ЗАСІДАННЯ ТРИНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 січня 2015 року, 10.05 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, вельмишановні народні депутати! Я прошу всіх народних депутатів України зайняти свої робочі місця. Прошу керівників фракцій та груп запросити своїх народних депутатів до зали Верховної Ради для того, щоб ми розпочали роботу.

Вельмишановні народні депутати, я прошу займати місця у сесійній залі для того, щоб ми розпочинали нашу роботу.

  Шановні колеги народні депутати, перед тим, як розпочати нашу роботу…

Вельмишановні народні депутати, перед тим як ми розпочнемо нашу роботу я би хотів ще раз висловити наше спільне співчуття тому, що відбулось у Волновасі вчора. І я би просив всіх, вашої уваги, шановні друзі, оскільки вчора від рук агресора, окупанта, терористів, яких підтримує агресор, загинули абсолютно невинні ні в чому люди. І це не перші жертви в нашій країні, на превеликий жаль. Ми маємо на сьогодні 11 загиблих, 17 поранених цивільних людей. Дванадцять. На жаль, 12 людей, які загинули на дану хвилину. І в першу чергу я хочу оголосити хвилину мовчання за загиблими. Вічна і світла пам'ять загиблим.

(Хвилина мовчання)

Сідайте, шановні колеги.

Шановні народні депутати і шановні колеги, ви знаєте, що сьогодні в другій половині дня в Європейському парламенті будуть проведені дебати щодо України, а вчора Президент України зробив заяву до українського народу, а також до Європейського парламенту, щоби визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями. Я думаю, що український парламент має підтримати це звернення, має сформувати свою позицію і звернення до європейських колег, а саме: щоби ми сьогодні підтвердили наше бажання миру в Україні і щоби наші європейські партнери підтримали Україну в боротьбі з окупантом, терористами, російськими диверсантами, оскільки кожен день, на превеликий жаль, приносить нам втрати, і особливо, коли ми говоримо про втрати мирних людей, дітей. Варвари!

Я зараз хотів би надати доручення Комітету з європейської інтеграції, щоби на цьому пленарному засіданні сформувати звернення наше спільне, щоби ми його сьогодні проголосували і направили до європарламентарів –  сьогодні! – європарламентарів щодо підтримки України і тиску на агресора для того, щоби ця агресія була припинена.

Тому я би просив комітет, голову комітету, керівництво комітету зібратись і надати народним депутатам узгоджені пропозиції щодо цього звернення. Немає заперечень, шановні колеги? Дякую за вашу підтримку і ваше розуміння.

Шановні народні депутати,  життя триває і у нас є сьогодні наші колеги-іменинники. І я би хотів їх сьогодні привітати з днем народження. Мені би дуже хотілось, щоби ми кожен день починали з приємних звісток. І я вірю в те, що Господь Бог буде нам дарувати успіхи в житті нашої держави і українського народу. І я би хотів зараз привітати з днем народження наших колег народних депутатів: Андрія Вікторовича Артеменка   (давайте привітаємо нашого колегу) (оплески), Олександра Олександровича Марченка (оплески), Василя Петровича Яніцького (оплески). Шановні колеги, здоров'я, миру і чистого неба над головою!

Шановні колеги, до мене надійшла заява двох фракцій – "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту" – про те, щоб оголосити перерву, але ми можемо її замінити на виступ від представника "Блоку Петра Порошенка" Лубінець Дмитро Валерійович – так, як визначила фракція, а від "Народного фронту" виступить Тетерук Андрій Анатолійович.  Тому, щоб не оголошувати перерву, я запрошую народного депутата Лубінця до виступу.

 

10:13:21

ЛУБІНЕЦЬ Д.В.

Здравствуйте дорогие депутаты Верховной Рады, граждане Украины! В моем родном городе Волноваха вчера случилась трагедия, трагедия не только моего маленького города в Донецкой области, а трагедия всей нашей Украины. Вчера 12 мирных жителей, ни в чем не повинных, в следствии обстрела в автобусе цинично были убиты. Знаете, это месть террористов, особое внимание к Волновахе. Волноваха никогда не снимала украинский флаг, никогда там не было идей о сепаратизме. Поэтому все жители города Волновахи, Волноватского района, знаете, особо пристально террористы к нам относятся. Я бы хотел о том, чтобы к гражданской инициативе проведения марша мира присоединились все депутаты Верховной Рады, все политические деятели, чтобы каждый день каждый умерший граждан Украины была наша реакция, только объединившись, только так мы сможем остановить это зло.

Я обращаюсь ко всем украинцам всего мира, мы нация, победившая тирана, мы нация, сделавшая свой Майдан, неужели мы не сможем сделать марш мира и всему цивилизованному обществу, показать насколько мы относимся к терроризму, к Российской Федерации, будем говорить откровенно, все мы знаем, о том, что идет война, но все боимся произнести это слово. Давайте мирной акцией покажем наше отношение и, в конце концов, попробуем всем миром, объединившись, остановить эту террористическую угрозу на нашей родной земле.

Я обращаюсь к диаспорам: при проведении марша мира организовать пикетирование посольств Российской Федерации с требованием остановить, прекратить финансирование террористов.

Спасибо вам большое. Слава Украине.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героя слава! 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Слава нації!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Смерть ворогам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Андрій Тетерук, "Народний фронт".

 

10:15:56

ТЕТЕРУК А.А.

Шановні депутати! Шановні українці! Ми стали свідками, як під час бойових дій під вогонь терористів потрапили мирні жителі України. Коли особисто я та мої бойові друзі приймали рішення захищати землю України від ворога, ми цілком і повністю віддавали собі осознання того, що ми йдемо на війну і готові загинути. Але ми маємо ситуацію, коли гинуть наші мирні жителі України від рук і зброї терористичних організацій. Я хочу цілком і повністю підтримати всі ініціативи, які висуваються кожним депутатом з цього приводу, – це, по-перше.

По-друге, ми повинні взяти на себе цілком і повністю відповідальність за те, щоб визнати ЛНР і ДНР терористичними організаціями. І підтримати нашого  Президента (оплески), в тому щоби мирова спільнота також визнала ЛНР і ДНР терористичними організаціями з усіма наслідками, які вони роблять.

По-друге, я вважаю за необхідне висловити думку кожного депутата, я беру на себе цю відповідальність, що кожний депутат мене підтримає, просити Президента України на завтра оголосити день жалоби за загинутими мирними жителями. (Оплески) 

Я сподіваюсь, що доброта українців допоможе нам об'єднатися і витримати той шалений тиск з боку країни-агресора, який вона чинить на кожну домівку, на кожну окрему сім'ю, на кожну нашу родину. Коли ми об'єднаємося проти ворога, він ніколи нас не переможе. Ми повинні зробити все від нас залежне, щоб кожний українець розумів, що та агресія Росії не буде мати того впливу, коли ми будемо разом. Слава Україні! 

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям Слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую,  Андрій Анатолійович.

Увімкніть, будь ласка, систему "Рада".

 

10:19:02

332 народних депутатів знаходиться у залі.

Шановні народні депутати, я хочу зробити декілька  оголошень, зараз будуть, зараз буде запис.

Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради створено міжфракційне депутатське об'єднання "Мажоритарники України". Головою об'єднання обрано народного депутата України Антона Володимировича Яценка.   (Шум у залі)

Шановні народні депутати! "Мажоритарники України"! (Шум у залі) Шановні колеги народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у середу ми маємо 30 хвилин виступів народних депутатів. Я прошу народних депутатів записатися на виступи. 30 хвилин.

Будь ласка,  Олег Ляшко, Радикальна партія.

 

10:20:39

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні громадяни України, шановні колеги, шановні представники міжнародних організацій, дипломатичного  корпусу, наші партнери в усьому світі, які сьогодні чують і дивляться події в українському парламенті і стежать за подіями в Україні!

Вчора від рук російських терористів, з російської зброї, з "Граду", були вбиті, розстріляні невинні українські мирні громадяни. 12 людей загинуло, 18 людей знаходяться зараз в лікарні. Частина з них на межі життя і смерті. Це ціна, яку Україна платить за свою незалежність, це ціна, яку Україна платить за те, що хоче жити вільною незалежною демократичною європейською  державою.

Кремлівський агресор Путін готовий покласти мільйони власних життів російських громадян, готовий покласти мільйони українських громадян заради того, щоб відновити Радянський Союз, заради того, щоб відновити Російську імперію разом з Україною. Ми  хочемо сказати Путіну, ми хочемо сказати оцьому нашому ворогу сьогоднішньому: у тебе нічого не вийде, Україна вільна і незалежна, і ми будемо захищати свою країну. І вчорашні трагічні події – вбивство невинних мирних громадян – це зайвий привід зрозуміти, що домовлятися з агресором ні про що не можна, агресор розуміє тільки силу. І коли ми розказуємо про те, що ми хочемо миру, що ми повинні домовлятися з агресором, що заради миру агресор нехай обшукує наших бійців, заради миру нехай агресор принижує наших воїнів. Не буде миру! Це ілюзія. Згадайте гомерівських сирен, які заколихували піснями тих, хто пропливав мимо: затягували в свої тенета і потім убивали. Те саме зараз відбувається.

Нас годують ілюзією миру. Який мир? Ми зараз бачимо, що відбувається на Донбасі. Десятки обстрілів щодоби, десятки загиблих, поранених, напади, російські терористи вдвічі після Мінських переговорів збільшили територію, яку вони контролюють. Оце результати оцього так званого миру.

Тому ми закликаємо всі політичні партії, усі громадські організації, всіх громадян України: давайте виходимо у неділю на марш, антитерористичний марш миру. Якщо нас вийде мільйон людей, як це було, коли починався Майдан, 1 грудня, ми зупинимо Путіна, ми дамо можливість світовим лідерам, які сьогодні підтримують Україну, додаткову підтримку напередодні Мюнхенської конференції, де знову маємо відстоювати наші інтереси.

Шановні українці по всій країні, від заходу до сходу, від півночі до півдня! Виходимо на антипутінський, антифашистський, антитерористичний марш. Давайте покажемо всьому світу, що Україна єдина, незалежна і неділима. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Матвієнков Сергій Анатолійович, будь ласка.

 

10:23:55

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги, 29 декабря Верховная Рада приняла бюджет Украины на 2015 год. За прошедшее с этого момента время прозвучало немало его оценок. Все они, как правило, носили эмоциональный характер. При этом чаще всего оценивали расходную часть бюджета. О доходах – либо вскользь, либо по умолчанию. Но для тех, кто связан с реальным сектором экономики, это, по меньшей мере, странно.

Первое, что бросается в глаза, - цифра увеличения предельного объема государственного долга до 1 триллиона 176 миллиардов гривен. То есть правительство вместо того, чтобы заниматься реальной экономикой и стимулировать повышение его доходности, пытается решить проблему за счет новых займов. Но даже в этом случае должен быть открытый разговор: сколько нам нужно внешних заимствований, на  какой срок мы их берем, что конкретно и как мы собираемся отдавать. Это безопасность государства. Если мы говорим об энергетической зависимости от одной стороны, то где гарантия того, что не попадем в другую – финансовую, долговую зависимость другой стороны? Какие еще источники наполнения бюджета предусмотрены?

65 миллиардов гривен должен перечислить в казну Нацбанк. Где он их возьмет? Ответ очевиден: напечатает. Это будет чистейшая эмиссия, которая приведет к увеличению инфляции. Это было бы оправдано, если бы эмиссионные деньги пошли на реализацию государственных реструктурных программ – строительство жилья, дорог и так далее –с одновременным решением проблемы безработицы. Но ничего подобного в планах Кабинета Министров мы, к сожалению, не видим. А напечатанные миллиарды скорее всего будут  направлены на банковский сектор, где деньги будут делать деньги.

15  миллиардов от приватизации.  На 90 миллиардов предлагается выпустить  государственных ценных бумаг. Все это  виртуальные деньги, которые будут увеличивать и без того  дефицит либо приведут к новому витку инфляции и росту цен и тарифов.

К сожалению, в бюджете не предусмотрено никаких шагов по созданию условий для роста экономики, и в первую очередь ее реального сектора, который испытывает колоссальные трудности. А ведь в случае создания нормальных условий промышленный комплекс вполне способен  наполнить казну и вытащить национальную экономику из кризиса.

Фактически нет ни одной государственной программы. Возьмем то же предприятие "Азовмаш", которое находится у меня в Мариуполе на округе, – предприятие, на котором работало около 25 тысяч трудящихся, было градообразующим, несло колоссальную социальную нагрузку, сегодня практически остановилось без заказа. У таких предприятий, как я понимаю, должна быть государственная программа под выпуск железнодорожных вагонов, полувагонов, цистерн, тех же БТРов оборонки. Какие-то деньги из этих  65 миллиардов от Нацбанка могли бы пойти на такие предприятия как это, на создание рабочих мест и на выплату налогов. Но мы таких программ, к сожалению, не видим.

90 миллиардов отдали на армию. Сомнений нет: это, действительно, нужно. Но опять же нет ни  одной комплексной программы возрождения нашей оборонной промышленности. Есть вещи, связанные с закупкой вооружений, но реализации нашей оборонной промышленности нет.

Тот же "Азовмаш", который способен выпускать БТРы, способен был реализовывать эту программу и укреплять…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити.

 

МАТВІЄНКОВ С.А. …обороноспособность  нашего государства, насчет закупок в другие государства. Поэтому я прошу считать мой выступ депутатским запитом правительству, что оно планирует сделать как акционер, имеющий 50 процентов акций, для таких предприятий, как тот же "Азовмаш". Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гальченко, будь ласка.

 

10:27:37

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Уважаемый Владимир Борисович, уважаемые коллеги, уважаемый народ Украины! Бюджетный кодекс, продавленный 28 декабря правительством, прямо направленный на уменьшение прав местных бюджетов. И в результате ударит по нашим гражданам. Вместо обещанной децентрализации на самом деле мы получили закручивание гаек. Местные общины попросту ломают через колено, сбрасывают на них непрофинансированные расходы, отбирают полномочия и стабильные источники доходов.

В результате очень скоро мы увидим жесточайший бюджетный дисбаланс и невозможность финансирования важнейших отраслей бюджетной сферы. Это не фискальная децентрализация, это фикция. У местных бюджетов отобрали 25 процентов налога на доходы физических лиц, который является основным стабильным источником их наполнения. Что же мы имеем? Предложили взамен компенсацию части налога на прибыль и введение новых платежей, размер которых на сегодняшний момент спрогнозировать вообще достаточно сложно. Но заложенные правительством 30 миллиардов дополнительных доходов – это виртуальные средства, которые должны получить бюджеты областные. И при этом не факт, что местные бюджеты получат эти средства, на территориях которых находятся эти предприятия.

В итоге доля собственных доходов на местах не превысят 22 процентов. Это показатель прошлого года. То же касается у нас и децентрализации средств и экологического налога, который тоже передан из государственного бюджета областным бюджетам. И опять та же ситуация, при которой не известно, получат ли местные бюджеты свои средства, которые будут направлены на улучшение экологической ситуации на местах.

Следующий момент критический и важный для каждого украинца. Это содержание медицины и образования. Правительство ввело новые виды субвенции на эти цели. И должно было полностью покрыть эти расходы. Но объем средств, которые придут на места, покрывают только три четвертых их потребности. Только в моем родном городе сумма фактическая… недостаточная субвенция на медицину и образование составляет 240 миллионов гривен. О чем это говорится? О том, чтобы покрыть эту недостачу, поддержать медицину, городскому бюджету придется урезать расходы на ЖКХ, транспорт и строительство.

Более того, 900 объектов по всей Украине на сегодняшний момент – под угрозой закрытия. Ответственность за их финансирование полностью передана местным бюджетам. Это библиотеки, детские садики и поликлиники. И за каждым из этих объектов, брошенных на произвол судьбы, стоят жизни и благополучие наших людей, наших граждан, которые работают или получают услуги. Это антисоциальные и антирегиональные инициативы.

А Закон о бюджете 2015 года должен быть изменен на принципах восстановления экономики и повышения уровня…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Перед тим, як запросити народного депутата, я хотів би одну річ сказати, дуже важливу. Я би просив би, коли ми говоримо про ПДФО, про податок з доходів фізичних осіб, які зараховується до місцевих бюджетів, треба висловлюватися дуже коректно. Бо 75 відсотків, які мали міста цього податку, вони витрачали на заробітну плату і енергоносії бюджетної сфери. Сьогодні ми не отримали 60 відсотків цього податку на власні повноваження. А раніше мали нуль. Це перша позиція. Тобто це не мінус 15, а плюс 60. А 75 відсотків держава замінила цільовими субвенціями на освіту, охорону здоров'я, соціальний захист і так далі. Це треба розуміти просто для того, щоби ті, хто слухають, в цьому розуміються, щоби не було розбіжностей.

Будь ласка, прошу, народний депутат Іллєнко.

 

10:31:58

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Іллєнко, Всеукраїнського об'єднання  "Свобода". Вчора відбулася жахлива трагедія у Волновасі. Вчора відбулося, за добу, 75 обстрілів українських позицій російськими найманцями і терористами. І ми чітко розуміємо, що дипломатичний формат абсолютно не працює. Ми бачимо, що не виконуються жодні мінські домовленості. Ми бачимо, що російська окупація українських територій триває, терор проти місцевого населення триває, продовжується знищення українських солдат. І ви знаєте, тут треба чітко розуміти, на превеликий жаль, але Росія не буде –це вже ясно – виконувати жодних зобов'язань. Росія не буде йти на жодні домовленості. Єдине, що може в цій ситуації вберегти Україну – це сила української армії, яка буде бити ворога, і це посилення, і нові санкції проти Росії, які будуть змушувати її йти на поступки. І в цій ситуації є дуже багато питань до нинішнього керівництва держави: чому, попри те, що є вже відповідне рішення РНБО, досі не ставиться на голосування в парламенті скасування ганебного закону 16 вересня про спеціальний статус Донбасу? Чому це питання замовчується?

Я хочу нагадати, що "Свобода" була в минулому скликанні єдиною фракцією, яка не дала жодного голосу за цей ганебний закон. Чому сьогодні це питання не піднімається? Чому сьогодні діє на передовій абсолютно, на мій погляд, безглуздий і злочинний наказ, немає можливості в наших солдат відкривати вогонь по терористам і російським найманцям? Чого їм треба чекати, коли їх почнуть вбивати? Тільки тоді вони мають можливість нанести удар у відповідь. Хто дав цей безглуздий наказ? На підставі чого діє цей наказ? На підставі домовленостей з терористами, яких ми зараз будемо…  ще в 158-й раз робити постанову про те, що ми визнаємо їх терористами? На підставі домовленостей з цими терористами діє цей безглуздий злочинний наказ, забороняючи відкривати вогонь по цим самим терористам?

І, товариство, я хотів би сказати, в нашій країні вже відбувається чергова хвиля мобілізації зараз. Але попри це досі війна не називається війною, жертви постійні, постійні обстріли. І водночас знову ж таки немає політичної волі прийняти те рішення, про яке "Свобода" говорила з самого початку, коли ще тільки почалася окупація Криму. Необхідно вводити воєнний стан! Необхідно дійсно визнати, що це є війна! Це є війна ні з якими не з терористами, це є війна з Російською Федерацією, яка ставить собі за мету знищення української держави. І в цій війні ми переможемо тільки тоді, коли ми будемо називати речі своїми іменами, і тільки тоді, коли ми не будемо давати нашій армії наказів не стріляти по ворогу. І тільки тоді ми, дійсно, і я впевнений, переможемо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Береза Борислав Юрійович... Юхимович, будь ласка. Юхимович.

 

10:35:09

БЕРЕЗА Б.Ю.

Добрый день господа народные депутаты, я хочу обратить внимание на то, что в этом сессионном зале регулярно нарушается закон. Мы уже нормально реагируем, когда кто-то не за себя нажимает кнопку. Мы уже нормально реагируем, когда больше 100 человек отсутствуют на сессии. Мы нормально реагируем на многие нарушения закона. Мы также нормально реагируем, когда уже больше месяца существует депутатское объединение, в котором участников меньше, чем в самой маленькой фракции – в БЮТ. Вы видите, что существует "Эконмическое развитие", в котором 18 человек. Однако никто не поднимает вопрос: на каком основании существует это образование здесь?

Видимо, мы все привыкли к тому, что нарушение закона это норма для Верховной Рады Украины. Хотелось бы, чтобы произошли какие-то изменения. Хотелось бы, чтобы спикер Верховной Рады поднял вопрос:  существует ли это депутатское объединение или нет. А также хотелось бы, чтобы появился в ближайшее время закон, который бы позволял снимать депутатскую неприкосновенность с человека, который нажмет не за себя кнопку при голосовании.

Народный депутат Деревянко и народный депутат Береза берут на себя это обязательство разработать такой законопроект, за который, надеюсь, все вы проголосуете. Также хотелось бы, чтобы господа из коалиционного большинства проследили за тем, чтобы их однопартийцы присутствовали бы в сессионном зале, когда проходит сессия, потому что обязанности ародного депутата это участвовать в законодательных процессах. А в данный момент мы видим 300 человек.

Я понимаю, что у каждого из нас есть свои проблемы и свои задачи, но в тот момент, когда на передовой патриоты Украины отдают свои жизни, в тот момент, когда мирные граждане находятся под обстрелами и гибнут (то, что мы видим в Волновахе), наверное, для народного депутата передовая это сессионный зал. Если господам народным депутатам, тяжело сюда прийти, тяжело нажать за себя кнопку, то, наверное, тогда им проще отказаться от статуса народного депутата и заниматься своими делами. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Народний фронт", народний депутат Гузь Ігор Володимирович. Прошу.

 

10:37:53

ГУЗЬ І.В.

Слава Україні! Депутат Гузь, 19 виборчий округ, Волинь. Я хотів би, щоб мій виступ вважали запитом до міністра вугільної промисловості і енергетики пана Димчишина. Справа в тому, що вчора я з волинськими шахтарями з Нововолинська був присутній на нараді, де обговорювалася перспектива Львівсько-Волинського вугільного басейну і, зокрема, шахт, які знаходяться в Нововолинську мого виборчого округу. На жаль, станом на вчора нічого толкового і оптимістичного від пана Димчишина я не почув.

Справа в тому, що місто Нововолинськ було побудовано в кінці 50-х років і вже навіть сьогодні це є депресивна зона. Але місто Нововолинськ –  це 4,5 тисячі шахтарів, множте це на 30, до 15 тисяч людей, в місті, де проживає 57 тисяч людей, які концентровані на вугільній промисловості. Що ми маємо на сьогоднішній день? Є намагання в цьому році закрити першу і дев'яту шахту. Альтернативи для шахтарів немає, їх готові викинути на вулицю, це величезна проблема.

Друге питання. В Україні будується єдина шахта на Волині, зокрема, це десята шахта, де є пласти, де є можливість розробляти і давати гірникам роботу. На превеликий жаль, сьогодні розуміння, як у 2015 році буде фінансуватися десята шахта, немає. Відповідно ті люди, які будували її в цьому році, в 2014-у, і перед тим також будуть на вулиці. Я хочу наголосити, в 10 шахту ми з вами, уряд, Верховна Рада, держава вклала мільярд 400 мільйонів гривень уже. Сьогодні заморозити цей процес – це просто-на-просто зробити колапс на території конкретного міста обласного підпорядкування Волинської області.

Тому, я прошу, в терміновому порядку пана Демчишина звернути на це увагу і запропонувати вирішення ситуації. Справа в тому, що Нововолинські гірники уже п'ять разів перекривали дорогу, зокрема,  вчора. Якщо на цьому тижні не буде ніяких подвижок, люди, прості люди тисяча, півтори готові перекривати трасу Ягодинську митницю. Тому я дуже просив би і пана Демчишина і віце-прем'єрів, які опікуються цим питанням, в терміновому порядку виїхати на Волинь, в Нововолинськ і давати відповіді на питання шахтарів очі в очі, яка доля вугільної промисловості на Волині. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат Іллєнко, передає слово народному депутату Крулько, "Батьківщина", будь ласка.

 

10:41:01

КРУЛЬКО І.І.

Іван Крулько, фракція "Батьківщина". Шановні народні депутати!  Шановні українці! Вчора, дійсно, сталася надзвичайна трагічна подія у Волновасі, коли терористи з російської зброї вбили ні в чому не повинних цивільних громадян. 12 загиблих – це на совісті не просто ЛНР, ДНР – це на совісті Російської Федерація, яка є справжньою терористичною організацією, оскільки фінансує тероризм і поставляє туди своїх бойовиків і зброю.

Тому на міжнародному рівні ми повинні ставити питання не просто про визнання терористами ЛНР і ДНР, а треба визнавати Російську Федерацію як державою, яка фінансує тероризм, а це у свою чергу зумовлює серйозні санкції. Санкції ті, які до цього часу проти Росії не ввела Україна і ми повинні звернутися з цієї трибуни   до Ради національної безпеки й оборони, до Кабінету Міністрів України  стосовно того, що Україна повинна ввести санкції проти Російської Федерації, як це зробили Сполучені Штати Америки і Європейський Союз.

В той же час, у бюджеті, який  ми прийняли на наступний рік, закладена спеціальна строчка по оплаті внесків у співдружність незалежних держав. Цю строчку замаскували разом із оплатою внесків у Світову організацію торгівлі. Це  мені здається є абсолютне неподобство.

Тому при підготовці змін до бюджету потрібно вилучити із державного бюджету оплату внесків СНД, там має стояти нуль. Тому що СНД – це є нульова організація, яка була створена Російською Федерацією з одною метою – тримати Україну та інші країни колишнього РСР у своїй орбіті.

І в той же час, у цьому контексті я хотів би зазначити, що у Верховній Раді України за ініціативи фракції "Батьківщина" зареєстрований проект постанови за номером 1015, це  постанова "Про припинення участі України в усіх органах СНД". Ця постанова пройшла профільний комітет Верховної Ради у закордонних справах. І нам нічого не заважає прямо сьогодні поставити  цю постанову у порядок денний, проголосувати її, і нарешті, помножити у  політичному плані  нульову організацію СНД на нуль. Це буде наша принципова  позиція. І Верховна Рада у цьому контексті мусить  виходити з національних інтересів України, а Україна обов'язково переможе. Слава Україні! (Оплески)   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій  Лещенко, "Блок  Петра Порошенка".

 

10:43:56

ЛЕЩЕНКО С.А.

Добрий день, шановні колеги! Хотів усім подякувати  за вчорашній день, коли Верховна Рада справді ухвалила історичне рішення – рішення, яке  вказує, що недарма були перевибори до Верховної Ради, і відбулася зміна політичних еліт.

Верховна Рада проголосувала Закон про зміну кворуму на зборах акціонерних товариств, глядачі та радіослухачі можливо не розуміли ажіотаж у сесійній залі, коли  це все відбувалося. Але  справді, всі депутати знали про що йдеться. Вперше в історії України було  ухвалено рішення, яке дозволяє проводити збори акціонерів на    одному з найбільш потужних підприємств нафтогазової галузі "Укрнафта", підприємстві, де держава володіє контрольним пакетом акцій, але протягом більш ніж десяти років не могла проводити збори акціонерів та призначати керівників, не могла розподіляти дивіденди та отримувати їх в дохід бюджету, не погодивши це з одним з олігархічних кланів. Вчора цей закон був прийнятий, і це було одне з історичних рішень протягом нашої першої сесії, за що величезна подяка всім народним депутатам. (Оплески)

Водночас, вчора,  коли це питання слухалося, ми всі розуміли, про що голосується, всі розуміли, що йдеться про підприємство "УкрНафта", але в редакції законопроекту, який був ухвалений, було вжито формулювання, яке може дозволити юристам цього підприємства, яке все ще контролюється одним з олігархічних кланів, зробити так, щоб ця норма не  поширювалася на це підприємство.

Тому як народний депутат я звертаюсь до Голови Верховної Ради, керуючись статтею 131 Регламенту Верховної Ради, виступити з ініціативою і навіть без включення у порядок денний запропонувати остаточну редакцію цього закону таким чином, яка б дозволяла це підприємство… яка б дозволяла поширювати цю норму законодавства на це підприємство, зокрема, вживши формулювання, що норма законодавства про кворум в розмірі 50 відсотків плюс одна акція поширюється на підприємства, в якому акціонером є юридична особа, де держава контролює пакет акцій.

Дякую за увагу. І залишок свого виступу прошу передати народному депутату Олегу Барну, який хоче виступити з питань Волновахи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не передбачено, шановні колеги, передавати частину виступу.

 

10:46:39

БАРНА О.С.

По питанню Волновахи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не передбачено.

 

БАРНА О.С. Одна хвилинка, дозволяєте?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 30 секунд. Це не передбачено і це не може бути, шановні колеги.

 

БАРНА О.С. Шановні депутати! Я хочу до вас звернутися з одним проханням: скільки ми повинні ще бачити крові наших героїв, щоб ми нарешті зрозуміли, що Путін – це людина, яка виходить за межі будь-яких людських цивілізованих відносин, а тим паче, дипломатичних? Кров на Майдані – їхні спецслужби, зрада під Іловайськом, будь-які … відсутність питання офіцерської честі. І це зараз робиться відносно нашого цивільного населення.

Я хочу, щоб ви нарешті зрозуміли, що поки ми, кожен з нас, посадовець і ми, які представляємо народ України, не поставить чітку умову відношення до Путіна як нелюда, поки ми не зруйнуємо всі мости, які пов'язують кого-небудь із політиків із цим чудовиськом, до тих пір ми не будемо бачити конкретної нашої, жорсткої політики депутат цього ірода.

Тому я хочу і прошу вас визнати нарешті на рівні нашого парламенту, усунувши всі будь-які дипломатичні свої, так би мовити, причепурності, взяти до уваги слова Бісмарка, що будь-яка угода із Росією нічого не варта, крім… навіть того папірця, і сказати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте.

 

БАРНА О.С. І всі повинні разом сказати, що Путін – це х…ло! І ви повторюйте: Путін – х…ло!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги народні депутати! (Оплески)

Хотів би зазначити про те, що зараз була передача слова, – це суперечить Регламенту. Але оскільки тема Волновахи і взагалі бойових дій, які ведуться, і дій агресора є надзвичайно чутливою, особливо трагедія, яка вчора відбулася під Волновахою, це було допущено, але я хочу попередити всіх народних депутатів про те, що слово, яке ви отримуєте в порядку запису, не може бути передано в частині – тільки повністю. Маєте бажання передавати – передавайте, хай виступає інший народний депутат, але частина слова не може передаватися. Я просив би це враховувати, і в майбутньому цього не буде допущено. Дякую.

Народний депутат Дерев'янко. Я прошу, народний депутат Дерев'янко, будь ласка.

 

10:49:12

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Юрій Дерев'янко, партія "Воля". Шановні колеги, шановний головуючий, шановний український народе! Перш за все, хотілось би висловити глибоке співчуття всім родинам загиблих, родинам поранених у тій трагедії під Волновахою, яка відбулася. Я  переконаний, що всі мої колеги по парламенту висловлюють такі  глибокі співчуття всім нашим українським родинам.

Але сьогодні я хотів би звернути увагу шановних колег народних депутатів на ще одну проблему, яку ми маємо сьогодні. Ця проблема стосується прийняття Закону про бюджет і прийняття змін до Бюджетного кодексу. І ця проблема стосується недофінансування сільських і селищних рад, фактично органів місцевого самоврядування у сільській місцевості за рахунок того, що частина податків з їхньої доходної частини вилучена, а інша частина навіть не дає можливості  профінансувати необхідні прямі захищені статті видатків. Мова йде про такі статті видатків як заробітна плата. Мова йде про такі статті видатків як енергоносії. І якщо подивитися, наприклад,  мого 87 мажоритарного виборчого округу, який знаходиться на Івано-Франківщині, то два великі райони – це Надвірнянський район і Богоричанський район – в складі якого є  більше, як 32…. 30 і 32 сільські і селищні громади, ми маємо страшну картину, а саме: тільки 5 сільських і селищних рад в стані і будуть  мати можливість профінансувати свої прямі видатки (це зарплати і енергоносії); всі інші не будуть мати доходів з поточних  тих податків, які вони сьогодні  отримують.

Шановні колеги! Ми сьогодні разом з колегами депутатами подали законопроект, який стосується внесення змін  до Бюджетного кодексу у Перехідні положення в пункт 20. Цей законопроект передбачає  можливість фінансування  районними радами необхідних коштів в разі необхідності сільським і селищним радам.

Шановний Володимир Борисович,  вчора ми мали  з вами на цю тему розмову. Я вам дуже дякую за вашу підтримку цієї ініціативи і хочу звернути увагу  наших колег на те, що багато районних рад не прийняли свої бюджети і  будуть приймати тільки наступного тижня. Я хотів би, щоб цей  законопроект, який зараз буде зареєстрований, був включений сьогодні в порядок денний, і щоби ви підтримали, шановні колеги, і ми могли дати доручення. Я прошу Голову Верховної Ради дати доручення комітетам сьогодні його розглянути з тим, щоб ми завтра чи післязавтра могли ухвалити його за основу і в цілому. Це дуже   короткий законопроект, який дає можливість у разі необхідності визначити, що бюджети районів можуть профінансувати видатки на органи місцевого самоврядування. Дякую за розуміння і прошу підтримати цей законопроект. І Голову Верховної Ради – включити до порядку денного сьогодні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, у нас вичерпаний час. Але оскільки була хвилина виступу, я би тоді запропонував заради справедливості по одній хвилині ще дати виступити 2-м народним депутатам. У нас є Рудик, і потім є Пастух Тарас. Давайте по одній хвилині. Шановні народні депутати, будь ласка. Сергій Рудик і народний депутат Пастух. По хвилині, будь ласка.

 

10:52:54

РУДИК С.Я.

Сергій Рудик, Черкаська область, 198 виборчий округ, член Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Я намагаюся скоротити 3 хвилини до однієї. У нас є величезна проблема. Рік тому в містечку Кам’янка Черкаської області сталася трагедія – загинув за нез’ясованих обставин семикласник. Але трагедія продовжилася, тому що звинуватили в його загибелі його однолітка, якому на сьогоднішній день немає 16 років. Але суд вирішив, що йому сидіти в тюрмі 8 років. Завтра, 15 січня відбудеться апеляція на це рішення. Але термін законного утримання цього хлопця закінчився вчора. Суд не має права його не випустити на волю, але не випускає з мотивацією, що поки народні депутати України не візьмуть його на поруки, це рішення неможливо буде ухвалити.

Ми розуміємо, що це профанація, але отак ставиться питання. Мені сьогодні адвокат цього хлопця сказав, що 2-є народних депутатів, крім мене, це Ірина Суслова і Віктор Боднар, якого, на жаль,…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершити.

 

РУДИК С.Я. …погодилися взяти цього хлопця на поруки. Я, користуючись нагодою, звертаючись до інших народних депутатів, в кого є відповідне бажання, поможіть! Зверніться до мене, я вам дам всі контактні координати, зв’яжу з адвокатом. Це насправді дуже важливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Пастух, прошу. Хвилина.

 

10:54:31

ПАСТУХ Т.Т.

Христос народився! Шановний пане головуючий, шановні депутати! Буквально два тижні тому ми зустрічали Новий рік, тиждень тому зустрічали Різдво, і один другому собі бажали миру. Ми зустрічалися зі своїми виборцями і говорили їм про те, що ми повернемося в парламент і щось допоможемо зробити для того, щоб ті питання, які сьогодні піднімаються на військову тему, набагато швидше вирішилися.

Але що відбувається? Кожного дня ми в парламенті стаємо і хвилиною мовчання знову вшановуємо наших загиблих героїв. І в кожного з нас є дуже багато питань. Кожен з вас проходив в парламент своїм шляхом, таким своїм шляхом пройшов я. Всю свою виборчу кампанію я пробув в складі 128 бригади у місті Дебальцеве. І за період після виборів я вже чотири чи п'ять разі там був і я не можу дати хлопцям відповідь так само, як не можете дати ви. Де на сьогоднішній день ті зразки озброєння, які купуються і нібито передаються армії? 128 бригада не отримала жодної. 128 бригада не отримує на сьогоднішній день одягу. 128 бригада сьогодні стоїть більше як три з половиною місяця без ротації. Хлопці не витримують вже на сьогоднішній день фізично. І ми, повернувшись після п'ятниці, після роботи в комітеті  на округи, ми знову не зможемо дати нашим людям…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд, завершуйте, будь ласка.

 

10:54:38

ПАСТУХ Т.Т. …для того, щоб хлопцям спростити службу там.

Тому я сьогодні вношу пропозицію і пропозицію від нашої фракції. У нас в п'ятницю – день уряду, для того, щоб всі наші питання ми направили для міністра оборони, міністра внутрішніх справ і начальника Служби безпеки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте ще 10 секунд закінчити.

 

ПАСТУХ Т.Т.  Нарешті дати людям зрозуміти, в чому, в якому ми стані перебуваємо. На нас атакують, і ми відбиваємося, чи ми на своїй території захищаємо свою рідну землю. Ми повинні, нарешті, зрозуміти, які закони потрібні Міністерству оборони, Міністерству внутрішніх справ. Вони повинні прийти і сказати: депутати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні народні депутати. Шановні колеги, час на виступи народних депутатів вичерпано. У нас є три постанови, це проекти постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів України. І я хотів би запросити доповідача першого заступника голови регламентного комітету Павла Пинзеника для доповіді по цим постановам. Будь ласка, постанова 1717, починаємо розгляд, 1717-1, 1717-2. Будь ласка, шановні народні депутати, я прошу підготуватись до голосування по постановам. Я прошу запросити народних депутатів до зали. Прошу.

 

10:57:44

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, комітет на своєму засіданні 13 січня цього року розглянув заяву народного депутата України Турчинова Олександра Валентиновича про складання ним депутатських повноважень відповідно з вимогами пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статі 4 Закону України "Про статус народного депутата України".

Указом Президента України від 15 грудня 2014 року народного депутата України Турчинова призначено Секретарем Ради національної безпеки і оборони України.

Комітет прийняв рішення внести народними депутатами України членами комітету на розгляд Верховної Ради проект Постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Турчинова (реєстраційний номер 1717). Просимо підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, можемо голосувати? Я прошу підготуватись до голосування, шановні колеги. Шановні народні…Ще дві доповідайте постанови. Народних депутатів прошу зайти до зали. Будь ласка.

 

10:59:08

ПИНЗЕНИК П.В.

Шановні колеги, комітет на своєму засідання 13 січня також розглянув заяву народного депутата Ковальчука Віталія Анатолійовича про складання ним депутатських повноважень відповідно до вимог пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України "Про статус народного депутата України".

Указом Президента України від 26 грудня 2014 року народного депутата України Ковальчука призначено першим заступником глави Адміністрації Президента України. Комітет прийняв рішення внести народними депутатами України членами комітету на розгляд Верховної Ради України проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ковальчука (реєстраційний номер 1717-1). Просимо підтримати зазначений проект постанови. І, нарешті, комітет розглянув заяву народного депутата України Павленка Ростислава Миколайовича про складання ним депутатських повноважень відповідно до вимог пункту 1 частини другої статті 81 Конституції України та статті 4 Закону України "Про статус народного депутата". Указом Президента України від 26 грудня 2014 року народного депутата України Павленка призначено на посаду заступника Глави Адміністрації Президента. Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Павленка, реєстраційний номер постанови 1717-2. Комітет просить підтримати всі три постанови, які щойно були озвучені. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Я думаю, що ми можемо голосувати ці постанови. Я прошу народних депутатів зайняти свої місця для голосування  за постанови, які щойно оголосив перший заступник голови регламентного комітету. Я ставлю на голосування, шановні колеги, Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Турчинова Олександра Валентиновича, проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Турчинова Олександра Валентиновича (реєстраційний номер 1717). В постанові правильно написано. Прошу підтримати проект постанови. Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

11:01:59

За-275

Рішення прийнято.

По фракціям. Наступне, шановні колеги. Проект постанови (реєстраційний номер 1717) про дострокове припинення повноважень народного депутата України Ковальчука Віталія Анатолійовича. Прошу ставити на голосування, прошу голосувати, шановні колеги.

 

11:02:42

За-270

Рішення прийнято.

Наступне питання, шановні народні депутати. Проект  постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Павленка Ростислава Миколайовича (реєстраційний номер 1717-2). Прошу голосувати і прошу підтримати проект постанови.

 

11:03:20

За-269

Постанову прийнято. Дякую, шановні колеги.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Оголошую розгляд в першому читанні проекту Закону України про внесення змін до статті 188-1 Кримінального кодексу України (щодо недопущення розкрадання природного газу). Доповідач міністр. Я пропоную, напевно, щоб ми всі ці закони розглядали за скороченою процедурою, є пропозиція Андрія Кожем'якіна. Давайте я її поставлю на голосування. Будь ласка, розгляд за скороченою процедурою законопроекту в першому читанні. Прошу визначатися народних депутатів.

 

11:04:13

За-213

Рішення прийнято.

Доповідач міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Згідно Регламенту Верховної Ради України. Птрібно 150 голосів, ми отримали 213.  Будь ласка, доповідайте.

 

ДЕМЧИШИН В.В.

Шановні колеги! Доброго дня! Шановний Володимир Борисович, народні депутати! Міністерство палива і енергетики за останній час ідентифікувало додатково багато порушень у сфері нафтогазового комплексу і тому ми розробили додаткові зміни до статті 188 пункту 1 Кримінального кодексу України в рамках якого пропонуємо сформувати кримінальну відповідальність за розкрадання газу. 

На даний момент, як я вже сказав, ми ідентифікуємо розкрадання газу на всіх етапах: на етапі добування, на етапі підготовки до транспортування, транспортування, розподілу, а також споживання кінцевими споживачами. На сьогодні така відповідальність регулювалась не в повній мірі і в даній статті 188 була передбачена відповідальність до трьох років за розкрадання теплової енергії та електричної енергії, але нічого не було сказано про розкрадання газу. Тому ми пропонуємо, по-перше, добавити, розширити цю статтю в частині розкрадання газу, крім того, пропонуємо збільшити кримінальну відповідальність із трьох років до п'яти років. В принципі це основний посил цієї статті, тому пропоную розглянути цей пункт і прийняти його в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, співдоповідач – голова комітету Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

11:06:37

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний голово і шановні колеги! Я теж хочу від імені членів комітету і себе особисто висловити співчуття родинам загиблих, а також родинам загиблих, які…   тих героїв, які загинули під час цього часу, цієї війни з Російською Федерацією і Україною.

Комітетом законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності розглянуто проект закону номер 1544. Дійсно, я підтверджую і підтримую ініціативу, про яку тільки що Володимир Васильович сказав, що дійсно є моніторинг ситуації, яка склалася  сьогодні в нафтогазовому секторі. І, дійсно, є дуже багато бажаючих красти цей газ, і більше того, їх було давно в України  дуже багато, і довгі роки.

Тому комітет, розглянувши це питання, одностайно прийняв рішення   рекомендувати Верховній Раді: прийняти даний законопроект за основу, а при підготовці до розгляду в другому читанні його доопрацювати. І всі питання, які були висловлені, в тому числі і комітетом, який очолює пан Єгор Соболєв, з антикорупційних питань, який пов'язаний дійсно з деяким моментом. Я думаю, до другого читання  члени комітету і фахівці відпрацюють, і цей закон буде працювати. І він не дасть  можливості оцим людям, які наживаються на великих, малих крадіжках газу сьогодні вдарити їм по рукам. Дякую.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Анатолійович, за основу. Так.  Дякую.

Будь ласка, є необхідність два – "за", два – "проти"? Будь ласка. Прошу. Запишіться два – "за", два – "проти".

Прошу народний депутат Журжій Андрій Валерійович, "Самопоміч".

 

11:08:53

ЖУРЖІЙ А.В.

Єгору Соболєву передайте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єгор Соболєв.

 

11:08:59

СОБОЛЄВ Є.В.

Прошу. Колеги, я прошу звернути увагу на цей закон дуже серйозно, під дуже хорошою ідеєю подається дуже погана махінація.

Річ у тому, що зараз крадіжки  газу у великих розмірах, а саме з цим ми маємо боротися, вони переслідуються за іншою статтею, якою передбачено  набагато більше покарання, ніж та стаття, яка пропонується урядом. Фактично, пропонується об'єднати крадіжки газу в величезних розмірах з дрібними крадіжками води і електроенергії, які роблять люди. Через це покарання для людей, які будуть красти газ знову таки в масштабах промислових буде меншим, ніж воно передбачено діючими статтями Кримінального кодексу. Тому ми пропонуємо відхилити цей закон і запропонувати уряду створити спеціальну статтю в Кримінальному  кодексі, яка буде жорстко карати крадіжки газу в великих розмірах. Це буде справедливо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Андрій Кожем'якін, "Батьківщина".

 

11:10:16

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Андрій Кожем'якін, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, дійсно… шановний колего пан Соболєв, дійсно, я погоджуюсь, що є дуже багато… є питання до цього законопроекту і є питання до юридичної техніки. Але я хочу сказати одну річ.  В свій час, коли я очолював.. був заступником  голови Служби безпеки України  і очолював  Управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю, ми теж намагалися разом з "Нафтогазом" зробити отакий от знаєте… вдарити по рукам тим, хто крав газ у держави. І ви знаєте, якраз коли ми почали цим займатися дуже активно, це стало, скажемо так, приводом для того, щоб мене відправили туди, куди відправили. В свій час, у відставку.

З того часу… Тому я вважаю, що будь-які статті, посилення що стосуються крадіжки газу, повинно… ми повинні підтримувати чому? Тому що та мафія, яка сьогодні існує в Україні, вона продовжує працювати і продовжує сьогодні впливати і тиснути на "Нафтогаз". А те, що сьогодні пропонує "Нафтогаз", це якраз їх ініціатива, і тому ми її підтримали.

А другого читання, пане  Єгоре, ми відпрацюємо, і, повірте мені, ми підсилимо санкцію, ми це зробимо. Але крадіжку коли розслідують, коли по 185-й статті, яку ви сказали, значить, газ коли вони… прокуратура починає розслідування щодо крадіжки газу, вони ніколи не кваліфікують як "крадіжка газу", тому у них просто "крадіжка", і вона по першому пункту і  другому цієї статті проходить, і все. А до четвертої, п'ятої статті вони навіть цю справу закривають, і вона не працює, і ніхто знову у нас не винний, газ не крадуть і все добре.

Тому я вважаю, що… Наша фракція підтримує в першому, тільки за основу. До другого читання комітет доопрацює. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Долженков, Опозиційний блок.

 

11:12:18

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Прошу передати слово Олександру Вілкулу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Вілкул.

 

11:12:24

ВІЛКУЛ О.Ю.

Уважаемые коллеги, Оппозиционный блок поддерживает необходимость борьбы с воровством газа, но, говоря профессиональным языком, речь идет о механизме хищения двух видов: первое – это классическое хищение, когда в трубу врезались или когда счетчики отматывают, в больших или в малых объемах. Тут все понятно: здесь ответственность. Но последние 20 лет предприятия теплокомунэнерго, более маленькие котельные, которые работают в школах, в больницах, в детских садиках, начинают отопительный сезон, не имея так называемых лимитов, то есть квот, от "Нафтогаза" на поставку газа. И принятие закона в таком виде, когда за это будут в тюрьму сажать главврача, директора школы, который дал тепло больным или детям, точно неприемлемо. Нет лимитов, потому что государство, государственный бюджет не дает компенсации разницы в тарифах. То есть получается замкнутый круг: государство денег не дало, но уже в тюрьму сажать хочет. Необходим комплексный проект, в котором заложена и ответственность за хищение газа, и гарантия компенсации разницы в тарифах, потому что иначе, если законопроект будет принят в этом виде, то это еще один шаг к холодным школам, садикам, квартирам и домам.

Оппозиционный блок в таком виде за законопроект голосовать не будет и предлагает доработать все эти вопросы при подготовке ко второму чтению. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Групи, які…

Антон Яценко, будь ласка, хвилина.

 

11:14:13

ЯЦЕНКО А.В.

Шановні колеги, це дійсно потрібний закон. Єдине, що, дійсно, треба його доопрацювати, як виступав зараз колега. Але ще  є проблема в Україні, що багато підприємств, на жаль, також ворують і воду, і… як сказати, каналізації, тобто  водовідведення. Тобто є пропозиція, ми на комітеті це обговорювали, до другого читання добавити ще й санкції за кражу водопостачання, водовідведення. Це буде зручно. Дякую дуже.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Треба не плутати два поняття: це крадіжка і позалімітні споживання. Опалювальний сезон в бюджетній сфері (в лікарнях, школах) розпочинаються за рішенням органу місцевого самоврядування. Це вже аж ніяк не може відповідати крадіжці природних ресурсів.

Шановні колеги, є бажання… Голосуємо. Значить, є пропозиція комітету прийнятий цей законопроект за основу. Я просив би народних депутатів зайти до зали. Прошу зайти до зали! Запросіть народних депутатів до зали Верховної Ради для того, щоб ми розпочинали процедуру голосування.

Шановні колеги, я ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до статті 188-1 Кримінального кодексу України (щодо недопущення розкрадання природного газу) (реєстраційний номер 1544) за рекомендацією комітету, за рішенням комітету за основу. Прошу визначатися голосуванням за основу, 1544. За основу.

 

11:16:39

За-184

Рішення не прийнято. Законопроект відхилено. (Шум у залі) 

Направимо на доопрацювання автору?

Добре, шановні колеги. Я тоді ставлю на голосування повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. На доопрацювання. Ставлю на голосування. Прошу визначатися. На повернення на доопрацювання законопроект.

 

11:17:14

За-235

Я просив би міністра більш ретельно працювати з комітетами, щоб закони, які входять для розгляду в залу парламенту, були узгоджені, і всі недоліки були прибрані ще до першого читання. Це буде більш ефективно. Будь ласка, шановний пане міністр.

Шановні колеги, переходимо до розгляду питання, реєстраційний номер проекту закону 1549, про внесення зміни до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо безпеки на морському та річковому транспорті). Доповідає перший заступник. Процедуру скорочено. Є пропозиція за скороченою процедурою. Я ставлю її на голосування. Визначайтеся щодо скороченої процедури розгляду цього питання.

 

11:18:13

За-217

Рішення прийнято. Розглядаємо за скороченою процедурою. Доповідає перший заступник міністра інфраструктури Шульмейстер Володимир Юрійович. Прошу, 2 хвилини.

 

ШУЛЬМЕЙСТЕР В.Ю.

Добрий день. Шановний пане Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься проект Закону України про внесення змін до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Основною метою проекту Закону є вдосконалення організаційних засад діяльності посадових осіб Державної інспекції України щодо реалізації державної політики у сфері безпеки на морському та річковому транспорті в частині контролю за провадженням господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим, морським транспортом.

Метою проекту закону є провадження процедури контролю за наявністю відповідних ліцензій суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність.

Укрморрічінспекція є органом ліцензування виду господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів річковим та морським транспортом.

Прийняття проекту закону дозволить посадовим особам органу ліцензування Укрморрічінспекції складати протоколи про адміністративні правопорушення у разі здійснення суб'єктами господарювання господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим, морським транспортом без відповідних ліцензій.

Тобто тут йде про те, щоб за процедурами контролю наглядали відповідні органи Укрморрічінспекції, що в свою чергу сприятиме покращенню стану безпеки судноплавства та зменшенню кількості аварійних подій. Прошу вас підтримати проект закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу, співдоповідач – голова комітету Кожем'якін Андрій Анатолійович.

 

11:20:31

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні 24 грудня розглянув проект Закону про внесення зміни до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення номер 1549. Вказаний законопроект, як зазначається у пояснювальний записці до нього, розроблений з метою реалізації державної політики у сфері безпеки на морському та річковому транспорті.

Проектом передбачається розширити перелік правопорушень при провадженні господарської діяльності в частині надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу річковим та морським транспортом, за вчинення яких уповноваженим особам центрального органу виконавчої влади надається право складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Для цього пропонується внести зміни до пункту 1 статті 255 цього кодексу.

Комітет розглянув даний законопроект, він неважкий і нескладний. Тому пропонується рекомендувати Верховній Раді України прийняти вказаний проект в першому читанні за основу. Такої ж думки Головне науково-експертне управління.

Хоча, звичайно ж, я підтримую ініціативу про те, що питання щодо тих органів, які сьогодні відповідають за ліцензування повинно бути сьогодні упорядочино і повинен бути окремий законопроект, який це регламентує. Прошу підтримати за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, запишіться два – "за", два – "проти". Народний депутат Паламарчук Микола Петрович, "Блок Петра Порошенка". Підготуватись народному депутату Кривенко.

 

11:22:22

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово Дубневичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Дубневич. Ярославу Дубневичу, будь ласка.

 

11:22:45

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Шановні колеги, моє перше питання. Діє постанова уряду щодо об'єднання двох інспекцій (я це звертаюся до представника міністерства), чи будуть ці повноваження автоматично передані інспекторам? Це перше питання.

І друге питання. Чи адміністрування і, інспекторами, кількість інспекторів, і витрачення бюджетних коштів на їх утримання покриється тими так званими штрафами, тими функціями, які вони будуть виконувати? Чи ми не плодимо ще, ще одну кількість збільшуємо інспекторів на підприємців, які ходять і тільки перевіряють самих підприємців? Прошу відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я вам дам заключне слово, першому заступнику міністра, і він в заключному слові про це скаже народному депутату, дасть відповідь. Будь ласка, народний депутат Кривенко, "Самопоміч". Будь ласка, Віктор Миколайович.

 

11:23:51

КРИВЕНКО В.М.

Прошу слово Альоні Бабак передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Бабак.

 

11:23:58

БАБАК А.В.

Бабак Альона, фракція "Самопоміч". Шановні народні депутати, фракція "Самопоміч" пропонує повернути цей проект закону ініціатори, оскільки у Верховній Раді сьогодні знаходиться проект закону 1580 про спрощення процедур ведення бізнесу і 0934 щодо ліцензування видів господарської діяльності. Ми  вважаємо, що саме ці закони, той чи інший, мають врегулювати наступні питання: визначити вичерпний перелік засобів ліцензійного контролю органами ліцензування, а також випадків накладання штрафів та санкцій органами ліцензування. Це має бути системно по відношенню до всіх органів, які здійснюють ліцензування видів господарської діяльності в Україні. Тому просимо повернути. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Прошу Олександра Кужель.

 

11:24:51

КУЖЕЛЬ О.В.

Дуже дякую, пане Голово. Завтра ми з вами розглядаємо Закон про ліцензування у другому читанні. В даному законопроекті цей вид діяльності є обов'язків до ліцензування. І я підтримую колег з "Самопомочі", що всі питання контролю, які питання контролюються, вони повинні входити в ліцензійні умови згідно закону ліцензування порядок видачі і контролю. І тому ми пропонуємо відхилити цей законопроект. І далі  працювати Міністерству транспорту на створення єдиної інспекції, в яку буде входити інспекція по всіх видах транспорту. Скоротити їх всіх, у вигляді одної залишити. І як це, на прикладі, є в Ірландії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Парасюк.

 

11:25:43

ПАРАСЮК В.З.

На Комітеті з питань боротьби з корупцією ми дали заключення, щоб повністю відхилити цей законопроект, тому що там є корупційна складова.  Нам в державі не потрібно ще якийсь орган, який буде збирати побори. І потрібно писати новий закон, який буде стосуватися річкового транспорту. Тому заключення комітету є одноголосне – відхилити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Голова профільного комітету Андрій Кожем'якін, буквально репліка, і потім Максим Бурбак "Народний фронт".

 

11:26:18

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, дійсно, я підтримую теж ініціативу боротися з корупцією і скорочувати все, що могло би її народжувати. Але, я просто вас трошки зорієнтую, щоб ви розуміли. Це не іде мова  в цій поправці в цій статті про створення якогось додаткового ліцензування. Більше того, ця стаття, поправка, з'явилась після того як розслідували вони аварії на річковому і морському транспорті. Тобто коли людина, яка взяла корабель, вона не отримала ліцензію і коли люди загинули, то вони стали розбиратися, але нема в них ніяких прав, розумієте, юридичних це робити. От для цього вони і хотіли це зробити, і пропонують, це їх ініціатива, все, а ліцензії ніякої нема, тобто трішки не путайте одне з іншим. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Максим Юрійович Бурбак, "Народний фронт".

 

11:27:08

БУРБАК М.Ю.

Доброго дня, я хотів би підтримати мого колегу пана Кожем'якіна і все ж таки пояснити, що все ж таки Укрморрічінспекція має повноваження перевіряти на наявність ліцензії, а якщо вона відсутня, інших вони повноважень не мають, тобто накладати штраф. А це стосується перевезень небезпечних вантажів і пасажирів. І, до речі, хочу нагадати всім депутатам, що урядом введено в дію мораторій на проведення перевірок суб'єктів малого і середнього бізнесу. Тобто ця норма буде стосуватися лише великих перевізників і вони повинні відповідати за відсутність ліцензії на здійснення даних перевезень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, є ще бажаючі? Я зараз надам слово першому заступнику міністра для заключного слова, але, можливо, якщо це питання саме регулює перевезення, зокрема і пасажирів, можливо доцільно його було б розглянути в першому читанні, прийняти за основу, доопрацювати. Це немає відношення до ліцензійних умов, його доопрацювати і винести узгоджену пропозицію до другого читання.

Будь ласка, я запрошую до слова заключного першого заступника міністра інфраструктури Шульмейстера Володимира Юрійовича. Народних депутатів я прошу запросити до зали Верховної Ради для відповідного голосування. Прошу, запросіть народних депутатів.

 

ШУЛЬМЕЙСТЕР В.Ю. Дякую за запитання. Тут йдеться лише за безпеку, безпеку на транспорті, тут не йде про ліцензування, ніяких додаткових ліцензувань тут немає. Зараз створюється єдина інспекція, де буде скорочено те, що ми перевіряємо, буде приведено до європейських стандартів і тому буде менше перевірятися. Будуть перевірятися тільки ті, що треба перевіряти.

І про ірландський опит – дякую за питання – ми будемо скорочувати те, що ми перевіряємо, і тому буде менше інспекторів потрібно і менше фінансування. Тобто ніякого додаткового фінансування тут немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! Я думаю, що, напевно, всі висловились і для себе зрозуміли, що нам потрібно робити кожному. Я тоді ставлю на голосування за пропозицією висновку комітету прийняти цей законопроект за основу (реєстраційний номер 1549) проекти закону про внесення змін до статті 255 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення".

Шановні колеги, прошу визначатись голосування. За основу, за рекомендацією комітету, за основу.

 

11:30:19

За-190

Рішення не прийнято. Дякую.

Була ще пропозиція народного депутата Бабак повернути, будемо ставити її на голосування? Давайте я поставлю на голосування повернути  цей законопроект (1549 реєстраційний номер) суб'єкту на доопрацювання.

Шановні народні депутати!  Я прошу зайти всіх до зали, увага, прошу підготуватись, про повернення законопроекту (реєстраційний номер 1549) розробнику на доопрацювання. Прошу визначатись голосуванням, повернення розробнику на доопрацювання. Повернення розробнику на доопрацювання.

 

11:31:19

За-241

Повернути.

Переходимо до наступного питання порядку денного. Реєстраційний номер проекту закону – 1552. Які будуть пропозиції щодо процедури розгляду? За скороченою? Шановні колеги! Прошу запросити народних депутатів.

За процедурою… є пропозиція розглянути даний законопроект за скороченою процедурою. Я прошу визначатися шляхом голосування: за скороченою процедурою.

 

11:32:02

За-210

Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду питання порядку денного (реєстраційний номер 1552) проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини. Заступник міністра юстиції Бондарчук Ігор Володимирович.

Я просив би, шановні колеги, сконцентруватися – важливий законопроект.  Будь ласка.

 

БОНДАРЧУК І.В.

Дякую. Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України  щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини (далі – проект закону), розроблений Міністерством юстиції на виконання підпункту три пункту один рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року "Про невідкладні заходи і забезпечення державної безпеки", введеного в дію Указом Президентом України від 14 листопада  2014 року номер 880.

Проект закону підготовлено з метою посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за вчинення ними окремих військових злочинів в умовах особливого періоду. З цією метою проектом закону пропонується внести зміни до низки статей Кримінального кодексу України (далі – КК), які передбачені за військові злочини, встановивши більш сувору відповідальність за їх вчинення не лише в умовах воєнного стану, а і в умовах особливого періоду, під яким розуміється період, що охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення  воєнних дій (абзац одинадцятий статті 1 Закону України "Про оборону України"). Таке посилення відповідальності стосуватиметься: непокори невиконання наказу, опору начальникові або примушення його до порушення  службових обов'язків, угрози або насильства щодо начальника  (статті  402-405 КК); самовільного залишення військової частини або місця служби, дезертирство, ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, також заволодіння ними шляхом шахрайства або  зловживання службовим становищем, умисного знищення або пошкодження військового майна (статті 407-411 КК); втрата військового майна (стаття 413 КК); порушення статутних правил вартової служби чи патрулювання, внутрішньої служби, порушення правил несення прикордонної служби, бойового чергування (статті 418-421  КК); недбалого ставлення до військової служби (стаття 425 КК);   бездіяльність … влади (стаття 426 КК); залишення гинучого військового корабля (стаття 428 КК).…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу дати закінчити.

 

БОНДАРЧУК І.В. … незаконного використання символіки  Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристалу та зловживання ними (стаття 435 КК).

Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пропонується вказаний проект як такий, що прийняття цього законопроекту сприятиме зміцненню дисципліни військовослужбовців, що вкрай актуально у зв'язку з проведенням антитерористичної операції, підтримати. І ми просимо прийняти його у зв'язку з подіями в країні в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Запрошую до співдоповіді голову комітету Кожем'якіна Андрія Анатолійовича.

 

11:35:20

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини (номер 1552), поданий Кабінетом Міністрів

Проектом  закону  пропонується  внести  зміни  до статей 402-405, 407-411… Я не буду всі перелічувати, тільки що представник… заступник міністра юстиції все це висловив.

Єдине, що на комітеті під час обговорення було зазначено, що даний законопроект, він буде сьогодні вкрай необхідний для прийняття юридичних рішень, прийняття рішень судами, прокурорами, всіма правоохоронцями якраз під час проведення бойових дій на Сході. І члени комітету підтримали цей законопроект і рекомендують Верховній Раді  під час розгляду прийняти його за основу.

Ми не можемо підтримати… дати… підтримати рекомендацію Міністерства юстиції щодо "в цілому", тому що тут є над чим працювати. Ми допрацюємо, і буде нормальний такий діючий закон з посиленими  санкціями. Тобто я прошу підтримати. Дякую. Тільки за основу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Анатолійович.

Будь ласка, два – "за", два – "проти".

Будь ласка, Івченко, народний депутат, "Батьківщина".

 

11:37:35

ІВЧЕНКО В.Є.

Прошу передати слово Кожем'якіну Андрію Анатолійовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Кожем'якін, "Батьківщина".

 

11:37:41

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я ще раз хотів би сказати про наступне. Що, крім комітету Верховної Ради, цей законопроект, проаналізувавши і вивчивши його, всі правоохоронні органи і також спецслужби України, я маю на увазі і Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки, всі вони висловилися за те, щоб цей законопроект сьогодні розглядати і дати йому можливість існувати і жити.

Тому, дійсно, сьогодні ми висловлювали співчуття всім загиблим у Волновасі, але ви знаєте, скільки ще у нас загиблих людей, вже загинуло під час бойових дій. І для того, щоб трішки підвищити дисципліну, військову дисципліну, а також організованість наших бойових підрозділів: підрозділів МВС, Служби безпеки України, Міністерства оборони, - якраз Міністерство юстиції і розробило цей законопроект, аналізуючи ту практику юридичну, яка сьогодні надходить і в тому числі в комітет Верховної Ради.

Тому я ще раз хотів би сказати, що наша фракція підтримає цей законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Гальченко Андрій Володимирович.

 

11:39:06

ГАЛЬЧЕНКО А.В.

Прошу передать слово депутату Долженкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Долженков, прошу.

 

11:39:12

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Уважаемые коллеги! Уважаемые граждане! Хотел бы немножко прояснить над сутью законопроекта, который так… в таких спокойных тонах обсуждается представителями коалициады нашей.

Суть заключается в том,  что этим законопроектом  предлагается тех парней, которые подпадут под несколько волн мобилизации, анонсированной нашим главой государства, фактически ввести строгие суровые достаточно уголовные санкции за воинские преступления, имеющие место в условиях военного положения.

Как выглядит ситуация? У власти действующей не хватает воли объявить  военное положение, то есть руководствуются своими узкими политическими мотивами (то ли боязнью, то ли отсутствием политической воли), но при этом фактически вводятся в особенную часть Уголовного кодекса  жесткие санкции  за те преступления, которые могут быть совершены умышленно либо неумышленно этими ребятами. И фактически они будут судится по условиям военного времени.

Я приведу несколько примеров. Тем более представитель Министерства юстиции ряд их привел. Например. В условиях особого периода за нарушение правил несения пограничной службы, несения дежурства может последовать наказание в виде лишения свободы на срок ото  5 до 10 лет,  за нарушение уставных правил внутренней службы – до 5 лет, за нарушение правил патрулирования предусмотрено наказание в виде лишения свободы от 3 до 8 лет.

Хочу предупредить, что голосовать за этот абсурдный законопроект в целом мы не имеем никакого морального права. Мы  не стоим на фронтах, мы не стоим на этом рубеже. Под эту ответственность могут  подвести любого военнослужащего, который в этот тяжелый для Родины период  пришел выполнять свой конституционный долг по защите своей Отчизны.

Мы должны внести правки, доработать этот законопроект. За наиболее тяжкие преступления может быть внести эту ответственность, но не за все, что там предлагается. И вообще я прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви завершили? Дякую.

Будь ласка,  "Народний фронт", Тетерук Андрій Анатолійович. Будь ласка.

 

11:41:37

ТЕТЕРУК А.А.

Шановні депутати! Я хочу висловитися щодо голосування за цей закон. Дуже важливо розуміти, що емоційно дійсно деякі депутати нагнітають обстановку і кажуть, що не можна такого робити. Але якщо брати за основу ту ситуацію, з якою щоденно сталкуються командири на передовій, ми повинні розуміти, що не всі військовослужбовці і добровольчі батальйони мають патріотів і сумлінно виконують свій військовий обов’язок громадян України. Деякі з них дозволяють собі мати на руках зброю і вести себе таким чином, що їх дії цілком і повністю підпадають під Кримінальний кодекс України. І жодним чином, хто тут каже, що взірцеві наші герої або військовослужбовці, які сумлінно виконують обов’язок, будуть підпадати під цей закон, це є неправдою.

Я прошу кожного з вас підтримати тих командирів, які щоденно кропіткою працею підтримують дисципліну у ввірених їм підрозділах. Кожен військовослужбовець, який порушує закон, повинен розуміти, що він буде нести військову і кримінальну відповідальність за мародерство або вчинення інших, підпадаючих під Кримінальний кодекс, злочинів.

Тому я і фракція "Народний фронт" просить всіх депутатів підтримати цей закон при голосування. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Будь ласка, Микола Томенко.

 

11:43:24

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів колегам з Партії регіонів сказати про те, що коли починалася військова агресія в Росії, вони тут істерику влаштували і казали, що Путін з нами замириться і прийшов тут з миром. Про військовий стан і війну вам краще помовчати, бо ви принесли цю війну, коли працювали в Партії регіонів. А зараз ви учите Президента і нас, як треба воювати. Краще подякуйте пацанам, які рятують країну і вас, а не умнічайте.

А тепер стосовно закону. На жаль, є така ситуація. У нас велика кількість небойових втрат. Як були небойові втрати в Афганістані, так і сьогодні. І про це треба говорити. Тому порядок і дисципліна повинна бути в армії. Інша справа, що треба прописати чітко норми, я тут погоджуюся, і Андрій Кожем'якін про це говорив, що треба прийняти лише в першому читанні і ще раз пройти по пунктах, щоб не було зловживань по відношенню простих військових з боку офіцерів, і щоб ми розуміли, що в нас – дисципліна, порядок, і ми переможемо. І…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Завершили? Завершили.

Будь ласка, Міщенко, народний депутат.

 

11:44:41

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, Сергій Міщенко, Київщина, 98 округ.  Я повністю підтримую мого друга Миколу Томенка в тому, що він сказав. Що цей закон ми повинні були прийняти ще півроку тому. І тому я за те, щоб зараз ми негайно його прийняли в першому читанні, тому що з особливим станом не треба бавитися. Тому що особливий стан – цей військовий стан. Тому ви визначіть, коли він буде діяти, і як він діє.

І по-друге. Моя рекомендація. Ми повернули військові прокуратури. Зараз цими злочинами військові прокурори. А де військові суди? Чому цивільні по цим специфічним справам судять? Да вони не мають досвіду. Та може ви відразу і подасте закон, який передбачає повернення військових трибуналів? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я думаю, що є повне розуміння з того, що це надзвичайно необхідний законопроект. Мова йде про те, що ми зараз його розглядаємо в першому читанні за основу. Ми чули вислови комбатів, які безпосередньо знають, що відбувається  і також вислови народних депутатів. Закон є важливим, маємо його підтримати в першому читанні. Доопрацювати його, підготувати якісно до другого читання і надати можливості, щоби в нашого військова була і відповідальність, оскільки більшість, абсолютна більшість наших сьогодні військових, дотримається – і уставу, і статуту, і всіх інших правил. Але є випадки окремі, які мають бути покарані, і тут потрібно це врегулювати на рівні закону.

Тому, шановні колеги, я прошу народних депутатів підготуватися до голосування.

Шановні народні депутати, зайдіть, будь ласка, до зали. Запросіть до зали народних депутатів, будь ласка. У мене є ідея: я думаю, що поставлю такий, знаєте, магнітний замок в двері, 10 годин – так закрився і в 6 годин – відкрився. Якщо ви не заперечуєте? Якщо ви не заперечуєте? Я чую, що ви не заперечуєте, тому я… я обов'язково, з вашого дозволу, тільки – шановні народні депутати – тільки з вашого дозволу.

 Будь ласка, підготуйтесь до голосування. Я ставлю на голосування законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини (реєстраційний номер 1552) за основу, перше читання, за основу. Прошу голосувати і прошу підтримати за основу, шановні колеги. За основу.

 

11:47:57

За-238

Рішення прийнято.  Дякую, шановні колеги.

Наступне питання 10 – (реєстраційний номер 1086) проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо удосконалення пенсійного забезпечення). Доповідає народний депутат України Шухевич Юрій, Богдан Романович. Прошу… А, давайте по процедурі. Є пропозиція скорочену процедуру провести розгляду і я ставлю на голосування цю пропозицію. За скороченою процедурою розглянути цей законопроект (реєстраційний номер 1086). Прошу визначатись. За скороченою процедурою.

 

11:48:49

За-214

Рішення прийнято.

Шановний Юрій Романович, прошу вас.

 

11:48:57

ШУХЕВИЧ Ю.Р.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Закон, який…  законопроект, який пропонується вам для розгляду полягає в тому, що згідно з… (не чути)  …пенсійної реформи Тігіпка жінкам… (не чути) … до 55 років…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Юрій, краще сядьте, бо не чути, пане Юрій. Сядьте, бо ви далеко від мікрофону, якщо вам не важко. Дякую вам.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. Було б тепер виходять на пенсію згідно з тим в 60 років. Але потрібно ще 30-річний стаж роботи. ….. жінок хотіли позбавити права взагалі виходити на пенсію до 60 років, але під натиском вулиці багатотисячної, ……….і так далі змусили Верховну раду внести поправку і дозволили до 31 грудня 2013 року виходити в 55 років при наявності 30-річного стажу роботи і звільнення від праці.

Тепер наступає катастрофа. Річ у тому, що кожного місяця, по даних Міністерства соціальної політики, виходить 50 тисяч жінок на пенсію. Це велика цифра. Виходять вони достроково, не дивлячись на те, що такий передчасний вихід на пенсію ….. 60 років впливає на зменшення, на зменшення постійне до 50 процентів …………… Але безвихідь їх змушує виходити.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, дайте завершити доповідачу.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. Я прошу… взагалі цей закон дає можливість до…  так пропонує міністерство, і я погоджуюсь, до 22-го року продовжувати, дати можливість жінкам виходити на пенсію в 55 років при 30 років стажу і при  звільненні з роботи, бо інакше – катастрофа.

Я просив би вас всіх проголосувати за цей закон, прийняти його за основу і в цілому. Буду дуже вдячний, я думаю, що дуже багато людей, багато жінок будуть вам вдячні, тому що це дійсно неприйняття – це катастрофа. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідач: голова підкомітету Драюк Сергій Євсейович, прошу.

 

11:52:24

ДРАЮК С.Є.

Шановні колеги, шановний Голово, Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув даний  законопроект на своєму засіданні 24 грудня, який був поданий народним депутатом України Шухевичем (реєстраційний номер 1086). Даним законом пропонується продовжити до 2022 року права дострокового виходу пенсії жінкам у 55 років, які мають не менше 30 років страхового стажу та за умови звільнення з роботи, а також в цій же статті 40 до такого ж терміну продовжити і право надання довідок за любий період роботи.

Комітет підтримує зазначені пропозиції, спрямовані на забезпечення прав громадян та дотримання принципу рівності їх перед законом. Прийняття законопроекту забезпечить рівноправність жінок, яким підвищено пенсійний вік у разі дострокового виходу на пенсію. Даний законопроект підтриманий був і Міністерством соціальної політики. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради теж не заперечує проти прийняття його за основу.

Але, шановні колеги, хотілося б звернути увагу, що автор законопроекту зазначає, що прийняття акту потребує додаткових видатків з державного бюджету. Проте, відповідних фінансово-економічних розрахунків до законопроекту не надано.

Крім того, на даний час до комітету звернулись деякі народні депутати, які бажають внести до даного проекту правки. Тому з врахуванням сказаного, комітет рекомендує Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини 1 статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте закінчити.

 

ДРАЮК С.Є. …Закону України "Про пенсійне забезпечення прийняти за основу. І, шановний пане Голово, при направленні на наш комітет для підготовки його до другого читання просимо надати скорочений термін, щоб ми його в короткі терміни доопрацювали і подали до другого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  На наступний пленарний тиждень воно якраз вийде в перші дні. Дякую.

Два – "за", два – "проти". Запишіться, будь ласка. Будь ласка,  "Блок Петра Порошенка", Олег Барна.

 

БАРНА О.С.

Барна Степану передаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Степан Барна. Прошу.

 

11:55:35

БАРНА С.С.

Шановні депутати! Шановні колеги! Безперечно, що соціально спрямованість даного законопроекту є надзвичайно важливо. Тому я вважаю, що цю ініціативу народного депутата України Юрія Шухевича потрібно підтримати. Виходячи з того, хоча б, що ми попали в умови серйозної соціальної економічної кризи ми маємо допомогти і сприяти тій категорії населення, котрі потребують соціальної підтримки з боку держави. Тому, друзі, виходячи з того, щоб ми пішли шляхом максимального зняття з себе тих можливостей соціальних привілей, котрі стосуються народних депутатів ми їх маємо спрямувати на підтримку соціальних категорій населення, людей, котрі цього потребують.

Тому фракція "Блоку Петра Порошенка" буде принципово підтримувати дану ініціативу і ми стоїмо на тій позиції, що наша позиція і законодавчі ініціативи, котрі ініціює парламент має бути спрямований на захист, на соціальний захист населення України і українців. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Купрієнко, Радикальна партія. Будь ласка, Олег Васильович

 

11:56:48

КУПРІЄНКО О.В.

Олег Купрієнко, Радикальна партія Олега Ляшка. Шановні колеги, я дуже вдячний вам за підтримку ідеї, за підтримку законопроекту – це дуже важливий законопроект. Звертаю увагу, хто ще можливо ще не дочитав до кожної букви: право на вихід на пенсію в 55 років надається жінкам, які мають стаж 30 років. Тобто вона вже… жінка мала б працювати з 25  років безперервно – це дуже важливий момент, дуже суттєвий  момент. Зважаючи на те, що в 55 років жінкам взагалі надзвичайно тяжко знайти роботу для того, щоб доопрацювати до визначеного законом терміну, саме цей закон направлений на захист прав наших жінок, особливо тих, які проживають в сільській місцевості. Якщо подивитися на наших матерів у 55 років, які уже виглядають на всі 70, то це дуже важливий законопроект, і я прошу його підтримати.

Також звертаю увагу на те, що в цьому законопроекті передбачено, що  для нарахування пенсії має право особа взяти  витяг із п'яти років стажу, там відповідним чином визначено – це  теж важливий момент для  того, щоб людина могла  використати свій  трудовий стаж для максимального нарахування  пенсії.

І остання теза комітету про те, що  немає фінансового  обґрунтування, хоча це можливо і  потребує додаткових бюджетних  видатків. Скажіть мені, будь ласка,  хто зараз може  спрогнозувати  скільки жінок скористається цим правом? Це неможливо в принципі, і  зробити бюджетний розрахунок можна щось таке передбачити. Але чіткий бюджетний розрахунок тут в принципі надати неможливо.

Тому я прошу підтримати вказаний законопроект. Ми зробимо на старий Новий рік подарунок нашим жінкам, які зможуть цим правом  скористатися.

І ще нагадую: у нас є чимала категорія людей, які повиходили на пенсію, які прожили менше, ніж цей стаж, який зазначений у цьому законі.  Тому прошу підтримати законопроект членів нашої фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Михайло Папієв.

 

11:59:08

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Михайло Папієв, фракція політичної партії "Опозиційний блок".

Я вітаю цей законопроект, і він є позитивним, бо він врегульовує деякі недолугі норми закону, які, в принципі, з 1 січня 2015 року обмежили конституційні права наших громадян.

Крім того, фракція політичної партії "Опозиційний блок" буде голосувати за цей закон. Більше того, ми пропонуємо цей закон проголосувати сьогодні в цілому. Чому? Тому що, фактично, пропозиція комітету, яка лунала сьогодні, щоби доопрацювати його до другого читання і доповнити ще деякими нормами, протирічить Регламенту Верховної Ради  України. Ми на друге читання зможемо додати тільки в ті статті, які стосуються закону, який прийнятий у першому читанні. Інші статті Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ми не зможемо порушити.

Тому я дуже прошу дослухатися до моєї поради: давайте приймемо цей закон за основу і в цілому. І вже дамо доручення зараз Верховній Раді  України вже зареєстрований закон номер 1017 про відновлення порушених пенсійних прав деяких категорій громадян.

Пропоную, щоб ми на наступний пленарний тиждень внесли цей законопроект в зал, він якраз врегульовує інші питання, бо їх дуже багато. Крім… нам треба лишити 55 років пенсійний вік для жінок і 60 років для чоловіків, тому що врегульовувати і підвищувати пенсійний вік в умовах тіньової економіки – це є нонсенс. Країни світу йдуть на підвищення пенсійного віку тільки в тому разі, коли інші ресурси і джерела наповнення Пенсійного  фонду вичерпано. Сьогодні українська економіка дозволяє поповнити доходи Пенсійного фонду без…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Литвин Володимир Михайлович.

 

12:01:34

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Цілком очевидно, що цей законопроект потрібно підтримати і сьогодні проголосувати його за основу і в цілому. Якщо у Верховної Ради України є воля прийняти його за основу, то постає питання: а що ми будемо доопрацьовувати до другого читання? Нічого. Це бажання, що робили і раніше, продемонструвати підтримку людей, а потім цей закон не розглядати. Тому пропозиція: зняти заперечення, проголосувати його як закон. (Оплески)

І друге. Шановний Голово, я привертаю вашу увагу до того, що у нас робота відбувається хаотично. З цього приводу існує низка законопроектів, вони чомусь взагалі не розглядаються. Зокрема, 20 народних депутатів внесли законопроект, яким передбачається (я маю на увазі група "Воля народу") радикально врегулювати це питання, до речі, про що говорили під час виборчої кампанії. Давайте будемо виконувати передвиборчі обіцянки. Радикально, з урахуванням того, що жінки не можуть мати страховий стаж для отримання мінімальної пенсії 30 років. Я нагадаю для стенограми і для того, щоб ви дали доручення розглянути ці закони. Це законопроект реєстраційний номер 1663, а також законопроект реєстраційний номер 1031-2. Зокрема, якщо не можемо зразу вирішити цю проблему, шановні колеги, давайте будемо вводити збільшений страховий стаж для отримання мінімальної пенсії поступово, і законопроекти це передбачають.

Тому пропозиція: прийняти зараз цей закон і на цьому тижні розглянути всю низку соціальних пенсійних законопроектів і остаточно визначитися щодо них. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, від фракції Олександра Кужель. Потім Олег Березюк. "Економічний розвиток", Яценко.

 

12:03:42

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, шановні виборці! Я думаю, тут немає жодної людини, яка перед виборцями не давала обіцянку, що вона скасує цю ганебну пенсійну реформу пана Тігіпка. Скажіть, будь ласка, тут більшість чоловіків, ви що, не знаєте, що жінка після 45 років просто не може знайти роботу?! Чи до вас як виборці вони не звертаються?

А якщо ми сьогодні говоримо, що... ще й розглядають деякі, щоб  до 60 працювала. Скажіть, будь ласка… так ідіть всі з роботи і звільняйте місця для жінок України! На сьогоднішній день, хоча у нас як би нема неравенства, але жінки після 45 мають дуже тяжкі  відношення з роботодавцем.

По-друге. Скажіть мені, будь ласка, а хто дітей буде народжувати, коли  ви вставите стаж жінки 30 років? Сидіть тоді ви на декретних отпусках, а жінки будуть народжувати і працювати. І це є дуже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка,  завершити.

 

КУЖЕЛЬ О.В. І тому цей закон фракція "Батьківщина" в підтвердження своїх виборчих обіцянок буде голосувати і за основу і в цілому. І вам пропоную зробити те ж саме. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Березюк.

 

12:05:18

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги! Шановний пане Голово! Пошанування жінки, пошанування матері є ознака культури нації. Пошанування  працюючої жінки, яка 30 років відпрацювала, віддала час роботі, часто жертвуючи дітьми – це особливий момент. Тому ми маємо дати шанс, справедливий шанс тим жінкам хоча б  після 55 років знайти час для себе і внуків! Це важливий психологічний момент виховання нації.

Гроші. Гроші є де взяти в бюджеті. Сьогодні наші депутати фракції "Об'єднання "Самопоміч", переглядаючи вже бюджет, знаходять  десятки мільярдів, яких ми не домовлялися витрачати, коли тут сиділи вночі. Є гроші!

Я від імені фракції "Об'єднання "Самопоміч" підтримую пропозицію Героя України Юрія Шухевича голосувати цей закон сьогодні за основу і в цілому. Тому запрошую і вас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Антон Яценко.

 

12:06:33

ЯЦЕНКО А.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги. Дійсно, цей закон, – немає ніяких питань, буде проголосований сьогодні в залі і буде підтриманий. Але це не вирішує жодним чином проблеми, яка сьогодні є в Україні, як казали попередні оратори. Жінки, які зараз мусять працювати, вони не мають роботи, і тому було б гарно для людей, щоб жінки могли піти на пенсію в 55 років. І взагалі вдосконалити пенсійне законодавство.

Тому група "Економічний розвиток" просить включити на цей тиждень увесь пакет законів, пов’язаний з відміною так званої пенсійної реформи і повернути в те становище, щоб жінки могли йти на пенсію в 55 років. Дуже просимо це зробити для людей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка. Один від позафракційних. Сергій Міщенко, будь ласка.

 

12:07:32

МІЩЕНКО С.Г.

Дякую. Сергій Міщенко, Київщина, 98 округ. Я не згоден з комітетом про те, щоб його прийняти за основу. Тому що, якщо ви подивитесь на законопроект, то міняються 2 норми. З 1-го січня 16 року продовжити термін для нарахування страхового стажу до 1-го січня 22 року. І з 1-го січня 15 року дати можливість виходити жінкам 55-ти років, які мають 30 років пенсійного стажу. Що міняти? До 1-го січня 22 року. Що міняти? Тільки в цілому, тільки в цілому прийняти. Але я не згоден з тими колегами, що кажуть, що це подарунок для наших жінок. Це не подарунок. Подарунок – це коли поставлять всі обіцянки про скасування пенсійної реформи. Оце подарунок для наших жінок і для наших людей.

Якщо ми цього не зробимо, то ваші всі обіцянки підуть знаєте кому під хвіст.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Людмила Денисова, голова профільного комітету. Прошу. Давайте заключне слово і будемо переходити до голосування. Народних депутатів прошу зайти до зали Верховної Ради.

 

12:08:56

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Ви знаєте, дуже важливе питання ми сьогодні розглядається – це пенсійного забезпечення наших жінок, яким зараз вже 55 років або може бути 55 років завтра.

Ви знаєте, на сьогоднішній день дуже важка ситуація на ринку праці. 49 тисяч вакансій всього є в нашої держави на сьогоднішній день. А зареєстрованих безробітних – понад півмільйона. Тому це теж вирішення якось проблеми працевлаштування інших: якщо жінки підуть на пенсію, звільняти ці місця. На сьогоднішній день потрібно працевлаштувати 78 тисяч вимушено переселених осіб. Якщо вони не працевлаштуються, вони не будуть отримувати державну допомогу на оренду житла.

Тому як голова комітету я підтримую те, що зараз вносять пропозицію, проголосувати за основу та в цілому. І якщо ця пропозиція, пане Голово, набере голоси, то ми, безумовно, будемо раді тому, що таке право у жінок буде. Якщо все ж таки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Я прошу поставити на голосування в першому читанні. І я гарантую, що наш комітет доопрацює терміново і внесе в зал це рішення. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні народні депутати. Все, ми можемо переходити до голосування. Прошу народних депутатів перейти до залу.

Є пропозиція комітету прийняти його за основу. Але, враховуючи важливість цього питання, я поставлю його зараз  на голосування за основу та в цілому. Немає заперечень? Немає.

Шановні народні депутати, прошу зайти до залу. Є заперечення? (Шум у залі) Ну давайте порадимося. (Шум у залі) Давайте. Була пропозиція голови комітету. Добре. Прошу підготуватися до голосування за основу і в цілому законопроекту номер 1086 – проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування" щодо удосконалення пенсійного забезпечення. Прошу голосувати за основу і в цілому. За основу і в цілому.

 

12:11:37

За-256

Рішення прийнято.

Дякую, шановні народні депутати.

Ми закінчили розгляд цього важливого, надважливого питання. Я дуже швидко його підпишу і направлю на підпис Президенту України. Зараз згідно Регламенту у нас з вами, я вимушений оголосити тридцятихвилинну перерву.

 Хвилину. У нас з вами залишилось ще одне питання. Але ми зараз готуємо, якщо ви не забули, до наших європейських партнерів заяву українського парламенту. Тому я би вас просив зараз о 12.45 ми збираємося в цій залі (ніхто не затримується), ми розглядаємо питання порядку денного, яке залишилось – один, і далі буде виступ голови Комітету з європейської інтеграції щодо нашого звернення до наших європейських партнерів.

Щиро вдячний вам за вашу увагу. О 12.45 ми збираємося в залі. Дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу заходити до зали і приготуватись до роботи.

Шановні народні депутати, голови фракцій, прошу запросити всіх до залу, щоб ми могли розпочати нашу плідну, хоч і важку роботу. Прошу заходити в зал і займати свої місця. Гройсман скоро буде.

и не можемо розпочати нашу роботу. Тільки фракція "Народний фронт" зібрана і на робочих місцях. Я прошу всі інші фракції зайти і зайняти свої робочі місця. Ми за одну хвилину розпочинаємо роботу.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу займати місця у залі, ми можемо продовжувати нашу роботу. Будь ласка, я прошу запросити народних депутатів до зали Верховної Ради України для того, щоб ми продовжували нашу роботу. У нас залишилось до розгляду два питання порядку денного, будь ласка,  шановні колеги,  прошу сконцентруватись.

Шановні народні депутати, я прошу займати свої робочі місця.

Розпочинаємо розгляд проекту Постанови про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького (4 березня 2015 року) (реєстраційний номер 1318).

Шановні колеги, я прошу займати свої місця. Ми розпочали розгляд питання. Я запрошую до слова доповідача народного депутата України Оксану Василівну Юринець.

Шановних народних депутатів, я прошу зайти до зали. Будь ласка, колеги, керівництво фракцій.

 

12:55:11

ЮРИНЕЦЬ О.В.

Христос рождається, шановні колеги! Оксана Юринець, фракція "Блоку Петра Порошенка", група "УДАР Віталія Кличка".

4 березня 2015 року виповнюється 200 років від дня народження Михайла Вербицького – українського священика, композитора, диригента, громадського діяча, автора музики до Гімну українського, Державного та національного Гімну.

З метою виховання поваги до історії, патріотизму, державних символів України. Враховуючи важливість постаті Михайла Вербицького для розвитку української державності та української культури про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького. Текст постанови є на сайті Верховної Ради ми його доповнюємо ще певними     рекомендаціями, що стосуються, рекомендувати Міністерству освіти і науки України, молоді та спорту України провести наукові та науково-практичні конференції, круглі столи, присвячені життю та діяльності Михайла Вербицького.

Рекомендувати Львівській міській раді встановити пам'ятник Михайлу Вербицькому у місті Львові, де він жив та працював. Ініціювати підготовку наукових матеріалів та артефактів для створення музею Михайла Вербицького. Львівський державній адміністрації та районним державним адміністраціям встановити пам'ятні дошки у церквах села Завадів Яворівського району та села Старі Стрілки Старосамбірського району, де Михайло Вербицький був парохом.

Напевно, немає такої історичної постаті, яка би сьогодні говорила про те, як вона об'єднала Україну, як сьогодні славень України об'єднує Схід і Захід. І це та людина, яка сьогодні вартує пошани. Сумно, що, напевно, немає всіх колег народних депутатів, яким, напевно, не важливий Гімн України. Але я думаю, що історія виправляється, і ми все ж таки в майбутньому будемо його співати не з сумом, як сьогодні ми це робимо у шану нашим героям, а з гордістю і посмішкою, дивлячись впевнено у майбутнє.

12 січня Президент України підписав Указ про відзначення 150-річчя публічного співу цього гімну і також щодо випуску ювілейної марки, монети і конверту. Ми не можемо святкувати сьогодні, але ми вшановуємо пам'ять. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошую до слова співдоповідача, заступника голови Комітету з питань культури і духовності Віктора Євгеновича Єленського. Будь ласка, Віктор Євгенович.

 

12:58:38

ЄЛЕНСЬКИЙ В.Є.

Шановні колеги, Комітет з питань культури і духовності на своєму засіданні розглянув проект Постанови про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького і пропонує його підтримати.

Я думаю, що немає необхідності говорити про значення  Михайла Вербицького. Якщо б вся історія України… всю історію України потрібно було б викласти на одному аркуші паперу, то й тоді в такому б випадку для Михайла Вербицького знайшлося б на цій сторінці місце.

До цього долучаються в Україні громадські, релігійні організації. Як відомо, Михайло Вербицький був священиком і сином священика. До цього долучаються українці в діаспорі.

Я хочу також нагадати, що 10 березня виповнюється 150 років від того дня, коли вперше публічно було виконано гімн України "Ще не вмерла Україна", музику до якого написав Михайло Вербицький.

Я дуже наполягаю, і від імені комітету, підтримати цю постанову. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Микола Томенко. Микола Володимирович Томенко.

 

12:59:42

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я хотів до моїх колег: Оксани Юринець і Тараса Батенка, - які з цією мудрою ініціативою виступили, і до колег з комітету додати, що ЮНЕСКО оголосило цей рік Роком Михайла Вербицького. Тобто мова йде про нашу можливість на міжнародному рівні фактично 2015 рік зробити роком популяризації Гімну України. Це унікальна історія створення гімну, бо Павло Чубинський, який з Великої України, написав текст гімну, до сих пір достеменно не відомо, коли Михайло Вербицький прочитав той текст, але він, прочитавши в Галичині, зробив музику. І Галичина з Великою Україною тоді об'єдналася, уже написавши цей гімн.

Тому я думаю, що, як Майдан гімн зробив таким, духовною основою нашого життя і виживання тоді на гімні, ми мусимо в 2015 році піднести, щоб кожна людина не просто знала – шанувала, і щоб світ знав Гімн України.

І я прошу всіх "гімнотворців", які хочуть змінити гімн, в цьому році не змінювати гімн. Співаймо гімн так, як він є, і шануймо його! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Степан Барна.

 

13:01:12

БАРНА С.С.

Степан Барна, фракція "Блок Петра Порошенка". Однозначно, ми маємо говорити про  важливість постаті Михайла Вербицького в історії української державності. Більше того, ми не тільки вшановуємо  200-річчя від дня його народження, а також 150-річчя  в цьому році першого виконання Державного Гімну України. Принципово ми знаємо про те, що 12 січня Президент України підписав Указ Президента України "Про відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького", а також 150-річчя від дня  виконання першого  разу  Державного  Гімну України. Тому це символічний момент, який дає нам можливість вшанувати історію тої людини, котра народилася в Перемишльському  повіті в селі Млини, котре знаходиться зараз у складі Республіка Польща, але який є символічним, тому що проживаючи на далекому Заході етнічних українських земель…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

А.В.ПАРУБІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

13:02:25

БАРНА С.С. Ця людина об'єднала всю Україну. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Пропонуємо перейти до голосування і прошу депутатів приготуватися до голосування. Отже, хто не є в залі, прошу зайти в зал депутатів, і голів фракцій прошу прослідкувати за тим. Ми бачимо повністю пустий куток залу, де має перебувати фракція "Опозиційний блок" і інші фракції під час таких важливих питань. Я дуже наголошую: необхідно бути на робочих місцях і працювати. І прошу  передзвонити й запросити всіх депутатів.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького… (Шум у залі) 

Сигнальне голосування?  Давайте, сигнальне. Давайте. Та є голоси, я ж бачу. Ну що ви? Я ж бачу, що є голоси. Та ми ж зареєстровані. Ну що… Картки  ж можуть бути, це ж не означає. Давайте сигнальне голосування, будь ласка, давайте. Сигнальне голосування, у нас є голоси. Сигнальне голосування.

 

13:03:50

За-227

Я просив би шановних народних депутатів ще раз уважно, сконцентруйтесь, займіть свої місця, будь ласка. Запросіть народних депутатів до зали Верховної Ради. Ще раз сигнальне голосування, будь ласка. Вже нормальне? Голосуйте, голосуйте. Це буде сигнальне. Та почекайте, що ви.

 

13:04:21

За-226

Все нормально. Шановні колеги народні депутати, я ставлю на голосування проект Постанови про  відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького 4 березня 2015 року, реєстраційний номер 1318. Я прошу народних депутатів України сконцентруватися. Зараз розпочнеться голосування. Шановні народні депутати, прошу голосувати, прошу підтримати.

Голосуємо, шановні, за основу і в цілому. За основу і в цілому, голосуємо, шановні колеги.

 

13:05:01

За-236

Рішення прийнято. (Оплески)

Шановні колеги, я ставлю на розгляд…

 

 (Депутати співають Гімн України)

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Слава Україні! Героям слава! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Прошу займати місця народних депутатів.

Відповідно до доручення, яке я надав на початку нашого засідання пленарного, я вношу на розгляд проект Постанови (реєстраційний номер 1736), Постанови Верховної Ради  України про звернення Верховної Ради  України до Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, національних парламентів, членів Європейського Союзу, США, Канади, Японії і Австралії щодо масового розстрілу людей під Волновахою.

Слово має доповідач – голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко. Прошу.

 

13:07:26

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Ірина Геращенко, "Блок Петра Порошенка", група "УДАР". Шановний пане Голово, ми хочемо подякувати від Комітету євроінтеграції і Комітету закордонних справ за те, що ви оперативно так відреагували на цю страшну трагедію, далі доручення нашим комітетам, ми вирішили вдвох підготувати відповідну заяву. І я хочу подякувати і дипломатам, які сидять в цій сесійній залі, які допомогли нам підготувати фаховий текст звернення.

Шановні колеги, просто враховуючи брак часу, вам не роздали сам текст постанови. Я озвучу вам її. Прошу уважно слухати, щоб ми могли прийняти звернення до Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, національних парламентів країн-членів ЄС, США, Канади, Японії, Австралії щодо масового розстрілу людей під Волновахою в Україні.

13 січня 2015 року стався жахливий за своїми наслідками масовий розстріл мирних жителів на Сході України в районі населеного пункту Волноваха на Донбасі. В результаті нанесеного ракетного удару з боку терористів з так званої ДНР по автобусу з мирними громадянами загинуло більше 10 осіб. Серед них були діти. Більше 15 важко поранено.

Незважаючи на підписаний у вересні 2014 року представниками ОБСЄ, України та Російської Федерації Мінський протокол, що передбачає дотримання всіма сторонами режиму припинення вогню, обстріли українських сіл, селищ, міст на сході України, на Донбасі та позиції українських силовиків з боку терористів так званих ЛНР та ДНР не вщухають. Обстріли ведуться з територій, що знаходяться під контролем бойовиків ЛНР та ДНР зі зброї, що має російське походження. Україна, експерти багатьох міжнародних організацій мають чисельні факти доказів, що саме російського походження зброя, яка регулярно постачається зі сторони Російської Федерації бойовикам на Донбасі через неконтрольовані Україною ділянки кордону, україно-російського кордону.

Кожен день світ є свідками зухвалого порушення міжнародного права, основоположних прав людини, права на життя мирних громадян України, які стали заручниками бойовиків на окупованій ними території Донбасу.

Цивілізований світ не може і не має права мовчки спостерігати за цією трагедією українського народу. Україна несе чисельні людські втрати, які вимірюються вже тисячами життів.

Весь цивілізований світ повинен докласти максимальних зусиль для умиротворення агресора. Зупинити його може тільки сила нашого спільного супротиву, сила єдності і солідарності з Україною усіх європейських і світових демократичних кіл.

Нещодавно Україна разом з іншими провідними країнами світу і мільйонами французів вшанувала пам'ять жертв теракту в столиці Франції. Масовий розстріл людей в Парижі та Волновасі – це подія з одного й того ж ряду. Цивілізований світ повинен згуртуватися в боротьбі з тероризмом, зважаючи на те, що конфлікт на Донбасі інспірований ззовні уже призвів до тисяч людських втрат, а сотні тисяч жителів Донецької та Луганської областей вимушені були залишити свої домівки і шукати притулок на мирній частині територій України, що знаходиться під контролем української влади, зважаючи на продовження підтримки з боку Російської Федерації терористів шляхом безперервного постачання військового обладнання, стрілецької зброї, артилерії, танків та живої сили, Верховна Рада України закликає Європейський парламент, Парламентську асамблею ради Європи національні парламенти країн-членів ЄС та уряди держав-членів ЄС, США, Канади, Японії, Австралії: перше – продовжувати політику санкцій проти Росії, Російської Федерації як країни, яка, порушуючи міжнародні норми, анексувала частину української території – Автономну Республіку Крим, підтримує терористичні організації ЛНР  та ДНР, а також своїми практичними діями системно підриває досягнуті у Мінську мирні домовленості.

Друге. Включити так звані ДНР та ЛНР та інші подібні формування до списку терористичних організацій.

Третє. Вивчити можливість для надання України військової допомоги з метою посилення її оборонних можливостей, зокрема щодо захисту наших кордонів.

Четверте. Продовжувати політику не визнання незаконної анексії Криму.

П'яте. Розробити протягом наступних двох місяців програму допомоги Україні у контексті реагування на погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі.

Шосте. Сприяти політичному вирішенню врегулювання ситуації на Донбасі на сонові повного дотримання територіальної цілісності, непорушності кордонів України, поваги до її суверенітету і незалежності.

І останнє. Продовжити спільно протидіяти російській пропаганді. Просимо підтримати. (Оплески)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую за підготовлений текст.

Я прошу Юлія Володимирівна Тимошенко, будь ласка.

Можна від кожної фракції висловитись.

 

13:12:08

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, дорога Україна! Ми, безумовно, підтримуємо це звернення. Ми приймали участь у його розробці. Але я зараз хотіла би, щоб ми на фоні того, що робить Російська Федерація, Путін проти України. Вбивають дітей, вбивають мирних людей. Практично воюють проти України, нищать нашу країну. Щоб ми робили певні історичні кроки, відповідальні і чіткі, щоб у нас не було плутанів, щоб у нас була наша позиція однозначна і визначена.

Тому ми пропонуємо зараз включити до порядку денного додатково до звернення, яке ми зараз проголосуємо, я в цьому  не сумніваюся, постанову 1015, яка пройшла комітет і яка передбачає негайне припинення участі України в усіх органах СНД (оплески), яка передбачає припинення сплати членських внесків України до СНД…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте закінчити, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …яка припиняє діяльність постійного представництва України при СНД, а, крім того,  припиняє дію постанови про приєднання Верховної Ради України до Угоди про Парламентську асамблею держав-учасниць співдружності незалежних держав.

Я хочу сказати сьогодні, що знаходження України в цій структурі, де абсолютне лідерство належить Російській Федерації і Путіну, є просто приниженням для України. І хочу нагадати, що Грузія в той момент, коли почалася агресія, зробила цей крок негайно, ми не можемо цей крок зробити вже рік. І тому я прошу зараз поставити на голосування для включення в порядок денний і негайно проголосувати цю постанову. Є позитивний висновок профільного комітету, який одностайно прийнятий на відповідному комітеті всіма депутатами, які туди входять. Я вважаю, що якщо ми зараз це не розглянемо, це буде, по суті, слабкою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Березюк.

 

13:14:32

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні пані і панове, без сумніву, відозву звернення треба приймати, але парламент України не повинен використовувати дипломатичних зворотів. Ми не повинні говорити "нібито", "вже", "вони прийшли" це відверта російська агресія, парламент має право про це заявити, парламент не є дипломатами.

Друге. Ми не повинні просити розглянути можливість, ми, як повноцінні партнери світового співтовариства, повинні сказати, світ повинен допомогти, мусить допомогти Україні зупинити цю агресію, це агресія проти світу.

Тому шановні пані і панове, є пропозиція відредагувати негайно цю постанову, зробити її прямолійнішою, жорсткішою і менш дипломатичнішою, нема часу на дипломатію, канонада звучить. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Ляшко, хвилина. Потім Герасимов "БПП" і Андрій Іванчук.

 

13:15:36

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія". Я думаю, що ні в кого, ні в українському суспільстві, ні в міжнародній спільноті немає жодного сумніву, що Україна є сьогодні жертвою російської військової агресії. І ми не повинні боятися називати речі своїми іменами. Сором'язливо прикриваючи російську агресію, абревіатурою АТО, вигадуючи учасників АТО, вигадуючи ветеранів АТО, наші нащадки нас спитають: яке АТО, коли це реально визвольна війна за незалежність України?

Тому ми пропонуємо в проекті рішення, які зараз будемо голосувати передбачити і прямо визнати статус Росії як агресора, який вчиняє, проводить зараз агресію і військові дії на Донбасі, окупація Криму тощо. Досить дипломатії, досить еківоків, досить нам розказувати про мир, якого немає, не буде миру, коли ми будемо слабкі, не буде миру, коли ми не будемо показувати свої зуби. Не буде миру, коли ми не даватимемо здачі і не буде миру, коли ми  себе не захищатимемо…(Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Герасимов.

 

13:16:57

ГЕРАСИМОВ А.В.

Ми сьогодні вже виходили на цю трибуну вранці,  тому що наш колега Дмитро Лубінець з Волновахи і постраждала його сім'я і постраждали його рідні і близькі, і всі люди з Волновахи, і це не тільки Волноваха. Ми маємо, дійсно, підтримати, і, дійсно, визнати, що тут йде битва не за Україну, йде битва за цивілізований світ. Йде битва за принципи на яких має бути побудований нормальний світ, нормальна життєдіяльність людей, країн і континентів.

І що ми хотіли висловити? Що досить Європі, досить іншим країнам висловлювати стурбованість. Досить просто, скажемо так, закривати очі на те, що тут коїться. Вони мають чітко визнати ДНР, ЛНР терористичними організаціями, вони мають чітко підтримати і не просто на словах, а реальними діями, реальними кроками, те, що сьогодні намагаються зробити наші бійці на передових. Те, що намагається зробити парламент, те, що намагаються зробити всі нормальні люди в цій країні.

Але єдине на, що я хотів би звернути увагу, не треба зараз все змішувати до однієї купи і ми маємо, дійсно,…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

  

ГЕРАСИМОВ А.В. …всі наші зусилля на тому, що все, ви знаєте, що європейський бюрократичний механізм, ви знаєте бюрократичний механізм ПАРЕ. От зараз не є чітке завдання, нехай вони це чітке завдання виконають, бо якщо ми зараз накидаємо ми там купу іншого, то вони під приводом цього можуть це, скажімо так, відкласти. Дякую.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь  ласка, Юрій Левченко від опозиційних, потім – Михайло Папієв і на завершення – Андрій Іванчук. 

 

13:18:49

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Пан головуючий! Нагадую, що ми від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", ми слава Богу, до "Опозиційного блоку" жодного стосунку не маємо. Левченко, ВО "Свобода", 223 округ.

Товариство, безперечно, дуже важливо, а ця постанова сьогодні і треба її приймати. Є тільки одне але: у нас якісь постійно половинчасті методи, ми коли до когось звертаємось, щось у когось просимо за кордоном, просимо   підтримки, просимо санкцій, але самі насправді, у якомусь такому підвішеному стані. У нас війна – але без воєнного стану, у нас Росія агресор – але  їхні підприємства працюють спокійно в Україні, і все нормально… себе почувають.  

Тому давайте так, якщо у нас пішла практика зараз вносити щось з голосу, ніхто ж не бачить цього документу на  руках. Тому я пропоную,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода" зараз пропонує, щоб Верховна Рада звернулася з політичною заявою до Президента України, ми знаємо конституційні норми, але з політичною заявою, з проханням якомога швидше видати Указ про введення воєнного стану. Тоді справді,  це будуть реальні кроки, а не бутафорія. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Михайло Папієв.

 

13:20:02

ПАПІЄВ М.М.

Дякую. Шановні народні депутати України! Для стенограми, хотілося б сказати з приводу зауваження Першого віце-спікера Верховної Ради України в голосуванні  постанови по Михайлу Вербицькому, коли  було 227 голосів, якраз два голоси необхідних дав "Опозиційний блок". Тому треба бути коректними в цьому питанні.

Шановні колеги, і дуже  хотілося би, шановний пане головуючий, це дуже серйозні постанови, які ми приймаємо. Давайте не будемо повторювати ганебний принцип прийняття бюджету, коли приймалося щось з голосу.

Я дуже просив би, щоб народні депутати України мали хоча би базовий текст на руках, щоб ми свідомо голосували за дуже серйозні рішення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Андрій Іванчук.

 

13:20:56

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, фракція "Народного фронту". Дякую вам за доручення, і ми всі разом напрацювали проект даної постанови, і я вважаю, що звернення українського парламенту – це ніяке не прохання, це – нормальний політичний крок.

Голова комітету пані Геращенко зачитала для всіх депутатів цей документ. Ми будемо одностайно підтримувати його, і просимо всі фракції у парламенті підтримати дане звернення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, готували два комітети, опрацьована заява на моє доручення. Будь ласка, парламент хай визначається щодо такого тексту заяви.

Я ставлю на голосування за основу і в цілому проект постанови номер 1736, який щойно доповіла голова комітету профільного Ірина Геращенко. Прошу визначатися шляхом голосування, прошу підтримати цей проект постанови. Прошу голосувати, шановні друзі. Підготуйтеся, будь ласка, колеги народні депутати, голосуємо.

 

13:22:11

За-241

Рішення прийнято, шановні колеги. (Оплески)

Що стосується того, що було оголошено… те, що сьогодні було оголошено, до мене заходив голова профільного комітету у перерві, я дав доручення про те, що ми зберемо з цього приводу нараду зі всіма комітетами, розглянемо це питання і внесемо його, згідно процедури, до порядку денного сесії.

Шановні колеги, оголошую засідання закритим. Завтра засідання відбудеться о 10 годині ранку у четвер.

Дякую за вашу увагу і за роботу, шановні колеги.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку