ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

02 вересня 2015 року, 10 годин 06 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:06:15

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні колеги народні депутати! Я прошу всіх заходити до зали Верховної Ради України для того, щоб ми могли розпочати нашу роботу. Хочу вас поінформувати, шановні колеги. На дану хвилину, на щастя, ми не маємо втрат від масового поранення і вбивства, яке було перед площею… на площі перед Верховною Радою України. Ви знаєте, що хлопці знаходяться сьогодні у лікарні і їм надається вся необхідна допомога. І молимо Бога про те, щоб всі вони вижили і більше не було втрат. Я говорив про це вчора під час свого виступу.

І сьогодні хотів би підкреслити, що з того, що сталося, ми маємо зробити висновки. Оскільки я глибоко переконаний у тому, що більшість народних депутатів, абсолютно нормальних професійних людей.  І маємо ми з вами, маємо перетворити парламент на якісний, успішний центр прийняття рішень, якісних рішень в межах своїх повноважень і компетенції. Закони мають бути якісними. Ми маємо демонструвати культуру і стриманість. Ми маємо зробити все для того, щоб люди з повагою ставились до парламентарів, до того, що ми робимо з вами. А не створювали якихось штучних конфліктів.

Тому якість нашої роботи має надзвичайно важливе значення. І я вірю в те, що це нас об'єднає, шановні друзі. І ми продемонструємо з вами абсолютно нову якість нашої роботи. Я хочу запевнити вас, що як Голова Верховної Ради в межах своїх повноважень я буду робити все для того, щоб ми були успішними. Щоб ми змогли продемонструвати українському суспільству здатність до проведення реформ, якісних, європейських реформ. І все зробимо для того, щоб в парламенті ми створили якісні публічні, прозорі механізми нашої з вами діяльності.

Хотів би вас поінформувати, що на наступному тижні розпочинається і буде перший візит  пана Пета Кокса в рамках меморандуму, який  ми підписали з  вами з  Європейським  парламентом щодо реформи українського парламенту. Сьогодні вам буде розіслана анкета, де ви зможете висловити своє бачення, свою думку щодо тих змін, які  було б необхідно провести. Це значить, що кожен  з вас буде причетний  до позитивних змін в  українському парламенті. Ми  зможемо  зробити і модернізацію і бути  більш публічними,  і залучати більше фахових експертів  і представників громадянського суспільства до законотворчості. Це все має зробити  нашу роботу якісною.  Це те, що було сьогодні, очікує  суспільство.

І ще хотів би вас проінформувати, що на сайті Верховної Ради України   вже  є, оприлюднена інформація щодо  порядку денного  сесії, проекту порядку денного сесії. Я теж просив би народних депутатів  України, комітети, фракції уважно  попрацювати над цим документом, щоб ми наповнили  серйозним змістом відповідно порядок денний цієї  сесії.

Шановні колеги,  я хочу  ще раз  всіх закликати до конструктивної роботи. Я розумію, що є емоції і іноді   дуже важко їх стримати, але все ж таки  я переконаний у тому, що кожен із нас має всі можливості для того, щоб  виправдати  ту довіру, яку отримали під час виборів від  колег.

Шановні колеги, вчора відбувся інцидент між  депутатами Верховної Ради, як нам відомо із засобів масової інформації. Я просив би профільний і  регламентний  комітет вивчити цю ситуацію, терміново поінформувати депутатів Верховної Ради, що відбулося, чому так сталося. І я  ще раз і ще раз, шановні колеги,  хочу закликати всіх  народних депутатів України. Друзі, невже в нашій країні не вистачає насилля, невже мало смертей?   

Навіщо ми сьогодні створюємо ситуації, які абсолютно не прикрашають український парламентаризм. Тому ще раз і ще раз закликаю до поваги один до одного і до конструктивної роботи, і ще раз хочу вас запевнити, я як Голова Верховної Ради завжди готовий все зробити для того, щоб ваша робота була ефективною і якісною.

Шановні колеги, я прошу займайте свої місця, підготуйтесь до реєстрації і ми розпочинаємо нашу роботу. Будь ласка, включіть систему "Рада" для реєстрації народних депутатів України.

 

10:11:56

307 народних депутатів зареєстровано у залі Верховної Ради України.

Шановні колеги народні депутати, 312 народних депутатів на дану хвилину знаходяться у залі. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту Верховної Ради України у нас відведено 30 хвилин для виступів народних депутатів. Я прошу всіх народних депутатів підготуватись до реєстрації. Будь ласка, підготуйтесь до реєстрації, шановні колеги.

Шановні колеги народні депутати, я прошу підготуватися всіх до реєстрації. Але перед тим я хочу вас проінформувати, що 28 серпня 2015 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України, обраного на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року Березенка Сергія Івановича в одномандатному виборчому окрузі номер 205. Відповідно до Конституції України перед вступом на посаду народні депутати України складають присягу перед Верховною Радою України.

Для складення присяги я запрошую на трибуну народного депутата України Сергія Березенка. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.

Шановний Голово! Шановні депутати! Присягаю на вірність Україні, зобов'язуюся усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благу вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, займайте своє місце. Вітаю вас із вступом на посаду.

Шановні колеги, я прошу приготуватися до реєстрації на виступ 30 хвилин депутатів Верховної Ради. Будь ласка, шановні, реєструємося. 30 хвилин, реєструємося. Будь ласка, шановні колеги.

Юрій Бойко, "Опозиційний блок".

 

10:16:08

БОЙКО Ю.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Питання відновлення миру на Донбасі і пошук компромісу вже давно вийшли за межі політичних дискусій. Мир на Донбасі – це питання виживання країни. "Опозиційний блок" вітає переговори, які відбулися за участю президентів України, Франції та Канцлера Німеччини. За підсумками зустрічі ще було раз підкреслено, що Мінські угоди є єдиним шляхом виходу з військового конфлікту. Ми розраховуємо, що ці зустрічі дадуть поштовх до врегулювання ситуації і закликаємо Верховну Раду нарешті прийняти пакет законів, щоб втілити Мінські угоди.

Ми підтримали зміни до Конституції, хоча це тільки перший крок до мирного життя. В той же час, всі українці на власні очі побачили звіриний оскал радикалізму, який від політиків в залі перекинувся на вулицю, де пролилася кров. Якщо цим подіям владою не буде дана жорстка правова оцінка це призведе до подальшої дестабілізації і руйнування в країні.

В економічній сфері на перше місце виходять питання як країні пережити зиму? Підготовка до опалювального сезону зірвано, нестаче енергетичних ресурсів, незавершеність ремонтних компаній, криза платежів, все це може призвести до техногенної катастрофи, терміново потрібно надзвичайні заходи, щоб не заморозити людей взимку.

І останнє, ми бачимо, що по всій країні розгортається грандіозний за своїми масштабами політичний лохотрон під назвою "варяги врятують Україну". В державі розгорнута широка піар-компанія з приводу досягнень окремих колишніх грузинських чиновників. При цьому виникає одне просте питання, якщо все так було добре з подоланням корупції, наведенням порядку і підвищенням рівня життя в Грузії, чому ця команда втратила довіру громадян своєї країни і програла вибори? А деякі її члени навіть не можуть з'явитися в своїй рідній країні, хоча нинішнє керівництво Грузії важко запідозрити в політичних репресіях.

Ми впевнені, в Україні достатньо своїх спеціалістів, які  здатні взяти на себе відповідальність і навести порядок, і вони є найбільшими патріотами ніж міністри-найманці. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Мустафа Найєм, "Блок Петра Порошенка". З місця? З трибуни? З місця.

Будь ласка.

 

10:18:56

НАЙЄМ М.

Прошу передати слово Ірині Луценко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Луценко, "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

10:19:20

ЛУЦЕНКО І.С.

Добрий день, шановні колеги! Добрий день, шановні виборці, пане Голово! Знаєте, коли ми йшли на  вибори до Верховної Ради от цього скликання, ми їздили дуже  багато по регіонах, розповідали нашим виборцям про те, що команда Президента збирається робити надзвичайно багато реформ. Що ми єднаємося для того, щоб ці  60 ключових реформ привели до зрушення і покращення ситуації в Україні.

Але дуже часто виборці, з якими я зустрічалась, запитували в мене одне просте  запитання: "Ну з вашою командою все зрозуміло, Ірино Степанівно, а от як ви відноситесь до Ляшка? І я казала: "Ви знаєте, за цією людиною дуже цікаво спостерігати: людина-оркестр, людина-шоу, він завжди гарно і елегантно вдітий, в нього вишукана українська мова. Він має завжди гарну зачіску. Але він просто так без  шоу не  ходить: то корову за хвоста притягне, то землю їсть з трибуни, то з вилами бігає". А уявіть собі, якщо таких буде 30 в парламенті, та мені не треба про нього думати народ визначився вся Бориспільська траса  пестріла плакатами "Клоуни за Ляшка".

Клоунада завершилася 1 числа, коли відбувалось 31 і 1, коли відбувалося голосування тут, в Раді, за зміни до Конституції. Методи, які використовуються цією братією заради отримання додаткових балів на місцевих виборах та завоювання дешевого авторитету є неприпустимими. Брехня останніх тижнів та відверті маніпуляції суспільною думкою переросли в жахливий терористичний акт. Політичний піар на крові та житті наших правоохоронців є огидним. Заява про вихід з коаліції не просто втеча, це – уникнення політичної відповідальності, це намагання зберегти свою незаплямовану репутацію. Але замаравши руки в крові… (Шум у залі) … вам цього не вдасться. Ваші маніпуляції і ваші дії вклали гранату цій людині в руки. Ця кров на ваших руках! Вбивці, от ваша політична відповідальність, їхня кров на вашій совісті. Боягузи, яким набагато важче вибачитись перед суспільством за дестабілізацію ситуації, що привела до смерті людей,  маргінальними і зникнуть з  політичної арени.

Виявляється, що сьогодні в країні не війна і смерть страшніше. Найстрашніше – боягузтво, зрада гірше, егоїзм гірше, популізм гірше. Але мова не про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Але мова не про тих маргиналів і не про тих шабашників зі "Свободи", які почасово відпрацьовують свої шоу на Майдані, стикаючи суспільство, працюючи на руку Кремлю, який їхніми руками відкриває другий фронт сьогодні в Україні.

Хочу звернутися не до них, їх розсудить народ. Хочу звернутися до своїх колег, народних депутатів, хочу звернутися до здорового і небайдужого громадянського суспільства. Непрості рішення у важкі часи завжди приймаються дуже важко. Брати відповідальність на себе, проводячи непопулярні реформи, складно. Легко стояти осторонь і тільки критикувати, не пропонуючи ніякої здорової працюючої альтернативи. Легко і просто приходити до влади, коли країна процвітає, процвітає економіка, коли поборена корупція, коли немає злиднів і безробіття. Важко працювати в часи війни і розрухи.

Друзі, так, ми живемо у важкі часи, у часи болючих поразок, малих непомітних, але переконливих перемог, живемо в часи втоми від смертей, важкого щоденного виживання, в період зневіри і наростаючого песимізму. Не здаваймося! Наша сила в командності, яку демонструють сьогоднішня влада, Президент і Прем'єр, як не важко їм співпрацювати, яку демонструвала до останнього часу коаліція і я надіюся, що вона збережеться і буде далі демонструвати цей командний дух...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С.  ...державницьку позицію демонструють і депутати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тридцять секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С.... державницьку позицію демонструють і депутати, які не ввійшли в коаліцію, але які думають не про два місяці про місцеві вибори, а про майбутнє держави. Наша сила не в тому, що ми не падаємо, а в тому, що ми падаємо, підіймаємося і йдемо вперед.

Я закликаю всі здорові сили до єдності, до конструктивного  діалогу, щоб скоротити час до наступних перемог, треба не здавати....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Ірина Степанівна, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Завершую.

Нашу незламність, нашу впертість і командність, наш невпинний поступ при цих важких реформах підтримує весь демократичний світ. Ця всебічна підтримка вселяє нам надію про відновлення сенсу України яке спільного проекту людей, які спільного плану дій, як спільної мети про національну і соціальну справедливість. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Я просив би всіх колег дотримуватися Регламенту, шановні друзі. Я розумію, що це емоційний виступ, але просив би.

Будь ласка, "Самопоміч", народний депутат Любомир Зубач. Єгор Соболєв, будь ласка.

Слухайте, жінка  виступала, а ви починаєте рахувати там по хвилинам…

 

10:25:54

СОБОЛЄВ Є.В.

Я вкладуся в менший час.

Колеги, ви  знаєте, що "Самопоміч" вирішила залишитися в коаліції. насправді, всі тут розуміють, що коаліція "Європейська Україна" останнім часом існує формально.  Нам вдається приймати частину окремих корисних рішень, але в більшості ключових рішень. Ми все далі розходимося і все далі маємо різні  голосування. Тому  ми  пропонуємо  не просто залишитися в формальній коаліції "Європейська Україна", ми пропонуємо відновити коаліцію "Європейська Україна". Виборці нам дали величезний шанс –  300 голосів –  для того, щоб ми навели лад в усій країні, яка веде війну. Що для цього треба зробити.

Перше прохання до сили Президента і сили Прем’єр-міністра. Будь ласка,  припиніть шукати голоси в Опозиційного блоку.

Ми домовлялися при об'єднанні, якщо в нас не виходить досягти консенсусу, треба далі говорити, треба далі сперечатися, треба далі шукати рішення, але не приймати за їхній рахунок важливі для країни рішення, тим більше Конституцію.

Друге. Треба припинити імітувати дії. В нашій коаліції головне прокляття, що ми приймаємо добрі закони, які потім залишаються на папері. Кадрова політика, керівництво правоохоронними органами, керівництво Генеральним штабом – це далі величезні прокляття країни, які підривають самий сенс парламенту, які підривають самий сенс держави.

Ми разом з колегами намагалися зупинити людей, коли почалися сутички з Нацгвардією. І більшість людей зупинялися. Але вони нам казали: "Добре, ми зараз зупинимося. А що далі? Що це змінить? У вас же ж нічого не виходить. Ви приймаєте добрі рішення, але вони всі не працюють".

Новий Генеральний прокурор, новий міністр внутрішніх справ, нові суди – це обов'язкові рішення, які європейська Україна потребує, і ми маємо якомога швидше їх прийняти.

Останнє, що хотілося б сказати. Нинішнє українське суспільство не зупинити. Йому можна  допомагати, але не вийде йому заважати. Ті, хто будуть йому заважати, в кращому випадку, опиняться у Ростові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Оксана Юринець, "Блок Петра Порошенка"

 

10:28:46

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановна президія, шановні депутати! Слава Ісусу Хресту! Історії потрібен згусток волі, партійність і програма не важливі, і поки в цьому залі не затямить кожен, що сьогодні важливий згусток волі для зміни країни, не буде толку, занадто висока ціна.

Напевно за останні кілька місяців ці дні змусили задуматись, а чи відповідальний кожен політик, чи слугує він вузьким корпоративним політичним інтересам, чи слугує він українському народу. Ви знаєте, взявши будь-які статті, будь-які коаліційні домовленості, всюди йдеться про децентралізацію. Напевно кожен, хто був депутатом місцевої ради, розуміє на скільки це важливо.

Мені про це дуже просто і легко говорити, тому що 23 січня 14-го року саме 8 проектів рішень стали умовою мого арештування, які хотіли показати і прокуратура, і СБУ, і міліція, тоді мені пропонували піаритись на тому. Знаєте, не було часу, тому що і без цього, коли ти робиш свою роботу і люди її оцінять,  і кожного, хто тут в цій залі, робота буде оцінена. Тому політик має розуміти, що він відповідальний за свої вчинки, за свої дії і за свою бездіяльність. І кожен раз, коли ви будете намагатися робити щось театральне, прихованим своїм особистим інтересом задумайтесь, що сьогодні це є ціною життя. Я не уявляю як сьогодні почуває себе мати, яка втрачає дитину, тому що я сама мати. І я чітко розумію одне, що якщо ми всі разом не зрозуміємо, що сьогодні стоїть доля країни, а не політика, а не якесь мискоборство, яке постійно буває в цьому залі, в нас не буде толку і не буде просто і цій країні нічого, не буде майбутнього. Схаменіться.

 Сократ сказав: "Не можна втрачати три речі: це – час, можливості і слово". Будьте відповідальними за кожне своє слово і кожну дію. Майбутнє і світ належить оптимістам, песимісти в ньому просто глядачі. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Будь ласка, Василь Німченко, "Опозиційний блок". Нестор Шуфрич, "Опозиційний блок".

Економимо час, колеги.

 

10:31:22

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий! Шановні колеги! Позавчора, безумовно, відбулася національна трагедія. Вперше в історії нашої країни загинули діти, захищаючи нас, народних депутатів України, захищаючи дітей політиків, які стали народними депутатами України тільки тому, що їх батьки є високоповажними посадовими особами. Ми багато боролися за те, щоби відмінити строкову службу. І ми пишалися тим, що це було зроблено. Більше того, для багатьох це було передвиборче гасло, не будемо наших дітей посилати на смерть. Перший з загиблих саме солдат строкової служби.  Чому не можна було, щоб контрактники які мають більший досвід захисту, і себе в тому числі, і реагування в такій ситуації, були перед Верховною Радою України в цій ситуації. І із-за чого відбулося це протистояння? Ви ж коаліція, скажіть у вас не вистачило часу домовитись про окремі новели змін до Конституції? Я вам скажу. Раді піару, раді того, хто більш радикальний загинули ці люди.

В чому суть питання? Ми всі розуміємо, що ці зміни до Конституції не є шедевром, але однозначно це реальний крок до передачі влади радам місцевим через виконкоми. Безумовно, повноваження префектів є абсурдними і авторитарними, але ми з цим маємо можливість впоратись, приймаючи відповідні закони.

Які б погані ці зміни не були, але все ж таки це чверть кроку вперед. Навіть не півкроку, але все ж таки якийсь рух.

Щодо відповідної норми по особливому статусу і Закону щодо окремих регіонів Луганської та Донецької областей.

Ми чудово розуміємо, що дипломатам ще треба буде багато працювати, щоб переконати всі сторони, що це саме невиконання Мінських угод. Тому що поки, що цей пункт вносить більше розбрату ніж компромісу і консенсусу, і ви це знали. І ви пішли виключно заради піару, щоб підняти свої рейтинги перед місцевими виборами.

Знаєте, що я вам пораджу? Ви маєте піти, як мінімум на нові парламентські вибори, тому що ви сьогодні, як влада не достойні представляти людей, тому що ви їх вбиваєте.

Дякую за увагу. (Шум в залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Вовк… Олег Ляшко.

 

10:34:42

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Щиро дякую своїм колишнім колегам і шанованою фракції "Блок Петра Порошенка", що вони стільки багато приділяють нам уваги.

А тепер по суті. 31 серпня 2015 року під стінами українського парламенту відбулася страшна трагедія в результаті якої загинули троє людей військовослужбовців, постраждали десятки українських громадян з обох боків.

На наше переконання ця трагедія була організована, спецпровокація, спецслужбами з метою відволікти увагу від подій, які цього дня відбувалися в стінах українського парламенту.

Адже в стінах українського парламенту 31 серпня відбулося дві ключові, для історії України події, - це створення фактично нової коаліції за участю "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", так званого опозиційного, а насправді злодійського кремлівського блоку і двох олігархічних груп із складу колишніх депутатів-регіоналів. І друга подія – це внесення під диктовку Кремля, під диктовку Путіна антиукраїнських змін до Конституції, які фактично спрямовані на розкол української держави і на її знищення. Із 265 народних депутатів, які проголосували за ці ганебні антиукраїнські зміни до Конституції, зі складу коаліції голосувало лише 185 народних депутатів! Тобто фактично коаліція в парламенті, європейська демократична коаліція не підтримала ці антиукраїнські зміни.

Три з п'яти фракцій коаліції виступили категорично проти внесення змін до Конституції. Не зважаючи на це, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Президент України Петро Порошенко, намагаючись "переламати через коліно" український парламент, намагаючись протягнути в українському парламенті антиукраїнські зміни до Конституції, вони пішли на змову із п'ятою кремлівською колоною, злодійським блоком. І всупереч позиції європейської коаліції протягнули ці зміни.

Петро Порошенко поховав 31 серпня європейську демократичну коаліцію у Верховній Раді! Саме тому фракція Радикальної партії оголошує про свій вихід із коаліції, яка була знищена Петром Порошенком. Ми переходимо в опозицію, фракція Радикальної партії. Ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, завершуйте.

 

ЛЯШКО О.В. Ми заявляємо про перехід в опозицію до політичного, соціально-економічного курсу, який нині проводить Президент Порошенко і діючий уряд разом із парламентською більшістю. Ми як опозиція пропонуємо, вимагаємо від влади винесення питання про особливий статус Донбасу на всеукраїнський референдум. Нехай український народ, а не продажні політики вирішують долю країни. Ми пропонуємо  створити в українському парламенті Народну раду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 20  секунд, закінчуйте.

 

ЛЯШКО О.В. Пропонуємо в українському парламенті створити Народну раду з числа патріотичних, демократичних народних депутатів, на захист української Конституції, на захист української держави, на захист соціальних прав мільйонів українців. Я звертаюсь до українського народу, ми будемо вас захищати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую. Шановні колеги,  все, завершили.

Шановні колеги,  знаєте, я… От поки буде виступати Олексій Мушак,    хочу сказати наступну річ.  Що весь світ, Сполучені Штати Америки,  Рада Європи, Європейський Союз всі вітають те, що ми прийняли з вами, зробили  перший крок до  змін до Конституції, Венеційська комісія, перший крок  до справжньої децентралізації в країні. Росія  нас просто,  ДНР, ЛНР, вони  кажуть, що це просто неправильно, що це все і так далі. Ну це для  об'єктивності. Це перше.

Друга позиція. Жодного слова, друзі, жодного слова у змінах до Конституції немає про особливий статус. Можна витерпіти все, але фейками  залякувати українців не треба, бо це є справжня європейська сучасна Конституція, яка поверне  владу від  політиків і політичних лідерів, які самостійно хочуть чимось управляти, українському народу. І це є справедливість, яку ми маємо з вами утвердити. Тому проводити референдум з фейковим питанням  абсолютно без жодного сенсу. Треба  навчитись політикам говорити людям правду, і це буде сама сильна сторона нашого українського політикуму, а не брехати.

Будь ласка,  Олексій Мушак. І кожен,  хто проголосував за Конституцію, він так точно обраний, як і  ті, хто і не голосував за Конституцію. У кожного є своє право.

Олексій Мушак, будь ласка, "Блок Петра Порошенка".

 

10:40:46

МУШАК О.П.

Олексій Мушак, "Блок Петра Порошенка".

Шановні колеги, шановний головуючий, шановна українська громада! Публічна аргументація, просвітницька робота, пояснення "за" і "проти" – це, як виявилося, не віртуальна річ, це не кейс в підручнику як стати політиком, це обов'язок політика, це обов'язок народного депутата, від якого, виявилося, залежить життя людей. Той спосіб, в який вносилися зміни до цього в Конституцію, він призвів до підвищення градусу дискусії в суспільстві. Бо дискусія перейшла не на рівень аргументів, а на рівень образ, хтось є зрадником, хтось є агентом Путіна, хтось є агентом Кремля, хто ще ким є, да? Саме тому я голосував 31 числа за зміни до Конституції тільки з однією умовою, що коли 300 голосів буде необхідно голосувати, до цього моменту буде представлений повний пакет базових законів…

Де б чітко було зрозуміло, якими повноваженнями ми наділяємо префектів, якими повноваженнями ми наділяємо виконкомів, ми приймаємо новий закон про децентралізацію і чітко зрозуміла матриця, що ми маємо. Те саме стосується статусу про Донбас.

Зараз у мене залишається більш ніж хвилина і я хотів би передати слово моїм колегам з Херсонщини, які вчора побували на відспівинах строковика з Нацгвардії Ігоря Дебрина.

 

10:42:53

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановні народні депутати, я підкреслюю, народні депутати, ми зараз повернулись з Ірпеня з відспівування нашого героя, хлопця зі Зміївки там, де проживає швецька діаспора. Шановні, послухайте, давайте повагу мати до тих героїв, які віддали життя за те, щоб нас захищати. Я хочу, щоб ви послухали це, бо ми бачили тих солдат, які нас захищають. І я хочу сказати, от, що ми повинні сказати, я хочу, щоб всі вдумалися, от, що ми повинні сказати мамам цих героїв, які віддали своїх синів для того, щоб вони гинули тут під стінами Верховної Ради України? Що ми не маємо розуму? Що ми з вами розумні люди не можемо домовитись? Що ми повинні за рахунок провокацій, за рахунок радикалізму виходити і блокувати, і заставляти ультрапатріотичні сили кидати гранату в наших хлопців. Де ж це бачено? І ми претендуємо на те, щоб ми були країною цивілізаційною. Ну, як це так можна робити? Я пропоную і я вимагаю створити Тимчасову слідчу комісію для того, щоб вона виявила, хто за цим всім стояв. По-друге, Олег Валерійович, в першу чергу, це звертаємось до вас. Будь ласка, давайте повертатися до парламентських методів вирішення питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити.

 

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В. Шановні колеги, що ми покажемо, який приклад ми показуємо українському народу, що тут ми можемо стояти і кричати "Ганьба!", не давати можливості спікеру висказувати? Не можна так. 

Шановні колеги, то дійсно буде сценарій той робити, який написано в пана Табачника, коли він сказав, що тут нема політичних еліт і тому не може відбуватися консолідація України як держави. Що ж ми робимо? Що, рисуємо цей малюнок для пана Путіна?     

Шановні колеги, давайте домовимось, що ми люди, які можемо домовлятися, які ми можемо вирішувати питання і показувати приклад українському народу, що ми дійсно Україна – це країна, яка достойна поваги у всьому світі. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Героям слава!

Будь ласка.

 

10:45:22

ГОРДЄЄВ А.А.

Шановні колеги, 31-го…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Скажи, там наступний Тіміш виступає, він передав слово, щоб це було…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тіміш Григорій Іванович.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  …згідно Регламенту це не є, як би, зловживання з боку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я сам якось поясню. Будь ласка.

 

10:45:50

ГОРДЄЄВ А.А.

Шановні колеги, та послухай, Андрію, тебе це стосується.

31 серпня, коли ми сюди йшли в парламент, ми всі бачили стяги, сцени, потім сюди прийшли в парламент, бачимо тут заблоковану трибуну і всі так, сміючись, ну, що шоу починається, новий політичний сезон. Але хто знав вартість такої безвідповідальної і безглуздої поведінки. Ніхто нікого не звинувачує, але я особисто бачу після того, як зірвалася граната, як виходили псевдо лідери на сцену і науськували натовп людей на нацгвардійців. Це нормально? Замість того, щоб допомагати раненим ми ще більше усугубляли ситуацію.

Ми тільки що повернулися з Новопетрівців, провели до дому Ігоря Дербіна, Зміївка, Бориславського району, Херсонської області. Він був один син у сім'ї, більше немає, рід припинився. Батьки навіть не змогли приїхати сюди, бо вони у відчаї. В такому відчаї, що їм немає розради.

Завтра запрошую всіх, також в Новопетрівці, один з Цюрюпинського району, Херсонської області, село Козачі Лагеря, інший з Жовтих Вод. Ми просимо створити Тимчасову слідчу комісію, давайте всі туди ввійдемо і будемо перевіряти, як політики, чи псевдо політики вплинули на той розвиток подій.

І, Олег Валерійович, особисто вам, ви… Ми з вами вчора вночі спілкувалися і ви сказали, що ви приїдете в Новопетрівці, приїдьте завтра. Я думаю, що ці всі політичні спекуляції на цьому і припиняться. Нас обирав народ як відповідальних людей, давайте бути відповідальними. Дякую  за увагу. І прошу всіх хвилиною мовчання пом'янути всіх нацгвардійців.

(Хвилина мовчання) 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  репліка, хвилина, Олег Ляшко.

 

10:47:51

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії категорично засуджує використання зброї в мирних містах і селах України. Ми вважаємо категорично неприйнятним з'ясовування політичних стосунків за допомогою військової зброї. Зброя має використовуватися лише на фронті і лише проти ворога.

Саме тому, коли відбувалися ці трагічні події під Верховною Радою, народні депутати України  від фракції Радикальної партії: Оксана Корчинська, Сергій Скуратовський, Артем Вітко, Андрій Артеменко надавали допомогу –  наголошую – виносили поранених військовослужбовців. Саме цих військовослужбовців ми в той же день я разом з своїми колегами  депутатами відвідували у Київському військовому госпіталі. Ми ще раз наполягаємо, що провокація, яка відбулася кривава, трагічна провокація, яка відбулася під стінами українського парламенту – це спланована акція з метою дискредитувати український парламент, з метою дискредитувати політичні сили, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, я для справедливості, заради справедливості, якщо ви не будете заперечувати надав  би ще можливість виступити Лілії Гриневич, керівнику профільного комітету. 1 вересня – День знань, освітянський. Немає заперечень?  

Час вичерпано, але, будь ласка, 3 хвилини прошу.

Прошу Ліля Михайлівна, прошу 3 хвилин.

Будь ласка, Ліля Михайлівна, виступайте.

 

10:49:36

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги! Шановні українці! Вчора розпочався новий навчальний рік, але він, без сумніву, був затьмарений страшною трагедією під стінами Верховної Ради. Трагедією, яка, насправді, викликана політиканством,  переходом певних політичних сил в опозиційну риторику перед виборами для  нарощування  рейтингів. І за  це люди платять своїм життям.

1 вересня єдиний день, коли  всі без винятку  народні депутати згадують про те, що є освіта до якої залучено близько 10 мільйонів людей. Але навіть минулого дня, вчора, 1 вересня дискусії через те, що відбулося  під парламентом, про освіту не було.

Я хочу зараз усіх  дуже закликати, ця сесія у нас відзначиться цілою низкою базових законів щодо освіти, науки і науково-технічної діяльності. Я дуже прошу нарешті подивитися правді в очі, яка складається ситуація. Так, вчора діти, не зважаючи на війну, сіли в навчальних закладах і приступили до навчання. Тільки сіли вони в абсолютно різних умовах доступу до освіти.

Так само, не зважаючи на війну, ми змогли відкрити сім навчальних нових закладів. Проте органи місцевого самоврядування, отримавши зараз багато повноважень, закривають навчальні заклади, і дуже часто не в інтересах дитини. Тому зараз, коли органи місцевого самоврядування за рахунок бюджетної децентралізації отримують в середньому до 40 відсотків доходів більше, слід заставити їх, і я звертаюся зараз до всіх українців, які будуть голосувати на місцевих виборах, спрямувати ці кошти нарешті в освіту.

Погляньте, в нас була загроза, що підручники будуть за кошти. Ми зробили їх безкоштовними для кожної родини через економію фонду оплати праці по Верховній Раді, але другу частину коштів мають додати органи місцевого самоврядування. Те саме з програмами "Автобус" і те саме з розвитком мережі.

Я хочу, щоб ми всі зрозуміли одну важливу річ, яку до нас розуміло багато народів, які зараз збудували успішні держави: національна безпека країни створюється і кується не тільки на фронті і на кордоні країни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, завершуйте.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Вона створюється в наших навчальних закладах. Тому освіта є цим стратегічним ресурсом. Задумайтесь над цим, і я сподіваюсь, що на цій сесії ми зробимо прогресивні кроки до сучасної європейської інноваційної системи освіти.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, виступи завершені. Я хотів би тільки закцентувати увагу на останньому виступі щодо освіти. Насправді, освіта має безліч хронічних питань і наш обов'язок – сьогодні підтримати освітян і надати можливості для якісної освіти. Я завжди говорю про те, що дитина, яка іде до дошкільного закладу і отримує середню освіту. І має тільки один  шанс отримати багаж знань, які дозволять потім використовувати їх і під час навчання у вищих навчальних закладах, і під час подальшого життя.

Хочу підкреслити, що нам потрібно не тільки вимагати від органів місцевого самоврядування дофінансовувати освіту – це правильно і вони це роблять. І, можливо, якщо вони оптимізуються з мережею шкіл, вони малокомплектні школи оптимізують, щоби давати якісну освіту, а не навпаки. Але коли ми будемо планувати з вами бюджет на 2016 рік, субвенція на освіту на кожну дитину має бути достатньою, щоби дати якісну заробітну плату і забезпечити якісний освітній процес. Вот, де у нас є проблема – якісна, повноцінна освітня субвенція для всіх місцевих бюджетів. Я просив би всіх в цьому зорієнтуватися і підтримати освітян в наступному бюджетному році. Ми до 15 вересня з вами маємо отримати проект бюджету на 2016 рік. І там маємо зберегти як децентралізацію, так і якісно пораховані стандарти на кожну дитину, це є надзвичайно важливим, вот тут є суть. Тому я – абсолютний союзник, я думаю, як і більшість парламентарів, ми маємо це питання  вирішити в цьому році однозначно.

Шановні колеги, я вважаю, що слушна є пропозиція колег щодо створення ТСК. Але я би все-таки почекав би висновків правоохоронців, щоб вони провели свою оперативно-слідчу діяльність, а  після того можливо було би розглянути питання і утворення ТСК. Я думаю, що це би було достатньо професійно.

І щодо регламенту для тих, хто посекундно рахує нашим колегам, зокрема, Ірині Луценко, регламент, хочу вас заспокоїти, не нервуйтесь. Більше хвилини зекономила на виступі народний депутат, півтори хвилини, Юринець і дві хвилини – за рахунок Григорія Тіміша. Тому час був збережений, і тут немає жодної трагедії.

Шановні колеги! Хочу внести на ваш розгляд два кадрових питання, а саме дві постанови Верховної Ради України щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів України, зокрема, (реєстраційний номер 2112а) Михайла Гвоздьова, "Блок Петра Порошенка", а також (2545-а) народного депутата Насірова Романа Михайловича. Оскільки не відбувалося засідань, сьогодні відбувається перше планове засідання, тому я прошу зайти народних депутатів до зали. Я запрошую до слова першого заступника голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павла Васильовича Пинзеника.

Будь ласка,  Павло Васильович. Доповідайте  одразу дві постанови. Це кадрові питання, вони не  потребують попереднього включення до порядку денного. Будь ласка.

 

10:56:50

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово! Шановні народні депутати України! Комітет з питань Регламенту на своєму засіданні 17 червня цього року розглянув заяву народного депутата України Гвоздьова Михайла Олексійовича про складання ним депутатських повноважень згідно з положеннями пункту 1 частини другої статті  81 Конституції України та статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України" у зв'язку з призначенням його  на посаду виконуючого обов'язки  президента генерального конструктора Державного підприємства "Антонов".

Комітет прийняв рішення внести народними депутатами членами комітету на розгляд Верховної Ради проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Гвоздьова М.О. (реєстраційний номер 2112-а) і просить підтримати згаданий проект постанови.

Також Комітет з питань Регламенту на засіданні  31 серпня цього року розглянув заяву народного депутата України Насірова Романа Михайловича про складання ним депутатських повноважень згідно з положеннями пункту 1 частини другої статті  81 Конституції і статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України" у зв'язку з призначенням його  5 травня  2015 року головою Державної фіскальної служби України.

Комітет прийняв рішення внести народними депутатами членами комітету на розгляд Верховної Ради проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата Насірова (реєстраційний номер 2545а). І також просить підтримати згаданий проект Постанови.

Просимо головуючого поставити послідовно згадані проекти постанов на голосування. Просимо підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу, займіть, будь ласка, свої місця. Підготуйтеся до голосування, шановні колеги.

На ваш розгляд внесено проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Михайла Олексійовича Гвоздьова, у зв'язку з особистою заявою про складення ним депутатських повноважень (реєстраційний номер 2112а) Гвоздьова. Готові голосувати, колеги?

Будь ласка, прошу голосувати в цілому даний проект Постанови 2112а про припинення повноважень народного депутата Гвоздьова Михайла Олексійовича, у зв'язку з поданою заявою.

Прошу голосувати в цілому проект постанови.

 

10:59:35

За-269

269 голосів. Постанова прийнята в цілому.

2545 – проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Романа Насірова у зв'язку з особистою заявою про складання ним депутатських повноважень. Насірова Романа Михайловича.

Будь ласка, шановні колеги, 2545а голосуємо в цілому. Прошу голосувати, в цілому.

 

11:00:22

За-268

268 – рішення прийнято. Постанову ухвалено в цілому.

Шановні колеги, переходимо до розгляду питань порядку денного.

Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Правове забезпечення…", до речі, реформ, "…реформи освіти в Україні" 9 грудня відповідно за поданням комітету. Доповідає Лілія Михайлівна Гриневич, голова профільного комітету.

 

11:01:05

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги! Сьогодні склалася така ситуація, коли все освітнє законодавство, яке було фактично ухвалено на початку 90-х років, вичерпало свій ресурс. Так як поставлена країна сьогодні в нові умови, з новими викликами, починаючи від позитивних Євроінтеграції і завершуючи війною і постійною агресією з боку найближчого сусіда Російської Федерації, ми зобов'язані оновити освітнє законодавство.

Саме тому Комітет з питань освіти і науки ухвалив рішення щодо проведення парламентських слухань про законодавче забезпечення освіти, 9 грудня. У цьому новому законодавстві ми також маємо вирішити декілька надзвичайно важливих сьогодні актуальних проблем. Зокрема, оплата праці педагогічних працівників, тому що, якщо педагоги, вчителі, викладачі не підтримають реформи, реформи не відбудуться. Та оплата праці яка сьогодні є, неймовірна мізерною. Дуже добре, що уряд вишукав можливість і зараз з 1 вересня вона зросте, проте це не вирішує проблему. Ми маємо в законодавстві фундаментально змінити принцип дооплати, де люди з вищою кваліфікацією, які надають кращі результати роботи, повинні отримувати відчутно кращу заробітну плату.

Ми також повинні вирішити питання з приводу однієї з найуспішніших реформ яку ми можемо втратити, якщо будемо бездіяльними, це система зовнішнього незалежного оцінювання. Ціла низка проблем оновлення змісту освіти. Проблем оцінки якості освіти і забезпечення рівності доступу кожної дитини незалежно від соціального статусу і здоров'я  цієї дитини, тому що сьогодні ми маємо величезні перешкоди щодо інклюзивної освіти для наших дітей з особливими потребами. Все має…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. …вирішено в новому законодавстві. Прошу підтримати постанову про проведення слухань.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що свою позицію ми зможемо висловити під час проведення парламентських слухань на цю тему, важливу надзвичайно. А зараз є необхідність…

Будь ласка, два – "за", два – "проти".

Андрій Шинькович, "Блок Петра Порошенка".

 

11:04:09

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Шановні колеги! Шановні українці! Абсолютно правильна позиція регулювати підтримку системи освіти в Україні через парламент. Адже ми бачимо недостатню увагу Міністерства освіти та науки і недостатню повагу до педагогів, сільських вчителів, до тих людей, які сьогодні навчають завтрашній день України – юних українців, які вкладають їм світлі знання в їхні голови.

Сьогодні ганебна ситуація з постановою Кабінету Міністрів, де за престижність праці, колись була 20 відсотків доплата, а заміна була зроблена на межі до 20 відсотків, і цієї доплати за престижність праці вчителі не бачать.

Ми переконані, що потрібно багато інших законодавчих справ зробити, для того, щоби Міністерство освіти та науки мало відповідні межі своїх обмежень, обмеження для вчителів. Це та категорія на якій не можна економити. Це люди, які сьогодні створюють завтрашній день, вкладають в нашу молодь знання. А ми прекрасно розуміємо, що сьогодні, на жаль, молодь прагне жити за кордоном, що сьогодні молодь не хоче працювати, а в більшій мірі не може працювати в Україні, тому що немає робочих місць.

Тому підтримую постанову і вважаю, що активність наша має бути не в блокуванні президії Верховної Ради, а в тому, щоб зібратися всім на парламентські слухання, внести пропозиції і допомогти освіті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Мосійчук, Радикальна партія.

 

11:05:52

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка. Чи потрібно реформувати освіту? Звичайно, потрібно. Чи потрібно приділяти увагу освіті і проводити парламентські слухання? Звичайно, потрібно. Але перш за все потрібно, щоб уряд подбав про вчителів. Подбав про те, як вони живуть, а вірніше виживають. Про той рівень заробітної плати, який зараз є у вчителів.

І чому. Треба зрозуміти, що якщо ми не платимо вчителям, якщо ми не даємо гідної зарплати їм, то вони будуть менше уваги приділяти нашим дітям, менше будуть приділяти уваги освіті, яку вони надають нашим дітям.

Тому перш за все уряд має звернути увагу на підвищення соціального захисту вчителів, на підвищення заробітної плати педагогам. Тому що ніякі реформи не вартують абсолютно нічого, якщо люди не відчувають їх на собі, якщо люди не відчувають якість цих реформ на власному житті, на власних дітях, якими займаються ці педагоги.

Потрібно проводити парламентські слухання, безперечно. Але так само потрібно приділити увагу вчителям. Тому що педагоги є основа майбутнього нашої нації і держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павло Кишкар.

Віктор Кривенко.

 

11:07:53

КРИВЕНКО В.М.

Не працює. А!? Запрацював.

 Шановні колеги! Всі країни світу розділені на чотири рівні технологічного розвитку. Найнижчий рівень технологічного розвитку, це держави, які торгують виключно тим, що вони виростили і тим, що вони викопали. І ми до цього стрімко скочуємося завдяки такій псевдоекономічній політиці, яка є зараз. Низькій  рівень технологічного розвитку – це  країни,  в яких є вже переробна галузь, які вже хоча б частинку доданої вартості залишають у себе в  країні, не вивозять сировину і не купують назад готову продукцію.

Середній рівень  технологічного розвитку – це країни, в яких з'являється базова інфраструктура. Інфраструктура –  система виробництва  освічених людей. Десятиріччями будуються університети, імпортуються найкращі викладачі і нація здатна  зрозуміти технологічний рівень світу і здатна вже, як мінімум, повторити ті досягнення технологічні, які є в світі, і може  їх виробляти. Це означає добробут нації.

І найвищий  рівень – це коли нація може  в себе технологію народити і втілити її в життя.  Тому базовою  інфраструктурою будь-якої держави є освіта.  Вчитель  є однією  з трьох  найсвятіших професій в державі – це бізнесмен, вчитель і державний службовець. Від ставлення до цих людей, того, в яких вони умовах розвиваються, залежить держава іде вгору чи держава іде вниз. Тому якщо  ми не будемо поважати професію вчителя, у нас нічого не буде.

У передвиборчій програмі, з якою ми йшли до людей, в усіх зверненнях ми постійно наголошуємо, що треба виривати вчителів по рівню оплати і виривати їх із загальної сітки. Бо насправді сьогодні  дуже мало людей  хочуть іти вчителювати. Ми бачимо брак вчителів, ми бачимо падіння  якості освіти. Тому закликаю всіх, у першу чергу     уряд, Міністерство   освіти, подайте законопроект  про підвищення оплати вчителям. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Наталія Королевська, "Опозиційний блок".

 

11:10:05

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, "Оппозиционный блок" будет  голосовать за то, чтобы парламентские слушанья состоялись. Но мы уверены, что сегодня говорить, слушать о системе образования и  о системе здравоохранения в нашей стране уже поздно, уже нужно действовать, нужно принимать решение.  Миллионы украинских семей столкнулись  с колоссальнейшей  проблемой, как собрать ребенка в школу, потому что цены на элементарные канцелярские принадлежности были выше здравого смысла. А те детки, кому нужно было еще купить форму, одеть, обуть и купить с собой портфель, то, в принципе, для семьи украинской сегодня это непосильная ноша. Поэтому, мы считаем, что задача номер 1 - это сегодня в стране провести индексацию пенсий и заработных плат и не на те несчастные подачки, которые сегодня обещает нам правительство, а сделать реальную индексацию, вывести наши семьи из бедности.

Проблема вторая. Сегодня тут много идет дискуссий о двенадцатилетнем образовании. Ну, давайте будем реалистами, когда родители не могут и им не за что сегодня купить дневник, чтобы ребенка отправить в школу, то за какие деньги родители смогут содержать ребенка до 12 классов. Поэтому, конечно, сегодня задача номер 1 – это посмотреть и решить вопрос престижности профессии учителя. Ну, давайте будем честными, ведь сегодня мы столкнемся с проблемой, что не только не за что учить детей, но еще с проблемой, что и не кому будет учить детей. Только за последние 2 года у нас уменьшилось на 56 тысяч человек учителей. За последние 2 года сократилось 2 тысяч школ и учебных заведений в нашей стране. Нам сегодня нужно срочно решить вопрос престижности профессии учителя. И неправильно и несправедливо, когда сегодня на местные бюджеты перебросили полностью все затраты…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, закінчуйте.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Когда сейчас учителя и врачи сидят на голых окладах, ведь им уже сократили доплаты за тетрадки, за классные руководства, за внеурочные. Ну, ведь так нельзя. Ведь будущие нашей страны зависит, в первую очередь, от того, какие детки выучатся и как сегодня смогут на достойном уровне их сегодня выучить. Поэтому престижность сегодня профессии учителя, индексация заработных плат, индексация пенсий – это задача номер один, о которой мы должны объединить все вместе свои усилия.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович Литвин, будь ласка.

 

11:13:14

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні колеги, зрозуміло, що це рішення треба прийняти, я просив би колег підтримати його. Було б добре якби ми провели ці Парламентські слухання до місцевих виборів і ось чому. Справа в тім, що зараз спостерігається така картина, перед місцевими виборами хочуть залюбити педагогів до смерті, задушити їх в обіймах, в черговий раз зґвалтувати їх і примусити балотуватися від правлячих партій. Це вже було неодноразово і зрозуміло чому це зараз робиться.

Користуючись нагодою, я звертаюся до лідерів таких політичних партій, припиніть цю наругу над людьми, вони не знають куди діватися, припиніть наругу, скажімо, над лісівниками, припиніть наругу над працівниками бюджетної сфери, не заганяйте їх в партії, потім вони будуть страждати, ви їх не будете захищати ніколи.

Ще одне, що я хочу сказати, шановні колеги. Зараз в областях, з'явилися по округам, я думаю, депутати мажоритарники це знають, смотрящие…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ЛИТВИН В.М. …які намагаються загнати все живе у політичні партії. Припиніть цю наругу, результату не буде. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

В мене зразу є до шановних колег народних депутатів, є величезне і я хочу, я цитуючи Володимира Михайловича, всіх загітувати за те, щоб ми залюбили вчителів не до смерті, а до життя, до великого життя. Бо кожен, хто говорив сьогодні тут, розуміє, якщо не буде якісної освіти, в нас взагалі немає жодних перспектив. Тому освіта то є той базис, на якому ми маємо будувати якісну європейську країну. І сьогодні цього не помічати це буде абсолютно не далекоглядними.

Шановні колеги, є пропозиція проголосувати проект постанови про проведення Парламентських слухань на тему "Правове забезпечення реформ освіти в Україні", яке заплановане на 9 грудня (реєстраційний номер 2438а).

Я прошу, колеги, будь ласка, займіть свої місця. Готові голосувати?

Будь ласка, голосуємо 2438-а – Постанова про проведення парламентських слухань, прошу голосувати.

 

11:15:55

За-247

Рішення прийнято.

Я не побачив, хвилину можу, дякую, я просто не побачив, Іван Крулько руку підняв, я не побачив.

Будь ласка,  шановні колеги,  проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Сенегал про видачу правопорушників. Заступник міністра юстиції Петухов, є пропозиція за скороченою процедурою розглянути цей проект рішення, будь ласка, проект Закону, за скороченою процедурою, прошу підтримати. Розгляд за скороченою процедурою.

 

11:16:38

За-159

Будь ласка,  шановні колеги,  прошу заступник міністра.

Я взагалі вийду з пропозицією, на те, щоб такі закони ми зразу розглядали за скороченою процедурою, а якщо депутати будуть вважати, що вони є надзвичайно важливими  голосувати повну процедуру. Це буде абсолютно нормальний підхід. Будь ласка,  буду вносити пропозицію змін до Регламенту Верховної Ради України. Будь ласка.

 

11:17:12

ПЕТУХОВ С.І.

Добрий день, шановна Рада! Я маю вам сьогодні представити три договори з Сенегалом. Перший з них стосується видачі правопорушників, або екстрадиції – це є стандартний договір, який Україна підписала з багатьма країнами, що дає підстави для співпраці з Сенегалом у випадку, якщо ми хочемо отримати особу для її засудження в Україні, чи маємо видавати особу в Сенегалі. Це значно спрощує співпрацю між двома країнами – це є стандартний договір, який був узгоджений з усіма органами державної влади, з Комітетом Верховної Ради у закордонних справах. До нього не було зауважень чи пропозицій, тому я пропоную підтримати проект цієї Постанови про ратифікацію цього договору в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ганна Гопко, будь ласка,  профільний комітет. З місця, будь ласка,  Ганна Гопко, голова профільного комітету у закордонних справах.

 

11:18:08

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги!Комітет у закордонних справах розглянув внесений  Президентом України проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Сенегал про видачу правопорушників.

Метою прийняття проекту закону є виконання внутрішньодержавних процедур необхідних для набування договором чинності.

Комітет просить підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Є необхідність два – "за", два – "проти"? Бачу тільки одну руку.

Микола Томенко, будь ласка, дві хвилини і працюємо далі.

 

11:18:42

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я всіляко підтримую три законопроекти, які стосуються врегулювання правових відносин України й Сенегал, взагалі, радіють, що  сьогодні у нас в  парламенті день Сенегалу, бо із шести законопроектів три ми присвятили  цій братській республіці, яка знаходиться  в Західній Африці.

До речі, активний член Міжнародної організації франкофонії, що, правда, посольства Сенегалу в  Україні немає. Але в  мене питання, от другий  день ми працюємо над такими фундаментальними базовими законопроектами. Уряд жаліється у нас, що  реформаторські рішення і закони парламент не приймає. Ми ж ціле літо – у нас же відпусток не було Володимире Борисовичу – ви ж знаєте, ми працювали  в комітетах, з  виборцями і напрацювали купу законопроектів. Все закидано законопроектами, уряд не знає, що робити з законами. В мене питання: що ми робимо сьогодні і що ми робили вчора?

Ми один одного дуримо, народ український дуримо чи що? Невже  ми не могли вчора і сьогодні поставити в порядок денний, внести  законопроекти. Лілія Григорович, сьогодні  говорила за  підручники. А я вас інформую: Міністерство освіти й уряд ще тендери не оголосили, які підручники для  4, 7 класу? Дай Бог, щоб  вони в листопаді або в грудні були. І це не тільки питання освіти.

А питання сільського господарства? Ви не знаєте, яка  ситуація  сьогодні з врожаєм, не треба  підстрахувати сільське господарство?

Тому я вимагаю не чекати нобелівських лауреатів і комісію з Євросоюзу, яка навчить нас працювати, а почати працювати, приймати законопроекти  і поважати людей,  які нас обирали.

Тому за Сенегал і за працюючий парламент! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хочу вас повернути до Регламенту  Верховної Ради України, в якому зазначено те, як формується порядок денний. Всі пропозиції формуються на підставі комітетів. Прошу голів комітетів активно рухатися в цьому питанні. Шановні колеги, це надзвичайно є важливим.

0045, проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Сенегал про видачу правопорушників. Шановні колеги, прошу підтримати ратифікацію цієї угоди. Готові голосувати? Займіть свої місці. Готові голосувати?

Прошу голосувати проект Закону про ратифікацію договору між Україною та Республікою Сенегал про видачу правопорушників.

Прошу голосувати, шановні колеги.

 

11:21:38

За-256

Рішення прийнято.

От дивіться, зараз продемонструю те, що я пропонував. Шановні колеги, якби ми зараз це питання розглядали за повною процедурою ми би зараз дві години обговорювали ратифікацію про правопорушників Сенегалу, а так ми з вами впоралися за 7 хвилин. Є різниця, дві години обговорювати Сенегал чи сім хвилин? А ви кажете!

Ну, більшість підтримує, я вам дякую, шановні колеги.

Ідемо далі. Проект Закону про ратифікації Договору між Україною і Республікою Сенегал про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах, реєстраційний номер 0046. Поки народні депутати будуть, голови комітетів будуть надавати пропозиції по першочерговому розгляду законів, будемо розглядати такі проекти законів. 0046, є пропозиція за скороченою процедурою розглянути це питання. Прошу підтримати щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:22:45

За-160

Рішення прийнято.

Будь ласка, є пропозиція Міністерства прийняти в цілому, за основу та в цілому. Є пропозиція комітету… Наполягаєте на виступі? Ні. Теж підтримати.

 Чи є бажаючі: два – "за", два – "проти"? Немає.

Будь ласка, 0046 за основу та в цілому, колеги, сконцентруйтесь, голосуємо. Голосуємо (0046) проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Республікою Сенегал про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах. Прошу, колеги, займіть місця, голосуємо.

 

11:23:42

За-251

Рішення прийнято.

0047 – ратифікація Договору між Україною та Республікою Сенегал про передачу засуджених осіб. Є необхідність доповідати? Всі підтримують. 0047 – за основу та в цілому, ратифікація Договору про передачу засуджених осіб. Прошу голосувати. Прошу голосувати за основу та в цілому, проект закону про ратифікацію.

 

11:24:17

За-247

Я так розумію, що боротьба з мігрантами, да, незаконними?

0050 – проект Закону про приєднання до Протоколу поправок до Конвенції про Міжнародну гідрографічну організацію. Є необхідність доповідати 0050? Немає необхідності. Комітет профільний підтримує. Немає необхідності обговорювати, так я розумію? Будь ласка, 0050 за основу та в цілому, прошу голосувати, 0050.

 

11:25:04

За-252

Проект закону ухвалено в цілому, 252 голоси.

0052 – проект Закону про ратифікацію Договору (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації".

Надзвичайно важливий проект, екологічний. (Шум у залі)

Шановні колеги, є пропозиція розглянути його за скороченою процедурою. Будь ласка,  колеги, за скороченою процедурою.

Важливий, надзвичайно важливий закон. Питання великої ваги і екологічної безпеки Києва.

 

11:25:59

За-175

Рішення прийнято.

Будь ласка, міністр фінансів Наталія Яресько, доповідайте. Доповідайте, пані міністр. Верховна Рада України рада вітати міністра фінансів України Наталію Яресько. Вітаємо, пані Наталя.

Пані Наталя, ви теж раді нас бачити? Ви теж раді нас бачити?

 

11:26:39

ЯРЕСЬКО Н.

Шановний пане Голово!  Шановні народні депутати!  На відповідь, я дуже щаслива вас всіх бачити сьогодні.

Законопроектом пропонується ратифікувати Договор (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту "Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації", який  було підписано 6 червня поточного року під час офіційного історичного візиту до України  Прем’єр-міністра Японії.

Договором передбачається, що японське агентство міжнародного співробітництва або "Джайка" надасть Україні пільговий кредит у сумі понад 108 мільярдів японських єн. На сьогоднішній день по сьогоднішньому обмінному курсі це є приблизно понад 900 мільйонів доларів США. Вони використовували просто, щоби… ви можете порівняти з їхніми прес-об'явами, вони використовували суму мільярд, тому що в той час по тому обмінному курсі воно було  ближче мільярду. По сьогоднішньому курсі це ближче 900 мільйон доларів строком на 40 років, з них 10 років – пільговий період під 0,1 відсотків річних для реалізації проекту модернізації станції очистки стічних вод. Виконавцем проекту відповідно субпозичальником кредиту Кабмін надає субкредит визначено "Київводоканал", який буде погашати та обслуговувати субкредит за рахунок складової тарифу на водовідведення. Кредит буде погашатися та обслуговуватися за рахунок коштів "Київводоканалу", що буде надходити до Державного бюджету в рахунок погашення та обслуговування субкредиту. Зазначений договір є міжнародним договором України та підлягає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте, пані міністр.

 

ЯРЕСЬКО Н. Підлягає ратифікації Верховною Радою України, його виконання зумовлює тимчасові зміни і в Податковому, і в Митному кодексі України щодо звільнення від оподаткування кредитора японських підрядників, консультантів, тощо, принципова позиція уряду Японії.

Я хочу тут просто добавити, бо були деякі запитання до мене вже. Майже всі наші кредитори і майже всі наші донори на сьогоднішній день вимагають такий підхід до оподаткування їхніх ратних або кредитних внесення в нашій країні, тому що вони збільшують суми, які вони нам надають, вони почали дуже вимагати, щоб вони не були оподатковані на ті суми, які вони нам  надають, і це є тепер стандартом для всіх країн і для всіх і кредитних, і донорських угод.

Прошу підтримати та прийняти зазначений законопроект.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. дякую.

Будь ласка, Ганна Гопко, голова Комітету з питань в закордонних справах.

 

11:29:56

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги.

Я хотіла би розпочати свій виступ із дуже простої фрази і хотіла б сказати, що українці – це нація марафонців, наш забіг - тисячу років.

Коли з'явилась Київська Русь - Московії на карті світу не було. 21 сторіччя – це сторіччя перемоги над Україною. І я хочу сказати, що навіть ця угода, про яку ми зараз говоримо і ратифікуємо, це повернення довіри Японії до нас. Тут був Прем'єр-міністр Японії, був Прем'єр-міністр Канади. І я хочу сказати, щоб ми всі набиралися оптимізму, оптимізму щодо власної держави, оптимізму щодо власної відповідальності. І тому прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати договір у формі обміну нотами між урядами України та урядом Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту реконструкції споруд очистки стічних каналізаційних вод. Цей проект чекають вже давно кияни, він дуже важливий. Я хочу сказати, що Україна отримує останнім часом дуже багато фінансової допомоги у вигляді кредитів, у вигляді грантів, у вигляді гуманітарної допомоги. І завдання нас парламентарів зробити так, створити механізми, щоб вся ця допомога, кожен євро, кожен долар був ефективно використаний на користь добробуту і на користь вирішення тих проблем які є на Сході України.

Тому я закликаю всіх до того, щоб ми думали зараз як в порядку денному парламенту зробити так, щоб ми показали українцям і всьому світу, що ми як нація марафонців здатні нарешті в 21 сторіччі не пропустити свій історичний шанс, а збудувати сильну державу. До нас є велика довіра світу, до народу України. І ми як парламентарі маємо використати, зокрема, міжнародну підтримку для того, щоб перемогти над Путіним, для того, щоб перемогти корупцію. І я більш ніж впевнена, що світ з нами. Головне, щоб нам вистачало…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу…  Завершили.  

Шановні колеги! Два – "за", два – проти, будь ласка. Запишіться.

Бойко Олена Петрівна, "Народний фронт".

 

11:32:33

БОЙКО О.П.

Олена Бойко, "Народний фронт". Прошу передати слово Леоніду Ємцю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Ємець, "Народний фронт".

 

11:32:42

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, "Народний фронт", співголова міжпарламентської групи Україна-Японія.

Шановні колеги, дозвольте вам трошки історичної ремарки в цій частині. Це питання тягнеться не один і не два  роки, йому вже, здається, близько п'яти років, і ще за часів Азарова, і Януковича спробували підняти питання реконструкції Бортницької станції, і виділення японською стороною мільярда доларів на проведення цих робіт.

Але в японців стояло одне питання, одна вимога на яку українська сторона часів Януковича-Азарова піти не могла. Вимога ця була дуже проста, не красти ці гроші, дати можливість японській стороні контролювати весь шлях до виділення, до розташування і до витрачання цього мільярду.

Тому за час Януковича-Азарова досягнути співпраці з японською стороною не вдалося, бо там сидять далеко не дурні люди, а це найбільший міжнародний кредит, який Японія коли-небудь виділяла для інших країн.

Коли ми вже підключилися до цієї роботи разом з урядом, ми погодилися на усі вимоги японської сторони щодо контролю цієї ситуації. Ми були з делегацією в Японії, проговорили всі питання з японським урядом, проговорили ці питання з урядом України і зняли всі ті речі, на які японська сторона вказувала, як на такі, що можуть призвести до корупції або бюрократії.

Сьогодні японський уряд виділив ці гроші і тепер Україна має лише ратифікувати цю домовленість, для того, щоб ми отримали нормальну Бортницьку станцію і мільярд доларів на її реконструкцію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Артур Герасимов, "Блок Петра Порошенка".

 

11:34:38

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги! Ті хто колись жив у місті Києві на Харківському масиві, вони дуже чітко розуміють, чому реконструкція Бортницької станції екстримально важлива, для тих, хто там проживає, особливо для дітей.

По-друге, я одразу можу вам сказати, що під час дуже багатьох міжнародних зустрічей ми обговорювали це питання з представника офіційних кіл Японії.

Це тільки початок. Це тестовий проект. І якщо під час виконання цього тестового проекту, я маю на увазі реконструкції Бортницької станції в України, все піде так, як планується, то Японія готова надавати нам набагато більші розміри допомоги на реконструкцію різних об'єктів по всій нашій країні.

Тому фракція "Блоку Петра Порошенка" одностайно підтримує цей законопроект. І я прошу всіх колег також проголосувати "за". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Мосійчук, Радикальна партія.

 

11:35:37

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Шановні колеги! Радикальна партія Олега Ляшка однозначно буде голосувати за ратифікацію цієї угоди. Тому що Бортницька станція меліорації, це є однією з основних комунікацій столиці, комунікацій міста Києва.

Але, в той же час ми хочемо звернути увагу на те, що необхідно встановити жорсткий контроль над використанням коштів, які надійдуть в результаті підписання цієї угоди, в результаті ратифікації цієї угоди. Необхідно задіяти всі структури, в тому числі новостворене Антикорупційне бюро. Тому що ми знаємо, які жулики сидять у нас в міністерствах, сидять у нас на Хрещатику.

Ми знаємо, як поводяться з міжнародними коштами і який відсоток з них розкрадають. Тут потрібно показати повністю контроль над використанням коштів, які надійдуть в результаті ратифікації даної угоди. Тому голосуємо "за". Але одночасно звертаємося до Служби безпеки України, до Антикорупційного бюро встановити якнайжорсткіший контроль над використанням коштів, які надійдуть від Японії на реконструкцію Бортницької меліоративної станції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Долженков.

 

11:37:39

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Передаю слово своєму колезі Матвієнкову Сергію Анатолійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Матвієнков.

 

11:37:45

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь, "Оппозиционный блок". Конечно, сомнений нет о том, что данный экологический объект, нуждающийся в реконструкции, мы поддержим эту угоду, тут сомнений нет. Но мне хотелось бы заострить внимание немножко на другое. Я внимательно выслушал сегодня доклад и правительства, и профильного комитета. Мы выслушали экскурс в историю, много других вещей, но мы не услышали, я считаю, главного,  и не увидели главного  в этом месседже или  в этой  постанове – как необходимо защищать собственного товаропроизводителя, как сегодня   оборудование поставляют, запчасти  30 процентов поставляют, как нужно уметь заходить на чужие рынки, как нужно заботиться  о собственном товаропроизводителе.

Я думаю, что мы тогда начнем жить нормально и нормально развиваться, когда наше  Министерство финансов и правительство будет точно так же  заботиться о нашем товаропроизводителе, как сегодня японцы заботятся о своем. Когда мы будем создавать такие же прерогативы и в налоговой системе, и в системе продвижения  на  чужих рынках, и заниматься подобными вопросами, вот  тогда, я думаю, мы будем иметь и доходную    часть бюджета,  и стабильную экономику в стране.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги,  займіть, будь ласка, свої місця для голосування по надзвичайно  важливому питанні. Я розумію, що всі хочуть висловитися, але  є  процедура.  Хочу тільки сказати, що над цим проектом працювала і  працює сьогодні достатньо потужна команду, в тому числі і  народних депутатів  України. І  я як віце-прем'єр-міністр  мав відношення   до підписання    першочергових документів.

Що стосується застережень, то  хочу вас поінформувати про те, що  з одного боку всі процедури, які будуть виконуватися в закупівлях і все інше, будуть відповідати повністю міжнародним стандартам і вимогам японської сторони.  А що стосується технічної допомоги, то треба зазначити, що мільярд,  більше мільярда доларів  надають на  30 років під 0,1 відсотка з пільговим періодом   10 років.  Тобто мова іде про те, що це надзвичайно потужний проект. І я от бачу там в стороні стоїть народний депутат України  Дмитро Андрієвський, який має  про що сказати на виконання цього проекту, я хотів би відзначити його в цьому  питанні позицію. Він  є одним із двигунів цього питання. Я взагалі вважаю, що  і депутати, і кияни підтримують  цей проект. Ну я для справедливості, заради справедливості це  відзначив.

Також хотів би зазначити, що, насправді, маю досвід  роботи з міжнародними організаціями, коли був міським головою, от мені вдалося з командою тоді залучити десь безповоротних майже 800 мільйонів гривень, безповоротних. Це те, що просто вкладали в різні проекти, енергоефективність Вінниці і так далі. І це правда, коли люди бачать, що на місці ти використовуєш це ефективно, що ти не крадеш, що ти робиш це максимально відкрито і публічно, все більше і більше допомоги приходить, в тому числі і безвозвратно. Я думаю, що це тільки початок такої гарної міжнародної історії.

Шановні колеги, прошу всіх зайняти свої місця, переходимо до голосування. Проект Закону про ратифікації (реєстраційний номер 0052). Прошу всіх підтримати надзвичайно важливий міжнародний проект. Прошу, шановні колеги, голосувати. Голосуємо. 0052, прошу підтримати.

 

11:41:33

За-265

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

У нас залишилось ще одне питання, маємо сьогодні потужно попрацювати у комітетах. Є проект усунення неузгодженості у тексті прийнятого Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення" (щодо посилення боротьби з браконьєрством та захисту навколишнього середовища)  (реєстраційний номер 1586). Ви пам'ятаєте, що ми його приймали. І 7 липня я вніс всі уточнення в 255 статтю цього проекту закону, вже зараз закону, за поданням відповідного комітету, тому що були виявлені певні неузгодженості. Тому, шановні колеги, цей закон був проголосований 17 червня Верховною Радою в цілому і відповідно до 131 статті, так як я і сказав, вносимо певні усунення неузгодженостей, які вам роздані. Якщо немає заперечень, я поставлю цей документ на голосування для прийняття всіх  пропозицій, мова йде про те, що усуваємо неточності в 131 статті. Згідно 131 статті, а саме додати 20 пункт, що особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, мова йде, що це єгері та посадові особи, користувачі мисливських угідь, уповноважений на охорону державного мисливського фонду (стаття 65, 65-1 і так далі). Будь ласка, прошу займайте свої місця, будемо голосувати.

Шановні колеги, прошу голосувати усунення неточностей відповідно до 131 статті подані комітетом.

Будь ласка, голосуємо усунення неточностей по боротьбі з браконьєрством.

 

11:44:20

За-229

Рішення прийнято.

Шановні колеги народні депутати України, рішення прийнято, неточності в цьому проекті закону усунуті.

Зараз починаємо працювати в комітетах. Я просив би, шановні колеги, після того, щоб ми внесли якісні пропозиції до формування порядку денного, є ще два оголошення, які зараз озвучить Перший заступник Голови Верховної Ради України.

 

11:44:57

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні колеги, в президію надійшло два оголошення.

Перше. Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатська об'єднання "Україна спортивна". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання "Україна спортивна" обрано народного депутата України Герегу Олександра Володимировича.

І наступне оголошення. Згідно з протоколом засідання депутатської фракції "Самопоміч" від 31 серпня 2015 року повідомляю про виключення зі складу депутатської фракції політичної партії "Самопоміч" народних депутатів: Гопко Ганни Миколаївни, Єднака Остапа Володимировича, Кишкаря Павла Миколайовича, Кривенка Віктора Миколайовича, Пташник Вікторії Юріївни. Підпис Березюка.  Дякую вам.

 

11:45:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошую засідання Верховної Ради України закритим. Завтра ми продовжимо роботу о 10 годині.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку