ЗАСІДАННЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

15 січня 2015 року, 10.05 година

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні народні депутати! Прошу заходити в зал, приготуватися до роботи. Прошу заходити в зал і займати робочі місця.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий ранок, шановні народні депутати. Я прошу займати свої робочі місця, ми можемо розпочинати засідання Верховної Ради України.

Будь ласка, я прошу: увімкніть систему "Рада" для реєстрації народних депутатів. Шановні друзі, прошу займати свої місця.

 

10:08:49

300 депутатів  у залі Верховної Ради. Я прошу керівників фракцій запросити народних депутатів до сесійної зали, ми будемо розпочинати нашу роботу. Ранкове пленарне засідання Верховної Ради України я оголошую відкритим.

Шановні колеги народні депутати, відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України міжфракційного депутатського об'єднання "За забезпечення дотримання Регламенту Верховної Ради України та збереження парламентаризму в Україні". Співголовами об'єднання обрано народних депутатів України Наєма Мустафи-Масі і Левченка Юрія Володимировича.

Шановні народні депутати, сьогодні достатньо відповідальний день, насичений законопроектами, але хочу попросити, в першу чергу вашої уваги, шановні народні депутати. Вельмишановні народні депутати, Олександр Юрійович!

Вельмишановні народні депутати, будь ласка, займіть свої місця. Шановні народні депутати, хочу звернути вашу увагу, що сьогодні надзвичайно важливий день. Об 11 годині ми розпочнемо з вами розгляд Указу Президента щодо часткової мобілізації. Є ряд рішень, які стосуються оборони нашої держави, які ми сьогодні включимо до порядку денного сесії, а також після засідання комітетів зможемо в другий половині його розглянути. Тому я би просив, щоб ми всі максимально сконцентрувались, тому що ці рішення є надзвичайно важливими, і об 11 годині ми будемо їх розглядати. Тому я би просив всіх народних депутатів максимально взяти участь у роботі сесії.

Згідно порядку денного вношу на розгляд проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників голів, секретарів комітетів Верховної Ради України восьмого скликання (реєстраційний номер 1645).

Я пропоную розглядати даний проект постанови за скороченою процедурою. Я прошу народних депутатів підготуватись. І я поставлю зараз пропозицію щодо розгляду даного питання за скороченою процедурою.

Прошу голосувати, шановні колеги, щодо розгляду даної постанови за скороченою процедурою.

 

10:12:24

За-208

Рішення прийнято.

Будь ласка, запрошую доповідача, першого заступника регламентного комітету Пинзеника Павла  Васильовича.

Шановні народні депутати,  просив би вашої уваги.

 

10:12:38

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, Комітет з питань регламенту на засіданні 24 грудня 2014 року розглянув заяви народних депутатів України Бакуліна Євгена Миколайовича члена депутатської фракції політичної партії "Опозиційний блок" про обрання його членом Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту, увільнивши від обов'язків члена Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та Развадовського Віктора Йосиповича члена депутатської групи "Воля народу" про обрання його членом Комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, увільнивши від обов'язків члена Комітету з  питань податкової та митної політики.

Рішення Верховної Ради України щодо зміни складу комітетів  приймається відповідно до частини сьомої статті 7 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" з урахуванням принципу пропорційного представництва в комітетах депутатських фракцій. І визначених відповідно до  цього принципу квот згідно з  Регламентом Верховної Ради України.

Враховуючи те, що розрахункові квоти депутатської фракції політичної партії "Опозиційний блок" у Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту і депутатської групи "Воля народу" в Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності не використані, Комітет прийняв рішення  підтримати заяви народних депутатів Бакуліна та  Развадовського і  вніс народними депутатами, членами комітету, на розгляд  Верховної Ради проект відповідної постанови (реєстраційний номер 1645), який комітет  рекомендує Верховній Раді України підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Павло Васильовичу.

Шановні колеги, ви чули доповідь щодо цієї постанови. Чи є необхідність її обговорювати? Чи є бажаючі? Немає. Є.

Народний депутат Іллєнко, будь ласка, хвилину.

 

10:14:27

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановне товариство! Шановні колеги! Я хотів би звернутися зараз і звернути вашу  увагу. Тому що от, бачите, коли треба одного чи двох народних депутатів перевести з одного комітету в інший, то зразу є відповідна  постанова. Вона швидко розглядається комітетом є позитивне рішення, і зараз воно виноситься на голосування в зал.

Натомість я  хочу нагадати, що у Верховній Раді є регламентний комітет – один з ключових комітетів парламенту, і саме в цьому  комітеті відсутня вакантна позиція голови комітету. І досі це питання чомусь забалакується. Та постанова, яка була власне мною внесена і підписана представниками всіх п'ятьох фракцій коаліції, плюс позафракційними депутатами, щоб запропонувати на цю посаду мого колегу Юрія Левченка. Чомусь вона забалакана, не виноситься. І таке враження, що парламенту не потрібен голова регламентного комітету.

Я просто хочу звернутися саме з цього приводу, тому що без цієї посади дуже важко контролювати процес дотримання Регламенту у парламенті.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є необхідність обговорювати постанову 1645? Немає.

 Шановні колеги, шановні народні депутати, я прошу підготуватися до голосування. Я ставлю на голосування проект постанови (реєстраційний номер 1645) за основу і в цілому. Прошу голосувати.

Шановні колеги! Прошу голосувати, шановні колеги! Прошу голосувати.

 

10:16:15

За-242

Рішення прийнято.

Я просив би дуже уважно народних депутатів… бути уважними під час голосування. Дякую.

Наступна постанова – реєстраційний номер 1646. Доповідає Пинзеник Павло Васильович. Прошу.

Перед цим я хочу поставити пропозицію розглядати за скороченою процедурою. Прошу голосувати, шановні колеги, пропозиція: розглядати за скороченою процедурою. Пропозиція щодо скороченої процедури розгляду. Прошу голосувати.

 

10:16:59

За-225

Дякую, рішення прийнято. Прошу, Павло Васильович.

 

10:17:09

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати України! Комітет з питань  Регламенту на засіданні 24 грудня 2014 року розглянув  заяву народного депутата України, члена  депутатської групи "Воля народу" Богуслаєва В'ячеслава Олександровича про обрання його членом Комітету з питань транспорту, увільнивши від обов'язків члена Комітету з питань  національної безпеки і оборони.

Враховуючи те, що розрахункову квоту депутатської групи "Воля народу" в Комітеті з питань транспорту вже використано, комітет прийняв рішення згідно пункту 1 частини першої статті 15 Закону "Про Комітети Верховної Ради  України" внести на розгляд Верховної Ради  України проект Постанови Верховної Ради  України про внесення змін до Постанови Верховної Ради  про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів Комітетів Верховної Ради  України восьмого скликання та рекомендувати Верховній Раді  України визначитися шляхом голосування щодо обрання народного депутата України Богуслаєва членом Комітету з питань транспорту. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, які будуть пропозиції щодо цього питання?

Шановні народні депутати, я ставлю на голосування за основу та в цілому проект постанови номер 1646. Прошу визначитися шляхом голосування. Прошу підготуватися до голосування, шановні колеги. 1646.

 

10:19:18

За-160

Рішення не прийнято. Дякую. Постанова не прийнята.

Шановні колеги, надійшла заява ще одна щодо комітету. Будь ласка, Павло Михайлович Пинзеник.

 

10:20:00

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, до Верховної Ради України надійшла ще одна заява: народного депутата України Тимошенко Юлії Володимирівни, яка повідомляє про своє бажання бути членом Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. При цьому просить увільнити від обов'язків члена Комітету з питань європейської інтеграції.

Регламентний комітет цього питання не розглядав, менш з тим, вважаємо, що є можливість розглянути в залі і визначитися шляхом голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, чи є запитання з цього приводу? Немає?

Я ставлю на голосування пропозицію Павла Васильовича Пинзеника за основу та в цілому. Прошу голосувати. За основу і в цілому. Щодо заяви Тимошенко Юлії Володимирівни.

 

10:21:11

За-250

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги! На ваш розгляд вноситься проект Постанови (реєстраційний номер 1355) про проведення парламентських слухань на тему: "Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження". Доповідає Микола Володимирович Томенко.

Я пропоную розглянути це питання за скороченою процедурою. Будь ласка,  прошу визначатися – розгляд питання за скороченою процедурою, шановні колеги народні депутати.

 

10:22:06

За-214

Рішення прийнято.

Будь ласка,  Микола Володимирович, доповідайте.

 

10:22:16

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги!  Велике прохання від чорнобильців, громадськості, яка опікується проблемами Чорнобиля, щоби ми напередодні  сумної дати – 26 квітня – в березні провели парламентські слухання з двох диспозицій.

Перша. Стан виконання всіх наших попередніх рішень. Бо ми неодноразово приймали рішення в частині, починаючи  від соціальної до інфраструктурних. Але…

І друга позиція. Ми змінюємо порядок денний і  хочемо послухати питання  про зняття з експлуатації Чорнобильської, об'єкт "Укриття". Ви знаєте, ми черговий транш від  донорів отримали  350 мільйонів євро, мусимо  доопрацювати, і нарешті завершити історію з укриттям. І найважливіше – це перспектива розвитку зони відчуження. Я тут не маю часу доповідати. На парламентських слуханнях ми про це поговоримо, але це унікальна штука, називається зона відчуження, можна фільми знімати. Як колись у нас модно було їздити на територію колишньої Югославії і випити чарку, поставити штамп і стати учасником бойових дій, так зараз зона відчуження використовується для того, щоб стати ліквідатором, отримувати пільги і, умовно кажучи, не платити ще податки. Тому я сподіваюся, що ми і тему зони відчуження серйозно проаналізуємо на парламентських слуханнях.

Пропозиція комітету, ми дату не поставили, Володимир Борисович, бо не було в нас ще планів роботи Верховної Ради. В середу зазвичай, 4-го березня просимо. Тоді ми підготуємося до квітня.

І принагідно, Володимир Борисович, до вас прохання. Я стурбований тим, що принциповий законопроект, який ми з комітетом Віктора Галасюка подали, про мораторій на вивезення лісу з України, вночі знятий з порядку денного. Я розумію, що звичайно з "антильськими" прокладками і з мафією у "… Соnsulting" мені важко боротися, грошей у мене бракує.

Але якщо Погоджувальна рада поставила цей законопроект, і комітети, депутати його не знімали, то він повинен розглядатися тут. А не Антильські острови повинні керувати нами.

Тому у мене прохання – не треба знімати без комітетів закони.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Микола Володимирович. Є необхідність обговорювати, шановні колеги? Є бажаючі виступити? Немає?

Я ставлю на голосування проект Постанови, реєстраційний номер 1355, за основу і в цілому. Прошу визначатися шляхом голосування. За основу і в цілому.

 

10:24:59

За-263

Рішення прийнято. Дякую, шановні народні депутати.

Наступне питання. Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про шляхи стабілізації банківської системи України", реєстраційний номер 1644. Ставлю пропозицію розглядати даний проект постанови за скороченою процедурою. Прошу визначатися.

 

10:25:32

За-227

Рішення прийнято.

Будь ласка, голова комітету Сергій Вікторович Рибалка, для доповіді запрошую на трибуну Верховної Ради.

 

10:25:51

РИБАЛКА С.В.

Шановний Голово! Шановні колеги! Глибока внутрішноекономічна криза поставила банківську систему України у вкрай складні умови. За рік гривня подешевшала вдвічі, валютні резерви скоротились майже втричі. М'яко кажучи, не додала стабільності нашій фінансовій системі і надлишкова емісія. Лише за 9 місяців 2013 року приріст готівки, випущений в обіг на 10 мільярдів, привищів емісію 13-го року, вона була еквівалента емісії на 10-й, 11-й, 12-й роки. Це данні НБУ. В результаті ціни в країні за рік виросли майже вчверть і це відчув на собі кожний громадянин.

Ще один результат: за рік ми втратили 33 банки. Обмежений доступ до зовнішніх ресурсів, стрімке знецінення гривні, погіршення фінансового стану позичальників, незбалансованість державних фінансів і політична нестабільність вкрай негативно позначилась на фінансовій стійкості банків. Саме тому попередження подальших ймовірних ризик є одне із найважливіших завдань влади. Нам потрібен ефективний механізм і стабілізації національної валюти, активізації кредитування, припинення відтоку грошей із банків і підвищення  довір'я.

Ми також зобов'язані негайно здійснити антикризові кроки у фінансовому секторі, зокрема, зробити більш жорстокішу звітність, підвищити прозорість інформації та платоспроможність банків, вичистити проблемні борги. Для цього ми повинні об'єднати зусилля уряду, Нацбанку та ключових парламентських комітетів. В таких умовах проведення парламентських слухань та обговорення на найвищому професійному рівні проблем банківської сфери стає надзвичайно актуальним питання в життєдіяльності нашої держави. Стабілізація фінансової системи один з ключових напрямків виходу України з кризи. Якщо ми вчасно не зробимо необхідних кроків наслідки вдарять по кожному громадянину і кожному підприємству.   

Підкреслюю: ризики є дуже серйозними. Хочу подякувати Степану Кубіву за ініціативу проведення цих слухань та усім членам комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити.

 

РИБАЛКА С.В. …всім членам комітету, які одноголосно підтримали цю пропозицію.

Шановні колеги! Прошу підтримати Постанову Верховної Ради "Про проведення парламентських слухань 18 лютого 2015 року". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є необхідність обговорення, шановні колеги?

Є. Будь ласка, народний депутат Долженков. Будь ласка. Хвилину.

 

10:28:28

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую дуже, шановний пане Голово! Шановні колеги, громадяни України! Тут дуже така, дуже така пафосна промова була з боку представника Радикальної партії. Дійсно речі вони правильні, взагалі, про все та про ніщо. Можливо, щоб не образився доповідач, можливо, він трохи й не розуміє про,  що говорить. Дуже правильні речі – стрімке падіння національної валюти, дестабілізація банківської системи. Да. Я дуже сумніваюсь, що  ми якісь конструктивні рішення приймемо в цьому напрямку, якщо не буде заслуховуватися самого безпосереднього – Голова Національного банку України.

Тобто це ключова посадова особа, яка повинна вживати заходів, і не чекаючи лютого місяця, бажано дуже, щоб вона завтра вже сказала б і про прогнози, які чекають національну валюту, і… Тому що без цієї ключової фігури будь-які парламентські слухання, це просто буде говорільня, яка ні до чого не призведе.  А дійсно, становище дуже скрутне. Ми будемо підтримувати цю постанову. Але ще раз наголошуємо на тому, щоб був заслуханий на засіданні Верховної Ради  Голова Національного України, тому що дуже велика кількість питань до нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, будь ласка, потім Степан Кубів. Хвилина.

 

10:29:49

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я раджу колезі з злодійського блоку перед тим як давати оцінки колегам з Радикальної партії подивитись на своє дзеркало і послухати свій голос, а потім будете розказувати. (Оплески)

Що стосується теми, яку ми зараз обговорюємо.

Саме за наполяганням фракції Радикальної партії на цьому тижні Голова Національного банку буде звітувати у Верховній Раді. Ми вважаємо, що пані Гонтарєва, яку затвердили тут влітку минулого року головою Національного банку, є абсолютно непрофесійною людиною. Я, до речі, з минулого складу парламенту єдиний депутати, який не голосував, точніше, голосував проти її призначення. На цій парламентській трибуні вона визнала, що вона не володіє темою, однак, парламент її призначив. Сьогодні ми пожинаємо наслідки цього рішення про призначення Гонтарєвої.

Тому ми вважаємо, що Гонтарєва має завтра доповісти про ситуацію. І завтра просимо парламент підтримати рішення  про звільнення Гонтарєвої з посади голови Національного банку.  Оце буде рішення, яке стабілізує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Степан Кубів.

 

10:31:00

КУБІВ С.І.

Степан Буків, Блок партії Петра Порошенка.  Чому виникло це питання і історія цього питання. Перш за все це ініціатива Асоціації українських банків, а їх є реально 4, включаючи міжнародну.

Друге. Це великі банки, які відчули на сьогоднішній день продовження відтоку депозитів, а це біля 50 мільярдів гривень і біля 10 мільярдів доларів.

Третя позиція – те, що для того, щоб відновити довіру до банківської системи, а сьогодні це є основне. А недовіра формувалася не тільки останній рік, а було витрачено, хочу нагадати, і ті, хто сьогодні на нас дивиться, і ті, хто слухає, що біля 40 мільярдів доларів за останні 5 років золотовалютних резервів було витрачено на підтримку стабілізації курсу. І саме якраз при  залученні банків, при залученні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

10:32:12

КУБІВ С.І.

При залученні банків, при залученні Асоціації банків, експертів, і коли це буде обговорення у публічній сфері, воно зніме великі спекуляції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція голосувати за проект Постанови (1644) про проведення парламентських слухань. Доповідач оголосив проект постанови. Я прошу депутатів підготуватися.

Ставлю на голосування проект постанови (реєстраційний номер 1644) за основу та в цілому.

 

10:32:55

За-271

Рішення прийнято.

Наступне, шановні колеги. Проект Постанови про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Доповідає перший заступник регламентного комітету Пинзеник Павло Васильович (реєстраційний номер 1583). Будь ласка, Павло Васильович, доповідайте. Є пропозиція розглянути за скороченою процедурою. Я ставлю її на голосування. Розгляд проекту постанови за скороченою процедурою.

 

10:33:42

За-221

Рішення прийнято.

Прошу, Павло Васильович, будь ласка.

 

10:33:48

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати, проект Постанови Верховної Ради (реєстраційний номер 1583) про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання внесений на розгляд Верховної Ради України народними депутатами, членами комітету відповідно до рішення комітету від 22 грудня 2014 року.

На час проведення другої сесії Верховної Ради проектом календарного плану відводяться: для пленарних засідань Верховної Ради України - 12 тижнів; роботи в комітетах, комісіях, фракціях, групах – 7 тижнів; роботи народних депутатів з виборцями – 4 тижні; проведення годин запитань до Уряду у Верховній Раді України – 12 годин; закінчити роботу другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання пропонується 17 липня 2015 року.

Проект календарного плану відповідно до рішення комітету було направлено депутатським фракціям і депутатським групам у Верховній Раді України та керівникові Апарату Верховної Ради України для розгляду та надання пропозицій. Пропозицій та зауважень не надходило.

Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України проект постанови (реєстраційний номер 1583) і рекомендувати Верховній Раді Україні розглянути та підтримати його, прийнявши за основу та в цілому. Прошу підтримати проект календарного плану і дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Павло Васильович. Будь ласка, Володимир Ар'єв хвилина.

 

10:35:09

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, в мене є пропозиція щодо квітневого розкладу. Так виходить, що пленарні засідання у нас співпадають із сесією Парламентської асамблеї Ради Європи, де 12 парламентарів мусять бути присутніми. Тому, оскільки зараз кожна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи є вкрай важливою, то я прошу поміняти сесійні тижні з 14 по 17 зробити сесійним, а з 21 по 24 це робота в комітетах, комісіях і фракціях суто для того, щоб делегація Парламентської асамблеї Ради Європи змогла ефективно взяти участь в роботі в Страсбурзі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний пан народний депутат.

Пропозиція наступна, комітет розгляне узагальнене рішення. Я, до квітня місяця є ще час і ви зможете в робочому порядку в комітеті це питання розглянути і по ньому внести пропозиції узгоджені, щоб ми зараз не приймали рішень з голосу. Тому, якщо ви не заперечуєте, я зараз поставлю на голосування за основу і в цілому цей проект постанови, а комітету доручу розглянути вашу пропозицію. До квітня місяця ще є дуже багато часу для того, щоби врегулювати це питання.  Домовились?

Я не бачу тут жодних як би заперечень. Я ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 1583) проект Постанови про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання за основу і в цілому. Я прошу народних депутатів підготуватись до голосування.

Прошу голосувати, шановні народні депутати, за основу і в цілому 1583.

 

10:37:07

За-271

Дякую, і даю доручення комітету розглянути пропозицію Володимира Ар'єва розглянути цю пропозицію на комітеті щодо відповідних змін, якщо буде в цьому необхідність. Дякую.

Шановні колеги, ми розпочинаємо розгляд проектів законів України. І я вношу на розгляд для включення, шановні колеги, для включення до порядку денного.

Я ставлю питання про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду. Пов'язаний  з військовою тематикою закон, але я наголошую на тому, що  він зараз… Я поставлю на голосування його включення до порядку денного. А далі на вечірньому засіданні ми  розпочнемо його розгляд. 

Прошу народних депутатів сконцентруватися, і я ставлю на голосування щодо включення до  порядку денного проект Закону України реєстраційний номер 1525.

Прошу голосувати і прошу підтримати за включення  до порядку денного. Прошу голосувати.

 

10:38:47

За-236

Рішення прийнято.

Об 11 годині, як я говорив раніше, ми почнемо розгляд питання про проект закону про затвердження Указу Президента щодо часткової мобілізації, а зараз ми розглядаємо з вами в першому читанні…

Вношу на розгляд проект Закону України про проект внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання  осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та вдосконалення процедур здійснення  конфіскації (реєстраційний номер 1569). 

Оскільки це перше читання, я вношу пропозицію за скороченою процедурою його розглядати.

Прошу визначитися, шановних колег, народних депутатів щодо розгляду проекту 1569 за скороченою процедурою.

 Прошу голосувати.

 Прошу підтримати в першому читанні за скороченою процедурою.

 

10:40:17

За-195

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я запрошую до слова доповідача заступника міністра юстиції Ігоря Володимировича Бондарчука. Прошу, Ігор Володимирович.

 

БОНДАРЧУК І.В.Дякую.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! До проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції та  вдосконалення процедури здійснення конфіскації.

Проект Закону України розроблено Міністерством юстиції з метою реалізації Рекомендації 4 Міжнародних стандартів з протидії відмиванню доходів та фінансування тероризму і розповсюдження зброї масового знищення (далі - Рекомендація 4 FАТF), в частині поширення процедури спеціальної конфіскації на предикатність за злочини.

Проект закону спрямований на вдосконалення процедури конфіскації майна, яке використовувалося з метою вчинення злочину або під час вчинення злочину, а також майна, отриманого внаслідок вчинення злочину. На сьогодні в кримінальному судочинстві спеціальна конфіскація застосовується виключно за активне та пасивне хабарництво (статті 354, 368, 368 прим.3, 368 прим.4, 369 Кримінального кодексу України); зловживання повноваженнями (статті 364, 3641, 3652 КК); незаконне збагачення, стаття 3682 КК та зловживання впливом (стаття 3692 КК).

Проектом уточнюються положення статей 961 і 962 КК, якими застосування спеціальної конфіскації обмежено вказаними корупційними злочинами, виключити з відповідних санкцій статей КК посилання на застосування спеціальної конфіскації, а з санкцій інших статей особливої частини КК на конфіскацію окремих предметів злочинної діяльності.

Такі зміни дозволять застосувати спеціальну конфіскацію в кримінальному судочинстві на підставі положень статті 962 "Випадки застосування спеціальної конфіскації" по всіх злочинах, якщо гроші, цінності та інше майно, одержані внаслідок вчинення злочину, є доходами від такого майна, призначалися до схиляння особи до вчинення злочину, фінансування, забезпечення злочину або винагороди за вчинення, були предметом злочину, крім тих, що повертаються власнику. А в разі, коли не встановлено, переходять у власність держави, були підшукані, виготовлені, пристосовані як засоби вчинення злочинів, крім тих, що повертаються власнику, який не знав, не міг знати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, дайте завершити.

 

БОНДАРЧУК І.В.  При цьому Міністерство юстиції не заперечує щодо можливості застосування спеціальної конфіскації виключно по злочинах, вчинених високопосадовцями, щодо яких на сьогодні здійснюється кримінальне провадження.

Тому вважаємо можливим поряд з існуючими статтями КК, якими встановлено відповідальність за корупційні злочини, додатково передбачити застосування спеціальної конфіскації за деякі злочини. З цією метою кримінально-правовий захід у вигляді спеціальної конфіскації необхідно встановити в санкціях деяких інших статей особливої частини, а саме: в статті 109, 114 (за злочини проти основ безпеки України), в статті 115 (за умисне вбивство), в статті 190 (за шахрайство), 209 (за легалізацію доходів), в статтях 258, 2585 (за злочини, пов'язані з терористичною діяльністю).

Також передбачається внести зміни до законів України: "Про забезпечення прав, свобод громадян, правовий режим на тимчасово окупованій території", та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції" – для поширення дій існуючого в Кримінально-процесуальному кодексі України інституту спеціального кримінального провадження на підозрюваних, обвинувачених, які перебувають на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції та оголошені в розшук.

Запропоновані проектом зміни забезпечать застосування спеціальної конфіскації майна, яке використовувалося з метою вчинення злочину під час вчинення злочину, а також майна, отриманого внаслідок вчинення злочину відповідно до міжнародних стандартів з урахуванням рекомендацій ФАК, також сприятимуть реалізації принципу невідворотності покарання для осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території.

Прошу підтримати в цілому. Якщо не буде прийнятий цей закон, ми не будемо мати можливості наповнювати військовий бюджет. Бо ті, які фінансують на сьогодні найманців і вчинення злочинів на окупованій території, зможуть і далі це робити, і ми не зможемо мати підтримку у наших європейських партнерів, бо вони нас не розуміють, чому ми не приймаємо цей закон. Прошу прийняти в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, співдоповідач – голова Комітету Кожем'якін Андрій Анатолійович. Прошу.

 

10:44:51

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Доброго дня, шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні присутні! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто проект закону номер 1569. Законопроектом пропонується спеціальну конфіскацію застосувати не тільки за вчинення злочинів, передбачених статтями, які відносяться до корупційних злочинів, але і за вчинення будь-якого злочину, передбаченого  особливою частиною.

Також пропонується внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу України,  законів України: "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", – поширивши дію існуючого в Кримінально-процесуальному кодексі інституту спеціального  кримінального провадження на підозрюваних обвинувачених (в дужках), які перебувають на тимчасово окупованій території України.

Проаналізувавши зазначений законопроект, народні депутати України, члени комітету висловили до нього низку зауважень. Зокрема назва законопроекту щодо невідворотності покарання осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території або на території в районі проведення  антитерористичної операції, потребує уточнення, оскільки із цієї назви вбачається, що невідворотного покарання повинні понести всі особи, які знаходяться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення  операції, що є недопустимим. Перше.

Друге. Застосування спеціальної конфіскації  за вчинення будь-якого злочину також виглядає невиправданим, оскільки спеціальна конфіскація може виявитися для винного набагато більше тяжким обмеженням прав, аніж те покарання, яке передбачено для винного у  відповідній статті   Кримінального кодексу.

І є інші недоліки, тому комітет прийняв рішення погодитись з Головним науково-експертним управлінням і відправити законопроект на доопрацювання.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Будь ласка,  запишіться. Два – "за", два – "проти". Будь ласка,  народний депутат Лозовий, Радикальна партія.

 

10:47:20

ЛОЗОВОЙ А.С.

Передаю слово Олегові Купрієнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прошу передати слово. Олег Купрієнко, Радикальна партія. 

 

10:47:25

КУПРІЄНКО О.В.

Шановні колеги! Під гарною назво цього законопроекту криється одна дуже серйозна річ, а саме: вдосконалення процедури здійснення конфіскації. 

Якщо раніше в діючому зараз Кримінальному кодексі конфіскація йде як додаткова міра покарання за ряд злочинів, починаючи від порушення авторського права і закінчуючи виготовленням контрафактної горілки, так зараз ці всі норми знімаються. Який буде наслідок?

Тоді право застосовувати конфіскацію по таких злочинах буде вирішувати суддя. Давайте з одного разу вгадаємо, що робить суддя, якщо до конфіскації буде підлягати товар на тисячі, десятки тисяч або мільйони гривень. Тому цей закон я вважаю недосконалим. Як адвокат-практик кажу вам про те, що цей закон не можна приймати навіть у першому читанні. Повністю підтримую позицію комітету на направлення цього закону на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Івченко Вадим Євгенович, "Батьківщина".

 

10:48:54

ІВЧЕНКО В.Є.

Прошу передати слово Кожем’якіну Андрію.

 

10:49:00

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий, шановні колеги, я ще хочу висловитися щодо цього законопроекту від фракції. Фракція вирішила погодитися з рішенням комітету, а також Головного науково-експертного управління з деяких причин. Перше, тому що дійсно назва сьогодні законопроекту не відповідає суті внесених змін – тих змін, які вносяться, це перше.

Друге. Я ще раз хочу сказати, що, наприклад, за вчинення особою будь-якого необережного злочину, а також у разі вчинення некорисливого умисного злочину невеликої тяжкості, то покарання буде цій особі і застосування спеціальної конфіскації таке ж саме, як і за тяжкий злочин. Фракція вважає, що сьогодні треба ще доопрацювати цей законопроект. Крім того, хочу нагадати, що 2 роки тому ми всі, ті, хто був у 7-у скликанні, голосували за законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням плану дій щодо  лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. І пройшло всього півтора року і, на жаль, сьогодні ми не маємо практики застосування цього законопроекту і цієї статті "спеціальної конфіскації". Тому робити… тому фракція буде підтримувати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Опозиційний блок", Долженков Олександр Валерійович.

 

10:50:38

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Слово передається Юрію Миколайовичу Воропаєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Воропаєв, будь ласка.

 

10:50:45

ВОРОПАЄВ Ю.М.

 Уважаемые коллеги, очень было интересно слушать докладчика по этому вопросу. Ему дали времени в два раза больше, чем нам и из всего, что он сказал, правдой было только одно – этот закон поможет пополнить бюджет. Может быть. Только чей бюджет? Это еще другой вопрос. Государственный ли бюджет или бюджет частного кармана того, кто будет принимать решение об этой специальной норме.

Что в действительности происходит по этому законопроекту. По нему предлагается убрать из всех статей уголовного кодекса такую специальную норму как "конфискация" и разрешить судам самим принимать решение по какому уголовному делу, по какому составу преступления применяется специальная норма "конфискация".

Вот совершенно правильно до этого выступил предыдущий содокладчик по отношение того, что не за тяжкое преступление, не за имущественное преступление, не за коррупционное преступление можно будет применять эту специальную норму "конфискации". Это абсолютно, ну, абсурд, это коррупция чистая в неприкрытом виде.

И кроме этого, обратите внимание, что если вдруг у нас действительно где-то прокол есть в Уголовном кодексе и по каким-то статьям коррупционными ли, имущественным нет этой специальной нормы, это легко поправить, туда надо просто вставить специальную норму "конфискация" и все. Мы приводим в соответствие с любым Европейским законодательством. Это первое.

И второе. Понимаете бюджет такая штука его сколько не наполняй всегда мало, это раз.

И еще одно. Бюджет надо наполнять законными способами, а отбирать последнее у населения, тем более по мелким, незначащим преступлениям, это полный абсурд. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Єгор Соболєв, "Самопоміч".

 

10:52:43

СОБОЛЄВ Є.В.

Одну секунду. Прошу передати слово депутату Олені Сотник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Сотник, будь ласка.

 

10:52:54

СОТНИК О.С.

Шановні колеги, в цілому ми звичайно підтримуємо ідею відносно того, що необхідно, певним чином, змінити законодавство відносно забезпечення невідворотності покарання на окупованих територіях. Але вважаємо не прийнятним таким законом фактично прикривати спеціальну конфіскацію, як спосіб перерозподілу фактично власності.

Тому що на сьогоднішній день існує достатня кількість інструментів для боротьби з корупцією, і спеціальна конфіскація сьогодні вже прийнята для всіх необхідних норм Кримінального кодексу.

І більш того, ми вважаємо, що необхідно зазначити, що на сьогоднішній день урядом вже не перший раз подається неналежної якості з точки зору нормотворчості, з точки зору невідповідності діючому законодавству нормативно-правові акти.

Тому ми звертаємося до уряду, пропонуємо більш ретельно слідкувати за тими документами які готуються і краще виконувати ті прямі функції, які для уряду на сьогоднішній день передбачені, і використовувати ті інструменти, які існують в діючому законодавстві.

І фракція "Самопоміч" підтримує, фактично, висновок комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Блок Петра Порошенка", народний депутат Агафонова.

 

10:54:28

АГАФОНОВА Н.В.

Наталя Агафонова, "Блок Петра Порошенка". Я хочу зазначити, що дійсно внесення змін до цього закону є необхідним. Оскільки необхідно реформувати поняття спеціальної конфіскації і розширити випадки застосування його.

Але те, що пропонується в законопроекті зараз, може призвести до випадків, коли суд буде вирішувати чи застосовувати спеціальну конфіскацію у дуже простих випадках, коли було вчинено необережний злочин, коли було вчинено не тяжкий злочин і відповідно покарання не буде відповідати ступеню тяжкості вчиненого злочину.

Тому в цій частині спеціальну конфіскацію треба доопрацювати. Треба розширити просто перелік тих статей, які були в чинній редакції на ті випадки, які необхідні. І також нам необхідно доопрацювати законопроект в тій частині, яка стосується інституту спеціального кримінального провадження.

Тому ми підтримуємо голосування в першому читанні і пропонуємо доопрацювати його в другому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я думаю, що було би доцільно в першому читанні його зараз проголосувати. Забрати його на майданчик парламенту, і в процесі підготовки до другого читання від комітету вже внести пропозиції по цьому законопроекту,  і таким чином це питання опрацювати.

Будь ласка, які ще є думки? Левченко, хвилину.

 

10:56:00

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Левченко, ВО "Свобода". Товариство, дивіться, тут, чесно кажучи, дуже є пряме питання до Кабміну, і хотілося б почути відповідь. Як так сталося, що з правильними нормами по спеціальному досудовому розслідуванню, спеціальному судовому провадженню в зоні АТО, які абсолютно потрібні країні, то як з такими правильними нормами було пропихнуто в одному законопроекті абсолютно антинародні норми про спеціальну конфіскацію? Ну, щоб просто наші слухачі розуміли, що ці норми по суті дозволяють у вас конфіскувати ваш автомобіль за порушення правил дорожнього руху. Ну, от що це таке? Нащо таке шахрайство?

Тому я все ж таки закликаю, не в першому читанні приймати оцей закон, а відправити його на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи. В Кабмін відправити назад. І хай вони подають нам законопроект лише щодо АТО, лише щодо спеціальної процедури в АТО. Щоб справді щось покращити. І забирають ці норми про спеціальну конфіскацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, логіка тільки полягає у тому, для того, щоби прийняти цей законопроект, я прошу уважно послухати. Законопроект є важливим, я це почув від усіх. Але, безумовно, є норми, які потребують уточнення, які потребують доопрацювання і так далі. Якщо ми відправимо на доопрацювання розробнику, то виникне питання наступне, що знову він буде доопрацьовуватися розробниками. Якщо ми його зараз ухвалимо в першому читанні, то ми зможемо ці всі речі… в першому читанні, ми зможемо ці всі речі опрацювати в комітетах, на майданчику парламенту. Я не бачу, я не бачу тут величезних, величезних проблем. Тому я зараз поставлю його за основу, цей законопроект, якщо він не набере, тоді будемо радитись, що робити далі. Але, я вважаю…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте заключне слово розробнику, будь ласка. Заступник міністра юстиції, заключне слово. Увага! Уважно послухайте, шановні колеги.

 

БОНДАРЧУК І.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, ми відкликаємо цей законопроект на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді давайте я поставлю на голосування пропозицію, якщо її розробник вважає, що це є необхідним. Тоді ми повернемо його на доопрацювання розробнику. Я поставлю на пропозицію… Я поставлю на голосування пропозицію, шановні колеги, про повернення на доопрацювання так як прийняв це профільний комітет розробнику даного законопроекту. Прошу голосувати про повернення суб'єктуеєстраційний номер 1569), про повернення на доопрацювання розробнику. Прошу голосувати. Прошу голосувати. Повернення розробнику.

 

10:59:31

За-214

Шановні колеги, ще раз я просив би всі зайняти свої місця, зараз повернемося до розгляду. Ви Регламент почитайте, а потім… Ви Регламент почитайте, будь ласка.

Я прошу, шановні колеги, сконцентруйтесь, будь ласка, я ставлю на голосування про повернення до голосування до законопроекту 1569. Прошу підтримати голосуванням про повернення. Прошу голосувати, шановні колеги.

Шановні колеги народні депутати, я прошу голосувати.

"За", прошу голосувати.

 

11:00:15

За-221

Шановні народні депутати, будь ласка, займіть свої місця. Займіть, будь ласка, свої місця, а ви не підвищуйте голос, будь ласка. Ще раз прошу вас повернутись на свої місця. І я ставлю на голосування про повернення до розгляду законопроекту (реєстраційний номер 1569) з метою його повернення розробнику так як було прийнято рішення комітету і всіх, хто виступав, вони про це говорили. Тому це загальна думка залу, просто не всі встигають проголосувати, я так розумію.

Ставлю на голосування про повернення. Прошу підтримати, шановні народні депутати. Керівників фракцій прошу запросити своїх депутатів до зали. Про повернення до розгляду 1569, будь ласка. За 1569.

 

11:01:13

За-250

Дякую, шановні колеги.

А тепер я ставлю на голосування щодо повернення цього законопроекту розробнику на доопрацювання так як були вислови у всіх фракцій.

Прошу голосувати про повернення розробнику на доопрацювання (реєстраційний номер 1569).

 

11:01:36

За-258

Рішення прийнято і повернуто.

Шановні колеги, я хотів би зазначити, що, хотів би зазначити, що це доповідач говорив про свою ініціативу а не уряд український. Тому він не є суб'єктом, який може відкликати законопроект.

Шановні колеги, ми на 11… Шановні колеги, у мене є…

 Будь ласка, Юлія Тимошенко. Юлія Тимошенко, будь ласка, хвилину.

 

11:02:18

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, шановний пане Голово сьогодні Президент країни оголосив в країні жалобу по загиблим в Волновасі. Це мирні люди,  це діти, це трагедія – горе  для України. Ми, починаючи наше засідання,  не оголосили хвилину жалоби, хвилину мовчання за загиблими. Я прошу вас зараз, щоб ми оголосили таку хвилину мовчання за загиблими в їх пам'ять і зробили це просто негайно. Дуже прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, загальнонаціональна хвилина мовчання, буде оголошена о 12 годині відповідно до Указу Президента – це я хотів би зазначити.

А зараз я оголошую хвилину мовчання за невинно загиблими людьми.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Я сказав, просто ви не почули. О 12 годині буде оголошена загальнонаціональна  хвилина мовчання, а сьогодні оголошений день трауру.

Шановні колеги, у нас по порядку денному заплановано розгляд питань про проект Закону про затвердження Указу Президента України "Про  часткову мобілізацію".  У мене є пропозиція – звернення двох фракцій: Олега Ляшка і фракції "Батьківщина" про оголошення перерви. Але я розумію, на заміну – це  заява. А  після того ми підемо, будемо розглядати проект закону.

Будь ласка, прошу, Іван Кириленко "Батьківщина".

 

11:04:34

КИРИЛЕНКО І.Г.

Іван Кириленко, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, в результаті прийняття в передноворічну ніч радикально-бюджетних новацій, за які наша фракція, до речі, не голосувала. Ситуація з місцевими бюджетами катастрофічна, і вимагає негайного реагування на нашому законодавчому рівні. Шквал звернень до всіх депутатів без виключення. На сьогодні більше 10 тисяч  сільських та  селищних рад не можуть затвердити свої бюджети. Як можна затвердити бюджет? Наприклад, це  останній дзвінок до нас  з села Біла Чортківського району Тернопільської області, де сільський голова Шматько Володимир щойно повернувся з зони АТО, сьогодні вранці, і каже, що з 1,3 мільйонів доходів бюджету 2014 року в цьому році йому залишають близько 300 тисяч доходів, отже, мінус один мільйон.

І ще конкретний приклад. Один з найблагополучніших сільських районів у країні – Дунаєвецький Хмельницької області. Так от, одна міська, дві селищних та 42 сільських ради, бюджети яких були одні з найкраще збалансованих у 2014 році, у 2015 тільки лише одна селищна і вісім сільських рад в плюсі, всі інші – в мінусі, бо згідно нових норм законодавства дохідна частина їх втратила 10 мільйонів  430 тисяч гривень тільки з податку на доходи фізичних осіб. Особливо відчутні ці втрати є для тих бюджетів, які мали великих платників цього податку, а зараз вони втратили.

Така ж сама ситуацію в Надвірнянському, Богородчанському районах Івано-Франківської області: із 63-х сільських рад тільки 15 спроможні утримувати себе. І ця статистика викликає справедливе обурення особливо тих рад, які не мають доходів і від фіксованого сільськогосподарського податку. Це гірські населені пункти, це 1600 сільських рад – 16 відсотків від усіх органів місцевого самоврядування України. Подальше зволікання з виправленням цієї ситуації поглиблюватиме конфлікт, спровокує непередбачувані наслідки.

Фракція "Батьківщина" чітко пропонує, Володимире Борисовичу, нам треба негайно, бо попереду два тижні не пленарних, проголосувати проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України за номером 1728, який наша фракція підготувала разом з народним депутатом Юрієм Богдановичем Дерев'янко, і не чекати два тижні.

Там прості речі записані: в Прикінцевих та Перехідних положеннях Бюджетного кодексу пропонується встановити, що в 2015 році з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення здійснюються видатки за рахунок міжбюджетних трансфертів з районного бюджету. Все! Нема нічого там так страшного. Треба негайно проголосувати і врятувати місцеві бюджети і не спровокувати протистояння, яке сьогодні вкрай в Україні не потрібне.

Володимире Борисовичу, від вас питання залежить. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хочу вас проінформувати про те, що, на превеликий жаль, оцей законопроект, який ви назвали, він враховує тільки зарплату чиновників, на превеликий жаль. А законопроект, який підготовлений профільним комітетом, зміни, він передбачає не тільки фінансування зарплати чиновників сільських бюджетів, а й фінансування закладів соціальної сфери, закладів освіти і так далі. Тому цей законопроект підготовлений. Але хочу вам зазначити, що відповідно до роз'яснень Міністерства фінансів при формуванні місцевих бюджетів це буде здійснено автоматично, і трансферти з районних бюджетів місцевим бюджетам будуть забезпечені беззаперечно. Тому це питання буде врегульовано без жодних проблем до того, як ви оголосили.

Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! (Шум у залі)

Шановні народні депутати, у нас є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (№1762) щодо включення до порядку денного цього законопроекту. Він пов'язаний з питаннями оборони.

Тому я би просив народних депутатів зайняти свої місця, і я поставлю на голосування про включення до порядку денного сесії цього законопроекту, і прошу його підтримати, шановні колеги, а розглядати ми його будемо пізніше, на вечірньому засіданні.

Шановні народні депутати, займіть, будь ласка, свої місця. На голосування. Шановні колеги! Шановні колеги! Реєстраційний номер проекту закону номер 1762: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов'язків у особливий період. Шановні колеги, я прошу підготуватися до голосування, шановні колеги.

Прошу голосувати, шановні колеги, за включення до порядку денного.

 

11:10:16

За-226

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати! Я дуже би попросив вас зайняти свої робочі місця. Ми продовжуємо розгляд питань порядку денного. Я хочу вас  проінформувати про те, що зараз в залі знаходиться Секретар Ради національної безпеки і оборони, наш колега Олександр Валентинович Турчинов. Давайте його привітаємо. (Оплески)

І перед тим, як розпочати розгляд надзвичайно важливого проекту Закону про затвердження Указу Президента України "Про часткову мобілізацію", я пропоную зробити наступним чином. Прийняти його розгляд за скороченою процедурою, але дати достатній регламент доповідачу щодо доповіді цього проекту закону. А далі – запитання в залі, які будуть виникати, і будуть відповідні і відповіді Олександром Валентиновичем надані.

Я ставлю на голосування  за скороченою процедурою. Але я думаю, що нам часу вистачить для того, щоби його предметно обговорити. Прошу проголосувати за скорочену процедуру розгляду цього питання.

 

11:11:42

За-189

Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги народні депутати! Я вношу на розгляд законопроект №1743, і доповідає його Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Валентинович Турчинов. 

Олександр Валентинович, скільки вам потрібно часу?

 

ТУРЧИНОВ О.В.

Я думаю, до 7 хвилин достатньо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 7 хвилин, прошу, регламент. Прошу, доповідайте, будь ласка.

 

ТУРЧИНОВ О.В. Шановний Голово Верховної Ради! Шановні народні депутати! Російська агресія триває. В останні дні відбувається різке  загострення ситуації, значне зростання інтенсивності обстрілів. Учора наші позиції обстріляли понад 129 разів, що є рекордом з початку року. Загинули два військовослужбовці,  4 – поранені.

Російські терористичні угрупування зухвало демонструють повне  ігнорування домовленостей щодо припинення вогню. Вони вбивають не лише наших військових. Ви знаєте, що 13 січня під Волновахою ворожий снаряд обірвав життя 13-и мирних жителів українського Донбасу.

На окупованій частині Донбасу розгорнуте військове угрупування з понад 36 тисяч осіб. Серед них 8 з половиною тисяч військовослужбовців регулярних військ Російської Федерації. Вони мають на озброєнні 542 одиниці танків, до 990 бойових броньованих машин, артилерійських систем, в тому числі систем залпового вогню 694 одиниці, реактивних комплексів "Точка У" 4 одиниці, зенітно-ракетних комплексів до 57 одиниць. Уздовж східної частини українсько-російського кордону у повній бойовій готовності перебувають біля 52-х тисяч російських військ зі значним наступальним потенціалом: понад 300 танків, більше 1800 бойових броньованих машин, більше ніж 750 артилерійських систем та реактивних систем залпового вогню, до 360 бойових літаків і ударних вертольотів.

Наразі триває злагодження батальйонних тактичних груп, особливий склад яких отримав досвід бойових дій у ході регулярних ротацій на території нашої країни. За цих умов можливі 2 основних сценарії.

Перший – це відновлення ворогом широкомасштабних військових дій і наступ за активної участі Збройних сил Російської Федерації, наслідком чого може стати повномасштабна континентальна війна.

Другий сценарій передбачає спроби Кремля не допустити стабілізації ситуації в Україні, активізацію терористичної діяльності, перетворення протистояння у довготривалий збройний конфлікт з виснаженням економічного, воєнного, морально-психологічного потенціалу України та створенням передумов для реалізації своєї мети – знищення державності і незалежності України.

Звідси виникає законне питання: чи готові ми до таких сценаріїв, які заходи вжиті і що потрібно для того, щоб не допустити поширення експансії на решту континентальної території України та забезпечити звільнення тимчасово окупованих територій. Час, що минув після Мінських домовленостей щодо припинення вогню, даремно не втрачено.

За минулий рік промисловість надала у війська понад 740 одиниць військової техніки, зокрема, понад 154 одиниць танків і інших бойових броньованих машин, 165 гармат і мінометів, 16 літаків і 8 вертольотів. Крім того, військовими ремонтниками відновлено 67 літаків, 42 вертольоти, 24 безпілотники, близько 4 тисяч бойових броньованих машин, 622 гармати і міномет. Але вся ця техніка без навчених військовослужбовців нічого не варта.

Станом на січень 2015 року в Україні проведено три черги мобілізаційного розгортання. В результаті проведених заходів на штати воєнного часу були проведені військові частини Збройних Сил України та інших військових формувань які забезпечують посилення охорони державного кордону, беруть участь в виконанні завдань в рамках антитерористичної операції, а також розгорнуті в районах, що визначені планом оборони.

Проте, негайною потребою залишається необхідність посилення бойової і мобілізаційної готовності наших Збройних Сил та інших військових формувань на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національної безпеки держави в умовах триваючої агресії Російської Федерації. Солдати і офіцери, що були призвані у березні 2014 року вже майже рік гідно несуть службу, героїчно захищаючи країну у найскладніші часи, коли наша армія, інші військові формування тільки повставали з руїн, на які вони були перетворені за правління Януковича.

До того ж законодавством передбачено збереження робочих місць та заробітної плати для мобілізованих на строк не більше одного року. Наші герої виконали свій обов'язок, тому вони, окрім тих, хто висловить бажання залишитись у Збройних Силах, мають бути звільненні у запас, а їх місце повинні зайняти нові військовослужбовці.

З метою вирішення цих завдань Рада національної безпеки і оборони прийняла рішення щодо проведення з 20 січня поточного року часткової мобілізації. Учора Президент України підписав відповідний указ, який передбачає три черги мобілізації, загальною тривалістю 210 діб    

Також підписаний указ щодо призову на строкову службу та відповідного звільнення тих солдат строкової служби, що вислужили встановлений термін.

Маємо бути свідомими того факту, що спецслужби Російської Федерації будуть робити все, щоб зірвати мобілізацію або, як мінімум, суттєво ускладнити її проведення, в тому числі і в цьому залі. (Оплески) 

У цій ситуації наші органи державної влади, громадські організації, політичні партії, журналісти, всі громадяни України повинні продемонструвати високу свідомість і патріотизм, відповідальність за долю країни, захистивши незалежність та територіальну цілісність України від жорстокого і сильного ворога.

З метою уникнення помилок і недоліків перших хвиль мобілізації перед Міністерством оборони, Генеральним штабом, Національною гвардією, нашими прикордонниками поставлені завдання, що жоден військовослужбовець, жоден військовозобов'язаний не буде мобілізований без повного забезпечення одягом, взуттям, засобами особистої безпеки, зброї, тощо. Всі мобілізовані повинні пройти системне навчання та злагодження.

Підкреслю ще раз, що водночас із доукомплектуванням військових частин будуть вжиті заходи з поетапного звільнення протягом 2015 року військовослужбовців, що проходять службу у Збройних Силах України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

 

ТУРЧИНОВ О.В. …які проходять службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, які були мобілізовані у 2014 році. При цьому військовослужбовців, які протягом року набули бойового досвіду, планується залучити у максимальній кількості до військового резерву.

Ми створимо багатотисячний резерв, зокрема, оперативний резерв першої черги, залучення якого у випадку необхідності здійснюється безпосередньо командирами військових частин без участі військкоматів.

Створення потужного резерву, підготовлених бійців, що мають бойовий досвід значно посилить боєздатність та мобілізаційний потенціал Збройних Сил і інших військових формувань.

Прошу Верховну Раду України одноголосно підтримати законопроект про затвердження Указу Президента  про часткову мобілізацію. Нехай Господь Бог  благословить Україну.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, запитання до Олександра Валентиновича, якщо є.

Будь ласка, "Блок Петра Порошенка".

Ну, давайте на запис, добре, від фракцій. На запис від фракцій.

Будь ласка, народний депутат Іщенко, "Блок Петра Порошенка".

 

11:20:52

ІЩЕНКО В.О.

Прошу слово передати Пацкану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Пацкан.

 

11:20:58

ПАЦКАН В.В.

Доброго дня, пане голово РНБО, вітаю вас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секретар.

 

ПАЦКАН В.В. Пане секретар! Скажіть, будь ласка, Україна  налічує, в Україні  налічується близько 830 тисяч людей, які мають право носіння зброї, форми та іншого. Тобто це люди, які знають, як тримати в руках зброю. Як ви вбачаєте, чи будуть перші кроки мобілізації саме з цих людей, які мають право, спеціальні навики, і чи не будемо ми знову призивати до лав Збройних Сил тих людей, які не мають спеціальних навиків військових щодо тримання зброї? Дякую.

 

         ТУРЧИНОВ О.В. Дякую за питання.

Шановні колеги, я в своїй доповіді звертав увагу, що дуже важливо, щоб наші силові відомства зробили висновок з тих проблем, які виникали під час перших трьох хвиль мобілізації. І не просто висновки теоретичні, а практичні. В першу чергу, це матеріально-технічне забезпечення всіх мобілізованих наших військовослужбовців. У нас не повинно бути жодного солдата, офіцера, який призваний до лав Збройних Сил, Нацгвардії, прикордонників тощо, який не забезпечений матеріально-технічно. Який не має взуття, одягу, засобів особистої безпеки, в тому числі, безумовно, і дуже важливий план мобілізації, в першу чергу, безумовно ми повинні давати пріоритет для патріотично налаштованих громадян, які добровільно готові захищати свою країну. Далі ми повинні запрошувати і призивати до лав Збройних Сил і інших формувань тих громадян, які мають спеціальну підготовку, в тому числі, в тому числі і Мінсоцполітики вносить пропозиції щодо готовності до призиву тих громадян, які стоять на обліку в Мінсоцполітики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

11:23:12

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина". Шановний Олександр Валентинович, в тексті сказано виключно тільки про забезпечення польової форми одягу за сезоном, харчування та переміщення до місць перебування. Питання особистої безпеки фактично, бронежилетів і всього іншого в тексті відсутньо, хоча у вашому виступі це пролунало. Хотілося б, щоб ви чітко пояснили, яким чином будуть забезпечені засобами особистої безпеки всі ті, хто будуть далі направлятись і мобілізовуватись.

І друге питання. По тексту проходить в перше таке формулювання як "період особливий для діяльності підприємств". Уточніть, будь ласка, що мається на увазі. Дякую.

 

ТУРЧИНОВ В.О. Шановні колеги, справа в тому, що часткова мобілізація, проведення часткової мобілізації – це вже особливий період для нашої країни. І це регулюється чинним законодавством. Тому, шановні колеги, саме протягом військової загрози, яка сьогодні нависла над країною у нас підприємства будуть, ті підприємства, які забезпечують роботу оборонно-промислового комплексу, які забезпечують обороноздатність нашої країни будуть працювати в особливому режимі. Це перше.

Що стосується, що стосується засобів захисту наших солдатів і офіцерів. В першу чергу ті солдати і офіцери, які будуть демобілізовані, які будуть звільненні з лав  Збройних Сил та переведені до військового резерву. Безумовно, вони на згадку про війну свої бронежилети брати не будуть. Вони всі залишаються в Збройних Силах. Окрім того, рішенням Ради національної безпеки і оборони Міністерство оборони Національній гвардії, прикордонникам поставлена задача 100-відсотково, я підкреслюю, 100-відсотково…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ТУРЧИНОВ В.О. …солдат і офіцерів, які будуть приймати участь в бойових діях. Виключень в цьому питанні не буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Нечаєв, "Опозиційний блок", будь ласка.

 

11:25:35

НЕЧАЄВ О.І.

Прошу передати слово голові фракції Бойко Юрію Анатолійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович Бойко, будь ласка.

 

11:25:47

БОЙКО Ю.А.

Шановний Олександр Валентинович, Юрій Бойко,"Опозиційний блок". Ми абсолютно згодні з тим, що потрібно змінювати війська, які знаходяться на передовій і повинні повертати їх додому. І ми згодні підтримати постанову, яку ви вносите до Верховної Ради за однієї умови. В постанові знаходиться чотири пункти, якщо першим пунктом цієї постанови буде  об'явлено мобілізацію в повному складі  Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Ради НБО, Верховної Ради України в повному обсязі, тоді ми готові підтримати постанову. Тому у мене до вас питання: скажіть,  будь ласка,  вистачить у вас політичної волі об'явити мобілізацію Верховної Ради України в повному обсязі і замінити війська  нашим депутатським корпусом. Дякую.

 

ТУРЧИНОВ В.О. Шановний керівник "Опозиційної фракції", не треба шукати приводи, щоб не голосувати ні за постанову а за закон, яким затверджується Указ Президента про часткову мобілізацію. Я маю переконання, що це голосування чітко покаже агентуру Кремля в цьому парламенті, в цій Верховній Раді. (Оплески) Ті, хто утримаються з будь-яких причин, приховуючи свою трусість і свою зраду, не натиснувши кнопку "за", чітко покажуть свою позицію.

Що стосується мобілізації тих категорій,  про які ви казали. На скільки мені відомо, представниками "Народного фронту" внесений проект закону  щодо звільнення… зняття з Закону про мобілізацію обмежень до  призову депутатів Верховної Ради. (Оплески) Я повністю підтримую цей проект закону. Сподіваюсь, Верховна Рада проголосує найближчим часом цей закон.

І в першу чергу ми будемо призивати тих народних депутатів, які  публічно дуже піклуються за мешканців Донбасу. А справді – працюють на іншу країну, яка  проводить агресивні дії проти України. (Оплески)    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Радикальна партія, Олег Ляшко.

 

11:28:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу нагадати, що саме колишній Президент Янукович звернувся до Путіна з листом ввести російські війська  в Україну: в Крим і на Донбас. І тому регіонали-недобитки, які сьогодні сидять у Верховній Раді вони у першу чергу відповідальні за війну на Донбасі.

І, Олександре Валентиновичу, коли ви ризикнете закликати на фронт представників злодійського блоку, у жодному випадку зброю не давати, тільки окопи копати, і чим глибше, тим краще.(Оплески) Чим глибше – тим краще!

Якщо говорити по суті законопроекту, який ми розглядаємо, безумовно, фракція Радикальної партії підтримує це рішення Президента  як Верховного Головнокомандувача, бо ми повинні пам'ятати відому істину:  лише, коли ми сильні – ми зможемо себе захистити, лише, коли ми сильні з нами будуть рахуватися. Слабкість провокує ворога на агресію. Якщо ми будемо слабкі, якщо ми не здатні будемо себе захистити, ми втратимо Україну. Тому робити все для того, щоб її захисти, ми вимагаємо від влади, від уряду …

 

ТУРЧИНОВ О.В. Дякую, Олег Валерійович, обов'язково ваші пропозиції будуть враховані. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Самопоміч", Сидорович Руслан Михайлович.

 

11:29:29

СИДОРОВИЧ Р.М.

Прошу передати слово Павлу Кишкару.

 

11:29:33

КИШКАР П.М.

Шановний Голово…  (Шум у залі) Я прошу дозволити мені…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, хвилину, хвилину… (Шум у залі)

Шановні народні депутати, не йдіть нікуди, ми голосуємо зараз мобілізацію. Не піддавайтесь на провокацію.   

Колеги! Народні депутати! Шановні народні депутати! Послухайте, шановні народні депутати, сюди послухайте! Не піддавайтеся на провокацію! Ви чуєте, про що я говорю? Не піддавайтеся на провокацію, займіть свої місця! Ми розглядаємо надзвичайно важливе питання. І тут має бути повна консолідація. Тому, будь ласка!

 Будь ласка, Павло Миколайович Кишкар, "Самопоміч". Все нормально, будь ласка. Дякую вам за розуміння, шановні народні депутати! Сідайте на свої місця!

 

11:30:31

КИШКАР П.М.

Шановний Олександр Валентинович, шановні громадяни України! В Україні, дійсно, війна. Ми мусимо знайти в собі сили адекватно реагувати на ті виклики, які стоять перед нашою державою.

В мене чотири коротких запитання, з вашого дозволу: чи проводилося економічне обґрунтування проведення мобілізації; чи системно змінилася підготовка підрозділів; чи проводиться внутрішня ротація підрозділів, які знаходяться в бойових позиціях; чи проводиться забезпечення комунікацій між силовими структурами, в тому числі і через Раду національної безпеки і оборони; і чи вважає керівник… секретар Ради національної безпеки важливим таке питання болюче, як кадрові зміни в силових структурах і які пропозиції ви маєте? Дякую.

 

ТУРЧИНОВ О.В. Дякую за такий комплекс питань.

По-перше, що стосується економічного обґрунтування. Безумовно, перед тим, як підписувати Указ, Президент провів засідання Ради національної безпеки і оборони, і я нагадаю, що членами Ради національної безпеки і оборони є  і Прем'єр-міністр, і відповідальні міністри Кабміну.

Безумовно, розрахунки є, скільки нам треба призвати, скільки нам треба забезпечити фінансово питання мобілізації, і забезпечення, безумовно, фінансове Збройних Сил. Тому всі обрахунки проведені, і ресурси для цього Кабінет Міністрів зараз мобілізує.

Що стосується ротації. Я говорив у своєму виступі про те, що буде відбуватися заміна тих, хто вже рік захищав Батьківщину, причому, дуже важкий рік, і вони будуть переводитися до військового резерву, з тим щоб у випадку небезпеки ми могли мати додаткові ресурсі, готові захищати країну.

Ротація під час служби зараз також відбувається і в Національній гвардії. І цим питанням, що стосується участі в бойових діях, що стосується оновлення складу Збройних сил…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ТУРЧИНОВ О.В. … які приймають в цьому участь, безумовно, проводиться. І я думаю, що коли буде розмова з міністром оборони, він більш детально зможе про це розказати, або з керівником Генштабу.

Що стосується кадрових рішень, шановні колеги, офіцери, генерали, які не здатні виконувати задачі, поставлені в цих складних умовах, безумовно, будуть замінюватися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, "Народний фронт", Унгурян Павло Якимович.

 

11:33:18

УНГУРЯН П.Я.

Шановний Олександре Валентиновичу, в цілому висловлюючи повагу величезній роботі, яку проводить РНБО і наші силові відомства, передаю слово командиру батальйону "Миротворець" Андрієві Тетеруку.

 

11:33:31

ТЕТЕРУК А.А.

Шановний пане секретар Ради національної безпеки і оборони України! Фракція "Народний фронт" в цілому підтримає і буде голосувати за цей законопроект. Але ми маємо вислухати осіб, які відповідальні за проведення мобілізації, і тому просимо вас, щоб ви організували, забезпечили начальника Генерального штабу, який прибуде на засідання Комітету з ради національної безпеки і оборони, щоб ми виявили деякі проблеми, які потрібно нам буде вирішити, і змінити деякі принципи, які були порушені під час попередніх хвиль мобілізації. Дякую.

 

ТУРЧИНОВ О.В. Дякую.

Шановні колеги, я підтримую пропозицію народного депутата Тетерука щодо проведення, я так думаю, що весь комітет підтримує, спеціального присвяченого мобілізації засідання, де і керівництво Генштабу, і Міноборони, інших військових формувань зможуть обговорити детальні питання, які необхідно розв'язувати під час мобілізації. Це дуже важливо.

І, шановні друзі, важливо, щоб всі комітети, хто має сприяти цьому процесу, в тому числі і свободи слова, в тому числі і охорони здоров'я.

Ми з народний депутатом Богомолець спілкувались про те, що треба посилити саме роботу в напрямку лікування  поранених наших бійців, значно покращити цю ситуацію. І з цього питання треба буде нам провести окрему нараду.

Шановні друзі! Нам треба мобілізація всієї країни для того, щоб перемогти. Альтернативи у нас нема. І саме я закликаю вас до цього. І перший крок – це голосування за затвердження Указу Президента щодо часткової мобілізації.

Окрім того, я звертаю вашу увагу,  шановні колеги, що разом з Указом про мобілізацію у нас є ще два дуже важливих закони, які би я просив підтримати сьогодні. Армія…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ТУРЧИНОВ О.В. Збройні Сили, інші військові формування дуже потребують вирішення питань. Зокрема це  закон №1525 про внесення змін до деяких законів щодо удосконалення порядку проходження військової служби та питань соціального захисту громадян. Йдеться про те, що ми спеціально збільшуємо, коли ми говоримо про строкову службу, ми  збільшуємо вік молодих людей до 20, з яких починається призив, і до 27, яким строкова служба завершується. Такі зміни там треба внести до відповідного законодавства.

Це стосується і виплат. Дуже важливо, шановні колеги. Ми прийняли в минулому році з вами рішення, що протягом року зберігаються зарплати, зберігаються робочі місця для тих військових, які призвані по мобілізації. Але коли людина готова і далі служити, невже ми не підтримаємо це бажання і не забезпечимо їй відповідні соціальні умови. Тому я дуже прошу, шановні колеги, підтримати цей закон і №1762, в якому йдеться про посилення військової дисципліни. Ці закони потребують Збройні сили, Національна гвардія, всі військові формування, які  сьогодні  захищають Україну. 

Дякую. Сподіваюсь на підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Валентиновичу.  Я думаю, що у нас є абсолютно єдина позиція щодо цього питання, і запитання-відповіді були. Я прошу народних депутатів  підготуватися до голосування. Я ставлю на голосування за основу та в цілому проект Закону про затвердження Указу Президента України "Про часткову мобілізацію" (реєстраційний номер проекту 1743). Я прошу ставити… (Шум у залі) 

Я прошу… Шановні колеги, заспокойтесь. Давайте  проголосуємо. Заспокойтесь!

Я ставлю на голосування   законопроект номер 1743, за основу і в цілому. Давайте підтримаємо наше українське військо, підтримаємо мобілізацію і затвердимо указ Президента. Прошу голосувати, прошу підтримати. За основу та в цілому. За основу та в цілому, шановні колеги.

 

11:37:45

За-268

Шановні колеги, рішення прийнято. По фракціям, будь ласка. От краще всього – вислови кожної фракції, хто підтримав цей законопроект. Я дякую, дякую вам, Олександр Валентинович, дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, переходимо до розгляду наступних питань порядку денного. Далі у нас за переліком реєстраційний номер 1557, проект закону. З цього приводу була позиція фракції, наскільки я розумію. Андрій Володимирович Іванчук. 1551, профільний комітет, голова комітету. Будь ласка, 1551. Дайте хвилину щодо розгляду цього питання.

 

11:39:06

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане голово, шановні народні депутати. Це не пропозиція "Народного фронту". Я хотів би сказати від імені комітету. Сьогодні прийшли зранку фракції. Пане голово, сьогодні вранці прийшли фракції "Самопоміч", "Батьківщина" і "Блок Петра Порошенка". І у зв’язку з тими публікаціями, які вчора появилися в засобах масової інформації, в мене є прохання. Для того, щоб можна провести фахову дискусію і з експертами, і з громадським середовищем, Володимир Борисович, давайте знімемо зараз 1551 з розгляду. Володимир Борисович, у мене пропозиція, давайте знімемо зараз з розгляду 1551 і дамо можливість попрацювати з фракціями, щоб виробити спільну позицію коаліції. Добре?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми не будемо голосувати, ми просто відкладемо його розгляд і ви проведете консультації, і тоді після того ми будемо його розглядати. Домовились? Домовились. Дякую.

Наступний проект 1567 – проект Закону про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Законопроект 1567. Я думаю що можемо розглядати перше читання за скороченою процедурою. Тому я зараз поставлю на голосування за розгляд за скороченою процедурою. (Шум у залі)

Будь ласка, хай народні депутати визначаються. Прошу визначайтесь. (Шум у залі)

 

11:40:46

За-134

Будемо розглядати за повною процедурою цей законопроект (реєстраційний номер 1567) в першому читанні.

Будь ласка, я запрошую доповідача міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса. Будь ласка, пане міністр.

 

АБРОМАВИЧУС А.

Добрый день всем. Сначала очень быстро, что касается закона 1551, про здійснення державних закупівель. Получили, вот в последнюю минуту, очень много упреков, обвинений в коррупционной составляющей. Поэтому все у кого есть хорошие аргументированные высказывания всех будем собирать или завтра или в понедельник и будем конечно выслушивать и доделывать это.

Работали долго с Европейским Союзом, представители, были какие-то моменты в принципе большинство из них были учтены и мы конечно не совсем согласны с этой критической точкой зрения которая была высказана.

Что касается закона 1567, о… списку державної власності, что не подлежат приватизации.

На данный момент у государства есть 3 тысячи 374 объекта, работают только 1920, из них 265 находятся в процедуре банкротства. Большинство этих предприятий являются очень маленькими. 60 процентов из работающих, у них выручка меньше 1 миллиона евро, поэтому хороших предприятий не так уж и много я бы сказал. Топ-20 – это 70 процентов всего чистого дохода. Топ-100 – это 91 процент чистого дохода и составляет в данный момент 124 миллиарда гривен.

Этот список, который обновляется сейчас, он в принципе не обновлялся достаточно долго, поэтому по большому существу из него нужно расчистить большое количество компаний, которые уже в банкроте или уже объединились, или больше вообще не существуют.

Необходимо изменить систему управления государственной собственностью и обеспечить привлечение частных инвестиций в развитие этих предприятий.

В перечень запрещенных приватизации объектов на сегодня включено 1478 объектов. В соответствии с критериями статьи 5 Закона о приватизации в новый перечень включается 551 объект, то есть уменьшается на две трети, в том числе предприятия атомной промышленности. Здесь были дебаты, чтобы позволить частичную приватизацию атомных электростанций. Есть только некоторые примеры в мире где в частных руках есть миноритарные доли в атомных электростанциях, но по большому счету они в госсобственности. И мы… наше предложение, это так и оставить.

Оборона, железные дороги, системы государственного резерва, космическая отрасль.

С действующего перечня исключается 1251 предприятие. Это морские рыбные порты, предприятия АПК, спиртовые отрасли, угольные, авиационный, химических отраслей, машиностроение.

Большинство из вас уже ознакомились с этим законопроектом, поэтому я на этом закончу. Готов ответить на вопросы.

Прошу поддержать. У нас есть одно замечание. Предлагаем "Укрпочту" разрешить приватизировать, корпоратизировать. И там в принципе тоже есть до второго чтения мы можем его доработать, и предприятия, которые в данный момент являются в списке 1, всех перебросить в список 2, чтобы позволить как можно больше предприятий корпоратизировать.

Вопросы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пане міністре.

Шановні колеги, запитання доповідачу. Прошу запишіться на запитання. На це відводиться 3 хвилин у нас.

Будь ласка, Купрієнко, Радикальна партія.

 

11:45:45

КУПРІЄНКО О.В.

Прошу передати слово Галасюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, задавайте питання.

 

11:45:52

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний пане міністре, скажіть, будь ласка, які критерії ви покладаєте в основу формування того переліку на виключення з об'єктів, заборонених для приватизації. Тобто які конкретно критерії?

 

АБРОМАВИЧУС А. Критерии, как я сказал, они, есть закон, статья 5 о приватизации, в которой там есть конкретные критерии предприятий, которые не подлежать приватизации. Поэтому мы в основном ссылались на эту статью.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, Олег Березюк, "Самопоміч".

 

11:46:38

БЕРЕЗЮК О.Р.

Прошу передати слово пану Єднаку, народному депутату.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, передайте слово.

 

11:46:44

ЄДНАК О.В.

Пане міністре, у мене є два запитання. Стосовно 1567, він скасовує дію закону 1999 року, в якому в перелік включено близько 300 державних лісогосподарських підприємств. В 1567 їх немає, вони виключені. У вас є плани приватизувати 270 держлісгоспів? Будь ласка, дайте відповідь на питання.

І друге питання полягає в тому, що  державники зазвичай не продають державні підприємства в кризу, коли за них держава виручить в рази менше, ніж це можна виручити під час піднесення економічного. Також… А, власне, політики, бізнесмени вони зазвичай виставляють підприємства на продаж, коли вони можуть їх скупити, завівши гроші через офшори, за безцінь. Теж, будь ласка, дайте відповідь.

 

АБРОМАВИЧУС А. Если вы следите за деятельностью Кабинета Министров до того как образовался, образовалось новое правительство, было вынесено ряд предприятий на приватизацию. Когда мы пришли в новое правительство, мы сняли с приватизации, некоторые предприятия предлагалось продавать частично 25 декабря. 25 декабря прошлого года, вы знаете, это все отдыхают в Европе, а мы тут продаем, распродаем имущество. Поэтому позиция Кабинета Министров остается такая же, что в такое время в данный момент приватизировать не надо ничего, хотя ми придерживаемся мнения, что государство плохой собственник ,что в Украине, что в большинство других странах. Поэтому мы: улучшаем стандарты корпоративного управления; меняем директоров та, где нужно менять; делаем независимое, институт независимых директоров, наблюдательные советы. И тогда, когда рыночное условие поможет меняем процесс, по которому оперирует Фонд держмайна и так дальше. Делам возможным государству нанять советника по приватизации, чего в некоторых случаях в данный момент нет. Например, по "Центрэнерго" у государства не было советника, что не соответствует мировой практике. И только тогда будем продавать. Этот список необязательно означает какой-то, сразу начало какой-то массовой приватизации. Сначала все почистим, процесс улучшим и только тогда будем продавать предприятие. Про первый…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що можемо…

 

АБРОМАВИЧУС А. Роман Качур отвечает – заместитель министра экономики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

КАЧУР Р.П. Це питання обговорювалося на комітеті. Держлісгоспи не попадають під критерії статті 5. Але ми готові погодитися і включити їх, оскільки першочергово немає таких якби… ініціативи по цій категорії підприємств.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я думаю, ми зараз три хвилини уже провели. Я ще хвилини три виділю на запитання і відповіді. І далі продовжимо розгляд за процедурою.

Будь ласка, ще три хвилини на запитання і відповіді згідно запису, який був виділений додатково.

Павлов Костянтин Юрійович.

 

11:50:16

ПАВЛОВ К.Ю.

Прошу передати слово Олександру Вілкулу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Вілкул.

 

11:50:21

ВІЛКУЛ О.Ю.

Значит, Александр Вилкул, "Оппозиционный блок". Уважаемые коллеги, уважаемый господин министр, принятием данного закона фактически исключается из предыдущего списка, и создаются механизмы отчуждения и через механизм приватизации, и через механизмы фиктивного банкротства, фиктивных залогов и другие более тысячи государственных предприятий. Среди них ведущие отраслевые институты. То есть вы можете уничтожить отраслевую науку. Особо цинично выглядит попытка вывести из госсобственности Украины Укрспирт. На землях Украины более 500 лет существует государственная монополия на спирт. И это является одним из основных источников государственного бюджета. Раньше из основных, сейчас из очень важных. В этой ситуации, когда власть Украины, украинское правительство просит кредиты по всему миру, мы сейчас хотим за копейки приватизировать, потому что нормальную цену в условиях экономического коллапса, обесценивание национальной валюты, войны…

 

АБРОМАВИЧУС А. Да, господин Вилкул, я вас понял. Вы в политике намного больше времени, чем я. И вы знаете, что компании спиртной отрасли не только  много денег  в бюджет принесли, но и всегда являлись центром коррумпированных разного вида сделок. Поэтому мы это все знаем. Общались с Министерством аграрной политики, взяли в рабочую группу других ассоциаций разных и так дальше. И пришли к такому выводу, что в среди срочной перспективе спиртную отрасль нужно приватизировать. Как я уже сказал в ответ на предыдущий вопрос, ничего в краткосрочной перспективе мы приватизировать не собираемся. Но список нужно очищать и показывать обществу, в том числе и вам, какие предприятия в среднесрочной перспективе и в долгосрочной перспективе будут продаваться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Марченко Олександр Олександрович.

 

11:52:36

МАРЧЕНКО О.О.

Прошу передати слово Юрію Левченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Левченко.

 

11:52:41

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.

Левченко, "Свобода". Значить, товариство, і всі слухачі, шановні українці! Це злочинний проект, Янукович у Ростові взагалі сміється і шкодує, що він це все не провів. Він дуже шкодує!

Тому ми закликаємо за це не голосувати. Ви зараз пропонуєте повністю виключити тисячу державних підприємств, приватизувати їх – замість того, щоб використовувати їхні надходження на наповнення  бюджету.

Приватизувати спиртову галузь, приватизувати лісогосподарство, приватизувати нафтопроводи магістральні, приватизувати "Укрзалізницю" – все приватизувати. Але пенсіонерам пенсії скоротити, мінімальні зарплати скоротити все  скоротити – це бандитський злочинний проект.

Тому, якщо є тут у залі нормальні народні депутати, які за народ, а не за свої кишені, закликаю зараз  прийти до трибуни і зупинити цю вакханалію. Долучайтеся до "Свободи"! Слава Україні!   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Колеги, я вам хочу сказати наступну річ, послухайте мене дуже  уважно, народні депутати, не виходьте сюди. Послухайте дуже уважно, шановні депутати, дивіться, зараз 11годин 54 хвилин – раз.

Чекайте, колеги, дивіться, колеги…

Послухайте, шановні колеги, зараз 11 годин 54 хвилини, через 6 хвилин я оголошу загальнодержавний траур – це буде хвилина мовчання.

Друга позиція, за Регламентом у нас буде  перерва після того, і я би пропонував у 12.30 продовжити розгляд цього питання з доповіді, співдоповіді голови профільного комітету, і на цьому продовжити розгляд за процедурою цього законопроекту. Бо якщо за процедурою, а те, що ви зараз робите, це не за процедурою.

Приймається такий варіант? Голова профільного комітету, хвилина, буквально.

 

11:55:05

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Ви знаєте, що "Укрспирт" являється самою корумпованою галуззю в українській економіці. Я в це не вірив, але зараз бачу, що це, дійсно, так, тому що представники партії "Свобода", які управляли міністерством і цим "Укрспиртом" дуже категорично проти. (Оплески)

На відміну, я хотів би сказати, що це партія "Свобода" не являється членами коаліції, а в нас в Коаліційній  угоді є прийняте рішення, що ми будемо, дійсно, включати цей законопроект, і коаліція його підтримає. Не тисячу підприємств, а 1200.

Плюс, я хотів би вам сказати, пане Голово, і звернути увагу всіх членів коаліції, подякувати уряду, що дуже якісний документ підготували. Перше, він, по-перше, новий; друге, він дуже чітко врегульовує питання підприємств, які знаходяться в стадії банкрутства. Тому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити голові комітету  профільного.

 

ІВАНЧУК А.В. Тому, пане Голово, шановні народні депутати, законопроект вкрай необхідний. Ми наполягаємо, щоб він був проголосований в першому читанні за основу, і депутати, в тому числі, від партії "Свобода", можуть на другому читанні вносити свої поправки.

Давайте не порушувати Регламент, не порушувати процедури, і вести себе коректно по відношенню один до одного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я тільки можу єдине, що додати, шановні колеги, це те, що, перше, шановні колеги, зараз 11.56, я прошу всіх народних депутатів зайти до залу і зайняти свої місця.

Друге, що 1200 підприємств, "якоби" належать  народу України – це кормушка для корупціонерів… (Шум у залі) А все те, що стосується ефективного управління, то треба брати досвід з європейських країн. І саме головне – не приватизація, а спосіб приватизації: публічні аукціони, на європейських біржах продавати ці підприємства. Тоді це буде ефективно, а інакше це буде кормушка, і кожен директор буде збагачуватися, а люди будуть бідніти.

Шановні друзі, я просив би всіх народних депутатів зайняти свої місця. Я просив би народних депутатів зайняти свої місця. (Шум у залі)

 Ні-ні, пане міністр, я вам дякую, сідайте на своє місце. Але я просив би членів уряду… (Шум у залі)

 Шановні народні депутати, прошу зайняти свої місця. Дякую, пане міністр. Ні, ми не голосуємо. (Шум у залі)

Шановні колеги, я прошу зайняти свої місця. (Шум у залі)

Шановні народні депутати, шановні народні депутати, згідно Указу Президента сьогодні в Україні оголошений день трауру за невинно загиблими людьми. Загальнонаціональна хвилина мовчання буде оголошена рівно о 12 годині. Шановні колеги, це величезні втрати  для всього нашого народу. І я хочу зараз оголосити хвилину мовчання за невинно загиблими людьми.

(Хвилина мовчання)

Вічна пам’ять невинно загиблим. І наші співчуття рідним і близьким.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту Верховної Ради України я оголошую перерву до 12 години 30 хвилин. Дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Прошу заходити в зал для продовження нашої непростої,  але такої потрібної для країни роботи.

Шановні депутати, у нас нема ще в залі достатньої кількості для продовження нашої роботи, тому я прошу покинути буфет, покинути кулуари і заходити в зал на свої робочі місця.

Членів групи "Свобода" прошу підійти до трибуни. 

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Шановні колеги! Я прошу всіх народних депутатів зайти до зали Верховної Ради. Ми продовжимо зараз розгляд питання, проекту закону про перелік об'єктів прав державної власності, що не підлягають приватизації.

Щойно відбулось засідання ради коаліції, я його озвучу. Мене попросили його озвучити. Мова йде про те, що під час розгляду… зараз ми дамо по декілька хвилин від фракцій виступити, вони сформують консолідовану позицію, яка має більшість голосів у сесійній залі, і відповідно дамо заключне слово до профільного комітету, і будемо визначатися з рішенням.     

Шановні народні депутати, будь ласка, заходьте до зали. Шановні колеги, народні депутати, давайте запишемось по дві хвилини від фракцій.

Шановні голови фракцій! Запишіться, будь ласка, по дві хвилини від фракцій. По дві хвилини від фракцій. По дві хвилин від фракцій. Записуйтесь, будь ласка, по дві хвилин від фракцій і груп.

Шановні народні депутати, я прошу займати свої місця в залі. Прошу запросити депутатів і зараз будемо переходити до виступів від фракцій.

"Батьківщина", Сергій Соболєв, "Батьківщина". Будь ласка, Сергій Соболєв, "Батьківщина".

 

12:48:07

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний Голова Верховної Ради! Шановні колеги! Наша фракція проаналізувала законопроект, поданий урядом, і, в цілому підтримуючи ідею приватизації неефективно управляємих підприємств, які знаходяться в державній власності, вважає, що той перелік, який підготовлений не відповідає реаліям сьогоднішнього дня.

Перш за все, ми б хотіли, щоб це було в стенограми сьогоднішнього засідання І наша пропозиція в цілому є, щоб уряд доопрацював цей перелік в частині. Перше. Ми вважаємо, що приватизація, а фактично, виведення з переліку підприємств, які не підлягають приватизації, такого підприємства, як "Укрзалізниця", яке згідно з діючим законодавством є єдиним структурним підрозділом, складає небезпеку приватизації, в тому числі залізничної колії, а не лише рухомого складу. Саме тому з цього переліку прохання виключити це.

Друге. Ми вважаємо, що у зв'язку з тим, що в парламенті підготовлені всі документи представниками фракції "Блоку Петра Порошенка" щодо створення Спеціальної слідчої комісії щодо діяльності державного підприємства "Укрспирт", до висновків цієї комісії будь-яке виключення цих об'єктів з переліку, які не підлягають приватизації, є неможливим.

Третє. ми вважаємо, що закон, який пропонується, не може містити норми інших законів. Тим більше якщо вони діють з відстрочкою з 2020 року.

Саме тому на підставі цього наша пропозиція повернути уряду на доопрацювання з урахуванням пропозицій фракцій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Позиція фракції зрозуміла.

Фракція "Самопоміч", Олег Березюк, будь ласка.

 

12:50:00

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги депутати, шановний головуючий! Добрий господар, майно, коли воно не ліквідне в своїй функціональності і в час війни, не продає. Це тільки продає той, хто обанкротився.

Шановні колеги, сьогодні державні підприємства є майном держави. І бажання тільки вульгарних капіталістів продати їх задешево.

Пропозиція до уряду дуже спокійна і нормальна. Повертаємо ваш закон вам. Будь ласка, налагодьте менеджмент на підприємствах. Доведіть їх до якісної ліквідності. Будь ласка, почекаємо завершення війни, і задорого ті підприємства, які зможемо, продамо тоді, коли це буде корисно для держави. Це є очевидно.

Фракція об'єднання "Самопоміч"  завжди мала таку позицію і каже: повернути закон уряду для доопрацювання і, щоб міністр економіки очолив процес налагодження якісного європейського менеджменту управління на державних підприємствах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Блок Петра Порошенко" Кононенко Ігор Віталійович, будь ласка.

 

12:51:29

КОНОНЕНКО І.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, надважливіше питання, надважливіший закон щодо приватизації і щодо ефективного використання державного майна. Всім відомо, що у нас держава, так склалося на практиці, не самий ефективний власник і не самий ефективний менеджер щодо державних підприємств. Але у фракції "Блок Петра Порошенка" є багато застережень і щодо структури закону, і щодо переліку підприємств, які включені до цього закону. Тому наша пропозиція повернути цей закон до уряду, уряду провести попередні консультації з представниками депутатських фракцій і груп із спеціалістами, і повернути до парламенту більш досконалий закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Будь ласка, Михайло Папієв "опозиційний блок".

 

12:52:26

ПАПІЄВ М.М.

Прошу передати слово депутату Вілкулу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Вілкул. Прошу.

 

12:52:37

ВІЛКУЛ О.Ю.

Значит, уважаемые народные депутаты, уважаемый народ Украины, я еще раз подчеркиваю, что при принятии данного законопроекта, который лоббируется правительством, будут выведены за пределы списка неподлежащих предприятий к приватизации более тысячи двухсот предприятий. При этом создаются механизмы отчуждения предприятий из госсобственности. Это может делаться и через классическую приватизацию, и через рейдерские механизмы такие как: фиктивное банкротство, фиктивные залоги и так далее. Очень спорно сколько из этих предприятий еще дойдут до открытой приватизации. Это первое.

Второе. Когда провластная коалиция, провластные депутаты правительству аргументируют необходимость приватизации тем, что сегодня это коррупционная кормушки и там все деньги воруются. То я напомню вам, что на эти все тысячу 200 предприятий вы сами назначили директоров, которые занимаются этой коррупцией, и, наверное, кому-то носят долю, раз вы их не меняете. Назначьте эффективный менеджмент и платите государству дивиденды, и платите налоги в бюджет. Приватизация таких предприятий как уже "Укрспирт", о котором говорилось, государственная монополия на спирт, это очень важно для экономики другой страны. "Укрпочта", например, европейская страна  Германия имеет наоборот законы, которые усиливают национальную почту. Следующая – "Укрзалізниця"  и предприятия Укрзалізниці, это естественная монополия, она не может быть приватизирована. Отраслевые институты приватизировать, там будут торгово-офисные центры, это угробит отраслевую науку. Лучше разработайте законы о поддержки тех предприятий, которые есть в государственной собственности.

На "Южмаше" в Днепропетровске пять месяцев не платят заработную плату. Предприятие государственное, предприятие фактически уничтожается. Разрабатывайте законопроекты, которые поддержат госпредприятия и, которые позволяют ими эффективно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, "Народний фронт", Сергій Пашинський, "Народний фронт".

 

12:54:59

ПАШИНСЬКИЙ С.В.

Дорогі друзі, більшість населення України вважає, що в нашій державі є дві загрози: це російська агресія і корупція. Ми сьогодні багато говорили про російську агресію. Давайте декілька слів про не меншу загрозу нашій національній безпеці – це про корупцію. Україна за 23 роки на законодавчому рівні створила колосальну базу для корупції. І, коли ми говоримо, що створенням Антикорупційного бюро ми поборемо цю корупцію, ну, не смішіть мене. Я наведу приклад європейських держав, я наведу приклад тої ж Англії, у якої падало ВВП, поки вони не приватизували свій державний сектор. Я наведу Китаю, де за хабарі там розстрілюють, і що?

Давайте будемо говорити один одному правду: державний сектор державної економії України неефективний і повністю корумпований. І коли нам говорять, проміняти керівництво, шановні друзі, треба прибирати поле для корупції. Вибачте мене, нагадує поганий анекдот – про  ліжка, які треба переставляти. Так.   

Ще раз хочу сказати, мої колеги зробили слушні зауваження, і по "Укрзалізниці" і по "Укрпошті". Але, наприклад, я коли підійшов до своїх колег і говорю: "Чого блокуєте?". Вони мені розказали, що є таке стратегічно-важливе підприємство як "Укрспирт". Може хто не знає, більш корумпованого підприємства, мабуть, у світі немає. Є такий Юра Єнакієвський (оплески) і його молодші подільники, які до сих пір грабують це підприємство, грабують державу, а нам розказують, давайте дотації будемо давати.

Давайте, друзі, я хочу сказати наступне, я підтримую своїх колег. Ми повинні доопрацювати цей  закон. Але давайте не прикривати словесами бажання кришувати корупцію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, Радикальна партія Віктор Галасюк. Прошу. (Шум у залі)

Шановні народні депутати, поки буде зараз виступати виступаючий, я прошу всіх зайти і зайняти свої робочі місця. Ви чули загальну пропозицію про те, щоб повернути цей законопроект до уряду на доопрацювання. І в процесі доопрацювання в Міністерстві економіки і потім – розгляду в бюджетах… всі наговоряться вдосталь: що потрібно, де потрібно, як потрібно і це буде враховано.

Я прошу,  Віктор Галасюк. І будемо переходити до голосування після комітету.

 

12:57:49

ГАЛАСЮК В.В.

Шановні колеги, Віктор Галасюк, Радикальна партія. Ми маємо починати не з переліку підприємств, які не підлягають приватизації, ми маємо починати з прийняття закону, який внесе поправки до процедури приватизації, і забезпечить її прозорий спосіб, забезпечить продаж пакетів акцій на закордонних біржах через ІРО, на різних закордонних біржах в залежності від того, що це є за масштаб підприємства.     

Коли це рішення щодо тих підприємств буде прийматися за результатами фінансового аудиту тих підприємств, реальної оцінки їх ефективності, бо якщо якесь підприємство сьогодні нічого не приносить до бюджету, то це не означає, що це е неефективне підприємство, бо, може, треба просто, дійсно, налагодити правильно корпоративне управління, і воно буде приносити сотні мільйонів, а може, й мільярди до Державного бюджету. Тому починати треба з визначення особливостей приватизації, щоб це було прозоро, щоб це було у міжнародних спосіб.

Друге, треба забезпечити прозорість використання публічних коштів, щоб ми з вами, громадяни України, бачили, яким чином використовуються державні кошти і кошти комунальних підприємств. Тоді ми зможемо оцінити їхню реальну ефективність і визначити, яким має бути  перелік. Тому ми пропонуємо провернути цей документ на доопрацювання уряду, спільно з урядом його зробити таким, щоб він відповідав  такому логічному порядку: спочатку порядок приватизації, диференційований з особливостями, публічний контроль державних і комунальних коштів, і після цього – перелік і осмислена, свідома приватизація, те, що буде вигідно державі.  Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, заключне слово голови комітету. Будь ласка, Андрій Іванчук. Давайте підготовимося до голосування, шановні колеги.

Будь ласка, прошу повернутися на свої місця для голосування, шановні колеги народні депутати! Будь ласка!

Андрій Івананчук, будь ласка, голова профільного комітету.

 

13:00:09

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На розгляді знаходиться законопроект 1567, внесений Кабінетом Міністрів України. 24 грудня Комітет економічної політики розглянув даний законопроект і прийняв рішення приймати його у першому читанні за основу.

Але тільки що відбулося засідання ради коаліцій, на якому було прийнято рішення всіма фракціями коаліції повернути уряду даний законопроект на доопрацювання для того, щоб уряд мав можливість врахувати ті поправки, які пропонують фракції коаліцій.

Тому я прошу, пане Голово, виконуючи рішення ради коаліції, поставити це питання на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно розумне рішення. Я прошу зайняти всіх свої місця. І я поставлю на голосування питання про повернення на доопрацювання, суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання – уряду (реєстраційний номер проекту закону № 1567). Я прошу народних депутатів сконцентруватися для голосування. Готові голосувати? Готові голосувати? Повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання (№ 1567).

Прошу голосувати, шановні колеги, про повернення, про повернення на доопрацювання 1567. Шановні народні депутати, голосуємо про повернення.

 

13:01:47

За-233

Я хочу закликати керівників фракцій і фахівців, щоб долучилися до опрацювання спільно  Міністерством економіки, і щоб ми дуже якісний внесли законопроект на розгляд парламенту. Всіх фракцій, всіх фахівців просив би долучитися, а комітету взяти на себе функцію якісної підготовки цього законопроекту. Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги народні депутати , як я і обіцяв, бюджетний комітет, члени бюджетного комітету підготували проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо уточнення та приведення окремих положень у відповідність до норм діючого законодавства). Про те, що ми говорили зранку.

Що стосується коштів місцевих бюджетів, щоб врегулювати цю правку. Я пропоную зробити наступним чином. Я зараз поставлю на голосування про включення до порядку денного в ранковому засіданні цього проекту закону. Далі бюджетний комітет проведе збори. Далі після того я би просив, щоб народні депутати долучилися – і ми вийшли на голосування з угодженим проектом цього закону. Бо той законопроект, який був до цього, він враховував заробітну плату органів управління, тобто чиновників, а цей більш повний, він врегулює абсолютно відносини і не дасть нікому на рівні районів якимось чином зловживати при розподілі фінансів до найнижчого, базового рівня.

Я прошу, колеги, сконцентруватися, будь ласка. Прошу сконцентруватися. За включення до порядку денного (реєстраційний номер 1766) проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Прошу від погоджений з асоціаціями, погоджений з урядом, і потім ми його розглянемо на комітеті.

Прошу голосувати, шановні колеги.  За включення до порядку денного №1766. Прошу, шановні колеги. Прошу підтримати, щоб ми врегулювали питання, пов'язані з місцевими бюджетами.

 

13:03:51

За-238

Я прошу з 14-ї до 16-ї години комітет провести своє зібрання. Прошу народних депутатів взяти участь у цьому зібранні для того, щоб ми підготували до 16-ї години і проголосували його за основу і в цілому. Дякую, шановні колеги.

Наступне питання. Шановні колеги, до мене поступила заява про оголошення перерви від двох фракцій. Це фракція "Самопоміч" і фракція партії "Блоку Петра Порошенка". Але ми можемо її замінити за проханням фракції "Самопомочі", її голови, на  виступ. Тому я прошу три хвилини – на виступ. Олег Березюк, "Самопоміч". Прошу. 

 

13:04:43

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні депутати! Це надзвичайна ситуація. Я прошу міністра охорони здоров'я зараз особливо слухати або його помічників.

В країні сталася надзвичайна ситуація і страшна ситуація. Хворі, які мають ниркову недостатність, практично втратили можливість мати якісний  гемодіаліз. Йде справа про дні і години, колеги! Сотні людей не  можуть… не зможуть наступного тижня  отримати цієї процедури, а це означає або бути критично хворим, або загинути.

Така ситуація склалася через недобросовісну поведінку одного з учасників державних закупівель, який через Антимонопольний комітет вже тричі блокує проведення тендеру на закупівлю розхідних матеріалів для гемодіалізу. Це  пов'язані компанії ТОВ "Укрпроммед" та ТОВ "Рубмед", які  пов'язують з оточенням колишнього президента нашої держави Януковича.

Міністерство охорони здоров'я повинно негайно – підкреслюю слово "негайно"!    дати роз'яснення Антимонопольному комітету про те, що закупівлі для гемодіалізу проводяться комплектно. Закуповуються технічні засоби та  розхідні матеріали, які повинні відповідати технічним вимогам сучасних медичних апаратів, встановлених в центрах гемодіалізу. Вимагаємо, шановні пані та панове, – вимагаємо! – від уряду та Міністерства охорони здоров’я негайно вжити всіх заходів для недопущення смерті сотні людей. Вони волають про допомогу вже декілька місяців, а сьогодні це просто дзвінки з усіх регіонів України від звичайних пацієнтів.

Генеральний прокурор України повинен нарешті зайнятися цією справою, адже це смерть через невігластво або іноді і принципове невігластво і надприбутки. Прошу взяти цей виступ як офіційний запит до уряду України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства внутрішніх справ, СБУ та Генеральної прокуратури України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, переходимо до розгляду наступних питань порядку денного. І я вношу на розгляд законопроект номер 1539. І знову ж таки, я хотів би поставити на голосування процедуру розгляду скорочену. Я прошу народних депутатів визначитися шляхом голосування, щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу голосувати. За скороченою процедурою.

 

13:07:31

За-201

Рішення прийнято. Дякую.

Будь ласка, запрошую до слова міністра соціальної політики Павла Валерійовича Розенка.

 

РОЗЕНКО П.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься Кабінетом Міністрів України законопроект щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики). Мова йде про декілька принципових змін до чинного законодавства України, які стосуються соціального захисту сімей з дітьми та надання додаткових гарантій працюючим батькам, які мають дітей з особливими потребами.

І основні… про основні норми я коротко скажу.

Перша основна норма. Уряд пропонує дати додаткову щорічну оплачувану відпустку для працюючих батьків, які опікуються інвалідами з дитинства з найтяжчим ступенем ураження здоров'я. Мова йде про інваліда з дитинства підгрупи А першої групи, це найтяжче хворі діти.

Друга принципова позиція. Ми пропонуємо продовжити виплати допомоги по досягненню дитини 3-річного віку особам, яким була призначена допомога при народженні дитини до 30 червня 14-го року. Як ви пам'ятаєте 1 липня 14-го року був прийнятий Верховною Радою України відповідний Закон України, який скасував цю норму, але виникла колізія, яка сьогодні враховується постановою Кабінету Міністрів України. Треба цю колізію сьогодні вирішити законом України, а не постановою уряду.

І третя можливість. Ми, уряд пропонує сьогодні спростити механізм та перелік документів при призначенні допомоги при народженні дитини. Це принципова наша позиція. Ми сьогодні наполягаємо, що основні реформи в соціальній сфері мають починатися із …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, завершити дайте.

 

РОЗЕНКО П.В. Всі реформи соціальної сфери мають починатися із підвищення якості соціальних послуг. Люди не повинні стояти в кілометрових чергах для того, щоб отримати від держави належну соціальну допомогу. І зменшення кількості довідок, зменшення кількості документів які, зокрема, потребують при наданні допомоги при народженні дитини це перший наш крок.

Я відразу хочу проанансувати, що ми не обмежимся цим кроком. Наступним буде кроком – суттєве спрощення надання субсидій на житлово-комунальні послуги нашим громадянам, ми спростимо дуже суттєво цю систему надання послуг, особливо коли стосується підвищення цін на житлово-комунальні послуги.

Тому я пропоную цей законопроект підтримати. І дякую  за увагу, і сподіваюсь на позитивне рішення Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Для співдоповіді я запрошую голову комітету Денісову Людмилу Леонтіївну.

 

13:11:05

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Я дуже рада констатувати, що новий склад уряду і Міністерства соціальної політики повністю продовжує ту політику, яка була розпочата попереднім урядом.

Тому що цей законопроект був підготовлений ще попереднім складом, і ми намагались провести його в Верховній Раді попереднього скликання, але, на жаль, Верховна Рада не дійшла до розгляду цього питання.

Я хотіла б додати, що Комітет з питань соціальної політики і зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув в цьому складі вже цей проект Закону, підтримав повністю і пропонує прийняти його за основу.

Ви знаєте, всі ці рішення, які були і всі пропозиції, які лунали вже і в комітеті мені дають право заявити про те, що ми пропонуємо прийняти цей законопроект за основу і в цілому. Тому що він досконалий і дійсно вирішує ці соціальні питання, і дає соціальні гарантії цим людям, які в непростий час на сьогоднішній день виховують таких діточок. А таких сімей, які мають таких діточок сьогодні понад 55 тисяч.

А що стосується жінок, які не будуть отримувати цю допомогу в 130 гривень – це 126 тисяч. Тому я дуже прошу, шановні народні депутати, в цілому проголосувати за цей законопроект.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, два – "за", два – "проти", запишіться. Будь ласка, народний депутат Острікова, "Самопоміч".

 

13:13:03

ОСТРІКОВА Т.Г. Березюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Березюк, будь ласка.

Олег Березюк, будь ласка.

 

13:13:25

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове, цей закон, цей закон шани до жінки і матері. І тому ми в цей час мусимо це робити без обговорення, тихо і спокійно. Всі підтримують.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Григорій Немиря, "Батьківщина".

 

13:13:57

НЕМИРЯ Г.М.

Прошу передати слово народному депутату Шкрум.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Шкрум.

 

13:14:07

ШКРУМ А.І.

Альона Шкрум, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, шановний пане Голово! Ми, дійсно, підтримуємо цей закон, ми  дуже підтримуємо спрощення бюрократії, про яку ми зараз говорили і про яку нам доповідали. Але в той же час я хочу звернути вашу увагу на деякі не ключові, але все ж таки дуже важливі зауваження. Наприклад, серед інших положень, які пропонуються цим законом, є також положення внести зміни до Закону про державну допомогу сім'ям з дітьми. І доповнити статтю 12 цього закону положенням, відповідно до якого ті сім'ї, які мали право на отримання допомоги при народженні дитини в розмірі, встановленому на першу дитину, на наступні 12 місяців призначається щомісячна допомога в розмірі 130 гривень на місяць. І всім сім'ям, без виключення, призначається одна і та сама сума в нещасні 130 гривень.

Тоді, як це було раніше. Колеги, це дуже важливо, раніше призначалася вона не однаково, а прораховувалася у відповідності до того доходу сім'ї, який у неї був. І якщо це була малозабезпечена сім'я, якщо сукупний доход на одну особу був менший ніж прожитковий мінімум, то сума могла бути від 130 гривень до 1100 гривень. Це економія не така велика, яку ми зараз отримуємо, але знову ми економимо на найменш захищених верствах населення.

Тому ми все ж таки підтримуємо цей закон, але просимо до другого читання його допрацювати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Микола Томенко, "Блок Петра Порошенка".

 

13:15:41

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, ми знаємо нашого міністра Павла Валерійовича Розенка як професійну і фахову людину. Тому хотів звернути увагу його на те, що в стратегічному сенсі Міністерство повинно б сьогодні зробити все, щоб в нас державна політика в соціальній сфері не була політикою і підтримкою, і допомогою людей через приниження і корупцію, а була би повагою до людини, яка заслужила, щоб держава їй допомагала. Тому всі законопроекти, які дають можливості менше контактувати людям з чиновниками, вибивати довідки, переконувати, що вони мають право на отримання соціальної допомоги і пільги – це один з ключових світоглядних моментів, яке це міністерство ваше мусило б забезпечити. Ми будемо підтримувати даний законопроект, бо будь-яке спрощення шляху від державної допомоги до людини, що її потребує це, це добро для соціальної політики. Натомість, Павле Валерійовичу, до вас кілька пропозицій в ширшому сенсі. Після ухвалення бюджету у нас виникли серйозні проблеми з тим як розпочати реалізацію певних проектів, що перейшли до місцевих громад.

Шановні колеги, я би… Не блокуйте, будь ласка, там спирту немає, вже поки не продається укрспирт. І виникає ситуація. Наприклад, ми вчора на комітеті розглядали питання про харчування дітей, що в Чорнобильській зоні. Це передано на місцеві громади. Місцеві громади тендери, звісна річ, не встигнуть провести, в нас січень-лютий випадає. Ви б, як міністерство, мусили підстрахувати, а з березня-квітня місцеві громади візьмуть на себе. І таких позицій, де між ідею передачі повноваження немає терміну підстраховки цих людей. Тому, будь ласка, проконтролюйте і підготуйте такі роз'яснення, щоб місцеве самоврядування знало, що Міністерство соціальної політики з народом і з місцевими громадами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Лозовой, Радикальна партія Олега Ляшка.

 

13:17:54

ЛОЗОВОЙ А.С.

Андрій Лозовий, Радикальна партія Ляшка. Бюрократія – це знаряддя диявола. І в нас дуже часто люди, які потребують соціального захисту мучаться, ходячи від однієї санкції до іншої, і будь-яке скорочення цих бюрократичних процедур піде на користь громадянам України. І, безумовно, фракція Радикальної партії підтримає даний законопроект. Більше того, у нас дуже часто говорять, порівнюють вітчизняну економіку з хірургією і постійно щось відрізають. Але хороший хірург він не тільки відрізає, він ще й пришиває. І тому дуже позитивно те, що на тлі того, коли не потрібні часто пільги  не актуальні прибирають, надавати пільги додаткові тим категоріям населення, які їх справді потребують. І, зокрема, цей закон допомагає дітям інвалідам з дитинства, що, безумовно, є позитивним фактором. І тому закликаю вас, шановні колеги, підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Я бачу, що всі виступи вже завершились. Я дам для заключного слова міністру, щоб він висловив свою позицію. Мене тільки цікавить, ми голосуємо за основу все ж таки чи за основу і в цілому?

 

РОЗЕНКО П.В. Шановні друзі, я колегам із "Батьківщини" хочу сказати, що всі оці доплати, про які ви сказали до тисячі гривень, вони не скасовані, вони діють і зараз. Скасовано лише була доплата 130 гривень, яку дається допомога за доглядом дитини до трьох років. Вона була скасована в липні місяці, правильно. Тому ми її тільки відновлюємо для тих людей, які мали право на цю допомогу до липня місяця 130 гривень, все. Все інше виплачується і зараз, повірте мені. Тому зараз в цьому проекті немає ніяких проблем. Я прошу його проголосувати і за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що це абсолютно слушна пропозиція. Якщо потрібно буде щось врегулювати, ми зможемо це робити змінами до закону. Але не гальмувати, як було сказано із шаною і повагою до матерів. Це додатковий соціальний захист він покращує ситуацію щодо цього питання. І, я вважаю, що ми можемо його підтримати за основу і в цілому. Тим більше позиція і уряду і комітету є спільна. Тому, якщо немає заперечень, я просив би всіх народних депутатів зайняти свої робочі місця.

Шановні народні депутати,  зараз я поставлю на голосування надзвичайно важливий законопроект, проект Закону про внесення змін до законодавчих актів (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики), шановні друзі, (реєстраційний номер 1539). Я просив би народних депутатів зайняти свої робочі місця для відповідного голосування цього  законопроекту за основу і в цілому. Готові голосувати?

Я ставлю на голосування проект Закону… (Шум у залі) 

Шановні народні депутати, заходьте, будь ласка, до зали, welcome.  

Шановні народні депутати, підготовлені до голосування?

Я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень  соціальної політики) (реєстраційний номер 1539). Прошу голосувати за основу та в цілому. За основу та в цілому, прошу  голосувати.

 

13:21:53

За-277

Рішення прийнято. (Оплески) Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, перед тим як ми перейдемо до розгляду наступного питання  порядку денного, я щойно отримав законопроект за реєстраційним номером 1767 для включення до порядку денного сесії. Для включення до порядку денного сесії. Він підписаний всіма фракціями коаліції: "Народний фронт", "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч", Радикальна партія. Назва Закону – про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово-окупованій території України  або в районі проведення антитерористичної операції.

Я хочу зараз запросити до  слова міністра юстиції, я так розумію, що це спільна позиція фракцій і уряду щодо врегулювання цього важливого питання.

Тому, будь ласка,  прокоментуйте і дайте інформацію депутатам, і я тоді поставлю його на голосування.

Павло Петренко, будь ласка, міністр юстиції України.

 

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановні колеги, цей законопроект спрямований на те, щоб удосконалити процедуру заочного кримінального впровадження щодо тих осіб, які фактично розкрали український бюджет і переховуються на тимчасово окупованих територіях. Мова йде про бувшого Президента Януковича, про його оточення, так звану "сім'ю". На сьогоднішній день в наших правоохоронних органах знаходиться низка справ, і конфісковано, фактично, арештовано майна не десятки мільярдів гривень. Розмір коштів, які зараз арештовані, співмірні з військовим бюджетом, це ті кошти, які були арештовані урядом і правоохоронними органами.

Для того, щоб ми завершили процес розслідування цих справ, для того, щоб ці кошти потрапили до українського бюджету і пішли українському народу, необхідно внести ці технічні зміни до чинного законодавства. Тому що, фактично, особи, перебуваючи на окупованих територіях, які є українською територією, знаходять правові шпарини для того, щоб уникати українського правосуддя. Ми провели консультації з фракціями коаліції. Я щиро вдячний народним депутатам, які стали співавторами цього доопрацьованого закону. І я дуже прошу, щоб ми включили до порядку денного  даний законопроект зараз і після обіду прийняли його в цілому.

Це цей законопроект, який, фактично, уряд повністю підтримує. Ми прибрали всі контраверсійні норми, які стосувалися спецконфіскацій. Мова йде тільки виключно про вдосконалення процедури заочного  кримінального провадження для того, щоб ті негідники, які зараз переховуються від українського правосуддя, понесли законну відповідальність і щоб ми отримали кошти, які зараз вкрай необхідні для української армії, для української правоохоронної системи і для українських пільговиків і пенсіонерів, у першу чергу. Тому що мова йде про  десятки мільярдів гривень, які зараз арештовані як в Україні, так і за кордоном. Але для того, щоб вони були конфісковані, нам треба завершити вироками судів відповідну процедуру.

Я вас щиро прошу, підтримайте даний законопроект зараз до включення до порядку денного і після обіду в цілому.

Ми врахували всі пропозиції Головного експертного управління Верховної Ради і комітету, коли він розглядав урядовий законопроект. Народні депутати, які стали авторами, відпрацювали даний короткий, але дуже важливий законопроект для українського  правосуддя.

Дуже прошу підтримати, і я думаю, що автори законопроекту так само у своїх виступах пояснять, наскільки цей законопроект важливий зараз для нашої судової системи, і в першу чергу, для відновлення справедливості: повернення коштів, які були вкрадені в українців протягом останніх чотирьох років. Це виклик, який перед нами стоїть, фактично, як перед міжнародною спільнотою, яка наклала санкції, наклала арешти на кошти, так  і той виклик, який стоїть перед українським суспільством.

Прошу    підтримати, шановні друзі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, це питання про включення до порядку денного. Підписане фракціями коаліції, розглянути на комітеті, і потім під час вечірнього засідання ми будемо проводити розгляд цього законопроекту. Він є важливим. І зрозуміло, що, я думаю, що різниці тут немає в поглядах.

До включення до порядку денного законопроекту 1767: Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції. За включення до порядку денного 1767. Я прошу підготуватися для голосування цього питання.

Прошу голосувати, шановні колеги, за включення до порядку денного. Невідворотність покарання. Прошу голосувати.

 

13:26:41

За-241

Рішення прийнято.

Я просив би комітет профільний… Я просив би, Павло Володимирович, вас, міністра юстиції спільно з комітетом, спільно з фракціями опрацювати, підготувати, щоб ми могли на вечірньому засіданні проголосувати за основу і в цілому цей важливий законопроект. Прошу організувати цю роботу. Дякую, шановні колеги.

Далі: проект Закону про внесення зміни до статті 25 Закону України "Про відпустки" (щодо відпусток працівникам за місцем роботи на території проведення антитерористичної операції). Законопроект реєстраційний номер 1543.

Я хочу поставити щодо процедури розгляду його за скороченою процедурою. Немає заперечень? Прошу голосувати за скорочену процедуру розгляду законопроекту номер 1543.

 

13:27:53

За-205

Рішення прийнято.

Будь ласка, запрошую до слова міністра соціальної політики Павла Розенка.

 

РОЗЕНКО П.В. Шановний пане Голово, шановні народні депутати  України! На сьогодні склалася ситуація, що через проведення, зокрема, антитерористичної операції працівники не завжди можуть перебувати на своїх робочих місцях, навіть залишаючись в межах населеного пункту, де відбуваються відповідні бойові дії.

Але з моральної точки зору таку відсутність очевидно, що не можна вважати як неявку без поважних причин на робочому місці. Тому з метою  збереження трудових відносин між працівником і  підприємством уряд пропонує сьогодні надати право на прохання працівників надати йому відпустку без збереження заробітної плати за місцем роботи на території проведення от таких от  антитерористичних заходів. Це, з одного боку, дасть шанс для того, щоб збереглося робоче місце. З іншого боку, для працівника це є можливість  зберегти  власний трудовий стаж, і щоби цей трудовий стаж був зарахований йому при нарахуванні всіх в подальшому страхових випадків.

Тому я просив би народних депутатів України взяти цей законопроект за основу з урахуванням пропозицій фракції, про які ми потім трошки пізніше скажемо, допрацювати його в комітеті. Оксана, краще після вашого виступу я підтверджу нашу домовленість.  І після цього через деякий час проголосувати його в цілому  цьому залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, співдоповідач – голова комітету Денісова.       

 

13:30:15

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Ви знаєте, що цей законопроект він вже просто півроку ходить коридорами влади, тому що внутрішні переміщені особи у нас з'явилися не тільки що, а вже понад 9 місяців. І, безумовно, це додаткова соціальна гарантія для тих людей, які зараз переїжджають невідомо куди.

Для них невідомо, вони залишають свої робочі місця, вони не можуть розторгнути трудові відносини з цими підприємствами, які залишилися в районах проведення АТО. І тому ми дуже просимо, щоб все ж таки Верховна Рада прийняла це за основу і в цілому. Я не знаю про ці домовленості, які зараз є між міністрами Оксаною Продан – так? – про те, щоб внести. Я знаю, що Європейська асоціація зверталась про те, щоб внести деякі пропозиції. Але я думаю, що якщо ми зараз знову затягнемо це питання, і будемо на наступну сесію це робити, це буде дуже важко.

Але якщо такі пропозиції все ж таки є, тоді сьогодні прийняти за основу, скоротити терміни розгляду до другого читання. І буквально, якщо завтра буде така згода, розглянути це питання. Але я все ж таки пропоную – за основу і в цілому. І сподіваюся на вашу підтримку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, у нас два – "за", два – "проти". Будь ласка, запишіть це. Оксана Продан, будь ласка.

 

13:32:04

ПРОДАН О.П.

Шановні колеги, шановний пане міністре!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Уважно послухайте!

 

ПРОДАН О.П. Абсолютно правильний проект закону, він дійсно потрібний. Але коли готували цей законопроект, забули про те, що з 1-го січня Верховна Рала ввела обов’язковий внесок, обов’язкову сплату в повному розмірі єдиного соціального внеску за повний місяць роботи, незалежно від того, працював працівник чи не працював, був у відпустці без збереження заробітної плати чи ні.

Тому ми пропонуємо при голосуванні в першому читанні врахувати і зміни до Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування" в тому, що при відпустці без збереження заробітної плати єдиний соціальний внесок не сплачується роботодавцем. Тоді ця норма буде працювати, і тоді роботодавці не будуть платити за наше з вами рішення. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Шкрум, "Батьківщина".

 

13:33:04

ШКРУМ А.І.

Альона Шкрум, "Батьківщина". Ми дійсно підтримаємо цей законопроект, як і підтримаємо зауваження щойно висловлені моєю колегою Оксаною Продан. До того ж це є законопроект наразі, який діє за нормами здорового глузду і дійсно ті робітники, які не виходять на роботу через небезпеку для свого життя і здоров'я, вони просто не можуть бути звільнені за прогул. І, безперечно, ми вже про це вже не один раз говорили. Тому цей законопроект гарантує додатково ще їх права та обов'язки і дійсно їх захищає.

Ми будемо голосувати "за", безперечно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, шановні колеги.

Я думаю, що було б абсолютно доцільно як би ми зараз його прийняли за основу і в цілому з поправками які були оголошені народним депутатом Оксаною Продан.

Міністр заключне слово. Є пропозиція за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Оксани Продан.

 

РОЗЕНКО П.В.

Справді, але поширити це на учасників, на тих людей, які знаходяться в зоні антитерористичної операції, має право на цю відпустку. Тому що, справді, я хочу підтвердити, цей закон вносився до того моменту коли вступила в дію ця норма про єдиний соціальний внесок. Тому з урахуванням цеї правки можна цей законопроект, безумовно, приймати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З урахуванням правки, яку оголосила Оксана Продан.

 

РОЗЕНКО П.В. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі, є розуміння. Я прошу запросити народних депутатів до зали для підготовки до голосування. Є розуміння з тим, щоб проголосувати цей законопроект за основу і в цілому з урахуванням пропозицій, які оголосила народний депутат Продан, Оксана Продан.

Готові до голосування? Ні. Будь ласка, запросіть депутатів до голосування. Прошу народних депутатів зайти до зали. Будь ласка, прошу зайняти свої місця, шановні колеги.

Шановні народні депутати, я ставлю на голосування за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до статті 25 Закону України про відпустки щодо відпусток працівникам за місцем роботи на території проведення антитерористичної операції з врахування пропозиції, яку оголосила народний депутат Оксана Продан.

Прошу голосувати за основу і в цілому з урахуванням пропозиції народного депутата Продан. Прошу голосувати. Прошу підтримати. Прошу підтримати.

 

13:35:57

За-265

Рішення прийнято. (Оплески) Дякую, шановні колеги.

Наступне питання порядку денного проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України. Щодо процедури розгляду я ставлю на голосування розглянути цей законопроект за скороченою процедурою, реєстраційний номер 1542. За скороченою процедурою.

Щодо розгляду за скороченою процедурою.

 

13:36:31

За-206

Рішення прийнято.

Прошу заступника Міністра оборони доповідати, Мехеда Петра Миколайовича. Прошу доповідати цей законопроект.

 

МЕХЕД П.М.

Шановний пане Голова! Шановні народні депутати! Законопроект  (реєстраційний номер 1542) розроблений Міністерством оборони України за дорученням Кабінету Міністрів України та передбачає набуття статусу суб'єктів державної авіації, авіаційними ремонтними підприємствами, які у 2011 році були передані зі складу Міністерства оборони до Державного концерну Укроборонпром та іншими юридичними особами, які провадять діяльність у сфері розроблення, виробництва, ремонту та експлуатації державних повітряних суден.

Укроборонпром не належить до уповноважених центральних органів виконавчої влади, тому авіаремонтні підприємства, що входять до складу концерну втратили право законного використання нормативно-правової бази державної авіації, у зв'язку з чим виникла потреба внесення відповідних змін до Повітряного кодексу України.

На цей час Міністерство оборони не має відповідних повноважень  з врегулювання організації підготовки та виконання польотів льотним складом авіаремонтних підприємств, що може мати негативні наслідки з точки зору безпеки польотів.

Перелік суб'єктів державної авіації визначатиметься Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства оборони. Це дозволить на законодавчому рівні забезпечити державне регулювання з боку Міністерства оборони діяльності авіаційних ремонтних підприємств та інших юридичних осіб.

Реалізація законопроекту  не потребує додаткових витрат бюджетних коштів. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, співдоповідь – секретар Комітету з питань фінансової… голова Комітету з питань транспорту Ярослав Дубневич. Прошу, пане голово.

 

13:39:15

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Доброго дня, шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується проект Закону України про внесення змін до Повітряного кодексу України (№ 1542) (від 22.12.14 року).

Законопроектом  пропонується внести зміни до Повітряного кодексу України щодо уточнення поняття "державна авіація" у сфері розроблення, виробництва, ремонту, утилізації тощо державних повітряних суден, їх складових частин, уточнення поняття "державне повітряне судно", а також що визначається поняттям "суб'єкт державної авіації".

Згідно заключення Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради  України у своєму висновку рекомендує прийняти законопроект за основу з урахуванням висловлених зауважень. Комітет з питань транспорту рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект в першому читанні за основу.

Прошу підтримати, шановні колеги народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу записатися: два – "за", два – "проти". Ви чули позицію доповідача і комітету. Рекомендовано прийняти за основу даний законопроект.

Будь ласка,  Олег Барна. З місця, з місця, з місця. З місця.

 

13:40:36

БАРНА О.С.

По питанню… Алло. Так, по питанню того, якого ми мали сказати. Значить, я хочу в першу чергу зауважити, що приватизація підприємств, повернувшись так як не дали виступ по попередньому закону, до тих пір поки будуть які-небудь натяки на державні підприємства, що становить питання апетиту для певних олігархів, до тих пір будуть постійно порушуватися питання щодо їх приватизації, навіть темними схемами.

Тому я пропоную перед тим як поставити питання по приватизації підприємств, в тому числі і спиртової галузі, проводити їх належний аудит щодо відсутності будь-яких корупційних схем штучно доведені їх до банкрутства. І в першу чергу, це стосується уряду і його очільника Яценюка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хочу наголосити, що відповідно до Регламенту Верховної Ради України людина, яка отримала слово має говорити по суті питання, яке розглядається. Це так для інформації. А що стосується попереднього питання. То хочу зазначити, що це питання рішення Верховної Ради України повернуто уряду на доопрацювання і я закликав всіх народних депутатів взяти участь у напрацюванні цих рішень для того, щоб вони якісно були розглянуті у залі Верховної Ради. Дякую. Будь ласка, Радикальна партія, народний депутат Мосійчук. 

 

13:42:21

МОСІЙЧУК І.В.

Радикальна партія, Ігор Мосійчук. Ми в цілому підтримуємо даний законопроект. Будемо за нього голосувати. Але водночас хотів би звернутися до міністра оборони і попросити не присилати до парламентської зали заступників своїх, до яких є питання, а саме: пан Мехед в 2007 році допускав російських спецслужбістів до секретної інформації. І це відомо всій країні, були журналістські розслідування і тому подібне. Мені дуже дивно, що ця особа  працює заступником міністра. А тим більше, приходить до парламенту доповідати закони.

У цілому закликаємо підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Кривенко, "Самопоміч".

 

13:43:19

КРИВЕНКО В.М.

Прошу слово передати Олені Сотник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олена Сотник, будь ласка.

 

13:43:24

СОТНИК О.С.

Дякую, шановні колеги. В даному випадку ми знову бачимо яскравий приклад того як неякісно готуються документи і пропонуються на сьогоднішній день на розгляд. Дивіться, ми маємо тут декілька проблем. Вчора Комітет з європейської інтеграції розглядав даний законопроект і він рекомендував основному комітету все ж таки відправити його на доопрацювання у зв'язку з невідповідністю міжнародним певним документам, а саме Міжнародній конвенції про авіацію. Там повністю не відповідає термінологія, це перше. І друге, даним законопроектом пропонується фактично віднесення приватних об'єктів приватної власності до державної, що є суперечливим відповідно до Конституції України. З огляду на це, ми вважаємо, що законопроект, який не відповідає міжнародним стандартам і суперечить Конституції України, він не може бути прийнятий і має бути відправлений на доопрацювання ініціатору даного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олексій Рябчин ,"Батьківщина".

 

13:44:34

РЯБЧИН О.М.

Прошу передати Соболєву Сергію Владиславовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів зайти до зали, ми зараз будемо голосувати за цей законопроект.

 

13:44:48

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, я хотів, щоб ми уважно подивились на цей законопроект, він складається з двох частин. Одна частина логіка якої абсолютно зрозуміла. І наша фракція підтримую навіть ухвалення в першому читання. Але є друга частина. На якій підставі ми цім підприємствам, які будуть визначені переліком Кабінету Міністрів, які на сьогодні мають недержавну форму власності, надаємо пільги із сплати податку на додану вартість?  Будь ласка, дайте відповідь, заступник міністра. Взагалі як в структурі закону, який не регулює податкове законодавство, з'явилась ця норма. Ми домовлялись, що ніяких норм, які дають пільги, не можуть вони існувати окремо від податкового законодавства. Саме тому я хотів  би, щоб в стенограмі це пройшло, ми не маємо права ухвалювати  рішення, де є норма про пільги по ПДВ. Тому, якщо ми голосуємо зараз у першому читанні за виключенням цієї норми, це прямо протирічить  Бюджетному кодексу. І я думаю, в уряду немає зайвих коштів, які вони будуть роздавати, тим більш приватним компаніям під державним дахом.

Друге. Прохання привести у відповідність до міжнародної специфікації до вимог європейського законодавства всю термінологію цього закону. Оце є два застереження.

І тому у нас прохання, ні в якому разі не голосувати цей закон в цілому. Лише в першому читанні з урахуванням цих двох застережень. І дайте  відповідь: навіщо вам пільга по ПДВ, тим більш, в законі непрофільному? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми зараз буде заключне слово. Я дам можливість, а в цілому, наскільки я розумію, пропозиція наступна: за основу з виключенням питань, які стосуються ПДВ, пільг  по ПДВ, і  з підготовкою до другого читання. Так.

Прошу народних депутатів зайти до зали і заключне слово для заступника міністра, буквально, хвилину.

 

МЕХЕД П.М. Дякую.

Шановні депутати, ми просили внесення змін до  двох статей. Стосовно ПДВ ми нічого не підіймали, тому я погоджуюсь з зауваженням фракції "Батьківщини" і підтримую.

Прошу підтримати в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Шановні колеги, є у нас депутати в залі? Шановні колеги, будь ласка. Шановні народні депутати, займіть свої місця зараз розпочнемо голосування за законопроект – проект Закону про  внесення змін до Повітряного кодексу України (щодо суб'єктів державної авіації) (реєстраційний номер 1542).

Шановні народні депутати, прошу зайняти свої робочі місця для  голосування за законопроект. Законопроект будемо  голосувати за основу, так, як це було передбачено рішенням комітету профільного, але за виключенням, за пропозицією народного депутата Соболєва, норми, яка стосується Податкового кодексу, зокрема пільг по ПДВ. За виключенням цієї норми.

Прошу ставити на голосування за основу в першому читанні, за виключенням питання, яке оголосив народний депутат Соболєв, прошу голосувати за основу в першому читанні. За основу в першому читанні. За основу в першому читання прошу голосувати.

 

13:48:22

За-197

Рішення не прийнято.

Всі встигли проголосувати? (Шум у залі) Немає людей в залі.

Шановні народні депутати… ну, я бачу, що і по фракціям не всі проголосували.

Голові комітету слово, будь ласка. І запросіть до залу  народних депутатів.

 

13:48:43

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановний пане Голово! У мене пропозиція, що давайте повернемо законопроект на доопрацювання уряду. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Уряду чи в комітет?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. Да, на доопрацювання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До комітету чи в уряд?

 

ДУБНЕВИЧ Я.В. В уряд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В уряд?

Ви знаєте, от я думаю, що найбільш доцільно забирати такі законопроекти на майданчик парламенту, де одразу можна пропрацьовувати ці рішення, враховувати думку парламенту і тоді вже виходити з узгодженою позицією.

Якщо ми до другого читання не будемо мати ніякої позиції, узгодженої, я маю на увазі, воно просто не буде проголосовано.

Олег Березюк, будь ласка, фракція "Самопоміч".

Ну, що? Ми повертаємо, і тільки задавнюємо проблему. Все.

Прошу.

 

13:49:31

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановний пане Голово, ви маєте рацію. Але я хочу сказати, ми мусимо навчити наш коаліційний уряд приносити якісні законі і на перше читання. Ми не отримуємо ніщо за те, що ми за них працюємо. Тому наша принципова позиція, щоб уряд почав готувати якісні законопроекти. Ми їх будемо підтримувати в першому читанні. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, ви не забувайте ще одну річ, що підготовлений урядом законопроект проходив засідання профільного комітету. Там є депутати, в тому числі, наші колеги, які є фахівцями в цій сфері, і вони теж висловити свою пропозицію щодо голосування у першому чинні за основу цього законопроекту.

Але до підготовки до другого читання ми зможемо з вами підготувати. Я не говорю тільки про цей законопроект, я говорю взагалі про законопроект. Входимо на майданчик парламенту, розглядаємо, маємо розуміння, маємо те, що він може бути проголосований, тоді ми голосуємо.

Будь ласка, народний депутат Каплін, хвилина.

 

13:50:39

КАПЛІН С.М.

Не треба будувати ілюзію, що уряд почне готувати якісні законопроекти. Я вважаю, треба запросити народних депутатів до зали, проголосувати його в першому читанні і гарно попрацювати вже, як ви говорите, на майданчику Верховної Ради України. Сьогодні уряд по відношенню до коаліції в цілому парламенту є неконкурентоздатний з точки зору можливості підготовки документів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте не будемо довго це питання обговорювати. Я наголошую на тому, що я прошу народних депутатів повернутися. Я прошу народних депутатів повернутися. Ну, було слово від фракції вже. Ще одне слово? Давайте, репліка 20 секунд.

Будь ласка, Олег Березюк.

 

13:51:25

БЕРЕЗЮК О.Р.

Я би дуже хотів, щоб ми не знецінювали наш коаліційний уряд. Він здатність і має ресурси бути успішним в підготовці законопроектів. Дайте йому шанс, хай працюють і вчаться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А я можу сказати наступну річ, що я не розділяю коаліцію і уряд. Це одне те ж, коаліція і уряд – це одне і те ж. Тому, шановні колеги, завжди можуть бути кращі ідеї в парламенті, ніж в будь-якому міністерстві, і навпаки. Тому…

Ми щойно голосували два рішення попередніх, які були соціальні, які були підготовлені, які були якісними. І не було жодних питань. Ми ж тут не хвалимо уряд.

Будь ласка, Ляшко, заключне. І будемо голосувати. Депутатів запросіть, будь ласка, до зали.

 

13:52:16

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Ви знаєте, я дивлюся на цю дискусію, а в мене перед очима події в Волновасі, події на сході нашої країни. От якби наші бійці бачили, як ми з вами з пустого в порожнє переливаємо годинами, я думаю, що і мільйони людей, які нас дивляться, вони дивуються: чи, може, ми живемо в якомусь просторі, де немає ніяких проблеми, і ми можемо годинами обговорювати, куди відправити: в уряд чи в комітет? Люди добрі, давайте працювати, а не байдикувать! Прийняли рішення – пішли далі наступні рішення приймати, а не молотимо, молотимо, і молотимо. Це без толку! 23 роки на одному місці тільки топчемося і говоримо замість того, щоб робити. То я закликаю працювати і голосувати. Не вмієте голосувати – збирайте манатки і мотайте звідси, хто не хоче: хто  на фронт, хто ще кудись. Народ, вибачте мене, не доїдає й не досипає. Забирають останнє. В країні агресія, а ми з вами годинами тут невідомо про що! Побійтесь Бога!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги! Була пропозиція голови профільного комітету, який розглядав цей законопроект, повернутися до його розгляду у зв'язку з тим, що не було депутатів у залі. Я прошу народних депутатів підготуватися, я вже запросив всіх, кого можливо було. Я ставлю на голосування щодо повернення до розгляду законопроекту №1542.

Прошу голосувати. Повернення. Прошу підтримати. Прошу голосувати за повернення до розгляду.     

 

13:53:52

За-205

Немає. 205.

Я ставлю на голосування щодо повернення суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Прошу голосувати щодо повернення на доопрацювання. 

 

13:54:14

За-241

Дякую. Законопроект повернуто.

Шановні колеги,  у нас наступний законопроект №1545 проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо розкриття інформації.

Є заступник міністра Лісовенко. Я поставлю на  розгляд цей законопроект за скороченою процедурою. Зараз подивимося одразу, яка у нас позиція – консолідована чи ні – з цього приводу.

Будь ласка,  шановні колеги, я ставлю пропозицію  розгляду за скороченою процедурою, реєстраційний номер  1545 законопроект.

 

13:55:14

За-205

Рішення прийнято.

Розглядаємо за скороченою процедурою. Будь ласка, заступник міністра фінансів Лісовенко Віталій Васильович.

Шановні колеги! Ми зараз до другої години попрацюємо, і я ще продовжу тоді на 15 хвилин, використовуючи своє право.

 

ЛІСОВЕНКО В.В.

Шановні колеги, дуже дякую, що дозволили доповісти цей закон. Закон з одного боку технічний, але дуже важливий. Чому? Тому що ціль його – навести більше порядку і прозорості в регулюванні діяльності фінансових установ. Єдина ціль, з якою ми хочемо його запропонувати, і це, до речі, підтримується профільним комітетом. Це зобов’язати всіх учасників ринку, тобто всі фінансові установи повинні розміщувати всю необхідну інформацію про їх діяльність, про істотну участь, про акціонерів, Наглядову раду, про фінансові плани, звітність на єдиному порталі в Інтернеті для користування споживачів.

Тобто таким чином ми вводимо обов’язковість надання такої інформації. Це раз.

Друге. Вводимо поняття "єдиного вікна". Тобто для споживача це буде дуже просто – зайти на єдиний портал і побачити всю картинку про фінансову установу. Зараз ця інформація розпорошена по різних базах. І для споживача дуже тяжко знайти цю інформацію і прийняти рішення.

Фінансування створення цієї єдиної бази буде в більшій частині профінансоване за рахунок технічної допомоги. Більше того, цей закон стоїть в матриці для отримання 250 мільйонів євротранш від Євросоюзу до Державного бюджету, який ми очікуємо у лютому. Тому велике прохання проголосувати, підтримати. І профільний комітет теж підтримав одноголосно цю пропозицію. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте порадимося. Зараз 13.57, доповідь буда доповідача. Я думаю, що можемо зараз тоді оголосити закриття ранкового засідання, а розпочати о 16 годині з доповіді співдоповідача. Є пропозиція? Будь ласка, Віктор Михайлович Пинзеник.

 

13:57:38

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Борисович, шановні колеги, це дуже простий закон, про який доповів заступник міністра фінансів, який стосується розкриття інформації про компанії, які не дають послуги громадянам. І нічого більше складного тут немає. Тому я пропонував би до обіду проголосувати цей закон за основу і в цілому. Це простий і важливий закон, який робить публічною діяльність відповідних компаній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, давайте, добре. Шановні колеги, тоді можемо голосувати, я так розумію.  Заперечень ні в кого немає. За основу і в цілому. Добре, шановні колеги. Я прошу запросити народних депутатів до зали, підготуватись до голосування.

Я ставлю, за пропозицією народних депутатів, на голосування законопроект номер 1545 про внесення змін до Закону України про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг щодо розкриття інформації. За пропозицією депутатів: за основну та в цілому. Шановні колеги, всі готові голосувати? Голосуємо, за основу та в цілому, реєстраційний номер 1545. Голосуємо, за основу і в цілому.

 

13:58:58

За-254

Рішення прийнято.  Дякую. Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту Верховної Ради України о 14 годині я оголошую про завершення ранкового засідання.

Наголошую! У нас ще є багато питань порядку денного, які ми маємо розглянути на вечірньому засіданні, дуже важливих. Тому я просив би керівників фракцій усіх народних депутатів о 16-ій годині продовжуємо роботу на вечірньому засіданні. Дякую, шановні колеги.    

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку