ЗАСІДАННЯ СОРОК ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

21 травня 2015 року, 16 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

16:05:01

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу народних депутатів заходити в зал для продовження нашої роботи. Перерва завершилась і я прошу секретаріат Верховної Ради України повідомити депутатів про початок нашої роботи. У нас на розгляді надзвичайно важливі питання і я прошу голів фракцій через секретаріати фракцій закликати депутатів зайти в зал на робочі місця. Дуже вам дякую, прошу заходити в зал.

Шановні колеги! Хто в кулуарах, хто продовжує розмови, будь ласка,  заходимо в зал, ми не можемо розпочати роботу, бо в залі немає достатньої кількості депутатів.

Я дуже прошу, заходимо в зал для початку нашої роботи. Як ми попереджали, ми вже публікуємо, хто не бере участі в голосуванні, будемо публікувати хто не присутній на засіданнях і хто не  бере в роботі.

Я дуже прошу, повідомити народних депутатів, хто знаходиться близько, заходити в зал, готуватися до початку роботи.

Шановні колеги, давайте ми  сигнальне голосування проведемо. І прошу зайти,  приготуватися до сигнального голосування шановних колег народних депутатів. Будь ласка, заходимо для сигнального голосування.

Шановні колеги, у нас буде реєстрація, зараз ми почнемо і побачимо по реєстрації, я просто бачу, наші колеги підходять і підходять – просто колонами заходять в зал. І прошу не виходити  з залу, а навпаки заходити в зал. Шановні колеги, не  туди, не туди  йдете.   

Ми ще дочікуємося. Будь ласка, хто ще є в кулуарах? Будь ласка, заходіть в зал.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

16:09:05

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, прошу займати свої місця. Прошу, друзі, будь ласка, підготуйтесь до реєстрації. Розпочинаємо вечірнє засідання.

Шановні колеги народні депутати, будь ласка, займайте свої місця. Прошу включити систему "Рада" для реєстрації.

 

16:11:03

329 народних депутатів зареєстровано. Оголошую вечірнє засідання Верховної Ради відкритим.

Шановні колеги народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер, для обговорення, 1912) проект Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Будь ласка, є пропозиція: 1912 розглядати за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підготуватися. Зараз  поставлю на голосування щодо скороченої процедури розгляду, колеги. Будь ласка, прошу підтримати.

Ще багато є законопроектів, які маємо розглянути сьогодні.

Скорочена процедура, друзі, розгляду.

 

16:13:12

За-149

(Шум у залі)

Колеги, я розумію, давайте ще раз, будь ласка. Скорочена процедура розгляду, будь ласка. 1912.

 

16:13:44

За-152

Рішення прийнято. Дякую.

Будь ласка, Кривошея Геннадій Григорович, доповідайте.

 

16:13:56

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, шановний головуючий! Доброго дня, шановні українці! Геннадій Кривошея, фракція "Народний фронт".

Сьогодні я буду доповідати по законопроекту, який, я більш ніж впевнений, сьогодні ми його проголосуємо в першому читанні: законопроект номер 1912. Законопроект стосується внесення змін до розділу двадцятого "Перехідних положень" Податкового кодексу щодо спрощення оподаткування по ввезенню транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Я хочу подякувати всім представникам політичних сил і фракцій, які долучилися до цього законопроекту. Кількість авторів сягає близько 20-ти. Тому, шановні друзі, прошу велику увагу звернути на даний законопроект.

У чому ж суть полягає даного законопроекту? Перше. На сьогодні досить актуальним є розвиток енергозберігаючих видів транспорту та його інфраструктури. Про що ми говоримо: ми говоримо про те, що на сьогоднішній день у нас є можливість шляхом надання пільг ввезення електромобілів в Україну скоротити використання енергоносіїв, в тому числі держав, які сьогодні окуповують нашу країну.

Друге. Я хочу звернути увагу, що використання електричних автомобілів, а саме електромобілів, вартість проїзду ста кілометрів на електромобілі коштує близько 10 гривень. А вартість проїзду 100 кілометрів на стандартному звичайному  електромобілі… звичайному  автомобілі, транспортному засобі коштує в середньому 150 гривень.

Шановні друзі, я хотів би звернути увагу також на те, що ринок спрощення оподаткування для ввезення електромобілів на територію України дасть хорошу можливість залучення додаткових інвестицій зі сторони Євросоюзу, а також взагалі інших країн світу.

Шановні друзі! Не слід забувати і про екологічну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  30 секунд. Завершуйте, будь ласка.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г.   Дякую.

Не слід забувати і про екологічну складову, яка присутня в даному питанні. Тому враховуючи те, що з точки зору макроекономіки та прямих інтересів держави, розвиток ринку електромобілів має цілий ряд переваг.

Для держави. Це зменшення енергозалежності, додатковий продаж  електроенергії, створення нових інноваційних галузей.

Для бізнесу. Організація імпорту електромобілів, залучення іноземних інвестицій, розвиток інфраструктури і  знову ж таки додаткові робочі місця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  ще 10 секунд. Завершуйте.

 

КРИВОШЕЯ Г.Г. Шановні друзі! Прошу підтримати даний законопроект в першому читанні. Дякую. Геннадій Кривошея, фракція "Народний фронт".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, співдоповідь. Голова профільного комітету Южаніна Ніна Петрівна.

 

16:17:11

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановний Голово! Шановні колеги! Дозвольте довести позицію комітету щодо проекту Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Загалом цим законопроектом пропонується тимчасово до 1 січня 2020 року  звільнити від оподаткування податком на додану вартість та акцизним податком  операції з ввезення на митну територію та постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Кабінетом Міністрів України цей законопроект підтримується за умови поширення його дії на звільнення обороту таких транспортних засобів виключно від акцизного податку. Тобто уряд пропонує виключити із законопроекту положення щодо звільнення таких операцій від оподаткування податком на додану вартість.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради цей законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень. В ході обговорення даного законопроекту у комітеті членами комітету було звернуто увагу на невідповідність запропонованих законом новацій положенням статті 4 Податкового кодексу України в частині "Рівність усіх платників перед законом та нейтральність оподаткування".

Це викликано тим, що у разі прийняття законопроекту, імпортери та виробники транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, будуть поставлені у нерівні умови з імпортерами та виробниками транспортних засобів, оснащених двигунами внутрішнього згорання.

За наслідками розгляду, все ж таки, з врахуванням сказаного автором цього законопроекту, враховуючи всі плюси від даного законопроекту, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України цей законопроект прийняти за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, запишіться два – за, два – проти. Будь ласка, народний депутат Павлов, "Опозиційний блок".

 

16:19:40

ПАВЛОВ К.Ю.

Прошу передати слово Матвієнкову.

 

16:19:45

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь, "Оппозиционный блок". Ничего не имея против энергосберегающих двигателей на автомобили и развития подобных экологически чистых отраслей мы играем с этим законом, со льготами, которые, в общем-то по большому счету нарушают баланс экономики страны в целом.

Я имею в виду в частности НДС. Мы, играя с НДС, играемся с такими отраслями, базовыми отраслями экономики как металлургия, машиностроение, химия, крупными базовыми отраслями, которые являются хребтом нашей экономики.

На сегодняшний день від'ємне сальдо у нас только за первый квартал увеличилось на 65 процентов. Экспорт уменьшился у металлургов на 38 процентов. Уже сегодня государство задолжало крупнейшим экспортерам колоссальные средства по переплате налога на прибыль и в тому числе не возврата налога на НДС. Такие крупнейшие предприятия как металлургический комбинат Ильича, "Азовсталь", "Запорожсталь" сегодня поголовно отключают автоматическую систему возврата НДС, нарушая тем самым существующее налоговое поле возврата НДС, вымывая оборотку из системы их работы. У нас на сегодняшний день химическая отрасль лежит, машиностроение практически лежит, если мы положим еще такие отрасли как металлургия, я думаю, мы практически остановим доходную часть бюджета. Поэтому, еще раз подчеркиваю, мы воздерживаемся от голосования по этому законопроекту лишь только потому, что нужно решать проблему формирования в налоговой системы в стране в целом и смотреть в корень вопроса, а не решать поверхностно популистически какие-то вещи, которые кому-то нравятся, а кому-то не нравятся. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Тетяна Острікова, "Самопоміч".

 

16:21:34

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, даним законопроектом пропонується тимчасово до 1 січня 2020 року звільнити від оподаткування податком на додану вартість та акцизом транспортні засоби оснащені електричними двигунами.

Метою його підготовки є збільшення попиту на електромобілі серед населення. Це прямо зазначено в пояснювальній записці, що в свою чергу призведе до зменшення рівня споживання палива, відповідно імпортозаміщення і покращення екологічної ситуації в Україні. Але фракція "Самопоміч" його в цілому підтримує, цю ідею, але з метою недопущення будь-яких зловживань при оподаткуванні імпортних транспортних засобів ми закликаємо між першим і другим читанням виключити з законопроекту тролейбуси, тому що вони на сьогоднішній день виробляються в Україні і вони входять в той код УКТЗЕД, який зазначений в законопроекті. Також виключити гібридні транспортні засоби, які обладнані гібридними двигунами, а також електричні транспортні засоби, які використовуються на складах, заводах, в аеропортах і так далі, використовуються в промисловості. Ця пільга повинна розповсюджуватися тільки на електромобілі, які призначені для використання населення та громадський транспорт, окрім тролейбусів.

Тому ми і закликаємо всі підтримати з озвученими зобов'язаннями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Євтушок, "Батьківщина".

 

16:23:10

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина", Рівненщина.

Скажіть, будь ласка… Я зараз хотів би звернутися до голови комітету, до співавторів чи авторів даного законопроекту. Повністю підтримую позицію фракції "Самопоміч". Але хотів би, щоби керівник комітету і члени комітету, і автори перевірили по кодах, щоби це дійсно не були так звані гібридні автомобілі. І до другого читанні тоді ми проголосуємо. А нині фракція "Батьківщина" підтримує це в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Микола Трохимович Федорук, "Народний фронт". (Шум у залі)

 

16:23:51

ФЕДОРУК М.Т.

Я прошу передати слово фахівцю в галузі митної політики – Олегу Юрієвичу Кришину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Юрієвич Кришин, "Народний фронт".

 

16:24:07

КРИШИН О.Ю.

Добрый день, уважаемые коллеги! У нас в стенах парламента появилась очень, на мой взгляд, негативная тенденция – это представление тех или иных налоговых льгот. Скажите, пожалуйста, чем хуже предприятия химической промышленности, предприятия металлургической промышленности? Давайте мы дойдем до того, что будем еще сейчас предоставлять льготы на самокаты, на велосипеды и так далее, и так далее, и так далее.

Принципы и опыт проведения любых успешных налоговых реформ заключался в том, что налоговая реформа успешна тогда, когда она работает по принципу горизонтального равенства, то есть для всех все налоги одинаковы. Поэтому я призываю всех коллег категорически голосовать против этого закона. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Віктор Галасюк, Радикальна партія.

 

16:25:13

ГАЛАСЮК В.В.

Віктор Галасюк, фракція Радикальної партії.

Шановні колеги, от тут щойно ми почули від "Опозиційного блоку" критику  законопроектів про розвиток електротранспорту. А знаєте, чим може бути продиктована ця критика. А тим, що коли на традиційних автівках ми купуємо паливо, бензин, дизельне томливо, яка частка імпортного палива? 70 відсотків. Яка частка того, що імпортується з Росії? Понад 60 відсотків. Так от я хочу сказати, що цей закон може й дуже маленький, але дуже конкретний крок в іншому напрямі, щоб не платити Путіну ті кошти і щоб робити такі кроки  як роблять інші європейські держави. І коли Естонія 50 відсотків витрат на придбання електротранспорту покриває своїм громадянам, то вони, мабуть, про щось думають, так само поступає і Франція, і інші країни, я вже не кажу про екологічні аспекти і про інше. 

Хочу сказати, чому немає втрат податкових? Тому що немає цієї галузі,  в  Україну ввозиться менше 100 таких автівок на рік, Україну сьогодні не розглядають не тільки як виробника, а й як споживача такого товару.  Виробником ми не зможемо стати до того часу як не з'явиться певна кількість цих машин в Україні, як не з'явиться сервісна інфраструктура, ремонт, обслуговування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, завершуйте.

 

 ГАЛАСЮК В.В. … працюють на цьому. Навіть у Львівській мерії вже 5  автівок службових перевели на електрокари, бо їх заправка коштує в десятки разів менше, ніж традиційних, тому будь яка свідома  держава розвиває свій електротранспорт. Ми закликаємо підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Олександр Домбровський  "Блок Петра Порошенка"   з трибуни.

 

16:27:07

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановний  пане головуючий! Шановні колеги народні депутати! Можна погодитись і з позицією уряду, і з позицією виступаючих, що цей законопроект має  певні  вади, які без сумніву можна врахувати, і врегулювати  між першим, і другим читанням. Можна погодитись, що ми повинні щось притримати, притормозити для того, щоб концептуально змінити, чи податкову чи фіскальну, чи  бюджетну політику в нашій країні. Але у  світі є  глобальні процеси – це один  із них називається науково-технологічна революція. І електромобілі – це  те, що сьогодні надзвичайно швидкими темпами з точки зору інновацій у всьому світі, розвивається  в Європейському Союзі, в Сполучених Штатах, в Китаї,   навіть в Росії, з якою ми перебуваємо, знаєте в якому стані. Тому нам потрібно бути на рівні самих інноваційних країн, мати інноваційні технології, мати інноваційну економіку. Тому цей проект закону дає нам можливість створити ринок, який сьогодні є нуль цілих нуль десятих, а повинен мати відповідний обсяг…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  завершуйте.

 

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г. … для того, щоб бути конкурентним.

Я пропоную цей законопроект прийняти за основу, між першим другим читанням фундаментально попрацювати, врахувати всі поправки і потім виносити в зал. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Будь ласка,  народний депутат Міщенко Сергій.

 

16:28:42

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, 98 округ, Київщина. Зрозуміло, що цей законопроект треба підтримувати тому що це майбутнє України, тому що це екологія і таке інше. Але, чесно кажучи, я не бачив в Києві тих людей, які завозять електромобілі, які б бастували під Верховною Радою вимагаючи нульової ставки за таке ввезення. А от люди, які сьогодні бастують – це валютні позичальники, чомусь їх законопроекти ставляться в кінці і сьогодні вони не будуть до цього залу, якщо ми зараз їх не поставимо, розглянуті і запроваджені.

Тому давайте не будемо ховати голову в пісок, а все-таки звернемо увагу на тих хто дійсно зараз потерпає, кого виганяють на вулицю, які вчиняють суїциди, які зараз від нас вимагають відповідних рішень. Тому ставте наступний закон…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я пропоную рухатись далі і приймати рішення по законам. Будь ласка, Юрій Тимошенко, "Народний фронт", потім Ігор Гринів, "Блок Петра Порошенка".

 

16:30:06

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Друзі, прошу всіх звернути увагу на просту обставину. Скажу по вояцькі просто, уточню, що кожен завезений в Україну електромобіль - це  образно кажучи, "удар в печінку Путіну".

Друзі, в державі війна, хто проти Путіна і хто за Україну, той за електромобілі. Прошу всіх підтримати і проголосувати.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Гринів, "Блок Петра Порошенка".

 

16:30:53

ГРИНІВ І.О.

Друзі, я все-таки пропоную, щоб  ми розглядаючи закони – перш  за все пам'ятали, що обрані українським народом. І дбали не про виробників електромобілів чи виробників нафти чи газу, а про український народ. Однозначно, цей закон  є на користь українського народу. Тому що ми всі повинні дбати, щоб забруднення, перш  за все, зменшувалося.

І загальний тренд  світовий йде до того, щоб боротися за те, щоб було менше забруднень. І цей закон, в першу чергу покликає стимулювати, купляти екологічно чисті автомобілі, і це є, насправді,  ключова  мета цього закону. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Я пропоную, щоб ми зараз з вами перейшли від розмов до голосування. Всі абсолютно переконані в тому, що це важливий законопроект, який  має право на підтримку.

Тому 1912 проект Закону про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування  ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

Думаю, що є абсолютно доцільно при прийнятті цього проекту закону за основу доопрацювати його з  пропозиціями, які були оголошені Тетяною Остріковою. Щоб не було тут у нас на місцях перегибів.

Тому є пропозиція голосувати цей проект закону за основу. Будь ласка, прошу з доопрацюванням відповідно пропозицій, які були оголошені народним депутатом Остріковою.

Будь ласка, прошу голосувати за основу, колеги, голосуємо за основу.  За основу. За основу, колеги.

 

16:33:02

За-245

Дякую, 245, рішення прийнято.

Далі, у нас є проект Закону "Про Митний тариф України", внесення змін, підготовлений  народним депутатом Юрієм Левченко. Є пропозиція без обговорення його розглянути.

Юрій Левченко, будь ласка. Є пропозиція за скороченою процедурою розглянути. Прошу, автор. Будь ласка, за скороченою процедурою розглядати. Прошу визначатися.

 

16:33:42

За-192

Без обговорення – це була пропозиція народних депутатів. але не автора. Автор наполягає на виступі. Будь ласка, виступайте. Прошу, доповідайте. Юрій Левченко.

 

16:33:56

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, місто Київ. Ну, по-перше, для протоколу, я хотів би зазначити, що я не пропонував обговорювати за скороченою процедурою, тому що вважаю, що скорочена процедура розгляду законопроектів є згубною для держави, і наслідком скороченої процедури є жахливі законопроекти, які ми з вами, на жаль, тут більшість приймає кожного дня. Тому ніколи ми за скорочену процедуру не виступаємо – це раз.

Щодо законопроекту по суті. Ну, насправді, вже було багато що сказано щодо скасування ПДВ. Це схожий підхід, схожа ситуація. Цим законопроектом ми пропонуємо скасувати ввізне мито на електромобілі. Щоб не було, як зараз є, 15 відсотків, а щоб було нуль відсотків ввізного мита на електромобілі.

Все дуже просто: сьогодні в Україні такі електромобілі не виробляються. Те, що там Васадзе намагався щось починати, і через це купу бюджетних грошей собі в кишеню клав, але реально до серійного виробництва електромобілів, на жаль, ми поки що не дійшли. Ми завжди виступаємо, об'єднання "Свобода", за протекціонізм державний, за те, що якщо в нас є виробники певного продукту, мають бути певні ввізні мита, щоб його захищати. Але коли такого виробника в природі не існує, то ми маємо ці ввізні мита скасувати для того, щоб максимально скасувати нашу залежність від нафти, від нашого загарбницького сусіда з Півночі. Все дуже просто, тут було дуже багато розмов різноманітних, хтось розказував про податкову політику, та все дуже просто, насправді. На жаль, нафти в Україні свого видобутку дуже мало, на жаль, нафтопереробні заводи наші – не наші, а олігархічні і контролюються Москвою. А електрика у нас здебільшого якась наша і ми можемо її виробляти. Тому якщо ми хочемо енергетичну незалежність – ми маємо зробити все можливе, щоб у нас було якомога більше електромобілів на нашій вулиці. Все дуже просто, очевидно. Закликаю всіх притомних депутатів за це голосувати. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, будь ласка, доповідь від комітету. Ніна Петрівна, якщо немає необхідності доповнювати, просто поінформуйте про рішення, будь ласка, комітету і перейдемо до голосування, колеги.

 

16:36:12

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні колеги, я не буду повторювати щодо плюсів цього законопроекту, я хочу сказати, яке рішення прийняв комітет. Ми теж доволі обсуждали бурливо цю тему.

Комітет вирішив: рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу з подальшим врахуванням наступного. Виключення з тексту законопроекту положення, яким запроваджується нульова ставка ввізного мита на тролейбуси за кодом УКТЗЕД 8702909010. Нерозповсюдження пільгового оподаткування ввізним митом на транспортні засоби з гібридною силовою установкою гібридних автомобілів. Тобто виключи... залишити виключно автомобілі, які оснащені електричним двигуном.

Тому дякую за увагу і прошу все-таки підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Долженков – хвилина і готуємося до голосування. Будь ласка, хвилина.

 

16:37:16

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний Володимир Борисович, шановні колеги, я би хотів пояснити позицію політичної партії "Опозиційний блок" стосовно голосування, зокрема, непідтримки вказаної законодавчої ініціативи як щодо законопроекту 1912, так щодо законопроекту 1674.

Необхідно зазначати, що фактично вказаним законопроектом ми не підтримуємо попит на вказані виробництва, а саме, електромобілі. Ми фактично створюємо податкові пільги для певних імпортерів, які просто  зайняли відповідну нішу, і будуть здійснювати свій бізнес. Якщо користуватися практикою закордонних країн, то фактично там передбачені адресні субсидії, зокрема виділення кожному саме покупцю, а не імпортеру, певної частини коштів для стимулювання придбання електромобілів.

Це лобіські законопроекти, як би там не говорили, що це для народу України, це все маячня. Фактично це лобіюються інтереси бізнесу, а не простих громадян, які мають намір придбати ці електромобілі. Тому не підміняйте поняття. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, очевидно, що це питання важливе. Тому 1674 за основу, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Митний тариф України" щодо скасування ввізного мита на електромобілі. Це той похідний закон до того, який ми щойно ухвалили. Будь ласка, 1674 за основу, колеги, прошу голосувати 1674 за основу, за основу.

 

16:39:09

За-218

Не встигли? Стоп! Стоп! Стоп! Добре, добре, добре, добре. Будь ласка, повертайтесь на свої місця. Я поставлю пропозицію за повернення до 1674, повернення 1674. Колеги, про електромобілі, за основу, до речі, за основу. Давайте за повернення, будь ласка. Повернення. Повернення. За повернення.

 

16:39:47

За-227

Повернулись.

За основу, колеги, за основу, прошу, за основу 1674. Голосуємо! 1674 за основу.

 

16:40:10

За-217

Проект закону не набрав необхідної кількості голосів. (Шум у залі) Давайте ще раз.

Увага, колеги! Ми прийняли 1912. Цей закон є теж важливий для прийняття і вони поставлені разом для того, щоб ухвалювати питання. прошу ще раз розглянути пропозицію щодо  повернення до 1674 – повернення! – і голосування його за основу. А при підготовці до  другого читання ми  врегулюємо всі технічні питання, які є у народних депутатів. 

Будь ласка,  пропозиція 1674 за основу. Будь ласка,  за основу, колеги… (Шум у залі)  За повернення! За повернення, да. Слухайте, голос прорізається. За повернення.

 

16:41:26

За-204

(Шум у залі)

Одна хвилина. Віктор Галасюк.

 

16:41:47

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги!  Шановні колеги, я хочу ще раз звернутися. Шановні колеги, ну ви подивіться  яка мотивація не голосувати. Ви підніміть, хто, як голосував за закони про масштабну енергомодернізацію країни, вам все стане зрозуміло: хто які наводить аргументи. Хто хоче реальної енергонезалежності країни і рухається до того хоча б маленькими кроками, хто відкидає це за якимись формальними ознаками.

Шановні колеги! Закликаю вас підтримати цей законопроект у першому читанні. Подивіться на позицію "Опозиційного блоку"! Подивіться, як вони голосували за масштабну енергомодернізацію! Вам не здається це  дивним? Шановні колеги,  хто розділяє таку позицію, прошу висловити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, друзі, ще раз! Ми з вами зараз зберемося, сконцентруємося і дамо "зелене світло", в першому читанні за основу, електромобілям. Прошу, пропозиція за повернення 1674, повернення до голосування, до розгляду. Будь ласка, колеги, давайте підтримаємо. Це гарна, слушна пропозиція. За повернення. Прошу голосувати.

 

16:43:18

За-220

220. Добре, Юрій Луценко, будь ласка.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

16:43:48

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Щойно я мав розмову з одним із кандидатів, із депутатів "Народного фронту". Мені здається, вони не зовсім вірно трактували. Це пов'язані два закони. Це не два альтернативних. Це пов'язані два закони. Той, який ми проголосували, і на який щойно не вистачило голосів.

Будь ласка, нам потрібно не тільки прийняти рішення, яке ми вже прийняли по електромобілям, але і змінити в цьому відношенні Митний кодекс.

Тому, шановні колеги, проголосуйте, будь ласка. Це буде спільна перемога над залежністю від Російської Федерації. Голосуйте "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ще одне уточнення. Уточнення. Уточнення, яке було зроблено Юрієм Луценком, достатньо об'єктивне, я так розумію.

1674, за повернення, прошу голосувати. 1674, за повернення, прошу голосувати. Це не альтернативний, це доповнюючий закон.

 

16:44:57

За-220

Давайте ще раз, ще раз, колеги. Ще раз. За повернення. Сконцентрувались, підготувались!

Це не альтернативний закон, а він доповнюється. 1674. За повернення. Нам не вистачило 6 голосів. Не вистачило 6 голосів. Давайте, колеги, голосуємо за повернення, 1674. Прошу. Голосуємо за повернення! Прошу підтримати, колег.

 

16:45:51

За-247

Дякую.

Прошу за основу, колеги. За основу голосуємо. 1674, за основу. Голосуємо, за основу. Так же голосуємо. За основу.

 

16:46:10

За-242

Дякую, колеги.

Проект закону (реєстраційний номер 2743), проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України. Доповідає перший заступник Голови Національного банку України Писарук Олександр Володимирович. Є пропозиція розглядати даний проект закону за скороченою процедурою. Прошу визначайтесь. Прошу підтримати пропозицію. Прошу. За скорочену процедуру, будь ласка.

 

16:46:54

За-183

Будь ласка, доповідайте.

 

16:47:04

ПИСАРУК О.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати, законопроект 2743 передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу. Ці зміни тісно пов'язані зі змінами до Закону про Національний банк, які були включені до законопроекту 2742 та підтримані вами в цілому в першому читанні минулого вівторка. Цей законопроект також розроблявся спільно з фахівцями Міжнародного валютного фонду і прийняття цього закону є структурним маяком програми розширеного фінансування МВФ. Основних принципових положень в цьому законопроекті 2. Перший з них пов'язаний зі зміною механізму розподілу прибутку Національного банку. По-перше, передбачається спрямовувати прибуток Національного банку, передусім, на поповнення загальних резервів Національного банку до рівня 10 відсотків грошово-кредитних зобов'язань, що відповідає світовим стандартам.

По-друге, передбачається заборонити авансове перерахування прибутку Національного банку до бюджету і  зробити його можливим тільки після затвердження фінансової звітності Національного банку зовнішніми аудиторами. Таким чином в майбутньому перерахування буде мати місце, починаючи з квітня до травня кожного року.

Другий елемент законопроекту полягає в скасуванні імперативної норми, що зобов'язує Національний банк надавати прогнози валютного курсу та прибутку Національного банку під час бюджетного процесу. Я хочу зазначити те, що це не означає, що Національний банк усувається від відповідальності за ці показники, це лише говорить про те, що ми намагаємося уникнути надмірного тиску на Національний банк, який може привести до того, що він буде морально зобов'язаний виконувати і дотримуватися забезпечення виконання цих показників. І це може привести до субоптимальної і незалежної грошово-кредитної політики. Я хочу підкреслити, що ми працюємо плідно і будемо продовжувати плідно працювати з урядом по макропрогнозуванню і будемо  надавати свої поради з цього приводу.     

Я хочу зазначити, що вчора ми мали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ПИСАРУК О.В. …дуже плідне обговорення цього законопроекту в бюджетному комітеті, тому я дуже сподіваюся на вашу підтримку сьогодні. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, голова підкомітету Комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін. Будь ласка, доповідайте.

 

16:49:35

ІЩЕЙКІН К.Є.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Комітет з питань бюджету на своєму засіданні розглянув поданий Президентом законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу. Цей законопроект є похідним від іншого президентського законопроекту 2742. Отже, для забезпечення узгодженості правових норм, остаточне рішення щодо законопроекту 2743 має прийматися лише після прийняття в цілому законопроекту 2742.

У комітеті під час розгляду законопроекту були висловлені ряд зауважень до окремих положень, які також вказані і у висновках  Головного науково-експертного управління та Міністерства  фінансів. Зокрема, запропоновано  законопроектом виключення  з Бюджетного кодексу норм щодо надання Нацбанком  необхідної для розрахунку бюджетних показників інформації ускладнить процес формування  проекту  Державного бюджету і призведе  до зниження його достовірності. А ненадання інформації щодо обсягів прибутку  до розподілу НБУ створить певні ризики, щодо формування  доходної та видаткової частини Державного бюджету.

Згідно з пояснювальною запискою законопроект розроблено на виконання  Меморандуму Україна - МВФ про економічну та фінансову політику. Однак цей меморандум не  передбачає скасування норм щодо залучення Нацбанку до формування  програмних і прогнозних документів. Крім того, з прийняттям законопроекту у поданій редакції практично неможливо буде спрогнозувати показники доходів  Державного бюджету у частині коштів, що перераховуються  Нацбанком. За узагальнюючим висновком ГНЕУ законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням  висновку уряду. Міністерство фінансів підтримує законопроект за умов виключення з нього пунктів 1 і 2 розділу І.

Зважаючи на  наведене, за підсумками розгляду  Комітет  з питань бюджету ухвалив наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект (2743)  прийняти за основу виключивши  пункти 1 і 2 розділу І, та доручивши Комітету з питань …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Завершуйте, будь ласка.

 

 ІЩЕЙКІН К.Є. … доопрацювати законопроект враховуючи пропозиції народних депутатів до другого читання і внести його на розгляд Верховної Ради після  прийняття в цілому законопроекту 2742. Отже прошу підтримати рішення комітету щодо прийняття законопроекту  за основу згідно з поданим комітетом проектом.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Прошу, два - "за", два - "проти".  Народний депутат Гордєєв. Довбенко,  будь ласка,  народний депутата Довбенко  "Блок Петра Порошенка".  

 

16:52:43

ДОВБЕНКО М.В.

Шановні колеги! Цей законопроект є в руслі, уже 2 дні тому назад розглянуто законопроект у нас, тому  були висловлені серйозні  аргументи "за" і "проти", як ми знаємо в залі перемогли аргументи "за". Тому не буду повторювати, хочу сказати, що підписана Угода про асоціацію з Європейським Союзом, зобов'язує нас виконувати її і в тій частині, щоб дати розвивати інституційну можливість наших інститутів в державі, в тому числі самостійність Національного банку.

Враховуючи все це, вважаю, що нам треба підтримати цей законопроект і проголосувати "за". Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Масоріна, "Народний фронт".

 

16:53:19

МАСОРІНА О.С.

Прошу передати слово Максиму Полякову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прошу, Максим Поляков, "Народний фронт".

 

16:53:27

ПОЛЯКОВ М.А.

Шановні колеги! Ми проголосували цього тижня 2742 і до того часу поки ми не пройдемо друге читання ми не можемо приймати цього закону. Тому що тут є певні застереження в першій частині ми повинні його доопрацювати. На жаль, є такі питання щодо відсутності участі Національного банку в бюджетному плануванні. І, на жаль, якщо ми проголосуємо, в принципі, Національний банк усунеться взагалі від бюджетного планування.

Друге питання – це розподіл прибутку. Також тут є великі питання, що таке міжнародний аудит, скільки він буде проходити. І, взагалі, тоді Національний банк не буде приймати також в цьому участі. Тому пропозиція, колеги, спочатку довести до розуму 2742 в другому читанні, ми надамо правки, даний законопроект взяти  на доопрацювання, ми відпрацюємо його на комітеті і тоді будемо голосувати. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Костенко, народний депутат.

 

16:54:39

КОСТЕНКО П.П.

Олегу Лаврику, передайте, будь ласка,  слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Лаврик, "Самопоміч".

 

16:54:45

ЛАВРИК О.В.

Шановні колеги! Законопроект 2743 є похідним законопроектом від 2742 і це ми вже сьогодні не один раз говорили про це. Два дні назад ми дуже довго дискутували над багатьма частинами 2742 і питання в якому форматі віну буде прийнятий і які норми в ньому будуть. Ми сьогодні не можемо голосувати за 2743 до тих пір, поки ми не будемо чітко прийняти їх норм попереднього закону і питання чи він буде прийнятий  взагалі? Не можна робити змін до бюджету, до Бюджетного кодексу спираючись на законопроекти, які  ще не є прийняті Верховною Радою.

Тому фракція "Самопоміч" закликає зал відправити даний законопроект на доопрацювання в  комітет. І після розгляду  2742 в другому читанні повернутися  до цього законопроекту. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Альона Шкрум.

Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

16:55:59

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, оце законопроект чи буде у нас неконтрольована емісія? Чи будуть далі друкуватися гроші і ми будемо дивуватися чому у нас зростають ціни? Чому у нас зростає  інфляція? Чому у нас на споживчому  ринку гривня тисне на не випущені товари і продукцію? Чи ми на кінець зупинимо.

Я чесно кажучи, не розумію своїх колег, які розказують про те, що давайте  спочатку приймемо в остаточній  редакції попередній законопроект, а тільки потім повернемося до цього. Що регулює цей законопроект?

Вразі, якщо Національний банк, який згідно з Конституцією відповідає за стабільність національної одиниці – гриві, бачить, що є неконтрольована емісія, що  є не контрольований випуск гривні. Він має право стримувати гривневу масу.

І таким чином  виносити це рішення виключно тільки за підсумками фінансового року.

Я розумію, що будь-який уряд хоче залазити в кишеню Національному банку і далі диктувати  свої умови. Цей законопроект регулює положення по якому без висновків Національного банку ми, взагалі, не може  приступати до  розгляду проекту Державного  бюджету на наступний рік. Що тут поганого?

Цей законопроект регулює, щоб без кредитно-грошової політики і прогнозу  кредитно-грошової політики, ми не маємо права, взагалі, прогнозувати бюджет наступного року. Що тут поганого?

Я вважаю, що цей законопроект повинен бути  ухвалений в першому читанні. Ми повинні ввести норму по  якій ми зупиняємо неконтрольовану  емісію, щоб ми потім не дивувались, чому курс гривні 40, потім 30, потім  24, а  потім знову 40. І це дасть можливість нам врегулювати ключові питання, які покладаються як ключовий обов'язок Національного банку  – це стабільність національної грошової одиниці.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, від фракції Олег Ляшко, хвилина.

Будь ласка, народні депутати, займайте свої місця, зараз будемо голосувати.

 

16:58:15

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії не підтримуватиме цей законопроект. Ми на згодні з доповідачем від Національного банку, який виходить і розказує про успіхи.

Ваші успіхи – гривня… по 22 гривні за долар, ваші успіхи – це перекриті "фінансовим майданом" центральні вулиці Києва, ваші успіхи – це нереструктуризовані кредити, ваші успіхи – це обезцінені заощадження і вклади населення, і зарплати, і пенсії. От де ваші успіхи! За такі успіхи фракція Радикальної партії впродовж тривалого часу наполягає на звільненні голови Національного банку з посади, Валерії Гонтаревої.

Тому ми  вкотре звертаємося до Президента Порошенка з проханням, з вимогою внести до парламенту подання на звільнення Гонтаревої з посади голови Національного банку. Знищені сотні тисяч робочих місць, обезцінені заощадження, обезцінені зарплати і пенсії – це все відповідальність Національного банку, і ви маєте за це відповідати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

16:59:32

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Коли ми зараз говоримо про діяльність Національного банку, я ще раз повторю цифри, які ви  обговорювали тут під час найглибшої  фінансової кризи. Безумовно, можуть бути претензії до тих чи інших дій керівництва Нацбанку, але треба пам'ятати, що Національний банк надрукував  150  мільярдів гривень для соціальних видатків уряду за останній період. І зараз комусь дуже звично стало керувати економікою під час  друкарського станка. 

Але це шлях в нікуди і сьогодні одна фракція хоче продовжити неконтрольовану емісію під дзвінки до Президента: дайте, бо я піду. А інша  фракція хоче діяти так, як в старому українському анекдоті: виколю око собі, щоб у тещі був одноглазий зять.

Не переводьте питання на особистості! Думайте про Україну і про систему, система потребує збалансованості. Цей закон забезпечує...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. ... баланс фінансових ресурсів без популізму і паразитування на друкарському станку. Голосувати "за" означає остаточно застабілізувати українську гривню і припинити бардак від популістських заяв.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка. Віктор Пинзеник. Віктор Пинзеник, будь ласка.

 

17:01:13

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, давайте розрізнятимемо дві речі: посада керівників і статус інституту – це різні речі. Я поділяю багато звинувачень, які пред'являються до Національного банку, але в даному випадку закон іде не про це. Мова іде про інституційну спроможність банку виконувати своє головне призначення – стабільність національної валюти.

На жаль, ситуація, яка склалася в країні – Національний банк став одним із головних платників податку до бюджету, 65 мільярдів гривень по бюджету цього року має заплатити Національний банк України. Хотів би наголосити, що природа грошей, які виходять з Національного банку України є вонючою, я не хочу вживати другого слова. І в цій ситуації треба обов'язково дати інструменти для Національного банку бути незалежним. Чи означає це, що це використав Національний банк? Ні, це не означає. Але без таких, які дають незалежність Національного банку, говорити про відродження стабільності неможливо. Тому я закликаю всіх колег проголосувати за обидва закони: і цей, і наступний, пов'язаний з ним.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Я думаю, теж тут треба відійти від емоцій, а підійти до інституцій і професійно розглянути ці проекти законів. Мені здається, що позиція двох колег народних депутатів – Соболєва і Пинзеника Віктора Михайловича, вона є абсолютно професійною, і мова йде про те, щоб ми сьогодні розглянули 2743 за основу, працювали спільно з 2742, вийшли на правильні інструментальні рішення, які дозволять забезпечити фінансову стабільність в нашій в нашій державі. Оце є, на мій погляд, головне. Тому і закликаю сьогодні проголосувати за основу цей проект закону, 2743.

Прошу, шановні колеги, всіх підготуватись. Прошу всіх підготуватись, шановні колеги. 2743. Я думаю, що ми зараз сигнальне голосування зробимо. Без сигнального? Голосуємо. Добре.

Значить, будь ласка, колеги, за основу, я наголошую, за основу 2743: проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України. прошу, шановні колеги, голосувати, підтримати цей проект закону за основу. За основу, колеги, за основу, за основу, 2743. Прошу голосувати, шановні колеги, за основу. Голосуємо.

 

17:04:07

За-223

Колеги, 223, не вистачило три голоси.

Давайте повернемося. Бачу, бачу, бачу, бачу, бачу. 2743 за повернення. Сконцентруйтесь, будь ласка, шановні колеги! Зайдіть в зал, народні депутати. Будь ласка, 2743, за повернення до розгляду цього законопроекту. Більше того, мова йде про за основу. Хвилину, хвилину, хвилину, хвилину.

Будь ласка, шановні народні депутати! Запросіть народних депутатів. 2743: проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України. Голосуємо, колеги, за повернення. Прошу підтримати. За повернення до розгляду цього проекту закону. Будь ласка, давайте повернемося і розглянемо.

Прошу голосувати, колеги.

 

17:05:17

За-225

Все краще! Третьяков. Я бачив. За повернення. Я бачу, бачу, бачу.  За повернення, колеги, голосуємо. За повернення. 2743. Я бачив, два депутати. 2743, за повернення. За повернення давайте швидше. Прошу голосувати, колеги, 2743. За повернення, колеги. Прошу голосувати.

 

17:05:49

За-213

Колеги, ще раз. Уважно! Увага! Ні, увага, колеги. Увага! Підійшли ще народні депутати. Давайте, 2743. Сконцентрувалися?  Давайте за повернення голосуємо. Прошу голосувати. За повернення 2743. Давайте, колеги, підтримаємо. Підтримайте, будь ласка.

 

17:06:26

За-223

Вже краще. Давайте ще раз. 2743. Голосуємо. Прошу підтримати. Давайте, голосуємо за повернення.

 

17:06:49

За-218

218. (Шум у залі) Направим в комітет, колеги? Є ще пропозиція голосувати за повернення.

Добре, шановні колеги, зараз ми повернемося до розгляду. Нам же треба повернутися до  розгляду? Треба. Коли ми повернемося до розгляду, ми тоді визначимося, що в подальшому робити: або ми повертаємо на доопрацювання, або ми приймемо за основу і  теж будемо доопрацьовувати. Я не бачу тут жодних проблем. Є пропозиція Ярослава Дубневича повернутись до голосування, оскільки він не встиг. Ну, розуміємо. Ще раз, колеги.

27, готові, ні? Колеги, готові голосувати за повернення? Нам треба повернутись для того, щоб розглянути, що далі з цим робити законопроектом. Будь ласка, шановні колеги, за повернення 2743. Прошу підтримати повернення до розгляду цього законопроекту. А далі будемо визначатись, що з ними робити далі.

Прошу 2743.  2743, це повернення, це тільки повернення, колеги.

 

17:08:52

За-222

222, немає голосів, да? Давайте повернемо його в комітет.

Добре. Є консолідована позиція двох фракцій – "Блоку Петра Порошенка" і "народного фронту" ще раз повернутись до розгляду. Повертаємось до розгляду оголосив Іванчук і Кубів. Давайте, повертаємося до розгляду. Давайте, повертаємося до розгляду і зараз ще раз обговоримо. Давайте. Будь ласка. Інакше нам, нам важко буде далі працювати, друзі, а є дуже багато нових законів важливих. Будь ласка, колеги, зараз повернемося, а потім будуть пропозиції, ну, що ви. Повернемося і будуть пропозиції. 2743, колеги, підготувались, заспокоїлись, сконцентрувались. 2743 за повернення, а далі я дам можливість. Далі я дам можливість. За повернення. За повернення. Повертаємося. Зараз повернемося, а там визначимося.

 

17:10:50

За-239

Добре. Повернулись.

І так від фракцій, значить, Олег Ляшко, хвилина. Пропозиція. Ну, вони підтримали пропозицію повернутись тому… Будь ласка.

 

17:11:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги депутати, фракція Радикальної партії підтримає зараз законопроект, щоб повернути до комітету на доопрацювання, натомість, ми просимо весь зал наступним законопроектом розглянути законопроект про реструктуризація валютних кредитів – 1558-1 для… це вкрай важливий законопроект. Тому ми йдемо назустріч, ми підтримуємо повернути на доопрацювання законопроект по Національному банку, наступний – по валютних кредитах. Дякую. Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, я  хочу ще раз звернути вашу увагу, що це питання про цей закон мова іде про прийняття його за основу, а не за якесь інше рішення. І тим більше, що ми прийняли 2742 з 2743. Це ж перше читання, а не друге. Якби було друге, зрозуміло, є таблиця, є проголосували, не проголосували, на цьому поставили крапку, повернули в  комітет на повторне друге читання. Мова іде про те, щоби голосувати  його за основу.

Колеги, користуючись вашою пропозицією, ставлю на голосування 2743 за основу. Робимо сигнальне голосування. За основу! За основу. Голосуємо за основу. За основу. Це сигнальне голосування щодо голосування за основу.

 

17:12:57

За-226

Рішення прийнято.

Давайте, тепер за основу голосуємо. За основу голосуємо. Голосуємо за основу. Прошу. За основу голосуємо, Ігор! Голосуємо, колеги! Голосуємо за основу.

 

17:13:22

За-216

Ще раз, колеги.

Будь ласка, займіть свої місця, колеги. Зайняли? Заспокоїлись? Зайняли і заспокоїлись. Тільки що було питання по сигнальних  голосуваннях, всі не встигли проголосувати, я розумію. Давайте ще раз за повернення 2743, повернення. Готові голосувати за повернення? Голосуємо за повернення. 

 

17:14:14

За-221

Добре, колеги, не має голосів.

Рухаємося далі: проект  Закону (реєстраційний номер 2670), проект Закону   про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері теплопостачання та сфері житлово-комунальних послуг (2670).  Є пропозиція,  це урядовий проект  закону, голосувати його,  розглядати його за скороченою процедурою.  Прошу визначатись.

 

17:14:52

За-171

Рішення прийнято. 

Прошу, Геннадій Зубко, будь ласка, віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко.    

 

17:15:43

ЗУБКО Г.Г.

Шановні народні депутати!  Я хотів би звернутися до вас з питанням підтримки законопроекту (2670), який вносить зміни до трьох законів, які стосуються тепло постачання житлово-комунальних послуг та державного регулювання ринку комунальних послуг. У нас був цілий пакет законопроектів, які стосувалися взагалі виводу з кризи нашого ринку житлово-комунальних послуг, теплопостачання для того, щоб дати можливість сьогодні підприємствам, які надають якісні послуги вивести свій рівень послуг на економічно обґрунтовані.

Постійно визначається та чи інша субвенція, та чи інша субсидія, яка не дозволяє працювати в ринковому полі нашим підприємствам. І це стосується як регулювання на внутрішньому ринку, чому? Тому що ви знаєте, що на сьогоднішній день дуже багато підприємств і водоканалу, і теплопостачання залучають грошей від міжнародних фінансових організацій і саме в тарифи закладається інвестскладова, але невиведення на економічно обґрунтований рівень не дає можливості взагалі поставити в належний фінансовий стан цих підприємств.

З іншого боку, міжнародна фінансова організація, а саме Світовий банк, а також японський уряд готовий фінансувати у вигляді без повернення допомоги в розрізі 800 мільйонів саме в цю сферу, по підтримці напрямку підприємств теплопостачання і житлово-комунальних послуг для того, щоб зрозуміти, що ці інвестиції можуть побити повернення на підприємства і вони можуть бути використані саме для зменшення енергоспоживання, а також підвищення якості послуг.

Тому я звертаюсь до всіх представників Верховної Ради,  а також всім тим, з  ким ми обговорювали  цей  законопроект, і в комітетах і при розгляді співпраці з Світовим банком з урядом Японії по підтримці цього законопроекту.

Я думаю, що це вже буде кінцева крапка у наших переговорах для того, щоб відкрити в першу чергу ринок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЗУБКО Г.Г. … для того, щоб відкрити  ринок для інвестицій, а саме головне – зробити так, щоб наші  громадяни отримували  якість послуг.

Тому, шановні народні депутати, прошу підтримати в цілому. Тому що там, буквально, по одному  реченні записується в цих законопроектах. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Альона Бабак  заступник голови профільного   комітету.

 

17:18:25

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати! Комітет з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства розглянув законопроект урядовий за  номером  2670.

Цей законопроект, дійсно має на меті унеможливити  подальше встановлення тарифів нижче рівня економічно-обґрунтованих витрат. І таким чином пропонує внести зміни в три діючі закони  України – в  Закон про житлово-комунальні послуги, в Закон про теплопостачання і в Закон про національну комісію, що здійснює регулювання в сфері  комунальних послуг.

Ми вважаємо, що це є правильний  крок збоку уряду, який дозволить збільшити інвестування в комунальну інфраструктуру міст і селищних, населених пунктів. Тому  ми вважаємо,  що його  варто підтримати. Але  комітет вході обговорення  визначив, що закон має вступити в дію не раніше 1 вересня 2015 року. Чому? Тому що на сьогодні є непогашена заборгованість перед підприємствами, що надають послуги водопостачання, водовідведення і теплопостачання. Тому, якщо ми  до другого читання підготуємо зміни і запропонуємо, щоби він вступив в дію лише з 1 вересня, а за цей час, щоб була відшкодована заборгованість, яка є на сьогодні, таким чином ми створимо умови для подальшого нормального... праці цих підприємств.

Окрім того, ми підтримуємо, комітет підтримує зауваження Антимонопольного комітету, який сказав, що мають бути визначено чітко, що означає рівень рентабельності, який передбачається включати до тарифів. На сьогоднішні просто в законопроекті зазначено, що відшкодовується рентабельність. Ми вважаємо, що це поняття слід уточнити, тому що ми маємо справу із монополістами. Але з урахуванням... ці зауваження можна буде врахувати і доопрацювати до другого читання. Тому комітет пропонує прийняти...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

БАБАК А.В. … за основу і підготувати правки до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

"За" – "проти", будь ласка, два – "за", два – "проти".

Наталя Королевська.

 

17:21:15

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, уважаемые присутствующие, "Оппозиционный блок" категорически не поддерживает данный законопроект. И мы обращаемся к депутатам в сессионном зале с предложением. Первое, что нужно сделать: нужно ввести мораторий на повышение тарифов, нужно прекратить сегодня цинично издеваться над людьми.

Что сейчас происходит? Тарифы подняли, субсидии и ту реформу, которую правительство нам рекламировало, реально провалили, люди стоят в очередях, субсидии оформить невозможно, ошибки в декларациях. Прекратите, пожалуйста, издеваться над людьми.

Поэтому мы настаиваем на том, чтобы в первую очередь рассмотрели законопроект "Оппозиционного блока" и приняли мораторий на повышение тарифов. После этого подняли людям пенсии и заработные платы. Без пересмотра тарифов ни в коем случае недопустимо поднимать… без пересмотра соцстандартов, недопустимо поднимать тарифы. А данный законопроект приведет к тому, что проблемы опять спустят на местные бюджеты, и после этого опять люди окажутся в ловушке тех сумасшедших цен на тарифы, которые сегодня им предлагает правительство.

Мы обратились в суд, и завтра, народные депутаты, будет суд. И люди требуют, чтобы путем решения суда отменили  эти позорные тарифы. Поэтому мы обращаемся ко всем: в первую очередь проиндексировать пенсии и заработные  платы, наложить мораторий на тарифы, внедрить систему адекватного субсидирования, внедрить программу энергосбережения и только после этого рассматривать взвешенные, экономически обоснованные тарифы и убрать оттуда ту колоссальную коррупцию, о которой здесь сегодня уже не раз говорили. На тарифах сегодня зарабатывают за счет людей. Поэтому мы не поддерживаем данный законопроект.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

17:23:31

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії, безумовно, підтримує всі законопроекти, спрямовані на запровадження масштабних програм з енергомодернізації житлово-комунального господарства. Адже той рівень, непідйомний абсолютно, цін і тарифів, які ми сьогодні маємо, він якраз і пов'язаний в тому числі із тим, що ми використовуємо надзвичайно багато енергоносіїв, що ми зимою опалюємо повітря, труби гріють сніг, замість того щоб будувати сучасні котельні, як це в усьому світі робиться, замість того щоб запроваджувати масштабну енергомодернізацію країни: реконструкцію котелень, реконструкцію теплотрас, утеплення під'їздів, вікон, дверей тощо. Тобто ми цей законопроект будемо підтримувати.

Але водночас у нас, користуючись нагодою, що присутній віце-прем'єр-міністр, який відповідає за житлово-комунальне господарство, у нас питання. Ми працювали в робочій групі, представники нашої фракції, по зниженню тарифів. І ми побачили, що є можливості знижувати ці тарифи. Я питаю: коли уряд піде назустріч нашим вимогам, коли уряд піде назустріч мільйонам українських громадян і нарешті почне запроваджувати програму зниження тарифів? Ми вимагаємо від уряду реальних кроків, спрямованих на зниження тарифів за житлово-комунальні послуги. Ми вимагаємо від уряду внесення до парламенту законопроекту, який дасть можливість проіндексувати, збільшити зарплати і пенсії для мільйонів українських громадян. Ціни на ліки ростуть, на житлово-комунальні послуги ростуть, на продукти харчування ростуть, а зарплати і пенсії реально знижуються.

По першому кварталу 2015 року перевиконання бюджету – 21 мільярд гривень. Віддайте ці гроші на підвищення зарплат і пенсій. Віддайте ці гроші на реальне зниження тарифів і люди вам подякують. Вимагаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Євтушок, "Батьківщина".

 

17:25:46

ЄВТУШОК С.М.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати!  Дорогий український народе! Щойно перед лідером Радикальної партії виступали представники "Опозиційного блоку", які  чітко засвідчили, що вони хочуть мораторій на підняття тарифів. Так з 1 квітня тариф – 7.200 Куди вже його піднімати далі? Куди піднімати? 7.200 Але не до того.

Відповідно до соціального загострення  в нашому суспільстві, в Україні щодо формування тарифів фракція "Батьківщина" зініціювала створення  робочої групи, до якої увійшли всі  депутати всіх фракцій парламенту. Тому було би доречно сьогодні не підтримувати цей… І ми вимагаємо це зробити! Не підтримувати цей законопроект, а дочекатися висновків робочої групи, де чітко буде обґрунтовано і оприлюднено в цьому залі кожну складову, її економічне обґрунтування, а тільки потім  говорити про  тарифи.

Також можна сказати про те, що нині потрібно викинути таке взагалі словосполучення, як "собівартість тарифу". А що таке собівартість тарифу?  А це оплата за офіси такого корупційного монстра як НАК "Нафтогаз України". Це їхні відрядження. Все це входить  до складової тарифу. Тому ми ще раз вимагаємо негайно після звіту  робочої групи, заслухавши тут у стінах парламенту, тільки тоді перейти до розгляду таких законопроектів. А нині відтермінувати розгляд у парламенті. Слава Україні і слава українському народу!

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розенблат Борислав Соломонович, будь ласка.

 

17:27:41

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги! Є добре прислів'я: багатий не той, хто багато заробляє, а хто мало тратить. На жаль, за  23 роки ми так і не навчились витрачати стільки грошей, скільки маємо. На сьогоднішній день Україна споживає газу втричі більше, ніж люба європейська країна.

Сьогодні тарифи, про які ми кажемо, вони не залежать від вартості газу, вони сьогодні залежать від кількості, від кількості сьогодні газу, який ми споживаємо. Я хочу сказати про інше.

Житлово-комунальний комплекс нашої країни взагалі потребує масштабної енергоефективності. І сьогодні Німеччина, не зважаючи на наш економічний стан, виділила нам 800 мільйонів євро. Ці гроші повинні йти сугубо на те, щоб підняти рівень і зробити енергомодернізацію наших підприємств, наших осель, всього того, що дійсно нам треба.

На сьогоднішній день в нашій країні таким чином сталося, що субсидій, і я знаю про це, їх не вистачить. Ми все рівно їх платимо. І замість того, щоб вони йшли на створення робочих місць, вони ідуть просто на прожигання чи нашому, взагалі, сусіду, який з нами воює.

Я хочу підтримати ті програми, які уряд сьогодні склав це, ви знаєте, відшкодування 30 і 40 відсотків ОСББ за модернізацію їхнього… за енергоефективні програми. Але на сьогоднішній день я на окрузі маю 40 заявок і, Геннадій Григорович, я звертаюсь до вас, 40 заявок сьогодні від ОСББ, які сьогодні бажають зробити модернізацію, але грошей не вистачає. Я хочу ще раз попросити всіх колег, підтримайте, будь ласка, цей законопроект. Він дасть можливість нарешті нам не почати розмовляти, а нарешті робити ту справу, заради якої ми сьогодні тут зібралися. Зробіть український народ якомога менше платити за тарифи і за комунальні послуги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від "Народного фронту" Кодола. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

17:29:50

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, фракція "Народний фронт".

Ну, ви знаєте, шановні колеги, дуже важлива урядова ініціатива цим законодавчим актом буде забезпечено єдиний підхід щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів у сфері тепло та водопостачання. А це в свою чергу дозволить забезпечити раціональне планування державного та місцевих бюджетів, а саме головне підвищити рівень якості послуг, а також створити умови для інвестицій, розвиток та технічного оновлення систем тепло та водопостачання.

Саме тому фракція "Народний фронт" підтримує дану ініціативу і звертається до всіх колег підтримати і прийняти цей законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Насалик. Потім – Деркач. Потім – Левченко.

 

17:30:40

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі, давайте не змішувати тарифи і сьогоднішній законопроект, бо вони далекі один від одного, як два різні полюси. Але в захист уряду по тарифам повинен сказати слідуюче: а) тарифи на проживання, квартплату ну ніяк не уряд складає, а складають органи місцевого самоврядування. Що стосується води, водовідведення і інших, уряд також не має до цього відношення, бо створена химерна структура, яка називається НКРЄ і КП. На сьогоднішній день треба взнати а наскільки вона легітимна і чому вона створює такі тарифи. Ось так треба ставити питання. І не треба звинувачувати уряд в тому, в чому він практично не причетний. Дякую. Прошу вас усіх підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Будь ласка, Деркач. І потім – Левченко.

 

17:31:32

ДЕРКАЧ А.Л.

Уважаемые коллеги, фракция "Воля народа" поддерживает предложение фракции "Батьківщина" о том, что рассматривать вопрос, связанный  с тарифами можно только после выводов рабочей группы. Но кроме этого мы предложили бы в состав рабочей группы, на составе рабочей группы заслушать представителей Держфінмоніторингу, Министерства внутренних дел и Службы безопасности.  

И посмотрите, какое количество дел сегодня возбуждено по отмыванию денег на так называемых арендованных ТЭЦ, которые есть практически по всей Центральной Украине, кроме того,  каждая проблема  имеет фамилию, имя и отчество.  Мы говорили в феврале месяце, что правительство  действует неправильно, повышая бездумно тарифы.  Поэтому есть конкретный вице-премьер товарищ Зубко, примите решение коалиции: через 2 недели  не внесет предложение по уменьшению тарифов, внесите предложение о его снятии, а мы это поддержим.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, Юрій Левченко. Включіть мікрофон.     

 

17:32:29

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко,   ВО "Свобода", 223-й    округ, місто Київ.

Ну по-перше  тут лунало про те, що не можуть бути тарифи нижче економічно обґрунтованого рівня. А ті люди, які це говорять, вони які отримують зарплати і пенсії, вони отримують 800 гривень, 1000 гривень,  1200 як більшість українців?  Чи може вони  живуть     в маєтках під Києвом і їздять  на "Лексусах"?  Може якраз в цій ситуації, яка склалася в країні і треба іноді нижче економічно обґрунтованого  рівня встановлювати тарифи і  компенсувати це якраз податками з олігархів? Ви про це не подумали? Це один момент.

А другий момент, таке враження, що  ви цей закон не читали. А я вам цитую, що в ньому написано: "Забезпечувати достатній рівень рентабельності". Що  таке "достатній рівень рентабельності"? Для кого достатній: для Ахметова достатній рівень рентабельності, для якогось ще іншого   олігарха достатній рівень рентабельності? Оце те, що ви зараз хочете голосувати?   

Щоб можна було олігархату будь-який тариф з голови придумати і потім у бідного українця забирати? Майте совість! Схаменіться!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Якщо немає… Якщо ми завершили обговорення, ми почули усі думки, які висловлювали народні депутати, і можемо вже ставити пропозицію комітету за основу. Так?

Тому, шановні колеги, я прошу зайти в зал, приготуватися до голосування. Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо вдосконалення законодавства у сфері теплопостачання та сфері житлово-комунальних послуг, номер 2670, за основу. Будь ласка, прошу підтримати. Голосуємо.

 

17:34:39

За-190

Дана пропозиція не набрала необхідної кількості  голосів. Ми маємо або спробу повернутись, або повернути суб'єкту законодавчої ініціативи.

Давайте обміняємо думками, можливо, як краще діяти. Повернутись до голосування суб'єкту? Давайте ще раз повернемося до розгляду, якщо не вийде я поставлю на голосування, поверну суб'єкту законодавчої ініціативи.

Нагадую для "Батьківщини" вчора чотири рази ставив ваш законопроект поки він не був прийнятий. Тому ще раз, я прошу, уважно повернутись на свої місця і зараз ми ще раз проголосуємо повернення до розгляду.

Отже, прошу проголосувати за повернення розгляду (2670), будь ласка,  голосуємо.

 

17:35:50

За-192

Дякую. Немає необхідної кількості голосів.

Тоді я ставлю наступну за Регламентом пропозицію, повернути суб'єкту законодавчої ініціативи – це по Регламенту наступна позиція. Тому я дуже прошу, давайте ми цю пропозицію консолідовано підтримаємо заодно перевіримо чи є в залі достатня кількість голосів для роботи.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернути суб'єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері теплопостачання та сфері житлово-комунальних послуг номер 2670. Будь ласка, прошу  підтримати.

Голосуємо, шановні колеги.

 

17:36:52

За-232

Дякую вам за підтримку.

Зараз ставиться на  розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника  юридичної особи (2896). Є прохання від доповідача, щоб за скороченою процедурою розглянути.

Прошу підтримати за скороченою процедурою.

 

17:37:56

За-178

До слова запрошується доповідач – народний депутат  України Продан Оксана Петрівна.

 

17:38:11

ПРОДАН О.П.

Пане Андрію, я дуже вам дякую. Шановні колеги, зараз без перебільшення сотні тисяч підприємств стоять в чергах для того, щоб внести інформацію про своїх вигодоотримувачів. Законопроект 2698 відпрацьований п'ятьма фракція і групами. Він відпрацьований разом з Міністерством юстиції.

Я прошу дуже вас підтримати і зробити дві речі: звільнити їх від черг ще на 4 місяці – тих, хто дійсно має юридичних осіб в засновниках. А тих, хто має виключно фізичних осіб, взагалі звільнити від обов'язку – подавати про себе інформацію про своїх бенефіціарів. Прошу підтримати за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція підтримати даний законопроект за основу і в цілому. І я... нема бажаючих виступати, ні? (Шум у залі) Все, тоді я прошу, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи (номер 2896) за основу і в цілому. Будь ласка, прошу підтримати.

Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

17:39:34

За-267

Дякую вам за підтримку. (Шум у залі)

 Ставлю на голосування наступний проект Закону:  про внесення змін до деяких законодавчих актів України  (№ 2679). Я прошу доповідача зараз проголосувати за скорочену процедуру розгляду даного питання. Будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

17:40:30

За-156

Дякую.

До доповіді запрошується перший заступник міністра юстиції Севостьянова Наталія Іларіонівна. Будь ласка, до трибуни, прошу вас виступати.

 

17:40:46

СЕВОСТЬЯНОВА Н.І.

Шановні колеги, доброго вечора всім. Ще раз нагадую, ми повертаємося до цього законопроекту вже не вперше.

Він був доопрацьований з усіма представниками, які були зацікавлені. До цього хочу подякувати і Оксані Продан, і фракції "Самопоміч", які приймали участь у доопрацюванні цього  закону. Коротко про ті новели, які в ньому запропоновані.

Скоротити строк виконання рішень суду з  6 до 4 місяців. Запровадити електронні торги по арештованим земельним ділянкам. Розширити коло осіб, що мають право видавати витяги з Державного земельного кадастру. Зобов'язати арбітражних керуючих розкривати інформацію про боржника на спеціалізованому веб-сайті. (Шум у залі) Надати кредиторам право участі у погодженні значних правочинів щодо майна боржника.

Це законопроект, який дозволить нам до кінця цього місяця… організація, яка рахує рейтинг  Doing Business бізнес в країні, піднятися до 13 позицій загалом. Кожна позиція – це 500 мільйонів доларів  інвестицій в країну. Ми наразі на 96-й позиції. Це ганьба. Дайте можливість нашій країні  залучити додаткові інвестиції.

Прошу вас підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую за доповідь.

До співдоповіді запрошується – будь ласка,  увага! – голова Комітету з питань  економічної політики Іванчук Андрій Володимирович. Я попрошу вас до трибуни.  Будь ласка, 

 

17:42:25

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься законопроект 2679 урядовий. Ми вже втретє стараємося спростити процедури ведення бізнесу. Ви знаєте, що нам потрібен цей законопроект для покращення нашого рейтингу у світовому переліку країн по веденню бізнесу, по спрощенню ведення бізнесу. Також даний законопроект передбачений в рамках співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

21 квітня Комітет з економічної політики розглянув даний законопроект та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти даний законопроект в першому читанні за основу. Я хотів би дуже попросити всіх депутатів прийняти його в першому читанні. І всі зауваження, які є у депутатів, ми можемо фахово обговорити під час другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, прошу записатись два – "за", два – "проти". Будь ласка, записуємося. Будь ласка, Герасимов. Прошу включити мікрофон.

 

17:43:40

ГЕРАСИМОВ А.В.

Прошу передати слово народному депутату Продан.

 

17:43:45

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, шановний пане Андрію, ми розглядали цей законопроект на засіданні фракції і прийняли рішення не підтримувати його у зв'язку з тим, що він мало чим відрізняється від попередньої редакції цього ж законопроекту. На жаль, в цьому законопроекті немає уточнення яким чином мають відбуватися електронні торги, процедура не зазначена. На жаль, в цьому законопроекті передбачається створення умов для корупційних схем стосовно земельних ділянок при їх виділенні та оформлені. Так само є багато питань до тих процедур, які передбачаються стосовно роботи виконавчої служби. Тому ми просимо прийняти рішення поставити на голосування рішення стосовно повернення автору цього законопроекту на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Від "Народного фронту" Береза Юрій Миколайович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:44:38

БЕРЕЗА Ю.М.

Прошу передати слово Кришину Олегу Юрійовичу.

 

17:44:47

КРИШИН О.Ю.

Уважаемые коллеги, я считаю, что тянуть с принятием этого законопроекта нельзя. Если мы движемся на пути привлечения в страну инвесторов, то мы должны, в первую очередь, создать для них соответствующую, соответствующий инвестиционный климат. Я призываю всех своих коллег проголосовать за этот законопроект, я думаю, что если  у кого-то будут какие-то замечания, которые  могут этот законопроект улучшить, мы этот законопроект  доработаем. Поэтому давайте голосовать и переходить к голосованию  за другие важные законопроекты.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Павлов Костянтин Юрійович. Включіть   мікрофон,  будь ласка.

 

17:45:35

ПАВЛОВ К.Ю.

Уважаемый президиум! Уважаемые депутаты!  Коллеги! Вы знаете, я хочу обратиться  к членам демократической  коалиции.  Уважаемые коллеги, сейчас  рассуждая о том, что вы создаете  привабливий інвестиційний клімат  для іноземних інвесторів, при цьому ви полностью разрушили экономику государства и не занимаетесь, и даже не смотрите  на то, что сегодня с самого утра люди под парламентом требуют  рассмотрения Закона 1558. Вот это ваше отношение   к тем людям, которые  вам доверили. Требуем его рассмотреть, сейчас поставить на голосование (1558).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Пташник "Самопоміч" Вікторія Юріївна, від трибуни, будь ласка.

 

17:46:36

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги! Мені довелося до трибуни вийти тому що дуже шумно в залі, на превеликий жаль. Ви знаєте, наша фракція так само не може підтримати цей законопроект тому що немає, не йде там мова про поліпшення інвестиційного клімату. Я хочу наголосити про те, що даним законопроектом збільшуються повноваження Державної виконавчої служби. І ви всі знаєте, яка у нас ситуація з виконавчою службою. У нас, зокрема, щодо Державної виконавчої служби, начальнику Державної виконавчої служби надається право самостійно знімати арешт з арештованого майна, якщо побула порушена процедура накладення арешту, як можна  з маніпулювати цим? Можна штучно – державний виконавець, може, штучно порушити процедуру накладення арешту для того, щоб начальник Державної виконавчої служби у своєму спрощеному порядку своїм одноособовим рішенням це змінив. Наразі, у нас,  я нагадую, що ця процедура відбувається в судовому порядку.

Ми хочемо звернути увагу, що коли ми будь-якому  державному органу надає додаткові повноваження – має бути баланс. Якщо надаються додаткові повноваження відповідно має бути  встановлюватися додатково посилена відповідальність, в такій редакції ми не можемо це підтримувати. Так само можемо  зазначити, як вірно зазначила Оксана  Продан, запроваджується електронна процедура торгів. Але  вона не передбачена, взагалі, даний законопроектом.

Тому ми вважаємо, що він… даний законопроект потребує доопрацювання, і, відповідно, ми виступаємо за те, щоб повернути його суб'єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Чи всі вже сказали свої думки? Ще, будь ласка, Головко з трибуни. Давай з трибуни, Головко, одну хвилину.

 

17:48:37

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати! Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я пропоную, щоб наступні законопроекти ми не обговорювали, а просто проголосували, щоб ми встигли проголосувати 1558-1, адже люди цілий день і місяцями на вулицях мучаться. Практично, їх до інфаркту доводять, до лікарні. Зараз вже деякі люди госпіталізовані. Давайте прислухаємося! Вся країна "на вухах" стоїть. Це законопроект, який стосується сотні тисяч українців. І врешті-решт ми повинні все ж таки повернутися до людей обличчям.

Я вас закликаю, давайте просто проголосуємо, щоб ми встигли розглянути 1558-1.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, ще просить міністр юстиції з того приводу одну хвилинку. Включіть, будь ласка, міністру юстиції.

 

17:49:28

ПЕТРЕНКО П.Д.

Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні дуже важливий день, тому що сьогодні приймається дуже багато потрібних країні рішень. Ми сьогодні розпочали процес реформування правоохоронних органів. Ми сьогодні робимо ті речі, які пов'язані з покращенням  бізнес-клімату. І, насправді, будь-які... оцінка дій влади полягає в тому, скільки буде робочих місць, скільки люди отримають зарплати, скільки  вони зможуть накормити своїх дітей і свої сім'ї. Рейтинг Doing Вusіness – це загальносвітовий рейтинг, який  дає індекс кожному інвестору в різних країнах, чи можна приходити в цю країну, чи не можна. Якщо ми можемо одним своїм рішенням покращити ситуацію в країні на 13 пунктів і фактично залучити інвестиції в 6 мільярдів доларів протягом року, це просто ганьба і злочин проти українського народу, якщо ми зараз це не зробимо. І коли цей законопроект розроблявся саме громадськими активістами, експертами громадського середовища. І він пройшов експертизу, і вони чітко сказали, що він дає нам позитив і дає додаткові інвестиції. Зараз ми з вами вступаємо в незрозумілі дискусії.

Я хочу, крім цього, вас попросити. Дуже багато потрібних законопроектів: і ті, які стосуються реструктуризації кредитів, і є ще на черзі інші законопроекти, наприклад законопроект про судовий збір, який дає можливість припинити свавілля наших податкових і правоохоронних органів, коли вони звертаються з безпідставними позовами до наших підприємців. Ми зараз з вами фактично не можемо їх розглянути через ці незрозумілі дискусії.

Я прошу парламент, дуже вас прошу: проголосуйте за цей законопроект. І перейдіть до інших законопроектів, зокрема до законопроекту 2668, який стосується судового збору, який прибере свавілля наших державних органів, які подають безпідставні позови до наших підприємців.

Шановний Голово, прошу так само цей законопроект зараз поставити на голосування, про судовий збір. Це дуже важливий законопроект. Разом з законопроектом про Doing Business і всіма іншими законопроектами, які зараз просять народні депутати. Прошу працювати. Ми вас дуже просимо, працюйте. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, є пропозиція комітету прийняти за основу. Ми зможемо усі поправки внести при підготовці до другого читання.

Шановні колеги, я першою поставлю  пропозицію комітету, і я прошу депутатів її підтримати. Прошу зайти в зал, хто знаходиться в холі. Прошу  приготуватись  до голосування. Будь ласка,  хто в холі, заходимо в зал. І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні), №2679 за основу. Прошу підтримати, будь ласка.

 

17:52:09

За-136

Дякую вам. Нема необхідної кількості голосів. Я, очевидно, я ставлю згідно Регламенту наступну пропозицію: повернути суб'єкту законодавчої ініціативи. Підтримується така пропозиція, товариство? Прошу, Юрій Луценко, одна хвилина. Будь ласка.

 

17:52:40

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Я пропоную прийняти рішення ad hoc про розгляд питання 1558-1, по якому обмінятися думками. І для того, щоб повторно не виходити на трибуну, я хочу сказати. Ми і я особисто агітували за прийняття цього закону в першому читанні.

На жаль, після цього замість професійного розгляду закон наповнили популістськими гаслами, які неприйнятні для будь-якої економіки. Наприклад, перераховувати кредити по курсу долара за 5 гривень є абсолютно неможливе. Про це ми говорили і з організаторами, і з громадськість, з професіоналами. Тому вношу пропозицію розглянути закон 1558-1 і у зв'язку із спірними нормами перенести його на 3 читання у бюджетний комітет так як це потребує бюджетних затрат. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію. Але я хочу вам нагадати. Увага, в залі! Ми повинні завершити розгляд попереднього питання. І тому зараз я прошу уважно, я ставлю на голосування пропозицію повернути суб'єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні 2679. Будь ласка, прошу підтримати і проголосувати:  повернути суб'єкту законодавчої ініціативи. Голосуємо, шановні колеги, будь ласка.

 

17:54:21

За-219

Таке враження, що просто не встигли. Добре, давайте швиденько, щоб ми швидко перейшли до наступного питання.

Ставлю на повернення до голосування. Будь ласка, повертаємось до голосування. Голосуємо за повернення, будь ласка. Прошу проголосувати і підтримати, будь ласка.

 

17:54:49

За-211

Нема необхідної кількості голосів. Дякую вам.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

17:54:58

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ми почули пропозицію Юрія Луценка щодо розгляду для… щодо  розгляду 1558-1. Будь ласка, пропозиція Луценка, хвилиночку. Прошу, Олег Березюк.

 

17:55:19

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановний пане Голово! У нас є два закони, які сьогодні  ми мусимо розглянути: перший  - це 1558 і другий закон – це є закон 2069-1.  Шановні колеги! З 1 червня інваліди першої групи не зможуть їздити на транспорті  і це злочин. І тому, пане Голово , продовжіть,  будь ласка, засідання     для розглядання цих 2-х законів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Шановні колеги народні депутати! Хочу вас поінформувати про те, що  уряд прийняв рішення про продовження пільгового проїзду, тому це  не стосується, не буде проблем у пільговиків, вже прийнято рішення урядом продовжити до кінця року, тому не буде такої проблеми.

Колеги, є пропозиція Юрія Луценко, будь ласка,  на голосування пропозицію Юрія Луценка, прошу.

 

17:56:37

За-204

Була пропозиція перенести розгляд, її зараз розпочати розглядати з метою підготовки, прошу сконцентруватися.

Колеги, те що ви кричите – це лишнє абсолютно. Будь ласка,  колеги, була пропозиція Юрія Луценка розпочати зараз розгляд проекту закону реєстраційний номер 1558. Прошу голосувати.

 

17:57:20

За-262

Будь ласка, шановні колеги. Шановні колеги, будь ласка, для  доповіді запрошується заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності  Лаврик Олег Васильович.

А, Сергій Рибалка, 1558-1. Будь ласка.

 

17:58:01

РИБАЛКА С.В.

Шановні колеги! Усі ви знаєте як довго тисячі людей чекають вирішення проблеми валютних кредитів. Ви бачите, як проходять масові мітинги під будівлями парламенту та Національного банку. Частина валютних позичальників вже почали голодування під стінами Верховної Ради.

Влада не має права так довго самоусуватися від вирішення цієї проблеми. На жаль, меморандум, підписаний Національним банком та низкою банків не обов'язковий… для суттєвого… та не поліпшить ситуацію.

Наш Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності неодноразово закликав Нацбанк, представників Кабміну, міністрів та банки знайти компромісний варіант. Ми переконані, домовитись можливо, навіть із  представниками МВФ. Мені дуже шкода що всі наші заклики до НБУ та уряду доопрацювати цей проект разом з експертами МВФ залишились без належної відповіді.

9 квітня ми з вами ухвалили цей документ у першому читанні. Ми в комітеті доопрацювали значну кількість поправок і значна кількість була знята.

На цей момент маємо 54 пропозиції, 17 з них враховано. Було проведено велику кількість... велика робота із залученням представників Фінансового майдану та інших представників.

Наш комітет вважає, що не можна далі відкладати вирішення проблеми валютних позичальників. Більшістю голосів комітет рекомендує ухвалити 1558-1 у другому читанні. Я хочу підкреслити, що це думка представників усіх фракцій. Фракція Радикальної партії у повному складі буде підтримувати цей законопроект. І ще хочу додати, если тут есть мнение наших коллег о том, что требуются бюджетные деньги на выделение и решение этой проблемы – ни одной гривны бюджетных денег на это не требуется, а решение этого вопроса нельзя откладывать в долгий ящик.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Важливий проект. Ми можемо йти по  поправках, але я думаю, що треба… Будь ласка, колеги, давайте по поправках.

Поправка номер 4. Не наполягають?

5? 6? 7? 8? 9? 9 відхилена. Народний депутат Мельничук, будь ласка.

 

18:00:40

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Даний законопроект треба приймати, але хотів би сказати про те, що комітет не врахував ще поправки про АТО, по АТОошникам. Там на вулиці стоїть мати чотирьох дітей, син один з яких загинув в АТО. І у неї вже забрали будинок. Тому прохання все-таки ще внести поправки саме по атомниках.

Ми прийняли дуже багато сьогодні законопроектів, які лобіюють деякі… отраслі, але ми повинні завжди пам'ятати про наш народ,  в першу чергу. Тому давайте консолідуємося і все-таки приймемо цей законопроект з поправками. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу – репліку.

 

18:01:45

РИБАЛКА С.В.

Я на самом деле понимаю, что есть вопросы, касающиеся АТО и это на самом деле важно. Но давайте это рассмотрим отдельным законопроектом, потому что  тут есть разные мнения. Например, что надо тех заемщиков кредитных, которые… частных предпринимателей тоже включить в этот закон. Поэтому я предлагаю исключительно, чтобы сейчас не делать из этого как бы еще другие отрасли не включать и рассмотреть именно в таком виде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

РИБАЛКА С.В. Это решение комитета.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 поправка, Мельничук. Наполягає? Будь ласка, Мельничуку включіть мікрофон.

 

18:02:19

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Наполягаю на цій поправці. Не можна ставити в одну лінійку підприємців і атошників. Це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

 

МЕЛЬНИЧУК С.П. Не рівно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Отже, Мельничук наполягає на цій поправці. І тому ставиться на голосування поправка номер 9 авторства Мельничука. Будь ласка, прошу голосувати.

 

18:02:53

За-164

Дякую вам.

Наступна поправка номер 10 Мельничука. Чи наполягає? 10-а, наполягає? Включіть мікрофон Мельничуку.

 

18:03:00

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Наполягає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, на голосування? Добре.

Ставиться на голосування поправка номер 10.

Чи буде комітет коментувати? Увага! Представник комітету, ви мене чуєте чи ні? (Шум у залі) Ви можете бути уважними під час розгляду? 10 поправку ви будете коментувати чи ні, 10-у?

 

18:03:33

РИБАЛКА С.В. Минуточку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 поправка.

 

18:03:54

РИБАЛКА С.В. Так, у нас то, что касается… то, что касается тех заемщиков, которые взяли в  долларах кредиты, касается  всех физлиц. Если этот человек – участник АТО, действительно, конечно, это его касается.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто позиція комітету – підтримуєте, так? Будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. У нас 10 поправка відхилена, тому що це особі преференції. Ми вважаємо, у всі фізичні лица, які сьогодні беруть кредит, якщо це учасники АТО, то вони теж підпадають під дію цього закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Тож надалі будьте уважніші.

Ставиться на голосування поправка номер 10, авторство Мельничука. Будь ласка, прошу голосувати.

 

18:04:16

За-155

Дякую. Не набрала необхідної кількості голосів.

Поправка 11 Кужель. Чи наполягає пані Кужель? Не наполягає.

12-а, Кужель. Не наполягає.

13-а, Кужель. Не наполягає.

14-а, Ленський. Чи наполягає Ленський? Ні, не наполягає.

15-а, Кужель. Не наполягає.

16-а, Кужель. Не наполягає.

17-а, Кужель. Не наполягає.

Далі ще йдуть три - Кужель. Не наполягає.

20-а, Ленський. Не наполягає.

22-а, Кірш.

Чи наполягає. Ні, не наполягає. (Шум у залі) Так 21-а врахована.

 

РИБАЛКА С.В. Відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так у мене написано в документі, 21-а – Бабак, "враховано".

 

РИБАЛКА С.В. 21-а в мене Кужель стоїть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, прокоментуйте 21-у поправку, враховано …

 

РИБАЛКА С.В. 21-а, Кужель у мене, і відхилена: "Розширюється коло суб'єктів, до яких застосовується закон". Відхилена. Це Кужель у мене.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Відхилена.

Тоді Бабак. Чи наполягає Бабак? Бабак не наполягає.

 

РИБАЛКА С.В. 21-а, Бабак, врахована. На підтвердження давайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто прошу позицію комітету.

 

РИБАЛКА С.В. 21-а поправка, в нас 21-а – це Кужель. Якщо по цьому… Бабак, врахована.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція народного депутат Левченка щодо підтвердження 21 поправки.

 

ПАРУБІЙ А.В. Є пропозиція на підтвердження. Поставити?

 

РИБАЛКА С.В. Давайте поставимо на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 21-а поправка на підтвердження.

 

РИБАЛКА С.В. Так Бабак – це  25 поправка. Що ви мені даєте? 25-а. Ну от, у вас же. Ну дивіться… 21 поправка в мене – Кужель. Кужель – відхилено.

 

18:06:22

За-114

Не прийнято. 

Далі. 22-а.

 

РИБАЛКА С.В. Кужель.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кірш, 22-а.

 

РИБАЛКА С.В. Відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягає.

23-я. Не наполягає.

24-а. 24-а.

 

РИБАЛКА С.В. Давайте на підтвердження поставимо, у мене різні дані, давайте поставимо  на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  25-а поправка – немає.  Зараз всі пройдемо.

26-а Левченка – на підтвердження.

 

РИБАЛКА С.В. Левченко, чи Ленський? На підтвердження давайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Левченко, я ж     кажу,  будь ласка.

 

18:07:15

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, ВО "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

Як 21-а поправка, та і 26-а, яку ми зараз вимагаємо ставити на підтвердження, стосуються того,  що неможна зараз прописувати в цьому законі до другого читання, що при реструктуризації можна людям як заманеться  піднімати процентові ставки, тому що це повністю нівелює   суть цього закону. Люди  реструктуризують  свої борги, а їм потім в 10 разів  збільшать процентову ставку і що вони від того отримають? Нічого не отримають. Тому ставимо на підтвердження цю поправку,  будь ласка.

 

РИБАЛКА С.В. Шановний пане Голово! Якщо є таке бажання  поставити на підтвердження давате поставимо, але ми, враховуючи в комітеті, що це буде середньозважена ставка, а не фіксована. Ставте на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 26-а, на підтвердження поправка. 26 поправка на підтвердження.

 

18:08:23

За-181

Не знайшла підтвердження ця поправка.

Далі рухаємося. 27-а.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 28-а, Гордєєв, чи наполягає Гордєєв? Не наполягає.

30-а, Кужель, не наполягає.

31-а, Кужель не наполягає.

34-а, Кужель не наполягає.

37-а, Головко? Подивіться чи наполягає Головко.

 

РИБАЛКА С.В. Не наполягає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Головко не знає чи він наполягає. Вияснив, наполягає.

Будь ласка, комітет коментувати будете?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Шановні депутати колеги…

 

РИБАЛКА С.В. Давайте поставимо його на підтвердження .

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спочатку хвилинку Головку, так.

 

РИБАЛКА С.В. Давайте Головку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, хай він  пояснить суть своєї пропозиції, а потім комітету.

 

18:09:11

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати, я просив би все-таки поставити мою поправку на врахування. Суть цієї поправки відхилена, але  я рекомендую все ж  таки її проголосувати.

Тому що вона пропонує все ж таки  відповідальність розділити і на себе взяти  і керівництво держави, уряд, і Нацбанк і кредитувальників, які давали  ці кредити. Тому  поставте її на підтвердження.

 

18:09:56

РИБАЛКА С.В. Шановні колеги, рішення комітету було, що даний законопроект не несе навантаження не Державний бюджет. Тому ми відхилили цей вопрос. Якщо є питання, можемо наполягати. (Шум у залі) Державний  бюджет не витримає, якщо ще  навантаження буде на нього. Він візьме зобов'язання з цього приводу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ставиться на голосування поправка 37 авторства народного депутата Головка. Прошу проголосувати.

 

18:10:23

За-124

Дякую, не набрала необхідної кількості голосів.

38 поправка, Кужель, не наполягає.

39-а, Кужель, не наполягає.

40-а, Кужель, не наполягає.

41-а, Кужель, не наполягає.

43-я, Мельничук. Чи наполягає Мельничук, 43-я? Не наполягає…

 

РИБАЛКА С.В. Це все АТО? Так, пан Мельничук?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  43-я.

Вам необхідно пояснити свою позицію? Ні. Комітету є необхідність пояснювати?

 

РИБАЛКА С.В. Немає необхідності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді ставлю на голосування відразу.

43-я поправка авторства Мельничука. Прошу, хто її підтримує, проголосувати. Будь ласка.

 

18:11:13

За-131

Дякую.

44-а, Мельничука. Наполягає? 44-а. Чи не наполягає? Наполягає Мельничук. Дайте йому хвилину. Мікрофон, будь ласка, включіть. Мельничук.

 

18:11:24

МЕЛЬНИЧУК С.П.

Дорогі колеги, я хочу нагадати, що нам необхідно цей законопроект проголосувати. І з таким ентузіазмом, як ми зараз це все розглядаємо, і як поступово зменшується кількість депутатів в цьому залі, от, ми можемо цей законопроект просто завести в глухий кут. А АТОшники, які знаходяться на війні, остануться без відповідних льгот, то прохання підтримати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

18:12:09

РИБАЛКА С.В.

Шановні колеги, ще раз, позиція комітету: цей закон стосується всіх фізичних осіб, у тому числі і тих людей, які працюють у зоні АТО. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Отже, ставиться на голосування поправка 44 авторства Мельничука. Хто підтримує, прошу проголосувати.

 

18:12:34

За-159

Дякую.

45-а, знову ж таки, поправка Мельничука. Чи наполягає 45 поправка? Не наполягає.

46 поправка, Гордєєв. Чи наполягає? Не наполягає.

47-а – Кужель. Не наполягає.

48-а – народний депутат Левченко. Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон Левченко.

 

18:12:53

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода", 223-й округ, місто Київ.

Товариство, оцей закон – дуже правильний, якщо все ж таки ми його ухвалимо, але є один момент, який ця поправка намагається виправити. Полягає в тому, що він не стосується поки що тих людей, які вже реструктуризували свої борги, до того, як цей закон був прийнятий. Відповідно вони могли це зробити на дуже невигідних умовах для них, втратили багато. Тому моя поправка дозволяє, що, якщо людина реструктуризувала вже свій борг, після вступу в чинність цього закону за поданою заявою він має право  його перереструктуризувати, згідно норм  цього закону, щоб всі були рівні. Тому прошу підтримати залу цю поправку. Дякую.

 

18:13:45

РИБАЛКА С.В.

Шановні колеги, виходячи з цієї поправки, то банки після перерахунків повинні ще повернути гроші тим позичальникам. Тому комітет відхилив це рішення.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі у нас  40… 46-а, 47-а, 48-а, 49-а. 48-а, Левченко. Будь ласка,  на підтвердження. За підтримку цієї поправки.

 

18:14:31

За-126

Не набрала необхідної кількості голосів.

Далі. 49. Не наполягає. 50 – враховано. 51 – не наполягають. 52-а. Не наполягають.

53-я, не наполягають.

Врахована 54-а. Не наполягають.

У нас залишилась тільки 52-а Головка. Будь ласка, 52-а, Головко Михайло.

 

18:15:00

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати! Суть цієї поправки полягає в наступному. Ви знаєте, що багато людей сьогодні втратили житло завдяки рішенням судів, які не змогли сплатити свої кредитні зобов'язання. Тому, згідно цієї поправки, ці рішення судові мають бути скасовані.

Тому я закликаю підтримати, підтримати так само весь закон в цілому. Адже сотні тисяч українців сьогодні чекають цього від нас. Тому, будь ласка, не будьте байдужими. Дякую.

 

18:15:30

РИБАЛКА С.В. Шановні колеги! Всі ви знаєте, що ми поважаємо цей закон і нам потрібно його проголосувати. Але скасовувати рішення суду, комітет вирішив, що це неприпустимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте на 52-ій? Не наполягаєте.

Колеги, у нас ще була 21 поправка. Будь ласка, Альона Бабак.

 

18:15:52

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати, 21 правка була врахована комітетом і я би наполягала на її врахуванні. Чому? Тому що суть цієї правки в тому, що ми маємо все ж таки відновити певну справедливість, баланс по відношенню до тих людей, які сьогодні взяли кредити в гривні, тому що вони платять сьогодні за ринковими ставками за кредитами в гривні. Була, з початку була запропонована, що процентні ставки для тих кому зараз, хто взяв кредити в іноземній валюті вони і повинні по тих же самих ставках в іноземній валюті платити сьогодні. Ну, друзі, так не буває. Якщо ми переводимо в гривню кредити, то і ставки повинні бути такими, які є ринкові ставки в гривні.

Тому була пропозиція, щоби були процентні ставки такі, які сьогодні є на ринку, але є обмеження чітке: не вище середньозваженої ставки запозичень фінансових ресурсів, що визначається Національним банком України на дату здійснення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Оце і є поправка 21. Її просто не… ЇЇ просто не врахували.

 

РИБАЛКА С.В. Давайте поставимо цю поправку на підтвердження, що це дійсно поправка, яка була, по стенограмі, не врахована, але є питання у представників кредитного майдану і у суспільства. Давайте поставимо на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, маємо повернутись до 21 поправки, бо вона не була проголосована. Хто за те, щоб повернутись до 21 поправки? Прошу голосувати за повернення до розгляду 21 поправки. Ми чули аргументацію. За повернення до розгляду 21 поправки.

 

18:17:44

За-174 

Не набрали необхідної кількості. Добре. 

Дякую.  Шановні колеги, ми пройшли це рішення в другому  читанні, в варіанті Комітету за результатами розгляду в другому читанні. Вноситься пропозиція  щодо ухвалити в другому читанні даний проект закону 1558-1. В другому читані,  будь ласка, в другому читанні,  будь ласка, голосуйте.

 

18:18:18

За-227

Шановні колеги народні депутати, будь ласка, хвилиночку, хвилиночку, хвилиночку!   Ми ухвалили його  в другому читанні. Тепер є ряд зауважень, які не були  враховані в тому числі колеги – це означає, що пропозицію Юрія Луценка я маю поставити на голосування за те, щоб його направити на третє читання, для врахування пропозиції.

Тепер ми ставимо його, в другому читанні ми його ухвалили. Тепер пропозиція те, щоб ухвалити його в цілому в тому варіанті, який є, але багато поправок не найшли підтвердження в варіанті комітету. Це свідомі все?

Будь ласка,  тоді в цілому, прошу визначатись голосування щодо… в цілому, визначайтесь голосування щодо в цілому, колеги, в цілому. Будь ласка. Щодо в цілому.

 

18:19:45

За-191

Не найшлося.

Чекайте, була  пропозиція, увага, колеги, це дуже важливий  закон, ми не маємо права його  загубити по дорозі і ви це все усвідомлюєте.

Тому будьте відповідальними, була пропозиція Юрія Луценка, яка підтримана депутатами, щоб направити його на третє читання…

Колеги, хвилинку. Хвилину, колеги, ви послухайте, ви…

Степан Кубів, будь ласка.

 

18:20:34

КУБІВ С.І.

Шановні колеги депутати, сьогодні депутатський корпус продемонстрував свою відповідальність, і ми це побачили на голосах. Але поряд того, що ми  хочемо вирішення цього запитання, коли ми говоримо про валютні кредити, особливо депутати мажоритарники, коли їдуть на округи, повинні розуміти і про валютні депозити. Я і Юрій Луценко, члени правління Національного бланку України, представники Комітету фінансів і банківської діяльності створили були робочу групу, і ми відповідно були проводили юридичні консультації і засідання. Сьогодні… (Шум у залі) Пані… (Шум у залі)

Таким чином, є сьогодні конкретна пропозиція Юрія Луценка, яка полягає в слідуючому. Для того, щоби вирішити курсову різницю, а це десятки, сотні мільярдів  гривень, повинно бути джерело. Я пропоную, теза перша…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

КУБІВ С.І. Теза перша…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, Степан Іванович. Ви, будь ласка, не кричіть там, зверху, дайте виступити депутату.

 

КУБІВ С.І. Теза перша. З представників профільного комітету, юристів Національного банку України, Асоціації комерційних банків, запросити також ініціативну групу і розширити правників, яка працювала з нами до сьогодні, і ми бачимо результат. Врахувати 56 правок, які сьогодні багато були абсолютно професійними, і напрацювати документ, і відправити на третє читання, і винести в сесійну залу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, надійшла пропозиція… Заспокойтесь! Заспокойтесь, я вам кажу!

Будь ласка, надійшла пропозиція, яка може бути консолідованою пропозицією. Питання те, щоби ми в другому читанні його ухвалили. В другому читанні і в цілому він не набрав кількості голосів. Є пропозиція, яку ми почули щойно, направити його на розгляд у третьому читанні.  І цю пропозицію я зараз поставлю  на голосування. Щоб не втратити цей закон. Ну зараз фактично немає голосів за те, щоб голосувати його в цілому. Хочете втратити закон?Все! заспокойтесь.

Будь ласка,  прошу визначатися. Голосуйте. Направити на третє читання закон. Прошу голосувати. Направити на третє читання. Не пройде,  ви його поховаєте зараз! Прошу голосувати. На третє читання відповідно до закону. Голосуйте, будь ласка,  на третє читання.  Зараз якщо не набере, тоді закон вже не ухвалений.

 

18:23:32

За-167

Закон не ухвалений, друзі. (Шум у залі)

Друзі, друзі, друзі, колеги, шановні колеги! Є ще одна пропозиція. Голосувати його в цілому, правильно я зрозумів, да? Ще раз в цілому, правильно я зрозумів, да? Ще раз в цілому? Будь ласка, визначайтесь щодо в другому читанні та в цілому. Будь ласка.

А, хвилиночку, хвилиночку, стоп, стоп, зупиніть голосування. Є пропозиція повернутись до розгляду його в цілому. Воно не набрало кількості голосів.

Будь ласка, шановні колеги! Хто за те, щоб повернутись до розгляду в другому читанні цього проекту в цілому? Повернутись до розгляду, повернутись. Будь ласка. В цілому ми його не прийняли.

Щодо повернення.

 

18:24:42

За-202

Немає. Ще раз ви хочете?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ Ще раз!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За повернення. За повернення до розгляду у другому читанні. Дивіться, ми зараз повертаємося, ми його прийняли в другому читанні, потім ми його прийняли, я поставив на голосування в другому читанні і в цілому, він не набрав кількості голосів. Я поставив відправити на третє читання. Не набрав кількості голосів. Зараз ми маємо повернутись до розгляду у другому читанні. Прошу. І я поставлю ще раз в цілому. Прошу голосувати. Голосувати. Щодо розгляду у другому читанні зараз.

 

18:25:31

За-257

Повернулись.

А тепер давайте по хвилині від фракцій.

Будь ласка, Олег Ляшко.

 

18:25:47

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги народні депутати, я хочу всіх вас заспокоїти: Закон 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів прийнятий нами в цілому. Читайте Регламент! Відповідно до Регламенту, Закону про Регламент, на третє читання можуть направлятись лише окремі статті. Оскільки ми з вами проголосували 227 голосів у другому читанні, не визначились щодо того які статті на третє читання, хай вам скаже Юридичне управління Верховної Ради – закон прийнято в  цілому. І не треба тут нікому морочити голову. Якщо ми на третє читання його не відправили, закон не вважається відхилений, він прийнятий в другому читанні і в цілому. Пане Голово, підписуйте!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ні, колеги, насправді я поважаю Олега Валерійовича, але він сказав вам неправду. Насправді він був прийнятий тільки у другому читанні, а мав би бути прийнятий в другому читанні і в цілому. Я правильно говорю, секретаріат? Правильно? Правильно. Тому, Олег Валерійович, вибачте, але це спроба завалити закон.

Будь ласка, Степан Кубів.

 

18:27:04

КУБІВ С.І.

Шановні колеги депутати, ми зробили 85-90 процентів. Якщо ми не проголосуємо для створення групи робочої і повернення в третьому читанні, ми повалимо всю цю роботу, яку ми зробили.

Я звертаюся до кожного із вас, що робоча група дозволить вивчити поправки, знайти джерело, вирішити питання і по валютних депозитах, які сьогодні так само мають проблему і тоді вирішити питання  в цілому. Прошу підтримати дані слова і пропозицію Юрія Луценка.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, колеги!

Будь ласка, Андрій Іванчук  "Народний фронт",  будь ласка. Іванчук  "Народний фронт".

 

18:28:10

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане  голово! Шановні народні  депутати! Шановні запрошені у Верховну Раду! Хочу нагадати вам, що ми зробили зараз під час розгляду  в другому читанні: дуже багато  поправок, які формують якраз той закон, який вимагають люди і не були враховані. Тому  "Народний фронт" підтримує, буд підтримувати ці поправки  під час результату розгляду законопроекту в третьому читанні. І я прошу, пане Голово, поставити на третє читання законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, насправді я думаю, що це є абсолютно об'єктивно. Прошу, Олег Березюк.

 

18:28:52

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове! У нашій особі вищого законодавчого органу країни, держава мусить навчитися виправляти помилки і нести відповідальність.

 Це є помилки урядів 2006-2007-2008 років, коли держави відповідальні припиняли банкам дозволяти видавати кредити тому що очікували падіння економік. І сьогодні Канада, Швейцарія, Німеччина не мали і не мають кризи.

Тому держав сьогодні має взяти відповідальність в нашій особі, голосуємо закон в цілому, а якщо  він вже проголосований, хтось  має нести відповідальність, що ми тут стоїмо і людей дуримо. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Значить, мова йде наступна, є дві пропозиції: одна, яка проголошена, ми повернулися в цілому, якщо зараз не набере кількості голосів поставимо на третє читання. Все.

Голосуємо в цілому, хто – "за"? В цілому в другому читанні.

Хоча я погоджуюся з тим, що  багато правок не враховано.

В цілому у другому читанні, будь ласка.

Проголосуємо.

 

18:30:15

За-184

Дякую.

Шановні колеги, давайте не ламати списи, а давайте зробимо гарну справу, щоб не …

Ви  послухайте мене уважно, щоб не  втрати зараз  цей законопроект, я розумію, що  відбувається, щоб допомогти реально людям, а не з трибуни поговорити, я вношу пропозицію направити його на третє читання, врахувати всі пропозиції, які були, щоб людям було легше. Підготуйтесь, інакше ви зараз завалите цей закон важливий. Люди чекають цього рішення, і я просив би вас підтримати його, якщо ви не можете проголосувати в цілому, відправити його на третє читання. Прошу на голосування в третьому читанні. Голосуємо, колеги. Направити на третє читання, колеги. Прошу підтримати цю пропозицію. (Шум у залі)

Я дам тобі слово. Будь ласка, направити на третє читання.

 

18:31:18

За-172

Колеги, 1672, рішення не прийнято.

Ви знаєте, що відбувається? Зараз закон буде провалений. (Шум у залі)

Я вам це офіційно заявляю, що закон в цілому не прийнято. І наголошую на тому, що ви зараз своїми діями хочете провалити закон – так не можна роботи.

 Є абсолютно розумна, компромісна пропозиція, щоби зараз об'єднати зал. Я вважаю, що це було би правильно. (Шум у залі) Підготувати його до третього читання за скороченою процедурою, врахувати всі пропозиції і прийняти рішення в залі. Ну, про що ви говорите, друзі? Інакше ми зараз це все завалимо, а люди чекають рішень. Ну, навіщо?

Давайте за повернення до розгляду в третьому читанні, підготовку до третього читання за скороченою процедурою голосуємо. Підготовка до третього читання за скороченою процедурою. Прошу підготуватися, Прошу голосувати. Давайте підтримаємо. Давайте підтримаємо, це буде нормальне рішення. Треба підтримати людей.

 

18:32:35

За-249

Оце правильно, є. 249.

 Насправді, люди на балконі, які знімають: якщо б ми зараз не прийняли цього рішення, закон би був відхилений. Просто треба знати процедуру.

І ще одна річ. Ті правки, які говорили колеги, вони не були враховані, значить, вони були провалені. І той закон, який ви вносили в зал, зараз він зовсім інший був би. Ви маєте це враховувати, шановні мої!

Будь ласка, Юрій Луценко.

 

18:33:15

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний Голово, шановні панове депутати! Рятуючи певну категорію людей, завжди треба думати ще й про країну. Але я зараз пропоную додатково проголосувати в текст постанови про третє читання також ще одну дуже важливу для людей річ. Мораторій на виселення з  квартир усіх, хто має валютні споживчі кредити до прийняття закону в цілому.

Я думаю, що ця пропозиція  має задовольнити  тих, хто постраждав, і підштовхнути  якомога швидше банки до розумного компромісу.

Пане Голово, перепрошую, що я дещо порушую  процедуру, але прошу цю поправку до нашої постанови поставити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я пропоную пропозицію Юрія Луценка оформити окремою постановою. Підтримуєте? Ви підтримуєте це рішення?

Будь ласка,  Олег Ляшко, хвилина.

 

18:34:16

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги народні депутати! Я хочу вам нагадати,  що ми з вами голосували законопроект 1610, де був встановлений мораторій на виселення людей. На цей закон Президент наклав вето і, на превеликий жаль, ми його не подолали в залі Верховної Ради.

Тому, як ми підтримуємо пропозицію запровадити мораторій на виселення, але це має робитися не постановою, а законом. Постановою такі речі не робляться. Це обдурювання людей – постанова. Тільки закон! Як ми робили за прикладом 1610.

Що стосується голосування за цей законопроект. Давайте, тоді робимо так, оскільки парламент 242 голоси прийняв на третє читання, якщо ви вважаєте, що він не був прийнятий в цілому, хоча я вважаю, що голосування в другому читанні, це і було голосування в цілому, але вже парламент прийняв. Тому давайте найближчим часом доопрацюємо, винесемо і приймемо в цілому і мораторій, і Закон про реструктуризацію кредитів!

Проблеми треба вирішувати, а не ховатися від їх вирішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, дивіться, ми вивчимо цю пропозицію, слушна пропозиція Юрія Луценка. Послухайте, щоб людей не виселяли з їхньої житла, і це правильно. Якщо треба законом, приймемо законом, але це важливо.

Ще одну річ хочу сказати, на всю країну зараз процитувати декілька статей нашого Регламенту, шановні друзі народні депутати.

123 стаття "Рішення за результатами розгляду законопроекту  в другому читанні".  Пункт 1. Прийняття законопроекту  в другому читанні та доручення головному комітету… який наслідок рішення та доручення комітету підготувати його до третього читання. (Шум у залі) Послухайте. Відхилення законопроекту… Відхилення, ви слухайте. Ви мене послухайте. Відхилення законопроекту, прийняття законопроекту  в другому читанні та в цілому (що не було зроблено), прийняття законопроекту  в другому читанні за винятком окремих розділів, глав, статей і так далі (що не було зроблено), повернення законопроекту  головному комітету і  так далі. Тобто є в пункті, читайте, третьому статті  123 питання прийняття законопроекту в другому читанні та в цілому, що нами не було проголосовано. Тому я вітаю з тим, що політичні амбіції не дали нікому загубити цей важливий законопроект. Раз.

Друга позиція. Я вітаю те, що сьогодні парламент спільно проголосував направити його на третє читання за скороченою процедурою. Це означає, що всі пропозиції, які є для того, щоб він реально почав працювати можуть бути враховані. Тому я закликаю всіх колег від того як сказав мій колега, наш колега Степан кубів об'єднатися зараз негайно, сьогодні, завтра і працювати над цим законом, щоб він вийшов не так, що 170-180 голосів, а щоб ми його ухвалили необхідною більшістю і він реально допоміг людям.

Дякую, шановні колеги. На цьому засідання Верховної Ради оголошую закритим.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку