ЗАСІДАННЯ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

4 лютого 10.05 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, вельмишановні народні депутати! Я прошу займати свої робочі місця. Ми розпочинаємо засідання Верховної Ради.

Я прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів.

10:07:11

284 народних депутата зареєстровано. Я прошу секретаріат запросити народних депутатів до зали Верховної Ради, ми розпочинаємо нашу роботу.

Ранкове пленарне засідання Верховної Ради  України я оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, сьогодні у нас є ряд важливих угод, які ми маємо з вами ратифікувати. Одна з них – це Угода між Україною  та Європейським Союзом щодо статусу Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки. Майже рік над цією угодою працювали українські  європейські дипломати. Реформування сектору цивільної безпеки є надзвичайно важливим, особливо в нинішніх умовах. Тому це питання є дуже важливим і ратифікація дозволить запустити дієві механізми створення нашої спроможності, підвищення нашої спроможності щодо цивільної безпеки.

Також хотів би зазначити, що сьогодні маємо ратифікувати угоду, яка вже обговорена в українському суспільстві. Мова йде про створення спільного з нашими партнерами поляками, литовцями, спільного батальйону військового, що є теж надзвичайно важливим, особливо в цей дуже серйозний час.

Виходячи з того, що сьогодні ми маємо середу, за регламентом у нас передбачено, що 30 хвилин буде надано для виступів народних депутатів України. Тому я прошу народних депутатів підготуватись. Я зараз проведу запис на виступи і депутати в порядку черговості будуть мати можливість висловитись з різних питань, в тому числі питань порядку денного. Я прошу шановних народних депутатів реєструватись на виступ. Шановні колеги, запис здійснено. Перед тим я би хотів привітати з днем народження нашого колегу Сергія Івановича Скуратовського голову комітету. Давайте привітаємо з днем народження, успіхів вам і всіх благ. (Оплески)

 

10:10:17

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я підтримую братську Радикальну партію, вітаю з днем народження всіх. Але, друзі, разом з днем народження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Володимирович, я перепрошую. Будь ласка Микола Володимирович. Прошу.

 

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я згадую одного нашого великого поета Василя Симоненка, він написав таку штуку, називалась "Країна навпаки". І я   оце вчора вечором подумав, що це не просто геніальний чоловік аби жив він і сьогодні він так само би щось подібне написав. Тому що вчора я, коли слухав хто бореться з Росією за інформаційну безпеку, от я згадав Василя Симоненка. Я, друзі, виступаю за жорстку протидію Путінській російській агресії і звертаюся публічно до секретаря РНБО, в якого великі повноваження, до всіх правоохоронних структур почати з сьогоднішнього дня боротися з російською інформаційною агресією.

Я вас інформую, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення тимчасово заборонила 15 російських каналів. Тепер зайдіть в кожний магазин і там продається набір НТВ плюс, де всі ці канали є, де гроші ви платите "Газпром-медіа", де все перерахується в Росію, і, де півмільйона населення українців дивиться цю Путінську пропаганду. У мене питання, де СБУ, де МВД, яке не зупинить цю вакханалію проти України.

У мене друге запитання, зайдіть сьогодні в готелі, в ресторан чи в кафе, що в кабельних мережах там показують? Оці всі 15 російських каналів, які заборонені Національною радою там показують. У мене питання, а де ж РНБО? Друзі, не заяви треба робити, а щоденно боротися а український інформаційний простір. Тільки боротися треба з руськими  каналами, а не з українськими, які критикують уряд чи владу.

Друга позиція. Ми хочемо сьогодні перемогти у війні. Вас інформую, як сьогодні працює уряд. Президент був у Черкасах на заводі "Фотоприлад". Сказав про те, що його треба завантажити військовим виробництвом. Вчора журналісти черкаські мені сказали, завантажили, уряд дав замовлення на 14 приборів оптичних. Ну, це потужно ми зараз армію завантажимо. "Південмаш" лежить. У мене питання так боремося ми  з Росією і Путіним, чи не боремося? Так боротьба повинна бути не в заявах тут у сесійній залі, а з тим, що щоденно треба боротися. Треба піднімати наші заводи, треба зміцнювати економіку, і треба інформаційно битися з російським медіа, а не з українським, які критикують.

І на сам кінець. Сьогодні розглядається один дуже резонансний законопроект, бо його вночі один раз зняли. Значить, про те, що нам треба наш ліс уже не продавати за копійку за кордон, а з цього лісу забезпечувати енергонезалежність. Я їхав з Черкас у Київ,  у нас, ми ж багата країна, порубали дерева і гілки палять. Та, друзі, це в нормальній європейській країні, це кримінальна відповідальність, бо там кожна гілка, кожне дерево переробляється для того, щоб мати енергонезалежність. Тому давайте не газ купувати, а енергозбереження забезпечувати. Тому ще раз, боремося за Україну, а не…! (Оплески)

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутат Левченко до слова. Левченко, з місця, так? Прошу включити мікрофон.

 

10:13:39

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Іллєнко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутат Іллєнко.

 

10:13:51

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, на це скликання парламенту покладена величезна політична відповідальність і сподівання українських громадян. І сьогодні ми бачимо, що попри надзвичайно складну ситуацію на фронті, попри надзвичайно складну ситуацію в економіці, на жаль, реформи не відбуваються, а якщо і відбуваються, то вони профануються. Ми бачимо, як вчора у надзвичайно великих муках і, на мій погляд, абсолютно в ганебній формі відбувалося голосування по антикорупційному бюро. Ми бачили тут в кінці минулого року прийняття бюджету так зване, яке повною профанацією парламентаризму. Ми бачили вчора як парламент не проголосував за інформаційну безпеку нашої держави під час війни. І ми бачимо, що близько сотні тих законопроектів, які Всеукраїнське об'єднання "Свобода" підготувала і зареєструвала уже в цьому скликанні парламенту, які якраз спрямовані на нашу національну безпеку, на економічні питання, боротьбу з олігархією, вони сьогодні не ставляться на голосування, вони сьогодні гальмуються і таким чином не приймаються ті необхідні рішення. Ми бачимо, що немає політичної волі вводити воєнний стан, натомість лише окремі позиції цього воєнного стану зараз намагаються ввести і тим самим остаточно розбалансовують і так доволі розхитану державну систему. І ми бачимо, що відбувається  з люстрацією, яку фактично перетворили в профанацію. Коли навіть ті органи, якраз правоохоронні,  які повинні були першими бути насторожі  виконання цього закону, вони самі повністю ігнорують  цей закон і  ігнорують люстрацію.  А зараз вже  звучать голоси      про те, що цю люстрацію взагалі треба відміняти – це недопустимо.

І дуже важливе питання – це питання недоторканості. Як депутатської, так і суддівської, так і президентської і всіх видів недоторканості, які необхідно скасовувати  в нашій державі – це однозначна позиція "Свободи" і принципова. І до речі,  завтра, коли парламент   буде голосувати за те, щоби направляти відповідний законопроект про скасування депутатської недоторканості  до експертизи в Конституційний суд, ми будемо дивитися як депутати будуть голосувати    за цей закон, як вони прийдуть в цей день на роботу, чи буде стовідсоткова явка.   

І до речі, для того, що простимулювати парламент,  щоби все-таки рука не здригнулася проголосувати за цей закон,  ми будемо завтра, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", проводити  пікетування Верховної Ради о  10-й годині ранку. І закликаємо всіх громадян небайдужих приходити до парламенту,  і вимагати від цього скликання  парламенту приймати всі ті необхідні рішення, які були як програмою Майдану, так  і обіцянками перед виборами. І власне за які треба нести політичну відповідальність, тому що  сьогодні рахунок іде навіть не на місяці і на тижні,  а він іде на дні. Негайно, необхідно треба приймати всі ті обіцянки, які говорилися на Майдані і перед виборами. 

Слава  Україні!   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Нечаєв передає слово  Мартовицьому. Прошу до виступу  з трибуни.

 

10:17:05

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Уважаемые коллеги! Выступая сегодня, я хочу донести до вас тревогу всех украинских шахтеров и энергетиков об энергетической безопасности нашей страны. Я потомственный шахтер с многолетним стажем работы в отрасли, пришел в парламент и представляю западный Донбасс. Навсегда остались в памяти первые шахтерские забастовки 90-х годов, а особенно запомнился 1998 год, когда из "Павлоградугля", город Першотравенськ, шахтёры доведенные до отчаяния невыплатой зарплаты, отсутствием   сбыта угля, вышли в пеший поход на Киев, объединив вокруг своего похода всех угольщиков Украины.  И хочется сказать, что на всем пути пешего похода их поддерживали все люди, а правительство находило деньги   и по пути следованиям многотысячной колоны горняков срочно погашалась задолженность по зарплате бюджетникам. Уже 10 лет Киев не слышал стука шахтерских касок и сегодня шахтеры Украины не пришли потянуть одеяло на себя. А 28-29 января пока приехали в Киев под Кабмин для того, чтобы высказать свои требования и разобраться когда им говорят правду и почему у руководства страны существуют двойные стандарты. Шахтерские требования просты: погашения задолженности по зарплате, отмена 15 процентов налога на зарплату и пенсии, которые они заслужили тяжелым и опасным трудом.

В вопросе о двойных стандартах. Шахтеры понимают, что ситуация в стране сложная, но им говорят: нам сегодня, как никогда, необходима энергетическая независимость страны. И я, опираясь на свой производственный опыт, говорю, что энергетическую безопасность страны создают люди, коллективы шахтеров и энергетиков. Тогда вопросы:  Почему за счет шахтеров и энергетиков делаются попытки наполнить государственный бюджет, внося изменения в Налоговый кодекс? Кто принял решение не включать в бюджет 2015 года средства на господдержку и развитие шахт? Почему отменена статья 43 горного Горного Закона Украины? Для кого заключен контракт на поставку электроэнергии из России на кабальных условиях по цене 85 копеек за киловатт, в то время, когда энергоблоки украинских ТЭС не загружены и простаивают? Зачем покупать уголь за границей вместо того, чтобы дать право работать своим шахтерам и добывать уголь? На мой взгляд, отсутствие здравого смысла.

По поручению премьера создана комиссия для урегулирования проблем угольной промышленности и хочется верить, что сегодня будет подписан меморандум, пункты которого будут включены для решения вопросы, в первую очередь, связанные с поддержкой и развитием ТЭС Украины, гарантия и защита социальных прав работающих шахтеров, пенсионеров, инвалидов и их семей. Но не забывайте, что меморандум это всего лишь общая линия действий, по мнению шахтеров, должен работать закон.

И я обращаюсь к депутатам, с которыми мы были вместе у Кабмина, шахтеры поверили премьеру и министру, и уехали домой с надеждой. Поэтому наша задача осуществить контроль за выполнением пунктов меморандума.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд закінчити.

 

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В. Для этого в меморандуме указать ответственных и сроки, пригласить министра Демчишина отчитаться о заключенном контракте на поставку энергии с России. И напомню вам слова Николая Сургая: "Уголь спасет Украину, если Украина спасет свой уголь".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу дотримуватись Регламенту, тому що ви обмежуєте виступи наступних депутатів. До слова запрошується Корчинська Оксана Анатоліївна, Радикальна партія, з трибуни, так? Будь ласка,  включіть  мікрофон на трибуні.

 

10:21:00

КОРЧИНСЬКА О.А.

Слава Україні! Шановні панове депутати! Особливо до членів ПАРЄ, ви нам робили зауваження, що у нас не вистачає культури слухати один одного – це абсолютна правда. Я зараз буду говорити не так як для депутатів, як для хлопців з фронту. Як координатор АТО з медицини я місяцями координую всі медслужби Нацгвардії, прикордонників, Збройних Сил України, добровольців, цивільну медицину Донецької області. Позавчора звідти повернулася, два тижні була Силідове, Червоноармійськ, Маріуполь, Красноармейск, Артемівськ. Хочу вам повідомити і зазначити, що у нас на фронті критична ситуація з евакуацією поранених. Донецький аеропорт район, сектор С, Артемівськ, Дебальцеве, зараз на 60 відсотків поранених вивозять волонтери, бо у нас елементарно в Збройних Силах України не вистачає зараз санавіації, у нас не вистачає евакуйовочно-санітарного транспорту. У нас він був, але він був УАЗіки, він постраждав, його підбили, більшість збройних бронетранспортерів не працює і вам хочу зазначати, що район аеропорту… Шановні військові, я говорю хлопці це для вас, тому що депутатів це абсолютно не цікавить, скажу вам просто чесно. І моїх колег по фракції "Самопоміч", тим більше, по-моєму. Мені це прикро, що коли все ж таки я говорю, яка реальна ситуація зараз на фронті, депутатів це не цікавить.  А ми повинні з вами починати з інформації з фронту, і закінчувати кожного дня інформацією з фронту. Ви тут всі стидите, тому що хлопці нас там захищають. Тому що вони сьогодні там  не доїдають,  не сплять, вони без зброї, їм не вистачає військового озброєння, їм не вистачає важкої техніки, їм не вистачає снарядів, їм не вистачає аптечок. Хронічно Збройні Сили України, Нацгвардія просто не мають аптечок. Щоб ви знали, в Збройних Силах України на сьогоднішній час в кращих батальйонах два лікаря на 300 осіб, 2 лікаря, а є батальйони, де на 900 – теж 2 лікаря. Якщо ви уявляєте, як зараз цим людям рятувати життя, як хлопцям вистояти і зберегти ваші всі місяця, коли ви сидите тут в теплі, то, будь ласка, майте повагу про них пам'ятати. Фронту потрібна допомога!

Я звертаюсь до Кабінету Міністрів. Я звертаюсь до міністра Полторака, нам треба терміново збирати штаб медичного забезпечення АТО і проводити його під єдиною парасолькою. Уже закінчився час, коли всі Збройні Сили і всі різні рода військ, кожен під своєю парасолькою. Треба об'єднуватися, вони не справляються самі по собі, їх треба щоденно координувати. Штаб АТО...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, закінчити

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Дякую. Штаб АТО по медицині, котрий нарешті організовується на цьому тижні, повинен збиратися  не раз на місяць, а кожного тижня, як мінімум функціонувати  кожного дня, тому що хлопців вивозять поранених кожного дня. У нас немає проблем вивести їх з цивільних лікарень, там допомагає екстрена  служба катастроф, все чудово – ми справляємося.

У нас є проблеми з евакуації з лінії фронту до лікарні, у нас немає транспорту. Нам не вистачає медиків, у нас немає броньованого  транспорту. Той, що був – підбитий і він на ремонті. Фронту потрібна допомога! Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується Паламарчук Микола Петрович, партія "Блок Петра Порошенка", будь ласка.

 

10:25:13

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Юрій  Соловей, 89-й виборчий округ, депутатська група "УДАР", фракція "Блок Петра Порошенка".

Шановні колеги, розпочався 2015 рік,  але, на жаль, для більшості українців і в цілому для нашої держави він розпочався з поганих новин. 12 загиблих в Волновасі, 30 – в Маріуполі, десятки щоденно загиблих людей в Дебальцево, на лінії фронту. Десятки загиблих військовослужбовців, якщо не сотні. Оце ціна, яку сьогодні Україна платить за так зване перемир'я, за так звану політику умиротворення російського агресора, яку Росія проводить на території України. Що ще треба, щоб зрозуміти, що тільки тиск на Росію, тотальний, зможе зупинити цю країну в агресії по відношенню до України.

Але що робить сьогодні Україна? Всі європейські держави ще півроку тому ввели економічні санкції по відношенню до Російської Федерації. Станом на сьогодні Україна таких санкцій не ввела. Що ми бачимо сьогодні на полицях наших супермаркетів? Це тотальну торгівлю російськими продуктами, через Україну транзитом йде російська нафта, російський аміак, в Україну спокійно залітають російські компанії, транзитом рухаються російські громадяни, успішно в Росії працюють російські банки і російські компанії. Уряд, який зобов'язаний з вересня місяця повинен був ввести санкції, і ввести через Раду національної безпеки і оборони України, на жаль, жодного кроку в цьому напрямку не зробив.

І саме тому депутатська група "УДАР" фракції "Блоку Петра Порошенка" в найближчі дні внесе законопроект щодо застосування економічних санкцій щодо Росії. Ми вважаємо, що в Україні пора припиняти торгівлю російськими товарами, окрім критичного імпорту. Ми вважаємо, що через територію України не може йти транзит російських вуглеводнів, таких як нафта, аміак, окрім критичного імпорту, необхідного для України. Ми вважаємо, що в російські банки потрібно негайно ввести тимчасові адміністрації і контролювати, куди йдуть гроші російського капіталу на території України. Ми вважаємо, що кожна компанія, в доля якої є російський капітал понад 50 відсотків, повинна сплачувати, як мінімум, 10 відсотків військового податку для потреб Збройних Сил України, парламенту і керівництва держави визначити даний законопроект, який буде внесений в найближчі дні, як невідкладний, і вже на наступному пленарному тижні його розглянути і затвердити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Зараз я надам слово. В мене є прохання, коли відбувається заміна виступаючого, це не так важко, в нас є ця давня традиція, напишіть на листочку, хто на кого замінюється і дайте в президію, щоб я міг коректно оголошувати надалі. Зараз від Радикальної партії має бути Ленський  Олексій Олексійович, але розумію, він передає слово Олегу Валерійовичу Ляшку. Будь ласка, до трибуни запрошую.

 

10:28:32

ЛЯШКО О.В.

Шановні громадяни України! Шановні колеги народні депутати!

Я хотів би привернути вашу увагу до вкрай важливого питання – це  питання енергетичної безпеки країни, яке є невід'ємною частиною загальної національної безпеки України.

У цьому плані, на превеликий жаль, у нас надзвичайно невтішні справи. Парадоксально, але факт, 23 роки ми намагалися боротися за енергетичну незалежність України від Росії і в підсумку сьогодні Україна більш залежна від Росії ніж за всі попередні 23 роки.

Якщо до цього ми залежали від постачання з Росії газу і твелів на ядерні електростанції, ми ніколи не експортували електроенергію, ми навпаки її імпортували, сьогодні ми отримуємо з Росії електроенергію, сьогодні ми отримуємо з Росії вугілля, замість того, щоб купувати вугілля у львівських шахтарів, у волинських шахтарів, у павлоградських, у донецьких шахтарів.

Адже ті, хто мені розказує, що люди на Донбасі, вони не варті нашої уваги, я категорично не згоден. На Донбасі, в тому числі, на тимчасово-окупованих територіях живуть українські громадяни і влади, ні уряд, ні влада загалом, не має права відмовлятись від захисту українських громадян, від визволення українських громадян, від забезпечення українських громадян роботою, у тому числі й донецьких шахтарів.

Адже багато шахт перереєструвалися на звільнених територіях, водночас вони не мають можливості продавати своє вугілля, шахтарі не мають можливості отримувати заробітну плату.

Контракти, які в грудні минулого року Міністерство енергетики підписало з російським РАО  "ЄЕС"  на постачання в Україну електроенергії є глибоко корупційними контрактами. Вони суперечать національним інтересам України. Вони заганяють Україну в енергетичну залежність від країни-окупанта.

Бо ми, наприклад, середня ціна на енергоринку 1 гривня – кіловат/година. Ми в Крим продаємо по 70 копійок за кіловат. У січні до Криму 500 мільйонів кіловат електроенергії було поставлено. Втрати державного бюджету – 150 мільйонів гривень.

Я питаю, хто компенсовуватиме ці збитки? У чиї кишені пішли ці корупційні гроші? Чому наші солдати гинуть на фронті, а мародери в тилу заробляють на вугіллі, на електроенергії? Чому ми у львівських, у волинських шахтарів кажемо, що ми можемо в них купувати вугілля по 1100 гривень за тонну, а в російських окупантів купуємо по 1600 гривень за тонну.

Я категорично заперечує проти такої антидержавної політики. Я вимагаю від Президента, від уряду вжиття невідкладних заходів, до розірвання цих корупційних, антидержавних, зрадницьких контрактів, які фактично заганяють Україну в залежність від Росії. Ганьба!

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кулініч передає слово Шипку Андрію Федоровичу. Запрошую на трибуну.

 

10:31:53

ШИПКО А.Ф.

Доброго дня! Шипко Андрій Федорович, Дніпропетровщина, місто Нікополь, 35 виборчий округ, місто Нікополь, Орджонікідзе, Нікопольський район.

Шановні народні депутати, шановні виборці! Щодня від наших великих реформаторів ми чуємо, як реформи змінять життя на краще. Але для кого вони, і  хто доживе до цих змін?

Сьогодні більше 3 мільйонів, хворих на гіпертонію, вже відчули реформу в системі охорони здоров'я. І ця реформа стала не тільки загрозою для їх життя… для їх здоров'я, а саме і для життя. Чому, запитаєте ви. Бо лікування, які пацієнти отримували впродовж останніх 3 років, не продовжено. Фінансування проекту припинено 31 грудня 2014 року.

Я виступав з цієї трибуни, направляв депутатський запит в Кабінет Міністрів з питанням, які саме заходи передбачені, щоб не залишити хворих на гіпертонію взагалі без лікування. Відповідь проста: грошей не передбачено. І передбачено, вдумайтесь, тільки тому, що Міністерство охорони здоров'я з якихось причин, ну, мабуть, реформаторських, не подало відповідні документи і розрахунки.

Я вимагаю від уряду негайно розібратися, який саме реформатор знов залишив один-на-один людей зі своїми проблемами, з мізерною пенсією, яка не може компенсувати вартості ліків. І що це за реформа? Яка в неї мета? Сьогодні ми не маємо право залишити хворих без необхідних їм ліків, прикриваючись реформами.

         Я переконаний, повинен бути перехідний період. Не можна просто взяти і припинити фінансування медичних програм, пілотних проектів і просто дочекатися появлення страхової медицини. Я вимагаю від Кабінету Міністрів України відновити дію постанови 340 щодо компенсації вартості ліків для хворих на гіпертонію. І досить змушувати людей вибирати між хлібом і ліками.

Прошу вважати мій виступ депутатським запитом до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров'я. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам.  Величкович Микола Романович передає слово для виступу Висоцькому Сергію, "Народний фронт". Запрошую Сергія Висоцького на трибуну.

 

10:34:34

ВИСОЦЬКИЙ С.В.

Доброе утро, господа. Все дискуссии последних дней вращаются вокруг информационной защиты государства, вокруг противостояния информационной агрессии России. Воюя в гибридной войне, у которой, как сказали умные люди, теоретики из Генштаба и эксперты в СНБО, есть 7 уровней, один из этих уровней – это информационная война.

Российский журналист, российская медиа, российская пятая колонна в информационном пространстве может быть гораздо более ущербной, гораздо более, гораздо более вредное, чем установка "Град" и чем артиллерия. Мы видим, что в зале за последние дни сформировалось целое лобби, которое я не могу назвать иначе как пророссийским лобби в противодействие информационной безопасности Украины. С трибуны нам говорят о том, воюйте против российских каналов, не воюйте против украинских каналов. Воевать нужно против всех проявлений агрессора в нашем информационном пространстве.

Не для кого не секрет, что российские СМИ, российские кампании, российские юридические лица и олигархи через свои офшоры, через своих доверенных лиц, через своих так называемых украинских партнеров, которые являются просто предателями нашего государства, владеют далями в украинских СМИ.  Мы, фракция "Народный фронт" пытаемся с этим бороться. И мы видим, что наши коллеги некоторые выходят на эту трибуну и с комсомольским задором по комсомольской привычке вещают, где Кабинет Министров, где СБУ, что же мы должны делать по этому поводу. Я хочу им сказать, дорогие коллеги, вносите законопроекты, обращайтесь з зверненнями і з запитами, делайте что-нибудь. Мы видим, что у нас есть тенденция, в информационной войне мы пытаемся бороться с трибуны Верховного Совета. Мы считаем, что если экс-комсомольцы или какие-то новые депутаты, или какие-то родители как бы свободу слова, выйдут на трибуну и произнесут свою пламенную речь на три минуты, российская агрессия в информационной сфере от этого прекратится. Это глубоко неправда. Для того, чтобы ее прекратить, надо, как мне кажется, все же поддерживать и те законопроекты, которые вносятся депутатами, в том числе и фракция "Народный фронт", и вносить свои законопроекты, вносить свои предложения, разрабатывать нормативную базу в сфере противодействия информационной агрессии.

Вчера этот зал провалил важный законопроект об усилении полномочия Национального совета по телевиденью и радиовещанию. Завтра мы голосуем за проект 1768, автора Высоцкого, Левуса и Величковича об исключении российских собственников из украинских СМИ. Если в Украине есть доли, связаны с Кремлем олигархов, они должны быть исключены из состава собственников. Я прошу зал проголосовать за это и поддержать. И говорю о том, что мы будем называть предателем каждого, кто не поддержит этот законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається Мосійчуку Ігорю Володимировичу. До трибуни, так? Прошу включити мікрофон на трибуні. Пане Ігор, будь ласка.

 

10:37:57

МОСІЙЧУК І.В.

Шановні колеги, в надзвичайно тяжкий час, коли українські військові добровольці на сході країни відстоюють територіальну цілісність держави, ми повинні говорити про їхнє забезпечення, перш за все. Про те, наскільки держава в нашій особі відноситься до них. Що я маю на увазі? Колеги звертались неодноразово і я особисто звертався до служби, яка надає звання учасника АТО нашим військовим, нашим героям. Наразі жодної відповіді немає, наразі відомо тільки, що більше 500 прокурорів стали учасниками АТО, а в той же час 25 бригада, яка воює під Дебальцеве, не має жоден боєць такого статусу.

У зв'язку з цим звертаюсь до вас всіх, звертаюсь до президії і вимагаю викликати керівника цієї установи сюди до залу. Він має прозвітувати перед депутатами скільки чиновників, прокурорів, міністрів наділено статусами учасника бойових дій і чому такий статус не отримують наші герої, які воюють під Дебальцевим, Маріуполем і тому подібне.

Інше питання, підняте нашою фракцією, це надання прискореної процедури отримання українського громадянства тим, хто ціною власного життя, іноземцям, захищає нашу країну. Позавчора в бою під Дебальцевим загинув бригадний генерал Чеченської Республіки Ічкерія командир добровольчого миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва – Мунаєв Іса. Прошу зал вшанувати його пам'ять і пам'ять всіх іноземців, які воюють за  Україну,  стоячи. Вічна пам'ять Ісі Мунаєву і всім іноземцям,  які не шкодують власного життя, захищаючи територіальну  цілісність нашої країни. Слава  Україні! Смерть ворогам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У нас час для виступів… У нас останній виступ – це "Опозиційний блок", Добкін передає слово Королевській.  Будь ласка, до  трибуни, включіть мікрофон на трибуні.  І потім буде Андрій Тетерук.

 

10:41:24

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги! "Оппозиционный блок" заявляет о том, что в нашей стране систематически нарушаются права человека.  И, в первую очередь, мы хотим обратить внимание на права  наших переселенцев, сегодня в Украине более 1 миллиона человек стали вынужденными переселенцами, и ситуация складывается просто катастрофическая. За январь месяц Министерство социальной политики  задержало  ежемесячные выплаты людям и сотни тысяч людей,  для которых  те копейки, которое выделило им государство не получили, и  не получили никакой  возможности   для того, чтобы обеспечить хоть какие-то возможности жить.

Следующая проблема  и она тоже набирает  грандиозных масштабов.  С 1 февраля  те пенсионеры, которые приехали в Украину, которые получают сегодня пенсию здесь, на территории, но    если они не оформили справку переселенца, а оформить справку сегодня нереально, потому что очереди в соцзащите  - это тысячи людей стоят в круглосуточном режиме, то эти люди не  будут получать пенсию.  А таких людей  сегодня в Украине порядка 300 тысяч. Мы не имеем права допустить того, чтобы наши пенсионеры перестали получать пенсию на территории нашей страны. Поэтому мы требуем от Министерства социальной политики срочно урегулировать вопрос выплаты пенсии и срочно урегулировать вопрос и выплатить все, подлежащие законом, суммы переселенцам, которое задолжало сегодня государство.

Следующая проблема. 300 миллионов гривен выделено в государственном бюджете на то, чтобы компенсировать людям разрушенное жилье, восстановить объекты инфраструктуры. Но, к сожалению, ни в прошлом году, ни в этом году ни копейки денег из этого ресурса не выделили, ни на компенсацию жилья людям, не на восстановление объектов социальной инфраструктуры. И мы требуем, чтобы правительство срочно приняло постановление, чтобы людям компенсировали за разрушенное жилье и дали на восстановление инфраструктуры в разрушенные города, которые сегодня находятся под контролем украинской власти.

Парламентская ассамблея Рады Европы обратила внимание Украины и признала, что в нашей стране сегодня, да, есть гуманитарная катастрофа. Поэтому "Оппозиционный блок" зарегистрировал проект постановления на реализацию решения Парламентской ассамблеи Рады Европы. И мы просим, чтобы это решение рассматривалось как первоочередное и чтобы план реализации, и восстановление сегодня инфраструктуры, которая осталась разрушенная на территории Украины и помощи переселенцам, был срочно принят в украинском парламенте. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час для виступів завершився.  Поки Андрій Тетерук для останнього виступу підійде, я хочу зачитати оголошення.

Отже, перше оголошення. Повідомляю про входження народного депутата України Лисюка Ярослава Васильовича до складу депутатської фракції партії "Блок Петра Порошенка". Вітаю, пане Ярославе, чи він є в залі, давайте всі його привітаємо.

Наступне оголошення. Повідомляю про створення у Верховній Раді України восьмого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Єврооптимісти", співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "Єврооптимісти" обрано народних депутатів Климпуш-Цинцадзе Іванну Орестівну, Кацер-Бучковську Надію Володимирівну, Пташник Вікторію Юріївну і Рябчина Олексія Михайловича, разом у нас 24 "Єврооптимісти" від сьогодні в парламенті. Дякую вам і надаю…

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, народні депутати! Я запрошую для виголошення інформацію  народного депутата Андрія Тетерука, будь ласка,  прошу.

 

10:45:25

ТЕТЕРУК А.А.

Дякую. Шановний голово, шановні депутати,  шановні громадяни України! Я хочу зробити заяву, беру на себе відповідальність від всіх комбатів, які зараз присутні на фронті, від всіх військових, які зайшли в Раду, що ми не маємо жодного відношення до так званого всеукраїнського батальйонного братства, яке розхитує ситуацію в центрі нашої країни.

Я хочу заявити, що всі спроби інформаційно підірвати наш простір і зневірити народ України в тому, що наша українська армія обов'язково переможе і буде боротися тільки з ворогом нашої країни – це є факт. Ми обов'язково переможемо і ми повинні вірити в те, що кожен військовий робить все належне для того, щоб нищити  російського окупанта будь-де. А не створювати інформаційний привід, показувати, що у нас є будь-які ситуації, які можуть тлумачитись двояково. Тому я прошу підтримати нашу позицію і довести до  всіх українців.   Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо вам за вашу позицію і військову справжність.

Шановні народні депутати!  Ми переходимо до розгляду питань порядку денного, перед тим як ми розпочнемо розгляд порядку денного я хочу надати доручення профільному комітету, щоб зараз терміново зібрались комітет під головуванням Князевича Руслана Петровича з питань правової політики та правосуддя і розглянули проект Закону (номер 1883), проект Постанови (1312) і проект Заяви (1887) з метою підготовки цих документів для розгляду на цьому засіданні і не пізніше 13:30, щоб ми їх розглянули в залі Верховної Ради. Тому, будь ласка, Руслан Петрович Князевич, будь ласка, збирайте комітет, до 13:30 є час, а також я хотів би звернутися до голови Комітету із закордонних справ, Ганна Миколаївна Гопко, будь ласка, розгляньте проект Постанови про заяву Верховної Ради (за номером 1847). Вона  теж попередньо була включена в порядок денний, але не розглянута комітетом. Тому, будь ласка, розгляньте комітетом і  внесіть відповідні пропозиції щодо розгляду, щоб була дотримана процедура, будь ласка.

 А зараз ми переходимо до розгляду питань порядку денного, шановні колеги, прошу вас сконцентруватися на роботі. Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом щодо статусу Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України. Доповідає міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Перед тим, є пропозиція розглянути проект Закону про ратифікацію за скороченою процедурою, шановні колеги народні депутати. Я ставлю на голосування щодо розгляду за скороченою процедурою даного законопроекту (реєстраційний номер 0003) щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу визначатися, шановні народні депутати. Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

10:49:38

За-191

Рішення прийнято.

Будь ласка, запрошую доповідати міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. Прошу, пане міністр. Співдоповідає голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко.

 

КЛІМКІН П.А.

Шановний пане Голово, шановні пані та панове, народні депутати!

Сьогодні на ваш розгляд вноситься проект Закону про ратифікацію Угоди про статус Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України.

Не гаючи часу, скажу, що ця угода спрямована на допомогу реформуванню безпекового сектору України, бюджет місії складає більше 13 мільйонів євро на два роки. І головною метою діяльності місії є надання допомоги у проведенні реформи правоохоронних органів шляхом, звичайно, консультативної допомоги, реалізації проектів, експертного аналізу відповідних законів. Угода потрібна для того, щоб забезпечити умови діяльності місії.

Беручи до уваги важливість сприяння реформуванню правоохоронних органів, прошу вас підтримати цю угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане міністре.

Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

10:51:24

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Комітет з питань європейської інтеграції розглянув на своєму засіданні 3 лютого цього року проект Закону України про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом щодо статусу Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України і ухвалив одноголосно рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.

Народні депутати – члени комітету наголошують, що зазначений законопроект спрямований на посилення спроможності України у врегулюванні кризи шляхом реформування системи правоохоронних органів.

Також слід зазначити, що цілями створеної місії є надання Європейським Союзом допомоги у реформуванні сектору безпеки України, як це зазначив міністр закордонних справ, а зокрема, структури МВС, включно з міліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України і Державною прикордонною службою. Також в функції місії входить моніторинг реалізації рішень та імплементації законодавства у сфері реформування безпекового сектору. І, до речі, представники місії, які були присутні на засіданні комітету, запропонували профільним комітетам парламенту, шановні колеги, технічну допомогу і співпрацю саме в моніторингу законодавства і імплементації законодавства, тому запрошуємо також до такої співпраці.

Також місія готова підтримувати реформи шляхом проведення тренінгів та навчання персоналу причетних органів державної влади. Рішення комітету узгоджується із висновками Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

І пан міністр зазначив, що на функціонування місія потребується 13 мільйонів євро, хочу також зазначити, що ці кошти будуть виділені не з бюджету України – це кошти Європейського Союзу і донорів.

Також питання як найшвидшої ратифікації цієї Угоди про створення консультативної місії обговорювалося в понеділок на раді реформ за головуванням Президента України, де були присутні всі лідери фракцій парламентської більшості, які підтримали як найшвидшу угоду. Тому ми сподіваємося сьо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу… Завершили? Дякую. Дякую. Будь ласка, запишіться  два – "за", два – "проти", шановні колеги.

Віктор Чумак, "Блок Петра Порошенка".

 

10:53:57

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, я прошу вас підтримати цю угоду про яку казали Ірина Геращенко і Міністр закордонних справ, тому що робота цієї консультативної місії дуже важлива для України.

Консультативна місія буде займатися наданням відповідних консультацій при реформуванні найбільш складної, однієї з найкорумпованіших галузей України, саме правоохоронних органів. 

Цивільна безпека – це та безпека, яка в принципі повинні гарантувати нашим з вами людям порядок на вулицях, порядок в їхніх домівках, порядок в тому, щоб жоден злочин не залишився не розкритим, жодне правопорушення не залишилося безкарним.

Я зустрічався з представниками цієї місії, практично керівниками. Я бачив їх величезну фахову підготовку. Більше того, я бачив їх величезне бажання бачити дійсно в Україні цивілізовані правоохоронні європейські органи. Тому я закликаю вас підтримати цю угоду і проголосувати "за".

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Григорій Немиря, "Батьківщина".

 

10:55:10

НЕМИРЯ Г.М.

Григорій Немиря, фракція "Батьківщина". Фракція "Батьківщина" підтримує ратифікацію угоди між Україною  та Європейським Союзом. Хочу сказати, що ця Консультативна місія фактично вже розпочала свою роботу з 1 грудня 2014 року. Але для того, щоб в повному обсязі виконувати свій мандат, який був сформований у відповідь на запит України, місії потрібно врегулювати правові питання.

Хочу сказати, що допомога цієї Консультативної місії стосується не лише органів виконавчої влади, але і парламенту. Фактично всі комітети, які виявляють такий інтерес, можуть бути реципієнтами цієї консультативної допомоги.

На Комітеті з прав людини була доповідь представників цієї Консультативної місії, де ми вже домовилися про практичну консультативну допомогу експертну щодо надання висновків із тих законів, які йдуть за напрямком профільного комітету.

Одне питання, на мою думку, потребує особливого підкреслення, а саме, йдеться про цивільну безпеку. Іншими словами, про безпеку людей, яку не мають затьмарювати навіть міркування державної безпеки. Ми маємо часто-густо ситуації, коли під міркуваннями забезпечення безпеки держави ігнорується або недостатньо уваги приділяється людській безпеці, цивільній безпеці.

Саме тому, враховуючи, що Україна  твердо стала на шлях інтеграції до Європейського Союзу, одна із найбільших місій, яка гортається зараз під прапором Європейського Союзу, потребує на найбільш сприятливі умови свого функціонування. Те, що цю місію очолює досвідчений дипломат Кальман Міжей, є ще запорукою того, що їх консультативна допомога буде якісною.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Остап Семерак, "Народний фронт" . По хвилині.

 

10:57:27

СЕМЕРАК О.М.

Семерак, "Народний фронт" . Шановні колеги, я хотів би нагадати, що однією з причин Революції гідності були, був європейський вибір, зроблений українським суспільством. Після революції був створений уряд Майдану і обраний новий Президент України Порошенко, і уряд на чолі з Яценюком, і Президент Порошенко підписали Угоду про асоціацію, яку український парламент ратифікував.

Насправді, сьогоднішня ратифікація угоди – це є продовження європейського вибору європейської інтеграції, яку прийняв український народ і українське суспільство. Я хотів би наголосити на тому, що європейська інтеграція в Україні стала частиною внутрішньої політики і пріоритетом внутрішньої політики.

Насправді, ті реформи, які започатковані міністром Аваковим дають надію на те, що вся правоохоронна система буде змінена на краще. І ця угода нам допоможе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте, 10 секунд – завершити.

 

10:58:42

СЕМЕРАК О.М.

Я хотів би наголосити, що ратифікувавши сьогодні цю угоду, український парламент підтримує уряд, підтримує міністра внутрішніх справ в реформуванні правоохоронної системи України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чи є бажаючі висловитись? Немає. Шановні колеги, я прошу запросіть народних депутатів до зали, питання надзвичайно важливе і, я думаю, що висловились і доповідач, і співдоповідач щодо важливості ратифікації даного закону, прийняття даного Закону про ратифікацію. Тому я би просив всіх підготуватись до голосування. Шановні народні депутати, будь ласка, підготуйтесь до голосування щодо ратифікації, Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом щодо статусу Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (реєстраційний номер 0003). Висновок комітету - прийняти в цілому. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 0003). Прошу уважно народних депутатів -   за основу та в цілому. Прошу голосувати за основу та в цілому (реєстраційний номер 0003) проект Закону про ратифікацію. За основу та в цілому.

 

11:00:21

За-272

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступне питання, проект  Закону про ратифікацію Угоди між Урядом Литовської Республіки, Урядом Республіки Польща та Кабінетом Міністрів України стосовно створення спільної військової частини (реєстраційний номер 0004). Вноситься пропозиція щодо розгляду даного законопроекту за скороченою процедурою.

Прошу, шановні колеги, визначатися щодо розгляду цього законопроекту за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:01:01

За-234

Рішення прийнято.

Будь ласка, запрошую до слова заступника міністра оборони Петра Миколайовича Мехеда. Прошу, шановний доповідач. Співдоповідає голова Комітету з європейської інтеграції Ірина Геращенко.

 

 МЕХЕД П.М.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати, відповідно до вимог частини другої статті 9 Закону України "Про міжнародні договори України" Угода між Кабінетом Міністрів  України урядом Литовської Республіки та урядом Республіки Польща стосовно створення спільної військової частини учинена 19 вересня 2014 року в місті Варшава підлягає ратифікації Верховною Радою України. З метою виконання цієї внутрішньої державної процедури Міністерством оборони розроблено проект Закону України про ратифікацію угоди. Угода набуває чинності через 30 днів з дати отримання депозитарієм Польщею останнього письмового повідомлення про завершення виконання всіх внутрішньодержавних процедур необхідних для набрання чинності. Національні внески України до складу ЛитПолУкрбригу складають 545 військовослужбовців.

Окрім цього, 15 осіб залучається безпосередньо до штабу бригади. Від республіки Польща – до  3,5 тисяч, від Литовської Республіки – до 350. Командування бригади на постійній основі буде розташовуватись в місті Люблін, Польща. Підрозділи, які виділяються державами сторін до складу бригаду залишатимуться в складі збройних сил своїх держав та розташовуватимуться у місцях своєї постійної дислокації.

Проект закону із заінтересованими центральними органами виконавчої влади та не потребує додаткових витрат з державного бюджету. За повідомленням литовської та польської сторін процедура ратифікації угоди у них знаходиться на завершальній стаді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, дайте завершити.

 

МЕХЕД П.М. … підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

11:03:45

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я  бачу, що у  сесійній залі правильний настрій, давайте голосувати щодо ратифікації Закону про ратифікацію Угоди між урядом Литовської Республіки, урядом Республіки Польща та Кабінетом Міністрів України стосовно створення спільної військової частини. Комітет з питань європейської інтеграції так само на своєму засіданні 3 лютого розглянув відповідний законопроект, і в повному складі ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його в цілому.  

Я також хочу поінформувати шановних народних депутатів, що Україна вже має успішний досвід створення подібних, спільних з іншими державами, військових частин, зокрема шляхом укладення і ратифікації Угоди між Кабінетом Міністрів  України і урядом Угорської Республіки, урядом Румунії, урядом Словацької Республіки був створений багатонаціональний інженерний батальйон "Тиса". Ну, і будь-які подібні рішення, вони насправді працюють сьогодні на посилення обороноздатності особового складу наших Збройних Сил. Просимо підтримати всім парламентом. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, два – "за", два – "проти".  

Будь ласка, народний депутат Євлахов, "Блок Петра Порошенка".

 

11:05:07

ЄВЛАХОВ А.С.

Добрий день! Прошу передати слово  пані Юринець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я не почув прізвища.

 

ЄВЛАХОВ А.С. Юринець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юринець,  будь ласка, народний депутат Юринець.

 

11:05:20

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Прохання всіх депутатів підтримати було підтримано на комітеті  і напевно ми гордимося тим, що в нас є такий сусід як Польща, бо в  складні часи  - це та країна,  яка нас підтримала. І тому спільна співпраця - це наша безпека   сьогодні, яка є дуже важливою в нашій країні. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую!

Будь ласка, Олена Сотник, Самопоміч. 

 

11:05:46

СОТНИК О.С. 

Шановні колеги! Вчора на засіданні комітету даний    законопроект був підтриманий одноголосно, ми  також вас просимо його підтримати. Нагадаємо, що Польща і Литва, вони завжди були  і залишаються нашими союзниками, а створення подібної практики,  єдиної практики підвищення  обороноздатності України, воно на сьогоднішній день є вкрай важливим, воно є пріоритетним.  Тому дуже прошу народних депутатів,  дуже уважно проголосувати  за основу і в цілому.   Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую!

Будь ласка, народний депутат Мосійчук, "Радикальна партія". 

 

11:06:24

МОСІЙЧУК І.В.

Безперечно, підтримуємо даний законопроект, підтримуємо співробітництво  з усіма іноземними структурами військове, які є союзниками України в боротьбі з Московією.

Але в той же час, хотів би закликати  міністра оборони, вже раз звертався, щоб не призивали сюди пана Мехеда, який  в 2008 році співробітничав з Російською Федерацією. Службою безпеки  України були складені  відповідні документи, людина наносила шкоду  національній безпеці, мало того, щоб працює заступником міністра оборони,  так далі ходить до цього залу. Тому звертаюсь ще раз до міністра  оборони, що якщо ви хочете, щоб ваші законопроекти підтримувались, не  присилайте агента Кремля в цей зал.  Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Андрій  Тетерук, "Народний фронт",  будь ласка.

 

11:07:38

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України! Андрій Тетерук, фракція "Народний фронт".

Ми вважаємо за необхідне підтримати цей законопроект, він ставить перед собою мету, покращення взаємодії з іноземними структурами, з якими ми підтримуємо добросусідні відносини, по-перше. По-друге, отримання неоціненного досвіду, який так нам необхідний кожного дня у формуванні наших Збройних Сил. Хочу привести приклад із особистого життя.

З 2004-2007 роки я двічі був у миротворчій місії ООН в Косово і там ми мали нагоду проводити сумісні навчання з іноземними підрозділами майже більше ніж 32 країн, і те давало неоціненний досвід нашим військовим у складі україно-польського батальйону. Під час сумісних навчань ми також мали змогу підвищувати свої професійні навички і з литовським підрозділом, з багатьма іншими. Це ставить на якісно новий рівень підготовки  до сумісних навчань, до професійного відношення наших військових, в кінцевому результаті, нового якісного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ТЕТЕРУК А.А. Тому я прошу всіх народних депутатів підтримати цей законопроект. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є бажаючі висловитись? Будь ласка, Борис Іванович Тарасюк, "Батьківщина".

 

11:09:06

ТАРАСЮК Б.І.

Борис Тарасюк, фракція "Батьківщина". Фракція "Батьківщина" однозначно підтримає даний законопроект про створення спільної військової частини між дружніми державами Україною і Польщею, і Литвою.

Ми вважаємо, що це питання, яке було завалено попередньою владою, має бути підтримано і, більше того, ми маємо підтримувати всі формати, в тому числі, і перш за все у військовому плані, налагодження співпраці, створення спільних підрозділів, а також військової співпраці між Україною, Польщею і Литовською Республікою. Ще раз хочу сказати, що фракція "Батьківщина" підтримає даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу народних депутатів зайняти свої робочі місця. Будь ласка, секретаріат, запросіть народних депутатів.

На ваш розгляд, шановні колеги, внесений, реєстраційний номер законопроекту (0004) проект Закону про ратифікацію Угоди між Урядом Литовської  Республіки, Урядом Республіки Польщі та Кабінет Міністрів  України стосовно створення спільної військової частини. І доповідач і співдоповідач, а також виступаючі наголосили на важливості прийняття цього рішення. Профільний комітет розглянув і висновок комітету, рекомендація прийняти його в цілому. Тому я просив би народних депутатів України зайняти свої робочі місця і підготуватись до голосування. Прошу, вношу на розгляд, прошу, шановні колеги. Ставлю на голосування законопроект (реєстраційний номер 0004), прошу голосувати, прошу підтримати, шановні народні депутати, в цілому. Прийняття в цілому. В цілому.

 

11:11:23

За-290

Рішення прийнято. (Оплески)

Дякую, шановні колеги.

Наступне. Проект постанови (реєстраційний номер 1749), доповідає голова Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря. Перед тим, хочу поставити на голосування пропозицію щодо розгляду даної постанови за скороченою процедурою. Прошу визначатись, шановних колег народних депутатів. Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:12:09

За-224

Рішення прийнято.

Будь ласка,  Григорій Немиря.

 

11:12:19

НЕМИРЯ Г.М.

Шановний головуючий, шановні колеги,  до вашої уваги пропонується Постанова Верховної Ради України про проведення парламентських слухань: "Про роль та вплив громадянського суспільства на формування політики єдності країни". Хочу наголосити, що пропозиція про проведення таких слухань була одноголосно підтримана комітетом з питань прав людини, до якого входять представники всіх фракцій. Ми знаємо, що після Майдану з'явився цілий новий пласт громадянського суспільства, який займається проблемами, які до того ніколи не були в Україні, ідеться і про тимчасово-переміщених осіб, ідеться про біженців, ідеться про людей, які потерпають зараз від порушеннях їх прав на тимчасово окупованій території, там, де не справляється держава, першими ідуть представники громадянського суспільства. Ми також маємо бути свідомими про те, що часто-густо і це вже визнається на міжнародному рівні ніде в Європі немає такого активного громадянського суспільства, як в  Україні. Частина з найбільш активних представників зараз знаходяться тут, в цій залі вже як народні депутати. Але існує проблема, коли роль громадянського суспільства обмежується лише словами на потужних або менш потужних зібрань.

Саме тому для того, щоб з'ясувати, що практично працює, що не працює, які потрібно внести зміни, який є найкращій досвід, ми пропонуємо провести такі слухання. Щодо дати, замість 4 березня пропонується 11 березня, оскільки на 4 заплановані слухання щодо Чорнобильської АЕС. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, запишіться: 2 – за, 2 – проти.

Народний  депутат Єленський, "Народний Фронт".

 

11:14:49

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є.

Шановні народні депутати, фракція "Народного фронту" буде всебічно підтримувати проведення цих слухань. Ми вважаємо, що роль громадянського суспільства в формуванні етнонаціональної політики впродовж дуже багатьох років применшувалася. І зараз саме громадянське суспільство покликане відіграти особливу роль в формуванні цієї політики.

Справа в тому, що протягом принаймні останніх 4 років режим Януковича намагався нацькувати національні меншини, етнічні групи один на одного, розпалити можливі лінії протистояння в українському суспільстві, намагався розділити країну по етнічній і конфесійній ознаці. І саме міцне громадянське суспільство може покласти цьому край.

Також ми розраховуємо, що ці слухання допоможуть виробити найбільш адекватну модель етнонаціональної політики для країни і суспільства, яке прямує до Європейського Союзу.

Ми знаємо, що у нас є дуже багато як законодавчих, так і політичних проблем, які заважають зшиванню нашого суспільства. Але саме це зшивання є самою нагальною проблемою соціальної інженерії для країни, держави і законодавчого органу.

Я закликаю парламентарів одноголосно підтримати проведення цих слухань. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Артур Герасимов, "Блок Петра Порошенка".

 

11:16:57

ГЕРАСИМОВ А.В.

Прошу передати слово народному депутату Пацкану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Пацкан Валерій.

 

11:17:03

ПАЦКАН В.В.

Шановні народні депутати, шановний Голово! Фракція "Блоку Петра Порошенка" буде підтримувати ухвалення рішення щодо підтримання таких слухань. Хочу нагадати всім народним депутатам, що громадянське суспільство зіграло ключову роль, а саме: головну роль у Революції гідності. Ми повинні зараз консолідувати і об'єднати свої зусилля для того, щоби ще раз парламент і громадянське суспільство були разом. Для того, щоб всі рішення, які ухвалюються в нашому парламенті були консолідовані, одностайні з громадянських суспільством. В нас є про що поговорити – це і вимушені переселенці, це і етнонаціональна політика. І я прошу всіх активно взяти участь в обговоренні цих питань, і показати ще раз, що український парламент – це парламент, який слухає, чує український народ і українське суспільство.

Фракція "Блоку Петра Порошенка" буде підтримувати ухвалення таких рішень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Я прошу зайняти свої місця. Переходимо до голосування. Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики єдності в Україні", реєстраційний номер 1749, з урахуванням визначення дати проведення парламентських слухань на 11 березня.

Я прошу підготуватись до голосування, шановні народні депутати.

Переходимо до голосування.

На голосування вноситься проект Постанови реєстраційний номер 1749.

Прошу голосувати. За основу в цілому з урахуванням зміни дати на 11 березня. Будь ласка, прошу голосувати. Прошу підтримати, шановні колеги народні депутати. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

11:19:20

За-271

Рішення прийнято. Дякую. Наступне.

Проект Постанови про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо предметів відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання.

Шановні народні депутати, вноситься пропозиція щодо розгляду даної постанови за скороченою процедурою. Прошу визначитись.

 

11:19:56

За-221

Рішення прийнято.

Будь ласка, доповідає Павло Пинзеник, перший заступник голови комітету.

 

11:20:09

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, вашій увазі пропонується до розгляду законопроект… проект Постанови (реєстраційний номер 1764).

Комітет з питань Регламенту 13 січня цього року розглянув питання щодо внесення змін до предметів відання комітетів Верховної Ради  України восьмого скликання. Зокрема, пропозиції комітетів з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, з питань сім'ї і молодіжної політики та спорту, у справах ветеранів та інвалідів, які викладені в проект Постанови Верховної Ради (реєстраційний номер 1289) (автор – Третьяков Олександр Юрійович).

Враховуючи те, що зауважень стосовно змін предметів відання зазначених комітетів від інших комітетів, депутатських фракції, депутатських груп та народних депутатів України на звернення комітету не надходило. Комітет прийняв рішення підтримати пропозиції щодо внесення змін до предметів відання комітетів: з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності – перше; друге – з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту та у справах ветеранів та інвалідів, – які викладені у проекті Постанови Верховної Ради  України номер 1289.

Крім того, з огляду на те, що комітет в узагальненому проекті постанови врахував пропозиції, викладені в проекті Постанови Верховної Ради  України (реєстраційний номер 1289), комітет також прийняв рішення запропонувати народному депутату України Олександру Юрійовичу Третьякову як ініціатору внесеного проекту відкликати його.

Шановні колеги, якщо коротко, комітет продовжує роботу над вивченням питання про предмети відання комітетів. Поступила велика кількість пропозицій. З цих пропозицій виокремлені ті пропозиції, які не викликають застережень з боку жодного комітету, жодної депутатської фракції. Пропонується їх підтримати. Комітет затвердить графік розгляду інших пропозицій. Ми продовжимо роботу. І будемо сподіватися, що і в майбутньому будемо удосконалювати предмети відання комітетів Верховної Ради  України.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є необхідність висловитися? Є питання? Немає.

Шановні колеги, є пропозиція проголосувати за основу і в цілому даний проект постанови. Наскільки я розумію, заперечень у народних депутатів немає. Вноситься на голосування проект Постанови про внесення змін до деяких постанов Верховної Ради України щодо предметів відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання (реєстраційний номер 1764). Прошу народних депутатів підготуватися для голосування за основу та в цілому (реєстраційний номер 1764). Прошу голосувати.

 

11:22:59

За-231

Рішення прийнято.

Наступне питання (реєстраційний номер 1752) проект Постанови про відзначення пам'ятних дат у 2015 році. Є пропозиція розглянути даний проект постанови за скороченою процедурою Прошу визначитись народних депутатів щодо розгляду постанови за скороченою процедурою.

 

11:23:38

За-193

Рішення прийнято.

Будь ласка, Микола Княжицький, голова профільного комітету.

 

11:23:50

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні народні депутати, як ви пам'ятаєте, коли парламенти минулих скликань працювали, то, як правило, щодня наприкінці тижня або в середу голосувалася ціла низка постанов про відзначення тих чи інших пам'ятних дат. В цьому році ми в комітеті вирішили інакше підійти до вирішення цього питання для вшанування пам'яті наших земляків, для спогадів нашої героїчної історії, для того, щоб не залишилися забутими ті люди, які багато що внесли і зробили для України.

Ми звернулися до державного органу виконавчої влади – Інституту національної пам'яті. Зібрали всі пропозиції від народних депутатів, які надходили до профільного комітету і звернулися з запитом до Інституту національної пам'яті з проханням підготувати єдину постанову, відповідно до якої протягом цілого року будуть вшановуватися пам'ятні дати.

Відповідно до цієї постанови ми отримали відповідну інформацію від Інституту національної пам'яті, який зробив серйозні історичні розвідки, врахував всі пропозиції і затвердили в Комітеті з питань культури і духовності єдиний перелік цих пам'ятних дат. Я дуже прошу вас зараз його підтримати. Що ми зробили теж, ми запропонували Кабінету Міністрів  цією постановою не створювати окремі комісії для вшанування кожної з дат, а зробити єдину комісію із залучення фахівців із Інституту національної пам'яті для того, щоб українське суспільство системно підходило до своєї історії, до свого минулого, без чого, очевидно, не можна уявити нашого майбутнього.

 Ми врахували досить багато пропозицій. Вони є  на сайті Верховної ради, ви з ними знайомі, давно вже проведена ця робота в комітеті. До нас надійшла ще одна пропозиція від народних депутатів Лілії Гриневич і Івана Кириленка з проханням додати до цього переліку відповідно до статті 93 Конституції України відзначення 150-річчя Полтавського товариства сільського господарства, яке фактично започаткувало аграрну науку і в Україні і в Європі. Прошу вас підтримати цю постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Чи є необхідність обговорювати даний проект постанови? Немає.

Шановні народні депутати,  прошу підготуватись до голосування.

Є, да? Будь ласка, прошу, Микола Томенко слово. Микола Томенко.

 

11:26:10

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, наша фракція повністю підтримує ідеологію комітету. Скажу, що це не є якась революційна новела, це повернення до того, що ми робили два скликання назад. Так завжди в українському парламенті приймалися постанови про відзначення дат. На жаль, кілька скликань назад ми збилися з вірного шляху і почали приймати постанови до села авторства конкретних депутатів. Тому ідеологію ми підтримуємо. Натомість, у нас на фракції звучало багато зауважень не по ідеології, а по конкретних речах. Перше, скажімо, по містах населених пунктах. Тут який принцип ми беремо, щоби відзначати. Це дата на ноль, це дата на сто там і так далі.

Тепер друга позиція стосується навчальних закладів. У нас є базові серйозні університети, які до нас зверталися і депутати фракції говорили про те, що бажано було б їх включити. По персоналіях звичайно так само не все включено, і, зокрема, от 75 років у нас визначного у нас творця сучасного українського театру, я маю на увазі на початку ХХ століття Марка Кропивницького, тощо.

Наша пропозиція нашої фракції конструктивна: ідеологію підтримати, проголосувати за основу і дати можливість ще тим депутатам, які пропозиції не враховані, надіслати, щоб комітет ще раз подивився, додав не з голосу, а додав в текст постанови, і ми там за 3 тижні чи за 2 тижні проголосуємо в цілому. Тому що буде несправедливо, якщо в якомусь місті чи в університеті, чи ще десь, значить, вони  не попадуть в цей перелік. Тому, ще раз кажу, повністю підтримуючи ідеологію, є прохання, щоби ми, прийнявши за основу, дали можливість ще включити низку університетів, міст і персоналій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Ігор Мосійчук, Радикальна партія.

 

11:28:12

МОСІЙЧУК І.В.

Ігор Мосійчук, Радикальна партія.

Абсолютно також підтримуючи ідеологію і підхід комітету, хочу зазначити, що ряд визначних дат не потрапили до переліку. Ну, наприклад, 110 річниця від створення першої української газети "Хлібороб". В той же час іще хотів би рекомендувати комітету почати включати нові історичні дати, наприклад, 13 червня – день звільнення міста Маріуполь від російських загарбників. От, тому пропоную за основу проголосувати і дати можливість включити історичні дати інші і річниці до даного переліку, якій дійсно заслуговують. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Степан Барна.

 

11:29:18

БАРНА С.С.

Степан Барна, "Блок Петра Порошенка".

Шановні колеги, повністю погоджуюся з ідеологією даного питання і даного проекту постанови, але треба чітко розуміти. В даному випадку кожен депутат, напевно, свого округу звертався з ініціативою про відзначення певних пам'ятних дат. Зокрема і я зареєстрував проект постанови про відзначення 170-річчя Івана Павловича Пулюя, вихідця з Тернопільської області, села Гримайліва, Доцента Сорбонського університету, а також винахідника  рентгенівських променів, про які сьогодні, без яких сьогодні не обходиться жоден лікувальний   заклад. Більше того, треба  говорити, що багато навчальних закладів сьогодні є в Україні,  які носять ім'я цього  славного вченого. Тому прошу врахувати це в процесі розгляду  даного проекту постанови, а також врахувати побажання  депутатів.

Пане Голово, прошу дати можливість  в певний час  врахувати ці пропозиції  від народних депутатів.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, голова профільного комітету Микола Княжицький.

 

11:30:38

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановні народні депутати!

По-перше, хочу звернути увагу, чим керувався комітет, коли  обирав ті, чи інші дати. Це  практика, яка відповідає указам Президента і  чинній практиці, яка існувала в Верховній Раді  раніше. Пам'ятні дати і ювілеї, що  пропонуються до відзначення, повинні стосуватися  України, її  історії і території. 

Почекайте одну секундочку! Я вас послухав, тепер ви послухайте те, про що ви не знаєте.

Усі дати  подаються за новим стилем, пам'ятні дати і ювілеї, що пропонуються до відзначення, повинні починатися з 50 років.  Історичні події, річниці організацій та установ  відзначаються з 25-річним інтервалом: 50-річчя, 75-річчя, 100-річчя, 125-річчя. Ювілеї видатних людей відзначаються   з 10-річним інтервалом: 50-річчя, 60-річчя,  70-річчя, 80-річчя, тощо. Встановлення урочистих днів, пов'язаних із щорічним календарем відзначень, за винятком державних свят  та урочистих років, не належать до повноважень Верховної Ради і визначаються указами Президента  України. У випадку, коли відома точна календарна дата події, чи народження особи від якої  обраховується ювілей, пропозиції  про відзначення пам'ятних  дат і ювілеїв подаються не менше, ніж за місяць до дати відзначення. Розглядаються ювілеї тих видатних особистостей, які померли. Ювілей видатної   особи обраховується від дати  її народження. Розглядаються пам'ятні дати та ювілеї загальнодержавного, а не локального, або місцевого рівня. 

Шановні народні депутати! Я прошу вас підтримати  цю постанову  за основу і в цілому, і поясню чому.     Це не є вичерпний перелік, якщо будуть ваші пропозиції, ми зможемо їх розглянути  в комітеті і надати, звернутися за експертизою. Але якщо  ми не проголосуємо її в цілому, то наприклад Одеський національний університет не зможе відзначити і не встигне відзначити  ані свій ювілей, ані ювілей Мечникова, іменем якого він названий, так само як і багато інших навчальних закладів. Ми розглядали це досить давно в комітеті, це відкритий процес, всі пропозиції були враховані, ті, які надходять зараз, ми врахуємо в майбутньому. Прошу вас підтримати, проголосувати за основу і в цілому, щоб не заважати людям відзначити видатних історичних особистостей України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я думаю, що достатньо слушна пропозиція голови комітету, зараз розглянути за основу і в цілому. І одразу я хотів би дати доручення комітету, всі пропозиції, які є в депутатів і направлені на розгляд, щоб узагальнити, подивитися, щоб вони відповідали тому, що щойно було сказано з трибуни і таким чином ми підготуємо зміни до цієї постанови або нову постанову, і на цьому поставимо крапку. Я думаю, що тут жодних проблем не буде, дати можливо корегувати.

Будь ласка, прошу.

 

11:33:27

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Порадилися ми з членом комітету, підтримати пропозицію народного депутата Барни, додати 170-річчя від дня народження Івана Пулюя.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ігор Насалик слово. Народний депутат Насалик. Народний депутат Курило, будь ласка.

 

11:33:38

НАСАЛИК І.С.

Прошу передати слово Курило.

 

11:33:45

КУРИЛО В.С.

Шановний пане Голово, от зараз з голосу вносять ще ряд доповнень, я можу внести. Є пропозиція, пане Голово. Володимир Борисович, є пропозиція за скороченою процедурою друге читання. Тому що ряд знаменних дат не включено і рішення фракції "Блоку Петра Порошенка" було за основу, але на друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Лілія Гриневич, будь ласка.

 

11:34:30

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, я прошу вас звернути увагу на пропозицію голови комітету і проголосувати в цілому. Якщо необхідно, ми потім можемо завжди внести ще зміни, ми можемо певну частину  дат знову врахувати новою постановою. Але зараз, якщо ми не проголосуємо  в цілому  ми гальмуємо процес відзначення знаменних дат для цілої низки вищих навчальних закладів. Я дуже прошу, щоб ми проголосували в цілому, решту питань врегулюємо наступною постановою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, є багато різних думок, давайте ми зробимо наступним чином. Проголосуємо зараз за основу процедуру підготовки за скороченою процедурою до другого читання, і наступний, наприклад, вівторок, швиденько попрацюємо на наступний вівторок або середу приймемо в цілому.

Я так думаю, що не всі готові … Я думаю, що за скороченою процедурою, щоб ніхто не сперечався, колеги, буде проголосоване до вівторка і нічого тут не відбудеться.

Фракції всі готові сформулювати свої пропозиції  чи не всі. Якщо всі готові сформулювати, я зараз дам по хвилині і сформулюєте, якщо ні, тоді до другого читання підготовимо за скороченою процедурою, щоб не вносити тут жодних розбіжностей. Давайте по хвилині від фракцій. Від фракцій по хвилині, Луценко, пропозиції від фракції?

 

11:36:37

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Я думаю, що зараз приймаємо за основу, скорочена процедура другого читання, наступного тижня вівторок готові проголосувати. Є деякі важливі пропозиції, наприклад, ювілей Харківського політеху, найстарішого технічного вузу країни. Інші речі, я думаю, п'ять днів потерпить ця постанова, всі ювіляри вже давно на тому світі, вони не спішать, ми все відсвяткуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, ми довго обговорюємо те, що можемо дуже швидко зробити. Тобто, я зараз поставлю на голосування за основу, потім я поставлю на голосування підтримку,   підготовку за скороченою процедурою до другого читання. Даю доручення комітету: швиденько підготувати, на вівторок буде готово і проголосуємо. Навіщо ми зараз починаємо дискутувати там, де у нас є повне розуміння? Тому, шановні колеги, прошу підготуватися, реєстраційний номер проекту постанови, (номер 1752) я ставлю на голосування за основу. Прошу підготуватися, шановні колеги і прошу голосувати за основу, за основу. Прошу голосувати за основу, за основу.

 

11:37:59

За-254

Рішення прийнято.

Наступне. Підготовка до другого читання за скороченою процедурою. Прошу підтримати. Щодо підготовки до другого читання даної постанови за скороченою процедурою. Прошу голосувати.  За скороченою процедурою.

 

11:38:22

За-234

Рішення прийнято.

Я прошу комітет, будь ласка, узагальніть всі пропозиції народних депутатів, внесіть в таблицю до другого читання. Дякую за розуміння.

Наступне питання, шановні колеги, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстраційний номер 1107). Є пропозиція розглянути даний проект закону за скороченою процедурою. Прошу визначатися народних депутатів щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

11:39:10

За-209

Рішення прийнято.

Будь ласка, народний депутат Осуховський.

 

11:39:17

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Олег Осуховський, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Рівне.

Пане Голово, панове депутати, брати і сестри українці, сьогодні вашій увазі хочу представити законопроект (1107). Проект закону передбачає внесення змін до ряду чинних законів щодо врегулювання питання доступу  українців до водних об'єктів, зокрема  зміни до статті 47 Водного кодексу України щодо заборони обмеження загального водокористування, до статті 88 Водного кодексу України та до статті 60 Земельного кодексу України щодо гарантування громадянам безперешкодного і безоплатного доступу українців до водних об'єктів.

Крім того, до статті 61 та статті 62 Земельного кодексу щодо заборони влаштування огорож, що перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об'єктів. Наявні огорожі пропонується демонтувати за рахунок їх власників. Зміни до статті 110 Водного кодексу України та до статті 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлюють відповідальність за неправомірне обмеження безперешкодного і безоплатного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів.

Також необхідно внести зміни, і вносяться, до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про місцеві державні адміністрації" щодо місяця органів місцевого самоврядування у вирішенні піднятого питання.

Про що йдеться. Сьогодні громадяни України не можуть попасти до водних об'єктів, до пляжів, тому що олігархи понаставляли величезних огорож, поставили воєнізовану охорону, а також ще деякі олігархи беруть гроші, щоб українці могли вільно йти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, завершуйте.

 

ОСУХОВСЬКИЙ О.І. …йти на пляжі і користуватися водними об'єктами. Прошу підтримати цей важливий законопроект для українців. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, співдоповідач Микола Томенко, голова профільного комітету.

 

11:41:51

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, наш Комітет з екологічної політики, природокористування і проблем Чорнобиля розглядав даний законопроект. Ми підтримуємо наших колег: Левченка, Осуховського, Іллєнка і інших, - які цю тему підняли. Натомість маємо дуже багато проблем, як зреалізувати даний законопроект. Про що йдеться? 

Йдеться про те, що нам треба для того, щоби примусово припинити право на земельну ділянку, визначити підстави, на яких підставах ми це робимо і потім зрозуміти, хто реалізує це рішення.

Тому є от дві концептуальні речі, які ми в сесійній залі, до речі, не перший раз обговорюємо, їх треба зробити.

Тому наша пропозиція, комітет, мі не відповідаємо за Кримінальний кодекс, Адміністративний кодекс, за систему організації роботи. Підхід правильний і ми його підтримуємо. Але очевидно… І рекомендуємо прийняти в першому читанні.

Але очевидно, якщо ми хочем реальну справу зробити, ми повинні до другого читання, спільно з комітетом Кожем'якіна, з комітетом, які займаються правоохоронною частиною,  які займаються з комітетом Власенка, подумати чітко де повноваження місцевої адміністрації, де повноваження прокуратури, де повноваження відповідних правоохоронних органів, як ми діємо.

От щойно я… колега Олександра Кужель звернулась до мене і багато інших колег, що в славні, точніше в сумновідомі часи Черновецького тодішня влада навіть Дніпро прирівняла до малої ріки. Тому що, якщо це мала ріка, то значить, вже там більш спрощена процедура забудови.

Тобто це системна проблема такого загальноукраїнського характеру і наприклад, ми, я реально кажу, наш комітет один такий системний закон не зробить. Тому наша пропозиція підтримати в першому читанні, а Володимир Борисович, ви б посприяли, щоби ми спільно з низкою інших комітетів підготували його до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Володимирович.

Будь ласка, два – "за", два – "проти" запишіться.

Будь ласка, Юрій Чижмарь.

 

11:44:28

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Передаю слово Олегу Ляшку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко.

 

11:44:38

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України! Шановні колеги!

Переважна більшість депутатів, які знаходяться  в нинішньому залі. Це люди, які вперше прийшли до парламенту. Дай Бог, щоб вони не зіпсувалися, як всі ті, хто приходив до них. Подивимося через півроку.

От сьогоднішній закон – це якраз тест. Закон про розгородження, про вільний доступ до водоймищ ми намагалися провести в минулій Верховній раді. Нам не вдалося. І не один раз ми намагалися, і нам це не вдавалося. Чому? Бо переважна більшість людей, які сиділи в цій Верховній Раді, вони з Верховної Ради  їхали на озера, на річки, які вони забудували 5-метровими заборами, хоромами. І тому як же вони могли самі собі знести ці забори?

Я сподіваюся, що у Верховній Раді, яка прийшла після Майдану, тих людей, які живуть на загороджених річках, озерах і так далі, значно менше. Звичайно, що є деякі паразити, які там живуть.

Але я сподіваюся, що коли ми з вами сьогодні проголосуємо цей закон і дамо можливість розгородити вільного доступу до водоймищ, це буде одне із антиолігархічних рішень, які зобов'язана прийняти Верховна Рада.

Чому проста дитина, людина не може пройти рибу половити? Чому в нас, як у Харківській області колись, застрелили селянина за те, що він на озері хотів половити рибу? Чому в нас забудовано все? Чому одним можна і ліс, і озеро, і все на світі, а іншим не можна нічого?

Прийшов час відновлення справедливості! Кожний український громадянин повинен мати вільний доступ до річки, до води, до лису, до ягід, до грибів. Подивіться, ніде в світі немає приватних доступів до водоймищ, скрізь вільно, тільки в нас загороджено. Знести на хрін ці забори!  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Євтушок Сергій Миколайович.

 

11:46:51

ЄВТУШОК С.М.

Сергій Євтушок, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово Кужель.

 

11:47:04

КУЖЕЛЬ О.В.

Підтримуючи і продовжуючи виступ пана Ляшка, я хочу сказати, що, мабуть, до кожного народного депутат є звернення не тільки по Києву, а по кожному місту України, в яких є, ще залишилися хоча б річки. Ну, така була собі гра: я буду багатий і мене можна назвати олігархом, якщо в мене дом стоїть на відокремленому участку річки або моря. Почалось це з Криму. Ми пам'ятаємо останній рік перед анексією Криму скільки кримчан кричало, що не можна пройти до моря і починали зносити ці забори. Та ні за кошти ми ніколи не дочекаємось, що вони знесуть свої забори. Є дуже нормальний опит тих Прибалтійських країн, які зносять ці забори, а кошти а виконані роботи виставляють судовим порядком на виплату. І це є норма. Що ми, наприклад, маємо в Києві.

В Києві дійсно Дніпр вже має малу річку, йде зговір з прокуратурою і судами на прикладі Вишгородського району і міста Вишгорода. Особисто з мером Вишгороду паном Решетняком ми вже маємо суди 4 роки. Вони там, де є водозабір, всі, хто живуть в Києві, почуйте, водозабір для міста Києва віддали участки, де каналізація буде виходити прямо на водозабір там, де зберуть воду питну до міста Києва. З правоохоронною прокуратурою ми зверталися до суду і що ви думали, суди за кошти відстоюють інтереси тих, які забирають простим громадянам в садоводческому товаріществе йти до тієї річки, з якої ще батьки їх будували ті дачі і це було місце відпочинку всіх. Хочу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершуйте.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Я завершую останнім тим, що є і перемоги. Наприклад, коли пан Янукович забрав і зробив собі лесовые угодья "Кедр" тоді я як депутат Кримського парламенту відсудила у нього це право на охотничьи угодья і, які спускались аж от Аю-Дага і забирали частину пляжу. Треба об'єднуватись. Ми повернули це все кримській громаді, тобто  Україні об'єднуватися і приймати цей закон у першому читанні і  бистро доробляти на друге читання. Це є, дійсно, народний закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Сергій Каплін, "Блок Петра Порошенка".

 

11:49:56

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, "Блок Петра Порошенка", група "УДАР". Насправді багато кому покажеться ця дискусія не серйозною і смішною. Але саме з таких деталей починається надзвичайно серйозний тиск і дискримінація олігархів над простими  людьми. І навряд чи ми, навіть приймучи закон, дочекаємося, щоб у цій сфері навели абсолютний і необхідний порядок. Тут необхідні передусім дії народних депутатів разом із простими людьми. І я хочу звернутися до тих громадян, які є жертвами оцього розділення соціального, матеріального, ідеологічного. Коли олігархи у кожному селі, місті, районі, у кожному регіоні просто топчуться по вашим душам. Я хочу, щоб ви кожен зверталися особисто до мене. І я разом з вами обіцяю, буду валяти усіма можливими способами після прийняття закону ті паркани, які понабудовували і перегородили вам дорогу до того, що належить вам, що передбачено Конституцією особисто для вас, що ви зберегли, що ви доглянули. Інакше без рішучих, радикальних і чітких дій ми ніколи не доб'ємося порядку і результату  у цій сфері.

І друге важливе питання. Нам в цілому треба поставити надзвичайно серйозно, питання пов'язані з наведенням порядку в рибогосподарстві. У нас в країні працює кілька десятків років рибна мафія. Нам треба розігнати цих окупантів, які сьогодні контролюють все рибне господарство, змінити менеджмент відати усі ці можливості для простих людей. Тут так само  можна сподіватися на підтримку нашої фракції і мене особисто. Якщо  де й треба чітка люстрація, то саме там. Бо у нас за урядування окремих прем'єрів, ми докотимось до того, що у нас одна риба залишиться. Тому зараз її треба зберегти і дати конституційні права і можливості, передусім  простим громадянам.  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Антон Яценко.

 

11:52:09

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги, дійсно, в усьому світі водними ресурсами люди можуть користуватись, навіть коли готелі будуються, все зрозуміло. Єдине, що в цьому законі навпаки все. Тобто коли ставок в селі, кожен мажоритарщик, хто має в сільській місцевості, знає і не дають людям ні ловити рибу, ні купатися. Так тут навпаки написано, що так і залишити. І якщо вже його доробляти до другого читання, то треба тоді і врахувати також це положення, щоб селяни могли користуватися ставками.

І треба, правильно казав попередній хтось із ораторів, що треба передбачити певний механізм, бо ми попадаємо у величезне поле судів, коли, наприклад, хтось там будував чи облаштовував територію, на той момент було законно, після того буде звичайно вимагати відшкодування, бо закон зворотної сили не має. То треба дуже гарно з юристами його, попрацювати над ним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Іллєнко.

 

11:53:18

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, я думаю, що якщо ви дійсно народні депутати, то до вас звертаються люди з тими проблемами, коли вони не можуть до своєї річки, до свого озера, коли якесь "хамло мажорське" поставить там паркан з собаками і з охороною, зі зброєю і не пускає звичайних людей до їхньої батьківської землі, де вони з покоління в покоління ходили, відпочивали і так далі. І це питання, яке повинно бути вирішено сьогодні Верховною Радою, якщо ця Верховна Рада народна, а не олігархічна. І оцей попередній виступ, він якраз і свідчить про те, що є опір таким рішенням. Я хочу всіх закликати народних депутатів, підтримати цей законопроект, підтримати свободівську ініціативу.

Ще один важливий момент. Якщо хтось незаконно поставив там паркан, значить його треба зносити, тому що він там стоїть незаконно, і цей закон нам дає можливість, дає людям ініціативу це робити. Тому закликаю всіх це підтримати і підтримати людей, і їх законні права. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", Віктор Чумак.

 

11:54:31

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги! Віктор Чумак, 214 виборчий округ, місто Київ.

Я спеціально зробив на цьому акценти, тому що здавалося б, що цей проект закону можна віднести до місцевості, які знаходяться в сільській         місцевості. Але цей проект закону і взагалі питання, яке на сьогоднішній день піднято, воно дуже актуальне в тому числі і для міста Києва.

Хотів би сказати, що Київська міська рада в 2007-2009 роках прийняла як на мене ганебні рішення щодо встановлення водозахисних смуг на берегах річки Дніпро і навіть визвала в деяких районах Києва річку Дніпро, малою річкою. Дозволила забудову київських схилів і київських берегів на відстані 50 метрів від урізу води. І ми маємо те, що маємо на Лівому березі, де в Дарниці, де на Микільській слобідці, де на Оболоні будуються дома, які в принципі не дають можливості виходу людям на берег річки Дніпро.

Більше того, це настільки збільшує кількість навантаження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  завершуйте.

 

11:55:44

ЧУМАК В.В. … структуру, що практично жителі цих районів попадають в суцільні пробки, автомобільні і таке інше, і не має інфраструктури саме в місті Київ. Тому я хочу сказати, що його необхідно підтримати в першому читанні, його треба підтримати і розвивати цей законопроект. А …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  народний депутат Гордєєв, потім народний депутат Шинькович, але я прошу, по 30 секунд  і переходимо до голосування. Запросіть народних депутатів до голосування.

 

11:56:10

ГОРДЄЄВ А.А.

Шановні колеги! Андрій Гордєєв, Херсонщина. Я хотів би зазначити, що на моєму окрузі, наприклад є ставок, на якому один з місцевих олігархів, оточивши його парканом стріляв в сторону дітей для того, щоб вони навіть там не купалися. І така сама ситуація у нас по узбережжю Чорного моря, і Азовський морів. І тому у мене прохання до авторів цього законопроекту, відповідні поправки ми також внесемо. Щодо, перше, притягнення до відповідальності і юридичних осіб за те, що вони порушують доступ громади до цих водойм.

Друге. Ми знаємо, що сьогодні загальний нагляд у прокуратури відібрано, але при цьому цим законопроектом не передбачається механізму реалізації цими громадами таких повноважень, які ми зараз маємо їм надати.

Тому, друге, що має бути – це передбачити механізм за яким мають право громади потім реалізувати цей закон. Тому що всі голови  сільрад, які там зараз є, вони надавали цю землю тим людям, які не допускають громади до цих водойм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Шинькович.

 

11:57:21

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Андрій Шинькович, 192-й округ, Хмельниччина.

Шановні колеги, ми маємо  на Хмельниччині також випадок, коли охоронець  вбиває людину через те. що вона, мешканець села, прийшла до водойми, яка знаходиться на території села.

Сьогодні мешканці міста Теофіпель борються за Теофіпельське водосховище. Я вам скажу окремо, крім того, що  не допускають людей, ведеться незаконний вируб дерев навколо озера і доступ до озера, яке має загальне користування, не існує. І є численні випадки, коли охоронці просто знущаються над людьми, на дітьми, які туди приходять. Тому я також закликаю усіх підтримати цей законопроект по можливості, звичайно, за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ще від "Самопомочі" народний депутат Єднак. І голосуємо.

 

11:58:15

ЄДНАК О.В.

Шановні народні депутати, фракція "Самопоміч" підтримує дану ініціативу і між першим і другим читанням ми також хочемо посилювати штрафи, які в даному законопроекті є не достатньо високі.

Також додатково ми хочемо привернути увагу народних депутатів до проблеми не тільки з водними об'єктами, а статті 18 Лісового кодексу України про довгострокове тимчасове користування лісами, де на 50 років облдержадміністрації  олігархам дають лісові ділянки, які потім оточуються такими самими парканами, як і водні об'єкти. Найближчими тижнями ми будемо подавати поправки також до даних норм і закликаємо також народних депутатів теж пройти тест, як в даному законопроекті, і підтримати, і обмежити дану ініціативу: на 50 років не роздавати лісові ділянки олігархам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Іван Мельничук.

Заходьте  до зали, народні депутати. Поки будуть заходити – ще один виступаючий.

 

11:59:16

МЕЛЬНИЧУК І.І.

Шановні колеги, шановні колеги! Депутат Мельничук, фракція "Блок Петра Порошенка".

Я вважаю, що водні об'єкти – річки, озера, це те, що дано народу України Богом для користування, це те, що Бог нам всім дав для того, щоб ми там  відпочивали, росли наші діти, були там наші батьки. Я думаю, що нам всім треба підтримати цей закон, тому що він є дуже гарний: він прибирає можливість заперечувати те, що нам дано всім для користування в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На завершення треба було ще мені виступити – і сказати, що цей дійсно необхідно зробити. Друзі, прошу… Ні в кого немає сумніву, що всі фракції парламенту, всі народні депутати, які зараз знаходяться в залі, а їх 330, я бачу по реєстрації карток, кожен підтримує цей життєво важливий законопроект, немає жодних протиріч, в тому числі і мажоритарники.

Шановні колеги, прошу підготуватися до голосування. Реєстраційний номер 1107: проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування. За основу прошу голосувати 1107, за основу. Прошу голосувати. Маємо проголосувати конституційною більшістю.

 

12:00:53

За-280

Ну, майже, майже. Дякую, шановні колеги.

Згідно Регламенту я вимушений оголосити 30-хвилинну перерву. Прошу о 12.30 прибути до зали, і продовжимо нашу роботу. Дякую за вашу увагу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Голови фракцій і коаліції, ми зберемося сьогодні на третьому поверсі в моєму кабінеті. Юрій Віталійович, Юлія Володимирівна, в мене в кабінеті на третьому поверсі.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Продовжуємо нашу роботу.

Я прошу керівників фракцій і секретаріат запросити народних депутатів до зали.

Будь ласка, Андрій Володимирович Парубій, зробить декілька оголошень. Прошу.

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні депутати, поки депутати заходять до зали я хотів би зробити кілька оголошень.

Повідомляю про входження народного депутата України Луценко Ірини Степанівни до складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка". Вітаємо пані Ірину.

Повідомляю про створення у Верховній Раді України 8-го скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Права сила". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "Права сила" обрано народного депутата України Яроша Дмитра Анатолійовича. Зараз він перебуває в лікарні з пораненнями в боях. Вчора я мав з ним довгу розмову. Тому привітаємо створення міжфракційного об'єднання і обрання Дмитра Яроша його керівником.

Повідомляю про створення у Верховній Раді України 8-го скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Укроп". Головою міжфракційного депутатського об'єднання "Укроп" обрано народного депутата України Яроша Дмитра Анатолійовича. Привітаємо зі створенням міжфракційного об'єднання і обрання голови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект закону України (реєстраційний номер 1883) – проект Закону про позбавлення Януковича звання Президента  України. Він підготовлений народним депутатом Ляшком. Є пропозиція, щоб за скороченою процедурою розглянути. Але з умовою того, що кожен, хто буде наполягати на слові, ми надамо цю можливість.

Тому прошу підготуватися (реєстраційний номер 1883) щодо розгляду за скороченою процедурою. Щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

12:56:30

За-180

Будь ласка, Олег Ляшко. Співдоповідає Князевич Руслан Петрович.

 

12:56:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати! Законопроект, який підготовлений лідерами парламентських фракцій, які входять до коаліції, про позбавлення Януковича Віктора Федоровича звання Президента  України, який ми зараз з вами розглядаємо.

Цей закон мав бути розглянутий в лютому минулого року, коли цей Герострат підпалив храм під назвою "Україна", коли він розстрілював наших побратимів на Майдані, коли він закликав Путіна ввести війська в Україну. Янукович не має ні морального, ні будь-якого іншого права носити звання "Президент України".

Як ви знаєте, Конституція передбачає, що Президент України після припинення повноважень пожиттєво продовжує носити звання Президента, якщо він не усунутий з посади в порядку імпічменту. Як ви пам'ятаєте, в порядку імпічменту ми Януковича не усували з однієї причини, тому що він самоусунувся від виконання обов'язків Президента, тому що він зрадив українську державу, українській народ і втік до крила, під крило окупанта. Саме тому 23 лютого 2014 року Верховна Рада визнала Януковича таким, що самоусунувся від виконання обов'язків Президента. Але станом на сьогоднішній день Янукович формально продовжує носити звання Президента України. Я пропоную зараз Верховній Раді одностайно проголосувати закон, яким позбавити Януковича звання високого Президента України. І дай Бог, щоб на посаду Президента України більше ніколи не приходила людина, яка заради влади вбиває власних громадян, яка заради влади зраджує рідну країну, яка заради влади терзає її на шмаття. І хай це буде наука всім тим, хто буде прагнути президентської посади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Руслан Князевич з місця.

 

12:58:59

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово, шановні колеги, у зв'язку з відсутністю кворуму комітет не зібрався і не розглянув це питання. Але, разом з тим, збори присутніх членів комітету доручили мені висловити позицію, що це питання, яке має вирішити сесійна зала, оскільки воно політичного характеру. Але ми всі єдині в тому, всі представники політичних сил і просили би сьогодні поставити це питання в цілому, щоб не було процедури другого читання, оскільки, там, фактично немає що розглядати в другому читанні. Це питання, яке одразу треба вирішувати і перегорнути цю сторінку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, є необхідність два - "за", два – "проти" чи голосуємо? Є. Є, хвилину просить народний депутат Каплін. Потім народний депутат Тетерук. Потім Лозовий. Каплін потім…

 

12:59:54

КАПЛІН С.М.

Народний депутат Каплін, "Блок Петра Порошенка", група "УДАР". Я думаю, що ми сьогодні конституційною більшістю маємо прийняти це рішення, адже кров від злочинів Януковича є в кожному регіоні країни. Кожен мажоритарний округ, кожне село, кожне місто, кожний районних центр, вся країна постраждала від його злочинів.

 Проте я би хотів наголосити ще на одній дуже важливій відповідальності для нас. У минулому скликанні була неймовірна кількість депутатів, які обслуговували його режим. На кого він спирався, здійснюючи ці злочини. І я вже вніс законопроект про позбавлення їх так само статусу народних депутатів України, щоб жоден з низ не зміг ніколи ні онукові своєму, ні кожному громадянину країни говорити про те, що він був колись народним депутатом. І це має бути наукою для цього парламенту так само.  Треба служити людям а ні своїм амбіціям і жадобі влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Тетерук, потім народний депутат Лозовий. Хвилина і перейдемо до голосування.

 

13:01:09

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, Андрій Тетерук, фракція "Народний фронт". Ми вважаємо, що ми дуже забагато уваги приділяємо бувшому Президенту Януковичу. Ні в кого немає сумнівів, що він є злочинцем і він не має права носити високе почесне звання Президента України. І тому я пропоную підтримати цей законопроект, проголосувати, забути про Януковича і працювати на благо Україні. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Лозовий, хвилина. Потім народний депутат Соболєв, хвилина, Єгор Соболєв.

 

13:01:52

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, радикальна партія Ляшка. В цьому залі Юлія Тимошенко, Ігор Мосійчук, Юрій Луценко, на жаль, нема Андрія Білецького, який зараз на передовій, на війні, тому ж є люди, у яких Янукович украв шматок життя.  У цьому залі Оксана Корчинська і Борис Філатов, які вимушені були жити в еміграції певний час через цього ублюдка. В цьому залі, наприклад, вибачте за нескромність, я місяць дома не ночував, бо знав, що  мене шукають мусора і озброєні "тітушки". І саме головне, просто ріки крові пролилися і понад сотня загиблих була тільки в революції через цього виродка, який недостойний звання Президента України. І я дуже  сподіваюсь, ми не маємо права забувати цей момент, тому що інакше, хто забуває своє минуле, той не має права на майбутнє. Я дуже сподіваюсь, що українські війська підуть на Ростов, підуть на Москву і Януковичу не буде де ховатися уже, коли йому не буде куди діватись…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Єгор Соболєв. Я прошу запросити народних депутатів до зали.

 

13:03:19

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, давайте так, нас сюди обрали, щоб не тільки словами, але і ділами робили те, про що ми говоримо і обіцяли виборцям. За це рішення треба голосувати, але одночасно треба доставити Януковича в Україну. Але одночасно треба розслідувати справу його і його організованого злочинного угрупування. А для цього ми з вами маємо змусити керівників правоохоронних органів провести таку роботу. Ви мабуть про це забули, але держава Україна досі не попросила державу Росію видати цього злочинця, який вже заарештований українським судом. Давайте не просто голосувати, а справами змушувати керівників правоохоронних органів, зокрема Генерального прокурора виконати свою роботу. А якщо вони провалюють цю роботу, давайте шукати нових керівників правоохоронних органів. З сьогоднішнього дня ми починаємо друкувати і пояснювати виборцям  прізвища кожного депутата, який не підтримав відставку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

13:04:44

СОБОЛЄВ Є.В.

Вихід є тільки в цьому: позбавити Януковича не лише звання Президента, але грошей і свободи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заключне слово Олег Ляшко, і переходимо до голосування. Прошу всіх підготуватись.

 

13:05:00

ЛЯШКО О.В.

Шановні колеги, я вам щиро дякую за підтримку, нарешті відновлюється історична справедливість. І я абсолютно підтримую всіх колег, завдання не лише позбавити Януковича звання, наше завдання, влади, правоохоронних органів.

Наш обов'язок перед Сотнею Небесною, перед героями, які сьогодні захищають нашу країну на Східному Фронті, притягнути всю банду Януковича до кримінальної відповідальності, бо не було б банди Януковича, не було б Януковича. Якби не сиділи тут ті, хто допомагав йому красти, хто допомагав знищувати, хто голосував  за диктаторські закони, Янукович був би   ніхто – це політичний пігмей. Ви його виростили, ви з нього зробили кровопивцю, ви з нього зробили диктатора  і сьогодні ви, з депутатськими мандатами, продовжуєте сидіти у Верховній Раді.

І тому,  перший крок - позбавити Януковича звання   Президента. Другий крок – злодійський блок позбавити депутатських мандатів, притягати до відповідальності за те, що вчиняли злочини  проти українського народу.

Ну і нарешті. Коли обговорювався проект постанови, Володимир Борисович Гройсман, Голова Верховної Ради дав пропозицію, він просив, що не треба сказати, бо він скромна людина, а я все-таки скажу. Гройсман запропонував пункт 2-й цього закону  доповнити фразою: "Не тільки забрати звання Президента, а й розстріляти". Я підтримую цю пропозицію: розстріляємо, коли дістанемо з-під землі і привеземо сюди, на Майдан. Там де він убивав людей, отам він і закінчить своє погане, собаче життя!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Але тільки за рішенням суду.

Будь ласка, Анатолій Матвієнко з процедури.

За рішенням суду, а якщо потрібно для цього змінити закон, то треба буде це розглянути  в українському парламенті,  шановні колеги. Ми маємо будувати правосудну державу.  Прошу.

 

13:06:51

МАТВІЄНКО А.С.

Анатолій Матвієнко,  "Блок Петра Порошенка".

Володимир Борисович, я хочу звернутися до вас. Організація роботи парламенту – це дотримання процедури організації  цієї роботи. У нас, за скороченою процедурою  є 2 хвилини для доповіді, два – "за", два – "проти" і за наполяганням фракцій 1 хвилина  для уточнення її позиції, ніяких заключних слів ця процедура не передбачає.   Я вас просив би не порушувати процедуру  і не використовувати, не давати зловживати трибуною деяким нашим депутатам для популяризації  своєї ідеї.  Дякую.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую! Є таке формулювання в Регламенті  парламенту "заключне слово доповідача". Я не думаю, що ми будемо сперечатися, я намагаюсь достатньо демократично вести за повною процедурою, є заключне слово, шановні друзі. Але ми домовилися, коли голосували за скорочену процедуру, наступне, що якщо захочуть отримати слово, я не буду обмежувати, це моє право як головуючого. Я з великою повагою ставлюсь до цих рекомендацій. Будь ласка, голосуємо.

Вношу на голосування реєстраційний номер 1883 проект Закону про позбавлення Януковича звання Президента України.  Є пропозиція за основу та в цілому фракції і коаліції. Прошу визначатися шляхом голосування.

 

13:08:37

За-281

Рішення прийнято.

Шановні колеги, на ваш розгляд вноситься законопроект (реєстраційний номер 1887) проект Заяви до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

 Шановні колеги, теж важливе питання і було засідання комітету, і рада коаліції збиралася з цього приводу, за результатом прийнято узгоджене рішення. Я пропоную теж зараз розглянути можливість розгляду цього питання за скороченою процедурою, але, знову підкреслюю, я дам бажаючим висловитися, але відповідно до Регламенту.

Прошу визначатися щодо розгляду цього питання за скороченою процедурою відповідно до Регламенту.

 

13:09:57

За-219

Рішення прийнято.

Я запрошую до слова голову Комітету з питань правової політики Руслана Князевича. Поінформуйте про засідання комітету.

 

13:10:15

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане голово,  засідання комітету не змогло вирішити це питання. Це питання нарешті було вирішення щойно на засіданні ради коаліції і мені доручено від імені ради коаліції доповісти той компромісний варіант, який виноситься на розгляд сесійної зали.

Ми погодили, що, пане голово і шановні колеги,  ми розділяємо два документи – саму  заяву і постанову про прийняття цієї заяви. Сама заява Верховної Ради України про визнання юрисдикції Міжнародного суду кримінального буде звучати в такій редакції, яку мені доручено озвучити під стенограму сесійного засідання.

Заява Верховної Ради України про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій ДНР та ЛНР, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

Від імені українського народу Верховна Рада України як єдиний орган законодавчої влади України, визнаючи юрисдикцію звертається до Міжнародного кримінального суду з метою притягнення до кримінальної відповідальності в Міжнародному кримінальному суді щодо передбачених статей 7 та 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду злочинів проти людяності, воєнних злочинів, вчинених на території України починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час, вищих посадових осіб Російської Федерації та керівників терористичних організацій ДНР і ЛНР, яких визначить прокурор Міжнародного кримінального суду.

З весни 2014 року проти України триває збройна агресія Російської Федерації, підтримуваних нею бойовиків, під час якої було анексовано Крим, який є частиною території незалежної і суверенної держави Україна, окуповано частину Донецької та Луганської областей України, загинуло тисячі громадян України, серед яких діти, поранено тисячі осіб, зруйновано інфраструктуру цілого регіону, сотні тисяч громадян вимушені були покинути свої домівки.

Останнім кричущим актом насильства з боку військових підрозділів Російської Федерації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  прошу дайте завершити.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Та підтриманих Російською Федерацією бойовиків терористів став обстріл з систем залпового вогню "Град" мирного населення в житлових кварталах міста Маріуполь на південному сході України 24 січня 2014 року, внаслідок якого загинуло понад 30 мирних жителів, серед яких 2 дитини, та було поранено понад 100 осіб. Російська Федерація продовжує також постачати найманців та зброю, з якої бойовики і терористи вбивають громадян України. За час цієї неоголошеної війни в полоні на території Російської Федерації протиправно опинилася низка громадян України. Беручи до уваги, що наведені дії містять ознаки тяжких та особливо тяжких злочинів проти людяності та військових злочинів, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, Верховна Рада України цією заявою визнає, відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського статуту юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій ДНР та ЛНР, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян, починаючи з 20 лютого 2014 року і по теперішній час.

Це я зачитав текст заяви, яку пропонується схвалити відповідною постановою. Ця постанова пропонується з двох пунктів наступного  змісту. Пункт перший: прийняти заяву Верховної Ради України про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій ДНР та ЛНР, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян, що додається, текст я вам вище зачитав.

 І друге, другий пункт: пропонується Кабінету Міністрів України та Генеральній прокуратурі України зібрати необхідні матеріали та належну доказову базу для звернення до Міжнародного кримінального суду, відповідно до пункту 3 статті 12 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, щодо скоєння злочинів проти людяності та військових злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та  керівниками терористичних організацій ДНР та ЛНР, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян.

Шановні колеги,  прошу в такій редакції проект постанови та заяву, яка додається, підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Руслан Петрович.

Співавторам від п'яти фракцій і коаліції – по 2 хвилин. Будь ласка, Юлія Тимошенко.

 

13:15:25

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, шановний народе України! Зараз здійснюється Верховною Радою України абсолютно історичний крок. Ви знаєте, що за останні тижні попрані всі спроби світового співтовариства, демократичного світу зупинити агресію на території нашої держави шляхом мирних переговорів, шляхом підписання Мінський угод. Російська Федерація практично в односторонньому порядку це денонсувала.

Зараз, коли ми з вами розглядаємо це надважливе для країни питання, йдуть бої в Дебальцево. Сьогодні захищають наші герої Україну ціною власного життя, власного здоров'я. Ми втратили вже тисячі життів українців.

Сьогодні ллється кров. Шкода, що стільки місяців ми насправді не діяли і не зупиняли всіма міжнародними засобами агресора. Сьогодні ми нарешті відкриваємо шлях - звернення до Міжнародного кримінального суду від держави Україна.

І можу сказати вам, що не лише Україна сьогодні визнає агресію і війну проти нас. Буквально 3 лютого зібралися інтелектуальні впливові кола, які представляють керівників і віце-керівників ключових країн Заходу. Вони зібралися в "Атланті Кансел", де розглядали доповідь відносно України, яка називається: "Захист незалежності України і протистояти російській агресії", - що зобов'язані зробити Сполучені Штати, НАТО і інші західні країни. Що вони там визнали? Те, з чим ми маємо справу в Україні, - це справжня війна, яка ведеться Росією. Ви розумієте, які заяви йдуть на найвищому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, 10 секунд, завершуйте Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я в 10 хвилин не вкладусь. В 10 я не вкладусь, дайте, будь ласка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки вам потрібно часу?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну хоча б 30 секунд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд, дайте завершити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Це в самому прямому змісті війна, це в самому прямому змісті окупація, це в самому прямому змісті анексія територій, не лише Криму. І це головна загроза Європі і відповідно, - це є шанс… і відповідно – це є руйнація шансу на мирне співіснування в 21-му столітті. Ми не маємо права бездіяти і тому сьогодні Верховна Рада визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, зобов'язує Уряд і Генпрокуратуру всі докази зібрати і негайно подати для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …для того, щоб вищі посадові особи Росії, а також керівники ЛНР, ДНР були на міжнародному рівні, в Гаазі, притягнуті до кримінальної відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановних колег, народних депутатів, я прошу дотримуватись Регламенту.

Будь ласка, Олег Березюк, "Самопоміч".

 

13:19:04

БЕРЕЗЮК О.Р.

Є злочин, має бути покарання. Якщо не має покарання… Якщо не має покарання за злочин навіть дрібний, злочин повторюється.

Сьогодні можливо, можливо, ми започатковуємо дорогу покарання  для тих, хто зробив злочин проти людяності, проти української нації, проти української людини.

Але це покарання буде не тільки міжнародним, це покарання має бути нашими діями.

Про те що сказав Єгор Соболєв, щоб наші правоохоронні органи зібрали і покарали тих, хто ще є в Україні. Тим, що ми разом зберемося і будем думати, що буде з нашою економікою, бо найбільшим покаранням для них буде сила української економіки, сила українських громад, місцевого самоврядування, української освіти. А для цього, шановні депутати, нам з вами, крім таких принципових історичних рішень, треба працювати в комітетах і на сесіях приймати відповідальні реформаторські закони. І це буде покаранням злочинців, які сьогодні вже не в Україні, і молять Бога, їхнього Бога, щоб ця Україна  не вистояла в двобої.

Тому, визначаючи свою слабість, ми стаємо сильними. Визнаючи свою слабість, ми звертаємося до сильних, щоб стали поруч з нами. Нехай допомагає нам Господь. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко, Радикальна партія, прошу. "Народний фронт", Вікторія Сюмар і "Блок Петра Порошенка", Юрій Луценко.

 

13:21:14

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати! Путін має відповісти. Те рішення, яке зараз прийме Верховна Рада, це справді історичне рішення, але воно мало бути прийнято рік тому. Як тільки вони окупували наш Крим, Верховна Рада мала негайно приймати рішення про звернення до Міжнародного суду.

Коли Путін збив пасажирський малайзійський літак, де загинуло 290 людей. Ми тоді мали звернутися. Коли путінські найманці, військові, обстрілюють і вбивають мирних громадян в Україні, ми тоді мали звернутися. А ми все чогось чекали. Бо ми думали, що ми можемо з Путіним домовитися, ми можемо його улестити, ми можемо його переконати словами. Ні, ні, і ще раз ні. Путіна зупинить тільки наша сила.

Наше завдання, щоб Путін закінчив як Гітлер на лаві, точніше, як гітлерівська кліка. Було б добре, якби він закінчив, як Гітлер. До речі, вчора в Москві Мавзолей закрили, видно для Путіна місце там готують. Але краще, коли путінська кліка посяде, займе своє заслужене місце на лаві підсудних нового Нюрнберзького трибуналу. Бо в тому, що відбувається в Україні винен не лише Путін, вся путінська верхівка, міністр оборони, керівники Збройних Сил, керівники спецслужб, які засилають до нас диверсантів, міністр економіки, міністр фінансів, які фінансують військові злочини Росії проти українських громадян і проти української держави. Вони мають всі закінчити на лаві підсудних міжнародного трибуналу. І сьогоднішнє рішення парламенту дасть можливість почати міжнародний кримінальний процес, який, я переконаний, закінчиться засудженням Путіна і його ненависної кліки. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Вікторія Сюмар, "Народний фронт".

 

13:23:31

СЮМАР В.П.

Шановні колеги, очевидно, що Україна сьогодні стала фронтом і це наступ Росії не лише на Україну, це наступ фактично на весь світ, це проба переглянути післявоєнну систему безпеки, це те, що загрожує не тільки нам, це загрожує Європі і всьому цивілізованому світу, який базується на принципах гуманізму. І очевидно, що дуже логічно, що саме український парламент робить сьогодні подібні звернення і залучає всі можливі міжнародні ресурси для того, аби відстоювати українські позиції, тому що це не лише наша війна – це має зупинити весь світ, довкола цього треба активізуватися.

Дуже правильно на такій міжнародній арені як Гаага показати ті злочини, від яких сьогодні потерпає український народ і які ми сьогодні спостерігаємо, на жаль, з вами, які, що відбувається на сході України. Це треба робити. Але є питання як це робити. Дуже важливо в цьому бути надзвичайно професійними. Ви знаєте, що було вже подання в контексті злочинів Майдану. На жаль, ми бачимо, що немає успішного розгляду і досить слабка доказова база була зібрана. Сьогодні виклик для кожного з нас, для кожного представника української влади підготувати так якісно докази, показати всі ці злочини для того, аби ні в кого в світі не виникало сумнівів щодо тієї агресії, щодо тих злочинів проти людяності, яких завдає Російська Федерація.

Тому "Народний фронт" однозначно підтримує таку заяву і таку постанову, але дуже важливо аби і народні депутати, і уряд, і Генеральна прокуратура показали максимум кваліфікації. Тому що це імідж України і від цього прямо залежить наша перемога, яка точно буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко, прошу.

 

13:25:30

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, сьогоднішній документ є результатом роботи всієї фракції і коаліції. І він підсумовує констатацію того факту, що України живе в особливий період.

Україна століттями живе на полігоні боротьби за свою свободу. Нас обстрілюють з усіх боків, це реальний полігон. Ми звикли до цього, і тому український народ, власне, є народом воїнів. Москва – столиця не третього Риму. Москва – це столиця третього світу, яка не може інакше ствердити свої імперські амбіції і як спробувати забрати свободу у своїх сусідів, придушити їхнє бажання жити вільно. Зараз Україна веде цю війну раз не сама. Разом з нашими героїчними Збройними Силами в одному строю знаходиться і весь вільний світ, який усвідомлює цінність свободи. Ми знаємо, що ніхто крім нас українців не захистить збройно рубежі нашої держави. Жодних ілюзій в цьому немає. Ми країна воїнів, і знаю, що ми здобудемо цю перемогу над злом. Але перемога не може бути повною, якщо зло не буде покарано. Саме тому сьогодні Верховна Рада України визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду над тими високопоставленими організаторами війни проти української свободи, які засіли сьогодні в Кремлі. Високопоставлені керівники Російської Федерації а також організатори терористичних організацій ЛНР І ДНР мають постати перед Міжнародним кримінальним судом.  Для цього український уряд і українські силовики мають зібрати усі докази, підготувати, опитати свідків, сформувати Білу книгу, яку надати до Міжнародного кримінального суду.

Після цього ми впевнені, що перемога буде не лише збройною, але і правовою, на стороні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Віталійович.

Будь ласка, по процедурі два – "за", два – "проти". Я просив би по другому разу від фракцій не брати.  (Шум у залі)

 Два – "за", два – "проти". Є процедура, колеги. Два – "за", два – "проти". Я прошу процедури давайте дотримаємося.

Народний депутат Нечаєв.

 

13:28:11

НЕЧАЄВ О.І.

Шуфричу передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Шуфрич. З трибуни просить.

 

13:28:25

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий, шановні колеги! Чи треба розслідувати ці злочини? Безумовно, треба і негайно. І всі, хто має юрисдикцію розслідувати подібні злочини, мають допомогти Україні знайти винних в гибелі мирних людей. Але ж давайте будемо щирими, в першу чергу, до себе і до наших громадян. Що заважає Верховній Раді України виконати, до речі, один із пунктів Угоди про європейську асоціацію, а саме приєднання до Римського статуту? Сьогодні це дійсно суперечить 124 статті Конституції. Але наскільки мені відомо, 170 народних депутатів відповідні зміни підготували. Чому вони не зареєстровані? Чому ми їх не розглянули на попередній сесії і не затвердили зараз остаточно, і не ратифікували Римський статут, відчинивши двері міжнародному трибуналу в нашій країні? На жаль, те, що зараз відбувається, на жаль, на превеликий мій жаль, більше схоже на піар, а не реальне вирішення цієї проблеми. Як і попередній, до речі, закон. Я хочу побачити, як Порошенко його підпише, тому що він створить прецедент, щоб бути наступним. Давайте будемо дуже відповідальними, ми маємо можливість дати розглянути це питання і встановити винних і покарати їх в Міжнародному трибуналі. Але це має бути зроблено згідно  з нормами міжнародного законодавства  і згідно із нормами Конституції  України. Сьогодні  в  Україні трагедія і сьогодні в Україні   ховають видатного культурного діяча Кузьменка Андрія, сьогодні його похорони - це видатна, світла людина, це Громадянин  України з великої букви.

Шановний Головуючий! Я прошу вшанувати хвилиною мовчання …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні друзі! Давайте вшануємо насправді великого патріота хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Царство Небесне. Дякую.

Шановні народні депутати! У зв'язку з тим, що фракції авторів вже висловились, а у нас є на запис ще  представники  "Блоку  Петра Порошенка"  і  "Народного фронту". Якщо не наполягаєте, то я думаю, що ми можемо голосувати за основу та в цілому дану постанову.

Шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься для голосування  проект заяви  (реєстраційний номер 1887) зі змінами, які оголосив голова комітету  Князевич. Є пропозиція  проголосувати даний проект заяви,  постанови, за основу   та в цілому. Прошу народних депутатів приготуватись до голосування.

Руслан Князевич,  будь ласка. Можливо технічне? Руслан Князевич. Слово, Русла Князевич,  будь ласка.

 

13:32:18

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний пане Голово! Тут є важлива річ, зауважує Міністерство закордонних справ про те, що ми упустили місто Севастополь. Тому, коли ми говоримо про Автономну Республіку Крим, треба згадати ще й про місто Севастополь, який є окупованим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Додати "та місто Севастополь" і в цілому із змінами і доповненнями, які були оголошені Русланом Князевичем, прийняти.

Будь ласка, прошу голосувати за основу та в цілому із змінами і доповненнями, які оголосив Руслан Князевич. Прошу визначатися щодо голосування.

 

13:32:59

За-271

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

 

ЛЯШКО О.В. По фракціях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По фракціях ви бачите.

 

ЛЯШКО О.В. Нехай люди чують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Блок Петра Порошенка" – 113, "Народний фронт" – 71, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 24, Радикальна партія – 18, "Батьківщина" – 14, "Воля народу" – 4, "Економічний розвиток" – 9 і 18 народних депутатів позафракційних.

Дякую, шановні народні депутати. Відповідно за рішенням комітету 1887 і 1312 були об'єднані, і проголосовано 1887.

Наступне, шановні колеги, на ваш розгляд вноситься постанова (реєстраційний номер 1847) Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про забезпечення миру та стабільності на Сході України". Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою дану постанову. Прошу визначатися народних депутатів щодо розгляду за скороченою процедурою. Щодо розгляду проекту постанови за скороченою процедурою.

 

13:34:16

За-215

Рішення прийнято.

Будь ласка, доповідач народний депутат України Юрій Бойко. Прошу, Юрій Анатолійович. Співдоповідач голова комітету Ганна Миколаївна Гопко.

 

13:34:32

БОЙКО Ю.А.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, до вашої уваги пропонується постанова номер 1847 "Про забезпечення миру та стабільності на Сході України". Ми з самого початку займали послідовну позицію, щоб вирішити цей конфлікт, виключно військовим шляхом неможливо.

Тому перший пункт цієї постанови звучить, що визнати неможливим вирішення конфлікту на Сході України військовим шляхом з гуманітарної точки зору, оскільки на цій території проживає кілька мільйонів українських громадян, життя і здоров'я яких щогодини наражається на небезпеку.

Ми також пропонуємо провести прямі переговори з Російською Федерацією про спільні зусилля з припинення вогню. Відновити соціальні виплати в Донбасі і звернутись до Організації Об'єднаних Націй з надання миротворчого контингенту ООН для забезпечення миру і стабільності в цьому регіоні.

З нашої точки зору ця постанова – це політична ініціатива парламенту і парламент має право на такі ініціативи і я звертаюсь також до тих фракцій, які входять до більшості, тому що переговори, які проводяться зараз уповноваженими особами з боку Президента України, проходять досить складно.

Ця постанова дасть поштовх для дипломатичного вирішення і зможе полегшити проведення переговорів по дипломатичному врегулювання конфлікту. Пропоную підтримати. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Будь ласка,  Ганна Гопко, з місця.

 

13:36:22

ГОПКО Г.М.

Шановний голово, шановні народні депутати! Комітет у закордонних справах сьогодні оперативно розглянув проект Постанови про заяву Верховної Ради України про забезпечення миру та стабільності на Сході України. Рішення комітету відхилити цей проект постанови, оскільки незрозумілим є спрямованість заяви на кого, також є суперечливі деякі пункти. А також щодо інших пунктів, то ми вже виконуємо деякі звернення. Тому прохання відхилити цю постанову – це рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! два – "за", два – "проти". Запишіться, будь ласка. Два – "за", два – "проти", потім я дам по хвилині тим, хто не записався і не взяв участі в обговоренні відповідно до Регламенту.

Будь ласка,  Степан Барна, "Блок Петра Порошенка" .

 

13:37:23

БАРНА С.С.

Степан Барна, "Блок Петра Порошенка".

Шановні колеги, сьогодні ми бачимо цинізм так званого, так званої ростовської опозиції, яка привела до влади того, хто, по суті, знищив Донецьку, Луганську області. Сьогодні ми бачимо цинізм тих людей, котрі поставили собі за мету знищити Україну. Вони не голосують за те, щоб визнати Російську Федерацію агресором, але одночасно вони закликають нас до співпраці із Путіним і його режимом, який також покликаний знищити Україну.

Тому в мене позиція принципова, тому якщо ми говоримо і оцінюємо в даному випадку "Опозиційний блок", а також оцінюємо і не визнаємо Президентом України Януковича, так само позбавити статусу юридичної особи політичну Партію регіонів, котра привела до влади всіх тих депутатів, котрі вбивають сьогодні наших співвітчизників, котрі вбивають жителів Донецької, Луганської областей. Для нас сьогодні, як ніколи, принципово консолідуватися в ім'я пам'яті тих людей, котрі сьогодні віддають своє життя, і засудити цей режим і цю шайку бандитів і злодіїв.

Найголовніше, я буквально на вихідних був в Тернополі. Я зустрів трьох загиблих хлопців із зони Антитерористичної операції. І пам'ять цих людей є для нас найважливіша. Тому я закликаю засудити вчергове режим Партії регіонів, а також так званої ростовської опозиції і не голосувати за даний проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Наталія Королевська.

 

13:39:21

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

"Оппозиционный блок" призывает остановить войну  и вернуть мир в нашу страну. И прошу продолжить выступление Добкина Михаила Марковича, передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народі депутати, я про це попереджав,  частину слова передавати не можна. Тому вибачте, але треба дотримуватися Регламенту.

Будь ласка, Мосійчук. (Шум у залі) Тоді, будь ласка, закінчуйте. І Наталія Королевська, закінчуйте, будь ласка. Прошу.

 

13:39:59

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.

Уважаемые коллеги, мы сегодня с вами каждый день проводим минутой молчания, каждый день гибнут люди, каждый день сегодня проливается украинская кровь.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Так через вас і гинуть!

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. И мы должны с вами сделать все, что в наших силах, каждый из нас, и каждый человек в стране, который хочет жить в единой Украине и который хочет жить в мире, сделать все от него зависящее, чтобы вернуть мир в Украину. Мы с вами убедились, уже ни один месяц идет антитеррористическая операция. И мы видим, что ситуация только ухудшается. Мы призываем признать, что военными действиями ситуацию не урегулировать, что нужно сегодня приложить усилия всех стороны для того, чтобы вернуть мир в нашу страну. Если сегодня спросить у человека, проживающего как на территории Луганской, Донецкой, Львовской, Харьковской, Запорожской, Киевской области, чего он хочет, он хочет одного: он хочет мира, он не хочет отправлять сегодня своих детей на войну, он не хочет каждый день получать смертельные похоронки.

Поэтому давайте сделаем все, что в наших силах. И мы предложили свой план, план из 11 пунктов, который позволит нам сделать шаг навстречу мирному небу в нашей стране.

Поэтому давайте отбросим политические амбиции, давайте забудем сегодня о рейтингах и о популярности, давайте сделаем все, что в наших силах, чтобы остановить эту войну и чтобы вернуть сегодня в нашу страну мир, чтобы защитить наших детей и дать возможность нашей стране стать сильной и процветающей Украиной. Ведь это от нас с вами зависит в первую очередь. И я считаю, что это голосование – оно будет показательным, показательным для всех людей в нашей стране, кто действительно является вестниками мира, кто хочет сегодня приложить все усилия, чтобы в нашей стране перестали гибнуть люди, а кто и дальше наживается на войне и кто сегодня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Лозовий.

 

13:42:17

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія. От, шановні колеги, ви можете уявити ґвалтівника, який розказує про цноту, грабіжника, який розказує про прозорі фінансові стосунки… Убивця, який говорить про ненасильство от ми сьогодні приблизно те саме слухали з вуст ватників Бойко і Королевської, які служили Януковичу і його московським господарям, і служать і далі.

Тут колеги на минулому тижні летіли на Схід, на війну, допомагати нашим бійцям і бачили, як Бойко, який тут виступав до мене, летів чартером у Москву отримувати інструкцію, очевидно гроші, на підривну антиукраїнську діяльність.

То що пропонує злодійський блок кремлівський – це план Путіна, тому що насправді, мир, стабільність і спокій можливі тільки тоді, коли ми виб'ємо ворога із своєї землі. Коли такі, як Королевська повернуть мільярди, які вкрали в українського народу… Тільки  тоді буде мир. Мир можливий тільки після перемоги і досягти мира ми можемо тільки силою.

І дуже важлива річ, ми щойно були свідками того, як жоден депутат  злодійського блоку не голосував по Міжнародному суду. Ми всі були свідками раніше, як жоден депутат злодійського блоку не голосував за позбавлення Януковича звання Президента і четверо людей, самих вірних прислуг Януковича, показово голосували проти. Ми були свідками того, як жоден депутат злодійського блоку не голосував за визнання Росії державою агресором. І ви сьогодні всі до єдиного є посібниками московських окупантів. І я сподіваюсь, що коли буде оголошений військовий стан, то вас по справедливості розстріляють. Бо на вашій совісті кров тих людей, які сьогодні гинуть на сході. На вашій совісті гуманітарна катастрофа на Донбасі, коли голодні люди.

Мені щойно, я сидів, коли Бойко виступав, мені дзвонили батьки 128-ма мотострілкова дивізія, хлопці 8 днів голодні, в них двухсоті, трьохсоті – це на вашій совісті сволочі і ви за це рано чи пізно будете відповідати.

Якщо ви з Порошенком домовились, що він пустив вас в парламент, то рано чи пізно ви будете відповідати за кожного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я розумію, що кожного з нас переповнюють емоції, біль і страждання, які сьогодні є в нашій країні, і це нам все дуже близьке. Але я просив би виступаючих дотримуватись регламенту, не переходити на особистості, бо це є надзвичайно важливим.

Андрій Помазанов, "Народний фронт", будь ласка.

 

13:45:00

ПОМАЗАНОВ А.В.

Андрій Помазанов, "Народний фронт". Прошу передати слово Ігорю Гузю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Гузь.

 

13:45:16

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Перше. Прошу всіх колег не підтримувати, так як комітет наш не підтримав цю пропозицію пана Бойка.

Друге. Ви розумієте, в чому річ, ці люди, які сидять ось там зараз під прапорцям, по суті, Партії регіонів, є вбивці. Це вбивці, які несуть відповідальність за Небесну сотню. Це вбивці, він сьогодні піариться, Бойко на тому, що віна за мир, то хай попіариться своїх Ахметова і Єфремова, які починали на Донбасі вбивство тисяч українців! Сьогодні мати нахабність виходити сюди говорити за мир – це ганьба!

І останнє, третє. Дуже важлива річ. Ви розумієте, Бойко просить ООН, ОБСЄ розслідувати ситуацію з терактами на Донбасі. Пане Бойко, треба розслідувати не теракти ОБСЄ, і ЄС, і ООН, Генпрокурор Ярема, якому треба, я всіх закликаю: "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч", "Батьківщина", Радикальна партія, "Народний фронт" –  підпишіть, будь ласка, отих ще 20 голосів, щоб він прийшов сюди, і я йому, і кожен з вас  задав питання: Ярема, чому немає подання ні на одного депутата "Опозиційного блоку" за організацію терактів і сепаратизму на Донбасі. А знаєте чому? Тому що ні один депутат "Опозиційного блоку" не підписався Соболєва за те, аби зняти пана Ярему.

Тому я прошу, давайте ми активізуємо цю ситуацію і заставимо пана Ярему притягнути до відповідальності когось: Добкіна, Бойка, Шуфрича – за організацію безпосередньо терактів і сепаратизму на Донбасі. А потім ми подивимося, скільки в залі людей проголосують за зняття депутатської недоторканності з оцих присутніх горе-колег, а конкретно, вбивць.

Тому корінь проблеми  тут не тільки в цих вбивцях…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка, будь ласка. Але я прошу всіх дуже стримано, колеги.

 

13:47:45

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний головуючий. Шановні колеги, ми все понимаем, какая сложная ситуация в нашей стране. Мы видим, что переговоры, которые с таким трудом начались сегодня находятся в критической ситуации. Мы ищем, ищем возможность для того, чтобы стабилизировать ситуацию в Украине. Есть реальные факты нашей вины, пожалуйста, мы готовы отвечать по закону, если вина будет доказана. Мы ищем агрессора, но, люди задают вопрос, скажите мне как может наш Главнокомандующий производить и торговать конфетами в стране агрессора? Платить налоги и финансировать армию агрессора? Представьте себе такого солдата-агрессора з "Калашниковым" в руках и с конфетами "Рошен" в кармане. Поэтому давайте будем ответственными перед тем как кого-то в чем-то обвинять. Ми маємо знайти можливість об'єднати тут всіх заради того, щоб в країні був мир…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Луценко, будь ласка. Я хочу, знаете, что сказать, я хочу ответить, что украинские конфеты – это нерусские патроны.

 

13:49:01

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати, я підтримаю заклик головуючого Володимира Борисовича Гройсмана до того, щоб ми говорили про справи, а не про прізвища. Проте внесений проект звернення свідчить про те, що бурбони нічому не навчилися і жодних помилок своїх не визнають, більше того, продовжують запрошувати окупанта на нашу землю. Бо всі в Абхазії, в Осетії, в Придністров'ї і в інших країнах знають, миротворчий контингент Російської Федерації це неприхований, але від того не менш небезпечний окупант нашої рідної землі. Сьогодні п'ята колона Кремля оприлюднила свій план зафіксувати окупацію частини Українського Донбасу під маскою так званих миротворців Путіна, це оксюморон! Це неможливо! Миротворці і Кремль несумісно, це Швейцарський флот, це циганська урбаністика. Не буває Кремля і миру, буває Кремль і війна, Кремль і рабство, Кремль і брехня, Кремль і оплата своїй п'ятій колоні, яка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Тут намагаються надурити український парламент і український народ. Не вдасться. Сто героїв на Майдані і тисячі героїв на фронті  не допустять цих планів борбонів, які нічого не навчилися. Сидіть там і мовчить. Не говоріть нам, що треба забути про рейтинги. Ви вже про них забули, сидіть тихо і ходіть в церкву кайтеся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я припиняю обговорення.

Шановні колеги,  будь ласка, визначається нехай з голосуванням.

Прошу, ставлю на голосування проект постанови про заяву Верховної Ради (реєстраційний номер 1847). Проект постанови, пропозиція комітету - відхилити. Я ставлю проект постанови, хай визначаються. Проект постанови.

 

13:51:45

За-33

Дякую, шановні колеги.

По фракціям, будь ласка. (Шум у залі) Далі, будь ласка.

Друзі, ви знаєте… Колеги, хочете переголосувати?

 (Шум у залі)

 Юрій Луценко, будь ласка.

 

13:52:31

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане головуючий, до мене тут дзвонять виборці і дуже тривожаться, що не всі вороги народу змогли зафіксуватися, тому просимо ще раз поставити, для надійності, на голосування повторно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз звертаю увагу, про повернутись, повернутись до розгляду, не всі висловили депутати свою позицію. повернутись до розгляду Постанови 1847. (Шум у залі) Тільки заспокойтесь! Заспокойтесь!  (Шум у залі) Давайте ще… Про повернення до розгляду? Переголосувати? Про переголосування? Добре. (Шум у залі) Про повернення до голосування?

Сергій Соболєв. Заспокойтесь, будь ласка! (Шум у залі) Заспокойтесь! Заспокойтесь!

Сергій Соболєв, пропозиція.

 

13:53:36

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".

Шановний пане головуючий, ви знаєте, що є проект рішення, який підготовлений був профільним комітетом, відхилити. І тому, щоб ніхто чітко не помилився, рішення, яке зараз ви ставите на голосування, хто підтримує оцей страшний проект, який пропонує "Опозиційний блок". І тоді буде чітке розуміння того, що сталося. Ставте: вони готові підтримати чи не підтримати без повернення? І це буде позиція залу. Щоб не було ніяких потім двозначностей: це проект постанови комітету голосувався чи проект рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді за відхилення цієї постанови проголосуємо. Ні? (Шум у залі)

 Будь ласка, Сергій Каплін.

 

13:54:36

КАПЛІН С.М.

Фракція "Блок Петра Порошенка" одностайно не підтримує цю злочинну постанову  бандитської  фракції   "Опозиційного блоку" – перше.

Друге. Усі питання будуть розв'язані, коли ми завтра почнемо процес  зняття депутатської  недоторканості.

 Третє. Треба змінити Конституцію і обирати як Президента Генерального прокурора. І тоді я буду балотуватися на цю посаду, і через тиждень не буде ні одного сепаратиста, жодного корупціонера і жодного бандита.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко.

 

13:55:27

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Борисовичу,  шановні колеги!  Я пропоную діяти по процедурі: повернутися до голосування і поставити (колега Соболєв правильно сказав) поставити на голосування  проект рішення комітету про відхилення проекту постанови за авторством Бойка. Голосуємо рішення комітету про відхилення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги! Проект постанови поданий автором і це означає, що ми його щойно проголосували і не підтримали, тому це питання вважається відхиленим. Але наскільки я розумію,  є питання наступне, не всі депутати зрозуміли, про що ми голосуємо.

Я просив би  фракцію "Народний фронт" дуже стримано до цього ставитись,  будь ласка,  дуже стримано до цього ставитись, бо тут є ваші колеги. Тому ми можемо зараз поставити  на голосування переголосувати і далі я чітко сформулюю пропозицію і ви ще раз  висловитесь, і не буде жодних непорозумінь.

Тому я ставлю на голосування, за  пропозицією народних депутатів,  повернутись до розгляду  постанови 1847.

За повернення  до розгляду цієї постанови.    "Народний фронт", ви підтримайте,  будь ласка. Дайте колегам правильно  проголосувати.  Будь ласка, за повернення.

 

13:57:17

За-115

Дякую, шановні колеги. Я просив би… (Шум у залі)

Хвилину, заспокойтесь, будь ласка, хвилину.

Шановні народні депутати, на завершення хочу сказати наступну річ. Я прошу народних депутатів, які допустили помилку при своєму голосуванні, після завершення зараз ранкового засідання подати в секретаріат письмову заяву щодо вашого голосування, яка буде врахована при визначенні остаточного результату голосування.

Шановні народні депутати!

Будь ласка, Олег Ляшко слово просить.

 

13:58:27

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні колеги, я звертаюсь до депутатів коаліції. Увага, Геращенко, я звертаюсь до вас, хлопці, немає чому радіти, ви зараз злорадствуєте, що шестеро людей з "Блоку Порошенка" помилися, недочули і проголосували, серед них Дубневич, серед них інші. Ви для чого підставляєте їх? Не підставляйте, тому що це наші партнери по коаліції.

Тому я прошу, їм їхати у Львів, їм їхати скрізь і їм будуть дорікати, що вони голосували за Бойка, це не по-партнерськи. Я прошу від Голови Верховної Ради зараз поставити на голосування про відхилення проекту постанови Бойка. Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що в цій пропозиції є раціональне зерно.

Я ставлю на голосування, приготуйтеся, про відхилення постанови номер 1847 проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про забезпечення миру та стабільності на Сході України". Всі готові? Всі готові, я ставлю на голосування про відхилення, голосуйте. Про відхилення. Прошу голосувати про відхилення. (Шум у залі)

Я прошу, народних депутатів…  Я прошу, поверніться на свої місця. Я зараз поставлю про відхилення і я прошу всіх засвідчити свою позицію. Народні депутати займіться свої місця, будь ласка, народні депутати займіть свої місця!   (Шум у залі)

Антон Геращенко "Народний фронт".

 

14:00:19

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Дорогі друзі! У мене є пропозиція, якщо це була технічна помилка шести депутатів з "Блоку Петра Порошенка",  у мене є пропозиція, хай вони зараз вийдуть сюди в шістьох і скажуть, що вони помилилися і все. І навіщо нам повертатися… все просто і ясно. Все. Хлопці виходьте сюди, хто помилково проголосував за і скажіть про це, а якщо ви підтримуєте, дійсно, то скажіть, що ви підтримуєте дійсно. Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні народні депутати!  Займіть свої місця, займіть свої місця і приготуйтесь до голосування. Я ставлю на голосування проект Постанови про відхилення проекту Постанови (реєстраційний номер 1847), про відхилення.

Прошу підтвердити, прошу підтвердити, прошу підтвердити, шановні колеги, голосуванням свою позицію про відхилення Постанови (1847). Я прошу займіть свої місця. Я прошу керівництво фракцій належним чином підтримувати дисципліну у фракціях. (1847) про відхилення.

Всі готові? Готові? Всі готові.

Ставлю на голосування питання про відхилення проекту Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про забезпечення миру та стабільності на Сході України". Якщо ми за відхилення, ми голосуємо за, всі зрозуміли? За відхилення, прошу голосувати (1847). Відхилити. За відхилення, за відхилення. За відхилення проекту Постанови, за відхилення.

 

14:02:07

За-232

По фракціях.

"Блок Петра Порошенка" – 104, "Народний Фронт" – 60, "Опозиційний блок" – 0, "Самопоміч" – 23, Радикальна – 18, "Батьківщина" – 16, "Воля народу" – 11, "Економічний розвиток" – 0, позафракційні – 10.

Друзі, я думаю, що нам би потрібно було бути більш виваженими. І якщо 6 колег однозначно помилилися, то не треба робити із цього виставу на всю країну. Це я відверто вам кажу, дивлячись в очі кожному з вас. Тому я закликаю всіх, один одного поважати і в цій залі займатися тим, чим ми маємо займатися – законотворенням і привнесенням в життя нашої країни позитивних сигналів, а не гумористичних вистав.

Шановні колеги, дякую щиро за роботу, 14 година – ранкове  засідання і засідання на сьогодні оголошую закритим. Завтра о 10 годині ми продовжимо нашу роботу. Дякую, шановні колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку