, Руслан Демчак, потім Іван Григорович Кириленко і потім Іван Мельничук.

 

13:04:59

ДЕМЧАК Р.Є.

Я прошу з голосу внести. Все ж таки цей пункт, про який ми говорили, це 282.1.5 "дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професійно-технічних училищ до більше 300 гектар", тобто обмежити просто ко кількості. Якщо потрібно це для дослідницької діяльності хай буде 300 гектар, все, що більше оподатковувати. І в такій редакції, для того, щоб в нас пройшли пункти попередні стосовно в тому числі і заповідників, щоби ми зараз не завалили цей закон. Прошу з такою правкою з голосу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Колеги, давайте посилатися на регламент. Де у нас є з голосу поправка в другому читанні? Немає чи є? Я говорю, що немає.

Іван Григорович Кириленко, будь ласка.

 

13:06:01

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги! Звертаюсь до всього залу з проханням підтримати цей закон. Абсолютно правильно сказав наш колега, який на трибуні, колега Курячий, що правка Оксани Продан унеможливлює зловживання аграрними вузами, аграрними науковими закладами, унеможливлює зловживання в земельній сфері. Все буде використовуватись для навчання, для науково-дослідних робіт, всі інші питання: оренди, спільне використання, – все піде потім на загальних підставах.

Як досвідчений парламентар Оксана Продан внесла правильну правку, з такою правкою зал погодиться, давайте голосувати, цей закон потрібен. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Остання репліка, Іван Мельничук, будь ласка.

 

13:06:47

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановні колеги! Моя особиста думка і стараюся до вас донести. Буквально три тижні назад ми скасували вже один договір, єлі-єлі скасували. Між таким самим університетом і одним із родичів нашого народного депутата, у якого просто є у назві фірми, яка обробляла цю землю назва "дослідницька", "науково-дослідницька". І тому бере університет йому передає, і вроді там проводяться досліди, але це фікція. Розумієте? І ця фікція буде зараз по всій Україні.

Без поправки Руслана Демчука я закликаю товаришів не голосувати за цей закон.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, якщо зараз є воля підтримки цього  закону, він буде підтриманий, якщо немає, в нас є декілька варіантів так, як передбачає Регламент.

Ми голосуємо зараз в другому читанні і в цілому, якщо не набирає голосів, можемо відправити його в комітет на підготовку до повторного другого читання, де ви проведете дискусії фахові, зробите всі спільні позиції, проговорите з фракціями, і ми можемо прийняти рішення.

І так, прошу підготуватись до голосування. Я ставлю на голосування проект Закону у другому читанні та в цілому реєстраційний номер 1850-1. Прошу всіх народних депутатів зайняти свої місця і визначатись.

 

КУРЯЧИЙ М.П. Шановний Володимире Борисович, а також прохання дати доручення внести техніко-юридичні правки в разі його прийняття.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З відповідними в другому читанні і в цілому з техніко-юридичними правками. Будь ласка, в другому читанні та в цілому. Прошу визначатись.

В другому читанні та в цілому.

 

13:08:40

За-169

Зрозуміло, шановні колеги. Ця пропозиція не пройшла.

Друга позиція. Пропоную повернути її в комітет для підготовки, для повторного другого читання. І там ви зможете всі знайти правильні формулювання, комплексний підхід і вирішити це питання. Приймається така пропозиція? Ну, вона передбачена регламентом. Будь ласка, на повернення в комітет для підготовки для повторного другого читання.

Прошу голосувати. Давайте підтримаємо. Щоб в комітеті провести фахові дискусії з цього приводу і визначитись.

 

13:09:20

За-235

Дякую, колеги, 235. Будь ласка, опрацюйте і ми можемо теоретично і практично навіть на наступному тижні його винести на повторне друге читання. Пленарному тижні.

Ідемо далі, колеги. На ваш розгляд – 1058, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій). Це друге читання.

Віктор Галасюк, будь ласка, на трибуну, голова комітету. І ідемо по поправкам.

 

13:10:07

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Представляю вашій увазі законопроект 1058, зміни до державно-приватного партнерства. Надзвичайно важливий законопроект! Надзвичайно важливий тому, що він дозволить реально залучати Україні навіть в такі найтяжчі часи інвестиції, в тому числі в масштабні інфраструктурні проекти.

Потреба України в тому, щоб забезпечити нормальну інфраструктуру, за оцінками Світового банку, близько 100 мільярдів доларів! Таких коштів у держави немає. Тому єдиний механізм – залучити інвестиції. Зробити це без державно-приватного партнерства є просто неможливим.

Також цей законопроект включений до переліку пріоритетних законопроектів Плану законодавчого забезпечення реформ, який ми з вами спільно затвердили. Я наголошу тільки на ключових новаціях, що цей законопроект робить. Він розширює сферу застосування державно-приватного партнерства. Чітко законодавчо фіксує його ознаки. Встановлює чіткі державні гарантії для приватних інвесторів, щоб вони прийшли. Створює більш гнучкі організаційно-правові механізми, які відповідають міжнародній практиці. Передбачають законодавчі запобіжники проти відчуження державного майна. Передбачають обов'язковість врахування соціально-економічних та екологічних наслідків після завершення державно-приватного партнерства.

Що дуже важливо. Публічність повна аналізу ефективності державно-приватного партнерства на сайті Мінекономрозвитку. І дуже важливо. Це гарантії того, що умови для інвесторів не будуть погіршуватися.

Разом з тим я хотів би окремо наголосити на тому, що було виключено до другого читання. І тут би я окремо хотів би подякувати Віктору Михайловичу Пинзенику за його гострі зауваження, більшість з яких була врахована.

В тому числі цим законом до другого читання ми не регулюємо особливості держаних закупівель. Також виключили звідси особливості валютного регулювання, обмежили право відмови від судового імунітету, а також прибрали можливість безоплатної концесії громадських об'єктів.

Таким чином цей законопроект є абсолютно зваженим. Він підтримується USAID, програмою розвитку державно-приватного партнерства. Він підтримується Американською торговельною палатою, тобто тими, чиї компанії члени будуть вкладати кошти в українську інфраструктуру, інвестувати, створювати нові робочі місця.

Також він підтримується Київською міською державною адміністрацією, яка також буде реалізовувати проект за допомогою  цього інструменту.

Тому, шановні колеги, дуже прошу вас підтримати цей надзвичайно важливий законопроект сьогодні в другому читанні, в цілому, з урахуванням необхідних техніко-юридичних правок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Будь ласка, 1 поправка врахована. 2 поправка врахована редакційно. Народний депутат Сольвар є? Немає необхідності.

3 – відхилена. Народний депутат Сотник наполягає? 3 поправка, народний депутат Сотник, наполягаєте? Не наполягає.

4 – врахована.

5-а, Михайло Головко, народний депутат, відхилена. Наполягаєте? Його немає.

6-а. А, є, вибачте, я не побачив.

6-а, народний депутат Головко. Врахована.

Сольвар, народний депутат, відхилена 7 поправка. Не наполягає.

8-а, Віктор Михайлович Пинзеник. Наполягає. Будь ласка, 8 поправка, відхилена комітетом. Віктор Михайлович Пинзеник.

 

13:13:40

ПИНЗЕНИК В.М.

Яку поправку я вношу? Передбачений до розгляду закон містить наступну норму. Одна юридична особа виграє право бути партнером, вона має право делегувати це право іншій юридичній особі заснованій цим переможцем. Ну, це ненормальна річ, виграє один, а право отримує інший. До речі, хочу наголосити, що українське законодавство не передбачає відповідальності засновника по діяльності підприємства ним заснованим. І наявність цієї норми створює можливості для зловживань і для уникнення відповідальності від переможця. Тому я наполягаю вилучити цю норму, бо право бути партнером має той, хто виграв це право, а не той, хто, він потім йому делегував. Прошу підтримати цю правку.

 

13:14:41

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Вікторе Михайловичу, ця поправка не може бути підтримана, оскільки діюча редакція… пропонована редакція законопроекту передбачає той механізм, який повністю відповідає міжнародній практиці – це так звані SPV, ви це прекрасно знаєте. Коли компанія велика міжнародна виграє певний проект, а виконавцем виступає спеціально створена компанія, яка повністю контролюються нею, по якій повністю несуться всі зобов'язання, це абсолютно є визнана світова практика. І якщо ми це не зробимо сьогодні в Україні, то механізм державного приватного партнерства просто не запрацює, бо він не буде відповідати міжнародній практиці. Тому комітет наполягає на первинній редакції запропонованій комітетом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу займіть свої місця. Керівники фракцій, забезпечте присутність депутатів у залі, будь ласка. 8 поправка, яка відхилена комітетом, автор Віктор Михайлович Пинзеник. Відхилена комітетом. Позицію комітету ви чули і автора поправки теж. Вношу пропозицію врахувати цю поправку номер 8, яка відхилена комітетом. Будь ласка, визначайтесь.

 

13:16:14

За-116

Поправка не набрала необхідної кількості голосів. Йдемо далі.

9-а – врахована.

10-а – врахована, поправка.

11 поправка відхилена. 

Народний депутат Пинзеник. Будь ласка, Віктор Михайлович.

 

13:16:43

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, що передбачає норма закону, до якої я вношу правку? Мова іде про те, що до особливих ознак партнерства віднести, взяти в управління об'єкт державної власності. Метою державного партнерства має бути інвестиції, що передбачено іншими нормами закону. Ну, не може бути метою. Дайте створений об'єкт. Дайте мені поуправляти цим об'єктом. Покористуватися державним об'єктом. Тому я пропоную вилучити цю норму, бо приватне партнерство має давати інвестиції, що і передбачено вже чинними нормами закону. А цю норму  прошу вилучити. Прошу підтримати правку.

 

13:17:28

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Вікторе Михайловичу, ми в Комітеті промислової політики та підприємництва вважаємо, що є абсолютно доцільним надавати державні об'єкти, які неефективно використовуються в рамках договорів державного приватного партнерства, якщо навіть державно-приватний партнер приходить не з матеріальними інвестиціями, а приходить зі своїм ноу-хау, зі своїми технологіями і управлінням, зі своєю управлінською командою і показує велику додану вартість. Він показує додаткове наповнення бюджету. Якщо це вигідно державі, це відбувається абсолютно в прозорий спосіб. Заборонено будь-яке відчуження державного майна.

Тому, шановний Вікторе Михайловичу, прошу вас не наполягати на цій поправці, бо вона знов-таки, вона суттєво знівелює силу закону і унеможливить залучення цілого спектру інвестицій до України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, 11 правка, автор наполягає на її голосуванні. Комітет висловив свою позицію, відхилив цю правку.

Будь ласка, визначайтесь, 11 правка. Голосуванням, колеги, будь ласка, визначайтесь.

 

13:18:40

За-91

Не набрала необхідної кількості голосів дана поправка. Ідемо далі.

12 поправка відхилена. Не наполягають?

13-а?

Не наполягають.

14 поправка. Відхилена. 

Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

13:18:59

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, проект закону, який ви розглядаєте, містить, здається, не винне формулювання. Слова "поводження", "оброблення відходів" замінити "поводженням". А що означає поводження відходів? Воно означає і збирання відходів. Це означає, що громадяни України стикнуться з новою проблемою, влада буде вкладати договори державного партнерства по збиранню відходів, нав'язуючи послуги мешканцям будинків. А це право мешканцям будинків самим обирати компанії, які будуть займатися збиранням і вивезенням сміття.

Тому я наполягаю, щоб слова "поводження з відходами" значно ширше були замінені і відновлена колишня редакція закону. Оброблення відходів, по обробленню відходів, я заперечень не маю.

 

13:19:55

ГАЛАСЮК В.В. Дякую.

Шановний Віктор  Михайловичу, запропонована комітетом редакція повністю відповідає термінології діючого законодавства України, яке саме передбачає термін поводження з відходами.

Більше того, я хочу наголосити, що цей закон дуже ретельно відпрацьований з юридичним управлінням. Тому і виходячи з юридичної коректності, і виходячи з сенсу, я прошу підтримати редакцію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте, Віктор Михайлович? Будь ласка, 14 поправка, є наполягання автора, відхилено комітетом. Визначайтеся, шановні колеги.

 

13:20:42

За-84

Не набрала необхідної кількості голосів.

15-а врахована.

16 поправка врахована.

17-а, народний депутат Головко. Не наполягає.

18-а, Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

13:21:00

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, в Україні колись була дуже поширена практика передачі в управління у приватні руки державного майна, де по суті це була приватизація прибутку, приватизація без приватизації. Не може бути  формою партнерства передати комусь в користування: свердловини, газові свердловини, нафтові чи "Укрзалізницю".

Я наполягаю, що партнерство має полягати в інвестиціях, а не у використанні власності створеною державою. Це не є форма державного партнерства і прошу підтримати мою правку про вилучення цієї форми.

 

13:21:48

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний Віктор Михайлович, я хотів би ще раз наголосити на тому, що, по-перше, не передбачається будь-якого відчуження державного  майна – це найголовніше.

По-друге, якщо є поточний рівень ефективності використання цього майна і державне управління не здатне забезпечити більш високий рівень надходжень до бюджету і відповідно експлуатації певного об'єкту. То, якщо приходить великий закордонний або український партнер, який здатен забезпечити значно більші надходження до бюджету. Який здатен забезпечити за рахунок того, що він вбиває корупцію, за те, що він забезпечує більш ефективне управління, більший результат для економіки, то чого ж ми маємо обмежувати це штучно? Шановні колеги, ми це 24 роки штучно обмежували, давайте дамо свободу підприємницькій ініціативі, з повним захистом державних інтересів, без будь-якого відчуження майна. Ми б перші виступали проти, якщо б там це таке було.

Шановні колеги! Прошу підтримати редакцію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, 18 поправка, Віктор Михайлович Пинзеник автор висловив свою позицію, відхилено комітетом, позицію голови комітету ви теж чули. Будь ласка,  визначайтесь щодо підтримки цієї поправки 18-ої.

 

13:23:07

За-96

Регламент!

Будь ласка,  шановні колеги, 19 поправка, наполягаєте? Ні.

20-а – врахована.

21-а, 22-а, 23-я – враховані редакційно.

Відхилена 24 поправка, наполягають? Народний депутат Сотник, не наполягає.

Народний депутат Кошелєва, 25 поправка, наполягаєте? Не наполягає.

27-а – відхилена, Віктор Михайлович,  не  наполягає.

28-а – врахована.

32-а – відхилена.

Народний депутат Пинзеник наполягає. Будь ласка, Віктор Михайлович.

 

13:24:02

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, приверніть увагу на суть норми до якої я вношу правку. Для того, щоб отримати  земельну ділянку державної власності чи комунальної власності вам треба укласти договір про партнерство взяти в управління об'єкт.

Тому що чинна норма передбачена для голосування дає можливість отримати земельну ділянку поза процедурами конкурсу, в цьому залі не  раз говорили про боротьбу з  корупцією, а ми закладає унікальну безпрецедентну норму, яка дозволяє використовувати земельні ресурси без будь-яких конкурсних процедур.

Я прошу підтримати мою пропозицію, яка вилучає відповідну норму  закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:24:50

ГАЛАСЮК В.В. Шановний Вікторе Михайловичу! Шановні колеги!

Прошу підтримати редакцію комітету оскільки вона є абсолютно зваженою, одна з одного боку  лібералізує ринок і надає відкриті, вільні ринкові можливості.

З іншого боку абсолютно жорстко захищає інтереси держави, і унеможливлює будь-яке приховане відчуження. І не тільки продаж, а  будь-яке відчуження майна, бо в законі, до речі, в існуючому  було "продаж", а ми змінили  на "відчуження" і таки чином ще   посили захист державних інтересів.

Шановні колеги, прошу підтримати  редакцію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 32 поправка, будь ласка, ви чули  аргументи автора і комітету. Комітет відхилив цю поправку, автор наполягає на підтримці.

Будь ласка, визначайтесь.

 

13:25:45

За-77

Не набрала необхідної кількості голосів дана поправка. Йдемо далі.

34-а, 35-а, 36-а – враховані.

37-а – відхилена, поправка. Автор – Віктор Михайлович Пинзеник. Не наполягає.

38-а, народний депутат Сотник. Не наполягає.

39-а, 40-а, 41-а – врахована.

42-а – народний депутат Пинзеник, будь ласка, Віктор Михайлович.

 

13:26:17

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, хочу привернути увагу, що законопроект містить вкрай небезпечну норму, вона стосується відмови від судового імунітету України. Тобто це норма передає рішення по спорах, які виникають з приводу партнерства з укррезидентами, з підприємствами з іноземними інвестиціями, а це теж резиденти, якщо вони в Україні існують, на рішення судів інших країн.

Шановні колеги, уявіть собі, що завтра рішення буде приймати самий справедливий світ в Росії... в світі – суд Російської Федерації. Цими нормами ви дозволяєте подібні речі, хоча хочу наголосити, Закон про міжнародне право України передбачає виключну підсудність судам України рішень, які стосуються майнових спорів. Тому я прошу проголосувати мою правку 42, вилучити норму, яка дає можливість відмови від судового імунітету України.

 

13:27:25

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Вікторе Михайловичу, ви казали ці застереження ще при першому читанні. Ми їх частково значною мірою врахували до другого читання наступним чином. Ми суттєво змежили можливості відмови від судового імунітету, тільки до тих контрактів державно-приватного партнерства, які укладені безпосередньо Кабінетом Міністрів України. Я хочу окремо наголосити, що саме такі норми відмови від імунітету діють сьогодні в Законі про розподіл продукції. Тому це жодним чином не є новація, це є просто поширення існуючої практики на договори державного приватного партнерства.

Окрім того, шановні колеги, ми ж з вами розуміємо, скільки в нас ще може часу і зусиль піти на реальне реформування судової системи в Україні. Тому якщо ми дійсно з вами хочемо залучати серйозні міжнародні інвестиції, тих інвесторів, які проходять дуже складні конкурси, які приймають на себе найвищу відповідальність і підписують контракт безпосередньо з Кабінетом Міністрів України, то ми, провівши консультації із фаховими експертами, міжнародними юристами, і....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 42 поправка відхилена комітетом. Автор наполягає на її врахуванні. Будь ласка, визначайтесь голосуванням.

Позиці комітету ви чули автора.

 

ГАЛАСЮК В.В. Шановні колеги, комітет підтримує, бо ми так не залучимо інвесторів.

 

13:29:05

За-84

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не набрала необхідної кількості голосів. Йдемо далі.

43 поправка – не наполягає автор. 44-а – врахована, 45-а, 46-а – врахована.

47-а, народний депутат Пинзеник, будь ласка.

 

13:29:31

ПИНЗЕНИК В.М.

До якої норми, шановні колеги, я пропоную внести правку. Закон, який вам пропонують прийняти, передбачає, що у випадку змін законодавства, по відношенню до партнера, будуть застосовуватись норми закону, який діє на момент укладення угоди.

Шановні юристи, присутні в залі, як можна застосовувати норми права, які втратили свою чинність? Як можна приймати рішення на законах, які не мають юридичної сили? Давайте визнаємо, що тоді в Україні діють норми права "Руської правди" Ярослава Мудрого і це буде правильно.

Я прошу підтримати мою правку, яка врегулює питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 47 поправка відхилена.

Будь ласка, позиція комітету.

 

13:30:25

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, ви знаєте, що сьогодні одна з найбільших проблем, яка відлякує міжнародних інвесторів, та абсолютна непередбачуваність змін законодавства, яка б'є по їх інтересам, вони приходять з великими, довгими інвестиціями, а за 2 роки держава каже: "Ми пожартували, ми відміняємо ті умови, привабливі які ми для вас створювали".

Тому, шановні колеги, кожному з вас це відомо, кожного дня ми зустрічаємося з великими потенційними інвесторами, які кажуть які в них найгостріші проблеми, так це одна з найбільших проблем. Шановні колеги, давайте створювати хоча би оазис стабільності, якщо ми не можемо виправити все інституційне середовище одразу.

Прошу вам підтримати редакцію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 47 поправка, визначайтесь. Відхилена комітетом. Автор – Пинзеник Віктор Михайлович. Визначайтесь

 

13:31:29

За-77

77 голосів. Немає необхідної кількості.

49-а – врахована.

50-а – врахована.

48-а, так? 48-а – не врахована. Будь ласка, народний депутат Пинзеник.

 

13:31:41

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! 48 правка стосується наступного. Норма закону, який пропонується вам схвалити передбачає, якщо протягом строку дії договору прийняті рішення які погіршують становище приватного партнера, вони мають бути в тій чи іншій формі відшкодовані. А тепер давайте приклад наведу вам. Днями уряд підняв мінімальну заробітну плату. Це веде до додаткових витрат приватного партнера? Це норма закону про Державний бюджет, тільки ввели цю норму раніше. В таких випадках ви даєте підстави для вимагання відшкодувати ці додаткові витрати приватному партнеру.  Я прошу цю норму вилучити і проголосувати мою пропозицію, поправку 48.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, позиція комітету. Уважно колеги!

 

13:32:34

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Віктор Михайлович, питання соціальних стандартів не відносяться до питань умови на яких інвестор приходив для країни. Якщо ми створюємо певні умови податкові, якщо ми створюємо певні умови регуляторні, а потім їх суттєво погіршуємо для інвестора, фактично заганяємо його в кут. По-перше, ми потім ніколи його вже не повернемо в країну. По-друге, ми відлякаємо всіх інших інвесторів. Тому це є одна з головних новацій цього законопроекту.

Шановні колеги! Давайте створювати хоча би оази стабільності для залучення інвестицій в Україну та захисту і плекання тих сміливців які сьогодні згодні, чи потенційно розглядають можливість приходити в Україну. Нам їх треба на руках носити, а не казати, що ми з вас знімаємо гарантії стабільності законодавства.

Прошу підтримати редакцію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 48 поправка, не врахована комітетом. Будь ласка, визначайтесь. 48-а – не врахована комітетом.

 

13:33:47

За-70

70. Рішення не прийнято.

49-а, 50-а врахована. 52. Наполягають? Не наполягають. 53. Не наполягають. Далі, колеги, 54, Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка. Наполягає.

 

13:34:16

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! Я ще раз прошу… Це стосується вже норми супутніх законів. Закон "Про управління об'єктами державної власності", вилучити таку форму, як передача державного приватного партнерства.

Якщо ви вважаєте, що об'єкт треба передати в приватні руки, то продайте цей об'єкт. Бо надання в користування – це безоплатна приватизація. Не треба… Власник отримав майно за яке нічого не заплатив і користується прибутком створеним державою, за рахунок коштів Державного бюджету.

Я прошу підтримати правку 54, проголосувати "за".

 

13:35:01

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Вікторе Михайловичу! Ви є фахівець найвищого класу. Шановні колеги, ну давайте ми одну просту річ зробимо, давайте ми перейдемо від прийняття законів декларативних… Бо якщо ми от врахуємо такі поправки і приберемо всі ті новації, які передбачені цим законом, то його можна буде просто покласти на полочці, як сотні інших законів. Він не буде працювати, він не буде залучати інвестиції.

Шановні колеги, я прошу вас зберегти редакцію комітету. Я хочу подякувати авторам законопроекту, всі членам комітету. Хочу окремо подякувати пану Максиму Єфімову, який взяв на себе величезний труд довести цей законопроект до готового результату, який підтримують інвестори, фаховими юристами, який буде працювати на практиці.

Я прошу підтримати редакцію комітету. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, колеги, 54 поправка, визначайтесь. Відхилена комітетом.

 

13:36:04

За-65

65. Не набрала необхідної кількості голосів.

Йдемо далі.

55-а – не наполягає.

56-а – не наполягають.

57-а – врахована редакційно. Віктор Михайлович Пинзеник, 57 поправка.

 

13:36:23

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! Я прошу підтримати поправку 57, яка передбачає вилучення норми щодо можливості безоплатної концесії. Ну, не можуть державні об'єкти передаватись в безоплатне користування. За них мають платити. Прошу підтримати мою поправку 57.

 

13:36:45

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Віктор Михайлович, ця поправка врахована. Вона врахована редакційно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Погодились? Погодились? Ідемо далі.

58 поправка. 58-а – врахована.

59-а – врахована редакційно.

60-а – врахована редакційно.

61-а? Не наполягають.

67 поправка. Пинзеник Віктор Михайлович не наполягає.

73-я, народний депутат Кошелєва не наполягає.

77-а, Пинзеник Віктор Михайлович, будь ласка.

 

13:37:37

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! Ця поправка стосується збереження норми Закону про міжнародне право про виключну підсудність судами України майнових спорів. Я прошу їх зберегти. Але, очевидно, немає сенсу зараз вже агітувати про голосування поправок. Бо в підготовленій версії, я вважаю, що закон голосувати не можна.

Я хотів би колег особливо наголосити. Ми маємо Закон про державно-приватне партнерство. Це правки до закону, це не новий закон. В тій версії, яка підготовлена, моя пропозиція, оскільки професійної дискусії не було, були заклики, на жаль. А закони підготовлені містять багато небезпечних норм, які містять корупційні ризики.

Я прошу колег не підтримувати в цілому прийняття цього закону.

 

13:38:29

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Вікторе Михайловичу, я ще раз наголошую, що всі ті критичні, важливі зауваження, які ви надали, вони були враховані до другого читання. Я вам дуже за них дякую. Але, разом з тим наголошую. Що якщо сьогодні враховувати ті поправки, на яких ви наполягаєте у залі, то цей закон не буде мати жодного змісту, він не дозволить залучити інвестиції.

Шановні колеги, в нас немає такої розкоші сьогодні, як не створювати інвестиційно привабливі умови, забезпечуючи абсолютно жорсткий захист інтересів держави.

Вікторе Михайловичу, шановні колеги, жодного відчуження державного майна. Є ефективне використання. Хай буде наповнення бюджетів, хай будуть нові робочі місця, давайте рухатися вперед. Ми маємо показати сьогодні абсолютно реальний результат. Таких законів, як цей, за весь рік може буде, дай Боже, 10. Це фундаментальний закон. Я прошу підтримати редакцію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колеги, все-таки 77 поправку голосуємо? 77-а на голосування, будь ласка.

 

13:39:47

За-71

Не знайшла підтримки поправка.

78-а – не наполягають.

79-а – не наполягають.

Шановні колеги, всі інші поправки враховано. Прошу керівників фракцій: запросіть народних депутатів зайняти свої місця у залі. Ми зараз будемо голосувати в другому читанні та в цілому проект закону…

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця, приготуйтесь до голосування. Проект Закону 1058 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій). Колеги, сигнальне голосування щодо прийняття цього закону в другому читанні та в цілому. Займіть свої місця, будь ласка. Будь ласка, сигнальне голосування у другому читанні та в цілому цього проекту закону, а після того ми вже будемо визначатись. Будь ласка, в другому читанні та в цілому, визначайтесь, колеги.   

 

13:42:21

За-167

Очевидно, що немає голосів за цей закон. 167 голосів набрав цей закон. Є пропозиція направити його на повторне, на підготовку до повторного другого читання до комітету. Колеги, повторне друге читання. Пропозиція: направити даний проект закону на повторне друге читання до комітету. Всі почули пропозицію? Всі почули пропозицію? Будь ласка, сигнальне голосування щодо повернення в комітет для підготовки до повторного другого читання відповідно до Регламенту. Колеги, будь ласка, на повторне друге читання. До комітету на повторне друге читання давайте підтримаємо і доопрацюємо цей закон.

 

13:43:10

За-208

208 голосів. Давайте по фракціям.

Є ще пропозиція: направити його на третє читання. Віктор Михайлович Пинзеник. Дивіться, шановні колеги, ми вже все, що мали зробити по Регламенту вже зробили і будь-який призив з цієї трибуни голосувати за цей закон, він не дасть необхідних 30-40 голосів. Будь ласка, Віктор Михайлович Пинзеник як автор багатьох поправок, які були не враховані.

 

13:43:47

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, на повторне третє читання ми можемо виносити тільки окремі норми. А тут є проблеми з багатьма нормами. Тому є слушною пропозиція направити на повторне друге читання. І спробуйте таки знайти компроміс в режимі повторного другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Володимирівна Кужель теж підтримує цю пропозицію.

Колеги, будь ласка, сконцентруйтесь. Мова іде, що ми голосуємо пропозицію на повторне друге читання, підготувати його на повторне друге читання в комітеті.

Оцю пропозицію я зараз поставлю на голосування. Прошу визначитись, колеги.

Будь ласка, шановні колеги, на повторне друге читання в комітет. Для підготовки до другого читання відповідно до Регламенту Верховної Ради. Направлення на підготовку в комітет до повторного другого читання, прошу голосувати, 1058. Давайте підтримаємо на направлення на друге, в комітет для підготовки до другого читання.

 

13:45:09

За-227

Направили. Дякую, шановні колеги.

Далі, 2844 проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні). Будь ласка, голова комітету Галасюк на трибуну. Ідемо по поправкам.

Колеги, будь ласка.

 

13:45:43

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні народні депутати, прошу підтримати вас законопроект 2844 в цілому з техніко-юридичними правками, оскільки само по собі економічне диво в Україні не відбудеться. Для того, щоб наша економіка зростала, нам треба створювати високопродуктивні робочі місця. А для того потрібно залучити інвестиції. Індустріальні парки – це той механізм, який дозволяє залучати інвестиції в країнах Європи, Азії і по всьому світу.

Цим законом я дякую Петру Михайловичу Ванату за його ініціативу, цим законом ми робимо дерегуляцію у сфері індустріальних парків, ми робимо абсолютно чітку, прозору, підконтрольну суспільству систему. Ми спрощуємо залучення закордонних керуючих компаній для того, щоб вони привели інвестора і для того, щоб вони привели нові заводи в Україну.

Шановні колеги, цей законопроект також є частиною плану законодавчого забезпечення реформ і віднесений до категорії пріоритетних. Я прошу підтримати вас позицію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, перша поправка, врахована.

2 поправка, Левченко наполягає? Не наполягає.

3-я. Не наполягають.

4-а, 5-а, 6-а. Врахована.

7-а, народний депутат Кіраль. Наполягаєте? Не наполягають.

8-а, 9-а, 10-а, 11-а, 12-а, вважаємо підтриманими.

13-а, 14-а, 15-а, підтримані.

23 поправка, народний депутат Кіраль. Відхилена. Не наполягають.

Народний депутат Маркевич, 24-а поправка. Відхилена. Не наполягає.

29-а, народний депутат Кіраль. Не наполягає.

33-я. Не наполягають.

40-а. Не наполягають.

41-а.

42-а, Левченко. Не наполягає.

43-я, Маркевич. Не наполягає.

45-а. Не наполягають.

49-а. Теж.

50-а. Теж не наполягають.

52-а. Не наполягають.

61-а. Не наполягають.

65-а. Теж ні.

68-а, не наполягають.

Будь ласка, колеги, запросіть народних депутатів до зали, керівники фракцій, запросіть депутатів до зали, будь ласка!

Ми пройшли всі поправки, будь ласка, дві хвилини голова комітету і будемо переходити до голосування.

 

13:49:21

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги! Я прошу вас зайти до зали, бо цей закон він спрямований на створення привабливих умов для будівництва нових заводів в Україні! Шановні колеги, без цього ми не змінимо ситуацію в країні! Коли загальна ситуація в країні не приваблива, всі країни світу починаючи від Китаю, Туреччини, Польщі вони йшли цим шляхом. Вони створювали готові інфраструктурні площадки для інвесторів, спрощували для них регуляторні умови, надавали їм тимчасові фіскальні стимули. Результати ми з вами сьогодні з вами можемо побачити і в Туреччині, і в Польщі, і в інших країнах. Коли ще 10-15 років назад вони все імпортували, вони мали бідні, відсталі економіки, а сьогодні вони нас випереджають в 2-3 рази! Коли там заробітна платня є в 5-7 разів вище ніж в Україні!

Шановні колеги! Не може бути економічного дива, якщо ми самі не будемо його в створювати! Якщо ми з вами не будемо законодавчо приймати інструменти залучення інвестицій в країну, інструменти створення нових робочих місць, інструменти стимулювання експорту з України не сировини, а готової продукції, то нічого не зміниться, ми так з вами і залишимося сировинною колонією!

Шановні колеги, я закликаю вас до підтримки української  промисловості, підтримайте законопроект в другому читанні та в цілому! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, будь ласка, займіть свої місця буде сигнальне голосування, фактично ми щойно йшли по поправкам, я не бачив зауважень по цьому проекту закону. Це означає, що певна єдність серед депутатів є, треба зараз тільки чітко, якісно проголосувати.

Колеги, будь ласка, я поставлю на голосування сигнально, сигнальне голосування по цьому проекту 2844 – щодо індустріальних парків. Готові голосувати, колеги? Давайте сигнальне у другому читанні та в цілому 2844, голосуємо 2844. Це ж не політичний, а економічний закон, тому я думаю, що... Це сигнальне голосування, колеги.

 

13:51:46

За-199

Я думаю, що ми можемо проголосувати його. Єдине, що треба, давайте тоді домовимося так, ми його обговорили, ми пройшли, ми його будемо голосувати о 16 годині. Приймається? Я бачу, що всі фракції підтримують   просто, абсолютно всі. Після 16 години – домовились? Як раніше обговорене. Дякую. Прошу, Віктор Галасюк, займайте  своє місце в залі.

Шановні колеги, я давав доручення Апарату запросити зараз, поінформувати український народ і депутатів Верховної Ради те, що відбувається сьогодні в Києві. Прибув зараз, зараз прибув голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечеткін, він присутній. Я хочу його запросити до слова. Будь ласка, поінформуйте депутатів Верховної Ради. Є заступник міністра, яка виконує обов'язки міністра Ганна Олександрівна Вронська, вона теж проінформує про екологічний аспект цієї ситуації.

Будь ласка, Микола Олександрович, прошу поінформуйте.

 

13:53:00

ЧЕЧЕТКІН М.О.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати, не заважаючи на те, що головним завданням Державної служби України з надзвичайних ситуацій є захист населення від пожеж і забезпечення оперативного реагування на них в містах і селах, інших населених пунктах, на виробництві і транспорті, сьогодні основні зусилля служби зосереджені на протидії пожежам в природних екосистемах.

У зв'язку із аномально сухою і спекотною погодою, що утримується тривалий період на території держави значно зросла кількість пожеж в лісових масивах, на торфовищах, в сільгоспугіддях і на відкритих ділянках місцевості. В цілому за літні місяці середня температура повітря перевищила норму від півтора до трьох градусів по Цельсію, кількість опадів склала від 15 до 40 відсотків від необхідної норми, абсолютний максимум температури становив 39-37 градусів по Цельсію. За оперативними даними у цьому році кількість пожеж в природних екосистемах збільшилася в 1,4 рази, але при цьому площа пройденої вогнем зменшилась на 189 гектарів; в лісових масивах кількість пожеж зросла 1,8 разів, але в 2 з половиною рази зменшилась площа пройденої вогнем; на торфовищах кількість пожеж збільшилась майже в 4 рази і при цьому збільшилась в 8,3 рази їх площа.

На цей час Державною службою України з надзвичайних ситуацій, у взаємодії з місцевими органами влади, з Державним агентством лісових ресурсів вживаються заходи щодо гасіння осередків торф'яних пожеж.

На сьогоднішній день на території України ми маємо 32 тліючих осередки на загальній площі 112 гектар. В Київській області  це 16 осередків, в Івано-Франківській – 5, в Рівненській – 4, Волинській – 2, Полтавській – 2, Чернігівська, Житомирська і Вінницька області – по 1. Всього до гасіння пожеж на торфовищах залучено 378 чоловік особового складу і 110 одиниць техніки, в тому числі від Державної служби з надзвичайних ситуацій – 230 чоловік особового складу і 85 одиниць техніки.

Однією з причин виникнення пожеж на торфовищах, ця причина пов'язана із значним зниженням рівня підземних вод, місцями відмічено повне висихання свердловин і колодязів, де проводяться спостереження за рівнями ґрунтових вод. Порівняно із середніми багаторічними показниками, рівень залягання води понизився від 50 до 200 сантиметрів, тобто до 2 метрів.

Що стосується задимлення в місті Києві. Дійсно, воно сьогодні спостерігалося зранку і виникло, скоріше за все, що причиною виникнення, це сталося, це був наслідки пожежі, яка виникла вчора біля населеного пункту в Деснянському районі поблизу населеного пункту Зазим'я, на території Білодібровського лісництва, пожежу вчора о 19-й годині було локалізовано. Але зменшення нічної температури повітря, підвищення вологості, сприяло утворенню метрологічної димки. Наявність метрологічної димки зазвичай збільшило візуалізацію задимленості в Києві сьогодні зранку. Це природне явище, яке б виникло все одно, незалежно від того була пожежа або ні, єдине, що доповнило її – це запах диму.

На цей час продовжується повна ліквідація пожежі. Як я вже сказав, пожежу локалізовано вчора о 19.40. На цей час до ліквідації пожежі залучено 150 чоловік і 17 одиниць техніки, від Державної служби України – 80 чоловік і 8 одиниць техніки.

Крім того, сьогодні на ранок ліквідовано лісову пожежу на площі понад 90 гектар в Ізясловському районі Хмельницької області. Завдяки оперативним діям підрозділів ДСНС недопущено поширення вогню на Хмельницьку атомну електростанцію пожежу зупинено за 19 кілометрів, на військові склади і поруч розташовані населені пункти пожежу зупинено на відстані до 35 кілометрів. До робіт було залучено 200 чоловік особового складу і 35 одиниць техніки, в тому числі в Державної служби 45 чоловік і 20 одиниць техніки.

Продовжується гасіння лісової пожежі між селами Коблиця і Великий Ліс в Бородянському районі. На сьогодні о 10 годині пожежу локалізовано. Дуже інтенсивно ми залучали авіацію… Вибачаюсь. Що дозволило в найкоротший термін локалізувати пожежу і не допустити її поширення на значні території.

Крім того, 2 вересня в селі Олива Іванківського району в наслідок спалювання трави загорілося 5 житлових будинків. На момент прибуття підрозділів ми вимушені були зняти їх з гасіння пожежі в Бородянському району, вогнем було охоплено  5 будинків,  пожежу ліквідовано, жертв та постраждалих немає.

Основними  причинами виникнення пожеж в природних екосистемах є: по-перше, це необережне поводження з вогнем населення, особливо зараз, коли завершуються польові роботи і населення починає спалювати залишки сухої рослинності; це підпали або підпали замасковані під необережне поводження з вогнем і не належне утримання власниками своїх земельних ділянок.

Шановні народні депутати! Принципово змінити протипожежну ситуацію в природних екосистемах і зокрема, в лісових масивах, можливо тільки при одній умові, впровадження відповідальності власників земельних ділянок і лісокористувачів за стан пожежної безпеки на своїх територіях, аж до позбавлення права власності, як це робиться в інших країнах Європи. В протилежному випадку ніяких ресурсів держави для гасіння таких пожеж не вистачить.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Микола Олександрович, скажіть, будь ласка, от зараз те, що відбувається в столиці, купа диму і все інше, коли ви плануєте це все завершити, тушіння пожежі… гасіння.

 

13:59:51

ЧЕЧОТКІН М.О.

Значить, на сьогоднішній день вже такої задимленості… На сьогоднішній день задимленості на території Києва такої, як була зранку, вже немає і, якщо будуть нам сприяти погодні умови, такі, які будуть… такі, які є зараз (вибачаюсь), то ми прогнозуємо і плануємо до завершення сьогоднішнього дня ліквідувати повністю пожежу в районі населеного пункту Зазим'я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До кінця… До кінця цього дня. Я дякую. Я дякую від імені колег народних депутатів, ви зможете підійти потім задати всі питання, які вас цікавлять. Я думаю, що Микола Олександрович нікуди не піде.

Дякую. І вогнеборцям передайте нашу вдячність. І я дуже би просив,  щоби не тільки в столиці, а й на інших територіях ситуація була відповідно контрольована. І… Ну тим, чим зможемо як депутати парламенту підтримувати МНС, ми готові це робити. ДСНС,  точніше.

 

ЧЕЧОТКІН М.О. Ми постійно проводимо повітряну розвідку і сьогодні проводили, ситуація постійно на котролі і здійснюється постійний моніторинг протипожежної обстановки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Олександрович. Дякую.

Будь ласка, заступник міністра Ганна Олександрівна Вронська, будь ласка, проінформуйте про екологічні наслідки. Надайте відповідні рекомендації, будь ласка.

 

14:01:21

ВРОНСЬКА Г.О.

Добрий день, шановні депутати! Перш за все хотіла зазначити, що радіаційний фон у Києві та Київській області перебуває у межах норми та становить у середньому 10-11 мікрорентген на годину. При цьому безпечний рівень радіаційного фону складає до 30 мікрорентген на годину. Радіаційний фон у зоні відчуження становить на сьогодні у середньому 24 мікрорентгена на годину.

Що стосується показників забруднення атмосферного повітря, то за даними, станом на 8 годину ранку, згідно даних, які нам надав Київський міський лабораторний центр Держсанепідемслужби, концентрація шкідливих речовин, а саме ангідриду сірчастого перевищує максимальну разову допустиму норму у декілька разів, але це не… Є різні точки виміру. Наприклад, у точці на Банковій, 11 - перевищує в 5,4 рази; вул. Сталінграду, 10-А - перевищує в 6,2 рази; проспект Оболонський, 16 – перевищує в 5,4 рази; Героїв Дніпра, 29 – перевищує у 8 разів.

Згідно даних Міністерства охорони здоров'я, таке перевищення не становить шкоди для здоров'я. Вміст азоту, діксиду, вуглецю оксиду в точках на Банковій, Михайлівській, проспект Героїв Сталінграду, Оболонському проспекті, Героїв Дніпра не перевищує максимально разову допустиму норму. Тобто ситуація знаходиться в межах контрольованої.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які ваші рекомендації на даний момент? Що ми маємо, що людям, от просто можете нормальною мовою сказати, що робити людям в такій ситуації?

 

ВРОНСЬКА Г.О. Згідно рекомендацій Міністерства природи опрацювало зведену інформацію, вона є на нашому сайті, було опубліковано ще до 12 години. Згідно рекомендацій Міністерства охорони здоров'я, вони рекомендують не виходити на вулицю, зачиняти двері, вікна і не перебувати в місцях, де можливе велике скупчення повітря, яке осідає внаслідок низького природного тиску.

Тобто насправді, як зазначив представник ДСНС, наявність метрологічної димки збільшувала візуалізацію задимленості у місті Києві. Це сталося через те, що вночі був великий спад температури, і димка опустилася внаслідок природного тиску. Це  більш був візуальний ефект.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ВРОНСЬКА Г.О. Так, звичайно. Але це скоріше природне явище. ДСНС ліквідувала прямий вогонь. Вони зараз працюють над тим, щоб ліквідувати, загасити остаточні явища пожежі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А за який період після остаточного гасіння пожежі відбудеться, через який період часу після гасіння пожежі відійде той смог, який сьогодні стоїть?

 

ВРОНСЬКА Г.О.  Ми очікуємо, що протягом дня. Але СЕС проводить заміри, і вони публікуються на їх сайті. Ми зробимо зведену інформацію, на нашому сайті можна подивитися оперативні новини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу телеканалі "Рада" в постійному режимі висвітлювати ці дані для того, щоби громадяни України бачили. Але ситуація, ми всі почули, є контрольованою. Зрозуміло, що це неприємно, що \ відповідні з цим проблеми. Але треба певні заходи обмеження зараз для себе запровадити, особливо для дітей, для того, щоб не було такого негативного впливу. І маємо надію на те, що до кінця дня такі речі будуть локалізовані, і з наступного дня вже ситуація значно буде кращою.

Дякую. Дякую, займайте своє місце. Дякую за вашу роботу.

Шановні колеги, ранкове засідання Верховної Ради  України… після оголошення. Заява відповідного народного депутата Сергія Березенка про те, що він входить до складу депутатської фракції "Партії "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді восьмого скликання. Є членом партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність". Оголошення зроблено.

Оголошую засідання ранкове Верховної Ради  України закритим. О 16 годині прошу всіх прибути для продовження нашої роботи на вечірньому засіданні. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку