ЗАСІДАННЯ П’ЯТДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

05 червня 2015 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги. Я прошу народних депутатів  заходити в зал, займати робочі місця. Секретаріат Верховної Ради України я прошу повідомити депутатів про початок роботи сесії. Голів фракцій прошу змобілізувати особовий склад для участі в роботі Верховної Ради України.

Шановні колеги, іще раз прошу заходити всіх в зал, щоб ми могли розпочати нашу роботу. Нас ще не достатньо для початку роботи. Будь ласка, заходимо в зал.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:07:59

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні колеги народні депутати! Прошу: займайте свої місця у залі, ми розпочинаємо нашу роботу. Прошу підготуватися до реєстрації, шановні колеги.

Будь ласка, шановні колеги, займаємо свої місця.

Прошу включіть систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі.

 

10:08:55

Зареєструвалося -279

279 народних депутатів зареєструвалось. Шановні колеги, ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

У роботі парламенту бере участь: Прем'єр-міністр України  Арсеній  Петрович Яценюк. Вітаємо, Арсеній Петрович. Арсеній Петрович, вітаємо вас. Вітаємо членів уряду.

Шановні колеги, сьогодні день народження у нашого колеги народного депутата України Віктора Васильовича Чумака. Давайте його привітаємо з днем народження, вельмишановний, Вікторе Васильовичу. (Оплески) 

Шановні колеги, відповідно до Регламенту  Верховної Ради України ми сьогодні проводимо у п'ятницю "Годину запитань до Уряду".

Відповідно до цього запрошую на трибуну міністра освіти й науки для доповіді Сергія Мироновича Квіта. Будь ласка, до 20 хвилин регламент. Після – міністр  охорони здоров'я Олександр  Квіташвілі. Будь ласка.

Перед тим, Сергій  Миронович,  хочу вас поінформувати, що 4 червня 2015 року Центральна виборча комісія зареєструвала  народного депутата України обраного на позачергових виборах народних депутатів України  26 жовтня 2014 року Зубача Любомира Львовича включеного до виборчого списку політичного "Об'єднання "Самопоміч" .

Відповідно до статті 79 Конституції України перед вступом  на посаду народні депутати України  складають присягу перед Верховною Радою України.

Для складення присяги на трибуну запрошується  Любомир Львович Зубач, народний депутат України. Будь ласка, шановні колеги.

 

ЗУБАЧ Л.Л.

Присягаю на вірність Україні, зобов'язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут українського народу. Присягаю додержуватися Конституції України та Законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах всіх співвітчизників.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Бажаємо успіхів, шановний колего! Вітаємо із вступом на посаду.

Будь ласка, шановні колеги, до слова запрошується міністр освіти і науки України Квіт Сергій Миронович. Будь ласка.

 

10:11:46

КВІТ С.М.

Доброго дня, шановні колеги! Звертаюсь до тих, кому цікаві були ті питання, які надійшли до Міністерства  освіти і науки. Ми маємо питання від кількох фракцій.

Отже, перше питання від "Народного фронту": "Чому гальмується запровадження Закону України "Про вищу освіту"?

Не запровадження, я думаю, імплементація Закону "Про вищу освіту" не гальмується, вона йде повним ходом. І я спеціально… буде інше питання, я буду говорити про документи, які готуються, приймаються. Їх понад 50, цих документів. Про це буде окреме питання. Тобто імплементація відбувається повним ходом.

Далі. "До Верховної Ради України надходять численні звернення від науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів і таке інше у зв'язку з прийняттям Постанови Кабміну "Про затвердження переліку галузей, знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка". І проблема є в тому, що відсутні багато стратегічно важливих галузей знань і спеціальностей, наприклад, фізична, економічна та соціальна географія, картографія, педагогічна освіта тощо. Чи проводилось громадське обговорення цього документу? Чому не враховано більшість пропозицій, які надійшли від вищих навчальних закладів?"

Шановні колеги, цей документ, новий перелік галузей і спеціальностей є одним з головних в реформуванні вищої освіти, тому що це є підстава для формування нових принципів навчальних програм у вищих навчальних закладах. Раніше державні стандарти жорстко регламентували, що і як мали викладати студентам в університетах. Тепер вся увага зосереджується не на регламентуванні навчального процесу як певної бюрократичної процедури, а тепер ми звертаємо увагу на компетенції, тобто на результатах навчання студента в університеті, що він повинен знати і уміти. В якій спосіб це досягається – це відноситься до університетської автономії, тепер в Україні так, як в усьому світі, тут це прерогатива самих університетів. В рамках нового переліку спеціальностей вони самі формуватимуть, тобто університети самі формують свої освітні програми або спеціалізації, залежно від власних академічних сил. Тепер ми ліцензуємо спеціальність укрупнену, а акредитуємо  спеціалізації. Тобто зараз університет має набагато більше можливостей реагувати на запити ринку праці і формувати ті освітні програми, ті спеціалізації, які безпосередньо необхідні, наприклад, в певному регіоні або в певному часі і це уже безпосередньо університетська автономія.

Дуже важливе, на що... дуже важливий момент, на що впливає іще перелік галузей спеціальностей, це на можливість зменшити навчальне навантаження викладачів з 900 годин на рік до 600 годин на рік. Ті, хто мають відношення до вищої освіти, розуміють, наскільки це важливо. Оскільки радянська влада дивилася на завдання викладача як на людину, яка  щось повинна говорити студентам в аудиторії, але викладач вищого навчального закладу повинен мати час для того, щоб публікуватися, проводити наукові дослідження і таке інше. І новий перелік галузей знань і спеціальностей як раз дає нам таку можливість, щоб ми відповідно  змінювали навчальний процес. Також ми говоримо про те, що має бути не менше як 25 відсотків предметів на вибір, міждисциплінарність забезпечуватися і таке інше.

Далі в цьому питанні я згадав, колеги наші депутати були стурбовані,  чому відсутня педагогічна освіта? Це не так, тому що у нас є окрема галузь – освіта – і відповідні спеціальності – це науки про освіту: 

дошкільна освіта, початкова освіта, середня освіта за переліками спеціалізацій, професійна освіта і також за переліками спеціалізацій, спеціальна освіта, фізична культура і спорт – все це освіта педагогів. Все це освіта педагогів. Також коли ми говоримо… тут згадувалося про  відсутність  географії, у нас є галузь "Природничі науки" і  географія віднесена до наук про землю. Це означає, що там згадана географія, всі інші види географії  це… це може бути  економічна географія, соціальна географія і таке інше – все це  спеціалізації, все це освітні програми, які можуть запроваджувати університети, нікого про це не питаючи. Це дуже важливо.

Наступне питання. Також від "Народного фронту". Виникає дуже багато проблем щодо імплементації Закону України "Про вищу освіту". Відповідно до доручення уряду розроблено план впровадження закону: скільки нормативних актів, передбачених планом, уже підготовлено; скільки не виконано станом на 1 червня цього року; які нормативні документи будуть підготовлені і затверджені найближчим часом. Всього, я вже згадав, це понад 50 документів. Що туди входить? Туди входять,  власне, нормативно-правові акти (це рішення і  постанови уряду), туди входять зміни і доповнення до окремих законів,  входять накази міністра і інші міністерстві документи.

На сьогоднішній день, якщо ми говоримо про  нормативно-правові акти, їх має бути розроблено 35. На сьогоднішній день станом на 1 червня  розроблено  25 і прийнято (ухвалено) 8. Ближчим часом буде ухвалено іще… всього 25 нормативних актів,  тому що вони десь на завершальній стадії погодження або на підписі  знаходяться. Я можу їх перерахувати. Якщо буде потреба, я перерахую ці всі нормативно-правові акти.

Треба також сказати, що  частина із них не  розроблена, тому що це вже буде прерогатива, наприклад,  Національної агенції з якості освіти, яка зараз формується, і зокрема сьогодні відбуваються вибори. І один із документів… Я для прикладу скажу, один із документів, які має розробити Національна агенція з якості, це про боротьбу з плагіатом. І ми не чекаємо  такого спеціального документу і кожного місяця на колегії Міністерства освіти і науки ми списками позбавляємо наукових ступенів тих людей, які захистилися з плагіатом. І я думаю, що на пострадянському просторі таких прикладів просто немає. Також ми не чекаємо спеціальних якихось дозволів і документів, перепрошую. Кожного місяця ми закриваємо по кілька десятків вищих навчальних закладів, тобто припиняємо їхні ліцензії, – це навчальні заклади або їхні філії, які, по суті, також є навчальними закладами, – з тим, щоб у нас не було таких навчальних закладів, які мають ліцензію, але не можуть забезпечити ліцензійні умови. Тобто не можуть забезпечити якість викладання.

Третє запитання, також "Народний фронт". "Надходять численні звернення від науково-педагогічних працівників щодо порушення процедури проведення виборів керівників вищих навчальних закладів, зокрема порушення Закону України "Про вищу освіту". До виборів допускаються особи, які не мають відповідного стажу науково-педагогічної роботи і не володіють державною мовою. Такі факти мали місце в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, в державному інституті декоративно-прикладного мистецтва імені Бойчука. Це, власне, йдеться про ці два університети.".

Стосовного державного інституту декоративно-прикладного мистецтва імені Бойчука, цей факт я підтверджую. Та людина, яка балотується на посаду ректора, не може володіти державною мовою. І вона представляла свою програму російською мовою. Тому 2 тижні тому я зупинив процес виборів з тим, що ми організовуємо для цієї особи іспити з державної мови. Хоча він представив документи, що він майже філолог український, але насправді це не так. І він буде мати окремий іспит, за результатами якого ми побачимо, чи ми будемо продовжувати ці вибори, чи ні. Але я думаю, що це для нього буде неможливо.

Стосовно Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, до Міністерства освіти і науки, і також, я думаю, до дуже багатьох народних депутатів розсилалися скарги на те, що Олександр Черевко, який був обраний ректором, що він нібито не має  необхідного стажу, це не так, ми робили перевірки і в результаті цих скарг зараз проводиться розслідування правоохоронними органами, і відповідні документи всі є, що Олександр Черевко має всі необхідні документи і він має необхідний стаж.

Але я хочу сказати, що, і це дуже показово, що люди, які дуже, як сказати, дуже активні в скаргах і в кляузах, я б так сказав, вони якраз дуже часто самі опиняються в такій ситуації, і всі ці скарги розсилала ректор Черкаського державного технологічного університету проти якої порушень сім кримінальних справ.

Тобто щоб ви мали на увазі, що це навіть не скарги, а я би сказав, що це кляузи.

Далі. Наступне питання у нас від "Самопомочі". "Який план використання коштів виділених для розвитку та покращення в військових кафедрах в вищих навчальних закладах України?".

Шановні колеги, немає спеціальних коштів виділених на кафедри, тому що подання на відкриття кафедр вносить Міністерство оборони, Міністерство освіти і науки має свої ініціативи, і ми з своїми ініціативами відкриття кафедр звертаємося до Міністерства оборони. В разі потреби ми надаємо і виходимо з ініціативами, щоб передавати, наприклад, якесь майно, якусь нерухомість, щоб ці кафедри могли існувати. І також через державне замовлення здійснюється підготовка цих кадрів.

Але спеціальних окремих коштів Міністерство освіти і науки на це не має, але ми всіляко сприяємо відкриттю таких кафедр і дуже тісно співпрацюємо з Міністерством оборони, у нас дуже тісна співпраця.

Також "Самопоміч", друге питання. Чи буде Міністерство освіти і науки доопрацьовувати схвалений Кабінетом Міністрів України законопроект про наукову і науково-технічну діяльність, і коли Кабінет Міністрів України планує його вносити?

Буквально кожного дня ми працюємо над вдосконаленням цього закону і інших законів. Вносити ми плануємо на наступний тиждень в п'ятницю, це буде засідання, де буде цілий блок питань освіти і науки. Зокрема вчора я мав дві зустрічі з експертами, одну   щодо базового Закону "Про освіту" і другу  щодо  цього Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність", тобто ми постійно доопрацьовуємо і постійно в роботі знаходимося.

Третє запитання від  "Самопомочі". Чи є в Міністерстві освіти і науки   України  розроблений план впровадження змін в законодавство  України  для ефективної участі  науковців в  "Горизонт 2020"?

Звичайно,  такий  план є. Ми понад рік працюємо над тим, щоб Україна увійшла в цей великий проект, який вартує 80 мільярдів  євро. Це великий грантовий проект, який  є спадкоємцем так званої Сьомої  рамкової програми. І українські науковці з університетів і академічних інститутів уже  багато років беруть участь  і в  "Сьомій рамковій програмі", і  в "Tempus", і "Erasmus Mundus" і таке інше. Тепер це трошки інакші назви, вони переформатовані.  Тобто у нас  є програма спеціальна. Ми створили систему  національних контактних пунктів.  Ми розробили план  заходів щодо імплементації. І це справа непроста, тому що ми повинні втягувати  науковців, заохочувати їх. А які це можуть бути науковці, які можуть брати участь в написанні цих грантів? Це можуть бути англомовні науковці. Ми повинні розвивати контакти  з університетами, передусім Європейського Союзу, але не  лише Європейського Союзу, тому що у  цих програмах можуть брати участь і також університети. Треба  створювати  великі консорціуму. Тобто це  дуже, дуже  багато великих завдань. І ми повністю  занурені у виконання цих завдань.

Чому нам потрібний  "Горизонт 2020"?  Тому що у нас, у нашої держави   зараз недостатнє фінансування, м'яко кажучи,  для наукових досліджень.  І на основі конкурентності, на основі здобування грантів  на конкурентній основі наші науковців, академічні інституції, університети можуть здобувати значні кошти.

Я також хочу сказати, що  в наслідок переговорів, які провело наше міністерство, нам була надана знижка 95 відсотків. Кому треба знижки  95 відсотків, колеги, звертайтеся, ми можемо надавати консалтингову допомогу. І ми сподіваємося, що ті кошти, які ми маємо заплатити протягом наступних   5 років, це біля  37 мільйонів євро. Ці кошти будуть зменшені вдвічі, тому що нам повернеться  це допомогою.

І також ми ведемо дальше переговори, щоби наша участь була якомога більше вигідною для України.

Також я маю пару питань від фракції партії "Блок Петра Порошенка". Питання звучить так: економічний ефект від закриття некомплектних шкіл буде відчутний через рік, проте вже зараз у зв'язку з цим є проблеми нестачі шкільних автобусів. Яких заходів вживає Міністерство освіти і науки України в напрямку вирішення цього питання?

Нестача автобусів дуже сильна. Кількасот автобусів були просто забрані для військових цілей в зону АТО. Справа дуже гостра. Тому, по-перше, наша позиція, яку ми озвучуємо скрізь, що це перша державна програма, яка має бути відновлена, "Шкільний автобус". Тому що перед нами ще оптимізація навчальних закладів. Це окреме дуже велике питання. У нас є такі навчальні заклади, в яких взагалі не відбувається навчальний процес. І діти, які там формально навчаються, ніколи не зможуть вступити в університети, це неприпустимо. Питання якості, це завдання номер один.

Що ми робимо? Ми маємо невеликі кошти, які уже виділені. Це вистачить, я думаю, десь на 40-50 автобусів, це недостатньо. Тому ми ведемо також те, що ми робимо, позадержавним бюджетом. Але я сподіваюся, що державний бюджет знайде кошти саме на шкільні автобуси. Але те, що ми робимо, ми спілкуємося з тими кампаніями, які їх виробляють. Тому що шкільні автобуси, це дуже, як сказати, вони специфічно обладнані. І є кампанії, які уміють і можуть їх виробляти. Там є різні варіанти. Зокрема, ці кампанії десь винні державі кошти. І ми ведемо мову про те, щоби вони в рахунок своїх боргів могли виробляти і постачати ці автобуси. Тобто це справа, яка у нас на контролі. І ми розуміємо, яка вона важлива.

Друге запитання, це передостаннє запитання. Ні, ще три. Від фракції партії "Блок Петра Порошенка". Чи буде фінансова підтримка матеріально-технічного забезпечення загальноосвітніх шкіл до прийняття адміністративної реформи?

Ми здійснюємо фінансування з цього року через освітню субвенцію. Вона виплачується вчасно. І навіть, я думаю, що це вже через певну напругу напередодні виборів місцевих. В двох областях почали поширюватися чутки, що можливо комусь з педагогів буде затримана виплата відпускних. Ми попрацювали з Міністерством фінансів і ще раз переконалися, що ніяких затримок у нас немає і субвенція виплачується вчасно, так само, ви знаєте, що збільшилися місцеві бюджети. Але очевидно це питання більше стосується так званих наших державних програм, всі вони були скасовані 1 березня минулого року через війну. Тому те, що робить наше міністерство поза цими державними програмами. Що ми можемо конкретно сказати? Восени, я думаю, до жовтня місяця в Україну прибудуть 23 тисячі 500 комп'ютерів китайських, це китайська допомога, досить не просто нам було попрацювати, але у нас буде комп'ютерне забезпечення.

І, в будь-якому разі, звичайно, що ми маємо на увазі, коли ми реформуємо середню освіту, то ми переходимо до профільної школи і профільна школа вимагатиме спеціальне обладнання матеріального забезпечення і ми будемо працювати в цьому напрямі.

Третє запитання від "Блоку Петра Порошенка". Чи розглядається можливість індексації заробітної плати вчителям? Індексація заробітної плати працівників установ галузі освіти, так само і всім бюджетникам, буде здійснюватися виходячи з наявних фінансових ресурсів державного місцевого бюджету в цьому році. Тому на сьогоднішній день я не можу сказати точну дату і яким чином це буде виплачена вся індексація, але індексація виплачується, зокрема, і у вищих навчальних закладах. Тут є питання, тобто це які є можливості державного бюджету?

І останнє питання від "Блоку Петра Порошенка". Переважна кількість освітян за запровадження обов'язкового проведення ЗНО для всіх випускників 9-11 класів. Яке бачення пана міністра з даної пропозиції? Я не думаю, що це переважна більшість освітян так вважає, але я можу сказати про свою думку. Ми на наступний рік повинні внести деякі зміни в проведенні Зовнішнього Незалежного Оцінювання і, зокрема, ми повинні поєднати державну підсумкову атестацію, ДПА, і ЗНО на всі три предмети. В цьому році ми поєднали тільки українську мову, на наступний рік ми повинні поєднати всі. Тобто і у нас є певні пропозиції,  яким чином ми будемо розвивати, розвивати зовнішнє незалежне оцінювання, тому що значення його буде збільшуватися і зокрема в контексті прийняття нових законів, які ми плануємо вносити на наступний тиждень.

Шановні колеги! Я закінчив відповідати по цих питаннях. Можливо, ще будуть додаткові питання. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр. Шановні колеги, як завжди, у нас порядок наступний. Виступи завершуємо. 30 хвилин на запитання. Запис, задаємо запитання. Будь ласка, Сергій Миронович, сідайте на місце. Сергій Миронович, будь ласка, сідайте на місце.

Міністр охорони здоров'я Квіташвілі, будь ласка. Шановні колеги! У мене єдине є прохання до вас. Виступають міністри, а в залі надзвичайно шумно і неуважно. Давайте сконцентруємося. Хто буде розмовляти, я буду розуміти, що їх не цікавить питання охорони здоров'я і буду називати по прізвищам, кого в країні не цікавить питання охорони здоров'я. Домовились, домовились? Все, отлічно, є підтримка.

І так, колеги, на трибуні парламенту міністр охорони здоров'я. Будь ласка, прошу сконцентруватись. Працюємо.

 

10:32:23

КВІТАШВІЛІ  О.М.

Доброго дня, шановні народні депутати! У нас должна быть презентация, я попрошу, если можно, ее пустить. Первый слайд, пожалуйста. Мы презентуем пакет законопроектов, который будет внесен в Верховную Раду на ваше рассмотрение. Я надеюсь на вашу поддержку.

Это первый и, наверное, самый главный шаг на пути реформирования здравоохранения. Система уже работает с большим скрипом, огромные проблемы с финансами. Сегодня мы содержим огромную инфраструктуру, которая устарела, которая старая. Нет новых технологий. Доступ населения к качественной медицине очень ограничен. В основном она сконцентрирована в больших городах, в том числе и в городе Киеве.

Нам нужно изменить систему, чтобы каждый человек мог получить качественные услуги по месту проживания. Поэтому географический доступ это очень и очень важно обеспечить.

Первый шаг по реформе – это  переходный период,  по которому мы будем работать следующий год. Это очень важно подготовить  систему для новых инноваций как страховая медицина, как нового типа инвестиции в систему, но самое главное, чтобы сеть работала правильно. Чтобы страховая медицина смогла войти в страну, и государство смогло использовать социальное страхование  для  обеспечения услуг своих граждан.

Пять стратегических заданий, которые стоят перед Министерством здравоохранения:  это изменения финансирования системы охорони здоров'я;

Изменения финансирования и управление первичной медицины – переход на подушный принцип финансирования на копитационный принцип, новые формы управления госпитального сектора. Надо, чтобы государственная монополия вышла с этого сектора и больше свободы и автономии дано для сети, выстроение новой системы  громадского здоровья это очень важно, потому что  "Паблик хелс"  - это есть  залог здоровья нации. И поэтому надо и деньги вкладывать, и развивать эту систему. И естественно это обеспечение лекарствами и  лекарственными средствами – доступность для всего населения.

Что мы предлагаем (следующий  слайд, пожалуйста).

Мы предлагаем изменения правового статуса учреждений здравоохранения и представление  им автономии в управлении. Это значит, переход от бюджетного учреждения в форму государственного предприятия коммунального предприятия, хозяйственного общества или других организационно-правовых форм согласно  действующему законодательству Украины. Это не значит приватизация. Мы не будем продавать больниц, этого нет в наших планах, и это не будет делаться. Просто дается возможность автономии в управлении организации, чтобы они  смогли зарабатывать сами.

Сегодня мы знаем, что около двух третьих финансового оборота, который есть в сети больничный и медучреждений они не формального    типа. Это деньги, которые не  учтены, они не облагаются налогом. Это деньги, которые идут от пациента прямо в карман  врачу или через благотворительные фонды. Мы хотим, чтобы эти услуги, за которые де-факто мы все знаем, что люди платят, чтобы они были легализованы, и чтобы у больниц была возможность зарабатывать легально деньги.

Решение о правовой… Следующий слайд, пожалуйста. Основные характеристики изменений. Решение о правовой форме учреждений будут приниматься соответствующими органами местного самоуправления. И мы идем по принципу децентрализации, мы хотим, чтобы местные органы власти принимали решения, какой формы, государственной формы будут … легальной формы статуса будут учреждения, и они будут эти решения принимать на местах.

Учреждения будут управлять своими бюджетами самостоятельно, разрабатывать финансовые планы для развития учреждений, эффективно использовать ресурсы. Естественно, мы будем очень сильно контролировать, как будут расходоваться деньги. Контрактная основа, которая  будет принесена… введена в стране, контракты будут разрабатываться Министерством здравоохранения, и заказчик услуг сможет работать по этой контрактной системе. Учреждения смогут привлекать средства частных фондов и доноров, которые помогут им инвестировать в современные технологии для предоставления современной медицинской помощи пациентов.

Сегодня очень трудно для частных денег попасть в систему здравоохранения, потому что, в принципе, у больниц нет возможности даже работать с частными страховыми компаниями. Мы хотим дать им эту возможность, дать возможность арендовать новые  технологии, новую аппаратуру и расширить услуги, которые  они сегодня могут дать населению.

В будущем система здравоохранения получит преимущества от легализации скрытых платежей, о чем я говорил, которые сегодня составляют 60-70 процентов всех расходов на здравоохранение. Фактически, мы только предоставляем одну треть расходной части, которая нужно для системы, чтобы она функционировала.

Следующий слайд, пожалуйста. Изменение финансирования. Что мы предлагаем: изменить  в финансовой системе здравоохранения, 2015 год, он будет переходным годом от финансирования за койко-место к финансированию за предоставленные услуги. Этот процесс должен длиться какое-то время. Невозможно за один день или за один месяц перевести систему всю огромной страны с одного принципа на другой. Поэтому нам нужно время, чтобы сначала разработать глобальные бюджеты для больниц, чтобы они начали, научились правильно расходовать деньги, правильно управлять своими больницами и только потом мы сможем уже… Еще нам нужны расчеты, естественно, по тем протоколам лечения, которые будут приниматься в Украине, те, которые уже утверждены, чтобы расчеты по лечению, по услугам были правильными и чтобы государство смогло оплачивать услуги. Все больницы и все медучреждения будут получать по факту то же самое количество денег, которое получали, финансово у них потерь никаких не будет.

Следующий слайд, пожалуйста. Основные изменения в системе  финансирования – это глобальный бюджет, значит, больницы и медучреждения, они будут формировать свои бюджеты из трех источников – это государственные деньги, центральный бюджет и местный бюджет, это те источники финансирования, которые они могут сами добывать, это значит, за услуги некоторые, добавлено услуги, инвестиции и так далее. Все это будет формировать глобальный бюджет, который будет расходоваться на нужды учреждений, инвестиции и так далее.

Разделения заказчика и поставщика услуг, это очень важно, потому что  Украина – одна из тех немногих стран, по-моему, только две страны остались, где государство является и заказчиком, и само предоставляет услуги, само же оплачивает и само же контролирует за качество, это неправильно. Контроль над качеством, естественно, должно быть государственным, но надо разделить заказчика и сеть, которая будет предоставлять услуги.

Органы местного самоуправления будут заказывать в учреждении медицинские услуги, необходимые для жителей, а расчет стоимости услуг будет осуществлена основе протоколов лечения украинскими и международными экспертами в рамках проектов Всемирного банка. Всемирный банк – это огромный проект на 215 миллионов долларов, который будет помогать развивать систему здравоохранения. У нас есть очень большая экспертная группа, которая будет работать по разработке финансового плана, по разработке расходов и расчетов по протоколам лечения. Очень важно, чтобы  система функционировала правильно, создать единую информационную систему управления здравоохранением, HMAS как аббревиатура на английском языке, это необходимый инструмент для управления затратами, инструмент для создания унифицированного реестра пациентов. И у нас, слава Богу, есть финансы и Всемирного банка, которые нам помогут создать  эту систему.

Электронная система управления важна еще в том, чтобы государство смогло быстро реагировать на будущие или проблемы, или просто быстро финансировать систему,  чтобы не было там задержек и еще, чтобы получать  сразу правильную статистику. Сегодня у нас проблема, потому что статистические данные, которые мы получаем, они или очень… или запоздалые на 6 месяцев, или просто они неправильные, потому что они рассчитываются по койко-местам, а нам нужна  правильная статистика, чтобы правильно выстроить систему.

Следующий слайд, пожалуйста.

Оплата за медицинские услуги. За услуги медицинским работникам. Это очень важно, потому что сегодня врачи получают… врачи и  медперсонал получают мизерные зарплаты официально, а мы хотим, чтобы они официально получали нормальные зарплаты.

Изменение принципа оплаты труда, отходя от фиксированной оплаты по штатному расписанию к оплате за предоставленные услуги, которые предоставляются по контракту между учреждением и сотрудником. Также эти типовые контракты будут разрабатываться МОЗом, и рекомендательным характером будут передаваться всем учреждениям. Естественно Минздрав  будет консультировать всех, которые… всю сеть, которая будет переходить на новые принципы управления.

Создание медицинской единицы на первичном звене. Органы местного самоуправления будут заказывать у учреждения медицинские услуги, необходимые для жителей. Расчет стоимости услуг будет осуществлен на основе протоколов лечения украинскими и международными экспертами. Мы должны усилить первичную медицину, она сегодня работает очень неудовлетворительно, по всей стране есть большой дефицит врачей первичной медицинской помощи. И что самое главное – мы должны довести медицину до  каждого  жителя на месте, чтобы они не передвигались на большие расстояния и не искали квалифицированную медицинскую  помощь.

Следующий слайд, пожалуйста.

К чему мы хотим дойти? Это не завтрашний день – это будущее. Мы хотим, чтобы Украина была социально ориентированным государством, чтобы она правильно расходовала свои финансы и помогала людям, и обеспечивала ту категорию людей услугами, которые себе не могут позволить.

Сегодня мы всем даем понемножку, и это никому не хватает. Не хватает ни малообеспеченным, и поэтому те люди, у которых есть финансовая возможность добавить из своего кармана, они получают лучше, качественнее услуги. А те, которые не имеют эту возможность, они просто должны или минимальным удовлетворится, минимальными услугами.

Идея такая, что мы должны дать всем гражданам Украины, предоставить гарантированный пакет услуг. Это включает первичную помощь, неотложную медицинскую помощь, все услуги детям до 3 лет, социально опасные заболевания, естественно. Государство будет финансировать также громадское здоровье, естественно, все государственные программы, которые сегодня существуют.

Для социально необеспеченных семей мы хотели бы сделать пакет услуг, которые на 100 процентов будут покрывать их нужды. Финансировать этот пакет можно или прямо через оплату услуг, или через социальные страховые программы, которые мы хотим уже внедрить к концу этого года. Для менее уязвимых семей пакет услуг не будет стопроцентным, но будет дополнительно. Для остальных всех мы хотим, чтобы у всех был доступ к качественной медицине по всей стране.

Следующий слайд, пожалуйста. Здесь не очень хорошо видно, но я скажу, это наш рабочий план. Значит, июль 2015 года, июль 2016 года – это один год, это переходный период. Это изменение статуса учреждения здравоохранения, изменение подходов к финансированию системы, оптимизация сети, усиление управления сетью учреждений здравоохранения закупками, внедрение единой информационной системы здравоохранения, создание базового и дополнительного пакета медицинских услуг. Это то, что мы планируем за этот год.

Уже в июле начинаем работу адаптирования протоколов. Эта работа уже начата. И мы хотим продолжить, чтобы быстро современные протоколы были приняты  лечения, чтобы начали уже расчет услуг. По июль-октябрь, мы будем разрабатывать типовые контракты для больницы и медицинского персонала, и будем работать  с сетью, чтобы они смогли на новый принцип работы.

С сентября по декабрь, мы будем уже разрабатывать гарантированный пакет услуг. Это нуждается времени, то есть нужно на это время, и мы постараемся финансово хорошо подготовиться к этому.

Также сентябрь-декабрь 15-го года, это разработка полного пакета медицинских услуг, для социально-незащищенных групп населения.

В августе уже начнем изменение правового статуса учреждений здравоохранения. С сентября будет разработка стандартов в информационной системе здравоохранения, и уже внедрять информационную систему начнем с этой осени.

Октябрь-декабрь – это разработка механизма для финансирования медицинских услуг, включая систему социального страхования для социально-незащищенных групп.

Январь-июль – это постепенное внедрение пакета медицинских услуг, для развития категория населения.

Март-июль – это проведение детальной оценки работы системы по всей стране на основе результатов разработанного мастер-плана, который будет покрывать все необходимые услуги по всей стране. Нам нужно, как я уже сказал, разработать новый мастер-план для больниц, чтобы абсолютно вся страна была покрыта сетью правильной, нормальной, современной сетью больниц, чтобы люди смогли дойти до ближайшего учреждения очень быстро и получили адекватную, квалифицированную помощь.

Следующий слайд, пожалуйста.

Что мы получим в результате. Пациенты получат то, что деньги будут идти за пациентами, они будут гарантированно получать услуги по всей стране и государство будет оплачивать услуги независимо где по географии человек находится.

Медицинский персонал. Преимущество то, что медики не будут привязаны к одному учреждению, они смогут на контрактной основе работать в разных, если это будет нужно и возможно. И естественно доходы и оплата труда буде зависеть от ихнего объема работы, и мы просто уверены, что это очень быстро изменится к лучшему, и врачи будут получать нормальную зарплату, адекватную их проделанной работе. А государство, для государства это правильное финансирование отрасли, основываясь на анализе показателей здоровья и качества услуг. Это правильное и эффективное использование средств. И, конечно, это контроль качества через…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр. Будь ласка, займайте місце.

Шановні колеги! Прошу підготуватись. Ми зараз 30 хвилин визначимо на запитання і відповіді. Будь ласка, прошу підготуватись до запису до членів Кабінету Міністрів. Будь ласка, шановні колеги, реєструємося, запитання, відповіді.

Будь ласка, шановні колеги, Сергій Євтушок, "Батьківщина".

 

10:49:38

ЄВТУШОК С.М.

Шановний пане головуючий! Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Очищення влади не відбулося. Ті керівники, що працювали підлеглими Януковича, досі при владі. Деяких просто перевели з однієї області в іншу.

У міністерства на керівні посади в державі повертаються старі кадри. Скажіть, будь ласка, то коли відбудеться очищення влади? Питання до Прем'єр-міністра.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановний Арсеній Петрович.

 

10:50:21

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати України! Вітаю українську парламентську коаліцію, - весь склад Кабінету Міністрів України прибув сьогодні на "годину запитань до Уряду". І хотів би розпочати наше сьогоднішнє спілкування з декількох відповідей на питання і проінформувати про те, що робить український уряд і які основні завдання зараз.

Хотів би звернутися до парламенту з тим, що, на жаль, протягом поточного пленарного тижня не було  проголосовано 8 законопроектів, які були  необхідні для того, щоб провести реформу системи державних  фінансів, для того, щоб провести додаткові заходи про боротьбу з корупцією, і для того, щоб  виконати всі ті умови  і  вимоги, які стоять  перед Україною задля отримання коштів від  Світового банку  і від Міжнародного валютного фонду.

Сьогодні в порядку денному  стоять  два законопроекти, які вкрай важливі,  це законопроекти про  незалежність  Національного банку.  Так само вчора, на жаль, не вистачило голосів для голосування Закону України  про внесення змін до законодавства України про мораторій.

Саме тому, шановні  члени  парламенту  і  шановна парламентська коаліція,  70  відсотків законів, які  вносяться урядом, який  сформований коаліцією, на жаль, не голосується в парламенті. І прошу в рамках останніх тенденцій, дуже прошу, щоб парламентська коаліція, яка внесла своїх членів Кабінету Міністрів України від "Блоку Петра Порошенка", від "Народного фронту", від "Батьківщини", від Радикальної партії і від "Самопомочі",  підтримувала закони, які готуються і подаються на розгляд саме  коаліційним урядом.

Цей коаліційний уряд не просто виконав Закон про люстрацію, а є  основним, хто  проводить люстрацію в країні.  Вищі державні чиновники, як міністри, так і чиновники на рівні заступників міністрів, перших заступників міністра проходять люстрацію. Наприклад, відповідаючи на питання про люстрацію,  сьогодні звільнений  начальник київської міліції, який  попав під люстрацію. І так само у всіх правоохоронних органах  країни і в цілому  в органах державної служби проводиться щоденна заміна і перевірка кадрів.  Сотні чиновників позбавились роботи і зараз те завдання, яке стоїть перед урядом,  не дивлячись  на те, що іде суттєвий супротив по звільненню    чиновників, прокурорів, міліціонерів, працівників правоохоронної системи не дати можливості знищити Закон про люстрацію. І тому звертаюся до членів парламентської коаліції підтримати позицію Міністерства юстиції України щодо  необхідності продовження люстрації в країні. І хотів би, щоб міністр юстиції України дав коротку інформацію про те, яким чином працює Департамент з питань люстрації, які у нас є проблеми, і як ми бачимо далі заміну корумпованих чиновників і оновлення всієї державної служби в Україні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олександра Кужель, "Батьківщина".

Будь ласка, міністр юстиції Павло Петренко.

 

10:54:02

ПЕТРЕНКО П.Д.

Дякую, Арсеній Петрович. Шановні народні депутати,  дійсно, на сьогоднішній день в Україні відбувається масштабна люстраційна перевірка всіх державних службовців. Станом на сьогодні центральні органи влади пройшли цю перевірку, і ми перейшли на обласний рівень. Саме основні виклики у влади і у громадськості знаходяться на обласному рівні, коли будуть проходити люстраційну перевірку. Сотні і тисячі державних службовців починаючи від керівників обласних державних адміністрацій, їх заступників, керівників відповідних місцевих відомств. І тут дуже важлива підтримка наших народних депутатів, нашого журналістського середовища для того, щоб ті корупціонери, які намагаються уникнути люстраційних перевірок переходячи на більш низькі посади, виявлялися. І через публічну інформацію, ми їх звільняли. Так само звільняли керівників, які намагаються покривати своїх підлеглих і не допускати їхньої люстраційної перевірки.

Хочу вас проінформувати, що станом на сьогоднішній день спільно з парламентом Міністерство юстиції напрацювало відповідний законопроект, який удосконалює роботу відповідних люстраційних органів. Цей законопроект проходить перевірку у Венеціанській комісії. І хочу розчарувати всіх тих членів парламенту, представників Партії регіонів, які мали надію  скасувати Закон про люстрацію, у вас цього не вийде.  Венеціанська комісії, їхні експерти і український парламент однозначно збережуть Закон про очищення влади. Тому що це є та підвалина оновлення від корумпованого минулого, який ми отримали від Президента, бувшого Президента Януковича і його оточення.

Станом на сьогодні дуже багато чиновників, які не змогли підтвердити свій майновий стан, є звільнені з різних посад в центральних органах влади, починаючи з фіскальних органів, міністерств, відомств. Величезна кількість чиновників, які займали найвищі посади, а це більше півтори тисячі людей, під час режиму Януковича, які були міністрами, главами адміністрацій Президента Януковича, його найближчим оточенням, не мають прав протягом наступних 10 років займати найвищі посади в країні. Це означає, що вони не зможуть зробити реванш і не зможуть повернути Україну з європейського шляху.

Тому, шановні народні депутати, прошу вас у всіх питаннях люстрації підтримувати нас, підтримувати профільний комітет, який очолює Єгор Соболєв. І я переконаний, що ми закінчимо достойно процес очищення влади і Україна дійсно буде європейською країною без цього ганебного минулого, яке ми отримали у спадок від Януковича. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Кужель, "Батьківщина".

 

10:56:38

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний Арсеній Петрович, я хочу відповісти на ваше звинувачення, що ми не приймаємо законопроекти. Повірте, ми дуже хочемо вам допомогти. Я рекомендую вам просто подивитися на якість цих законопроектів, які ми повернули, і ви побачите, що там не тільки юридичні негаразди, так також є граматичні помилки.

А питання до вас таке. Арсеній Петрович, згідно з фактичним ростом цін в квітні, прожитковий мінімум для людей, які не працюють, повинен складати 1 тисяча 842 гривні, зараз це 940, умовно. Я хочу запитати вас, чи передбачаєте ви найближчим часом індексацію? І друге питання, скажіть, будь ласка, є у вас доповідь робочої групи парламенту щодо тарифів, чи буде розглядатися? Ми просимо вас запросити нас на уряд при розгляді цієї робочої групи. І чи готові ви признати, що треба переглянути питання тарифів?

 

10:57:48

ЯЦЕНЮК А.П.

Дуже дякую за запитання. Підготовка законопроектів важлива річ і треба, щоб закони, які приймаються парламентом, закони, які вносяться Кабінетом Міністрів України, були якісні. А для того, щоб вони були якісні, необхідно піднімати професійний рівень як членів Кабінету Міністрів, так і окремих народних депутатів України, на превеликий жаль, які також мають проблеми і з орфографією, і з пунктуацією,  і навіть з загальним змістом того, що написано в законі.

Щодо двох питань, про які ви підняли. І це питання, які стоять на порядку денному країни в цілому. Індексація і тарифи. Звичайно, що зараз, перед місцевими виборами окремі члени коаліції, в тому числі і, на жаль, ваша фракція використовують як питання індексації, так і питання тарифів у вузькополітичних цілях. З тією метою, щоб створити враження про те, що одна фракція коаліції найкраща, а всі інші фракції коаліції, які підтримують доволі складні рішення в сьогоднішній ситуації, що вони не можуть претендувати на звання борців за інтереси народу України.

Тому, відповідаючи на ваше запитання скажу наступне. Я перший, хто хоче проіндексувати грошові доходи громадян. Тому що це репутація уряду, це репутація коаліції і це додаткові джерела для громадян України, які вони отримають і зможуть збільшити купівельну спроможність громадян. І це додаткове ще джерело для запуску економіки.

І от, хотів з вами порадитись з цього приводу, як мені поступить? У нас є одна така компанія, називається "Укрнафта", ви, напевно, знаєте про це. Ця компанія "Укрнафта", перший раз ми проголосували закон, який не дав можливість уряду повернути контроль над компанією "Укрнафта". Другий раз уряд вніс цей закон. І дякую, що парламентська коаліція прийняла відповідний законопроект. І ми зараз скликали загальні збори акціонерів для того, щоб разом з іншим акціонером змінити керівництво компанії.

Чому змінити керівництво компанії. Тому що нам необхідно до державного бюджету отримати 1,8 мільярдів гривень, це дивіденди, і близько 6 мільярдів гривень, це доходи від ренти, які компанія повинна заплатити. І це попаде до державного бюджету, щоб в тому числі використати ці кошти на підвищення соціальних стандартів.

 Але з якою проблемою зіткнувся уряд. І я хотів порадитися. Тому що я знаю, що Юлія Володимирівна персонально мала до цього відношення. З'ясовується, що ми не можемо змінити керівництво компанії "Укрнафта". І знаєте, чому? Тому що в 2009 році Кабінет Міністрів за дорученням тодішнього Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко підписав угоду між компанією... між акціонерами компанії "Укрнафта" і державою, відповідно до якої, якщо тільки уряд почне міняти керівництво компанії "Укрнафта", то уряд буде відповідати в Лондонському суді з позовом приблизно на 5 мільярдів доларів США, так як угода передбачає, що зміна компанії і зміна керівництва компанії неможлива з боку держави. А якщо держава використовує своє право по зміні керівництва цієї компанії, то ми зразу йдемо до Лондона і несемо відповідальність за порушення цієї угоди, а там штрафи до 5 мільярдів доларів США. Тому я дуже просив би допомоги у вашої фракції персонально і в керівника вашої фракції: як мені вийти з цієї ситуації?

Щодо питання по тарифам, я також просив би допомоги у вашої фракції також, шановна пані Кужель. Чому? Тому що ви маєте дуже великий досвід, надзвичайно великий досвід в газових питаннях. І зараз  той газовий контракт, який підписаний, ми судимо російський "Газпром" в Стокгольмі. Загальний обсяг позовувдумайтесь, дорогі друзі! – ми пред'явили російському "Газпрому" 16 мільярдів доларів США. Це  16 мільярдів, які ми переплатили російському Газпрому і могли відправити на пенсії, пільги і субсидії.

"Батьківщина", порадьте мені, як забрати з "Газпрому" 16 мільярдів доларів США? 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, наступний – Ігор Луценко передає Юлії Тимошенко.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Володимире Борисовичу, я по газу хотів завершити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилинку, завершує Арсеній Петрович.

 

11:03:07

ЯЦЕНЮК А.П. Я хотів по газу завершити.

Значить, питання піднято абсолютно з професійної точки зору  фракцією "Самопоміч" і  іншими фракціями. Після того, коли з економічного  питання  це перейшло виключно в політичне,  з  цієї трибуни я особисто заявив про те, що великих чотири аудиторських компанії повинні провести  повну перевірку всіх тарифів, які встановлені Національною комісією з регулювання енергетики  і комунальних послуг.

Ще раз підкреслюю, це незалежний орган, але мені як прем'єр-міністру ховатися і казати, ви знаєте,  це не я встановлював тарифи, а це незалежні органи, і цей незалежний орган не має відношення ніякого до Кабінету Міністрів – принаймні некрасиво.

Тому що вся влада несе відповідальність за все, що відбувається в  країні. І коли я кажу, що вся влада то це: Президент країни, Прем'єр-міністр, уряд і всі державні органи, які призначені незалежно від того, ким би вони не  призначалися.

Значить, по тарифам, ми завершимо аудиторську перевірку, утворення, ціноутворення по тарифам, чи правильні вони чи неправильні – чотирма найбільшими світовими компаніями на кінець наступного тижня.

Я пропоную, щоби… і прошу вельмишановного Голову Верховної Ради України, після того, коли, шановний Володимир Борисович, у нас буде  готовий незалежний звіт світових аудиторів з цього приводу. Окремо запросити сюди до парламенту: уряд, Національну комісію з регулювання енергетики, НАК "Нафтогаз України", якщо погодяться аудитори, давайте запросимо сюди аудиторів, роздамо звіт кожному народному депутату України  і знімемо, будь-які політичні запитання економічними відповідями на те, як утворювались тарифи. Це перше.

Друге, по Закону "Про Національну комісію  регулювання енергетики і комунальних послуг". Ще раз підкреслюю, що це повинен бути незалежний орган. Кабінет Міністрів вніс відповідний законопроект, і знаю, що у частини народних депутатів України є пропозиції і зауваження до цього законопроекту. Саме тому я прошу народних депутатів на вівторок віце-прем'єр-міністр пан Вощевський, міністр енергетики Демчишин, керівник НКРЕКП, два профільних комітети і фахівці, будь ласка, зустріч в Кабінеті Міністрів України. Пройдемось по всім технічним питанням цього закону, щоб на наступний тиждень ми могли внести цей законопроект, проголосувати його. І що це дасть? Це дасть можливість, в першу чергу, повністю зняти будь-який політичний тиск з Національної комісії з регулювання енергетики, друге, це додатково дасть нам можливість прозоро і чесно встановлювати тарифи, як вони вже встановлені, на газ, електроенергію, ні будь-які комунальні послуги, які зараз встановлюються Національною комісією.

Тому на наступний тиждень є пропозиція заслухати звіт про встановлення тарифів і аудиторську перевірку цих тарифів, а через пленарний тиждень прийняти відповідні зміни до законодавства. Якщо є якісь ще питання, шановні колеги, по газу, по тому, що ми робимо, я готовий відповідати далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Дякую, колеги. Я поінформую по групі.

Будь ласка, Юлія Тимошенко.

 

11:06:35

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Доброго дня всім.

Перш за все, я хочу повідомити, що дуже успішно спрацювала група Верховної Ради робоча, створена за дорученням Голови Верховної Ради  щодо вивчення обґрунтованості тарифів.

Одностайно робоча група, яка представляє всі фракції прийшла до висновку, що тарифи завищені, нечесні, необґрунтовані і потребують негайного коригування, в тому числі, там закладена велика складова корупції. Велика!

Саме тому, що "Батьківщина" піднімає ці питання, сьогодні по "Батьківщині" наносяться політичні удари для того, щоб дискредитувати "Батьківщину", принизити і обвинуватити в усіх гріхах, яких "Батьківщина" не має.

Саме тому я хочу заявити, що  ми цінуємо єдність коаліції, і ми не будемо відповідати ні на які закиди. І будемо підтримувати всі добрі ініціативи уряду.

В той же час я хочу..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  будь ласка,  завершуйте.

 

11:07:45

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу заявити,  що на базі контракту, який підписаний в 2009 році  на наступний квартал  ціна на російський газ буде 190 доларів. І повірте мені,  вона буде знижуватися до кінця року ще радикально.

І в той же час я дуже радію з того, що є підстави у України піти в Стокгольмський суд і дати добре по зубам Російській Федерації і відсудити все, що можна відсудити саме на базі контракту. Я вірю в перемогу в Стокгольмському суді, і у України будуть додаткові гроші. Тарифи будуть знижені. Якщо вони не будуть знижені, ми піднімемо профспілки і примусимо видалити корупційну складову. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Рибалко. Олег Ляшко, Радикальна… А? Олег Ляшко, Радикальна партія.

Ігор Луценко передав Тимошенко, наскільки я зрозумів. (Шум у залі) Добре, добре.  Все нормально.

 

11:08:58

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Після такої дискусії між Прем’єр-міністром чинним і Прем’єр-міністром колишнім, безумовно, будь-кому іншому важко задавати питання… Крім радикалів. Так от, що стосується газового контракту.

Можливо сьогодні ціна на газовий контракт і 190 доларів за тисячу кубів. Але кілька років тому ми за газовий контракт платили по  500 доларів за тисячу кубів і переплачували мільярди по цьому газовому контракту.

Я хочу щиро подякувати Юлії Володимирівні Тимошенко, яка завжди стояла насторожі інтересів України. Я хочу зараз попросити Юлію Володимирівну Тимошенко від імені мільйонів українських громадян взяти Арсенія Петровича Яценюка, поїхати до свого друга Путіна і розірвати газовий контракт без Стокгольмського арбітражу, оскільки в Стокгольмському арбітражу ми  будемо судитися по 10 років, а газовий контракт продовжує діяти.

Арсеній, Юлю – за ручку, разом – у Москву і розривайте газовий контракт.

І верніть 30 мільярдів доларів, переплачених Україною до Державного бюджету…

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Молодець, молодець!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Яценюк, будь ласка.

 

11:10:25

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановний Олег Валерійович, шановна парламентська коаліція! У вас, як завжди, шановний Олег Валерійович, геніальні пропозиції. Єдине, що я вам точно можу сказати, що Путін – це далеко мій не найкращий друг. Тому можна без мене? Я з ним зустрінуся в Стокгольмському арбітражному суді.

Було піднято декілька запитань і попередньою виступаючою вельмишановною Юлією Володимирівною. І я хотів би дійсно підкреслити необхідність єдності української парламентської коаліції. Це вкрай важливо, адже в нас 300 депутатів, конституційна європейська коаліція. І ця коаліція повинна триматися купи.

Я високо ціную підтримку фракції "Батьківщина". Я її дуже часто відчуваю в різних формах. І тому дуже дякую, шановна Юлія Володимирівна, за вашу підтримку і фракції "Батьківщина". І сподіваюся, що ми так разом повинні купи триматися, щоб нас ніхто ніколи ні при яких обставинах не розділив. Саме тому і звертаюся постійно за порадами і за підтримкою, шановна Юлія Володимирівна, поможіть, будь ласка, не мені, – допоможіть, будь ласка, країні!

Щодо вашого питання по Федерації профспілок і по профспілкам в цілому, я хотів би звернутися з цієї високої трибуни як до українських профспілок, так і до федерації роботодавців. Значить, федерація роботодавців тепер стала не федерацією роботодавців, а федерацією "роботозабиравців". Ви знаєте про те, що, на жаль, один з основних органів, який повинен захищати як права того, хто працює, так і права того, хто дає роботу, сьогодні приватизований олігархом імені Януковича паном Фірташем та главою адміністрації Віктора Януковича паном Льовочкіним, який знаходиться у цій залі, тобто це стали приватні організації.

Я звертаюсь до  Федерації роботодавців, так званої, з тим,  щоб вони запитали у своїх акціонерів чи є хоча би елемента совість? Їхні акціонери закрили два найбільших хімічних заводи "Рівнеазот" і "Черкасиазот". Позбавили тисячі людей роботи. Ці заводи сьогодні закриті по тій простій причині, що це організоване злочинне угрупування винно державі 6 мільярдів гривень, ніхто їх не збирається віддавати. Але ми йдемо до суду, всі судові справи порушені, якщо компанії Фірташа і Льовочкіна не розрахуються за поставлений газ з НАК "Нафтогазом України", ці компанії перейдуть в державну власність і держава буде давати роботу і в Рівному, і в Черкасах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, репліка – Юлія Володимирівна і потім –Луценко Ігор.

Будь ласка, хвилину. Будь ласка.

 

11:13:50

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогі друзі! Я думаю, що сьогодні партія "Батьківщина" відчуває, що зростання підтримки в суспільстві політики, яку ми проводимо, приводить до дуже дивних заяв, в тому числі з боку коаліції.

Але хочу зараз звернутися до громадян України.

Жодні заяви, жодні закиди не зупинять нас від того, щоб встановити справедливість, яку ви сьогодні не відчуваєте. Тарифи, індексація пенсій і заробітних плат, тотальна корупція в усіх державних монополіях, вона буде подолана і ми будемо на цьому стояти.

А всім, хто зараз виступав проти "Батьківщини" хочу сказати, що не спрацює жоден виступ, ми будемо за єдність коаліції до останнього. І ніякі заяви, ніякі закиди не  зроблять так, щоб ми стали десь в опозиції до рідного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка,  Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. … до інших коаліційних фракцій. І хочу нагадати, що коли  був підписаний контракт  у 2009 році, ціна  газ  була  232 долара.  У четвертому кварталі буде 150 доларів, нижче  ніж  сьогодні по реверсу дає Євросоюз. Цей контракт відміняти неможна, навіть якщо  хочеться десь "Батьківщина" укусити. Але Янукович, на жаль, використовував  цей контракт, щоб відмивати гроші.   Ніколи ціни по  500 не було.  Але те, що вони здирали з України  незаконно і не по контракту, треба  повернути. Я за Стокгольмський суд, за повернення Україні незаконно вкрадених грошей, за єдність коаліції, за перемогу  демократії. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Яценюк. 

 

11:16:06

ЯЦЕНЮК А.П.

Дорогі друзі, я просто хотів уточнити, що це  "година запитань до чинного Уряду", а не  до минулого. Це перше.

І друге. Ще хотів вам сказати. Дорога моя Юлія Володимирівна, я так розумію… Ви якщо сказали, що ціна буде  150, значить буде   у четвертому  кварталі, правильно я зрозумів.    А якщо вона не буде 150, то за різницею я до вас звернусь, щоб компенсувати у  державний бюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Репліка. Юлія Володимирівна.

 

11:16:41

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Арсенію Петровичу, хочу  ще раз підтвердити, що ми вас підтримуємо, цінуємо, любимо. І наш рідний  демократичний уряд буде  працювати ефективно, але прошу вас, чесно, прошу вас, зробіть так, щоб все ж таки олігархія була відділена від нашого уряду. Тому що  за 14-й рік повернуто  22 мільярди гривень дев'яти кланам ПДВ, а всім, хто представляє малий і середній бізнес, практично нічого не повернули. Боріться з кланами, а не з своїми однодумцями по коаліції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Арсеній Петрович Яценюк.

 

11:17:33

ЯЦЕНЮК А.П.

Дорога моя любима Юлія Володимирівна, брейк!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна.

Вам треба завершити, дорогий мій Арсеній Петрович.

Юлія Володимирівна, репліка.

 

11:17:51

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Дорогий наш безцінний Арсенію Петровичу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дорогі наші Арсеній Петрович і дорога Юлія Володимирівна! Від імені українського парламенту я хочу висловити вам велику вдячність за толерантне відношення один до одного. Я думаю, що спільно за руки ми зможемо зробити… Спільно за руки ви зможете спільно зробити ціну за газ для України 150 доларів за тисячу кубів. Дякую.

Колеги, ні-ні-ні, хвилину. Я пропоную, Юрій Луценко, будь ласка.

 

11:18:39

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні депутати в першу чергу коаліції, нема нічого дорожчого, ніж єдність депутатської коаліції. Але нема нічого більш важливого, ніж їхня робота, а не словесні перепалки. Давайте об'єднаємося навколо виправлення тих помилок, які існують. І не будемо перетворювати парламент  в ристалище між своїми. Бо, як правило, це закінчується місцем, де ми з Юлією Володимирівною зустрілися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, що можна на цій позитивній ноті надати слово Олегу Березюку. Соболєву?

Колеги, будь ласка, Соболєв. Ну, від фракції вже.

 

11:19:27

БЕРЕЗЮК О.Р.

Прошу передати Соболєву Єгору.

 

11:19:45

СОБОЛЄВ Є. В.

Шановний пане Прем'єре, велике прохання доєднатися до вирішення так званої проблеми перепусток на сході. Через нескоординованість баз даних, зокрема і Міністерства внутрішніх справ, і прикордонників, запроваджена система, яка фактично породила великий новий вид корупції, яка підриває довіру до української держави і розкладає наші силові відомства.

Потрібна політична воля уряду, щоб цю систему перепусток організувати, як систему єдиного електронного контролю і скасувати цей новий вид корупції, який породила війна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, будь ласка, Арсеній Петрович. Потім Ірина Геращенко і завершуємо.

 

11:20:43

ЯЦЕНЮК А.П.

Здійснення контролю на цих територіях, це не компетенція Кабінету Міністрів України. Це є виключною компетенцією Служби безпеки України, яка відповідно до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" керує антитерористичною операцією.

Але ми провели дві наради з цього питання. До парламенту ми внесемо законопроект, я не хотів би зараз розкривати деталі, який передбачає наведення ладу на так званій лінії зіткнення. І це будуть з одного боку жорсткі, з іншого боку абсолютно прозорі методи контролю за лінією зіткнення. На наступному тижні відповідний законопроект буде.

Тобто ми приймали два рішення. Перше по лінії зіткнення. Друге по Автономній Республіці Крим. Коли будуть проекти рішень, я проінформую парламент, яка позиція уряду з цього приводу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, останнє запитання, Ірина Геращенко, питання "ОХМАТДИТу", питання "ОХМАТДИТу".

 

11:21:31

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний Арсенію Петровичу, шановний Арсенію Петровичу! Ви знаєте, у мене хороша новина. Що жінки парламенту демонструють більшу єдність, ніж в коаліції сьогодні. І ми об'єдналися, усі депутатки, навколо підтримки "ОХМАТДИТу". І там є ось наступна проблема.

Уряд виділив 500 мільйонів на добудову "ОХМАТДИТу". Але запланував це на грудень місяць, коли не ведуться роботи. Тому ми дуже просимо вас переглянути це питання. Щоб фінансування "ОХМАТДИТу" було переглянуто і почалося ще влітку. І щоб ви передивилися тендерні процедури, щоб ми встигли рятувати дітей.

Це допоможе щороку рятувати 30 тисяч важко хворих українських дітей! Дуже просимо це підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Поки що міністр охорони здоров'я, да, має? Але ще одна фракція, яка не задала питання, це "Опоблок", Долженков і все, і підвели риску, все. Будь ласка, народний депутат Долженков.

 

11:22:32

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Передаю слово з трибуни Шурмі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

11:22:46

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок".

Питань до уряду є багато, але я поміняю тему виступу. Володимир Борисович, коли ви припините балаган у Верховній Раді? Замість того, щоб задавати запитання, ви собі тут полюбовні розборки влаштувати.

Арсеній Петрович! Ви були на колегії Міністерства охорони здоров'я, голова комітету вам сказала, які там є корупційні зловживання. Які міри ви будете приймати для того, щоб спростувати або підтвердити цю корупцію? Це по-перше.

А що стосується топтання по Регламенту, Володимир Борисович, я вам можу сказати, що вчора грубим порушенням був прийнятий закон про дозвіл миротворців, участі, 2953. За скорочену процедуру було проголосовано 89 і голосування відбувалося по скороченій процедурі незаконно. Тут прийдуть люди з інших держав на закон, який прийнятий поза всякими межами. Я звертався до вас не підписувати, зробив офіційну заяву і до Порошенка говорю, Президента, не підписуйте, якщо Голова Верховної Ради підпише цей закон, проголосуйте в залі по закону. І те, що сьогодні відбувається, це просто посміховисько.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, 20 секунд, завершуйте. 20 секунд, будь ласка.

 

11:24:09

ШУРМА І.М.

20 секунд дайте, будь ласка.

Якщо ви хочете створювати такі посміховиська, зустрічі, будь ласка, у вас є рада коаліції, запишіть собі прем'єра і розбирайтеся, хто у них там шановний і хто у них там полюбовний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дивіться. Це було питання одне до спікера. Знаєте, коли завершиться балаган в залі? Коли ви не будете створювати балаган в залі. Це перша позиція.

Друга позиція. Відповідно до Регламенту, ми розглянемо ваше звернення щодо прийняття закону, про який ви щойно зазначили. Я всіх закликаю припинити балаган в залі  в будь-якому випадку, тому що дуже важливо, щоб парламент показував з іншої сторони.

Будь ласка, Кіссе, "Відродження". Все, Антон Кіссе.

 

11:24:53

КІССЕ А.І.

Уважаемые коллеги! Уважаемый Арсений Петрович! Группа "Возрождение", народный депутат Киссе Антон Иванович.

Я от имени депутатов нашей группы, которые пять человек представляют Одессу, я убедительно вас прошу, как человека, который знает специфику Одесской области и юга Одесской области. Речь идет о добровольном объединении громад, пожалуйста, направьте группу специалистов во главе с соответственными  руководителями, которые могут  провести разъяснительную работу по той методике, которая принята Кабинетом Министров.

Мы, народные депутаты, пять человек от группы "Возрождение", готовы принять участие и довести ту необходимую  информацию до наших избирателей. Надеюсь на вашу поддержку и  понимание, жду ответа.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Так, будь ласка, все завершили з запитаннями.

 

11:25:55

ЯЦЕНЮК А.П.

Вельмишановні депутати! Було три запитання і я дозволю собі  відповісти на них, перше було запитання, яке стосувалося "ОХМАТДИТу"?

Дійсно у нас було 500 мільйонів сформатовано на те, щоб заплатити їх в IV кварталі. Звернувся Олег Валерійович, зараз звернулась Ірина Геращенко, значить ми  переносимо ці витрати на Ш і IV квартал.

Тобто йде прискорення здійснення витрат по  "ОХМАТДИТу" і зараз буде  затверджений   невідкладно порядок  про фінансування, і ми невідкладно уже  з наступного місяця почнемо фінансувати будівництво "ОХМАТДИТу".

Друге було запитання від політичних опонентів з приводу, що відбувається  в системі охорони здоров'я?

Значить ми провели колегію Міністерства охорони здоров'я, і на цій колегії було висловлено бачення в цілому реформування системи охорони здоров'я, і сьогодні профільний міністр відповів.

А на ваше запитання  конкретно щодо  звинувачень  бездіяльності міністерства? Мною призначене службове  розслідування. Після того, коли  голова комітету була персонально присутня на засіданні Кабінету Міністрів України службове розслідування щодо  діяльності Міністерства охорони здоров'я розпочато.

З результатами цього службового розслідування я обов'язково ознайомлю членів парламенту і членів відповідного профільного комітету.

Третє – щодо об'єднання територіальних громад? Також, дякую за це запитання.

І що я дуже просив би, щоб  ми донесли з самого верху до самого низу. Закон називається "про добровільне об'єднання". Не про примусове, не про "з-під палки", а виключно про добровільне об'єднання громад.

Саме тому разом з  Президентом України ми прийняли рішення на наступному тижні провести відповідне зібрання представників місцевих громад і територій для того, щоб чітко роз'яснити, яким чином повинно відбуватися оце  добровільне об'єднання громадян. Воно було заплановано на початок наступного тижня, але у зв'язку з тим, що я відлітаю до Сполучених Штатів Америки з метою підготовки інвестиційної конференції і з метою зустрічі у Міжнародному валютному фонді і всіх інших фінансових інституціях, у тому числі, міністерстві фінансів у Сполучених Штатах і  проведення всіх перемовин щодо отримання додаткових фінансових ресурсів для країни, ми проведемо це зібрання на наступну п'ятницю. І я переговорю з Президентом країни, щоб запросити також народних депутатів України, щоб це була наша спільна адміністративна реформа. Добровільна реформа, яка передбачає, дійсно, концентрацію додаткових ресурсів у відповідних територіальних громадах, надання додаткових повноважень, а не як відбувається, мене вже проінформували, по окремим районам, де голова адміністрації одне дуже багате село приєднує до другого дуже багатого села, щоб контролювати чи то землю, чи то контролювати ресурсну позицію по відповідним територіям.

Тому добровільне об'єднання, мета якого – створення сильних територіальних громад. І ми це на наступному тижні обговоримо. Тому запрошую.

Володимир Борисович, можна завершувати, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо. Давайте подякуємо уряду.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Вельмишановний Володимир Борисович, дорогі друзі, в мене дуже велике прохання до членів парламенту. Поговорили, цікава дискусія. Але у нас три базових закони, які сьогодні треба прийняти: це Закон про внесення змін до Закону "Про мораторій". Ми вчора на Раді коаліції обговорили, що він буде прийнятий у першому і другому читанні. І це два закони вже у другому читанні про інституційну незалежність Національного банку. Це є так звані попередні умови для того, щоби другий транш, який Міжнародний валютний фонд може надати  Україні, був наданий. Я вас дуже прошу, це закони не про зменшення пенсій, не про збільшення тарифів, це ті реформи, які потрібні країні. Ви вчора пообіцяли, коли я щось обіцяю – я виконую, коли ви обіцяєте – ви також виконуєте. Тому дуже прошу, щоб наша спільна домовленість була сьогодні виконана.

Пане Голово, шановні члени коаліції, як завжди, було надзвичайно  приємно вас всіх побачити, якщо що – телефонуйте, якщо які є питання – заходьте. Якщо не зайдете – на наступну п'ятницю я прийду до вас. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, Арсеній Петрович.

Шановні колеги, декілька слів хочу сказати. По-перше, прошу запросити депутатів до зали, будемо зараз голосувати, важливі є рішення, які  ми маємо сьогодні ухвалити, в тому числі включити в порядок денний  важливі рішення.

Хотів би вас поінформувати про те, що, як було сказано в порядку  дискусії про те, що комісія завершила свою роботу по тарифам, це означає, що звіт наданий уряду і парламентарям, він буде розміщений на сайті комітету відповідного і далі, коли буде висновок аудиторської компанії, ми зможемо його презентувати тут спільно в  Верховній Раді. Тобто цей звіт буде представляти наша колега Альона Бабак, яка дуже добросовісно працювала над попереднім звітом, який роздано.

Друга позиція – це те, що стосувалося об'єднання територіальних громад, це мене болить, я про це хочу сказати. Друзі, мова іде про добровільне об'єднання, як зазначив Арсеній Петрович, якщо хтось перегібає на місцях, то тут є і народні депутати, які не повинні цього дозволити зробити. Але для того, щоби громаді, селу передати освіту в  управління, охорону здоров'я, житлово-комунальне господарство, культуру, інфраструктуру, дозвілля і все інше, це потрібно зробити, коли громада зможе бути достатньою для того, щоби ці функції вона змогла виконувати.

Ну як дотаційна громада в тисячу людей може виконати ці  функції? Ні повноцінної школи, ні садочків і так далі. Тому звісно треба, щоби це об'єднання добровільне зробило кожного учасника сильним, а не слабким. В цьому є сутність цього закону. А те, що хтось собі дозволяє  перегинати на місцях,так ми їх перегнемо на місце. Вони перегинають на місцях, а ми їх перегнемо на місце! Так йшли всі країни Європи, всі країни світу  в цій реформі. І ми маємо піти, але тільки  добровільно, розуміючи  людей, розуміючи  їхні потреби. Тому я просив би на це зважати.

Далі, колеги. У нас завтра є свято професійне – тих людей, хто дозволяє нам бути… не дозволяє нам бути розбалансованими, а завжди тримають нас в тонусі. Це наші журналісти, які сьогодні присутні у цій залі.

Шановні колеги журналісти, ми вас щиро вітаємо з святом професійним! Добра, успіхів, здоров'я вам, благополуччя, натхнення! І дуже хотів би, щоб ви завжди пильно слідкували за подіями у Верховній Раді. Успіхів вам.

А тепер, шановні колеги, закликаю всіх перейти до роботи. Сьогодні ми будемо розглядати закони: 1630, 1831… Але при наявності  голосів. І також звіт буде робити Борислав Береза по групі, яку він  опрацьовував, і так далі. І запити будемо. Будемо  працювати сьогодні достатньо…

Дивіться, шановні колеги. Я пропоную, щоби ми зараз не оголошували запити, а запити трошки перенесли, а продовжували нашу роботу. Це є принципово важливим, щоби ми могли ухвалити ряд рішень. Але ми все рівно працюємо  тілько до… там  о першій годині буде "Різне" (в першій годині), тобто маємо півтори години дуже ретельно попрацювати, щоби запити зачитати і ухвалити необхідні рішення в парламенті.  Тому я прошу, шановні колеги. (Шум у залі)  Зараз проголосуємо! Прошу запросити всіх народних депутатів до  зали, будь ласка.

Народні депутати, займайте свої місця, будь ласка. Є пропозиція зараз не зачитувати запити, а перейти до розгляду питань порядку денного. Дивіться, важливі закони є. Послухайте, які важливі закони і хотів би вас  поінформувати. 2011аЗакон про надання паливно-мастильних матеріалів в Міністерство оборони для потреб армії. 2981, 82, 83, 84 – це питання, які пов'язані з адмінпослугами, які ми маємо повернути на рівень місцевих громад. Принципово важливе рішення. Підвищення якості надання послуг на місцях. В тому числі це і антикорупційний певний захід, який дозволить нам в цій царині зменшити зловживання і корупцію.

Далі, шановні колеги. Прийняття рішення з раніше обговорених питань, в тому числі, шановні колеги, декілька постанов парламенту, але в тому числі і закони України. Дивіться, Закон України "Про внесення змін щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей". Мова йде про фінансове забезпечення загинувших воїнів наших. Треба підтримати цей проект Закону.

1630, щойно ми вітали наших колег журналістів, Закон щодо удосконалення захисту професійної діяльності журналістів. Надзвичайно важливий закон щодо додаткових гарантій безпеки і захисту професійної діяльності журналістів.

Далі. Проект Закону щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації. Це дуже важливо. І вже ми маємо зараз висновок Головного науково-експертного управління, вже ми можемо його розглядати. Колеги, ряд законів, які пов'язані з МВФ і питаннями взаємодії з іншими фінансовими установами світу. Це все потребує наших рішень. Я не хотів би, щоб ми ці рішення переносили на наступний тиждень, тому що в залі зараз може не вистачити голосів.

Тому дуже прошу шановних колеги зайняти зараз свої місця. Я зараз поставлю на голосування, і це буде сигналом, щоб перенести запити ближче до 13 години після розгляду законів України і постанов парламенту.

Будь ласка, колеги, займіть свої місця, прошу.

Шановні колеги! Будь ласка, голосуємо перенесення запитів під завершення нашої роботи, оголошення запитів, а зараз ми будемо розглядати надзвичайно важливі закони. Готові голосувати, колеги?

Міністр Розенко! Міністр Розенко! Павло! Відпустіть народних депутатів, будь ласка.

Голосуємо перенесення запитів до більш … на першу. Ну це пропозицію можна голосувати хоч 5 разів, тут не треба сигнального.

Будь ласка, колеги. Друзі, будь ласка, перенесення, розглядаємо закони. Прошу голосувати. Прошу підтримати, друзі. Голосуємо.

Я вам назвав, які важливі є закони.

 

11:38:34

За-197

Немає. Значить, давайте так, 30 хвилин тоді… 30 хвилин виділяємо на запити і збираємо депутатів.

Прошу всіх колег, секретаріати фракцій запросити депутатів о 12:10 всіх до зали, о 12:10, будь ласка.

Оксана Іванівна зачитуйте запити. Прошу.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

О.І.СИРОЇД

 

11:39:24

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Як ви пам'ятаєте в нас є непроголосовані запити до Президента. Я пропоную, щоби ми, коли повернуться народні депутати до зали, щоб ми тоді повернулися до запитів, які будуть скеровуватися до Президента.

Таким чином надійшли запити.

Станіслава Березкіна до міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення пологового будинку обладнанням першої необхідності.

Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної ради, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО Новогуйвинською селищною радою Житомирського району Житомирської області.

Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної ради, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо виділення коштів для заміни вікон на металопластикові у Романівській гімназії Житомирської області.

Максима Курячого до міністра оборони України про надання статусу учасника бойових дій у зоні проведення АТО Валерію Сочневу.

Ігоря Шурми до Генерального прокурора України щодо умисного перешкоджання здійсненню правосуддя правоохоронними та судовими органами міста Полтава.

Ігоря Шурми до глави Адміністрації Президента України щодо відповідності займаній посаді генерального директора Національного культурного центру України в Москві.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України про вжиття заходів щодо припинення зловживань на ринку газопостачання для населення.

Руслана Князевича до Генерального прокурора України щодо незаконного будівництва на території дендропарку "Перемога" у місті Одеса.

Групи народних депутатів (Безбаха, Колєснікова, Тарути) до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до статі 9 Закону України "Про Металобрухт".

Вадима Кривохатька до Прем'єр-міністра України щодо можливості перегляду державної політики у сфері виробництва молока і молочних продуктів.

Олександра Горбунова та Дмитра Сторожука до міністра освіти і науки України щодо недопущення руйнування аварійної будівлі гуртожитку професійно-технічного училища №16, розташованого в місті Мала Виска Кіровоградської області.

Олексія Білого до Генерального прокурора України щодо протиправних та протизаконних дій Черкаської обласної прокуратури по організації рейдерського захоплення Лікувально-оздоровчого закладу "Черкаський санаторій та дитячий оздоровчий центр "Світанок".

Групи народних депутатів (Ляшка, Лозового та інших. Всього 4 депутатів) до Генерального прокурора України щодо правомірності розподілу гуманітарної допомоги серед лікувальних закладів Донецької області.

Групи народних депутатів (Ляшка, Лозового та інших. Всього 4 депутатів) до Міністра внутрішніх справ України щодо розподілу гуманітарної допомоги до лікувальних закладів Донецької області.

Анатолія Євлахова до міністра інфраструктури України щодо  невиконання розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу проїзної частини автомобільної дороги Р-13, що суміщається з дорогами загального користування міста Городня Чернігівської області у державну власність.

Руслана Сольвара до Міністерства інфраструктури України, Державної адміністрації залізничного транспорту України, Державного територіально-галузевого об'єднання "Південно-Західна залізниця", Фастівської міської ради стосовно невдоволення результатами розгляду депутатського запиту від 12 лютого 2015 року №11/10-330 щодо необхідності проведення перевірки фактів порушення будівельних норм при заміні пасажирських платформ на пасажирському зупинному пункті "Вишняки" Південно-Західної залізниці.

Богдана Дубневича до Львівського міського голови щодо вжиття заходів із завершення будівництва дошкільного навчального закладу по вулиці Новознесенська, 69 у місті Львові.

Богдана Дубневича до міністра освіти і науки України щодо інноваційної діяльності психолого-медико-педагогічних консультацій.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України, голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо закриття загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів у селах Грузливець та Ялинівка Червоноармійського району Житомирської області.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття невідкладних заходів щодо фінансування видатків на погашення заборгованості Державної установи "Інститут гастроентерології Національної Академії медичних наук України".

Ігоря Луценка до голови Державної фіскальної служби України стосовно неприпустимості зволікання в ході розслідування кримінальної справи щодо газети "ВЄСТІ" та її керівництва.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України для будівництва водогенеруючих споруд на річці Вільшанка в місті Лебедин Сумської області.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо недопущення закриття відділень "Укрпошти" в сільській місцевості Лебединського, Охтирського, Тростянецького, Великописарівського та інших районів Сумської області.

Сергія Ларіна до Голови Національного банку України щодо проблем у поверненні вкладів банком "Фінанси та кредит".

Сергія Ларіна до голови Державної фіскальної служби України щодо неправомірного зволікання та неналежного інформування у наданні дозвільних документів працівниками Головного міжрегіонального управління оперативного забезпечення зони проведення антитерористичної операції Державної фіскальної служби України.

Дмитра Лубінця та Єгора Фірсова до Адміністрації Президента України, Міністерства оборони України щодо комбрига 93 бригади полковника Олега Мікаца та його призначення керівником 169 навчального центру, що дислокується в селищі Десна Козелецького району Чернігівської області.

Дмитра Лубінця до Ради національної безпеки і оборони України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України щодо прийняття управлінських рішень Координаційним центром Антитерористичного центру при СБУ Штабу АТО на території Донецької та Луганської областей, а саме, перевезення насіння соняшнику через окуповані території Донецької області (контрольний пункт в'їзд-виїзд "Бугас" (Волноваха)).

Сергія Лабазюка до міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення лікувальним харчуванням осіб, які хворіють на фенілкетонурію.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення зриву оздоровлення та відпочинку дітей у мережах відповідних дитячих закладів у літній період 2015 року.

Ірини Фріз до міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення медичних підрозділів в зоні АТО сироватками проти зміїної отрути.

Степана Кубіва до міністра екології та природних ресурсів України щодо необхідності перегляду норм із вмісту токсичних елементів у питній воді.

Степана Кубіва до міністра внутрішніх справ України щодо необхідності вдосконалення процедури отримання громадянами України довідок, які видаються Міністерством внутрішніх справ України.

Володимира Кацуби до Прем'єр-міністра України, віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, міністра аграрної політики та продовольства України, міністра освіти і науки України, голови Харківської обласної державної адміністрації, голови Харківської обласної ради щодо передачі приміщень, які належать державному навчальному закладу "Харківський обласний навчальний центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів агропромислового комплексу" та не використовуються за призначенням, для потреб місцевої громади селища міського типу Пісочин Харківського району Харківської області з метою створення міжшкільного навчально-виробничого комбінату та дошкільного навчального закладу для мешканців мікрорайону "Надія" селища міського типу Пісочин Харківського району Харківської області.

Володимира Кацуби до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України, голови Державного агентства автомобільних доріг України, голови Харківської обласної державної адміністрації, голови Харківської обласної ради щодо виділення коштів у розмірі двох мільйонів гривень для забезпечення ремонту автомобільної дороги місцевого значення "Дергачі - Козача Лопань", що є вкрай важливою для мешканців 11 населених пунктів Дергачівського району Харківської області.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Державної адміністрації залізничного транспорту України, Антимонопольного комітету України, Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо можливого порушення законодавства при надані житлово-комунальних послуг мешканцям міста Дніпропетровська.

Сергія Ківалова до Міністерства внутрішніх справ України, Державної екологічної інспекції України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо вжиття в межах компетенції заходів стосовно усунення порушень вимог земельного, архітектурного, містобудівного та природоохоронного законодавства при здійсненні забудови паркової зони в районі 10-ї станції Великого Фонтану в місті Одеса.

Віталія Гудзенка до Державної інспекції сільського господарства в Київській області щодо можливих порушень земельного законодавства в селищі Фурси Білоцерківського району Київської області.

Віталія Гудзенка до голови Київської обласної державної адміністрації щодо капітального ремонту доріг в місті Узин Київської області.

Вікторії Войціцької до виконуючого обов'язки голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заступника голови Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів щодо захисту прав споживачів, що використовують електроенергію для нагрівання води.

Івана Рибака до голови Державного агентства автомобільних доріг України, голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо необхідності ремонту автодороги обласного значення О-26002 Замостя-Коритне Вижницького району Чернівецької області.

Івана Рибака до голови Чернівецької обласної державної адміністрації щодо прискорення фінансування Районної програми профілактики, діагностики та лікування вірусного гепатиту у 2015-2016 роках мешканців Путильського району Чернівецької області.

Олексія Лкнського до Генерального прокурора України щодо невідкладного вжиття заходів прокурорського реагування для зупинення фальшування кримінальних справ проти мешканця міста Кіровоград, відомого правозахисника Івана Погасія, припинення несанкціонованого будівництва в лісопарковій зоні міста Кіровограда та притягнення службових осіб, причетних до даних правопорушень до встановленої законодавством України відповідальності.

Олексія Ленського до секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Міністра оборони України щодо термінового заслуховування інформації про ситуацію, що склалася на лінії Авдіївка - Піски - Мар'їнка, де проросійські бойовики ведуть атаку на сили АТО, намагаючись витіснити українських військових з рубежів оборони та прийняття рішення про заходи негайного реагування.

Руслана Сольвара до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Київської обласної державної адміністрації стосовно підтримки комплексної програми Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області щодо термомодернізації процесів виробництва, транспортування та раціонального використання теплової енергії.

Олега Кулініча до міністра внутрішніх справ  щодо неналежного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12013180120000668 від 27 грудня 2013 року слідчим відділом Великобагачанського районного відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області.

Олега Кулініча до Прем'єр-міністра України щодо приведення типового договору оренди у відповідність із законодавчими актами.

Наталії Кацер-Бучковської до голови Львівської обласної державної адміністрації, голови Бориславської міської ради Львівської області щодо надання інформації стосовно звернень громадян, які стосуються роботи відділу освіти Бориславської міської ради Львівської області.

Сергія Мельника до Прем'єр-міністра України стосовно порядку реалізації пілотного проекту щодо державного регулювання цін на препарати інсуліну.

Юрія Бублика до голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики про невідкладний розгляд законопроекту №1718 від 13 лютого 2015 року щодо скасування обов'язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій суб'єктами малого підприємництва та попередження непередбачуваних наслідків.

Юрія Бублика до міністра оборони України, міністра внутрішніх справ України, голови правління Пенсійного фонду України про неузгодженість дій силових відомств та невиконання ними покладених на них функцій, що призвело до відмови у призначенні пенсії по втраті годувальника членам сім'ї військовослужбовця Олександра Мочалова, загиблого під час проведення антитерористичної операції.

Ігоря Попова до Прем'єр-міністра України щодо повернення навчально-дослідного господарства Житомирському національному агроекологічному університету.

Ірини Сисоєнко до міністра охорони здоров'я України, міністра оборони України щодо надання інформації про рівень забезпечення військових медичних закладів лікарськими засобами і виробами медичного призначення.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості комунального підприємства "Чернігівводоканал".

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра України щодо індексації заробітної плати працівникам Ніжинської центральної міської лікарні імені Галицького та погашення дефіциту медичної субвенції.

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо приведення Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року №214, у відповідність до вимог Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад".

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів за рахунок субвенції з державного бюджету України на капітальний ремонт міжнародної автомобільної дороги М-15 Одеса-Рені.

Андрія Іллєнка до Прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Київської міської державної адміністрації, голови правління Публічного акціонерного товариства "Київгаз" щодо надання інформації стосовно встановлення лічильників з обліку газового постачання у житлових будинках міста Києва.

Андрія Іллєнка до голови Київської міської державної адміністрації, тимчасово виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, генерального директора комунальної корпорації "Київавтодор" щодо проведення ремонту асфальтного покриття по вулиці Космонавта Волкова в Деснянському районі міста Києва.

Романа Семенухи та Ярослава Маркевича до Прем'єр-міністра України щодо відновлення права постійного користування землями, закріпленими за Липковатівським аграрним коледжем, та скасування незаконних наказів Головного управління Держземагентства у Харківській області.

Романа Семенухи та Ярослава Маркевича до Голови Національного банку України щодо проведення наглядових дій відносно Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Фінансова ініціатива", Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит".

Дмитра Добродомова до міністра соціальної політики України, голови Львівської обласної державної адміністрації, прокурора Львівської області, Львівського міського голови щодо з'ясування причин зміни умов пільгового проїзду громадським транспортом у місті Львові та Львівській області.

Дмитра Добродомова до Голови Національного банку України щодо негативної ситуації, яка склалася у банках України з видачею валютних депозитних вкладів після закінчення терміну, зазначеного в договорі.

Руслана Демчака до Генерального прокурора України щодо розслідування протиправних дій посадових осіб, які здійснювали незаконне кримінальне переслідування політв'язнів.

Руслана Демчака до Голови Служби безпеки України щодо діяльності сумнівних Інтернет-ресурсів України.

Олександра Супруненка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних та системних заходів зі встановлення засобів обліку (лічильників) теплової енергії для киян у поточному році.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України, голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо вирішення питання переорієнтації руху автотранспорту та термінового проведення капітального ремонту трубчатого переїзду на автомобільній дорозі державного значення в межах села Бродець Дубровицького району Рівненської області.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного стану організації оздоровлення та відпочинку дітей у 2015 році.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо незадовільно низької якості відповідей на депутатські запити, надані Міністерствами освіти і науки, соціальної політики, юстиції та охорони здоров'я України.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації з виконання завдань Стратегії демографічного розвитку до 2015 року та перспективи розроблення нової.

Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо вирішення питання з фінансування медичних закладів Укрзалізниці у зв'язку із передачею цих об'єктів на фінансування місцевих бюджетів.

Олега Петренка до міністра внутрішніх справ України щодо спрощення процедури оформлення виплати одноразової грошової допомоги пораненим та сім'ям загиблих військовослужбовців Національної гвардії України, працівників органів та підрозділів Міністерства внутрішніх справ.

Олега Петренка до Прем'єр-міністра України щодо збереження робочого місця за особами, які в особливий період добровільно вступають на військову службу за контрактом.

Михайла Головка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірки фактів корупції при здійсненні державних закупівель в медичній сфері.

Михайла Головка до міністра екології та природних ресурсів України, голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо розгляду звернення просвітян Кременецького районного об'єднання Тернопільської області Товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка.

Віктора Кривенка до тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної фінансової інспекції України щодо законності витрат Державним підприємством "Український інститут промислової власності".

Олеся Довгого до міністра соціальної політики стосовно проведення перерахунку пенсій пенсіонерам міста Світловодськ Кіровоградської області.

Олеся Довгого до Національного банку України, Генеральної прокуратури України щодо необхідності вжиття заходів по виплаті депозитів вкладникам Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та кредит".

Тетяни Донець до міністра закордонних справ України щодо кількості отриманих громадянами України віз для працевлаштування за кордоном.

Ярослава Дубневича до міністра оборони України щодо надання статусу учасника бойових дій та видачі посвідчень військовослужбовцям.

Ярослава Дубневича до міністра екології та природних ресурсів України, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державного агентства водних ресурсів України щодо виділення коштів з Державного бюджету України для завершення робіт на об'єктах захисту населених пунктів від паводкових затоплень водами річки Дністер на території Самбірського району Львівської області.

Ольги Богомолець  до міністра охорони здоров'я України щодо затягування керівництвом Міністерства процедури призначень на вакантні керівні посади та бездіяльності стосовно формування та затвердження нової кадрової структури Міністерства охорони здоров'я України.

Ольги Богомолець до міністра охорони здоров'я України щодо бездіяльності Міністерства охорони здоров'я України стосовно здійснення контролю за гуманітарною допомогою, відсутності дій спрямованих на створення єдиної системи та відповідального органу з питань гуманітарної допомоги.

Олега Осуховського до голови Київської міської державної адміністрації щодо усунення порушення прав співвласників багатоквартирного будинку на користування спільним майном.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України щодо організації виконання вимог Закону України "Про статус народного депутата України".

Павла Різаненка до голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо забезпечення реалізації права громадян на доступ до публічної інформації.

Павла Різаненка до голови Фонду державного майна України щодо проведення перевірки факту купівлі – продажу та оформлення права власності гуртожитку по бульвару Незалежності, будинок 3-Б в місті Бровари у складі цілісного майнового комплексу ПАТ "Броварський завод пластмас".

Тараса Батенка до голови Державної служби України з питань праці щодо грубого порушення норм трудового законодавства з боку тимчасово виконуючого обов'язки генерального директора ПАТ "Укртранснафта" Сидорака Романа Мироновича.

Тараса Батенка до заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора щодо направлення клопотання про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами по справі загибелі 49 військовослужбовців Збройних Сил України, які знаходилися на борту військово-транспортного літака Іл-76МД.

Юрія Дерев'янка до Голови Служби безпеки України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів незаконного експорту вугілля з території проведення Антитерористичної операції.

Григорія Тіміша до голови Новоселицької районної державної адміністрації Чернівецької області щодо вжиття заходів для включення до переліку відібраних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2016 році, окремих об'єктів освітянської галузі Новоселицького району Чернівецької області.

Групи народних депутатів (Тарасюка, Крулька, Ємця) до голови Конституційного суду України щодо конституційного подання від 10 липня 2014 року стосовно визнання неконституційним Закону України "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 року.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України, голови Вінницької обласної державної адміністрації, виконуючого обов'язки Вінницького міського голови щодо видачі посвідчення члена сім'ї загиблого відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" родинам Героїв Небесної Сотні, які трагічно загинули під час Революції Гідності, в тому рахунку родині, уродженця міста Вінниці Героя України Шимка Максима Миколайовича, який загинув від кулі снайпера 20 лютого 2014 року в місті Києві по вулиці Інститутській.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення вжиття невідкладних заходів з соціального захисту населення України стосовно перегляду Кабінетом Міністрів України умов отримання кредитних коштів від Міжнародного валютного фонду.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про фінансування добудови об'єкта незавершеного будівництва по вулиці Маяковського, 111-А в місті Коростені Житомирської області та забезпечення житлом осіб, переміщених з тимчасово окупованих територій України та районів проведення АТО.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про проведення реєстрації пожежного автомобіля, переданого Україні в якості гуманітарної допомоги норвезькою Місією "Віра - Надія - Любов", без сплати збору за першу реєстрацію.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра України щодо виділення фінансування на завершення будівництва навчального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра України щодо зволікання Державною фіскальною службою України стосовно будівництва і введення в експлуатацію пунктів пропуску на кордоні з Румунією.

Олександра Сугоняко до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо вжиття заходів реагування на грубі порушення законодавства посадовими особами ТОВ "ЛеСтар" та ТОВ "ЮВС", та факти незаконного заволодіння майном ТОВ "Родючисть".

Ярослава Маркевича до міністра інфраструктури України щодо запланованих проектів та програм з енергоефективності та енергомодернізації державних підприємств на 2015-2016 роки .

Ярослава Маркевича до міністра оборони України щодо причини відмови Міністерства оборони України прийняти безкоштовну допомогу Угорського Уряду у лікуванні тяжкопоранених учасників АТО.

Олександра Супруненка до міністра юстиції України щодо перевірки фактів порушення вимог законодавства працівниками Державної виконавчої служби та вжиття заходів з недопущення порушення прав мешканців будинку по вулиці Новодарницькій у Дарницькому районі міста Києва.

Ігоря Артюшенко до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України стосовно ознак зловживання посадовим становищем та корупції в діяннях…

Шановні народні депутати! Відповідно до Регламенту ми можемо на 15 хвилин продовжити засідання без оголошення перерви і без голосування за продовження засідання. Я завершу розгляд питання "Запити", тоді буде перерва.

… Державної виконавчої служби та вжиття заходів з недопущення порушення прав мешканців будинку по вулиці Новодарницькій у Дарницькому районі міста Києва.

Ігоря Артюшенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно ознак зловживання посадовим становищем та корупції в діяннях посадових осіб органів прокуратури, внутрішніх справ та суду.

Ігоря Артюшенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України стосовно рейдерського захоплення території стратегічного оборонного підприємства              ТОВ "Продмаш" та майна інших суб'єктів господарської діяльності.

Ярослава Москаленка до міністра юстиції України щодо примусового виконання судового рішення Бородянського районного суду Київської області про стягнення подвійного розміру завдатку, матеріальних збитків та моральної шкоди.

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо будівництва газопроводу та проведення ремонту доріг в селі Миколаївка Ємільчинського району Житомирської області.

Володимира Парасюка до міністра оборони України щодо забезпечення низькою якістю форми та продовольством військовослужбовців, мобілізованих у зону АТО.

Володимира Парасюка до голови Державної фіскальної служби України щодо перевірки законності проведення операції "Рубіж" Головним оперативним управлінням Державної фіскальної служби України.

Ірини Геращенко до Вищої ради юстиції, голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо надання інформації про притягнення до відповідальності представників судової гілки влади.

Ірини Геращенко до Генерального прокурора України щодо притягнення до відповідальності представників судової гілки влади і співробітників системи прокуратури.

Ігоря Алексеєєва до Генерального прокурора України щодо надання інформації про проходження посадовими особами органів прокуратури люстраційної перевірки.

Едуарда Матвійчука до Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України, Пенсійного фонду України стосовно необхідності об'єктивного розгляду звернення мешканки Київського району міста Одеси Галини Слюсарчук щодо поновлення її конституційного права на перерахунок пенсії.

Едуарда Матвійчука до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Одеської міської ради стосовно необхідності об'єктивного розгляду колективного звернення мешканців Київського району міста Одеси, які проживають у будинках 50-58 по вулиці Корольова та прилеглих з ними будинках щодо перевірки дотримання законності при здійсненні забудови за адресою: місто Одеса, вулиця Корольова, 56 А та недопущення знищення зеленої зони.

Івана Мельничука до міністра соціальної політики України щодо забезпечення органів соціального захисту Вінницької області бланками для оформлення та видачі посвідчень інвалідам з дитинства та дітям - інвалідам.

Івана Мельничука до Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України, голови Фонду державного майна України, міністра інфраструктури України щодо перевірки дотримання вимог чинного законодавства України при проведенні конкурсу на право оренди нерухомого державного майна.

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України щодо ігнорування Урядом Арсенія Яценюка депутатських запитів, спрямованих на захист соціальних прав та гарантій громадян України.

Сергія Рудика до голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності, Генерального прокурора України, голови Національного банку України, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, міністра внутрішніх справ України, голови Державної фіскальної служби України щодо припинення діяльності в місті Києві незаконних (підпільних) пунктів обміну іноземної валюти.

Олександра Онищенка до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України щодо викупу 47 квартир в житловому будинку №11-а по вулиці Комсомольській у місті Богуслав Київської області для забезпечення житлом учасників Антитерористичної операції та членів їх сімей.

Олександра Жолобецького до голови Національного банку України щодо недопущення закриття відділення Ощадбанку у селищі Прибузьке Жовтневого району Миколаївської області.

Андрія Шиньковича до міністра освіти і науки України, голови Хмельницької обласної ради, голови Хмельницької обласної державної адміністрації щодо необхідності продовження будівництва Залузької загальноосвітньої школи.

Ігоря Алексєєва до голови Державної фіскальної служби України, голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій, тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної служби статистики України щодо надання інформації про кількість юридичних осіб, які змінили своє місцезнаходження з тимчасово окупованої території на іншу територію України, та обсяги сум відшкодування податку на додану вартість з Державного бюджету України.

Ігоря Побера до Генерального прокурора України щодо розслідування фактів бездіяльності, корупції, зловживання службовим становищем та грубого порушення чинного законодавства прокурором Жмеринського району Вінницької області Семенюком, директором Чернятинського аграрного коледжу ВНАУ Малютою, та головою Чернятинської сільської ради Мендальським.

Ірини Суслової до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо численних правопорушень, в тому числі тих, які пов'язані з фінансуванням тероризму, вчинених Директором Відокремленого підрозділу "Атомкомплект" Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Васильковим Валерієм Олександровичем.

Ірини Суслової до міністра внутрішніх справ України щодо осіб, які проходять службу в зоні проведення Антитерористичної операції в уніформі розформованого підрозділу міліції особливого призначення "Беркут".

Наталії Кацер-Бучковської до Прем'єр-міністра України щодо невжиття заходів Міністерством енергетики та вугільної промисловості України стосовно внесення проекту Дослідження можливості синхронного об'єднання української та молдовської енергосистем з енергосистемою континентальної Європи до Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2011 - 2015 роки.

Володимира Мельниченка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для капітального та поточного ремонту доріг міста Кам'янець-Подольського.

Андрія Шиньковича до Прем'єр-міністра України, голови Хмельницької обласної державної адміністрації, голови Красилівської районної державної адміністрації Хмельницької області щодо необхідності збільшення термінів адміністративно-територіальної реформи та створення Заслучанської територіальної громади Красилівського району Хмельницької області.

Юрія Левченка до Генерального прокурора України щодо корупції та зловживання службовим становищем президентом Української державної будівельної корпорації "Укрбуд" Максимом Микитасем та службовими особами ОК ЖБК "Кантрі Хаус", які не виконують рішення суду, не виконують укладені договори та не відшкодовують збитки громадянам України, та здійснюють відповідні злочини за попередньою змовою з посадовими особами виконавчого комітету Гірської ради Бориспільського району Київської області, посадовими особами Реєстраційної служби Бориспільського міськрайонного управління юстиції Київської області, посадовими особами департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції України в Київській області.

Юрія Левченка до Генерального прокурора України, міністра освіти і науки України стосовно вжиття заходів на підставі фактів, висвітлених у журналістському розслідуванні, з приводу бездіяльності ректора КНЕУ Павленка Анатолія Федоровича щодо доведених корупційних правопорушень, грубого порушення трудового законодавства та професійної етики, а також притягнення до відповідальності відповідних посадових осіб університету.

Сергія Соболєва до міністра внутрішніх справ України про недопущення подальшого перебування на посаді начальника управління по боротьбі з економічною злочинністю ГУ МВС України в Запорізькій області Сича Миколи Олександровича, який дискредитував себе, працюючи на відповідній посаді за часів режиму Януковича.

Розгляд запитів, окрім запитів, які адресовані до Президента України, завершено.

Оголошую перерву на півгодини до 12 години 40 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час перерви завершений. Я дуже прошу усіх депутатів зайти в зал для продовження роботи. Надзвичайно важливі законопроекти, які не дозволяють відтермінування, які потребують прийняття рішення.

Прем'єр-міністр звернувся до Верховної Ради  України з проханням їх обговорити і підтримати, і нам дуже важливо, щоб в залі був кворум, в тому числі і щодо Закону по захисту журналістів і їхньої журналістської діяльності. Я дуже прошу шановних колег народних депутатів заходити в зал, я дуже прошу Секретаріат Верховної Ради  усіх запрошувати, і теж голів фракцій повідомити депутатів, щоб вони прибули в зал для продовження роботи.

Будь ласка, заходимо в зал і скликаємо усіх депутатів.

Шановні колеги, за одну-дві хвилин розпочинаємо роботу. Я прошу заходити в зал, покидати буфети і кулуари і повертатися на робочі місця. Оля Червакова, ви перші мали би тут бути і вимагати присутності депутатів в залі. Дуже прошу в зал для початку нашої роботи.

Шановні колеги! Зараз ми проведемо сигнальне голосування. Я дуже прошу зайти на робочі місця. Зайняти свої місця,  щоб ми могли провести сигнальне голосування і визначити, чи ми здатні проводити обговорення і вести сесію.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

12:48:34

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу, займайте свої місця. Поки ви займаєте свої місця, хотів би зробити деякі уточнення під стенограму.

До питання, що ми з вами розглядали, 2874, 2875, 2 червня 2015 року. Було прийнято за основу та в цілому проекти законів, реєстраційний номер 2874, 2875, що передбачає унормування відносин у сфері ремонту автомобільних доріг державного значення, якщо пам'ятаєте. Під час їх обговорення виникла дискусія, і ми дійшли згоди внести певні уточнення до назв прийнятих законів. Водночас, при оформленні текстів цих законів для підпису Головою Верховної Ради виникли розбіжності між змістом і назвою, між змістом законів та схваленими нами їх назвами.

Відтак, на пропозицію профільних комітетів у назвах прийнятих законів зазначити, що це "законодавчі зміни щодо співфінансування ремонту доріг державного значення". Ми тоді добавляли "ремонту і утримання", але треба зазначити, що "співфінансування ремонту доріг державного значення". Відповідно це уточнення завізовано з комітетом, авторами законів і юридичним управлінням. Тобто фактично відповідає змісту і суті тих питань, які ми ставили.

Шановні колеги, у нас є, дивіться, у нас є для включення до порядку денного: 1, 2, 3, 4… Да, це редакційні правки, я ж зачитав, що ми їх відредагуємо. У нас з вами є: раз, 2, 3, 4, 5, 6 законів, які потребують включення до порядку денного сесії. Щоб ми могли розпочати роботу в комітетах. 2011а, по адмінпослугам 2981, 2982, 2983, 2984 і 2311. Закони підготовлені народними депутатами України. У мене є пропозиція, щоб ми зараз своїм голосуванням включили їх до порядку денного сесії.

Шановні колеги, готові? Готові?

Будь ласка, займайте свої місця, колеги.

Шановні народні депутати! Займіть свої місця, будь ласка. Будь ласка, колеги, давайте… щодо включення питань до порядку денного. Є пропозиції фракцій, коаліції голосувати загальним списком закони, які я оголосив.

Голосуємо? Будь ласка, за пропозицію, прошу голосувати. Прошу підтримати цю пропозицію, включення до порядку денного сесії.

 

12:51:58

За-199

Шановні колеги, ми не бачимо тут потенціалу для голосування. Давайте я ще раз поставлю… давайте я ще раз поставлю це питання на голосування. Будь ласка, займіть свої місця, пропозиція…

Шановні колеги! Будь ласка, давайте визначаємося щодо включення питань до порядку денного сесії.

 

12:53:04

За-206

Шановні друзі, 206 голосів. Немає голосів, наскільки я розумію, значить, ми тоді будемо переносити це на наступний пленарний тиждень, а зараз розпочнемо… а зараз розпочнемо питання в різному.

Олег Ляшко, будь ласка, хвилину.

 

12:53:30

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Порядок денний сьогодні надзвичайно відповідальний. Закони, які ми маємо сьогодні прийняти, вони дають можливість продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями для того, щоб стабілізувати курс гривні, для того, щоб долучити до країни інвесторів, для того, щоб вирішувати проблеми країни.

Тому у мене є пропозиція. Оскільки у нас є коаліція, де 300 голосів, збираємо депутатів і працюємо. Коли наші бійці на фронті захищають країну, у них немає вихідних, у них немає перерви! Бо вони знають, що як тільки на хвилину розслабились, ворог, як у Мар'їнці, піде в наступ. І тому там ніхто не розслабляється.

Так само і парламент повинен працювати. Особливо тоді, коли на кону стоїть питання співпраці з міжнародними організаціями. Заради порятунку економіки країни! Тому не розходимося, не знімаємо цих питань з розгляду. Поки не приймемо, нікуди не розходимося! Збираємо депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Шурма, будь ласка.

 

12:54:47

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". У мене є два зауваження. Перше. Розгляд питання про включення до порядку денного суперечить статті 96 Регламенту, відповідно до якої питання про включення законопроекту до порядку денного розглядається Верховною Радою протягом 30 днів після ухвалення висновку головного комітету ти Тимчасової спеціальної комісії.

Я поважаю позицію коаліції. І раз вони виносять законопроект, то, напевне, це потрібно для них голосувати. Можу помогти їм зібратися. Ми виходимо з пропозицією, давайте робимо завтра і післязавтра робочі дні. А порушувати регламент не рекомендую. Це порушення закону, це не є положення про Регламент, це є закон!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Давайте, всі висловились щодо необхідності голосування. Давайте ще раз ми оцінимо можливості до співпраці з точки зору прийняття, позитивного прийняття рішень і далі будемо визначатися.

Будь ласка, колеги, щодо включення до порядку  денного за пропозицією фракцій коаліції і уряду питання, яке я оголосив щойно. Включення  до порядку денного  сесії, не сьогоднішнього засідання, а  сесії. Голосуємо. Прошу підтримати цю пропозицію. Голосуємо.

 

12:56:34

За-199

Дякую, шановні колеги.

Відповідно до нашого порядку денного, будь ласка,  звіт Борислава Берези.  5 хвилин - регламент встановлений за пропозицією доповідача. Будь ласка, на трибуну Борислав Береза.

 

12:57:16

БЕРЕЗА Б.Ю.

Шановний Голово, шановні народні депутати,  гості парламенту, представники ЗМІ! Дозвольте представити  вашій увазі проміжний Звіт про діяльність робочої групи з перевірки інформації,  оприлюдненої колишнім  головою  Державної фінансової інспекції Миколою Гордієнком.

Я дуже сподівався, що звіт вам роздадуть. Але ще пан Голова не підписав цей звіт, і тому  ви отримаєте його пізніше. 

Він затверджений членами робочої групи. Як будь-який  продукт колективної роботи – це  узгоджена позиція, яка, запевняю, ми не йшли в розріз з власною совістю та державними інтересами. Хочу наголосити на окремих результатах  нашої роботи.

Після перевірки фактів, наданих паном Гордієнком, змушений визнати, що  багатомільйонні зловживання продовжують бути нормою функціонування  державного апарату. Система роботи державних підприємств  дозволяє перетворювати їх  на годівнички для  зацікавлених  осіб. З сумом  констатую, так  було за Януковичем, так залишилося і зараз. Наведу  конкретний приклад. Сума фінансових порушень в одному тільки  НАЕК "Енергоатом" за підсумками ревізії становить 8,3 мільярда гривень. З них порушень в сфері закупівель 8 мільярдів гривень. Збитки – 74 мільйони гривень. Під стенограму від звітуючих на нашій робочій групі пролунало виключно одне прізвище, з яким пов'язують усі структури, що співпрацюють з "Енергоатомом".

Микола Володимирович Мартиненко, вам ці гроші кишеню не вижигають? Робота нашої групи дозволила виявити цілі пласти проблем, що яскраво характеризують стан державного управління та правоохоронних органів.

Голову правління Аграрного фонду Олександра Кирюка призначеного на посаду 17 жовтня 2013 року за прем'єрства Миколи Азарова, який подарував 2 мільярди гривень зі статутного фонду Аграрного фонду "Брокбізнесбанку" за 10 днів до банкрутства останнього, було звільнено з роботи, зверніть увагу, будь ласка, 28 квітня 2015 року на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2015 року.  Якщо такі зірки не тільки не переслідуються згідно законом, а і залишаються на своїх місцях після завдання збитків такого масштабу, то розмови Прем'єр-міністра про оновлення влади, ну, виглядає блюзнірством.

Інший приклад. Колишній бухгалтер Державної продовольчої зернової компанії ДПЗКУ Тетяна Коптенко заплатила з власної кишені майже 68 мільйонів гривень податкового боргу та штрафних санкцій, щоб закрити кримінальну справу про ухиляння від сплати податків держкорпорації. Правоохоронцям цього виявилось достатньо, щоби вважати правопорушення вичерпаним. Ані факту злочину, ані походження грошей звичайного бухгалтера – всього-то 68 мільйонів гривень! – не зацікавило слідство. Що? Це Державна продовольча зернова компанія ДПЗКУ.

Безкарність злочинців – прямий сигнал мародерам у владі для подальшого розграбування держави. Максимально, що їм загрожує, за традицією в Україні, - це звільнення та відставка. Складається враження, що боротьба з корупцією не входить в пріоритети керівництва держави. Якщо можна трактувати той факт, що уряд Яценюка максимально скоротив фінансування діяльності державної фінансової інспекції.

Продовжуючи тему правоохоронних органів, хочу наголосити на тому, що Генеральна прокуратура фактично саботувала роботу робочої групи, створеною за рішенням Верховної Ради. Так Віктор Шокін та його підлеглі розуміють заклик: "Жити по-новому!". Мабуть їм не цікаво виконувати обіцянку Президента України. Систематична неявка представників ГПУ на засідання робочої групи унеможливила контроль і оцінку ефективності досудового слідства, що здійснюється правоохоронними органами. І це попри те, що 10 квітня 2015 року Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман доручив, цитую, щоб Генеральна прокуратура України, Генеральний прокурор України прозвітував перед Верховною Радою про стан розкрадання оприлюднених фактів та інших фактів зловживань у державному секторі до 7 травня.

Станом на сьогодні звіт в парламенті ніхто з народних депутатів не почув. Я не помиляюсь, так? Заступник генпрокурора Гузер назвав нас аматорами, а після продовження строку дій нашої робочої групи ГПУ взагалі перестали співпрацювати з нами. При цьому начебто професійна генпрокурора не довела до вироку жодної резонансної справи та не повернула жодної копійки в бюджет держави. Так в чому професіоналізм, шановні? Може в професійному покриванні корупціонерів, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилина, буд ласка, завершуйте.

 

БЕРЕЗА Б.Ю. Тож діяльність робочої групи проходила під гаслом "Так, ми маємо бажання та не маємо можливості!". Ось таке ……… було в нашій Верховній Раді. Щоб збільшити коефіцієнт корисної дії подібних розслідувань та наповнити реальним змістом сенс парламентсько-президентської республіки, я закликаю вас, колеги, наступного пленарного тижня ухвалити законопроект 1098 про тимчасові слідчі комісії та тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради, який суттєво розширює права та можливості парламентського слідства. Нагадую, його підписали всі лідери фракцій і коаліції. Отже, 300 голосів для ухвалення в нас вже є, а позафракційні вас підтримують.

Враховуючи все вище зазначене, пропонуємо створити першу ТСК на базі робочої групи та вже з повним складом правових повноважень продовжити  розслідування цих резонансних справ.

Від свого імені я хочу висловити вдячність всім члена  робочої групи за докладене зусилля та час. Дякую за увагу. Готовий відповідати на ваші запитання?

Якщо запитань у вас немає, то буду вдячний, якщо цей парламент на наступному засіданні дійсно підтримає законопроект про ТСК. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Не передбачає.

Шановні колеги, у нас зараз відповідно до регламенту "Різне". Прошу здійснити запис.

І передаю ведення, для оголошення передаю ведення Андрію Володимировичу Парубію і потім – Оксана Іванівна Сироїд.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

13:04:24

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я з коротким оголошенням.

3 червня під Мар'їнкою геройськи загинув  наш хлопець з Миколаївщини села Берізки Кривоозерського району Олександр Галушинський боєць  28 бригади. Це боєць, який пройшов весь Майдан у складі четвертої сотні самооборони. Батько двох дітей, який після Майдану відразу пішов на фронт добровольцем, і там у важких боях він не відступив, він був до кінця  на передовій і геройськи загинув. Прошу вшанувати його пам'ять  хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Дякую.

Герої не вмирають!

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

О.І.СИРОЇД

 

 

13:05:24

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, переходимо до "Різного".

Прошу записатися на виступ. 

Запрошую до слова народного депутата Альону Бабак, об'єднання "Самопоміч".

Народний депутат Кишкар, об'єднання "Самопоміч".

 

13:06:20

КИШКАР П.М.

Насправді, хочеться розпочати, що своїм відчуттям в статусі народного депутата загальне враження – не хочу бути депутатом! Чому? Тому що ті геніальні ідеї, прості, насправді, які написані природою, не законом не  людьми, а природою, не впроваджуються сьогодні ні Президентом, ні Прем'єр-міністром.

Ми говоримо про подолання корупції і нічого для  цього не робимо. Ми говоримо слово "реформи", і не бачимо за цим словом жодного змісту, ми говоримо про прості інструменти впровадження відкритості влади – це відкриті бюджети он-лайн, он-лайн витрачання коштів державних,  коштів органів місцевого самоврядування, коштів державних підприємств, коштів казенних підприємств. Ми говоримо про проведення он-лайн тендерів на закупівлю та продаж державного  майна і майна державних підприємств, ми говоримо про відкриті конкурси на призначення керівників  державних підприємств, ми говоримо про загальні тенденції відкритості реєстрів права  власності, ми говоримо про створення врешті-решт на єдиній програмній платформі державного демографічного реєстру, куди будуть включатися і мобілізаційний резерв, і реєстр права власності, і інші реєстри, які б задовольняли повністю систему державного управління в знанні інформації про особу. Цих інструментів чомусь ми не розглядаємо і не запроваджуємо. Але ж ці інструменти – єдиний шлях до успішності і Кабміну, і Президента України.

Декілька цікавих фактів з того, що ми зараз бачимо, якщо говорити про кадрову  політику – це небажання бачити можливості у призначеннях  кваліфікованих людей. Чомусь оця тенденція – призначення своїх, призначення з "Рошену", призначення "людей, яких я знаю" все-таки переважує над державницькою позицією людей. Чомусь повноваження Фонду державного майна, зокрема, дозволяють зараз заблокувати навіть оренду криші, наприклад, даху державного підприємства для встановлення антени мобільного оператора, тобто до абсурду доходить, але ми не хочемо нічого змінювати, це причинно-наслідковий зв'язок. Причинно-наслідковий зв'язок, в моєму розумінні – це розуміння того, що ті люди, які сьогодні крадуть, які сьогодні призначають своїх замість кваліфікованих, це люди, які мають дотик до вбивств на Майдані, вбивств в Криму і вбивств на сході України. Цей причинно-наслідковий зв'язок в короткій відповіді, яку я почув від самих людей. Вони часто запитують: чому ведуть себе так керівники?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, 30 секунд, завершуй       те.

 

КИШКАР П.М. Десять секунд, з вашого дозволу.

Люди сказали геніальну відповідь. Люди говорять: тому що Президент і Прем'єр нічого не втратили на Майдані. Тобто їм не відірвало руку, вони не втратили бізнес, вони не ховали своїх найближчих друзів. Саме тому вони дозволяють собі так поводити.

Я закликаю бути уважними до нашої історичної правди, до нашого історичного минулого. Люди на Майдані вимагали змін і ці зміни полягають у відкритості влади...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

13:10:16

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати, масштабний напад бойовиків на позиції українських військ під Мар'їнкою на нашій Донеччині цього тижня є одним із кроків до відновлення активних бойових дій на нашому багатостраждальному Донбасі, про невідворотність якого я попереджав увесь цей час. Це розвідка боєм та підготовка до наступальних дій російсько-терористичних військ по всім напрямкам. Це також наслідок обману українців ілюзією миру на  базі так званих  Мінських домовленостей. Саме вони дали можливість терористам за активної участі  Росії створити потужну озброєну армію, що нараховує понад  50 тисяч бойовиків та сотні одиниць важкої техніки. Ця створена, навчена і озброєна  Росією орда нині готова до нового наступу. І не тільки на Донбасі. Путін розглядає план її використання для захоплення  всієї України.  Саме це і є одним із головних результатів так званих мирних Мінських угод. Чи використала Україна умовне перемир'я для нарощування своїх військових сил та обороноздатності для побудови потужної лінії оборони, для проведення активної міжнародної дипломатії,  щоб отримати військову допомогу, передусім сучасну захисну зброю? Ці питання є риторичними. То ж Мінські угоди, які так вихваляли і наші західні партнери, і Президент Порошенко, стали насправді справжньою бомбою сповільненої дії для  України.

Нині Путін цілеспрямовано нехтує ними та знову активізував бойові дії. Невипадково це відбувається напередодні саміту "великої сімки" в Німеччині, де українська тема буде серед головних. Путін кидає  черговий виклик міжнародній спільноті, нарощує тиск на лідерів "великої сімки" та фактично шантажує їх  повним зривом мінського мирного процесу, який був викликаний Меркель, Олландом та Обамою і заручниками якого вони нині стали. Мета Кремля – деморалізувати цивілізований світ, паралізувати його волю до рішучого спротиву  новітньому реваншизму Росії. Путіну потрібен не  мир, а принципові поступки з боку Європи та Сполучених Штатів. Путіну потрібен новий геополітичний розділ світу. За рахунок,  безумовно, України. Безвольна політика умиротворення агресора, що базується на європейських ілюзіях, страху і поступках вже дорого коштувала Україні. І ціна самообману лише зростатиме.

Закликаю лідерів "Великої сімки" прокинутися від свого пацифістського летаргічного сну і дати рішучу відсіч Путіну невідкладно вже зараз. На терезах як доля України, так і доля Європи і світу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошений до слова народний депутат Осуховський.

 

13:13:35

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Пані головуюча, панове депутати, шановні українці! Власне, сьогодні наша робоча група завершила роботу. Ми розслідували багатомільярдні зловживання урядів Азарова і теперішнього уряду Яценюка. Фактично всі ті факти підтверджуються, які надав нам екс-голова фінінспекції пан Гордієнко. І підтверджується те, що сам пан Гордієнко був незаконно звільнений з посади. А за що був звільнений? Тільки за те, що він до Прем'єр-міністра дав 46 актів про багатомільярдні порушення, тобто 7,6 мільярдів. І він за це був звільнений. Однозначно, що був великий саботаж і заговорювання цієї теми, тому що корупціонери за сьогоднішній день і працюють із засобами масової інформації. Хоч я дякую засобам масової інформації. Коли я очолював робочу групу, хто тільки мене один підтримував, це засоби масової інформації. Тому що я старався, щоб засідання робочої групи були відкриті, і щоб засоби масової інформації доводили до українського суспільства всю правду. І щоб ця правда була підтверджена з уст фінансової інспекції, з уст прокуратури. Прокуратура завела 12 кримінальних проваджень. Але це дуже мало. На такі справи потрібно сотні кримінальних проваджень. Прокуратура саботувала останнє засідання, взагалі не приходила і заборонила фінансовій інспекції давати будь-які звіти і інформацію для нашої робочої групи. Але всі ті багатомільярдні факти підтвердилися.

І ми вимагаємо від Генеральної прокуратури реальних арештів всіх тих корупціонерів і повернення тих вкрадених грошей назад до українського бюджету. А від Прем'єр-міністра України ми вимагаємо звільнення всіх тих корупціонерів з посад. Вони і надалі сидять на своїх посадах, зокрема в "Енергоатомі". Керівник "Енергоатому" вже 10 років на своїй посаді, це є мільярдні зловживання кожного року, і наша робоча група розслідувала, і знайшла зловживань на сьогоднішній день, на 8 мільярдів гривень. Це стосується того самого Міністерства інфраструктури, де зловживань на 780 мільйонів гривень і це з січня по вересень 2014 року, тобто 6 місяців перевірки теперішнього уряду.

Ми обов'язково маємо на наступному пленарному засідання прийняти Закон про тимчасові слідчі комісії, які би мали розглядати всі ті корупційні факти і також саботаж правоохоронних органів щодо розслідування багатомільярдної корупції в уряді, як Азарова так і Яценюка.

Дякую вам. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ В ЗАЛІ. Героям Слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошую до слова Єгора Соболєва, "Об'єднання "Самопоміч".

 

13:16:53

СОБОЛЄВ Є.В.

Я прошу всіх нас згадати світлою пам'яттю Сергія Костакова, киянина, підприємця, який одним із перших вийшов на "Податковий майдан", був заарештований, провів найбільше в СІЗО, після чого за допомогою нас з вами, активних людей, в Чехії, зміг перебратися в цю країну, отримати там політичний притулок, але коли Путін напав на Україну повернувся з комфортного європейського життя, бо колись був спецназівцем в армії.

Пішов одним із перших добровольцем в 72-гу бригаду, воював те страшне минуле літо, потрапив в Ізваринський котел, в інший, був справжнім героєм і одночасно людиною, яка була не згодна з некваліфікованим командуванням, з корупцією.

Який боровся зі своїми командирами, що змушували розвідників віджимати машини, який просився на нормальну, справжню роботу спецназівця, який був заарештований прямо на фронті місцевою Волноваською міліцією, бо в їхній базі, вони знайшли, що він далі розшукується за "Податковий майдан".

Який знову був звільнений через те обурення, яке виникло в цілого суспільства і його побратимів, який домігся свого переводу в одну з найбільших боєздатних українських частин і в день переводу зник. Це сталося в листопаді минулого року. Ми всі шукали його. Багато людей до цього докладати зусилля.

Вчора його тіло знайшли в лісопосадці, теж біля Волновахи, в наручниках з кульовими отворами. Хай буде земля йому пухом. Я думаю, що завдання нас всіх розслідувати це вбивство і попирати тих, хто до цього причетний, які би погони, який би одяг, які би маски не були на цих людях. Героям слава!

(Хвилина мовчання)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу сідати.

Запрошую до слова народного депутата Томенка, "Блок Петра Порошенка".

 

13:19:34

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! У нас, я пам'ятаю, п'ятниця завжди була днем виступів кількох клоунів, а сьогодні у нас цілий уряд веселунчиків нас розважав. І у мене таке враження склалося, що цих веселунчиків я би запросив в казарму, наприклад, 11 окремої бригади в Херсонській області, де я на минулому тижні був. І там у них матраци такі, які в десять раз гірші, як у мене були в Афганістані у 1983 році!

То я хотів би, щоб Міністерство оборони з цими веселунчиками заїхали в лікарні, в яких сьогодні немає ліків і не відомо, як людей лікувати! А потім пішли на збори сільських рад, де нам кажуть, що об'єднують добровільно, а от почитайте основні нам плани по бюджетній політиці. Там написано, у відповідності до плану, розробленого Кабінетом Міністрів. План вже в Києві, вже розроблений! Вони ж знають, як краще села об'єднувати, - де автобуси не ходять і доріг немає!

Тому у мене пропозиція. Я шаную нашого Голову Верховної Ради. Тільки це не КВН тут. Якщо тут КВН, то я напишу заяву і піду в інше місце! Бо ця "кавеенівщина" вже достала тут! Якщо ми працюємо тут і несемо відповідальність, то треба працювати і нести відповідальність, і не в шоу тут  гратися.

Президент вчора у своєму виступі сказав, що хоче 2016 рік зробити роком англійської мови. Я, звичайно, як українець хотів, щоб був рік української мови. Але насправді 2016, 2017 і всі наступні роки треба  зробити роком українського народу. Бо про нього бідного забули за цими шоу і цими перфоменсами, які тут  розігруються. Тому я переконаний у тому, що    при всій повазі  до вчорашнього виступу  Президента,  як казав один класик,  що у нас не було багато часу, тому так багато написали, що треба було менше б написати, але згадати, що є народ, що є економіка.

У виступі слово "робоче місце" жодного разу не згадано. Що робить малому і середньому бізнесу? Ви знаєте, що у нас  сьогодні  приватні  обленерго беруть  за дві місяці вперед з підприємців. Як їм жити, як економіку їм піднімати? А ми розповідаємо  про Росію, тому що, зрозуміло, що це вороги, наші супостати і так далі. Ну не можна все життя про Росію і про Путіна говорити. Не проти Росії треба боротися, за Україну треба боротися.  Бо класик нас вчив, що об'єднати країну можемо  не ненавистю, а любов'ю. І при всій повазі до нашої міжнародної спільноти, не врятують американці, європейці і навіть  грузини нашої держави. Бо наша це земля, ми тут народилися і наші тут батьки. І крім нас ніхто її не врятує. Тому давайте або загубимо державу, або її врятуємо. Я сподіваюся, що врятуємо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошую до слова  народного депутата  Віктора  Кривенка, "Об'єднання "Самопоміч".

 

13:22:47

КРИВЕНКО В.М.

Доброго дня шановна головуюча, шановні колеги! Я хотів  би поговорити  сьогодні про те питання, яке підняв пан Микола Томенко, про наші робочі місця.  Ключова проблема – це  війна двох економічних  парадигм. Одна економічна парадигма говорить, що все само собою відбудеться, що держава – "нічний сторож", що  дерегуляція все врегулює, що небачена рука ринку сама себе відрегулює. Тільки ми питаємо  у апологетів цієї системи:  скажіть, будь ласка,  де ви бачили приклади у світі такої економіки? Де ви   бачили хоча б одну успішну країну в світі, яка досягла успіху без конкретного партнерства держави і бізнесу, без конкретної галузевої індустріальної політики, без політики розвитку високотехнологічних секторів економіки і інструментів, які це підтримують. Відповім за них. Таких прикладів не існує. Весь світ поєднує горизонтальні реформи, це реформи, які стосуються всіх сфер життя. Це боротьба з корупцією. Це дерегуляція. Це підняття антимонопольної стелі з вертикальними реформами. Це конкретний фокус на видах діяльності пріоритетних і інструменти їхньої підтримки.

В Україні ми бачимо чотири види діяльності, на яких нам потрібно сфокусуватися. Це ті види діяльності,  де у нас  є базова інфраструктура, де є освідченні люди. Це і машинобудування, ВПК, аерокосмос, агромашинобудування, судномашинобудування, енергомашинобудування, автопром і компоненти.

Це переробна галузь. Ми повинні  перестати бути сировинним світовим придатком. Все, що виїжджає з України у вигляді сировини, повинно бути оподатковано експортним митом, або як у випадку з лісом, взагалі тимчасово обмежено у виїзді.

Це сфера високих технологій, матеріалознавство, біотехнології, фармацевтика, IT, де потрібна свобода в першу чергу. Цю свободу на сьогодні неможливо досягти без високих зарплат чиновникам. Ми не можемо цього собі зараз дозволити. По всій території України давайте створювати точки зростання, території свободи, де ми будемо гарантувати, що туди держава не буде втручатися.

І це, безумовно, напрямок енергозбереження. Нам потрібні інструменти, які використовуються в усьому світі. Для прикладу Експортно-кредитне агентство.  Шість місяців, як це прописано в Коаліційній угоді, жодного кроку ми не бачимо від уряду. З 1994 року Україна не може створити Експортно-кредитне агентство, бо воно не потрібне сировинним олігархам, які 23 роки правили державою. Воно потрібне тільки високотехнологічному експорту. Воно потрібне тільки галузям, які знаходяться в жорсткій конкуренції.

Ми не маємо банку розвитку. І зараз іде дискусія про те, як національний банк умудрився заробити 96 мільярдів гривень в 2014 році. Дуже просто, бо через високу облікову ставку він витягнув гроші з економіки замість того, щоб будувати конкретні фокусні програми для підтримки  високотехнологічних галузей. Тому нам потрібно поєднувати вільні процеси з конкретним партнерством галузевим і інструментами розвитку, як це використовують всі наші країни сусіди і всі успішні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, 10 секунд, завершуйте.

 

КРИВЕНКО В.М. Нам не треба нічого видумувати. Словаччина, Польща, Туреччина, навіть Румунія використовують інструменти, борються за інвестиції і нам треба наслідувати їхні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Прошу до слова народного депутата Антона Кіссе, група "Відродження".

 

13:26:23

КІССЕ А.І.

Добрый день, уважаемые коллеги, дорогие избиратели! Меня побудило сегодня выступить ответ Премьер-министра Украины по вопросу, связанный с реализацией закона о добровольном объединении громад. Вы знаете, сам факт проведения такого обсуждения на уровне Президента это очень важно, почетно и, я думаю, что будут сделаны соответствующие выводы и даны рекомендации. Но, вместе с тем, в своем вопросе я ставил главную задачу и главный вопрос, который задают нам избиратели и мне в частности, по 142 избирательному округу – это Арцизский, Тарутинский, Болградский, Саратский и Килийский районы.

Громады хотят знать, если таким образом проводится объединение громад, когда более 40 процентов не знают каковы результаты будут, что даст это объединение. Возможно ли на уровне центра, с центра, с Киева получить эту информацию? Я думаю, что рациональней бы было и полезнее реагировать на те обращения народных депутатов, которые настоятельно просят, а избиратели требуют, чтобы соответствующее профильное министерство Минрегионбуд выезжало в регионы и разъясняло, какие моменты могут быть позитивными для того или иного региона, для той или иной громады? Я вам скажу, я думаю, на всех сессиях областных советов была попытка просто продавить перспективный план объединения громад, когда громады об этом вообще ничего не знали и были установлены конкретные сроки.

Я обращаюсь к коллегам-депутатам,  обращаюсь к правительству, что слово добровольное оно входит в историю,  о нем только говорят  в парламенте, и в Киеве, а на  местах пытаются сделать так, чтобы через колено заставить объединятся громадам, которые и так бедные, а если объединятся, будут в десятки раз еще беднее. Люди хотят знать, будут ли работать ФАПы? Останутся в том виде  дошкольные учреждения школы или со временем они будут сокращены, и здания будут пустовать?

А что говорить о таком районе как Болградский, где большие 5-6 тысяч населения в одном селе о каком объединение громад может идти речь.

Пойдем дальше, если говорить о вопросе связанным с межнациональным составом, а  мой регион, а в частности избирательный  округ как никто другой компактностью  отличается компактностью проживания национальных меншин. А четко записано в законе в статье 4 пункта 4: "С учетом, в том числе и этносом, который проживает", но в методике Кабинета Министров, к сожалению, слова "этность" исчезла.

Я думаю, что Кабинет Министров должен напрямую начать конкретно, последовательно работать с народными депутатами и с людьми те, кто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запрошу до слова Віктора Галасюка, Радикальна партія Олега Ляшка.

 

13:29:50

ГАЛАСЮК В.В.

Віктор Галасюк, фракція Радикальної партії.

Шановні колеги, народні депутати! Шановний народе України! Стара економічна  політика є неефективною, вона не здатна впоратися з тими викликами, які постають сьогодні  перед Україною.

Країні потрібен новий економічний курс, потрібна ставка  не на приватизацію – в ті час, коли  державна власність коштує  найменше, коли  навіть успішні приватні підприємства сьогодні не продають по бажаній ціні.

Потрібна ставка не на продаж сільськогосподарських земель, коли селяни зубожілі, вони не мають можливості взяти кредити і ту землю придбати, обробляти і будуть вимушені віддати її за безцінь, і це буде нова  хвиля олігархизації.

Потрібна ставка не на модну дерегуляцію, яка там дерегуляція, коли  підприємці приходять в банк, а там кредити по 35 відсотків, коли сьогодні корупція така сама, як не більша, як була вчора, коли на європейських ринках нас ніхто не чекає і нам треба за них боротися. То чи є ця дерегуляція панацеєю? Ні, немає!

Приватизація, продаж землі та дерегуляція – це хибні економічні пріоритети для України сьогодні. Справжні економічні пріоритети, які мають бути на табло і міністра економіки, і Прем'єр-міністра, і Президента, і кожного парламентаря – це, перш за все, робочі місця, це інвестиції, це експорт та податки, які сплачуються на території України.

Коли офіційне безробіття вже перевалило за 10 відсотків, промислове виробництво скоротилось більш, ніж на 20 відсотків, коли на чверть впали капітальні інвестиції та товарообіг, і це навіть без коригування на інфляцію, то це вже час бити в набат. Це вже не просто криза, це – глибока та затяжна економічна рецесія, яка має всі шанси перейти в економічну депресію. Тому цю кризу і цю рецесію треба лікувати дуже радикально. Не просто проводити поверхневі економічні реформи, країні потрібна радикальна економічна трансформація економіки та суспільства, і ми маємо сьогодні скористатися, в тому числі, досвідом президента Рузвельта щодо подолання великої депресії в Сполучених Штатах Америки. Ми  сьогодні знаходимось в дещо схожій ситуації.

Економічні показники демонструють, що справа не просто в зубожінні населення через шокову девальвацію гривні та драконівське зростання цін, через критичну імпортозалежність, Справа в тому, що відсутність проактивної державної економічної та промислової  політики прирікає державу на подальший дрейф до економічної прірви. Не маємо права цього допустити! Ми маємо дослухатися до міжнародної практики, до голосу розуму, і на сьогодні зорієнтувати всі зусилля державної політики на подолання безробіття, створення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, 30 секунд, завершуйте.

 

ГАЛАСЮК В.В. … на створення нових робочих місць, на запровадження потужних стимулів для інвестицій, на масштабну енергомодернізацію, на масштабне державне стимулювання експортної експансії, на відродження національного виробництва. Тільки таким чином ми врятуємо нашу економіку та побудуємо сильну незалежну та успішну державу, тільки так ми прокладемо шлях для України в європейське майбутнє, тільки так ми зробимо Україну Європою не тільки геогра...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, я вас прошу завершуйте, да.

 

ГАЛАСЮК В.В. Україні потрібно впровадження моделі промислової політики, створення державного банку розвитку, створення експертно-кредитної агенції, запровадження мережі індустріальних парків, створення фонду підтримки малого бізнесу, преференції при державних закупівлях для місцевих виробників. Оце є справжня по-українські економічна політика, яку відстоює Радикальна партія. Ми закликаємо всіх колег приєднатися до такої економічної політики. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже, пане Віктору.

Прошу все-таки дотримуватися регламенту. Запрошую до слова народного депутата Ярослава Лесюка, "Блок Петра Порошенка". Народний депутат Демчак, "Блок Петра Порошенка".

 

13:34:40

ДЕМЧАК Р.Є.

Народний депутат Демчак Руслан Євгенович, 18-й виборчий округ, "Блок Петра Порошенка".

Шановні громадяни, шановні депутати! Ми сьогодні стоїмо перед необхідністю законодавчих змін для спрощення ведення бізнесу для малих і середніх підприємств. Я довгий час очолював Федерацію роботодавців міста Києва  і  мене зараз запитують підприємці: де те покращення бізнесу, яке ми, про яке ми так довго говоримо? І це я не говорю про тих підприємців, які мали можливість використовувати державних ресурс і, висмоктуючи цей державний ресурс, будувати собі фінансові імперії. Я кажу за тих підприємців, які своїми силами, своїми коштами створили маленький готель, ресторан чи кафе і вони, на їх плечах Кабінет Міністрів і в'їхав на Грушевського. Це ті люди, які зараз, в умовах війни віддають останні гроші для того, щоб підтримати нашу армію, для того, щоб ми жили  у стабільній і мирній країні. Я вважаю, що саме Кабінет Міністрів, який має найбільше фахівців і може комплексно побачити проблему по дерегуляції бізнесу для… бізнесу в нашій країні, він має подати до парламенту комплекс законопроектів, які дадуть можливість  спростити ведення бізнесу для малого і середнього бізнесу. Що потрібно?

Ну  переш, це спростити комунікацію між бізнесом і  країною для того, щоб не було цих… можливості корумпованих хабарів – ті, про які ми зараз говоримо і говоримо про дерегуляцію. Максимально спростити комунікацію.

Друге, це держава має гарантувати макроекономічні показники у тих межах, які вона задекларувала, щоб  підприємці ще до того, коли вони не заробили гроші, уже їх не витратили на курсову різницю.

Третє. Це податкові ставки. Якщо ми не можемо зараз понизити в умовах війни податкові ставки, то ми хоча б маємо  гарантувати, що ці податкові ставки будуть  стабільні, і  вони… ми маємо… дуже гарна ідея, наприклад, по єдиному соціальному внеску, але в цьому питанні потрібно один раз поставити крапку,  щоб ми понизили ставку раз і надовго. І не грали в цю тему, як буває у нас зараз.

І звичайно, що для… що бізнесу потрібно гарантувати капіталізацію, тому потрібні дешеві ресурси.

Ми очікуємо, що Кабінет Міністрів в найближчий час  внесе комплекс змін. Ми пам'ятаємо, як знайшлась мотивація, щоб ми приймали  бюджет до 12 ночі. Я думаю, що можна знайти час на мотивацію для того, щоб підтримати бізнес. Чекаємо від Кабінету Міністрів комплекс законодавчих змін, а ми, народні депутати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, 10 секунд. Завершуйте. 

 

ДЕМЧАК Р.Є. А ми, народні депутати, я впевнений, в цьому їх підтримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова народного депутата Олексія Мушака, "Блок Петра Порошенка".

 

13:38:07

МУШАК О.П.

Шановний головуючий, шановна українська громадо,  шановні колеги-депутати! Ми вчора слухали виступ Президента. Сьогодні виступили, слухали виступ Прем'єра. Кожен з них говорить про деолігархізацію. Кожен з них говорить про боротьбу з корупцією. Наші європейські партнери також кажуть про боротьбу з корупцією.

А давайте тепер подивимося, як це можна робити, коли найвищий законодавчий орган України, а конкретно народні депутати отримують 4700 – зарплату? От, насправді. У нас колись було 17 тисяч. Далі у нас стало 6 з половиною тисяч, зараз – 4700. І ми повинні переконати наших іноземних колег, що народний депутат України буде голосувати так, як треба державі, за 200 доларів.

Вчора ми зняли тарифи. На даний момент, насправді, Верховна Рада так і працює. Але це довго не може, ну, це не життєстійка модель. Вчора ми зняли тарифи корупційні, захмарні, "зелені тарифи" для конкретно компанії Клюєва. Так от, він в день заробляв 8 мільйонів гривень! Це більше, ніж весь депутатський корпус заробляє за цілий квартал! Да!? Відповідно давайте вирішимо: або повинна бути достойна зарплата, або тоді вже, давайте, якщо треш, то треш. Кожен… Бути народним депутатом – це привілей, тому давайте за привілею доплачувати, відмовитися від своєї пенсії. Після смерті кожен народний депутат своє серце має віддати Черкащині, бо там народився Богдан Хмельницький і Шевченко, печінку він повинен віддати до Львова, бо це шикарні ресторани і все інше, ну, і так далі,  і тому подібне.

Тепер, якщо по-серйозному. Друге питання. Треба чітко розуміти, що зменшення зарплати народного депутата не призводить до будь-якої економії для народу України. Кошторис Верховної Ради залишився. Коли минулого року (Господи, 2 хвилини, а так ще багато треба сказати), коли минулого року нам зняли зарплати з 17-и до 16-и з половиною, то ця різниця потім пішла на премії працівникам Апарату Верховної Ради. Це є неправильно.

Більше того, я хочу вам сказати, що є надзвичайно велика можливість зекономити. Я спеціально зараз взяв, от, папірці. Гройсман каже про перехід на "електронний уряд". От, тут гривень 200. Дайте мені 30 секунд, я вам паперу наберу тисяч на 5-10, це зарплата народного депутата за один місяць.

І відповідно, третє. Достойна зарплата, це абсолютно нормальна практика. Верховна Рада зараз показує ефективну роботу. Ми не просимо якихось додаткових коштів з бюджету, але за рахунок оптимізації, за рахунок відмови від паперу, за рахунок насправді перевірки. От за 20 років не було перевірки Верховної Ради, що ж куди вона тратить. Так от за рахунок цієї перевірки впевнений, що можна 30 відсотків знайти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

МУШАК О.П. …за рахунок перевірки Верховної Ради мінімум 30 відсотків, а це мінімум 300 мільйонів в рік можна знайти. І ці кошти спрямувати на підвищення зарплати народним депутатам, щоб вони достойно жили і не розказували, як на 4700 можна прожити. Так проблема в тому, що в нас є деякі народні депутати, які за минулий рік нуль доходу показали. Тоді питання, як вони живуть?

Дякую за увагу. Сподіваюся на вашу підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Олег Мусій, "Блок Петра Порошенка".

 

13:42:09

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати! Я хочу вам розказати одну маленьку байку, якої сьогодні був і ви всі були свідками, і спостерігали в цій залі про саботажника, окозамилювача, а сьогодні клоуна в залі і циркача Арсенія Яценюка.

А вона стосується перш за все вугільної галузі і турботу про вугільну галузь, яку він на словах нам розказує, а що відбувається насправді.

Станом на сьогоднішній день у шахтарів знову заборгованість по заробітній платі 50 відсотків. Два місяці тому наше міжфракційне об'єднання "Захистимо вугільну галузь", куди входять 25 народних депутатів, спільно з Міністерством енергетики і вугільної промисловості, спільно з іншими трьома міністерствами, спільно з усіма державними підприємствами, в тому числі і з ДТЕКом підписали нарешті, після меморандуму концепцію розвитку вугільної галузі до 2020 року.

І нам вдалося напрацювати навіть план дій з її реалізації, з конкретними щорічними цифрами. Де Україна завдяки цьому плану дій отримає енергетичну незалежність і енергетику нам… і електроенергію нам не потрібно буде заводити із Росії, вугілля не потрібно буде закуповувати будь-де.

На  2017 рік по цій концепції і плану дій ми виходимо на плюс. Для цього потрібно лише в бюджеті цього року закласти 2 мільярди гривень на розвиток вугільної галузі. Не на проїдання, а саме на розвиток.

Міністр… уявіть собі ситуацію в уряді, і вчора це було свідчення того, що Арсеній Петрович перекладає свою власну некомпетентність на коаліцію і на інших членів коаліції. Міністр Демчишин  два місяці не може потрапити до Арсенія Петровича з концепцією і з планом розвитку  вугільної галузі. Що це за уряд такий? Що це за Прем’єр-міністр, який обіцяє одне, а  насправді робить інше? Тому я думаю, що цей мій виступ обов'язково вважати, шановні заступники Голови Верховної Ради, депутатським зверненням щодо негайного розгляду на найближчому засіданні уряду, на самому найближчому, підготовленої і підписаної народними депутатами  України і міністерством концепції і  плану дій з реалізації цієї концепції по  шахтарях і по вугільній галузі. І негайно виплатити заробітну плату, яку знову заборгували.

Тут влаштовується ще одне невеличке шоу по Міністерству охорони здоров'я. Міністр сьогодні прекрасно  доповів. Богу дякувати, за півроку нарешті концептуально підійшов до розвитку галузі охорони  здоров'я. Але що відбувається насправді? Цей законопроект, який він вносить  у Верховну Раду по тотальній приватизації закладів охорони здоров'я, він є абсолютно неприйнятним. І тому я на це звертаю увагу з цієї високої….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Десять секунд. І думаю, зал мене підтримає в цьому, що ми не допустимо тотальної приватизації системи охорони  здоров'я. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошую до слова Юрія Левченка, об'єднання "Свобода".

 

13:45:43

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Шановний український народе! Шановні наші телеглядачі, радіослухачі! Вчора  під час Звернення Президента  до парламенту, Президент говорив багато гарних слів про боротьбу з корупцією. Сьогодні Арсеній Петрович Яценюк говорив про те, що був люстрований і буквально от вчора чи сьогодні голова київської міліції пан Терещук. Але, на превеликий жаль, що вчорашній виступ Президента, що сьогоднішнє, власне кажучи, зізнання Арсенія Петровича говорять про те, що у нас суто відбувається якесь окозамилювання, якась бутафорія – гарні слова щодо зміни кадрів, щодо люстрації, щодо боротьби із корупцією, а боротьба із корупцією – це насамперед зміна кадрів, а в реальності нічого не відбувається.

От вдумайтесь, київського головного міліціонера Терещука люстрували сьогодні, ну, чи там вчора. Але ж призначила його вже нова влада минулого літа. Я не розумію, що нова влада – Арсен Аваков, Арсеній Петрович Яценюк, Президент, вони що, не знали, хто такий Терещук, що, чим він займався на Волині, коли він був там міліціонером? Це їм тільки, вони тільки про це  дізналися тільки сьогодні чи як, що вони не могли раніше його загалі не призначати? І оцей приклад – це є квінтесенцією тої маячні, яка в нас сьогодні відбувається у владі, коли замість того, щоб ставити нових чесних людей, які не заплямовані, які, справді, хочуть працювати на країну, а не працювати на свою кишеню, ставлять колишніх, ставлять юдей Януковича, ставлять своїх кумів, братів, сватів. А потім раз так на два місяці, може, когось звільняють, щоб кинути суспільству кістку. Але ж суспільство все бачить. Суспільство бачить, що і далі "тітушки" кришують незаконні забудови, наприклад, в місті Києві. І сьогодні Авакова не було тут, у Верховній Радій, він не прийшов, побоявся вчергове прийти, але і далі його  орли ментовські працюють разом з "тітушками" – ті, які били людей на Майдані і вбивали людей на Майдані, сьогодні – кришують незаконні забудови.

 Сьогодні влада саджає активістів, які борються проти цієї корупції. Я хотів би зараз з цієї трибуни зазначити, що буквально через 15 хвилин буде судитися активіст київський Сергій Сарнавський, який бореться проти незаконних забудов, який як раз воює з "тітушками", який 2 місяці тому намагався врятувати людей звичайних – бабусь, дітей від "тітушок", які їх били. Він, звісно, дав відпір гідний цим "тітушкам", фізичний відпір дав, а його зараз затримали і зараз хочуть в СІЗО запроторити як раз оці аваковські бандити в погонах. Тому що він бореться за справедливість, бореться за правду.

Оце реальність сьогодні в країні, коли є одні розмови, і оця фантасмагорія, оця комедія відбувається тут, у Верховній Раді, відбувається в Кабінеті Міністрів. Оця вся комедія, коли розказують про боротьбу з корупцією. А в реальності ті ж самі люди, які Майдан розганяли, ті сама люди, які займалися корупцією десятками років, і далі в державі правлять.

Я прошу дати ще 10 секунд. Я звертаюся ще раз вчергове…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю. В. … до Авакова, до Яценюка, до Президента. Ви схаменіться, ви схаменіться, ви нарешті справді змінюйте щось в кадровій політиці. Тому що, якщо ви цього не зробите, то люди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, ви попросили 10 секунд, пане Юрію. Я вам дала 10 секунд. Завершуйте.

Запрошую до слова народного депутата Андрія Гальченка, "Опозиційний блок". Прошу.

 

13:49:41

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Андрей Гальченко, 32 округ, "Оппозиционный блок". Уважаемые коллеги, уважаемый народ Украины! Я здесь не для того, чтобы критиковать кого-то, обозначить острую проблему, которая сегодня коснулась миллионов украинцев, и соответственно всех регионов нашей страны. А суть вот в чем. В результате введения в действие Постановления Кабинета Министров номер 240 от 2 июля 2014 про референтное ценообразование на лекарственные средства, что закупаются за средства государственного и местного бюджетов, в городе Кривой Рог, да и не только в городе, сложилась критическая ситуация с обеспечением лекарственных препаратов. В первую очередь это касается льготных категорий.

Парадокс в том, что предусмотренные в городском бюджете более 17 миллионов гривен не могут своевременно быть использованы в полном объеме. Связано это с тем, что многие лекарства просто не внесены в реестр оптово-отпускных цен. А внесенные цены ниже, чем даже закупочные цены поставщиков. Так, по состоянию реестра на 20 мая 2015, если взять хотя бы первые 10 страниц, то из 134 препаратов 84 – импортного производства, а цена  на  них, только вдумайтесь,  исходит из курса 12 гривен 99 копеек за доллар. В свою очередь лечебные учреждения по логике Кабмина не могут  приобретать лекарства по ценам, которые выше задекларированных в реестре. То есть подавляющее число лекарств попросту недоступно нуждающимся. Но это еще не все. 

31 марта этого года  Кабмин видимо решил сэкономить на гражданах страны, которые страдают редкими заболеваниями, и принял постановление  №160.  Согласно ему  больные, которые годами получали необходимые лекарства бесплатно, теперь могут получить лекарство лишь после принятия  специальными  комиссиями   Министерства охраны здоровья и областной государственной администрации. Только когда начнут работать эти комиссии абсолютно непонятно. Это особенно вызывает тревогу за  жизнь  и здоровье наших соотечественников на фоне  того, что  еще в  декабре  2014 года Министерство  охраны  здоровья отчиталось о том, что  провели все тендера, что касается закупки лекарственных средств. Ну пусть они об этом скажут матерям  города Кривого Рога, да и не только, для чьих детей в город до сих пор не поступило ни одной, я подчеркиваю, ни одной вакцины БЦЖ против туберкулеза. На сегодняшний момент за  4 месяца заболеваемость туберкулезом у нас составило  100 процентов, то есть возросло на  100 процентов.  Я, извиняюсь, это что халатность или преступная деятельность против наших детей?  Я  хочу четко понимать, кто за это будет наказан и когда все-таки вакцина поступит в города и села.

Думаю, вы  меня поддержите, несмотря на то, кто в какой фракции, потому что  это касается  наших людей, наших украинцев. Прошу считать…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершуйте.  10 секунд.

 

ГАЛЬЧЕНКО А.В. Прошу считать мое выступление официальным запросом в адрес Премьер-министра и министра здравоохранения. И я хочу, чтобы эта проблема была решена в  кратчайшие сроки. Спасибо всем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я перепрошую, ми пропустили, народний депутат Олександр Сугоняко, "Блок Петра Порошенка", зараз.

 

13:53:21

СУГОНЯКО О.Л.

Сугоняко Олександр, 158 виборчий округ,  група "УДАР". Шановні   громадяни України! Шановні колеги! Минуло  півроку, як ми, як депутати Верховної Ради, прийняли присягу на вірність  народу і державі.

Я думаю, що вже треба підводити певні підсумки. Сотні законопроектів пройшли через Верховну Раду, але це  так мовити   намагання реагувати на виклики сьогодення – на війну на сході, на безліч проблем, які  накопичились внутрі країни, на протести та незадоволення наших громадян з зростанням тарифів, цін та подальшим зубожінням народу. Але, на жаль, колеги, дуже мало зроблено і запропоновано законопроектів стосовно реальних реформ, особливо в галузі  реального сектору економіки.

Мною спільно з колегами запропоновано і подано законопроект щодо  розвитку виробництва та ринку альтернативних палив, дерегуляцію виробництва топливного етанолу  та  гармонізацію законодавства з  нормами Європейського Союзу, який має на меті нарешті навести лад та гармонізувати правовідносини в галузі виробництва альтернативних видів палива. Дати поштовх для розвитку цілої галузі економіки та  сільського господарства виробництву біопалива. Тобто альтернативних видів палива не вирощувати рапс – висмоктуючи з  родючої землі соки, а потім – продавати  його як сировину в Німеччину та купувати з закордону дизельне паливо втридорога, а самим нарешті почати виробляти альтернативні види палива з рапсу, кукурудзи, сорга тощо. І продавати його на експорт, а це і податки, про які тут казали і робочі місця, і кошти в бюджети різних рівнів. Для цього пропонується перший крок, на  законодавчому рівні   визначити  правовий статус паливного  етанолу як товарної позиції для того,  щоб унеможливити подвійне тлумачення, відійти від корумпованих умовно кажучи,  мутних схем, чітко відокремити різні товарні групи.  Спирт – це спирт, паливний етанол – це біопаливна група, а зеленка – це, вибачте, зеленка фармакологічний продукт. У кожної товарної групи свій статус, свій код УКТЗЕД  і свої стандарти.

До речі, у паливного етанолу максимально відповідні до європейських технічних умов. Цей проект закону це  перший крок до прозорого нормативного регулювання виробництва альтернативних видів палива.

Треба починати  такі законодавчі кроки в галузі економіки, які в перспективі, колеги, будуть сприяти розвитку цілої галузі економіки країни, а це і енергетична незалежність, і питання безпеки, і майбутнє нашої держави. Сподіваюсь на вашу підтримку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Запрошую до слова народного депутата Дмитра Лубінця, "Блок Петра Порошенка".

 

13:56:26

ЛУБІНЕЦЬ Д.В.

Добрый день, уважаемые коллеги! Лубинец Дмитрий, 60 избирательный округ, Донецкая  область, фракция "Блок Петра Порошенка".

Я вам сейчас расскажу, что на самом деле происходит у нас с ситуацией по контрабанде в Донецкой области с фамилиями. Олег Валерьевич, расскажу, на самом деле, что происходит с контрабандой в Донецкой области, я думаю, что вам будет тоже интересно. Смотрите, неделю назад, работая у себя на округе, приехал на первый блокпост в 20 километрах от Донецка, увидел вот такую ситуацию. Фуры, груженные зерном, идут одна за одной со стороны Донецка, соответственно вызвало у меня удивление, как в нарушении решения РНБО вообще могут проходить большегрузные автомобили. Потребовал разъяснения, на что мне дали вот такую-то бумагу, она подписана первый заместителем руководителя антитеррористического центра при СБУ господином Воробьевым. Эта бумага обязует руководителя сектора "В" организовать проезд большегрузных автомобилей. Еще больше удивление, на основании чего дали такую бумагу? Показали следующее, оказывается, у нас есть координационный центр, вот такой, в координационный центр входит от представителей Государственная фискальная служба, полковник милиции Власов, от СБУ подполковник Данилевский, от МВД подполковник Лапичук, от Государственной пограничной службы подполковник Гриневич и еще секретарь есть, подполковник юстиции Марцев. Что они делают? Все подписано с их подписями. Оказывается, к ним обращается какой-то голова Павловского сельского совета, обращаю ваше внимание, я даже не эксперт, поинтересовался, что же здесь за печать. Оказывается здесь печать сельского совета народных депутатов. Такие печати были в Украине до 1997 года. У меня вопрос возник, а у координационного центра АТЦ вопросов не возникло вообще никаких.

Мало того, каждый автомобиль предъявляет товарно-транспортную накладную, подписанную одной фирмой, "Дефенс" называется. Я выяснил о том, что это единственная фирма, которая легально получила возможность провоза любых товаров через зону соприкосновения. И мало того, дают еще вот-такую бумагу, это анализ провозимых товаров. В нашем случае это у нас на зерно. Стоит поселок, где проводилось это, Безыменное. Безыменное это бывший Новоазовский район,  захвачен восемь месяцев боевиками.

Смотрите, проезжают по территории Украины, таких автомобилей за полчаса моего пребывания было в районе 20. Местные жители говорят, в день проходит более сотни автомобилей. Все понимают, все все видят, всех все устраивает. О какой блокаде мы говорим, когда мы за свои деньги покупаем товар с оккупированной территории, финансируем террористов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Дайте час завершити.

 

ЛУБІНЕЦЬ Д.В. Я написал депутатское обращение. Хочу чтобы все депутаты об этом знали. Послушаем,  какие ответы мне придут. И самое главное, мы посмотрим, какие кадровые выводы будут у нас сделаны. Слава Украине!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Запрошую до слова народного депутата Лозового, Радикальна партія. 

 

14:00:12

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, Радикальна партія Ляшка. Ви знаєте, шановані колеги, я сьогодні був на сесії Київської обласної ради і мені дуже соромно. Щоб ви розуміли, в наш час, після Революції гідності, в той час, коли  іде національно-визвольна війна на сході Голова Київської обласної ради Микола Бабенко відмовляється народним депутатам давати слово на сесії, ми його мусили видирати. І навіть "регіонали" собі такого бєспрєдєла не дозволяли. І це дуже соромно і дуже гірко. А чому я прийшов? Тому що люди виють зараз по всій країни, на Київщині зокрема, через недолугу так звану адмінреформу. Насправді адмінреформа, безумовно, потрібна. Ці радянські стандарти адміністративно-територіального поділу давно себе віджили. Але в нас зараз все відбувається так, що ми "з водою можемо виплеснути дитину". Ми бачимо, що "ламають через коліно", замість того, щоб робити… Справжня адмінреформа може відбутися тільки тоді, коли ініціатива піде знизу, коли спочатку сесія сільської ради прийме рішення, потім сесія районна, потім обласна, а  потім ми тут з вами, і Кабмін… завершимо цю справу до кінця.

Що відбувається сьогодні по всій країні? На Київщині це особливо проблема Бориспільщини, проблема Броварів, проблема Києво-Святошинського району. Сидять чиновники, циркулями окреслюють повіти, губернії, відбуваються чорті що, "ламається через коліно" замість того, щоб міняти  місцеве самоврядування в Україні.

І тому я закликаю вас усіх посприяти тому, щоб ініціатива пішла знизу, бо якщо ми будемо голосувати в Раді таку так звану адмінреформу, коли, наприклад, є село, і з жодним мешканцем цього села не порадились щодо того, як має змінюватися адміністративно-територіальний поділ, то це не адмінреформа, а профанація, яка призведе до хаосу в державі, до катастрофи державного управління місцевого самоврядування.

Далі, дуже прикро, що сьогодні не прийшов в Раду міністр внутрішніх справ Аваков. Я сподіваюсь, він почує цей виступ. Пане міністр, ви знаєте, з якою повагою я до вас ставлюсь. Всі ми розуміємо, що не можна взяти і раз – поміняти всю оцю складну систему МВС. Всі ми знаємо, що тільки "степ бай степ", тільки "крок за кроком". І як знаєте, колись казали, що "путь із варягів у греки", зараз українське МВС переживає "путь із "мусоров" в національну поліцію". Ну, ніколи не буде в нас нормальної національної поліції, коли у Донецькій області, де сьогодні йде війна, управління обласне  внутрішніх справ очолює негідник Аброськин, який –  вдумайтесь, шановні громадяни! – їздить на краденій машині, що зафіксовано артемівськім РВ МВС. Начальник обласної міліції їздить на краденій машині, на "Порше-Каєні", який проводить репресії проти українських патріотів, зокрема, Костянтина Кривича, у минулому кандидата від Радикальної партії по Волноваському округу, який ніяким чином торгівлю з ДНР, що згадував колега Лубінець.

Ще я просив би у вас 10 секунд, я хотів би закликати Президента і закликати всіх колег, хто має можливість бути почутими, в нас дуже кричуща, дуже… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте будь ласка.

 

ЛОЗОВОЙ А.С. ... трагедії. Трагедія Іл-76, трагедія Іловайська, трагедія Дебальцеве. Особистою волею Президента блокуються розслідування! Військова прокуратура по Дебальцеве взагалі ще досі не передала нічого до суду. Це великий сором і велика ганьба! Тих генералів, які призвели своїми дурними діями до вбивства наших героїв, до вбивства кращих своїх синів, цієї країни, вони мають бути, постати перед судом! І вся країна має бачити!

А я певен, що якби ми мали нормальну проукраїнську владу, - цих негідників, через яких загинули наші герої, розстріляли б тут, на Майдані, щоб іншим не повадно було! Тому що ті, хто сьогодні воює за Україну, вони не повинні гинути через дурість генералів! Дякую. Слава нації!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. І останній виступ, Андрій Іллєнко.

 

14:04:15

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Шановні колеги, шановні українці! Сьогодні була "година запитань до Уряду". І ви знаєте, мені якось дуже неприємно про це говорити. Але це було якесь недолуге шоу, недолугий "Comedy Club" у виконанні уряду. І ви знаєте, занадто чомусь хороший у них настрій, занадто багато у них жартів, занадто багато вони так себе ведуть, нібито все чудово.

Я думаю, це тому, що вони відірвались від реальності. Вони відірвались від землі. Тому що, якби вони поспілкувалися з громадянами і вони би їм розказали про своє враження від нових платіжок за житлово-комунальні послуги, від цін на продукти першої необхідності в магазинах, від цін на ліки, то я думаю, настрій був би у них трошки інший. І він би трошки зіпсувався.

Тому що минулий тиждень весь я працював на своєму виборчому окрузі, я зустрічався з громадянами. Вів прийом, зустрічався прямо на вулиці. І я скажу, що те, що вони відчувають, можна описати одним словом. Це шок. Це шок! Тому що ніхто не знає, що робити з цими новими тарифами. Ніхто не знає, як отримувати ці так звані субсидії. Абсолютний розпач у людей. Люди відчувають себе кинутими напризволяще.

В цей же час в країні продовжується війна. На днях були напружені бойові дії, а ми чуємо в Верховній Раді на "годині запитань до Уряду", вибачте за таке слово, абсолютно недолугу якусь ржачку. І мені, чесно кажучи, сьогодні було просто соромно. Люди реально відірвалися від землі.

І в той же час ми бачимо, що люстрація провалена, ми бачимо всю недолугу кадрову політику, яка сьогодні відбувається. Ми бачимо цю так звану адмінреформу, яка зараз відбувається і люди просто в шоці, вони не знають, що відбувається, їх насильно намагаються об'єднувати. Зараз черговий соціальний вибух від цього відбувається.

І замість ґрунтовної дискусії ми бачимо казна що.

Я взагалі, вважаю от ми, свободівці, ми будемо рекомендувати, ми будемо давати відповідний законопроект, ми хочемо змінити Регламент, щоби година запитань до уряду – це була година запитань до уряду, а не 40 хвилин абсолютно порожніх монологів з трибуни, і в кращому разі 20 хвилин на запитання, коли ще й прем'єр-міністр не дві хвилини відповідає, а чотири чи п'ять хвилин на питання.

Будь ласка, година повністю запитань до уряду, година на… одна хвилина регламенту запитання, дві хвилини на відповідь. Не встигаєш відповісти за 2 хвилини, значить наступне запитання. Тоді дійсно можна говорити, що це буде більш менш нормальна година запитань до уряду.

І на останок, я хотів би сказати, що сьогодні нам треба дійсно припиняти оце шоу, а займатися реальними справами. І те, що сьогодні ми побачили тут у Верховній Раді особисто в мене викликало обурення.

Дякую.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми завершили розгляд питань в "Різному" і ранкове засідання оголошую закритим.

Наступне пленарне засідання відбудеться 16 червня о 10 годині.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку