ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 липня 2015 року, 10 година 10 хвилин

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:12:34

ПАРУБІЙ А.В.

Доброго ранку, шановні колеги депутати! Сьогодні буде важкий напружений день. Я прошу заходити в зал, займати робочі місця, підготуватись до роботи. Секретаріат Верховної Ради, будь ласка, повідомте депутатів, що починаємо роботу. Голови фракцій, прошу закликати депутатів в зал.

Колеги, заходимо в зал.

Шановні колеги! Прошу заходити в зал і приготуватись до  реєстрації.

 

10:19:16

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго дня, шановні колеги народні депутати! Будь ласка, прошу займайте свої місця.

Ми достатньо інтенсивно працювали цей тиждень, прийняли ряд важливих рішень, в тому числі конституційні зміни, питання блоку по МВФ, Світовому банку. Сьогодні треба консолідуватися і попрацювати над рядом важливих питань.

Я підготував сьогодні  статистику, і у нас втричі більше прийнято законів за цей період, ніж в минулій Верховній Раді. Ми прийняли порядку 250 законодавчих актів.

Будь ласка, шановні колеги, займайте свої місця.

Шановні колеги народні депутати, будь ласка, займайте свої місця. Я прошу увімкнути систему "Рада"для реєстрації народних депутатів України в залі.

 

10:21:43

302 народних депутатів знаходиться у залі. Оголошую ранкове засідання Верховної Ради  України відкритим.

Шановні колеги, перед тим, як ми розпочнемо нашу роботу, я би хотів зараз оголосити хвилину мовчання. Рівно рік назад, рівно рік назад в небі над Україною був збитий терористами проросійськими літак "Боїнг"  "Малайзійських авіаліній".  Загинуло тоді 298 ні в чому не повинних людей. Це була жахлива трагедія, жахливий теракт, військовий злочин, злочин проти людства. І я закликаю зараз всіх вшанувати пам'ять невинно загиблих людей хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановні колеги народні депутати, шановні співвітчизники в ісламському світі завершується місяць Рамадан, і сьогодні вся мусульманська спільнота, а разом з нею громадяни України, що сповідують іслам, відмічають свято Ураза-байрам. У цей складний для України час мусульманська "Умма" України, як і весь український народ, демонструє гідність і, прагнучи миру, робить усе можливе задля збереження суверенітету і територіальної цілісності держави.

Від імені Верховної Ради України, від імені колег – народних депутатів вітаю всіх громадян України, що сповідують іслам, із завершенням священного місяця Рамадан та святом Ураза-байрам. Шановні колеги, на знак особливої пошани до мешканців тимчасово окупованих територій Криму, які сповідують іслам, додам кримськотатарською мовою: "Ураза-байрам ініз хай ірлі ол сун". Зі святом, шановні колеги! (Оплески)

 Шановні колеги народні депутати, сьогодні відзначають день народження наші колеги народні депутати. Давайте привітаємо з днем народження Сергія Володимировича Льовочкіна, Дениса Сергійовича  Омельяновича і Геннадія Леонідовича Чекіти. Вітаємо, колеги, з днем народження. А також сьогодні відзначає день народження міністр юстиції України Павло Петренко. Вітаю. (Оплески)

 Шановні колеги, участь у засіданні Верховної Ради України бере Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк. Давайте привітаємо міністра, давайте привітаємо Прем'єр-міністра. (Оплески) Та члени Кабінету Міністрів.

Хочу запросити до слова Прем'єр-міністра України Арсенія Петровича Яценюка. Виступ в рамках "години запитань до Уряду". Після виступу я пропоную одразу розпочати роботу над законами, нам є багато питань, які потрібно вирішувати. Дякую, колеги.

А потім з другої години будемо задавати запитання, якщо будете мати бажання.

 

10:25:39

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний пане Голово, шановні народні депутати України! Вельмишановна коаліція, всі фракції коаліції! Почну виступ з того, що дякую за вчорашнє голосування. Нам необхідно було, звичайно, провести ці голосування швидше, але вчора це дув яскравий приклад того, коли парламент об'єднується, коли парламент бере на себе відповідальність за долю країни, тоді парламент може прийняти відповідні рішення. Тому ще раз дякую за активну співпрацю між урядом України, який сформований парламентською коаліцією, та Верховною Радою України.

А от тут, правда, щоправда звуку немає, ну, нічого.

Дорогі друзі, з цим ми їхали в Америку.

(Трансляція відеозапису)

(Оплески)

 Вельмишановні члени парламенту, я хотів би відзвітувати перед Верховною Радою України про урядову поїздку до Сполучених Штатів Америки, до Канади та Великобританії.

В Україні разом з нашими американськими партнерами було прийнято рішення про проведення першого інвестиційного форуму між Україною та Сполученими Штатами. Усвідомлюючи всю складність, як залучати іноземні інвестиції сьогодні в Україну у зв'язку з тим, що Україна знаходиться у стані війни з Російською Федерацією, ми все рівно повинні робити цю роботу. Так зараз у нас програма з Міжнародним валютним фондом, зі Світовим банком. Але як правило ця програма спрямована виключно на стабілізацію фіскальної бюджетної частини. А нам необхідно створювати робочі місця для українців. Нам потрібно збільшувати зарплати, нам потрібно робити українську економіку сильною і ефективною.

Єдиний шлях для того, щоб українці отримали роботу, щоби ми збільшили соціальні стандарти, щоб Україна на шляху реформ продемонструвала дійсно ефективний результат, і щоб ми стали частиною єдиної великої об'єднаної сім'ї вільних народів, і в тому числі Європейського Союзу, – це, звичайно, іноземні інвестиції. Саме тому урядова делегація відбула до Сполучених Штатів на Перший інвестиційний форум.

Я коротко вам доповім про те, які результати цього форуму, але все-таки почну з загальнополітичних речей. Була зустріч з Президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою, Віце-президентом Сполучених Штатів Джо Байденом. Відповідальна особа, яка наша контактна особа по розвитку українсько-американських стосунків, це секретар  Пріцкер.

Президент Сполучених Штатів Америки висловив все цілу підтримку українському народу в нашій боротьбі проти російської агресії і в нашій боротьбі за наше українське європейське майбутнє. (Оплески) Народ Сполучених Штатів Америки разом з українським народом. І ми високо цінуємо той рівень нашої двосторонньої співпраці, який є між Україною і США.

В рамках інвестиційної конференції у нас вже є перші досягнення. Треба було б показати, що таке Україна. Тому що, ви розумієте, коли будь-які наші іноземні партнери включають телебачення, то, як правило, звичайно, вони бачать російських бандитів і терористів, які захопили частину території Донецької і Луганської областей, ну і, звичайно, мова іде про незаконну анексію Криму.  Але ми контролюємо 93 відсотки нашої території. Ми маємо неймовірний потенціал. У нас одна з найсильніших країн на теренах Європи. І ми продемонстрували, що ми змогли стримати як російську агресію, так і далі крок за кроком рухаємося на шляху складних реформ, усвідомлюючи, що все дуже непросто, усвідомлюючи, що швидкого результату неможливо добитися. Але, якщо це щоденна робота, то ця щоденна робота має результат, і вона принесе свої плоди.

Після того, коли американці поспілкувалися з нашою урядовою делегацією… Я хотів би, знаєте, що у вас попросити, шановні члени парламенту, – поаплодувати членам уряду, яких ви призначили. Вони відпрацювали на 10 з 10. (Оплески)

Американці взагалі були здивовані. Тому що у них є попередній рекорд спілкування з попередніми українськими урядами. Здивовані не тільки  тому, що у нас уряд розмовляє англійською мовою. Здивовані не тільки тому, що були конкретні результати по проведенню реформ в країні. Здивовані не тільки тому, що у нас є хороша співпраця між урядом і парламентом. А ще й здивовані тому, що всі прийшли вчасно, що на кожне питання в української делегації була відповідь, і що після кожної зустрічі з українськими членами уряд є результат, і за цей результат можна спитати і отримати чітку інформацію, що робиться урядом.

Так от, в рамках нашої інвестиційної конференції було досягнуто декілька домовленостей. Ми сконцентрувалися на співпраці в наступних сферах. Перше, це енергетика. Друге, це аграрний сектор. Третє, це інфраструктура. І четверте, це приватизація.

По інфраструктурі. Одна найбільших американських компаній, яка має значний досвід вже роботи в Україні. Це компанія "Cargill", прийняла рішення щодо додаткових інвестицій в українську інфраструктуру і будівництво термінала з перевалкою плюс 4 мільйона тонн на загальну суму близько 100 мільйонів доларів США. Відповідний меморандум був підписаний. І в порту "Южний" буде відбуватися будівництво нового терміналу.

Друге. Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський підписав з нашими американськими партнерами угоду про "відкрите небо". Нам необхідно, щоб на авіаційному ринку була конкуренція. Ми повністю скасували всі обмеження в наших двосторонніх польотах між Україною і США. І це дасть можливість збільшити кількість рейсів, покращити якість авіаперевезення і зменшити ціну на авіаквитки. Угода була підписана. (Оплески)

IT. Україна є однією з ключових країн світу по розвитку IT-мережі. На жаль, поки що ми працюємо на системі аутсорсингу. Проте, той потенціал української молоді, яка працює в системі IT, високо оцінений нашими американськими партнерами. І один з ключових американських фондів Horizon Capital прийняв рішення щодо інвестування і розвитку "Rozetka.ua", а саме інтернет-магазину і вкладення значних коштів в розвиток цього проекту.

По енергетиці. По енергетиці у нас є декілька досягнень. В першу чергу, в минулому році завдяки нашим американським партнерам нам вдалося диверсифікувати постачання газу до України і, ще раз нагадаю, що якщо ми раніше були повністю залежні від російського газу, то сьогодні близько 70 відсотків газу ми купуємо в країн-членів Європейського Союзу. (Оплески)

Мета, яку поставив уряд України: через 10 років Україна повинна стати повністю енергетично незалежною державою, ми повинні злізти з російської залежності. (Оплески)

Олег Валерійович підказує про те, що має бути 5. Ми виконуємо всі доручення, які нам дає коаліція.

Саме тому, для того, щоб прискорити цей процес, нам необхідно збільшити обсяги видобутку природного газу. Тому уряд пропонує на ваш розгляд пакет щодо зміни ставок і тарифів в видобутку в енергетичному секторі. Нагадую, що це не буде стосуватися спільної діяльності. Спільна діяльність повинна оподатковувати 70 відсотків, так як спільна діяльність – це ті газові родовища, які були за сумнівними схемами витягнуті з державних компаній і переписані під приватні компанії. Проте, кожна компанія, яка хоче інвестувати в Україну з тією метою, щоб збільшувати обсяги видобутку природного газу, отримає преференційний податковий режим. І ми сподіваємось, що якщо ми, з одного боку, збільшимо обсяг власного видобутку завдяки новій податковій політиці в енергетичному секторі і разом з нашими американськими і європейськими партнерами запустимо програми енергоефективності, а це: зменшення споживання енергетичних ресурсів, утеплення, модернізація і нові котли, то ціль щодо енергетичної незалежності України може бути досягнута протягом 5 років. Але нам це треба робити разом, дорогі друзі. (Оплески)

В енергетиці також у нас підписаний меморандум з європейським підрозділом американської компанії "РіверСтоун" щодо збільшення обсягів придбання природнього газу для потреб української промисловості і для потреб української економіки. Також голова правління НАК "Нафтогаз України" підписав відповідний меморандум з компанією Frontera. Компанія "Frontera" – американська компанія розпочне будівництво LNG-терміналу і розпочне постачання відповідно природнього газу до України через будівництво LNG-терміналу.

В аграрному секторі. В аграрному секторі у нас взагалі є одна з ключових форм нашого співробітництва з американцями. Україна є тією державою, яка фактично може диктувати свої умови на світових ринках аграрної продукції. Разом із Сполученими Штатами Америки ми можемо визначати взагалі продовольчу політику світу. Для цього нам необхідні значні інвестиції. І в рамках співробітництва США України потрібні нова техніка і нові технології. Для придбання нової техніки наші американські партнери розглядають питання щодо фінансування на тривалий період часу за дуже низькими процентними ставками програм по придбанню модернової і якісної американської техніки для українського сільського господарства через "ЕКСІМ Банк" Сполучених Штатів. Зараз ця процедура опрацьовується і  сподіваюсь, що український аграрний сектор зможе отримати дешеві і довгі кредити для придбання якісної іноземної техніки. І наступний етап, який ми також обговорювали з нашими канадськими друзями, це будівництво заводів в Україні по виробництву спільно з американцями і канадцями українсько-американської і українсько-канадської аграрної техніки. Аграрна держава буде мати свій потенціал для того, щоб збільшити врожайність, підвищити конкурентоспроможність і показати всьому віту, що ми не є житницею, а ми – країна, яка готова продавати додану вартість, це готові продукти харчування, і відповідним чином захоплювати зовнішні ринки.

Приватизація. (Оплески) І тут я прошу членів парламенту, щоб ми на наступній сесії  парламенту все-таки прийняли рішення про прозору і чесну  приватизацію низки українських об'єктів. Ви чудово усвідомлюєте про те, що  ця тисяча об'єктів державної власності, яка сьогодні знаходиться  під контролем фактично не держави, а окремого менеджменту, це є також частина корупції в країні. І для того, щоби українська економіка стала ефективною, ми повинні залишити в державній власності  те, що держава безпосередньо потребує . Це питання національної безпеки і оборони і тієї інфраструктури, яка не може   бути передана в приватні руки. Все інше необхідно публічно і прозоро продати.

Зараз американці і європейці будуть дивитися, яким чином буде проходити приватизація. Уряд прийняв рішення  щодо приватизації низки енергетичних  об'єктів. Це компанія "Центренерго", це Одеський припортовий завод,  це   "Сумихімпром",  це декілька обленерго.

І хотів би висловити свою позицію з приводу того, як це повинно бути продано. Це  повинно бути продано без фіктивних умов: кому можна брати участь  в конкурсі з приватизації, кому не можна брати участь в конкурсі. Це повинно бути продано за принципом: хто більше заплатив –  той і отримав  власність. І це повинно бути продано  на умовах необхідного соціального пакету для  працівників підприємств, для того, щоби люди знали, що новий власник  буде гарантувати йому відповідні соціальні стандарти.

Я не хочу, щоби українська приватизація, нова українська приватизація, повторювала старі правила, коли ті самі олігархи знову перерозподілять власність,  і репутація  України буде підірвана. Перша приватизація Одеського припортового заводу і компанії "Центренерго"  повинна бути проведена так само, як була проведена приватизація "Криворіжсталі". (Оплески)

Не можу не  оминути, дорогі друзі, і питання військово-технічного співробітництва, і взагалі  проведення реформ в країні. Ті, хто       спостерігали за проведенням Інвестиційної конференції, напевно бачили виступ віце-президента Сполучених  Штатів Джо Байдена. Принаймні  за мою політичну історію я не пригадую жодного такого виступу світового політичного лідера такого масштабу. Той рівень без прецедентної підтримки і не просто підтримки, а віри в український народ і в  нас всіх, що  ми, дійсно, змінилися, що ми, дійсно, хочемо побудувати нову країну за новими правилами і стандартами, що ми не на словах, а на ділі боремося з корупцією, що ми хочемо прозорої і чесної приватизації, що ми хочемо, щоб правоохоронна система в країні боролася з бандитами, і їх саджали в тюрми, що ми, дійсно, після  такої  революції і після такого підняття українського народу виконаємо те, що вимагає від нас народ України, і що чекає від нас Західний світ. Я такого ніколи не чув.

Але тепер після цих хороших слів, які висловили Президент США  і Віце-президент, нам треба далі проводити ці реформи. Кожний день нам необхідно доводити, що ми, дійсно, на шляху реформ, що ми готові до змін. Чим більше ми зробимо, тим більше ми отримаємо. Тому давайте робити багато для того, щоб ще більше отримати для України і українського  народу.

Сполучені Штати Америки допомагають нам в реформуванні поліції. І нові українські поліцейські, які з'явилися у місті Києві, це тільки перший крок. Далі буде Львів, далі буде Дніпропетровськ, далі буде Харків. І з Президентом США ми обговорили, що підтримка щодо реформування поліції далі буде продовжуватися з боку наших американських друзів.

Також США зараз тренують зараз нашу Національну  гвардію. І я підняв питання щодо збільшення обсягу допомоги для української Національної гвардії і для українських Збройних Сил України. Для того, щоб Україна виграла,  нам  необхідно виграти на двох фронтах: перший фронт –   на війні з Росією, а другий фронт – на  війні з корупцією і на війні з тими, хто  виступають проти українських реформ.

В рамках наступного візиту я відбув до Канади. У Канаді була  зустріч з Прем'єр-міністром України і Канади. Дозвольте вам передати найкращі вітання від однієї з найпотужніших українських діаспор – це канадська діаспора в… (Оплески)

Світовий конгрес українців. Президент Світового конгресу українців також прибув до Оттави, робить багато для того, щоб українське питання було на світових радарах і щоб українська діаспора по всьому  світу робила все, щоб політики світових країн не на словах, а на ділі допомагали Україні.

Ми підписали другу після Європейського Союзу угоду про створення зони вільної торгівлі. (Оплески)  Між Україною і Канадою завершені переговори про створення зони вільної торгівлі, які тягнулися протягом майже семи років.

Що дає нам ця угода?  Канада прийняла рішення про відкриття, фактично, повну лібералізацію свого ринку для українських індустріальних і промислових товарів. Ви чудово знаєте, що Росія закрила свої ринки для українських промислових товарів. Ми отримали новий ринок, ми отримали канадський ринок. (Оплески)

Треба багато зробити для того, щоб модернізувати українську економіку, тому що відверто так само треба зазначити, завтра ми не можемо захопити цей ринок, тому що ми відстали в наших технологіях, відстали надовго. Саме для цього в частині угоди передбачена безпосередня технічна допомога для модернізації української промисловості. Чим швидше ми модернізуємо українську промисловість, тим швидше ми зайдемо як на канадський, так і на європейський ринок.

Також в рамках перемовин було прийняте рішення про асиметричне застосування відповідних правил зони вільної торгівлі. Ринок Канади відкритий, практично, повністю, ринок України відкритий тільки на 70 відсотків, а далі ми отримали до семи років перехідний період для того, щоб українська економіка адаптувалася.

Канадійці так само допомагають нам в реформуванні української поліції. І було виділено 5 мільйонів канадських доларів на реформування поліції. І ми сподіваємося, що цей обсяг коштів буде збільшений, для того щоб нова українська поліція дійшла до кожного міста і містечка. це реальна реформа, яку відчувають люди. Це реальний захист для людей. І наші західні партнери допомагають нам в цьому.

Допомога українській армії. Канада також прийняла рішення про відправку канадійських військовослужбовців для тренувань української армії, щоб протистояти російській військовій агресії. (Оплески)

 Великобританія. Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, який, до речі, безпрецедентно разом зі своєю партією виграв вибори, йому ніхто не прогнозував, що він виграє виборчу кампанію після того, коли уряд Девіда Кемерона провів такі самі, складні і непопулярні, реформи у Великобританії, як проводяться зараз, уряд Девіда Кемерона виграв вперше за 30 років однопартійну більшість. Він також вам передав, до речі, вітання, я маю на увазі Кемерон. (Оплески)

Обговорювалося три основних питання, окрім виконання Мінських домовленостей, окрім допомоги в реформуванні української економіки. 

Перше питання, що турбує весь цивілізований світ і Європейський Союз. Росія розпочала гібридну війну. Окрім військового наступу на Україну, є ще один наступ і є ще одна зброя – це інформаційна зброя. Пропаганда в стилі Геббельса – це зараз з основних зброй, яку поширює Російська Федерація на теренах всього світу. І тому з нашими британськими партнерами ми розпочинаємо стратегічні комунікації і фактично міняємо систему комунікацій, як в Україні, так і за кордоном. Протистояння російській інформаційній агресії – це основне, чим ми будемо займатися з нашими британськими партнерами. Ми повинні говорити правду і показувати цю правду на всіх світових каналах.

Друге. Це робота по реформуванню української економіки і в тому числі реформування Державної податкової адміністрації і митниці. Ви знаєте про те, що уряд проводить переговори про передачу окремих митниць в управлінні британських компаній. У них був досвід в окремих країнах, як членах Європейського Союзу, так і в інших державах, щодо управління митницями. І ми очікуємо на завершення переговорів і передати декілька митниць в управління британській компанії, щоб показати, що у нас є не просто нова культура спілкування на митниці, а що доходи тих митниць, які оперуються старими корумпованими українськими чиновниками, і доходить тих митниць, які будуть передані в управління відповідній британській компанії, суттєво відрізняються.

Крім цього, буде,  вже зараз британські експерти знаходяться в Україні, і ми хочемо провести повну і всеохоплюючу реформу податкової адміністрації. Я мав розмову з нашим керівником податкової адміністрації і думаю, що найкращий шлях, в першу чергу, - це скоротити податкову адміністрацію, а точніше, Державну фіскальну службу вдвічі, збільшити відповідно заробітні платні і максимально змінізувати контакти між платником податків і податковою адміністрацією.

Електронне врядування в податковій системі. Менше спілкуєшся з податківцем – менше платиш хабарів. Через інтернет хабар не передаси. (Оплески)

 І так само питання реформування в цілому державної служби. Я звернувся до всіх наших партнерів з тим, що нас часто запитують про те, як зробити краще, щоб ви боролися з корупцією. Той фактаж, який є сьогодні, мене, відверто кажучи, не задовольняє. Арештували суддю, інший суд бере його відпускає на поруки. Арештували першого заступника і керівника Державної служби з надзвичайних ситуацій – за декілька днів знову суд випускає на поруки. Так боротьба з корупцією не відбувається. Це імітація.

Тому основна проблема, яка є сьогодні в судовій системі країни, – це самі судді. (Оплески). До того моменту, поки ми не замінимо все тіло. Я підкреслюю, шановні колеги, не замінимо все тіло, весь суддівський корпус країни, – у нас не буде реальних результатів боротьби з корупцією. І я чув десятки разів, в тому числі виступи наших європейських друзів, що це не конституційно, що необхідно бути збільш зваженими, що треба враховувати, що судді призначені в конституційні строки. Я підтримую, підтримую, щоб в Україні було верховенство права. Але верховенство права не може базуватися на сотнях, тисячах хабарів і на конвертах, які роздаються суддям. І потім ці судді випускають злочинців з-під ґрат. (Оплески)

Таким чином, шановна Верховна Рада України, за останній тиждень уряд за вашим дорученням відвідав 3 з 7-и країн "Великої сімки". Буду з вами відвертий: нас будуть приймати і допомагати до того часу, доки ми кожен день будемо демонструвати результати. І від нас залежить як рівень підтримки всередині країни, так і рівень підтримки за її межами. Нам дали кредит довіри. Кредит довіри нам дав український народ. І нас приймають не тому, що ми англомовні, не тому, що ми там щось розумне розказуємо. А тому, що Україна і українці під час революції довели, що це європейська гідна і сильна нація. Тому що Україна і українці довели, що ніхто не сподівався, що ми стримаємо російську армію, але ми це стримали, тому що у нас сильний народ. Давайте продемонструємо, що у нас сильні політичні відповідальні люди, яких призначив народ України як в парламенті, як в Кабінеті Міністрів, так і в офісі Президента України. Ми повинні показати, що ми все, що обіцяємо, все виконуємо. Ми повинні довести, що той план реформ, складний,  я усвідомлюю, навіть під час вчорашнього голосування кожен має якісь свої політичні цілі і пріоритети, перед виборам це буває. Але, коли ми тут після виборів об'єднувались в європейську коаліцію, у нас була тільки одна ціль і один пріоритетце наша країна. І вона повинна залишатися цією єдиною ціллю, яка об'єднує парламент, Президента і уряд.

Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! У нас з вами достатньо насичений порядок денний. І зараз відповідно до Регламенту має відбуватись оголошення депутатських запитів об 11 годині. Я хочу внести пропозицію про те, щоби ми перейшли до розгляду питань порядку денного до безпосереднього прийняття законів.  (Оплески)

І прошу, шановні колеги, цю ініціативу підтримати шляхом свого голосування. Прошу зайняти свої місця і підготуватися до голосування.

(Шум у залі)

Є пропозиція, шановні колеги, виходячи від того, що об 11 годині завершиться "година Уряду", зараз внесена пропозиція про те, щоби перейти до розгляду питань порядку денного. Будь ласка, підготуйтесь до голосування за цю пропозицію. Народні депутаті, будь ласка.

(Шум у залі)

Колеги, займіть свої місця! Пропозиція: розпочати розгляд питань порядку денного з голосування законів. Прошу голосувати, колеги. Перейти до розгляду законів. І зараз я вам оголошу, які закони вже готові до нашого розгляду. Голосуємо, колеги.

 

10:56:46

За-195

Давайте ще раз. Ще раз, колеги.

Увага! Увага! Займіть свої місця, позиція наступна. Зараз відповідно до Регламенту у нас передбачено з 11 до 11.30 зачитання, оголошення депутатських запитів. Є пропозиція, щоб об 11 годині замінити оголошення депутатських запитів, а зразу перейти до розгляду законопроектів, після завершення розгляду законопроектів – оголошення депутатських запитів. Прошу, колеги, займіть свої місця, от така пропозиція є, прошу її голосувати. Голосуємо. Будь ласка, колеги. Голосуємо.

 

10:57:44

За-211

Колеги,  давайте, я думаю, що… Я прошу керівників фракцій… Запити будуть після законів. Запити будуть після законів, і без перерви працюємо до другої години, і приймаємо закони, в кінці оголошуємо запити і закриваємо засідання. І "Різне", обов'язково, "Різне" – це святе для депутатів Верховної Ради, я маю на увазі, відповідно до регламенту.

Давайте ще раз. Колеги, розпочати розгляд питань порядку денного об 11 годині. Прошу голосувати, друзі. Закони, розгляд законів. Прошу голосувати.

 

10:58:52

За-213

Зрозуміло, колеги, не буде результативного голосування, я бачу, з таким настроєм.

Значить, я прошу, я прошу… Ні, так ми ж не зможемо забезпечити результативне голосування по законах. Я прошу, шановні колеги, значить, з 11 до 11.30 я зараз оголошу можливість для зачитання запитів. Але я прошу всіх керівників фракцій і груп, зберіть на 11.30 своїх депутатів, нехай  займуть робочі місця, і ми розпочнемо розгляд законів. А саме: військові закони, державний бюджет, підручники, неоподаткування громадських організацій,  оголошення місцевих виборів, 2662-1 по військовим цивільним адміністраціям –  у нас питань є  безліч.

 Будь ласка, оголошуйте, Оксано Іванівно.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

О.І.СИРОЇД

 

10:59:39

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запити народних депутатів:

Віктора Развадовського до міністра охорони здоров'я України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо недоцільності створення госпрозрахункового стоматологічного закладу на базі стоматологічного відділення районної лікарні в Романівському районі Житомирської області.

Віктора Развадовського  до міністра освіти і науки України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо реорганізації Миропольської загальноосвітньої школи I-ІІ ступенів Романівського району, Житомирської області.

Станіслава Березкіна до міністра освіти і науки України щодо необхідності викладання в загальноосвітніх навчальних закладах предмету "Захист Вітчизни".

Станіслава Березкіна до міністра інфраструктури України щодо проведення ремонту Національної автомобільної дороги Н-14 Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв.

Андрія Гордєєва до першого заступника голови Державної фіскальної служби України щодо розслідування діяльності компанії "Zemplin Partners LLP", яка має ознаки ухилення від сплати податків та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Групи народних депутатів (Романової, Семенухи та інших. Всього 5 депутатів) до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо гальмування підписання Угоди про облаштування прикордонних пунктів пропуску з Республікою Польща.

Миколи Скорика до Прем'єр-міністра України щодо критичного стану із заборгованістю санаторно-курортних та оздоровчих установ селища міського типу Сергіївка Білгород-Дністровського району Одеської області, перед постачальниками електроенергії, комунальних послуг, продуктів харчування та іншого в зв'язку з відсутністю фінансування на проживання переселенців із зони АТО.

Злата Огнєвіч до віце-прем'єр-міністра України – міністра культури України щодо виявлення фактів перевищення повноважень керівництвом Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.

Миколи Скорика до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної фінансової інспекції України щодо зловживань службовим становищем посадовими особами управління Державної пенітенціарної служби України у Вінницькій області, зокрема у Ладижинській виправній колонії, при проведенні господарської діяльності.

Юлія Іоффе до Генерального прокурора України стосовно необхідності перевірки фактів можливих зловживань при звільненні з посади директора Рубіжанського політехнічного коледжу імені Порай-Кошиці.

Олега Березюка до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів на предмет вчинення правопорушень та надання інформації.

Вікторії Сюмар  до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки правомірності дій працівників управління Служби безпеки України у Хмельницької області відносно СВК "Віньковецьке молоко", ТОВ "Віньковецький сирзовод".

Сергія Мартиняка до міністра освіти і науки України щодо забезпечення шкільними автобусами загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів акредитації у селах та селищах Волинської області.

Сергія Ларіна до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо якості природного газу, що подається споживачам з розподільних трубопроводів Відкритого акціонерного товариства "Кіровоградгаз".

Олександра Абуділліна до Голови Служби безпеки України про відсутність належної реакції органів центральної влади України під час розгляду звернень Євгенії Ващишиної із села Селець Дубровицького району Рівненської області з приводу розшуку її сина, мобілізованого Олега Ващишина, що зник безвісти, виконуючи бойове завдання під Іловайськом Донецької області.

Олександра Абдулліна до міністра оборони України про бездіяльність Міністерства оборони України під час розгляду звернень Євгенії Ващишиної із села Селець Дубровицького району Рівненської області з приводу розшуку її сина, мобілізованого Олега Ващишина, що зник безвісти, виконуючи бойове завдання під Іловайськом Донецької області.

Сергія Ларіна до міністра аграрної політики та продовольства України щодо роздержавлення та розпаювання земель Кіровоградської філії Державного сільськогосподарського Підприємства "Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу".

Олени Сотник до Генерального прокурора України щодо порушення строків проведення досудового розслідування та нездійснення спеціального досудового розслідування відносно посадових осіб, які перебувають у розшуку та причетні до побиття осіб на Майдані, незаконного отримання коштів з Державного бюджету України.

Лілії Гриневич та Віктора Єленського до голови Київської міської державної адміністрації щодо негативних наслідків будівництва житлово-офісного комплексу між вулицею Микільсько-Слобідською та проспектом Броварським у місті Києві.

Ніни Южаніної до голови Державного агентства автомобільних доріг України, міністра інфраструктури України стосовно проблемних питань, що виникають в процесі фінансового забезпечення розвитку дорожнього господарства України.

Дмитра Сторожука до Міністерства охорони здоров'я України про усунення порушень конституційного права на охорону здоров'я у місті Вінниця.

Дмитра Сторожука до міністра енергетики та вугільної промисловості України про звіт міністра Володимира Демчишина щодо подолання корупції та виконання вимог Закону України "Про люстрацію" в межах Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Євгена Дейдея до міністра оборони України, міністра освіти і науки України щодо вступу учасників антитерористичної операції до вищих навчальних закладів на заочну форму навчання.

Давида Макар'яна до Прем'єр-міністра України щодо використання бюджетних коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2015 рік для забезпечення виконання зобов'язань у сфері будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг у Миколаївській області.

Олександра Третьякова до Кабінету Міністрів України щодо невідкладного вжиття заходів для забезпечення реалізації абзацу п'ятого частини другої статті 135 Земельного кодексу України та прискорення нормативного врегулювання питання реалізації земельних ділянок під час здійснення виконавчого провадження.

Андрія Вадатурського до міністра соціальної політики України щодо надання санаторно-оздоровчих путівок інвалідам (195 чоловік) до санаторію імені Пірогова у місті Одеса.

Олександра Дроздика до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо реконструкції очисних споруд у місті Вижниця Чернівецької області.

Олександра Дроздика до виконуючого обов'язки голови Державного агентства водних ресурсів України щодо необхідності завершення будівництва берегозахисної дамби у місті Вижниця Чернівецької області.

Антона Геращенка до голови Державної фіскальної служби України щодо отримання інформації про сплату податків торгівельними мережами роздрібної торгівлі у 2014 році.

Антона Геращенка до голови Київської міської державної адміністрації щодо умисного затягування з боку відповідальних осіб Київської міської державної адміністрації надання інформації про договори пайової участі та паспортів прив'язок тимчасових споруд у місті Києві.

Дмитра Колєснікова до міністра внутрішніх справ України щодо політичного переслідування прихильників політичної партії "Опозиційний блок".

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо перешкод у здійсненні державної геолого-економічної оцінки корисних копалин.

Вікторії Войціцької до Генерального прокурора України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо порушень при підготовці низки підприємств енергетичної сфери до приватизації у 2015 році.

Вікторії Войціцької до міністра енергетики та вугільної промисловості України, виконуючого обов’язки генерального директора Публічного акціонерного товариства "Центренерго" щодо закупівлі вугілля з окупованих районів Донбасу.

Давида Макар'яна до Генерального прокурора України щодо перевірки законності проведення та результатів тендерів Дочірнім підприємством "Миколаївський облавтодор".

Володимира Арешонкова до міністра екології та природних ресурсів України щодо надання інформації про будівництво нових об'єктів поряд з заводом МДФ по вулиці Свердлова в місті Коростені Житомирської області.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України щодо затвердження порядку надання пільг громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім'ї.

Василя Гуляєва до прокурора Одеської області щодо перешкоджання депутатській діяльності посадовими особами Іллічівської міської ради Одеської області.

Олександра Супруненка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття належних організаційно-правових заходів для реалізації пільг на житло громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Артура Мартовицького до Прем'єр-міністра України щодо компенсації втрат внаслідок надання пільг по земельному податку у 2015 році.

Миколи Кучера до прокуратури Вінницької області, управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області щодо проведення перевірки дій посадових осіб органів внутрішніх справ та прокуратури Тростянецького району Вінницької області.

Василя Німченка до Генерального прокурора України стосовно довготривалого та неналежного розслідування кримінального провадження щодо незаконного заволодіння акціями Відкритого акціонерного товариства "Житомирводбуд".

Олени Ледовських та Олени Бойко до Міністерства охорони здоров'я України  щодо пільгового забезпечення ліками хворих на бронхіальну астму.

Дмитра Добродомова до Львівського міського голови, начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області, директора Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області щодо незаконного будівництва житлового будинку та самовільного захоплення земельної ділянки за адресою: вулиця Кондукторська, 16 у місті Львові.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України, Голови Служби безпеки України щодо законності та правомірності фінансування державних службовців Одеської обласної державної адміністрації за рахунок коштів Уряду США.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо недопустимості зволікання призначення на посаду начальника Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області.

Дмитра Добродомова до голови Львівської обласної державної адміністрації, Львівського міського голови щодо проїзду в громадському транспорті військовослужбовців, учасників антитерористичної операції у місті Львові та Львівській області.

Романа Мацоли до Генерального прокурора України стосовно проведення перевірки законності дій працівників прокуратури Києво-Святошинського району Київської області щодо відмови у зверненні до суду з приводу незаконних рішень Гатнянської сільської ради.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на захист прав та законних інтересів ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та членів їх сімей.

Олеся Довгого до Кабінету Міністрів України щодо надання роз'яснень в частині визначення умов надання пенсій за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення.

Андрія Гордєєва до Прем'єр-міністра України щодо приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України у відповідність із Законом України "Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації".

Павла Різаненка до Баришівського селищного голови щодо вжиття заходів по забезпеченню реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.

Павла Різаненка до голови Антимонопольного комітету щодо проведення перевірки інвестиційного конкурсу із визначення інвестора для реалізації проекту будівництва багатоквартирної забудови на території 3-го мікрорайону IV житлового району та позбавлення можливості в отриманні додаткових житлових приміщень та передачі їх в комунальну власність територіальної громади міста Бровари через неправомірні дії посадових осіб Броварської міської ради Київської області.

Групи народних депутатів (Павлова, Гальченка, Шпенова) до Прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра фінансів України щодо необхідності розробки прозорого та обґрунтованого механізму рентних платежів за видобування залізної руди.

Через кілька хвилин ми продовжимо.

Перепрошую, продовжуємо.

Павла Різаненка до голови Антимонопольного комітету України щодо проведення перевірки інвестиційного конкурсу із визначення інвестора для реалізації проекту будівництва багатоквартирної забудови на території 3-го мікрорайону IV житлового району та позбавлення можливості в отриманні додаткових житлових приміщень та передачі їх в комунальну власність територіальної громади міста Бровари через неправомірні дії посадових осіб Броварської міської ради Київської області.

Групи народних депутатів (Павлова, Гальченка, Шпенова) до Прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра фінансів України щодо необхідності розробки прозорого та обґрунтованого механізму рентних платежів за видобування залізної руди.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення порушень прав трудового колективу Дніпропетровської державної фінансової академії.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо зниження тарифів за споживання електроенергії, яка витрачається в дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах.

Групи народних депутатів (Мусія, Добродомова та інших. Всього 7 депутатів) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо вжиття заходів по припиненню будівельних робіт у лісі та незаконної вирубки лісу в межах адміністративного округу Ходосівської сільської ради та Лісниківської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Володимира Ар'єва до тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної фінансової інспекції України щодо невідкладної перевірки інформації про перевитрати бюджетних коштів в розмірі 28 мільйонів 430 тисяч гривень Державним агентством резерву України та Державною пенітенціарною службою України при проведенні процедури державних закупівель.

Володимира Ар'єва до голови Державної фіскальної служби України стосовно неналежного розгляду Державною фіскальною службою України депутатського звернення щодо неправомірних дій посадових осіб податкової міліції, які мають ознаки корупційних, та чинення тиску на підприємство Товариство з обмеженою відповідальністю "Тавр-Плюс".

Ігоря Алексєєва до голови Антимонопольного комітету України щодо забезпечення належного контролю за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства про захист економічної конкуренції.

Якова Безбаха до Генеральної прокуратури України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України стосовно необхідності проведення всебічної перевірки обставин, викладених у зверненні Володимира Патлая, щодо заволодіння його майном.

Юрія Бублика до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо додаткового матеріального стимулювання деяких державних службовців в Міністерстві аграрної політики та продовольства та Міністерстві інфраструктури України.

Богдана Онуфрика до Прем'єр-міністра України щодо вирішення питання часткового фінансування на будівництво каналізаційного колектора в місті Заставна Чернівецької області.

Богдана Онуфрика до Голови Служби безпеки України щодо незаконного отримання відшкодування ПДВ за 2013-2014 роки Товариствами з обмеженою відповідальністю "Летавіца" та "Гран Тайм".

Олександра Ревеги до Прем'єр-міністра України  про необхідність збільшення норм споживання природного газу для пільгових категорій населення - пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Олександра Ревеги до міністра юстиції України щодо упередженого здійснення правосуддя та порушення присяги судді головою Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Валерієм Сєчком.

Олени Сотник до Генерального прокурора України щодо проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню відносно працівників прокуратури, Служби безпеки України, які приймали участь у спецоперації ГПУ та СБУ 5 липня 2015 року.

Олександра Супруненка до генерального директора Державного концерну «Укроборонпром»  щодо передачі до комунальної власності територіальної громади міста Києва дошкільного навчального закладу № 331 по вулиці Дніпродзержинській, 110.

Групи народних депутатів (Кіраля, Опанасенка та інших. Всього 6 депутатів) до Прем'єр-міністра України, голови Державної фіскальної служби України щодо запровадження електронної системи обліку підакцизної продукції.

Анатолія Денисенка до міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра внутрішніх справ України щодо посилення державного контролю в сфері операцій з металобрухтом з метою недопущення умисних пошкоджень об'єктів енергетики шляхом крадіжки металоконструкцій.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо врегулювання питання видачі довідок про склад сім'ї для отримання державної соціальної допомоги, пільг та субсидій.

Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра України про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера внаслідок поранення, отриманого під час надання волонтерської допомоги в зоні АТО.

Ярослава Дубневича до міністра оборони України щодо речового забезпечення особового складу 56-ї окремої мотопіхотної бригади.

Івана Рибака до міністра фінансів України щодо необхідності виділення коштів для відновлення функціонування державного пожежно-рятувального поста в селищі міського типу Неполоківці Кіцманського району Чернівецької області.

Івана Рибака до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра фінансів України про виділення з Державного бюджету України коштів на продовження будівництва водогону Лужани - Кіцмань Чернівецької області.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного стану організації гарячого харчування учнів загальноосвітніх шкіл на території радіаційного забруднення у Житомирської області.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вирішення проблемних питань територіальних громад Малинського району Житомирської області.

Олексія Ленського до Генерального прокурора України, міністра охорони здоров'я України щодо термінового вжиття заходів реагування з метою притягнення службових осіб Кіровоградської обласної протитуберкульозної лікарні в селі Івано-Благодатне Кіровоградського району, причетних до численних порушень Конституції та законодавства України з питань охорони здоров'я, що призвели до смерті пацієнтів, інфікування важкими формами туберкульозу, до встановленої законодавством України відповідальності.

Дмитра Лінька до директора Комунального підприємства «Київтранспарксервіс» щодо перевірки паркувальних майданчиків міста Києва на наявність дозвільної документації для надання послуг з паркування.

Віталія Гудзенка до Державної виконавчої служби України щодо виконання в примусовому порядку рішення Київського окружного адміністративного суду від 21 липня 2014 року про заборону транспортування промислових відходів Товариству з додатковою відповідальністю "Узинський цукровий комбінат".

Віталія Гудзенка до голови Київської обласної державної адміністрації щодо вирішення питання доступу до інформації про порядок землекористування в місті Узин Білоцерківського району Київської області.

Наталії Королевської до Прем'єр-міністра України щодо термінового вжиття заходів для вирішення проблем із умовами проживання внутрішньо переміщених осіб у санаторії "Сперанца", розміщеному в селищі міського типу Сергіївка Одеської області.

Максима Курячого до міністра фінансів України щодо додаткової дотації округу №25 у місті Дніпропетровську.

Богдана Дубневича до голови Державної фіскальної служби України щодо акцизних коштів у Львові та на Пустомитівщині.

Богдана Дубневича до Львівського міського голови щодо організації медичного обслуговування дітей у навчальних закладах міста Львова.

Дмитра Шпенова та Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів з метою недопущення ліквідації закладу культури Харківський національний академічний театр опери та балету імені Лисенка.

Дмитра Шпенова та Ігоря Шурми до голови Київської міської державної адміністрації щодо незаконної забудови території спорткомплексу Національного аерокосмічного університету, яка спричинює соціальний вибух серед мешканців Солом'янського району міста Києва.

Групи народних депутатів (Геращенко, Іонової та інших. Всього 4 депутатів) до Прем'єр-міністра України, голови Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції щодо надання інформації про отримання статусу учасника бойових дій у зв'язку з участю в АТО вищими посадовими особами, керівниками органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Юрія Бублика до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про наявність корупційних проявів в діяльності Головного управління Держземагенства у Полтавській області при переведенні земель запасу у державну власність та надання дозволу на виготовлення технічної документації приватним особам.

Ірини Геращенко та Володимира Ар'єва до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Вищої ради юстиції щодо здійснення перевірки про наявність підстав для притягнення суддів Ірпінського мiського суду Київської області до відповідальності, звільнення їх з займаних посад у зв'язку з ухваленням виправдувального вироку Петру Мельнику, що викликає сумнів у їх об'єктивності, чесності та непідкупності.

Володимира Мельниченка до Прем'єр-міністра України щодо виділення додаткових субвенцій з Державного бюджету України на фінансування об'єктів будівництва соціально-культурної сфери Новоушицького району Хмельницької області.

Миколи Томенка до Прем'єр-міністра України про необхідність забезпечення належного фінансування пожежних частин у Чорнобильській зоні відчуження.

Миколи Томенка до міністра освіти і науки України щодо необґрунтованої затримки видачі дипломів бакалаврів вищих навчальних закладів України.

Олександра Кодоли до Голови Служби безпеки України щодо відновлення порушених прав демобілізованих військовослужбовців 1-ї танкової бригади.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів з врегулювання ситуації, що склалася на ділянці автомобільної дороги сполученням "Лісне - Олександрівка" Тарутинського району Одеської області, яка проходить по території Республіки Молдова.

Антона Кіссе та Василя Брензовича до Прем'єр-міністра України щодо створення центрального органу виконавчої влади з питань формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин та забезпечення захисту прав національних меншин України.

Григорія Тіміша до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра освіти і науки України щодо порушення прав учнів у Глибоцькому професійному ліцеї Чернівецької області.

Григорія Тіміша до міністра юстиції України, голови правління Пенсійного фонду України щодо невиконання рішення суду.

Юрія  Левченка   до Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації, голови Київської обласної ради щодо вжиття невідкладних заходів реагування на факти злочинної недбалості та службових зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування стосовно неналежного утримання житлового будинку №30 по вулиці Івана Кудрі в місті Києві, що завдає значної шкоди його мешканцям та територіальній громаді міста.

Олександра Марченка до Генерального прокурора України щодо проявів корупції у центральному апараті Генеральної прокуратури та прокуратури Київської області.

Олександра  Марченка до Прем'єр-міністра України щодо оцінки загроз енергетичній незалежності України.

Ярослава Маркевича до міністра фінансів України щодо надання інформації про порядки використання бюджетних коштів, паспорти бюджетних програм, звіти про виконання бюджетних програм, бюджетний розпис та звіти про його виконання за 2013, 2014, 2015 роки.

Івана Спориша до начальника Служби автомобільних доріг у Вінницькій області стосовно вирішення питання щодо ремонту ділянки дороги по вулиці Леніна в селищі міського типу Вапнярка Томашпільського району Вінницької області.

Сергія  Капліна до тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірок цільового використання комунального майна, зокрема, асфальтного заводу Комунального підприємства Полтавської міської шляхово-експлуатаційної дільниці при передачі в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю "АМ-Транс".

Юрія Дерев'янка до Голови Служби безпеки України, голови Державної фіскальної служби України стосовно надання інформації про кількість виявлених і припинених фактів контрабанди на митному кордоні України, а також щодо заходів, які вживаються з метою запобігання та протидії таким фактам.

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності виділення коштів на ремонт та утримання доріг у Волинській області з Державного бюджету України.

Ігоря Гузя до Прем'єр-міністра України щодо врегулювання чинного законодавства України по використанню земель оборони у сільськогосподарських угіддях та необхідності підготовки постанови про Порядок використання земель оборони для іншого цільового призначення (зокрема сільськогосподарського).

Андрія Іллєнка до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра соціальної політики України, голови Київської міської державної адміністрації, тимчасово виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації щодо розгляду звернення інвалідів І-групи Юлії  Миронюк і Олексія  Мінуєнко та сприяння у покращенні комфортних умов проживання у житловому будинку по вулиці Курчатова, 25/37 в Деснянському районі міста Києва.

Андрія Іллєнка  до голови Київської міської державної адміністрації, першого заступника прокурора міста Києва, начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві, голови Департаменту патрульної поліції міста Києва, виконуючого обов’язки начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у місті Києві, тимчасово виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації щодо розгляду колективного звернення мешканців Деснянського району міста Києва стосовно функціонування розважального закладу на прибудинковій території по проспекту Маяковського, 22-24.

Руслана Демчака до заступника міністра освіти і науки України – керівника апарату щодо порядку спрямування освітньої субвенції із поточних видатків на капітальні.

Геннадія Чекіти до голови Київської міської державної адміністрації про недопущення ліквідації в загальноосвітніх навчальних закладах інституту кураторства та пов'язаного з цим будь-якого скорочення заробітної плати педагогічних працівників.

Ірини Сисоєнко до міністра оборони України щодо недопущення поширення вірусних захворювань серед військових та цивільного населення України.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України, голови Державної екологічної інспекції України щодо ліквідації екологічної катастрофи у Гощанському, Острозькому, Здолбунівському та Рівненському районах Рівненської області.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України щодо організації виконання вимог Закону України "Про запобігання корупції".

Володимира Парасюка до Прем'єр-міністра України щодо скасування заборони мешканцям багатоповерхових будинків у встановленні індивідуального опалення.

Володимира Парасюка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки обставин побиття працівника міліції начальником Яворівського районного відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області Ігорем Мухою та його бездіяльності.

Тараса Батенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо повної бездіяльності працівників Миколаївського районного відділення Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Львівській області в проведенні досудового розслідування в кримінальному провадженні №1214140250000844, розпочате 18 липня 2014 року за фактом самовільного захоплення та забудови прибережної захисної смуги водного об'єкта "Задорожнє" Миколаївського району Львівської області.

Тараса Батенка до начальника Служби автомобільних доріг у Львівській області щодо надання переліку об'єктів будівництва, капітального та поточного ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, що пролягають через Перемишлянський, Миколаївський та Золочівський райони Львівської області, ремонт яких уже проведено та планується проводити у 2015 році.

Олега Кулініча  до голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо передачі земель резервного фонду до земель запасу Гаркушинській та Петріцівській сільським радам,які обліковувались за Державне підприємство "Сільськогосподарське підприємство імені Іваненка".

Олега Кулініча до міністра соціальної політики України щодо надання безкоштовного автомобіля для інваліда війни 2-ї групи.

Івана Мельничука до голови Фонду державного майна України щодо дотримання умов продажу при проведенні приватизації державного майна жмеринського акціонерно-орендного підприємства "Експрес".

Івана Мельничука до Генерального прокурора України щодо надання інформації про кримінальні провадження відносно народних депутатів України VIII скликання.

Юрія Бойка та Юрія Павленка до Генерального прокурора України щодо політичних переслідувань правоохоронними органами громадян України у Житомирській області.

Вадима Кривенка до голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо неправомірних дій посадових осіб Держземагенства у Коростишівському районі Житомирської області.

Ігоря Артюшенка до міністра внутрішніх справ України, заступника Генерального прокурора України стосовно розслідування незаконного розгону Запорізького Євромайдану 26 січня 2014 року.

Групи народних депутатів (Артюшенка, Медуниці та інших. Всього 5 депутатів) до Державної міграційної служби України щодо функціонування Єдиного державного демографічного реєстру та надання довідок органам соціального захисту населення.

Олександра Кодоли до міністра внутрішніх справ України щодо об'єктивного розслідування кримінального провадження по факту зловживання службовим становищем колишніми посадовцями Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області.

Юрія Мірошниченка та Юрія Павленка до Генерального прокурора України щодо злочинної бездіяльності посадових осіб Міністерства охорони здоров'я України.

Романа Семенухи до Голови Національного банку України щодо діяльності корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України.

Романа Семенухи до міністра соціальної політики України щодо порядку розрахунку розміру житлової субсидії.

Дмитра Шенцева до Генерального прокурора України, Міністерства екології та природних ресурсів України щодо належної перевірки фактів тривалого і масштабного порушення прав територіальної громади селища міського типу Чкаловське Чугуївського району Харківської області та фактів порушення природоохоронного законодавства України з боку Приватного акціонерного товариства "Агрокомбінат"Слобожанський".

Ірини Суслової до віце-прем'єр-міністра України – міністра культури України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної фінансової інспекції України щодо розслідування протиправної діяльності генерального директора Львівського оперного театру опери та балету імені Крушельницької – Едера Тадея Євстаховича.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України, голови правління Пенсійного фонду України щодо відновлення виплат пенсій.

Михайла Головка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів фальсифікації рішень громадських слухань з питань адміністративно-територіальної реформи у Шумському районі Тернопільської області.

Олександра Домбровського до голови Національного банку України, директора — розпорядника фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації в Приватному акціонерному товаристві «ДЕЛЬТА БАНК» щодо виплати Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, вкладу (депозиту) розміщеного в Приватному акціонерному товаристві "Дельта Банк" громадянами Побережець Ганною Михайлівною, Побережець Миколою Івановичем та Побережець Ярославом Миколайовичем.

Олександра Домбровського до міністра оборони України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, виконуючого обов’язки командувача Національної гвардії України щодо встановлення місцезнаходження військовослужбовця військової частини №3008 Національної гвардії України Міністерства внутрішніх справ України Думанського Сергія Миколайовича, який проходив військову службу в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей та з яким втрачено зв'язок 14 жовтня 2014 року.

Сергія Лещенка до Генерального прокурора України щодо законності вирубки лісових насаджень та будівництва на дамбі Київського водосховища родичами народних депутатів України: Юрія Бойка, Євгена Бакуліна, Олександра Присяжнюка та іншими.

Едуарда Матвійчука до Одеської обласної державної адміністрації, Одеського міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області, Одеської міської ради стосовно необхідності вжиття дієвих заходів реагування на колективне звернення жителів Київського району міста Одеси щодо впорядкування торгівлі алкогольними виробами поряд з багатоквартирними будинками, дитячими майданчиками та навчальними закладами, а також комплексного благоустрою прибудинкової території за адресою: будинки № 3, 5, 5-А, 7, 9, 11, 11-А по проспекту Глушко.

Едуарда Матвійчука до Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства соціальної політики України, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради стосовно необхідності об'єктивного розгляду звернення мешканки Київського району міста Одеси інваліда першої групи Чернової Ярослави Станіславівни щодо надання комплексної медичної та соціальної допомоги.

Групи народних депутатів (Сольвара, Безбаха та Матвійчука) до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства екології та природних ресурсів України щодо необхідності ретельного вивчення обставин та доцільності створення Чорнобильського біосферного заповідника на території зони відчуження.

Юрія Вознюка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Фонду державного майна України щодо здійснення  перевірки господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Проектно-конструкторське бюро" Українське машинобудівництво на предмет встановлення, у діях останніх, ознак кримінальних правопорушень.

Юрія Вознюка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Фонду державного майна України щодо завдання шкоди інтересам держави та кредиторам ВАТ "Рівненський завод тракторних агрегатів".

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо потреби у будівництві дошкільного навчального закладу у селі Великий Жолудськ Володимирецького району Рівненської області.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, віце-прем’єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо реалізації проекту "Впровадження збору твердих побутових відходів у приватному секторі міста Дубровиця Рівненської області та передмісті" як переможця Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2013 року.

Михайла Папієва до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про соціальну рекламу "Субсидія - це просто".

Валентина Дідича до Прем'єр-міністра України щодо незаконної діяльності суб'єкта господарювання ТОВ "ТК АВТОГРАД" та нефахової і неякісної перевірки даного суб'єкта господарювання Управлінням Укртрансінспекції у Дніпропетровській області, в діях яких вбачається корупційна діяльність.

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України щодо практики використання статусу учасника АТО з метою уникнення люстрації.

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України щодо упередженого ставлення уряду до ремонту доріг Н-01 Київ-Знамянка на ділянці Теклине-Сміла-Косарі та Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань на ділянці Черкаси-Сміла-Носачів.

Андрія Шиньковича до міністра інфраструктури України про необхідність державної підтримки ремонту сільських доріг у Хмельницькій області.

Андрія Шиньковича до міністра інфраструктури України щодо відновлення та коригування розкладу руху поїздів у Хмельницькій області.

Юрія Левченка до міністра освіти і науки України щодо невідкладного вирішення проблеми, яка виникла внаслідок зволікання навчальними закладами України із видачею своїм випускникам документів про освіту, що є грубим порушенням конституційного права громадян на освіту.

Руслана Сидоровича до Генерального прокурора України стосовно надання інформації про хід розслідування кримінального провадження по заяві Оксани Бабської та Світлани Гойко щодо незаконного зняття коштів з карткових рахунків відкритих у ПАТ КБ "Приватбанк".

Руслана Сидоровича до голови правління Публічного акціонерного товариства Комерційний банк «ПриватБанк» щодо вжиття заходів по поверненню незаконно знятих коштів, зібраних на лікування бійців АТО Сергію Бабському та Денису Гойко з карткових рахунків відкритих у ПАТ КБ "Приватбанк".

Роберта Горвата до міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо виконання проектів транскордонного співробітництва та створення умов для розвідки взаємовигідного партнерства між прикордонними територіями "Карпатського еврорегіону" (Україна, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія).

Ми завершили зачитування депутатських запитів. Шановні народні депутати, прошу заходити до залу.

Шановні народні депутати, ще раз запрошую вас до залу для того аби продовжити розгдя питань порядку денного. Зокрема, ми будемо розглядати постанову про призначення виборів до місцевих рад. Тому я дуже прошу щоби всі зайшли зараз до залу. Дякую. 

 

11:41:48

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! Будь ласка, займайте свої місця.

Шановні колеги, займаємо свої місця. Є пропозиція розпочати розгляд питань порядку денного. Колеги, я прошу займайте свої місця, будь ласка. 

Будь ласка, колеги, займаємо свої місця. Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця.

Є про позиція включити до порядку денного сесії, будь ласка, сконцентруйтесь, будь ласка: 2381а, 2229а, 2335а, 2382а, 2352а. Це включення до порядку денного сесії. Є пропозиція ці закони зараз включити до порядку денного сесії і по готовності голосувати його сьогодні у залі. По готовності. 

Займіть,  будь ласка, свої місця.

Значить,  шановні колеги, те що у нас   роздано:  2381а, 2229а та 2335а, 2382а, 2352а для включення в порядок денний та прийняття рішення по готовності. 

Будь ласка, сигнальне голосування. Сигнальне голосування. Будь ласка, сигнальне голосування.   Сигнальне голосування, колеги. Закони, які вам роздані в розкладі, в порядок денний включення, 2381а, вони всі у вас розписані.  Будь ласка, за мою пропозицію сигнальне голосування.  Шановні колеги народні депутати, 2662-1 стоїть в поряду денному для прийняття рішення  в розділі ІІ в другому читанні.

Будь ласка, шановні колеги, це до включення у порядок денний та прийняття рішення, це те, що роздано. Колеги, будь ласка,  сигнальне голосування за включення у порядок денний  та прийняття рішення. Будь ласка, голосуємо мою пропозицію.

Голосуємо мою пропозицію. Прошу підтримати цю пропозицію. Багато законів, які ось тут, вони вже прийняті, в порядок денний.

 

11:51:50

За-226

Рішення прийнято.

Так, колеги, далі 2714а. Є пропозиція включити  просто у порядок денний, послухайте. Це в порядок денний сесії – 2714а. Давайте колеги, я прошу, будь ласка, підготуйте, Апарат.

2714а роздайте депутатам, зараз проголосуємо.

2714а, 2307а, 2943а, 2389а, 2353а і 2688. Я прошу по цим номерам підготувати довідку,  це включення до порядку денного сесії, швиденько. І я її зараз зачитаю в процесі розгляду питань порядку денного. Домовились? Щоб ми це все прийняли зараз у порядок денний.

Давайте, шановні колеги, значить, мою  пропозицію, яка щойно була сигнальна, 2381а, 2229а, 2335а, 2382а, 2352а – включення у порядок денний для прийняття рішення. І прошу Апарат підготувати по тим законам справку для … довідку для депутатів, теж їх проголосуємо.

Прошу голосувати. Це включання у порядок денний і прийняття рішення, це те, що ми щойно голосували сигнальний і набрали 226. Прошу голосувати. Голосуємо. Без додатків. Прошу голосувати.

 

11:54:15

За-205

Очевидно, що немає голосів.

Тоді, будь ласка, підготуйте справку, там сім  2714а, 2307а, 2943а, 2389а внесено… фракція Радикальної партії Ляшка. Будь ласка, поясніть колегам депутатам, що ви маєте на увазі, що  це за закони.

І далі я пропоную тоді ще раз все ж таки підтримати зараз включення до порядку денного. Це урядові і президентські.

От дивіться, що ми зараз не включили, шановні колеги народні депутати: 2381а – про Державний бюджет (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки);  2335а – про книжки, те, що вчора говорила Світлана Михайлівна. Давайте  ми зараз це  проголосуємо, цих п'ять законів, урядово-президентські, а потім повернемося до законів, які зараз вносять депутати.

Будь ласка, Олег Ляшко, хвилину.

 

11:55:12

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимир Борисович, шановні колеги  народні депутати! Ми, безумовно, підтримуємо законопроекти, спрямовані на зміцнення обороноздатності армії і ми за них голосуємо.

І водночас ми пропонуємо вас підтримати вказаний головою перелік законопроектів за включення до порядку денного, наголошую. Це законопроекти 2714а – про банкрутство фізичних осіб; 2307 – про запровадження повної державної монополії на лотерейну діяльність, бо сьогодні і російські компанії там працюють;  законопроект 2943 – щодо захисту авторських прав за авторством Злати Огневич; законопроект  2389 – проект постанови про підвищення заробітної плати військовослужбовцям, які понад термін мобілізації служать в зоні АТО. Це включення до порядку денного, щоб дати можливість працювати. Тобто всі законопроекти спрямовані на захист країни. Прошу підтримати, проголосувати і розглядати урядові законопроекти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає заперечень, колеги! До висловлених пропозицій немає заперечень? Давайте тоді ще раз.

Шановні колеги, будь ласка, є ще один закон – про банкрутство фізичних осіб, - від "Самопомочі". І від "Блоку Петра Порошенка" Алєксєєв зараз теж назве. Будь ласка, назвіть. Я постанову сам назву: 2688. Будь ласка, хто? Сидорович? Будь ласка, Сидорович.

 

11:57:31

СИДОРОВИЧ Р.М.

Володимир Борисович, прохання 2353а включити так само в перелік законопроектів для включення до порядку денного. І голосуємо все разом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається.

2353а, Сергій Алєксєв.

 

11:57:53

АЛЄКСЄЄВ С.О.

Доброго дня, шановні колеги. Я би просив, цей законопроект вже стоїть на голосуванні в порядку денному. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Тоді наступна пропозиція. Увага! Займіть свої місця. 2381а, 2229а, 2335а, 2382, 2352а для прийняття, для включення до порядку денного сесії та прийняття рішення (це президентсько-урядові), плюс просто для включення до порядку денного сесії: 2714а, 2307а, 2943а, 2389а, 2353а і 2688. Це просто для включення в порядок денний.

Будь ласка, шановні колеги, пропозицію прошу голосувати. Це включення в порядок денний.

 

11:59:18

За-224

Колеги, я прошу, давайте мобілізуємося. Займіть свої місця. Будь ласка, колеги. 2662 включений в порядок денний, 2228 теж включений. Зараз я вам все це розкажу. Зараз тільки ж ми пропозицію по включенню в порядок денний.

Будь ласка, голосуємо, колеги. Підтримуємо мою пропозицію, пропозицію, яку я вніс.

 

12:00:06

За-235

Рішення прийнято.

Тепер, колеги, прошу вашої уваги. В першому читанні у нас є закони, які маємо розглянути: 2148а (це вибори місцеві, постанова), 2013, 2230, 2300а, 2315а, 2315а-1, 2315а/Д, 2228, 2635, 2229а, ну і ті, які ми щойно включили  для порядку денного. Далі: 2109а, 2109а-1, 2662, це вже друге читання, я зараз говорю, 2662-1, 2278а, 2406, 2049, 2781 і 2087а. Далі 2214а і 2280а, і 2280а-1.

Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

12:01:19

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, ми не можемо сьогодні завершити день, не проголосувавши, не розглянувши 2 обов'язково законопроекти. Це законопроект, що стосується перекидки коштів, зекономлених Верховною Радою на підручники для учнів (оплески) за номером 2335а. А також законопроект за номером 1850-1, який стосується знову відновлення пільги на земельний податок для навчальних закладів і заповідників. Будь ласка, прошу його включити до сьогоднішнього порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пропонується розглянути ще 1850-1, але, Лілія Михайлівна, питання 2335а по підручникам ми щойно проголосували. Воно включене, і будемо розглядати. Воно готово. Да, сьогодні. Так ми його проголосували.

Будь ласка, постанова по виборам уже готова.

Олег Ляшко, будь ласка.

 

12:02:26

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Я вас прошу, 2 дуже важливі законопроекти, які стояли вчора в порядку денному. На жаль, до них руки не дійшли. Щоб ми їх сьогодні проголосували, включили до розгляду і проголосували. 2276 – про звільнення від оподаткування дошкільних і навчальних закладів. Зокрема від сплати податку на землю. Це друге читання, законопроект готовий до розгляду. І 2004 – про зниження податкового тиску на платників податків, друге читання, готовий до розгляду. В сьогоднішніх умовах, коли катастрофічна економічна ситуація, я пропоную розглянути ці законопроекти, щоб підтримати малий і середній бізнес. І щоб звільнити від сплати земельного податку дитячі садки і школи. Плюс, я підтримую пані Лілію Гриневич, 1850-1 – про звільнення від земельного податку навчальних закладів, національних парків тощо. Два законопроекти: 2276, 2004про зниження податку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  2276... І ще 1850-1, 2276 і 2004.

Будь ласка, цю пропозицію щодо такої послідовності розгляду питань,  які я щойно оголосив, прошу голосувати, прошу…

Будь ласка, голосуємо мою пропозицію. Прошу, колеги. Прошу голосувати. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу підтримати.

 

12:04:24

За-227

Рішення прийнято.

Я вважаю, що…  

Будь ласка, шановні колеги, перше важливе питання, прошу всіх сконсолідуватись. 2148-а, проект Постанови про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних,  міських голів в 2015 році. Будь ласка, голова комітету Сергій Власенко.

І давайте інтенсивно працювати, багато законів.

 

12:05:17

ВЛАСЕНКО С.В.

Добрий день, шановні колеги!  Насправді питання не таке просте, як би здавалося. З одного боку, це абсолютно технічна процедура зафіксувати ту дату виборів, яка і так встановлена Конституцією. Однак, в зв'язку з абсолютно специфічною ситуацією, яка у нас склалася за наслідками російської агресії, це питання із технічного перейшло в розряд політичних.

На своєму засіданні комітет дуже ретельно розглядав всі можливі варіанти прийняття цієї постанови. Ви знаєте, що був внесений окремий законопроект щодо визначення території, на яких можна проводити вибори. Однак, технічно на сьогоднішній день є абсолютно неможливим встановити ті території, в яких забезпечується тотальна безпека громадян, території, на яких можуть відбуватися вибори відповідно до стандартів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Тому комітет після кількагодинних дискусій пропонує на ваш розгляд наступну Постанову Верховної Ради. При цьому ще раз звертаю вашу увагу, що позиція комітету була виваженою. Вона була підтримана одноголосно. Але при цьому комітет розуміє, що в залі можуть бути інші думки. І в принципі члени комітету ці думки можуть розділяти.

У нас було 5 варіантів постанов. Ми пропонуємо одну, проголосовану комітетом одноголосно.

Постанова про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році.

Відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановляє: призначити чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, крім визначених пунктами 2 та 3 цієї постанови, на неділю, 25 жовтня 2015 року.

Пункт 2. Відповідно до пункту 1 частини першої статті 3 та частини п'ятої статті 8 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території" чергові вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь відповідно до пункту 1 цієї Постанови не призначаються і не проводяться".

Пункт 3. У зв'язку із здійсненням Російською Федерацією збройної агресії проти України, неможливістю дотримання стандартів проведення виборів Організації безпеки і співробітництва в Європі, уникнення терористичної загрози, необхідністю забезпечення безпеки громадян України, які проживають на територіях Донецької та Луганської області, чергові вибори депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях окремих районів, міст і селищ Донецької та Луганської області, визначених відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 березня 2015 року про визначення окремих районів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, продовжуйте.

 

ВЛАСЕНКО С.В. …міст, селищ і сіл Донецької та Луганської області, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, а також на територіях районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської області, де діють та, на якій розповсюджується юрисдикція військово-цивільних адміністрацій відповідно до пункту 1 цієї постанови не призначаються і не проводяться.

Пункт 4. Вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які не призначаються і не проводяться відповідно до пунктів 2 та 3 цієї постанови будуть призначені Верховною Радою України відповідно до спеціального закону та у строки встановлені таким спеціальним законом за умови припинення тимчасової окупації відповідної частини території України та збройної агресії Російської Федерації проти України, забезпечення дотримання стандартів проведення виборів, організації з безпеки і співробітництва в Європі та безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і Луганської областей та міста Севастополь.

Центральній виборчій комісії в установленому законодавством України порядку вжити заходів щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки та проведення виборів вказаних у пункті 1 цієї постанови за рахунок коштів державного бюджету України.

Пункт 6. Кабінету Міністрів України в межах повноважень вжити заходів щодо забезпечення фінансування чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів за рахунок коштів державного бюджету України.

Пункт 7, останній. Ця постанова набирає чинності з дня опублікування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ВЛАСЕНКО С.В. Цей проект запропонований комітетом, але це не означає, що зала з ним погодиться. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, правка є узгоджена, численна кількість нарад проведена з цього приводу. Юрій Луценко. Є пропозиція справку, яку озвучить Юрій Луценко голосувати в цілому дану постанову в редакції, яку озвучить Юрій Луценко. Будь ласка, Юрій Віталійович. Увага!

 

12:10:29

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, питання про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році дебатувалося між багатьма фракціями парламенту.І на цей момент ми дійшли згоди до механізму, котрий я зараз, за узгодженням із фракціями, просив би заслухати і підтримати.

Перше. Відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада постановляє.

Перше. Призначити чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, крім визначених пунктами 2-3 цієї постанови, на неділю 25 жовтня 2015 року.

Друге. Відповідно до пункту 1 частини першої статті 3 та частини п'ятої статті 8 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" чергові вибори депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополь відповідно до пункту 1 цієї постанови не призначаються.

Третє. Чергові вибори депутатів усіх місцевих рад та усіх сільських, селищних, міських голів відповідно до пункту 1 цієї постанови не призначаються в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей, які знаходяться на територіях, визначених, відповідно до Постанови Верховної Ради (від 17 березня 2015 року) про визначення окремих районів міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, і які визнані тимчасово окупованими територіями, відповідно до Постанови Верховної Ради України (від 17 березня 2015 року) про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл  Донецької та Луганської області тимчасово окупованими територіями.

Чотири. У разі неможливості організувати та підготовити відповідно до положень цього закону проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією збройної агресії проти України, неможливістю дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі, уникнення терористичної загрози, необхідністю забезпечення безпеки громадян України Центральна виборча комісія приймає рішення про неможливість проведення виборів відповідних місцевих рад  сільських, селищних, міських голів. Таке рішення невідкладно після його прийняття подається Центральною виборчою комісією до Верховної  Ради  України.

П'яте. Вибори депутатів усіх місцевих  рад та усіх  сільських, селищних, міських голів, які не були  призначені відповідно до пунктів 2 і 3 цієї постави або  стосовно яких було прийнято рішення про неможливість їх проведення відповідно до пункту 4 цієї постанови, будуть призначені Верховною Радою  України у строки та в порядку, передбаченому законом, за умов припинення тимчасової окупації та збройної агресії Російської Федерації проти України, а саме: виведення усіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їх військової техніки  з території  України; відновлення повного контролю України за державним кордоном  України;  роззброєння всіх  незаконних збройних формувань та найманців, які діють на тимчасово окупованих територіях  України; відновлення конституційного ладу та правопорядку   на тимчасово окупованих територіях  України; забезпечення безпеки громадян України, які проживають на відповідних територіях Автономної Республіки Крим, Донецької і   Луганської областей та міста Севастополь, що створить можливості для дотримання стандартів проведення виборів, організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Шосте. Центральній виборчій комісії в установленому законодавством  України порядку  вжити заходів щодо фінансового та матеріально-технічного  забезпечення підготовки та  проведення виборів, вказаних  у пункту першому цієї постанови, за рахунок  коштів Державного бюджету  України.

Сьоме. Кабінету Міністрів  України в межах повноважень  вжити заходів  щодо забезпечення фінансування чергових виборів  депутатів місцевих рад та  сільських, селищних, міських голів за рахунок коштів  Державного бюджету  України.

Восьме. Ця постанова набирає чинності з дня набрання чинності Закону  України "Про місцеві вибори".

Підпис Голови Верховної Ради.

Шановні колеги, ця постанова визначає про те, що вибори  відбуваються 25 жовтня поточного року, крім окупованих територій та територій, на яких діють підтримані Російською Федерацією бойовики і окупаційні війська Російської  Федерації. В той же час  ця постанова вирішує питання про вибори на  звільненій Україною територіях.

Населений   пункт Широкіне. Чи можна там проводити вибори? Має визначитися ЦВК, яка подасть відповідне  рішення у Верховну Раду.

Чи можна проводити вибори у Славянську? Визначиться ЦВК, яке при необхідності подасть рішення у Верховну Раду.

З нашої точки зору, такий  механізм дає можливість спокійно провести вибори скрізь, де забезпечені стандарти чесних, прозорих і безпечних для учасників процесу виборів до місцевих рад. Прохання підтримати цю пропозицію, узгоджену із фракціями Верховної Ради. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Руслан Князевич, будь ласка.

 

12:16:29

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Повністю підтримуючи ті пропозиції, які щойно були озвучені, я прошу  ще дві редакційні  правки. Технічно  у другому пункті  випали вибори депутатів Автономної Республіки Крим Верховної Ради. Просто технічно випали. Прошу добавити: вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

І в останньому пункті замість слів, які були озвучені,  написати, що ця постанова набирає чинності з дня опублікування. Тому що нам згідно чинного закону треба її прийняти до 24 липня, а закон ще не підписаний і  не набув чинності.

Я прошу з урахуванням  цих редакційних правок тоді голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Юрій Луценко.

 

12:17:15

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Колеги, я  думаю, треба прийняти ці слушні поправки. З їх врахуванням і  проголосувати за постанову. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилина. (Шум у залі)

Колеги, перерва оголошується після розгляду питання, під час  розгляду неможливо оголошувати  перерву.

Колеги, будь ласка, з поправками, які оголосив Юрій Віталійович Луценко, а також Руслан Петрович Князевич, в цілому…  

Хвилину. Будь ласка, Андрій Парубій.

 

12:18:29

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні колеги, ми довший час узгоджували всі позиції, які мали б сьогодні відкрити шлях для початку виборчого процесу. Були залучені всі юристи, і ми чітко виписали механізм, коли йде подання до ЦВК про  території, де неможливо проводити, і Верховна Рада їх затверджує. Цей механізм детально юридично є виписаний. І дана постанова нам відкриває можливість до початку проведення виборів.

Я дуже прошу зараз сконсолідуватися. Ми вже не зможемо цей… Будь ласка, якщо можете, озвучте предметну пропозицію.

Одну хвилину Олег Ляшко.

 

12:19:15

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги народні депутати! Питання проведення виборів – це ключове питання, це питання  влади в Україні. Подивіться, будь ласка, як "став на стромі" злодійський блок. Тому що вони вже ніздрі… Бачите, як у них роздуваються  ніздрі? Вони у передчутті влади! Чому вони у передчутті влади? Тому що вони дивляться, що ми їм даємо можливість взяти цю владу.

Тому ЦВК… Змінить… Ви кажете, ЦВК організовує вибори. Яка ЦВК? Термін повноважень якої закінчився у червні минулого  року? Ця ЦВК буде організовувати вибори?

Тому ще одним пунктом до цієї постанови – негайна заміна складу ЦВК і прийняття з цього приводу відповідного рішення парламенту. Відповідний проект Постанови зареєстрований у Верховній Раді. Давайте його голосувати або окремо, або включаємо сюди окремим пунктом звернення до Президента внести невідкладно на виконання вимог Конституції нові кандидатури на членів Центральної виборчої комісії.

Далі, пункт четвертий, Юрій Віталійович…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. Вибори на проводяться на контрольованих Україною територіях, якщо для цього не буде умов. І приймає з цього приводу рішення Центральна виборча комісія. За чиїм поданням вона має приймати це рішення? У тексті, який був опрацьований, написано: "за поданням відповідної військово-цивільної адміністрації". Той текст, який ви озвучували, це випало.

Тому виникає питання: на підставі чийого звернення це ЦВК має скасовувати ці вибори, якщо, наприклад, в Широкиному чи ще десь неможливо їх провести? А взагалі наша фракція вважає, що, можливо, і не варто проводити вибори в Донецькій і Луганській області до повного звільнення цих територій від російських окупантів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, будь ласка, Юрій Луценко, хвилину.

 

12:21:23

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, враховуючи, що було до мене звернення Олега Валерійовича Ляшка. дам відповідь. Справа в тому, що в Законі "Про військово-цивільні адміністрації" наразі зараз не передбачено їхні повноваження надавати відповідну інформацію. Відтак ЦВК звернеться до вищої виконавчої влади – Кабінету Міністрів України, який єдиний може надати обґрунтовану інформацію про наявність чи відсутність терористичних загроз, військових дій тощо.

Ми також можемо доповнити пізніше повноваження військово-цивільної адміністрації. Тоді це також стане більш зрозумілим. Але наразі ЦВК, звернувшись до виконавчої влади – зрозуміло, що це до Кабміну, - внесе відповідне рішення сюди, в Кабмін.

Я також вважаю, що не на всіх територіях Донбасу можуть відбутися вибори. Але це моя особиста точна зору. А ЦВК – єдиний законом уповноважений орган, який має приймати відповідне рішення і направляти сюди, бо ми є єдиний орган, який може дозволяти або скасовувати вибори…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Юрій Віталійович, будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. І ще одне: стосовно ЦВК. Колеги, було оголошено на фракціях коаліції, на Погоджувальній раді, і ще раз дозволю собі оголосити звернення Президента з цього приводу. Президент України чекає пропозиції кожної фракції парламенту щодо членів ЦВК, які внесе в Верховну Раду відразу після їх надходження. Тому це питання буде вирішено без жодного протистояння. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Рябчин. Потім – Єгор Соболєв, і потім – Німченко.

По хвилині давайте, треба голосувати. Ну визначтеся, хто від фракції.

 

12:23:12

РЯБЧИН О.М.

Доброго дня, шановні колеги! Олексій Рябчин "Батьківщина", Донеччина. Зараз лунають такі призиви, що не треба проводити вибори на Донецькій, на звільненій території Донецької та Луганської області. Я вважаю, це взагалі хибними судженнями. Тому що, коли треба було проводити вибори Президента, на гелікоптерах ці бюлетені провозили, і вибори Президента відбулися на всій території України, і Президент у нас легітимно вибраний на всій території України, коли було треба проводити парламентські вибори, і ви також, багато хто сидить тут завдяки голосам Донбасу, ми проводили ці вибори. І коли люди, які платять податки, які там працюють, вони повинні мати право оновлювати свої еліти. І для того, щоб запрацювали нарешті соціальні ліфти на Донбасі, ми повинні провести ці місцеві вибори, це питання престижу і гідності української нації.

А якщо хтось переживає за свої рейтинги, що ви там не можете на цих територіях или на цьому електораті здобути якісь певні стосунки, думайте о людях, які бажають зробити цей вибір і які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв хвилина, потім – фракція "Опозиційний блок" Німченко, хвилина. І перейдемо до голосування, займайте свої місця, будь ласка.

 

12:24:28

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, "Самопоміч" вважає, що дуже важливо ухвалити це рішення для того, щоб Гіві і Моторола не змогли себе обрати українськими місцевими депутатами. Це раз.

З іншого боку ми мали дуже велику і важку дискусію, і зрозуміли, що якщо ми не будемо проводити вибори на вільних територіях українського Донбасу, тому зробити те, чого хоче Путін. Це війна, зокрема, ведеться за право вибирати владу і право позбавляти владу повноважень, тому дуже важливо проводити вибори там, де є Україна, українська влада, українські адміністрації.

І третє. Щоб ні в кого не було спокус один одного обманути, велике прохання, тут є світлі голови, як Юрій Луценко, внести в проект Постанови рішення про обов'язкову заміну тих членів Центрвиборчкому, чиї повноваження закінчилися більше року тому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Матвієнков, народний депутат. Будь ласка.

 

12:25:44

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь. Уважаемые коллеги! Конечно, мы прекрасно понимаем и отдаем себе отчет, что самое дорогое – это человеческая жизнь. И ни одно кресло, ни один мандат депутата не стоит человеческой жизни. И конечно, мы понимаем, что рисковать человеческими жизнями не стоит.

Но мы понимаем и следующую вещь, что основным носителем законности в нашей стране есть гражданин Украины, который должен выбирать власть, который должен выбирать, иметь право выбирать ту власть, которую он считает целесообразной. Когда проходили президентские выборы, почему-то мы не боялись этой ситуации. Когда проходили парламентские выборы, мы не боялись этой ситуации. Но сегодня, для того, чтобы сегодня провести выборы, нам просто не дают говорить об этом. Точно так же пытаются не дать голосовать гражданам Украины, которые хотели бы высказать свое отношение и к нынешней власти в том числе. И нынешняя власть боится этих выборов.

Поэтому я считаю, что тот вариант, который есть, мы его поддерживать ни в коем случае не будем. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Обговорили. Хвилину, хвилину, займіть свої місця, будь ласка.

Є абсолютно фундаментальна річ. Є абсолютно фундаментальна річ. Займіть місця свої, будь ласка.

Шановні колеги, займіть, будь ласка, свої місця і заспокойтесь. На територіях України, де немає бойових дій, де немає окупації, де немає загрози життю і здоров'ю людей, проводити вибори обов'язково потрібно. Права людей обирати ніхто не має жодних повноважень забрати це право у людей. Де б вони не мешкали, в якій території. Це громадяни України, і святе право – обирати і бути обраним.

Тому, шановні колеги, я прошу, займіть свої місця.

Сергій Соболєв, хвилина. І голосуємо.

 

12:27:52

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Для того, щоб розсудити всі сторони, знаєте, це варіант, можливо, коли і ти правий, і ти правий. У мене є конкретна пропозиція. Щоб ЦВК…  Юра, послухай. Щоб Централь виборча комісія, чи оновлена, чи не оновлена, не зловживала своїм правом скасовувати вибори, я вважаю, добавити пункт: "Верховна Рада може скасувати рішення ЦВК". І це буде законно. І таким чином, якщо ЦВК зловживає своїм правом скасовувати вибори, ми завжди це перевіримо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Друзі, у мене є пропозиція. Сядьте на свої місця, будь ласка. В мене є пропозиція наступна. Зараз підготовлена постанова, це результат…

Будь ласка, займіть свої місця і заспокойтесь. Заспокойтесь, будь ласка.

Будь ласка, Юрій Луценко, ще раз пояснення.

 

12:29:00

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Пане Сергію, ще раз. Пункт 4… Будь ласка, увага! Пункт 4, який стосується ситуації на Донбасі.

У разі неможливості організувати та підготувати відповідну до положень цього закону проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької і Луганської областей у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією збройної агресії проти України, неможливості дотримання стандартів проведення виборів ОБСЄ, уникнення терористичної загрози, необхідності забезпечення безпеки громадян України Центральна виборча комісія приймає рішення про неможливість проведення виборів відповідних рад. Таке рішення невідкладно після його прийняття подається Центральною виборчою комісією до Верховної Ради України.

Подається для затвердження до Верховної Ради України. В такій редакції, я вважаю, точніше. Подається для затвердження до Верховної Ради  України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, займіть свої місця. Будемо зараз голосувати з правками Юрія Віталійовича Луценка, перша правка, друга і Князевича Руслана. Голосуємо в цілому даний проект постанови з тими правками, які я щойно оголосив. Із техніко-юридичними правками.

Будь ласка, колеги, голосуємо проект Постанови про призначення місцевих виборів. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

12:30:28

За-237

Рішення прийнято. Дякую.

2013, шановні колеги, проект Закону про старательську діяльність. Розенблат. Колеги, 2013, старательська діяльність, Розенблат.

Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Євтушок, Сергій Євтушок. Є пропозиція, за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Скорочена процедура, колеги. Нам треба швидко працювати.

 

12:31:07

За-166

Рішення прийнято. Доповідайте.

 

12:31:22

ЄВТУШОК С.М.

Шановний пане головуючий! Шановні колеги! Вашій увазі пропонується проект Закону 2013. Ну, напевно, варто відзначити, що в цьому залі вже дуже часто ми обговорювали питання незаконного видобутку бурштину. Далі ми бачили процеси, які відбувались у Мукачевому, також пов'язані з корупційними складовими.

Тому всіма фракціями коаліції, представниками всіх фракцій коаліції із Рівненщини, із Житомирщини були підготовлені ряд нормативно-правових актів, проектів, законів, які врегульовують на законодавчому рівні саме видобуток бурштину.

Даним проектом закону пропонується використання та реалізація корисних копалин непромислового значення здійснюватиметься фактично, здійснюється зараз фактично нелегально. Тобто вже 20 років поспіль де-факто існує старательська діяльність. І ми сьогодні пропонуємо з колективом співавторів де-юре узаконити старательську діяльність.

До чого це призведе. Це призведе до того, що ми зможемо отримати додаткові робочі місця. Стосунки та правовідносини в даній сфері врегулюються. Однозначно будуть враховані соціальні гарантії тих працівників, які будуть мати трудові договори.

Ми мусимо змінювати нашу філософію в державі, враховуючи, що кожен тремтить від того, чи дасть там Міжнародний валютний фонд кредит чи ні, але ми маємо зрозуміти, що у нас є безліч хороших ресурсів, і ми зможемо не брати кредити, за які будуть розраховуватися наші діти, а зможемо самі на своїй землі, маючи такий колосальний ресурс як бурштин, заробляти дохідну частину коштів.

Тому є прохання підтримати даний законопроект і де-юре визнати, що така старательська діяльність існує в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, якщо немає змін. Поправок у комітету і позитивний висновок, можемо голосувати за основу цей проект закону. Будь ласка, займіть свої місця, колеги, багато є ще питань. Будь ласка, займайте, колеги, свої місця. Займайте свої місця. Займайте свої місця, шановні колеги. Будь ласка, шановні колеги, 2013. Займайте свої місця, колеги. Будь ласка, 2013 в першому читанні. Прошу голосувати і прошу підтримати, колеги. 2013 в першому читанні. Будь ласка, за основу. 2013 за основу. За основу.

 

12:34:38

За-153

Рішення не прийнято.

Дякую, шановні колеги.

Йдемо далі, колеги. 2109, ми включали законопроекти 2109а, 2109а-1 закони для включення в порядок денний та прийняття рішення. Будь ласка, доповідає представник Президента Степан Кубів 2109а і 2109а-1. Степан Кубів. Я прошу депутатів, займіть свої місця, будь ласка. Займіть свої місця, будь ласка.

 

12:35:29

КУБІВ С.І.

Шановні колеги депутати, Президентом України внесено на розгляд Верховної Ради України та визначено як невідкладний проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції) за номером 2109а.

Необхідність прийняття законопроекту обумовлена поширенням в районі проведення антитерористичної операції випадків несанкціонованого переміщення поза визначеними пунктами пропуску матеріальних цінностей та відсутністю закондавчо визначеного порядку притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні таких порушень. У зв'язку з цим законопроект спрямований на: запровадження механізму контролю за переміщенням товарів у районі проведення антитерористичної операції, виявлення порушень порядку їх переміщення, притягнення до відповідальності винних у таких порушеннях осіб.

Проектом Закону пропонується встановити, що переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції має здійснюватися в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України за поданням Служби безпеки України. Для осіб, які переміщують товари з порушенням такого порядку, запроваджується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу з наступною конфіскацією відповідних товарів. Згідно законопроекту протоколи про вказані адміністративні правопорушення уповноважуються складати посадові особи органів Державної податкової служби, а розгляд справ пропонується покласти на суддів районних, районих у місті, міських чи міжрайонних судів.

Прийняття даного закону сприятиме здійсненню органами доходів і зборів контрольних функцій за переміщенням товарів до району або з району проведення антитерористичної операції.

Шановні колеги, прошу підтримати законодавчу ініціативу і прийняти законопроект в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція. Цей проект Закону  пройшов засідання комітету. Слово від комітету. Альтернативний? Будь ласка.

2009а-1, будь ласка, 3 хвилини, доповідайте.

 

12:37:55

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Шановні колеги, хочу звернути вашу увагу за що нам пропонують з вами проголосувати.

Законопроектом 2109а (президентським) нам пропонують з вами легалізувати  тимчасовий порядок здійснення переміщення громадян та грузів  на лінії зіткнення. Цей тимчасовий порядок уже працює з січня цього року. Працює успішно, і нагальної потреби терміново приймати законопроект, який буде його легалізувати,  немає. 

Я подала альтернативний  законопроект до законопроекту Президента. Він містить одну суттєву різницю: законопроектом Президента  пропонується правила ці затверджувати Кабінетом Міністрів за поданням СБУ, а я пропаную, щоб Верховна Рада затверджувала  правила перетину через лінію зіткнення, тим більше, що це передбачено Конституцією  України. Бо згідно до статті 85 Конституції України визначення засад внутрішньої та зовнішньої політики належить до повноважень Верховної Ради  України, а Кабмін лише виконує закони  України. Але  насправді що пропонується, які тут є,  є небезпека у цьому  законопроекті?    

По-перше, не визначено термін товару, тобто невизначено, які товари забороняються до перевезення. Просто людина, яка купує наприклад    2 мішки картоплі і везе її для того,  щоб забезпечити свою сім'ю їжею, можуть ці 2 мішки  картоплі визначатись як товар, і тоді вилучаються, і ці продукти, і машина. До того ж невизначено, ким буде проводитись конфіскація: судом, або тими органами, які здійснюють  свої повноваження на КПВВ. Тобто  ми з вами  легалізуємо просто такий механізм корупційної системи, коли просто ті посадові особи, які здійснюють свої повноваження на КПВВ, можуть на            свій розсуд забирати транспортні засоби. Тобто не передбачено цим законопроектом, що це повинно   здійснюватись у судовому порядку, або самими посадовими особами.

Тому, я вважаю, що немає  нагальної необхідності  терміново приймати такий закон. Його потрібно відправити  на доопрацювання. І прошу підтримати мій законопроект 2109а-1, в якому визначається, що ці правила затверджуються Верховною Радою.

До того ж, прошу зауважити, що зараз дуже багато законопроектів подається, які намагаються врегулювати якось правила перетину і  правила здійснення про перевезення вантажів через лінію зіткнення, але вони не вирішують проблеми комплексно.

Фракція "Самопоміч" наразі працює над законопроектом, який…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, завершуйте.

 

ВЕСЕЛОВА Н.В. Ми працюємо над законопроект, який вирішує питання комплексно.

Тому прошу мій  законопроект підтримати за основу, а…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

Будь ласка, запросіть колег народних депутатів до залу, ми зараз будемо  переходимо до голосування, у нас ще є багато питань порядку денного.

Будь ласка, Андрій Анатолійович, доповідайте.

 

 12:41:31

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую. Шановні колеги! Шановний Голово! Комітет Верховної Ради  України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, дійсно, розглянув в оперативному плані на своєму засіданні поданий Президентом закон – проект Закону про  внесення змін до деяких актів України щодо порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції (2109). І також альтернативний пані Наталії Веселової законопроект 2109а-1.

Законопроект 2109а пропонується доповнити Закон про боротьбу з тероризму новою статтею 14-1 щодо визначення порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції. Зокрема, пропонується встановити, що переміщення товарів  до району або з району проведення антитерористичної операції має здійснюватися в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України за поданням Служби безпеки України.

Законопроектом 2109а-1 пропонується доповнити той же закон новою статтею щодо віднесення питань переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції до компетенції Верховної Ради України, про що вже сказала пані Веселова.

За порушення такого порядку, згідно з передбаченими законопроектом змінами пропонується запровадити адміністративну відповідальність осіб за порушення порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції.

Відповідно до запропонованих проектом змін протоколи про такі адміністративні порушення уповноважені складати посадові особи органів Державної податкової служби, а розгляд справ пропонується покласти на суддів районних у місті… міських та міськрайонних судів.

Відповідно до висновків Головного науково-експертного управління за результатами розгляду  у першому читанні законопроект 2109а доцільно повернути суб'єкту законодавчої ініціативи, а 2109а-1 взагалі відхилити.

Сьогодні ми на комітеті розглядали це питання і ми вдячні, народні депутати члени комітету були, скажемо так, взяли все краще, що було з проекту пані Веселової і, скажемо, вмонтували в законопроект, який сьогодні, ми вважаємо, повинен бути прийнятий за основу і, як вирішили члени комітету, і в цілому, у зв'язку з цією ситуацією, яка склалася на Сході країни.

Тому, шановні колеги, є пропозиція законопроект номер 2109а прийняти за основу і в цілому як закон, а законопроект номер 2109-1 відхилити.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, прошу зайняти свої місця. Прошу займати свої місця. Шановних народних депутатів. Будь ласка. Прошу зайняти свої місця.

Готові голосувати? Давайте сигнальне, 2109а, відповідно до рішення комітету за основу та в цілому. 2109а, колеги, сигнальне, будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати 2109а, сигнальне, прошу підтримати, колеги. Голосуємо.

 

12:45:11

За-224

(Шум у залі) Колеги, давайте ще раз. Будь ласка, голосуємо. 2109а за основу та в цілому відповідно до рішення комітету прошу голосувати. Будь ласка, давайте ще раз сигнальне. Давайте, голосуємо, колеги, прошу підтримати. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

12:45:41

За-251

Дякую, шановні колеги.

2109а за основу і в цілому голосуємо. Це була "сигналка". Голосуємо, прошу голосувати. "За", за основу 2109а. Прошу голосувати. Голосуєм!

 

12:46:00

За-250

Рішення прийнято, шановні колеги.

Наступне питання порядку денного – те, що ми з вами включити в порядок денний для прийняття відповідних рішень. У нас є два закони… (Шум у залі)

 Колеги, дивіться, підручники у нас йдуть далі. Зараз ми голосуємо 2229… Хвилину, одну хвилину, одну хвилину. 2315а ми ще включили, колеги. Це президентсько-урядовий і депутатський. І після того голосуємо підручники: 2335. І 2662-1. (Шум у залі)

 Потім 2381а є. Після підручників. Будь ласка, колеги, і потім голосуємо 2228.

Колеги, 2315а, 2315а-1 і 2315а-д. Будь ласка, доповідає представник Президента Кубів. Дуже важливий закон, зараз з поправкою Кабміну, що стосується доріг, якщо пам'ятаєте, там "Одеса - Рені"… Будь ласка.

 

12:47:40

КУБІВ С.І.

Шановні колеги, до вашої уваги пропонується проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській, Львівській, Чернівецькій областях. Четверта Чернівецька ще вчора було погоджено ініціатором внесення цього законопроекту до залу з фінансування реконструкції поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення, 2315а, внесений Президентом України та визначений як невідкладний.

Даний законопроект спрямований на створення умов для забезпечення реконструкції поточного ремонту таких автомобільних доріг загального користування державного значення: Київ-Чоп на Будапешт через Львів, Мукачево-Ужгород на ділянці Львів-Сколе, Одеса-Рені на Бухарест, Львів-Радехів-Луцьк, Сколе-Славськ і відповідно Івано-Франківськ-Чернівці.

З цією метою шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу України в областях пропонується запровадження експерименту, згідно якого 50 процентів від суми перевиконання щомісячних ідентифікативних показників надходжень митних платежів, що справляється під час митного оформлення товарів на вищевказаних територіях, спрямувати до спеціальних фондів відповідних обласних бюджетів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Законопроектом передбачається, що відповідні зміни діятимуть з першого дня місяця, наступного за місяцем опублікування закону, та втратять чинність 1 січня 2017 року.

Шановні колеги, прийняття зазначеного закону дозволить покращити транспортну інфраструктуру та позитивно вплине на соціально-економічний розвиток Одеської, Волинської, Львівської, Чернівецької областей.

Прошу підтримати законодавчу ініціативу Президента і прийняти цей закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, є важливий закон. Давайте без… Будь ласка, займіть свої місця, колеги, дуже багато в нас є питань.

Будь ласка, колеги, на ваш розгляд внесено проект Закону 2315а, 2315а-1 і 2315а/Д. Будь ласка, будь ласка. (Шум у залі)

 Хвилина. Віктор Пинзеник, хвилина.

 

12:50:31

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, шановні народні депутати! Не давайте себе перетворювати в "кнопкодавів". У нас навіть скорочена процедура не дотримується. Дайте можливість депутатам висловитися з приводу законопроектів. Я прошу дати мені 2 хвилини, як це передбачено регламентом за скороченою навіть процедурою. Хоча не голосувалась процедура взагалі.

По суті законопроекту я хотів би нагадати колегам, що виключно Законом "Про бюджет" визначається розмір і цільове призначення видатків. Це норма Конституції. Конституція – це Закон прямої дії. А тому жодними бюджетними кодексами, чи іншими кодексами не можуть розподілятися бюджетні видатки. Цієї обставини вже достатньо для того, щоб не підтримувати даний закон.

Але я хочу навести ще дві обставини. Перша, тут передбачається відрахування в залежності від доведеного плану. Я не відкрию вам секрет, якщо скажу, що план розробляють люди, а не машини. І достатньо мати занижений план для того, щоб отримати відповідне заохочення.

Другий важливий момент, розмитнення відбувається на внутрішній митниці, не на кордоні. На кордоні розмитнення товарів немає. І тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ще хвилину.

 

12:50:46

ПИНЗЕНИК В.М.

Тому немає зв'язку між зусиллями, тому що можна в будь-якому місці розмитнити товар. І це може допускати зловживання на регіональному рівні. Тому я закликаю колег утриматися від прийняття подібного проекту. А якщо треба будувати дороги, будь ласка, включайте його в бюджет. І ми готові це підтримати прямо в державному бюджеті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка. Слухайте, цей проект закону йде за основу. Ми за основу зараз його проголосуємо. І далі, і далі ви його допрацюєте так, як це необхідно. Є така пропозиція представника Президента.

Будь ласка, Степан Кубів. Пропозиція, Степан Кубів.

 

12:52:53

КУБІВ С.І.

Є пропозиція спочатку проголосувати в першому читанні, а потім в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця.

Колеги, є пропозиція, давайте сигналку зробимо. 2315, 2315-а… Я можу сказати, шановні колеги, один голос був проти, а весь зал за цей закон.  2315, да.

Будь ласка, сигнальне, за основу та в цілому, будь ласка, в варіанті комітету. Сигнальне за основу та в цілому. За основу та в цілому в варіанті комітету. Комітет мені сказав, що все враховано, те, що ви говорили, все враховано. 2315-а за основу та в цілому, прошу голосувати. Колеги, давайте, сигнальне, голосуємо за основу та в цілому.

 

12:54:31

За-231

Тепер ще раз, будь ласка, за основу та в цілому 2315-а. Голосуємо, шановні колеги. За основу та в цілому 2315-а. Прошу голосувати. Голосуємо.

 

12:54:55

За-182

Не розумію, тільки що проголосували сигнальне "за".

Повернення. Давайте за повернення до цього закону 2315-а, повернення і потім я поставлю за основу. Давайте повернення 2315-а, будь ласка, колеги. 

Прошу голосувати 2315 за повернення. Голосуємо.

 

12:55:22

За-238

Рішення прийнято.

Тепер 2315а за основу? За основу. Прошу голосувати 2315а за основу. 2315а за основу голосуємо, колеги, за основу.

 

12:55:44

За-241

В ньому враховані пропозиції уряду, які були в цьому 2315а?

Будь ласка Олексій Гончаренко, хвилину.  Олексій Гончаренко.

 

12:56:06

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Шановні колеги! Я закликаю всіх підтримати це рішення. Бо якщо ми зараз не підтримаємо в цілому, то коли ж ці дороги збудуються? Це те, що конче необхідно в Одеській, Львівській, Волинській, Чернівецькій областях. Якщо ми зараз не голосуємо в цілому, то це лише вересень буде. І вже пізно буде! Які податкові надходження?

Я прошу вас від імені мешканців Одеської, Львівської, Волинської, Чернівецької областей підтримати це! Ну, заслуговують люди на нормальні дороги, де йдуть фура за фурою годинами і тисячами! Дякую! Будь ласка, підтримайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одну хвилину, будь ласка, шановні колеги. А є пропозиція Міністерства фінансів. Є у нас присутнє Міністерство фінансів?

Хвилину, Олег Ляшко.

 

12:56:52

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги народні депутати! Оте, що зараз пропонується, оце федералізація в чистому вигляді! А хіба не треба дороги на Чернігівщині чи на Закарпатті, чи на Полтавщині, чи на Донеччині? Розумієте, митниця є на Чернігівщині, - давайте від Чернігівської митниці; на Сумщині є митниця, - давайте на сумські дороги; на Харківщині є митниця, - давайте на харківські дороги; на Луганщині є митниця, - давайте на луганські дороги!

Послухайте! Є бюджетна дисципліна! Якщо робити дороги, то для всіх! А якщо ми робимо: для однієї області робимо, а для іншої не робимо, оце називається федералізація! Оце називається розкол України! Це називається, що хтось кращий, а хтось гірший. Тому давайте діяти по закону, прийняли в першому читанні, прийняли, до другого читання доопрацьовуємо. Але ніякої федералізації і ніякого протиставлення областей України, бо приїдемо на мою рідну Чернігівщину, спитають: а чого ж нам не дали. Чи на Закарпаття.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та тут же ж написано: експеримент.

Будь ласка, прошу заступник міністра фінансів.

 

12:58:12

МАКЕЄВА О.Л.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, ми би просили підтримати законопроект в частині Одеси. Виключити Волинь. А по Львову просили би залишити, але не прив'язувати конкретно до митниці, а лише до перевиконання бюджетних надходжень по митниці в установленому порядку і затвердженому урядом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це була пропозиція, колеги, це була пропозиція Кабінету Міністрів.

Дивіться, насправді, послухайте, насправді, можемо зробити таким чином, щоб не зупиняти цей процес, зараз прийняти його в цілому з правками Кабміну. А далі… З правками Кабінету Міністрів, ви чули Міністерство фінансів. А далі ми можемо допрацювати інші пропозиції, які можуть виникати. Немає такої єдності?

Кіссе, хвилину. Будь ласка.

 

12:59:05

КІССЕ А.І.

Уважаемые коллеги, я прошу буквально минутку внимания. Выступление коллеги предыдущего выходит, что мы все принимаем по регламенту, только у них истинная правда, только правда, если Ляшко говорит, значит, это истинная правда, только так и, иначе нельзя. Буквально, буквально два примера.

Первое. Дорога Одесса-Рени. Во-первых, ее надо ремонтировать, она идет на Бухарест.

Второе. Чтобы вы знали, что объемы продукции перевалки в Рени в порту упали более чем на 20 процентов только за месяц. Сегодня этот порт полностью изолирован. Сегодня Бессарабия украинская практически отрезана от материковой части. Я убедительно прошу от имени всех депутатов от Одещини проголосовать во втором чтении предложенный проект Президентом Украины Петром Порошенко. Прошу поставить вопрос на голосование.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, ми вже ставили один раз на голосування, значить, на голосування. Будь ласка. Все, заспокоїлись, сіли на свої місця. 

Олександру Третьякову хвилину і завершуємо.

Все. (Шум у залі) Я почув, ми вже його проголосували за основу,  а там все доопрацюємо.

 

13:00:12

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

На самом деле проблема началась тогда, когда к Одесской области стали добавлять другие области. У меня есть нормальное предложение. Мы говорили только про Одесскую область. Давайте исключим остальные, сделаем в Одесской области эксперимент или давайте добавлять все области Украины.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, з Одеською областю експеримент приймається? Підтримаємо зусилля, пропозицію Президента в частині Одеської області підтримаємо нового голову адміністрації – Саакашвілі і в тому числі і поєднання… (Шум у залі)

 Дякую, шановні колеги. Проект Закону прийнятий за основу. Я бачу, що немає консолідації голосів, щоб його знову голосувати в цілому, навіть в частині Одеси. Тому заспокойтесь, сідайте на свої місця, будемо працювати потім. Він прийнятий за основу. (Шум у залі) Все, колеги, на місця. 

Прошу, далі. Колеги, поки ми будемо зараз підходити до питання підручників, є пропозиція… Дякую, колеги.

Будь ласка, пропозиція Розенблата, народного депутата. Послухайте. І потім підручники.

 

13:02:16

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги, доброго дня! Я розумію, що сьогодні дуже велика у нас температура в залі. Але ми тільки що, так вийшло, після голосування Постанови за вибори провалили законопроект 2013 про старательську діяльність. Я розумію, на сьогоднішній, що багато людей, які не переймаються проблемами людей, які сьогодні не можуть себе знайти в житті, які сьогодні ходять з лопатами по лісу і не знають як їм жити далі.

То я вас дуже прошу, щоб не втратити цей законопроект, ми порадилися з колегами із  "Самопомочі" і просимо  його повернути, і внести його на комітетські слухання, тобто на повернення  на  перше читання. 

Я вас дуже прошу підтримати цю пропозицію  і  дати можливість цей законопроект не провалити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, дивіться, я хочу вас запросити до порядку, інакше мені доведеться  зараз закрити засідання. Тому,  будь ласка, займіть свої місця, спокійно, без емоцій, все проговорили, прийняли за основу.

Максим Бурбак  "Народний фронт",  будь ласка, є пропозиція?    Вікторія Сюмар  "Народний фронт",  будь ласка.

  

13:03:26

СЮМАР В.П.

Володимир Борисович, ну це дуже дивно, що сьогодні останній день  роботи нашої сесії, і ми ставимо вперед, ну, відверто лобіські  законопроекти, всі ж це  розуміють. (Оплески) Ну, давайте сьогодні, нарешті, в останній  день,  скористаємося цим шансом, наявністю депутатів в залі, і проголосуємо те, від чого дійсно багато чого залежить  для людей.

Ці підручники нещасні – це мільйони українських сімей. Це дотації людям купити  дітям ці пакети підручників, бо зараз по бюджету люди мають  це купити самі. Ну,  невже  це не є пріоритетом  для української Верховної Ради? Давайте це проголосуємо, і ці всі  лобіські речі відсунемо вперед, щоб не соромитися тут.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я взагалі не розумію, про що зараз йшла мова, бо ми зараз  будемо розглядати проект Закону 2335а, якраз про підручники, я щойно про це сказав. Перед тим, як дати слово Розенблату, я сказав, що перед тим, як зараз перейдемо до підручників – 2335а.

Далі, колеги, 2381а, наступний – це питання фінансування оборони. Оце зараз, по послідовності два  закони.

2335а, проект Закону про внесення змін про Державний бюджет. Доповдіає Войцеховська Світлана Михайлівна. Це питання підручників. Прошу за скороченою процедурою.

Далі у нас є питання фінансування оборони.

Будь ласка, Світлана Михайлівна.

Є пропозиція скороченої процедури. Прошу голосувати.  Скорочена процедура, прошу голосувати за скорочену процедуру.

 

13:05:09

За-194

Будь ласка, Світлана Михайлівна доповідайте, можливо, без обговорення.

 

13:05:21

ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М.

Шановні колеги! Я не особисто являюсь автором цього законопроекту. Законопроект готували всі члени регламентного комітету: від "Блоку Порошенка", "Народного фронту" , "Самопомочі". І виникло це  в силу того, що ми працювали… Радикальної партії, вибачте, будь ласка.

Суть законопроекту дуже  проста. В зв'язку з тим, що з фактичним зменшенням заробітної плати народних депутатів і їх соціального забезпечення на сьогоднішній день Верховна Рада зекономила 172 мільйони гривень. Безпосередньо на заробітній плані і соціальному  забезпеченні було зекономлено 131 мільйон.

Ми пропонуємо перекинути із одної бюджетної програми 01110110 "Зздійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України" на код бюджетної програми на "Забезпечення державної підтримки учнів і збільшення фінансування на видання і розповсюдження підручників для  учнів 4-7 класів". Прошу підтримати за основу і в цілому. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я думаю, що час є дуже важливий. Я би зараз не витрачав час.

Є одна узгоджена  поправка, Віктор Кривенко  2335а.

 

13:06:59

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги! Є поправка, яка узгоджена всіма фракціями, я маю її зачитати.

З метою забезпечення учнів усіх категорій підручниками пропоную, перше, по загальному фонду зменшити видатки споживання секретаріату Кабінет Міністрів за програмою 0421010 "Заходи щодо  оптимізації системи центральних органів виконавчої влади та скорочення кількості контролюючих органів"  на  49 мільйонів гривен, в тому числі й  оплата праці – 31  мільйон 798 тисяч гривень, комунальні послуги – 1  мільйон 672 тисячі гривень. Та спрямувати ці  кошти Міністерству освіти на  видатки розвитку  для забезпечення учнів загальноосвітніх  навчальних закладів державної та комунальної власності підручниками і посібниками за програмою 2201170, здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів із внесенням відповідних змін до додатків 1 і 2 до законопроекту.

Друге, доповнити Прикінцеві положення Закону "Про Державний бюджет на 2015 рік" пунктом 18 такого змісту: "Встановити, що у 2015 році учні  загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної власності забезпечуються підручниками і посібниками безоплатно".

 

ПАРУБІЙ А.В. Дайте можливість завершити.

 

КРИВЕНКО В.М.  Його не можна голосувати. Він не буде працювати без цих поправок, колеги. Ми знаємо, що ми робимо, ми  вносимо зміни в бюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З поправкою, узгодженою Кривенком, так?

 

КРИВЕНКО В.М.  Так.

Третє. Назву четвертої колонки додатку 2 законопроекту викласти у такій редакції: "Видання, придбання, зберігання і доставка підручників і посібників для учнів загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної власності".

Четверте, видатки, визначені у додатку 2 до законопроекту на підручники і посібники загалом збільшити на 49 мільйонів гривень з їх пропорційним розподілом за  адміністративно-територіальними одиницями до передбачених у цьому додатку відповідних обсягів.

Прошу підтримати законопроект відповідно до рішення бюджетного комітету з урахуванням озвучених мною пропозицій. Тоді він буде працювати, і наші діти отримають підручники нові для 4 і 7 класів.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

Значить, 2335а з поправкою Віктора Кривенка. Правильно я розумію? Давайте, за основу і в цілому, 2335а, голосуємо. Це підручники, за основу і в цілому. З поправкою.

 

13:09:24

За-262

Закон ухвалено. (Оплески)

Колеги, оборонний закон, 2381а, урядовий –  проект Закону про внесення змін до Закону України про Державний бюджет (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки). 2381а.

Є пропозиція за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Скорочена процедура.

 

13:09:55

За-180

Рішення прийнято.

Будь ласка, доповідайте. Міністерство фінансів, Ігор Уманський, будь ласка, доповідайте. 2381а. Уманський на трибуну, будь ласка.

У нас є ще один Закон про військово-цивільні адміністрації, а далі, колеги, нам потрібно проголосувати 2049, 2228. Будь ласка, Уманський.

 

13:10:38

УМАНСЬКИЙ І.І.

Шановний Володимир Борисович, шановні народні депутати! До вашої уваги на розгляд, і, сподіваюсь, на підтримку, подається  проект Закону про внесення змін до Закону України про Державний бюджет. Викликані ці зміни нагальною потребою Міністерства оборони  в першу чергу на забезпечення речовим майном, виплат загиблим, пораненим та забезпечення харчування.

Уряд запропонував головним розпорядникам бюджетних коштів на відповідну суму – це приблизно 3 відсотки від видаткової частини, - по кожному розпоряднику скоротити власні видатки і спрямувати їх на потребу оборони. Саме з таким підходом ми цей законопроект і підготували.

Сьогодні відбулося засідання бюджетного комітету. В цілому було підтримано. Наше прохання: також  підтримати цей законопроект за основу та в цілому і дати можливість забезпечити харчування, виплату загиблим і пораненим, а також забезпечення речовим майном. По деяких статтях той ліміт асигнувань, який передбачений на сьогоднішній день до кінця року, вистачає Збройним Силам до середини серпня місяця. Прохання підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, від комітету Амельченко Василь Васильович.

 

13:12:13

АМЕЛЬЧЕНКО В.В.

Шановні колеги, Комітет з питань бюджету сьогодні розглянув урядовий законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2015 рік" за номером 2381а. Та, зважаючи на нагальність вирішення питань оборони і безпеки держави, ухвалив таке рішення.

Рекомендувати Верховній Раді законопроект 2381а  прийняти за основу та в цілому як закон з такими пропозиціями комітету. По-перше, у додатках до законопроекту виключити позицію щодо скорочення субвенції за кодом 2311430 в сумі 45 мільйоні гривень, водночас додатково зменшити на таку суму державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України, та відповідно уточнити підсумкові показники видатків бюджету. По-друге, уточнити його положення та показники з урахування відповідних законопроектів прийнятих до розгляду зазначеного законопроекту для забезпечення узгодженості норм в остаточній редакції Закону про Державний бюджет на 2015 рік.

У разі прийняття даного законопроекту, Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів та Головний юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні закону належить внести до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення.

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте підтримаємо військовий і урядовий закон, прошу всіх зайняти свої місця.

Хвилина, будь ласка, Олександра Кужель.

Займіть місця народних депутатів, будь ласка, займіть. Прошу, займіть місця.

 

13:13:53

КУЖЕЛЬ О.В.

Ми героїческі переламуємо прийнятий бюджет в ночі в грудні місяці, за який фракція "Батьківщина" не голосувала, то підручники повертаємо, то ще щось. Зараз ми говоримо про збільшення озброєння.

Послухайте, що знімається. 1,9 мільярдів – субвенції, які і так не достає на освіту міським бюджетам, 1,6 мільярда з МОЗу, з яких 0,9 – це субвенція на місця, 400 мільйонів із 500 – на "Охматдит". Ми пиво приймали тільки для того, щоб залишити на "Охматдит". Не можна приймати документи, які ми не бачимо прозорої документації.

А крім того, ще збільшення на озброєння. А ми з вами заслухали звіт, куди вони використовують ті гроші, що ми дали? А у мене є інформація про те, що з прокладками купуються двигуни, про те, що купують тепловізори в Америці які використовують охотники. І дуже багато інших порушень.

І тому я думаю, що треба заслухати, як використовуються ті гроші, що ми дали, щоб збільшувати ще.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так зрозумів, що на Hummerах їздять охотники, тільки не за тваринами, ні, за тваринами, не за бандитами, я так розумію, мисливці насправді.

Будь ласка, Тетяна Чорновол. Будь ласка.

 

13:15:16

ЧОРНОВОЛ Т.М.

Є дуже велика нагальна потреба вам пояснити, за що ми з вами голосуємо. Зараз уже немає коштів на харчування армії. Поясню, чому їх немає. Тому що вони виділялися по нормах 2008 року. Скажіть, будь ласка, "Батьківщина", ви хочете, щоб солдат готували за 30 гривень у день? По-моєму, це просто злочин – годувати зараз солдата за 30 гривень в день. Відповідно…

 

КУЖЕЛЬ О.В. Ваша подруга возглавляет…

 

ЧОРНОВОЛ Т.М. Відповідно зараз є величезна потреба виділити кошти на харчування. З  1 серпня будуть підписані додаткові угоди, тому що на 1 серпня нинішні договори закінчуються на харчування. І потрібні кошти по нормальному харчуванню, не за 30 гривень. Вже зараз, спочатку цього року армія годується по ціні приблизно 58 гривень – основна норма, плюс є додаткові норми. Відповідно я дуже прошу підтримати цей законопроект, знову-таки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, у мене є пропозиція. Давайте займемо свої місця і проголосуємо, підтримаємо українське військо. Колеги, 2381а, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки). Відповідно до доповіді. Голосуємо, будь ласка, за основу та в цілому. 2381а, голосуємо. За основу і в цілому. Оборонні видатки, колеги, голосуємо. Підтримують? Прошу голосувати, так, так. Прошу голосувати.

 

13:17:13

За-192

Рішення не прийнято.

А про що?.. Юрій Віталійович, Юрій Віталійович Луценко.

Ігор Уманський, будь ласка.

 

13:17:34

УМАНСЬКИЙ І.І.

Шановні народні депутати! Є прохання підтримати. В виступі деяких народних депутатів прозвучало, в тому числі чому скорочуємо, наприклад, "Охмадит". Ми не скорочуємо "Охмадит", ми не чіпаємо ці видатки. Прохання все ж таки… (Шум у залі)

Так, "Охмадит" лишається в повному обсязі, як це і передбачено діючою редакцією Закону про державний бюджет, ні копійки ми не знімали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, ну, давайте, це було непорозуміння, колеги, але це…

Зайдіть в зал – питання оборони! Країна знаходиться в умовах військової агресії. Це надзвичайно відповідальне рішення, колеги.

Хвилину, Олег Ляшко.

Займіть, будь ласка, свої місця, шановні колеги, у залі.

 

13:18:17

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія". Шановні колеги народні депутати України! Будь ласка, хвилину уваги, хто не чує! Я хочу, щоб ви згадали відомий вислів: хто не годує свою армію, годуватиме чужу.

Тому я закликаю голосувати за законопроект, який виділяє кошти на оборону і на українську армію. Всі, хто не підтримує українську армію, очевидно хочуть підтримати іншу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка.

 

13:19:20

МЕДУНИЦЯ О.В.

Шановні колеги, ми сьогодні цілу годину на бюджетному комітеті обговорювали екстрено цей закон. Правильно пані Олександра говорить, що там немає простих вирішень, бо ті гроші, які ми знімали з інших статей по бюджетному розпорядниками. Пані Олександра, перш за все, 1,9 – це субвенція по окупованим територіям, яка прописана в держаному бюджеті і яка не використана. І потім по кожному розпоряднику по 2,8 відсотка було снято. Там все абсолютно справедливо. Тому треба підтримати цей закон, проголосувати.

Єдине, що я прошу, в присутності чиновників з Міністерства оборони. Купуйте для української армії нормальну тушонку, купуйте нормальну згущонку, без пальмової олії, і тоді до вас буде менше питань, а тут буде більше  голосів!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте повернемося до цього закону. Давайте повернемося, 2381а, за повернення. Вже багато міфів було розвіяно, все нормально.

Будь ласка, 2381а, повертаємося. І заспокойтесь. Заспокойтесь, зараз повернемося. Будь ласка, за повернення 2381а, а потім Сергій Мельник, "Блок Петра Порошенка". 2381а, будь ласка. За повернення, колеги, давайте повернемося. Потім Сергій Мельник пояснить від комітету ще раз. І будемо визначатися. Давайте за повернення проголосуємо, прошу, прошу. Прошу повернутись. Прошу повернутись, колеги. Зараз Сергій Мельник все пояснить і ми тоді визначимося, що робити далі.

 

13:20:52

За-212

Давайте ще раз, консолідуйтесь. За повернення. Мельник зараз пояснить по місцевим субвенціям. Давайте повернемося.

Колеги, повертаємося, прошу проголосувати за повернення. Прошу підтримати. За повернення. Прошу голосувати.

 

13:21:24

За-219

Так, 219. Ми не повернулись.

Будь ласка, Сергій Мельник. (Шум у залі)

Будь ласка, Сергій Мельник, хвилину. Будь ласка, Сергій Мельник, хвилину.

 

13:21:34

МЕЛЬНИК С.І.

Шановні колеги! Я хотів би звернутися до всіх. Дійсно, сьогодні ситуація така, що Міністерство фінансів використало всі механізми наближення асигнувань на поточне споживання. Я думаю, що компромісне може бути те,  просити зал, щоб ми восени повернулися до, при уточненні бюджету і відновили освітню і медичну субвенцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте ще раз повернемося. Друзі, давайте ще раз повернемося.

Юрій Луценко, будь ласка, від фракції.

 

13:23:03

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, перш за все, я просив би сісти за робочі місця і зараз розглянути складний, але життєво, підкреслюю, життєво необхідний законопроект.

В чому є ситуація. Дійсно, треба забезпечити наші Збройні Сили. Дійсно це робиться за рахунок скорочення певних видатків в 4 кварталі. Але при цьому ми маємо запевнення уряду, що 4 квартал буде переглянутий і в обіду ніхто не дасть ні вчителів, ні інших бюджетників. Тому зараз, будь ласка, в день, коли треба прийняти рішення його треба прийняти, кажуть: "Даст Бог день, даст Бог пищу". Прийдемо у вересні і відрегулюємо проблему 4 кварталу. Але залишати армію неодягненою  і непрогодованою не можна. Будь ласка, проголосуємо всі за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте повернемося і далі я по слову –  Оксана Продан, потім Іван Крулько і Єгор Соболєв. Повертаємося і… За повернення.

Що, що? Будь ласка, Оксана Продан, хвилина.

 

13:24:20

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Борисовичу, група "УДАР", яка голосувала за включення до порядку денного цього законопроекту, ми голосували за включення, ми вважаємо, що дійсно ми зобов'язані фінансувати армію, тому що наші хлопці нас захищають. При цьому, я звертаю вашу увагу на те, що в порядку денному уже другий день стоять проекти, які стосуються тих людей, які забезпечать фінансування армії і не тільки армії, а всього іншого.

Це, по-перше, питання оподаткування. Я вас дуже прошу поставте, будь ласка, питання оподаткування зараз голосувати.

І друге питання – це питання оподаткування волонтерських організацій. Тому що, якщо ми сьогодні з вами не проголосуємо питання стосовно оподаткування, не буде де брати гроші, які ви зараз ділите. Нам потрібно, щоб волонтерські організації не сплачували податок на прибуток, як це сьогодні відбувається. Нам потрібно, щоби бізнес мав з чого жити, а не сплачував все, що у нього є, наперед. Тому я вас дуже прошу: спочатку надходження до бюджету, а потім їх розподіл. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана Іванівна, дивіться… Оксана Петрівна, перепрошую, дивіться, у нас ще один залишився зараз військовий. Увага! Потім у нас є 2049. Потім – 2004, 2276. Це ті закони, які ми зараз от ідемо по ним. Я маю на увазі, я думаю, що ви мали на увазі саме ці закони. 

Будь ласка, слово "Народний фронт". Потім – Іван Крулько.

Будь ласка, хто від "Фронту"? Будь ласка, Масоріна народний депутат, хвилина. Потім – Іван Крулько хвилина. Потім – Михайло Папієв. І Єгор Соболєв – підведемо риску. По хвилині, колеги. Час іде, треба приймати. Я вже дав від фракцій всім слово. Будь ласка.

 

13:26:21

МАСОРІНА О.С.

Масорніа Олена, "Народний фронт".

Безумовно, гроші потрібні сьогодні на забезпечення української армії, але те, що стосується волонтерів і те, що стосується з практики. Я є засновником Благодійного фонду "Волонтерська сотня. Україна-Світ" і ми маємо, відповідно до квот неприбутковості, жодних податків не сплачуємо. Тому це питання не стоїть і не є проблемним на сьогоднішній день.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Крулько, "Батьківщина".

 

13:27:02

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні народні депутати, безумовно, фінансувати армію, коли у нас російська агресія, потрібно. І потрібно, щоби українські солдати були нагодовані і одіті. Це має бути пріоритет для держави.

Але в той же час, я хотів би сказати, що не можна забирати  освітню і медичну субвенції. Тому в мене є пропозиція. Ддавайте, голосуємо цей закон,  за виключенням  освітньої  і медичної субвенції, щоби фінансувалися медичні заклади і фінансувалися заклади  освіти, особливо зараз, коли  потрібно ремонтувати школи, коли потрібно ремонтувати дитячі садки. А далі восени, у вересні, повернемося  до  цього питання і додамо коштів армії, скільки буде необхідно. Цих коштів, яких ми зараз виділимо, буде достатньо для того, щоби фінансувати армію до осені.

Тому  я пропоную виключити медичну і освітню субвенції, це об'єднає зал, і голосуємо  цей закон, щоби військо було нагодоване.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Михайло Папієв.

 

13:28:15

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України, я хочу пояснити і є пропозиція як вийти з цієї ситуації.  Справа в тому, що  в Законі  України  "Про Держаний  бюджет" передбачено, що за результатами виконання бюджету, за наслідками   першого півріччя Кабінет Міністрів має внести уточнення до  Державного бюджету  України. Саме тому,  шановні колеги,   Кабінет Міністрів може зараз, за 15 хвилин, внести зміни до державного бюджету   в зв'язку з перевиконанням  доходної частини, збільшити доходну частину бюджету, а не знімати 900 мільйонів гривень з органів місцевого  самоврядування. Тому я пропоную, щоби за 20 хвилин Кабінет Міністрів це зробив.

Шановні колеги і ще одне. Я виступав із заявою, що Шинкович Андрій Васильвоич голосував за Юрчишина Петра Васильовича. Ми з'ясували, що Шинкович Андрій Васильович не голосував за Юрчишина Петра Васильовича.  Тому я вибачаюсь перед народними депутатами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв  хвилина.

Будь ласка, сядьте    на місця!  Сідайте! Сідайте на місця,  будь ласка, колеги, зараз  будемо голосувати.  Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

13:29:34

СОБОЛЄВ Є.В.

У  "Самопомочі" є правило: ми голосуємо за закони на підтримку армії, навіть якщо    Спікер парламенту вносить їх у порядок денний вночі. І тому ми будемо  голосувати за цей закон, і думаємо, що всім треба голосувати.

Але у нас велике  прохання до всього парламенту. Давайте вже вимагати звітування, детального звітування за рекордний оборонний бюджет, який ми виділили цього року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Браво!

 

СОБОЛЄВ Є.В.Ми знаємо, що є великі зусилля оборонного  комітету з цього приводу. Готовий доєднатися антикорупційний, бюджетний комітет. Давайте  отримувати звіти, як витрачаються ці гроші. І, безумовно, виділяти підтримку армію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

От на цій ноті я прошу зайняти свої місця, наші кращі красномовні речі – це голосування. Тому, будь ласка, зайняли свої місця.

2381а, голосуємо за повернення. Голосуємо, колеги, за  повернення 2381а. Прошу голосувати за повернення до військового закону. Прошу голосувати, друзі. Голосуємо за  повернення 2381а.

 

13:31:12

За-220

Ще раз, колеги,  повернення. Займіть краще свої місця. Та я розумію, я бачу.

2381а за повернення. Голосуємо, колеги. Повернення. Голосуємо. Заспокоїлись і голосуємо, давайте.  За повернення.

 

13:31:44

За-237

І тепер за основу і в цілому цей проект закону голосуємо з варіантом комітету, у варіанті комітету. У варіанті права комітету, голосуємо.  А звіт підготуємо, зараз дамо доручення.

Будь ласка,  голосуємо,  це  оборона, давайте підтримаємо. І  пішли далі, багато законів є. Колеги, голосуємо.

 

13:32:08

За-227

Рішення прийнято. Закон ухвалено.

Колеги, дивіться, у нас є один – військово-цивільна адміністрація, 2662-1, колеги. Далі йде 2049, плюс… Ідемо далі.

Будь ласка, 2662-1, ще один військовий. За скороченою процедурою, Артур Герасимов, прошу голосувати. За скороченою процедурою.

Потім, колеги, уважно слухайте, 2049, 2004, 2276. Прошу голосувати за скорочену процедуру.

 

13:33:22

За-177

 

13:33:37

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, до вашого розгляду пропонується законопроект 2662-1, який є екстремально важливий на сьогодні для Донецької і Луганської областей. Чому?

Тому що, як ви знаєте, згідно з законами, які ми тут прийняли, почали працювати військово-цивільні адміністрації. Але реальна робота на землі показала, що дуже багато "дірок", які ми маємо заповнювати. Тому цей закон, він допоможе реально вирішувати питання місцевого самоврядування на місцях.

Наприклад, що ми вносимо в цьому законопроекті? Перше, ми пишемо, що державні адміністрації, військово-цивільні адміністрації, вони є тимчасові державні органи.

Друге, ми робимо ВЦА юридичними особами, тому що наразі вони навіть не мають своїх печаток.

Третє, наприклад, сьогодні, щоб ви знали, в нас навіть немає штатного розпису, немає того  поняття, як заступник голови ВЦА. Крім цього, в цьому законі чітко встановлена норма парламентського контролю за діяльністю військово-цивільних адміністрацій.

Крім цього, я хотів би звернути вашу увагу на те, що ми вносимо також норму, щоб голова селищної воєнно-цивільної адміністрації і невеликої військово-цивільної адміністрації не призначався Президентом, щоб ми не втрачали час, а призначався відповідним керівником обласної адміністрації.

Ми отримали позитивний висновок Комітету з питань запобігання корупції. Цей закон підтримують люди на місцях. Тому дуже велике прохання підтримати цей закон, який підтягує реально де-факто до де-юре. Дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Будь ласка, Сергій Пашинський від комітету. 2662-1. А, Іван Вінник від комітету.

 

13:35:16

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, дійсно, цей законопроект був поданий в авторстві саме тих депутатів-мажоритарників, які сьогодні представляють території, які нещодавно ще були під загрозою окупації, але були звільнені, і сьогодні там діє українська влада.

Дійсно, у нас проголосований Закон "Про військово-цивільні адміністрації", який впроваджує механізм відновлення виконавчої гілки влади, яка забезпечить у тому числі проведення вільних виборів.

Дійсно, нам сьогодні вже цей закон треба застосовувати, особливо в контексті того, що в нас оголошені вже місцеві вибори. Вони будуть проводитися на тих, окремих, територіях, де майоріє український прапор: і в Донецькій, і в Луганській областях.

Цей закон вдосконалює вже чинний Закон "Про військово-цивільні адміністрації", він надає можливості на чіткі визначення, на чіткі процедури щодо призначення заступників, щодо призначення підлеглих працівників військово-цивільних адміністрацій. Він фактично тільки вдосконалює той порядок, який існує, він не несе ніяких новаторських новел, а тільки робить кращим той системний закон, який був прийнятий.

Враховуючи його суспільну важливість, особливо з огляду наближаючихся місцевих виборів, комітет розглянув та прийняв одностайне рішення: підтримати цей законопроект в сесійній залі і пропонувати його проголосувати як за основу, так і в цілому. Тому прошу сесійну залу визначатися та підтримати цей важливий законопроект для нашої держави, для тих територій, які сьогодні будуть відновлювати органи місцевого самоврядування, забезпечувати діяльність виконавчої гілки влади.

Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 2662-1, є пропозиція проголосувати його. Будь ласка, зайдіть, займіть свої місця. Шановні колеги, я дуже прошу вас сконцентруватись. Будь ласка, заходьте, колеги, важливе рішення. і зразу ми ставимо 2049, те, що сказала Оксана…

Юрій Луценко, пропозиція до закону.

2662-1, будь ласка, колеги, давайте, зібрались.

 

13:37:27

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, є велике прохання і необхідність, прохання від двох керівників військово-цивільних обласних адміністрацій Донецької та Луганської підтримати цей законопроект, який дасть їм можливість швидко, без затримки, призначити їхніх представників в селах, селищах, далі.

Але, колеги, прошу вибачення, але прийняття сьогоднішньої Постанови про вибори робить необхідним також внесення сюди ще одної поправки. Цією поправкою треба покласти обов'язок військово-цивільних адміністрацій  надавати відповіді на запит ЦВК.

З такою поправкою прошу проголосувати за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, зібрались.

З поправкою Юрій Луценка за основу та в цілому. Будь ласка, колеги, прошу.

Давайте сигнальне за основу і в цілому 2662-1 з поправкою Юрія Луценка. Прошу всіх підтримати, це важливе питання військово-цивільних адміністрацій, функціонування саме на цих територіях.

Давайте сигнальне 2662-1 в цілому. Прошу голосувати, прошу голосувати, це сигнальне.

 

13:38:55

За-228

Отлічно.

А тепер сконсолідувались 2662-1 в цілому, прошу голосувати. В цілому, це було сигнальне, прошу підтримати. Голосуємо, колеги,2662-1 в цілому, з поправкою Юрія Луценка. Голосуємо.

 

13:39:17

За-233

Рішення прийнято. 233, закон ухвалено.

Далі, колеги, 2049. Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка, 2049.

Южаніна Ніна Петрівна.

 

13:39:44

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! До законопроекту, реєстраційний номер 2049, (про внесення змін до Закону України) Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України" (щодо оподаткування неприбуткових організацій), надійшло 55 пропозицій. 51 правку враховано, 4 правки відхилено. Законопроект підготовлений до другого читання, вдосконалює систему оподаткування неприбуткових організацій. Якщо до 1 січня 2015 року неприбуткові організації сплачували податок з прибутку, отриманого від операцій з господарської діяльності, то законопроектом пропонується всі доходи, які отримуються неприбутковими організаціями, не оподатковувати за умови, що вони використовуються для цілей, передбачених установчими документами.

Такі неприбуткові організації включаються в реєстр неприбуткових організацій, не належать до платників податку на прибуток і не сплачують цей податок. Крім того, з метою запобігання зловживань з боку житлово-будівельних кооперативів в частині сплати податків законопроектом пропонується певний запобіжник для таких кооперативів. А саме: ЖБК набувають статусу неприбутковості з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку, і такий житловий будинок споруджувався або придбався житлово-будівельним кооперативом. Водночас, якщо в неприбутковій організації прибуток буде розподілятися між засновниками або учасниками, або доходи будуть витрачатися не на цілі, визнані статутними документами, то такий розподіл та використання доходів не вважаються використанням коштів для цілей неприбутковості, що не надаватиме права на звільнення від сплати податку на прибуток.

Така організація має перейти з наступного місяця за таким на сплату податку на загальних підставах без права повернутися знову в статус неприбуткової організації. Такий підхід дозволить направляти кошти на благодійність, меценатство, а не на розподіл прибутку між засновниками чи учасниками. Це той підхід, який ми започаткували в грудні минулого року. Ми зараз внесли правки, що стосуються конкретизації таких неприбуткових організацій. В комітеті ми працювали два місця над тим, щоби зараз повністю задовільнити неприбуткові організації і зробити спрощеною систему або залишитися їм в реєстрі, підтвердити своїми статутними документами, що в них така сама статутні діяльність, або ж привести в порядок…

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, десять секунд, завершуйте.

 

ЮЖАНІНА Н.П  Тому, прошу вас з урахуванням розданих вам таблиць і правок, прийнятих комітетом, прийняти даний законопроект в другому читанні і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, 2049 в другому читанні і в цілому за рішенням комітету.

Будь ласка, займайте свої місця. Займайте свої місця. Підготуйтесь до голосування 2049. Цей закон чекають…

2049. Давайте, 2049. Тетяна Острікова, будь ласка, хвилину. Ніна Петрівна, на трибуну, будь ласка.

 

13:43:51

ОСТРІКОВА Т.Г.

З урахуванням правки Оксани Продан номер 29: до переліку неприбуткових організацій в пункті 133.4 статті 133 ми пропонуємо доповнити сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами та кооперативними об'єднаннями сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Тому що згідно Закону про сільськогосподарську кооперацію вони віднесені до неприбуткових організацій. І в статуті, примірному статуті сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, затвердженого наказом МінАПК № 315 від 21.05.13 вказано, що кооператив здійснює обслуговування своїх членів-виробників сільськогосподарської продукції, не маючи на меті одержання прибутку і є неприбутковою організацією. Таких кооперативів в Україні залишилося не так багато. І ми просимо доповнити перелік неприбуткових організацій сільськогосподарськими кооперативами. Дякую.

 

13:44:50

ЮЖАНІНА Н.П.

Хочу пояснити. Що якщо такі кооперативі мають зараз статус неприбуткових, у нас у визначенні є слово "інші", яке дозволяє по принципу, по підходу. Якщо статутні документи таких організацій відповідають і не розподіляють кошти між їх учасниками, то такі кооперативи залишаються в реєстрі неприбуткових. Їх ніхто не виключає. І вони користуються правом не оподатковувати свій прибуток.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно логічне пояснення, мені здається, цієї норми. Тому вона якби врахована в цьому закону.

Колеги, будь ласка, сигнальне голосування 2049. Друзі, зберіться, будь ласка, 2049. Тобто Ніна Петрівна сказала, що і в цьому, і в цій формі є можливість обирати, ставати неприбутковими, неприбутковою точніше.

Будь ласка, колеги 2049, сигнальне. У другому читанні та в цілому. Сигнальне. У другому читанні та в цілому 2049, голосуємо. Голосуємо сигнальне 2049 в другому читанні та в цілому.

 

13:46:08

За-212

Ну, майже є потенційна можливість проголосувати, шановні колеги. Будь ласка, сконцентруйтесь. А в чому проблема в "Самопомочі", що ви не голосуєте? "Самопоміч", голосуємо? Колеги, було ж пояснення, що критерії різних організацій можуть співпадати. Голосуємо? Голосуємо. Голосуємо?

2049 голосуємо. Давайте ще раз сигнальне 2049. Займіть місця, начебто порозумілись. Голосуємо. Підтримуємо. Будь ласка, 2049, голосуємо в другому читанні та в цілому. Ще багато законів стоїть, колеги. Сигнальне, сигнальне. 2049, сигнальне в другому читанні та в цілому. Сигнальне голосуємо.

Прошу голосувати, колеги.

 

13:47:08

За-210

Незрозуміло.

"Самопоміч", тоді, будь ласка, поінформуйте ще раз… Колеги, з голосу не треба підтримувати поправок.

Я наголошую на тому, що є таблиця. Назвіть норму поправки, яка не врахована. З голосу не може бути поправок, колеги.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:47:37

ЮЖАНІНА Н.П.

Скажіть, будь ласка, саме про сільгоспкооперативи ми вже з вами розмовляли. Ми їх на робочих групах не розглядали, немає в жодній правці. Але по критеріям в нас є у визначенні слова "інші", по критеріям попадають туди кооперативи. Я з'ясовувала дане питання з фіскальною службою. Ми губимо двомісячну роботу і позитив для більшості, для 99 відсотків неприбуткових організацій саме тим, що ви зараз не голосуєте. І в тому числі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Березюк, хвилина. Ніна Петрівна, залишайтесь на трибуні. Депутати займіть свої місця.

 

13:48:17

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановна пані Южаніна, з великою і глибокою повагою місяць тому ми з вами про це говорили. Невелика кількість людей, які зараз йдуть в тінь тільки тому, що їхні прибутки не є великі, а їх оподатковують. Ви зараз розказуєте інші, маленькі, всі кричите, село гине, маленькі кооперативи на селі ледве залишилися. Тяжко зробити людям нормальні умови праці, щоб вони не йшли в тінь?

 

13:48:57

ЮЖАНІНА Н.П.

Скажіть, будь ласка, це товариство з обмеженою відповідальністю, які ведуть господарську діяльність? От ви і підтвердили, що вони мають цей статус, не треба їх в перелік цих організацій додавати. Якби ця поправка була подана на робочу групу і не з голосу зараз ми її заслуховували, ми би включили, додали цей ще перелік. Але таких організацій ще до десятка існує, яких ми саме не указали, а які будуть залишатися в реєстрі. Вони відповідають основному критерію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Курячий, будь ласка, "Блок Петра Порошенка".

 

13:49:33

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги народні депутати, а особливо з фракції "Самопоміч", мною дуже шанованою! Пані Острікова, не перезавантажуйте закон, не шукайте проблем там, де їх немає взагалі. В комітеті опрацьована уніфікована форма, встановлено перелік організацій, які не можуть бути визнані як прибуткові, а навпаки, які є неприбуткові. Той суб'єкт, який, про який щойно ви кажете, вони і є такими, що не обкладаються податками, вони неприбуткові за своєю ознакою та суттю. Не валіть закон, на нас чекають садівницькі товариства, гаражні кооперативи, на нас чекають ОСМД, домові комітети і багато інших організацій. Не тримайте їх у заручниках навколо своїх сільськогосподарських виробників. Дякую за увагу. Голосуємо в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поки ведуть консультації, будь ласка, ще від Радикальної партії Олег Ляшко, хвилина.

 

13:50:33

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Безумовно, фракція Радикальної партії підтримує цей законопроект. Ми підтримуємо неприбуткові організації, ОСМД, кооперативи гаражні, не гаражні. Але, пан Максим, коли ви сказали про те, що не робіть їх заложниками своїх сільгоспвиробників, я категорично цього не підтримую. Це не чиїсь сільгоспвиробники, це наші сільгоспвиробники, які годують кожного з нас, які годують український народ і, безумовно, ми маємо їх підтримати цих сільгоспвиробників. Бо ми створили у селі латифундії олігархічні замість того, щоб підтримувати малі сільськогосподарські кооперативи, фермерські господарства для того, щоб реальні селяни, а не олігархи, мали можливість заробляти на селі. Тому ми підтримуємо правку наших колег.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:51:34

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, 29 правка, яка врахована повністю. Пропоную з голосу перед останнім абзацом в пункті 133.4, де йде перелік неприбуткових організацій, перед фразою "інші юридичні особи, діяльність яких   відповідає вимогам цього статуту" вставити абзац слідуючого змісту: сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, кооперативних об'єднань сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ось з цією правкою в другому читанні і в цілому прошу голосувати. З цією правкою в другому читанні  і в цілому. 

Будь ласка, колеги, підтримаємо, ще багато законів є. Голосуємо.  Голосуємо.

 

13:52:38

За-236

Рішення прийнято. 

 Далі, колеги, 2276 проект Закону. Це у нас про освітні заклади, оподаткування.  Будь ласка, щодо  створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладам – 2276.

Ніна Петрівна Южаніна.

 

13:53:07

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! До другого читання надійшло 19 пропозицій, 12  з них враховано по суті. Як ми з вами і говорили під час першого читання, ми виключили із законопроекту  перший  та третій розділи  законопроекту, які стосувались надання пільги по сплаті  податку на прибуток та  податку на землю. Ми залишили пільгу  по податку на нерухоме майно.

Тому прошу, з врахуванням того, що  напрацьовано на комітеті,  прийняти даний законопроект  в другому читанні  та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, 2276, проект Закону щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг дошкільним та  загальноосвітнім навчальним  закладам недержавної  форми власності. 

Лілія Гриневич.         

 

13:54:03

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, ми наполягаємо на наших  поправках, а саме, на 5 і 15 поправці. Справ в тому,  що 5 поправка  для нас є дуже важлива, але крім того, аргументація про те,  що  зміст 15 поправки відповідає законопроекту 1851, який  ми сьогодні можемо вже не встигнути проголосувати. Це  загрозливо.

Я вважаю, що нам треба голосувати з обома  поправками, а тоді добре, якщо буде  прийнятий 1851, можна буде  гармонізовувати законодавство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:54:55

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановна Ліля Михайлівна! Я хочу сказати, що до 5 поправки  ви пропонуєте суму вивільнених коштів, тобто несплаченого податку на прибуток, залишати в розпорядженні таких закладів і спрямовувати на  переоснащення, на матеріально-технічну базу і так далі.

Відповідно до Закону про бухгалтерський облік, якщо такі установи свої обігові кошти витрачають саме на такі цілі, то це  враховується у витратах і зменшує суму  об'єкта оподаткування податком на прибуток.

Тому, до речі, непрофесійно і неможливо проконтролювати такі кошти. Це треба організовувати окремі рахунки для таких платників з  яких би витрачались кошти тільки на ці цілі,  бо ми ж для всіх форм власності хочемо надати дану пільгу. Тобто і для комерційних закладів також.

Тому я пропоную не робити цього. І ви це знаєте, що  якщо такі установи витрачають саме туди кошти, а не розподіляють прибуток, то вони враховуються при  визначенні об'єкта до оподаткування.

Що стосується  останнього питання. Справді, про звільнення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …про звільнення від сплати податку на землю. Якщо ми не проголосуємо сьогодні  1850-1, то тоді доцільно розглядати в цьому законопроекті дане звільнення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А скільки у нас там правок? Ліля Михайлівна.

З урахуванням 5  правки.

 

ЮЖАНІНА Н.П. Ні, 5 враховувати не можемо. Це звільнення від сплати податку на прибуток.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 15-а. Ліля Михайлівна, будь ласка.

 

13:56:33

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Включіть, будь ласка. Шановні колеги, щодо  5 поправки. Я хочу, щоб ми зрозуміли, що  приватні навчальні заклади виконують соціальну функцію, адже вони беруть на себе  частково функції держави. Держава ніяк не допомагає їм і не надає жодних коштів. Їх не можна розглядати, як будь-які інші заклади чи підприємства в інших сферах. Тому ми повинні їх підтримати, і про це саме  п'ята поправка. Не можна їх порівнювати з іншими в інших галузях, вони виконують соціальну функцію. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

13:57:23

ЮЖАНІНА Н.П.

Ліля Михайлівна, я ще раз вам  говорю, що всі такі витрати враховуються у витрати і зменшують суму до оподаткування. Неможливо робити так, як ви говорите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги! Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

13:57:41

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, ми просто зобов'язані підтримати цю 5 поправку. Ви знаєте, Ніна Петрівна, що є різниця у бухгалтерському обліку і в податковому…

 

ЮЖАНІНА Н.П. Нема! Нема! Зараз…

 

ГАЛАСЮК В.В. Ви знаєте, що є різний підхід до приватних і до державної власності. Тому, вносячи таку поправку, як ми обговорювали – цільовий характер використання коштів на розвиток освіти, 52 відсотки дітей тільки забезпечені  дитячими садочками.

Шановні колеги, що ви робите? Ви знаєте, яка ціна питання? Мінфін порахував: 17 мільйонів гривень, ми з вами були на комітеті. Так що, ми не дамо цю можливість – виконувати соціальну функцію?

Підтримайте 5-у і 15 поправку. Радикальна партія повністю підтримує позицію Лілії Гриневич і "Народного фронту".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зрозуміло.

Сергій Мельник Блок Петра Порошенка.

 

13:58:33

МЕЛЬНИК С.І.

Шановні колеги, ну, правильно Ніна Петрівна каже. Тобто, якщо йдуть на валові витрати, не буде що розподіляти. Що ми хочемо зробити? Якщо він хоче займатися бізнесом і далі розподіляти прибуток, потім якусь частину направляти. Якщо той вуз, що хоче зміцнювати матеріально-технічну базу, хай все направляє. Це йде на витрати й зменшує валовий дохід до оподаткування. Ну, що не зрозуміло?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, є пропозиція від гуманітаріїв про те, щоб підтримати це, а є пропозиція від тих людей, які мають досвід в фінансово-економічній роботі, і тому вони говорять про те, що це враховується.

І Віктор Галасюк, до речі, теж має досвід цей.

Будь ласка, колеги, Ніна Петрівна, хвилину.

 

13:59:26

ЮЖАНІНА Н.П.

Остання репліка стосується наступного. Шановні колеги, такі заклади можуть зареєструватися неприбутковими організаціями. І відповідно до тієї методології, про яку ми зараз говорили, якщо би вони… вони будуть направляти кошти виключно на освітницьку базу, діяльність, такі організації взагалі не будуть сплачувати податок на прибуток, тому що ми нівелюємо ту норму, про яку ми тільки що проговорили: що, крім тих, хто не сплачує, неприбуткових, ми ще будемо організовувати інші групи, які будуть не платити податок на прибуток. Такого в податковій системі не існує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, голосуємо в варіанті комітету? (Шум у залі)

 Колеги, давайте щоб ми зараз не загубили справу. Добре, значить, 5 поправку на підтвердження. По 15-й немає дискусії, з 15-ї всі підтримують.

5 поправка на підтвердження. Хто… Будь ласка, колеги, 5 поправка на підтвердження.

 

14:01:10

За-139

Не набрала кількості голосів.

Тепер з ухваленою 15-ю, одразу ставлю 15-у підтримати, правильно, да, Ніна Петрівна?

 

ЮЖАНІНА Н.П. З урахуванням, що 15 правка буде підтримана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, з урахуванням того, що… От зараз ми голосуємо в другому читанні в цілому з підтримкою 15 правки. Домовились? Давайте займаємо всі місця і голосуємо. (Шум у залі) Голосуємо. З підтриманою 15 правкою. Підтримав, підтримав.

Пропозиція комітету і депутатів: підтримати 15 правку, підтримати її, і в другому читанні і в цілому з урахуванням цієї правки голосувати.

Прошу голосувати. "За" голосуємо, підтримуємо. З урахуванням 15 правки, повністю відповідає позиції комітету, колеги.

 

14:02:12

За-225

Давайте ще раз, давайте ще раз, пропозиція. В другому читанні і в цілому, з урахування 15 правки. Підтримуємо, будь ласка. 15 правка буде вважатися підтриманою.

Голосуємо, голосуємо. 15 правка буде вважатися підтриманою в цілому, в другому читанні і в цілому.

 

14:02:42

За-226

Рішення прийнято.

Далі, колеги, 2276. 

Єгор Фірсов вносить пропозицію зараз розглянути питання 2228.

Колеги, 2004, 2406 – воїни атошники і 2228. Домовились?

Голосуємо. 2004, колеги. Будь ласка, Ніна Петрівна, 2004.

 

14:03:32

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, наступний законопроект проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків. Це насправді найважливіший і, мабуть, перший крок все-таки по зменшенню фіскального навантаження на наших платників. Ми відпрацювали в комітеті до другого читання всі 57 пропозицій, з яких 33 врахували, або в повному обсязі, або частково.

Я хочу, якщо є час, сказати, що саме даним законопроектом ми передаємо повноваження надання узагальнюючих податкових консультацій міністерству фінансів України з обов'язковим оприлюдненням таких консультацій на своєму веб-сайті. Передання право, надання індивідуальних письмових та електронних консультацій контролюючим органом обласної ланки та центральному апарату ДПС…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніна Петрівна, вибачте. У нас уже друге читання. Таблиця узгоджена, наскільки я розумію. Чи є якісь зауваження до цього?

 

ЮЖАНІНА Н.П. Комітет пропонує прийняти зазначений законопроект в другому читанні та в цілому як Закон України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, колеги, підготувались. 2004, у варіанті комітету законопроект. 2004 – щодо зменшення податкового тиску на платників податків. 2004, давайте сигнальний, у варіанті комітету. У другому читанні та в цілому. Сигнальне, колеги, сигнальне. Голосуємо сигнальне. Сигнальне в другому читанні і в цілому, 2004, будь ласка.

 

14:05:04

За-221

Це було сигнальне.

Будь ласка, зайдіть в зал, колеги. Будь ласка. 2004.

Прошу, колеги, давайте ще раз сигнальне, 2004, в цілому, в другому читанні та в цілому. 2004, голосуємо сигнальне ще раз. Ще раз сигнальне, будь ласка, колеги.

 

14:05:38

За-214

Колеги, я так розумію, що вийшли і не зайшли. Так, давайте ще раз. Займіть свої місця, колеги. 2004 у другому читанні та в цілому.

Будь ласка, колеги, 2004 в цілому, в другому читанні і в цілому. Іванчук, Максим Юрійович Бурбак, давайте, голосуємо. Так, так. Хвилину.

Давайте ще раз, 2004, сигнальне в другому читанні та в цілому. Сигнальне. Там зараз ще запросять. В другому читанні та в цілому. Сигнальне. Голосуємо "за".

 

14:07:26

За-233

А тепер давайте в другому читанні та в цілому. Голосуємо 2004 в другому читанні і в цілому. Дивіться уважно, щоб ніхто…  Тільки персонально голосуйте. Дивіться, щоб не було порушень.

 

14:07:56

За-233

Рішення прийнято. Дякую.

Колеги, ідемо далі. Чекайте, колеги, зараз повернемося. 2406, воїни АТО, і далі йдемо 2228. Так?

2406…

 

ПАРУБІЙ А.В. 2406 ми вчора проговорили його, тільки проголосувати. Ми вже пройшли вчора все обговорення.

Товариство! 2406 ми проговорили, тільки проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  2406 вчора обговорили. Голосуємо і переходимо до 2228 зразу.

Будь ласка, колеги за основу і в цілому 2406. Вчора обговорили це питання в кінці дня уже. 2406 прошу підтримати, прошу голосувати. Давайте сигнальне. 2406, сигнальне. 2406, колеги, сигнальне голосування.

 

14:09:04

За-205

Колеги, я думаю, що зараз повернемося. Давайте 2228,  там перше читання. Поки ми будемо в першому читанні зі скороченою процедурою, люди підійдуть.

Юрій Луценко, хвилина.

 

14:09:25

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я зараз звертаюся до всіх депутатів –  і до коаліції, і до опозиції, і до півопозиції.  Колеги! Цей закон, який щойно ми пробуємо зараз голосувати, це фактично індексація виплати сім'ям загиблих в АТО. Я вас дуже прошу, в даному випадку всі фракції, всі фракції мають показати своє ставлення до тих, хто захищає державу. Це ненормально, коли сесія приймає будь-що, але не індексує, ну, найстрашніший вантаж, який є в нашій країні, 200-й.

Будь ласка, і опозиція, і напівопозиція, і всі інші, зараз проголосуємо за цей законопроект. Просто без емоцій, спокійно зараз, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте проголосуємо, я вас прошу. Давайте, 2406 в цілому, в другому читанні і в цілому. Начебто є голоси. Будь ласка, давайте підтримаємо. 2406 голосуємо. Прошу підтримати. Прошу голосувати.

Давайте підтримаємо, колеги, 2406 в другому читанні і в цілому голосуємо. Голосуємо, колеги.

 

14:10:31

За-223

Є пропозиція колег, а прийшли колеги. Колеги! Підготувались.

Друге читання і в цілому 2406 щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей. Прошу всіх підтримати цей проект Закону 2406. Прошу голосувати 2406. Голосуємо, прошу підтримати в другому читанні та в цілому.

 

14:11:17

За-229

Дякую, колеги! Закон ухвалено. Дякую за ваше.

2228. По фракціям, будь ласка, покажіть.

2228, перше читання, проект Закону. Будь ласка, доповідає Єгор Фірсов.

Є пропозиція за скороченою процедурою 2228, будь ласка.

 

14:11:52

За-178

 

14:12:06

ФІРСОВ Є.П.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Головною метою проекту, що пропонується вашій увазі є збалансування інтересів місцевої громади та автомобілістів на основі впровадження в Україні європейської практики паркування.

Проект передбачає. Перше. Введення фото-, відеофіксацій порушень правил паркування, що унеможливить вплив людського фактору на здійснення оплати послуг паркування та забезпечить справедливість та невідворотність покарання.

Друге. Запровадження адміністративної відповідальності власника автомобіля у разі, коли водій не надає інспектору свої особі дані або залишає місце вчинення порушення.

Третє. Звільнення власника від відповідальності у разі надання ним інформації про особу водія порушника за відповідними доказами.

Четверте. Органи місцевого самоврядування отримують право повноваження щодо регулювання завантаженості транспортом вулично-дорожньої мережі, а також щодо впровадження комп'ютеризованої системи контролю паркувального простору СКПП, яка поєднає та автоматизує всі процеси паркування в місті.

Цим ми не лише у рази збільшимо надходження коштів до місцевих бюджетів, а і відкриємо шлюзи для залучення інвестицій у розвиток транспортної інфраструктури облаштування паркувальних майданчиків, будівництву перехоплюючих паркінгів.

Окремо хочу заспокоїти водіїв. За проектом уповноважені виконкомом інспектори отримують право блокувати виїзд машини виключно після впровадження у відповідному місці системи СКПП, системи паркувального простору. До відповідного рішення міськради – ніякого блокування. Евакуація буде можлива виключно тільки у випадках, коли авто порушника блокує транспорт, створює затори або унеможливлює проїзд спецтранспорту, трамваїв, тролейбусів, швидких машин.

І останнє. Хоча цього проекту немає у дорожній карті шляху України в Європейський Союз, по суті, він є кроком до побудови європейських правил в Україні. Усі зауваження, в тому числі і науково-експертного управління, ми врахуємо при підготовці проекту до другого читання.

Дякую за слушні застереження Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Кажу під стенограму: ми змінимо формулювання евакуації авто, яка суттєво перешкоджає дорожньому руху на більш чітке…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, 2228 доповів народний депутат. Є пропозиція прийняти його за основу. Значить, колеги, 2228, є пропозиція за основу, але сигнальним голосуванням зараз перевірити чи є голоси. Будь ласка. 2228, народний депутат Фірсов доповів. Є висновок комітету з рекомендацією прийняти його за основу.

Прошу голосувати за основу 2228. За основу. Сигнальне за основу. Сигнальне за основу, колеги, будь ласка. Сигнальне за основу.

 

14:15:11

За-164

Рішення не прийнято, колеги. Дякую.

Закон будемо вважати обговореним, але не прийнятим.

Колеги, ідемо далі. Шановні друзі, у нас є міністр економіки. Проект Закону… А, ми поставимо по пенсіям, те, що сказав Олександр… Олександр… Олександр Третьяков. Регламент? Ідіть, я вам дам Регламент, в мене є ще один, щоб ви почитали.

 

14:15:40

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Мы уже  третий раз не доходим до Закона 2781, где мы освобождаем от налогообложения пенсии семей погибших, инвалидов войны и участников Второй Мировой войны. Я со всем уважением говорю про книгопечатание, про парковки и про все остальное, про наполнение бюджета для военных, но этим людям 90 лет. Давайте все-таки примем этот закон и это будет правильно для закрытия сессии. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Супер. Сесію ми не закриваємо, ми закриваємо пленарне засідання, повністю підтримую Олександра Третьякова і пропоную: 2781 поставити останнім, прошу всіх залишитись, і у нас ще є декілька законів, які важливо прийняти. І також ми повернемося до… 2013, просто     повернемося до  розгляду і направимо його в комітет для підготовки як буде внесена  така пропозиція.

Далі, колеги,  будь ласка, у нас є Закон 2087а. Міністр економіки Абромавічус.  Питання по державним закупівлям.

Є пропозиція розглянути його за скороченою  процедурою. Будь ласка, прошу підтримати цю пропозицію.  Це друге читання?

Вибачте, зупиніть, прошу вибачити зупиніть.

2087а,  будь ласка, Іванчук Андрій Володимирович на трибуну.

 

14:17:25

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати дуже дякую, що дійшли ми до цього важливого закону Це, дійсно, дуже ключова реформа  в Міністерстві економіки, підтримується всіма європейськими інститутами, получився дуже  гарний і збалансований документ. І я  дякую всім депутатам, які долучилися до його доопрацювання, до другого читання.

Пропоную дуже просто, щоб зекономити ваш час, дорогі друзі, проголосувати в другому читанні     та в цілому, в редакції  запропонованій комітетом, ми його прийняли на комітеті, опрацювали, дуже прошу вас підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги,  будь ласка, прошу, сигнальне голосування 2087а в другому читанні і в цілому, важливий закон.  Будь ласка, займіть свої місця!  Давайте  сигнальне голосування 2087а про державні закупівлі, про публічність державних,  за основу в другому читанні і в цілому. Сигнальне зараз, сигнальне голосування. Прошу підтримати.

      

14:18:27

За-189

Давайте, збирайтеся, колеги. У нас ще буде пенсійний закон.

Я пропоную,  колеги, ще раз  сигнальне голосування 2087а про державні закупівлі в другому читанні і в цілому.   Сигнальне, прошу підтримати. Дивіться, як вас закликають, подивіться. Дивіться!

 

14:19:06

За-189

Колеги,  будь ласка, давайте ще раз сигнальне 2087а. Якщо немає голосів, тоді підемо до пенсій, якщо приймемо. І так  підемо до пенсій, і так підемо до пенсій.

Давайте, колеги, сконцентруйтесь, будь ласка. 2087а. Прошу, голосуємо.

 

14:20:08

За-198

Шановні, це було голосування сигнальне.

Колеги,  2781 –  те, що пропонував Олександр Третьяков по пенсіях.

Юрій Луценко.

 

14:20:36

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Вибачте, що я зловживаю сьогодні цим словом, але ще раз звертаюся до  всіх присутніх з усіх фракцій. Цей проект у другому  читанні остаточно врегульовує питання пенсій сім'ям загиблих військовослужбовців. Це наш людський обов'язок проголосувати всім фракціям, всім присутнім у залі, за цей законопроект. Я дуже прошу його  проголосувати в цілому зразу. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон, будь ласка, доповідачу.

 

14:21:15

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, до другого читання законопроекту (реєстраційний  номер 2781) про внесення змін до  статті 164 Податкового кодексу  України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб надійшло  14 поправок,  три з яких враховано, 14 відхилено.  Все, що потрібно було врахувати, щоб не змінювати закон по суті, враховано комітетом.

Отже, прошу доопрацьований закон прийняти в другому читанні та в цілому в редакції комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Прошу депутатів зайти в зал,  хто знаходиться у кулуарах. І зараз ми робимо, товариство, сигнальне голосування за 2781. Прошу взяти участь у сигнальному голосуванні. Голосуємо. Будь ласка.

 

14:22:20

За-224

Потенціал є.

Я дуже прошу запросити депутатів, хто є в кулуарах, хто є поруч, прошу відійти від міністра і зайняти робоче місце для голосування.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб. 2781, у другому читанні і в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати. Голосуємо, будь ласка.

 

14:23:09

За-229

Рішення прийнято. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, стоп-стоп! Всі залишаються на своїх місцях. 2087а, Абромавічус Айварас –державні закупівлі, публічність закупівель. Будь ласка.

Голосуємо?  Давайте, 2087а – сигнальне голосування в другому читанні і в цілому. Сигнальне голосування.

 

14:23:59

За-203

Колеги, є ще два питання, які зараз стоять по порядку денному. Давайте порадимося, вони дуже швидкі. Це питання 2229а  по Одесі, Павло Унугрян, і питання по місту Біляївка – це теж Одеса. От два питання по порядку денному.

Давайте 2229а. Хвилину, Павло Унгурян.

 

14:24:52

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги, дуже простий законопроект. Законом про Держбюджет було передбачено субвенцію для Одеської області щодо продовження будівництва корпусу на лікарню. Коли було призначено нового губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі, ми подивилися всі незавершені об'єкти по Одеській області і разом із донорами визначилися, що лікарню треба добудовувати якомога швидше. Кошторисна вартість лікарні – 300 мільйонів гривень, а виділено було всього 19. Тому з донорами домовлено, що ми добудуємо за рахунок донорських коштів у повному об'ємі дитячу лікарню кошторисною вартістю 300 мільйонів гривень. А ці 19 мільйонів, які були передбачені для Одеської області, не збільшуючи видаткову частину Держбюджету, перенаправити на центр "Дім юстиції", який був відкритий міністром юстиції Петренком Павлом, сьогоднішнім іменинником, а також Президентом України і губернатором Михайлом Саакашвілі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

УНГУРЯН П.Я. Тому є прохання, якщо сигнально є голоси, комітет підтримав і за основу, і в цілому, щоб ми могли це питання вирішити. Отже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте от сигнальне спробуємо. Якщо є голоси, будемо обговорювати. Якщо немає, не будемо. Тільки сигнальне робимо і все, сигнальне. Зробимо сигнальне голосування, будь ласка.  2229.  Якщо не буде голосів, немає що обговорювати. Колеги, будуть голоси, я дам слово.

2229а, сигнальне.

 

14:26:41

За-179

Немає голосів.

Тоді хоть щось ми маємо зробити сьогодні для Одеси, це точно.

Проект Постанови про віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення. Немає тут заперечень в цьому? Всі "за", це об'єднуюче питання. Об'єднуюче? Давайте, займіть свої місця.

Проект Постанови про віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення. Будь ласка, є подання відповідного комітету. Займіть свої місця, і давайте проголосимо зараз своїм рішенням Білаївку містом обласного значення.

Зайняли свої місця?

Давайте сигнальне, 2278. Підтримаємо давайте Біляївку, Одеська область, давайте. Це третє питання стосувалося Одеської області. Хоч в цьому підтримаємо.

Прошу, колеги, це сигнальне.

 

14:27:42

За-193

Давайте ще раз.

Займіть місця. Все, немає, да? Добре, шановні колеги.

Оголошення, будь ласка, Андрій Володимирович Парубій.

 

14:28:03

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні колеги, я хочу зробити кілька оголошень, які надійшли в президію.

Перше. Згідно з поданою зайвою та відповідно до частини три статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Добродомова Дмитра Євгеновича зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка".

Наступне. Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Контрабанда – стоп". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "Контрабанда –  стоп" обрано народного депутата України Гузя Ігоря Володимировича. Привітаємо, привітаємо Ігоря Володимировича.  

І останнє повідомлення. Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Південь України". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "Південь України" обрано народних депутатів України Унгуряна Павла Якимовича, Гордєєва Андрія Анатолійовича, Кременя Тараса Дмитровича. Вітаємо співголів депутатського об'єднання.

Це всі повідомлення, які були в президії.

 

14:29:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, є пропозиція наступна. Ми попрацювали сьогодні складно, дуже важко, але є певні результати. І це добре. І тому я думаю, що на цьому ми можемо завершити нашу роботу, шановні колеги. Враховуючи те, що 14 година 30 хвилин, потрібно оголосити засідання Верховної Ради закритим.

Ми в "Різному" з вами приймали дуже багато питань. Дякую вам за роботу.

Оголошую засідання Верховної Ради закритим. Дякую.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку