ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

15 липня 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:02:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати! Розпочинаємо наше ранкове засідання. Прошу шановних народних депутатів займати місця у залі, підготуватись до реєстрації і розпочати ранкове засідання Верховної Ради України.

Будь ласка, шановні колеги народні депутати, займайте свої місця, розпочинаємо нашу роботу. Прошу увімкнути систему "Рада" для реєстрації народних депутатів.

10:04:13

259 народних депутатів. Оголошую ранкове пленарне засідання Верховної Ради відкритим.

Хочу вас проінформувати, шановні колеги. Ну, по-перше, хочу подякувати всім за вчорашній день, який ми достатньо плідно працювали і прийняли достатньо важливі рішення. Я думаю, що якби ми так працювали кожного дня пленарного, у нас були би зовсім інші результати нашої діяльності. Хоча хочу підкреслити, що насправді вчора ми приймали важливі рішення. І це означає, що ми можемо консолідуватись для того, щоб максимально продуктивно працювати.

Але хочу вас проінформувати, шановні колеги, про те, що вчора під час розгляду питання  Закону про місцеві вибори в мене відбулась тристороння міжнародна розмова високого рівня з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і Президентом Франції паном Олландом, де ми обговорили стан справ щодо проведення реформ, зокрема акценти були на питаннях, пов'язаних з конституційною реформою, питання, пов'язані з децентралізацією влади, виконання Мінських угод в рамках конституційної реформи. І хочу підкреслити, що вчора лідерами двох країн була дана висока оцінка роботі Верховної Ради України, результатам нашої спільної роботи. І також закцентовано увагу на важливості децентралізації влади в Україні, а також виконання Мінських угод. Я подякував від імені парламенту, від себе особисто за всебічну підтримку України і на шляху реформ, і в такий надзвичайно складний час.

Шановні колеги, сьогодні день народження відзначають наші колеги. Давайте підготуємося і привітаємо. Артура Леонідовича Палатного з днем народження. Артур Леонідович, вітаємо. (Оплески) А також Віталія Івановича Гудзенка. Вітаємо, шановний колего. Вітаємо, Віталій. (Оплески) Добра, здоров'я, успіхів і благополуччя.

Шановні колеги, як завжди, в середу ми маємо виступи народних депутатів. Тому я прошу всіх підготуватись до реєстрації на виступи, шановні народні депутати, бо регламентом відведено 30 хвилин. Прошу всіх підготуватись до реєстрації. Реєструємося, будь ласка, на записи народних депутатів. У нас відведено, точніше, записуємося на виступи, у нас відведено 30 хвилин на виступи народних депутатів і далі працюємо відповідно до порядку денного, шановні колеги.

Дякую, здійснено запис.

Будь ласка, "Народний фронт", Світлана Михайлівна Войцеховська. Остап Михайлович Семерак, "Народний фронт".

Будь ласка, Остап Михайлович, виступайте.

 

10:08:06

СЕМЕРАК О.М.

Доброго ранку, шановні колеги! Всі ми знаємо, що Україна перебуває в складних умовах, і анексія Криму, військові дії російсько підтриманих терористів на сході України утруднюють розвиток України, утруднюють розвиток української економіки. Внаслідок дії таких військових і терористичних атак на Україну українська економіка втратила понад 20 відсотків ВВП. Ми як український парламент та уряд України робимо все можливе для того, щоби перемогти. Щоби перемогти у цій війні проти українського народу, проти української свободи. Але ми всі прекрасно розуміємо, що крім військових перемог нам потрібно перемагати в розбудові економіки, в розбудові нашого суспільства, в побудові вільних ринкових відносин в Україні і у відносинах українського бізнесу і українського уряду. Саме над цією проблемо сьогодні працює і коаліція і уряд.

Сьогоднішній візит українського уряду до Сполучених Штатів Америки, до Канади, а пізніше і до Великої Британії скеровано якраз на вирішення цих проблем. Хотів би проінформувати українське суспільство та український парламент про успішній перебіг візиту української урядової делегації до Сполучених Штатів, до Канади. Ви знаєте, що відбувся і відбувається перший українсько-американський  бізнес-форум,  на якому українському уряду вдалося досягти серйозного  розуміння, і підтримки з боку інвесторів української економіки.  Так, це тільки перший крок, але це є надзвичайно важливий крок. 

В результаті цього візиту Україна отримала позитивну підтримку  розвитку економіки. Сполучені Штати оцінили дуже високо реформи,  які проведені в енергетичній  сфері і висловили підтримку діям уряду, скерованим на  розвиток і диверсифікацію енергоджерел. Також  Україна підписала зону вільної торгівлі з Канадою, що  дасть можливість розвинути наші торгові стосунки, і Канада відкрила для України понад 90 відсотків свого  ринку.

Також  Україна  вчора підписала чи завершила підписання Угоди про спільне використання повітряного простору зі Сполученими Штатами Америки, що суттєво вплине на розвиток цивільної авіації і здешевить  цей ринок в  Україні, що буде мати…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

10:11:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

СЕМЕРАК О.М. Хотів би, завершуючи сказати, що уряд України робить свою роботу, робить її успішно. Але я хотів би наголосити, що ми як члени  парламенту спершу мали б…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще  10 секунд.

 

СЕМЕРАК О.М. Подякувати нашим партнерам, які підтримують  Україну, та цього тижня зробити також свою роботу: підтримати закони, які потрібні для реформування економіки України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Гальченко Андрій  Володимирович передає слово Дунаєву. Будь ласка.

 

10:12:01

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемый президиум, уважаемые народные депутаты! Я хотел бы  задать вам вопрос: что вы сделали для  людей за 500 дней у власти?

В течение этих  дней  власть без конца  обещала мир, выход из кризиса, борьбу с коррупцией и благоприятный инвестиционный климат, децентрализацию, европейское будущее. В реальности, 500 дней новой власти принесли затяжной военный конфликт и нерешенные проблемы людей. Экономический кризис продолжает усиливаться, реформы не проводятся, отсутствуют результаты в борьбе с коррупцией. Успехи в децентрализации видны только в правительственных кабинетах. За эти 500 дней население стало в разы беднее. Сначала  вы принимаете законы, которые ухудшают благосостояние людей, а потом пытаетесь  преодолеть создание вами созданные же трудности, и вы даете потом решение их за величайшее достижение.

Всего за полтора года  работы правительства и  коалиции по всем параметрам  Украина достигла преддефолтного состояния в экономике. В очередной раз Минфин стоит с протянутой рукой перед Международным валютным фондом, а правительство и коалиция не делает ничего для возрождения промышленности.

Ситуация на Донбассе не меняется. Восстановлением системно не занимаются, обещанных властью 300 миллионов гривен как не было, так и нет. Постоянно озвучивается информация о выделении  десятками стран огромных средств на  восстановление инфраструктуры и промышленности разрушенного Донбасса. К сожалению, люди сами думают, как им выбраться из этой ситуации.

На прошлой неделе в зоне АТО открылось новое производство энергосберегающих технологий на Лисичанском стеклозаводе   "Пролетарий". Трудовой коллектив своими силами  поднимает и модернизирует  производство, которое пострадало  после боевых действий, создает рабочие места в такое  сложное время. Причем власть не выделила на поддержку данной инициативы ни копейки. 

В продукции данного предприятия нуждаются все объекты социальной инфраструктуры нашей страны. Реализация программы энергосбережения поможет сохранить нашей экономике огромные средства, которые можно будет  направить на  развитие страны.

Многие предприятия Луганской области  простаивают из-за энергетической блокады. Не хватает мощностей для возобновления производства. Нет поддержки со стороны правительства. Отсутствует борьба  с коррупцией. Контрабанда уничтожает отечественного производителя. Происходит огромнейший по своим масштабам отток научного потенциала и квалифицированных рабочих кадров в другие страны. Людям необходимо дать работу и чувствовать защиту отечественного производителя как  приоритет  национальных интересов. Люди должны ощущать себя гражданами Украины, а не быть забытыми и вычеркнутыми из списков.

Вчерашнее голосование за Закон о выборах показало, что 1 миллион 382 тысячи временных переселенцев не смогут принять участие в местных выборах и дать свою оценку всем политически  силам. Коалиция продолжает игнорировать Минские соглашения, на выполнении которых настаивает мировая общественность. Действующей власти необходимо научиться соблюдать Конституцию Украины, а не переписывать ее под себя.

"Оппозиционный блок" требует от Президента и парламента рассмотреть вопрос о политической ответственности Кабинета Министров Украины…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

ДУНАЄВ С.В. …рассмотреть законопроекты по восстановлению экономики страны, чтобы дать людям рабочие места. Мы намерены и дальше бороться за мир и благополучие в Украине. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рибак Іван Петрович, "Блок Петра Порошенка". Передає слово Миколі Томенкові. Будь ласка.

 

10:15:36

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, почну кілька слів з сумної мукачівської історії. Ви знаєте, що планується поїздка сьогодні Президента. І я з подивом почув, що там виявилося, що, можливо, одного начальника міліції треба зняти і, можливо, одного голову обласної адміністрації – і все піде на лад. Я вас хочу поінформувати, що Закарпаття, не тільки Закарпаття, унікальний регіон: там вся влада (податкова, митниця, СБУ, прокуратура) спільно і в долі в темі відпрацювала систему подвійного контрабасу. Там не лише ліс незаконно вивозять, а ліс використовують як засіб для контрабанди інших речей. Цигарок, наприклад, і інших. Щоправда мої колеги говорять, що такі розумники є і в Чернівецькій області, і в інших областях.

Тому я думаю, що якщо ми говоримо про наведення порядку, то це означає, що з посад повинні піти не лише голова обласної адміністрації, начальник міліції, а і голова служби безпеки, який, кажуть, сват одного нашого народного депутата, а й прокурор, і інші посадові особи, які спричинили цю ситуацію.

Тепер кілька слів про вчорашні наші американські справи. Я теж разом з усіма притішився, що віце-президент США похвалив наших кількох міністрів, що вони правильно працюють, ну, я так розумію, з точки зору американських інтересів. І я теж тішуся за нашого міністра економіки і міністра фінансів, як вони допомагають американській економіці. Я би хотів, щоб вони українській економіці допомагали. Я щойно з віце-прем'єром Вощевським переконував ЄБРР, що ініціатива Мінекономіки корпоратизувати і ледь не приватизувати Чорнобильську атомну – це глухість і дурість, що це якийсь неадекват з Мінекономіки написав.

Вчора переконував ректорів, що не Міністерство освіти винне, а Мінфін і Мінекономіки в нас визначає державні замовлення. В нас президент і уряд каже, що треба вивчати іноземні мови, в нас Мінекономіки, Мінфін зробив державне замовлення для лінгвістичного університету –  23 магістри з іноземних мов. У нас практично зупинили державне замовлення по рибній галузі, по лісовій галузі, яку ми реформуємо тут, у Верховній Раді України. В мене питання: так вони на американську економіку чи на українську економіку працюють?

Тому я сподіваюся, що наших міністрів треба тестувати тим, що вони роблять для України. І сподіваюся нарешті, що міністри почнуть зустрічатися не з американським урядом, а з українським народом, почують, що український народ про них думає, і почнуть працювати для України. Якщо так не виходить, то очевидно треба змінювати такий уряд, і не їздити на поклон в Америку, як інша політична партія їздила в Росію. Нічого ж не змінилося. Бо вчив нас Василь Симоненко, хочу ще раз нагадати: "Хай мовчать америки і росії, коли я з тобою говорю." За Україну!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Соболєв Єгор, фракція "Самопоміч".

 

10:18:59

СОБОЛЄВ Є.В.

Я думаю, дуже правильно висловити подяку всім парламентарям, які вчора проголосували за важливі антикорупційні закони – від Закону про відкриття всієї власності, до Закону про фотофіксацію порушень на дорогах. Тепер головне, щоб ми змусили ці закони діяти.

Перше. Фракція "Самопоміч" звертається до керівництва парламенту з вимогою розслідувати, в якій спосіб, після ухвалення Закону про місцеві вибори замість зменшення депутатів місцевих рад, за що ми вчора проголосували, на сайті Верховної Ради виставлена інформація про збільшення депутатів місцевих рад навіть порівняно з тими роздутими місцевими радами, які є зараз. Це негайно треба розслідувати, не доводячи до гріха, покарати відповідальних і виправити.

Друге і головне. Колеги, ми не маємо права завершувати роботу, поки ми як парламент не виправимо страшну біду в Генеральній прокуратурі. Вчора журналіст Дмитро Гнап пояснив всій країні, чому Володимир Гузир дахував схему з "БРСМ". Я нагадаю, ця схема створена міністром Януковича Ставицьким, який втік разом з Януковичем, але схема продовжується. І ми тепер несемо відповідальність за це. Пан Гузир має спільний будинок, по суті, спільний бізнес з тими людьми, які бодяжать це паливо, бодяжили і бодяжать.

Я звертаюся до всіх парламентарів, які не підійшли до Андрія Лозового і до Олега Ляшка і не підписали постанову про висловлення недовіри Генеральному прокурору. Ми не маємо права ухилятися відповідальності, ви не маєте права прикривати корупцію, яка очевидна всій країні. Ми звертаємося до Президента України: давайте припинимо гратися в гру про примирення. Не можна примиряти в Генеральній прокуратурі хабарників і тих, хто їх викрив, тих, хто розслідує їхні злочини. Давайте припинимо гратися в гру, коли ви призначаєте Генеральних прокурорів, які "дахують" корупцію, а ми потім з труднощами їх тут виганяємо.

Пане Президенте, візьміть відповідальність на себе як Президент України і призначте Генерального прокурора, яким ми всі будемо пишатися, якій всій країні покаже, що означає виконання законів! Давайте зробимо це разом: парламент – свою частину роботи, Президент – свою частину роботи. Тоді ми будемо відповідальною владою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Матвієнков передає слово Долженкову, будь ласка.

 

10:22:07

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Здравствуйте, уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины! Сегодня 15 июля, и вот уже как две недели на шее украинского бизнеса действующим правительством, действующей коалицией была накинута так называемая НДС-удавка. Это система электронного администрирования, которая фактически обескровливает нашу национальную экономику. Эта система построена на принципе предоплаты НДС. У вас нет денег, вы соответственно не можете зарегистрировать налоговую накладную и как продавец не можете дать ее поставщикам.

Сейчас фактически налогоплательщик пребывает в наиболее худшем положении, в системе авансовых взносов по налогу на прибыль он вынужден наперед платить налог на прибыль. При введении системы электронного администрирования он фактически вынужден финансировать государство. Почему? Потому что спецсчета системы электронного администрирования была введена в наиболее из худших форм, которые можно было себе представить. Эта система электронного администрирования не имеет аналогов в мире. Более того, в тех странах, где она была введена, она фактически была упразднена. Мы находимся в состоянии тотального падения экономического производства. Уровень инфляции составляет 128 процентов. В этом году Министерство финансов прогнозирует, что уровень инфляции будет составлять 140 процентов. Уважаемые коллеги, это наиболее высокий показатель с 96-го года, с тех сложных 90-х годов, в которых пребывало экономическое состояние страны, оставляло желать лучшего.

Хочу сказать, что очень много методологических недочетов и неточностей в системе, в формуле, которая определяет и на основании которой выписывается налоговые накладные. Мы настаиваем на том, предприятия фактически за этой системой электронного администрирования многие стали, потому что у них нет оборотных средств из-за того, что по поставкам, присутствуют рассрочки платежей по поставкам. Им неоткуда брать эти деньги, они фактически стали. Ко мне очень много было направлено обращений налогоплательщиков мелких, средних, крупных предприятий с требованием либо продлить систему штатного режима, либо фактически отменить эту систему электронного администрирования НДС.

Фракция "Оппозиционный блок" настаивает на том, что если у нас нет и не хватает у вас политической силы, мудрости признать несостоятельность этой системы, хотя бы продлить этот тестовый режим системы электронного администрирования, поскольку у налогоплательщиков возникает во многих случаях. Они попадают в ловушку из-за того, что многие положения прописаны некорректно, а ………… формула является несовершенной. При этом, вводя систему электронного администрирования НДС, мы отказываемся от автоматической системы возмещения НДС.

Фактически налогоплательщики должны по старым схемам путем выплаты соответствующих откатов получать свой законный НДС.

Недавно правительство зарегистрировало законопроект  2175, по которому они находят дополнительный ресурс для возмещения НДС в размере 12 миллиардов гривен. А не нужно ли направить эти деньги на индексацию пенсий? Мы все кричим о том, что денег нет, ситуация плохая. Но для некоторых…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Но для некоторых направлений мы находим этот ресурс. Фракция "Оппозиционный блок" зарегистрировала законопроекты 2175-1 и 2323а, на основании которых мы предлагаем эти ресурсы направить в Пенсионный фонд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Корчик Віталій Андрійович передає слово народному депутату Ігорю Гузю. Будь ласка, "Народний фронт".

 

10:25:42

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Шановні друзі! Я від імені фракції хочу наголосити на питаннях контрабанди. Ми вчора подали і запрошую приєднатися колег, які готові боротися з цією пухлиною! Ми зареєстрували міжфракційне об'єднання "Контрабанда – СТОП". Зі всіх фракцій увійшли люди. Нам потрібно об'єднатися.

 Дехто сміється в цьому залі. Але в Мукачевому, жителям Мукачевого і Закарпаття не смішно! Тому що ті події, які відбулися в Мукачевому, їхня природа лежить в контрабанді. В цьому залі запитайте всіх представників фракцій, що, є секрет, що у нас кожна митниця корумпована настільки, що можна показати, скільки, якими мішками возять гроші! І контрабандисти, і ті, що там працюють.

На превеликий жаль, за півтора року нам разом тут не вдалося переламати цю ситуацію! Не вдалося! І на превеликий жаль, пан Насіров не ламає цю ситуацію, пан Насіров, і це сигнали ідуть з багатьох митниць, продовжує ставити людей Калетніка! Не здає мандат депутата і за неофіційною інформацією, він хоче до вересня розставити людей по митницях і повернутися на своє депутатське місце.

Це ганьба! Ми не повинні цього допустити.

Друге. Припинити контрабанду можна декількома шляхами. Депутати з "Народного фронту", група "Самооборона Майдану" подали пропозицію криміналізувати 201 статтю, аби за контрабанду був кримінал. Якщо ми цього не зробимо, ми не викорчуємо контрабанду. Це перше.

Друге. Те, що Арсеній Петрович дав посил звільнити керівництво митниці в Закарпатті, це добре. Але це мало. Якщо ми не звільнимо стовідсотково, так як оце зараз з Патрульною службою, всіх працівників митниці, порядку ніколи не буде. Стовідсотково звільнити. Набрати нових людей по конкурсу, від найменшого до найбільшого.

І ще раз. Якщо ми, народні депутати, не підключимося до вирішення цих проблем, не будемо допомагати корчувати цю контрабанду, повірте, ситуація з Мукачевим буде повторюватись. Я представляю округ, на якому є два митних поста "Ягодин" і "Устилуг",  це волинська митниця.  Я вам скажу, настрої в людей –  і тому що бардак на митниці, і тому що порядку немає, люди готові до багатьох моментів. А у зв'язку з тим, що економічна ситуація погіршується, та пачка сигарок для когось є виживанням, і люди дивляться як йдуть ешелони, і бачать, що нічого не робиться, а за ту пачку цигарок їх тягають. Тому, колеги, я закликаю всіх нас об'єднатися і дати бій контрабанді, бо Мукачеве буде продовжуватись. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фірсов, "Блок Петра Порошенка", передає слово Герасимову. Будь ласка.

 

10:29:05

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, дозвольте вас поінформувати, що з 5 по 9 липня у місті Хельсинки відбулася щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. Вона була дуже важливою. Чому? Тому що саме під час цієї сесії приймалися документи, які на наступні 12 місяців будуть дороговказом для парламентарів дуже багатьох країн. І, що дуже важливо для України, що під час сесії більшістю голосів було підтримано дві резолюції, які напряму стосуються саме подій у нашій державі.

Перша. 96 голосами "за", тільки  7  "проти", була прийнята резолюція, які чітко засуджує російську агресію в Україні. Також була прийнята резолюція, яка закликає до звільнення Надії Савченко, Олега Сенцова і інших громадян України, які незаконно утримуються сьогодні в Російській Федерації. Що стосується резолюції, яку разом з канадською делегацією створили українці, то крім того, що там дуже чітко знову прописано, що дії Російської Федерації в Україні є актом військової агресії, також Парламентська асамблея вимагає від Росії припинити дестабілізацію в Україні, припинити постачати терористам боєприпаси та зброю і припинити надсилати своїх військових до України, і це дуже важливо.

Крім цього, я хочу сказати, що також, і це дуже важливо, не забутий Крим. І дуже чітко у цій резолюції ми вказали, що референдум, проведений 16 березня 2014 року в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі не має юридичної сили. Звернули увагу парламентарів на нарощування порушення прав громадян у Автономній Республіці Крим і місті Севастополі. А також звернули особливу увагу парламентарів на те, що вже пішли офіційні заяви офіційних осіб Російської Федерації про можливість розміщення в Криму ядерної зброї.

Крім цього, я хотів би висловити велику подяку всій нашій делегації, особливо Ганні Гопко, Ігорю Попову, Сергію Висоцькому, Остапу Семераку, Мустафі Найєму, Наталії Агафоновій. Також хочу висловити велику подяку Посольству України у Фінляндії і пану послу Андрію Олефірову. Особливу подяку хочу висловити нашому послу до ОБСЄ Ігорю Прокопчуку, а також представнику Кабінету Міністрів  у Верховній Раді Сергію Шевчуку, які дуже сильно допомагали для того, щоб ми це зробили.

І крім цього, ще одна дуже важлива інформація. Сьогодні в Україні           перебуває з візитом представник ОБСЄ з гендерних питань Мелані Вервір. І я хочу вам одразу довести, що дуже серйозно, і дуже позитивно оцінено те, що вчора було прийнято…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка. 10 секунд, завершуйте.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Про жінок у радах, я маю на увазі квота на 30 відсотків жінок у радах. І одразу можу сказати, що під час дуже багатьох  зустрічей у…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще 10 секунд, але прошу, вже більше  не переходити  регламент.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Під час дуже багатьох зустрічей у Хельсинки нас  питали: а як жінкам, як гендерне питання? Сьогодні у нас дуже чітка відповідь: ми це вирішили, і ми на дуже правильному шляху. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Барвіненко передає слово  депутату Шипку. Будь ласка.

 

10:32:55

ШИПКО А.Ф.

Андрій Шипко, Дніпропетровщина, місто Нікополь, Орджонікідзе, Нікопольський  район, "Партія "Відродження".

Шановні народні депутати,  ви всі отри мали таке звернення, які люди стоять перед Верховною Радою і  хочуть захистити найголовніше, що в них є – свою родину, свою сім'ю.  Ми, міжфракційне об'єднання "За культурність, духовність, мораль та здоров'я", яке  включає різних  депутатів з різних фракцій, кажемо, що ми не дамо порушити нашу традиційну українську  сім'ю, в якій панує лад, мир,  віра, культура нашого народу та віра  в Бога. Ми вас підтримуємо, шановні  люди!

 І зараз повернемося  трошки до здоров'я. Нарешті,  за 7 місяців роботи  Міністерства охорони здоров'я в парламенті з'явилися три законопроекти. Це після постанови про звільнення міністра, після того, як ми вимагали показати свою роботу. Що  це за законопроекти, що вони дають людям? Це питання, яке я хочу задати. Але я вчора ввечері пішов до найближчої аптеки і подивився, як же влада дбає про людей. І там видно, що можуть пенсіонери купити за свої не проіндексовані пенсії, там видно, як хворі вибирають ліки тільки на ті кошти, які вони мають.

Шановні колеги, приведу декілька цифр. З 2012 року самий розповсюджений препарат для лікування гіпертонії коштував  3,5 долари, а сьогодні  його відпускна ціна – 5,5 доларів, у гривні – це стрибок з 30 до 150 гривень. Звертаю увагу, що ціна зросла  не тільки у гривнях, а й у доларах. Таких прикладів тисячі.

Ціни на ліки зросли, їх ніхто не контролює, не тільки ціну, а і якість. З 2012 року працював проект про відшкодування вартості ліків для гіпертоніків. Більше 3 мільйонів людей отримало постійне лікування, і кількість інсультів в Україні суттєво зменшувалась. Виробники ліків знижували ціни, аби потрапити до державних програм, Це ж гарантовані продажі! А міністерство в один день взяло і не продовжило проект по гіпертонії, хоча це були перші кроки до зниження цін, до створення реальної конкуренції на ринку ліків, це були перші кроки на шляху до страхової медицини.

Якщо міністерство не знає, як знизити ціни на ліки, як створити прозорі правила на фармацевтичному ринку, та хай хоч спитає у тих, хто знає. А що треба зробити? Перше: негайно ввести в Україні програми по компенсації вартості для населення по основних групах захворювань. По-друге, мають бути референтні, порівняні ціни на ліки. Ціна на препарат в Україні не може бути більша, ніж в Європі. Третє: необхідна законодавча база. І проект нової редакції Закону України про лікарські засоби уже є в парламенті.

Я вимагаю, на сьогоднішній день є проект Постанови про звільнення міністра Квіташвілі, який зареєстрований, я вимагаю від Володимира Борисовича, від вас, Андрій Володимирович, внести цей проект, розглянути його сьогодні негайно в парламенті і дати оцінку роботі системи охорони здоров'я в нашій державі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Михайло Бондар, "Народний фронт", передає слово Унгуряну. Будь ласка, від трибуни.  

 

 

10:36:20

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги, хочу привітати всіх старовинним українським вітанням: "Слава Ісусу Христу! Навіки слава!"

Я хотів би продовжити ту тему, яка зараз лунала із трибуни. Дійсно, зараз на вулиці, на площі Конституції біля Верховної Ради - до речі, наша площа перед парламентом називається "площа Конституції", - зібралися люди, які, власне, занепокоєні тими ініціативами, які йдуть до змін до Конституції. На превеликий жаль, поруч із гарними, дуже корисними ініціативами стосовно децентралізації, стосовно збільшення ролі місцевих громад, стосовно зміни і покращення функціонування нашого всього великого державного апарату, є і намагання зробити зле для України. Мова іде про те, що деякі лобістські групи хочуть прибрати із Конституції України статтю 51, в якій чітко сказано, що сім'я, шлюб це є союзом чоловіка та жінки, і це для нас, українців, є дуже і дуже важливо. Замість цього є намагання вставити таку собі статтю ні про що, що право на подружжя мають різні люди, що кожен з подружжя має рівні права та обов'язки, фактично вимити із Конституції наше важливе духовне християнське положення, що це є шлюб, союз між чоловіком та дружиною.

Багато країн, на жаль, і в Латинській Америці, і в Європі пройшли шлях легалізації одностатевих відносин саме через це – через вимивання наголошеного факту про те, що сім'я є союзом чоловіка та жінки. Так записано в Слові Божому, так говорить сама природа, саме єство.

Тому ми просимо і закликаємо всіх членів Конституційної комісії, які працюють і серед народних депутатів,  і інші шановні члени Конституційної комісії, не допустити цих змін. Ми просимо не вводити в Конституцію України норму про будь-яку сексуальну орієнтацію чи щось інше, в нас таких дефініцій навіть немає в нашому законодавстві, щоб цим ми не відкрили ворота, відкриті ворота для легалізації цих страшних гріхів. І я думаю, що разом ми зможемо зробити нашу Конституцію набагато кращою, якщо ми збережемо наші духовні християнські основи України. Дякую за увагу і за розуміння.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

І останній завершальний виступ, Галасюк Віктор Валерійович. Прошу на трибуну.

 

10:39:24

ГАЛАСЮК В.В.

Віктор Галасюк, фракція Радикальної партії. Шановний народе України, шановні колеги народні депутати! Індексація заробітних плат, пенсій, стипендій не взимку, а вже зараз, вже сьогодні – це не вибаганка Радикальної партії, це нагальна життєва необхідність. Я поясню вам зараз, чому.

По-перше, тому що споживчий попит домогосподарств, те, що люди купують в магазинах, становить 70 відсотків економіки України. Тому на сьогоднішній день це є реальний крок, який дозволить нам перейти від економічного занепаду, від падіння економіки, від падіння… від бідності громадян до відбудови економіки України. Без індексації заробітних плат, субсидій та пенсій вже сьогодні відновлення економічного зростання, воно є просто неможливим.

Це хоча б мінімальна соціальна справедливість. Бо подивіться, коли ціни зросли в середньому на 60 відсотків, це і товари харчування, це і ліки, це і одяг; коли тарифи зросли в 2,5, в 3 рази, – чи маємо ми право сьогодні не провести хоча б часткову індексацію підвищення заробітних плат і пенсій? Не маємо ми такого права. Ми просто зобов'язані це зробити.

Шановні колеги, коли мені кажуть, що немає джерел для такої індексації, це є абсолютна брехня. Збиралася Рада коаліції декілька тижнів тому. І було поставлене абсолютно чітке завдання уряду: через той профіцит державного бюджету, через перевищення доходів над видатками державного бюджету дати помісячну розкладку щодо тих сум, які мають бути спрямовані на індексацію заробітних плат і пенсій.

Тому ми вимагаємо цього тижня після повернення нашого уряду з Вашингтона звітувати по цьому питанню. Ми маємо поставити в цьому питанні крапку вже влітку. Немає куди це відкладати.

Друге дуже важливе джерело, за рахунок якого можна це зробити, – це реструктуризація державного боргу, яку Радикальна партія ініціювала понад півроку тому. І сьогодні ви знаєте, що міністр фінансів Яресько веде дуже жорсткі фахові перемовини. Ці кошти мають бути спрямовані на підвищення соціального добробуту громадян і також на розвиток українського виробництва і промисловості. Ті, хто кажуть, що такі кошти від індексації осядуть десь в Іспанії, люди поїдуть на відпочинок чи куплять автівки, це абсолютно дурня. При заробітній платні в країні в європейській менше 180 доларів на місяць люди просто собі зможуть елементарно дозволити нормально харчуватися, купувати собі ліки, купувати собі одяг, навчати своїх дітей. Тому це той крок, який ми маємо зробити вже зараз –  провести індексацію заробітних плат і пенсій, як перший крок, який дасть початковий імпульс відновленню зростання української економіки.  А наступні кроки – це створення паралельного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Десять секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. …для малого і середнього бізнесу.

Сьогодні ми наполягаємо, щоб на податковому комітеті був погоджений Закон про відміну електронного ведення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги, час виступів від депутатів вичерпаний. Але до президії надійшло звернення від двох депутатських фракцій: "Самопоміч" і "Батьківщина" – з вимогою перерви, але вони  готові  замінити  перерву   на 3-хвилинний виступ від трибуни згідно Регламенту. І я надаю слово Андрію Кожем'якіну. Будь ласка три хвилини.

 

10:43:13

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую. Доброго дня. Андрій Кожем'якін, фракція "Батьківщина".

Шановний Голово, колеги  та весь український народе! Сьогодні без перебільшення важливий день для України. Сьогодні набирає чинності новий Закон України "Про прокуратуру", який був прийнятий Верховною Радою України 14 жовтня 14-го року, з чим вас і вітаю.

Україна йшла до нього з 95-го року. З того моменту, коли взяла на себе зобов'язання перед Радою Європи, що українська прокуратура відповідатиме європейським стандартам. І ось цей день настав, і я всіх вас хочу ще раз привітати.

Прокуратура сьогодні буде діяти виключно у сфері кримінальної юстиції і буде позбавлена повноважень займатись цивільними, господарськими, адміністративними та іншими справами. Сьогодні втрачає чинність старий Закон про прокуратуру, радянський закон, який був прийнятий ще у 91-му році. І з ним, нарешті, іде в минуле закрита система функціонування прокуратури старого радянського типу, надзвичайно централізованого з явно вираженою каральною функцією. Прокуратура, яка віддзеркалює недемократичне минуле і  не є сумісною з європейськими стандартами. З  сьогоднішнього дня, шановні народні депутати, прокуратура повністю втрачає так звану функцію загального нагляду. Запроваджується прозорий та конкурсний порядок прийняття на роботу прокурорів. Прокурорам надаються нові гарантії незалежності, запроваджуються  незалежні від керівництва прокуратури органи прокурорського самоврядування.

Ви знаєте, перед Комітетом з питань законодавчого забезпечення  був вибір: або знову піти по шляху, який нам постійно тут казали, навіть уже після Майдану, навіть уже при владі нашій про те, що треба призупинити, треба трошки відтермінувати, треба дати можливість ще до 2017 року побути загальному нагляду, трошки покрасти і покришувати, ми не пішли на це. Ми запустили цей законопроект в тому вигляді, в якому він є. Так, критики будуть казати: він не досконалий, але є можливість його виправляти. І, будь  ласка,  народні депутати, я вас запрошую до  цієї роботи.

Незважаючи на всі перешкоди щодо прийняття цього закону з боку, в першу чергу, на жаль, і Генеральної прокуратури, реформаторів колишньої Адміністрації Президента Януковича, комітету все ж таки вдалося  підготувати  по-справжньому європейський  Закон про прокуратуру, який сьогодні набрав чинності.

Наступний крок. Позбавити прокуратуру досудового слідства, створити  Державне бюро розслідування, яке сьогодні стоїть у порядку денному.

І на останнє, колеги. Я вірю в те, що  нові прокурори, незаангажовані молоді люди прийдуть у прокуратуру і створять, перетворять цей  орган на справжній правоохоронний орган, який  вже нам за нього не буде соромно. Це перше.

І друге. Замість того, щоб ходити по залу  і збирати підписи, я вважаю, кожний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Кожний порядний громадян і керівник правоохоронного органу повинен сказати: "Реформа почалася. Честь имею. Я складаю обов'язки керівника цієї структури  і йду…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 10 секунд.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. …збирати тут підписи. Тому я всіх ще раз вітаю з вступом в дію Закону про  прокуратуру і сподіваюсь, що сьогодні вона запрацює по-новому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

А в цей час в президію прийшла вимога ще від двох фракцій на оголошення перерви. І вони теж готові замінити цю перерву на виступ. Заява від двох фракцій – це є Радикальна партія і "Народний фронт". І вони передають повноваження виступити від двох фракцій лідеру Радикальної партії Олега Ляшка - Олегу Ляшку. Будь ласка.

 

10:47:17

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Так, шановні колеги, сьогодні справді історичний день, як казав мій колега Андрій Кожем'якін: набув чинності новий Закон "Про прокуратуру". Закон, який дає можливості створити в Україні європейську, сучасну, некорумповану прокуратуру. Але продовжує очолювати цю прокуратуру Генеральний прокурор Шокін, який є взірцем корупції у нашій країні. І саме тому сьогодні символічно, 15 липня, коли набув чинності новий Закон "Про прокуратуру", я звертаюся до колег-депутатів, тих, хто ще не підписав проект Постанови про звільнення з посади Генерального прокурора Шокіна, будь ласка, підпишіться під проектом постанови. Я звертаюся до шанованих колег з фракції "Блоку Петра Порошенка", до шанований колег з "Народного фронту", до шанованих колег з фракції "Батьківщина": підпишіться під проектом, дайте можливість оновити Генеральну прокуратуру, дайте можливість, щоб Генеральну прокуратуру очолила нова людина, яка не пов'язана корупційними зв'язками, яка не покриває своїх заступників чи призначенців, які були затримані на хабарах, які були затримані за корупцію.

Тому ми вимагаємо негайної відставки Генерального прокурора Шокіна. Я звертаюся до депутатів підписатися під проектом постанови. Зібрано станом на цю хвилину 99 підписів. Я сподіваюся, що ми так само успішно за сьогодні-завтра зберемо 150 підписів. Ми наполягаємо на тому, щоб парламент невідкладно розглянув проект Постанови про звільнення Шокіна з посади Генерального прокурора. Ми, "Самопоміч" учора зверталась з вимогою, щоб Шокін прийшов сюди. Ви нас не чуєте, керівництво парламенту.

Радикальна партія звертається з вимогою, щоб Шокін прийшов сюди, відзвітував, чому корупціонери, які затримані за хабарі в Генеральній прокуратурі, чому вони не відповідають, чому вони досі не звільнені з посад, чому порушують кримінальні справа про тих, хто переслідує корупціонерів в Генеральній прокуратурі. На жаль, керівництво парламенту нас не чує, у нас залишається останній і найефективніший засіб парламентського впливу –  це блокування трибуни.

Тому я офіційно звертаюся до керівництва парламенту, невідкладно викликати до Верховної Ради Генерального прокурора для надання інформації про розслідування корупційних злочинів в Генеральній прокуратурі. Якщо ближчим часом Генеральний прокурор не стане на трибуні парламенту, ми вимушені будемо її заблокувати аж до того, поки прокурор не буде тут і поки ми не відправимо його у відставку.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Валерійович.

Хочу сказати від імені керівництва парламенту, ми вас чуємо. І ви як координатор коаліції, маючи під собою 300 штаків, можете в парламенті будь-що робити, і ми завжди вас підтримаємо, і завжди будемо вам у допомозі у вашій нелегкій відповідальній роботі для блага України.

Шановні колеги, ми пройшли і виступи депутатів, і вичерпали свій ліміт фракцій з перервами і виступами. І переходимо, згідно Регламенту, до порядку денного. А в нашому порядку денному є блок питань –  ратифікації, які є вкрай важливі, по багатьох з них є визначені терміни.

І зараз ми переходимо до першого законопроекту ратифікаційного 0037 – це проект Закону про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної і для Східної Європи. І є прохання від авторів, щоб ми змогли його розглянути за скороченою процедурою.

Шановні колеги, я прошу підготуватися до голосування. І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу голосувати, шановні колеги. Голосуємо, підтримуємо.

 

10:51:58

За-140

Рішення не прийнято.

Недостатньо змобілізувалися депутати, не всі встигли. Не всі збагнули відповідальність даного голосування. І тому я ще раз поставлю на голосування пропозицію розглянути за скорочено процедурою ратифікаційний Закон 0037. Я прошу підтримати скорочену процедуру і прошу проголосувати, будь ласка. Прошу підтримати.

 

10:52:37

За-164

Рішення прийнято.

І я запрошую до доповіді заступника міністра екології та природних ресурсів Курикіна Сергія Івановича. Будь ласка, на трибуну.

 

10:52:54

КУРИКІН С.І.

Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для країн Центральної та Східної Європи. Регіональний екологічний центр є міжнародною організацією, яка була заснована 1990 року. Її співзасновниками є Європейська комісія, Сполучені Штати та уряд Угорщини. Відтоді ця організація плідно працює в регіоні. Статут РЕЦ на сьогоднішній день підписали 32 країни, в тому числі Україна. Але для того, щоб створити повноцінну юридичну основу для подальшої діяльності РЕЦ в Україні і повноцінної участі України в його діяльності, необхідно ратифікувати зазначену угоду, оскільки юридичну основу складають як статут, так і зазначена Угода про правовий статус.

Хочу підкреслити, що у сфері діяльності РЕЦ сприяння розв'язанню практичних екологічних проблем, збір і узагальнення інформації про стан довкілля, сприяння міжсекторальній співпраці. А також хочу підкреслити надання безпосередньої організаційної та фінансової допомоги.

Статут РЕЦ було підписано ще 2012 року, але відтоді, на превеликий жаль, ми ніяк не можемо підійти до питання ратифікації зазначеної угоди для того, щоб завершити процес повноцінного включення України в цю діяльність. Тому сьогодні ми маємо таку нагоду, маємо шанс здійснити цю ратифікацію і започаткувати якісно новий етап нашої співпраці з цією міжнародною організацією.

Хочу зазначити, що законопроект було погоджено без зауважень всіма зацікавленими міністерствами і відомствами. Прошу і вас, народні депутати, його підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Зараз я дам слово співдоповідачу. Але хотів би, що, коли буде виступати співдоповідач, секретаріат Верховної Ради запрошував усіх депутатів в зал, бо за кілька хвилин вже може бути голосування. В мене є прохання до усіх депутатів, які знаходяться в кулуарах, які знаходяться в їдальні, підніматись, іти в зал, займати робочі місця.

І я надаю слово співдоповідачу, голові підкомітету Комітету з питань європейської інтеграції Юринець Оксані Василівні. Будь ласка.

 

10:55:13

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановні співголови! Шановні народні депутати! Комітет з питань європейської інтеграції розглянув на своєму засіданні 1 липня 2015 року проект Закону України про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи (реєстраційний номер 0037, від 25.06.2015 року) та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Приймаючи таке рішення, народні депутати, члени Комітету європейської інтеграції, виходили насамперед з того, що ратифікація вищезазначеної угоди сприятиме реалізації державної політики щодо подальшої взаємодії, співпраці в галузі охорони навколишнього середовища з державами-членами Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи. Прийняття закону дозволить виконати внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності угоди. 

Законопроект не суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням України.

Рішення нашого комітету узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, давайте так по-чесному, чи є потреба обговорювати? Є бажання тільки в одного народного депутата виступити. Давайте дамо йому таке право. Микола Томенко, будь ласка, одну хвилину. І прошу заходити в зал депутатів.

Микола Томенко.

 

10:56:52

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Наш комітет розглянув даний законопроект. Його підтримує. Хочу звернуть увагу на те, що, на жаль, дуже важлива ратифікація розглядалась урядом ледь не 10 років. Ми не маємо права розглядати такі документи такий тривалий період.

Друга позиція, на яку комітет звернув увагу. Вона полягає в тому, що ми по цій угоді можемо отримати певне фінансування для конкретних проектів в різних екологічних галузях. Але натомість маємо проблеми. Як ми вибиваємо міжнародні гроші, наприклад, для підтримки заповідників, то рідний уряд забирає ці гроші через абсурдний земельний податок.

І я, пане Андрію, прошу ще раз звернуть увагу на те, що у нас 1851, де зняття податку земельного з заповідників, з університетів, шкіл, до цих пір нерозглянутий. І не дай, Бог, ми завтра не розглянемо, - буде катастрофа! У нас в Тернополі, в Умані позакриваються дошкільні заклади. Бо місцева влада розумна обклала їх земельним податком!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги! Я ще раз закликаю всіх депутатів зайти в зал. Зараз відбудеться голосування. Я прошу зайняти також свої робочі місця. Шановні колеги, Михайло Хміль, загітуйте. Друже Михайло Хміль, загітуйте свій куточок підготуватись до голосування. Прошу депутатів зайти в зал. Є готовність голосувати?

Я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію Угоди про правовий статус Регіонального екологічного центру для Центральної та Східної Європи, згідно пропозиції комітету, в цілому номер 0037. Прошу підтримати. Прошу голосувати. Будь ласка, визначаємось.

 

10:59:12

За-250

Рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання порядку денного. Це є проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2016 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року (номер 0038).

Я прошу підтримати пропозицію розглянути цю ратифікацію за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підтримати і прошу проголосувати за скорочену процедуру. Будь ласка.

 

11:00:05

За-176

Рішення прийняте.

І я запрошую до слова доповідача міністра закордонних справ України Клімкіна Павла Анатолійовича. Будь ласка.

 

11:00:29

КЛІМКІН П.А.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Вношу на ваш розгляд пропозицію Президента України про ратифікацію (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2016 року строку дії Угоди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року.

Для нас зараз критично важливим є всебічне та неупереджене розслідування трагедії з літаком Малайзійських авіаліній, яка сталась внаслідок терористичного акту 17 липня 2014 року і, яка призвела до гибелі 298 людей. Ми зараз проводимо незалежне кримінальне розслідування за фактом збиття літака. Функціонує спеціальна група, яку очолюють наші нідерландські колеги і друзі. Нещодавно ми звернулися до Ради безпеки ООН з пропозицією схвалити проект створення спеціального трибуналу для покарання винних. Ми погодили шляхом пильних консультацій проект його статуту. І нами досягнуто згоди, що наступного тижня ми будемо працювати проект резолюції і проект статуту на міністерському рівні. Це буде сприяти зміцненню міжнародного миру  і безпеки і дозволить в цій міжнародній групі з розслідування завершити всебічне розслідування цієї трагедії. Тому прошу підтримати продовження дій угоди до 1 серпня 2016 року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань європейської інтеграції Артеменко Андрій Вікторович. Є думка максимально лаконічно висловлювати позицію комітету.

 

11:02:50

АРТЕМЕНКО А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Комітет з європейської інтеграції розглянув це питання на своєму засіданні 1 липня 2015 року і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Зрозуміло, що приймаючи такі рішення народні депутати члени нашого комітету виходили насамперед з того, що ратифікація вищеозначеної угоди сприятиме подальшому практичному залученню нідерландської сторони до розслідування причин авіаційної катастрофи рейсу MH-17 авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", яка сталася на території України 17 липня 2014 року. Прийняття цього закону дозволить виконати внутрішньодержавні процедури для набрання його чинності.

Законопроект цей не суперечить нашим міжнародним правовим зобов'язанням. І рішення нашого комітету повністю узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Тому я прошу вас підтримати цей законопроект за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я спитаю у залу. Чи є потреба обговорювати? 

Дякую за розуміння.

Я ставлю на голосування  проект Закону про ратифікацію Угоди між  Україною  та Королівством  Нідерланди (номер 0038). Шановні колеги, прошу до  робочих місць підійти. За пропозицією комітету, яку щойно озвучив представник комітету, є прохання  прийняти даний законопроект в цілому. Отже, прошу підтримати комітет  і проголосувати за законопроект 0038 в цілому.  Будь ласка, голосуємо, прошу підтримати.

 

11:04:56

За-261

Рішення прийнято. 

Ми переходимо до наступного законопроекту порядку денного 0039.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

11:05:14

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, на ваш розгляд внесено проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Проект "Основний кредит для малих та середніх підприємств та компаній з середнім рівнем капіталізації") між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстраційний номер 0039).

Внесено пропозицію заступника міністра фінансів  про розгляд цього питання за скороченою процедурою. Прошу сконцентруватись, розгляд питання 0039,  проект Закону  про ратифікацію за скороченою процедурою. Прошу підтримати цю пропозицію. Розгляд за скороченою процедурою. Розгляд за скороченою процедурою,  шановні колеги.

 

11:06:01

За-177

Рішення прийнято. 

Будь ласка, заступник міністра фінансів Шевальов Артем Валентинович,  будь ласка, на трибуну.

Колеги, просив  би бути уважнішими вас,  шановні колеги.

 

11:06:17

ШЕВАЛЬОВ А.В.

Дякую, Володимире Борисовичу.

Шановний  пане Голово, шановні народні депутати! Маю честь представити на ваш розгляд проект Закону України про ратифікацію  Фінансової угоди  (Проект "Основний кредит для малих та середніх підприємств та компаній з середнім рівнем капіталізації") і прошу його підтримати. 

У рамках проекту планується  залучити  400 мільйонів євро позики від Європейського інвестиційного банку на 10 років з трирічним пільговим періодом. Кошти позики  будуть на спрямовані на розвиток  приватного сектору  економіки, зокрема проектів малих та середніх підприємств та установ  середньої капіталізації, а також на  фінансування проектів соціально-економічної інфраструктури,  включаючи  енергоефективність та  проекти охорони довкілля. Це сприятиме розширенню можливості фінансуванню реального сектору  економіки, зокрема підживленню економічної активності підприємств, полегшенню доступу суб'єктів малого та  середнього підприємництва до  дефіцитних, довгострокових  інвестиційних ресурсів, а також  збільшень надходжень до бюджету.

Фінансовий ринок станом на сьогодні відзначається обмеженістю кредитних коштів  та високою їх вартістю. Реалізація проекту позитивно  позначиться на національному  банківському секторі, оскільки  кредитні кошти спрямовуватимуться малим та середнім підприємством через визначені українські банки-агенти.

Впровадження проекту стимулюватиме також мобілізацію додаткових 400 мільйонів євро для потреб українських малих та середніх підприємств за рахунок співіснування проектів українськими банками та  підприємствами, учасниками  спільної програми з Європейським інвестиційним  банком.

З огляду на практичну  відсутність фінансування розвитку малого та  середнього підприємництва на сьогоднішній день пропозиція Європейського інвестиційного банку щодо надання 400 мільйонів євро у вигляді довгострокового фінансування заслуговує на підтримку. Особливо враховуючи те, що джерелом погашення позики будуть платежі банків та підприємств учасників проектів.

Дуже прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане заступник міністра.

Будь ласка, Ганна Миколаївна Гопко, голова Комітету у закордонних справах.

 

11:08:16

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановний Голово! Народні депутати! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Президентом України Петром Порошенком проект Закону України "Про ратифікацію  (Проект "Основний кредит для  малих та середніх підприємств та компаній  з середнім  рівнем капіталізації") між Україною та Європейським інвестиційним банком, яким передбачається надання згоди на обов'язковість для України фінансової Угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Нагадаю, що ця  угода була підписана ще в  грудні 2014 року і передбачає залучення до реального сектору економіки довгострокових фінансових ресурсів Європейського  інвестиційного банку. Ці кошти  допоможуть нашій державі модернізувати виробництво та збільшити ефективність   робочих потужностей, а також знизити енергоємність суб'єктів господарювання та покращити платіжний баланс за рахунок зменшення імпорту енергоносіїв.

В угоді пільговий період визначено терміном на три роки. Загальний період погашення кредиту становить 10 років, включаючи пільговий. Валюта кредиту – євро та долар США. Проект є самоокупним, кошти будуть надаватися банкам-посередникам та кінцевим бенефіціарам на платній поворотній основі. Очікується, що Україні вдасться акумулювати фінансові ресурси в обсязі до 800 мільйонів євро. В нинішніх складних умовах для нашої держави фінансово такі перспективи є надзвичайно важливими.

Реалізація фінансової угоди матиме також позитивний вплив на ринок праці. Додатково хочу сказати на те, що збільшення обсягів кредитування малих та середніх підприємств сприятиме їх розвитку та підвищенню потенціалу, до збереження існуючих та утворення нових робочих місць.

Комітет рекомендує підтримати проект цієї угоди. Також просимо Міністерство економіки оприлюднювати на сайті всю інформацію про всі проекти, крім кредитів, також гуманітарну допомогу, а також різну фінансову допомогу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція голосувати за це питання важливе – проект Закону 0039: ратифікація Фінансової угоди. Немає заперечень? Прошу підготуватися до голосування, колеги. 0039: проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди. Ми чули доповідь і доповідача, і голови комітету профільного. Це питання співпраці між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Прошу підтримати 0039 в цілому. Прошу голосувати. Прошу всіх голосувати, підтримати ратифікацію угоди, "за", ратифікація угоди. Колеги, прошу бути уважнішими!

 

11:11:04

За-260

Закон прийнято.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво (0040). Доповідає міністр освіти Квіт. Є пропозиція розглянути це питання за скороченою процедурою.

Прошу визначатися щодо розгляду за скороченою процедурою.

Розгляд за скороченою процедурою, колеги.

 

11:11:37

За-191

Дякую.

Будь ласка, Сергій Миронович Квіт, прошу на трибуну для доповіді.

 

11:12:00

КВІТ С.М.

Вітаю вас, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону України про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво.

Укладення цієї роботи викликане необхідністю відновлення дії угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове та технологічне співробітництво, підписаний в Копенгагені 4 липня 2002 року, та відповідає прагненню обох сторін до розвитку співробітництва у сфері науки і технологій.

Положеннями угоди передбачено створення правової основи для співробітництва у сфері наукових і технологічних досліджень, що дає можливість розширення та зміцнення співпраці у галузях, які становлять спільний інтерес. Реалізація положень цієї угоди сприятиме становленню партнерських відносин між Україною та Європейським Союзом у сфері науки і технології, створенню належних умов для ефективного використання науково-технічного потенціалу обох сторін та захисту прав інтелектуальної власності.

Прийняття проекту закону України та подальше використання положень цієї угоди нададуть можливість українським науковцям брати учать у спільних наукових проектах. Зокрема, сьогодні, шановні колеги, ви будете також розглядати закон, проект Закону про ратифікацію Угоди в рамках проекту "Горизонт-2020". Реалізація "Горизонту-2020" неможлива без цієї угоди, тут є відсилання, вірніше, в "Горизонті" є відсилання до цієї угоди.

Є велике прохання підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, співдоповідь комітету. Єгор Фірсов, будь ласка.

 

11:13:54

ФІРСОВ Є.П.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Комітет з питань європейської інтеграції розглянув законопроект України про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво (реєстраційний номер 0040, від 30.06.2015), внесений Президентом України, і врахував рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Приймаючи таке рішення, народні депутати України, комітет виходили з того, що ратифікація дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання угодою чинності.

Прийняття проекту Закону України про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво та подальше виконання положень цієї угоди дадуть можливість українським науковцям брати участь у спільних наукових програмах. Реалізація угоди сприятиме інтеграції української науки до європейського наукового простору, збереженню наукового потенціалу України, залученню інвестицій та технологічної допомоги до наукової сфери нашої держави.

Зазначу також, що рішення нашого комітету узгоджується з висновками Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради, в якому наголошується, що угода може бути ратифікована. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Ми заслухали доповідь міністра і співдоповідь голови підкомітету. Є пропозиція підкомітету прийняти в цілому цей проект Закону про ратифікацію. Немає заперечень?

Прошу зайняти свої місця, шановні колеги. Підготуватися до голосування. Проект Закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Європейським Союзом про відновлення дії Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво. Доповідав міністр освіти і науки Сергій Миронович Квіт. Також є висновок комітету про прийняття даного проекту закону в цілому.

Прошу підготуватися до голосування. Проект Закону про ратифікацію. Прошу голосувати, прошу підтримати в цілому. Голосуємо, колеги. Голосуємо, прошу голосувати. Ратифікація угоди, прошу підтримати, колеги.

 

11:16:24

За-255

Закон прийнято.

0041 реєстраційний номер проекту Закону про ратифікацію Фінансової угоди (Газопровід Уренгой - Помари - Ужгород (Проект "Реконструкція, капітальний ремонт та технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой - Помари - Ужгород") між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Є пропозиція заступника міністра енергетики і вугільної промисловості розглянути це питання за скороченою процедурою. Прошу підтримати пропозицію.  Ратифікація, колеги.

 

11:17:03

За-182

Дякую, рішення прийнято.

 Будь ласка, Олександр Светелік, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості. Доповідайте.

 

11:17:23

СВЕТЕЛІК О.Д.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд представлений Закон України про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Метою прийняття закону є виконання внутрішніх і державних процедур для надання згоди на обов'язковість міжнародного договору за проектом реконструкції, капітальний ремонт та технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.

Прийняття Закону України надасть можливість залучити кредит у розмірі 150 мільйонів євро від Європейського інвестиційного банку. Залучені кошти від інвестиційного банку є однією з умов отримання позики від Європейського банку реконструкції та розвитку у розмірі також 150 мільйонів євро. Загальна вартість проекту становить 355 мільйонів, з яких 300 мільйонів євро, як я вже сказав, –  банки, кошти європейських банків, а 55 мільйонів євро – власні кошти України. Згідно з фінансовою угодою з Європейським банком позика надається на пільгових умовах на 19 років, з пільговим терміном погашення – 5 років. Завершення реалізації проекту планується у 19-му році.

Реалізація проекту дозволить здійснити капітальний ремонт 4 дільниць лінійної частини загальною довжиною 119 кілометрів. Виконати реконструкцію компресорної станції "Ромни"   магістрального газопроводу Уренгой - Помари – Ужгород. Реалізація проекту сприятиме зменшенню витрат паливно-енергетичних ресурсів, забезпеченню безперебійного і надійного транспортування газу.

Враховуючи вище сказане, є велике прохання підтримати проект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Співдоповідь голови профільного комітету Ганни Гопко.

 

11:19:20

ГОПКО Г.М.

Шановний Голово, шановні громадяни! Комітет у закордонних справах вчора розглянув внесений Президентом України Петром Порошенком проект Закону України про ратифікацію Фінансової угоди (Газопровід Уренгой - Помари – Ужгород, про реконструкцію, капітальний ремонт та технічне переоснащення магістрального газопроводу Уренгой - Помари - Ужгород") між Україною та Європейським інвестиційним банком, яка була укладена в грудні 2014 року.

Відповідно до положень цієї угоди, Європейський інвестиційний банк надасть нашій державі кредит у сумі 150 мільйонів євро. Ці кошти будуть спрямовані на реалізацію наступних невідкладних завдань для української газотранспортної системи.

По-перше, відбудеться термінова заміна чотирьох ділянок української частини газопроводу Уренгой - Помари – Ужгород для того, щоб знизити ризик випадків розгерметизації обладнання та забезпечити відновлення первісного проектного рівня тиску в газопроводі.

По-друге, буде замінено дві компресорні установки в одній компресорній станції з метою зниження витрат палива і продовження терміну експлуатації компресорної станції.

Навряд чи, мені навряд чи треба пояснювати в цій залі необхідність реалізації вказаних завдань. Усі ми розуміємо критичну важливість забезпечення надійного та безперебійного транспортування газу територією України до європейського ринку. Прийняття цього законопроекту якраз і надасть нам можливість забезпечити безперебійне та надійне транспортування газу в країни Європи через територію України.

Таким чином, будуть зняті всі спекуляції навколо того, що Україна нібито не є надійним партнером для транспортування природного газу на європейський енергетичний ринок.

За наслідками розгляду законопроекту на своєму засіданні 14 липня, а також враховуючи підтримку профільних відомств, комітет одноголосно ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді Україні ратифікувати вказану фінансову угоду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми заслухали доповідь по проекту Закону про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстраційний номер 0041). Є пропозиція профільного комітету прийняти в цілому даний проект закону. Я думаю, що ні в кого немає заперечень?

Тому давайте, я прошу підготуватись і відповідно до пропозиції, до пропозиції комітету прийняти в цілому даний проект Закону про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстраційний номер 0041). Готові голосувати, колеги? Прошу підтримати даний проект Закону про ратифікацію, прошу голосувати. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати.

 

11:22:04

За-254

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

0044 проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу Горизонт 2020 – Рамкова програма з досліджень та інновацій. Доповідає міністр освіти.

За пропозицією міністра освіти ставлю на голосування пропозицію розгляду цього питання за скороченою процедурою. Прошу визначатись. Розгляд за скороченою процедурою. Розгляд за скороченою процедурою пропозиція.

 

11:22:40

За-185

Рішення прийнято.

Будь ласка, Сергій Миронович Квіт. Прошу, пане міністр. Співдоповідає голова підкомітету Комітету з питань європейської інтеграції Оксана Юринець. Підготуватись прошу.

 

11:22:53

КВІТ С.М.

Шановні колеги, на ваш розгляд виноситься надзвичайно важливий законопроект, який має назву про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу Горизонт 2020 – Рамкова програма з досліджень та інновацій на 2014-2020 роки, що зареєстрований під номером 0044.

20 березня 2015 року було підписано Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь України в цьому проекті і з метою набуття чинності для України угоди Міністерством освіти і науки розроблено та погоджено з усіма зацікавленими органами цей закон.

Смисл цього закону такий, що українські вчені із українських університетів та академічних установ мають доступ, будуть мати доступ до фінансових ресурсів, які  обчислюються у 80 мільярдів євро. І Україна бере участь фактично в усіх цих програмах, вона… Цей законопроект надзвичайно важливий, тому що на сьогоднішній день за кошти державного бюджету ми не маємо можливості належно фінансувати наукові дослідження. Але, даючи нашим науковцям, даючи нашим установам можливості доступу до таких великих ресурсів на конкурсних засадах, ми створюємо належні умови не лише для того, що вони можуть здобувати ці ресурси, але це реальний шлях до європейської інтеграції, до вивчення іноземних мов і таке інше. Є велике прохання підтримати цей законопроект 0044. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Оксана Юринець, співдоповідь.

 

11:24:40

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Комітет з питань європейської інтеграції розглянув проект Закону України про ратифікацію Угоди між Україною і Європейським Союзом про участь України у програмі Європейського Союзу Горизонт 2020 – Рамкова програма з дослідження інновацій 2014-2020 роки (реєстраційний номер 0044, від 30.06.2015 року, внесений Президентом України) ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Приймаючи таке рішення, народні депутати члени Комітету Верховної Ради європейської інтеграції виходили з того, що ратифікація дозволить завершити внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання угодою чинності. Угоду було підписано 20 березня 2015 року. Укладання Угоди між Україною та Європейським Союзом про Асоціацію участі України у рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій Горизонт 2020 передбачає можливість виходу України на новий рівень партнерства з Європейським Союзом у сфері науки, технологій, університетів, науково-дослідних організацій, українських науковців, установ до спільних європейських наукових досліджень, а також створить основу для структурних реформ у науково-інноваційній сфері України.

Зазначу, що також це рішення нашого комітету узгоджується з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому наголошується, що  угода може бути ратифікована. Прошу підтримати. Не можемо втрачати три речі – це час,  можливості і слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за доповідь.

Колеги, 0044, проект Закону про ратифікацію Угоди  між Україною і Європейським Союзом про участь  України  у програмі  Європейського Союзу  Горизонт 2020 – Рамкова  програма з досліджень та інновацій на 2014-2020 роки. Є пропозиція комітету прийняти в цілому даний законопроект про ратифікацію,  і цю пропозицію я зараз поставлю на голосування.

Шановні колеги, прошу зайняти свої місця, важлива угода, важливий Закон про ратифікацію. Готові голосувати? Колеги, 0044 в цілому. Прошу голосувати проект Закону про ратифікацію Горизонт 2020. Прошу підтримати, колеги. 

 

11:27:20

За-254

Закон прийнято. Дякую.

0048, проект Закону про ратифікацію Меморандуму про спільні наміри Уряду України та Уряду Федеративної Республіки Німеччина стосовно незв'язаного фінансового кредиту загальним розміром 500 мільйонів євро (0048). Доповідає  віце-прем'єр-міністр  Геннадій Зубко.

Є пропозиція  віце-прем'єра розглядати це питання за скороченою  процедурою. Прошу підтримати.

 

11:27:58

За-195

Рішення прийнято. 

Будь ласка, Геннадій Зубко.

 

11:28:13

ЗУБКО Г.Г.

Шановний пане головуючий, шановні панове народні депутати! Я вашій увазі пропоную на розгляд законопроект, яким передбачено  ратифікацію  Меморандуму про спільні наміри Уряду України та Уряду Федеративної Республіки Німеччина і Рамкової  угоди як невід'ємного додатку  до меморандуму, що дозволить залучити від банку "KfW", Німецького  банку розвитку, для відбудови східної частини України  500 мільйонів євро.  200 мільйонів євро передбачається –  це як макрофінансова допомога, 300 мільйонів євро йдуть на три напрямки: енергетика, інфраструктура, а також комунальні та інші підприємства, які забезпечують системи життєздатності наших регіонів. Це практично п'ять областей: Запорізька, Дніпропетровська, Харківська, а також Донецька і Луганська область.

Практично вже ми пропрацювали з банком ті проекти, а їх 49 по цим 5 областям, які стосуються відновлення, в першу чергу, трансформаторних підстанцій в Запорізькій області і відновлення пропускної спроможності. Також в Луганській області проекти, які стосуються  систем життєзабезпечення. Також Харківська область, це, крім об'єктів комунальної власності, об'єкти інфраструктури, дорога Харків-Куп'янськ-Сватово, Донецька область і  Дніпропетровська область.

Я хочу зазначити, що умови надання кредиту є 15 років, пільговий період – 5 років. І пропоную нашим шановним народним депутатам підтримати цей проект. Тому що це не є тільки відновлення сходу країни, це сьогодні  те, що дозволить взагалі збалансувати енергетику, збалансувати економічний стан країни. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Геннадій Григорович.

Будь ласка, співдоповідь, заступник  голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова. Будь ласка.

 

11:30:21

ІОНОВА М.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Законопроект розроблено з  метою ратифікації Меморандуму про спільні наміри  Уряду України та Уряду Федеративної Республіки Німеччина стосовно незв'язаного фінансового кредиту загальним розміром 500 мільйонів євро, який був підписаний 1 квітня  2015 року в місті Берліні.

Метою ратифікації меморандуму є надання згоди на обов'язковість для  України залучення від кредитної установи для  відбудови "KfW" кредиту для інвестицій відбудови та модернізацію інфраструктури  регіонів  східної частини України.

Зокрема, ці інвестиції мають охоплювати такі  сфери, як транспорт, енергетика, теплопостачання, енергоефективність, водопостачання, водовідведення, соціальна інфраструктура, відновлення та будівництво житла.

Комітет Верховної Ради України  з питань європейської інтеграції на своєму засіданні 14 липня   2015 року розглянув зазначений проект закону та прийняв рішення внести його на розгляд Верховної Ради  України і рекомендувати прийняти за основу і в цілому.

Рішення комітету узгоджується із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради  України.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, 0048 – проект Закону про ратифікацію Меморандуму про спільні наміри Уряду України та Уряду Федеративної Республіки Німеччина стосовно незв'язаного фінансового кредиту загальним розміром 500 мільйонів євро. Ми почули доповідь віце-прем'єр-міністра і співдоповідь заступника голови профільного комітету. Є пропозиція комітету прийняти в цілому цей проект закону про ратифікацію. Я так розумію, немає заперечень.

Прошу всіх зайняти свої місця, шановні колеги. Проект Закону 0048, угода між Україною  та Уряду Федеративної Республіки Німеччина стосовно незв'язаного фінансового кредиту загальним розміром 500 мільйонів євро. Готові голосувати, колеги? Прошу підтримати 0048 проект Закону. Прошу голосувати. 

Прошу голосувати, шановні колеги.

 

11:32:33

За-266

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

0049 – проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Ірландії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та доходи від відчуження майна і Протоколу до неї. Заступник міністра фінансів доповідає Макеєва Олена Леонідівна.

Є пропозиція доповідача розглянути цей проект закону за скороченою процедурою. Прошу визначатися щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:33:10

За-172

Рішення прийнято. Дякую.

Доповідайте, будь ласка, заступник міністра Макеєва, фінансів.

 

11:33:31

МАКЕЄВА О.Л.

Доброго дня, шановний Голово, шановні народні депутати та присутні! Вашій увазі пропонується проект Закону України про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Ірландії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та доходи від відчуження майна і протоколу до неї, вчинені 19 квітня 2013 року в місті Києві.

З укладенням конвенції розширюється договірна правова база України з питань оподаткування. Зазначена конвенція створює сприятливі умови для інвесторів України та Ірландії, стимулює ділову ініціативу підприємців, регулює питання міжнародного оподаткування доходів у двосторонніх стосунках між державами.

Метою укладання цієї конвенції є уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб, які виникають на територіях обох країн. Це досягатиметься як шляхом розподілу права оподаткування окремих видів доходів між Україною та Ірландією в залежності від місця їх виникнення, так і шляхом врахування у податкових зобов'язаннях платника податку однієї держави сум податків сплачених на території інших держав.

Крім того, конвенція також направлена на запобігання і ухиляння від сплати податків, усунення податкової дискримінації, створення механізмів щодо покращення співробітництва між податковими органами України та Ірландії шляхом встановлення процедур взаємного узгодження спірних питань, забезпечення обміну податковою інформацією.

Конвенцією передбачаються такі ставки оподаткування дивідендів, процентів та роялті.

Дивіденди. Загальна ставка 15 відсотків, 5 відсотків для дивідендів, які отримує компанія, що володіє не менше ніж 25 відсотків капіталу компанії, яка такі дивіденди виплачує. 

Проценти. Загальна ставка 10 відсотків, 5 відсотків для процентів, що сплачуються у зв'язку з продажем в кредит промислового, комерційного та наукового обладнання.

Роялті. Загальна ставка 10 відсотків, 5 відсотків за, для роялті відносно авторських прав та наукові твори, патенти, торгові марки або інформація щодо промислового, комерційного або наукового досвіду.

Відповідно до пунктів 2-3 статті 9 Закону України "Про міжнародні договори" ця конвенція та протокол до неї підлягають ратифікації Верховної Ради України. Конвенція повністю відповідає модельній Конвенції організації економічного співробітництва та розвитку.

Прийняття зазначеного Закону України сприятиме прискоренню і набуття чинності конвенції, протоколу до неї та впорядкування стосунків між Україною та Ірландією в податковій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, співдоповідь, заступник голови комітету Андрій Артеменко. Будь ласка.

 

11:35:52

АРТЕМЕНКО А.В.

Шановні голови, шановні народні депутати, законопроект цей розроблено з метою ратифікації Конвенції між Урядом України та Урядом Ірландії про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та доходи від відчуження майна і протоколу до неї, вчинений 19 квітні 2013 року в Києві.

Внаслідок укладання зазначеної конвенції і підтримці  обох країн  отримують  гарантії того,  що прибутки, одержані від підприємницької діяльності на території іншої країни, а  також з джерел у цій іншій, країни у вигляді дивідендів, проценті та роялті, не підлягатимуть подвійному    оподаткуванню.  Ця конвенція також гарантує, що підприємці однієї держави будуть оподатковуватись в іншій державі на  тих самих  умовах, що  і підприємці  цієї іншої держави. 

Згідно з Пояснювальною запискою, реалізація  проекту закону не  потребує додаткового бюджетного  фінансування.

Комітет Верховної Ради з питань європейської інтеграції на своєму засіданні 14 липня 2015 року розглянув  зазначений проект та  прийняв рішення внести його на розгляд   Верховної Ради  України  і рекомендувати   прийняти за основу  і в цілому. Рішення комітету узгоджується  з  висновком Головного науково-експертне управління Апарату Верховної Ради.

Прошу підтримати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, 0049, проект Закону про ратифікацію Конвенції  між Урядом  України та Урядом Ірландії про  уникнення…

Хвилину давайте, Андрій Іллєнко,  будь ласка.

Колеги, підготуйтесь до голосування, і переходимо до  першого читання.

 

11:37:20

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, я би хотів звернути вашу увагу на цей закон. Тому що мова йде про уникнення подвійного оподаткування. Саме згідно таких відповідних міжнародних договорів з України відбувається вимивання колосальних коштів. І Ірландія  є однією  з країн, з найбільш ліберальним податковим законодавством. І є величезний ризик, що олігархічні угрупування в  Україні будуть намагатися саме через зокрема такі договори уходити від реального  оподаткування в  Україні.  Фактично, ми розуміємо, що навіть  багато хто захоче  саме в Ірландії мати можливість це робити, через ірландські  юридичні особи, тому що це більш комфортна юрисдикція, ніж наприклад,  це робити через традиційні офшори.

Тому це дуже небезпечно, ми будемо голосувати проти і закликаємо вас не голосувати за ці речі, які створюють по суті можливості для відмивання коштів  з Україні і нові офшорні зони.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом  України  та Урядом Ірландії, це ратифікація Конвенції про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та доходи від відчуження майна  і Протоколу до неї. 

Була доповідь заступника міністра, було розглянуто  це питання на комітеті фахово, і прийнята  рекомендація комітету в цілому  прийняти цей проект закону про ратифікацію.

Шановні колеги, прошу підготуватися і голосувати проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України та Урядом Ірландії про уникнення подвійного оподаткування.

Будь ласка, шановні колеги, 0049 голосуємо. Ратифікація, шановні колеги.

 

11:39:10

За-240

Рішення прийнято.

Закон ухвалено в цілому. Дякую, шановні колеги.

Йдемо далі. Шановні колеги, є пропозиції, у нас о 12 годині відповідно до  Регламенту має бути  оголошена перерва. Але ми більше витратимо часу  виходити в зали і потім до неї повертатися. У мене є  пропозиція, щоб ми не затягували  засідання ранкове і перейшли до  роботи після 14 години в комітетах, не оголошувати перерву з 12 до 12.30, а продовжувати розгляд  питань порядку денного, а о 14 годині завершити ранкове засідання  і працювати в комітетах. Приймається, колеги? Треба голосувати? Не треба.

Тоді працюємо далі. Колеги 2111, проект Закону…

Хочете  проголосувати? Я ж бачу спільну… Давайте проголосуємо не робити перерву 12-12.30, а о 14 годині закінчити ранкове  засідання, як передбачено. Не робити перерву між 12 і 12.30. Прошу підтримати таку пропозицію, колеги. Голосуємо.

Прошу  підтримати всіх. Будь ласка, "за", підтримаємо. Колеги!

 

11:40:32

За-197

Колеги, давайте  ще раз, ми зараз просто будемо витрачати час. Колеги, будемо витрачати час. Підтримайте, будь ласка. Це ж абсолютно нормальне питання, що ви.

Будь ласка, мова йде, щоб не робити перерву 12-12.30, а завершити о 14 годині, і більше сьогодні  наухвалити законів, подивіться, скільки ще законів важливих стоїть. Прошу давайте, щоб ми не поверталися до цього.

Прошу підтримати всіх колег: не робити перерву з  12 до 12.30. Прошу підтримати.   

Готові? Готові? Будь ласка, підтримайте, прошу голосувати. Підтримайте, будь ласка, колеги.

 

11:41:21

За-207

Ладно, у нас ще є час. Я не буду оголошувати перерву.

Будь ласка, колеги, 2111: проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації". Перший заступник голови доповідає Комітету з питань Регламенту та організаційної роботи Верховної Ради України Пинзеник Павло.

Будь ласка, Павло Васильович, доповідайте. 2111а. Павло Пинзеник. Будь ласка, колеги, сконцентруйтесь! Увага!

 

11:42:21

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати України! Комітет з питань Регламенту на засіданні 17 червня розглянув заяву народного депутата України – члена депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка" Чубарова Рефата Абдурахмановича про обрання його членом Комітету з питань прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин.

Відповідно до частини другої статті 6, частини сьомої статті 7 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" обрання народних депутатів до складу комітетів здійснюється на основі пропозицій депутатських фракцій з урахуванням принципу пропорційного представництва в комітетах депутатських фракцій.

Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" в Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин повністю не використано, комітет прийняв рішення підтримати заяву народного депутата України Чубарова і згідно з пунктом першим частини першої статті 15 Закону "Про комітети Верховної Ради України" вніс народними депутатами України – членами комітету відповідний проект постанови (реєстраційний номер 2111а). Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, 2111а.

Доповідь голови, першого заступника голови комітету.

Мова іде про те, щоб обрати Чубарова Рефата Абдурахмановича, народного депутата України, членом Комітету з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин.

Будь ласка, колеги, я прошу, займіть свої місця, і будемо голосувати 2111а. Колеги, сконцентруйтесь, будь ласка. 2111а. Прошу підтримати проект Постанови 2111а.

Готові голосувати, колеги?

2111а, обрання Рефата Чубарова членом Комітету з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин.

Прошу підтримати цю пропозицію, 2111а. Прошу голосувати, колеги, голосуємо. Прошу підтримати, шановні колеги.

 

11:44:48

За-243

243 – рішення прийнято.  Дякую, шановні колеги,.

Наступне –  2215 проект постанови. Павло Пинзеник.

Будь ласка, Павло Васильович.

 

11:45:05

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України! Комітет на своєму засіданні 1 липня 2015 року розглянув заяву народного депутата України, члена депутатської фракції політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" Зубача Любомира Львовича про обрання його членом Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики, місцевого самоврядування.

Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської фракції політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" в Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування повністю не використано, комітет прийняв рішення підтримати заяву народного депутата Зубача, вніс на розгляд Верховної Ради відповідний проект Постанови, за реєстраційним номером 2215а і просить підтримати його. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

2215, обрати, проект Постанови, обрати Зубача Любомира Львовича,  народного депутата України, фракція політичної партії "Самопоміч", членом Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Готові, колеги, голосувати? 2215а. І переходимо до другого читання, важливе питання 1861, трансфертне ціноутворення, колеги.

Готові голосувати? 2215а постанова, прошу підтримати, голосуємо.

 

11:46:38

За-232

Постанова прийнята. Шановні колеги, переходимо до другого читання. Проект Закону 1861. Я попросив би трохи тихіше, якщо можливо, в залі. Дякую.

Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

11:47:18

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний пане голово, шановні колеги! Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики на своєму засіданні 17 червня розглянув порівняльну таблицю до розгляду у другому читанні законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансфертного ціноутворення). До другого читання надійшло 75 поправок народних депутатів України. Із них 40 поправок враховано повністю або частково, і 35 відхилено.

Хочу зараз насамперед констатувати вашу увагу все-таки на тому, що даний законопроект вносить тільки ті поправки, які необхідні для роботи як суб'єктам підприємницької діяльності, так і фіскальній службі як контролюючому органу. Справа в тому, що ті посилання на те, що послаблює увагу або застосування трансферного ціноутворення до великих виробників, це неправда. Тому я зараз коротко пройду на поправках, головних поправках, які внесено даним законопроектом, з урахуванням тих поправок, які враховані до другого читання. Це виключені норми, які застосовували правила трансфертного ціноутворення при оподаткуванні податку на додану вартість, тобто тільки по ПДВ, по податку на прибуток застосовується трансфертне ціноутворення.

Підвищено поріг господарських операцій, при досягненні якого такі операції визнаються контрольованими, з 20 мільйонів до 50 мільйонів гривень річного доходу платника податків від будь-якої діяльності, і з 1 мільйона гривень до 5 мільйонів гривень – обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом. 

Встановлено, що при визначенні контрольованих операцій із всіх господарських операцій з продажу товарів через комісіонерів нерезидентів враховуватимуться лише зовнішньоекономічні господарські операції через комісіонерів нерезидентів.

По операціям з товарами, які мають біржове котирування, Кабінетом Міністрів України буде визначено не тільки перелік товарних бірж, а і перелік товарів, які мають біржове котирування. До переліку товарних бірж для кожної групи товарів, які мають біржове котирування, які визначатиме Кабінет Міністрів України, включатимуться світові товарні біржі.

Я саме хочу звернути ще увагу, що не змінено критерії щодо пов'язаності осіб. Ніяких ослаблень і збільшень долі в корпоративних правах іншої юридичної особи не підвищувалися з 20 до 50. До другого читання ми цю норму виключили зовсім.

Прошу звернути увагу… І будемо іти по поправках, да? Тобто по поправках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да. Будь ласка, колеги, ідем по поправках.

5-а, Долженков. Наполягаєте? Не наполягає.

8-а, народний депутат Мушак. Не наполягає.

Єфімов народний депутат, 11 поправка. Не наполягає.

Долженков, 15 поправка. Не наполягає.

Єфімов, 17-а. Не наполягає.

19-а, Мушак. Не наполягає.

20-а, Долженков. Не наполягає.

24-а, Єфімов. Не наполягає.

25-а, Левченко. Наполягає. Народний депутат Левченко.

 

11:51:11

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Ну, на превеликий жаль, ця сесійна зала тільки що прийняла нову офшорну угоду з Ірландією, так? А тепер пропонують прийняти уже в другому читанні і в цілому полегшення для олігархів в плані використання механізмів трансфертного ціноутворення.

Розповідають людям, що нібито немає грошей в державі, немає, як наповнювати бюджет, розповідають, як все погано, війна у нас, криза економічна. Але полегшують процедури трансфертного ціноутворення і виведення коштів з України через механізми трансфертного ціноутворення. Що є абсолютно неприпустимим і абсолютно соціально несправедливим.

Зокрема в цій поправці я пропоную прибрати, прибрати той, ту ситуацію, де законопроект пропонує звузити коло господарських операцій для цілей трансфертного ціноутворення шляхом виключення операцій з капіталом. І звуження іншого кола шляхом виключення інших операцій.

Абсолютно неприпустимо зараз жодним чином полегшувати для олігархічного бізнесу механізми трансфертного ціноутворення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, коментуйте.

 

11:52:25

ЮЖАНІНА Н.П.

Ви сказали неправду. Абсолютно всі критерії, відкрийте статтю 14.1.159 Податкового кодексу. Операції між юридичними особами пов'язані по власному капіталу так і залишилися, той же самий критерій, який і був, - не більше ніж у три з половиною рази. Ми тільки прописали, як він рахується. На початок звітного року чи як середнє арифметичне.

Жодного полегшення для великих транснаціональних компаній не передбачено цим законопроектом! Будь ласка, не вводьте в оману всіх громадян України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні? Будь ласка, 25 поправка, не підтримана комітетом, народний депутат автор – Левченко. Визначайтесь. Поправка комітетом не підтримана. Поправка комітетом не підтримана.

 

11:53:25

За-62

Не підтримана. Не прийнята.

Далі. 28 поправка, народний депутат Мушак. Не наполягає.

30-а, народний депутат Єфімов, не наполягає.

34-а? Не наполягає народний депутат Єфімов.

36-а, Долженков. Не наполягає.

38-а, Долженков. Не наполягає.

41-а, народний депутат Долженков. Не наполягає.

42-а, Левченко. Наполягає. 42-а, Левченко.

 

11:54:00

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Ну, я так розумію, що, звісно, багато представників коаліції звикли чорне називати білим і біле чорним. Наприклад, Арсеній Петрович ще в грудні обіцяв скасувати Угоду з Кіпром, таку саму, як з Ірландією сьогодні прийняли, обіцяв на телебаченні, але до сих пір Верховна Рада за це не проголосувала, через що сотні мільйонів доларів виводяться з України щомісяця без сплати жодної копійки податків. А тут ви кажете, що ви не полегшуєте для олігархічного бізнесу процеси?!

Ну, от наприклад, оця поправка, яку зараз я пропоную ухвалити, нівелює вашу пропозицію, щоби збільшити рівень контрольованих операцій з 5 мільйонів гривень до 20 мільйонів гривень. Скажіть, будь ласка, отаке збільшення контрольованих операцій, воно не працює на руку олігархічному бізнесу чи як? Це звичайна арифметика, це називається правда. Тому я закликаю залишити рівень  контрольованих операцій на 5 мільйонів гривень, а не 20 мільйонів гривень, як ви пропонуєте. Дякую. Прошу підтримати поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Коментуйте.

 

11:55:07

ЮЖАНІНА Н.П.

Я хотіла би, щоби ви оперували статистичними даними. Ви знаєте, яка кількість платників податків здала звіти по контрольованим операціям за 2013 рік, який був у нас вперше підлягав під ТЦО в 2014 році? 4 тисячі юридичних осіб здали звіти. Опрацьовувати ці звіти немає можливості. Для того, щоби опрацьовувати всі господарські операції, починаючи від 1 мільйона або як ви пропонуєте, у нас зараз обсяг господарської операції буде контрольованим в 5 мільйонів гривень. Для зовнішньоекономічної діяльності це менше, ніж мільйон доларів, це майже всі господарські операції зовнішньоекономічні будуть контрольовані. Нам треба 60 тисяч працівників     ДФС перевести тільки  в Управління по трансфертному ціноутворенню, для того щоб вони навчилися працювати і змогли працювати.  Ви приводите норму в недіючу, тобто будуть накопичуватися звіти і ніхто їх не буде перевіряти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Наполягаєте?

42-а, будь ласка, поправка. Народний депутат Левченко. Не підтримана комітетом.

 

11:56:30

За-44

Не знайшла підтримки ця пропозиція, поправка.

41 поправка. Народний депутат Долженков.   

 

11:56:39

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний Володимире Борисовичу. На відміну від пана Левченка в мене пропозиція зовсім інша, але вона не стосується захисту насправді будь-яких олігархічних груп. Тому що коли говорять  ці  слова    "в рамках трансфертного ціноутворення", в мене викликає це взагалі подив, тому  що це сума в розмірі одного контрагента протягом року. І відповідно,  до трансфертного  ціноутворення будуть потрапляти як середні, так і дрібні підприємці. Я пропоную цією правкою збільшити  поріг для трансфертних  цінотворень   контрольовані операції з 20 мільйонів до  50 мільйонів. Чому? Тому що подається не просто первинна документація, а подається вся аналітична   інформація.

І якщо Ніна Петрівна говорила про те, що необхідно збільшувати штат контролюючого органу,  то в даному випадку необхідно збільшувати  штат   бухгалтерів та аудиторів платникам податків, які не відносяться до великих, вони є середніми, можливо, навіть дрібними. 20 мільйонів гривень за рік – це дуже мало, через девальвацію гривні. Ми зараз говоримо про зовнішньоекономічну діяльність. Прошу підтримати.

 

11:57:51

ЮЖАНІНА Н.П.

Всім зрозуміло, так? Тобто 5 мільйонів, 20 мільйонів і 50, треба розуміти в які ситуації в даний час буде і бізнес. Тобто скільки треба людей, щоб напрацьовували навіть звіти  по таким операціям і обліковували їх. По-перше, ми тільки  вчимося щодо контролю за трансфертним  ціноутворенням, тільки два роки, як ця система діє. Ви зрозумійте, що ми маємо рухатися в європейському  напрямку, і якраз в Європі контрольовані операції від  50 мільйонів, а  не від 5, як у нас  навіть встановлено. Ми в 10 раз зменшили обсяг річного обороту з таким  контрагентом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте? Будь ласка, народний депутат Долженков наполягає на голосуванні щодо 41 поправки, яка відхилена  комітетом. Прошу визначайтесь.

 

11:58:59

За-57

Не знайшла підтримки пропозиція.

Далі, колеги. 47-а, народний депутат Єфімов. Не наполягає.

Долженков, 51-а, народний депутат. Не наполягає. Наполягаєте? Не наполягає.

56-а, народний депутат...

51-а, Долженков. Не наполягаєте?

 52-а. На підтвердження 52-а, будь ласка.

Народний депутат Долженков, будь ласка, хвилину.

 

11:59:52

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, дуже  важлива пропозиція, яка була  запропонована пані Остріковою Тетяною Георгіївною, але  вона дуже злу таку шутку грати з платникам.

В чому річ?  В цьому законопроекті пропонується, взагалі, виключити пропорційне корегування. Якщо в рамках трансфертного ціноутворення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відбувається донарахування податкового зобов'язання з податку на прибуток одного контрагенту, відповідно він не може корегувати відповідно витрати, які… результатом іншого контрагенту, не відбувається балансу. В цій редакції законопроект пропонує лише донараховувати. Інші  контрагенти відповідно, якщо донараховували  зобов'язання дохід, то  він не може витрати відповідно збільшити.

І тому я пропоную поставити на підтвердження цю пропозицію. Це дуже  фіскальна норма.

 

12:00:49

ЮЖАНІНА Н.П. Олександре, подивіться, будь ласка, "Перехідні положення".

Ця норма перейшла в "Перехідні положення".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Тетяна Острікова, автор. Це 52-а, так?

 

12:00:56

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня, шановні колеги! Відповідаючи на доповідь народного депутата Долженкова, хочу звернути його увагу, що ця норма підлягає виключенню з основного тексту Податкового кодексу у зв'язку з тим, що вона стосується коригування податкових зобов'язань з податку на додану вартість, на який норми про трансфертне ціноутворення з 1 січня цього року не розповсюджуються.

Тому для тих платників, які бажають скористатися коригуванням за контрольовані операції, проведені до 1 січня 2015 року, ця норма зберігається в "Перехідних положеннях". Тому прошу народного депутата Долженкова уважно перевірити і не ставити це на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 52-а. Ви ставите на підтвердження, все ж таки наполягаєте на підтвердженні? Позиція комітету: ви підтримуєте цю поправку? Вона врахована комітетом.

Шановні колеги, увага! Увага народних депутатів! 52 поправка була врахована комітетом, і зараз народний депутат Долженков вніс пропозицію поставити її на підтвердження. Комітет підтримує її підтвердження, і також підтримує автор – народний депутат Тетяна Острікова. 52-а на підтвердження. І зараз важливо, щоб, я так розумію, для того щоб вона залишилася, набрати 226 голосів.

Готові голосувати, колеги? Будь ласка, займіть свої місця. 52 поправка на підтвердження. Комітет просить підтримати цю поправку. Народний депутат Долженков має іншу думку.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

12:02:57

ЮЖАНІНА Н.П. Шановні колеги, я звертаюся до вас підтримати 52 поправку, тому що ми її відпрацювали фахово. Може, ви зараз з голосу не сприймаєте її, вона підтверджена комітетом. Раз її поставили на підтвердження в залі, я прошу проголосувати на підтвердження даної поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, ви почули, наскільки важливо зараз підтримати цю поправку.

52 поправка на підтвердження. Комітет і автор поправки Тетяна Острікова просять її підтримати. Голосуємо, шановні колеги. Комітет просить підтримати зараз, підтримати цю поправку.

Прошу голосувати, шановні колеги. Підтримати просять, так.

 

12:03:46

За-199

Шановні колеги, я, наскільки розумію, це… Я так розумію, це важливе питання надзвичайно. 52 поправка.

Колеги, ідемо далі. Не знайшла свого підтвердження, ми пішли далі, можливо, в кінці повернемося.

53 поправка. 53-я, не наполягають.

Далі. 56-а, Івченко. Не наполягає.

57-а. Не наполягає Івченко.

58-а, не наполягає народний депутат Єфімов.

59-а, народний депутат Івченко не наполягає.

60-а, народний депутат Мушак не наполягає.

61-а, Долженков.

61-а, будь ласка.

 

12:04:40

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Володимир Борисович, на 61-й я також не наполягаю, але хотів би на 54-й, 54 пропозиція, пані Острікової знову. Вона стосується штрафних фінансових санкцій.

Справа в тім, що відповідно до цієї 54 пропозиції в редакції першого читання збільшується в 3 рази штрафні санкції. Враховуючи те, що не набрала пропозиція моя щодо рівня контрольованих операцій 20 мільйонів гривень 300 тисяч гривень для середніх та малих суб'єктів підприємництва, які здійснюють зовнішню економічну діяльність, це дуже суттєва сума.

Тому пропоную поставити на підтвердження і хотілося б щоб вона не набрала відповідної кількості голосів, тому що 100 тисяч гривень штраф, це дуже суттєво все рівно, а тут 300 тисяч пропонують штраф.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 Будь ласка, комітет.

 

12:05:34

ЮЖАНІНА Н.П.

Так не можна поступати. Тому що коли ми розглядали в комітеті і відпрацьовували фахово, працювали спеціалісти, які в цьому розбираються, ми зараз на підтвердження даної поправки не набираємо голоси, і ви просто використовуєте, маніпулюєте зараз в залі. Тому що, що означає? Ми говоримо, пан Левченко, що 300 мінімальних заробітних плат штраф за неподачу звіту. Ми піднімаємо до 300 тисяч. Ні. Тобто це норма, яка буде спонукати подавати звіти. Зараз цю норму пропонують повернути до 100 мінімальних заробітних плат.

Щоб ви розуміли, що ми штрафні санкції збільшуємо для того, щоб дисциплінувати подачу звітності. Слухайте, будь ласка, про що я говорю, не реагуйте!

Та я знаю, я вашу увагу звертаю, яка сума штрафу зараз буде за неподачу звіту. Ви чому, чим ви…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги… І так, шановні колеги… Да, це технічна помилка. Це народний депутат Долженков. Я вам дам репліку, дам репліку. Будь ласка, яка поправка зараз була, Долженков? 54-а?

 

ЮЖАНІНА Н.П. 54-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 54-а. Я зараз вам дам, не… Почекайте, зараз вам дам можливість зробити репліку. 54-а врахована комітетом.

54-а була врахована комітетом, народний депутат Долженков хоче поставити її на підтвердження. Знову ж таки і автор поправки Тетяна Острікова, і комітет цю поправку підтримують. Я погоджуюся з логікою того, що комітет, коли розглядає, він всебічно розглядає питання. Але знову ж таки, одну вже вихолостили поправку. Давайте, колеги, 54-а.

Займіть, будь ласка, свої місця, народні депутати. Займіть свої місця.

54 поправка, будь ласка… Не сваріться. От заходять народні депутати до зали. Будь ласка. Ніна Петрівна Южаніна, будь ласка, хвилину.

 

12:08:04

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні народні депутати! Вкрай важлива норма. Якщо ми зараз не змінимо розмір штрафу, у нас залишається безглузда норма, 5 відсотків від контрольованої операції, штраф, розмір штрафної санкції у разі недекларування контрольованої операції у звіті. Це надто велика сума. Ми ніколи не привчимо нашого платника заповнювати правильно звіт.

Я вас прошу всіх проголосувати в підтримку 54 поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, 54 поправка у нас на підтвердження народного депутата Долженкова потребує нашої підтримки в залі. Давайте сигнальне голосування.

Та запрошую постійно, постійно запрошую депутатів. Давайте попробуємо сигнальне, подивимося.

Комітет просить підтримати 54 поправку, і також народний депутат Острікова просять підтримати, зараз проголосувати "за".

Будь ласка, сигнальне, 54-а на підтримку. 54-а на підтримку, колеги. Давайте підтримаємо. 54-а давайте підтримаємо, "за".

 

12:09:28

За-227

Підтримана.

227, це було сигнальне. Давайте ще раз. Це було сигнальне. Будь ласка, ще раз.

На підтримку 54-у, 227 голосів. Ніхто не виходить зі своїх місць. Голосуємо, колеги, 54-у на підтримку. 54-а на підтримку. Голосуємо "за". 54-а на підтримку цієї норми.

 

12:09:58

За-226

Прийнято. Знайшла підтримку.

Репліка,  Юрій Левченко.

 

12:10:07

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Я попросив би, будь ласка, доповідаючу уважно слідкувати за тим, хто що пропонує. Тому що ніколи в страшному сні я би, депутат Левченко Юрій Володимирович, не запропонував би зменшувати штрафи. Це запропонував Опоблок, з яким ви зараз цей закон хочете разом прийняти.

Я категорично проти будь-якого зменшення будь-яких штрафів. І на наступній поправці, я, власне кажучи, буду наполягати, щоб взагалі прибрати цю норму по зменшенню штрафів. Тому що ви розповідає про те, що ви  полегшуєте для бізнесу, а ви полегшуєте для олігархічного бізнесу! Тому, будь ласка, коли ви розглядаєте цей закон, уважно слідкуйте, хто що пропонує. Ніколи "Свобода" не пропонувала зменшення штрафів для цих і не буде!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за ваші коментарі.

56-а. Будь ласка, Тетяна Острікова.

 

12:11:03

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги! Я хочу поставити на підтвердження дуже важливу поправку, внесену депутатом "Опозиційного блоку" Долженковим № 53. Цією поправкою "Опозиційний блок" пропонує нам з вами скоротити строк позовної давності для перевірок з трансфертного ціноутворення з семи років, як він є зараз, до трьох років, що може призвести до того, що перевірка з трансфертного ціноутворення у нас триває 18 місяців. І поки вона буде тривати, фактично спливе пів строку позовної давності.

Це так "Опозиційний блок" піклується про свої великі підприємства. Для того, щоб половина строку позовної давності при перевірці була повністю знівельована. Тому я прошу це поставити на підтвердження, відповідно до 116 статті регламенту. І прошу всіх депутатів в цьому залі висловити свою позицію з цього приводу,  не підтвердити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 53-я.

 

12:12:03

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги! Я хочу сказати. Я хочу сказати, що дійсно, щодо цієї поправки. В комітеті перевагою в один голос вона була врахована. Справді, те, що сказала Тетяна Острікова, має сенс. Тому що 3 роки – строк позовної давності для таких операцій, це несуттєвий і навіть неможливий для перевірок. Тому і в Європі цей строк взагалі необмежений.

Тому 7 років, які зараз є в законодавстві, треба залишати. Його змінювати неможна. Тому прошу дійсно поставити на переголосування цю поправку і врахувати те, що я сказала. Зменшення строку позовної давності негативно впливає на виконання фіскальним органом своїх функцій. Вони не будуть встигати перевіряти такі операції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, 53-я на підтвердження. 53 поправка.

 

12:13:16

За-77

Не знайшла підтримки ця пропозиція, шановні колеги. Йдемо далі.

56-а. Не наполягає.

57-а. Не наполягає.

58-а. Не наполягає.

59-а. Не наполягає.

60-а. Не наполягає.

61-а. Не наполягає.

62-а. Не наполягає.

63-я. 63-я, Левченко.

 

12:13:48

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, я хотів би розвінчати певні міфи, які звучали з цієї трибуни. Про те, що нібито в Європі контрольовані операції набагато менші, немає таких перевірок і так далі.

Шановне товариство і наші телеглядачі, радіослухачі! В Європі немає такого, щоб податкові органи дозволяли величезну корпорацію зареєструвати на сотні товариств обмежених відповідальності. От такого немає в Європі. А в нас що? У нас банки зареєстровані на тисячу різноманітних фізичних осіб і товариств, у нас торгові мережі на товариствах з обмеженою відповідальністю сотні зареєстровані. І через це звісно у них їхні потоки фінансові не такі вже великі абсолютно, а як же, бо вони величезні потоки розбивають на кілька. От такого в Європі немає, тому що в Європі працюють податкові органи. А у нас вони не працюють. Бо вони, ви не робите люстрацію, не міняєте кадри. От в чому проблема, а не в кількості, що ви кажете, ми не навчилися. А там немає що вчитися, це будь-яка дитина може зробити, одинадцятикласник, який арифметику знає, ………. операції.

Я зараз вимагаю поставити на підтвердження мою поправку, щоб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 63 поправка, відхилена комітетом.

Будь ласка, Ніна Петрівна.

 

12:15:05

ЮЖАНІНА Н.П.

Я хочу сказати, шановні народні депутати, якби ви слідкували, ми тільки що 54 поправку не підтвердили. Таким чином ваша поправка врахована. Врахована, бо вона відміняє якраз те, що виписано в 54 поправці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Дякую.

63 поправка, Юрій Левченко. На голосування. 63-я на голосування, Юрій Левченко. Відхилена комітетом. Відхилена комітетом.

 

12:15:40

За-65

Не набрала необхідної кількості голосів, 65, поправка.

64 поправка, народний депутат Долженков. Не наполягає.

66-а, народний депутат Мушак. Не наполягає.

69-а, Ленський. Не наполягає.

71-а, Мушак. Не наполягає.

72-а, Долженков. Не наполягає.

73-я, Ленський. Не наполягає.

Все, колеги, ми вичерпали всі поправки. Є пропозиція всім депутатам зайняти свої місця. Колеги, питання про… Питання: в другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансферного ціноутворення). За результатами розгляду в другому читанні є пропозиція профільного комітету прийняти в другому читанні та в цілому даний проект Закону 1861. Готові голосувати, колеги? Я думаю, що голосуємо, так? Я думаю, що вистачить голосів. 1861 в другому… (Шум у залі) 1861 в другому читанні та в цілому. Готові голосувати? Не готові? Хвилину. Це друге читання, яке за основу?

Все, з'ясували. Давайте, будь ласка, колеги. В другому читанні та в цілому 1861. Прошу, займіть свої місця, шановні депутати, будь ласка, займіть свої місця. Всі на місцях?

Голосуємо, колеги, 1861 в другому читанні та в цілому, голосуємо в другому читанні та в цілому. Голосуємо, шановні колеги. Прошу підтримати в другому читанні та в цілому.

 

12:18:32

За-244

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступний проект Закону – 2608: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (щодо декларантів, що перебувають на військовій службі). Єгор Соболєв, 2608.

1 поправка – відхилена. Наполягаєте? Будь ласка, 2608. 1 поправка. Наполягаєте? Не наполягаєте.

3 поправка, Ленський. Не наполягає?

4-а, Король Віктор Миколайович. Не наполягає.

6-а, народний депутат Ленський. Не наполягає.

7-а, Король Віктор Миколайович. Не наполягає.

Все, колеги, більше поправок немає. Будь ласка, хвилина, голова комітету Єгор Соболєв. Займаємо свої місця, зараз будемо голосувати про Закон про внесення змін до Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції". Прошу зайняти свої місця всім депутатам, будь ласка.

 

12:19:41

СОБОЛЄВ Є.В.

12:19:55

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Готові голосувати, колеги? Будь ласка, займіть свої місця.

2608 в другому читанні та в цілому за рішенням комітету: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції" (щодо декларантів, що перебувають на військовій службі). Пропозиція профільного комітету6 в другому читанні та в цілому. Прошу підтримати.

Готові? Прошу голосувати.

Увага, голосуємо! Прошу підтримати.

 

12:20:43

За-232

Рішення прийнято, шановні колеги.

Проект Закону про Державне бюро розслідувань (2114). Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка, доповідайте.

 

12:21:10

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня, шановні колеги! Я вашій увазі пропоную розглянути Порівняльну таблицю до законопроекту номер 2114. Довгожданий законопроект, який сьогодні, якщо буде прийнятий, він доповнить процес реформи прокуратури України. Тобто він повністю на себе перебирає досудове слідство.

Цей проект прийнятий у Верховній Раді в першому читанні 21 травня. І хочу нагадати, що створення цього державного органу – Державного бюро розслідувань передбачено положеннями вже діючого Кримінально-процесуального кодексу, а також Коаліційною угодою, що, я вважаю, важливо, планового законодавчого забезпечення реформ в цілому в Україні. Ми з вами повинні створити такий орган, який буде, у першу чергу, розслідувати злочини, які вчиняються вищими посадовими особами держави, а також злочини, які пов'язані з катуванням, жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням з боку працівників правоохоронних органів.

У ході підготовки проекту до другого читання, як те і передбачено 116 статтею Регламенту, внесено 123 поправки та пропозиції. Ми врахували повністю, на комітеті, частково або редакційно 64, 59 – відхилено. Що стосується врахованих чи не врахованих поправок чи пропозицій, тут вся інформація наявна у Порівняльній таблиці до цього законопроекту.

Я єдине що хочу нагадати, буквально коротко, групи цих поправок. Перша – це стосується статусу ДПР. Друга – уточнення основних засад організації діяльності ДПР. Третя – розширення завдань ДПР. Четверта – підпорядкування ДПР Президенту та порядку призначення його директора та заступників. П'ята – функціонування конкурсної комісії.

Я хотів би ще сказати під стенограму, що цей закон має набирати чинності з дня утворення Кабінетом Міністрів України Державного бюро розслідувань, але не пізніше 1 січня 2016 року, крім частин другої і третьої статті 11 щодо формування конкурсної  комісії, які набиратимуть чинності з 1 листопада цього,  2015 року.

Також я прошу вас,  колеги, якщо буде така можливість, проголосувати поправку номер 103, вона технічна, її треба просто врахувати. А також, я хотів би  звернути увагу щодо залишення за підслідністю слідчих органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, досудового розслідування злочину, передбаченого статтею 218-1 Кримінального кодексу України, тобто доведення банку до неплатоспроможності.

Іще важливо, під стенограму: "Кримінальні  провадження щодо злочинів, передбачених статтями 258, 258-1, 258-2, -3, -4, -5, 261 статті Кримінального кодексу України, досудове розслідування здійснюється слідчими того органу, який розпочав досудове розслідування.

Відтак, комітет пропонує  Верховній Раді Закон про Державне бюро розслідувань як закон, в цілому.  Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже вам дякую.

Поправок багато, давайте ми попробуємо швидко їх пройти. Чи голосуємо? Товариство, давайте отаким  чином підемо, бо справді – це є 40 хвилин нашого часу. Хто наполягає на поправках до   даного законопроекту, прошу підняти руку.  Ніхто не наполягає на поправках  по даному законопроекту. Це мудра і відповідальна позиція   парламенту.

І тому я ставлю на голосування  проект Закону  про Державне бюро розслідувань (номер 2114) в другому читанні та в цілому, за пропозицією комітету.

Шановні колеги депутати, прошу зайти в зал, зайняти місця, відповідальне, важливе  голосування. І я  ставлю на голосування в другому читанні та в  цілому проект Закону про Державне бюро розслідувань (2114). Прошу голосувати. Прошу підтримати.  Будь ласка,  шановні колеги, голосуємо.     

 

12:25:33

За-208

Не всі встигли зайти в зал. Зараз. Я прошу депутатів заходити в зал. А поки депутати заходять в зал, я ще голові комітету дам слово для репліки. Будь ласка, одну хвилину.

 

12:25:47

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я ще раз хочу вам нагадати, що цей законопроект, він довгоочікуваний. Більше того, автори цього законопроекту, 25 народних депутатів, всі члени Комітету з питань законодавчого забезпечення, а також пані Сотник і пан Чумак. Це той законопроект, який сьогодні передбачений Конституцією, Кримінально-процесуальним кодексом, і що головне – це нашою угодою коаліційною.

Колеги, ви ж постійно кажете, що слідство прокуратури, воно прогнило, воно сьогодні, дивіться, що робиться. Вони вилучають там і гроші, і кошти, і діаманти – все, що завгодно. Так давайте приберемо з Генеральної прокуратури, що ж ви проти! Давайте зробимо ДБР, а Сакварелідзе його очолить!

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Луценко, будь ласка. Хвилину.

 

12:26:41

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановний голова комітету! Закон абсолютно необхідний. Цей закон ставить останню крапку в реформі правоохоронних органів. Хочу нагадати: в Конституції 1996 року написано, що прокуратура не має мати прав слідства. Але вона їх тимчасово має по Перехідним положенням.

Цей закон треба державі для того, щоб роз'єднати функції слідства і нагляду. Але на думку фахівців, цей закон потребує ще декількох поправок. І врегулювання питання незалежного шляху призначення керівника на конкурсній основі не урядом і не Президентом.

У зв'язку з цим, я дуже пропоную на те, щоб його відправити на повторне друге читання. І вже на наступному засіданні ми готові будемо винести його в зал. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, колеги. У нас… Ми зараз взяли 208 голосів. Тоді я поставлю зараз на голосування повернутись, повернутись до розгляду питання 1793. І після того, як будуть узгоджені всі позиції, ми перейдемо щодо його голосування. Бо завалимо його.

Давайте, колеги, проект Закону (реєстраційний номер, колеги, 2114), Закон про Державне бюро розслідувань. 208 – прийнято в другому читанні. Давайте зараз за повернення до його розгляду, за повернення. За повернення. Повернення 2114. За повернення до розгляду про Державне бюро розслідувань.

Будь ласка. Повернення. Давайте повернемося і хай проведуть ще консультації з цього приводу.

 

12:28:51

За-226

Колеги, ну, все на грані, на грані фолу. Я пропоную, я пропоную тоді... От ми зараз до нього повернулись. Перенести розгляд цього питання, щоб не завалити його зараз. І будь ласка, проведіть ще консультації і потім до нього повернемося, добре? Бо 226 – повернулись тільки. Ми повернулись – 226 – до цього питання. Тому він не є провалений. Все, колеги, давайте перенесемо його, пізніше будемо розглядати.

1793 – проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України кодексів України щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництво, реалізацію… (заспокойтеся, зараз розберемося і повернемося, що ви…) реалізацію, придбання продукції, робіт та послуг, що призвело до створення реальної або потенційної загрози національній безпеці України у воєнній сфері.

1793, Андрій Анатолійович.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я не буду його доповідати! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ми повернулись до законопроекту 2114. Я ставлю на голосування прийняти в другому читанні та в цілому 2114. Будь ласка, визначайтесь, колеги. Ультиматумами ніхто не буде розмовляти!

2114 – це питання про ДБР. Я хотів повернутись, щоб провели ще додаткові консультації. Вважаєте, треба голосувати його зараз, будь ласка. Прийняти в другому читанні та в цілому. Будь ласка, визначайтесь.

В другому читанні та в цілому Закон про ДБР. Визначайтесь, будь ласка.

 

12:30:38

За-181

Закон провалений. 181, закон не прийнято.

1793. Далі йдемо. 1793.

Юрій Віталійович Луценко, давайте ще раз пропозицію.

 

12:30:55

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Я вніс пропозицію про повторне друге читання цього законопроекту в комітеті з тим, щоб зробити його кращим і внести вже наступного пленарного засідання в зал. Тому прошу поставити на голосування повторне друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, колеги, значить, є пропозиція Юрія Віталійовича Луценка повернути цей проект закону на повторне друге читання в комітет. Так я зрозумів?

Будь ласка, Олег Березюк хвилину, потім – Ігор Мосійчук, потім –  Максим Бурбак. По хвилині буквально.

 

12:31:34

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги, треба повернутися до розгляду того закону і його проголосувати. Зараз є спроби, подальші спроби узурпації влади в країні. Ми не можемо допускати, ми мусимо створювати органи, які є незалежними органами слідства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Ігор Мосійчук, хвилина. Тільки давайте, давайте стримано, щоб ми прийняли рішення, а не…

 

12:31:57

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія Олега Ляшка. Наша пісня гарна, нова починаємо її знову, другий закон про прокуратуру, акт другий. Що ми спостерігаємо. Ми спостерігаємо спробу прокуратури злочинної, нереформованої, організованого злочинного угрупування під назвою прокуратура залишити слідство в себе, залишити слідство. І сприяє цього керівник президентської фракції Юрій Віталійович Луценко. Тому прошу зафіксувати. Не вся фракція! Тому прошу повернутись до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заспокойтесь.

Будь ласка, Максим Бурбак, Максим Юрійович, "Народний фронт".

 

12:32:47

БУРБАК М.Ю.

Шановні колеги, вчора ми проголосували за важливі закони, якими продовжується реформа правоохоронних органів. Цей законопроект дуже важливий. То ми підтримуємо наших колег з БПП в тому, що треба доопрацювати всі технічні неузгодженості. І тому підтримуємо на повторне друге читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, я пропоную наступну річ. Це важливий закон,  але у нас є зараз два варіанти, бо немає згоди. Перший варіант. Це він не проголосований –  і крапка або повернутися зараз до нього і направити на повторне друге читання.

Сергій Соболєв, хвилина, будь ласка.

Це ж конструктивна абсолютно річ.

 

12:33:24

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, я розумію, що ключове зараз питання, чи ми дійсно завершуємо реформу правоохоронних органів, чи зупиняємося на півдорозі. Бо Національне бюро розслідувань повинно на себе перебрати всі повноваження, відокремивши фактично слідчі функції від інших органів. І тому зараз для нас є ключовий момент, це голосування. На жаль, ми бачимо, що всі спроби торпедувати закон, заявляючи, що треба перехідний період, не відповідають дійсності, бо перехідний період в цьому законі закладений до 1 січня 16-го року. Тобто  у нас є майже півроку для того, щоб врегулювати всі ті питання, які є. Тому наша пропозиція фракції. Без сумніву, ще раз повернутися до цього голосування, але в разі, якщо воно не проходить, ми готові підтримати повторне друге читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це ми і зробимо.

Шановні колеги, давайте сконцентруємося, направимо його на повторне друге читання і зробимо нормальний закон і приймемо його. Будь ласка, прошу заспокоїтися, емоції тут не потрібні.

Прошу, колеги, пропозиції фракцій, Закон 2114. Є пропозиція у порядку надходження направити цей проект Закону на повторне друге читання до комітету.

Колеги, прошу всіх зайняти місця. Я прошу підтримати цю пропозицію, на повторне друге читання, прошу підтримати. Інакше він буде взагалі не ухвалений, і ми не зможемо до нього повертатися.

Прошу, будь ласка, підтримайте 2114 на повторне друге читання в комітет. Там доопрацюємо, і все буде нормально. Колеги, прошу підтримати, інакше взагалі провалимо, прошу підтримати. Повторне друге читання, будь ласка, колеги, прошу підтримати. Прошу підтримати повторне друге читання.

 

12:35:13

За-231

Дякую, друзі, що підтримали, і закон не є втраченим.

Будь ласка, Андрій Анатолійович, 1793, проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, 1793.

Андрій Анатолійович Кожем'якін, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.

А справа просто в тому, що кому вирішувати питання по призначенню голови ДБР, розумієте. Ось і все! Все! Це основне питання: або Президент, або Кабмін. Розумієте? Я запропонував, давайте третє – Верховна Рада, будь ласка. Якщо ви готові. Давайте, Верховна Рада призначає і голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, саме головне щоби цей орган був незалежний. Я думаю, що негарно, коли і Президент, неправильно, коли Кабмін і неправильно, коли, напевно, парламент. Треба якийсь незалежний механізм створити і все.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Я вам до цього ще додам, що Президент замість того, щоб не слухати своїх радників, які йому радять іноді неправильно, ті які біля нього, юристі там, сильні. Вони чітко зробили, як говорив колись Пшонка і всі хлопці з крила Портнова, що цей Закон про громадське обвинувачення (1165) ніколи не пройде. І просили вони, і Писаренко, і Пилипенко, заветуйте, Петро Олексійович, цей закон. І він заветував. І все. І тепер сьогодні "Правий сектор", вибачте, завтра хтось ще з зброєю будуть наводити порядок, тому що вони не погоджуються з тим, що відбувається на митниці. Замість того, щоб громадський обвинувач йшов, документував, а потім з цією інформацією законно вигравав в судах.

Комітетом підготовлений законопроект номер 1793. Пан Герасимов, представник "Блока Петра Порошенка", вже давно наполягає, щоб цей законопроект був розглянутий, в кінці-кінців до нього дійшла черга. Він пропонує доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 114-2, встановивши відповідальність за спричинення службової особи шкоди національній безпеці України у воєнній сфері.

Там є досить багато технічних правок, що стосуються Кримінального кодексу. Але в цілому члени комітету вважають, що цей закон має право на життя. Тому що, дійсно, він посилює в період військових подій, які сьогодні відбуваються в Україні, відповідальність за порушення закону, за те, що сьогодні може бути злочином, пов'язаним з переміщенням тих чи інших, скажімо так, товарів, закупівлі і всього іншого.

Тому ми пропонуємо прийняти як закон в другому читанні. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З поправок, які надійшли, тільки одна була відхилена – це поправка народного депутата Ленського. Чи він наполягає на ній? Ні, не наполягає. Таким чином, ми можемо голосувати даний закон. Я прошу депутатів зайти в зал, зайняти робочі місця.

І ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництво, реалізацію, придбання продукції, робіт та послуг, що призвело до створення реальної або потенційної загрози національній безпеці України у воєнній сфері (номер 1793). І згідно пропозиції комітету ставлю даний законопроект в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, прошу визначатися. 1793, будь ласка, голосуємо.

 

12:39:13

За-238

Рішення прийняте. Вітаю.

І переходимо до наступного питання порядку денного – це законопроект 2500: проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України. Доповідач – Кожем'якін Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

12:39:37

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, на ваш розгляд пропонується проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо негласних слідчих (розшукових) дій стосовно працівників суду та правоохоронних органів) (номер  2500).

Нагадаю, цей законопроект був прийнятий 2 червня цього року. Проектом пропонується доповнити статтю 247 КПК України другою частиною, яка надасть можливість розглядати клопотання про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії слідчим суддею апеляційної інстанції поза межами територіальної юрисдикції органу досудового розслідування, який здійснює досудове розслідування у випадку, якщо таке клопотання буде стосуватися судді, працівника суду або працівника правоохоронного органу щодо переміщення суду або правоохоронного органу.

Надійшло 12 пропозицій. Врахували 3, 9 відхилили. Ну, простим язиком кажучи, що якщо, наприклад, в одній області ведеться, людина  скоїла злочин, яка працює в правоохоронних органах або в суді, і щоб в цей же суд не йшли працівники оперативного підрозділу за отриманням дозволу на проведення оперативних слідчих дій, щоб не було витоку  інформації, не було зради, здачі, от пропонується така, скажімо, норма і такий законопроект, який дасть можливість все ж таки  проводити ці дії і виявляти корупціонерів, злодіїв в погонах.

Тому комітет пропонує прийняти в цілому.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є пропозиція комітету прийняти за основу і в цілому у варіанті комітету. Чи хтось наполягає на змінах, які відхилені? Не наполягають.

Цілком гарний законопроект 2500. Прошу зайняти свої місця. 2500.  2500, прошу зайняти свої місця. Готові голосувати, колеги? 2500 прийняти в другому читанні та в цілому. Будь ласка, 2500, прошу  підтримати цей проект закону. 2500, прошу  голосувати, колеги. Голосуємо. Голосуємо, колеги, прошу підтримати. Голосуємо.

 

12:41:58

За-214

Колеги, мобілізуйтесь, я бачу, що не встигли. Бачу. Будь ласка, сконсолідуйтесь.

У нас проект Закону (реєстраційний номер 2500), проект Закону про  внесення змін до  Кримінального процесувального кодексу України (щодо негласних слідчих  (розшукових) дій стосовно працівників суду  та правоохоронних органів.

Юрій Луценко, хвилину, з мотивів.

Будь ласка, прошу  займати свої місця, колеги народні депутати.

 

12:42:35

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Зараз звертаюся до тих членів коаліції, які не проголосували.

Що регулює цей закон? Цей закон регулює дуже актуальну нині ситуацію, яка відбувається з спробами притягнення  до кримінальної відповідальності суддів та прокурорів. Закон пропонує брати дозвіл у суду на притягнення до відповідальності суддів і прокурорів в інших областях з тим, щоб вони не знали про те, що  по ним ведуть оперативні  заходи. Цей закон робить більш реалістичним притягнення до відповідальності корупціонерів в лавах суддів та прокурорів. Прохання його підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, проект Закону реєстраційний номер 2500. Прошу зайняти свої місця. 2500 в другому читанні та в цілому. Готові голосувати, колеги? Колеги, в другому читанні і в цілому. Готові голосувати? Будь ласка!

Давайте за повернення до розгляду питання в другому читанні. Будь ласка, за повернення, прошу підтримати. За повернення. Антикорупційний закон. Прошу голосувати. За повернення, зараз повертаємося до розгляду в другому читанні. Будь ласка, прошу підтримати.

 

12:44:06

За-230

Рішення прийнято.

В другому читанні та в цілому прошу голосувати. Прошу підтримати, шановні колеги, в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, колеги. Прошу підтримати.

 

12:44:26

За-230

Рішення прийнято. Закон ухвалено. Дякую, шановні колеги.

Йдемо далі. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення (друге читання (1466). Голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики Сергій Драюк. 1466.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, доповідач – голова підкомітету Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Драюк Сергій Євсейович. Будь ласка.

 

12:45:03

ДРАЮК С.Є.

Шановні народні депутати, шановний Володимир Борисович! На ваш розгляд внесено порівняльну таблицю до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення для прийняття його в другому читанні та в цілому.

Суть закону полягає в тому, що перерахунок пенсій для військовослужбовців проводиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком, якщо перерахунок не був проведений з вини Пенсійного фонду  або державних органів, які видають довідки для нарахування пенсій.

До законопроектів від народних депутатів подано 8 пропозицій на поправок, з яких 7  враховано і одна відхилена. Це поправка Королевської Наталії Юріївни, що стосується підвищення не менше ніж на 55 відсотків посадових окладів та окладів за військовими спеціальними званнями військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу. Вона відхилена з тих підстав, що не відповідає назві змісту законопроекту і прийнята у порушення статті 116 Регламенту Верховної Ради України.

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді погодитися з текстом порівняльної таблиці і прийняти його у другому читанні та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, всі правки враховані по даному законопроекту, і є пропозиція голосувати. Прошу зайти в зал, приготуватися до голосування.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення (номер 1466) в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, прошу підтримати, будь ласка.

 

12:47:12

За-226

Рішення прийняте.

Вітаю авторів проекту. І переходимо до наступного питання порядку денного.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, проект Закону (реєстраційний номер 0901) про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів (реєстраційний номер 0901).

Будь ласка, Тарас Кутовий, керівник профільного комітету.

Будь ласка, йдемо по поправках. Будь ласка.

 

12:48:13

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги, розуміння суті взагалі цього законопроекту, щоб ви зрозуміли, і є певне бачення. Презентується законопроект у другому читанні (реєстраційний номер 0901). Про молоко та молочні продукти та інших законодавчих актів щодо посилення боротьби з фальсифікацією молочних продуктів.

Про що йде мова? Перед тим, як перейти до розгляду поправок, і скажу насамперед, що всі поправки, крім однієї, були враховані комітетом. Переважна більшість поправок була подана народним депутатом Мірошниченком. Із ключових, крім технічного читання по цим поправкам, були основні. Перша поправка, яка була врахована, що цей законопроект вступає в силу через 6 місяців після його опублікування. І друга поправка, що молоковмісні продукти, окрім того, що окремо повинні бути розміщені, ще повинні бути розміщені на окремих полицях.

В цілому щоб зрозуміти, шановні колеги, про що йде мова. Мова йде про те, що сьогодні при виробництві так названого молока і молочних продуктів дуже багато використовується жирів і складових рослинного походження, які насправді не є тваринного, і відповідно не несуть за собою навантаження в контексті вітамінного складу, калію і так далі, і так далі.

Сьогодні всі ці продукти продаються одночасно. Законопроект пропонує внести нове формулювання молоковмісного продукту. Тобто молоковмісні продукти за визначенням – харчові продукти, вироблені з молочної сировини з додаванням сировини немолочного походження, яка замінює молочний жир не більше 50 відсотків без заміни молочного білка та лактози, з додаванням або без додавання харчових добавок, які сприймаються споживачем як продукти аналогічні молочним, замінюють молочні продукти.

Поправка, яка не підтримана і яка була інтегрована в даний законопроект, це поправка, що стосується регулювання ціни на молоко. Народний депутат Міщенко пропонував викласти статтю 6 у наступній редакції: "Державне регулювання закупівельних цін на молоко з метою забезпечення державного захисту осіб, які виробляють молоко незбиране, та протидії зловживання монопольним становищем під час формування закупівельних цін на молоко Кабінет Міністрів України щорічно встановлює мінімально допустимий рівень закупівельних цін на молоко незбиране, не піддане будь-якій обробці, переробці чи пакуванню, для потреб подальшого продажу". Дана поправка була відхилена.

Щойно Голова Верховної Ради шановний Володимир Борисович передав мені лист, спрямований на нього, від народних депутатів з проханням відхилити дану поправку, прийняту комітетом України, яка нівелює суть законопроекту, та запропонувати народним депутатам не голосувати за її підтвердження. 

Ну, таким чином, Володимир Борисович, я розумію, що ми її ставимо на підтвердження відповідно до цього листа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, сформулюйте пропозицію відповідно до листа таких-то депутатів. Будь ласка.

 

КУТОВИЙ Т.В. Комітетом поправку, ще раз повторюся, яка звучить наступним чином: "З метою забезпечення державного регулювання захисту осіб, які виробляють молоко незбиране, та протидії зловживанням монопольним становищем під час формування закупівельних цін на молоко Кабінет Міністрів України щорічно встановлює мінімально допустимий рівень закупівельних цін на молоко незбиране, не піддане будь-якій обробці, переробці чи пакуванню, для потреб подальшого продажу". Сформулював чітко дану поправку. Простими словами мова іде про те, що дана поправка рекомендує і фактично встановлює норму про те, що ціна закупівельна на молоко буде щорічно регулюватися Кабінетом Міністрів. Дану поправку закону комітет відхилив. Пропонується колегами Деркачем дану поправку поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номер поправки?

 

КУТОВИЙ Т.В. Поправка номер 15.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є 15 поправка, яка відхилена. Є пропозиція поставити її на голосування.

Будь ласка, Михайло Головко, потім – Олег Ляшко. По суті. І перейдем до голосування.

 

12:52:52

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні народні депутати, я хотів роз'яснити суть цієї поправки, яка є дуже важлива і принципова. Адже всі ви знаєте ситуацію в селі з закупівельними цінами на молоко. Врахувавши цю поправку ми зможемо, завдяки Кабінету Міністрів, кожного року регулювати закупівельну ціну на молоко.

Селяни важко трудяться, працюють за копійки! Для когось корова – єдина джерело доходів, особливо це на селі. І ми з вами повинні захистити селян, прийняти цю поправку. Це дуже буде важливо. До речі, зараз в порядку денному стоять ряд законопроектів, в тому числі і мій, про закупівельну ціну на молоко. Якщо ми зараз  її не підтримаємо, то хоча би там ті закони проголосуйте! Бо це дуже важливо для села. Адже корова – це практично єдина годувальниця.

Підтримайте селян! Це ви голосуєте для людей. Я закликаю підтримати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Ляшко, ініціатор листа.

 

12:53:55

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Що пропонується цим законом, зокрема 16 поправкою, яку я так само вимагаю поставити на підтвердження, яка врахована.

Пропонується вилучити норму про те, що Кабмін регулює ціни на молоко. Ми категорично проти цього! Шановні народні депутати, сьогодні закупівельна ціна на молоко 2 гривні! Вона 2 гривні рік тому була, коли гривня була 8 до долара, вона 2 гривні сьогодні, коли гривня –  24 до долара! Це банальне обкрадання селян! Серед білого дня грабіжники так не грабують, як сьогодні грабують наших селян.

Тому ми вимагаємо залишити норму про регулювання ціни на молоко, раз. І друге.

Ми пропонуємо піти ще дальше і заборонити використання пальмової олії в молочних продуктах, які реалізовуються на внутрішньому ринку! В країни Африки беріть, продавайте. В Україні заборонити пальмову олію! Це дасть можливість підняти поголів'я скота.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка.

 

12:55:11

КУТОВИЙ Т.В.

Шановний Олег Валерійович, повернуся до змісту цього законопроекту. Немає змісту підтримувати поправку, якщо ви голосуєте і те, що ви тільки що сказали проти самого законопроекту. Тобто суть, яка суть поправки в законопроекті, проти якого ви виступаєте.

Крім того, скажу, повторюся ще раз. Даний законопроект вводить поняття "молоковмісний продукт". Тобто, якщо цей законопроект приймається, у нас з'являється поняття "молоковмісного продукту", саме продукту, в якому в тому числі може приймати участь пальмова олія і так далі, і так далі. Єдине, закон визначає, що ми вводимо це поняття, воно вже існує, такі продукти фактично є легалізовані. Єдине, їх треба розміщати на інших полицях в магазинах. Тому логіка полягає в тому по цьому закону, чи ми взагалі легалізуємо поняття "молоковмісного продукту" як такого, чи ми таке поняття не легалізуємо. Про це йде мова.

А що стосується 15 поправки. Сьогодні у нас в порядку денному стоїть два законопроекти – основний і альтернативний, які є виключно присвячені якраз питанню регулювання закупівельної ціни на молоко. Тому це питання сьогодні буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, і в нас є 15 поправка, яка відхилена комітетом, і є лист на те, щоб поставити її на врахування, голосування. Позиція комітету по 15-й, ви підтримуєте чи не підтримуєте? Ви відхилили, да?

 

КУТОВИЙ Т.В. Відхилили. Комітетом вона відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 15 поправка, відхилена комітетом. Прошу визначатись. Будь ласка, колеги, будь ласка, колеги, 15 поправка, відхилена комітетом, визначайтесь. 15 поправка, відхилена комітетом.

 

12:57:16

За-154

Не врахована.

І 16-а – на підтвердження. Так ви щойно говорили про неї, про 16-у.

Будь ласка, хвилину, 16 поправка.

 

12:57:33

ЛЯШКО О.В.

Шановний колега доповідачу, шановні громадяни України! Ми не заперечуємо проти того, щоб підтримати цей закон. Ви, Тарасе, неправильно нас зрозуміло. Безумовно, молочні продукти мають бути на одній полиці, молоковмісні, де молока, як кіт наплакав, а все інше – хімія, повинні бути на іншій полиці. Ми говоримо про те, що нам треба іти ще далі і взагалі заборонити використання в молочних продуктах пальмової олії. Це дасть можливість підняти рівень реалізації молока, ціну на молоко, збільшити поголів'я великої рогатої худоби. Тому ми пропонуємо наступним кроком заборонити використання пальмової олії.

Що стосується 16 поправки. 16 поправкою з Кабміну знімається обов'язок регулювати ціни на молоко. Ми просимо цю 16 поправку поставити на голосування і не підтримувати її, і залишити за Кабміном право регулювання цін на молочну продукцію. Інакше ціна молока буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

По 16 поправці, будь ласка, комітет.

 

12:58:47

КУТОВИЙ Т.В.

Шановний Олег Валерійович, іще раз роз'яснення для того, щоб було зрозуміло. Використання пальмової олії вже сьогодні заборонено. Те, що ми робимо цим законопроектом, якщо ми його приймаємо, то ми якраз його дозволяємо через введення поняття "молоковмісний продукт". Згідно існуючих сьогодні норм молоко фактично воно повинно бути молоком. Молочні продукти – це продукти… Згідно існуючого Закону України "Про молоко та молочні продукти" молочні продукти – це продукти, одержані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока, молочний жир, молочний білок, лактозу. Тобто згідно існуючого законодавства пальмова олія заборонена. Якщо цей… Я зачитав норми закону. Якщо цей закон сьогодні приймається, то з'являється поняття молоковмісного продукту, який дозволяє це робить, але при цьому розміщувати ці продукти окремо від молочних продуктів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Розенблат, будь ласка, 16 поправка.

 

13:00:03

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги, я хотів би, щоб ви уважно дуже зрозуміли суть цього законопроекту. Цим законопроектом дійсно вводиться поняття "молоковмісні продукти", які вміщають немолочні продукти, тобто пальмові олії  і все інше.

Дійсно, ви розумієте історію, коли  появився на світ маргарин. Це була Перша світова війна, коли, дійсно, не вистачало молочних продуктів. Зараз в  Україні  достатньо молока. І ціна його на сьогоднішній   день – це ринкова  дійсність, яка сьогодні, дійсно, не відповідає  собівартості, але вона така сьогодні є.

Тому я дуже  прошу вас, у нас  сьогодні є законопроект дуже важливий. Зрозумійте: молоко – це життя людей, це те, що  дійсно кожен день впливає на їхнє здоров'я. Тому,  дійсно, підтримка, чи непідтримка цього закону – це дійсно наш закон в майбутньому. Тому ви вирішуєте сьогодні це питання і голосуєте, як воно дійсно, для того, щоб  мати можливості потім дивитися в осі своїм дітям. От, що я хотів сказати. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, внесена пропозиція щодо 16 поправки –  поставити її на  підтвердження, вона врахована комітетом.  Значить, позиція комітету – врахувати. Народний депутат Ляшко, пропозиція не   підтримувати. І тут   обмінялись думками. Тому, шановні народні депутати, визначайтесь щодо 16 поправки. Ще раз наголошую: комітет підтримав, врахував цю поправку, народні депутати  Ляшко, Деркач вносять пропозицію письмову про те, щоб цю поправку поставити на підтвердження, і Головко,   і не голосувати за неї. Правильно я проінформував? Все.

Шановні колеги, займіть,  будь ласка, свої  місця. 0901 закон, поправка номер 16, яка врахована комітетом і буде поставлена зараз на підтвердження.  Будь ласка, колеги, 16 поправка.

 

13:02:21

За-112

Поправка  не знайшла свого підтвердження.

17-а. Врахована. По 17-й? По 17-й,  будь ласка, Ляшко.

 

13:02:39

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги, колега Борис  Розенблат абсолютно правильно сказав, що молоко – це життя, а пальмова олія – це шкода здоров'ю, а пальмова олія – це ракові захворювання кишково-шлункового тракту. Саме тому хай Борислав Розенблат як молочний  виробник скаже, Тарас стверджує, що норма нинішнього закону забороняє використання пальмової олії. Бориславе, забороняє чи не забороняє? Використовуєте ви  пальмову олію в молочній продукції чи не  використовуєте? Нехай люди знають. У нас закони написані одні,  а не виконуються їх виробники, які використовують замість молока пальмову олію. У нас в 1991 році 20 голів великої рогатої худоби було, сьогодні півтора мільйона. Чому?  Бо завозять хімію із закордону,  а наші селяни по 2 гривні за літр молока – дешевше ніж вода, продати не можуть.

Тому прийшов час захистити інтереси українських селян!

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте можливість завершити, 30 секунд.

Дайте можливість завершити вже повідомив про це.

 

13:04:07

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги, ситуація сьогодні полягає наступним чином, я вже зачитував норму існуючого закону. Олег Валерійович дуже  правильно каже, щоб захистити національного виробника і, дійсно, виробляти всі продукти виключно із молока, треба дотримуватися  існуючої норми. А існуюча норма говорить сьогодні, дослівно зачитую: "Стосується виробництва виключно молочних продуктів з натуральною молочною сировини". Згідно сьогоднішнього закону виробництво молочної продукції дозволяється виключно з молочної сировини.

Так, он Розенблат, мій колега, підтверджує. Те, що сьогодні не добросовісні виробники використовують цю пальмову олію, це їхня відповідальність, і вони повинні за це  нести цю відповідальність. А те, про що говорить цей  законопроект, що ті колеги, які  використовують пальмову олію сьогодні, будуть легалізовані під терміном "молоковмісні продукти". Тобто всі продукти, які сьогодні будуть з використанням пальмової олії, просто будуть називатися "молоковмісні продукти" і будуть продаватися на  окремих полицях. От, про що говорить цей закон.

Тому, якщо по цензу  цього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Розенблат. Включіть мікрофон.

 

13:05:20

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги, я ще раз хочу, щоб ви почули уважно. У нас в країні дуже багато фальсифікацій, коли під справжніми молочними продуктами використовують домішки, пальмові і всі інші. І все це продається на одних і тих же полицях. Цим законопроектом чітко розділяються продукти, які йдуть, молочні, в яких не повинно бути ніяких домішок і є основа тільки молоко, і є ті продукти, які є спредами, тобто сумішшю.

Тому я, дійсно, хочу, щоб ви зрозуміли: сьогодні ми повинні виокремити окремо продукти молочні, які не мають права жодним чином виготовлятися з інших… молока; і ті продукти, які дійсно є суміші – спреди.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз послухайте. Ми зараз до абсурду доведемо цей закон за однієї норми. Є процедура розгляду питань в другому читанні, передбачена Регламентом Верховної Ради України. Ми проголосували 15 поправку, ми проголосували 16 поправку – вона не знайшла свого підтвердження.

Далі. Ми йдемо далі. 17 поправка врахована. 18 поправка врахована. Всі інші поправки враховані.

За процедурою ми маємо зараз голосувати його у другому читанні та в цілому. Перед голосуванням фракції просять по одній хвилині. Будь ласка, хто просить від фракцій по одній хвилині?

Іван Григорович Кириленко, будь ласка. І зараз переходимо до голосування.

 

13:06:55

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні друзі! Кириленко, фракція "Батьківщина". Цей закон свідчить про одне6 про безсилля держави, більш ні про що. У нас немає сил проконтролювати, чим ми годуємо народ і дітей, то ми знайшли вихід з положення: отак, збоку, щось зробити. Шановні друзі, іншого смислу цього закону немає. Залишилося одне: не просто на інших полицях розмістити, а написати: "Це фальсифікат молока". Все, і тоді голосуємо.

Друзі, немає в нас ні натуральної ковбаси, вибачте, немає уже натурального молока "днем с огнем". І ми, вибачаюсь, шукаємо якби потихеньку зробити хоть трошки благоє дєло. Ми проголосуємо за цей закон, але, Олег Валерійович, нада негайно закон, який забороняє використання пальмового масла. Однозначно. Або на цих полицях ставити "фальсифікат молочної продукції". Хай тоді наш споживач вибирає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, будь ласка, від фракції Радикальної партії.

 

13:08:25

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги народні депутати, на превеликий жаль, більшість із вас –  це міські жителі, ви не знаєте, чим живе українське село. Україна починається з корови, коли в селі не буде корови, не буде села, коли не буде села, не буде України.

Тому, коли ми говоримо про те, що в магазинах на полицях стоять із польського, там, хімії при всій повазі до друзів поляків, із пальмової олії так зване молоко, так зване масло, так звані сири, це не молоко, не масло і не сири, а це фальсифікат, а найголовніше, цей фальсифікат забирає в наших селян можливість годувати свою сім'ю, бо вони могли продавати своє молоко, а замість їхнього молока продається продукція із пальмової олії, із хімії і молока там – нуль без палички, там немає молока.

Тому треба заборонити використання в молочних продуктах пальмової олії. Це дасть можливість підняти поголів'я скота, дасть можливість людям заробляти у селі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, від фракції "Блоку Петра Порошенка" хто?

Іван Рибак.

 

13:09:49

РИБАК І.П.

Шановні колеги, ви знаєте, я не буду голосувати за цей закон тільки тому, що одним з авторів цього закону є пан Пшонка.  Ви знаєте, що вони могли хорошого запропонувати для українського села, для українських людей. Та, напевно, тільки нищити, тільки нищити фальсифікатом, нищити націю, нищити здоров'я цієї нації. Тому, шановні колеги, закликаю всіх не голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович Литвин.

 

13:10:29

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Я належу до виборчого округу, який в сільській місцевості. І я думаю, що сьогодні прикута увага до цього законопроекту. Люди сподіваються, що ми приймемо розумне рішення.

Що несе цей закон? Він просто узаконить фактично те, що застосовується, окрім інших там, мабуть, інгредієнтів, пальмову олію. Я думаю, щоб побачити масштаби цієї фальсифікації, потрібно було б взяти оцінку, скільки завезено в Україну пальмової олії, для чого вона використовується. А це зрозуміло, що буде продукція із молока цільного, і буде продукція із сурогатами. І бідні люди будуть купувати те, що є дешевшим.

І ще один момент, Володимир Борисович, там є наступні закони, які регулюють закупівельну ціну на молоко. Давайте після розгляду цього законопроекту розглянемо і приймемо рішення, заспокоїмо людей, бо за 2 гривні 50 копійок ніхто сьогодні не може вижити в селі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович, тому вони і стоять в порядку денному. Анатолій Гіршфельд, і переходимо до голосування. Прошу зайняти всіх свої місця, будь ласка. Будь ласка, займайте свої місця, колеги.

 

13:11:45

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги! Решение проблемы цены на молоко лежит не только в административной плоскости или в запрете ввезения пальмового масла в Украину и повышения на него цены. Необходимо в селах создать кооперативы, которые могли бы собирать молоко и продавать его по какой-то фиксированной цене. Тогда мы пришли бы к рыночным механизмам регулирования цены на молоко, а не к штучным механизмам. Бабушка, которая имеет корову, все равно не сможет правильно заключить договор.

Нужен кооператив, и нужна государственная программа укрупнения кооперативов на селе, которые могли бы продавать дальше сертифицированное молоко. И обязательно нужно учесть это дело в поправках к закону. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

І так, прошу зайняти свої місця. Проект Закону (реєстраційний номер 0901) про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьбі з фальсифікацією молочних продуктів. Будь ласка, колеги, 0901. Зайняли свої місця. Готові голосувати? Я прошу на  півтону тихіше, колеги.

Іван Рибак, будь ласка, хвилину.

Займайте свої місця. І на півтону тихіше, будь ласка, шановні колеги народні депутати.

 

13:13:21

РИБАК І.П.

Шановні колеги, давайте, напевно, щоб не завалити цей закон, а давайте відправимо на повторне друге читання. Тому що думки в залі розділились. По суті всі правки, які були запропоновані, важливі правки не враховані сьогодні залом. Давайте все ж таки поставимо на повторне друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Комітет хай узагальнить і тоді…

Будь ласка, Тарас Кутовий.

Пропозиція на повторне друге читання.

Зараз зробимо…  зараз зробимо в другому читанні і в цілому.

 

13:13:55

КУТОВИЙ Т.В.

Колеги, щоб було зрозуміло в контексті підтримки-непідтримки, що по суті буде після прийняття закону. Відповідно до того, як ми ставили на підтвердження дані поправки, після прийняття цього закону буде введено, вірніше, відновлено кабмінівське регулювання ціни закупівельної на молоко. Це перше. Це перше, що буде прийнято, якщо закон буде проголосований.

Друге, що буде прийнято після цього. Продукти, в яких існує пальмова олія і інші нетваринні жири, будуть дозволені до продажу, але на окремих полицях в магазинах.

Підтримувати чи не підтримувати це вже питання кожного депутата. Але я просто звів до купи фактично, що цим законом пропонується. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги.

І так. Перша пропозиція, відповідно до регламенту…  Займіть свої місця. У другому читанні та в цілому. Зайняли свої місця? Голосуємо. У другому читанні та в цілому 0901. 0901 у другому читанні та в цілому, колеги.  Голосуємо.

 

13:15:20

За-141

Рішення не прийнято.

І пропозиція, яка пролунала народного депутата Івана Рибака, повернути на друге, для підготовки на друге, на повторне друге читання. Я думаю, що це зараз може об'єднати зал. Давайте, щоб не згубити цей закон, на повторне друге читання.

Відрегулюємо це і тоді узгоджено будемо голосувати. Приймається така пропозиція? Давайте, на повторне друге читання. Прошу підтримати. Прошу підтримати. Голосуємо повторне друге читання.

 

13:15:59

За-218

Рішення не прийнято.

Колеги, є пропозиція ще раз повернутись до цього закону, щоб його не згубити. Повернутись до його розгляду. І ще раз я поставлю на голосування питання щодо направлення його на повторне друге читання. Розумна пропозиція?

Будь ласка, за повернення 0901 до розгляду. 0901 за повернення до розгляду, 0901. Будь ласка, за повернення 0901. Повернення 0901.

 

13:16:53

За-215

Закон вважається відхиленим.

Далі, колеги. 2074а – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо належного соціально-економічного захисту учасників антитерористичної операції та членів їх сімей (про справедливе призначення та надання субсидій) (друге читання).

Будь ласка, Альона Бабак. Будь ласка, Альона Валеріївна.

Колеги народні депутати, у нас з вами залишилось 40 хвилин працювати. Я прошу всіх залишатись на своїх робочих місцях народних депутатів. От, дивіться, зараз питання про справедливе призначення та надання субсидій членам антитерористичної операції, учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей. Важливий закон? Важливий. Тому, будь ласка, я просив би і так ще низка ряду важливих законів. Будь ласка, прошу.

 

13:17:57

БАБАК А.В.

Доброго дня, шановні народні депутати. Комітетом з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства законопроект за реєстраційним номером 2074а, поданий народними депутатами Ляшком, Галасюком, Кононенком, Березюком, Тетеруком, Соболєвим, Рибалкою, Кубівим і Корчинською, був розглянутий на засіданні 01 липня цього року і він підготовлений до другого читання.

Законопроект фактично передбачає внесення змін в порядок призначення житлово, субсидій на житлово-комунальні послуги учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей шляхом призначення їм субсидій і придбання скрапленого газу, твердого та річного, пічного побутового палива на період проведення антитерористичної операції.

Фактично законопроект був доопрацьований до другого читання, узгоджений з Міністерством праці та соціальної політики. І на сьогодні до нього, до комітету надійшло 4 правки, із них відхилено лише 2, решта, 2 правки враховані.

Тому фактично, ми вважаємо, що законопроект абсолютно готовий до прийняття в другому читанні і, власне, пропонуємо сьогодні його прийняти в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що всі абсолютно єдині в думці про те, що можемо голосувати відповідно до рішення комітету в другому читанні та в цілому цей проект закону. Колеги, прошу зайняти свої місця, 2074а проект Закону про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо належного соціально-економічного захисту учасників антитерористичної операції та членів їх сімей (про справедливе призначення та надання субсидій) в другому читанні та в цілому за рішенням комітету. Готові голосувати? Колеги, будь ласка, займіть свої місця. Голосуємо 2074а. Прошу підтримати. Прошу голосувати. 2074а, будь ласка, прошу голосувати.

 

13:20:12

За-242

Рішення прийнято, закон ухвалено. Дякую, шановні колеги.

1484, проект Закону про внесення змін до деяких законів України з питань ідентифікації та реєстрації тварин. Тарас… Вадим Івченко, будь ласка, друге читання, прошу.

 

13:20:36

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, до вашого розгляду пропонується в другому читанні законопроект 1484, який був підготовлений разом з Іваном Мірошніченком, фракція "Самопоміч". На цьому тижні парламент зосередився саме на тих питаннях, які потребують оперативного прийняття рішень.

Шановні колеги, через закріплення чинним законодавством України недієвих механізмів, сьогодні ідентифікація тварин фактично заблокована. Хочу додати, що сьогодні міністр, який відвідує зарубіжні країни відкриває експорт для нашої молочної продукції, звернувся до Голови Верховної Ради з проханням, щоб цей закон був внесений і проголосований. Оскільки ми плануємо ринок молока відрити в листопаді місяці, якщо європейці взнають, що наші корови не проідентифіковані, і цей ринок заблокований, можуть постати питання.

Колеги, законопроект є один із тих, що дозволяє нарешті запустити в Україні механізм ідентифікації тварин, а отже і виконати вимоги України про асоціацію з ЄС в цій частині, зробивши важливий крок до контролю якості продукції тваринництва в домогосподарствах.

По-друге, законопроект враховує також інтереси селян, з тим, щоб адаптуючи наше законодавство до вимог ЄС держава не забувала про просту бабусю на селі.

І по-третє, належна реалізація законопроекту залежить від того, чи будуть закладені відповідні кошти в бюджет, а отже його прийняття є нагальним з огляду на початок бюджетного процесу.

Шановні колеги, було подано 24 поправки. При цьому враховано в цілому 5 поправок, враховано частково 16 поправок і відхилено 3 поправки. У підготовленому до другого читання комітетом законі ми дозволили фізичній особі-власнику тварин здійснювати плату за послуги особисто, а також за рахунок коштів третіх осіб будь-якої юридичної, або фізичної особи. Фіксуємо принцип об'єктивного і помірного  ціноутворення на ці послуги не більше 20 відсотків  рентабельності надає вам право  усім фізичним особам на обов'язкове відшкодування державою таких витрат, щоб бабусі мали право відшкодувати і право продати молоко,  і сметану, та щоб державою був закріплений відповідальний обов'язок.  Закріплюємо  положення, що кошти як для відшкодування, так і для роботи   систем ідентифікації, мають   бути передбачені окремою строчкою в Державному бюджеті  України. Передбачаємо відповідне доручення Кабінету Міністрів  України, що вже  зараз,  при плануванні бюджету на 2016 рік, на поточний рік, відповідні кошти    були передбачені.

Колеги, пропонуємо даний закон прийняти в другому читанні.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Колеги, чи є необхідність, є пропозиції по поправкам? Немає.  Є пропозиція проголосувати цей проект закону. Прошу зайняти свої місця,  шановні колеги. Проект Закону 1484, ви чули доповідь  Вадима Івченка. Питання про прийняття    в другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення  змін до деяких законів  України з питань  ідентифікації та реєстрації  тварин.  Будь ласка, прошу зайняти свої місця,  шановні колеги народні депутати, 1484   в другому читанні і в цілому я зараз поставлю на голосування сигнальне, напевно. І для нашої співпраці з Європейським   Союзом це важливий проект закону, тому,  будь ласка,   я просив би надзвичайно відповідально до цього поставитись, є лист підтримки  Кабінету Міністрів  України. Будь ласка, колеги, 1484 в другому   читанні та в цілому, сигнальне голосування, друзі. 1484, прошу підтримати в другому читанні та  в цілому, сигнальне голосування, прошу підтримати, сигнальне.

 

13:24:43

За-219

Колеги, ну майже.

Будь ласка, колеги, займіть свої місця. Ще раз давайте  сигнальне, щоб…

Готові?

Будь ласка, займайте свої місця колеги 1484.

Будь ласка, займайте свої місця.

1484 у другому читанні та в цілому.

Сигнальне голосування, прошу.

1484 – "за". Є голоси.

 

13:25:39

За-240

Дякую, колеги.

У другому читанні та в цілому голосуємо. Це було сигнальне просто, щоб …

Голосуємо 1484 в другому читанні та в цілому.

Будь ласка, прошу голосувати.

 

13:26:00

За-241

Закон ухвалений. Дякую, шановні…

2655 проект Закону про внесення змін до Закону України  (щодо зменшення адміністративного навантаження), внесення змін до Закону України "Про карантин рослин".

Вадим Івченко, будь ласка.

 

13:26:22

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Хочу подякувати за минулий законопроект. І хочу сказати, що всі  законопроекти у другому читанні  це наші, там немає авторів – це комітетські законопроекти. Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується  підготовлений до другого читання  Закон України  про внесення змін до Закону України "Про карантин рослин" номер 2655 поданий народними депутатами: Івченком, Мірошніченком, Лабазюком, Кутовим, Кулінічем, Бакуменком та Мушаком.

Законопроектом пропонуються зміни до Закону про  карантин рослин в частині обмеження термін видачі карантинного та фіто-санітарних сертифікатів, запровадження окремих переліків об'єктів регулювання для імпорту, експорту, транзиту та реекспорту рослинної продукції скорочення об'єктів державного  нагляду у сфері карантину рослин.

Зазначені зміни сприяють зниженню адміністративного навантаження на сільськогосподарського товаровиробника. За рахунок суттєвого скорочення  термінів видачі дозвільних документів у галузі карантину рослин та вдосконалюють процедуру функціонування центрального органу виконавчої влади, які реалізує державну політику у сфері карантину рослин, а також сприяють підвищенню ефективності виробництва та обігу продукції рослинного походження одночасно з дотриманням належного рівня фітосанітарної безпеки України.

До другого читання в комітет надійшло 48 пропозицій від суб'єктів права законодавчої ініціативи. З них 23 враховано, включаючи частково враховано та редакційно. Відхилено 25 пропозицій народних депутатів. Відхилені пропозиції, колеги, суперечать концепції прийнятого за основу законопроекту та лишають без змін чинний Закон України "Про карантин рослин", в який ми вносили зміни, чим створюються перешкоди, взяті Україною зобов'язання щодо поступового наближення України до законодавства з Європейським Союзом.

За результатами розгляду запропонованих пропозицій комітет на своєму засіданні прийняв рішення: рекомендувати вам, колеги, Верховній Раді України, прийняти проект Закону про внесення змін до Закону України "Про карантин рослин" (щодо зменшення адміністративного навантаження) (реєстраційний номер 2655) в другому читанні та в цілому. Просимо вас підтримати рішення комітету. І дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є заперечення щодо цього закону, колеги, 2655? Є пропозиція голосувати в другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України "Про карантин рослин" (щодо зменшення адміністративного навантаження).

Будь ласка, колеги, я прошу зайняти свої місця, підготуватися до голосування. Будь ласка, 2655 проект закону. Готові голосувати?

Голосуємо в другому читанні та в цілому 2655, голосуємо в другому читанні та в цілому, в другому читанні та в цілому.

 

13:29:30

За-216

Не встигли. Будь ласка, займіть місця. В кого є потенціал? Я почув, почув в залі. Хтось каже, в когось є там потенціал.

Будь ласка, 2655.

Давайте за повернення 2655.

Готові? Ні?

Хвилину.

Давайте 2655 за повернення. Прошу голосувати. 2655 за повернення, прошу голосувати за повернення. 2655, голосуємо за повернення.

 

13:30:19

За-221

221. Краще давайте направимо на повторне друге читання чи ми просто його … Давайте повернемося.

2655. давайте проголосуємо за повернення, зараз розберемося. Останні раз ставлю за повернення, останні раз. 2655, колеги, за повернення до цього закону. Будь ласка, 2655 за повернення до розгляду цього питання. 2655, за повернення.

 

13:31:12

За-241

Повернулись.

Готові голосувати в другому читанні та в цілому? Готові? В другому читанні та в цілому, голосуємо, 2655.

Прошу голосувати, 2655, у другому читанні та в цілому.

 

13:31:32

За-234

Рішення прийнято. Закон ухвалений.

Ідемо далі, колеги.

Я, знаєте, що хотів би? Закцентувати вашу увагу, у нас є ряд постанов щодо освітнього процесу, я в самому кінці їх поставлю, це стосується освіти, Лілія Михайлівна Гриневич проінформує. Постанови, щоб ми проголосували.

А зараз ми переходимо до закону, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села, 2089, 2089-1.

Є пропозиція розглянути ці 2 законопроекти за скороченою процедурою. Розгляд за скороченою процедурою.

 

13:32:26

За-183

Рішення прийнято. Будь ласка, доповідайте. Анатолій Євлахов, 2089. Будь ласка, прошу лаконічно, щоб ми встигли пройти далі інше питання.

 

13:32:39

ЄВЛАХОВ А.С.

Шановні колеги, перш за все я хочу подякувати Володимиру Борисовичу, що цей законопроект з'явився нарешті в порядку денному сесії, а також подякувати народним депутатам, які не залишити сесійної зали.

Законопроект 2089 дуже простий. Я стисло розкажу, про що він. Законопроектом пропонується встановити мінімальні закупівельні ціни на молоко, яке купується переробниками у населення України. На жаль, ми зверталися до уряду, ми зверталися до міністерства профільного. І ніхто не хоче чути голосу простого українського селянина.

Тому Верховна Рада вимушена взяти на себе функцію, яка їй не притаманна. Але я хочу, щоб люди всі почули. Тут Олег Валерійович Ляшко дуже часто згадує про селян, про яких всі забули. То наше Міністерство аграрної політики забуло, що зараз мінімальна закупівельна ціна одного літра молока становить 2 гривні. При тому, що роздрібна ціна вже є 14. Тому треба замислились, а чи ми підтримуємо людей, а чи ми підтримуємо просто роздрібну торгівлю та переробників.

Тому що я хочу вам сказати? Якщо ви дійсно розумієте, що зараз відбувається в Україні, якщо ви знаєте, чим живуть 13 мільйонів селян, прошу вас підтримати цей законопроект. Щоб наш уряд, найдемократичніший, найкращий уряд згадав таку історію. Як колись злочинний уряд, як зараз модно казати, у 2012 році за керівництва пана Азарова зібрав все ж таки переробників молока, виробників молока та прийняв постанову про те, щоб встановити мінімальну закупівельну ціну. В 2012 році, ще раз повторюю, уряд…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ЄВЛАХОВ А.С.  Встановити ціну 2 гривні 20 копійок. Зараз 2015 рік і ціна на молоко в селянина так само 2 гривні і є, але це вже є менше 10 центів. Тому я хочу, щоб ви підтримали цей законопроект. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Чи є потреба в обговоренні? Є.

(Шум у залі)

Є потреба в обговоренні. Альтернативний, да, будь ласка, зараз буде альтернативний. Потім буде обговорення.

Будь ласка, Головко, доповідь від трибуни. 

 

13:35:30

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується законопроект, який запропонував Євлахов і мій, який є альтернативний. Суть законопроектів одна це підняти закупівельну ціну на молоко для селян починаючи хоча би з 4 гривнів. Тому що сьогодні реально селяни, практично село вимирає. Адже для них корова це єдине джерело доходів. Більшість селян виживають за рахунок цього молока. Але так цинічно спобудовано, що сьогодні ціна на молоко 2 гривні максимум 2.50, а в магазинах 12-14 гривень. І це є катастрофічно несправедливо. Адже з цього молока забирають всі жири і так далі.

Більше того хочу сказати, що практично з зниженням ціни на молоко люди починають вирізувати худобу і товар зменшується. За минулий рік на 10 відсотків скоротилося, а взагалі, за років незалежності скоротилося поголів'я рогатої худоби практично в десять раз і це триває далі. Тому що буквально за пару років у нас корови не буде, у нас, взагалі, молока не буде. Де ви його візьмете, взагалі? Якщо ми зараз не станемо на захист селян, практично корови будуть вирізані всі. І село це практично знає і вимирає.

Тому я закликаю, голосуючи за ці законопроекти ви підтримуєте село. Ми готові об'єднати ці законопроекти спільно з Євлаховим в один закон для того щоби захистити село. Адже, якщо ми зараз цього не проголосуємо практично ви зробите виклик селу. Я закликаю всіх депутатів підтримувати. Якщо хтось не проголосує це буде практично ці депутати які виступають проти селян. Ми вивісимо списки, хай село знає, хай люди знають, хто не підтримує, хто не підтримує село. А ви повинні підтримати. Бо, якщо ми цього не зробимо, селяни вимруть  і корови фактично виріжуть. Я закликаю підтримати один законопроект спільний авторів всіх - Євлахова і мій, один закон. Будь ласка, підтримайте, це дуже важливо. Селяни вам подякують. Хоч раз оберніться до селян на це, народні депутати! Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу всіх зберігати спокій. Будь ласка, співдоповідь голови комітету, Тарас Кутовий, будь ласка. Потім буде два – за, два – проти. І потім будемо голосувати.

 

13:37:49

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги! Повністю погоджуюся з авторами в контексті катастрофічної ситуації, яка склалася на ринку закупівельних цін у населення. Це дійсно ганебна ситуація, коли молоко у нас на селі коштує дешевше, ніж вода.

Але разом з тим, хочу доповісти думки комітету з цього приводу і його рішення як колегіального органу. Комітетом вважається достатньо складним питання регулювання ціни. Оскільки за умови, коли ціна ця буде встановлена і не дай, Бог, або у випадку, коли закупівельні підприємства не будуть здійснювати закупівлю за встановленою ціною, подібну функцію повинен взяти на себе аграрний фонд, який насправді ні технічно, ні фінансово в даний момент не розуміє, яким чином це робити.

Оскільки потрібно концентрувати ці об'єми молока. Воно до 40 градусів відповідно не зберігається, не піддано термічній обробці і так далі. Тому комітет звернувся до Міністерства аграрної політики з проханням розробити законопроект, який би враховував інтереси громадян, які дійсно потребують сьогодні вирішення цього питання. А також розробив механізми, яким чином досягнення цього питання може бути реалізоване.

В контексті обох, основного і альтернативного законопроектів, комітет прийняв колегіальне рішення відхилити ці законопроекти. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

13:39:23

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Зараз, будь ласка, прошу записатись депутатів два – за, два – проти. Будь ласка, записуйтесь. Будь ласка, Купрієнко.

 

13:39:44

КУПРІЄНКО О.В.

Прошу передати слово Олегу Ляшку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від трибуни Ляшко.

 

13:39:57

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Нарешті в українського парламенту дійшли руки і до розгляду питань, які безпосередньо хвилюють мільйони українських громадян.

Фракція Радикальної партії голосуватиме за закони, які встановлюють, наголошую, не фіксовану, а мінімальну ціну на молоко. Ціна на молоко мінімальна має бути 4 гривні, мінімальна, а якщо людина домовилася з виробником і продала по 5, по 6, то нехай продають. Бо якщо ми встановимо фіксовану ціну на молоко 4 гривні, а можливість є продати по 5 чи по 6 залежно від умови договору, то уже закон це забороняє. Тому давайте не зробимо медвежу послугу селянам. Ми маємо встановити мінімальну ціну на молоко 4 гривні за літр і то, я вважаю, що це, і то, я вважаю, що це несправедлива ціна молоко, що реально вона більша, літр води в магазині коштує 12-15 гривень, чому ціна на молоко має бути 4 гривні?

І найголовніше, що треба передбачити цим законом – індексацію на інфляцію. У нас ціна на молоко 2 гривні, що сьогодні, що рік тому, а курс долара який сьогодні і який рік тому? Тому мінімальна ціна на молоко 4 гривні і щокварталу індексацію на індекс інфляції. Коли мені виробники раптом будуть казати, що встановлення мінімальної ціни на молоко 4 гривні призведе до їхніх збитків, неправда, бо збитки сьогодні в одних селян, в усіх інших прибутки. Я не бачив ні одного, хто на продажу молока, крім селян, мав збитки. А чому? Бо в селян забирають задарма. За 2 гривні забрали, а за 12 гривень в магазині продали. Де різниця в 6 разів дівається? Тому треба поділитись надприбутками із селянами – мінімальна ціна 4 гривні і індексація на інфляцію. Оце буде справедливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Бондар, "Народний фронт" передає слово Ігорю Гузю, від трибуни.

 

13:42:19

ГУЗЬ І.В.

Шановні друзі, я представляю Волинську область, яка є аграрною. 3 роки тому я мав досвід перекривання доріг у Волинській області з вимогою віддати борги і підвищити ціну на молоко. Що сталося за 3 роки? Ціна була 2.20, долар виріс у 3 рази, значить, ціна в магазині на молочко виросла, а баба з дідом знову продають за 2.20. Тому дехто каже, що це популізм, що не можна встановити ціни, значить, законом. Так ви зрозумієте, що за ці роки у нас Волині, не хочу називати, тут є в цьому залі, є одна фінансова політична група, яка всі контролює молокозаводи за останні 20 років, і заробляють мільярди. Мільярди! Люди стогнуть! Ще раз кажу, у мене в окрузі  207 сіл. Люди вирізають худобу на сьогоднішній день, не можуть вижити. Картопля не ліквідна, буряк, те, се, тільки молоко дає. А є монополісти і кажуть: ви не будете здавати по 2 гривні, ми у вашому селі не будемо брати молоко. Тому, шановні друзі, це не популізм, село стогне, село вмирає, спивається. І оце молоко дає виживати на сьогоднішній день цим людям сьогодні в селі. Тому я прошу мобілізуватися і підтримати, нічого страшного немає. А той, хто каже, що завдяки тому, що з 2 гривень буде 4, що виросте ціна для міського жителя – ні, треба трошки потрусити тих, хто контролює молочну галузь. Тому, друзі, давайте підтримаємо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рябчин Олексій Михайлович, "Батьківщина". Передає слово Кириленкові. Будь ласка.

 

13:44:22

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні друзі! Іван Кириленко, "Батьківщина".

Сказати, що ситуація катастрофічна – це нічого не сказати, вона, по-моєму, перейшла межу неповернення. За півроку нинішніх поголів'я скоротилося рівно на стільки, скільки за попередні 2 роки, разом узяті. І, шановні колеги, при тому, що мізерна, принизлива для      селян ціна на молоко, молоко в Україні – найдорожче у світі. В це важко повірити, бо заготовлюється в радіусі  200 кілометрів! Друзі, оце до такого рівня ми дійшли. Дійсно, це не ринковий механізм – змушувати уряд  встановлювати ціну, але іншого виходу вже немає.

Колеги, є виробники молока, я бачу он і Нестеренка Вадима Григоровича,  народного депутата, у якого великий масив поголів'я. 5 гривень – заготівельна  ціна, по якій в нього купують це молоко, бо великий масив – збиткова! 5 гривень – вдумайтесь, що я говорю!   Це великий    масив  молока, великий масив скота. Це при тому, що ціни на молоко сьогодні в собівартості, яка закладена, - це ціни на бензин,  на пальне, на добрива  минулого року. А цього року які ціни? Тому  абсолютно праві колеги,  які говорили, що не встановлюємо потолок, а встановлюємо мінімальну ціну, мінімальну, а вона  повинна бути більшою.

І взагалі, негайно сюди на стіл  Верховної Ради Програму  розвитку молочного скотарства. Інакше, друзі, завтра   не  молоковмістні    продукти, а пальмову олію будемо пити підсолоджену, здобрену добавками і так далі, і так далі. Ми проспиртовані, дітей жалко!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від  "Блоку Петра Порошенка"   Юрик Тарас  Зіновійович. Демчаку передає.  Будь ласка.

 

13:46:30

ДЕМЧАК Р.Є.

Дорогі колеги, ми, депутати мажоритарщики, коли приїжджаємо на округ у сільськогосподарських  регіонах, питання номер один – ціна  на молоко. Це соціальне питання, тому що, якщо багато міських жителів можуть піти  здати 10-20 доларів і  отримати гроші, швидкі гроші, то для сільських жителів, це саме той товар, який зразу обмінюється на гроші. І це не означає, що виробники молока, вони будуть  платити ці кошти, давно створена інфраструктура, їздять  молоковози, які їздять від двору  до двору.  І коли  ми дамо можливість   підняти ціну з 2 до 4 гривень – це хоча б  дасть можливість дискусії селянам із тими  посередниками. Тому що ціна формується приблизно  таким чином:  зараз 2 гривні – у селян, 8 гривень – на заводі, якусь  частину забирає посередник і потім у роздрібній мережі –15 гривень. Питання: повернути можливість селянам хоча б отримувати мінімум для того, щоб це було на рівні собівартості, які ці гроші.  Вони можуть швидко дати гроші своїм дітям, щоб вони могли доїхати до обласного центра, щоб дати їм ті копійки, щоб вони могли прожити в гуртожитках і купити ті невеликі… дають можливості  для того, щоб селяни могли вижити. 

Тому я вас дуже прошу  з увагою підійти до цього питання. Економіка зрозуміла. І якщо ми сьогодні відхилили закон 0901, який  передбачав врегулювання  ціни Кабінетом Міністрів, то давайте  відрегулюємо це законом, а між першим і другим  читанням  створимо можливість індексації цієї мінімальної ціни поквартально. І це тоді буде вирішення цього соціального питання. Дуже важливе і прошу  всіх підтримати 2089.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Від "Опозиційного блоку" Папієв, одна хвилина.

 

13:48:27

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Шановні громадяни України! Фракція політичної партії "Опозиційного блоку" буде голосувати за цей Закон про встановлення мінімальної фіксованої ціни на закупівлю молока. І хоча навіть це суперечить 116 статті Конституції України  і статті  1 Закону України "Про ціни і ціноутворення". Тому що повноваження встановлення фіксованої ціни відноситься до повноважень Кабінету Міністрів, органів виконавчої влади і  органів місцевого самоврядування.

Я думаю, що Верховна Рада  змушена сьогодні приймати цей закон в зв'язку з бездіяльністю уряду,  в зв'язку із тим, що  уряд відсторонився від цієї проблеми, і голосування за цим  законом буде  підтвердженням недовіри уряду в  аграрній сфері і в аграрній політиці. Дякую. Ми  голосуємо  "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Рудик від позафракційних, одну хвилину.

 

13:49:28

РУДИК С.Я.

Сергій Рудик, 198 виборчий округ, Сміла, Каменка, Черкаський район.

Шановні колеги, два місяці тому я звернувся  до уряду, до Прем'єр-міністра України з цього ж питання. Прийшла відписка за підписом міністра АПК, Павленка, що порушення зазначеного питання не можливо в вашому варіанті, тобто встановлення мінімальної ціни, оскільки це порушить конкуренцію на ринку.

Ми вчора прийняли законопроект про регулювання питання обігу пива. Я себе запитую, всіх нас, то може не треба селянам молока? Може у нас є пиво в селі, то і достатньо? Це, звичайно, питання неправильно я поставив, я його зробив жартома, але жартувати з селом більше не можна.

Я пропоную цим законопроектом встановити 5 гривень – екстра-ціна молока за літр, ви це знаєте, 4,50 – перший ґатунок, мінімальна, мінімальна, наголошую, не потолкова, мінімальна –  4,25, це в нас перший ґатунок, і 4 гривні – другий. Тільки таким способом ми зможемо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановне товариство, ви ще по одній хвилині  від співавторів Розенблат і Оксани Юринець. По одній хвилині, будь ласка. Ну, це ж з вашої фракції вимагають, товариство.

Будь ласка, Розенблат, одну хвилину.

 

13:50:52

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги, я хочу вас попросити одне. На сьогоднішній день у Верховній Раді дуже багато законів, які направлені сьогодні на підтримку людей, але я хочу, щоб ви не забували про одне, що формирується ринок, і ринок повинний завжди бути передусім. Сьогодні Україна втратила дуже багато ринків збуту і я хочу вам сказати ще раз одне, зрозумійте, я сьогодні за те, щоб ми встановили мінімальну ціну. Але ви зрозумійте одне, що повинна ціна врегульовувати всі питання. І тому ще переробники повинні приймати активну участь. Тому, якщо дійсно його ніхто не буде закупляти, ми це молоко взагалі втратимо. І я хочу, щоб про це ніхто не забував. Тому це дуже потрібне питання. Враховуйте всі сторони конфлікту, а не тільки одну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд у Оксани Юринець. І голосуємо. Будь ласка, і голосуємо.

 

13:51:55

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановні колеги депутати! Я представляю міський округ міста Львова. Але відкриваю вам таємницю, що у Львові також п'ють молоко. І коли ми говоримо про ринок, який ми говоримо – ринок збуту, так само є і ринок заготівлі. Це не є парламентська функція. Як економіст, напевне це неправильно. Але сьогодні варто подумати про того простого селянина. І тому ця ініціатива впродовж півроку вже є. Це не є конкуренція, це є можливість сьогодні побачити кожного, хто в селі ще тримає цю корову.

Прохання всім підтримати не на словах, а на справі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, переходимо до голосування. Я ставлю на голосування послідовно. Спочатку 2089, потім 2089-1. Отже, першим я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села, 2089. Ставлю пропозицію проголосувати даний законопроект за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:53:26

За-227

Рішення прийнято.

Відповідно я вже 2089-1 не ставлю на голосування з тим, щоб автори змогли доопрацювати до підготовки до другого читання.

Шановні колеги! Зараз у нас лишається 7 хвилин. І я на правах ведучого продовжую на 15 хвилин роботу нашої сесії. (Шум у залі)

 І я прошу, товариство, увага! Не шуміть, не шуміть. Оля, будь ласка. Зараз є один короткий важливий законопроект. Проект Постанови про відзначення у 2015 році пам'ятних дат у вищих навчальних закладах України. Сьогодні останній день і термін, коли ми можемо його прийняти. Це дуже короткий і простий законопроект.

Його буде доповідати депутат Гриневич Лілія. Я дуже прошу вас лишитися в залі. Підтримати. А можна не шуміти, шановні колеги? А можна сконцентруватися і зосередитись на роботі? Я прошу підтримати розгляд цього законопроекту за скороченою процедурою.

Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати за скорочену процедуру.

 

13:55:02

За-201

Отже, ми проголосували за скорочену процедуру. І я запрошую до слова доповідача Лілію Гриневич. Дуже короткий законопроект. Будь ласка.

 

13:55:14

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, у 2015 році зустрічають свої ювілейні дати ряд університетів. Ми зобов'язані до виходу на канікули проголосувати ці дати. Називаю: 140-річчя з часу заснування Чернівецького національного університету імені Федьковича; 130-річчя від часу заснування Національного технічного університету Харківський політехнічний інститут; 100-річчя від заснування Національного університету водного господарства та природокористування місто Рівне.

А також прошу внести з голосу ще один вищий навчальний заклад, який не був врахований в постанові. А саме: 210-річниця від часу заснування Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Дуже прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є потреба обговорювати? Голосуємо.

Шановні колеги, я прошу приготуватись і підтримати проект Постанови про відзначення у 2015 році пам'ятних дат у вищих навчальних закладах України з доповненнями, які оголосила Лілія Гриневич, голова комітету, з трибуни Верховної Ради України під стенограму (номер 2457). За основу? За основу і в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, шановні колеги, будь ласка. Прошу підтримати.

 

13:56:57

За-252

Дякую. 252 – рішення прийняте.

І, шановні колеги, ще коротка постанова про призначення парламентських слухань (2132а). Я дуже прошу підтримати її розгляд, вона теж дуже коротка, це лишень призначення парламентських слухань.

Я прошу підтримати за скороченою процедурою, прошу проголосувати. Будь ласка. За скорочену процедуру, підтримайте.

 

13:57:32

За-191

Рішення прийняте.

Будь ласка, Галасюк. Дуже коротко і дуже лаконічно зробіть доповідь.

 

13:57:49

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, проведення парламентських слухань по підтримці малого, середнього бізнесу 30 вересня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за ґрунтовну доповідь. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Ставиться на голосування проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Розвиток підприємництва в Україні та підтримка малого і середнього бізнесу" (2132а). Прошу підтримати. Будь ласка. Прошу підтримати.

 

13:58:29

За-232

Рішення прийняте.

І остання, справді, остання постанова, товариство, у нас дві хвилини часу є. Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань проведення технічної експертизи будівельних робіт та перевірки ефективності використання бюджетних коштів при будівництві мостових переходів через річку Дніпро у місті Запоріжжі.

Я прошу за скорочену процедуру підтримати. За скорочену процедуру прошу проголосувати.

 

13:59:12

За-209

Рішення прийнято.

Будь ласка, Сабашук Петро Павлович, доповідь. Будь ласка, лаконічно.

 

13:59:20

САБАШУК П.П.

Вельмишановні друзі! Група запорізьких депутатів хоче розібратися, куди поділися гроші на запорізькі мости. Тому що ті гроші, які виділені, мости можна було побудувати не поперек, а до Кременчука. Тому прошу дати нам можливість розібратися з цією ситуацією. А саме головне, що мости починають вже руйнуватися. Прошу голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є, будь ласка, Пинзеник, тут же, звідси виступайте. Пинзеник не біжіть звідси. Добре. Пинзенику, будь ласка, 30 секунд для репліки. Пинзеник, 30 секунд.

 

13:59:52

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, фракція "Народний фронт" підтримує вказаний проект Постанови з уточненням. Вона пропонує до складу комісії народних депутатів Ваната і Романовського.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, є прохання підтримати проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України (номер 2517) з поправкою, яку озвучив Павло Пинзеник від мікрофона під стенограму.

І прошу, хто підтримує дану постанову, проголосувати. Будь ласка, шановні колеги,  голосуємо. Прошу відмінити голосування, прошу відмінити.

Будь ласка, від  Радикальної партії – одну хвилину.     

 

14:00:45

ЛЯШКО О.В.

Фракція Радикальної партії підтримує проект постанови і пропонує включити до складу комісії для розслідування злодійства під час будівництва  запорізьких мостів  від  фракції  Радикальної партії Дениса Силантьєва. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   "Опозиційний блок",  будь ласка,  хто7 Папієв.

 

14:01:10

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Фракція партії   "Опозиційний блок" буде  підтримувати  постанову цю.  І для того,  щоби розслідувати розкрадання бюджетних коштів, ми пропонуємо  Гальченка Андрія Володимировича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже,  під стенограму, були озвучені пропозиції  щодо представників від фракцій в цій комісії. З урахуванням цих пропозицій я прошу підтримати проект Постанови про утворення  тимчасової слідчої комісії (2517). Прошу голосувати,  шановні колеги.  будь ласка, голосуємо.

 

14:01:54

За-237

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, вітаю! Ми сьогодні показали приклад, що ми в середу можемо провести повноцінний робочий  день в  залі, і я бажаю всім  доброї роботи в комітетах, плідної.

На тому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10 ранку збираємося в залі для продовження нашої не простої, але такої потрібної для країни роботи.    

Дякую вам, до побачення.

    

Повернутись до публікацій

Версія для друку