ЗАСІДАННЯ ВІСІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

18 березня 2015 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

10:00:49

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати! Ми розпочинаємо наше пленарне засідання.

Хочу вас проінформувати вас про те, що маємо сьогодні розглянути важливих питань. Оскільки порядок денний, який був визначений на вівторок, не був розглянутий, відповідно маємо сьогодні розглянути відповідно до Регламенту питання, які були зазначені на вчора, а також розглянути порядок денний, який був запланований згідно розкладу за результатами Погоджувальної ради на середу.

Шановні колеги народні депутати, є ряд питань, які ми маємо з вами включити в порядок денний сесії, для того щоб направити їх в комітети для опрацювання, і на цьому тижні важливі законопроекти розглянути відповідно до Регламенту Верховної Ради  України. А  саме, ми маємо вирішити питання здешевлення ліків, щоб один раз і назавжди побороти ту тендерну проблему, яка призводить до нескінченних посередників, зростання необ'єктивних цін. І такий законопроект внесено, який був напрацьований депутатами Верховної Ради. І ми маємо його включити в порядок денний і розглянути.

Також буде ряд законопроектів, які стосуються армії, розвідки, все те, що підвищує боєздатність Збройних Сил України.

Хочу зазначити, що у нас є 2 з вами борги, борги, які ми не, поки що не підписали 2 закони, я не підписав 2 закони, один 1317, який має заборонити пропаганду країни-агресора у різноманітних фільмах і серіалах, і це є принципово важливим. Ви знаєте, що відповідно до Регламенту була подана скарга, яку ми маємо сьогодні розглянути з вами і після того відкривається шлях для підписання цього законопроекту і припинення будь-якої пропаганди країни-агресора, військових сил, інших підрозділів силових і так далі.

Ще одне питання – це питання дерегуляції. Ми з вами прийняли закон 1580, такий масштабний закон щодо дерегуляції. Але хочу зазначити, що цей законопроект теж не підписано, оскільки під час його розгляду в варіанті комітету і в варіанті поправок, які ми проходили у другому читанні є дві норми, які протирічать одна одній. І маємо сьогодні в порядку 131 статті, скористатися я маю своїм правом, щоб видалити цю несправедливість, оскільки було передбачено, що можуть запроваджуватись інші платні послуги ті, окрім адміністративних. У варіанті комітету це питання було виключено, оскільки не може бути жодних платних послуг, окрім адміністративних. Що є абсолютно справедливим і ми маємо сьогодні це розглянути, і я буду просити вашої підтримки.

А зараз, шановні колеги народні депутати, буде включено систему "Рада" для реєстрації. Будь ласка, прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів.

10:05:22

282 народних депутата у залі. Я прошу секретаріат запрошувати народних депутатів для роботи до зали Верховної Ради. У нас відповідно до регламенту, шановні колеги, 30 хвилин на виступи від  депутатів.

Хочу зазначити, що перед тим як ми розпочнемо записи на виступи, ми зазначимо, що два питання, про які я сказав, про які не підписані сьогодні 1317 і 1580, я буду просити, щоб ми їх включили одразу для розгляду після виступів народних депутатів України, а далі перейдемо до порядку денного. А саме, 1580 уточнення порядку 131 статті не потребують включення до порядку денного і можуть розглядатися позачергово. А те, що стосується 1370, він  стояв на середу першим, його потрібно порядок розгляду змінити і одразу розглядати після виступів народних депутатів. Якщо не буде ваших заперечень, ми саме так і зробимо.

Прошу, оголошую ранкове пленарне засідання Верховної Ради оголошую відкритим. І прошу записатися до виступів народних депутатів України. Записуйтесь, будь ласка, на виступи.

Будь ласка, шановні колеги, народний депутат Євтушок, "Батьківщина".

 

10:07:24

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, Рівненщина, "Батьківщина". Прошу передати слово колезі Шлемку.

 

10:07:39

ШЛЕМКО Д.В.

Шановні народні депутати,  шановний Голово, крім Закону про внесення змін до статті 9 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" Верховна Рада України вчора прийняла постанову 2374 Про визначення окремих районів міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування. Таких виявилося 26 населених пунктів, тобто третина відповідно від усіх. Однак, уже сьогодні виникає головне питання. Як ділили між собою ці населені пункти, за яким принципом різали? Виявляється, що ділили або різали по-живому. Бо вчора, після голосування, в окремих населених пунктах поступали дзвінки і вони були запитання надзвичайно складні і неприємні: нас що, різали по-живому; наші населені пункти разом продали відповідно у рабство до ДНР і ЛНР. Я можу сказати, із села Комінтерново, що на Донеччині, слідує дзвінок із Івано-Франківщини колишніх переселенців, які кажуть: "Ми ж тут знаємо тільки українську владу, український прапор…" Люди живуть за законами  України, а сьогодні, відповідно до цього розподілу, Комінтерново поступає уже до окупаційної влади, до ДНР. Аналогічні запитання стосуються і по окремих інших містах і по населених пунктах. Це Дзержинськ, Щастя, Станиця Луганська, Красний Лиман. Адже тут сьогодні ще українська влада, а відповідно до цієї постанови, яку вчора проголосували, вона вже із учорашнього дня не належить до української, тому що передано до самоуправління і відповідно окупації ДНР і ЛНР.

Виникає сьогодні питання до окремих і надзвичайно серйозних тих чиновників і влади, яка це робила.

Перше питання до керівництва до СБУ. Хто цим займався і за яким принципом відбувався відповідно цей переділ?

Безперечно, що сьогодні є питання до Голови Верховної Ради. Якщо він не вивчить і підпише цей закон, цю постанову, у якій чітко не буде визначено ті населені пункти, які сьогодні є українськими, це означає, що ми  здаємо свідомо ці території, не знаючи, хто за ними, яким чином відповідно стоїть.

І третє і основне. А ми запитали в цих людей, які сьогодні на цих територіях живуть, щирих українців, а вони  хочуть попасти туди, до цієї когорти… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги, оскільки було звернення до мене, я скажу декілька слів. Це питання про те, щоб переінтегрувати ці території, а не віддавати їх кудись. Там немає українських і неукраїнських населених  пунктів, всі населені пункти є українськими, і це принципово важливо.

Будь ласка, народний депутат Купрій, "Блок  Петра Порошенка".

 

10:11:23

КУПРІЙ В.М.

Шановні колеги! Депутат Купрій,  фракція "Блок Петра Порошенка".

Я хотів би повідомити вас про ситуацію, яка склалася з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду. 155 народних депутатів, практично, зі всіх фракцій, які тут присутні, надали свій підпис для того, щоб ми внесли… розпочали процес внесення змін  до Конституції, до статті 124 для того, щоб на вимогу Конституційного суду і наших зобов'язань за Договором асоціації з Європейським Союзом, статтею 8, ми внесли ці зміни і ратифікували Римський статут.

Ця ратифікація дасть можливість притягнути до відповідальності злочинців, які винні в масових вбивствах мирного населення в зоні… скажімо, зоні АТО на Донбасі. Ця ратифікація дасть можливість притягати до відповідальності російських агресорів будь-якого калібру, починаючи з простого офіцера, якого направило міністерство  оборони, до самого міністра оборони Росії і до самого Володимира Путіна.

На жаль, цей  процес ратифікації на  теперішній час заблокований. Вже близько двох місяців відповідний законопроект, який ініціювали 155 народних депутатів, знаходиться в Комітеті з правової політики і правосуддя, який очолює Руслан Князевич. Жодних дій для того, щоб запросити представників, ініціаторів проекту, для того, щоб обговорити це питання, для того, щоб винести рішення відповідно до Регламенту і поставити у порядок денний на розгляд нашої сесії, не відбувається.

 В мене є занепокоєння в тому, що тепер прийдеться мені як правозахиснику сформувати, в принципі, робочу групу народних депутатів, які приймуть всі необхідні заходити для того, щоб ми просунулись в цьому напрямку і все ж таки виконали вимогу суспільства, виконали вимогу міжнародного товариства. Для цього я не виключаю, що у нас буде можливість сформувати колективний позов до суду, який буде визнавати неправомірною бездіяльність комітету, за який я вже казав, і його керівників у нерозгляді цього питання.

Тому, шановні колеги, ми боремося, я прошу також вашої підтримки, особливо тих, хто підписався за внесення змін до Конституції, ми не зупиняємося і йдемо далі. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрій Шухевич, Радикальна партія.

 

10:14:13

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Можна? Шановний пане, Голово, шановні депутати, український народе, слухаючи телебачення, слухав вас всіх уважно, як багато тішилося тим, що ми прийняли вчора Закон про окремий статус Донбасу. Не тіштеся панове, не тіштеся, не буде виборів вільних, не буде виборів демократичних, не буде припинення вогню. Буде продовження війни і дальше. Тільки завтра  ви будете говорити не про Широке, не про Маріуполь, а про Бердянськ і Мелітополь. Не думайте, що вдасться вам когось перехитрити. Ви хочете перехитрити Захід. Захід кинув вас, Європа, у всякому випадку, кинула так, як в тридцяті роки кинула Чехословаччину, як кинули Ефіопію. (Оплески) І тоді Хайле Селассіє імператор Ефіопії сказав на засіданні Ліги Націй: "Ви хочете справедливості, ви хочете миру без справедливості? Ви не будете мати ні миру, ні справедливості". Так воно і сталося за 3 роки. І це саме хочете ви.

Ви трусливо боїтеся назвати Росію агресором, а Україну жертвою агресії, ви говорите про терористів, "лугандонів" і так дальше. Ні, панове, Росія – головний гравець в цій грі. Ви не хочете на засіданні вислухати ту делегацію, яка говорить в Мінську: про що, як, які інструкції? Ви не хочете віддати тих генералів, які сьогодні обкрадають Збройні Сили, обкрадають ті копійки, які народ збирає! А не хочете тих генералів, які просто зраджують Україну, віддати під суд і рядовими послати в Щастя, хай вони кров'ю своєю спокутують свою вину, свою працю на ФСБ! А інакше не назвеш. Ні, панове, не буде цього, радості вам, не думайте.

Ви вчора вступили на шлях, ганебний шлях, зраджуючи і Небесну Сотню, зраджуючи Надію Савченко, зраджуючи тих, які пролили свою кров в Донбасі. Ви ступили на шлях капітуляції, на шлях ганьби, на шлях зради українських національних інтересів! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Головко.

 

10:17:20

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 164 виборчий округ, Тернопільщина. Шановні депутати, шановні брати і сестри – українці! Хотів би наголосити на питанні, яке ми нещодавно заслухали, - це звіт 100 днів уряду. І, звісно ж, всіх нас з вами обурює, що звіт уряду відбувається нібито все добре, все нормально: економіка працює, держава розвивається. Хоча насправді ми бачимо абсолютно іншу ситуацію. Ми бачимо зубожілий народ, ми бачимо, як українцям зараз дуже важко, адже те, що відбулося за останній період вразило всіх6 зростання цін, стрімке падіння гривні, зростання пального, ліків, продуктів першої необхідності практично кинуло українців за межу бідності. Майже  90 відсотків населення зараз потрапило  під питання ціни виживання, чи зможуть вони вижити в Українській державі. Стрімке зростання комунальних послуг. Все це веде наш народ реально за межу бідності, адже сьогодні рівень заробітних плат і пенсій  практично як в африканських країнах Зімбабве і інших – перевищує порядка 40-50 доларів на душу населення.

Звісно, така ситуація є неприпустима, адже ми вважаємо, що уряд не справився з тим завданням і Прем’єр-міністр Яценюк як голова уряду за рік часу своєї діяльності не впровадив практично жодних реформ, які озвучувалися у тому числі на Майдані, який декларував, що потрібно зробити для України. Зрозуміло, що люди вже побачили лицемірство і брехню з уст прем'єра, який тільки розказує про те, що буде боротися з корупцією, розказує про те, що буде боротися з відмиванням коштів в офшори, перекривання схем на митниці, а це порядку 6 мільярдів  в рік, це порядку  12 мільярдів доларів, які витікають в офшори, це та сама несправедлива податкова реформа, яка знову не зачепила олігархів, а весь податковий тягар впав на простий український народ і останню, як-то кажуть, хлібину забираємо ми  в простого українця. Несправедливо це.

Звісно, що стрімке падіння економіки, 22 відсотка падіння виробництва, кожне четверте підприємство закривається сьогодні. Ми бачимо, як зростає зовнішній борг держави, який вже сягає 136  мільярдів  доларів, а сукупний борг України – це понад 1,2 трильйона гривень. Це сьогодні кожен українець – чи пенсіонер, чи працюючий, чи новонароджений – він вже винен порядка 30 тисяч гривень. І ця сума стрімко зростає, тому що економіка  не працює, тому що економіка в тіні, і це єдиний соціальний внесок, про який ми говорили, він теж не діє, адже це практично  фікція, ніякого послаблення  ми  не зробили для бізнесу (і для малого, і середнього бізнесу). Тому ми розуміємо, що  уряд провалив свою діяльність, і Прем’єр-міністр показав некваліфікованість свою і, звісно, ми як депутати  повинні піднімати питання про  ротацію, про зміну уряду і відставку Прем’єр-міністра. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кулініч, "Відродження".

 

10:20:41

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, група "Відродження", 147 виборчий округ, Полтавщина.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці, ми отримали кредит Міжнародного  валютного фонду. Прем'єр-міністр чітко зазначив, що ці кошти не підуть на соціальні виплати. Це означає, що людей підтримують тільки структурні реформи. Сьогодні ситуація в державі дуже складна, зарплати та пенсії не індексуються, ліки, газ, інші комунальні послуги дорожчають кожного дня. Ми повинні допомогти людям вижити. Якщо не за рахунок коштів, то за рахунок структурних реформ, яких від нас очікує Міжнародний валютний фонд. Це, перш за все, подолання корупції та реальна децентралізація. Децентралізація у сфері земельних відносин надасть людям право розпоряджатися землею громад. А в сьогоднішніх надскладних умовах лише земля зможе прогодувати людей. Для багатьох громадян чи не єдиний вихід – іти на городи та самостійно вирощувати на сьогодні картоплю та овочі.

Два дні тому я отримав звернення мешканців міста Зеньков, Полтавської області, 147 виборчий округ. Громадяни десятками років користувалися земельними ділянками за межами міста для ведення городництва. Саме ці городи допомогли людям пережити складні 90-ті роки і зараз залишаються для них основним джерелом для існування. Але у цьому році жителі міста випадково дізналися, що Держземагентство передало 22 гектара вказаних земель якимось людям начебто для ведення особистого селянського господарства на 20 років. Люди в паніці звертаються до мене, до місцевої влади, до мера міста, але міська рада нічого з цім зробити не може, тому що, на жаль, це не її компетенція.

Шановні колеги, скажіть, будь ласка, чому чиновник Держземагентства має одноосібно вирішувати кому надавати землю, а комі ні. Таких випадків безліч. Це відбувається по всій Полтавській області, по всій країні. Жодне моє спілкування на окрузі з головами сільських рад не обходиться без скарг на такі дії. Землі для простих громадян вже не лишилося, корову ніде пасти, майже все роздали.

Тому я в черговий раз звертаю увагу колег по парламенту на законопроект 1159, який передасть право розпоряджатися землею місцевим радам та надасть їм можливість вирішувати такі проблеми. Ми готові йти на компроміси, нехай законопроект вступить в дію після місцевих виборів. Давайте так. Більше того, вже розроблений інший законопроект 2279, який дозволить широко впровадити систему земельних аукціонів та зробить процедуру розподілу землі простою чесною та зрозумілою. Натомність ситуація, яка відбувається навколо проекту 1159, є просто знущанням над людьми, та спробами саботувати його ухвалення. Проект неодноразово включали до порядку денного і кожного разу в самому кінці, та для перестраховки по середам та п'ятницям. Сьогодні середа і він також стоїть в порядку денному, але третім з кінця. Випадковість? Я думаю, що ні. Це цілеспрямована спроба зробити все, щоб проект не був проголосований, це знущання над людьми та нехтування їхніми інтересами. Якщо ж Верховна Рада буде нехтувати проблемами людей, то таких випадків як в Узінькові з кожним днем все буде більше і більше. Люди настроєні дуже радикально.

Тому давайте нарешті проголосуємо 1159 у першому читанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Єфремова Ірина, "Народний фронт"…

Микола Княжицький.

 

10:24:07

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні народні депутати! Я хочу сказати з цієї трибуни про ті інформаційні маніпуляції серед яких ми продовжуємо жити. Ми досі не створили повноцінного суспільного мовлення, ми досі не маємо противагу інформаційній агресії в наш інформаційний простір.

Хочу навести вам декілька прикладів які ви всі бачили і частина навіть брала в цьому участь. Коли на одному з телевізійних каналів в ефір показують польського політика, прізвище якого Конранд Мікке, якого називають видатним польським політиком, запрошують тут же міністра закордонних справ Литви і кажуть, що вашого польського колеги інша точка зору на підтримку України, то ми чудово розуміємо, що відбувається інформаційна маніпуляція, тому що Конранд Мікке баригінальний польський проросійський політик. Коли на іншому телевізійному каналі, на великому ток-шоу в ефір запрошується чеський депутат Рансдорф, депутат Європейського парламенту, і ведучий розказує його точку зору на критику нашої держави, уряду, Президента, як точку зору Європейського Союзу, то ведучий мовчить про те, що цей політик є лідером Комуністичної партії Чехії, входить в меншість Європарламенту, в проросійську меншість, а наші політики виходять і потім підтримують його слова.

Хочу навести вам маленьку цитату з того ж Рансдорфа, який дає інтерв'ю російському виданню, говорить наступні слова: "Виктория Шилова депутат городского совета Днепропетровска, лидер движения "Антивойна", сказала мне: "Вы знаете, что случилось с нашей страной, при Януковиче она находилась под властью воров, теперь находятся под властью убийц. И это очень точно.".

Людина, яка кожного, хто сидить тут в залі, називає вбивцею, виходить на ефір на загальнонаціональному каналі з критикою держави, уряду і  Президента, і ми їй піддакуємо. Поки ми не зупинимо інформаційні маніпуляції, поки не створимо повноцінне суспільне мовлення і не будемо вимагати від власників каналів не брати гроші від продажних проросійських піар-агентств, доти складно буде побудувати нормальну демократичну країну нам разом з вами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нестор Шуфрич, "Опозиційний блок".

 

10:26:15

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги! Опозиційним блоком запропоновано створити слідчу комісію вже декілька місяців тому щодо вивчення обставин загибелі людей на протязі цього року, починаючи з Майдану і закінчуючи подіями сьогоднішнього дня, під час яких гинуть люди, під час конфлікту на Донбасі. Мирні люди, в перші чергу.

Ми запропонували на посаду голови цієї комісії генерал-полковника, в минулому голову військової колегії Верховного Суду України, члена Конституційного Суду, Німченка Василя Івановича. Ми попросили всіх вас дати відповідні кандидатури в цю слідчу комісію. Серед вас є прокурори, слідчі в минулому, керівники міліції. І я переконаний, що ми змогли би дати суспільству відповідь, що відбулося врешті-решт на Майдані, як таке можливо, що з Якименка вже зняті санкції Євросоюзу, а значить і вони вже не вірять в його вину.

Я голосував 20 лютого за припинення вогню і відведення військ із Києва. І я хочу знати, хто вбивав людей на Майдані. Пройшов рік, а ми не маємо на це офіційної доведеної відповіді.

І сьогодні ми хочемо знати, що відбулося 2 травня в Одесі. Ми хочемо знати, чому гинули люди, мирні люди, коли це можна було не допустити. І, безумовно, ми хочемо бачити відповідальність тих людей, які привели до загибелі маленької дівчинки, Воронової Поліни,  в Константинівці, безумовно сьогодні в умовах, коли більше доби потрібно було Генштабу, щоб визнати, що водій бронетранспортера все ж таки був п'яний. Це неприпустимо, таке встановлюється на протязі декількох хвилин і має бути негайна відповідальність. Мирні люди не мають права гинути і ми маємо їх захистити. Наші громадяни, які сьогодні несуть найбільший тягар цього військового протистояння мають знати правду, мають знати правду скільки людей загинуло і чому вони загинули, хто б не був винуватий, підкреслюю, хто б не був винуватий має нести відповідальність незалежно від того чи це представники так званої ЛНР чи ДНР, чи це представники українських військових формувань. Мирні люди мають бути захищені. Поліна Воронова вона загинула і загинули вже десятки, а може і сотні наших українських дітей. Я прошу вшанувати хвилиною мовчання пам'ять тих дітей, які загинули в нашій країні під час військового…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Прошу сідати. Будь ласка, Андрій Іллєнко. Вот, коли, я вам хочу сказати, шановні колеги народні депутати, без образи, але коли у нас напівтону тихіше, набагато краще працювати. І я би просив керівників фракцій, керівників груп, окремих народних депутатів, будь ласка, давайте підтримуватись дисципліни і відповідної поведінки у залі, говорити можна і в кулуарах. Але, коли, в мене була дискусія з керівниками фракцій і груп на цю тему і всі підтримують як один одностайно про те, щоб відповідний рівень дисципліни в залі був,  підтримувався. Тому буду вдячний за ваше розуміння, шановні колеги народні депутати.

Будь ласка, Андрій Іллєнко.

 

10:30:39

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Дякую. Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Хотів виступати трошки про інше, але не можу не прокоментувати. Треба говорити правду до кінця і називати речі як є. Українських дітей вбивають російські окупанти, які прийшли на нашу землю з війною. А ті, хто бояться вголос сказати правду, ті, хто ховаються за розмитими формулюваннями, це посібники російських окупантів не більше і не менше. А тепер, шановні друзі, я хотів би сказати про вчорашній день в парламенту. Тому що насправді ми бачили теж вчора схожу ситуацію, коли правда не називається до кінця, і, коли свої речі не називаються своїми іменами. Ми вчора бачили, що знову парламент фактично ще раз підтвердив і легітимізував ганебні закони від 16 вересня минулого року про так званий спеціальний статус Донбасу. І закони, які вже в листопаді минулого року РНБО казало, що їх треба відміняти. Профільний комітет Верховної Ради уже прийняв рішення, що цей закон треба відміняти. А вчора були прийняті поправки до цього закону. Більше того, вчора була прийнята так звана лінія розмежування. І, коли кажуть, що окупаційний блок нібито не підтримав цей закон, то за лінію розмежування вони вчора голосували. Хай українське суспільство це знає, що лінія розмежування фактично без цієї лінії цей закон не буде діяти. За це якраз голосував "Опозиційний блок".

Ще я хотів би сказати кілька слів, шановне товариство, що насправді в чому  основна хиба, основна вада цих всіх законів. Да вона в тому, що по суті ми тоді існуємо в матриці, яку нам задає Кремль. Тому що ми нібито збираємося зупинити війну законом про якийсь там спеціальний статус Донбасу. Тобто по суті ми підіграємо російській пропаганді, яка розказує про те, що нібито війна в Україні через те, що якісь окремі регіони не задоволені своїм статусом. Що треба їм дати більше прав, і нібито тоді війна закінчиться. Насправді ми знаємо, що це не так. Ми знаємо, що російська агресія ставить на меті повне знищення України. Ми розуміємо, що ніяких окремих регіонів Донбасу з якимись окремими їхніми спеціальними статусами немає, є російська агресія, російська воєнщина, яка кожен раз прикривається якимись різними личинами, але по суті це є війна на знищення України. Тому, шановне товариство, я закликаю, щоби ми тут у Верховній Раді до кінця говорили всю правду. Якщо ми вчора визнали, і це правильно, ці райони окупованими, то як одночасно ми можемо їх визначати окупованими і при цьому говорити про якийсь спеціальний статус, вибори і інші якісь речі на цих територіях? Давайте не будемо заходити в такий абсурд, ми маємо твердо стояти на наших національних інтересах і тільки тоді, і тільки так ми переможемо. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Шипко, група "Відродження".

 

10:33:53

ШИПКО А.Ф.

Добрий день! Андрій Шипко, Дніпропетровщина, 35 виборчий округ, місто Нікополь, Орджонікідзе Нікопольський район.

Шановні народні депутати, дорогі виборці! Ми з вами добре пам'ятаємо, як ще не так давно з цієї ложі Арсеній Яценюк вмовляв нас внести зміни в пенсійне законодавство. Ми також пам'ятаємо, як він нам солодко розповідав, що спеціальний стаж не зменшується і не збільшується. Проте, він нам забув казати, що збільшується пільговий стаж для людей, які працюють на шкідливих виробництвах. І саме такі зміни мають вступити в силу з 1 квітня.

Шановні депутати, ми вже з вами звикли до байок Прем'єр-міністра, і це окреме питання. Але що ми маємо? Ми маємо жахливий і антинародний закон. Адже шкідливе виробництво – це, насамперед, металургійна та гірничо-видобувна галузь. А це 30 відсотків ВВП нашої держави. Наголошую – 30 відсотків. Створюється враження, що уряд навмисно придумує, яку б ще шкоду нанести державі та людям. Замість того, щоб підтримати престиж професії та заохочувати молодь іти в металургійну, гірничо-видобувну галузь, замість того, щоб поважати трудівників, які годують Україну, уряд лізе до них у кишеню.

Таке ж саме відношення і до тих, хто працює на землі. Урядовці-реформатори неначе навмисне руйнують українське село, мабуть, щоб згодом за безцінь продати наші чорноземи.  Ні, такого не буде.   

Шановні виборці, основуючись на ваших численних зверненнях, я прийняв рішення, і сьогодні від нашої групи "Відродження" ми подаємо законопроект, який повинен виправити це свавілля, бо в державі йде катастрофічне звільнення керівників міст, районів, сільських голів, фахівців провідних галузей в економіці, які знають, вміють і можуть передати свої знання наступним поколінням. Усі вони звільняться з  роботи до 1 квітня.

Складається враження, що 1 квітня, День гумору, в нашій державі, Україні, стає національним святом. Але вже не смішно.

І я закликаю всіх вас, шановні народні депутати, особливо мажоритарщики, підтримати нашу пропозицію. Ми повинні з вами поважати людей, праця яких дає країні зерно, метал, які кладуть своє здоров'я та життя заради добробуту та процвітання нашої держави, заради відродження України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Матвієнков, "Опозиційний блок".

 

10:36:44

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемый председательствующий, уважаемые коллеги! Мы живем с вами в непростое время, но особенно после подписания меморандума и после подписания соответствующих законов, которые здесь были приняты в этом зале, ситуация в стране значительно ухудшилась. Коммунальные платежи выросли в разы, цены на продукты питания, медикаменты растут, как на дрожжах, доходы населения заморожены, а в большинстве случаев они снижены. Экономика, практически,  сегодня находится в коме.

Я неоднократно с этой трибуны пытался достучаться и говорить в отношении того, что без возрождения базовых отраслей экономики мы не получим эффективных результатов. После двух законов или двух шагов, которые были приняты здесь, мы услышали прогнозные показатели Кабинета Министров, пессимистический и более или менее оптимистический, по которым мы поняли, что внутренний валовый продукт за это время упадет на 11 процентов, а уровень  инфляции выскочит до 42 процентов.

Что делать людям? Самый главный вопрос – как в этих условиях выживать конкретному человеку? Я вот смотрю на рекламу, красивая реклама, говорят, пойдите получите субсидии, 12 миллиардов, и вы решите все ваши вопросы. Но скажите, пожалуйста, кто прорабатывал эту модель и кто ответит на вопрос: а как будет эта система работать в этих условиях? В том же городе Мариуполе еще до принятия этих законов в отделе, который занимается субсидиями нагрузка возросла практически в два раза.  Если раньше 200 человек обслуживали, сегодня это около 500 человек. Возраст абсолютно другой уже пришел, люди, которые получают по 2 доллара в день, несут колоссальную нагрузку. Сумеет ли эта служба сегодня решить все проблемы, которые есть? И сегодня нужно заниматься не тем, чтобы в шоу участвовать телевизионных, потому что у нас весь Кабинет Министров участвует почему-то в телевизионных шоу, а конкретно рассматривать и моделировать, как будет работать эта модель в обществе. А как она будет работать? Например, заработная плата, из которой исчисляется субсидия, берется годовая. Да, за год столько воды утекает, что можете себе представить. Начисления… субсидия начисляется в том случае, когда мы берем справку по факту не полученной, а начисленной заработанной платы. У нас на сегодняшний день задолженность по заработной плате возросла с 700 миллионов до 2,5 миллиардов. У нас шахтеры месяцами не получают заработную плату.

Следующий вопрос, очень… мы приняли два закона о перемещенных  гражданах здесь, в этом зале. Но мы абсолютно не внесли ни одну правку в действующие нормативные документы. Сегодня получается колоссальное противоречие: люди на основании действующего закона идут, требуют свои права,  а нормативные документы не дают права им иметь эти льготы, которые предусмотрены этим законом. Нам нужно заниматься безработицей, наличием рабочих мест. Полтора миллиона переселенных лиц, 4 процента  из них только нашли рабочие места. Мы сегодня центр занятости превратили в механизм раздачи денег, он абсолютно не обеспечивает сегодня работой по предоставлению рабочих мест и многое, многое другое. Сегодня  нам нужно выработать механизм защиты роста цен для потребителей. Сегодня нужно нацелить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд – завершуйте.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. Сегодня нужно сконцентрироваться всем и нацелить все усилия, чтобы ответить на конкретный вопрос: как с пенсией тысячу 2000 гривен сегодня выжить в нашей стране? Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! Я дозволю собі декілька слів сказати про вчорашні рішення. Хочу зазначити, що питання, які ми вчора розглядали, не мають жодного відношення до особливого статусу окремих територій, не мають жодного відношення про розмежування якихось територій, а саме – розділення. мова йде про визначення територій, на яких мають бути відповідно до Конституції України, до законів України визнані міжнародним співтовариством проведених місцевих виборів і реінтеграцію цієї території до нормального життя. Мова йде про виконання Мінських домовленостей, які весь світ визначає як базовими для врегулювання неприхованої російської агресії на території України (ніхто цього не боїться).

І хочу нагадати всім присутнім, що саме ця Верховна Рада визнала країну-агресором Російську Федерацію. Це треба пам'ятати і не говорити з трибуни те, що не відповідає дійсності.

Учора ми визначили з вами, з поправкою колег – народних депутатів, щодо окупованих тимчасово територій, в тому числі країною-агресором – Російською Федерацією. Це ті рішення, які приймає український парламент. І я вважаю, що ми тут абсолютно чесні як ніколи, не тільки в словах і висловлюваннях з трибуни, а і в наших діях, в наших голосуваннях. І не треба підмінювати поняття: "особливий порядок" з "особливим статусом".

Шановні колеги народні депутати, ми переходимо до розгляду питань порядку денного. Прошу займати свої місця. Хочу ще раз звернути вашу увагу, що ми проголосували з вами законопроект 1317, який забороняє трансляцію кінопродукту і серіалів, які пропагують збройні сили, інші правоохоронні органи країни-агресора. В день нашого голосування була зареєстрована постанова (автор – Юрій Бойко і Михайло Папієв), яка зупинила можливості підпису Головою Верховної Ради цього проекту закону. Відповідно до процедури ми маємо сьогодні розглянути постанову, яка була зареєстрована народними депутатами. У разі її неприйняття, цієї постанови, у Голови Верховної Ради  відкривається шлях до підписання цього закону, і я його підпишу.

У мене є наступна пропозиція. Я би просив, шановні колеги, підготуватися до голосування і визначити, що 1317 ми  розглянемо зараз першим питанням порядку  денного розкладу на цей день, оскільки він стоїть в кінці порядку денного. Я прошу, шановні колеги… я прошу…

Я прошу підготуватися до голосування, шановні колеги, щодо розгляду 1317 першим зараз питанням. Готові голосувати, шановні колеги? Шановні народні депутати! (Шум у залі)

Шановні народні депутати! Прошу, займіть свої місця. Мова йде про розгляд питання 1317 першим питанням порядку денного нашого сьогоднішнього засідання. Шановні колеги народні депутати! Готові голосувати? Перенести його з кінця вперед. (Шум у залі) Будь ласка,  колеги.

Зараз… Послухайте! Зараз розгляд не по суті, а зараз те, щоби його розглянути першим. (Шум у залі) Шановні колеги! Мова йде про те щоби зараз 1317 розглянути першим.

Колеги, підготувались? 1317 розглядати першим. Прошу голосувати за розгляд першим питанням 1317. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

10:46:17

За-230

Рішення прийнято.

Шановні колеги, народні депутати! Відповідно є пропозиція розглянути цей проект постанови за скороченою процедурою. Прошу визначатись щодо розгляду і за скороченою процедурою.

 

10:46:46

За-228

Рішення прийнято.

Будь ласка, народний депутат Юрій Павленко. Прошу доповідайте. Потім перший заступник голови регламентного комітету Пинзеник Павло.

 

10:47:02

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати України! Щодо даного проекту постанови, хочу нагадати, що 5 лютого цього року всупереч Регламенту до порядку денного пленарних засідань було внесено та розглянуто в другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України. Натомість порівняльна таблиця до даного проекту була надана лише 4 лютого 15-го року. В даному випадку було порушено вимогу статті 117 Регламенту Верховної Ради України, відповідно до якої законопроект підготовлений до другого чи повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам України не пізніше, як за 10 днів до дня розгляду даного законопроекту  на пленарному засіданні.

Крім того, при розгляді даного проекту на пленарному засіданні в порушення порядку, встановленого статтею 120 Регламенту Верховної Ради, була проігнорована вимога щодо обговорення відхилених комітетом поправок, внесених народними депутатами України Мороко. А також моя вимога як народного депутата щодо підтвердження даних поправок.

Отже, було порушено одне з фундаментальних прав суб'єкта законодавчої ініціативи, встановленої в частині п'ятій статті 120 Регламенту – право ініціатора поправки на її роз'яснення.

Так само була порушена і стаття 121 Регламенту, яка чітко говорить, як реагувати на відповідні зауваження під час розгляду законопроекту.

Враховуючи той факт, що до проекту були серйозні зауваження, і враховуючи той факт, що були порушені статті 117, 120 і 121… Я завершу, можна завершити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. На нашу думку, проект закону підлягає скасуванню у передбачений Регламентом спосіб. Крім того, зауважу, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити доповідачу.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. …порушує і вимоги Конституції.

Також хочу наголосити, що навіть найкращі законопроекти не можна приймати в незаконний спосіб. Тому ми просимо скасувати дане голосування і переголосувати в другому читанні з виконанням вимог Конституції і Регламенту Верховної Ради  України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Павло Пинзеник.

Я прошу Павла Пинзеника, поясніть, будь ласка, яка процедура, що зараз відбувається, щоб всім депутатам було зрозуміло, в чому є питання.

 

10:50:02

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, комітет на засіданні 4 березня 2015 року розглянув проект Постанови Верховної Ради  України про скасування рішення Верховної Ради  України від 5 лютого 2015 року про прийняття в цілому як закон проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України   (реєстраційний номер 1317) внесений народними депутатами Бойком, Папієвим та заяву зазначених народних депутатів України від 11 лютого 2015 року до Голови Верховної Ради України із вимогою не підписувати відповідно до статті 130 Регламенту Верховної Ради України даний закон, оскільки його прийняття відбулося із порушенням вимог Регламенту Верховної Ради України, а тому закон не може вважатися прийнятим, а рішення підлягає скасуванню.

         Згідно з частиною восьмою статті 48 Регламенту Верховної Ради України комітет, до предмету якого, до предмету відання якого належить питання Регламенту готує висновок щодо доцільності прийняття чи відхилення Верховною Радою України проекту Постанови Верховної Ради України про скасування рішення про прийняття закону, постанови чи іншого акту в цілому.

         Комітет ухвалив висновок на проект постанови Верховної Ради України (реєстраційний номер 1317П) внесений народними депутатами Бойком, Папієвим і пропонує Верховній Раді України визначитись щодо зазначеного проекту постанови шляхом голосування.

         Шановні колеги, якщо коротко, йдеться про те, що окремі порушення норм Регламенту при розгляді проекту закону 1317 мали місце, вот. Однак, комітет не вважає такі порушення критичними і пропонує Верховній Раді визначитися щодо того чи може бути постанова підтримана чи ні шляхом голосування в залі. Дякую за увагу.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти", шановні колеги. Народний депутат Гусак, "Опозиційний блок", Володимир Георгійович. Будь ласка.

 

10:52:06

ГУСАК В.Г.

Прошу передати слово депутату Мороко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мороко.

 

10:52:14

МОРОКО Ю.М.

Уважаемые коллеги, легко спрогнозировать контраргументы от коалиции. Сейчас будет сказано, кто нас учит регламенту, регламенту учат те, кто его нарушал. Да, нарушали. И точно так как вы сейчас думали о том, что цель оправдывает средства, и были уверены в том, что мы за это не понесем наказания. Эта самоуверенность, безнаказанность и привела политическую силу к большим политическим последствиям. Я уверен что постановление 226 голосов не наберет, потому что большинство в зале не готово жить по тем высоким идеалами, которые звучат сегодня каждый день в этом зале. Они уверены по-прежнему, что гражданского общества в Украине нету. Они не получат наказания за нарушения законов, Закона о Регламенте, в том числе. Но я уверенный в том, что миллионы телезрителей и избирателей думают уже по-другому. Они уверены. Я уверен в том, что они все видят, все понимают, и свой выбор обязательно сделают. Поэтому умные учатся на чужих ошибках, а другие учатся на своих. Вам выбирать, уважаемые народные депутаты.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Артеменко, Радикальна партія.

 

10:53:43

АРТЕМЕНКО А.В.

Прошу передати слово депутату Мосійчуку Ігорю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мосійчук.

 

10:53:51

МОСІЙЧУК І.В.

Шановний український народе, український парламент, ми є свідками того як п'ята колона Москви зараз затягує прийняття дуже важливого Закону по захисту інформаційного простору країни. Ця постанова, яку зараз ми розглядаємо, направлена лише на одне. На те, щоб далі наші телеканали, які належать олігархам, могли працювати на Москву, могли вести пропаганду, яку вони вели 24 роки. Ця постанова це є троянським конем, який використовується для того, щоб зупинити дуже необхідний для воюючої країни закон.

У зв'язку з цим, позиція фракції Радикальної партії однозначна - постанову необхідно відхилити. В свою чергу хочу зазначити, що дана постанова є непоодинока, а тому і були вони раніше, і на них ніхто не звертав уваги. А на цю чомусь звернули увагу. То у мене питання до головуючого, а, якщо буде така ж постанова проект по вчорашнім законам, то ви так само їх  не підпишете? Точно? Все, немає питань, готуємо проект Постанови на зрадницькі закони, прийняті вчора парламентом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я вам подурю Регламент, де записано, що в той же день, коли голосується, ви могли зареєструвати будь-яку постанову і ми маємо її розглянути. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, народний депутат Павло Кишкар, "Самопоміч".

 

10:55:51

КИШКАР П.М.

Павло Кишкар.  Прошу передати пані Гопко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ганна Гопко, "Самопоміч".

 

10:55:59

ГОПКО Г.М.

Доброго дня, шановні колеги! Фракція "самопоміч" відхилятиме сьогодні цей проект Постанови і закликає всі інші політичні сили відхилити цей проект Постанови як спробу відтермінувати вступ в дію дуже важливого закону. Україна воює і нам дуже важливо, щоб в інформаційному просторі держави ми нарешті бачили патріотичні серіали, ми бачили героїзацію тих солдат і тих родин, які сьогодні віддають життя. Натомість, на каналах олігархів ми далі бачимо фільми російського виробництва, ми далі бачимо популяризацію КГБ, ми бачимо ФСБ, ми бачимо російських "ментів" і прокуратуру. Тому настав час сьогодні, відхиливши цю постанову, і закликати спікера парламенту негайно підписати. Президент України пообіцяв, що після того, як спікер підпише, він відразу поставить свій підпис і український телепростір нарешті буде звільнено від російської пропаганди.

Друге, що я закликаю, щоб парламент і Комітет з питань культури, інформаційної безпеки ініціювали закони, які б стимулювали появу на українських телеканалах справді патріотичних серіалів, щоб ми віддали належне тим героям, які загинули, а також сприяли популяризації волонтерів, які допомагають українській армії, також подяку тим представникам діаспори, які допомагають Україні. Тому дуже дякую і сподіваюсь, що ми нарешті відхилимо і закон чинності якомога швидше. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Княжицький.

 

10:57:33

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Вчора за ініціативи віце-прем'єра і міністра культури Вячеслава Кириленка відбулася нарад  представниками всіх телевізійних каналів різних галузей, кабельної галузі, Інтернет галузі про підтримку вітчизняного кіновиробництва. Знайшли спільну мову з представниками  каналів. Вже зараз українські продюсери і сценаристи ведуть перемовини з представниками найбільших українських каналів про те, щоб знімати цілу низку українських патріотичних фільмів,  і канали будуть це робити. Будуть це робити завдяки кожному з вас, хто тут є, завдяки кожному, хто натиснув кнопку "за".

Пам'ятаєте, як ми зустрічали цей законопроект? Стоячи і аплодисментами, вірячи, що нарешті інформаційна експансія країни-агресора буде зупинена. Але "Опозиційний блок" вирішив завадити цьому прагненню українського народу мати власну культуру. Не вийде! Подивіться, що відбулося  зараз: один з авторів постанови Юрій Бойко був в цьому залі, але йому було соромно доповідати, ще одному автору постанови, Михайлу Папієву, було так соромно, що він аж взяв другу  відпустку і в Австрію втік, щоб тут не доповідати. Але ми все одно будемо розглядати цей законопроект тут.

Мені шкода, що не було соромно Юрію Павленку, дуже шкода, знаючи Юру. Але переконаний, що кожен з нас зараз сміливо натисне червону кнопку проти цієї постанови, і ми очистимо український інформаційний простір.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні колеги народні депутати! Хочу внести ясність: немає необхідності ставити про відхилення цієї постанови, оскільки якщо вона не набере 226 голосів, вона вже вважається за Регламентом Верховної Ради  відхиленою. Тобто для того, щоб її відхилити, її не потрібно… за неї не потрібно голосувати. І на цьому все!

Будь ласка, шановні колеги, я думаю, що достатньо було розмов і позицій щодо цієї постанови, і можливостей, які потрібно використати для підписання Головою Верховної Ради  цього закону, який був проголосований українським парламентом. І я повністю підтримую те, що підписання цього закону не тільки заборонить продукцію, яка популяризує російського агресора, а в тому числі, і дасть поштовх для нашої української кіноіндустрії, що є надзвичайно важливим.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься постанова, реєстраційний номер 1317-п, проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради  України від 05 лютого 2015 року і прийняття в цілому як закон проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України.

Будь ласка, вноситься на голосування.

 

11:00:35

За-41

Рішення не прийнято. Постанова вважається, відповідно до Регламенту, відхиленою. Дякую.

Наступне питання, шановні колеги, 1580. 1580, прошу вашої уваги, проект до питання про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу" реєстраційний номер 1580. Відповідно до 131 статті Регламенту Верховної Ради України, Голова Верховної Ради України, у разі виявлення неточності, може внести  постанову, яка врегулює ці питання.

Хочу зазначити, що за рішенням комітету був приловлений якісний законопроект, який ми з вами проголосували, але одна поправка, яка готувалась і повинна була бути врахована, яка не допускала подвійних оплат послух, була не врахована під час голосування цього законопроекту.

Тому постанова, яка внесена щойно, вона врегулює це питання і ми якісно вирішимо питання для дерегуляції, особливо для малого та середнього бізнесу. Тобто важливо зараз, шановні колеги народні депутати, прошу вашої уваги. Важливо підтримати пропозицію, яку вносить Голова Верховної Ради в порядку 131 статті і це буде означати, що жодних додаткових власних послуг не може бути запроваджено ні ким взагалі. Це означає, що ніхто не зможе зловживати платними послугами для підприємців, для громадян України. Тому дуже важливо це питання підтримати.

Я прошу підготуватись до голосування. Я прошу підготуватись до голосування.  Шановні колеги, прошу підготуватися для того, щоби врахувати... будь ласка, Віктор Галасюк зараз вас проінформує як голова профільного комітету. Будь ласка, 2 хвилини.

 

11:03:14

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги народні депутати. Законопроект (1580), який ми з вами в залі прийняли, який потребує негайного вступу в дію, на важливості якого наголошував Президент України під час останнього засідання Національної ради реформ, для того, щоб він був підписаний, нам потрібно зараз усунути декілька техніко-юридичних неузгодженостей, згідно статті 131 Регламенту. Головна неузгодженість полягає в тому, що одна з поправок, яка була поставлена на підтвердження минулого разу, не знайшла підтвердження. Разом з тим, інша поправка аналогічного змісту на підтвердження не ставилася. Комітет  наполягає на своїй первинній редакції, щодо виключення статті про надання необмеженого переліку адміністративних послуг, значить, згідно окремої процедури. Ми наполягаємо на редакції комітету, проведені відповідні консультації з фракціями. Дві інші поправки, вони стосуються суто нумерації статей, прибираємо технічні і юридичні неузгодження.

Шановні колеги, прошу підтримати прийняття цих технічних поправок для того, щоб закон міг набути законної сили і для того, щоб зменшити регуляторний тиск на бізнес, для того, щоб зменшити перевірки, дозволи, для того, щоб бізнесу стало житися легше і Україна мала вищі рейтинги в світових табелях о рангах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Мова іде про те, що нам потрібно підтримати цей законопроект зараз і я зможу його підписати для того, зменшити будь-який тиск і необмеженість встановлювати будь-які оплати за адміністративні послуги. Прошу підготуватися народних депутатів до голосування. Хочу поінформувати народних депутатів, що матеріали в кількості 450 були роздані 13 березня 2015 року кожному народному депутату щодо цього питання.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься рішення про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція) (реєстраційний номер 1580).

Я прошу підтримати цей законопроект, прошу підтримати цю постанову. Прошу голосувати, прошу підтримати, колеги. Це дерегуляція. Шановні народні депутати, займіть, будь ласка, свої місця. Прошу голосувати і прошу підтримати 1580, прошу підтримати.

 

11:06:00

За-252

Рішення прийнято.

Шановні колеги народні депутати, я отримав заяву від двох фракцій: "Батьківщина" і фракція "Самопоміч" – про перерву. Але можемо замінити її 3-хвилинним виступом Юлії Володимирівни Тимошенко.

Будь ласка, Юлія Володимирівна.

 

11:06:31

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я прошу три хвилини всього уваги. Я розумію, що є дуже багато важливих справ, але те, про що я буду говорити, мені здається, стосується кожного українця.

Учора прийняті закони. Сьогодні, 9.31 ранку: ОБСЄ зробило офіційну заяву, що в Донецькому аеропорту на повну потужність використовується важка артилерія. Сьогодні вночі знову три загинули, 12 поранених, більше 20 разів обстріляли з важкої артилерії населені пункти України. Люди гинуть, тече кров, йде війна, але, в той же час, ми не можемо з вами як країна покладатися лише на ті стратегії, які до сьогодення не дали результату.

І тому я хотіла би, щоб ми не першими питаннями розглядали повернення російських серіалів на українські канали, а щоб ми нарешті повернулися до того, що мусили зробити рік тому. У нас є сьогодні всі підстави, я підкреслюю, всі до єдиного правові підстави звернутися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі витягнути керівництво Російської Федерації  в кримінальний міжнародний процес і притягнути їх до відповідальності за кожного вбитого сина в Україні, за кожного вбитого батька,  за кожну дитину, яка позбавлена життя… (Оплески) …за кожен населений пункт, який залитий кров'ю. те, що ми рік з вами  не звертаємося до Гаазького трибуналу – це наш з вами спільний злочин.

Я хочу нагадати, що 4 лютого ми прийняли з вами як парламент Постанову про визнання міжнародної юрисдикції Гаазького трибуналу для України в разовому окремому порядку. Немає жодної перешкоди. Ми як парламент застосували звернення до Міністерства юстиції і зобов'язали їх звернутися до Секретаріату Міжнародного кримінального суду повідомити, що ми визнали юрисдикцію. У нас в Україні вже мусили бути спеціальні слідчі Гаазького трибуналу, і разом з прокуратурою СБУ працювати над збором доказів. Не зроблено нічого. Ми не повідомили на базі Мінюсту, що визнали міжнародну юрисдикцію Кримінального суду. Ми не зібрали докази і не передали. І саме тому я вважаю, що поки ми з вами не зробили цей крок, ми винні перед кожним,  хто загинув у цьому побоїщі на Сході України. Ми винні перед кожною матір'ю, яка втратила свою дитину.

Я вимагаю зараз від керівництва Верховної Ради завтра або в п'ятницю запросити  Міністерство юстиції, уряд, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора зі звітом  про те. Що ми робимо для  звернення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  дайте завершити. 20 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я вважаю, що якщо депутати  не візьмуть це в свої руки, то це питання буде злито, як і багато інших питань по справжньому захисту України.  Притягнути путіна і оточення до відповідальності реально! (Оплески) Це не фантазії і ілюзії! Реально позбавити світ терора…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити будь ласка. Завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Пане спікер, щоб це було зараз зафіксовано і щоб ви завтра вранці нам сказали, коли ми можемо присвятити день розгляду цього питання, і плюс санкції. Жодне російське підприємство не конфісковано, жодна санкція не застосована. Йде торгівля по повній програмі між Україною і Росією, в тому числі на окупованих територіях. Або санкції - або ми пливемо по течії і граємо в "договорняки" з Путіним. Припиняйте цю політику! Я на це сподіваюся. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пролунала пропозиція, я сьогодні офіційно, Юлія Володимирівна, направлю її в уряд, я думаю, що, можливо, це зробити під час "години запитань до Уряду", або окремо, можливо, в п'ятницю я направлю це звернення. І також я пропоную, щоб в рамках фракцій і в рамках профільних комітетів спільно, можливо, з Міністерством закордонних справ, Міністерством юстиції зробити таку невелику експертну групу, щоб напрацювати рішення, які може приймати в цьому контексті український парламент. Будь ласка, це два доручення: за виступом направити звернення і запропонувати сформувати таку групу. Дякую, шановні колеги.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься, для включення до порядку денного сесії. Це означає, що ці питання ми включаємо в порядок денний сесії, а розглядати їх будемо тоді, коли вони пройдуть комітети і будуть відповідним чином підготовлені. Тому я би просив їх підтримати. По процедурі можемо йти за кожний окремо, а можемо, зараз я оголошу перелік матеріалів, які вам роздані, і можемо пройти… Окремо кожен? Добре, шановні колеги.

Тоді я прошу всіх приготуватися до голосування, шановні колеги, щодо включення до порядку денного сесії. Це означає, що ми починаємо процедуру підготовки розгляду цих питань.

Будь ласка, шановні колеги: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо служби у військовому резерві в особливий період. Я ще наголошую, це законопроекти, які включаються в порядок денний сесії, і відкривається шлях їхнього розгляду. 2377 реєстраційний номер , внесений Президентом України.

Прошу підтримати включення до порядку денного сесії. Прошу голосувати. 2377. 2377, прошу підтримати.

 

11:12:49

За-249

Рішення прийнято. Дякую.

Я прошу колег уважно працювати для того, щоб ми зараз швидко пройшли включення в порядок денний.

Наступне. Щодо включення до порядку денного законопроекту реєстраційний номер 2380, внесений урядом України, проект Закону про юрисдикційні імунітети та відповідальність іноземних держав. (2380). Ставлю на голосування 2380. Щодо включення до порядку денного сесії.

 

11:13:38

За-190

Рішення не прийнято.

Наступне. 2381, внесений урядом України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення умов ведення бізнесу). Прошу, 2381, за включення до порядку денного сесії, прошу голосувати.  Щодо спрощення умов ведення бізнесу, важливе рішення треба його розглядати.

 

11:14:14

За-283

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

2382, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих правових аспектів поліпшення позицій України у рейтингу Doing Business). 2382, внесений урядом. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

11:14:53

За-244

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

2376, проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет" щодо державної підтримки вугільної галузі". Виходячи з назви, теж є важливим законопроект, 2376.

Наголошую, колеги, що це включення до порядку денного сесії. Далі ми будемо з вами розглядати в рамках комітетів. Прошу голосувати, прошу підтримати. Прошу голосувати, прошу підтримати.

 

11:15:42

За-252

Рішення прийнято.

2383, шановні колеги народні депутати, – проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвідувальних органів України. Теж є важливий законопроект, який маємо з вами розглядати.

Будь ласка, вноситься на голосування пропозиція для включення до порядку денного сесії. Потім будемо розглядати в комітетах. Народних депутатів прошу підтримати 2383. Прошу голосувати – щодо розвідки.

 

11:16:26

За-250

Рішення прийнято.

Наступне, шановні колеги народні депутати. 2102 – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України. Внесений автором, народним депутатом Пташник Вікторією Юріївною ("Самопоміч"). 2102. Прошу голосувати, прошу підтримати щодо прозорості діяльності Антимонопольного комітету.

 

11:17:10

За-240

Рішення прийнято, 2102.

Наступне, шановні колеги – 2284. Проект Закону про внесення змін… Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих аспектів застосування запобіжних заходів у вигляді застави, тримання під вартою та оскарження окремих рішень у кримінальному проваджені - автор народній депутат Вінник Іван Юлійович,  2284.

Я наголошую, колеги, що це розгляд питань порядку денного сесії. Далі в комітетах будемо розглядати, готувати до першого читання і так далі. Прошу підтримати. 2284 за включення до порядку денного сесії. Прошу підтримати. 2284 – прошу підтримати.

 

11:18:27

За-199

199 – рішення не прийнято.

У нас є 2380 і 2284 рішення про якім не прийнято. Будемо окремо говорити на цю тему.

2266 – проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу  України щодо вдосконалення порядку застосування запобіжного заходу у вигляді приймання під вартою – 2266, народний депутат Левченко ініціатор. Прошу визначатись, 2266 щодо включення до порядку денного сесії.

 

11:19:32

За-97

97 – рішення не прийнято.

Наступний, 2330

11:19:44

2330

Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо аспектів застосування застави та злочинів до яких застосовується тримання під вартою) – народний депутат Геращенко Антон Юрійович. Щодо включення до порядку денного сесії. Колеги, ми окремо зараз порадимося по цим, які не пройшли. Будь ласка, шановні, 2330, за включення до порядку денного сесії. За включення до порядку денного сесії. Це ж не розгляд його зараз. В комітетах будемо розглядати, будемо визначатись.

 

11:20:26

За-223

         Теж не прийнято – 223.

         Далі, колеги. Далі. 2150. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів… Будьте уважнішими, ми зараз почнемо розгляд питань в першому читанні пізніше і проведемо консультації щодо цих законів.

2150. Увага, колеги! Сконцентруйтесь, будь ласка. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі), народний депутат Богомолець автор законопроекту. Шановні колеги, це важливі законопроекти, які потребують узгодження щодо цін на ліки те, що я говорив на самому початку і народні депутати дуже якісно над цим питанням попрацювали. Тому, будь ласка, прошу підтримати включення даного питання до порядку денного сесії. Прошу підтримати. Це по лікам надзвичайно важливе питання.

 

11:21:38

За-273

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

2151. Це пов'язаний з цим законопроект, теж підготовлений народним депутатом Богомолець щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення та постачання лікарських засобів та медичних виробів. Це пов'язані законопроекти. Прошу теж підтримати їх включення до порядку денного сесії (2151 реєстраційний номер). Прошу голосувати, колеги.

 

11:22:18

За-268

Дякую.

Рішення прийнято.

Реєстраційний номер 2048 проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України щодо, "Про дипломатичну службу" (щодо порядку призначення на дипломатичні посади), автор народний депутат України Ганна Гопко. Прошу, будь ласка. Прошу голосувати.

 

11:22:52

За-273

Рішення прийнято.

Наступний, будь ласка, (реєстраційний номер 2196) проект Закону про внесення змін до законів України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо освітніх гарантій для докторантів денної форми навчання.

Шановні колеги, теж надзвичайно важливий законопроект, підготовлений народним депутатом Лілією Гриневич. Прошу підтримати 2196 включення в порядок денний сесії, 2196.

 

11:23:41

За-278

Рішення прийнято.

Шановні колеги, 2375 проект Закону про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо особливостей регулювання відносин у сфері енергетики на території проведення антитерористичної операції. Теж надзвичайно важливий законопроект підготовлений народним депутатом Мартиненком Миколою Володимировичем. Прошу підтримати включення цього законопроекту до порядку денного сесії щодо особливостей регулювання відносин у сфері енергетики на території проведення антитерористичної операції. Треба врегулювати це питання. це включення до порядку денного сесії. Далі будемо розглядати відповідно до Регламенту в комітетах. Прошу підтримати.

 

11:24:31

За-224

Не прийнято.

Наступне, шановні колеги, 2226 проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій). Теж важливий, до речі, законопроект. Щоби всі релігійні організації були в однакових умовах. Щоби ми не обкладали податком релігійні організації на нерухомість. Це абсолютно справедливе рішення, просив би його теж підтримати, 2226. Автор народний депутат України Унгурян Павло Якимович. Включення до порядку денного, а далі в комітетах будемо розглядати. Прошу підтримати, шановні колеги, щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій. Прошу підтримати.

 

11:25:31

За-263

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги. Ряд, рішень, які неприйнятими, їх, раз…, п'ять рішень. Зараз окремо проведемо консультації, щоби визначитись в подальших наших діях.

Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Юрій Луценко. По питанням порядку денного? Будь ласка, Юрій Луценко, хвилину.

 

11:25:56

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, від імені фракції "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту" я просив би повернутися до внесення в порядок денний законопроектів, які регулюють зміни в Кримінально-процесуальному кодексі щодо зняття обов'язковості такого виду запобіжного заходу як застава. Ми пропонуємо ще раз повернутися до закону 2284, який підтримується Генеральною прокуратурою, який потрібний для того, щоб довести розпочату нами справу до логічного кінця і очистити країну від високопоставлених злодіїв. Будь ласка, давайте повернемося.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вікторія Сюмар, "Народний фронт". 

 

11:26:40

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, оскільки розглядають пакетні законопроекти, подані урядом, нашим з вами спільним коаліційним урядом, є прохання повернутися і все-таки включити до порядку денного, нагадую, це не йдеться про голосування, але включення до порядку денного, і 2380, і 2330, і 2375. "Народний фронт" наполягає на тому, щоби ці пакетні законопроекти все ж таки були включені до порядку денного сесії і розглядалися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Підлісецький, будь ласка.

 

11:27:23

ПІДЛІСЕЦЬКИЙ Л.Т.

Шановні депутати, я би дуже просив повернутися до включення до порядку денного законопроекту номер 2375. Це насправді друга спроба вирішити питання щодо ринку електроенергетики на окупованій території, оскільки Україна зобов'язана платити за генерацію, яка там виробляє електроенергію, але нічого звідти не дістає. І це копія закону 2182, який був провалений минулого сесійного тижня. Тому я дуже просив, щоб все таки виноситься до…  2375 – законопроект, який не вистачило лише два голоси, тому треба вернутися до того.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Дякую, шановні колеги!

Шановні народні депутати, пролунали ряд пропозицій від фракцій… Будь ласка, "Опозиційний блок", Матвієнков. (Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Долженков!

 

11:28:49

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, вельмишановний Володимире Борисовичу,  за таку нагоду висловити саме позицію фракції "Опозиційного блоку" щодо того, що твориться зараз в пленарному засіданні. Тут всі говорять про дотримання Регламенту. Шановні колеги, голосування по законопроектам відбулось. Згідно з Регламентом, почитайте Регламент, вам Володимир Борисович може подарувати, хто… у кого питання виникають і хто наполягає на поверненні, про те, що законопроект відхилений.

Що стосується останньої ремарки щодо законопроекту  2375. Це законопроект, який пропонує пан автор цього законопроекту, сформувати схему, згідно якої просто дискримінувати деякі енергогенеруючі підприємства та не розраховуватися з ними за поставлену електроенергетику.

Чому я так говорю? Тому що зараз є постанови НКРЕ, які саме цього стосуються. Їх зараз  оскаржують у судовому порядку, а вони хочуть це узаконити. Все просто!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу вашої уваги! Послухайте, ми зараз розглядаємо питання про включення питань  до порядку денного сесії. Це означає, що в комітетах ми будемо розглядати підготовку цих проектів законів для розгляду в парламенті. Тому я думаю, що кожна пропозиція, яка щойно пролунала і може пролунати. Я повернусь зараз до всіх п'яти законопроектів і прошу визначитися шляхом голосування. Я більше цього робити не буду. Але наголошую на тому, що це мова йде про включення до порядку денного сесії. Будь ласка,  всіх народних депутатів... Я прошу всіх народних депутатів зайняти свої місця, підготуватися до голосування і на ваш розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер...

 

11:31:10

ПАРУБІЙ А.В.

Шановне товариство!

Я дуже прошу, всі сконцентруватися, тому що ми дуже ряд важливих законопроектів не включили в порядок денний і це для суспільства може виглядати дуже дивним, зокрема, ми згадували про законопроект (2330), який передбачає недопустимість відпускати під заставу людей, які замішані в корупції або підозрюються в державній зраді. В той час коли наші бабусі віддають останніх 20 гривень на АТО, вони бачать, як богато корупціонерів, які вкрали мільйони в української держави, їх відпускається під заставу за кілька тисяч гривень, це призводить до того, що суспільство не бачить справедливості і справедливої влади. Якщо суспільство не буде бачити справедливості, ми не зможемо спільно пережити ті великі часи і важкі часи, які є в української держави. Тому зараз ми повертаємося до включення в порядок денний тих законів і я дуже прошу всіх сконцентруватися і спільно проголосувати за ці закони.

Отже, ставиться... ще прошу Юрій Луценко. Юрко, давай голосуємо, може? Добре. Так, Юрій Луценко – одну хвилину.

 

11:32:09

ЛУЦЕНКО Ю.В.

З процедури. Шановний пане Голово, колеги, в мене є пропозиція: об'єднати всі три законопроекти, вони схожі, і (2266) і (2284), (2230) і відправити їх в комітет, який зробить з них один досконалий законопроект на цю важливу суспільну тему.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже слушна пропозиція.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Прошу підтримати всі три законопроекти і відправити в комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це дуже слушна пропозиція. Все! Приймаємо всі. Давайте розглядаємо зараз всі. Ті, що щойно були розглянуті, голосуєм, а в комітеті підготуємо узгоджену позицію. Рухаємося.

2375 на голосування. 2375. Особливості управління в енергетиці на території проведення антитерористичної операції. Ну важливий? В комітеті розгляд…. (Шум у залі)

Прошу голосувати. Прошу підтримати за включення  до порядку денного сесії. До порядку денного сесії. 2375.

 

11:33:24

За-224

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Порушено правило народного депутата Пашинського. Він не проголосував. Добре, будь ласка… (Шум у залі)  Колеги! Сконцентруйтесь, будь ласка. І займіть свої місця в залі і не підвищуйте голос, будь ласка. З місця не підвищуйте.

2375, за включення до порядку денного сесії. 2375. Включення до порядку денного сесії. Будь ласка,  прошу голосувати 2375. За включення до порядку денного сесії. Далі будемо розглядати. В чому така велика проблема, не розумію. 2375. У всіх буде можливість покращити цей законопроект. 2375.

 

11:34:28

За-232

Колеги, жодних немає проблем. В комітеті всі фракції представники розглянуть, приймуть рішення. Буде узгоджене рішення, будемо розглядати.

Далі. 2330, 2284 і 2266. Я пропоную прийняти одним рішенням включити всі три, вони пов'язані. І за пропозицією Юрія Луценка розглянути в комітеті.

Приймається? Все, і напрацюємо гарний законопроект правильний.

Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

11:35:25

За-252

Рішення прийнято. І працюємо в комітеті для того, щоб внести узгоджені.

Залишилось у нас рішення 2380, шановні колеги, 2380. Щодо  включення до порядку денного сесії. В комітетах розглянуть і приймуть рішення по ньому. Будете розглядати, правильно, в комітеті, включимо в порядок денний, будете розглядати. 2380 щодо включення в порядок денний сесії. Його ж можна включити і розглянути в комітеті. І там дати будь-який, з цього приводу, висновок. Прошу голосувати до порядку денного сесії. Прошу визначатись, 2380.

 

11:36:23

За-192

Рішення не прийнято.

Окреме питання уряду, ми його ще продискутуємо. Я думаю, що знайдемо спільний підхід. Ну розгляньте його сьогодні попередньо в комітеті, дасте свої рекомендації і ми обговоримо це.

Все, шановні колеги, рішення включення доручення комітетам розглядати, їх розпочати для підготовки в першому читанні.

Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України ( у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг) 2262. Але в мене є пропозиція, шановні колеги, я думаю, що ви зараз її дуже підтримаєте. Працювати без перерви до другої години. Оскільки після другої годити ми будемо працювати з вами в комітетам, напрацьовувати рішення. Я прошу підтримати цю пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, без перерви працювати і ранкове засідання закрити.  Прошу голосувати.

Без перерви. Я маю на увазі з 12 до 12.30 не робити перерву. Давайте підтримаємо, навіщо ця перерва потрібна.

 

11:37:54

За-166

Ще раз, колеги, ви не зрозуміли пропозицію напевно. Я пропоную з 12 години до 12.30 не робити перерву, а допрацювати до двох годин і далі перейти в комітети. Ну то добре візьмете участь в засіданні, яке ви призначили. З 12 до 12.30 не робити перерву. Вношу пропозицію.

Слухайте, колеги, є пропозиція, я вам вношу ви визначаєтесь. Хочете перерву півгодинну, ну отримаєм, ми вчора робили декілька перерв і не попрацювали. Прошу голосувати пропозицію щодо працювати без перерви до другої години і з 12 до 12.30 не робити перерви.

 

11:38:47

За-167

Дякую. Я оголошую відповідно до Регламенту...

На ваш розгляд, шановні колеги, вноситься 2262, Закон про внесення змін до деяких Законів України у сферах теплопостачання та житлово-комунального господарства, від 27.02.2015 року. 2262, є пропозиція розглянути його за скороченою процедурою, прошу визначатися.

Будь ласка, рішення прийнято.

Прошу, 2262, доповідає виконуючий обов'язки голови Національної комісії щодо здійснення державного регулювання у сфері енергетики Дмитро Володимирович Вовк.  Доповідайте, будь ласка.

 

11:40:17

ВОВК Д.В.

Вітаю всіх народних депутатів, Голову Верховної Ради. Зазначений законопроект вже розглядався на минулому тижні, був розглянутий на комітеті.

Мета законопроекту –  дозволити встановлювати лише економічно обґрунтовані тарифи на житлово-комунальні послуги. Проект закону вносить зміни до п'яти законів, в якому виключається можливість встановлювати тарифи нижче економічно обґрунтованих, забороняється отримувати компенсацію різниці в тарифах з місцевих бюджетів.

Цей законопроект є достатньо важливим, тому що він дозволить нам отримати також додаткові фінансові ресурси. Він є восьмою ключовою подією для другої програмної позики. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Співдоповідає заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства Петро Сабашук.

А, Шинькович, народний депутат, будь ласка.

 

11:41:29

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Шановні колеги! Шинькович, фракція "Блок Петра Порошенка", заступник голови комітету.

Комітет розглянув цей законопроект. Головне науково-експертне управління  надало суттєві зауваження до проекту та звернуло увагу на порушення вимог бюджетного законодавства, Регламенту Верховної Ради.

В ході обговорення було зазначено, що з прийняттям проекту не буде вирішено важливе питання щодо погашення наявної заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню.

Ця заборгованість виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг та тарифами, що затверджувалися або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування. Ця заборгованість на 1 квітня 2015 року складає 8,4 мільярда гривень. Є необхідність відшкодовувати наявну заборгованість та попередньо інформувати комунальні підприємства, що надають послуги з централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення щодо необхідності приведення тарифів на ці послуги до рівня економічно обґрунтованих. Тому комітет вважає за доцільне передбачити у розділі ІІ проекту доповнення про набуття чинності підпункту 2 пункту 3 розділу І законопроекту з 1 липня 2015 року. Ці частини стосуються змін до статті 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (щодо відшкодування різниці між встановленим тарифом та економічно обґрунтованим його рівнем з відповідних бюджетів).

         За результатами розгляду комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект 2262 прийняти за основу та доопрацювати його з врахуванням вищезазначених зауважень та зауважень Головного науково-експертного управління, а також пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, два - "за", два – "проти". Запишіться, будь ласка. Олексій Порошенко, "Блок Петра Порошенка".

 

11:43:43

ПОРОШЕНКО О.П.

         Прошу передати слово народному депутату Мельничуку, "Блок Порошенка".

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мельничук.

        

11:43:52

МЕЛЬНИЧУК І.І.

         Шановні колеги, всі ми розуміємо, що наслідком прийняття тарифів, всі ми розуміємо… Ой, я вибачаюсь. Всі ми розуміємо, що наслідком прийняття законопроекту буде підвищення тарифів для населення. Але немає питання, що отримають люди в замін. В проекті закону немає жодного слова про вимоги щодо якості послуг, які буде отримувати населення та про відповідний контроль за цією якістю послуг. В мене буде пропозиція щодо авторів законопроекту, врахувати це при доопрацюванні законопроекту в другому читанні. Щиро дякую вам.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

         Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія.

        

11:44:37

ЛЯШКО О.В.

         Олег Ляшко, Радикальна партія. От я впевнений, що мільйони українських громадян дивилися щойно на пана Вовка, виконувача обов'язки Голови Нацкомісії, це саме той 25-літній пан Вовк, про якого його роботодавець "Roshen" сказав, що вони його звільнили за професійну непридатність. Тепер ця людина виходить на трибуну і про що ж вона розказує - про тарифи. Да, мільйони людей  не знають чим платити ті тарифи. І ви замість того, щоб вийти, розказати як компенсувати вартість тих тарифів, як зробити так, щоб пенсіонер, який отримує тисячу 100 гривень пенсії як йому заплатити 700-800 гривень тарифів, як йому вижити, ви виходите, розказуєте, що ви змінюєте назву комісії, яка регулює значить ці питання. І з цим законопроектом ви виходите до зали Верховної Ради. Опустіться на землю, підіть до людей, подивіться чим вони живуть. Їм до лампочки ваші назви комісій. Людина чекає з острахом платіжку. Людина не знає чим заплатити, бо знає, що, якщо не заплатиш, завтра прийдуть, опишуть майно і викинуть із хати, і заберуть ту хату, на яке все життя працювала. І тому завдання уряду, завдання нацкомісії, коли ви говорите про обґрунтовані тарифи, покажіть, де ви, з якої стелі, з якогось пальця ви висмоктали ці обґрунтовані тарифи. Покажіть, чому приватні постачальники теплокомуненерго мільярди кладуть собі до кишені, а мільйони українських пенсіонерів, бюджетників, хворих людей не здатні оплатити ваші висмоктані з пальця тарифи. Тому фракція Радикальної партії вимагає від уряду, вимагає від Нацкомісії встановлення економічно-обгрунованих тарифів, таких тарифів, які би люди мали можливість сплачувати. А інакше, вони просто перестануть їх платити, і це буде колапс у житлово-комунальному господарстві. Ганьба паразитам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Гусак, "Опозиційний блок".

 

11:46:47

ГУСАК В.Г.

Прошу передати слово депутату Долженкову.

 

11:46:56

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую. Шановні колеги, шановні громадяни України, хотілося б дуже коротко та дуже в більш простій такій мові сказати, про що цей законопроект. Законопроект цей носить виключно антисоціальний характер. І він стосується оплати вартості послуг централізованого постачання, водовідведення та постачання тепла. Чому вказаний антисоціальний характер носить цей законопроект. По-перше, автори законопроекту, виходячи з його доповіді, пропонують виключити відшкодування з місцевих бюджетів різниці в тарифах на централізоване водопостачання, водовідведення, постачання теплової енергії. Що це значить. Це призведе до того, що фактично весь тягар витрат за вказані послуги буде лягати саме на населення. Тому різниці в тарифах, які мають, заборгованість, щодо яких виникає у місцевих бюджетах перед теплокомуненерго, теплопостачальним організаціям, це є запобіжник, який не дозволяє всі витрати здійснювати населенню. Тепер, виходячи зі сказаної законодавчої ініціативи, населення України буде сплачувати 100 відсотків вартості послуг централізованого водопостачання, водовідведення.

Що стосується ганьби, то напевно я можу сказати, що це відповідальність спільна як уряду, так і коаліції, які підтримували та уповноважили чинний уряд на підписання відповідного меморандуму з Міжнародним валютним фондом, одним з пунктів якого є якраз підвищення послуг на житлово-комунальні послуги.

Я прошу, шановні народні депутати, не підтримувати вказаний законопроект, оскільки він носить, як я вже раніше казав, антисоціальну спрямованість. І цей законопроект проти простих людей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Альона Шкрум, "Батьківщина".

 

11:48:56

ШКРУМ А.І.

Прошу передати слово Олександрі Володимирівні Кужель.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Кужель, "Батьківщина", будь ласка.

 

11:49:03

КУЖЕЛЬ О.В.

Продовжуючи виступ пана Ляшка, хочу додати, що сьогодні існуюча комісія є незаконною, тому що, в порушення статті 106 Конституції України, Президент України півтора року тому ліквідував дві комісії, які передбачені законодавством, і створив комісію і повністю призначив всіх членів. Я хочу поставити наголос, що всі члени комісії і відповідальність цієї комісії є тільки під Президентом.

Шановні члени комісії, я не можу сказати, що дуже шановні, щоб ви знали, що партія "Батьківщина" готує позов до суду, ви не мали права законодавчого встановлювати тарифи, так як ви є "вне" законодавчого поля.

Основні зауваження до закону щодо по суті. В статті 31 пункти 4-6 уряд пропонує виключити право закону щодо встановлення субсидій в розмірі між рівнем, що унеможливлює отримання прибутку та економічно обґрунтованими витратами.

Ну, по-перше, хочу сказати, не на одну особу встановлюється субсидія, а на житло сім'ї, яка живе, а по-друге, ми вважаємо, що ініціатива уряду щодо виключення пунктів 4-6 не може бути підтримана, бо вона є відверто антисоціальною і потенційно корупційною.

Уряд запропонував зміни до Закону "Про теплопостачання", виключив у статті 20, в якій, ви послухайте, що пропонує, фразу: "Тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії та достатній рівень рентабельності". Це скільки їм достатньо, щоб "нажратися"? Висновок:   ініціативи уряду є відверто корупційні, не можна приймати!

І остання стаття: уряд не дає права Антимонопольному комітету перевіряти тарифи! Шановні колеги, ви пам'ятаєте, як місяць тому ми проголосували законопроект, який дає право уряду хоча б дивитися економічне обґрунтування тарифів? На жаль, Президент наклав на них вето, і сьогодні ми маємо з вами ситуацію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

КУЖЕЛЬ О.В. … один на один з вами з виборцями, вони питають, що входить в той тариф, а ми не можемо відповісти, і той же уряд  не може отримати інформацію від НКРЄ.

Я хочу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте, будь ласка, Олександра Володимирівна.

 

КУЖЕЛЬ О.В. … законопроект не можна прийняти. А ми всі, члени коаліції, повинні з вами створити механізм, який … НКРЕ повинна захищати громаду України… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, шановні колеги! Юрій Левченко, будь ласка.

 

11:51:50

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223 округ.

Товариство, в той час, коли постійно піднімаються тарифи, в той час, коли у нас люди зубожіють все більше і більше з кожним днем, я, м’яко кажучи, з дивом, а більше з жахом дивлюсь на одну норму, яка пропонується в цьому законопроекті, а саме скасування будь-яких загальних засад формування тарифів на теплову енергію. Зокрема, проект визначає, що тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії, і, цитую, "забезпечувати достатній рівень рентабельності". При цьому що таке "достатній рівень"  ніде в законопроекті не прописано, ну, це ж маячня якась. Достатнім рівнем можна сказати 10 відсотків, 15, а, може, пану Ахметову і иже с ними буде достатній рівень 250 відсотків рентабельності. Ну, як за такі речі, товариство, можна голосувати? Є таке поняття взагалі як юридична визначеність, а є таке поняття ще як совість. Тому я закликаю, будь ласка, всіх колег відправити на доопрацювання, не приймати в такому вигляді в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Купрієнко.

 

11:52:59

КУПРІЄНКО О.В.

Олег Купрієнко, Радикальна партія Олега Ляшка, Чернігів.

Місто Новгород-Сіверський Чернігівської області приватне підприємство з водопостачання економічно обґрунтувало тарифи, виставивши зарплату директору – дві зарплати народних депутатів і з людей гроші здирають. Оце вам уже зараз наслідки цього закону, який може бути прийнятий. Не можна таких законів приймати, не можна писати, цілі  сторінки паперу списувати тільки за те, щоб поміняти одне слово в назві. Назвіть ту саму комісію спеціально уповноважений орган і не треба буде міняти 38 раз закони, витрачати час, і народних депутатів в тому числі, на отакі, вибачте, недолугі закони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги, прошу підготувати до голосування. Питання йде про голосування даного законопроекту, який внесений урядом, і Рада коаліції ухвалила його прийняття в першому читанні, щодо ухвалення його зараз у першому читанні з урахуванням рішення профільного комітету. А далі, при підготовці до другого читання  кожна фракція висловить свої позиції і будемо довитися, яка буде доля цього законопроекту  в цілому.

Шановні колеги, прошу приготуватися до голосування. Готові? Готові, шановні колеги? Будь ласка. На голосування вноситься пропозиція: прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг. Мова йде... Голосування цього законопроекту тільки за основу. Прошу голосувати і прошу підтримати за основу, а далі по загальній процедурі будемо готувати його до другого читання з урахуванням тих думок і позицій, які лунали щойно у залі. За основу урядовий законопроект.

Прошу підтримати за основу. Прошу голосувати.

 

11:55:09

За-159

Рішення не прийнято.

Направимо в комітет на доопрацювання? Добре, законопроект відхилено. Дякую, шановні колеги.

22… Да, шановні колеги, у нас зараз буде 12 година. Відповідно до Регламенту я оголошу 30-хвилинну перерву. Перед тим передаю слово Першому заступнику Голови Верховної Ради Андрію Володимировичу Парубію зачитати декілька оголошень.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

11:55:52

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Оголошення. Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Атлантичний рух". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання "Атлантичний рух" обрано народного депутата України Рибчинського Євгена Юрійовича.

Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За розвиток авіації України". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "За розвиток авіації України" обрано народного депутата України Балицького Євгена Віталійовича. Вітаємо керівників.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

11:56:41

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, відповідно до Регламенту Верховної Ради України оголошується перерва до 12 години 30 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми маємо продовжувати наше засідання. Будь ласка,  шановні народні депутати, заходьте до зали.

Шановні колеги, я прошу секретаріат запрошуйте народних депутатів до зали.

Перед тим, як ми продовжимо роботу, підійшла група депутатів, просять дві хвилини. Будь ласка, дві хвилини. Я надаю слово, народний депутат Левченко. Але, колеги, я попереджаю, жодних блокувань. Домовились? То ви підійшли, ви попросили слово, я вам даю, але без. Все, будь ласка. Дві хвилини Юрію Левченко, "Свобода".

Прошу запросити народних депутатів до зали. Три хвилини, будь ласка.

 

12:38:02

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО  "Свобода", 223 округ. Шановне товариство, шановний народ України, тільки що в перерві на брифінгу, на прес-поінті був… заява зроблена, можна це зважати заява про злочин, голови Державної фінінспекції пана Гордієнка щодо зловживань на понад 7 з половиною мільярдів гривень, які були вчинені вже новим урядом, так званим новим урядом, який прийшов після Майдану, прийшов на смертях хлопців, а зараз, виявляється, займається зловживаннями, такими самими корупційними діями, як і уряд Януковича. Мова йде про зловживання в "Укрпошті", мова йде про зловживання в "Укргазвидобуванні", мова йде про зловживання в "Енергоатомі", мова йде про зловживання на понад 4 з половиною мільярдів гривень в "Нафтогазі". Це все корупційні схеми, які були чітко обґрунтовані фінеспекцією. Фінінспекція подала відповідні акти в Генеральну прокуратуру.

На превеликий жаль, слід зазначити, що представники уряду подають до суду для того, щоб скасувати відкриття відповідних кримінальних справ  і опротестовується.

Окремо слід зазначити на кричущий випадок про те, що фінінспеція знайшла підстави для того, щоб повернути "Укртелеком" державі, стратегічне підприємство, яке було вкрадено Ахметовим під час правління Януковича, є можливість повернути сьогодні державі, тому що було знайдено зловживання щодо виплати повністю всіх належних виплат державі. Але уряд блокує ці процеси і не повертає "Укртелеком" державі.

То ми сьогодні вимагаємо, щоб Генеральний прокурор прийшов до  Верховної Ради і відреагував на те, що Фінінспекція знайшла такі зловживання на понад 7 з половиною мільярдів гривень; на те, що уряд Яценюка і особисто Арсеній Петрович саботує розслідування. І як тільки, до речі, Гордієнко почав розслідування "Єнергоатома" відсторонив його від керування Фінінспеціюєю, що, до речі, абсолютно є протизаконним і, щоб Генеральний прокурор відреагував на ці очевидні зловживання.

Ми вимагаємо його в сесійну залу. Вимагаємо, щоб було всебічне розслідування і щоб таких речей проти яких ми всі з вами боролися на майдані, проти відвертого розкрадання державного бюджету, щоб такого не було в сьогоднішньому уряді, щоб такого не було під час того коли скасовується всі можливі соціальні виплати, всі можливі пільги для найбільш соціально незахищених верст населення. Ви вдумайтесь в цинізм, 7,7 мільярдів розікрали, а 3,5 мільярда на пенсії кілька днів тому у людей забрали. Ви порівняйте цей абсурд.

Тому треба термінова реакція і ми будемо вимагати, щоб Генеральний прокурор був тут. Сподіваємося в підтримці…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Цих всіх колег, щоб кожен народний депутат показав чи він проти корупції, чи він…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Послухайте, колеги, я вам дав 2 хвилини, ви могли, ви висловились 3 хвилини часу. Будь ласка, ви висловились, дали інформацію, я зараз по результатам інформації направлю і в уряд цього листа з цього приводу і в Генеральну прокуратуру. І не перетворюйте…

Продовжуємо розгляд питань порядку денного. Шановні колеги, ми зупинилися з вами на розгляді питання, реєстраційний номер 2264, проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України проведення мораторію на примусову реалізацію майна. Внесений урядом України. Визначено доповідачем виконуючого обов'язки голови Фонду державного майна і розглянуто відповідно комітетом.

Є пропозиція розглянути цей законопроект за скороченою процедурою, але для цього потрібно, щоб депутати зайняли свої місця, і ми визначили порядок розгляду. Будь ласка, колеги народні депутати, готові? Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Нам потрібно 150 голосів для цього отримати.

Будь ласка, колеги народні депутати, давайте проголосуємо, щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу.

 

12:43:12

За-131

Запросіть народних депутатів до залу, будь ласка, секретаріат.

Олег Ляшко, хвилину, будь ласка.

 

12:43:22

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшка, Радикальна партія. Шановні колеги народні депутати! Щойно в перерві, не знаю, хто як з вас, а я спілкувався із нашими колегами, сільськими головами на балконі. От вони кажуть, вони дивляться на нас і чуманіють. Вони запрошують нас, народних депутатів, приїхати на будь-яку сесію сільської ради. І подивитися на дисципліну сільських народних обранців, як вони голосують, як вони вчасно приходять відстоювати інтереси своїх селян.

Ну, ради Бога, ну невже незрозуміло, ви можете в селі уявити, щоб людина по півдня перерви собі оголошувала. Да там простий селянин о 5 ранку як встав, в 11 ночі лягає – роботяга, нещасний, коліна гнуться, спина гнеться. А вас треба по півдня запрошувати, щоб ви голосували.

Негайно всі в зал! І працюйте, поки вас люди уповноважили. А інакше на вилах винесуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, заходьте, будь ласка, до залу парламенту. Прошу, шановні колеги, ми ще не розпочали розгляд законопроекту. От розпочнемо, і будемо  стартувати з законопроекту.

Шановні колеги, будь ласка, підготуйтеся. Є пропозиція розглядати 2264 за скороченою процедурою.  Будь ласка, приготуйтесь до голосування. Щодо розгляду за скороченою процедурою, народні депутати, голосуйте, будь ласка. Щодо розгляду за скороченою процедурою. Будь ласка.

        

12:45:14

За-169

         Рішення прийнято.

Секретаріат, запрошуйте, будь ласка, народних депутатів до зали Верховної Ради. Для доповіді запрошується виконуючий обов'язки фонду, голови Фонду держмайна Дмитро Миколайович Парфененко. Будь ласка.

 

12:45:29

ПАРФЕНЕНКО Д.М.

Шановний, шановний Володимир Борисович, шановні народні депутати, мета запропонованого законопроекту – це стабілізація фінансового стану НАК "Нафтогаз України" шляхом надання компаній дієвих механізмів по стягненню заборгованості з підприємств-боржників за спожитий газ.

Законопроектом передбачено звузити дію мораторію на примусову реалізацію майна державних підприємств в частині його нерозповсюдження на підприємства боржники НАК "Нафтогаз" за виключенням, підкреслюю, підприємств, які мають загальнодержавне, стратегічне а соціальне значення для України.

За оперативною інформацією НАК "Нафтогаз" сьогодні в органах виконавчої служби знаходиться близько 1300 виконавчих проваджень на загальну суму понад 7 мільярдів гривень. Із них близько 200 виконавчих проваджень на суму близько 3 мільярдів гривень зупинено у зв'язку або з банкрутством боржників, або у зв'язку з застосуванням дії мораторію.

На сьогоднішній день із підприємств державного сектору економіки, які підпадають під дію мораторію основні боржники НАК "Нафтогазу" це підприємства хімічної галузі, теплокомуненерго та теплоенергоцентралі.

Значить, і, підсумовуючи вище наведене, ще раз підкреслю, що прийняття законопроекту підвищить фінансовий стан НАК "Нафтогазу" та покращить фінансову дисципліну по розрахунках боржниках НАК "Нафтогазу". Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, займайте своє місце.

Будь ласка, Юрій Ігорович Соловей, заступник голови профільного комітету. Будь ласка, доповідайте.

 

12:47:17

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Шановні колеги, Комітет з питань економічної політики розглянув даний законопроект і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу і в цілому. Хочу зауважити, що це урядовий законопроект, який іде на виконання меморандуму з Міжнародним валютним фондом. Іде в парі з рядом законопроектів спрямованих на стабілізацію фінансового стану НАКу "Нафтогаз України".

Окремо хочу зауважити, що об'єкти, які є стратегічними для нашої держави, такі як підприємства теплоенергетиків в першу чергу, об'єкти освіти, об'єкти житлового фонду, соціально-культурного призначення та охорони здоров'я залишаються в переліку  об'єктів, які є  під мораторієм і на них це не поширюється.

Окремо хочу зауважити, що на комітеті розглядалося питання і акцентувалося поряд з тим увагу Міністерства палива  і енергетики на не погашення 8,4 мільярда гривень заборгованості місцевим бюджетам як різниця в тарифі. І це питання треба постійно ставити, оскільки саме воно є однією з причин накопичення заборгованості підприємств, місцевих підприємств перед НАКом "Нафтогаз України". 

І на завершення, користуючись нагодою як заступник голови Комітету з питань економічної політики, хочу проінформувати депутатський корпус, поважне українське товариство про те, що сьогодні о третій годині відбудеться засідання Комітету з питань економічної політики. Я запрошую всіх депутатів, які сьогодні є в залі, які є членами Комітету з питань економічної політики, взяти участь і продемонструвати, що Комітет з  економічної політики приймає рішення в інтересах українського народу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, два – "за", два – "проти", запишіться.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

12:49:26

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Береза Юрій, "Народний фронт", запрошується до слова.

 

12:49:28

БЕРЕЗА Ю.М.

Прошу передати слово Вікторії Сюмар.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ємцю так?  Кому слово  передати?

 

12:49:36

СЮМАР В.П.

Дякую. Колеги, очевидно, що важливий законопроект урядовий 2264, без нормалізації фінансового стану "Нафтогаз України" ми не можемо говорити про наведення ладу в енергетичній сфері країни.

"Народний фронт" дуже просить підтримати даний законопроект, який є комплексним. Але особливо важливе для нас питання, яке підняв щойно пан Соловей, з приводу засідання Комітету з економічної політики. Важливий надзвичайно комітет кілька разів уже не збирався. Важливий законопроект про акціонерні товариства, які цей комітет має розглянути. "Народний фронт" наполягає на тому, щоби цей законопроект був розглянутий спочатку на комітеті, сподіваюся, там таки буде кворум, і далі у залі парламенту – це наша принципова позиція. Дякую.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

12:50:35

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Мельничук, "Блок Петра Порошенка", прошу.

 

12:50:39

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановні колеги, я вважаю, що варто запровадити певний строк дії такого закону, наприклад, до 2018 року. Оскільки основна мета – це повернути борги, цього строку буде достатньо. Разом з тим, не буде загрози для інших підприємств через високу ціну на газ у майбутньому. Не хотілось, щоб це була чергова схема, щоб на законних підставах розкупити залишки державної власності,  маю н увазі майно державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких частка становить не менше 25 відсотків.

Тому, підтримуючи даний законопроект, я прошу таки врахувати мою позицію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олександра Кужель, "Батьківщина". Іван Крулько, будь ласка, "Батьківщина".

 

12:51:29

КУЖЕЛЬ О.В.

Прошу передати слово Івану Крулько.

 

12:51:38

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина".

Шановні народні депутати, шановний головуючий! Фракція "Батьківщина" не буде підтримувати цей законопроект. І я поясню, чому ми не будемо підтримувати цей законопроект.

Коли мова йде, що у боржників перед "Нафтогазом", а це державні підприємства, будуть відбирати майно, це є форма нової так званої приватизації, а насправді – розкрадання державного майна. У жодному разі не можна погодитися із ситуацією, коли підприємства, які спочатку, за зговором, не будуть сплачувати перед "Нафтогазом" за надані послуги, а потім це майно через схеми буде  реалізовуватися, і таким чином, ми побачимо новий виток так званих "приватизацій", які вже неодноразово бачила українська держава. Тому я вважаю, що до таких питань, які стосуються управління і реалізації державного майна, потрібно підходити дуже виважено. Ми пропонуємо, щоб цей законопроект взагалі не розглядався сьогодні на засіданні Верховної Ради, і тільки після того, коли буде зрозуміло, що у такий спосіб державне майно не буде в черговий раз розікрано, його можна буде виносити в сесійну залу.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Насалик. Будь ласка.

 

12:53:07

НАСАЛИК І.С.

 Шановні друзі! Законопроект, який пропонується до розгляду, ні що інше, як інструмент НАК "Нафтогазу" до скритої приватизації комунальної власності міст.

Шановні друзі, як можна ще говорити про розрахунки, коли на сьогоднішній день  100  відсотків надходжень, які йдуть за тепло, повністю забираються з міст?

Тому я закликаю всіх не голосувати за цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я почув від фракцій позиції. Я так розумію, що в "Самопомочі" така ж точно позиція.

Олександр Домбровський, будь ласка, хвилина.

 

12:53:54

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановний пане головуючий, шановні колеги! З однієї сторони, дійсно, це закон, який достатньо серйозний, фундаментальний, який повинен був би покращити фінансовий стан "Нафтогазу". Але це тільки зовнішній вигляд для цього закону. На жаль, проблеми, які в ньому закладені, не вирішують цієї проблеми. Тому що якщо ми хочемо вирішити в державі проблеми фінансування "Нафтогазу", ми повинні чітко усвідомлювати, яка дебіторська заборгованість, кредиторська заборгованість сьогодні комунальних підприємств. Фонд державного майна, на жаль, на засіданні комітету нам не дав чіткі списки, на які підприємства цей закон буде розповсюджувати свої дії, на які – ні.

Тому я підтримую позицію народного депутата Насалика не голосувати за цей закон. З ним потрібно дуже серйозно фундаментально попрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В мене є пропозиція, друзі. Давайте ми його зараз повернемо в комітет на підготовку на повторне перше читанні, і далі ми там вже визначимося щодо... Приймається? На повторне перше читання на базі парламенту, щоб ми розробили те, що може працювати, якщо.. Приймається?

 

 ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я тоді поставлю зараз цю пропозицію, прошу фракції підготуватися, щоб не валити закон, а відправити його на повторне... на підготовку до комітету на повторне перше читання. Готові голосувати, колеги?

Віктор Пинзеник, будь ласка, Віктор Михайлович, хвилина.

 

12:55:44

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, ну, по-перше, давайте поставимо по процедурі, голосуємо поданий проект уряду, якщо не проходить – тоді можна говорити про інший варіант. Але якщо ми говоримо про повторне друге читання, то його можна повертати суб'єкту, автору, а автором є Кабінет Міністрів України. При чому тут комітет? Комітету ми можемо доручити  підготувати зовсім новий закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, вельмишановний Вікторе Михайловичу. Хочу зазначити, що відповідно до 114 статті Регламенту ми в першому читанні можемо приймати декілька рішень, зокрема, повернути суб'єкту ініціативи на доопрацювання, повернути в комітет парламенту на доопрацювання або відхилити, або прийняти його за основу. Тому варіантів може бути декілька, це стаття 114 Регламенту.

Будь ласка, Вікторія Сюмар, "Народний фронт".

 

12:56:42

СЮМАР В.П.

Колеги, ну, очевидно, урядовий законопроект, йдеться не просто про якусь забаганку, а йдеться про домовленості уряду, зокрема, зі Світовим банком. Від ухвалення цього пакету залежить небагато-немало отримання Україною кредиту на 800 мільйонів євро. Україні потрібні ці кошти чи не потрібні? Ну, мені задається, відповідь тут однозначна. Чому така фракційна дисципліна в середині самих фракцій коаліції? Це окреме питання, яке нам  треба розглядати.

Але прохання якомога швидше доопрацювати цей законопроект, якщо не буде він  сьогодні підтриманий в залі – винести його якомога швидше вже буквально завтра в доопрацьованому варіанті і не позбавляти Україну на можливість отримання дуже важливого для неї кредиту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, маємо діяти до Регламенту. І відповідно до Регламенту 114 стаття, яку я згадував, пункт 3, написано, що "Верховна Рада може прийняти рішення про… За наслідками розгляду законопроекту в першому читанні Верховна Рада може прийняти рішення про… (пункт третій) повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи (так, як сказав Віктор Михайлович), або направлення його до головного комітету для підготовки на повторне перше читання", визначивши при цьому основні, там, положення, принципи і все інше, на яких він має базуватися.

Тому, колеги, я думаю, що можемо направити. Якщо ми не наберемо, він буде вважатися відхиленим. Або можемо направити його на доопрацювання в уряд. (Шум у залі)

 Пропозиція, Олександр Домбровський. Давайте пропозицію, тільки 10 секунд. Ну, ми не можемо по п'ять разів брати слово з одного і того ж питання.

 

12:58:25

ДОМБРОВСЬКИЙ О.Г.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги! Я просто хочу внести пропозицію, тому що нам потрібно в один пакет об'єднати декілька проектів законів, які ми не можемо проголосувати в залі. Тому що, коли ми розглядаємо "Нафтогаз", фінансовий стан, а перед цим не голосуємо по проблемах "Теплокомуненерго" і інших, там, комунальних підприємств органів місцевого самоврядування, то, можливо, взяти декілька законопроектів, їх збалансувати між собою і потім внести, щоб ми розуміли, що ми робимо? А то ми зранку голосуємо одне, а після обіду голосуємо друге.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому я і пропонував направити в комітет, і комітет визначиться щодо підготовки до першого читання відповідно до Регламенту і тих положень, які можуть бути в ньому зафіксовані. Зараз відправимо в уряд – з уряду отримаємо, ну, майже те ж саме, а так вже попередньо депутати попрацюють над цим питанням.

Будь ласка, пропозиція на повернення в комітет для підготовки до повторного першого читання, першого, не другого – першого, в комітеті. Ви будете просто цим займатися, а не уряд. Будь ласка. Я думаю, що так буде результативніше. Ну, ви визначайтеся. Щодо повернення в комітет на підготовку до повторного першого читання.

В комітет. Повторне перше читання.  Прошу голосувати.

 

13:00:05

За-168

Не пройшов.

Добре… будь ласка,  колеги, тоді підготуємося на повернення його в комітет… в уряд. Так я розумію? Друга пропозиція була – в уряд. Друзі, підготуйтесь голосувати. Друга пропозиція, я думаю, вона зараз набере  необхідну кількість голосів – відправити на доопрацювання в уряд. На підготовку до повторного першого читання в уряд. Прошу голосувати. Прошу підтримати.  В уряд. Направлення в уряд на повторне перше читання. Підготовки на повторне перше.

 

13:00:45

За-223

(Шум у залі) Не встигли проголосувати? Ну право народного депутата. Якщо не встиг, тоді внесемо. Пропозиція – повернення в уряд на підготовку до повторного першого читання. Прошу голосувати – повторне перше читання. 

 

13:01:21

За-222

Дякую, шановні колеги.  Рішення не прийнято.

Наступний законопроект, шановні колеги. (Шум у залі)  Вважається відхиленим.

На ваш розгляд вноситься  законопроект  (реєстраційний номер 2283) проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв'язку з оголошенням демобілізації. Доповідач – секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник. Є пропозиція секретаря комітету розглянути за скороченою процедурою даний законопроект. Прошу визначатися щодо розгляду даного законопроекту за скороченою процедурою.

 

13:02:18

За-199

Рішення прийнято.

Будь ласка, Іван Вінник, доповідайте. Будь ласка 4 хвилини регламент, 2 комітет і 2 доповідач.

 

13:02:35

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, я прошу сконцентруватися, це законопроект направлений на підвищення соціального статусу, захисту тих осіб, які сьогодні повертаються додому з фронту.

Хочу зазначити, що сьогодні Міністерство оборони оголосило першу хвилю демобілізації. Справа в тому, що 17 березня 2014 року Президент України, виконуючий обов'язки Президента, пан Турчинов оголосив першу хвилю мобілізації, за якою на фронт було призвано 35 з половиною тисяч осіб, які сьогодні будуть повертатися додому, саме 18 березня.

Дуже важливо, щоб ці люди нормально повернулися до нормального громадського життя. Цей законопроект надає їм можливість на першочергове працевлаштування. Наприклад, якщо ці особи будуть проходити конкурс на держслужбу – вони отримають певні привілеї. Ці особи, військовослужбовці, які були в нас, захищали наші кордони, отримають першочергове право на отримання першого робочого місця по програмі Центрів зайнятості. Ми вже врегульовували питання стосовно стажу, який зараховується на час, коли люди були мобілізовані, цей час зараховується в загальний трудовий стаж, у тому числі на пільгових умовах. Так от сьогодні цим законом ми часто технічно, процедурно врегульовуємо, що відпустки так само будуть враховуватися час, коли людина була на фронті, цей буде час вважатися робочим і ця людина зможе отримати відповідну передбачену на основному місці, робочому місці відпустку.

Дуже важливо проголосувати цей законопроект, тому що він фактично підвищує мотивацію суспільства іти  до лав Збройних Сил України, тому що люди будуть усвідомлювати, що вони захищені і на час передування в Збройних Силах України, і коли вони повернуться, що вони зможуть знайти душе швидко роботу.

Комітетом цей законопроект був розглянутий і ми одностайно дійшли до висновку, що треба його приймати як за основу, так і в цілому, як закон, і це робити треба саме сьогодні. Зразу хотів би зауважити, що до цього законопроекту був зроблений висновок Головного науково-експертного управління і є два зауваження, які я хотів би сьогодні під стенограму, власне, прокоментувати.

Перше зауваження стосується того, що, правильно коментує Головне наукове-експертне управління, що треба писати згідно Цивільного кодексу України, що особа не оголошується померлою… не є померлою, а оголошується померлою. Тому треба врахувати цю правку, технічне і юридичне корегування законопроекту зробити і не треба з цього зауваження робити щось критичне.

Окремо хотів би зупинитися на статті 49 прим.2 Кодексу законів про працю. Справа в тому, що було зауваження Головного науково-експертного управління щодо дублювання частини 4 та 5 статті 49 пр.2. Справа в тому, що ми приймали 22.12.2014 року законопроект 1573 і там помилково було зроблено посилання на виключення іншого абзацу цієї статті. Тому сьогодні ми повертаємо ту редакцію, яка була до того і пропонуємо повернути попередню редакцію частини 4 статті 49 прим.2 Кодексу законів про працю, та виключити частину 5, яка регулює ті ж правовідносини, що і частина 4 цієї статті тільки дещо по іншому.

Повертаючись до закону, прошу підтримати одностайно цей законопроект, дуже важливий для нашого українського війська, як за основу і в цілому як закон.

Шановний пан головуючий! Шановні народні депутати! Прошу голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні, колеги, будь ласка, запишіться, 2 – "за", 2 – проти.

Олег Ляшко, "Радикальна партія"… Народний депутат Мосійчук, "Радикальна партія".

 

13:06:58

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, "Радикальна партія".

Дуже правильний закон, дуже правильно направлений, але на мою думку його треба підсилити. Підсилити в якому розумінні?  

Потрібно чітко сказати те, що обіцяв Президент, і те, що обіцяло керівництво Генерального штабу, про те, що саме ветерани, які будуть повертатися із зони АТО, стануть новими воєнкомами. Тому що хвилі мобілізації, які будуть подальші, з тими воєнкомами, які на разі, не є можливими. Там хабарники і негідники. А потрібно, щоб там були герої, які захищали країну і розуміють що таке захист країни.

Другий момент не менш важливий. Це те, що визначення статусу учасника АТО зараз урядова комісія, яка займається, це профанація. До мене особисто звертаються хлопці, які рік вже на передовій і не можуть отримати подібного статусу. Натомість там прокурори якісь, генерали міліцейські, чиновники з Кабінету Міністрів. Кабінет Міністрів має розібратися і навести в цьому порядок. Тому що цей добрий закон буде працювати на обмежену кількість людей, якщо не буде наведено в цьому порядок.

І насамкінець. Необхідно сконцентрувати увагу, дійсно, на допомозі тим, хто буде повертатися із зони бойових дій. І зараз ми будемо реформувати міліцію. Я вважаю, що саме ці хлопці мають стати в основі української національної поліції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Заболотний Григорій Михайлович, "Блок Петра Порошенка".

 

13:09:08

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Дякую, Володимире Борисовичу. Заболотний, "Блок Петра Порошенка".

Я хочу сказати, Володимире Борисовичу, що треба дати доручення і перевірити, чому, по-перше, в секретаріаті зареєстрований був законопроект 1613 на багато раніше, але його не поставили, а поставили аж після цього аналогічного закону, який  зареєстрований значно пізніше.

Але головне не форма, головне – зміст. Ми можемо погодитися і на цей, і будемо його підтримувати. Тому що проектом закону України пропонується забезпечити надання гарантій  особам, які призвались на військову службу під час мобілізації, починаючи з 18 березня 2014 року, і повернення або поновлення на роботу, зокрема на державну службу на службу в органах місцевого самоврядування. Найголовніше, щоб це було без додаткового конкурсу і спеціальних перевірок.

         Ми вважаємо, що ці положення повинні бути обов'язково враховані, тоді ми законопроект 1613 знімемо з розгляду, тому що він дублюється в цьому законопроекті, тому що коли міняються керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, а повертаються з АТО хлопці і їм, як правило, відмовляють взагалі або заставляють йти знову на повторний конкурс або на додаткову спеціальну перевірку. Ми будемо підтримувати і закликаємо всіх підтримати даний законопроект, а законопроект 1613 зняти з розгляду. Дякую.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

         Є бажаючі? Будь ласка, Павло Кишкар, "Самопоміч". Я прошу, Іван Вінник, ви будете узагальнювати зараз пропозиції і те, що сказав народний депутат Заболотний, і слухайте пропозиції, які вносять депутати, якщо ви хочете, щоб ми його проголосували за основу і в цілому. Будь ласка, Павло Кишкар.

        

13:11:18

КИШКАР П.М.

         "Самопоміч" в цілому підтримує ідеї законопроекту. Лишень ми наголошуємо на тому, що все-таки часткові реформи однієї і тієї ж самої проблеми. І ми наполягаємо на тому, щоб комплексно розглядав, в тому числі і комітет під час своєї роботи, питання статусу учасників і забезпечення їх соціальних гарантій, тому що ми зараз навіть маємо 2 законопроекти з однієї і тієї ж теми. Тому "Самопоміч" на сьогодні буде підтримувати цей законопроект лише за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лише за основу. Зрозуміло, шановні колеги. Сергій Пашинський, будь ласка, "Народний фронт".

 

13:12:03

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги, я хочу звернути всіх увагу, що в даний момент йде демобілізація, десятки тисяч людей повертаються, десятки  тисяч людей мобілізуються. І, якщо ми будемо місяцями удосконалювати законодавство, то, вибачте мене, воно нікому не буде потрібне. Я дуже прошу фракцію "Самопоміч" і всіх свідомих депутатів цей закон, можливо, і не відповідає на всі 100 відсотків, але цей закон, всім потребам. Але цей закон закриває ті нагальні потреба, які стоять сьогодні. І сьогодні ми зобов'язані реагувати. В першу першому читанні, а потім через місяць в другому він нікому не буде потрібний. Зараз приїжджають люди демобілізовані, їм треба поновити роботу, їм треба забезпечити соціальні гарантії. Я дуже прошу, пане спікер, ставте за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, заключне слово, доповідач Іван Вінник. Будь ласка, дві хвилини. І запросіть депутатів до зали, будемо голосувати.

 

13:13:07

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, я хотів би звернути на цифру увагу вашу. 35, 5 тисяч людей 18 березня будуть демобілізовані та повернуться до цивільного життя, до громадського життя в їхні домівки. Їм треба забезпечити соціальні гарантії і працевлаштування. Не можна чекати нам другого, третього якого будь-завгодно читання, це перше.

Друге, що стосується  коментарів, які дали колеги з Радикальної партії. Ті питання, які  були порушені, вони  не є метою цього законопроекту. Дійсно, комісія міжвідомча, яка сьогодні працює на чолі з Артуром Дерев'янкою, є до неї питання. І так само на нашому комітеті ми звертаємо на це увагу. Я хотів би офіційно заявити, що всі, хто мають зараз питання до цієї комісії, можуть офіційно звертатися до нашого комітету, ми будемо це питання вирішувати.

Що стосується інших пропозицій від Радикальної партії, про які йшлася мова щодо залучення цих людей в підрозділі патрульної міліції, це дуже вдала ідея і вона вже реалізовується. Але це не є мета цього законопроекту. Дуже важливо сьогодні його підтримати. І тому я теж закликаю колег з фракції "Самопоміч", ви теж чітко розумієте як це важливо, нам не можна зволікати і затягувати.

Оце лист Міністерства оборони першого заступника Руснака. Офіційно інформують, що вони не можуть нормально проводити демобілізацію і подальші мобілізаційні заходи, тому що окремі важливі питання щодо соціального захисту людей, які підпадають під мобілізацію, сьогодні не врегульовані. Тому давайте сконцентруємося і проголосуємо цей законопроект в цілому з урахуванням пропозиції колеги  Заболотного, а також візьмемо до уваги та напрацюємо спільний законопроект по тих інших пропозиціях, які були колегами з Радикальної партії сьогодні озвучені в залі. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка… Будь ласка, Тарас Пастух "Самопоміч". І "Самопоміч" буде готова з цією пропозицією голосувати в цілому.

 

13:15:05

ПАСТУХ Т.Т.

Тарас Пастух, фракція "Самопоміч".

Шановний пане Олеже, шановний пане Іване, шановний пане Спікер! Фракція "Самопоміч" просить до цього закону внести ще одну поправку. Оскільки ми, на жаль, вже маємо прецедент, про те, що хлопці, які мали бути повернуті вже в свої військові підрозділи 10 днів тому і демобілізовані згідно Указу Президента і закону, який ми тут проголосували, на жаль, сьогодні вони не демобілізовані. І тому ми просимо, щоб в цей закон була внесена правка, яка зберігає за мобілізованими в особливий період право на збереження робочого місця не 1 рік, як це передбачено в законі, а терміном щонайменше на 15 місяців для того, щоб зберегти за ними право залишатися на роботі.

І з приводу тої правки, яку вносив колега з фракції "Блоку Перта Порошенка", законом передбачено збереження місця роботи за всіма: і державними службовцями, і тими, хто працює в органах місцевого самоврядування і на приватних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що є розуміння. Прошу підготуватись всіх колег,  будемо зараз голосувати за основу та в цілому з пропозицією, яку озвучив народний депутат Тарас Пастух, 18 місяців, яка була щойно оголошена, і пропозиція, яка була оголошена народним депутатом Григорієм Заболотним. Будь ласка, підготуйтесь до голосування прошу.

Будь ласка, доповідач, прошу, хвилина.

 

13:16:44

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги "самопомочі", я хотів би зазначити, що те питання, яке ви сьогодні пропонуєте, ми пропонували врегулювати в законопроекті 2079, який теж стоїть до розгляду на цій сесії. Але, враховуючи нагальну потребу, я вважаю, дійсно треба поширити збереження робочого місця, збереження заробітної плати, яке вже передбачено існуючим законодавством, на термін на 18 місяців. Тому що строкова служба є 18 місяців, і сьогодні фактично багато людей не повернуться через рік, через 12 місяців, а залишитися на фронті, у тому числі за власним бажанням.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Тобто з пропозицією… за основу і в цілому з пропозицією Тараса Пастуха, "Самопоміч", і Григорія Заболотного, яка пролунала під стенограму. За основу і в цілому, реєстраційний номер 2283. Є готовність голосувати, колеги? 2283, за основу і в цілому з пропозиціями, які щойно були озвучені двома народними депутатами, прошу голосувати. За основу і в цілому, прошу голосувати. Колеги, прошу голосувати. Важливий законопроект, за основу і в цілому.

 

13:18:07

За-233

Рішення прийнято, 233. (Оплески)

Далі, будь ласка, 1088, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстратора розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (щодо державних гарантій суб'єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів), підготовлений народним де путом України Оксаною Продан.

Я розумію, що є тут розуміння. Є пропозиція автора, якщо немає заперечень, перейти до процедури голосування за основу. Немає заперечень? Я чую, що немає заперечень, тут все консолідовано.

Підготуйтесь, будь ласка, шановні колеги, є пропозиція народного депутата, автора, без обговорення прийняти його за основу. За основу 1088. Оксана Продан, це стосується дерегуляції. Хвилину Оксана Продан, з місця, будь ласка, поінформуйте народних депутатів.

 

13:19:16

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, прошу вас зараз підтримати пропозицію Голови Верховної Ради  проголосувати цей законопроект за основу. Це проект, який вперше за багато років демонополізує сферу застосування касових апаратів, знищує монополію і приводить, принаймні, до трошечки європейських стандартів відносини між фіскалами та роботодавцями, між платниками податків і тими людьми, які їх обслуговують. Я прошу вас проголосувати в першому читанні. Між першим і другим читанням нам буде ще з вами, що робити. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, пояснення, я думаю, що достатньо аргументоване. Готові голосувати за основу? За основу, шановні колеги, (1088), автор – Оксана Продан. Комітет теж розглянув це питання і вніс пропозицію профільний прийняти його за основу. Прошу  підготуватися до  голосування і прошу прийняти його за основу, (1088), шановні колеги. Прошу голосувати за основу, (1088). Прошу голосувати за основу.

 

13:20:35

За-238

Під час підготовки до другого читання всі пропозиції будуть обговорені. Дякую, шановні колеги.

Наступний законопроект (реєстраційний номер 1699) проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільгосптоваровиробників. Доповідач – народний депутат України Борислав Розенблат. Співдоповідач – голова комітету профільного Роман Насіров. Є пропозиція автора розглянути даний законопроект за скороченою процедурою. Прошу визначатися народних депутатів щодо цієї пропозиції.

 

13:21:23

За-189

Рішення прийнято.

Будь ласка, доповідач, прошу, Борислав Розенблат.

 

13:21:39

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, шановний український народ! Сьогодні ми все-таки повертаємося до української економіки. Для підтримки  української економіки, бо не завжди нам прийдеться отримувати кредити від МВФ і за рахунок їх жити, треба розуміти, що сьогодні основною нашої і спасіння України є українська економіка.

Питання дотації, це питання вже 14 років,  яке було і постійно працювало на українське молоко і м'ясо.

Ви знаєте, що останні роки наша промисловість молочна зайняла одне із провідних місць в світі. Але так сталося, що за останні роки, за попередні два, ми втратили традиційні ринки, які були для українських сільгоспвиробників і для переробників молока. Сьогодні українська промисловість молочна перебуває в дуже тяжкому стані. За останні 2 місяці – я навожу цифри – близько 400 тисяч корів було знищено. Такими темпами ми взагалі ми втратити наше українське скотарство. Сьогодні основою є дотація і підтримка нашого населення.

Окремо хочу зазначити, що основою ще є соціальне питання, яке є в цьому законопроекті. Ви знаєте, що сьогодні основна маса наших військовослужбовців – це вихідці із села. Сьогодні єдиним джерелом існування на селі, де немає роботи, є корови і молоко, яке доять наші люди.

Сьогодні, якщо ми підтримаємо людей, підтримаємо нашу економіку, ми збережемо не просто сотні тисяч робочих місць, а збережемо взагалі нашу молочну і м'ясну галузь. Тому сьогодні я звертаюся до вас з проханням підтримати законопроект в першому читанні. Будь ласка, долучайтеся до роботи в другому. І ми зробимо все для того, щоб наше українське село не загинуло…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо дуже вам. До слова запрошується голова Комітету з питань податкової та митної політики Насіров Роман Михайлович.

 

13:24:04

НАСІРОВ Р.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради України  з питань податкової та митної політики на своєму засіданні 4 лютого розглянув проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сільськогосподарських товаровиробників, поданий народними депутатами Розенблатом та іншими.

Законопроектом пропонується з 1 січня 2015 року відновити дію спеціального режиму оподаткування ПДВ для переробних підприємств по операціях з постачання ними власної виробленої продукції: молока, молочної продукції, сировини, молочних продуктів і м'яса та м'ясопродуктів, виготовлених із поставлених молока або м'яса в живій вазі сільськогосподарськими підприємствами.

Спеціальний режим оподаткування ПДВ для переробних підприємств діяв з 1998 року. У порівнянні з діючою з 2014 року  редакцією норм, що  регулювали застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ для переробних підприємств законопроектом пропонується в 2015 році  змінити механізм розподілу коштів ПДВ, які виплачуються у вигляді компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі.

Народні депутати України, члени комітету, підтримуючи в цілому ідею підтримки  сільськогосподарських товаровиробників висловили окреме  зауваження, зокрема необхідно обмежити застосування   механізму виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам при постачанні молочної сировини.

Крім того, доцільно поширити спеціальний режим оподаткування для переробних підприємств не тільки на  юридичних осіб, а й на фізичних осіб-підприємців, якщо такі підприємці  здійснюють переробку молока чи м'яса.

Враховуючи вищесказане, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону  про внесення змін до Податкового кодексу (щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників) прийняти за основу. Дякую за увагу.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Будь ласка,  запишіться. 2 – "за", 2 – "проти".  До слова запрошується Томенко Микола, "Блок Петра Порошенка".

 

13:26:26

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я  хочу виступити в підтримку даного законопроекту, і скажу вам, я радію, що ми почали згадувати, що у нас в Україні залишилися селяни.  Є люди, які працюють на землі. Тому що складається таке враження, що уряд забув, що у нас є пенсіонери, селяни, працівники  освіти, охорони здоров'я. Жодного законопроекту в сесійній залі принципових питань, які від нас вимагають, ми не голосуємо.

Я, наприклад, не розумію вчорашнього дня.  Володимире Борисовичу. Або нас за ідіотів вважають 422 депутати. Тому що якщо п'ять керівників фракцій не спроможні домовитися, закрийте їх в своєму кабінеті, посадіть заступника, а ми  будемо  працювати над законами, які чекають від нас люди, а не тикаться по залу, як ми вчора ходили до 16-ї години. Сесійна зала повинна працювати в незалежності від того, що керівники фракцій не можуть домовлятися. Їздять до Президента по Прем'єра, по країні їздять. Мандруйте. А сесійна зала не може простоювати ні хвилини. Тому сьогодні ми винесли 38 законопроектів. Друзі, ми що тут знущаємося над собою? Ну як у середу 38 законопроектів? Ми зараз розглянемо 7 чи 8.

Тому я вимагаю, щоб ніяких перерв у нас на наради закриттям сесії не було. Це зневага до того депутатського корпусу, який працює. Тому такі законопроекти, як сьогодні, від нас чекають не з 1 січня 15-го року, чекали вони  з 1 січня теперішнього року. Дай Бог, щоб ми оперативно зараз справилися, підготували до другого читання і з 1 січня 15-го року. Ну вже воно ж не набудить чинності з 1 січня 15-го року.

Якнайшвидше ми повернули дотації в сільське господарство. Єдиний момент, я думаю, що нам треба проаналізувати і подивитись, щоб в момент цього повернення знову не були використані корупційні схеми, які мали місце у попередній період. Тому я думаю, тут проаналізувати треба чітку процедуру повернення компенсації.

Тому ще раз підтримаємо даний законопроект і необхідність активної роботи без перерв.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Павло Кишкар "Самопоміч".

 

13:28:38

КИШКАР П.М.

"Самопоміч" в цілому позитивно оцінює ідею фактично повернення того, що було раніше, в плані компенсації нашим сільгоспвиробникам.

Але нас насторожує те, про що в останньому реченні згадав пан Микола Томенко, що процедурно ми не визначились, як ми будемо боротися з корупційною складовою при отриманні сільгоспвиробниками таких компенсацій. Зважаючи на зауваження, доречні зауваження комітету – "Самопоміч" вважає за необхідне повернути такий законопроект на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Луценко "Батьківщина".

 

13:29:20

ЛУЦЕНКО І.В.

Прошу передати колезі Вадиму Івченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Івченко.

 

13:29:35

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги, дійсно законопроект дуже слушний. Ви знаєте, що сьогодні не відшкодування ПДВ, а у сільгосптоваровиробників забрали спецрежим. Що таке спецрежим? Половина відсотків, 50 відсотків вони платили у державу інші вона акумулювала на своєму рахунку і ці акумуляції далі їм поверталися на створення матеріально-технічної бази.

Але колеги, я хотів звернути увагу на іншу річ. Сьогодні ми розглядаємо законопроект 1699. Ну скільки можна знущатися? Законопроект 1159, який був зареєстрований раніше, який розглянувся у комітетах, який розглянувся… (Оплески) Який розглянувся в аграрному комітеті, який підтриманий всіма депутатськими фракціями, який сьогодні напрацьований разом з сільськими головами, він розглянутий на аграрному форумі України, підтримали мери малих міст. Останнє, що я отримав, я сьогодні отримав лист від Полтавської обласної державної адміністрації, де Полтавський голова адміністрації, Полтавський керівник обласної ради підписалися з проханням фракції, всім, посприяти у вирішені даного питання, люди приїжджають кожного разу з всіх куточків України. Ми цей законопроект розглядаємо останнім, в дві години ми закриємось і йдем, а їм що робити?

Я дуже прошу, щоб ми розглядали, якщо є 1159, давайте його розглянемо, давайте покажемо позицію, давайте проголосуємо. (Оплески).

А 1699, безперечно потрібно прийняти, тому що це стимулювання нашої переробки. Ми сьогодні боремося за, що? Щоб у нас створювалася переробка, щоб далі ми продукцію вже перероблену експортували. І ми сьогодні не можемо безпосередньо з сільхозтоваровиробниками знайти спільну мову.

Тому я вважаю, що ми потрібні підтримати і закликаю всіх підтримати законопроект 1699. Дякую.

(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Радикальна партія", Олег Ляшко.

 

13:31:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія".

Колега із "Блоку Порошенка" питає мене де корова. І з такою політикою яку українська влада проводить 23 роки останні, ви не те, що корови ви і бичка скоро не побачите, і теля не побачите, і гусей, і курей, ви нічого не побачите. Бо у нас 23 роки назад було більше 20 мільйонів поголів'я великої рогатої худоби, свиней, індиків, гусей. Кожен, хто приїжджав на українську землю, у них очі розбігалися від цього багатства, від цього розмаїття, від українського столу, від української випивки. А сьогодні що ви людям залишили? Ви в селі забрали все. Роботи немає, зарплати немає, перспективи для молоді немає. Діти через одного народжуються. І половина по генделиках тиняється.

Що головне для села? Хто з вас, діти асфальту, не знають, я вам скажу. Головне для села – це робота, коли та людина працює, горбиться на городі. Не забирайте в неї останнє, що вона заробила. Дайте їй пенсію, дайте можливість дитину вивчити. Дайте можливість городину продати. Дайте можливість за газ заплатити. Дрова бабі привезіть, коли вона ветеран війни чи інвалід. Головне для людей старшого віку – це повага, це увага! А коли ціна на молоко дешевше ніж літр води, коли в магазині один імпортний хлам, коли нашу цибулину, огірка і яблука немає куди продати. І нещасних бабів менти ганяють за те, що вони в неположеному місці торгують.

Оберніться до людей! Згадайте, що село – це колиска України. Не буде села – не буде і вас. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів заспокоїтися. Я розумію, що є емоції. Уважніше!

Будь ласка, народний депутат Долженков, "Опозиційний блок".

 

13:34:03

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую, шановний Володимире Борисовичу. Шановні колеги, мій виступ не буде такий емоційний, як попереднього доповідача. Суть цієї законодавчої ініціативи зводиться до того, щоб повернути ту непряму державну підтримку для сільгосптоваровиробників, яка була скасована чинною коаліцією. До речі, ми за це не голосували.

Звичайно, фракція "Опозицій блок" буде підтримувати сільськогосподарських товаровиробників та всіляко закликає колег з інших фракцій підтримати вказаний законопроект з урахуванням висновків, які були висловлені головою профільного комітету. Дякую.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Можемо голосувати, наскільки я розумію. Роман Головко, будь ласка. Хвилина.

 

13:34:56

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 164 виборчий округ, Тернопільщина.

Шановні депутати, повірте, законопроект – це є дуже важливий і правильний напрямок підтримання сільськогосподарських виробників, які виробляють сільськогосподарську продукцію - молоко, м'ясо. Але я би хотів сказати, що в першому читанні його обов'язково потрібно голосувати, єдине зауваження, окрім юридичних осіб туди і фізичних осіб включити, а також, товариство, на жаль, зараз ми в сесійному залі не розглядаємо законопроект 2089, який, стоїть питання про підняття ціни закупівельної для селян на молоко. Це є дуже важливе питання, яке турбує. Адже корова годувальниця є для багатьох в селах основним інструментом виживання. І сьогодні ми з вами повинні зробити, щоб цей закон був розглянутий і підняти мінімальну закупівельну ціну на молоко хоча би до 4 гривень, щоб дати можливість селянам вижити адже корова забезпечує їхнє існування. І тоді ми покажемо реальні кроки парламенту для підтримки села, а не тільки розмовляти і говорити. Тому я закликаю і звертаюсь до Голови включити цей закон так само в порядок денний, а цей закон треба в першому читанні обов'язково підтримувати. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, прошу всіх зайняти свої місця для того, щоб ми могли розпочинати голосування. Будь ласка, Юрій Луценко від фракції "Блоку Петра Порошенка" і будемо переходити до голосування. Прошу запросіть депутатів.

 

13:36:11

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні присутні, я думаю, що в Україні найбільшою інфляцією є інфляція на слова. Зараз парламент розглядає законопроект, співавторами якого є багато депутатів "Блоку Петра Порошенка" і інших колег по коаліції. Давайте не вправлятися у красномовстві, а просто підтримати законопроект, який розробила коаліція на виконання наших спільних національних інтересів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На підтвердження слів Юрія Віталійовича Луценка хочу зазначити, поки депутату будуть заходити до зали, народний депутат Розенблат, Насіров, Івахів, Іван Кириленко, Івченко, Павелко, Лунченка і ще два депутата. Просто тут написано так, що важко, не хочу помилитись.

Шановні колеги, ми опублікуємо, хто був авторами. Так що ви чули те, що сказав Юрій Віталійович, абсолютно відповідає дійсності.

Колеги, виношу на голосування законопроект (реєстраційний номер 1699), який за рішенням комітету пропонується і пропозицією депутатів прийняти за основу. 1699 за основу, прошу голосувати. За основу. 1699 за основу.

 

13:37:52

За-233

(Оплески) За основу рішення прийнято, шановні колеги. Я просив би більш уважно.

Далі, шановні колеги, проект закону вноситься (реєстраційний номер 1850, 1850-1) проект Закону про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо послаблення податкового навантаження на природоохоронні установи). Є два законопроекти. Є пропозиція авторів законопроекту розглянути їх, вони пов'язані, за скороченою процедурою. Прошу розглянути цю пропозицію щодо розгляду цих двох законопроектів за скороченою процедурою. Прошу визначатися народних депутатів щодо розгляду за скороченою процедурою, колеги.

 

13:39:00

За-185

Рішення прийнято.

Доповідає (1850) народний депутат Микола Томенко.

 

13:39:10

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, наш авторський колектив в складі Томенко, Співаковський, Хлань, Гордєєв, Продан і автори братського законопроекту, про який я скажу пізніше, бо ми тут разом подавали цю ініціативу, хочемо повернути нас до нормального життя, яке було в системі оподаткування в гуманітарній сфері до 2015 року. Під час відомого голосування про внесення змін до Податкового кодексу, я так розумію, з ініціативи Міністерства фінансів, без погодження з гуманітарними міністерствами, Міністерством освіти, культи, екології, тощо, вилучили пункти, які стосувалися відсутності земельного податку для тих категорій діяльності в сфері екології, освіти, охорони здоров'я, які є державним підприємствами, які фінансуються виключно з держави і які на сьогоднішній знаходяться на грані виживання. Тому наша позиція, ми нічого нового не пропонуємо, ми пропонуємо повернутися до податкового режиму, який діяв в Україні до 1 січня 2015 року. І зокрема: заповідники, в тому числі історико-культурні, національні, природні парки, заказники, крім мисливських, звісна річ, парки державної і комунальної форм власності, ландшафтні парки, ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки, пам'ятки – природи не обкладати податками.

Ну, щоб ви розуміли, що таке земельний податок, от візьміть одне з наших 7 природних чудес – Асканія-Нова. Це всього-на-всього 33 тисячі гектарів. Значить, от давайте, зараз уряд нам запропонував обкласти податком. Чи одне з 7 чудес України – Софіївка уманська, дендропарк, яку місцева влада вже радісно обклала податком майже на мільйон гривень. Вони і так у боргах, значить тепер вони ще будуть платити земельний податок, а вони фінансуються виключно з державного бюджету.

Тому я просив би підтримати, але не наш законопроект, а законопроект, який буде доповідати колега Гриневич, тому що вони розширили диспозицію і додають туди державні університети і заклади охорони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ТОМЕНКО М.В. Значить, розширити, крім цієї категорії, яку я назвав, наші колеги долучають туди норму, яка стосується вищих навчальних закладів державної форми власності…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Лілія Михайлівна Гриневич.

 

13:41:52

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Так, 1852, так. Шановні колеги, я представляю законопроект 1851, який ми внесли спільно з колегами Фроловим і Кришиним, і так  само висновок Комітету з питань  науки та  освіти, в якому ми просимо взяти за основу і проголосувати за основу і в цілому саме цей законопроект 1851, тому що він відновлює ті норми, які були в попередньому податковому законодавстві.  І окрім тих заповідників, природних парків, про які говорив колега Томенко, ми пропонуємо відносити норми, що стосуються дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів, закладів культури, науки, охорони здоров'я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів. Зараз це податкове навантаження створює дефіцит безпосередньо в бюджетах цих закладів.

Так само, відновити норму про дослідні господарства науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського  профілю та професійно-технічних училищ. Тобто ми повертаємося до старої редакції в частині цих трьох норм. Жодних нових позицій не додаємо, а стабілізуємо роботу системи освіти, науки, охорони здоров'я і заповідників та природних парків, які фінансуються з бюджету.

Будь ласка, просимо проголосувати за основу та в цілому.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, будь ласка, запишіться два "за", два "проти". Ви чули пропозицію Миколи Томенка і Лілії Михайлівни Гриневич розглядати законопроект саме 1850-1… А, голова комітету, будь ласка! Голова комітету Роман Насіров, потім два "за", два "проти". Але запис вже є, він дійсний.

 

13:44:08

НАСІРОВ Р.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Законопроектом  номер 1850 пропонується звільнити, як ви чули, від сплати земельного податку заповідники, в том числі, історико-культурні, національні, природні парки та інше.

Законопроектом 1850-1 пропонується звільнити від сплати земельного податку більше коло платників, а саме, у тому числі, заповідники історико-культурні, як ми вже говорили, парки державної та комунальної власності, регіональні ландшафтні парки, ботанічні сади та інше, дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, не залежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров'я і таке інше. Також.... також пропонувалося включити дослідні господарства, науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та професійно-технічних училищ, але ми проти цього пункту і рішенням комітету буде – виключити це.

Хочу звернути вашу увагу на те, що Законом України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України  щодо податкової реформи з 1 січня 2015 року плату за землю, що була загальнодержавним податком, включено до складу місцевих податків та скасовано всі пільги для бюджетних установ, а також більшість пільг для юридичних осіб, які використовують землі загальнодержавного значення. Також зазначу, що землі, на яких розміщені заповідники, національні та природні парки, парки... пам'ятники садово-паркового мистецтва та інше в більшості не в комунальній, а в загальнодержавній власності. При цьому необхідно передбачити компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів в зв'язку із прийняттям цього закону. Крім цього, місцеві органи самоврядування в переважній більшості не надають  пільг із сплати земельного податку, оскільки Законом України про державний бюджет на поточний рік не передбачено додаткових дотацій.

З урахуванням вищевикладеного комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону (реєстраційний номер 1853)...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дайте завершити.

 

НАСІРОВ Р.М. ...-1 за виключенням пункту щодо дослідних господарств науково-дослідних установ і навчальних закладів сільськогосподарського профілю. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Два – за, два – проти. Будь ласка, народний депутат Рибак, "Блок Петра Порошенка".

 

13:46:41

РИБАК І.П.

Іван Рибак, 201-й виборчий округ, Чернівецька область.

Законопроект – дійсно дуже важливий і, в першу чергу, тим, що сьогодні у державному бюджеті і так немає грошей, а тим більше, ми будемо платити за своє же собі же. Але, тим не менше, необхідно врахувати на сьогоднішній день, що  низка громад сіл входить у національні парки, зокрема на Чернівеччині це Вижницький національний природний парк, Черемоський та Хотинський. І по селах, більше половини території сіл знаходяться саме під національними парками. Бюджети були сформовані таким чином, що якраз був розрахунок надходжень саме з податку на землю. Я думаю, що в законодавстві просто треба нам передбачити, в подальшому щоб не було таких колізій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається Гальченку, Опозиційний блок.

 

13:47:47

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Прошу передати слово Долженкову, депутату.

 

13:47:52

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую. Шановні колеги, громадяни України! Вказана законодавча ініціатива спрямована на надання пільг відповідним закладам дошкільних загальноосвітніх навчальних закладів, дослідним господарствам науково-дослідних установ, заповідникам, в тому числі історико-культурних національних природних парків.

Звичайно, надання відповідних податкових пільг щодо сплати земельного податку наша фракція буде підтримувати. Але хочу зауважити, що вказана законодавча ініціатива, як і попередня законодавча ініціатива щодо відновлення дотацій сільськогосподарським товаровиробникам, переробним підприємствам є результатом неякісної роботи чинної коаліції, яка протягом такого відомого голосування, а саме податкової та бюджетної ночі, впопихах викинула ці положення, залишивши відповідно дуже широкі верстви населення та юридичних осіб без відповідних податкових пільг.

Тому, звичайно, ми будемо вітати повернення вказаних положень до чинного податкового законодавства. А наостанок хотілося б порадити, щоб, перш ніж вносити зміни до податкового законодавства, треба дуже добре подумати - і не влаштовувати такі ночі бюджетні та податкові, які були в грудні місяці минулого року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Унгурян, фракція "Народний фронт", прошу включити мікрофон.

 

13:49:22

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги, думаю, що це важливий законопроект, і фракція "Народний фронт" буде підтримувати саме законопроект нашої колеги Гриневич 8050-1.

Про що йдеться мова? Мова йдеться про те, що в рамках нашої бюджетної децентралізації ми передали  в місцеві ради право встановлювати чи  не встановлювати пільги для багатьох суб'єктів в Україні. У тому числі для тих, які перелічуються в законі. Це природні парки, заказники, заповідники, також інші об'єкти культури садово-паркового мистецтва тощо.

Я хотів би нагадати, що сьогодні стан  природно-заповідного фонду в Україні є дуже і дуже складним: реально наші парки,  наші заповідники сьогодні виживають. І це буде дуже гарна допомога для того, щоби об'єкти ПЗФ сьогодні втрималися  на плаву. Але, з іншого боку,  мусимо дати зауваження профільному відомству, тому що  непоодинокі факти нецільового використання і фактично відрізання кусків земель від національних парків, від заповідників тощо.

Дискусійною також є пропозиція, яка  пролунала щодо виключення  навчальних закладів сільськогосподарського профілю і всього переліку. Тому  пропозиція, шановний Володимире Борисовичу, голосувати 8050-1 за основу. І вже потім  у комітеті  чітко пройтися  по переліку, щоб зараз ми  з голосу перелік не розширювали і не  звужували.  Давайте голосуємо за основу, а в другому  читанні розставимо  крапки над "і". закликаю всіх підтримати таку  пропозицію.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Олександра Кужель.

 

13:51:32

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, ми  повинні подякувати нашим колегам: і пану Томенку, і пані Гриневич – за те, що вони підняли дуже важливе питання.

Вже багато раз ми  говорили про те, що в наших заповідниках будуються будинки, вони не сплачують жодних податків; порушується законодавство щодо… природоохоронне. Але зараз у нас виникає не дуже симпатична ситуація. Особисто фракції "Батьківщина" подобається і законопроект пана Томенко, і законопроект пані Гриневич.

І тому у нас, пане Голово, до вас пропозиція. Проголосувати 2 законопроекти із дорученням комітету пана Насірова з податкової політики - об'єднати їх до другого читання з тими пропозиціями, які ще подадуть депутати. І тоді це буде дійсно повний законопроект. Дуже дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Іван Мельничук – "Блок Петра Порошенка". Голова комітету підведе підсумок обговорення.

 

13:52:40

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановні колеги, не ставлячи під сумнів звичайне питання Національних парків – я би хотів звернути вашу увагу на таке питання. У Вінницькій області, у Літинському районі Вінницький аграрний університет імені шановного, в лапках, пана Калєтніка, ще 4 роки назад забрав 450 гектарів землі, якоби на піддослідне господарство, яке на сьогоднішній день не сплачує податки.  І зараз ми цим законом збираємося знову їм віддати цю землю, вот, для того, щоб вони і на далі не сплачували податки. Давайте краще ми заберемо, я підтримую позицію про те, що аграрним університетам науково-дослід не віддавати, краще віддати цю землю людям, нехай сплачують звідти податків. Буде і державі хорошо, і людям буде прекрасно. Я проти того, щоб було внесено, у цьому законі звучало питання, зокрема, Вінницького аграрного університету, надання йому земельної ділянки, знову безкоштовно і знову без сплати податків. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Лілія Михайлівна Гриневич.

 

13:53:56

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Лілія Гриневич –"Народний фронт". Я хочу зауважити, шановні колеги, що аграрні університети не можуть функціонувати і навчати за профілем, якщо у них не буде землі. І я закликаю зараз всіх голосувати цей проект за основу, без жодних вилучень і виключень. А тоді вже на  засіданні комітету розбиратися з кожною позицією, неможна зараз з голосу вилучати позицію про аграрні університети.

Тому пропоную голосувати за основу, а тоді вже розбиратися при підготовці до голосування в другому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Руслан Демчак, "Блок Петра Порошенка". І будемо переходити до голосування. Прошу запросити народних депутатів до залу.

 

13:54:50

ДЕМЧАК Р.Є.

Шановні колеги! Я хотів би пояснити, що виключаючи пункт про аграрні університети ми не виключаємо території на яких вони знаходяться приміщення, гуртожитки, ми виключаємо саме господарства, акцентую на це… А це десятки  тисяч гектар, які зараз управляються в тому числі бувшими "регіоналами" і бувшим керівником аграрного комітету, сьогодні він був згаданий.

Тому я вважаю, що потрібно підтримувати пропозицію комітета. І проголосувати з виключенням цього пункту, а саме: "дослідні господарства науково-дослідних установ, навчальних закладів сільськогосподарського профілю, професійно-технічних училищ". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Я думаю, що всі готові голосувати. Будь ласка, давайте ми висловимо свою позицію голосуванням. Будь ласка, шановні колеги, є пропозиція 1850-1 проголосувати за основу. В порядку підготовки до другого читання ми спільно підготуємо всі зміни, доповнення, поправки, все те, що буде відповідати узагальненій позиції, спільній позиції всіх депутатських фракцій. Тому колеги, підготуйтесь, будь ласка. На ваш розгляд вноситься, на голосування за основу проект закону, реєстраційний номер 1850-1, про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України щодо послаблення податкового навантаження на природоохоронні установи, за основу. Прошу голосувати. Прошу підтримати, за основу. За основу.

 

13:56:54

За-216  

Немає, немає голосів. Томенко не встиг проголосувати.

Будь ласка, колеги, прошу ще раз. Ще раз, пропозиція… Будь ласка, послухайте уважно. Сядьте, будь ласка, на місце. Є 1850-1, влаштовує всіх, наскільки я розумію. Голосуємо за основу цей законопроект, і будемо опрацьовувати його в комітеті.

Що ви ще хочете додати, Миколо Володимировичу? Будь ласка, хвилину, Микола Томенко як автор. Що ви хочете додати до моєї пропозиції?

 

13:57:38

ТОМЕНКО М.В.

Володимире Борисовичу, тут висловили застережння, і наші колеги стурбовані оцим пунктом стосовно землі дослідних господарств. Я думаю, якщо ми прогарантуємо, що позиція комітету податкового є така, що цей пункт точно буде виключений, а я вважаю, що теж його треба виключити, тому що йдеться про землю, де здійснюється бізнесова діяльність, а не землю, на якій стоїть університет, умовно кажучи, Аграрний. Земля, на якій стоїть Аграрний університет, ми не оподатковуємо. А ті землі, де займається бізнесом, треба оподатковувати.

Тому моє прохання ще раз повернутися і проголосувати з розумінням, що ми норму про дослідні господарства не будемо підтримувати в другому читанні. Тоді я сподіваюся, ми наберемо 226.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За основу, за виключенням науково-дослідницьких господарств? Колеги, ми можемо це зробити, ми говорили це з головою профільного комітету. Під час підготовки до другого читання ми в тому числі можемо врахувати і цю норму. Зараз треба прийняти її за основу.  А далі в комітеті вже допрацюється це питання.

Будь ласка, шановні колеги, ще раз прошу сконцентруватися. Ставлю на голосування 1850-1 за основу, шановні колеги, за основу. Прошу голосувати 1850-1. За основу. В порядку підготовки до другого читання ви визначитеся щодо цього питання.

 

13:59:21

За-226

Рішення прийнято.

Але наголошую на тому, що… Я прошу, колеги, уважно. Я прошу вашої уваги, колеги, не уходьте, будь ласка. У нас є ще 2 важливих питання - питання підтримки ОСББ і зняття з них оподаткування, ви пам'ятаєте. Без обговорення… А? Колеги, є пропозиція наступна, це важливе питання, ми його голосували ви знаєте, що і громадськість його підтримає - 1892. Є пропозиція проголосувати його за основу і в цілому без обговорення, без обговорення.

Друга позиція. Є, є законопроект, який підготовлений 2049, а 2049 проголосувати в першому читанні за основу. Таким чином це буде комплексне рішення, ну, не маємо його завалити. Тому я просив би вас… Я користуюсь своїм правом продовжити сесію на 15 хвилин і прошу, шановних колег народних депутатів, зараз підготуватись до голосування і проголосувати законопроект (реєстраційний номер 1892) за пропозиціє, з пропозицією без обговорення проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій, питання того, щоб не обкладати податками ОСББ. Є, є необхідність його голосувати? Є слово. Хвилинку, є слово, народний депутат Ніна… Южаніна Ніна Петрівна, будь ласка.

 

14:01:13

ЮЖАНІНА Н.П.

Шановні депутати, прошу вас звернути увагу, що в перелік організацій, які не будуть сплачувати податок на прибуток, крім ОСББ включені житлово-будівельні кооперативи. Як ви знаєте, житлово-будівельні кооперативи – це створені об'єднання юридичних і фізичних осіб ще в 1970-ті-1980-ті роки при, в Радянському Союзі. І для стимулювання переходу з цієї форми об'єднання була внесена стаття 5 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачений порядок реорганізації житлово-будівельних кооперативів в ОСББ. Тому, враховуючи необхідність відмови від підтримки житлово-будівельних кооперативів, та все-таки, зосереджуючи свою увагу на підтримці ОСББ, не має потреба вносити в цей перелік саме житлово-будівельні кооперативи. Тому пропоную під стенограму виключити із тексту законопроекту номер 1892 слова "житлово-будівельних кооперативів".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, зараз ми обговоримо це питання. Але, можливо, є пропозиція. Послухайте перед тим, як будемо голосувати, можливо, пропозиція про те, щоби є другий законопроект 2049. Можливо, при доопрацюванні 2049 щоб сьогодні суто прийти на зустріч з ОСББ, допрацювати щодо житлових кооперативів. І таким чином з урахуванням Южаніної пропозиції вилучити зараз. А при підготовці 2049 ще раз окремо розглянути. І таким чином не буде жодних проблем, з виключенням, з пропозицією Южаніної. Нормально? Приймається? Приймається. Приймається?

Будь ласка, Віталій Хомутиннік.

 

14:03:03

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги, є пропозиція рухатися по Регламенту. В Регламенті чітко написано, приймаємо в першому читання. До другого читання Южаніна чи будь-який інший народний депутат подасть свої пропозиції, який врахує чи не врахує комітет. У нас дуже багато надійшло листів до народних депутатів від об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та від інших кооперативів в тому числі. Тому цей законопроект сьогодні дуже необхідний. І, якщо приймати в цілому в тій редакції, в якій він поданий, він підтримується всіма. Якщо ні, то приймаємо за основу і далі розглядаємо поправки, які будуть надходити від різних народних депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, "Опозиційний блок", Долженков народний депутат, потім Курячий. Потім Березюк, потім Курячий "Блок Петра Порошенка".

В чому є проблема? ОСББ маємо звільнити від оподаткування, це об'єктивно. А далі при доопрацюванні 2049 ми можемо доопрацювати житлово-будівельні кооперативи, і все. Ну, я маю дати слово, колеги. Давайте мати повагу один до одного.

Прошу, Долженков.

 

14:04:00

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Володимир Борисович, ну было очень дельное, нормальное ваше предложение. Учитывая то, что мы с 1 апреля, жители кооперативов получат платежки, я думаю, каждый из них будет считать копейки и цифры и смотреть, как выживать в этих условиях. И я думаю, что здесь проводить разграничение и в этих условиях загонять кого-то куда-то и делать реформирование еще под эти, так сказать, моменты – я думаю, это совсем неправильный подход. Действительно, огромное количество людей живет в таких домах и я думаю, что сегодня была бы наша правильная позиция объединится всем, дать возможность людям как-то найти механизм выхода из сложившейся ситуации, а потом уже искать механизмы защиты каждого гражданина Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Березюк. Так колеги, спокійніше, будь ласка. Прошу вас, будь ласка.

 

14:05:10

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове! Це вже говорено і переговорено. Є пропозиція: 1892 – прийняти так, як він є, тому що до 1 квітня  його треба прийняти, за основу і в цілому, а в 2049 зробити ті речі, які пропонує пані Южаніна. Тому що, якщо ми сьогодні будемо, бо ЖБК, шановні, – це ті самі ОСББ, тільки вони називають по-інакшому, а вони так само функціонують. Тому я вас дуже прошу, проголосуємо 1892. Правда, там є невеличка технічна правка, щоб воно запрацювало, я  прошу її внести, пані Острікова. І тоді так ті два закони голосувати. Будь ласка. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підготуйтесь. Я потім дам слово народному депутату Остріковій. Будь ласка, Курячий, народний депутат Курячий, "Блок Петра Порошенка".

 

14:05:58

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Зовсім очевидно, що ні в жодному разі не можна виключати з цього переліку житлово-будівельні кооперативи, оскільки це ті підприємства, які не встигли в силу об'єктивних або навіть суб'єктивних причин пройти перереєстрацію. Буде зовсім несправедливо обкладати членські внески членів цих житлово-будівельних кооперативів на утримання будинку і прибудинкової території, не можна їх обкладати. Саме тому, Володимире Борисовичу, треба в цілому приймати 1892, а потім, при іншому законопроекті, будемо доопрацьовувати. 31 березня спливає термін подання податкової звітності. Люди  живуть в напрузі, ми маємо цю напругу зняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Будь ласка, народний депутат Острікова,  пропозицію. Послухайте, я зараз поставлю за основу і в цілому 1892. При підготовці 2049 ми подивимося, якщо там будуть якісь зловживання, ми виправимо це, але не можемо людей ставити в проблеми. Пропозиція Острікової, і голосуємо. Підготуйтесь, будь ласка. 

 

14:07:06

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, фракція "Самопоміч", безумовно, виступаючи співавторами даного законопроекту, повністю підтримує те, що ОСББ повинні бути звільнені від оподаткування вказаним податком.

Однак, цей законопроект носить назву "про внесення змін до Податкового кодексу України", і саме тому в ньому є розділ 2, Прикінцеві положення, але тут не зазначено про те, що вносяться зміни в Перехідні положення Податкового кодексу. Тому під стенограму прошу це зафіксувати, необхідність такої правки: доповнити підрозділ 4 розділу 20 новими пунктами такого змісту "34…" і далі по тексту, те, що йде в законопроекті. І "35". І голосувати в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, давайте, підготуйте до голосування, будемо голосувати зараз пропозицію в цілому, а далі  в 2049 допрацюємо ці речі. Не буде жодних зловживань, людей не можна залишати зараз з такими проблемами.

Ще раз, вноситься на голосування законопроект, реєстраційний номер 1892, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій. Мова йде про експлуатуючі організації по житлу людей.

Тому вноситься пропозиція за основу і в цілому, і прошу голосувати, і прошу підтримати, шановні колеги, за основу і в цілому.

Давайте підтримаємо, проголосуємо. Прошу підтримати за основу і в цілому.

 

14:08:45

За-246

Дякую. 246, рішення прийнято. (Оплески)

Шановні колеги, на ваш розгляд вносить законопроект 2049, споріднені законопроекти. І ми домовлялися, що ми його розглянемо за основу. І я би просив врахувати під час підготовки до другого читання пропозицію народного депутата Южаніної щодо… Я так розумію, в неї було застереження тільки єдине: щоб не використовували цей законопроект для зловживань щодо податків. Тому, будь ласка, я прошу це опрацювати, і знайти узгоджене рішення в цьому питанні. Тому, колеги, не розходьтесь, 2049 без обговорення за основу. Приймається? Будь ласка, голосуємо за основу 2049 без обговорення, за основу. Прошу підтримати 2049 за основу, за основу.

 

14:09:40

За-236

Рішення прийнято.

Значить, 236, Рішення прийнято.

Дякую, колеги, дивіться, ще є одна пропозиція. Одна є пропозиція, висунули ряд народних депутатів щодо перенесення зараз на розгляд законопроекту 1159. (Оплески) В мене є 6 хвилин, ну, 5 хвилин. Да, те, що не порушуючи Регламент, можемо розглянути і я цю пропозицію зараз поставлю на... Перед тим, як ставити її на голосування хочу надати слово віце-спікеру Оксані Сироїд. Послухайте, нам треба включити одне питання в порядок енний сесії. Хвилину, я прошу всіх залишитися на своїх місцях, будь ласка, шановні колеги,  послухайте уважно.

 

14:10:28

СИРОЇД О.І.

Шановні колеги, я вас дуже прошу трошки уваги. Як вам відомо, 1 квітня має набрати повністю чинності новий Закон про прокуратуру. На жаль, в зв'язку із тим, що впродовж тривалого часу не було здійснено належних заходів, щоби всі ці положення набрали чинності, ми повинні сьогодні допомогти новому складу прокуратуру, керівництву новому прокуратури для того, аби вони мали можливість запровадити цей закон.

Ми попередньо уже розмовляли із представництвами прокуратури для того, аби напрацювати зміни, які дозволять ефективно їм впроваджувати ті зміни, навіть до того часу, як набере чинності Закон про прокуратуру. Але до цього часу ми повинні відстрочити дію цього закону, відтермінувати. Але перед тим я прошу вас внести до порядку денного сесії. Власне, цей закон, який дозволить нам трошки відтермінувати дію Закону про прокуратуру.

Прошу вас зрозуміти правильно, що це не йдеться про відтермінування  реформи прокуратури, тому що ми перцюємо, власне, над внесенням змін повноцінним до закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, шановні народні депутати, про що йде мова? Щоб ми могли його розглянути і в країні було кому займатися слідством. Тому що з 1 квітня уже ніхто не буде займатися слідством взагалі. Мова йде про те, хвилину, мова йде про те, щоби включити його до порядку денного сесії. Далі ви опрацюєте в комітетах, далі ви визначитеся щодо його подальшого голосування – і приймете рішення. Тому пропозицію я зараз поставлю на голосування. Приймається? Включення до порядку денного сесії, це не прийняття жодних рішень зараз.

Прошу, колеги. Наполягаєте на слові? Будь ласка, Андрій Кожем'якін. Потім – Юрій Луценко.

 

14:12:20

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий, шановні колеги! Все правильно сказала пані Оксана, що, дійсно, треба рятувати прокуратуру. Але коли ми рік вже говоримо про те, що треба було згідно з Конституцією і "Прикінцевими положеннями" Кримінально-процесуального кодексу прийняти Закон про Державне бюро розслідувань, нас не чують, і роблять, напевно, хтось це робить це навмисно.

Тому я хотів би попросити наступне. Якщо прокуратурі треба така допомога, то це повинен робити Президент, а не депутати від фракції однієї, навіть якщо вона входить в коаліцію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Луценко, будь ласка.

 

14:13:03

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Перш за все, йдеться не про допомогу прокуратурі, а про допомогу законності в країні. Я хочу нагадати свій особистий досвід. У злощасному 2005 році тодішній Президент Ющенко підписав черговий універсал із, як потім виявилося, антинародною опозицією, яким фактично вводився імунітет для депутатів місцевих рад – і сотні кримінальних справ згоріли в один день на мільярди розкраденого майна. І ця безкарність призвела до тріумфу Януковича і його гангстерської банди.

Зараз, у квітні місяці, прокуратура позбавляється прав слідства, але ніхто її не набуває. Відтак нам дійсно треба відтермінувати цей термін. Але, з чим я погоджуюсь з колегою Кожем'якіним, нам треба паралельно почати приймати Закон про Державне бюро розслідувань. І цей процес треба об'єднати, прийняття продовжити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. …продовжити функції слідства у Генпрокуратури та прийняття передбаченого Коаліційною угодою Державного бюро розслідування. Прошу підтримати пропозицію пані Оксани Сіроїд… який  буде йти в цьому напрямку.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. будь ласка,  народний депутат Мосійчук, Радикальна партія, хвилина.

 

14:14:44

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія.

Я хотів би підтримати повністю колеги Кожем'якіна. Абсолютно… якби прокуратура хотіла щось  робити, вона прийшла б на комітет, до якого, до речі, входить і Юрій Віталійович. А так Генеральний прокурор не може дійти прозвітувати про злочини на Майдані вже третє чи четверте засідання, а прокуратурі саме по бюро розслідувань вказувалося засідання три тому.

Тому фракція Радикальної партії не буде голосувати за відтермінування. Хай прийде сюди прокуратура, або хоча б в комітет і почне діяти, почнуть подавати закони від Президента і самі, що бачать.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я пропоную, давайте таким чином. Ми ще проведемо консультації і завтра зранку ми можемо це зробити і визначитися щодо голосування. Але я вношу пропозицію щодо  розгляду 1159  зараз на цій сесії. 1159 щодо пришвидшення розгляду. Будь ласка,  хто за цю пропозицію, прошу голосувати. За те щоб пришвидшити розгляд 1159. Тільки один раз я це поставлю, бо немає вже часу. Зараз його розглядати! 1159.

 

14:16:14

За-147

Зрозуміло. 147.

Шановні народні депутати! Відповідно до Регламенту оголошую пленарне засідання закритим.

Завтра пленарне засідання буде о 10-ій годині ранку. Дякую, шановні колеги.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку