ЗАСІДАННЯ СОРОК СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

03 червня 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:02:55

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні колеги народні депутати! Добрий ранок. Розпочинаємо ранкове засідання Верховної Ради України.

Відповідно до прийнятого вчора рішення ми… відповідно до Регламенту від 10-ї до 10.30 будуть виступи народних депутатів України. О 10.30 ми розпочнемо з вами розгляд подання Генерального прокурора України щодо притягнення до відповідальності двох народних депутатів України.

Прошу народних депутатів займати  свої місця у залі і підготуватися до реєстрації, будь ласка.

Будь ласка,  готуємося до реєстрації, шановні народні депутати. 

Будь ласка, шановні колеги, готуємося до реєстрації. За декілька хвилин буде включена система "Рада" для реєстрації, будь ласка, займайте свої місця. (Шум у залі)

 Шановні колеги, будь ласка, реєструємося. Прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів, будь ласка.

 

10:07:54

Зареєструвалося -303

На дану хвилину зареєстровано 303 народних депутати в залі. Шановні колеги, ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим. Також перед тим, як ми перейдемо до запису, хочу привітати від вашого імені, шановні колеги, від себе особисто наших колег з днем народження, а саме: Віталія Дмитровича Барвіненка давайте привітаємо колегу з днем народження; Андрія Сергійовича Лозового вітаємо колегу з днем народження; Вадима Владиславовича Новинського вітаємо з днем народження, і Віктора Йосиповича Развадовського, вітаємо колегу з днем народження. (Оплески)

Шановні колеги народні депутати, переходимо до запису на виступи. Будь ласка, прошу записуватися на виступ. Колеги, будь ласка. Записуємося на виступ, будь ласка. Записуємося на виступ, будь ласка, колеги.

Здійснено запис. Будь ласка, Семен Семенченко, "Самопоміч". Віктор Кривенко, "Самопоміч", будь ласка.

Шановні колеги, перед тим, як розпочне наш колега виступ, я прошу всіх зайняти свої місця, і на півтону нижче, будь ласка, щоб колезі не було важко виступати. Дякую.

 

10:09:42

КРИВЕНКО В.М.

Доброго дня, шановні колеги, шановний головуючий. Був у нас тиждень роботи в округах. Хочу вас поінформувати про 2 міста. Перше, це місто Дніпродзержинськ, яке скоро буде перейменовано в місто Кам'янське, де місцева влада умудрилася виділити 5 мільйонів гривень на систему зрошення 2 газонів. Один – перед собою любою, інший – перед театром. 5 мільйонів гривень! Це отакі от рівчачки по 15 сантиметрів, це просто тотальне марнотратство. В тому році було виділено 18 мільйонів гривень лише на побудову меморіального релігійного хреста, це в місті, в якому нічого не працює, в якому немає ліхтарів, в якому не прибираються вулиці. Я хочу, щоб Генеральна прокуратура звернула на це увагу і подивилася взагалі на всю систему витрачання грошей в місті Дніпродзержинську. Тому що зараз, коли це місто є фактично багатшим, наприклад, за місто Львів, бюджет Дніпродзержинська мільярд 150 мільйонів гривень, бюджет Львова мільярд 720 мільйонів, але у Львові втричі більше населення живе. Тільки в Дніпродзержинську нема гарячої води, колосальні екологічні проблеми і в цей час екологічні кошти витрачаються на систему поливу, зараз з зусиллями активістів ці роботи зупинені. Я звертаюся як до депутатів Дніпродзержинської міської ради, так до місцевої влади, щоб вони зупинилися і переорієнтували ці кошти на правильні напрямки.

Друге. Ми з колегами депутатами в рамках підготовки і внесення суттєвих змін до Закону про бурштин відвідали Сарницький район. Я хочу, щоб всі знали, що на один день, завдяки приїзду потужної групи депутатів з усіх фракцій, було зупинено незаконний видобуток, ми на свої очі пересвідчилися, яка тотальна екологічна катастрофа міст і селищ які стоять на золоті, не мають ні доріг, не мають нормальної інфраструктури. І дуже важливо, щоб те хабарництво, яке процвітає на сьогодні в цій галузі, щоб воно було зупинене.

Разом з колегами депутатами Розенблатом, Парасюком, Євтушком, Яніцьким ми піднімали питання про те, а хто кришує всі ці речі і нам називали прізвища різні, прізвище були Яніцький, прізвище було Заболотний, прізвище було міфічного дяді Феді, який збирає гроші. Щоб ми розуміли щоденний обсяг хабарів це 200-250 тисяч доларів, 300 нелегальних помп, на яких працює по 5-6 чоловік…  Зараз закінчую. Після нашого візиту до нас надійшла інформація, що прізвище змінено тепер це якийсь громадянин під прізвищем Нестерук.

Я наголошую на необхідності  прийняття не лише Закону про бурштин зі змінами, щоб не було монополії комунальних підприємств, не було монополії бірж, це ми погодили з колективом авторів, а й прийняття Закону про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Буквально 10 хвилин… 10 секунд, завершуйте.

 

КРИВЕНКО В.М. … дати змогу людям легально працювати. Люди самі встають і не на камеру розповідають прізвище, і кажуть, ми хочемо офіційно працювати, ми готові платити гроші в усі бюджети, нас дістала ситуація, коли наші гроші йдуть в кармани корупціонерам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Ярослав Дубневич, "Блок Петра Порошенка".

 

10:13:22

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Ярослав Дубневич, група "УДАР", фракція "Блоку Петра Порошенка", Львівщина.

Мені вже неодноразово доводилось виступати у цьому залі із закликом створити можливості для купівлі достойних і дешевих легкових автомобілів громадянам прикордонної зони, а відтак і цілої України. Як відомо жорсткі мита на ввіз нових і вживаних авто з закордону істотно піднімає ціни на цю продукцію. Проте в сучасних економічних умовах більшість українського населення шукає можливість купити дешевий легковий автомобіль.

Законопроект за номером 1393 зареєстрований мною разом з співавторством з іншими народними депутатам передбачав створення умов, за якими громадяни українського прикордоння отримали б право користуватись автомобілями, придбаними у Європі 30 днів без сплати митних платежів.

На додачу ми б отримали також і істотне зменшення черг на митницях і подолання корупції у відомствах, котрі опікуються кордоном. На жаль, профільний Комітет з податкової, митної політики відхилив це питання, дехто з моїх колег потім виправдовувався і обіцяв вирішення цього питання у спосіб збільшення терміну перебування аж до 90 днів.

Кілька днів тому нами, депутатами, знову зареєстровано новий законопроект, і ми повернулись до цього питання. Розроблений за аналогічним за змістом і суттю, котрий передбачає наділення громадян України правом тимчасового ввезення без справляння митних платежів на ті ж самі 30 днів.

Звертаюсь публічно до всіх членів профільного Комітету з податкової і митної політики, з проханням дати цьому питанню хід. Переконаний, що це стане першим кроком до зниження драконівських мит на ввезення  вживаних, проте дешевих  і, найголовніше, якісних легкових авто. 

Наступним  нашим кроком стане встановлення  єдиної ставки  митного збору у вигляді разового платежу. Проте  до таких глобальних змін митних правил  буде довгий шлях. А прості люди, в умовах економічної кризи, потребують негайного вирішення питання  законного доступу до  дешевих  і якісних легкових авто.

Переконаний, що цього разу із законопроект за номером 2909 про внесення змін до статті 380 Митного кодексу України  щодо тимчасового ввезення автомобілів  ми маємо  порозумітися як в комітеті, так і в сесійному залі.  В законопроекті 2909 чітко вказано, що на право ввезення на  30 днів без справляння митних зборів фізичній особі, яка є власником  легкового автомобіля і автомобіля з причепом, чітко вказані  номера кодів митних. І я прошу, шановні колеги народні депутати як профільного комітету, так  і в сесійному залі підтримати  цей законопроект.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат  Заліщук, "Блок Петра Порошенка".

 

10:16:32

ЗАЛІЩУК С.П.

Шановний головуючий, шановні колеги, я прошу вашої уваги. Парламент припустився помилки, яку ми маємо визнати і виправити.  21 травня  ми як депутати з вами проголосували пакетно за список   суддів, понад 100 людей, до яких, не зважаючи на перевірку Вищої кваліфікаційної комісії, не зважаючи на перевірку і засідання правового комітету, не зважаючи на те, що цей список був завчасно вивішений публічно, до нього пройшли двох людей, які не гідні звання  суддів.

Перше. Йдеться про суддю Рудюка,  щодо якого  ще  триває, до речі, провадження  тимчасової слідчої  комісії  з перевірки суддів, який  зокрема у  2013 році    ув'язнив на  7 днів за пікет під  Межигір'ям нашого колегу і нашого друга, одного з лідерів "Євромайдану", одного з лідерів "Демократичного   альянсу"  Максима Панова. Другий суддя – це  суддя, це суддя Юхно, яка нашим колегам зі "Свободи" забороняла мирні акції протесту під час подій Євромайдану в 2014 році.

Сьогодні ми звертаємося до Вищої кваліфікаційної комісії, яка за законом має перевіряти всіх кандидатів та робить подання до парламенту. І просимо надати інформацію, по-перше, якими мотивами керувалася Вища кваліфікаційна комісія, коли внесла подання на вищезгаданих суддів.

Друге. Ми також ініціюємо перед Вищою кваліфікаційною комісією дисциплінарні провадження проти суддів Рудюка та Юхно, і вимагаємо, щоб ВККС здійснила перевірку відомостей про зазначених суддів та їхніх суддівських досьє та прийняла рішення, вжила заходів щодо відповідальності.

Паралельно, шановні колеги, я хочу повідомити, що ми готуємо скаргу на ВККС та Вищу раду юстиції щодо відкриття дисциплінарного провадження та застосування санкцій у вигляді звільнення у зв'язку з невідповідністю займаній посаді.

Я також, користуючись нагодою,  хочу звернутися до журналістів і хочу звернутися до громадськості, коли ми ухвалюємо важливі  рішення про публічні посади, будь ласка, надсилайте нам інформацію, якою ви володієте, для того, щоби колишні прибічники режиму не поверталися на свої посади. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Іван Крулько,"Батьківщина".

 

10:19:13

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановний Голово Верховної Ради, шановні колеги і український народе, фракція "Батьківщина" із засідання в засідання постійно піднімає дуже нагальне питання, яке стосується соціальної справедливості. Яке стосується того, що в українській державі на сьогодні склалася надзвичайна складна соціально-економічна ситуація. І українські громадяни знаходяться на межі виживання.

Ми подали ряд законопроектів, які хоч якось повинні цю ситуацію виправити. На жаль, ці законопроекти мало того, що не розглядаються в залі Верховної Ради, але і не включаються до порядку денного.

Я хотів би сьогодні сказати, які законопроекти парламенту потрібно вирішити якомога швидше, терміново.

По-перше, це законопроект 2883 про внесення змін до державного бюджету щодо відновлення індексацій грошових доходів громадян. У чому полягає проблема?  В Законі про Державний бюджет як 2014, так і 2015 років передбачено, що питання індексацій заробітних плат, пенсій, стипендій, а також державних  допомог, здійснюється відповідно до особливого порядку затвердженого урядом. Уже другий рік поспіль уряд ухиляється від того,  щоби своїм рішенням  визначити цей особливий  порядок, у зв'язку з цим, цю справу повинен зробити   український парламент.

Що ми   пропонуємо? Цей проект, який подала  фракція  "Батьківщина" передбачає, що у випадку, якщо індекс інфляції перевищує 1 відсоток, то з наступного місяця після якого опубліковано оцей індекс, здійснюється індексація. Наприклад, якщо у квітні 2014 року індекс інфляції складав 14 відсотків, його надруковано у травні, то з червня повинна бути здійснена індексація на цей відсоток. Хтось придумав, що зараз  виявляється кожна бюджетна установа повинна самостійно це робити, але насправді, якщо це будуть  робити  окремі бюджетні установи, то це веде до корупції, а не  до справжньої індексації.          

Наступний законопроект, який необхідно включати і розглядати – це законопроект  про відновлення повного обсягу пенсійного  забезпечення для працюючих пенсіонерів, законопроект номер 2698. Ми ці два законопроекти сьогодні повинні включити до порядку денного і на цьому тижні їх розглянути, і виправити соціальну несправедливість. Але в той же час,   фракцією "Батьківщина" поданий проект іще з п'яти  законопроектів,  які передбачають вирішення питань у пенсійному забезпеченні, які передбачають здійснення необхідної індексації, які передбачають врешті-решт встановлення необхідних наборів непродовольчих товарів для  визначення прожиткового мінімуму, з 2000 року ми не робили перегляд цих наборів і парламент повинен надати уряду необхідні доручення.

Я закликаю  колег проголосувати ці питання за включення до порядку денного і виправити те, що ми заборгували перед українським  народом.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій  Іллєнко, позафракційний.

 

10:22:28

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.  Шановні колеги, сьогодні без жодного перебільшення, ключовий день для парламенту восьмого скликання, для парламенту, обраного після Революції гідності, парламенту, в якому на папері існує конституційна більшість проукраїнських сил. І, ви знаєте, це вже ганебна ситуація, що таке здавалося б елементарне питання, як зняття депутатської недоторканості з одного із найбільш одіозних діячів злочинного режиму Януковича, іде настільки важко, настільки великим якимось тріском і настільки гальмується. І, ви знаєте, викликаються такі очевидні асоціації, враження, що це є не що інше як певна змова еліт, як певний негласний пакт про ненапад, про те, що насправді ніхто не збирається нікого саджати, ніхто не збирається нікого судити за ті страшні злочини часів Януковича, іде кругова порука і намагання забалакати ці питання.

Ви знаєте, ситуація, яка відбувається на регламентному комітеті, вона взагалі не витримує жодної критики, тому що це, здавалося б, очевидні речі. Вісім чоловік з десяти в регламентному комітеті - це представники коаліції, але настільки важко приймається елементарне рішення. А чому, шановні наші слухачі, глядачі так відбувається? А чи не тому, що досі у регламентного комітету немає голови? Ми дуже добре пам'ятаємо, як на початку цього скликання була пропозиція, до речі, від всіх фракцій і коаліцій, там були представники всіх фракцій і коаліцій, а також позафракційні депутати, які пропонували на цю посаду обрати Юрія Левченка від "Свободи". Але тоді це питання було заблоковане, тоді не було бажання цього робити. От якби був Левченко головою регламентного комітету, без жодних би проблем це рішення пройшло одразу, і напевно він би не казав, що в нього конфлікт інтересів виник. Який може бути конфлікт інтересів у голови регламентного комітету? Що з цим конфліктує? Я просто не можу цього зрозуміти.

Тому, шановні колеги і шановні українці, я вважаю, і це позиція нашої політичної сили, що таке явище, як недоторканість будь-яка, депутатська, суддівська, президентська, вона повинна піти в минуле. Це явище, яке викликає абсолютно відторгнення в українському суспільстві. Одна з ключових вимог революції гідності це була рівність всіх, без винятку, перед законом і сьогодні в парламенті ми повинні показати це. Я переконаний, що саме це голосування, воно буде ключовим для того, як буде сприйматися цей парламент. Якщо сьогодні Верховна Рада не проголосує подання на Клюєва, це буде означати, що цей парламент втрачає легітимність і цей парламент не має жодного політичного майбутнього. Тому сьогодні кожен народний депутат має відчути цю відповідальність і зробити той крок, той вибір, який дійсно буде говорити, що ми робимо те, що обіцяли на Майдані, а не сьогодні іде підкилимні домовленості з колишніми діячами режиму Януковича.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Дунаєв, "Опозиційний блок".

 

10:25:44

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемый народ Украины, уважаемые журналисты, уважаемые народные депутаты! Цель моего выступления, это необходимость разрешения вооруженного конфликта на востоке Украины. Конфликта, которым по данным ООН погибло уже как минимум 6 тысяч 417 человек, в том числе 626 женщин и детей. В этом конфликте гибнут и страдают граждане Украины, которые находятся в зоне проведения АТО. Это граждане нашей страны, права которых нарушаются каждый день, наши граждане, которые остались без средств существования, без жилья, граждане Украины, которых по опрометчивым заявлениям некоторых политиков предлагают подвергнуть полной экономической блокаде. К сожалению, с момента подписания Минских соглашений Верховная Рада принимает недостаточно активное участие в регулировании этого конфликта. Верховная Рада, которая должна представлять всю страну, в том числе и временно неподконтрольной территории Украины. Пришло время создать Комитет по вопросам комплексного решения Донецкой и Луганской области, задачами которого будет парламентский контроль над ходом выполнения Минских соглашений, системный анализ ситуации в регионе, разработка стратегии восстановления на законодательном уровне и обеспечение взаимодействия всех ветвей власти. И это только ключевые направления. Нам необходимо заниматься вопросами восстановления социальной инфраструктуры, разрушенного жилья, промышленностей, экологической, энергетической безопасности региона.

В Луганской области происходит постоянное отключение электроэнергии, из-за которых страдают не только жители, но и промышленные объекты, это может привести к техногенным и экологическим последствиям. Существует проблема контрабанды, откатов за пропуск грузов на временно неподконтрольную территорию Украины. Исполнительная  власть не хочет видеть этих проблем и занимается их решением недостаточно эффективно.

К сожалению, большинство парламентариев не знает о реальных проблемах разрушенного Донбасса, получая информацию исключительно из средств массовой информации. Выражаю благодарность всем журналистам и депутатам, которые посетили разрушенный Донбасс и побывали на линии разграничения огня, пообщались с их жителями, посмотрели им в глаза, поняли, что людям надоело жить в страхе и в хаосе, беззаконии, и что решение конфликта зависит от нас – высшего законодательного  органа единой страны. Нам необходимо на законодательном уровне закрепить Минские мирные соглашения, и мы должны понимать, что ответственность за их выполнение лежит не только на Президенте и правительстве, но и на нас. 

На фоне усилий всего мирового сообщества по урегулированию всего вооруженного конфликта бездеятельность парламента выглядит безответственно. "Оппозиционный блок" требует создать парламентский комитет по вопросам Донбасса, в работе которого должны принимать участие все без исключения парламентские группы и фракции; включить в состав трехсторонней контактной группы по реализации Минских соглашений народных депутатов Украины и представителей комитета по вопросам Донбасса; обеспечить тесное взаимодействие между всеми субъектами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ДУНАЄВ С.В. … обеспечить тесное взаимодействие между всеми субъектами законодательных инициатив Президентом, Верховной Радой, Кабинетом Министров для быстрой и эффективной реализации Минских соглашений. Украине нужен мир.

Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Євтушок, "Батьківщина".

 

10:29:27

ЄВТУШОК С.М.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати, дорогий український народе! На минулому тижні ми з вами, шановні народні депутати, працювали в округах. А я є саме представник 156 виборчого округу, у якому є такий ресурс і такий мінерал, як бурштин. Хочу сказати, що низка законопроектів, які є на розгляді у Верховній Раді України, чекають свого часу. Але на минулому тижні ми з колегами-депутатами,  представниками Комітету з питань запобігання і протидії корупції, який очолює Єгор Соболєв були у саме 156-му окрузі. Говорили про незаконний видобуток, говорили про те, що відбувається. І на фоні того всього, коли уряд шукає кошти, просить у Міжнародного валютного фонду  аби забезпечити певні соціальні гарантії,  ми втрачаємо колосальний ресурс, тому що тільки за одну добу з України вивозиться мільйони, а можливо навіть десятки мільйонів доларів.

Хочу сказати, що як тільки ми з колегами побували на Поліссі,  проговорили про рівень корупції в даній  прихованій галузі, на другий день одразу були помінені "смотрящі". Це говорить про те,  що в системі влади однозначно рівень корупції дуже великий.

Я пропоную змінити філософію. Коли ми говоримо про те, що дайте, шановні міжнародні наші партнери, гроші, маючи такий ресурс як бурштин,  маючи такі ресурси, як інші: граніт і гранодіорити, ліси, – я пропоную все ж таки узаконити даний видобуток. Можливо нам потрібно більше наполягати на  тому, і я хочу звернутися  до шановного пана  головуючого аби ми оперативно  ближчим часом розглянули законопроект про старательську діяльність, який чітко фіксує або навіть узаконює вже те, що нині існує в нашій державі. Це де-факто. Але де-юре ми маємо зробити, щоби старательська діяльність була узаконена, і ми змогли отримати в дохідну частину нашої держави колосальний ресурс.

Шановні народні депутати! Зовсім недавно ми також говорили про цю тему в стінах обласної ради. Один із журналістів регіональних засобів масової інформації звернувся до всіх з закликом: давайте до цієї кричущої проблеми залучимо національного рівня. Я звертаюся також до вас, шановні журналісти. Даній проблемі потрібно дати резонансу. Тоді тільки рівень корупції зменшиться.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Геращенко, "Народний фронт".

 

10:32:46

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемый глава Верховной Рады, уважаемые депутаты, народ Украины! Если мы хотим построить европейское государство, в котором есть уважение к закону, мы должны навести порядок с экономической ситуацией на наших границах. Не смотря на то, что после победы Майдана контрабанда на несколько месяцев приутихла, сейчас она продолжается и расцветает пышным цветом.

На прошлой неделе в порт Измаила пришло судно "Атлантик-Маринер" из порта Феодосии, из оккупированного Крыма. Оно было задержано честными сотрудниками СБУ, – и такие, поверьте, бывают. На нем было 5 тысяч 800 тонн дизельного топлива, которое планировали завезти в Украину без растаможивания, контрабандой. Ущерб для бюджета составил бы 23 миллиона гривен. Вот те самые деньги, которых не хватает на реформу медицины, на социальную защиту, на компенсацию тарифов на газ.

После того, что оно было задержано, начали поступать звонки от одного из заместителей руководителя Службы безопасности Украины, фамилию которого я назвал в своих запросах Генеральному прокурору, с требованием отпустить данный корабль. В пятницу в 9.30 утра я и Татьяна Черновол наметили пресс-конференцию в УНИАН по этому вопросу.

Видимо, наши телефоны прослушиваются Службой безопасности Украины. И в эту же ночь этот корабль снялся и был отпущен. Хотя по закону он должен быть арестован. Груз должен быть конфискован. По капитану должно было быть возбуждено уголовное дело по статье 332-1 Уголовного кодекса за нарушение границы Украины, поскольку этот корабль, как и сотни других, заходит в Крым, не спрашивая на то разрешения законных властей.

А знаете, сколько кораблей, заходящих в Крым, было потом задержано и оформлено, и конфисковано в Украине? На сегодняшний день по моей информации – аж один, а заходило – больше 100. Почему так происходит? А потому что кому-то, видимо, не хочется строить европейскую Украину для всего народа Украины. Кому-то хочется построить Европу только у себя. Поэтому позиция фракции "Народный фронт" –  это категорическая жестокая борьба с контрабандой. Мы требуем от Президента Украины, Генерального прокурора Украины провести расследование этого инцидента, на каком основании в Украину продолжают заходить корабли из Крыма в нарушение пограничных норм Украины, они не задерживаются и отпускаются. И кто с этого получает деньги? 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Іван Спориш.

Олег Барна, "Блок Петра Порошенко", будь ласка.

 

10:35:52

БАРНА О.С.

Шановний український народе і депутати! Народ уже втомився сподіватись і чекати, народ вже втомився чекати на справедливість. Народ зараз чекає непоодинокі арешти, а народ чекає облави на ці злочинні граї, які пора вже табунами звозити до відповідних місць, де вони повинні нести відповідальність. Або ми зараз разом починаємо руйнувати злочинну систему, або ця система зруйнує всю Україну. І саме пам'яті Героїв Небесної Сотні і загиблих бійців АТО ми повинні бути чесними перед нашим народом, чесними і рівними поряд з ними. І тому кожний чиновник не залежно від посади, свого чину чи товщини гаманця повинен відповідати перед законом.

Я хочу звернутись до правоохоронних органів, перестати заігрувати із злочинцями, народ чекати не буде або народ візьме зброю і сам почне наводити порядок, якщо ви не пересадите їх по тюрмах. Тоді будуть ситуації, які мали місце і раніше, а потім народ візьметься і за тих, хто покривав цих злочинців.

І наостанок я хочу сказати тим учасникам попереднього режиму, ви представники регіональної зграї повинні сидіти в тюрмі за те, що разом з режимом Януковича розкрадали країну. Ви, шакали Януковича, повинні сидіти за те, що на ваших руках кров Майдану. І ви, як путінські виблядки, повинні сидіти за те, що спровокували війну, АТО, за яку загинуло вже тисячі українських патріотів. І повірте… закрийте морди, бо інакше народ вам повибиває зуби. Ви вже своє доробили, народ більше терпіти не буде ні вас, ні іншу корумповану владу, і зробить все, що злодій, незалежно від рангу буде таки сидіти в тюрмі, а ви зараз кайтеся і моліться Богу, щоби народ не зробив з вами суд Лінча, якщо це не зроблять правоохоронці.

Слава Україні!

 

ГОЛОСИ В ЗАЛІ. Героям Слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Шипко, група "Відродження", будь ласка.

 

10:38:45

ШИПКО А.Ф. Андрій Шипко, Дніпропетровщина, місто Нікополь, Орджонікідзе-Нікопольський район, депутатська група "Відродження".

Шановні народні депутати, дорогі виборці! В медицині катастрофа, а МОЗ і нині там. Реформи МОЗ нашкодять системи. Вже більше півроку немає вакцин. Це не мої слова – це заголовки у ЗМІ, це голос нашого народу.

Вся країна чекала позитивних змін в охороні здоров'я, ми теж з вами чекали змін на краще, на те, що охорони здоров'я стане доступнішою.

Проте за останні 5 місяців жодного, я наголошую, жодного законопроекту щодо розвитку системи охорони здоров'я міністерство не подало до Верховної Ради. В той же час вже зареєстровано, зазначу не міністерством, а народними депутатами проекти нової редакції про лікарські засоби, проголосований законопроект (1332) про підвищення оплати роботи медичних працівників, про домедичну допомогу, загалом 115 законопроектів. А МОЗ лише спромігся 18 травня винести на громадське обговорення три законопроекти.

Колеги, ви бачили ці документи на яких вже тиждень піариться міністр? 

І що це за панацея? А панацея зводиться до  переведення  лікарень у комунальні заклади. І все.  Я хочу роз'яснити, як це буде на практиці.

Потрібно, по-перше, прийняти закон. І якщо  дуже пощастить, у вересні він буде.

По-друге, потрібне рішення місцевих громад, а значить місцевих  депутатів про зміну  статусу медзакладу. І тут виникає проблема. Невже міністерство забуло про вибори, які будуть восени. Хто  врахував можливості затримки виборчого процесу? І де гарантія, що  скрізь до  1 січня пройдуть сесії  та буде винесено на розгляд це питання. 

В результаті  1 січня 2016 року тисячі і сотні наших медичних закладів залишаться  без  державного фінансування. Почнеться  реальний закладомор. І хто за це відповість?   Та хіба зараз у цьому  проблема?  А проблема у тому, що медицина взагалі недоступна для людей. Ліки  надто дорогі. Люди навіть  не йдуть  до лікарень, бо не можуть заплатити за лікування.  Що потрібно робити? Негайно  потрібно робити  державні програми по відшкодуванню вартості ліків по основним групам захворювань: цукровий діабет, серцеві судини, онкологія.  Прозорі правила на фармринку для  здешевлення ліків та серйозні законодавчі  зміни. Де вони?

Шановні народні депутати,  неспроможність – це  ще  гірше чим некомпетентність.  Проект Постанови про звільнення Олександра  Квіташвілі з посади  міністра  охорони здоров'я зареєстровано у Верховній Раді.  І я звертаюся до вас, шановний Володимире Борисовичу, напередодні Дня медичного працівника внести цю постанову у Верховну Раду    для отримання реальної  народної оцінки. Депутатська  група "Відродження" за реальне відродження  медицини. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні  колеги народні депутати, час, відведений Регламентом роботи Верховної Ради України, завершено, на виступи, і ми переходимо до розгляду питань порядку денного. Прошу, колеги, займайте свою місця.

На ваш розгляд  вноситься  питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутат України Клюєва Сергія Петровича.

Шановні колеги, хочу вас проінформувати про те, що 12 травня Генеральним прокурором України до Верховної Ради відповідно до частини другої статті 80 Конституції України, частини першої статті 27 Закону України "Про статус народного депутата України", частини другої статті 482 КПК України, статті 218 Закону  України "Про Регламент Верховної Ради України" направлено для розгляду подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Сергія Петровича Клюєва. Відповідно це подання ви отримали. В цьому поданні, зокрема, зазначено, що Генеральний прокурор України просить  нас розглянути це подання і дати згоду на притягнення народного депутата України Клюєва Сергія Петровича до кримінальної відповідальності.

Також хотів би вас проінформувати про те, що мною відповідно до законодавства було направлено це подання до регламентного комітету. Відповідно за результатами регламентного комітету є рішення, яке надіслане, розтиражоване і вам роздане, зокрема щодо розгляду цього питання на засідання пленарному сесії Верховної Ради України.

Відповідно, шановні колеги, до законодавства є відповідна процедура розгляду даного питання. А саме: ми маємо відвести час, надати слово Генеральному прокурору України  для відповіді на запитання, і ми відведемо на це 10 хвилин. Далі ми відведемо 10 хвилин народному депутату, щодо якого внесено дане подання, на свій виступ і аргументацію. У разі, якщо народний депутат відсутній у сесійній залі, законодавство дозволяє розглядати це подання без його пояснень.

Далі буде доповідь головного комітету до трьох хвилин. І далі ми будемо проводити процедуру обговорення даного питання відповідно до 30 статті Регламенту  Верховної Ради України в якому передбачено зокрема виступи представників фракцій і груп, буде відведено до 3-х хвилин, а також виступи народних депутатів до 15 хвилин і це буде означати, що по 3 хвилини кожному виступаючому. І далі переходимо до розгляду цього питання після завершення процедури обговорення, і розгляду, до відповідно голосування, яке передбачено  чинним законодавством.

Шановні колеги, до слова запрошую виконуючого обов'язки Генерального прокурора України Володимира Павловича Гузира. Будь ласка, Володимир Павлович, до 10 хвилин виступ і відповідні запитання, будь ласка, Володимир Павлович.

Я прошу, шановні колеги, підготуйте запис до запитань, до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України,  будь ласка, запишіться, 10 хвилин   відведено на запитання.  10 хвилин,  будь ласка. 

 

ГУЗИР В.П. 

Дякую, шановний Голово Верховної Ради! Я підтримую процедурно подання, яке вніс Генеральний прокурор  України  12 травня і готовий надати відповідь народним депутатам на  питання, які витікають з цього подання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запис здійснено,  шановні колеги, нагадую, що на запитання і відповіді виконуючому обов'язки Генерального прокурора передбачено 10 хвилин.

Будь ласка,   народний депутат Вікторія Пташник  "Самопоміч". 

Я прошу шановних колег: сконцентруйтесь,  будь ласка, на роботі.

  

10:46:38

ПТАШНИК В.Ю.

Добрий день, шановні колеги! Я хотіла поставити таке питання. Ми бачимо, що подання, яке було надіслано Генеральною прокуратурою відповідно до пана Клюєва передбачає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності. Я хочу вашу звернути увагу, що відповідно до Конституції  України, до Закону про Регламент, про статус народного депутата та рішення Конституційного Суду, яке роз'яснило даний Закон про статус народного депутата, згода Верховної Ради потрібна окрема на притягнення до кримінальної відповідальності, окрема згода на арешт і окрема згода на затримання.

Я хочу задати вам питання. Чи це означає, що Генеральна прокуратура не вбачає підстав щодо арешту та затримання пана Клюєва і відповідно вважає, що ця особа не ухилиться від слідства і буде йому повно сприяти? Дякую.

 

10:47:49

ГУЗИР В.П. Дякую.

Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, Закону України "Про комітети Верховної Ради", Закону про Регламент дійсно передбачено направлення подання Генерального прокурора до Голови Верховної Ради України. Про цю процедуру вам повідомили, вона була, з моєї точки зору, повністю витримана. Підкреслюю ще раз, що подання підписано не Генеральним прокурором України, у відповідності до закону і в тому числі тих нормативних актів, про які ви згадали, подання підписується процесуальним керівником, а погоджується воно з Генеральним прокурором України і Генеральний прокурор України направляє це подання до Верховної Ради. Саме така процедура була витримана, вона визнана законною, а те, що стосується, що вбачає слідство, чи є підстави, чи будуть підстави до обрання жорсткого чи менш жорсткого заходу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 5 секунд, завершуйте, будь ласка. Дотримуйтеся, будь ласка, Регламенту.

 

ГУЗИР В.П. … буде визначено слідчим, який прийме рішення в проголошенні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Бублик Юрій Васильович.

 

10:49:16

БУБЛИК Ю.В.

Прошу передати слово Юрію Левченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Левченко, будь ласка. Прошу всіх дотримуватися Регламенту, колеги.

 

10:49:24

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Шановний пане виконуючий обов'язки Генерального прокурора чи може не шановний, в залежності від ваших відповідей. Ви тільки що проігнорували питання колеги Пташник. По пану Мельничуку ви подали подання на затримання і на арешт. А у Клюєва що немає приватних літаків, що він не втече завтра з України чи що? Чи може він не підкупить, так звані, правоохоронні органи, що його так само повідпускають? Що за маячня взагалі-то? Бандит режиму Януковича один з головних, організовував "тітушок", фінансував "антимайдан", на ньому Межигір'я було записано. До речі, цих епізодів у вашому поданні чомусь немає, ви тільки  по кредитам банку його протягуєте. Але при цьому по затриманню, по арешту ви до нього не подаєте. То він же завтра втече.

Тобто це виходить окозамилювання і просто-на-просто брехня українському суспільству. Ви зараз робите піар, ми це все голосуємо, а він завтра втікає! Що це таке відбувається взагалі?

 

10:50:29

ГУЗИР В.П.

Доповідаю вам, шановний народний депутате. Генеральною прокуратурою розслідуються кримінальні провадження, і в тому числі, пов'язані саме з тими суб'єктами господарювання, тими об'єктами, про які ви наголосили.

На сьогоднішній день Генеральним прокурором України перед залом поставлено питання про дачу згоди на притягнення Сергія Петровича Клюєва як народного депутата по епізоду, підкреслюю ще раз, по епізоду, яким слідство… по якому слідство готове оголосити про підозру. Я не хотів би, щоб ви сприйняли саме так мій спіч, що не досліджуються ті обставини, про які ви сказали. Я певен, що цим обставинам буде дана об'єктивна кримінально-правова оцінка з відповідними правовими наслідками, можливо, і в частині мір запобіжного заходу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Тетяна Острікова.

 

10:51:29

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня! Шановний доповідачу, будь ласка, дайте відповідь по суті, чому по народному депутату Мельничуку внесено три подання: на притягнення до відповідальності, затримання і арешт, а по народному депутату Клюєву лише на притягнення до кримінальної відповідальності?

І не потрібно нам тут цитувати статті законів і так далі. Дайте чітку відповідь по суті.

 

10:52:03

ГУЗИР В.П.

Добре! Я буду… Добре, я буду намагатися вам дати відповідь таку, як я давав на комітеті, на чотирьох засіданнях Комітету з   регламенту, забезпечення діяльності Верховної Ради. В ході проведення, хоча зараз це питання не стосується пана Мельничука, але я змушений дати вам відповідь для розуміння ситуації.

У ході розслідування кримінального провадження, де фігурує пан Мельничук і було добуто достатньо доказів для звернення до Верховної Ради з поданням про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання, доповідаю, та арешт. По одному з епізодів добуті докази про те, що коли один з епізодів, будемо говорити, протиправної діяльності, пов'язаний із життям і здоров'ям офіцера батальйону "Айдар"… членам… На сьогоднішній день сім осіб притягуються до кримінальної відповідальності і п'ять осіб знаходяться під вартою. Були отримані дані про те, що коли цього офіцера доставили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

 

ГУЗИР В.П. … Мельничука, він задав питання: "Навіщо ви це зробили? Лучше б ви його позбавили життя", – "А".

"Б". По батальйону "Айдар" на сьогоднішній день в ході слідства  виявлено недостачу більше, ніж тисяча автоматів. У зв'язку з цим характеристика особи, тяжкість ознак кримінально-карного діяння передбачено статтею 257, вона дала всі законні підстави поставити питання про арешт.

Клюєв. В його діях вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 190, це "Шахрайство", і 191 частиною четвертою… частиною п'ятою, вибачте, частиною п'ятою, це "Розкрадання державних коштів в особливо значних розмірах".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  Олег Ляшко, Радикальна партія. 

 

10:54:16

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії голосуватиме за подання Генеральної прокуратури про зняття недоторканості і притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Клюєва і Мельничука.

Але водночас у нас питання до Генеральної прокуратури. Вся країна знає, що Клюєв допомагав Януковичу "обналічівать" брудні гроші, зокрема 34  мільйони гривень заплачено за квартиру за 100 метрів від Верховної Ради. Вся країна знає, що Клюєв разом із Кравцем, колишнім начальником ДУСі легалізував Межигір'я. Вся країна знає, що Клюєви разом з Януковичем причетні до злочинів на Майдані, до розстрілів Небесної Сотні. Вся країна знає про те, що Клюєв допомагав будувати диктатуру Януковича разом із багатьма з тими, хто сидить сьогодні в залі Верховної Ради і прикривається депутатською недоторканністю.

У мене питання. Чому ви їх за це не притягаєте до відповідальності, за вбивства, за розстріли, за пограбування країни?

 

10:55:29

ГУЗИР В.П.

Доповідаю, Олег Валерійович. Я ще раз повторюсь із цього приводу, що розслідування по всім цим фактам ведеться і досить інтенсивно. Я офіційно хочу повідомити шановних народних депутатів, що в структурі Головного слідчого управління Генеральної прокуратури створене управління спеціальних розслідувань, яке розбите по спеціалізації: загибель наших героїв на Майдані, протиправна, а якщо можна сказати, злочинна діяльність працівників вищої посадової гілки влади, працівників підрозділів Служби безпеки, працівників органів внутрішніх справ і, повірте мені, я впевнений в тому, що воно найде свою відповідну оцінку.

Таким чином, я вважаю, що це не останнє подання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Трохимович Федорук.

 

10:56:30

ФЕДОРУК М.Т.

Прошу передати слово народному депутату Логвинському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Логвинський.

 

10:56:39

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Доброго дня, пане перший заступник Генерального прокурора. У мене до вас запитання. У нас у всі як у депутатів складається враження, що ви щось приховуєте, бо жоден документ, крім інформації про силки на Процесуальний кодекс, не містись саме чому ви притягуєте до відповідальності осіб. Скажіть, будь ласка, чому ми повинні зараз витягувати, що саме скоїв Клюєв, на підставі чого ви його притягуєте до відповідальності? Бо в нас є приклади з іншими особами, коли ви подаєте документи до Євросоюзу, а потім з них знімають санкції, тому що там не містять складу злочину. Саме тому і в мене запитання: чому? Вимога, щоб надати чітку інформацію по кожному, в чому суть кримінального провадження, в чому суть подання. І в мене теж запитання: скажіть, будь ласа, чи притягнуті до відповідальності посадові особи прокуратури, які на даний час…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершити.

 

10:57:43

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В. … які не зробили відповідні дії, у зв'язку з чим Євросоюз зняв санкції з осіб часів Януковича? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу перед тим, як ви будете доповідати. Народний депутат України Сергій Клюєв звернувся, щоб дати йому регламент 15 хвилин. І оскільки для того, щоб були рівні права і рівні можливості, я ще додаю 5 хвилин виконуючому обов'язки Генерального прокурора. І таким чином це буде паритетно. Будь ласка, додайте 5 хвилин і відповідайте, будь ласка.

 

10:58:12

ГУЗИР В.П.

Дякую, пане Голово. Да, дійсно, видно, я зараз буду намагатися за 3 хвилини буквально відповісти, в чому звинувачується Сергій… Не звинувачується, які здобуті докази слідством щодо народного депутата Клюєва. А ці докази свідчать про те, що в період 2007 року брати Клюєви, які володіли австрійською фірмою, шляхом обману та зловживаючи довірою, заволоділи акціями заводу відкритого акціонерного товариства "Завод напівпровідників". Це відбулося в 2007 році.

Потім під діяльність цієї структури був створений ряд фінансових оборудок, внаслідок чого ця структура виявилась неплатоспроможною, завод мається на увазі, отримав 250 мільйонів євро із державного банку кредиту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ГУЗИР В.П. … а проценти були погашені, а це біля 200 мільйонів гривень, із захищених статей бюджету внаслідок маніпуляцій відповідними структурами Кабінету Міністрів. А відомо, що тоді Андрій Петрович був Першим віце-прем'єром. Тому мова ведеться про 190 статтю "Шахрайство" і 191-у – це "Заволодіння бюджетними коштами".

Це і слугує підставою для поставленого питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Михайло Бондар, "Народний фронт". Прошу.

 

11:00:03

БОНДАР М.Л.

Передайте, будь ласка, Левусу Андрію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Левус, Народний фронт", будь ласка.

 

11:00:09

ЛЕВУС А.М.

Володимир Павлович, дуже добре, що ви, все-таки, наважилась Генеральна прокуратура, внести подання хоч на одного представника окупаційного блоку, який є в парламенті, а повинен сидіти в тюрмі. Але звичайно є питання до якості цього подання.

У мене наступне питання. Знаєте іноді, читаючи ваші ці подання, виникає питання, що Генеральна прокуратура робить так, щоб ці бандити з окупаційного блоку уникнули насправді своєї відповідальності, це, що до якості цих подань.

Щодо інших речей. Хочу звернути вашу увагу, що вже близько кількох місяців, ми передали в Генеральну прокуратуру заяви про кримінальні правопорушення ряду народних депутатів, зокрема, це стосується Бойка, згадаємо ці його вишки і злочини, згадаємо Миколу Скорика, який втопив в крові Одеський євромайдан, Ківалова, який закликав до написання конституції Одеси…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

11:01:14

ЛЕВУС А.М. Хочу вірити в те, що у вас настане мужності не уникати цих питань і зробити все, щоб ці злочинці сиділи в тюрми, а не в українському парламенті. Дякую.

 

11:01:28

ГУЗИР В.П.

Мужності у нас хватає, хотілося б ще отримати довіру залу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Семен Семенченко, "Самопоміч".

 

11:01:38

СЕМЕНЧЕНКО С.І.

Вопрос следующий. Скажите, пожалуйста, исходя из того, что Мельничук для вас гораздо опаснее, судя по всему, чем практически невиновный Клюев, вопрос следующий: готовы ли вы все это сказать в глаза семьям погибшим с Небесной Сотни, готовы ли вы сказать всем тем людям, которые за 24 года не могли построить нормальной жизни в этой стране, потому что 24 года такие, как Клюев и компания при вашем попустительстве, сосали все соки из Украины. Скажите, пожалуйста, готовы ли вы все это сказать в глаза этим людям?

 

11:02:20

ГУЗИР В.П.

Мне кажется, что я сейчас своих глаз не прячу и надеюсь видят меня, и герои тоже самое, и родственники погибшей Сотни.

Я не хочу совершенно в данном случае унижать, уменьшать героическое прошлое господина Мельничука. Я говорил это на комитете и сейчас еще раз подтверждаю, но, к сожалению, факты говорят о том, что имеет место жесточайшее перевоплощение этого человека. Это я сейчас заявляю всему залу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, останнє запитання, Андрій Тетерук. Андрій Анатолійович Тетерук, "Народний фронт".

 

11:02:52

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Володимире Павловичу, політичної воли в нашого парламенту для того, щоби притягувати до кримінальної відповідальності всіх, хто порушує закон, всіх, хто краде шалені кошти з бюджету достатньо, голоси є. Але ми маємо на сьогоднішній день досить дивну позицію Генеральної прокуратури, яка так готує документи, що в кінцевому результаті справа розчиняється за недоказаністю фактів. Наприклад, я маю на увазі направляла документи до Євросоюзу щодо накладення санкцій, за поганої підготовки, вони були відхилені.

На сьогоднішній день ми розглядаємо два питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності двох народних депутатів, повно питань до Генеральної прокуратури. Чи готові посадові особи Генеральної прокуратури нести відповідальність за неякісну підготовку матеріалів, які направляються до парламенту України? Дякую.

 

11:03:57

ГУЗИР В.П.

Дякую. Мені здається, що я й несу. Звичайно є певні недоліки в редакції, ми це говорили на комітеті, я визнаю, можливо, там є побажання бачити десь більший політичний підтекст про що я чув. Але повірте мені, що буде цілий ряд питань обговорений і врахований при завершенні досудового слідства.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час на запитання і відповіді вичерпано. Дякую, Володимир Павлович. Я прошу займайте місце в залі парламенту.

Запрошую до слова народного депутата Сергія Петровича Клюєва. 15 хвилин регламент. Прошу, будь ласка, для пояснення обставин.

 

11:04:58

КЛЮЄВ С.П.

Уважаемые народные депутаты, вам предстоит принять решение по представлению Генерального прокурора Украины о даче согласия на привлечении меня к уголовной ответственности. 

Ответственно хочу заявить, что я не причастен ни к одному из  инкриминируемых мне Генеральной прокуратурой преступлений. Я и принадлежащие мне компании с начала  90-х годов работают в реальном секторе экономики, создавая рабочие места. Однако в сложившихся беспрецедентных условиях политического давления тяжело  рассчитывать   на независимое объективное мнение. Все вы были свидетелями, как моими политическими оппонентами было оказано психологическое давление на членов  регламентного комитета и народных депутатов, которые имели смелость  объективно оценить  материалы представления и выполнить требования закона, признав обвинение  Генерального прокурора необоснованным.  О каком же последующем объективно расследовании и судебном рассмотрении может идти речь?

Я неоднократно заявлял, что нынешний Генеральный прокурор покрывает действия своего предшественника Махницкого, который, желая показать обществу видимость борьбы с коррупцией, в свое время обманул официальные органы ЕС, сообщив  им о якобы уже установленной моей причастности   к совершенным экономическим преступлениям, что явилось основанием для введения санкций для меня и членов моей семьи.  Больше года следователи Генеральной прокуратуры пытались найти хоть что-то, что свидетельствовало бы о моей причастности к каким бы то ни было преступлениям. На протяжении всего  этого времени я являлся на допросы,     6 раз, отвечал на все вопросы следователей, которые, проведя работу, не установили никаких доказательств моей вины. И вместо того, чтобы стать на сторону соблюдения закона и открыто заявить об этом, прокуратура, поддавшись на политическое давление, вносит указанное представление, игнорируя материалы, которые свидетельствуют о моей непричастности к  каким бы то ни было преступлениям.

 В соответствие со статьей… с пунктом 3 статьи 218  Регламента Верховного Совета прокурор должен внести представление, которое должно быть мотивированным, достаточным, содержать конкретные факты и доказательства, которые подтверждают факт совершение лицом, указанным в представлении, общественного опасного деяния. 

Прокурор должен был четко указывать, какие именно действия являются противоправными, в чем их противоправность, какая моя роль в этом, указав время, место способ их совершения, а не ограничиваться общими фразами типа "в неустановленном месте" и "неустановленным способом".

Регламентный комитет неукоснительно выполнил требование части первой статьи 220 Закона о Регламенте, а именно: установить достаточность, законность и обоснованность представления, законность получения доказательств, указанных в представлении, изучив материалы, проведя два подготовительных, два основных и одно закрытое заседание.

Я благодарен всем представителям средств массовой информации за то, что постарались объективно в прямом эфире донести, что происходило на заседаниях, и какая доказательная база была представлена. Спасибо.

Далее после того, как регламентный комитет потребовал Генерального прокурора представить обоснования представления и ответить на вопросы членов комитета, как мы знаем, Генеральный прокурор не выполнил это законное требование. В частности прокурор не предоставил обоснований и доказательств, свидетельствующих о моей невиновности, виновности, извините. И дал только 11 нечетких ответов на 82 проставлен6ых вопроса членами комитета. Такая позиция Генпрокурора была обусловлена не тайной следствия, как пытались представить, а тем, что нет никакой доказательной базы. В  результате этого 29 мая регламентным комитетом было вынесено решение, в соответствии с которым  представление   Генпрокурора было признано недостаточно обоснованным, предоставленные  доказательства недостаточными. И что нельзя прийти к выводу относительно законности получения доказательств, поскольку Генпрокурором не представлено необходимых материалов, которые это бы подтверждали ни на открытом, ни на закрытом заседаниях и, кстати, за это решение было проголосовано единогласно.         

В  связи с этим на основании части  четвертой статьи 220 Регламента решением комитета от 29 мая представление Генпрокурора было возвращено Голове Верховной Рады Украины, а он в свою очередь должен был вернуть его вместе с заключением комитета  Генпрокурору Украины.

Согласно статей  220 и 221 Закона о Регламенте  Голова Верховной Рады не имеет прав выносить вопрос о повторном рассмотрении представления и даче нового, иного заключения в профильный  комитет. Нарушение указанных норм статей   220 и 221 Закона о Регламенте  2 июня Глава Верховной Рады издал  поручение  о повторном пересмотре решения комитета от 29 мая с конкретными требованиями обеспечить вынесение иного заключения. В частности, о даче согласия  комитету на привлечение к уголовной ответственности для голосования на пленарном заседании Верховной Рады, что является прямым давлением на комитет.

Далее вы стали свидетелями очередного политического фарса и  психологического давления на членов регламентного комитета  со  стороны уважаемых людей, которые сидят в президиуме, в том числе, руководителей депутатских фракций большинства, а также  иных лиц, что является прямым нарушением  законов и Конституции Украины. Как результат этого, 2 июня комитет, нарушив нормы статей 218,  220, без  отмены ранее принятого решения и без рассмотрения по существу, постановил еще одно решение, которым представление направляется Голове Верховной Рады для вынесения на рассмотрение Верховной Рады. Вместе с тем, даже в этом решении от 2 июня члены комитета снова сослались на часть 4, статьи 220 Регламента, которая приписывает Голове Верховной Рады возвратить его Генеральному прокурору Украины во второй раз. Таким образом, несмотря на все политическое давление, комитет в своем решении от 2 июня, ссылаясь на часть 4, статьи 220 Регламента, вновь признает это представление прокурора не мотивированным, не обоснованным и не содержащих тех доказательств, которое подтверждает мою причастность к каким-либо преступлениям.

Уважаемый Владимир Борисович! Вы первый в истории украинского парламентаризма Голова Верховной Рады, который после получения двух отрицательных заключений профильного комитета, все равно выносит вопрос о снятии неприкосновенности в зал, чем создаете незаконную практику.

На чем же основывается этот вывод Генпрокурора? В представлении (страница 7) выводом о моей якобы причастности к правонарушениям  подтверждается показания ряда свидетелей. Однако хотел бы обратить ваше внимание, что некоторые из указанных прокурором свидетелей указывают, что якобы я незаконно семь лет назад завладел "Заводом полупроводников" и ОО "Силикон". Кстати, это неким образом не связано ни с госсобственностью, с кредитами или с компенсацией из бюджета. И эти свидетели обвинения – это только представители компании "Силикон", то есть заинтересованные лица, участники корпоративного конфликта. При этом, до сегодняшнего времени, они ни разу не обратились с имущественными претензиями в суд. Замечу, что эти лица фигурируют в ином уголовном производстве по факту доведения "Силикон" до банкротства с целью не возврата кредита "ВТБ Банка", а в последствии дочернему предприятию компании "Аctiv Solar" в сумме 22 миллиона долларов. Указанное головное производство, начатое еще в 2013 году,  и поскольку руководителем этой компании "Аctiv Solar"  является мой зять, их показания против меня – ничто иное, как попытка избежать уголовной ответственности, материальной ответственности, а также намерение завладеть чужим имуществом.

Таким образом, получается ситуация, что собственники и менеджмент компании "Силикон" втягивают Генеральную прокуратуру в реализацию своей рейдерской схемы, а прокуратура,  в свою очередь, пытается втянуть Верховную Раду. При этом хотел бы отметить, что остальные свидетели, на показания которых ссылается Генпрокуратура, наоборот свидетельствуют о моей непричастности.

Кроме вышеуказанных свидетельских показаний Генпрокурор в обосновании своего представления ссылается на ряд нормативных актов и договоров, и они указаны на страницах 7-8 представления. Хотел бы одно очень важное обстоятельство отметить, буквально, две минуты еще. Ни один из указанных Генпрокурором нормативных актов государственных органов, решений или договоров не признан в судебном порядке недействительным. То есть все эти акты, документы, они законны, действительны и подлежат обязательному исполнению даже сейчас. Как можно делать вывод о моей причастности к правонарушению, ссылаясь в обоснование этому на действующие… законные нормативные акты, действующие постановления Кабинета Министров Украины и договора? Это полный абсурд.

Генпрокурором не  приведено никаких других доказательств, которые свидетельствовали бы о наличии в моих действиях состава преступления. Напротив, мною членам регламентного комитета было подано большое количество доказательств, свидетельствующих о моей непричастности. В частности, мною  были переданы комитету материалы проверок, касающихся предмета представления, проведенных в 2014 году Государственной фискальной службой, Государственной финансовой инспекцией, Фондом государственного имущества по поручению следователя. Никаких нарушений действующего законодательства не установлено.

Уважаемые коллеги, многие из вас являются специалистами в юриспруденции и знакомы с уголовным процессом. Как можно делать вывод о моей причастности, если, первое – нет ни одного договора или решения в отношениях "Завода полупроводников" или ОО "Силикон", или иных, связанных с ним предприятий, который был бы заключен и подписан либо мной, либо моим братом. Ни я, ни мой брат не влияли и не могли влиять на заключение или исполнение существующих договоров. Ни одна гражданско-правовая сделка в  отношении акций завода, так же как и кредитный договор и договор о представлении господдержки не были признаны в судебном порядке недействительными.  То есть все эти  договора являются действительными и законными по сей день. Ни одно решение ни одного госоргана о представлении господдержки  или перераспределения бюджетных средств, не было отменено или признано в установленном законом порядке незаконными. Все решения по этому вопросу были приняты в полном соответствии с законодательством.

Обращаю ваше внимание, что следствием не установлен сам ущерб и его размер якобы нанесенного  государственному бюджету или иным лицам, который был бы определен и подтвержден выводами  экспертов, как того требует закон.

Таким образом, в представление прокурора отсутствуют доказательства моей причастности к каким-либо преступлениям, даже наоборот: имеются заключения и результаты многочисленных  госорганов, которые говорят о законности всех договоров, решений и действий.

Указанным событиям также была дана оценка международными экспертами под руководством пятого директора ФБР Луиса Фри, а также иностранными судебными органами, в частности Высоким судом Вены (Австрия), где были рассмотрены все вопросы практически, которые  предоставила Генпрокуратура и признано недостаточно доказательств.

Несмотря на все вышесказанное, Генеральным прокурором Украины  было внесено ничем не обоснованное и не прикрепленное никакими доказательствами представление, основанное исключительно на принципе политической целесообразности. Уже заканчиваю.

Уважаемые народные депутаты, я не призываю вас стать на мою сторону, на мою защиту, я прошу вас выполнить требования Конституции Украины, закона Регламента и не допустить в парламенте  порочной практики, когда в основу уголовного производства будут положены не принципы верховенства права и закона…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

КЛЮЄВ. С.П. … а политическая целесообразность.

Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Пояснення Сергія Петровича Клюєва ми почули з вами. Зараз, відповідно до процедури, будь ласка, займайте своє місце, Сергій Петрович. Відповідно до процедури доповідь головного комітету.

Будь ласка, перший заступник регламентного комітету Павло Пинзеник. Регламент 3 хвилини.

 

11:20:48

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні депутати. На виконання доручення Голови Верховної Ради України від 13 травня 13-го року комітет на своїх засіданнях 15, 20, 27, 28, 29 травня розглянув питання щодо подання підтриманого та внесеного до Верховної Ради України Генеральним прокурором України Шокіним Віктором Миколайовичем від 12 травня 2015 року про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича, відповідь Генерального прокурора України на звернення комітету, пояснення та клопотання народного депутата Клюєва. У поданні пропонується Верховній Раді України дати згоду на притягнення депутата Клюєва до кримінальної відповідальності з ознаками кримінальних правопорушень передбачених частиною четвертою статті 190 "Шахрайство", частиною п'ятою статті 191 "Привласнення розтрат або заволодіння ним шляхом, майна, або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем", частиною другою статті 364 Кримінального кодексу України "Зловживання владою або службовим становищем".

Відповідно до частини першої статті 220 Регламенту Верховної Ради України комітет, якому доручено надати висновок по цьому питанню, визначає достатність, законність і обґрунтованість подання, законністю одержання доказів, зазначених у поданні і встановлює наявність відповідних скарг.

У зв'язку з цим комітет провів 6 засідань. Так, на засіданні комітету від 20 травня було затверджено перелік питань, всього 82, необхідних для підготовки висновку комітету. І комітет звернувся до Генерального прокурора України із звернення надати для ознайомлення матеріали кримінального провадження стосовно народного депутата Клюєва. У відповіді, яка надійшла до комітету 27 травня, Генеральний прокурор із 82 питань надав відповідь на 11. Зазначив, що інформацію щодо відповіді на решту питань не може бути розголошено станом на цей час відповідно до вимог Кримінально-процесуального законодавства.

На засіданні комітету 27 травня і 28 травня визначено було порядок розгляду питання. І 28 травня відбулося відкрите засідання комітету за участю Генерального прокурора України, старшого прокурора відділу Генеральної прокуратури Багнюка, народного депутата Клюєва, інших запрошених осіб. Відбувалася пряма трансляція на каналі "Рада". 29 травня комітет провів закрите засідання для дослідження доказів, наданих Генеральною прокуратурою. І в той же день було проведено відкрите засідання за участю всіх вищезазначених осіб. І було прийнято рішення комітету, в якому комітет визнав подання таким, що відповідає вимогам закону, а також звернув увагу на недостатність та неповну обґрунтованість подання Генеральної прокуратури України.

Це рішення було переглянуто комітетом 2 червня, коли комітет зібрався за дорученням Голови Верховної Ради України, наданим на пленарному засіданні. В результаті комітет переглянув своє рішення і затвердив наступний висновок.

Перше, ухвалити висновок комітету щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ПИНЗЕНИК П.В. …ухвалити висновок комітету щодо подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Клюєва Сергія Петровича, в якому зокрема комітет вважає, що законність внесення полягає в його відповідності вимогам закону. Зокрема, статті 218 Регламенту, статті 482 Кримінально-процесуального кодексу.

Друге. Відповідно до частини четвертої статті 220 Регламенту Верховної Ради України, висновок комітету щодо подання, підтриманого та внесеного Генеральним прокурором, надіслати Голові Верховної Ради України для внесення на розгляд Верховної Ради України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, шановні колеги, після доповіді голови комітету відповідно до процедури ми починаємо обговорення даного питання, яке передбачає виступи від представників фракцій і груп і також буде виділено до 15 хвилин для виступів народних депутатів України.

Будь ласка, прошу керівників, представників фракцій і груп записатись на виступ. Регламент 3 хвилини для кожної фракції і групи. Будь ласка.

Будь ласка, "Радикальна партія", Андрій Лозовой.

Далі підготуватись Мустафа Найєм, "Блок Петра Порошенка".

 

11:25:43

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, "Радикальна партія" Ляшка. Насправді тут немає, що обговорювати, бо будь-які притомній людині в Раді зрозуміло, що ті, хто розграбовував більше 20 років країну, ті, хто заліз в кишеню кожної української сім'ї, ті, хто будував тиранію, яка закінчилась масовим кровопролиттям, яка закінчилась гуманітарною катастрофою на Донбасі, всі вони повинні нести відповідальність за всі злочини. І щодо всієї верхівки банди Януковича має працювати не презумпція невинності, а презумпція винності, хай доводять, що вони не винні. Бо вони зараз всі білі і пухнасті, всі лиють крокодилячі сльози, розказують про демократію, про європейські якісь принципи. А згадайте по яких принципах вони розстрілювали Небесну Сотню, згадайте по яких принципах вони Українудуже багату країну  довели до злиднів мільйонів людей.

Ви знаєте вчора і сьогодні в залі інколи ставало дуже тихо і було чутно шелест купюр. І я знаю, що дуже багатьом депутатам з різних фракцій пропонували і пропонують гроші, щоб вони за це не голосували, за Клюєва, за Мельничука… (Шум у залі) Так я хотів вам нагадати, що 30 срібняків, які взяв Іуда, викинули на цвинтар, ніхто не хотів цих грошей брати. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви знаєте ця заява потребує, я думаю, що ретельного  розгляду. Я прошу вважати цей виступ народного депутата України, як моє офіційне звернення щодо розслідування в присутності виконуючого обов'язки Генерального прокурора фактів підкупу народних депутатів України. І якщо це мало місце… якщо це мало місце в залі парламенту, будь-який підкуп, я буду вимагати від Генеральної прокуратури внести… внести… внести подання про зняття недоторканості з того, хто це робив в залі парламенту.

Прошу вважати це офіційним моїм зверненням.

Будь ласка, Мустафа Найєм, "Блок Петра Порошенка". (Шум в залі)

Будь ласка, Мустафа Найєм, "Блок… Юрій Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

11:28:29

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Сьогоднішній день чітко має продемонструвати відповідальність за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Стоп! Стоп! Олег Валерійович, Андрій Лозовий, ви зараз можете зірвати процес голосування. Я всіх попереджаю… Я всіх попереджаю, що зараз своєю нестриманістю народні депутати можуть зірвати процес голосування, такого важливого голосування. Тому заспокойтесь, поверніться на свої місця. Заспокойтесь.

Юрій Віталійович Луценко. Дякую за розуміння.

 

11:29:12

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Сьогоднішній день у Верховній Раді має продемонструвати відповідність слів і діл. Всі ми на виборах говорили, що закон один для всіх. І з точки зору фракції "Блоку Петра Порошенка" ніхто: ні депутат, ні пенсіонер, ні військовослужбовець, ні  держслужбовець  не повинен мати переваги під час  досудового або навіть і судового слідства. Недоторканність депутатів має бути зняти в цілому, а сьогодні окремо з двох людей, до яких  є питання Генеральної прокуратури. Я думаю, що це дійсно не підлягає жодним питанням і жодним дискусіям. Єдине, що підлягає питанням, це слова  вибачень, які мали прозвучати від лідерів фракцій, котрі брали  таких депутатів у списки і сьогодні мали б нести також частину  моральної відповідальності. 

Також  сьогодні мають прозвучати слова про те, що сьогоднішнє голосування  буде таким самим і наступні рази, коли Генеральний прокурор України  внесе подання на інших  народних депутатів, в чому наша фракція  не сумнівається. Тому зараз закликаю проголосувати за зняття депутатської  недоторканності із двох народних депутатів Клюєва, Мельничука і надати можливість їм у суді, а не на комітеті чи Верховній Раді, у суді доводити  свої аргументи. І лише суд, не  депутати, не  журналісти, не громадськість, а суд  встановить міру їхнього покарання.  І ми впевнені, що спільні зусилля  Верховної Ради  по очищенню судової систему, Генеральної прокуратури, яка змінила  свої підходи до  дотримання букви закону, мають  вести до справедливості і законності у цих двох  і у всіх наступних випадках.  Ми голосуємо "за"  і сьогодні, і наступні дні, коли прийдуть нові подання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

11:31:33

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги, сьогоднішній  виступ ніби і дуже простий, бо все зрозуміло, але, з іншого боку, і дуже складний. Бо я не перший раз у парламенті голосує  за такі рішення, і я вважаю, що треба відмовитись  від загальної популістської тези про те, що всі винуваті, хто сидить у цій залі, і перейти до конкретних речей, які безпосередньо стосуються подання Генерального прокурора.

І от тут  є декілька  найключовіших  речей. Ми ніколи не повинні повторювати  ті речі, які вже  відбувались  в цій сесійній залі стосовно двох, точніше навіть трьох попередніх суддів. Бо не може бути така ситуація, коли парламент дає згоду, фактично підтримуючи Генеральну прокуратуру, а після цього згода і притягнення до арешту фактично закінчується тим, що в судах такі питання розвалюються.

Наша фракція обговорювала це питання, у нас нема ніяких питань стосовно того, що таку згоду треба давати. І тільки суд повинен встановити істину. Але з іншого боку, ми повинні розуміти, що будь-які речі, які стосуються найвищого законодавчого органу парламенту, які фактично своїми руками освячує подання Генерального прокурора, повинні бути підготовлені професійно, чітко, і не повинні мати жодних потім підстав для скасуванні ні в українських судах ні в міжнародних судах.

Я думаю, що те, що творив режим Януковича, дає підстави дуже швидко і просто давати відповіді на запитання. Так як вони ніби це робили стосовно Тимошенко, Луценко, стосовно Макаренка, і десятків, десятків багатьох інших політичних в'язнів.

Але ми чудово розуміємо, що ми не можемо іти шляхом Януковича, який викликав Генерального прокурора, викликав суддів і давав вказівки, які терміни давати, кому, за що і коли. Я думаю, що ми повинні перейти абсолютно на інший режим роботи. Наш сьогоднішній крок – це дача згоди. І далі Генеральна прокуратура, як сторона обвинувачення, отримає всі підстави для того, щоб ніхто не ховався за депутатським мандатом, а мав необхідність відповісти в суді за кожен випадок, який інкримінується Генеральною прокуратурою. Саме виходячи з цього, і голосування сьогоднішнє  і наступні голосування за поданнями Генерального прокурора, я вважаю, це повинно бути справою парламенту, коли такі питання розглядаються по суті ні комітетом профільним. Бо ми не є слідчими і ми  не є суддями. Не будь-яким іншим комітетом, а це питання, яке повинно виноситися безпосередньо в суд. І ми таку згоду повинні сьогодні надати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Антон Геращенко, "Народний фронт". У нас не записались ще "Воля народу" група і Опоблок. Будь ласка, визначайтесь. Ви маєте право на виступ, якщо …

 

11:34:36

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Уважаемый Глава, уважаемые  народные депутаты, народ Украины! По данным  специалистов FATF – это организация, которая борется с отмыванием денег по всему миру, из Украины  вы вели за последние 15 лет 167 миллиардов долларов.  Это те деньги, на которые могли укреплять нашу оборону, реформировать медицину, правоохранительные органы,  образование. Типичная схема  вывода денег была такова: взять кредит в государственном банке,  используя  свое служебное положение, вложить его в какой-то проект, потом этот проект продать или часть денег сразу же вывезти за границу,  на них приобретать  яхты, недвижимость и  так далее.   

То расследование, которое начато относительно Сергея Клюева, а фактически братьев Клюевых, это лишь маленькая верхушка того айсберга, которая касалась  злоупотреблений с деньгами, с финансами, с  нарушением экономических законов в Украине. И фракция "Народный фронт" хочет сделать так, чтобы в Украине больше экономические законы не нарушались, сделать так, чтобы  было уважение к частной собственности, и никто, пользуясь  своим служебным  положением и депутатским мандатом, не мог отбирать чужую собственность у другого или злоупотреблять своими правами по получению кредитов. Поэтому фракция "Народный фронт"  будет голосовать за снятие депутатской неприкосновенности с Сергея Клюева.

Однако мы хотели бы  увидеть в этом зале представления и на таких известных депутатов как Юрий Бойко, который обоснованно обвинялся прессой и следственными органами в вопросах, связанных с хищениями  денеu при покупке так называемых "вышек Бойко". По следствиям прессы и информации, около 200 миллионов долларов Украина потеряла из-за завышения цен. 

Мы хотели бы  увидеть в этом зале представление на еще одного депутата от "Оппозиционного блока" господина Бакулина по его работе в НАК "Нефтегазе".

Теперь что касается вопроса по бывшему командиру "Айдара" Сергею Мельничуку. Никто не имеет права на иммунитет от  преследования законом, если он этот закон нарушал, даже если он был патриотом, даже если он был на Майдане, даже если он с оружием в руках защищал  Украину. Мы проголосуем за снятие неприкосновенности с Сергея Мельничука, однако фракция "Народный фронт" не будет поддерживать вопросы, связанные с привлечением к аресту и задержанию Сергея Мельничука. Он находится сейчас в этом зале, он не скрывается от следствия, и мы считаем, что он может в полном объеме показать, кто прав, кто виноват в этом  деле. Мы не хотим расправы, которая была в этом зале  с Юрием Луценко, с Юлией Тимошенко, которых сажали в тюрьму, не имея на то право. Или с таким человеком как Игорь Мосийчук, который 2 с половиной года отсидел за взрыв несуществующего памятника Ленина. Поэтому мы будем также поддерживать все представления, которые вносит Генеральная прокуратура, если они будут обоснованы и будут такими, которые мы будем поддерживать. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Бондар, група "Відродження".

 

11:37:37

БОНДАР В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, регламентний комітет дуже уважно три дні розглядав матеріали подання, ми вивчали юридичну сторону, згідно Регламенту, законність, достатність, обґрунтованість наданих матеріалів. Ви знаєте, одноголосно практично комітет проголосував за те, що матеріали, які надані, на жаль, з юридичної точки зору, недосконалі, недостатньо доказів, недостатньо законності. Немає в матеріалах практично нічого, що давало б можливість в нормальному, цивілізованому порядку розглядати ці подання і приймати в залі.

На жаль, те, що надала Генеральна прокуратура, вона зробила весь зал політичним заручником своїх дій і своєї некомпетентності в частині складання матеріалів. Нема заяв від тих людей, які є потерпілою стороною в справах, нема в матеріалах справи ніяких доказів того, що той самий Клюєв чи Мельничук давали особисто команди, підписували документи і так далі. Ми уважно вивчали інші докази, які ґрунтуються на припущеннях свідків і інших осіб, які начебто десь щось бачили і так далі. На жаль, така підготовка матеріалів робить зал заручником знову політики. Ми це не спостерігали 20 років, коли заради того, щоб розправитися з політичними опонентами, з опозицією, з минулими опозиційними блоками, партіями і так далі, Генеральна прокуратура використовувалась як ричав і робила свої справи, а далі зал мав благословляти всі некомпетентні дії. Сьогодні знову політика в залі, сьогодні можна розглядати скрізь призму юридичну, а можна розглядати через політичну кризу принцип цієї справи. На жаль, сьогодні політика бере знову верх.

І тому наша депутатська група "Відродження" ще раз повторює, що за 20 років треба міняти країну. Ми говоримо про Європу, європейські цінності, давайте починати з себе, дивитися і розгляди питання скрізь юридичну  чистоту, і не робити так, щоб були через Генеральну  прокуратуру, інші правоохоронні органи переслідування тих, хто не згодний з сьогоднішньою політикою влади чи не згоден там з якимось принциповими рішеннями.

Тому ще раз наполягаємо: є юридична сторона, а на жаль, зал сьогодні Генеральна прокуратура робить політичним заручником того, що є політична воля, що треба проголосувати тільки тому, що комусь не подобається Мельничук і так далі. Але ще раз нагадуємо, я вчора говорив: ми знаємо, що таке війна, ми знаємо, в яких умовах Мельничук збирав своїх людей, ми знаємо, що "Айдар" був одним з найперших створених підрозділів, які добровільно пішли на фронт. Не буває святих людей, не буває святих речей, але треба дивитися об'єктивно, чи є докази чи немає. Якщо нам прокуратура їх не дала, то регламентний комітет зробив відповідні висновки.

Тому депутатська група "Відродження" наполягає, давайте об'єктивно розглядати справу і слухати людей, які тут захищаються, Мельничука у тому числі.

Дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Павло Кишкар, "Самопоміч".

Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

11:40:53

СОБОЛЄВ Є.В.

В понеділок відома нам всім громадська ініціатива "Євромайдан-SOS" знову зібрала однодумців для того, щоб обговорити, а що робити з тим тотальним колапсом встановлення правосуддя, в тому числі, і покаранням тих, хто розстрілював Євромайдан? І вони нагадали нам всім просту істину: непокаране зло повертається.

Я хочу сказати Сергію Клюєву і іншим депутатам від "Опозиційного блоку": представники колишнього режиму мають відповісти за свої злочини не для помсти і не для розваги, а для того, щоб ми, нинішня влада, нинішня коаліція, нинішній уряд, нинішній Президент знали, що кругова порука розірвана.

Зараз ми не зупинили всю корупцію, вона продовжується в багатьох великих державних підприємствах, вона далі "дахується" окремими міністерствами. І ми бачимо навіть в роботі нинішньої Генеральної прокуратурі, у тому числі, і по цих розслідуваннях, що кругова порука  зберігається.

І тому страшенно важливо, щоб ми її почали рвати, щоби кожен президент, кожен прем'єр, кожен міністр, кожен депутат знали: якщо зараз я ще можу якось домовитися, якось прикритися, то коли такі можливості  зникнуть, мене посадять. Оце є важливим для  встановлення правосуддя. Оце є важливим для того, щоб країна справді  нарешті почала жити за тими принципами, за які помирали люди на Євромайдані.

Безумовно, Сергій Клюєв – це тільки перший крок. Ми не розуміємо, і ми приєднуємося  до думок колег, які казали: А арешт? А Бакулін? А Бойко? А Льовочкін?

Я хочу сказати нашим партнерам по коаліції, ми ж з вами насправді маємо бути готовими, що і це можуть бути люди серед нас: ті, хто зараз займає високі посади, ті, хто зараз входить в коаліцію… Закон, справді, має бути один для всіх.

Нам не варто зараз багато говорити. "Самопоміч" буде голосувати за притягнення  обох депутатів до кримінальної відповідальності, але у нас величезне прохання до всіх: давайте вважати  це  першим малесеньким кроком з розірвання кругової поруки – цієї клятої кругової поруки, яка вже багато десятиліть не дає жити країні. І давайте рвати її щодня. Давайте, щоби таких людей, які будуть відповідати за свої злочини, ставало більше. Врешті-решт люди для цього нам і дали повноваження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Нестор Шуфрич, "Опозиційний блок".

 

11:44:02

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановний головуючий! Шановні колеги!  Сьогодні непростий день для кожного із нас. Я згадую, як в свій час голосував за зняття недоторканості з Агафонова, нашого колегу народного депутата   України; під яким тиском це було і до чого це привело. Я… По Лазаренку також. В свій час, в свій час я, незважаючи на тиск  Кучми, Януковича підписував листи і голосував щодо справедливого суду і розслідування відносно Юрія Віталійовича, Юлії Володимирівни і Макаренка. Я завжди вимагав справедливість і був завжди проти помсти, тим паче на політичній основі.

Що сьогодні ми маємо. Вперше в історії парламентаризму нас, народних депутатів України, втягують в суто комерційний конфлікт. Один акціонер поскаржився і притягнув на свою сторону Генеральну прокуратуру і скаржиться на іншого акціонера. Навіть не причетного Клюєв, його вина тільки в тому, що, по-перше, він Клюєв, а по-друге, що в нього там працює зять. Скажіть, будь ласка, чи не я стояв на цій трибуні і переконав після 15-го голосування по провалинню Закону "Про заочне судочинство" таки прийняти цей закон. згадуйте, з перев'язаним оком я вийшов і після 16-го або 15-го голосування ми таки цей закон проголосували. Мої колеги з попереднього скликання пам'ятають цей день. І ми маємо цей закон. Чому ми не маємо жодного вироку, навіщо ми цей закон приймали? Хто винний, має нести відповідальність, бажано очно, якщо ні, то заочно. Але де ці рішення, де ці дії? На жаль, їх немає.

А сьогодні я вибачаюсь. Нас втягують авантюрно в розборки внутри корпоративних інтересів. Я скажу чесно – огидно. Такого ще з народними депутатами ніхто не робив, це сьогодні компетенція господарського суду, а не Верховної Ради і не регламентного комітету.

Тому, шановні колеги, за те, щоб винні були наказі. Де б вони не були, в Україні чи за межами України, в коаліції чи в опозиції, але ви ж боролися за чесну Україну, за справедливість і прозорість, і ваші колеги в регламентному комітеті самі говорять: "Підстав для того, щоб сьогодні приймати таке рішення, немає". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, виступи від фракцій і груп завершено. По регламенту відведено 15 хвилин на виступи народних депутатів України. Прошу підготуватися, шановні колеги, для запису виступів народних депутатів України.

Немає бажання виступати? Немає? Немає, дякую. Прошу зупинити. Прошу. Наполягають на процедурі, будь ласка. Можемо просто скоротити виступи до 10 хвилин. Будь ласка, записуйтесь.

Микола Величкович, "Народний фронт", будь ласка. 10 хвилин виділяємо часу на виступи народних депутатів

 

11:48:15

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Прошу передати слово Сергію Висоцькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Сергій Висоцький, "Народний фронт".

 

11:48:26

ВИСОЦЬКИЙ С.В.

Ми всі слухали виконуючого обов'язки Генерального прокурора. І всі сподіваємося на те, що притягнення пана Клюєва до відповідальності – це перша ластівка з того процесу, який повинен початися. Це процес справедливості, це процес відстоювання тієї справедливості, який ми почали на Майдані. Зло не покарано, як правильно і вірно казав наш колега Єгор Соболєв.

Але мені хочеться нагадати не тільки, як вже тут нагадували про Бойка, про Бакуліна та про інших так званих діячів з так званої опозиції, котрі виступали, як пан Скорик, за те, щоб усіх нас роздавити танками на Майдані, і потім підігрували Росії та сепаратистам в їх війні проти України.

Я хочу запитати і наголосити до пана Гузиря про ті явища, які ми дещо споглядаємо, і дещо дивує нас. Це пан Єфремов, це інші люди, які не мають депутатської недоторканості наразі, але вони чомусь не притягнуті і чомусь вони десь знаходяться, десь ходять на волі і вони не сидять у СІЗО. Це інші пани такі як Симоненко і Комуністична партія і ці люди, які допомагали Росії в тому, щоб вона окуповувала Україну. Тобто дуже багато питань, які пов'язані не тільки з питанням недоторканості, а з питанням справедливості та покарання винних. Тому це потрібно виносити.

 І ми хочемо публічно сказати, що клопотання до Генеральної прокуратури воно є і я думаю, що вони будуть накопичуватись. Ми дуже хочемо почути відповіді і я дуже сподіваюсь, що Генеральна прокуратура ці відповіді згодом надасть. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, Вікторія Пташник, "Самопоміч". З трибуни.

 

11:50:18

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги! Ви знаєте я зараз сиджу в парламенті і мені дуже сумно. Сумно тому, що вже рік пройшов від тих подій на майдані і ми не бачимо ніяких результатів, ми не бачимо ні результатів від діяльності правоохоронних органів. Мені соромно особисто дивитися в очі тим родичам загиблої Небесної Сотні, про яку всі ми знаємо. Мені соромно за те, що незважаючи на це в Генеральній прокуратурі працюють начебто юристи, але юристи не можуть, не мають можливості підготувати нормальні, якісні документи, щоб зараз ми це не обговорювали, щоб ми не робили подарунку адвокатам пана Клюєва. Я не розумію для чого Генеральна прокуратура це робить і мені дуже за це соромно.

Звісно фракція "Об'єднання "Самопоміч" голосуватиме за надання згоди до притягнення до кримінальної відповідальності пана Клюєва. Але ми не розуміємо чому Генеральна прокуратура не внесла окреме подання на арешт, на затримання пана Клюєва. Ну, хіба… Дійсно щодо пана Мельничука Генеральна прокуратура назбирала більше доказів ніж на пана Клюєва. Ну, чому центр протидії корупції громадська організація володіє цими доказами, а Генеральна прокуратура не володіє. Ну, хіба знов таки представники громадянського суспільства не надали Генеральній прокуратурі доказів і  хіба Генеральна прокуратура не отримала достатніх підстав для того, щоби вважати, що певна конкретна особа може ухилитися від слідства? Якщо юристи Генеральної прокуратури не в змозі підготувати якісні документи, то ми готові їм допомогти. Я думаю, що все громадянське суспільство і юристи, які практикують в кримінальному праві, готові допомогти Генеральній прокуратурі.

Зараз ми проголосуємо, і я звертаю вашу увагу, що це відповідальність тільки Генеральної прокуратури щодо того, щоби дані конкретні звинувачення були доведені і щоб суд не мав жодних підстав скасувати і не притягнути до кримінальної відповідальності пана Клюєва.

В знаєте, я звертаюсь до всього громадянського суспільства і я прошу зробити такий тиск до працівників Генеральної прокуратури, щоб жоден з них не уникнув своєї відповідальності за компетентне розслідування. Якщо юристи Генеральної прокуратури не в змозі ці розслідування проводити, то мабуть, треба складати свої повноваження.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, до виступів у нас ще залишилось 6 хвилин. Прошу запросити народних депутатів до залу, після цих виступів ми будемо переходити відповідно до Регламенту, до голосування.

Запрошую до слова народного депутата України Максима Бурбака, "Народний фронт".

 

11:53:31

БУРБАК М.Ю.

Прошу передати слово моєму колезі Юрію Березі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Береза, "Народний фронт", будь ласка.

 

11:53:42

БЕРЕЗА Ю.М.

Прослухавши пана Клюєва, ви знаєте, в мене склалося таке враження, що його зараз треба представити, як мінімум до "Героя України" за те, що він зробив для економіки, те що для України в цілому. Але в мене знову ж таки, я підтверджую, попередніх моїх колег, які виступали про те, що… і говорю про те, поки ми будемо слухати про те, що це політична справа, ми далі рухатись не можемо. Політична справа – це нічого не має спільного з політикою. Є кримінальна відповідальність, і повинні ці посадові особи минулого режиму повинні чітко відповісти на всі питання, які перед ними ставить суспільство.  У нас є питання  по тому, знову ж таки до Генерального прокурора. Чому до сих пір у цьому залі немає подання на пана Колеснікова, губернатора  Дніпропетровської області, який 26 січня давав команду на побиття студентства? Чому тут знаходиться пан Вілкул і  на нього немає подання? Дуже багато запитань якраз до  практичної роботи Генеральної  прокуратури.

Пане представник Генеральної прокуратури, ми будемо голосувати, фракція "Народного фронту" буде голосувати за зняття депутатської недоторканності. Але від вас ми чітко чекаємо подань на всіх тих,  хто творив безчестя, хто робив все для того, щоб у нас відібрали Крим, хто робив  все для того, щоб почалася на сході. Пане Генеральний прокурор, майте  відповідальність і мужність зробити це в найкоротші строки. Все. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Павло Кишкар, "Самопоміч". І далі буде останній виступ Сергія Лещенка. 

 

11:55:42

КИШКАР П.М.

Павло Кишкар,  фракція "Об'єднання "Самопоміч". Насправді,  дуже шкода втраченого часу і дивно, що ці повноваження  взагалі  є у парламенту, що ми мусимо розглядати 4 години те, що і так є фактом, і робота  правоохоронних органів на цьому все одно не мусить зупинятися. Дуже шкода, тому що зараз, безпосередньо зараз, коли ви сидите в тихому  і затишному залі, іде бій в Мар'їнці, коли вже більше 30 поранених і ми не знаємо  і куди їх вивозити,  і яким чином завершувати цей бій.

Я особисто, як і фракція, зацікавлені в успішності прокуратури, в успішності Генеральної прокуратури, в успішності кожного прокурора, який виконує свою  функцію. В моїй уяві успішність прокуратури – це дотримання закону загалом в державі. Я готовий їм допомагати в цій успішності, я готовий сприяти, щоб вони були успішними в своїй роботі, в роботі за дотриманням закону на Україні. Але  поведінка цих людей і на комітеті і під час розгляду цих двох подань, ну, чесно, дуже дивує. Я підтверджую, що жодного тиску на нас не було. На жодного члена комітету тиску не було. Але говорити привселюдно на камери до журналістів, пану Володимиру Павловичу, мені особисто, що я мушу голосувати, я забороняю вам так говорити народному депутатові. Я сам визначусь. У мене достатньо внутрішньої волі для того, щоби прийняти рішення і голосувати. Я очікую від вас, як від чоловіка, вибачень. Особисто мій список людей, які мусять бути притягнені до відповідальності за діяльність або бездіяльність в часи Януковича, набагато ширший.

І я хочу сказати не прізвищами, а регіонами. Я хочу згадати Кривий Ріг, я хочу згадати Маріуполь, я хочу згадати Сумщину, я хочу згадати тих людей, які постраждали, які втратили робочі місця, які втратили життя, які втратили здоров'я за панування цього ладу. І звертаю увагу до працівників Генеральної прокуратури і прокуратури взагалі, що я буду послідовний, і буду прагнути вашої успішності. Якщо ви не будете успішними, то ви будете завтра звільнені. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилина, Сергій Лещенко, "Блок Петра Порошенка". І переходимо до голосування відповідно до законодавства, колеги.

 

11:58:41

ЛЕЩЕНКО С.А.

Дякую. Шановні присутні, сьогодні парламент має унікальний шанс розірвати кругову поруку, коли одні депутати "кришують" інших депутатів. В своєму поясненні до регламентного комітету пан Клюєв сказав, що подання прокурора базується на розслідуваннях журналістів. Про ті злочини, які інкримінуються Клюєву, писала "Українська правда" і я особисто ще в 2010 році. І, на жаль, не всі ці факти знайшли відображення в поданні. Зокрема, пан Клюєв, який сьогодні з себе показує невинну жертву, був спільником пана Януковича. Він, наприклад, купив квартиру в Януковича за сім мільйонів доларів просто відмивши ці гроші для Януковича. Так само він був номінальним фіктивним власникам резиденції "Межигір'я", а це  підприємство австрійське "Activ Solar", яке фігурує в поданні, воно має того ж  самого фінального власника, що і саме "Межигір'я" – це траст з Ліхтенштейна, фактично фірма, яка створена для того, аби приховати  фінальних власників цього всього корупційного кодла.

Тому,  шановні депутати, ми маємо проголосувати за…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, завершуйте.

 

ЛЕЩЕНКО С.А. Я завершую.

І також я передаю виконуючому обов'язки Генпрокурора ці факти, які були викладені в журналістських розслідуваннях, щоб долучити їх до справи. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Шановні колеги,  будь ласка, процедура розгляду обговорення даного питання завершена. Відповідно до законодавства, ми маємо з вами визначитись шляхом голосування. А саме у своєму поданні  Генеральний прокурор України зазначає, що просить розглянути  подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності  народного депутата  України. Саме це питання зараз буде поставлене на голосування щодо  надання згоди на притягнення народного депутата  України Клюєва Сергія Петровича до кримінальної відповідальності – це те, що міститься сьогодні в поданні, яке складено відповідним працівником Генеральної прокуратури  України і підтримано Генеральним прокурором України.

Шановні колеги, прошу всіх підготуватись до голосування, прошу підготуватись до голосування,  шановні колеги, зайняти свої місця.

Відповідно до подання Генерального прокурора ставлю на голосування питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Сергія Петровича Клюєва. Прошу       визначатись народних депутатів  України шляхом голосування.

 

12:02:00      

За-287

Рішення прийнято.

Шановні колеги народні депутати, хочу сказати одну річ всім скептикам, які намагалися вчора запустити це питання по антизаконному шляху і дискредитувати український парламент. Вчора я сказав деяким колегам про те, що не дам можливості на цьому питанні дискредитувати український парламент і дискредитувати Голову українського парламенту. І сьогодні вашим голосуванням ви довели, що абсолютно вся процедура законна, витримана і кожен депутат у вільний спосіб визначився щодо цього питання. Дякую вам, шановні колеги.

Далі. У нас зараз, я хочу скористатися своїм правом, подовжити на 15 хвилин засідання. Але є пропозиція продовжити засідання без оголошення перерви 30-хвилинної і працювати до другої години, є ще друге подання. Тому я просив би всіх народних депутатів зараз мою пропозицію щодо продовження до другої години, продовжити розгляд, підтримати своїм голосуванням. Прошу підтримати, щоб ми не зупинялися в розгляді подання Генерального прокурора.

Будь ласка, колеги, голосуємо щодо подовження нашої роботи до другої години без перерви. Прошу підтримати. Процедура має бути витримана, шановні колеги.

 

12:03:46

За-269

Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги, хочу вас проінформувати про те, що Генеральним прокурором України внесено до Верховної Ради України подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт деяких народних депутатів України Мельничука Сергія Петровича. Відповідне подання роздано народним депутатам, хочу вас проінформувати про те, що в поданні міститься  пропозиція щодо надання згоди до притягнення до кримінальної відповідальності, надання згоди окремо на затримання і надання згоди окремо на арешт. Всі ці три пропозиції будуть голосуватися окремо – так, як це вимагає законодавство. А ми як парламент маємо повністю, у повному обсязі розглянути подання Генерального прокурора України. Відповідне подання Генерального прокурора України було направлено на регламентний комітет, яке було розглянуте, і відповідне рішення регламентного комітету теж вам роздано.

Відповідно до процедури хочу надати слово виконуючому обов'язки Генерального прокурора України для відповідей на запитання представників… відповіді на запитання, а саме Гузира Володимира Павловича.

Будь ласка, 10 хвилин на відповіді на запитання. Потім 10 хвилин до народного депутата Мельничука, і далі по процедурі. 10 хвилин достатньо:? Вам достатньо 10?

15 хвилин. 15 хвилин – виконуючий обов'язки Генерального прокурора, 15 хвилин Сергію Мельничуку, народному депутату України. Будь ласка.

 

12:05:54

ГУЗИР В.П.

Дякую. Шановний пане головуючий, я хотів би ще раз процедурно підтвердити, що повною мірою підтримую подання, внесене Генеральним прокурором з приводу притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Мельничука, затримання та арешт.

Якщо ви дозволите, звучало три фрагменти. Перший я хотів би відповісти депутату Шуфричу, який звинуватив Генеральну прокуратуру про те, що зала проголосували  і на сьогоднішній день законодавець прийняв рішення про заочне засудження. Так довідково: з приводу колишніх однопартійців Нестора Івановича на сьогоднішній день знаходяться вже декілька справ  в судах, і серед них пані Богатирьова, яка повинна стати перед судом і буде, сподіваємось, справедливий вирок, пов'язаний з механізмом заочного засудження.

Друге питання, якби упереджуючи …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович, відповідно до процедури виділено 15 хвилин, я зараз проведу запис на запитання від депутатських фракцій і групи народних депутатів. Будь ласка,  шановні колеги, прошу записатися на запитання до виконуючого обов'язки Генерального прокурора щодо подання. Будь ласка.

Будь ласка,  народний депутат Мосійчук, Радикальна партія. Прошу.

 

12:07:21

МОСІЙЧУК І.В.

Шановний пане Генеральний прокурор, скажіть, будь ласка. Все-таки питання те саме, яке задавали колеги, але з  уточненням. По Мельничуку є затримання і арешт, по Клюєву його не було. Чи це не плата Генеральної прокуратури Клюєву і злодійському блоку за те, що вони голосували  за Генерального прокурора разом із деякими нашими колегами з коаліції. Це одне питання.

І друге. Чи готові ви і ваш керівник Генеральний прокурор піти у відставку, якщо справа Клюєва  розвалиться в суді? Чи готові піти у відставку?

 

12:08:10

ГУЗИР В.П.

Я почну з останнього. Готовність піти у відставку повинен мати любий чиновник, який охоплює посаду. А рішення про відставку приймається у відповідності з Конституцією – те, що я скажу за це.

А те, що стосується по суті. Звичайно, Генеральна прокуратура, я впевнений, нікому ніяких дивідендів не давала і нікому платити не збирається, включаючи названі вами прізвища.  

А якщо говорити, питання тепер… я маю право говорити, чому стоїть так жорстко питання щодо міри  запобіжного  заходу стосовно Мельничука. Пан Мельничук скоїв злочини не в зоні бойових дій, якщо вам відомо, пане народний депутат, якщо ви мене слухаєте. Підкреслюю, не в зоні бойових дій. Ці протиправні прояви вони скоєні на території Житомирської, Київської, міста Києва. Слідство почалося не вчора і не сьогодні. Я наголошую, що як там вважає пан Мельничук…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершити, будь ласка.

 

ГУЗИР В.П. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

12:09:27

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу Семену Семенченку передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Семен Семенченко.

 

12:09:35

СЕМЕНЧЕНКО С.І.

Для меня абсолютно не понятно, почему в ситуации с Клюевым не выбирается мера пресечения, а в ситуации с Мельничуком выбирается арест. Но вопрос не об этом.

Если мы взялись за очищение, если мы говорим об ответственности перед законом, когда будет в суде уголовное дело, которое расследуется более года, дело по Иловайску, когда будет в суде дело по ИЛ-76, в котором обвиняемый находиться на свободе, занимается давлением на следствие?

 

12:10:11

ГУЗИР В.П.

Спасибо большое, вы мне помогли ответить, я именно это хотел сказать. Я информирую весь зал о том, что Генеральная прокуратура подходит совершенно без всякого выбора по субъекту, или это одна фамилия, вторая или третья.

Докладываю вам о том, что Иловайская трагедия расследуется полным ходом и вам будет известно.

В рамках расследования ИЛа, который погиб, в котором погибли наши десантники, я вам назову только лишь фамилии некоторых генералов вам известные: Назаров, надеюсь вы понимаете, на сегодняшний день идет ознакомление с материалами уголовного производства и целый ряд еще генералов, о которых вы знаете, которым предъявлена в данном случае підозра и идет расследование.

Поэтому спасибо вам за вопрос. Я бы хотел, чтобы меня правильно могли, не мена, Генеральную прокуратуру могли правильно воспринять народные депутаты, которые находятся  в зале. В данном случае, без относительно личности, принимается решение, которого требует закон и тяжкость того преступления, который, возможно, будет инкриминироваться тому или иному субъекту.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Радикальна партія, народний депутат Кириченко. Запитання.

 

12:11:21

КИРИЧЕНКО О.М.

Передаю слово Володимиру Парасюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Парасюк.

 

12:11:27

ПАРАСЮК В.З.

Добрий день. Я би ще раз хотів наголосити на запитанні, чому на Мельничука 3 подання, а на Клюєва 1? Бо відповіді тут ніхто не отримав.

А в мене є таке запитання по Мельничуку. Скажіть, будь ласка, на скільки велика доказова база по його злочинах і на скільки сильно себе буде прокуратура відчувати в суді, щоб доказати його виновність. Оце мене зараз цікавить.

 

12:12:01

ГУЗИР В.П.

Дякую. Я думаю, мене всі зрозуміють. Я втретє наголошую про те, що у цьому провадженні під арештом знаходилося 5 осіб. Я говорю "знаходилося", тому що двом з цих 5 осіб судом змінена міра запобіжного заходу на домашній арешт. Таким чином, суд, приймаючи рішення про арешт співучасників, будемо говорити, цього протиправного прояву, який організував, виходячи з позиції слідства, пан Мельничук, це вже оцінювалося судом. І суд прийняв рішення про арешт цих людей. А доказова база достатня для того, щоб звертатися до вас з проханням надати згоду на ці всі 3 позиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Купрієнко, Радикальна партія.

 

12:12:47

КУПРІЄНКО О.В.

Олег Купрієнко, Радикальна партія Олега Ляшка. Скажіть, будь ласка, чи є документальні підтвердження чи доказова база щодо пропажі чи недостачі автоматів Калашникова, про які ви заявляли, більше тисячі штук? Чи відоме імовірне їх місцезнаходження? І чи підозрюються, чи розслідуються справи щодо причетності Мельничука до злочинів? Як вчора по телевізору показали, захоплення хлібокомбінатів і таке інше. Дякую.

 

12:13:16

ГУЗИР В.П.

Так, ми надавали ці докази на комітеті. Сьогодні трошки так звучало, що докази не були надані. Доказова база, яка стосується нестачі автоматів, ми доповідали на комітеті, я зараз з залу доповідаю, що це була проведена інвентаризація в ході розслідування кримінального провадження. Саме це вважається здобуттям доказів слідством. Це перше питання.

Де знаходяться ці автомати? Робота ведеться досить-таки розповсюджено. І скажу вам одне, що один з автоматів запрацював у нас в одному з регіонів, де затримана досить-таки значна диверсійна група з боку росіян. Це не зона АТО, я вам можу так сказати.

Доказом цьому являється трасологія. Ви адвокат, ви розумієте: після відстрілу цією зброєю, яка була затримана в диверсантів, ідентифікований один із цих автоматів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Микола Величкович, "Народний фронт".

 

12:14:19

ВЕЛИЧКОВИЧ М.Р.

Пане перший заступник Генерального прокурора, в мене запитання до вас. У поданні Генеральної прокуратури по справі Мельничука було вказано про створення в травні-червні 14-го року організованої злочинної банди. В мене запитання: чи це стосується тих добровольців, які в цей зазначений період зі зброєю в руках зупиняли сепаратистів і російського агресора на півночі Луганщини, це мається це на увазі?

 

12:14:57

ГУЗИР В.П.

Ні, це тих людей не стосується. Це стосується суб'єктів, які скоїли правопорушення, передбачені Кримінальним кодексом і, зокрема, статтею 257.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутата Ігор Лапін, "Народний фронт".

 

12:15:09

ЛАПІН І.О.

У мене запитання одне. Ну, перш за все дискредитація батальйонів на сьогоднішній день – це є одна з програм Володимира Володимировича Путіна, це я вам так скажу.

Тепер з приводу кого стосується, кого не стосується. Ви сказали, що це стосується добровольців батальйону "Айдар" і тисячу стволів, автоматів Калашнікова, це може сказати людина, яка далі кабінету ніколи виходила. Ви пробували, коли-небудь на полі бою збирати "Калаші" погиблих товаришів, коли нема можливості вивезти поранених. Про що ви розказуєте. Дуже прошу вас допитайте мене як свідка.

 

12:15:47

ГУЗИР В.П.

Добре, дійде час допитаємо, але не в цьому контексті, вибачте мене.

Я – юрист, я – прокурор і патріотизм, і оборона Батьківщини, це святий обов'язок любого. І мені повірте доводилося (мені вже скоро 60 років), бачить дещо в цьому житті, тому я розумію ваші питання. Але я не кічуся тим, що я бачив за свої 34 роки роботи в прокуратурі. Це перше питання.

А друге питання, яке стосується добровольчих, як юрист говорю, добровольчих або ще неформальних воєзованих груп, яких називають в цих ситуаціях добровольцями, а іншим шляхом це групи, які їздять по місту Києву, по місту Харкову, по місту Одесі і називаються як патріотичні, то треба було б все таки провести чітку границю, добровольці, я схиляю перед ними голову, але є закон, є Збройні Сили, є Устав, є керівник антитерористичної операції, є відповідальність тих людей…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ГУЗИР В.П. … призвали цих людей до себе, вони свято вірили, а проблеми, які вони створили сьогодні ви будете розглядати в залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Ігор Мосійчук, Радикальна партія.

 

12:17:13

МОСІЙЧУК І.В.

Все ж таки ще раз повторю питання. Чому на Клюєва, на руках якого, в тому числі життя Небесної Сотні немає подання на затримання і на арешт? Чому? Зрозуміло по Мельничуку ви пояснюєте. Чим кращий Клюєв від Мельничука? Чим? Дайте внятну відповідь, цього в залі ніхто не може зрозуміти, тому що для нас Клюєв – це уособлення режиму для депутатів, це уособлення Януковича. Він володів… на нього було записане "Межигір'я",  про що ви, до речі, не вказали в своєму поданні. Тому дайте відповідь. Невже ви переконані, що він не втече за межі країни?

 

12:18:14

ГУЗИР В.П.

Я відповім з останнього. В мене такого переконання немає. Немає. Але ми вже розглянули це подання і я відповідав на ваші питання, що слідство і, в тому числі, по тих питаннях, які наболіли, воно йде, і я не виключаю такої можливості, що будуть зібрані достатні докази і ми знову повернемося до цього питання в цьому залі стосовного цього громадянина.

Для прокуратури без різниці: це громадянин України, який скоїв правопорушення і все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Володимирович Томенко, "Блок Петра Порошенка".

 

12:18:54

ТОМЕНКО М.В.

Пане доповідачу, от в мене таке відчуття, що от нема свята правосуддя. От ну святковості немає. І я подумав, чому немає святковості в залі? От я знайшов цитату одну безсмертну кандидата на посаду Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка рік і три місяці назад. Він каже: "Розбазарено більше 20 мільярдів доларів США золотовалютних резервів, 37 мільярдів доларових кредитів зникли у невідомому напрямку, 70 мільйонів доларів виведено попередньою владою на офшорні рахунки". Що ви можете сказати про наші гроші? Ну от серйозний чоловік, Прем'єр-міністр назвав такі фантастичні гроші, ми би жили вже у нормальній багатій країні, аби прокуратура з міліцією їх знайшла.  Коли ці гроші знайдені будуть, коли відкриті справи і коли до нас ви прийдете не з тими поданнями, а з серйозними фундаментальними поданнями, якщо це депутати, чи відкриєте кримінальні справи   не з політичних міркувань, а з міркувань розкрадання кількох державних  бюджетів України? От тоді, очевидно,  почнеться свято демократії і правосуддя.

 

12:20:05

ГУЗИР В.П.

Микола Володимирович, я відповідаю вам і вам це  добре відомо. Те, що стосується Клюєва, мають місце міжнародні санкції і ці гроші заблоковані. Те, що стосується високопосадовців, вам також це все відомо. Поки що на сьогоднішній день стверджувати  про те, що всі названі Прем'єр-міністром суми надійдуть у скарбницю, я  не беру на себе відповідальності. Але повірте мені, що робота ця ведеться, наші слідчі працюють за кордоном і наші партнери навіть з одної  з країн, як вона  нас, нашу економіку  дотує,  поставили питання про можливість надати їм матеріали кримінальних проваджень. Так що повірте мені, ця робота ведеться і думаю, вона  найде логічне завершення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Андрій Анатолійович Тетерук, "Народний фронт".

 

12:20:56

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний товаришу виконуючий обов'язки Генерального прокурора,  я хотів би ще раз повернутися до того питання, що якість роботи Генеральної прокуратури, вона є основополагаючою і засновною,  і фундаментальним каменем для роботи в парламенті. І я ще раз хотів би оголосити про персональну відповідальність працівників Генеральної прокуратури у готуванні матеріалів  при наданні їх на розгляд  в парламент. Тому що ми всі можемо багато розмовляти про свої  наміри і потім бачити як на певних етапах всі наші напрацювання і свари, які відбуваються під час обговорення, вони розбиваються вщент або захистом, або суддею. Тому я вас прошу як народний депутат, бути на захисті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

12:22:20

ГУЗИР В.П.

Дякую. Я думаю, що на Генеральному прокурорі лежить відповідальність більше, ніж на будь кому. Тому що він ініціював це питання. І повірте, перед тим, як приймати таке рішення, цьому передувала дуже велика і клопітка робота всіх абсолютно підрозділів Генеральної прокуратури. І тому я впевнений, що питання, яке поставлено, воно найде логічне, об'єктивне, повне і законне вирішення в суді. І у зв'язку з цим просимо дати змогу не судити цих людей. А процес, який визначений кримінально-процесуальним законодавством, логічно завершити справедливим і невідворотним вироком.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Час, відведений Регламентом на запитання, завершено. Прошу займайте своє місце в залі парламенту, шановний Володимир Павлович. 

Надається слово для пояснень, будь ласка, народний депутат Сергій Мельничук, 15 хвилин маєте можливість висловитись з трибуни Верховної Ради України. Далі –  доповідь профільного комітету. Будь ласка.

 

12:23:39

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Вітаю всіх присутніх, пане головуючий, преса! Що хочу сказати. у мене зараз дежавю. Я вспоминаю рік назад, і споминаю як там на Луганщині, на Донбасі, як я Семену помагав перші рази, як гнали мітлою ту проросійську бидлоту, яка ждала, коли вони прийдуть – це прокуратура, суди. Але вже через місяць після того всього,  я побачив, що по-тихеньку, по-тихеньку, вони знову повертаються, переходять… намагаються повернутися на місця, підкупають, тому що резерви були заготовлені. Прикро тільки те, що дуже багато патріотів, які того часу прийшли  зі мною на Донбас,  зараз їхні фото біля Михайлівського Собору, біля якого на ці вихідні було відкриття і від влади – ні від Кабінету Міністрів, ні від Президента – не було ні однієї  особи. Матері прийшли і плакали:  де мер міста, де Президент, де хто з їхньої адміністрації?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Яке це має відношення?

 

МЕЛЬНИЧУК С.П. Відношення? А відношення те, що рік назад батальйон "Айдар" став на захист країни.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Паралелі які?

 

МЕЛЬНИЧУК С.П. Зараз будуть і паралелі. Паралелі ті, що зараз прокуратура веде розслідування – це донецький прокурор, який судить нас. Вони навіть на машинах, які  завозять хлопців, які заарештовані, чіпляють  ліві номери із луганськими і кажуть: "Бачите, як ми це робимо". Якщо хлопцям Печерський суд, тире, Басманний суд як в Москві судить хлопців і видають 400 листів обвинувачення, і через 30 хвилин, вночі, проводять судилише. Коли я прокурору кажу, що в тебе показано,  що білінг телефонів, що хлопця там не було на місці, що він  був в іншому місці і там 200 чоловік є свідками, що його там не було, а дається наклеп, що ця людина була і втекла з поля бою, ми бачимо, що це 37-й рік, що ці тройки суддів, які будуть судити, це знову ми повертаємось до цього.

Також хочу прокурору, який виконує обов'язки генерального, про ту особу, яка... мені не дали змоги поставити відеозапис, я зараз включу і розкаже людина, яка підпорядкована була цій людині. Що ж ви не сказали, що по цій людині було дві кримінальні справи, що на його групі смерті людей, по яким ведуться розслідування. Радченко.

 (Трансляція аудіозапису)

Це доказує те, що дана особа зірвала проукраїнський мітинг, коли була передвиборча кампанія, і це було неодноразово. Ця людина також допомагала деяким депутатам робити акції, нібито було затримання навідників, про яку потім висміював 95 квартал. І так далі. (Шум у залі) О! На злодії шапка горить? (Шум у залі) Розкажу. Я розкажу про Потаржицького, 14, 9-10 поверх, хто туди їздив і де там шелестіло. (Шум у залі) Відеодокази надам. (Шум у залі) Потаржицького, 14-а, 9-10 поверх, хто там проживає. Ахметов. Відеодокази дам, тоді побачите. Я відеодокази покажу, і охорона як стояла під під'їздом, і як машини виїжджали. Ті, хто звинувачують, що два автомати нібито були викрадені. Хай слідство ведеться, от і все. Я покажу докази –  і все!

Далі. Але не до цього.

Те, що воювали, відстоювали – це одне. Інше. Коли після того, як ми захистили, фактично, захистили країну, не пустили ворога, і це було дуже страшно, я зачитаю вам рапорт мого одного з командирів підрозділів. 04.09-е: "В ніч з 04.09 на 05.09 (якраз перші Мінські домовленості). Наша група в кількості п'яти осіб утримувала позиції 12-го територіального батальйону та першої танкової бригади, які постійно відступали з позицій. 04.09-го.

Починаючи з 0.20-и  5.09-го нам на поміч прибула група "Термінатора", старший групи Скиба Олександр, у кількості 11 осіб, і в кількості 16 осіб ми утримували позиції аж до ранку, коли на наші позиції прибула на поміч 80-а аеромобільна бригада на двох БТР і двох танках.

Перша танкова тоді зрадила, втікла з позицій. Вся міліція тоді вже була в Харкові.

Командування армійське було більше, ніж за 120 кілометрів уже від передової. На те місце, де ми зупинили ворога. Управління вже не було ніякого.

Також доповідь цього самого командира. "Мною та бійцями нашого підрозділу було евакуйовано БТР-80 та танк "Булат", які були заміновані". При цьому боєць там він розказує що і як.

Ми маючи те, що… ми зупиняли ворога, ми евакуйовували техніку максимально. Але після того, коли це все було зроблено, в тилу під керівництвом Генерального штабу і ВСП (а я це по-другому сказати не можу) ця техніка різалася на металобрухт. І ці докази я давав у комітет. Там відео є, як бійці дивляться… Прийшли, намагаються заподіяти, щоб не різався так, а йому по-живому ствола відрізають. Дзвонимо в службу ВСП,  начальнику Генерального штабу. Це все є, як  пересилали електронну пошту. Нічого не робиться, все покривається. Як із зони АТО вивозиться зенітна установка і боєприпаси "Граду". Сидимо у начальника Генерального штабу. При цьому приходить повідомлення, що в Харкові на блокпосту затримано машину, яка везла металобрухт:  під металобрухтом зенітна установка, під металобрухтом боєприпаси "Град". А потім взриви.

Нічого не робиться! Все покривається, все закривається.

Далі. Пішла передвиборча кампанія. Я не політик, але чим я займався і був там… мене не зламати. Мене не зігнути. Я буду далі  боротися і там, і тут. Тому… я говорив, що буду боротися із корупцією, і я почав це робити. Так, мною до Генеральної прокуратури було надіслано депутатські запити про розкрадання державних коштів.

Так, перше. Аграрний форум України в 2011-2012 рік братами Калесеними та Присяжнюком вкрадено 120 мільйонів доларів. Відповідь на депутатські звернення не надана, Генеральна прокуратура справу не розслідує.

Друге. 410 завод, директор Подрєза. Авіазавод контракт з Індією на 276 мільйонів. 5 літаків так і недобудовані, половина грошей вкрадено, а 5 літаків так ми і повинні Індії.

Третє. Справа не розслідується Генпрокуратурою. Укрхімтрансаміак, керівник Бондік. Присвоїв на 7 років керівництва підприємства 150 мільйонів доларів. Кожен місяць зараз, на даний момент йому падає 2 мільйони доларів. Це все при новій владі, справа не розслідується.

Мистецький арсенал, ДУСя, так названа, вкрадено більше 20 мільйонів гривень в результаті корупційних схем. Справа не розслідується.

Укрспирт. З 2010 по 2014 рік Юрій Єнакіївський - в кишені осіло 150 мільйонів доларів. Тіньовий продаж горілчаних виробів 250 мільйонів пляшок за рік  та різниця з продажу спирту лягають Юрі Єнакіївському і тих, хто його "кришує".

Мною було ініційовано створення ТСК, кожен знає, що уже 15 депутатів було зібрано, кожен голова фракції, групи виділив своїх депутатів, хто працювали в цій ТСК, і тільки одна група, голова групи, голова фракції не дав на це дозвіл. Тому, якщо намагаються, наприклад, там загасити, приблизно 400 мільйонів гривень вкрадено, то, люди добрі, там вкрадено більше 2 з половиною мільярдів і це треба розслідувати, а не приховатися за 400 мільйонів. І це не розслідується. Вони намагаються справу перекласти на інші плечі.

Неодноразові звернення щодо корупції на Укрзалізниці теж не взяті до уваги.

Далі. 23.03. Оригінали матеріалів, що підтверджують скоєння злочинів посадовими особами служби ДСНС. Разом з депутатським зверненням було передано мною особисто міністру Авакову. В той же день було порушено кримінальну справу. Це вам як приклад. І 25.03 вже Бочковського і Стоєцького було заарештовано на засіданні Кабміну. Можуть, коли хочуть. Всі депутатські звернення, які були, я копії даю Голові Верховної Ради, щоб самі бачили.

Далі, що стосовно тієї справи, яку мені інкримінує прокуратура. З усіма пунктами, крім одного, я в цій справі просто пов'язаний із особами, що я з ними служив. Тільки в одному з пунктів я особисто приймав участь. Так от, по цьому пункту, де я особисто приймав участь, і нібито вони звинувачують мене. А вони даже, Генеральна прокуратура даже не звернулася до слідчого органу, який фіксував цю подію. А саме, заявник – Мельничук Сергій Петрович…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Петрович, скільки вам потрібно часу, щоб завершити? Будь ласка, 2 хвилини, прошу. Прошу, 2 хвилини.

 

МЕЛЬНИЧУК С.П. …учасники подій Козуб Руслан і Капась Оксана. Надійшло повідомлення по телефону. "Мельничук Сергій Петрович, (тобіш я, заявник) заявив, що переховується два бійці батальйону "Айдар", які самовільно покинули розташування підрозділу без табельної зброї. Виїздом встановлено, що за вказаною адресою автомобілі "SsangYong", власник Кірпач такий-то,  такий-то, командир взводу батальйону "Айдар" та вилучено два  патрони до пістолету "Макарова", а також гранату в розібраному стані, корпус з маркуванням, чк-маркування, запал, вставку для маркування. Також встановлено, що автомобіль "SsangYong" перебуває в розшуку в Кагарлицькому районі, заборона на арешт, вказане автомобіль було поміщено на штраф майданчик, матеріали будуть направлені. Також, при цьому, особа, яка нібито написала цю заяву, вказує, що вона залишила військову частину з документами про облік військовослужбовців тобто в даній заяві особа вказує, що вона залишила розположення військової частини уже з документами для службового користування тобто це вже є посадовий злочин і Генеральна  прокуратура на це закриває очі і не відкриває по даній особі справу, а веде справу по тому ніби то я отримав тобто вона перекручує всі факти.  І так по кожному випадку. Я можу розказувати це година, вибачте, але часу мало.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час на виступи вичерпано. Будь ласка, доповідь головного комітету регламентного до 10 хвилин оскільки порушено в клопотанні три питання. Будь ласка, Павло Васильович Пинзеник.

 

12:41:17

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово! Шановні народні депутати України! На виконання доручення Голови Верховної Ради України від 13 травня 2015 року, комітет на своїх засіданнях 15, 20, 27, 29 травня цього року розглянув питання щодо подання на надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича підтримана та внесена до Верховної Ради України Генеральним прокурором України. Відповідь Генерального прокурора на звернення комітету пояснення та клопотання народного депутата Мельничука.

У поданні пропонується Верховній Раді надати згоду до притягнення, до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Мельничука за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 206 "Протидія законній господарській діяльності", частина друга статті 146 "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини", частина друга статті 187 "Розбій", частина друга статті 146 "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини", частина друга статті 296 "Хуліганство", частина третя статті 146, частина третя статті 382 "Не виконання судового рішення", частина третя статті 27, частина друга статті 28, частина четверта статті 345 "Погроза або насильство щодо працівника правоохоронних органів", частина друга статті 127 "Катування", частина перша статті 263 "Незаконне поводження зі зброєю, боєвими припасами або вибуховими речовинами", стаття 257 "Бандитизм" Кримінального кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 220 Регламенту Верховної Ради України комітет повинен надати висновок щодо питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата України і відповідно до закону визначає достатність, законність, обґрунтованість подання, законність одержання доказів зазначених у поданні і встановлює наявність відповідних скарг.

Згідно з рішенням комітету від 20 травня було затверджено перелік питань, всього їх було 30 необхідних для підготовки висновку комітету. І комітет звернувся до Генерального прокурора із зверненням надати для ознайомлення матеріали кримінального провадження стосовно народного депутата Мельничука та вмотивовану відповідь на порушені питання народних депутатів.

У відповіді Генеральний прокурор України з 30 питань надав відповідь на 19 та зазначив, що аналіз питань комітету свідчить, що їх частину становлять відомості досудового розслідування, які не підлягають розголошенню станом на цей час відповідно до вимог КПК.

29 травня було проведено два засідання комітету за участі виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, народного депутата Мельничука і інших запрошених осіб, і захисників, представників засобів масової інформації на якому комітет прийняв рішення щодо ухвалення висновку комітету.

Зокрема, комітет вважав подання Генерального прокурора таким, що відповідає вимогам закону.

Однак, доказів щодо обґрунтування подання в частині кваліфікації злочину, передбаченого 257 Кримінального кодексу України "Бандитизм", вважав  недостатніми.  Щодо інших… Щодо іншої частини подання  в частині притягнення  до кримінальної відповідальності вважав за можливе розгляд  у Верховній Раді України.

Далі. В частині надання  згоди на затримання та в частині надання згоди на арешт комітет  вважав подання   недостатньо обґрунтованим. Наданих доказів щодо  обґрунтування подання в частині згоди на затримання та арешт було для комітету недостатньо.

Далі.  2 червня було доручення Голови Верховної Ради  про  проведення засідання комітету, на якому було переглянуто попереднє рішення комітету від  29 травня. Кінцеве рішення комітету звучить наступним чином: перше – ухвалити  рішення комітету щодо подання; в частині надання  згоди на притягнення до кримінальної  відповідальності вважати законним; в частині згоди на затримання  вважати, що  Генеральна прокуратура мала право на внесення такого подання. І теж саме, що стосується арешту. Цей висновок  направлений до Голови Верховної Ради  для внесення до залу.

Колеги, нам треба  прийняти рішення з трьох  питань, я прошу послухати уважно. Окремо  повинні ставитися на голосування.

Перше. Подання Генеральної прокуратури про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Мельничука саме в частині притягнення до  кримінальної  відповідальності.

Друге. Окремо   повинно ставитися питання про  надання згоди на затримання, тимчасове затримання народного депутата  Мельничука.

І нарешті, третє. Окремо повинно ставитися питання на голосування про надання згоди   на арешт  народного депутата  Мельничука.

Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Доповідь регламентного комітету завершена.  Починаємо процедуру обговорення даного питання. Запис представників фракцій і груп. Будь ласка,  виступи від фракцій і груп.

Поки триває запис, будь ласка, до слова запрошую Першого заступника  Голови  Верховної Ради  Андрія Володимировича  Парубія. Будь ласка.

 

12:46:48

ПАРУБІЙ А.В.

Доброго дня, шановні колеги! Розглядаємо дуже важливе і водночас дуже чутливе питання. І я хотів би, щоб ми до нього віднеслись дуже уважно. Подання Генерального прокурора стосовно Сергія Мельничука починається словами: "Мельничук упродовж травня-вересня 2014 року організував озброєну банду на Луганщині." Просто хочу вам нагадати, рік тому в травні-червні на півночі Луганщини був організований рух опору, рух українського пору, коли, на жаль, ні армія ні міліція, ні Служба безпеки була нездатна захищати наші адміністративні міста. Коли, на жаль, здавали місто за містом, і ми втрачали українську територію. Так самообороною Майдану і за моєї ініціативи як секретаря РНБО того часу, був організований рух опору на півночі Луганщини. І я ці дії безпосередньо координував. Чому я на цьому наголошую. Я не хотів би, щоб розгляд питання по Сергію Мельничуку переходив в загальну кампанію дискредитації всього добровольчого руху, який у великій мірі допоміг зупинити агресора усіма можливими на той час способами. Наголошую: усіма можливими способами.

У нас в залі сидять Ігор Лапін "Зола", бойовий командир, який пройшов  багато  місяців цієї боротьби. Володимир Сояр, "Стріла", який провів багато місяців в "Айдарі" воюючі. Сотник восьмої сотні Олег Михнюк загинув в "Айдарі" в боротьбі на Луганщині. Героїчний батальйон, і ми не повинні зміщувати питання однієї людини з героїчним батальйоном "Айдар", який доклався до того, що північ Луганщини сьогодні українська.

Чи підтримую я напад на волонтерів? Ні. Вони приходили і розповідали мені як на них були вчинені напади. Чи одобрюю я, що під іменем легендарного батальйону "Айдар" займались віджимом і займались економічним розбоєм? Ні, не підтримую. Чи підтримую я, що входили в сумнівні фінансові взаємовідносини  з тими людьми, які знищили Майдан. Ні, не підтримую! Нехай слідство з того приводу приймає  рішення.

Тому я вважаю, що ми повинні проголосувати, як і по Клюєву, за зняття  недоторканості. Але разом з тим, я вважаю, що має бути паритет. Я вважаю,  що по питанню арешту і затримання ми не повинні голосувати – це буде змінений паритет по ситуації, яка є з Клюєвим і по ситуації, яка є з Мельничуком.

І ще одне в мене є питання до прокурора. Це в нас тепер кожного разу буде отак: один доброволець і один злочинець попередньої влади? Так не може бути. Не може бути таких  обмінів!

Сьогодні день народження Андрія Дигдаловича, який з першого дня був на Майдані, охоронець штабу, який прийшов в 8-й сотні самооборони   Майдану. Скільки часу минуло, а ми не маємо тут подань на тих людей, які організовували це вбивство - це падає, є плямою на кожного з нас в цьому залі, на всю українську владу.

Ми просимо Генерального прокурора і ми чекаємо прізвищ тих людей, які винні в тих злочинах, які організовував Янукович, які організовувала вся його кліка, без обміну  один на один, а сюди положити  і дати нам на голосування, і зал проголосує. Ми сьогодні продемонстрували, що даний парламент,  сьогоднішній  парламент,  здатний  долати будь-які політичні домовленості, коли стоїть питання справедливості. Ми чекаємо нових подань  від прокурора на злочинців, які на жаль і сьогодні  продовжують перебувати в нашому залі, і ми проголосуємо, і ми приймемо відповідне рішення.

Разом з тим, зважаючи   на прохання Сергія Мельничука, вважаю  ми повинні проголосувати за зняття недоторканості,  а по питанню арешту і затримання, я вважаю, ми повинні утриматись. Дякую  вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка,  щодо   запису,  будь ласка, Вадим  Рабінович  "Опозиційний блок".

 

12:51:18

РАБІНОВИЧ В.З.

Уважаемые коллеги, я думаю, что вы все слышали выступление только  вице-спикера. Я хочу обратить ваше внимание на две вещи. Нам сказали о том, что этот человек организовал банду, но арестовывать его нельзя, потому что он народный герой. Я думаю, что это не Конституция Украины, не Уголовно-процессуальный кодекс, он должен быть одинаковый для всех. Мы говорим о снятии депутатской неприкосновенности, она безусловна, но такая же ответственность у любого человека должна быть, как и у того, что на улице. Почему, если он банду организовал, сидя в зале, его нельзя арестовывать, а если человек на улице, его арестовывают?

И одно. Я обращаюсь к вам, уважаемый исполняющий обязанности Генерального прокурора. Вы знаете, сегодня страна в тяжелейшей экономической ситуации, нынешняя власть и это говорилось в этом зале, в том числе представителями одной фракции, второй, разворовывают страну точно также и хуже, как было. Почему в этот зал не вносятся серьезные вещи о том, как разворовывает страну правительство Яценюка? Что творится сегодня, почему сегодня мы всегда разыскиваем Лазаренка, Шмаренка, всех, которые уже убежали? Почему сегодня не остановить это? Пока не будут вноситься в зал фамилии тех, кто сегодня при власти, мы не будем верить ни вам, никому. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Логвинський, "Народний фронт".

 

12:52:53

ЛОГВИНСЬКИЙ Г.В.

Народний депутат Логвинський Георгій Володимирович, фракція "Народний фронт". Прошу передати слово Андрію Тетеруку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Анатолійович Тетерук, будь ласка.

 

12:53:04

ТЕТЕРУК А.А.

Перепрошую. Я надаю слово Ігорю Лапіну від "Народного фронту".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Лапін.

 

12:53:25

ЛАПІН І.О.

Слава Україні! Шановні колеги, шановний пане головуючий, я хочу сказати, що кожен з нас, коли йшов до парламенту, говорив про необхідність зняття депутатської недоторканості і, в принципі, це по суті є вірним. Але хочу наголосити, що я буду виступати категорично проти цього, стосовно командира Мельничука по двом причинам.

Коли ми йшли на Лутугине, головний танк йшов… з  лівої сторони головного танку йшов він, з правої  сторони головного танку йшов я. І це є принципова позиція не по відношенню до Мельничука, а це є принципова позиція стосовно того, що я не хочу віддавати правосуддя в руки сьогоднішньої Генеральної прокуратури, нереформованої, незміненої, яка проводить тут торжище. А торжище заключається в тому, що "горбатеньке" подання по Клюєву і нібито "вилизане" подання по Мельничуку. Так от я наголошую, або всі рівні, або… ми тоді тут просто займаємося політиканством.

Я не буду зараз заступатися за командира як за людину, тому що я не знаю матеріалів справи. Я можу сказати, що він був бійцем, з яким ми разом воювали. Але скажу лише одне, що я сьогодні не бачу одностайності і однакового підходу з Генеральної прокуратури до всіх справ. Я не бачу того, що доводяться до абсурду такі поняття, як "банда, створена в травні 2014 року". Шановні, це був батальйон, який воював у Луганську, і не можна всіх  міряти однією гребінкою.

З приводу "калашів", які нібито бути пропущені, ви знаєте, коли командир воював, то я точно знаю, що саботажем в штабах сиділи  займалися штабні "тилові криси". І їм не  зрозуміти, так само, як тим, хто подає ці подання, як можна збирати на полі бою автомати Калашникова, коли треба вивозити поранених, і де немає транспорту, де треба думати, чим це зробити і як це зробити.

Тому сьогодні всі будуть голосувати так, як порахують за доцільне. Я ще раз наголошую: це право кожного, перед закон всі повинні бути рівними. Але попрошу Генеральну прокуратуру, коли ви називаєте військовослужбовці, ВЧ, а не паплюжте, будь ласка, ім'я "Айдару". Хлопці з іменем "Айдару" взривали себе гранатами, щоб у полон не попасти тоді, коли їх зраджували генерали, які сиділи в штабах і "тилові криси", які оформляли гуманітарні грузи і які зараз виступають потерпілими по справі, які сьогодні Генеральна прокуратура подає на ваш розгляд. Я можу наголосити на  тих прізвищах. Я думаю, що якщо прокурор дотримає свого слова, допитає мене як свідка, він обіцяв, коли дійде час, то я назву і прізвища, і все, щоб зараз не займати ваш час.

А взагалі я би просив би все-таки хвилиною мовчання вшанувати пам'ять загиблих добровольців, які не були бандою, а були воїнами, які на Луганщині тримали оборону і вчили збройні сили, як потрібно воювати.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Семен Семенченко, "Самопоміч".

Ви чуєте, як тихо  зараз в залі? Краще так працювати, ніж коли гудить все?

 

12:57:10

СЕМЕНЧЕНКО С.І.

На протяжении всех последних месяцев, как заклинание, в средствах массовой  информации  и с трибун звучат слова: "Закон должен быть один для всех!". Мы говорим о правосудии. Мы говорим о равенстве всех перед законом. Но давайте скажем то, что говорят сейчас практически все люди: система избирательного правосудия, суды, прокуратура, МВД, СБУ не изменились со времен Януковича. Эти изменения только  начинают  робко проклевываться.  Поэтому делать вид, что у нас существует независимое  правосудие не стоит. Другое дело, что мы не должны допустить  избирательного правосудия. И когда нам рассказывают о том, что нет большего преступления, чем те, которые совершали добровольцы, я хочу напомнить про то, что  не ответили сейчас до сих пор  за Иловайск, не ответили до сих пор за Ил-76. До сих пор не проведено расследование обстоятельств Дебальцево, Донецкого аэропорта. Не притянут к ответственности ни один человек, который все эти десятилетия разворовывал нашу страну, ни один прокурор, который этому способствовал.

Я не вижу сейчас необходимости  делать вид, что мы живем, по сути, в правовом государстве. Поэтому я считаю, что закон, действительно, один для всех, но начинать очищение с добровольцев – это неправильно. Поэтому я буду голосовать за то, чтобы Сергея Мельничука могли привлечь к ответственности, но я против того, чтобы с учетом Клюева, с  учетом отсутствия других обвиняемых здесь, его арестовывали. Я считаю, что его явка в зал Верховной Рады, его позиция, та информация, которую он предоставляет здесь, даст возможность ему отстоять свою позицию в  суде, находясь на свободе.

Я также хочу сказать, что сейчас идет активная… активный сбор подписей за то, чтобы хлопцы, будущие добровольцами, находящиеся в Мариупольском СИЗО по делу "Равликов" так же были отпущены и могли доказывать свою невиновность на свободе. Как Бочковский, Стаевский и другие люди, у которых есть деньги, у которых есть связи.

Я считаю, что мы не должны допустить избирательного правосудия. И призываю прессу, призываю народных депутатов, общественность быть очень внимательными во всех этих делах. Нам необходимо создать прецедент, когда человек, независимо от своего происхождения, от своих связей, действительно мог, как оправдаться, так и быть осужден.

Мне очень печально, что сейчас наряду с фамилиями действительно вспоминается само имя батальона "Айдар", потому что тогда, год назад, кроме добровольцев, кроме гражданских активистов, которые прямо с Майдан пошли защищать родину, мы не слышали голосов всех тех, кто сейчас призывает к правде, к справедливости.

То этому давайте действительно не будем порочить ребят, многие, из которых, сейчас погибли.

 Сейчас в Марьенке идет наступление Российских войск, и я думаю, что наша правильная позиция …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

СЕМЕНЧЕНКО С.І. В общем, я, мне тяжело говорить, потому что дело идет действительно о добровольце. У меня сложные отношения были с Сергеем Мельничуком, но я считаю, что ему нужно дать возможность доказать свою невиновность, а прокуратуре его вину будучи на свободе.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

13:00:53

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, зараз буде момент істини от в чому. Війна, це завжди війна, і давайте згадаємо історію Другої світової війни, військові операції по всьому світу, В'єтнам, Лаос, Камбодже, Ірак, Афганістан, це завжди особливий режим, який там відбувається. І коли хтось мені в цій залі буде доводити, чи є катуванням, чи не є катуванням, якщо в тебе на очах розстріляли твого бійця, а після цього ти у відповідь дав чергу. Так чи є це катуванням чи ні? Тут повинен бути особливий режим.

Я вважаю перше, що треба зробити, це відокремити злочини проти людяності від будь-яких інших речей, які відбуваються завжди на фронтах. Бо, вибачте, такими речами ми доведемо країну до того, що воювати ніхто за країну не піде. Тому що, коли треба кидатися в бій, ми будемо розказувати: а чи мали вони стріляти у відповідь, чи ні, чи мають право зараз стріляти, чи ні.

І я думаю, тут треба відокремити ті речі, які, без сумніву, є такими, які є неприпустимими навіть в умовах війни. І саме тому, розглядаючи це питання, є друге питання. Нам треба тут приймати Закон "Про амністію". Закон "Про амністію" стосовно тих бійців, які на фронтах не розбирають з тим, чи треба зараз іти в бій, чи треба виконувати навіть злочинний наказ, який поступає, знаючи, що ти йдеш і після цього будеш оточений, а тебе будуть обстрілювати з усіх сторін, чи ні.

І саме тому те, що зараз відбувається навколо Мельничука, моє звернення до нього. Ви перший, хто повинен бути зацікавлений в тому, щоб у суді довести свою невинуватість. Я радив би вам (на відміну від Клюєва, який обіцяв, до речі, що сам з себе зніме недоторканність, і не проголосував за це), проголосувати за те, щоб з вас була знята недоторканність.

Те, що стосується арешту. Я вважаю, це є аморальним зараз робити. Тим більше, на фоні подання по Мельничуку, і по відсутності подань на Бойка і багатьох-багатьох інших, які розкрадали нашу державу на мільйони і мільйони.

Саме тому наша фракція ухвалила рішення. За перше рішення ми проголосуємо, за друге і третє рішення, які повинні вноситися в зал окремо, і ми наполягаємо на тому, щоб ці рішення були згідно з Регламентом, ми голосувати не будемо. Більше того, нам треба дійсно встановити справедливість і відокремити там, де є героїзм. А героїзм не завжди буває з людським обличчям, коли перед тобою розстрілюють твоїх товаришів. Не завжди це відбувається так. І відокремити це від тих проступків, які, на мій погляд і на погляд нашої фракції, не є злочинами в умовах ведення бойових дій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Єремеєв, група "Воля народу".

 

13:04:05

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Український народе! Шановний Голово! Народні депутати! За 20 років незалежності України зал Верховної Ради бачив не раз спробу зняти недоторканість з народних депутатів. Завжди була спроба у влади надавити на народних депутатів для того, щоб змусити чути владу. Я добре пам'ятаю, як два роки тому з Олександром Домбровським, будучи позафракційним народним депутатом, ми говорили, що треба зробити, щоб ти лишився народним депутатом, коли була спроба режиму Януковича з Домбровського, з Балоги зняти недоторканість або лишити їх народних депутатів. Ми добре пам'ятаємо як влада пробувала Юрія Луценко, Юлію Володимирівну Тимошенко, якими методами посадити в тюрму.

Я ніколи не міг подумати, що це може відбутись через рік після майдану і після того як Україна розпочала війну. Хто такий Мельничук? До майдану проста людина, підприємець, платив податки, жив і працював. Розпочався майдан вийшов як чесний громадянин на майдан і був в 28 сотні, чесною вірою відслужив українському народу 3 місяці на майдані. Коли агресор розпочав війну першим пішов в добровольці, першим створив "Айдар".  І ми гордилися всі разом з вами діями "Айдару" на фронті. Він, що просився стати народним депутатом, він підійшов до когось і сказав візьміть мене в Верховну Раду, я ради цього пішов на фронт. Ні. Політики прийшли до Мельничука і сказали: "стань народним депутатом, нам за честь стояти з тобою на трибуні, тому що ти герой, хлопці, які з тобою служили на фронті, вони герої". Але пройшов рік він такий як він є і сьогодні він на цій трибуні такий як він є, слово важко може сказати, але на біле говорить біле, на чорне говорить чорне. Він розуміє, що є правда і що є не правда, не вміє прикрашати тими словами, які вміють це зробити політики. І він сьогодні політично розмінна монета.

Хто буде голосувати за ці рішення це на совісті кожного народного депутати. Але я переконаний, що український народ розуміє, що Мельничук сьогодні політично-розмінна монета. Я переконаний, що якщо діяти по відношенню до Мельничука і інших так само, то ті патріоти, ті герої, які сьогодні йдуть на фронт, які своїм життям захищають Україну, ми нищимо цей патріотизм.

Наша фракція не буде голосувати за ці рішення. Але ми обговорювали це неодноразово, і ми вважаємо, що Сергій Мельничук не ховається від правосуддя, він ходить в прокуратуру, він ходить на допити, і він має повне моральне право захищати свою честь і совість.

Ми вимагаємо, щоб даний процес був публічним, щоб журналісти були присутні на всіх засіданнях прокуратури, допитах і судових справах, щоб український народ знав, що Верховна Рада дійсно може очиститись і Верховна Рада не піде на політичні компроміси, і що кожний народний депутат, якщо він чесний, він має право на свій захист.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Геращенко, "Блок Петра Порошенка".

 

13:07:27

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги! По-перше, дозвольте від імені нашої фракції вклонитись і подякувати всім бійцям Збройних Сил України, і всім бійцям наших добровольчих батальйонів, які вже рівно рік, дійсно стережуть незалежність України і щодня демонструють подвиг. Ми пишаємося вами дорогі і ви маєте це знати.

І дійсно абсолютно не випадково сьогодні в суспільстві абсолютна довіра є тільки до двох інституцій – це церква і це армія. І тому, насправді, кожен військовий так само має усвідомлювати, що репутація, це сьогодні репутація батальйону де він служить, це сьогодні репутація армії.

На відміну від багатьох чоловіків, які тут дуже полум'яно виступають з трибуни, я разом зі своїми колежанками майже щотижня буваю на фронті. І рік тому ми познайомилися з "Айдаром", і ми пишаємося цією дружбою.

Ми бували і в Ново-Айдарі, ми бували і в Щасті, і ми бачили героїв, які дійсно і вивозили наших поранених з Лутугино, і захищали Україну в найскладніші моменти. Але так само ми знаємо про факти мародерства до якого причетні, я сподіваюсь, не герої, а про що правильно говорили наші колеги, інші особи. І тому тільки суд має розібратися в тому, де є порушення закону і закон має бути один для всіх.

Друге питання, про яке сьогодні не сказав ніхто, це  відповідальність вождів, які беруть у свій список людей для того,  щоб набрати балів, а потім не несуть цю відповідальність.  А це неправильно. Тому що, вибачте, будь ласка,  це ваша  відповідальність, хто є в списку і як потім  це лягає ганьбою іноді або на український парламент, або   і на українську армію.

Щодо позиції того, як буде голосувати наша  фракція. Закон один для всіх. Ми підтримуємо зняття депутатської недоторканності, але ми не підтримуємо ані затримання, ані арешту, тому що це буде несправедливо. І ми так само вважаємо, що це питання суду, а не Верховної Ради України.

І ключове. От ви знаєте, шановні колеги, при всій повазі до Генеральної прокуратури, але чому справа Єфремова досі  не в суді, чому дійсно сьогодні  ми не розглядаємо питань тих людей, про яких  в першому класі кожної київської і іншої  школи знають, що вони злочинці, що це вони довели до того, що сьогодні  Україна кровоточить. Якщо потрібні ці документи, ми їх вам  надамо. Але це ненормально, що в тому числі з цього блоку у нас, знаєте,  оці, хто прикрились     депутатськими мандатами і хто  їздять по  території, яку  захищають наші хлопці Збройних Сил, які захищають наші батальйони  і роздирають її, продовжують займатися сепаратизмом,  і за це немає жодної відповідальності. Мародерство і  сепаратизм – це рівнозначні злочини, можливо, сепаратизм навіть більший.  Тому ми вимагаємо найсильнішої відповідальності за сепаратизм.

А закінчуючи все це,   хочу сказати, що це, дійсно, урок сьогодні, що ми маємо усвідомлювати, що відповідальність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд. Завершуйте.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Відповідальність політика, відповідальність   представника армії сьогодні – це відповідальність  тих високих інститутів, які ми представляємо. Ми живемо в переломний момент, і кожною своєю дією маємо думати не тільки про себе  і про свою   команду, а про ці високі інститути, які ми представляємо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

13:11:07

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Мені складно виступати з цього питання, як і Семену Семенченку, оскільки до зали цього парламенту  Сергій Мельничук зайшов за списком Радикальної партії  під номером 3.

Я із Сергієм Мельничуком познайомився в Станиці… в Щасті рік тому, здається, в травні місяці. І тоді, коли мене зараз питають, а чого ви не розібрались, а чого ви взяли його в список? Ми його брали у список як командира героїчного батальйону "Айдар". Але після того, коли людина отримала депутатський мандат, він втратив відчуття землі, і перш за все, своєї високої відповідальності перед виборцями. Він почав використовувати власний депутатський мандат, точніше не власний, а депутатський мандат, який йому дав український народ. Він почав його використовувати в олігархічних розборках, у віджиманні бізнесу. Коли ви мені розказуєте про те, що його звинувачують у злочинах на війні. Ні, Сергію Соболєву, ні. В Миргороді війни немає, де він з автоматом заходив на продзавод "Калинка" разом із Каськівим до директора в кабінет з автоматом і віджимав цей завод. У Києві в "Укрспирті" війни немає, де вони викрали директора "Укрспирту" Лагутіна і вивезли його в Молдавію. На Житомирщині, слава Богу, війни немає, де вони віджали целюлозну фабрику паперову. От чим вони займались прикриваючись званням батальйоном "Айдар". І, безумовно, немає жодної людини в цьому залі, крім злодійського блоку, які не цінять внесок добровольців у захисті порятунку країни. Бо якби не добровольці, якби не новостворена "Національна гвардія", якби не наші Збройні Сили, точніше залишки, які залишились від того, коли їх знищував Янукович,  ми б з вами сьогодні не сиділи в цьому залі. Ми б з вами не дихали вільним українським повітрям, бо ці добровольці, у тому числі і Надя Савченко, яка, хто забув, вона в батальйоні "Айдар" служила. І сьогодні вона полонена. Але Надя Савченко, вона сидить заручником у Путіна в тюрмі. А Мельничук сидить в олігархічній групі Єремеєва.

Є тут люди в залі, які думають, що він просто так в тій групі сидить? Чи ми не знаємо, за які гроші він перейшов в цю групу. Покажіть мені хоч одного виборця в Україні, який делегував Мельничука в олігархічну групу Єремеєва. І якби в цієї людини була честь і совість, то після того, коли  його виключили з  фракції  Радикальної партії за дискредитацію  звання народного депутата України, він би склав депутатський мандат. А він за "бабки" перейшов в одну олігархічну групу, завтра йому заплатять і він перейде в іншу олігархічну групу. В  умовах  війни блокував Міністерство…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, завершуйте.

 

 ЛЯШКО О.В.  … в умовах війни блокувати Міністерство оборони – це є  державна зрада.

Тому я хочу вибачитись як лідер Радикальної партії, я хочу вибачитись перед нашими виборцями, які голосували за Радикальну партію. Я жива людина, хоч  я і лідер партії, я теж маю право на помилку, моя помилка, одна із моїх помилок, в мне багато помилок.  І ті, хто сміється, киньте в мене …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

 ЛЯШКО О.В.  … ті хто сміється, киньте в мене камінь, якщо у вас немає помилок, якщо ви святі, і якщо ви не робили помилок у своєму житті, я робив багато цих  помилок і продовжую очевидно, і далі  їх робити. 

Але  я хочу сказати. Сергію, при всій повазі  до тебе,  ти справді рік тому, ти став під ружье, ти захищав країну і за   це тобі  честь,  і хвала. Сьогодні  ти використовуєш ім'я "Айдару", святе ім'я "Айдару", ти використовуєш свій депутатський мандат для того, щоб  служити олігархам і це твій злочин, і   це твоя вина, і ти не маєш права  цього робити заради пам'яті тих  побратимів, які загинули в "Айдарі", заради пам'яті  тих, хто захищав країну. Ми депутатський   мандат отримуємо не для того, щоб "віджимати" бізнес, не для того, щоб  лобіювати Каськіва, Льовочкіна,  чи ще когось. Ми отримуємо депутатський мандат  для того, щоб захищати інтереси  людей! Якщо ти цього не розумієш, склади депутатський мандат, який  тобі дали виборці  Радикальної партії і не дискредитуй звання народного депутата!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, у нас є за процедурою ще 10 хвилин на виступи  народних депутатів. Немає необхідності обговорювати? Добре. Шановні колеги, значить тоді переходимо до голосування.                  

Відповідно до подання Генерального прокурора, є наступні питання, які ми маємо внести на голосування. Перше це про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата. Друге. Це про затримання народного депутата і третє  про арешт народного депутата України. Надання згоди, все правильно.

Хочу ще раз закцентувати вашу увагу, що всі ці три вимоги, які викладені у поданні, голосуються окремо. Прошу всіх народних депутатів зайняти свої місця для голосування почергово за ті пропозиції, які були викладені у поданні Генерального прокурора України.

Перше. Вношу на голосування, відповідно до подання Генерального прокурора, питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Мельничука Сергія Петровича. Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України. Прошу визначатися шляхом голосування.

 

13:18:07

За-262

Рішення прийнято.

Наступне, шановні колеги, прошу вашої уваги. Вношу на голосування питання, відповідно до подання Генерального прокурора України, про надання згоди на затримання народного депутата України Сергія Петровича Мельничука. Прошу визначатися шляхом голосування.

 

13:18:42

За-32

Рішення не прийнято.

Наступне. Арешт, відповідно до подання Генерального прокурора України, вношу на голосування питання про надання згоди на арешт народного депутата України Мельничука Сергія Петровича.

Прошу народних депутатів визначатися –  увага! увага! – щодо надання згоди на арешт народного депутата України. Прошу визначатися.

 

13:19:33

За-16

Рішення, шановні колеги, не прийнято. Відповідно, рішення парламенту, яке було ухвалено, це  про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України.

Шановні колеги, я прошу всіх залишатися на своїх місцях, в нас ще 40 хвилин роботи. У нас є важлива одна ратифікація. Важлива, маємо всі залишатися. І хочу сказати декілька слів.

Перше, ми з вами відповідно до закону прийняли всі ті рішення, які вважали за необхідне, які повністю відповідають закону, ми дали можливість сьогодні правоохоронній системі довести свою ефективність щодо розслідування тих чи інших злочинів, про які сьогодні було сказано з цієї трибуни.

Разом з тим, як Голова парламенту я  все зроблю для того, спільно з вами, шановні колеги, щоби права народних депутатів під час розслідування не були порушені. І я вважаю, це питання є принциповим, оскільки ми маємо цивілізовано підходити до питань, і розслідування у тому числі.

Ще хотів би зазначити одну річ і ще раз підкреслити, що вчора нас намагались пустити по абсолютно хибному шляху, і до мудрості народних депутатів України ми знайшли в собі сили для того, щоби відповідно до закону абсолютно спокійно зробити те, що вимагає від нас Конституція, закони України, Регламент Верховної Ради  України і визначитись щодо цього подання.

Тому хотів би ще раз всіх скептиків, які вчора хотіли цю ситуацію повести не в те русло, сказати про те, що ніколи ми не дамо дискредитувати український парламент і ніколи ми не дамо можливості маніпулювати такими важливими питаннями.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься питання відповідно до порядку денного за реєстраційним номером 0020, проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Україною та Японією про сприяння та захист інвестицій. Доповідає заступник  міністра економіки… економічного розвитку і торгівлі Нефьодов Максим Євгенович. (Шум у залі) Якщо…

Зрозуміло. Залишайтесь на місці, пане заступник міністра.

Колеги, якщо немає змін і доповнень, є пропозиція голосувати цю постанову в цілому без обговорення. Немає заперечень? Прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги. Прошу голосувати.

 

13:22:04

За-289

Шановні колеги, ми вчора з вами не змогли прийняти рішення, нам буквально не вистачило там 5-6 голосів, щодо включення певних питань порядку денного до порядку денного сесії. Я пропоную зараз ще раз розглянути це питання. Наголошую на тому, що ці питання внесені фракціями. Вони вам роздані. Я пропоную пакетом проголовувати рішення, які викладені в порядку денному.

Прошу сконцентруватися. Прошу сконцентруватися, колеги. Це тільки старт на те, щоби робота в  комітетах розпочалась.  Далі ви будете визначатися щодо своїх можливостей, поглядів, пропозицій і голосування вже за предмет цих законів. А зараз ви дасте можливість дати скерувати доручення до комітетів виконувати цю роботу.

Прошу зайняти  свої місця, і я ставлю  питання для включення до порядку денного сесії, визначені в розкладі, який був передбачений на сьогодні. Прошу голосувати. В цілому схвалити цей перелік проектів законів. В тому числі і про місцеві  вибори і багато інших законів. Прошу, колеги. Прошу голосувати. Прошу підтримати. Включення до порядку денного сесії тільки-но і все. 

 

13:23:33

За-249

Ну це справжній прояв того, що депутати хочуть працювати.  Дякую, шановні колеги.

Далі я надам доручення комітетам на розгляд, і відповідним чином вони розпочнуть свою роботу. Всі інші пропозиції народних депутатів, будь ласка,  передайте їх керівникам фракцій. На Погоджувальній раді  керівники фракцій завжди ці пропозиції вносять, вони систематизуються і приймаються. Дякую.

Рухаємося далі, шановні колеги. З мотивів можна голосувати перед тим, а не після, говорити.

Шановні колеги, проект Закону, реєстраційний номер 2492, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національне антикорупційне бюро". Підготовлене Міністерством юстиції, Кабінетом Міністрів.

Є пропозиція Кабінету Міністрів розглянути цей проект Закону, 2492, за скороченою процедурою.

Прошу визначатися. Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

13:24:33

За-182

Дякую, шановні колеги народні депутати.

Запрошую до представлення першого заступника міністра юстиції Севостьянову Наталію Іларіонову. Будь ласка, розпочинайте.

 

13:24:50

СЕВОСТЬЯНОВА Н.І.

Доброго дня, шановний Головуючий, шановні народні депутати. Вашій увазі пропонується проект Закону номер 2492 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національне антикорупційне бюро". Якщо коротко, то у зв'язку з тим, що ми прийняли Закон "Про НАБ" нам треба ввести в дію інші нормативно-правові акти для того, щоб в правовому полі з'явилося таке поняття як "антикорупційне бюро". Також пропонованим законом передбачаються зміни, зокрема, визначити особливості врегулювання трудових відносин за участі працівників національного бюро, встановити заборону для них, бути членами політичних партій та обмежити їх участь у виборчому процесі, а також включити Національне бюро до числа державних органів, які беруть участь у боротьбі з організованою злочинністю та довкола суб'єктів забезпечення національної безпеки. Прийняття закону дозволить привести законодавчі акти у відповідність до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро". З цією пропозицією також погодилося Головне науково-експертне управління. Прошу вашої підтримки.

Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Слово надається співдоповідачу. Єгор Соболєв, будь ласка, до трибуни.

 

13:26:11

СОБОЛЄВ Є.В.

Комітет рекомендує ухвалити законопроект в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, в нас є півгодини і велика кількість законопроектів. В мене є прохання, якщо є в когось принципова позиція щодо виступу, тоді виступати. А якщо ні, пропоную голосувати. І будемо вважати, що ми 2 закони обговорили одночасно. Чи треба окрема доповідь? Це ж ідентичні. Чи окремо треба? Окремо, добре, приймається.

Отже, ставиться на голосування законопроект 2492 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Національне антикорупційне бюро". Ставиться за пропозицією комітету - за основу. Хто підтримує дану пропозицію, прошу проголосувати за основу, будь ласка.

 

13:27:13

За-226

Дякую вам. Шановні колеги, я дуже прошу уваги. Хто вийшов вже в кулуари, будь ласка, поверніться, щоб ми змогли завершити порядок денний. Зараз ідуть важливі законопроекти, які потребують технічного врегулювання по антикорупційному бюро. Тому я закликаю повернутися в зал, щоб ми мали необхідну кількість голосів.

Зараз ми переходимо до розгляду законопроекту 2494. Я пропоную його теж розглянути за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підтримати. 2494, скорочена процедура. Прошу підтримати голосуванням, будь ласка, колеги.

 

13:28:01

За-159

Дуже вам дякую. До доповіді запрошується перший заступник міністра юстиції Севостьянова Наталія Іларіонівна, будь ласка.

 

13:28:12

СЕВОСТЬЯНОВА Н.І.

Шановні народні депутати, головуючий! Вашій увазі пропонується проект Закону 2494 про внесення змін до Закону України "Про Національне антикорупційне бюро" і "Про запобігання корупції". Метою даного законопроекту є узгодження законів України із Законом "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та іншими законами, і врегулювання питання виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі або смерті під час виконання службових обов'язків особи начальницького складу, працівника Національного антикорупційного бюро, а також члена Національного агентства з запобігання корупції. Це обумовлено наступним: 28 грудня минулого року був прийнятий закон, який вніс зміни до статті 22 та 15 законів про НАБ та про запобігання корупції. Таким чином виникло подвійне регулювання, що дані особи зможуть отримувати дані кошти і у зв'язку з Законом про соціальне забезпечення, і законами про НАБ, і запобігання корупції. Водночас було виключено нормами, які передбачали можливість право осіб одночасно, які мають право на різні виплати, одержувати лише одну з них і обирати її. Таким чином з огляду на зазначені зміни, у разі загибелі або смерті даної особи, вони матимуть право одержувати виплати як по Закону про загальнообов'язкове соціальне страхування, так і по законам про запобігання корупції та Закону про НАБ.

Тому проектом закону пропонується виключити із цих законів положення про виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі, смерті зазначених осіб. Просимо вас підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

До співдоповіді запрошується Єгор Соболєв. Дамо можливість висловити йому думку комітету. Будь ласка.

 

13:30:07

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, в цьому випадку Комітет з запобігання і протидії корупції не погодився з ініціативою уряду. Йдеться про що, якщо детектива Національного антикорупційного бюро уб'ють, то зараз його родина має право на велику матеріальну допомогу, 10 років заробітної платні. Уряд пропонує цю норму скасувати. Ми розуміємо бажання уряду мати єдину систему соціального страхування, але ідея Національного антикорупційного бюро - це ідея створити виключення з правоохоронних органів, створити орган, який буде незалежним, який буде ефективним, який по справжньому почне боротися, а не "дахувати" корупцію. І якщо там знайдеться детектив, який буде по справжньому переслідувати високопосадовців за корупцію і не дай Боже з ним щось станеться, то ми за те, щоби його родина зберегла це право на цю велику пільгу.

Тому ми радимо парламенту відхилити цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дяку. Колеги, я розумію дане питання потребує обговорення. Так? Тоді давайте будемо йти по процедурі. Будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Третьяков Олександр, "Блок Петра Порошенка", передає Барні. Будь ласка, включіть мікрофон Барні.

 

13:31:42

БАРНА О.С.

Шановні депутати, питання соціального осіб, які захищають порядок і спокій наших громадян, захист осіб, які ризикують своїм життям заради спокою нашого народу і країни, осіб, які зараз стають на дуже важкий шлях, хресну дорогу, боротьби із корупцією, яке є основним злом нашої держави повинно бути першочерговим, і цей захист осіб повинен гарантуватись законом.

Тому я прошу не голосувати законопроект за яким будуть відмінятися одноразові виплати при ушкодженні здоров'я чи втрати, загибелі працівника Антикорупційного бюро.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Купрієнко Олег Васильович передає слово лідеру Радикальної партії Олега Ляшка, Олегу Ляшку.

 

13:32:36

ЛЯШКО О.В.

Щиро дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, скажіть, будь ласка, чим гірші військовослужбовці, які зараз воюють із російськими військами в Мар'їнці, коли вони не дай Боже загинуть, їм десятирічну зарплату за загибель їхній сім'ї ніхто не виплачує.

Скажіть, будь ласка, гірші прикордонники, які сьогодні ризикуючи своїм життям захищають кордони нашої країни? Їм не виплачують.

Скажіть, будь ласка, чим гірші національні гвардійці, які ризикуючи своїм життям захищають територіальну цілісність нашої країни?

Ми вже створювали з вами окреме пенсійне законодавство для депутатів, для суддів, для чиновників, понастворювалися до того, що нормальна людина в колгоспі все життя раком на полі простояла 900-1000 гривень пенсії, вчитель, лікар - півтори тисячі пенсії, а суддя, прокурор, чиновник по 30 тисяч гривень пенсії.

Тепер ми знову з вами кажемо, що от у нас є особлива категорія громадян навіть таких поважних, як борці з корупцією, давайте  ми їм дамо десятирічну зарплату у випадку  втрати, загибелі. У  мене тоді є зустрічна пропозиція: давайте ми ліквідуємо Генеральну прокуратуру України, органи прокуратури загалом, Міністерство   внутрішніх справ, Службу безпеки і всіх на світі. Для чого тоді вони нам треба, якщо всі ці монстри, де сотні тисяч працює людей, не здатні  забезпечити боротьбу з корупцією  тощо?

Я вважаю, що  головне в соціальному забезпеченні, головне  в пенсійному  забезпеченні – це  справедливість і це рівні для всіх умови,  при всій повазі до майбутніх  борців з корупцією. Бажаємо   їм успіхів,   бажаємо  результати боротьби з корупцією, але має бути рівний, однаковий і справедливий  підхід  для всіх і в пенсійному забезпеченні, і в соціальному забезпеченні. Інакше створюємо нові касти,  які матимуть привілеї, а…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам.

Бондар  Михайло, політична партія "Народний фронт". Прошу включити мікрофон.

 

13:34:52

БОНДАР М.Л.

Прошу передати Тетеруку Андрію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Тетерук.

 

13:34:57

ТЕТЕРУК А.А.

Фракція  "Народний фронт" буде підтримувати прийняття цього закону, тому що  ми вважаємо за необхідне виключити норми, коли дійсно деякі посадові особи мають  підвищену, скажемо так, мотивацію  для отримання більших коштів.  Дійсно, наразі у нас гинуть люди на передовій і отримують малі кошти. А тут ми будемо виплачувати   2 мільйона 777 тисяч. Це є  несправедливим. І ми тому будемо підтримувати цей законопроект, щоб відновити справедливість в Україні. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. В обговорені взяли участь усі, хто мали бажання висловитись.

І тепер я переходжу до  голосування, нагадуючи, що  позиція комітету –  відхилити.  Але першу я поставлю на голосування  за основу. І зараз  прошу уважно. Ставиться  на   голосування законопроект  2494:  проект Закону про внесення змін до законів України  "Про Національне антикорупційне бюро України" і "Про запобігання  корупції" – за основу. Хто підтримує  дану пропозицію,  прошу проголосувати. Будь ласка,  за основу.

 

13:36:22

За-166

Дана пропозиція не набрала необхідної кількості голосів. І я поставлю іншу пропозицію повернути на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи.

Отже, ставиться на голосування пропозиція повернути суб'єкту законодавчої ініціативи законопроект 2494 про Національне антикорупційне бюро України. Прошу голосувати, хто підтримує дану пропозицію, будь ласка.

 

13:36:59

За-195

Дана пропозиція теж не набрала необхідної кількості голосів. Тому згідно Регламенту даний законопроект є відхилений.

І ми переходимо до наступного проекту Закону 2178, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заходів для забезпечення розвитку природно-заповідного фонду України). Є пропозиція розглянути його за скороченою процедурою. Прошу її підтримати, прошу проголосувати за скорочену процедуру, будь ласка.

 

13:37:40

За-141

Я дуже сподіваюсь, що народні депутати не встигли. Бо, якщо ми ввійдемо в повну процедуру, ми будемо працювати ще годину. І тому я поставлю ще раз на голосування свою пропозицію розглянути даний законопроект за скороченою процедурою. Дуже прошу всіх уважно проголосувати, будь ласка, за скорочену процедуру.

 

13:38:12

За-150

Дуже вам дякую.

До доповіді запрошується народний депутат України Колєсніков Дмитро Валерійович. Будь ласка, від трибуни.

 

13:38:28

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Шановний пане головуючий, шановні колеги народні депутати, ви знаєте про те, що згідно з Конвенцією про охорону біологічного різноманіття, яку підписала Україна, наша держава до 2020 року повинна  створити систему природоохоронних територій на території  України не менше як 17 відсотків. Однак по факту ця  територія займає площу втричі меншу запланованого і що ж стоїть на  заваді природних заповідників та національних парків? При створенні, чи розширенні  природоохоронним установам в постійне користування  від державних підприємств  передається  земля державної форми власності.

Однак для того, щоб фактично отримати землю, заповідники  зобов'язані  відшкодувати так звані збитки, тобто сплатити … грошову компенсацію  державним підприємствам. За експертними оцінками,  шановні колеги, вдумайтесь, ця сума іноді сягає  мільярди гривень.  По-перше, природно-заповідні установи  отримають земельні ділянки не за своєю особистою волею, а  на підставі указів Президента. По-друге,  під час надання установам Природно-заповідного фонду земельних ділянок  державна  форма власності не змінюється. І по-третє, в них просто не має на те коштів.

Зазначу, що проект  дозволить уникнути багатомільйонних витрат з державного бюджету необхідних  природно-заповідним  підприємствам. Тому ми й пропонуємо шляхом внесення змін до Закону про Природно-заповідний фонд та Земельного кодексу   України звільнити найбільш  значні природоохоронні установи такі як  природні заповідники, біосферні заповідники та таке інше  від  сплати компенсації. Я прошу підтримати цей закон.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам!

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської  катастрофи Томенко  Микола Володимирович,  будь ласка.

 

13:40:35

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хотів би звернути вашу увагу, ми тут  ще відходимо від наших дискусій  про правосуддя і про політику. Хотів би  щоб ви звернули увагу не на авторів, а на зміст: комітет, який я очолюю, підтримує даний законопроект, оскілки вважає, що на сьогоднішній день є дві найбільші проблеми для того, щоби ми застерігали нашу природу через систему Природно-заповідного фонду. Перша проблема пов'язана з  загальною системою фінансування і я керівництву Верховної Ради  неодноразово наголошував на те, що на жаль, ми  до сих пір, може завтра винесемо законопроект, щоб зняти земельний податок із заповідників, бо це був маразм, який треба зліквідувати, земельний податок з університетів, земельний податок з дошкільних закладів. І до другого читання законопроект, ще Насіров його очолював, проголосував, коли я був на засіданні, ми місяць не можемо проголосувати. Ми руйнуємо всю систему гуманітарну, тому що нема одного голосування.

Тому, перше, я вимагаю завтра, щоб ми на друге читання це поставили. І друга проблема, про яку говорять автори сьогодні, і ми їх підтримаємо на комітеті, це так звана система передання або відшкодування збитків. Указ Президента виходить, наприклад, створюється природний заповідник, в нього входить така-то територія. На цій території є лісгосп, наприклад, чи мисливське господарство, чи інше державне підприємство. Вони сидять собі, ввечері зібралися і вони говорять, ми не передамо це в природно-заповідний фонд, тому що ми прикинули, що ціна питання там, наприклад, 50 мільйонів гривень, а поки ми далі будемо рубати ліс і продавати його не легально. Ну, де той заповідник знайде ці мільйони гривень? Це ж бюджетні організації і питання в межах Державного бюджетного фонду.

Тому наша пропозиція підтримати даний законопроект. Ми з урядом консультувалися, загальну ідею уряд підтримує, до другого читання ми доопрацюємо і зробимо добрий законопроект. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам за виступ, шановні колеги.

Чи є потреба обговорювати, чи всі змогли збагнути суть законопроекту? Може голосувати, так?

Шановні колеги, я попросив би зайти в зал, приготуватися до голосування. Нас попросив Микола Володимирович, щоб ми не звертали увагу на авторів, важливий закон. Я попрошу зайти в зал, приготуватися до голосування. 

І я ставлю, згідно пропозиції комітету, на голосування проект закону 2178 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заходів забезпечення в розвитку природно-заповідного фонду України) за основу. Прошу підтримати пропозицію комітету. За основу, будь ласка.

 

13:43:51

За-179

Дякую.

Шановні колеги, я змушений провести сигнальне голосування, щоб переконатися, чи зал здатен приймати рішення. Є згода по тому, так? Так, давайте ми перевіримо, чи є зал у готовності до продовження роботи.

Шановні колеги, я прошу приготуватися до сигнального  голосування, щоб побачити, чи нас є в залі достатня кількість депутатів. Всі зайшли? Прошу проголосувати сигнальне голосування. Прошу взяти участь у голосуванні і проголосувати, підтвердивши свою присутність. Будь ласка.

 

13:44:40

За-180

Дуже вам дякую. В нас немає в залі необхідної кількості для проведення повноцінних голосувань.

Шановні колеги, сьогодні в нас був дуже важливий, відповідальний день. Попри зауваги багатьох скептиків, що Верховна Рада і коаліція не зможе пройти цього випробування, сьогодні Верховна Рада, депутати Верховної Ради продемонстрували здатність до прийняття важких, але потрібних для держави рішень.

Тому я закликаю всіх теж до плідної роботи у комітетах.

Завтра ми розпочинаємо нашу роботу о 10-й годині ранку. А на цьому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Плідної роботи у комітетах! Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку