ЗАСІДАННЯ ШІСТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

06 березня 2015 року, 10.03 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б. 

 

10:03:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні колеги народні депутати!

Прошу заходити до залу українського парламенту.

Вельмишановні колеги народні депутати, прошу займайте свої місця у залі. Прошу включіть систему "Рада" для реєстрації народних депутатів

 

10:07:36

239 народних депутатів у залі, ми можемо розпочинати нашу роботу. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради оголошую відкритим.

Шановні колеги, увага! Сьогодні у нас є достатньо багато іменинників. По добрій традиції давайте привітаємо з днем народження народних депутатів України: Бориса Юрійовича Козира, Олексія Петровича Порошенка, Ірину Володимирівну Сисоєнко і Сергія Миколайовича Тригубенка. Давайте привітаємо всіх наших іменинників. (Оплески)

З днем народження! Добра, успіхів і благополуччя!

Шановні колеги, зараз у нас розпочинається наше засідання відповідно до Регламенту з "години запитань до Уряду". Передбачено виступ, як ми і раніше визначали, виступ міністра економічного розвитку і торгівлі  України Айвараса Абромавичуса і голови Національного банку України Валерії Олексіївни Гонтаревої. (Шум у залі)

 

ЛЯШКО О.В. Володимире Борисовичу, дайте можливість виступити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас тут є очевидне порушення Регламенту…

 

ЛЯШКО О.В. Ви порушуєте Регламент…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, по… Вікторія Войціцька, будь ласка, дайте хвилину з трибуни. У нас тут виходить  порушення Регламенту щодо блокування трибуни. (Шум у залі)

 

10:09:29

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Міжфракційне об'єднання "Єврооптимісти" разом  з іншими парламентаріями вимагає поставити в порядок денний урядовий законопроект 2273, який врегулює питання щодо повернення в бюджет України майже 2 мільярдів гривень. Це ті гроші, які країна не отримує з компаній "Укрнафта". (Оплески) Зараз системно блокується відповідне рішення комітетом. Два рази комітет, на жаль, не провів засідання, не розглянув цей законопроект.

Тому ми вимагаємо повернути цей законопроект  у порядок денний. Ми підтримуємо уряд… Сьогодні повернути в порядок денний! (Шум у залі) Голова комітету – неважливо хто. Головне те, щоби ми отримали насправді результат. А комітетом головує пан Іванчук, тут на прохання моїх колег я це озвучую. І нам, жінкам, на 8 березня не потрібні ніякі відповідні подарунки, верніть гроші, які належать державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я  ще раз наголошую на тому,  що  блокувати треба не трибуну парламенту, а працювати в комітетах Верховної Ради. І є відповідне доручення, яке я розписав, щодо розгляду профільного комітету даного питання. Як тільки буде подання комітету, він одразу з'явиться в порядку денному відповідно  до Регламенту, і далі депутати будуть визначатись.

Свою позицію з цього приводу я визначав не один раз. Я  вважаю, що цей  закон має бути прийнятий. Ми голосували за цей  закон, але процедуру ніхто не має права порушувати.   Це є принципове питання.

Тому, будь ласка,  працюйте з комітетом. Керівники  фракцій, забезпечте присутність  на комітеті своїх депутатів, розгляньте це питання. І будь-який висновок, і ми будемо його розглядати відповідно до Регламенту.

Шановні колеги, звільніть, будь ласка, трибуну. У нас зараз є  "година запитань до Уряду". Я прошу звільнити трибуну  парламенту.

 (Шум у залі)

 Будь ласка, доручення профільному комітету: розглянути цей законопроект і внести його в установленому порядку до розгляду Верховної Ради  України. Будь ласка, я звертаюсь до голови комітету.

Шановні колеги, я прошу вас розблокувати трибуну. Ми розпочинаємо розгляд питань…

Будь ласка, я ще раз наголошую на тому, щоби профільний комітет розглянув дане питання сьогодні, вніс відповідні пропозиції. Аплодуйте. (Шум у залі)

 Дякую за конструктивну пропозицію. Шановні колеги, я прошу займайте свої місця. Ми вже втратили 15 хвилин "години запитань до Уряду". Дякую, що розблокували трибуну. Доручення відповідне комітету я дав, будь ласка, працюйте з комітетом.

Шановні колеги, прошу займайте свої місця у залі. Я запрошую на трибуну міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавичуса, будь ласка, для доповіді.

Будь ласка, міністр Абромавичус.

 

ГОЛОС  ІЗ ЗАЛУ. Дайте Иванчуку слово. Он хочет сказать по этому вопросу, голова комитета...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іванчук. Хвилина буквально, Андрій Іванчук.

 

10:17:54

ІВАНЧУК А.В.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні народні депутати! Хотів би дати  вам відповідь на ситуацію, яка тільки що склалася в стінах парламенту. Шановний Володимир Борисович, на виконання вашого доручення даний законопроект був поставлений в порядок денний розгляду Комітету економічної політики на середу. У зв'язку з тим, що депутати комітету не прийшли на засідання комітету, не було кворуму, не було можливості розглядати даний законопроект.

Учора повторно було зібрано засідання комітету. Сьогодні знову я призначив засідання комітету. Так що, пане Голово, я взагалі не розумію, які звинувачення на мою сторону. Кожен день збираю комітет. Зверніться, будь ласка, до депутатів різних фракцій, членів комітету: нехай прийдуть на засідання комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Саме те, що я щойно вам доручив. Будь ласка, доручіть секретаріату комітету зібрати комітет, всіх депутатів, а, керівники фракцій, забезпечте присутність депутатів. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, займайте свої місця у залі, працюйте в комітеті.

Айварас Абромавичус, міністр економіки України. Будь ласка, пане міністре, доповідайте.

 

10:19:15

АБРОМАВИЧУС А.

Уважаемые коллеги, депутаты, шановний Голово! Прошло уже почти 90 дней, как наша команда находится в правительстве, и есть первые результаты, много сложных вопросов, но главное – мы понимаем, куда мы двигаемся и что делать дальше.

Почти на каждой встрече меня спрашивают, когда станет хорошо, когда все будет хорошо. Для этого нужно первым дело честно ответить на вопрос: в чем же проблема сейчас?

Не секрет, что экономика страны в данный момент находится в тяжелейшем положении. Причина такого состояния была заложена не только провальной политикой прошлой власти, но и полным отсутствием реформ на протяжении последних 25 лет.

Какая ситуация на данный момент. Снижение реального ВВП по итогам 2014 года составила почти 7 процентов. Промышленное производство сократилось на 10,1 процент. Экспорт товаров и услуг сократился почти на 20 процентов. Потребительская инфляция составила 24,9 процентов.

На начало года ситуация по инерции продолжает быть напряженной. Негативную динамику демонстрируют все без исключения сферы экономической деятельности. В январе падение промышленного  производства составило 21 процент. Инфляция остается завышенной, есть сильное давление  на курс.

Экономическая политика предыдущей власти была в высшей степени непрофессиональной. Хоть экономика росла после кризиса 2009 года, к 2012 году рост составил  всего 0,2 процента и только  благодаря манипуляции  статистических данных.

Россия сначала вела агрессивную торговую политику, а потом перешла к открытой агрессии. 

Растрата резервов Нацбанка в предыдущие годы стала главной причиной нестабильности  валюты сегодня.

Как я уже сказал, причина сегодняшнего кризиса в полном отсутствии реформ за последние 25 лет. И сейчас мы стоим перед простым выбором: сейчас или никогда; сложные, но структурные реформы или стагнация и серьезная деградация, которая может привести к еще более критическим  последствиям. Выбор и для меня, и для большинства в стране очевиден.

Эти реформы не нужны МВФу,  эти реформы не  нужны Всемирному банку, они не нужны  Европейскому Союзу. Они прежде всего нужны Украине. И здесь перед нами стоит выбор, в какой  Украине мы хотим жить. Я предлагаю – в молодой, растущей и перспективной, с такой же экономикой. По сути нам нужно создавать экономику  заново, построить абсолютно новую экономику, которая  бы основалась на принципе честной конкуренции, инновации, глобального рынка и наконец-то уйти от планово-административной модели. У нас по большому счету два задачи: стабилизировать ситуацию  - это раз, сделать все, что от нас зависит, чтобы экономика начала   расти уже в 2016 году. Это два.

Задача первая. Для начала получить помощь от Международного валютного фонда и других финансовых институтов, тем самым возобновить высокий уровень резервов Центрального банка, стабилизировать курс, вернуть доверие к банковской системе. Банковскую систему нужно обязательно восстанавливать. Только когда бизнес и население вернут депозиты обратно в банки, банки начнут кредитовать, и начнет опять работать экономика.

Задача вторая – восстановление и рост экономики в 16-м году. В среду на заседании Кабмина был утвержден план мероприятий правительства на 2015 год. Это обширный документ из более чем 100 страниц, где четко прописано, что нам нужно делать, в какие сроки и кто ответственный. Минэкономразвития ответственный почти за половину этих мероприятий.

Посоветовавшись с коллегами, мы решили, что если большую часть этих задач мы решим в этом году, то у нас есть реальный шанс жить совсем в другой стране.

Наши шаги как министерства – дерегуляция. Много об этом уже говорилось и немало уже сделано, хотя мы только на самом начальном этапе. Приняли Закон о лицензировании с помощью депутатов, приняли тоже Закон о дерегуляции. Хочу сказать большое спасибо всем, кто принимал в этом участие, особенно это касается тех коллег по парламенту, которые дерегуляцией уже занимаются много лет. Это госпожа Кужель, госпожа Продан, Галасюк и остальные.

Кроме того, приняли постанову Кабинета Министров, где мы сократили много разного рода регуляторных ограничений, особенно, что касается сельхозотрасли. Убрали карантинные сертификаты, сократили сроки выдачи фитосанитарных сертификатов. Сам звонил в порт, спрашивал, работает ли это. Подтвердили, что сертификатов карантинных на зерно уже нет, но, к сожалению, остаются сертификаты карантинные на лес, через фирмы прокладки 1500 гривен за контейнер. С этим тоже будем бороться. 

Вместе с депутатским корпусом уже будет вторая часть более обширна по дерегуляции. Полтора дня назад на национальной раде реформ решили, объявляем следующую полномасштабную волну дерегуляции – запуск процесса гелиантины.

Очень важная тема "Управление государственными предприятиями". Сумасшедшее сопротивление. Но уже есть достижение. Нужно повышать эффективность, прозрачность, и нужно, конечно, начинать говорить о приватизации на выгодных условиях. Уже сейчас мы внедрили новую систему назначения руководителей и обязали все госкомпании открыть свою финансовую отчетность. До сих пор эти компании сильно сопротивляются. Денежными потоками управляют директора, некоторые депутаты. С этим будем бороться. Компании должны работать на государство, платить дивидендов в госказну.

Сегодня мы дорабатываем проект Закона о сокращении перечня предприятий, не подлежащих приватизации. Государство должно выгодно продать ненужные ему активы и передать их эффективным собственникам. Здесь нужно обязательно отметить успех продажи лицензий по 3G на открытом и прозрачном аукционе, где страна заработала 11 миллиардов гривен. Это было неоднократно отмечено на встречах с международными партнерами. Президент встречался позавчера с Премьером Италии, где тоже это было отмечено, и была отмечена готовность итальянских инвесторов рассматривать возможность приобретения активов в Украине.

Что касается 3G-лицензии. Это не просто продажа и получение средств. На самом деле развитие высоких технологий и широкополосного Интернета на прямую обратно связан с уровнем коррупции и на прямую связано с развитием экономики, конкурентоспособности экономики, стандартов уровня жизни и образования. Это подтверждено мировым исследованием.

В серии госзакупок тоже есть некоторые наработки. Буквально вчера  один из лидеров активистов, который уже достиг значимых успехов в электронных госзакупках, решил присоединиться к команде министерства в качестве главы департамента. В ближайшие сроки подадим новый законопроект о госзакупках в парламент.

Что касается антимонопольного законодательства. Как вы знаете, большинство бизнесменов, что отечественных, что иностранных, жалуются на Антимонопольный комитет. Как причина номер один – трудности ведения бизнеса в Украине. Совместно с Министерством экономики мы прописали в меморандуме Международного валютного фонда, что мы обязуемся в первом полугодии поменять целый состав комитета Антимонопольного, назначить нового главу. А уже во втором полугодии, как это и прописано в коалиционном соглашении, полностью поменять антимонопольное законодательство.

Налоговая реформа. Мы расширяем налоговую базу, не взирая на то, что были озабоченности. Все-таки она идет достаточно успешно, не добавляя нагрузки на малый и средний бизнес. Выводим бизнес из тени, чтобы расширить налоговую базу, налог на роскошь и доходы для более зажиточных, закрытие налоговых дыр, которым пользовался большой бизнес. Как  вы знаете, мы здесь приняли Закон о трансфертном ценообразовании. Опять же с помощью  депутатов повысили ренту на железную руду, а также ренту на транспортировку аммиака, что существенно поднимет доходы в госбюджет.

Национальная рада реформ приняла решение  делать налоговую реформу как можно быстрее, два дня назад. И рабочая группа начинает работу в ближайшей недели.

По поручению Премьера, вчера поздно  ночью общался, у нас есть видение, что мы готовы сделать налоговую реформу очень быстро, очень серьезную, чтобы налоговая система в нашей стране была среди самых лучших в восточной Европе.

И я уверен, если   возглавит эту группу министр финансов наш, что мы как раз к таким результатам в кратчайшие сроки и придем.

Здесь нужно отметить, конечно, и служебное расследование, которое проводится в данный момент и результаты которого будут оглашены примерно через неделю. Это показывает желание правительства и власти в целом бороться  с коррупцией. Мы знаем, что далеко не все в порядке в Державній фіскальній службі. По консультациям Премьера с нашими европейскими партнерами тоже идет диалог о том, чтобы сделать совместные таможни со странами Евросоюза, с которым у нас есть граница, чтобы избежать коррупции в этой отрасли.

Хотелось бы тоже отметить наши шаги по борьбе с коррупцией в нефтегазовой отрасли. Уже покупаем больше газа из Европы, чем из России, здесь мы это делаем, конечно, без посредников. При поднятии тарифов, мы создали новую открытую и доступную систему субсидий, которая убирает все барьеры для получения компенсаций малоимущим. На это мы выделяем 25 миллиардов гривен.

Что касается борьбы с коррупцией, тоже нужно отметить, что правительство приняло новую процедуру проведения аукционов нефти "Укрнафта". И как мы видели, уже есть успехи тоже. Аукционный комитет не допустил продажи нефти по серьезно заниженной цене. Не взирая на сложную ситуацию, но серьезный настрой на реформы и видение позитивного развития событий в 2016 году, хотелось бы отметить, что все-таки правительство серьезно на это настроено.

Кроме прочего, хотел бы всех успокоить, население, что касается продовольственной безопасности. По поручению Премьера мы провели проверку запасов зерна на складах и могу заявить ответственно:     бежать в магазины не надо. У нас запасы зерна по большинству позициям выше, чем на тот же самый период в прошлом году.

Что касается, хотелось бы  добавить тоже, что  выход отечественной продукции на  новые рынки будет обеспечен благодаря внедрению норм и правил технического регулирования, принятых в Европейском Союзе. Это откроет  Украине не только европейский рынок, но и рынки других стран, признающих европейские стандарты.

Одновременно мы будем вести самый активный диалог об обеспечении доступа украинских товаров на рынки третьих стран, оказывать  всю необходимую поддержку нашим  экспортерам.  Здесь тоже  совместно с  депутатами есть идея по  созданию экспортно-кредитного агентства. И я надеюсь, что  уже к концу года такое агентство будет работать.

Само министерство обновляется тоже. Я уже много раз объявлял о сокращении. Это все занимает, к сожалению,  больше времени, чем  первоначально ожидалось.  Но буквально несколько дней назад новый штат подписан. Через два месяца в  министерстве будет на 30 процентов меньше сотрудников, будем сокращать функции.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, не обмежуйте міністра.

 

АБРОМАВИЧУС А. К концу осени еще сокращение на дополнительные 20 процентов.

Таким образом, наш план восстановления  национальной экономики является следующим: получение средств международных институтов для  стабилизации  нынешней ситуации, чтобы были все предпосылки для дальнейшего  роста, системные реформы во всех отраслях, приход в Украину инвестиций, максимальное использование всех преимуществ Ассоциации с ЕС, выход на новые рынки сбыта, рост экспорта.

Хотелось бы еще раз поблагодарить депутатов, которые в сложное время в очень скороченные сроки приняли множество законов, которые нужны стране. Хотелось бы напомнить, что правительство и министерство в целом и я лично открыты для диалога, как многие из вас знают, много общаемся с  ассоциациями, с бизнесом, причем всеми, от промышленников, до ритейлеров, до аграриев, посещаем на регулярной основе области. На следующей неделе еду в Запорожье, есть большие промышленные вопросы к правительству. Готовы общаться. Поэтому еще раз большое спасибо за внимание, и хочу подтвердить, что правительство настроено на серьезные кардинальные реформы в экономике страны.

Большое спасибо. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане  міністре.

Будь ласка, голова Національного банку Валерія Гонтарева, 15 хвилин. Прошу.

 

10:36:36

ГОНТАРЕВА В.О.

Шановні народні депутати, за останні два місяці я вчетверте доповідаю з цієї трибуни, тому навряд чи ви почуєте нові цифри, але я спробую пояснити логіку дій Національного банку.

Зазвичай Національному банку закидають протилежні за суттю  претензії, і наведу типові приклади. Сьогодні я підготувала таку коротеньку презентацію.

По-перше, нас звинувачують у тому, що надано багато рефінансу на ринок, і тут же заявляють, що ми гнобимо  банківську систему, тому що не даємо рефінансу під витоки вкладів.

По-друге, кажуть, що Національний банк відпустив валютний напризволяще, і водночас звинувачують, що ми тримали індикативний курс і цим не давали ринку знайти рівновагу.

Третя типова внутрішня суперечлива претензія: одні зітхають, що вводяться тимчасові адміністрації в банки, а інші тут же волають, чому не вводять фонд гарантування і не виплачують вкладникам гарантовані суми.

Четвертий приклад. Інкримінують, що Національний банк не контролює валютний ринок, і при цьому  кричать, що НБУ запровадив на ринку такі обмеження, що неможливо працювати. Тому спробую надати роз'яснення. Але, насамперед, від імені правління Національного банку я дуже дякую вам за ухвалення парламентом Закону про посилення контролю за операціями банків з пов'язаними особами та посилення відповідальності власників та керівників банків за дії, що призвели до неплатоспроможності установ. (Оплески)

Чому це важливо? Тому що власники та вищій менеджмент банків повинні відшкодовувати нанесені державі та вкладникам збитки. Це дуже гарний слайд. Ви можете бачити зараз: в 2014-2015 роках фонду гарантування було передано для виведення з ринку 44 банки, 11 з яких було виведено в 2015 році. По суті, банківська система втратила майже 200 мільярдів гривень, а це майже 9 відсотків нашого ВВП. З цієї суми тільки 50 мільярдів гривень має відшкодовувати  держава через фонд гарантування вкладів фізосіб, а це  майже 10 відсотків доходу в бюджет України.

Станом на 25 лютого вкладникам неплатіжоспроможних банків вже було виплачено 18,5 мільярдів гривень. Якби ми мали з вами такий інструмент раніше, то ця сума була б значно меншою, оскільки кожен акціонер, його менеджмент, який  збирався вивести активи і списати все це на кризу тричі подумав би над своїм рішенням.

Наведу цифри фонду гарантування. На сьогодні загальна сума збитків, яку було завдано неплатоспроможними банками через протиправні дії акціонерів банків та їх посадових осіб складає понад 58 мільярдів гривень. Наразі вже відкрито 239 кримінальних проваджень на загальну суму майже 43 мільярда гривень. Прийнятий Закон про посилення відповідальності власників та керівників банків – це додатковий важіль впливу на них. Він значно посилить гарантії збереження та  примноження коштів населення та бізнесу.

Зрозуміло, що очищення банківського сектору – це болісний та тривалий  процес. На жаль, він  підсилюється відтоком депозитів з банків. Лише за  минулий рік громадяни забрали з банків 126 мільярдів гривень, а з початку поточного року ця сума збільшилася ще на 18 мільярдів гривень. Попри те, що значна частина цих відсотків є результатом паніки, ми не можемо не допомагати банкам виконати законне право людей, повернути їм заощадження. Тож Національний банк просто зобов'язаний підтримувати банки, надаючи їм кредити рефінансування для забезпечення вчасного проведення розрахунків та повернення вкладів населення.

Слід розуміти, що операції з рефінансування – це стандартна практика кожного центробанку в світі. Але я вже неодноразово наголошувала: на підтримку регулятора як кредитора останньої інстанції банки можуть розраховувати, якщо вони платоспроможні, тобто мають лише проблеми з ліквідністю у зв'язку з відтоком депозитів, вони мають достатній капітал або затверджену програму до капіталізації та мають прийнятну якісну заставу. І все це відбувається під жорстким контролем Національного банку, введенням обмежень за активними операціями та наявностями куратора у банків, які відслідковують цільове використання наданого стабілізаційного рефінансу. Зараз ми тільки даємо під відплив вкладів у розмірі до 200 тисяч гривень, які гарантовані Фондом гарантування.

Вигадки про сотні мільярдів гривень, наданих за мою каденцію безконтрольного рефінансування, виглядають не інакше як нісенітниця. Адже дані щодо надання Національним банком кредитів рефінансування сьогодні відкрите як ніколи. Ми вже відкрили всі дані про рефінансування, які є на нашому сайті, в щоденному, в щотижневому режимі. Кожен громадянин може побачити не лише обсяги виданих кредитів, але й кому вони були надані і на скільки.

Тому може ще раз підкреслити, і це ви можете побачити на слайді, що обсяг стабілізаційних кредитів за мою каденцію склав 10 мільярдів гривень, в той час як обсяг відпливу коштів фізичних осіб за той самий час склав 93 мільярди гривень. Не порівнянна сума.

Зараз заборгованість за всіма кредитами рефінансування, ще раз підкреслюю, дуже гарний слайд, за всіма кредитами рефінансування, наданими Національному банку за всю його історію на сьогодні  складає 110 мільярдів гривень.  Ні 200, ні 300, ні 500, а  110. З 110 мільярдів гривень (оця красна-красна частина цього слайду, це  жовтень 2008 року по червень 2009 року) 77,7 мільярдів гривень було видано в той час за каденцією Прем’єр-міністра Тимошенко та головою (Шум у залі)  головою Національного банку Стельмахом. Вони досі не повернуті. Зі 110 мільярдів гривень 77,7 видано з 2008 по 2009 роки. (Шум у залі) На жаль… що видала Гонтарєва, показати неможливо, тому що це від'ємна величина, це мінус 1,7 мільярда гривень, з моєї каденції зменшилась сума виданого рефінансування.

Наступний слайд. Щодо емісії гривні. (Шум у залі)

Я відповідаю за свою каденцію в Національному банку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу народних депутатів не заважати… (Шум у залі)  Не заважати виступати!  Не заважати виступати.

 

ГОНТАРЕВА В.О. 77,7…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте, Валеріє Олексіївно. У вас є час ще, продовжуйте.

 

ГОНТАРЕВА В.О. Ще раз повторюю. За мою каденцію на посаді  голови Національного банку, тобто за останні 8 місяців обсяги кредитів в банківській системі, наданим Національним банком, зменшилися на 1,7 мільярда гривень.  Відповідно жодного тиску на валютний та фінансовий ринок надані банком обсяги рефінансування не чинили. Більше того, кожна гривня рефінансування, яке зараз видається, прямує виключно    на відтік депозитів. Національний банк це жорстко контролює і кожний банк, хто отримав рефінансування, направлено   куратору від Національного банку.

Щодо найбільших сум рефінансування. Це зрозуміло, що найбільші суми були надані найбільшому банку країни, який має 26 відсотків частки депозитів та поточних рахунків фізичних лиць.

Відтік коштів фізичних лиць  з початку 2014 року в цьому банку склав 44 мільярди  гривень, а заборгованість за рефінансом на сьогодні складає 23 мільярди гривень, включаючи 7,2 мільярда гривень, які були видані за мою каденцію. Все це наочно демонструє, що додаткові 21 мільярд гривень були виплачені цим банкам вкладникам самостійно за рахунок внесків акціонерів та зменшення кредитного портфелю.

Тепер про емісію. За 2014 рік монетарна база зросла на 8,5 відсотка – до 336 мільярдів  гривень. І тут зауважу, 333 мільярди –  це накопичення за всю історію України. Тому, коли ви чуєте про якісь, ну, нісенітниці, про якісь емісії, ну будьте ж розумні.  300  зараз…  це 333 – це на кінець 2014 року. Зараз на цьому слайду ви бачите, наша емісія – 326 мільярдів. Це означає, що вона від'ємна ми її зменшили, а не збільшили.

Зрозуміло, що зростання монетарної бази в 2014 році у 8,5 не могло створити монетарного тиску на споживчі ціни та вартість гривні. Ці гроші разом з нашими золотовалютними резервами, по суті, були спрямовані на утримання банківської системи від кризи платежів та розрахунків в економіці і дали серед іншого можливість державі забезпечити соціальні виплати, військові витрати, закупівлю газу для опалювального сезону. 

Щодо монетарної бази 2015 року.  Фіскального домінування, як це було в 2014 році, коли Національний банк профінансував уряд та НАК "Нафтогаз" на суму 175 мільярдів гривень або майже 40 відсотків нашого зведеного бюджету країни, більше не буде. Тому що ми витратили дуже багато наших валютних резервів в останньому році. Тільки 8,6 мільярда було продано НАК "Нафтогазу" з наших валютних  резервів.

Максимальна сума, яка була випущена НБУ в економіці, не перевищує 991 мільярд гривень. Цей показник повністю узгоджений з параметрами…

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба! …

 

ГОНТАРЕВА В.О.  …макроекономічного прогнозу, за яким працювали спільно з…

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу депутатів, заспокойтесь і дайте виступити керівнику. Заспокойтесь, колеги!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, заспокойтесь, будь ласка. І ведіть себе, будь ласка, нормально. Народні депутати!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Відставка! Відставка!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Послухайте, це не вам треба, це не вам вирішувати, колеги! Це не вам вирішувати, колеги!

Колеги, колеги народні депутати!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Відставка! Відставка!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерія Олексіївна, я запрошую.

Не зачіпайте, я сказав! Олег Ляшко! Ляшко, ви що робите?!

(Шум у залі)

Колеги, запросили голову Національного банку. Не завершила доповідь. Не подобається. Не завершила доповідь. Взяли заблокували трибуну! Хто вам дав право?!

(Шум у залі)

Народні депутати, колеги!  Шановні колеги народні депутати, я прошу займіть свої місця. Ніхто не буде терпіти оцих порушень, які відбуваються сьогодні в залі парламенту. Не хочете працювати, я зараз закрию засідання і поставлю на цьому крапку. А починати тут… Це вдуматись треба, запросили людину виступити, не дали виступити, почали блокувати. Та слухайте, ви проводьте засідання фракцій своїх і самі себе блокуйте. Але це український парламент, тут має бути відповідна культура. Виступили, вислухали, у вас є 30 хвилин задати питання. Якщо вам не подобається, можете звернутись до суду. Але приходити сюди і влаштовувати те, що ви влаштовуєте, це неприпустимо, я на цьому наголошую. Ведіть себе нормально і до вас будуть ставитись люди з повагою.

Будь ласка, кожній фракції по хвилині. Виступ завершено. Будь ласка, "Блок Петра Порошенко", Юрій Віталійович Луценко.

 

10:52:36

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я хотів би зараз, як людина, котра працювала в уряді Тимошенко, пояснити і залу і, можливо, громадянам політичну неправду, котра була щойно зображена на слайдах.

Я дуже чітко пам'ятаю період рефінансу першої фінансової кризи 2009 року. І дуже чітко пам'ятаю десятки кримінальних справ, які порушило Міністерство внутрішніх справ за зловживання рефінансом. І як член уряду Тимошенко можу сказати, що тоді не було більшого протистояння ніж протистояння  між Прем'єр-міністром Тимошенко і Президентом Ющенко та Стельмахом, котрі без уряду  безкарно роздавали рефінанс, котрий випливав з країни. (Оплески)

 Тому, я думаю, що на слайді треба акуратненько поправити замість Тимошенко та навіть букви так можна легко поправити Ющенко, і все стане гаразд. (Оплески)

 Але, колеги, ради об'єктивності друга позиція. Національний банк, дійсно, є заручником…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Дійсно, Національний банк сьогодні є заручником багатьох факторів, які залежать  не тільки від Національного банку. Це є 22 відсотки промисловості, яка залишилась в окупації. Це є 150 мільярдів знятих з депозитів. Це є 110 мільярдів, які банки не повернули після рефінансу. Це 175 мільярдів виданих уряду на соціальні потреби фактично з друкарського станка.

Тому, з моєї точки зору, сьогодні треба було до кінця заслухати інформацію. І після отримання траншу МВФ, котрий призведе до остаточної стабілізації українських фінансів, прийняти організаційні рішення щодо урядового економічного блоку та Національного банку. Дякую.

Сьогодні прошу не піднімати хвилю істерії в країні, бо від цього залежить доля мільйонів і мільйонів людей. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Віталійович.

Будь ласка, "Народний фронт". Від "Народного фронту" від фракції Юрій Тимошенко? Будь ласка, Юрій Тимошенко.

 

10:55:00

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні панове парламентарі! Можливо, багатьом з вас невідомо, що таке бути джентльменом. Нагадаю, що навіть в цьому залі є люди, які, для яких 8 березня є святом і вони його визнають. Хто не визнає, це його право, не святкуйте, не визнавайте. Так ось, щойно перед вами на сцені стояла жінка і ви, панове мужчини, як вам не соромно! Як би вам не подобалось, що вона казала, імені не подобалось і не подобається, що вона говорить… (Оплески)

Ну те, що ви робите, хай вам буде соромно, це не поведінка парламентаря! З жінками так себе не поводять, і тим більше, в парламенті! Ще раз кажу, хай вам буде соромно за таку вашу поведінку, джентльмени! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую, народному депутату за позицію.

Далі у нас Олег Ляшко, Радикальна партія. Будь ласка, на трибуну. Потім – "Батьківщина". Потім – "Самопоміч".

 

10:56:32

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Насправді перед нами на трибуні стояла не жінка, а перед нами на трибуні стояла людина, яка обікрала мільйони українських громадян! (Шум у залі) Яка своєю політикою довела до зубожіння українських людей! Яка знищила українську економіку! У злодіїв полу не буває, злодії – це безполі особи, вони мають нести відповідальність за свої дії! (Шум у залі)

 Тому фракція Радикальної партії наполягає на відставці  голови Національного банку Гонтаревої, політика якої призвела до зубожіння українських громадян, до знищення українського бізнесу, до дискредитації української держави. І вимагаємо від Голови Верховної Ради, як і обіцяв, поставити на розгляд Постанову про звільнення Гонтаревої. 

Гонтарева – це вурдалака, яка п'є кров з української економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я  так зрозумів, що це була ганьба виступаючому? (Шум у залі) Сидіть, і отримаєте слово, пане народний депутат, і будете говорити. Це – український парламент, і мають всі… (Шум у залі) Хочете ображати з трибуни…  Хочете ображати з трибуни, будь ласка, напишіть це в Регламенті, в  законі, що ви підписуєтесь під цим, і ображайте. Люди, які нас дивляться, вони в тисячу разів розумніші, ніж деякі виступаючі. (Шум у залі)

Будь ласка, "Батьківщина", Сергій Соболєв.

Можна говорити про справи, можна говорити професійно, но не можна ображати, не можна переходити на особистості, тим більше, коли це стосується жінки.

 

10:58:37

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, на жаль, професійна розмова про ситуацію на валютному ринку, про ситуацію з рефінансуванням закінчилась. Почались емоції.

Я хотів би розставити теж  деякі крапки, бо в цій залі достатньо людей, які дуже добре пам'ятають, як фракція "Батьківщина", як фракція "Наша Україна", яка нібито представляла тоді Ющенка, і інші фракції тричі голосували за зняття Стельмаха, який довів ситуацію в країні при Президенті Ющенко до тотального розвалу банківської системи. Ті кошти, які були виділені на рефінансування, це були ті кошти, які розкручували штучно інфляцію. І тому я думаю, що на сьогоднішній день всі чітко розуміють, що можна все звалити на Кубіва, нібито на Тимошенко, нібито ще на когось, але я думаю, для всіх зрозуміло, що, пані Гонтарева, нам треба тут професійна розмова про те, чому така ситуація на валютному ринку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунда,завершуйте.

 

СОБОЛЄВ С.В.  І треба нести персональну відповідальність за те, що відбувається. Бо ви можете шукати, як і Азаров, "попєрєдніків", тільки ви не там шукаєте. У вас є всі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Будь ласка,  "Опозиційний блок". Матвієнков, будь ласка, народний депутат Матвієнков.

 

11:00:12

МАТВІЄНКОВ С.А.

57-й округ, Маріуполь, Матвієнтков, "Опозиционный блок". Уважаемые коллеги! Я думаю, те, кто находится в этом зале,  прекрасно понимают, и не первый год, я имею в виду, прекранос понимают о том, что ситуация в Укриане действительно критическая. И мы все испытываем очень серйозную настороженность, особенно после того, когда правительство опубликовало прогнозы на ближайшее время, где мы видим 11 процентов –  падение внутренненго валового продукта, 42 процента – инфляции. Мы понимаем, что базовые отрасли экономики практически на сегодняшний день не работают и находятся в критическом  положении. Мы прекрано понимаем о том, что ситуация резко и катастрофически изменилась после  принятия законов по требованию Междтунаролдногло валютного фонда, и наш народ попал в  колоссальное полложение, когда  нужно будет платить в два, в три раза увеличенные коммунальные платежи, плату за газ, за воду, за элетроэнергию. И мы прексрасно понимаем, что для того, чтобы выйти из сложившейся ситуации, нам нужно  искать экономиический здравый выход, а не утраивать шоу здесь, в этом зале.

К сожалению, последнеее время мы стали свидетелями таких вот популистских каких-то методов, которые проходили за последнее время. И мы должны…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, завершуйте, для справделивості, будь ласка.

 

11:01:24

МАТВІЄНКОВ С.А.

Мы настроены на конструктивную, позитивную работу, и мы очень сильно озабочены состоянием экономики сегодня в этой стране. И поэтому предлагаем прекратить популизм и заняться экономикой! Спасибо. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Писаренко народний депутат, "Економічний розвиток".

 

11:01:43

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановні колеги, дуже шкода, що сьогоднішні наші питання до голови Національного банку завершились ось саме в такий спосіб.

Дійсно, у дуже багато було питань і ми хотіли на них отримати відповідь. Адже коли в червні минулого голова Національного банку приходила на свою посаду із курсом 11 і з обліковою ставкою 9,5, то сьогодні, коли ми  вже майже на 30 і облікова ставка саме теж така ж, то немає відповіді ні для громадян, ні для бізнесу, яким чином далі їм існувати. І я думаю, що спекуляція на сьогодні на тему того, хто, як  і  яким чином любить чи не любить саме особу голови Національного банку, немає жодного  значення, тому що люди хочуть знати, з яким курсом їм жити. Тому що тарифи, які зараз вдарять по людях, вони будуть бити по всіх сім'ях країни.

Тому ми просимо поставити на голосування Постанову 1055 про звільнення голови Національного банку – і раз і назавжди вирішити це питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Самопоміч", Єгор Соболєв.

 

11:03:01

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, фракція "Самопоміч" погоджується, що на чолі Національного банку має стояти людина, яка має довіру з боку населення, яка має довіру з боку інвесторів, яка має довіру з боку економіки. І велике прохання до Президента України розуміти це так само.

З іншого боку, давайте будемо чесними: створення довіри до національної валюти – це наше спільне завдання. Криками "Ганьба!", тим більше нападами на голову Національного банку, ми не допоможемо. Давайте запускати економіку, знижуючи оподаткування, єдиний соціальний внесок. Це в наших руках. Давайте очищувати суди, виганяючи і віддаючи під арешт суддів, які роками робили корупцію. Ми це вже почали, давайте за допомогою Генерального прокурора продовжувати.

І третє: давайте скорочувати державу. Чим менше буде державного споживання, тим швидше буде рости приватний бізнес. А як буде рости…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

СОБОЛЄВ Є.В. Тому велике прохання: давайте тут не кричати, а разом працювати, що гривня почала одужувати. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже конструктивно.

Шановні колеги, хочу вас поінформувати про те, що "година запитань до Уряду" і до голови Національного банку завершена. Дякую голові Національного банку. Дякую вам, Валерія Олексіївна. Дякую уряду. (Шум у залі)

 Ви почитайте Регламент, подивіться: там з 10-ти до 11-ти. Блокувати трибуну… Це саме головне, що має нами керуватися. Це Регламент. Дякую.

Будь ласка,  шановні колеги… (Шум у залі)

 З 11 до 11.30 у нас оголошення депутатських запитів. Будь ласка,  30 хвилин для оголошення депутатських запитів.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України О.І.СИРОЇД

 

11:05:42

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, переходимо до оголошення депутатських запитів.

Зараз надійшли запити народних депутатів таких.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо прийняття на баланс Служби автомобільних доріг у Житомирській області світлофорного об'єкту в селі Сінгури Житомирського району.

Віктора Развадовського  до Прем'єр-міністра України щодо повернення громаді села Привітів Любарського району Житомирської області земельних ділянок під громадське пасовище.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття заходів по відновленню будівлі Львівського Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької.

Дмитра Колєснікова до Прем'єр-міністра України щодо термінового застосування екологічного коефіцієнту для медичних потреб населення Дніпропетровської області.

Вікторії Войціцької до міністра енергетики та вугільної промисловості України, міністра фінансів України стосовно прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу по Україні на 2015 рік та щодо підвищення цін на природний газ для населення та підприємств ТКЕ.

Григорія Заболотного до Голови Національного банку України щодо відповідності уповноваженої особи Фонду кваліфікованим вимогам.

Олександра Кірша до Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України стосовно невжиття правоохоронними органами України заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності працівників порталу Work.ua та працівників компанії АЛЛО.

Олександра Черненка до виконуючого обов'язки голови Антимонопольного комітету України, голови Державної фінансової інспекції України щодо порушень при здійсненні державної закупівлі Управлінням житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівненської міської ради.

Дмитра Лінька до виконуючого обов'язки голови Антимонопольного комітету України щодо контролю за цінами на продукти харчування та товари першої необхідності.

Юрія Чижмаря до Генерального прокурора України щодо звільнення осіб, які підозрювані у скоєнні терористичного акту в харківському пабі "Стіна" в рамках обміну військовополоненими.

Петра Ваната та Олександра Романовського до міністра інфраструктури України про мостові переходи через річку Дніпро у місті Запоріжжя.

Олександра Дубініна до міністра внутрішніх справ України щодо проведення повторної перевірки можливого виготовлення наркотичних засобів у місті Дніпродзержинськ із залученням працівників Головного управління Міністерства внутрішніх справ України з іншої області України.

Тетяни Чорновол до Генерального прокурора України щодо повернення Національній атомно-енергозберігаючій компанії "Енергоатом" коштів, які незаконно утримуються на рахунках Приватного акціонерного товариства "Авант-Банк".

Тетяни Чорновол до міністра внутрішніх справ України щодо протиправних дій службових осіб Дочірньої компанії "ГазУкраїни" Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на користь компаній, що входять до структури Ostchem Дмитра Фірташа.

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для завершення будівництва та введення в експлуатацію приміщення лікарняного комплексу комунального закладу "Охтирська центральна районна лікарня".

Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо створення реабілітаційного центру для дітей-інвалідів в місті Лебедин Сумської області.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України, голови Національного банку України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Львівського міського голови, виконуючого обов’язки Генерального директора Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» щодо вжиття заходів на виконання Постанови Верховної Ради України "Про відзначення 150-річчя митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького".

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України щодо надання допомоги у ендопротезуванні громадянки Наталі Голяк.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на продовження фінансування відновлення ремонтних та будівельних робіт автодороги загального користування місцевого значення.

Ольги Богомолець до міністра охорони здоров'я України щодо надання календарного плану реформування системи охорони здоров'я.

Ольги Богомолець до міністра охорони здоров'я України щодо здійснення необхідних заходів для обов'язкового медичного обстеження демобілізованих осіб із зони АТО.

Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів забезпечення фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Андрія Шипка до міністра охорони здоров'я України, міністра оборони України щодо забезпечення закладів охорони здоров'я, які приймають поранених із зони АТО, протигангренозною сироваткою.

Андрія Іллєнка до Прем'єр-міністра України, голови Київської міської державної адміністрації, тимчасово виконуючого обов'язки голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, Генерального директора Публічного акціонерного товариства "Київенерго" щодо захисту інтересів мешканців Деснянського району міста Києва у зв'язку з відсутністю гарячого водопостачання у житлових будинках по вулиці Шолом-Алейхема протягом чотирьох місяців.

Андрія Іллєнка до Прем'єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Київської міської державної адміністрації, голови правління – генерального директора Публічного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" щодо надання інформації по платному проведенню періодичної повірки засобів вимірювальної техніки води та вжиття заходів реагування для захисту інтересів мешканців міста Києва.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо порушення законодавства при обліку та розподілу житлової площі при відселенні мешканців гуртожитку по вулиці Електриків, 31 (Публічне акціонерне товариство "Завод Ленінська кузня").

Дмитра Добродомова до міністра охорони здоров'я України щодо ліквідації фтизіоортопедичного відділення Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи у місті Винники Львівської області.

Ірини Фріз до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра оборони України щодо перевірки ситуації навколо спроб передачі в оренду аеродрому міста Бердянськ комерційній установі.

 Віктора Кривенка до прокурора міста Києва щодо систематичного невиконання слідчим Гагачем вимог суду.

Віктора Кривенка до голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо систематичної відмови Державною архітектурно-будівельною інспекцією України видачі дозволу на виконання будівельних робіт.

Дмитра Добродомова до Генерального прокурора України щодо прокурорського реагування на злочини,  вчинені службовими особами Міністерства внутрішніх справ України під час подій Майдану та вчинення відповідних процесуальних дій.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, Віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо забезпечення питною водою населення селища Томашгород Рокитнівського району Рівненської області.

Віталія Курила до Генерального прокурора України щодо відкритості, законності та конфлікту інтересів в питанні проведення тендерних процедур Службою автомобільних доріг у Луганській області з використання бюджетних коштів, виділених на утримання й ремонт доріг державного та місцевого значення в Луганській області.

Олега Дмитренка до Прем'єр-міністра України стосовно невжиття заходів Кабінетом Міністрів України та Міністерством фінансів України щодо забезпечення конституційних прав громадян у виплаті заробітних плат працівників бюджетних установ міста Прилуки Чернігівської області.

Олександра Кодоли до Прем'єр-міністра України щодо оздоровлення та відпочинку дітей у 2015 році.

Олександра Кодоли до міністра інфраструктури України щодо недопущення закриття поштового відділення №12 у місті Ніжині Чернігівської області.

Павла Дзюблика до Прем'єр-міністра України щодо вирішення питання передачі рухомого та нерухомого майна від Міністерства оборони України в комунальну власність територіальної громади селища міського типу Городок Житомирської області.

Олександра Марченка до Генерального прокурора України щодо перевірки дотримання Міністерством оборони України процедури державних закупівель на постачання спальних мішків.

Олега Кулініча до Кабінету Міністрів України щодо нарахування субсидій для малозабезпечених верств населення які проживають в одноповерхових багатоквартирних будинках.

Ярослава Дубневича до голови Львівської обласної державної адміністрації щодо врегулювання ситуації із регулярними перевезеннями пасажирів автотранспортними підприємствами Львівщина.

Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра України щодо стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів та врегулювання цін на пальне.

Групи народних депутатів (Кіссе, Барвіненка, Урбанського) до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів за рахунок субвенції з Державного бюджету України на 2015 рік на капітальний і середній ремонт доріг в Одеській області.

Володимира Гусака до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України, міністра економічного розвитку і торгівлі України стосовно надання інформації про цільове використання надходжень від підвищення тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом.

Сергія Лабазюка до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  щодо приєднання садово-городніх товариств (кооперативів) до складу територіальних громад.

Сергія Лабазюка до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо децентралізації місцевого самоврядування в Україні.

Сергія Соболєва до Генерального прокурора України про взяття на контроль Генеральної прокуратури України розслідування резонансного кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №42013080390000028, пов'язаного із розкраданням земель Розумівського лісу та вжиття заходів задля унеможливлення уникнення від відповідальності головних фігурантів цього кримінального провадження, наближених до організованого злочинного угрупування "Анісім".

Руслана Сидоровича до Генерального прокурора України, міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо перевірки фактів розслідування неправомірної діяльності заступника директора філії "Управління магістральних газопроводів "Львівтрансгаз" Андрія Кучковського та перевірки фактів бездіяльності посадових осіб НАК "Нафтогаз України".

Андрія Шиньковича до Генерального прокурора України щодо захисту прав мешканців гуртожитків в місті Кіровограді по проспекту Університетський, 21.

Андрія Шиньковича до Генерального прокурора України щодо захисту прав мешканців гуртожитку в місті Кіровограді по вулиці Героїв Сталінграду, 13.

Олексія Ленського до міністра оборони України щодо оперативного вирішення питання про безкоштовну передачу зброї та іншого військового майна, вилученого у 2011 році в пункті пропуску "Краковець", з Львівської митниці Міністерства доходів до Міністерства оборони України для потреб АТО, вжиття відповідних заходів реагування.

Олексія Ленського до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів реагування для проведення прокурорської перевірки та притягнення до встановленої законодавством України відповідальності осіб, винних у незаконних оборудках та нецільовому використанні коштів Державного бюджету України під час продовження контрактів на 2014 та частково 2015 роки на харчування військовослужбовців фірмам, які зайшли на ринок військового харчування в часи злочинного режиму Януковича та зловживають своїм монопольним становищем, штучно завищуючи ціни.

Андрія Журжія до міністра фінансів України, голови Державної казначейської служби України щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до відповідних бюджетів та створення системи єдиного рахунку.

Івана Балоги та Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо існуючого стану автодоріг загального користування Закарпатської області.

Олексія Рябчина до Кабінету Міністрів України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, виконуючого обов'язки голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо надання пояснень та обґрунтувань стосовно зменшення "зелених" тарифів для об'єктів відновлювальної енергетики.

Юрія Бублика до міністра юстиції України, міністра внутрішніх справ України  про порушення прав акціонерів Акціонерного товариства "Наталка і Петро", рейдерське захоплення його майна, незаконне накладення арешту та продаж нежитлового приміщення за сприяння працівників Октябрського відділу Державної виконавчої служби Полтавського міського управління юстиції.

Юрія Бублика до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, голови Національного банку України про вчинення шахрайських дій стосовно громадян – клієнтів ПАТ КБ "ПриватБанк" шляхом заволодіння їх коштами, що знаходилися на карткових рахунках, з використанням електронних систем платежів.

Дмитра Тимчука до Генерального прокурора України щодо результатів розслідування кримінальних справ проти екс-міністра оборони України, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Білорусь Михайла Єжеля.

Дмитра Тимчука до міністра закордонних справ України щодо звільнення Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Білорусь Михайла Єжеля.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо незадовільного стану автомобільних доріг Володимирецького району Рівненської області.

Ірини Сисоєнко до Прем'єр-міністра України щодо результатів здійснення державних закупівель лікарських засобів у 2015 році.

Анатолія Денисенка до міністра молоді та спорту України щодо покращення ситуації із зайнятістю молоді та забезпечення першим робочим місцем.

Анатолія Денисенка до голови Національного банку України щодо захисту прав та інтересів споживачів банківських послуг у зв'язку із знеціненням національної валюти.

Сергія Капліна до Прем'єр-міністра України щодо необхідності внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України №74 від 02 березня 2015 року в частині скасування продовження опалювального періоду до 30 квітня.

Сергія Капліна до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів по врегулюванню ситуації  із обчисленням розміру пенсій колишнім працівникам протипожежної служби, учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС у Полтавській області.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України, міністра фінансів України про включення об'єкту капітального будівництва у перелік об'єктів, на які у 2015 році буде виділятися субвенція з державного бюджету на виконання інвестиційних програм і проектів із коштів державного фонду регіонального розвитку.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо необхідності відновлення виплати спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби.

Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про поділ на дві пускові черги недобудованого хірургічного корпусу Центральної міської лікарні в місті Коростень, Житомирської області.

Ганни Гопко до Прем'єр-міністра України про необхідність реальних дій з інтеграції України до Європейського Енергетичного Союзу, налагодження з цією метою належної міжвідомчої координації та невідкладне будівництво газовимірювальних станцій на північно-східних кордонах України, а також надання обґрунтованих розрахунків вартості будівництва таких станцій.

Григорія Тіміша до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо включення у перелік інвестиційних програм (проектів) фонду регіонального розвитку побудову нового корпусу Рідківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новоселицького району Чернівецької області.

Григорія Тіміша до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо включення у перелік інвестиційних програм (проектів) фонду регіонального розвитку об'єктів незавершеного будівництва: "Будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в селі Йорданешти Глибоцького району" та "Добудова учбового корпусу Тернавської загальноосвітньої школи Герцаївського району".

Олега Мусія до Прем'єр-міністра України, міністра охорони здоров'я України щодо задоволення вимог фармацевтичної спільноти України та недопущення виникнення загрози національній безпеці України з причин штучно створеного Кабінетом Міністрів України дефіциту ліків.

Олега Мусія до Прем'єр-міністра України, міністра юстиції України щодо задоволення вимог фармацевтичної спільноти України та недопущення виникнення загрози знищення української фармацевтичної промисловості з причин блокування Євроінтеграційних заходів Кабінетом Міністрів України.

Олександра Вілкула до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України щодо рейдерського захоплення посади виконуючого обов'язки міського голови  Дніпропетровська за допомогою тиску бійців "Правого сектора" на депутатів Дніпропетровської міської ради та викрадення і утримання директора департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради      Олександра Величка.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра України щодо зобов'язання уряду виплатити, починаючи з листопада 2014 року, всі пенсії і соціальні допомоги мирним жителям в зоні АТО відповідно до рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 лютого 2015 року та припинення блокування цього судового рішення Кабінетом Міністрів України в апеляційному порядку.

Сергія Рудика до міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення потреб хворих Черкаської області в проведенні гемодіалізу.

Сергія Рудика до міністра закордонних справ України щодо зупинення угод між Україною та Російською Федерацією, які стосуються перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території Криму.

Руслана Сольвара до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України  щодо надання інформації стосовно виконання Указу Президента України № 835/2014 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення додаткових соціальних гарантій окремим категоріям громадян" в частині вирішення питання переведення на навчання за кошти Державного бюджету дітей учасників антитерористичної операції.

Руслана Сольвара до Кабінету Міністрів України, Антимонопольного комітету України, Генеральної прокуратури України щодо запобігання протизаконній діяльності публічного акціонерного товариства "Київобленерго" при здійсненні електрифікації вулиці Сунична, село Березівка, Макарівського району, Київської області.

Олега Кулініча до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів для реконструкції мосту через річку Хорол у місті Миргород Полтавської області.

Тараса Батенка до начальника Львівського обласного управління публічного акціонерного товариства "Державний ощадний банк України"  щодо збереження єдиної банківської установи у селі Бачів Перемишлянського району Львівської області, відділення № 10013/06 акціонерного товариства "Ощадбанк", яке забезпечує життєдіяльність сіл Бачів та Дусанів Перемишлянського району та надає можливість людям похилого віку сплачувати за комунальні послуги, а також одержувати пенсії та соціальні виплати.

Тараса Батенка до директора товариства з обмеженою відповідальністю "Енергія-Новий Розділ" щодо надання дозволу мешканцям міста Новий Розділ на відключення їх квартир від мереж централізованого опалення  та встановлення індивідуального, що дозволить економити значні кошти як споживачів з оплати комунальних послуг, так і держави з відшкодування субсидій.

Олександра Ксенжука до міністра охорони здоров'я України стосовно прискорення закупівлі вакцин протидії туберкульозу.

Ірини Суслової до Генерального прокурора України щодо дотримання законності при проведенні розслідування за фактами зловживання владою або службовим становищем з боку Григорія Калетніка та інших посадових осіб Вінницького національного аграрного університету.

Ірини Суслової до Генерального прокурора України щодо проведення перевірки законності фактів ввезення товарів на тимчасово окуповані території, ухилення від сплати податків та невиплати грошових коштів працівникам.

Юрія Дерев'янка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів вчинення кримінальних правопорушень під час провадження діяльності з обслуговування та забезпечення функціонування авторинку "Куяльник" у селі Котовка Біляївського району Одеської області.

Юрія Дерев'янка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо забезпечення дотримання антикорупційного законодавства на Державному підприємстві спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт".

Сергія Лещенка до Генерального прокурора України щодо незаконної діяльності українських суддів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

Едуарда Матвійчука до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Кабінету Міністрів України стосовно необхідності вжиття дієвих заходів реагування на звернення Одеського обласного комітету Профспілки працівників освіти і науки України щодо недопущення зменшення обсягів видатків на 2015-2016 роки на освітню галузь, скорочення чисельності педагогічних працівників, необхідності збільшення видатків на освітню субвенцію з державного місцевим бюджетам, підвищення розміру мінімальної заробітної плати та І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки.

Едуарда Матвійчука до Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України стосовно необхідності об'єктивного та неупередженого розгляду колективного звернення Федерації профспілок Одеської області та Одеської обласної організації професійних спілок працівників охорони здоров'я України щодо лікувального комплексу Державне підприємство "Клінічний санаторій "Лермонтовський" приватного акціонерного товариства "Укрпрофоздоровниця".

Михайла Бондаря до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України, голови Державного агентства автомобільних доріг України, начальника Служби автомобільних доріг України у Львівській області стосовно аварійного стану дороги національного значення Львів-Радехів-Луцьк.

Юрія Тимошенка  до Прем'єр-міністра України про включення об'єкта будівництва – житловий будинок з вбудованими приміщеннями громадського призначення та автомобільними стоянками "Олександрит" по вулиці Шкрумеляка, 15-А у місті Коломия Івано-Франківської області до проекту розпорядження КМУ щодо надання дозволу Управлінню Державної архітектурно-будівельної інспекції у Івано-Франківській області на проведення перевірки за фактом порушення умов договору пайової участі у будівництві.

Геннадія Ткачука до Генерального прокурора України щодо розслідування фактів бездіяльності посадових осіб територіальних органів МВС та прокуратури у Вінницькій області та притягнення до відповідальності всіх причетних до порушення конституційних прав та свобод людини і громадянина під час проведення акцій протесту на території Вінницької області в підтримку учасників масштабної акції протесту –  "революції гідності", в період з 21 листопада 2013 року по лютий 2014 року.

Альони Шкрум до міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, директора Господарсько-фінансового департамента Секретаріату Кабінету Міністрів України щодо закладення до Державного бюджету України коштів на фінансування ліквідованого Агентства та затягування його обов'язкової ліквідації.

Альони Шкрум до Генерального прокурора України, першого заступника Генерального прокурора України щодо закладення до Державного бюджету України 2015 року коштів на фінансування ліквідованої установи.

Юрія Левченка до виконуючого обов'язки голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг про перегляд рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо підвищення тарифів на комунальні послуги для населення та вжиття заходів для прозорого їх формування із залученням громадськості та незалежних експертів.

Юрія Левченка до міністра оборони України щодо неприпустимості скорочення особового складу Військово-Морських Сил України.

Миколи Томенка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення зменшення фінансування радіоканалів "Промінь" та "Культура".

Руслана Лук'янчука до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про загрозу життю і здоров`ю мешканцям селища Попільня (Житомирська область) внаслідок зберігання мінеральних добрив підприємством "Агросейф" та нездатність органів державної влади усунути цю загрозу.

Оголошення депутатських запитів завершено. Я прошу запросити народних депутатів до зали для продовження розгляду питань порядку денного.

Шановні депутати, продовжуємо тоді розгляд питань порядку денного. (Шум у залі)  Ми вже запросили. Було, було, я вже сказала.  У зв'язку з цим прошу  вас зайняти  свої робочі місця і бути уважними.

Я запрошую ще раз усіх народних депутатів до зали для продовження розгляду питань  порядку денного.

Шановні народні депутати, надійшла ще низка оголошень.

Повідомляю про формування та реєстрацію в Верховній Раді України восьмого скликання депутатської групи "Відродження", до складу якої ввійшли 22 народних депутати України. Співголовами депутатської групи "Відродження" було обрано народних депутатів України: Хомутинніка Віталія Юрійовича, Бондаря Віктора Васильовича, Писаренка Валерія Володимировича.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

11:32:50

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! Ми вчора з вами включили відповідно до Регламенту в порядок денний питання (реєстраційний номер 2260) –  проект Постанови про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаний Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини в Автономній Республіці Крим.

Керівники фракцій, запросіть народних депутатів до залу парламенту.  Шановні колеги народні депутати! Я отримав заяву від автора постанови, проекту Постанови 1317-П Михайла Папієва. Заяву про те, що він просить перенести розгляд проекту постанови цієї, оскільки він сьогодні відсутній на засіданні парламенту. Тобто немає доповідача. Відповідно до цієї заяви і статті 30 Регламенту я маю питання перенести. Переносимо це питання. Немає доповідача, тобто немає кому доповідати цю постанову. Автора немає.

Шановні колеги народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект Постанови 2260.

Шановні колеги, шановні колеги народні депутати, будь ласка, давайте проведемо, я бачу немає голосів, депутатів в залі.

Шановні колеги народні депутати, давайте ми проведемо сигнальне голосування, прошу.

Будь ласка, сигнальне голосування, шановні колеги.

(Сигнальне голосування)

Давайте, шановні колеги, ще одне сигнальне…

(Сигнальне голосування)

Дякую, шановні колеги.

Переходимо до, ми сьогодні законопроекти і постанови розглядати не будемо, переходимо до "Різного", виступів народних депутатів з трибуни. (Шум у залі)

Будь ласка, переходимо, година в "Різному" виступів, записуйтесь на виступи.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України О.І.СИРОЇД

 

11:43:44

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо до виступів народних депутатів.

Запрошую до слова народного депутата Іщенка Валерія Олександровича.

Слово передав Дубневичу. Прошу, народний депутат Дубневич.

 

11:44:13

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний пане Голово, шановні депутати! Ярослав Дубневич, 120 виборчий округ, Львівщина.

Вимушений у виступі звернути увагу уряду, передусім його голови, на ситуацію з цінами на нафтопродукти на нафтозаправних станціях. Ті кілька днів,  котрі минули після відкоту курсу долара на міжбанку нижче    30  гривень, засвідчують про подальшу змову операторів цього роздрібного ринку. Це звичайнісіньке масштабне  здирництво в межах цілої держави досі не  стало предметом реагування уряду і Генеральної прокуратури України. Чому здирництво?  Бо далеко не всі нафтотрейдери купляли доларову масу   в останні два тижні, і звісно мали запаси дохідності  в попередні періоди.

Шановні урядовці, ви знаєте, що  з сіл сьогодні неможливо виїхати ані дитині ані старому. В сільській місцевості перевізники  майже втричі скоротили рейси. Незабаром подорожчає уся лінійка продуктів і речей першої  необхідності, в тому числі й українського  виробництва. Просте спостерігання за ситуацією, коли  літер бензину чи дизелю перевищує вартість одного долара, реально може спричинити обвал усього дрібного і середнього бізнесу.

Вимагаємо від уряду  розуміння можливих катастрофічних наслідків подальшої неконтрольованої ситуації з нафтопродуктами. На скликання спеціальних засідань за участю  представників: Антимонопольного комітету,  Державної інспекції України з питань права споживачів, МВС, Генпрокуратури та операторів  ринку роздрібних нафтопродуктів і час невідкладних заходів. Бо завтра може бути вже пізно. Дякую за увагу.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Ігор Мосійчук.

 

11:46:01

МОСІЙЧУК І.В.

Шановний український народе! Український парламенте! У часі, коли нація перебуває у війні з окупантом, надзвичайно важливим питанням є питання реформування правоохоронних органів.

На жаль, маємо ситуацію, коли гальмується питання або можна сказати навіть саботується. Є приклади. Сьогодні вночі члена нашої  Радикальної партії, мого помічника Ярослава Годунка, зупинили беркутівці на блокпосту при поверненні з  зони АТО, куди  він доставляв гуманітарну  допомогу.  

Роздягали догола, не відомо, що шукали, нічого не знайшли, але над людиною знущались. Такі випадки є непоодинокими.

Так само непоодинокими є звірства, які відбуваються в харківських над в'язнями. Є факти побиття до смерті ув'язнених людей. Все це робиться в той час, коли ворог роздмухує ситуацію і намагається створити харківську народну республіку.

Тому звертаюся до Генерального прокурора України і вимагаю перевірки пенітенціарної служби на питання дотримання прав людини, дотримання прав ув'язнених.

Звертаюся до Генерального прокурора щодо перевірки діяльності харківського "Беркута". Адже відомо, що в терористичному акті в Харкові приймав участь і організовував терористичний акт один із колишніх працівників "Беркуту" харківського, чиї куми, свати, брати зараз працюють в цьому ж таки "Беркуті". Ми самі по суті даємо можливість утримувати озброєну організацію людей, чиї родичі виступають проти української державності.

І насамкінець, Харківська міська рада, Харківська обласна рада, які не визнали Росію агресором по відношенню до України, мають бути розпущені. І Радикальна партія сьогодні зареєструвала відповідну постанову в парламенті.

Слава Україні! Слава українським героям! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, народний депутат Юрій Павленко.

 

11:49:12

ПАВЛЕНКО Ю.О.

Шановні громадяни! Хотів би звернутися сьогодні щодо діяльності або бездіяльності української влади по захисту прав дитини, а фактично руйнування системи захисту прав дитини і неможливості швидкого реагування на виклики, спричинені війною.

Так, в Донецькій і луганській областях на початок антитерористичної операції проживало майже 1 мільйон дитячого населення. Майже половина дітей Донбасу проживає в зоні АТО на територіях, не підконтрольних українській владі. Дві третини евакуйованих з Донбасу дітей не зареєстровані внутрішньо переміщеними особами і не отримують підтримки від держави.

За оцінками експертів волонтерських організацій переміщено понад 500 тисяч дітей, а визнані державою такими тільки близько 150 тисяч дітей. Отже, понад 300 тисяч переміщених дітей не набувають права на захист, на матеріальну підтримку з боку держави. Дітей не реєструють як переміщених осіб через штучні обмеження Міністерства соціальної політики, бо не визнають законними представниками дідуся, бабусю, мачуху, інших членів сім'ї, з якими діти були евакуйовані. Органи соцполітики, порушуючи вимоги Сімейного кодексу про право баби, діда, вихователя, вимагають спеціальних нотаріальних доручень від батьків.

Направив відповідного листа до Прем'єр-міністра з вимогою привести поняття "законний представник дитини" у відповідність до вимог Сімейного кодексу в частині реалізації прав рідних дитини.

Бюджет держави в 2015 році в тричі збільшив фінансування на інтернатні заклади і зменшив при цьому підтримку сімей з дітьми. В державі штучно створюються умови для розвитку закладів інтернатного типу, що протирічить вибору України. В той же час, Україна запозичує 300 мільйонів кредиту Світового банку на реорганізацію інтернатів. Ми єдина країна в Європі, яка на реформування цієї системи бере кредит, а не безповоротну допомогу, деформуються основні процеси в сфері дитинства.

Статистичні дані з питань захисту прав дитини є ненадійними або сфальсифікованими. Так урядова статистика стверджує, що в умовах неоголошеної війни кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,  зменшується.

В 2014 році в Донецькій і Луганській областях втратили батьківське піклування багато дітей. Разом з тим, точної цифри невідомо. Місцеві органи влади не отримують від уряду сьогодні важливі відповіді в питаннях захисту прав дитини. Фактично проігноровані ці питання і в Законі України про внутрішньо переміщених осіб. А також…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте 10 секунд завершити.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. А також у відповідному Законі про військово-цивільні адміністрації, де не визначений орган опіки і піклування. До сьогодні урядом не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд. Прошу Юрію, завершуйте.

 

ПАВЛЕНКО Ю.О. До сьогодні урядом не розроблена державна програма на виконання Закону про переміщених осіб. Прошу вважати мій виступ депутатський запитом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Микола Томенко.

 

11:53:00

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, дуже хотілося мені розповісти, як кажуть у народі, про злочинну діяльність уряду.  Але, думаю, варто нам почати говорити про організацію  роботи Верховної Ради України.

Я думаю, що, якщо далі будемо працювати у режимі політичного театру, я би сказав, дешевого політичного театру, значить, нам треба або завершувати тут кар'єру, я вважаю, відповідальним політикам, або перетворювати цей дешевий політичний театр в український парламент. 

Почнемо з організації роботи. Я не пам'ятаю, друзі, жодного засідання, яке б  ми почали о 10 годині. Я не пам'ятаю жодного засідання, яке б ми після перерви почали вчасно. Я не пам'ятаю жодного засідання, де би ми вичерпали порядок денний.

Друга позиція – планування законодавчої роботи. Це загадка як у нас планується розгляд законопроектів. Ну є зрозуміла система, яка все життя працювала в парламенті і як ми на Погоджувальній раді погоджували. Законопроекти формуються Погоджувальною радою. І ті законопроекти, які не встигли розглянути у вівторок, переносяться на наступний день.   Я не знаю, чи тут гроші ходять законопроектами, чи лобістські інтереси ходять за законопроекти, ну відсутня будь-яка стратегія і логіка законодавчої роботи.

Мої екологічні законопроекти, деякі з яких по боротьбі з браконьєрством, законопроекти про те, щоби заповідники не платили земельний податок, що є абсурдом за визначенням, десять раз переносяться з дня на день і до них ми не доходимо.

Третя позиція –  стосовно кадрових питань. Друзі, та невже ми тут політичні імпотенти всі зібралися, що чекаємо, що Президент і Прем'єр нам скаже когось призначити. Рахункова палата не призначена. Антимонопольний комітет не призначений. Фонд державного майна не призначений. (Оплески) Що, немає тут гідності у людей, які не можуть  стукнути кулаком по столу і сказати, що, можливо, вичерпалися уже шкільні і університетські друзі Прем'єра, можливо, вичерпалися колеги по бізнесу Президента? Українська… грузинська діаспора точно вичерпалась. (Оплески) Давайте знайдемо професійних людей і сформуємо українську владу, а парламент її буде контролювати!

Тому, друзі, я вже не кажу про унікальні речі. Вчора я прочитав унікальну постанову, безіменна. Вона внесена без жодного прізвища. Ця постанова пунктом четвертим вводить імперативний мандат. Я розумію, є складності. Я розумію, є політичні тушки.  Але, друзі, ну, щоби вожді партії виключали і позбавляли депутатського мандату у ХХІ столітті – ну, це абсурд. Якщо людина, її взяли, я погоджуюсь, що вона не повинна переходити в іншу фракцію. Але рішенням політбюро позбавити мандату – ну, це абсолютне непорозуміння.

Тому, друзі, ще раз, хочемо працювати, творимо український парламент і гордимося, що ми члени парламенту.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Оксана Юринець.

 

11:56:21

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Доброго дня, шановна українська громадо, шановні депутати, які ще залишились в цьому залі!

Мій виступ почнеться з першого. Тут всі гарно захищають село, але сьогодні село потерпає від того, що молоко воно здає по 2 гривні. Це на вимогу тих людей, які звертаються впродовж останніх кількох місяців підняти цю ціну. Тому хочу запевнити з цієї трибуни, що два законопроекти, один – з нашої  фракції Анатолія Євлахова і Головка, альтернативний вже зареєстровані, тому це питання буде знято. І я прошу якомога швидше включити його до порядку денного.

Друге тема. Вже вкотре, в третій раз я виступаю знову по питанню біометричних паспортів. Комітет європейської інтеграції кожен раз піднімає це питання, і вже були обговорення в комітеті, але далі ми маємо іншу проблему і паніку, знову ж таки, тих людей, які сьогодні вже отримали ці біометричні паспорти.

Днями журналісти одного з телеканалів оприлюднили результати, розслідування, яким з'ясували, що термін дії сертифікату електронного підпису біометричного паспорту закінчується 2 квітня. Це означає, що ……. виготовлення нового сертифікату біометричного паспорту не буде виконувати якусь із своїх функцій. Буде неможливим перевірити електронний підпис вмісту чіпу, він буде мати тільки неелектронний рівень захисту. Тому звертаємося, насамперед, до виробника паспортів –  державного підприємства Поліграфкомбінат "Україна", а також Міністерства закордонних справ, яке керує це питання з проханням роз'яснити ситуацію і зняти напругу в суспільстві.

Також  вважаємо за необхідне оприлюднення виробником паспортів, інформації про нову вартість виготовлення бланків документу. Останнє повідомлення від представників комбінату вказує на те, що сьогодні ціна,  261 гривня, вже не є актуальною, оскільки подорожчали витратні матеріали, а тому в результаті зросте вартість виготовлення біометричного паспорту.

Дуже важливо інформувати сьогодні суспільство. Ми говоримо про  відкритість,  про можливість говорити про ці проблеми. Навіть якщо вона є, про них треба говорити, бо потім це виливається у запити до  депутатів, і кожен раз ми маємо відстоювати. Таким чином, ми можемо підірвати довіру до самої держави, її існування і видачі таких важливих документів. Тому сьогодні ця напруга і далі є на вустах.

Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Андрій Шипко.

 

11:59:02

ШИПКО А.Ф.

Андрій Шипко, Дніпропетровщина, 35 виборчий округ, місто Нікополь, Орджонікідзе, Нікопольський район.

Шановні народні депутати, дорогі виборці! Невже повинна статися катастрофа, щоб уряд  почав діяти. Чому зараз прийнято чекати, доки не виникне біда, а потім вже старанно ліквідувати її наслідки?

Вже минає як рік, як від цього Кабміну на моє депутатське звернення щодо аварійної ситуації на дамбі номер 8 на Каховському водосховищі я отримую тільки формальні відписки. То у Мінприроди коштів немає, то "Укравтодор" хоче, але не може відремонтувати, то Кабмін не дав доручення. А за цей час дамба номер 8 стала справжнім лихом Дніпропетровської області. Через неї проходить національна дорога Н23, яка ще є стратегічно важливою для держави, це є "зелений коридор" між зоною АТО та центральною Україною. Щодоби 10 тисяч автомашин навантажують дамбу. В зв'язку із відсутністю фінансування з державного бюджету та рятую чи цю дорогу для людей, а це самий короткий шлях, я підкреслюю, із східної до центральної частини України. Восени 2014 року за моєю ініціативою та разом з Нікопольським заводом феросплавів було проведено ямковий ремонт. І це дало можливість дамбі перезимувати. Але цей ремонт не може бути ефективним, бо кількість  вантажного транспорту щодня її руйнує.

На сьогодні дорожнє полотно на дамбі вкривають величезні ями. І це може спровокувати гідродинамічний удар і прорив, і мільйони кубов води змиють усе на своєму шляху. Гідродинамічна аварія спричинить екологічну катастрофу в Донбасі, а тисячі людей навіть не встигнуть евакуюватися. Без термінового капітального ремонту національного автошляху, що є гребенем дамби номер 8, довжина якої всього 3,8 кілометрів – трагедія невідворотна. Бездіяльність уряду сьогодні коштуватиме дуже дорого завтра. Прийняття всього однієї постанови Кабінету Міністрів про передачу автошляху на баланс "Укравтодору" та її терміновий  ремонт врятує не тільки регіон від катастрофи, а й життя людей, що рухаються зеленим коридором із зони АТО. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Прем'єр-міністра України Яценюка.

І ще. Я хочу звернутися до наших шановних, дорогих жінок. Наближається свято весни, я хочу привітати всіх жінок, подякувати вам щиро за дружбу, за любов, за те, що ви віддаєте кожному мужчині. Нехай буде мир, щастя в вашій душі, завжди весняний настрій, радість в ваших очах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас склалася ту колізія. З одного боку, за пропозицією Олега Валерійовича я хотіла вам запропонувати попрацювати без перерви. З іншого боку, Голова Верховної Ради о 12 годині запрошує всіх жінок – народних депутаток, для того щоб привітати їх з Восьмим березня. (Шум у залі)

 Я пропоную, щоб ми все-таки зараз зробили перерву… (Шум у залі)

 Я повернуся! Відповідно до Регламенту я мушу оголосити перерву. І якщо запрошує Голова Верховної Ради, я не можу зараз тримати людей в залі. Тому я оголошую… (Шум у залі)

Нічого страшного, ми ж не закінчуємо це ранкове засідання, ми просто йдемо на перерву в ранковому засіданні і повертаємося сюди о 12.30. (Шум у залі)

 О 12.30 ми сюди повертаємося і продовжуємо розгляд до 13.15, ще залишимося. (Шум у залі)

Я думаю, що  хто зацікавлений, повернеться. (Шум у залі)

Тоді я можу запропонувати таким чином, що усі жінки можуть на запрошення Голови йти до… (Шум у залі)

 А ми можемо продовжувати тоді роботу. (Шум у залі)

 Добре. Тоді продовжуємо нашу роботу. Але ще раз кажу вам: жінки – народні депутатки, Голова Верховної Ради запрошує вас (до якої зали?) до кабінету для того, щоб привітати вас із святом. Перепрошую, третій поверх, зала нарад. Прошу вас.

А  ми продовжуємо роботу. Народний депутат Володимир Гусак.

 

12:04:40

ГУСАК В.Г.

Володимир Гусак, "Опозиційний блок". Шановні виборці! Шановні колеги! Шановна головуюча! Я хотів би звернути увагу на одну подію, яка сталася 1 лютого, яка має велике значення  для життя людей.

З 1 лютого в Україні підвищені тарифи на усі вантажні перевезення на  30 відсотків. І ті, хто думає, що тарифи на вантажні перевезення не стосуються людей, помиляються. Стосуються! Бо  залізничні перевезення входять у собівартість усіх товарів та послуг і люди вже побачили це підвищення цін і в підвищення цін для людей, і побачать ще більше. І нагадаю, може хтось забув, що в бюджеті цього року не передбачено  жодного підвищення  зарплат та  пенсій аж до 1 грудня 2015 року. Питання: "Як людям виживати, коли ціни весь час зростають?".

Ще одне.  Ми проаналізували обґрунтування, яку Укрзалізниця та Міністерство інфраструктури весь час дає як обґрунтування  щодо підвищення тарифів. Вони весь час кажуть, що треба купувати нові вагони та нові локомотиви. І що весь час зростає  зношення рухомого складу. А що ще цікавіше, що кожного року це підвищення тарифів має місце, підвищуються ціни і  кожного року  зростає знос рухомого складу. Вже у  2015  році, приміром, знос тепловозів досяг 100 відсотків. Як вони ще рухаються, не зрозуміло. Тому ми запитали   керівництво Укрзалізниці і Міністерство інфрастурутури, скільки  було закуплено нових вагонів та локомотивів з 2008 року? І головне, скільки нових тепловозів, електровозів, вантажних вагонів та пасажирських вагонів буде закуплено цього року за рахунок цього підвищення тарифів?

І ми дуже сподіваємося, що, по-перше, буде призначено хоч якесь керівництво "Укрзалізниці". І що коли це керівництво, сподіваюсь, що не коли, а якщо це керівництво прийде за новим підвищенням тарифів, у наш ізнос тепловозів не буде 200 відсотків. І буде чим возити вантажі та людей.

Користуючись нагодою, хотів би подякувати всіх за увагу та привітати жінок зі святом, а особливо пані Оксану, яка дала мені змогу виступити не оголошуючи перерву. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую і вам.  Народний депутат Олег Кулініч.

 

12:07:47

КУЛІНІЧ О.І.

Олег Кулініч, 147 виборчий округ, Полтавщина. Шановний пане Голово, шановні колеги, шановні виборці! Вкотре звертаюсь до керівництва Верховної Ради щодо дивної ситуації, яка складається навколо законопроекту № 1159, яким пропонується передати землі за межами населених пунктів у комунальну власність.

Вчора під Верховною Радою були представники органів місцевого самоврядування, були фермери, які вимагали негайно розгляду цього законопроекту та інших надзвичайно важливих для села, для місцевого самоврядування.

Але чомусь ці законопроекти, які надзвичайно важливі, не були розглянуті. Якщо ми говоримо про міцні ради, про дійсно самоврядування, то законопроект № 1159, це, мабуть, ключовий законопроект. Він поданий разом, мною разом із колегою Валерієм Лунченком ще в грудні минулого року. Зараз у переліку його авторів же 12 народних депутатів з п'яти депутатських фракцій та груп.

Кожного дня  до нас звертаються і інші колеги, які намагаються, які бажають приєднатися до авторського колективу. І це не випадковість. Адже питання, порушені в законопроекті, надзвичайно актуальні і важливі. Не можуть землі площею шостої частини території України перебувати в розпорядженні одного органу виконавчої влади, а сільські ради ходити з протягнутою рукою. Усі розуміють, що законопроект потрібний, і він буде проголосований. Але чомусь його розгляд  у Верховній Раді постійно переноситься. Я розумію чому. Тому що його прийняття зруйнує корупційну вертикаль, що приносить  чималі доходи чиновникам.

Органи земельних ресурсів постійно звітують про величезну  кількість земель, підготовлених до аукціонів. Але це все бутафорія. Замість аукціонів тисячі гектарів землі дерибаняться через підставних осіб начебто для створення фермерського та особистого селянського  господарства. І що саме страшне, ці землі роздаються в оренду на 25-30-50 років та за мінімальною ставкою орендної плати. Землі передаються не  місцевим фермерам, а людям, яких у селі ніхто не знає і ніколи не бачив. Утой же час наш законопроект активно намагаються дискредитувати.

У пресі друкуються замовні статті про корупційну направленість законопроектів, реєструються фактично альтернативні законопроекти. Зокрема, депутатів аграрного комітету  активно агітують підписати  розроблений Держземагенством законопроект, який досить хитро виписаний. Землі начебто і передають місцевим  радам, але не у власність, а лише в розпорядження. І розпоряджатись цими землями ради мають чомусь за  погодженням з Держземагентством.

Така схема дозволяє  імітувати реформи і в той же час берегти корупційні потоки. А, головне, через деякий час можна знову повернути  ці землі назад. Такі речі необхідно припиняти. Якщо ми говоримо про децентралізацію, то реформи повинні бути справжніми. Від їх імітації ми вже всі втомилися.  А для того,  щоб зняти з авторів законопроекту звинувачення  в корупції, хочу повідомити, що  недавно нами зареєстрований законопроект за номер 2279, який забороняє передачу в оренду державні  комунальні землі без аукціонів. Його  прийняття має, нарешті, зробити процес  розпорядження землею  чесним і прозорим.

Тому ще раз закликаю керівництво Верховної Ради…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Будь ласка, завершуйте.

 

КУЛІНІЧ О.І. Закликаю керівництво  Верховної Ради поставити на наступному пленарному тижні, а саме 17 березня, цей законопроект на розгляд у сесійні залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже.

Народний депутат Андрій  Лозовий.

 

12:11:21

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Unum castigabis, centum emendabis – покараєш одного,  сотню виправиш. Якщо ми будемо чесними перед самими собою, то ми не зможемо швидко змінити радикально систему, наскрізь корумповану суддівську, прокурорську, правоохоронну. Разом з тим, тих, хто підозрюється в особливо тяжких злочинах проти своєї держави і свого народу, треба карати і карати суворо, щоб іншим неповадно було.

І я хотів би вам, шановні колеги, розповісти про страшну ганьбу, яка дорівнює те саме, щоб ми б Януковича запросили назад в Україну працювати радником Президента. Понад місяць тому було оголошено в розшук колишніх працівників Служи безпеки України Тоцького і Ганжу через підозру державній зраді і через розгін Майдану в Дніпропетровську. Цілком зрозуміло, що працівники Служби безпеки, які розганяли Майдан, які працюють на ворога, то вони працівники ФСБ, а не Служби безпеки України.

Разом з тим, один з найближчих підручних Ганжи, некий Олександр Климчук, не те, що не був заарештований, притягнутий до відповідальності, він  навіть не був звільнений. Більше того, це страшна ганьба для керівництва СБУ і для  всієї влади, що Климчук, цей ватник, негідник, який служить ворогу, який причетний до розгону активістів в Дніпропетровську, пішов на повышение, він тепер начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю Дніпропетровського  обласного СБУ. Це великий сором і велика ганьба.

Більше того, Климчук, користуючись службовим становищем, тисне на пресу, щоб видаляли з Інтернету факти, які свідчать про його антиукраїнську діяльність, факти, які свідчать про розкішне життя, яке ніяк не може відповідати  декларації чесного співробітника СБУ.

Тому вимагаю негайно притягнути агента ФСБ Климчука до кримінальної відповідальності, звісно звільнити його з займаної посади. Прошу вважати мій виступ офіційним зверненням до Президента України, до Голови Служби безпеки, до Генеральної прокуратури. Якщо ми, наша фракція Радикальної партії Ляшка, багаторазово писали запити в СБУ з приводу цієї кричущої ситуації, яка  є ганьбою під час війни, коли  працівник Служби безпеки держави-агресора Климчук має посаду, надану йому  українською вертикаллю влади. В іншому випадку будемо блокувати трибуну, будемо діяти всіма методами. До кожного ватника ми доберемося, сєпарам не місце в українській владі. Слава нації!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Артур Мартовицький.

 

12:14:16

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги! Я вынужден вновь выступать сегодня с этой трибуны, проинформировать вас о той катастрофически сложной ситуации, связанной с энергетической независимостью и безопасностью нашей страны.

2-3 марта Киев вновь услышал стук шахтерских касок. Около 4 тысяч шахтеров-энергетиков вышли под стены Верховной Рады и Кабмина высказать свои законные требования, получить ответы на свои вопросы. Это в первую очередь погашение задолженности по зарплате, сохранение государственных угледобывающих и перерабатывающих предприятий, обеспечение их стабильной работы и своевременных расчетов за добытый уголь и произведенную электроэнергию. Это те основополагающие принципы, которые необходимы сегодня для защиты отечественной энергетической независимости. Импорт электроэнергии и угля – это не выход для Украины, тем более на таких кабальных условиях, и неприемлемо завышенной ценовой политики.

Причина второй акции протеста вначале марта – это невыполнение поручений Премьер-министра от 28 января, которое было направлено на урегулирование проблем в топливно-энергетическом комплексе. Шахтеры понимают, что ситуация в стране сложная, но они не согласны, чтобы за счет увеличения налога на заработную плату и пенсию, которую они заслужили тяжелым и опасным трудом, наполнялся государственный бюджет. Никому не дано право ставить на грань выживания людей такой мужественной профессии, их семьи, и, как итог, шахтерские города и поселки. Сегодня я вижу, что единственный, кто действует по защите прав шахтеров-энергетиков, обеспокоен данной ситуацией, - это лидеры профсоюзных организаций и депутаты межфракционного об'єднання "Защитим угольную отрасль", заместителем главы которого я являюсь. Именно мы настояли – и 3 марта состоялась встреча руководителей профсоюзов с председателем Верховной Рады Владимиром Гройсманом. Спикер парламента пообещал, что по поводу затронутых вопросов будет говорить с Премьер-министром, а также проинформирует Президента. Власть должна знать, что не стоит игнорировать справедливые требования шахтеров, ведь они умеют и знают, как отстаивать свое право на достойную жизнь.

Кабмин должен сделать выводы, и в первую  очередь, доверить отрасль профессионалам, а не чиновникам, которые лишь разрушают, а не созидают.

Напомню, что 2 марта  под стенами Кабмина все участники, а это тысячи шахтеров и энергетиков, проголосовали единогласно за отставку министра энергетики и уряда Демчишина. Поэтому  25 народных депутатов от разных политических сил своими подписями подтвердили это, зарегистрировав 3 марта проект Постановления Верховной Рады об отставке Демчишина. И я настаиваю, чтобы на ближайшем пленарном заседании этот вопрос был включен в повестку дня. Прошу считать это моим депутатским запытом. И напоминаю: уголь спасет Украину, если Украина спасет свой уголь. Шахтеры Украины защитят энергетическую безопасность, если Украина сохранит своих шахтеров.

Спасибо! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Народний депутат Михайло Головко.

 

12:17:33

ГОЛОВКО М.Й.

Народний депутат Михайло Головно, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", виборчий округ номер 164, Тернопільщина.

Шановні депутати, колеги, шановні виборці, які слідкують за діями Верховної Ради! Я хотів би наголосити на тій проблемі, яка зараз турбує всіх нас з вами – це ця соціальна несправедливість і це соціальна криза, яка склалась в українській державі. Адже ми сьогодні, на жаль, повноцінно не заслухали звіт голови НБУ. Ми розуміємо, що та людина відповідальна за курс національної валюти, з якої, в принципі, і починається те, що стрімко почали зростати ціни як на паливо, на ліки, на продукти харчування. І ми розумієте що та ситуація, яка склалася в державі, практично, унеможливлює виживання простого українця.

На жаль, уряд пішов зовсім іншим шляхом: замість того, щоб обтяжувати олігархів і впроваджувати і впроваджувати прогресивну шкалу оподаткування, зменшувати навантаження на малий і середній бізнес, то він переклав весь тягар на простих звичайних українців, і ми бачимо, що такими кроками ми просто призводимо до соціального вибуху в нашій державі. Мені буде абсолютно не дивно, якщо  буквально за короткий період часу під стінами Верховної Ради, на вулицях Києва і всіх інших містах почнуть виходити масово люди, і це закінчиться просто змітанням цієї влади, і всіх: і уряду, і парламенту, і Президента одночасно. Адже   такого знущання і такого тиску суспільство українське не витерпить.

Я розумію, що ми зараз з вами, шановні депутати, повинні якомога мобілізуватися і швидко розглядати всі необхідні законопроекти. Мене дивує бездіяльність коаліції, яка не вносить в сесійну залу соціально важливі закони, ті самі, які ініціювало Всеукраїнське об'єднання "Свобода". В першу чергу це перекривання витікання коштів з України, так би мовити, розривання угоди з Кіпром, іншими офшорними зонами.

На жаль, Україна, як дірявий мішок. Скільки сюди не засипай кредитних коштів, але всі звідси кошти витікають. А ми з тим ніяким чином не боремось.

Тому наше завдання – якомога швидше вивести економіку з тіні. І дивно чути, що за рік часу реформ уряду ми тих реформ і не побачили. Економіка як перебувала в тіні, так і перебуває. Офіційна статистика – 6 мільярдів доларів тільки митниця пропускає через наші кордони. А ми зараз забираємо, парламент проголосував про злочинний закон забирати кошти у пенсіонерів! Це неприпустимо, це є злочинно.

Тому, шановні депутати, колеги! Давайте все ж таки поставимо необхідні закони, ті, які ми ініціювали, "Свобода" і інші політичні фракції. І щоб розглянути їх терміново в парламенті. Захист села. Щодо національної безпеки. Першочергове завдання, давайте всі представники фракцій по своєму представнику, створимо Тимчасову слідчу комісію щодо діяльності НБУ і голови НБУ.

Ми розуміємо, що тоді ми знайдемо факти порушення в діяльності НБУ за ті злочинні рефінансування. І тоді зможемо притягнути її до відповідальності. Звернемося до Генерального прокурора. Адже будь-які злочинні дії, це все на шкоду України! Тому давайте мобілізовувати свої сили. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Олег Мусій.

 

12:20:47

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Шановний український народе! Хочу звернути увагу, вчергове вже, третій раз я виступаю з цієї трибуни з тим, що Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк ігнорує український парламент під час "години запитань до Уряду". (Оплески)

 Всі ми сьогодні стали свідками, третій раз ігнорування Прем'єр-міністром нас. Шановні народні депутати! Ви пам'ятаєте голосування за Прем'єр-міністра? Було всього два народних депутати, які проголосували проти призначення цієї персони на посаду Прем'єр-міністра. А інші народні депутати проголосували "за". Так якщо ви зробили помилку і проголосували за людину, яка ігнорує нас,  не прислухається, не може дати відповіді на наші запитання, може пора… настав час уже виправити цю помилку. Я думаю, що ми повинні поставити  і зобов'язані найближчим часом про те, що ігнорування  парламентом, ігнорування паном Яценюком нашого парламенту під час "години запитань до Уряду" призведе до  неминучої його відставки.

І я прошу голову Верховної Ради офіційно звернутися до  Кабінету Міністрів  і під час всіх нарад наголосити на цьому. Ми не допустимо ігнорування українського парламенту будь-яким чиновником, навіть якщо це Прем’єр-міністр.

Ще інше питання, яке продовжує ігнорувати чинний Прем’єр-міністр, це вугільна галузь. Мій колега хоч і з "Опозиційного блоку", але правильно наголосив. Прем’єр-міністр дає  доручення міністру енергетики вирішити негайно питання вугільної галузі. Що ви думаєте?  Чи взяв на контроль  Арсеній Петрович виконання цього доручення? Він проігнорував вчергове. Тому що міністр енергетики під час  перегляду  Державного бюджету, який ми всі з вами голосували  тут у залі,  подав  1 мільярд 340 мільйонів на те, щоби виплатити хоча би  елементарну заробітну плату нашим шахтарям. Що ми маємо в підсумку? За вказівкою Прем’єр-міністра і за вказівкою міністра фінансів жодна цифра, жодна копійка шахтарям не передбачена в цьому Державному бюджеті. А ми маємо дуже велику кількість  бюджетних шахт, яких…має платити бюджет. Пропозиція ця не включена знову.

Зараз ми вийшли з ініціативою, народні депутати, які входять  до міжфракційного депутатського об'єднання "Захистимо вугільну галузь!" негайного перегляду і внесення змін до Державного бюджету. Якщо ми цього не зробимо  і не внесемо державну підтримку шахтарям хоча би… яку мінімальну вони вимагають – мільярд 340 мільйонів, червоноградська ситуація, яка є на сьогодні, про те, що заблоковані п'ять доріг, які ведуть, штурмом бралась мерія , непрозоре призначення керівника ДП "Вугілля" воно має всі шанси перекинутися на всю Україну.  Я думаю, що державна влада і Прем’єр-міністр повинен   дослухатися…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Богдан Дубневич, прошу. Немає?   Я перепрошую, це мені просто тут… Віктор Галасюк, народний депутат.

 

12:24:34

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний український народе, шановні колеги народні депутати! На цьому тижні, враховуючи глибину та гостроту тих економічних проблем, які склалися в нашій державі, Комітетом з промислової політики та підприємництва було прийнято рішення ініціювати створення антикризового економічного штабу, який має поєднати керівництво Міністерства економіки, профільних підрозділів Адміністрації Президента, Комітету з промислової політики та підприємництва та по декілька представників кожної фракції, а також представників всіх найбільших асоціацій виробників України. Це є нашою нагальною вимогою, яка на сьогоднішній день вже підтримана фракцією Радикальної партії, фракцією "Блоку Петра Порошенка", "Народним фронтом". Її ідея полягає в тому, щоб сьогодні налагодити нормальне, реальне вирішення задач промисловців, задач виробничого сектору, бо сьогодні одні не можуть отримати ліцензії на певні види діяльності, хоча ми прийняли відповідні закони, інші не можуть отримати дозволи на експерт продукції, хоча мають для цього всі підстави, вартість кредитів, державні замовлення така кількість проблем, яка сьогодні потребує не стратегій, а потребує нагального вирішення невідкладного щотижневих засідань з відповідним реагуванням на рівні перших осіб держави. Я поінформував про цю ініціативу особисто Президента України, Прем'єр-міністра України і міністра економіки. На сьогоднішній день нам вже надійшли листи підтримки від всіх найбільших асоціацій виробників України: Торгово-промислова палата, Американська ділова рада, УСПП, Європейська бізнес-асоціація,  Федерація роботодав2ція, Асоціація платників податків України. І це далеко не повний перелік. Тому ми очікуємо реакції профільного міністра економіки щодо того, коли буде створений такий штаб, щоб він негайно розпочав свою роботу і розпочав вирішувати ті проблеми, які накопичилися в українській економіці.

Щодо напряму економічних реформ. Я хочу ще раз наголосити те, що я сказав на національній раді реформ Президенту і всім учасникам ради позавчора. Якщо сьогодні ми в економічному блоці будемо робити фокус виключно на дерегуляції, то ми програємо економічну війну. Тому що регуляторна сфера це є 10-15 відсотків того, що сьогодні потрібно робити. Вартість кредитів зашкалює, податки є такими, які не стимулюють залучення інвестицій. Потрібна інфраструктурна політика. Потрібна промислова політика. Потрібно орієнтувати освіту на потреби розвитку власної промисловості. Нам треба сьогодні зібрати всі сили, зібрати всі ресурси в кулак для захисту національного товаровиробника. Для того, щоб ми не потакали імпорту закордонних товарів за рахунок закордонних кредитів, а для того, щоб ми запустили державні інститути розвитку, Державний банк відбудови розвитку, Кредитно-експертну агенцію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

ГАЛАСЮК В.В.  Національний фонд кредитування малого бізнесу для того, щоб розгорнути розвиток економіки в інший бік. Нам сьогодні треба не заморожувати власну економіку підвищенням вартості кредитів і податків, а навпаки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже. 

Богдан Дубневич, народний депутат.

 

12:28:14

ДУБНЕВИЧ Б.В.

Шановна пані Голово, шановні народні депутати, дорогі мої виборці, Богдан Дубневич, група "УДАР". Ще недавно я виступав з цієї трибуни з ситуацією щодо забезпечення наших героїв, котрі перебувають у зоні АТО автомобільною технікою. Котрої водночас гостро бракує на фронті, і котра далі чомусь лежить на складах численних державних структур на зберіганні.

Так от, справа зрушилась. Вже цього тижня фахівці Національної гвардії  обіцяють забрати до себе усі придатні понад 50 одиниць автомобільної техніки зі складів Львівської області. Дякую усім народним депутатам, які підтримали наш запит. Проте шкодую, що на заклик забрати вказану техніку не відреагувало Міністерство оборони. Активнішою Національна гвардія. Проте, проблем з технікою куди більше у Збройних Сил.

Прошу посадовців міністерства не ловити гав, бо знаю, що чимало львівських частин і з'єднань криком волають про допомогу автомобільною технікою, Проте, навіть і цей досвід вважаю дуже вдалим.

Прошу таки провести повну інвентаризацію і скільки, і де такої техніки ще зберігається на складах, організувати її ремонт і все необхідне для передачі у наше військо. Зі свого боку анонсую власні зустрічі з керівниками установ, на балансі в котрих зберігається така техніка, з метою пришвидшеної її передачі в зону АТО. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Артур Герасимов. Немає. Є? Прошу.

Народний депутат Барна.

 

12:30:36

БАРНА О.С.

Дякую. Шановні колеги, народ і, особливо, влада! На превеликий жаль, немає можливості поспілкуватися, до речі, треба в Регламент внести зміни, щоби не 1 годину, а 2 або 3 з ними спілкуватися, може тоді буде більше користі.

Вже більше року як пройшло з Майдану, але бачимо – змін немає. Основна вимога Майдану відносно корупційних схем знищення і зміни системи влади не виконалася. Якщо міністр економіки Абромавічус казав про упущення у сфері податкової і  митної цієї політики, я скажу, що це досить таки сказано зам'яко. Тому що   такі корупційні потоки, які збереглися саме у фіскальній службі і митній службі, могли би з лихвою перекрити наш дірявий бюджет.

Сільське господарство, на превеликий жаль, можна сказати про дуже малі, неадекватні зміни або їх взагалі немає. Агрохолдинги як продовжують керувати, так само і продовжують не працювати спиртові галузі. Більше того, кадрова політика Міністерства сільського господарства нагадує концерн "Райз-агро".

Енергетична галузь для нас взагалі-то являється космосом. Не знати, чому наші вугільні шахти стоять, а закуповуємо вугілля в Росії. Так само і енергетики. Можливо, тому, щоб краще фінансувати агресора для убивства наших воїнів, а можливо, наші воїни не там воюють і не з тим воюють, з ким потрібно?

Фінансово-податкова реформа, на превеликий жаль, не досягла успіху, що викликало обурення як і місцевих громад, так само і малий бізнес. Чому перед відповідними змінами не проводяться компетентні консультації саме з представниками малого і середнього бізнесу і органами місцевого самоврядування?

І якщо в Генпрокуратурі щось міняється, то в міліції, на превеликий жаль, за цілий рік - нічого. Тому до цих пір за рік часу реформи міліції немає, а комікси нам тут показують. Давайте краще зробимо так, щоб повернулась довіра народу до міліції.

Щоб ті патріоти Майдану, які досі, дотепер ще сидять засуджені, щоб вони були повернуті і звільнені негайно! Щоб закрили проти них кримінальні справи, які сфабриковані ще режимом Януковича. І не Верховна Рада це повинна зараз вирішувати, а ми повинні заставити правоохоронну систему належним чином працювати. А як ні, - геть з посади!

Таким чином, мені здається, що, на превеликий жаль, уряд на чолі з Прем'єр-міністром за рік часу нездатний був провести реформи. Або він взагалі нездатний їх робити. І тому нам треба зробити зараз кардинальні висновки. Або працюють, або – геть! Я хочу в цьому дуже помилятися. Тому даємо відповідно завдання. Протягом місяця часу вони повинні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, прошу завершувати.

 

БАРНА О.С.  …проекти законодавства щодо   реформування всіх видів галузі, щодо виходу України  з кризи. І якщо цього немає, тоді, як кажуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Олександр Марченко.

Немає. Біжить. Так ви готуйтесь, ви ж  знаєте, коли ваш виступ наступний.

 

12:34:21

МАРЧЕНКО О.О.

Доброго дня, шановні виборці, шановні колеги! Депутат Марченко, 90 виборчий округ, місто Біла Церква, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Прикро сьогодні було слухати виступ міністра економіки, який черговий раз чітко не визначив пріоритетний напрямок розвитку економіки України, розвитку підприємництва, і взагалі куди рухається  Україна, як ми будемо заробляти гроші.     

 Попередній виступаючий підкреслив, що сьогодні уряд повинен визначитись і чітко відзвітуватись  за ту роботу, яку проводить. Але я хочу вслух озвучити звернення своїх виборців, які є багаточисленні, на  проблеми або ще на одну  війну, яка йде у нас в Україні. Війна  ця відбувається на  українських дорогах. По зведеннях,  які  ми маємо в засобах  масової інформації, на українських дорогах через  їхню неякість, через їхню нерозвинутість, безвідсутність ремонту на цих дорогах, а в цьому  році ще й безвідсутність дотацій на ремонт комунальних доріг, практично ці дороги перейшли в стан неедоріг, а в стан напрямків.

І я звертаюся черговий раз до Прем'єр-міністра, до міністра інфраструктури звернути увагу на транспортну проблему міста Біла Церква. Місто сьогодні має посеред густонаселеного мікрорайону  дорогу Р-17, яка є міжрегіональною. Місто має сьогодні  невирішене питання "горбатого" моста через залізницю. Він знаходиться у такому серйозному аварійному стані. Місто має за 9 місяців не відремонтований залізничний переїзд.

В цілому, звертаючись до уряду, звертаючись до міністра економіки, хочу звернутися до нього, і щоб він звернув увагу, що будівельна галузь, галузь будівництва доріг допоможе сьогоднішній українській економіці вийти з кризи. Поки що є на Україні кваліфіковані інженерно-технічні кадри, зверніть увагу. Зверніть увагу на будівництво доріг, на розвиток інфраструктури, і ця галузь допоможе вам наповнити бюджет, створити нові робочі місця не тільки для будівельної галузі, а ще для 26-и галузей в Україні. Це необхідно обов'язково прийняти такі рішення швидко для того, щоб ми з вами всі прийняли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, прошу, завершуйте.

 

МАРЧЕНКО О.О. Щоб ми в залі Верховної Ради  прийняли те законодавство, яке забезпечить виконання цих напрямків і цих…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Народний депутат Олег Ляшко.

 

12:37:58

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні українські громадяни, шановні колеги! Я шкодую, що сьогодні український парламент побоявся взяти на себе відповідальність за долю країни і проголосувати рішення про відставку голови Національного банку Гонтаревої. Я переконую, що політика Національного банку, яку сьогодні проводить пані Гонтарева, це антиукраїнська політика, яка призводить до наших економічних проблем, які ми сьогодні маємо в країні.

Національний банк днями  підвищив ставку рефінансування до 30 відсотків. Це означає, що жоден комерційний банк не здатен видати буде кредити під 40-50 відсотків річних. Це знищення малого і середнього, і великого, і будь-якого бізнесу в Україні. Сьогодні Національний банк розказує, що він бореться з інфляцією, з падінням курсу гривні. Насправді  вони борються із вітчизняним національним виробником і з вітчизняною економікою. Завтра в результаті діяльності Національного банку сотні тисяч і мільйони українських громадян залишаться без роботи, без засобів до існування. Політика Національного банку, голови Національного банку Гонтаревої призвела до того, що мільйони українських громадян стали жебраками, втратили в зарплатах, втратили в пенсіях, втратили заощадження і закривати на це очі, робити вигляд, що нічого не відбувається, розказувати про те, що Гонтарева працює в інтересах країни, можуть лише люди, які  абсолютно нічого не розуміються в економіці або вороги України. Адже інтерес України, перемоги наші на східному фронті будуть тоді, коли буде сильна українська армія, сильна українська економіка, стабільна українська національна валюта – гривня і відповідальна влада,  яка не брехатиме і не крастиме. А коли у нас брехню, кражі, корупцію, безвідповідальність списують на війну, списують на Путіна, то це є неправда, бо більше, ніж ми самі, українська влада і український Національний банк, більше нас, ніхто не винен у тому, що сьогодні відбувається в країні.

Тому я в  чергове з цієї найвищої парламентської трибуни звертаюсь до Президента України Петра Порошенка з вимогою внести до Верховної Ради подання про звільнення голови Національного банку Гонтаревої з посади цієї. Адже політика Національного банку сьогодні  шкодить  країні, сьогодні шкодить українській економіці, сьогодні шкодить, оббирає кожного українського громадянина. І той, хто не бере на себе політичну відповідальність, той, хто боїться визнати очевидні речі, той, хто продовжує тримати Гонтареву на посаді, він так само солідарно несе відповідальність за наслідки її діяльності. Я прошу Президента України, незважаючи на особисті симпатії чи антипатії, прийняти рішення в інтересах країни, в інтересах українських громадян – звільнити Гонтареву, припинити грабіжницьку політику пограбування мільйонів українських громадян. Ця політика має бути в корінь знищена.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Микола  Люшняк.

 

12:41:26

ЛЮШНЯК М.В.

Дорогий український народе, пане Голово, шановні народні депутати! У грудні місяці, коли ми давали мандат довіри уряду, уряд визнав, що наші аграрії – це є локомотив економіки. Сьогодні ми бачимо, що ми бачимо, що цей локомотив економіки на грані зупинки. Уряд відвернувся повністю від села, ніякого плану реформ немає. На сьогоднішній день, по статистичних даних, близько 20 відсотків площ не будуть засіяні в 2015 році. Ми не доберемо близько 10 мільйонів тонн зерна. Немає ніяких правил гри. аграрники в розпачі!

Шановні народні депутати, ми дали великий мандат довіри Кабінету Міністрів, мандат на реформи. Сьогодні ми бачимо, що Україна замість житниці Європи і всього світу, можливо, не зможе утримувати себе. Хліб – 8-9 гривень. Чому ми не використовуємо інтервенцію Аграрного фонду на здешевлення продукції? Що нас чекає в кінці 2015 року? Зубожіння.

Тому я звертаюся сьогодні з офіційним запитом до Кабінету Міністрів: надати пакет реформ для сільського господарства, фінансову підтримку для сільського господарства – і повернутися повністю лицем до села. На рефінансування банків у нас знаходяться мільярди, сьогодні на село виділено тільки 800 мільйонів. Це є крихти з панського столу.

Звертаюся до Кабінету Міністрів ще раз. Прошу вирішити нагальні питання для розвитку агропромислового комплексу. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І останній виступ, народний депутат Ірина Суслова. (Шум у залі)

Тоді народний депутат Купрієнко.

 

12:43:51

КУПРІЄНКО О.В.

Шановні, один заступник Голови Верховної Ради, 10 народних депутатів "Блоку Порошенка", 9  "Народного фронту" бачу, народні депутати Радикальної партії Олега Ляшка практично в повному складі, половина складу "Самопомочі" і декілька позафракційних депутатів народних…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А "Свобода"?!

 

КУПРІЄНКО О.В. Немає такої фракції. Декілька позафракційних депутатів, яких обрав народ.

І я зараз звертаюсь, перш за все, до журналістів, які теж чомусь розбіглися. Покажіть народу України, як працюють народні депутати. Хто зараз в робочий час перебуває на робочому місці і дехто займається. Так риба гниє з голови. І починати треба з себе. Починати треба з того, що, починаючи кожне засідання, Голова Верховної Ради порушує Регламент, спізнюється на початок засідання, не доповідає про кількість відсутніх, попри поважних чи неповажних причин, хто, де, що робить і куди поїхав, і пішло поїхало.

Законопроекти, які подавали, нареєстрували в Апараті Верховної Ради, вистачить на три скликання. І якщо йти по букві закону, так немає жодного сенсу зараз писати і вносити законопроекти, тому що вони не будуть розглянуті. Я не знаю, де треба бігати, за ким ходити, щоб законопроект, який необхідний, потрібний і розумний, попав сюди в сесійну залу, і щоб ми його прийняли. Згадайте, позавчора ми 45 хвилин обговорювали законопроект змінити слово "подання" на слово "заява" і то неграмотно написали. Пам'ятаєте, пропустили слово "письмове". 

Люди добрі, так чим ми займаємося? Я згадую гумористичну передачу, де чоловік і жінка розмовляє і так каже: "Яку ж мені кофточку одягнути?  А він каже: Так оту.  Так я ее купила, чтобы купить, а не чтобы носить".

Так, шановні народні депутати,  давайте писати законопроекти, які потрібні, а не так, щоб написати і потім перед виборцями сказати: дивіться, скільки я законопроектів подав. А давайте почитаємо, що там написано. А написано інколи буває те, що давайте внесемо законопроект, щоб суд врахував доказ конкретний, який принесе в суд сторона. Він і так врахує, якщо ми його принесемо. Не треба з-за цього завантажувати роботою комітети, експертні установи, зал, де кожний по виступу виходить і… 10 секунд.

Користуючись нагодою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, так.

 

КУПРІЄНКО О.В. Користуючись нагодою, від імені депутатів Радикальної партії Олега Ляшка, від всіх народних депутатів України вітаю всіх жінок України з наступаючи святом. Бажаю вам всім здоров'я, бажаю життєвої наснаги, бажаю злагоди в сім'ї, бажаю здоров'я дітям! Щоб ви ніколи не плакали за своїх дітей! Слава українським жінкам! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам дуже.

Час, відведений для "Різного",  вичерпаний.

Шановні народні депутати, дозвольте також нагадати, що наступного тижня народні депутати працюють в комітетах, фракціях і групах, але працюють.

11 березня о 15 годині в сесійній залі Верховної Ради України відбудуться парламентські слухання на тему: "Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування  етнонаціональної політики єдності в Україні". Оскільки це буде не сесійний тиждень, прошу також мати це на увазі для тих, хто має намір взяти участь у парламентських слуханнях.

І чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок 17 березня о 10 годині.

Таким чином ранкове засідання Верховної Ради України  оголошую закритим.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку