ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 травня 2015 року, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови

Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Будь ласка, заходимо в зал, займаємо робочі місця. Секретаріат Верховної Ради, будь ласка, повідомте депутатів про початок нашої роботи. Голови фракцій, прошу змобілізувати депутатів для початку нашої роботи.

Шановні колеги, через одну хвилину починаємо нашу роботу. Будь ласка, займайте робочі місця.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати. Прошу, займайте свої місця, розпочинаємо нашу роботу. Будь ласка, прошу реєструватись народних депутатів.

 

Зареєструвалося -310

315 народних депутатів зареєструвалось.

Ранкове пленарне засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні колеги народні депутати, у нас сьогодні є колега, який відзначає свій день народження, а саме Леонід Петрович Козаченко. Присутній в залі? Давайте привітаємо Леоніда Петровича Козаченка з днем народження. Леонід Петрович, з днем народження! (Оплески) Бажаємо здоров'я і успіхів.

Шановні колеги, в Україні діє Вища рада юстиції, яка складається з 20 членів. Відповідно до статті 131 Конституції України Верховна Рада України призначає три члени Вищої ради юстиції. Згідно з частиною другою статті 208 Регламенту Верховної Ради України мною на підставі внесених пропозицій депутатських фракцій з дотримання вимог Закону України "Про Вищу раду юстиції" були внесені пропозиції щодо призначення на посаду членів Вищої ради юстиції: Маловацького Олексія Володимировича та Мамонтової Ірини Юріївни.

Звертаю вашу увагу, що відповідно до частини п'ятої статті 208 Регламенту Верховної Ради України рішення про призначення членів Вищої ради юстиції приймається таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Хочу дати доручення голові Лічильної комісії, народному депутату Олександру Черненку провести необхідну роботу щодо організації такого таємного голосування.

А зараз, шановні колеги, ми можемо переходити… Будь ласка, Олександр Черненко, голова Лічильної комісії, прошу 3 хвилини, говоріть.

 

10:12:32

ЧЕРНЕНКО О.М.

Та одна хвилина. Шановний головуючий, шановні колеги, для організації проведення засідань Лічильної комісії я прошу членів Лічильної комісії зібратися на третьому поверсі. Я нагадаю склад Лічильної комісії: Черненко Олександр – голова, Заставний Роман Йосипович – заступник голови, Сидорович Руслан Михайлович – секретар Лічильної комісії, Алєксєєв Ігор Сергійович, Ар'єв Володимир Ігорович,  Артюшенко Ігор Андрійович, Войціцька Вікторія  Михайлівна, Гвоздьов Михайло Олексійович, Гордєєв Андрій Анатолійович, Довбенко Михайло Володимирович, Єфремова Ірина Олексіївна, Корчик Віталій Андрійович, Купрієнко  Олег Васильович, Мельничук Іван Іванович, Павлов Костянтин Юрійович,  Папієв Михайло Миколайович, Шлемко Дмитро Васильович і Южаніна Ніна Петрівна. Колеги, прошу підійти на 3-й поверх зараз. Дякую!      

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую!

Шановні колеги, прошу зайняти свої місця. У нас є ряд  питань порядку денного, перед тим як перейти до розгляду  питань порядку денного у другому читанні, хочу запропонувати, щоби ми включили в порядок     денний 3 питання важливих з одразу можливістю прийняття рішення сьогодні по цим питанням. А саме: проект Постанови про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь" (проект народного депутата Тетерука), (реєстраційний номер 2796).   Далі: 2805, проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо удосконалення нормативно-правової бази мобілізації). Теж є важливим  законом. 2806, проект  Закону про додаткові заходи щодо забезпечення індивідуальної безпеки осіб, які виконують службові обов'язки в межах території, на якій введений воєнний стан або проводиться антитерористична операція. Тобто всі 3 закони є надзвичайно важливими в тому числі, що стосується  безпеки.  Тому є пропозиція, щоби ми зараз включили їх в порядок денний з подальшим сьогодні прийняттям рішення. Немає заперечень?

Ірина Геращенко.

 

10:15:07

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дякую, шановний пане Голово! Ми також просимо, щоби в порядку денному були постанови 2833 та  2834, що стосуються парламентських слухань по виконанню плану по лібералізації візового режиму. Тому що важливо, щоб ці постанови ми прийняли до Ризького саміту Східного партнерства. І так само у нас є згода, я дуже дякую нашим дорогим колегам з "Народного фронту" фракції, які сьогодні заслухали законопроект 2254: щодо внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей. Це стосується дітей в зоні АТО. І є вже можливість розглядати його в сесійній залі, всі комітети він пройшов, 2254. Дуже просимо поставити його, дуже просимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, перед тим як я вношу пропозицію, вона проходить необхідні процедури в Апараті. Тому я зараз даю доручення Апарату розглянути на відповідність законодавству, Регламенту акти, які оголошено Іриною Геращенко, і після того ми визначимось,  як краще прийняти рішення.

А зараз я просив би, колеги, щодо порядку денного. Ставлю на голосування… Хвилину, Юрій Луценко.

 

10:16:24

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, колеги по коаліції, я перепрошую, що вчора не вніс це питання, але за великим проханням міністра освіти пропонується сьогодні включити для розгляду 2599-:1 про порядок призначення ректорів, - що є зараз дуже актуальним питанням. Ми встигнемо з коаліцією ще це обговорити. Я прошу зараз доповнити про включення в порядок денний цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги,  я прошу, займіть свої місця, я поставлю на голосування питання про включення до порядку денного та прийняття рішення, те, що я оголосив: 2796 - це про присвоєння імені Амет-Хана Султана  міжнародному аеропорту "Сімферополь", Андрій Анатолійович Тетерук автор. І далі два оборонних закони, 2805 і 2806, про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, вдосконалення нормативно-правової бази і відповідно щодо забезпечення індивідуальної безпеки осіб, які виконують службові обов'язки в межах території, на якій введено воєнний стан або проводиться антитерористична операція. Прошу підготуватись до  голосування за включення до  порядку денного. А також 2599-1, за пропозицією Юрія Луценка, щодо вдосконалення механізму обрання.

Будь ласка, колеги, прошу голосувати  за включення  до порядку  денного та прийняття відповідного рішення. Прошу голосувати. Це включення в порядок денний, прошу підтримати, щоб ми  могли далі продовжувати працювати. Прошу підтримати.

 

10:18:21

За-200

Колеги, уважніше, будь ласка. Підготуйтесь. Я бачу, що ви не встигли.

Будь ласка, колеги, включення до порядку денного, те, що я вас проінформував, важливі законопроекти. Це включення в порядок денний і  розгляд. Давайте проголосуємо, колеги, прошу, колеги, займіть свої місця і голосуємо. Готові?

Голосуємо, будь ласка, за включення до порядку денного і прийняття рішення. Голосуємо.

 

10:19:40

За-218

Давайте ще раз колеги. Будь ласка, займіть свої місця, всі голосують, і, будь ласка, колеги, уважніше.

Будь ласка, включення в порядок денний. Голосуємо, уважніше, колеги,  голосуємо. 

Прошу підтримати. Я розумію, що  Лічильна комісія. 

 

10:20:15

За-219

Колеги, у нас відсутня Лічильна комісія, я так розумію, в залі.

Підходять депутати, будь ласка. Будь ласка, ще раз, колеги, включення у порядок денний і прийняття рішення. Народні депутати, будь ласка, голосуємо. Включення до порядку денного і прийняття рішення. Далі розпочнемо розгляд питань.

 

10:21:01

За-222

(Шум у залі) Будь ласка, займіть свої місця, колеги! Будь ласка, займіть свої місця.

 

ПАРУБІЙ А.В.  Будь ласка, колеги, хто в кулуарах, будь ласка, заходіть в зал на свої робочі місця! Шановні колеги депутати, будь ласка, зайдіть в зал для голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, займайте свої місця, давайте, голосуємо! Готові голосувати за включення до порядку денного? Будь ласка, голосуємо, включення у порядок денний відповідно до стенограми і прийняття рішення.

 

10:22:35

За-224

(Шум у залі) Це позор! Просто позор, колеги! Просто позор!

 (Шум у залі)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  давайте. Включення в порядок денний та  прийняття рішення. Прошу проголосувати. Прошу підтримати. 2796, 2805, 2806, 2599-1. Прошу голосувати, колеги. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

10:23:33

За-230

Дякую.

Дякую. Переходимо до… Олег Ляшко, хвилина.

 

10:23:55

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги по коаліції,  я звертаюся до вас. Щойно голова Верховної Ради оголосив про те, що сьогодні розглядатимуться кадрові питання,  зокрема обрання членів Вищої ради юстиції. Я хочу поінформувати українську громадськість, що позиції спільної коаліції з цього питання немає, тому я пропоную зняти сьогодні ці питання, обговорити на раді коаліції, прийняти узгоджені кадрові рішення, потім голосувати.

Сьогодні ми знову бачимо спробу за допомогою фракцій, які не входять до коаліції, вирішити кадрові… протягнути кадрові питання. я категорично  проти цього заперечую. Я вимагаю  дотримання  коаліційної угоди, дотримання Регламенту  коаліції, який у нас є, який передбачає консенсус у прийнятті рішень. Зараз цього консенсусу немає. Тому я вимагаю зібрати раду коаліції, раз. Зняти з розгляду ці кадрові питання, два. І…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Будь ласка,  ви зберіться. До 12 годин ще є багато часу, коли ви можете поговорити. Але хочу вас проінформувати про те, що робота Вищої ради юстиції сьогодні заблокована. І треба провести всі призначення, в тому числі Верховної Ради. Від Верховної Ради має бути обрано три особи, на дві  є подання "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", ще на третю кандидатуру подання від фракції немає. Тому, будь ласка, є час, узгодьте пропозиції і все. Для мене важливо, щоб всі органи, які мають бути сформовані парламентом, були сформовані. Те, що цим пропозиціям вже декілька десятків днів публічно, це теж всі про це знають. Тому, будь ласка, зберіться, ще раз проведіть консультації, внесіть пропозиції і …. Будь ласка, проводьте.

Дякую. Колеги, в мене є питання, в мене питання до народних депутатів, наприклад, до Олексія Гончаренка. Олексій Гончаренко, скажи будь ласка, Олексій, я не заважаю вам тут? Не заважаю? Дякую, друзі.

Будь ласка, Шипко, да, народний депутат Шипко, я вам не заважаю, не заважаю? От ви мені заважаєте, коли розмовляєте з колегами. Можемо зайняти… Максим Бурбак, я не заважаю? Будь ласка, займіть свої місця, давайте почнемо працювати. В кулуарах, друзі, в кулуарах є місце. Не ображайтесь на мене, я вас всіх дуже щиро поважаю, всіх абсолютно, але коли 400 чоловік говорять в залі, коли сформований порядок денний, коли потрібно розглядати закони, а ми 226 не можемо проголосувати в присутності депутатів, я цього не розумію. Можливо, хтось  може пояснити. (Шум у залі)

Будь ласка, шановні колеги, займіть свої місця. Народний депутат Святаш, запитайте народного депутата Святаша: йому не заважає головуючий? Ігор Кононенко. Будь ласка, займіть свої місця, якщо є необхідність поговорити, будь ласка, поговоріть, але в кулуарах. Спасибі за ваше розуміння.

Будь ласка, проект Постанови Верховної Ради України про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь"", проект народного депутата Тетерука. Є пропозиція розглянути за скорченою процедурою.

Прошу визначитись щодо розгляду даного проекту Постанови за скороченою процедурою. Будь ласка, щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

10:28:15

За-175

Дякую. Рішення прийнято.

Будь ласка, Андрій Анатолійович, доповідайте. Співдоповідає голова комітету Княжицький Микола. Прошу підготуватись.

 

10:28:36

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Головуючий! Шановні колеги депутати! Прошу підтримати проект Постанови про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь". Надання аеропортом імен національних героїв широко поширена у світі та в Україні практика. Перейменовуючи аеропорт, ми увічнимо ім'я героя, залишаючи пам'ять про нього майбутнім поколінням

Амет-Хан Султан - національний герой кримсько-татарського народу, радянський льотчик-ас, учасник Другої світової війни.

30 червня 1945 року за успішне проведення 603 бойових вильотів, збитих особисто 30 літаків противника різних типів і 19 літаків ворога, збитих у групових боях, удостоєний звання Героя Радянського Союзу двічі.

З 1947-го по 1971-й - рік льотчик-випробувач, Заслужений льотчик-випробувач СРСР, єдиний радянський льотчик, який випробував понад 50 типів літальних апаратів. Особисто ним випробувано у повітрі 107 одиниць льотної техніки.

Про згоду на присвоєння імені Амет-Хана Султана сімферопольському аеропорту також офіційно заявив голова правління цього авіаційного підприємства Онуфрієв.

У вересні 2010 року делегати Національного з'їзду кримських татар Курултая просили у зверненні, який лідер меджлісу Мустафа Джемільов направив вищому керівництву країни, сприяти присвоєнню імені двічі Героя Радянського Союзу військового льотчика, льотчика-випробувача Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь".

Також перейменування аеропорту створить нові серйозні проблеми для держави-окупанта, тому що півострів Російської Федерації після перейменування у всіх міжнародних документах при здійсненні авіарейсів повинні будуть містити саме нову заяву.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Микола Княжицький, співдоповідач.

 

10:30:59

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую.

Ми повертаємо борги, які мали повернути давно. Як ви пам'ятаєте, відповідні постанови і пропозиції були ще в попередньому скликанні Верховної Ради. І Мустафа Джемілєв, і інші народні депутати неодноразово пропонували вшанувати пам'ять Султана Амет-Хана. Я кажу саме Султана Амет-Хана, тому що вживаємо спочатку ім'я, а потім прізвище. І, можливо, треба буде потім редакційно порадитися, виправити це в постанові.

Зараз ми просто зобов'язані це зробити. Це символічний і надзвичайно важливий крок, яким ми повертаємо борги кримськотатарському народу, який ми шануємо, цей народ, і підтримуємо його боротьбу і солідарність з українським народом за нашу незалежність і свободу кримськотатарського народу.

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності на своєму засіданні 13 травня 2015 року розглянув проект Постанови про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь" (реєстраційний номер 2796), внесений народним депутатом Тетеруком.

Під час обговорення окремі члени комітету висловили сумніви щодо способу, в який запропоновано здійснити дане найменування. Вважаючи за доцільне, щоб згадане перейменування здійснювалося Кабінетом Міністрів України, як це передбачено статтею 7 Закону України "Про географічні назви". У підсумку згаданий проект постанови в початковій редакції, запропонований суб'єктом законодавчої ініціативи – народним депутатом Тетеруком, підтримали більшість народних депутатів - членів комітету, присутніх на засіданні.

За наслідками розгляду комітет рекомендує проект про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь" (№ 2796) прийняти за основу і в цілому. Відповідний протокол засідання додається.

Прошу зал, народних депутатів підтримати цей історичний крок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте домовимося: чи є потреба обговорювати, чи ми просто проголосуємо? Немає. Тоді голосуємо. Я прошу підійти до своїх робочих місць, підготуватись до голосування.

І ставиться на голосування проект Постанови про присвоєння Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь" (номер 2796) за основу і в цілому. Будь ласка, колеги, підходимо до робочих місць і голосуємо за основу і в цілому. Будь ласка, підтримайте.

 

10:33:40

За-240

Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у зв'язку з цим питанням я хочу надати слово нашому колезі - народному депутату України вельмишановному Мустафі Джемілєву. Є ще один проект постанови, який є надзвичайно важливий, він зараз проінформує. Я внесу пропозиції. Будь ласка, інформацію. Прошу увагу, колеги.

 

10:34:13

ДЖЕМІЛЄВ М.

Шановні народні депутати, шановний головуючий, я дуже дякую вас за прийняття цього історичного Постановления о присвоении имени Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту Сімферополя.

Зараз я вам хочу сказати про другую постанову, яку ми внесли в повестку дня. Ну, это Постанова, як називається, зараз я вам скажу: про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всього міжнародного співтовариства щодо засудження порушення прав і свобод кримськотатарського народу.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати, дорогі співвітчизники, які знаходяться зараз під російською окупацією! Наближається 18 травня - День пам'яті  жертв депортації кримськотатарського народу. А з 2014 року - День боротьби за права  кримськотатарського народу в Україні. В цей день у 1944 році відбулася спецоперація НКВС, під час якої усього за три дні з Криму було вивезено в потягах, не пристосованих для перевезення людей, біля двох тисяч осіб. В дорозі, а також протягом перших років перебування депортованих в спецпоселеннях в Центральній Азії, в Сибіру та на Уралі, внаслідок голоду, холоду, хвороб, нелюдських умов проживання загинуло понад 46 відсотків усього населення кримчан.

Сьогодні історія повторюється для кримських татар. Російська Федерація не просто окупувала нашу Батьківщину. Держава-агресор розпочала неприховані репресії, спрямовані на фізичне і духовне знищення корінного народу Криму, його витикання з рідної землі. Відбуваються переслідування за сфабрикованими справами тисяч активістів і пересічних кримців. Буквально кожний кримський татарин відчуває, що завтра можуть прийти за ними.

Постанову, яку я прошу підтримати, спрямована на привернення уваги світового співтовариства на скрутне становище кримськотатарського народу, що склалося в окупації.

Може здатися, що такі заяви не несуть практичної користі на місці, тобто в Криму. Але я хочу вас запевнити, що кремлівські терористи і їх маріонетки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ДЖЕМІЛЄВ М. … і їх маріонетки в Криму не дарма нервово реагують на наші дії. Чим більше ми говоримо про Крим, тим більше ми привертаємо увагу до проблем наших співгромадян  там,  в Криму, тим складніше окупантам приховувати свої злочини, тим ясніше вони усвідомлюють неминучість свого покарання в найближчому майбутньому.  Я не маю ілюзій щодо того, що Росія виконає  бодай один пункт  з цієї постанови, але я маю тверде переконання, що незабаром російський  режим буде притягнений до відповідальності по кожному з них.

Дякую вам за увагу! Прошу  підтримати цю постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги народні депутати, хочу вас поінформувати, що про те, що говорив  вельмишановний  Мустафа Джемілєв -  це   проект Постанови (реєстраційний номер 2821), який є пропозиція включити в порядок денний з прийняття  рішення. А після того голова   профільного комітету Ганна Гопко його доповість відповідно до матеріалів, які  були розглянуті на комітеті. Якщо немає заперечень,  то вношу пропозицію (реєстраційний номер 2821) проект Постанови, яка підготовлена Мустафою Джемілєвим, зараз включити в порядок денний для прийняття негайного рішення.

Прошу голосувати, прошу визначатись, прошу підтримати,  шановні колеги, постанову Мустафи Джемілєва. Прошу  підтримати, прошу підтримати.

 

10:39:21

За-239

Дякую!

Є пропозиція розглянути її за скороченою процедурою, прошу визначитись.

 

10:39:41

За-198

Дякую!

Запрошую до слова    голову профільного комітету Ганну Гопко.

 

10:39:57

ГОПКО Г.М.

Колеги, усім доброго дня!

18 травня ми відзначатимемо 71-у річницю з дня депортації кримськотатарського народу з Криму.  І ця постанова – це те символічне, що міг зробити парламент до 71-ї річниці, коли у 1944 році близько 200 тисяч людей були насильницьким способом виселені з Криму. І тому, зважаючи на ті події, які зараз відбуваються в Криму, де немає доступу ні міжнародних спостерігачів, щоб фіксувати порушення прав людини, де немає представників ОБСЄ. І нам дуже важливо зафіксувати порушення прав, і закликати світову спільноту захищати кримськотатарський народ, який є частиною українського народу саме там.

Комітет розглянув проект постанови вчора і ми б хотіли подякувати співавторам за оперативне підготування, зокрема Артуру Герасимову, пану Джемілєву для того, щоб сьогодні ми могли б проголосувати і вже до 18 травня парламент виконав свій обов'язок. Члени комітету підтримують, ця постанова готувалася разом з Міністерством закордонних справ, тому прошу проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, що зайве обговорювати. Будь ласка, шановні народні депутати, займіть свої місця. Будь ласка.

Прошу підготуватися до голосування. В цілому голосуємо проект постанови (реєстраційний номер 2821). Проект постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу. Готові голосувати, колеги? Прошу голосувати, колеги. Прошу підтримати 2821. Прошу голосувати.

 

10:42:07

За-247

Рішення прийнято.

Далі, шановні колеги. Проект закону (реєстраційний номер 2805), підготовлений народним депутатом Пашинським проект "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Є пропозиція автора розглядати за скорченою процедурою. Прошу визначитися щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

10:42:39

За-177

Рішення прийнято.

Прошу, регламент 4 хвилини, як від доповідача і комітету. Будь ласка, доповідайте, Сергій Володимирович.

 

10:42:53

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, пане головуючий! Законопроект 2805 – це одне речення в  Закон "Про мобілізаційну підготовку, та мобілізацію" та "Про військовий обов'язок і військову службу".

Ми з вами, коли розглядали в цьому залі на початку року  питання демобілізації, ми імплементували норму, що демобілізовані військовослужбовці не можуть призиватися, підпадати під мобілізацію на протязі півроку. А потім ми прийняли  закон про те, що всі демобілізовані військовослужбовці переходять в першочерговий оперативний резерв Збройних Сил України.  Тут  є невелике протиріччя. І пропонується оцю норму закону, яка забороняє їх мобілізовувати на протязі півроку, внести на особливий період, ця норма не працює.

Тобто фактично ми вносимо одне речення, яке звучить наступним чином, що після слів "та були звільнені зі служби в запас" доповнити словами "крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої  черги". Враховуючи, що як би тут  немає ніяких контраверсійних норм, комітет вчора одноголосно підтримав цей  законопроект і просить зал підтримати його за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, є необхідність два – "за", два – "проти", шановні колеги?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проголосуємо. Ви чули доповідь. 2805: проект Закону про  мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Є пропозиція комітету: за основу та в цілому. Прошу підготуватись до голосування, шановні колеги.

За основу та в цілому. Прошу голосувати. 

Прошу голосувати 2805 за основу та в цілому.

 

10:45:21

За-213

Немає голосів за основу та в цілому. (Шум у залі) Не встигли?

Будь ласка, колеги. За повернення до голосування? 2805, до складення нормативно-правової бази щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, колеги. Прошу, підготуйтесь до голосування. Голосуємо за повернення. Прошу. За повернення прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

10:46:22

За-226

Покажіть по фракціям, будь ласка. Шановні колеги, ми повернулися до розгляду. Я так розумію, що заперечень ідеологічних немає. Треба підтримати цей законопроект. Готові голосувати?

Будь ласка, шановні народні депутати, будь ласка, голосуємо, 2805 за основу та в цілому. Прошу підтримати, колеги. Ми повернулися. Мобілізаційна робота. Хто не підтримує?  Важливий закон. Про що мова? Будь ласка, прошу підтримати. Голосуємо. Прошу підтримати.

 

10:47:34

За-228

Рішення прийнято. Дякую.

Йдемо далі. Проект Закону про додаткові заходи щодо забезпечення індивідуальної безпеки осіб, які виконують службові обов'язки в межах території, на якій введений воєнний стан або проводиться антитерористична операція. Автор – народний депутат Вінник.

Є пропозиція автора: розглянути за скороченою процедурою даний проект закону.  Прошу. щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

10:48:19

За-177

Рішення прийнято.

Будь ласка, Іван Вінник.

 

10:48:35

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, доброго ранку! Мета законопроекту -  надати можливість тим особам держслужбовцям, які їздять у відрядження в зону проведення бойових дій, в зону АТО, надати можливість користуватися зброєю. Яким чином це буде робитися? Ми надаємо право відповідно Міністерству внутрішніх справ, відповідним райвідділкам, які працюють в зоні АТО, на період відрядження тимчасово видавати вогнепальну зброю, працівникам апарату Президента, які їздять, апарату Кабінету Міністрів, які їздять в зону АТО. Це нормально, тому що сьогодні ці держслужбовці, які знаходяться  в зоні АТО, вони вже мають зброю. Це питання особистого захисту. Ми розуміємо, що в певній мірі є небезпека їхньому життю та здоров'ю, і тому цей закон називається "про надання засобів особистого захисту", під яким вважається зброя.

Я хочу наголосити, що зброя буде надаватися на тимчасове користування, як у випадку не на постійно, тобто це буде фактично як табельна зброя. І відповідний порядок напрацює Міністерство внутрішніх справ і відповідальність за контроль… щодо обігу цієї зброї, яка буде знаходитися  у держслужбовця, які будуть перебувати в зоні АТО у відрядженні, буде покладатися на Міністерство внутрішніх справ.

Цей законопроект, враховуючи ті обставини, в яких сьогодні знаходиться Україна, враховуючи ту територію, яка  сьогодні  знаходиться під окупацією у тому числі  злочинною державою - Російська Федерація, нам треба відповідно законодавчу базу врегульовувати, щоб давати відповідну відповідь, яка дозволить нормально займатися своєю роботою.

Прошу підтримати за основу та в цілому. Законопроект не складний, але дуже важливий. Дякую.

 

ПАРУБІЙ А.В. Дякую вам.

Шановні колеги, це є… Є потреба обговорювати чи…? Одна хвилина, Іллєнко, будь ласка, включіть мікрофон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка, співдоповідь голови комітету профільного.

 

10:50:40

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, цей закон, безумовно, правильний. Його треба підтримати, але давайте ми зробимо так, щоби це стосувалося не тільки чиновників і правоохоронців, а це стосувалося можливості і рівності для всіх громадян.

В парламенті є зареєстрований законопроект (номер 1135-1), проект Закону про цивільну зброю та боєприпаси. Я є одним  із співавторів цього законопроекту, так само, як дуже багато інших народних депутатів з усіх фракцій, а також  позафракційних. І саме цей закон, він дасть можливість зробити рівною можливістю захищати себе всім громадянам України. Тому варто приймати цей закон, але я наголошую, дуже важливо зробити рівність і можливість кожної людини захищати своє життя і здоров'я, в тому числі в боротьбі з російською агресією, коли кожна людина матиме таку змогу. Дякую за увагу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам. Ще одна хвилина – від комітету, голова комітету Сергій Пашинський, будь ласка, з трибуни.

 

10:51:48

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Я хочу звернутися до Верховної Ради. Всі розуміють актуальність цього законопроекту, він дійсно не вирішує глобальне питання обігу зброї в державі, але він вирішує питання дуже конкретне. Ми відправляємо людей цивільних в зону АТО і ми повинні забезпечити на всіх рівнях їх безпеку.

Закон передбачає чітку регламентацію про тимчасовість, підкреслюю, на базі місцевих, міських та районних відділів внутрішніх справ під час, підкреслюю, під час перебування в зоні АТО, під час відрядження можливість користуватися вогнепальною зброєю після всіх процедур, які будуть передбачені підвідомчими нормативними актами.

Я дуже прошу, цей закон треба було приймати ще в минулому році, багато тут присутні перебувають, їздять часто в зону АТО, і деякі от дептати до мене підходять, в тому числі і говорять, "вибачте, ну, ми відчуваємо себе абсолютно не захищеними", і це питання врегульовується.

Зараз там дуже багато цивільних на…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. …зараз йде будівництво, наприклад, лінії укріплень, дуже багато цивільних наших державних службовців, і взагалі, навіть членами військово-цивільних адміністрацій, які там постійно перебувають, які не є військовослужбовцями, їм теж для виконання своїх посадових обов'язків, на жаль, потрібна зброя.

Прошу підтримати цей законопроект за основу та в цілому. Це рішення комітету одностайне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Прошу, будь ласка, Сергій Власенко, "Батьківщина".

 

10:53:35

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую. Шановні колеги, напевно, це питання треба врегульовувати законодавчо, напевно, треба його регламентувати, в тому числі з застосуванням механізмів, які передбачені в цьому законі. Але давайте будемо трохи уважними, проголосуємо цей закон в першому читанні за основу, відправимо його на друге читання і за скороченою процедурою його розглянемо, для того щоб зняти всі неузгодженості як по процедурах, так і по переліку осіб, яким надається можливість отримувати зброю. Це по-перше.

А по-друге, треба регламентувати низку випадків. Ну, припустимо, чиновник Кабінету Міністрів отримав зброю на період перебування в АТО, а потім її "загубив" (в лапках). Що з цим робити? Як це регламентувати?

Всі ці моменти треба доопрацювати на етапі підготовки до другого читання. Тому пропоную проголосувати за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я думаю, що це може бути слушною пропозицією, для того щоби узгоджено внести пропозиції до другого читання. А те, що сказав народний депутат Власенко, тобто за основу і скорочена процедура підготовки до другого читання, це означає, що на наступному тижні ми зможемо його ухвалити, але вже доопрацьований.

Будь ласка, колеги, займайте свої місця. 2806: проект Закону про додаткові заходи щодо забезпечення індивідуальної безпеки осіб, які виконують службові обов'язки в межах території, на якій введений воєнний стан або проводиться антитерористична операція. Була пропозиція проголосувати його за основу.

Тому цю пропозицію я ставлю на голосування, шановні колеги. Прошу приготуватись. Готові голосувати? Будь ласка, за основу 2806, за основу голосуємо. Голосуємо за основу.

 

10:55:46

За-233

Рішення прийнято. 233.

І також була пропозиція підготувати цей проект Закону за скороченою процедурою до другого читання. Будь ласка, прошу підтримати таку пропозицію. Щодо підготовки до другого читання за скороченою процедурою. Немає заперечення щодо цієї пропозиції? Ну, пропозиція є, я її поставив на голосування. Будь ласка.

 

10:56:18

За-167

Не найшла підтримки ця пропозиція. Тоді за загальною процедурою буде підготовка до другого читання. Дякую, шановні колеги. Йдемо далі.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 0909) про внесення зміни до статті 35 Бюджетного кодексу України (щодо державної допомоги суб'єктам господарювання). Будь ласка, запрошую на трибуну голову профільного Комітету з питань бюджету Андрія Павелка, будь ласка.

І ідемо, таблиця, колеги, вам роздана, увага! І підемо по поправкам. Будь ласка, доповідайте.

 

10:57:05

ПАВЕЛКО А.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Законопроектом № 0909 пропонується зобов'язати головних розпорядників додавати до бюджетних запитів в копію рішення Антимонопольного комітету про можливість надання відповідної державної допомоги, зважаючи на необхідність дотримання конкурентних умов.

При підготовці законопроекту до другого читання Комітет з питань бюджету за участю Антимонопольного комітету та Мінфіну розглянув дві подані пропозиції щодо уточнення змісту положень та підтримав їх. Тому комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 0909 з урахуванням підтриманих пропозицій прийняти у другому читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, відповідно до доповіді голови комітету всі пропозиції, які були надані, враховані комітетом і жодної немає не врахованої. Це означає, що ми можемо, якщо немає заперечень, голосувати цей проект закону у другому читанні та в цілому. Прошу колег зайняти свої місця. Зараз розпочнемо голосування за проект закону (реєстраційний номер 0909) у другому читанні та в цілому. У другому читанні та в цілому. Будь ласка, прошу голосувати. 0909 у другому читанні та в цілому відповідно до рішення комітету.

 

10:58:43

За-231

Рішення прийнято.

Просив би колег бути більш уважними, шановні друзі, більш уважними.

Проект Закону реєстраційний номер 1565. Шановні колеги, важливий закон, важливий закон. Доповідає заступник голови комітету профільного Альона Бабак. Проект Закону про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку. Прошу, будь ласка.

 

10:59:13

БАБАК А.В.

Доброго дня, шановні пані і панове! Шановні народні депутати, я дуже прошу вас звернути увагу на законопроект, який пропонується до другого читання. Чому? Тому що цей законопроект буде стосуватись кожного українця, який проживає в багатоквартирних будинках. І він називається "про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" за реєстраційним номером 1565, який був підготовлений урядом, але який фактично став законопроектом, над яким працювали всі депутати профільного комітету, підключились депутати всіх фракцій, і надійшло до нього 127 поправок, для того щоб цей законопроект дійсно відповідав вимогам сучасності і забезпечив для нас реформи в сфері житлово-комунального господарства, і взагалі економіки України.

Фактично в комітеті для підготовки до другого читання була створена робоча група, яка працювала більше ніж два з половиною місяці. До її складу увійшли представники всіх регіонів України, різних профільних асоціацій, представників об'єднань співвласників, житлово-будівельних кооперативів, органів місцевого самоврядування, професійних асоціацій управителів, тобто надзвичайно велика робота була підготовлена для роботи над цим законопроектом. І сьогодні хотілося б просити вашої підтримки до цього законопроекту.

Водночас хочу звернути увагу на те, що були надані зауваження Головного юридичного управління до другого читання. І хотілося б зачитати сьогодні, щоби було враховано одна із пропозицій Головного управління, зокрема виключити із статті 10 проекту закону слова "документ, що посвідчує особу, з метою захисту персональних даних співвласників". Також прошу відхилити редакційну правку, яка була внесена помилково юридичним управлінням, і це позиція порівняльної таблиці номер 222. В редакції: письмове опитування під час загальних зборів і так далі.

Фактично законопроект відкриє можливості співвласникам реально реалізувати свої права по управлінні будинками, в яких вони володіють квартирами  і на житловими приміщеннями. Цей закон відкриє можливості для розвитку ринку управління житлом, для проведення комплексної термомодернізації будівель, і взагалі він дозволить нашим власникам реально стати господарями свого житла. Це надзвичайно важливий системний закон, який у нас записаний в Коаліційній угоді.

Тому, шановні колеги, прошу підтримати його з врахуванням тих двох правок, про які я щойно сказала. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Оксана Продан.

 

11:02:19

ПРОДАН О.П. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, я звертаюся до пані Олени. Я вибачаюся за те, що я не надала поправку вчасно, але прошу вас виключити з "Прикінцевих положень" законопроекту пункти 4-й і 5-й. Це два пункти, які  передбачають зобов'язання і  примусове залучення управителів до тих будинків багатоквартирних, які не визначилися і не створили ОСББ. Ми не маємо  права людей заставляти додатково платити, не даючи їм можливості……  Тому прошу забрати 5-й  і 4-й пункти Прикінцевих положень. Дякую!

 

11:03:00

БАБАК А.В.

Шановні колеги!  В "Прикінцевих положеннях" мова йде про те, що якщо  протягом року з моменту набуття чинності цим  законом співвласники в багатоквартирному будинку не прийняли рішення, або створити   об'єднання, або вибрати  іншу форму управління будинком, самостійно це не зробили, то сьогодні в "Прикінцевих положеннях" написано, що для таких будинків орган місцевого самоврядування проведе  конкурс по вибору управителя, до того часу, поки власники самостійно не приймуть нове рішення і не змінять   того управителя, якого їм за конкурсом призначив орган місцевого самоврядування.

Чому ця норма є прогресивнішою від тієї, що є сьогодні?  Сьогодні, ми просто де-факто маємо комунальні  ЖЕКи, які тримають монополію по утриманню житла. Водночас ми говоримо,  що утримання житла  і управління житлом є різні речі,  і ми повинні йти до того, що співвласники повинні управляти своєю власністю.  Але, якщо ми бачимо, що власники ще не готові, то для них за конкурсом це зробить на рік орган…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Юлія Тимошенко, прошу.

 

11:04:17

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я звертаюся зараз до всіх депутатів троки уважно послухати – це важливо. Ну в першу чергу, комітет і керівник комітету зробили дуже велику роботу, закон про ОСББ потрібен. Але в той же час, голосуючи зараз за цей закон,  ми мусимо усвідомити, що на пересічного мешканця багатоповерхового будинку, "хущовки", не "хрущовки",  3-поверхових, покладається зобов'язання платити за капітальні ремонти будинків, за підвали, за інженерні споруди, за все на світі: за дахи, за під'їзди, за ліфти. Я хочу вам сказати, що сьогодні це можуть зробити добровільно люди, якщо вони дійсно до цього готові. Але, якщо люди не готові, не можна примусово їм видати платіжки на 20-30 тисяч гривень, коли вони отримують всього півтори тисячі гривень можливо доходів. Цей закон…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 30 секунд, завершуйте.

 

11:05:31

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це буде стосуватися кожного громадянина України. І цей закон передбачає, що якщо людина ці 20 тисяч гривень не сплатила за капітальний ремонт, то уповноважений або управляючий, призначений комунальними службами, може йти в суд і забирати у людини майно. Це ще одна хвиля.

На повторне друге читання, тому що це закон, який доторкнеться до кожної людини.

 

11:06:08

БАБАК А.В.

Шановні народні депутати, сьогодні відповідальність за капітальний ремонт в багатоквартирних житлових будинках на власниках житла, це є сьогодні обов'язок кожного власника. Сьогодні жодний нормативний документ не говорить про те, що держава або органи місцевого самоврядування фінансують приватне з свого бюджету. Це, шановні колеги, на жаль, реалії нашого життя. І ми мусимо сказати, що власність зобов'язує, мова йде не про мешканців, а про власників житла, а власність, відповідно до Конституції, зобов'язує, ми з вами платимо сьогодні лише за обслуговування житла і жодної копійки не спрямовується на реальний капітальний ремонт. Будинки руйнуються і ЖЕКи не мають підстав законодавчих  у фінансуванні, капітальні роботи в будинках. Що далі ми будемо цю ситуацію заморожувати тим далі у нас буде розвиватися негативна ситуація в державі.

Ніхто не  відміняє цим законом статтю закону 1992 року про приватизацію державного житлового фонду, де є обов'язок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка. Абсолютно підтримую.

Народний депутат Розенблат. Потім народний депутат Кодола.

 

11:07:33

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Шановні колеги! На Майдані ми  вибороли  європейський шлях розвитку. Сьогодні створення ОСББ – це  європейський шлях. Тому що питання ЖЕКів, питання всього того, що ми жили в Радянському Союзі, воно повинно закінчитися.

Сьогодні урядом країни зроблено і розроблено багато програм по енергоефективності, і енергоутепленню, і  всьому іншому. Наше питання сьогодні незалежності чи національної безпеки лежить ще у нашій незалежності в енергоефективності.

Тому я прошу від "Блоку Петра Порошенка", закликаю всіх підтримати цей законопроект. І  зробити таким чином, щоб люди мали можливість бути  власником свого життя і не залежати від когось іншого. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно, абсолютно.

Будь ласка, народний депутат Кодола.

 

11:08:26

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, фракція "Народний фронт". Шановні колеги, сьогодні дійсно є нагальна потреба забезпечення  ефективного управління спільним майном багатоквартирних будинків. І якраз цим законопроектом буде  створено більш сприятливі  умови для створення і діяльності взагалі ОСББ в Україні. Саме тому фракція "Народний фронт" підтримує цей законопроект  і закликає всіх колег підтримати його в другому читанні і в цілому.   Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Ігор Насалик. Потім – Сергій Мельник. Потім – Сергій Соболєв.

 

11:09:06

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі! Напевно, немає ні в кого в залі сумнівів, що  ЖЕКи   є  пострадянська система, яка недостатня і неможлива. І те, що вона повинна трансформуватися в нові форми обслуговування  житлово-комунального господарства – абсолютно правильно.  

І, звичайно, ми підтримуємо законопроект пані Бабак.

 

БАБАК А.В. Це не пані Бабак. Це урядовий.

 

НАСАЛИК І.С. Але повинен сказати, що  хочу повністю підтримати Юлію Володимирівну Тимошенко. Тому що перехід на ОСББ – не простий період. Тому що 80 відсотків житлового фонду потребує капіталовкладень, яких у людей практично немає.

Тому, звичайно, закон ми  підтримаємо. Але від цього закону до його  реалізації ще  довгий і довгий шлях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Сергій Мельник.

 

11:09:58

МЕЛЬНИК С.І.

Шановні колеги, в цілому підтримуючи філософію цього закону, я все-таки просив би вас підтримати пропозицію Оксани Продан щодо виключення пункту 5 Прикінцевих положень. Тому що складається враження, що найбільше відбувається хвилювання за управителів. І якщо в цьому разі ціна послуги за управління багатоквартирним будинком визначається згідно з методикою. Я думаю, що це має бути еволюційний шлях створення конкурентного середовища  управління і утримання багатоповерховими будинками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Альона Бабак.

 

11:10:51

БАБАК А.В.

На жаль, я не можу зрозуміти того, що сказали, тому що п'ятий пункт говорить про те, що якраз буде розвиватися конкуренція. Органи місцевого самоврядування тільки у разі, якщо не буде створене об'єднання або не буде вибрана власниками інша форма управління, наприклад, самостійно управляти або залучити управителя професіонального  самими власниками, то тільки в тих випадках написано, буде проводитись на конкурсних засадах вибір управителя органу місцевого самоврядування. І лише до часу, поки власники самостійно не змінять цю ситуацію, механізм закон їм дає для прийняття таких рішень. Тобто це є багато прогресивніше, ніж є зараз, коли є нав'язаний ЖЕК, який сидить і знає, що це він монополія і ніхто його не може  зрушити. Тому, на жаль, цю правку просто так не можна виключити, вона пов'язана з іншими розділами цього закону. Я би просила вас якось інакше подивитися на це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Сергій Соболєв, будь ласка. Потім Вадим Івченко.

 

11:11:55

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Я прошу вас поставити на підтвердження поправку 117 і 118. Я підтримую в даній ситуації Бабак і попереднього виступаючого про те, що до моменту, поки не прийнято рішення 75-ма відсотками учасників майбутнього ОСББ, повинен залишатися порядок фінансування із муніципального бюджету. І давайте тут не підміняти  поняття. Одне питання – це фінансування із муніципального бюджету, яке відбувається чітко за рахунок цього  бюджету, а інше – за рахунок якогось конкурсу, де буде призначено якийсь там управляючий, який не має коштів на це фінансування. Тому, вибачте, до моменту утворення ОСББ це далі повинно нести на собі відповідальність місцева влада.

І друге питання. на жаль, тут не розділено питання, що виконує ОСББ, а що, які роботи виконуються за рахунок  місцевого бюджету. Це теж питання є дуже важливе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не предмет регулювання цього закону.

117, 118, я почув. Дякую. Я поставлю обов'язково.

Будь ласка,  Леонід Ємець.

 

11:13:17

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, фракція "Народний фронт", місто Київ. У мене питання до доповідача. Прошу роз'яснити, яким чином кореспондуються з Конституцією України положення перехідні, яким передбачаються зміни до ЦК в пункт 2 частини 2 статті  13.

Поясню, про що мова. Мова йде про те, що  власники квартир стають власниками усього будинку. І рішення щодо розпорядження майном приймаються більшістю від голосів, необхідних для прийняття рішення в ОСББ. Тобто частина, меншість, не приймає участі в розпорядження власним майном. Це є неконституційна позиція, тому пропоную або пояснити мені,  що малось на увазі конкретно, або вилучити цю статтю з  закону. А загалом закон, звичайно, потрібний, правильний і без цієї позиції я особисто за нього проголосую. Дякую.

 

11:14:21

БАБАК А.В. Дякую за запитання. Внесення змін до Цивільного кодексу передбачено тим, що вже практика життя показала про те, що об'єднання співвласників вже приймають рішення більшістю голосів, а  не 100-відсотковою згодою, як написано загальна норма Цивільного кодексу по розпорядженню спільним майном.

На жаль, в багатоквартирному будинку не можна приймати рішення, якщо немає об'єднання за 100-відсотковою згодою. Це мертва норма. Тому ми не можемо нічого сьогодні змінити, маючи цю норму 100-відсоткової згоди. І тому ми завжди в заручниках: або створити юридичну особу, а люди не готові до цього, або вони просто не можуть прийняти рішень, тому що вони повинні дійти згоди стовідсотково по кожному рішенню, яке стосується будинку. Здати в оренду підвал чи перемонтувати дах - їх потрібно стовідсоткова згода.

Тому тут мова йде про те, що в будинках багатоквартирних такі рішення будуть прийматися так само, як сьогодні приймаються в об'єднаннях – більшістю голосів: або більше 50 відсотків, а по питаннях розпорядження майном, ну, наприклад, здачі в оренду майна – 70…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сімдесят п'ять відсотків. Дякую. Здачі, але… Прошу, дайте завершити.

 

11:15:37

БАБАК А.В. Ще хочу, шановні колеги, звернути увагу, що було направлено до… на правову експертизу норм щодо конституційності цього законопроекту і в нас є висновок колишнього судді Конституційного суду ще першого скликання, до яких дуже велика повага є, по висновках щодо конституційності цього закону. Тому, шановні колеги, я дуже прошу вас враховувати це. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

По поправках, да? Вадим Івченко.

 

11:16:09

ІВЧЕНКО В.Є.

Вадим Івченко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, на жаль, я в цьому законі бачу, що держава перекладає відповідальність за здійснення поточних ремонтів на ОСББ. Тому я пропоную, щоб мою поправку поставили на підтвердження, а саме, колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об'єднання, в тримісячний строк з дня державної реєстрації об'єднання забезпечує проведення поточного ремонту багатоквартирного будинку та передачу об'єднанню копію технічну та іншу документацію, передбачену законодавством. Це поправка 96. Що ця поправка дасть? Ми сьогодні не маємо передавати ветхі будинки людям, щоб вони самі ремонтували. Якщо держава сьогодні забезпечить нормальне проживання, водопроводі мережі, криші, під'їзди, освітлення, прибудинкову територію, тоді люди мають взяти вже нові безпосередньо ці мережі і далі їх  утримувати. Якщо держава….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олена Бабак.

 

11:17:24

БАБАК А.В.

Щодо вашої правки. Поточні ремонти сьогодні фінансуються за рахунок плати за утримання будинків, споруд і прибудинкових територій. Ми з вами вже фінансуємо ці роботи, тому говорити, що хтось повинен щось зробити, це не відповідає дійсності, тому що ми вже платимо за це щомісячно. І та організація, яка здійснює це утримання, повинна робити ці роботи. Якщо вона їх не робить, то споживач має право звернутися з актом-претензією споживача про неякісне надання і мати перерахування плати.

Тому питання поточних ремонтів сьогодні діє і ніхто його не відміняв, і ніколи не відмінятиме. Це є абсолютно враховане питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Соловей, хвилина. І перейдемо до голосування.

 

11:18:15

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій Соловей, депутатська група "УДАР". Шановні колеги, я думаю, що нам пора трохи припиняти рівень популізму в розмовах, що держава фінансувала за останні 20 років, фінансувала відновлення житла в містах чи селах. Та не було цього. Якраз те, що держава не фінансувала, і призвело до жахливого стану будинків. І тому цей закон конче необхідний, цей закон дозволяє людям самостійно вибирати тих, хто їх будуть обслуговувати будинки, і забирає цю послугу в органів місцевого самоврядування.

І тому я звертаюся до всіх народних депутатів. Оці технічні деталі і правки, вони не суттєво впливають. Цей закон конче необхідний, якщо ми хочемо поправити ситуацію в житловому фонді нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, перед тим як поставити на поправку поправки, я  прошу хвилину вашої уваги, друзі! Прошу хвилину вашої уваги! Дивіться, цей проект закону є надзвичайно важливим. Я буду ставити поправки на голосування, я їх зафіксував. Колеги, я прошу вашої уваги, шановних народних депутатів. Розенблат! Народний депутат Розенблат! Займіть, будь ласка, всі свої місця.

Шановні колеги, це надзвичайно важливий закон, і я скажу чому, але перед тим, як сказати чому, я хотів би запитати вас, представників всієї України. Хто з присутніх тут, в залі, знає 10 будинків, 10, в яких був здійснений капітальний ремонт за рахунок держави протягом 20 років? Підніміть, будь ласка, руку, хто? Немає таких. Я переконаний, що в Хмельницькому їх менше.

Я хочу сказати тільки одну річ. Що ніхто ніколи не робив капітальний ремонт окремо, це було в радянські часи. Сьогодні мова не йде про капітальний ремонт. Сьогодні мова не йде про поточний ремонт, тому що він врегульований. Сьогодні мова йде про єдине. Врешті-решт ми маємо прийняти закон, а це саме цей закон, який повністю зруйнує монополію ЖЕКів! ЖЕКи повинні залишитись в минулому!

 Кожний громадянин України має право обрати, хто і по якій ціні його буде обслуговувати! І це означає тільки єдине. Ми зараз цим законом звільнимо від рабства українців перед житлово-експлуатаційними конторами – рудиментами радянської системи поборів!

Тому я вас просив би, шановні друзі, всі – консолідуватись. Ваша справа, як ви проголосуєте. Я буду підтримувати цей закон. Бо я вважаю, що це величезний крок вперед. І ми все зробимо для того, щоб не було зловживань в цьому секторі. Нам же всім повертатись на території. Нам же всім. Якщо ми говоримо про капітальний ремонт, будь ласка, давайте окремо приймати нормативну базу по капітальним ремонтам, визначати джерела фінансування, визначати, хто і як буде це питання робити. Я це підтримую.

Але цей закон дає можливість абсолютно нормально сьогодні децентралізувати цю позицію. Прошу, друзі! У нас було ряд поправок, які були оголошені. Мова йде про те, щоб ми з вами, зараз я пропонував би, щоб ми не розбалансовували цей закон, прийняли його в рамках, так, як він був опрацьований в комітеті. (Я поставлю все, не переживайте!) Він є там збалансований. Працювали експерти. Над цим законом працюють вже півроку. Тому є пропозиція наступна. Була пропозиція по 117-ій, 118 поправці і підтвердження Соболєва. А, 96-а Івченка! Поправка 96, щодо підтвердження цієї поправки. 96-а. 96-а. Коментує керівник комітету, заступник керівника. Ми визначаємося. Будь ласка, 96 поправка.

 

11:22:55

БАБАК А.В.

96 правка була відхилена, оскільки перша частина цієї правки вже наявна в проекті: в абзаці 43 пункті 3 частини другої статті 13.

І друге питання. Проведення поточного ремонту вже закладено в тарифах на утримання будинків, споруд, прибудинкових територій і повинно здійснюватися виконавцем цих послуг згідно з умовами договору. Тому комітету, комітетом не була врахована.

Щодо старья. Шановні колеги, я чую коментар. На жаль, ми сьогодні живемо у будинках, квартирами в яких ми володіємо як власники. І відповідно до 382 статі Цивільного кодексу ми з вами, хто володіє квартирами і володіємо де-юре спільним майном в цих будинках говорити, що нам щось хтось віддає це є невірно. Юридично ми вже є співвласниками, ми вже володіємо цим майном. І сьогодні є абсурд, що ЖЕК наше майно тримає у себе на балансі і розпоряджається…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Поправка 96. Ви чули… Колеги, автор поправки представив поправку, озвучив. 96-а. Аргументував, про що йде мова. Зараз була відповідь комітету по цій поправці. Значить, будь ласка, колеги, 96 поправка, яка внесена народним депутатом Івченко і не підтримана комітетом. Прошу голосувати щодо її підтвердження.

Це підтвердження 96 поправки Вадима Івченка. Вєтхий фонд має  окрему взагалі структуру визначення. Будь ласка, 96-у, визначайтесь.

 

11:25:16

За-86

Не прийнято.

Дальше: 117 поправка і 118-а. Народний депутат Соболєв обґрунтовував. Позиція комітету.

 

 

11:25:27

БАБАК А.В.

Це правки мої. 117-а і 118-а правки, які були враховані комітетом. їх суть полягала  в тому, що порівняно з варіантом, який запропонований був урядом на першому читанні, який ми прийняли. Там мова йшла про те, що, якщо власники не визначились з формою правління або не створили об'єднання, то їм призначають просто написано "призначається виконавчим органом  управитель, і ціна визначається згідно з методикою, яка затверджена центральним органом". Пропозиція була моя, що має бути на конкурсних засадах, ціна визначається за результатами такого конкурсу, що управитель призначається на рік для того, щоби було право у людей змінити це. Але і гарантія була на рік управителю, щось робити чи не робити.  Тому що не можна змінювати умови договорів в будь-який час. Давайте рік, і тоді, якщо ні, міняємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 117 на підтвердження.

 

БАБАК А.В. До речі, тут так само додано, що, якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий одноразовий строк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

117-а на підтвердження, будь ласка, визначайтесь.

Стоп! Зупиніть голосування. Зупиніть голосування. А, це 117-а на підтвердження, тобто це у варіанті комітету, це у варіанті підтримки закону. 117-а на підтвердження. Давайте підтримаємо.

Колеги, всі зібралися? 117 на підтвердження, вона є у варіанті комітету. Вона не змінює тіла закону. Ви почули про те, що публічно, конкурсно, прозоро формується така система.

Колеги, заспокойтесь,  будь ласка!

Дивіться, я ще раз звертаю вашу увагу: надзвичайно важливий законопроект, руйнує монополію ЖЕКів, збалансований  з експертним середовищем законопроект. Не маємо прав морального, я вважаю, що не маємо провалити цей закон. Тому я  би просив  вас,  шановні колеги, 117-у поправку підтримати і прошу підтримати. 117-а поправка, друзі. Прошу підтримати всіх депутатів незалежно від груп і фракцій. Це руйнація монополії ЖЕКів, давайте підтримаємо, вам будуть у ваших округах  аплодувати за це. Прошу, підтримайте. Прошу голосувати. 117-у на підтримку, на підтвердження.

 

11:28:23

За-249

Дякую, друзі, дякую!

118-а поправка на підтвердження, прошу підтримати 118-у, друзі, прошу підтримати.

 

БАБАК А.В. 118-а  фактично говорить про те, що він призначається на один рік, тобто 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, це важливо,  щоби не більше року, щоб не було зловживань. Прошу голосувати, 118-а. Прошу підтримати, 118-а поправка, друзі. Прошу підтримати.

 

11:28:55

За-243

Дякую!

І прошу підтримати у другому читанні і в цілому в варіанті комітету. Прошу голосувати,  шановні друзі.

 

БАБАК А.В. З двома правками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З двома правками, які були оголошені, ким, Альона?   Альоною Бабак, з  двома правками Альони Бабак,  варіанти комітету. Прошу голосувати друзі, голосуємо! Прошу підтримати. Голосуємо! Прошу підтримати.

 

11:29:22

За-256

Браво! (Оплески)Це ще один реформаторський закон, який ухвалив український парламент, і монополія ЖЕКів буде зруйнована, після того як він підписаний буде Президентом, в чому вони не мають сумніву, і ця монополія буде зруйнована.  Дякую, шановні  колеги!  

Всі пропозиції, які будуть, всі зауваження, які будуть, новий закон - завжди можуть бути нюанси. Ми для того тут і знаходимось, щоб щось виправити, щось покращити, щось змінити. Дякую, шановні колеги, за підтримку.

Будь ласка, шановні колеги, 0902: проект  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року). 0902 в другому читанні, Тарас Кутовий, прошу.

 

11:31:01

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги, даний законопроект є перехідним, він був зареєстрований народним депутатом сьомого скликання Апостолом і підготовлений комітетом до вашого розгляду. Насправді суть законопроекту, щоб не углиблюватися в деталі, полягає в тому. Він пропонує дозволити здійснювати державну реєстрацію земельних ділянок на підставі документів, які люди розробили до зміни законодавства, тобто до 01.01.2013 року, але не встигли здійснити реєстрацію відповідних ділянок. Тобто в законодавстві були здійснені зміни і фактично на місцях, після внесення цих змін, людей заставляють виготовляти заново ту технічну документацію фактично по тим самим стандартам і регламентам, але повторно, і це звичайно тягне додаткові витрати для наших громадян. Ця проблема зараз поширена. До законопроекту було внесено дві поправки народного депутата Кулініча, обидві вони враховані.

Тому комітет своїм рішенням пропонує підготовлений до другого читання проект закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до  2013 року) (реєстраційний номер 0902) прийняти в другому читанні і в цілому як закон. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Шановні колеги, даний законопроект пройшов всі формальні етапи, всі поправки, які були внесені, є враховані. І тому є прохання проголосувати за нього.

Будь ласка, на свої місця, підійдіть ближче до карточок, щоб ми могли проголосувати. Зараз ми переходимо до голосування. Прошу підготуватися.

Отже, ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року) номер 0902. Прошу прийняти даний законопроект у другому читанні. Прошу голосувати. Будь ласка.

 

11:33:35

За-263

Дякую, шановні колеги.

Ставиться на розгляд у  другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України). До доповіді запрошується голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем'якін Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

11:34:21

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Дійсно, Володимир Борисович, всі закони в Україні  зараз приймаються    парламентом реформаторські. Єдине тільки, от у нас  є Закон про прокуратуру, теж був реформаторський, дуже добрий, так всі за нього ратували - але ніяк не може  вступити в дію. А вступити в дію не може тому, що дуже багато  людей от так  от сьогодні себе поводять, я маю на увазі   поважних і які відповідають сьогодні за правоохоронну діяльність.

Цей проект закону, номер 1154, він дуже  всім відомий, я вже його доповідав 11 лютого і дякую всім, хто його прийняв, проголосував за основу. В комітеті ми дуже добре над  ним попрацювали. Надійшло  13 пропозицій. 5 ми врахували, 8 відхилили. Я думаю, що автори цих пропозицій погодиться  з нашою… з тим, що рекомендує комітет. Вони, ці пропозиції, не містять в собі достатньо обґрунтованих, чітко сформульованих пропозиції, є дискусійними та призводять до правової колізії.

Всеукраїнська рада церков, що для нас дуже важливо, вдячна … і релігійних організацій України просить прийняти проект як закон. І більше того, вона звернулася до народних депутатів після того, як ми прийняли його за основу з подякою, що, дійсно, сьогодні цей закон необхідний. І тут якраз присутні багато авторів цього законопроекту, які вже 5 років займаються, готують цей законопроект. І от Юрій  Мірошниченко особисто теж весь час опікувався цим законопроектом. Тому я вважаю, що сьогодні цей законопроект дуже актуальний, і ми врегульовуємо всі питання, які пов'язані з душпастирською роботою, в тому числі в місцях позбавлення волі.

Тому я прошу шановних колег прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам.

Надійшло ряд поправок до даного законопроекту, які були відхилені. Зараз ми пройдемося по кожній з них. Чи автори поправок настоюють на голосуванні?

Отже, поправка номер 2 народного депутата Лопушанського. Чи наполягає на голосування Лопушанський? Ні, не наполягає.

Поправка номер 3, народний депутат Ленський. Вона відхилена комітетом. Чи наполягає Ленський? Не наполягає.

Поправка номер 5 народного депутата Сотник. Чи наполягає вона на підтвердженні? Не наполягає.

Поправка номер 6 народного депутата Гуляєва, відхилена. Чи наполягає Гуляєв? Не наполягає.

Поправка номер 7, народний депутат Сотник. Не наполягає.

Поправка номер 8, народний депутат Сотник. Не наполягає.

Поправка номер 9, Гуляєв. Не наполягає, дуже добре.

Поправка номер 10, Лопушанський, відхилена. Не наполягає.

І в нас фактично всі поправки, які були відхилені, автори не наполягають. І ми можемо даний законопроект голосувати в другому читанні.

Народні депутати, колеги, будь ласка, займіть свої робочі місця. Прошу підготуватися до голосування. На голосування ставиться проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах), (реєстраційний номер 1154) друге читання. Прошу проголосувати і прошу підтримати, народні депутати. Будь ласка, голосуємо.

 

11:38:30

За-231

Шановні колеги, дві фракції звернулися до нас із проханням на перерву, але вони готові замінити вимогу перерви виступом з трибуни. І тому на одну хвилину на трибуну запрошується голова Радикальної партії Олег Ляшко. Будь ласка, одну хвилину.

 

11:39:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановні колеги народні депутати, зараз у залі серед нас знаходиться людина, яка носить звання народного депутата України, при цьому своїми діями дискредитує це високе звання, зраджує Україну і виправдовує терористів. Я веду мову про народного, так званого народного депутата України Сергія Дунаєва, який на мітингу 9 травня у Сєверодонецьку виправдовував терористів із ЛНР, ДНР, назвав цих терористів і зрадників героями, які зі зброєю в руках захищають своє право на життя і на роботу.

У мене є питання до Дунаєва. Перше: вийти на цю парламентську трибуну і ще раз повторити те, що він сказав.

І в мене є вимога до Генерального прокурора України: невідкладно внести подання до Верховної Ради України про зняття депутатської недоторканості і притягнення до кримінальної відповідальності так званого народного депутата України, який терористів називає героями, які зі зброєю в руках захищають свою землю. Саме через таких, як Дунаєв у нас ллється кров, на нашій рідній землі, саме через таких зрадників, які недобитки банди Януковича, які сьогодні сидять у Верховній Раді, наша країна розтерзана і проливається кров.

Ми вимагаємо від Генерального прокурора внесення подання про зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності за зраду України так званого народного депутата України Дунаєва.

Я звертаюсь до колег по Верховній Раді. Мовчати, терпіти, робити вигляд, що нічого не відбувається, коли в цьому залі сидять люди, які виправдовують російську агресію, які називають вбивць українських громадян героями, це зневажати себе, це зневажати наші славні Збройні Сили, це зневажати українськи й народ і численні жертви, які приніс цей народ заради захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності нашої країни.

Я прошу народних депутатів України до спокою, не провокуйте конфлікту. Вимагаю притягнути народного так званого депутата України Дунаєва до кримінальної відповідальності, і вимагаю від Міністерства внутрішніх справ вжити заходів, щоб Дунаєв не втік на контрольовану терористами територію, як це було у випадку з Царьовим, як це може бути у випадку з  Клюєвим і з іншими так званими народними депутатами.

Прошу вжити заходів, щоб злочинці не уникнули відповідальності. Ні виправданням злочину російської агресії! І притягнути до відповідальності тих, хто ..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам за заяву.

Шановні колеги народні депутати! Ми як найвищий законодавчий орган маємо і повинні вимагати у прокуратури, щоб вони давали чітку оцінку подібним діям. Але зараз я дуже попрошу всіх народних депутатів повернутись на свої робочі місця, щоб ми могли продовжити роботу по наших законах. Щоб люди, які займають антидержавну позицію, не призводили ще й до зриву роботи Верховної Ради України.

Тому зараз ми розпочинаємо розгляд проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій) № 2226. До доповіді запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Южаніна Ніна Петрівна.

А всіх народних депутатів я переконливо прошу повернутися на робочі місця для продовження нашої роботи. Будь ласка, до доповіді, Ніна Петрівна. Будь ласка.

 

11:43:27

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні народні депутати! Комітетом за скороченою процедурою доопрацьовано до другого читання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій).

До другого читання законопроекту надійшло 7 правок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу депутатів на місця.

 

ЮЖАНІНА Н.П. …від народних депутатів, дві з яких враховано, три поправки враховано по суті та частково, дві поправки відхилено, оскільки вони не стосуються предмету першого читання законопроекту.

Враховані поправки передбачають звільнити від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нерухомість релігійних організацій, яка використовується для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті об'єкти, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади, притулки, інтернати, лікарні тощо, крім об'єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність.

Також з метою полегшення адміністрування цього податку було враховано поправку про те, що датою набрання чинності цим законом є перше число місяця наступного за місяцем опублікування даного законопроекту, даного закону.

Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України надано зауваження щодо необхідності внесення техніко-юридичних правок до назви законопроекту та його розділу І. Дані правки є суто технічними і не змінюють суть положень законопроекту і їх доцільно врахувати.

Враховуючи зазначене, комітет пропонує підтримати законопроект в доопрацьованій редакції та прийняти його в другому читанні в цілому як закон та доручити комітету підготувати цей закон на підпис Голові Верховної Ради України з урахуванням техніко-юридичних правок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Дякую народним депутатам за розуміння, що повернулись на свої робочі місця. Зараз ми пройдемось по поправкам. Було відхилено 2 поправки. Ми завершимо розгляд законопроекту, а потім в нас будуть будь-які інші заяви і розмови. Добре, депутати? Будь ласка.

Отже, перша поправка, народного депутата Ленського, відхилена комітетом. Чи наполягає він на виступі? Не наполягає.

Наступна. Народний депутат Ленський чи наполягає? Наполягає на виступі Ленський? Не наполягає.

І тому зараз ми ставимо на голосування законопроект в цілому. Я прошу народних депутатів повернутись на місця. Хочу наголосити ще раз, під час розгляду законопроекту ми не робимо заяв, я дам слово для заяви, але не під час процедури розгляду. Зараз я ставлю на голосування дуже важливий закон, тому прошу бути уважними.

Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій) (номер 2226) в другому читанні. Шановні колеги, прошу підтримати. Прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:47:12

За-248

Дуже вам дякую за підтримку і за наполягання багатьох депутатів.

Слово для репліки, одна хвилина, надається депутату Дунаєву. Будь ласка, репліку, Дунаєв.

 

11:47:23

ДУНАЄВ С.В.

Уважаемые коллеги народные депутаты, в очередной раз мы просто-напросто видим фальсификацию выступления народных депутатов. И я бы хотел вам сказать, что митинг проходил не в городе Северодонецке, господин Ляшко, там, где вы привыкли пиариться, проезжает даже… а в Лисичанске. Вы хотя бы раз выехали на боевую точку - там, где действительно есть герои, шахтеры, металлурги, нефтехимики, которые сегодня, потеряв рабочие места, служат в Вооруженных Силах Украины. Поэтому, если вам хочется с активной позиции высказывать свою точку зрения, то покажите ее на линии соприкосновения огня. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Мене проінформували, що чоловік хоче вибачитися.

Зараз ми розглядаємо проект закону внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, номер 0924. До доповіді запрошується голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності  Кожем'якін Андрій Анатолійович, будь ласка.

 

11:48:44

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую. Шановний головуючий, шановні народні депутати, присутні! (Шум у залі)  Ну, колеги, я хотів би все ж таки вас ознайомити з цим законопроектом, він дуже важливий, тому що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, пане Андрій, одну хвилинку.

Шановні колеги,  зараз важливе питання, на яке чекають багато журналістів. Тому я дуже прошу повернутися на свої робочі місця. Будь ласка, зменшіть шум в залі, поверніться на свої робочі місця.

 

11:49:23

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Олег Валерійович Ляшко, я прошу вас дати можливість розглянути цей законопроект, тому що це важливо для журналістів, які сьогодні знаходяться в залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Андрій, продовжуйте, будь ласка,  доповідь. Депутати, вертаємося на місця.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Комітет з питань законодавчого забезпечення розглянув 4 березня на своєму засіданні розглянув Порівняльну таблицю до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів, який вже давно чекає своєї черги, який  був внесений нашим колегою  паном Карпунцовим.

Нагадаю, що ще 25 липня 2014 року цей законопроект був прийнятий  в першому читанні. Законопроектом пропонується посилити кримінальну відповідальність за злочини, що вчиняються стосовно журналістів у зв'язку з їхньою професійною діяльністю, тобто  доповнення будуть стосуватися  Кримінального кодексу  України,  статей 345-1,  345-2, 347-1, 348, 349-1 і 375.  Загалом до комітету надійшло   7 пропозицій від суб'єктів права законодавчої ініціативи, які комітетом були розглянуті, 6 було пропозицій враховано, 1 пропозиція відхилена.

Але, шановний пане Андрію, я хотів би вас попросити, ми порадились з депутатами, які внесли цю поправку і комітет  просить, я від імені комітету прошу поставити її    все ж таки на підтримку – це 3 поправка цього  законопроекту. Загалом комітет врахував ті пропозиції, які пропонують прирівняти межі санкцій статей за  скоєння злочинів проти журналістів, за  скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу, цього від нас вимагає частина перша статті 17-ї Закону  України "Про державну підтримку засобів масової інформації та  соціальний захист журналіста". За результатами  розгляду комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді   прийняти цей законопроект у другому читанні та  в цілому з проханням  все  ж таки поставити на підтвердження пропозицію номер 3. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам!

В нас тільки одна поправка була відхилена, але  комітет просить її підтримати. Чи є потреба виступати, чи голосуємо?  Є прохання залу…  Шановні колеги, я дуже прошу уваги, менше  шуму  в залі. Важливий законопроект, і я дуже прошу, щоб ми зараз перейшли до голосування. Автор поправки може виступати, пані Оля - автор поправки.

Вона говорить, що ситуація є достатньо озвучена і є прохання комітету, наголошую, підтримати поправку номер 3.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Да, прохання підтримати. Це визначення професійної діяльності журналіста, яке буде чітко виписано в Кримінальному кодексі України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому я прошу народних депутатів підтримати поправку номер 3 народного депутата Кондратюка. Прошу  проголосувати за підтримку третьої поправки. Будь ласка, голосуємо.

 

11:52:50

За-219

Не встигли проголосувати. Я дуже прошу ще раз бути більш уважними, зайняти робочі місця, не проголюватися по залу, а працювати на своїх робочих місцях. Будь ласка, підійдіть. Зараз я ставлю повторно. Ще раз прошу уваги! Прохання від комітету, від автора поправки, щоб ми проголосували на підтримку поправку номер 3 до законопроекту 0924.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.  Андрій Володимирович, я просто хочу сказати ще раз, поки підходять наші колеги, що цією поправкою визначається чітко поняття "професійна діяльність журналіста".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Тобто слід розуміти систематичну діяльність …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати, прошу підтримати поправку номер 3. Будь ласка, голосуємо, народні депутати. Будь ласка, прошу проголосувати.

 

11:54:00

За-230

Дуже вам дякую. Колеги, це була єдина поправка, яка потребувала нашого обговорення.

Зараз ми ставимо на голосування в другому читанні і в цілому. І тому я прошу підготуватися до голосування, зайти в зал депутатів, які знаходяться в кулуарах.

І я ставлю на голосування проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної і професійної діяльності журналістів номер 0924 в другому читанні і в цілому.

Будь ласка, прошу підтримати. Голосуємо.

 

11:54:54

За-240

Дуже вам дякую. Вітаю з прийняттям законопроекту.

Тепер хочу з вами порадитись, до перерви щоб ми змогли проголосувати ще один законопроект: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції  реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій) (№ 1455).

До  слова, до доповіді запрошується секретар Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Кондратюк Олена Костянтинівна. Будь ласка.

 

11:55:43

КОНДРАТЮК О.К.

Шановні колеги, перед тим як розглядати законопроект, маю нагадати трошки його мету. Його мета полягає  у створенні законодавчих умов, які б дозволили рекламним грошам залишатися в Україні та кардинально обмежили б можливість   телеканалів держави-агресора для  заробітку на українському ринку телереклами.

В разі схвалення проекту буде заборонена трансляція або ретрансляція реклами, яка  міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій, що транслюються на території України, у випадку, якщо вони не підпадають під  юрисдикцію країн, що входять до Європейського Союзу або країн, які не ратифікували  Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Натомість реклама в програмах  телерадіокомпаній з  Європейського Союзу або країн, які  ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, залишається дозволеною. Саме на реалізацію цього принципу і спрямовано даний  законопроект.

Що стосується підготовки  законопроекту до другого читання,  то в передбачений Регламентом строк у Комітет з питань свободи слова  та інформаційної політики  надійшло сім поправок, які були розглянуті комітетом. Дві поправки враховано, решту відхилено. Зауважу, що більшу частину поправок було відхилено з  огляду на те, що в разі їх  схвалення буде фактично здійснено ревізію тих положень, які парламент схвалив у першому читанні.

Відповідно до рішення комітету, ухваленому на засіданні 8 квітня 2015 року, підготовлений до другого читання даний законопроект під номером 1455 рекомендовано розглянути у другому читанні та в цілому як закон.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України завізувало законопроект без зауважень і вважає, що проект може бути прийнятий у другому читанні т в цілому.

Прошу підтримати позицію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

До даного законопроекту надійшла  невелика кількість поправок. Я, з вашого дозволу, дуже швидко пройдусь по авторах, чи є в них настоювання на тому, щоб ми їх проголосували.

Поправка 1 народного депутата Агафонової. Чи наполягає? Ні, не наполягає.  2-а, Агафонова. Не наполягає.

3-а, Ленський. Відхилена. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

5-а, Іллюк. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

6-а, Агафонова. Не наполягає.

Таким чином, усі поправки, які були внесені, є або підтримані комітетом, або немає наполягання. Тому ми можемо цей закон проголосувати в другому читанні і в цілому. Я дуже прошу народних депутатів зайти в зал і приготуватися до голосування.  Будь ласка,  хто в кулуарах, прошу зайти в зал і приготуватися до голосування. Прошу голів фракцій запросити  депутатів в сесійний зал для роботи.

Отже ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції  реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій) (№1455). Прошу проголосувати даний законопроект в другому читанні та в цілому.

Будь ласка,  прошу підтримати. Голосуєм.

 

11:59:31

За-233

Шановні колеги, я дуже дякую за підтримку, за плідну роботу. Але тепер згідно Регламенту Верховної Ради України я змушений оголосити перерву на півгодини. І я дуже прошу, щоб за півгодини всі зібралися в сесійному залі для  продовження нашої роботи, в 12:30, будь ласка.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Прошу заходити в зал. Поки народні депутати збираються, я прошу до заяви-оголошення Олега Медуницю. Прошу включити мікрофон на трибуні для оголошення визначної події, яку ми сьогодні відзначаємо. Будь ласка.

 

12:45:50

МЕДУНИЦЯ О.В.

Шановні народні депутати! Український народ! Сьогодні виповнюється 95 років з дня народження видатної українки Слави Стецько.

Слава Стецько народилася в Україні, але змушена була довгий час жити за межами її. Брала участь в боротьбі за українську державу проти польської, німецької і радянської окупації. Була ув'язнена в німецький тюрмі. Брала участь в бойових операціях Організації українських націоналістів. Згодом довгий час очолювала цю організацію, створила Антибільшовицький блок народів, чим поєднала пригноблені більшовизмом нації. Була головним редактором "АБН-Кореспондес" - видання Антибільшовицького блоку народів. Жодного разу в еміграції не приймала громадянство жодної країни, де була, залишалася українською, і як тільки сталася Українська незалежна держава, повернулася в Україну, займалася тут політичною діяльністю. Була нашою колегою - депутатом Верховної Ради двох скликань. Змістом її життя завжди  була боротьба за Україну.

Давайте сьогодні згадаємо цю мужню жінку. І сьогодні в Будинку вчителя о 18 годині буде урочиста академія з нагоди її ювілею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Справді, Слава Стецько вклала неоціненний вклад в здобуття і розбудову Української держави, багаторічний депутат Верховної Ради України. І тому я теж запрошую вечором на урочистості, про ті, які оголосив Олег Медуниця.

А зараз ми переходимо до розгляду наших законопроектів згідно порядку денного. В нас наступним питанням стоїть проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", номер (2214).

Цей законопроект ми розглядаємо в другому читанні. І я запрошую до доповіді голову Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, заступника голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу пана Насалика до трибуни. Шановні колеги! Прошу зайти в зал. І прошу доповідача доповідати. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:48:21

НАСАЛИК І.С.

Шановні друзі, шановні колеги! Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", який прийнятий в першому читанні, якщо ви пам'ятає, в першому читанні я його доповідав і просив, щоб зал не підтримував його голосуванням.

В більшості випадків, щоб зрозуміти суть даного законопроекту, він стосується двох основних моментів. Момент номер один. Заборгованість НАК "Нафтогазу України" складає більше 19,6 мільярдів гривень. Якщо ви подивитесь по структурі цього боргу, то з цих 19,6 мільярдів 6 мільярдів – це різниця в тарифах. А 13 мільярдів – це заборгованість населення.

Звичайно, в тому вигляді, який він був представлений в першому читанні, він не мав права на існування. І тому протягом від першого до другого читання більше 101 депутата подали свої правки. І я хотів би зупинитися на основній, яка і вела до загальної дискусії. Зокрема правки 38, яка враховувала і колегу із "Самопомочі" пані Войціцьку, і інших депутатів, яка дає, накінець, механізм розрахунку підприємством "Теплокомуненерго" по різниці в тарифах.

Але навіть в цьому я не довіряв. І сьогодні попросив, щоб міністерство все-таки дало постанову, проект Постанови Кабінету Міністрів України про те, як ця різниця в тарифах буде зараховуватися. Крім того, в 38 поправці було переглянуто, що заборгованість комунальних підприємств може і повинна реструктуризуватися не менше, ніж 24 місяці.

Тому в основному проект передбачив всі ті недоліки, які розглядувалися в першому читанні. Основна проблема, яка була і залишається на сьогоднішній день, - це заборгованість населення.

І після впровадження, якщо цей закон впровадиться, хочемо ми чи не хочемо, але ми повинні змінити дві норми. Не може "Теплокомуненерго", маючи Закон про теплопостачання, відключати населення. Або ми даємо йому це право і збільшуємо поступлення, розраховуємося з НАК "Нафтогазом України", або ситуація в "Теплокомуненерго" і буде надалі залишатися такою, яка є на сьогоднішній день. Тому пропонується все-таки цей закон прийняти, оскільки: а) це майже 900 мільйонів євро кредитування; друге - він важливий в процесі самої приватизації об'єктів енергопостачання і енергогенерацій. І ви бачили по списку, скільки таких об'єктів пропонувалося. Але, з другої сторони, ми би просили і Комітет по житлово-комунальному, і паливно-енергетичний комітет, щоб розробили законопроект про можливість вишукання коштів по тих заборгованостях, які є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, можливість завершити, 10 секунд.

 

НАСАЛИК І.С. І зараз я би попросив, оскільки над цим законом дуже довго, так, знаєте, цей закон все-таки вистраждали, ми просимо в заступника Голови Верховної Ради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще 10 секунд.

 

НАСАЛИК І.С. Дати доручення Головному юридичному управлінню та комітету провести техніко-юридичне опрацювання даного закону. Вже  завершив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Але, перш за все, ми згідно Регламенту повинні пройти усі поправки, які були подані, які були відхилені комітетом. Настоює Сергій Соболєв на репліці. Може, в поправках скажете чи зараз?

Будь ласка, Сергій Соболєв, 1 хвилина, репліка.

 

12:52:18

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Я хотів би, оскільки не можна поламати тіло, я абсолютно згоден з авторами поправок, щоб були підтверджені не лише комітетом, але і Міністерством енергетики - я бачу, тут представник є, -безпосередньо 3 ключові норми: про те, що знімаються пеня і штрафи; по-друге, що знімається норма, по якій раніше з дисконтом до 70 відсотків можна було приватизовувати, цієї норми немає; і третя норма - про те, що по тарифу сплачується "Теплокомуненерго",  і тільки в такому випадку можуть ці підприємства підпадати під процедуру банкрутства. За будь-яких інших умов це неможливо. Просив би, щоб це підтвердив не лише комітет, але і представник міністерства. Дякую.

 

12:53:12

НАСАЛИК І.С.

Пане Сергій, зі своєї сторони скажу, що саме в 38 поправці ми передбачили, що ні пені, ні штрафи - вони знімаються і до "Теплокомуенгерго" не застосовуються. Тобто основна група питань з цього питання знята. Друге питання, що ми зараз уже всі, уже немає у нас різниці в тарифах, і ми вивели про те, що тарифи є економічно обґрунтованими. Звідси уже не появляється і різниці в тарифах, і немає механізму їх закриття.

 І останнє, при такій, прийнятті в такому вже вигляді законопроекту, то, я думаю, що не буде процедури скритої приватизації комунальних підприємств.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я хочу наголосити, що вчора ми обговорювали дане питання, і з того приводу була спільна позиція про принциповість 38 поправки.

Давайте ще одну хвилину для міністерства, а потім підемо згідно Регламенту по усіх поправках. Будь ласка, одну хвилину.

 

12:54:02

ДІДЕНКО І.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, з лютого місяця по сьогоднішній день міністерство разом з Комітетом паливно-енергетичного комплексу і з усіма фракціями наполегливо опрацьовувало і оптимізувало цей закон, те, про говорив депутат Соболєв, 70 відсотковий дисконт, який був в першій редакції закону, прибраний. І можна лише виставляти серйозні санкції до підприємств "Теплокомуненерго" лише в тому випадку, якщо у них тариф економічно обґрунтований. Тому ми вважаємо, що на сьогоднішній день закон є таким, який можна приймати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, колеги, прошу приготуватися.

Поправка номер один, народного депутата Дубневича, відхилена. Чи наполягає Дубневич? Не наполягає Дубневич. Наполягає, так?

Будь ласка, Дубневичу включіть мікрофон для пояснень, для репліки.

 

12:54:51

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Я наполягаю на цій поправці. Прошу поставити її на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, поправка номер один народного депутата Дубневича. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Будь ласка, перша поправка, народний депутат Дубневич.

 

12:55:23

За-109

Дякую.

Дана поправка не набрала необхідної кількості голосів.

3-я поправка. Народний депутат Продан. Чи наполягає Оксана? Наполягає.  

Будь ласка, включіть мікрофон Оксані Продан.

 

12:55:37

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги! Я прошу підтримати цю поправку і проголосувати, підтримати її - "за". Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам!

Поправка номер 3, народний депутат Продан. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

 

12:56:05

За-99

Дякую вам!

Дана поправка не набрала необхідної кількості голосів. Поправка  4-а Дубневича комітетом відхилена. Народний депутат Дубневич наполягає? На полягає.

Будь ласка,  включіть мікрофон.

 

12:56:15

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановні  депутати! Я прошу підтримати мою поправку і прошу проголосувати "за". 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам!

Отже, 4-а поправка  народного депутата Дубневича. Хто підтримує дану поправку,  прошу проголосувати,  будь ласка.

 

12:56:43

За-101

Немає необхідної кількості голосів.

Поправка  номер 5, народного депутата Бєлькової, відхилена комітетом. Чи наполягає Бєлькова? Не наполягає.

6-а, народний депутат Мельник, відхилена комітетом. Чи наполягає Мельник?  Не наполягає. 

7-а, народний депутат Ленський, відхилена комітетом. Чи  наполягає Ленський?   Не наполягає. 

8-а, народний депутат Продан, відхилена комітетом. Чи  наполягає? Наполягає пані Оксана.

Будь ласка, включіть мікрофон.

     

12:57:16

ПРОДАН О.П.

Я прошу поставити на голосування цю поправку: стосовно обов'язковості забезпечення технологічної безпеки і підтримати депутатів мою поправку. Дякую! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам!

Ставиться  на голосування поправка  номер 8 народного депутата Продан на підтвердження.  Будь ласка,  хто підтримує, проголосуйте.

    

12:57:44

За-130

Дякую. Не набрала необхідної кількості  голосів.

Поправка номер 9, народний депутат Мартовицький, комітетом  відхилено. Чи наполягає? 

Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон Мартовицькому.

 

12:57:57

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Уважаемые коллеги, уважаемый головуючий, вообще-то этот законопроект, он написан чисто в интересах НАК "Нафтогаз-Украины" и дает ему исключительное право принимать единоличное решение в ограничении газоснабжения должников, вводит залоги стоимостью двухмесячного потребления, ужесточает механизмы исполнительного производства, вводит возможность, самое основное, продажи долговых требований по оплате за газ на аукционе. Я считаю, этот законопроект лоббистский и все поправки, которые есть, уважаемый головуючий, я на них буду настаивать. Они именно и направлены на то, чтобы ограничить вот такое единоличное право НАК "Нафтогаза" решать вопросы. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Отже, народні депутати, хто підтримує поправку номер 9 народного депутата Мартовицького, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

12:59:03

За-82

Не набрали необхідної кількості голосів.

Поправка номер 10, народного депутата Дубневича, відхилена комітетом. Вона врахована в іншій статті. Чи наполягає? Не наполягає, дуже добре.

14 поправка, знову ж таки народний депутат Мартовицький. Комітетом відхилена. Чи наполягає Мартовицький? Наполягає.

 

12:59:25

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Шановні колеги, шановний головуючий! Еще раз обращаю ваше внимание, что законопроект не должен давать права одному предприятию принимать решение в рамках всей страны и в рамках большого количества предприятий, тем более коллега Игорь Насалык говорил о том, что туда входят и предприятия "Теплокоммунэнерго", и население, которые не могут отвечать за те долги, которые возникли. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хто підтримає поправку номер 14 народного депутата Мартовицького, прошу проголосувати.

 

13:00:09

За-66

Нема достатньої кількості голосів.

15 поправка. Народний депутат Войціцька. Відхилено у зв'язку з врахуванням поправки у пункті 12. Не наполягає Войціцька? Не наполягає, дуже добре.

16-а, знову ж таки народний депутат Дубневич. Чи наполягає Дубневич? Бачу, що не наполягає. Дякую дуже вам.

18-а, народний депутат Мартовицький, відхилена комітетом. Чи наполягає? Наполягає.

Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:00:39

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Я наполягаю на цій поправці з тих самих причин, про  які я казав вище. Прошу поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 18-а, поправка народного депутата Мартовицького ставиться на голосування. Хто підтримує, прошу проголосувати.

 

13:01:05

За-60

Не набрала необхідної кількості голосів дана поправка.

19-а, знову Мартовицького. Відхилена комітетом.

Чи наполягає? Не наполягає.

21-а, народний депутат Ксенжук. Відхилена комітетом. Чи наполягає Ксенжук?  Не наполягає.

22 поправка, народний депутат Дубневич. Відхилена комітетом. Чи наполягає Дубневич? Він і далі не наполягає.

23-я, народний депутат Продан. Відхилена комітетом. Чи наполягає Продан? 22-а. Наполягаєте, так? Ми вже 22-а, я вже оголошував 16-у. 22-а, наполягає? Ні. Не наполягає.

23-я, народний депутат Оксана Продан. Чи наполягає на  23-ій? Наполягає на 23-ій. Ви будете аргументувати чи зразу голосуємо? Голосуємо.

23-я поправка народного депутата Продан. Хто підтримує, прошу  проголосувати.

 

13:02:20

За-112

24 поправка, народний депутат Бєлькова. Відхилена комітетом. Чи наполягає Бєлькова? Не наполягає.

25-а, Мартовицький. Відхилена. Чи наполягає? Не наполягає.

26-а, народний депутат  Мельник. Наполягає, так? 25 поправка – Мартовицький наполягає. Так?

Будь ласка, 25 поправка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

Йде голосування. Хто підтримує, прошу голосувати.

 

13:03:05

За-64

Немає достатньої підтримки.

26-а, народний депутат  Мельник чи наполягає? Не наполягає Мельник.

Наступна поправка, 28-а, знову ж  таки, Мельник, відхилена комітетом. Чи наполягає? Не наполягає.

29-а, Мартовицький, відхилена комітетом. Чи наполягає? Наполягає, так.

Будь ласка, голосуємо, хто підтримує 29-у поправку, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:03:43

За-59

Не набрала необхідної кількості голосів.

І 32-а поправка Оксани Продан. Чи наполягає? Наполягає.

Виступати є необхідність? Будь ласка, дайте, включіть мікрофон пані Оксані.

 

13:03:55

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, я прошу підтримати 32-у поправку, яка вилучає можливість не поставляти газ у тих випадках, які передбачені цим законом у додаткових випадках відносно сьогоднішньої ситуації.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Отже, ставиться на голосування 32 поправка народного депутата Продан. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

 

13:04:28

За-108

Не набрала необхідної кількості голосів.

34-а, знову ж таки Оксани Продан, відхилена комітетом. Чи наполягає пані Оксана? Наполягає.

Ставимо на голосування 34-у поправку. Прошу, хто підтримує дану поправку, проголосувати.

 

13:04:57

За-84

Хочу наголосити, товариство, 38 поправка - ключовий пункт нашої дискусії - є врахована комітетом. Вона є в тілі закону, і, власне, ця поправка стала підставою всім фракціям наголосити, що цей закон буде підтриманий.

Давайте, може, ми максимально швидко і ефективно проходити? Поправок багато, і давайте просто швидко.

39-а, Кривенко. Чи наполягає?  Не наполягає.

40-а,  Продан. Чи наполягає? Наполягає. 40-а поправка.

Будь ласка,  хто підтримує дану поправку, прошу голосувати. 40-а поправка.

 

13:05:46

За-106

Дякую вам.  Нема необхідної кількості голосів.

41-а, Войціцька, відхилена комітетом.  Чи наполягає Войціцька? Не наполягає.

42-а, народний депутат Левченко. Не наполягає. Наполягає. Будь ласка, Левченко, ставим на голосування 42-у поправку. Хто підтримує 42-у поправку народного депутата  Левченка, прошу проголосувати.

 

13:06:21

За-68

Дякую вам. Нема необхідної кількості голосів.

43-а, народний депутат Бабак. Відхилена. Чи наполягає? Не наполягає. 44-а, Єфімов, відхилена комітетом. Чи  наполягає? Не наполягає Єфімов.

46-а, Ксенжук, відхілена поправка. Чи наполягає народний депутат Ксенжук? Не наполягає. 49-а, народний депутат Продан не наполягає. 50-а, народний депутат Мельник, не наполягає. 52-а, народний депутат Продан. 52-а, пані Оксана. Не наполягає.

58-а, Бєлькова. Ця поправка врахована в інших пунктах. Не наполягає.

59-а, Лопушанський. Ця поправка врахована в інших пунктах. Не наполягає.

60-а, Мартовицький. Наполягає? Наполягає. Будь ласка,  хто підтримує 60-у поправку, прошу визначитися шляхом голосування. 60-а поправка Мартовицького. Будь ласка,  голосуємо.

 

13:07:41

За-58

Немає необхідної підтримки.

63 поправка, народний депутат Бабак. Відхилена комітетом. Чи наполягає?

Ні, не наполягає.

64-а, народний  депутат Мельник. Не наполягає.

65-а, Бєлькова. Не наполягає.

66-а, Мартовицький. Наполягає. Будь ласка, ставлю на голосування поправку 66 за авторством Мартовицького. Прошу визначитися шляхом голосування. Будь ласка.

 

13:08:32

За-56

71-а, Бєлькова. Не наполягає.

74-а, Оксана Продан. Наполягає. Будь ласка, 74 поправка, авторство Оксани Продан, ставиться на голосування. Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати.

 

13:09:00

За-94

Нема необхідної підтримки.

75-а, народного депутата Бєлькова. Відхилена. Чи наполягає? Не наполягає.

76-а, Мельник. Чи наполягає? Не наполягає.

Знову ж таки, 77-а, Бєлькова. Не наполягає.

78-а, Мельник. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

79-а, Бєлькова. Не наполягає.

81-а, Мельник. Не наполягає.

83-я, Мельник. Не наполягає.

87-а, Мельник. Не наполягає.

88-а, Мельник. Не наполягає.

89-а, Мельник. Не наполягає.

90-а, народний депутат Сторожук. Не наполягає.

91-ша, Бєлькова. Не наполягає.

Колеги, ми, до речі, вже завершуємо. Я прошу заходити в зал тих, хто є в кулуарах. Через кілька  хвилин буде голосування за важливий законопроект. Я дуже прошу секретаріат Верховної Ради повідомити депутатів, щоб вони зайшли в зал і прошу голів фракцій запросити депутатів в зал.

96-а, Левченко. Левченко відсутній.

97-а, Бєлькова. Не наполягає.

98-а, Мартовицький. Наполягає? Наполягає.

Будь ласка, ставиться на голосування поправка 98 Мартовицького. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати.

 

13:10:43

За-61

Нема необхідної підтримки.

100-а, Левченко. Левченко відсутній.

101-а, народний депутат Войціцька. Чи наполягає? Войціцька? Не наполягає. Дуже добре.

Таким чином, шановні колеги, ми пройшли всі поправки, які були рекомендовані комітету для розгляду. Наголошую ще раз, ключова і принципова з них - 38-а поправка - була врахована комітетом під час розгляду. Профільний комітет рекомендує проголосувати даний законопроект, і також це велике прохання від уряду, щоб даний законопроект ми прийняли в другому читанні та в цілому. І тому зараз я буду ставити його на голосування.

Є, будь ласка, остання репліка від комітету, будь ласка. А за той час народні депутати заходимо в зал, готуємося до голосування.

Будь ласка, Насалик.

 

13:11:48

НАСАЛИК І.С.

Чи простий цей законопроект? Я б сказав, надзвичайно складний. Чи багато роботи по ньому проведено? Надзвичайно багато роботи. Ми попрацювали з Міністерством житлово-комунального господарства, ми попрацювали з міністерствами і відомствами, ми вийшли на якусь узгоджену загальну позицію.

Але ще раз би наголосив, що прийняття цього законопроекту веде за собою, щоб ми обов'язково внесли зміни в закони про теплопостачання. В мене все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу приготуватись, зайняти робочі місця. Це багато, справді, вкладено роботи і комітету, і народних депутатів для проведення того законопроекту.

Ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", номер (2214).

Прошу проголосувати в другому читанні і в цілому. Будь ласка, голосуємо. Прошу підтримати, народні депутати, будь ласка.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Голосуємо, колеги. Голосуємо.

 

13:13:08

За-216

І хто не встиг? Добре, колеги, послухайте дуже уважно. Увага, колеги! Уважно розглянули проект закону. Проект закону є надзвичайно важливим. Ми це знаємо, бо не один день ми ведемо цю роботу. Будь ласка, запросіть депутатів, консолідуємося давайте, колеги.

Будь ласка, готові, готові? Будь ласка, будь ласка, колеги, повертайтесь до зали. Колеги, питання зараз поставлю на голосування за повернення. За повернення. Готові. Будь ласка, за повернення. Прошу підтримати.

Прошу голосувати за повернення. Будь ласка, підтримайте за повернення. Прошу. Будь ласка.

 

13:14:19

За-225

За повернення. Не працює карточка одна. За повернення. Не спрацювала. Будь ласка, колеги, підготуйтесь. Будь ласка, за повернення, голосуємо. За повернення. За повернення, будь ласка. За повернення прошу підтримати.

 

13:15:02

За-233

Дякую. А тепер в цілому в другому читанні голосуємо, колеги. Прошу, голосуємо. Так, в другому читанні в цілому. Голосуємо, колеги. Голосуємо.

Друге читання і в цілому.

 

13:15:24

За-243

І тепер всі залишаються на своїх місцях.

Рішення прийнято. Дякую.

Дякую. Колеги, 1195. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів). Теж важливий закон, вчора ми розглядали його на Раді коаліції, друге читання. Будь ласка, голова підкомітету Павло Різаненко. Прошу.

 

13:16:00

РІЗАНЕНКО П.О.

Доброго дня. Вітаю, шановні колеги. Сьогодні на ваш розгляд виноситься у другому читанні проект закону 1195: щодо врегулювання строковості повернення депозитів. Нагадаю, фундаментальну суть цього закону.

На сьогоднішній день всі вклади фізичних осіб де-факто є на вимогу. І, отже, 70 відсотків ресурсів банківської системи є вимогою, що заважає банкам, по суті, кредитувати довгострокові проекти.

Даним законопроектом пропонується врегулювати і зробити, що вклади будуть на вимогу, строкові та строкові з можливістю  дострокового повернення.

Цей законопроект був підтриманий більшістю у першому читанні і до другого читання надійшло 14 пропозицій щодо правок, 3 з яких було враховано, одна врахована по суті і 10 не підтримано, відхилення. Ці 10 поправок, які були не враховані вони або нівелювали, одна з нівелювала суть закону, інші пропозиції були врегульовані іншими статтями Цивільного кодексу України. Пропонується підтримати даний законопроект в цілому. Були надіслані поправки, в тому числі подані, які враховані, від Радикальної партії Ляшка, від "Народного фронту", я хотів би підкреслити це, та позафракційних.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми чули доповідь голови профільного підкомітету. Я думаю, що можемо голосувати у другому читанні даний законопроект. Будь ласка, колеги, займіть свої місця. На ваш розгляд внесено для голосування проект Закону (реєстраційний номер 1195) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів. Колеги, у другому читанні  і в цілому. Ви чули позицію комітету. Він якісно доопрацьований, працюємо.

Колеги, прошу підготуватися до голосування в другому читанні та в цілому.

Голосуємо, колеги, підготуйтесь, у другому читанні та в цілому 1195. Голосуємо. Прошу підтримати. Всі готові голосувати, колеги? Голосуємо.

 

13:18:32

За-243

Рішення прийнято. Дякую, колеги шановні.

2105 проект Закону про внесення змін до законів України "Про охорону дитинства" та "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти. Доповідає Іван Спориш, голова підкомітету Верховної Ради України, профільного.

 

13:19:16

СПОРИШ І.Д.

Шановні колеги, шановний головуючий, на ваш розгляд пропонується законопроект 2105. Оскільки законопроект вирішує питання здобуття освіти учасників бойових дій та їх дітей, то при підготовці законопроекту до другого читання комітет співпрацював з автором законопроекту, головою Комітету з питань науки і освіти Лілією Гриневич. 

В законопроекті, по-перше, пропонується замість перерахування всіх категорій осіб, які є учасниками бойових дій, зробити посилання на відповідний пункт статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Також пропонується розширити категорію осіб, які мають право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти, додавши до цих категорій: дітей, один з батьків яких загинув в районі проведення антитерористичних операцій або під час масових акцій, громадянського протесту; дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщених осіб. Крім того, пропонується надати право на зазначену державну цільову підтримку дітей, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Також комітет пропонує визначити конкретні форми державної цільової підтримки учасників бойових дій та їх дітей, а також продублювати їх у законах про вищу освіту та про професійно-технічну освіту. Відповідно до вимог нормотворчої техніки пропонується змінити назву законопроекту - на "проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один з батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів, або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти".

Всього до законопроекту надійшло 14 поправок. Я скажу, що 10 поправок прийнятих враховані, всього-на-всього три поправки, що відхилені, і то вони носять такий зміст, який і можливо потрібно було відхилити. Поправки деяких народних депутатів ми відхилили і тому я прошу підтримати даний законопроект. До речі, присутні були на комітеті з міністерств, відомств і інших, всі одноголосно підтримали даний законопроект Лілії Гриневич. Тому я дуже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. Все?

Будь ласка, шановні колеги, є пропозиція підтримати даний законопроект у версії за рішенням  комітету. Ви  чули доповідь голови підкомітету. Тому, якщо немає ваших заперечень - я бачу, що їх немає, - ми можемо перейти до голосування.

Отже, шановні колеги, займаємо свої місця. Проект Закону (реєстраційний номер 2105) про внесення змін  до Законів України "Про охорону дитинства" та "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти). Пропозиція комітету - у другому читанні та в цілому.

Прошу голосувати, колеги, у другому читанні та в цілому. Прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати.

 

13:23:59

За-217

Шановні колеги! Давайте за повернення, колеги, прошу підтримати, важливий законопроект. Повернення до голосування. Будьте уважні, будь ласка.

Я, до речі, для вас сюрприз готую: в нас будуть топ-лідерів по відвідуванню постійно, сама свіжа новина на офіційному сайті, хто відвідує, кожен день, хто як голосує. Будемо робити рейтинг лідерів. Все буде просто… І приз буде. Приз буде народних симпатій від засобів масової інформації. Я думаю, вони будуть нам допомагати висвітлювати цю діяльність.

Будь ласка, голосуємо за повернення 2105. Прошу голосувати за повернення.

 

13:25:18

За-234

Проголосували за повернення.

А тепер голосуємо в другому читанні та в цілому. І прошу підтримати важливий проект Закону про охорону дитинства,  внесення змін до законів, та про статус ветеранів війни. Будь ласка,  голосуємо. Голосуєм, колеги.

 

13:25:44

За-245

Це вже краще. 245. Дякую.

Шановні колеги! Проект Закону (реєстраційний номер 0932) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни.

Доповідає перший заступник голови комітету профільного Максим Бурбак. Прошу.

 

13:26:09

БУРБАК М.Ю.

Шановний головуючий! Шановні присутні! Вашій увазі в другому читанні пропонується проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни за  реєстраційним номером 0932.

Зазначений законопроект прийнятий в першому читанні Верховною Радою України попереднього скликання 3 червня 2014 року.  Нагадаю основні положення цього законопроекту.

Перше. Надати права сім'ям, спадкоємцям померлого інваліда залишити собі автомобіль, яким інвалід був  забезпечений за життя у вигляді гуманітарної допомоги, незалежно від терміну експлуатації такого автомобіля.

Друге.  Надати право  учасникам бойових дій та інвалідам війни на одержання додаткової оплачувальної відпустки строком 14 календарних днів протягом року.

Третє. Уточнити підстави встановлення статусу учасника бойових дій деяким категоріям осіб, зокрема особам, які залучалися до безпосереднього  виконання завдань щодо розмінування.

Для розгляду законопроекту у другому читанні надійшло  16 пропозицій. Всі пропозиції враховані. Порівняльну таблицю для розгляду законопроекту у  другому читанні завізовано Головним юридичним управлінням  з декількома зауваженнями.

Слід зазначити, що цей  соціально спрямований законопроект чекають тисячі ветеранів війни та сімей інвалідів. Він підтриманий Міністерством соціальної політики України, Міністерством фінансів України, а також профспілками.

На засіданні Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю 11 лютого поточного року прийнято рішення схвалити порівняльну таблицю до законопроекту за реєстраційним номером 0932 та рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є слушна пропозиція голови підкомітету, заступника голови комітету, першого заступника: голосувати в цілому за даний проект закону. Наскільки я бачу, що немає заперечень.

Будь ласка, прошу депутатів займайте свої місця. Будь ласка, займайте свої місця, зараз будемо голосувати. (0932), шановні колеги, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни. Будь ласка, готуємося до голосування. Готові? Будь ласка, колеги, голосуємо. Голосуємо, колеги, в другому читанні та в цілому 0932, щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, голосуємо "за".

 

13:29:15

За-221

Дякую.

Я прошу за повернення, будь ласка, за повернення. Будь ласка, голосуємо за повернення, "за".

 

13:29:46

За-219

Будь ласка, Максим Бурбак, хвилину.

 

13:30:20

БУРБАК М.Ю.

Я звертаюся до колег по коаліції. Можливо, ви не зрозуміли суть цього законопроекту? Це стосується сімей інвалідів, яким надано було автомобілі, а потім помер. Після смерті вони повинні були би повертати їх назад. Часто-густо ці автомобілі були надані як гуманітарна допомога, то ми пропонуємо, щоб ці автомобілі лишилися після смерті у сім'ї спадкоємцям. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за роз'яснення, все зрозуміло.

Будь ласка, колеги, за повернення 0932, була просто не зрозуміла сутність закону. Будь ласка, голосуємо за повернення 0932. Прошу підтримати, колеги. Голосуємо.

 

13:31:14

За-255

Дякую. Рішення прийнято.

Прошу 0932 в другому читанні та в цілому відповідно до рішення комітету. Голосуємо в цілому цей законопроект в другому читанні і в цілому.

 

13:31:46

За-256

Рішення прийнято. Дякую колеги.

Йдемо далі. Шановні колеги, ми раніше прийняли з вами… Юрій Луценко, будь ласка, пропозиція.

Народний депутат Співаковський. Шановні колеги, ми з вами приймали рішення по 2599, 2599-1, фракція "Блок Петра Порошенка". Доповідає перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Співаковський, Олександр Співаковський.  Будь ласка.

Є пропозиція розглядати його за скороченою процедурою: 2599, 2599-1. Це ми з вами приймали ще зранку рішення. За скорочену процедуру, прошу, колеги. Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

13:33:05

За-175

Будь ласка, доповідайте.

 

13:33:18

СПІВАКОВСЬКИЙ О.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Сьогодні ми голосуємо не просто про Закон про обмеження до отримання посади ректора університету. Фактично сьогодні вирішується питання щодо подолання корупції, яка складається в наших університетах. Так вже історично склалось, що посада ректора університету, і згідно чинного законодавства, згідно чинного Закону "Про вищу освіту" фактично надає ректору університету можливість управляти всіма ресурсами університету, включаючи академічні, фінансові, людські, матеріальні, нематеріальні ресурси і таке інше.

Тому ми повинні вирішити питання щодо того, щоб особа, яка отримала можливість балотуватись на посаду ректора, була чиста перед законом. Так вже склалось, що в нинішній редакції Закону "Про вищу освіту", на жаль, кваліфікаційні вимоги щодо отримання можливості балотуватись на посаду ректора ці питання не вирішені.

І тут ми маємо протиріччя щодо того, що міністр повинен допускати людей з такою репутацією до балотування. В цьому випадку людина, яка балотується на посаду ректора університету і отримає 50 відсотків плюс 1, міністр має і повинен автоматично контракт. Це є протиріччя з загальноприйнятим законодавством.

Тому, якщо ми хочемо, шановні колеги, щоб не тільки діти простих людей вчились в українських вишах, а і ваші діти, і діти заможних людей, діти, які зараз навчаються за кордоном, вчились в українських університетах, то ми повинні зробити систему української освіти ефективною. А ефективною, це означає без корупції.

Тому я прошу підтримати цей законопроект в основному і в цілому, і зробити перший крок до подолання корупції в українській вищій освіті. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Є потреба проговорювати даний законопроект? Є потреба. Будь ласка, два – "за", два – проти, прошу записатись. Будь ласка.

Дякую вам. Від "Блоку Петра Порошенка" Черненко передає слово голові фракції Юрію Луценко. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:36:06

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, наша фракція підтримує цей законопроект. Ми дійсно вважаємо, посада ректора - людина, яка вчить нове покоління жити в новій країні, - має бути бездоганна і перед законом. Але, думаю, буде правильно після Революції гідності доповнити ще одну норму: ректор має бути особою, яка не голосувала за диктаторські закони 16 січня в цьому залі. Цією поправкою прошу підтримати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Слово надається Бондарю Михайлові, "Народний фронт". Прошу включити мікрофон.

 

13:36:46

БОНДАР М.Л.

Передайте, будь ласка, слово Тетеруку Андрію.

 

13:36:51

ТЕТЕРУК А.А.

Фракція "Народний фронт" буде голосувати за законопроект 2599 і запрошує всіх депутатів долучитися до голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановне товариство, пропонується даний законопроект проголосувати за основу в першому читанні. Прошу депутатів зайняти свої робочі місця. Прошу підготуватись до голосування. Це є перше читання. Давайте ми проголосуємо з поправкою Луценка, хоча ми ж собі розуміємо, це перше читання, між першим і другим читанням були поправки внесені.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ В цілому!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В цілому, так, з поправкою Луценка?

Є пропозиція проголосувати в цілому, але з поправкою, яку озвучив Юрій Луценко, яка під стенограму була зазначена. Якщо є загальна підтримка залу, ми поставимо таким чином на голосування. Немає заперечень? Є підтримка?

 

ГРОЙСМАН В.Б. Працюємо.

Отже, проект закону 2599-1 за основу і в цілому з поправкою Юрія Віталійовича Луценка, прошу голосувати.

 

13:38:24

За-226

Рішення прийнято, шановні колеги.

Ідемо далі, шановні колеги. 2493: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". Доповідачі попросили, щоби цей закон…

Є Парфененко? Все. Добре, колеги, 2464… Чого ж ви не кажете?

2464: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна". Доповідає виконувач обов'язків голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененко. Є пропозиція автора розглядати проект закону за скороченою процедурою. За скороченою процедурою, визначайтесь.

 

13:39:57

За-151

Будь ласка, прошу доповідати  законопроект від трибуни, будь ласка.

 

13:40:06

ПАРФЕНЕНКО Д.М.

Шановний Володимир Борисович, шановні народні депутати! Діюче законодавство про приватизацію, зокрема Закон "Про приватизацію майна державних підприємств", містить  норму, яка імперативно зобов'язує подрібнювати пакети акцій великих підприємств при процесі приватизації і  відщеплювати невеликі пакети акцій розміром 5-10 відсотків для продажу на фондовій біржі з метою визначення  ринкової вартості об'єктів, що пропонуються до приватизації. На практиці  встановлено, що ця норма не  працює, таке подрібнення, по-перше веде до розпорошення акцій і по-друге штучно  затягує приватизаційні процеси.

Тому пропонується  цю норму прибрати, а з  метою  пожвавлення  фондового ринку,  я хотів    наголосити, що всі плани розміщення акцій і умови приватизації великих підприємств обов'язково затверджуються Кабінетом Міністрів  України. Цей законопроект отримав погодження  на профільному комітеті з питань економічної політики. Прохання підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже дякую, Дмитро Миколайович.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань економічної політики Іванчук Андрій Володимирович.  Я бачу, немає в залі  Іванчука, тому я думаю, що ми зможемо… Є, так? Будь ласка, з місця?

Включіть мікрофон з місця, щоб Андрій Володимирович сказав свою принципову позицію з приводу цього законопроекту,  будь ласка. Андрій Володимирович,  Україна чекає вашого слова.      

Таки від трибуни?  Від трибуни,  будь ласка, включіть мікрофон від трибуни.

 

13:42:12

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане голово,  шановні народні депутати ! Комітет з питань економічної політики розглянув даний   законопроект на своєму засіданні   4 лютого і прийняв рішення рекомендувати парламенту прийняти  даний законопроект за основу в першому читанні. Дякую за увагу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за ґрунтовну доповідь!

Шановні колеги, є потреба обговорювати, так я бачу?   

Так тоді, будь ласка, записуємося  "за" – "проти" . І прошу провести запис: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

"Блок Петра Порошенка", Мушак Олексій Петрович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:43:04

МУШАК О.П.

Шановні колеги! У свій час 5-10 відсотків було введено заради того, щоб оцінити, скільки коштує підприємство, бо тоді ще ринку не було, не було ні інвестиційних, ні фінансових аналітиків. Зараз ми оволоділи всіма методами оцінки підприємств: покажіть - який баланс, покажіть свої фінансові показники. І є багато компаній, які  оцінять,  міжнародних в тому числі, скільки це підприємство коштує.

Тому прошу підтримати цей законопроект. І дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Лозовий від Радикальної партії передає слово Галасюку. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:43:46

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги! Фракція Радикальної партії підтримує цей законопроект у першому читанні. Натомість хочу наголосити на двох дуже важливих моментах.

По-перше, спрощенням, прибиранням цієї норми щодо подрібнення пакетів акцій, виставленням їх для визначення ціни на біржу ми  спрощуємо процес приватизації. Це треба робити, але натомість, не повинно бути загрози якості визначення ціни таких пакетів.

Тому треба підсилити роль незалежних оцінювачів при визначенні вартості пакетів цих акцій, потрібно забезпечити конкурентність на ринку оцінки України, для того щоб не закордонні  компанії здійснювали цю оцінку, а на рівних всі компанії в Україні це робили, щоб була  відповідальність дуже жорстка за цю оцінку і щоб  була об'єктивність.

І друге, що дуже важливо, що  фракція Радикальної партії послідовно наполягає на тому, що має здійснюватися приватизація не всіх підряд об'єктів державної власності, а тільки тих об'єктів,  які в руках приватного інвестора принесуть до бюджетної казни значно більше податків. Бо є такі об'єкти, які просто сьогодні  неефективно управляються,  і треба там налагодити менеджмент, а не розпродавати все, тим більше в ті часи, коли є найменша ціна на ринку. На падаючому ринку тільки дурний розпродає все підряд.

Тому ми підтримуємо цей законопроект у першому читанні. Натомість наполягаємо на його доопрацюванні до другого читання і на дуже зваженому підході щодо збереження тих об'єктів, які підлягають приватизації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже вам дякую.

Очевидно, що всі поправки, зауваження ми зможемо доопрацювати у комітеті. І тому зараз ми голосуємо лишень за основу. Така є рекомендація також і профільного комітету.

І я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна", номер 2464. Прошу народних депутатів зайти в зал, підготуватися до голосування. І я ставлю на голосування за основу в першому читанні законопроект 2464. Прошу підтримати, прошу проголосувати. Будь ласка.

 

13:46:16

За-200

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, вітаю, колеги. Давайте повернемося. Запросіть депутатів.

Колеги, давайте, будь ласка, за повернення 2464. Голосуємо за повернення до цього закону. Да, за повернення. Давайте повернемося, а далі визначимося, що будемо робити з цим.

 

13:47:07

За-198

По фракціям. Немає голосів.

Будь ласка, Віктор Галасюк.

 

13:47:30

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги народні депутати! Я хотів би наголосити на дуже важливому моменті. От та норма, яка сьогодні діє в законі, вона фактично знижує  ціну того майна, яке виставляється на приватизацію, бо через штучне подрібнення пакетів акцій їх ціна стає меншою. Тому потрібно  визначати вартість цих пакетів через незалежних оцінювачів, які обираються на конкурентних засадах, а потім продавати ті пакети. Розумієте? Тому треба підтримати цей законопроект в першому читанні й доопрацювати його до другого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Це тільки за основу. Дякую.

Будь ласка,  Віктор Михайлович Пинзеник.

 

13:48:13

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! Я просив би проголосувати за цей закон. Він дуже простий. Чого вартий продаж 5 відсотків пакету акцій? Яку цінність він представляє для покупця? Жодної. І це тільки спосіб  занижувати вартість майна, яке пропонується  для  продажу. Тому скасування цієї норми є абсолютно очевидним. Але я хотів би висловити застереження з приводу того,  що готується зміна до приватизації, а закон про приватизацію містить серйозні прогалини, які стосуються прозорості процедур.

На жаль, я вимушений сказати, що в чинному законі є норми, які дозволяють адресно продавати об'єкти, і нам треба поправити ці норми. Але це не стосується даного закону. Тому моя пропозиція  зводиться до наступного. Повернутись і проголосувати даний закон. І водночас  доручити уряду розробити зміни до Закону по приватизації, які стосуються прозорості процедур і  отримання максимальної ціни.  Я прошу колег повернутись до закону і проголосувати за його прийняття в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віктор Михайлович.

Будь ласка,  Андрій Іванчук. Колеги, запросіть депутатів до зали.

 

13:49:27

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати!  Хотів би коротенько прокоментувати ситуацію по даному законопроекту і попросити також повернутися до його розгляду.

Ми на комітеті збалансували інтереси, і ми прийняли рішення що до другого читання  треба, дійсно. Внести ті всі поправки, які говорили попередні виступаючі. Тому, пане Голово, я вас прошу у зв'язку з тим, що депутати не стигли проголосувати, повернутися до розгляду даного законопроекту і проголосувати його в першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  колеги, ми чули аргументи.

Мова йде про те,  що цей проект закону ми голосуємо за основу. Прошу, давайте за повернення проголосуємо.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу проголосувати за повернення  до голосування,  будь ласка, прошу   зайти в зал,  зайняти робочі місця, підготуватись до голосування. Готові до голосування?  Голосуємо за повернення до голосування законопроекту 2464,  будь ласка,  прошу підтримати, голосуємо.

 

13:50:44

За-220

Не встигли депутати зайти. І я ще раз прошу колег народних депутатів  з кулуарів зайти в зал до своїх робочих місць, до своїх карточок, щоб ми змогли провести повноцінне  голосування. Прошу секретаріат  запросити депутатів до голосування. Прошу зосередитись, підготуватись.

І ще раз ставлю на голосування, на повернення до голосування  за законопроект 2464. Будь ласка, голосуємо, прошу проголосувати.

 

13:51:36

За-217

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги! В мене є пропозиція на цій… Є пропозиція Юлії Володимирівни Тимошенко 16 разів поставити  на голосування цей законопроект. 

Шановні колеги, є пропозиція на цій  ноті оголосити те, що ми завершуємо нашу роботу і продовжимо її о 16-й годині. Тому оголошую   ранкове засідання Верховної Ради закритим. Вечірнє засідання відбудеться о 16-й годині. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку