ЗАСІДАННЯ П’ЯТНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

15 січня 2015 року, 16.00 година

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ Шановні депутати, прошу заходити до залу, починаємо роботу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу займати свої місця. Керівників фракцій прошу запросити народних депутатів до зали Верховної Ради для продовження нашої роботи.

Я прошу увімкнути систему "Рада" для реєстрації народних депутатів на вечірньому пленарному засіданні. Прошу.

 

16:08:09

296 депутатів у залі. Я оголошую вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України  відкритим.

Я прошу керівників фракцій запросити народних депутатів, секретаріат запросити народних депутатів до зали Верховної Ради для продовження нашої роботи, шановні колеги. Прошу.

Шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься законопроект номер 1065 (реєстраційний номер 1065) проект Закону про технічні регламенти та оцінку відповідності. Я пропоную розглянути цей законопроект за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів визначитись щодо розгляду законопроекту за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

16:10:13

За-155

Встигли, 155. Рішення прийнято.

Керівників фракцій я би попросив, будь ласка, керівники фракцій, запросіть депутатів до зали Верховної Ради України. Секретаріат, будь ласка, попрацюйте з народними депутатами, щоб вони зайшли до залу.

Будь ласка, для доповіді я запрошую до слова народного депутата України Кужель Олександру Володимирівну. Прошу.

 

16:10:45

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, пане Голово. Шановні народні депутати, законопроект про технічні регламенти та оцінку відповідності, поданий двома народними депутатами: Олександрою Кужель і Оксаною Продан – ми готували його разом з Міністерством економіки на протязі всього 2014 року. Це дуже тяжкий технологічний законопроект, але дуже необхідний як третя остання складова європейської інтеграції технічних регламентів, сертифікацій відповідності України при адаптації до Європейського Союзу. Ви знаєте, що в тому скликанні ми прийняли Закон про стандартизацію, про оцінку відповідності харчових продуктів і якості продукції. І цей законопроект про технічні регламенти та оцінку відповідності є останнім, який при виконанні повністю виконає умови України щодо технічної відповідності європейським вимогам.

Хочу всім депутатам сказати, що дійсно він дуже тяжко читається. Це є технічний законопроект. До сьомого скликання науковий відділ зробив до нього зауваження. Але перереєструючи на восьме скликання, Міністерство економіки разом з авторами доопрацювали, і сьогодні  зауважень до нього немає.

Технічний регламент – це або закон, або постанова, або наказ центрального органу виконавчої влади, який встановлює обов'язки, вимоги до певної продукції та механізму перевірки відповідності продукції цим вимогам.

Що дає цей законопроект? По-перше, ви всі отримали от таку підтримку. Я дякую нашому комітету реформ, підтримки реформ, які теж роз'ясняли і депутатам, і громадськості необхідність прийняття цього законопроекту. Він дає можливість: перше…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте продовжувати.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Він дає можливість всім органам центральної власти, зобов'язує прийняти до кінця технічний регламент і я скорочую.

Друге. Цим законом передбачається залежно від вашої небезпечної продукції, якщо вона невелика, ви своїм підприємством оцінюєте її небезпеку і якість перевіряєте відповідність, якщо велика небезпеку несе ваша продукція, то ви звертаєтесь до фахівців.

Крім того, ми відміняємо з вами устарівший дикрет 1993 року і залишається діяти тільки уже нова система стандартизації і сертифікації України у зв'язку з малим, з малою кількістю часу.

Шановні народні депутати, я прошу уваги! У мене є така пропозиція. У зв'язку з тим, що це дуже тяжкий технологічний проект і його готували фахівці на протязі року, я пропоную для того, щоб Кабінет Міністрів міг його далі вже впроваджувати у вигляді регламентів, який так потрібний для адаптації України в Європу, він відпрацьований, прийняти його сьогодні і в першому читанні, і в цілому, тому що я мала, маю надію, що хтось буде давати сюди необхідні поправки. Ну, а все інше на ваше вирішення. Дуже маю надію на вашу підтримку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, голова комітету профільного Віктор Галасюк. Прошу. 

 

16:14:42

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги, Комітет з питань промислової політики та підприємництва розглянув проект Закону України про технічні регламенти та оцінки відповідності (реєстраційний номер 1065) поданий народними депутатами Кужель та Продан.

Метою прийняття законопроекту є адаптація національного законодавства про технічні регламенти та оцінку відповідності до законодавства Європейського Союзу.

Шановні колеги, прийняття цього закону значно спростить доступ продукції українських товаровиробників на ринки Європейського Союзу. Він є дуже важливим. Головне науково-експертне управління апарату верховної Ради у своєму висновку вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу. Комітет з питань запобігання і протидії корупції вважає, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендує за результатами розгляду в першому читанні законопроект прийняти за основу.

Народні депутати члени комітету, обговоривши законопроект, наголосили на необхідності прийняття Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", оскільки існує суттєва необхідність усунення дублювання внутрішнього законодавства і забезпечення єдиного режиму регулювання з Європейським Союзом як це, в тому числі передбачено Коаліційною угодою. Враховуючи вищезазначене, члени комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про технічні регламенти та оцінку відповідності, номер 1065 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу. Прошу підтримати. Але, також я думаю, що ми могли би поставити додатково пропозицію озвучену автором про голосування в цілому, оскільки законопроект, дійсно, є комплексним і його швидший вступ в дію дозволив би його більш ефективну імплементацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, шановні колеги, запишіться два – "за", два – "проти". Два – "за", два – "проти".

Будь ласка, народний депутат Рябчин.

 

16:17:20

РЯБЧИН О.М.

Дякую. Треба підтримати цей законопроект, тому що він пришвидшить усю інтеграцію у європейське законодавство. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Заболотний.

 

16:17:35

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Григорій Заболотний,  "Блок Петра Порошенка". Хочу сказати, що у нас до  цього часу існувало два закони. І сьогодні авторами пропонується об'єднати в єдиний закон, який дозволить не  лише усунути суперечності між ними, а  й надати змогу  більш якісно налаштувати й адаптувати національне законодавство до  законодавства Європейського Союзу.

Також має велике значення й те, що антикорупційний висновок є однозначним, що він відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Але  є зауваження, треба сказати, що його  все-таки приймати за основу. Тому що зауваження ГНЕУ складає 16 пунктів. І я не знаю або  автор скаже, чи вони враховані, чи ні? Якщо враховані, тоді можна ставити в цілому. Якщо не враховані, тоді треба приймати за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Автор зразу доповідає, що  враховані ці правки.

Будь ласка, Оксана Продан, "Блок Петра Порошенка".

 

16:18:45

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, я би просила вас підтримати цей законопроект, підтримати пропозицію комітету. Тому що коли ми з вами приймемо, Президент підпише, ми отримаємо дві речі, яких чекають і українські споживачі і українські виробники.

По-перше, всі товари, які імпортуються в Україну, не будуть проходити  додаткові процедури узгодження сертифікації і так далі, які здешевлять продукцію любу імпортну для  українського споживача.

І, по-друге, абсолютно кожен український виробник зможе  виробляти продукцію в Україні вже у відповідності до європейських стандартів. Що знову ж таки для споживачів, для працівників цих підприємств дасть можливість отримувати і робочі місця, і більш дешеву продукцію українського виробництва.

Прошу підтримати і проголосувати за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Теж позиція за основу і в цілому.

Від фракції Радикальної партії Силантьєв, будь ласка.

Народний депутат, Силантьєв.

 

16:19:52

СИЛАНТЬЄВ Д.О.

Да, я  полностью также  присоединяюсь к тому, что  нужно стремиться к европейским стандартам. Но дело в том, что рассмотрение этого законопроекта предлагает ликвидировать такую вещь, как сертификация при получении категоризации, то есть при получении звезд гостинниц. То есть мы совместили вместе сертификацию продукции и услуг. Получится так, что на сегодняшний день… (Шум у залі) Что-что? А, этого нет?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Говорять, що тут немає такого в законі, тому це не є предметом зараз регулювання.

 

СИЛАНТЬЄВ Д.О. То есть туризма это не касается.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, дякую-дякую.

У нас є представник уряду, заступник міністра економіки, хай висловить позицію уряду. Будь ласка.

 

ВЕРЕМІЙ І.Г. Дякую, пане Голово! Шановні народні депутати, уряд підтримує пропозицію комітету і доповідача щодо прийняття закону за основу і в цілому. Закон необхідний, закон набуває чинності, через рік потрібно провести багато роботи і внести зміни до інших спеціальних законів, а це близько 20-и законів. Але на цей закон чекають виробники, чекає європейський ринок.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Я думаю, що є абсолютно повна підтримка залу щодо голосування цього закону як за основу, так і в цілому. Так!

То я прошу зараз зайти народних депутатів до зали Верховної Ради, шановні колеги! Прошу зайти до зали Верховної Ради  і підготуватися до голосування. Проект Закону "Про технічні регламенти та оцінку відповідності", реєстраційний номер 1065. І фракції, і комітети підтримують. Я так розумію, що уряд теж підтримує. Тому я прошу підготуватися до голосування, шановні народні депутати. Будь ласка, займайте свої місця, розпочинаємо голосування.

Я ставлю на голосування за основу та в цілому законопроект реєстраційний номер 1065, проект Закону "Про технічні регламенти та оцінку відповідності". Прошу підготуватися до голосування. Прошу голосувати за основу та в цілому. Номер 1065.

1065, прошу голосувати.

 

16:22:23

За-251

Рішення прийнято. (Оплески). Дякую, шановні колеги.

Наступний законопроект – проект закону (реєстраційний номер 1256), проект Закону про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні. Доповідає Олександра Кужель. Але перед тим, як його доповідати, я ставлю пропозицію на голосування щодо скороченої процедури розгляду цього законопроекту. Прошу голосувати за скорочену процедуру. Щодо скороченої процедури розгляду даного законопроекту.

 

16:23:15

За-201

Рішення прийнято.

Будь ласка, Кужель Олександра Володимирівна. 1256. Прошу.

 

16:23:29

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, це знову я. Я думаю, що не треба вам розповідати, яка важлива роль малого і середнього бізнесу для кожної країни. Ви знаєте, в європейських країнах рівень демократії вимірюється кількістю середнього класу, тому що тільки людина, яка сама собі заробляє, є вільною, вона може й обрати той режим, який вона хоче мати у власній країні.

Ми сьогодні презентуємо вам цілою командою, тут є автори всієї коаліції, ми презентуємо, будемо казати, нову ідеологію. Але це не закінчений документ, і, навпаки, якщо той я просила прийняти в цілому, я хочу привернути вашу увагу, кожного народного депутата: це початок розмови для кожного з вас з вашими виборцями по ідеології розвитку малого і середнього бізнесу в країні.

Ми зробили перший фундамент. Діє старий закон, який нікого не влаштовує, вносити в нього зміни – це є погана справа. Ми підготували разом з фахівцями – іноземними експертами першу пропозицію для вас.

Тепер ми звертаємося до вас з проханням. Це не буде через два тижні, місяць. Мінімум два місяці, ми звертаємося, що ви зі своїми виборцями, підприємцями малого і середнього бізнесу, зібрали пропозиції і їх  бачення відношення з місцевою владою, відношень з контролюючими органами, яку державну підтримку вони очікують, які програми від уряду вони очікують, що вони розуміють під  державною підтримкою.

Ми просимо проголосувати цей законопроект в першому читанні і  взяти його, коли ви поїдете на свої округи, а партійним лідерам у всіх своїх  партійних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка,  завершити.

 

КУЖЕЛЬ О.В. Всім партійним організаціям провести зустрічі з малим, середнім бізнесом з вашими виборцями, і щоб ми з вами прийняли конституцію малого і середнього бізнесу, яка  б діяла ще 10 років наперед, як програма для уряду. Це є спільна робота з урядом,  з паном Яценюком, з командою, з міністром економіки,  з комітетом, з Ксенією Ляпіною і з кожним депутатом. Автори – всі члени коаліції. просимо підтримати в першому читанні і спокійно два місяці, я прошу вас, попрацювати з  вашими виборцями і потім ми підготуємо цей законопроект на друге читання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  співдоповідач – Віктор Галасюк, голова комітету.

 

16:26:38

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні колеги народні депутати! Комітет з питань промислової політики та підприємництва розглянув проект закону України про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні (реєстраційний номер 1256), поданий народними депутатами України: Кужель, Продан,  Ледовських, Галасюком, Кіралем, Кривенком.

Метою прийняття законопроекту є створення сприятливого правового середовища для формування реалізації державної політики в сфері розвитку малого і середнього підприємництва.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання.

Комітет з питань запобігання протидії корупції вважає, що законопроект відповідає повністю вимогам антикорупційного  законодавства.

Народні депутати,  члени комітету, розглянувши законопроект, наголошують на тому, що він дозволить докорінно покращити законодавче забезпечення формування реалізації державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва, створити значно більш привабливі умови для цього напряму. Ми з вами розуміємо, що це є серце розвитку економіки України. Це дозволить підвищити рівень добробуту населення і підвищити роль малого, середнього бізнесу у формуванні валового внутрішнього продукту, сприятиме розвитку територій, населених пунктів.

Враховуючи вищезазначене, члени комітету прийняли рішення проект Закону України про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва (№ 1256) внести на розгляд Верховної Ради пропонувати прийняти його за основу. Ми отримали деякі пропозиції також від уряду. Вважаємо абсолютно, що ми їх в робочому порядку врахуємо до другого читання. На це вистачить часу, дуже ретельно опрацюємо.

Шановні колеги, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, два – "за", два– "проти", якщо є необхідність. Два – "за", два – "проти", якщо є необхідність, шановні народні депутати.

Будь ласка, народний депутат Соловей.

 

16:29:03

СОЛОВЕЙ Ю.І.

Народний депутат Соловей, депутатська група "УДАР". Шановні колеги, до останнього часу в нашій державі, як правило, закони приймалися в інтересах крупного бізнесу, олігархів і аж ніяк не інтересів малого і середнього бізнесу. І те, що сьогодні український парламент повернувся лицем до самого важливого сегменту української економіки, це вже є дуже сигнальний і позитивний крок.

І тому я звертаюся до всіх своїх колег депутатів підтримати цей законопроект, оскільки він здійснює реальні кроки по спрощенню веденню малого і середнього бізнесу на території нашої держави. І я вважаю, що не тільки цими ініціативами повинні обмежуватися. Ми повинні ставити питання про доступ до відкриття дешевого кредитування для малого і середнього бізнесу, про мораторії на проведення всякого роду незрозумілих перевірок і так далі. Але сам факт того, що вже є сьогодні конкретний законопроект, це є великий поступ на шляху до підтримки малого і середнього бізнесу в України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Острікова, "Самопоміч".

 

16:30:12

ОСТРІКОВА Т.Г.

Шановні колеги! Фракція "Самопоміч" також просить вас підтримати даний законопроект при голосуванні його за основу. Тут є положення, безумовно, він потребує ще доопрацювання, але тут є положення дуже важливі, якими вносяться зміни до Закону про Регламент Верховної Ради, що у разі прийняття законопроекту або іншого акту, який впливатиме на діяльність малого і середнього бізнесу обов'язково до цього законопроекту повинен додаватися розрахунок витрат, які понесе малий і середній бізнес у разі прийняття, а також запроваджується обов'язкові громадські консультації перед прийняттям регуляторних актів, які стосуватимуться малого і середнього бізнесу. 

Ці положення є дуже важливими, тому що ми знаємо, що на сьогоднішній день велика кількість регуляторних актів приймається без врахування інтересів малого і середнього бізнесу. За ці тільки дві речі варто цей закон прийняти за основу, а потім їхати в регіони і говорити з підприємцями, враховувати їх зауваження і побажання.

Просимо підтримати за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги є бажаючі виступити?

Шановні колеги, я прошу всіх зайти до зали народних депутатів і підготуватись до голосування. Ви чули позицію доповідача та профільного комітету. Я прошу підготуватись, шановні колеги, до голосування.

Шановні, народні депутати, я ставлю на голосування проект закону (реєстраційний номер 1256) про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні, в першому читанні за основу.

Прошу, шановні колеги, за основу, голосувати. Реєстраційний номер 1256, проект Закону про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва.  

 

16:32:33

За-242

Рішення прийнято. (Оплески)

Далі, шановні колеги, вношу на розгляд законопроект (реєстраційний номер 1525), проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду.

Знову ж таки є пропозиція розглядати його за скороченою процедурою. Якщо будуть додаткові питання я думаю, що ми знайдемо на них відповіді. Я ставлю на голосування щодо розгляду даного законопроекту за скороченою процедурою, шановні колеги. Скороченою процедурою.

Прошу визначатись щодо скороченої процедури розгляду даного законопроекту.

 

16:33:28

За-203

Рішення прийнято.

Запрошую до слова голову Комітету з питань національної безпеки і оборони Пашинського Сергія Володимировича. Прошу, Сергій Володимирович.

 

16:33:43

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги, сьогодні ми прийняли дуже важливий законопроект та затвердили Указ Президента про мобілізацію.

Але хочу звернути увагу, що в нас мобілізація проходить по чинному законодавству, яке було прийняте ще в двохтисячні роки і яке не відповідає тому досвіду, який ми маємо, на жаль і вдалий, і не вдалий досвід останнього року. Саме тому члени нашого комітету разом з Генеральним штабом, Міністерством оборони розробили законопроект 1525 та внесли його на ваш розгляд.

В чому суть цього законопроекту? Цей законопроект систематизує всі ті проблеми, які накопилися за рік і нашого досвіду мобілізаційного, уточнює моменти по порядку заміщення вакантних осіб, уточнює моменти по терміну. Нагадаю, що у нас майже останні 4 роки ніякого призову не було і ми розширяємо термін до 27 років. Уточнює моменти:  хто має право на відстрочку, тому що в попередньому законодавстві воно було дуже розмито, розширено, що приводило на місцях до, вибачте мене, зловживань  зі сторони військкоматів.

Уточнює моменти про термін проходження по призову для осіб з вищою освітою – це 12 місяців, без вищої освіти – це 18 місяців. Уточнює моменти про  те, що відповідальність за ухилення від призову, ви знаєте, у нас в чинному законі дуже цікава новація: у нас кримінальна відповідальність за ухилення рядового, сержантського складу існує, а офіцерського не існує. Тобто ми вносимо цю норму.

Також після обговорення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, закінчити.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Після обговорення на комітеті я хотів би під стенограму внести дві важливі правки, це рішення комітету. А саме. Зараз буде проводитися як мобілізація, так і демобілізація. Так? Ми вносимо правку про те, що ті особи, які підпадають під демобілізацію, але заключають контракт, вони, за ними зберігається місце роботи не рік, а більше, із зберіганням середньої заробітної плати. Перше. Ця ж саме норма розповсюджується на студентів та учнів усіх форм освіти. Додатково ми вносимо норму, що малі підприємці, які проходять службу, за ними остається реєстрація, і вони не сплачують обов'язкові податки.

Також, враховуючи те, що в нашому законодавстві до цього була норма про те, що контракти заключаються тільки на 5 років, а є дуже багато людей, які не хочуть себе зв'язувати на 5 років контрактом з армією, ми розширюємо рамки контракту від 1 року до 5 згідно уже бажань тої особи, яка має необхідні фах і військовий досвід і готова служити і захищати нашу батьківщину.

Шановні друзі, ще раз хочу сказати, ми цей закон консультували з усіма фахівцями. Він має беззаперечну підтримку. Я готовий, якщо якісь запитання по ходу. Їх вислухати, відкоригувати. Але ми дуже просимо його проголосувати за основу і в цілому. Нагадаю, що мобілізація починається з 20 січня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, шановні колеги. Я прошу запишіться два – "за", два – "проти", а потім, хто не підпаде під запис я дам слово. Два – "за", два – "проти". Будь ласка, народний депутат Костенко, "Самопоміч".

 

16:38:07

КОСТЕНКО П.П.

Тарасу Пастуху, будь ласка, передайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Пастух Тарас.

 

16:38:13

ПАСТУХ Т.Т.

Тарас, Пастух, фракція "Самопоміч". В цілому фракція підтримує прийняття даного законопроекту за основу, тому що дійсно є нагальна необхідність з врегулювання цих моментів, які подали суб'єкти законодавчої ініціативи. Але є ряд моментів, які в законопроекті, на нашу думку, неврегульовані.

Законопроектом дається збереження місця роботи особам, які мобілізовані, але там жодним словом не згадується про студентів, які проходять навчання чи…

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В.  Я ж тільки що сказав.

 

ПАСТУХ Т.Т. Чи про аспірантів.

Також мова ведеться зараз про те, що в законопроекті не вказано суб'єкти підприємницької діяльності, за якими зберігається реєстрація, але жодного слова не говориться про нарахування ними податків. Тобто є цілий ряд моментів, які ми маємо час врегулювати. І я хочу, пане Сергій, нагадати про те, що цей законопроект в основному регулює призовників, не мобілізованих, а призовників. А в частині демобілізованих, то указом Президента вони демобілізуються в березні. Тому, якщо, я думаю, ми буквально в перші дні лютого внесемо зміни і приймемо в цілому, то ми нормально підготуємо повністю всю систему для того, щоб вона нормально працювала в рамках цього законодавства. Дякую.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Пане Тарасе, я тільки що під стенограму оці всі поправки вніс, ви просто прослухали. Оцих два моменти ми будемо, коли… Так, всі поправки.

Тепер. От пані Лілія Гриневич хоче захистити від призову кандидатів та докторів наук, так? Дайте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я дам слово і Лілії Гриневич в тому числі. Але я зараз запрошую до слова в порядку запису  народний депутат Лапін Ігор Олександрович, "Народний фронт".

Я потім, Лілія Михайлівна, я потім надам вам слово. Підготуйтесь, будь ласка,  я надам  слово.

 

16:40:01

ЛАПІН І.О.

Депутат Лапін, "Народний фронт", 22 виборчий округ. Шановні колеги, я би просив  все-таки підтримати даний законопроект так як він є особливо важливий. Справа в тому, що намагання перевести його на якісь інший там, як кажуть, тут пропонують в лютому і так далі, не вирішує ніяких питань нагальних сьогодні для армії. Тому необхідно підтримати цей законопроект і проголосувати за основу і в цілому. Люди, які призовуться сьогодні до лав Збройних Сил, зможуть пройти підготовку і замінити тих, які зараз в окопах ще з травня місяця. Тому прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка Радикальна партія, Оксана Корчинська.

 

16:40:57

КОРЧИНСЬКА О.А.

Оксана Корчинська, Радикальна партія Олега Ляшка. Ми настоюємо, щоб там була обов'язково держава гарантувала кожному мобілізованому бійцю засоби захисту індивідуального, де не тільки бронежилети і каски, але і , в тому числі індивідуальні аптечки і обов'язково вишкіл як військовий так і медичний. Ми повинні зняти відповідальність з плеч волонтерів, ми повинні заставити державу працювати. У нас є бюджет, у нас є гроші, наші бійці не можуть більше на фронт приїжджати за рахунок волонтерів. Ми повинні гарантувати всім мобілізованим, що ми їх відправимо в належному стані як  військовому, так і медичному. І вишколи там, вибачте, в два тижня, це зазвичай надзвичайно мало.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Я хотів би сказати пані, що це наше з вами прямий обов'язок контролювати як Міністерство оборони буде витрачати бюджет, який ми йому виділили, це перше.

Друге. Єдине, що не в прикінцевих, окремою постановою ми внесемо після першого етапу мобілізації в цьому залі повний аналіз як була проведена мобілізація з урахуванням уже нових норм закону і тих зобов'язань, які сьогодні нам говорив Олександр Валентинович по навчанню і озброєнню, і тих зобов'язань, які взяли на себе Міністерство оборони. Ми не можемо в законі передбачити всі випадки, у нас є  обрані нами керівники цих відомств, ми повинні їм давати законодавчі інструменти і контролювати їх роботу. Ці всі питання, які ви піднімаєте, вони в законі є.

Єдине, що… що, дійсно, пане Голово, ми окремою постановою повинні після першого етапу щоб нам відзвітувалися, як проходить мобілізація з урахуванням побажань депутатів.

Шановні друзі!..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це дуже правильна пропозиція, і ми  це обов'язково з вами зробимо, колеги. Перший етап мобілізації, публічний звіт, як це відбувається, яка проблематика і все інше.

Будь ласка, Лілія Гриневич.

 

16:43:04

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, ми зараз хочемо внести зміни і до призову призвати, наприклад, вчителів віком до 27 років, які працюють у школах, а також кандидатів наук  і докторів наук от таким віком до 27 років. Я хочу вас повідомити, що їх зараз на всю країну кілька сотень. І це велика рідкість, коли є чоловіки у школах у такому віці. Ви зараз будете їх висмикувати з системи освіти.

Так само, ми маємо проблему з тим, що молоді талановиті науковці зараз виїжджають з України. Сьогодні, коли ви тих людей, коли є особливі… Розумієте, доктор наук до 27 років – це виключення, таких кілька десятків тільки. І ви ці категорії сьогодні, вважаєте, що ними ми зможемо збільшити обороноздатність країни. Навіть науково-експертне управління написало про те, що шкода для системи освіти і науки в цій ситуації буде більша, ніж той бонус, який ми отримуємо при призові цих категорій людей. Дуже прошу виключити їх.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Лілія Михайлівна, я вважаю, що по кандидатам, докторам наук ми можемо прийняти вашу поправку, а по вчителям, вчителі в сільській місцевості не підлягають мобілізації. Це норма закону, вона зберігається.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Народний депутат Пацкан.

 

16:44:40

ПАЦКАН В.В.

Шановний Голово!.. Пане голово комітету!.. Шановний голово комітету! Народний депутат Пацкан. Прошу вас прокоментувати частину… статтю 13: "Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку…". Тільки що тут пані Лілія Гриневич звернула увагу на те, що ми надаємо відстрочку вчителям у сільській місцевості. А яка у нас є відмінність від вчителів у міській місцевості? Це перше питання.

І наступне питання. Тільки що в нас тут виступав Олександр Валентинович – секретар Ради національної безпеки і оборони. Ми говоримо, що ми будемо призивати згідно цього призову лише тих людей, котрі є професійно підготовлені, а ви надаєте відстрочку (стаття 13) особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України. Як це розуміти? Це або помилка, або цю норму прошу під стенограму виключити з цієї статті.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні колеги, я хотів би… (Оплески)

Ні-ні, я хотів би просто пояснити деякі речі. Пункт перший: є питання мобілізації, є питання призову. Це різні питання. Щодо призову – це люди, які не мають військової підготовки, які не служили в армії, умовно кажучи, ми їх призиваємо. Рішенням Президента, Указом, який ми сьогодні проголосували, вони не підлягають службі в зоні АТО. Це перше.

Щодо вчителів. Логіка цього пункту така, що в сільській місцевості, якщо ми призвемо вчителя, то на його місце ми не знайдемо нікого взагалі. В міській це можна знайти. Так що… Я сам за фахом педагог-вчитель, але тут виходять із інтересів суспільства перш за все.

Третє питання, яке задавали, - це щодо міліцейського складу. Ви знаєте, у нас міліція – може, ви не в курсі, - в даний момент стоїть на передовій, я не пам'ятаю статистику, але вже майже 200 вбитих міліціонерів. Вони несуть свою службу, в тому числі в зоні АТО, гинуть, їх вбивають, і призивати їх в армію… Ви знаєте, з 31 блокпосту призивати на 32-й, ну, давайте не будемо займатися… В кожного свої функції, і ці функції виконують. Якщо ви вважаєте, що міліція повинна замінити армію на передовій, давайте вносьте зміни до закону – і ми будемо озброювати міліцію танками, реактивними системами залпового вогню і будемо пускати в бій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Вінник, "Блок Петра Порошенка".

Потім Олег Березюк. І Володимир Литвин.

 

16:47:26

ВІННИК І.Ю.

Шановні колеги, я хотів би всіх звернути увагу, може хто не повідомлений. Зараз в  аеропорту Донецьку точиться запеклий бій. Сьогодні Верховна Рада затвердила указ про мобілізацію Президента України. Наявна законодавча база нам  дозволяє призвати не більше 10 відсотків наявного резерву. Тому ми зобов'язані її розширити. Інакше питання – як нам захищати  Україну – не треба буде вирішувати, тому що не буде що захищати. Тому прошу всіх дуже відповідально віднестися  до цього законопроекту, внести запропоновані зміни, інакше запропонована мобілізація не відбудеться. Це  є пов'язаний законопроект з тим, що ми вже сьогодні підтримали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.   

 

16:48:25

БЕРЕЗЮК О.Р.

Прошу передати Альона Бабак, будь ласка, "Самопоміч".

 

16:48:31

БАБАК А.В.

Бабак Альона, фракція "Самопоміч". Шановні колеги, я розумію необхідність збільшення терміну призивного віку до 27 років у час, коли відбувається війна. Але шановні колеги, я прошу звернути увагу. В Україні чоловіки, як правило, одружуються в 25 років, формуються сім'ї, мають народжуватися діти. А ви чоловіків в армію заганяєте на цей  період. Що ми робимо?! Друзі, не треба цього робити. Ми мусимо цю норму поставити лише на період, коли йдуть військові дії такі, як у нас зараз, в особливий стан. І не робити цю норму назавжди, тому що ми просто угробимо нормальний розвиток  демографії в Україні і формування сімей.

 

16:49:28

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Шановні друзі, давайте щоб було зрозуміло, за що ми голосуємо. Сьогодні ми  проголосували за Закон про мобілізацію. І я вас інформую: або цей указ почне працювати по закону без змін (ви розумієте, да, з 20-го числа),  або з тими змінами, які ми вносимо. І повірте мені, всі тут підтвердять хто мають до війська відношення, ці зміни покращують. Це досвід, який ми набули, отой  кривавий досвід. І ніхто призовників на фронт не  відправляє, не треба клікушиствувать.

Друзі мої! Якщо ми відповідально відносимося, то я ще раз донесу одну думку. Мобілізація почалася, 20 січня підуть перші повістки. Від нас залежить, вони підуть по старому закону чи по новому. Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Шановні друзі, я думаю, що треба її голосувати. Припинити всі розмови навколо цього. Тому що вже поговорили і наговорились. Шановні друзі, я прошу запросити до зали народних депутатів і прошу підтримати його зараз голосування, цей законопроект, номер 1525.

Прошу народних депутатів, займіть, будь ласка, свої місця у залі Верховної Ради. Я ставлю на голосування проект Закону про  внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду. Наголошую це питання, за основу і в цілому. За основу і в цілому. А оскільки це питання тільки покращує, ситуацію не погіршує. Реєстраційний номер акту 1525. Прошу голосувати, за основу і в цілому. З усіма зауваженнями, які щойно пролунали з вуст, пропозиціями, голови комітету Сергія Пашинського. Прошу голосувати.

 

16:51:37

За-210

Шановні друзі, от знаєте, я дивуюся цій позиції, оскільки питання не погіршує, а покращує. Сергій Пашинський.

 

16:51:57

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні друзі! Я звертаю вашу увагу на наступне. Перед обідом тут блокували трибуну, щоб не дати порушити корупційну кормушку по "Укрспирту".

Так от, я від імені фракції "Народний фронт" хочу сказати, – це доля нашої країни, це доля наших воїнів, це доля наших внуків і правнуків. Я не розумію, що відбулося у фракції "Самопомочі". Я прошу зараз проголосувати цей закон за основу і в цілому. Ще раз хочу сказати – мобілізація почалася.

Про що ви говорите? Який призов? Це мобілізація і призов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ставлю на голосування щодо повернення… Сергій Володимирович, ідіть на місце голосувати, краще.

Я прошу поставити на голосування щодо повернення до розгляду до цього питання. Ми повернемося і я дам по хвилині.

Прошу щодо повернення розгляду цього питання, реєстраційний номер 1525.  Прошу голосувати за повернення.

 

16:53:03

За-249

Повернулись.

По хвилині від фракцій.  Будь ласка, хто має бажання? "Самопоміч", потім "Батьківщина", Олег Ляшко, "Народний фронт" і "Блок Петра Порошенка".  Від фракції – по хвилині.

 

16:53:17

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановний пане Голово! Шановні депутати! Беззастережно оцей закон є одним із найважливіших законів сучасної Україні і сьогоднішнього часу. Тому цей закон має бути сьогодні обов'язково проголосований в першому читанні, доопрацьований і прийнятий завтра, післязавтра чи в інші дні, коли він буде перфектний, і не буде викликати жодних запитань у десятків тисяч людей. Дякую.

Обов'язково сьогодні в першому читанні.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, "Батьківщина", Сергій Соболєв.

 

16:53:55

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановні колеги, я пропоную всім тим, хто не прочитав цей закон відкрити і прочитати про що цей закон. Цей закон не про мобілізацію, я прошу не вводити в оману суспільство і зал сесійний, це закон про призов. Закон про призов у нас існує, єдине, що ви пам'ятаєте, в зв'язку з бажанням створити професійну армію ми скасували призов, тепер ми поновили його і цей закон один до одного поновлює порядок призову на строкову військову службу. І до автора законопроекту я звертаюсь, прочитайте законопроект, який ви підписували.

Тому моя позиція наступна: цей закон є абсолютно коректний. Якщо ми повернули призов в країні, ми повинні врегулювати це негайно. І я вважаю, якщо є у когось якісь застереження зараз скажіть, які є застереження до закону і ми одразу проголосуємо з цими застереженнями. Але не може бути ситуації, коли в …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Абсолютно розумна думка.

 

16:55:06

СОБОЛЄВ С.В. …не на підставі діючого закону. Тому прохання у кого є застереження – називайте їх, голосуємо одразу в залі і голосуємо цей закон в цілому з цими застереженнями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Ляшко, потім – Артур Герасимов.

 

16:55:21

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Фракція Радикальної партії підтримує цей законопроект. Зважаючи на ситуацію в країні парламент має робити все для того, щоб створити умови для Збройних Сил, їхнього зміцнення, мобілізації, підвищення боєготовності і боєздатності.

Але ми просимо до другого читання врахувати наші пропозиції у цьому законопроекті для того, щоб він був більш досконалий, для того, щоб захистити права людей, яких призивають служити в армію, їхні соціальні права: право на працю, збереження робочого місця, тощо. Тому прошу зал зважаючи на відповідальність, на ситуацію, яка в країні…

Слухайте, може хто з депутатів не знає, сьогодні в Донецьку йде бій, в аеропорту. Останній такого масштабу бій у серпні місяці. У нас зараз там розгортаються справжні широкомасштабні бойові дії, а ми з вами тут обговорюємо треба мобілізувати чи не треба. Та, безумовно, треба! Але при цьому дотримуватись…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Ляшко. Будь ласка, Артур Герасимов, БПП, "Блок Петра Порошенка", потім – Андрій Тетерук, "Народний фронт" і будемо голосувати.

 

16:56:37

ГЕРАСИМОВ А.В.

Шановні колеги! Я підтримую всіх, хто звертає увагу на те, що коється сьогодні по лінії фронту. Тому що я отримую зараз десятки дзвінків відносно того, що як посилилася артилерійська стрільба з боку сепаратистів, як посилилися бойові дії, що коється в Донецьку, в Волновасі, в інших містах.

І на що я хотів би звернути увагу. Всі закони, які спрямовані на посилення обороноздатності держави мають мати статус термінових і прийматись за основу і в цілому.

Іще хотів би звернути вашу увагу на той момент, що цей закон дозволяє тим, хто зараз буде демобілізований, але висловить бажання залишитися, залишитися в частинах і бути, продовжувати свою службу. Ви можете от собі уявити, що зараз кожна людина, яка пройшла бойове горнило, вона… нам десяти людей, які будуть призвані. Тому ми маємо дати їм змогу залишатися в своїх частинах. Дякую.

Підтримайте цей законопроект за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Андрій Тетерук, "Народний фронт".

 

16:57:46

ТЕТЕРУК А.А.

Шановні товариші депутати! Я хочу дуже зосередити вашу увагу на тому, що ми емоційно дуже переживаємо за ту ситуацію, яка в нас відбувається на крайньому Сході  нашої країни – в Луганській і Донецькій областях. Ми всі переживаємо за те, щоб жодна людина не була поранена, ми всі переживаємо за те, щоб ті, хто зі зброєю в руках відстоюють територіальну цілісність нашої країни, були обутими, ситими, озброєними і мали все забезпечення, яке необхідне для забезпечення територіальної цілісності України. Але ми не можемо виграти ту війну, не можемо знищити ворога одними емоціями, які тут вирують у нашому залі. Нам потрібно оновлювати той склад, який знаходиться зараз в окопах.

І, шановні депутати фракції "Самопоміч", які не голосували за вкрай важливий закон, я прошу вас, шановні депутати фракції "Самопоміч"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити, будь ласка.

 

ТЕТЕРУК А.А. Я з глибокою повагою ставлюся особисто до кожного з вас. Але, будьте ласкаві, коли виступають по дуже важливим законам, будьте ласкаві, слухати.

Шановні депутати, я вас дуже прошу відійти від емоцій і підтримати цей закон, який посилює обороноздатність нашої країни. Тому що, не голосуючи за цей закон, ми тим самим зупиняємо оновлення особового складу,  який бореться і знищує нашого ворога щодня. І коли ми отримуємо есемески про те, що відбуваються запеклі бої, ми повинні розуміти, що трати, які ми не поновлюємо, приведуть до критичного балансу і ми почнемо як втрачати територію, так і особовий склад. Тому я вас дуже прошу цей закон, він вносить зміни до 4 законів і все, що підсилює нашу обороноздатність повинно бути проголосовано в цьому залі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Давайте, шановні колеги, ще раз проголосуємо. Я прошу народних депутатів повернути всіх до зали і зайняти свої робочі місця. Будь ласка. Запросіть всіх депутатів до зали Верховної Ради. Прошу. Будь ласка, Андрій Парубій.

 

17:00:56

ПАРУБІЙ А.В.

Шановні народні депутати, поки заходять в залу хочу кілька слів сказати. Є моменти відповідальності кожного з нас, коли, можливо, деякі процедури треба спрощувати і пришвидшувати. Коли йдеться про питання національної безпеки і оборони, я вважаю, намагання затягнути є небезпечним і є злочинним по відношенню до нашої армії. Тому я хочу закликати депутатів до відповідальності. Цей законопроект прийнятий комітетом, в який входять представники усіх фракцій. Нам легше буде прийняти поправки до цього закону на будь-якому етапі, а ніж чекати всіє процедури прийняття від першого і другого читання. Тому є величезне прохання з великою відповідальністю поставитись зараз до голосування і підтримати за основу і в цілому даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, наскільки я зрозумів, те, що оголосив Сергій Пашинський і ті пропозиції, які були від депутата від "Самопомочі", вони враховані в цьому законопроекті, правильно? Значить, був… Значить, поправки послухайте уважно, народного депутата Тараса Пастуха, а також народного депутата Лілії Михайлівни Гриневич, вони, з цими поправками ми голосуємо. Сергій Володимирович, я правильно зрозумів? Правильно. З поправками, з поправками, які були сказані. За… я тоді ставлю на голосування… Да.

Шановні колеги, у нас залишився час – годину працювати, тому не будемо оголошувати перерву. Про "враховані" були, перевраховані щойно  були правки, я правильно розумію – від "Самопомочі" колег, від Лілії Гриневич, які враховані. Так вони озвучені були.

Сергій Володимирович, озвучте, будь ласка, правки до цього закону ще раз, з місця. Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

17:03:08

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановні колеги, я  озвучив і ще раз озвучую ті правки: пункт 1: ми міняємо термін контракту з одного…  не  5 років, а "від одного до 5 років". 

Пункт другий: місце роботи у випадку, якщо людина демобілізована, підписала контракт, зберігається більше, чим на рік, зараз норма законодавства – це рік. Тобто логіка наступна, що люди, які відслужили оцей рік, які мають бойовий досвід, і які хочуть залишитися, за  ними  зберігається робоче місце і за ними зберігається заробітна плата.

Пункт 3. Тарас Пастух звернув увагу, "не тільки місце роботи, а й місце навчання".

Пункт 4. У нас в діючому законі остається реєстрація підприємців, ми добавляємо, що… під час служби  в армії оці обов'язкові для малого бізнесу взноси з цієї людини не беруться.

Пункт 5, Лілії Гриневич. Ми підтримуємо ініціативу – не призивати кандидатів, докторів наук.

Пункт 6, ми приймаємо постанову про повний звіт і аналіз першого етапу мобілізації, який буде буквально через два-три тижні.

Я думаю, до 3 лютого перші цифри вже будуть. Всі зауваження, які були в залі, вони доповнені. Вкотре звертаюсь до народних депутатів: указ Президента ми затвердили, 20 січня починається мобілізація і призов. Давайте удосконалимо  цей процес відповідно до нашого досвіду. Якщо ми зараз цього не проголосуємо, ніхто мобілізації і призову зупиняти не буде, крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще одна є, будь ласка, прошу народний депутат Тарас Пастух, будь ласка.

 

17:05:07

ПАСТУХ Т.Т.

Тарас Пастух, фракція "Самопоміч". Ми наполягаємо ще на одній правці, оскільки я думаю, в залі ніхто не буде сперечатися з тим, що у нас військові кафедри, які існують при вузах, що це є в основному місце, через яке діти достойних батьків, я маю на увазі з хорошими грішми, якраз уникають, власне, служби в армії. І я пропоную, що все-таки ті, які провчились у військових кафедрах, отримують офіцерське звання. А я думаю, якщо ми проведемо сьогодні оцінку чи ті діти служать, які вчилися на кафедрах, на яких держава тратила, власне, свої гроші, чи вони сьогодні проходять якраз як мобілізовані службу в АТО. Я думаю, що більшість з них якраз цієї служби уникли. Тому я пропоную залишити за ними призов не менше як на рік часу. В офіцерському званні нехай вони ідуть лейтенантами і служать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Сергій Пашинський.

 

17:06:08

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Шановний пане Пастух, ну, з усією повагою, ну, якраз новація цього закону, який я так прошу прийняти, заключається в тому, на що я звертав увагу, коли  доповідав, що у нас на сьогоднішній день в законодавстві є відповідальність за ухилення від призову від мобілізації рядового сержантського составу і нема кримінальної відповідальності офіцерського составу і призову. Призову, відповідальність призову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається, так я розумію.

 

ПАШИНСЬКИЙ С.В. Приймається, але ця норма є і внесена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді, шановні колеги,  я тоді зараз поставлю на голосування за основу і в цілому з урахуванням поправок, які були озвучені народним депутатом Тарасом Пастухом, а також були озвучені Лілією Гриневич і узагальнені Сергієм Пашинським. Я прошу, ставлю на голосування за основу і в цілому законопроект номер 1525 зі змінами і доповненнями, які були оголошені Тарасом Пастухом "Самопоміч", Лілією Гриневич "Народний фронт", а також узагальнені Сергієм Пашинським.

Прошу голосувати за основу і в цілому з урахуванням того, що я щойно сказав. Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

17:07:27

За-256 (Оплески)

Це все узагальнено і все було прийнято. Дякую, шановні колеги. По фракціях. Дякую.

Шановні колеги, наступні законопроекти, які були підготовлені. Законопроект номер… Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства). Для врегулювання питання місцевих бюджетів. Ми його включили сьогодні на ранковому засіданні до розгляду. Відбулося засідання бюджетного комітету, на якому він був розглянутий, і зараз я пропоную його розглянути.

Я пропоную розглянути за скороченою процедурою. Прошу ставити на голосування. За скороченою процедурою, місцеві бюджети.

 

17:08:30

За-202

Рішення прийнято. Я запрошую заступника голови профільного комітету Мельника Сергія Івановича для доповіді. Хочу наголосити, що співавторами є всі лідери фракції коаліції цього законопроекту. Будь ласка, доповідайте.

 

17:08:50

МЕЛЬНИК С.І.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Комітет з питань  бюджету сьогодні розглянув проект Закону за номером 1766, і за наслідками розгляду ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді  проект закону за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету, викладених у його листі-висновку до Верховної Ради.

Ключове питання тут, в основному, це те, що ми частину 1 пункту 20 доповнюємо абзацом наступного змісту, пунктом 1 частини першої статті 88. Відповідно Комітет з питань  бюджету разом з Головним юридичним управлінням при оформленні на підпис законопроекту у разі його прийняття мають внести необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення до тексту зазначеного законопроекту, пов'язані з ухваленим комітетом рішенням цього законопроекту. Водночас хочу наголосити, що таке рішення комітету є компромісним за наслідками дискусії на засіданні комітету з представниками уряду, авторами законопроекту та представниками всіх фракцій. Запропоновані комітетом пропозиції забезпечать узгодженість правових норм бюджетного та податкового законодавства, досягнення мети законопроекту та в певній мірі нівелюють ризики з практичної реалізації реформи міжбюджетних відносин. Хоча всі ці речі можна було би врегулювати Міністерству фінансів, використовуючи інструмент 93 статті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Два – "за, два – проти, по фракціях прошу.

Народний депутат Гордєєв, "Блок Петра Порошенка", прошу.

 

17:10:45

ГОРДЄЄВ А.А.

Шановні колеги, в цілому поділяючи необхідність того, що цей законопроект необхідно підтримати, прошу всіх підтримати, але хотів би ще доповнити.

Ви пам'ятаєте, коли ми вночі голосували за Бюджетний кодекс України, за зміни до нього? І саме оці порушення, що ми зараз усуваємо, - це все було предметом розгляду комітету в наші нічні засідання.

І тому велике прохання до вас, Володимире Борисовичу, щоб на майбутнє, коли ми будемо розглядати, комітетом працювати і відпрацьовувати ці всі механізми, це все можна було б там відпрацювати. Перше.

Друге. У багатьох мажоритарників, я впевнений, телефони червоні від того, що їм сьогодні телефонують громади, сільські, селищні, міські, і запитують: "А що ж ви там наприймали? Як нам сьогодні складати ці бюджети з урахуванням оцих бюджетних наших новацій?"

Тому робити реформу треба, і це був наш перший крок. Але давайте після того, як ми зараз поїдемо всі на округи, зберемо ці всі недоліки і вже консолідовано на ту сесію створимо нормальний законопроект і усунемо ці всі недоліки, незручності, які потрібні нам на округах. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний народний депутат.

Хочу сказати наступну річ, що будь-які новації завжди важко сприймаються, більше того, можуть люди деколи і просто мати острах перед тим, що будуть якісь зміни. Але ті новації, які ми з вами прийняли, вони є однозначно позитивними, ми децентралізували можливості наповнення місцевих бюджетів. Це означає, що сьогодні усуненням оцих невеликих технічних питань ми  ще додатково захищаємо місцеві бюджети.

Хочу  зазначити, що всі бюджети будуть мати надійні джерела доходів і не дивитися врешті-решт на цей Київ, на ці міністерства і на все інше. Вони будуть мати свою  власну базу для того, щоб працювати на людей, які живуть на територіальних громадах.

У нас ще є ряд законів, які ми маємо прийняти по децентралізації. Це дасть можливість їм стати сильнішими. Сьогодні ми розпочинаємо  це… І будуть дзвонити, будуть запитувати, і ми будемо допомагати. Це процес. Але, повірте, що після цього процесу ми  вийдемо однозначно сильними. Я маю на увазі територіальні громади.

Будь ласка,  "Народний фронт", Павло  Унгурян.

 

17:13:03

УНГУРЯН П.Я.

Шановні колеги! Шановний Володимире Борисовичу! Цілком поділяючи думку щодо того, що наш Бюджетний кодекс, який ми проголосували пізно вночі, він фактично закладає основи  децентралізації, бюджетної децентралізації. Але я погоджуюся з колегами, що нам потрібно буде ще  всі  зауваження, всі покращання разом звести у комплексний законопроект. Але те, що Володимир Борисович, ви зазначили, що є невеличкі технічні виправлення, які нам потрібно врахувати, я хотів би попросити залу долучити до  змін  частину 4 статті 30 викласти в одній невеличкій змінній редакції: в пункті 6 зі значком 2 була коротка  помилка, 7 із значком 2, 7 із значком 3 змінити на 7 із  значком 1 – 7 із значком 3. Мова  йдеться  про фінансове забезпечення діяльності центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації речових прав.

Очевидно, що просто вночі, коли ми готували ті зміни, 7 із значком 2 і 7 із значком 3 – це була помилка. Тому є  прохання це долучити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Але це  не стосується  предмету цього законопроекту. Тому давайте ми не будемо зараз благими намірами робити якісь непрогнозовані речі.

Шановні колеги! Далі Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

17:14:39

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу передати слово Віктору  Кривенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Кривенко, "Самопоміч".

 

17:14:47

КРИВЕНКО В.М.

Шановні колеги, шановний головуючий. Треба підтримувати в тій редакції, як членами коаліції, які є членами бюджетного Комітету, одноголосно підтриманий. Хочу також сказати, що ця правка, вона фактично є технічною. Деяким селищним радам не вистачало грошей на утримання свого апарату. Ми заклали можливість районним радам компенсовувати ці видатки, якщо вони таке рішення приймуть.

І так само, Володимиру Борисовичу, ми сьогодні від комітету направили на вас звернення. Володимиру Борисовичу, я вибачаюся. Ми сьогодні направили до вас звернення від комітету, щоб унеможливити варіант, коли Міністерство фінансів не виконає свого зобов’язання, і уряд не подасть до 15 числа лютого свої… Тому прохання це.

Друге. Ми просимо, щоб всі правки до Бюджетного кодексу, там є незначні поправки, які є, ми будемо готувати 1 консолідований законопроект, щоб унеможливити постійні зміни в Бюджетний кодекс. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний народний депутат. Ми зараз входимо з вами в нормальний бюджетний процес. І хочу нагадати, що ми пройшли з вами вибори позачергові до парламенту, поки сформували парламент, уряд. А час вимагав від нас у цій ситуації певних рішень. Зараз наше з вами завдання – увійти в нормальний ритм законотворчості, не тисячами законопроектів, а якісними законопроектами комплексними. Це буде вимагати відповідної організації системи всередині парламенту і взаємодії з урядом, і з Президентом.

Тому в даному випадку я повністю з вами не погоджуюся. У нас є законодавчі норми, коли мають бути внесені в бюджет до парламенту. І ми цим будемо займатися. Крім того, до 15 лютого мають відбутися зміни, напрацювання пропозицій щодо змін. І тоді теж ми зможемо з вами вже врегулювати проблемні питання бюджету на 15-й поточний рік.

Будь ласка, Юрій Воропаєв, "Опозиційний блок".

 

17:16:55

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Хочу передать слово господину Долженкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Долженков.

 

17:17:01

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, шановні представники територіальних громад, шановні громадяни України. Хотілося б зазначити, що деякі положення цього законопроекту дійсно мають технічний характер, зокрема щодо фінансування видаткових частин деяких місцевих бюджетів. Але ті положення, які пов'язані зі змінами статті 90, 91 Бюджетного кодексу України, не мають нічого спільного з бюджетною децентралізацією. І я поясню.

Відповідно вносяться зміни до статті 91 Бюджетного кодексу України, згідно з якою видаляються всі видатки, що стосується реалізації заходів щодо житлово-комунального господарства, очищення питної води, ліфтового господарства, відповідно ця видаткова частина буде формуватися виключно на рівні обласних бюджетів і бюджетів Автономної Республіки Крим. Відповідно я хочу зазначити, що це не є проявом бюджетної децентралізації, як би Володимир Борисович негативно до цього не відносився особисто, і вказані питання будуть вирішуватися саме на рівні області. Як буде картина виглядати? Місцеві бюджети при формуванні, прийнятті відповідного бюджету будуть вимушені для того, щоб реалізувати певні заходи щодо ліфтового господарства, очищення води, теплогосподарства, житлово-комунального господарства, йти в область та погоджувати відповідні видаткові частини, оскільки безпосередньо фінансуватися з місцевих бюджетів вони вже не зможуть. Це безпосередньо вже є видаткова частина обласних бюджетів.

Тому ми вважаємо, що вказані зміни відповідно до статті 90, 91 в цьому законопроекті повинні бути виключені. А загалом, в цілому, наостанок, інші положення мають технічний характер.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний народний депутат. Я хочу просто зазначити, що в рішенні комітету в остаточній редакції таких змін немає, про які ви сказали, таких положень, тому це не…

Будь ласка, прошу, Ігор Насалик. Потім "Батьківщина", Івченко.

 

17:19:08

НАСАЛИК І.С.

Ну, перш за все, хотілося би сказати, що в дійсності закон треба приймати. Але, повинен сказати, це не перші і не останні поправки, які ми будемо давати в Бюджетний кодекс, оскільки цим Бюджетним кодексом ми створили надзвичайно великі проблеми сільським, селищним і міським бюджетам. Реально, коли ми говоримо про децентралізацію, реально її не буде без проведення територіально-адміністративної реформи як такої.

Але хочу на сьогодні сказати, що на сьогоднішній день в сільських, селищних, міських бюджетах. Так і не зрозуміло як адмініструвати податки на акциз, тютюн, алкоголь, жодних поступлень і форми адміністрування немає.

Крім того, звертаючись до всіх, хочу сказати, що сьогоднішній день в міські бюджети не поступило жодної копійки по субвенціях на освіту і на медицину, люди не можуть отримати аванса, жодної копійки на ці статті немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Івченко, "Батьківщина". Давайте по хвилині. По хвилині і перейдемо до голосування.

Я прошу запросити народних депутатів до зали.

 

17:20:21

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги! Сьогодні фракція "Батьківщина" кричала SOS. Наших депутатів і мене як представника асоціації закидають листами. Що далі робити? Так, дійсно більшість районів прийняло свої бюджети, але сільські і селищні ради неможливо було прийняти такі бюджети, коли там ідуть одні мінуси. Ми казали з приводу Херсонської області, ми казали з приводу Хмельницької області, ми казали з приводу Франківської області це іде по всю дно.

Ми сьогодні вимагали, і Володимира Борисовича дякуємо вам, що ми скоротили ці два тижні для того, щоб сільські і селищні ради змогли прийняти бюджети. Ми ще до 15 лютого будемо працювати з коаліцією, напрацюємо відповідні зміни для того, щоб у нас відбулась дійсно децентралізація.

Ми пропонуємо інший також закон, який просимо коаліцію підтримати. Це і повернення землі територіальним громадам, це і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Десять секунд, закінчуйте.

 

17:20:31

ІВЧЕНКО В.Є.

І це все те, що має відбувати духу децентралізації. Дякуємо вам ще раз, що ви підтримуєте даний законопроект який є, ми співавтори, і давайте тепер не будемо в сліпу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, я думаю, що ми можемо підводити риску до цього питання. Дивіться, ще раз хочу підкреслити одну річ. Я прошу народних депутатів зайти до зали зараз дуже важливе буде голосування щодо підтримки подальшої децентралізації місцевих бюджетів.

Будь ласка, шановні колеги, займіть свої місця у залі. Давайте підтримаємо територіальні громади. Прошу, шановні колеги.

Ставлю на голосування законопроект (реєстраційний номер 1767) проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України.

Шановні колеги, я прошу всіх зайняти свої місця!

(Шум у залі)

1766 я сказав… 66, я перепрошую.

Шановні колеги! Я прошу зайняти свої місця. 1766 проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та проведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства).

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. За основу! За! За!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилину. Є від уряду перший заступник міністра фінансів. Я прошу.

 

УМАНСЬКИЙ І.І.

Шановний Володимире Борисовичу! Шановні народні депутати!

Я хотів, щоб для всіх в залі було розуміння, що та редакція, яка була включена, вона була обговорена на бюджетному комітеті. По суті залишилось декілька змін, які ми спільно погодили і я б просив, щоб було розуміння, що йде голосування з урахуванням пропозицій бюджетного Комітету. Іде уточнення в зв'язку з тим, що в Податковому кодексі залишилося збір на паркування та туристичний збір, йде відповідне уточнення в Бюджетному кодексі. Перша зміна.

Друга зміна, принципова: в 20 статті Прикінцевих положень добавляється, як можливість співфінансування також видатки на утримання відповідних сільських, селищних і міських рад районного значення.

І дві зовсім технічні правки щодо уточнення. Решта змін, вона на комітеті була знята. Тому я просив би підтримати цей законопроект з урахуванням обговорення комітету і цих уточнень.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування законопроект номер 1766, проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та проведення окремих положень у відповідність  до  норм діючого законодавства у відповідності до  рішення профільного комітету).

Прошу голосувати за основу і в цілому з урахуванням рішення профільного комітету. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу голосувати. Підтримаємо територіальні громади. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

17:24:41

За-277

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Далі. Вносимо на розгляд законопроект номер (реєстраційний номер 1762). Перед тим ставлю на голосування пропозицію розгляду за скороченою процедурою. Прошу голосувати. Розгляд за скороченою процедурою.

 

17:25:13

За-196

Рішення прийнято.

Будь ласка, доповідає народний депутат України Андрій Анатолійович Тетерук. Андрій Анатолійович, прошу на трибуну. Співдоповідач – Андрій Анатолійович Кожем'якін. Прошу. Два Андрія Анатолійовича доповідача, до речі, з одного питання.

 

17:25:37

ТЕТЕРУК А.А.

Шановні депутати, хочу звернути вашу увагу на необхідності прийняття цього законопроекту, тому що нам потрібні додаткові важелі впливу на тих військовослужбовців, які порушують дисципліну під час ведення или несення бойової служби.

Ми бачимо, що підрозділи, де командири не спроможні навести дисципліну і підтримати військовий порядок вони перестають виконувати бойові завдання і починають виконувати приступні і злочинні дії. І тому, щоб посилити відповідальність військовослужбовців за порушення військової дисципліни, за розпиття спиртних напоїв, за вчинення будь-яких дій, які не підпадають під чинне законодавство нам потрібно посилити як відповідальність військовослужбовців, так і надати права командирам щодо припинення виявлених порушень і зупинити негативний розвиток подій.

Прошу підтримати цей законопроект в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  голова комітету.

 

17:27:06

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності на  своєму засіданні  розглянув проект Закону номер 1762. Зазначеним законопроектом, як тільки що сказав пан Титарук, вносяться зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України, Кримінального кодексу України. А також, для вирішення  питання відбування покарання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовцями військової служби за контрактом та  призваної під час мобілізації.

Також пропонується запровадити адміністративну відповідальність за вчинення військових адміністративних правопорушень. Це Кодекс України  про адміністративні правопорушення, доповнюється нової главою 13-б. Зокрема, запроваджується відповідальність за  відмову від виконання законних вимог командира, недбале ставлення до військової служби   порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних і слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями. Право складати адміністративні протоколи мають командири.

Крім того, автори пропонують внести зміни до  дисциплінарного статуту Збройних Сил України, статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

З огляду на це, на зазначене, комітетом ухвалене рішення рекомендувати Верховній Раді України: прийняти при розгляді в першому читанні цей закон за основу. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, є  необхідність два –"за", два – "проти"? В першому читанні за  основу голосуємо. Значить, я прошу, колеги.  Будь ласка, займіть свої місця в залі.

Шановні народні депутати, підготуйтесь до голосування, шановні колеги…

Керівники фракцій підготуйте своїх депутатів до  голосування. Готові до голосування? Запросіть народних депутатів до залу. І я прошу зайти народних депутатів і до 18 години не виходити із залу. Будь ласка, шановні колеги, це прохання. У нас залишилося ще три закони і…

Шановні колеги народні депутати, на ваш розгляд вноситься законопроект на голосування – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов'язків в особливий період (реєстраційний номер 1762). За пропозицією доповідача, а також комітету, я вношу на голосування прийняти за основу в першому читанні цей законопроект.

Прошу голосувати за основу 1762. За основу. За основу прошу голосувати.

 

17:30:13

За-242

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги. 1762 за основу прийнято.

Законопроект номер, вноситься на ваш розгляд  законопроект номер 1767. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб.

Шановні колеги, я теж пропоную розглянути його за скороченою процедурою. І я ставлю на голосування щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу визначатися.

 

17:30:55

За-205

Рішення прийнято.

Будь ласка, народний депутат України Антон Геращенко – доповідач. Антон Геращенко.

Народний депутат Агафонова.

 

17:31:12

АГАФОНОВА Н.В.

Шановні колеги, наприкінці 2014 року був прийнятий Закон про заочне провадження, який мав би дозволити притягнути до відповідальності осіб, які причетні до масової загибелі людей під час Революції гідності. Але в цього закону виявилась Ахіллесова п'ята, яка не дозволила фактично в процесуальному порядку притягати до відповідальності осіб, які, по-перше, знаходяться на території Російської Федерації, оскільки  остання відмовляються підтверджувати їх місцезнаходження там і не видає відповідних документів, а також тих осіб, які ховаються на території, тимчасово окупованій території Республіка Крим, і також в зоні проведення антитерористичної операції. Оскільки формально ці території є територією України, але вони не є підконтрольними державній владі України зараз. Саме тому народним депутатами було доопрацьовано законопроект, яким внесено відповідні зміни, які дозволять притягнути цих осіб до відповідальності.

Саме яким шляхом. По-перше, передбачається замінити положення щодо тих осіб, які перебувають поза межами території України на тих осіб, яких було оголошено в міжнародний та міждержавний розшук. І, по-друге, щодо тих осіб, які знаходяться в зоні антитерористичної операції або на тимчасово окупованій території Крим, також в ці відповідні спеціальні закони вносяться зміни згідно яких особи, які оголошені в розшук, також до них може бути застосована процедура заочного провадження.

Оскільки законопроект був доопрацьований в перерві депутатами, я хочу під стенограму зачитати зміни, які були здійснені. Тому у Кримінально-процесуальному кодексі України у частині  п'ятій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте, будь ласка, завершити.

 

АГАФОНОВА Н.В. …у частині п'ятій статті 139 слова "який перебуває поза межами України" замінити словами "та оголошення його у міждержавний та(або) міжнародний розшук".

У частині другій статті 297 з приміткою 1 та абзаці першому частини третьої статті 323 слова "якщо він перебуває поза межами України" замінити словами "та оголошений у міждержавний та(або) міжнародний розшук".

Пункт 4 частини другої статті 297 з приміткою 2 викласти в такій редакції: "Відомості щодо оголошення особи у міждержавний та(або) міжнародний розшук".

У частині першій та абзаці третьому частини третьої статті 297 з приміткою 4 слова "поза межами України" замінити словами "оголошений у міждержавний та(або) міжнародний розшук".

Статтю 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" доповнити частиною третьою: "Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого, судді, суду, неприбуття на виклик без поважної причини більш, як два рази підозрюваним (обвинуваченим), який перебуває на тимчасово окупованій території України та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження у порядку, передбаченого Кримінально-процесуальним кодексом України з особливостями, встановленими цим законом".

Закон України "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції" доповнити новою статтею 5 такого змісту.

Пункт перший: "Ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи  судовий виклик слідчого судді суду, неприбуття на виклик без поважної причини більше, як два рази підозрюваними обвинуваченим, який перебуває в районі  проведення  антитерористичної операції та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження у порядку, передбаченого  Кримінально-процесуальним кодексом України з особливостями, встановленими  цим законом".

У зв'язку з цим статтю 5 вважати статтю 6-ою.

Цей закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування.

Дякую за увагу. І прошу  підтримати цей закон за основу та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка,  співдоповідь голови комітету Кожем'якіна Андрія Анатолійовича. Пролунали правки щойно, я так розумію, загально узгоджені.

 

17:35:57

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий! Шановні колеги! Комітетом Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення  правоохоронної діяльності сьогодні розглянуто цей проект закону №1767.

Проектом передбачається внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу України,  поширивши дію існуючого в кодексі інституту спеціального кримінального провадження на "підозрюваних, обвинувачених, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення  антитерористичної операції та оголошення їх у розшук".

Я не буду зараз  повторювати ті зміни, які вже колега Афонова тут тільки що дуже детально все зачитала і доповіла, тому я хочу єдине сказати, що відповідні зміни пропонуються авторами і до статті 12 Закону України  "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території" та статті 5 Закону України  "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням  антитерористичної операції", а саме в проекті зазначається, що ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи   судовий виклик слідчого судді підозрюваного, обвинувачуваного, який перебуває на тимчасово окупованій території України та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Необхідно зазначити, що на сьогодні в країні існує закон, який дозволяє проводити спеціальне досудове розслідування та спеціальне досудове провадження, – тобто заочне засудження стосовно підозрюваних, які переховуються за кордоном.

З огляду на визначення комітетом сьогодні ухвалене рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у першому читанні та в цілому як закон. Прошу підтримати, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можливо спочатку два – "за", два – "проти", а потім… два – "за", два – "проти", запишіть це, будь ласка.

"Народний фронт", Андрій Анатолійович Тетерук.

 

17:38:14

ТЕТЕРУК А.А.

Прошу передати слово Антону Геращенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Антон Геращенко, будь ласка.

 

17:38:21

ГЕРАЩЕНКО А.Ю.

Дякую. Хочу сказати, що зараз на рахунках заарештовано загалом 3,8 мільярди доларів, з них 2 – закордоном, 1,8 мільярди доларів – в Україні. І близько 6 мільярдів гривень. Це ті гроші, які після прийняття цього закону і після заочного засудження Януковича та його кліки підуть у бюджет України на укріплення обороноздатності нашої країни. Тому прошу підтримати цей законопроект. Якщо ці особи хочуть себе захистити, будь ласка, можуть приїхати в Україну, сісти до тюрми або отримати інші види, так сказати, арешту, і захищати себе. Якщо не приїдуть, хай присилають своїх адвокатів. Суд прийме рішення, якщо вони винні, всі інстанції пройдуть, то ми ці гроші конфіскуємо, купимо на них такни, зброю і це буде єдине краще річь яку зробив Янукович і його кліка для народу України. Все! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, "Радикальна партія", Юрій Чижмарь.

 

17:39:22

ЧИЖМАРЬ Ю.В.

Шановний Голово! Шановні депутати! Закон в цілому заслуговує на підтримку тому що дійсно питання актуальне і дуже багато людей використовує окуповану територію для ухилення від кримінальної відповідальності. Але варто зауважити, що ми даємо дуже вільне трактування окупованій території, переховуванню там осіб. Оскільки доповідач сказав, що мова йде тільки про тих осіб які винуваті у злочинах проти революції гідності, але в самому тексті закону жодного слова про цих осіб або окреслення тих злочинів не має, взагалі.

Окрім того хочеться зауважити, що сьогодні на окупованій території немає жодного підконтрольного Україні і владі правоохоронного органу який би міг підтверджувати факт перебування на цій території відповідних осіб. Тому в умовах такого вільного трактування ми спрощуємо процедуру притягнення, заочного притягнення до відповідальності, а отже сьогодні корумпована судова правоохоронна система може привести до того, що під цей злочин буде, під такий спосіб розслідування буде притягнуті будь які злочини в тому числі які не розкриті або в тому числі які треба заховати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що потім всі виступи.

Заключне слово міністру юстиції дамо. Будь ласка, "Опозиційний блок", народний депутат Колєсніков Дмитро Валерійович.

 

17:40:49

КОЛЄСНІКОВ Д.В.

Передайте, будь ласка, слово Михайлу Папієву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Папієв.

 

17:40:55

ПАПІЄВ М.М.

Дякую.  Шановні народні депутати України! Ознайомились ми із   змістом цього закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо невідворотності покарання осіб) і є різниця між самим змістом закону і назвою закону. Бо, якщо в назві закону йде про осіб, які переховуються на тимчасово-окупованій території України, то в самому законі цей закон стосується всіх громадян України. І мені стало цікаво.

Я подивився закони, які були прийняті 16 січня 2014 року. Був там прийнятий такий Закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України, який слово в слово повторює цей закон. Тому як би цікава така виходить ситуація, ось або треба співавторів змінити в цьому, або якось привести його… бо це закон, який був прийнятий 16 січня 2014 року.

Ми не будемо голосувати за цей закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергій Каплін, "Блок Петра Порошенка".

Запросіть народних депутатів до залу.

 

17:42:07

КАПЛІН С.М.

Пояснюю… Спробую пояснити простим звичайним громадянам, простою звичайною мовою про проблему і перспективу цього закону.

Зрозуміло, що "Опозиційний блок" не буде голосувати, бо їхні спільники якраз через прийняття цих законів… цього закону потраплять у тюрму. І завдяки цьому закону країні будуть повернуті ті мільярди, які сьогодні прем'єр шукає у кишенях простих звичайних, знедолених громадян, пенсіонерів, інвалідів і соціально не захищених верств населення.

Але є інше питання. Поясніть мені, будь ласка, чому уряд протягом року телився і не вніс ці зміни, які ми сьогодні в цьому скорому режимі повинні приймати? Разом з тим дуже швидко вносяться ті зміни  до бюджету і до інших законів,  коли просто треба взяти і вивернути кишені простих, звичайних громадян, позбавити їх права пільгового  проїзду, позбавити соціально незахищені категорії права і можливості отримувати мізерні 100 гривневі дотації для того, щоб вижити. Позбавити їх права  індексувати мізерну пенсію, забрати у дітей-війни все, що тільки можна. До речі, у тих дітей-війни, які побудували дороги, фабрики і заводи для нашого уряду, для парламенту і для всіх нас.

Тому я хотів, щоб цим  своїм рішенням ми зробили прививку уряду  і щоб він дуже ретельно перевіряв ті закони, які по-справжньому будуть приносити доходи в державний бюджет. І щоб негідники сиділи  у в'язниці, а якщо треба – висіли  на шнурку по всій країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я хотів би запитати… можливість висловитись автору, народному депутату Агафоновій. А потім – міністр юстиції. Будь ласка.

 

17:44:04

АГАФОНОВА Н.В.

Дякую за слово, пане Голово. Я б хотілася звернутися до депутатів з "Опозиційного блоку", і трошки їм пояснити різницю між законом 16 січня і тим законом, який пропонується прийняти зараз. Якщо закон 16 січня вводив заочне провадження для всіх громадян України, то закон, який пропонується  на розгляд сьогодні, якщо ви  слухали уважно, пропонує застосовувати його до  осіб підозрюваних та обвинувачуваних, які оголошені  в  міжнародний та міждержавний розшук. Це  по-перше, або знаходять в зоні АТО або знаходяться  на території окупованої Республіки Крим.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, міністр юстиції Павло Петренко.

Я прошу запросіть народних депутатів до зали Верховної Ради для голосування за даний  законопроект. Прошу.

 

ПЕТРЕНКО П.П. Шановні колеги,   зараз дуже важливе голосування. Я би хотів дати декілька слів, інформацію про те,  що відбувається протягом цього останнього року, в тому числі і в частині розслідувань тих кримінальних справ, які спочатку стосувалися розграбованих мільярдів, бувших високопосадовців і соратників нинішнього Опозиційного блоку. Друге. Це були злочини проти конституційного ладу і терористичні злочини, які стали одною з причин і каталізаторів тої кризи, яку ми зараз маємо, і тої війни, яку зараз маємо на Сході країни.

Україна  стикнулася з тими викликами, які жодна інша країна Європейського Союзу не мала протягом останніх 60 років. І коли ми вносили до парламент Закон про заочне кримінальне провадження, яке, як хочу сказати, відповідає всім європейським стандартам і відрізняється від тих законів, які 16 січня руками і ногами голосували депутати Партії регіонів. Ми тоді ще не мали конфлікту і війни на Сході країни. І коли почали ці справи розслідуватися, то дуже багато представників Партії регіонів, бувших високопосадовців, втекли в Донецьк, в Луганськ, в Росію, в Крим. Можна сказати, що близько 100 суддів, які колись приймали рішення проти майданців, зараз успішно знаходяться в Криму і ухиляються від українського правосуддя. Те саме стосується  і інших чиновників попереднього режиму.

Що ми на сьогоднішній день зробили? На сьогоднішній день правоохоронні органи, уряд України, відповідна фінансова служба заблокували на рахунках в Україні  декілька мільярдів доларів і декілька мільярдів гривень. Так само наші європейські партнери і американські партнери заблокували відповідні десятки мільярдів гривень на рахунках за кордоном. Нам потрібно ці гроші повертати. Для того, щоб ці гроші повернути і обійти ті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершити дайте міністру.

 

ПЕТРЕНКО П.П. … і обійти ті перепони, які створюють наші географічні східні так звані сусіди, переховуючи Януковича і його оточення чи то на території окупованого Криму, чи під прикриттям бойовиків російських на сході країни, нам приходиться вносити зміни до чинного Закону про заочне кримінальне провадження.

Що означають ці зміни. Ці зміни означають, що наші слідчі зможуть завершити розслідування справ проти тих осіб, по яким вже є доказова база, що вони розкрадали кошти державного бюджету, що вони забрали ці кошти у пенсіонерів, у наших українських громадян, у пільговиків, що вони розкрадали ті кошти, які отримувала Україна від міжнародних організацій протягом останніх 4 років, а мова йде про 40 мільярдів доларів, які отримав режим Януковича від міжнародних фінансових організацій і зараз Україна змушена розраховуватися по цим кредитам. Тому я би хотів прибрати популізм і ті заяви, які зараз були зроблені в залі. Нам необхідно робити нашу роботу. Робота полягає в тому, щоб ми закінчили наші кримінальні провадження, щоб ми отримали законні вироки судів, ті вироки судів, які потім підтвердять і рішення міжнародних судів, щоб ми нарешті конфіскували ті кошти, які зараз заблоковані як в Україні, так і за кордоном і щоб ці кошти пішли українцям, тим людям, які платили податки, тим людям, які зараз бідують, не отримують відповідні соціальні виплати, і щоб нарешті ми отримали справедливість в цій країні. Тому прошу вас всіх прибрати будь-який популізм, це наша спільна справа, це спільна справа парламенту, це спільна справа уряду, це спільна справа прокуратури і інших правоохоронних органів, щоб ми закінчили ці кримінальні провадження. Це той виклик, який перед нами поставила Революція гідності, це той виклик, який перед нами поставила нинішня війна. І тому давайте, треба буде вносити ще зміни, треба буде приймати якісь нестандартні рішення для того, щоби повернули ці кошти українському народу, ми будемо їх приймати. І або ми тут з вами союзники, або ми починаємо один одного критикувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вельмишановний пане міністр…

 

ПЕТРЕНКО П.П. Тому прошу вас проголосувати за цей закон в цілому. Дякую, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що тут всі, більшість в залі однодумці. Я прошу зайняти місця, народних депутатів.

Народний депутат Агафонова оголосила правки до цього закону. І я ставлю на голосування законопроект номер…

Шановні народні депутати,  займіть, будь ласка, місця для голосування, прошу вас.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції з урахуванням змін і доповнень, які було оголошені народним депутатом Агафонової я ставлю, і техніко-економічні доопрацювання комітету. Я ставлю на голосування за основу та в цілому законопроект номер 1767з урахуванням пропозицій народного депутат Агафонової і техніко-юридичних правок комітету.

Прошу, шановні народні депутати,  прошу голосувати, шановні народні депутати,  прошу голосувати за основу та в цілому цей важливий законопроект. Голосуємо за основу і в цілому, прошу підтримати. Прошу голосувати.

 

17:50:41

За-251

Рішення прийнято.

За основу і в цілому. Дякую, шановні колеги. (Оплески)

 Шановні колеги, у нас залишився для розгляду ще один законопроект 1498 до другого читання. Я прошу не розходитись.

Хвилину, там тільки одна правка. Ми зараз підемо по правках, як ви знаєте. Доповідь голови комітету, Віктор Галасюк, будь ласка. Порівняльна таблиця роздана.

 

17:51:14

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, за дорученням підготовлений комітетом до другого читання законопроект 1498 щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів. Ми його з  вами  вже розглядали, ми рекомендували його прийняти в цілому, але прийняли в першому читанні. В нас тільки є одна поправка пана депутата Ленського. Вона відхилена у зв'язку з тим, що вже діють нормативно-правові акти, які виконують те, що він пропонував. Тому, шановні колеги, прошу підтримати цей законопроект, прийняти його – це відміна подвійного ліцензування при імпорті сировини для національних виробників лікарських засобів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, народний депутат Ленський, є необхідність правку ставити на  голосування? Немає.

Шановні колеги народні депутати, я прошу зайняти свої місця для голосування. Я ставлю на голосування законопроект, проект Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів, реєстраційний номер 1497 у другому читанні та в цілому.

Я прошу народних депутатів підготуватися… 1498. Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Шановні колеги, займіть, будь ласка, свої місця. Шановні народні депутати, ставлю на голосування законопроект номер 1497: проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів) – в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати. В другому читанні та в цілому.

 

17:53:27

За-247

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я хотів би вас поінформувати ще одну… Я от подивився новини останні щодо донецького аеропорту, уважно послухайте, будь ласка. Є коментар, що йде бій за донецький аеропорт, про те, що аеропорт перебуває під контролем українського війська, повідомив радник Президента і помічник міністра оборони Юрій Бірюков. І він цитує: "Я розмовляв з комбатом. Ситуація ахова, не більше, ніж була вже кілька разів: масивний штурм. Наша арта (артилерія) працює на всю котушку: танцюють "карусель" (в лапках) по периметру ІПС. Ми не здамо аеропорт!" (Оплески)

 Я хочу подякувати нашим хлопцям-героям! Давайте їм поаплодуємо, щоб вони почули. (Оплески)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Слава Україні! Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мужності їм, сили, витримки і перемоги нам усім. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати. У нас вичерпаний регламент, порядок денний, але в мене є одне оголошення щодо створення міжфракційного депутатського об’єднання "Відродження Херсонщини", і головою на даному об’єднанні обрано народного депутата України Андрія Анатолійовича Гордєєва. І є заява двох фракцій, шановні колеги, є заява двох  фракцій на перерву.

Чертовськи логічно, особливо коли це є фракція, в тому числі і "Батьківщина". Ми просто розглядали проект закону. І якщо є необхідність, це виступ, я маю на увазі. Немає сенсу? "Батьківщина". То зараз ми можемо це зробити, яка проблема?

Будь ласка, я надаю слово Єгору Соболєву на вимогу…

 

17:56:12

СОБОЛЄВ Є.В.

Колеги, я хочу звернути вашу увагу на цей документ. Це ініціатива про відставку Генерального прокурора України Віталія Ярему. Це тест для кожного з нас, що ми далі погоджуємося з саботажем розслідування терору Майдану, що ми далі погоджуємося з тим, що не повернуто і не засуджено жодного представника цієї банди, яка розстрілювала Майдан. За економічні злочини.

Вчора ми отримали інформацію від Генеральної прокуратури, що багатьом людям, які перебувають під санкціями Євросоюзу, досі не оголошено перерву… підозру, перепрошую. У мене до вас величезне прохання: давайте підтримаємо цю ініціативу.

Давайте поставимо Генерального прокурора, який справді буде боротися з корупцією. Давайте поставимо Генерального прокурора, який поставить на місце тих посадовців, які не зрозуміли, що Майдан переміг. Давайте припиненати тотальний саботаж який є. Це тест для кожного з нас. Будь ласка, давайте це підпишемо і приймемо рішення як відповідальний парламент. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати, порядок денний вичерпано. Я оголошую вечірнє засідання Верховної Ради закритим.

Завтра відбудеться засідання о 10-й годині ранку.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку