ЗАСІДАННЯ П’ЯТДЕСЯТ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18 червня 2015 року, 10 годин 39 хвилин

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

О.І.СИРОЇД

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я хочу зробити оголошення. У зв’язку з тим, що зараз триває засідання Ради коаліції за участю Прем’єр-міністра, початок ранкового засідання переноситься на декілька хвилин. Прошу вас ще зачекати. До 11-ої години. До 11-ої години.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги! Будь ласка, заходимо в зал, щоб розпочати нашу не просту, але таку потрібну для країни роботу. Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця, готуємося до реєстрації.

Поки депутати заходять, хочу вас повідомити, що відбулось засідання Ради коаліції, на якій був запропонований порядок розгляду питань на сьогодні, поміж них і питання про вибори, і питання, які вимагає МВФ, і питання військові, і з безпеки. Тому нам вкрай важливо високий рівень мобілізації, працювати сьогодні без перерви, оскільки ми затягнули роботу. І для того необхідна максимальна мобілізація в залі. Я прошу заходити і готуватися до реєстрації.  

Прошу підготуватись до реєстрації, шановні колеги. Приготувались? Прошу провести реєстрацію.

 

11:25:42

Зареєстровано 376 депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради  України оголошене відкритим.

На початку засідання, поки підходять Прем'єр-міністр, уряд і Голова Верховної Ради, 1 хвилину для виступу Ігорю Гузю з трибуни.  Будь ласка, 1 хвилину.

     

11:26:17

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні!

Шановні друзі!Ігор Гузь, Волинська  область, 19-й округ. Хочу скористатись можливістю і звернутися до вас всіх, до Прем'єр-міністра і Президента.

Справа в тому, що нам вчора стало відомо, депутатам від Волині, що керувати волинською митницею, другою в країні, хочуть призначити  депутата обласної ради волинської, колишнього члена Партії регіонів, який вже керував Львівської, Вінницькою, Волинською, Рівненською митницею, який був одним з гаманців Калєтніка, Романа Микитюка.

Я звертаюсь до всіх присутніх в залі, ми, депутати з Волині, не допустимо, щоб "регіонали" керували другою митницею в нашій країні. Ми звертаємось до всіх колег, не допустити, і звертаємось до пана Насірова. Якщо пан Насіров хоче обставити митниці України людьми Калєтніка-Януковича, пан Насіров піти із своєї посади. Тому я закликаю всіх парламентарів підключитися і не допустити, щоб Роман Микитюк, діючий депутат обласної ради, який пройшов від Партії регіонів, який підтримував Януковича, керував другою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ГУЗЬ І.В. Прошу колег всіх підключитися і цього не допустити. Геть Романа Микитюка і губернатора області, який проштовхує цю людину на цю посаду. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

11:27:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги народні депутати, прошу займати свої місця. Приношу вибачення від імені фракцій коаліції за довгі консультації щодо початку роботи пленарного засідання. І у зв'язку з цим є пропозиція всім сконцентруватися на роботі. Прошу займати свої місця. Будь ласка.

Шановні колеги, є наступна пропозиція сьогодні побудувати нашу роботу наступним чином. Розглянути зараз питання – послухайте дуже уважно! – щодо порядку денного, далі  – ратифікацію з Європейським Союзом (0031), далі – МВФ, закони щодо співпраці з МВФ, далі – три закони про вибори місцеві (2831), вибачте чотири (2831, 2831-1, -2, -3) і після того розглянути ще чотири закони, що стосується війська, оборонних питань, чотири закони. Я зараз, коли ми вже будемо за це голосувати я назву відповідні номери. Між цими питаннями буде питання пов'язане з кадровим питанням, воно не потребує включення до порядку денного, я просто оголошую, що воно буде.

Далі: у мене є пропозиція, шановні друзі, є великий порядок денний, у мене є пропозиція, щоб ми зараз розпочали роботу і працювали до кінця дня без перерв, до максимального вичерпання порядку денного далі. Такий порядок сьогодні пропонується, шановні колеги. Прошу займати свої місця, шановні друзі.

І так, перше. Пропоную наступний порядок розгляду питань порядку денного зараз. Голосуємо питання про включення до порядку денного. Наступне, ратифікація (0031), наступне питання кадрове, ми розглянемо. Наступне питання, ми розглянемо МВФ: (2956, 2742, 2743, 2966, 2045-а, 2879, 2029-а, 2873).

Далі: закони про вибори цілий пакет законів, обговоримо як слід і маємо приймати рішення з цього приводу, не затягувати це питання – це (2831), це (2831-1, 2831-2 і 2831-3). І далі, чотири військових закони (2980, 2074 і 2011-а, а також 2767).

Саме цю комплексну пропозицію… Давайте так, ми зараз проведемо консультації, це ж немає питань з цього приводу, це буде сьомим питанням, ми проведемо консультації і визначимося з цього приводу. Я  почув, я почув, я почув, я розумію, колеги. Я зрозумів, в чому питання. Значить, шановні колеги, от такий порядок пропонується розгляду.  Хвилину, хвилину. Отакий зараз порядок денний розгляду пропонується і в тому числі голосувати без перерви.

Будь ласка, підготуйтесь. Ми не ставимо зараз на голосування ніяких законів. Я дам слово під час розгляду. І також зразу з роботою без перерви – те, що ми домовилися. Зараз такий порядок, регламент і все інше, прошу затвердити. Колеги, прошу підготуйтесь до голосування щодо такого порядку нашої роботи, прошу. А потім – будемо по законопроектах. Будь ласка, колеги, прошу визначитися і прошу підтримати таку пропозицію. Прошу голосувати, колеги. Прошу голосувати і місцеві вибори, і все інше. Прошу голосувати, колеги. Будь ласка, прошу голосувати, колеги. Прошу підтримати. Ну, встигаєте, не встигаєте?

 

11:32:38

За-208

Давайте ще раз цю пропозицію проголосуємо. (Шум у залі) Ми не включаємо в порядок денний зараз. Ми зараз не... порядок розгляду питань. Перелік, я дам  по порядку денному під час розгляду порядку денного. Я дам по порядку денному слово під час розгляду порядку денного. Я ж не оголосив закони по порядку денному. По включенню, ми зараз не розглядаємо це питання. Ми першим питанням будемо розглядати порядок денний.

Друзі, я прошу  мою пропозицію, яку я оголосив щойно, підтримати по  голосуванню по порядку нашої роботи, в тому числі роботи без перерви. Немає, зараз по порядку денному – ми будемо формувати закони порядку денного і голосувати.

Колеги, прошу підтримати цю пропозицію щодо нашої роботи, в тому числі роботи без перерви. Будь ласка. Да, без перерви. Голосуємо, будь ласка, пропозицію, яку я оголосив. Будь ласка, прошу голосувати, колеги. Прошу голосувати, колеги.

 

11:33:41

За-213

В чому проблема? (Шум у залі) Хвилину.

Давайте ще раз мою пропозицію, яку я оголосив під стенограму: щодо порядку розгляду законів і відповідно роботи без перерви. Прошу голосувати, колеги. Прошу голосувати, колеги, будь ласка! Будь ласка, я прошу голосувати! Прошу голосувати, колеги! Голосуємо, колеги! Прошу голосувати!

 

11:34:19

За-204

Колеги, ще раз ставлю на голосування пропозицію – ту, яку я оголосив під стенограму: порядок розгляду питань, робота без перерви і максимально ефективно щоб ми сьогодні попрацювали. Прошу, ми всі розібралися. Прошу, прошу, колеги, включити до порядку денного.

Будь ласка,  прошу. Давайте проголосуємо.

Колеги, готові голосувати чи ні? Готові голосувати? Готові голосувати? Давайте… робота без перерви і розгляд законів, які я оголосив. Голосуєм. Голосуємо, колеги. Прошу голосувати. Голосуєм!

 

11:36:53

За-213

Я… (Шум у залі)  Так, ще раз, шановні колеги. Пропозиція голосування щодо порядку розгляду: формуємо порядок денний, проводимо ратифікацію, МВФ – питання, які я оголосив, вибори – 4 закони і військових три закони – 2980, 70… 2074а, 2767. Голосуємо такий порядок розгляду. Все інше – за порядком денним, який сформований. Приймається? Голосуємо, колеги. Прошу підтримати цю пропозицію. І робота без перерви, колеги. Без перерви! Ми маємо прийняти це рішення. Маємо прийняти це рішення. Голосуємо. Прошу голосувати. (Шум у залі)

Якщо буде рішення парламенту, оголосимо перерву. Я можу це зробити. Прошу підтримати, колеги.

 

11:38:30

За-221

О, вже краще. Є потенціал. Прошу, будь ласка,  колеги, давайте ще раз цю пропозицію, яку я оголосив. Заспокойтесь! Сядьте на свої місця. Заспокойтесь. Прошу ще раз давайте  підтримаємо цю пропозицію, колеги.

Значить, якщо буде необхідність оголосити перерву, на вимогу двох фракцій, ми це зробимо. Домовились колеги? Але зараз ми маємо в ранковому засіданні прийняти рішення про те, що ми працюємо.

Добре, колеги. Значить голосуємо…

З 12 до 12.30 ми зробимо перерву і з 12.30 продовжимо нашу роботу. Домовились? Вже без перерви. Домовились? Домовились. Займіть свої місця всі. Голосуємо мою пропозицію, працювати з однією перервою з 12 до 12.30 і завершити засідання без великої перерви. Правильно? Голосуємо. Прошу голосувати. Голосуємо, будь ласка.

 

11:40:58

За-212

 (Шум в залі)

Все. Колеги! Формуємо порядок денний. Зараз питання перерви не розглядаємо. Без перерви. Працюємо, правильно. (Шум в залі)

Шановні колеги! Іще раз, мою пропозицію, питання продовження роботи без перерви, ми поки що не ставимо.

Колеги, голосуємо? Є розуміння? Голосуємо? Голосуємо. Ми голосуємо за порядок розгляду питань. Під час розгляду порядку денного, питань порядку денного, ми розглянемо всі пропозиції, в тому числі і "Батьківщини", в тому числі і "Народного фронту", і "Блоку Петра Порошенка", і всіх інших.

Ми ж зараз не розглядаємо це питання. Голосуємо? Голосуємо про порядок розгляду? Давайте, голосуємо порядок розгляду.

Будь ласка, я потом оголошу перерву. Зараз.  

Юлія Володимирівна! Юрій Луценко.

 

11:43:27

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Давайте працювати і припинити поєднувати різні мотиви голосування. Давайте зараз проголосуємо за включення до порядку денного ті законопроекти, які були роздані фракціям станом на 9 годин ранку сьогоднішнього дня.

Після цього, якщо є потреба обговоримо і інші пропозиції. Після цього, якщо є потреба, про перерву, але не  поєднуйте всі голосування.  Будь ласка,  починаємо працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, ще раз наголошую на тому, що ми зараз  не розглядаємо питання про включення до порядку денного, тільки послідовність питань, послідовність. Зараз ми затверджуємо мою  пропозицію за виключенням  питання по про перерву, далі переходимо до формування порядку денного. І всі будуть мати слово, про що мова іде. Зрозуміли,  про що мова іде? Про порядок розгляду голосуємо. Порядок розгляду голосуємо. Будь ласка, прошу, за виключення пропозиції щодо перерви.

Хвилина, Олег Березюк, будь ласка. Потім Сергій Соболєв.  

 

11:44:39

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні депутати і шановний народе України, все це відбувається  тільки для того, щоб  сьогодні  в останній день, можливий для якісного  процесу, не проголосувати Закон про вибори  на місцях. І тому, щоб ви це знали, що це відбувається саме із-за цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, на самому… насправді це не відбувається для того, щоб  заблокувати, я думаю, що є просто нерозуміння.

Будь ласка,  Сергій  Соболєв. Хвилина. Сергій, Сергій, хвилиночку. Я прошу  всіх зайняти свої місця.  Будь ласка, заспокойтесь, займіть  свої місця і уважно послухайте виступаючих, після того приймемо рішення.  Будь ласка,  сідайте.  

 

11:45:21

СОБОЛЄВ С.В.

Можна, да?  Шановні колеги,  фракція  "Батьківщина"  буде голосувати за те, що ви запропонували, якщо в порядку денному будуть три питання, які підписали всі голови  фракцій і вчора вам передали листом. Це питання:  в першому листі – рента, тарифоутворення і в другому листі, які були підписані  представниками всіх  абсолютно фракцій, – це стосується безпосередньо оподаткування пенсій і 15-відсоткове зняття по пенсіях.  Поставте  це  в порядок денний, ми ж не проти, із них   4 питання уже  стоять в порядку денному. Ми домовлялись, що ви ставите це і разом з цими питаннями  розглядаємо сьогодні.  Без перерви, з перервою – нам байдуже. Ми готові  Закон про вибори,  МВФевські закони плюс  4 питання, які я зараз оголосив по номерах. Які питання?  Провалите, це ваше право.  Але вчора домовились  всі фракції, що це ставиться в порядок  денний. Ну ви не маєте права це не голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

СОБОЛЄВ С.В.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, дивіться, ми зараз не розглядаємо  сам порядок денний, я розумію, в чому нерозуміння. Ми  зараз не затверджуємо порядок денний, я тільки підняв  ті закони, які включені до порядку денного. Послідовність,  правильно? Так я про це і сказав, дивіться: голосування  щодо порядку розгляду, це ми зараз це проголосуємо, далі формування  порядку денного,  далі ратифікація 0031, далі  МВФівські закони,  закони про вибори і військові закони. Що я сказав не те? 

Будь ласка, Олег Ляшко хвилину.

 

11:47:02

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,  Радикальна партія. Шановні колеги народні депутати, запропонований  Головою  Верховної Ради  перелік розгляду законів узгоджений всіма  лідерами фракцій коаліції, давайте його проголосуємо. І я підтримую колегу Березюка, оце провалюється порядок денний з однією метою:  щоб ми  сьогодні не прийняли новий Закон про місцеві вибори, щоб ми сьогодні не прийняли ті закони, які дадуть  можливість захистити учасників  визвольної війни, щоб не проголосували за закони, які підвищують рівень життя громадян. Тому давайте проголосуємо і почнемо працювати, 12-та година  дня, а ще й "кінь не  валявся"! Давайте працювати, хватить    байдикувати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Вікторія Сюмар.

 

11:47:54

СЮМАР В.П.

Колеги, в нас сьогодні справді досить важливий порядок денний і в нас чим далі до літа, і до місцевих виборів, тим менше  наша продуктивність. І сьогодні в нас, в порядку денному справді питання надзвичайної важливості, останній день, коли ми можемо прийняти Закон  про вибори для того, щоби вибори відбулися  за пропорційною системою. Правильно ставить питання  "Самопоміч"  і ми абсолютно підтримуємо  це, що треба це питання розглядати сьогодні. Законопроекти Міжнародного валютного  фонду і світового банку, ціна питання 2,5 мільярди  доларів для України і це треба розглядати.  Військові питання – це питання національної безпеки.

Цей компроміс, який зараз  оголосив Голова Верховної Ради досягався   2 години, коли ми не працювали, всі лідери фракцій його погодили і зараз фактично парламент говорить про те народу України, що ми не хочемо голосувати за свою роботу власне кажучи.  Тому прохання все-таки    проголосувати за цей алгоритм і не саботувати оці останні можливості для Верховної Ради прийняти дуже важливі рішення, в тому числі військові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І так, колеги, ще раз наголошую на тому, що це зараз я вніс пропозицію тільки щодо порядку розгляду питань порядку денного. Крапка. Далі ми почнемо, сформуємо порядок денний, далі будуть доручення в комітети, щоб вони почали працювати те, що буде включено, і що не опрацьовано в комітетах. Далі ми опрацюємо ратифікацію. Далі ми опрацюємо співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Далі ми опрацюємо питання, які стосуються виборів і дуже є важливими. Саме сьогодні ми маємо прийняти цей закон, і тут немає жодного сумніву. Тому я і говорю про те, щоби працювати без перерви саме для цього. Але ми можемо до другої години це зробити, ще оголосити перерву. І розглянути військові закони. Ось в принципі весь перелік проходження, і далі будемо працювати до упора, поки буде ефективність.

Приймається такий порядок розгляду? Я ж сказав. Я уже сказав, остання моя пропозиція, номера законів були оголошені. Я оцю останню пропозицію поставлю на голосування.

Колеги, будь ласка, такий порядок розгляду. Значить, ще раз наголошую на порядку розгляду питань, які я вніс на попередній пропозиції. Сконцентруйтесь, потім перейдемо до порядку денного сесії. Приймається? Приймається.

Будь ласка, займіть місця, голосуємо. Голосуємо. Голосуємо.

 

11:50:37

За-243

Такий порядок прийнятий. Я дякую, шановні колеги.

Далі, от зараз у нас є питання порядку денного. Я дам вам слово, коли буде обговорення.

Колеги, у нас розданий ряд питань порядку денного, який ми маємо з вами розглянути. Те, що було роздано в матеріалах і затверджено за результатами Погоджувальної ради 2087а, 2055а, 2245, 2682. Чотири закони. Зараз я їх поставлю на голосування, після того я поставлю ще сім законів, які нам потрібно буде розглянути, включені в порядок денний. Прошу голосувати за формування порядку денного, за включення до порядку денного цих чотирьох законів. Прошу голосувати, колеги. Включення до порядку денного. Чотири закони, які є роздані. В порядок денний включення.

 

11:51:48

За-241

Рішення прийнято.

Чотири закони, які стоять у вас в розкладі на сьогоднішній день, включення до порядку денного. Я ж назвав номери. Будь ласка, 2087 - у сфері державних закупівель, закон, 2055а - "Про ринок природного газу" (щодо особливостей провадження господарської діяльності на ринку природного газу). Це включення до порядку денного. 2245 - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо надання соціальних послуг) і 2682 - щодо внесення змін до  Податкового кодексу України (щодо оподаткування пенсійних виплат). От він включений в порядок денний.

Тепер далі. У нас є ще закони для включення до порядку денного.

Шановні колеги, треба ще включити, ми визначили порядок розгляду питань і треба включити нам в порядок денний, в розклад засідання проект Закону "Про місцеві вибори" цих чотири для розгляду і прийняття рішення сьогодні.

Тому, будь ласка, пропозиція розглянути проект законів "Про місцеві вибори" 2831, 2831-1, 2831-2, 2831-3 для розгляду і прийняття рішення сьогодні, висновки комітетів всі є. Приймається? Голосуємо чотири закони, розгляд сьогодні, для прийняття рішень. Прошу голосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати – це місцеві вибори.

 

11:54:05

За-289

Рішення прийнято.

Зможемо працювати. І сім законів… Сергій Соболєв, хвилина, він оголосить закони, номери законів. Увага, колеги, я прошу сконцентруйтесь…

 

11:54:27

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Ми просимо включити ті законопроекти, які були погоджені на Погоджувальній раді за участю профспілок. Це є 2835 – рентна плата. Це є 2832 – тарифоутворення. Це є 2682 – оподаткування пенсій. Це є 2698 – пенсії працюючим, мається на увазі 15 відсотків. І це є 2245 – оздоровлення в дитячих таборах. І останнє 2883 – індексація доходів. От перелік, який є на сьогодні, який був підписаний, дуже просимо їх включити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Є ряд законів, які щойно оголошені, хочу проінформувати, ми вже включили в розклад 2245, 2682 вже є. (2883, 2835, 2832) маємо включити в порядок денний сесії, направити в комітети для опрацювання. 2698 може бути готовий для розгляду.

Колеги, прошу сконцентруватись, я ставлю пропозицію Сергія Соболєва, яка була узгоджена фракціями коаліції, на голосування включення в порядок денний та відповідного опрацювання, відповідно до Регламенту Верховної Ради України. Так? Голосуємо, колеги. Прошу голосувати  включення в порядок денний.

 

11:56:24

За-216

Колеги, ще раз, ще раз, пропозиція Сергія Соболєва, пропозиція Сергія Соболєва. Не встигли її? А це формування порядку денного – можемо її поставити. Будь ласка, колеги, будь ласка, сконцентрувалися, включення до порядку денного і опрацювання відповідно пропозиція, яку сказав, вніс Сергій Соболєв і я її прокоментував. Будь ласка, прошу голосувати. За включення прошу голосувати. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

11:57:17

За-290

Єсть.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Бачите, 2 години треба було фракціям коаліції, щоб сформувати спільну думку. Колеги, переходимо до розгляду питань порядку денного.

Перше питання – про ратифікацію, питання про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною і Європейським Союзом (реєстраційний номер 0031). Є пропозиція заступника міністра фінансів  розглянути це питання за скороченою процедурою. За скороченою процедурою, будь ласка, за скорочену процедуру. Треба доповідь, треба доповідь.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

11:58:19

За-245

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Запрошується до слова, доповідь заступника міністра фінансів Шевальова Артема Валентиновича. Будь ласка.

 

11:58:44

ШЕВАЛЬОВ А.В.

Добре, дякую.

Вельмишановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Для того щоб скоротити час, дійсно, вашій увазі пропонується надзвичайно важливий законопроект: ратифікація Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України як Фінансовим агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у розмірі до 1 мільярда 800 мільйонів євро), - що внесений на розгляд Верховної Ради Президентом України.

Передбачається виділення коштів трьома траншами по 600 мільйонів євро. Перший транш буде отриманий відразу після виконання внутрідержавної процедури щодо цього меморандуму. Прохання підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань європейської інтеграції Геращенко Ірина Володимирівна. Прошу, пані Ірино.

 

11:59:47

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Як ви знаєте під час саміту "Східного партнерства" у Ризі у травні цього року було погоджено рішення про надання Європейським Союзом Україні цієї допомоги. І Комітет з питань європейської інтеграції розглянув проект Закону про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України як Фінансовим агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 800 мільйонів євро). Меморандумом та угодою визначено, що ця мікрофінансова допомога може бути надана Україні трьома траншами по 600 мільйонів євро кожний з перервою не менше ніж 3 місяці. Строк погашення цього кредиту не більше, аніж 15 років. Відсоткова ставка запозичення очікується на рівні 2 відсотків річних. Перший транш допомоги буде виділено після набрання чинності меморандумом і відповідною кредитною угодою за умови отримання Україною виплат в рамках кредитної угоди, укладеної з МВФ. Виділення другого та третього траншів не буде відбутися раніше, аніж через 3 місяці після виділення попереднього траншу, і також буде обумовленою позитивною оцінкою Європейської комісії від імені  Європейського Союзу. Прогресу досягнуто стосовно зазначеного в Меморандумі переліку умов реалізації політики макроекономічного та структурного регулювання.

Комітет вважає за доцільне ратифікувати Меморандум та Кредитну угоду і просимо залу так само підтримати це рішення. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, записуємося два – "за", два – "проти", будь ласка.

Будь ласка,  Кишкар, фракція "Самопоміч". 

 

12:01:55

КИШКАР П.М.

Прошу перейти до голосування за законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо немає потреби в обговоренні, товариство… (Шум у залі)  Ну якщо є потреба, ми не можемо проголосувати, тому давайте… Будь ласка,  Шурма, з трибуни, одну хвилину.

 

12:02:28

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Я би хотів сказати отим панам ззаду. Ви… вам краще зразу давати слово, а не очікувати реакції, бо все одно ту хтось вийде на трибуну. Окозамилювання, яким ви займаєтесь, організацією роботи,  це все… дивляться всі люди в Україні. Ви дві години не розглядаєте жоден законопроект! Що вам заважає зібрати лідерів коаліції і вирішувати питання?

Я вам задам запитання, на яке ви відповіді не дасте. Володимир Борисович Гройсман, мусите  відповісти на репліку. Скільки законопроектів ви сьогодні в порядок денний включили і роздали депутатам? Ви не знаєте. Скільки є  урядових законопроектів сьогодні розглянути треба? Ви не знаєте. Скільки  законопроектів запропонованих Президентом, важливих для України? Ви не знаєте. Дві години ви нічого не робите. Чому паралізуєте роботу Верховної Ради?

68 законів – це є закони, які розглядаєте ви на коаліції. це право…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  по темі! По ратифікації говоріть, по темі розгляду, бо я інакше змушений буду не дати вам слово.

Якщо ви не будете говорити по темі, я припиню ваш виступі!

 

 ШУРМА І.М. Що стосується ратифікації, "Опозиційний блок" буде голосувати "за", оскільки ми відстоюємо, те, як і ви, загальнодержавні інтереси. А, що стосується організації роботи то ви її паралізуєте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу виключити мікрофон. Будь ласка, виключіть мікрофон. Дякую вам.

Шановні колеги, ми можемо перейти до голосування по даному законопроекту? Тому я ставлю на голосування проект Закону про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором, і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України, номер 0031, в цілому. Будь ласка, прошу підтримати, прошу проголосувати. 

 

12:04:40

За-310

Рішення прийнято. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, будь ласка, займіть свої місця. Перед тим як ми перейдемо до розгляду питання МВФ, є одне питання, яке ми маємо з вами розглянути, а саме…

Уважно, колеги. Увага!

Зареєстрований проект постанови, реєстраційний номер 2110-а, з кадрового питання, який не потребує включення до поряду денного. Проект Постанови про звільнення Наливайченко Валентина Олександровича з посади Голови Служби безпеки України. Відповідно, шановні колеги, є позитивне рішення комітету з цього питання, є відповідне подання, яке внесено Президентом і прийняте відповідне рішення. Я вношу на голосування зараз, прошу підготуватись. Будь ласка, зберіться до зали. Шановні колеги, реєстраційний номер проекта постанови… 

Шановні колеги, займіть свої місця. Займіть свої місця. Заходьте до зал, шановні колеги.  

Шановні колеги, 2110-а – проект Постанови… 2110-а, шановні колеги, проект Постанови Верховної Ради "Про звільнення Наливайченка з посади голови Служби безпеки України".

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановляє звільнити Наливайченка Валентина Олександровича з посади голови Служби безпеки України.

Готові голосувати, колеги? Готові? Голосуємо, колеги.

Проект постанови 2110-а в цілому, колеги. В цілому голосуємо. Голосуємо 2110-а. Прошу голосувати, колеги. Прошу підтримати.

 

12:07:29

За-248

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Далі. Працюємо без перерви, шановні колеги.

На ваш розгляд внесено проект Закону 2956, проект Закону…

Шановні колеги, народні депутати, в роботі… в пленарному засіданні Верховної Ради України бере участь прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк.

І ми, шановні друзі… Шановні колеги, ми продовжуємо… Колеги, хвилину.

Шановні колеги, ще раз. Шановні колеги, ще раз, ми з вами продовжуємо працювати. 2956. Проект  Закону про  внесення змін  до Закону України  "Про введення мораторію  на примусову  реалізацію  майна" (2956), внесений урядом України.

Запрошую до слова  для доповіді заступника голови Комітету з питань економічної політики  Юрій Ігорович Соловей. Прошу. Шановні колеги,  будь ласка,  Соловей Юрій Ігорович, заступник голови Комітету  з питань економічної політики. 2956.

 

12:09:58

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, Комітет Верховної Ради України  з питань економічної політики на засіданні 3 червня  2015 року розглянув внесений Кабінетом Міністрів  України  проект Закону про  внесення змін  до Закону України  "Про введення мораторію  на примусову  реалізацію  майна" (реєстраційний номер  2956).

Законопроектом пропонується не поширювати дію мораторію, встановленого законом України, на застосування примусової реалізації майна  для погашення  заборгованості перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз  України" та  її дочірніми підприємствами, що здійснювали постачання природного газу на підставі ліцензії.  На думку    суб'єкта законодавчої  ініціативи його прийняття   дасть змогу покращити фінансовий стан  НАК "Нафтогаз України" шляхом зменшення заборгованості перед компанією за спожитий природний  газ.

Цей проект є доопрацьованим варіантом урядового такого ж законопроекту 2264 від 28.02.2015 року, який  18  березня не набрав у цій залі необхідної кількості голосів. Законопроект дає  можливість Національній акціонерній компанії збалансувати свій фінансовий стан, стягнути заборгованість, яка у більшості випадків була створена штучно, безпідставно, не повертаються державній  компанії.

Оскільки Міжнародний валютний фонд ставить стабілізацію фінансового стану НАК "Нафтогаз України" одним з ключових завдань перед Україною, даний законопроект необхідний для співпраці України з міжнародним валютним фондом. Прохання підтримати дану урядову ініціативу і прийняти законопроект за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми раніше обговорювали це питання  2956, це урядова ініціатива. Тому це так і визначено для прийняття рішення з обговореного питання раніше. Шановні колеги, є пропозиція прийняти даний проект закону за основу та в цілому 2956. 

Будь ласка, від фракції Альона Бабак, будь ласка.

 

12:12:12

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати, цим законом пропонується зняти обмеження на примусову реалізацію майна державних підприємств за борги перед "Нафтогазом". У нас на сьогодні вісім підприємств, які підпадуть під дію цього закону. Вони мають близько 5,5 мільярдів гривень боргів перед "Нафтогазом". Це переважно активи цих підприємств. Це ті, які не підлягають приватизації відповідно до законодавства. Це є стратегічне майно. Ми таким законом фактично дозволяємо абсолютно все майно, навіть те, яке не підлягає приватизації, дати "Нафтогазу" можливість реалізувати за борги. Ми категорично проти цього. Якщо ми не побачимо чіткий перелік того майна, яке може підпасти під таку примусову реалізацію. І якщо ми не побачимо подальші дії уряду України по управлінню державним майном  для того, щоби не було боргів перед "Нафтогазом". Тому ми сьогодні голосувати в цьому вигляді за цей законопроект не будемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юлія Тимошенко. Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

12:13:23

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я думаю, що всі політичні сили, які представляють демократичний табір, багато слів сказали про чесну приватизацію, про те, що більше приватизація не може проходити в тіньовому режимі, про те, що вона мусить відбуватися на конкурсних засадах, приводити реальних менеджерів, сильних управлінців і давати гроші бюджету. Зараз законопроект, який  внесений, діаметрально протилежний і це початок нової хвилі  "чорної" приватизації без будь-яких правил. Якщо є  підприємства,  які заборгували, виставляйте їх на чесну, прозору приватизацію і давайте можливість по всім правилам приватизовувати, а не знову "під килимом"   проводити тіньові оборудки.  Фракція не буде голосувати за цей законопроект, тому що він протирічить тим  цінностям, з якими ми прийшли до парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Олег Ляшко,  будь ласка.

 

12:14:29

ЛЯШКО О.В.

Олег  Ляшко,  Радикальна партія. Я хотів би повернутись до попереднього питання, яке ми розглянули - це кадрове про звільнення Голови Служби безпеки  України. На мою думку, треба було б вислухати  Валентина Наливайченка про пророблену роботу, треба  було надати можливість задати йому питання, почути представлення проекту постанови представника Президента і лише після цього приймати рішення. Мені видається,  що поспішність з якою було прийнято це рішення, вона ще раз  підтверджує правоту  позиції  фракції  Радикальної партії, яка  не голосувала за звільнення Валентина Наливайченка з посади Голови  Служби безпеки  України. Ми вважаємо, що в нинішніх умовах, коли українська держава перебуває в умовах  військової агресії з боку Росії, питання  голови служби – це вкрай важливе питання, яке мало б бути   обговорено в стінах  Верховної Ради.   А не ми приймаємо тишком-нишком, поспіхом     кадрові питання, а це показує невиваженість…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Шановні колеги, мені здається, що вже вся країна  мінімум тиждень обговорює це питання і є подання, є позиція Верховної Ради, і нічого трагічного тут  не відбулося.

Шановні колеги, з цього питання 2956 голосуємо?  Голосуємо. Давайте, колеги, заходьте до зали, будь ласка,  займаємо свої місця.

Будь ласка, Віктор Михайлович Пинзеник, "Блок Петра Порошенка".

 

12:16:18

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, якби мова в цьому законі йшла про процедури приватизації, про її прозорість, ви були б праві. Про що мова йде в цьому законі? Про забезпечення виконання зобов'язань. Весь світ працює за такими правилами, якщо ти взяв продукцію, розрахуйся, якщо ти не оплатив, має забезпечитися майном виконання фінансових зобов'язань. Тому якщо питання виникатиме по процедурах, ми можемо врегулювати це окремим законом. Але я пропоную цей законопроект уряду підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Є від уряду. Будь ласка, Арсеній Петрович Яценюк.

 

12:17:12

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні депутати України, щиро вітаю! Пане Голово! Кабінет Міністрів України сьогодні прийшов до Верховної Ради України з проханням підтримати закони, які вже протягом двох місяців опрацьовуються у Верховній Раді України. Ми провели з вами десятки консультацій і всі ці консультації зводяться до одного, що закони, які необхідно прийняти для справжніх реформ в країні, повинні отримати підтримку парламенту України.

Нагадаю, що ми з вами знаходимось в спільній праці разом із Світовим банком та Міжнародним валютним фондом по фінансовій стабілізації країни і Україна очікує другий транш від Міжнародного валютного фонду в розмірі 1,7 мільярда доларів США. Просто так гроші не дають, гроші дають тільки в обмін на реальні реформи. Саме ці реальні реформи були підтверджені директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду, міністрами фінансів країн Великої сімки, лідерами країн Великої сімки, які зібралися буквально на минулому тижні в Німеччині і ми не маємо права відступати ні на пів кроку назад в проведенні ефективних і потужних реформ в соціальному, економічному і фінансовому секторі.

На ваш розгляд подається вісім законопроектів, шість з яких готові до розгляду парламенту. Один із законів, який щойно був представлений, не має нічого спільного з приватизацією, це все брехня. І цей закон ніяким чином не   має відношення до приватизації. В чому правда цього законопроекту?

Підприємства "Теплокомуненерго" збирають з народу України гроші, дали тепло, виставили платіжку, люди заплатили по цій платіжці за те тепло, яке прийшло в хату. Підприємство "Теплокомуненерго" отримало гроші від людей, в результаті замість того, щоб віддати ці гроші "Нафтогазу" за поставлений газ, який використали для опалення осель громадян ці гроші  йдуть у невідомому напрямку, в тому числі і приватним власникам цих підприємств собі в кишеню. У тому випадку, якщо підприємство отримало гроші від населення України за житлово-комунальні послуги і не віддало ці гроші за куплений природній газ, таке підприємство треба відбирати у власників і таке підприємство треба банкрутувати, щоб людські гроші не пропадали у кишенях приватних власників "Теплокомуненерго". Тому за цей закон, дорогі друзі, треба голосувати. Якщо ви не голосуєте за цей закон, то це означає, що "Теплокомуненерго", які крадуть людські гроші за опалення далі будуть це продовжувати робити і ми не будемо мати можливості придбавати природній газ і розраховуватися в нашій енергетичній системі.

Тому я прошу членів парламенту підтримати цей закон і не давати можливості приватним "Теплокомуненерго" наживатися на людських грошах. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую колеги.

Будь ласка,  Сергій Соболєв, потім Ігор Носалик, по хвилині.

 

12:20:26

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, Запоріжжя. Арсеній Петрович, я вам розкажу просто про приватизацію "Дніпроенерго" паном Ахметовим, який це зробив саме за борги, які були у "Дніпроенерго" перед НАК "Нафтогаз", тільки в цих боргах 80 відсотків це були недоплачені кошти державою за ті субсидії, які повинні були бути по "Дніпроенерго".  Після цього було внесено 1 мільйон гривень, нібито на модернізацію "Дніпроенерго" і таким чином пан Ахметов отримав 78 відсотків, не дивлячись на рішення Верховного Суду, Вищого господарського суду і всього іншого, ви хочете узаконити цю схему, ми вам це зробити не дамо. Хочете приватизовувати будь-які об'єкти – виставляйте їх на конкурс. Вони мають борги – зачистіть  ці борги, які винна держава їм. А після цього, будь ласка, є  якісь факти, коли крадуть щось, порушуйте кримінальні справи і карайте тих власників, яких уповноважила держава...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Насалик, "Блок Петра Порошенка".

 

12:21:43

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі, це питання має три аспекти. Аспект номер один накінець, визначається НАК "Нафтогаз" – це є соціальна компанія чи національна акціонерна компанія і те, що треба платити по боргах, питань немає ні в кого. Репліка до Пинзеника Віктора Михайлович, так, треба розраховуватися, але Верховній Раді треба змінити законодавство, яке не дозволяє відключати тепло населенню і поставити місцеве самоврядування в один ряд.

І третє, по  розрахунках, уже починаючи другий рік, органам місцевого самоврядування за отримання коштів за тепло ідуть транзитні рахунки. І стовідсотково з цих поступлень, які приходять від бюджетних організацій і міст, забирається стовідсотково НАК "Нафтогазом", забирати вже нічого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я розумію, що немає готовності його зараз голосувати. Я тоді пропоную його як обговорений перенести, ще провести консультації сьогодні і потім, можливо, ми до нього повернемося. Немає заперечень? Да, домовились. Все, значить тоді є пропозиція прекратити його розгляд. Проведемо консультації з усіма фракціями, депутатами і далі будемо визначатися. Приймається? Приймається.

По ньому сигнальне? Колеги, давайте сигнальне голосування, щоб у нас не було, що я... Будь ласка, ми сьогодні до нього повернемося як обговорений, але зараз узгодимо, можливо, певні там позиції щоби все було. Колеги, прошу зайняти свої місця. Я поставлю на голосування – сигнальне голосування щодо підтримки 2956, той, який ми щойно обговорювали. Прошу голосувати.

Прошу голосувати 2956, прошу голосувати. Це сигнальне голосування, колеги, сигнальне.

 

12:23:47

За-172

Зрозуміло. Шановні колеги, ми ще повернемося до цього проекту закону.

Друге читання, шановні колеги: 2742 – це теж із пакету, - проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України, який підготовлений до другого читання.

Я запрошую до слова першого заступника голови Комітету профільного Михайла Довбенка. Прошу, 2742.

 

12:24:21

ДОВБЕНКО М.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! На засіданні комітету 4 червня, який завершився вже 5 червня 2015 року, було розглянуто підготовлений комітетом до другого читання у досить стислі терміни проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України (реєстраційний - 2742). Проект розроблено з метою створення правових основ і умов для виконання Національним банком України своїх конституційних завдань як центральним банком держави, який має суттєвий вплив на фінансову стабільність у державі, а також з метою приведення окремих положень Закону України "Про Національний банк України" у відповідність із європейською практикою та взятими українською стороною зобов'язаннями перед Міжнародним валютним фондом.

У комітеті під час підготовки законопроекту до другого читання у вкрай стислі терміни було опрацьовано 156 пропозицій, що надійшли від народних депутатів: Войцеховської, Полякова, Романюка, Крулька, Ленського, Різаненка, Довбенка, Лаврика, Сотник, Левченка, Рибалки, депутатів – членів Комітету з питань бюджету, - з яких враховано 75, у тому числі частково, редакційно та по суті, відхилено - 81.

Уже після того, як був підготовлений законопроект, вкралася технічна помилка: у статті 51 замість терміну "15 листопада" залишився термін "1 листопада". Тому під стенограму прошу внести відповідні зміни та замінити цифру "1" на "15".

Виходячи з вищевикладеного комітет рекомендує Верховній Раді України  прийняти зазначений законопроект  у другому читанні та в цілому. Також прошу дати доручення Головному юридичному управлінню разом з комітетом після прийняття закону в цілому внести відповідні техніко-юридичні правки до закону.

Прошу підтримати. Спасибі.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, давайте ми швидко пройдемся по поправках, бо я бачу, є бажаючі відстояти свої поправки. По Регламенту я буду називати автора. Якщо наполягає, власне, буде на тому наголошувати.

Отже перша поправка. Лаврик. Чи наполягає? Наполягає. Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ви попутали! Олег.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег. Будь ласка, Олегу Лаврику. Включіть мікрофон, будь ласка,  Олегу Лаврику. Включили?

 

12:27:12

ЛАВРИК О.В.

Дякую. Шановні колеги! Ми, дійсно, на комітеті розглянули 156 поправок. Проте більшість поправок, які висувалися,  фракція "Самопоміч" сприймає і погоджується. Проте є чотири поправки, на яких ми будемо наполягати і які пропонуємо зараз підтримати залом. Зокрема, мова йде про першу поправку, де законопроектом передбачається виключити статтю 67 Господарського кодексу. А саме: в цій статті особа позбавляється права  на належний захист її законних прав та інтересів, що протирічить конституційним принципам, тому що згідно Господарського кодексу не допускається забезпечення позову шляхом зупинення рішень актів Національного банку, а також становлення для Національного банку України  заборони вчиняти певні дії.

Фракція "Самопоміч" буде… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка. 10 секунд! Дайте можливість завершити.

 

12:28:31

ЛАВРИК О.В. Фракція "Самопоміч" буде голосувати за цей закон в цілому тільки у випадку підтримання поправки номер 1, номер 3 та номер 5. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, вам.

Отже прошу приготуватись до голосування. Зайти в зал. Ставиться на голосування поправка номер 1. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати. Прошу визначатись шляхом голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

12:29:16

За-183

Рішення не прийняте.

Можливо, ви від комітету дасте роз'яснення з приводу цієї поправки.

 

12:29:29

ДОВБЕНКО М.В.

Так, ми досить детально дискутували над цією поправкою і вважаємо, що норма вже існує в Законі про банки і банківську діяльність і по суті існують в зазначених уже кодексах. Необхідність деталізації визначена неоднозначною позицією судів, які порушують, взагалі то, первинно-процесуальні оці кодекси. І тому просили б все таки позицію комітету підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Тепер 3-я поправка, Олег Лаврик, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:30:00

ЛАВРИК О.В.

Сотник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олена Сотник. Включіть Олені Сотник мікрофон.

 

12:30:07

СОТНИК О.С.

Шановні колеги! Поправка номер 3, яка стосується майже того ж питання, але Цивільно-процесуального кодексу, я поясню просто. Поправкою ми повертаємо можливість людям забезпечити їх законне право у випадку, якщо рішення буде прийнято про забезпечення позову, це є конституційна норма. І, якщо ми зараз виключемо це з діючого Цивільно-процесуального кодексу ми тим самим порушимо закони, порушимо Конституцію.

Тому я прошу дуже уважно, колеги, будь ласка, по коаліції, підтримати поправку номер 3. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, від комітету.

 

12:30:52

ДОВБЕНКО М.В.

Аргументація та ж сама в комітеті була. І тому рішення так само не підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Отже ставлю на голосування.

Прошу підготуватись до голосування. І ставиться на голосування поправка номер 3. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати. Будь ласка.

 

12:31:22

За-152

Рішення не прийнято.

5 поправка. Знову ж таки Олег Лаврик, і прошу включити йому мікрофон.

 

12:31:35

ЛАВРИК О.В.

Колеги, ми все ж таки настоюємо на тому, що не можна приймати неконституційних рішень. Ми не можемо забороняти судам відміняти, призупиняти дії, постанови Національного банку України.

Я звертаюся до всіх фракцій парламенту з проханням підтримати поправку номер 5. Наголошую, у випадку, якщо ці поправки не будуть прийняті фракція "Самопоміч" не буде підтримувати законопроект в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Будь ласка, від комітету позиція.

 

12:32:17

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, серед аргументів, які теж в комітеті розглядались, чому не підтримати цю поправку, називалося, що існують випадку зловживання правом оспорювати і безпідставно зупиняти рішення Національного банку України. А також інші аргументи, які були вже тут сказані.

Тому комітет не підтримав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Отже, ставиться на голосування пропозиція про підтримку поправки номер 5 на голосування. Хто підтримує дану поправку прошу визначитись шляхом голосування.

Будь ласка, голосуємо.

 

12:33:00

За-152

Рішення не прийнято.

Поправка 11. Поляков чи наполягає? Ні, не наполягає. Наполягає? Так?

Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон Максиму Полякову.

 

12:33:16

ПОЛЯКОВ М.А.

Шановні колеги! Доброго дня!

У частині першій слово "кошторису" замінити словами "кошторисні витрати".

Прошу врахувати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую  вам.

Комітет, будь ласка.

 

12:33:38

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, в комітеті обговорювалось кілька варіантів, як можна було б сформулювати цю позицію. Тому після довгих дискусій залишили термін "кошторис адміністративних витрат". Ось чому відхилили поправку депутата Полякова. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, ми почули думки сторін і ставиться на голосування  поправка 11. Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:34:19

За-164

Рішення не прийнято.

12 поправка, Максим Поляков. Чи  наполягає? Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:34:29

ПОЛЯКОВ М.А.

Шановні колеги, у статті  номер  5 підпункту  4 пункт 4 законопроекту виключити, пропонується виключити зміни щодо  статті  5 закони про НБУ,  залишивши чинну редакцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  голова комітету.

 

12:34:51

ДОВБЕНКО М.В.

Залишилося після дискусії, як я сказав, "кошторис адміністративних витрат". Тому і було відхилено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ставиться на голосування. Хто підтримує поправку 12, прошу визначитись шляхом голосування.  Будь ласка,  голосуємо.

 

12:35:17

За-167

Рішення  не прийнято.

13 поправка знову ж таки Лаврик і Олена Сотник. Наполягаєте? Не наполягає.

По 8 поправці, будь ласка, включіть мікрофон. Одну хвилину, Галасюк.

 

12:35:44

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановні колеги народні депутати, 8 поправка колеги Романюка передбачає, що оприлюднення актів Національного банку може здійснюватися не в письмовій формі,  а в формі веб-сайту.

Ми і порадились і з колегою Романюком, і з колегами з профільного комітету, не можна підтримувати цю поправку жодним чином, оскільки це дасть режим оприлюднення, який потім не можна буде перевірити, коли це внесли і так далі. Тому у нас прохання, або поставити її на підтвердження і відхилити, або викласти її в наступній редакції, що офіційне видання Національного банку України – це друковане видання Національного банку зареєстрованого у встановленому порядку з відповідним внесенням техніко-юридичних правок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Михайло Володимирович.

 

12:36:34

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, ця поправка депутат Романюка підтримана в комітеті, і уточнення депутата Галасюка теж бажано підтримати. Я прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Згідно  Регламенту за наполяганням депутата поправка ставиться на підтвердження, на уточнення. Тобто в даному випадку ставиться таким чином  на голосування.

Хто підтримує уточнення даної поправки, яку озвучив щойно депутат Галасюк, прошу проголосувати  і підтримати. Будь ласка, визначаємо шляхом голосування. Голосуємо, будь ласка.

 

12:37:23

За-210

Рішення не прийняте. Але є потенціал, відчувається. Тому я прошу народних депутатів зайти в зал, хто знаходиться в кулуарах, і підготуватися для голосування, щоб ми змогли побачити об'єктивну підтримку залу цього уточнення. Будь ласка, заходимо в зал і готуємося до голосування. Будь ласка, заходимо в зал.

Отже, зайшли депутати в зал, я ще раз сформулюю пропозицію. Пункт номер 8 ставиться на голосування… Поправка номер 8, ставиться на голосування уточнення, яке озвучив в своєму виступі депутат Галасюк.

В даному випадку немає  необхідності голосувати за повернення, ми можемо поставити ще раз на голосування. Тому прошу підготуватись до голосування, ставиться на голосування  пропозиція щодо уточнення  до поправки номер 8 депутата Галасюка. Будь ласка, прошу підтримати, прошу голосувати,  голосуємо.

 

12:38:58

За-248

Рішення прийнято. 

Ідемо далі по поправкам, які були відхилені.

16-а, народний депутат Лаврик. Чи наполягає?  Ні.

18-а, Поляков. Чи наполягає? Наполягає. Включіть мікрофон Полякову.

 

12:39:18

ПОЛЯКОВ М.А.

Шановні колеги. Абзац 7-й пункту 9, пункту 4  законопроекту викласти у такій редакції: "Затверджуючи щорічно, до  15 вересня  поточного року кошторис доходів  та витрат  Національного  банку на наступний рік і  подає Президент України Верховній Раді та  Кабінету Міністрів".  Дякую.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, голова комітету.

 

12:39:45

ДОВБЕНКО М.В.

Комітет вирішив залишити редакцію прийняту в першому читанні,  та яка була в першому читанні, оскільки термін інвестицій стосується капітальних інвестицій Національного банку  України у свою діяльність і розвиток, тому відхилили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Ставиться на голосування поправка 19 авторства Полякова. Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати.

 

12:40:16

За-200

Рішення не прийнято. 

Шановні колеги, в мене є звернення до народних депутатів: тут величезна  кількість поправок, це тільки один з законів і якщо ми будемо йти безконечно довго, ми  сьогодні не прийдемо до законів про вибори. Тому в мене є прохання, кожен депутат має право і буде відстоювати свою позицію, але я прошу   концентруватись на тих поправках, які справді є ключовими і важливими для даного законопроекту, бо ми інакше не дійдемо сьогодні до Закону про вибори. Вибачте за увагу…

І переходимо до наступної поправки 20-ї, народний депутат     Войцеховська. Чи наполягає?

 

12:40:59

ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М.

Не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягає.

Наступна поправка 22. Довбенко народний депутат. Чи наполягає? Не наполягає.

27-а. Поляков.

23-я. Будь ласка.

І Соболєв Сергій, будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:41:27

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".

Я звертаюсь до уряду, до Міністерства фінансів і Національного банку. На жаль, в поправці 23 через зміну дати, до якої Національний банк повинен подати прогнозу, неможливо буде формувати бюджет. Раніше в першому читанні прогнозна дата була до 15 червня. Поправка ця змінює подання до 15 листопада. Як уряд і Мінфін, на підстав чого, буде формувати прогнозні показники?

В мене є пропозиція залишити редакцію першого читання, вона відповідає закону про бюджет і бюджетні резолюції, і залишити в такій редакції, як є. Тому я прошу поставити на підтвердження і не голосувати за зміну дати, інакше Мінфін і уряд ніколи не отримають прогнозні показники Нацбанку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Володимирович.

 

12:42:24

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, ви побачили, що насправді в комітеті дуже багато поправок відхилено. Не тому, що вони не правильні, було дві концептуальні речі, як формувати інституційну спроможність центрального банку держави. І тому, коли обрали одну модель, під цю модель і відповідно розглядали інші вже пропозиції. Я хочу сказати, що ми вийшли з тієї думки, що не може Національний банк планувати собі прибутки, оскільки  змінилася філософія Національного банку. І тому ми вважаємо, що варто залишити 15 листопада, так як комітет проголосував. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але згідно Регламенту, народний депутат може наполягати на підтвердженні поправки. І тому зараз я прошу народних депутатів зайти в зал, приготуватися до голосування.

Ставиться на голосування підтвердження поправки 23, яка була врахована комітетом. Отже, хто підтримує підтвердження даної поправки,  прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

12:43:41

За-180

Рішення не прийнято.

27-а, Поляков, чи наполягає? Ні, не наполягає.

29-а, Поляков, чи наполягає? Ні.

30-а, Іван Крулько, чи наполягає? Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:44:00

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Я пропоную подивитися уважно до трьох поправок: 30-а, 38-а і 65-а. Це мої поправки всі вони стосуються того, що виникає серйозне запитання чи варто Національному банку утворювати ще один додатковий орган, який буде фінансуватися за гроші платників податків? Мова йде про аудиторський комітет.

Національний банк має підрозділ внутрішнього аудиту, і саме цей підрозділ здійснює аудит Національного банку. Тому я пропоную 30-у, 38-у і 65 поправку стосовно аудиторського комітету підтримати і таким чином вилучити цей орган з Ради Національного банку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Але ми розглядаємо поправки в послідовності. Будь ласка,  голова комітету.

 

12:44:57

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, відхилена ця поправка у зв'язку з тим, що ми врахували погоджену позицію комітету щодо повноважень Ради Національного банку. А оскільки змінилася філософія статусу Ради Національного банку, тому і відхилили цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже, ставиться на голосування поправка 30-а, народного депутата Крулька. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати, будь ласка,  визначаємося.

 

12:45:34

За-133

Рішення не прийняте.

32-а поправка, Войцеховська, чи наполягає? Ні, не наполягає.

34-а, Поляков? Не наполягає.

36-а, Поляков? Не наполягає.

37-а, Поляков? Не наполягає.

38-а, Крулько Іван. Не наполягає.

41-ша, Поляков. Не наполягає.

42-га, Поляков. Не наполягає.

44-а, Поляков. Не наполягає.

45-а, Довбенко. Не наполягає.

53-я, Поляков. Не наполягає.

55-а, Поляков. Не наполягає.

56-а, Довбенко. Не наполягає.

57-а, Різаненко. Чи наполягає? Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:46:26

РІЗАНЕНКО П.О.

Даною поправкою пропонується усунути ситуацію з конфліктом інтересів. Законодавзмінами передбачено, що раді – вищому органу буде виплачуватися компенсація. Але діючими нормами, за версією Нацбанку, цю  компенсацію буде визначати правління, тобто орган, який підпорядкований раді. З даною поправкою пропонувалося усунути цей конфлікт інтересів, щоб розмір компенсації затверджувала Верховна Рада  своєю поставною

Пропоную підтримати дану поправку для уникнення конфлікту інтересів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Володимирович.

 

12:47:05

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, поскільки в комітеті погодили поправку номер 21, нам прийшлося цю поправку пана Різаненка відхилити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, ставиться на голосування поправка 57 народного депутата Різаненка. Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати. Будь ласка, визначаємося.

 

12:47:32

За-152

Рішення не прийнято.

58 поправка, Поляков. Не наполягає.

59-а, Довбенко. Не наполягає.

61-ша, Поляков. Не наполягає.

62-га, Лаврик. Не наполягає.

63-я, Поляков. Не наполягає.

64-а, Поляков. Не наполягає.

65-а, Крулько. Не наполягає.

67-а, Поляков. Не наполягає.

68-а, Лаврик. Не наполягає.

70-а, Поляков. Не наполягає.

72-га, Різаненко. Не наполягає.

73-я, Поляков. Не наполягає.

74-а, Поляков. Не наполягає.

76-а, Поляков. Не наполягає.

77-а, Поляков. Не наполягає.

83-я, Іван Крулько. Не наполягає.

85-а, Поляков. Не наполягає.

86-а, Поляков. Не наполягає.

87-а, Лаврик і Сотник. Не наполягають.

88-а, Ленський. Не наполягає.

89-а, Поляков. Не полягає.

90-а, Поляков. Не наполягає.

91-а, Лаврик. Не наполягає.

93-я, Войцеховська. Не наполягає.

94-а, Довбенко. Не наполягає.

97-а, Войцеховська. Не наполягає.

97-а, Поляков. Не наполягає.

100-а, Поляков. Не наполягає.

105-а, Довбенко. Не наполягає.

103-я, перепрошую. 103 поправка. Хто наполягає? Так, 103 поправка. Хто її автор? Рибалка. Так вона врахована! Ну, будь ласка, дайте Рибалку… Ляшкові, будь ласка, хвилину.

 

12:49:36

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановні колеги, поправка 103-я врахована по суті. Вона передбачає, що ліквідовується підзвітність Національного банку Верховній Раді, і замість підзвітності запроваджується взаємодія. Що таке взаємодія, ми зрозуміти не можемо. Ми живемо в парламентсько-президентській республіці, Національний банк має бути підзвітний Верховній Раді.

Тому ми просимо колег, пропонуємо проголосувати цю поправку, врахувати її повністю - і залишити чинну редакцію статті 51-ї про підзвітність Національного банку України Верховній Раді України та Президенту України. Цю позицію ми узгодили, підтримує уряд, підтримує Прем'єр-міністр і підтримують інші фракції коаліції. Тому просимо поставити на голосування 103 поправку Рибалки і підтримати, врахувати її повністю, і залишити чинну редакцію статті 51-ї про підзвітність Національного банку Верховній Раді та Президенту України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, голова комітету.

 

12:50:49

ДОВБЕНКО М.В.

Комітет підтримує, друзі. Прошу голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановне товариство, прошу уважно! І комітет підтримує дану поправку, і уряд, і усі фактично фракції коаліції.  Тому я прошу зайти в зал для того, щоб ми змогли її проголосувати продуктивно і результативно.

Прошу, хто знаходиться в кулуарах, зайти в зал. І ставиться на голосування поправка 103 народного депутата Рибалка для врахування її повністю. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати. Будь ласка,  підтримайте. Голосуємо.

 

12:51:33

За-234

Дякую вам. Дана пропозиція підтримана.

Рухаємося далі. 118-а, Олег Лаврик і Олена Сотник. Не наполягають.

119-а, Поляков. Не наполягає.

120-а, Довбенко. Не наполягає.

121-а. Лаврик, Сотник. Не наполягають.

122-а – не наполягають.

123-я. Довбенко. Не наполягає.

124-а. Лаврик, Сотник. Не наполягають.

125-а. Войцеховська. Не наполягає.

129-а. Лаврик, Сотник. Не… Наполягають. Будь ласка,  пану Олегові включіть мікрофон. Олег Лаврик.

 

12:52:17

ЛАВРИК О.В.

Шановні колеги! Поправкою 129 пропонується виключення такого  положення, що "голові Національного банку, його заступникам, членам правління Національного банку та іншим службовцям Національного банку забороняється отримувати  позики від інших кредитних установ за винятком Національного банку". Що це означає? Це означає, що  працівники… члени правління Національного банку, які є посадовими особами і здійснюють контроль за діяльністю комерційних банків, зможуть в тих  комерційних  банках  отримувати кредит, який відповідно ми вважаємо, що може бути… врахуватися як службова… підкуп службової особи.

Тому працівники Національного банку мають можливість отримувати позики в Національному банку. Пропонується підтримати поправку 129. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Будь ласка, Володимир Михайлович… Михайло Володимирович.

 

12:53:21

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги! Після тривалої дискусії переважили три  аргументи.

Перше. Національному банку України скасовано всі пільгові програми для працівників, враховуючи пільгове кредитування, які давалися за рахунок коштів, які могли б перераховуватися до бюджету.

Другий аргумент. Кредити в інших банківських установах будуть отримуватись на умовах публічного характеру договорів, а не в  індивідуальному порядку.

І третє. Отримання пільг, від підконтрольних установ, службовцями Національного банку України попадає під дію законодавства про боротьбу з корупцією, тому не підтримали цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, прошу зайти в зал, підготуватись до голосування. Ставиться на голосування поправка номер 129, народних депутатів Лаврик і Сотник. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати. Будь ласка.

 

12:54:28

За-156

Рішення не прийняте.

Рухаємося далі. 130, Іван Крулько наполягає. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

12:54:38

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Я підтримую мого колегу Лаврика. І ця, власне, моя поправка вона стосується цього ж самого предмету. Не можна щоби ті працівники, які працюють в Нацбанку і прямо впливають на те…  Оскільки банки отримують рефінанс дуже часто від Національного банку, вони не можуть отримувати кошти у вигляді кредитів від інших фінансових установ окрім Національного банку, це є дуже важливо. І це якраз є в статті заборонена діяльність.

Я прошу, щоб ми залишили ту редакцію Закону про Національний банк, яка поки що на сьогоднішній день діє, яка накладає заборону на отримання можливостей кредитів від інших фінансових установ окрім Національного банку. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Михайло Володимирович.

 

12:55:32

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, аргумент… По-перше, суть поправки та, що і попередня. Аргументація комітету таж сама, тому не підтримується.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, шановні колеги, ставиться на голосування поправка 130, народного депутата Крулька. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка. 

 

12:56:00

За-148

Рішення не прийнято.

132-а, Різаненко, не наполягає.

133-я, Лаврик, Сотник, не наполягають.

138-а, Поляков Максим, не наполягає.

139-а, Поляков, не наполягає.

142-а, Левченко, наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:56:25

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. В законопроекті пропонується створити аудиторський комітет при НБУ, який відповідатиме за надійність та за … системи внутрішнього контролю, і ми про це вже говорили. Насправді, це є внутрішня система, яка не зможе сама себе перевіряти, це зрозумілі речі.

Але на превеликий жаль, законопроект також, шляхом внесення змін до статей 9 та 70 Закону України "Про Національний банк" пропонує суттєво обмежити об'єкт перевірки діяльності Нацбанку незалежною аудиторською фірмою.

Я вважаю, що перевірка Нацбанку, власне, кажучи, як і будь-якої держструктури, сторонню організацію набагато кращим способом контролю ніж перевірка внутрішніми якимось структурами, такими як аудиторський комітет.

І тому абсолютно не припустимо обмежувати об'єкт перевірки незалежною зовнішньою аудиторською фірмою.

Моя поправка якраз спрямована на те, щоб усунути це обмеження, щоб залишити закон в діючій редакції, де таких обмежень на незалежні фірми не запроваджується.

Прошу підтримати мою поправку.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, позиція комітету.

 

12:57:32

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, після тривалої дискусії щодо цієї поправки, ми вважали, що там є досить раціональне зерно, але враховуючи те, що позиція комітету по розширенню повноважень ради Національного банку в напрямку контролю та аудиту, тому ми цю поправку відхилили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Отже, ставиться на голосування поправка 142 народного депутата Левченка. Хто підтримує дану поправку прошу проголосувати. Будь ласка, голосуємо.

 

12:58:10

За-136

Рішення не прийнято.

Наступна 143 поправка, Крулько, не наполягає.

144-а, Войцеховська. Не наполягає.

145-а,  Крулько. Не наполягає.

147-а,  Крулько. Не наполягає. Наполягає. Будь ласка,  147-а, Крулько. Включіть мікрофон.

 

12:58:31

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні народні депутати,  подивіться, що тут  замасковано під цією, здавалося  б, такою маленькою нормою в законі. Ми прийняли в Конституції норму про те, що Рахункова палата здійснює  контроль за доходами  та витратами з державного бюджету. Ми з вами тут не так давно вносили відповідні зміни до Закону про Рахункову палату, а тепер  в першому читанні цим законом пропонується,  щоб Рахункова палата не могла здійснювати контроль  за доходами  Національного банку, тобто доходи пропонується вилучити. Я прошу, щоб ми проголосували поправку і повернули право Рахунковій палаті здійснювати контроль  за доходами  і витратами Національного банку. Дуже прошу підтримати цю важливу поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  комітет. 

 

12:59:28

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, після дискусії прийшли до думки,  що ця поправка стосується кошторису. І нами на самому початку розгляду  комітету цього законопроекту була прийнята  загальна редакція згідно  поправки номер  10. Тому ми цю поправку відхилили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Позиції висловили.

Ставиться на голосування поправка   147 народного депутата  Крулька.  Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати. Будь ласка,  визначаємось.

 

13:00:06

За-141

Рішення не прийняте.

146-у наполягає на підтвердження  депутат Іван Крулько. Прошу включити мікрофон.

 

13:00:23

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція   "Батьківщина".  А тепер дивіться, що зробили, підтримавши 146 поправку. Взагалі  тепер Рахункова палата буде мати можливість не тільки контролювати видатки, але… тільки  частину видатків, адміністративні видатки. Тому я вважаю, що якщо ми вже пішли на те, що тепер Рахункова палата не матиме можливості контролю  доходів Нацбанку, то вона принаймні повинна контролювати всі видатки Нацбанку. Тому я прошу поставити 146 поправку на підтвердження, і не підтримати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Володимирович.

 

13:01:01

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, я хотів би, щоб всі почули. Друзі, якщо ми прийняли філософію ту, яку ми рухаємося згідно Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, то зовсім інший статус тепер центрального банк України. І ми сказали, зовсім інші будуть і доходи і видатки. І тому після дискусії прийшли до думки, кошторис адміністративних видатків, і там буде все зафіксовано. Тому і відхилили були ваші попередні, а зійшлись на терміні "кошторис адміністративних видатків". Тому, якщо ви наполягаєте, я прошу всіх підтримати 146 поправку "за". Бо ми тоді ламаємо всю філософію законопроекту. Не треба ображатися. Вибрана… концепт був вибраний, друзі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, шановні колеги, голова комітету наголошує на надзвичайній важливості цього голосування. Тому я дуже прошу зайти в зал тих, хто вийшов в кулуари, і підготуватися до голосування. Будь ласка, шановні колеги, хто знаходиться в кулуарах, я дуже прошу зайти і зайняти робочі місця для важливого голосування.

Ми, до речі, вже завершуємо зараз роботу, і будемо вже голосувати в другому читанні і в цілому. 

Тому, будь ласка, заходимо в зал, готуємося до голосування.

Отже, ставиться на голосування поправка 146 народного депутата Довбенка на підтвердження, і комітет просить проголосувати за підтвердження цієї поправки. Прошу голосувати і прошу підтримати, будь ласка.

 

13:02:46

За-200

Рішення не прийняте, але ще не встигли. Я дуже прошу відповідально запросити колег депутатів  в зал. Я дуже прошу ще раз, хто знаходиться ще в кулуарах, зайти в зал для голосування.

Чи можна вже ставити на голосування? Чи підійшли вже депутати, яких не було?

Ще раз наголошую: голова комітету закликає проголосувати за підтвердження цієї поправки, комітет її підтримує, голова комітету хоче, щоб її підтримали, цю поправку, необхідно, щоб в залі відбулось продуктивне голосування.

Ще раз,  будь ласка, 30 секунд голова комітету.

 

13:03:41

ДОВБЕНКО М.В.

Колеги, ця поправка вона є концептуальною, вона погоджена в дискусії як з Національним банком, Мінфіном, урядом, з усіма іншими.

Чому? Як перевіряти? Суть, що таке кошторис ми сформулювали, чому перевіряти?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за доповнення. Отже позиція зрозуміла.  Ставиться на голосування поправка 146 народного депутата Довбенка  на підтвердження. Прошу підтримати, прошу проголосувати.

 

13:04:23

За-215

Є хтось не встиг? Товариство, увага, увага. Колеги, щоб ми не були формалістами, якщо голова комітету говорить про те, що вона є концептуальна для філософії закону,  я як ведучий поставлю її ще раз, ще раз  поставлю, я не раз ставив закони, які пропонувала  "Батьківщина", по сім разів  і так само зараз я  поставлю   цю поправку, і якщо й цього разу вона не пройде, ми будемо йти далі. Отже я прошу зараз визначитись шляхом голосування, я ще раз  ставлю  146-ту поправку Довбенка на підтримку і хто  її підтримує, прошу проголосувати, це буде останнє по ній голосування,  будь ласка, прошу голосувати,   прошу підтримати.

 

13:05:26

За-227

Дякую. 127 – "за". Поправка підтверджена.

148-а. Народні депутати Лаврик і Сотник   не наполягають.

152-а, Довбенко не наполягає.

153-я, Довбенко не наполягає.

154-а, Поляков  не наполягає.

155-а, народний депутат Довбенко не наполягає.

І на тому ми змогли героїчно пройти всі поправки, які були подані, і тепер ми можемо голосувати даний проект закону в другому читанні та в цілому. І я прошу колег депутатів зайти в зал до робочих місць, підготуватися до голосування. Зараз буде голосування в цілому за даний законопроект. Я прошу підготуватися до голосування. Зайшли. Отже, всі фракції готові? Так, зайшли в зал. Добре.

Ставиться на голосування проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України номер 2742. І за пропозицією комітету, ми голосуємо в другому читанні та в цілому. Будь ласка, прошу підтримати, голосуємо.

 

13:07:11

За-232

Рішення прийнято.

Переходимо до наступного законопроекту порядку денного 2743 – проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України.

До доповіді я запрошую голову підкомітету Комітету з питань бюджету Іщейкіна Костянтина Євгеновича, будь ласка.

 

13:07:47

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, Верховна Рада 22 травня прийняла законопроект 2743 за основу. На прохання керівництва Національного банку і Міністерства фінансів, Комітет з питань бюджету прискорить підготовку зазначеного законопроекту. І ми маємо, за наявності двох пропозицій щодо виключення пунктів 1 і 2, врахованих Верховною Радою при прийнятті законопроекту за основу. Внаслідок опрацювання таких пропозицій за участю представників Нацбанку, Мінфіну комітетом відхилена лише одна пропозиція. При цьому відбулася гостра дискусія щодо ризиків недоотримання державним бюджетом коштів від Нацбанку при реалізації нового положення статті 45 Бюджетного кодексу. Однак комітет прийняв рішення, зважаючи на вимоги меморандуму щодо співпраці з МВФ. Зважаючи на те, що ми прийняли в цілому законопроект 2742 Комітет з питань бюджету ухвалив наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 2743 прийняти у другому читанні та в цілому як закон, з врахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції викладеній комітетом у порівняльній таблиці до законопроекту. Прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже вам дякую.

Отже, в даному законопроекті було внесено не багато поправок, з них відхилено лише одна – це поправка народного депутата Івана Крулька, і тому я прошу включити йому мікрофон для виступу, будь ласка.

 

13:09:34

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні народні депутати!  дуже уважно послухайте про що ця поправка, ми її подали разом з колегою Кривенко з "Самопомочі". Ця поправка стосується того, щоб не включати до Бюджетного кодексу положення, які не стосуються Бюджетного кодексу. Слова після підтвердження зовнішнього аудиту та затвердження Радою Нацбанку річної фінзвітності та формування Нацбанком резервів є абсолютно лишніми. Тому моя поправка стосується того, щоб викласти редакцію цієї статті, нашої з Кривенко, в наступному формулюванні, що частина прибутку до розподілу Національного банку визначається та перераховується до державного бюджету у порядку та розмірах визначених Законом України "Про Національний банк". В Законі "Про Національний банк" ми вже це врахували, тому давайте не  включати до Бюджетного кодексу того, що не є предметом регулювання Бюджетного кодексу. Прошу підтримати зал поправку номер 5 і закон можна голосувати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Костянтин Євгенович, будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Комітет прийняв рішення залишити редакцію в рішенні комітету. І тому я прошу визначитися зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто яка рекомендація комітету, підтримати чи відхилити дану поправку?

 

13:10:47

ІЩЕЙКІН К.Є. Рішення комітету: залишити реакцію комітету. Поправку відхилено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відхилено. Дякую.

Отже, ми почули згідно цієї поправки позицію і комітету, і депутата. І я можу ставити на голосування.

Отже, я ставлю на голосування поправку 5 народного депутата Крулька, яка була відхилена комітетом, але він наполягає на голосуванні. Хто підтримує поправку номер 5 народного депутата Крулька, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:11:45

За-152

Рішення не прийнято.

Але це була єдина поправка до даного законопроекту і тому ми можемо  ставити його вже на головування в цілому. Я прошу шановних колег депутатів зайти в зал і приготуватися до голосування. Шановні колеги, хто знаходиться в кулуарах, настійливе прохання зайти в зал, зайняти робочі місця. Всі фракції на місці – можемо голосувати. Так?

Отже, ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України (номер 2743) в другому читанні та в цілому. Будь ласка, прошу підтримати, прошу голосувати.  Голосуємо.

 

13:12:53

За-234

Рішення прийнято.

Таким  чином, ми прийняли два законопроекти важливих для нашої співпраці з МВФ, які розглядалися в другому читанні.

Зараз ми переходимо до тих законів, які в першому читанні розглядаються, але теж входять в перелік вимог МВФ. Перший з них – це є проект Закону про Національну комісію, що  здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (2966, 2966-1 і 2966-2). І я запрошую до доповіді міністра енергетики та вугільної промисловості Демчишина Володимира Васильовича. Будь ласка.

Вибачте, колеги, я прошу підтримати розгляд питання за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу проголосувати, прошу підтримати скорочену процедуру.

 

13:14:07

За-168

Рішення прийняте.

Будь ласка, доповідайте.

 

13:14:14

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановні народні депутати, радий запропонувати вам на розгляд проект Закону про національного регулятора в сфері енергетики і комунальних послуг.

Після 20 років функціонування цієї організації накінець ми підготували закон, який сформує юридичну базу, правову базу для його функціонування, в якому ми визначили його повноваження, сформували принципи фінансування, сформували відповідальність цього органу і підзвітність, в тому числі і Верховній Раді.

Даний закон підготовлений спільно міністерством і іншими міністерствами, підтриманий Кабінетом Міністрів, ПЕКівським комітетом. Дуже активну роль в розробці цього закону прийняло Енергетичне Співтовариство. Цей закон повністю відповідає третьому енергетичному пакету, що дуже важливо в світлі того, що ми буквально недавно, тобто ви, підтримали Закон "Про ринок газу".

На даний момент міністерство спільно також із Енергетичним Співтовариством розробляє Закон про функціонування ринку електроенергетики. Це два нові закони, які повинні в повній мірі реформувати ринки газу та електроенергії, лібералізувати їх, дати можливість сформувати конкурентні умови дії  всіх суб'єктів на цьому ринку.

Дуже важливими речами, які відображені в цьому законі, є  слідуючі речі. Це незалежний відбір членів комісії. На даний момент їх 7. Пропонується залишити 7, один з яких буде головою.

Затвердження всіх членів комісії буде здійснюватися Президентом. Комісія, яка буде здійснювати відбір на затвердження, буде сформована колегіально, в кількості п'яти членів: двоє представлені від Президента, двоє – від Верховної Ради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  10 секунд. Завершуйте.

 

ДЕМЧИШИН В.В. І третя група – це представник від Кабінету Міністрів, який буде діяти по дорученню  від Кабінету Міністрів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Будь ласка,  до слова запрошується до доповіді народний депутат України Мартовицький Артур Володимирович. Будь ласка.  

Мартовицький Артур Володимирович.

 

13:17:13

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Шановні колеги! Розроблений Кабміном проект закону про Національну комісію суперечить Конституції України, визначаючи статус комісії як "постійно діючого, незалежного державного колегіального органу, який підконтрольний Президенту".

З положень проекту комісія буде органом, що належатиме ні до законодавчої, ні до судової влади, але водночас буде наділена компетенцією у сфері виконавчої влади, порушуючи статтю 6 Конституції України.

ГНЕУ у своєму негативному висновку теж акцентує увагу на тому, що державні колегіальні органи за своєю природою є органами виконавчої влади і тому їх не варто  відокремлювати. Також управління звертає увагу на велику кількість недоліків техніко-юридичного характеру, недостатньо обґрунтовану пропозицію прийняття законопроекту і просить повернути його на доопрацювання.

Проект 2966 не містить достатніх вимог щодо необхідного  професійного рівня членів комісії, передбачає норми не сумісні з Європейськими стандартами регулювання відносин на енергетичних ринках, не забезпечує необхідного ступеня незалежності регулятора та прозорості його діяльності, не відповідає Європейським підходам до статусу органів державного регулювання.

Розроблений альтернативний законопроект, номер 2966-1, виправляє проблемні питання урядового проекту закону, він спрямований на усунення існуючого в чинному законодавстві правової колізії щодо формування складу комісії, визначає НКРЕКП центральним органом виконавчої влади з спеціальним статусом, який підконтрольний Кабміну, утворюється ним як колегіальний орган та ліквідується. Призначення на посади членів комісії здійснюється на основі відкритого конкурсу і формується з збалансованого складу із залученням представників секретаріату Енергетичного співтовариства та представників громадськості, що забезпечить об'єктивність, незалежність та прозорість обрання членів комісії. Встановлює вимоги до потенційних членів комісії, які забезпечать необхідний професійний рівень.

Тому я звертаюсь до вас з проханням підтримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд. Завершити.

 

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В. Шановні колеги, тому я вважаючи на вище викладене, я звертаюсь до вас з проханням підтримати альтернативний законопроект, номер 2966-1. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Левченко Юрій Володимирович.

Після всіх доповідачів і виступу голови комітету буде 2 – "за", 2 – проти, товариство. Є три співдоповідачі, потім буде голова комітету, а потім буде 2 – "за", 2 – проти.

Будь ласка, Юрій Левченко.

 

13:20:00

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ місто Київ. Шановний український народе! Народні депутати! До вашої уваги пропонується поданий мною проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, реєстраційний номер 2966-2. Завданням законопроекту є створення незалежного, дієвого державного регулятора, з метою забезпечення реалізації комплексної стратегії ефективного функціонування енергетики України та сфери комунальних послуг. Метою діяльності комісії є досягнення балансу економічних інтересів споживачів, суб'єктів енергетичних ринків і держави. Але в моєму законопроекті захист прав споживачів приділено особливо увагу, і це вкрай важливо в контексті сьогоднішньої монополізації ринку і олігархічної системи економіки.

Кабінетом Міністрів України, а також народним депутатам Мартовицьким на розгляд Верховної Ради було внесено проекти законів аналогічні за предметом їхнього регулювання.

Проте дані законопроекти не в повній мірі відображають рекомендації енергетичного співтовариства щодо концепції забезпечень незалежності державного регулятора шляхом спеціальної процедури його формування, діяльності, прийняття рішень та чіткого визначення повноважень такого органу.

Зокрема, на превеликий жаль, законопроект від Кабінету Міністрів пропонує по суті передати комісію, яка буде обирати членів комісії, конкурсну комісію передати під контроль Президента. Вона буде одноосібна підконтрольна Президенту і по суті Президент буде вирішувати кого призначати.

Поданий мною законопроект позначається… надання Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, статусу незалежного постійно діючого колегіального органу, який здійснюватиме нагляд та регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Законопроектом передбачається, що комісія складатиметься з 9 членів, по три з яких призначатимуться Верховною Радою України, Президентом та Кабінетом Міністрів.

Таким чином, забезпечується рівновага при формуванні складу комісії, що в свою чергу забезпечує прийняття нею зважених та неупереджених рішень.

Прошу 30 секунд додати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, як і всім, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. У альтернативних законопроектах зазначену рівновагу зміщено. У проекті Кабміну, як вже сказано, в сторону Президента, а в проекті народного депутата Мартовицького в сторону Кабінету Міністрів, що не забезпечуватиме об'єктивність та безсторонність у прийнятті рішень комісією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрій, двом попереднім доповідачам я  надав по 10 секунд, хоч вони обидва хотіли говорити набагато довше. Тому має бути принцип справедливості.

Дякую вам. Дякую.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Мартиненко Микола Володимирович. Будь ласка.

 

13:22:47

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановні колеги, комітет 3 червня на своєму засіданні розглянув три законопроекти про національного регулятора 2996, 2966-1, перший – це  урядовий, другий – це Мартовицького і 2966-2 за авторством депутата Левченка.

За основу рекомендовано прийняти урядовий законопроект номер 2966. Але враховуючи дуже  цікаві  законопроектів, певні моменти 66-1 і 66-2, комітет буде працювати під час  готування до другого читання над правками, щоб  їх втілити  в тіло закону, який  ми будемо приймати.

Шановні колеги,  моя позиція однозначна, що  його треба приймати за основу і далі працювати над цим законом. Ми повинні  прийняти  закон. На сьогодні одноосібно, вибачте,  Президент своїм указом приймає рішення по кожному члену регулятора. Закон дає право створювати, зокрема це положення втілене  у всіх законах, створення номінаційної комісії,  яка буде робити відбір по призначенню членів НКРЕ.

Є два дискусійних моменти. Перше. Яка повинна бути комісія. І є різні підходи по кількості і  по якості. Ну зокрема кого вона більше представляти чи  Верховну Раду, чи  Президента, чи Кабінет Міністрів. Є пропозиції в законі  Мартовицького, це представництво Європейського енергетичного співтовариства. І друге саме  дискусійне питання – це те, коли починається ротація членів НКРЕ. Але ці норми  ми можемо врегулювати до другого  читання.

Тому позиція комітету і прохання прийняти за основу даний законопроект  2966, за основу   в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Шановні колеги, прошу записатись два – "за", два – "проти". Будь ласка,  записуємося. Воропаєв Юрій Миколайович,  "Опозиційний блок".

 

13:25:16

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Прошу передать слово Дмитрию Колесникову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитрий Колесников.  Включіть мікрофон.

 

ВОРОПАЄВ Ю.М.  Колесникову передать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колєсніков, включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:25:37

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Уважаемые председательствующий, уважаемые коллеги, мы сейчас рассматриваем в принципе три закона, которые между собой относительно коррелируются. Но, обратите внимание, если вы читали эти законы, то мы создаем исполнительный орган, который претендует на самоокупаемость. Этими законами вводиться новый налог, так называемые  "внески на регулювання",  15 процентом от дохода. Причем не указано, какого дохода. А это новый налог, и это внесение в другие законодательные акты. Заработная плата в этом регуляторе регламентируется и устанавливается положением комиссии. То есть они сами себе будут назначать заработную плату. Предметом регулирования есть только электроэнергия, не тепло, не газ, хотя это тоже энергоресурсы. Количество проверок этого регулятора не регламентируется ни чем, то есть каждое предприятие регулятор может проверять 365 дней в году. И главное, уважаемые коллеги, и прошу на это обратить внимание. Глава Верховной Рады и Президент Украины узурпируют, я подчеркиваю, узурпируют власть в этой комиссии, так как они подают кандидатуры и в конкурсную комиссию, и затем утверждают состав самой комиссии.

Уважаемые коллеги, я считаю, что эти законы принимать нельзя. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єднак, "Самопоміч". Передає Войцеховській.

 

13:27:30

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Шановні колеги, хочу буквально секунду вашої уваги. І хочу сказати, почати свій виступ з того, що а яка наша візія стосовно регулятора? Де ми її бачимо, і як ми його бачимо? Ми його бачимо в системі, в асоціації незалежних регуляторів енергетичного, в тому числі співтовариства Європи. Так ось там є чіткі вимоги щодо регулятора і його незалежності. Запропонований в законопроекті відповідний скелет щодо незалежності, він просто нівелює весь цей принцип. Тому це неможливо приймати. Але є рішення.

Є рішення до багатьох питань, які, на жаль, не адресовані в даному законопроекті, а саме, є  пропозиція … А, Войцеховська? Так, неправильно мене написали. Можна виправити, будь ласка? Да, ну, чудово.

У будь якому випадку, ми не прийшли сюди критикувати, ми прийшли запропонувати, насправді є бажання долучити і є готовність долучити незалежних регуляторів з Європейського Союзу, із Сполучених Штатів, із Канади для того, щоби розробити повноцінний документ, документ, який забезпечить роботу регулятора, який  буде в першу чергу зацікавлений в тому, щоби забезпечити незалежність функціонування всього ринку в тому, щоби забезпечити  споживачів, їх прав. І в тому, щоби ми як споживачі мали можливість подивитися на ту методологію, яка використовується регулятором  в розрахунках як тарифів так і цін. Бо я перепрошую, у нас навіть в залі повна мішанина  з базовою дефініцією, ми називаємо тарифи  на газ, хоча є ціни на газ, у нас є Закон  про ринок газу, у нас є  тарифи на  транспортування, а в нас все перемішалося. Тому давайте розробимо повноцінний, якісний законопроект, який дійсно забезпечить незалежність регулятора, які будуть  дбати про те, щоби споживачі і їх інтереси були захищені, де будуть всі в рівних умовах, і нарешті у нас, а особливо в енергетиці, будуть  конкурентні  умови.

А наостанок хочу додати, що це  дуже дивно, що такі законопроекти, які б регламентують регулятора в сфері енергетики і комунальних послуг пройшов тільки комітет по енергетиці. Наші колеги з іншого комітету навіть не мали можливість  дати свої бачення. Так що вважаємо і ми рекомендуємо повернути на доопрацювання, ми готові підготуватися і працювати з Кабінетом Міністрів, і з Європейським Союзом, і з іншими експертами над розробкою  повноцінного документу.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Рябчин Олексій Михайлович.  Фракція  "Батьківщина",  будь ласка.   

 

13:30:30

РЯБЧИН О.М.

Доброго дня, шановні колеги! Олексій Рябчин, "Батьківщина", Донецьк. Повністю підтримую свою колегу із "Самопомочі" Вікторію Войціцьку і можу звернутися до наших колег з коаліції, що "Батьківщина" завжди підтримувала дуже важкі рішення і голосувала за не популярні рішення, беручи відповідальність за наші справи з коаліцією. Але саме в цьому законопроекті ми не можемо брати відповідальність за такий, не якісно, не фахово підготовлений законопроект. У нас, коли він розглядався на комітеті, навіть були претензії до Міністерства юстиції за ті граматичні та стилістичні помилки, які є в урядовому законопроекті. Процедура прийняття, процедура обрання членів заполітизована. В конкурсну комісію входять тільки політики, а, наприклад, в альтернативних законопроектах там є процедура, коли і наші колеги з європейського співтовариства, які приймали участь в розробці законопроекту про ринок газу та громадськість також може право предоставляти своїх членів.

Я не знаю, чому міністр сказав, що він погоджений з нашими європейськими колегами. Тому що в мене є таке зауваження від них, що там є норми, які прямо протирічать Закону про ринок газу,  а також домовленості щодо структури прийняття рішень, досягнутих з усіма міжнародними партнерами України. Позиції, проти якої неодноразово виступали представники Секретаріату енергетичного співтовариства. Звичайно, ми могли б, як у багатьох разах з огидою проголосувати у першому читанні, зробити робочу групу. Але саме такі законопроекти повинні робитися якісно, щоб не було жодної претензії до цього регулятора, який буде встановлювати ціни на тарифи, регулювати і самий великий ринок саме з енергетики буде регулювати. Тому наша пропозиція також, як і колег із "Самопомочі", повернути на доопрацювання, створити робочу групу, ми готові комітетом працювати все літо, без канікул, та наробити якісний законопроект, який буде підтриманий всіма. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз одна хвилина Юрій Левченко, а потім Олег Ляшко.

 

13:32:29

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Я із задоволенням чув від більшості виступаючих, що вони критикують здебільшого саме законопроект, варіант уряду. Тому я все ж таки хотів би наголосити на позитиви мого законопроекту, попросив би все ж таки підтримати його, якщо ви не підтримуєте законопроект уряду. Насамперед, ключове питання комісії полягає в тому, а хто ж призначає людей, які в комісії? Хто призначає керівництво? Хто призначає цих працівників? І тут якраз наш проект пропонує збалансований підхід, де не буде перекосу  ні сторону Президента, ні сторону Кабміну, а буде збалансований підхід, який може забезпечити нормальне наповнення наповнювання кадрами цієї комісії. Щоб не було олігархічних впливів жодних сторін. І тому насамперед через це наш законопроект і є краще, ніж два альтернативних законопроектів уряду, зокрема.

Також від проекту уряду, де повноваження комісії і критерії до відбору її членів є дуже розмитими і дуже оціночними, і такими суб'єктивними, у нас все чітко прописано, однозначно,без двозначних трактувань. Тому прошу вас підтримати наш законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Олег Ляшко, від трибуни і на тому завершимо обговорення. народних депутатів прошу заходити в зал і  готуватися до голосування. Будь ласка.

 

13:33:48

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії. Наша фракція не голосуватиме за цей закон. Цей закон не передбачений, не відповідає вимогам Конституції і чинного законодавства. Цей закон дає можливість монополізувати одній із гілок влади енергоринок, тому ми за нього не голосуватимемо.

Користуючись нагодою, що сьогодні в залі присутній міністр енергетики Демчишин, я прямо в очі пану Демчишину кажу, що міністерство, яке він очолює – це розсадник корупції. Діяльність міністра енергетики є корупційною. Я вимагаю від Генерального прокурора порушити кримінальне провадження по факту укладання договорів з Росією на постачання електрики, вугілля із Росії до України. Я стверджую, що політика Демчишина спрямована на знищення власної вугільної галузі, енергетичної галузі. Я вимагаю від Президента, високошановного і уряду, відставки міністра енергетики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Отже ми завершити обговорення, будь ласка,  хвилину Деркач, одну хвилину, з місця.

 

13:35:05

ДЕРКАЧ А.Л.

Уважаемые коллеги! Фракция "Воля народа" не будет голосовать за  эти законопроекты, потому что урядовый законопроект – это попытка перераспределения, опять же, коррупционного перераспределения финансов в пользу контроля министерства. Законопроект, который представлен нашим коллегой Мартовицким – это попытка запутать ситуацию и оставить так как есть те потоки, которые распределяются на сегодняшний день не красиво, и не правильно, и не честно. А нашему коллеге Левченко большое спасибо за попытку, ну, попробовать сделать качественный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Отже, ми завершили обговорення. Ми маємо три законопроекти. Позиція комітету: прийняти за основу 2966. І тому ми з нього розпочинаємо наше голосування. Я прошу колег народних депутатів зайти в зал і приготуватися до голосування. Шановні колеги, розпочинаємо голосування.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще три.

Отже, ставиться на голосування проект Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (номер 2966) за основу. Будь ласка, за основу. Прошу підтримати, прошу голосувати.

 

13:36:57

За-137

Рішення не прийнято.

Тепер я ставлю так само на голосування пропозицію: прийняти за основу проект Закону про Національну комісію (2966-1). Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати, будь ласка.

 

13:37:32

За-46

Дякую.

Рішення... Я перепрошую, мушу подивитися на голосування. 200 – "за", так? Рішення не прийнято.

 І зараз я ставлю на голосування 2966-2. Прошу уважно. Ставиться на голосування проект Закону про Національну комісію (2966-2).

Хто підтримує дану пропозицію, прошу голосувати.

 

13:38:20

За-52

52 – "за", рішення не прийняте. Таким чином, ми не змогли прийняти жоден з законів.

Є ще пропозиція, щоб цей законопроект, який набрав найбільшу кількість підтримки, повернути суб'єкту законодавчої ініціативи. Чи є сенс…? Є.

Тому ставиться на голосування, шановні колеги: повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання 2966. Я ставлю це зараз на голосування. Готові?

Отже, ставиться на голосування пропозиція повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону про Національну комісію (2966). Прошу підтримати, прошу проголосувати, будь ласка.

 

13:39:16

За-222

Потенціал є, можна повернутися. Тільки я прошу тоді колег-депутатів, які є в кулуарах, які в урядовій ложі, повернутися в зал. І зараз ми проголосуємо спочатку за повернення. Прошу зайняти свої робочі місця і взяти участь в голосуванні.

Отже, голосується пропозиція повернутись до голосування 2966. Будь ласка, прошу проголосувати за повернення. Голосуємо.

 

13:40:02

За-223

223 – "за". Рішення не прийняте. (Шум у залі)

Добре, я ще раз поставлю на повернення. Я як головуючий маю право  ставити те питання кілька разів. І я прошу сконцентруватися увесь зал. Хто не є в залі, зайти, зайняти робочі місця.

І ставиться пропозиція повернутися до голосування за законопроект 2966. Будь ласка, прошу проголосувати за повернення.

 

13:40:53

За-225

(Шум у залі)  Третій раз, останній раз ставлю на повернення. (Шум у залі)  Я ще раз востаннє ставлю за повернення. Якщо воно не пройде, йдем далі. Я ставлю пропозицію повернутися до голосування за законопроект 2966. Прошу підтримати дану пропозицію. Голосуємо.

 

13:41:33

За-226

Голос має вагу кожен!

Тепер я ставлю пропозицію… пропозицію, наголошую, повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону про Національну комісію (2966). Прошу підтримати і проголосувати відповідально.

Будь ласка,  голосуємо.

 

13:42:16

За-226

Пропозиція… 226, рішення прийнято. Дякую.

Наступний законопроект з тих, які ми маємо  прийняти в пакеті підтримки МВФ це є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку (2045а і  2045а-1). 

Є прохання підтримати пропозицію розглянути даний законопроект за скороченою процедурою. Будь ласка,  голосуємо. За скорочену процедуру.

 

13:43:10

За-194

Дякую.

До доповіді запрошується заступник міністра фінансів Шевальов Артем Валентинович. Будь ласка, до трибуни.

 

13:43:43

ШЕВАЛЬОВ А.В.

Дякую, пане головуючий! Шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується законопроект 2045-а, щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи орієнтування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку. Зазначений законопроект є результатом дуже плідної співпраці Міністерства фінансів, Національного банку України, Фонду гарантування, а також Світового банку, Міжнародного валютного фонду та ЄБРР. Метою законопроекту є удосконалення процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку у тому числі консолідація продажу активів в структурі фонду, а також посилення захисту прав вкладників шляхом прискорення проведення виплат, відшкодування коштів таким вкладникам. Зокрема, хотів би привернути вашу увагу до окремих важливих положень цього законопроекту.

Пропонується встановити кримінальну відповідальність керівників або службових осіб банку за внесення неправдивих відомостей до про вкладника, що унеможливлюють ідентифікацію вкладника та затягує початок здійснення виплат.

Пропонується віднести до функцій Національного банку необхідність визначати попередню кваліфікацію осіб, які можуть брати участь у виведені неплатоспроможних банків з ринку, що дозволить уникнути допуску некваліфікованих інвесторів та проблемних інвесторів до виведення таких банків з ринку.

Пропонується посилити умови за яких банк може бути віднесено до категорії неплатоспроможних.

Буде розширено перелік підстав за який фонд не відшкодовує кошти за вкладами, дроблення вкладів, розміщення коштів внаслідок шахрайських та інших протиправних дій, що є предметом кримінального провадження або знаходиться під арештом.

Буде прискорено початок виплати вкладникам гарантованої суми у разі ліквідації банку до 20-ти днів.

Буде запроваджено прискорену ліквідацію неплатоспроможного банку у разі відповідності його встановленим законопроектом критеріям.      

Буде змінено черговість задоволення вимог кредиторів шляхом включення пов'язаних з банком осіб до останньої черги виплат.

Буде заборонена можливість продовження терміну знаходження банку у статусі проблемного, що знову ж таки зменшить можливості для зловживання під час виведення таких банків з ринку.

Крім того, буде надано фонду право створювати в своїй структурі консолі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

ШЕВАЛЬОВ А.В. Дякую. Буде створено консолідований офіс з продажу активів неплатоспроможних банків, що знову ж таки додасть можливість… надасть можливість державі повернути більшу частину коштів.

Крім того, законопроектом з 01 січня 17 року пропонується розширити суб'єктний вклад на який поширюються гарантії фонду за рахунок фізичних осіб підприємців.

Реалізація законопроекту надасть можливість підвищити суми надходжень до фонду від реалізації активів неплатоспроможних банків та прискорить початок виплати вкладникам, що зменшить соціальну напругу та підвищить довіру вкладників до банківської системи.

Просимо підтримати законопроект 2045а.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Будь ласка, заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Руслан Демчак.

 

13:47:00

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги! Я прошу уваги. Насправді дуже важливий законопроект. На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності було рпозглянуто проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку (номер 2045а), внесений Кабінетом Міністрів.

Вказаний законопроект розроблявся фаховими експертними групами: Фонду гарантування вкладів, Національного банку, Міністерства фінансів, Світового банку, Міжнародного валютного фонду і депутатами Верховної Рад.

Законопроект спрямований на удосконалення процедури виведення з ринку неплатоспроможних банків, у тому числі, запроваджується модель консолідованого офісу, що дозволить Фонду гарантування вкладів фізичних осіб більш ефективно та менш затратно здійснювати управління активами неплатоспроможних банків з метою задоволення більшого кола вкладників та кредиторів таких банків.

Реалізація проекту Закону дасть можливість підвищити суми надходження до фонду від реалізації активів неплатоспроможний банків та прискорить початок виплати вкладникам. Слід акцентувати увагу на те, що прийняття  Верховною Радою  України  вказаного законопроекту є попереднім заходом для  отримання Україною коштів  чергового траншу  в рамках позики МВФ у розмірі  500 мільйонів доларів.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку висловлює підтримку законопроекту. Національний банк України також повідомляє  про підтримку законопроекту. Комітет своїм рішенням рекомендує проект  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку прийняти за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  колеги, два – "за", два – "проти". Запишіться, будь ласка.

Будь ласка,   для доповіді по другому проекту  закону Довбенко Михайло Володимирович. Будь ласка. Потім  буде  два – "за", два – "проти". Будь ласка, Довбенко Михайло Володимирович.

 

13:49:29

ДОВБЕНКО М.В.

Дякую, пане Голово. Шановні колеги, в урядовому законопроекті 2045а розписані механізми, як нам треба буде удосконалювати роботу Фонду   гарантування фізичних осіб.  У той же час треба сказати, що вже сьогодні, якщо дивитися на реальну ситуацію, ми маємо більше  50 банків, які виведені  з ринку, ми маємо десятки-десятки мільярдів гривень, які  там застряли. Сьогодні нас закидають листами-зверненнями люди, які мають  депозити.

Перше. Що робити тим, у кого  більше  200 тисяч гривень на депозитах?  Що робити тим організаціям, установам, зокрема страховим, благодійним, громадським, кооперативам, ОСББ, в яких   теж  застряли там гроші?  І тому ми, мої співавтори  депутати  Кубів і Шкварилюк запропонували механізм, який дає  можливість  через акції врахувати потреби і інтереси тих вкладників, які мають саме ці проблеми. На засіданні комітету під час обговорення цього законопроекту були висловлені на нашу адресу побажання з тим, щоби не ставити як обов'язковий механізм трансформувати розміри депозитів у акції. Співавтори мої не заперечують. Після доопрацювання в комітеті, ми можемо доповнити закон, який пропонує колектив на чолі з Різаненком. Тому рішення комітету підтримати в першому читанні. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти".

Поляков,"Народний фронт", будь ласка.

 

13:51:36

ПОЛЯКОВ М.А.

Шановні колеги, щодо даного законопроекту хочу сказати, що в цілому в першому читанні його можна підтримати. Але, разом з тим, не можна погодитись з окремими нормами законопроекту.

Так, наприклад, законопроектом пропонується розширити перелік підстав за яких фонд не відшкодовує кошти за вкладами. У зв'язку з цим не можна погодитись з пропозицією щодо надання права фонду не відшкодовувати вклади, які були з додержанням норм законодавства  переоформлені на декількох вкладників.

І другий пункт. Не може бути підтримана пропозиція щодо зміни порядку формування складу адміністративної ради фонду, згідно якої із складу адміністративної ради фонду виключається представник профільного комітету Верховної Ради України. Замість посилення контролю з діяльності фонду, такою пропозицією навпаки послаблюється контроль з боку Верховної Ради за діяльністю фонду.

Враховуюче викладене, вбачається доцільним рекомендувати прийняти законопроект у першому читанні за умови врахування зауважень та пропозицій під час підготовки до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Соловей Юрій Ігорович передає Віктору Пинзенику слово, будь ласка.

 

13:52:50

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати,  хоча тут два законопроекти, які названі альтернативними, насправді це є різні законопроекти.

Я спочатку висловлю свою позицію по другому законопроекту і просив би привернути увагу, що там містяться дві дуже небезпечні норми.  Перша норма, яка  передбачає, що в банку у якого виникли проблеми з поверненням вкладів юридичних і фізичних осіб передбачається  примусова конвертація в акції, тобто замість повернення  грошей по депозитах людям, або юридичним особам, їх видають акціями цього акціонерного товариства. Там передбачається добровільна  конвертація  до суми  понад  200 тисяч гривень, але дуже зручно поставити умови, коли вам не повертають кошти і ставлять перед вибором: або ви конвертуєте в папірці, або ви нічого не отримаєте. Тому ця норма недопустима, люди хочуть отримати гроші, а не папірці і це саме стосується юридичних осіб, бо юридичних осіб тільки примусова конвертація.  І друга норма, яка передбачає перетворення фонду гарантування  вкладів у власника  банку, в акціонера – це недопустима річ, це його функція.  Акціонером банку може бути від імені держави  Україна тільки уряд в особі Міністерства  фінансів.

Що стосується урядового законопроекту, то там є застереження і зауваження до  закону, зокрема в частині додаткової відповідальності.  Не може бути акціонерне товариство, передбачати  додаткову відповідальність акціонерів – це є нонсенс для таких товариств.  Але я рекомендую для колегам підтримати урядовий законопроект, бо ті зауваження, які є до  законопроекту, ми здатні  виправити до другого читання.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Долженков Олександр Валерійович,  "Опозиційний блок".

 

13:54:38

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний головуючий. Шановні колеги,  шановні громадяни  України, зараз в цій сесійній залі розглядається, ну без перебільшення можу сказати, дійсно антинародний законопроект, прийняття якого потягне за собою  дуже великі наслідки, негативні наслідки для простих  пересічних громадян. Які на жаль ризикнули,  зараз я вже так можу сказати, і вклали  відповідні кошти в проблемні банки, банки,  які не змогли внаслідок   недостатності ліквідних оборотних коштів вистояти цю фінансову  кризу, і повертати відповідні  кошти в іноземній валюті.

Що саме пропонується вказаним законопроектом? Попереднім доповідачем вже справедливо було звернуто   вашу увагу,  шановні колеги на те, що фактично  наш уряд, чинна влада пропонує вирішувати проблеми проблемних банків саме за рахунок простих пересічних громадян, надаючи їм не кошти, а відповідні папірці у вигляді акцій проблемних банків. Тому фактично це є грабіж населення такий, який мав місце у 1991 році, коли фактично вклади Ощадбанку СРСР зникли громадян і їм нічого взагалі не дали. Тут замість нічого пропонуються папірці.

Також хочу сказати про те, що влада також намагається вирішити проблему депозитів валютних, іноземної валюти, яка була вкладена в банківську систему простими пересічними громадянами, саме за рахунок друкування коштів Національним банком України. Тому що вказані вклади будуть повертатися національною валютою.

А тепер подумайте, відповідно до Закону України "Про Державний бюджет 2015 року" буде запланована вже емісія на суму 100 мільярдів гривень. Так за рахунок яких коштів будуть повертатися ваші іноземні вклади і яка купівельна спроможність буде вказаної гривні?

Тому пропоную не підтримувати вказаний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Ще Юрій Левченко одна хвилина і переходимо до прийняття рішення. Будь ласка.

 

13:56:53

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. По-перше, закон 2045а-1, той що альтернативний, категорично не можна підтримувати, сподіваюся, навіть не буде мова йти про це. Тому що пропонують перекинути всю відповідальність на рядових вкладників банку і просто передати їм фантики у вигляді акцій від розвалених банків, замість реальних грошей, тому таке не можна підтримувати.

Щодо закону 2045а, первинного, то в першому читанні за нього можна проголосувати. Але там є кілька моментів таких не дуже. А насамперед пропонується змінити із складу адміністративної ради, фонду гарантування вкладів шляхом виключення з неї представники профільного комітету Верховної Ради і збільшення на одну особу представника Кабміну. Чекайте, збільшення ще повноважень виконавчої влади, яка і так в цьому плані все контролює, це м'яко кажучи не правильно. Треба щоб хоча б була якась збалансованість різних гілок влади в цьому напрямку. Тому таку норму підтримувати в цьому законопроекті не можна. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги! Я прошу зайти в зал з кулуарів, прошу підготуватись до голосування, поки заходять в зал, прошу одну хвилину Олег Ляшко, з трибуни, будь ласка.

 

13:58:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, фракція Радикальної партії. У мене звернення до уряду, до другого читання підтримати і підняти планку відшкодування завданих збитків збанкрутованих банків. Бо сьогодні 200 тисяч гривень поріг, за 200 тисяч гривень люди не мають можливості отримати коштів, треба підняти хоча б до півмільйона гривень відшкодування, щоб потерпілі вкладники недобросовісних банків мали можливість отримати свої кошти. А ті хто розікрав банки, зокрема, банда Януковича, то правильно, замість грошей папірці їм, і нехай ходять з тими папірцями на гвіздочок в одне місце.

Нещодавно партнер сина Януковича, Ігнатенко, хотів вивезти і вкрасти 100 мільйонів гривень. То проста людина, яка поклала свої пенсії, останні заощадження, коштів отримати не може, а банда Януковича сотні мільйонів виводить з банківської системи. Треба прикрити цю шарашкину контору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги! Обговорення завершене, прошу зайти в зал і підготуватись до голосування. В ході обговорення прозвучала пропозиція проголосувати 2045а з пропозиціями Полякова і Довбенка. Це є позиція і комітету, і це є фактично узгоджена позиція залу, і тому я прошу в такому варіанті… і підтримати.

Отже, ми можемо перейти… готуємося до голосування, прошу заходити в зал.  

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, колего, 2045 – це урядовий проект закону, те, що сказав Андрій Володимирович. Готові голосувати.

 

ПАРУБІЙ А.В. Готові до голосування? Будь ласка, голосуємо проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо     удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку (2045) з пропозиціями Полякова і Довбенка, будь ласка, голосуємо за основу, за основу. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Будь ласка, голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 2045 за основу, 2045а за основу.

 

14:00:55

За-212

Не набрали. Давайте повернемося ще раз, я думаю, що не встигли проголосувати. Давайте повернемося. Повернемося, Віктор Михайлович. Давайте повернемося до розгляду. Прошу повернутися. Була пропозиція Полякова, наскільки я розумію, да, вона є слушна. Повертаємося, давайте за повернення і потім я дам слово Пинзенику. За повернення давайте всі проголосуємо, зараз повернемося і ще раз уточнимо. Я так розумію, просто не було...

 

14:01:27

За-218

Колеги, давайте за повернення ще раз.

Віктор Михайлович Пинзеник. Хвилину – Пинзеник.

 

14:01:36

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, чому виникли збої? Збої виникли в зв'язку тоє уточнення, коли ставиться за голосування в першому читанні проект закону урядовий врахувати поправки із закону наступного, а там норми, які критикували і всі заперечили.

Тому є пропозиція: чітко сформулювати питання, що ми голосуємо в першому читанні урядовий проект, а тоді вносяться пропозиції до другого читання без будь-яких поправок. І ми підтримаємо це рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно розумна пропозиція. Абсолютно розумна пропозиція. Давайте повертаємося, колеги, прошу повернутися, давайте всі консолідовано. Прошу повернутися, голосуємо за повернення, друзі, голосуємо, голосуємо. Вже було уточнення, я думаю, що тут все абсолютно зрозуміло.

 

14:02:29

За-238

Є. Рішення прийнято.

І за основу 2045а голосуємо, голосуємо  2045а, голосуємо, без поправок голосуємо за основу 2045а. І врахуємо до другого читання те, що сказав Віктор Михайлович.

 

14:02:48

За-234

І є пропозиція за скороченою процедурою підготувати до другого читання. Голосуємо за скорочену процедуру, за скорочену. Прошу підтримати, колеги, ми ж маємо якісно попрацювати над ним.

 

14:03:11

За-201

За скорочену процедуру, друзі, підготовки до другого читання. Прошу підтримати цю пропозиція. Це просто буде говорити про те, що ми будемо якісно з цим працювати. Будь ласка, колеги, щодо підготовки до другого читання за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

Зупиніть голосування. Наталія Яресько, міністр фінансів.

 

14:03:47

ЯРЕСЬКО Н.

Дякую. Шановні депутати, я просто підтверджую вам, що це якраз є структурний маяк, і ми маємо його закінчити до 30 червня. І тому я вас прошу попрацювати в комітетах разом з нами, з фондом і з Нацбанком на всі потрібні поправки – і закінчити, і винести 30 червня. Нам потрібно скорочений порядок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, треба дослухатися, бо це надзвичайно є важливим. До 30-го ми можемо попрацювати нормально і сформулювати всі пропозиції. Тому прошу всіх народних депутатів підтримати цю пропозицію.

Будь ласка! Щодо підготовки до другого читання за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Підтримайте, будь ласка, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо.

 

14:04:34

За-231

Рішення прийнято.

Колеги, ще одне питання – і ми оголосимо перерву, тільки на одну годину, друзі. Друзі, тільки 1 годину об'явимо для консультацій.

Дивіться, 2956: проект закону, який ми вже обговорили. 2956: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна". Провели технічну нараду, я думаю, зараз буде поправка, яка всіх влаштує абсолютно.

Я хочу запросити до слова Альону Бабак, фракція "Самопоміч". Ви у вас, Арсеній Петрович?

Арсеній Петрович Яценюк, будь ласка, 2956.

 

14:05:19

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати України! Ми провели додаткові консультації, для того щоб зняти будь-які запитання з приводу цього закону ще раз нагадаю. Цей закон має на меті одне: ті приватні компанії (я підкреслюю, у тому числі й приватні компанії), які зібрали  гроші з людей і не віддали гроші "Нафтогазу" за куплений газ, повинні  попасти під примусове фактично повернення в державну власність і те, щоб НАК "Нафтогаз України"  мав право стягувати заборгованість з  цих компаній.

Піднялося основне питання, яке підняло, в першу чергу, "Самопоміч" – щоб не було тіньової приватизації. І ми йдем на те, щоби додати до цього закону фразу, яка конкретно знімає будь-які питання по будь-яким спробам тіньової приватизації.

Я зачитаю текст закону, який пропонується на ваш  розгляд, саме статтю: "Дія мораторію, встановлена частиною 1 цієї статті не поширюється на застосування примусової реалізації майна", – в  дужках, увага! – "(за виключенням майна, що відповідно до законодавства не підлягає приватизації)", – дужка закривається, – "для погашення заборгованості  перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" та її дочірніми підприємствами, що здійснювали постачання природного на підставі ліцензії". Крапка!

Таким чином, в текст закону включається основна норма, яка ставились під сумнів щодо так званої тіньової приватизації. Дана норма закону чітко визначає, що на майно, яке не підлягає  приватизації, не розповсюджується даний законопроект. І це знімає будь-які питання, які мають в тому числі і депутати-мажоритарники по своїм округам.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, цей проект закону  обговорений і процедурі обговорення зараз не  підлягає. У нас є пропозиція, яку ви почули, вона узгоджена, з технічними правками, яку оголосив Прем’єр-міністр країни. Ми далі не обговорюємо цей законопроект. всі позиції свої висловили під час обговорення і зараз будемо визначатися шляхом голосування. Тому я пропоную 2956 зараз проголосувати з врахуванням пропозицій, які оголосив Прем’єр-міністр України. Які оголосив  Прем’єр-міністр України. Готові голосувати?

Прошу голосувати.

Прошу…  Колеги, ми вже його провели, обговорення. Не просіть слово бо немає слів.

Давайте голосуємо цей проект закону з поправками, які оголосив Прем'єр-міністр країни, в цілому. Голосуємо. Голосуємо, з поправками. Це важливий закон, про що мова йде, голосуємо, підтримуємо. І ці поправки вони не дадуть можливості комусь зловживати.

 

14:08:23

За-188

По фракціям, давайте.

77, 74 і так далі.

Добре. Колеги, тоді давайте зробимо таким чином. Давайте зараз повернемося до розгляду цього проекту закону. Давайте повернемося і далі я дам по слову. Повертаємося. Прошу підтримати повернення. Колеги, прошу підтримати повернення. Давайте повернемося і обговоримо… Прошу повертаємося.

 

14:09:01

За-201

Колеги, мобілізуйтеся. Будь ласка, мобілізуйтесью. Давайте повернемося. Повернутись до розгляду. Ще раз пропозицію ставлю на голосування. Народних депутатів прошу підтримати щодо повернення. За повернення. А далі будемо обговорювати ще раз, напевно. 

 

14:09:33

За-207

Колеги, давайте повернемося і я оголошу перерву. Повертаємося. Проведем ще технічні консультації. Не будемо повертатися, не буде перерви, будем працювати.

Повертаємося і оголошуємо перерву. Будь ласка, колеги, прошу підтримати. Давайте повертаємося. Повертаємося і оголосимо перерву. До розгляду повертаємося і оголосимо перерву, колеги. Давайте підтримайте, будь ласка.

 

14:10:17

За-206

Добре. Шановні колеги, у нас є багато… насичений порядок денний і я пропоную, щоб ми зараз оголосили перерву на одну годину. Немає заперечень?

Немає? Оголошуємо перерву до 15 години 30 хвилин.

Дякую.

15.30 прошу всіх прибути до зали і продовжувати роботу.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

15:39:43

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, прошу заходити в зал для початку роботи. Прошу розблокувати трибуни депутатів від різних фракцій.  Пан Ємець,  прошу припинити блокування трибуни. Шановні колеги,  заходимо в зал для продовження нашої роботи. Секретаріат Верховної Ради України  я прошу повідомити  депутатів про початок нашої роботи. І голів фракцій я  прошу змобілізувати особовий склад фракцій.

У нас зараз два законопроекти і потім Закони про вибори. Це дуже важливе і напевно найголовніше питання на сьогодні. Чим швидше ми почнемо роботу, тим швидше ми зможемо прийняти рішення про зміну виборчого законодавства. Тому я дуже прошу до високого рівня дисципліни, мобілізації і прошу заходити в зал.

Немає достатньо  кількості депутатів зараз, пане Руслан. Я дуже прошу, хто в кулуарах, хто в буфеті,  кидати все, йти в зал для початку нашої роботи. Шановні колеги,  будь ласка, заходимо в зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз прошу зайти для початку нашої роботи, для початку реєстрації. Шановні колеги, будь ласка, заходимо, зараз відбудеться реєстрація. Прошу максимально наблизитися до своїх робочих місць. Закликати колег, щоб заходили в зал.

Шановні колеги, ми не закривали ранкового засідання і тому ми продовжуємо нашу роботу. І зараз згідно порядку денного ми переходимо до розгляду ще одного законопроекту в пакеті тих законопроектів на вимогу МВФ. І зараз ми переходимо до розгляду законопроекту 2879, проект Закону про внесення змін до статті 46 Закону України "Про запобігання корупції".

Шановні колеги, є пропозиція, щоб ми його розглянули за скороченою процедурою. Я дуже прошу для голосування зайняти робочі місця і підтримати дану пропозицію.

Шановні колеги депутати, прошу заходити для голосування. Голови фракцій, ви готові голосувати?

Тоді я ставлю на голосування  пропозицію про розгляд за скороченою процедурою  законопроекту 2879 і я прошу підтримати дану пропозицію. Будь ласка, я перепрошую, це продовжується ранкове засідання, ми не закривали ранкове      засідання. Увага,  шановні колеги, я мушу вам ще раз повідомити: ми ранкове засідання не закривали, формально, ми продовжуємо ранкове засідання і тому… Я уточнив у юристів, ранкове засідання не було закрите, є стенограма,   тому ми продовжуємо  нашу роботу і,  шановні колеги… Розписались? Дуже добре, я радий за вас, ми всі розписались і це дуже добре, це тільки систематизує нашу роботу. І я зараз прошу шановних колег зараз ще раз підтримати пропозицію розглянути за скороченою процедурою законопроект 2879, будь ласка, прошу проголосувати за скорочену процедуру, голосуємо.

 

15:46:11

За-119

Шановні колеги, я зараз звернусь до тих депутатів,  які вважають, що вкрай важливо сьогодні розглянути законопроекти про вибори. Якщо ми зараз почнемо розгляд  даного законопроекту за повною процедурою, це займе трошки більше   як одну годину. Тому я прошу дуже, в даному моменті,  мати більше відповідальності, мати більше відповідальності щодо своєї позиції і якщо ми  хочемо перейти до розгляду законопроектів про вибори сьогодні, а не колись, я дуже прошу ще раз підтримати пропозицію розглядати законопроект 2879 за скороченою процедурою. Я можу розраховувати на вашу підтримку, пан Олег, "Самопоміч"? Можу розраховувати, так?

Тоді, будь ласка, я ще раз ставлю на голосування пропозицію, розгляду за скороченою процедурою 2879, я дуже прошу проголосувати і підтримати. Голосуємо за скорочену процедуру. Будь ласка, голосуємо. Прошу голосувати.

 

15:47:30

За-149

Не встигли підійти кілька депутатів і тому я втретє і востаннє ставлю пропозицію за скороченою процедурою. Прошу зайти в зал підготуватися. І я ще раз прошу проголосувати за розгляд питання 2879 за скороченою процедурою. Прошу підтримати відповідально і дисципліновано. Будь ласка, голосуємо. Прошу голосувати.

 

15:48:06

За-164

Дякую вам за підтримку, за позицію.

І я запрошую до доповіді першого заступника міністра юстиції Севастьянову Наталію Іларіонівну. Перепрошую, буде доповідати Петренко, міністр. Будь ласка, до доповіді.

 

15:48:32

ПЕТРЕНКО П.Д.

Доброго дня, шановні колеги! Зараз буде розглядатися не просто один із законів, який стосується так званого МВФівського пакету. Зараз буде розглядатися той закон, який стосується дійсно питань по реальній боротьбі з корупцією, яку Україна повинна реалізувати для того, щоб виправдати очікування нашого українського народу.

Дуже багато було дискусій з приводу цього законопроекту. Він протягом більше ніж два місяці знаходиться в стінах парламенту і він стосується того, щоб наші державні чиновники найвищого ґатунку в своїх деклараціях вказували не тільки те майно, яке вони на себе оформили, але й те майно, яким вони реально користуються. Дуже багато критики є, в тому числі в цьому залі, які говорить, що ви знаєте це буде порушення прав людини, тому що наші правоохоронні органи можуть переслідувати державних службовців. Я хочу привести один аргумент, який вчора був обговорений на комітеті профільному. На сьогоднішній день нашими правоохоронними органами розглядається кримінальне провадження з приводу так званого Межигір'я. І Генеральна прокуратура була змушена порушити цю справу за статтею хабар, що пан Клюєв дав хабар пану Януковичу у вигляді надання йому права користування резиденцією Межигір'я протягом певного часу. Весь український народ знає, що Межигір'я, ті сотні гектарів землі, ті палаци були власністю Януковича. Але так сталося, що згідно шпарин у законодавстві Янукович ніколи не декларував це майно, більше того він оформив це майно на підставні компанії, які належали пану Клюєву. І ті сотні мільйонів доларів, які були витрачені на ці об'єкти зараз намагаються через юридичні прогалини вивести із-під слідства ділки, які належать до оточення Януковича. І нашим правоохоронним органам приходиться видумувати схеми для того, щоб повернути у власність українського народу награбовані кошти.

Саме тому і виникла необхідність внести зміни до нашого антикорупційного законодавства…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  20 секунд, завершуйте. Одну хвилину, прошу завершувати.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. … які раз і назавжди для наших державних службовців найвищої категорії становлять обов'язок, що якщо ти користуєшся майном, яке ти оформив на свого водія, охоронця чи секретарку і ти цим майном користуєшся на постійній основі, то будь добрий декларуй це майно у своїй декларації. Якщо ти його не задекларував і правоохоронні органи це встановлять, то неси відповідальність як простий українець, який несе відповідальність за несплату податків або не декларування свого майна.

Тому я хотів би, щоб ми в цій залі, дійсно, прийняли відповідальне рішення, яке стосується кожного народного депутата. Тому що кожен народний депутат думає про себе, що він щось хоче приховати і проголосували за ці поправки.

Я пропоную, щоб зняти будь-які питання щодо спекуляцій можливих, що, наприклад, ви взяли автомобіль свого брата і на ньому проїхались і за це вас будуть притягати до відповідальності, чи ви прийшли до свого знайомого у нього переночували дома і потім вас заставлять декларувати те, що вам належить ця квартира. У нас є після...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. У нас є після консультацій проведених з представниками фракцій коаліції іще одне маленьке доповнення до тексту закону, який був підтриманий комітетом антикорупційним, до речі, одноголосно в цілому. Щоб зняти будь-які відповідні маніпуляції, я можу зараз його зачитати, цю поправку.

Сам текст полягає в наступному, що ми доповнюємо статтю 46 пунктом 13, де кажемо, що активи, вказані в даній статті в пунктах 2, 9 частини першої цієї статті, які є об'єкт...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане міністр, будь ласка, ще 30 секунд, але спробуйте завершити в ті 30 секунд, будь ласка.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. ... які є об'єктами права власності третьої особи з метою здійснення інтересу декларанта та членів його сім'ї щодо таких активів. І декларант або члени його сім'ї фактично можуть його здійснювати, не набуваючи права власності на таке майно, а саме вчиняти відносно такого майна дії тотожні зі змістом права володіння, користування чи розпорядження цим майном, а також дії, що призводять до змін або припинення права власності на таке майно, не порушуючи при цьому прав власника.

Ми пропонуємо зробити примітку, яка говорить, що таке все ж таки "здійснення інтересу декларанту", щоб зняти всі будь....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 30 секунд, будь ласка.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. Ми пропонуємо здійснити, зробити примітку, щоб зняти всі побоювання наших народних депутатів, дати визначення що таке "здійснення інтересу декларанту".

Здійснення інтересу декларанта та членів його сім'ї полягає у можливості здійснення прав, володіння, користування чи розпорядження відповідними активами на постійній основі протягом 6 місяців звітного року, за який подається декларація. Це означає, що якщо ви користуєтеся відповідним об'єктом нерухомості протягом 6 місяців на постійній...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити. Завершуйте.....

 

ПЕТРЕНКО П.Д. ... то ви тоді повинні внести цю інформацію про квартиру, автомобіль, цінні папери до декларації. Якщо ви скористалися, наприклад, автомобілем свого брата 1-2 рази і фактично він є власником, а не фіктивним власником цього майна, то ви не вносите жодної інформації в декларацію. Тому є пропозиція, шановні народні депутати, не в тому справа, що цей закон стосується програми МВФ і дасть можливість нам отримати 2 мільярди доларів чергового траншу, а в тому, що це дійсно покращання нашої антикорупційної програми і антикорупційної декларації. І вчора, до речі, представники громадянського антикорупційного середовища одноголосно просили народних депутатів проголосувати за цей закон в цілому. Я думаю, з цими поправками, які я оголосив, він знімає будь-які страхи наших чиновників і є ефективним для реалізації нашої антикорупційної боротьби.

Прошу підтримати даний законопроект при можливості в цілому. Дякую, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції Соболєв Єгор Вікторович, будь ласка.

 

15:55:07

СОБОЛЄВ Є.В.

Комітет з протидії і запобігання корупції рекомендує парламенту ухвалити цей законопроект за основу і в цілому. Це насправді є малесенький і дуже невпевнений крок до того, щоб припинити дуже поширену практику, коли наші судді, правоохоронці, топ-посадовці живуть, як французькі мільйонери, але мають декларації, як українські пенсіонери. Давайте цей маленький крок зробимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Наскільки я знаю, є потреба в обговоренні. І тому прошу записатися два – "за", два – "проти", будь ласка.

Попов Ігор Володимирович, Радикальна партія. Від трибуни.

 

15:56:11

ПОПОВ І.В.

Шановні колеги, дійсно, питання способу життя наших високопосадовців дуже важливе. І на зустрічах з виборцями постійно чуємо критику, що наші чиновники, судді, прокурори декларують, що вони бідні, як церковні миші, їздять на супердорогих автомобілях, живуть у великих будинках, і все це відбувається на очах у виборців.

Дійсно, цей закон робить лише перший крок для того, щоб дати їм можливість декларувати те, що їм офіційно не належить, але те, що вони реально використовують. Я дякую Міністерству юстиції, особливо… і особисто міністру за те, що ми мали дуже плідну дискусію, і ми виписали цю норму так, як уже тільки можна виписати. І саме тому можна голосувати за неї  на сьогодні навіть в цілому. Тим більше що це є важливим маяком в нашій співпраці з Міжнародним валютним фондом. Проте сама лише ця норма не заставить їх декларувати все. Сама ця норма вона  сама є лише декларативною, і сама ця норма вона виглядає взагалі як право дати працівнику ДАІ визначати швидкість автомобіля лише на око. Можуть бути зловживання, але у нас є час для того, щоб підготувати нормативну базу для виконання цієї норми.

Новий сезон декларування  почнеться з нового року. І саме до нового року спочатку Міністерство юстиції  як тимчасово уповноважений орган для здійснення антикорупційної політики має почати підготовку таких інструкцій, нормативних актів. А потім Національне агентство з питань запобігання корупції, яке ми маємо створити негайно, повинно затвердити постановою Кабміну всі ці інструкції.

Але, на жаль, процедура створення Національного агентства з питань запобігання корупції на сьогодні загальмована. На сьогодні вводяться не зовсім зрозумілі для громадянського суспільства, для експертів особи в  конкурсну комісію. Саме тому ми просимо Кабінет Міністрів України переглянути результати конкурсної комісії, сформувати комісію із реальних фахівців з досвідом роботи, а  Верховну Раду  закликаємо найближчим часом підібрати свого представника в конкурсну комісію по відбору керівництва…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка… Дякую дуже. До слова запрошується Новак Наталія Василівна,  "Блок Петра Порошенка". Наталія Василівна. 

 

15:58:28

НОВАК Н.В.

Прошу передати слово Капліну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

15:58:35

КАПЛІН С.М.

Шановний пане віце-спікер! Я вас дуже прошу від імені десятків мільйонів українських громадян опублікувати головування кожного народного депутата за цей закон. І ми побачимо список тих, хто  разом з українським народом проти приховування статків, перефарбовування себе у злиденних і бідних народних депутатів і політиків, хто за прозорість.

Так само я звертаюся   до величезної армії громадських організацій, які вже там 5, чи 7, чи 10, чи 20 років борються з корупцією. Дорогі мої! Від сьогодні у вас буде робота, і ви зможете фільмувати, де живуть, на чому їздять і в чому ходять народні депутати України, чиновники Кабінету Міністрів України, судді і прокурори. І, якщо навіть нам не вдасться чітко зафіксувати кожного, хто ховається від закону, хто приховує свою реальну декларацію і, якщо нам вдасться пересадити хоча б з десяток нардепів на автомобілі, на яких їздять прості українські громадяни, пересилити хоча б з десяток прокурорів і суддів, хоча б на якийсь час, у квартири, в яких живуть прості українські громадяни, це вже буде першим великим досягненням цього законопроекту.

В цілому дуже згоден з попереднім виступаючим, ми маємо жорстко посилити норми відповідальності за порушення даних у декларації. Кожен простий українець може наскрізь, наче в акваріумі, бачити, де живе, на чому їздить, за рахунок чого живе кожен політики, кожен чиновник, суддя і прокурор. Саме прозорість це шлях до порятунку від корупції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Кодола Олександр Михайлович, фракція "Народний фронт".

Передає слово Ємцю. Від трибуни.

 

16:00:52

ЄМЕЦЬ Л.О.

Доброго дня! Леонід Ємець, фракція "Народний фронт". От, щоб було зрозуміло, як працювала і працює, на жаль, сьогодні система декларування. Вона створена для того, щоб чиновник, суддя, депутат мав можливість, маючи офіційну заробітну плату 2-3, максимум 5 тисяч гривень, користуватись яхтами, користуватись віллами, отримувати шалені гроші і потім ховати їх від українського суспільства.

Даним законопроектом ми наносимо дуже серйозний удар по цій системі, ми відкриваємо всі цих хабарників, відкриваємо корупціонерів, даємо можливість вивести їх на чисту воду.

І звертаюсь до українського народу, хай зверне увагу на тих депутатів які сьогодні не будуть голосувати за цей законопроект бо саме в них є доходи, які вони хочуть приховати   від українського суспільства, саме вони стоять на тому, щоб правила і системи корупції залишались в тому вигляді, в якому вона була створена ще за часів Януковича.

Закликаю парламент продемонструвати свою відкритість, чесність, підтримати даний законопроект і показати  українському народу, що ми дійсно стали жити по новому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Кириленко Іван Григорович, фракція "Батьківщина" передає слово Сергію Соболєву. Будь ласка.

 

16:02:17

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Так сталося, що головне, щоб чудовий закон, який ухвалюється в цій залі знову не став пустодзвонством.

Я називаю вам номер статті Податкового кодексу, як вона називається, а далі подивимось  чи вона хоч раз застосовувалась в Україні.

Я для Міністра фінансів, стаття номер 164.2.17 називається "Дохід отриманий платником податку, як додаткове благо", де є пряма норма про третіх пов'язаних осіб, де записано, що якщо як додаткове благо використовується а) житло, харчування, майно, поїздки, які надаються третіми особами, це повинно все декларуватись і є пряма кримінальна відповідальність за недекларування цієї статті.

Я підняв матеріали чи хоч раз в Україні застосовувалась ця норма, стосовно Януковича в Межигір'ї, стосовно будь-якої іншої особи. Так от до вашого відома ця норма жодного разу не застосовувалась.

У нас норм не вистачає в законодавстві?

Тому рішення нашої фракція таке, ми проголосуємо за цей закон, але якщо далі буде так виконуватись законодавча база, яка дозволяє все це робити стосовно третіх осіб, перших осіб у нас ніколи порядок в державі не буде наводитись.

Тому пропозиція підніміть цю статтю, я її називаю, можете прямо її прокоментувати, 164.2.17 "Дохід отриманий платником податку, як додаткове благо". Покажіть мені стосовно кого хоч один раз була застосована ця стаття.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є ще бажаючі для виступу?

Прошу, Юрій Луценко,  будь ласка, з трибуни.

 

16:04:21

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги! У цьому залі було єднання момент, коли ми голосували за   Національне антикорупційне бюро і відповідне законодавство.  Тоді ми всі раділи, що зробили великий крок до перемоги над всюдисущою корупцією. На жаль, коли справа  доходить до висвітлення майна, патріотизм багатьох депутатів закінчується. 

Я хочу сказати, що запропонований законопроект  є, м'яко кажучи, недосконалим. В ньому  так і не прописано, що конкретно буде розумітися під використанням майна. Один раз ночувати у брата на дачі. Це використання цієї дачі? Один раз проїхатися на автомобілі свого знайомого. Це використання?  Тому від імені фракції я хочу звернутися до Прем'єр-міністра з тим, щоб Міністерство   юстиції  серйозно підходило до таких надзвичайних  законів.  І тим  не менше,  зараз у першому читанні прошу усіх колег проголосувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу   30 секунд для завершення.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  … проголосувати  "за", бо Янукович не повинен жити  в Межигір'ї, прикриваючись власністю Клюєва.  Бо ніхто не повинен їздити на машині,  оформленій на свого водія, і не декларувати її.  Бо ніхто не повинен жити у будинку своїх родичів без декларації. Зрештою ми маємо перейти цей бар'єр, це цивілізаційний вибір. Прошу голосувати "за" у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу зайти в зал для голосування. Я надам ще слово спочатку Левченкові одну  хвилину, потім – міністру. Будь ласка. І прошу депутатів заходити в зал.

Будь ласка,  Юрко Левченко, одна хвилина.

 

16:06:09

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223  округ, місто Київ.  Я вже вчора казав, коли  ми розглядали законопроекти про боротьбу з кнопкодавством, про депутатську етику, щодо лицемірства у цій залі.  І зараз це лицемірство  продовжується. Зараз всі розказують про цю декларацію, це дуже правильний законопроект, треба його ухвалювати, ми голосуємо "за". Але скажіть, будь ласка,   яка  фракція  з коаліції, не з коаліції, яка фракція  виключила  зі своїх лав  хоч одного народного депутата  за те,  що його декларація, в якій там 10, 20, 50 тисяч гривень в рік не відповідає його реальному життю. Бо вони всі сьогодні виходять з сесійної зали і сідають на свої Лексуси, Мерседеси і їдуть по своїм дачам в Конча-Заспі. І що це невідомо, керівники фракцій це не знають? Ви зараз тут розпинаєтесь поро те, як треба боротися, боротися треба. То ви виключіть хоч одного такого покидька зі своєї фракції, тоді буде реальна боротьба, а не суцільне лицемірство і брехня. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І, будь ласка, завершальне слово, міністр Павло Петренко. Будь ласка, заходьте в зал для голосування.

 

16:07:12

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановні народні депутати, шановний Юрію Віталійовичу, я би хотів зараз ще раз наголосити на тому, що ми знімаємо всі ті застереження, які були у народних депутатів. Ми просимо підтримати цей законопроект в редакції, який вчора був підтриманий комітетом. І комітет попросив, щоб його проголосували в цілому для того, щоб зняти ті застереження, в тому числі, які озвучу вав Юрій Віталійович Луценко. Я зараз хочу під стенограму, щоб зняти ваші застереження. Зараз хочу під стенограму зачитати примітку до цього пункту 13, де дається визначення, що таке здійснення інтересу декларанта. Здійснення інтересу декларанта та членів його сім'ї полягає у можливості здійснення права володіння, користування чи розпорядження майна на постійній основі протягом шести місяців звітнього року, за який подається декларація. Я прошу з цією приміткою в редакції комітету плюс з приміткою, яку я озвучив, проголосувати в цілому. Тому що є такі ризики, що цей закон потім до другого читання загубиться в теренах наших комітетів, і знову півроку ми будемо не мати таких змін до закону. Треба, щоб чиновники вже за цей звітній рік подавали декларацію з такими вимогами. Прошу підтримати в цілому, шановні колеги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще репліка, 30 секунд, Юрій Луценко.

 

16:08:34

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, щойно ми почули миттєву реакцію Мінюсту. І я думаю, що вона дає відповідь і багатьом, хто сумнівається у виконанні цього закону. Ви чуєте, квартира, в якій ви проживаєте 6 місяців на постійній основі, автомобіль, яким користуються не менше 6 місяців і так далі. Тобто таким чином, будь-які випадковості, про які багато хто переживав, і можуть стати предметами зловживань правоохоронних органів зняті. Шість місяців на постійній основі є обов'язковою умовою для відзначення в декларації, але в першому читанні всі інші поправки ми внесемо в ході роботи  комітету.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Отже іще 30 секунд Ляшко Олег репліка,  будь ласка. І переходимо до голосування,  будь ласка, заходимо в зал, зараз буде голосування. Прошу, Олег Ляшко.

  

16:09:33

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко,   Радикальна партія.

Юрій Віталійович, от ви говорите: 6 місяців проживає – заносимо.  А якщо 5 місяців і дві третіх місяця, заносимо, чи не заносимо? Як у  нас транспорт завозиться:  завезли транспорт за 2 дні до того як збіг термін тимчасового ввезення, виїхали і знову заїхали. Знаєте що, ми давайте, або   приймати ті закони, які реально долають  корупцію, або давайте створювати видимість боротьби з корупцією. Тому пропозиція: в першому читанні голосуємо, до другого читання доопрацьовуємо, якщо треба за скороченою процедурою, але з голосу такі закони не приймаються. Тому я звертаюсь до депутатів: всі як один підтримати цей законопроект!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ми провели бурхливе обговорення даного законопроекту і я з вашого дозволу, буду ставити його на голосування.  Будь ласка, прошу заходити в зал, спочатку я поставлю на голосування пропозицію за основу  і якщо не буде застережень, в цілому, але якщо будуть застереження, я не зможу поставити в цілому. Отже, ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до статті 46 Закону України "Про запобігання корупції"  (щодо обсягу декларованої інформації особами, уповноваженими  на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування) номер  2879 за основу. Прошу голосувати, прошу підтримати важливий законопроект,  будь ласка, голосуємо.

 

16:11:24

За-259

Рішення прийнято.  Вітаю вас!

Чи можу  я ставити в цілому?  Є заперечення, є заперечення і згідно регламенту я не зможу поставити в цілому. 

Є застереження від голів фракцій.

Тому переходимо до наступного законопроекту, який в нас останній в пакеті МВФ, це законопроект 2029а проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг. Є прохання теж його розглянути за скороченою процедурою.

Шановні колеги, прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо.

 

16:12:20

За-179

Рішення прийнято.

До доповіді запрошується Геннадій Зубко, віце-прем'єр, будь ласка.

Шановні колеги, я прошу трішки тихіше в залі, ми розглядаємо важливі закони, а в залі неймовірний шум. Будь ласка, трішки тихіше. Пане Геннадій, будь ласка.

 

16:12:49

ЗУБКО Г.Г.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати, на ваш розгляд виноситься законопроект 2029а, яким вносяться зміни до дуже серйозних законів України, які удосконалюють законодавство з приводу житлово-комунального господарства. Це закон про житлово-комунальні послуги, про державне регулювання ринку комунальних послуг та закон про теплопостачання.

Дані зміни дадуть можливість установлювати економічно обґрунтовані тарифи і не дозволяти працювати нашим підприємствам з розривом в тарифі, коли піднімається вартість електроенергії або на газ і давати послуги саме з тим, щоб сьогодні зменшити тиск на державний бюджет з виплати субвенцій саме на різницю в тарифах.

Я прошу вас розглянути цей законопроект і підтримати. Тому що Україна підписала договір про створення єдиного енергетичного співтовариства і нам потрібно наближувати українське законодавство для того, щоб наші комунальні підприємства змогли інвестувати в свої підприємства, могли закладати вати інвестиційну складову і таким чином виходити на новий рівень якість послуг. Тому прошу підтримати цей законопроект в цілому. І таким чином вивести це питання для того, щоб зменшити субвенції з державного бюджету. Ще додатково можу навести приклад, який стався у нас на весні, коли піднімається вартість газу, не встигають піднімати тарифи для "Теплокомуненерго", а  також для інших підприємств і велика різниця в тарифах лягає на плечі наших громадян в дуже короткий період. Тому дуже прошу підтримати за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Шановні колеги! Є зауваження, з ложі преси кидають на "Опозиційний блок" сторонні предмети, є прохання від "Опозиційного блоку" не кидати більше в них сторонні предмети. Випадково випало, очевидно.

До речі, чия то власність, можна підійти і отримати її в президії Верховної Ради. "Опозиційний блок" дякую дуже вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Скуратовський Сергій Іванович, будь ласка.

Товариство, голова комітету зламав ногу, хто може від комітету доповісти? Тоді давайте ми Альона Бабак зробить від комітету доповідь, дуже вам дякую, будь ласка.

 

16:15:40

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати!  Зазначений законопроект за реєстраційним номером 2029а був розглянутий Комітетом будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства 17 червня 2015 року. Мета розроблення законопроекту була озвучена щойно віце-прем'єр-міністром паном Геннадієм Зубко. І, фактично, цей законопроект, дійсно, орієнтований на те, щоб підприємства водопровідно-каналізаційного господарства, теплового господарства могли звертатися і одержувати кредити від міжнародно-фінансових установ, які сьогодні не хочуть надавати кредити, коли тарифи на житлово-комунальні послуги не відшкодовують економічно-обґрунтованих витрат діяльності цих підприємств. І тому ми розуміємо, що, дійсно, тарифи мають бути встановлені на рівні економічно-обґрунтованих витрат і тому, в цілому, ідеологічно ми мусимо підтримати цей законопроект і саме так проголосував комітет. Він пропонує парламенту, рекомендує парламенту прийняти цей законопроект за основу, жодним чином не приймати його сьогодні в цілому, тому що законопроект, цей самий законопроект ми вже розглядали з вами двічі щонайменше, це третя аналогічна інтеграція.

Що є проблемного, що має бути доопрацьоване до другого читання? Це є питання визначення рентабельності тарифів. Написано, що тарифи повинні відшкодовувати собівартість та рентабельність. Питання: яку рентабельність? Мусимо уточнити, яким чином вона визначається і це маємо зробити до другого читання. Більше того, законопроект так і не сказав, яким чином мають  бути відшкодовані борги державного бюджету перед підприємствами у розмірі 5,8 мільярдів гривень за невідшкодовану різницю в тарифах. Ми мусимо це зазначити як перехідне положення в Законі про житлово-комунальні послуги, до якого вноситься зміна.

Тому, шановні колеги, пропозиція наступна до вас: підтримати законопроект в першому читанні лише і доопрацювати до другого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу записатися: два – "за", два – "проти", будь ласка.

Від фракції "Самопоміч" Кривенко Віктор Миколайович.

 

16:18:16

КРИВЕНКО В.М.

Передаю слово Юрію Левченко.

 

16:18:22

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Все нормально. Дякую.

Левченко ВО "Свобода", 223-й округ, місто Київ. Товариство, цей законопроект має, ще раз повторює ті ж самі ситуації, які були, власне кажучи, раніше. Прописується, що має бути достатній рівень рентабельності, який покриває собівартість виробництва енергії відповідної. Я нагадую для тих, хто забувся. Хто в нас сьогодні є відповідними монополістами у відповідних секторах економіки? Це пан Ахметов, це інші олігархи, які за рахунок такого законопроекту будуть ставити таку рентабельність, яка буде останню копійку, яка ще залишилась у нашого бідного народу, забирати. Тобто, по суті, цей законопроект працює на те, щоб і далі продовжувати зубожіння української нації. Для тих, хто говорить, що можна між першим і другим читанням конкретизувати щодо рентабельності, то це відверта маніпуляція, тому що це неможливо зробити. Якщо буде бажання у когось з лобістів-олігархів в цьому залі завалити ту чи іншу правку, то вони завалять цю правку, і цей законопроект залишиться в своєму первинному варіанті, ось з цією злочинною нормою про рентабельність. Сьогодні в умовах тотального зубожіння населення ми маємо говорити не про економічну обґрунтованість, а про соціальну справедливість. Треба, щоб за рахунок олігархічного бізнесу якраз дотувалися відповідні тарифи, щоб люди могли собі дозволити ці тарифи платити, а не віддавати останню копійку і продавати своє майно – і залишатися ні з чим, щоб заплатити, наприклад, за опалення.

Тому, шановні народні депутати, особливо мажоритарники, задумайтесь перед тим, як натискати кнопку. Ви голосуванням за цей законопроект дозволите Ахметову і іншим олігархам ще більше обдирати український народ. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Ляшко Олег Валерійович.

 

16:20:26

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні співвітчизники! Я звертаюся до вас з риторичним питанням: хто з вас сьогодні може дозволити собі заплатити драконівські тарифи за житлово-комунальні послуги? Я переконаний, що… Я бачу, представники злодійського блоку тягнуть руку, що вони можуть заплатити. Да, ви можете заплатити, бо ви стільки накрали, що ви можете і за всіх інших заплатити, а мільйони людей не можуть заплатити, бо в них немає, чим платити, бо ці тарифи є необґрунтовані, і головне, що в мільйонів людей немає можливості заробити, щоб годувати свою сім'ю і сплачувати за ці тарифи.

Чи повинні бути тарифи економічно обґрунтовані? Безумовно, провинні. Адже підприємство не може працювати собі в збиток. Але чи повинні бути тарифи такі, коли людина повинна віддати свою останню зарплату і пенсію, щоб заплатити за ці тарифи? Ні! Бо ніде в світі такого немає, щоб людина працювала лише на те, щоб заплатити комунальні послуги. Тому відповідь очевидна: треба створювати робочі місця, треба піднімати заробітну плату, треба піднімати купівельну спроможність населення. Бо коли ви мені отут з парламентської трибуни деякі популісти "ллють крокодилячі сльози" і розказують про те, що всім треба дати субсидії, так коли у людини немає можливості заробити, то ніяка субсидія їй не допоможе. Дайте людині роботу, дайте людині нормальну зарплату і не треба їй ніякі субсидії. Бо у нас у бюджеті цього року 25 мільярдів гривень на субсидії,  13 мільйонів українських громадян мають право на субсидії, а скільки скористалося цією субсидією станом на сьогоднішній день? 100 тисяч людей. От вам і всі  субсидії. Тому треба дати людям  роботу, зарплату і це буде перспектива, і це буде нормальне життя. Тому, шановні колеги,  за робочі місця  треба голосувати, а не за субсидії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Мушак Олексій Петрович, "Блок Петра Порошенка".

 

16:22:37

МУШАК О.П.

Прошу передати слово моєму колезі по фракції Ігорю Насалику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Насалику, будь ласка,  передайте слово.

 

16:22:45

НАСАЛИК І.С.

Доброго дня, шановні друзі! Давайте для себе вияснимо, а що таке "різниця в тарифах", про яку говорила Альона Бабак.

Різниця в тарифах – це популізм минулих урядів і минулих парламентів, які зупинили тарифи при зростанні енергоносіїв. На сьогоднішній день різниця  тарифів складає більше 5 мільярдів гривень, і це враховуючи те, що буквально в середу минулу уряд прийняв постанову про 2,9 мільярда по комунальних підприємствах.

Тепер… Геннадій Григорович, ви згадували про те, що тарифи не  можуть змінюватися, якщо міняються енергоносії, тобто вони носять  інертний характер. Я повністю з вами погоджуюся. А для цього є формульний підхід до формування тарифів, які автоматично відповідають…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да, да, да.

 

НАСАЛИК І.С. Третя позиція. Що значить тарифи повинні бути обґрунтованими? Правильно Альона Бабак сказала, але не повністю.  Це не тільки рентабельність, яку повинні визначити. Це треба… повинні визначити, а які  валові видатки йдуть на формування даного тарифу. Тому, звичайно, закон треба в першому читанні прийняти, попрацювати  і до другого читання підготувати. Не можуть комунальні підприємства працювати собі в збиток. Не можуть!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Соболєв Сергій Владиславович,  фракція "Батьківщина", будь ласка. 

 

16:24:25

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Шановний пане віце-прем'єр! Ми сьогодні з вами абсолютною більшість голосів в парламенті включили два законопроекти. 

Перший законопроект, це про зниження рентної ставки на газ і про встановлення нульової ставки для населення, яка зараз є 70 відсотків.

І другий законопроект, який ми включили в порядок денний, це про тарифоутворення, його номер 2832. Він вчора пройшов відповідний комітет. Да, до нього були застереження, але це законопроект, який дійсно відповідає назві того, що ми зараз розглядаємо. Там чітко визначено, який порядок встановлення лічильників, за чий рахунок, при чому лічильників не лише приватних будівель, але і загальних лічильників, включаючи тепло лічильників. Там встановлено, який порядок направлення газу, який видобувається на території України, населенню України. Там чітка норма про стовідсоткову передачу такого газу, який видобувається державними компаніями, якщо це спільні підприємства або приватні компанії вони зобов'язані в договорах про розподіл продукції передавати 50 відсотків газу безпосередньо для потреб населення. Оцей законопроект відповідає безпосередньо темі.

Те чому цей законопроект, який внесений урядом, я не розумію. Бо визначення, що є фактично ключовими термінами цього законопроекту дає можливість з тарифами витворяти все, що завгодно.

Саме тому наша фракція пропонує цей законопроект відправити на доопрацювання автору законодавчої ініціативи. Терміново розглянути, бо це альтернативний і на нього є висновок комітету 2832, де є відповіді на всі запитання яким чином є прозоре формування тарифоутворення в Україні. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз одна хвилина, депутат Кодола, "Народний фронт". Потім, хвилина, віце-прем'єр, а від "Народного фронту" Тетяна Чорновол. Будь ласка.

 

16:26:39

ЧОРНОВОЛ Т.М.

Я хочу зараз сказати про цинічний виступ свого попередника.

Тут зараз лобіювався законопроект 2835, який називається "про здешевлення вартості газу для населення". Насправді цей законопроект покликаний захистити інтереси одного олігарха в газовій сфері Онищенка- Кадирова.

Я цитую порівняльну таблицю цього законопроекту. Ставка, рентна, природного газу видобутого під час виконання договорів про спільну діяльність, яка була 70 відсотків виключається. Якраз мова йде про підприємства Кадирова-Онищенка, які мають договори спільної діяльності з Укргазвидобуванням. Ці підприємства раніше належали Януковичу, були створені Януковичем. Яким чином? Створеним підприємствам віддавалися в користування державні свердловини. Суто пограбунок держави!

Нова влада призначила цим підприємства 70-відсоткову ренту. В результаті зараз ця рента ліквідовується.

Далі. Головне. Яким чином ці державні свердловини потрапляли тим підприємствам? Онищенко-Кадиров контролює підприємство…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, 30 секунд завершити. 30 секунд, будь ласка.

 

16:26:47

ЧОРНОВОЛ Т.М. Онищенко-Кадиров контролює підприємство "Природні ресурси плюс". Цьому підприємству державні свердловини були передані в той час, коли розстрілювали Майдан, і тепер цього олігарха лобіює "Батьківщина", особисто Юлія Тимошенко, яка завдяки Майдану вийшла на свободу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народні депутати! Це не дуже добрий знак, як ви робили рукою. От так не дуже добре, це Німеччина. 30-ті роки – це Німеччина. Дякую.

Шановні колеги, "Опоблок", Папієв. Хвилина.

 

16:29:00

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Я перш за все звертаюся до головуючого, щоби всі народні депутати України працювали в рівних умовах.

Чому? Тому що коли депутата з "Опозиційного блоку" може переривати головуючий і казати, що він  не дає йому слово, бо той виступає не по порядку денному і не по тому законопроекту, а іншим можна – це принципи вибірковості, які  засуджують країни Європейського Союзу, які не відповідають  європейським  устремлінням  України.

Стосовно цього закону. Цей закон   абсолютно антинародний, за нього голосувати неможна. Цей закон абсолютно  не стимулює енергоефективність.

Друге. Хтось з вас задумувався, чому  громадяни України  в залежності від різного місця проживання платять різні тарифи   за газ, за воду,  за електроенергію, хоча це є норма  Конституції – рівність громадян. У нас сьогодні  найвищі тарифи  за споживання  води  у Чернівцях, які втричі більші  ніж тарифи в Києві. І треба  ж нам думати, як економічно  зацікавити людей, як простимулювати підприємства, які  надають ці послуги, з тим, щоб тарифи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   10 секунд,  20 секунд дайте  завершити.

 

ПАПІЄВ М.М. Щоб тарифи  в першу чергу були доступні  для громадян. І  неможна одною рукою сьогодні  казати, що тарифи завищені втричі, а іншою рукою сьогодні голосувати за урядовий закон, який підвищить ще тарифи в 3 рази. Ми категорично проти цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Друзі, ні в кого немає сумніву про те, що потрібно, щоб ми встановили в Україні економічно обґрунтовані тарифи і вони були публічними і відкритими. І це є принципове питання. Шановні колеги,  ми можемо  переходити до голосування, наскільки я розумію.

Михайло Головко, хвилина. І потім завершальне слово Геннадій Григорович, віце-прем'єр-міністр. Я прошу всіх депутатів зайняти свої місця. Михайло Головко, хвилина.

 

16:31:09

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати, Михайло Головко,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ми говоримо про економічно обґрунтовані тарифи. Перепрошую, а  даваймо  почнемо розглядати чи економічно обґрунтована ціна  на  газ є сьогодні. Адже всі доведено і є офіційні відповіді від Міністерства енергетики, що ціна на  газ сьогодні в Україні становить  1600 гривень. Ми  в Росії купуємо газ по 248 доларів, а продає на це порядка п'ять тисяч 600 гривень, а населенню відпускні ціни сім 200. Питання, куди дівається різниця? Чому населення повинне переплачувати? Чому цей тягар має пасти на плечі простого народу? Сьогодні підняли тарифи на 285 відсотків, практично в сім разів ціна на газ завищена. Чому це є знущання і геноцид? Я вважаю, що це неприпустимо. Тому ми повинні піднімати питання і до Прем'єра, і до міністра енергетики. Не можна такий закон голосувати. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми можемо понизити рівень дискусії в залі між собою? Можемо? Я вимагаю порядку. Я вимагаю уваги.

Дивіться, колеги, є два стани питань. З одного боку, це питання, які ми маємо приймати,  іншого, це політика, якою політики приречені займатися. Треба виступити з трибуни, робити дуже гарні заяви і все інше, але це нічим не закінчується. І народ України це бачить, і оцінює це абсолютно об'єктивно. Я можу це засвідчити як людина, яка пропрацювала майже 10 років на місцевому рівні. Люди бачать, що ти говориш, що ти робиш.

Тому, колеги, якщо ми говоримо, що у нас є програма, програма співпраці з міжнародними фінансовим організаціями, це означає, що це двосторонній рух. Ми сьогодні з початку дня проголосували ратифікацію угоди. Це означає, що ми беремо на себе зобов'язання, і перед нами беруть зобов'язання. Якщо ми говоримо про проект закону 29, вибачте, 2029а, це означає тільки єдине, що ми приймаємо його за основу, підтримуємо діалог, фахово працюємо в комітеті, підготовка до другого читання і далі приймаємо рішення.

Я можу вам сказати, що іноді трибуна парламенту нагадує, знаєте, трибуну для кастингу. І це  неприпустимо, бо іноді ми чуємо звідси, що на біле говорять чорне, а на чорне говорять біле. Так не може бути, друзі, ми вже так договорились "до ручки". Тому  я дуже прошу, з великою повагою до вас,  шановні колеги, абсолютну більшість я поважаю колег, абсолютну більшість, я прошу вас до конструктивної взаємодії і відповідального ставлення  до прийняття рішень.  Геннадій Зубко хвилину і переходимо до голосування, прошу зайняти  свої місця.

 

16:34:34

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати,  я б хотів би взагалі, щоб ми зрозуміли один одного. З одного боку комітет говорить про те, що сьогодні потрібно повернути різницю в тарифах, яка була створена за попередні роки, а з іншого боку говорять про те, що ми не хочемо підтримати те, щоб цю різницю ліквідувати і не було такого, щоб  постійно з державного  бюджету витрачалися кошти на неефективні підприємства, які створюють цю різницю тарифах. Якщо ми хочемо кожного року збиратися   по тому, щоб рахувати і повертати ці різниці  в тарифах, ми будемо так далі і жити. І цією  різницею в тарифах будуть   користуватися як  ефективні підприємства так і ті, яким все-одно, тому що вони знають, що їм цю різницю повернуть з державного бюджету, а це означає із бюджету і карманів тих громадян, які сьогодні сплачують податки і які також дуже важко живуть.

Тому я б хотів би, щоб ви прибрали популізм з цього питання, прибрали політику і дали можливість кожному ефективному підприємству  працювати в рівних умовах, а не отримувати "рівним слоєм" ту субвенцію, яка "розмазується" кожного року по цим підприємствам, які не можуть  забезпечити ефективне працювання. Дякую за підтримку.

 

16:36:12

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що ми занадто вже наговорились, я прошу зараз зайняти  свої місця і я поставлю на голосування проект  Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг. Хочу звернути вашу увагу, що цей закон ми розглядаємо в першому читанні, в першому читанні  і  це означає, що  до другого читання ми з вами можемо його доопрацювати так, щоби він відповідав вимогам часу.

Прошу, підготуйтеся. Готові голосувати? Прошу підтримати 2029а проект Закону про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг. За результатами обговорення в першому читанні за основу, друзі, за основу. Прошу підтримати. Це закон – маяк Міжнародного валютного фонду. Прошу підтримати. За основу. Будь ласка, голосуємо 2029а за основу. Прошу підтримати колег. За основу, друзі.

 

16:37:25

За-224

Є потенціал 224. За повернення прошу голосувати.

Колеги, мобілізуйтеся, будь ласка. Я прошу підтримати за основу, бо всі ми тут вболіваємо за громадян України, а ми розуміємо, що треба виплачувати пенсії, треба платити заробітну плату бюджетній сфері і нам для цього потрібна фінансова стабільність. За повернення 2029а, я прошу підтримати всіх колег народних депутатів, 2029а за повернення. Прошу підтримати, колеги.

 

16:38:12

За-232

Дякую за розуміння.

Колеги, за основу прошу голосувати. Прошу підтримати голосування за основу, друзі. За основу, доопрацюємо, за основу 2029а. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

16:38:33

За-237

Дякую, колеги.

Дивіться, я бачу червоний сектор. Колеги, якщо будуть конкретні пропозиції по конкретним нормам закону, ми можемо їх обговорювати. Це тільки за основу ми прийняли і взяли його в роботу.

Прошу, є пропозиція за скороченою процедурою його підготувати до другого читання. Це буде більш фахово. Прошу підтримати це. Будь ласка, за скороченою процедурою, прошу підтримати. 

Підготовка за скороченою процедурою до другого читання – це абсолютно нормально, більше будемо працювати. Прошу підтримати.

 

16:39:07

За-207

Відчуваю, що зараз  буде 226.

Колеги! Вношу пропозицію підготувати цей проект закону, бо маяк має терміни, маяк має терміни. І прошу, щоб ми в ці терміни вкладалися, нам вистачить тижня нормальної, якісної роботи щодо підготовки пропозицій. Будь ласка,  колеги, 2029а пропозиція підготувати до другого читання за скороченою процедурою. Всі фракції вносять ці пропозиції і це абсолютно нормально, більш динамічно працювати. Я ж не кажу як підготувати до другого читання? Тому, будь ласка,  прошу підтримати цю пропозицію (2029а), за скороченою процедурою, до другого читання, прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

16:40:05

За-223

Колеги, три голоси не вистачило

Ще раз повторно вношу цю пропозицію, треба працювати колеги, будь ласка,  голосуємо, я  бачу. Будь ласка, пропозиція підготувати до другого читання за скороченою процедурою. Прошу голосувати. В чому проблема, за скороченою процедурою до другого читання, встигнете всі попрацювати якісно.

 

16:40:36

За-228

Рішення прийнято. Дякую 228.

А по суті, колеги, по-суті, в чому проблема? До другого читання працювати тиждень, а не два тижні. Я у вас не питаю, ви поясните самі собі. Дякую, колеги.

Я у вас не питав, якщо мені потрібно буде ваша порада, я персонально до вас звернусь.

Шановні колеги! Повертаємося до попередньо прийнятого, питання, яке ми попередньо розглянули. Я прошу тиші, будь ласка,  я прошу тиші. Ви коли підходите до мене розмовляти, я з вами розмовляю? Я вас слухаю? Дякую. Дякую.

Будь ласка,  колеги, прошу вашої уваги, ми з вами обговорили  питання 2956, провели консультації з фахівцями. Є певні пропозиції, які можуть врегулювати всі спірні питання. Я прошу вас зараз повернутися... Народні депутати, будь ласка, народний депутат Насалик і Матвієнко.

Я прошу зараз повернутися до розгляду питання 2956, це  теж закон є похідним щодо співпраці з Міжнародним валютним фондом, повернемося до його розгляду, почуємо пропозиції, які абсолютно всіх  можуть влаштувати і приймемо  цей закон, якщо буде на те ваша воля, шановні колеги.

Прошу сконцентруватися, 2956, поставлю запитання... питання про повернення розгляду цього питання як раніше не підтриманого, 2956, будь ласка, колеги, 2956. Готові голосувати? Голосуємо, я прошу підтримати. Прошу підтримати 2956, за повернення, друзі.  Зараз ще раз ми проговоримо ті пропозиції, які можуть бути суттєвими.

 

16:42:48

За-215

Не встигли.

Колеги, ще раз 2956 закон, який потребує уточнення при прийнятті. Я прошу повернутися до нього і далі, після цього закону ми переходимо до місцевих виборів. Колеги, не блокуйте, будь ласка, питання місцевих виборів. 2956, я ставлю на голосування пропозицію щодо повернення до цього закону. Прошу підтримати повернення до розгляду цього закону 2956. Колег народних депутатів я прошу підтримати. Голосуємо 2956, за повернення. Будь ласка, колеги, за повернення, прошу підтримати.

 

16:43:44

За-215

Вже краще.

Колеги, ще раз.

Колеги, не встигли, я бачу, от колега не проголосував. Зараз повернемо до голосування, немає питань. За вашою пропозицією, народний депутат Німченко, немає питань! Проголосуємо зараз, повернемося.

Колеги, будь ласка, сконцентруйтесь! 2956. Повернутись до розгляду, наголошую на цьому. 2956. Готові голосувати, колеги? Супер! За повернення 2956. Прошу всіх підтримати, всі групи і фракції парламенту. Повернемося – обговоримо пропозиції. Думаю, що всіх влаштують. Голосуємо, колеги, 2956. Прошу голосувати. Це тільки повернення, друзі.

 

16:44:58

За-216

Вже краще: 216. (Шум у залі)

Народний депутат Німченко вносить пропозицію ще раз поставити це питання на голосування. (Шум у залі)

 Колеги, заспокойтесь! Заспокойтесь, колеги, увага! Ваша увага потрібна. Я зараз надам слово… Я прошу вашої уваги! я зараз надам слово Прем'єр-міністру України Арсенію Петровичу Яценюку.

Будь ласка.

 

16:45:38

ЯЦЕНЮК А.П.

Вітаю, шановні народні депутати України! Сподіваюся, що зараз ви вкотре приймете рішення про голосування за цей закон, але дуже дивна статистика голосування. Мені зрозуміло, чому за цей закон не голосує "Опозиційний блок". Мені зрозуміло, чому за цей закон не голосує "Воля народу" чи партія "Відродження". Але мені не зрозуміло, чому голосує проти цього закону партія "Батьківщина", яка не дає можливості повернути в олігархів "теплокомуненерго", які винні державі гроші за поставлений газ.

Тому я прошу, шановний пане Голово, знову повернутися до голосування за цей закон, і щоб партія "Батьківщина" як достойний член коаліції усвідомила свою відповідальність за те, щоб навести порядок в розрахунках на енергоринку і перестала покривати олігархів, які є власниками "Теплокомуненерго".  (Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, є пропозиція. (Шум у залі) Стоп! Стоп. (Шум у залі) Стоп! Стоп! Стоп! Звертаюсь до фракцій парламенту. Зупиніться, будь ласка. Понизьте градус. Понизьте градус! (Шум у залі)

Дивіться, колеги! Дивіться. Ще раз. Будь ласка, сядьте на місце, понизьте градус. (Шум у залі) Я дам слово! Ви що, думаєте, що я не дам слово?!

Шановні колеги! Будь ласка,  сядьте всі. Сідайте! Я дам слово. Які проблеми? (Шум у залі)  Слово – це не є проблема. Сама головна проблема у нас в нашій країні – не слова.  В  нашій країні сама головна проблема – це дії. А найбільша проблема – це коли дії співпадають з словами. Найбільша проблема – це коли дії співпадають з словами. Іноді це дуже все розбіжно.

Будь ласка,  колеги, прошу зайняти свої місця. Займіть. Сядьте, будь ласка, я зараз надам слово Сергію Соболєву. От Сергій Соболєв хай залишиться, а ви всі сідайте. Сідайте, будь ласка. Сідайте! Сідайте.

Давайте так. у мене є дві пропозиції: або ви сідаєте, або я буду вас просити присідати. (Шум у залі) Сідайте, будь ласка. Та заспокойтесь! Народні депутати, я прошу, хто хоче покричати, вийдіть в кулуари і покричіть. Хай преса побачить, які ви крикливі.  

Будь ласка,  Сергій Соболєв. Хвилина.

 

16:48:54

СОБОЛЄВ С.В.

Дякую, пане головуючий!

Шановний Прем'єр-міністр! Мені здається є у нас історія приватизації одним з олігархів Рінатом Ахметовим "Дніпроенерго". Ви можете підняти всі  факти, як державна компанія "Дніпроенерго" була приватизована за борги, які сягали всього-на-всього 900 тисяч гривень і при цьому державна компанія перейшла у власність пана Ахметова. Я ще раз кажу, не дивлячись на те, що були відповідні рішення всіх судових інстанцій, які зупинили цей процес.  Так от, я не знаю, хто захищає олігархів.

Навіщо треба сьогодні в парламент  протягувати закон по якому борги, я ще раз підкреслюю, комунальних підприємств, де ви маєте право міняти менеджерів, де маєте право контролювати їх, будуть передані фактично за безцінь приватним компаніям які контролюються олігархами. Вас не влаштовує це, продавайте це на відкритому конкурсі, але не передавайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Десять секунд, завершуйте пане Сергій.

 

СОБОЛЄВ С.В. Які потім ніхто не проконтролює.

Тому позиція нашої фракції чітка, ми повинні бути на позиції того, що не дозволимо без відкритих конкурсів продавати будь-які підприємства.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У цьому і буде полягати пропозиція Прем'єр-міністра внести зміни в цей закон для того, щоб його проголосувати. Але, колеги, послухайте, треба не олігархів захищати, а треба Україну і українців захищати від олігархів. Тому пропоную зайняти свої місця…

Я прошу повернутися до цього закону. Я не заставляю вас зараз голосувати за це, але давайте повернемося, дамо слово Прем'єр-міністру, Прем'єр-міністр висловить свої пропозиції до цього закону, якщо вони будуть влаштовувати ми розглянемо і приймемо рішення, якщо не будуть влаштовувати це буде ваше рішення.  

Прошу колеги, вноситься пропозиція повернутись…  Я дам слово, Ігор Насалик.   

Повернутись, надати слово Прем'єр-міністру. Ігор Насалик з цього питання в обговоренні брав участь, ми надамо йому ще слово і визначимось щодо голосування. Приймається?

Прошу давайте повернемося до цього питання (2956). За повернення проголосуємо і ви будете мати всі слово.

Прошу. Прошу 2956 за повернення і перейдемо до… в решті  обговорення питань місцевих виборів. Друзі!

Прошу голосувати. Прошу голосувати. За повернення! Жодної трагедії в цьому немає. За повернення. Прошу підтримати колег народних депутатів.

 

16:52:10

За-209

Не встигли. Розумію. Даю другий шанс. Даю другий шанс. Зараз повернемося я дам слово, Ігор.

9-те нормально, це нормально.

Колеги, я прошу… 2956 за повернення. Голосуємо? Прошу 2956 за повернення. Прошу, колеги. Займіть свої місця, будь ласка. Чого ви ходите по залу?

Давайте, колеги, проголосуємо 2956 за повернення. Повернення. Голосуємо. За повернення.

 

16:53:23

За-230

От. Дякую, колеги. Я дякую за ваше розуміння.

Тепер по хвилині від фракцій, друзі. По одній хвилині від фракцій. Приймається? І розпочинаємо з фракції "Опозиційний блок", народний депутат Німченко.

 

16:53:40

НІМЧЕНКО В.І.

Народний депутат Німченко. Уважаемый председательствующий! Уважаемые коллеги!

Я хотел бы, что попросить?

Может  надо прекращать насиловать депутатский корпус. Мы же  100 раз, до 7 раз, сколько можно нарушать  Регламент?! И не надо делать вид, что все в порядке. Вы  же знаете, что мы действуем неконституционно. Вы что не видите, что Яценюк хочет нам выдать векселя, которые… за векселя скупить  предприятия. Тогда так и делайте. Поэтому прошу, моя фамилия здесь употреблялась, прошу  этимологию и смысловую нагрузку, фамилию о том, что я хотел повторно проголосовать, третий раз проголосовать, исключить вообще  с терминологии. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу виключити  з термінології вислів  пропозиції народного депутата. Ви почули за пропозицією народного депутата. Дякую.

Далі у нас від фракцій… Від фракцій і груп запишіться по хвилині, будь ласка. Запишіться по хвилині. По хвилині запишіться. "Опозиційний блок"  вже був. Партія  "Відродження", Ничипоренко. (Шум у залі)

 Я вам дам від фракції.

 

16:55:16

НИЧИПОРЕНКО В.М.

Шановні колеги,   ви знаєте, ми вчора голосували проти кнопкодавства. Я не виключаю, що  при такій роботі парламенту вчора за цей  закон також кнопкодавили.  Бо тому  як порушують у нас  Регламент, в цьому парламенті все можливо.  І проти  кнопкодавства  кнопкодавлять, і коли Регламент  порушується, де треба – порушується, де не треба – не порушується. Давайте дотримуватися Регламенту. Крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хочу підтримувати  депутат Ничипоренка з  його пропозицією дотримуватися Регламенту, колеги, і вас всіх закликаю дотримуватися Регламенту.  Будь ласка.

Прошу далі  народний депутат  Бакуменко,  "Блок Петра Порошенка".

 

16:56:12

БАКУМЕНКО О.Б.

Народный депутат Бакуменко, "Блок Петра Порошенка". Прошу передать слово Насалику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Насалик, будь ласка.

 

16:56:20

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі, звертаючись до вас, перше, хотів би сказати Сергію Соболєву, що Прем'єр-міністр немає жодного і ніколи не мав відношення до назначення керівників комунальних підприємств. Це суто повноваження органів місцевого самоврядування.

Тепер по суті закону. В чому основна проблема. Цей закон перекликається з законом 2214. В чому основна проблема. Різниці в тарифах, які уряд розпочав. Тобто в середу прийнята постанова по 2,9 мільярдів. Але сама основна проблема, це в 13 мільярдах заборгованості населення перед енергопостачальними компаніями. Якщо уряд розв'яже цю проблему, звичайно, тоді можна вимагати з комунальних підприємств їх платежів. До розв'язання цієї проблеми, звичайно, буде проблема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, далі у нас "Самопоміч", Підлісецький. Лев Підлісецький, прошу.

 

16:57:32

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Фракція "Самопоміч", Лев Підлісецький. Фракція "Самопоміч" вдячна Прем'єр-міністру Арсенію Яценюку за виважену позицію, за те, що зрозумів наші аргументі і застереження щодо небезпеки даного законопроекту. Ми насправді не мали жодних застережень щодо правильності даного законопроекту. Але  у зв'язку з тим, що можна його використати у злочинних цілях, тому і ми висловлювали ці ідеї, які враховані. Тому ми будемо підтримувати даний законопроект. І пропонуємо всім підтримати і швидше перейти до голосування за Закон про вибори. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, Сергій Соболєв, хвилина.

 

16:58:23

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Абсолютно підтримуючи аргумент депутата Насалика про те, що на сьогодні заборгованість перед "Теплокомуненерго" від населення сягає 13 мільярдів гривень, ми тільки можемо спрогнозувати, що буде далі відбуватися з боргами населення з кожним днем у зв'язку з тим, що тарифи є абсолютно економічно не обґрунтовані. Це означає, що буквально перші ж місяці  роботи цього закону доведуть до того, що в кожному місті, в кожному населеному пункті  всі підприємства, які працюють в сфері "Теплокомуненерго", будуть фактично боржниками. І мене дивує як це НАК "Нафтогаз", який тримає найкращих юристів, який має такі позиції, подивіться на бюджет скільки вони використовують на юридичне забезпечення, не можуть в судах відстоювати  свої потреби  перед "Теплокомуненерго". Саме тому наша фракція вимагає  далі збереження мораторію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний  депутат Шаповалов, "Воля народу".

 

16:59:40

ШАПОВАЛОВ Ю.А.

Прошу передати слово Деркачу.

 

16:59:44

ДЕРКАЧ А.Л.

Уважаемый Арсений Петрович! Я думаю, что  наша позиция фракции "Воля народу" по позициям, которые действительно имеют значение для государства и дают людям возможность лучше жить, мы всегда поддерживаем предложения правительства. То, что касается данного законопроекта, мы говорили на тему того, что есть рабочая группа по проверке тарифов, по образованию тарифов "Теплокомунэнерго", мы не видели этих  выводов.  Сегодня есть большие  риски, что этим предприятия действительно уйдут "с молотка"  за бесценок.

Но хотел бы, Арсений Петрович, обратиться к вам. Посмотрите, что  происходит сегодня в зале с президиумом: мы убиваем парламентаризм  таким количеством голосований. Арсений Петрович, вы тоже член коалиции,  обратите внимание президиума  на то, что происходит: по 8 раз ставятся вопросы, забирается слово у оппозиции. Мне, честно говоря, как парламентарию, стыдно сидеть в зале, просто стыдно! Приведите работу в Регламент!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги  народні депутати! Будь ласка, Микола Величкович. 

 

17:00:54

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Прошу передати слово  Павлові Пинзеникові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павло Пинзеник.

 

17:01:00

ПИНЗЕНИК П.В.

"Народний фронт" нагадує ще раз народним депутатам членам коаліції, що даний законопроект є структурним маяком програми співпраці Програми з МВФ і так чи інакше, наша спільна відповідальність узгодити його текст, який міг би бути прийнятий за основу, а потім після доопрацювання, і в цілому.

Друге. Ні про яку приватизацію комунальних підприємств в даному випадку не йдеться, а йдеться виключно про борги перед одним державним підприємством, національною акціонерною компанією "Нафтогаз України". Це вже зрозуміло здається більшості залу, "Народний фронт" пропонує підтримати проект закону, поставити як найшвидше на голосування і переходити до наступних питань. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

17:01:44

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги, фракція Радикальної партії голосує за цей законопроект і поясню чому. Сьогодні ви платите, люди добрі, за комунальні послуги "Теплокомуненерго". "Теплокомуненерго" належить приватним власникам, вони замість того, щоб заплатити ті гроші, які ви заплатили на "Нафтогаз", вони їх ховають по офшорах, по банках, по всіх інших компаніях. Формується заборгованість, потім ця заборгованість списується. Нікому із приватних власників, хто має квартири, їм заборгованість  не списують. Людина, не дай бог, не заплатить за місяць чи за два, його висиляють із квартири. Власникам "Теплокомуненерго", будь ласка, мільярди беруть списують і не розраховуються, а олігархи від цього багатіють. Тому цей закон це закон проти олігархів. Той, хто не голосує за цей закон, той підтримує олігархів. Закликаю проголосувати за цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви знаєте, я хочу сказати наступну річ. Перед тим, як я скажу, от Юрій Луценко, я думаю, що узагальнить позицію залу. Будь ласка, Юрій Віталійович Луценко від фракції. Я вам зараз розкажу за вісім-дев'ять голосувань і розкажу чому в мене є така мотивація.

 

17:03:13

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, щойно переді мною виступав Олег Ляшко, абсолютно вірно. Давайте подивимось правді в очі скажемо прямо, і "Теплокомуненерго" і "Обленерго" в більшості своїй давно є приватними підприємствами. І недопустимим є те, що вони зберігають борги перед державним підприємством. З іншого боку, є проблема невеликих, маленьких комунальних підприємств, які можуть підпасти під дію цього закону через труби, які прорвалися через перевищення норм економічно - обґрунтованих тарифів, але це можна буде врегулювати в другому читанні. Наприклад, якщо борги становлять більше 20 відсотків обороту, або якщо борги більше 200 мільйонів, наприклад. Все це можна зробити, але зараз прийняти за основу законопроект, який дозволяє примусити олігархів платити державному Нафтогазу для розвитку всієї країни ми зобов'язані. Будь ласка, треба підтримати в першому читанні цей законопроект. Працюємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, я хочу вам сказати, що цей закон є маяком нашої співпраці з Міжнародним валютним фондом і після безпрецедентного пограбування країни до 2014 року ми маємо величезні проблеми з виплатами пенсій, зарплат і всього іншого. Тому я готовий поставити 20 раз на голосування будь-який проект закону, який забезпечить фінансову стабільність нашої країни. Який забезпечить виплату заробітних плат і пенсій, який забезпечить фінансову стабільність і курс долара.

Тобто те, що ми робимо сьогодні, ми робимо саме заради цього. І я би просив вашого розуміння, засунути політику подалі, от подалі просто: політичні прапори, думки про те, що скоро будуть вибори.

Ви знаєте, вчора була зустріч в рамках коаліції і була сказана наступна річ, що жодного немає значення – це сказав Арсеній Петрович, що жодного не має значення, ви наберете на виборах 7 відсотків чи 12, має значення тільки Україна. І я би пропонував кожному з нас, виділити час у своєму житті, півроку чи рік, і попрацювати на цю прекрасну державу, на цей прекрасний народ, приймати рішення, які дозволять вийти з того місця, де ми зараз знаходимося. Для того, щоб не просто з трибуни займатися пустословієм, а з цієї трибуни закликати до об'єднання, до того, щоб приймати спільні рішення, незалежно, підкреслюю, друзі, від політичної приналежності, від політичної партії.

Для мене всі абсолютно рівні у тому, щоб працювати на державу. Тому я би просив зараз всіх зайняти свої місця. Ще раз нагадую, що цей закон є важливими для співпраці з Міжнародним валютним фондом і траншу, який Україна має отримати як тимчасові ліки для структурних реформ. І при підготовці до другого читання будуть висловлені пропозиції, які ми зможемо з вами якісно опрацювати. Тому, друзі, тому прошу зайняти свої місця, підготуватися до голосування, проголосувати 2956 за основу.

Перед голосуванням, як ви займаєте свої місця, я запрошую до слова Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Займайте свої місця, колеги.

 

17:07:17

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний пане Голово, шановні народні депутати України! Хотів би звернутися до тих фракцій, які не є членами коаліції. Я переконаний в тому, що вони при перших потугах щодо голосування, напевно, просто не звернули увагу на зміни в той закон, який пропонується зараз прийняти.

В першу чергу я звертаюсь до вельмишановної партії "Відродження" і "Волі народу". Знаю, що ці фракції ніколи не підтримують олігархів, які так само як і на Облгазах і на Обленерго отримають гроші з народу України і не повертають за електроенергію вироблену і за природній газ, який закуплений як по імпорту, так і в середині країни.

Мета цього закону наступна, не дати можливості приватним власникам, отримую чи гроші від населення за житлово-комунальні послуги, прикарманювати ці гроші і не віддавати НАК "Нафтогаз" України за  придбаний природній газ.

Фракція "Самопомочі" внесла саму основну правку, на яку погоджується Кабінет Міністрів України. Що цей закон не розповсюджується на майно, яке не підлягає приватизації відповідно до чинного законодавства. Таким чином ми знімаємо основне питання, яке піднімалося в парламентській залі щодо так званої тіньової приватизації, її  не буде. Проте ми піднімаємо основне: ті олігархи, які власники "Теплокомуненерго", які збирають гроші з людей і не віддають ці гроші за придбаний природний газ НАК "Нафтогаз України", а прикарманюють їх, позбавляться власності на свої "Теплокомуненерго".

Тому я прошу підтримати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І от в цьому, колеги, я прошу підтримати Кабінет Міністрів України і Україну в цілому. Прошу, колеги, з цими пропозиціями я ставлю на голосування проект Закону реєстраційний номер 2956 за основу та в цілому, колеги. І прошу, щоб всі фракції і групи підтримали цей важливий проект закону. За основу і в цілому, колеги, з пропозиціями за основу і в цілому. Зайдіть, будь ласка, депутати до зали, займіть свої місця, підготуйтесь до голосування. Готові? 2956 за основу та в цілому, друзі. Стоп! За основу. Добре, колеги, займіть місця, за основу голосуємо 2956…

 

ЯЦЕНЮК А.П. Та не треба мені за основу, хлопці!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Арсеній Петрович.

 

17:10:39

ЯЦЕНЮК А.П.

Дорогі друзі, ну що ви самі себе дурите?! За основу! За яку основу, якщо ви не хочете голосувати за закон, який відбирає власність у людей, які відбирають гроші у громадян України і кладуть собі в кишеню?! (Шум у залі)

Дорогі друзі, увага! Мені зрозуміло, чому не голосує "Опозиційний блок". Але тепер мені зрозуміло, чому не голосує "Батьківщина": тому що ви так само підтримуєте олігархів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, за основу та в цілому 2956. Прошу всіх підтримати. За основу і в цілому з поправками, в тому числі "Самопомочі". Прошу голосувати, друзі, за основу і в цілому. За основу і в цілому голосуємо. Пропозицію: за основу та в цілому.

 

17:11:15

За-187

І ця пропозиція не набирає голосів.

Повертаємося до – за основу. Прошу повернутися "за основу". Прошу голосувати.

Повернутися до голосування. Прошу повернутися до голосування. Повертаємося.  І я поставлю пропозицію за основу. Повертаємося. Повертаємося.  Повертаємося до розгляду, я поставлю пропозицію за основу. Голосуємо. Голосуємо, колеги! Прошу голосувати. Повертаємося. Я поставлю пропозицію за основу. І вона  може бути тим консенсусом, який є сьогодні… може бути сьогодні в залі.

 

17:11:52

За-233

Дякую. Колеги, 233, рішення прийнято.

За основу 2956 прошу голосувати.  За основу  прошу голосувати. 2956. Прошу голосувати.

 

17:12:09

За-234

Дякую, друзі. 234. Рішення прийнято.

І пропозиція  прийняти цей проект закону… вірніше підготувати до другого читання. За скороченою процедурою. Прошу голосувати. За скорочену процедуру до другого читання. Прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги.

 

17:12:31

За-214

Колеги, за скороченою процедурою є надзвичайно важливо, оскільки це… це…

І зразу переходимо до питання виборів місцевих. Прошу, пропозиція – підготувати до другого читання за скороченою процедурою. Прошу підтримати, колеги.  Прошу голосувати.  Щодо скороченої процедури. Прошу підтримати, колеги, підготовки до другого читання. Прошу підтримати, колеги. 

 

17:13:01

За-222

Уже краще! Чотири голоси не вистачило. Прошу, дайте 4 голоси підготовку до… за скороченою процедурою другого читання. Тоді ми встигнемо в терміни! Прошу голосувати. За скороченою процедурою підготовки. Прошу підтримати, колеги! Скорочена процедура підготовки. Прошу підтримати.

 

17:13:26

За-219

Дякую, шановні колеги. Але дивіться в чому суть. Хвилину одну. Увагу вашу! Вашу увагу! Дивіться. Ми можемо зробити гарний закон і скорочена процедура від нескороченої відрізняється в наступному: два тижні підготовки або тиждень. Я прошу від вас тиждень, оскільки ми маємо дуже укорочений термін підготовки до, вірніше, завершення роботи цієї сесії. Я дуже прошу вас підтримати цю пропозицію, всіх. Будь ласка, 2956 щодо скороченої процедури підготовки до другого читання. Тиждень будемо наполегливо працювати. Прошу підтримати. Прошу голосувати. Тиждень, нам вистачить напрацювати гарний закон. Прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги.

 

17:14:24

За-226

Рішення прийнято. Дякую.

Тиждень нам вистачить з головою для того, щоб напрацювати гарний закон. Будуть голоси в залі проголосуємо. Дякую, шановні колеги.

А зараз ми переходимо до розгляду…

Арсеній Петрович Яценюк, Прем'єр-міністр, будь ласка.

 

17:14:43

ЯЦЕНЮК А.П.

Щиро дякую парламентській коаліції за мудре рішення підтримати законопроекти уряду, які необхідні для країни. Сподіваюсь, що протягом тижня, в найкоротші терміни, парламентська коаліція внесе до другого читання дані законопроекти, так як до 10 числа нам необхідно вже виходити на раду директорів Міжнародного валютного фонду, для того, щоб отримати наступний транш. Отримання наступного траншу так само пов'язано до виплат заробітних плат, пенсій і соціальних пільг для населення України. Тому нам необхідно прийняти ці закони в другому читанні і в цілому. І сподіваюсь, що парламентська коаліція відчуває свою відповідальність перед країною.

Дякую. І до наступних зустрічей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги… (Шум у залі)

Шановні колеги, переходимо… У нас тут є… Подивіться, який талановитий український парламент. У нас прекрасні голоси, які можуть співати слово "вибори". А я додам до цього співу місцеві вибори. І маємо розглянути зараз чотири проекти законів, принаймні обговорити щодо системи виборчої нової, бо стара система є неприйнятною.

І тому на ваш розгляд внесено чотири проекти законів, реєстраційний номер 2831, 2831-1, 2831-2 і 2831-3.

Є пропозиція розпочати розгляд цих питань за скороченою процедурою, друзі. Але є одна умова, що ми не будемо обмежувати в виступах по цим законам. Домовились? В обговоренні.

Будь ласка, за скороченою процедурою прошу голосувати. Щодо розгляду за скороченою процедурою цих проектів законів.

Всі разом за скороченою процедурою. Правильно. Щодо розгляду всі разом за скороченою процедурою.

 

17:17:09

За-189

Рішення прийнято.

Дякую, колеги.

Будь ласка, шановні колеги, починає розгляд питань порядку денного. Є у нас голова профільного комітету, ми розпочнемо з нього, він пояснить логіку розгляду на засіданні комітету.

Будь ласка, Руслан Князевич.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

17:18:38

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Включіть, будь ласка, Руслану Князевичу мікрофон.

 

17:17:48

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане головуючий! Шановні колеги! Справа в тім, що ми зараз розглядаємо чотири альтернативних законопроекти, і зважаючи на те, що вчора рішенням комітету винесено один узагальнюючий  висновок щодо всіх законопроектів, ми би рекомендували від імені комітету парламенту наступний порядок розгляду цих законопроектів.

Дати можливість авторам, суб'єктам права законодавчої ініціативи всіх законопроектів доповісти коротку фабулу, зміст кожного з законопроектів, дати можливість мені від імені комітету зробити виступ щодо узагальнюючого висновку, а далі за процедурою скороченою обговорювати відповідно всі законопроекти разом.

Дякую. Це пропозиція комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я хочу додати кілька важливих речей, якщо ми сьогодні не приймемо рішення про зміну виборчої  системи, ми станемо перед серйозним ризиком або навіть гарантією того, що вибори місцеві будуть  проводитись за системою, яку запровадив Янукович для узурпації влади. Тому у мене є величезне прохання до фракцій, щоб ми  були дисциплінованими, щоб  зараз ми змогли розглянути всі 4 законопроекти. Процедура запропонована: виступають 4 виступаючих від кожного законопроекту, потім – від комітету, потім обговорення і потім переходимо до голосування. Ми будемо розглядати даний законопроект  до завершення повного розгляду і до голосування. Тому я дуже прошу і закликаю усіх  залишатися  у залі для нашої роботи. 

І запрошую для першої доповіді по законопроекту 2831 від авторського колективу  Сергія Соболєва.  Будь ласка.

 

17:19:42

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, ми хочемо внести конструктивну пропозицію. Авторський колектив першого законопроекту  знімає свій проект і ми готові підтримати законопроект з рисочкою 3. Ми провели довгі дискусії, ми просимо зафіксувати там лише декілька принципових  позицій.

Перша позиція. Не дати ні в якому разі можливості рейдерського захоплення місцевих осередків партій. Тому всі висунення, які будуть відбуватися, повинні бути затверджені  центральним органом партії. Бо ми це пережили, це пережили багато партійних осередків в Україні, ми знаємо, чим це закінчувалося, як потім знімали з реєстрації цілі  партійні організації.

Друге. У нас є велике прохання, щоб цей закон мав чітке визначення, яким чином буде відбуватися голосування  і бар'єр  для голосування. Не дай Боже, в місцевих радах будуть створені по 10-15 дрібних фракцій із однієї-двох людей, які не зможуть взагалі ухвалювати ніяких рішень. Тому  у нас  є пропозиція встановити бар'єр хоча б мінімальний для такого голосування.

Третя пропозиція. Це пропозиція, яка полягає в наступному. В разі, якщо виявляється стосовно членів партій або безпартійних, які висунуті, якісь факти, які порочать ім'я партії, дозволити знімати з реєстрації таку особу до дня виборів. В день виборів  ви не маєте це  право робити, після дня виборів не маєте, але до дня виборів всі такі факти дають можливість очистити список.

І останнє. Це принципова позиція, при якій кожна організація при висуненні кандидатів повинна мати лише одного кандидата. Не дай Боже нам знову піти по варіанту технічних кандидатів, підставних кандидатів, які потім будуть нібито змагатися між собою, а будуть мати договірні відносини. Саме тому ми підтримали законопроект, який авторського колективу Денисенко та інші, це за номером три, і ми готові за нього проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До слова запрошується народний депутат України, Федорук Микола Трохимович, будь ласка. Виступ від трибуни.

 

17:22:13

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, відповідно до Коаліційної угоди пропонується законопроект, який передбачає вибори депутатів сільських, селищних і міських рад з населенням до трьохсот тисяч за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, яка за багаторічним досвідом забезпечує найкращий зв'язок обраних депутатів з виборцями та виборчими округами. Законопроект також пропонує реалістичний механізм пропорційних виборів депутатів міських з населенням понад 300 тисяч рад, та обласних центрів за відкритими виборчими списками, що дає можливість виборцям більше впливати на персональний склад депутатів в таких радах, а також обмежує можливості для політичної спекуляції. Крім партійних списків кандидатів передбачено також можливість висунення та участі у виборах списків незалежних кандидатів, що покращує умови забезпечення права бути обраним для виборців непов'язаних з політичними партіями.

Вибори міських голів, обласних центрів та міст з населенням понад 300 тисяч жителів пропонується проводити на основі абсолютної або значної, якщо лідер випередив найближчого кандидата на 20 відсотків і більше, більшості, що забезпечить кращий відбір претендентів на ці посади. Вибори решти міських, а також сільських, селищних голів і сільських старост пропонується проводити на основі  відносної більшості в один тур.  Для виборів депутатів районних і обласних рад пропонується багатомандатна мажоритарна система з представництвом територій у пропорції, але на прямій до їх населення - це дозволить уникнути домінуючого представництва в таких радах  депутатів жителів  відповідних  адміністративних центрів.

Шановні народні депутати, немає в світі ідеальної виборчої системи, будь-яка система виборча має  свої переваги і свої недоліки, так само і пропорційна, так само і мажоритарна.                              

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу дозволити завершити і, в принципі, в мене прохання,  доповідачам дати можливість завершувати, надто важливий закон. Прошу.  будь ласка.

 

ФЕДОРУК М.Т. До речі, шановні колеги, партії, які перемогли на позачергових виборах і знаходяться 6 партій в цій залі, жодна з них ні в своїй програмі передвиборчій не обіцяла пропорційну систему з відкритими  партійними списками на місцевих  виборах – це є в Коаліційній угоді, про що я говорив.

По-друге, вимога Майдану і вимога, і до речі  в програмі  "Блоку Петра Порошенка", було записано: "Пропорційна система з відкритими списками на виборах до Верховної Ради". Тому вам вирішувати, яку систему приймати і за який закон  голосувати.  Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

До слова запрошується народний депутат України Парубій Андрій Володимирович.

 

17:25:38

ПАРУБІЙ А.В.

Маю велику честь представляти сьогодні законопроект, який був розроблений  найкращими експертами і спеціалістами, які є в Україні   з виборчого законодавства, а  також  консультації з експертами міжнародними, законопроект,  який зареєстрований під номером 2831-2. В чому логіка і суть того законопроекту? Що він фактично  єдиний із запропонованих, на моє глибоке переконання, відповідає такому поняття як відкриті списки. Ідучи на вибори вже багато років, кожна з політичних партій декларувала тему відкритих списків, ми всі її дуже щедро експлуатували під час  своїх  виборчих кампаній. Але чомусь, коли ми приходимо в зал, ми забуваємо про свої обіцянки. Більше того, в цьому скликанні, щоб суспільну вимогу закріпити, ми зазначили в коаліційній угоді запровадження пропорційної виборчої системи відкритими списками і це була наша передвиборча обіцянка. Виборчі відкриті списки, суть їхня і логіка полягає в тому, що ми обираємо не тільки ту чи іншу політичну партію, що громадяни виборці мають можливість визначати хто з кандидатів від політичної партії може представляти цю політичну партію в місцевих радах або в парламенті. В цьому є ключова філософія і в тому є ключове нововведення закону 2831-2, що громадяни голосують і за партію, і також за те, хто від цієї партії може представляти їх у місцевій раді.

Отже, наш законопроект, його ключові новели полягають в тому, що вводиться пропорційна система з відкритими списками на виборах до Верховної Ради Автономної Республіки Крим обласних рад, міських рад з кількістю виборців не менше 90 тисяч осіб. Причому виборча система побудована так, що дозволяє врахувати максимальну кількість голосів виборців і це дуже важливо.

Ще однією новацією є гарантоване представництво жінок в кожній клітці виборчого списку. Також в нашому законопроекті передбачена мажоритарна система відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, по 2-4 мандати в районних, міських там, де менше 90 тисяч виборців, селищних та сільських рад. Це дозволить більш повно представляти інтереси виборців і відмінити принцип, де переможець отримує все.

Також мажоритарна система абсолютною або значною більшістю до виборів міських голів міст з кількістю виборців не менше 90 тисяч осіб. Міським головою може стати лише кандидат, що набрав більше 50 відсотків підтримки виборців або розрив між ним і кандидатом, що набрав другу кількість голосів, складає більше 20 відсотків. Інакше – другий тур виборів. Це ключові нововведення, які є в нашому законопроекті. Є певні технічні заваги, які авторський колектив може виправити між першим і другим читанням. Це ці правки, над якими вже працює авторський колектив і є в готовності їх виправити. Але, наголошую, це робота найкращого авторського колективу. Це закон, який відповідає поняттю про відкриті списки. І я дуже запрошую всіх колег сьогодні підтримати за основу, власне, законопроект (2831-2), який має найбільшу суспільну підтримку, який має найбільшу підтримку експертну і який найбільш ефективно може боротися проти системи підкупу голосів під час виборів. І хочу закликати всіх народних депутатів підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Надаю слово народному депутату України Денисенку Вадиму Ігоревичу, будь ласка.

 

17:29:50

ДЕНИСЕНКО В.І.

Шановний головуючий, шановні народні депутати,  при підготовці цього законопроекту автори виходили із двох основоположних моментів: закон має відповідати коаліційній угоді та бути простим як для виборця так і для членів комісії. У нас дуже мало часу до виборів, і у нас немає ні коштів, ні часу перевчати комісії та проводити величезну і неймовірно дорогу роз'яснювальну роботу з виборцями.

В основу проекту покладена так звана німецька модель. Законопроектом, зокрема, передбачається, що місцеві вибори будуть проходити за такими виборчими системами. Для депутатів сільських, селищних рад зберігається чинна  на сьогодні мажоритарна система, депутати обласних, районних, міських районних у містах рад будуть обиратися за пропорційною системою. Щодо виборів міських голів, то вибори міських голів у містах, де більше 90 тисяч виборців будуть проходити у два тури і міські голови будуть обиратися за мажоритарною системою абсолютною більшістю, тобто 50 плюс один голос.

Для міських  голів, де виборців менше ніж 90 тисяч вибори будуть відбуватися за мажоритарною системою відносної більшості. Також в цьому законопроекті пропонуються створювати блоки, політичні блоки та висуватись від політичних партій. Передбачено прохідний бар'єр для  партій – 5 відсотків і 7 – для партійних блок. Місто, район, область будуть ділитися на округи, де блоку висувають своїх кандидатів. Бюлетень буде однаковим, це дуже важливий момент, бюлетень буде однаковим для всіх рівнів виборів і передбачено, що в ньому вписується назва партії та прізвище кандидата від партії. Виборець має один голос і голосує одночасно і за партію, і за кандидата від партії. Під час підрахунку голосів визначається кількість кандидатів від партій, в які прийшли і при цьому перемагає той кандидат, за якого проголосувала більша кількість виборців. Для кожного округу Центральна виборча комісія встановлює так званий вирівнюючий коефіцієнт, так як в кожному окрузі є різна кількість виборців. Ще раз хочу наголосити, що ця модель є простою, вона відповідає Коаліційній угоді і вона є зрозумілою для виборців.

Тому я всіх закликаю: підтримати саме цю модель, тому що нам потрібно провести такі вибори, які потім не викликатимуть величезну масу запитань у виборців і головне – вони не допустять втрати величезної маси бюлетенів. Дякую.

 

ГОЛВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Князевич Руслан Петрович, будь ласка.

 

17:32:15

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую. Шановні колеги, шановний головуючий, ну, насамперед, я відверто кажучи, хочу показати вам обсяг фоліантів, які ми сьогодні розглядаємо. Я дуже сподіваюсь, що кожен з вас прочитав і сьогодні буде приймати, справді, усвідомлене і правильне рішення. З свого боку мушу повідомити, що комітет все ж таки знайшов час і можливість прочитати всі без винятку законопроекти і абсолютно детально впродовж кількох засідань, впродовж круглих столів, впродовж зібрання експертних груп, нарад ми змогли не тільки дати оцінку кожному із законопроектів, а і безпосередньо дати своє бачення того, в який спосіб його, той чи інший законопроект реально чи нереально імплементувати, в тому числі, зважаючи на ті короткі строки, які залишилися для організаторів виборів для того, щоб вони, по-перше, прочитали такий закон, по-друге, щоб вони зрозуміли, які норми їм доведеться реалізовувати, вивчили назубок ці норми, а далі, під час адміністрування виборчого процесу показали як це належить робити. І ви  повинні розуміти, що йде мова про, скажімо так, нищій рівень організаторів виборів, яким треба, напевно, для того, щоб вони якісно і професійно змогли організувати вибори, написати зрозумілий, чіткий, легкий для реалізації закон, який вони вже на виборчому марші зможуть активно застосовувати на практиці.

Мушу вам сказати, що питання, коли дискутується в сесійній залі нова редакція будь-якого виборчого закону, - це надзвичайно складне питання. В тому числі і сьогоднішнє обговорення, безумовно, очевидно, матиме наслідками жваву політичну дискусію, так як ми прекрасно розуміємо, незважаючи на те, що нас єднає роз'єднує в цьому сесійному залі, на виборах ми є природніми конкурентами, і нічого страшного в цьому немає, що кожен, зважаючи на в тому числі і різноманіття авторів, хоче бачити ту чи іншу виборчу систему саме в такому чи іншому плані, хоче, щоб певні норми були відтворені саме в таких формулюваннях, які запропоновані. І те, що є чотири законопроекти, - це якраз прояв того, що в питанні виборчого законодавства надзвичайно складно дійти якогось спільного знаменника.

Інша справа, що на допомогу і комітету, і відповідно, очевидно, сесійній залі має прийти рішення Конституційного Суду, яке було прийнято ще 25 лютого 1998 року, коли обговорювалися можливі зміни виборчої системи перший раз в Україні, бо до того часу була мажоритарна виборча система. І тоді Конституційний Суд сказав, що питання виборчої системи, питання основних компонентів виборчих законів, таких як бар'єр, таких як суб'єкти виборчого процесу, тобто партії, блоки партій, можливо, самовисуванці, такі як поріг явки виборців, такі як доцільність чи недоцільність скорочення чи збільшення кількості депутатів, в тому числі, чи в законі безпосередньо ця норма має бути, чи це давати на відкуп радам, як це є зараз.

Те, що стосується, наприклад, питання проходження виборчого бар'єру, певної кількості бар'єрів для різних суб'єктів, чи це один має бути суб'єкт… (Шум у залі)

 Я закінчую, да, добре, вибачте. Якщо вам не цікаво, то я закінчую.

Зважаючи на такого роду рішення Конституційного Суду, одноголосно комітет прийняв рішення. Оскільки питання зміни виборчої системи, обрання виборчої системи і основних компонентів виборчої системи є за рішенням Конституційного Суду питанням політичної доцільності, яке має прийматися і вирішуватися виключно Верховною Радою як конституційним органом, то комітет прийняв рішення запропонувати парламенту шляхом голосування визначитись на користь того законопроекту, який вважає за доцільне прийняти за основу. Зі свого боку ми зобов'язуємося в разі прийняття такого рішення в комітеті доопрацювати в такий спосіб,  щоб  цей  закон мав можливість бути легко і  належним чином імплементований в життя. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за професійну доповідь. Тепер, шановні колеги, я прошу записатися: два – "за", два – "проти". Будь ласка,  записуємося. Проводиться запис.

Будь ласка,  Немиря Григорій Михайлович, фракція "Батьківщина".

 

17:36:50

НЕМИРЯ Г.М.

Передаю слово Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв. Включіть мікрофон.

 

17:36:57

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги, обговорення, яке відбулося, зайвий раз показало, що законопроект, який має  шанси на проходження в сесійній залі для того, щоб ми ніколи більше не проводили вибори за так званою змішаною системою зразка 2010 року, коли фактично була  зламана вся система голосування, коли були зламані чесні, відкриті  вибори. І я думаю, що в разі, якщо парламент в результаті процедури, яка запропонована, а саме рейтингового голосування пристане  на позицію законопроекту, який передбачає абсолютно чітку і прозору  процедуру висунення  кандидатів, абсолютно чітку  процедуру  голосування, просту, доступну для громадян, які будуть чітко розуміти, що вони голосують  і  за партію, але це є не закриті списки, а це є голосування за особу, закріплену за конкретним виборчим округом. І фактично кожен громадянин сам буде встановлювати, на яке місце буде поставлена ця особа. А далі це визначається технічно, без будь-яких спроб підтасовки, без будь-яких інших варіантів, які можуть бути.

Саме тому  наша фракція підтримає варіант, який запропонувала група Денисенко і інших народних депутатів. Без сумніву, він потребує тих ключових поправок,  про які ми сказали. Нам треба повернутися до питання двохтуровості виборів мерів міст, і я думаю, що в такому варіанті, доопрацьований варіант ми зможемо внести для остаточного голосування і ми отримаємо новий закон, який дозволить чесно, чисто і прозоро обирати тих кандидатів, які будуть представляти і політичну платформу і будуть представляти громадян, які мають право обирати кращих з найкращих. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Ленський Олексій Олексійович передає Ігорю Попову слово, будь ласка.

 

17:39:06

ПОПОВ І.В.

Шановні колеги! Під час виборчої кампанії ми всі обіцяли виборцям нову якість виборчого процесу, ми всі обіцяли провести вибори за пропорційною системою відкритих списків, ми закріпили цю обіцянку в коаліційні угоді Навіщо? Не тому, що це красимо називається відкриті списки і у нас такого ще не було. А для того, щоб обрати нову якість депутатів місцевих рад, яким ми з конституційною реформою даємо набагато більше повноважень. Саме тому ми хочемо, щоб до місцевих рад обралися волонтери, які останні два роки роблять усе для безпеки України для допомоги фронту, щоб обралися активісти громад, щоб обралися нові обличчя , щоб запрацювали соціальні ліфти нарешті. А не те, що може бути за чинною системи, знову підкуп виборців , знову гречка, знову партійна корупція з торгівлею місцями.

Є різні системи відкритих списків, я можу лекцію довго читати про те, які модифікації. І дійсно Князевич правильно сказав, що вибір системи, виборчої системи, це, власне, політичне питання. І для сучасних суспільних умов в Україні підходять дві пропозиції висловлені в законопроектах 2831-2 та 2831-3. І фракція "Радикальної партії" Олега Ляшка готова підтримати обидва ці законопроекти, щоб хоча би один із них пройшов за основу, щоб ми провели виборчу реформу.

Головний критерій, як оцінити чи ці партійні списки підходять суспільству, це щоб головний вибор робив виборець, а не партійна організація, щоб до останнього моменту виборець міг впливати, хто стане депутатом.

Так само в коаліційній угоді ми обіцяли вибори мерів великих міст в два тури. Сьогодні знову ходять чутки, що хтось щось розміняв. От "Радикальна партія" не розмінює виборчі обіцянки на  якісь посади чи якісь інші забаганки.

І сьогодні голосуванням ми підтвердимо це. Я закликаю всіх колег так само показати, що ніякий торг тут нє умєстєн, що дійсно ми будемо виконувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, можливість завершити.

 

ПОПОВ І.В. Новий закон має бути зрозумілим і простим для виконання, для членів комісії і виборців. І тут 2831-3 більш реальний, тому що він забезпечить проведення виборчого процесу без черг  і він забезпечить те, що не буде аж забагато зіпсованих бюлетенів, тому що зіпсовані бюлетені, це удар по українських виборах.

Головне на сьогодні прийняти за основу хоча би один із цих законопроектів. До другого читання ми включимо туди всі кращі ідеї, які звучали в інших законопроектах і зможемо ще на цій сесії дійсно прийняти близький до ідеального законопроект.

Закликаємо сьогодні використати це вікно можливостей і проголосувати за новий виборчий закон.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Долженков, "Опозиційний блок".

 

17:42:09

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Прошу передати три хвилини Сергію Анатолійовичу Матвієнкову.

 

17:42:16

МАТВІЄНКО А.С.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь, "Оппозиционный блок".

Уважаемые коллеги! Вы знаете, я внимательнейшим образом вот слушал все выступления, представленные доклады и попытался ознакомиться со всеми материалами.

Наверное, нет ни одного парламента, который бы не начинал свою работу с того, чтобы менял правила игры на выборах. Как на выборах местных органов власти, так и на выборах местных органов власти, выборах Верховного Совета.

То есть практически каждая политическая сила пытается под себя каким-то образом подготовить и устроить какие-то правила игры. Таким образом, каким сегодня идет реформа в стране, экономическая реформа, политическая реформа, таким же образом вот сейчас мы видим картину, мы пытаемся поменять и правила игры на выборной системе.

То есть свалили все в кучу без времени, без понимания, без анализа, что будет происходить, как будет происходить. Давайте принимать, потому что быстрее, времени нет.

У меня, честно говоря, складывается такое впечатление, что те, кто выступают сегодня и предлагают нам те или иные законы, выборы вообще никогда не проводили, не говоря уже о том, что местные выборы проводить по селам, по деревням, когда бабушка придет с бюлетнем и будет понимать, и видеть, за что и как она должна голосовать.

Мы говорим в отношении того, что пропорциональная система, о которой мы много говорили здесь и обещали многие, должна быть обязательным образом открытая, потому что в любом  варианте  это кот в мешке. Сегодня то, что нам завуалировано преподносят, – это завуалированный кот в мешке. Этот тот же кот в мешке, только немножко, будем говорить так, приоткрытый. 

Мы говорим о децентрализации. С другой стороны, говорим в отношении того, что центральный партийный аппарат должен иметь возможность принимать решение утверждаем или не утверждаем. Мы в говорим  в отношении того, что громада должна определять, кто же будет ее достойным представителем. Тем не менее, даем право центральному аппарату партии чистить списки перед днем выборов. И они  будут определять, кто станет первым, кто станет  вторым, а кого вообще уберем после того, когда проведем  предвыборную  кампанию и так далее.

Где роль непосредственно избирателя не видно ни в одном из представленных законов. Поэтому мы ни за один  из законов голосовать не будем. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Медуниця передає слово Ємцю. Будь ласка,  від трибуни.

 

17:44:39

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід  Ємець, фракція  "Народний фронт".  Виборча система, яка є сьогодні, – виборча система Януковича, Лукаш, Портного – це  система, яка заснована на принципах корупції, махінації та адміністративного ресурсу. Саме тому виборці поставили завдання перед нами    завдання змінити  цей ганебний рудимент.  І коаліція в особі фракцій в Коаліційній угоді чітко  зазначила виконання цих  поставлених перед нами завдань. В Коаліційній угоді  чітко зазначено і записано: мають бути вибори місцеві за відкритими виборчими списками, а вибори міських  голів або так званих мерів мають відбуватися в два тури.

На виконання цього завдання у Верховній Раді під керівництвом  Голови парламенту   Володимира  Гройсмана була створена  експертна група, яка разом з представниками суспільства напрацювала єдиний  законопроект, який  абсолютно і повністю відповідає записаних  в коаліції вимогам –  відкритим спискам і двом турам.

Саме тому я закликаю парламент виконати записане в Коаліційній угоді завдання, підтримати законопроект 2831-2 як той, який найбільше відповідає поставленим  вимогам, хоча зареєстровано  4 законопроекти, деякі з яких абсолютно не відповідають вимогам Коаліційної угоди, і маємо подякувати "Батьківщині", що свій законопроект вони відкликали. Отже, я прошу підтримати 2831-2 як той, який найбільше відповідає вимогам Коаліційної угоди.

Нагадую депутатам про те, що той, який не проголосує за дані законопроекти, не проголосує за виконання коаліційної угоди, тим самим прямо розпишеться у зраді інтересів виборців, у зраді своїх обіцянок, і має скласти мандат.

Сьогодні ми маємо прийняти Закон про відкриті виборчі списки і затвердити два тура. Бо ми обіцяли це українському народу, а обіцянки потрібно виконувати. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, зараз запрошується до слова Володимир Литвин, потім Березюк. Будь ласка, включіть мікрофон, Володимир Литвин.  

 

17:47:00

ЛИТВИН В.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати,  ви знаєте, люди в сільській місцевості зараз чекають лише одного закону. Всі обіцянки вже виконано, всі проблеми розв'язано, пенсії, зарплати, медицина, освіта на високому рівні, це перше.

Друге,  якщо брати організаційний момент, розгляд цього законопроекту є не легітимним. Бо відповідно до Регламенту, якщо більше 100 статей, розглядається закон за повною процедурою. Це так для протоколу на майбутнє.

Наступний аспект. Люди будуть ще далі від місцевих органів влади, це закон для партії, а не для людей і для суспільства.

І на завершення. У нас прохання, не погарячкуйте і не прийміть зразу одночасно цей проект як закон. Це знову ж таки для протоколу. Треба як мінімум два тижні і не скорочена процедура підготовки для того, щоб розібратися. А потім провести лікбез в країні, що це за закон і як люди будуть читати ці бюлетені. Це абсурд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Олег Березюк, від трибуни виступ.

 

17:48:19

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове, у нас до тепер була вишукана виборча система, яка розвинула державу і село, і воно просто процвітає.

Шановні колеги, я хочу вам сказати, що ми сьогодні на межі того, щоб відмовитися від феодалізму. Від феодалізму мажоритарки, від феодалізму пасивного вибору, від феодалізму блоків. Ми сьогодні мусимо розпочати нарешті будівництво політичної системи країни, де власне партії беруть відповідальність, розвивають потім економічну і соціальну системи країни. Бо блоки, шановні колеги, – це ознака феодалізму, а ще, не дай Боже, блоки з прізвищами – це взагалі просто феодальний лад.

Тому, шановні колеги, в цьому парламенті, цей парламент спромігся зробити робочу групу спільно з громадськістю, хоч це не просто, спільно з експертним середовищем. На чолі цієї групи був…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати можливість завершити. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. На чолі був Голова Верховної Ради країни. Справді запропонована принципово нова система виборів. Деякі кажуть, вона надто складна. Ви не вірите в українських людей, які вміють читати? Ви не вірите в українських людей, які готові вивчити своїх кандидатів і партії перед тим? Я думаю, що ви всі тут будете клястися, що ви вірите в цих людей. Тому є пропозиція. Сьогодні ми повинні проголосувати за новий, принципово новий, закон виборчої системи, яка дозволить почати розвиток політичної системи країни, відповідальності партій, а потім – економічної ситуації і соціальної – Закон 2831-2. Закон, який виведе нас нарешті на рівень розвитку європейського суспільства. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Зараз – Чумак, 1 хвилину. Потім – Бондар Віктор, 1 хвилину. Потім – Заліщук. Ні, ні, зараз Чумак, в послідовності. Будь ласка.

 

17:50:41

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, я не буду вас агітувати, за який закон зараз голосувати, хоча найбільше імпонує мені Закон 2831-2 (за значком), який дійсно розроблявся представниками громадянського суспільства разом з робочою групою парламенту. Я просто боюся, що коли у нас стоїть на порядку денному, на розгляді 4 закони,  жоден з них  може не набрати необхідної більшості. Тому я дуже… 3 закони не може набрати  більшості. Тому я дуже прошу  по процедурі, я дуже прошу Андрія Володимировича Парубія поставити сигнальне голосування  по законам, які ми будемо голосувати і той, який набере більшість, проголосувати його як за основу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Бондар Віктор,  будь ласка хвилину. І потім  - Заліщук.     

 

17:51:37

БОНДАР В.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги! Ми розуміємо, що в цьому залі відбувається частино фарс, тому що  тихенько кинули 4 законопроекти і є надія  у  одних фракцій, що за рахунок  адмінресурсу потім  залишиться стара редакція законопроекту, і потім за рахунок адмінресурсу всіх заженуть в списки, заженуть через мажоритарні округи тих, кого потрібно і наберуть собі необхідну кількість голосів на рівні села, міста, району, області.  Інша частина залу сподівається на те, що все ж таки переломить ситуацію і за рахунок чисто пропорційної системи наберуть собі команди, які потім ніколи  не бачили людей на місцях  в обличчя, і    не знають, що таке  люди реальні, які реально голосують за конкретну людину. Бажання отримати списки, бажання отримати "ручних" депутатів, які потім будуть тиснути  кнопки і робити все, що їм скажуть.

Ми виступаємо за те, щоби все ж таки була в більшості мажоритарна система, щоб  люди знали кого вони обирають і хто буде конкретно на місці представляти цих людей, і буде знати з кого спитати за всі недоліки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам! 

Будь ласка, Заліщук. І приготуватись Левченко, потім – Крулько.

 

17:52:54

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановні колеги, я хочу нагадати вам про один документ під яким кожен з депутатів, який  увійшов до коаліції, поставив свій особистий підпис.  І в цьому документі чорним по білому написано про те,  що ми будемо голосувати за мажоритарну систему для міських та селищних рад, а також  ми запровадимо пропорційну систему з відкритими списками при проведенні місцевих виборів на інших  рівнях. Тобто сьогодні, голосуючи за будь-який інший законопроект, аніж 2831-2, ви девальвуєте по суті ціну свого особистого підпису.

Сьогодні деякі доповідачі говорили про те, що запроваджуючи нову виборчу систему, ми повинні думати про те, як ми навчимо комісії виборчі. Насправді ми повинні думати, як ми змінимо в цій країні виборчі правила, як ми приберемо монополію у партій визначати за кого будуть голосувати люди на місцях. Тому я агітую всіх підтримати законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 20 секунд, будь ласка, можливість завершити.

 

ЗАЛІЩУК С.П. Дякую. Я пропоную всім підтримати законопроект 2831-2, як той, який найбільше змінює ці правила і відповідає коаліційній угоді. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. Юрко Левченко одну хвилину, а потім Крулько. Я прошу слідкувати, бути пильним за послідовністю. Будь ласка.

 

17:54:29

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Знаєте, від того, хто знаходиться, хто сидить в представницьких органах, в парламенті, в облрадах, в райрадах, в міськрадах залежить все в цій країні, в нашій з вами країні, все залежить, від якості тих депутатів. Тому питання відкритих виборчих списків є надпринциповим, можливо найважливішим станом на сьогодні. Кожна партія це обіцяла,  до речі, нагадаю, що Всеукраїнське "Об'єднання "Свобода" в своїй програмі про це написала за довго до того, як сьогоднішні борці вперше про це згадали ще десятки років тому.

І сьогодні я звертаюсь до фракцій і коаліції, які дотягнули до червня замість того, щоб закінчити цю процедуру ще в січні-лютому, проголосуйте за відкриті виборчі списки, за будь-які відкриті виборчі списки. Деталі цього разу неважливі, ви хоча б за щось проголосуйте. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Крулько і завершуємо обговорення, і переходимо до голосування. Прошу, Іван Крулько.

 

17:55:39

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Виборча система за відкритими списками це та обіцянка, яку давали всі політичні партії, які входять до коаліції, які йшли на парламентські вибори. 

І голосування зараз за Закон про місцеві вибори – це є той маркер, який покаже, яким чином фракції, що входять до коаліції і як вони розказують як вони люблять громадян, як вони виконують ці обіцянки реально тут у цьому сесійному залі.

Я хочу нагадати, що більше ніж півроку до цього сесійного залу не подавався великими фракціями жоден Закон про місцеві вибори. І фракція "Батьківщина" подала свій закон, саме для того, щоб розпочати дискусію і до місцевих виборів змінити корупційну мажоритарну систему і таки прийняти той закон, який ми обіцяли людям.

Сьогодні ми для того, щоб об'єднати сесійну залу і для того, щоб все-таки цей закон про відкриті списку був ухвалений ми свій знімаємо. І фракція "Батьківщина" буде голосувати за той закон, який, дійсно, відкриває…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  20 секунд.

 

КРУЛЬКО І.І. … який відкриває виборчі списки і який усуває мажоритарну корупційну складову з місцевих виборів. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу всіх зайти в зал, зараз відбудеться голосування. Я дуже прошу всіх депутатів, які знаходять чи, чи в кулуарах, чи буфеті заходити в зал. І поки депутати заходять кілька слів.

Шановні колеги! Це питання, очевидно, є найважливішим в сьогоднішньому нашому порядку денному, виборчі списки стали одним з символів оновлення парламенту і оновленням української влади, ми маємо величезні суспільні очікування. Якщо ми не приймемо сьогодні жодного рішення ми залишимо в дію, я ще раз кажу, злочинну систему, яка була запропонована для збереження клану Януковича, яка ввібрала в себе весь негатив і пропорційної, і мажоритарної системи, і існуючу систему. Ми не маємо права залишати існуючу систему. Ми маємо сьогодні прийняти рішення.

Тому, товариство, у мене є пропозиція і вона цілковито узгоджується з Регламентом, спочатку провести рейтингове голосування по кожному з законопроектів. Сигнальне голосування по кожному з законопроектів, щоб потім визначитись, який з них має найбільшу кількість для підтримки. Таке було рішення ради коаліції чи підтримують мене колеги по парламенту з такою позицією? Підтримуємо.

Тому я прошу зайти в зал і зараз ми проводимо процедуру голосування, сигнальне – по кожному із законопроектів. (Шум у залі)

Я знаю, я слідкую за ходом цього закону. Я ним займаюсь вже 4 місяці.

Отже, я ставлю на сигнальне голосування спочатку проект Закону про місцеві вибори (номер 2831-1) авторства народного депутата України Федорука Миколи Трохимовича. Прошу проголосувати тих, хто підтримує даний законопроект. Будь ласка, прошу голосувати, прошу визначатися.

 

17:59:17

За-88

Вагомий вклад.

Зараз ми переходимо, наступне. Я  прошу уваги і всіх зайти в зал для голосування. Зараз я ставлю сигнальне голосування за проект Закону про місцеві вибори (2831-2), де авторський колектив – експерти і народні депутати, (2831-2). Хто підтримує даний законопроект – прошу проголосувати, прошу підтримати, шановні колеги, будь ласка.

 

18:00:05

За-182

І тепер останній законопроект, шановні колеги. Я ставлю на сигнальне голосування проект Закону про місцеві вибори (2831-3) авторства групи депутатів з народним депутатом Денисенко Вадим Ігоревич. Хто підтримує даний законопроект я прошу проголосувати, будь ласка, голосуємо.

 

18:00:45

За-222

Шановні колеги, я прошу Черненкові одну хвилину для виступу. Черненко, будь ласка. Це було сигнальне голосування, не треба нікуди повертатися. Ми тільки відслідковуємо тенденції, товариство, тільки тенденції.

Будь ласка, один з авторів, Черненко.

 

18:01:02

ЧЕРНЕНКО О.М.

Шановні колеги, ми зараз побачили, що є на табло. Найгірше, що може бути сьогодні за підсумками цього голосування, - це те, якщо лишиться старий закон, закон Лукаш-Януковича-Портнова. Недарма за нього так виступав зараз "Опозиційний блок".

Я не можу зараз казати за всіх авторів законопроекту 2831-2, але особисто від себе я хочу закликати підтримати третій законопроект, тире три, щоб не лишився старий закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дуже вас прошу не кричати, не тиснути на Президію. Я знаю тему, я знаю, що роблю. Будь ласка, зараз ми спільно маємо прийняти рішення.

Отже, шановні колеги, ми домовлялися, що згідно сигнального голосування ми будемо визначати, який з законів має найбільший шанс для того, щоб бути прийнятим. Один з авторів закону 2831-2 – Черненко, один з найкращих спеціалістів в Україні в системі виборів, закликав підтримати законопроект 2831-3, для того щоб не лишити діючу систему. Я хочу спитати вас, чи буде правильним… Ще "Самопоміч" проводить нараду коротку, але ми поки говоримо: чи буде правильним, якщо я поставлю той закон, який набрав найбільший рейтинг, зараз за основу? (Шум у залі)

 Я дуже вас прошу виявити повагу. Це надзвичайно важливе питання до "Самопомочі", і дати можливість їм завершити свою коротку нараду. А в той період надаю слово Олегові Ляшку, одну хвилину, поки "Самопоміч" завершує свою нараду. Будь ласка, Олег Ляшко.

 

18:02:53

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Фракція Радикальної партії закликає всіх членів парламенту проголосувати законопроект про вибори. Це краще, ніж той, який зараз є. Тому маємо об'єднати зусилля, проголосувати, а до другого читання суттєво доопрацюємо.

І, шановні колеги, я до вас звертаюся з великим проханням. Ми зараз проголосуємо законопроект про вибори – і більшість із вас тут же намагатиметься покинути зал. Я вас дуже прошу, не робіть цього! Бо зараз, після виборів, йде два дуже важливих закони для військових: один закон, який звільняє військовослужбовців від сплати півторапроцентного збору із зарплати на АТО. Це те, чого вони чекають; другий закон, який сім'ям військовослужбовців дає можливість отримувати субсидії за житлово-комунальні послуги.

Це ті закони, які чекають  наші захисники Вітчизни. Тому я прошу після Закону про вибори, щоб ми нікуди не розійшлися і проголосували ці два закони, які чекають  сотні тисяч сімей військовослужбовців. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я, користуючись нагодою, продовжую сесію на 15 хвилин.

Пані Ірино! Я перепрошую дуже, пані Ірино. Зараз я ще запрошую до слова одного з авторів закону, який ставився на голосування, тому що  виступив Черненко, ще запрошую Федорука Миколу Трохимовича, автора законопроекту 2831-1. Будь ласка,  репліка.   Потім – Березюк.

 

18:04:17

ФЕДОРУК М.Т.

Я також закликаю проголосувати за той закон із цих двох законів, який  набере найбільшу кількість голосів, ми будемо головувати за цей законопроект. Підтримую як автор. 

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 30 секунд, репліка. Ірина Геращенко. І потім - Березюк. 30 секунд, пані Ірино.

 

18:04:35

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, от я хочу  акцентувати сьогодні увагу суспільства на тому, як парламентська коаліція під час такого важливого закону, у тому числі і для селян, тому що, коли ми проведемо дерегуляцію і децентралізацію, саме місцеві ради будуть виконувати ключову функцію по підтримці життя місцевого населення, яку тут демонструють зараз  консенсусу. Звичайно ми чекаємо зараз рішення наших колег по "Самопомочі". В той же час, шановні колеги, я дозволю собі акцентувати вашу увагу ще от на одному моменті. В цій сесійній залі зараз присутні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  10 секунд. Завершуйте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. В цій сесійній залі  присутні тільки 12 відсотків жінок, і це не є нормальним. І якраз в законопроекті, який запропонувала група європтимістів впроваджується  гендерна квота, що є дуже важливим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Алло… Вибачте.  Вибачте. Будь ласка. Я дуже вас прошу, пані Ірино. 10 секунд, будь ласка. Завершуйте, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Позиція. Це позиція українських сьогодні депутаток. Ми пропонуємо до другого читання внести цю норму про гендерну квоту –  законопроект Князевича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Юрко Березюк, будь ласка. Олег Березюк, я перепрошую. Олег Березюк, будь ласка, одну хвилину.

 І після того голосуємо. Останній виступ, потім голосуємо.

 

18:06:05

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове! Невистачило нам сили змінити політичну систему країни, невистачило сили відмовитися від елементів захисту політичних сил, які не є зовсім зрілими, невистачило системи довіритися людям, невистачило. Але партія "Об'єднання "Самопоміч" має мрію, що прийде час і в цьому залі політики не будуть боятися людей, а будуть їм довіряти і тільки тоді люди довірять цим політикам, це пів міра, але це краще ніж нічого.

І, шановні дорогі друзі, ми сьогодні прийняли рішення підтримати ваш страх, бути разом з вами, розвивати це суспільство. І до другого читання попсувати один одному нерви заради спокою і розвитку цієї країни.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі! Колеги! Народні депутати! Шановні колеги!

Нам не треба… Увага! Нам не треба нікому псувати або підтримувати страхи. Маємо створити закон, який дозволить людям обирати особистості, місцеве самоврядування, а не партійних босів, а не партійних лідерів. А лідерів громадської думки, я це говорю як людина яка тричі, тричі дивлячись в очі на місцевому рівні обиралась як депутат, як міський голова. І багато моїх колег тут присутніх є міськими головами, навіть, якщо вони сьогодні депутати Верховної Ради вони все рівно залишаються міськими головами. Я правильно говорю, колеги? Куліченко, Насалик, Федорук, Євтушок і багато інших. 

Колеги, голосуємо. 2831-3. І в тому числі Олег Березюк, мій колега по місцевому самоврядуванню.

2831-3 – за основу, я переконаний в тому, ми зробимо спільний, гарний, якісний проект чи закон про місцеві вибори. Голосуємо 2831-3. Голосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо, друзі. Ура!

 

18:08:46

За-271

Рішення прийнято.

Дякую. 271. Друзі! Пропозиція. За скороченою процедурою до підготовки, до другого читання. Ми не встигнемо. Послухайте уважно.

Друзі! Ми не встигнемо. Треба. Ми не встигнемо. Якщо ми не проголосуємо скорочену процедуру, залишиться старий закон, а це неприпустимо. Тому я прошу, друзі, давайте підготуємось і проголосуємо за скорочену процедуру підготовки до другого читання Закону "Про місцеві вибори".

Голосуємо! За скорочену процедуру. Прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги. Голосуємо. Інакше завалимо закон. Прошу підтримати.

 

18:09:33

За-242

Рішення прийнято.

Закликаю всі фракції проголосувати чи підтримати голосування в комітеті якісного закону до другого читання. А також, колеги, у нас залишились військові закони. Послухайте. У нас залишились військові закони, друзі.

Одна хвилина, Руслан Князевич, як керівник комітету профільного, і зразу голосуємо за військові закони без обговорення.

 

18:10:02

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово! Я…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нікого прошу не розходитись, колеги. Залишіться.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Є коротенький закон за номером  2052а, який стосується виборів народних депутатів. Ми зараз в процесі проміжних виборів народних депутатів, без цього закону Центральна виборча комісія не може виготовити бюлетені, протоколи, інформаційні плакати і цілу низку іншої виборчої документації.

Зважаючи на це прошу вас підтримати цей законопроект, зважаючи на ваші доручення комітет підготував на звернення голови Центральної виборчої комісії цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Петрович, з великою повагою, але ми не можемо цього зробити, оскільки це є питання Регламенту. Але, друзі, в тому числі і Закон "Про вибори народних депутатів України" має бути по відкритим спискам.

І ми розуміємо, що щас… зараз яка буде система створена на місцевих виборах, вона потім буде відпрацьована на виборах до Верховної Ради. Тому вважаю, що нам потрібно дуже предметно попрацювати до підготовки до другого читання цього проекту закону, який ми щойно ухвалили в першому читанні.

Я хочу подякувати Андрію Володимировичу Парубію, він багато провів роботи, щоб знайти розуміння для прийняття спільного закону. А також фракціям, які голосували за цей закон, я теж дякую. Оскільки стара система, вона себе вижила. І маємо працювати за новою системою відкритих списків, публічних виборів і без жодних зловживань.

Передаю ведення Андрію Володимировичу, першому віце-спікеру і відбуваю на консультації до Венеційської комісії. Дякую, шановні колеги.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

18:11:45

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Важливе повідомлення. Це надзвичайно важливі і недискусійні закони. Я тому дуже прошу побути ще 15 хвилин, вони стосуються фронту і військових. І щоб ми могли швидко і ефективно їх проголосувати.

Отже, перший. Законопроект 2980 за авторством Олега Ляшка. Є прохання за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо. Голосуємо за скорочену процедуру, будь ласка.

 

18:12:24

За-197

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

18:12:48

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення прийнято.

Шановні колеги, перед тим, як перейдемо до доповіді, хочу виправити помилку, друзі. Прошу вашої уваги. Сьогодні день народження відзначають народні депутати України. Сергій Євсейович Драюк, давайте його привітаємо! Колего, вітаємо щиро з днем народження! А також Олег Іванович Осуховський. Вітаємо, Олеже! Успіхів і благополуччя! В цей день ви находитесь у залі Верховної Ради. Будь ласка.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

18:13:02

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, до доповіді запрошується Олег Ляшко. Слухаємо доповідь. Будь ласка, Олег Ляшко.

 

18:13:07

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги! Я довго говорити не буду. Цей законопроект пропонує звільнити від сплати півтора процентів військового збору учасників АТО. Це нонсенс, коли військові утримують армію!

Тому пропоную, є рішення комітету проголосувати за основу і в цілому. Прошу підтримати і проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є рішення комітету за основу і в цілому. Підтримуємо.

Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування та стягнення військового збору з грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть участь в антитерористичній операції. (Шум у залі)

 Шановне товариство, не було… Давайте 30 секунд дамо. Будь ласка. Бо я не знав, що є потреба у виступі.

Будь ласка, Новак.

 

18:14:19

ЮЖАНІНА Н.П.

По суті. Ми підтримали на комітеті повністю законопроект, але з техніко-юридичними правками. І текст викладений в трошки іншій редакції. Вкінці там вказано зараз взагалі незрозуміло, як визначити таких осіб. Ми вказали, що осіб на період їх безпосередньо участі у проведенні антитерористичної операції.  Порядок підтвердження статуту вказаних осіб з метою застосування, статусу вказаних осіб з метою застосування зазначеної пільги  з оподаткування військовим збором визначається Кабінетом Міністрів  України, щоб не було, не складались спеціальні реєстри зараз для таких військовослужбовців.  З врахуванням вказаного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам. Хочу сказати, що так і записано, щоб ми з пропозиціями комітету.

І тому прошу підготуватися до голосування. Я ставлю на голосування  проект Закону  про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування та стягнення військового збору  за основу і в цілому  з врахуванням пропозицій  комітету. 2980. Прошу проголосувати і підтримати. Будь ласка.

 

18:15:24

За-277

Рішення прийнято. Дякую вам.

Переходимо  до наступного. 2074а – це подібний проект закону. І я прошу підтримати розгляд за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо. 

 

18:15:52

За-219

Дякую  за підтримку.

До доповіді запрошується Олег Ляшко, голова Радикальної партії  Олега Ляшка.

 

18:16:02

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги, суть законопроекту дуже проста. Сьогодні, коли сім'ям військовослужбовців, які беруть  участь в АТО, під час нарахування субсидій за сплату  житлово-комунальних  послуг враховується заробітна плата  цього військовослужбовця. Грубо кажучи, солдат, який отримує 3-4 тисячі гривень зарплати, сидить в окопі чи в танку, захищає країну, його  сім'я вважається забезпеченою і вона не має права на утримання субсидії. Це нонсенс. Тому цим законопроектом пропонується зарплату військовослужбовців, які беруть участь в АТО,  не враховувати в загальний сукупний дохід сім'ї, який дає  право на отримання субсидій по житлово-комунальних послугах. Є рішення комітету підтримати  цей законопроект. Прошу проголосувати. І це реальні закони, спрямовані на соціальний захист наших героїв, які сьогодні ризикують своїм життям і здоров'ям захищаючи нашу рідну країну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зрозумілий і правильний законопроект. Я прошу до співдоповіді від комітету Бабак Альона Валеріївна, підтвердити рішення комітету. Бабак Альона Валеріївна, щоб ми дотримались процедури.

Шановне товариство, 30 секунд нам нічого не змінить, але ми дотримаємося Регламенту і це буде правильним. Будь ласка.

 

18:17:27

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати, законопроект за реєстраційним номером 2074а був розглянутий на засіданні Комітету будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства 17 червня цього року. Законопроект має на меті фактично при визначенні субсидії на житлово-комунальні послуги вилучити з визначення грошового доходу фактично ті надходження, які мають військовослужбовці, які знаходяться безпосередньо в зоні АТО, щоби вилучили цей дохід з розрахунку субсидії, яка має бути призначена сім'ї. Ми бачимо, що законопроект на сьогоднішній момент те, яким чином він сформульований, він дещо не відповідає духу самого закону, до якого вноситься зміна, це Закон про житлово-комунальні послуги. Він регулює питання відносин між споживачами і виконавцями послуг, і питання оплати за комунальні послуги. Тому внесення змін, які стосуються визначення грошового доходу при нарахуванні субсидії, не зовсім вірне місце для цього закону. Тому ми пропонуємо як комітет прийняти законопроект за основу, і доопрацювати його до другого читання фактично з такими пропозиціями, щоби визначити питання оплати за житлово-комунальні послуги сімей у яких є військові, які знаходяться в зоні АТО безпосередньо. Можливо, нам варто буде їх взагалі звільнити від оплати за житлово-комунальні послуги. Тому що скоріш за все такі сім'ї будуть мати необхідність за послуги, ну, 5 відсотків від свого доходу. Тому дорожче для держави буде адміністрування такі програми субсидій, ніж, можливо, звільнення цих сімей взагалі від послуг. Тому ми пропонуємо сьогодні прийняти за основу, доопрацювати до другого читання, вписати в контекст цього закону і потім проголосувати на другому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закон України "Про житлово-комунальні послуги" (№2074а) за основу. Прошу підтримати. Прошу голосувати. Це для фронту, для перемоги. Прошу підтримати, будь ласка.

 

18:20:02

За-278

Товариство, і останнє голосування. За скороченою процедурою до другого читання. Будь ласка, давайте підтримаємо. За скороченою процедурою до другого читання, прошу підтримати, будь ласка.

 

18:20:24

За-259

Дякую вам, шановні колеги! Сьогодні був складний день. Ми вичерпали порядок денний, який узгодили зранку на Раді коаліції. Ми прийняли сьогодні надзвичайно важливі закони, і ті, які потрібні для співпраці з МВФ, але найголовніше – реформу виборчого законодавства. Я вважаю, що сьогодні ми заклали  фундамент для серйозної виборчої реформи і бажаю плідної роботи, щоб чимшвидше ми могли її завершити. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10-й ранку продовжуємо нашу роботу. Усім дякую за сьогоднішню роботу. До побачення, до завтра.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку