ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 липня  2015 року, 15 година 35 хвилин

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

15:38:13

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час перерви завершився. Я прошу всіх народних депутатів заходити в зал для початку нашої роботи.

Шановні колеги, прошу заходити в зал, підготуватись до реєстрації. Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити депутатів про початок нашої роботи. Шановні колеги, прошу заходити в зал.

Шановні колеги, я прошу, хто знаходиться в кулуарах, заходити в зал для початку нашої роботи. Підготуватися прошу до реєстрації. Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця.

Я прошу приготуватися до реєстрації. Шановні колеги, прошу зареєструватися для проведення вечірнього засідання. Будь ласка, реєструємося.

Прошу включити систему "Рада" і провести реєстрацію.

 

15:42:31

Зареєстровано 317 депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Спочатку хочу прочитати оголошення і запрошую депутатів займати місця, заходити в зал.

Отже, оголошення. Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За індустріальні та технологічні парки". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "За індустріальні та технологічні парки" обрано народного депутата України Хміля Михайла Михайловича. Вітаємо Михайла Михайловича з обранням.

І я прошу рухатися по питаннях порядку денного. Шановні колеги, хочу вас проінформувати. Зараз вже фактично завершується робота ради коаліції по узгодженню всіх моментів стосовно Закону про вибори. Протягом найближчих 50 хвилин ця робота буде завершена.

Після того комітет всі наші узгоджені пропозиції буде вносити в тіло закону. Ми зараз йдемо по прядку денному, але є пропозиція, в той момент, коли комітет нам повідомить, що вони змогли всі узгоджені пропозиції, правки врегулювати і опрацювати, ми відразу перейдемо до розгляду Закону про вибори. Перед нами сьогодні є величезне завдання прийняти новий Закон про вибори, який би перекреслив старий закон Януковича, по якому нищили Україну і як тільки він буде в залі ми будемо його розглядати. І хочу наголосити, нам важливо сьогодні дійти до закону 2423 одним з ключових законів по боротьбі з корупцією. Отже, зараз ми йдемо по порядку денному, але як тільки комітет повідомить про те, що готовий Закон про місцеве самоврядування і про вибори ми будемо вас просити відразу його поставити на голосування. А зараз ми, я ставлю на розгляд закон, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України (номер 1888). І є прохання, щоб ми даний законопроект розглянули за скороченою процедурою. Прошу підтримати і прошу проголосувати. Шановні колеги, прошу зайняти робочі місця і прошу підтримати пропозицію за скорочену процедуру. Будь ласка, голосуємо. Скорочена процедура, будь ласка, голосуємо. Скорочену процедуру, Олег.

 

15:45:29

За-122

Ну, не всі зорієнтувалися, що ми голосуємо і не всі почули пропозицію. І тому я дуже прошу ще раз, шановні колеги, уважно, уважно підійти до початку нашої роботи і я прошу ще раз проголосувати за розгляд законопроекту 1888 за скороченою процедурою. Прошу уважно і відповідально проголосувати. Будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

15:46:08

За-136

Потенціал високий. Депутати колонами заходять в зал Верховної Ради України, які не встигли проголосувати. Товариство, я вам дуже по-простому скажу. От для мене зараз є ж не трудність, так, поставити по повній процедурі. Ми 2 години поговоримо і у нас не буде Закону про вибори, і в нас не буде Закону про антикорупцію 2423. І тому я прошу вас не провокувати цієї ситуації, а прошу зайти в зал і підготуватись до нашої роботи. Я прошу шановних колег, хто є в кулуарах, зайти в зал і зайняти робочі місця. Я закликаю голів фракцій змобілізувати своїх депутатів для початку нашої роботи. Будь ласка, заходимо в зал і готуємося до голосування.

Пробуємо ще раз. Будь ласка, шановні колеги… Шановні колеги! Галасюк, я дуже прошу зайняти робочі місця, а ви на місці, і підготуватись до голосування. Шановні члени парламенту, я прошу на місця підходити. Готові до голосування?

Я ще раз ставлю пропозицію розгляду законопроекту 1888 за скороченою процедурою. Прошу підтримати, прошу проголосувати,  будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

15:47:59

За-144

Нагадую, що згідно з регламентом, я можу ставити цю процедуру  кілька раз на голосування. Я прошу депутатів, які є в кулуарах, зайти в зал, а Апарат, я прошу повідомити депутатів про початок нашої роботи. Товариство, це блокування роботи і безвідповідальність наших депутатів. Я прошу заходити в зал і я прошу голів фракцій повідомити депутатів про почато нашої роботи. Колеги, прошу змобілізуватись, давайте ще раз   спробуємо наш потенціал і я в черговий раз ставлю на голосування, прошу зайти в зал на робочі місця. Отже,  ще раз  ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою законопроекту  1888. Прошу уважно голосувати і прошу підтримати.  Будь ласка, голосуємо, прошу голосувати, прошу підтримати.

 

15:49:43

За-154

Дякую за  розуміння і підтримку.

І запрошую до доповіді народного депутата України Данченка Олександра Івановича.

Будь ласка.

 

15:50:04

ДАНЧЕНКО О.І.

Шановний пане головуючий! Шановні колеги!

Вашій увазі пропонується проект Закону України  про внесення змін до  деяких законодавчих актів України  щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України (реєстраційний номер  1888).

Цей законопроект діє в рамках загальнодержавної концепції дерегуляції та відкритості державної політики. Він дозволить  вирішити питання значного зменшення рівня контрабанди. І зараз ви знаєте, що із-за контрабанди, тотальної контрабанди в країні, які розгортаються події. Цей закон  ми тут сперечаємося  про те, що  15 відсотків, якими ми обклали пенсії і принесли додатково 175 мільйонів гривень на рік, цей  закон без жодної копійки з бюджету додатково дає  1,3 мільярди гривень на рік.

Законопроект відповідає загальнодержавній концепції імплементації вітчизняного законодавства до норм ЄС.

В першу чергу, мова  йде про норму міжнародного союзу електрозв'язку, яка зобов'язує контролювати проходження одиниці товару від виробника до споживача за унікальним кодом IMEI.

Варто зазначити, що  запропоновані законопроектом норми щодо реєстрації персональних мобільних пристроїв вже  діяли в України та були відмінені.

За даними Державної фіскальної служби з моменту відміни порядку реєстрації телефонів, лише за квартал кількість порушень митних правил зросла в 10 разів.

Я дуже прошу підтримати цей законопроект. В ньому ще є норми, по яким буде неможливо красти телефони, тому що оператори їх будуть відключати, зобов'язані відключати, і стоп контрабанді.

Я хочу нагадати, що Президент на львівській митниці доручив блокувати незаконно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, можливість завершити, 20 секунд.

 

ДАНЧЕНКО О.І.… незаконно ввезенні телефони на територію країни.

Таким чином, прошу підтримати цей законопроект у першому читанні. До другого читання підготовлені вже відпрацьовані всі зауваження до цього законопроекту. Тому в першому читанні.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується перший заступник голови Комітету з питань інформатизації та зв'язку, Лук'янчук Руслан Валерійович.

Будь ласка.

 

15:52:44

ЛУК’ЯНЧУК Р.В.

Дякую.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься законопроект за номером реєстраційним 1888 з дуже красивою назвою і не менш цікавим змістом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України".

Про мету законопроекту та відсутність видатків на його реалізацію повідомив сам автор цього законопроекту.

Законопроект пройшов в комітеті з громадським обговоренням та опрацюванням, і спільно з представниками галузі, операторами телекомунікації та профільними громадськими об'єднаннями, мали змогу висловити своє ставлення до цього законопроекту і надати свої пропозиції і зауваження щодо вдосконалення.

Головне науково-експертне управління також висловило своє  зауваження і пропозиції. І Комітет запобігання і протидії корупції вважає, що даний законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Наш Комітет з питань інформатизації та зв'язку розглянув усі зауваження та пропозиції, більшість яких погодилися врахувати при підготовці законопроекту до другого читання.

Втім наш комітет проголосував більшістю голосами рекомендувати Верховній Раді прийняти даний законопроект за основу в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Шановні колеги, прошу записатися: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Лінько Дмитро Володимирович, Радикальна партія, передає Галасюку, будь ласка.

 

15:54:49

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний головуючий, шановні колеги народні депутати! Фракція Радикальної партії вітає цю ініціативу "Об'єднання "Самопоміч" та ту наполегливість, з якою "Самопоміч" відстоює боротьбу з контрабандою.

Хочу сказати, що на сьогоднішній день контрабанда є одним з найгірших факторів, який вбиває українську промисловість. І це стосується не тільки цього закону. Сутність цього закону полягає в тому, що в Україні не зможуть працювати пристрої електронні, які ввезені нелегально. Має бути запроваджений єдиний реєстр. Там буде перелік тих пристроїв, які ввезені легально. Інші просто не будуть працювати в мережах. Усі інші норми, які містяться в цьому законопроекті, окрім того, про що я сказав, вони мають бути до другого читання дуже ретельно вичищені, бо він має стосуватися суто подолання контрабанди. Натомість ми наполягаємо і будемо намагатися до другого читання, щоби ця система не привела до жодного здорожчення такої продукції, а ні для імпортера, а ні для кінцевого споживача. Яким чином? За рахунок того, що вона має фінансуватися виключно за рахунок позитивного ефекту, від подолання контрабанди.

Тому ми будемо підтримувати всі ініціативи і будемо самі подалі ініціювати законопроекти які спрямовані на подолання контрабанди, на захист економічних кордонів України. Бо, коли у нас в країні одні з найвищих податків, в тому числі податки на доходи фізичних осіб і ЄСВ в сумі. Коли вартість кредитів на 40 відсотків, а в Європі 2 відсотки. Коли корупції, на жаль, ми бачимо з вами, що менше не стало, скільки ми не створювали спеціальних органів по боротьбі з корупцією. То в цих умовах ми маємо думати і про вітчизняного виробника, і про легального імпортера, і створювати для них нормальні, гідні умови для роботи. Для того, щоб захищати інтереси споживачів і для того, щоб вже на певному етапі виробляти якісь компоненти додаткові тієї електронники в Україні. Тому потрібно захистити державні економічні кордони України і жодним чином не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 10 секунд. Чи нема потреби? 10 секунд, будь ласка.

 

ГАЛАСЮК В.В. Фракція "Радикальної партії" підтримує законопроект в першому читанні і будемо доробляти до другого. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Сторожук Дмитро Анатолійович, "Народний фронт".

 

15:57:15

СТОРОЖУК Д.А.

Прошу надати слово Лук'янчуку Руслану Валерійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Лук'янчук.

 

15:57:24

ЛУК’ЯНЧУК Р.В.

Дякую.

Фракція "Народний фронт" буде підтримувати даний законопроект в першому читанні і за основу, тому що цей законопроект дозволить скоротити кількість документів дозвільного характеру. 

Зменшити, впорядкувати регуляторний вплив держави на відповідні відносини. Посилити інтереси держави в телекомунікаційних послугах. А також привести законодавство України до європейського у відповідність. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Микола Томенко, "Блок Петра Порошенка".

 

15:57:55

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Автори ідеї в частині спрощення процедури роботи на телекомунікаційному ринку заслуговують на підтримку. Водночас хочу зразу сказати кілька серйозних застережень, які до другого читання, я сподіваюся, ми будемо врегульовувати і виправляти.

На сьогоднішній день ситуація виглядає таким чином. Що у нас є енна кількість структур, які між собою конкурують, які нескоординовані. І що приводить до того, що, наприклад, у нас через систему РРТ, у нас ми не могли завести власне телебачення і радіо в зоні, так би мовити, окупаційній. А в частині, яку ми контролюємо, слухали "Новоросію" і іншу біду. Тому що РРТ у нас незрозуміло, кому воно підпорядковано.

Зараз виникає питання. Ми підсилюємо Національну комісію з регулювання зв'язку. А десь послаблюємо Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Ми повинні підсилювати державну політику у сфері телекомунікацій і зв'язку. Скажімо, в частині користування радіочастотного ресурсу. Ну, зрозуміло, що радіочастотний ресурс, як право мовити, це пріоритетне право вирішення Національної ради.

І до речі, слава Богу, під нашим тиском вперше за останні кілька років зараз 5 обласних центрів нарешті будуть приймати національне радіо. Прийняла рішення Нацрада. Тому мені здається, що до другого читання тут треба дуже чітко провести межу - що спільна державна політика, де ніша Національної комісії регулювання зв'язку, де місце Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, де місце РРТ? І загально, щоби уряд визначив зрозумілу чітку державну політику, щоб ми не були в ситуації, що ви знаєте, що по цифровому телебаченню днями Нацрада прийняла рішення, що ми не готові перейти на цифрове телебачення, оскільки держава його не підготувала.  Щоб не було такої історії з радіо.

Тому ще раз кажу, ідею ми підтримуємо, але до другого читання треба активно допрацювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від фракції "Самопоміч" Семенуха. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:00:17

СЕМЕНУХА Р.С.

Семенуха Роман, фракція "Самопоміч". Шановний пане головуючий, шановні колеги, хочу зупинитися на декількох аспектах.

Перше. згідно даних Міністерства внутрішніх справ кількість звернень щодо крадіжок мобільних телефонів щороку становить 100 тисяч випадків. І тільки кожен дев'ятий повертається власнику. Більше того, 70 відсотків кишенькових крадіжок – це крадіжки мобільних телефонів. Прийняття даного закону позбавляє сенсу викрадення телефонів. Даний закон не порушує жодним чином право власності, оскільки мова йде лише про неможливість використання незаконно ввезених або незаконно вкладених телефонів.

Варто також сказати, що закриття контрабандних схем буде сприяти щорічному наповненню бюджету України біля 1,5 мільярда гривень. Тому прошу вас підтримати в першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, ми провели обговорення даного законопроекту, і я просив би зайти в зал шановних колег народних депутатів для голосування. За основу, так, пропозиція комітету за основу. Інших пропозицій не було. Я дуже прошу зайти депутатів в зал, які не знаходяться в залі, зайняти робочі місця.

Давайте, можливо, ми попробуємо сигнальним чи в нас є достатньо, пройдемо. Важливий реформаторський законопроект, щоб ми просто його не, не допустили. Ну, це вже… Шановні колеги, щоб визначити наш потенціал в залі є пропозиція провести сигнальне голосування. Приймається? Пробуємо, концентруємося, зосереджуємося, я ставлю сигнальне голосування по законопроекту 1888, щоб перевірити наш потенціал. Шановні колеги, прошу заходити, прошу займати робочі місця, сигнальне голосування голосуємо "За" зеленою кнопкою. І я прошу провести сигнальне голосування. Будь ласка, шановні колеги, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

16:02:40

За-172

Ми маємо 172 – за, 48 – проти, 2 – утримались.

Запропонуйте, які можуть бути пропозиції з того приводу? Я думаю, як. По-перше, я хотів би звернутися до "Блоку Петра Порошенка". Я розумію, ваш представник закликав підтримати даний законопроект, так? Але ж сигнальним голосуванням "Блок Петра Порошенка" 69 лишень. Колеги, давайте я дальше закликаю заходити в зал. Товариство, дивіться, давайте ми зробимо так як зробили попередній раз. Наступний законопроект на обговорення, а потім 2 разом голосуємо. Приймається така пропозиція? Приймається. 

Дочекаємося лідерів фракцій, які зможуть дати з того приводу цінні рекомендації членам фракцій.

Шановні колеги, я ставлю на голосування наступний законопроект порядку денного 2254. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми (№2254). Є пропозиція від авторів за скороченою процедурою його розглянути. Прошу, шановні колеги, прошу підтримати пропозицію – за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підтримати і проголосувати.

 

16:04:25

За-154

Рішення прийнято.

І я запрошую до слова доповідача – народного депутата Геращенко Ірину Володимирівну. Будь ласка.

 

16:04:41

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, до розробки цього законопроекту доклалися народні депутати України представники різних фракцій і це стало таким результатом наших поїздок в зону антитерористичної операції проведення і нашого бажання допомогти дітям, які потрапили у важкі життєві обставини для того, щоби, по-перше, і зробити більш простою процедуру, наприклад, відновлення документів дитини, якщо вони втрачені під час переїзду з окупованих територій на територію України. А також взагалі визначення такої категорії як діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти-сироти, які переміщені з окупованих територій без документів, вони зможуть бути влаштовані в сім'ї громадян України. І вводиться таке поняття як сім'ї патронатних вихователів. Даним законопроектом ми пропонуємо внести зміни до Сімейного кодексу, до Закону  України "Про охорону   здоров'я", до Закону  України "Про  забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених  осіб",  Закону про місцеві   державні адміністрації, місцеве самоврядування і власне намагаємося таким чином  захистити інтереси дітей, які дійсно цього потребують. Також я хочу поінформувати вас щодо розробки цього законопроекту  було долучено в тісній співпраці Уповноваженого  з прав дитини Президента  України і низку громадських організацій, які займаються цією тематикою. Про необхідність прийняття низки законопроектів, які посилюють захист дитини на території конфлікту, під     час свого візиту зараз  до Києва, піднімав питання і пан Муйжнієкс – це комісар Ради Європи з прав людини.   

І власне ми вели велику тут роботу з політичними фракціями, з проханням підтримати у першому читанні. Я знаю, що в уряду начебто є, шановні колеги, там   зауваження  відносно того, що начебто нова  норма, яка вводиться, це виховання сім'ї, у патронатних вихователів будуть вимагати певних збільшення бюджетних видатків – це не так.  По-перше – це відповідає нормам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, 20 секунд, завершуйте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Дякую.   

Це відповідає нормам європейських  країн. А по-друге, ця норма не потребуватиме  збільшення видатків з державного бюджету, оскільки  саме місцеві органи влади   будуть приймати рішення, куди скерувати кошти: на утримання дитини в притулку, чи на утримання  дитини в патронатних сім'ях. От   про що йдеться, патронатна сім'я, щоб ви розуміли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Ірина, вже не чути вас. Дати ще 10 секунд?  Ще 10 секунд,  будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.  Шановні колеги, найбільше питань викликає, що таке патронатна родина. Наприклад  дитина має батьків, але вони знаходяться на  окупованій території і інша…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірино, скажіть скільки часу треба? Давайте 30 секунд, але завершуйте.

30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Шановні колеги, багато просто йде дискусій, що таке патронатна родина? Це родина, яка готова допомагати дитині спілкуватися, брати на себе там її підтримку в умовах, коли дитина не є сиротою. Але через ці важкі життєві обставини опинилася в притулку.

І тому тут важливий такий контакт. Просимо підтримати в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується  голова підкомітету Комітету з  питань сім'ї, молодіжної політики і спорту та туризму – Спориш Іван Дмитрович.

Будь ласка.

 

16:08:23

СПОРИШ І.Д.

Шановні колеги, ми зараз з вами  розглядаємо законопроект 2254.

Я скажу, що під час  обговорення законопроекту члени нашого комітету підтримали пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про  внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з  дітьми за номером 2254.

Оскільки цей законопроект системно та  комплексно вирішує завдання захисту прав дітей. Ми щойно чули як  Ірина Геращенко, дійсно,  справедливо в даному законопроекті разом із своїми народними депутатами, які  долучилися до цього законопроекту визнала, дійсно,  даним законопроектом пропонується порядок захисту дітей під час воєнних дій чи збройних конфліктів. Удосконалити систему заходу та  дій органів держави стосовно дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей без супроводження законних представників, а також підтримки сімей з дітьми,  удосконалити механізм реалізації патронатної форми виховання дітей, про що щойно говорила Ірина Геращенко, а також пропонується доповнити законодавство такими термінами, як "забезпечення найкращих інтересів дитини та дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах".

Тому комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України, за результатами розгляду в першому читанні, прийняти даний проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, за номером 2254, за основу.

Просимо підтримати дане рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні колеги, є потреба обговорювати?

Голосуємо.

Тоді я прошу усіх народних депутатів зайти в зал.

Шановні колеги, щойно кілька груп депутатів вийшли з залу, я дуже прошу почути мене, зайти в зал, а окрім того, зайняти робочі місця вже, будь ласка. Я звертаюсь до депутатів Лещенка, Червакова, Ар'єв, відповідально віднестись до своїх нових обов'язків депутатів Верховної Ради України. Зайняти робочі місця, підготуватися до відповідальної роботи, до голосування.

Шановні колеги, я прошу голів фракцій змобілізувати депутатів. Я прошу секретаріат фракцій запросити депутатів до голосування. І я прошу підготуватися до голосування.

Отже, я ставлю зараз на голосування пропозицію комітету.

Так, давайте ми, є пропозиція представника Президента, а він знає, що говорить, провести попередньо сигнальне голосування.

Отже, товариство, є прохання взяти участь у сигнальному голосуванні по проекту 2254 за основу. І я прошу зайти в зал і взяти участь у сигнальному голосуванні. Я прошу включити систему "Рада", провести сигнальне голосування кнопкою "за", зелена вона на табло. Прошу проголосувати сигнальне голосування. Будь ласка, прошу взяти участь у голосуванні.

 

16:12:15

За-245

Дякую вам. Депутати змобілізовані, готові до бою. І я ставлю зараз на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, номер 2254 за основу. Прошу підтримати і прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо за основу.

 

16:12:52

За-246

Рішення прийняте. А тепер я ставлю по результатах обговорення попереднього питання на голосування. Проект закону, який ми до того обговорювали. Отже, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України, номер 1888, за пропозицією комітету за основу. Прошу підтримати, прошу проголосувати.

Прошу проголосувати, 1888 за основу. Будь ласка, голосуємо.

16:13:41

За-174

Рішення не прийнято.

Товариство, це політична позиція? Може обміняємося думками?

Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", є потреба з цього приводу висловитись?

Колеги! Юрій Віталійович, голосування по даному законопроекту це позиція чи неуважність, щоб розуміти.

Товариство не всі зорієнтувалися в залі про що іде голосування. Зараз я поставлю на повернення. А поки, пан Олег, прошу хвилину репліку від трибуни.

 

16:14:34

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове! Я тільки хочу процитувати Президента України, його виступ в Одесі.

Цей законопроект 1888, це цей законопроект, який автоматично припиняє контрабанду. Тому давайте підтримаємо Президента України, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Була пропозиція повернутись, так? Я прошу колеги, уважно, зараз я поставлю за повернення до голосування за 1888. Шановні колеги, зараз іде голосування за законопроект за основу. І буде голосування по поверненню. Я дуже прошу підтримати позицію про повернення до голосування 1888.

Отже, голосуємо за повернення. Прошу підтримати. Прошу проголосувати. Повернення до 1888, будь ласка.

 

16:15:33

За-184

Рішення не прийняте.

Я змушений поставити наступну пропозицію згідно Регламенту: повернути… Оля, я радий, але нам бракує 40 голосів, а вона, бідненька, одна.

Я ставлю наступну пропозицію. Це повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання в комітет. Шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію по 1888: повернути комітету на доопрацювання. Я прошу підтримати дану пропозицію: 1888 повернути комітету на доопрацювання. Будь ласка, голосуємо. Шановні колеги, прошу взяти участь у голосуванні і голосувати.

 

16:16:26

За-210

Ну, мені видається, що ця пропозиція може набрати більшість, як ви скажете? Шановні колеги, ну, коли в когось є застереження, в комітеті можна буде доопрацювати. Давайте ще раз поставлю.

Давайте одну хвилину Юрію Луценкові. Він повідомить правду про цей законопроект, після того ми його обов'язково приймемо. Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко. 1888, будь ласка.

 

16:16:59

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний головуючий, шановні колеги! Закон 1888 я можу охарактеризувати фахово, бо є автором Закону про телекомунікації. Більше того, основна новація цього закону, я хотів привести ще далекі-далекі роки по одній причині: цей закон фактично робить непотрібними крадіжки мобільних телефонів, бо всі мобільні телефони, які завозяться на територію України, мають бути занесені в реєстр ІМЕІ, і після крадіжки вони просто перестають працювати. це правильна система, яка: А – дасть надходження в бюджет, бо все завезене буде іти не контрабандою, а через митні пости з занесенням в цей реєстр; Б – крадіжки різко зменшаться, а отже і всі злочинні прояви, на вулицях стане спокійніше.

Я прошу підтримати в першому читанні цей законопроект, він не містить жодних антинародних норм.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, було би не правильним, якби ми не прийняли важливий законопроект із-за банальної неуважності.

Давайте я ще раз поставлю на повернення. в нас поки що жодна пропозиція не пройшли, але заходять в зал багато депутатів, які, очевидно, почули заклик Юрія Віталійовича і зараз візьмуть участь в голосуванні.

Отже, я прошу проголосувати за повернення до голосування за 1888. Я прошу взяти участь у голосуванні і просу підтримати за повернення до 1888.

Будь ласка, голосуємо, шановні колеги, голосуємо за повернення.

 

16:18:44

За-205

 

Пропозиції. Будь ласка, Анатолій Матвієнко 1 хвилина.

Хто ще хотів 1 хвилину? Ще Кишкар 1 хвилина.

Будь ласка, Анатолій Матвієнко 1 хвилина.

 

16:19:03

МАТВІЄНКО А.С.

Якщо можна, я просив би поставити, бо там якраз була зустріч, багато депутатів і вони не встигли проголосувати. Якщо можна, повернутися до голосування.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кишкар 1 хвилина.

 

16:19:19

КИШКАР П.М.

Павло Кишкар, "Об'єднання "Самопоміч".

Мені видається, що ми, керуючись страхом, що втратимо свої iPhonи шості, не підтримуємо цей законопроект. Полиште цей страх у минулому і підтримайте нормальний законопроект, який дійсно бореться з крадіжками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановне товариство, я ще раз поставлю пропозицію на повернення. Якщо ми її не пройдемо, ми перейдемо до наступного питання порядку денного.

Отже, я прошу всіх зайти в зал. І ще раз ставлю на голосування питання. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, номер 1888, за основу. Прошу підтримати, прошу проголосувати. 1888, за основу. Будь ласка, голосуємо. За повернення, за повернення, перепрошую. За повернення, 1888. Будь ласка.

 

16:20:35

За-202

Дякую. 202, рішення не прийнято.

Я переходжу до наступного законопроекту порядку денного. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій захисту прав дітей-жертв воєнних дій та збройних конфліктів, номер 1410. Я прошу підтримати пропозицію, розглянути цей законопроект за скороченою процедурою. Прошу проголосувати, прошу підтримати – за скороченою процедурою, будь ласка.

 

16:21:18

За-154

Рішення прийнято. І я до доповіді запрошую народного депутата України Павленка Юрія Олексійовича.

 

16:21:26

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні народні депутати України! Даний законопроект, який передбачає зміни до ряду законів щодо посилення і створення гарантій захисту прав дітей – жертв воєнних дій і збройних конфліктів. Хочу нагади шановним народним депутатам, що не дивлячись на те, що більше року в Україні триває війна, такої категорії як дитина – жертва війни або збройних конфліктів на сьогодні в законодавстві відсутнє. Натомість вже декілька років поспіль комітет ООН з прав  дитини вимагає від української влади, від українського парламенту визначити таку категорію та забезпечити гарантії захисту таким дітям.

Даний законопроект стосується в вирішенні актуальних питань захисту прав дітей та інтересів дітей. Зокрема, 1 мільйона дітей, які до початку воєнних дій жили в Донецькій і Луганській області і сьогодні розкидані по всій країні і світу і з них ще близько 400 тисяч проживають в зоні АТО, близько 500 тисяч проживають на інших територіях країни і велика кількість проживає за кордоном. Жодних гарантій захисту такі діти не мають.

Крім того цей законопроект також стосується десятків тисяч дітей наших військовослужбовців, правоохоронців, які поранені або загинули. Даний законопроект чітко визначає і ставить завдання, обов'язок перед державою в першочергове і невідкладне відселення дітей із зони збройного конфлікту, надання матеріальної, медичної, соціальної допомоги, надання статусу дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, возз'єднання  дитини з членами сім'ї, яких розірвала війна, повернення в Україну дітей, які незаконно вивезені. Забезпечення медичної, психологічної, педагогічної…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершуйте.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. …реінтеграції таких дітей. Врегулювання питання евакуації. В разі виникнення військових дій негайної евакуації. Здавалося б, прості завдання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте де 10. 10 вже було. Будь ласка.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. Здавалось би, прості питання. Але їх законодавче неврегулювання призводить до жертв, травмування та втрати дітьми свого майбутнього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. До співдоповіді запрошується голова підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Спориш Іван Дмитрович. Будь ласка.

           

16:24:22

СПОРИШ І.Д.

Шановні народні депутати! Шановний головуючий! Дійсно, щойно ми чули законопроект 1410. Але я би просив головуючого. Все-таки законопроекти спільні. І ми повинні ще розглянути законопроект 2146. А тоді відповідно і прийняти рішення по даних законопроектах.

Тому що всі три законопроекти, як 2254, 2146 і 1410, вони є спільні. На комітеті розглядалися разом. І один одного доповнюють. Тому я прошу головуючого ще поставити зараз на розгляд законопроект 2146. І потім разом обговорити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ще, будь ласка, 10 секунд. Завершити, 10 секунд, завершуйте.

 

16:25:17

СПОРИШ І.Д.

Я ще раз прошу, пане головуючий. Ще поставте на розгляд законопроект 2146. І тоді разом з цим законопроектом 1410 ми обговоримо ці законопроекти. Вони спільні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони спільні, але згідно Регламенту ми кожен маємо окремо обговорювати. Яке ваше рішення комітету по даному законопроекту? Яка ваша пропозиція по цьому? Яка ваша пропозиція?

 

16:25:44

СПОРИШ І.Д.

Давайте так. Якщо таке діло, даний законопроект 1410. Коли будемо готовити законопроект 2254 до другого читання, то буде враховано, ми відхилили даний законопроект Павленка і Королевської, але разом з тим вони будуть співавторами законопроекту  2254 Ірини Геращенко, і вони будуть разом об'єднані в один законопроект. І це була згода всіх.

Тому я рахую, даний законопроект відхилити, але при розгляді законопроекту  в другому читанні 2254 врахуємо всі положення, які були сказані в законопроекті 1410.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, є потреба обговорювати даний законопроект? Якщо є, будь ласка, записатися два "за", два "проти". Будь ласка, запишіться: два "за", два "проти".

Ляшко, будь ласка, Радикальна партія.

 

16:26:54

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Наша фракція, безумовно, підтримає законопроект, спрямований на захист дітей, жертв війни.

Але, ви знаєте, коли я дивлюся, як цей законопроект доповідає автор, представник злодійського блоку, наш колега Юрій Павленко, і розказує, як вони вболівають за дітей. Юрію, розкажи про це своїм вождям, які здали Крим, які грабували країну, які будували диктатуру Януковича, які днями на Парламентській асамблеї ОБСЄ не підтримали Резолюцію про визнання Росії країною агресором. Які сюди виходять і ллють крокодилячі сльози про виконання Мінських домовленостей, а потім Бойко сідає на літак і летить щотижня у Москву, де отримує інструкції, і через політику якого вбивають дітей, мирних громадян, наших військовослужбовців. Не нам розказуй, розкажи своїм подельникам по злодійському блоку, які пограбували країну, забрали в пенсіонерів життя, життя спокійне на українській, донецькій і луганській землі. Не дай Бог, нікому бути на місці тих пенсіонерів сьогодні луганських і донецьких, які в 70 років вимушені покинути рідну домівку, де все життя прожили, які сьогодні тиняються по найманих кутках. Не дай Бог, нікому бути тим дітям вимушених біженців, які живуть у колишніх піонерських таборах і сьогодні немає за що жити. Не дай Бог, нікому бути на місці кримських татар, які сьогодні втратили свою рідну землю через злодійську політику банди Януковича, яка сьогодні переродилася в злодійський блок. Тому, безумовно, ми підтримаємо цей законопроект, але найкращий захист дітей – це заборона партії регіонів і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Веселова Наталія Василівна, "Самопоміч". Будь ласка.

 

16:29:10

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу передати слово Романовій.

 

16:29:16

РОМАНОВА А.А.

Шановні колеги, вже більше року триває конфлікт воєнний на сході і дуже багато дітей залишилось без батьків, тому, звичайно, приємно, що зараз ми розглядаємо 3 таких законопроекти, які нарешті врегульовують державну політику стосовно дітей. Але я хочу звернути увагу колег, що тільки що ми прийняли за основу прекрасний Закон 2254, де абсолютно чітко прописується і визначення дитини-жертви, і вводиться таке поняття як патронатна сім'я. Тому об'єднання "Самопоміч" підтримує намагання Верховної Ради навести лад в державній політиці щодо дітей-жертв збройних конфліктів, але ми підтримуємо пропозицію комітету щодо того, щоб об'єднати всі ці 3 законопроекти на основі законопроекту 2254, який ми прийняли тільки що за основу. І вже при підготовці до другого читання ввести туди необхідні правки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Томенко Микола Володимирович.

 

16:30:27

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово автору одного із законопроектів, людині, яка, думаю, поодиноко з цих трьох авторів має моральне право переконливо, професійно говорити і захищати дітей, що потерпіли у військових діях – Ірині Геращенко. Прошу передати слово.

 

16:30:44

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дуже дякую. Шановні колеги, дійсно, знаєте, цифри вражають просто того горя, яке російська окупація принесла на українську землю. Ми маємо сьогодні більше 70 вбитих дітей і більше 180 важко поранених, із тих 17 тисяч поранених, що є в Україні. Близько 60 відсотків переселенців складають жінки і діти. І тому дійсно ми повинні прийняти законопроект єдиний, який врегулює на державному рівні цю проблему.   

І я хочу підтримати свого шановного колегу пана Ляшка, який абсолютно правильно  зазначив,  що дуже важливо, щоби держава, яку б політичну силу політики не представляли, влада, чи опозиція,  але  в один голос  і назовні  говорили, хто  є винним в цій агресії, і хто є винним в стражданнях українських  дітей.

І ми дуже  звертаємося до  "Опозиційного блоку", який "співає дійсно  в одну дудку" з Кремлем, і з Москвою, особливо назовні, коли піднімають ці питання: давайте, колеги, говорити разом про те, що в нас діти страждають, але є винні в цих стражданнях і має бути  суд над ними. Але демонструючи насправді так само  наше бажання з опозицією співпрацювати   конструктивно в таких важливих питаннях, ми пропонуємо об'єднати всі  три законопроекти в 2254, додати  до нашого авторського колективу пана Павленка, який є експертом дійсно в питанні дітей. І до другого читання врахувати ті важливі  пропозиції, що є в других альтернативних законах і такий спільний запропонувати залу. І я думаю, це буде  найбільш мудро: зайняти  одну позицію по закону, але одну і по публічній позиції на захист  українських дітей як всередині країни, так і  особливо назовні. Дякую!

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто мова йде про те, щоби  прийняти один… Один закон ми вже прийняли 2254 і не голосувати   зараз ці два, не голосувати,  але їхні положення врахувати до підготовки до другого читання?  

Будь ласка, Юрій  Павленко хвилину і завершуємо.

 

ПАРУБІЙ А.В. Павленку,  будь ласка, включіть мікрофон, замість  Долженкова записаного. 

 

16:33:00

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Володимире Борисовичу, я ж прошу 2 хвилини. Так, дякую.

Що стосується всіх трьох  законопроектів, вони справді не є  альтернативними, вони є взаємодоповнюючими, кожен цей законопроект  робить політику захисту прав дитини кращою. 

Я хочу звернутися до всіх фракцій  коаліції, дорогенькі мої, більшість – майже сім місяців працює Верховна Рада, за сім місяців жодного закону по захисту прав дитини, підтримки дитини-війни не ухвалено. Те, що сьогодні ці  закони на порядку денному, слава Богу, що  вони є і то вони викликали  тут роздрай, а насправді, це  ті закони, які мали  би сьогодні об'єднати, консолідувати все суспільство.

Я прошу вас, Володимире Борисовичу, є ще багато законопроектів, які внесені народними депутатами різних фракцій і стосуються дітей.

На жаль, органи влади сьогодні і центральної і місцевої без законів не можуть виконувати свої повноваження щодо дітей.

Я прошу винести їх на порядок денний і негайно розглянути. Щодо даних пропозицій? В зв'язку з тим, що вже  проголосований  законопроект, який представляла Ірина Геращенко, і я в принципі розумію, що другого читання нам треба зробити гарний законопроект, бо ці закони вже лежать по  сім місяців у Верховній Раді, і дещо застарілі. Тому що з'явилися нові  виклики в Україні. Я пропонував би поставити за скороченою процедурою до другого читання  з врахуванням законопроектів 1410 і наступний 2146 або можна і по повній  процедурі, бо вже часу немає. Але ще  раз тоді    поставити законопроект 2254 з врахуванням положень законопроектів 1410 і 2146 до другого читання.

Тому що є речі, яких, на жаль, в законопроекті 2254 немає, але є в 1410 або є в 2146.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, шановні колеги, тоді в мене є пропозиція, тобто зараз треба це все юридично викласти. В мене є тоді пропозиція, можливо, ця пропозиція всіх влаштовує, щоб об'єднати і  зробити  один проект закону. Всіх влаштовує, так?

Тоді давайте зробимо наступним чином. Зараз проголосуємо 1410 за основу, 2146 – за основу. І дамо доручення підготувати їхні положення до 2246. Інакше ми маємо зараз 2254 за основу прийнятий, а 1410 – відхилити і 2146 – відхилити. Тоді ми їх зараз не голосуємо, 1410, не голосуємо 2146. І даємо доручення підготувати до другого читання з урахуванням положень 1410 і 2146. Приймається? За скороченою процедурою. Приймається?

Колеги, тоді дивіться, давайте так: 1410 я зараз поставлю на голосування, ми його не підтримуємо; 2146 – не підтримуємо, теж поставлю на голосування. Але зараз проголосуємо, що при підготовці до другого читання комітету врахувати положення 1410 і 2146. Це буде нормально. Домовилися, друзі.

Будь ласка, на голосування 1410, але ми його не підтримуємо, 1410 не підтримуємо, не підтримуємо. Це узгоджена позиція між усіма. Ну, просто юридично щоб вийти правильно з цієї позиції відповідно до Регламенту.

1410, будь ласка, на голосування, але ми його не підтримуємо, ми зараз його врахуємо положення при 2254.  Не підтримуємо.

 

16:37:10

За-63

Вважається відхиленим.

2146 на голосування, теж не підтримано.

2146 на голосування, будь ласка. 2146.

 

16:37:33

За-56

56.

І тепер протокольне доручення Верховної Ради України при доопрацюванні проекту Закону, реєстраційний номер 2254, врахувати положення 1410 і 2146. Приймається?

Будь ласка, колеги,  я прошу всіх зайняти свої місця і протокольне доручення Верховної Ради України профільному комітету, при доопрацюванні 2254 до другого читання врахувати положення 1410 і 2146, це буде спільна позиція. Приймається?

Прошу, займіть свої місця і давайте всі разом підтримаємо цю пропозицію. Прошу голосувати, прошу підтримати. І, будь ласка, прошу підтримати, прошу підтримати. Колеги. дякую.

 

16:38:24

За-244

 

Дякую, рішення прийнято, 244.

Дякую.

Тоді прошу комітет доопрацювати спільно цю позицію.

Ідемо далі, колеги.

Шановні колеги, є пропозиція, є пропозиція.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься проект Закону, реєстраційний номер 2788, 2788-1 і 2788-Д. Проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про оздоровлення  та відпочинок дітей" щодо оздоровлення дітей вимушених переселенців і дітей сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. 3 проекти законів. Є пропозиція всі ці 3 проекти законів розглянути за скороченою процедурою. Прошу підтримати дану пропозицію. 3 проекти законів за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Вони альтернативні, прошу підтримати щодо розгляду за скороченою процедурою, колеги. Уважніше.

 

16:39:44

За-165

Дякую. Будь ласка, 2788, рішення прийнято. 165 голосів. 2788, народний депутат Матвієнков, прошу.

 

16:40:01

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь. Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги! Честно говоря, мне очень хотелось бы, чтобы данный законопроекты, которые мы сейчас рассматривали, они действительно были бы объединительными для нас для всех, а не разъединительными. И не искали бы мы сейчас, кто виноват, наверное, думаю, виноваты все в той ситуации, которая есть. А искали и смотрели, кто больше всех пострадал. А больше всех пострадало две категории. Это самые незащищенные – это дети и старики. И очень не хотелось, чтобы мы, как бы сейчас именно дети получились, будем говорить так, самыми негативными в этой ситуации.

Только на учете сегодня более 1,2 миллиона жителей Донецкой области, которые переселены из зоны АТО. При чем, это 920 семей. Это 175-7 тысяч детей. Из зоны АТО переехало 62 детских дома семейного типа. Переехали подразделения, которые занимались воспитанием детей, лишенных родительской опеки. Около 200 приемных семей. Переселено более тысячи воспитанников интернатов и специализированных……

В связи с этим, это горе, которое действительно в этот летний период нуждается в какой-то реабилитации, нуждается в защите. Поэтому вноситься предложение в законопроект про оздоровлення і відпочинок дітей, которые переселены из зоны АТО, внести буквально два пункта, которые позволили бы оздоровить эту категорию в этот промежуток времени. И те затраты, которые мы сегодня получим, положить на местные органы власти. Тем более, что они сегодня с этой ситуацией согласны, они оказывают всевозможную помощь и хотели бы действительно оказать помощь в оздоровлении этой категории детей. Прошу поддержать этот законопроект в цілому, поскольку времени практически уже на его исполнение у нас нет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат Курячий Максим. Будь ласка, Максим Павлович.

 

16:42:12

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати України!

В народі кажуть чужих дітей не буває. І то є правда. Священний обов'язок нас дорослих забезпечити можливості для розвитку та відпочинку і реабілітації дітей. Так сьогодні дійсно у нас на дворі 14 липня, майже половина літа. І той проект закону, який зараз ми розглядаємо з цього приводу, також є дуже актуальний. Ми проводили нараду в нашій Дніпропетровській обласній державній адміністрації, виявили ще в травні місяці, що в Дніпропетровській області більш ніж як 5 тисяч дітей які позбавлені батьківського піклування, дітей які прибули із зони окупованої, тимчасово окупованої території і дітей із сімей загиблих та учасників АТО, потребують негайної реабілітації. В Дніпропетровській області, я впевнений в усіх інших регіонах нашої України, є можливість надати сприятливі умови для їх відпочинку, реабілітації та оздоровлення.

Однак ми маємо створити відповідні правові підстави для того, щоб наша виконавча влада на місцях могла це зробити. І саме тому і була народжена ідея щодо врегулювання даної прогалини в законодавстві.

Я хочу зазначити і подякувати нашим, моїм колегам, які співавтори цього закону. І Андрій Павелко, і Іван Іванович Куліченко. Но ще я хочу подякувати і членам профільного комітету, особисто Артуру Палатному. Ми прийняли виважений проект закону. І саме тому найбільш юридично, найбільш фахово виписані норми саме містяться в проекті Закону 2788-д. Ми також є його співавторами.

Шановні колеги! Я категорично прошу вас і звертаюся з величезним проханням підтримати цей проект Закону 2788-д за основу та в цілому як закон саме сьогодні. Оскільки втрачається його актуальність. Вже майже половина літа у нас на дворі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, від комітету голова підкомітету Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту Іван Спориш. Будь ласка, Іван Дмитрович.

 

16:44:30

СПОРИШ І.Д.

Шановні депутати, шановний головуючий! Дійсно, як вже було сказано, ми на своєму засіданні 30 червня розглянули проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" щодо оздоровлення дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Це 2788, 2788-1.

А також законопроект "Про оздоровлення та відпочинок дітей" щодо оздоровлення дітей учасників бойових дій, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, це законопроект 2788-д.

Дійсно, як було сказано, наш комітет підтримує і 2788, і 2788-1. Але у зв'язку з тим, що авторами законопроекту  не запропоновано внесення відповідних змін до статті 24 Закону України  "Про оздоровлення та відпочинок дітей", яка визначає порядок фінансування оздоровлення пільгових категорій дітей, як було вже сказано депутатом Курячим, це дійсно так.

Тому, шановні колеги, для оперативного вирішення питання оздоровлення дітей, учасників АТО, дітей героїв "Небесної сотні" та дітей біженців комітет згідно з вимогами статті 110 Регламенту Верховної Ради  України розробив напрацьований законопроект на базі вищесказаних законопроектів з урахуванням висновків Головного науково-експертного управління та Міністерства соціальної політики України.

І тому комітет Верховній Раді України за підсумками розгляду в першому читанні прийняти законопроект 2788-д за основу і в цілому. Тому що саме в цьому випадку ми зможемо забезпечити у липні-серпні цього року оздоровлення та відпочинок дітей учасників АТО, дітей героїв "Небесної сотні" та дітей біженців. Тому я прошу прийняти за основу і в цілому законопроект 2788-д.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, в мене є пропозиція, щоб ми зараз розглянули 2788-д і узгоджено прийняли по ньому позицію, так як було до головуючого. Можемо йти по всім, які подані, але пропоную базовим розглянути першим 2788-д, що це буде спільна позиція. Немає заперечень? Колеги, це стосується оздоровлення дітей.

Будь ласка, 2788-д – проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей" щодо оздоровлення дітей вимушених переселенців та дітей із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. За рішенням комітету є пропозиція 2788-Д, виходячи з того, що це нагальне питання, прийняти за основу і в цілому щодо літнього оздоровлення дітей. Прошу всіх, колеги, сконцентруватись. Будь ласка, 2788-Д. Готові голосувати? Відпочинок дітей, друзі, прошу уважно. Уважно, будь ласка. 2788-Д прошу голосувати за основу та в цілому за пропозицією комітету оздоровлення, питання оздоровлення та відпочинок дітей. Голосуємо 2788-Д за основу і в цілому. Відпочинок та оздоровлення дітей, друзі, прошу голосувати. Друзі…

 

16:48:13

За-231

Колеги, я просив би бути більш уважнішими, більш уважнішими. Колеги. є пропозиція наступна. Зараз у нас ще 102 по фракціям, ви бачите, да, на… У нас зараз залишилося останнє питання першого читання – 1714. Після того у нас йде друге читання. Є пропозиція друге читання розпочати від питання 2423, це питання посилення боротьби з корупцією щодо прозорості в другому читанні. Але зміна порядку має відбутись тільки за голосуванням парламенту.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ Вибори! Вибори!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вибори зараз комітет готує і після того будуть вибори. Як тільки буде готовність виборів, друзі, зразу будуть внесені в зал, всі працюють над цим питанням. Якщо немає заперечень, я вношу зараз 1714 в першому читанні останній закон.

І потім переходимо до другого читання і  поставлю на голосування пропозицію розглядати першим в другому читанні закон, про який я сказав.

Колеги, 1714, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (щодо удосконалення механізму надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), проект народного депутата Гончаренка. Колеги, є пропозиція автора розглядати цей проект закону за скороченою процедурою. Прошу підтримати пропозицію автора щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу підтримати щодо розгляду за скороченою процедурою. Розгляд за скороченою процедурою. 

 

16:49:57

За-168

Дякую, колеги. 168, рішення прийнято.

Будь ласка, Олексій Гончаренко, доповідайте.

 

16:50:13

ГОНЧАРЕНКО О.О.

Дякую, Володимире Борисовичу. Уважаемые коллеги! Вашему вниманию представлен законопроект, цель которого очень проста. Сегодня у нас, к стати, у нашего партнера и друга Республики Франция национальный праздник – День взятия Бастилии. Я думаю, что мы все поздравляем Французскую Республику, ее Президента, который принимает большое участие в урегулировании ситуации на востоке Украины, с этим праздником. Действительно это день освобождения французского народа от тирании. Спасибо, это аплодисменты нашим коллегам из Французской Республики. Для нас это важно как для группы дружбы с Францией, 84 депутатам, которые в нее входят.

Так вот, законопроект, который сейчас представлен вашему вниманию, это фактически освобождение миллионов украинцев от маленькой, но очень тяжелой и страшной тирании, которую против них осуществляют так называемые ЖЕКи. Их много на самом деле названий сегодня, в разных городах они называются по-разному, но суть от этого не меняется.      

Что происходит? Когда они   выставляют  людям счета за так называемую услугу СДПТ (содержание  домов и придомовых территорий),  они это делают,  не давая людям возможности,  увидеть акт  выполнены работ.    То есть, постфактум, фактически человек получает каждый месяц, вне зависимости от того, были услуги по его дому оказаны: по уборке,  по текущему ремонту, по поддержанию коммуникаций в порядке, или нет. И это происходит   по всей стране, есть несколько  городов, в частности и город Винница    и, наш уважаемый Владимир Борисович, где этот  вопрос решен. И сегодня законопроект   предлагает вам очень просто, чтобы      люди могли подписывать акт выполненных работ,  и только после этого, ЖЭКи  могли начислять им платежи СДПТ – это то, что освободит миллионы украинцев  от той тирании  ЖЭКов, как это сегодня происходит.

Я очень прошу вас, уважаемые коллеги, поддержать этот закон  в первом чтении, быстро его доработать и поставить в этом вопросе точку. Спасибо за внимание!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, співдоповідь, Альона Бабак, заступник голови профільного комітету.      

 

16:52:34

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати. Комітет будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства розглянув законопроект  за реєстраційним номером 1714, що поданий народними депутатами  України Гончаренком  і Андрієвським, на своєму засіданні  3 червня 2015 року. Головне науково-експертне управління вважає, що проект може бути прийнятий    за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій. Зокрема:  щодо уточнення назви проекту, вживаних термінів,  порядків ведення обліку та складання актів про надання послуг. Комітет з питань  запобігання корупції і протидії не виявив проекті корупціогенних факторів.

Комітет з питань бюджету зазначає, що законопроект не має впливу на показники бюджету. З огляду на  вищевикладене комітет рекомендує Верховній Раді України: законопроект  за номером 1714, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу, доопрацювати його з урахуванням зауважень та  пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи і  внести його на розгляд у другому читанні. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, чи є необхідність обговорювати цей проект закону? У нас  ще багато законів, які сьогодні…

Є пропозиція народних депутатів голосувати.

Шановні колеги, на ваш розгляд для голосування внесено проект Закону реєстраційний номер  1714 підготовлений народним депутатом  України  Олексієм Гончаренком – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні  послуги" (щодо удосконалення механізму надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій).

Співдоповідь заступника  голови комітету засвідчено, що  комітет  рекомендує прийняти цей проект закону за  основу.

Отже, шановні колеги,  вношу на голосування проект  закону 1714 за результатами розгляду в першому читанні за основу.

Готові колеги, голосувати?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо колеги за основу.

Прошу голосувати. Прошу підтримати.

За основу, колеги, за основу. Прошу підтримати.

Колеги, треба бути уважнішими.

 

16:54:49

За-218

Друзі, я бачу, Палатний, Курячий ще он колеги, Данченко.

Добре, колеги.

Будь ласка, приготуйтесь.

Будьте, будь ласка, більш уважніші зараз до другого читання у нас  будуть важливі закони, в тому числі антикорупційні.

1714 за повернення за пропозицією народних депутатів. Готові? За повернення 1714, будь ласка, голосуємо, колеги, повернення. 1714,Ю прошу підтримати. Повернення.

 

16:55:34

За-234

Повернулися.

Тепер за основу. Підготуйтеся, ніхто нікуди не уходить. Голосуємо 1714 за основу, колеги, 1714 за основу. Прошу голосувати, колеги. 1714 за основу, прошу підтримати. За основу.

 

16:56:04

За-241

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги. прошу бути більш уважними.

Шановні колеги, тепер мені потрібна ще ваша допомога. Зараз йде засідання Комітету з питань підготовки відповідного рішення щодо місцевих виборів, важливого. Як тільки буде завершено розгляд комітетом, ми будемо його розглядати.

Є пропозиція, щоб зараз ми розглянули проект Закону реєстраційний номер 2423. Увага! Є пропозиція, щоб ми зараз почали його розглядати. Це антикорупційний закон: проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції. У другому читанні, друзі. Я прошу всіх сконцентруватися, щоб ми зараз поставили його, саме зараз, на розгляд, бо він стоїть трішки пізніше. Замінити місцями.

Колеги, будь ласка, Андрій Володимирович Парубій. Займіть свої місця, будемо зараз голосувати!

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, я прошу усіх зайти в зал, зараз буде, можливо, найважливіший закон на сьогоднішній день, 2423. Це системний антикорупційний закон, ми можемо робити реформи в будь-якій сфері, в будь-якій системі, в прокуратурі, в міліції, в суді, але, якщо ми не покажемо яку мають награбовану власність чиновники, які 20 років награбовували за народний кошт, ми не зможемо провести реформу повноцінну у будь-якій сфері. Закон 2423 дає можливість, як рентгеном, показати всю корупційну мафію, всю систему, яка є в нашій державі. Там, за введенням прізвища, можна показати майно, будинки, квартири, земельні ділянки будь-якого громадянина, будь-якого чиновника, і питання є принциповим для кожного з нас. Голосування за це питання є чітким водорозділом, чи ми на стороні пітьми корупціонерів, чи ми на стороні антикорупції і світла.

Я прошу усіх підтримати змінення порядку денного і підтримати даний законопроект.

Депутати зайшли в зал. Я прошу зайняти свої робочі місця і прошу підтримати, щоб цей законопроект зараз стояв на порядку денному.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, отже, вношу пропозицію, шановні колеги, отже, вношу пропозицію 2423. Саме з цього проекту Закону щодо прозорості розпочати розділ другого читання проектів законів. прошу підтримати цю пропозицію. Пропозиція, розпочати друге читання проектів законів з закону реєстраційний номер 2423, антикорупційний закон. Прошу підтримати цю пропозицію, шановні колеги. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

16:58:59

За-225

 

Я розумію, що хтось не встиг проголосувати.

Друзі, ще раз, 2423, прошу підтримати пропозицію розгляду цього питання. Зараз першим у розділі, друге читання. Колеги, прошу підтримати, прошу голосувати. Прошу підтримати. Концентруємося, друзі. Прошу підтримати, прошу голосувати щодо розгляду першим зараз цього питання. О, вже краще.

 

16:59:28

За-234

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, ідемо по поправкам. Єгор Соболєв, голова профільного комітету.

Будь ласка, йдемо, колеги, по поправкам.

 

16:59:47

СОБОЛЄВ Є.В.

Ви просто поправки не ставте, і все буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4-а поправка відхилена. Народний депутат Семенуха. Наполягаєте? 4-а поправка, друзі. Не наполягаєте.

5-а, народний депутат Гончаренко. Не наполягає.

8-а, Гончаренко. Не наполягає.

9-а, Івахів. Не наполягає.

10-а, Семенуха. Не наполягає.

Гуляєв народний депутат, 12 поправка. Не наполягає.

Гончаренко, 14-а. Не наполягає.

Івченко, 15 поправка. Не наполягає.

17-а, Семенуха народний депутат. Не наполягає.

Всі інші колеги враховані. Будь ласка, голова комітету.

 

17:01:12

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, страшенно приємно доповідати цей закон над ним працювала велика група депутатів. Леонід Козаченко з "Блоку Петра Порошенка" був людиною яка ініціювала ці ідеї. Дуже багато парламентарів з усіх фракцій підтримали, громадські організації, журналісти. Я думаю, що це той закон, який справді зробить…  Я не можу не згадати Олега Ляшка і його прекрасну "Радикальну фракцію", дякуємо їм за участь в роботі.

Насправді весь парламент делегував представників для того, щоб ми підготували добрий закон, який робить прозорість, відкриває всю важливу інформацію, натомість про землю, про машини. Для того, щоб суспільство, ми з вами, могли контролювати, незаконне збагачення, сумнівне збагачення, переписування на інших осіб, все це можна робити неможливим за допомогою цього закону.

Я дуже прошу за нього проголосувати. Це одна з тих справ, які ми будемо потім роками пишатися і казати я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, важливий закон, якісно пропрацьований. Ми пройшли …

Шановні колеги, ще одна пропозиція. Я думаю, що це абсолютно нормальний закон, коли всі чиновники публічно будуть декларувати своє майно. Я, наприклад, завжди його декларував, в мене, взагалі, немає з цим жодних проблем і машини, і нерухомість і все інше. Тому я думаю, що це абсолютно нормально.

Я прошу народних депутатів зайняти свої місця, шановні колеги. Підготуватись до голосування за один з антикорупційних законів.

Реєстраційний номер 2423 - проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції. Готові? Займайте свої місця. Щоб всі могли підтримати цей антикорупційний закон. Готові?

Будь ласка, 2423 в другому читанні та в цілому. Голосуємо, колеги. 2423 в другому читанні і в цілому.

 

17:03:56

За-240

Рішення прийнято. Дякую.

Ідемо далі, шановні колеги. Наступний, вибори поки що. Я взагалі пропоную проголосувати наступне. Щоб ми сьогодні закінчили порядок денний і розглядом питання про вибори місцеві. Як завершимо, проголосуємо, після того завершимо розгляд. Домовились? Домовились?

Все, значить, ніхто нікуди не уходить. Вибори, будемо приймати рішення сьогодні.

Колеги, 2562, Антон Геращенко. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Антон Геращенко. будь ласка.

 

17:05:02

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемые депутаты! Это тот самый долгожданный закон, который должен провести революцию во взаимоотношениях между гражданами и органами внутренних дел в отношение фиксации, нарушений правил дорожного движения.

Вы знаете, что во всех европейских странах минимизируются контакты между гражданами и полицейскими. Для этого установлены системы видеофиксации, которые позволяют записать факт превышения скорости, нарушения разметки, проезда на красный свет. В дальнейшем гражданин получает письмо, в котором информируется о том, что его автомобиль нарушил правила дорожного движения. Гражданин имеет возможность посмотреть видеозапись в Интернете, что конкретно было нарушено, после чего или обратиться в суд и обжаловать данное правонарушение, или же заплатить штраф.

Законом вносятся предложения, потому что была система штрафных баллов. Для того, чтобы наши граждане, которые зубожиют в результате экономического кризиса и войны с Россией, могли иметь возможность несколько раз нарушить правила дорожного движения и не заплатить деньги. Но это необходимо в тех условиях, в которых сейчас находится наша страна.

В этом законе предусмотрен целый ряд новаций, которые позволят навести порядок на дорогах. В частности вопросы с незаконными остановками на пешеходных переходах, в тех местах, где гуляют люди, которые сейчас фактически безнаказаны. На сегодня этот закон является прогрессивным.

Я хочу сказать и попросить поддержать все фракции парламента, коалиции за него. Я хочу сказать, что любой закон подобного рода, конечно же, не идеален, но это главный путь к тому, чтобы мы создали новую систему новых правил фиксации правил дорожного движения. В этом законе также предусмотрена возможность того, чтобы частные компании инвестировали в систему видеофиксации, которая является достаточно дорогостоящей. Также местные органы власти смогут фиксировать и инвестировать создание такой системы по всей Украине.

Я прошу поддержать данный закон и проголосовать "за". 

Прошу залишатись на трибуні, ми йдемо зараз по поправкам, шановні колеги. Будь ласка, перша поправка, народний депутат Юрій Левченко. Наполягаєте, ні? Я не бачу, наполягаєте? Да, наполягає. Будь ласка, Левченко.

 

17:07:24

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ.

Вважаємо за доцільне в частині третій 4 статті … після слів "вибув з володіння правовласника внаслідок" доповнити словами "правочину чи". Запропонована поправка унеможливить притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеку дорожнього руху зафіксовані в автоматичному режимі тих осіб, які не володіють транспортним засобом, який був відчужений на підставі того чи іншого правочину, але поки що залишився за ними зареєстрований. Тобто вони вже їм не володіють по факту, але реєстрація за ними ще залишилась. Щоб не притягувати абсолютно невинних людей до відповідальності, прошу залу проголосувати за цю поправку. Дякую.

 

17:08:17

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Значит, уважаемые депутаты, у нас сложилась ситуация, при которой граждане из-за коррупционной системы, которая была в МРЕО и пока, которая есть, но которую мы изменим, действительно передавали свои автомобили зачастую по доверенности, хотя на самом деле это был факт продажи. Данный закон дает людям время установить тех лиц кому они передали машины по доверенности и в дальнейшем передать им право собственности на автомобили, а также проинформировать данных лиц, что они в дальнейшем будут платить штрафы за нарушение правил дорожного движения. Другого пути, кроме как присылать информацию о нарушении правил дорожного движения по адресу, на который зарегистрирован автомобиль у нас нет. Поэтому прошу не поддерживать данную поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, будь ласка, поправка 25, закон 2562, перша, народний депутат Левченко. Наполягає на врахуванні. Комітет проти цієї поправки. Будь ласка, визначайтесь голосуванням. Це поправка до закону.

 

17:09:23

За-117

Не прийнято.

2 поправка, Борис Іванович Тарасюк.

Іван Крулько, будь ласка.

 

17:09:34

КРУЛЬКО І.І.

Шановні колеги, ця поправка стосується того, що у  випадку, якщо зафіксували в автоматичному режимі порушення правил дорожнього руху, то може бути накладено будь-яке стягнення, в тому числі адміністративний арешт або громадські роботи. У зв'язку з тим, що автоматичний режим, він, відповідно до автоматичного режиму потрібно потім об'єктивно розбиратися, яке стягнення може бути застосована, тому пропонується наша поправка про те, що якщо відбулося фіксація в автоматичному режимі, то стягнення може бути накладене тільки у вигляді штрафу, адміністративний арешт і громадські роботи при цьому не застосовувати.

 

17:10:24

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Значит, уважаемые депутаты, уважаемый Иван Крулько, посмотрите внимательно дальнейшие поправки. Все, что касается автоматической видеофиксации, мы внесли только возможность только лишь штрафа, никаких административных работ и так далее. Поэтому в дальнейшем эти поправки учтены от других депутатов. Ваша поправка она учтена другими поправками. Остается для случаев автоматической видеофиксации только штраф, никаких других наказаний не предусматривается.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наполягаєте? Наполягаєте?

Будь ласка, 2 поправка.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. В дальнейших поправках это учтено и в тексте закона это учтено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте Іван Іванович? Наполягаєте.

Будь ласка, 2 поправка, автор Крулько

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Потому что в законе указано, что будет только лишь наказание в виде штрафа, при случае автоматической видео фиксации.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Є пропозиція, правка народного депутата Крулько, відхилена   комітетом, автор  пропонує її розглянути народним депутатам,  будь ласка. 

 

17:11:37

За-112

Не прийнято.

Колеги, 3 поправка. Народні депутати Веселова,   Паламарчук,  Мосійчук не наполягають.

4-а. Фурсін.   Не наполягає.

7-а. Паламарчук. Не наполягає.

7-а. Наполягає Левченко.

Паламарчук наполягає?   Паламарчук наполягає,  7-а.

 

17:12:07

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Микола  Петрович. Народний депутат Паламарчук,  будь ласка, 7 поправка. 

 

17:12:16

ПАЛАМАРЧУК М.П.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Якщо не наполягаєте,  я передам Юрію Левченку слово. Юрій Левченко,  7 поправка.  Будь ласка, Юрій Левченко. 

 

17:12:51

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

Ця поправка стосується  оцього "ліміту  штрафних балів", який сьогодні вводиться.   

Намагається, знаєте, насправді, щось покращити в плані дорожнього  руху, але це поки погіршує дисципліну на дорозі. Чому?

Тому що введення ліміту штрафних балів такої певної індульгенції, що поки ти не набрав цей ліміт тобі нічого за це не буде, це не тільки  не сприяє запобіганню вчиненню правопорушень на  дорогах, а навпаки стимулювати їх буде.

Тому що дам вам два приклади, от, згідно з цими новими правилами, які пропонуються, водії можуть без будь-якого остраху п'ять разів наприклад, на рік проїжджати на заборонений жест регулювальника. Або наприклад, сім разів перевищувати швидкість і їм за це нічого не буде, бо є певний ліміт штрафних балів, які поки ви не досягнене ніякого покарання для водія немає.

Відповідно, моя поправка  пропонує виключити от цей ліміт штрафних балів. Дякую.

 

17:13:54

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.Уважаемый депутат Левченко, я прошу вас быть точным, когда вы называете цифры.

Разрешается, если брать превышение скорости, три раза снимается за каждое превышение по 50 балов. Это обсуждалось на комитете, и было две концепции: идти на то, чтобы принять баллы или не идти?

Объясню еще раз, у нас в государстве Украина огромное количество людей ездит за частую пару раз в месяц,  и у них не такие большие доходы для того, чтобы оплачивать штрафы.

Кстати, в этом законе мы оставили штрафы только минимальных размеров и устранили такой важный конфликтный  момент, как  вилку. Теперь штраф будет только одна цифра.

Так вот это сделано для того, чтобы наши люди привыкли к системе видео-фиксации, будет огромное количество моментов,  нюансов, когда эта система заработает в полную мощность, это займет полгода, год тогда будем смотреть по ее ситуации, и может быть они …,  пока я прошу эту систему оставить. Мы  на комитете это обсуждали  и детально пришли к выводу, что это система сейчас полезна для страны.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

Наполягаєте сьома поправка?

Будь ласка, прошу визначатись, сьома  поправка. Не врахована.  Відхилена комітетом.

 

17:14:59

За-84

Не прийнято.           

Далі, колеги. 8-а, народний депутат Веселова. Не наполягають.

9-а, народний депутат Паламарчук. Не наполягає.

10-а, Добродомов. Не наполягає.

11-а, Веселова. Не наполягає.

12-а. 11-а? Левченко, 11-а, будь ласка.

 

17:15:35

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Ця поправка стосується знову питання штрафних балів. Я просто хотів би все ж таки звернути увагу зали, особливо звернути увагу наших телеглядачів і радіослухачів, наш український народ, на те, що зараз пропонується запровадити індульгенцію для порушників на дорозі. Тобто ви маєте право тепер, якщо це в такому вигляді закон прийметься, певний час порушувати – і вам нічого за це не буде. За перевищення швидкості, за ігнорування вимог поліції, міліції і так далі. Такі речі є неприпустимими. Ваші пояснення, пан доповідач, щодо того, що це працює на найбідніші верстви населення, на мою думку, є абсолютно маніпулятивними, тому що, навпаки, вони будуть працювати на найбагатші верстви населення, які, зокрема, більше всього і порушують Правила дорожнього руху. Найбідніші українці сьогодні Правила дорожнього руху і так не порушують, тому що вони бояться, що їх хтось зупинить. А це дає додаткові можливості різноманітним мажорам ще більше ігнорувати Правила дорожнього руху.

Прошу підтримати поправку. Дякую.

 

17:16:45

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Уважаемые депутаты и уважаемые избиратели депутата Левченка и депутатов от партии "Свобода"! Мы как раз предложили сделать так, чтобы наши граждане, которые сейчас потерпают от экономического кризиса и которые столкнутся с системой автоматической видеофиксации, ранее не работающей в Украине, имели возможность привыкнуть к этой системе. И для того, чтобы они могли это сделать, мы сделали систему штрафных баллов. Такая система действует в система действует в ряде европейских стран, это не украинское изобретение. Поэтому предлагаю депутату Левченко не настаивать на своих поправках по вопросов штрафных баллов, потому что Верховная Рада своим первым голосованием по вашему предложению показала, что его не поддерживает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на голосуванні?

Будь ласка. 11 поправка відхилена комітетом.

 

17:17:37

За-71

 

71 – не підтримано.

12 поправка, не наполягає. 13-та, не наполягають. 14-та, не наполягають. 15-та, не наполягають. 16-та, не наполягають. 18-та, не наполягають. 19-та, не наполягають. 20-та, не наполягають. 21-ша, Левченко, не наполягає. 22-га, Діденка, не наполягають. 23-тя, Паламарчук, наполягає.

23-тя, Микола Петрович Паламарчук, будь ласка.

 

17:18:34

ПАЛАМАРЧУК М.П.

23 поправка.

Штрафні бали вилучено, оскільки вони дозволяють тричі на рік безкарно вчинити правопорушення, у тому числі рухатись тротуарними чи пішохідними доріжками, проїжджати на заборонений сигнал світлофора або жест регулювальника, перевищити швидкість руху, нарушити правила обгону і зустрічного роз'їзду.

При чому згідно до статистичних даних на 2014 основними причинами автопригод в основному були перевищення безпечної швидкості руху. Майже 26 відсотків.

Тому наполягаю на цій поправці.

 

17:19:24

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемые депутаты! Я хочу еще раз сказать, что новый Закон "Об изменениях правил дорожного движения" не ставит перед собой задачу драть три шкуры с наших граждан. Он ставит задачу приучить наших граждан, как это уже 30 лет назад сделано в европейских странах, к авто-, видеофиксации. Дальше на основании данных статистики мы будем принимать решение. Но на сегодняшний момент на комитете было принято решение оставить систему штрафных балов. Поэтому прошу не поддерживать поправку депутата Паламарчука.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 23-а поправка не підтримана комітетом. Будь ласка, визначайтеся.

 

17:20:11

За-72

Не набрала необхідної кількості. Народный депутат пропустив 14-у поправку. Будь ласка, Юрій Левченко. 14-а…

 

17:20:22

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. В цій поправці я пропоную виправити дуже цікаву новацію, яка пропонується в цьому законопроекті. В цьому законопроекті пропонується викласти частину другу статті 33 КУАП у наступному вигляді: при накладанні стягнення враховується характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують, обтяжують відповідальність. І отут додаток новий: крім випадків накладання стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, в тому числі зафіксовані в автоматичному режимі.

А що це таке за несправедливе розділення. В певних випадках враховується майновий стан особи правопорушника, ступінь його вини, майновий стан і так далі, а в випадках порушень дорожнього руху, особливо зафіксовані в автоматичному режимі не враховуються. Це абсолютно несправедлива норма яка розділяє правопорушників на два різних сорта. Всі мають бути рівні перед законом. Тому пропоную це "окрім" виключити. Дякую.

 

17:21:31

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Уважаемые депутаты! Представляем себе ситуацию, при которой произошло нарушение правил дорожного движения, превышение скорости человеком разных имущественных характеристик. В законе предлагается, если это делается беспристрастно фото фиксацией, то штраф будет одинаковый. Если же составлен административный протокол по другому виду нарушения патрульными полицейскими и рассматривается судом, то судья во время рассмотрения может учесть, что это боец АТО, инвалид и так далее. Если же произошла фиксация нарушения правил фото видео камерою, то мы не делаем разницы, это совершенно нормально, это опять-таки по-европейски. Ну, если рассматривается дело в суде, то суд может учесть различные показания данного человека, его имущественные стан, состояние здоровья и так далее.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

14, будь ласка, відхилена комітетом поправка.

 

17:22:44

За-69

Не знайшла підтримки дана поправка.

Колеги, 24 поправка, не наполягають.

25, не наполягають.

26, не наполягають.

27-а? Не наполягають.

28-а? Не наполягають.

29-а. Не наполягають.

30-а. Наполягає? Микола Петрович, будь ласка, Паламарчук, 30-а.

 

17:23:13

ПАЛАМАРЧУК М.П.

У статті 122 в редакції проекту слово "п'ятсот" замінено "двох тисяч п'ятсот", залишивши існуючий мінімальний штраф за такий вид правопорушення. Пропоную врахувати цю поправку.

 

17:23:32

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Я прошу прощения, я не расслышал. Можно еще?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон, народний депутат Паламарчук.

 

17:23:36

ПАЛАМАРЧУК М.П.

У статті 122 в редакції проекту слово "п'ятсот" замінено "двох тисяч п'ятсот", залишивши існуючий мінімальний штраф за такий вид правопорушення. Пропоную врахувати цю поправку.

 

17:23:58

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Понятно. Эта поправка касается вопроса штрафования за проезд с незаконными сигнальными маячками тем, кто не имеет на это права. В целом концепция законопроекта предусмотрела оставить только минимальные ставки штрафов. То есть, если было по превышению скорости 255 гривен – 510, убирается вилка, делается только 255 гривен.

То же самое сделали по отношению к проездам с запрещающими знаками. На самом деле, по каждому такому случаю, где человек незаконно поставил себе знаки, должно быть расследование. Если еще были подделаны документы работниками милиции и ГАИ. Размер штрафа там вполне достаточный. Это не есть часто употребляемая статья. И поэтому мы ее подвели под одну гребенку по минимальной ставке.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте? Наполагаєте. 30-а, будь ласка, на голосування поправка народного депутата Паламарчука, відхилена комітетом. 30 поправка.

 

17:24:56

За-84

84, не знайшла підтримки.

Будь ласка, 31-а – не наполягають.

32-а – не наполягають.

33-я, Микола Петрович Паламарчук. Не наполягає.

34-а – не наполягають.

35-а. Не наполягаєте? Наполягаєте. 35-а, Паламарчук, включіть мікрофон, будь ласка.

 

17:25:38

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Я наполягав, 33 поправка.  Я наполягав, поправка 33. У статті 123 в редакції проекту примітку виключити. Це 33 поправка.

 

17:26:09

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Значит, эта поправка касается следующего. О том, что мы при автовидеофиксации мы не можем знать, кто находится за рулем автотранспортного средства. На сегодняшний день технологий, которые  позволяли бы стопроцентно определить по фотовидеофиксации личность правонарушителя не существует. Поэтому эта прымитка необходима в законе для того, чтобы этот закон работал как таковой.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, наполягаєте?

Будь ласка,   колеги,  наполягає автор поправки. 35-а. Ще буде потім 33-я.

35 поправка, будь ласка, визначайтеся. Відхилена комітетом.

 

17:27:00

За-82

Не набрала необхідної кількості голосів.

33 поправка, 33 поправка, ми її тут проговорили, продискутували. Будь ласка, відхилена комітетом 33 поправка. Визначайтесь, шановні колеги народні депутати, 33-я.

 

17:27:31

За-75

Не набрала необхідної кількості голосів. Будь ласка, 36-а, 37 поправка. Будь ласка, Микола Паламарчук.

 

17:27:44

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Запровадити зміни до статті 221 і виключити. залишивши по суті в існуючій редакції.

 

17:28:06

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Значит, уважаемые депутаты, на комитете рассматривалось фактически 2 концепции – концепция, которая предлагала команда реформаторов МВД и концепция, которую предлагал депутат Паламарчук. Целый ряд правок, которые предлагает депутат Паламарчук, оно вписывается в его концепцию, но таким образом это разрушало концепцию закона, предложенного группой реформаторов МВД. Поэтому я прошу эту правку не поддерживать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 37 поправка не врахована комітетом. Будь ласка, визначайтесь, 37 поправка.

 

17:28:41

За-95

Рішення не прийнято.

38 поправка. Левченко не наполягає.

39 поправка – врахована.

Народний депутат…

 

17:29:08

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Я прошу прощения. Уважаемые депутаты, тут просьба возвратится к 37 поправке. Тут просто поправок 107, поэтому легко запутаться. Все-таки просьба вот эту 37 поправку депутата Паламарчука поддержать. Я прошу все фракции коалиции поддержать, они необходима для того, чтобы закон работал более точно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 37 поправка, народний депутат Паламарчук, народний депутат Левченко. Є пропозиція комітету 37 поправку підтримати. Колеги, підтримати.  Колеги, на голосування підтримка 37 поправки. Позиція комітету – просять підтримати. 37 поправка, народний депутат Паламарчук, Левченко. 37 поправка, прошу підтримати. Голосуємо. 37-а, прошу підтримати.

 

17:30:05

За-218

Майже. (Шум у залі)

Колеги, я бачу. Займіть свої місця, будь ласка. Зайняли свої місця, підготувались до голосування.

Мова іде про підтримку 37 поправки народного депутата Паламарчука і народного депутата Левченка. Комітет підтримує 37 поправку.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

 Поддерживаем. Прошу проголосовать "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підтримати. Готові голосувати? 37 поправка, прошу підтримати. Ну що, голосуємо?

Будь ласка, 37 поправка. Голосуємо, прошу підтримати. Голосуємо, колеги.  37-а, є прохання підтримати комітету  і автора.

 

17:30:58

За-243

Вже краще: 243 – рішення прийнято.

Йдемо далі.

38-а. Не наполягають.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

42 поправка, яка відхилена.

36 просять поставити на підтвердження. Прошу   слово з того приводу  доповідача,  будь ласка. Антоне Геращенко,  я прошу прокоментувати  пропозицію. Ви мене чуєте, доповідач?  Чуєте мене, добре, прокоментуйте пропозицію поставити на підтвердження 36 поправку. 

 

17:31:36

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Значит, просьба поставить на подтверждение 36 поправку, во  время последних подготовок в комитете решили, что  эту поправку имеет смысл поддержать.  Прошу фракции коалиции визначитись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, я ставлю пропозицію депутата Олени Сотник на підтвердження. Хто підтримує пропозицію Олени Сотник про підтвердження  36  поправки, прошу проголосувати,  будь ласка.

 

17:32:28

За-199

Пропозиція Олени Сотник не набрала необхідної кількості голосів. 

Далі: 37 поправка. Паламарчук.

Так, 38-а. Левченко. Наполягає? Ні,  не наполягає. Не наполягає. 

Добродомов. 42-а. Чи наполягає?

Добродомов.

Товариство дивіться, я проходжу по  поправках, які  є відхилені, а ви наполягаєте на тому редакційно.

 41-а, добре.

Отже, 41 поправка наполягають на тому, щоб її підтвердити є потреба вам для виступу пані Олено?

Для виступу є потреба?

Будь ласка, включіть одну хвилину Олені Сотник.

 

17:33:23

СОТНИК О.С.

Шановні колеги, поправка 41 вона стосується  розгляду питання вилучення водійських прав не поліцією, а судами.

Тому нам необхідно внести відповідні зміни – змінити статтю, пункт 3 статті 222 Кодексу України  про адміністративні правопорушення і виключити звідти статті: 106-2, 122-4,122-5, 124, частину четверту статті 127, 130, 132-2, 133-1, частину четверту статті 140, 173, 173-1, 173-2,174, частину третю статті 178, 18, частину другу статті 182, 185 прим-1, 185 прим-7, 185 прим-9, 190, 191, 195 прим-2 і  195 …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд.

 

17:34:36

СОТНИК О.С. Колеги, я не просто так це зачитую,  це для  стенограми. Тому що важлива редакційна правка, прошу  підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Антон Геращенко.

 

17:34:51

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Значит, уважаемые депутаты, я прошу поддержать поправку, зачтенную Еленой Сотник, она нужна редакционно. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу сконцентруватись. Представник комітету попросив підтримати поправку Олени Сотник. Вона її виклала для стенограми через мікрофон. Отже, я прошу поправку, яку Олена Сотник озвучила у своєму виступі під стенограму, підтримати. І ставлю це на голосування. Прошу, шановні колеги, підтримати і проголосувати. Будь ласка, голосуємо. Будь ласка.

 

17:35:36

За-251

Потенціал зашкалює просто.

Переходимо до наступної поправки, 42-ї, яка була відхилена. Добродомов чи наполягає? Ні наполягає.

43-я, Веселова. Чи наполягає. Ні, не наполягає.

Левченко, 44-а. Наполягає. Будь ласка, одну хвилину для виступу.

 

17:35:57

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, я би звернувся, будь ласка, і до президії, і до доповідача: будь ласка, уважніше ставитися до поправок до законопроектів, тому що тут ми бачимо стрибки туди-сюди. Краще трішки призупинитися, на 10 секунд, щоб людям дали можливість пояснити свої поправки, ніж важливі правки будуть провалюватись.

Щодо конкретно цієї поправки. В законопроекті пропонується, щоб справи про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, для таких справ не гарантувалося відкрите адміністративне судочинство, щоб не гарантувався відкритий процес. Це абсолютно неприпустиме, зокрема це суперечить статті 268 ….., відповідно до якої особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право на юридичну допомогу, збір і надання доказів.

Всі справи мають бути відкритими абсолютно, без якихось сортів справ, те, що ми, про що ми вже сьогодні говорили. Прошу відповідно оцю норму прибрати і врахувати мою поправку.

Дякую.

 

17:37:08

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Значит, уважаемые депутаты, сама процедура рассмотрения административного дела, которое зафиксировано в автоматическом режиме, она отличается от процедуры рассмотрения в суде. Поэтому мы в этом законе предусмотрели возможность, когда делается административный протокол по такому делу, насылать его человеку, после чего он может сам оспаривать в суде, если он с ним не согласен. Мы не можем по каждому поводу, которых могут быть сотни тысяч, вызывать всех граждан при создании этого административного протокола. В суде вы можете оспорить, если вы с ним не согласны, но при этом каждый гражданин может увидеть на видеозаписи факт нарушения автомобилем, которые относятся к нему. Того или иного правила дорожного движения.

Прошу не поддерживать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, ставиться на голосування пропозиція, поправка 44 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати, прошу визначитись. Будь ласка.

 

17:38:11

За-113

 

113 – рішення не прийняте.

Рухаємося далі.

47-ма, Веселова. Чи наполягає?

46-та, товариство, 46-та. Є зазначено в мене, що вона врахована частково. Не достатньо. Будь ласка, включіть мікрофон для депутата Паламарчука, будь ласка.

 

17:38:29

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановні колеги, ця правка редакційна. І потрібно її врахувати не частково, а повністю. Я її зачитаю. Стаття 258, залишити в діючій редакції, доповнити першу частину словами. Частиною третьої статті 122 та частиною першої статті 123 цього кодексу. Якщо адміністративне правопорушення зафіксоване в автоматичному режимі, частиною третьою, словами: "…крім випадків вчинення адміністративних порушень, передбачених частинами першою, третьою статті 122 та частиною першою статті ... цього кодексу". Якщо адміністративне порушення зафіксоване в автоматичному режимі. Дякую. Прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

17:39:20

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Я прошу. Уважаемые депутаты, это правка была не согласована комитетом, потому что она разрушает общую концепцию законопроекта. Всегда законопроекты о внесении изменений в другие законы, они очень сложные. В них очень много деталей, нюансов. И любая несогласованная правка может нарушить общую концепцию, не дать закону нормально работать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Зараз я поставлю на голосування 46 поправку. Але хочу депутатам нагадати: ми вже готові голосувати Закон "Про вибори". І я дуже прошу, лишень тоді, коли є принципова позиція, тоді ставити на голосування, бо інакше ми просто не дійдемо до цього закону.

А зараз я ставлю на голосування поправку 46 народного депутата Паламарчука, яку відхилив комітет. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати, будь ласка.

 

17:40:17

За-111

Рішення не прийняте.

47, я вже називав.

48, Продан. Не наполягає. Продан, Левченко.

Юрій, я тільки просто, я попрошу, щоб потім не питати в мене, а чому ми не розглядали Закон про вибори.  Будь ласка, одну хвилину, Юрій Левченко.

 

17:40:39

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

По-перше, шановний головуючий, я попросив би не маніпулювати, Закон по виборам ми могли розглянути вже сьогодні вранці, я не розумію чому ми не розглядали. А тепер ми приймає драконівській Закон про дорожній рух, який по суті буде судити українців абсолютно в закритому режимі, скасовує презумпцію невинуватості. І ми хочемо швиденько під сукном прийняти.

Ця поправка моя, стосується того, що зараз пропонується вписати таку норму в цьому законопроекті, що протокол не складається в разі вчинення адміністративних правопорушень у сфері забезпечення дорожнього руху у тому числі зафіксованих в автоматичному режимі. Але це абсолютно неприйнятно, тому що такі норми порушують основні принципи адміністративного судочинства. Звільнення посадових осіб внутрішніх справ від обов'язків складання протоколу тобто документування факту правопорушення і надання їм можливості дати такі справи закрити та ще й за відсутністю осіб які притягаються до відповідальності, призведе до свавілля відповідних осіб внутрішніх справ. Ви, що думаєте, якщо ви автоматизовану систему поставили там, ці міліціонери нічого не придумають, яким чином хабарі вимагати? Так і далі будуть вимагати. Зокрема, вимагати хабар за відкрите засідання, щоб…

 

17:41:53

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемый депутат Левченко, уважаемые депутаты и уважаемый народ Украины! Введение видеофиксации предусматривает следующую схему работы. Если автомобиль проехал на красный свет, он будет зафиксирован видеокамерой. Дальше. Будет эта видеозапись выложена в Интернете, или лицу, на которое зарегистрирован автомобиль, будет прислано письмо, в котором будет указано о том, что его автомобиль нарушил правила дорожного движения. Далее. Лицо будет определяться, или оно было за рулем, или за рулем было другое лицо, которому давало машину, и будет иметь возможность посмотреть видеозапись, как это все происходило. Если оно будет не согласно с письмом-уведомлением, человек сможет это оспорить в суде. Так построена система в Европе. Спасибо.

Прошу не поддерживать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хто підтримує поправку 48 народних депутатів Продан і Левченко, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

17:42:50

За-100

Рішення не прийнято.

Я ще раз звертаюся зі всією відповідальністю до депутатів, щоб ми змогли швидше пройти поправки, Закон про вибори – наступний, який має бути в нас на голосуванні.

50-а. Паламарчук чи наполягає? Ні, не наполягає.

Паламарчук наполягає. Будь ласка, одну хвилину.

 

17:43:15

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам за розуміння. Сподіваюся, в інших буде таке ж саме.

56-а. Паламарчук. Не наполягає.

58-а.

Я рахую тільки відхилені. Піднімайте руку, говоріть. 55-а, Іван Крулько. 55 поправка, я вас інформую, зазначена в мене в документі, що вона є підтримана.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Підтримана!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В мене зазначено в документі, що вона врахована.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ 55-а підтримана?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Так, в мене зазначено в документі, яким я володію. Перевірте, потім підійдете і скажете.

56-а, Паламарчук. Не наполягає.

58-а, Геращенко. Не наполягає.

59-а, Крулько. 58-а, наполягає. Будь ласка, Рибак, включіть мікрофон.

 

17:44:10

РИБАК І.П.

Шановні колеги, ви знаєте, 58 поправку я би просив, щоб підтримали так як дана норма сьогодні і так не працює. Сьогодні працівники міліції просто зловживають, шукаючи оцих двох понятих. Тому прошу підтримати і поставити на голосування дану поправку.

 

17:44:33

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Я также хотел бы поддержать данный вопрос, несмотря на то, что на комитета она была відхилена. Уважаемые депутаты, мы хотим оставить возможности, и то, что депутат Рыбак предлагает, чтобы все-таки 2 свидетеля  могли зафиксировать возможность того, что водитель пьяный или же, так сказать, находится в другом состоянии.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, і автор поправки, і комітет підтримують дану поправку. Тому я дуже прошу сконцентруватися народних депутатів, зараз будемо голосувати за її підтримку. Отже, на голосування ставиться поправка 58, авторів Геращенко і Рибак. Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати.

 

17:45:15

За-195

Рішення не прийняте.

Переходимо до наступної. 59-а, Крулько. Не наполягає.

61-а, Паламарчук. Не наполягає.

63-я, Паламарчук. Не наполягає.

64-а, Паламарчук.

65-а, Веселова, Паламарчук. Не наполягають.

66-а, Левченко. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:45:43

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Законопроект в цьому вигляді пропонує розглядати справи без участі особи та без урахування обставин, визначених в статті 280 кодексу. Це не може бути, це абсолютно неприпустимо, оскільки це є порушенням прав, гарантованих Конституцією України та принципами адміністративного судочинства. Тому я прошу підтримати цю поправку. Але, я зараз публічно заявляю, що по всім іншим своїм поправкам я не буду ставити на підтвердження, тому що я бачу, що є позиція коаліції абсолютно наплювати на презумпцію невинуватості, прикриваючись якимись нібито європейськими новими… А насправді, в більшості країн Європейського Союзу є все ж таки судовий процес, а не автоматичне накладання штрафу. А ви пропонуєте спочатку штраф накладати невідомо на кого, а потім вже, щоб та людина подавала в суд невідомо коли. Тому цей закон в такому вигляді підтримувати не можна, але щоб ви не прикривалися цим законом в плані завалення Закону про місцеві вибори, на своїх подальших поправках я не наполягаю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.       

Шановні колеги, ставиться на голосування поправка 66 авторів народного депутата  Левченка. Хто підтримує дану поправку,  прошу проголосувати,  будь ласка.

 

17:47:10

За-112

Рішення не прийнято. 

67-а. Продан.   Не наполягає.

69-а. Веселова.   Не наполягає.   Наполягає.  Добре, 69, Веселова.  Будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:47:28

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу підтримати 69 поправку, бо в ній зазначено більш повний перелік даних, які мають міститись в постанові по справі про адміністративні порушення, що   забезпечить захист прав  людини. Дякую.

 

17:47:49

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Прошу поддержать данную поправку, на комитете хоть она  была и отклонена,   но она больше уточняет возможности составления  административного протокола и позитивно повлияет на точность рассмотрения административных дел. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, ставиться на голосування поправка 69 народного депутата Веселової. Хто підтримує дану поправку,  прошу проголосувати,  будь ласка.

 

17:48:19

За-206

Шановні колеги, я бачу одностайність в цьому питанні. А давайте ми повернемось і, можливо, у нас є потенціал для вирішення цього питання.

Шановні колеги…

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. … важная поправка я прошу  поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Геращенко просить підтримати нас.

 

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Самопоміч", колеги, я ставлю на повернення до  поправки 69, хто підтримує пропозицію повернутися до неї, прошу проголосувати, прошу бути  уважними, голосуємо за повернення.

Будь ласка.

 

17:48:58

За-224

Це просто не встигли.

Я прошу Найєма зайняти своє місце. І я ще раз ставлю на повернення до 69 поправки.

Будь ласка, голосуємо повернення 69 поправка.

Прошу взяти участь у голосуванні  і підтримати.

Будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б.  Голосуємо. Голосуємо.

Уже краще.

 

17:49:30

За-249

249 – рішення  прийнято.

Тепер прошу підтримати поправку 69 народного депутата Веселова, прошу  підтримати дану поправку.

Будь ласка, голосуємо відповідальні гуртом. 

 

17:49:50

За-249

Рішення прийнято.

Вітаю.

Далі 70-а, Паламарчук. Наполягає? Так. Наполягає.

Будь ласка, Паламарчук, одна хвилина.

 

17:50:03

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Крім даних, визначених частиною другою цієї статті, повинна мати відомості, інші відомості. Це такі відомості… Статтю 283 залишити в діючій редакції, доповнити словами після частини другої новою частиною такого змісту: "Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху зафіксоване в автоматичному режимі, крім даних, визначених частиною другою цієї статті, повинна містити дані про дату, час і місце вчинення адміністративного правопорушення, дані про транспортний засіб, який зафіксований в момент вчинення правопорушення, марку, модель, номерний знак, дані про технічний засіб, яким здійснено фото- або відеозапис, та дату останньої перевірки цього засобу, адресу веб-сайту, на якому особа може ознайомитися із зображенням відеозаписом транспортного засобу у момент вчинення адміністративного правопорушення; надрукувати копію запиту та заочної постанови, а також отримати ідентифікатор для доступу до зазначеної інформації, розмір штрафу та порядок його штрафу; до постанови додається фотознімок транспортного засобу із зображенням його…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка, завершуйте. Антон Геращенко, нехай завершить доповідач. 10 секунд, будь ласка.

 

17:51:17

ПАЛАМАРЧУК М.П. "… номерного знаку, зробленого в автоматичному режимі у момент вчинення адміністративного правопорушення".

У зв'язку з цим наполягаю на підтвердженні, постановку цієї статті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Антон.

 

17:51:40

ГЕРАЩЕНКО А.Ю. Уважаемые депутаты, в существующей редакции закона учтены все моменты, о которых говорил депутат Паламарчук. Его предложение, оно как бы меняет общую концепцию. Поэтому мы его не учитывали, прошу не поддерживать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Номер поправки, будь ласка, назвіть, Антон. 70 поправка.

Отже, зараз ставиться на голосування 70 поправка народного депутата Паламарчука. Прошу проголосувати, хто підтримує дану поправку. Будь ласка, голосуємо.

 

17:52:14

За-115

Рішення не прийнято.

72-а, Паламарчук. Не наполягає.

73-я, Веселова. Не наполягає.

74-а, Веселова. Не наполягає.

75-а, Паламарчук. Не наполягає.

76-а, Веселова. Не наполягає.

77-а, Паламарчук. Не наполягає.

78-а, Паламарчук. Не наполягає.

79-а, Веселова. Не наполягає.

80-а, Крулько. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон, одну хвилину.

 

17:52:44

КРУЛЬКО І.І.

Шановні колеги! Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Я прошу дуже уважно поставитися до цієї поправки. Мова йде про момент набрання чинності Постанови про позбавлення особи керування транспортним засобом. Відповідно до того, що прийняв комітет, зразу після того, як постанова буде прийнята, особу позбавляють керувати транспортним засобом.

Я пропоную, щоб ця постанова набирала чинності після того, як сплине строк на оскарження цієї постанови. Чому це дуже важливо. Це важливо у зв'язку з тим, що особа має право на апеляцію. Я вам нагадаю, скільки людей в Україні були позбавили права керування транспортним засобом під час Майдану. І це все відбувалося у закритому режимі, без залучення таких осіб до судового процесу, приймалися незаконні рішення.

І більше того, в усіх судових справах, коли рішення приймається по першій інстанції, то постанова, яка прийнята… рішення суду, яке прийнято по першій інстанції, набирає чинності тільки після апеляційного оскарження.

Я хочу сказати, що прийняття цієї поправки, від її прийняття чи неприйняття буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідальна, можливо, поправка.

 

17:53:59

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемые депутаты, данная поправка Крулько не отмечает того факта, что предлагается принимать решение судом лишать права керування в тех случаях, когда это все было зафиксировано в автоматическом режиме. То есть это тогда, когда не касается дела разбирательства в суде. Любой гражданин может оспорить любое решение правоохранительного органа или…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Ставиться на голосування поправка 82 народного депутата Крулька. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо, хто підтримує дану поправку.

 

17:54:43

За-148

Рішення не прийнято.

83-я, Паламарчук – не наполягає.

84-а, Веселова – не наполягає.

86-а, Крулько – не наполягає.

87-а, Левченко – не наполягає.

88-а, Веселова – не наполягає.

89-а, Паламарчук – не наполягає.

90-а, Веселова – не наполягає.

91-а, Паламарчук. Не наполягає.

92-а, Паламарчук. Не наполягає.

93-я, Паламарчук. Не наполягає.

95-а, Веселова. Не наполягає.

96-а, Крулько. Не наполягає.

97-а, Продан. Не наполягає.

98-а, Продан. Не наполягає.

99-а, Продан. Не наполягає.

100-а, Добродомов. Не наполягає.

101-а, Паламарчук. Не наполягає.

102-а, Веселова. Не наполягає.

103-я, Продан. Не наполягає.

105-а, Веселова. На якій наполягаєте?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ 102-я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 102-а по-українські. Будь ласка. На 102 поправці Веселова наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон. 102 поправка.

 

17:55:42

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Прошу підтримати 102 поправку, вона пов'язана з 41-ю, яку ми вже підтримали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Антон Геращенко.

 

17:56:00

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемые депутаты, я прошу поддержать 101 поправку депутата Паламарчука. Это тот случай, когда она усиливает этот закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я уточню, 102-а, а не 101 поправку. 102-у. Шановний доповідач, пильнуйте. Шановні колеги, і комітет просить підтримати, вона доповнює вже прийняту поправку. Я прошу сконцентруватись, зайняти робочі місця, зараз буде важливе голосування, інакше в нас буде спотворене тіло закону самого. Я прошу від дебатів перейти до робочих місць і проголосувати. Шановні колеги, прошу уваги. Ставиться на голосування поправка 102, народний депутат Веселова. Прошу проголосувати і прошу підтримати. Шановні колеги, голосуємо організовано і відповідально.

Будь ласка, 102-а. Голосуємо.

 

17:56:55

За-235

Поправка прийнята, вітаю авторів.

103-я, Продан. Не наполягає.

105-а, Веселова. Не наполягає.

107-а, Паламарчук. Не наполягає.

109-а, Паламарчук. Не наполягає.

Шановні колеги, вітаю, ми пройшли всі поправки згідно Регламенту…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, я прошу заспокоїтись! Шановні колеги, зараз є дуже визначальна мить. Колеги, я прошу заспокоїтись! Ми зараз маємо розглянути в другому читанні і в цілому Закон 2562 і одразу переходимо до розгляду питання про місцеві вибори.

 

ПАРУБІЙ А.В. Комітет просить 80 поправку поставити на підтвердження. І це солідарна позиція усіх фракцій. І тому я ще раз поставлю на голосування поправку 80 народного депутата Івана Крулька. Не агітуйте мене, а ідіть на робочі місця і голосуйте. Я прошу, колеги, сконцентруватись, це спільна позиція Геращенка і всіх фракцій. Я прошу підтримати поправку 80 народного депутата Крулька. Прошу голосувати. Будь ласка, прошу підтримати. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, колеги. Є прохання підтримати дану поправку. Прошу голосувати.

 

17:58:24

За-270

Врахована.

 

ПАРУБІЙ  А.В. 170 "За". Поправка врахована. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги народні депутати, будь ласка, свої місця. Займіть,  будь ласка,  свої місця і заспокойтесь, давайте на півтону тихіше!

Будь ласка, заключне слово Згуладзе.

Есть необходимость? Пожалуйста, Ека Згуладзе.

 

17:58:51

ЗГУЛАДЗЕ-ГЛУКСМАНН Е..

Многие депутаты подошли с одним и тем же вопросом, я понимаю, что в этой нумерации сложно отследить, какая суть. Я хочу подтвердить, под стенограмму, что все случаи изъятия прав, происходят только через суд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, підтвердження ми отримали, прошу зайняти  свої місця. Вношу  на голосування  в другому читанні та в цілому проект Закону (реєстраційний номер 2562) про внесення змін  до деяких законодавчих актів  України щодо  вдосконалення врегулювання відносин у сфері    забезпечення безпеки дорожнього руху (друге читання).  Колеги, підготувались для  голосування в другому читанні та в цілому і одразу  переходимо до виборчого законодавства. Друзі, 2562 у другому читанні та в цілому, прошу голосувати. В другому читані та в цілому 2562, прошу голосувати. 

 

17:59:47

За-267

Закон прийнято.

Шановні колеги, є пропозиція, я користуючись своїм правом  продовжую засідання на 15 хвилини, але в мене є пропозиція. 

Зараз розпочати розгляд питання про місцеві вибори і поки ми завершимо його розгляд, ми не закриваємо засідання. Домовились?

Прошу  підтримати цю пропозицію, що закрити засідання після розгляду питання про місцеві вибори. Приймається?

226 мені треба для цього, колеги.

Можна. 226, прошу підтримати.

Я продовжую засідання на 15 хвилин.

Під час розгляду  питання не можна закривати засідання.

Будь ласка, прошу  підтримати. Мені треба 226, будь ласка. І починаємо розгляд Закону про місцеві вибори, прошу підтримати.

 

18:00:53

За-244

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.

І розпочинаємо розгляд питання про місцеві вибори реєстраційний номер…

Займайте свої місця у мене є прохання велике, якщо можна на півтону нижче, щоб ми створили спокійну робочу атмосферу, спокійну.

 2831-3 – проект Закону  про місцеві вибори у другому читанні.

Будь ласка, доповідає голова комітету профільного Руслан Петрович Князевич, сконцентруйтесь. Є пропозиції?

Будь ласка.

           

18:01:39

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую. Шановний пане Голово, шановні колеги, я просив би мені поки що не обмежувати час для виступу. Якщо у мене буде нагода вкластися в той час, який визначений, то я, безумовно, намагатимусь вкластися в ці строки, але боюсь, що мені треба буде обов'язково під стенограму озвучувати все, до слова, з приводу тих домовленостей, які досягнуті, і також з приводу тих правок, які були попередньо враховані комітетом. Давайте я розпочну, а там дальше будемо бачити...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, установимо 10 хвилин регламент.

 

18:02:24

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Шановні колеги, шановний пане Голово, шановні депутати! За дорученням Верховної Ради України від 18 червня 2015 року Комітет з правової політики та правосуддя розглянув на своїх трьох засіданнях, які відбувалися відповідно 1-го, 2 липня і сьогодні, 14 липня, всі зауваження і пропозиції, що надійшли від суб'єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону про місцеві вибори за реєстраційним номером 2831-3, поданого народним депутатом України Денисенком та іншими та прийнятого за основу українським парламентом.

За результатами розгляду пропозицій та поправок, яких було подано 1 тисячу 548 від 65-ти народних депутатів України, а саме депутати виступили суб'єктами права законодавчої ініціативи, комітет прийняв рішення при підготовці проекту закону до другого читання врахувати в його тексті такі концептуальні ідеї і пропозиції, висловлені народними депутатами України.

Я зараз хотів би визначити під стенограму ті пропозиції, про які йдеться.

Встановлення законом кількості депутатів місцевих рад, в залежності від кількості виборців  відповідно адмістративно-територіальній одиниці, при цьому випадку, що визначена кількість депутатів районної ради буде меншою, ніж кількість сільських, селищних, міських, міст районного значення, рад на території відповідного району, склад районної ради дорівнюватиме цій кількості рад. Кількість територіальних виборчих округів в багатомандатному окрузі має дорівнювати загальному складу відповідної ради. Політична партія приймає рішення про участь її місцевих організацій, місцевих виборах. Зазначені рішення є обов'язковими для місцевих організацій партій, зокрема відповідні рішення додаються місцевими організаціями до документів при реєстрації кандидатів і в інших випадках.

Погодження центральним керівним органом партій, рішень місцевих організацій партій про висування кандидатів на місцевих виборах. Закріплення кандидатів в депутати, висунених місцевими організаціями партій в багатомандатному окрузі за територіально виборчими округами. Закріплення за територіальними виборчими округами не більше 1 кандидата депутати. Обов'язкове включення від місцевих організацій політичних партій про утворення депутатських фракцій, яких оголошено на першій сесії Верховної Ради України поточного скликання, до складу територіально виборчої комісії по дві кандидатури, а до складу дільничної виборчої комісії по одній кандидатурі.

Визначені черговості кандидатів у депутати у виборчому списку місцевої організації партії за результатами голосування в порядку зменшення відсотку голосів виборців, поданих за відповідної місцевої організації по відношенню до кількості виборців, які проголосували за всі організації партій у відповідному територіальному виборчому окрузі. Формування на паритетних засадах нового складу дільничних виборчих комісій у разі проведення повторного голосування на виборах міських голів за поданням кандидатів, які будуть включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Узгодження термінології проекту Закону з положеннями Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Засвідчення документів місцевих організацій партій печаткою цієї місцевої організації, або печаткою організації партії вищого рівня.

Узгодження положень проекту Закону з нормами Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного, нациського тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Скріплення подання, які вносить до Центральної виборчої комісії кандидатур до складу ТВК, також печаткою політичної партії. Це різні просто речі.

Запровадження умов гендерного збалансованого представництва на виборних посадах шляхом доповнення проекту закону положенням про внесення змін до Закону "Про політичні партії в Україні", в частині встановлення квот, що визначають мінімальний рівень представництва жінок і чоловіків у виборчому списку кандидатів у депутати на місцевих виборах.

З метою забезпечення реалізації запропонованих проектом закону гарантій відкритості виборчого процесу місцевих виборів, зокрема наділення Центральної виборчої комісії повноваженнями щодо вдосконалення та оприлюднення інформації щодо зареєстрованих кандидатах на місцевих виборах, прийняття рішень територіальними виборчими комісіями про скасування реєстрації кандидатів відомостей про підсумки голосування та результатів виборів, передбачено визначити порядок передачі зазначених відомостей територіальними виборчими комісіями Центральній виборчій комісії через органи ведення державного реєстру виборців.

Зважаючи на великі обсяги інформації про зареєстрованих кандидатів до всіх органів місцевого самоврядування та неможливості належного оброблення, пропонується передбачити передавання до Центральної виборчої комісії відомостей про реєстрацію кандидатів в багатомандатних округах включених до виборчих списків місцевих організацій кандидатів на посади міських голів та підсумки голосування відповідних виборів. При цьому передбачається інформування Центральної виборчої комісії про результати до всіх органів місцевого самоврядування на своєму Веб-сайті.

Встановлено, що відомості, що передаються до Центральної виборчої комісії через інформаційні системи, засоби електронного зв'язку і інформацію, що немає юридичного значення.

З метою забезпечення належної реалізації повноважень ЦВК щодо формування складу обласних, районних, крім Автономної Республіки Крим, міських, міст обласного значення, міст Києва і Севастополя, районних в містах і Севастополі, територіальних виборчих комісій, а також відповідних територіальних виборчих комісій нижчого рівня, збільшено строк формування відповідних комісій з одночасним збереженням строку початку висування та реєстрації кандидатів. Просто ЦВК попросило не 3 дні, а 5 днів для того, щоб вони могли сформувати всі ТВК по України, а це більше ніж тисячу ТВК. Я думаю, що така роду пропозиція обов'язково повинна бути підтримана.

Вдосконалено процедуру утворення одномандатних територіальних виборчих округів. Зокрема, конкретизовано порядок визначення Центральної виборчої комісії в кількості одномандатних територіальних виборчих округів, які мають бути утворені відповідними територіальними виборчими комісіями.

У зв'язку з збільшенням строків формування окремих територіальних виборчих комісій гармонізовано строки утворення одномандатних територіальних виборчих округів.

Передбачено, що  при утворенні територіальних виборчих округів на виборах обласних рад слід враховувати, що в складі обласної ради кількісне представництво від міста, району не може перевищувати 20 відсотків від загального складу відповідної ради.

Удосконалено процедуру утворення і формування виборчих комісій та дострокового припинення їх повноважень окремих членів виборчих комісій. А саме визначено, що рішення про відхилення кандидатур до складу виборчої комісії не приймається, враховуючи стислі строки. Разом з тим, запроваджено механізми повідомлення члену виборчої комісії, який має достроково припинити свої повноваження, місцеву організацію партії, за поданням якої включено до складу комісії.

Встановлено пріоритетне право суб'єкта внесення кандидатур до складу ТВК виборчої комісії будь-якої на заміну члена виборчої комісії при наявності інших підстав дострокового припинення повноважень зазначеного члена комісії. Мова йде про те, що якщо член комісії не хоче працювати або є підстави дострокового припиняти його повноваження, щоб політична партія могла автоматично відповідно внести подання на заміну і не втрачати представництво в складі цієї ТВК.

Якщо такі подання до комісії вищого рівня, яка сформувала відповідну комісію, надходять одночасно, пріоритетне право для розгляду має саме подання партії про заміну члена комісії, а не припинення повноважень. І відповідно вакантна посада від політичної партії.

Виключена необхідність повідомлення суб'єктів внесення кандидатур до складу виборчої комісії про дострокове припинення повноважень члена комісії з підстав, що ініційовані суб'єктом внесення відповідної кандидатури. В зв'язку з таким механізмом просто такий механізм інший не має сенсу.

Удосконалений механізм реалізації здійснення права голосу виборцями, включеними до списків виборців на спеціальних виборчих дільницях, виходячи із зареєстрованого місця проживання. Мова йде про те, що на спеціалізованих дільницях надалі на місцевих виборах будуть мати право голосу тільки ті виборці, які належать до відповідного територіальному виборчого округу, а не будь-які виборці з України, щоб відповідно не впливати на результати виборів у відповідному територіальному виборчому окрузі.

Запроваджено механізм інформування центральними органами виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації і легалізації  об'єднань громадян не пізніше як за 60 днів до дня голосування Центральної виборчої комісії щодо… повідомляти ЦВК щодо зареєстрованих місцевих організацій і партій із зазначенням керівників таких партій місцевих організацій, а також дат реєстрацій відповідних партій і зміни назв ними.

Вдосконалено положення законопроекту щодо грошової застави. Зокрема, встановлено, що розмір грошової застави визначається не пізніше як за 57 днів до дня голосування на підставі відомостей державного реєстру виборців станом на перше число місяця призначення чергових, позачергових або перших місцевих виборів окремо для кандидата на посаду міського голови та для виборчого списку кандидатів у багатомандатному окрузі. Щоб не було двочитань, бо багато хто почитав, що йде мова про те, що партія повинна внести заставу і відповідно до тієї кількості зареєстрованих нею за територіальними округами кандидатів. Ні, вона повинна один раз як партія під час реєстрації вносити заставу на відповідний рахунок територіальної виборчої комісії.

Встановлено, що інформація з поданою кандидатурою про його реєстрацію і декларація оприлюднюються територіальною виборчою комісією у встановлений нею спосіб, для того щоб виборці могли дізнатися про цю інформацію.

Враховуючи вимогу Закону України "Про місцеве самоврядування України" щодо повноважень місцевої ради встановлено, що в разі, якщо після закінчення строку реєстрації кандидатів залишився один виборчий список місцевої організації, який містить кандидатів у депутати відповідної ради у кількості менше ніж дві третини її складу, або якщо за результатами виборів обрано менше двох третин складу ради і відповідні вибори визнаються такими, що не відбулися.

У зв'язку з існуванням обмеження щодо неможливості реєстрації представником уповноваженої особи місцевої організації партії і довіреною особою, і кандидата особи, яка має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав чи корупційного злочину, що не погашено або не знято, перелік інформації, яка подається до територіальної виборчої комісії для реєстрації відповідних осіб доповнюється зазначеними відомостями відповідно до чинного законодавства.

Встановлено право представника місцевої організації і партії ознайомлювати з документами, на підставі яких приймалось рішення у виборчій комісії, виключення обов'язку відповідних комісій забезпечити надання відповідних копій.

Встановлено, що кошти на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, не обмежуйте, доповідайте.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Я буду намагатись швидше говорити. Встановлено, що кошти на підготовку і проведення місцевих виборів перераховуються територіальним виборчим комісіям невідкладно після затвердження Єдиного кошторису доходів і видатків на підготовку і проведення відповідних місцевих виборів з метою оптимізації відповідного процесу з набуття повноважень відповідних територіальними виборчими комісіями.

Вдосконалено вимогу до тексту виборчого бюлетеня, а саме визначено, що в бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі зазначається порядковий номер, далі, повна назва відповідної місцевої організації, а також (в дужках) (прізвище, ім'я та по-батькові першого кандидата) в списку кандидатів висунутих цією партією у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, а також через тире прізвище, ім'я та по-батькові кандидата у депутати закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом. Тут є прохання, щоб назва партії була виокремлена більш яскравим шрифтом, ніж відповідні кандидати. Більш великим, біль жирнішим, більш яскравим. Це побажання вже Центральної виборчої комісії, яка відповідно до цих норм буде форму і текст бюлетеня затверджувати.

Перелік відомостей, які зазначаються у виборчому бюлетені для голосування в єдиному одномандатному окрузі, іде мова про село і селище, одномандатному окрузі доповнено позицією "посада". Враховуючи пропоновані зміни до тексту виборчого бюлетеня для голосування в територіальному виборчому окрузі та з метою недопущення умисного псування виборчих бюлетенів пропонується виключити другий "вибув кандидат", залишити тільки "вибула політична партія".

Виключена необхідність інформування територіальної виборчої комісії перед початком голосування Центральної виборчої комісії про кількість виборців, внесених до виборчого списку на момент початку і закінчення голосування, зважаючи на те, що в законі ми вилучили право і можливість внесення змін до списку виборців в день голосування. Тобто не буде що голосувати. За 2 дні до виборів вони повинні остаточну цифру щодо внесення змін до списків подати до Центральної виборчої комісії.

Визначено, що список виборців для чергових виборів місцевих надається до виборчої документації по виборах депутатів Верховної Ради АРК, обласної ради Київської, Севастопольської, міських рад, а в разі проведення інших видів виборів – до територіальної виборчої комісії з відповідних виборів, зважаючи на використання на виборчій дільниці єдиного списку виборців.

Усунуто необхідність внесення до протоколів про підсумки голосування та результати виборів дублюючих відомостей про загальну кількість виборців, включених до виборчого списку, саме зважаючи на те, що ми не даємо можливість вносити… Ну, ще політичні речі є. Визначено,  що в останні 6 місяців повноваження депутатів сільських, селищних рад проміжні вибори, за рішенням відповідної ради, не проводяться. Виключено повноваження виборчої комісії, яка розглядає скаргу самостійно витребовувати  оригінали письмових доказів.

Водночас, прийняття  Закону про місцеві вибори в новій редакції та з новою назвою, потребує    внесення змін до Бюджетного кодексу  України, який містить посилання на конкретне положення Закону старого про вибори  депутатів  АРК,  сільських, селищних, міських голів. Тому пропонується  внести зміну до   Бюджетного кодексу, яка усуне  законодавчу неузгодженість та дозволить профінансувати  проведення місцевих виборів, виборчий  процес яких має розпочатись вже на початку вересня цього року.

Крім того, комітет  дійшов згоди про необхідність врахування техніко-юридичних правок, в тому   числі щодо вдосконалення  термінології проекту   закону. Зокрема:  щодо назв   територіальних округів,  об'єднання територіальних громад,  утворення територіальних виборчих округів в межах району, визначення кількості  територіальних округів щодо   рівня складу відповідної ради,  порядку проведення першого засідання виборчої комісії, вимог щодо знання державної мови секретарем виборчої комісії обов'язкове, також виготовлення запрошень органами  ведення державного   реєстру виборців.

Крім того,   шановні колеги, зазначаю інформацію про те, що за рішенням відповідним ради коаліції,   комітет врахував цілу низку так званих  політичних поправок, які  пам'ятаєте, довготривалий час  дискутувалися між різними політичними фракціями. Зокрема: в результаті домовленості, комітет підтримав пропозицію щодо вилучення з переліку суб'єктів  виборчого процесу виборчі блоки.   

Також шляхом консенсусу політичних партій домовлено щодо  закріплення так  званої  закритої частини виборчого списку по одному лідеру цього виборчого списку.

Право висування на виборах мають партії, які зареєстровані – не   пізніше як за 365 днів до дня виборів та  змінили назву не пізніше ніж 180 днів до дня виборів.

В Перехідних положеннях до законопроекту передбачено і домовлено зазначену наступну редакцію в Перехідних положеннях, а саме, пункт 4 розділу ХIV – Прикінцеві та Перехідні положення проекту закону замінити пунктом 5 в такій редакції: "Чергові місцеві вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів Севастопольської міської ради, депутатів районних у містах міських, селищних, сільських рад та міських селищних, сільських голів на  території Автономної Республіки Крим. А також депутатів обласних рад, окремих районних, районних у містах міських, селищних, сільських рад і міських селищних сільських голів та рад об'єднаних громад на території Донецької, Луганської областей призначені на 25 жовтня 2015 року не проводяться у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією тимчасовою окупацією та збройною агресією проти України, та неможливості забезпечення дотримання стандартів проведення виборів організації з безпеки та  співробітництва в Європі.

Перелік адміністративно-територіальних одиниць у яких не проводяться чергові місцеві    вибори призначені на  25 жовтня 2015 року визначаються Верховною Радою України у Постанові про  призначення відповідних чергових місцевих виборів. 

Крім того, домовлено і прийнято рішення комітетом про те, що порядок використання політичної реклами на місцевих виборах буде встановлено окремим законом.

І нарешті, комітетом підтримана пропозиція Ради коаліції про те. щоб застосувати в цьому законі так званий механізм відкликання депутатів. Про що йдеться? Мова йде про те, що в чинному Законі "Про статус депутатів місцевих рад та депутатів місцевих рад" є механізм відкликання депутатів місцевих рад. На превеликий жаль, це мертвий механізм, і унеможливлення його належною реалізацією, тобто здійснення і забезпечення прав виборців на відкликання свого депутата, унеможливлюється цілою низкою процедурних перепон, які, на превеликий жаль, активно, шляхом зловживання право використовується певними суб'єктами надання дозволів на, скажімо, видачу підписних листів, проведення зборів громадян тощо. Зважаючи на це, передбачено внести зміни… (останній абзац) до Закону "Про статус депутатів місцевих рад" та передбачити дострокове припинення повноважень за рішенням вищого керівного органу політичної партії, обраного за виборчим списком депутатів місцевої ради за народною ініціативою внаслідок збирання ініціативною групою підписів за таку пропозицію в кількості: в багатомандатному окрузі – більше виборчої квоти, в одномандатному – більше половини кількості виборців, які взяли участь у відповідних місцевих виборах у відповідному одномандатному виборчому окрузі. Якщо відповідний кандидат у депутати був висунений місцевою організацією партії, рішення про відкликання депутата за народної ініціативи приймається з'їздом відповідної партії. ТВК отримало рішення відповідного з'їзду щодо такого депутата і стосовно депутата, який має самовисування, має прийняти рішення про заміщення депутата або проведення виборів.

Такий механізм застосовується також і по відношенню до сільських, селищних, міських голів. І цей механізм передбачає, що такі підписи будуть передаватися до територіальної виборчої комісії, яка має встановити достовірність таких підписів. Передати відповідне про встановлення достовірності таких підписів з'їзду партії, який має право, відповідно до Закону про політичні партії, в порядку, визначеному статутом, на своєму з'їзді прийняти відповідне рішення. І передати його разом з рішенням, передати разом з протоколом до ТВК, яка надалі має право, зобов'язана точніше, визнати таким, що обраний наступного в черговості депутата або призначити замість цього депутата проміжні вибори.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Петрович.

Шановні колеги! Я маю зараз телефонну, міжнародну телефонну розмову високого рівня. Я передаю ведення сесії Першому заступнику Голови Верховної Ради. Я думаю, що, можливо, я встигну повернутись до голосування. Але я хотів би, щоб ми це прийняли рішення. Це запланована телефонна розмова надзвичайно високого рівня і я маю її провести.

Будь ласка, Андрій Володимирович, проводьте.

 

ПАРУБІЙ А.В.

Дякую. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можемо голосувати? Можемо голосувати? У варіанті, у варіанті те, що, шановні колеги, є пропозиція, внесена народними депутатами Верховної Ради України. Голосувати за рішенням комітету, голосувати цей законопроект. Юрій Луценко, хвилину, по закону.

 (Шум у залі)

Будь ласка, Борислав Береза.

Я передаю ведення першому заступнику Голови Верховної Ради. Колеги, запланований через сім хвилин, будь ласка.

Хвилина.

 

18:22:32

БЕРЕЗА Б.Ю.

Господа, я хотел бы обратится к вам по такому вопросу. Сейчас вы будете голосовать за Закон о местных выборах и вполне возможно, что на ближайшие два года вы выпишете будущее этой страны. Украина будет благодарна вам, если вы действительно проголосуете за этот закон, потому что Украина ждет этот закон. И я думаю, что сейчас идет кардинальная смена, смена возможностей.

Но в этом законе прописали странную вещь. 365 дней партии и только такие партии могут участвовать. Все партии которым менее 365 дней или они переименовались менее чем полгода назад, они не могут участвовать. Господа, это говорит о том, что партия Регионов может участвовать, Компартия может участвовать, а другие партии не могут. Вам не кажется, что это несколько… По-моему это лицемерие и предательство. Я считаю, что эту поправку надо подтвердить, согласно ли вы с тем чтобы партии которым менее чем 365 принимали участие в выборах. Спасибо. И переименовались 185 дней назад.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте ми по хвилині дамо від фракцій для того, щоб фракції могли висловити свою позицію. Шановні колеги, ще раз говорю.   

Ми маємо 1548 правок. Нам необхідно, щоб фракції могли сказати свою позицію. І після того я буду пропонувати за пропозицію фракції голосувати.

Я прошу, "Блок Петра Порошенка", Юрій Луценко.

 

18:24:10

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний головуючий, шановні колеги! Ми хочемо сьогодні зробити все для прийняття цього закону. Ми обіцяли країні нові правила виборів з відкритими списками, ми обіцяли новий закон.

"Блок Петра Порошенка" не наполягає на будь-яких обмеженнях по реєстрації і перейменуванню партії. Ми сильна партія, яку підтримують мільйони виборців. І ми готові на чесну конкуренцію.

Ми вважаємо за можливе записати, що приймають участь у виборах усі партії, які були зареєстровані і перейменовані на момент опублікування даного закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. "Народний фронт", Максим Бурбак.

 

18:25:15

БУРБАК М.Ю.

Шановний головуючий, шановні депутати! Фракція "Народний фронт" теж підтримує наших колег з БПП по коаліції і теж не наполягає на цій поправці, ми впевнені в своїх силах і знаємо, що не треба ставити такі перепони новим партіям, тому що європейська практика, щоб любі партії мали право приймати участь у виборах. Тому ми не наполягаємо на цій поправці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зараз від фракції Радикальної, Олег Ляшко. Будь ласка.

 

18:25:59

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України, зараз буде історичне голосування в парламенті, коли ми нарешті змінимо виборчу систему Януковича, завдяки якій вони фальсифікували вибори, завдяки якій вони, за рахунок адмінресурсу, підкупу, отримали більшість у радах. Тому це історичний закон, безумовно, ми з колегами із "Самопомочі2, із інших фракцій наполягали на значному покращенні цього закону, багато в чому нас почули, багато в чому не почули, але новий закон все одно кращий, ніж та виборча система, яка діє зараз.

Я, від імені фракції, хочу сказати. Обмеження про реєстрацію рік партій пропонувалося для того, щоб не могли банда Януковича брати участь у виборах, але, нажаль, це обмеження не стосується банди Януковича, а під це обмеження попадають демократичні партії. Тому ми пропонуємо вилучити це обмеження на реєстрацію партії, закону, і голосувати закон у цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, від "Батьківщини" Соболєв, потім Олег. Я перепрошую за збиття послідовності. Будь ласка, Сергій Соболєв.

 

18:27:21

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, наша фракція зробила все можливе для того, щоб в країні був новий виборчий закон, для того, щоб в історію пішла практика, коли кандидатів в мери, кандидатів в депутати знімають з виборів. Щоб вже в історію, страшну історію пішла практика, коли по дзвінку з Адміністрації Президента Януковича створювали паралельні партійні структури і не давали можливість взагалі партіям приймати участь в цілому ряді областей.

Тому наша фракція підтримає цей закон в тій компромісній редакції, на якій зійшлася абсолютна більшість фракцій. Ми готові проголосувати з тими правками, які зараз озвучені. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, від "Самопомочі" Юрій Березюк.

 

18:28:12

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні панове депутати! Цей закон є півкроком, півмірою. І ми всі це розуміємо. Але цей закон точно є кращим за попередній. Він починає еру пропорційності у виборах, він починає еру політичної відповідальності за людей, які ми ведемо до влади як політичні партії. І це дуже важливо. Але ще не все, шановні колеги. Як ви зауважили, що політичну рекламу згідно цього закону буде регулювати окремий Закон про політичну рекламу. І ми ще повинні з вами попрацювати, щоб цього року наші міста і села у час війни не заполонила безглузда політична реклама, щоб радіо і телебачення не заполонила безглузда політична реклама, яка відмиває "чорні" гроші і переводить в "білі". Тому ще будемо працювати.

Фракція об'єднання "Самопоміч" підтримує цей закон і буде голосувати. Це тільки початок. Будемо разом працювати далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Опозиційного блоку" Долженков.

 

18:29:25

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемые граждане, действительно, сейчас наступил исторический момент. К сожалению, этот исторический момент ничем не отличается от тех исторических моментов, которые предваряли очередные либо внеочередные выборы. Перед выборами в нарушение высновков Венецианской комиссии опять меняют избирательное законодательство. Когда нам это выгодно, мы ссылаемся на эти выводы Венецианской комиссии и кричим о том, что это общеевропейская практика. Когда нам это не выгодно, мы просто об этом умалчиваем. Венецианская комиссия говорит о том, что выборы должны проводиться по законодательству, которое изменяется перед выборами, только аж на следующие выборы.

Что касается сути этого законопроекта, то хотелось бы отметить о том, что, к сожалению, опять беспрецедентный случай наступил, когда около миллиона граждан наших украинских, внутренние переселенцы, к сожалению, лишены возможности принимать участие в этих местных выборах. У нас изменилась ситуация, у нас изменилась обстановка. Многие люди были вынуждены покинуть свои места жительства. Об этом почему-то все говорят. Почему-то все…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Ваш час завершився. Ми чуємо російську пропаганду з телеканалів. Нема необхідності слухати її з залу Верховної Ради! Дякую вам.

Від позафракційних Юрій Левченко. Юрій Левченко, мікрофон, будь ласка, включіть, від позафракційних.

 

18:30:50

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223 округ, місто Київ. Цей закон недосконалий. Цей закон має багато питань. І ми подавали багато поправок до цього закону, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Але цей закон є величезним кроком вперед в порівнянні з діючою корупційною системою Януковича, в якій є мажоритарка.

І оце основне питання цього закону,  що в ній не має мажоритарки. І я це говорю сам як мажоритарник, тому що я знаю, що таке мажоритарна – це жахлива річ.  Переважна  більшість мажоритарних депутатів, чи у Верховній Раді, чи в місцевих виборів – це люди, які купують округи.  І вкрай складно  нормальному  мажоритарнику  пройти. 

Тому цей закон треба  голосувати. Я завжди наполягаю на дотриманні регламенту і тому я зараз публічно заявляю, що я не  наполягаю на жодній з наших поправок поданих, я  закликаю  зараз, щоб Верховна Рада  проголосувала цей закон в тому вигляді як він зараз є і зробимо нарешті  цей крок вперед. І я сподіваюся, що наступним  кроком буде такий самий закон схожий  для виборів до Верховної Ради України.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям Слава! Дуже дякую, Юрій!

Я ще від жінок надам слово Юрію Луценку, який сформулює ще одну поправку.  Будь ласка. Юрій Луценко, 1 хвилина.

 

18:32:14

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, в нашій  залі  є ще одна радість – це жінки депутати. Які з усіх фракцій, просять усіх нас  підтримати поправку європейського характеру про необхідність 30-відсоткового представництва  жінок … і дівчат, висунутих кандидатами в депутати відповідного рівня. Я думаю, що це правильна позиція. І від імені "Блоку Петра Порошенка" пропоную… Пане Головуючий, для того щоб, секунду, для того, щоб сьогодні ефективно проголосувати за закон, я пропоную спочатку поставити на голосування зала норму по реєстрації перейменуванню, я її ще раз повторю. Станом на день опублікування цього закону і другу норму, про норму представництва жіноцтва… А кого? А кого? Господи.

 

18:33:27

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, тільки що ми почули, що таки в цій сесійній залі перемагають європейські принципи, але ще є певний сексизм, ми з цим боремося. І тому дуже важливо, щоб це була європейська норма і звучала вона наступним чином, і ми дуже дякуємо всім представникам чоловікам, що входять в об'єднання рівні можливості і допомагають нам її вибити, вона має звучати так. Не менше, може бути більше, але не менше 30 відсотків представників однієї статі. Якщо в наступній раді або в місцевих виборах буде 30 відсотків чоловіків, це теж нормально, але на конкуренції ми докажемо, хто є більш гідним. І я вважаю, що ця поправка зараз покаже європейськість цього залу.

Юрій Віталійович, вам ми дякуємо, ви демонструєте європейськість зараз найбільшої зараз парламентської фракції і демонструєте всім приклад.

Я бачу, що Олег Ляшко нас підтримує, "Батьківщина" підтримує, "Самопоміч" підтримує. "Народний фронт", ви ж з нами? Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, ще одна…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Колеги, чоловіки! Це не стосується Верховної Ради. Підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Володимир Литвин, одну хвилину.

 

18:34:31

ЛИТВИН В.М.

Шановний головуючий! Шановні колеги!

Те, що закон приймати потрібно це очевидно. Але я думаю, що абсолютна більшість людей зараз не знає за що будуть голосувати, з голосу внесені відповідні поправки, потім будете 20 разів переголосовувати. В черговий раз для 5 політичних партій приймаєте закон, не для країни, а для 5 політичних партій. Ви в такий спосіб поділіть уже місця у радах різних рівнів і знімете усі проблеми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я перш за все… Я прошу зал заспокоїтись. Я з вашого дозволу візьму теж одну хвилину.

Пів року я займаюсь фактично щоденно  тим законопроектом. І я хочу сказати вам одну важливу річ, всі намагання зірвати сьогоднішнє голосування – це бажання лишити старий законопроект, найгірший в історії України, де є мажоритарка, де є закриті списки. Цей законопроект, можливо, не самий досконалий, я сам був автором іншого законопроекту, два, який, на мою думку, є набагато більш прогресивніший. Але цей законопроект є величезний крок вперед в системі побудови України. В ньому не буде закритих списків, люди своїм голосуванням будуть визначати послідовність, хто пройшов від партії. В тому законопроекті не буде мажоритарних округів. Це великий крок вперед. І тому я прошу вас підтримати пропозицію, щоб ми змогли проголосувати цей законопроект без 1547 поправок. І також поправити 2 поправки Луценка, 2 поправки Луценка, окремо на голосування. Є така пропозиція. Я прошу підтримати пропозицію, щоб ми змогли розглянути даний законопроект за процедурою ad hock без розгляду поправок, а тільки з розглядом двох поправок Юрія Луценка, які ми проголосуємо окремо. Хто підтримає.

Прошу, Князевичу ще одну хвилину.

Князевич, будь ласка, коротко.

 

18:36:48

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний головуючий! Шановні колеги! З приводу поправок, давайте домовимося, про які  поправки  йдеться? Я ще раз їх озвучу для стенограми. Ми вилучаємо з тексту закону, там же ціла низка поправок, які стосуються можливості висування політичними партіями, які  зареєстровані не пізніше ніж за рік до дня голосування, які змінили назву не пізніше ніж за 180 днів до дня голосування 365 і 180. Всі поправки, які  враховані із тексту закону і стосуються цієї ідеї вилучаються.

Друге, що стосується гендерних речей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Луценко, так звучить поправка? Так.

 

18:37:57

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Комітет запропонував відповідні зміни до Закону про  політичні партії, які вже врегульовують Закон про вибори народних депутатів, якщо є бажання посили цю позицію ще раз і відтворити її в цьому законі ми не заперечуємо. А для цього не треба голосувати ми тоді просто ту поправку враховуємо і додаємо до політичних партій ще поправку. Цю саму редакцію відтворюємо в Законі  про вибори місцеві і все.

Що стосується останнього? Комітет просить зважаючи на те, що якщо  ми зараз будемо приймати цей закон і зважаючи на те, що зараз відбувається дати доручення комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, закінчити дайте Русланові.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Дати доручення  комітету разом з  Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при підготовці на підпис Голові Верховної Ради здійснити техніко-юридичне та редакційне доопрацювання тексту, зважаючи на ті рішення, які ми щойно погодили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я сформульовую пропозицію. Прошу дати дозвіл на голосування даного законопроекту  2831-3 без розгляду поправок з урахування тих поправок, які були озвучені Юрієм Луценком. Хто підтримує дану пропозицію, за процедуру, прошу підтримати і проголосувати. Прошу підтримати і проголосувати за процедуру аd hoc. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати, шановні колеги, прошу проголосувати.

 

18:38:50

За-247

247 – "за".

Тепер я ставлю на голосування законопроект, проект Закону про місцеві вибори з поправками, які озвучив з трибуни голова комітету Руслан Князевич, а також з цими поправками, які озвучив Юрій Луценко (це дві поправки), а потім підтвердив Руслан Князевич з вимогою, щоб комітет потім вніс техніко-юридичні правки до даного законопроекту,  в другому читанні та в цілому. Прошу проголосувати, прошу підтримати, шановні колеги, будь ласка.

 

18:39:38

За-257

Рішення прийняте.

Вітаю, шановні колеги! Сьогодні був важливий день, де ми зробили цілий ряд важливих кроків для підтримки міліції, для боротьби з корупцією і найголовніше – вітаю вас з 2423, із прийняттям Закону про вибори! Вітаю вас, шановні колеги! Вечірнє засідання оголошую відкритим. Завтра о 10 ранку збираємося тут для продовження нашої роботи. Дякую. До побачення. Вечірнє засідання оголошую закритим.  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку