ЗАСІДАННЯ ОДИНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

13 лютого 2015 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

10:06:16

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні народні депутати, шановні колеги! Прошу займати свої місця. Керівників фракцій прошу запросити народних депутатів до зали Верховної Ради для проведення реєстрації. Будь ласка, шановні колеги.

Прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів.

10:07:17

250 депутатів зареєстровано в залі Верховної Ради.

Шановні колеги, просив би вашої уваги. В Україні з візитом перебуває латвійська парламентська делегація на чолі зі спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою  Мурніеце. Давайте привітаємо.   (Оплески)

Шановні колеги, дякую вам за таке дружнє привітання нашої колеги. І ви знаєте позицію Латвійської Республіки щодо підтримки України. І ця позиція  завжди  є відданою, дружньою, об'єктивною. І ми  це високо цінуємо  і будемо все робити для того, щоб на рівні  двох парламентів  наші стосунки тільки зміцнювалися.

Шановні колеги,  оголошую  ранкове засідання пленарне Верховної Ради  відкритим. Сьогодні   день народження у нашого колеги, народного депутата  Олександра Горбунова. Давайте його привітаємо з днем народження.  (Оплески)

Відповідно Регламенту Верховної Ради України  у нас зараз є "година запитань до Уряду". Присутні в ложі уряду: склад  Кабінету Міністрів  на чолі  з віце-прем'єрами, віце-прем'єр-міністрами. Шановні колеги,  тому  ми можемо розпочинати розгляд питань. Побудуємо це наступним чином.  Перший виступить міністр соціальної політики Павло Розенко, далі – перший    заступник міністра  фінансів Ігор Уманський. І після того ми будемо  30 хвилин мати  можливість для  запитань.

 

ЛЯШКО О.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, будь ласка…

Олег Валерійович, у мене  з слухом все нормально. Я бачу, що ви радий. Будь ласка, шановні колеги, я запрошую…. Є міністр Клімкін, я не бачив, що він є. Будь ласка, я запрошую на трибуну для інформації міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Прошу, Павло Анатолійович. Я тоді пропоную 10 хвилин Павло Анатолійович і по 10 хвилин - 2 наступних міністра і потім 30 хвилин запитань. Приймається? Дякую, шановні колеги. Прошу, Павло Клімкін.

        

10:10:46

КЛІМКІН П.А.

Шановний пане Голово, шановні пані та панове народні депутати, по-перше, дуже радий і дуже дякую за можливість поділитися тим, що, в принципі, залишилось за рамками стрічок новин і за рамками змісту, з яким ви всі однозначно знайомились. Декілька дуже важливих моментів.

Перше. Переговори продовжувались без будь-якої перерви 17 годин. Вони проходили в незвичайно складній психологічній атмосфері. Результатом цих переговорів є підписання в рамках тристоронньої контактної групи, я підкреслюю, саме в рамках тристоронньої контактної групи, ні в якому разі ні в рамках прямих чи опосередкованих контактів комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей. І це для мене є головна, головна ідея, оскільки зараз ми маємо відданість працювати не тільки по першому пункту Мінських домовленостей, а і по всьому комплексу.

Другий важливий елемент Мінських домовленостей полягає в тому, що Президент України, Канцлер Німеччини. Президент Франції і Президент Російської Федерації схвалили декларацію. Тобто вони таким чином схвалили комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей.

Це означає, що ми вперше, я підкреслюю, саме вперше отримали згоду російської сторони на підтримку логіки Мінських домовленостей і готовність їх виконувати. Третій момент полягає в том, що ми домовились щодо припинення вогню, починаючи з нуля годин 15 лютого цього року. Концепція, яка закладена до комплексу заходів, базується на створенні зони, з якої відводяться вся важка артилерія, починаючи з калібру 100 міліметрів. Процес буде повністю контролюватися і моніторитись з боку ОБСЄ, зокрема, з боку моніторингової місії. Наразі, ми ведемо дуже інтенсивні консультації, яким чином ОБСЄ зможе повністю реалізувати свої завдання.

Другий важливий момент полягає в тому, що ми будемо застосовувати всі, я підкреслюю, саме всі технічні засоби для контролю над цим процесом. І нам будуть допомагати у залучення, в тому числі супутникового обладнання і іншого обладнання для того, щоб ми мали реальну, я підкреслюю, саме реальну картину.

 Третій момент полягає в тому, що ми отримали підтвердження зобов'язання щодо виводу всіх іноземних формувань з Донбасу. На жаль, у нас немає чіткої досі дати, але ми будемо працювати над цим пунктом, з метою встановити і практичну логіку, і часові рамки цього процесу. Ми отримали чітке зобов'язання звільнити всіх заручників, всіх на всіх, за принципом за два тижні після початку відведення військ. І зараз ми вже почали над цим працювати. І ще декілька ключових пунктів, які пов'язані  з логікою, яким чином буде просуватися політичний процес. Зокрема, яким чином будуть готуватися місцеві вибори. Нам вдалося внести чітке положення, що вибори будуть здійснюватися під контролем ОБСЄ, зокрема, з Бюро з дотримання прав людини. Саме цей висновок ОБСЄ і буде, врешті-решт, свідченням і критерієм того, чи правильно іде підготовка до вибрів, і чи вибори відбулися вільно і чесно.

Я зараз, вже сьогодні, почав працювати над тим, щоб залучити ОБСЄ, в тому числі для консультацій щодо практичних аспектів, практичних модальностей підготовки цих виборів. Тобто ОБСЄ буде присутнє в цьому процесі з першої секунди. Такою є основна логіка цих домовленостей. Я не хочу приховувати, що декілька разів під час сімнадцятигодинних переговорів, а вони проходили саме 17 годин, було бажання і у нас, у наших друзів з Німеччини і Франції припинити ці переговори. Врешті-решт, це було спільне рішення вийти на домовленості, які ви всі бачили. Вчора Президент виступив перед Європейською радою, детально проінформував європейських лідерів про хід переговорів, про зміст цих домовленостей, і ми отримали підтримку виконання цих домовленостей у майбутньому. Підтримку з метою саме виконати їх, а не з метою з'їхати з їх виконання. Оскільки, звичайно, такі спроби будуть. Будуть спроби, починаючи з першого пункту, який стосується припинення вогню, і завершуючи мирним процесом, гуманітарною допомогою, обміном заручниками і так далі. Зараз ми працюємо над тим, щоб кожен пункт постійно знаходився під нашим контролем і саме головне, щоб кожен пункт Мінських домовленостей виконувався за підтримки цивілізованого світу, наших друзів і партнерів  і саме головне із залученням ОБСЄ.

Дуже дякую!  І готовий відповісти на можливі запитання. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую! Дякую, Павло Анатолійович!

В мене є пропозиція: зараз виступи, а потім 30 хвилин, у нас склалась дуже добра традиція, 30 хвилин ми даємо запитання з місця, а потім міністри відповідають. Тоді ми зробимо  об'єктивний запис питань.

Будь ласка,  Павло Розенко міністр соціальної політики.

Далі я зможу зробити об'єктивний запис і кожен депутат  скористається своїм правом задати до будь-кого  запитання, інакше це виходить так, що ми обмежуємо можливість депутатів. 

По 10 хвилин,  будь ласка, панове міністри, щоб ми 30 хвилин мали на запитання.

 

10:18:21

РОЗЕНКО П.В. 

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Вибачте за мою вимову, але я просто не міг позбавити себе можливості не поспілкуватися з народними депутатами, але прошу відразу за мою     вимову трошки мене пробачити.  Отже є,  тематичної доповіді такої  немає,  а є цілий ряд питань  з якими звернулися до   мене і до Кабінету Міністрів  України народні депутати  України, які би я хотів би  прокоментувати, і про які я хотів би   сказати.

Перше питання стосовно зростання боргів по заробітній платі від  фракція  "Опозиційний блок" щодо причин невиплачених заробітних плат  в  Україні і подальшої ситуації      в цій сфері. Безумовно так і ми це чудово розуміємо, що заборгованість по заробітних платах в цілому, в минулому році збільшилася практично на  1,5 мільярда гривень.  І основними причинами збільшення суми боргу є кризовий стан економіки, який триває протягом 3-х останніх років та воєнні дії в Донецькій та Луганській областях. В цілому на сьогоднішній день,  за оперативними  даними заборгованість  із заробітної плати  по  Україні  складає приблизно 2,5 мільярди   гривень. Якщо  подивитися на стан заборгованості по заробітних платах, безумовно основна її  маса – це в регіональному розмірі, це Донецька область 1 мільярд 200 мільйонів гривень і зростання заборгованості по заробітній платі за минулий рік фактично відбулося на суму понад 1 мільярд гривень, це лише по Донецькій області, така ж сама картина по Луганській області. На сьогоднішній день, станом на початок лютого, ця сума складає біля 400 мільйонів, що на 350 мільйонів більше ніж в минулому році.

Тому очевидно, що ситуація, яка складається на Сході України, безпосередньо впливає на стан заборгованості по заробітній платі. Але, безумовно, є інші області, які на сьогоднішній день допустили протягом минулого року зростання по заробітній платі. І наприкінці лютого у нас заплановано розширене засідання комісії з питань заборгованості і заробітної плати, де ми і підведемо підсумки діяльності місцевих органів влади за 2014 рік по кожному регіону, по кожній галузі. І я сподіваюсь, що керівники обласних адміністрацій дадуть нам обґрунтовану відповідь стосовно причин виникнення заборгованості по заробітній платі. А саме головне, як будуть працювати області шляхом скорочення заборгованості? Так само, якщо можна подивитися в розмірі міністерств, то ще раз підтвердження знаходиться, що ситуація на Сході України дає нам найбільшу проблему заборгованості заробітної плати. Адже основна маса заборгованості це біля 1 мільярда гривень складає підприємства, Міненерговугілля, що практично сформувалася ця заборгованість протягом 2014 року.

Хочу ще один відзначити позитивний момент. У нас відбулося нарешті реформування системи контролю за виконанням трудового законодавства. В середу на засіданні уряду було ухвалено рішення, затверджено положення, штатна чисельність і структура нової державної служби праці, яка організувалася шляхом злиття Державної інспекції з питань праці та Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки. Це дасть нам можливість створити ефективну структуру, яка буде якраз основною метою займатися в тому числі захистом трудових прав наших громадян, в тому числі захистом прав на своєчасну виплату заробітної плати.

Я думаю, що в найкоротший термін ця структура буде повністю укомплектована і повністю сформована, керівник служби цієї також вже призначений. Таким чином ми зможемо ефективно застосовувати свої заходи щодо тих підприємств і підприємців, які вчасно не виплачують заробітної плати.

Друге питання теж від "Опозиційного блоку" стосується того, що на думку "Опозиційного блоку" пенсії пенсіонерам на території у місті Донецьку не нараховуються з серпня 2014 року, хоча Пенсійний фонд начебто отримував звідти відповідні податки. І є запитання як уряд планує вирішувати це питання, виплати пенсій у населених пунктах зони Антитерористичної операції.

На сьогоднішній день, я хочу чітко і ясно зазначити, що всі пенсії, всі соціальні виплати нараховуються всім людям, навіть, які перебувають в зоні Антитерористичної операції в повному обсязі. Проте, на жаль, державні органи в тому числі Пенсійний фонд України не може фізично здійснити проплати на не контрольованій українській владі території. Саме тому владою здійснена можливість отримати ці кошти на іншій території нашої держави, в будь-якій точці України пенсіонер має право, виконуючи відповідні Закони України отримати свою пенсію.

І на сьогоднішній день, якщо говорити, що  на території, яка не контролюється тимчасово українською владою, перебувало близько одного мільйона 200 тисяч пенсіонерів. На сьогоднішній день, за даними Пенсійного фонду, вже понад 900 тисяч зазначених пенсіонерів вже мають можливість і отримують  пенсії на іншій території нашої держави. Тобто фактично три четвертих українських пенсіонерів, які мають право на цю виплату на тимчасово окупованій         території мають і отримують сьогодні пенсії на території, що підконтрольна  українській владі. І таким чином, як тільки на тій території буде відновлена дія українських законів, як тільки там буде відновлена дія банківської системи, платіжної системи, органів казначейства, як тільки на тій території  нашої держави відновиться дія української влади, українських законів, там будуть працювати відділення Пенсійного фонду, ми готові повністю розпочати такі  виплати. І приклади, зокрема, Краматорська, Слав'янська, Маріуполя це яскраво підтверджують – звільнена територія діє  український закон, всі отримують  вчасно і пенсії, і соціальні виплати, і інші види соціальної допомоги.

І останнє запитання від об'єднання "Самопомочі" стосується питання субсидій за споживання природнього газу або житлових комунальних послуг. Я ще раз, можливо, повторю основні тези, які я казав ще на минулому засіданні уряду. Справді, я вважаю і це наша спільна позиція, що без суттєвого реформування системи субсидій в Україні говорити про підвищення цін на тарифи в Україні неможливо. Тому спочатку реформування системи субсидій, реформування системи пільг і, безумовно, потім може  відбуватися процес, який ми говоримо про те, що наші люди захищені і вони витримають навантаження підвищення цін на газ. Але ми чудово розуміємо: система субсидій начебто сьогодні працює, всі міжнародні експерти говорять, що вона є адекватною і відповідає найкращим традиціям, які започатковані в тому числі в Європейському Союзі. Але чому так виходить, що мають право, за нашими розрахунками, на отримання субсидії біля 3 мільйонів сімей, а користуються цим правом біля 1 мільйона людей? Тобто є сьогодні тотальна недовіра до тієї системи субсидій, яка існує в Україні. Вона важка, вона не зрозуміла для людей, вона передбачає проходження 10 кіл пекла для того, щоб отримати цю субсидію. І наше завдання сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, дві хвилини міністру, щоб завершити.

 

РОЗЕНКО П.В. … 10 кіл пекла для того, щоб отримати ці субсидії. О з чого починає людина, коли приходить за отриманням субсидій? Їй треба заповнити в управлінні соцзахисту два документи. Перший документ – це заява, це три листа тексту, які треба заповнити. І друга частина – це декларація, це 5 сторінок тексту, які треба сьогодні заповнити людині.

Сьогодні прийнято принципове рішення про те, що на сьогоднішній день це буде одна сторіночка загальних слів заяви і одна сторіночка декларації.

Більше того, ми сьогодні говоримо, що для утримання субсидії не потрібно буде людині йти в управління соцзахисту і стояти в великих чергах. Оцей бланк (з двох боків) отримає кожен споживач послуг в конверті на свою поштову адресу. І таким же самим способом: в безконтактний спосіб, - він запаковує цю інформацію в конверт і відправляє в управління соціального захисту. Адреса буде також вказана. Тобто не треба стояти в чергах. Хочете прийти проконсультуватися, - нема питань. Ласкаво просимо! Ми вас проконсультуємо, приходьте. Але заповніть декларацію і відішліть її нам в конверті. Таким чином ми намагаємося справді докорінно.

По-друге, будуть змінені критерії. Ми заберемо зайві критерії для нарахування пільг. Зокрема оці всі паї, якісь невідомі доходи від земельних ділянок, які прорахувати ніхто не може. Але вони враховуються чомусь без субсидій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Міністр засумував за парламентом. Будь ласка, пане міністр. Хвилина, і завершуйте.

 

РОЗЕНКО П.В.  Доходи від студентів, які не отримують стипендій, але чомусь ми їх доходи рахуємо. Тобто, таким чином, ми ідемо на серйозне реформування системи субсидій в Україні. І сподіваємось, що ця система полегшить доступ громадян до отримання цих субсидій. І саме головне – компенсує негатив від, очевидно, що невпинної необхідності підвищення цін на житлово-комунальні послуги в Україні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр. Будь ласка, перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський. Будь ласка, на трибуну.

 

10:31:36

УМАНСЬКИЙ І.І.

Доброго дня! Шановний Володимире Борисовичу, шановні депутати! Члени уряду, присутні! Більшість запитань, які були спрямовані до Міністерства фінансів, стосувалися соціальної політики, енергетичного сектору тощо. З тих запитань, які є в компетенції Міністерства фінансів, здебільшого вони стосувалися ситуації навколо переговорного процесу з Міжнародним валютним фондом, а також ситуації з підготовкою змін до проекту, до Закону про Державний бюджет на поточний рік.

Як ви знаєте, вчора була в тому числі прес-конференція за результатами засідання уряду. Схвалено попередньо основні умови нашої співпраці  з Міжнародним валютним фондом. Свою роботу в Києві Місія завершила, але  продовжується співпраця на технічному рівні щодо  погодження тексту та остаточної редакції  Листа про наміри, який має підписати Україна. Ми  готуємося, що найближчим часом ця технічна робота буде завершена, і ми зможемо  винести питання про надання програми  розширеного фінансування України  на  Раду директорів Міжнародного валютного фонду, на якому вже будуть  визначені остаточно і параметри надання цієї допомоги, розмір її надання у поточному році, в тому числі  перший транш. Наразі основні ці параметри, в тому числі розміри, попередньо вони озвучувалися  і в пресі, але вони не  є юридично  ще зафіксованими, говорити про них поки що зарано.

Щодо підготовки Закону про Державний бюджет. Як ви знаєте, до  15 лютого згідно з рішенням  Верховної Ради, уряд має подати даний законопроект. За результатами вчорашнього засідання уряду головні розпорядники коштів  готують  свої пропозиції, сьогодні до кінця дня мають надати  їх Міністерству фінансів. І на завтра попередньо планується засідання уряду, на якому  буде розглянуто  як макроекономічну модель з урахуванням поточних тенденцій,  які ми вже маємо  за результатами січня місяця, так і   за результатами переговорного процесу з Місією Міжнародного валютного фонду, та тими рішеннями, які приймала Верховна Рада  наприкінці грудня  минулого року. Урядом буде схвалено проект Закону про Державний бюджет та внесено до Верховної Ради  відповідно до  15 лютого.

Якщо є якісь запитання, коментарі, із задоволенням на них відповім. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане міністре, за доповідь. Я прошу, займайте своє місце у  президії, в ложі уряду.

Шановні колеги,  у нас  є 35 хвилин на запитання. Шановні міністри, будь-ласка,  підготуйтесь до запитань. І я прошу народних депутатів, 35 хвилин на запитання. Будь ласка, записуйтесь. Будь ласка. Будь ласка, запитання "Народний фронт", Корчик Віталій Андрійович.

 

10:35:25

КОРЧИК В.А.

В мене запитання до Міністра соціальної політики.

З ваших слів було сказано, що на сьогодні заборгованість сягає 2,5 мільярда гривень і третя частина, а саме 863 десь мільйона гривень припадає на підприємства розташовані на території, які не підконтрольні українській владі.

Урядом дано доручення міністерствам до 1 грудня 2014 року здійснити переміщень бюджетних установ, підприємств, організацій на контрольовану територію України. Деякі відомства на сьогодні вже переведені, але їхні штатні розписи і кошторис ще не затверджено. Як бути людям, працівникам

 бюджетної сфери, які приїхали працювати в іншу місцевість досі не отримують заробітну платню і заборгованість по ній тільки росте? Я хотів би, щоб ми по цьому питанню просвітили повністю. Дякую.

 

10:36:23

РОЗЕНКО П.В.

Ну, безумовно важко  казати і відповідати на загальне питання про те, що десь комусь із бюджетних сфер не виплачується зарплата з переміщених на територію контрольованою державою. Давайте так ,якщо є конкретні факти, якій бюджетні установі, яка, яка переміщена на територію контрольованої Україні, де не виплачуються заробітні плати, ми готові про це розбиратися. Я знаю, що по тим установам, які переміщенні, зокрема установи Пенсійного фонду України, які знаходяться в підпорядкуванні міністерства, зокрема управління Пенсійного фонду, в Донецькій області воно переміщено в Слов'янськ, працює в Слов'янську, в Луганській області переміщено в Сєвєродонецьк працює в Сєвєродонецьку. Таких проблем немає. Є якісь конкретні питання по якимось бюджетним установам, які не виплачують  своєчасно заробітні плати готові розбиратися по кожному конкретному випадку, чому відбувається так, що підприємство або установа перемістилася, але вчасно не отримує заробітної плати. Конкретні факти будуть готові надавати конкретні відповіді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Кириченко запитання, Радикальна партія.

 

10:38:01

КИРИЧЕНКО О.М.

Передаю слово Ляшку Олегу Валерійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко.

 

10:38:08

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. У мене запитання до міністра закордонних справ. Пане міністр, будь ласка, увага. Я сподіваюся, що вам  відомо рішення Верховної Ради України від 16 квітня 2014 року про ініціативу міжнародних переговорів щодо деескалації ситуації навколо України. Відповідно до пункту 3 цього рішення Верховна Рада заборонила, що предметом міжнародних переговорів чітко вказала, не можуть бути питання, зокрема, що стосується конституційного ладу, адміністративно-територіального устрою країни, визначення статусу мови. Водночас, у Мінських домовленостях, які ви подаєте нам як велике досягнення,  у пункті 11 ви взяли на себе зобов'язання конституційної реформи до кінця 2015 року. Я питаю, хто вам дав право торгувати українською Конституцією? Хто вам дав право торгувати Україною? (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:39:21

КЛІМКІН П.А.

Дуже дякую за це запитання. Хочу дуже чітко наголосити, по-перше, будь-які подальші розмови щодо особливого режиму Донбасу будуть здійснюватися і реалізовуватися в рамках закону, який вже схвалений Верховною Радою, і в рамках імплементації цього закону.

Другий момент. Пункт 11 каже про те  що питання децентралізації, в тому числі в контексті Донбасу будуть розглядатися в рамках конституційної реформи, абсолютно не більше. Адже ніяких зобов'язань  в будь-якій формі, ані в юридично зобов'язуючій, ані, і я підкреслюю це, ані в політичній формі, саме в цьому тексті ніхто не брав.

Третій момент, наголошую, таких зобов'язань ніхто взяти не може. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане міністр.

Будь ласка, народний депутат Острікова, "Самопоміч".

 

10:40:41

ОСТРІКОВА Т.Г.

В мене питання до міністра закордонних справ.

Пане Клімкін, поясніть, будь ласка, по пункту п'ятому, я зачитаю мовою оригіналу. "Обеспечить помилование и амнистию, путем введения в силу закона, запрещающего преследование и наказание лиц в связи с событиями, имевшими место в отдельных районах Донецкой и Луганской областей".

Яким чином юридично буде реалізовуватися ця домовленість? Адже ми знаємо, що згідно з Кримінальним кодексом помилування – це акт індивідуальної дії Президента України стосується конкретно визначеної особи. Невже Президент України буде видавати указ за своїм підписом, яким буде милувати лідерів бойовиків терористичних організацій?

 

10:41:34

КЛІМКІН П.А.

Відповідь дуже просто. Вона звучить – ні. Будь-які кроки щодо так званої амністії будуть здійснюватися виключно в рамках закону, який розглядався тут, саме у Верховній Раді. Більше того, така амністія ніяким чином, я підкреслюю, ніяким чином не може бути надана тим, хто був задіяний і залучений до злочинів проти людяності. Це є абсолютна позиція, яка була однозначно підкреслена в рамках вчорашніх переговорів. Таким чином, знову таки, амністія виключно, я підкреслюю, виключно в рамках закону, який розглядався тут в цьому залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Курячий,  "Блок Петра Порошенка".

 

10:42:26

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановний Володимире Борисовичу, шановний Геннадію Григоровичу! Користуючись нагодою, що зараз ви  відповідаєте і на питання, які адресуються  Прем'єр-міністру Арсенію Петровичу Яценюку, я хочу зробити оголошення, що на цьому тижні майже 200 народних депутатів  України мали честь підтримати ракето-космічну галузь нашої держави. А саме, Південний машинобудівний завод. Це питання, яке об'єднало патріотичні сили українського парламенту, це питання, яке потребує негайного вирішення. Адже на підприємстві сьогодні  тимчасово зупинено виробництво, люди не отримують зарплатню майже 7 місяців, російська агентура  розхитує  ситуацію. І я звертаюся до вас, передати це колективне  звернення, яке дійсно здатне приймати навіть  будь-які історичні і політичні рішення, до Прем'єр-міністра. Питання і прохання негайно вирішити  цю ситуацію із залученням і Міністерства фінансів, і Міністерства оборони.

Я хочу подякувати всім фракціям, і Олегу Ляшку, і Юлії Тимошенко, і моїй рідній  фракції, і всім народним депутатам, які підтримали  цю пропозицію. Безумовно, не підтримала…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Я  так розумію, що це не потребує відповіді, а потребує надати інформацію.  Дякую!

Будь ласка, народний депутат Шинькович,  "Блок Петра Порошенка".

Геннадій Григорович, я прошу передати це звернення Прем'єр-міністру.   

 

10:43:49

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Народний депутат Шинькович, 189-й округ, Хмельниччина.

Шановний  Павло Валерійович, питання до вас. Чи підтримуєте ви і, очолюване вами, міністерство необхідність негайного  внесення змін, і прив'язки розрахунку  виплат по народженню дитини на момент виплати, а не на момент розрахунку цієї  допомоги. Адже ті і 24, і 48 місяців ми прекрасно розуміємо, що відбувається, і  яка та соціальна допомога, і який її  обсяг стає на момент виплати через кілька років, Чи підтримуєте ви такі зміни, які відображені в законопроекті від групи народних депутатів?   Дякую!

  

10:44:38

РОЗЕНКО П.В.

Я думаю, що  всі зміни до будь-якого соціального законодавства можуть відбуватися лише при чіткій ув'язці до  економічних можливостей держави. Зараз  можна говорити багато і я вам можу  назвати ще, щонайменше, десять позицій, які, на мою точку зору, потребують, так би мовити, посилення з точки зору підвищення виплат, чи прив'язки їх до механізмів інфляції, чи розрахунків щодо механізмів інфляції. Але треба чітко зрозуміти про те, що держава на сьогоднішній день має ефективно використовувати той державний ресурс, який сьогодні дає українська економіка.

Є Закон України "Про Державний бюджет України" і, в межах Закону України "Про Державний бюджет України", здійснюються всі соціальні видатки. Якщо будуть знайдені, в тому числі за допомогою народних депутатів України, додаткові кошти, які можна буде пустити цілеспрямовано на підвищення допомоги при народженні дитини, на допомогу інвалідам, на підвищення додаткове пенсії, яке буде відбуватися з 1 грудня 2013 року, 2015 року, прошу вибачення. То безумовно соціальне міністерство буде ці ідеї підтримувати. І я думаю, що Мінфін також зрадіє із задоволенням, якщо будуть додаткові доходи Державного бюджету України, які можна буде спрямувати на посилення соціального захисту населення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Юрій Анатолійович Бойко, "Опозиційний блок".

 

10:46:24

БОЙКО Ю.А.

Юрій Бойко, "Опозиційний блок". В мене питання до Міністра іноземних, зовнішніх справ. Я вважаю, що вчора був дуже важливий день для нашої країни, ми дійсно отримали реальний шанс завершити військовий конфлікт дипломатичним шляхом і в дискусіях, хто виграє від цього, на наш погляд, відповідь однозначна. Якщо буде реалізовано, підписано в Мінську план, то виграє Україна, тому що на нашій території припиняться трагедії і загибелі людей. Ми усвідомлюємо, що Президент України взяв на себе колосальну політичну відповідальність за реалізацію мирного плану і ми будемо його підтримувати.

І тому, Павло Анатолійович, у нас до вас питання. Яким чином парламент може вам допомогти реалізувати цей мирний план і що потрібно зробити. І не слухайте ніяких радикалів, дійте в інтересах країни, і ми будемо вас підтримувати, скажіть, що потрібно від парламенту. 

 

10:47:39

КЛІМКІН П.А.

Дякую. Я хочу сказати, що для мене як для міністра буде не зовсім правильно радити парламенту, які шляхи допомоги вибрати, але тим не менше послідовне просування тих законодавчих актів, які стосуються логіки децентралізації буде важливим внеском в реалізацію мирного плану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Оксана Юринець, "Блок Петра Порошенка".

 

10:48:14

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Оксана Юринець, 117 виборчий округ, місто Львів.

З двох частин буде складатися мій виступ: перше – це велика подяка Міністру соціальної політики Павлу Розенку, за те, що він попри всі обставини перед МВФ відстояв не підняття вікового цензу для чоловіків. Це сьогодні приклад ефективного міністра, який знає… активну громадянську позицію і розуміє, що він робить на своєму місці.

 І друге. Це запитання до представника Міністерства фінансів щодо розриву, який склався у Львівській області, це 178 мільйона і чотири - освітянам, я вас дуже прошу – це менше одного відсотка. Це питання є дуже болючим і підтримати освітян в цьому питанні, щоб ця різниця була все ж таки вами вирівняна.

І 178,4 мільйона потрібні сьогодні освітянам Львівської області. Дякую.

 

10:49:22

УМАНСЬКИЙ І.І.

Дякую за запитання. По Львівській області ми спільно з обласним управлінням фінансів і управлінням освіти опрацьовуємо це питання, і ми надамо інформацію в який спосіб воно буде вирішено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Сергій Лещенко, "Блок Петра Порошенка".

 

10:49:41

ЛЕЩЕНКО С.А.

Запитання до пана Міністра енергетики, стосовно ситуації з  "Укрнафтою", яка на сьогодні є державним активом, але контролюється фінансово-промисловою групою Ігоря Коломойського. Скажіть, будь ласка, пане міністре, як таке може бути, що "Укрнафта", яка є, по суті, дочкою державного підприємства, судиться з державним "Нафтогазом України"? Пане міністр, як таке може бути, що "Укрнафта" зриває аукціони по продажу нафти власного видобутку і не подає заявку на аукціон, який був запланований 16 січня? Вибачте, 16 лютого. І поясніть, будь ласка, чи правда, що на Кременчуцькому НПЗ, який належить пану Коломойському, безперервно відбувається переробка нафти, в той час як нафта не завозиться в Україну, тобто фактично на НПЗ перероблюється нафта, яка мала іти на аукціони і продаватися за ринковою ціною. Тобто "Укрнафта" замість того, щоб продавати нафту на аукціоні, фактично зливає її підприємствам Ігоря Коломойського? Дякую.

 

10:50:47

ДЕМЧИШИН В.В.

Пане Лещенко, дякую за запитання.

Аукціон, 2 останні аукціони дійсно не відбулися. На даний момент аукціонний комітет розглядає можливість проведення позачергового аукціону  протягом наступного тижня. В принципі, протягом січня були внесені зміни у постанову, у відповідності з якою формується ціна, мінімальна ціна для нафти, скрапленого газу. І, в принципі, це і  є основною причиною того, що останні аукціони не відбувалися. Крім того, одною із причин є суттєві зміни валюти. Я думаю, я персонально думаю, що як тільки учасники проведення цього аукціону відчують, що курс валюти стабілізувався, і вони отримують чітке розуміння вартості нафти, яка пропонується  на аукціоні, то така трансакція відбудеться. Просто останній аукціон відбувався  в п'ятницю, як раз в той день, коли валюта.... гривня знецінилася із 17 гривень до 23. Тому я підозрюю, що останній аукціон …. відбувся просто по комерційних причинах. На наступному тижні аукціонний комітет збереться і буде сформовано нову мінімальну ціну і я надіюся, що такий аукціон відбудеться.

Стосовно судів до "Нафтогазу", ну, насправді, це комерційні установи, які, між якими виникають там  регулярні претензії. Тому мені складно коментувати, чому вони це роблять.

Стосовно аукціонного комітету, він визначається в основному на одну третину зусиллями Мінтопенерго, одна третина формується за рахунок представників Міністерства економіки і чотири місця із десяти має "Нафтогаз". Тобто на даний момент цей аукціонний комітет сформований, він діє, має повні права приймати рішення. В принципі, зміни можуть відбуватися дуже швидко. І якщо буде… От я також чув, в мене є інформація про те, що "Укрнафта" планує подати в суд, але суд поки що не відбувся, рішення немає. Як воно появиться, будемо реагувати по ситуації. Наше рішення по зміні аукціонного комітету може прийматися дуже швидко. Тому я впевнений, що ми його призначимо, якщо буде необхідність, і він буде дієздатним.

Стосовно запасів. По інформації, знову ж таки, яку я отримую, є компетентні органи, які перевіряють наявність, підтверджують наявність нафти, технологічної нафти на складах НПЗ. Ця нафта знаходиться в трьох місцях. На даний момент я отримував підтвердження, що ця нафта знаходиться на цих складах. Тому в мене немає, на жаль, інформації, якою я би міг підтримати вашу позицію, чи ваше бачення, що нафта відсутня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Дмитро Колєсніков, "Опозиційний блок".

 

10:54:08

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Дмитро Колєсніков, "Опозиційний блок", місто Кривий Ріг. У мене запитання до Міністерства фінансів.

З учорашнього брифінгу Прем'єр-міністра України ми узнали про те, що уряд планує взяти в борг, по різних джерелах, від 17 до 25 мільярдів доларів. Український народ, шановні колеги, шановний уряд, вже знає, що будь-які домовленості уряду, тим більше з Міжнародним валютним фондом, - це підвищення пенсійного віку, подорожчання комунальних послуг. Наступний стрибок курса гривні і як результат – зубожіння народу. Звідси питання: які ж вимоги цього разу виставляє, висуває Міжнародний валютний фонд і на скільки Кабінет Міністрів змусить затягнути паски кожного громадянина України. Дякую.

 

10:55:11

УМАНСЬКИЙ І.І.

Дякую за запитання. Як я і доповідав основні параметри і домовленості з Міжнародним валютним фондом, наразі закінчується, зараз триває технічна робота по узгодженню деталей і тексту. Ми готуємося до подання листа про наміри на розгляд ради директорів. Як тільки ця робота буде завершена, як тільки переговорний процес буде завершений, публічно і уряд, і Верховна Рада, і Президент будуть мати можливість пояснювати і свою позицію, і ті умови, на яких уряд буде отримувати це фінансування.

Щодо затягування пасків і щодо збільшення державного боргу, необхідно розуміти дуже просту річ. Україна забагато років жила ілюзіями того, що завтра ніколи не настане і сьогодні необхідно використовувати всі можливості і кошти, які є доступні. Як наслідок лише останніх 5 років державний борг зріс більше, ніж вдвічі. Найбільша стаття в державному бюджеті України на сьогоднішній день – це обслуговування державного боргу. Продовжувати розвивати спіраль боргової залежності Україна далі не може.

Або ми будемо змінювати політику і підходи до формування і державного бюджету, і зобов'язань держави в той спосіб, в який це відбувалось останніх 23 років, - і як наслідок ми будемо мати ситуацію, за якої не тільки доведеться затягувати паски, а визначатись щодо можливості в принципі існувати як незалежна країна.

Тому без кардинальних змін як в соціальній, податковій, бюджетній, регуляторній політиці вийти з тієї кризи, як фінансової, так і політичної, яка є сьогодні в Україні, не можливо.

Міжнародний валютний фонд є кредитором останньої інстанції. Україна, з урахуванням того стану, в якому вона за ці роки опинилася нездатна  більше без підтримки  Міжнародного валютного фонду отримати доступ до жодних ринків фінансових ресурсів. Тому ми і ви разом вимушені робити зміни, робити реформи, в тому числі за допомогою  Міжнародного валютного фонду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  народний депутат  Бриченко, "Народний фронт". 

 

10:57:41

БРИЧЕНКО І.В.

Ігор Бриченко, "Народний фронт". Передайте,  будь ласка,  слово Гузь Ігорю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат  Гузь.

 

10:57:50

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня. У мене питання до пана Демчишина.  Я представляю  19 округ, Нововолинськ, Шахтарське.

Ви були в суботу в окрузі, приємно, що  відвідали і  ознайомилися  з ситуацією в окрузі, але… У мене є наступне питання. За дорученням Арсенія Яценюка був підготовлений меморандум робочої групи. Наскільки мені відомо, підписали цей меморандум лише декілька держчиновників, декілька депутатів, але не підписали профспілки і не підписали ви. От  я хочу почути від вас, у чому суть? Чи у нас знову ситуація з нововолинською шахтою  №10 під загрозою і як вона буде на сьогоднішній день вирішуватися?  Бо я вже привіз кусок вугля  такий  великий  з Нововолинська, Ляшко  землю їв. Я думаю, що ми з вами  при  перегляді бюджету  будемо той вугіль  всім показувати. Дякую.

 

10:58:52

ДЕМЧИШИН В.В.

Пане Гузь,  дякую за запитання. Стосовно  меморандуму. Меморандум, дійсно, опрацьований, він підписаний  досить довгим переліком учасників, включно директора шахт, директора об'єднань, підписаний Зюковим, я його також  підписав з нашої сторони. Я  переговорив крім того із колегами міністрами, розумію, що  він… ця процедура підписання також відбувається, просто в цьому документі більше 20 учасників. Тому і ця  технічна процедура підписання затягується. Насправді,  все, що відноситься до реформи вугільної промисловості,  це досить складний процес, тому що дійсно це і соціальні питання дуже важливі, які виникають при оптимізації персоналу на шахтах і при закритті. На жаль, є перелік шахт із 35, які залишились під нашим контролем, які все-таки будуть закриті, тому що по різних причинах, там, і відпрацьовані запаси, і технологічно умови вкрай складні для добування. Тому в цьому і меморандумі було настільки багато учасників. Програма така є, вона затверджена. Чому не підписують профсоюзи? Ну, частина профсоюзів все-таки підписала його, частина з зауваженнями. Тому, в принципі, мені здається, що цей процес, який відбувався протягом останніх трьох тижнів, він досить конструктивно пройшов. І, я думаю, що результати його дуже позитивні, тому що ми по крайній мірі розуміємо, ми маємо цю програму розвитку, реформування, розуміємо слідуючі кроки. Крім того, основні показники, тобто кошти, які необхідні для підтримки і будівництва Нововолинської десятої і інші кошти, які потрібні для продовження цього процесу реформування на перехідний період. Вони визначені, ми, міністерство зробило засилку на Кабінет Міністрів і відповідно ці цифри обговорюються в процесі внесення змін до бюджету. Тому, я думаю, що тепер питання за вами, за депутатами, які повинні в процесі погодження змін до бюджету підтримати цю ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. дякую. Будь ласка, народний депутат Євтушок, "Батьківщина".

 

11:01:35

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, Рівненщина, "Батьківщина".

Напевно я хотів би звернутися до міністра освіти, але бачу, що його зараз немає в залі, то, власне кажучи, бачу міністра фінансів, можливо, ви прокоментуєте разом ситуацію, що нам стало відомо, що ведуться переговори щодо того, що з наших вчителів, освітян будуть зніматися надбавки за престижність, надбавки за кабінет, надбавки за перевірку зошитів. І у разі, якщо ці надбавки будуть зняті, молодий спеціаліст буде отримувати всього 1470 гривень, той, хто  уже більше трішечки має стажу – тисячу 800. Ми розуміємо, що ті, хто утримують ці родини, напевно, зараз захищають Батьківщину. Скажіть, будь ласка, чи це відповідає дійсності.  Тому що освітяни сьогодні мають бути навпаки більше забезпеченими. Тому що вони продовжують міцну нашу націю. Дякую.

 

11:02:41

СОВСУН І.Р.

Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки. Я скажу щодо фінансування зарплат вчителів. На сьогодні не йдеться про жодні урізання зарплат, про жодні урізання надбавок, це не є предметом обговорень. Це чітка позиція Міністерства освіти і науки і ця позиція знаходить розуміння серед…, в Міністерстві фінансів. Тобто на сьогодні не йдеться про скорочення зарплат, про зменшення надбавок чи інші зміни, котрі би призвели до зменшення заробітної плати педагогів в школах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Кужель, "Батьківщина".

 

11:03:16

КУЖЕЛЬ О.В.

Дуже дякую. Пане Голово, я хочу звернути вашу увагу і поставити до відома уряду, що неможна в п'ятницю не приходити першим особам міністра. Якщо ми дозволимо знову не бути присутніми на День уряду, присутні віце-прем'єри, а більшість міністрів не присутня.   Нема, на жаль, міністра охорони здоров'я. Пройшло вже більше двох місяців з призначення, жодної реформи. Але хочу сказати, повністю бурлює фармація. Бо один із заступників починає там керувати, не маючи жодного досвіду.

Іще хочу передали, щоб ви міністру, зупинитися з корупцією в Інституті раку. Ми вже, багато депутатів до вас писали. Вони мають право обрати собі директора, а ви як міністерство, будь ласка, призначте цю людину. Якщо ви не перестанете робити там корупційні дії, ми будемо вас визивати тут в комітет по корупції. Зупиніться в міністерстві і починайте робити реформи.

 

11:04:27

ТЕРЕЩЕНКО А.В.

Альона Терещенко, заступник міністра охорони здоров'я. Я хочу повідомити, що у зв'язку із закінченням терміну дії контракту між Міністерством охорони здоров'я та державною установою Національний інститут раку підписаний наказ про звільнення  Щепотіна Ігоря Борисовича, і  тимчасово призначена інша особа виконувати обов'язки до призначена директора. Найближчим часом буде оголошено про публічний конкурс обрання на посаду директора Національного інститут раку з чіткими вимогами до цієї кандидатури,  а також до складу комісії, де ми плануємо залучити міжнародних експертів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Матвієнков, "Опозиційний блок".

 

11:05:12

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ Мариуполя, "Оппозиционный блок".

У меня вопрос у министру экономики.

Уважаемый министр, даже поверхностный анализ состояния макроэкономических показателей приводит тех людей, которые в этом деле разбираются, в легкий шок. Отрицательный торговый баланс увеличился уже на 13 миллиардов долларов. Инвестиции, практически, ушли из страны. Целые отрасли находятся сегодня на грани остановки. Система невозврата НДСа экспортерам привела к целой цепочке неплатежей с последующими, уже назревающими, социальными взрывами. Комплексной программы выхода из экономического кризиса в стране нет. Но мы не видим и конкретных шагов, которые бы принимались по конкретным предприятиям. Месяц тому назад я, выступая с трибуны, говорил в отношении концерна "Азовмаш". Предприятие – 25 тысяч трудящихся, имеющее колоссальный потенциал производства оборонной промышленности, железнодорожного транспорта, цистерн и так далее. Нет не то, что каких-то конкретных действий в отношении этого предприятия, а оно градообразующее, не предпринято, я даже ответа не  получил до сегодняшнего дня. Есть какие-то непонятные указания.

Скажите, пожалуйста, будут какие-то конкретные действия…?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте.

 

11:06:26

АБРОМАВИЧУС А.

 Спасибо за вопрос. Сам ездил по регионам в понедельник-вторник Полтава, Суммы, Кременчуг, знаю трудности промышленных предприятий. В среду на прошлой неделе назначил зама, как раз, ответственного за промышленное направление, поэтому в ближайшие сроки, конечно, будем разбираться и с этим предприятием, и всеми остальными, которые сталкиваются с большими трудностями в связи с, в том числе, с потерями рынков, особенно, что касается России и других. Поэтому ваш вопрос правильный, проблематика понятна, разбираемся. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Вікторія Пташник.

 

11:07:11

ПТАШНИК В.Ю. 

Прошу передати  Павлу Кишкарю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Павло Кишкар,  "Самопоміч".

  

11:07:16

КИШКАР П.М.

Доброго дня! Два коротких питання.  Перше до Міністерства  інфраструктури щодо  проведення  конкурсу на посаду керівника Львівського аеропорту. Друге питання щодо  ситуації, яка склалася навколо аеропорту "Бориспіль",  яка ситуація, адже зараз  надходить інформація, щодо рейдерського захоплення  цього важливого державного підприємства.

І питання загальне до пана Клімкіна, з вашого дозволу,  щодо участі  Міністерства закордонних справ у веденні інформаційної війни, які заходи вживаються, яким  чином  аташат і  наші консульства, і представництва за кордоном інформують громадськість іноземну, передають інформацію до іноземних  ЗМІ, і що в  цьому плані робиться.  Дякую!

 

11:08:23

ШУЛЬМЕЙСТЕР В.Ю.

Добрий день! Дякую за запитання!

Ніякого рейдерського захвату  "Борисполя" немає, не знаю звідки ця інформація. Щодо Львівського аеропорту думаю, що  за два тижні буде обраний  і призначений  директор Львівського аеропорту, два тижні.  Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павло Клімкін,  будь ласка.

 

11:08:33

КЛІМКІН П.А.

Дуже дякую за це запитання!

По-перше, ми працюємо зараз за зовсім іншою логікою, працює не  тільки  сам МЗС і не тільки дипломатичний склад, але ми працюємо разом з тими, хто підтримує  Україну, з українцями, які постійно проживають за кордоном.  І  не тільки з'являючись на екрані телевізора для послів і дипломатів, не тільки з'являючись умовно в інтерв'ю, але зокрема,  будучи присутнім в соціальних мережах, намагаючись  працювати знову-таки не тільки з політиками, не тільки з парламентарями, а і з тими, хто вболіває за  Україну. Тобто  з точки зору … підходу кожен, хто  якимось чином має відношення до  України через маленькі  міські партнерства, через маленькі регіональні партнерства,  через свій бізнес, академічні зв'язки, ми намагаємося його затягнути до активної підтримки. Розумієте, що я маю на увазі: саме до активної підтримки  України,  а не просто співчуваючи  Україні.   Бо це сама логіка.

І другий момент. Якщо ми тут, разом з парламентом, оскільки лунала думка, яким чином парламент може допомагати. Якщо у своїх парламентських контактах кожен в двосторонніх і багатосторонніх не буде з нами це координувати, то ми втратимо на це ефективність. І вважайте це мій заклик, прохання і бажання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, завершився час на запитання. Але я скористаюсь своїм правом і надам можливість запитання по Краматорську, що є надзвичайно важливо мажоритарнику. Максим Єфімов - по Краматорську і потім Олена Масоріна, теж там запитання. Два запитання.

 

11:10:33

ЄФІМОВ М.В.

Первое. Хотел бы поблагодарить Павла Анатолиевича Климкина от всех жителей города Краматорска, а также других жителей прифронтовых городов Донецкой и Луганской областей за те действия, за то, что наконец-то у людей появился шанс жить, вернутся к нормальной жизни.

Второе. Поблагодарить зам. министра финансов, министра финансов за выделение 5 миллионов гривен для Краматорска и попросить Игоря Ивановича проконтролировать, чтобы эти деньги как можно быстрее попали в Краматорск. Потому что сегодня те люди, которые требуют этих денег, они именно требуют их сейчас. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу дуже коротко відповідати, це буде третє запитання голови комітету Галасюка. Прошу.

 

11:11:23

УМАНСЬКИЙ І.І.

Дякую за запитання. Відповім дуже коротко, безумовно, ми зробимо все, щоб ці кошти якомога скоріше були надані за потребою в Краматорськ на фінансування тих проблем, які, на жаль, на сьогоднішній день там є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олена Масоріна  - запитання.

 

11:11:38

МАСОРІНА О.С.

Олена Масоріна, фракція "Народний фронт".

У мене запитання до Міністра соціальної політики. Я, як волонтер, дуже часто на практиці стикаюся з проблемами тимчасових переселенців, яких на сьогоднішній день вже близько мільйону, це 700 тисяч сімей. І вони звертаються за виплатами, за допомогою держави, близько 300 тисяч сімей звернулися. Але, на жаль,  призупинена допомога 4 тисячам 733 сім'ям – це за даними Міністерства соцполітики. У зв'язку з цим, що ці люди не можуть знайти, що вони не працевлаштувалися, але, на жаль, дуже не вистачає вакансій. І що робити людині, яка втратила житло, яка втратила…, яка не може знайти роботу і якій не допомагає держава. Дякую.

 

11:12:41

РОЗЕНКО П.В.

Я вам надзвичайно вдячний за це запитання, тому що у мене в самого як тільки я прийшов на посаду виникло дуже багато питань до Державної служби зайнятості. І мені взагалі, чесно кажучи, здалося, що ця служба не до кінця зрозуміла, в якій ситуації сьогодні знаходиться Україна, і що це, вибачте, не служба безробіття, яка виплачує тільки допомогу по безробіттю. А яка зобов'язана  в тому числі, проводити активну позицію зайнятості, в тому числі щодо біженців.

Тому, мною було ухвалено рішення, я сподіваюсь, ви його підтримаєте, щодо принципової кардинальної зміни керівництва служби зайнятості. Керівник служби зайнятості буде звільнений – це публічне рішення, яке я оголосив. На жаль, зараз починається застосування старих методів щодо того, що різко він захворів на пару місяців, нічого, ми це пройдемо, були намагання і спроби заблокувати роботу служби зайнятості. Але нас це не зупинить, робота служби зайнятості буде реформована і я думаю, що така кадрова стряска в службі зайнятості, її сприймуть, в тому числі районні і обласні служби зайнятості, якраз щодо того, щодо необхідності надання якісних послуг з працевлаштуванням, в першу чергу, безробітним.

І я, до речі, дуже вітаю ініціативу волонтерських організацій, які створюють власні, так звані біржі праці, і займаються замість, іноді, державних органів допомогою переселенцям у працевлаштуванні. Тому я думаю, що ми повинні об'єднати зусилля держаних органів служби зайнятості  і волонтерських організацій з тим, щоби, справді,  знайти можливості для працевлаштування цих людей. Дякую, пане міністр.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Будь ласка, 30 секунд, Віктор Галасюк.

І я просив би, така ж коротка відповідь. Прошу і завершуємо.

 

11:14:54

ГАЛАСЮК В.В.

Дякую. Дякую, Володимир Борисович.

 Шановні колеги, питання до фінансово-економічного блоку уряду. Яким є поточний стан реалізації восьмого розділу коаліційної угоди щодо здешевлення кредитів для реального сектору, щодо стимулювання експорту, щодо створення  робочих місць у високотехнологічних виробництвах?

І друге питання, чи розглянуто урядом офіційні пропозиції Радикальної партії змін до державного бюджету України для його перетворення на інструмент відродження економічного зростання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, 30 секунд – відповідь.

 

11:15:36

УМАНСЬКИЙ І.І.

По другій частині. Дякую за запитання. Завтра на засіданні уряду ми будемо розглядати пропозиції як від головних розпорядників коштів, так і від фракцій і народних депутатів, і відповідні рішення будуть прийняті.

По першій частині, думаю, міністр економіки краще відповість.

 

11:15:52

АБРОМАВИЧУС А.

Что касается роста економіки, в ближайшие дни тоже, господин Галасюк, приглашаем в понедельник к нам в гости. Ваши все предложения будут рассмотрены. Здесь своим главным советником я назначаю в понедельник Ивана Миклоша – бывшего вице-премьера Словакии, который в том числе будет помогать нам со своими советами….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр.

Шановні колеги, "година запитань до уряду" завершилася. Я дякую членам Кабінету Міністрів за відповіді, бажаю успіхів у роботі. Ми продовжуємо розгляд питань. Час вичерпано, ми продовжуємо розгляд питань порядку денного.

Давайте порадимося. У нас є зараз 30 хвилин до запитів, але тільки 4 з цих запитів потребують голосування. Тому я би запропонував: ми 4 зараз запити розглянемо, потім ми перейдемо до розгляду питань порядку денного. Бо є ряд постанов і законів, які маємо важливих розглянути, для того щоб проголосувати, а після того вже будуть зачитуватися запити депутатів, які не потребують голосування. Приймається така пропозиція, шановні колеги? Приймається. Дякую.

Прошу Секретаріат запросити народних депутатів до зали. Прошу народних депутатів зайняти свої робочі місця. Давайте спробуємо сигнальне голосування зробити. Будь ласка, займайте свої місця. Займайте свої місця, шановні колеги. Будь ласка, займайте свої місця.

Будь ласка, Оксана Іванівна Сироїд. Запити.

 

11:18:52

СИРОЇД О.І.

Шановні колеги, відповідно до статті 225 Регламенту Верховної Ради України ми повинні депутатські запити до Президента розглядати у два етапи. І такі запити потребують підтримки залу.

Тому я би дуже просила колег народних депутатів зайти до зали і зайняти свої місця, оскільки запити ваших колег потребуватимуть вашої підтримки.

Процедура така, що спочатку запит повинен отримати 150 голосів вашої підтримки, для того щоб стати запитом. Після того 226 голосів для того, аби бути надісланим до Президента України.

Тому прошу всіх зайняти місцяі зосередитися.

Надійшли такі запити народних депутатів до Президента України:

Від Степана Барни до Президента України щодо позбавлення статусу Героя України.

Ставлю запит на підтримку. Немає. Шановні народні депутати! Процедура… Зачекайте, будь ласка, шановні народні депутати! Насправді, запити повинні бути сформульовані в такий спосіб, аби не треба було їх коментувати. У цьому випадку я прошу дати 30 секунд народному депутату Степану Барні, аби він сказав, кого цей запит стосується. Але в майбутньому прошу запити формулювати таким чином. Дякую.

 

11:20:28

БАРНА С.С.

Степан Барна, "Блок Петра Порошенка". Шановні колеги, я звертаюся до Президента України позбавити звання Героя України тих осіб, котрі змінили громадянство України, зайняли сепаратистську позицію і сьогодні проживають у Криму. Зокрема, Дейч, Бакулін та інші "герої", котрі зрадили українську державу. Я вважаю, що це принципова і правильна позиція. (Оплески)  Бо ці люди до сьогодні користуються статусом звання Героя України, але насправді зрадили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, послухайте дуже уважно, щоб ми нічого не плутали. Є запит депутата. Зачитали цей запит депутата. Далі народні депутати голосують, підтримати чи ні. Немає що коментувати. Тут все чітко викладено. Будь ласка, шановні.

 

Засідання веде СИРОЇД О.І.

 

11:21:19

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, дякую. Ставлю на підтримку. Прошу підтримати. Є. На підтримку.

 

11:21:37

За-170

150 треба? Там було неправильно на табло висвітлено. 150? Підтримано? Так.

Тепер ставлю на голосування про направлення запиту народного депутата Степана Барни до Президента України.

Прошу підтримати.

 

11:22:20

За-179

На жаль, рішення  не прийнято.

Запит народного депутата Тараса Батенка до Президента України щодо присвоєння звання Героя України легендарному сотенному УПА Мирославу Симчичу за героїчну збройну боротьбу з окупантами, багаторічну підтримку і захист політв'язнів-побратимів у сталінсько-брежнєвських таборах, активну роботу з національно-патріотичного виховання та за видатні заслуги перед державою. Ставлю на підтримку. Прошу підтримати.

 

11:23:03

За-182

 

Засідання веде Голова Верховної Ради України  ГРОЙСМАН В.Б.

 

11:23:12

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати,  а давайте займемо місця. Займіть, будь ласка,  свої місця, шановні народні депутати і спробуємо ще раз голосувати сигнально. Давайте сигнально проголосуємо. Ну може не підтримують запит,   тут така справа, але сигнально проголосуємо щодо кількості депутатів, які готові активно голосувати. Готові? Будь ласка, давайте сигнальне. Прошу.  Сигнальне. Сигнальне.

 

11:23:42

За-193

Ні,  ну є, от підходять народні депутати.  Зараз давайте ми ще раз спробуємо. Шановні народні депутати,  займіть, будь ласка, свої місця у залі. Я просив би керівників фракцій і груп, будь ласка, запросіть  народних депутатів  зайняти свої місця і заспокоїтись, будь ласка.  У нас  сьогодні  ранкове засідання до  другої години, ми можемо дуже швидко визначитись щодо   голосування тих чи інших питань, але для цього  потрібно зайняти свої місця у першу чергу. 

Будь ласка,  ще раз сигнальне голосування. Визначайтесь, народні депутати. Прошу, всі голосуємо.

 

11:24:38

За-214

Немає голосів. Давайте ще раз спробуємо. Вот заходять народні депутати, заходять, заходять. Шановні народні депутати, займіть свої місця, будь ласка. Максим Юрійович, попросіть колег хай займуть свої місця, я буду персонально тепер звертатись до вас, щоб не втрачати контакт з колегами. Дякую. Давайте ще раз сигнальне голосування. Шановний народний депутат Курячий, будь ласка, займіть своє місце. Прошу. Дякую. Бачите, коли я персонально звертаюсь, більше голосів.

 

11:25:30

За-228

228 - це серйозно.

Тепер прошу нікому не виходити з зали, закрийте двері зали парламенту і виходимо тільки в дві години. В дві години виходимо. ………, закрийте там. І Андрій Анатолійович Тетерук, закрийте двері. Все. Ніхто не виходить. От правильно, Павло, правильно. Колеги, давайте далі. Прошу, прошу, прошу… давайте повернемося до запити Барни. Будь ласка, Степана Барни зачитайте і ще раз запит, і ще раз проголосуємо.

 

11:26:31

СИРОЇД О.І.

Прошу повернутися, повертатися потрібно ж до голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. От так краще.

 

СИРОЇД О.І. Та.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу запит Степана Барни.

 

СИРОЇД О.І. Запит Степана Барни Президента України щодо позбавлення статусу Героя України. Ставлю на голосування про направлення до Президента України. Запит був підтриманий. Тепер прошу про направлення. Та що таке?

 

11:26:47

За-224

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Ні, ні, ні. Дивіться, колеги. Дивіться, колеги,

 (Шум у залі)

 Голосуємо не розмовами, а натисканням кнопки. Заспокоїлися, будь ласка. Ще раз, запит Степана  Барни ставлю на голосування. (Шум у залі)

 Я просто, ну, тут мені. Я не буду коментувати, добре. Будь ласка, голосуємо, шановні колеги. Голосуємо запит Степана Барни, прошу. Голосуємо. Браво. Браво, шановні народні депутати, браво.

 

11:27:47

За-234

Дякую. (Оплески).

Далі, прошу. Ніхто не уходить зі своїх місць. У нас з вами є. Далі, прошу. І тихіше, якщо можливо, трошки тихіше. Наша колега буде зараз зачитувати, щоб всі чули. Дякую. Дякую вам за розуміння.

  

11:28:08

СИРОЇД О.І.

Ще раз прошу, шановні народні депутати, запит Тараса Батенка до Президента України. Прошу до присвоєння звання "Героя України"   легендарному сотенному УПА…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую. Шановний міністр Демчишин, я дякую вам за годину уряду. Шановний пане міністр Розенко, дякую вам за годину уряду. Бажаю успіхів.

 Працюємо далі.

 

11:28:40

СИРОЇД О.І.

Шановні колеги, ще раз запит Тараса Батенка до Президента України щодо присвоєння звання "Героя України" легендарному сотенному УПА Мирославу Симчичу за героїчну збройну боротьбу з окупантами, багаторічну підтримку і захист політв'язнів і побратимів у сталінсько-брежнєвських таборах, активну роботу з національно-патріотичного виховання та за видатні заслуги перед державою. Запит був підтриманий і ставлю на голосування про направлення  до Президента. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Прошу голосувати.

 

11:29:17                        

За-234

Рішення прийнято. (Оплески)

 

СИРОЇД О.І. Дякую. Наступний запит Юрія-Богдана Шухевича до Президента України стосовно здійснення повного якісного офіційного перекладу українською мовою IV Гаазької Конвенції про закони і звичаї суходільної війни від 18 жовтня 1907 року та виправлення помилкової позиції Міністерства юстиції України про те, що ця Конвенція не є чинною для України, як і всі інші міжнародні договори,  котрі були ратифіковані СРСР і щодо яких Україна не здійснила повідомлення щодо правонаступництва, оскільки таке повідомлення не передбачено ні статтею 34 Віденської Конвенції від 23 серпня 1978 року "Про правонаступництво держав щодо договорів", ні статтею 7 Закону України від 12 вересня 1991 року "Про правонаступництво України".

Ставлю запит на підтримку. Прошу підтримати. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу голосувати,  шановні колеги!  

Дякую,  шановні колеги!

 

11:30:27

За-233

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

 

СИРОЇД  О.І.  Ставлю запит на… Ні-ні, зараз це була підтримка.  Тепер  ставлю на голосування про направлення Президенту. Будь ласка, прошу підтримати.

 

11:30:50

За-229

Ще один запит  народного  депутата Михайла Головка до Президента  України про порушення антикорупційного законодавства, вчинені виконуючим обов'язки Тернопільської обласної державної адміністрації  Іваном Крисаком. Ставлю запит на підтримку. Прошу підтримати.

 

11:31:20

За-199

Ставлю на голосування про направлення запиту до Президента  України. Прошу підтримати.

 

11:31:42

За-203

 

СИРОЇД О.І.  Так. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую! Шановні колеги, просив би вас сконцентруватись над одним питанням,  будь ласка, послухайте дуже уважно.  Це питання  не потребує включення  до порядку денного, але стосується місцевого самоврядування, в якому контексті?  Ми з вами прийняли Закон  України про добровільні об'єднання  територіальних   громад, в якому передбачається, що, увага, Кабінет Міністрів методику визначає об'єднання добровільного, обласна адміністрація, на підставі цієї методики, робить схему об'єднання, обласна рада затверджує, а потім ще раз має погодити з Кабінетом Міністрів, оце так в діючій ситуації. Я пропоную норму, яка дозволить, увага, Кабінет Міністрів робить методику, цю методику виконує, як схему, обласна державна адміністрація і затверджується обласною радою, без повторного затвердження, тому що тут буде конфлікт через Кабінет Міністрів.

Я бачу, що Микола Федорук каже, що ні. Але я не розумію чому ні? Скажіть, будь ласка, Микола Федорук?

 

11:32:51

ФЕДОРУК М.Т.

Справа в тому, що як ми усуваємо Кабінет Міністрів, усуваємо, Володимир Борисович, Кабінет Міністрів від реалізації цього закону і те, що всі ті напрацювання, які робили ви, в тому числі, вони можуть піти шкереберть. Ми обговорювали це питання, "Народний фронт" голосувати не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Трохимовичу, ще раз наголошую на тому, методику погодження узгоджує Кабінет Міністрів. Тобто він задає як це зробити, далі, обладміністрація, виконавча структура центральної влади робить її, а обласна рада затверджує. Навіщо повертати ще раз на погодження до уряду, це подвійна робота? Я думаю, що це може бути гальмом якраз. Підтримаємо? Я просто думаю, що це певна неузгодженість в розуміннях.

Будь ласка, народний депутат Курячий. Не уходьте, будь ласка, бо це дуже важливо, я маю його сьогодні підписати. Воно і так, і так буде працювати, але… Увага, послухайте уважно.

 

11:34:02

КУРЯЧИЙ М.П.

Шановні колеги, якщо ми дійсно з вами прийняли курс на децентралізацію влади, то необхідно бути послідовними в цьому питанні. Я вам хочу сказати, що той нормальний, дуже добрий і гарний закон, який ми заклали підвалини для оновлення влади на місцях, його необхідно все-таки зробити більш дієвішим для того, щоб він мав успішну практику реалізації.

Трошки передумали, трошки зарегулювали це питання. І саме тому, для того, щоб спрощити і зробити його більш реальним для виконання, необхідно внести, як для мене, суто технічні правки. Саме тому, вважаю, необхідно підтримати пропозицію, яку зараз Володимир Борисович озвучив, це дасть користь і ефект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. будь ласка,  від "Народного фронту", Бойко, будь ласка. Послухаємо давайте уважно це ще займе у нас три хвилини, але Микола Трохимович…

 

11:35:03

БОЙКО О.П.

Шановні колеги! Олена Бойко, "Народний фронт". Прошу не голосувати за таку правку у зв'язку з тим, що це регулятивна функція Кабінету Міністрів України. Уявіть собі, що методику розробляє, дійсно, Кабінет Міністрів, погоджує, звичайно, облдержадміністрація, рішення  - за місцевими радами. Тим не менше, Кабінет Міністрів,  як регулятивний орган, має обов'язково бути в  курсі справ, що відбувається внизу. Обов'язково має регулювати ці питання – це не контрольна функція, це не усунення місцевого самоврядування, а це узгодження, в тому числі і певних бюджетних процесів. Будь ласка,  просимо залишити в редакції першого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги. Давайте ми не будемо, я розумію, що є різність в поглядах, тому що не до кінця правильно поінформовано міністерством фракції, не до кінця правильно. Ще раз наголошую, я навіть не буду ставити це питання на голосування, бо воно не набере голоси, щоб не було розколу. Але наголошую на тому, дивіться ще раз, ще раз увага. Кабінет Міністрів  України робить методологію, на підставі цієї методології обласна державна адміністрація,  яка формується як виконавчий орган державної влади, формує схему. От яку схему сформували, таку має і затвердити обласна рада. Обласна рада затвердила, все. Тобто два органи державної влади беруть в цьому участь як Кабінет Міністрів - методологія, що і як має бути, обладміністрація формує це. Тобто порушень не може бути  взагалі, а обласна рада як орган, який формує територіальну основу області, її затверджує як представник. Навіщо, от коли вже затвердили, навіщо повертати в Кабмін? Щоб один чиновник в якомусь кабінеті сидів і казав: це вірно чи невірно, це гальма. Але не буду ставити це на голосування, щоб не розколювати зал. Домовилися, все. Ми підпишемо так, якщо треба – доопрацюємо це питання, але просив би врахувати в своїй позиції те, що я щойно вас поінформував. Дякую, шановні колеги.

Ідемо далі. У нас є декілька постанов, які потребують ухвалення. Зокрема, постанова Верховної Ради (2041) про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів комітетів" (реєстраційний номер 2041). Я прошу народних депутатів зайняти свої місця, будь ласка, це організаційне питання. Народний депутат Кривенко, народний депутат Унгурян, народний депутат Кривенко, народний депутат Унгурян, займіть, будь ласка, свої місця для голосування. Безмежно вдячний вам за це. Будь ласка, шановні колеги, постанова, є пропозиція розглянути її за основу і в цілому. На ваш розгляд, шановні колеги, вноситься проект постанови. Юрій Віталійович, Юрій Віталійович.

На ваш розгляд вноситься постанова (реєстраційний номер 2041), проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання та обрання голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації". Проект подання від 6-го числа. Прошу голосувати за основу та в цілому дану постанову, за основу та в цілому, за основу та в цілому, за основу і в цілому.

 

11:39:12

За-223

Шановні колеги народні депутати, прошу зайняти свої робочі місця. Будь ласка, Олександр Третьяков, прошу організуйте  колег в залі.

Дякую щиро. Будь ласка, давайте повернемося. 2041. А, кадрові не потребують, правильно.

На ваш розгляд вноситься Постанова 2041. В цілому. Прошу голосувати. 2041 в цілому. Прошу голосувати. 2041 в цілому.

 

11:40:02

За-235

Вже краще. Дякую. Рішення прийнято.

Наступна Постанова – 2042. 2042 – теж кадрова постанова, внесена регламентним комітетом. Прошу голосувати в цілому відповідно до рішення регламентного комітету. Сконцентрувалися! В цілому. 2042, прошу голосувати. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

11:40:39

За-240

Дякую вам щиро.

Наступне, шановні колеги. Пропоную розглянути за скороченою процедурою проект Постанови 1842: проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генерального прокурора України щодо притягнення до відповідальності депутатів Автономної Республіки Крим і Севастопольської міської ради. Доповідач – Антон Геращенко.

Є необхідність доповідати? Немає? Голосуємо. 2042 ми проголосували вже. Проголосували 2042, і 41 проголосували.

Будь ласка, реєстраційний номер 1842, ви почули назву цієї постанови. В цілому прошу голосувати. Прошу голосувати в цілому. В цілому прошу голосувати 2042. Ой! 1842, 1842.

 

11:41:35

За-221

Давайте повернемося. За повернення до 1842.

 

11:41:57

За-227

Рішення прийнято.

Будь ласка, Юрій Луценко. А, ми повернулись, так? Повернулись. Хвилину.

1842 – за основу та в цілому - про Звернення до Генерального прокурора, колеги. Постанова про Звернення до Генерального прокурора України щодо депутатів Автономної Республіки Крим і Севастопольської міської ради. Це пов'язано з їхніми діями. Прошу голосувати за основу і в цілому. Прошу голосувати. Прошу голосувати, голосуємо, голосуємо.

 

11:42:37

За-229

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Просив би дуже уважно послухати Юрія Луценка. Будь ласка, Юрій Луценко. Уважно давайте послухаємо.

 

11:42:47

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні депутати! Приношу вибачення. Ми не встигли підняти руку. Закон 2042, який формує Спеціальну комісію з питань приватизації, по домовленості з головою цієї комісії Борисом Філатовим, представник нашої фракції Павло Різаненко, зафіксувати про те, що він там числиться як заступник. Не перший заступник, а заступник.

Я просив би це або протокольно зазначити, або переголосувати з такою поправкою. Це узгоджено і з комісією, і з фракцією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що немає заперечень в цьому і не треба переголосовувати. Для протоколу ми врахуємо. Добре, давайте проголосуємо зміну – першого заступника на заступника. Правильно? Першого заступника на заступника. Павло, я правильно зрозумів? Різаненко – заступник голови цієї комісії.

Ще раз для протоколу цю пропозицію зараз проголосуємо і включимо її в цю постанову – 2042. Приймається? Голосуємо. Уточнення, уточнення, - Різаненко – заступник цієї комісії. Прошу голосувати. Не перший заступник, а заступник.

 

11:44:19

За-219

Колеги, є народний депутат Різаненко. Він звертається з цією пропозицією. Ну, навіщо? Не встигли.

Давайте ще раз ставлю цю пропозицію на голосування.  Будь ласка,  прошу голосувати, шановні колеги, мобілізуйтесь. Лещенко  поверніться  в зал. Лещенко, народний депутат, поверніться до залу. (Шум у залі) Звільніть,  будь ласка, прохід. І Лещенко має  тріумфально повернутися   на своє робоче місце у сесійній залі. 

Шановні колеги, сконцентрувалися. Ще раз ставлю пропозицію на голосування.  Давайте  підтримаємо пропозицію нашого колеги Різаненка. Заміна з першого заступника на    заступника народного депутата  Різаненка.  Голосуємо як  уточнення до Постанови 2042.  Прошу голосувати. Прошу підтримати.  Будь ласка,  давайте підтримаємо.

 

11:45:41

За-242

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.  Переходимо далі до  розгляду питань порядку денного. У нас є з вами у першому читанні  ряд законопроектів. В зв'язку з тим, що у мене на  12 годин заплановані дуже важливі перемовини, я хотів би передати ведення  Андрію Володимировичу Парубію, ведення сесії.

І прошу, я прошу, дивіться, у нас  без  п'ятнадцяти  дванадцять. 

 

11:46:25

ПАРУБІЙ А.В. Шановні  депутати, у нас  лишилося всього-на-всього   4 законопроекти. Всі вони не є складні,  усі вони не  є дискусійні. І тому я дуже прошу,  усіх сконцентруватись. Я пропоную…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хвилиночку, хвилиночку, шановні колеги.  Підійшов щойно народний депутат  Лещенко і сказав, що тільки що  він  бачив, як не персональне голосування відбулось народним депутатом Гєллєром. А  є у нас Євген Гєллєр?

(Шум у залі) Де він? Його немає. Є? Євген Гєллєр, будь ласка.

Будь ласка, регламентний комітет, візьміть…

Будь ласка, Павло Пинзеник, регламентний комітет і Євген Гєллєр проведіть коротеньку нараду і визначтеся. Якщо цей був факт, тоді ми його засвідчимо.

Шановні колеги, рухаємося далі. Ведення сесії передаю Андрію Парубію. Я прошу тільки, давайте мобілізуємося. І…, правильно, от. Я зараз поставлю пропозицію на голосування про вичерпання порядку денного без перерви. Давайте, працюємо без перерви до 2-ї години, ... засіданні. Прошу. Працюємо без перерви, прошу підтримати.

 

11:48:08

За-216

  (Шум у залі)

Будь ласка, давайте ще раз.

Будь ласка, давайте ще раз. Без перерви до 2-х годин. (Шум у залі) Прошу, без перерви, без перерви до 2-х годин. Голосуємо! Прошу голосувати. Голосуємо! Працюємо без перерви, прошу підтримати.

 

11:48:48

За-225

(Шум у залі) Давайте мобілізуємося. (Шум у залі)

У вас дуже гарний настрій. Це добре. Це добре. Прошу, працюємо без перерви до 2-ї години. Прошу голосувати.

До вичерпання порядку денного, будь ласка, до 2-ї години.

 

11:49:24

За-233

Це вже краще.

Так, я ще раз  наголошую: закрийте двері і нікого не випускайте,  крім мене. Будь ласка, Андрій Парубій.

 

Засідання веде Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

11:49:34

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Я вже ставлю на голосування, пане Сергій.

Отже, в Президію прийшла інформація про те, що відбулося неособисте голосування, є прохання переголосувати останнє кадрове питання стосовно  призначення заступника Різаненка. Я дуже прошу  усіх депутатів сконцентруватись, я дуже попрошу, щоб ми всі були на місцях і щоб ми повторно, зважаючи на інформацію, яка надійшла  про неперсональне голосування, проголосували пропозицію про доповнення заступником Різаненка. Я дуже прошу зараз проголосувати і рухатись далі по роботі.  Хто - "за"?  Прошу проголосувати.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, голосуємо і підтримуємо,   колеги! Голосуємо! Павло Різаненко.

 

11:50:26

За-233

Дякую!

І прошу тоді Сергія Лещенка, надайте  будь ласка, інформацію. Ні, не так, а надайте,  будь ласка, інформацію про те, що цей  факт був зафіксований. І  на майбутнє, я прошу, пишіть заяву, додавайте факти і тоді буде переголосування.  Дякую,  шановні колеги! (Оплески)

 

Засідання веде Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  І, шановні колеги, пане Сергію, я прошу не зривати більше роботу  нашу! Я дуже прошу сісти на місце, пане Сергій!

І я маю звернення до  усіх депутатів.  Шановні колеги,   лишилося 4 закони, ми їх зараз, всі вони є надзвичайно важливі, або ми їх зараз проведемо, або  вони усі будуть завалені. Тому  я пропоную, щоб ми на сьогодні  відставили трошки      в бік застарілу традицію дискусії і  змогли голосувати за кожен з цих законів, можливо  з короткою доповіддю, а потім за основу, і в цілому, ми зможемо в інші дні проводити більш широке обговорення. А зараз я попрошу  швидко, ефективно, нікого з залу   не випускати, керівники фракцій, які знаходяться по краях, візьміть на себе відповідальність і прошу перейти  до обговорення. 

Отже, перший законопроект, проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (1833) це є проект закону щодо підготовлення, виготовлення, розповсюдження книжок та періодичних видань друкованих засобів масової  інформації вітчизняного виробництва, на 30 секунд Юрію Луценку, автору законопроекту і після того відразу голосуємо. Ніяких дискусій, товариство, як північного сусіда. Прошу включити мікрофон Юрію Луценко.

 

11:52:13

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, сьогодні п'ятниця 13. Давайте зробимо щось добре в цей важкий день. Я вважаю, що перемога на фронті може бути тоді, коли буде перемога в головах усіх українців. Давайте всі разом, народні депутати усіх політичних поглядів, підтримаємо українську книгу, бо це те, через відсутність чого почався сепаратизм і це те, з чого може початися перемога у головах усіх українців.

Будь ласка, підтримайте пропозицію спеціалістів із асоціації книговидання, котрі внесли цю пропозицію, вона була проголосована під час бюджетного процесу через шкідницьку позицію Мінфіну вона звідти випала. Прошу зараз, прямим текстом, в першому читанні і в цілому забезпечити українській книжці державну підтримку. Дайте голоси за перемогу над ворогом в головах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні депутати. Секундочку. Дехто з депутатів говорить, що вони не готові голосувати, якщо немає обговорення. Тому я прошу, хто настоює, дати один виступ і потім голосувати. Згода.

Тоді, будь ласка, фракція "Самопоміч". Добре. Будь ласка, Єгор Соболєв. Острікова Тетяна, будь ласка, виступ. Зараз дам.

 

11:53:48

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги, фракція "Самопоміч" в цілому підтримує ідею необхідності надання пільг і звільнення від оподаткування податком на додану вартість українських книжок та книжкової продукції, але є одне питання, яке б хотілося прояснити. А саме в тексті пропонованих змін звучить, що також звільняються від оподаткування ПДВ послуги з доставки та розповсюдження. І тут виникає питання, чому ми звільняємо, фактично це послуги, які надаються фірмами по доставці книжок, чому ми їх звільняємо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дуже вам дякую.  І від комітету я хочу дати Миколі Княжицькому, щоб він сказав позицію комітету.

 

11:54:44

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Дякую. Наш комітет був другим тут, але ми підтримали повністю цей законопроект, так само як підтримав комітет пана Насірова. Хочу вам сказати, що послуги доставки і розповсюдження і зараз в діючому кодексі сюди підпадають, доставка і розповсюдження друкованої преси, ми додали сюди книжки, а це діє і зараз. Дякую. Дуже прошу підтримати, буду вдячний за підтримку. Це зараз так діє, тому що це доставка української преси і книжки в магазини, це не наша зміна, ми туди додали ще книжки, не лише пресу, а і виготовлення книжок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  одну репліку, Олег Ляшко.

 

11:55:12

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний пане головуючий! Я категорично з вами не згоден, про те, що Верховна Рада не місце для дискусій. Ми якраз для того і зібрались, щоб кожен відстоював свою позицію і позицію своїх виборців. Але те, що стосується підтримки законопроекту Луценка, про підтримку української книжки, тут, звичайно, без дискусій фракція Радикальної партії одностайно підтримає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую дуже вам. Тільки нагадаю, що наша відповідальність перед виборцями полягає ще в тому, щоб бути в робочому залі і голосувати за ті закони, які потрібні Україні.

Є пропозиція, щоб ми даний законопроект поставили на голосування. Готовий зал голосувати? Отже, є пропозиція проголосувати проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України, (1833) за основу і в цілому. Прошу підготуватись до голосування і прошу проголосувати. Будь ласка,  голосуємо.

 

11:56:32

За-235

Дякую. (Оплески)

І ми переходимо до наступного проекту Закону про внесення зміни до статті 19 Закону України "Про міліцію", номер законопроекту (1706). До доповіді запрошується народний депутат Андрій Тетерук. Прошу максимально лаконічно дуже, Андрій.

 

11:57:00

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний Голово, шановні товариші депутати.

Я переконливо прошу підтримати законопроект, який дозволить нам внести зміни до статті 19 Закону про міліцію. Нам потрібно виправити ситуацію, коли міліціонери, які захоплені у полон або без вісті зниклі, не отримують грошового забезпечення. Прийняття цього закону дозволить нам підтримати сім'ї міліціонерів і надати їм змогу не жити в скрутному становищі. Я дуже переконливо прошу кожного депутата, який знаходиться в залі, проголосувати "за" і прийняти цей закон за основу, в скороченому вигляді. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Отже, до слова запрошується голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем'якін Андрій. Прошу теж лаконічно.

 

11:58:01

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я дякую Андрію Тетеруку за законодавчу юридичну коректність. Тому що цей законопроект дійсно був розглянутий на комітеті, підтриманий. Але із пропозицією його прийняти сьогодні, і ми звертаємося від комітету,  - за основу. Для того, щоб ми за скороченою процедурою до розгляду до другого читання змогли внести оці юридичні правки. Тому що там є питання, які повинно трошки скорегувати. Тому я хотів  би, щоб ви підтримали рішення комітету – за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую.

Комітет пропонує прийняти тільки за основу. Чи є гостра необхідність, чи є бажаючі виступити? Є, будь ласка,  Кишкар, народний депутат. Прошу включити мікрофон. Депутат Кишкар, включіть... А, включили уже.

 

11:59:00

КИШКАР П.М.

Павло Кишкар, фракція об'єднання "Самопоміч".

У нас є застереження, звичайно. Ми підтримаємо за прийняття цього законопроекту за основу. Особливу увагу хотілося б звернути, що наша доблесна міліція є основою сепаратизму на сході України. І тому, визначаючи категорію осіб, яким треба зберегти грошове утримання, треба виокремити і передбачити цей інститут для тих людей, які знаходяться в підрозділах ДНР і ЛНР. Будьмо уважні до цих речей. Я думаю, що ми з паном Кожем'якіним обов'язково це проговоримо. А так, фракція "Самопоміч" буде підтримувати цей законопроект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Отже, ми маємо позицію комітету, щоб даний законопроект був прийнятий за основу.

Тому я прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Зараз ставиться на голосування проект Закону про внесення змін до статті 19 Закону України "Про міліцію" (1706) за основу. Прошу проголосувати. Будь ласка.

 

12:00:20

За-238

Дякую.

Переходимо до розгляду наступного проекту закону: проект Закону про внесення змін до Закону України "Про міліцію" (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва працівника міліції) (№ 1364). Доповідає народний депутат Тетяна Чорновол. Будь ласка.

 

12:00:44

ЧОРНОВОЛ Т.М.

Вже дуже давно на першій лінії фронту знаходяться поряд як військовослужбовці, так і представники міліції. Я маю на увазі: і військовослужбовці, і Національна гвардія, і добровольчі батальйони міліції. Але щодо виплат родинам у разі смерті захисника, на жаль, є різні системи і різні суми. Міліціонери по закону "Про міліцію" отримують куди менше. Цей законопроект покликаний урівняти.

Наразі насправді по факту ці виплати урівняні, але урівняні постановою Кабміну. Голосуючи за цей законопроект, ми урівнюємо їх в законі, тобто фактично ми легалізуємо ту ситуацію, яка існує наразі.

Також в законі є певні зміни стосовно деяких деталей. Наприклад, в законі, до якого пропонуються зміни, виплати у разі смерті надаються міліціонеру, який виконував свої службові обов'язки при охороні громадського порядку чи боротьбі зі злочинністю.

Тут пропонується – при виконанні своїх службових обов'язків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити 20 секунд.

 

ЧОРНОВОЛ Т.М.

Ще секунду. Я прошу підтримати цей законопроект в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Я прошу висловити думку комітету, позицію комітету. Андрій Кожем'якін, будь ласка.

 

12:02:11

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Андрію Володимировичу, я прошу дати мені 2 хвилини. Тому що це важливо. Я повинен дещо пояснити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я продовжу вам, будь ласка.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Комітет розглянув цей законопроект, який підготували наші колеги, Про внесення змін до Закону України "Про міліцію" (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва працівника міліції). На сьогодні особливо гостро строїть питання, ну, не буду вам пояснювати ціни життя і здоров'я працівника міліції, про що сказала пані Тетяна, яке пов'язана з проведенням бойових дій в зоні Антитерористичної операції на сході.

В разі смерті працівника міліції, членам сім'ї і при її відсутності батькам або утриманцям, у відповідності до статті 23 Закону "Про міліцію", виплачується допомога в розмірі 10-річного грошового забезпечення загиблого. Розмір виплат регламентується постановою Кабміну.

Пунктом 3 цієї Постанови передбачається, що до грошового забезпечення, виходячи з якого здійснюється рахунок грошової допомоги працівнику міліції, включається посадовий оклад, оклад за спеціальним званням, відсоткова надбавка за вислугу років та щомісячна надбавка в розмірі….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати можливість завершити, ще 50 секунд.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А. Це потрібно для стенограми. Відсотки грошового забезпечення. 100-відсоткова надбавка на теперішній час скасована. Що стало наслідком суттєвого зменшення сум страхових виплат.

Враховуючи те, що в зоні проведення Антитерористичної операції приймають участь працівники рядового та середнього начальницького складу органів внутрішніх справ, а їх щомісячне грошове забезпечення становить від 2 до 4 тисяч гривень, то в разі його смерті членам сім'ї, члени сім'ї отримають 10-річну грошову компенсацію у розмірі 100-150 тисяч гривень.

Головне науково-експертне управління без зауважень рекомендує прийняти її за основу. Комітет, розглянувши цей законопроект, обговоривши його детально, рекомендує, шановні колеги, прийняти за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Дякую  за позицію комітету.

Хто настоює за… Будь ласка. Перепрошую, коли хтось настоює, ми будемо давати слово  у будь-якому випадку..

Будь ласка, Кишкар -  слово. Включіть  мікрофон.

 

12:04:30

КИШКАР П.М.

Фракція  "Самопоміч", звичайно, підтримує цю ініціативу. Хотілося б наголосити на тому, що  в процесі реформування Міністерство  внутрішніх справ, коли  це буде уже створено і підготовлено Закон України  "Про поліцію", обов'язково визначити ці категорії окремим законом  як учасники бойових дій. Тобто якщо  ми впроваджуємо  систему, наприклад, електронного обліку участі тих  чи інших категорій під час бойових дій, ми мусимо визнати це окремою  категорією і для  них передбачати ті чи інші виплати без різниці, до якої силової структури належить ця людина. Якщо вона брала участь в бойових  діях, значить всі стандарти соціальні мусять бути єдині для всіх цих людей. Я думаю, що це і пан Кожем'якін прийме до уваги під час  розробки  і доопрацювання  Закону України  "Про поліцію". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую  вам.

Готовий зал до голосування? Я пропоную, щоб  ми повернулися на робочі  місця, хто відходив, перебували у стані повної готовності.

Отже, на голосування ставиться проект Закону  про внесення змін до Закону України "Про міліцію" (щодо виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва працівника міліції) (№ 1364) –  за основу  і в цілому.  Прошу підтримати. Будь ласка,  голосуємо.

 

12:06:09

За-235

Дякую вам. Дякую, що ми так лаконічно, професійно працюємо.

Наступний  проект Закону про внесення зміни до статті 22 Закону України "Про міліцію" щодо приведення у відповідність із Кодексом законів про працю  (№ 1804). До доповіді запрошується народний депутат  України  Король Віктор Миколайович. Теж попрошу максимально лаконічно. Дякую  вам.

 

12:06:37

КОРОЛЬ В.М.

Дякую. Хочу зауважити,  це вже останній закон, тому попрошу вас залишитися, що стосується міліції.  Тут уже  попередні закони  розтулмачили і грошове забезпечення, і заробітна плата, і дії, і мету цього закону. Тому, будучи коротким, хочу вам запропонувати наступне. Внести відповідну зміну до Закону про міліцію в статтю 22 наступного змісту: "На працівників органів внутрішніх справ поширюються норми Кодексу законів про працю України, в тому числі щодо оплати праці в надурочний, в нічний, у вихідні та святкові дня. Компенсація працівнику органу внутрішніх справ відбувається із середньомісячного розміру його грошового забезпечення.

Наступне. Порядок, залучення працівників органів внутрішніх справ до роботи в надурочний і нічний час, у вихідні та святкові дні, та виплата їм відповідної компенсації визначається Кабінетом Міністрів України".

Тому, шановні, не буду…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу 10 секунд закінчити дати можливість.

 

КОРОЛЬ В.М. Прошу вас підтримати і проголосувати. Дякую. До речі в підтримку…… Да. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. До доповіді запрошується голова Комітету з питань законотворчого забезпечення Кожем'якін Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

12:08:05

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги, дійсно, як сказав Віктор Миколайович, цей законопроект, метою якого є захист трудових прав працівників міліції.

Зазначену мету ми пропонуємо досягти шляхом викладення у новій редакції частини двадцятої та тринадцятої статті 22 Закону України "Про міліцію". Тобто, поширивши на працівників органів внутрішніх справ положення Кодексу законів про працю України в частині оплати праці в надурочний та нічний час, у відхідні та святкові дні. Тому комітет, розглянувши цей законопроект, рекомендує прийняти його за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже вам дякую. Прошу, хто? Кишкар. Знову ж таки прошу надати йому слово, включити мікрофон і…

 

12:08:54

КИШКАР П.М.

Шановні колеги, дійсно ми стурбовані великою кількістю роботи, яка зараз покладається на наші слідчі органи і взагалі на органи міліції. Але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не покидайте залу, депутати, поверніться, будь ласка.

 

КИШКАР П.М. Ми беремо і вихоплюємо ті чи інші моменти, от 3 закони поспіль про вдосконалення системи, в тому числі і грошового забезпечення міліціянтів без структурної зміни. Тобто для мене, в моїй голові структурна зміна – це електронний облік, наприклад, робочого часу міліціянтів. Це якісь структурні зміни в грошовому забезпеченні і обліку цього робочого часу. Ми сьогодні говоримо просто про збільшення, збільшення, без структурних змін. "Самопоміч" буде наполеглива в тому, що з розробкою Закону України про поліцію, це були структурні зміни і в грошовому забезпеченні, і в робочому часі, і в розрахунку навантаження на одного  слідчого, щоб це були реальні структурні зміни. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Будь ласка, ще Сидорович. Прошу включити мікрофон.

 

12:10:11

СИДОРОВИЧ Р.М.

Шановні колеги, розглядаючи даний законопроект потрібно дуже чітко розуміти, що усі закони, які ми приймаємо, вони повинні бути логічними і взаємопов'язаними. В даному випадку на працівників міліції поширюється Положення щодо проходження служби поширюється Закон "Про міліцію", Положення про проходження служби, а також дисциплінарний Статут. Поширюючи норми з КЗПП, Кодексу законів про працю України на працівників  міліції, ми створюємо правову плутанину. Будь-який закон повинен бути логічним і взаємопов'язаний. Усі справи пов'язані з проходженням служби розглядаються в порядку Кодексу адмінсудочинства. Поширюючи норми КЗПП на працівників міліції, ми створюємо неправильні горизонтальні зв'язки між абсолютно різними нормативно-правовими актами. Тому за цей закон голосувати неможна. Потрібно вносити зміни у відповідні положення про проходження служби працівників міліції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. В залі присутній замміністра. Я прошу надати йому для репліки слово. Прошу включити мікрофон.

 

12:11:25

ІВАНКЕВИЧ В.В.

Шановні народні депутати,  Міністерство соціальної політики закликає вас не голосувати за цей закон. Військовослужбовці, військове формування, особовий склад правоохоронних органів, яким присвоєно військові спеціальні звання, не перебувають у трудових відносинах на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями, а проходять службу і отримують грошове забезпечення, а не заробітну плату, у зв'язку з чим їх правовий і соціальній статус регулюється окремим законодавством про ці органи, а не нормами цивільного законодавства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Отже, репліка остання для автора законопроекту Короля Віктора Миколайовича. Будь ласка, 30 секунд. Король Віктор Миколайович, включіть мікрофон.

 

12:12:10

КОРОЛЬ В.М.

Дякую. Шановні, в тому то і справа, що на паперах це записано десь там он. Воно не узгоджено, воно не виконується. Більше того, є велика розбіжність між цивільним, заробітну плату, і грошове утримання, про що ми зараз з вами казали. Оці розбіжності ми в цьому законі знімаємо.

Крім того, це є дуже велике прохання профспілок органів внутрішніх справ, бо люди знаходяться у надзвичайно важкому стані. Якщо ви побачите, то міліція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже вам.

Шановні колеги, дивіться, у нас немає єдності по даному питанню взагалі. Комітет пропонував за основу і в цілому. Мені видається, буде компромісна позиція, якщо ми проголосуємо за основу, а потім зможемо доопрацювати і виправити неточності. Чи приймається така позиція, за основу? Не приймається? Не приймається, так? Ну, все одно, я змушений поставити на голосування.

Отже, прошу депутатів повернутись в зал.

 А ще з мотивів – Юрій Віталійович Луценко, будь ласка.

 

12:13:24

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, вчора ми проголосували закон, яким забрали зайві функції УБОЗу, що стосувалися генералів, полковників, тощо. Вчора ми підкреслювали повагу до рядового опера, того, хто реально бореться зі злочинністю. Сьогоднішній закон також допомагає тим реальним міліціонерам, які у  вихідні понадурочні працюють взагалі без оплати. Вдумайтесь, всі інші міністерства такі надбавки мають і тільки МВС їх не має. Я вважаю, що рядового опера треба підтримати. Підтримайте цей закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Отже, я ставлю на голосування спочатку за основу. Ставиться на голосування проект закону про внесення змін до статті 22 Закону України "Про міліцію", номер законопроекту 1804. Ставиться на голосування закон за основу. Прошу визначатися. Будь ласка, голосуємо.

 

12:14:42

За-197

Дякую. На жаль, не набрало необхідної кількості голосів дана пропозиція. Тому ми можемо зараз повернути в комітет на доопрацювання. І тому давайте ми об'єднаємось, і повернемо на доопрацювання даний законопроект в комітет.

Прошу проголосувати за повернення в комітет на доопрацювання проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про міліцію" 1804. Прошу проголосувати за повернення.

 

12:15:26

За-217

Мені видається, просто не встигли. Ще раз повертаємось до голосування. Прошу повернутися до голосування за 1804. Голосуємо.

 

12:15:53

За-217

На жаль, немає голосів. І тому даний законопроект є відхилений. І тепер ми закінчили наше голосування.

Наступний Регламент нашої роботи буде таким чином побудований. Зараз зачитування запитів до першої години, о першій годині будуть виступи в "різному". Будь ласка, зараз прошу записатися на виступи в "різному", яке відбудеться о першій годині. Прошу народних депутатів записуватися на виступи в "різне". Будь ласка, включіть систему.

Запис відбувся, але я нагадую, що ми розпочнемо виступи після зачитання депутатських запитів, їх збирається величезна кількість і для того, щоб вони могли працювати ми їх повинні зачитувати. І тому я зараз розпочну зачитувати депутатські запити, а о першій годині розпочнуться виступи від трибуни тих хто записався.

Я дуже прошу, коли хтось замінити свій виступ на когось іншого, нехай подасть це в президію в письмовій формі. Дуже вам дякую.

Отже, зачитую депутатські запити:

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо фінансування в повному обсязі 20 відсоткової надбавки педагогічним працівникам Чуднівського району Житомирської області.

Віктора Развадовського до міністра освіти і науки України щодо збереження Годиської загальноосвітньої школи І-ІІ степенів Романівського району Житомирської області.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо недопустимості скорочення працівників бюджетних установ.

Віталія Купрія до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо вжиття заходів для відновлення розслідування вбивства громадянина Івана Касьяненка, вчиненого Вадимом Капітанчуком, Олександром Капітанчуком, Олександром Ніловим та Ігорем Сапожком та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Владислава Голуба до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Державної казначейської служби України щодо перевірки дотримання бюджетного та фінансового законодавства керівництвом Головного управління Державної казначейської служби в Черкаській області у період з січня 2014 року до лютого 2015 року.

Владислава Голуба до Генерального прокурора України, щодо перевірки дотримання бюджетного та фінансового законодавства, а також належного використання грошей державного та місцевого бюджетів керівництвом Золотоніської районної ради та районної державної адміністрації, Канівської районної ради та районної державної адміністрації, Черкаської районної ради та районної державної адміністрації та Черкаської міської ради в період з січня 2014 року до лютого 2015 року.

Групи народних депутатів (Дубневича, Юринець та інших. Всього 19 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо додаткової освітньої субвенції.

Гліба Загорія до міністра охорони здоров'я України щодо надання інформації стосовно проекту Національної стратегії побудови нової системи охорони здоров'я в Україні на період 2015-2025 років та роботи Стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров'я України.

Юрія Тимошенка до Прем'єр-міністра України про включення об'єктів будівництва - групи житлових будинків з приміщеннями громадського призначення по вулиці Чайковського, 7, 7-в, поблизу австрійської казарми і парку імені Трильовського у місті Коломия Івано-Франківської області до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України щодо надання дозволу Управлінню Державної архітектурно-будівельної інспекції у Івано-Франківській області на проведення перевірки дотримання вимог містобудівного законодавства.

Юрія Тимошенка до міністра аграрної політики та продовольства України щодо протермінування розгляду документів Міністерством аграрної політики та продовольства України стосовно включення продукції ВАТ "Коломийський завод сільськогосподарських машин" до переліку реалізації через Державне публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг".

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це було.....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А як я говорив? Так. Це були два запити Юрія Тимошенка. Підтверджую.

Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо заборгованості по заробітній платі працівникам Дочірнього підприємства Публічного акціонерного товариства "Науково-дослідний інститут радіотехнічних вимірювань" у зв'язку із невиплатою державою коштів за поставлене медичне обладнання.

Групи народних депутатів (Васюника, Хміля та інших. Всього 9 депутатів) до Генерального прокурора України щодо розтрати коштів та зловживання службовим становищем керівництвом Державного підприємства "Міжнародний аеропорт "Львів" імені Данила Галицького.

Валентина Ничипоренка Прем'єр-міністра України щодо налагодження автобусного сполучення із селами Павлівка та Михайлівка Звенигородського району Черкаської області.

Групи народних депутатів (Шиньковича, Мельника та інших. Всього 7 депутатів) до начальника Державного територіально-галузевого об'єднання "Південно-Західна залізниця" щодо відновлення розкладу руху дизель-поїзда Жмеринського відділення Південно-західної залізниці по маршруту Гречани - Каменець-Подільській.

Віктора Пинзеника до Прем'єр-міністра України стосовно надання інформації щодо будівництва Подільського мостового переходу.

Оксани Продан до міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо граничного строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Павла Різаненка до Генерального прокурора України щодо недопущення застосування неналежної правової процедури до учасників кримінального провадження.

Павла Різаненка до директора — розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо вибору банків-агентів для відшкодування гарантованих сум вкладникам неплатоспроможних банків за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Віталія Гудзенка до міністра освіти і науки України щодо порушення прав освітян Сквирського району Київської області на належну оплату праці.

Гліба Загорія до Кабінету Міністрів України щодо надання інформації стосовно укладання Угоди між Україною та ЄС про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів в фармацевтичному секторі галузі охорони здоров'я.

Шановні колеги, нічого, якщо я буду читати швидше трішки? Бо їх, дивіться, величезна кількість сторінок. Я готовий і спробую читати швидше.

Сергія Лабазюка до міністра аграрної політики та продовольства України щодо ситуації, яка склалась на ринку молока.

Сергія Лабазюка до міністра соціальної політики України щодо гуманітарної ситуації, яка склалась із переміщеними особами.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України, Генеральної прокуратури України щодо проведення перевірки фактів можливого неправомірного відчуження майна залізничної галузі.

Володимира Арешонкова до міністра внутрішніх справ України, про невідкладні заходи з оздоровлення криміногенної ситуації в Північних районах Житомирщини та недопущення нищення і розкрадання природних ресурсів.

Групи народних депутатів (Тимошенко, Соболєв) до міністра внутрішніх справ України щодо рейдерського захоплення власності загиблого учасника АТО.

Івана Крулька до Прем'єр-міністра України щодо загрози скасування Постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2011 року №1049 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства".

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів по недопущенню відміни потягу сполученням Київ - Рахів.

Андрія Іллєнка до голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України, прокурора Дніпровського району міста Києва, голови Київської міської адміністрації щодо вжиття заходів реагування спрямованих на захист прав громадян у зв'язку із проведенням будівництва за адресою - вулиця Жмаченка в Дніпровському районі міста Києва.

Андрія Іллєнка до голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Генерального директора Приватного акціонерного товариства "ФОЗЗІ ГРУП", голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації щодо вжиття заходів реагування спрямованих на захист прав громадян у зв'язку із розміщенням компресорів та холодильних установок на стіні житлового будинку в Дніпровському районі міста Києва.

Я би надалі просив депутатів робити більш коротші назви запитів.

Давида Макар'яна до Державної адміністрації залізничного транспорту України  щодо необхідності надання статистичних даних.

Давида Макар'яна до міністра інфраструктури України, Державної адміністрації залізничного транспорту України щодо необхідності зміни розкладу руху фірмового поїзда №121 "Миколаїв" встановивши час відправлення від станції "Київ-Пасажирський" о 20:10 і прибуття до станції "Миколаїв-Пасажирський" о 05:30.

Групи народних депутатів (Мусія, Матківського. Всього 7 депутатів) до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України,  першого заступника генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту України щодо вжиття невідкладних заходів реагування для недопущення відміни курсування потяга "Львів-Київ" з 20 лютого 2015 року та необхідності відміни розпорядження "Укрзалізниці" №183 від 28 січня 2015 року.

Дмитра Добродомова до Прем'єр-міністра України щодо порядку забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців.

Дмитра Добродомова до міністра освіти і науки України, Голови Державної фінансової інспекції України щодо проведення незалежного професійного аудиту витрат бюджетних коштів у системі освіти міста Львова та Львівської області.

Якова Безбаха до Кабінету Міністрів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Дніпропетровської міської ради щодо необхідності виділення коштів для фінансування робіт з будівництва мереж водопостачання по вулиці Ялинової у місті Дніпропетровську.

Михайла Гвоздьова до міністра оборони України щодо припинення ліквідації "Державного підприємства Будинкоуправління №2 квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький", яке обслуговує житловий фонд мікрорайону "Ракове" міста Хмельницького.

Андрія Шипка до Кабінету Міністрів України щодо встановлення та затвердження прожиткового мінімуму в Україні.

Андрія Шипка до міністра юстиції України, Генерального прокурора України щодо вжиття заходів для виконання рішення Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу в інтересах потерпілої від злочину громадянки Надії Москалець та притягнення винних посадових осіб до відповідальності.

Івана Рибака до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на продовження фінансування Чернівецького обласного перинатального центру.

Олександра Вілкула до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо фактів штучного доведення до банкрутства шляхом зупинки виробництва та фінансової неспроможності Державного підприємства "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені Макарова" ("Південмаш"), яке є підприємством стратегічного значення для України та тривалої невиплати заробітної плати робітникам цього підприємства.

Сергія Ківалова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності прийняття на найближчому засіданні Кабінету Міністрів України постанови "Про затвердження порядку виплати грошової компенсації вартості проїзду інвалідів війни до санаторно-курортного закладу і назад".

Олега Кулініча до Прем'єр-міністра України щодо будівництва приміщення їдальні для Миргородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 міста Миргород, Полтавської області.

Олега Кулініча до Прем'єр-міністра України щодо завершення ремонту покрівлі Диканської гімназії імені Гоголя в селищі Диканька, Полтавської області.

Сергія Фаємарка до міністра фінансів України стосовно надання відповідей з приводу реалізації положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці".

Бориса Козиря до міністра фінансів України щодо виділення субвенції з Державного бюджету України на погашення кредиторської заборгованості державними закладами охорони здоров'я Миколаївської області за придбання медичного обладнання вітчизняного виробництва та медичного автотранспорту, яка виникла за рахунок недофінансування передбаченої у 2012 році субвенції.

Руслана Сольвара до Міністерства інфраструктури України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Державної адміністрації залізничного транспорту України щодо необхідності проведення перевірки фактів порушення будівельних норм при заміні пасажирських платформ на пасажирському зупинному пункті "Вишняки" Південно-Західної залізниці.

Ярослава Дубневича до міністра фінансів України щодо повернення казначейської заборгованості в частині залишків субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення робіт, пов'язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням вулиць і доріг комунальної власності, що утворилася на 31 грудня 2014 року.

Максима Курячого до Прем'єр-міністра України про ліквідацію заборгованості по заробітній платі на державному підприємстві "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод імені Макарова".

Віктора Кривенка до Генерального прокурора України щодо зловживань під час передачі в оренду комунального майна у місті Києві.

Віктора Кривенка до Генерального прокурора України щодо бездіяльності правоохоронних органів.

Анатолія Денисенка до міністра соціальної політики України, Міністра фінансів України щодо збереження пільгового проїзду для учасників Великої Вітчизняної війни.

Анатолія Денисенка до міністра соціальної політики України щодо повернення пільг з оплати комунальних послуг багатодітним сім'ям.

Ігоря Артюшенка до Генерального прокурора України щодо оцінки діяльності прокуратури Запорізької області.

Олексія Гончаренка до Прем'єр-міністра України щодо невиконання Постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2014 року №297 "Про Державну службу України з питань Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та тимчасово переміщених осіб" і покарання винних у цьому посадових та службових осіб.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення фінансування по заробітній платі співробітників Лановецької комунальної центральної районної лікарні та Комунального закладу "Лановецький районний центр первинної медико-соціальної допомоги" Тернопільської області у 2015 році.

Групи народних депутатів (Лівіка, Макар'яна, Кривохатька) до Генерального прокурора України щодо результатів розслідування кримінальних справ на державному підприємстві "Укрпошта" та притягнення колишнього технічного директора "Укрпошти" Олександра Кліонського до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Юрія Бублика до Голови Верховної Ради України, міністра юстиції України щодо порушення деякими положеннями Закону України "Про прокуратуру" №1697-VII від 14 жовтня 2014 року гарантованого Конституцією України права громадян на прокурорський захист.

Юрія Бублика до Генеральної прокуратури України про вчинення протиправних дії працівниками прокуратури та міліції Полтавської області при проведенні досудового розслідування за фактами вбивств судді районного суду та міського голови міста Кременчука, отримання у незаконний спосіб доказів причетності до цих злочинів підозрюваної особи.

Сергія Капліна до Генерального прокурора України щодо об'єктивного розслідування фактів корупції в патологоанатомічному бюро Полтавської обласної лікарні.

Сергія Капліна до Прем'єр-міністра України щодо врегулювання питань, пов'язаних із відшкодуванням витрат на поховання учасників бойових дій і інвалідів війни.

Миколи Кадикала до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у завданні збитків в особливо великих розмірах Державному бюджету України.

Миколи Кадикала до Генерального прокурора України щодо недодержання вимог Закону України "Про очищення влади".

Олександра Супруненка до виконуючого обов'язки голови Антимонопольного комітету України щодо проведення перевірки економічної обґрунтованості підняття тарифів на проїзд у метро та наземному комунальному транспорті міста Києва.

Олега Осуховського до Генерального прокурора України, міністра оборони України, Голови Служби безпеки України щодо вжиття заходів реагування з метою недопущення проведення мобілізації за принципами партійної приналежності.

Юрія Дерев'янка до міністра внутрішніх справ України щодо надання інформації про виконання Міністерством внутрішніх справ України Закону України "Про очищення влади".

Юрія Дерев'янка до Генерального прокурора України щодо надання інформації про виконання Генеральною прокуратурою України Закону України "Про очищення влади".

Олександра Домбровського до міністра соціальної політики України щодо часткового фінансування за рахунок коштів Фонду соціального страхуванням з тимчасової втрати працездатності санаторіїв-профілакторіїв вищих навчальних закладів Вінницької області у 2015 році.

Олександра Домбровського до Прем'єр-міністра України щодо неприпустимості включення до переліку об'єктів, які підлягають приватизації державних підприємств стандартизації, метрології та сертифікації.

Юрія Вознюка до Прем'єр-міністра України щодо сприяння в отриманні Розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ "Х ПЛЮС Х ЮЕЙ".

Юрія Вознюка до Прем'єр-міністра України щодо фінансування у 2015 році державних житлових програм: "Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла" та "Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла".

Сергія Рудика до Прем'єр-міністра України щодо створення комісій з контролю та нагляду за дотриманням законності з питань виділення землі, житла та соціальної допомоги військовослужбовцям - учасникам АТО та родинам загиблих.

Сергія Рудика до виконуючого обов'язки голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо перевірки відповідності чинному законодавству тарифу Товариства з обмеженою відповідальністю "Сміла Енергоінвест" за надання послуг з централізованого опалення у місті Сміла.

Групи народних депутатів (Солов'я,  Іщейкіна, Горвата) до Голови Служби безпеки України щодо результатів розслідування кримінальних справ на державному підприємстві "Укрпошта" та притягнення колишнього технічного директора "Укрпошти" Олександра Кліонського до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Григорія Тіміша до голови правління Пенсійного фонду України щодо проведення належного перерахунку пенсії Олені Александрюк, як матері-героїні, та вирішення питання стосовно правомірності стягнення з неї плати за відшкодування витрат на виплату та доставку пільгової пенсії.

Сергія Кудлаєнка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно здійснення перевірки фактів порушень вимог чинного законодавства, а також протиправної бездіяльності окремих працівників слідчого відділу Сумського міського відділу Управління Міністерства внутрішніх справ України в Сумській області щодо своєчасного всебічного, повного та неупередженого розслідування окремих кримінальних проваджень та притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України.

Едуарда Матвійчука до Одеського міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області, Одеської міської ради стосовно необхідності вжиття дієвих заходів реагування на колективне звернення жителів Південно-західного масиву Київського району міста Одеси та недопущення торгівлі алкогольними виробами поруч з дитячим садочком №147, загальноосвітніх шкіл №27, №51 та Одеського економічного ліцею, а також необхідності комплексного впорядкування відповідно до чинного законодавства України цього питання у місті Одеса.

Групи народних депутатів (Матвійчука, Барвіненка та інших. Всього 4 депутатів) до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності об'єктивного та неупередженого розгляду повторного звернення трудового колективу Державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Олега Осуховського до міністра оборони України щодо вжиття заходів по розшуку зниклого бійця Миколи Геменюка.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра юстиції України щодо порядку погашення заборгованостей за рішеннями судів, виконання яких гарантується державою.

Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України щодо недопущення припинення курсування та зміни маршруту пасажирського поїзду "Галичина" №141 "Київ-Львів" (№142 "Львів-Київ").

Ірини Суслової  до Генерального прокурора України щодо забезпечення дотримання конституційних прав громадського активіста Юрія Павленка.

Юрія Павленка до Прем'єр-міністра України щодо приведення поняття "законний представник дитини" у відповідність до вимог Сімейного Кодексу України.

Юрія Левченка до голови Київської міської державної адміністрації, виконуючого обов'язки директора Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві про вжиття невідкладних заходів щодо фактів порушення прав громадян при здійсненні незаконної забудови по вулиці Новоукраїнська, 24 (Українська, 6) Шевченківського району міста Києва.

Юрія Левченка та Вікторії Войціцької до Прем'єр-міністра України щодо надання копії контрактів, укладених компанією "Укрінтеренерго" з компаніями Російської Федерації, які містять корупційні складові та не відповідають інтересам України.

Шановні колеги, ми змогли досить швидко просунутись по наших депутатських запитах. Тому я прошу тих народних депутатів, які записалися на виступ, заходити в зал. Зараз ми зробимо, так. Зараз в нас ще є кілька депутатських запитів, але справді, як дійти до інших, я хотів би зробити важливе повідомлення.

Звернення. Верховна Рада України від міжфракційного депутатського об'єднання "За духовність, моральність та здоров'я України". Отже, Голові Верховної Ради України.

"Шановний  Володимире Борисовичу! Згідно статті 60-1 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" інформую про створення у Верховній Раді України 8 скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За духовність, моральність та здоров'я України" та прошу оголосити про це на черговому засіданні Верховної Ради України. Головою міжфракційного депутатського об'єднання "За Духовність, моральність та здоров'я України" обрано народного депутата України Унгуряна Павла Якимовича". Я прошу привітати його з очоленням. Депутат, який має велику і славну історію і бере на себе величезну відповідальність за роботу Верховної Ради України. Вітаю вас!

Отже, кілька буквально лишилось запитів. Депутатський запит про внесення … від:

Володимира Литвина про внесення поправок до прийняття в першому читанні проекту Постанови про прийняття за основу проекту Закону України №1362: про внесення змін до Закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності", пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів.

Депутатський запит від народного депутата Вітко стосовно невживання правоохоронними органами України заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які здійснюють фінансування терористів. Звернення до Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора та міністра внутрішніх справ.

Також депутатський запит від народного депутата Вітко до Голови Служби безпеки України, Генерального прокурора і Міністра внутрішніх справ, стосовно невжиття правоохоронними органами України заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які здійснюють фінансування терористів.

Наступний запит теж від народного депутата Вітко, Голові Служби безпеки України, Генеральному прокурору України, міністру внутрішніх справ України, стосовно невживання правоохоронними органами України заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які здійснюють фінансування терористів.

І останній, фактично, ідентичний запит народного депутата  Вітко Голові Служби безпеки України, Генеральному прокурору України і міністру внутрішніх справ України стосовно не вжиття правоохоронними органами України заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які здійснюють фінансування терористів.

Таким чином, я зачитав усі депутатські запити. Добре, що ми змогли їх озвучити, оскільки у нас був певний борг – одної п'ятниці ми пропустили. Зараз, оскільки ми закінчили на 15 хвилин швидше, і тому ми розпочнемо і виступи в "різному" народних депутатів на 15 хвилин швидше. І я запрошую до виступу народного депутата Левченка Юрія Володимировича. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

12:44:57

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, ВО "Свобода", 223-й округ, Київ.

Шановні глядачі, шановне товариство! Сьогодні у нас Україна з кожним днем все більше і більше скочується в боргову яму. Ми бачимо, на скільки уряд урізає всі можливі видатки соціальні. Ми бачимо, на скільки урізаються і, по суті, зупиняються будь-які пільги, заморожується мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія. А по факту це означає, що людям, насправді, всі ці виплати зменшуються в реальному вимірі. Натомість ми бачимо абсолютне небажання уряду наповнювати бюджет, а бажання звертатися до міжнародних фінансових донорів. І останній такий випадок ми бачимо, що незабаром нам знову нададуть в Верховну Раду купу законопроектів, мотивуючи це тим, що нібито це так дуже сильно хоче МВФ. І от якщо ми це не проголосуємо бігом-бігом, то МВФ нам не дасть жодної копійки.

По-перше, перед тим, як звертатися до міжнародних фінансових донорів, треба бюджет наповнювати. Треба денонсовувати угоди з офшорними зонами, такими як Республіка Кіпр і іншими. Треба вводити прогресивні податки, щоб найбагатші верстви населення сплачували належні податки, а не лише весь фіскальний тиск падав малий і середній бізнес і найбідніші верстви населення. Треба вводити податки на розкіш. Треба розібратися з олігархічними приватними монополіями і розбити ці приватні монополії, щоб належним чином наповнювати бюджет. І лише тоді, якщо залишаться  якісь можливі дефіцити, заповнити ці дефіцити зовнішніми запозиченнями, а не навпаки: повністю повертати все з ніг на голову.

Тому, коли нам завтра, післязавтра, через тиждень уряд запропонує, Верховній Раді, знову ухвалювати абсолютно неправильні, абсолютно соціально несправедливі закони, мотивуючи це тим, що так вимагає МВФ, чи ще якийсь, Світовий банк чи якийсь інший міжнародний іноземний фінансовий донор, треба спочатку буде подумати, а чи зробив наш уряд, так званий український уряд, все можливе, щоб наповнювати бюджет, перед тим як звертатися до іноземців і заганяти майбутні покоління українців у все глибшу боргову яму.

Я закликаю депутатів, я закликаю уряд подавати ці законопроекти завчасно, подавати зміни до бюджету, які вони обіцяли подати до 15 лютого, завчасно. Бо сьогодні у нас вже 13 лютого, а змін до бюджету ми досі не маємо. І я підозрюю, що, власне кажучи, на наступному тижні нам знову дадуть "кота в мішку", в кращому випадку, а, в гіршому випадку, як минулого разу: взагалі не дадуть жодного документа навіть за 10 хвилин до розгляду. І будуть розповідати, що так МВФ хоче.

Тому, будь ласка, голосуйте, голосуйте за будь-яку маячню, далі знищуйте український народ, далі знищуйте українську промисловість тільки тому, що так хоче МВФ. МВФ хоче збалансований бюджет, а це залежить від нас, як ми його збалансуємо. Чим ми його збалансуємо? Подальшим скороченням видатків? Подальшим знущанням над найбільш соціально…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В …чи ми збалансуємо бюджет подальшими скороченнями видатків, подальшим знущанням над найбільш соціально незахищеними верствами населення? Чи ми збалансуємо бюджет збільшення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Наступні двоє виступаючих: номер два – Ленський і номер чотири – Вовк,  передають обидва свої виступи лідеру Радикальної партії України Олегу Ляшку. І він тому виступає 6 хвилин. Прошу. Мені повідомили, що Вовк передав Ляшкові. Вовк – Радикальна партія і Ленський – Радикальна партія, другий і четвертий, обидва виступи передають Олегові Ляшку.

І тому запрошую до трибуни Олега Ляшка. Прошу включити мікрофон.

 

12:48:59

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Даси відкусити собі пальця, то відкусять і руку, а згодом і голову. Це відома народна мудрість. Вчергове переконуємося на власному досвіді. Нинішні домовленості з агресором у Мінську-2 стали закономірним продовженням угод у Мінську-1, але на значно гірших умовах і з новими фундаментальними поступками попри фарисейську назву документу про начебто комплекс заходів щодо виконання попередніх мінських угод.

Зокрема з обіцянкою помилування і амністії терористам, політичною легалізацією бойовиків, як обраних політиків, фактичною подальшою автономією ДНР і ЛНР та їх повним соціально-економічним утриманням за рахунок України.

Зверну увагу на одну принципову новелу. Вимогу проведення в Україні конституційної реформи з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції з урахуванням особливостей окремих районів Донецької і Луганської області, узгоджених з представниками цих районів. Це пункт 11 мінських домовленостей.

Президент України Порошенко не мав повноважень виносити на торги питання конституційного ладу країни, оскільки воно знаходиться у виключній компетенції парламенту і народу України! Тим більше, що Президент порушив межі міжнародних переговорів, встановлені парламентом за моєю ініціативою ще в квітні минулого року, з метою недопущення під час їх проведення будь-яких спроб зовнішнього диктату з питань, що належать виключно до внутрішньої компетенції України.

Нові поступки з боку Президента Порошенка та прийняття неадекватних вимог Путіна закладають бомбу уповільненої дії. Оскільки будь-яке їх начебто невиконання Україною, стануть у будь-який зручний для Путіна момент формальною підставою для продовження агресії та відновлення наступу з боку російсько-терористичних військ.

Чи будемо ми готові до нього краще, ніж після попереднього перемир'я, задекларованого у вересні 2014 року? Треба чітко розуміти: у Путіна далекосяжні плани. Він марить відновленням статусу Росії як наддержави та зоною свого впливу навколо відновлення Російської імперії. Тож він потребує війни як інструменту реалізації своїх прагнень і продовжить її, не зважаючи на будь-які паперові домовленості. Повторення  на різні  лади мантри про відсутність  військового  вирішення конфлікту на Донбасі, насправді, означає, що  в нього лише  є одне військове рішення те, яке в інтересах  Кремля.  Бо ефективна дипломатія  в реальності завжди базується на адекватній військовій  силі супротиву, коли  ціна збройної агресії стає неприйнятною. Полегшення для Європи, за словами  Президента  Франції Олланда,  зовсім не є надією для України, як він декларує, а є ганебним умиротворенням  агресора за рахунок України. Ця політика  базується  на європейських ілюзіях, які вже дорого коштували Україні. І ціна цього самообману Європи лише зростатиме.  Насправді, думаю, багато  хто в Європі прагне  власного спокою за будь-яку ціну, а також готовий пожертвувати Україною заради економічної вигоди своїх країн. Схоже, і Президент  Сполучених Штаті Обама з радістю скористався нагодою сховатися за жіночу спину канцлера Меркель  та не надто потужну фігуру Президента Олланда, щоб уникнути важкого для нього рішення про постачання захисної зброї Україні. Сподіваюся, що наші друзі в Америці, коло та вплив яких зростає щодня, донесуть до  пана Обами  просту істину, що страусина поведінка зовсім не гідна чоловіка, а тим паче  глави держави, світового лідера. 

Я задаю риторичне питання: де у світі  поділися сучасні Черчелі, Рузвельти і де Голлі, здатні поставити свободу, гідність, людський дух і моральні принципи вище за страх і  жадобу?  Невже  на Заході   лишилися лише ниці  спадкоємці  Чемберленів  і Даладьє?

То що  ми маємо у підсумку  Мінську-2? Заміть   національної мобілізації  в середині країни, ми отримуємо чергові марні надії і сподівання для однієї частини українців та деморалізацію  і відчай – для іншої із закономірним питанням: за що вмирали наші герої?  І замість формування єдиного  міжнародного фронту стримування агресора та надання Україні   всебічної військової та фінансово-економічної допомоги, включно із сучасною зброєю, маємо відновлення безперспективної політики умиротворення агресора за рахунок його жертви і з надією, що агресор сам обмежить свої апетити. Тож мій висновок: Мінськ 2 – це відкушена рука. Чи дозволимо собі відкусити і голову залежить передусім від нас українців. Слава Україні! Смерть окупантам!.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Депутат Бєлькова передає слово для виступу депутату Дубневичу. Прошу до мікрофону.

 

12:54:55

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний пане Голово, шановні депутати, Ярослав Дубневич, 120-й виборчий округ, Львівщина, група "УДАР".

Знову хочу повернути вашу увагу до питання доріг. Одним з джерел, котре передбачено оновленим Бюджетним кодексом України є акцизний податок, так званий місцевий акцизний податок  - 5 відсотків. На кожній заправці йтимуть до загального фонду місцевої ради за умови місцезнаходження її на території нафтозаправного комплексу. В ідеалі саме надходження з цього податку, за задумом Мінфіну, мали  б стати джерелом коштів на ремонт доріг.

Проте, одразу ще до слати перших надходжень виникла одна проблема. За чинним Бюджетним кодексом сільська, селищна рада має право використовувати кошти загального бюджету лише на комунальні дороги. На практиці дуже часто саме державна дорога місцевого значення перетинає центр наших сіл і селищ та містечок, а відремонтувати її коштом місцевої ради заборонено. Тим більше, акцизний податок поступає до загального фонду, і сільська рада може використати ці кошти не на ремонт доріг, а на, скажімо, премію у виконавчому апараті ради.

Проте, є і друга дуже серйозна проблема. Вже на сьогодні ми можемо вести мову про вкрай нерівномірний розподіл нафтозаправних комплексів, за місцем знаходження яких сплачуватиметься п'ятивідсотковий, реалізованих через роздрібну мережу, підакцизних нафтопродуктів.

Не для кого не секрет, що це не в першу чергу міжнародні траси, об'їзні дороги біля великих міст та під'їзди до пунктів пропуску. У такому випадку ми, з одного боку, створимо вкрай багаті на фінансовий ресурс місцеві ради, а з іншого, залишаться ті ради, що не матимуть ресурсу на заробітну плату, не кажучи вже про дороги. Вирішити проблему ресурсу на державні дороги місцевого значення, можливо лише через перерозподіл акцизного податку в частині його сплати до місцевих бюджетів. Очевидно, що рівень, на якому може здійснюватися реальне управління дорожнім господарством, це є область. Пропоную прислухатися до низки пропозицій, що вже надходять з обласних рад, і внести зміни до Бюджетного кодексу в частині віднесення до складу доходів обласних бюджетів, з 5 відсотків підняти 2 відсотки ставки податку цього акцизного податку на нафтопродукти та скраплений газ до обласних рад, при цьому залишити 3 відсотки у бюджетах місцевої ради, на території якої реалізовуються вказані підакцизні товари. 

В інший спосіб надіятися на покращення дорожнього господарства неможливо. Я розраховую на підтримку в цих змінах від Міністерства інфраструктури і відповідально заявляю: без джерела на утримання доріг на рівні області вести мову про передачу доріг на шиї місцевих бюджетів буде вкрай безвідповідальним кроком. Розраховую на підтримку Мінфіну у цьому питання, оскільки ми не можемо створювати виключно в залежності від географії розташування нафтозаправних комплексів, гіпербагаті і навпаки гіпербідні сільські ради.

Буду також просити залу про підтримку таких змін до бюджету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Дякую. Дякуємо.

Попросили помінятися виступами Крулько і Суслова. І тому зараз до слова запрошується Іван Крулько. Прошу включити мікрофон.

 

12:58:18

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, шановні українці, до мене, як до народного депутата України, і до голови Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Батьківщина молода", надійшли численні звернення від представників молодіжних та громадських організацій щодо загрози погіршення фінансування громадських ініціатив за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів. Про що іде мова. Міністерство економіки України за пропозицією  Міністерства фінансів України опрацьовує можливість щодо визнання такою, що втратила чинність Постанови Кабінету Міністрів за номером 1049 про затвердження порядку проведення конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка. Власне ця постанова – це є єдиний нормативний документ, відповідно до якої Міністерство у справах молоді та спорту, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування проводять конкурси і відповідно до цих конкурсів громадські ініціативи фінансуються з державного і місцевого бюджету. Я хотів би сказати, що скасування цієї постанови, визнання її такою, що втратила чинність, є абсолютно неприпустимим, і пропозиція Міністерства фінансів у цьому контексті не може бути підтриманою.

Більше того, потрібно сказати, що у випадку, якщо все-таки буде здійснена така дія, і Кабінет Міністрів скасує цю постанову, то фактично заблокується проведення конкурсу для молодіжних громадських організацій уже в цьому році, як конкурсу, який проводить Міністерство у справах молоді та спорту, а такий конкурс уже оголошений, і вже молодіжні організації готують пропозиції, так і на місцевому рівні. 17 ініціатив, 17 програм проводиться на місцевому рівні щодо підтримки громадських ініціатив на місцях.

Більше того, якщо проаналізувати процедури проведення конкурсів за підтримки інститутів громадянського суспільства, які розроблені самостійно органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, то вони містять значну кількість корупційних ризиків. Зокрема внаслідок конфлікту інтересів встановлюються неправомірні обмеження щодо участі інститутів громадянського суспільства в конкурсі, а також не міститься вимог щодо моніторингу ефективності витрачання коштів. Тому я сьогодні звернувся з депутатським запитом до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо того, щоби ця постанова продовжувала діяти, і в цьому році були проведені конкурси для молодіжних громадських організацій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Слово надається депутату Парасюку. Він був другий у нас в послідовності і тому…

 

13:01:26

ПАРАСЮК В.З.

Володимиру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я  перепрошую, прошу включити мікрофон.

 

ПАРАСЮК В.З. Я хочу свій виступ зробити коротеньким, але його на дві теми розбити: перша – це зовнішня, а друга – це внутрішня.  І ще  я хочу сказати, бачите, знову сьогодні аншлаг! Я хочу заявити як громадянин  України, що я ніколи  в житті не визнаю ніякі Мінські  домовленості і ніколи в житті не піду ні на які мирні плани з терористами – це є ганьба для українського народу!

 І хочу донести до всіх українців те, що всі зараз починають розслаблюватись, таке відчуття, що Порошенко приїхав і всіх спас в Мінську.    Такого не було – це  знову якийсь план Путіна, для того, щоб знову ж, ще й більше  дестабілізувати  становище в нашій  країні. Тому, шановний  український народе,  будь ласка, не розслабляйся: з ворогом  на перемир'я  не йдуть – ворога перемагають і завжди  це пам'ятайте. І не забувайте, що  зараз, коли підписувалися оці Мінські домовленості, ешелони з російськими танками йшли на територію  України. Завжди  пам'ятайте про це!

Ще хочу сказати про внутрішні проблеми. Я пам'ятаю, коли Арсеній  Петрович сидів за цим місцем і нам казав, що до 15 числа ми будемо мати зміни до бюджету. Зараз - 15 число, змін немає – раз. Зараз 2 тижні ми  працюємо в комітеті, на окрузі, ми знову ж до  кінця місяця не маємо змін до бюджету. Коли я подивися його  реально вдома, просто відкрив передивитись, деякі статті мене просто вражають. Пише, що це нагальний бюджет. тобто статті  тільки нагальні. В тому випадку ми зараз покриваємо якісь аналізи, якісь статистики,  ще якусь непотрібну річ.  Тому я   хочу звернутися до Кабінету Міністрів, щоб він чим по швидше прийняв ці зміни до бюджету.

Дякую  всім за увагу! І ще раз хочу сказати, що  ті депутати, які лишаються до самого кінця, вам честь і хвала, окрім регіоналів. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. До слова запрошується Шинькович  Андрій Васильович. Підготуватись  Сусловій до виступу.

 

13:03:40

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Андрій Шинькович,  фракція  "Блок Петра Порошенка", 189-й округ, Хмельниччина.

 Шановні колеги депутати, шановні виборці! З   парламентської трибуни хочу підняти проблему, коли амбіції окремих діячів та невиконання законів окремими високопосадовцями українського уряду створюють соціальну напругу в колективі 15 тисяч студентів із 450 викладачів Вінницького національно-аграрного університету. Як наслідок, порушення закону, сьогодні утворилася заборгованість по стипендії та виплатам дітям-сиротам у розмірі 1 мільйону 300 тисяч гривень, а заборгованість по заробітній платі склала 3 мільйона 700 тисяч. На фоні цього відбувається порушення законного права викладацького колективу та студентів обрати ректора.

Сьогодні мова не йде про ту чи іншу кандидатуру, мова йде про право потужного вищого навчального закладу нормально функціонувати. Студенти і викладачі, які звернулися до мене, і які чекають на встановлення справедливості, повідомили про те, що Міністерство аграрної політики спочатку призначило вибори, а потім, напередодні їх проведення, після втручання з боку зацікавлених осіб у нестабільній роботі вузу діячів, міністр аграрної політики відмінив проведення виборів ректора. Студенти і викладачі прагнуть продовження стабільного розвитку вузу.

За останні роки здійснені масштабні перетворення. Ці перетворення позитивні, і ці перетворення сьогодні намагаються не помічати. І скажу мовою тих людей, які звернулися, хто потерпає від ситуації, колотять вузом, перешкоджають його нормальній роботі і підвищують соціальну напругу. В цей час, коли Україна захищається від зовнішнього ворога, у студентів і викладачів створилося враження, що комусь хочеться підірвати стабільність і розвиток їхнього вузу. Хіба сьогодні час з'ясовувати стосунки? Ми очікували від нового уряду стабілізації там, де це можливо, уникнення соціальної напруги, створення умов для подальшого розвитку там, де такі передумови є, а у Вінницькому Національному аграрному університеті такі передумови є. Викладачі і студенти, які від самого початку до повної перемоги революції гідності сьогодні здивовані, що новий демократичний уряд не зважає на їхні заклики і дестабілізує роботу в угоду окремим підкилимним гравцям, коли інші подібні заклади на 2,5-3 місяці пішли на канікули, Вінницький Національний аграрний університет працював і працює у звичайному режимі. З 12 січня студенти продовжують навчатися і під час зустрічі зі мною просили про наступне, своєчасно перераховувати заплановану заробітну плату і стипендію, а також забезпечити рівень автономії університету, який передбачений новим Законом України "Про вищу освіту". Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до уряду із проханням призначити нові вибори та провести їх прозоро  без втручання ззовні. Водночас закликаю вас, шановні студенти і викладачі, до активності в боротьбі за свої права, беріть ситуацію в руки і захистіть стабільну стипендію і зарплату, продовження тих перетворень і позитивної динаміки, яка є у Вінницькому Національному аграрному університеті. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героя, слава!  Слово передається Сусловій Ірині Миколаївні. Підготуватись Розенбалт. Потім Луценко.

 

13:06:58

СУСЛОВА І.М.

Ірина Суслова, політична партія "Воля". Шановний головуючий, шановні народні депутати,  шановні громадяни України. Минув майже рік від подій революції гідності, від подій, коли весь світ із жахом дивився на звірячі вбивства та побиття мирних протестувальників у самому центрі Європи. На репресії проти громадських активістів та журналістів по всій території України.

Однією із основних вимог Майдану було притягнення до відповідальності всіх винних за вбивство мирних протестувальників та мирних громадян на Майдані. Проте і сьогодні, ні Міністерство внутрішніх справ, ні Генеральна прокуратура, ні Служба безпеки України не спромоглися провести об'єктивне розслідування. Встановити і покарати винних за жорстокі злочини проти патріотів України та масові порушення прав людини. Не названі ні прізвища, які віддавали накази, ані ті хто виконував, фактично, ці злочинні накази.

Час йде, але злочинці не покарані, досі родичі Небесної сотні не почули вироки судів щодо вбивць їхніх близьких людей. Мало того, що судами відпускаються як замовники так і виконавці вбивств героїв  Небесної сотні, так ще чимало із них продовжують працювати на своїх посадах.

Скажіть, хіба вибачить нам Небесна сотня, якщо ми дозволимо вбивцям залишитися непокараними? Хіба варто  було хоча б одне забране життя на Майдані, якщо вся прогнивша державна система продовжує своє панування над народом України.

Снайпери, які розстрілювали Небесну сотню на Майдані і вулиці Інститутській в Києві вже майже рік залишаються невідомими. Світові таблоїди навіть опублікували їх фотографії і фотографії тих вбивць, які фактично виконували ці злочинні накази.

Нагадаємо, що згідно з даними медичної державної служби Майдану, 20 лютого в Києві під час подій, які відбувалися на Майдані, загинуло понад 100 людей. Вбивства людей на вулиці Інститутській снайпери і автоматники здійснювали переважно в  голову, шию та серце. Та для наших правоохоронців це не має жодного значення. Вони не поспішають видавати в руки правосуддю цих катів.

У зв'язку з цим мною та моїми колегами – Ігорем Луценком, Валерієм Пацканом, Володимиром Парасюком було зареєстровано проект Постанови (за номером 1775) про утворення  Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування протиправних діянь правоохоронних органів та окремих посадових  осіб, посягання на права та свободи, життя і здоров'я громадян під час подій, пов'язаними з масовими акціями суспільно-політичного протесту, що відбувалися в Україні з листопада 2013 року по лютий 2014 року.

Прийняття цієї постанови дозволить встановити парламентський контроль за розслідуванням злочинів проти учасників масових акцій протесту та прискорити роботу правоохоронних органів у розслідуванні цих справ. Така комісія працювала у Верховній Раді попереднього скликання. Проте через дострокове припинення виборів....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу  дати 10 секунд завершити.

 

СУСЛОВА І.М. ...через дострокові вибори до Верховної Ради України ми з вами так і не почули висновків, а найголовніше – прізвищ тих злочинців, тих перевертнів у погонах, що вбивали та катували наших людей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще 10 секунд.

 

СУСЛОВА І.М. Ми вимагаємо, щоб цей проект постанови був невідкладно включений до порядку денного на розгляд на наступному пленарному тижні. Верховна Рада має підтримати такий крок парламентарів. Дякую. І слава України!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Наступна – Ірина Луценко. Її нема в залі, але вона запискою передала мені.... Передала слово Солов'ю. І тому я прошу надати слово для виступу. З трибуни, так, чи з місця? З трибуни, будь ласка. Включить мікрофон.

 

13:10:59

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Депутатське звернення. адресоване Прем'єр-міністру України Яценюку Арсенію Петровичу.

Стосується реалізації проект розвитку дорожньої інфраструктури Карпатського регіону. Європейський вибір України та йог практична реалізація  народом України визначені головним пріоритетом діяльності державної влади. Однак впровадження євроінтеграції не можливе без створення сучасної транскордонної дорожньої інфраструктури, створення умов для розвитку туристичної галузі, що в свою чергу сприятиме інвестиційній діяльності європейських ділових кіл в Україні, розвитку і використання туристичної інфраструктури громадянами України та інших країн Європи.

Починаючи з 1993 року, прикордонними областями України: Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини – створено Карпатський єврорегіон, який охоплює територію вздовж Карпатських гір. З української сторони до складу Карпатського єврорегіону входять адміністративно-територіальні одиниці Львівської, Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.

Карпатський єврорегіон, його українська частина, володіє значним потенціалом, саме основне, розвитку зимового і літнього туризму та рекреації. Використання цього потенціалу є вкрай важливим для економіки і соціальної сфери України, особливо в умовах анексії Криму, яка унеможливила використання народом України рекреаційних можливостей цього регіону.

Разом з тим, туристичний потенціал Карпатського єврорегіону є цілком достатній для вирішення питань зайнятості місцевого населення, розвитку малого і середнього бізнесу, а це, в свою чергу, сприятиме поверненню в Україну заробітчан з-за кордону і зміцненню українських родин.

Однак сучасний стан доріг та дорожньої інфраструктури на сьогодні перебуває у вкрай занедбаному стані, а в багатьох випадках доріг немає, а відсутні, тільки напрямки, спричинені в першу чергу як наслідками повені 2008 року, ліквідація яких була зупинена у 2010-2013 роках злочинним режимом Януковича, так і нераціональним використанням в зазначений період державних коштів на утримання дорожнього господарства.

У зв'язку з цим відсутні умови для належного використання туристичного потенціалу області та його розвитку. Для потреб капітального і поточного ремонту доріг Карпатського регіону на даний час необхідно близько 10 мільярдів гривень. При цьому стан доріг є таким, що в разі непроведення їх ремонту вже ближчим часом постане питання будівництва нових доріг на місці тих, що нині ще існують.

Враховуючи вищенаведене, пропонуємо передбачити в змінах до бюджету декілька норм, які передбачатимуть собою випуск облігацій державної позики для фінансування будівництва доріг, транспортної інфраструктури в першу чергу. А також звернення Кабінету Міністрів України належної уваги на цю проблему та в якнайшвидшому періоді її вирішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. До слова запрошується Розенблат Борислав. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:14:14

РОЗЕНБЛАТ Б.С.

Доброго дня, пане головуючий. Доброго дня, народні депутати! Хочу до вас звернутися і до всієї країни з питання нашої військової безпеки. Ви знаєте, що місто Житомир, де я був обраний народним депутатом, дуже є багато військових частин, які сьогодні захищають нашу країну на сході, на сході.

І ви знаєте, однією з таких голових причин можливих наших втрат це є бойова техніка, яку сьогодні ми знову получаємо після так званих капітальних ремонтів. До мене як до народного депутата звернулись декілька військових, які сьогодні мають чи не мають можливості повною мірою захищати нашу країну. Тому що техніка бойова іноді не виходить на поля сраженій.

Чому так відбувається? Тому що сьогодні, як ви знаєте, є два бронетанкових заводи. Це Житомирський бронетанковий завод, це Київський бронетанковий завод. Там, де відкриті уголовні справи, кримінальні справи проти керівників цих підприємств. Але вони сьогодні і дальше проводять свої роботи. Вони сьогодні отримують зарплату, вони сьогодні керують цими підприємствами.

Друге питання, яке я сьогодні хотів би порушити. Це питання енергоефективності, яка сьогодні не існує в нашій країні. На жаль, на цьому тижні ми прийняли дуже важливий законопроект, …… контракти так звані. Але сьогодні ще повинні ми розуміти одну таку певну річ, що сьогодні наша країна споживає газу в рази більше, ніж інші країни, такі ж самі за розміром та чисельністю в світі.

Наприклад, країна Польща всього потребляє 18 мільярдів кубів газу для своєї економіки і для свого населення. Україна сьогодні, ви знаєте, потребляє більше 40. Сьогодні, коли звучать фрази, що за два роки Україна не буде у Росії залежна по газу, це не питання, тому що ми не будемо получать з Росії газ,  ми будемо получать  з інших країн. Але я думаю, що сьогодні, якщо  уряд запропонує програми, і ми всі разом як депутати  до цього долучимося, ми зробимо  все для того, щоб наша  країна  не споживала таку кількість газу. І наша енергія ефективності, і наша енергія незалежності, дійсно, буде  стратегічною нашою метою.

Тому я просто звертаюся з цієї трибуни до всіх  доєднатися, долучитися до  створення таких  енергоефективних програм і зробити Україну, дійсно,  незалежною за два роки  від постачання газу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, що увійшли в регламент.

До слова запрошується  Ігор Луценко. Підготуватися,  Каплін наступний.

 

13:17:02

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановні друзі, всіх вітаю. Знаєте, я вчора зайшов  у свою рідну Київраду, з якої  я сюди прийшов, будучи перед цим  київським депутатом, і що їм перше сказав, що рівень  поваги до демократичних процедур, до принципів роботи виборного колективного органу там на порядок вище, на жаль, ніж в українському парламенті. 

У вівторок ми голосували за, не просто щось, а призначення Генерального  прокурора – найголовнішу людину, котра відповідає за всю справедливість  у всій нашій країні.  Яким чином це відбувалося?  Тиснули кнопки за сусіда, грубо порушували Конституцію.  Ми з колегами, близько десятка, зараз не пам'ятаю точно скільки,  але близька десятка колег  звернулися з письмовою заявою до спікера Гройсмана, яку він направив у регламентний комітет. І що ви думаєте, є якась  реакція? Нуль. Повний нуль. Ні санкцій, ні переголосування – нічого  абсолютно.  Голосуйте далі.  І вони голосують далі. Сьогодні  ми з колегами написали ще одну заяву щодо кнопкодавства при голосуванні за дві постанови. Так само є відеофіксація, так само є наша  заява,  так само ми передамо,   знову, я так розумію, це все піде на наш  шановний регламентний комітет.

Друзі, якщо ми хочемо, щоб  наш колективний  орган був не придатком при двох великих кланах  Президента  і  Прем'єра,  то нам потрібно все-таки навести  порядок у цій   хаті. До цього наші виборці не будуть нас поважати.  І ці бійки, які тут відбуваються, це лише  маленький відсоток того, що зменшує повагу до нас як до парламентарів.

Тому звісно ми ще раз подаємо заяву, ще раз наголошуємо на те, що це неприпустимо. Ще раз просимо усіх свідомих громадян, усіх наших колег підтримати нас в боротьбі за регламент.

Перше. Потрібно все-таки проголосувати ту масу законів, які зараз лежать з приводу посилення відповідальності за неперсональне голосування.

Друге. Врешті-решт розрулити це ганебне питання, цю ганебну ситуацію, коли немає голови ключового регламентного комітету. От немає політично відповідальної людини чи політичної сили, яка мусить слідкувати за парламентом, яким чином відбуваються процедури у парламенті. Немає ні судді, ні правил всіх. То що ми тут взагалі робимо, друзі? Так само будуть подаватися фейкові бюджети, так само буде неперсональне голосування, так само буде фальсифікація, стандартна фальсифікація рішень. В нас не буде нормальної держави, коли ми тут з себе не почнемо наводити порядок.

Тому я закликаю ще раз усіх своїх колег і також всю свідому громадськість, яка розуміє величину цих питань, це не дрібне перенатискання кнопки. Це дуже важливий…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати 10 секунд для завершення.

 

ЛУЦЕНКО І.В. … приєднатися до нашої боротьби і підтримати, і переконати своїх депутатів, що вони все-таки це питання педалювали в парламенті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Я тільки зреагую коротко, зараз дам слово, що сьогодні, коли депутат Лещенко підійшов і повідомив про неперсональне голосування… Друже Ігор, я говорю, що сьогодні, коли прийшла інформація про неперсональне голосування, тут же я поставив на переголосування і це питання було проголосоване для того, щоб ми не знецінювали нашу роботу у всіх питаннях. Отже, слово надається для виступу Капліну Сергію Миколайовичу. Прошу включити мікрофон.

 

13:20:52

КАПЛІН С.М.

Шановні українці, шановні колеги, я підтримую обома руками слова попереднього виступаючого, саме фракція "УДАР" в попередньому скликанні разом із своїми колегами-побратимами жила буквально кілька місяців у залі Верховної Ради і в день, і вночі, і ми добилися, щоб  в цьому залі голосували персонально. І сьогодні, не заважаючи на важливість закону, ми повинні не порушувати норму, за яку ми боролися в попередньому скликанні.

Друге, я хотів би присвятити свій виступ дуже конкретним речам і попросити допомоги і присутніх тут високоповажних колег і народ України. Перше, хочу подякувати Павлу Розенку  за те, що він прислухався до позиції українських профспілок, інтереси яких я представляю в парламенті. Підписано вже біля 70 угод з галузевими і іншими профспілками, аби я виконував функції представника профспілок у Верховній Раді. І він не дозволив Прем'єр-міністру України домовитися з Міжнародним валютним фондом, точніше зупинив уже існуючу домовленість про підняття пенсійного віку до 65 років. Він поставив чітку умову, і до цієї умови прислухався і Міжнародний валютний фонд і уряд, який очолює Прем'єр-міністр.

Друге, звертаюся до Прем'єр-міністра України від імені профспілок, шахтарів з тим, щоб негайно були виконані умови Меморандуму, що був підписаний між мною, народним депутатом України, колегою Мусієм і іншими колегами в парламенті та профспілками, який гарантує повернення заробітної платні затриманої шахтарям, які проживають на території Західної України, і, які повинні стати основою і опорою енергетичної незалежності нашої держави.

Третє, нами в комітеті, де я є першим заступником голови з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення, поставлений ультиматум уряду з тим, щоб було серйозно покращено роботу з посередництва  в захисті тих людей, які не отримують заробітної платні. Проте, і в комітеті буде створена відповідна комісія, в якій я буду приймати активну участь і будемо руки викручувати тим, так званим роботодавцям, які невчасно сплачують зарплату своїм працівникам. Так само у вівторок я їду на завод імені Фрунзе у Суми і змушу довиплатити заборгованість по зарплатні, яка там зросла через неефективний менеджмент. Вони почули, що я туди їду, і почали  учора вже виплачувати зарплатню.

Ну і останнє. Я зареєстрував законопроект, який не дозволяє більше хабарникам виходити під заставу на волю, якщо вони не доведуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд прошу дати.

 

КАПЛІН С.М. Якщо вони не доведуть легальність таких доходів. Нема чого грабувати країну 10 років, набивати собі кишені, а потім через своїх друзів-подельников, мафіозної шайки платити за свою свободу. Я прошу підтримки українського народу у…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже.

Народний депутат Папієв передає слово народному депутату Вілкулу. Запрошую до виступу.

 

13:24:33

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемый народ Украины, сегодня в 12 часов произошел циничный антизаконный захват общественной приемной народного депутата Украины Вадима Новинского. На основании полу левого постановления известного своим беззаконием Печерского суда, более 50 людей в камуфляже и с автоматами захватили общественную приемную. Антизаконно работники офиса, работники общественной приемной были заперты в помещениях и насильственно удерживаются. Была обрезана телефонная связь для того, чтобы не было возможности воспользоваться конституционным правом и получить правовою помощь или обраться в прокуратуру. Антизаконно туда не допускались народные депутаты Украины, и оттуда не выпускался народный депутат Украины Вадим Новинский.

Значит, уважаемый народ Украины, уважаемые коллеги, сегодня уже вся страна, сегодня уже вся Европа четко понимает, что под прикрытием там демократических лозунгов о том, что будет все хорошо, на самом деле власть в Украине захватили люди, которые хотят построить диктатуру. Это очень далеко от демократии. Они строят не Европу, про которую нам так сильно рассказывают, а ведут нас четко в Гондурас, хотя не хочется обижать это государство. Мы, "Оппозиционный блок", обращаемся к Министру МВД Украины Арсену Авакову,  Генеральному прокурору Шокину, Премьер-министру Яценюку и Президенту Порошенку, которые несут политическую ответственность за все, что творится в нашем государстве.  Возвратите демократическую законность в стране! Такого не было за 24 года независимости Украины кто бы, не был  президентом, и каким бы не был парламент! Мы надеемся на поддержку и народных депутатов, и на реакцию европейской и мировой общественности,  и на понимание всего народа Украины, то есть мы сегодня боремся за  демократию и против установления диктатуры.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається народному депутату Унгуряну Павлу Якимовичу. Підготуватися Богдану Дубневичу. У нас Дубневичів  два:  виступав Ярослав, а зараз буде Богдан.  Я прошу бути уважними народних депутатів.

 

13:27:10

УНГУРЯН П.Я.  

Шановні колеги, шановні наші  виборці! Павло Унгурян,  фракція  "Народний фронт".  

Я хотів би з вами  … про те, що ми не так часто проговорюємо у цій залі. Кожного дня  тут в залі, а також  в Україні, лунають заяви, лунає незадоволення тим, що відбувається, ми бачимо як важко змінювати ситуацію, як важко, щоби зупинилася корупція, як важко  нам вийти на правильний, нормальний шлях розвитку країни. У чому проблема, колеги? У чому проблема і чому, власне,  нам так важко вийти на нормальний, правильний, щирий і діалог, і розвиток  країни. Я думаю, що вся проблема в нашій ментальності, вся проблема в наших цінностях.

І ще засновник науки соціологія Макс Вебер зазначав, що економічний успіх, успіх соціальної моделі, успіх парадигми розвитку держави, суспільства   залежить від ціннісної платформи: від того, в що люди вірять, від того як люди сповідують  свої чесноти, і чи дійсно люди живуть так як цього вимагає Господь Бог, як цього вимагає святе письмо.

Вчора ми бачили прикру таку бійку між двома молодими   хлопцями і нашими    колегами, які вперше обралися і стали депутатами. Я думаю, що не їхні виборці, ні весь народ України не в захваті від таких подій. Тому що нас обирали з надією, що цього - бійок таких, більше не повториться, тим більше в середині нашого коаліційного колективу. Я думаю, що всім нам, як депутатам, потрібно зрозуміти, тільки базові, фундаментальні і духовні цінності здатні сформувати міцну українську державу, націю, економіку, соціальну модель і зробити розвиток України гармонійним. Саме тому вчора ввечері, разом з предстоятелями українських церков, ми зібралися тут у Верховній Раді, був і кардинал Любомир Гузар, були представники православних церков, протестантських церков, і ми говорили про це, як нам у Верховній Раді налагодити оті ціннісні установки для того, щоб парламент був взірцем совісті.

Сьогодні було зареєстровано наше міжфракційне об'єднання "За духовність, моральність і здоров'я України". І я хотів би подякувати представникам усіх фракцій, які входять у коаліцію, тому що всі делегували у це об'єднання своїх представників. Сподіваюсь, ми зможемо прийняти разом багато важливих законів для України. Слава Ісусу Хресту і нехай Господь береже Україну! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава навіки!

До слова запрошується Богдан Дубневич, підготуватися Юринець, якій передав слово  Євлахов. Прошу припинити міжфракційні суперечки.

 

13:30:21

ДУБНЕВИЧ Б.В.

Шановний пане Голово, шановні депутати! Богдан Дубневич, 118 виборчий округ, група "УДАР".

Своїм виступом хочу загострити на одній проблемі, створеній урядом після виходу широко розрекламованої постанови про доплату за підбиті танки, кораблі, літаки тощо. Це питання зараз широко обговорюється в лавах наших захисників, тож прошу на нього відреагувати.

Практика винагород за успішне виконання завдань очевидно має бути, проте спроба оформити це в премії за підбиту техніку, на жаль, є вкрай непродуманим рішенням, яке може мати і має лише піарний характер. Бо практика сучасного бою така, що ніхто не реагує, хто саме і з якого підрозділу підбив танк противника, артилерист чи стрілець з противотанкового ракетного комплексу. А, з рештою, хто більше відповідає за успішний постріл? Навідник, сержант, чи командир відділення, який наказав стріляти по цілі? Хто будуть ці арбітри, що це визначатимуть?

Таким механізмом виплат ми аж ніяк не піднімемо бойовий дух у військах. Ресурс на ці премії, які  можуть внести серйозний розбрат у військах, доцільніше скерувати на бойову підготовку і забезпечення бойових підрозділів, з рештою, підвищення соціального пакету військовослужбовців.

Про те, вимушений і похвалити, розробників нормативного акту у вигляді Постанови уряду від 31 січня 2014 року. Тисячу гривень за день участі особи у бойових діях – це саме те, що на сьогодні є потрібно і необхідно.

Про те, не дурімо себе і захисників реальний стимул лежить виключно в площині підвищення рівня заробітної платні в цілому, в армії і Національній гвардії. Тисячу гривень – це вимушена міра на яку йдемо з економії. Вимушений вказати і на один суттєвий, кричущий недогляд, звертаю на нього Мінфіну і Міністерство оборони. З минулого року ми ввели військовий збір у розмірі півтора процента на загальний оподаткований дохід, але цей збір сплачують і самі військові, нацгвардійці та інші учасники АТО. Вважаю, серйозним не доопрацюванням, коли ми обкладаємо саме цим податком тих хто боронить Україну на Сході.

Просимо від свого імені і від інших депутатів котрі розуміють цю проблему внести відповідні зміни і відокремити всіх військовослужбовців з категорії тих на кого поширюється військовий збір.

Прошу Мінфін невідкладно опрацювати це питання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, прошу дати завершити.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую. Прошу Мінфін невідкладно опрацювати це  питання і внести відповідні зміни у Податковий кодекс. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До слова запрошується Юринець Оксана Василівна.

Підготуватися Козир Борис Юрійович, якому передав слово депутат Кіт.

 

13:33:54

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Шановна президія, шановні депутати. Оксана Юринець, фракція "Блок Петра Порошенка", група "УДАР" , 117-й виборчий округ, місто Львів.

Про необхідність роз'яснення ситуації щодо видачі українцям віз за біометричними паспортами. Шановні колеги, із середини січня однією з актуальних проблем багатьох українців стало оформлення біометричного паспорту.  Із першого ж дня стало зрозумілим, що відділи міграційної служби не були готовими прийняти таку кількість охочих отримати закордонний паспорт нового зразку. Люди і досі годинами стоять у чергах.

Однією з причин такого ажіотажу, на нашу думку, стала хаотична інформаційна політика щодо отримання власних біометричних паспортів, право на безвізовий перетин кордону із країнами-членами Євросоюзу. Велика частка людей, маючи ще чинний закордонний паспорт, помилково вважає, якщо сьогодні оформити біометричний, завтра зможуть їздити Європейським Союзом без віз.

Проте, як з'ясувалося згодом у цьому контексті є ще більша проблема. Візова центри деяких посольств країн Шенгенської зони відмовляються приймати від громадян України біометричні документи для оформлення віз. Причина в тому, що кожне консульство мало фізично отримати від Міністерства закордонних справ бланк документу нового зразку для проведення подальшої звірки, але станом на початок лютого - не отримало. Як наслідок, українці – власники біометричних паспортів змушені чекати на оформлення віз понаднормово і понадчергово, а в деяких посольствах і досі не можуть отримати цієї візи.

Третього лютого речник МЗС Євген Перебійніс повідомив, що відомство уже передало дипломатичним установам згадані зразки  біометричних паспортів. Попри це, виборці, зокрема, і мого 117-го виборчого округу і надалі скаржаться на проблеми із отриманням віз.

Тому вважаю за необхідне звернутися до Міністерства закордонних справ України та Міністерства інформаційної політики з проханням роз'яснити ситуацію і вжити негайних заходів для розв'язання цієї проблеми. Комітет євроінтеграції двічі піднімав на своєму засіданні комітету це питання. Сьогодні це є достатньо великою проблемою, яка спричинила неузгодженість або неприйняття адекватних управлінських рішень в даній ситуації. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується Козир Борис Юрійович. Підготуватися Кишкар, "Самопоміч".

 

13:36:34

КОЗИР Б.Ю.

Шановний головуючий, шановні колеги народні депутати, шановні виборці! Борис Козир, 127 виборчий округ, Миколаївщина.

Своїм виступом хочу привернути вашу увагу до графіку руху пасажирського поїзда "Київ – Миколаїв". Справа в тому, що згідно останніх змін розкладу руху поїздів було змінено час прибуття пасажирського поїзду за номером 121к до міста Миколаєва.

Сьогодні відповідно графіка поїзд прибуває до міста Миколаїв о 3.30 ночі. Для порівняння: час прибуття до змін був о 6.20 ранку. Такі зміни до графіка руху поїздів викликали ряд незручностей для пасажирів та призвели до додаткових фінансових витрат на дорогу.

Ні для кого не є секретом, що міський громадський транспорт розпочинає свою роботу о 6 ранку. Що це означає? А  це означає, що пасажири, які прибули до міста Миколаїв, вимушені ще 2 з половиною години очікувати на вокзалі або ж скористатися послугами таксі. Але якщо врахувати, що сьогодні у Миколаєві мінімальний тариф на послуги таксі становить від 35 до 170 гривень, то не важко порахувати, скільки коштуватиме миколаївцю дістатися від Києва до себе додому. А що говорити про мешканців області? Порахуймо: вартість плацкартного квитка становить 113 гривень плюс витрати на таксі, отримуємо здорожчання вартості квитка від 148 до 283 гривень, а вартість купейного квитка – замість 207 гривень зростає від 242 до 377 гривень.

До мене як до народного депутата України, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань транспорту звертаються миколаївці з проханням посприяти у вирішенні питання щодо повернення попереднього розкладу поїздів, щоб поїзд прибував, як і раніше, о 6.20 ранку. Тому я офіційно звертаюсь до міністра інфраструктури України Пивоварського Андрія Миколайовича з проханням вжити всіх невідкладних заходів та змінити час прибуття пасажирського Київ-Миколаїв до міста Миколаїв з 3.30 ночі на 6.20 ранку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово надається народному депутату Кишкарю Павлу Миколайовичу. Підготуватись Сугоняко народному депутату.

 

13:39:10

КИШКАР П.М.

Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

КИШКАР П.М. Насправді я сюди виходжу не говорити якісь практичні речі. Але сьогодні розділю на ідеологічну і практичну.

Ідеологічна полягає в тому, що і фракція, і я особисто готові брати на себе відповідальність. Зовсім нещодавно я довідався, що я втретє стану батьком. (Оплески) Це говорить, що я і на сьогодні, і на сьогодні я готовий брати на себе відповідальність і за сім'ю, і за державу. Я бачу тут багато прихильників того, щоб зберегти державу, щоб її розвивати.

Але на сьогодні є ряд практичних проблем, які у нас є зокрема на фронті. Ми до сих пір не притягнули до відповідальності жодної людини за всі вчинені військові злочини, в тому числі під час бойових дій на сході України. Жодної людини не притягнуто до бездіяльності щодо забезпечення державного суверенітету і територіальної цілісності при окупації Криму! Жодної людини.

Можете вважати, пане Генеральний прокуроре, це депутатським запитом до вас. І прошу його негайно розглянути.

У нас є в енергетичному секторі дуже багато питань. Ми зараз будемо збиратися групою щодо розвитку вугільної галузі. Я прошу Генерального прокурора також звернути увагу на діяльність компанії ДТЕК і на діяльність зокрема власника компанії – пана Ахметова, і власника в тому числі і "Метінвест". Ми нещодавно відвідували Маріуполь і бачили, який шалений вплив деструктивний на діяльність української влади в Маріуполі має пан Ахметов.

Я звертаюсь офіційно до вас. Будь ласка, розберіться і знівелюйте вплив на енергетичний ринок зокрема компанії ДТЕК і пана Ахметова. Я не вірю в те, що пан Дубневич зірвав з язика те, що  такий інструмент як доплати  за знищену техніку він буде дієвим. Цей інструмент деструктивний в плані  військової субординації і єдиноначальства. Неможливо впровадити  таку систему винагороди. Дайте людям  2 тисячі доларів зарплатні, дайте людям соцпакет відповідний  і все буде нормально. І це дозволить командирові  чітко виконувати ті  бойові задачі, які перед ним поставлені.   Не   треба маніпулювати людьми, не треба  ділити,  тому що  ті дії, які сьогодні вчиняє Муженко,  це розбірки між відомствами.  Штаби МВС і Міністерства оборони займаються тим, що між собою з'ясовують, хто за що відповідає замість того, щоб вести безпосередні бойові дії . Завершуємо  цей процес. Слава Україні! Всього найкращого.   (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Хочу зазначити, там лишилося буквально   4 хвилин  до завершення години виступів у "Різному", тому я надам  один і ще один  виступ. Зараз    Сугоняко Олександр  Леонідович і наступний,   Лапін  передав слово  Медуниці Олегу, наступний  Медуниця і на тому будемо  завершувати. Добре, тоді ще один, можливо, ми встигнемо. Ми зараз подивимося, чи ми  встигнемо.

Будь ласка,  Олександр Леонідович.

 

13:42:42

СУГОНЯКО О.Л.

Олександр Сугоняко,   158 виборчий округ, Сумщина, група "УДАР".

Шановні українці, шановні колеги депутати!  У зв'язку  з неоголошеною війною, яку російський  режим веде проти України, реалії військового часу визначають кожну  царину  життя українців,  в тому числі економічну.  Ми  ухвалюємо з вами    дуже багато, можливо і потрібних, але декларативних  політичних рішень. Та суспільство чекає від нас практичних результатів по поліпшенню життя кожного українця, адже люди страждають від постійного зростання курсу долару. Внутрішній  ринок стоїть. Національне виробництво згортається. Тому дуже важливим є робити послідовні кроки по підняттю національного виробництва  та по дерегуляції бізнесу. В цьому напрямку вчора вже був ухвалений Закон щодо спрощення умов ведення бізнесу, хоча і не були враховані суттєві пропозиції, цей акт став маленьким кроком у великій справі. Це лиш початок проведення, приведення функції контролюючих органів до європейських стандартів, скорочення дозвільних і погоджених процедур, зменшення впливу державних органів на діяльність суб'єктів господарювання, скасування ліцензування видів господарської діяльності, які мають достатній рівень регулювання.

На мою думку, ще необхідно поширити мораторій перевірок суб'єктів господарської діяльності в тому числі і фіскальні перевірки, що надасть можливість продихнути нашим підприємцям крізь хмарність нависаючих многочисельних контролюючих інстанцій.

Також, вважаю, що необхідно ліквідувати Податкову міліцію. До речі слушною була думка щодо відправки звільнених чиновників, правоохоронців в зону АТО. Шановні колеги, ми маємо робити реальні кроки для підтримки національного виробника. В цьому контексті слід зазначити, що Росія тисне на українську економіку, яка десятиріччями переважно працювала на російський ринок. Підприємці закривають фабрики і заводи, працівники недоотримують зарплату, решта підприємств, які можуть підтримати знищу економіку держави розкрадаються купкою маргінальних казнокрадів, що звуть себе бізнес-елітою.

Саме так у  Сумах один з найбільших машинобудівних заводів України Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання "Фрунзе" перебуває фактично на межі банкрутства. На підприємстві склалась загрозлива ситуація з виплатою заробітної плати та заборгованістю перед бюджетом. А скільки підприємство було орієнтовано на російського інвестора та мало щонайменше 50 відсотків замовлень з Російської Федерації, із зрозумілих причин ці партнерські зв'язки втрачаються, об'єми виробництва падають. Тому важливою задачею для держави є збереження стратегічного підприємства шляхом завантаження виробництва новими замовленнями. Такими…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати 10 секунд для завершення.

 

СУГОНЯКО О.Л. "Укргазвидобування", "Енергоатому" "Укроборонпрому".  Тому  прошу мій виступ вважати депутатським запитом до Прем'єр-міністра України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. І хочу зазначити, поступило настійливе прохання, щоби ми ще на один виступ продовжили. Тому зараз Медуниця Олег В'ячеславович. І останній, наступний виступ буде пана Мусія, останній.

 

13:46:25

МЕДУНИЦЯ О.В.

Дякую, шановний головуючий, дякую, шановному своєму попереднику, який виступав з цієї трибуни,  Олександру Леонідовичу Сугоняко, бо він представляє зі мною Сумщину. Це мій сусід по моєму місту рідному, любимому, Сумам. Я представляю фракцію Народний фронт, він – "Блок Петра Порошенка". Але ми дуже єдині в оцінці того, що зараз відбувається із найбільшим підприємством в місті Суми, на якому колись працювало 25 тисяч людей, а зараз працює всього 12 з половиною тисяч людей. І, які, на жаль, мають абсолютно нерайдужну перспективу в плані свого працевлаштування, в плані виплати своєї заробітної плати. Місто лихоманить через недоотримання податків. Підприємство заборгувало земельні податки, податки на доходи фізичних осіб. Звичайно, є там купа проблем, в тому числі з тим, що російські замовлення, які постійно виконувалися на цьому підприємстві, вже не ідуть в тому обсязі. Звичайно, там є проблеми, пов'язані із невідшкодуванням частини податку на додану вартість. І я вдячний своєму колезі за те, що він підписав звернення разом зі мною до уряду, щоби  податок на додану вартість цьому підприємству відшкодування, вірніше, було перераховано. І є вже гарантійні листи на те, що сумчани з цього відшкодування отримають, які працюють на цьому підприємстві повністю отримають заробітну плату, а місто отримає заборговані податки.

Але ще є одна проблема, яку ми  тут не можемо в цій залі врегулювати, і яка пов'язана із тотальною корумпованістю наших судів. Це конфлікт акціонерів на цьому підприємстві. Група акціонерів, які представляють одного з російських олігархів, які мають меншу ніж інші частину акцій, контролюють менеджмент підприємства і судяться між собою акціонери в лондонських, українських судах. На жаль, наші суди, особливо господарський, велику кількість разів  приймали незаконні рішення і зараз, слава Богу, при новій владі, уже вищій, Верховний Суд України поставив проміжну крапку і встановив певну законність, але відправив на доопрацювання на додаткове розслідування в господарський суд справу конфлікту між акціонерами заводу Фрунзе. Ця справа перебуває під пильною увагою журналістів, громадськості, депутатського корпусу. Ми точно не дамо і не пробачимо всім тим суддям господарських судів, які приймали низку цих незаконних рішень протягом останніх років по відношенню до флагмана вітчизняного нафтохімічного виробництва, машинобудування.

Ми чекаємо, що у вівторок, коли у Вищому господарському суді вчергове буде розглядатися ця справа…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, будь ласка.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Законність буде встановлена. Адже у вівторок збирається і великий мітинг у місті Суми, тому ми це обов'язково не пробачимо і будемо моніторити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. І до слова запрошується Мусій Олег Степанович. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:49:57

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Ми сьогодні, на превеликий жаль, вчергове і системно уже стаємо свідками ігнорування Прем'єр-міністром нашого українського парламенту. Він вчергове знову не прийшов до нас на запитання до уряду. Я вважаю, що така тактика з боку Прем'єр-міністра є неприпустимою. Окрім того, що дуже багато хотілося йому сказати, а я думаю, що на цей виступ у нього буде, напевно, можливість подивитися, щодо діяльності міністрів, яких би він мав контролювати і спрямовувати в належне русло. В першу чергу це стосується вугільної галузі і тієї  ситуації, яка склалася навколо цієї вугільної галузі, а особливо у її очільника пана Демчишина. Пан Демчишин, можливо ви пам'ятаєте, минулої п'ятниці нам розказував про існування меморандуму і що він його уже підписав. І сьогодні він запевняв в своєму підписі під меморандумом. Це не відповідає дійсності. Міністр вчергове обманює український  парламент і не тільки  український парламент, він вчергове обманює всю вугільну    галузь -  це 50 тисяч шахтарів. Невже Прем'єр-міністру, невже такому міністру мало  було того, що перший протест в  Україні був ініційований саме вугільниками, які доведені існуючим бюджетом практично до межі зубожіння.

Я думаю, що системне ігнорування і невиконання  доручення Прем'єр-міністра міністром Демчишиним про те, що там 5 міністрів повинні були б брати участь в засіданні робочої групи. 8 депутатів   регулярно приймали участь, депутати поставили свій підпис під меморандумом. Натомість ми бачимо, що міністри  не мають часу проаналізувати цей документ, який хоча би частково почне  рятувати вугільну галузь. І якщо такі  міністри будуть     далі системно  продовжувати ігнорувати вимоги вугільної галузі, вимоги  народних депутатів, я думаю, що ми повинні ініціювати  від народних депутатів відставку подібних міністрів. А якщо   Прем'єр-міністр  продовжить далі прикривати  подібних міністрів, то нехай займається далі  юридичною практикою.

Я от думаю і глибоко переконаний,  що українське суспільство і український парламент здатні запропонувати адекватних керівників як і на оголення уряду, так і на оголення будь-якого міністерства.

І ще щодо реформ, пройшло вже  майже 3 місяці. Скажіть,  будь ласка, де обіцяні реформи? Ми знову бачимо говорильню, ми знову бачимо суцільне ігнорування вимог  Коаліційної угоди. Тому я закликаю  і Прем'єра, і міністрів дотримуватись Коаліційної угоди, і звернути увагу в першу чергу на найнезахищенішу вугільну галузь  України.

Слава  Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую! Шановні колеги! Ми завершили виступи в "Різному" і завершили два  тижні пленарної роботи.  Я  до речі хотів би відзначити  фракцію  Радикальної партії, яка в такому високому рівні дисципліни до завершення роботи, (Оплески) і  депутатську  групу "Свободи", які  в залі до останньої хвилини проводять роботу, "УДАР",  "Самопоміч",    тих, що працюють в залі, хотів би зазначити, що за тих два тижні ми прийняли…  (Шум у залі)

Я ж сказав Радикальна партія і з цього почав. Повна назва. Я готовий був назвати повну назвати, але частина назви відсутня в залі і тому я не назвав повністю.

І я хотів би сказати, що за тих два тижні ми прийняли дуже багато надзвичайно важливих законів і по судоустрою, і доступ до публічної інформації, про кошти і поправки до Антикорупційного бюро, зараз буде два тижні роботи в комітетах і на округах. Я хочу закликати депутатів максимально активно працювати в комітетах, щоб ми могли доопрацювати ті закони, які зараз важливі для розгляду, так само в округах, щоб пояснити людям, громаді наші кроки, нашу позицію і те, власне, які закони, які плани Верховної Ради України.

І хочу закрити сьогодні ранкове засідання. Повідомити, що чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок 3 березня о 10 годині.

І ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. До зустрічі, колеги, до роботи.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку