ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 травня 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:03:04

ПАРУБІЙ А.В.

Доброго ранку, шановні колеги! Прошу заходити в зал, займати робочі місця. Прошу секретаріат фракції і секретаріат Верховної Ради України повідомити депутатів про початок робочого засідання і голів фракцій запросити депутатів на робочі місця. За хвилину починаємо роботу, будь ласка, заходимо в зал.

 

10:05:27

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати! Будь ласка,  займайте  свої місця у залі Верховної Ради. Будемо розпочинати нашу роботу.

Будь ласка, займайте свої місця. Підготуйтесь до реєстрації, будь ласка,  шановні колеги. Прошу реєструватися.

10:06:26

286 депутатів. Оголошую ранкове пленарне засідання  Верховної Ради України відкритим.

Шановні колеги народні депутати, хочу вас проінформувати про те, що ми з вами прийняли рішення, затвердили  доручення Голови Верховної Ради України про створення двох робочих груп. Одна – яка займається питаннями вивчення питань по заявам щодо корупції, друге питання – це тарифна політика. І хочу вас проінформувати і нагадати, що 7 травня група мала звітувати перед парламентом і пропонувати подальші кроки щодо подальших дій. Далі парламент мав би визначитися щодо того, яким чином далі потрібно проводити цю роботу.

7 травня з об'єктивних причин цього не було зроблено. Тому вчора на Погоджувальній раді було прийнято рішення про те, що в п'ятницю, в цю п'ятницю, група проінформує, що було зроблено групою за один місяць… (Шум у залі)  І далі парламент визначиться, що потрібно робити далі з цим питанням.

Тому я би просив всіх максимально в п'ятницю прибути, заслухати звіт і прийняти відповідні рішення. Хотів би, щоб цей захід був максимально публічним для того, щоб ніхто не приховував жодної інформації, а навпаки дали інформацію про те, що досліджено, що зроблено, що підтверджено, що не підтверджено, для того, щоб ніхто на цій темі не спекулював.

Далі, шановні колеги, хотів би вас проінформувати про те, що, ну вже в засобах масової інформації це відомо, але я хотів би зараз вас проінформувати, що вчора до парламенту надійшло подання від Генпрокуратури про зняття депутатської недоторканності з двох народних депутатів України, а саме: Сергія Клюєва та Сергія Мельничука. Відповідна процедура, хотів би, щоб ми все це враховували, передбачена статтями 218 і 221 Регламенту Верховної Ради України. Тобто це означає, що фактично розпочати цей процес про зняття недоторканності в стінах українського парламенту. Відповідний профільний комітет буде розглядати це питання, вносити відповідну постанову парламенту. Ще раз хочу наголосити, що це відбувається відповідно до Регламенту Верховної Ради України, де чітко визначено весь перелік заходів і питань, які нам потрібно пройти.

Шановні колеги, сьогодні відзначає день народження наша колега народний депутат України, голова Комітету з питань освіти і науки  Лілія Михайлівна Гриневич, давайте її привітаємо. Побажаємо їй міцного здоров'я, успіхів і благополуччя.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту Верховної Ради України в середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів України. Тому я просив би підготуватися до запису, шановні народні депутати. Підготуйтеся, будь ласка, і запишіться. У нас відведено 30 хвилин сьогодні на виступи народних депутатів.

Запис, шановні колеги, здійснено. Будь ласка, народний депутат Дехтярчук Олександр Володимирович, "Блок Петра Порошенка".

Але перед тим, як наш колега вийде на трибуну, в мене є величезне прохання, шановні колеги. Я прошу на півтону тихіше. Якщо є необхідність у виробничих справах провести розмову, будь ласка, у кулуарах ви можете це зробити. Але коли 304 людини говорять одночасно, важко і виступати, і сприймати інформацію. Тому, будь ласка, шановні колеги.

Дякую, прошу виступати.

 

10:11:43

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Шановні депутати! Хочу привернути увагу присутніх і увагу громадськості України до подальшої долі групи підприємств "Укрторфу". На сьогоднішній день постановою уряду номер 271 від 12 травня про проведення прозорої та конкурентної приватизації пропонується підприємство "Укрторф" виставити на приватизацію.

Звертаю увагу, що протягом 2014 року підприємствами державного концерну "Укрторф" було видобуто 437 тисяч тонн торфу, виготовлено 208 тонн торфобрикетів. За умови залучення необхідних коштів для здійснення підготовки видобутку родовищ та технічного переоснащення підприємств обсяг видобутку торфу в найближчі два роки може збільшитися до 1 мільйона тонн, виробництво торфобрикету – до 500 тисяч тонн, що дасть змогу додатково змінити близько 150 мільйонів метрів кубічних природного газу. Дві тонни брикетів за калорійністю замінюють одну тисячу метрів кубічних природного газу, та дозволить зекономити значні бюджетні кошти для населення.

Групою депутатів було звернення до профільного комітету провести публічні слухання з метою з'ясування подальшої долі, у комітеті публічні слухання, з метою з'ясування подальшої долі підприємств "Укрторфу". Вважаємо за необхідне такі слухання провести і в жодному випадку не допускати приватизації  державних підприємств, які не є збитковими, а які є прибутковими, зокрема, підприємства "Рівнеторф". Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую вам.

До слова запрошується Юрій Миколайович Мороко, політична партія "Опозиційний блок".  Прошу включити мікрофон.

 

10:13:30

МОРОКО Ю.М. 

Прошу передать слово Вилкулу Александру Юрьевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вілкул, будь ласка. 

Від трибуни включіть мікрофон.

 

10:13:56

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины! Уважаемые коллеги! Больше 10 лет в рейтинге доверия к государственным службам первое место занимали украинские спасатели, это наше МЧС. Но, к сожалению, в данный период времени благодаря непрофессиональным действиям идет полный развал службы. Так перед годовщиной Чернобыльской трагедии, 26 апреля, начался самый масштабный, начиная с 92 года, пожар в зоне отчуждения. При этом несколько дней эта проблема руководством службы просто замалчивалась, и только 30 апреля был создан координационный штаб. Это, во-первых, вызвало очень серьйозное развитие пожара и возле самой станции и рядом с ядерными могильниками, и вызвало серьйозную панику и серьйозную обеспокоенность. Причем не только в Украине, но мы видели на это реакцию мирового сообщества и жителей Европейского Союза. Только 30 числа стало что-то понятно.

Я еще раз подчеркиваю, что данный пожар это был самый серьйозный пожар и самая серьйозная угроза с момента самого взрыва на Чернобыльской атомной станции.

Что произошло за это время? Развалена система, убрана система и алгоритм реагирования. Я как человек, который два года почти возглавлял Государственную службу по чрезвычайным ситуациям, могу сказать, что у нас огромный и кадровый потенциал да и материально-технический этой службы. Сейчас люстрировали 8 месяцев назад руководителя Государственного агентства по зоне отчуждения. И кому от этого стало легче? Если у нас назначение, снятие с должностей происходит исключительно по причине политической целесообразности, а не по причине руководства, то после этого мы получаем такого типа пожары.

Уважаемые коллеги, я зарегистрировал в Верховной Раде вчера постановление, на основании которого руководство Государственной службы по чрезвычайным ситуациям должно прийти в зал, доложить, как возникла эта ситуация, какой был механизм реагирования и, самое главное, что мы будем делать, когда наступит действительно пожароопасный период. Весна – это не пожароопасный период, июль-август – будут самые большие проблемы. Какой механизм реагирования? Как это организовано и как служба будет работать? Я прошу все фракции парламента, всех народных депутатов поддержать данный вопрос.

Также вчера стало известно, что уволился исполняющий обязанности Государственной службы по чрезвычайным ситуациям. И я прошу руководство государства и парламент назначить не политического назначенца, который вообще ничего в этом не понимает, а реального профессионала. Это не та служба спасателей, с которой можна шутить, здесь необходимо работать и защищать людей. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ємець Леонід Олександрович передає слово. Прошу включити слово на трибуні.

 

10:17:06

ЄМЕЦЬ Л.О.

Прошу передати слово колезі Кодолі Олександру Михайловичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кодола від трибуни. Включіть мікрофон, будь ласка. Кодола з трибуни.

 

10:17:24

КОДОЛА О.М.

Дякую. Олександр Кодола, Чернігівщина, фракція "Народний фронт".

Мій виступ стосуватиметься проблеми забезпечення обороноздатності нашої країни, збільшення обсягів державного замовлення на оборонних підприємствах, зокрема в Чернігівській області.

11 травня під час проведення навчань на полігоні "Десна" Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству оборони, "Укроборонпрому" вивчити питання та доповісти про те, які додаткові кроки необхідно зробити, щоби збільшити навантаження на Чернігівське підприємство оборонної промисловості. Президент наголосив на тому, що заводи, які десятками років не працювали, треба повернути людей, забезпечити використання, ефективне використання їх обладнання.

В цьому контексті я вкотре з цієї трибуни звертаю увагу міністра оборони на ситуацію, яка склалася на державному підприємстві Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння. Це підприємство спеціалізується на ремонті майже всієї номенклатури засобів інженерного озброєння. На даний час завод має можливість виконувати ремонтні роботи автомобільних кранів, військових екскаваторів, полкових землерийних машин, електростанцій та електроагрегатів потужністю до 500 кіловат.

В 2012 році Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння було передано зі сфери управління Міністерства оборони України до Державного концерну "Укроборонпром". З 2012 року до 2014 завод не отримував жодного державного замовлення. У зв'язку з цим кваліфіковані фахівці почали звільнятися зі згаданого підприємства. Працівники заводу та керівництво неодноразово зверталися до  органів виконавчої влади з проханням повернути підприємство до сфери управління Міністерства оборони України, а також забезпечити його необхідними державними замовленнями, на що отримали негативну відповідь.

Вважаю, що сьогодні в умовах військової агресії ми не повинні зволікати у вирішенні цього питання. Адже реанімувавши Ніжинський ремонтний завод ми не тільки робимо крок щодо посилення обороноздатності держави та зберігаємо стратегічне ремонтне підприємство, але і знижуємо соціальну напругу в місті Ніжині, надавши можливість фахівцям заводу повернутися до роботи.

Враховуючи наведене, я звертаюся до уряду, до міністра оборони України Полторака Степана Тимофійовича з проханням дати доручення відповідним центральним органам влади детально вивчити ситуацію щодо розміщення державних замовлень на підприємстві Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння, та внести проект рішення, який забезпечить повноцінне функціонування та збереження стратегічно важливого державного підприємства.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Войціцька Вікторія Михайлівна, об'єднання "Самопоміч". Передає Пташник. Від трибуни,  будь ласка.

 

10:20:27

ПТАШНИК В.Ю.

Добрий день, шановні народні депутати! Добрий день, шановний український народе! Я хочу звернути вашу увагу, що наразі нас чекає призначення в певні державні органи, зокрема висока ймовірність того, що  завтра ми з вами розглядатимемо призначення голови Антимонопольного комітету  України. Чому це важливо для українського народу? Це посада і це особа відповідальна за розвиток конкуренції в нашій державі.

Що таке конкуренція? Тільки конкуренція забезпечує розвиток реальної економіки  України, тільки конкуренція,  нормальна, реальна конкуренція може забезпечити створення додаткових робочих місць. Чим  же займається наш Антимонопольний комітет? Які ринки він розслідує? Порушення проти яких підприємств він визначає?  Наразі, ми всі  розуміємо, що діяльність Антимонопольного комітету, на превеликий жаль, на сьогоднішній день не є ефективною. Тому дане призначення буде  дуже важливим.

В той же час ми розуміємо, що жодного публічного обговорення кандидатури, яка пропонується на посаду голови Антимонопольного комітету не було проведено. Тому ми зі свого боку закликаємо, по-перше, висвітлити дану процедуру обговорення даної кандидатури через Комітет з економічної політики  всіма засобами масової інформації, хоча би, принаймні, щоби  засідання цього комітету відбулося публічно.

По-друге, ми хочемо  звернути вашу увагу, що недостатньо тільки провести призначення голови Антимонопольного комітету. Даний орган наразі не є колегіальним. Всі конкуренційні відомства всіх держав світу вони приймають свої рішення на колегіальній основі. Не може бути  одна-єдина особа відповідальною за розвиток  конкуренції у всій країні. Тому ми маємо з вами внести зміни до Конституції України, зокрема, які ми подали свої пропозиції  на конституційну комісію.

Так само ми маємо внести відповідні зміни до Закону про Антимонопольний комітет, забезпечивши реальну колегіальність даного органу. Той порядок, який наразі існує, прийняття рішень даного органу, він не забезпечує його незалежність. Ми хочемо звернути вашу увагу, що тільки призначення воно зацементує ту ситуацію, яка наразі є.

І я хочу окремо звернути вашу увагу на гучну справу по "Рітейлу", яку наразі розкрив Антимонопольний комітет. Так от дана справа, вона коментується багатьма іноземними конкуренційними відомствами. Вони не розуміють, а в чому ж порушення відбулося, і чи призведе розкриття даного порушення до зниження цін в торговельних мережах? Я вам відповім на це питання. Воно навряд чи призведе до зниження цін, комітет займається не своєю роботою, ні тим чим потрібно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Заболотний Григорій Михайлович, "Блок Петра Порошенка".

 

10:23:45

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Прошу передати слово Барні Олегу Степановичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Будь ласка, Барна  від трибуни.

 

10:23:58

БАРНА О.С.

Шановні депутати, шановний український народе! Майдан став символом нескореності української нації, людської честі та нашої національної гідності, символом нашого майбутнього, коли поряд із зрілими громадянами на барикадах в перших рядах були і студенти – наша молодь. Котрі беззбройні і беззахисні йшли на кулі "Беркуту", котрі не хотіли бачити своє майбутнє з бандитським регіональним режимом Януковича, недобитки котрого ще засідають поки що у Верховній Раді.

Молодь підняла з колін нашу націю заради майбутнього нашої країни. Але майбутнє тільки тоді буде для нас світлим та яскравим, якщо зло буде покарано остаточно, якщо буде обрублена рука вбивць наших громадян, які стріляли в груди нашій молоді на Майдані, коли будуть покарані озвірілі в мантіях бандити, які покривали цих вбивць і переслідували активістів Майдану. І будуть таки покарані за порушення присяги народу і Україні. Але для цього, на вимогу саме Майдану, відповідно до Закону про очищення влади, про відновлення довіри до суду була  у липні створена на один рік терміном Тимчасова спеціальна комісія по перевірці суддів та суддів загальної юрисдикції на постійній основі із числа моральних авторитетів, юристів, патріотів. Та, на жаль, з липня минулого року до даного часу члени цієї комісії не отримують заробітної плати. Вони розглянули понад 30 справ щодо злочинів активістів Майдану, по відповідній кількості суддів –  26, матеріали по яких направили із порушеннями, 19 суддів.

Законопроектом 1881, який зареєстрований у Верховній Раді передбачено оплату членам даної комісії та продовження строку її дії ще на три роки, де остаточно, об'єктивно вивчення всіх злочинів суддівської банки під час Майдану.

Але з незрозумілих причин дані особи, які розслідують такі серйозні злочини, не отримують зарплату, чим блокується робота тієї комісії. І якщо уряд не хоче оплачувати робочу членам цієї тимчасової спеціальної комісії, то так і скажіть, що нам не потрібно очищення судової злочинної системи, тож не мучте патріотів своїм цинізмом та ліквідуйте дану комісію. Або дайте можливість їй довести справу до кінця.

Слава молоді, слава героям Майдану, слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Шпенов передає слово Колєснікову, будь ласка,  від трибуни, я розумію. Чи з місця? Колєсніков виступає від трибуни чи з місця? Від трибуни. Будь ласка,  на трибуні включіть мікрофон.

 

10:27:16

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Добрый день уважаемый Председательствующий! Уважаемые коллеги! Разговор сегодня я хотел бы вести о промышленности Украины, о промышленном производстве и о развитии, и восстановлении промышленного производства в Украине.

Хотел бы в первую очередь отметить, что на сегодняшний день непрофессионализм действующего правительства довел нашу промышленность почти до остановки. Отсутствие должного внимания к такой важной отрасли – это одна из самых колоссальных ошибок, которые вообще можно было допустить. К сожалению, промышленность демонстрирует последнее время стремительный спад. По сравнению с январем 2014 года объем промышленного производства, уважаемые коллеги,  вдумайтесь, сократился на 21 процент. Практически разрушена промышленность Донбасса, снижение объемов производства в  базовой отрасли промышленности в металлургии 25 процентов. И только по официальном данным Государственной фискальной службы  в январе 2015 года экспорт составил 3 миллиарда, импорт – 2,9, это сокращение ровно на треть.  Из-за отсутствия государственной поддержки рост украинского экспорта  в страны Европы составил 2 процента, но потери в странах СНГ – 29 процентов, и это ничем не компенсировано. Правительство, уважаемые коллеги, тяжело болеет кредитоманией, увлеченно кредитуясь у МВФ. Власть не задумывается, каким образом весь советский народ будет  отдавать эти кредиты.

"Оппозиционный блок" предлагает собственную концепцию развития промышленности, оздоровления экономики, в конце концов, восстановления хотя бы  какого-то центрального органа исполнительной власти, который будет курировать вопросы промышленности, первоочередной задачей которого должна стать разработка концепции новой индустриализации, создание целевых проектов по развитию стратегических отраслей и предприятий. Для привлечения инвестиций необходимо разработать эффективное антирейдерское и антикоррупционное законодательство для защиты прав инвестора. Инвестор должен быть на сто процентов уверен в том, что если он  приходит на нашу территорию, он полностью юридически защищен.

Необходимое постоянное финансирование инфраструктурных внутренних проектов. Уважаемые коллеги, только предпринимая конкретные шаги по восстановлению промышленности, промышленного производства, поддержке малого и среднего бизнеса Украина имеет шанс остаться промышленным  центром Европы. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. І тільки коротке зауваження.  Представник "Опозиційного блоку" сказав, що "весь советский народ…". Нагадую "Опозиційному блоку", що Радянський Союз перестав існувати в 1991 році. Можливо, треба взяти консультанта з історії, щоб нарешті збагнути, що ми знаходимося в незалежній Українській державі. Рекомендую провести історичний лікбез. Дякую вам.

Павлов передає слово Королевській.

 

10:30:46

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! Уважаемые присутствующие! За последний год правительство Украины провело много опытов и экспериментов над нашими людьми. И, к сожалению, эти опыты не всегда были успешными. Но сегодня никого не может оставить безразличным новая инициатива правительства по реформированию пенсионной системы Украины и их желания ввести сегодня  второй накопительный уровень пенсионной системы.

Понимаете, это очень важно сегодня по одной основной причине. Потому что это коснется не только 12 миллионов наших украинских пенсионеров, а это, в первую очередь, коснется каждого украинца в нашей стране. И я надеюсь, что в этом зале собрались грамотные, разумные люди, я очень хочу на это надеяться, потому что в то время, когда сегодня  идет колоссальное падение экономики, когда сегодня система государственного управления работает малоэффективно, проводить такие серьезные системные реформы просто недопустимо. И мы с вами знаем, что не только  украинские сегодня эксперты говорят о ситуации в экономике, об этом говорят во всем мире, у нас только до конца 2015 года падение ВВП может составить 7,5 процентов, огромные долги по заработной плате, и число только официально безработных за последний год увеличилось на полмиллиона человек. И в такой ситуации говорить о реформе пенсионной системы – это нужно либо серьезно заблуждаться, либо иметь огроное желание ограбить наших пенсионеров.

У нас правительство, когда шло работать, сказали, что они правительство камикадзе, но, к сожалению, сегодня камикадзе стали все 12 миллионов в нашей стране, когда за год их пенсия сократилась со 120 долларов до 37. Поэтому мы  сегодня не имеем права на ошибку. Мы не имеем права смотреть на те пиар-акции, которые проводит правительство и заложниками этой ситуации делает украинских пенсионеров.

Поэтому мы зарегистрировали наше альтернативное предложение по реформе пенсионной системы. Мы знаем, что это нужно делать. Но это нужно делать взвешено, системно и грамотно. Но в первую очередь нужно отменить позорный налог на пенсию, который сегодня ввели для наших пенсионеров. Нужно отменить те позорные ограничения для работающих пенсионеров по размеру пенсии и для пенсионеров госслужащих и нужно в первую очередь сегодня проиндексировать пенсии.

Я также хочу напомнить, что пенсионеры Донецка и Луганска выиграли суд у правительства. Но правительство уже второй месяц игнорирует решения судов украинских и не выполняет. И поэтому такое правительство либо должно работать на граждан Украины, либо его нужно переизбирать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Паламарчук Микола Петрович.

Передає слово Ірині Геращенко. Прошу мікрофон включити.

 

10:33:58

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, як ви знаєте, наступного тижня у Ризі відбудеться саміт Східного партнерства, і Україна разом з іншими країнами Східного партнерства, безумовно, чекає від Риги позитивного сигналу відносно наших європейських перспектив та впровадження безвізового режиму.

Маємо визнати, що війна на Донбасі, на жаль, впливає на ситуацію не тільки в країні, а і на ті рішення, які буде приймати європейська сторона відносно безвізового режиму в Україні. І хоча про це не говориться вголос, але ті країни Європейського Союзу, які визначають політику ЄС, неформально визнають, що без деескалації конфлікту на сході на буде важко впоратися і в тому числі з найшвидшим отриманням безвізового режиму. Але було би абсолютно нечесно і несправедливо перекладати всі ці проблеми виключно на війну на сході.

Днями було опубліковано моніторинговий звіт Європейської комісії відносно виконання Україною Плану дій щодо лібералізації візового режиму. І маємо визнати, що, на жаль, уряд зволікає по кільком позиціям ключовим, по яким ми мали б досягти значного прогресу. У звіті Європейського комісії мова йде про те, що тільки дві позиції ми виконали безумовно. По восьми в нас є прогрес, ми майже виконали, але маємо пришвидшити цю роботу. І по чотирьом визначається тільки частковий прогрес.

Шановні колеги, за ініціативою Комітету євроінтеграції в квітні відбулися слухання парламентські відносно наших виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму і перспектив отримання безвізового режиму. І ми просимо, щоби парламент на четвер поставив постанову за результатами цих слухань, в якій наш комітет вкаже дуже чіткі терміни, які ми пропонуємо уряду для того, щоб до кінця року ми виконали всі ці позиції, і щоб українці отримали безвізовий режим.

І також ми звертаємось до керівництва парламенту з проханням, щоб у зв’язку з цим, враховуючи, що ми маємо проєвропейську коаліцію, і ми маємо вимагати від уряду все, що необхідно досягати у провадженні безвізового режиму і для наших європерспектив, щоб ми в рамках дня запитань до уряду раз на місяць заслуховували уряд саме в питанні безвізового режиму, от як ми виконуємо План дій щодо лібералізації візового режиму. Це буде дуже правильно. І я сподіваюсь, що тут ми отримаємо підтримку залу.

І я маю відреагувати на заяви попередніх виступаючих. Як учасник мінської групи від України я була присутня на консультаціях в Мінську минулого тижня. І я хочу зазначити, що ті люди, які там були з окупованих територій і представляли, вони визнали, що всі українські пенсіонери, які зареєстровані на території України, які переїжджають, вони отримують пенсію. Уряд повністю в цих питаннях виконує свої зобов’язання. А заважають отримати зарплати і пенсії окупанти і росіяни, які окупували частину українського…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати завершити 30 секунд.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …і анексували Крим. І блоку, який живе мареннями про "советский народ", варто про це пам’ятати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Євлахов Анатолій Сергійович, "Блок Петра Порошенка". Передає Томенкові, так?

Будь ласка.

 

10:37:31

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Скільки вивчаю історію нашого українського народу, не перестаю дивуватися величності нашої української нації. Це тільки ми під час війни і зубожіння можемо зробить 13 вихідних у травні. У нас нема ж роботи в травні, що ми зробили вихідні.

Я наполягав, щоб розглянули мою постанову про те, щоб хоч 2 травня скасувати. На жаль, не вистачило мужності у нас в парламенті, щоб ліквідувати вихідний та ще й і перенести на один день. Я в ті дні, в які ми мужньо з 20 разу перенесли нашу роботу, тут працював, тут кишіло депутатами і міністрами. Коли 7 травня я проводив прийом громадян і що ці громадяни мені передали. Вони кажуть, що, Микола Володимирович, от ми аналізуємо, місяць уже аналізуємо, що означає фраза Прем'єр-міністра, що подолана корупція на найвищому рівні. І я разом з цими громадянами теж аналізував і дійшов до висновку, що подолання корупції урядом здійснюється через те, що уряд сам очолив корупцію в Україні. І, очолюючи цю корупцію, він мужньо бореться з нею.

Під час цих вихідних днів уряд подав Президенту на вето два наші закони. Один закон, де ми заборонили видобуток піску, щебню, гравію в заповідниках. І уряд дає, каже, це злочинний закон, Томенко, Верховна Рада підготувала, тому що ми не можемо займатися бізнесом. Слава Богу, Президент підписав.

Другий закон уряд подає. Він говорить, що, ну, як ви забороняєте вивозити дуб з України і продавати за кордон. СОТ категорично проти. Я знаю прізвище цього "СОТа", і скільки він грошей заніс. Бо цей "СОТ" пообіцяв, що коли очолить агентство лісове, то зробить для уряду і для конкретної політичної партії фінансову підтримку на виборах. Тому я вимагаю від Президента підписати даний законопроект, а Генеральна прокуратура хай "СОТом" займеться безпосередньо.

Тому, друзі, нам для того, щоб наші всі пафосні виступи про перемогу над Росією, над Путіним мали якийсь сенс, ми повинні сконцентруватися і перемогти корупцію. І коли у нас міністр внутрішніх справ на фракції казав, що товариш Чоботар – це зразок чесності і моральності. Це ще, коли призначали. І виявилось, що скільки часу нам треба було б провести, щоб довести, що точно він не зразок чесності і моральності.

Коли сьогодні мені керівники державних підприємств розповідають, що один здібний помічник міністра АПК, який перед цим керував партійною організацією Криму і вітав людей, які приїхали в Крим, сьогодні викликає керівників державних підприємств і каже, що революція революцією, но партию надо поддерживать.

Тому, друзі, я ще раз хочу сказати, в парламенті є депутати і люди, які вболівають за боротьбу з корупцією. Звертайтеся до нас. Переможемо корупцію, переможемо і Путіна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Барвіненко передає слово депутатові Шипку. Від трибуни прошу включити мікрофон.

 

10:40:48

ШИПКО А.Ф.

Андрій Шипко, Група "Відродження", Дніпропетровщина, місто Нікополь, Орджонікідзе, Нікопольський район.

Шановні народні депутати! Дорогі виборці! Ми щойно повернулися з округів, де разом святкували 70 річницю Великої Перемоги. Бо ми українці – народ-переможець. Але зараз нас перемагають. Нас перемагають бідність, хвороби і некомпетентність уряду.

Я хочу звернутися до пана Квіташвілі. Годі вже з екранів телевізорів боротися з корупцією у охороні здоров'я та обіцяти народу, що будуть закупівлі і ліків і будуть проведені тендери, і будуть закупівлі вакцин.  Нічого нема, тільки слова.

В мене на руках купа звернень, купа звернень. Тільки в мою приймальню одну в місті Нікополі звернулося за останні три місяці 1200 громадян. 70 відсотків – це питання охорони здоров'я і цін на ліки.

Що люди пишуть. Семимісячна Анічка досі не отримала жодного щеплення. Вакцин у медичних закладах немає, а 400 гривень лише за одне щеплення неможливе. Мати з Олексіївки теж не може вакцинувати свою 11-місячну доньку. І таких дітей по Україні сотні тисяч.

А ось місто Орджонікідзе. Хворому, якому пересадили печінку, держава раніше забезпечувала життєво необхідними препаратами, вартість яких складає 500 тисяч гривень на рік. Зараз такі хворі не можуть отримати лікування. І на всі звернення Міністерство охорони здоров'я рекомендує закупівлі провести за кошти місцевого бюджету. Бюджет Орджонікідзе дотаційний, і таких грошей немає.

А що ситуація з забезпеченням онкохворих? Ліки, які потрібні після онкологічних операцій, не доступні через вартість, бо мінімальна чотири тисячі гривень за упаковку, це занадто дорого для звичайної української сім'ї. І це при тому, що тарифи, комунальні послуги і ціни на харчі виросли в рази. Що людям робити? Помирати?

До речі, сьогодні ще одна загроза. Центри переливання крові можуть найближчий час припинити свою роботу. Причина та ж сама. МОЗ досі не провело закупівлі  необхідних медичних виробів. І це в умовах, коли донорська кров вкрай потрібна нашим військовим.

Час обіцянок вже вичерпано. Хвороби не чекатимуть доки пануватиме безвідповідальність. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Прем'єр-міністра України щодо термінового втручання в галузь охорони здоров'я.

Шановні Володимире Борисовичу, наша депутатська група "Відродження" вимагає заслухати у Верховній Раді звіт міністра охорони здоров'я щодо виконання державних програм по забезпеченню вакцинами та ліками тяжкохворих і компенсації вартості ліків для населення. Депутатська група "Відродження" за реальне відродження охорони здоров'я. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Шановні колеги, наш час фактично вичерпався, але є фракції, які взагалі не мали жодного виступу. Тому зараз я  надам слово Молотку від "Волі народу". Потім представнику Радикальної партії Ляшка. І останній, одна хвилина, Кривошеї від "Народного фронту".

Будь ласка, Молоток до трибуни.

 

10:44:06

МОЛОТОК І.Ф.

Ігор Молоток, 160 виборчий округ, Сумщина.  В місті Шоста Сумської області сталася екологічно небезпечна ситуація. Вилити були небезпечна отрута, хімікати. Аналіз показав, що це пестициди та гептил. Гептил – це фактично є ракетним паливом. І концентрація на сьогоднішній день  загрожує не тільки здоров'ю, але і життю людей. Винуватці інциденту підприємство Сервісний центр регенерації масел та підприємство "Елга", які займаються утилізацією різних відходів.

Кількість гептилу величезна. Його утилізували, просто виливаючи на землю в безпосередній близькості від населеного пункту. Цей факт   доказаний правоохоронцями. 

Місцева влада просить визнати розлив хімікатів надзвичайною ситуацією державного рівня. Потрібно  створити  державну міжвідомчу комісію для з'ясування причин та  наслідків аварії. Шостці та Шосткінському  району потрібна допомога для повної ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Потрібна й допомога військових фахівців в області  хімічного захисту, які повинні розібратися, як  утилізувати виявлений гептил  і визнати його  концентрацію. Це дасть можливість скласти карту з точним  зазначенням хімічно забруднених  територій  Шостки та району. Місцева громада   вимагає ретельного розслідування події і покарання винних.  Утилізація  в Шостці, від якої не один рік страждають люди, повинна бути остаточно заборонена.

Ми, а це близько 30 депутатів Верховної Ради, звертаємося до Президента  України,  до Генерального прокурора, до міністра внутрішніх справ з вимогами  взяти під особистий контроль справу розслідування, дати правову оцінку діям тих осіб, які причетні до цього, притягнути винних до кримінальної відповідальності. Ситуація вимагає  прийняття  невідкладних рішень. Зволікати не можна, бо йдеться  про життя і здоров'я людей. Фахівці знають: наслідки отруєння гептилом з'являються через   декілька місяців.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Від   Радикальної партії Вовк, від трибуни. Включіть мікрофон.

 

10:47:02

ВОВК В.І.

Віктор Вовк,  фракція  Радикальної партії Олега Ляшка. Шановні народні депутати, шановні виборці!  Фракція  Радикальної партії зазначає, що президент Росії Владімір Путін, який здійснив єдину за  70 повоєнних років анексію чужої території в Європі та збройну агресію проти сусідньої країни, закономірно дійшов у своїй деградації та цинізмі до виправдання своїх ідейних попередників Сталіна і Гітлера, які в цілях безпеки ділили між собою Європу та захоплювали цілі країни.

10 травня на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Путін публічно виправдовував пакт Молотова-Рібентропа, укладений між СРСР та Німеччиною за тиждень до початку Другої світової війни. Ця змова комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, яка разом із ганебною для демократичного Заходу Мюнхенською конференцією 1938 року стали спусковим гачком найкривавішої в історії людства війни. Це черговий крок Путіна у реабілітації сталінізму та свідчення руху Росії назад до радянського і імперського минулого, до політики агресії та експансіонізму.

Сам Путін майже дослівно повторював аргументи Сталіна щодо виправдання співпраці з нацистами до червня 1941 року. Тож подібність Путіна до Сталіна та Гітлера отримали нову яскраву люстрацію. Наголошуємо, що для Путіна історичний досвід пакту Молотова-Рібентропа має практичне значення і сьогодні. Своєю заявою він дав зрозуміти канцлеру Меркель, що розглядає нинішні Мінські домовленості, як крок до новітнього пакту з Німеччиною про фактичне розчленування України та сигналізує про своє прагнення до нового поділу сфер впливу в Європі.

Фракція Радикальної партії вимагає від Президента Порошенка, який здійснює візит до Німеччини, не піддаватися подальшому тиску з боку європейських партнерів та припинити політику поступок України у так званому мінському мирному процесі. Сподіваємось, що нинішні лідери Європи в повній мірі усвідомлять уроки жахливого минулого. Ні умиротворення агресора в стилі Мюнхена, ні укладання пактів про ненапад, а насправді про секретний поділ територій та сфер впливу не зупинять знахабнілого агресора від подальшого шантажу та можливого початку великої війни.

Ми наголошуємо, що лише солідарність демократичних країн, готових за будь-яку ціну спільно захищати свої цінності та чинити потужний збройний спротив агресору можуть запобігти великій війні в Європі, відновити міжнародний порядок, поставити реваншистів на місце та, з рештою, притягнути їх до відповідальності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Кривошея, але попрошу одну хвилину –  репліку і потім останній виступ, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

Будь ласка,  від трибуни.

 

10:50:25

КРИВОШЕЯ Г.Г.

Доброго дня, шановні колеги!  Доброго  дня шановні журналісти! Головуючий! Геннадій Кривошея, фракція Народний фронт.

Вчора в засобах масової інформації увечері з'явилась інформація про те, що під час ранкового засідання мною було нібито здійснено кнопкодавство, одним із журналістів про це є фото, яке було розміщено на деяких сайтах, в тому числі на сайті "Української правди" і в колонці "кнопкодави".

Сьогодні зранку після проведення відповідного розслідування тими журналістами журналіст особисто в своїй хроніці вибачився перед цим. Тому я звертаюсь до всієї Верховної Ради, я звертаюсь до журналістів, які розмістили неправдивий пост, спростувати дану інформацію. І хотів би повідомити всіх, я як громадянин України, як людина, яка відстоює честь і гідність, права і свободи кожного громадянина України, ніколи в своєму житті не кнопкодавив і кнопкодавити не буду. Дякую всім за увагу і дякую вам, шановні панове журналісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

І будь ласка,  Сергій Соболєв. Прохання тільки максимально лаконічно, будь ласка.

 

10:51:43

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Наш парламент пішов на безпрецедентний крок, коли минулого місяця створив Спеціальну робочу групу по вивченню ситуації з економічним обґрунтуванням тарифів. 

Буквально за три тижні робоча група з депутатів змогла зробити набагато  більше ніж всі органи держави разом взяті. В результаті роботи цієї робочої групи, яка, я хотів би нагадати, завершила свою роботу 7 травня. І я сподіваюсь, що ми на цьому тижні почуємо звіт робочої групи, де чітко будуть встановлені факти корупції в складовій на тарифи на електроенергію, газ, комунальні послуги. І я переконаний, що на підставі цих даних буде зроблено не лише перший крок, коли для населення, яке не має лічильників, вдвічі зменшили умови оплати, що є величезною перемогою безпосередньо всіх депутатів, які приймали участь в роботі цієї групи.

Фракція "Батьківщина" надала всі розрахунки, які стосуються балансу газу, чого ми не могли отримати від НАК "Нафтогаз". І лише цього тижня НАК "Нафтогаз" спромігся  надрукувати таки і офіційно оприлюднити баланс газу. Ми надали всі розрахунки, які стосуються порядку формування тарифів, перш за все, на газ, порядку формування тарифів на газ власного видобутку, на газ, який видобувається приватними або напівприватними структурами на території України.

І це підтверджує зайвий раз, що якщо тільки за три тижні роботи робочої групи уряд пішов на те, щоби скоротити вдвічі нормативи споживання газу для тих домочадців, які не мають лічильників, це є вже можливість вдвічі скоротити фактично навантаження держави по оплаті за комунальні послуги. Але є друга складова цього. Фактично ми підтвердили, що мільярд кубів газу власного видобутку приховувалися "Теплокомуненерго", НАК "Нафтогаз" і подавалися як газ, нібито який спалює населення або комунальні потреби. І це є фактично прямим фактом корупції, які повинні бути фактом дослідження в парламенті.

І друга тема. Фактично перші місця роботи в новій податковій системі показали, що у уряду є достатні можливості для індексації заробітних плат і пенсій. Наша фракція наполягає на тому, щоб в рамках перегляду бюджету по другому кварталу це рішення було внесено Кабінетом Міністрів, бо далі сподіватися на те, що брати останні крохи з пенсіонерів, коли країна пішла на безпрецедентний крок, встановивши податок на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  10 секунд. Завершуйте.

 

СОБОЛЄВ С.В. Фактично дає можливість сьогодні реально переглянути можливість з індексацією пенсій і зарплат.

Я думаю, це і буде вихід реальний з цієї ситуації. Дякую за увагу.

 

 Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, починаємо розгляд питань порядку денного. На ваш розгляд внесено  проект Постанови (реєстраційний номер 2811) про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мірошника А.М.

Доповідає перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник.

Будь ласка,  Павло Пинзеник.

 

10:58:21

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати України! Комітет на своєму засіданні 12 травня цього року розглянув заяву народного депутата України Мірошника Андрія Миколайовича про складення ним депутатських повноважень відповідно з вимогами пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України, статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України". Комітет прийняв рішення внести народними депутатами членами комітету на розгляд Верховної Ради проект Постанови Верховної Ради України про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мірошника (реєстраційний номер 2811, від 12.05.2015 року).

Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, в обговорені слово має Олег Березюк від трибуни.

 

10:59:17

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове, я уповноважений від фракції зробити заяву.

Вельмишановні пані і панове, народний депутат Мірошник людина вільна, людина гідна, чесна і добросовісна, і це заявляє фракція "Самопоміч". Це людина, яка принесла в цей парламент прецедент.

Так, він допустив помилку. Помилка його полягає в тому, що він займався власними справами не в цьому місці і не в цей час. Ми звертаємося до вільних медіа. Ви маєте право, і ми просимо вас слідкувати за тим, що роблять ці люди у цьому залі. Бо сьогодні під час війни і неймовірної економічної кризи виборець і людина в Україні вимагає, щоб народний депутат мав ідеальну поведінку, як не важко її дотримуватися. Народний депутат Мірошник – людина чесна, яка самостійно і чесно заробляє свої гроші. І помилилася тільки в тому, що робила це не в цьому місці, не в цей час. Всі інші інсинуації жовтої преси є вигадка і приниження його честі і гідності.

Ми просимо вас, шановні депутати, задовольнити його власний вибір, який насправді стоїть на сторожі його власної гідності, гідності його родини, сім'ї, фракції, політичної сили, за яку він йшов на ці вибори, і сьогодні підтримує. Підтримаймо його вчинок, і будемо брати приклад з нього як з політика нового європейського зразка. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зараз буде голосування. Тому я прошу депутатів зайти в зал на робочі місця, щоб ми могли проводити результативне голосування. Прошу з кулуарів зайти в зал і підготуватися до голосування.

Шановні колеги, приготувались до голосування. На голосування ставиться проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мірошника (номер 2811). Прошу підтримати дану постанову. Прошу проголосувати. Будь ласка.

 

11:02:33

За-169

(Шум у залі) Блок "Петра Порошенка", є застереження чи неуважність? Будь ласка, Ірині Геращенко, одну хвилину для репліки. Будь ласка. Ірина Геращенко з місця.

Будь ласка, Ірина Геращенко, вже включений.

 

11:03:08

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колег, я би хотіла звернутися до фракції "Самопомочі". Ми з великою уважністю вислухали шановного пана Березюка. І ми переконані, що така ваша характеристика відносно того, що ваш колега є людиною чесною, порядною, вона тільки підтверджує те, що він має в такому випадку попрацювати народним депутатом і виконати те, що він давав зобов'язання перед народом, це важкий труд.

І ви знаєте дуже важливо, щоб ті люди, які ідуть працювати, так легко не здавалися. Якщо народні депутати будуть так легко здаватися, це буде, знаєте, дуже легка історія. Тому нехай працює, будь ласка, і більше не займається не тим на своєму робочому місці. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, обміняємося думками з цього приводу. Від "Радикальної партії" Олег Ляшко. Потім від "Самопомічі" Олег Березюк. І потім від "Народного фронту" Гусь Ігор. По хвилині, будь ласка.

 

11:04:15

ЛЯШКО О.В.

Шановні громадяни України! Народні депутати, справді, не так легко здаються. Більшість із тих, хто потрапляє до цього залу, чіпляються за мандат, як воша за кожуха, обростають, як пеньки мохом, сидять у Верховній Раді, і щоб вони не робили, їх звідси з парламенту можна винести тільки вперед ногами на Байкове кладовище. 

Людина набралася сміливості, визнала свою помилку, поклала мандат. До речі, це не перше прецедент. Був В'ячеслав  Вакарчук, який теж не витримав цього застиглого гнойника, цього парламентського. Була Руслана, Руслана була. Тому… Що? (Шум в залі) Руслана не складала? Складе.

Я пропоную проголосувати, підтримати людину, на налигачі тягнути не можна. Давайте, якщо створив помилку, йди.

Так само, що стосується депутатської недоторканності. Бігають вже по залу домовляються, щоб її не скасовувати. А що, вчинили злочин, а тепер боїтесь відповідати? Де тоді ідеали Майдану?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, давайте, перше, "Народний фронт", Ігор Гузь. Ігор Гузь. Будь ласка, включіть мікрофон. Одну хвилину Ігор Гузь, а потім вже Олег Березюк.

 

11:05:33

ГУЗЬ І.В.

Депутат Гузь, фракція "Народний фронт".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгор Соболєв буде.

 

ГУЗЬ І.В. Шановні друзі! Я хочу звернутися до всіх нас. Ми виглядаємо посміховиськом для людей, які зараз дивляться. Є позиція народного депутата, який вперше за багато років має бажання скласти мандат. Є позиція фракції "Самопомочі", яка підтверджує цю позицію.

Що ми сьогодні, як ми виглядаємо в обличчі людей? В нас нема чим займатись, що зараз качелями гратися? Я прошу підтримати пропозицію "Самопомочі" і депутата Мірошника, якщо в нього є бажання, в нього є бажання, скласти мандат і займатися бізнесом. Тому давайте не смішити людей, одноголосно проголосувати, тому що це позиція народного депутата. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І,  будь ласка, від "Самопомочі" Єгор Соболєв з трибуни.

 

11:06:37

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, фракція "Самопоміч" просить всіх нас добре зрозуміти. Йдеться вже не про Андрія, йдеться про нас всіх. Це історія не про те, що писав народний депутат. Ми, до речі, просимо всіх журналістів до кінця розібратися в цій історії, зробити розслідування і розставити всі крапки.

Але повторюся, це історія не про Андрія. Це історія про те, що в цьому парламенті ми з вами маємо народити справжню європейську політичну культуру. Якщо до політика втрачається довіра, якщо є сумнів в моральності його дій, він має йти, він має йти в добровільну відставку. Ми зараз з вами працюємо в умовах війни. Не треба жодній людині поза цим залом пояснювати, що під час війни не морально їздити в дорогі відпустки. Не треба жодній людині поза цим залом пояснювати, що під час війни не морально не ходити на роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу дати можливість завершити, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В.  Поза будь-яким сумнівом під час війни є смертним гріхом заробляти на владі. Ось, що хоче сказати Андрій своїм вчинком. І ми просимо підтримати цю позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракції обмінялися думками.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, заспокойтеся, будь ласка, і приготуйтеся до голосування. І давайте серйозно віднесемося до заяви. Хтось хотів там покричати? В коридорі можете покричати.

Будь ласка, колеги, підготуйтеся до голосування. Шановні колеги,  готові? 2811 постанова.

Я просив би всіх колег заспокоїтися. Дубневич Ярослав, наведіть там порядок в своєму секторі, будь ласка, заспокойтесь.

Будь ласка, 2811.

Голосуємо в цілому постанову відповідно до заяви нашого  колеги народного депутата, і давайте не створювати шоу з цього питання.

Будь ласка, голосуємо 2811. Прошу підтримати заяву нашого колеги народного депутата.

 

11:09:57

За-196

Будь ласка, хто не голосує?

Будь ласка, по  фракціях. "Блок Петра Порошенка" – 68,  "Народний фронт" – 48,  "Опозиційний блок" – 0,  "Самопоміч" – 30,  Радикальна партія – 21,  "Батьківщина" – 13, "Відродження" – 0, "Воля народу" – 2, Позафракційні – 14.

Будь ласка, позицію по фракціям, прошу.

Луценко,  хвилина від фракції.

 

11:10:31

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати! Я би просив би  зняти посмішки з облич, бо у мене, з колегами  ми щойно про це говорили, є погане відчуття, що ці голосування є підготовкою до провалу результативного голосування  за подання Генерального прокурора.

Я не пов'язую ці прізвища, це різні випадки. Але тенденція такого "під смішечки" голосування веде того, що може бути за інерцією провалено подання на двох наших колег, які підозрюються в кримінальних злочинах.

Тому я дуже прошу припинити  ці ігрища і ці сміхи, а задовольнити заяву народного депутата. Крапка!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я думаю, пане Олеже, Юрій Віталійович  сказав те, що, напевно, має  усвідомлювати кожен нормальний депутат. 

Будь ласка, ще хвилина, Олег Березюк.

 

11:11:43

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні депутати! Поділюся з вами професійним застереженням: за безпричинним сміхом ховається     панічний страх.

Шановні колеги! Не бійтеся, будьте собою, і буде нам всім в державі добре. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, давайте підготуємось. Готові голосувати? Будь ласка, давайте підготуємось до голосування, голосуємо.

Шановні колеги, 2811, відповідно до поданої заяви народного депутата України. Готові голосувати? Голосуємо, шановні колеги.

 

11:13:11

За-211

Добре.

Шановні колеги, кадрові питання відкладемо зараз. Проведемо ще додатково розмови, тому що я думаю, що перетворювати в сміх те, що є очевидним, це знущання. І я вважаю, що це є неприпустимим.

Будь ласка, шановні колеги, на ваш розгляд виноситься питання (реєстраційний номер 1347) проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України "Про адміністративні послуги", підготовлений народним депутатом Дерев'янком Юрієм Богдановичем.

Будь ласка, є пропозиція автора розглядати за скороченою процедурою.

Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:14:37

За-190

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  доповідач народний депутат України Дерев'янко Юрій Богданович, включіть мікрофон.

 

11:14:50

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, партія "Воля". Шановний головуючий, шановні колеги! Законопроект, який вноситься передбачає упорядкувати, зробити більш раціональним роботу центрів, надання адміністративних послуг. Справа в тому, що ми по Україні маємо велику кількість центрів надання адміністративних послуг, які достатньо ефективно функціонують. Відповідно до чинного законодавства такі центри повинні працювати не менше як шість днів в тиждень і не менше як 7 годин на день. І мало того, два дні в тиждень ці центри повинні працювати більше як 8 годин.

Проблема полягає в тому, що у невеличких містах, містечках, селищах, які є центрами районів такі адміністративні центри працюють не ефективно тому що ми після 16-17 години практично немає жодної людини в цих центрах. В той самий час, коли зараз мова йде про децентралізацію, про об'єднання громад, про можливість створення територіальних підрозділів таких центрів в інших  громадах, а ми знаємо, що 100 відсотків надходжень від надання адміністративних послуг буде попадати в бюджет об'єднаних громад, такі територіальні відділення центрів створити не можливо. Чому?

Тому що навантаження на таке територіальне відділення дуже маленьке у відповідних об'єднаних громадах. Тому мій законопроект передбачає можливість надання органам місцевої влади зміни часу, підкреслюю, тільки часу, кількості годин обслуговування, а не днів. Днів буде обслуговуватись шість, а кількість часу може бути змінено в залежності від потреби, для  того, щоб ці послуги були надані в повному обсязі, і якісні у кожній громаді, і в тому числі і в об'єднаній. Тому дуже прошу вас підтримати для того, щоб це був стимул для об'єднаних територіальних громад створювати такі територіальні підрозділи, для того, щоб ми могли надавати якісні послуги і більш доступні послуги до людей, щоб вони не мали можливості їхати в районні центри за 50-30 кілометрів. Дякую вам за увагу, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Співдоповідач – голова підкомітету з питань державного будівництва і регіональної політики та місцевого самоврядування Дехтярчук Олександр Володимирович. Будь ласка.

 

11:17:02

ДЕХТЯРЧУК О.В.

Шановна громадо! Комітет з державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на своєму засіданні розглянув даний законопроект. Законопроектом пропонується за рішенням органу, який прийняв рішення про утворення центру надання адміністративних послуг, дозволити прийняти у разі необхідності рішення про зміни часу прийому об'єктів звернень його кількості. Метою зазначених змін є надання можливості адаптувати графік прийому в таких центрах з особливостей окремих адміністративних територіальних одиниць.

Комітет з питань бюджету відмітив, що реалізація положення законопроекту не потребує додаткових витрат з державного і місцевого бюджетів. І в разі прийняття відповідного закону він може вводитись в дію у зазначеному в ньому терміні.

Всеукраїнська асоціація місцевого самоврядування, Асоціація міст України зауважила, що прийняття законопроекту у запропонованій редакції може призвести до невиправданого скорочення часу прийому суб'єктів звернень центрами надання адміністративних послуг. Водночас асоціація рекомендує прийняти законопроект за основу з урахуванням висловленого застереження.

Науково-дослідний інститут державного будівництва, місцевого самоврядування Національної академії правових наук України зауважив, що для уникнення зловживань з боку суб'єктів надання адміністративних послуг доцільно було б передбачити мінімальну кількість прийомних годин на день.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України зазначає, що у разі прийняття запропонованих змін в окремих центрах під час прийому може бути скорочений час без урахування об'єктив, не може бути скорочений час без врахування об'єктивних потреб громадян.

Комітет підтримав ідею законопроекту з урахуванням застереження щодо необхідності встановлення гарантій в слід необґрунтованого скорочення часу прийому громадян.

Пропонується за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу. Якщо ми говоримо про децентралізацію, дамо можливість органам місцевого самоврядування самим встановлювати графіки роботи центрів адміністративних послуг. Це буде реальними діями, а не говорінням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, є потреба обговорювати, правда ж?  Чи голосуємо? Голосуємо, так. Якщо нема потреби обговорювати, якщо нема бажаючих виступити, я прошу депутатів зайняти свої робочі місця і приготуватися до голосування. Будь ласка,  заходіть в зал на робочі місця.

Я ставлю згідно рекомендацій комітету проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону "Про адміністративні послуги" (реєстраційний номер 1347) за основу. Прошу підтримати  за основу. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:20:05

За-217

Не почули? Не встигли зайти в зал? Я попрошу народних депутатів зайти в зал і зараз нам доведеться повернутися до голосування і потім знову голосувати. Я прошу зайти в зал, зайняти робочі місця. Готові до голосування? Тоді першим голосуванням ми повертаємося до розгляду 1347.

Шановні колеги, будь ласка, приготувалися до голосування. Повертаємося до голосування за 1347. Будь ласка,  голосуємо повернення до голосування 1347. Будь ласка.

 

11:21:06

За-214

Нема голосів.

"Самопоміч" не голосує. Не знаю, чи це позиція є, чи це випадковість. Позиція, так? Очевидно, пов'язана з попереднім питанням. Так? Ні? Добре.

Товариство, давайте ми визначимося. Ми можемо повернути до суб'єкта законодавчої ініціативи законопроект. Така позиція буде  підтримана? Буде, так?  Суб'єкту законодавчої ініціативи. Тоді я… але ми все одно… Колеги "Самопомочі", ми все одно повинні повернутися до голосування, щоб цю пропозицію проголосувати. Тому я знову ж таки поставлю на голосування повернення до голосування, а потім ми вже визначимося шляхом голосування.

Будь ласка, голосуємо ще раз за повернення до голосування 1347, будь ласка, підтримаємо і повертаємося до голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

11:22:19

За-237

Дана пропозиція набрала необхідну кількість голосів.

Тепер я ставлю на голосування пропозицію повернути законопроект суб'єкту законодавчої ініціативи.

Будь ласка, Іван Крулько, одна хвилину з місця, репліка.

Іван Крулько, включіть мікрофон.

 

11:22:41

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановний головуючий, в мене є пропозиція, законопроект важливий і його треба дійсно доопрацьовувати, але в мене є пропозиція, щоб зараз не повертати суб'єкту на доопрацювання, проголосувати іншу опцію на повторне перше читання, щоб законопроект лишився у Верховній Раді, щоб в комітеті його ще раз добре подивилися відповідно до Регламенту, як це передбачено, протягом 30 днів комітет профільний має дати висновок по законопроекту і після висновку комітету, чи варто цей законопроект голосувати в першому читанні і розглянути його тут, тобто не повертати суб'єкту, а проголосувати на повторне перше читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я Боюся, що пропозиція ваша не набере голосів так само і за основу. Я бачу …

 Давайте ще раз поставлю за основу, якщо не пройде, давайте поставимо зараз цю пропозицію, яка є в порядку послідовності, в повернення суб'єкту законодавчої ініціативи.

Отже, я ставлю на голосування пропозицію повернути суб'єкту законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України "Про адміністративні послуги" – номер 1347. Будь ласка, підтримайте цю пропозицію. Голосуємо за повернення.

 

11:24:11

За-245

Дякую вам.

Отже, законопроект повернений суб'єкту законодавчої ініціативи. І ми переходимо до розгляду наступного питання.

1249 – проект Закону про внесення змін до статті 30 Закону України "Про акціонерні товариства".

Є пропозиція розглядати даний законопроект за скороченою процедурою. Прошу підтримати скорочену процедуру. Голосуємо за скорочену процедуру.

 

11:24:56

За-197

Дякую вам.

До доповіді запрошується народний депутат України Воропаєв Юрій Миколайович. Від трибуни, будь ласка.

 

11:25:07

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги, хотел бы вам напомнить всем, что примерно 2 года назад, после создания единого регистратора НДУ, до этого времени было два регистратора – МФС и НДУ. После одного из законов был сделан всего один регистратор – НДУ. Этот регистратор был наделен специальным законом, особыми полномочиями. Только он имел право выплачивать дивиденды, то есть только через него имели право выплачивать дивиденды акционерные товариства.

К чему это привело? К тому, что все акционерные товарищества в настоящее время перечисляют деньги на счета НДУ. Эти деньги акционерных обществ и самих акционеров зависают на счетах НДУ минимум на трое суток. После этого НДУ их перечисляет самим акционерам. А если там есть мертвые души, а у нас, к сожалению, после ваучерной приватизации очень много людей или выехали из страны, или умерли, и нет ни их адресов, нет ни их счетов. Эти деньги зависают на счетах НДУ, ими пользуется НДУ. Такое акционерное товарищество.

Эти деньги заработаны самими акционерами, заработаны самими эмитентами, остаются на счетах одной структуры, которая имеет кроме собственности государственной, и частную собственность в том числе, – там есть частные акционеры.

Далее законопроект предлагает сделать просто. Убрать эту позорную норму, которую ввели 2 года назад, и деньги эти разрешить платить самим акционерным обществам напрямую акционерам. Все и ничего больше.

Во время обсуждения поступило предложение, чтобы дать право самому акционерному обществу или платить напрямую, или через НДУ, самому на выбор. Тоже хорошее предложение. Это можно будет доработать до второго чтения. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань економічної політики Іванчук Андрій Володимирович. Будь ласка.

 

11:27:19

ІВАНЧУК А.В.

Шановні народні депутати! Комітет з питань економічної політики 4 лютого на своєму засіданні розглянув даний законопроект. Дуже багато було зауважень. Тому комітетом було прийнято рішення рекомендувати парламенту прийняти даний законопроект в першому читанні за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є потреба проговорювати? Є потреба. Тоді, будь ласка, записуємося: два – "за", два – "проти". Будь ласка, записуємося: два – "за, два – "проти".

До слова запрошується Лозовий, Радикальна партія. Включіть мікрофон.

Будь ласка, депутат Лозовий.

 

11:28:12

ЛОЗОВОЙ А.С.

Передає слово видатному економісту всіх часів і народів Віктору Галасюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Галасюк.

 

11:28:20

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановні колеги, цей законопроект треба прийняти в першому читанні за основу. Але я хочу наголосити на найбільш болючому економічному питанні, яке сьогодні постало для нашої країни.

Подивіться вчорашню пресу. Виникли проблеми з реструктуризацією державного боргу України. Це є критичне питання! Я вам нагадаю, що в бюджеті 350 мільярдів гривень закладено на обслуговування та виплату державного боргу тільки в цьому році. Понад 90 мільярдів гривень одних тільки відсотків.

Якщо закордонні кредитори не підуть нам назустріч у частковому списанні цього  боргу, у заморожуванні нарахування відсотків до того, як буде припинена військова агресія проти України, то ми не матимемо ресурсу для ривка, для розвитку економіки України.

Я хочу сказати,  що дуже важливо,  щоб наші закордонні партнери  сьогодні зрозуміли, що Україна є форпостом західної цивілізації в усіх сенсах цього слова. Тому, якщо вони дійсно хочуть підтримати Україну не просто політичними деклараціями, не просто закликами, то вони мають нам списати частину нашої заборгованості так як вони зробили для Польщі в 1991 році, коли списали Польщі 24 мільярда доларів боргів. Це все одно, що сьогодні сто мільярдів доларів в поточних цінах.

Тому в міністра фінансів є повна підтримка Верховної Ради і фракції Радикальної партії в цьому питанні. Ці перемовини мають бути проведені. Ми маємо довести нашим закордонним партерам, що єдиний шлях відродити економіку України, повернути ті борги, які ми взяли, і вистояти в нашому протистоянні, це є реструктуризація державного боргу України. Це треба зробити, і нема жодної альтернативи в цьому питанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Паламарчук Микола Петрович, "Блок Петра Порошенка".

 

11:30:19

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово Капліну, депутату Капліну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Каплін.

 

11:30:26

КАПЛІН С.М.

Ми будемо підтримувати цей законопроект, оскільки він, якщо говорити по простому, дозволяє перераховувати гроші напряму акціонерам. Але, разом з тим, ми хотіли би наголосити на необхідності поставити ще один надзвичайно серйозний акцент у цій проблематиці.

За останні 23 роки  в українців фактично відібрали практично усю власність, які їхні батьки, діди будували, створювали ще у період Радянського Союзу. Олігархічний спрут фактично через надзвичайні приватизаційні афери забрав фабрики, заводи, інфраструктуру у простих українських громадян, залишивши їх лише з проблемами, з новими непомірними тарифами, без пенсій і без зарплат. Очевидно, що сьогодні настав час почати не якусь умовну деолігархізацію, настав час сьогодні починати говорити про націоналізацію окремих підприємств, які сьогодні знаходяться в руках олігархів. Тим більше тих олігархів, які напряму спонсорують тероризм в  Україні.

І тому, не знявши цю головну біль з цілого народу, не провівши  вимоги в життя, вимоги українських громадян, ми навряд чи матимемо порядок у цій сфері.  Деолігархізація є  першою і головною вимогою  українського народу, це і має стати початком справжніх реформ. Жодні інші косметичні зміни не спричинять  порядок в економіці нашої   країни, наші українці, прості робітники і селяни мають право повернути собі за допомогою Верховної Ради все те, що було здобуто важкою працею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, Данченко Олександр Іванович,  фракція "Самопоміч".

 

11:32:35

ДАНЧЕНКО О.І. 

Прошу передати Пташник Вікторії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Пташник включіть мікрофон.

 

11:32:39

ПТАШНИК В.Ю.

Шановні колеги!  Я прошу звернути вашу увагу зараз на цей законопроект, тому що  поява даного законопроекту в залі свідчить про те, що ми з вами  дуже неуважно працюємо у Верховній Раді.

Чому я про це говорю?  Тому що приблизно місяць тому ми з вами проголосували за законопроект  2259, яким вже  була змінена саме ця норма і саме ця частина норма, яка запропонувала нам якраз здійснювати виплату дивідендів, або через  депозитарну    систему  України, або безпосередньо через  акціонерів. І прямо чітко  встановила, що конкретний  спосіб виплати дивідендів буде вирішуватися за рішенням  загальних зборів акціонерів. Це була урядова ініціатива, ми з вами її підтримували, наразі цей законопроект знаходиться  на підписі Президента. 

Що ми зараз  з вами робимо? Не дочекавшись навіть вступу в силу цієї норми, ми знову  в залі розглядаємо зміни до цієї ж самої норми. Друзі,  як можна таке робити? Це говорить про те, що ми з вами працюємо несистемно, ми не читаємо ті законопроекти, за якими голосуємо, ми навіть  не пам'ятаємо, про що ми голосували місяць тому.  Давайте наразі зосереджуватися на своїй роботі, працювати ефективніше і, нарешті, почати читати те, за що  ми голосуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Сергій Соболєв передає слово Івану Крульку. Будь ласка, включіть мікрофон Крулька.

 

11:34:20

КРУЛЬКО І.І.

Шановний пане головуючий! Шановні колеги народні депутати! Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Фракція "Батьківщина" не буде підтримувати цей законопроект, і я хотів би пояснити чому.

Окрім тих, абсолютно справедливих аргументів, які надала колега Пташник стосовно того, що подібні норми зараз перебувають на підпису у Президента, я б хотів сказати іншу річ, що поряд з тим, як ми турбуємось про акціонерів підприємств і по виплаті їхніх дивідендів, очевидно, що відразу нам варто було б розглянути ще один законопроект про справедливе оподаткування дивідендів. Бо сьогодні пенсіонери із своєї пенсії платять 15 відсотків податків, сьогодні кожен громадянин працюючий  платить податки, а в той же час дивіденди в Україні оподатковуються за найменшою у Європі ставкою у 5 відсотків. Мені здається, що в ситуації із соціально-економічної кризи і війни очевидно, що ті люди, а це в основному великі акціонери, які мають мільйони і мільярди, вони мали б сплатити справедливу ціну з тих заробітків, які вони отримують як прибуток від діяльності акціонерних товариств.

Тому, коли ми думаємо про права і інтереси акціонерів у товариствах, давайте подумаємо також про те, щоб наповнювався державний бюджет України. Після індексації пенсій і заробітних плат, після повернення 15 відсотків працюючим пенсіонерам, ми можемо розглядати такі питання як заохочення акціонерів в підприємствах. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ми провели, обмінялись думками, думки поліреалізувалися, я думаю, є потреба на завершення обговорення дати одну хвилину автору законодавчої ініціативи для роз'яснень.

Будь ласка, включіть мікрофон, Воропаєв Юрій Миколайович. На місці?

 

11:36:18

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги, коллега Пташник частично права, такая норма действительно есть в законе 2259. Однако, это норма говорит о том, что порядок выплаты дивидендов определяет комиссия по ценным бумагам.

Не акционерное общество, а комиссия по ценным бумагам. Это серьезная оговорка. И я думаю, что ничего страшного не будет, если мы за основу примем, а потом до второго чтения разберемся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Ми провели обговорення. Зараз переходимо до голосування. І я прошу народних депутатів зайти в зал і приготуватись до голосування.

Першим я поставлю пропозицію, яка була рекомендована комітетом, за основу. Готові  голосувати? Добре.

Отже, ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 30 Закону України "Про акціонерні товариства" (реєстраційний номер 1249) за основу. Прошу визначитись шляхом голосування, за основу, будь ласка.

 

11:37:45

За-179

Дякую.

Дана пропозиція не набрала необхідної кількості голосів, і я поставлю наступну пропозицію, яку запропонувало Головне науково-експертне управління, –  це повернути субєкту законодавчої ініціативи. Отже, ставлю на голосування пропозицію повернути даний законопроект субєкту законодавчої ініціативи. Хто підтримує таку пропозицію, прошу голосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:38:24

За-218

Я думаю, що голоси є, треба ще раз…

Всі встигли проголосувати? Якщо немає застережень щодо голосування, переходимо до наступного законопроекту. Ми переходимо до наступного законопроекту порядку денного – це законопроект 1037, проект Закону про внесення змін до окремих Законів України (щодо скасування надмірної кількості підстав для зупинення транспортних засобів та здійснення громадського контролю за правоохоронними органами) (номер 1037).

Є пропозиція розглянути його за скороченою процедурою. Будь ласка, голосуємо за скорочену процедуру.

 

11:39:32

За-174

Дякую вам.

До доповіді запрошується народний депутат України Міщенко Сергій Григорович.

 

11:39:40

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, 98 округ, Київщина. Шановні громадяни України, шановні колеги, я хочу вам пояснити на двох прикладах, що  може змінитися після прийняття цього закону. Кожен, хто керує транспортним засобом в цій країні, напевно не раз в своєму житті стикався з тим, що його зупиняли співробітники органів внутрішніх справ без будь-яких причин, не пояснюючи для чого це робиться, чи наведені причини були просто зняті, як кажуть, з неба.

Це робиться для того, щоб, в першу чергу, оті корупційні складові, вимагання хабарів за те, що в тебе не така аптечка чи в тебе немає вогнегасника, чи ще якісь речі, тобто зупинити тебе і вимагати з тебе гроші. Це робиться, що саме дивно, в ранні часи, коли людина їде на роботу. І потім, коли приїжджає на роботу і запізнюється, в нього ніхто не буде питати в тому, а чого він запізнився. Його всі пояснення можуть вилитися в те, що його можуть звільнити з роботи чи ще якісь дисциплінарні стягнення.

Другий приклад. Це коли під час автомайданів було зроблено все можливе, щоб ті активісти, які на цих автомобілях показували свою громадську позицію, були зупинені, в них були забрані права, які сфальшовані в протоколи, які зараз кажуть прокуратура, що втрачені докази. Це було зроблено для того, щоб безкарність співробітників міліції сьогодні діяла.

Тому після прийняття цього закону працівник, який зупинить безпідставно такий автотранспортний засіб, повинен буде на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

МІЩЕНКО С.Г. …на вимогу водія оформити відповідну картку: чому він зупинив, о котрій годині він зупинив, і чи є це порушенням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте ще 10 секунд. Є регламент, він спільний для всіх. Будь ласка.

 

МІЩЕНКО С.Г. Дякую. І це дисциплінує співробітників міліції. Тому ми показуємо, чи ми хочемо реформувати цю систему, чи робимо вигляд, що ми її реформуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується представник Комітету з питань законодавчого забезпечення, правоохоронної діяльності Купрій Віталій Миколайович.

Купрій Віталій Миколайович, Кожем'якін просив передати слово вам. Будь ласка, від трибуни.

 

11:42:46

КУПРІЙ В.М.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітет з питань законодавчої забезпечення, правоохоронної діяльності України розглянув поданий народним депутатом Сергієм Міщенком та Віктором Розвадовським проект тільки що оприлюдненого вами закону (реєстраційний номер 1037).

У законопроекті пропонується внести зміни до пункту 21-1 статті 11 Закону "Про міліцію". Крім того, в якості однієї із форм громадського контролю пропонується ввести оцю картку обліку.

Ну, основним це є не стільки зменшення підстав для зупинення транспортного засобу, оскільки є утворення цієї процедури про картку обліку, яка повинна мати і у водія, який повинен її представляти при зупинці, вони повинні узгодити ці питання.

Хотів би сказати наступне, що законопроект має сенс. Але на сьогоднішній день ми з вами стоїмо на кануні великої реформи правоохоронної системи, де буде фото-фіксація, де не треба буде зупиняти, де інші вимоги до Державної автомобільної служби, до речі, вона не буде вже державною автомобільною.

Тобто все.

Розглянувши все це,  Комітет Верховної Ради  висловив таку пропозицію. Пропонують повернути його на доопрацювання і в загальному цьому врахувати думку авторів. Автори, напевно, свою думку висловили.  Тому я прошу  вас, врахувавши думку комітету, відхилити  його на доопрацювання, і  ці пропозиції врахувати вже в єдиному законопроекті, який буде поданий вам  і буде розглянутий всіма. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую вам.

Шановні колеги,  є висновок комітету повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи  на доопрацювання. Така є  позиція комітету. Давайте продумаємо, є потреба обговорювати? Немає. Тому давайте я поставлю, щоб ми не тратили дійсно дорогоцінний час, я поставлю пропозицію комітету на голосування, і ми визначмося шляхом голосування.

Отже, ставиться на голосування  пропозиція комітету повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону  про внесення змін до окремих законів  України (реєстраційний номер 1037).  Прошу голосувати. Прошу визначитись шляхом голосування,  будь ласка. За рішення комітету, так, за рішення комітету.

 

11:45:34

За-194

Дана пропозиція не набрала необхідної кількості голосів.

Я поставлю наступну пропозицію – за основу законопроект. Отже, хто за те, щоб даний законопроект  прийняти в першому читанні за основу, законопроект 1037, прошу проголосувати. Хто за те, щоб прийняти  законопроект за основу,  будь ласка, визначаємось шляхом голосування.

 

11:46:12

За-164

Дана пропозиція теж не набрала необхідної кількості голосів,  і таким чином ми  переходимо до розгляду наступного законопроекту, оскільки цей відхилений.

2181 – проект Закону про внесення змін до Кримінального  процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку. І теж є прохання від авторів,  щоб даний законопроект ми розглянули за скороченою процедурою.

Прошу підтримати пропозицію розглянути за скороченою процедурою. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:47:03

За-158

Дякую.

І до слова для доповіді запрошується народний депутат  України  Паламарчук Микола Петрович. Будь ласка, від трибуни.

 

11:47:25

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати України! Вашій увазі пропонується проект Закону України про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення обшуку (реєстраційний номер 2181).

Проект закону направлений на захист інтересів підприємств, установ,  організацій та громадян під час проведення слідчих дій, пов'язаних із  тимчасовим вилученням майна, у тому числі під час проведення обшуку. Чинний Кримінальний процесуальний кодекс не містить в собі обов'язку слідчого надати копію протоколу особі, в якої проводить обшук та вилучається майно. Вказана обставина ускладнює оскарження незаконних дій слідчого та проведення вилучення майна, оскільки особа, не маючи документального підтвердження факту проведення обшуку та вилучення майна не може доводити незаконність такого вилучення у судовому порядку.

Законопроект пропонується внести зміни до частини третьої статті 168 "Порядок тимчасового вилучення майна" та статті 236 "Виконання  ухвалень про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи" Кримінально-процесуального кодексу України, яким становиться обов'язок слідчого надати копію протоколу особі, в якій здійснюється тимчасове вилучення майна або проводиться обшук.

Зважаючи на важливість та актуальність законопроекту, пропоную Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні законопроект прийняти за основу і в цілому як закон. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

До співдоповіді запрошується представник Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Купрій Віталій Миколайович. Будь ласка.

 

11:49:07

КУПРІЙ В.М.

Шановні колеги, як правозахисник, як людина, яка працювала також разом з паном Паламарчуком в комітеті, я підтримав цей законопроект. Наш комітет підтримає, він необхідний. Зрозуміло, що відбувається багато порушень з боку правоохоронних органів, слідчих, які іноді не видають необхідні документи, які потім неможливо оскаржити в судах, і це призводить до численних порушень прав людей.

Але окремо я хочу зазначити, що у нас є ще інші вимоги Кримінально-процесуального кодексу, який не виконується зараз. Це нестворення Державного бюро розслідувань. А саме цей орган повинен розслідувати злочини, які вчиняються правоохоронцями, в тому числі пов'язані з цим законопроектом.

Тому я також хочу зауважити, що є така проблема, і нам, депутатському корпусу, є відповідні законопроекти, треба буде негайно розглянути їх і втілити в життя як вимоги Кримінально-процесуального кодексу, як вимоги суспільства, так і пропозиції європейської спільноти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є потреба обговорити законопроект, чи можемо голосувати? Є. Будь ласка, запишіться: 2 – "за", 2 – проти. Будь ласка.

Будь ласка, Лунченко Валерій, "Народний фронт". Прошу включити мікрофон.

 

11:50:35

ЛУНЧЕНКО В.В.

Прошу передати слово Леоніду Ємцю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не почув кому. Говоріть, будь ласка, виразніше. Ємцю, будь ласка, Ємець, включіть мікрофон.

 

11:50:40

ЄМЕЦЬ Л.О.

Леонід Ємець, фракція "Народний фронт", місто Київ. Шановні колеги, от коли свого часу режим Януковича разом, під керівництвом, точніше, Портнова, писав Кримінально-процесуальний кодекс, вони спеціально забули прописати туди норму, яка б дозволила отримати особам, яких проходить обшук, захист для подальшого оскарження, в тому числі і в суді, і в захисту своїх прав.

Тому сьогодні цей законопроект, це є лише забезпечення балансу, необхідного в кримінальному процесі, і абсолютно правильно, що ми його вносимо, і він там завжди мав бути, ця позиція. І тому повністю "Народний фронт" одностайно підтримує даний законопроект. І вважає, що особа, в якої проходить обшук, має по результатам цього обшуку отримати документ, з яким потім зможе звернутися до відповідних структур для захисту своїх, можливо, порушених прав. Тому просимо підтримати даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Ляшко передає слово Ігорю Мосійчуку. Ігор Мосійчук, будь ласка, включіть мікрофон.

 

11:51:58

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Наша фракція однозначно підтримує даний законопроект, який підтриманий комітетом, і який направлений на зупинення хоча б часткове свавілля, яке відбувається під час слідчих дій, під час обшуків.

Але в той же час хотів би звернутися до колег, тому що тут звучала думка, що, можливо, не потрібно приймати подібні законопроекти, бо гряде велика реформа. То ми ще не знаємо, коли та реформа буде, тому що в законопроектах, запропонованих Кабінетом Міністрів, Міністерством внутрішніх справ, є такі норми, як збільшення арешту з 3 годин до 24, винесені. І подібні інші, які є прямим порушенням прав людини.

Тому вважаю, що необхідно зараз підтримати цей законопроект. І підтримую колегу Купрія щодо того, що необхідно зняти блокування зі створення Державного бюро розслідувань, яке необхідне в першу чергу для того, щоб в тому числі розслідувати порушення, допущені так званими правоохоронцями при виконанні ними службових повноважень.

Тому фракція Радикальної партії закликає парламент підтримати даний законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Долженков Олександр Валерійович, "Опозиційний блок", прошу включити мікрофон.

 

11:53:47

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Фракція "Опозиційний блок", звичайно, буде підтримувати вказану законодавчу ініціативу, адже вказана законодавча ініціатива призводить до збільшення захищеності прав та охоронюваних законом інтересів осіб, які є учасниками кримінального провадження.

Зокрема, вказаним законопроектом пропонується під час здійснення затримання, обшуку або вилучення майна у підозрюваного, обвинувачуваної особи надавати копію протоколу відповідно вказаній особі  або її представникові. Тому, звичайно, для того, щоб обмежити свавілля з боку правоохоронних органів для того, щоб захистити конституційні права в рамках кримінального процесу фізичних та юридичних осіб, ми будемо підтримувати вказану законодавчу ініціативу та закликаємо всіх колег, незалежно від політичної належності, підтримати вказану законодавчу ініціативу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Оксана Петрівна Продан. Прошу включити мікрофон.

 

11:54:49

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, я прошу зараз абсолютно всіх проголосувати за цей законопроект, тому що, що він передбачає? Цей законопроект дає право тим людям, у яких під час обшуку вилучили майно, мати можливість повернути це майно їм, якщо вони мають на це право. На сьогоднішній момент без цього законопроекту іноді відбуваються просто крадіжки під відкриттям кримінальної  справи, обшуком, вилученням, закриттям кримінальної справи. І я прошу зараз всіх нас, всіх колег проголосувати за цей законопроект і захистити тих людей, які нажили своє добро і мають право на його захист. Дякую дуже.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

11:55:34

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення завершено проекту закону.

Проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу Україну щодо порядку тимчасового вилучення майна та проведення  обшуку (2181), автор – народний депутат України Микола Паламарчук і відповідно співдоповідач – голова профільного комітету Андрій Кожем'якін.

Є пропозиція профільного комітету: голосувати цей проект закону, він є складним, за основу та в цілому, шановні колеги. Немає заперечень, я думаю, що достатньо  обговорили. Будь ласка, народні депутати, підготуйтесь до  голосування. Шановні колеги, будь ласка, підготуйтесь до голосування. 

Будь ласка, голосуємо. Колеги! 2181 –  за основу та в цілому. Автор – Микола Паламарчук. За основу та в цілому. Давайте підтримаємо. Прошу підтримати. Будь ласка, прошу підтримати, колеги. За основу і в цілому.

 

11:56:49

За-270

Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, у нас було не проголосовано… Увага! 2811,  постанова про дострокове припинення повноважень народного депутата Мірошника. Я думаю, що ми ще раз обговорили це питання. Зараз я провів коротеньку нараду і переконаний в тому, що ми зараз проголосуємо за ухвалення цієї заяви.

Прошу, сконцентруйтесь, колеги. 2811, проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мірошника. Доповідь була Пинзеника Павла Васильовича, першого заступника профільного комітету. Була інформація керівника фракції "Самопоміч" Олега Березюка. Тому давайте, колеги, підтримаємо цю заяву.

Готові голосувати? Прошу, колеги, в цілому 2811, ухвалення заяви Мірошника, проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України. Колеги, голосуємо. Прошу підтримати. Прошу підтримати, колеги.

 

11:58:06

За-222

Не встигли проголосувати.

Колеги! Будь ласка, колеги. Це кадрове питання потребує включення. Давайте мобілізуємся. Я вже бачу, є.

Готові колеги голосувати? Давайте, запросіть депутатів. Будь ласка, колеги, голосуємо. Проект постанови 2811, проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Мірошника згідно з поданою його заявою. Я прошу підтримати цю постанову. В цілому, будь ласка, голосуємо,  колеги. Будь ласка, голосуємо. Прошу, прошу підтримати.

 

11:59:03

За-229

Дякую, шановні.   

2812 постанова, Степан Барна, наш колега. Згідно з поданою заявою Степан Барна, проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України.  2812, колеги! Прошу голосувати. Колеги, 2812 про позбавлення… Постанова про дострокове припинення повноважень народного депутата України Барни Степана Степановича. Будь ласка, шановні колеги.

Готові голосувати!? Голосуємо. Є заява нашого колеги, я прошу підтримати. Давайте проголосуємо, колеги. Прошу підтримати. Голосуємо, колеги.

 

11:59:57

За-263

Рішення прийнято.

На ваш розгляд вноситься проект Постанови… Увага! Реєстраційний номер 2810, народний депутат Луценко Юрій Віталійович. Будь ласка, Юрій Віталійович, прошу на трибуну.

Є пропозиція розглядати цю постанову за скороченою процедурою. За скороченою процедурою.

Скорочена процедура! Поставили голосування.

 

12:00:30

За-144

Доповідайте.

 

12:00:38

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні народні депутати! Як відомо, народний депутат нашої фракції Роман Насіров призначений після конкурсу на посаду керівника фіскальної служби. Фракція БПП прийняла рішення замінити його на цій посаді… на посаді голови Комітету з податкової політики Ніною Іванівною Южаніною, фахівцем своєї справи, яка працює в цьому комітеті.

Це рішення вчора було підтримано Регламентним комітетом. Прошу підтримати це призначення в рамках квоти БПП на керівні посади в комітетах.

Ніна Іванівна є професіоналом, чесним і відданим народним депутатом, готовим очолити цей важливий комітет. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є необхідність обговорювати це питання?

Будь ласка, Олег Березюк, хвилина. Потім – Олег Ляшко, хвилина.

 

12:01:34

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги, ми хочемо зауважити одну річ. З глибокою повагою ставимося до професійних здібностей пані Южаніної. І вважаємо, що її кандидатура є гідною для того, щоб очолювати цей комітет. Більше того, не маємо жодних бажань претендувати на цю посаду, також хочу заявити відразу. Але хочемо сказати, що на сьогоднішній день представник однієї з політичних сил керує важливою фіскальною інституцією держави. І заради якості управління, і ваг, і противаг комітет мала б очолювати професійна людина з іншої політичної сили. І це було б правильно. І це було б правильно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко.

 

12:02:33

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії підтримує колег з "Блоку Порошенка". Це їхня квота, це їхній кандидат, і, безумовно, ми будемо голосувати за цю кандидатуру. Але, водночас, у мене звернення до голови Верховної Ради. Із квітня місяця в парламенті лежить заява про складання депутатських повноважень народним депутатом України Валерієм Кулічем, який призначений головою Чернігівської обласної адміністрації. У мене питання, чому ця заява не винесена зараз на голосування до залу, і, чому вона не розглядається? Фракція Радикальної партії наполягає на невідкладному припиненні порушень закону. 20 денний термін суміщення повноважень депутата і голови ОДА минув. Ми вимагаємо зараз перед голосуванням за кандидатуру голови комітету важливого пані Южаніної, яку ми підтримуємо, ми пропонуємо проголосувати за припинення повноважень Куліча.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, шановні колеги.

Я прошу, займіть свої місця, будь ласка, шановні колеги.

Мова йде про те, що це питання стоїть в плані на вівторок. Він хотів особисто прийти  і зачитати свою  заяву, тому вона стоїть на вівторок. І не треба робити з цього трагедії. У вівторок ви зможете за це проголосувати.

Друга позиці. Зараз ми розглядаємо питання, пов'язані з кадровими призначеннями. Ніна Петрівна Южаніна  є  фахівцем високого рівня, і всі про це знають. І неважливо, в якій фракції вона сьогодні знаходиться. Але тим    більше важливо те, що ця кадрова позиція саме є "Блоку Петра Порошенка". Тому є абсолютно справедлива позиція, і ми такі питання приймаємо десятками, коли є відповідні ротації по всім фракціям, по всім партіям.

Тому,  шановні колеги, я думаю,  що тут потрібно мати розуміння того, що  це просто кадрова ротація і кадрова заміна. Тому я би просив всіх сконцентруватись для голосування. Так, це в одній постанові: 2810 – відкликати за пропозицією партії Насірова і призначити Ніну Петрівну Южаніну. Я думаю, що це кадрове підсилення складу комітетів Верховної Ради  України.  Тому, будь ласка, шановні колеги, підготуйтесь до голосування. 2810, в цілому, Южаніна і Насіров. Прошу голосувати і прошу підтримати,  шановні колеги. Прошу підтримати. Прошу голосувати.

 

12:05:25

За-254

Рішення прийнято. Дякую. Вітаємо голову комітету.

Шановні колеги, о 12.05…

 

ЛЯШКО О.В. Ми вимагаємо розгляду заяви по…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Валерійович, в мене є регламентний  обов'язок оголосити 30-хвилинну перерву. Оголошую 30-хвилинну перерву. 12.05. З повагою!

 

ПІСЛІ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

12:40:32

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги! Прошу заходити на робочі місця, прошу займати місця. Секретаріат Верховної Ради, будь ласка, повідомте депутатів про початок роботи сесії. І голів фракцій прошу мобілізувати особовий склад для продовження нашої роботи. Будь ласка.

Шановні колеги! Я ще раз закликаю заходити в зал, займати робочі місця, нас недостатньо ще є для продовження роботи. Будь ласка,  заходимо в зал, займаємо робочі місця!

Колеги, за одну хвилину починаємо роботу. Хто ще не зайшов в зал, будь ласка,  заходіть з кулуарів в зал, займайте робочі місця. Прошу народних депутатів заходити в зал.

Секретаріат Верховної Ради прошу повідомити про початок роботи сесії.

 

12:47:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо наше засідання, шановні колеги народні депутати.  Є лист автора  по законопроекту 1868 щодо перенесення його розгляду, тому він буде перенесений, цей законопроект.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання домедичної допомоги. Народний депутат  Шипко Андрій Федорович. Давайте підготуємося до розгляду цього питання.

Є пропозиція автора за скороченою процедурою його розглянути. Будь ласка,  колеги, підготуйтесь щодо розгляду законопроекту за скороченою процедурою. Будь ласка.

Прошу підтримати пропозицію автора розгляду даного законопроекту за скороченою процедурою. Прошу підтримати щодо розгляду за скороченою процедурою, колеги.

 

12:48:23

За-135

Будь ласка, доповідайте...

Колеги, підготуйтеся, будь ласка, щодо розгляду за скороченою процедурою даного проекту закону. Колеги, будь ласка, прошу підтримати позицію автора щодо розгляду за скороченою процедурою. Будь ласка, колеги.

 

12:49:03

За-150

Прийнято.

Будь ласка, доповідайте.

 

12:49:15

ШИПКО А.Ф.

Шановний Володимир Борисовичу, шановні народні депутати! Законопроект про організацію надання домедичної допомоги (реєстраційний номер 1516) був підготовлений і внесений до Верховної Ради шістьма народними депутатами: Бахтеєвою, Біловолом, Шипко, Шурмою, Мусієм і Донець – членами Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради. Законопроектом запропоновано внести зміни до Закону України "Про екстрену медичну допомогу" в основі законодавства України про охорону здоров'я.

Зокрема, ми пропонуємо розширити коло осіб, які можуть надавати домедичну допомогу. Включити в стандарти середньої, професійно-технічної та вищої освіти набуття навичок надання домедичної допомоги учнями та студентами, розробити і затвердити правила домедичної допомоги.

Шановні колеги, необхідність у прийнятті даного законопроекту саме в нашій країні вкрай важлива. В Україні, на відміну від європейських країн, досі мало хто знає елементарні речі: як перев'язати рану, виміряти температуру тіла, артеріальний тиск, зробити масаж серця, штучне дихання та інші правила надання першої допомоги.

Однак у випадку різкого погіршення стану здоров'я або отримання травми вчасно надана допомога часто відіграє вирішальну роль у збереженні життя та відновлення здоров’я. Статистика каже, що щорічно в Україні отримують ушкодження до 2 мільйонів дорослих і 300 тисяч дітей, а помирає в результаті травм більше 70 тисяч дорослого населення. За умов відповідної підготовки багатьох людей можна було б врятувати. У разі прийняття та виконання даного законопроекту Україна може щорічно врятувати до 30 тисяч осіб.

У висновку Головного науково-експертного управління вказано, щоб підтримати цей законопроект у першому читанні. Комітет теж розглянув 4 березня і підтримав у першому читанні. Прошу вас, шановні депутати, проголосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Від комітету перший заступник голови Комітету охорони здоров'я Оксана… Ольга Богомолець, керівник комітету. Будь ласка, 2 хвилини, доповідайте.

 

12:51:30

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

Шановні колеги! Ольга Богомолець, голова Комітету охорони здоров'я. Вашій увазі закон, законопроект, який стосується кожного з вас, життя кожної людини і на мирній території, і на тій території, де проходять військові дії. Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я на своєму засіданні від 4 березня, було розглянуто даний законопроект та прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу. Відповідно до теперішнього законодавства, перелік тих осіб, які відповідальні за надання домедичної допомоги, є обмеженим. Даний законопроект розширює кількість осіб, які зможуть надавати домедичну допомогу.

Від імені Комітету охорони здоров'я, всіх депутатів прошу вас підтримати цей законопроект у першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Чи є необхідність обговорювати? Будь ласка, є? Я бачу, що немає. Тільки є Сергій Соболєв. Будь ласка, хвилину? Будь ласка, Сергій Соболєв, хвилину. Прошу.

 

12:52:49

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, ми на фракції проговорили цей законопроект. Єдине застереження, яке є.

В умовах, коли іде скорочення лікарень, ФАПів, не дай Боже, ми підемо по шляху створення окремих структурних підрозділів для проведення заходів по домедичній допомозі. Ми хотіли, щоб автори законопроекту чітко зрозуміли, якщо це створення нових структурних підрозділів – ми за це голосувати не будемо і закликаємо зал за це не голосувати. Якщо це відбувається в рамках існуючої структури – це зовсім інше питання.

Друге питання, першу домедичну допомогу повинні надавати в рамках цілого ряду структурних підрозділів, які на перший раз ніби не відносяться прямо до охорони здоров'я. Наприклад, ми знаємо, що найбільша кількість смертей на дорогах після ДТП відбувається тому, що працівники Державтоінспекції не можуть надати першу медичну вимогу. І тому кваліфікаційні вимоги до працівників інших повинні бути саме такі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дайте завершити.

 

СОБОЛЄВ С.В. …які надають можливість чітко і дуже швидко оперативно реагувати на це, як це відбувається в абсолютній більшості країн світу.

Тому якщо це не створення нової структури, яка буде далі плодити адміністративний апарат, управлінський апарат, це можливо в рамках тієї структури, яка зараз є. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги,

Оксана Корчинська, перший заступник голови профільного комітету. Оксана Корчинська.

 

12:54:33

КОРЧИНСЬКА О.А.

Шановні колеги, ми просимо підтримати цей закон в першому читанні. Безумовно, його треба допрацювати. Нам ще багато що з вами прийдеться на домедичній допомозі змінити, тому що нам необхідно буде введення терміну "парамедик" – це та людина, яка зараз на фронті надає фактично першу домедичну допомогу. Але зараз просимо проголосувати в першому читанні. Колега пан Соболєв має рацію абсолютно, якщо б це, дійсно, стосувалося організації окремих структур. Ні в якому разі. Наш комітет розбирав цей законопроект. Іде мова про те, щоб розшириться коло із внутрішніх структур для того, щоб люди могли надавати першу домедичну допомогу в організаціях, в громадських організаціях, в закладах, учбових закладах навчити і вимагати навчання в всіх вузах навчання до медичної допомоги, у всіх училищах, це наша задача номер один, під час війни тим більше. Дуже вдячні. Просимо підтримати в першому …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, хвилина, автор прокоментуйте і будемо голосувати.

 

12:55:51

ШИПКО А.Ф.

Шановні колеги, ні в ніякій мірі не йде річ про створення якихось нових структур, як сказала пані Корчинська. Ми розбирали цей законопроект, і ми, взагалі, народні депутати, особливо мажоритарщики, на своїх округах давно проводили такі конкурси, такі проводили заходи "Я рятую життя", в якому приймали участь шкільники, учні вищих професійно-технічних училищ. І діти самі підхвачують цю тему, ця тема яка може реально врятувати життя.

Тобто я прошу всіх мобілізуватися і проголосувати за цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ви почули, що ці перестороги вони не є об'єктивними. Тому зараз ми розглядаємо його за результатами першого читання за основу. Я думаю, що він може бути ухвалений за основу, а далі ми його допрацюємо і подивимся, що потрібно остаточно вже ухвалювати. Немає заперечень.?

Я прошу народних депутатів зайняти свої місця для голосування за законопроект реєстраційний номер 1516, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання до медичної допомоги. Готові голосувати, колеги?

Будь ласка, за основу, це тільки за основу. Будь ласка, голосуємо, за основу.

 

12:57:24

За-241

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, 1228 –  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради" щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів. Є пропозиція скороченою процедурою розглянути даний проект закону. Будь ласка, голосуємо щодо розгляду за скороченою процедурою, – пропозиція автора Закону.

 

12:57:55

За-159

Дякую.

Будь ласка, Павло Різаненко. Прошу.

 

12:58:06

РІЗАНЕНКО П.О.

Вітаю шановних колег, шановних депутатів, представників ЗМІ! Даний законопроект стосується гласності і відкритості роботи органів Верховної Ради. Принципи за Конституцією України та Закон "Про Регламент" Верховної Ради гарантує гласність і відкритість самої Верховної Ради та її органів, до яких відносяться комітети.

Однак гласність і відкритість означають: відкритість – можливість присутності представників ЗМІ та простих громадян на засіданнях цих органів, тобто комітетах; а гласність означає в тлумаченні Регламенту Верховної Ради можливість проведення телетрансляцій, радіотрансляцій, здійснення відеозаписів, аудіозаписів на цих комітатах.

Однак діючі положення Закону про комітети Верховної Ради обмежують дані права або створюють умови по неналежному забезпеченню цих прав. Так, стаття 9 Закону про комітети говорить, що на засідання комітетів можуть бути запрошені представники засобів масової інформації. Часті випадки, коли керуючись цією статтею, посилаючись на те, що запрошень ніяких не було, представникам ЗМІ відмовляють в присутності на засіданні комітетів. Стаття 44 Порядку проведення засідань і комітетів передбачає, що здійснення відео і аудіозаписів представниками ЗМІ здійснюється за згодою голови комітету або самого комітету.

Для того, щоб усунути ці неузгодженості з Регламентом Верховної Ради та забезпечити права представників ЗМІ пропонується даним законопроектом всі права зафіксувати безумовно. Тобто в статті 9 викласти, що на засіданнях комітетів мають право бути присутніми представники засобів масової інформації, крім випадків, коли це рішенням комітету проводиться закрите засідання. Також само в статті 44 пункті 2 пропонується закріпити право,  що на відкритих засіданнях комітету представники засобів масової інформації мають право здійснювати відеозапис, кіно, відеозйомку, трансляцію засідань по радіо і телебаченню.

Даний законопроект гарантує забезпечення прав на відкритість… принципів прав відкритості і гласності діяльності комітетів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершуйте. Да.

 

РІЗАНЕНКО П.О. Він не потребує ніяких видатків, так як гласність і відкритість забезпечується самими представниками ЗМІ. Прохання підтримати даний законопроект за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Павло Пинзеник, перший заступник голови профільного комітету. Павло, прошу.

Я думаю, що всі підтримують цей проект закону, не треба його обговорювати довго.

 

13:00:44

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, комітет на засіданні 4 березня цього року розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про комітети Верховної Ради України" (щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів) внесений народним депутатом України Різаненком Павлом, (реєстраційний номер 12280. Ініціатор законопроекту пропонує внести зміни до статей 9 та 44 Закону України "Про комітети Верховної Ради України", якими закріпити право представників засобів масової інформації бути присутніми та здійснювати звукозапис, кіно, відео зйомку, трансляцію засідання по радіо, телебаченню на відкритих засіданнях комітетів Верховної Ради України, крім випадків, коли за рішенням комітету проводиться закрите засідання.

Є висновок Головного науково-експертного управління, яке висловлює ряд застережень щодо механізму реалізації 3цих положень. Тим не менш, комітет розглянув проект закону запропонований народним депутатом Різаненком і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду даного законопроекту у першому читанні прийняти його за основу з дорученням головному комітету підготувати його до розгляду у другому читанні. Просимо підтримати, і дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, підготуйтесь будь ласка, щодо голосування за даний законопроект в першому читанні, 1228 щодо доступу засобам масової інформації до засідання…

Микола Томенко, хвилину. Будь ласка, запросіть депутатів.

 

13:02:05

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, ідея правильна і в першому читанні можна голосувати. Але ця ідея впирається в технологічний момент, який дуже тяжко, якщо комітет не захоче це зробити, він це не зробить все рівно, хоч і імперативна норма. Тому що у нас мій аналіз показую, що у нас десь третина комітетів має приміщення для засідань від 30 до 50 осіб. І я вважаю, що треба шукати варіант, який беззаперечно забезпечить відкриті засідання.

Мій підхід полягає в тому, що ми повинні зробити обов'язкову норму   обов'язкових он-лайн  трансляції  засідань комітетів. Так само, до речі,  як  он-лайн  трансляції  засідання  уряду. Ми ж не боїмося  в прямому ефірі  транслювати Верховну Раду і дивитися, які  sms депутати пишуть там і так далі. Чому ми не маємо навіть трансляцій уряду? 

Тому  я вважаю, що ми повинні перейти до жорсткішої норми. Кожне засідання  комітету транслюється на сайті комітету, так  само як засідання Уряду, а не лише паркет з виступом Прем'єра. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, голосуємо?  Шановні колеги,   будь ласка, підготуйтеся, давайте  за основу проголосуємо    проект Закону щодо  доступу  засобів масової       інформації до засідань  комітетів. 

Хочу вас запевнити як  Голова Верховної Ради, що робив все і буду робити для  того, щоби засідання комітетів, відвідуваність, результативність  роботи була максимально публічною. І я думаю, що найближчим часом будуть оприлюднені дані відповідно до мого розпорядження і по відвідуванню сесії, і по голосуванню на першій сторінці, щоб країна знала  своїх героїв: хто ходить, хто як голосує, хто як  працює. Це  дуже важливо, щоб кожна людина знала.

Тому, будь ласка, прошу підтримати цей проект Закону 1228,  прошу,  шановні колеги, про комітети Верховної Ради, зміни до Закону щодо  доступу засобів масової інформації. За основу, будь ласка, прошу підтримати. За основу  голосуємо, прошу підтримати.

 

13:04:17

За-244

Дякую, колеги. Рішення прийнято. Закон прийнято за основу.

Наступний проект Закону 1102. Є пропозиція автора Юрія Левченка розглядати за повною процедурою, а  комітету  профільного – за скороченою.    

Ставлю пропозицію комітету профільного щодо розгляду за скороченою процедурою,  будь ласка.

 

13:05:00

За-162

Прийнято рішення.

Будь ласка, Юрій Левченко.

 

13:05:13

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ, Київ. Важливим елементом державного врегулювання ринку цінних паперів є контроль за дотриманням законодавства на ринку цінних  паперів.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в межах повноважень, наданих законом про державні врегулювання ринку цінних паперів в Україні та Кодексом України про адміністративні правопорушення може накладати штрафні санкції на юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів та громадян чи посадових осіб за адміністративні правопорушення, пов'язані з діяльністю на ринку цінних паперів. Але, на превеликий жаль, ці штрафні санкції, які накладаються, реально стягнути ці кошти неможливо.

За останні кілька років, попри те, що накрадено по суті сотні мільйонів штрафних санкцій, стягнуто буквально кілька мільйонів в реальних коштах, маленький відсоток від накладених штрафів. У зв'язку з цим необхідно звернути увагу на існування проблеми несплати накладених штрафів у добровільному порядку та недосконалості наявних процедур примусового стягнення штрафів, накладених уповноваженим особи національної комісії з цінних паперів та фондовому ринку.

Слід зазначити, що законодавством передбачені заходи примусового стягнення накладення штрафів. Вирішення зазначеної проблеми можливо шляхом законодавчого удосконалення процедур примусового стягнення штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку цінних паперів, а саме приведення їх за аналогією до наявних процедур стягнення штрафів відповідно до закону України про виконавче впровадження.

Враховуючи вище викладене, проект закону України про внесення змін до статті 11 Закону "Про державне врегулювання ринку цінних паперів в Україні" щодо удосконалення процедур стягнення штрафів, накладених за порушення законодавства на ринку цінних паперів, розроблений з метою удосконалення законодавчих норм щодо механізму стягнення штрафів за порушення законодавства на ринку цінних паперів.

Товариство, дуже просто, стягуються, реально накладаються штрафи за реальні порушення на фондовому ринку, за реальні порушення на ринку цінних паперів, але по суті ці гроші не перераховуються до держави. Тобто державне врегулювання не працює. Можна порушувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 20 секунд, завершуйте.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Можна порушити що завгодно, можна отримувати, власне кажучи, відповідні штрафи. Але через те, що немає процедури і комісія відповідна не може їх реально стягнути по факту, зокрема, через те, що в них немає грошей до суду подавати, то ці порушення не караються. Відповідно продовжується  така, абсолютно безвідповідальна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. …законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Колеги, будь ласка, голова профільного підкомітету Павло Різаненко. Будь ласка,  і прошу запросіть.

 

13:08:06

РІЗАНЕНКО П.О.

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні 4 березня 2015 року розглянув проект даного законопроекту про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні щодо вдосконалення процедур стягнення штрафів накладених за порушення законодавством на ринку цінних паперів (реєстраційний номер 1102), поданий народними депутатами Левченком, Суховським, Іллєнком, Бубликом, Марченком, Головком.

Проектом пропонується змінами до частини другої  та третьої  статті 11 Закону "Про державне регулювання ринку цінних паперів" віднести постанову про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді штрафу, ухваленого повноваженими особами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, до категорій виконавчих документів, що підлягають примусовому виконанню Державною виконавчою службою у порядку встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Якщо дуже коротко і іншими простими словами, то сьогодні штрафи, накладені комісією, банально не сплачуються тими, на кого вони накладені. Ці особи… Комісія для того, щоб стягнути штраф, зобов'язана подати суду, і тільки стягуються ці штрафи в судовому порядку. Ці штрафи можуть бути 100, 200 гривень, а можуть бути і мільйони. На сьогоднішній день таких штрафів накопичилось десь до 26 мільйонів гривень.

Даним законопроектом пропонується, що даний штраф, якщо він не оскаржений в судовому порядку тим, на кого він накладений на протязі місяця, він стає виконавчим документом і стягується уже в принципі виконавчого провадження. Що надасть можливість комісії з цінних паперів більше ефективно забезпечувати як виконання накладених стягнень, так і  надходжень до бюджету. Даний законопроект підтриманий комітетом профільним, Кабінетом Міністрів та іншими розглянутими сторонами.

За результатами розгляду профільним комітетом запропоновано прийнятий даний законопроект у першому читанні за основу та в цілому законом України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, чи є необхідність обговорювати?

Нема.

Будь ласка,  шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. Проект Закону (реєстраційний номер 1102) "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", підготовлений народний депутатом Левченко Юрієм Володимировичем.

Ставлю на голосування за основу даний  проект закону.  Будь ласка,   визначайтесь. За основу. І в цілому. За основу і в цілому. За рішенням комітету – за основу і в цілому.

 

13:10:48

За-136

Рішення не прийнято.

У мене є пропозиція, колеги. Ні, я бачу по голосам, що просто немає готовності голосування. Видно ж. Проект закону не прийнято.

Шановні колеги, далі у нас є проекти постанов. Запрошую до проголошення доповіді по цим постановам Миколу Трохимовича Федорука, голову підкомітету Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Я думаю, що зараз буде доповідь по цим постановам. Ці постанови вже давно чекають свого  розгляду, тому, будь ласка.

Прошу, Микола Трохимович.

 

13:11:42

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати! Тернопільська обласна рада звернулась до Верховної Ради України з поданням про віднесення міста Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення.

За останнім переписом населення в місті Кременець проживає 22 тисячі мешканців. Питання про віднесення міста Кременець….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Вибачте, будь ласка. Є питання з цього приводу?  Будь ласка,  депутат Михайло… Хвилину. Михайло Головко. Хвилину, будь ласка.

 

13:12:31

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати колеги! Я би хотів наголосити на дуже важливість  цього закону. Адже ми йшли до виборців і говорили на те, щоби місцевим громадам допомагати і давати можливості розвитку малих містечок. І особливо надання статусу обласного значення Кременцю, легендарному, історичному, красивому районному центру, це для Тернопільщини буде великий позитивний крок. Більше того, як для самої громади і перспективи розвитку, адже Кременець є другим за величиною районним центром Тернопільської області, історичне містечко, в якому народилося багато видатних людей, також є університети, і працюють нормально економічні господарства. Я вважаю, що таким кроком ми підтримаємо громаду Кременця і громаду тернопільського краю.

Закликаю вас, не будьте байдужими і підтримайте від імені всіх кременчан. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Вадим Івченко хвилину, потім – Єгор Соболєв, потім – Юрій Мірошниченко.

 

13:13:36

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги! Вадим Івченко, фракція "Батьківщина". Фракція однозначно підтримує дану постанову і все інше. Але б дуже хотілося, щоб ми з вами вспомнили ту ніч, коли ми приймали бюджетні новації. Ви пам'ятаєте, ми говорили, коли ми прирівняли міста районного значення до сіл і селищ, коли сьогодні ми не знаємо хто господар в цьому місті, чи голова адміністрації, чи голова районної ради, чи мер міста органу місцевого самоврядування.

Тому дуже важливо, звичайно, підтримати дані постанови і дані міста отримають статус міста обласного значення. Але б дуже хотілося, щоб ми з вами подумали, з нового року ці міста, районного значення, знову будуть без податків на доходи фізичних осіб. Я не маю на увазі ті, які ми приймаємо, всі інші, їх у нас 267.

Колеги, я закликаю, щоб ми все ж таки презентували законопроект, який підготувала фракція "Батьківщина", і ми маємо зробити так, щоб міста районного значення отримали прямі бюджетні відносини …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв.

 

13:14:48

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу передати слово Бориславу Березі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Борислав Береза, хвилину.

 

13:15:08

БЕРЕЗА Б.Ю.

Коллеги, я крайне признателен фракции "Самопоміч", которую волнуют проблемы не только сегодняшнего законодательного дня, но и проблемы, которые волнуют все украинское общество.

В данный момент я выступаю как глава рабочей группы по расследованиям обвинений господина Гордиенко в адрес премьера Яценюка и его правительства. Наша рабочая группа испытывает определенный саботаж со стороны прокуратуры. Документы, которые нам планируют отдать, будут переданы нам только в пятницу. Соответственно выступление перед вами просто не имеет смысла. Имеет смысл либо продлить работу нашей группы, либо проголосовать в этом сессионном зале за ТСК и… Да, за ТСК! И наконец-то Украина получит ответ на те вопросы, которые она хочет знать. Нельзя скандалы замалчивать. Украина должна знать правду.

Поэтому я был бы признателен, если бы сейчас приняли решение проголосовать завтра о ТСК. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу нагадати, що ми зараз розглядаємо проект Постанови, увага просто, про віднесення міста Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення. Я би дуже просив, щоб ми з вами як народні депутати України мали величезну повагу до мешканців міста Кременець.

Розглядається питання, яке ми з вами переносили вже десятки разів. Тому я хочу попросити, якщо ви наполягаєте на слові, це одна справа, але якщо не наполягаєте, давайте ми краще будемо голосувати і підтверджувати голосуванням, що ми підтримуємо громади. Приймається? Я Руслану Князевичу дякую, і Юрію Мірошниченку теж дякую за розуміння.

Колеги, прошу запросити всіх депутатів до зали. У нас тут десяток таких постанов. Я прошу їх підтримати. Будь ласка, Постанова 2600, проект постанови про віднесення міста Кременець Кременецького району Тернопільської області до категорії міст обласного значення. Прошу підтримати тернопільчан у цьому питання. 2600. Прошу голосувати, шановні друзі. Прошу голосувати, прошу підтримати. В цілому, 2600, в цілому. В цілому.

 

13:17:30

За-236

Колеги, дякую.

Я прошу секретаріат, будь ласка, запросіть всіх депутатів. Зараз буде голосування всіх цих постанов одночасно, я маю на увазі, одна за одною. Народних депутатів, не полишайте свої місця, будь ласка.

2601 – проект Постанови про віднесення міста Бережани Бережанського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення. Є рішення позитивне комітету.

За основу і в цілому, голосуємо, колеги. Прошу підтримати в цілому, друзі. Колеги народні депутати, будь ласка, голосуємо в цілому

 

13:18:18

За-239

Рішення прийнято. Дякую. 

2802 – проект Постанови про віднесення міста Гадяч Гадяцького району Полтавської області до категорії міст обласного значення.

Є пропозиція в цілому голосувати 2802, прошу підтримати. Є позитивне рішення комітету з цього приводу. Будь ласка, народних депутатів зайняти свої місця у залі голосувати. В цілому 2802, в цілому, прошу голосувати.

 

13:18:56

За-248

Рішення прийнято.

2306, колеги, – проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Дунаївці Дунаєвецького району Хмельницької області. Теж позитивне рішення профільного комітету. Прошу підтримати 2306 – встановлення меж. Будь ласка, про зміну і встановлення меж, в цілому, 2306, в цілому. Прошу підтримати.

 

13:19:28

За-243

Рішення прийнято.

Будь ласка, 2803 – проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Вінниця і Вінницького району Вінницької області. Є позитивне рішення профільного комітету. Прошу підтримати даний проект рішення, прошу підтримати.

 

13:20:02

За-245

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

2301 (реєстраційний номер) проект Постанови про перейменування села Мельникове Липоводолинського району Сумської області. Теж комітет розглядав, прийняв пропозицію за основу і в цілому. 2301. Прошу голосувати. Прошу підтримати в цілому.

Прошу зупинити голосування.

Будь ласка, Микола Федорук, 2301. У нього є інформація, будь ласка.

 

13:20:49

ФЕДОРУК М.Т.

Шановні народні депутати, просто треба назвати, як буде називатися село: Мельникове перейменувати на село Мельники.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З правкою, яку оголосив Микола Трохимович, ставлю в цілому на голосування.  Проект Постанови 2301, прошу підтримати в цілому з правкою.

 

13:21:20

За-249

Рішення прийнято.

2302 (реєстраційний номер проекту постанови) про перейменування села Поділки Липоводолинського району Сумської області. Перейменувати його в Подільки, на село Подільки. Визначено в постанові 2302. Прошу голосувати в цілому. Прошу голосувати.

 

13:21:58

За-249

Рішення прийнято.

Проект Постанови (реєстраційний номер 2303) про перейменування села Кимличка Липоводолинського району Сумської області на село Кімличка. Прошу голосувати. 2303 в цілому, будь ласка.

 

13:22:36

За-244

Рішення прийнято.

Проект Постанови (реєстраційний номер 2304) про перейменування села Галаєвець Липоводолинського району Сумської області. Назву перейменувати в село Галаївець. Є рішення комітету в цілому.

Прошу голосувати, колеги, 2304. Прошу голосувати.

 

13:23:11

За-243

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

2305 постанова, проект Постанови про перейменування села Прибілля Жидачівського району Львівської області. Перейменувати на село Ятвяги.

Є пропозиція комітету в цілому 2305. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

13:23:49

За-249

Рішення прийнято.

Проект Постанови про перейменування села Шевченка Славутського району Хмельницької області (реєстраційний номер 2510) на село Шевченко.

Будь ласка, є пропозиція комітету в цілому голосувати. Немає заперечень? Прошу голосувати, 2510 в цілому.

 

13:24:27

За-249

Рішення прийнято. Дякую.

2511 – проект Постанови про перейменування села Скипче Городоцького району Хмельницької області.

Є відповідне рішення комітету з пропозицією в цілому голосувати цей проект постанови. Перейменування відбувається на село Скіпче. Будь ласка, 2511 в цілому.

 

13:25:03

За-236

Рішення прийнято, шановні колеги.

Постанова (реєстраційний номер…) про перейменування села Дібрівка Ізяславського району Хмельницької області на село Дібровка. Теж розглянуто комітетом, прийнято рішення комітету прийняти в цілому перейменування цього села. 2512 постанова.

Прошу підтримати в цілому даний проект постанови.

 

13:25:48

За-241

Рішення прийнято.

Шановні колеги народні депутати, давайте порадимося. У нас зараз засідання комітетів, і порядок денний ми на сьогодні вичерпали. Я думаю, що важливо провести засідання комітетів. Тому хочу вас поінформувати, що завтра відбудеться ранкове засідання о 10 годині ранку. Будемо готувати ряд серйозних, важливих питань. Тому прошу всіх бути готовими до роботи.

Ранкове засідання оголошую закритим. Завтра засідання відбудеться о 10 годині,  ранкове. Дякую за увагу.


Повернутись до публікацій

Версія для друку