ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

07 квітня 2015 року, 16 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги депутати! Час до праці. Прошу з кулуарів, з буфетів заходити в зал до своїх робочих місць для продовження нашої роботи. Прошу голів фракцій закликати депутатів в зал і прошу секретаріат повідомити про початок нашої роботи. Прошу заходити в зал, чекаємо з нетерпінням.

"Самопоміч", прошу мобілізуватися і заходити в зал.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

16:02:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. 16:03.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, нас ще нема достатньо для продовження роботи. Прошу заходити з кулуарів у зал.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, прошу займати свої місця. Прошу увімкнути систему "Рада" для реєстрації народних депутатів у залі. Секретаріат прошу запросити народних депутатів до зали Верховної Ради.

 

16:07:24

314 народних депутатів у залі. Ми продовжуємо розгляд питань порядку денного. І на ваш розгляд вноситься проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України (щодо військових злочинів), (реєстраційний номер 1849). Будь ласка, доповідає голова комітету Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

16:07:54

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний пане головуючий... Це друге читання.

Шановні народні депутати України, шановні присутні, вашій увазі пропонується розглянути підготовлений на повторне друге читання, попереджаю. Порівняльна таблиця до проекту Закону України (№1849) про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України (щодо військових злочинів). Верховна Рада, нагадаю, 12.02. цього року прийняла рішення: повернути цей законопроект на повторне друге читання, оскільки народними депутатами не було підтримано ані редакції законопроекту, запропонованого комітетом, ані реакції прийнятого в першому читанні.

До повторного другого читання до законопроекту надійшло 6 пропозицій, 1 від народного депутата... ну, від народних депутатів, 1 – від народного депутата Мельничука, 2 – від народного депутата Левченка, 5 – від народного депутата Вінника. Таким чином, до порівняльної таблиці на повторне друге читання включено 21 пропозицію, в отому числі 14, які надійшли до другого читання. Оскільки Верховна Рада 12 лютого не прийняла жодної статті... частини статей законопроекту, підготовленого до другого читання, порівняльна таблиця. Ка є у вас на руках, до повторного другого читання готується заново, що ми і зробили.

Комітет пропонується підтримати порівняльну таблицю в редакції підготовленій комітетом 11.02. цього року, а саме, виключити зміни до Кримінально-процесуального кодексу України і врахувати поправки 1, 2, 3, 7, 8, 9,12, 21, відхилити поправки: 4, 5, 6, 10, 11, 13, 14, 15, 16,17,18,19 і 20.

Наголошу ще раз: така редакція враховує всі зауваження Головного науково-експертного управління, більше того, Міністерства оборони, Служби безпеки України – всіх тих, хто сьогодні зацікавлений в тому, щоб цей законопроект все ж таки став законом.

Тому, шановні колеги, таблиця перед вами. Будь ласка, давайте визначимося. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будемо йти по поправках чи… Таблиця всім роздана, рішення комітету ви почули. 21 поправка. Все те, що враховано, було перелічено. Тому немає необхідності йти по поправках, наскільки я розумію, в залі. Так?

Добре, колеги, я прошу, займайте свої місця. Зараз буде сигнальне голосування, яке засвідчить, чи ми готові до прийняття рішень.

Будь ласка, шановні народні депутати! Олександр Юрійович, займіть, будь ласка, свої місця. Будь ласка, прошу. Будь ласка, шановні колеги…

Будь ласка, шановні колеги, давайте підготуємося до сигнального голосування. Готові? Сигнальне голосування, шановні колеги. Будь ласка, прошу голосувати. Сигнальне голосування. Будь ласка, колеги, сигнальне голосування.

 

16:12:04

За-197

Не всі встигли проголосувати, я бачу.

Але це сигнальне, я наголошую на цьому. Давайте ще раз спробуємо. Займіть свої місця, шановні народні депутати. Сигнальне голосування, будь ласка. Будь ласка,  голосуємо "за".

 

16:12:36

За-206

206 народних депутатів у залі. Секретаріат постійно запрошує  народних депутатів до зали. Не встиг. (Шум у залі)

Шановні колеги, приготуємося до голосування ще раз сигнального. Будь ласка,  сигнальне голосування – скільки народних депутатів у залі. Прошу голосувати "за". Голосуємо "за" для того, щоб визначити, скільки народних депутатів у залі.

 

16:13:18

За-204

204 народних депутатів. По фракціях. "Опозиційний блок" не голосує. Не хочуть голосувати.

Будь ласка,  Андрій Анатолійович Кожем'якін. Коментарі до закону. 

Запрошуйте народних депутатів, будь ласка.

 

16:14:05

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий! Поки народні депутати готуються для того, щоб спромогтися проголосувати, мені здається, все ж таки необхідний законопроект, тому що авторами виступали представники  "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту".

Я хочу нагадати, що метою цього  законопроекту було  посилення відповідальності за злочини проти встановлення порядку несення військової  служби… і військові злочини та визначення особливості здійснення кримінального провадження в умовах  воєнного надзвичайного стану і особливого періоду.

Тобто те, що сьогодні необхідно і те, що першочергово треба приймати. Тому, шановні колеги, я хотів би попросити підтримати, бо дійсно цей законопроект досить важливий для того, щоб зменшити кількість військових злочинів і безпосередньо в першу чергу серед, в тому числі серед командирів і командирів підрозділів, командирів батальйонів по відношенню до своїх підлеглих, що, я вважаю, правильним і необхідним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, давайте ще раз підготуємося до сигнального голосування. Подивимося на кількість депутатів, чи достатня кількість для прийняття рішень. Прошу. Колеги, займайте свої місця. Будь ласка, займайте свої місця, шановні колеги. Давайте сигнальне голосування по закону 1849. Прошу, колеги, голосувати, прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

16:15:58

За-213

Вже краще, але я бачу, що не всі встигли депутати добігти до місць. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, вам таблиця роздана даного законопроекту. Будь ласка, колеги.

Прошу народних депутатів, займайте свої місця.

Давайте ще раз, колеги, сигнальне голосування з визначенням достатньої кількості голосів. Прошу, будь ласка, давайте, визначаємося.

Прошу голосувати. Важливий закон, про що ж мова йде?

 

16:17:18

За-215

(Шум у залі)

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні колеги, тоді ми дивуємося, чому люди так відносяться до Верховної Ради України. Чому найнижчий рейтинг серед усіх органів влади у Верховної Ради України. Я дуже прошу всіх депутатів, які є в кулуарах, які зараз між рядами проводять оперативні наради, зайняти свої робочі місця і провести сигнальне голосування. Це просто соромно перед усіма телеглядачами, які зараз дивляться за нашою роботою. Така дисципліна і поведінка народних депутатів!

Тому я закликаю ще раз голів фракцій, які несуть відповідальність за свої фракції, по телефонах, через секретаріати знайти всіх депутатів і закликати їх зайти в зал, і почати нашу роботу. Я прошу усіх зайняти робочі місця і підготуватися до сигнального голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, колеги. Я бачу, підходять народні депутати. Займайте свої місця. Ще раз давайте проголосуємо, сигнальне голосування. Прошу підтримати сигнальним голосуванням. Будь ласка, колеги, голосуємо "за". Сигнальне, подивимося, чи є кількість депутатів, готова приймати рішення. Да, готові.

 

16:19:32

За-247

Готові. 247 народний депутатів.

Шановні колеги! Важливий, важливий, важливий проект закону в другому читанні. Я прошу депутатів зайняти свої місця. Народні депутати, будь ласка, займіть свої місця. Валерій Пацкан, займайте, будь ласка, свої місця, будемо голосувати.

Шановні колеги, на ваш розгляд для голосування, прошу вашої уваги, колеги! Увага, прошу. На голосування виноситься проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо військових злочинів (реєстраційний номер 1849). Він підготовлений комітетом до повторного другого читання. Голова профільного комітету Андрій Анатолійович Кожем'якін проінформував про те, що було надано 21 поправку, з яких враховані всі суттєві поправки для голосування цього законопроекту в другому читанні та в цілому.

Тому прошу народних депутатів займати свої місця. Переходимо до голосування. Проект Закону № 1849, пропозиція прийняти в другому читанні та в цілому в рішенні комітету. Прошу голосувати і прошу підтримати, шановні колеги народні депутати, 1849 у другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги, будь ласка, "за".

 

16:21:23

За-243

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги. Будь ласка, рухаємося далі. Закон прийнято. Шановні колеги, ми сьогодні зранку з вами прийняли порядок денний, в який включили Закон про внесення змін до Закону України про Рахункову палату України. Увага! Цей проект Закону важливий для нашої взаємодії зі Світовим банком і передбачає одну статтю, яка дозволяє Рахунковій палаті України контролювати в тому числі і доходи бюджету.

В зв'язку з цим був підготовлений проект закону, автор - Крулько  Іван Іванович.

Є пропозиція  автора розглянути даний законопроект  за скороченою процедурою. Прошу підтримати дану пропозицію щодо розгляду її за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

16:22:26

За-192

Рішення прийнято. Дякую.

Будь ласка,  Іван Крулько. Колеги, просив би вашої уваги, важливий законопроект.

 

16:22:38

КРУЛЬКО І.І.

Шановний Голово Верховної Ради, шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується  законопроект  під номером 2515 про внесення змін до Закону "Про Рахункову палату".  Хотів би відзначити, що цей законопроект  внесений спільно двома народними депутатами  Степаном Кубівим  і  Іваном Крульком. І він полягає у тому, щоб привести Закон "Про Рахункову палату"  у відповідність до Конституції України.

Нагадаю, що відповідно до Конституції України, це стаття 98,  Рахункова палата  наділена здійснювати контроль  за надходженнями і видатками з Державного бюджету   України. У той же час, не зважаючи на те, що така  норма в Конституції зазначена, у Законі "Про Рахункову палату"  цієї норми немає. Хотів би  відзначити,  що Комітетом з питань  бюджету ведеться підготовка  комплексного закону про… нової редакції Закону "Про Рахункову палату" до другого читання. 

Минулого тижня ми провели комітетські слухання,на яких обговорили разом з експертами, разом  з депутатами від усіх фракцій, представниками  Адміністрації Президента  і Кабінету Міністрів  головні напрямки стосовно реформування законодавства, яке стосується  Рахункової палати.  У той же час, як правильно було сказано  Головою Верховної Ради, у зв'язку з необхідністю виконання зобов'язань України перед нашими міжнародними  партнерами,  у тому числі Світовим банком,  є необхідність прийняти  дуже конкретну норму і виконати, з одного боку, свої зобов'язання, а з іншого боку,  і це головне, і це ключове – привести Закон "Про Рахункову палату"  у відповідність до Конституції.

Що пропонується законом?  Законом пропонується внести норми у статтю  2 та статтю 7. У той же час, відповідно   до рішення  комітету, статтю  16 Закону "Про Рахункову палату" пропонується залишити у чинній редакції. Таким чином у статті 2 це завдання Рахункової палати і стаття 7 "Повноваження Рахункової палати" вноситься одне слово "контроль за надходженнями коштів до державного бюджету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

КРУЛЬКО І.І. У зв'язку з цим просив би народних депутатів України прийняти цей закон сьогодні на засіданні за основу та в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, співдоповідь – голова комітету Павелко. Колеги, будь ласка, займіть свої місця, шановні колеги народні депутати.

 

16:25:15

ПАВЕЛКО А.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати і запрошені, Комітет з питань бюджету сьогодні зранку на своєму засіданні розглянув законопроект 2515 про внесення змін до Закону про Рахункову палату. Такий законопроект розроблено з метою приведення у відповідність до статті 98 Конституції України законодавчих норм щодо здійснення Рахунковою палатою повноважень з контролю за надходженнями коштів до державного бюджету.

Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу. Міністерство фінансів підтримує законопроект.

Враховуючи зазначене, Комітет з питань бюджету ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект 2515 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон із виключенням пункту 3 законопроекту щодо змін до статті 16 Закону про Рахункову палату. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, цей законопроект стосується контролю, функцій контролю Рахункової палати за доходами до бюджету. Окрім того, він є важливим по співпраці з Світовим банком, ми декілька законів сьогодні з вами проголосували. Тому є пропозиція, щоб проект закону 2515, він дуже короткий, там, де визначено тільки те, що Рахункова палата буде слідкувати за доходами бюджету, зараз проголосувати за основу та в цілому відповідно до рішення профільного комітету. Прошу, шановні колеги, підготуватись до голосування. Прошу, шановні колеги, підготуватись до голосування і прошу підтримати цей проект закону 2515 за основу і в цілому. Готові голосувати?

Готові. Будь ласка, голосуємо за основу і в цілому. За основу і в цілому, прошу. За…

 

16:27:18

За-263

Дякую, вельмишановні колеги. Рішення прийнято.

Шановні колеги народні депутати, під час формування порядку денного сесії я пропустив одне питання – реєстраційний номер 2577. Коли ми включали всі питання порядку денного, я не назвав цей проект закону. Це проект Закону щодо військових питань, військових пенсій тим, хто воює в АТО. Тому я прошу включити його в порядок денний сесії, а під час розгляду ви вже будете визначатись що подальшого його голосування. Прошу підтримати включення в порядок денний сесії 2577. Тільки сесії, потім будуть комітети і розгляд. Прошу підтримати 2577. Я його не назвав, коли ми включали в порядок денний сесії питання всі, що були узгоджені. Прошу підтримати 2577, включення в порядок денний сесії. Прошу голосувати, колеги.

 

16:28:24

За-254

Дякую. 254 – рішення прийнято.

Шановні колеги, на ваш розгляд у другому читанні вноситься проект Закону (реєстраційний номер 1688)… "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Проект Закону підготовлений для другого читанні.

Для доповіді запрошую на трибуну голову профільного комітету Олександра Юрійовича Третьякова. Олександр Юрійович Третьяков, 1688. Прошу всіх народних депутатів уважно слухати доповідача.

 

16:29:25

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Уважаемые народные депутаты! Вашему вниманию во втором чтении предлагается проект Закона о внесении изменений в Закон "О статусе ветеранов войны и гарантий их социальной защиты" относительно статуса лиц, защищавших независимость, суверенитет и территориальную целостность Украины под регистрационным номером законопроект 1688. Данный законопроект был принят 12 февраля 2014 года, по-моему, это  было в районе 265 голосов в первом чтении.

Данный законопроект четко упорядочивает круг лиц из числа участников АТО, которые имеют право на получение статуса участников боевых действий, а также участников войны и инвалидов войны. В этом числе впервые предоставляется такое право добровольцам. Это, в первую очередь, те добровольцы, которые летом прошлого года воевали и которые дальше, их подразделения, вошли там в регулярную армию или в МВД.

Первое, "участник боевых действий" смогут получать добровольцы, которые принимали непосредственное участие в АТО в составе добровольческих формирований при условии, что их формирования в дальнейшем вошли в состав Вооруженных Сил, МВД или других государственных военных частей. Перечень также расширяется военнослужащим специальных служб, таких как Государственная специальная служба транспорта, Государственная служба по чрезвычайным ситуациям, Государственная пенитенциарная служба, а также  военная прокуратура.

Второе, "участник боевых действий" больше не должны получать гражданские лица. Все гражданские лица, предприятия, организации, которые привлекались к  обеспечению проведения АТО, имеют статус исключительно "участника войны". То есть там уменьшается количество льгот. "Участник боевых действий"  будут только те, кто воевали, короче говоря, у тех, у которых было оружие в руках.

Третье, статус инвалида войны получают все, кто получил инвалида в результате непосредственного участия в АТО, в том числе, добровольцы, волонтеры, гражданские лица, привлеченные для сопровождения, то, что происходит в АТО.

Основной дискуссией стал чувствительный вопрос предоставления ветеранского статуса добровольцам так званых "нелегализированных формирований", то есть тех, которые не вошли в состав Вооруженных Сил. По-человечески мы все понимаем, что эти добровольцы имеют право на получение льгот от государства, которое нищает, но де-юре этот вопрос остается открытым.

После длительных дискуссий в комитете депутаты решили легализовать определенные категории таких бойцов, а именно, которые отдали свою жизнь и здоровье за целостность Украины. Говориться о тех бойцах, которые погибли или которые получили инвалидность.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не обмежуйте, будь ласка. Виступайте ....

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Большой  просто закон.

Мы предлагаем предоставить добровольцам… формирований только статус инвалида войны в случае получения ими инвалидности, а также распространяются социальные гарантии на семьи погибших. Но при этом условие, что такие добровольческие формирования исполняли задания Антитеррористической операции во взаимодействии с Вооруженными Силами Украины и другими военными формированиями. Эта норма уже де-юре является значительным прорывом и компромиссом, на мой взгляд.

Ко второму чтению поступила 51 правка. Учтено из них 20, 14 – частично и по сути – 17… 14 – по сути, и 17 – отклонены. В данном законопроекте учтены нормы похожих законопроектов, которые были внесены депутатами Ярошем, Семенченко, Винник, Чижмарь. Данный законопроект, я знаю, Семенченко был отозван в связи с тем, что он  практически такой же. На заседании комитета по делам ветеранов, участников боевых действий, участников Антитеррористической операции, людей с инвалидностью 18 марта текущего года было принято решение одобрить сравнительную таблицу к законопроекту (под регистрационным номером 1688) и рекомендовать Верховной Раде Украины принять данный законопроект во втором чтении.

Сравнительные таблицы для рассмотрения законопроекта во втором чтении завизированы Главным юридическим управлением с некоторыми замечаниями. С целью учета Главного юридического управления прошу принять этот законопроекту с учетом следующих правок. 

Первое. Пункт первый – это для стенограммы, - пункт первый раздел. Заключительные положения изложить в следующей редакции: "Цей закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування".

Друге. Абзац перший пункту третього розділу другого, заключительные положения изложить в следующей редакции: "Кабінету Міністрів у місячний термін з дня опублікування цього закону".

И третье. Я прошу также разрешить секретариату комитета совместно с Главным юридическим управлением внести технико-юридические правки, связанные с замечаниями юридического управления, которые изложены в пунктах 1,2 и 4 данного документа.

Спасибо за внимание.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

16:35:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я прошу вас сконцентруватися. Це один з найбільш важливих законів на сьогодні, який передбачає надання статусу тим багатьом нашим добровольцям, які пішли на фронт - і загинули або були поранені.

Я хочу нагадати. Рік тому, коли не усі були готові давати відсіч агресору, багато бійців-добровольців, в тому числі з "Самооборони Майдану", поїхали на фронт воювати. Не всі вони мали документи, багато в кого документи згоріли в приміщенні профспілки під час боїв 18-20 лютого на Майдані. Але, незважаючи на те, що в них не було документів, не було паспортів, вони поїхали, взяли зброю в руки – і захистили нашу країну від російського агресора, від російського окупанта. Прийшов час віддати шану тим людям. Крок за кроком ми будемо добровольцям віддавати шану і впорядковувати їхній соціальний статус.

Сьогодні я хочу подякувати і комітету, і керівництву комітету за дуже важливий законопроект, який впорядковує питання статусу для тих, хто загинув, і тих, хто поранений. І пропоную зараз згідно Регламенту пройтись по всіх правках, сконцентруватись, для того щоб потім ми змогли проголосувати цей закон в цілому.

Отже, я буду йти по кожній правці, яка була відхилена комітетом.

Друга правка під авторством Томенка. Вона відхилена комітетом. Чи Томенко наполягає? Томенко наполягає, прошу дати йому слово для виступу. Будь ласка.

 

16:36:57

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, законопроект надзвичайно важливий і  справедливий. Натомість досвід надання псевдостатусу учасника війни під час Великої Вітчизняної війни і спевдостатусу учасника афганських подій змусив мене акцентувати увагу на три слова: "ті, хто брав участь у забезпеченні її проведення". Тобто  антитерористичної операції.

Мені видавалося, ці слова  є доволі двозначними і можуть привести до того, що статус учасника і ветерана отримають люди, які не воювали.

Водночас такі авторитети комітету як Олександр  Третьяков і Євген Рибчинський переконливо мені довели, що не буде зловживання при наявності цієї норми, тому я не наполягаю на голосуванні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за розуміння, пане Миколо. Дана поправка знімається.

Відхилена наступна поправка номер 7 під авторством Білецького. Чи наполягає Андрій Білецький на даній поправці? Не наполягає.

Наступна поправка, яка була відхилена комітетом, поправка номер 9 народного депутата Мельничука. Чи наполягає Мельничук на голосуванні по даній поправці?  Не наполягає Мельничук на голосуванні даної поправки. (Шум у залі)  Де він є? Я перепрошую, наполягає.

Прошу дати слово Мельничуку для виступу.

 

16:38:27

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Іван Мельничук, 14 виборчий округ, Вінничина.

У мене до…питання. Я подавав три поправки до цього  закону.  Викликає у мене заперечення те, що порядок надання статусу учасника бойових дій, статусу інваліда війни, статусу учасника війни та статусу особи, на яку поширюється чинність цього закону, визначає Кабінет Міністрів України.

Як показує практика, подібні порядки, інструкції тощо, які видаються Кабміном, змінюються ледве не щокварталу. І тому у мене питання. на цьому грунті можливе маніпулювання даним питанням в інтересах окремих осіб задля зменшення суми виплат з Державного бюджету. Така мінливість може зашкодити гарантіям соціального захисту ветеранів війни. Вважаю, що ці поправки, які я вносив, мають… то єсть цей закон має регулюватися виключно Законом України, а не розпорядженнями Кабінету Міністрів. Я би хотів почути відповідь на, чому були відхилені мої три поправки, які говорили іменно про це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олександр Третяков.

 

16:39:40

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Всегда регулируются все законодательные акты дальше постановами Кабинета Министров. Это общая практика всех законов. Юридическое управление всегда против того, чтобы все нормативные документы выписывались прямо в теле закона. Это первое.

Второе. Не надо обвинять Кабинет Министров в том, что он еще не сделал. То, что будут происходить касаемо данного закона, я абсолютно уверен – это будет под громадянским контролем и под контролем Верховной Рады и Кабинет Министров никогда не сможет сделать какие-либо действия в ущерб бойцам АТО. Хоть он и правительство камикадзе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи ви полягаєте на голосуванні? Ні, ви полягаєте на голосуванні? Ви наполягаєте? Ні. Знімається. Дякую за розуміння. Поправка знімається.

Наступна поправка номер 13 народного депутата Семенченка. Чи наполягає він на голосуванні, на виступі? Народний депутат Семенченко не наполягає на поправці і на виступі.

Наступна 14 поправка – народний депутат Купрієнко. Чи наполягає він на голосуванні і на виступі? Не наполягає. Отже, вона відхилена комітетом.

Наступна поправка 17 знову ж таки народного депутата Купрієнка, вона відхилена. Чи наполягає він? Ні, не наполягає на голосуванні по даній поправці.

Наступна поправка 23 знову ж таки народного депутата Купрієнка. Чи наполягає він? Наполягає. Прошу дати слово народному депутату Купрієнку.

 

16:41:21

КУПРІЄНКО О.В.

Купрієнко, Радикальна партія Олега Ляшка. Всі мої поправки, які були надані до цього законопроекту, полягають в тому, що там при визначені ушкоджень, які отримують особи, які приймають участь у військових операціях, упущена така ситуація, коли людина може отримати, як пишуть експерти, удар тупим предметом по голові і воно не буде відноситися до тих тілесних ушкоджень. Тому мої ці поправки зводилися до того, щоб вказати, що ушкодження здоров’я, а потім уже їх кваліфікувати за різними ознаками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, репліку Олександру Третьякову.

 

16:42:10

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Мы специально по этому вопросу консультировались и с Минобороны, и с Минздравом. Они как раз говорят, что это правильная юридическая формулировка с их стороны. Это все будет учтено. И поверьте, не будет такого, что кто-то из бойцов действительно получил травму, а их забыли. Это гарантировано. И то, что происходит, идет под контролем комитетов. Я знаю то, что вы говорите. Оно имеет суть, но поверьте: вот Минздрав и все профессионально говорят, что должно быть так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сісти на місця. В залі неймовірний шум. Ми розглядаємо закон, який стосується багатьох наших хлопців, які на передовій загинули, захищаючи нас, сім’ї наші і нашу Батьківщину. Я прошу виявити повагу до того питання, яке стоїть зараз на розгляді, і до Верховної Ради України. Тому прошу, в залі менше шуму і прошу зайняти свої роботі місця.

Стосовно поправки. Я думаю, що краще нам одному-двом дати більше гарантій, аніж ми втратимо когось із цих хлопців в переліку статусу, які віддали своє життя на передовій. Чи ви наполягаєте на голосуванні по даній поправці? Наполягаєте на голосуванні? Так? Так, тоді, будь ласка. Ставиться на голосування поправка номер 23 народного депутата Купрієнка. Хто підтримує дану поправку, прошу проголосувати. Шановні депутати, будь ласка, визначайтеся шляхом голосування. Будь ласка, голосуємо.

 

16:43:53

За-141

Дана поправка не набрала необхідної кількості голосів, тому вона не враховується.

Наступна поправка 25, знову ж народного депутата Купрієнка. Чи настоює на виступі? Будь ласка, прошу включити мікрофон народному депутату.

 

16:44:11

КУПРІЄНКО О.В.

Купрієнко, Радикальна партія Олега Ляшка. Ще раз звертаю увагу залу на те, що в даному законопроекті, який вже приймається в другому читанні, некоректно стоїть формулювання щодо переліку тілесних ушкоджень, ушкоджень здоров'я, які визначають як ушкодження здоров'я, отримані в зоні АТО. І таким чином, випадає з цього переліку ушкодження здоров'я, якщо, наприклад, людина під час вибуху зліва чи справа, її відкинуло і вона вдарилась головою об щось, і втратила слух. Це ушкодження здоров'я, це не каліцтво. Це не інвалідність, це ушкодження здоров'я. І ця ситуація тут не прописана. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олександр Третьяков.

 

16:45:01

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Человек потерял слух, он автоматически становится калекой. И есть три категории, I-я, II-я и III степень. Ну, о чем вы говорите? Это недостоверно, то, что вы сейчас говорите, правда.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви наполягаєте на голосуванні? Наполягає. Отже, ставиться на голосування поправка 25 народного депутата Купрієнка. Хто підтримує дану поправку і пропозицію, прошу визначатись шляхом голосування. Будь ласка, визначаймось.

 

16:45:39

За-86

Дана поправка не набрала необхідної кількості голосів.

Наступна поправка 26, народний депутат Мельничук, чи наполягає на поправці? Наполягає на поправці? Ні, не наполягає. Дуже добре.

28-а, знову ж таки, народного депутата Купрієнка. Чи наполягає він на 28 поправці? Наполягає. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:46:01

КУПРІЄНКО О.В.

Купрієнко, Радикальна партія Олега Ляшка. Крім того, що я зазначав раніше, в цьому законі ще є такий недолік, як ми втрачаємо в переліку учасників військових дій осіб, які загинули до того, як ми приймаємо цей закон. І вони не можуть отримати статус учасника бойових дій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Включіть мікрофон Третьякову.

 

16:46:35

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Почему? Наоборот, наоборот этим законом, мне кажется, регулируется то, что происходило, все, что происходило в прошлом году, полностью все. Вы говорите сейчас о том, что Кабинет Министров должен выделить критерии. Кабинет Министров не может определять критерии. Кабинет Министров определяет только порядок.

Правка номер 28.  Ну, он определяет только  порядок, нет такого понятия "критерии".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую  вам. Зрозуміла позиція автора поправки. Зрозуміла позиція комітету. Наполягаєте на голосуванні?

Ставиться на голосування поправка 28 народного депутата  Купрієнка.  Хто підтримує дану поправку, прошу голосувати.

 

16:47:24

За-56

Дякую. Дана поправка не набрала необхідної кількості голосів.

Наступна поправка, яка не була врахована комітетом, це поправка  народного депутата   Богомолець. Чи наполягає  пані Богомолець на виступі і на даній поправці? Не  наполягає пані Оля.

Тому переходимо до наступної 30 поправки народного депутата  Мельничука.  Чи  наполягає Мельничук на голосуванні по даній поправці? Не наполягає на 30 поправці.

Наступна  31 поправка народного депутата  Купрієнка.  Чи  наполягає пан  Купрієнко? Наполягає, так.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Так точно такая же поправка, как была.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чи наполягає? Не наполягає, так. Тоді, не наполягає на цій поправці. Наполягає, так?

Будь ласка,  включіть мікрофон для виступу.

 

16:48:13

КУПРІЄНКО О.В.

Купрієнко, Радикальна партія  Олега Ляшка. Я розумію, що  мої поправки зараз, як і всі, які були відхилені комітетом, вони не проголосуються в залі. Але як адвокат, як практикуючий юрист я вам кажу, що   недолугість формулювання  в законі  оцих моментів викличе ряд судових позовів, тому що дуже значна частина як ушкоджень здоров'я, так і осіб, які приймали участь в АТО, і положення  їх не було врегульоване законодавством на момент  прийняття закону, не буде враховане.

 

16:48:55

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Кабинет Министров не может определять критерии, он действует  исключительно в рамках  законом.  Что такое "определение критерия"?  Это дискуссия. А Кабинет Министров может только действовать согласно  действующих  нормативных  документов. Все. В этом же основная дискуссия идет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чи ви наполягаєте на голосуванні? Наполягає.

Тоді ставиться на голосування поправка 31 народного депутата  Купрієнка. Хто підтримує цю поправку, прошу проголосувати. Визначаємося шляхом голосування. Будь ласка.

 

16:49:31

За-60

Дякую. Дана поправка теж не набрала необхідної кількості голосів.

Наступна поправка номер 32. Народний депутат Гордєєв і Хлань. Чи наполягають вони на голосуванні даної поправки? Вона врахована. Добре. Не наполягають.

Наступна не врахована знову ж таки народного депутата Купрієнка. Поправка 34. Наполягає. Прошу йому дати слово для виступу.

 

16:49:57

КУПРІЄНКО О.В.

Купрієнко, Радикальна партія Олега Ляшка. Розуміючи, що ніхто з народних депутатів, крім членів комітетів і авторів законопроектів не читав цих поправок і не розуміє зміст цих поправок, я знімаю всі поправки і буду подавати окремим законопроектом внесення змін до цього закону, тому що те, що зараз ми приймемо воно недолуге і не зовсім, вибачте, правильно виписане.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую за позицію.

Як я розумію, що 34 поправка знімається як поправка, але я згідно Регламенту маю пройтись по кожній.

38 поправка Купрієнка. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

40-а, Купрієнка. Чи наполягає? Ні, не наполягає.

І 44 поправка народного депутата Мельничука. Чи наполягає? Так, будь ласка, дайте слово для виступу Мельничуку.

 

16:50:55

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Ну, я ще раз хочу сказати, що 3 моїх поправки вони не враховані і, очевидно, депутати не готові зараз за них проголосувати, тому що правильно сказав мій попередник. Тому я би хотів підтримати в чомусь свого попередника і долучитися до того законопроекту, який він буде подавати на уточнення цього, що ми сьогодні приймемо. Але мені таки не зрозуміло чому Кабінет Міністрів має це все влаштовувати, а не закон. Як для мене, має бути просто все виписано в законі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олександр Третьяков, будь ласка.

 

16:51:33

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Мы не можем все выписать в законе, потому что время меняется и все меняется. Мы должны дать возможность Кабинету Министров оперативно реагировать на все, что происходит в стране. Никогда в законе все не выписывается. Я вам больше скажу, знаете, хорошие конституционщики говорят не надо Конституцию отягощать лишним текстом.

Для этого пишутся дополнительные законы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми пройшли усі поправки.

Ще, будь ласка, репліка – депутат Вінник. Будь ласка, репліка, 1 хвилина.

 

16:52:04

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, я хотів би ще раз спробувати повернутися до поправки депутата Мельничука у частині, що особи, які у складі були включені. Про що йдеться мова? Цей законопроект регулює добровольчі формування, які не були включені у склад Національної гвардії, МВС та Міністерства оборони тощо, а також були легалізовані, тобто ті, що були включені. І в редакції закону, це є пункт 20 абзац 5 підпункту 1, викладено в  наступній редакції. Що якщо добровольчий батальйон був включений, то всі особи, які до цього батальйону причетні, вони мають право претендувати. Натомість, на момент, коли цей батальйон самозорганізувався, ще на початку антитерористичної операції, можливо, там були якісь особи, які фактично не зіграли визначальної ролі на момент легалізації  цього батальйону. Тому треба якось чітко визначити, що ці особи, відповідні особи, які у складі цих батальйонів, вони були у складі, коли батальйон легалізувався. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Третьяков.

 

16:53:14

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю.

Ну, честно, с голоса очень тяжело вот так принять, со всем уважением. Давайте все-таки может быть, тогда сделаем, тогда уже правку и потом примем. Ну, невозможно так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, йдеться про усіх добровольців, які могли бути навіть в складі військових формувань, але які прийшли як добровольці і які загинули, і таких є надзвичайно багато. Зовсім недавно мені одна матір вислала фотографію, де я з її сином стою під Дебальцеве на передовій і каже: "Мого сина вже нема". І питання навіть не в коштах, питання не в статусі, питання в тому, щоб я знала, що мій син там на передовій загинув за Україну як герой. В даному законопроекті йдеться про усіх тих, які поїхали і воювали в різних підрозділах, і Національній гвардії, і Збройних Сил України, і батальйонів МВС і Добровольчого українського корпусу, але ті, які не мали документів і воювали не будучи зачисленими в реєстр чи в штат того чи іншого підрозділу, формально-фактично в ньому перебуваючи, але не будучи записаними в штат.

Тому я думаю, що зараз з голосу немає потреби нам вносити зміни. Якщо ваша  поправка є вагома і ми побачимо, що даний законопроект не працює, то ми дуже швидко це оформимо як поправку до законопроекту. І я думаю, що і комітет, і голова комітету дуже швидко її проведуть, а ми в залі її швидко проведемо.

Тому пропоную не затягувати, а зараз всім гуртом одноголосно, хто патріот, голосувати в підтримку наших побратимів, які загинули і були поранені на передовій, захищаючи Україну.

Дякую вам.

 

ТРЕТЬЯКОВ О.Ю. Тем более, сегодня Благовещение.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

16:54:59

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, займайте свої місця.

Ми пройшли відповідно до процедури по поправкам. Одне в мене є тільки прохання: чи можемо ми бути трохи тихішими? Колеги! Шановні колеги народні депутати, чи можемо ми бути трохи тихішими? Можемо?

От я бачу, Олег Валерійович Ляшко каже, що можемо, Андрій Тетерук каже, що ми можемо бути тихішими, Володимир Ар'єв каже, що ми можемо бути тихішими. Будь ласка!  І Борис Філатов каже, що можемо.

Колеги, так важче працювати. Тому я би просив… Народний депутат Соловей! Народний депутат Скуратовський! Шановні друзі, я прошу просто, щоб ми тихіше і сконцентрувалися на нашій роботі. Будь ласка! Запросіть своїх колег, щоб вони були дуже коректними по відношенню до інших колег, які присутні в цій залі! Колеги, я вам вдячний! Вже краще.

Шановні колеги, ми щойно пройшли по поправках важливого законопроекту, реєстраційний номер цього законопроекту 1688. Є пропозиція прийняти цей законопроект у другому читанні та в цілому. Всі позиції щодо цього законопроекту були висловлені. Тому прошу, займайте свої місця, шановні колеги, для голосування. 1688, у другому читанні, у другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги. У другому читанні та в цілому. Набагато краще, коли тихіше. "За" у другому читанні та в цілому.

 

16:57:13

За-274

Рішення прийнято. Дякую.

 

ТЕРТЬЯКОВ О.Ю. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все  набагато краще, ніж... Прошу, шановні колеги, тихіше, будь ласка.

На  ваш розгляд вноситься законопроект (реєстраційний номер 1046) проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (щодо врегулювання питань, періодичності, строків виплати допомоги по безробіттю). Доповідає голова підкомітету народний депутат України Сергій Драюк. Будь ласка. Будь ласка, Сергій Євсейович, прошу.

Колеги. Я прошу бути уважними дуже.

 

16:58:08

ДРАЮК С.Є.

Шановні народні депутати, шановний Голово, при підготовці до другого читання даного законопроекту до комітету поступило 4 поправки. Вони всі були враховані. В порівняльній таблиці тут зазначено що 3 поправка народного депутата ленського врахована частково, але фона фактично, по суті, врахована повністю. Вона просто зазнала техніко-юридичного редагування. Тому комітет пропонує Верховній Раді погодитися із текстом порівняльної таблиці до законопроекту і прийняти даний законопроект у другому читанні та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане голово підкомітету, залишайтесь на трибуні. Відповідно до процедури розгляду... Шановні колеги, прошу вашої уваги.   Всі 4 поправки враховані. Немає заперечень? Немає. Для голосування прошу підготуватися.

На ваш розгляд вноситься законопроект для голосування.

Будь ласка, Сергій Міщенко. Зупинити прошу голосування. Сергій Міщенко, прошу.

 

16:59:26

МІЩЕНКО С.Г.

Дякую. Сергій Міщенко, 98 округ, Київщина. Ну, по-перше, я дякую комітету, що так швидко до другого читання підготував мій законопроект. Але я думаю, що треба до стенограми обговорити питання, яке зазначено в правках 3, 4 і 5, де вказано, що допомога по безробіттю виплачується не рідше ніж два рази на місяць, а за згодою безробітного – один раз на місяць, у порядку, встановленому відповідно до частини шостої статті 23 цього закону.

Я думаю, що це помилка, частина шоста. Якщо ми відкриємо статтю 23, то порядок в сьомій частині, а не в шостій. Я думаю, що це просто ваша технічна помилка, вашого комітету, була. Тому ви змініть шосту на сьому частину, бо порядок Кабінету Міністрів в сьомій передбачений.

 

17:00:27

ДРАЮК С.Є.

Дозвольте пояснити. Ці зміни в статтю 23 були внесені в кінці березня, і на момент, коли розглядав комітет, там була шоста частина. Тому ми не заперечуємо. Тобто у частині десятій "частина шоста" необхідно читати "частина сьома".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так поправка буде коректна, наскільки я розумію? Те, що щойно оголосив голова підкомітету, після пропозиції Сергія Міщенка оголосив голова комітету. Вони будуть готувати до фінальної частини. Приймається, таким чином, бо цією з пропозицією зараз буде внесено на голосування.

Прошу підготуватися, колеги. Проект закону 1046: проект Закону про внесення доповнень до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (щодо врегулювання питань, періодичності, строків виплати допомоги по безробіттю) з врахуванням правки, яку оголосив Сергій Міщенко і підтвердив голова профільного підкомітету. Будь ласка, підготуйтеся до голосування.

Голосуємо в другому читанні та в цілому.

Прошу голосувати.

 

17:01:59

За-249

Рішення прийнято. Дякую., шановні колеги.

Шановні колеги, у нас з вами… ми достатньо плідно сьогодні працюємо. У нас з вами є законопроект  (реєстраційний номер 2214). Автор і профільний комітет направили лист на перенесення його розгляду, оскільки його треба ще допрацювати.

Разом з тим порядок денний ще передбачає без включення питань до порядку денного голосування наступних питань, а саме кадрових питань, які були передбачені… розгляд їх на середу. Це проект Постанови 2236 про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації". Автор  цієї постанови – Олег Ляшко. І доповідач, і співдоповідач  готові зараз доповідати.

Будь ласка,  Олег Валерійович, вам слово. 2236.

Я запрошую до слова голову профільного комітету Павла Пинзеника. 

 

17:03:31

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, Комітет з питань Регламенту на своєму засіданні 18 березня розглянув проект  Постанови Верховної Ради України про внесення змін до Постанови "Про обрання голів, перших заступників, заступників  голів, секретарів, членів комітетів", внесений народним депутатом  України Ляшком Олегом Валерійовичем (реєстраційний номер 2236).

Проектом постанови пропонується відкликати депутата Кириченка Олексія Миколайовича з посади члена Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації та обрати до складу цієї комісії народного депутата Лозового Андрія Сергійовича.

Згідно з пунктом 4 розділу 1 Положення про  Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації Верховна Рада України може відкликати члена Контрольної комісії зокрема за його власним бажанням  і обрати нового члена контрольної комісії. Народним депутатом України Кириченком 25 лютого цього року подано заяву про відкликання його з посади члена Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України даний проект Постанови розглянути, з урахуванням вище викладеного та визначитися щодо його, щодо нього шляхом голосування. Прошу підтримати, шановні народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко. Автор, прошу, постанови.

 

17:04:59

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги, шановні громадяни України, Олег Ляшко, Радикальна партія. Сьогодні, от в оці хвилини, коли ми з вами розглядаємо законопроект для того, щоб до комісії по приватизації, по контролю за приватизацією направити одного з кращих, після вождя Радикальної партії, кадрів - Андрія Лозового. У ці хвилини в Запоріжжі 170 чоловік вломилися на Запорізький алюмінієвий завод і вирізають алюміній до тла. Державне підприємство, яке було колись дерепаскою, російським олігархом придбано, а потім спеціально знищено – зараз рішеннями судів повернуто до державної власності. І сьогодні його вирізають на металолом. Хочу нагадати, на цьому державному підприємстві працювали десятки тисяч жителів славного міста Запоріжжя. І так само державну власність  по всій країні колись роздеребанили. І, тому завдання Спеціальної комісії по контролю за приватизацією, це фактично парламентський інструмент контролю, щоб не дати дознищити те, що ще залишилося у державній власності.

Тому фракція Радикальної партії делегує до складу цієї комісії заступника лідера фракції, заступника лідера Радикальної партії – Андрія Лозового. Я спеціально перераховую всі ці титули Андрія Лозового, щоб ви зрозуміли на скільки важливо нам робота цієї Спеціальної комісії по контролю за приватизацією. І коли нам сьогодні пропонують знову виставити все на продаж, знову все роздеребанити, то ми категорично проти, бо ми вважаємо, що сьогодні, коли немає ціни на державну власність, ми не повинні її продавати. А держава навпаки має відновити контроль за багатьма підприємствами і за багатьма сферами, які раніше були монополізовані олігархами. От ми зараз говоримо всі про тарифи, про те, що не підйомні тарифи. Наш колега Володимир Литвин навіть пропонував встановив мораторій на те, щоб не підвищували тарифи.

Шановний Володимире Михайловичу, при всій повазі до вас, один мораторій – це як мертвому припарка. Бо якщо буде монополізація облгазів, монополізація ринку газопостачання, монополізація ринку житлово-комунальних послуг, то олігархи, які сьогодні все придбали у свою власність, вони космічні тарифи будуть встановлювати. І мільйони українських громадян будуть вимушені платити ці тарифи.

Тому головна потреба сьогоднішнього дня – демонополізація, деолігархізація, деофшоризація української економіки, створення робочих місць, відновлення національного виробництва. Роботу молоді, зарплату достойну, щоб була можливість жити і працювати. І в цьому завдання в тому числі і спеціальних комісій по приватизації. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми вислухали автора. Ми вислухали автора, комітет. Можемо голосувати? Будь ласка, прошу всіх, зайдіть до зали, шановних народних депутатів. Запросіть, будь ласка, народних депутатів до голосування, до зали Верховної Ради України для голосування.

Готові голосувати, колеги? Будь ласка, запрошуйте народних депутатів до зали. Готові голосувати? Прошу, голосуємо. 2236, постанова, за основу. Вноситься пропозиція автора, за основу та в цілому. 2236. За основу та в цілому, 2236.

 

17:09:22

За-212

Не встигли? Власенко Сергій Володимирович не встиг. Запросіть, будь ласка, народних депутатів. Не встигли. Шановні колеги народні депутати, будь ласка, підготуйтесь до голосування. 2236, будь ласка, підготуйтесь до голосування. Готові голосувати, шановні колеги?

Шановні народні депутати, прошу голосувати проект Постанови (реєстраційний номер 2236) в цілому. За основу та в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу голосувати.

 

17:10:29

За-227

Рішення прийнято. Шановні колеги народні депутати! У нас ще є дві постанови. Ми можемо їх голосувати сьогодні ще, можемо голосувати завтра. Сьогодні голосуємо? Сьогодні. Добре.

На ваш розгляд вноситься Постанова 2136, проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації". Доповідає Павло Пинзеник, перший заступник голови профільного комітету.

Секретаріат, запросіть народних депутатів до зали Верховної Ради для голосування.

Будь ласка,  Павло Пинзеник.

 

17:11:24

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, комітет на засіданні  11 лютого розглянув заяви  народного депутата  України, члена депутатської фракції "Народний фронт"  Бабія Юрія Юрійовича про обрання  його членом Комітету з питань податкової та митної політики.  Відповідно до частини другої статті 6, частини сьомої статті 7 Закону України "Про комітети Верховної Ради України"  обрання народних депутатів України до складу комітетів здійснюється на основі  пропозицій  депутатських фракцій з врахуванням  принципу пропорційного  представництва в комітетах депутатських фракцій.

Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської фракції політичної партії "Народний фронт" в Комітеті з питань податкової та митної політики повністю не використано, комітет прийняв рішення підтримати заяву народного депутата  України Бабія. І згідно з пунктом першим  частини  першої статті 15 Закону  України "Про комітети Верховної Ради України" вніс  народними депутатами України,  членами комітету на розгляд  Верховної Ради  відповідний проект  Постанови реєстраційний номер 2136. Просимо підтримати. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  ви чули, що  була відповідна заява колеги народного депутата, і профільний комітет підготував проект Постанови реєстраційний номер  2136. Прошу підготуватись до  голосування, шановні колеги.

Ігор Шурма, будь ласка. Слово – Ігор Шурма, народний депутат України.

 

17:12:47

ШУРМА І.М.

Ігор Шурма, "Опозиційний блок". Включіть мікрофон.  Ігор Шурма, "Опозиційний блок".  

Шановні колеги,  мені видається, що сьогоднішнє голосування по комітетах, вибачте за вираз, але є повним блюзнірством. Чому?  Порушення Закону про профільні комітети відповідно до кількості, пропорційності голів, перших  заступників, секретарів, є грубе порушення ще на початку роботи нашої сесії. Сьогодні, Володимире Борисовичу, 51 особа займає посаду лишню заступників і перших заступників в порушення закону. І на сьогоднішній день цієї норми ніхто не переглядає, а сьогодні ота перекидка виглядає чисто, знаєте, як гра в піддавки. В мене є пропозиція до тих всіх авторів, заберіть незаконно обраних 50 чоловік на посадах секретарів і заступників з числа членів коаліції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, профільний комітет регламентний хай розгляне це звернення і по суті поінформує автора щодо процедури. Будь ласка, 2136, шановні колеги. Прошу підготуватись для голосування за… Максим Юрійович! Народний депутат Бурбак! Народний депутат Бурбак, прошу зайняти місце для голосування. Прошу зайняти місце для голосування. Шановні колеги, 2136 за основу і в цілому, прошу голосувати, 2136. Прошу голосувати 2136.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Кривенко, будь ласка, Іван Крулько теж не встиг. Будь ласка, 2136. Колеги, будь ласка, займіть свої місця у нас лишилось 2 постанови, які маємо сьогодні проголосувати, достатньо якісно сьогодні попрацювали. Прошу, 2136 в цілому, колеги народні депутати, прошу голосувати, 2136. Прошу голосувати.

 

17:15:23

За-243

Дякую, шановні колеги.

243. Рішення прийнято.

Постанова, аналогічна постанова 1494 внесена народним депутатом Березюком Олегом Романовичем. Доповідає голова профільного комітету, перший заступник профільного комітету Павло Пинзеник. Будь ласка.

Увага, колеги! Остання постанова для голосування, яка внесена в порядок денний.

 

17:15:46

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Комітет з питань Регламенту на своєму засіданні 11 лютого розглянув проект Постанови Верховної Ради України про внесення змін до постанови Верховної Ради України про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання щодо заміщення вакантної посади заступника голови Комітету з питань економічної політики (внесений народним депутатом України Березюком Олегом Романовичем) (реєстраційний номер 1494).

Проектом Постанови пропонується обрати заступником голови Комітету з питань економічної політики народного депутата України члена депутатської фракції політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" – Пташник  Вікторію Юріївну, увільнивши її від обов'язків члена цього комітету.

При формуванні комітетів Верховної Ради України восьмого скликання на посаду заступника голови комітету було обрано народного депутата України Довгого Олеся, якого 11 грудня 2014 року на пленарному засіданні Верховної Ради України було відкликано з цієї посади. Частиною сьомою статті 83 Регламенту Верховної Ради України передбачено, що у разі відкликання заступника голови комітету з посади право висунення кандидатури на цю посаду належить депутатській фракції, за квотою якої він був обраний на цю посаду. Комітет зазначив, що з посади заступника голови комітету було відкликано позафракційного народного депутата, а також звернув увагу на те, що згідно з розподілом квот керівних посад комітетів для депутатських фракцій і груп, які було визначено Підготовчою депутатською групою під час формування кількісного та персонального складу комітетів, для депутатської фракції політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" на посаду заступника голови комітету передбачена квота 2,3 представника фракції. На даний час від цієї фракції на посади заступників голів комітетів обрано 8 представників.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України розглянути проект Постанови з урахуванням зауважень комітету та визначитися щодо нього шляхом голосування. Прошу визначатися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Внесено проект постанови. Я прошу, підготуйтесь, будь ласка, для голосування. Я думаю, що абсолютно логічно, коли ми підтримуємо наших колег, фракція яких внесла цю пропозицію, і кадровий потенціал комітету буде підсилено народним депутатом Пташник Вікторією Юріївною.

Готові голосувати, колеги? Готові? Прошу, сконцентруйтесь, будь ласка, для голосування. Давайте підтримаємо нашу колеги щодо позицій заступника голови комітету, в якому народний депутат є членом цього комітету.

Колеги, приготуйтесь, будь ласка, 1494. Колеги! Будь ласка, шановні колеги, давайте підтримаємо нашу колегу! 1494. Голосуємо? За основу і в цілому. Давайте підтримаємо, 1494.

 

17:19:13

За-222

Хто не встиг? Я бачу, не встигли. Є! Бачу, не встигли. Добре-добре, шановні колеги, давайте, будь ласка! "Народний фронт" я бачу трошки не встиг.

Шановні колеги, 1494, наша колега, до речі, член коаліції… 1494, прошу голосувати за основу і в цілому. 1494. Будь ласка, підтримуйте!

 

17:19:50

За-207

Немає у вас… 207, рішення не прийнято. (Шум у залі)

Колеги з однієї фракції не голосують. Шановні колеги, будь ласка, не встигли проголосувати? Не встигли? Давайте. Колеги, давайте ще раз, будь ласка. Я бачу, да, бачу, що не встигли. Будь ласка, приготуйтесь, запросіть депутатів для голосування.

 

ПАРУБІЙ А.В.

Будь ласка, дайте для репліки і роз'яснення своєї позиції "Блоку Петра Порошенка". Прошу, будь ласка, виступ. Включіть мікрофон. Довбенкові включіть мікрофон, а не Луценкові, будь ласка.

 

17:21:30

ДОВБЕНКО М.В.

Володимир Борисович, Володимир Борисович, я не розумію логіки. Скажіть, будь ласка, за квотою в них 8 чи 2,3? Квота яка, 2,3, а фактично 8 чи навпаки? Я просто не розумію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, щоб ми зараз не ламали ситуацію, я пропоную перенести розгляд цього питання. Це... Олег Березюк, будь ласка. Він як автор має право на виступ, будь ласка.

 

17:22:13

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановні пані і панове! Дякую вам за підтримку професійності і професійного підходу. Ми, справді, навіть не збиралися виступати з цього питання.

Вікторія Пташник є фахівець галузі економіки антимонопольного права. В керівництві цього комітету, який є непростим, представлені всі фракції нашої коаліції, крім "Самопомочі". І це було професійне, а не політично-квотне призначення, яке не має ніякого принципу, крім важкої праці і представництва. Тому просимо вашої підтримки, якщо ви за професійний парламентський підхід, а не квотно-політичний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ці кадрові питання не потребують включення до порядку денного. Я перенесу це питання до розгляду на наступний пленарний день. (Шум у залі)

Колеги… Шановні колеги, є декілька об'яв. Будь ласка, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Володимирович Парубій. І потім я зачитаю ще дві заяви, які надійшли в секретаріат. Прошу.

 

17:23:28

ПАРУБІЙ А.В.

Дякую. Але перед тим, як зачитати заяви,  я хотів би ще раз звернутися до народних депутатів.

Коли ви сьогодні розглядали питання про добровольців, той шум в залі і гам, він, я це наголошую ще раз, говорю, це просто приниження до Верховної Ради України і до тих хлопців, які воюють на передовій. Як сказав одного разу мій колега, в них немає вихідних, в них немає перерв ні в 12.30, ні з другої до четвертої. Вони воюють там день і ніч, щоб ми могли тут сидіти і приймати закони. І коли в залі менше половини голосів, і коли навіть ті, що є, замість того щоб працювати, між собою обговорюють веселі якісь речі, які викликають у вас сміх, замість того, щоб працювати, я наголошую: це удар нашим фронтовикам в спину і це зневага до українського парламентаризму.

Тому я би закликав шановних депутатів: ми тут теж солдати, які повинні на своєму фронті тримати фронт і тримати лінію. Ні більше, ні менше. Я хотів би закликати депутатів до більшої дисципліни, впорядкованості і поваги до нашої роботи.

А тепер хотів би зачитати ще два оголошення, які надійшли в президію Верховної Ради України.

Перше. Згідно  з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Дідича Валентина Володимировича зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка".

Наступна заява. Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про вихід народного депутата України Дубініна Олександра Івановича зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, поступило дві заяви від двох політичних… від двох депутатських груп – група "Відродження" і група "Воля народу" з тим, що вони просять перерву. Але просять її замінити на виступ народного депутата Ничипоренка. Будь ласка,  народний депутат Ничипоренко, три хвилини, виступайте.

 

17:25:41

НИЧИПОРЕНКО В.М.

Шановні колеги! Я розумію, вже трохи устали, але, будь ласка,  увага! Ви знаєте, я хотів би підняти  одну тему і закінчити конкретикою. Є один законопроект 1159, який вже п'ять разів вносився в порядок денний і ні разу не  доходив.

Сьогодні вмикаєш екран телебачення і тільки чуєш: децентралізація, міняємо Конституцію. Але коли вона буде поміняна? Коли буде децентралізація? Закон 1159 передбачає землі віддати в комунальну власність. Це означає, що після його прийняття ними вже будуть   розпоряджатися органи місцевого самоврядування. Я знаю, що в цій парламентській залі всі політичні сили, до єдиної, цей законопроект підтримують, це законопроект народного депутата Кулініча. Але там також є співавтори, депутати з усіх політичних сил, які входять до складу коаліції, "Відродження", "Воля народу". Я не розумію, чому законопроект, який передбачає перші кроки децентралізації який підтримує весь парламент, не вносять до порядку денного.

Тому я вимагаю, пропоную внести його в четвер на ранок. Ви знаєте, в регламенті є, що якщо звучить прізвище депутата - він має право на репліку. Тому я зараз навмисно провокую ситуацію і озвучую депутатів, керівників фракцій, щоб вони зараз сказали з цього приводу, у вигляді репліки, свою думку. Керівник фракції Юрій Луценко, перший заступник "Народного фронту" Андрій Тетерук,  "Опозиційний блок" Юрій Бойко, "Об'єднання "Самопоміч" Березюк, Радикальна партія Олег Ляшко, Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", якщо Юлії Володимирівни нема, будь ласка, або Соболєв, або ви, або Кожем'якін, група "Волю народу" Єремеєв і від "Відродження" попрошу Хомутинніка. Я озвучив ваші прізвища, ви маєте право на репліку. Будь ласка, дайте репліку, скажіть свою думку. І пропоную в четвер це питання винести, внести зранку в порядок денний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, ми достатньо сьогодні ефективно попрацювали, прийняли ряд важливих законів і можна сказати, вичерпали весь порядок денний. Тому хочу вам сьогодні подякувати за ефективну роботу. Завтра розпочинаємо о 10-ій годині ранкове пленарне засідання.

Дякую за вашу увагу. І вечірнє засідання Верховної Ради оголошую закритим. Дякую.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку