ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

12 травня 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:03:51

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні колеги народні депутати! Прошу займати свої місця у залі Верховної Ради. Ми розпочинаємо, шановні колеги, нашу роботу, будь ласка.

Будь ласка, включіть систему "Рада" для реєстрації народних депутатів України.

10:06:14

Шановні колеги народні депутати, у залі зареєстровано 303 народних депутатів. Оголошую ранкове пленарне засідання Верховної Ради відкритим.

Шановні колеги, вчора відзначала день народження наша колега, Надія Савченко відзначала свій день народження. Наша справжня героїня, єдиний наш колега, який сьогодні знаходиться… (Оплески) Яка сьогодні знаходиться в жахливих умовах, фактично була захоплена у полон і сьогодні незаконно там утримується,  справжня наша героїня, яка за всі довгі години, дні і місяці перебування в полоні є незламною, є свідченням того, що Україна переможе. Саме наша з вами колега Надія Савченко кожного дня виборює своєю стійкістю нашу незалежність. І я думаю, що найкращий подарунок до цього дня народження від нас колег будуть дві речі. Перше – ми зробимо все залежне від українського парламенту, щоб Надія була звільнена. І український парламент буде все робити для того, щоб бути успішним, щоб країна розвивалась, щоб рішення, які ми приймаємо були якісними. Я думаю, що все це буде додавати сил не тільки українському суспільству, а і нашій колезі Надії Савченко.

Давайте ще раз привітаємо. Надія, з днем народження! (Оплески)

Дякую, колеги. також давайте привітаємо, сьогодні відзначають день народження наші колеги народні депутати України Березкін Станіслав Семенович. Давайте привітаємо. Вітаємо, шановний колего.

Євгеній Борисович Гєллєр. Вітаємо, Євгеній Борисович. Олег Степанович Мусій. Вітаємо колегу.  Руслан Миколайович Сольвар. Вітаємо, Руслан Миколайович. (Оплески)

 Шановні колеги, сьогодні вівторок, і за Регламентом Верховної Ради України ми маємо 30 хвилин виступу від груп і фракцій. І перед тим, як розпочати запис, я хотів би ще раз закцентувати вашу увагу на дисципліні у залі, на уважності у роботі парламенту, так як ми з вами домовлялися, з керівниками фракцій про те, що ми будемо підтримувати належний рівень дисципліни і порядку в залі.

Прошу, шановні колеги, до запису від фракцій і груп на виступ – 30 хвилин. Дякую, шановні колеги.

Ми домовлялися на Погоджувальній раді, всі дійшли згоди, про те, що предоставимо першій на виступ Юлії Володимирівні Тимошенко, і вона в своєму виступі, в тому числі і звернеться до Надії Савченко. Тому, будь ласка, Юлія Володимирівна Тимошенко, а потім – представник "Опозиційного блоку".

Будь ласка.

 

10:10:09

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я, можливо, як ніхто інший, можливо, разом з Юрієм Луценко знаємо, що таке відмічати день народження за ґратами. І хочу вам сказати, що насправді в цей день тюремники, кати, роблять все можливе для того, щоб саме в цей день всю гіркоту, яку можна зібрати, щоб вона була зібрана для того, хто за ґратами, над ким знущаються і в кого умовне свято.

Я хочу зараз звернутися до Надії, тому що я переконана, що їй передадуть всі стенограми, які сьогодні пролунають.

Хочу звернутися з величезною подякою і з привітанням з днем народження! Тому що її день народження і навіть те, що вона, як кажуть адвокати, з достатньо таким натхненням і підняттям духу його відсвяткувала, це ще один важкий удар Путіну. Тому  що за ґратами Надія не зламалась, не опустила руки, її не покинула воля, її не залишили її бійцівські якості. Вона стоїть залізобетонно. Вона майже постійно переходить від голодувань до скудного прийому їжі. Вона бастує кожен день, вона бореться за Україну кожен день.

Дівчинка, яка вже важить 47 кілограмів, і вона на голову сильніша Путіна. Вона на голову сильніша агресора. Тому що вони настільки слабкі, що просто бояться її випустити з-за грат. А вона настільки сильна, що за ґратами вона продовжує надихати всіх, хто хоче боротися за Україну і хто насправді за Україну бореться. Вона унікальна особистість, повірте мені. Тому що витримати те, що вона витримала, жоден чоловік за ґратами, політв'язень, не голодував стільки, скільки голодувала вона. Жоден чоловік, політв'язень за ґратами, не сказав публічно стільки правильних слів проти диктаторів, агресорів і тюремників, скільки сказала вона. Вона тримає гідно прапор України, знаходячись в надважких, нелюдських умовах.

І тому я зараз хочу звернутися до кожного з вас. Кожен з вас так чи інакше зустрічається з міжнародними організаціями, з лідерами всіх рівнів інших країн, я прошу вас не втомлюйтесь піднімати питання звільнення Надії Савченко, Сенцова і інших наших політв'язнів, інших наших полонених з-за ґрат, у нас є Мінські угоди, які прямо це передбачають.

Я прошу не втомлюватися говорити публічно про те, що Надя і всі інші мусять бути звільнені. Сьогодні всі лідери ключових країн світу ведуть переговори з Путіним по звільненню Надії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте, Юліє Володимирівно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І я вірю, що так само, як  прийде мир на нашу землю, так само набудуть свободу всі, хто незаконно зараз утримується  катами за ґратами в Росії.

Слава Україні! Слава Надії Савченко! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Бойко Юрій Анатолійович, "Опозиційний блок".

Колеги, прошу уваги вашої.

 

10:13:57

БОЙКО Ю.А.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Україна відзначила 70-річчя Великої Перемоги. Попередній тиждень ознаменувався закликами до примирення сторін минулого конфлікту. Історична місія нашого  парламенту полягає в тому, щоб примирення України  з частиною  Донбасу відбулося сьогодні, а не через 70 років цим займалися наші нащадки. Тому ми ще раз закликаємо парламент негайно  приступити до процесу імплементації мирних угод, підписаних у Мінську.

"Опозиційний блок" розробив дорожню карту миру. Вона включає десять законів, які необхідно ухвалити, щоб повернути життя в зоні конфлікту в нормальне русло. Ми виходимо з того, що переважна більшість українців хочуть миру. Абсолютно всі: і на Донбасі,  і у Львові, і у Харкові, і в Одесі – втомилися від цієї війни. Ми – єдиний народ,  і нам немає що ділити. І чим швидше ми доб'ємося миру, чим швидше згинуть ті, хто розпалює війну, хто несе  біль і ранить серця українців на Заході й на Сході.

Ми виступаємо проти того, щоб військова риторика використовувалась як фонд для  прикриття корупційних скандалів. Тому що останнім часом тільки й чути, хто більше вкрав в уряді. Тому ми підтримуємо створення ТСК, яке пропонувалось правлячою коаліцією.

Ми виступаємо проти того, щоб… Сьогодні сміливо можна сказати, що ми рухаємося не в Європу, а в сторону найбідніших країн Африки. Падіння рівня життя людей таке, що  йдеться про те, як взагалі вижити. Влада  забула про свої зобов'язання перед людьми і, в першу чергу, перед пенсіонерами. Спроба уряду передбачити всі наслідки своїх економічних провалів на кишені людей є найяскравішим показом дилетантства і профнепридатності цієї команди.

Тому "Опозиційний блок" розробив і вимагає розгляду програм першочергових заходів щодо стабілізації ситуації в економіці, серед них індексація пенсій і доплат, збільшення допомоги малозабезпеченим, скасування необґрунтовано підвищених тарифів та скорочення безробіття.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Кулініч, "Відродження" група.

 

10:16:36

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, група "Відродження", 147 виборчий округ, Полтавщина.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Як багато хто з вас останні два тижні, я і мої колеги по групі "Відродження" провели в численних зустрічах з виборцями. На кожній зустрічі люди говорили про наболіле. Безумовно, для людей зараз найголовніше – це мир і спокій в нашій державі. Але є велика кількість звернень стосовно соціальних проблем і економічної ситуації в країні. Звичайно. Найважче ветеранам, інвалідам та людям похилого віку. Хочу сьогодні зупинитися на надзвичайно важливих соціальних питаннях – пенсіях, комунальних платежах та субсидіях. Чинна система комунальних тарифів є соціально несправедливою.

Я отримав численні звернення з усіх районів Полтавської області. Людям на селі дуже важко. Наведу реальні приклади Зенківського та Миргородського районів полтавської області. Самотній пенсіонер отримує пенсію у розмірі 1050 гривень. За комунальні послуги у квітні він заплатив 780 гривень, і це лише квітень місяць. Важко сказати, що буде восени. А ще ж потрібно щось їсти і придбати якісь ліки. Це село. Не платити за комуналку, як у місті, не можна, бо швидко приїдуть  і відріжуть хату від газу. Як людям виживати?

Із субсидіями взагалі катастрофа: маємо величезну кількість скарг на процес їх оформлення. Треба надавати численні довідки, на яких знову таки наживаються чиновники, податківці, земельщики. А ще штрафи за невірне заповнення декларації. Це питання потрібно вирішувати. Я з колегами з групи "Відродження"зареєстрували проект 2676-1, яким пропонується, крім автоматичного нарахування субсидій, заборонити стягувати з громадян штрафи за невірно заповнення декларацій про доходи на витрати. Також до мене з листом звернулися члени Решетилівської районної організації ветеранів Полтавської області, в якому вони прямо питають: в чому винні люди, які при виході на пенсію стали заручниками кабальних умов механізму її нарахування?

Нещодавно Верховна Рада прийняла закон, який значно погіршив матеріальне становище працюючих пенсіонерів. Особисто я був проти цього рішення. Особливо болісного удару цей закон завдав пенсіонерам сільської місцевості, де рівень життя є нижчим, ніж у містах. Адже на початок 2015 року кожен п'ятий пенсіонер в сільській місцевості працював. Але ж працюють вони не від хорошого життя, а через мізерні пенсії.

Тому ми з колегами розробили законопроект 2780, який передбачає скасування тимчасового обмеження виплат пенсій для окремих категорій  працюючих пенсіонерів, а саме, інвалідів І, ІІ та ІІІ групи, осіб, стаж роботи яких складає для чоловіків  45 і більше років, для жінок – 40 і більше років та інших категорій.

Депутатська група "Відродження" просить Голову Верховної Ради терміново поставити на голосування питання включення до порядку денного всіх проектів, що стосуються перегляду чинної системи пенсій та нарахування субсидій. Крім того, найближчі два тижні ми з вами працюємо в сесійній залі, давайте виділимо один день та повністю присвятимо його соціальним питання, вирішенню проблем субсидій та тарифів. Адже кожна фракція має відповідні пропозиції та напрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Народний фронт", Вікторія Сюмар.

 

10:20:03

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, хочу почати приєднавшись до слів, які вже тут виголосила Юлія Володимирівна Тимошенко, на адресу Надії Савченко. Надія Савченко, очевидно, вже є символом – символом сили, мужності, незламності і відданості Україні. Ми з вами та к само маємо хоча б трошки наблизитися до рівня такої відданості українським інтересам і наступні два тижні, які в нас з вами сесійні, маємо показати приклад злагодженої і головне – ефективної роботи для країни.

Хочу вам повідомити, що уряд заарештував нині 1,4 мільярда доларів на рахунках українських банків,  які належали родині, і, зокрема, самому Віктору Януковичу. Це досить серйозна сума і це досить серйозний успіх. І сьогодні ми маємо повернути ці кошти у державний бюджет України, для того, аби надалі ми могли забезпечити виплату цих коштів, вкрадених в українського народу, українцям, малозабезпеченим українцям. Це можна буде зробити відразу після того, коли прокуратура та суд приймуть рішення про конфіскацію коштів Януковича, які сьогодні заарештовані урядом, і відповідно уряд перерозподілить ці кошти на користь малозабезпечених.

Друга тема, яка є пріоритетною для нашої фракції, - це тарифи та субсидії. Дуже правильно тут звучала ця тема. Ми маємо сьогодні ухвалити новий Закон про НКРЄ КП, зробити його роботу максимально прозорою, публічною, для того, аби кожну копійку можна було зрозуміти, що за тарифи нараховані. Тому що саме цей орган сьогодні відповідає за формування тарифів.

Наступна тема, яка є так само одним із пріоритетів. Ми маємо прискорити ухвалення пакету законів про поліцію, про нову українську міліцію, з тим аби люди відчули безпосередньо зміну в системі правоохоронних органів України, що міліція нарешті почала працювати на український народ, а не обслуговувати чиїсь інтереси. Тому нам необхідно якомога швидше, ми просимо і комітет, і колег з більшості якомога швидше цей пакет законопроектів із п'яти, прискорити їхній розгляд.

Наступне питання, теж дуже принципове. Наближаються місцеві вибори. Ми досі з вами не почали реальну реформу виборчої системи. В нас в Коаліційній угоді записана норма - ми обіцяли це людям, - про вибори по відкритих списках. І ми маємо ці вибори забезпечити.

І останнє. Ви знаєте, що в нас тут, з цієї трибуни, неодноразово лунали звинувачення у корупції. Очевидно, що на ці звинувачення треба давати відповідь. Ми просимо робочу групу, яка була створена в парламенті, в п'ятницю прозвітувати про результати її роботи  чесно назвати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  завершуйте.

 

СЮМАР В.П.  …які факти були виявлені робочою групою.

Так само ми просимо Генеральну прокуратуру підготуватися Генерального прокурора зі звітом, що безпосередньо зробила Генеральна прокуратура, які факти з'ясовані по корупції і по корупції у тому числі і попередньої влади. Нам були обіцяні подання про зняття депутатської недоторканості, хочемо нарешті почути прізвища і конкретні справи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  "Самопоміч", Єгор Соболєв. Прошу. 

 

10:24:03

СОБОЛЄВ Є.В.

"Самопоміч" пропонує, щоби люди, які відповідають за охорону закону в Україні і за оборону України, або почали давати результат, або пішли під суд.

У нас запитання до міністра внутрішніх справ. Скільки скандалів має виникнути навколо його заступника Чеботаря,  щоби він був відправлений у відставку?  Скільки ще суспільство має побачити, що міліція Захарченка з його високопосадовими керівниками залишається в українській міліції після Євромайдану?

У нас запитання до Генерального прокурора.  Коли ми дочекаємося подань… не хочеться називати цих людей парламентарями, на обраних в парламент злочинців, про злочини яких ми говоримо вже не перший рік як журналісти, як суспільство, тепер начебто як нова влада?

У нас ще  одне запитання до Генеральна прокурора. Що за спецоперація  готується до  6 червня для того, щоби такі люди як  Сергій Клюєв, як Олена Лукаш, як Дмитро Табачник отримали індульгенцію від української Генеральної прокуратури і змогли спокійно себе почувати в Європі? Європейський Союз вже півтори роки чекає, що українська прокуратура поставить запитання щодо цих панів і пані про порушення ними закону, що в європейської прокуратури знову не буде ніяких інших шансів, як зняти з них санкції. Ми вимагаємо негайно прийняти це рішення від Генерального прокурора.

Величезне прохання, мольба до Верховного головнокомандувача. Скільки можна говорити про нездарність, про невідповідність Віктора Муженка його високій посаді начальника Генерального штабу, фактично головнокомандувача? Ми чекаємо нових котлів, ми чекаємо нових поразок? Президент краще за нас знає, що зараз зірвана система творення нових фортифікаційних укріплень. На це виділені величезні кошти. Але цього не відбувається або відбувається з відставанням, відбувається халтурно. Напроти Маріуполя нездарями або зрадниками Генерального штабу передбачена дірка спеціально для того, щоб зайшли російські війська чи для чого?

У нас величезне прохання до всіх колег по парламенту, які не здалися і не змирилися. Ми знаємо, що сьогодні люди готові терпіти тарифи, готові терпіти грабіжницький курс, готові терпіти скорочення пенсій тільки, якщо вони побачать, що ми справді будуємо нову державу. Давайте це робити непримиренно. І або йти з парламенту, або виганяти тих людей, які на своїх посадах зберігають корупцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Юрій Луценко, "Блок Петра Порошенка".

 

10:27:24

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, не відкрию новини, якщо ще раз повторю, що Верховна Рада України працює в умовах двох основних загроз для національного майбутнього України. Першою загрозою є військові дії на частині окупованого українського Донбасу. І друга загроза є буксування реформ, задля яких був обраний цей парламент.

"Блок Петра Порошенка" вітає дії Президента та уряду по посиленню обороноздатності країни. Це цілком відчутно вже і на фронті. Але ми закликаємо посилити жорсткість пропускного режиму вздовж лінії розмежування. Ми напогялаємо на створенні Агентства реконструкції Донбасу, яке має в першу чергу невідкладно припинити торгівлю з окупантами в Криму і в Донбасі, яке має припинити соціальні виплати тим, хто співпрацює з бойовиками. Яке має налагодити облік людей, які взяли статус біженців але і далі проживають на окупованих територіях, користуючись українськими соціальними пільгами.

Зрештою нам потрібно навести порядок і з виплатами пенсій по 20, 30 карткам, які приїжджають на вільну територію України. Всім цим має зайнятися Агентство реконструкції Донбасу. І ми закликаємо уряд якомога швидше його сформувати.

Ми також просимо колег по парламенту підтримати Закон про воєнний стан. На жаль, минулий пленарний тиждень ми закінчили дуже погано. Всі знають, що після травневих свят вірогідність поширення агресії на іншу територію України є дуже високою. І тим не менше, ми з вами пішли на два тижні роботи в округах і поза округами, на жаль, знаючи, що ми не прийняли Закон про воєнний стан.

Треба на цьому тижні цей закон прийняти, бо країна має бути повністю готова до найтрудніших, найбезглуздіших планів Путіна.

Також ми підтримуємо створення Військової служби правопорядку, яка є в порядку денному цієї сесії. Ми підтримуємо економічні законопроекти уряду про стабілізацію "Нафтогазу", про приватизацію з необхідними поправками, з врахуванням обговорення по фракціям тощо.

Колеги, ще один український фронт, це фронт боротьби з корупцією. В зв'язку з цим ми наполягаємо, щоб парламент виконав свій обов'язок і сформував, обрав членів Вищої ради юстиції. Саме цей орган має нарешті припинити повноваження 29 суддів, які знущалися над Майданом і до цих пір чекають нашого з вами рішення про формування Вищої ради юстиції.

Будь-які отговорки є просто небажанням навести порядок і чистити судову систему! Ми за інші закони, в тому числі за припинення повноваження Конституційного Суду, який зганьбив себе перед Україною і світом. Але Вищу раду юстиції ми маємо сформувати! Це наш прямий обов'язок! Дякую. До роботи!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Андрій Деркач, "Воля народу".

 

10:30:40

ДЕРКАЧ А.Л.

Шановні народні депутати! Наша група "Воля народу" складається з депутатів-мажоритарників, які як ніхто відчувають потреби простих людей та будуть докладати усіх зусиль, щоб коаліція не забалакали факти погіршення життя громадян завдяки діючому уряду, корупції у владі та знищення місцевого самоврядування, сільрад, сільських голів тощо гаслами економічних та адміністративних реформ.

Більш за все зараз потерпають селяни, мешканці малих міст та люди передпенсійного віку, пенсіонери. Тому ми від імені депутатської групи "Воля народу" вимагаємо негайного розгляду Верховною Радою законопроектів, які, від яких напряму залежить якість життя простих громадян України, а саме: законопроект 1086 щодо виходу жінок на пенсію у  віці 55 років, до якого Президентом України застосовано право вето; законопроект 1418 щодо підвищення до 6 відсотків мінімального розміру річної рентної плати за користування земельною ділянкою (паєм); законопроект 0901, що прийнятий у першому читання щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів, який передбачає також надання права Кабінету Міністрів України встановлювати граничний рівень цін на молоко, не може ціна на молоко залишатись на рівні 2.20-2.50, якщо курс долару зріс в тричі; законопроект 1481 щодо врегулювання питань від умерлої спадщини.

Крім цього, хочемо звернутись до членів парламентської коаліції з пропозицією, ми не створюємо піар-приводів та шоу на трибунах і в ефірах як це роблять деякі представники коаліції, які на словах говорять людям про розуміння і скрути, а кнопки при цьому нажимають за погіршення соціальних стандартів та призначення міністрів "фахівців" (в лапках). Тому, щоб уникнути звинувачень в популізмі пропонуємо на цьому тижні фракціям коаліції спільно узгодити та внести на розгляд Верховної Ради наступні законопроекти: перший – Постанова про звільнення з посади міністра охорони здоров'я Квіташвілі. В підсумку за 5 місяців своєї діяльності головний ескулап країни не здійснив жодного адекватного кроку для поліпшення роботи медичних закладів. Велика кількість громадян України позбавляється можливості ефективного та доступного медичного обслуговування через його бездіяльність по сертифікації лікарських засобів, організації  закупівлі вакцин, препаратів для хворих на діабет тощо.

Наступна постанова про звільнення з посади міністра аграрної політики і продовольства Павленка. Через його нехтування інтересами галузі відсутня робота за програмою державної підтримки села. Особливо це відчутно в галузі тваринництва. Бездіяльність міністра яскраво видно у відсутності уваги до процесу формування цін на молоко для населення. У разі, якщо коаліція не буде спроможна внести відповідні подання про звільнення міністрів Квіташвілі та Павленка, депутатська група "Воля народу" до кінця тижня внесе їх самостійно.

Мы убеждены, коллеги, в своей правоте и знаем, что у представителей коалиции и у нефракционных депутатов есть много вопросов к данным министрам. Но в этом случае, как известно в грязной пословице. нужно не кровати переставлять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте, 10 секунд.

 

ДЕРКАЧ А.Л. В этом случае, как в грязной пословице, нужно не кровати переставлять, а менять министра в вашем супер публичном, фейсбучном уряде или хотя бы начинать это делать в особо критичных направлениях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Радикальна партія, Олег Ляшко.

 

10:34:12

ЛЯШКО О.В.

Шановні громадяни України! Шановні колеги народні депутати! Олег Ляшко, Радикальна партія.

Я хочу привернути увагу всього суспільства до теми землі, питання, яке завжди було надзвичайно важливим для країни. Сьогодні на найвищих щаблях влади знову відновилися розмови про зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, про запровадження ринку землі, які начебто дадуть можливість залучити інвесторів, привести мільярдні інвестиції, потечуть молочні ріки з кисельними берегами.

Я попереджаю українське суспільство, що запровадження так званого ринку землі і її продаж – це злочин проти українського народу. Той, хто сьогодні закликає продавати землю, –  це вороги українського народу. Адже насправді продаж землі це остання чергова хвиля олігархизації українського суспільства.

Сьогодні українські громадяни, селяни доведені до зубожіння. У селах немає роботи, зарплати, немає соціальної сфери, немає можливості продавати продукцію, тому люди готові свою землю продати за копійки.

Олігархи українські, закордонні олігархи цим хочуть скористатись і забрати останнє, що є в українського народу – це його землю.

Ми днями святкували 70-ліття Перемоги у війні над фашизмом. Я хочу нагадати тим, хто хоче продавати українську землю, що гітлерівці ешелонами вивозили український чорнозем за кордон. Сьогодні нам пропонують українські чорноземи продати за копійки, щоб доведені до відчаю селяни за безцінь віддали свою землю. Це можливість тим, хто за безцінь скупить нашу землю, потім матиме мільярдні і мільярдні статки.

Фракція Радикальної партії звертається до Президента, до уряду, до тих, з ким вони ведуть ці злочинні консультації про відновлення продажу землі, ми категорично заперечуємо проти продажу землі. Ми вважаємо, що має бути оренда землі, мають, дайте селянам дешеві кредити, підтримуйте фермерські господарства, а не латифундії. Дайте можливість продати      свою продукцію, замість китайського хлама, китайської гречки і так далі і так далі. І будь-яка нормальна людина продає не землю, а товар, який вирощують на цій землі. Бо якщо ми продамо цю землю, що ми будемо продавати завтра? У Киргизії американцям колись віддали золоті родовища. Сьогодні американці мають доходи від золотих цих родовищ, а киргизці лапу сосуть. Нам пропонують зробити те саме: віддати за дарма найцінніше, що у нас є.

Я закликаю всі сили в парламенті не дати можливості пограбувати український народ, здійснити аферу тисячоліття – продаж землі! Ні, ні і ще раз ні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту 30 хвилин вичерпано. Прошу народних депутатів України зайняти свої місця. Ми переходимо до розгляду питань порядку денного, законопроектів, які заплановані на вівторок, відповідно до  розкладу, який був узгоджений Погоджувальною радою. Будь ласка, шановні колеги,  займіть свої місця.

Шановні колеги, відповідно до розкладу у нас є ряд питань для включення до порядку денного сесії.

Я наголошую на тому, що це питання, які маємо включити для попереднього, для розгляду порядку денного сесії. Далі – комітети, далі – розклад за ….….. Погоджувальної ради, далі – розгляд в першому читанні, в другому читанні і так далі.

Тому, будь ласка, шановні колеги, є пропозиція. У нас є ряд законопроектів, є пропозиція, вона обговорювалась, вона була  обговорена на Погоджувальній раді, щоб ці законопроекти всі включити одним голосуванням. Я зачитаю зараз, це ініціативи Президента, це ініціативи уряду, також народних депутатів, які були подані на даний момент комітетами відповідно до процедури.

Тому прошу, шановні колеги, підготуватись до голосування. Я зараз оголошу номера цих законопроектів, які вивішені на сайті, які вже не перший день там знаходяться, і ми зможемо приступити до  їхнього розгляду відповідно до Регламенту Верховної Ради України.

Будь ласка, шановні колеги.

Будь ласка, колеги.  2742, проект Закону, Президентом внесений. 2743, 2770, 2642 – це урядові. 2772, 2660, 2679, 2654, 2787, 2744,  2644,  2669,  2669-1, 2771,  2643, 2659, 2768, 2769, 2661, 2658, 2657, 2767, 2775, 2777, 2804, 2781, 2178, 2423, 2447, 2426, 2482, 2394 і 2054.

Я наголошую на тому, що це питання, які включені  до порядку денного в цілому сесії. Далі будемо розглядати вже  їх відповідно до позицій.

Прошу шановні колеги, приготуватися до голосування. Прошу підготуватись до голосування. Прошу, шановні колеги, підготуватись до голосування щодо включення питань до порядку денного сесії.

Будь ласка, підготувались до голосування, шановні колеги, за включення до порядок денний сесії проектів законів, які були оголошені, вони всі узгоджені на Погоджувальній раді. Прошу голосувати, шановні колеги, прошу підтримати. Прошу, голосуємо, шановні колеги!

 

10:40:49

За-214

Прошу підготуватися, шановні колеги. Приготуйтесь, будь ласка.

Віктор Михайлович Пинзеник, прошу. Пинзеник, Блок Петра Порошенка.

 

10:41:05

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Застереження, які викликають голосуванням списку у нашої фракції, полягають у двох законопроектах – 2643 і 2649. Є прохання їх вилучити із загального списку, і тоді фракція одностайно підтримає всі законопроекти одним голосуванням. 2643 і 2679.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре, дякую.

Шановні колеги, прошу підготуватися. За мінусом 2643 і за мінусом 2679, в цілому ті, які я оголосив за включення до порядку денного сесії. Прошу підготуватися, прошу голосувати. Прошу підтримати, колеги, прошу голосувати з урахуванням пропозиції, яку оголосив Пинзеник Віктор Михайлович. Прошу підтримати.

 

10:42:00

За-210

Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Будь ласка, Сергій Соболєв, хвилина.

 

10:42:11

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".У нас прохання: оскільки стоїть у порядку денному 2426-д, це стосовно індексації там по окремих виплатах, включаючи аліменти і інше, у зв'язку з рівнем інфляції, 2747 довключити який передбачає, депутатський, так само і індексацію по інших виплатах. Це наше велике прохання, яке є,

І другий, 2674, який безпосередньо пов'язаний з ПДФО пенсій, 2682, вибачте. Так, я повторюю:  2747, 2682. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Вікторія Сюмар, будь ласка.

 

10:43:04

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, ну, по-перше, я хочу нагадати колегам, що урядові законопроекти, весь цей пакет, вони необхідні, їхнє ухвалення необхідне для ухвалення другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду.

 Хочу нагадати, що цей урядовий пакет напрацьовувався, зокрема, Міністерством фінансів. Міністр фінансів, наскільки я розумію, є представником "Блоку Петра Порошенка". Я думаю, що оце голосування перше за узгоджений пакет внесення до порядку денного було викликано відсутністю депутатів залі. Пропозиція: поставити знову на голосування, мобілізувати депутатів – включити до  порядку денного ті законопроекти, які подав уряд і які були напрацьовані, зокрема і Радою коаліції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, готові голосувати? Значить, ще раз наголошую, хвилинку, ще раз наголошую порядок голосування. Прошу народних депутатів зайняти місця у залі. Прошу народних депутатів зайняти місця у залі.

Шановні колеги, ще раз: ті, які оголосив я під стенограму, за виключенням тих пропозицій, які вніс Віктор Михайлович Пинзеник.      (Шум у залі) Ні? Ні? Ні, добре.

Давайте, я просив би, колеги, давайте тоді зробимо наступним чином, ми узгодили пропозиції по президентським, урядовим, депутатським проектам. Вони є сьогодні в порядку денному сесії. Вони пройшли зараз на Погоджувальній раді, ми їх узгодили. Ми приймаємо їх тільки до розгляду. Далі під час розгляду будемо визначатися щодо голосування. Таким чином ми визначимося, що робити далі. Інакше ми зараз не зможемо продовжувати нашу роботу.

Тому, будь ласка, колеги, я прошу всіх приготуватися. Юрій Віталійович! Я прошу всіх приготуватися до голосування і прошу підтримати включення до порядку денного сесії ті законопроекти, які були мною озвучені до відповідного... під стенограму. Далі почнемо розглядати їх і будемо визначатися щодо голосування, кожна фракція окремо. Давайте розпочнемо хоча би процедуру розгляду. Далі я поставлю на голосування пропозицію щодо включення додаткових питань, які були не узгоджені на Погоджувальній раді. Вони не були узгоджені, оскільки вони не опрацьовані.

Колеги, прошу підтримати голосуванням. Я зараз поставлю пропозицію Соболєва, після голосування. Прошу підтримати голосуванням включення до порядку денного сесії. Будь ласка, давайте підтримаємо. Включення до порядку денного сесії. Прошу підтримати. Прошу голосувати. Відповідно до стенограми, яка була оголошена. І давайте підтримаємо – і далі продовжимо нашу роботу. Колеги, ну що ж ми блокуємо те, що не треба блокувати?!

 

10:45:51

За-224

О, вже краще!

Будь ласка, я ще раз ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати, прошу підтримати. Ще раз ставлю на голосування пропозицію. Голосуємо, колеги! Ми ж будемо розглядати їх в порядку денному сесії! Далі ви будете визначатися, що з цим робити далі, але зараз підтримайте, будь ласка.

 

10:46:13

За-218

(Шум у залі)

Будь ласка, колеги! Включення до порядку денного сесії. Будь ласка, підтримайте, колеги. Давайте ще раз. Відповідно до тієї пропозиції, яка була озвучена під стенограму. Потім я поставлю 2747. Колеги, я прошу підтримати. Колеги! Це включення в порядок денний сесії, правильно! Зараз ми договоримо це питання. Будь ласка, прошу підтримати, колеги, і всіх, з різних груп і фракцій. Будь ласка, не блокуйте цю роботу! Будь ласка, я звертаюся до всіх груп і фракцій: це питання розгляду порядку денного сесії. Прошу підтримати. Прошу голосувати.

 

10:47:28

За-223

Добре. Шановні колеги, це питання буде потребувати окремого розгляду, ми його ще раз розглянемо. Переходимо до розгляду питань порядку денного сесії.

Перше питання – 2285: проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України "Про державну таємницю" (щодо режимно-секретних органів).

Перший заступник голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Корнейко Олександр Васильович доповідає.

Є пропозиція доповідача розглядати його за скороченою процедурою. Прошу визначитися щодо розгляду за скороченою процедурою.

Це щодо розгляну за скороченою процедурою.

 

10:48:21

За-186

Будь ласка,  доповідайте.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, на трибуну для доповіді.

 

10:48:43

КОРНЕЙКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні пані та панове народні депутати! До вашої уваги пропонується законопроект, підготовлений адміністрацією Держспецзв'язку, щодо внесення зміни до Закону про державну таємницю.

Цей закон був внесений, зміни,  27 березня 2014 року і передбачалось, що до складу режимно-секретних органів обов'язково повинні входити підрозділи криптографічного і технічного  захисту інформації. Але специфіка цих підрозділів заключається в тому, що у них є відповідні чутливі технології, тобто відповідні алгоритми захисту інформації та відповідні шифри. Включення ж підрозділів обов'язково  до режимно-секретних органів призводить до того, що розшириться коло осіб, які мають доступ до всіх шифрів та алгоритмів. Тому в умовах складної військово-політичної ситуації ми  вважаємо, що це вкрай небезпечно. І пропонується внести зміни, тобто повернутися до тієї редакції закону, яка діяла до березня 2014 року.

Слід зазначити, що якщо потрібно, то в підрозділах режимно-секретних органів можуть додатково включатися також підрозділи захисту інформації.

Зазначений проект закону був погоджений зі Службою безпеки України та іншими державними органами.

Прошу підтримати, панове депутати, цей законопроект. Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

До співдоповіді запрошується голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Пашинський Сергій Володимирович. З місця чи від трибуни? Від трибуни. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:50:33

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Доброго дня, шановні колеги, шановний головуючий! Комітет одноголосно прийняв рішення підтримати цей законопроект. По суті,  це не законопроект, а редакційна правка, уточнення, яка звужує коло осіб, допущених до державної таємниці. І це, на жаль, актуально. Є роздана табличка, де в одному з абзаців іде уточнення осіб, які допущені до державної таємниці. Ми вважаємо, що цей законопроект треба підтримати за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, хочу порадитись. Це спеціалізований закон, який має невеликі правки до діючого закону. Чи є потреба проводити широке обговорення, чи ми можемо відразу проголосувати?

Є потреба обговорювати? Тоді, будь ласка, запишіться:  два – "за", два – "проти". Будь ласка, записуємось.

Будь ласка, Рибак Іван Петрович, "Блок Петра Порошенка". Включіть мікрофон.

 

10:51:44

РИБАК І.П.

Шановні колеги, даний законопроект дійсно необхідно підтримати, так як це абсолютно в сьогоднішніх реаліях потрібний законопроект. Справа в тому, що державна таємниця на сьогоднішній день, по суті, нею володіють всі наші вороги, Це не можна допускати надалі. Тому прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, будь ласка, вам.

Будь ласка, Михайло Бондар, "Народний фронт". Включіть мікрофон.

 

10:52:15

БОНДАР М.Л.

"Народний фронт" також одностайно буде підтримувати цей законопроект, тому що зараз в даний момент, коли хлопці там на передовій, дійсно потреба, щоб була обмежена в доступі якраз лицям до державної таємниці. Тому закликаю всіх підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Соболєв Сергій Владиславович, будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:52:46

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги! Відкрийте цей законопроект. Що там написано? Я звертаюся до доповідача від спецзв'язку.  Виключити, не включити, а виключити з переліку режимно-секретних органів підрозділи криптографічного та технічного захисту інформації. Та що ми робимо?! Ви розумієте, про що ми зараз голосувати будемо?!

Ви розумієте, що весь спецзв'язок зараз будується на підставі криптографії?! І ми це виключаємо? І ви кажете про АТО? Ви кажете про підтримку бійців? Будь ласка, дайте нам інформацію, навіщо ви хочете криптографію, яка є основою спецзв'язку, який, до речі, до цього часу не розроблений в Україні, виключати із спец.. цих підрозділів? Посніть це, яка логіка в цих умовах? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Я по завершенню обговорення дам слово для репліки Олександру Васильовичу. А зараз – Мосійчук Ігор Володимирович, Радикальна партія Ляшка.

 

10:53:55

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Дійсно, абсолютно незрозуміло, навіщо прибирається криптографія із переліку цього, це одне.

Друге. Ми говоримо про захист інформації, про державну таємницю. В той же час у нас повно персонажів, які торгують нею направо і наліво. Ще зовсім незабули історію майора Шляпкіна, який з ключам від "Держзв'язку" покинув територію України. То, можливо, необхідно ретельніше підійти до цього. І плюс – переглянути персоналії, які мають доступ до державної таємниці такого рівня як державний зв'язок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, хвилину Корнейку Олександру Васильовичу. Поясніть, відповідь на питання.

 

10:54:58

КОРНЕЙКО О.В.

Доповідаю. До березня 2014 року існувало окреме режимно-секретні органи, які займалися відповідно тільки захистом державної таємниці, і органи спеціального зв'язку, які займалися захистом інформації, де були шифри. У березні 2014 року включили їх в єдиний орган. І всього було на всю державу, ну, це не можна сказати, чуть більше тисячі таких органів спеціального зв'язку.

Потім обов'язково потрібно в усіх режимно-секретних органах створювати криптографічний захист інформації. Це недоцільно, не потрібно. (Шум у залі) Ні. Справа в тому, що є, є органи спеціального зв'язку, які спеціально вони створені в Україні, їх не більше тисячі штук. І вони займаються виключно захистом інформації. Коло осіб, які допущені до шифрів, мале. Як тільки ми починаємо створювати в режимно-секретних органах  додаткові ще ці органи, закриваючи ті, коло осіб становиться значно більше, і інформація уходить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Ще, будь ласка, голові комітету для роз'яснення хвилину, репліка. Пашинському, будь ласка, включіть мікрофон, Сергію.

 

10:56:17

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Я звертаюсь до колег, які звернули на це увагу. Пояснюю більш просту ситуацію. Є Верховна Рада України. Тут є  режимний секретний підрозділ. І якраз цим законом ми не даємо можливості в режимно-секретному підрозділі Верховної Ради України мати криптографічний відділ, розумієте? Мати доступ, умовно кажучи, з Верховної Ради до всіх криптографічних моментів держави.

Це не те, що ми розсекречуємо криптографію, це навпаки, вона більш буде засекречена, коли ми приймемо цей закон. Тому що по закону, якщо людина має доступ до державної таємниці, то відповідно вона буде мати доступ і до криптографії. І, на жаль, у нас уже є випадки, коли люди, які за посадою не мають відношення до державної таємниці, пробують отримати матеріали і розмістити їх на своїх Facebook. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Ми в обговоренні змогли детально обговорити суть даного закону. Хочу наголосити, що і комітету рекомендує прийнятий даний закон за основу і в цілому, і також висновок експертного управління рекомендує прийняти даний закон за основу.

Рекомендації його прийняти за основу і в цілому чи тільки за основу? За основу.

Тому, шановні колеги, я прошу зайняти робочі місця і приготуватися до голосування. Будь ласка, підійдіть до робочих місць.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, прошу приготуйтеся до голосування. Є пропозиція профільного комітету прийняти цей закон за основу і в цілому. Ми щойно обговорювали цей закон, всі висловили свої позиції, тому є слушною пропозиція –  голосувати за основу і в цілому.

Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. На ваш розгляд внесено проект Закону реєстраційний номер 2285, проект закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про державну таємницю". Зміна тільки до однієї статті. І є пропозиція профільного комітету прийняти його за основу і в цілому.

Прошу підготуватися і прошу голосувати проект Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про державну таємницю" щодо режимно-секретних органів за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

10:59:08

За-241

Дякую, колеги. Закон прийнято.

Вносять пропозицію колеги ще раз включити питання до порядку денного сесії. Всі готові? Спробуємо ще раз до порядку денного сесії ті законопроекти, які ми оголошували.

Ще раз хочу всіх запросити до зали народних депутатів. Колеги, увага! Законопроект внесений Президентом: 2742 і 2743; урядом: 2770, 2642, 2772, 2660, 2679, 2654, 2787, 2744, 2644, 2669, 2669-1, 2771, 2643, 2659, 2768, 2769, 2661, 2658, 2657, 2767, 2775, 2777, 2804, 2781, 2178; це вже внесені депутатами Верховної Ради: 2423, 2447, 2426, 2482, 2394 і 2054. Це закони, які ми вносимо в порядок денний сесії. Далі кожен із вас буде їх розглядати в себе на комітетах, і будуть відповідно визначатись щодо прийняття рішення.

Я прошу, шановні колеги, будь ласка... Шановні колеги, будь ласка, приготуйтесь, прошу вас, прошу підготуватись до голосування. Готові голосувати? Прошу голосувати відповідно, прошу голосувати відповідно до того, що я оголосив.

Прошу голосувати, колеги. Прошу підтримати! Колеги, прошу підтримати! Це включення до порядку денного сесії, прошу підтримати, шляхом натискання кнопки "за".

 

11:01:49

За-234

Рішення прийнято. Дякую, колеги, сконцентрувались.

Далі була пропозиція Сергія Соболєва, колеги, я обіцяв поставити її на голосування. Закон 2747, проект Закону, який був зареєстрований 28.04, народний депутат Тимошенко. Будь ласка, 2747, визначайтесь, колеги. 2747.

 

11:02:25

За-161

Рішення не прийнято.

Рухаємося далі, шановні колеги. На ваш розгляд внесено проект Закону (реєстраційний номер 2461), проект Закону про загальну чисельність Державної служби спеціального зв'язку та  захисту інформації України. Номер 2461.

Є пропозиція доповідача, щоб розглянути цей  проект закону за скороченою процедурою, прошу визначатися.

 

11:03:05

За-191

Рішення прийнято.

Наступне, прошу доповідайте.

Корнейко Олександр Васильович, перший заступник голови Державної служби спеціального зв'язку інформації.

 

11:03:23

КОРНЕЙКО О.В.

Шановні пані та панове народні депутати! Шановна президія! До 2014 року Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації діяла відповідно до редакції закону, яка була прийнята у  2006 році. У 2014 році, коли почалась російська агресія, потрібно було визначити  нову структуру і нові завдання служби, і була прийнята нова  редакція закону.

Відповідно до цієї редакції закону, по-перше, всі особи рядового і начальницького складу служби стали, отримали статус військовослужбовців. А, по-друге,  до нашого складу  потрібно включити підрозділ урядово-фельд'єгерського  зв'язку, який на даний час входить до складу Державної фельд'єгерської служби України.

Але за час, який пройшов з 2006 року, державна служба постійно скорочувалась відповідними постановами Кабінету Міністрів  України. На даний час ми маємо загальну чисельність 7 тисяч 222 особи, які не дозволяють нам включити особовий склад Державної фельд'єгерської служби до  нашого складу. Тому ми пропонуємо визначити і збільшити чисельність нашої служби лише на 368 осіб. Це дозволить за рахунок вакантних осіб, які є,  і додатково за рахунок  осіб Державної фельд'єгерської служби збільшити нашу чисельність до 7 тисяч 595 осіб, з яких військовослужбовців – 6 тисяч 95.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сергій Пашинський – співдоповідач.

 

11:05:11

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Дорогі друзі! Як сказав доповідач, на сьогоднішній день у нас визначена законом кількість Державної  служби спеціального зв'язку та захисту інформації у кількості 7227 осіб. Як було вже сказано, була передана фельд'єгерська служба, це порядку 900  чоловік, за рахунок внутрішнього штатного розпису пропонується збільшити до 7 тисяч 595 осіб.  До речі, звертаю увагу, що це не в повній кількості.

Згідно цього законопроекту комітет розглянув, одностайно прийняв рішення, рекомендує за основу та в цілому.

Дякую за розуміння і підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, запишіться: два – "за", два –  "проти", колеги. Два – "за", два –  "проти", будь ласка, запишіться.

Запис – тільки Ігор Мосійчук.

 

 

11:06:21

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук. В мене не виступ, а запитання до доповідача більше: у скільки разів збільшиться прослуховування після прийняття цього закону?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, обговорили даний проект закону. Є пропозиція знову ж таки … Є пропозиція голосувати відповідно до рішення комітету за основу та в цілому. Проект закону 2461, проект Закону "Про загальну чисельність Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. Прошу підготуватися до голосування, шановні колеги. Будь ласка, голосуємо 2461, проект Закону "Про загальну чисельність Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України" за основу і в цілому.

Прошу голосувати. Прошу голосувати. Прошу підтримати за основу і в цілому.

 

11:07:46

За-230

Рішення прийнято.

Колеги, прошу дуже уважно працювати – важливі рішення. Рішення прийнято.

Будь ласка, шановні колеги, проект Закону (реєстраційний номер 2531)  про внесення змін до статті 143 Закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України". Доповідає заступник міністра оброни Мехед.

Є пропозиція автора закону: розглядати його за скороченою процедурою. Будь ласка, колеги, прошу визначитися щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:08:33

За-178

Будь ласка, доповідайте.

 

11:08:38

МЕХЕД П.М.

Шановні народні депутати! Проект Закону (реєстраційний номер 2531) розроблено Міністерством оборони України з метою посилення контролю за витоком інформації, зокрема, з районів проведення Антитерористичної операції, забезпечення протидії технічним розвідкам, унеможливлення прослуховування засобів мобільного зв'язку та визначення координат  військовослужбовців радіорозвідкою противника.

Проектом акту передбачено викласти статтю 143 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України в новій редакції, відповідно до якої пропонується заборонити військовослужбовцям, що виконують обов'язки військової служби, користуватися особистими засобами мобільного зв'язку у районах проведення АТО, в умовах надзвичайного стану чи під час дії особливого періоду на територіях, де ведуться бойові дії. Заборона поширюється на військовослужбовців Збройних Сил та інших силових відомств, які задіяні в даних операціях. Рішення на дозвіл на використаннях таких засобів приймається командиром військової частини.

Проект акту погоджено з 11 зацікавленими органами виконавчої влади і його реалізація не потребує фінансових витрат з держбюджету.

З огляду на зазначене прошу підтримати законопроект реєстраційний номер 2531. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, співдоповідач – Сергій Пашинський, голова профільного комітету.

 

11:10:30

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги, я коли проходив до трибуни по виступу, чув в залі такі суперечки. Я просто хотів би процитувати, як звучить цей законопроект. У чому суть зміни? Що у мирний час встановлюється командиром військової частини у районах проведення АТО, а також в умовах надзвичайного стану, забороняється користуватися особистими засобами мобільного зв'язку, рішення про дозвіл використання таких засобів приймається командиром військової частини. Я знаю, які можуть бути зауваження: що є зони, де тільки мобільний зв'язок і працює, що дуже багато можливість користуватися мобільним зв'язком спасала життя людей. І це правда, ми розглядали цей закон досить детально. Саме тому ми просимо підтримати його в першому читанні. У нас там ще є подібний законопроект. Ми врахуємо всі побажання, зауваження депутатів – і вийдемо на те рішення, яке, з одного боку, убезпечить наших воїнів, тому що ми знаємо, що підрозділи радіотехнічної розвідки Російської Федерації працюють дуже активно, вони розгорнуті як по кордонах наших, так і на території терористичних організацій ДНР, ЛНР. З іншого боку, я ще раз підкреслюю, закон передбачає з дозволу командира у виключних випадках користування засобами мобільного зв'язку.

Так що прошу підтримати у першому читанні. Ми його доопрацюємо і внесемо в зал уже як погоджений. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Є необхідність "за", "проти", колеги? Немає?

Є пропозиція доповідача і голови профільного комітету прийняти даний проект закону за основу. Будь ласка, на ваш розгляд для голосування внесено проект закону (реєстраційний номер 2531) про внесення змін до статті 143 Закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України". Пропозиція профільного комітету: голосувати його за основу. Прошу, колеги, підготуйтесь до голосування. Прошу, підготуйтесь до голосування. Голосуєм за основу. Прошу голосувати. За основу!

 

11:12:59

За-243

Закон прийнято за основу.  Дякую.

Будь ласка,  наступний проект закону. Реєстраційний номер 2154, підготовлений народним депутатом Іриною Фріз, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України" щодо використання персональних пристроїв безпроводового доступу.  Є пропозиція автора закону розглядати його за скороченою процедурою. Прошу визначитися щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:13:44

За-194

Дякую.

Будь ласка,  Ірина Фріз. Доповідайте, будь ласка.

 

11:13:58

ФРІЗ І.В.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Вашій увазі пропонується законопроект 2154 про внесення змін до Закону України "Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України" щодо використання персональних пристроїв безпроводового доступу. 

Існують підтверджені дані, що суттєва кількість випадків ураження наших підрозділів стали результатом наведення та вогню саме через використання нашими військовослужбовцями звичайних телефонів. Завданням даного законопроекту є створення правил використання  особистих пристроїв  доступу до телекомунікаційних мереж, що належать військовослужбовцям.

Під час розробки законопроекту ми проводили консультації з представниками країн НАТО, які підтримали дану ініціативу, а також з представниками Міністерства оборони України, які також схвалили законопроект. Що пропонується? Пропонується в цілому дозволити використання пристроїв бездротового зв'язку, втім ввести деякі обмеження на їх використання, а саме: заборонити використання пристроїв, що не мають з'ємної батареї, оскільки навіть  у вимкненому стані вони є джерелом випромінення. Надати командиру відділення, тобто найнижчій ланці командування, право на надання дозволу на використання пристроїв. Повністю забороняється використання військовослужбовцями мобільних телефонів під час несення добового наряду, на навчальних заняттях, бойовому чергуванні, на марші, а також під час перевезення військ. Встановлюється можливість виділення зони для користування телефонами у місці розташування підрозділу.

Законопроектом пропонується заборонити користування телефонами під час безпосереднього зіткнення з противником, але за виключенням випадків втрати штатних засобів зв’язку. Командир відділення зберігає батареї пристроїв особового складу військовослужбовців. Це додаткова маса складає 300-400 грамів і не обмежує його бойові можливості.

Даний законопроект підвищить боєздатність Збройних Сил України, наблизить нашу армію до стандартів НАТО, а головне – збереже життя військовослужбовців. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сергій Пашинський, будь ласка.

 

11:16:10

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Як я говорив у своєму попередньому виступі, це два законопроекти на одну тему. В законопроект народного депутата Фріз детально розписана вся процедура вилучення батарей, видачі батарей і таке інше. Ще раз хочу підкреслити, що ми теж рекомендуємо його прийняти в першому читанні. І на базі двох законопроектів повинні збалансувати з одної сторони підтримання режиму секретності в зоні проведення антитерористичної операції бойових дій; з іншої сторони – все-таки можливість, санкціоновану можливість використання засобів мобільного зв’язку. Прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є необхідність "за, "проти"? Є, да. Будь ласка, запишіться: два – "за", два – "проти". Будь ласка.

Будь ласка, народний депутат Рибак, "Блок Петра Порошенка".

 

11:17:23

РИБАК І.П.

Шановні колеги, наша фракція буде голосувати за підтримку цього законопроекту. Цей законопроект, дійсно, є важливим. По-перше, він врегулює і дасть можливість користуватись мобільним зв'язком для наших військовослужбовців виключно враховуючи їхню безпеку. Ми знаємо не один приклад, коли саме використання засобів, індивідуальних засобів мобільного зв'язку, телефонів спричиняли серйозні наслідки. Тому цей законопроект буде давати дійсно безпеку для користування і взагалі для наших військових. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олександр Дянченко, "Самопоміч".

 

11:18:05

ДАНЧЕНКО О.І.

Прошу передати Маркевичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Маркевич.

 

11:18:12

МАРКЕВИЧ Я.В.

Фракция "Самопоміч" не будет поддерживать данный законопроект. Хотя он, безусловно, выписан профессионально. Нам необходима всего лишь одна правка. Что все это происходит по требованию командира воинского подразделения, на его усмотрение.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Коментар Сергія Пашинського. Я розумію, трошки непорозуміння. Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

11:18:40

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Колеги, я звертаю увагу, що ідеологія цього законопроекту якраз і віддає всі повноваження командиру підрозділу, в дужках – відділення. Чорним по білому там це написано. Так що я звертаюсь до фракції, що все-таки підтримайте цей законопроект. Якщо у вас будуть зауваження до другого читання, ми їх врахуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми тоді, я думаю, що тут немає розбіжності. Тоді ми зараз під час голосування просто звернемо увагу, при підготовці до другого читання врахувати пропозицію депутата "Самопомочі" і все. Правильно? Не буде заперечень? Ірина Фріз, я не бачу. Не бачу. Не буде заперечень? Немає заперечень. Дякую.

Будь ласка, Оксана Корчинська, Радикальна партія.

 

11:19:19

КОРЧИНСЬКА О.А.

Доброго ранку, шановні народні депутати! Оксана Корчинська, фракція Радикальної партії. В теорії це абсолютно правильний законопроект. Але є реальність. Реальність полягає, що наші війська в АТО не забезпечені спецзв'язком.

Коли зараз ми з вами забираємо мобільний зв'язок, я хочу спитати у Міністерства оборони, коли ви наші війська забезпечите 100-відсотково засобами спецзв'язку? 

Тому що зараз як координатор штабу АТО з медицини заявляю абсолютно відповідально, вивіз поранених відбувається виключно за мобільним зв'язком. Це значить, якщо ми в даному разі після обговорення і наших внесення поправок підтримаємо в другому читанні, це значить, фактично, нам буде неможливо зв'язуватися з нашими начмедами батальйонів, з нашими лікарнями. Тому назовіть нам конкретну дату, коли наші всі військовослужбовці АТО будуть забезпечені спецзв'язком? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що тут важко буде надати відповідь, остаточну дату. Але я би хотів зазначити, що, коментар, наскільки я зрозумів логіку, мова йде про те, що буде приймати рішення командир, коли треба від'єднати зв'язок чи проведення операцій, чи передислокація або щось інше, щоб не визивати, викликати загрозу життю наших військовослужбовців.

Шановні колеги, є пропозиція наступна: проголосувати за основу цей законопроект, врахувати пропозицію при підготовці до другого читання народного депутата Маркевича, "Самопоміч", і таким чином розглянути на другому читанні. Так, я зрозумів? Тобто за основу, ще раз наголошую, за основу при підготовці до другого читання з пропозицією народного депутата Маркевича. Правильно, підготувати з пропозицією? Будь ласка, прошу підготуватись до голосування.

Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. Ще раз, пропозиція наступна. 2531, 2154, я перепрошую, 2154 прийняти за основу, при підготовці до другого читання врахувати пропозицію народного депутата Ярослава Маркевича. І далі ми узгодимо до другого читання все, як має бути, і буде спільна позиція. Домовилися? Прошу за основу з урахуванням пропозицій. Прошу підтримати за основу. Прошу голосувати, колеги. Колеги, голосуємо за основу 2154. Прошу підтримати, за основу.

 

11:23:19

За-211

Шановні колеги, ще раз хочу наголосити, що питання йде про те, що даний проект закону прийняти за основу і при підготовці до другого читання врахувати пропозиції народного депутата "Самопоміч".

Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

11:23:40

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Я звертаюся до всіх народних депутаті, до своїх колег по коаліції. Ще раз хочу підкреслити, я підтримую кожен ваш виступ, який був, в тому числі і про забезпечення засобами зв'язку. Саме тому в цих законопроектах і передбачається не заборона повністю, а просто регламентація, і я прошу підтримати в першому читанні.

Ще раз хочу сказати, що цей закон необхідний, ми втрачаємо людей, тому що засоби радіотехнічної розвідки Російської Федерації цинічно використовують ці дані для вбивства і ми не можемо не реагувати на цю загрозу. До другого читання всі зауваження депутатів будуть врегульовані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ви почули голову профільного комітету щодо підготовки до другого читання. Але хочу погодитися з тим, що важливий закон є тим, що ці засоби зв'язку використовуються як засоби наведення. І ми можемо втрачати, ми будемо втрачати, не дай бог, життя наших військових тільки за цієї необачності. Тому його треба підтримати в першому читанні так, як сказав Сергій Пашинський, підготувати до другого читання з урахуванням пропозицій депутатів, щоб це була узгоджена позиція. Ми ж зараз його приймаємо, він же не починає діяти, ми приймаємо його в роботу для підготовки якісного закону. Тому я просив би підтримати.

Будь ласка,  колеги, підготуйтесь до голосування, народні депутати! Будь ласка,  займіть свої місця, це важливий законопроект, це законопроект важливий! Будь ласка,  прошу всіх зайняти свої місця. Пропозиція голосувати даний проект закону за основу, до другого читання ми це доопрацюємо з вами.

Готові голосувати, колеги? Давайте тоді за повернення до голосування щодо розгляду за основу. Давайте, колеги, повернемося і проголосуємо, за основу, мова йде тільки за основу, повернення. Прошу підтримати, за повернення, прошу підтримати, голосуємо колеги. Важливе питання надзвичайно, прошу підтримати.

 

11:25:58

За-219

Рішення не прийнято.

Давайте, щоб ми не втрачали такий серйозний проект закону, направимо його на підготовку до повторного першого, чи ще раз проголосуємо?

Давайте направимо його на доопрацювання суб'єкту, народному депутату, доопрацюємо, перенесемо.

Андрій Кожем'якін, будь ласка,  Андрій Анатолійович.

 

11:26:37

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги! Я погоджуюсь з тими виступаючими, які кажуть, що, дійсно, порядок з використання персональних пристроїв, безпровідного доступу, а також з мобільними телефонами завжди можна забезпечити дуже професійний командир частини, командир підрозділу. Але, на жаль, на жаль, сьогодні в зоні АТО такого немає, тому цей законопроект вирішує три питання. Перше питання, це вводить правило використання цими пристроями, раз. Друге, він забезпечує захист інформації. І третє, саме головне, шановні колеги,  це він дає можливість вижити солдату, який, на жаль, сховав у свій карман або рюкзак той пристрій, який  наведе на нього  ту ракету, яка його і вб'є. Тому це важливий закон.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Анатолійович.

 Будь ласка, Вікторія Сюмар.

 

11:27:37

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, ми просимо так само мобілізуватися. Тому що, дійсно,  мова йде не більше і менше, а про життя солдатів, які сьогодні на передовій.

Ви знаєте, що на жаль, у нас немає супутників, і ми не можемо  контролювати мобільний зв'язок. І це питання безпеки воно надзвичайно серйозне сьогодні. Ми повинні захистити людей, і там дійсно чітко виписані причини і обставини, коли командир може заборонити користуватися цим зв'язком. Це не означає тотальної заборони звісно. Аале тоді, коли командир вирішує, що це загрожує життю солдат, він може це зробити. Заради безпеки  солдатів, очевидно, парламент мав би зараз підтримати  в першому читанні і далі  доопрацьововувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

11:28:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії обговоривши цей законопроект, заслухавши аргументи  сторін, мотивацію, ми підтримаємо цей законопроект у першому читанні. І пропонуємо до  другого читання доопрацювати разом із попередній урядовим законопроектом. Бо, безумовно, життя військовослужбовців – це найвища цінність. Можна відремонтувати дороги, розбиті терористами, можна будинки відремонтувати, але не повернеш життя людини.

І тому треба вживати всіх заходів для того, щоб зберегти життя військовослужбовців, в тому числі і в такій чутливій сфері. Коли російська радіорозвідка пеленгує цілі, причому без проблем пеленгує цілі по мобільних телефонах, і потім завдає туди смертельних ударів, внаслідок чого наші військові несуть суттєві втрати.

Тому ми підтримуємо, фракція Радикальної партії завжди підтримує всі законопроекти, спрямовані на зміцнення обороноздатності країни, на захист життя українських громадян. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Пастух, "Самопоміч". Прошу займайте місця, перейдемо до голосування.

 

11:29:52

ПАСТУХ Т.Т.

Тарас Пастух, фракція "Самопоміч". Шановні колеги, я поясню мотиви, чому "Самопоміч" не підтримала даний законопроект. Декілька днів тому ми були безпосередньо в Маріуполі і спілкувалися з командуванням сектору, спілкувалися з командуванням Нацгвардії. Вони нас категорично просили не підтримувати цей даний законопроект.

Пояснюю, чому. Перше, ми тільки що проголосували законопроект, який  вніс Кабінет Міністрів, яким даємо право командирам визначати порядок використання мобільних телефонів. Вони можуть сказати, виключити, витягнути акумулятор і все інше. В цьому законопроекті ми зобов'язуємо командирів ставати завскладами акумуляторів телефонів, і завтра якщо відділення буде нести на чергування у блокпості, на виїзді, не маючи із собою акумулятор під час атаки, воно навіть не зможе нікого попередити про те, що ворог на них наступає. Тому не підмінюйте поняття. Попередній закон голосуємо, а в даному законопроекті ми пробуємо вже порядок вписувати в закон.

Тому саме військові просять не робити з командирів, з бойових командирів завскладів акумуляторів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, напевно, треба внести ясність. Ще раз наголошую на тому, мова йде, що ми приймаємо цей закон за основу. І мова йде про те, що ці пристрої використовуються як засоби наведення. Хочу вас запевнити, що будь-який радіозв'язок, мобільний зв'язок може бути заглушений за, буквально, секунди. Секунди, і ніхто нікуди не подзвонить. Будуть акумулятори і все інше. Мова йде тільки про те, що його пеленгують і туди наносять удар, і ці удари виносять життя наших військових. Прикро і шкода, що це може відбуватися за таких речей.

Ще одна річ. Коли командиру дають  право, це дуже добре. Але командир має діяти так, щоб ці стандарти для всіх військових були приблизно однаковими. Не можна, щоб в різному відділенні була… по-різному прийняте рішення. Тому і мова йде про прийняття цього закону, ще раз наголошую, за основу. За основу, далі доопрацюємо до другого читання. Є пропозиція "Самопомочі", є пропозиція Радикальної партії, Блоку Петра Порошенка, "Народного фронту", "Батьківщина", узагальнимо інші пропозиції народних депутатів і груп і приймемо якісний закон, щоб зберегти життя кожного військовослужбовця. Крапка!

Будь ласка, прошу, колеги, підготуватися до голосування і проголосувати за основу проект Закону 2154. Прошу за повернення проголосувати розгляду, за повернення, а далі – за основу, і будемо працювати далі. Це збереження життя наших військовослужбовців.

Будь ласка, за повернення, прошу підтримати. Прошу підтримати за повернення.

 

11:32:38

За-239

Дякую, колеги.

Тепер  прошу  за основу його. Прошу голосувати за основу. Рішення прийнято: 239 – за повернення.

Прошу підтримати за основу. Прошу підтримати за основу.

 

11:32:59

За-236

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги. Рішення прийнято за основу.

Я прошу, будь ласка, опрацюйте детально, щоби все працювало так, як має бути: на збереження життя і здоров'я наших військових. Дякую, шановні колеги, рішення прийнято.

Наступний, будь ласка, проект закону (реєстраційний номер 2030), проект Закону про внесення змін до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" (щодо оперативного управління антитерористичними операціями). Буде доповідати автор,  народний депутат Левус і від комітету – теж народний депутат Левус. Будь ласка, установіть 5 хвилин для доповіді, і доповідайте, будь ласка.

 

11:33:52

ЛЕВУС А.М.

Шановні колеги, я сьогодні пропоную підтримати зміни до Закону "Про боротьбу з тероризмом". Справа в тому, що в тій гібридній, підлій війні, яку веде проти нас Російська Федерація, ми можемо очікувати ударів в різний час на різній території. Відповідно наша протидія тероризму має бути більш гнучкою і більш оперативною.

 Згідно із діючим Законом "Про боротьбу з тероризмом", стаття 12 цього закону визначає, що керівником оперативного штабу антитерористичної операції може бути, власне, керівник АТЦ – антитерористичного центру при Службі безпеки України. Це обмежує оперативність прийняття рішень і задіяння сил та засобів для протидії різним терористичним загрозам. Відповідно цим законопроектом пропонується надати право, можливість очолювати оперативні штаби антитерористичної операції першому заступнику керівника  АТЦ, а також заступником керівника АТЦ, а також в змінах до статті 13 цього закону надати їм можливість залучати відповідні сили та засоби для протидії з тероризмом. Це дасть нам можливість у разі, не дай Бог, коли в Україні може виникнути ситуація, коли буде проводитися кілька антитерористичних операцій в різних частинах України досить швидко, оперативно здійснювати управління протидії терористичній загрозі і відповідно бути адекватними до цих загроз, які є.

І Головне науково-експертне управління підтримало цей законопроект . Він розроблявся разом з Службою безпеки України, цей законопроект. Також Комітет з питань національної безпеки і оборони закликає зал підтримати цей законопроект за основу і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Важливий закон. Чи є необхідність "за", "проти" висловлювати позицію? Я думаю, що ми всі єдині, що механізми боротьби з… ми всі єдині щодо підвищення ефективності боротьби з терористами і проведення терористичних операцій.

У Служби безпеки України є необхідність декілька слів… Служба безпеки просить підтримати цей проект закону як важливий.

Друзі, колеги, будь ласка, давайте підготуємося до голосування. Проект Закону (реєстраційний номер 2030): проект Закону про внесення змін до Закону України "Про боротьбу з тероризмом" (щодо оперативного управління антитерористичними операціями). Надзвичайно важливий закон. Я просив би підготуватися народних депутатів до голосування. Готові голосувати? Будь ласка, є пропозиція голосувати даний проект закону за основу і в цілому. Є пропозиція і автора, і комітету, Служби безпеки підтримати цей законопроект.

Тому прошу підтримати цей законопроект за основу і в цілому. Прошу голосувати, колеги. За основу і в цілому прошу підтримати. За основу і в цілому. Прошу голосувати, колеги.

 

11:37:14

За-246

Рішення прийнято. Дякую.

Йдемо далі. На ваш розгляд внесено проект Закону (реєстраційний номер 2389) – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства. Автор – народний депутат України Дмитро Тимчук.

Є пропозиція автора розглядати цей проект закону за скороченою процедурою. Прошу визначитися народних депутатів щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:38:04

За-172

Рішення прийнято.

Будь ласка,  Дмитро Борисович, на трибуну. Доповідайте. Співдоповідає…

 

11:38:19

ТИМЧУК Д.Б.

Шановні колеги! Цей законопроект закликаний вирішити проблему, яка вже існує і далеко не перший місяць, фактично з самого початку так званої антитерористичної операції. Йдеться про участь в АТО на боці України добровольців з числа громадян інших держав. Ця проблема теоретично вирішується двома шляхами.

Перший шлях – це спрощення процедури надання  громадянства цим добровольцям, громадянства України. Але конкретно  цей законопроект спрямований на вирішення  проблеми  щодо тих добровольців-іноземців, які не хочу приймати громадянство України. Справа в тому, що відомо, Конституція України забороняє подвійне громадянство, тобто якщо доброволець-іноземець хоче підписати контракт з Міністерством оборони України як громадянин України, то він повинен прийняти громадянство України, але позбутися громадянства своєї батьківщини. Це, зрозуміло, підходить не всім добровольцям-іноземцям.

Саме з цією метою ми пропонуємо дозволити іноземним громадянам підписувати контракт на проходження контрактної служби з Міністерством оборони України. Це повністю відповідає духу Конституції України, яка декларує, що захист батьківщини  це є обов’язок громадянина України, але не заперечує того, що суверенітет і територіальну цілісність України можуть захищати і громадяни інших держав. Більше за те, Конституція декларує ті самі права і свободи на території України іноземним громадянам, що є громадянам України. Тобто цей законопроект повністю відповідає і духу Конституції, і потребі часу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хочете завершити? Дякую.

Будь ласка, Сергій Пашинський, голова профільного комітету.

 

11:40:13

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Ми можемо пишатися тим, що не тільки громадяни України, але і громадяни інших держав кинули свої домівки, кинули своє приватне життя, приїхали до нас і зі зброєю в руках захищають нашу державу. Ми знаємо десятки і десятки таких випадків. Більше того, дуже багато цих героїв, світла їм пам’ять, загинули в боротьбі за Україну.

Є декілька проблема навколо цих людей. Перша, я думаю, що ми як Верховна Рада зобов’язані врегулювати, це у випадку необхідності, і ми вже один законопроект прийняли, надавати по прискореній процедурі, по спрощеній процедурі їм громадянство України, якщо вони цього побажають.

Деяка частина не хочуть, не мають такого наміру, хочуть оставатись громадянами своїх держав. Саме тому ми повинні повністю, тому що в нас в законодавстві це не врегульовано, легалізувати проходження військової служби на території України. Я думаю, що це той законопроект, який об’єднає нас усіх. І пропоную його підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Чи є необхідність два – "за", два – "проти"? Є необхідність. Будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти".

Іван Вінник, "Блок Петра Порошенка".

 

11:41:55

ВІННИК І.Ю.

Законопроект надзвичайно важливий, тому що з одного боку нам чітко треба дозволити іноземцям бути в складі Збройних Сил України, захищати незалежність та нашу свободу.

З іншого боку, нам треба чітко визначити, хто є найманці, які сьогодні найняті державою-агресором Російською Федерацією, для того, щоб знищувати Україну, знищувати нашу економіку, вбивати наших громадян, вбивати нашу незалежність і свободу.

Тому цей закон системний. Він вносить зміну до семи законів України. Він вносить зміни до Кримінального кодексу, де чітко тлумачить, хто є найманці, хто є вороги України і хто воює за незалежність України, і кого треба підтримувати. Він вносить зміни до законопроекту, до Закону України "Про статус іноземців та осіб без громадянства", до Закону "Про військовий обов'язок та військову службу", до статутів України. І чітко дозволяє сьогодні в Збройних Силах України згідно контракту мати іноземців, які дійсно підсилять обороноздатність нашої держави.

Треба підтримати обов'язково в першому читанні. І підготувати швиденько до другого читання. І приймати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, перед тим, як передати слово по запису далі, я хочу привітати у сесійній залі, шановні колеги, давайте привітаємо у сесійній залі матір Надії Савченко – Марію Іванівну Савченко та сестру – Віру Савченко. Давайте привітаємо! (Оплески)

Будь ласка, Юрій Левченко.

 

11:44:21

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ. Цей закон є здебільшого дуже правильний. І безперечно, в першому читанні ми будемо його підтримувати.

Але я звертаю увагу всіх присутніх на одну дуже дивну норму, якимось чином яка сюди закралася в цей законопроект, яку обов'язково треба прибрати до другого читання. В цьому законопроекті чомусь забирається положення, діюче положення Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу", згідно якого час проходження військової служби зараховується громадянами України до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Оця норма чомусь зникає з відповідного закону згідно цього законопроекту. Тобто відповідно люди, які будуть, звільняться з роботи і підуть добровольцями в армію їм не буде цей час зарахований як стаж роботи. Тому, безперечно, ця норма не стосується мети цього законопроекту, не зрозуміло як вона сюди потрапила, таке враження, що хтось хоче на людях зекономити. І, безперечно, цю норму треба до другого читання скасувати. Я звертаю увагу всіх народних депутатів, щоб воно не пройшло. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Буд ласка, Михайло Бондар, "Народний фронт".

 

11:45:39

БОНДАР М.Л.

Народний фронт буде підтримувати цей законопроект. І я надіюся, він буде проголосований. І я заздалегідь дякую всім, тому що хлопці з передової не раз дзвонять, не раз просять якраз, щоб їх легалізували, щоб вони, якраз хлопці з інших держав, які захищають суверенітет і цілісність нашої держави. Тому ще раз кажу, пропоную підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Вадим Рабінович, "Опозиційний блок".

 

11:46:16

РАБІНОВИЧ В.З.

Уважаемые народные депутаты, мы уже взяли иностранцев руководить экономикой и знаем, чем это закончилось. Если люди хотят защищать Украину, у них есть закон, по которому они могут принять украинское гражданство. В противном случае давайте скажем, мы просто легализуем наемников и превратим Украину в сборище, которое, будут гулять вооруженные люде неизвестного паспорта, и я не уверен, и вы тоже не можете быть уверены, что они будут защищать Украину. Мы ни в коем случаем не должны превратить Украину в плацдарм для диких гусей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Мусійчук, Радикальна партія.

 

11:46:55

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Надзвичайно важливий законопроект. Однозначно Радикальна партія буде підтримувати його голосування. З першого дня конфлікту патріоти з усього світу приїхали і стали на захист України. Особисто я хочу згадати зараз Майкла Скілта, який з першого дня, швед, приймав участь у збройному конфлікті, снайпер, який був поруч зі мною, який приймав участь у звільненні Маріуполя.

Не можна не згадати, на жаль, вже загиблого Ісу Мунаєва, який по суті є Героєм України, який віддав життя за свободу України і свободу своєї батьківщини Ічкерії. Іноземці протягнули руку дружби нам і необхідно обов'язково це врахувати. Припинити ховати, як страуси, голову в пісок і казати, що вони в зоні АТО в якості волонтерів, тому що вони щодня ризикують своїм життям.

Є необхідність, крім цього законопроекту, мабуть, вже почати про створення іноземного легіону в країні, з іноземців, які готові захищати нашу батьківщину. І особливо важливий цей законопроект для тих росіян, які виступили на боці України проти Московії і які все ж таки прагнуть скинути Путіна, і не хочуть позбавлятися громадянства, хочуть залишатися громадянами Російської Федерації для того, щоб повернутися в свою країну і скинути ненависний режим Путіна. Слава Україні! Підтримуємо цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Соболєв.

 

11:49:12

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".  Шановні колеги, фракція "Батьківщина" буде підтримувати без сумніву цей дуже важливий законопроект. Це фактично законопроект, який робить можливим чітко визначити, хто є найманцем Російської Федерації, Путіна в країні, ті, хто незаконно вторглися на нашу територію і зараз в рядах терористичних організацій ЛНР, ДНР фактично чинять терор і розстрілюють наших співгромадян, а хто несе військовий обов'язок офіційно в Збройних силах України.

Крім того, що дуже важливо, цей законопроект чітко розділяє, що якщо  ти хочеш бути офіцером,  тоді ти повинен прийняти громадянство України. Якщо ти хочеш проходити службу на рядових посадах, ви маєте право служити як громадянин іноземної держави. Це є практика інших країн. Саме тому наша фракція підтримує цей законопроект і пропонує проголосувати в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Є пропозиція голосувати. Прошу зайняти свої місця, шановні колеги. Для голосування внесено проект Закону (реєстраційний номер 2389), проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства. Є пропозиція комітету прийняти його з урахуванням рішення комітету за основу. За основу. Тому, будь ласка,  шановні колеги,  щодо цього закону, за основу. Проект Закону про проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства.

Ми почули позицію доповідача, фракцій під час обговорення і також профільного комітету з пропозицією підтримати за основу за результатами розгляду в першому читанні.

Будь ласка,  прошу голосувати за основу.

 

11:51:26

За-257

Рішення прийнято.

Дякую.

Шановні колеги, на ваш розгляд внесено проект Закону  (реєстраційний номер 2292) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням. Доповідач –  Ірина Луценко. Будь ласка,  Ірина Степанівна.

Є пропозиція доповідача розглядати його за скороченою процедурою, прошу народних депутатів визначитись, будь ласка, щодо розгляду за  скороченою процедурою.

 

11:52:09

За-175

Рішення прийнято.

Будь ласка, Ірина Степанівна, доповідайте.

 

11:52:22

ЛУЦЕНКО І.С.

Шановні колеги! Питання гуманізації окремих норм кримінального законодавства щодо застосування покарання у вигляді довічного позбавлення волі ставиться давно, але не вирішується до сьогоднішнього дня. Ці зміни, які ми пропонуємо,  автори  цього законопроекту Віктор Чумак і  я, ми хочемо привести наше законодавство у відповідність до існуючої європейської практики та європейських стандартів.

Перед тим,  як  доповісти суть цього законопроекту, хочу звернути вашу  увагу на одному основному моменті. Низка Кримінальних кодексів:  Кримінальний кодекс, Кримінально-виконавчий  і Кримінально-процесуальний  кодекс – покликані вирішити основне питання – це невідворотність покарання за кримінальний злочин, а також проведення низки заходів і ізоляція винних у цьому  злочині для того, щоб виправити цих людей як злочинців. Про це говорить  частина друга статті 50 Кримінального кодексу України.

Хочу зазначити і підкреслити, що ніхто не веде мову про те, що покарання у формі довічного позбавлення волі скасовується чи не застосовується. Чомусь саме так  сприймається це окремими колегами нашого  парламенту. Йдеться про те, що для покарань, обмежених строком, існує можливість або право звільнитись умовно-достроково при виконанні низки вимог. А для довічно позбавлених волі такого права немає, немає  такої можливості. А тому ми пропонуємо її ввести.

Законопроект, суть законопроекту дуже проста. Він складається з трьох блоків. Перше. Вносяться зміни в  64, 68 статтю Кримінального кодексу, де виключається можливість засудження довічного позбавлення волі осіб, які обвинувачуються у вчиненні готування чи замаху на злочин, а також осіб, які безпосередньо не приймали участі у вчиненні злочину. Причому зауважу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, завершуйте.

 

11:55:15

ЛУЦЕНКО І.С.

Прошу дати трошки більше часу, бо треба пояснити норми цього закону. При цьому зауважую, що ми не включали до цього переліку саме організаторів злочину не включали  до цього переліку жінок. Тобто цим категоріям засуджених довічне позбавлення волі може бути застосоване.

Друге. Другий блок проблем полягає в наступному. Він вирішує можливість з введенням можливості заміни невідбутої частини покарання у вигляді довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням, тобто  на певний період, а також умовно достроковим звільненням. Зокрема, вводиться можливість умовно достроково звільнити від покарання на довічне позбавлення волі після фактичного (увага!)  відбуття засудженими не менше 15 років, у випадку заміни невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням позбавлення волі   може бути  замінене лише… замінене лише на позбавлення волі на строк не менше 25 років. При цьому така заміна можлива лише після фактичного відбуття засудженими не менше 10 років.

Третій блок полягає у більшій деталізації інституту помилування. Що мається на увазі? Визначено, що клопотання про помилування має право подавати не лише засуджений та його представники, але також і правозахисні організації.

Крім того, внесено зміни до 7-ї статті… до частини сьомої статті 154  кодексу, який встановлює механізм повторного розгляду питань умовно дострокового звільнення у разі попередньої відмови у цьому. Раніше вони не мали права, а тепер не раніше, ніж через один рік після виникнення постанови про відмову.

Також введена новела полягає у встановленні адміністративного нагляду за засудженими до довічного позбавлення волі у разі їх умовно дострокового звільнення. Що значить? Ці в'язні, які будуть мати можливість умовно-достроково звільнитися, 5 років будуть знаходиться під адміністративним наглядом. В разі зміни їхньої поведінки люди будуть знову відправлені в тюрму уже до довічного позбавлення волі. Таких 5 основних новел дають можливість привести цей законопроект до європейських стандартів. Існує рішення Європейського суду з прав людини, в якому суд...

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте. Будь ласка.

 

ЛУЦЕНКО І.С. Шановні колеги, важке рішення після тих законопроектів, де ми говорили про підтримку наших хлопців зоні АТО. Але ми рухаємося і хочемо стати членами Європейського Союзу. В Англії, Німеччині, Іспанії, Італії і  низці інших країн, зокрема, Швеції, Норвегії і так далі, і так далі така норма введена. Відбувши 15 років при покаранні до довічного позбавлення волі, в'язні мають право звернутися на пом'якшення своєї долі.

Жодним чином ніхто не знімає цю норму про довічне позбавлення волі, але ми як гуманне суспільство маємо дати їм право виправитися, право на пом'якшення в разі, якщо вони відсиділи 15 років і адміністрація колонії, а також суд побачить, що ці люди виправляються.

Прошу вас підтримати цей законопроект в першому читанні за основу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Ірина Степанівна.

Будь ласка, співдоповідає Андрій Анатолійович Кожем'якін. Прошу, шановні колеги, сконцентруйтесь, я думаю, що можемо...

 

11:58:44

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий, шановні колеги, я хотів би подякувати пану Чумаку і пані Луценко за те, що дійсно вони знову повернулися до тієї проблеми, яка виникла в свій час, коли депутати фракції "Батьківщина" відвідували, на жаль, тоді таке місце, як Качанівська колонія, в якій незаконно утримувалася Юлія Тимошенко. І там є блок, спеціальний блок, в якому знаходиться 26 довічноув'язнених жінок. І тільки після того, як ми почали аналізувати цю тему, спілкуватися з ними, з усіма, ну, з іншими ув'язненими цієї колонії, зрозуміли, що не все так просто під час... робиться під час злочинного режиму, що не так просто і не так все правильно і несправедливо по відношенню до деяких людей, які довічно ув'язнені. От тому виникла ця пропозиція законодавча. На жаль, вона була в минулому скликанні, скажімо, відхилена. Мені здається, це неправильно. І сьогодні колеги це зробили, і комітет підтримує повністю цю ініціативу. Більше того, ми вважаємо, що сьогодні, виключивши можливість засудження до цієї міри покарання осіб, які обвинувачуються у вчиненні, готуванні чи замаху на злочин, а також посібників, які безпосередньо не приймали участі у вчиненні злочину, дійсно, це є можливість обговорити цю проблему у першому після прийняття за основу – і вже визначитися. І, в кінці кінців, дійсно, як сказала пані Ірина Луценко, йти до повноправної гуманізації українського Кримінально-виконавчого кодексу і робити його більш європейським.

Прошу підтримати за основу. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є потреба проговорювати, чи ставимо  два – "за", два – "проти"? Голосуємо. Приймається.

Тоді я попрошу підтримати і ставлю на голосування законопроект 2292: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням. Ставиться даний законопроект за основу. Прошу голосувати за основу 2292. Будь ласка, підтримайте. За основу, прошу підтримати.

 

12:01:23

За-215

Шановні колеги, я почав з того, чи є потреба обговорювати. Мені сказали: немає. Давайте, раз є потреба обговорювати, записуємося: два – "за", два – "проти". Будь ласка, два – "за", два – "проти", записуємося.

На правах ведучого продовжуємо засідання до 15 хвилин. І, будь ласка,  до обговорення.

"Блок Петра Порошенка", Чекіта Геннадій Леонідович. Прошу включити мікрофон.

Геннадій Леонідович.

Будь ласка,  передайте слово Чумаку.

 

12:02:31

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, я дуже вас прошу сконцентруватися і ще раз підтримати цей законопроект.

Я  хотів би сказати, що крім тих всіх проблем, про які сказала Ірина Луценко, вони, дійсно мають місце, цей ще закон вирішує ще одну величезну проблему, а це проблема судових помилок. В результаті підготовки до цього проект закону ми побачили дуже серйозні проблеми в застосуванні… права застосування законів щодо довічного ув'язнення людей.

Зрозумійте, є люди, які не брали участі в злочинах, були причетні виключно до готування і замаху, але вони засуджені на довічно без права перегляду їхніх приговорів. Разом з тим виконавці, безпосередньо виконавці злочину, які були затримані пізніше них, були притягнуті до відповідальності у вигляді конкретного терміну позбавлення волі. Тому суди, використовуючи цю норму, не можуть просто використовувати певний термін, обмежувати певним терміном людей, якщо за це передбачено довічне ув'язнення.

Я вас дуже прошу сконцентруватися і підтримати цей закон, тому що він вирішує дуже багато або позбавлює можливості застосування судових помилок в судовій практиці. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.   

Будь ласка, Підлісецький Лев Теофілович, фракція "Самопоміч".

 

12:03:52

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т. Прошу передати слово Олені Сотник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Олені Сотник включіть, будь ласка,  мікрофон.

 

12:03:59

СОТНИК О.С.

Дякую, колеги. Фракція "Самопоміч" буде підтримувати  даний закон за основу, і ми хочемо наголосити на двох основних речах.

По-перше, дійсно, закон вирішує питання гуманізації кримінальної відповідальності і не можуть мати однакову відповідальність люди, які здійснили готування до злочину або підбурювання і на рівні з тими, які виконували безпосередньо злочин, це перша позиція.

А враховуючи недосконалість судової системи на сьогодні, недосконалість судового права застосування, ми маємо передбачити в діючому кримінальному законодавстві можливість перегляду подібних вироків. Тому ми просимо підтримувати і врахувати все ж таки, що багато рішень Європейського суду наголошують на тому, що має бути механізм перегляду подібних вироків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, Юрко Левченко. Репліка, одна хвилина. Будь ласка, включіть мікрофон. А, включений Левченку.

 

12:05:04

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ. По-перше, я звертаю увагу головуючого, що цей законопроект не міг виноситися взагалі на розгляд сесійної зали, тому що абсолютно аналогічний законопроект 1218 вже був відхилений. Тобто ви грубо порушений регламент, виносячи його в сесійну залу.

А тепер по суті законопроекту. Тут за цим законопроектом пропонується дати можливість відпускати умовно достроково людей, які були засуджені до довічного ув’язнення по таким статтям, як 110 стаття, призведело до загибелі людей або інших тяжких наслідків, умисне вбивство, вчинене в обтяжуючих обставинах, терористичний акт, що призвів до загибелі людини, геноцид, порушення законів та звичаїв війни і так далі і тому подібне. Тобто, умовно кажучи, наприклад, тих терористів, які збили літак на тимчасово непідконтрольній нам території, так, їх можна згідно цього закону буде після 15 років звільнити із з в'язниці, якщо ми їх колись посадимо.

Ви вдумайтесь, що ви робите! У нас що, злочинність зменшується в Україні щодня, що ви таку гуманізацію так звану запроваджуєте? Ґвалтівники…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Мосійчук. І будемо голосувати, колеги.

 

12:06:24

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Дуже важливий законопроект в плані гуманізації. Довго він дискутувався. І зараз дуже важливо його підтримати.

Він підтриманий комітетом. Підтримує фракція Радикальної партії. Закликаємо колег проголосувати.

Справа в тому, що з нашим кривосуддям тут є ще в суспільства навіть запитання до деяких пожиттєво засуджених. Чи справедливо вони засуджені, чи ні? Тому гуманізація даного виду покарань є дуже важливою і закликаю колег підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дві хвилини, Сергій Соболєв.

 

12:07:26

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги, ми повертаємось до старого питання. Чи треба тих, хто сьогодні довічно засуджений, можливість надати переглянути ці справи в рамках гуманізації законодавства? Я переконаний, і наша фракція "Батьківщина", після аналізу ситуації в колоніях, особливо в Качанівській колонії, де серед 26 жінок, засуджених до довічного ув'язнення, були жінки, які оборонялися і вбили ґвалтівників своїх, але вони були засуджені до довічного ув'язнення.

Ми просто переконані, що ми повинні переглянути ці всі питання. Оскільки це питання того, чи ми покриваємо, в свій час як це робилося через смертну кару, коли потім знаходили тих, хто скоював злочини, а в цей момент вже було здійснено покарання. І людина була страчена, хоча вона не мала ніякого відношення до скоєння такого злочину. Тепер ми переходимо до другого етапу фактично пом'якшення законодавства нашого в цій частині.

Крім того, я звертаюсь до наших колег з "Народного фронту", які чомусь не дали необхідну кількість голосів. Це законопроект, який дає можливість в даній ситуації привести у відповідність до Європейського суду з прав людини і тих рішень, які він виносив стосовно України. Це норми, які безпосередньо пов'язані з нашими зобов'язаннями, які ми взяли, коли вступали до Ради Європи.

Тому я переконаний, що наша більшість парламентська повинна підтримати цей законопроект, ввести справедливість і відновити ту справедливість, яка не відповідає зараз європейським нормам нашого життя. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця. Абсолютно сучасний європейський закон. Було достатньо аргументів і у автора, співавтора, і відповідно комітету щодо необхідності його ухвалення, і висловлена позиція всіх народних депутатів.

Тому є пропозиція повернутись до його розгляду. Я просив би народних депутатів зайняти свої місця і підготуватись щодо підтримки повернення до його розгляду і далі прийняти його за основу. Потім доопрацювати все те, що є необхідним і винести його в залі для голосування в другому читанні.

Прошу, готові голосувати? Будь ласка, свої місця займайте, народні депутати, будь ласка. За повернення 2292, прошу підтримати, повернення. Важливий законопроект. За повернення, прошу голосувати, щодо повернення. Прошу підтримати, колеги. Прошу підтримати, за повернення.

 

12:10:32

За-221

Колеги…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Не встигли!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію, що не встигли.

Будь ласка, колеги. Прошу, прошу. Будь ласка, шановні колеги, за повернення. Прошу підтримати, шановні колеги. Прошу підтримати за повернення до розгляду цього законопроекту. Будь ласка, голосуємо за повернення розгляду. Давайте підтримаємо за повернення, прошу підтримати.

 

12:11:23

За-227

Проголосували. 227.

Будь ласка, мобілізуйтесь, шановні колеги народні депутати. Будь ласка, мобілізуйтесь. Можемо голосувати? Будь ласка, за основу 2292 проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням. Прошу підтримати 2292 за основу, колеги. Прошу голосувати. Прошу підтримати. За основу, колеги.

 

12:12:03

За-225

(Шум у залі) Не спрацювала карточка. Добре, ще є три хвилини, я скористався своїм правом продовжити засідання на 15 хвилин.

Будь ласка, колеги, підготуйтеся до голосування. Один голос, важливий проект закону. Давайте, друзі, за повернення. Колеги, ну, важливо. Важливо, друзі. Давайте за повернення. Прошу голосувати щодо повернення розгляду даного законопроекту. Прошу голосувати. Прошу підтримати "за".

 

12:12:55

За-209

Добре. На цій ноті ми… Ми з цього розпочнемо засідання, як минулого разу. Я прошу всіх мобілізуватися, колеги. Дякую.

О 12.45 ми продовжимо наше засідання. Я прошу, будь ласка, 12.45.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ПАРУБІЙ А.В.  Прошу сідати на свої робочі місця. Секретаріат я прошу повідомити депутатів про початок нашої роботи, а голів фракції я прошу змобілізувати фракції для плідної і активної роботи.

Шановні колеги, нас недостатньо для нашої роботи, тому я дуже прошу запрошувати колег з кулуарів заходити в зал, займати робочі місця. Будь ласка,  шановні колеги,  народні депутати заходимо в зал до робочих місць, до карточок, до роботи.

Пане Єгоре, де "Самопоміч"? Де "Самопоміч"?

Шановні колеги! Шановні народні депутати! Через  хвилину-дві починаємо нашу роботу. Будь ласка, заходьте і займайте робочі місця.

Голови фракцій, будь ласка, повідомте депутатів про початок роботи сесії, займаємо робочі місця.

 

12:56:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  наступний у нас є проект Закону… продовжуємо наше засідання, проект Закону 1888. Є пропозиція автора, я дам слово Олександру Данченку.

Будь ласка, Олександр Данченко, "Самопоміч".

 

12:56:54

ДАНЧЕНКО О.І.

Шановний пане Голово, я пропоную перенести розгляд цього закону для додаткових узгоджень позицій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

На вимогу автора переносимо його розгляд, узгодимо наступний час розгляду для  відпрацювання узгоджених позицій.

Шановні колеги, на ваш розгляд внесено проект Закону (реєстраційний номер 2436) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору. Доповідає народний депутат України Тетяна Георгіївна Острікова.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто сказав: "Голосуємо"?

Шановні колеги, є пропозиція автора  розглядати даний проект закону за скороченою процедурою.

Будь ласка, прошу колег народних депутатів займати свої місця, прошу визначатися щодо розгляду даного законопроекту за скороченою процедурою. Будь ласка, визначайтесь.

 

12:58:42

За-138

Дякую.  

Будь ласка, Тетяна Острікова.

Є пропозиція, ще раз, розглянути за скороченою процедурою, так, була ваша пропозиція – розглядати за скороченою?

 

ОСТРІКОВА Т.Г. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу визначитися, колеги. (Шум у залі)

Колеги, будь ласка, підготуйтесь, щодо розгляду даного законопроекту за скороченою процедурою.

Будь ласка, прошу підтримати: щодо розгляду за скороченою процедурою. Будь ласка, давайте підтримаємо.

 

12:59:29

За-167

Дякую. Дякую, колеги.

Будь ласка, Тетяна Острікова.

 

12:59:38

ОСТРІКОВА Т.Г.

Доброго дня, шановні колеги. До вашої уваги пропонується проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо військового збору. В законопроекті пропонується не оподатковувати військовим збором доходи громадян від операцій з купівлі-продажу валюти.

Цей проект обумовлений тим, що обмін однієї валюти на іншу не може вважатися доходом фізичної особи, оскільки при такому обміні не створюються додаткові матеріальні цінності ні в грошовій, ні в іншій натуральній формі.

Ми з вами коли голосували за проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу в березні, були внесені поправки з голосу, згідно з якими військовим збором оподатковується все, що оподатковується податком з доходів фізичних осіб.

Слід зазначити, що статтею 165 Податкового кодексу доходи від операцій з валютними цінностями не визнаються доходами фізичної особи, тому вказані доходи, вартість еквівалентного обміну однієї валюти на іншу не повинні бути об'єктом оподаткування, в тому числі і військовим збором.

Таким чином, якщо обмін валюти не відповідає ознакам доходу і не визнається доходним з точки зору оподаткування податком на доходи фізичних осіб, як я вже зазначила, оподаткування військовим збором не повинно здійснюватися.

На жаль, з 2 березня, коли цей закон набув чинності, одні банки оподатковували операції з купівлі-продажу валюти військовим збором, інші – не оподатковували. Ми зараз повинні усунути це протиріччя і чітко зазначити про те, що операції з купівлі-продажу громадянами іноземної валюти не є об'єктом оподаткування військовим збором.

І також аргументом на підтримку цього закону є те, що введення військового збору на валюто-обмінні операції призвело до того, що частина валютного ринку знову пішла в тінь. Ми не повинні з вами цього допустити.

Тому прошу підтримати цей закон за основу і в цілому. Там буквально в Податковому кодексі вилучається одна норма. Колеги, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, секретар профільного комітету народний депутат Кришин. Будь ласка, Олег Юрійович.

 

13:01:59

КРИШИН О.Ю.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Спершу хочу нагадати, що в березні поточного року під час прийняття в цьому залі Закону України №211-8 про  внесення змін до Податкового  кодексу України з голосу, без обговорення  було внесено правку, на підставі якої з 13 березня 2015 року почалося оподаткування військовим збором операцій з валютними цінностями, тобто з обміну громадянами валюти. Ця поспіхом  прийнята правка до порядку справляння військового збору призвела до того, що зараз цим збором оподатковується весь обсяг обмінних  операцій фізичних осіб, а не їх дохід, як встановлено Податковим кодексом.

Тут не треба бути великим економістом, щоб розуміти, що при еквівалентному обміні однієї валюти на іншу ніякого доходу чи прибутку у фізичної особи не виникає. Тобто ця не виважено включена з голосу до Податкового кодексу норма виявляється неправильною.

Крім того, існування чинної норми кодексу щодо справляння військового збору з обміну валют спричиняє  негативний вплив на ринок операцій з іноземною валютою та  призводить до  поглиблення  дестабілізації фінансового ринку України. Звісно, деякий час ми вже втратили. Військовий збір утримується з обмінних операцій вже майже місяць. Але як кажуть, краще пізніше, ніж ніколи. Треба цю ситуацію якнайскоріше виправити.

До цього група народних депутатів членів комітету ініціювала законопроект (реєстраційний номер 2436), яким передбачається скасувати оподаткування військовим збором операцій з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти.

Комітет розглянув цей проект закону та прийняв  рішення  рекомендувати Верховній Раді України розглянути законопроект №2436 та прийняти його за основу і в цілому як закон. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Будь ласка,  Два – "за",  два- "проти". Запишіться. Два – "за",  два – "проти".  Народний депутат Лозовий, Радикальна партія.

 

13:04:25

ЛОЗОВОЙ А.С.

Передаю слово Ігорю Мосійчуку.

 

13:04:31

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія. Наша фракція підтримує даний законопроект. Але в майбутньому необхідно говорити про те, що військовий збір має лягати на плечі найбагатшої верстви суспільства: на плечі олігархів, на плечі тих, хто завдяки доступу до державних підприємств, державних ресурсів збагатився і, на жаль, продовжує збагачуватись. Тому наша думка, що нада в перспективі думати першочергово про те, що саме найбагатші верстви населення мають нести найбільші витрати по обороноздатності країни.

Так в цілому фракція підтримує даний законопроект і закликає колег голосувати за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Іван Рибак, "Блок Петра Порошенка".

 

13:05:34

РИБАК І.П.

Шановні колеги, діло в тому, що на сьогоднішній день Податковий кодекс заставляє платити податок з тих, хто не заробляє. Вже з цих коштів і так сплачені податки. Сьогодні військовий збіг, військовий податок так званий з обміну валюти справляється з людей, які не заробляють. Якщо б цей податок справлявся з банків, це зовсім інша справа, бо на валютних операціях заробляють якраз банки. Тому наша фракція буде голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

13:06:11

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Фракція "Батьківщина" підтримує цей законопроект, тому що ніякої логіки фактично в подвійному оподаткуванні військовим збором не існує. Якщо ви працюєте, ви сплачуєте військовий збір, якщо ви є пенсіонер,  ви сплачуєте військовий збір. На якій підставі далі ще можуть у вас утримувати військовий збір? Саме тому наша фракція, виходячи з цієї логіки, підтримує авторів законопроекту і вважає, що це абсолютно справедливо підійти до цього питання саме в такий спосіб, і закінчити практику подвійного оподаткування.

А взагалі нам треба, виходячи з доходів, які на сьогодні є, чому наша фракція наполягала на відповідному внесенні законопроекту, який, на жаль, не пройшов, не включений в порядок денний, взагалі розглянути питання індексації доходів громадян, включаючи пенсіонерів, виходячи із тих доходів бюджету, які існують за підсумками півріччя. І ми бачимо, що є всі можливості у держави повернутися в бюджеті до цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Долженков, "Опозиційний блок".

 

13:07:22

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний Головуючий. Шановні колеги! З приводу вказаного законопроекту фракція "Опозиційний блок" однозначно висловлює свою позицію щодо підтримки вказаного законопроекту, оскільки зазначений законопроект фактично виводить з-під об'єкту оподаткування обіг валютних цінностей. При цьому під валютними цінностями відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютний контроль" розуміється не тільки іноземна валюта, а й відповідно банківські метали, а й національна валюта, а й також відповідно право вимоги, об'єктом яких є валютні цінності.

Звичайно, стягувати податок з обігу грошових коштів без відповідно наявної бази оподаткування, об'єкту оподаткування щодо доходу, щодо прибутку, це не правильним, це не є економічно обґрунтованим. Адже економічна обґрунтованість є одним з принципів системи оподаткування, передбаченого статтею 4 Податкового кодексу України.

Зі свого боку хочу зазначити, що в принципі сама природа військового збору, це нонсенс нашої податкової системи. І мабуть, це результат неякісної роботи, законотворчої роботи. Оскільки фактично всі говорять про військовий збір, але відповідно до його юридичної природи це навіть не податок.

Статтею 9 і 10 не передбачено відповідного податку чи збору. І тому він не є обов'язковим. Тому фактично є така колізія, що у нас є об'єкти оподаткування щодо військового збору, а бази оподаткування щодо стягнення військового збору навіть не існує. Тому при здійсненні багатьох правочинів фактично він і не стягується.

А що стосується грошових потоків, що стосується валюто-обмінних операцій, то звичайно, ми закликаємо всіх колег підтримати вказану доречну законодавчу ініціативу та виправити ті помилки, які сталися внаслідок голосування з голосу деяких правок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, що позиція зрозуміла, я прошу зайняти всіх свої місця. Вноситься на голосування проект закону (реєстраційний номер 2436) проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору. Будь ласка, шановні народні депутати, займіть свої місця і виконайте, будь ласка, свої конституційні повноваження.

Колеги, за основу і в цілому 2436 проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору. Прошу, колеги, підтримати, прошу голосувати за основу та в цілому, колеги. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

13:10:29

За-249

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, ми з вами завершили роботу над проектом Закону, розгляд 2292, але перед перервою нам не вистачило голосів для того, щоб повернутись до його розгляду. Є пропозиція повернутись до раніше неприйнятого закону 2292 –  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням і доповідала наш колега Ірина Луценко. Важливий європейський закон, який маємо прийняти.

Тому є пропозиція повернутись, є пропозиція повернутись до його розгляду. Шановні друзі, давайте підтримаємо, будь ласка, повернення до розгляду цього законопроекту 2292. Будь ласка, прошу підтримати за повернення 2292, прошу підтримати, колеги.

 

13:11:28

За-226

Повернулись. Повернулись.

Будь ласка, колеги, давайте підготуйтесь до голосування. Даний проект закону є пропозиція проголосувати за основу. Увага! Друзі, за основу. За основу. Прошу голосувати і прошу підтримати за основу. 2292 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням. Це суто європейський закон. Ви чули позицію сьогодні доповідача і фракцій. Прошу підтримати. Співдоповідь голови комітету. Будь ласка, прошу підтримати за основу, далі ми доопрацюємо з вами. Прошу голосувати.

 

13:12:28

За-239

Дякую. Рішення прийнято, колеги. Далі готуємо до другого читання відповідно.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься проект закону (реєстраційний номер 1750) про внесення зміни до пункту 10 розділу ІІІ "Перехідні положення" Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" (щодо посилення соціального захисту військовослужбовців та працівників, які беруть участь в антитерористичних операціях).

Є пропозиція комітету зняти його з розгляду законопроект. Але, має його доповідати ініціатор, народний депутат України Балога Віктор Іванович. Його немає. Оскільки немає доповідача, шановні колеги, немає кому доповідати цей законопроект.

1509, реєстраційний номер проекту Закону 1509 про внесення змін до статті 9 Закону України "Про гуманітарну допомогу" (щодо недопущення затягування строків проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги). Доповідає народний депутат В'ячеслав Константіновський.

Є пропозиція автора розглядати даний проект закону за скороченою процедурою. Будь ласка, прошу визначитися щодо розгляду за скороченою процедурою. Визначаємось, колеги, щодо розгляду за скороченою процедурою давайте підтримаємо.

 

13:14:17

За-183

Будь ласка, В'ячеслав Леонідович, доповідайте. 183.

 

13:14:24

КОНСТАНТІНОВСЬКИЙ В.Л.

Уважаемый Владимир Борисович!

Уважаемые народные депутаты! Сегодня Украина как никогда требует международной гуманитарной помощи, так как и наши военные и беженцы сегодня находятся не в самом лучшем состоянии. В то же время  таможенная очистка гуманитарных грузов не производится, пока она не будут оформлены документы на фито-санитарные, экологические, радиологические и другие виды контроля.

Существует два постановления Кабмина, которое освобождает грузы, которые предоставлены правительственными организациями, ООН, Красным Крестом, НАТО от прохождения этой процедуры. В то же время огромное количество грузов простаивают на складах в ожидании оформления этих документов. Это касается вне правительственных организаций и религиозных организаций.

Законопроект 1509 требует установления четкого срока оформления этих документовне более 7 дней с момента получения извещения о присвоении статуса гуманитарной помощи. При острой необходимости люди, которые получают эту помощь, получатели, платят за хранения грузов огромные деньги посредническим компаниям, которые ускоряют прохождения этой процедуры.

Суть этого законопроекта проста до 7 дней. Все, спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  співдоповідає Олександр Третьяков, голова профільного комітету.

 

13:16:23

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые депутаты! 18 марта Комитетом по делам ветеранов, участников боевых действий, АТО и людей с инвалидностью, рассмотрен законопроект 1509, авторства депутата Константиновского. Про внесення змін до статті 9 Закону України "Про гуманітарну допомогу", щодо недопущення затягування строків проведення санітарного, ветеринарного, фіто-санітарного, радіологічного, екологічного контролю гуманітарної допомоги.

Цель законопроекту – ввести  упрощенную процедуру вышеперечисленных видов контроля гуманитарной помощи с целью максимального ускорения прохождения таможенного контроля.

В особенных условиях проведения АТО постановлением Кабинета Министров уже упрощены  процедуры оформления гуманитарных грузов, международных организаций таких как: Красный Крест, организации ООН  и так далее. Но постановление не рассматривается, не распространяется на гуманитарную помощь, предоставляемую иностранным донорам, благотворительным организациям и  физическим лицам.

Главное научно-экспертное  управление Верховной Рады выразило некоторые  замечания по данному законопроекту, но предлагает его принять за основу. Заключение Комитета по вопросам  противодействия  коррупции: фактов не обнаружено. Заключение бюджетного комитета тоже  положительное. И, соответственно, заключение нашего комитета тоже положительное.

Поэтому просьба поддержать данный законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка,  два – "за", два – "проти" є необхідність? Немає, так? Немає.  Є тільки народний депутат Юринець і  Павло Унгурян.

Будь ласка, по хвилині. Будь ласка.

 

13:18:08

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Оксана Юринець, фракція "Блок Петра Порошенка". Зареєстрований законопроект 2609, який абсолютно врегульовує це питання.Більше того, показує на децентралізацію можливості всіх вантажів, які йдуть на потреби АТО, сьогодні  чітко класифікувати.

Даний законопроект не є до кінця, скажімо так,  вирішує це питання і видається доцільним взагалі залишити це питання в компетенції Кабінету Міністрів, яке абсолютно своєю постановою має можливість це  регулювати. Тому 2609 буде більш досконалий законопроект, який дасть можливість гуманітарним вантажам чітко називатися, чітко розмитнюватись на тих територіях, куди    вони прямують, і абсолютно має новаторські підходи до сьогодні врегулювання перевезення гуманітарного вантажу.

Тому підтримати прохання наступний законопроект, який зареєстрований, 2609.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є ще? Павло Унгурян, будь ласка.

 

13:19:13

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги! Однозначно потрібно підтримувати даний  законопроект, як мінімум, у першому читанні. Тому що, на жаль, на превеликий жаль, непоодинокі випадки, коли на митницях  лежать ті товари, які  збирають  наші люди, волонтери, збирає діаспора за межами країни, і воно  лежить на митницях і не може потрапити в зону антитерористичної операції, не можуть потрапити гуманітарні вантажі для вимушених переселенців. Однозначно, це є хибною, ця практика, страшною, і ми мусимо цю практику припиняти. Однозначно, потрібно підтримувати у першому читанні. "Народний фронт" буде підтримувати. Якщо є інші ініціативи, ми можемо у порядку підготовки  до другого читання об'єднати. Але  не потрібно продовжувати ці ганебні приклади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Артур Герасимов.

 

13:20:25

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги, Артур Герасимов, Блок Петра Порошенка.

Зустрічаючись з іноземцями, з нашою діаспорою, з людьми, які щиро хочуть допомогти нашій країні у боротьбі з агресором, ми часто чуємо дуже просту думку: "Хлопці, ми збираємо, ми вам передаємо. Чому йдуть бюрократичні перепони на вашій території?" Якщо ми будемо це продовжувати, ми дограємося до того, що ініціатива людей по допомозі нам в Канаді, В Польщі, в європейських країнах, вона просто зійде на нуль.

Тому фракція Блоку Петра Порошенка підтримує цей законопроект за  основу. Ми закликаємо всіх колег в залі його без будь-яких препон підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, народний депутат Корчинська, а потім Мірошниченко. По хвилині буквально.

До другого читання будуть…

 

13:21:22

КОРЧИНСЬКА О.А.

Оксана Корчинська, фракція Радикальної  партії. Наша фракція підтримує даний  законопроект у першому читанні і просить всіх колег підтримати. Ми, дійсно, надіємося, що до другого читання ми його допрацюємо. Тому що зараз вже на  даний момент в нас скопичилась надзвичайно велика кількість гуманітарної допомоги для АТО, і чиновники цим користуються, і створюють, на жаль, все ж таки нелегальні механізми для того, щоб забрати цю гуманітарну допомогу  і корупційні, звичайно, механізми. Тому ми просимо всіх колег підтримати  цей законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. Будь ласка, Юрій Мірошниченко і переходимо до голосування. Хвилина.

 

13:22:08

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, по-перше, хочу заявити, що ті депутати від "Опозиційного блоку", які присутні зараз на засіданні, будуть голосувати за цей законопроект, оскільки такі законопроекти мають об'єднувати залу і йдеться про гуманітарну допомогу. Не заперечуючи проти системного вирішення цього питання, звичайно, ті термінові заходи, які пропонуються цим законопроектом мають бути підтримані і гуманітарні вантажі не мають триматися на митниці, а мають доходити до тих, кому вони повинні бути доведені. Тому ми закликаємо всіх голосувати "за". Дякую. За основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця, переходимо до голосування.

Проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України про  гуманітарну допомогу" (щодо недопущення затягування строків проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги). Автор – народний депутат України В'ячеслав Константіновський.

Є пропозиція за рішенням комітету голосувати його за основу. Цю пропозицію я ставлю на голосування, за основу 1509. Будь ласка, шановні колеги, за основу, прошу голосувати, прошу підтримати. За основу.

 

13:23:44

За-258

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступний проект закону. Є пропозиція народного депутата Рибака, щоб підготувати цей законопроект до другого читання за скороченою процедурою. Я думаю, що це може бути логічно, з огляду на те, що в нас є два сесійних тижні. Будь ласка, щодо підготовки за скороченою процедурою.

Прошу голосувати.

 

13:24:30

За-200

Рішення не прийнято. Дякую.

Шановні колеги, рухаємося далі. Проект Закону реєстраційний номер 1684 і 1684-1 (альтернативний). Підготував народний депутат Чижмарь Юрій Васильович і відповідно Лабазюк Сергій Петрович.

Є пропозиції розглядати ці законопроекти за скороченою процедурою. Прошу визначитися щодо розгляду за скороченою процедурою, шановні колеги. Це розгляд за скороченою процедурою.

 

13:25:14

За-171

Рішення прийнято. 171.

Будь ласка, Юрій Чижмарь.

 

13:25:23

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Шановні колеги! Юрій Чижмарь, фракція Радикальної партії. На ваш розгляд пропонується законопроект про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо соціальних і майнових гарантій учасникам добровольчих батальйонів).

Даний законопроект є коротким і передбачає відновити ту прогалину щодо статусу учасників військових дій, саме добровольців, які сьогодні захищають країну і які в перші дні, не дивлячись на позицію Міністерства оборони, змогли зорганізуватися і вийти на східні рубежі, захистити країну.

На жаль, багато з них з тих чи інших підстав не змогли увійти до складу Збройних сил або складу Національної гвардії – і сьогодні захищають у складі добровольчих батальйонів. Деякі з них отримали поранення і повернулися додому, так і не отримавши статусу або не маючи можливості ввійти в організовані державою збройні формування. Тому пропонується цю прогалину відмітити, зняти і внести учасників добровольчих батальйонів в категорію осіб, які можуть отримати статус учасника військових дій.

Зрозуміло, що є питання доказової бази, як доводити статус і участь у військових діях на стороні України, адже сьогодні ми знаємо, що на окупованих територіях діють і банд-формування, які так само вважають, що вони щось захищають.

Тому ми вносимо пропозицію, що такі особи визнаються учасниками бойових дій на підставі підтвердження в судовому порядку участі в військових діях із обов'язковим підтвердженням не менше двох діючих учасників бойових дій, які мають такий статус. Тоді ми відсікаємо всі можливі конфлікти щодо того, на якій стороні ця особа брала участь. І ця підстава не повинна бути, щоб сьогодні багато учасників добровольчих батальйонів, маючи поранення, доводять в судах, що це не побутові травми, а це травми при захисті країни, і відповідно добивались права на соціальне і матеріальне утримання державою.

Прошу підтримати даний законопроект фракції Радикальної партії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, співдоповідає народний депутат Лабазюк. Народний депутат Лабазюк є? Будь ласка, і потім буде співдоповідь комітету. Будь ласка, доповідайте.

 

13:28:00

ЛАБАЗЮК С.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України! До вашої уваги пропонується законопроект про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо додаткових гарантій для учасників бойових дій, номер 1684-1.

На території України, на жаль, проходить далі війна, антитерористична операція, в якій беруть участь військовослужбовці. Можна без перебільшення сказати, що всі вони захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої країни. Відповідно до законодавства учасникам АТО для визнання їх статусу необхідно подати до відомчих комісій, створених при центральних органах виконавчої влади та інших державних установ, довідки про свою участь в АТО, засвідчені командирами військових формувань, в разі поранення – висновок медичної комісії, а для нарахування пенсій – копію паспорта.

Але на практиці проходить далеко все не так, набагато складніше. Зокрема бійці воюють, отримують поранення, гинуть, але довідок про те, що вони є учасниками АТО, так і не отримують. Або командири частин приписують їх до військових частин, що не беруть участь в АТО. Яким же чином ці бійці можуть отримати свою компенсацію? А практично ніяким. Вони просто загнані в глухий кут, з якого дуже багато і важко вибратися, і у людей просто опускаються руки.

У зв'язку з цим для вирішення цієї проблеми та спрощення процедури набуття статусу АТО проектом закону пропонується зобов'язати Міністерство оборони України та його структурні підрозділи забезпечувати видачу довідок, що підтверджують їх участь в антитерористичній операції, протягом 7 робочих днів з моменту прийняття рішення про демобілізацію та протягом 3 робочих днів з моменту звернення відповідних осіб.

Я впевнений, що ви зі мною погоджуєтесь, що ця проблема є надзвичайно важлива в цей період, і потрібно невідкладно на далеке майбутнє її продемонструвати нашим бійцям єдність. Парламенту не заради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ЛАБАЗЮК С.П. Тому прошу підтримати даний законопроект номер 1684-1 за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олександр Третьяков, голова профільного комітету.

 

13:30:33

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты, Комитет по делам ветеранов, участников боевых действий, участников АТО и людей с инвалидностью 4 марта рассмотрел законопроекты 1684 про внесення змін до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо соціальних і майнових гарантій учасникам добровільних батальйонів), а также законопроект 1684-1 про внесення змін в Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Хочу поблагодарить авторов данных законопроектов. Но хочу напомнить, что 7 апреля был принят законопроект 1688, который комплексно и системно решает все выше перечисленные вопросы. Данный законопроект был подписан Президентом 30 апреля. При разработке данного законопроекта 1688 мы максимально учли все нормы, которые сейчас предлагаются авторами по законопроекту 1684. Поэтому решение комитета отправить законопроект 1684 на доопрацювання.

По поводу законопроекта 1684. В нем предлагается, чтобы Министерство обороны и его структурные подразделения выдавали справки, подтверждающие участие в АТО. Но сегодня по действующему законодательству каждое ведомствои Министерство обороны, и Нацгвардия, и МВД, и СБУ выдает данные справки соответственно своим подразделениям. Поэтому возложение этих обязанностей на Министерство обороны вызовет неразбериху.

Главное научно-экспертное управление рекомендует отправить законопроект (1684-1) на доработку. Комитет профильный также рекомендует законопроект (1684-1) отправить на доработку. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  запишіться: два – "за", два – "проти".

Будь ласка,  Юрій Чижмарь.

Народний депутат Корчинська.

 

13:32:58

КОРЧИНСЬКА О.А.

Шановні народні депутати! Ми просимо вас від імені всіх добровольців дати шанс добровольцям мати статус учасника бойових дій АТО. 1688 – це вже прийнятий закон, але він в даному разі виключно захищає права інвалідів, виключно, і тих хлопців, що загинули.

Звичайно, цей закон  треба взяти за перше читання. Ми виступаємо за підтримку 1684, до другого читання його доопрацювати. Але всім нашим бійцям добровольцям дайте шанс. Від вас зараз залежить їх доля. Надзвичайно просимо підтримати Закон  1684. Дуже вдячні.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Папієв Михайло Миколайович, "Опозиційний блок", будь ласка.

 

 

13:33:49

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати Україні! В законотворчій роботі має бути завжди логіка тих законів, які приймає Верховна Рада України, і вони мають стосуватися, в першу чергу, неврегульованих законами питань. На сьогодні це питання, про яке йде мова в цьому законопроекті, врегульована Законом України 1688.

Крім того, я хочу нагадати народним депутатам України норму статті 5  Закону України "Про соціальний захист військовослужбовців" про статус учасників війни, який говорить, що "учасниками бойових дій можуть бути учасники військових та інших формувань". І перелік формувань, які дають право на статус учасника бойових дій встановлює Кабінет Міністрів України.

Сьогодні ніхто не заважає Кабінету Міністрів  України віднести добровольчі батальйони до тих формувань, які мають статус учасників бойових дій. І прийняття  цього  закону може означати втручання в діяльність вищого органу виконавчої влади України.

Ми підтримуємо те, що цей закон треба направити на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу одну хвилину. Щодо врегулювання законодавством, я хочу зазначити важливу річ, що коли більше року тому на нас агресією пішла Російська Федерація, це теж не було передбачено законодавством. І величезна кількість наших хлопців прямо з Майдану, я вже про це говорив, в яких були спалені документи в будинку профспілок, на який ви наслали свою "Альфу" і свої каральні загони, вони, не маючи  документів, поїхали на передову. Взяли автомати і захищали свою батьківщину, захищали свої сім'ї. Так, цю ситуацію  було неможливо передбачити законодавством, бо законодавство не передбачало ні силового подавлення Майдану, і законодавство не передбачало,  що Янукович звернеться до керівника іншої держави з закликом провести агресію на нашу Українську державу. Сотні і тисячі хлопців опинилися сьогодні з неврегульованим статусом.

Ми вже врегулювали ситуацію з тими, хто загинув, або з тими, хто отримав поранення. Але багато з тих, хто є живий до сьогодні і хто до сьогодні воює на передовій потребують врегулювання їхнього статусу. Вони стали фактично ідеологічною основою нашої війни на Сході. Ми говоримо про прийняття закону в першому читанні. Ми зможемо врегулювати усі спірні моменти, які є. Але якщо держава не буде демонструвати справедливість – наголошую, справедливість! – до тих, хто ціною свого життя захищає свою незалежність, дуже важко сподіватися, що дуже важко сподіватись, що наші хлопці на передовій будуть достатньо мотивовані, щоб кожного дня дивитися смерті в очі. І тому я закликаю підтримати даний законопроект за основу. Ми зможемо врегулювати всі будь-які моменти спірні по ходу його обговорення і проголосувати зараз всім залом, гуртом і разом, без суперечок. Дякую вам.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрію Володимировичу.

Колеги, ми зробимо таким чином. Зараз я дам хвилину Віктору Галасюку, потім хвилину Андрію Титаруку, "Народний фронт". І перейдемо, і заключне слово голови профільного комітету. Хвилина. Давайте по хвилині і переходимо до голосування. Будемо визначатися.

 

13:37:23

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Безумовно, фракція Радикальної партії підтримує законопроект 1684. Разом з тим, я хотів би наголосити ще на одному дуже важливому питанні. Ви пам'ятаєте, понад 3 тижні назад ми з вами прийняли Закон 2528 про пенсії науковців, що працюють. Він досі не підписаний десь "гуляє" в Адміністрації Президента.

То ми закликаємо Президента України невідкладно підписати цей законопроект і зберегти золоту еліту нації – науковців, які працюють.

І друге питання. Законопроект 1362 про заборону експорту лісу-кругляка. Ми з вами його прийняли понад місяць назад! Ми закликаємо Адміністрацію Президента і Президента підписати цей надзвичайно важливий Закон, який створює десятки тисяч робочих місць в Україні, який дає декілька мільярдів додаткових експортних надходжень для країни! Який дозволяє наповнити бюджет за рахунок власних податкових надходжень, а не за рахунок кредитів МВФ. Це реальне відродження деревообробної, меблевої промисловості України.

Фракція Радикальної партії звертається до Адміністрації Президента, закликає невідкладно підписати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Андрій Тетерук, хвилина.

 

13:38:40

ТЕТЕРУК А.А.

Щодо голосування законопроекту 1684/1 щодо надання добровольцям "учасників бойових дій". Ми дуже уважно стежимо за тим, які приймаються соціальні стандарти для всіх, хто приймає участь у захисті країни. Але є певні ситуації, коли треба розуміти, яким саме чином врегульовується надання послуг і облік цих військовослужбовців, які приймають участь у бойових діях, як і в Збройних Силах України, Національної гвардії в статусі добровольчих батальйонів.

На сьогоднішній день майже повністю завершився перехід всіх добровольчих підрозділів у Збройні Сили і Національну гвардію. Всі ці моменти вже врегульовано. Тому, щоб уникнути моментів, коли на базі одного добровольчого підрозділу, в якому проходило службу біля 500 добровольців було видано близько двох з половиною тисяч посвідчень учасника бойових дій, ми заперечуємо проти такого, такої організації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте Андрій Анатолійович.

 

13:39:53

ТЕТЕРУК А.А.

Тому ми просимо цей законопроект 1684/1 відправити на доопрацювання з тим, щоб виходити з готовим рішенням, яке буде задовольняти всі сторони, які приймають участь у бойових діях. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Анатолійович.

Будь ласка, Олександр Третьяков, і переходимо до…

 

13:40:12

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемый первый вице-спикер Андрій Парубій, вы все правильно сказали, только точно такое же выступление ваше было, когда мы принимали законопроект 1688.

Хочу сказать, что все полностью урегулировано в данном законопроекте 1688. И все бойцы, которые участвовали в летней кампании, и которые, и самое главное, в этом законопроекте урегулированы бойцы, которые их части вошли в регулярную то ли МВД. Все остальные части, которые не есть легализованные – это дело их командиров. В законопроекте 1688, естественно, что те, кто погибли, и часть их не легализированы, они не должны быть зависимы от своих командиров хотят они входить дальше или не хотят в Министерство обороны, и те, кто получили инвалидность.

Поэтому, еще раз говорю, данный законопроект, который мы рассматриваем, предлагаю отклонить.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Веселова, "Самопоміч".

 

13:41:20

ВЕСЕЛОВА Н.В.

Фракція "Самопоміч" звісно підтримує соціальний захист добровольців, бо це дійсно ті люди, які в той час, коли не було визначено законом ще статус добровольців, пішли захищати України.

Але я підтримую висновок комітету про те, що в законопроекті 1688, який підтримала Верховна Рада, і підписав цей законопроект Президент України,  уже визначено всі умови. Але є деякі моменти, які неможливо прописати в законі, і вони будуть визначені Кабінетом Міністрів. Все-таки випадки, які неможливо прописати законом, їх можливо прописати лише постановою Кабінету Міністрів.

Тому ми запрошуємо усіх, хто має пропозиції, приєднатися до робочої групи, яка буде створена при Кабінеті Міністрів, і розробити це положення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, давайте підготуємося до голосування. Будь ласка, шановні колеги, займайте свої місця. Займайте свої місця для голосування, будемо зараз голосувати. Будь ласка.

Шановні колеги, на ваш розгляд  вноситься в порядку так, як вони стоять у порядку денному, дані проекти законів. А саме: 1684 – це проект закону, який підготовлений Юрієм Чижмарем. Мова буде йти про те, що я поставлю його  зараз за основу цей законопроект. Далі ми визначаємося по другому  законопроекту, це, якщо буде сенс, це той, який підготовлений народним депутатом Лабазюком.

Тому зараз я просив би всіх сконцентруватися перед голосування за  Закон 1684 за основу. Відповідно далі ми зможемо доопрацювати всі  питання, які у нас можуть виникати щодо цього питання. Підготувались, колеги? Готові? 

Готові. Всі розбіжності можна врегулювати при підготовці до другого читання.

Будь ласка, 1684, проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо соціальних і майнових гарантій учасників добровольчих батальйонів).  1684, за основу, колеги.  За основу. Голосуємо.                                                                                                                                                       

 

13:44:40

За-131

Рішення не прийнято. Зрозуміло, що немає голосів.

Друга позиція – це Закон 1684-1, за основу.

 

13:45:09

За-106

Рішення не прийнято.

Колеги, щоб не втрачати ці закони… Послухайте, я розумію, що вони важливі. Давайте ми виконаємо функцію, повернемо зараз на доопрацювання авторам цього законопроекту, доопрацюємо, ще проведемо консультації, щоб  не втрачати, і вийдемо з узгодженою позицією авторів закону і комітету до зали Верховної Ради.

Тому я просив би, давайте проголосуємо зараз щодо повернення цих законопроектів суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання і, таким чином, ми внесемо його одразу по готовності, щоб не втрачати цей законопроект. Будь ласка, я просив би підтримати, шановні колеги. Важливе питання потребує врегулювання, і не треба його просто так випускати із… Будь ласка, прошу підтримати, колеги, на повернення суб'єктам права законодавчої ініціативи. На повернення. Давайте підтримаємо.

 

13:46:08

За-206

Майже.

Будь ласка, Ляшко, хвилину, Олег Ляшко.

 

13:46:22

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я звертаюсь до громадян України. Сьогодні в залі Верховної Ради  частина депутатів відмовляється  підтримувати законопроекти, спрямовані на захист соціального статусу добровольців.

Я хочу нагадати, точніше, запитати: чи не лягає це в контексті Мінських домовленостей, коли ви спочатку добровольчі батальйони розпускаєте, відкликаєте з фронту, тепер позбавляєте їх можливості соціального захисту? Я хочу спитати тих, хто сьогодні не підтримує добровольців, рік тому, коли треба було рятувати країну, коли треба було ворога зупиняти, коли люди життя своє віддавали за захист країни, де ви тоді були? Тоді вони були на передовій, сьогодні ви цим героям відмовляєте в праві отримати соціальний захист і допомогу. Це є аморально, це є безвідповідально. Братва, зажралися, зазналися, втратили відчуття землі. Опустіться на землю і підтримайте добровольців!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, колеги, давайте, ще раз. Не треба,  щоб ми один одного ображали. Треба підготувати закон, внести його, врахувати всі позиції, бо кожен народний депутат має свою думку, має своє бачення, і з цим треба рахуватися.

Тому я би просив, шановні колеги, давайте ще раз повернемося щодо повернення суб'єкту законодавчої ініціативи, так як це вирішив профільний комітет. Комітет же, очевидно, розуміє, що вони роблять. Немає заперечень?

Давайте я ще раз поставлю це питання на голосування: повернути цих два законопроекти суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання відповідно до рішення профільного комітету. Прошу підтримати, а далі будете доопрацьовувати, будете визначатися, як далі робити спільний законопроект. Прошу, щодо повернення.

 

13:48:26

За-227

Отлично. Абсолютно нормальне рішення: повернемо в комітет, автори допрацюють і далі вийдуть з узгодженою позицією, і все буде зроблено, як має – найкращим чином. Дякую за ваше розуміння, шановні колеги.

Ні, ні, ми вже повернули його на доопрацювання. Дякую, колеги.

Наступний проект закону (реєстраційний номер 1745), проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо медичного забезпечення учасників бойових дій.

Народний депутат, автор Лабазюк Сергій Петрович. Є пропозиція автора розглядати цей проект закону за скороченою процедурою. Будь ласка, визначайтеся, шановні колеги.

 

13:49:19

За-175

Рішення прийнято. 175.

Будь ласка, Сергій Петрович, доповідайте.

 

13:49:30

ЛАБАЗЮК С.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується законопроект номер 1745.

За останніми даними, на початок лютого цього року в АТО поранено 1 тисяча 236 бійців, в госпіталях України знаходиться 745 військовослужбовців. Всім добре відомо, що поранених доставляють в найближчі до місця проведення АТО медичні заклади. Однак, крім надання належної медичної допомоги, які отримали поранення, контузії чи інші ушкодження здоров'я, потрібно проходили подальшу реабілітацію, лікування, отримуючи медичні препарати і так далі.

Разом з тим, одержання компенсації вартості самостійно придбаних ліків військовослужбовцям законодавством не передбачено. А як ті військові, що отримали поранення і потребують подальшої реабілітації? Їм же обов'язково потрібні ліки, протези чи інші медичні засоби.

Постановою Кабінету Міністрів номер 1923, яка була прийнята ще у 1999 році, передбачено відшкодування витрат військовим військово-медичними закладами за надання медичної допомоги лише в межах коштів Державного бюджету.

Під час розгляду законопроекту на засіданні профільного комітету представники Міноборони зазначали, що на сьогодні більше 60 військових потребують протезування в Україні та за кордоном. Тому виникає нагальна потреба у вирішенні цього питання, яке сприяло б забезпеченню права учасників бойових дій на отримання таких соціальних пільг, що і пропонується законопроектом, а зокрема: одержання компенсації вартості ліків, придбаних, зауважую, що лише за рецептом лікаря; щорічне безоплатне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів і безоплатне забезпечення протезами вітчизняного або закордонного виробництва осіб, які отримали інвалідність під час участі в АТО.

У зв’язку з невідкладним питанням, прошу підтримати даний законопроект номер 1745 за основу, який отримав позитивний висновок комісії. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Третьяков, голова комітету профільного.

 

13:51:56

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты! Комитет по делам ветеранов, участников боевых действий, участников АТО, людей с инвалидностью 18 марта рассмотрел законопроект 1745 по внесению змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо медичного забезпечення учасників бойових дій, авторство депутата Лабазюка.

Законопроектом предлагается предоставить участникам боевых действий право, во-первых, на получение компенсации стоимости самостоятельно приобретенных лекарств в порядке, установленном Кабмином. Сегодня участники АТО уже имеют право на бесплатное обеспечение лекарствами за рецептами врачей. Перечень таких лекарств утвержден постановою Кабмина номер 1071 с соответствующими изменениями. Убежден, что этот перечень будет действовать и в случае получения компенсации стоимости самостоятельно приобретенных лекарств в порядке, установленном Кабмином. Но по сути это не решает проблемы.

Во-вторых, на ежегодное бесплатное медицинское обеспечение и диспансеризации и привлечение необходимых специалистов. Согласно Конституции, законов Украины медицинская помощь у нас и так бесплатная. Действующая норма уже предусматривает право участников АТО ежегодное медицинское обследование. И есть диспансеризация с привлечением необходимых специалистов. Но еще раз, если мы добавим слово "бесплатное", то ситуации это никак не изменит. Нужно в корне реформировать систему здравоохранения, а именно вводить страховую медицину. Только этот вопрос, тогда можно будет решать этот вопрос.

В-третьих, бесплатное обеспечение протезами отечественного или зарубежного производства, затраты на приобретение протезом зарубежного производства предлагается возмещать за счет средств Государственного бюджета Украины. Сегодня лица, которые принимают непосредственное участие в АТО, уже имеют право на обеспечение изделиями медицинского назначения, техническими и другими средствами реабилитации. При этом участники АТО это единственная категория граждан, которые имеют право на протезирование еще до установления инвалидности. Соответствующие изменение Закона о реабилитации инвалидов было внесено летом прошлого года.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. А по тому закону, который предлагается, вначале нужно получить инвалидность, а потом уже делать протезирование, что, соответственно, не правильно.

Я уже не говорю о том, что если покупаются протезы за границей, то цена будет не понятно, какая. И государство должно будет возместить. То ли это 50 тысяч долларов, то ли это 100 тысяч долларов. Какую напишут в декларации, такой и будет цена.

Поэтому, рассмотрев данный законопроект на комитете, комитет принял решение направить Законопроект 1745 на доопрацювання. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, чи є необхідність два – "за", два – "проти"? Немає? Немає. Є, да? Немає. Шановні колеги, на ваш розгляд внесено проект Закону (реєстраційний номер 1745) проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо медичного забезпечення учасників бойових дій.

Ви чули, ви чули доповідь автора закону і чули відповідне рішення профільного комітету, його оголосив керівник комітету. Тому ставлю на голосування цей проект Закону за основу. У разі, якщо він не набере необхідної кількості голосів, тоді ми перейдемо до розгляду пропозицій самого комітету.

Будь ласка, колеги, 1745. Щодо голосування цього законопроекту за основу, 1745. Прошу визначатись, шановні колеги, голосуванням.

 

13:56:00

За-120

Рішення не прийнято.

Є пропозиція профільного комітету повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання даний проект Закону. Будь ласка, ставлю пропозицію комітету на голосування щодо повернення на доопрацювання.

 

13:56:28

За-223

Рішення не прийнято. Вважається відхиленим проект закону.

Шановні колеги, проект закону не прийнято. 13… Колеги, проект закону не прийнято, ми двічі його поставили  на голосування. Він не був ухвалений. (Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція опрацювати це питання спільно  з профільним комітетом, внести ще раз його на голосування і проголосувати. (Шум у залі)  Будь ласка.

Будь ласка,  Мустафа Найєм не проголосував. (Шум у залі)  За його пропозицією…. (Шум у залі)

Будь ласка,  колеги, сконцентруйтесь. За повернення суб'єкту законодавчої ініціативи…  За повернення суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Будь ласка, визначайтесь, колеги. За повернення суб'єкту законодавчої ініціативи.

 

13:58:03

За-226

Повернули. Це вже краще.

Шановні колеги, дякую. У нас… відповідно до Регламенту нашої  роботи я оголошую про те, що ранкове засідання Верховної Ради оголошую закритим.

Вечірнє засідання Верховної Ради відбудеться о 16 годині. Прошу вчасно прибути до зали Верховної Ради – о 16 годині. Дякую, шановні колеги.

Повернутись до публікацій

Версія для друку