ЗАСІДАННЯ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

6 лютого, 10 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

10:03:10

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу заходити в зал і займати свої робочі місця.

Голови фракцій, прошу запросити до залу народних депутатів України для початку роботи нашої сесії.

Ще раз доброго ранку, народні депутати, прошу приготуватися до реєстрації. Прошу зареєструватися.

 

10:04:39

Зареєструвалося -226

Нас рівно 226 депутатів. Я прошу організувати роботу і депутатів підходити в зал. І ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Хочу зробити повідомлення, що сьогодні день народження народного депутата України Володимира Мироновича Соляра. Сотник Майдану, який пройшов весь Майдан, сотник 18 сотні, внутрішній периметр, потім керівник розвідувально-штурмової групи в "Айдарі", героїчний наш командир. Сьогодні в нього день народження, давайте його всі разом привітаємо. Володя, вітаємо тебе.

(Оплески)

Дякую. У нас з 10-ої до 11-ої години "година запитань до Уряду". На погоджувальній раді в понеділок ми визначили, що сьогоднішня година запитань до уряду буде стосуватись… буде проведена щодо ситуації на енергетичному ринку та з питань запровадження санкцій для захисту національної безпеки України і протидії тероризму.

У пленарному засіданні Верховної Ради України беруть участь члени Кабінету Міністрів України.

Відповідати на запитання депутатських фракцій і груп будуть Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Васильович Демчишин, Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус та Міністр юстиції України Павло Дмитрович Петренко.

Регламент проведення "години запитань до Уряду" пропонується зробити таким чином, 10 хвилин кожному доповідачу для відповідей на письмові та усні запитання від депутатських фракцій і груп до 30 хвилин. Запитання народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України пропонується до 30 хвилин і 1 хвилина на кожне усне запитання та по 2 хвилин для відповіді на нього.

Приймається такий регламент, шановні колеги? Якщо приймається тоді я запрошую до слова Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Васильовича Демчишина.

Будь ласка, до трибуни.

Будь ласка, включіть мікрофон для доповіді.

 

10:07:25

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановні народні депутати! Доброго ранку! Вітаю вас всіх! Дякую за цю можливість відповісти на ваші запитання. На вчора, на 21-шу годину вечора я отримав 20 запитань від всіх фракцій. Запитання, які поступили на вчора, можна класифікувати в три групи. Це перша група відноситься до службового розслідування по імпорту електричної енергії і також поставках електричної енергії в Крим. Це перша група. Друга група питань відносилася до поточного стану в енергетиці чи в паливно-енергетичному комплексі. Були запитання різного роду по проблемах, по поточній ситуації, забезпеченню вугіллям, відключенням і так дальше. Третя група питань відносилася до програми реформ, які реалізовує і планує реалізовувати міністерство, і плану дій на наступний рік.

Я би почав із другого запитання, тому що так чи інакше імпорт залежить від поточної ситуації, ситуація по імпорту і вся історія із заключенням цих договорів.

Тому почну із забезпеченістю ситуації в енергетичній системі України. Насправді, ситуація досить складна. До 26 грудня протягом двох місяців енергетична система була не збалансована. Тому споживачів нам приходилося відключати від споживання. Дисбаланс був більше 15 відсотків. Починаючи із 29 числа… І основною причиною цього є, насправді, проведення бойових дій на Сході. Оскільки 66 шахт, які контролювало міністерство, були окуповані, враховуючи структуру виробництва електроенергії і той факт, що половина теплоелектростанцій, які генерують 30 відсотків всієї електроенергії, використовують антрацитові групи вугілля. І на даний момент чотири станції загальною потужністю більше 15 тисяч мегават, це майже 25 відсотків всієї, не забезпечені антрацитовим вугіллям. В системі відбувався цей дисбаланс. Поставляти  антрацитове вугілля на даний момент ми можемо тільки з 3 напрямків, це поставки із Австралії, ну, тобто міжнародні поставки, Австралія, Південна Африка, Америка. З даними поставками є 2 проблеми: перше – це вартість, яка складається з валютної, тобто ця валютна база 65-70 доларів на кінцевих ринках плюс доставка 15-16 доларів або більше в залежності від напрямків, перевалка, доставка. Сумарно вартість цього вугілля на станціях получається десь не менше 95 доларів. Враховуючи поточний курс, це десь приблизно 1400 гривень, ну, і відповідно таке ціноутворення суттєво впливає на вартість електроенергії. Цю вартість хтось повинен покривати.

На даний момент, як ви напевно знаєте, промисловість оплачувала повну ринкову ціну, враховуючи дотації, які, ну, тобто дотації, які нараховувались на побутових споживачів, тобто населення оплачувало 23 копійки без НДС, промисловість – гривня 48 з НДС. Тобто промисловість дотує побутових споживачів. Будь-який ріст вартості вугілля призводить до необхідності піднімати вартість електроенергії, ну, і відповідно перекладати її на кінцевих споживачів. Ситуацію з промисловим, з промисловістю ми всі розуміємо, спад будь-який ріст собівартості приводить ще додаткових негативних ефектів і на поступлення податків, і на працевлаштування, і так дальше. Тобто всі зусилля, які ми прикладаємо це зусилля по стабілізації вартості електричної енергії.

З другої сторони, це побутові споживачі. Ну, ситуація зрозуміла. Тобто є певні програми по тому, яким чином змінювати дисбаланс ціноутворення на електроенергію розроблені Міністерством соціальної політики, розроблена програма дотацій. Я думаю, що ця програма буде реалізовуватися в найближчому майбутньому.

Це, ну, такі дисбаланси приводять до того, що  нам приходиться купляти вугілля і в Казахстані, і в Росії, і в Польщі. Але я ще раз повторюсь, це тільки виключно антрацитові марки вугілля. Газового вугілля у нас достатньо. Підприємства групи "ДТЕК" добувають більше 14 мільйонів щорічно. Ну, насправді, більше, тому що це в залежності ввід того як ми сприймаємо групу. "ДТЕК" взагалі займає десь близько 70 відсотків ринку добичі вугілля. Це вугілля він спалює на своїх генеруючих станціях, які також мають суттєву долю на ринку, це десь приблизно 75, 80 відсотків від генерації. Крім того, вони продають цю електроенергію на своїх дистрибуційних компаніях "Дніпроенерго", "Донецькобленерго", "Київенерго", це знову ж таки більше 50 відсотків ринку. Тому насправді приходиться, дійсно, працювати в складних умовах, коли є суттєво концентрований ринок своїм ціноутворенням, зі своїми можливостями впливу на ринок, і обмеження з точки зору завезення того ж самого вугілля.

Крім виробництв, ну, тобто виробляти електроенергію використовуючи вугілля, це найкращий, найдешевший метод. Але насправді є альтернативи. Можна використовувати газ, якого, на жаль, в Україні недостатньо, який ми закупаємо по реверсу в Росії. Більше 50 відсотків газу, який ми споживаємо, 44 мільярди сумарно по року, ми купляємо закордоном, платимо ту ж саму валюту. Якщо би цей газ спалювався на наших теплоелектростанціях, вартість одного кіловата складала би десь приблизно 2 гривні. Ну, гривня 80  до двох гривень за кіловат. Тому в таких умовах, як  ви можете собі зрозуміти, особливої альтернативи немає, як купляти вугілля у всіх місцях, де його можна купити.

Крім того, третім інструментом забезпечення балансу в енергетичній системі є імпорт.

 29 числа нам "Укрінтеренерго", це підприємство, державне підприємство, яке контролюється міністерством, їм вдалось підписати договір на імпорт по дуже адекватній ціні на об'єм, який зараз нам дає можливість не відключати наших споживачів. На сьогодні, якби не було імпорту, дисбаланс, враховуючи, що температура трошки понизилась, споживання росте, промисловість потихеньку починає запускатись, ми це відслідковуємо. Дисбаланс в системі складає десь приблизно 1 гігават, тобто 1000 мегават. Якби в нас не було можливості цю 1000 мегават взяти по імпорту, вже би сьогодні приходилось зупиняти промисловість і ми бачили це в грудні, коли люди виходили на вулиці, бастували, ну, я отримував десятки дзвінків, листів, ну… Тому всі закиди стосовно… А ще… Всі закиди стосовно, ну, необґрунтованості того договору, мені здається, вони просто безпідставні. Ще раз хочу сказати, що вартість електроенергії, яка закуповується  по імпортному контракту, вона суттєво нижча, ніж вартість української електроенергії.

Графік… Ну, тобто, мені закидувалось багато там проблем стосовно цього договору, що ніби там є зобов'язання "бери або плати", що, ну, там… Графік погоджується сторонами кожен день, тому на 2 дні вперед сторони мають можливість взагалі обновити об'єм і вийти з цього договору, якщо їх не задовольняє або графік, або ціна, або інші умови. Тому в принципі я не бучу ніякої проблеми з цим договором.

Стосовно поставок в Крим, ну, дивіться, насправді  ці поставки здійснювались постійно, це не нова якась історія. До 800 мегават Україна поставляла протягом 2014 року і зараз поставляє. Крим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, дайте завершити.

 

ДЕМЧИШИН В.В.  Я ще коротко хотів буквально кілька слів сказати про ті зусилля, які ми зараз робимо по стабілізації ситуації в енергосистемі і по розвитку.

Ми розуміємо, всі ми знаємо в якому стані знаходиться інфраструктура, її треба обновлювати і це можна зробити звичайно залучаючи величезні кошти. Кошти можна залучити  тільки тоді, коли будуть зрозумілі, прозорі правила, не буде монополістів, які будуть  ущімлювати  нових гравців ц буде зрозуміла можливість заробити, компенсувати   ті вкладення, які інвестори несуть для обновлення цієї інфраструктури. А  нові кошти, які поступають в систему, вони  принесуть економію на втратах при виробництві,  при транспортуванні і при споживанні всіх енергоносіїв: чи це тепло, чи це електрика, чи це вода, тобто  по  всіх напрямках.  Тому всі зусилля,  які докладає міністерство, направлені на боротьбу  з монополістами: формування конкурентних умов, формування обновленої законодавчої бази.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  30 секунд, пане міністр, завершуйте.

 

ДЕМЧИШИН В.В.  На цьому    тижні ми на Кабміні погодили Закон про ринок газу і він  буде внесений в  Раду. Я надіюсь, що Рада   підтримає цей закон, тому що це закон, який дає основу для реформування "Нафтогазу" по якому маса питань. Дає розуміння  розвитку цілого, величезного сегменту в енергетиці – це одна третя  того, чим я займаюся як мінімум. І формує зрозумілі правила, він відповідає …

 

10:20:12

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане міністр.

Я хоті в би,  шановні колеги, наголосити на тому, що зараз будуть виступаючі, а потім 30 хвилин на запитання, так буде   системніше. Зафіксуйте і кожному будемо задавати питання міністру після доповіді – це буде правильно, так як ми робимо постійно.

Прошу, займіть своє місце, пане міністр.

10 хвилин на виступи, виступають 30 хвилин і 30 хвилин на запитання, він же нікуди не йде, тоді все  буде системно  і буде правильно. Інакше ми зараз витратимо час на одного міністра і не заслухаємо іншого. 

 Шановні колеги, я хотів би вас  поінформувати. Увага,  будь ласка, прошу зосередитись. Шановні колеги, в  Україні  з візитом перебуває Президент Парламентської Асамблеє ОБСЄ Ілка  Канерва. Він присутній у ложі, давайте його привітаємо пана Президента. (Оплески)

 У нас відбулась щойно робоча зустріч о 9 годині, яка розпочалась. Ми проговорили ряд питань, що стосується роботи нашої  делегації, яка вже сформована в Парламентській асамблеї ОБСЄ. І ряд питань, які стосуються врегулювання російської агресії на Сході України.

Шановні колеги! У нас є ще два міністри виступаючих, і я запрошую до слова міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвароса Абромавічуса. Прошу пане міністр 10 хвилин. І, шановних народних депутатів, фіксуйте запитання, всі міністри тут і ви зможете задавати це питання

 

10:21:26

АБРОМАВИЧУС А..

Шановний голово, шановні депутати!  Мы получили от фракции "Самопомощи" ряд вопросов, что касается введения запретов и ограничения для резидентов Российской Федерации. Я с вами общался два дня назад около пары часов по разным вопросам вы не поднимали этот вопрос, но я видел, что он зашел чуть раньше, поэтому готов ответить, хотя большинство из этих вопросов больше стоят в юридической плоскости и больше относятся к Минюсту.

Более того, множество вопросов, которые касаются санкций, вообще-то, вопросы закрытого  типа и для публичного  обсуждения не совсем подходят.

В частности, вопросы, которые вы задали касаются запрета выплат пассивных доходов, дивидендов и роялти, блокирование активов лиц являющихся спонсорами террористических операций. Запрет продажи имущества в том числе ценных бумаг, ограничение приватизации государственного имущества украинского, а также аннулирование лицензий и других разрешений.

Начну с запрета выплат пассивных доходов  и блокирование активов. Согласно украинского законодательства есть два основных механизма, ограничение только капитала и  блокирование активов. Первый –  определен Законом о борьбе с терроризмом и о предотвращении противодействия легализации отмывания доходов, полученных преступным путем или финансирования терроризма. Согласно эти законам право ареста активов, остановки финансовых операций принадлежит специально уполномоченным органам, в частности СБУ и Госфинмониторингу, которые применяют его по решению суда.

 Второй механизм определен Законом Украины  о санкциях. Согласно этому закону Совет национальной безопасности и обороны принимает решение о применении тех или иных санкций на основании обращения Президента, парламента, правительства, Национального банку  и СБУ. Недавно, то есть 25 января, было принято решение СНБО о присоединении к санкциям США, ЕС, Швейцарии и стран большой семерки, которое, в том числе, включает такие меры, как заморозка счетов и активов физических и юридических лиц. По состоянию на данный момент список лиц проходит окончательную сверку и после принятия указа Президента будет обнародован.

Касательно ограничения участия в приватизации государственного имущества и запрета на продажу имущества, здесь у нас есть несколько механизмов для ограничения участия лиц из Российской Федерации. Согласно статье 8 Закона Украины о приватизации госимущества. Любые юрлица, у которых государственная собственность превышает 25 процентов любой страны, не имеют права участвовать в приватизации имущества Украины, а также лица, которые  прямо или косвенно ими контролируются.

Во-вторых, при определении условий приватизации конкретных объектов, особое внимание должно уделяться невозможности  их продажи резидентам стран, которые несут угрозу национальным интересам и безопасности Украины.

В третьих, наше министерство разработало проект Закона Украины о перечне объектов права государственной собственности, который не принадлежит приватизации, который мы здесь обсуждали, дополнением третьим, которым предлагается запретить приватизацию объектов госсобственности, находящихся на  временно оккупированной территории.

В-четвертых, Закон о санкциях предусматривает такой вид санкций, як запрет участия в приватизации, аренде госимущества. Минэкономразвития поддерживает предложение применять данный вид санкций в качестве секторальной нормы, то есть временно запретить всем резидентам Российской    Федерации принимать участие в приватизации и аренде госимущества.

Также был вопрос о аннулировании или остановке лицензий, других разрешительных документов, которые останавливают определенный вид деятельности. Хотел бы сообщить следующее: на данный момент по отношению к 160 субъектам хозяйственной деятельности Российской Федерации действуют такие санкции, которые были применены в 2014 году. Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр.

Я запрошую до слова міністра юстиції України Павла Петренка. Будь ласка, пане міністр.

 

10:26:43

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Суть питань, які були поставлені з приводу ходу застосування санкцій щодо країни-агресора – Російської Федерації, з цього приводу хочу вас повідомити про наступне.

У зв'язку з тим, що протягом останнього року Україна наразилася на військову агресію, нахабну окупацію території України – Автономної Республіки Крим, напад на Донбас, на Луганську і Донецьку область, в Україні був запроваджений механізм щодо застосування санкцій і превентивних заходів.

Нагадаю, що уряд України в минулому році розробив спільно з експертами і фахівцями Європейського Союзу і Сполучених Штатів Закон "Про санкції". Після того невідкладно, буквально в перший день, коли цей закон набув чинності, український уряд як той орган, який має право виключно ініціювати застосування санкцій, вніс до Ради національної безпеки і оборони як до єдиного органу, який може ввести санкції проти певних осіб, свої пропозиції.

Пропозиції складалися от з такого розпорядження щодо застосування санкцій до більш ніж 100-а компаній, які підтримували російську агресію і відповідно терористів на сході країни, і близько 1000 осіб іноземних громадян, які фактично так само були причетні до нахабної агресії проти України.

Хочу вам нагадати, що тільки після призначення новим секретарем Ради національної безпеки і оборони Турчинова Олександра Валентиновича буквально на днях Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення щодо введення відповідних санкцій проти осіб, які причетні до агресії Російської Федерації по Україні. Це рішення зараз знаходиться, фактично, на оформленні і буде опубліковано в тій частині, яка визначена Радою національної безпеки і оборони публічною.

Так само хочу вам сказати і нагадати, що згідно того закону, який прийняв парламент, і був розроблений урядом, органи, які мають право ініціювати введення санкцій, являються парламент, Президент, Національний банк, Служба безпеки України і Кабінет Міністрів. Тому ми так само вас закликаємо як членів українського парламенту долучатися до цього процесу, вносити свої пропозиції до Ради національної безпеки і оборони щодо введення тих чи інших санкцій.

Єдиним органом, який приймає рішення щодо введення санкцій, є Рада національної безпеки і оборони. А щодо тих санкцій, які стосуються певних секторів економіки, є Рада національної безпеки і оборони і парламент України, який вводить в дію відповідне рішення.

Тому український уряд вжив вичерпних заходів для того, щоб щодо країни-агресора і тих поплічників, посібників агресії були застосовані санкції. І я дуже щиро вдячний Раді національної безпеки і оборони і особисто секретарю і Президенту України за те, що відповідне рішення було прийнято в кінці минулого тижня.

Крім того, хочу проінформувати, що в межах своєї компетенції український уряд прийняв низку рішень у минулому році щодо заборони будь-яких операцій, пов’язаних з імпортом і експортом як товарів подвійного призначення, так і товарів військового призначення. Тому на сьогоднішній день наша спільна задача  полягає в тому, щоб використати всі механізми, які на сьогоднішній день існують у України для тиску на країну-агресора і на тих осіб, які підтримують тероризм і захоплення частини території, і військову агресію з боку Російської Федерації.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр. (Оплески) 

Шановні колеги! Ну вельмишановні панове міністри нам залишили більше часу на запитання. Тому, будь ласка, я прошу народних депутатів записатись на запитання. Запис на запитання.

Будь ласка, запитання Чижмарь Юрій Васильович, Радикальна партія.

 

10:31:24

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

В мене запитання до міністра Демчишина.

Значить, в грудні минулого року було підписано Укренерго договір, явно антиукраїнський про поставку електроенергії з Росії в Україну по ціні, яка майже вдвічі…, в півтора рази дорожча ніж ціна, яку ми продаємо електроенергію до Криму. Це антиукраїнські угоди, які приносять для України збитків, і в цей же час, продаючи в Крим, ми отримуємо віялові відключення.

В мене з приводу цього ряд питань.

Перше. Чи давалися директиви і ким надавалися для підписання даних контрактів?

Чому юридичний відділ Міненерговугілля не підписував цей контракт і не має візи, про що керівник юридичного відділу заявив в пресі.

Третє питання. Як так видавалися новопризначеному директору, буквально в день він підписав і контракт свій на прийняття на роботу і, відповідно, контракт на поставку електроенергії? Дуже швидко видані були йому якісь директиви і настанови.

В зв'язку з цим прошу вас дати відповідь і вважати це моїм депутатським зверненням, направити на мою адресу відповідні документи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Відповідайте, будь ласка.

 

10:32:38

ДЕМЧИШИН В.В.

Можна відповідати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Прошу.

 

ДЕМЧИШИН В.В.  Дякую за запитання.

Насправді процес погодження цього договору був надто складним. Чому? Тому що планувалось, що буде проведено аукціон, і по результатах аукціону буде визначений покупець, який поставляти, тобто покупець від "Укрінтеренерго", який був визначений по постанові Кабінету Міністрів як поставщик електроенергію на територію тимчасово не контрольовану, і він буде продавати тому, хто переможе в аукціоні. На жаль, по результатах 29 грудня не відбувся, і потрібно було терміново організовувати процес продажу електроенергії, поставок електроенергії в Крим.

До цього в цій цепочці було декілька посередників. Тобто "Укрінтеренерго" купував з енергоринку електроенергію, електроенергію перепродавав "Крименерго", ДТЕКівська компанія. Потім "Крименерго" продавав російській компанія. І російська компанія знову ж таки перепродавала "Крименерго", тому самому, але зареєстрованому вже в іншій юрисдикції. І "Крименерго" продавав кінцевим споживачам в такій ситуації непрозорості.

Крім того, ще відбулися недоплати. Українська сторона, "Укрінтеренерго" на сьогодні не отримав 88 мільйонів гривень від "Крименерго". До сьогодні ми воюємо за ті гроші.

Тому, в такій ситуації, було прийнято рішення спростити цю цепочку. Умови договору я знав. Технічно їх погодити було в той момент неможливо, тому що рішення Кабінету Міністрів  було прийнято о першій годині ночі 30 числа, а 29 вже цей договір вже був підписаний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просив би. Прошу, пане міністре, дивіться, у вас є регламент: дві хвилини на відповідь. Тому, будь ласка, я вам даю 30 секунд завершити, але прошу всіх, хто відповідає, дотримуватися регламенту.

Будь ласка, 30 секунд.

 

10:34:58

ДЕМЧИШИН В.В.

Буквально короткий коментар стосовно ціни. Мені закидується там збитковість цього контракту. Хочу нагадати, що з Росії поставляється електроенергія "Укрінтеренерго" по ціні, значно нижчій. Ціна в рублях, вона нижча 2,40 рублі. Це суттєво нижче чим 85 копійок, по якій виробляють теплову електроенергію наші теплові станції. Тому говорити про те, що ми купляємо дорого, а продаємо дешево неправильно. Продаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, "Блок Петра Порошенка" Ольга Бєлькова.

 

10:35:38

БЄЛЬКОВА О.В.

Добрий день, колеги. Моє питання до двох міністрів, до міністра Демчишина і до міністра Розенка. Шановні колеги, прошу поінформувати нас і народ України яким чином уряд планує переходити на ринкові ціни на газ та електроенергію? І в якому стані сьогодні готовності система адресних субсидій для кожного з малозабезпечених споживачів? Дякую.

 

10:36:10

ДЕМЧИШИН В.В.

Протягом останніх 4 років вартість газу для побутових споживачів змінювалась несуттєво. Ця ціна на сьогодні складає десь приблизно тисячу 300 гривень за тисячу кубів. Вартість газу, яка закуповується "Нафтогазом" по реверсному потоку чи із Росії складає близько 6 тисяч гривень. Крім газу, який закуповується на зовнішніх ринках "Нафтогаз" використовує газ українського походження, який вже давно не коштує 350 гривень, про які всі говорять. Собівартість за останні 4 роки суттєво зросла. Крім того. потрібно враховувати вартість транспортування, вартість податків, які, і ренту, яку платить "Укргаздобича" і НДС, які вона платить. Середня ціна на сьогодні для "Укргаздобичі" не менше півтори тисячі гривень, враховуючи податки і транспортування. Тому в таких умовах… Не менше. Тому в таких…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія. А, вибачте, Павло Розенко. Будь ласка, пане міністре.

 

10:37:28

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати, безумовно можна формально сказати, що на сьогоднішній день існує щонайменше 2 програми, які захищають людей від підвищення цін на житлово-комунальні послуги, підвищення цін на газ тощо. Це система адресних субсидій, які працюють сьогодні, і система компенсації підняття тарифів, яка була прийнята півроку тому, коли людям, в яких дохід є на члена родини менше прожиткового мінімуму, компенсується вартість підняття цін на житлово-комунальні послуги. Але сказати, безумовно, що ми і я особисто задоволений як працює ця система субсидій, очевидно, що неможна. На сьогоднішній день в систему субсидій залучено трошки більше одного мільйона 100 тисяч людей. Хоча, якщо взяти формально, хоча б, то за нашими розрахунками в ній на сьогоднішній день має бути щонайменше три мільйона людей. Очевидно, що такий стан є незадовільний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, дайте завершити.

 

10:38:46

РОЗЕНКО П.В.

І, очевидно, що такий стан є незадовільний, бо люди елементарно не довіряють сучасній системі соціального захисту від підвищення цін. Тому буквально на останній нараді під головуванням Прем'єр-міністра України були запропоновані конкретні механізми мною від Міністерства соціальної політики щодо докорінного реформування системи субсидій України. І така реформа системи субсидій в Україні буде здійснена, я сподіваюсь, в найкоротший термін. Ми будемо спрощувати процедуру надання субсидій. Ми будемо знімати з системи субсидій зайві критерії, які обмежують права людей на отримання субсидій. Ми зробимо систему субсидій в Україні відкритою, простою і зрозумілою для кожної людини. Це буде зроблено буквально найближчим часом. І ми таким чином відновимо довіру суспільства до системи соціального захисту населення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія, запитання.

 

10:39:56

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. У мене два запитання, одне до міністра енергетики, друге до міністра юстиції. Міністр енергетики щойно сказав, що вони енергію, яку купують в Росії, бо вона дешевша ніж українська, тому вони і купують. Ця логіка була б залізною якби не одна обставина. Росія – країна агресор. І ваша логіка в даному випадку виглядає дебільною, бо купувати енергоносії в країни-агресора – це працювати на ворога. Замість того, щоб купувати вугілля у львівських шахтарів, у волинських шахтарів, у донецьких шахтарів, ви купуєте в країни-агресора, при цьому не купуєте у наших донецьких шахтарів, які такі ж громадяни України, і за звільнення яких ми боремося. Тому я вимагаю розірвати ці контракти і годувати українських громадян, а не російського агресора.

І друге питання до міністра юстиції. Пане Павло, я пропоную підняти питання про націоналізацію майна Росії в Україні. НПО імені Фрунзе сумське із вересня: місяця 10 тисяч людей не отримують зарплату, власники – росіяни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте, будь ласка.

 

10:41:11

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановні народні депутати, я хочу вас завірити, що все вугілля, яке виробляється в Україні, в повній мірі використовується на українських теплоелектростанціях. В нас є, я пояснював, що в нас є проблема: 50 відсотків теплогенеруючих потужностей працюють на антрациті, якого, на жаль, на підконтрольній території не добувається. Вся марка "Г" в повній мірі, всі станції, які працюють на марці "Г", повністю загружені, повністю, в залежності графіків споживання. Тому ми максимально використовуємо українське вугілля. А недостачу ми можемо закрити або тим самим вугіллям, яке ми з Росії привеземо, або газом, або електроенергією. Тому тут, виходячи вже із собівартості, вигідніше купляти електроенергію, тому що її можна порціонувати в час, коли вона потрібна, а не купляти газ, закачувати, переробляти його дорого на електроенергію, по 2 гривні за кіловат, замість 70 копійок і так дальше. Тому той механізм….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже добре.

Будь ласка, "Батьківщина", Сергій Соболєв.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. У мене ще питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, міністр юстиції.

 

10:42:31

ПЕТРЕНКО П.Д.

Пане Олеже, дякую за запитання. Ми з вами спільно розробляли законопроект про санкції і законопроекти про спецконфіскацію у тих осіб, які причетні до тероризму і військової агресії. На сьогоднішній день є достатньо механізмів правових як у правоохоронних органів так і у силових  структур, щоб здійснювати переслідування і спецконфіскацію у тих осіб, які підтримують російську агресію, і  російських терористів. Ваша ідея дуже слушна, до речі, парламент може ініціювати  в рамках Закону про санкції, введення блокування і обмеження активів тих осіб, які причетні  до відповідної агресії, і ми готові вам в цьому максимально допомогти. Дякую за запитання!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Павло Дмитрович!

Будь ласка, "Батьківщина", Сергій Соболєв.

 

10:43:16

СОБОЛЄВ С.В.

Сергій Соболєв, "Батьківщина".

Я розумію,  що це питання, яке треба адресувати особисто  Прем'єр-міністру. Тому можливо все-таки, оскільки Прем'єр-міністра немає, я хотів би адресувати першому заступнику  Прем'єра.

Ви знаєте, тут вже четверте питання, яке лунає  стосовно санкцій. Парламент виконав свою  місію, ухвалив Закон, яким чітко встановлений порядок  застосування економічних санкцій,  політичні і дипломатичні санкції вже використані максимально.   Скажіть,  будь ласка, коли питання введення економічних санкцій по кожному пункту закону буде  ініційовано на Раду національної безпеки і оборони, і буде ухвалено відповідне рішення. Тому що те, що відбувається сьогодні в регіонах, в  тому числі і Запоріжжі, де алюмінієвий комбінат, який належить росіянам, повністю розвалений і доведений  "до ручки".  Те, що відбувається всюди – це неприпустимо!

І я просив би дати конкретну відповідь.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую!

Відповідати буде міністр юстиції, віце-прем'єр Зубко,  будь ласка.

 

10:44:39

ЗУБКО Г.Г.

Дякую,  шановні депутати, за запитання. Це дійсно маршрутна карта, яку потрібно розробити починаючи від Ради національної безпеки і  по кожному міністерству, які заходи будуть заподіяні з прийняттям Верховною Радою    Закону про агресора Російську Федерацію.  По конкретиці, я зараз передам слово міністру юстиції. Але починаючи з  Ради національної безпеки, з рішення, яке повинно бути  задекларовано і повинна бути розроблена маршрутна карта, починає діяти і Уряд. Прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Міністр юстиції,  будь ласка, Павло Петренко.

 

10:45:15

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановний пане Сергію! Хочу ще раз повторити те, що я озвучив у виступі, український уряд в перший день, коли Закон "Про санкції", який ми з вами спільно схвалили, був прийнятий, а саме 11 вересня минулого  року, прийняв розпорядження з пропозиціями щодо введення повного пакету санкцій щодо 100 компаній і тисячі громадян іноземних держав. В тому числі серед цих санкцій є і санкції економічного характеру, ці матеріали були передані зразу в Раду національної безпеки і оборони. Рада національної безпеки  і оборони після призначення секретаря Ради національної безпеки і оборони на минулому тижні прийняла рішення щодо запровадження санкцій. Зараз те рішення буде оприлюднене і ви  побачите, що частина санкцій стосується і економічних обмежень.

Крім того, я вважаю, що у зв'язку з тим, що ситуація ескалується, парламент як один з органів, який може ініціювати введення санкцій, так само може виступити з такою ініціативою щодо тих чи інших суб'єктів, по яким у вас є інформація, що вони підтримують агресора і терористичну діяльність на території України. 

Уряд не є органом, який вводить санкції, уряд є органом, який пропонує ті чи інші пропозиції Раді національної безпеки і оборони. …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Завершуйте, будь ласка.

 

10:46:39

ПЕТРЕНКО П.Д.

Ми ці функції виконали дуже швидко, в  перший день, коли закон набув чинності ми прийняли такий змістовний акт… Цей документ був поданий 11 вересня минулого року до Ради національної безпеки і оборони і він був розглянутий на минулому тижні і було прийнято рішення РНБО. Цей рішення повинно бути оприлюднено, ви побачите ті санкції, які РНБО ввів.

Так само пропонуйте додаткові санкції як той орган, який має право такі самі функції виконувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, "Народний фронт", народний депутат Гузь Ігор Володимирович, будь ласка.

 

10:47:11

ГУЗЬ І.В.

Доброго дня. Моє питання пану Демчишину. Я представляю Волинь, шахтарський Нововолинськ. Пане міністре вже в понеділок за дорученням Арсенія Петровича Яценюка повинен був бути підписаний меморандум, а нововолинські шахтарі, а я завтра їду на округ і я знаю, що ви туди нібито їдете до нас, повинні дати відповідь, що ми робимо з вугільною галуззю  на Волині, чи ми її знищуємо, чи ми її підтримуємо. На сьогоднішній день я як народний депутат не знаю, що сказати своїм виборцям. Чи міністерство, яке ви очолюєте, має чіткі пропозиції? Чи буде відстоювати питання фінансування десятої шахти і інші супутні проблеми, чи ні?

Тому я прошу зараз дати конкретну відповідь і готовність завтра дати цю конкретну відповідь. Якщо відповіді від вас немає, прошу писати заяву про відставку, а ні – то я буду реєструвати такий проект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пане міністр, відповідайте.

 

10:48:20

ДЕМЧИШИН В.В.

Пане Гузь, ви прекрасно знаєте, що ми завтра проводимо  декілька нарад, включаючи... на Волині і включаючи на 10-й Нововолинській. Від вчора там працюють технічні спеціалісти в посиленому режимі для підготовки цієї наради і сьогодні  я вже отримав інформацію, що цю шахту можна запустити протягом 6 місяців. Проекти по іншим шахтам також опрацьовані у відповідності  до доручення, меморандум між профспілками, депутатами, державними підприємствами, які добувають вугілля, всіма зацікавленими він підготовлений і частиною учасників вже підписаний. Я, ну, в принципі, вважаю, що пророблена робота за ці останні 7 днів – це підготовка програми реформування вугільної промисловості в цілому з детальними пропрацюваннями проектів по всім 35 шахтам із залученням Мінсоцу, який відповідає за свої мєроприємства, Мінфіну і Мінекономіки. Мені здається, що ця робота дуже продуктивно проведена. Планує сьогодні на урядове засідання внести ці документи – меморандум і програму розвитку, і затвердити її урядом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олександра Кужель, "Батьківщина".

 

10:49:53

КУЖЕЛЬ О.В.

Олександра Кужель, "Батьківщина".

Перше запитання до міністра енергетики, я вам надіслала його письмово, але ви не надали відповідь. Ми проїхали на тому тижні, депутати фракції "Батьківщина", всі регіони і всі підприємці  волають, тому що обленерго вимагає сплати авансової за два місяці. Скажіть, будь ласка, пане міністре, який закон дозволяє кредитувати олігарха, бізнесу, який не має сьогодні обігових коштів?

І, по-друге, друге питання до міністра економіки. Пане міністре, діє Постанова 1222, яка зобов'язує регулювати і контролювати ціни на найнеобхідніші продукти харчування. Чи знаєте ви, що на сьогоднішній день на 20 відсотків спокійно підняли ціни на хліб (це якнайменше), на крупи – в три-чотири рази, на продукти харчування, які найбідніші верстви населення споживають? Чи доглядає це міністерство…

 

10:51:12

ДЕМЧИШИН В.В.

Пані Кужель, насправді розрахунки кінцевими споживачами за електроенергію спожиту, за газ, за воду на даний момент являються величезною проблемою для виробників. Розрахунки за електроенергію протягом останніх 4 місяців знаходяться на рівні 80 відсотків в порівнянні – 94-96, як це було протягом довшого періоду.

Основними неплатниками є водоканали, теплокомуненерго, шахти, багато державних підприємств. Тому робота, яка проводиться… Ми кожен день збираємо всі дистрибуції, щоб вони посилювали роботу із кінцевими споживачами. Вони не мають права збирати на два місяці вперед, але ці умови зафіксовані в договорах. Це комерційні відносини між двома сторонами. Якщо вони надають якісь знижки по ціні і вимагають проти цього передоплату, - це вже їхні проблеми. Це комерційні відносини між двома суб'єктами. Будь-які питання стосовно договорів повинні бути перевірені регулятором. Тому це питання я підніму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Лозовой.

 

10:52:41

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовой, Радикальна партія Ляшка. У мене запитання до всього уряду.

17 липня минулого року відбулася страшна катастрофа. Московські окупанти з установки "Бук" збили літак "Малайзійських авіаліній". Загинуло 298 людей, зокрема 85 дітей. А запитання до вас, панове віце-прем’єр і міністри, заступники, таке: чи не соромно вам і чи не гидко після цього працювати в одному уряді з промосковською твар'ю, яка каже, що це не Росія збивала цей літак? Заступником міністра інфраструктури Кавою Олександром Степановичем, який засуджував майдан, який засуджував українську революцію, який називає наш Донбас Новоросією, який говорить, що це не Росія збила "Боїнг". Чи не соромно вам працювати з сепаратистом в одному уряді? Томас Карлейль писав про те, що революцію задумують романтики, виконують фанатики і користаються негідники. Чи не соромно вам, панове урядовці, те, що на крові героїв негідник Кава працює в уряді?

Тому наша фракція Радикальної партії, я закликаю всіх патріотів у парламенті підтримати і "Свободу", і інші патріотичні сили, і "Батьківщину"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд закінчити.

 

ЛОЗОВОЙ А.С. Закликаємо всі патріотичні сили в парламенті вимагати негайної відставки Олександра Кави з посади заступника міністра інфраструктури. Цей злочинець виправдовує вбивць.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але знаєте, що, колеги, я повністю підтримую будь-які клопотання народних депутатів України, але у законний спосіб.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Каву геть!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, голосові зв’язки перевірили зранку, все нормально. Дякую, шановні колеги. Рухаємося далі.

А, відповідь? Відповідь. Правильно, відповідь. Будь ласка, міністр, відповідь.

 

10:55:02

ЗУБКО Г.Г.

Шановні, Володимир Борисович, мікрофон пусть включать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Геннадій Зубко,  будь ласка.

 

ЗУБКО Г.Г. Я дуже радий, що зараз підняте питання з приводу катастрофи малайзійського "Boeing" МН–17. Чому? Тому що дійсно це питання першого терористичного акту, який увагу всієї міжнародної спільноти привернув до України.

Вчора відбувалася спільна зустріч міжвідомчої комісії, яка створена, оновлена 28 січня урядом України і яка зустрілась з урядом, представниками, послами Нідерландів, Малайзії, Австралії, а також всіх інших країн, які громадяни загинули в цій катастрофі.

Була проведена спільна нарада. На сьогоднішній день з 298 людей, які загинули 295 було знайдено, ще додатково 4 людини, ще знаходяться в розшуку.

З березня місяця цю пошукову роботу буде продовжено і таким чином, уряд України підтверджує свою готовність до співпраці по угоді, по розшуку людей, які загинули в цій катастрофі.

Тому ця робота ведеться і таким чином, питання і крапка в кримінальному розслідуванні терористичного акту терористичних організацій, які були чітко визначені у Верховній Раді України "ЛНР" і "ДНР" ведеться і буде поставлена в цьому році. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Я сьогодні звернусь до прем'єр-міністра розглянути дії заступника міністра, дати їм оцінку і розглянути пропозицію фракції Радикальної партії щодо звільнення цього заступника з займаної посади.

Але, що я вам хотів сказати, шановні колеги. Коли трапилась ця величезна трагедія про яку я не можу говорити спокійно, оскільки в перші години за дорученням уряду я займався цим питанням, і я бачив ті 298 тіл, і бачив ті страждання, і рідних, і близьких від того, що відбулось.

В мене не має сумніву того, хто це зробив, - це зробили проросійські бойовики. Сьогодні з російською зброєю… Сьогодні йде слідство і воно має бути завершено, і ви знаєте, що це слідство було передано Україною до розслідування Нідерландами із спільною групою розслідування.

Я вчора зустрічався з групою розслідування, і я вдячний всім, хто працює над цим питанням, оскільки вдалося, друзі, вдалося робити ідентифікацію 295 тіл. Ще залишилося ідентифікувати три тіла невинно загиблих людей. Це величезна трагедія.

Тому ніхто не має ні морального, ні людського, ні будь-якого іншого права говорити про цей неймовірно жахливий злочин от з такою легкістю або заперечувати очевидні факти.

Тому Україна  сьогодні стоїть на позиції чіткого розслідування і залучення до відповідальності тих, хто дав наказ збити пасажирський літак над мирним небом України.

Будь ласка, запитання, Вікторія Михайлівна Войціцька.

 

10:58:38

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

Так, доброго дня! В мене є питання до міністра енергетики. Перш за все хочу сказати, пане міністр, що не треба обдурювати народ України.

Друге. Так чи ні – відповідь на наступні питання. Чи може українська сторона розірвати контракт з російською стороною без її згоди? Друге. Так чи ні. Чи об'єми закупівлі можуть бути змінюватися тільки із згоди російської сторони? Третє. Так чи ні. Чи є в цих угодах умови щодо імпорту електроенергії тільки за умови 100-відсоткового забезпечення Криму?

І останнє, і головне. Чи ціна на електроенергію, що вона може змінюватися в односторонньому порядку з російської сторони?

І ще одна репліка, яку ми хотіли би також озвучити. Це те, що ми, на жаль, не почули відповідь щодо питання по санкціям. Дякую.

 

10:59:39

ДЕМЧИШИН В.В.

Договори в певній мірі були передані  спеціально організованій комісії, яка їх досліджувала в деталях, і вона робила свої висновки. Я надавав конкретні відповіді.

Хочу вам сказати, що про ці всі, ці всі запитання, які ви зараз підняли, я на них неодноразово відповідав. Бери і плати – немає. Графіки погоджуються зі сторонами щоденно. Ці сторони можуть, обмеживши об'єм поставки до нуля, де-факто вийти із цього договору. Договори можна розривати. Це комерційні структури, вони не пораховані ніким, розумієте. Це як звичайний комерційний договір між двома юридичними особами. Тому робити, ну, я не розумію на базі чого ви робите такі висновки. Договора, я кажу, мені здається, що цими питаннями повинні займатися спеціалісти, юристи, які повинні давати конкретні відповіді. І є комісія, я так розумію, що, ну, є відповідні організації, які повинні робити ці заключення по цих договорах. А з своєї сторони я вам всі відповіді дав. Ціни адекватні, об'єми адекватні, можна змінювати, ну… Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Уточнююче запитання, будь ласка, 10 секунд.

 

11:01:14

ВОЙЦІЦЬКА В.М.

         Пан міністр, я вам задала конкретні питання щодо зміни ціни. Чи може Росія в односторонньому порядку зміни ціну? Це перше було питання. Були інші питання, де я вас попросила дати відповідь "так" чи "ні". Ви сказали, що ви обізнані в цьому контракті. Ви не дали відповіді. Досить обурювати і обдурювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

11:01:37

ДЕМЧИШИН В.В.

Ціна, ціна по імпортному контракту визначається по ринку. Вона може змінюватись. Це правда. Вона складається з двох частин: плати за потужність і плати перемінної за кожну одиницю електроенергії. Формується погодинно. По результатам січня вона була нижчою ніж та ,яка була заявлена в контракті. Тому в залежності від споживання, від об'єму споживання чи це вночі, чи це в піки формується ціна. Тому, тому там є вказано, що це індикативна ціна, тому що вона формується погодинно. І по результатам місяця я можу вас запевнити, що вона була нижчою ніж ту, яку ви бачили в договорі. Тому говорити про якісь можливості зміни, я не розумію. Це сторона міняє, це ринок міняє, ми купляємо там на ринку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр. Будь ласка, запитання Михайло Папієв.

 

11:02:36

ПАПІЄВ М.М.

Михайло Папієв, "Опозиційний блок".

Прошу передати слово депутату Мартовицькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мартовицький, будь ласка.

 

11:02:42

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Депутат Мартовицкий, 36 избирательный округ, Днепроперовщина.

Владимир Васильевич, я внимательно послушал ваш доклад, но, к сожалению, я могу сказать, что, на мой взгляд, он не подготовлен и непрофессионален, наверное, потому что у вас в окружении нету профессиональных помощников. Ни шахтеры, ни энергетики не услышали ответов на вопросы, когда будет подписан меморандум. Премьер давал доручення подписать до второго числа, все сроки просрочены. Теперь я не понимаю, как можно называть адекватной цену российского киловатта электроэнергии, если она на 15 копеек дороже, чем украинская, и наши энергоблоки не загружаются и простаивают.

Что касается антрацитовой марки. Полторы тысячи вагонов сейчас не отправляются со станции Красный Лиман антрацитовой марки для того, чтобы загрузить наши электростанции. Что делаете вы для того, чтобы в ближайшей перспективе урегулировать и наладить обстановку и дать ответы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Пане, міністр, хвилину. Я так розумію, що ви звертались до міністра, він Володимир Васильович, а не Володимир Борисович. Прошу, відповідайте.

 

11:04:00

ДЕМЧИШИН В.В.

Володимир Борисович, мені відповідати?

Тепер попробую по ваших питаннях всіх. Меморандум погоджується між  великою кількістю учасників. Шахтами він вже підписаний. З профсоюзами, частиною профсоюзів  також підписаний. Нашою стороною він підписаний. Там ще є НКРЕ, є ДТЕК, є міністерства інші. Це процедура. Він погоджений, досить великий документ включає в себе програму на більше чим 40 листів. Тобто це фундаментальний документ.

Тепер друге, по вартості. Купляємо ми, я вже не один раз говорив, по 85 копійок, продаємо по 98, що більше. В ринку залишається 50 мільйонів гривень, в енергоринку від цієї транзакції є додаткові кошти, які ідуть на покриття собівартості генеруючих компаній. Це також благо, про які ніхто не говорить.

На даний момент блоки, все вугілля, яке є, яке може спалюватись, все газове вугілля може спалюватися на українських станціях, спалюється по максимуму. Антрациту немає. В Червоному Лимані ці всі вагони, які стоять, вони перевіряються відповідними органами на предмет походження цього вугілля. Якщо вони з копанок, без документів,  я не можу вам підказати, що цим вугіллям повинно відбуватись. А те вугілля, яке видобуто на шахтах, з документами відповідними, воно пропускається. З Росії купляємо самий дешевший ресурс.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністр.

Будь ласка, запитання, Матківський, "Блок Петра Порошенка".

 

11:05:44

МАТКІВСЬКИЙ Б.М.

Прошу передати слово Олегу Мусію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Мусій, прошу.

Я прошу тільки стисло, тому що часу залишилось небагато, щоб всі фракції виступили.

 

11:05:50

МУСІЙ О.С.

Олег Мусій, 124 виборчий округ.

У мене викликає глибоке обурення відсутність сьогодні Прем'єр-міністра України і це входить взагалі в систему уже – ігнорування парламенту Прем'єр-міністром. Тому що у мене до нього конкретні запитання. Він давав доручення  пану  Демчишину організувати міжвідомчу робочу групу, і 2 числа, 2-го, покласти на стіл готове рішення. На превеликий жаль, такого рішення немає. А міністр Демчишин дає вказівки, вчора, відключити шахти від електроенергії, що взагалі є неприпустимим при не завантаженості наших 4 енергоблоків електростанцій.

І друге в мене запитання. Чому уряд протягом 3 місяців уже ігнорує призначення голів районних державних адміністрацій? Вважаю, що така політика уряду є абсолютно неприпустимою. І хто буде нести за відповідальність?

 

11:06:52

ДЕМЧИШИН В.В.

Володимир Борисович, можна? Пане Мусій, ви були активним учасником цієї комісії. Ви знаєте, що вона була організована у відповідності до доручення Прем'єра. Вона кожен день по 4-6 годин активно працює в міністерстві. Учасників дуже багато, тому що це, я вже говорив, це, як мінімум, 10 підрозділів шахтарів, це державні підприємства, 3 профсоюзи, 4 міністерства. Тобто це активна робота. І для того, щоб розробити і погодити програму реформування вугільної промисловості, яка не реформувалась останні 20 років, і вимагати це зробити за 2 дні  – це просто нереалістично. Але за  останні 10 днів величезна робота пророблена і результати  є, під ними підписуються профспілки, під ними підписуються міністерства, багато інших учасників. Я, по результатах цієї роботи, вношу програму реформування і меморандум на  засідання Уряду, мені здається, що цього достатньо для того, щоб 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане міністре!

Будь ласка,  "Батьківщина", Луценко.

 

11:08:04

ЛУЦЕНКО І.В.

Шановні друзі! В мене запитання до пана міністра економіки. Друзі, на сьогодні і в Києві склалася  жахлива ситуація на  Подолі з руйнуванням Гостинного Двору  - найбільшого київського, подільського історичного об'єкту і пам'ятки. Забудовник свідомо не допускає туди громадських активістів, громадські організації, котрі хочуть зробити його консервацію і мають на  це  кошти. Цей забудовник – орендар державного майна, котрий знаходиться в відомості Міністерства зокрема економіки. Неодноразово  Київська міська адміністрація, Київська міська рада зверталися до   структур Кабінету Міністрів, зокрема до вашого відомства, пане Абрамовічус, з приводу того, щоб  передати власне нам, київській громаді,  щоб ми самі розбиралися з цим несумлінним орендарем.  З вашої сторони сьогодні і Фонду держмайна не має жодної дії з приводу Гостинного Двору.

Врешті-решт, питання: з жовтня лежить  в Міністерстві економіки звернення до …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  10 секунд, завершуйте.

 

11:09:16

ЛУЦЕНКО І.В. … лежить з жовтня там звернення. Скажіть,  будь ласка, коли  звернення по Гостинному  Двору з приводу передачі цього майна в комунальну власність  буде розглянуто?  Дякую!

 

11:09:33

АБРОМАВИЧУС А.

Вопрос понял.  Подходите после нашей сессии здесь и будем решать в ближайшие  дни. Спасибо большое!

 

ЛУЦЕНКО І.В.  Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую!

Останнє запитання,  "Народний фронт", Павло Пинзеник.    

 

11:09:48

ПИНЗЕНИК П.В. 

Шановні колеги! Сьогодні в цій залі вже багато разів звучала назва прекрасного підприємства "Укрінтеренерго"  підпорядкованого Міністерству енергетики і вугілля  України. Це підприємство    не лише закуповує електроенергію в Росії, але й  постачає його в Крим. Тоді питання перше,. І міністру, і нам всім, напевно, вже відомо, що за результатами службового розслідування, яке відбулося в Кабінеті Міністрів України, в ознаках посадових осіб ДП України Укр …енерго, в діях посадових осіб є ознаки державної зради – це перше.

Друге. Коли Укрінтеренерго постачає електроенергію в Крим воно формує фантастичну заборгованість перед енергоринком. На сьогодні вона складає більше 300 мільйонів гривень. За лютий місяць жодної копійки в енергоринок Укрінтеренерго не проплатило, таким чином ми всі оплачуємо і авансуємо поставку електроенергії для Кримського півострова, який між іншим в договорах з Російською Федерацією за участю Укрінтеренерго названий Кримським федеральним округом, матеріали передані до Генеральної прокуратури. Звідси питання, чи збирається робити міністр кадрові висновки щодо Укрінтеренерго. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Хвилина на відповідь.

 

11:11:02

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановний депутат! У мене є при собі оригінали договорів, я їх спеціально взяв, бо очікував цього запитання, і можу вам показати, що в ньому написано, яке звертання до контрагента зроблено. Немає там ніякого посилання, не на які федеральні округи. Тому не знаю про що ви?

Стосовно кадрових рішень, директору цього підприємства були поставлені чіткі задачі над якими він зараз працює. Це внесення змін до договору і я розумію, що на даний момент є прогрес по цих переговорах, я йому дав … це відбулося тиждень тому, йому було виділено два тижні на виконання цих завдань. Якщо протягом цього періоду задачі будуть не виконані будуть прийматися  кадрові рішення. Але на даний момент йде роботу і я відчуваю по тій інформації, яку я отримую, відчуваю, що суттєві зміни на покращення, на ще додаткове покращення цього договору будуть зроблені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! У нас час на годину уряду вичерпано. Я дякую від імені народних депутатів за відповіді.

Я просив би всі  перестороги, застереження народних депутатів опрацювати і звернення, які стосувалися, в тому числі, конкретних питань, опрацювати і надати народним депутатам відповідь. Я би хотів, щоби взаємодія між депутатами, між комітетами і урядом була на належному рівні. Тому, будь ласка, я попросив це врахувати, шановні колеги міністри. Дякую уряду.

Шановні народні депутати, у нас з вами передбачено, що з 11 до 11:30 ми оголошуємо запити. Я пропоную наступним чином зробити. Зараз заслухати інформацію Генерального прокурора України, таким чином для доповіді надати до 20 хвилин і до 20 хвилин – на запитання до Генерального прокурора. А далі, ми перейдемо до... Оголосимо перерву і після перерви вже будуть виступи народних депутатів з різних питань і також будуть оголошені запити. Немає заперечень, я думаю, що до такого підходу? Немає? Приймається. Дякую.

Запрошую до інформації Генерального прокурора України Віталія Григоровича Ярему. Будь ласка, шановний Віталій Григорович, прошу.

 

11:13:52

ЯРЕМА В.Г.

Шановний пане Голово Верховної Ради, шановні народні депутати, пані та панове, у наданий регламентом час хочу поінформувати вас про найбільш резонансні злочини в історії України за фактами вчинення масових вбивств в місті Києві учасників мирних акцій протесту листопада 2013 – лютого 2014 років та про стан законності і правопорядку в 2014 році, а також результати роботи правоохоронних органів щодо протидії злочинності та корупції.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України та слідчими підрозділами прокуратур обласного рівня розслідуються кримінальні провадження за фактами діяльності створення колишнім президентом України Віктором Януковичем злочинної організації. Слідчими зібрано достатньо доказів системного вчинення ним та членами злочинного угрупування тяжких та особливо тяжких злочинів. До складу злочинної організації входили найвищі посадові особи держави, які впродовж 2010-2014 років перебували на керівних посадах в парламенті, центральних та місцевих органах виконавчої  влади, силових відомствах. Фактично відбулося злиття членів угрупування з державно-владним апаратом. Розслідуванням встановлено чіткий ієрархічний розподіл повноважень всередині цієї структури. На чолі злочинної організації стояв Віктор Янукович, який був її головним організатором та ідеологом. Слідчими йому оголошена підозра за статтею 255 Кримінального кодексу України: "Створення злочинної організації".

На другому рівні ієрархії знаходилися члени так званої "Сім'ї" – представники кримінальних кіл, пов'язаних з його минулим, члени сформованого ним уряду, посадові особи Адміністрації Президента, Генеральної прокуратури та силових відомств, які втілювали в життя протиправні наміри свого ватажка.

Значна кількість керівників органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, зокрема голови облдержадміністрацій, очільники територіальних підрозділів міліції, Служби безпеки, прокуратури, складали третій рівень злочинної організації.

На четвертому, низовому, рівні знаходилися безпосередні виконавці злочинних наказів: керівники та працівники банківських установ, фіктивних підприємств, міліції, Служби безпеки, судів, прокуратури, установ виконання покарань, наймані бойовики, так звані "тітушки".

Організоване Януковичем угрупування переслідувало низку протизаконних намірів. Перше – це узурпація влади (стаття 109, 110, 255 Кримінального кодексу України). З цією метою шляхом тиску на Конституційний Суд була відмінена конституційна реформа 2004 року, два рішення Конституційного Суду: від 6 квітня 2010 року та від 30 вересня 2010 року. Було повернуто президентсько-парламентську форму правління.

Таким чином, Янукович взяв під свій контроль парламент та керував ним призначеним урядом. Внаслідок конституційного перевороту відбулася фактично узурпація влади.

По-друге, особисте збагачення Януковича та його оточення за рахунок призначення на вищі керівні посади наближених до "Сім'ї" осіб та створення злочинних схем масштабного розкрадання державних коштів. Для реалізації цього завдання високопосадовці уряду Азарова під прикриттям силових структур створили умови для розграбування державних ресурсів та заволодіння грошовими коштами міністерств та державних монополій. Для легалізації викрадених коштів, коли створені та успішно функціонували так звані податкові майданчики, які дозволяли виводити в тінь та до офшорних зон мільярдні капітали.

Через тіньове рефінансування банків системно розкрадалися резерви Національного банку України. За допомогою суддів та правоохоронців здійснювалися рейдерські захоплення державних та приватних підприємств. Застосовуючи тиск контрольних та контролюючих органів на приватний бізнес, підприємці обкладалися поборами, що не давало можливості їх розвитку та сприяло тінізації економіки.

Лише встановлені слідчими Генеральної прокуратури збитки, нанесені державі за часів Януковича, складають близько 100 мільярдів гривень. Значна частина награбованих активів виведена за кордон.

По-третє, переслідування політичних опонентів та громадських активістів. З метою реалізації злочинних намірів Янукович вдався до організації масштабних фальсифікацій кримінальних справ стосовно лідерів та активістів опозиційних політичних сил. Яскравими прикладами є переслідування Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Арсена Авакова, Анатолія Макаренка, Богдана Данилишина, Сергія Власенка та багатьох інших.

Жорстоко придушувалися масові акції протесту такі, як "Вставай, Україно!" та "Податковий Майдан". Окремі борці з режимом незаконно притягувалися до кримінальної відповідальності, наприклад, справа Васильківських, так званих "Васильківських терористів". Для боротьби з активістами, не згідними з політикою режиму, вперше було використано організовані групи так званих "тітушок".

Четверте. Відмова від курсу євроінтеграції та орієнтація до вступу до Митного союзу. З метою збереження влади Янукович та його наближене оточення всупереч інтересам українського народу прийняли рішення про зміну політичного курсу в бік Митного союзу та зближення з Російською Федерацією.

Внаслідок фактичного руйнування армії до критичної межі знизився рівень обороноздатності країни. Трагічним апогеєм режиму Януковича стали події листопаду 13–14 років, коли за його вказівкою та підтримки російських покровителів, були брутально порушені конституційні права та свободи учасників масових акцій непокори. Внаслідок цього мирне волевиявлення переросло в загальнонаціональний рух опору під гаслами "Україна – це Європа".

Службою безпеки України проводиться розслідування так званого російського сліду у подіях розстрілу на Майдані. Досліджується можлива участь представників російських спецслужб у протидіях акціям протесту.

Під час придушення мирних акцій Майдану, до яких була прикута увага всього світу, постраждало дві з половиною тисячі осіб, із них 104 загинуло, 1200 отримало травми, у тому числі 185 з вогнепальної зброї, ще 1000 осіб отримали інші тілесні ушкодження.

За участь в протесних заходах 134 особи було незаконно позбавлено волі. Неправомірно до кримінальної відповідальності притягнуто 503 особи і 291 до адміністративної. Всі ці люди визнані потерпілими в рамках розслідування кримінальних проваджень.

Вперше в історії ми зіткнулися з безпрецедентною кількістю злочинів вчинених посадовцями, у тому числі, найвищого рангу, що стало можливим і справжнім викликом для всієї правоохоронної системи.

Загальна кількість кримінальних проваджень пов'язаних з діяльністю цією злочинною організацією в масштабах держави складає дві з половиною тисячі.

Для забезпечення їх належного розслідування ми за короткий термін звільнилися від прокурорів-прислужників режиму, змінено весь керівний склад, як Генеральної прокуратури так і прокуратур обласного рівня.

Створено потужні слідчі групи з патріотично-налаштованих, найбільш досвідчених працівників прокуратури, органів внутрішніх справ і Служби безпеки України.

"Майданівські справи" – це унікальні кримінальні провадження, які за складністю та обсягами інформації, що підлягає дослідженню не мають аналогів в нашій державі.

Розслідується близько тисячі кримінальних проваджень тільки про злочини проти Майдану, у тому числі 250 за фактами умисних вбивств та замахів, більше 500 перевищення влади та службових повноважень.

Слідчо-оперативними групами виконано величезний обсяг роботи. Проведено понад 5 тисяч процесуальних дій, допитано близько 3 тисяч осіб, проведено понад 600 оглядів місць і подій, більше тисячі експертиз.

В результаті цієї копіткої роботи, незважаючи на об'єктивні причини, що впливають на строки розслідування, до суду вже направлено 8 обвинувальних актів за фактами умисних вбивств учасників Революції Гідності, вчинених щодо них насильницьких дій.

Про підозру у скоєнні злочину повідомлено основним організаторам та членам злочинного угрупування. Серед яких: Янукович, Азаров, Арбузов, Пшонка, Захарченко, Ратушняк, Коряк, Шуляк, Якименко, Клюєв. А загалом більше 100 осіб. Ми домоглися оголошення в міждержавний розшук цілого ряду втікачів, 10 з яких займали найвищі шаблі влади.

У державному розшуку перебувають і безпосередні виконавці злочинів, колишні силовики, організатори так званих "тітушок" та самі бойовики. Більшість розшукуваних осіб перебувають на території тимчасово окупованого Криму або Росії. У зв'язку з цим мною на адресу Генерального прокурора Російської Федерації направлені звернення щодо встановлення місця знаходження та затримання Януковича, Азарова, Захарченка, Пшонки, Якименка, Ратушняка та інших.

Великий обсяг роботи проводиться слідчими для доведення вини членів злочинної організації в захопленні державної влади, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (стаття 109, 110, 255 Кримінального кодексу України).

Одночасно з розслідуванням проведено десятки зустрічей з представниками міжнародної дорадчої групи Інтерполу, Базельського інститут права, Санкційного відділу Євросоюзу, дипломатами та політиками провідних держав світу.

Зібрано та направлено до Міжнародного кримінального суду, більш відомого як Гаазький трибунал, докази злочинів проти людства. До компетентних органів понад 20 іноземних держав надіслані біля 100 клопотань про міжнародну правову допомогу, частину якої Україна  уже отримала.

Генеральною прокуратурою зібрано та надіслано до країн Європейського Союзу матеріали про вчинення злочинів екс-високопосадовцями. На їх підставі до 22 таких осіб застосовано обмежувальні санкції. В країнах Євросоюзу, Сполучених Штатах та Швейцарській Конфедерації заблоковано понад 104 мільйонів доларів США, 122 мільйона швейцарських франків та 22 мільйони євро.

За клопотаннями слідчих Генеральної прокуратури в українських банках накладено арешти на вклади, цінні папери на суму понад 6 мільярдів гривень та майже 2 мільярди доларів США. Арештовано рухоме та нерухоме майно високопосадовців, в тому числі земельні ділянка, будинки, нежитлові приміщення, автомобілі, десятки кілограмів золота та вироби із дорогоцінних металів.

Державі вже повернуто понад 500 гектарів розкрадених Януковичем та його прибічниками земель вартістю близько одного мільярда гривень, в тому числі Межигір'я. За позовами прокуратури державі повернуто землі із Сухолуцького  лісництва, якими користувався екс-Президент. Загалом той рік за поданнями прокурорів в державну та комунальну власність повернуто та попереджено незаконне вилучення більше 97 тисяч гектарів земель орієнтовною вартістю 7 мільярдів гривень.

Припинено незаконне користування 15 тисячами гектарів мисливських угідь "Укрмістобудпроект", яке пов'язувалось з сім'єю Пшонки.

У провадженні судів перебувають позови прокурорів про повернення земель на суму понад 2 мільярди гривень найближчим часом очікуємо рішення цих судів.

Також за "євромайданівськими справами" прокуратурою спільно з органами внутрішніх справ та Службою безпеки притягнуто до відповідальності керівника обласної ради, двох керівників облдержадміністрацій, одного прокурора області, 7 керівників територіальних підрозділів органів внутрішніх справ, 50 працівників міліції різних рівнів, "Беркут" внутрішні війська, "Грифон", ДАЇ, ППС, УБОЗ, кримінальної міліції, а також 12 так званих "тітушок".

Розслідуються факти незаконного притягнення активістів "Автомайдану" до адміністративної відповідальності.

Працівники органів внутрішніх справ масово сфальшували 613 протоколів, за якими до адміністративної відповідальності безпідставно притягнуто 291 автомайданівця.

За цими подіями органами прокуратури на місцях розпочато 235 кримінальних проваджень, до суду направлено 26 обвинувальних актів стосовно 25 осіб, переважна більшість це працівники підрозділів Державтоінспекцій.

Колишнім високопосадовцям, окрім організації масових вбивств інкримінується і вчинення великої кількості економічних та посадових злочинів. Клименко, перебуваючи на посаді міністра доходів і зборів, створив систему програмних підприємств, які через ланцюг фіктивних господарських операцій ухилились від сплати податків та митних платежів на суму понад 6,1 мільярда гривень.

Колишнім керівництвом "Укртелеком", Державної служби спецзв'язку та захисту інформації, за участю Януковича, Азарова та міністра фінансів Колобова, здійснено розтрату  державних коштів у розмірі 220 мільйонів гривень. Колишнім головою Національного банку Арбузовим розтрачено державні кошти на суму 120 мільйонів гривень. Так званий бізнесмен Курченко за змовою з одним із колишніх керівників Національного банку України, якому оголошена підозра, заволодів державними коштами на суму понад 2 мільярда гривень.

Шановні народні депутати,  минулий рік був чи не найскладнішим за всю історію незалежності України. Анексія Криму, агресія Російської Федерації на сході держави, все це позначилось на криміногенній ситуації в країні.

Торік зареєстровано більше одного мільйона кримінальних правопорушень. Найбільше їх скоєно в місті Києві – 136 тисяч, в Дніпропетровській – 113, в Донецькій – 97 тисяч. Майже на 90 відсотків збільшилась кількість особливо тяжких злочинів, яких торік вчинено близько 26 тисяч.

В умовах надзвичайно складної соціально-політичної ситуації набули масового поширення ті злочини, які раніше мали поодинокій характер. У 66 разів зросла кількість правопорушень проти основ національної безпеки. Більше третини їх вчинено в Луганській і кожна четверта в Донецькій області. Половина таких злочинів посягає на територіальну цілісність нашої держави.

У 300 разів зросла кількість злочинів пов'язаних з тероризмом. Окрім територій проведення АТО, десятки таких фактів мали місце в Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській та Одеській областях. Свідченням знецінення людських життів є зростання в два з половиною рази вбивств. Їх вчинено 4 тисячі 920. У сім разів викрадення людей – тисячу 974. Зростання кількості убивств спостерігається в регіонах далеких від проведення антитерористичної операції. Зокрема, у Волинській області більше ніж на половину. В Чернігівській, Одеській, Харківській, Сумській, тернопільській областях на третину. На 30 відсотків більше вчинено розбійних нападів, а незаконних заволодінь транспортними засобами майже в два рази, на сто відсотків.

Викрадення значної кількості зброї під час акцій протесту, її неконтрольоване надходження із зони проведення АТО, тривале перебування правоохоронних органів в деморалізованому стані після зміни вади, все це в комплексі створило передумови до активізації криміналітету, який все частіше набуває організованих  форм. Минулого року правоохоронними органами знешкоджено 163 організовані злочинні угрупування, більше половини з них діяли в бюджетній сфері, мали корумповані міжрегіональні та транснаціональні зв'язки. Події в східних регіонах об'єктивно обумовили суттєве зростання військових злочинів, яких зареєстровано понад 6 тисяч. Кількість кримінальних проваджень про військові злочини зросла уп'ятеро, до вчинення яких причетні понад 16 тисяч військовослужбовців. До суду з обвинувальними актами направлено 65 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення і 19 – про злочини в бюджетній сфері, вчинені військовослужбовцями. У ході досудового розслідування вже відшкодовано 19 мільйонів гривень.

Проблеми подібного масштабу перед нашою країною постають вперше. Нещодавно Радою національної безпеки і оборони законодавчо наділено повноваженнями щодо координації і контролю діяльності органів влади з питань протидії злочинності та корупції. Наявність реальної загрози національній безпеці внаслідок активізації терористичних організацій та негативних тенденцій  в структурі та динаміці злочинності спонукали мене ініціювати розгляд цього питання на засіданні РНБО.

Не меншу загрозу для держави несе не лише зовнішня агресія, але і корумпованість чиновників, які не вагаючись запускають руку до державної кишені.  Масштаби розкрадань на вищих щаблях влади відверто вражають. Реалізація тіньових схем спустошує бюджети всіх рівнів, завдає мільйонних збитків державі в банківській системі, в нафтогазовій сфері, транспортній галузі, аграрному секторі економіки. На жаль, старі корупційні схеми отримали нових господарів. В час, коли країна напружує всі сили і віддає останнє на боротьбу із зовнішнім ворогом, окремі чиновники продовжують красти. За 2014 рік встановлено причетність до вчинення корупційних та економічних злочинів більше високопосадовців, ніж за попередні роки незалежності. Торік, незважаючи на складність умов, у яких перебували правоохоронні органи держави, рівень притягнутих до відповідальності високопосадовців був безпрецедентним в історії України. інформуючи вас про діяльність органів прокуратури за цей період, найбільш точним визначенням буде слово "вперше". Вперше  в новітній історії України до кримінальної відповідальності за розкрадання державних коштів притягнуто        чиновника рівня заступника голови Національного  банку. Вперше відкриті і розслідуються кримінальні провадження  стосовно колишнього  міністра оборони та цілої низки осіб вищого командування: генерал-лейтенанта,  3-х генерал-майорів, 2-х адміралів, контр-адмірал.   Вперше оголошено підозру за заволодіння державними кошами в особливо великих розмірах  особі, яка носить звання Героя   України. Вперше  поставне перед судом керівник великого оборонного відомства такого як  бронетанковий завод. Також розслідується масштабне кримінальне провадження за фактом  службової недбалості керівництва Міноборони та  Генерального штабу Збройних сил  України, що призвело до  зниження рівня обороноздатності держави протягом 2000-2014 років.

Завершено досудове розслідування за підозрою колишнього    директора Департаменту державних закупівель на постачання Міністерства оборони  щодо  закупівлі паливно-мастильних  матеріалі за завищеними цінами. Активно розслідуються кримінальне провадження  порушені за фактами  системних розкрадань бюджетних коштів так званих підприємств  державних монополій. Із найбільш резонансних кримінальних  проваджень, які зараз розслідуються Генпрокуратурою, слід відзначити справи: "Укрнафти" – збитки 640  мільйонів гривень. "Укрінтеренерго" та  "Центренерго" – 386 мільйонів гривень,  "Енергоатом" – розкрадання державного майна на суму 166 мільйонів гривень і встановлено неефективне використання  державних коштів на суму близько 3 мільярдів  гривень, "Укртрансгазу" – розтрати  в 650  мільйонів гривень. На 3-х із  6-ти залізницях  прокуратурою викрито злочини щодо незаконного  придбання товарів за завищеними  цінами, сума спричинених збитків склала сотні мільйонів гривень.

Чи може хтось з присутніх згадати подібний масштаб розслідувань? Адже з року в рік державні монополії приносили стабільні  збитки, які насправді ставали прибутками   в корупційних кишенях і протягом десятиліть  на ці питання закривались очі. Органи прокуратури  спільно з іншими правоохоронними органами  вживають заходів з боротьби з корупцією, загалом минулого року, правоохоронними органами скеровано півтори тисячі обвинувальних актів  про корупційні злочини стосовно  1700 осіб. 

Боротьба з корупційними проявами в ведеться  і в самих правоохоронних органах, до кримінальної відповідальності за такі злочини притягнуто 157  працівників органів внутрішніх справ, 60 державної фіскальної служби. 33 кримінально-виконавчої системи, 20 митної і 8 працівників прокуратури. Буквально останніми днями слідчі Генеральної прокуратури задокументували факт отримання неправомірної вигоди заступником директора Департаменту Міністерства юстиції та начальником Головного управління юстиції в Одеській області.

Також головною військовою прокуратурою затримано та повідомлено про підозру за отримання хабара начальника управління тилу Національної гвардії України. Прокуратурою міста Києва за отримання неправомірної вигоди затриманий директор Департаменту Нацкомфінпослуг. Підриває довіру населення до  держави і права корумпованість судової системи, яка не витримала викликів часу.

Прокуратурою направлено до суду 16 кримінальних проваджень стосовно 17 суддів, ще 12 розслідується. Матеріали щодо 197 суддів для прийняття рішень прокуратурою скеровані до тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції.

Зусилля правоохоронців у сфері протидії корупції, корупційним проявам у більшості є марними через позицію суддів. Так із засуджених, я прошу звернути увагу на цю цифру,  в 2014 році засуджено 788 корупціонерів із них лише 35 отримали реальний термін покарання, лише 4 відсотки, всі решта, практично, вийшли на волю. Наприклад, прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього голови облдержадміністрації Запорізької області Пеклушенка та голови ради Межейко, які організували протидію протестним акціям. Судовий розгляд триває вже близько півроку.

Однією з основних проблем, які заважають у стислі терміни розслідуванню злочинів є недосконалість кримінального та кримінально-процесуального законодавства. Як приклад, впродовж 20 днів слідчим суддею Печерського суду не розглядалось клопотання про доступ до телефонних трафіків вищих посадових осіб причетних до злочинів проти Майдану. Зазвичай такі клопотання повинні розглядатись протягом однієї-двох годин як це робиться за кордоном.

На необхідності законодавчих змін я неодноразово наголошував в своїх виступах та зустрічах, в тому числі з народними депутатами.  Нами опрацьовані і подані Президенту України законодавчі  ініціативи щодо змін до кримінального та кримінально-процесуального кодексів. Тому я просив би вас, шановні народні депутати, підтримати, щоб унеможливити звільнення корупціонерів під заставу законопроект (номер 1871) від 28 січня 2015 року. Сподіваюсь на вашу підтримку.

І наостанок, діяльність прокуратури гарантується на засадах політичної нейтральності та незалежності  прокурів від стороннього впливу з метою захисту прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави. Запевняю, що працівники прокуратури спільно з іншими правоохоронними органами  спроможні ефективно виконувати конституційні функції в умовах дії нового Закону про прокуратуру та антикорупційного законодавства. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Григорович, за таку змістовну інформацію. (Оплески) Я думаю, що багато відповідей на запитання є у  вашій інформації, яку ви надали. А згідно Регламенту ми виділяємо 20  хвилин як перед інформацією на запитання – відповіді. Тому, будь ласка, для того, щоб не порушувати Регламент, 22 хвилини, до 12 години, за Регламентом, 22 хвилини я виділяю на запитання. Будь ласка, проведіть запис. Прошу записуйтесь, шановні народні депутати і запитання – відповіді.

 Будь ласка, Микола Петрович Паламарчук, "Блок Петра Порошенка". Паламарчук Микола Петрович.

 

11:38:58

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний Віталію Григоровичу, хочу задати вам таке запитання. Скажіть, будь ласка, чи є якісь проблеми із імплементацією***** нового Закону про прокуратуру, який вступить в силу уже в березні місяці?

 

11:39:26

ЯРЕМА В.Г.

Дякую. Чотирнадцятого жовтня 2014 року Верховна Рада України прийняла новий закон, закон європейський, який позбавив органи прокуратури такої функції застарілої чи прорадянської як загальний нагляд. Через 10 днів після вступу закону ми позбавилися цієї функції і сьогодні вже практично виконуємо повноваження відповідно до  нового закону. Але 28 грудня 2014 року був  Верховною Радою прийнятий закон, яким внесено доповнення до Закону "Про прокуратуру". І, на превеликий жаль, ті повноваження, які були в формі загального нагляду, а точніше, він називається – це "нагляд за дотриманням прав і свобод громадян", і передбачений був законом, вони сьогодні не профінансовані. І тому велика кількість громадян, які звертаються до прокуратури, до правоохоронних органів за захистом своїх прав і інтересів, сьогодні не отримують ані правової допомоги, ані рекомендацій щодо складання відповідних нормативних актів. Це, звичайно, одна із таких…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

ЯРЕМА В.Г. Це, звичайно, одна із основних проблем – захист прав і свобод громадян.

Що стосується фінансування і створення місцевих прокуратур, я думаю, що ці питання ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

11:40:56

СОБОЛЄВ Є.В.

Пане Генеральний прокурор, у мене наступні запитання. Ви шукаєте членів організованої злочинної групи Януковича. Чому в цьому залі поруч сидять Бойко, Льовочкін, Клюєв? Чому Єфремов між поїздками в Париж спокійно гуляє по Києву? Ви шукаєте прислужників режиму. Чому прокурор Донецької області, призначений вами Франтовський, який отримав статус учасника бойових дій, працює на цій посаді? Чому прокурор Києва Юлдашев, призначений вами, працює на цій посади?

Ви шукаєте топ-корупціонерів? Запитайте у своїх заступників, у Бачуна, звідки в нього 6 мільйонів задекларованих подарунків, у Даниленка – звідки в нього три квартири, два будинки і півтори тисячі гектарів землі.

І останнє…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прошу, дайте завершити.

 

11:42:10

СОБОЛЄВ Є.В. Генеральний прокурор має говорити не про пророблену роботу, а про передані до суду справи. Скільки справ передано до суду  щодо організованої злочинної групи Януковича, щодо людей, які тероризували Майдан, і щодо топ-корупціонерів нашого часу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Віталій Григорович, відповідайте.

 

11:42:33

ЯРЕМА В.Г.

Відповідно до Конституції України Генеральна прокуратура, як правоохоронний орган, діє в межах прав і повноважень, які їй надані. І що стосується тих людей, прізвища яких ви назвали, чому вони сьогодні не відбувають покарання, чи не притягуються до відповідальності. Як тільки будуть оперативними службами, правоохоронними органами надані прокуратурі матеріали про причетність їх до вчинення конкретних злочинів, вони будуть негайно розслідувані і передані до суду.

Відносно Франтовського, Юлдашева, сьогодні проводиться перевірка відповідно до Закону "Про люстрацію". Вони підпадають під другу хвилю люстрації. І як тільки вони не пройдуть цю процедуру, вони будуть звільнені відповідно до Закону "Про очищення влади".

Що стосується Бачуна, Даниленка, по ваших депутатських зверненнях, по публікаціях в засобах масової інформації проведені службові розслідування. Ні про які півтори тисячі гектарів землі мова не йде. Це все надумані цифри. Службові розслідування проводилися за дорученням Президента України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прошу, дайте завершити.

 

ЯРЕМА В.Г. … Із залученням Служби безпеки порушень не виявлено. Справи, які стосуються направлення до суду Януковича, його прибічників, – я б із задоволенням і не менше, ніж ви переживаю для того, щоб їх направити до суду. Але сьогоднішнє кримінально-процесуальне законодавство не дозволяло до останнього часу це робити. Тепер, коли ви прийняли Закон "Про заочне провадження і заочне засудження", ми вже розпочали відповідну роботу. І я сподіваюся, ми буквально декілька днів тому лише 255-у оголосили Януковичу (це створення злочинної організації). В рамках цього провадження ми будемо направляти справи до суду і притягувати їх до відповідальності.

На превеликий жаль, ані прокуратура, ані оперативні служби, ми сьогодні не в спромозі їх дістати із Російської Федерації. Як тільки… Я в своїй доповіді говорив, що я звернувся до Генерального прокурора, Чайки, Російської Федерації з проханням, щоб їх екстрадували на територію України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Світлана Войцеховська, "Народний фронт".

 

11:44:53

ВОЙЦЕХОВСЬКА С.М.

Прошу передати слово Ігорю Гузю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Гузь, будь ласка.

 

11:44:58

ГУЗЬ І.В.

Дякую.  Пане прокурор! Ігор Гузь, "Народний фронт", Волинь.

Ви знаєте я підписався за ваше звільнення. Як людина, яка була на Майдані, а ви також там були. І знаєте чому? Я вам розкажу. Рік тому на мене було відкрито три кримінальні справи, в сукупності 8 років світило. Рік тому прокуратура і суди посадили мене під домашній арешт з електронним браслетом, як собаку і на моїх багатьох колег. До речі, подивіться на Волині було найбільше кримінальних справ на учасників Майдану.

Що я бачу. Прокурор області ходить сьогодні, пан Парака, вільний. Сьогодні та людина, яка писала на мене обвинувачувальні акти – пан Приймачок, прокурор, сьогодні працює в прокуратурі області і так далі. Два прокурора, які сьогодні є і був перед тим, нічого не зробили.

Я прошу вас організувати зустріч з активістами Майдану з Волині, рік по тому, я буду серед них…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

11:46:05

ГУЗЬ І.В.

…питань чому прокуратура Генеральна не порушила жодної справи про тих людей, які хотіли згноїти усіх нас, яких викликали сотні людей на допити, нічого за рік не було зроблено.

Це моя претензія, як учасника Майдану, народного депутата до вас.

Я прошу дій, а не оцих всіх розмов, що ми будемо, будемо, будемо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Відповідайте, будь ласка.

 

11:46:33

ЯРЕМА В.Г.

Я в своїй доповіді говорив про велику роботу, яка зроблена правоохоронними органами. Це не тільки розмови. За цим стоїть титанічний труд слідчих і оперативних працівників. І ці питання, які ви тільки що підняли, вони будуть питання розгляду мого особистого.

Декілька днів тому я зустрівся із групою народних депутатів, із Донецької області, які також аналогічні претензії пред'явили щодо діяльності прокурорів, особливо районного рівня, які не підпадають по закону під люстрацію.

Тому, будь ласка, давайте зустрінемося, я питання всі ваші розгляну в установленому порядку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Барна.

 

11:47:15

БАРНА О.С.

Доброго дня, пане Віталій.

На превеликий жаль, діяльність роботи на місцях, в провінціях, питання закону опускається тільки до рівня обличь, які стоять в місцевій міліції, місцевій прокуратурі, суду  і інших структурах. На превеликий жаль, вони не помінялися. Більше того, не помінялися не тільки обличчя, а і методі їхньої роботи в лапках, яка залишилася від Януковича. Я розумію, що він не в силі знати всі кадри, особливо районного рівня, тому ми хочемо просто допомогти вам і разом поміняти це на місцях. Чи готові ви разом з місцевими громадським організаціями або моральними авторитетами такі самі як обрали ми всі для комісії по Корупційному бюро створення, змінити обличчя прокуратури, поставити нових незалежних людей? Тому що народ вимагає змін, народ вимагає покарання злочинності, і народ хоче бачити зміни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте Віталій.

 

11:48:30

ЯРЕМА В.Г.

Ви знаєте, за 2014 рік відбулися дві хвилі змін обласних прокурорів. Сьогодні жодного прокурора області і в керівництві Генеральної прокуратури як главків так і заступників практично немає із минулої влади. Якщо у вас є конкретні зауваження до діяльності конкретного прокурора, я готовий вжити заходи, направити перевірку і звільнити цю людину відповідно до своїх повноважень. Але врахуйте ще одне, прокурори виконують не тільки слідчу роботу  і наглядову, вони представницьку роботу велику виконують. І це професійні люди, їх теж треба зберігати і відноситися до цих питань надзвичайно обережно. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Бублик.

 

11:49:15

БУБЛИК Ю.В.

Прошу передати слово Юрію Левченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Левченко, будь ласка.

 

11:49:21

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко ВО "Свобода". Пане Віталію, дуже важливим складовим тих реформ, якщо вони справжні, які у нас мають зараз відбутися, це боротьба за чесні вибори. Тому що без чесних виборів у нас насправді в країні нічого не зміниться. Якщо у нас не буде чесних виборів, то у нас будуть далі сидіти в парламенті і у виконавчій влад ті бандити, які сиділи і при Януковичу. Так от у мене питання: чому абсолютно нічого не робиться з розслідувань всій країні відомих фальсифікацій на 223 окрузі, коли посібник Януковича Пилипишин знущався 2 роки з центрального району Києва? І це було задокументовано в прямому ефірі на всіх каналах і не тільки. І це тільки одиничний випадок, а таких випадків є маса. Я розумію, що ви будете може казати, що це не ваша підслідність, що це підслідність МВС. Але у вас є всі повноваження забрати це від МВС і займатися цим питанням в прокуратурі. Тому чому нічого з цього приводу не робиться? Я хотів би почути від вас. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, відповідайте Віталій Григорович.

 

11:50:24

ЯРЕМА В.Г.

Ну, я зараз не готовий сказати. Я думаю, що, я знаю, що там є кримінальні провадження чому вони не розслідуються. Давайте я додатково вивчу і вас особисто повідомлю в установленому порядку. Але там є кримінальні провадження, ваші звернення, вони зареєстровані, в якому стані зараз ми витребуємо ці матеріали з МВС і проведемо відповідно дослідження. Я вас повідомлю окремо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Григорович. Будь ласка, народний депутат Насалик Ігор Степанович, "Блок Петра Порошенка".

 

11:50:49

НАСАЛИК І.С.

Алло. Шановний Віталій Григорович, складається запитання з двох питань.

Перше питання. От ми йшли сьогодні в зал засідання Верховної Ради і нам роздавали ось такі папери з інформацією от, на одному, де було написано "Віталій Ярема – корупціонер", а друге – "Олег Бачун літав до ворожої Москви".

Звичайно я впевнений, що ви дасте відповідь на ці всі запитання. Але мене вразила якість паперу і кольорових фотографій, які на цих зверненнях робилися. Очевидно непогано фінансується.

І друге. Ви були на засіданні фракції "Блоку Петра Порошенка" і я задав запитання, ви тоді ще були не підготовлені, щодо відмивання бюджетних коштів в розмірі мільярд 400 мільйонів гривень по вивозу гексахлорбензолу і Домбровському кар'єру. Ми зробили запит і Тетяна Миколаївна Чорновіл, разом Томенко і я . І крім того, зараз створюється постійна діюча слідча комісія від Верховної Ради. Ми би хотіли, щоб ви якось просвітили цю ситуацію. Дякую.

 

11:51:59

ЯРЕМА В.Г.

Я лише, я лише проінформую вас з третього питання, що ми зареєстрували цю інформацію і порушили кримінальне провадження, і слідчі зараз проводять необхідні слідчі дії.

В рамках розслідування я буду вас інформувати чи слідчі, якщо це дозволятиме робити це кримінально-процесуальне законодавство. Бачун в Москву не літав, ми перевірили, це неправдива інформація.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ЯРЕМА В.Г. Це, не знаю, хто написав, але він не літав, я відповідаю за свої слова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

ЯРЕМА В.Г. І що стосується "Яреми-корупціонера", я завжди задаю питання: приведіть один  приклад, в чому заключається "Ярема-корупціонер", ніхто не може привести ніяких прикладів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Григорович.

Будь ласка, Олексій Мушак, "Блок Петра Порошенка".

 

11:52:45

МУШАК О.П.

Шановний Віталій Григорович, дякую за те, що ви прийшли у Верховну Раду і відповідаєте на питання.

В мене дуже просте і коротке питання. Прокоментуйте, будь ласка, інформацію, що син колишнього Генпрокурора Артем Пшонка та Юрій Іванющенко отримали справки у Генпрокуратурі, що проти них немає відкритих кримінальних справ і відповідно використовували ці справки для того, щоб зняти  санкції в країнах Євросоюзу. Дякую вам.

 

11:53:15

ЯРЕМА В.Г.

Санкції, я прошу… Я так розумію, що це питання буде, багатьох депутатів турбує, тому, якщо можна, більше можливості дати відповідь на це запитання.

Як формувався санкційний список, щоб у вас, шановні депутати, було розуміння, що відбувається. 5 березня 2014 року тодішній Генеральний прокурор спрямував до санкційного списку Євросоюзу, до санкційного відділу Євросоюзу список, в який включили 22 особи. в цьому листі були вказані прізвища, але жодного кримінального провадження, жодного кримінального провадження за фактом розкрадання державних коштів, якраз цього вимагаються європейці, не було порушено тоді. І тому всі справи, які сьогодні порушені кримінальні провадження і виставлені у санкційний відділ, вони порушені після мого призначення. Тому всі необхідні докази, які нам надали оперативні працівники, вони є покладені в кримінальні провадження і спрямовані до санкційного відділу. Все, що необхідно, все, що ми можемо в цьому в своїх повноваженнях і можливостях, ми робимо для того, щоби ці корупціонери не змогли використовувати гроші, які вивели за кордон. Хочу сказати, що жодна копійка, в тому числі арештованих, ну, там у  Іванющенка  близько 100 мільйонів доларів в різних валютах, сьогодні не зняті арешти і ці кошти, ми будемо робити все, щоби вони були повернуті  в  Україну, в український бюджет. Якщо мова йде про  надання відповідних довідок, то були такі випадки тоді, коли наприклад Юрій Іванющенко був народним депутатом і ми не могли  не надати   інформацію на звернення народного депутата,   і тому така довідка мабуть є як мені доповіли слідчі. Але  це не заборонено законом і в даному випадку, воно не  відіграє ніякої ролі, не впливає на хід розслідування провадження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Будь ласка, народний  депутат Кодола Олександр Михайлович,  "Народний фронт".

 

11:55:30

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина,   фракція  "Народний фронт".

Шановний Віталій Григорович! На  жаль, дійсно сьогодні ще ніхто не покараний за розстріл Небесної Сотні. Така ситуація і по областям, зокрема 23-го листопада 2013 року, відбувся перший в  Україні    силовий   розгін  чернігівського Євромайдану. Через тиждень, ви знаєте, так само відбулося жорстоке побиття і розгін  студентів на Майдані в Києві. Міняються прокурори в області, міняються слідчі, але третій раз закривається ця справа вже щодо розгону  чернігівського Євромайдану і за наполяганням  громадськості, вже третій раз вона поновлюється.

Тому  питання до вас, коли все таки це питання дійде до логічного завершення,  коли будуть розслідувані винні особи і  коли будуть покарані ці особи. І ще питання від моїх колег по фракції: перший заступник  прокурора Печерського району міста Києва Кузьменко сьогодні працює  прокурором Приморського району міста Одеси…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити,  будь ласка, 10 секунд.

 

11:56:41

КОДОЛА О.М.  … ця людина так  само засуджувала активних учасників  Євромайдану в Києві.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Віталій Григорович.

 

11:56:52

ЯРЕМА В.Г. Що стосується Чернігова, ви знаєте, що 2 дні тому призначений  новий прокурор області, якраз попередній  був  відсторонений від посади за те, що якраз не розслідувались кримінальні провадження пов'язані з майданівцями.

Я приведу приклад по Сумах, де як тільки був замінений    прокурор негайно була оголошена підозра прокурору, тодішньому прокурору області за якраз ті підписи, які він ставив під обвинувальними актами відносно майданівців.

По Кузьменку, ми з вами говорили, я призначив перевірку, як тільки це все підтвердиться інформація він в установленому порядку буде звільнений, я вам дам на це відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  Юрій Воропаєв, "Опозиційний блок".

 

11:57:37

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Прошу передать слово депутату Долженкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Долженков.

 

11:57:42

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановний Віталію Григоровичу! У мене до вас два запитання. Запитання перше, чи є, ви говорили у своїй доповіді про те, що старі корупційні схеми отримали нових власників. Питання номер перше, у зв'язку з чим вказані, яка робота проводиться до того, щоб притягнути до кримінальної відповідальності цих старих власників?

І питання друге. Було збільшено в 2,5 вбивства на 30 відсотків збільшено розбій внаслідок вказаних лютневий подій. В два рази збільшились крадіжки, чи ефективною є робота, можете сказати, на скільки ефективно працюють правоохоронці в цьому напрямку для ліквідації цих суспільно-негативних явищ? Дякую.

 

11:58:29

ЯРЕМА В.Г.

Я у своїй доповіді коротко зупинився на тих підприємства, деяких, самих більших, так званих державних монополіях по яких ми виявили схеми разом з працівниками управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС і сьогодні проводяться розслідування.

Називав прізвища і посадові особи, які вже з Міністерства оборони і з інших міністерств, відомств і по Одесі начальник управління юстиції – це вже результати роботи правоохоронних органів цього року і минулого.

Якщо стосується збільшення чи погіршення криміногенної ситуації, то я також коротко висловився про те, що протягом деякого часу після майданівських подій правоохоронні органи були, на жаль, деморалізовані і ми вимушені були вдаватися до серйозних кадрових змін. Тому це все відобразилось на стані криміногенної ситуації, я знаю, що МВС сьогодні проводить серйозне реформування. Закон "Про прокуратуру" вступає в силу і ми сподіваємося цю ситуацію виправимо в цьому році.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  народний депутат Добродомов, "Блок Петра Порошенка".

 

11:59:36

ДОБРОДОМОВ Д.Є.

Прошу передати слово Максиму Курячому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Максим Курячий, прошу.

 

11:59:51

КУРЯЧИЙ М.П.

Уважаемый Генеральный прокурор Украины Виталий Григорьевич Ярема, Максим Курячий, город Днепропетровск, "Блок Петра Порошенко".

Я  считаю, что если бы Генеральная прокуратура Украины проявляла бы большую инициативу и плотнее работала и с парламентскими комитетами профильными и непосредственно со всем депутатским корпусом, таких эмоций в зале, как сегодня и как были 2 недели назад, наверняка бы не было. А депутаты бы собирали подписи не под заявлениями об отставке Генерального прокурора, а под необходимыми и нужными, и правильными проектами законов, а они реально нужны.

А чем я говорю? На сегодня на законодательном уровне  мы обязаны совместно разработать механизмы для эффективной работы прокуратуры Украины. Поэтому необходимо… Я задаю вопрос персонально и для Бориса Филатова, в том числе как народного депутата, и для Генерального прокурора для того, чтобы вместе работать….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд – завершуйте.

 

12:00:46

КУРЯЧИЙ М.П.

(Оплески) Сегодня необходимо на законодательном уровне отменить возможность принятия ухвали о снятии счетов с имущества и об аресте денежных средств, которые не могут обжаловаться Генеральной прокуратурой и органами прокуратуры. Сегодня на законодательном уровне  мы должны отменить необходимость и возможность за три….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте, будь ласка, Віталій Григорович.

 

12:01:09

ЯРЕМА В.Г.

Дійсно сьогодні в кримінально-процесуальному законодавстві існує дуже багато проблемних питань, які заважають слідчим ефективно розслідувати злочини. Я в доповіді коротко зупинявся, як раз при обранні міри запобіжного заходу ми вважаємо, що по деяким повноваженням слідчого судді їх можна передати прокурору і таким чином спростити роботу по розслідуванню злочинів і це дасть відповідний ефект. При чому, наші пропозиції, вони не пов'язані з погіршенням прав і свобод громадян. Я сподіваюсь, що наша спільна співпраця буде мати результат. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, безперечно, що сьогодні боротьбі із злочинністю потрібна підтримка.... (Шум у залі) Ще буде два запитання, ще буде два запитання – Радикальна партія і "Батьківщина". Прошу, будь ласка, радикальна партія, Купрієнко.

 

12:02:05

КУПРІЄНКО О.В.

Купрієнко Олег, Радикальна партія Олега Ляшка. Перше прохання-вимога: взяти на особистий контроль кримінальне провадження щодо порушення виборчого законодавства на виборах, зокрема 94 округ (Васильків, Обухів, 2013 рік). До цього часу жодний великий засіватель не притягнутий до відповідальності.

Питання. Ви згадали "васильківських терористів", запитання: коли буде порушене провадження відносно судді Бурбели, який вів справу і засуджував наших побратимів?

Друге запитання. Веселі картинки, які ви нам показали, дуже цікаві і веселі: за кожним квадратиком і паралелограмом стоїть конкретне прізвище. Питання: скільки, назвіть число, скільки людей з цих веселих картинок уже сидить в тюрмі? Дякую.

 

12:03:06

ЯРЕМА В.Г.

Розслідування по кримінальних провадженнях, я вам назвав: близько ста осіб, які входили в керівництво держави 2010-2014-му роках, сьогодні оголошені підозри. На превеликий жаль, стосунки з Російською Федерацією і окупована територія Автономної Республіки Крим дали їм можливість втекти. Кримінально-процесуальне законодавство дозволяє нам оголошувати підозру заочно, вони всі знаходяться в розшуку: або в державному, або в міжнародному. Тому, як тільки будуть затримані, вони будуть притягнуті до відповідальності.

Арештованими сьогодні являються працівники "Беркуту", які вчиняли розстріл на Майдані, а також учасники – так звані "тітушки", - - які вчиняли вбивства громадян з 18-го на 19-те лютого на розі вулиці Володимирської і Великої Житомирської. Там двоє вбитих, 8 поранених. Це поки що, що стосується обмеження волі тих людей, про яких ми тільки що говорили.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ще декілька буде запитань. І в кінці буде "Батьківщина".

Володимир Парасюк. (Шум у залі) Почекайте, колеги, почекайте! Буде заключне слово. Будь ласка, Володимир Парасюк. Потім – Антон Геращенко. І слово – Юлія Тимошенко.

 

12:04:39

ПАРАСЮК В.З.

Мені задавати ?.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна.

 

ПАРАСЮК В.З. Добре. Пан Ярема.

 (Зараз дадуть вам відповідь. Дайте задам запитання.)

Перше. Ні, в мене совість є. Я хочу запитати, що робить прокурор Волошин зараз, в даний момент в апеляційному суді міста Києва, де розглядається питання по Гонгадзе 15-річної давності, який мав бути люстрований, який вів справи проти майданівців? Перше запитання.

А друге запитання: пан Ярема, вас хочуть звільнити не через якісь особисті обставини, а через те, що ви бездіяльний прокурор. І тільки вмієте нам тут гарними словами розказувати. А ті, хто не підписався про відставку, це є на вашій совісті. І не треба перекриватися вишиванками і фразами "Слава Україні". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. прошу, Віталій Григорович.

 

12:05:32

ЯРЕМА В.Г.

Прокурор Волошин, як і багато інших, а десь близько 70 прокурорів міста Києва, які причетні до подій, пов’язаних з майданівськими переслідуваннями, вони сьогодні проходять другий етап люстрації. Він закінчується в квітні місяці. Закон приймався Верховною Радою. Ми лише виконуємо закон. Як тільки буде підтверджена його ця участь, він буде звільнений відповідно до Закону "Про очищення влади".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Геращенко, "Народний фронт", будь ласка.

 

12:05:59

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

26 января прошлого года двое харьковских активистов Евромайдана Сергей и Александр были похищены людьми, которые впоследствии были установлены как охранники харьковского городского головы Кернеса Геннадия Адольфовича. Потерпевшие дали показания прокуратуре о том, что лично Кернес Геннадия Адольфович давал указания их похитить, лично их допрашивал, ударял и причинял им другие боли. Скоро будет год через месяц по данному делу.

Я вчера прочел в интервью министра внутренних дел, что дело будет передано в суд. Виталий Григорьевич, я прошу, чтобы это было сделано. И прошу избрать, чтобы прокуратура перенесла рассмотрение этого дела в Киев, потому что в городе Харькове суды будут судить так, как нужно Кернесу Геннадию Адольфовичу. Потому что судьи до конца не поняли, что у нас новая страна. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

12:06:46

ЯРЕМА В.Г.

Дякую. Повноваження щодо передачі кримінального провадження, воно належить вищому спеціалізованому судді. Тому я відповідним чином відреагую на вашу пропозицію. Будь ласка, дайте мені звернення офіційно. Що стосується спрямування обвинувального акту до суду, то він дійсно найближчим часом буде. І ми чекаємо лише один документ, про який ви знаєте, ми про це говорили. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталій Григорович. Будь ласка, Юлія Тимошенко, "Батьківщина".

 

12:07:13

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Я думаю, що сьогодні обурення в залі, яке ми чуємо, воно викликано тим, що суспільство, в тому числі і парламент, як частина суспільства, відчуває, що система владна вже після Майдану, після революції, пробуксовує, що вона не виконує своїх головних функцій. Не притягує винних за всі ті жахи, які були в країні і в той же час не наводить лад сьогодні.

І тому зараз обрушити всі питання на одного Генерального прокурора  - це мені здається звузити питання. Треба було тут слухати всіх правоохоронців, задавати їм всім питання і запитувати чому не має тих чи інших рішень.

Але справа, справа честі сьогодні Генеральної прокуратури вичистити з своїх рядів всіх тих, хто прийшов з минулого, хто розправлявся з майданами. І перше запитання: чи готові ви це зробити?

І друге запитання. Я прошу пролонгувати на 10 секунд часу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

12:08:21

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Друге запитання. Парламент визнав юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Сьогодні конкретно керівництво Росії, Володимир Путін, рве країну на шматки і стріляє в упор. Чи готові ви зібрати всі необхідні докази для того, щоб передати їх в Гаазький трибунал і притягнути до відповідальності керівників-агресорів? І коли це може бути зроблено?

 

12:08:50

ЯРЕМА В.Г.

Дякую. Шановна Юліє Володимирівна! Я готовий повністю вичистити, як ви говорите, прокуратуру від тих негідників, які вчиняли злочини і являються корупціонерами, разом з вами. Давайте допомагайте мені, приходьте, давайте звернення, вказуйте на тих людей, я буду їх звільняти, беззаперечно.

Що стосується співпраці з Міжнародним кримінальним судом, то я зустрічався… Ви знаєте, що матеріали в Міжнародний кримінальний суд передає прокурор Міжнародного кримінального суду і вони… Ми недавно зустрічалися з його представником, всі необхідні матеріали слідчі ми  передали туди, вони зараз вивчають і приймуть рішення відповідно до своїх повноважень. Але всі матеріали слідчі ми вже надали їм.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Олег Ляшко від Радикальної партії. Останнє запитання. Вже від фракцій всі позадавали питання. Прошу.

 

12:09:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Віталію Григоровичу, я хочу, щоб ви зрозуміли, чому ви сьогодні тут у Верховній Раді, і чому цілий ряд народних депутатів, в тому числі і фракція Радикальної партії, в повному складі підписалися за постанову про розгляд питання про вашу відставку.

Українське суспільство і нас, народних депутатів, обурює бездіяльність правоохоронних органів. Я не можу бачити і не можу спокійно жити і спати, коли я бачу, що ті, хто вбивав наших побратимів, сидять не по тюрмах, і не всі вони по росіях ховаються. Єфремов по Києву ходить, Могильов у Києві ходить, усі інші приспішники Януковича. Більше того, не по Києву ходить, а багато з них сидить у залі Верховної Ради.

Тому я від імені фракції Радикальної партії вимагаю від вас рішучих дій! Дійте, вносьте подання, працюйте, розслідуйте, арештовуйте, затримуйте! Дайте людям результат. Покажіть людям роботу, покажіть, що Генеральна прокуратура під вашим керівництвом на щось здатна! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що це більше виступ ніж запитання.

Шановні колеги, я декілька слів хотів би сказати. Що насправді це виклик для всієї системи – і правоохоронної, і в тому числі і для нас з вами – створити таку основу національного законодавства, яка б дозволила, не відпускати під заставу вбивць і корупціонерів, а садити їх одразу в тюрму. Щоб кожен розумів, якщо ти скоїв злочин, ти понесеш за це відповідальність. І я думаю, що ця атмосфера сьогодні панує не тільки в залі, а і, в першу чергу, в українському суспільстві. Бо той, хто скоїв злочин, має бути покараний. І це позиція абсолютно спільна.

Тому наше завдання, і я хотів би, Віталію Григоровичу, зазначити, що все те, що стосується українського парламенту, і згоди за притягнення до кримінальної відповідальності, і зміни до законодавства, які однозначно підтвердять те, що кожен злочинець має бути покараний, підтримує більшість українського парламенту. Ми готові стати надійними партнерами в боротьбі з корупцією, бандитизмом. І ми хотіли би, щоб наступна інформація, яка буде Генерального прокурора, силових відомств, свідчила про те, що у нас є зменшення приступності в тому числі і, злочинності, на вулицях українських міст, і в цілому в Україні. Тому хочу подякувати вам за інформацію і побажати нам всім, щоб ми були безкомпромісні в питаннях охорони прав людей і боротьби з злочинністю. Дякую за увагу.

 

ЯРЕМА В.Г. Дякую вам, шановні народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошую перерву до 12 години 30 хвилин. Дякую, шановні колеги.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуємо нашу нелегку, але потрібну роботу. Зараз у нас по порядку денному є оголошення запитів. Потім буде година виступів по питаннях різних. І ми, прошу приготуватися для того, щоб записатися на виступи після зачитання наших запитів. Хочу відразу вам зазначити  депутатам, які подавали запити до Президента, зараз вони, очевидно, зачитуватись не будуть, оскільки вони потребують голосування в залі. Усі інші запити зараз будуть зачитані. І для зачитання запитів я запрошую до слова заступника Голови Верховної ради України Оксану Сироїд.

 

12:34:59

СИРОЇД О.І.

Шановні народні депутати,  вашій увазі запити народних депутатів.

Народного депутата Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної державної адміністрації, голови Житомирської обласної ради щодо включення в бюджет на 2015 рік коштів на реконструкцію та ремонтні роботи дитячого садочка в селі Печанівка Романівського району, Житомирської області.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України, голови Житомирської обласної державної адміністрації, голови Житомирської обласної ради щодо включення до бюджету видатків на будівництво каналізаційного колектора в місті Чуднові Житомирської області.

Анатолія Кузьменка до Прем'єр-міністра України щодо відновлення функціонування Олександрійського буровугільного комплексу, Кіровоградської області.

Народного депутата Олексія Гончаренка до Генерального прокурора України щодо бездіяльності протягом більше двох років органів прокуратури та Міністерства внутрішніх справ України у Волинській області по факту рейдерського захоплення Приватного підприємства "Флора", що передбачало вчинення низки злочинів, пов'язаних спільним умислом та протиправне захоплення чужої власності, поєднане з використанням неправосудних рішень.

Народного депутата Вадима Рабіновича до Голови Верховної Ради України, Керівника Апарату Верховної Ради України щодо доцільності та раціонального використання службових приміщень народними депутатами України.

Народного депутата Миколи Томенка до міністра екології та природних ресурсів України щодо обґрунтування реалізації проекту по наповненню Куяльницького лиману морською водою.

Народного депутата Павла Унгуряна до міністра охорони здоров'я України стосовно надання офіційної статистики щодо кількості абортів у медичних закладах України за 2009-2014 роки.

Народного депутата Наталії Веселової до голови Київської міської державної адміністрації щодо законності відведення та продажу окремих земельних ділянок у Дніпровському районі міста Києва.

Народного депутата Павла Кишкаря до Міністерства оборони України стосовно використання потужностей військово-промислового комплексу України при виготовленні військового озброєння, а також щодо можливостей створення приватних військових компаній на Україні.

Народного депутата Павла Кишкаря до Прем'єр-міністра України щодо подальшої долі Приватного акціонерного товариства "Сумихімпром", як стратегічного виробника фосфорних мінеральних добрив в Україні.

Народного депутата Андрія Артеменка до міністра економічного розвитку і торгівлі України щодо діяльності Державного підприємства "Антонов", пов'язаної з виробництвом і модернізацією літаків та участі у міжнародних проектах.

Народного депутата Андрія Артеменка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо ситуації навколо Державного підприємства "Антонов" та його звільненого керівника Дмитра Ківи, дії якого знищують державне підприємство.

Народного депутата Олександра Марченка до Генерального прокурора України щодо можливих порушень чинного законодавства посадовими особами Білоцерківської міської ради при передачі майнового комплексу Комунальне підприємство "Білоцерківтепломережа" в концесію.

Народного депутата Юрія Чижмаря до Голови Верховної Ради України щодо витрачання понад 50 мільйонів гривень бюджетних коштів на утримання суддів, які подали заяву про звільнення і перестали працювати.

Народного депутата Ігоря Бриченка до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо вирішення проблеми з перебійним постачанням електроенергії в Миколаївській області.

Народного депутата Олександра Домбровського до міністра енергетики та вугільної промисловості України, генерального директора Публічного акціонерного товариства "Вінницяобленерго" стосовно вжиття невідкладних заходів щодо безперебійного постачання електричної енергії споживачам – громадянам.

Народного депутата Віталія Гудзенка до Прем'єр-міністра України щодо відновлення функціонування філії "Таращанське районне дорожнє управління" Державного підприємства "Київоблдор" Відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія" "Автомобільні дороги України", як окремої структурної одиниці.

Народного депутата Юрія Чижмаря до Генерального прокурора України, міністра юстиції України щодо ситуації, яка склалася внаслідок бездіяльності Вищої ради юстиції та завдає збитків державі.

Народного депутата Валентина Ничипоренка до Генерального прокурора України, голови Державної фінансової інспекції України про ситуацію на Іванківському цукровому заводі (Черкаська область).

Народного депутата Степана Барни до Прем'єр-міністра України щодо передачі об'єкту незавершеного будівництва - Тернопільської обласної державної бібліотеки у місті Тернопіль з державної власності до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

Народного депутата Вадима Кривохатька  до міністра аграрної політики та продовольства України щодо силового захоплення будівлі та незаконної зміни керівництва Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України.

Народного депутата Михайла Гаврилюка до голови Петрівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області щодо надання інформації та її документального підтвердження.

Народного  депутата Михайла Гаврилюка до голови Петрівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області щодо надання інформації, що становить значний суспільний інтерес, а саме підготовка до затвердження нового Генерального плану села Петрівське Києво-Святошинського району Київської області.

Народного депутата Андрія Шиньковича  до Прем'єр-міністра України щодо встановлення фіксованої надбавки працівникам освіти і науки.

Андрія Шиньковича  до міністра освіти і науки України, першого заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації щодо виплати надбавок працівникам освіти і науки.

Народного депутата  Владислава Бухарєва до Прем'єр-міністра України щодо створення можливих передумов надзвичайних ситуацій на об'єктах інфраструктури та погіршення умов життєдіяльності мешканців Охтирського, Тростянецького, Лебединського, Великописарівського та інших районів Сумської області внаслідок тривалого та неупорядкованого відключення електроенергії.

Народного депутата Олександра Марченка до Генерального прокурора України щодо порушення прав працівників-викладачів Білоцерківської музичної школи №3.

Народного депутата Сергія Мельника до Прем'єр-міністра України щодо внесення змін до додатку "Перелік кодів бюджетної класифікації в розрізі органів, що контролюють справляння надходжень бюджету" Постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 року №106.

Народного депутата Сергія Мельника до міністра енергетики та вугільної промисловості України, виконуючого обов'язки голови Фонду державного майна України щодо повернення трансформаторної підстанції від "Хмельницькобленерго" у комунальну власність міста Хмельницького.

Народного депутата Юрія Гарбуза  до Генерального прокурора України щодо злочинної діяльності посадових осіб Публічного акціонерного товариства "Тепловозоремонтний завод" та споріднених з ним підприємств, бездіяльності в даній ситуації правоохоронних органів та органів державної влади, що призвело до завдання державі збитків в особливо великих розмірах.

Групи народних депутатів (Шпенова, Павлова, Колєснікова) до Прем'єр-міністра України щодо відключення електроенергії на Криворіжжі.

Народного депутата Лілії Гриневич до міністра фінансів України щодо забезпечення у 2015 році функціонування української антарктичної експедиції.

Народного депутата Олега Кулініча до Кабінету Міністрів України щодо загрози ліквідації Хомутецького ветеринарно-зоотехнічного технікуму Полтавської державної аграрної академії.

Народного депутата Олега Кулініча до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення автобусами Зіньківської спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з гандболу імені Літвішка Зінківської районної ради Полтавської області.

Народного депутата Олександра Сугоняко до Прем'єр-міністра України, міністра енергетики та вугільної промисловості України, Голови Служби безпеки України щодо вжиття негайних заходів стосовно складання графіків аварійних відключень споживачів електроенергії в Сумській області (місто Суми та інших населених пунктах Сумського району, місто Білопілля та селище міського типу Краснопілля), а також перевірки фактів недовідпуску електроенергії під час застосування зазначених графіків.

Народного депутата Василя Яніцького до Прем'єр-міністра України, міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо локалізації можливих негативних наслідків, спричинених припиненням газопостачання Публічного акціонерного товариства "Рівнеазот", та забезпечення належних умов для проведення законної господарської діяльності підприємства.

Ігоря Луценка до Голови Служби безпеки України стосовно недопущення вчинення керівництвом Публічного акціонерного товариства "Завод Екватор" дій, спрямованих на підтримку збройних сил Російської Федерації, яка здійснює військову агресію щодо України, а також діянь, які містять ознаки особливо тяжких злочинів проти держави, злочинів у сфері митного регулювання та порушень законодавства про державну таємницю.

Народного депутата Олексія Ленського до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів негайного реагування на ситуацію із масовим багатогодинним щоденним вимкненням світла в усіх регіонах України, що призводить до незручностей, а також виникнення екстрених ситуацій.

Народного депутата Олексія Ленського до міністра охорони здоров'я України стосовно вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення порушення охороняємих Конституцією прав громадян Полтавщини на безпечне для життя і здоров'я довкілля, ліквідацію екологічної небезпеки від несанкціоновано розташованих поблизу джерел питного водопостачання смітників, що відіграє негативний вплив на навколишнє природне середовище, яке має місце при забрудненні джерел та систем питного водопостачання на Полтавщині, де із 220 тисяч колодязів 80 тисяч забруднені нітратами й нафтопродуктами, що призводить до непоодиноких випадків отруєння колодязною водою, подекуди із смертельним наслідком, забезпечення громадян якісною питною водою та здійснення перевірки, щодо бездіяльності контролюючих і наглядових органів.

Народного депутата Дмитра Добродомова до міністра внутрішніх справ України щодо роз'яснення причин комерційного використання приміщення колишнього Брюховицького відділення міліції та створення Брюховицького відділення міліції Шевченківського районного відділу Львівського міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області.

Народного депутата Ігоря Мосійчука до голови Київської міської державної адміністрації щодо надання інформації по земельній ділянці за адресою: місто Київ, вулиця Нагорна, 22.

Народного депутата Ігоря Мосійчука до голови Київської міської державної адміністрації щодо надання інформації по земельній ділянці за адресою: місто Київ, вулиця Івана Кудрі, 26.

Народного депутата Борислава Берези до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України про протиправні дії слідчого Піддубняка слідчого управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України  в місті Києві, а також запобіганню та протидії корупції.

Народного депутата Борислава Берези та Ірини Геращенко до голови Національного банку України, Генерального прокурора України, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у Публічному акціонерному товаристві “ВіЕйБі Банк” щодо незаконного блокування коштів на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю "ТехноСерв Україна", вчинених посадовими особами Публічного акціонерного товариства "ВіЕйБі Банк", та бездіяльність Уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації Марії Славкіної.

Народного депутата Артура Герасимова до міністра оборони України, міністра охорони здоров'я України щодо підвищення ефективності реабілітації учасників АТО, які отримали поранення під час бойових дій.

Народного депутата Владислава Голуба до голови Черкаської обласної державної адміністрації, виконуючого обов'язки голови правління Публічного акціонерного товариства "Черкасиобленерго" щодо відключення постачання електроенергії та надання графіку відключення електроенергії у Канівському, Золотоніському, Черкаському районах Черкаської області та місті Черкасах.

Народного депутата  Вадима Рабіновича до Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо інформації про створення та механізми фінансування агентства по облаштуванню державного кордону (проект "Стіна"/"Європейський Вал").

Народного депутата Іванни Климпуш-Цинцадзе та Мустафи-Масі Найєма до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України щодо створення належних умов для розташування та функціонування Української військово-медичної академії.

Народного депутата Максима Бурбака до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо швидкого та неупередженого розслідування кримінального провадження про незаконне проникнення в громадську приймальню народного депутата України Максима Бурбака.

Народного депутата Максима Бурбака до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо об'єктивного розслідування кримінальних проваджень стосовно зловживання службовим становищем посадовими особами Товариства з обмеженою відповідальністю "Драчинецьке" у Чернівецькій області.

Народного депутата Павла Різаненка до голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірки фактів незаконних дій посадових осіб Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильський спецкомбінат".

Народного депутата Олександра Домбровського до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо надання інформації про баланс природного газу України.

Народного депутата Василя Яніцького до Генерального прокурора України щодо ситуації, яка склалася навколо Товариств з обмеженою відповідальністю "Карбон ЛТД" та "Олімп-96".

Народного депутата Віктора Кривенка до Генерального прокурора України з приводу незаконної забудови.

Народного депутата Ігоря Васюника до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо зловживань в лікеро-горілчаній галузі України, зокрема на Державному підприємстві "Укрспирт".

Народного депутата Тараса Батенка до Генерального прокурора України щодо невиконання інвестиційних угод Публічним акціонерним товариством "Миколаївцемент", які спрямовані на розвиток інфраструктури та покращення соціально-культурних та інженерно-технічних об'єктів Миколаївського району Львівської області.

Народного депутата Андрія Шипка до Прем'єр-міністра України щодо передбачення на 2015 рік видатків по галузі "Охорона здоров'я" для компенсування екологічних особливостей Дніпропетровської області.

Народного депутата Андрія Шипка до віце-прем’єр-міністра України – міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо врегулювання питання з проведення періодичних перевірок засобів обліку водопостачання за зверненням громадян міста Нікополя Дніпропетровської області.

Народного депутата Анатолія Денисенка до Прем'єр-міністра України щодо реформування пенсійної системи України та індексації пенсійних виплат.

Групи народних депутатів (Юрія Берези, Вікторії Сюмар та інших, усього 40 депутатів) до міністра закордонних справ України щодо вилучення дипломатичних паспортів у народних депутатів VII скликання, які голосували за "Диктаторські закони" 16 січня, а також вилучення дипломатичних паспортів у членів Уряду Миколи Азарова.

Народного депутата Богдана Дубневича до Приватного акціонерного товариства "Київстар", Приватного акціонерного товариства "МТС Україна", Товариства з обмеженою відповідальністю "АСТЕЛІТ" щодо покращення мобільного зв'язку у Пустомитівському районі Львівської області.

Народного депутата Ярослава Дубневича до голови Львівської обласної державної адміністрації про забезпечення надання соціальних пільг учасникам антитерористичної операції у східних областях України та членам їх сімей – мешканців Львівської області.

Народного депутата Віктора Пинзеника до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" стосовно надання розрахунків щодо економічно обґрунтованої собівартості природного газу.

Групи народних депутатів (Лінька, Лозового та інших, всього 5 депутатів, до прем'єр-міністра України щодо призначення директора Державного підприємства "Науково-технічний комплекс "Імпульс", місто Київ.

Народного депутата Федора Негоя до прем'єр-міністра України щодо визначення статусу земель, що зайняті під влаштування кордону АР Крим.

Народного депутата Володимира Арешонкова до Генерального прокурора України про припинення нелегального видобутку корисних копалин (бурштину) на території Житомирської області.

Народного депутата Ірини Суслової до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо розслідування злочинних дій тимчасового адміністратора акціонерного банку "ОЛБбанк" Юрія Шкінделя.

Народного депутата Олексія Гончаренка до голови Служби безпеки України щодо належного реагування на діяльність колишнього народного депутата України Ігоря Маркова, яка має ознаки вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж, території, або державного кордону України, а також не можливе фінансування таких дій Ігоря Маркова, товариства з обмеженою відповідальністю "Союз" (місто Одеса) та іншими суб'єктами господарської діяльності, що пов'язані з Ігорем Марковим.

Народного депутата Ігоря Артюшенка до Генерального прокурора України стосовно розгляду резонансних кримінальних справ щодо керівництва міста Запоріжжя та Запорізької області.

Народних депутатів… Групи народних депутатів (Писаренка, Денисенка та інших, всього шість депутатів) до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про факти побиття громадян, депутатів Харківської міської ради, працівників правоохоронних органів та перешкоджання діяльності органу місцевого самоврядування, що мало місце 24-го грудня 2014 року у місті Харкові.

Народного депутата Андрія Іллєнка до прокурора міста Києва, генерального директора Публічного акціонерного товариства "Київенерго", директора департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в місті Києві щодо вжиття заходів по захисту прав громадян на належні та безпечні умови життя, які порушуються Товариством з обмеженою відповідальністю "ФСВ" шляхом проведення незаконного будівництва на перетині вулиць Юності та Космічної в Дніпровському районі міста Києва.

Народного депутата Андрія Іллєнка до прокурора міста Києва, директора департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в місті Києві щодо вжиття заходів реагування спрямованих на захист прав громадян  у зв'язку із проведенням будівництва на перетині вулиць Малишка та Миропільській в Дніпровському районі міста Києва.

Народного депутата Юрія Бублика до Прем'єр-міністра України про нецільове використання земель Державним підприємством "Дослідне господарство "Руно" Національної академії аграрних наук України та порушення прав працівників цього підприємства у зв'язку з відмовою у виділенні їм земельних часток (паїв).

Народного депутата Юрія Бублика до Генерального прокурора України, міністра освіти і науки України щодо свавілля та системні зловживання службовим становищем для задоволення власних потреб, сталу українофобську позицію, зведення особистих рахунків шляхом звільнення національно свідомих, патріотично налаштованих викладачів та нанесення збитків державі керівником Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, Онищенком Володимиром Олександровичем, що викликає обурення студентів і педагогічного колективу вузу та призводить до мітингів та акцій протесту.

Народного депутата Юрія Левченка до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про перелік товарів, робіт та послуг, які були закуплені за бюджетні кошти Секретаріатом Кабінету Міністрів України з 1 липня 2014 року по 31 грудня 2014 року із застосуванням процедури відкритих торгів так і без застосування процедури з обґрунтуванням необхідності їх закупівлі на даному етапі.

Народного депутата Юрія Левченка до голови Київської міської державної адміністрації щодо створення на базі приміщення кінотеатру імені Юрія Гагаріна, що розташований за адресою: місто Київ, вулиця Щусева, 5, культурно-соціального комплексу з кінотеатру для киян та гостей столиці.

Народного депутата Едуарда Матвійчука до Одеської міської ради, Одеського міського управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Одеській області стосовно необхідності вжиття дієвих заходів реагування на повторне звернення батьківського комітету Технікуму газової і нафтової промисловості Одеської національної академії харчових технологій щодо необхідності недопущення негативного впливу від продажу алкогольних та тютюнових виробів студентам технікуму у безпосередній близькості до міста навчання, створення належних умов для забезпечення навчального та виховного процесу відповідно до чинного законодавства України у навчальних закладах міста Одеса з попередженням куріння серед дітей і молоді та зменшенням вживання тютюнових та алкогольних виробів та їх продажу  поруч з місцями навчання.

Народного депутата Ігоря Артюшенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки законності дій посадових осіб Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України.

Народного депутата Михайла Головка до міністра аграрної політики та продовольства України, міністра екології та природних ресурсів України, Голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо розгляду звернення директора національного природного парку "Кременецькі гори".

Народного депутата Михайла Головка до міністра екології та природних ресурсів України щодо збільшення фінансування Кременецького ботанічного саду Тернопільської області.

Народного депутата Валентина Ничипоренка до Генерального прокурора України, голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірки обставин проведення чемпіонату України з кінного спорту з порушенням "Правил з триборства".

Народного депутата Сергія Капліна до міністра освіти і науки України щодо проведення перевірок за фактами розповсюдження приватної реклами про продаж медалей управлінням освіти Полтавської міської ради.

Народного депутата Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України щодо контролю використання бюджетних коштів Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України".

Народного депутата Руслана Сольвара та Якова Безбаха до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Пенсійного фонду України щодо необхідності вжиття дієвих і невідкладних заходів для захисту соціальних гарантій громадян.

Народного депутата Якова Безбаха та Руслана Сольвара до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо недопущення фактів відключення від електропостачання металургійних підприємств України.

Народного депутата Руслана Сольвара до Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Вищої кваліфкомісії суддів України, Державної судової адміністрації України щодо необхідного вжиття невідкладних засобів для проведення належної перевірки фактів втручання у процес здійснення правосуддя, постановлення завідомо неправосудних рішень, вилучення рішень, вилучення судових справ із провадженням судів.

Народного депутата Олега Мусія до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо вирішення питання продовження роботи шахти "Зарічна" державного підприємства "Львіввугілля".

Народного депутата Олега Мусія до Прем'єр-міністра України щодо вирішення проблемних питань вугільної промисловості Львівської області.

Народного депутата Степана Кубіва до голови Національного банку України щодо надання інформації про прогнозований прибуток Національного банку України, який підлягатиме перерахуванню до Державного бюджету України на 2015 рік.

Народного депутата Степана Кубіва до Генерального прокурора України щодо об'єктивного та неупередженого розслідування законності процесу управління непроданими активами, ліквідації Відкритого акціонерного товариства "Європейський банк розвитку та заощаджень" та притягнення до відповідальності винних осіб.

Народного депутата Олега Купрієнка до голови Національного банку України стосовно надання ліцензій на здійснення інвестицій за кордон.

Народного депутата України Якова Безбаха до голови Київської міської державної адміністрації, голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо надання інформації про правові підстави проведення будівництва торгівельного комплексу на перетині вулиць Стратегічне шосе і Проспект Науки у Голосіївському районі міста Києва та вжиття заходів із недопущення порушення чинного законодавства.

Народного депутата Тетяни Чорновол до Генерального прокурора України щодо незаконних, протиправних дій Едуарда Ставицького на посаді керівника Національної акціонерної компанії "Надра України", міністра екології та природних ресурсів України, міністра енергетики та вугільної промисловості України.

 Народного депутата Тетяни Чорновол до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України стосовно незаконної, протиправної діяльності директора Українського державного підприємства "Укрхімтрансаміак" Віктора Бондика.

Народного депутата Михайла Кобцева до Генерального прокурора України щодо захисту конституційних прав громадянина В'ячеслава Ютинського та припинення порушень законності працівниками правоохоронних органів Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області.

Народного депутата Івана Мірошниченка до Генерального прокурора України щодо забезпечення належного розслідування фактів привласнення та розтрати державного майна посадовими та службовими особами Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація",  компанії "Neslot Limited" та Приватного акціонерного товариства "СК "ГАРАНТ ПРЕСТИЖ".

Народного депутата Івана Мірошниченка до голови Державної фіскальної служби України щодо забезпечення належного розслідування фактів ухилення від сплати податків та привласнення і розтрати державного майна посадовими та службовими особами Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація" та компанії "SONDERS TRADING K/S CO., LIMITED".

Народного депутата Анатолія Євлахова до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Генерального прокурора України про ознаки злочинів при розпорядженні пасовищами територіальної громади Вишенківської сільської ради Коропського району Чернігівської області на користь громадянина Олександра Нерети.

Народного депутата Оксани Продан до Прем'єр-міністра України щодо незаконних вимог Державної фіскальної служби України нараховувати Єдиний соціальний внесок та Податок на доходи фізичних осіб на компенсаційні виплати в межах середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації.

Народного депутата Сергія Лабазюка до міністра освіти і науки України щодо забезпечення конституційного права кожного громадянина України на освіту.

Народного депутата Сергія Лабазюка до Прем'єр-міністра України щодо корупційних схем виділення земельних ділянок в оренду та власність.

Народного депутата Костянтина Яриніча до Прем'єр-міністра України щодо вжиття термінових заходів, спрямованих на відновлення функціонування буровугільного комплексу Кіровоградської області.

Народного депутата Сергія Соболєва до Генерального прокурора України про вжиття вичерпних заходів задля повернення до державної власності всіх без виключення земель Розумівського лісу, зокрема протиправно переданих наприкінці 2012 року, за сприянням злочинного угрупування запорізького кримінального "смотрящего" "Анісім", у приватну власність громадянам Володимиру Кірсанову та Олегу Олінкевичу.

Групи народних депутатів (Подоляк, Єленського та інших. Всього 5 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо руйнування в Державному історико-культурному заповіднику "Межибіж" пам'ятки архітектури XVI століття.

Народного депутата Миколи Томенка до міністра освіти і науки України про необхідність проведення виборів ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Народного депутата Євгена Дейдея до міністра оборони України, міністра внутрішніх справ України щодо надання інформації стосовно поіменного списку осіб, фактично приймаючих участь в Антитерористичній операції.

Народного депутата Сергія Капліна до Генерального прокурора України щодо об'єктивного розслідування дорожньо-транспортної пригоди на відрізку траси Київ-Довжанський біля Артемівська внаслідок якої загинули військові.

Народного депутата Миколи Паламарчука  до Прем'єр-міністра України щодо зловживань посадовими особами Державного агентства рибного господарства України та Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Народного депутата Оксани Корчинської  до міністра внутрішніх справ України, голови Державної прикордонної служби України, першого заступника командувача Національної гвардії України щодо надання інформації про розмір бюджетного фінансування видатків на закупівлю лікарських засобів, виробів медичного призначення, оновлення санітарно-евакуаційного транспорту, фінансування медичних служб добровольчих батальйонів.

Народного депутата Віктора Кривенка  до прокурора Дніпропетровської області щодо побиття мешканців села Шульгівка, Петриківського району, Дніпропетровської області та незаконного будівництва звіроферми по розведенню норки.

Народного депутата Юрія Дерев'янка  до Генеральної прокуратури України щодо розслідування фактів вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами - представниками злочинного режиму Віктора Януковича під час приватизації державних та комунальних підприємств.

Народного депутата Оксани Корчинської  до міністра оборони України про надання відомостей щодо бюджетного фінансування статей видатків із закупівлі лікарських засобів, виробів медичного призначення, санітарно-евакуаційного транспорту.

Групи народних депутатів (Подоляк, Юринець та інших. Всього 7 депутатів) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо скоєння кримінальних порушень стосовно майна активістки Юлії Лацик.

Групи народних депутатів (Насалика, Томенка, Чорновол) до Генерального прокурора України про факти зловживань при проведенні робіт і надання послуг із знешкодження відходів гексахлорбензолу у місті Калуш Івано-Франківської області.

Народного депутата Остапа Єднака   до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо вжиття негайних заходів по усуненню корупційної схеми, розгорнутої Державним агентством лісових ресурсів України та Державним підприємством "Укрлісконсалтинг".

Народного депутата Сергія Рудика до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України щодо надання списків державних службовців І-ІІ категорії, які написали заяви про отримання статусу учасника АТО.

Народного депутата Ірини Суслової до міністра екології та природних ресурсів України, Міністра внутрішніх справ України щодо розслідування фактів незаконної порубки лісу на території Старосамбірського району Львівської області.

Народного депутата Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з резервного фонду Державного бюджету України для термінового ремонту аварійного житлового будинку.

Народного депутата Ярослава Дубневича до Прем'єр-міністра України щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам Державного авіапідприємства "Львівські авіалінії" та доручення Генеральній прокуратурі України провести перевірки дотримання законності при здійсненні ліквідації авіапідприємства.

Народного депутата Михайла Кобцева до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо захисту представників трудового колективу Товариства з обмеженою відповідальністю "НВО" "Залізничавтоматика" міста Харкова від незаконних дій представників правоохоронних органів, що полягають у привласненні майна підприємства та необґрунтованому кримінальному переслідуванні і блокуванні роботи.

Народного депутата Анни Романової до Голови Служби безпеки України щодо негайної боротьби із сепаратистською діяльністю та антиукраїнською інформаційною пропагандою в Чернігівській області.

 

ЛЯШКО О.В. О 13-1 "різне", тобто, що не встигли оголосити крапка, на наступний раз. З 13 …

 

СИРОЇД О.І.  Ми переносимо уже …

Народного депутата Анни Романової до Голови Служби безпеки України щодо негайної боротьби із сепаратистською діяльністю та антиукраїнською інформаційною пропагандою в Чернігівській області.

Народного депутата Станіслава Березкіна до міністра інфраструктури України щодо забезпечення руху пасажирського залізничного транспорту через вузлову станцію Помічна Кіровоградської області.

Народного депутата Андрія  Помазанова до Генерального прокурора України щодо притягнення суддів України до кримінальної відповідальності.

Народного депутата  Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо дозволу на здійснення доплат працівникам вищих навчальних закладів за рахунок коштів спеціального фонду.

Народного депутата Ігоря Шурми до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів по відновленню роботи Львівського обласного клінічного перинатального центру.

Народного депутата  Павла Дзюблика до Прем'єр-міністра України щодо вжиття термінових заходів для створення безпечних умов учасникам навчально-виховного процесу в приміщенні Городоцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів селища міського типу Городок Радомишльського району Житомирської області.

Народного депутата Олександра Дехтярчука до Прем'єр-міністра України про вжиття невідкладних заходів щодо розв'язання складної соціально-економічної ситуації, що склалася на Державному підприємстві "Рівненський автомобільний ремонтний завод".

Народного депутата Олександра Супруненка до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів винесення неправосудних рішень суддею Печерського районного суду міста Києва та бездіяльності прокуратури міста Києва при розгляді заяв про злочини.

Народного депутата Олександра Супруненка до міністра внутрішніх справ України щодо бездіяльності Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України.

Народного депутата Бориса Філатова до Прем'єр-міністра України щодо невиплати заробітної плати працівникам Державного підприємства "Цирконій" міста Дніпродзержинськ Дніпропетровської області.

Народного депутата Богдана Дубневича до міністра освіти і науки України щодо роз'яснення рішення Акредитаційної Комісії Міністерства освіти і науки України від 8 липня 2014 року.

Народного депутата Миколи Паламарчука до міністра оборони України щодо загибелі військовослужбовця під час Антитерористичної операції.

Народного депутата Ірини Сисоєнко до Прем'єр-міністра України щодо результатів реалізації пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Народного депутата Ірини Сисоєнко до міністра оборони України стосовно ефективної взаємодії структурних підрозділів Міністерства оборони України з лікарнями обласного та районного значення щодо своєчасного перенаправлення поранених та військових Збройних Сил України з місць воєнних дій проведення АТО до цивільних медичних установ.

Народного депутата Григорія Тіміша до Прем'єр-міністра України, міністра соціальної політики України, Генерального прокурора України щодо притягнення до юридичної відповідальності винних осіб в порушенні прав та інтересів громадянина Іллі Дугана згідно із нормами Закону України "Про звернення громадян".

Народного депутата Григорія Тіміша до міністра освіти і науки України щодо уникнення розвитку конфліктної ситуації навколо гуртожитку №1 Глибоцького професійного ліцею (селище міського типу Глибока, Чернівецької області).

Народного депутата Сергія Ківалова до міністра інфраструктури України, Генерального прокурора України стосовно необхідності здійснення перевірки та вжиття заходів щодо зупинення незаконного будівництва на прибережній території у місті Одеса.

Народного депутата Олега Петренка до Генерального прокурора України щодо неправомірного використання земельних ділянок Публічного акціонерного товариства "Черкасирибгосп".

Народного депутата Дмитра Тимчука до міністра оборони України, Начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України щодо планів реорганізації та скорочення Військово-морських Сил України.

Народного депутата Миколи Федорука до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів порушення прав іноземного інвестора.

Народного депутата Андрія Левуса до міністра закордонних справ України, глави Адміністрації Президента України щодо перебігу та результатів засідань Трьохсторонньої контактної групи, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України Петра Олексійовича Порошенка.

Народного депутата Андрія Левуса до Прем'єр-міністра України, Секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо застосування санкцій стосовно громадянина Російської Федерації Олександра Бабакова, а також осіб, які прямо чи опосередковано контролюються ним або діють в його інтересах.

Народного депутата Артема Ільюка до миколаївського міського голови щодо порушення посадовими особами виконавчого комітету Миколаївської міської ради вимог Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", Закону України "Про доступ до публічної інформації", Житлового кодексу УРСР та Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Народного депутата Оксани Продан до Прем'єр-міністра України щодо зменшення фіскального тиску на доходи фізичних осіб та легалізації ринку праці в Україні.

Народного депутата Едуарда Матвійчука до Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України стосовно необхідності вирішення питання щодо збереження належного рівня фінансування у 2015 році закладів освіти Одеської області, які підпорядковані Міністерству аграрної політики та продовольства України.

Народного депутата Костянтина Іщейкіна до Генерального прокурора України щодо фабрикування працівниками прокуратури Полтавської області матеріалів кримінального провадження за фактом вчинення дорожньо-транспортної пригоди суддею господарського суду Запорізької області Віктором Серкізом та злочинного перешкоджання повторному судовому розгляду цього злочину, що викликав значний суспільний резонанс.

Народного депутата Дмитра Добродомова до голови Тимчасової  спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції щодо перевірки суддів судів загальної юрисдикції відповідно до Закону України "Про відновлення довіри до судової влади в Україні".

Народного депутата Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України щодо фінансування у 2015 році Державної цільової регіональної програми розвитку Українського Придунав'я на 2014-2017 роки.

Антона Кіссе до міністра аграрної політики та продовольства України щодо проблемних питань, які виникають у процесі ліквідації Державної інспекції сільського господарства та її обласних підрозділів.

Народних депутатів Юрія Воропаєва та Дмитра Шпенова до Прем'єр-міністра України стосовно злочинного захоплення приміщення Криворізької міської ради та антиконституційного перешкоджання роботі органу місцевого самоврядування.

Народного депутата Володимира Шкварилюка до міністра юстиції України щодо вжиття заходів реагування на звернення Галицької районної ради Івано-Франківської області стосовно люстрації голови Галицького районного суду Юрія Максимчина.

Народного депутата Ярослава Маркевича до Прем'єр-міністра України щодо використання приміщень, що можуть вивільнитися в результаті скорочення чисельності працівників органів виконавчої влади та інших державних органів.

Народного депутата Ярослава Маркевича до Прем'єр-міністра України щодо надання проекту Закону України "Про внесення змін до Державного бюджету України на 2015 рік".

Народного депутата Анатолія Денисенка до міністра молоді та спорту України, Міністра фінансів України щодо реалізації Державної програми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки.

Народного депутата Олега Петренка до голови Державної фінансової інспекції України щодо перевірки діяльності Пенсійного фонду України.

Народного депутата Петра Юрчишина до Генерального прокурора України щодо затягування досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення хуліганських дій з застосуванням вогнепальної зброї Олександром Климчуком.

Народного депутата Сергія Євтушка до міністра аграрної політики та продовольства України, міністра екології та природних ресурсів України, Генерального прокурора України щодо незадовільного санітарно-технічного стану окремих підприємств Костопільського району Рівненської області та негативного впливу їх промислових викидів у атмосферне повітря на здоров'я жителів Костопільщини.

Народного депутата Артура Герасимова до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації.

Народного депутата Дмитра Тимчука до Генерального прокурора України щодо результатів розслідування Іловайської трагедії.

Групи народних депутатів (Лаврика, Подоляк та інших. Всього 8 депутатів) до Секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо надання інформації про вже застосовані санкції до держави-агресора Російської Федерації відповідно до Закону України "Про санкції".

Народних депутатів Петра Ваната та Руслана Сольвара до Кабінету Міністрів України і Міністерства оборони України, Київської обласної державної адміністрації щодо порушення права на забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичних операціях.

Народного депутата Олега Осуховського до міністра соціальної політики України, Генерального прокурора України щодо порушення прав вдів військовослужбовців.

Народного депутата Сергія Власенка до Генеральної прокурату України щодо надання інформації стосовно кількості наданих подань, які надійшли з Верховної Ради України та Верховного суду України відносно притягнення до відповідальності суддів за порушення присяги.

Народного депутата Юрія Дерев'янка до Міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо проведення перевірки фактів неефективного використання шахт, розташованих на Сході України, та незабезпечення вивезення видобутого на них вугілля.

Народного депутата Вадима Нестеренка до міністра охорони здоров'я України щодо порушення приписів чинного законодавства.

Народного депутата Володимира Арешонкова до Прем'єр-міністра України про виділення цільової державної субвенції Житомирській області для забезпечення безплатного харчування дітей у зоні посиленого радіоекологічного контролю.

Народного депутата Юрія Вознюка до Міністра фінансів України щодо фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

Народного депутата Юрія Вознюка до міністра фінансів України щодо окремих питань формування бюджетних показників міста Кознецовськ Рівненської області у 2015 році.

Народного депутата Сергія Рудика до Голови Служби безпеки України, секретаря Ради Національної безпеки і оборони України щодо неправомірності дій власника Публічного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Смілянський електромеханічний завод" Олександра Клєвліна та недопущення закриття підприємства.

Народного депутата Юрія Шаповалова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вдосконалення державної політики регулювання цін на природний газ з метою посилення соціального захисту населення під час оплати житлово комунальних послуг.

Народного депутата Юрія Шаповалова до міністра оборони щодо необхідності відновлення військової кафедри Кременчуцького льотного коледжу Національного авіаційного університету.

Народного депутата Юрія Павленка до міністра внутрішніх справ України щодо надання інформації про стан роботи з профілактики правопорушень серед дітей та попередження насильства в сім'ї.

Групи народних депутатів (Семенухи, Войціцької та інших, всього 25 депутатів) до Генерального прокурора щодо  надання інформації про стан виконання пункту 4 Постанови Верховної Ради України  від 24 лютого 2014 року та проведення перевірки по факту прийняття суддями Конституційного суду України рішення номер 13-рп/2008 від 26 червня 2008 року.

Народного депутата Андрія Лозового до міністра юстиції України щодо стягнення з Луцького міського голови Миколи Романюка на користь Лідії Кревської, яка мешкає за адресою: вулиця Рівненська, будинок 83, квартира 8, місто Луцьк, середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Народного депутата Андрія Лозового до голови Волинської обласної державної адміністрації щодо стягнення з Луцького міського голови Миколи Романюка на користь Лідії Кревської, яка мешкає за адресою: вулиця Рівненська, будинок 83, квартира 8, місто Луцьк, середнього заробітку за час вимушеного прогулу та незаконних звільнень.

Народного депутата Юрія Чижмаря до Генерального прокурора України щодо додержання законодавства при проведенні процедури державних закупівель, робіт та послуг.

Шановні народні депутати, були озвучені запити усі, окрім запитів до Президента, які має сенс озвучувати тоді, коли є достатня кількість народних депутатів для голосування.

Окрім цього, я дозволю собі звернути увагу, оскільки я це читаю, щоби шановні народні депутати все-таки перевірили законодавство, особливо оновлений Закон про прокуратуру, оскільки дуже багато запитів, які зараз скеровані до Генерального прокурора, насправді, уже виходять за межі нинішніх повноважень прокуратури. Я прошу народних депутатів бути уважними, коли ви готуєте запити до Генеральної прокуратури. Дякую.

 

Засідання веде ПАРУБІЙ А.В.

13:20:38

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ми змушені були зачитати всі запити, бо минулої п'ятниці в нас вони не були зачитані, тому їх багато накопилося, на 15 хвилин ми перекинули час. Тому робота ранкового засідання нашого пленарного продовжується до 15 по другій. Зараз година виступів в "Різному".

Хочу ще одне наголосити. Запити до Президента, ми домовимося, щоб ми могли поставити і проголосувати в якийсь день, можливо, у вівторок, коли буде достатньо людей в залі.

А зараз прошу депутатів приготуватися для запису на виступи в "Різному". Прошу всіх зайняти свої місця відповідально. Прошу приготуватися. Готові? Прошу провести запис на виступи в "Різному".

Бажаю успіху. Я… Так, на виступи місце. Відбувся запис. Зараз ми згідно запису буду надавати слово по 3 хвилини. І перший Марченко Олександр Олександрович запрошується до виступу, позафракційний.

 

13:22:05

МАРЧЕНКО О.О.

Доброго дня, шановні українська громада. Ну ,я хотів би всім згадати вчорашній день, шановне товариство. Вчора був сніг і вся наша комунальна. дорожня служба всієї України показала здатність свою працювати в таких складних погодних умовах. Про що я хочу цим сказати. Та робота, яку проводить уряд по приватизації об'єктів, а "Укравтодор" ввійшов в приватизацію. Це буде мати такі катастрофічні аварійні наслідки.

Крім того, в Україні і по Білоцерківському виборчому окрузі моєму стоїть проблема велика об'їзних доріг І я сьогодні в цьому залі хочу озвучити черговий раз звернення до міністра інфраструктури, до Прем'єр-міністра для термінового вирішення цих питань.

28-29 грудня, шановне товариство, були прийняті поспіхом зміни до Бюджетного і Податкового кодексу. Сьогодні від цього потерпають наші бюджетні заклади, заклади освіти. Здоров'я. І я звертаюся до всіх, до комітетів, які зв'язані з закладами як освіти, так і медицини терміново прийняти всі рішення для того, щоб харчування, яке обіцяв Прем'єр-міністр в навчальних і дитячих дошкільних закладах обов'язково було прийнято рішення і обов'язково виконувалось. Крім того, в новому Бюджетному кодексі, вірніше в змінах до них, в медичному субвенції не ввійшли чотири важливих медичних  заклади таких як територіальне управління нарко-психологічного напрямку, інфекційного, патолого-анатомічні заклади і статуправління. Це обов'язково терміново треба виправити.

Шановне товариство, і на завершення я хочу сказати, успіх любої мобілізації, успіх і перемога України у війні на сході і активні дії наших бійців залежить від того, як держава в цілому виконує свої соціальні обіцянки, соціальні гарантії. Сьогодні учасники бойових дій на сході, учасники АТО звертаються до нас депутатів Верховної Ради все таки відрегулювати і вирішити питання земельних наділів для бійців учасників АТО. Розмов дуже багато, обіцянок дуже багато. А, що треба зробити, я звертаюся і як до Держземагенції так і до уряду в цілому, обіцянку проведення земельних ділянок того, кому потрібно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершити, будь ласка.

 

МАРЧЕНКО О.О. Шановне товариство я прошу підтримати, щоб ту обіцянку про земельні акти. Бійцям треба видавати державний акт, витяг з реєстраційної сьемки , і всі питання будуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.

Народний депутат Степан Барна. За ним - народний депутат Юлія Тимошенко.

 

13:25:24

БАРНА С.С.

Шановні колеги, шановні депутати а також громада України, в даному випадку я принципово стою на позиції, щоб ми маємо розібратися з тими, хто сьогодні цілеспрямовано нищить Україну з середини. Саме тому я звернувся, як депутат Верховної Ради України, до Голови Служби безпеки України до міністра юстиції Петренка Павла щодо заборони Партії регіонів. У зв'язку з агресією зі сторони Російської Федерації, яка несе загрозу територіальній цілісності України, виникла необхідність консолідації всієї України. Саме тому ми маємо зробити все, щоб ті, хто стояв, і сьогодні підтримує сепаратизм в Україні, не мали юридичного статусу, а навпаки, піддалися відповідному реагуванню з боку органів, правоохоронних органів держави. Політична позиція, яка реалізовується представниками Партії регіонів, а також місцевими осередками, особливо в Донецькій, Луганській областях, має антиконституційний характер. Особливо деструктивна риторика представників Партії регіонів щодо руйнування єдності держави спостерігається під час проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, а також під час проведення так званих референдумів в Донецькій і Луганській області. При цьому, за повідомленням засобів масової інформації, окремі лідери та активісти Партії регіонів у східних регіонах України надають спецслужбам підтримку Російської Федерації. Для нас є принципово в тому, що ми маємо відреагувати як патріоти, як люди, котрі вболівають за єдність України. Саме тому, відповідно до статті 37 Конституції України, утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі і завдання, яких спрямовані на ліквідацію української державності, а також згідно з законом, статтею 5 Закону України "Про політичні партії в Україні" утворення і діяльність політичних партій забороняється, якщо їхні програмні цілі або дії спрямовані на ліквідацію незалежності України. і відповідно із статтею 15 Закону України "Про політичні партії України" зазначено, що забороняється фінансування політичних партій, зокрема підприємствами, установами і організаціями, в майні яких є частки акцій, які належать нерезидентам, іноземним державам та громадянам, підприємствам, установам, організаціям. Згідно статті 4, статті 37 Конституції України та Закону України "Про політичні партії" в разі порушення політичними партіями Конституції  України, законів  України, щодо    них може бути вжито заборону політичних партій та заборону  повинна бути здійснена відповідно до чинного законодавства. Відповідно прошу прийняти дане    звернення як депутатський запит і спрямувати всі дії на  те,  щоб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Народний депутат  Юрій Тимошенко. Наступний –  народний депутат  Ярослав Дубневич.

 

13:29:18

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Шановні друзі! Я хочу торкнутися  проблем з розглядом законопроекту 1768 – це є проект  Закону  про внесення змін до Закону  України "Про телебачення і радіомовлення" щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях.

В умовах збройної агресії Російської Федерації проти  України забезпечення інформаційної безпеки і пріоритетним  завданням держави. Російські телерадіоорганізації виступають  одним із механізмів гібридної війни,  засобом маніпуляції масової свідомості, рупором дезінформації як власних громадян, так і населення окупованих територій. За таких обставин наявність інвестицій  резидентів держави-агресора в статутному капіталі  вітчизняних телерадіоорганізацій створює загрозу інформаційному суверенітету  України, зумовлює потенційну небезпеку інформаційної агресії та експансії  через вплив на редакційну політику таких телерадіоорганізацій.    

Виходячи з інтересів національної безпеки  України, прийняття проекту Закону про телебачення і радіомовлення сприятиме подоланню  загроз інформаційному  суверенітету  України, пов'язаних із наведеними вище обставинами.  Проект  закону 1768 спрямований на захист  від загроз інформаційному суверенітету  України шляхом внесення змін до Закону  України "Про телебачення і радіомовлення".   

Проект передбачає запровадження заборони на створення телерадіоорганізацій юридичним особами заснованими іноземними юридичними і фізичними особами, особами без громадянства, а також не резидентами, що зареєстровані в одній з офшорних зон перелік яких визначений Кабінетом Міністрів України.

Запровадження заборони на участь іноземних фізичних та юридичних осіб у статутному капіталі телерадіоорганізацій, якщо такі особи є резидентами держави визнаної згідно з законодавством України державою окупантом, або визнаної, згідно з нормами міжнародного права, державою-агресором. І надання права Національній раді з телебачення та радіомовлення звертатися до суду щодо анулювання ліцензій телерадіоорганізацій у випадку порушення неї встановлених заборон.

Закон 1768 є логічним продовженням закону 1317, прийнятий всіма нами на вчорашньому засіданні. Всі ми знаємо, що переважна більшість телеканалів та ЗМІ в нашій державі реально належать одіозним олігархам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Юрій, я не можу, тому що це означає, що можу всім решта давати хвилину. Тому 10 секунд, прошу завершуйте. Дякую.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Добре. Закликаю всіх чесних депутатів в цьому залі об'єднати наші дружні зусилля на боротьбу з цими антиукраїнськими телеканалами та домогтися негайного розгляду законопроекту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Дружно його проголосувати і далі сконцентрувати наші зусилля на боротьбу з проросійськими силами в нашій державі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Народний депутат Ярослав Дубневич. За ним народний депутат Каплін.

 

13:33:22

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановна пані головуюча, шановні народні депутати!  Ярослав Дубневич, 120 виборчий округ,  Львівщина, група "УДАР", фракція "Блоку Петра Порошенка".

Зараз маю намір озвучити проблему, яка  близька усім мажоритарникам, до вирішення якої, сподіваюсь, уряд прислухається під час внесення змін до державного  бюджету, проблема ця називається комунальні дороги. Ми нещодавно прийняли зміни до Бюджетного кодексу України, згідно яких скасоване цільове джерело на фінансування цих доріг, яким була субвенція на комунальні дороги. Зараз не буду говорити, на скільки це добре чи погано. Бюджетна система докорінно змінилася, але разом із скасуванням цього джерела виникла одна неприємна ситуація, ми фактично позбавили місцеві  бюджети залишків їх власних коштів за цією субвенцією на момент 31 січня 2014 року і це, повірте, немала сума, яку урядовими змінами  до Бюджетного кодексу ми дозволили експропріювати в користь державного бюджету. Судіть самі, по Львівській області, приміром, сума залишку коштів субвенції на комунальні дороги, котрі до цього були перехідними, становить 122 мільйони гривень. Попередня редакція Бюджетного кодексу передбачала, що  ці суми переходять на наступний бюджетний рік. Проте, скасувавши  субвенцію на комунальні дороги як явище, ми віднесли їх до доходів державного бюджету. У цій сумі, а це мільярд по Україні, є також казначейська заборгованість за минулий рік. Вона складає, приміром для Львівщини, 33 мільйони гривень. У зв'язку із відсутністю джерела стрічки у державному бюджеті місцеві ради автоматично стали боржниками перед організаціями, які виконали роботи на дорогах у минулому році.

Звертаюсь до уряду, передусім до Мінфіну, якби  кодекс приймався 1 січня, ці гроші, які як залишки субвенцій, мали бути перехідними і залишитися у місцевих бюджетах. Приймаючи Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік, у ньому не було враховано у якості доходів вільних залишків за цією статтею, реквізованою у місцевих бюджетів.

Шановна пані Яресько, давайте будемо чесними перед місцевим самоврядуванням і окремою стрічкою в державному бюджеті повернемо їм відібраний залишок у вигляді невикористаної субвенції на комунальні дороги, утворений на 31 січня 2014 року. Сподіваюсь на розуміння з цього питання і відповідного рядка в прийманні змін до бюджету.

А також, користуючись нагодою,  я дякую всім депутатам від групи "Львівщина", які зараз присутні в сесійному залі і працюють заради розбудови нашого рідного краю – славної Львівщини. Слава Україні!

(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Сергій Каплін. За ним – народний депутат Володимир Арешонков.

 

13:36:29

КАПЛІН С.М.

Шановні колеги, вельмишановні українці! Перед початком свого виступу я хотів би навести вам кілька жахливих і, на мою думку, просто катастрофічних даних діяльності нашої спільної нової влади.

Середній борг по заробітній платі виріс майже до 15 мільярдів гривень. Неймовірні труднощі відчувають люди в оплаті комунальних послуг. Ріст по зарплаті вчителям і медикам за останні періоди зріс в 41 і 56 разів. Ми на порозі серйозного соціального дефолту. І у нас немає іншого вибору, як рішучі, серйозні, радикальні кроки, пов'язані з переформатуванням порядку відносин влади і громадян, друге – фактичного перезаснування країни. У нас немає іншого вибору, як зміна Конституції, не тільки в частині скасування недоторканності, але і зменшення кількості народних депутатів, зменшення кількості суддів, прокурорів. Це серйозно заощадить державний бюджет України, який сьогодні непомірно великий в порівнянні з іншими європейськими країнами. 66 відсотків валового внутрішнього продукту проїдає неефективна державна машина, державна машина, де немає прокуратури, де немає фактично судової гілки влади, де немає ефективного, нормального менеджменту і управління державними, в тому числі реформаторськими, процесами.

Я глибоко переконаний в тому, що, скільки б ми не збирали підписів, хоча б щомісяця, на відставку Генерального прокурора, керівника СБУ, будь-якого судді, навіть відкликаючи депутатів у Верховній Раді України, до того часу, доки Генеральний прокурор України не буде обиратися українським народом і не буде винен за свою посаду ні Президенту, жодній фракції Верховної Ради України, жодному політичному лідеру чи власнику цієї партії. Ніякої ефективної роботи в питаннях, пов’язаних з боротьбою з корупцією, не буде. Нам не будуть потрібні жодне антикорупційне бюро, жодні секретаріати, комітети і інші непотрібні органи, які проїдають ваші гроші, які заробляються вашими натрудженими руками. Нам буде просто потрібна одна вертикаль, яка буде наступати важким чоботом правосуддя на горло олігархії і організованій бандитській корупційній системі України.

І останнє. Єдиний шанс на порятунок в нашій країні – це відродження українських профспілок. Мільйони, десятки мільйонів українських громадян повинні об’єднатися в висококласний ефективний рух тих людей, які щодня працюють і …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд.

 

КАПЛІН С.М. … і добиватися неймовірних результатів у діалозі з Прем’єр-міністром і з урядом. Нам треба постійно бути за великим круглим столом. Нам потрібно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Арешонков. За ним народний депутат Лозовий.

 

13:40:03

АРЕШОНКОВ В.Ю.

Володимир Арешонков, 64-й виборчий округ, Житомирщина. Шановні колеги, прошу вашої підтримки з даного питання, яке стосується соціального захисту громадян, які постраждали в наслідок аварії на Чорнобильській атомній станції.

На початку березня місяця у Верховній Раді будуть відбуватися парламентські слухання, які стосуються майбутньої ситуації з будівництвом нового укриття на Чорнобильській атомній станції. Але крім цієї теми, і тим, що пов’язано з самою безпосередньою зоною відчуження, інших ніяких питань не планується розглядати.

То я запитую, а де ж тотальний наступ на соціальні права громадян? І де виконання законодавства, яке ще ніхто не відміняв? Особливо турбує ситуація сьогодні громадських організацій, батьків тих дітей, які проживають на забруднених територіях. Чому при прийнятті бюджету на 2015 рік уряд якось, м'яко кажучи, забув про питання харчування і оздоровлення дітей, які проживають в третій, четвертій зонах.

Прем'єр-міністр особисто обіцяв про те, що ці питання обов'язково будуть враховані, однак в проекті… в бюджеті, який був прийнятий ці норми відсутні.

Сьогодні нами підготовлено звернення до уряду з тим, щоб це питання було переглянуто і вирішено позитивно. Прошу вашої підтримки.

І ще одне питання, яке теж достатньо актуальне для жителів наших поліських районів – це питання вдосконалення видобутку корисних природних копалин, а саме бурштину.

Ви знаєте, що сьогодні в північних наших областях і районах поліських відбувається прямо скажем вакханалія і в тому числі, і в площині роботи правоохоронних органів.

Видобутком бурштину займається величезна кількість людей, але всі доходи від видобутку цих природних корисних копалин отримують, в тому числі, кримінальні структури ті, хто кришує, охороняє, допомагає незаконно збувати цю корисну копалину.

Тому у Верховній Раді буде розглядатись декілька законопроектів, які пов'язані з удосконаленням механізму і видобутку цієї природньої копалини.

Я прошу вашої підтримки теж по даному питанню. Дякую.

 

Засідання веде СИРОЇД О.І

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Народний депутат Андрій Лозовой. За ним народний депутат Богдан Дубневич.

 

13:43:07

ЛОЗОВОЙ А.С.

Я хотів би до тих людей, які чують попросити, потім в мене на Фейсбуці буде це відео, показуйте його, будь ласка, тим депутатам, які дуже втомились, які перепрацювали, за яких ви голосували. Які на сьогодні, подивіться, робочий час – майже  нікого немає… майже нікого не має на роботі. Якби… Крім фракції Радикальної партії, крім депутатів від "Свободи", крім окремих депутатів з "Блоку Порошенка", але більшості не має. Крім окремих депутатів  із "Самопомочі", крім депутатів з групи "УКРОП", ті депутати, яким не наплювати на те, що їх люди вибрали, вони сьогодні працюють.

А тепер уявіть, будь ласка, якби лікар прогуляв роботу, були б якісь міри? Звичайно, були б. Якби вчителька прогуляла роботу? Якби пожарник прогуляв роботу? А депутатам можна не ходити, перепрацювалися. У нас каста небожителів. Ви знаєте, от як в Індії досі більшість людей живе убого, бо поділені на касти: на шудрів, вайшіїв, на кшатріїв – так і в нас в Україні, на жаль, суспільство сьогодні поділено на касти. І в нас вища каста депутатів може собі дозволити, отримуючи гроші з бюджету, який складається з податків, які забирають у бюджетників, у пенсіонерів, може собі дозволити таке роз… , розгільдяйство – не ходити на роботу. Це ганьба вам і сором! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат…

 

ЛОЗОВОЙ А.С. А тепер саме важливе. Оце обов'язково передайте тим депутатам. Забрати зарплату за сьогодні у тих, хто прогулює. І хто не інвалід, відправити на фронт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Народний депутат Богдан Дубневич. Наступний за ним – народний депутат Оксана Юринець.

 

13:44:55

ДУБНЕВИЧ Б.В.

Шановна пані Голово, шановні народні депутати! Богдан Дубневич, 118 виборчий округ, "Блок Петра Порошенка", група "УДАР" .

Мій виступ стосується одного дуже важливого питання, котре стосується забезпечення АТО. Мова йде про автомобільну техніку. Її  постійно бракує в зоні АТО. В той самий час сотні одиниць автомашин, котрі могли б добре послужити на передовій, стоять на складах державних структур. УАЗи, ЗІЛи, ГАЗи, котрі свого часу використовувалися, були передані на зберігання для чисельних структур зв'язку, санітарної, епідеміологічної служби, державних підприємств, нафтової сфери, зараз дуже би пригодилися в зоні АТО.

Попри величезний вклад волонтерів в цю справу та потуги держави потреба в автомобільній техніці далі залишається високою. Це кажу я як людина, котра неодноразово побувала в зоні АТО, і тримає зв'язок з нашими військовими на передовій.

Вчора ми 20 депутатів міжфракційного об'єднання "Львівщина" скерували на адресу Арсенія Яценюка спільне звернення з вимогою доручити урядовим органам швидку передачі автомобільної техніки, яка зберігається на одному з складів Львівщини для наших військових частин або спочатку треба її передати волонтерам, які би її відремонтували і тоді передали цим частинам. Якщо досвід передачі буде вдалий, а тут головне швидкість прийняття рішень, то його слід застосувати по всій державі.

Вважаю, що вже сьогодні слід думати, дати доручення всім міністерствам, головам обласних адміністрацій проаналізувати спільні дії і де такої техніки ще зберігається на складах, організувати її ремонт і все необхідне для передачі у наше військо, все для фронту, все для перемоги.

Сподіваюсь, що наше звернення буде розглянуто в короткі терміни, а його вимоги задоволені. Дякую за увагу. Слава Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Оксана Юринець, за нею народний депутат Володимир Парасюк.

 

13:47:13

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Оксана Юринець, 117 виборчий округ, місто Львів, фракція "Блоку Петра Порошенка", група "УДАР".

Шановні колеги депутати, хочу озвучити з цієї трибуни проблему, яка на моє глибоке переконання не є менш важливою, а ніж війна на сході. Адже йдеться про наше майбутнє як країни, як нації, мова йтиме про освіту.

До нас депутатів, представників Львівської області, звертаються місцеві органи влади, освітянські колективи, профспілки. Усі вони, можна сказати, були шоковані доведеними з Кабінету Міністрів контрольними цифрами на утримання закладів загальносередньої освіти за рахунок освітянської субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Нагадаю, відповідно до бюджету на 2015 рік прийнятий в цьому залі на оплату поточних видатків навчальних закладів Львівської області надається субвенції у розмірі трошки більше 2,5 мільйонів. Ця сума є недостатньо для функціонування галузі на Львівщині, навіть проводячи просте порівняння з попереднім роком. Якщо врахувати зростання цін, інфляцію, то можна зрозуміти, що недофінансування є критичне для освіти області. Якщо ми нічого не змінимо, то уже зрозуміло яким будуть наслідки.

Скорочення виплат учителям  за класне керівництво, гурткову роботу, за вислугу років дійде до того, що ми опинимося, при тому, що велика кількість вчителів просто буде скорочена. Львівська обласна адміністрація звернулася з листом на адресу Міністерства фінансів, Міністерства освіти та голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням передбачити додаткове фінансування освітньої галузі на Львівщині в сумі 178 мільйона, кома, 4. Від імені міжфракційного депутатського об'єднання Львівщини, освітян Львівської області звертаюсь і прошу при розробці проекту розпорядження Кабінету Міністрів  України щодо використання резерву коштів обсяг якого не перевищує одного відсотка від загального обсягу освітньої субвенції врахувати дефіцит коштів, про який я говорила щойно, це один мільйон, 178 мільйонів (кома), 4.

Сьогодні на сході України точиться війна. Наші друзі, сусіди, рідні, чудові хлопці борються і віддають своє життя заради нашого майбутнього. І ми не можемо сьогодні на своїх місцях забути про це майбутнє, яке сьогодні є в освітянських класах. І не забути, зокрема, про Львівщину. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Володимир Парасюк, наступний буде народний депутат Юрій Дерев'янко.

 

13:50:13

ПАРАСЮК В.З.

Що хочу сказати, дійсно, якось дивно, правда, центральний орган такий, який є в Україні, там нема журналістів, яким не цікаво, що робиться… А, є? Вибачте, прошу вибачення, є. Ну, не так як би мало бути. А найприкріше те, що в цьому залі немає, ну, реально такої великої кількості депутатів, коли розглядаємо бюджет, коли когось призначаємо, коли говоримо про приватизацію. Лишилася от горстка депутатів, честь і хвала вам.

 Що хочу сказати, ви знаєте, сьогодні в Апеляційному суді міста Києва знову ж відновили справу 15-ї давності по Гонгадзе. І я вам хочу сказати, що напевне одне єдине з таких, одна з єдиних справ, яка має бути принциповою для нас всіх. Ми всі знаємо, хто є винний, хто повинен відповісти за ці злочини, за вбивства. І ви знаєте, я безпосередньо сьогодні поспілкувався з Пукачем, який вбив Гонгадзе. Він сказав: "Якщо я почну говорити, а я почну говорити, то з теперішньої верховної зали як мінімум 20 депутатів повинні сісти з грати". Я вас хочу закликати, ця справа має бути відкритою, гриф таємності повинно знятись. І хочу, щоб ви всі долучались до цієї справи, тому що це наш святий обов'язок перед цією землею. Дуже вам всім дякую. Ярославу Дубневичу дякую, за цей, з автомобілями, знаємо, яка є це проблема. я би хотів би, щоб ми також долучались, тому що прикро дивитися, що по всій Львівській області, і не тільки, стоять величезні автопарки на митницях конфіскованого майна,  а ми збираємо з волонтерами по  3 тисячі євро і купляємо якісь грати з-за кордону,  а потім ще нас на кордоні не пускають з ними. Тому, повірте, у нас є інструменти, щоб тиснути на владу виконавчу, щоб вона віддавала цю техніку нашим хлопцям на схід України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Народний депутат Юрій Дерев'янко. Наступний – народний депутат Олександр Кодола.

 

13:52:36

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Шановна пані Оксана, шановні, вельмишановні народні депутати, які залишились в залі, вельмишановні українці! Юрій Дерев'янко, партія "Воля", 87 мажоритарний виборчий округ.

Ми завжди говоримо про те, що у нас не вистачає коштів у державному бюджеті. При прийнятті Державного бюджету, ми говорили про те, що ми його формуємо за такими принципами, щоб він був антиолігархічний, щоби олігархи заплатили більше в державний бюджет коштів. Ми говорили про те, що ми як політична партія "Воля" і люди волі, яких є багато в парламенті в усіх фракціях, щоби ту несправедливість, ту пільгу, яка була для олігархів, не платити податки при трансферному ціноутворенні, коли експортується метал, хімія, коли експортуються інші корисні копалини на експорт і продаються на світових біржах за реальними цінами, а оподаткування ніякого в  Україні  немає. Ми  вимагали всі, щоби це було враховано в бюджеті, мається на увазі  в пакеті законів до бюджету. І  ми були дуже приємно вражені тим, що  Прем'єр-міністр Арсеній Петрович Яценюк, доповідаючи зміни до Податкового кодексу говорив про те,  щоби ніхто не махлював з біржами – це повинні  бути  міжнародні біржі, які будуть визначатися Урядом.

Шановні колеги! Я вам хочу сказати, що махлювати з біржами і  з цінами будуть далі, тому що не зважаючи на те, що це прозвучало під стенограму, закон, який ми отримали, не містить ключового слова  - "міжнародні біржі". Це означає, що якщо корупція була раніше в органах державної фіскальної служби, де  великі олігархи з'ясовували, де є ринкові ціни, де не ринкові, то тепер цей рівень піднявся  на  рівень уряду.  І це означає, що тепер Уряд буде сам визначати біржі, на яких будуть братися ціни для  визначення бази оподаткування для  таких операцій, для операцій з імпорту і з експорту. Це тоді, коли на наших українських заводах при експорті вважливої продукції на свої офшорні компанії ці добродії роблять націнку де є 0 рентабельності, а всі інші кошти залишають за кордоном.

Шановні колеги! Я переконаний, що більшість із вас в залі буде вимагати виправлення цієї ситуації. З цією метою ми зареєстрували  законопроект 1808, який вносить одне слово в Податковий кодекс – "міжнародні світові біржі".  Це те, що дасть можливість бюджету додатково отримувати від 10-ти до 12-ти мільярдів  гривень тільки від цих експортних і імпортних операцій. Я вас дуже прошу  підтримати цей законопроект,  і ми вимагаємо, і від Голови Верховної Ради включити в порядок денний цей законопроект, а так само від Уряду, щоби   підтримали цей законопроект, коли він буде вноситись і розглядатись у Верховній Раді.  

Дякую вам за увагу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Народний депутат  Олександр Кодола. За ним буде  народний депутат  Тарас Батенко.

 

13:55:49

КОДОЛА О.М.

Олександр Кодола, Чернігівщина, 209-й виборчий округ, фракція  "Народний фронт".

Мій виступ стосуватиметься проблеми,   яка склалася в місті Ніжині на державному підприємстві "Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння" та з якою до мене як до народного депутата звернулася громада міста Ніжина та колектив підприємства.

В 2012 році "Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння" було передано зі сфери управління Міністерства оборони України до Державного концерну Укроборонпрому. З 2012 року до липня 2014 року завод не отримував жодного державного замовлення на проведення ремонту засобів інженерного озброєння. І це при тому, що підприємство спеціалізується на ремонті майже всієї номенклатури засобів інженерного озброєння. Саме тому висококваліфіковані фахівці вимушені були звільнитися у зв'язку з відсутністю роботи та заробітної плати. Коли ж у серпні 2014 року підприємство отримало від Міністерства оборони замовлення на ремонт 21 одиниці техніки, то виникли суттєві проблеми по забезпеченню запасними частинами та матеріалами, не своєчасністю їх постачання. Необхідні матеріали довелося купувати за бюджетний кошт, хоча в арсеналах Збройних Сил наявні необхідні запасні частини та матеріальні засоби. Також заявники звертають  увагу, що як ремонтний фонд можливе використання і списаної техніки. Така ситуація створює соціальну напругу в місті Ніжині, саме тому заявники пропонують передати вказане підприємство до сфери управління Міністерства оборони України. Разом з цим вважаю, що лише зміна органу влади до сфери управління буде віднесене державне підприємство не вирішить всіх проблем цього підприємства.

Необхідно здійснити детальне вивчення, проблем його функціонування та вжити комплексних заходів і збереження стратегічно важливого ремонтного підприємства України.

Враховуючи наведене та керуючись Законом України "Про статус народного депутата" звертаюсь до Прем'єр-міністра України Яценюка Арсенія Петровича, до міністра оборони Полторака Степана Тимофійовича з прохання дати доручення відповідним центральним органам влади здійснити перевірку викладеної інформації та оцінку внесених пропозицій. Також прошу детально вивчити ситуацію, що склалася на державному підприємстві "Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння" і терміново внести проект рішення, який забезпечить повноцінне функціонування вказаного підприємства. Прошу вважати мій виступ депутатським запитом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Народний депутат  Тарас Батенко, за ним – народний депутат Остап Єднак.

 

13:58:33

БАТЕНКО Т.І.

Шановна пані Оксана, шановні колеги депутати, 123-й виборчий округ, Тарас Батенко, "Блок Петра Порошенка".

Я дякую президії, яка розуміючи, яка ситуація зараз у залі на початку... під завершення нашого робочого важкого тижня, не поставила на голосування депутатські запити, які скеровані на Президента України Петра Олексійовича Порошенка. Ми сподіваємося, що це питання буде стояти по депутатських запитах до Президента України у вівторок. Мій депутатський запит, який скерований на Президента України, стосується легендарної особистості, яку я хочу зараз озвучити. Тому що ми, на жаль, сьогодні, останні роки спостерігаємо девальвацію такого поняття, спостерігали за часів Януковича, статус і звання Героя України. За Януковича, як ви знаєте, звання Героя України розбазарювалося на право і на ліво. І ряд  відсутніх, на жаль, але депутатів Верховної Ради так само носять це звання. Але справжні Герої України, які би своїм прикладом наштовхували нас на перемоги сьогодні, на жаль, не пошановані по сьогоднішній день.

Тому я скерував депутатський запит на Президента України Петра Олексійовича Порошенка щодо присвоєння звання Героя України легендарному сотенному УПА, останньому живому сотнику УПА Мирославу Симчучу, присвоєння такого звання за героїчну збройну боротьбу із окупантами, багаторічну підтримку і захист політичних побратимів у сталінсько-брежнівських таборах, активну роботу з національно-патріотичними громадами. Видатні державні і громадсько-політичні діячі Українська всесвітня координаційна рада, починаючи з 1996 року, тобто 20 років поспіль, ставить питання перед різними Президентами України, перед керівництвом держави щодо присвоєння звання Героя України незламному сотенному УПА Мирославу Симчучу. Проте до сьогодні жоден із попередників Президентів України цього, цієї ініціативи не підтримав. Подальше зволікання я вважаю  недопустимим, тому що Мирославу Симчучу 5 січня 2015 року виповнилося 93 року. Я ще раз підкреслюю, наголошую, шановні колеги, що це людина, яка символізує собою зв'язок поколінь: того покоління, яке сьогодні бореться за незалежність і гине, і того покоління, яке віддавало своє життя у 40-50-х роках. Цей чоловік пройшов героїчний бойовий шлях, протягом 6 років воюючи про німецько-фашистських і московських окупантів, провів 42 успішні бої. найвідоміший з яких був розгром полку НКВД, яким командував генерал Дергачов. Він відсидів 32 з половиною роки каторги і таборів. Будучи для комуністичного режиму "особо опасным рецидивистом", він став сьогодні почесним громадянином міста Львова і міста Коломия у незалежній Україні.

Тому я хочу вас попросити, шановні колеги, у вівторок на нашому пленарному засіданні все-таки проголосувати це депутатське звернення і поправити цю історичну несправедливість. Дякую вам. І слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Єднак.

 

14:01:43

ЄДНАК О.В.

Шановні народні депутати, я хочу зачитати звернення від нашої фракції до Президента України Петра Олексійовича Порошенка.

На звернення громадськості депутатська фракція політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" звертається до вас, вельмишановний пане Президенте, з пропозицією до 20 лютого 2015 року – дня першої річниці розстрілу і загибелі Героїв Небесної Сотні під час Революції гідності на Майдані Незалежності в місті Києві – з метою вшанування цих загиблих героїв на загальнодержавному рівні та зміцнення патріотичного духу в суспільстві встановити в Україні день пам'яті Героїв Небесної Сотні, який відзначати щороку 20 лютого.

Також хочу звернути увагу суспільства та правоохоронних органів щодо мого запиту, який тільки що зачитала пані Оксана Сироїд, щодо корупції при експорті лісу. Впродовж останніх трьох років абсолютно весь експорт від державних лісогосподарських підприємств за кордон обкладався корупційним неофіційним митом. Цими схемами управляли чиновники з ДП "Укрлісконсалтинг" і також високопосадові чиновники Держлісагентства. З галузі вкрадено близько мільярда гривень. Ніхто не покараний і не затриманий. Відповідно це дає можливості наступним чиновникам відчувати безнаказанність і використовувати ці схеми. Нам вдалося зупинити дані механізми буквально декілька тижнів тому, але інструменти залишаються. І у зв’язку з недосконалістю системи управління лісовим господарством.

Я закликаю також уряд не зволікати з призначенням голови Держлісагентства. І закликаю уряд не зволікати з реформуванням лісового господарства. Згідно Коаліційної угоди аби навіки викоренити можливість активізації корупційних механізмів. Також хочу подякувати депутатам за вчорашню підтримку законопроекту 1362 щодо заборони експорту. Ми з вами робимо правильну справу для країни. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.Дякую. Ще в мене, на цьому виступи народних депутатів завершені.

(Шум у залі)

Ми не продовжували.

Але ж… Я перепрошую, просто Андрій оголосив про продовження, але в мене о 2-й годині зустріч, тому я мушу завершити засідання.

Ні, я перепрошую. Я можу оголосити оголошення останнє, яке в мене зараз є. Повідомляю про створення у Верховній Раді восьмого скликання міжфракційного депутатського об’єднання "За справедливі податки". Головою міжфракційного депутатського об’єднання "За справедливі податки" обрано народного депутата України Матвієнка Анатолія Сергійовича.

(Шум у залі)

Оскільки не було жодного виступу від "Народного фронту", я даю ще одне слово… А, це Радикальна партія. Ні, вже було. Тоді все, тоді я мушу йти в цілому по всьому списку.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я перепрошую, у нас є час засідання.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати!

(Шум в залі)

Добре зареєструйте… Зареєструйте… За яку поведінку?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми почали на 15 хвилин пізніше. Добре я зачекаю. Продовжимо на скільки часу? До 14.15 хвилин, 14 години 15 хвилин.

Прошу до 14 години 15 хвилин. Я надаю слово для виступів. Народний депутат Лінько.

 

14:06:51

ЛІНЬКО Д.В.

Дякую за можливість виступити, тому що це… Я буду говорити про дуже актуальне питання і прикро, що мало кого цікавить проблеми, які сьогодні стосуються в першу чергу наших солдатів.

Ми в середу з колегами по нашій фракції Радикальної партії і з колегами, з Ігорем Луценком, з "Батьківщини", з Борисом Філатовим, позафракційним, ми зайшли до Державної служби з питань ветеранів і учасників АТО, до керівника Артура Дерев'янка і підняли дуже серйозне питання.

Виявляється, як у нас отримують учасників АТО. Солдати, які воюють вже півроку, більше, вони не можуть отримати цей статус, але на сьогодні 2 міністри, замрегіонбуд…, Міністерства регіонального будівництва отримали статус учасника АТО. Три чиновника Адміністрації президента отримали статус учасника АТО, Державна фіскальна служба – 2 чоловіка отримало.

Я хочу один приклад розказати, як отримали чиновники Державної фіскальної служби, яка в принципі не є воєнізованою структурою, статус учасників АТО.

Людина поїхала у відрядження на два дні в листопаді місяці, в місто Краматорськ, де бойових дій в принципі не відбувається, але вже 14 листопада подання на нього, щоб він отримав статус учасника АТО і Державна служба це подання реєструє і дає йому цей статус.

В мене питання. Навіщо цим чиновникам, навіщо люди з Адміністрації президента, які я впевнений не найбідніші в цій країні і вони не сидять в окопах, і в них сім'ї не голодують, навіщо вони біжать за тим статусом учасника  АТО. А люди, які приїхали з фронту, вони не можуть отаку от папку документів зібрати, щоб отримати цей статус. Їм цей статус не надається.

Ми, Радикальна партія, беремо під контроль. Ми сказали про це керівнику Державної служби з питань ветеранів і учасників АТО, що ми беремо під контроль. Ми опублікуємо імена тих чиновників, прокурорів, міністрів і замміністрів, які бігають для того, щоб отримати якісь пільги. Навіщо вам ці пільги? Не позортеся! І ми будемо оприлюднювати ці прізвища, хто біжить і хто поза чергою забирає цей статус, і кому з солдатів відмовляють. Тому що лікарі. У нас на сьогодні два лікарі отримали статус учасника АТО.

Ми хотіли, щоб Артур Дерев'янко, керівник, нам озвучив ці прізвища. Він каже, що не може. Йому потрібно на це час. І ми домовилися, що у вівторок він дасть нам… Ми зробили, Борис Філатов і Артем Вітко, наш депутат, зробили офіційний запит, і ці прізвища будуть оприлюднені. Тому що у нас солдати є, які вмерли, вони не були офіційно оформлені, вони вмерли, і ми не можемо для їхніх сімей зараз вибити, тому що отакі купи бумаг, і ці коридори неможливо пробити.

Є люди, які втратили ногу, і це вже є підставою, щоб автоматично надавати їм статус учасника АТО. Тому що ну не могла людина, є поранення, які навіть не потрібно підтверджувати.

Тому ми беремо під свій контроль це питання. І ми звертаємося до всіх чиновників: не бігайте і не просіть цей статус учасника АТО…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую дуже виступ.

І я запрошую до слова Алексєєва Ігоря Сергійовича, політична партія "Народний фронт" . Чи є він присутній в залі? Якщо він не є присутній в залі, я запрошую… Передав слово, так? А чому не попередили?

Добре. Будь ласка, включіть мікрофон. Три хвилини.

 

14:10:36

КОЗИР Б.Ю.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні виборці! Борис Козир, 127 виборчий округ, Миколаївщина.

Своїм виступом хочу привернути вашу увагу до ситуації, яка склалася довкола Миколаївської обласної лікарні та Миколаївського обласного центру екстреної медичної допомоги. Згідно із Законом України "Про  Державний бюджет України на 2012 рік" Миколаївській області було передбачено субвенцію з держбюджету у розмірі 24 мільйона 924 тисячі гривень на придбання медичного обладнання вітчизняного виробництва та медичного автотранспорту.

Станом на 1 січня 2013 року областю було закуплено медичне обладнання на суму 24 мільйона 782 тисячі гривень. Використання субвенцій склало 16 мільйонів 419 тисяч гривень, а кредиторська заборгованість склала 8 мільйонів 363 тисячі гривень.

За невиконання договірних зобов'язань були нараховані штрафні санкції на загальну суму 821 тисяча гривень, що підтверджується судовим рішенням, на підставі яких було видано судові накази про примусове виконання та арештовані рахунки лікарень.

Пізніше Господарський суд Миколаївської області своєю ухвалою відстрочив виконання судового рішення до 1 квітня 2015 року на підставі листа Міністерства охорони здоров'я України, в якому зазначено про врахування потреби погашень кредиторської заборгованості шляхом виділення субвенції з держбюджету 2015 року.

19 січня цього року я звернувся до Міністерства фінансів України з проханням вирішити порушене питання, на що отримав відповідь, що заборгованість має бути погашена за рахунок коштів місцевого бюджету. Але відповідно до статті 51 Бюджетного кодексу України кредиторська заборгованість, яка утворилась на кінець бюджетного періоду у місцевих бюджетах за бюджетними зобов'язаннями взятими за капітальними трансфертами з державного бюджету, в першу чергу має бути погашено за рахунок коштів державного бюджету передбачених у наступних бюджетних періодах на реалізацію відповідних програм.

Наголошую, що ігнорування порушеної проблеми призведе до того, що з 1 квітня поточного року повністю паралізують діяльність в обласних закладах охорони здоров'я Миколаївської області, а саме головне стовідсотково унеможливить закупівлю життєво необхідних ліків для важкохворих. Переконаний, що виникнення такої ситуації приведе до негативних настроїв серед населення Миколаївської області.

У зв'язку з цим прошу Міністерство фінансів України при підготовці змін до держбюджету 2015 року передбачити виділення субвенцій Миколаївської області в розмірі 9 мільйонів 185 тисяч гривень для погашення кредиторської заборгованості закладам охорони здоров'я Миколаївської області. Прошу мій виступ вважати офіційним депутатським запитом  до міністра фінансів України пані Наталії Яресько. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  я не зможу безконечно продовжувати нашу роботу. Ще два виступи, і, я думаю, більше ми просто банально не встигнемо. Три, так? Добре. Нехай буде так, три виступи. Зараз я надаю слово Мусію Олегу Степановичу, це є "Блок Петра Порошенка". Буде мудро, якщо ми будемо трошки швидше закінчувати виступи, це дасть нам змогу краще війти в час. Прошу включити мікрофон.

 

14:13:54

МУСІЙ О.С.

Шановні народні депутати,  124 округ, Сокальщина, Червоноградщина, якраз шахтарський регіон, який, здавалося б після того, як Москва окупувала  наші донбаські і луганські території, мав би стати регіоном розквіту. Але ми всі стали свідками, два тижні тому бунту першого в часи нового уряду наших українських шахтарів. Які державним бюджетом, який прийнятий у нашій залі, на превеликий жаль, з подачі уряду, доведені до зубожіння. І постає велике питання, що робити вугільній галузі, і, що робити шахтарям з таким бюджетом. Насправді уряд і Прем'єр-міністр грубо порушив Коаліційну угоду, під якою стоїть підпис, де сказано абсолютно чітко, що протягом п'яти років потрібно реструктуризувати вугільну галузь. Натомість, ми бачимо реструктуризацію протягом нуля років. Вважаю цю ситуацію абсолютно ганебною і неприпустимою. І закликаю Прем'єр-міністра негайно, коли буде розглядатися зміни до державного бюджету, які були анонсовані, і, до речі, записані в "Перехідних положеннях", це 15 люте, подати необхідні зміни до державного бюджету, особливо, що стосується вугільної галузі, і збереження державної дотації, і збереження робочих місць, в першу чергу на сході для того, щоб ми могла дати відповідь і діяти відповідно до Коаліційної угоди. Що ми бачимо, що відбувається насправді. З непрофесіоналізмом, який, на превеликий жаль, знову процвітає в нашому українському уряді. Міністр енергетики, ви сьогодні були свідками абсолютно недолугого виступу міністра. І, якщо Прем'єр-міністр не відреагує і не подасть на звільнення сам такого міністра, я думаю, що  депутатів знайдеться достатня кількість для відставки подібних  людей, які соромлять український уряд і український парламент, який їх тут обирає. Подивіться на оцей контракт, так званий, з Росією. Україну перетворили цим контрактом в конвертаційний центр. Жах взагалі, уявити собі, Україні платить Росія в рублях за електроенергію в Крим, а  ми платимо доларами. Ви знаєте, яка ситуація з російським рублем. Як дійти до того, що український уряд зробив Україну конвертаційним центром і хто на цьому наживається? Тому я думаю, що така ганебна практика закупівлі електроенергії, 4 енергоблоки стоїть, тому що закупили російську енергію. На ті 4 енергоблоки не береться вугілля з наших шахт. Як можна це уявити? Вважаю, що це тактика є свідома і такі міністри повинні йти у відставку. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Парасюк  передає своє слово Головку Михайлу Йосиповичу. Запрошую його до трибуни і прошу надати слово для виступу.

 

14:17:07

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 164 виборчий округ, Тернопільщина.

Шановні виборці! Звертаюсь до виборців, бо в принципі до зали нема куди звертатися, депутати порозбігалися, але я хочу наголосити, маємо…, самі відповідальні залишилися і  самі сумлінні депутати. Хотів би зачепити увагу дуже важливого питання, яке сьогодні сколихнуло в черговий раз Україну, адже сьогодні наша національна гривня впала на свій рекордний мінімум, офіційно на міжбанку вже курс гривні 26 гривнів за долар і на руках, на чорному ринку ця сума ще більше сягає, вже більше близько 28 гривнів. Розуміючи, що з 6 лютого, до речі, сьогодні, офіційно Нацбанк підняв облікову ставку до 19,5 відсотків, таким же чином просто, можна так сказати, похоронив економіку України, розуміючи, що кредити тепер будуть абсолютно недоступні. І ці дії Нацбанку, які, до речі, за менше ніж за рік часу в 4 рази піднявши облікову ставку таким же чином штучно підігнали цю економічну і фінансову кризу в нашій державі, в кінцевому результаті ми бачимо, як впала і обезцінилась національна гривня. Чим це загрожує Україні? Звісно, що ми розуміємо, що українці збідніли буквально втричі, не  в два рази, а вже втричі  ми стали біднішими, подорожчають всі ліки, медикаменти, продукти  харчування, і нація зубожіє. І ці мінімальні пенсії, і зарплати просто людей ставлять до безвиході: як ми можемо далі так жити?  Зрозуміло, що тільки з падінням курсу гривні виграють експортери такі як Ахметов, інші олігархи, які на цьому заробляють,  і вони вчергове збагатяться, але за рахунок простих, звичайних українців.

Тому товариство, я розумію, які наслідки  можуть нести, і ви в більшості розумієте, які наслідки несемо від цієї безвідповідальної політики  курсу Нацбанку    щодо української держави і може повністю привести до колапсу української економіки, а в кінцевому - до дефолту.  І ми з вами не можемо далі зволікати, ми повинні  приймати якомога радикальні кроки і  дії.  Я думаю, що в будь-якій іншій державі цивілізованій світу,  вже  б давно такого керівника національного  банку  відправили б у відставку за некомпетентність, за злочинну недбалість, за шкоду нанесену  економіці і українській державі. Ми розуміємо і   бачимо, куди виділяються мільярди  на рефінансування банків олігархів, які  викачують кошти за кордон. Офіційно пораховано,  що на міжбанку було продано порядку   41-го мільярда  доларів,  7 мільярдів  коштів вивезли знову в офшори. 

На жаль, не розглянуто в парламенті наша ініціатива "Свободи",  законопроект про заборону вивезення коштів  в офшори і денонсацію угоди з Кіпром, все це замовчується і відтягується, а в кінцевому результаті ми бачимо як знищується економіка  України. Тому, товариство, я закликаю, щоби на наступному пленарному  тижні ми негайно розглянули ситуацію щодо економічної ситуації в нашій державі і притягнули до відповідальності, і можливо в парламенті заслухати   голову Нацбанку, і поставити питання про доцільність  її  усунення у відставку. Адже  далі терпіти таке  знущання …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу дати закінчити. Включили заміну, так? Замість  Мельниченка Володимира Володимировича, так? Добре, прошу включити мікрофон.

 

14:20:44

РИБАК І.П.

Рибак Іван Петрович,  Чернівецька область.

Закінчити таки парламентський тиждень сумними, напевно, рядками сьогодні вирішив. Тому що в  Чернівецькій області є  достатньо серйозна проблема. З 2013 року зупинив свою діяльність пологовий будинок номер 1 на базі якого мала будуватись перинатальний центр. Чернівецька область, до речі, є єдиною областю, де не існує перинатальний центру.

На превеликий жаль, на сьогоднішній день Чернівці залишились без пологового будинку, породіллі лежать в коридорах, народжують у не пристосованих приміщеннях. Що з цим робити, місцева влада, в принципі не знає. В минулому році 46 мільйонів гривень було виділено, але у зв'язку з тим, що Казначейство не мало на цю суму асигнувань, відповідно роботи абсолютно не були виконані на жоден відсоток. Тому я прошу даний виступ рахувати як запит до міністра фінансів і вирішити цю проблему в найкоротший термін. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні народні депутати!  Час для виступів в "різному" вичерпаний, і тому я закриваю ранкове засідання Верховної Ради України, оголошую його закритим. Чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок 10 лютого о 10 годині ранку, чекаємо вас всіх в сесійному залі для продовження нашої роботи. Дякую вам.  

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку