ЗАСІДАННЯ ДЕСЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

28 грудня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.Б.ГРОЙСМАН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні колеги народні депутати! Я прошу займати свої робочі місця. Керівників фракцій прошу запросити депутатів до роботи в залі Верховної Ради України. Сідайте на свої місця для того, щоб ми розпочали нашу роботу, шановні народні депутати.

Вельмишановні народні депутати, прошу займати свої робочі місця, сідайте на свої робочі місця. І ми розпочинаємо нашу роботу. Будь ласка, займайте свої робочі місця. Я прошу включити систему "Рада" для реєстрації народних депутатів.

 

10:07:30

339 народних депутатів у залі.

Шановні народні депутати, я просив би зайняти свої робочі місця. І перед тим, як ми  розпочнемо розгляд питань порядку денного, я би хотів декілька слів сказати про те, що сьогодні у нас з вами надзвичайно відповідальний і непростий робочий день, оскільки маємо ухвалити і розглянути ряд дуже важливих питань. І під час розгляду цих питань ми розуміємо, що кожне наше рішення торкається життя нашої країни і кожного українця. Тому ми будемо дуже виважені, маємо бути дуже професійними для того, щоб зробити те, що сьогодні потрібно саме в цей момент. І це покладає на нас величезну відповідальність.  Я думаю, прийшов час, коли ми можемо займатися піаром, коли ми можемо просто говорити. Зараз час діяти. Але наголошую на тому, що наші дії мають бути надзвичайно виваженими і надзвичайно професійними.

Зрозуміло, що ряд рішень, в тому числі змін до законодавства і формування бюджету України, є надзвичайно складним і важким. Враховуючи це, я би попросив вас бути уважними. І я би запропонував наступний розгляд питань порядку денного, оскільки я отримав клопотання фракцій коаліції, і ми підемо наступним чином.

Я просив би сконцентруватися. Те, що стосується розгляду питань порядку денного нашого зараз пленарного засідання. Ми розглянемо питання для включення до порядку денного сесії питань порядку денного сесії. Наступне. Ми пройдемо перше читання надзвичайно важливих законів. Зокрема: 1605, 1499, 1505, 1498, 1610 – це  ті законопроекти, які сьогодні стосуються життя людей і мають бути ухвалені, зокрема питання про те, щоб не виселяли людей із житла, якщо  у них є  валютні кредити; питання забезпечення прав людей, які проживають у  гуртожитках; питання перенесення введення норм, які  не дозволять людям продавати власну продукцію на ринках України (треба дати можливість людям, щоб вони могли реалізувати свою продукцію, яку  виростили у своїх підсобних господарствах) і інші питання, зокрема  і про прокуратуру, який дозволить привнести абсолютно новий підхід до формування  кадрової політики у цій сфері.

Далі.   Перед тим, як  ми  почнемо з вами розглядати пакет законів 1577 – там де повторне друге читання, з точки зору пакету бюджетного законодавства є пропозиція фракції коаліції про те, щоб ми оголосили перерву і далі пройшлись у  робочому порядку по всім законопроектам, позиціям фракції. Будуть збори ради коаліції і там будуть ухвалені остаточні рішення, які далі ми внесемо у зал.

Якщо немає заперечень, то ми можемо  переходити до розгляду питань порядку  денного.

Будь ласка, Пинзеник Віктор Михайлович.

 

10:11:07

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! У четвер  ми з вами погодили, що проект  Закону  про  денонсацію Угоди з Кіпром  буде  перенесений на неділю. Сьогодні  неділя. Ми наполягаємо на тому,  щоб проект цей поставлений в порядок денний, як ми домовлялися у четвер. Ми маємо  вирішити  дуже серйозно питання щодо  наповнення доходів бюджету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я буду чекати  пропозицій комітету з цього приводу сьогодні.  Є пропозиція  комітету?  Будь ласка,  Ірина Геращенко.

 

10:11:51

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги,  Комітет з питань євроінтеграції як профільний в цьому питанні розглянув як ці законопроекти, які були подані народними депутатами України, так і урядовий законопроект. І ми тут, до речі,   погодилися   з позицією Міністерства закордонних справ, яке наполягає на тому, що Україна повинна виконувати і свої міжнародні зобов'язання перед країнами, в тому числі і країнами Європейського Союзу, і Віденську конвенцію відносно того, що якщо мова йде про денонсацію угод, то ми повинні заздалегідь експертні консультації з країною, з якою ми денонсуємо угоду. Тому рішення комітету готове, воно повністю співпадає з позицією Міністерства закордонних справ і говорить про наступне, що ми підтримуємо ідею, що нам потрібно прийняти рішення з питань денонсації угоди, а тоді не лише з Кіпром, а і з іншими країнами, з якими в нас існує ця проблема подвійного оподаткування, тому що це не тільки Кіпр.

А друге питання. Що в такому випадку уряд має терміново розпочати консультації на експертному рівні з урядами тих країн, про які йдеться…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

10:13:03

ГЕРАЩЕНКО І.В.

А друге питання. Що ми рекомендуємо уряду терміново, по-перше, прийняти спільне рішення, тому що це дивно, коли уряд подає відповідний законопроект, Міністерство закордонних справ виступає проти і наголошує на необхідності проведення експертних консультацій і після цього подачі відповідного законопроекту. І тому, ми вважаємо, що вже зараз уряд має розпочати відповідні консультації з урядом Республіки Кіпр, а ми їм встановити жорсткі рамки, що не пізніше лютого уряд нам доповідає про це і після того ми розглядаємо в залі відповідний законопроект. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, переходимо до розгляду питань порядку денного для включення до порядку денного питань сесії. Я ставлю на голосування законопроект 1656, внесений Президентом України. Проект Закону про забезпечення права на справедливий суд від 27.12.2014 року, наданого 27.12.2014 року, відповідальний голова Комітету з питань правової політики і правосуддя Князевич Руслан Петрович. Це тільки включення до порядку денного сесії, порядку денного сесії. Шановні колеги, прошу сконцентруватись, голосуємо за включення до порядку денного сесії. Прошу голосувати. Про включення до порядку денного сесії, прошу голосувати.

 

10:14:45

За-255

Рішення прийнято.

Наступне питання - 1657, проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо надання пільг окремим громадян). Профільний комітет з питань бюджету 1657 урядовий, включення в порядок денний сесії.

Прошу голосувати, шановні колеги. Сконцентруйтесь, будь ласка, прошу голосувати порядок денний сесії.

 

10:15:24

За-281

Рішення прийнято.

Наступне - 1660 проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро України, народний депутат Луценко, профільний комітет з питань запобігання і протидії корупції. Включення в порядок денний. Включення в порядок денний. під час обговорення буде слово.

Прошу голосувати. Це тільки включення в порядок денний. Голосуємо. Ми зараз його не розглядаємо, це включення в порядок денний.

 

10:16:01

За-272

Рішення прийнято.

Наступний законопроект номер … Це ще не перше читання, це просто включення в порядок денний, а потім підемо. 1497,  законопроект 1497 про судоустрій і статус суддів, проект Закону України.

Будь ласка, він розданий? Будь ласка, Оксана  Сироїд.

 

СИРОЇД О.І. Я перепрошую, шановний пане Голово, шановні колеги депутати, справа в тому, що це є законопроект, який є фактично однаковий за предметом регулювання як законопроект про право на справедливий суд, зареєстрований Президентом України. Тому ми пропонуємо щоби законопроект 1497 був включений також до порядку денного сесії аби Комітет з питань правової політики та правосуддя опрацював їх разом та подав висновки відповідні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає заперечень, шановні колеги? Це включення в порядок денний сесії, а там будемо розглядати вже і визначатись. Приймається. Прошу… Є слово? Князевич?

Будь ласка, Руслан Князевич.

 

10:17:19

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Пане Голово, я не заперечую і комітет не заперечує, але ми би просили у зв'язку з цим ще три законопроекти включити, які є споріднені і предмет регулювання яких або частково, або в цілому співпадає з тими, які були включені. Тоді в цьому є логіка. А якщо ми починаємо по одному висмикувати, тоді логіки жодної немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А якщо вони споріднені і будуть розглядатися разом – немає питань. А хто може…? А хто може озвучити ці законопроекти?

Будь ласка, Князевич Руслан Петрови. Дайте слово.  Вони зареєстровані ці законопроекти у Верховній Раді.

 

10:17:50

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Це законопроект 1361, законопроект 1497, законопроект 1585 і 1590.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  1361…

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. 1497, 1585 і 1590.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я тоді, якщо немає заперечень в колег, оскільки маємо розглянути це надзвичайно важливе питання з точки зору судової системи в Україні і поверненню довіри врешті-решт до судів в Україні.

Я ставлю на голосування включення до порядку денного номер 1497 (від 17.12), ініціатори законопроектународні депутат Сироїд, Сотник, Журжій, Ємець і Крулько. Прошу голосувати.

 

10:18:58

За-270

Рішення прийнято.

Наступний законопроект. Споріднені законопроекти 1361. Прошу голосувати. Реєстраційний номер 1361.

 

10:19:22

За-265

Рішення прийнято.

1497. А, був, я перепрошую.

1585, реєстраційний номер 1585.

 

10:19:48

За-274

Рішення прийнято. 

1590. Законопроект   (реєстраційний номер 1590).

Прошу голосувати про включення до порядку денного.

 

10:20:10

За-273

Рішення прийнято. 

Шановні колеги,  я пропоную, щоби ми законопроекти, які я щойно оголосив: 1605, 1499, 1499-1, 1505, 1505-1, 1498 і 1610,      ну 1610 – це друге читання, провести обговорення за скороченою процедурою. Я ставлю на голосування проходження цих питань.  Ще раз повторити? Це перше читання за скороченою, а те, що  перейдемо до другого, там відповідна процедура, але ми оголосимо перерву на вимогу ради коаліції.

Прошу ставити на голосування питання про  проходження за скороченою процедурою:   1499, 1499-1, 1605, 1505, 1505-1, 1498. 

Прошу голосувати. 

Там немає у нас протиріч по цим  законопроектам, тому і  така пропозиція. 

 

10:21:19

За-269

Рішення прийнято. 

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Законопроект  номер 1605, внесення змін  до 46-ї статті Закону  України "Про прокуратуру". Доповідає Князевич Руслан Петрович. Прошу.

 

10:21:42

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Пане Голово,  шановні колеги!

Це законопроект  з приводу якого вже йшла дискусія в залі, коли ми його включили до порядку денного сесії. Я дуже коротко нагадаю в чому його суть  і чим він відрізняється від того,  який попередньо був зареєстрований, і на превеликий жаль не підтриманий сесійною залою для включення до порядку денного.   Мова йде про те,    що мною запропоновані зміни до статті 46-ї Закону "Про прокуратуру", чинного закону, той, який закінчує свою дію буквально через 4,5 місяці. Але ці зміни, як на мене, є суттєвими і важливими на цьому етапі, оскільки, з точки зору можливості кадрового наповнення прокуратури, вони є дещо навіть революційними. Йдеться про можливість, як виняток, дати Генеральному прокурору право приймати на роботу і призначати на посади, починаючи з першого заступника Генерального прокурора і до помічників, наприклад, прокурорів, керівників прокуратури не нижчого рівня, старших помічників, просто помічників, осіб, які не підпадають під спеціальні кваліфікаційні вимоги для заняття посад, відповідно на адміністративні посади в Генеральній прокуратурі і прокуратурах нижчого рівня.

Про що конкретно йдеться? Йде мова про те, що, ви знаєте, в закону є відповідно віковий ценз, а також ценз перебування в органах прокуратури для того, щоб обійняти будь-яку посаду. Зважаючи на те, що ми бачимо необхідність оновлення кадрів в прокуратурі, дати можливість особам, які мають фахову юридичну освіту, але не мають відповідного досвіду або строку, необхідного для призначення, все ж таки обіймати певні кадрові посади в прокуратурі, якщо Генеральний прокурор вважатиме за доцільне такого роду кадрове рішення прийняти. Це, я думаю, нагальна потреба часу, яка точно однозначно додасть нової якості в прокурорську діяльність і дозволить молоді, яка на цьому історичному…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка, доповідачу.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П.  Заслужила право абсолютно чітко виконувати ті державницькі завдання, які стоять перед прокуратурою.

Більше того, зважаючи на те, що, на превеликий жаль, до старого корпусу в Генеральній прокуратурі і в прокуратурах нижчого рівня є певні питання, в тому числі щодо їхньої професійної діяльності за попередній період. Треба якраз дати молодим, незважаючи на відсутність досвіду, проявити себе якомога краще на цих посадах, що точно додасть не тільки ефективності роботи в прокуратурі, а й однозначно зарекомендує відповідного прокурора в очах суспільства, як людина, яка здатна відстоювати  його інтереси. Дуже дякую і прошу підтримати цей законопроект не тільки за основу, а і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Андрій Анатолійович Кожем'якін, голова комітету профільного, прошу.

 

10:24:45

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний голово, шановні народні депутати! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності двічі розглядав на своїх засіданнях проект Закону України про внесення змін до статті 46 Закону України "Про прокуратуру". Як сказав Руслан Петрович, метою проекту є створення умов для залучення до роботи в органах прокуратури України в інтересах забезпечення належного здійснення функцій прокуратури не заангажованих фахівців, працівників, які не працюють в системі органів прокуратури.

Пам'ятаєте, що 14 жовтня цього року ми прийняли, Верховна Рада прийняла новий Закон "Про прокуратуру", який набирає чинності з 1 квітня 2015 року. Згідно з новим законом добір кандидатів на посади прокурорів, а також їх призначення на ці посади дозволить поповнити прокуратуру новими, не заангажованими фахівцями, без кумівства, корупції та інших не прозорих шляхів.

Отже, на період створення в системі прокуратури органів самоврядування та дисциплінарної кваліфікаційної комісії, а саме до 1 квітня 2015 року, пропонується надати можливість Генеральному прокурору України призначати на посади починаючи від прокурора району і закінчуючи першим заступником Генерального прокурора осіб, які по новому закону матимуть можливість працювати на зазначених посадах.

На засіданні комітету, а також під час особистого спілкування з  Генеральним  прокурором він запевнив народних депутатів, що підбір кандидатів і призначень на посади в органи прокуратури до набрання чинності новим законом буде проводитись з дотримання коаліційних вимог передбачених вже новим законом. Тому комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект (№ 1605) в першому читанні за основу. Тому, шановні колеги, прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Два - "за", два - "проти". Є пропозиція за основу і в цілому, оскільки там тільки одна стаття, ми можемо це зробити. Давайте, два - "за", два - "проти", прошу запишіться.

Будь ласка, Данченко, "Самопоміч".

 

10:27:24

ДАНЧЕНКО О.І.

Я передаю Сотник.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, хвилина.

 

10:27:35

СОТНИК О.С.

Доброго ранку, шановні колеги!

Ми звичайно, підтримуємо дану ініціативу тому, що  ми розуміємо, що прокуратура на сьогоднішній день, вона потребує оновлення і потребує нових кадрів, в тому числі з тих сфер, у яких на сьогоднішній день, на жаль, наші прокурори не орієнтуються.  Але, на жаль, ми не можемо підтримувати голосування за основу і в цілому  по  тій причині, що в даній статті не визначений чіткі  критерії і не визначено, з якого моменту буде обраховуватися даний стаж. Це ризик до того, що просто-на-просто почнуть прийматися на посади прокурорів і помічників прокурорів молоді люди, які  взагалі не володіють жодними навичками і не мають жодного досвіду.

Тому ми вважаємо, що можна приймати його за основу, але він має бути  доопрацьований  в комітеті і через день буквально  може бути прийнятий в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Абдуллін, фракція "Батьківщина"

 

10:28:24

АБДУЛЛІН О.Р.

Прошу передати слово Андрію Кожем'якіну.

 

10:28:31

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги! Шановний пане Голово!

Я хочу підтримати виступаючого тільки що від фракції "Самопоміч", колегу. Дійсно, є питання, які можна  вирішити під час  доопрацювання цього законопроекту.

Але в цілому я хочу ще раз сказати, що дійсно Генеральний прокурор відповідально взяв на себе – дав слово, і пообіцяв, що всі добори сьогодні за його призначенням до Генеральної прокуратури на ці посади будуть робитися відповідно до вимог і кваліфікаційних вимог нового Закону "Про  прокуратуру".

Тому комітет зробить все для того, щоб цей здійснити контроль за цими кадровими призначеннями. І, звичайно, доопрацює все, що не обхідно доробить до цього закону для того, щоб його представити вже в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Долженков, "Опозиційний блок"

 

10:29:31

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні громадяни, хочу зазначити про те, що це за законопроект, який хочуть протягнути зараз в залі пленарного засідання представники так названої "більшості". Цей законопроект, фактично, виключає вимоги щодо вікового цензу, щодо обов'язкового стажу роботи в галузі  прокуратури для працівників, не рядових працівників, як в попередньому випадку говорили, а саме  працівників … керівних посад. Це прокурори районів, міст, областей, Генеральної прокуратури.

Фактично пропонуються на посади керівників вказаної правоохоронної системи призначати людей, які взагалі без досвіду роботи в зазначеній системі будуть приймати якісь важливі рішення. Ні для кого не секрет про те, що прокуратура – це дуже серйозних інструмент в руках будь-якої влади, і цей інструмент повинен бути спрямований першочергово на захист інтересів громадян, на захист інтересів економіки України. Але, на жаль, якщо люди не знають специфіки роботи вказаного органу, вони не зможуть здійснювати належне реформування та прийняття відповідних об’єктивних рішень, тому що предмету діяльності прокуратури їм це не відомо.

Хочу зазначити про те, що набуття іноземної освіти не є гарантією якісного реформування системи прокуратури. Також хочу зазначити про те, що, дійсно, незалежні органи прокуратури могли би бути, якби представники, знову ж таки, більшості не голосувати Закон "Про прокуратуру у тому вигляді, який був проголосований у попередньому засіданні, а саме виключили контроль незалежний і дисциплінарну комісію, в який би входили незалежні фахівці в галузі права.

Тому пропоную, під стенограму говорю про те, що в мене є зауваження, і відповідно до Регламенту голосувати в цілому його неможливо. Я буду подавати правки до цього законопроекту.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Іллєнко, потім Ємець, "Народний фронт".

А, ні! Перепрошую! Литвин Володимир Михайлович, "Воля народу". Володимир Михайлович, прошу. Потім народний депутат Іллєнко, потім Ємець, "Народний фронт", потім Князевич.

 

10:31:49

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні колеги! Ідея, на перший погляд, свіжа, гарна, але я просив би, щоб ми подумали, бо при такому підході  можна одразу призначати хірургами практикуючими, треба суддів призначати із шкільної лави. І, очевидно, коли була кваліфікаційна вимога щодо необхідного досвіду  роботи, це перевірено практикою життя. Якщо ми йдемо за європейськими стандартами, то давайте будемо їх наслідувати. Давайте згадаємо історію, після 1917 року, у тому числі в Києві, вугристі гімназисти, у яких грав тестостерон і які здійснювали правосуддя, були чекістами і коли йому подобалось в когось галіфе або хромові чоботи – вони людину просто розстрілювали для того, щоб заволодіти цим майном.

Тому мені бачиться, що треба поспішати в цьому плані виважено і треба аналізувати, які можливі насідки можуть бути від цієї законодавчої ініціативи. Якщо воно так конче потрібно, та хай офіційні інститути, в тому числі Генеральна прокуратура, внесуть відповідну пропозицію, що це  за новації і що вони дають для країни.

Особливо очевидно тим людям, для яких країна ця буде чужа. Бо тут нещодавно виступав міністр, який розказав, що в нього величезне досягнення, що він скоротив  велику кількість  департаментів. То, можливо, треба було просто скоротити  це міністерство і Україна, держава цього б  абсолютно не відчула. Давайте не поспішати, не приймати чергових дурниць. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Я хочу... Я хочу тільки зацитувати статтю закону, якщо дозволите. Тут написана наступна річ, просто уважно послухайте, бо виступи, вони денонсують з тим, що тут є. "У виняткових випадках Генеральний прокурор України в  інтересах забезпечення належного здійснення функцій прокуратури може, за умови належного обґрунтування, прийняти рішення про призначення...". Категорію посад було сказано в Генеральній прокуратурі, "... осіб, рівнів осіб молодшого віку, ніж передбачені в цією статтею". Це мова йде, що забирається дискримінація за віковим цензом. "...та які не мають передбачені цією статтею стажу робити в органах прокуратури", це означає, що можуть прийти люди не із системи прокуратури. Але, от тут дуже уважно: "але мають відповідний стаж роботи  у галузі  права", тобто фахові юристи, а не хірурги і стоматологи і так далі.

Дякую.

Будь ласка, Іллєнко. Потім Ємець, потім Мосійчук і потім Руслан Князевич. Прошу, хвилина.

 

10:34:40

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 215 виборчий округ. Шановні колеги, я повністю підтримую цей законопроект і підтримую колегу Князевича, що його треба голосувати і за основу, і в цілому. Це, по суті, лише одна правка, і це насправді революційна правка в роботі прокуратури, тому що вона нарешті дає можливість реально оновити і реально покращити роботу, кадрову перш за все роботу, Генеральної прокуратури і взагалі прокуратури. Тому що ми всі прекрасно розуміємо, що там сидить певна каста, яка закрилася цими законодавчими нормами, не допускає туди нових людей. Воно тасується, як одна колода, і необхідно нарешті вносити туди зміни. І якщо ми будемо слухати Генеральну прокуратуру, як вона сама себе буде реформувати, то вона ніколи себе не буде реформувати.

Тому треба голосувати за цю поправку. Я повністю підтримую, закликаю вас за це проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Леонід Ємець. Потім народний депутат Мосійчук.

 

10:35:42

ЄМЕЦЬ Л.О.

Доброго дня. Леонід Ємець, фракція "Народний фронт".

Шановні колеги, як то кажуть, з багна конфетку не зліпиш. І, знаєте, у нас сьогодні прокурорів готує в Україні лише декілька привілейованих закладів. І потім це получається замкнуте коло кругової поруки. Тому, вибачте, їх куди, туди-сюди, не совай – нічого краще від цього не стане. А цим законопроектом, який наша фракція буде одноголосно підтримувати, додається право прокурору генеральному призначати на посади прокурорів людей, які не пов'язані з цією системою, тобто людей ззовні, фахових юристів, які нарешті зможуть привести прокуратуру до тих європейських стандартів, які ми намагаємося запровадити через новий Закон про прокуратуру, через низку інших законодавчих актів.

Тому ми маємо сьогодні дати право і можливість прокуратурі оновитися, залучити туди молодих кваліфікованих юристів, для того щоб нарешті прокуратура почала виконувати ті обов'язки, які від них чекає український народ, а саме: забезпечувати верховенство права, забезпечувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Мосійчук.

 

10:37:05

МОСІЙЧУК І.В.

Шановні колеги! Шановний український народе! Дуже важлива поправка, яку підтримує Радикальна партія.

Зверніть увагу, протягом 23 років прокуратура перетворилася  на організоване злочинне угрупування. Прокуратур Васильєв, який по суті дав життя злодійському блоку Партії регіонів, прокурор Пшонка, всі їхні люди сидять зараз  в прокуратурі, і тільки шляхом того, що буде нова оновлена кров в парламенті… в прокуратурі ми зможемо змінити країну.  Тому фракція Радикальної партії закликає всіх колег підтримати даний законопроект і в цілому проголосувати за нього, тому що це важливо для країни, важливо для нації.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка,  Руслан Князевич.

 

10:38:15

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Голово! Шановні колеги!  Ну насамперед, коли ми говоримо, що це такий радикальний експеримент і оскільки у нас ще не було таких прецедентів, невідомо, чим він може закінчитися, то я відкидаю цю ідею. Тому що я вам нагадаю, що у нас Генеральний прокурор – людина, яка ніколи не працювала раніше в прокуратурі, і такий експеримент вже є. То чому ми тепер не даємо можливості цьому Генеральному прокурору залучити до роботи  так само кадрів,  які він прекрасно знає поза межами прокуратури, які здатні виконувати ті завдання, які стоять перед прокуратурою? Чому ми знову намагаємося стару колоду тасувати – не дай Бог, щоб там якогось районного прокурора, який наш і давно прикормлений, хтось, не дай Бог, звільнив з роботи? Так не буде, друзі! Треба починати міняти систему досить жорстко і радикально.

І останнє. Шановні друзі, мова йде про закон, який буде діяти всього-на всього три місяці, бо в новому законі це питання все рівно врегульоване. І це якраз є європейська практика, а не те, про що ми говоримо, що це є порушення. Тому нічого страшного, якщо ми зараз на ці три місяці такого роду експеримент і запропонуємо. Якщо він не спрацює, то може є сенс в тому законі новому і не продовжувати його  дію. Але  якісь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, пропозицію, Руслан Петрович. Є пропозиція комітету?

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Тому я дуже попросив би все ж таки поставити на голосування за основу і в цілому цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно. Будь ласка, Андрій Кожем’якін, голова профільного комітету, 30 секунд, по позиції.

 

10:39:42

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я хочу підтримати Руслана Петровича ще й тому, що ця пропозиція виникла, ініціатива виникла після того, як обидва Комітети – питань протидії корупції і питань забезпечення правоохоронної діяльності законного, заслухали Генерального прокурора, Міністра внутрішніх справ, Голову Служби безпеки України і прийняли рішення для того, щоб ефективніше розслідувалися злочини проти людяності, які були вчинені на Майдані, для того, щоб перекваліфікувати розслідування цього злочину на…, розслідувати за ознаками статті 255. Якраз і було запропоновано сьогодні змінити тих людей, які цим займаються, тому що вони заангажовані і роблять це неефективно і зрадницьки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу народних депутатів підготуватись до голосування. Прошу підготуватися до голосування, і я ставлю на голосування законопроект Закону про внесення зміни до статті 46 Закону України "Про прокуратуру". Реєстраційний номер 1605. Як була пропозиція профільного комітету і автора, за основу і в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги. За основу і в цілому.

 

10:41:07

За-283

Рішення прийнято. Дякую.

По фракціям. Дякую, шановні народні депутати. Наступне, будь ласка. Вношу на розгляд проект Закону про внесення зміни до Закону "Про безпечність та якість харчових продуктів". Там є 2 законопроекти 1499 і 1499-1. Ми зараз будемо розглядати 1499-1, оскільки 1499 – автор законопроекту відкликав. Прошу, Продан Оксана. Прошу. Не потрібно.

 

10:41:43

ПРОДАН О.П.

Доброго дня, шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги. В минулому скликанні влітку ми прийняли комплексний Закон "Про безпечність та якість харчових продуктів", який запровадить в Україні європейські норми регулювання абсолютно всього, що пов’язано з виробництвом продуктів харчування. Але проблема в тому, що той закон, який ми прийняли, який буде діяти, який підтриманий європейськими співтовариством, почне діяти з 20 вересня 2015 року. І на сьогоднішній момент до 20 вересня 2015 року діють норми старого закону, закон який приймався в 2005 році, коли Україна вступала до СОТ і там в статті 35 цього закону є норма, яка забороняє з 1 січня 2015 року реалізовувати на ринках сільськогосподарську продукцію, яка молочна або м'ясна, яка вироблена на селянських господарствах на подвір'ях. Для того, щоб врегулювати цю норму, для того, щоб на майбутній рік не заборонити реалізацію селянської продукції на ринках, ми підготували законопроект, які норми майбутнього закону вже прийнятого і узгодженого з ЄС в статті 36 переносимо в статтю діючого закону 35 статті. Тобто все, що ми прийняли в сьомому скликанні за підтримкою ЄС ми переносимо в діючий тепер закон. Є єдині поправки в тому, що ми виключаємо слова "що забезпечить простежуваність продукції" тому що її сьогодні немає, а пишемо "відповідно до закону". Ми виключаємо по закону в пункті 1 і 2 цієї 35 статті слова "державним інспектором, який знаходиться на продовольчому ринку" тому, що сьогодні такого немає.

 І я, якщо можна, я встигаю по часу. Я хотіла би зачитати повністю весь текст, там всього 5 невеликих пунктів для того, щоб ви розуміли, що ми робимо. Якщо можна, Володимир Борисович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу. Дайте можливість зачитати під стенограму.

 

ПРОДАН О.П. Стаття 35. Цілі туші або частина туш парнокопитних та інших копитних тварин, туші свійської птиці, кроликів та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження, можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань, досліджень лабораторії, ветеринарно-санітарної експертизи, яка знаходиться на агропродовольчому ринку.

Не підлягають зазначеним випробуванням харчові продукти не домашнього виробництва, які супроводжуються документами відповідно до закону.

Позначка придатності ставиться на цілі туші або чистини туш парнокопитних та інших копитних тварин на кожну тушу малих диких тварин та свійської птиці, кролів щодо яких підтверджено придатність для споживання людиною. За результатами випробування досліджень державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, яка знаходиться на агропродовольчому ринку.

Придатність для споживання людиною продуктів рослинного походження, а також не обробленого молока та сиру домашнього виробництва підтверджується за результатами випробувань досліджень Державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи.

На тушах не придатних для споживання людиною, які на підставі результатів лабораторних досліджень не можуть використовуватися для споживання людиною, наносяться насічки на поверхні всієї туші, що вказують на непридатність продукту для споживання.

Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але не становить безпосередньої загрози для здоров'я людини, не допускається до реалізації та утилізується власником.

Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але становить безпосередню загрозу, високий ризик для здоров'я людини, підлягає негайному вилученню власником та утилізації або знищенню під контролем державного інспектора відповідно до законодавства.

Забороняється функціонування агропродовольчого ринку за відсутності лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи.

Я прошу всіх народних депутатів підтримати цей законопроект за основу і в цілому. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую Оксана Петрівна.

Шановні колеги, чи є необхідність обговорювати це питання? Треба проголосувати, підтримати особисті господарства, підтримати селян.

Тому я ставлю на голосування за основу і в цілому, з правками і змінами, які були щойно оголошені.

 Проект закону 1499-1. Шановні колеги, прошу підготуватись до голосування.

(Шум в залі)

Комітет просить два слова, - профільний, будь ласка.

Ну просить. Будь ласка, Тарас Кутовий.

 

10:46:09

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги, просто, щоб дотриматись процедури, саме в тій редакції, яку зачитала Оксана Петрівна сьогодні з трибуни, комітет прийняв рішення підтримати законопроект за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народні депутати, я… Це слушна була пропозиція – за основу і в цілому, з тими пропозиціями, які були оголошені. Оскільки питання йде про 1 січня і ми маємо з вами підтримати селян. Тому я би просив зараз підготуватись до голосування. І ставлю на голосування 1499-1 за основу і в цілому. Підтримаємо селян. Прошу, шановні колеги, прошу голосувати.  Прошу голосувати за основу і в цілому, з правками і змінами.

 

10:46:54

За-310

Рішення прийнято.

Селян підтримали.

Дякую, шановні колеги. Далі, колеги.

Питання 1505. Народний депутат, забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, - теж надзвичайно важливе питання. Народний депутат Батенко Тарас Іванович. Прошу, Тарасе Івановичу.

 

10:47:27

БАТЕНКО Т.І.

Шановний пане Голово! Шановні колеги депутати, шановна громадо! Як ви знаєте, в Україні завершилася дія мораторію на відчуження гуртожитків. І ми фактично маємо ситуацію, коли півмільйона громадян, якщо не менше, півмільйона громадян, які проживають зараз в гуртожитках, які належать державним підприємствам, установам та організаціям, а також ті гуртожитки, які були збудовані в радянські часи, позбуваються сьогодні права на безоплатну приватизацію своїх приміщень, в яких вони проживають.

Щоб цього не допустити і щоб продовжити мораторій, внесений цей законопроект. По суті є два законопроекти, які майже ідентичні – 1505 і 1505-1, - різниця між якими фактично тільки одна принципова. Як ви знаєте, на Парламентських слуханнях в травні місяці цього року спільно з народними депутатами, всеукраїнськими громадськими, профспілковими організаціями було прийнято рішення, яке було потім відповідною Постановою Верховної Ради  у вересні місяці – рекомендувати продовжити дію мораторію на відчуження гуртожитків до січня 2020 року.

Це власне одна важлива принципова позиція в двох законопроектах. І я прошу, шановні колеги, вас не затягувати з розглядом цих законопроектів, проголосувати їх за основу і в цілому на цьому пленарному засіданні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідач, наполягаєте на слові? Будь ласка, Шинькович Андрій Васильович, заступник голови комітету профільного.

 

10:49:02

ШИНЬКОВИЧ А.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні колеги! Два законопроекти – 1505 і 1505-1. 1505-1, на думку комітету, рекомендований до прийняття як більш підготовлений. Він, співавторами є представники різних фракцій. І ми просимо його підтримати, саме 1505-1, за основу і в цілому. Адже дійсно, це питання стосується інтересів більше,  ніж півмільйона мешканців гуртожитків. Мораторій фактично вже закінчений, і, на жаль, на друге читання можливості виносити просто не буде, адже в нас є ряд багато інших питань.

Тому прошу, Володимире Борисовичу, поставити 1505-1 за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Я думаю, що теж ми тут маємо повну єдність у цьому законопроекті і маємо захистити права людей, які сьогодні живуть у гуртожитках.

Тому я ставлю зараз на голосування законопроект 1505-1 за основу та в цілому. Прошу визначатися голосуванням народних депутатів. За основу і в цілому. Надзвичайно важливий, маємо підтримати людей, які мешкають в гуртожитках. Прошу голосувати 1505-1 за основу і в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

10:50:15

За-313

Рішення прийнято. Дякую.

Я думаю, що під ялинку це дуже добрий сигнал для людей, які мешкають в гуртожитках.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно. І наступна річ – в тому, щоби мали нормальне житло, а не тільки гуртожитки.

Проект Закону реєстраційний номер 1498 – проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів). Номер 1498. Народний депутат Загорій Гліб Володимирович – доповідач. Будь ласка, доповідач, прошу вас до слова. Потім – голова комітету профільного Галасюк.

 

10:51:10

ЗАГОРІЙ Г.В.

Шановний Володимире Борисовичу, шановні народні депутати! Дозвольте коротко представити проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів) номер 1498.

Одразу хотів би наголосити, що ліцензування імпорту і ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів – це не одне і те саме. Ліцензування імпорту лікарських засобів є нормою європейського законодавства з 2001 року та відповідає статті 40 Директиви 83 Європейського Союзу.

В цілому ліцензування імпорту ліків – проєвропейське рішення. Але з ініціативи Ради національної безпеки та оборони  у 2012 році наша держава пішла далі ніж  європейські країни і розповсюдила усі вимоги щодо  імпорту готових ліків і на імпорт сировини для їх виробництва, хоча це і суперечить європейській та світовій  практиці. Україна стала єдиною, наголошую, у  світі країною, де законодавчо  встановлена вимога ліцензування імпорту субстанцій. Була допущена суттєва помилка, ціна якої  загроза зупинки  вітчизняних фармацевтичних підприємств з 1 січня 2015 року. Жодне вітчизняне підприємство не зможе отримати ліцензію на імпорт, тому що  у закордонних виробників    фармацевтичних субстанцій апріорі не існують документи, необхідні для    отримання ліцензій.  Тому вітчизняні підприємства  не зможуть  завезти на територію України  субстанції, необхідні  для виробництва ліків.

Якщо Верховна Рада України не виправить допущену раніше помилку та не відмінить вимогу ліцензувати імпорт субстанцій, то  з 1 січня 2015 року  116 підприємств  фармацевтичної галузі України  зупиняться.  Я б хотів звернути вашу увагу, що саме ці підприємства формують сьогодні  близько  2 відсотків ВВП країни.

Прийняття проекту цього закону не потребує  додаткового бюджетного фінансування. Тому, враховуючи  безумовну вагомість відміни ліцензування імпорту субстанцій для держави, прошу  підтримати  за основу  та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

 

ЗАГОРІЙ Г.В. … (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів) (№ 1498). Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги,  є необхідність  обговорювати?  Я знаю, що є різна позиція фракцій.  Я думаю, що ми зараз за основу його приймемо.

Галасюк, будь ласка, народний депутат Галасюк.  Голова комітету виступить, і ми  далі будемо голосувати за основу і в першому читанні, а потім доопрацюємо  в комітетах. І в цілому…? Будь ласка,  прошу.

 

10:53:50

ГАЛАСЮК В.В.

Шановний  Володимире Борисовичу, шановні колеги! Комітет  з питань промислової політики та підприємництва розглянув проект Закону  про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів) (реєстраційний номер 1498), поданий депутатами Загорієм, Бахтеєвою, Алексєєвим.

Метою прийняття законопроекту є  скасування ліцензування  імпорту  активних фармацевтичних інгридієнтів введення якого передбачалось з 1 січня 2015 року.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради у своєму висновку від 26 грудня підтримує його прийняття в першому читанні за основу.

Комітет з питань запобігання та протидії корупції вважає, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Народні депутати, члени комітету, розглянувши законопроект, відзначили, що він сприятиме утворенню належних умов для ведення підприємницької діяльності на фармацевтичному ринку, вдосконаленню законодавства у сфері обігу лікарських засобів, дерегуляції та стимулювання підприємництва.

Враховуючи вище зазначене, члени комітету прийняли рішення проект закону 1498 внести на розгляд на розгляд Верховної Ради та пропонувати прийняти його в першому читанні за основу та в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Є необхідність висловитись з цього приводу? Будь ласка, Іванчук. Народний депутат Іванчук.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Голосуємо!

 

10:55:28

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, фракція "Народного фронту" готова підтримати даний законопроект в першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я думаю, що це є абсолютно логічним. Прошу Нестор Шуфрич, 30 секунд, будь ласка, щоб ми не затягували обговорення.

 

10:55:47

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую. Шановний головуючий, шановні колеги, опозиція наполягає на тому, щоб цей закон був проголосований в цілому як закон. Негайно, щоб з 1 січня він вступив силу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Я думаю, що за основу в першому читанні можемо ми його прийняти. Будь ласка, доопрацюйте зараз в комітеті ще раз, розглянути, якщо є протиріччя між фракціями, щоб його повністю проголосувати. Тому я ставлю зараз на голосування за основу в першому читанні законопроект номер 1498 проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів. Ставлю на голосування, прошу визначатись шляхом голосування. За основу в першому читанні, прошу голосувати.

 

10:56:41

За-304

Рішення прийнято.

Я даю доручення комітету профільному доопрацюйте, будь ласка, з керівниками фракцій, щоб в нас  не було протиріч. Дякую.

Законопроект (реєстраційний номер 1610), проект Закону про внесення змін до Закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті". Надзвичайно важливий проект закону, шановні колеги, і треба зараз, щоб ми дуже уважно його розглянули.

Будь ласка, голова комітету Рибалка Сергій Вікторович, прошу.

 

10:57:26

РИБАЛКА С.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги. В четвер 25 грудня ми прийняли цей законопроект 1610 за основу і скорочення термінами підготовки його до другого читання.

Нагадаю, йдеться про захист прав наших громадян на жило.  Через значну девальвацію гривні в червні цього року парламент ввів тимчасовий мораторій на стягнення житлового майна громадян наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті. Також нагадаю, що йдеться про єдине житло, де проживає людина. Однак, через законодавчі протиріччя у законі знайшли дірки. Почали масово відбирати у людей житло через виконавчий надпис нотаріуса.

Підкреслюю, мораторій тимчасовий, він має діяти до реструктуризації валютних кредитів. При фінансовому комітеті працює робоча група, де представники позичальників банків НБУ та Мінфіну вже наблизилися до певного компромісу. Я дуже надіюсь, що цей болючий вузол буде розв'язано.  Люди отримають якість і змогу поступово погасити борги. Але для цього моменту люди не повинні втрачати єдине житло. Тому ми пропонуємо залатати прогалини меморандуму.

В результаті вчора зібрався комітет, ми розглянули правки, котрі поступили до комітету, і комітет одноголосно вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читання та в цілому у запропонованій редакції.

Шановні колеги, я особисто, усі співавтори законопроекту та члени нашого комітету, а також уся фракція Радикальної партії закликаємо вас підтримати цей законопроект та людей, які можуть втратити своє житло. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я думаю, що тут є питання надзвичайно важливе. Є пропозиції в залі голосувати,  є одностайність відповідна. Тому я зараз, будь ласка, прошу сконцентруватись. Реєстраційний номер  проекту  1610. Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про мораторій на стягнення майна…" Є поправки? Давайте заслухаємо.

Народний депутат Ємець. Будь ласка, хвилина на поправки.

 

10:59:37

ЄМЕЦЬ Л.О.

Дякую. Шановні колеги, я, перш за все, звертаюсь до тих мажоритарників, яких тут є половина в цьому залі. Саме до вас ходять люди, яких ви маєте безпосередній контакт, і  саме ви бачите сльози громадян України, яких сьогодні банки намагаються виселити на вулицю. Мова йде про те, що цей законопроект вирішує питання виключно тих людей, які взяли валютні кредити. Але є ще люди, які взяли кредити в іпотеку під власне житло не лише у валюті іноземної держави, а і валюті українській. І сьогодні в країні, коли є криза, коли є війна, коли інфляція вже у два рази підняла вартість гривні відносно до долара, але давайте не забувати, що люди не отримують зарплату в доларі і вони втратили свої доходи в два рази, і  ціни виросли в два рази. І сьогодні ці люди просто не здатні виплачувати кредити, які вони брали в національній валюті. І сьогодні до вас, до мажоритарників, приходять люди, які мають абсолютно всі шанси бути виселеними або вже знаходяться на вулиці, з маленькими дітьми, своїми сім'ями…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 10 секунд, закінчуйте.

 

10:59:46

ЄМЕЦЬ Л.О.

І сьогодні я прошу внести правки, які дозволять захистити і цих людей, це мільйони громадян України. Кожен, хто не підтримає ці правки, має розуміти, що він несе персональну відповідальність за цими сім'ями, які сьогодні знаходяться на вулиці, які…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, колеги.

Дивіться, ми розглядаємо зараз цей законопроект в другому читанні. Відповідно таблиця поправок роздана і давайте ми підемо по цим поправкам.

Будь ласка, перша… (Шум у залі) Колеги, будь ласка.

1 поправка, народний депутат Ленський. Вона врахована комітетом.

Поправка 2. Врахована по суті. 

Народний депутат Шипко.

Поправка народного депутата Воропаєва відхилена комітетом. 

Далі рухаємося. 

4-та. Врахована.

5-та. Врахована по суті.

6-та. Врахована.

7-ма поправка, народний депутат Ємець. Відхилена.

Наполягаєте на ній? Наполягаєте?  

Ставлю на голосування   7-му поправку, народний  депутат Ємець і народний депутат Мельничук. Прошу визначатись шляхом голосування. 7-ма поправка.

 

11:02:30

За-148

Не прийнято.

По фракціям,  будь ласка.

Будь ласка, Ємець.

  

11:02:39

ЄМЕЦЬ Л.О. Пане Голово, в мене є  величезне прохання до керівника комітету, аби  він дав хоча б якесь пояснення, чому комітет  відхилив ці надважливі для українських громадян поправки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, це треба розглядати на засіданні комітету.

8-ма поправка,  будь ласка, народний  депутат Ємець, народний депутат Мельничук.

 Шановні колеги,  я просив би бути уважнішими, ми йдемо по поправкам. Ви наполягаєте, щоб ставити її на голосування, 8-му поправку? Наполягаєте.   Будь ласка, ставлю на голосування 8-му поправку.    

 

11:03:24

За-145

Не враховано.

9-та поправка, народний депутат Ємець, народний депутат Мельничук, теж відхилена була  комітетом. Ставлю на голосування. 9-та поправка,  шановні колеги.

 

11:03:48

За-137

Я дав доручення, щоби все зразу вам показували по фракціям, тому так як було раніше, що треба казати "по фракціям", вже не треба, ви зразу самі автоматично все побачите.

10-та поправка, народний депутат Воропаєв.  Будь ласка, хвилину, народний депутат Воропаєв автор поправки, вона відхилена комітетом.

 

11:04:07

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги, в чем суть поправки?  Вводится мораторий, по закону получается, на неопределенный строк мораторий на   год, на два, на пять лет, неизвестно, в законе не написано этого. Но, в то же время, банки должны будут сформировать получается резервы на эту же сумму залогов, которые сейчас замораживаются. Моя поправка предлагает этот мораторий ввести на три года на период тяжелый, а потом через три года посмотрим, что будет дальше. Тем самым, банкам не нужно будет формировать резервы на неопределенное время и банки смогут погашать те депозиты, которые сейчас они взяли у своих клиентов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ви чули коментар автора поправки номер 10, народний депутат Воропаєв.

Я ставлю на голосування поправку, яка відхилена комітетом, за номером 10. Будь ласка.

 

11:05:15

За-95

Не прийнято.

Шановні колеги, ми пройшли по всім поправкам.

11 поправка. Народний депутат Романюк. Врахована.

Я ставлю в другому читанні та в цілому законопроект номер 1610 проект Закону про внесення змін до Закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" щодо посилення захисту прав позичальників в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати. В другому читанні та в цілому, шановні колеги.

 

11:05:57

За-290

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

Шановні колеги, так як ми домовлялися, ми прийняли ряд надважливих рішень, перед нами стоїть завдання ще, вже розгляду питань, які є основою для прийняття бюджету, питання складні, нам треба їх дуже чітко зараз опрацювати. В мене є вимога, лист двох фракцій "Самопоміч" і "Радикальної партії Олега Ляшка" про оголошення перерви.

Я, відповідно до Регламенту, маю оголосити перерву на 30 хвилин. Тому, я оголошую перерву на 30 хвилин. Дякую, шановні колеги. 

 

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

Засідання веде Перший заступник Голови Верховної Ради України ПАРУБІЙ А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народі депутати, коротке повідомлення.

Зараз відбувається важка, але плідна дискусія, яка майже виходить на результат, позитивний і оптимістичний, по бюджету,  між експертами, урядом і головами фракцій. І тому на прохання двох політичних фракцій, "Народного фронту" і "Блоку Петра Порошенка"  я оголошую перерву ще на півгодини і дуже прошу всіх депутатів з розумінням до цього віднестись. Чим більш плідно ми попрацюємо з експертами, тим легше і ефективніше піде робота в залі. На півгодини перерва. До 13.20.  Дякую. 

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ПАРУБІЙ А.В. Хочу принести свої вибачення, не встигає рада коаліції з Урядом підготувати і узгодити всі поправки до законопроектів, які маємо розглядати. Іі тому, в зв'язку з тим, що продовжується робота ради коаліції з урядом, консолідованою позицією було прийнято рішення про продовження перерви, яка мала початися о 14 годині до 16-00. Отже, збираємося в залі о 16-00. Ще раз приношу свої вибачення, народні депутати України. Так, тут в залі в 16-00. Так, звичайно, сьогодні, тут. Прошу.

Я дуже прошу до 16-00 активно працювати в комітетах, розглядати звернення виборців, не гаяти час даремно. Дякую вам.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

СИРОЇД О.І. …привітати. Я рада, що  у вас хороша така інтуїція. З огляду на те, що продовжує роботу рада коаліції разом із урядом, продовжимо наше засідання о 16 годині. О 18, вибачте. О 18 годині. До 18-ої. До 18-ої.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні народні депутати, в мене хорошатновина: засідання експертної групи добігає закінчення і попросили всі керівники фракцій, а там знаходиться кілька десятків депутатів, які беруть активну участь у обговоренні, ще на півгодини. О сьомій ми зможемо розпочати роботу. Я дуже прошу з розумінням ситуацію сприйняти. Про це попросили  керівники усіх фракцій коаліції і тому 15 по сьомій ми розпочнемо свою роботу. Дуже вам дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Засідання веде Голова Верховної Ради України ГРОЙСМАН В.Б.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добрий вечір, шановні народні депутати! Ми продовжуємо наше засідання. І я хочу, я хочу, я хочу вибачитись за таку, за такий довгий робочий день. Але фракції коаліції просили продовжувати свою роботу і знаходити ті рішення, які ми сьогодні будемо з вами голосувати у залі.

Перед тим я би просив всіх депутатів, щоб зайшли до зали. Перед тим, я думаю, що нам треба прийняти рішення щодо продовження нашої роботи, якщо ви не заперечуєте. Я не закривав засідання, так що можна все.

Шановні колеги! Я прошу всіх зайняти свої місця. Керівників фракцій я прошу, щоб депутатів запросили до зали. Щоб ми змогли розпочати нашу чи продовжити нашу роботу.

Прошу народних депутатів зайняти свої робочі місця. Прошу народних депутатів зайняти свої робочі місця. Будь ласка, займайте робочі місця. Шановні народні депутати, будь ласка.

Я хотів, оскільки ранкове засідання пленарне не закрите, вношу пропозицію, я прошу підготуватись до голосування, Оксано Іванівно. Я вношу пропозицію продовжити сьогоднішню пленарну роботу до завершення розгляду питань порядку денного. Прошу народних депутатів голосувати. Прошу голосувати пропозицію продовжити сьогоднішню пленарну роботу до завершення розгляду питань порядку денного. Прошу голосувати, шановні друзі. Прошу голосувати, прошу голосувати. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

20:40:42

За-249

Рішення прийнято.

Ми будемо продовжувати нашу роботу. Шановні колеги, хочу вас поінформувати, що у роботі нашої сесії бере участь  Прем'єр-міністр України Арсеній Петрович Яценюк і повний склад Кабінету Міністрів. Давайте привітаємо його. (Оплески)

 За рішенням фракцій визначений перший порядок денний, який ми зараз будемо розглядати. Я запрошую до слова Прем'єр-міністра України Арсенія Петровича Яценюка. Ми розпочинаємо розгляд питань другого читання.

Будь ласка, Арсенію Петровичу.

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати України, шановна коаліція! У першу чергу, хотів би подякувати всім за те, як ми сьогодні плідно, майже протягом 10 годин, доопрацьовували всі пакети законодавства, які будуть сьогодні прийматися парламентом. Це була складна, але правильна робота. І низка речей, яка внесена коаліцією, прийнята урядом, і видається, що ми напрацювали правильний пакет, який дасть можливість, з одного боку, ввести справедливу систему оподаткування, з іншого боку, який дасть можливість наповнити бюджет, і не буде нести в собі як корупційної складової, так і не буде створювати проблеми для малого і середнього бізнесу.

Хотів би нагадати, шановні колеги, базові тези нашої з вами спільної податкової реформи.

В першу чергу, мова йде про скорочення кількості податків. У нас зараз 22 податки, ми їх скорочуємо до 9. І це була спільна позиція усіх членів коаліції.

Друге. Що стосується оподаткування малого і середнього бізнесу. То ми зменшуємо ставки податків для малого і середнього бізнесу. І при цьому ми вводимо мораторій на проведення перевірок малому і середньому бізнесу протягом двох років.

Третє. Що стосується оподаткування великого бізнесу. То одностайно підтримано рішення щодо продовження усіх високих ставок, які чинні на сьогоднішній день по оподаткуванню ренти на нафту, на газ, на інші корисні копалини.

Четверте, що ми з вами також домовилися, – це запровадження трансфертного ціноутворення для всього великого бізнесу, який тепер не зможе ховати свої прибутки і свої статки в офшорних зонах.

П'яте. Це те, що ми йдемо по шляху зменшення єдиного соціального внеску і детінізації заробітних плат.

Це базові  параметри, які  ми зараз будемо  з вами розглядати при прийнятті Податкового кодексу.

В рамках нашої роботи чітко зараз хотів би під стенограму зачитати кожний пункт, який узгоджений по редакції Податкового кодексу, який ми сприйняли. І при підписанні закону буде здійснюватись техніко-юридична підготовка законопроектів, і комітет  опрацює  відповідні статті так, як ми зараз з вами  їх  виклали і як я  зачитаю.

У нас  було  спірне питання  щодо відшкодування податку на додану вартість для сільгосптоваровиробників.  Нагадаю, що ми залишили  спеціальну систему  оподаткування податком  на додану вартість  підприємствам  аграрного  сектору.  Тобто той обсяг дотацій, який держава надає через податок на додану вартість, залишається  у всіх товаровиробників. Це була частина нашої коаліційної угоди.

Що стосується відшкодування податку на додану вартість для зернотрейдерів, то зернотрейдери не будуть отримувати право на відшкодування ПДВ.    (Оплески)  Таке право  залишається виключно у виробників сільськогосподарської  продукції.   (Оплески)

 Тому, якщо дозволите,  я зачитаю фразу, яку ми з вами узгодили, і ми її потім  з вами відпрацюємо редакційно. "Відшкодування  ПДВ тільки  сільськогосподарським виробникам ПДВ  по операціям з вивезення у митному режимі експорту зернових та технічних культур". Прийнято?  Пішли далі.

Другий пункт, який стосувався оподаткування пасивних доходів, шановні колеги. Олег Березюк, фракція… Ви дозволите, Володимире Борисовичу?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, будь ласка, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  У нас керівник фракції. Ми домовились про те, що  якщо  є якісь застереження, заперечення по будь-якій фразі, керівник фракції бере слово, і ми тоді регулюємо, щоб не було   питань.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Олег Березюк.

 

20:45:41

БЕРЕЗЮК О.Р.

Вельмишановний пане Прем'єр-міністр, на нашому  першому засіданні вранці, але протягом цілого дня, ми домовлялися, що ми ставимо  всіх в рівні умови, принаймні до 1 липня.  Я розумію, що на засіданні в вечері пізно це змінилося. І я би розглянув питання щодо повернення до первинного нашого питання, щодо в рівні умови всі, якщо всі, то всі до 1 липня поки не будуть електронні ПДВ-рахунки.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Пане Олег, пане Олег, ваша пропозиція слушна. Але хотів би ще раз нагадати, що на останньому засіданні, яке було керівників фракцій за участю Президента України ми прийняли наступне рішення: в цьому випадку відшкодування податку на додану вартість для виробника сільськогосподарської продукції є прямою допомогою, в тому числі і малому фермеру, яку він отримує в якості відшкодування з бюджету ПДВ, тому що він сам виробив, він сам продав і він отримав допомогу з бюджету. Ми це пройшли. І я  дуже би просив, колеги, ми перший пункт пройшли і вже, ну, є певне нерозуміння. Ми з вами потім зможемо внести зміни, це ж невічний закон і парламент ніхто не розпускає, ми будемо далі продовжувати роботу над вдосконаленням законів. Тому прошу прийняти ще раз…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рухаємося далі. Шановні, давайте далі.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Позицію: зернотрейдери відшкодування не отримують, той, хто сам робив на своїй землі, хто виростив і продав відшкодування отримає (крапка).

Далі. Шановні колеги, оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Колеги, ми з вами запроваджуємо оподаткування так званих пасивних доходів адже мова йде про те, що пасивні доходи – дивіденди, проценти, роялті і інші пасивні доходи повинні оподатковуватися. Це чесно і справедливо. Ми підвищуємо ставку податку для пасивних доходів… Увага, які пасивні доходи – проценти, роялті і інвестиційний прибуток з 15 до 20 відсотків.

Далі. Для дивідендів, які виплачені суб'єктами підприємницької діяльності, які є платниками податку на прибуток ставка 5 відсотків. Для суб'єктів підприємницької діяльності, які не є платниками  податку на прибуток ставка 20 відсотків.

Далі, стосовно податку на майно. Нагадую, що податок на майно зараховується, а саме, це оподаткування об'єктів житлової нерухомості, зараховується і адмініструється місцевими органами влади, це доходи місцевих бюджетів. Ми повинні дати можливість місцевим бюджетам отримувати додаткові ресурси.

Була дискусія з приводу того, щоб не зловживали місцеві бюджети щодо оподаткування так званої соціальної нерухомості. Саме тому пропозиція, яка була внесена коаліцією депутатських фракцій, підтримується. І ми встановлюємо з вами  мінімальні пороги. Не оподатковується до 60 метрів квадратних для квартири, і не оподатковується до 120 квадратних метрів для будинку. Також не оподатковується не житлова нерухомість, що використовується в аграрному секторі, в промисловості, мафи і кіоски, які є суб'єктами малого бізнесу, де люди самі собі заробляють, та ринки. Це також ми з вами погодили.

Тепер далі, колеги, щодо рентних платежів. Зараз у нас діють підвищені ставки по рентним платежам: по нафті, газу, газового конденсату. Значить, що ми встановлюємо. Встановити на постійній основі наступні ставки рентної плати для нафти та конденсату 45 відсотків з покладів до п'яти кілометрів, 21 відсоток з покладів понад п'ять кілометрів. Для природного газу, що реалізується не для потреб населення, 55 відсотків з покладів до п'яти кілометрів. І щойно прийнято рішення підняти з 20 до 28 з покладів понад п'ять кілометрів.

Тепер, що стосується так званих договорів про спільну діяльність. Незалежно від глибини видобутків передбачити поетапне підвищення ставки. Перший квартал 60 відсотків. Другий квартал  65 відсотків. Починаючи з третього кварталу поточного року 70 відсотків.

Ідея полягає  в тому, щоб  стимулювати  підприємства, які мають спільну діяльність щодо видобутку газу, на перехід на  угоди з розподілу продукції.

Далі. Зберегти  на постійній основі   справляння рентної плати за   транспортування нафти і нафтопродуктів  магістральними нафтопроводами та  нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування  трубопроводами  природного газу та аміаку, встановивши  ставки плати в еквіваленті, в доларах США, які відповідають світовим  стандартам – це встановлюється окремим законом  України.

Далі. Залишити  запропоноване урядом застосування загальних умов оподаткування  для інститутів спільного інвестування. Ви знаєте, що у нас рядові громадяни не є пайовими учасниками інститутів спільного інвестування. І, на жаль, цей механізм використовується  для ухилення від сплати податків. Саме тому,   ми з вами прийняли рішення  оподаткувати отримані фізичною  особою доходи  від інститутів спільного інвестування  за  ставкою 20 відсотків.  Окремо наголошую, що ми зрівнюємо  ставки по пасивним доходам, по всім видам, тобто всюди іде ставка 20 відсотків,    щоби не було можливості і бажання ухилятись від оподаткування, використовуючи різного роду схеми і моделі. У юридичних осіб доходи від інститутів спільного  інвестування включаються до бази оподаткування.

Далі. Залишити запропонованим урядом збільшення фінансового результату платника податку на прибуток, на  30 відсотків вартості товарів  за окремими операціями, вилучивши   норму про обмеження  у віднесення на витрати товарів,  робіт  і послуг, що  придбані у суб'єктів спрощеної  системи оподаткування. Простіше кажучи, той хто   працює з офшорами, той не відносить 100 відсотків собі на витрати.  Для суб'єктів малого і середнього бізнесу: ти заплатив – ти відніс 100 відсотків собі на витрати те, що ти заплатив.

Далі. Передбачити дію запропонованих урядом норм, щодо безспірного  стягнення коштів з рахунків  та готівки по самостійно    задекларованим платником податків податкових зобов'язань виключно на перше півріччя поточного року, якщо сума податку перевищує 5 мільйонів гривень і якщо немає узгоджених податкових зобов'язань з боку держави по відношенню до цього платника податків. Пройшли, Юлія Володимирівна? Пройшли.

Пішли далі. Ми погоджуємось на те, щоб зберегти пільговий режим оподаткування для освіти та медицини. Хоча, скажу відверто, що низка послуг в сфері медицини, в першу чергу, повинні все-таки оподатковуватися податком на додану вартість. Але ви прийняли таке рішення, ми йдемо на зустріч. (Оплески)

Тепер щодо спеціальної процедури адміністрування податку на додану вартість. Були тривалі дискусії щодо введення цієї спеціальної процедури. Ми пішли на спільний компроміс, який полягає в наступному. Передбачити тестовий режим застосування електронної системи адміністрування ПДВ з 1 лютого до 1 липня поточного року. Передбачити врахування у формулі, формула, за якою визначається обсяг суми, на яку платник податку має право виписати та зареєструвати податкову накладну в єдиному реєстрі податкових накладних усієї суми від'ємного значення ПДВ, накопиченої за попередні періоди.

Далі. Державна фіскальна служба щомісячно на своєму веб-сайті публікує список боржників та суми боргу по всім податкам в розрізі всіх суб'єктів підприємницької діяльності. І це норма закону для того, щоб ми бачили конкретно хто не платить, які суми, по якій податковій зареєстровані такі платники податків. Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Тимошенко, будь ласка, включіть. Олександра Володимирівна Кужель, будь ласка.

 

КУЖЕЛЬ О.В.

Арсеній Петрович, в частині, де … режим, ми домовилися на 1 лютого встановлений розмір. Тому що залишки на  1 лютого. Заканчиваем редакцию с залишками встановленими на 1 лютого – це те, що було єдина  редакція.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Хай йде. Добро.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, приймається.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Залишки, станом на 1 лютого, Олег Березюк, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Березюк, включіть мікрофон.

 

20:56:09

БЕРЕЗЮК О.Р.

Журжію, будь ласка.

 

20:56:14

ЖУРЖІЙ А.В.

 Арсеній Петрович, ми стосовно боржників про яких ми розкриваємо інформацію, ми говорили про платників податку на додану вартість виключно, яким задекларували і не сплатили податок на додану вартість, помісячно по всім районам, щоб було видно де там, який керівник і в кого ці ями існують, виключно ПДВ цікавить.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні колеги! Є пропозиція не тільки по ПДВ, є пропозиція опублікувати список поіменно всіх платників податків незалежно від виду податків, які вони заборгували державі, в тому числі і податок на додану вартість. Розширити цей перелік (Оплески) по повністю всім суб'єктам підприємницької діяльності і місце реєстрації у відповідній державній фіскальній  службі, відповідного району. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Давайте далі рухаємося. Прошу,  Арсеній Петрович.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Далі, шановні колеги,  також у нас була з вами тривала дискусія з приводу встановлення акцизного податку з роздрібних продажів пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та  палива. Нагадаю, що це той дохід, який буде зараховуватись до місцевих бюджетів. Місцеві бюджети і місцеві органи влади просять і вимагають ресурси, ми даємо цей ресурс, але ми також даємо їм відповідальність за адміністрування і справляння цих видів податків. Встановити ставку акцизного податку з роздрібних продажів пива і алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива в розмірі 5 відсотків від обсягу реалізації.

Далі: запровадити податок на розкішні автомобілі, об'єм двигуна як дизельних так і бензинових машин вище 3 тисячі кубічних сантиметрів віком до п'яти років.

Далі: плати за ліцензію на торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, уряд своїм рішенням підвищує з урахуванням інфляції та реальної вартості таких ліцензій. Тобто ми підвищуємо всі ставки по ліцензіям, які  видаються на торгівлю алкогольними  та тютюновими виробами.

Далі, що стосується громадських організацій інвалідів. Ми зберігаємо діючі податкові пільги для підприємств громадських організацій інвалідів. І буду вимагати від Державної фіскальної служби, щоб під назвою громадської організацією інвалідів не ховалися ті, хто намагається уникнути від оподаткування, а реальні громадські  організації інвалідів залишаються на пільгах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна є правка, хвилиночку. Будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Олександра Володимирівна.

 

20:59:12

КУЖЕЛЬ О.В.

Просимо звернути увагу, не підприємств громадських інвалідів,  а підприємств громадських організацій інвалідів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається. Правка технічна приймається.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Так і ще було сказано, ще раз, дякую за правку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Тепер товариші, у нас була історія, де оподаткування обороту з лотерей  було 10 відсотків – від призового фонду. Призовий фонд був копійки, а загальний оборот – були  десятки і сотні мільйонів. Ми з вами погодили, з прийняттям змін до  Податкового кодексу, тепер оподаткування обороту лотерей за ставкою  10 відсотків. (Оплески)

Тепер, стосовно реєстраторів розрахункових операцій, передбачити їх обов'язкове застосування такими  платниками податку: третя  група  фізичні   особи й підприємці крім тих, які здійснюють діяльність на ринках – продаж  товарів у роздрібній торгівельній мережі  через засоби пересувної мережі. Ми це  запроваджуємо з  1 липня 2015 року.

Далі – другої групи фізичні особи й підприємці крім тих,  які здійснюють діяльність на ринках продаж товарів у роздрібній торгівельній мережі через засоби пересувної мережі з 1 січня 2016 року.

Наступне,  з 1 липня 2015 року  запровадити електронний кабінет платника податку. Це повинна зробити податкова адміністрація, де, фактично, буде електронне досьє кожного платника податку.

Що стосується перевірки вхідного ПДВ, з часу запровадження електронного адміністрування ПДВ у повному обсязі припиняється перевірка вхідного ПДВ.

І останнє, що стосується діяльності уряду, то уряд повинен підготувати і внести на розгляд парламенту в найкоротші терміни, ми ставимо пересічний термін – перший квартал поточного року, законопроект про додаткове запровадження в складі податку на майно податок на предмети розкоші.

Шановні колеги, є до вас прохання: з урахуванням щойно висловлених спільних напрацювань коаліції разом з урядом та висновків комітету, які погоджені урядом, прийняти законопроект за основу і в цілому.

Доповідь закінчено. (Оплески, шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я ставлю на голосування…

 

ЯЦЕНЮК А.П. Олег! Олег щось хоче. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Березюк? Олег Березюк, будь ласка, хвилину. (Шум у залі) Хвилину уваги!

 

21:02:06

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги, я все-таки наполягаю на тому, щоб ця перша частина, перший пункт нашого спільного протоколу був або проголосований окремо, або ми його відкоригували відповідно до наших домовленостей вранці. Це справа морального ставлення до однакових ринкових умов всіх аграріїв нашої країни. (Оплески)

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дорогі друзі, шановна фракція "Самопомочі", я дуже би просив… просив би, щоб ми домовилися наступним чином: на перший квартал давайте запропонуємо цю редакцію, яка є: відшкодування ПДВ тільки сільгосптоваровиробникам. Після цього ми все рівно будемо з вами рівно через три тижні вносити зміни, в тому числі, і до цього податкового кодексу. І це правильно. Коли ми дамо правильний сигнал, що виробник все-таки  отримає відшкодування, а не трейдер. Ми пройшли це і я прошу фракцію "Самопомочі" підтримати рішення, яке ми прийняли в присутності Президента України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, шановні колеги, заспокойтесь, будь ласка. Шановні колеги, хвилину, одну хвилину, одну хвилину, одну хвилину. Є ще питання у Березюка, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Олег Березюк, будь ласка.

 

21:03:47

БЕРЕЗЮК О.Р.

Дуже дякую. Я попрошу передати Мірошниченкові.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, "Самопоміч".

 

21:03:57

МІРОШНІЧЕНКО І.В.

Шановні колеги, я хотел бы немножко объяснить, о чем мы договаривались и что мы предлагаем. Во-первых, у нас в Коалиционном соглашении написано, возвращение возврата НДС при экспорте зерновых товаропроизводителям и первому посреднику. Зачем это нужно? (Оплески) Нет, нет, я хочу… я хочу объяснить, позвольте. (Шум у залі) Позвольте, я хочу объяснить. Товаропроизводители у нас мелкие, средние фермеры экспортируют всего лишь около 5 процентов, поэтому они не смогут воспользоваться возвратом этого НДС, оно не будет учтено в цене. Поэтому то, что говорят наши коллеги, товаропроизводитель не получит никакой дополнительной доплаты в цене при таком формулировании. Основной плюс – кто получит дополнительный доход в этом случае…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, 10 секунд, 10 секунд.

 

21:04:57

МІРОШНІЧЕНКО І.В.

Это единицы, несколько десятков наших крупных аграрных холдингов и все. Наш фермер и товаропроизводитель не получит прибыль в этом случае. Поэтому мы и настаивали на том, чтобы был товаропроизводитель и первый посредник.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дорогі друзі,  шановні, шановна  коаліція, дорогі друзі, я ще раз, я ще раз звертаюсь до всіх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прокоментуйте.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Ми в рамках нашої коаліції будемо вносити зміни не тільки в цей Податковий кодекс, а й у всі закони. Дуже би просив ще раз почути: ми прибрали трейдерів з відшкодування ПДВ. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ми зробимо таким чином: я зараз поставлю на голосування – і ми визначимося голосуванням з цього приводу. (Шум у залі)

Я ставлю на голосування в цілому у другому читанні з поправками, які оголосив Арсеній Петрович Яценюк, в другому читанні та в цілому законопроект номер 1578. Я прошу голосувати. Прошу голосувати 1578 у другому читанні та в цілому з поправками, які оголосив Арсеній Петрович. Давайте проголосуємо. (Шум у залі) Визначаємося шляхом голосування, шановні колеги!

 

21:06:31

За-204

Рішення не прийнято. 204.

Тепер, по першій поправці які будуть пропозиції, шановні колеги, по першій поправці? (Шум у залі)

 Голова профільного комітету Кутовий. Будь ласка, хвилина. І я прошу всіх зайняти свої місця. Я прошу всіх зайняти свої місця.

Будь ласка, Кутовий.

 

21:06:57

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги, декілька важливих речей. Перше. Цей тестовий режим вже працював в четвертому кварталі минулого року. Із всіх, хто відекспортували 5 відсотків, - це ті мілки, за які начебто вболіває Кабмін. Всі інші – це 5 компаній аграрних, які відшкодували собі. Тому, зберігаючи цей режим, ми зберігаємо режим для п'яти компаній.

Крім того, хочу сказати, що статус агровиробника – це той, хто виробляє 75 відсотків свого зерна. Інші 25 він докупає на ринку. Порахуємо: 3 мільйони своїх зібрав – 1 мільйон докупив з ринка. Це норма абсолютно дискримінаційна для всіх учасників ринку. Цього не можна приймати, це повна дискримінація на ринку. І коли нам розказують сьогодні, що це захист села, то це лобіські інтереси великих холдингів. І не треба нам брехати!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте тоді попросимо, Олег Березюк – 1 хвилина, і попросимо Арсенія Петровича сформулювати пропозицію альтернативну.

Сідайте, будь ласка!

 

21:08:10

БЕРЕЗЮК О.Р.

Шановні колеги, уважно.

Сьогодні ми  домовилися дуже добре, що ми нікому…  ми ставимо всіх в однакові умови. І я пропоную альтернативно,  щоб протягом першого кварталу ми переглянемо це питання, якщо треба буде його переглянути. А зараз ідемо всі разом спокійно, тихо і нормально голосуємо за закон. Як домовлялися. А якщо треба, переглянемо першого кварталу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що це слушна пропозиція. Вона всіх абсолютно врегулює.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні народні депутати України! Моя позиція в тому, щоби всі були в однакових умовах. Всі. І тому якщо ви погоджуєтесь на формулювання, всі товариші, що… тоді ні виробникам, ні посередникам, ні першим, ні другим, ні п'ятим. (Оплески)

Тоді я прошу поставити на голосування. А ми за результатами першого кварталу розберемся, як працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розберемося. Приймається.

Ставлю на голосування в цілому з останньою поправкою, всіма поправками, які були названі, законопроект (реєстраційний номер 1578) у другому читанні і в цілому. Ставлю на голосування. З останньою поправкою Прем’єр-міністра.  З останньою поправкою Прем’єр-міністра. Прошу голосувати. І всіма поправками, які були сказані. Голосуємо.  Прошу голосувати. Визначайтесь шляхом голосування. Не кричіть. В голосі немає… 

 

21:09:48

За-250

Рішення прийнято. (Оплески)

Дякую, шановні колеги. (Оплески) Дякую. В цілому рішення прийнято.  Ми завжди зможемо знаходити компроміси. Це дуже правильно. Я вдячний за розумну пропозицію.

Наступне питання… Сідайте, будь ласка. Увага! Наступне питання. Це друге читання, обговорення не передбачається.

Проект Закону про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року (друге читання), №1562.

Він готовий у нас, Арсеній Петрович? Прошу. Арсеній Петрович Яценюк.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Так. Шановні колеги! В процесі наших консультацій нагадую про що йдеться.  Йдеться про  прийняття тимчасового закону про введення імпортних ввізних мит на імпортну продукцію за ставками 5 і 10 відсотків. Що це означає? Цей законопроект носить не стільки фіскальний, скільки характер балансування платіжного балансу. У нас критична ситуація з платіжним балансом, – імпортуємо ми більше, ніж експортуємо. Усвідомлюємо, що цей законопроект – не найкраще рішення, але він вводиться як тимчасовий захід для стабілізації платіжного балансу в державі.

Що вилучається з цього законопроекту, окрім того, що було запропоновано урядом? Імпортний збір не поширюється на мазут, імпортний збір не поширюється на вугілля, імпортний збір не поширюється на ліки і імпортний збір не поширюється на медичні вироби для гемодіалізу і онкохворих за переліком, що визначений Кабінетом Міністрів. (Оплески)

Тепер щодо набуття чинності цього закону. Шановні колеги, об’єктивно, що можуть виникнути проблеми з торгівельними партнерами. Таке може бути. Тому що ніхто не буде щасливий, що обмежуєтья право експорту наших партнерів до України. Саме тому ми пропонуємо наступну фразу. До нас приїдуть міжнародні фінансові організації. Фраза буде наступна: "Закон "Про запровадження імпортного збору набуває чинності з моменту опублікування рішення Кабінету Міністрів України щодо завершення консультацій з міжнародними фінансовими організаціями. Full stop.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна Тимошенко.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увага, увага, колеги.

 

21:13:00

ТИМОШЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, мова йде про те, що введення імпортного збору (і ми про це говорили не раз) протирічить  не тільки всім нашим позиціям по СОТ, воно протирічить практично нашій угоді між Україною і ЄС і протирічить, саме головне, регламенту ЄС який передбачає запровадження зони вільної торгівлі. Якщо бути точним, то це регламент ЄС номер 374/2014 стаття 2 пункт "д", де прямо написано, що якщо ми вводимо додаткові митні платежі то це прямо загрожує скасуванню зони вільної торгівлі яку нам дали в односторонньому порядку. Автономні торгівельні преференції просто можуть бути скасовані.

І тому ми просимо трохи інше формулювання, що після того, як уряд оголосить узгодження з Міжнародними фінансовими організаціями та ЄС. Це дуже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні колеги! Цей збір вводиться тільки на один рік. Юлія Володимирівна, у вас в уряді два члени Кабінету Міністрів України, гарантую вам, що ми підпишем рішення Кабінету Міністрів України тільки після того якщо, наприклад, ви чи члени вашої фракції і члени вашого уряду погодять, нашого уряду, погодять відповідне рішення.

Не хотів би зазначати окремі країни тому що тоді нас звинуватять в тому..

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ЯЦЕНЮК А.П. … Дозвольте. Я провів консультацію уже з ЄС. Тоді нас звинуватять у тому, що у нас є вибірковість. Ми проведем консультації обов'язково з ЄС, обов'язково. І на рішенні уряду… Вони самі просять не зазначати окремі країни. І рішення уряду буде прийнято після того коли ми проведем ці консультації. Ми по іншому його не опублікуємо. У нас коаліційний уряд і це є гарантія того, що ми опублікуємо рішення по завершенню консультацій з нашими міжнародними партнерами.

Я прошу це підтримати. І прошу поставити на голосування з правками, які щойно зазначені.

Позитивного, звичайно, Юлія Володимирівна.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування 1562…

 

 

ЯЦЕНЮК А.П. Прошу …

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Перепрошую фракція "Самопоміч", будь ласка.

Острікова, будь ласка. Депутат Острікова.

 

21:15:44

ОСТРІКОВА Т.Г.

Прозвучало, до завершення консультацій з міжнародними фінансовими інституціями. Я пропоную уточнити: з відповідним комітетом Євросоюзу. Тому що ми про фінансові інституції не домовлялись.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ми якраз це зараз проговорили. У вас також є член уряду.  Повірте мені, що фраза правильна. Ми ніколи не підемо на те, щоб натягнути стосунки наші торгівельні з нашим ключовим партнером. Тому я вас можу запевнити, що спільно на уряді за участю коаліційних міністрів і всієї коаліції ми проведемо консультації і приймемо відповідне рішення.

Щоб це рішення було узгоджено нашими ключовими партнерами і міжнародними фінансовими організаціями. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ставлю на голосування проект, проект Закону № 1562 прийняти в другому читанні та в цілому з урахуванням правок, які щойно були озвучені Прем'єр-міністром України. Ставлю на голосування. Прошу голосувати. У другому читанні та в цілому, з поправками, які були озвучені Прем'єр-міністром України (реєстраційний номер 1562,  1562).

 

21:16:57

За-256

Рішення прийнято. (Оплески)

Дякую, шановні колеги. По фракціям, будь ласка.

Далі, прошу. 1563, вони, до речі, були пов'язані, наскільки я розумію. А, ми його обговорили, доповідь була. Якщо тільки правки і зміни є, будь ласка.

Прошу, Арсеній Петрович, 1563.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Це пов'язаний законопроект. Тобто ми його так само голосуємо, з такою самою редакцією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Ставлю на голосування з такою самою редакцією, як вона є. Реєстраційний номер акта 1563, проект Закону України прийняти в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу голосувати, в другому читанні та в цілому.

 

21:17:43

За-263

Рішення прийнято, шановні колеги.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Вже краще. Ростемо, ростемо. Зараз до 300 дійдемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наступне, шановні колеги. Реєстраційний номер.

 

ЯЦЕНЮК А.П. 1557, 1557, Володимире Борисовичу. Це Бюджетний кодекс.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1557, так, проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Так.

Прошу, будь ласка, шановний Арсенію Петровичу.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні колеги, по Бюджетному кодексу. Окрім того, ще раз нагадую, що ми по Бюджетному кодексу всі правки, які, вибачте… Всі правки, які внесені комітетом і погоджені урядом, враховуються. І тут у нас є ще пропозиції, які ви внесли і які ми прийняли. Я їх під стенограму зачитую.

У змінах до пункту "а" пункту 7 частини першої статті 87 слова "ліцеї, інтернати з посиленою військовою підготовкою" замінити словами "ліцей, гімназія, інтернат з посиленою військово-фізичної підготовкою державної власності".

Тепер друге. У змінах щодо розміщення на рахунках у банках державного сектору власник надходжень вищих навчальних закладів і наукових установ передбачити таку ж можливість для закладів культури.

Пояснюю. Це ті, у кого є кошти на єдиному казначейському рахунку, які йдуть з бюджету, залишаються на ЄКРі, а там, де є власні надходження як закладів освіти, так і установ культури, вони можуть розміщуватися на банківських рахунках. Ви це просили, ми йдемо на це.

Йдемо далі. У нового положенні законопроекту  щодо організації бюджетного процесу в умовах воєнного стану пропонується підтримати наші пропозиції щодо незастосування абзацу третього частини другої статті 4 та статті 23 Бюджетного кодексу, а також можливість прийняття Кабінетом Міністрів України рішень за погодженням з Верховним головнокомандуючим Збройних Сил України щодо використання бюджетних коштів на потреби оборони з доповненнями словами "до початку роботи Верховної Ради України".

Іншими словами пояснюю. До того моменту, доки зібралася Верховна Рада України, якщо введений воєнний стан, то здійснення бюджетних видатків здійснюється урядом за погодженням з Президентом   України. Як тільки парламент зібрався, парламент приймає рішення щодо використання бюджетних коштів. Це стосується виключно стану війни.

Далі. Залишити нові пункти 24прим.2, 24.3 та 24.4 і нову редакцію пункту 33 частини другої статті 29, нові пункти 7.1, 7.2, 7.3 і 13.1 частини третьої статті 29 та нові пункти 6.1, 6.2 та 18 частини  четвертої статті 30  кодексу в редакції першого читання.  І прошу доручити Комітету  з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату, в разі прийняття  законопроекту з врахуванням зазначеного, при оформленні відповідного закону внести  необхідні техніко-юридичні та редакційні правки. Ми все, що з вами домовились, все під стенограму я зачитав. І тому прошу, з врахуванням  цієї стенограми,  проголосувати за законопроект  за основу, вибачте, в другому читанні і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Олег Березюк. Олег Березюк, будь ласка.

 

21:21:21

БЕРЕЗЮК О.Р.

Кривенко, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.  Тільки дуже стисло, пропозицію. Дайте слово депутату. Кривенку, депутату.

 

21:21:31

КРИВЕНКО В.М.

Арсеній Петрович, це відповідає тому, про що говорили на Раді коаліції і що було підтримано присутніми на цій нараді. Єдине уточнення. Ви на початку розмови сказали, що  всі правки, які затверджені комітетом і підтверджені урядом. У нас немає  такого  формулювання "підтверджені урядом". Всі правки, які на  комітеті прийняті, вони є з додатковими, які були   зараз на  нараді коаліції затверджені.     Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Далі, будь ласка. Ні-ні, ми це погодили. Будь ласка,  Юлія Володимирівна Тимошенко. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Івченко, будь ласка.

 

21:22:11

ІВЧЕНКО В.Є.

Шановні колеги,  все ж таки  ми говорили про те, що сьогодні децентралізація спускається на рівень району. Ми забираємо  25 відсотків ПДФО з сіл, селищ і міст районного  значення, ми залишаємо  їх без  засобів  існування. Вони  бюджети сьогодні формують на 90 відсотків з податку на доходи з фізичних осіб. Арсеній Петрович, я просто прошу, ми сьогодні не втручаємося  в процес і не розбалансовуємо бюджет, просто ми зобов'язуємо сьогодні  район перераховувати  25 відсотків безпосередньо  на села, селища і міста районного значення. Я дуже прошу, на цей рік  ми будемо формувати спроможні  громади і рухатись до централізації, децентралізації. Бо сьогодні    цими  змінами до Бюджетного кодексу ви поставили нас  в ті умови, я маю на увазі села і селища, коли вже вирішено питання адміністративно-територіально…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прокоментую. Саме в такій формулі, про яку ми говорили буде враховано те, що по формулі вони отримають більше грошей ніж сьогодні. Юрій Віталійович Луценко. Юрій Віталійович Луценко.

 

21:23:24

ЛУЦЕНКО Ю.В.

Шановний пане Голово, шановний ПРем'єр-міністр, у нас є ще прохання, про яке постійно говорилося на бюджетному комітеті, про необхідність перенесення видатків закладених у державні капітальні інвестиції у фонд регіонального розвитку, бо це дає можливість залучення європейських коштів на капітальне будівництво регіонів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І прозорий розподіл грошей.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Це позиція, наскільки я знаю, підтрималася і урядом.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановний Юрій Віталійович…

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Просив би врахувати.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Це враховано. Це є. Єдине, що я забув прочитати, шановні колеги, і також ще одне, що ми з вами домовились. В змінах до частини шостої статті 78, оце, що по Казначейству, пам'ятаєте, ми вели дискусію, встановити вимоги щодо виконання Казначейством платіжних доручень за умови виконання доходів зведеного бюджету. Це також під стенограму, щоб ми не забули.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, Луценко, закінчуйте, 10 секунд. Луценко.

 

21:24:18

ЛУЦЕНКО Ю.В.

А також джерелами формування Спеціального фонду державного бюджету є 20 відсотків екологічного податку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нормально.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Це також було рішення, яке технічно вийшло.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ми тоді порвемо загальну ситуацію, ми це не погодили, Юрій Віталійович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте доопрацюємо цю ситуацію окремо.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Тому я просив би в першому кварталі дополіруємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Окремо. Я ставлю на голосування проект номер 1557, реєстраційний проект другого читання…

 

ЯЦЕНЮК А.П. Володя, Володя, Володя, Володя, Олег…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Березюк?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Березюк.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Березюк Олег. Олег Березюк, включіть…

 

21:24:50

БЕРЕЗЮК О.Р.

Значить, я попрошу оце по Казначейству…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Березюк, будь ласка.

 

21:24:54

БЕРЕЗЮК О.Р.

По Казначейству доповнити 2 дні на проведення платежів захищених статей і 5 днів незахищених статей із, а далі по тексту.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Тобто додати до того, що я зачитав терміни. Давайте 5 днів на все поставимо. До 5 днів за умови виконання доходів зведеного бюджету. Є пропозиція ставити на голосування і прийняти з відповідними правками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прийняти в другому читанні та в цілому проект номер 1557 з пропозиціями, які оголосив Прем'єр-міністр України. Прошу ставити на голосування. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу голосувати. Прошу голосувати те, що оголосив Прем'єр-міністр України. Всі правки враховані всіх абсолютно.

Прошу голосувати, шановні колеги.

 

21:25:43

За-231

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

1557. Далі прошу, шановні колеги, проект закону про заходи спрямовані на… Я… Коли?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Володимир Борисович. Тепер, шановні колеги, у нас ще є трансфертне ціноутворення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  займіть, будь ласка, свої місця. У нас ще є ряд важливих питань, які маємо прийняти. Будь ласка, прошу зайняти свої робочі місця.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дорогі друзі, тримаємо сигнал. Я прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увага!

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ми активно з вами дуже працюємо. Трансфертне ціноутворення. Нагадую, що зараз закон, який діє, дає можливість ухилятися від сплати податків найбільш прибутковим видам бізнесу. Ми з вами приймаємо закон, який оподатковує і виводить з тіні основні олігархічні бізнеси. Зараз ми пропонуємо після консультації з фракціями коаліції додати три пункти в законопроект 1264/1 підготовлений до другого читання.

Увага! Збільшити розмір штрафу за не задекларовані у звіті операції з одного відсотка як зараз передбачено до п'яти відсотків суми операції, та вилучити верхню межу в розмірі сто відсотків мінімальної заробітної платні. Тому що зараз штрафи суто формальні.  Це буд серйозний фінансовий тиск і відповідальність на тих, хто порушує податкове законодавство. Також ми передбачаємо обмеження розміру штрафу 200 розмірами мінімальної заробітної плати щодо операцій стосовно яких не була подана документація і звітність. Тобто, якщо ти не подав звітність, у тебе штраф 200 розмірів мінімальної заробітної платні. Але, якщо ти ухилився, то у тебе штраф 5 відсотків від суми операцій. 

І третє. Встановити  на постійній  основі  застосування методу порівняльної,  неконтрольованої ціни для усіх контрольованих  операцій з експорту, імпорту товарів, що мають біржове квотування. І тут виникало питання  по біржам, як визначати біржі. Саме  тому, щоби не  махлювали з біржами, фракції коаліції  запропонували  перелік бірж для кожної групи товарів, а це повинні бути міжнародні біржі,  визначається урядом. Пункт 21 вилучити. 

Прошу з врахуванням пропозицій  фракцій коаліції …

Олег Березюк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. 1264-1.

 

 _______________. Пане прем'єр-міністре, а щодо того,  щоби вилучити всі  виключення, які були  по  хімікам,  металургам  і так далі?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Це у нас прийнято рішення, я ще раз  підтверджую, що всі вилучення для хіміків,  металургів зроблені, тобто вони всі однаково     оподатковуються і підпадають під дію  даного законопроекту. Тому прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування. Бій великому так    сказати бізнесу, ставлю на голосування з пропозиціями, які оголосив Прем'єр-міністр  України.

1264-1. Прошу голосувати в другому читанні,  в цілому, з урахуванням пропозицій, які озвучив Прем'єр-міністр  України. Ставлю на голосування.  Прошу визначатись голосуванням,  шановні колеги. Прошу голосувати,  шановні колеги. 1264-1 з пропозиціями Прем'єр-міністра, в цілому. (Оплески)

 

21:29:49

За-279

Рішення прийнято.  (Оплески)

Дякую,  шановні колеги.

Наступне,  будь ласка, Арсеній Петрович.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановний пане Голово  і шановні народні депутати. і керівники фракцій. Є пропозиція, так як ми відпрацювали перший пакет  законів, якщо голова і  керівники фракцій не заперечують, ми би пішли до Голови, і  узгодили зараз тексти ще двох законопроектів – це ЄСВ і оптимізація соціальних виплат. Щоб у нас не було дискусії в залі, а щоби у нас були правильні,  єдині, узгоджені рішення.

Тому дуже прошу шановного  Володимира Борисовича оголосити перерву на півгодини, щоб ми пройшлись по тексту і  на годину, на годину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у мене є ще один законопроект, хвилину, я прошу залишитися, він є дуже важливий, який ми маємо з вами проголосувати, це проект номер 1592 "Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей" (щодо джерела покриття витрат). Комітет у справах ветеранів та інвалідів, це друге читання цього законопроекту.

Шановні колеги, я прошу підготуватися до голосування (реєстраційний номер 1592). В другому читанні я ставлю на голосування в цілому. Прошу голосувати.

 

21:31:52

За-271

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги.

А зараз я, за вимогою фракції, коаліції оголошую перерву на одну годину, о 22.30 ми продовжуємо працювати. Дякую, шановні колеги.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ПАРУБІЙ А.В. Шановні народні депутати, я вже звично оголошую на прохання голів фракцій коаліції перерву ще на одну годину.

Дякую. На годину перерва.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вельмишановні народні депутати, добрий ранок!   Як завжди хочу вибачитись за напружену дуже …

Шановні народні депутати!  Прошу займайте свої робочі місця. Шановні народні депутати! 

А я пропоную зробити наступну річ: я пропоную зараз привітати з Днем народження народного депутата України Альону Шкрум. Давайте привітаємо. (Оплески) Вітаємо щиро! (Шум у залі)

Шановні колеги, у нас ще є декілька іменинників. Давайте привітаємо нашого колегу Нестора Івановича Шуфрича з Днем народження. З Днем народження! (Шум у залі)

Також давайте привітаємо нашого колегу, міністра молоді та спорту України Ігоря Олександровича Жданова (Оплески), а також нашого колегу і вже міністра інформаційної політики України Юрія Ярославовича Стеця. Вітаємо. (Оплески)

І зараз я прошу депутатів займати свої місця. Прошу! І Арсена Борисовича Авакова заочно. Вітаємо! 

Шановні колеги, сідайте на свої місця, будь ласка.

Давайте займайте свої місця. Якщо ви хочете, щоб ми голосували... А ви не будете голосувати за нього?

 

ЛЯШКО О.В. На голосування ставимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сідати на свої місця. Я зараз поставлю на переголосування один із законів. Хоча маю право не ставити, оскільки процедура голосування була вже завершена. Прошу сісти на свої місця.

 

ЛЯШКО О.В. Голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ж про це сказав.

 

ЛЯШКО О.В. Да, ставимо, так сідаємо, переголосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сядьте, будь ласка, на свої місця. Підготуйтесь, я зараз поставлю на  переголосування законопроект, але сядьте на свої місця, шановні депутати, щоб ви були готові голосувати. Будь ласка, шановні колеги, сідайте на свої  місця!

Так, всі зайняли свої місця? Всі готові до голосування чи ні? Всі. Я ще раз нагадую, що процедура голосування була вже завершена і я мав би не повертатися. Але, оскільки є така пропозиція – повернутися, то я ставлю на голосування. Підготувались? Уважно! У зв'язку з тим… Ще хвилинку, так? (Шум у залі)

 У зв'язку з тим, що я отримав заяву 28 грудня о 21.25 при голосуванні за питання номер 24 порядку денного – законопроекту номер 1557, - народний депутат "Народного фронту" проголосував за депутата Руслана Лук'янчука, прошу поставити питання на переголосування, є відеодокази порушення Конституції. Це порушення Регламенту.

Я прошу тоді… Всі є на місці? Можу ставити на переголосування? Прошу ставити на переголосування питання 1557. Прошу голосувати. Прошу голосувати 1557. Голосуємо, шановні колеги, 1557. Прошу голосувати. Переголосування 1557. 1557 – переголосування, шановні колеги.

 

За-232

Рішення прийнято. Дякую. (Оплески)

Шановні колеги, я запрошую до слова… Я перепрошую, у мене є заява двох фракцій, я про це  обіцяв, про перерву "Економічний розвиток" і фракція "Опозиційного блоку". Але вони попросили замінити на 3-хвилинний виступ. Є… наполягаєте на виступі 3-хвилинному? Будь ласка,  3 хвилини "Опозиційний блок" виступ.

Прошу. Юрій Анатолійович Бойко. З місця? З трибуни? Будь ласка. Але прошу дуже-дуже коректно, щоб ми виступали. Дякую. 

Я сказав, коректно.

 

БОЙКО Ю.А.  

Шановна президія, уряд України! Шановні народні депутати! 23 лютого цього року після зміни влади, яка  пройшла в цьому парламенті, всі громадяни України опинились і проснулись в іншій країні. І усіх громадян нашої країни в цей рік час  поділився на дві частини: до Майдану, цих подій і після цього.

Якщо ви сьогодні поставите на голосування і  проголосуєте бюджет і  всі закони, які ви проголосували перед цим, то ми теж завтра опинимося в іншій  країні і у нас буде поділений  на дві частини: до голосування цього бюджету і після голосування цього  бюджету, якщо ви за нього  проголосуєте. (Шум у залі)

Як тільки… тому що цей… Порахуйте, будь ласка,  цей час, що вони у мене забрали.

Ви сьогодні проголосуєте за  бюджет, який торкається всіх громадян нашої країни. Всі громадяни нашої країни, цей бюджет буде торкатися і пенсіонерів, які не отримують пенсію. Цей бюджет буде торкатися місцевих бюджетів, які недоотримають коштів. Цей бюджет буде торкатися всіх людей, хто завтра стане жити гірше.

Тому, шановні друзі, ви сьогодні робите трагічну помилку, коли голосуєте за цей бюджет. Ми за нього голосувати не будемо. Але вся політична відповідальність за цей бюджет буде покладена на вас.

Тому, шановні друзі, шановні народні депутати, ми вважаємо, що сьогоднішнє голосування – це трагічна помилка правлячої коаліції. І вважаємо, що якщо ви маєте відповідальність перед народом, ви переглянете цей бюджет і зробите його таким, щоб він відповідав тому, що народ очікує від народних депутатів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Анатолійович, дякую. Будь ласка, шановні колеги, я прошу сідати на свої робочі місця. Я запрошую до слова Прем’єр-міністра України для розгляду питання, реєстраційний номер 1564 проекту Закону про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків. Будь ласка, Арсеній Петрович. Вам слово. Увага, шановні колеги, увага.

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Дорогі друзі, шановні народні депутати України. У нас одна з ключових проблем сьогоднішньої української фінансово-економічної системи це банківський сектор.

Ви знаєте, що за девальвацією національної грошової одиниці підірвана довіра до національної банківської системи. В перчу чергу це об'єктивно пов'язано з військовими діями і з Російською військовою агресією.

Мільйони українців, які мають свої депозити в банківській системі пішли їх знімати так як вони не впевнені в тому, що завтра ці кошти можна отримати з банку.

Що пропонує уряд Україні? Уряд пропонує терміново прийняти закон який передбачає прискорену процедуру капіталізації всіх банків України. В поточному році уряд вже капіталізував Державний ощадний банк на суму 11 мільярдів гривень. Також ми очікуємо, що буде прийнято рішення урядом України щодо капіталізації Ексімбанку додатково на 5 мільярдів гривень.

На наступний рік ми передбачаємо в проекті Закону України про Державний бюджет 36 мільярдів гривень на капіталізацію тих банків, які будуть відповідати критеріям визначеним даним законом і ці критерії погоджені з нашими іноземними партнерами.

Окремо ми передбачаємо 20 мільярдів гривень, як додаткові кошти, які повинні бути направлені в фонд гарантування вкладів. І ті особи, які підпадають під гарантовані вклади, а це до 200 тисяч гривень, будуть мати можливість отримати свої кошти у випадку якщо відповідний банк попадає у скрутне фінансове становище. Ми усвідомлюємо, що це не остаточне рішення і звичайно 56 мільярдів гривень, ну, навряд чи вистачить, щоб підтримати всіх. Але це дуже суттєвий крок який відновить довіру до банківської системи і дасть можливість для держави капіталізувати ті банки, які відповідають критеріям системності і які зможуть в подальшому стати банками фінансово спроможними виконувати свої зобов'язання. Капіталізація банків буде здійснюватись виключно публічно. І це пошле чіткий сигнал всім, як акціонерам, так і в першу чергу власникам депозитів в банках, що банківська система спроможна пройти цей складний період часу 2015 року.

Саме тому ми просимо вас підтримати законопроект про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків. Ми не можемо діяти за чинним законом, так як чинний закон передбачає процедури капіталізації банків, які будуть тягнутися місяцями.

Цей закон передбачає оперативне і швидке прийняття рішень щодо вливання капіталу в банки і оперативне і швидке рішення щодо вливання капіталу в Фонд гарантування вкладів. І гарантування громадянам України отримання коштів, які вони мають на своїх депозитах, в межах, визначених законом. Просимо підтримати. Комітет також це підтримав. Просимо проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я ставлю на голосування 15…., що, Вікторе Михайловичу? А? То ми проговорили вже всі правки щойно.  Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, я прошу підтримати цей закон. Але є ще одна 27 правка. Про що ця правка йде. Якщо засновником банку України є банк-нерезидент або банківська група, то для відновлення, для рекапіталізації банку або збільшення капіталу не треба дозволу Національного банку або Антимонопольного комітету. Чому.

Перше. Він пройшов перевірку тоді, коли він купував український банк.

Друге. Він проходить регулярно щорічну процедуру перевірки власного регулятора.

Третє.  Треба дякувати, якщо хтось ще в Україні хоче рятувати банк… якійсь банк  в Україні. Ця  правка є  в порівняльній таблиці, прошу  разом з цією правкою проголосувати цей закон в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позиція уряду, будь ласка,  і визначаємося.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Комітет  парламенту не підтримав цю правку. Але, якщо  наполягає шановний Віктор Михайлович і фракція   "Блоку Петра Порошенка", я думаю, що ми погодимося з цією правкою і  проголосуємо за правку, щойно висловлену  "Блоком Петра Порошенка". Тому є прохання проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,   я ставлю на голосування (реєстраційний проект акту 1564) – прийняти в другому  читанні  та в цілому з врахуванням поправок, які оголосив Прем'єр-міністр України  та народний депутат Віктор Михайлович Пинзеник. Ставлю на голосування. Прошу голосувати. В другому читанні і в цілому прошу  голосувати. В другому читанні і в цілому.

 

За-273

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступний законопроект (реєстраційний номер 1577). Прошу, шановний Арсеній Петрович.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні колеги,  з приводу даного законопроекту було дуже  багато дискусій. Як правило, ці дискусії  в першу чергу точились  політичними опонентами  сьогоднішньої коаліції і ці дискусії не мали під собою жодного  підґрунтя. І для того, щоб спростувати ті невірні і  фіктивні твердження, які розповсюджувалися  політичними опонентами сьогоднішньої коаліції і уряду, і Президента, хотів би після наших перемовин в рамках коаліції чітко  оприлюднити  остаточну редакцію законопроекту 1577, яка узгоджена в рамках коаліції.

Я почну з питання оплати праці працівників бюджетних  установ. Була пропозиція  щодо передачі права на визначення умов оплати праці працівників бюджетних установ до Кабінету Міністрів України. Ця пропозиція не була підтримана коаліцією, і ми ідемо на те, щоб залишити чинні норми щодо умови оплати праці працівників бюджетних установ.

Друге, що стосується максимальних розмірів заробітної плати. Ми передбачаємо, що в 2015 році, в кризовому році, в складному році для всієї країни максимальний розмір заробітної платні працівникам державних органів та бюджетних установ не буде перевищувати сім мінімальних заробітних плат. У тому випадку, якщо органи державної влади здійснюють заходи по оптимізації і скорочення своєї чисельності, то такий розмір не може перевищувати 10 розмірів мінімальних заробітних плат.

Далі. Ця норма не розповсюджується на учасників антитерористичної операції, тобто на наших військових і військовослужбовців, які зараз знаходяться в зоні АТО, на Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Далі. Що стосується державних компаній. Також у нас була тривала дискусія з приводу обмеження розміру заробітної платні для працівників державних компаній. Ми пропонуємо встановити обмеження по працівникам державних компаній на рівні не більше 10 мінімальних заробітних плат за виключенням об'єктів державної власності, які представляють стратегічний, підкреслюю, стратегічний інтерес для безпеки і оборони України. тобто за виключенням стратегічних підприємств, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів.

Далі, що стосується норми по індексації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна хоче слово. Будь ласка, Юлія Володимирівна, хвилину.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Будь ласка,    Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.   Ми, Арсенію Петровичу, домовлялися про те,  що  в державних корпораціях,  особливо в монополіях державних, в тому числі   в банках державних, буде оприлюднена  заробітна плата чиновників,  які  там працюють. (Оплески)  Тому  що вона іноді, на тлі  повного  зубожіння країни,       складає сотні тисяч гривень  в місяць, в тому числі, в збиткових підприємствах таких як НАК, зашкалює  іноді за сотню тисяч гривень в місяць.  І тому нам потрібно, щоб це  стало нормою закону і  ми з вами це погодили. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все, приймається.  Це приймається, ми проговорювали. Дякую, Юліє Володимирівно.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Шановна Юліє Володимирівно, абсолютно точно – це було прийнято  нами рішення,   я його  хотів зачитати. І тому ще раз підтверджую, що ми оприлюднюємо рівень  заробітних плат у всіх державних компаніях – це буде правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Приймається. Далі.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Далі. Наступна норма. З урахуванням економічної ситуації, за результатами   першого  півріччя 2015 року,  Кабінет Міністрів  України затвердить порядок  індексації заробітної  плати,  грошового забезпечення пенсійних та  соціальних виплат.

Наступне.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Ляшко. Я перепрошую, є уточнення у Олега Ляшка. Будь ласка,   Олег Валерійович.

 

ЛЯШКО О.В.   Шановний Арсене Петровичу, шановні колеги! Ми з вами домовлялися, що  ця норма звучатиме так: "З урахуванням  економічної ситуації,за результатами першого  півріччя 2015 року,         Кабінет Міністрів    України індексує заробітну плату,  грошове забезпечення, пенсійні та  соціальні  в виплати".  Я прошу  саме в такій редакції  підтримати з урахуванням економічної ситуації, за результатами  першого півріччя   Кабмін індексує.

І таким чином, я хочу повідомити  громадянам   України,  хто ще має терпіння   чекати результату від уряду, від парламенту буде двічі у 2015 році індексацій, пенсій і зарплат за результатами першого півріччя і 1 грудня 2015 року. Це наша пропозиція, просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається.

 

ЯЦЕНЮК А.П. З урахуванням економічної ситуації за результатами першого півріччя 2015 року Кабінет Міністрів України прийме рішення щодо індексації заробітних плат і далі по тексту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Правильно. Приймається. Далі.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Пішли далі. Що стосується методкабінетів, у нас також була дискусія чи ліквідовувати методкабінети. Прийняли наступне рішення. Обласним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування оптимізувати мережу методичних кабінетів у галузі освіти та скорочення видатків на їх утримання.

Далі. У законопроекті, який буде прийматися вами, зберігаються всі норми щодо вступу до навчальних закладів поза конкурсом тих дітей, які мають право зараз на вступ поза конкурсом, відповідно до чинного законодавства.

Безкоштовним харчуванням у професійно-технічних училищах будуть забезпечуватися діти-сироти, діти-інваліди, діти, позбавлені батьківського піклування, а також діти з малозабезпечених сімей і уряд визначить відповідний порядок.

Усі норми щодо Закону України "Про освіту" залишаються незмінними. (Оплески) Це ж стосується норм щодо довгострокових кредитів на будівництво і придбання житла.

Також на пропозицію народних депутатів України Радикальна партія і інші колеги по коаліції передбачено в законі про внесення змін до деяких законів України, що чисельність Генеральної прокуратури в 2015 році скорочується до 15 тисяч, з 20 тисяч, до 15 тисяч. (Оплески)

 В законі залишаються норми щодо видатків на утримання помічників-консультантів і на виконання депутатських повноважень. Норма щодо забезпечення предметами представницької екіпіровки для наших дипломатів залишається в редакції чинного закону. Скасовується вихідна допомога при виході на пенсію прокурорам, а при звільненні прокуратури отримують допомогу як і всі інші працівники на державній службі. (Оплески)

 Що стосується харчування в закладах охорони здоров'я, то ми прийняли рішення залишити харчування у всіх хворих, у закладах охорони здоров'я. (Оплески) Я хотів би підкреслити, шановні колеги,  що це сотні мільйонів видатків, які все-рівно треба фінансувати і не все зразу, я так скажу.

Це ж стосується і харчування дітей, харчування дітей в навчальних закладах, які розташовані у 4 Чорнобильській зоні буде  таким, яке є на даний час. (Оплески)

 Залишається достроковий вихід на пенсію на п'ять років жінкам у чорнобильських зонах. Працівники гірничих ліквідованих підприємств будуть забезпечуватись як і всі громадяни України субсидіями на придбання твердого пального замість механізму, який є в чинному законі.

Обчислення пенсій із врахуванням заробітної платні в народному господарстві буде збережено як це здійснюється в даний час, це за три роки перед виходом на пенсію.

Щодо кількості працівників органів внутрішніх справ, то є пропозиція скоротити чисельність працівників органів внутрішніх справ із 172 тисяч до 152 тисяч, на 20 тисяч. (Оплески)  При цьому я хочу зазначити, що ми фінансування як Міністерства оборони, так і Міністерства внутрішніх справ і Національної гвардії залишаємо в тих межах, які визначені проектом Закону України "Про Державний бюджет", тому що мова йде про Національну гвардію, про Збройні Сили, і загальний обсяг бюджету, дорогі друзі… Ми починали з вами з 80 мільярдів, а ми дійшли, фактично, до 90 мільярдів гривень видатків на національну безпеку і оборону. (Оплески) Це безпрецедентна цифра, з яких 6 мільярдів – це державні гарантії для підприємств військово-промислового комплексу на придбання, виготовлення і ремонт зброї.

Далі, що стосується пільгового проїзду, то після консультацій ми залишили наступний варіант: до 1 червня 2015 року пільговий проїзд залишається без змін, з 1 червня 2015 року ця пільга надається – увага! –інвалідам І і ІІ групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей та осіб, які їх супроводжують і які супроводжують інвалідів І групи і учасникам бойових дій.

Посадових… Далі… Дорогі друзі, 12-е: посадові оклади працівників апаратів судів будуть залишені на нинішньому рівні. Нагадаю, що в нас була норма, яка передбачала трикратне підвищення посадових окладів працівників апаратів судів. На 2015 рік ми залишаємо норму, де вони будуть  на поточному рівні.

Що стосується харчування, харчування учнів 1-4 класів дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування – залишається, це те, що вас турбувало. (Оплески)

Пільги для осіб, віднесених до 1 і 2 категорії, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи надаються без врахування доходів. І санаторне-курортне лікування надається особам, віднесених до першої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Петрович, є хвилина. Юлія Володимирівна.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Юлія Володимирівна, будь ласка.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановний Арсеній Петрович,  на жаль, редакція по чорнобильцям була погоджена зовсім інша. Ми погодили, що для осіб, які відносяться до першої категорії, всі пільги залишаються без змін, тут того не написано.

І друге, ми погодили також, що для другої категорії всі пільги залишаються без змін за виключенням санаторного лікування. Тобто я просила би, щоб саме так абсолютно точно була записана ця норма. Тому що так, як зараз виписано – тут не зберігаються пільги, а просто  зазначається, що без врахування доходів. Це не відповідає нашим домовленостям.

І друге, на  чому я хотіла би наголосити. Там, де ми говорили про збереження всіх положень, що стосуються Закону про освіту, ми також домовлялися про те, що будуть збережена система оплати і система іншого забезпечення для науковців. Це дуже вагоме доповнення, нам сказали, що це...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, 10 секунд.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це стосується кандидатів наук, докторів наук і так далі. Я просила би, щоб ми обов'язково це зберегли або підтвердіть, що це враховано в іншому документі.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Я хотів би нагадати, ми просто, напевно, опустили. Ми це не обговорювали в такій формі, можливо. Да? Ми норму цю в законі чинному залишаємо.

Що стосується вашого тлумачення щодо другої категорії чорнобильців, воно приймається в межах коштів, визначених Законом України про Державний бюджет. Перша категорія залишається повністю в межах тих пільг, які є сьогодні; друга категорія, за виключенням путівок, по інших пільгах в межах коштів, визначених Законом України про Державний бюджет.

Тому, шановні колеги, цей той предмет доволі складного компромісу, перший етап оптимізації пільг. Нам потрібно переходити на адресність і монетизацію пільг. Сподіваюся, що ми парламентом обов'язково це приймемо. І, звичайно, це не ті радикальні зміни, які ми могли провести, але це хоча би принаймні перший незначний крок, який дасть можливість рухатися в питанні оптимізації пільг, які повинні отримати тільки ті люди, які на це претендують, в першу чергу це малозабезпечені, інваліди і ті категорії громадян, які зазначені.

Тому є прохання проголосувати за даний законопроект з урахуванням висловлених пропозицій, які напрацьовані спільно коаліцією. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановний Арсеній Петрович. Була довга дискусія, 3 години працювали в засіданні.

Я хочу поставити на голосування реєстраційний проект акта 1577: проект Закону про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України, - доопрацьований, з урахуванням пропозицій Арсенія Петровича Яценюка, які він озвучив щойно під стенограму. Я прошу поставити на голосування… (Шум у залі)

 Я прошу, народний депутат Шухевич. Прошу.

 

ШУХЕВИЧ Ю.Р. 

Пане Прем’єре! Я просив би, щоби в пільгах були збережені пільги, які є сьогодні для політичних в'язнів, які просиділи в ім'я… (Оплески) …для того, щоб Україна сьогодні була незалежною багато-багато років віддали своє життя, здоров'я, які сьогодні є упослідженою категорією в цій державі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Юрію.  Арсенію Петровичу, є коментар?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановний пане Шухевич, з великою шаною до вас і  до всіх політичних в'язнів, я думаю, що ми можемо це включити. Там невелика кількість людей, але це правильно. Це відновлення історичної справедливості. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ставлю на голосування законопроект №1577 з змінами і доповненнями, які були озвучені Прем’єр-міністром України за основу та в цілому. №1577. В тому числі зміни і доповнення, які оголошені народним депутатом Шухевичем. Прошу голосувати. (Шум у залі)

Прошу голосувати, визначатися з  голосуванням. Прошу визначатися з голосуванням з змінами і доповненням , які оголосив Прем’єр-міністр та народний депутат Шухевич за основу та в цілому.

 

За-256

Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступний законопроект (реєстраційний номер 1573). Достатньо цікавий. Про єдиний соціальний внесок. Достатньо цікавий. І я запрошую до слова Прем’єр-міністра Арсенія Петровича Яценюка. Прошу.

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Дорогі друзі, це один з ключових законопроектів, і я хотів би відзначити надзвичайно конструктивну позицію всіх фракцій. Це фракція "Самопомочі" внесла низку ключових пропозицій до цього законопроекту. І інші фракції, які брали участь у підготовці цього закону. Сьогодні у нас ставка Єдиного соціального внеску – 41 відсоток. Це надмірне навантаження на заробітну плату. І це ніяким чином не спонукає ні працівника, ні роботодавця до детінізації заробітної плати. Ми йдемо на ризик. На ризик того, що зменшивши суттєво ставку Єдиного соціального внеску, можемо не доотримати відповідні доходи, і можемо мати діру в пенсійному фонді.

Але ми сподіваємося на те, що український бізнес, який хоче полегшення ведення умов бізнесу, сприйме нашу спільну пропозицію і почне легалізовувати і виводити з тіні заробітні платні. Через суттєве і радикальне зменшення Єдиного соціального внеску.

Пропозиція, яка внесена, потребує того, щоб я її зачитав під стенограму, так, як вона повинна стати тілом закону і додатком до того закону, який внесений Кабінетом Міністрів України. Тому прошу всіх потерпіти за формального зачитування самої текстури закону.

"З 1.1.2016 року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами, ставки Єдиного внеску, встановлені цієї частиною для відповідною категорії платника, застосовується з коефіцієнтом 0,6 (я потім протлумачу, що це означає).

З 01.01.2015 року при нарахуванні заробітної плати доходів фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами, ставки єдиного внеску, встановлені цією частиною для відповідної категорії платника застосовується з коефіцієнтом 0,4 крім виключень, передбачених цією частиною. У випадку, якщо платником одночасно виконуються наступні умови:

а) загальна база нарахування єдиного внеску за місяць за який нараховується заробітна плата, дохід та/або винагорода за цивільно- правовими договорами в 2,5 рази або більше перевищує загальну середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік. Або загальна база нарахування єдиного внеску не перевищує в 2,5 рази або більше загально-середньомісячну базу нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік. То платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення загальної середньоарифметичної бази нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік на загальну базу нарахування єдиного внеску за місяць, за який нараховується заробітна плата, дохід та/або винагорода за цивільно-правовими договорами, але в будь-якому випадку коефіцієнт не може бути меншим 0,4;

б) середня заробітна плата по підприємству збільшилась мінімум на 30 відсотків в порівняні з середньою заробітною платою за 2014 рік;

в) середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта складе не менше ніж 700 гривень;

г) середня заробітна плата на підприємстві складе не менше трьох мінімальних заробітних плат.

Тепер спробую це пояснити людською мовою. В тому випадку якщо зараз підприємство  платить легально всю свою заробітну платню, воно сплачує ЄСВ на підставі чинної бази.

Якщо підприємство збільшує фонд оплати праці на 30 відсотків, якщо заробітна платня на цьому підприємстві перевищує 3 мінімальних заробітних плати і якщо підприємство виконує всі умови, визначені цією статтею по детінізації, (тобто фактично збільшує розмір заробітної платні), то тоді це підприємство починає платити єдиний соціальний внесок в розмірі 16,4 відсотка, а не 41 відсоток, як є сьогодні. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Буде реальна детінізація.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дорогі друзі, я дуже хотів би, уважно, я просив би вашої уваги, шановні колеги. Є суттєві ризики. І прошу, щоб ми з вами погодили. В тому випадку, якщо  наші іноземні партнери, а саме: міжнародні фінансові організації будуть мати застереження до цієї статті, (і ми з вами про це домовились), то тоді дана норма підлягає обов'язковому перегляду.

Ще раз підкреслюю, ми сподіваємось на те, що держава зі свого боку зробила неймовірний крок. Зменшення фактично єдиного соціального внеску з 41 до 16 відсотків. (Оплески)

 І ми віримо нашому бізнесу. Що бізнес зробить на крок не державі, я людям. Тому що це доходи Пенсійного фонду, це виплати пенсій і інших соціальних пільг. І детінізує заробітні платні, виведе їх в прозорий механізм, перестане платити їх в конвертах, користуватися податковими ямами і таким чином  ухилятися від  оподаткування, з одного боку, і, з іншого боку, позбавляти громадян України належного пенсійного забезпечення. Так як сьогодні  виплата  заробітної плати в конвертах – це  означає, що завтра  ця людина  буде жити на мінімальну пенсію, а не на ту пенсію, яку вона фактично заробила.

Ми прорахуємо все. Будуть   складності в адмініструванні.  Але це справжня реформа, сильна реформа. І успіх цієї реформи залежить від реальних  намірів бізнесу і від справжнього діалогу влади і бізнесу. Тому ми просимо підтримати цей законопроект. Якщо будуть застереження наших міжнародних фінансових кредиторів, ми його переглянемо. Але сподіваюсь, що нам вдасться довести правильність цієї моделі, і сподіваюсь, що нам вдасться збільшити доходи Пенсійного фонду.

Дякую  за увагу. І прошу проголосувати з врахуванням поправок, внесених  комітетом і погоджених урядом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.  Я думаю, що ми можемо ставити на голосування, надзвичайно важливе питання.

Я ставлю на голосування (реєстраційний проект акта  1573):   проект Закону про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці (друге читання) – за основу та в цілому з врахуванням пропозицій Прем'єр-міністра, які були  оголошені під стенограму. Прошу підготуватись та голосувати, шановні народні депутати. Прошу голосувати. Прошу голосувати, шановні народні депутати.

 

01:33:14

За-268

Я думаю, що таке рішення українські підприємства і громадяни чекали десятки років, коли можна буде чесно платити заробітну плату і чесно поповнювати Пенсійний фонд. Тому щиро всім дякую за такі ідеї, за голосування.

Шановні колеги, я хотів би ще одну річ, процедурну, щоб ми з вами зараз прийняли. Прийняти закони мають набрати чинності з першого січня. І це абсолютний факт. Я би просив, щоби ці закони уточнити в кожному законі, які ми проголосували, наступну норму, що ці закони набирають чинності із дня опублікування. Всі закони, які ми сьогодні прийняли, що вони набирають чинності …

Оксана Іванівна, будь ласка.

 

СИРОЇД О.І. Я… Ні, я зараз уточню, Арсенію Петровичу. Арсенію Петровичу, частина законів, які прийняти, набирають чинності з першого січня. І це правильно. Але в частині законів написано, що вони набирають чинності у день наступний після опублікування. Так от стосовно них просять, щоб ми уточнили, що ці закони набирають чинності у день опублікування для того, аби встигнути їх опублікувати. Ви не заперечуєте стосовно цього?

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ми ніколи не заперечуємо проти пропозиції фракції "Самопоміч". (Оплески)

 

СИРОЇД О.І. Я не позафракційна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але нам би треба було визначити номера цих законів, наскільки я розумію. Я тоді пропоную, що ми цю норму проголосуємо після вимушеної перерви, яку я маю оголосити на вимогу фракцій, оскільки зараз ми переходимо до формування проекту бюджету на 2015 рік. Я оголошую перерву на одну годину, шановні колеги. Одна година.

Дякую, шановні друзі за розуміння! Дякую за розуміння! Дякую! 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ПАРУБІЙ А.В. За 5-7 хвилин вже розпочнеться розгляд бюджету і тому тих, хто перебуває в кулуарах, я дуже прошу поступово заходити в зал, займати свої робочі місця, щоб потім ми не чекали дуже довго, щоб ми могли відразу приступити до розгляду бюджету. Отже, народних депутатів, які перебувають в кулуарах, я прошу поступово, впевнено заходити в зал і займати свої робочі місця, за 5 хвилин починаємо роботу. Дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добрий вечір, Шановні народні депутати! Добрий вечір, добрий ранок, добрий день! Я прошу запросити всіх народних депутатів до зали для того, щоб ми змогли продовжити нашу роботу. Будь ласка,  шановні народні депутати, заходьте в зал 3 година 26 хвилин, майже як день! Будь ласка, шановні народні депутати!

Будь ласка,  займайте свої робочі місця, шановні народні депутати, сідайте, будь ласка,  на місця тоді буде видно, що ви готові до роботи. Прошу.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі. Прошу займати свої робочі місця, ми   можемо розпочинати нашу  роботу. Шановні друзі, я прошу займати свої місця.

Шановні колеги, шановні народні депутати, займайте, будь ласка, свої робочі місця. Насправді, зараз дуже відповідальна мить. Я прошу займати свої місця, шановні колеги. Зараз є надзвичайно відповідальний момент, коли ми маємо з вами визначитися щодо голосування державного бюджету на 2015 рік – складний, важкий документ, але ми маємо його розглянути сьогодні, оскільки він має бути прийнятий, ви знаєте, до 1 січня 2015 року.

Я прошу Олег Березюк, фракція "Самопоміч". Прошу займати свої місця, шановні колеги.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. Шановні пані і панове, фракція "Самопоміч" прийняла рішення запропонувати Верховній Раді перенести це голосування на день сьогодні.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба!

 

БЕРЕЗЮК О.Р. І я...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте уважніше, давайте уважніше по відношенню до своїх колег. Хвилину. Це їхнє право.

 

БЕРЕЗЮК О.Р. І я попрошу, я прошу поставити це на голосування, як вирішить зал – так і буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, будь ласка, я ставлю на голосування... стоп, стоп, стоп. Олег Ляшко. Пропозиція Олега Валерійовича Ляшко. Пропозиція Олега Ляшко.

 

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, "Радикальна партія".

Шановні колеги депутати, які щойно кричали: "Ганьба!". Я думаю, що не варто вам цього робити з однієї причини. Четверта година ночі, усі ми в залі. І треба подякувати тим, хто працює, має свою позицію і відстоює інтереси країни. І тому кожен має право на пропозицію. Фракція – наші колеги, достойні люди, - із фракції "Самопомочі" далі пропозицію, яка має право на життя, але не може бути підтриманою.

Тому я пропоную… Тому, оскільки насправді, колеги, не смішно, і те, що ми з вами в чотири ночі сидимо в залі, - це свідчення надзвичайної серйозності ситуації в нашій країні. І тому ми, відповідальні люди, ми сидимо тут, бо ми маємо голосувати. Тому при всій повазі, шановні колеги, Володимире Борисовичу, по Регламенту ставимо пропозицію на голосування – і не підтримуємо, і працюємо, і не виходимо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі, є пропозиція наших колег шанованих, шанованих наших колег, з фракції "Самопоміч". Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу депутатів визначатися: розпочати… (Шум у залі)

  Завтра, да, просять завтра, ви ж чули. Сьогодні на вечір, сьогодні на вечір, пропозиція розгляду сьогодні на вечір. Прошу визначатися голосуванням. Прошу визначатися з цією пропозицією.

 

За- 64

Рішення не прийнято, шановні друзі. Зрозуміло, колеги, що, ну, є така позиція.

Шановні друзі, я думаю, що не менше сьогодні вся країна чекає наших рішень, не менше наших рішень чекає весь світ, оскільки ми стаємо на порозі завершення року і початку року, в якому нам потрібно фінансувати всі статті видатків, і це є питання надзвичайно важливе. Тому я запрошую зараз до слова з питання про Державний бюджет Прем’єр-міністра України  Арсенія Петровича Яценюка.

Шановний Арсеній Петрович, прошу вас до слова. (Оплески)

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Дорогі друзі! Шановні народні депутати України! Я розпочну з того, що об'єктивно цей бюджет, як і всі попередні бюджети, які приймалися в цих стінах, дуже далекі від досконалості. І саме тому ми при прийнятті проекту Закону України про Державний бюджет України передбачаємо чітку норму  щодо  обов'язкового перегляду Закону України про Державний бюджет в терміни не пізніше 15 лютого наступного року. Ми будемо його корегувати. В залежності від результатів перемовин з міжнародними фінансовими організаціями. І під час обговорення прийняття проекту Закону про Державний бюджет ми це всі разом погодили. Також низка статей буде змінюватися в залежності від того, як ми скорегуємо дохідну і видаткову частину, і  як ми домовимося з нами міжнародними кредиторами.

Я хотів би розпочати з основного – яка була мета цього Закону про Державний бюджет. Ключова мета – це фінансування національної безпеки і оборони. Ми плануємо безпрецедентний обсяг на національну безпеку і оборону. Цифри наступні. Безпосередньо на безпеку і оборону йде 80 мільярдів гривень. (Оплески)

Додатково, шановні колеги,  1,8 мільярда гривень,   які ми будемо виплачувати всім мобілізованим, які будуть призвані до лав Збройних Сил і будуть захищати України. Додатково до цієї цифри додаються також інші органи безпеки і оборони ще на 2,9 мільярди. І додатково ще 6 мільярдів державних гарантій на державні компанії "Укроборонпром" для придбання нової військової техніки і ремонту для Збройних Сил України.

Фактично загальний обсяг фінансування витрат на національну безпеку і оборони – 90 мільярдів гривень. Думаю, що з цим завданням ми впораємося. Нам буде складно збирати доходи в сучасній українській економіці. Нагадаю, ми втратили 20 відсотків економіки держави. І 2015-й рік буде дуже складний в питанні економічної стабілізації. Тому це буде спільне завдання – виконати доходи по Державному бюджету і відповідно виконати видатки Державного бюджету і профінансувати українські Збройні Сили і українських вояків.

Що стосується додаткових пропозицій, які лунали під час обговорення проекту закону. В тому числі і від наших партнерів фракції "Самопоміч". Піднімалося питання щодо доходів Державного бюджету від продажу ліцензій на 3G. Нагадаю, що уряд оголосив конкурс. І ми закладаємо доходи від продажу від цього радіочастотного ресурсу, мінімальний обсяг буде у 6 мільярдів гривень. Якщо ми зможемо отримати більші кошти, то всі ці кошти поступають в статтю, загальний обсяг якої 17 мільярдів гривень, це кошти від приватизації.

Друге питання, яке стосується ще одного джерела доходів державного бюджету – це  дивіденди від державних компаній. Нагадаю, що прийнято рішення про розподіл дивідендів компанії Укрнафта, тому ми включаєм до доходів державного бюджету загальну суму у розмірі 1,78 мільярда гривень до доходів державного бюджету. (Оплески)

Наступне. Шановні колеги. Щодо 4,5 мільярда гривень, які ідуть на капітальні видатки. З цих 4,5 мільярдів гривень, за спільною вашою пропозицією, 3 мільярда гривень іде на фонд регіонального розвитку. (Оплески)

Окремо хотів би зазначити, що при розподілі коштів на фонд регіонального розвитку ми хочемо зробити акцент на інфраструктурні проекти на селі, що обов'язково треба зробити. (Оплески)

Окрім цього, шановні колеги, 500 мільйонів гривень, прийнято рішення спільне, відправити на добудову лікарні Охматдит. (Оплески)

Щодо 1 мільярда гривень який залишився. То відповідно до норм Бюджетного кодексу такий мільярд капітальних вкладень здійснюється, розподіл таких коштів, здійснюється Кабінетом Міністрів України за погодженням з бюджетним комітетом. Це дасть можливість профінансувати в тому числі і округи і дасть можливість змінити хоча б якесь життя на тих чи інших територіях України.

Щодо тих прохань, які лунали і де ми будемо перегляди проект Закону України про Державний бюджет і вносити в нього зміни. У нас є проблема по місту Києву. Тому при внесенні змін до Закону України   про Державний бюджет до 15 лютого ми врахуємо субвенцію місту Києву в розмірі 1,9 мільярда гривень на виконання зобов'язань за здійсненими запозиченнями.

Окремо в оборонному бюджеті, і це стосується також питань національної безпеки, - Міністерству надзвичайних ситуацій 200 мільйонів гривень на придбання пожежної техніки вітчизняного виробництва.

Щодо інших пропозицій. У нас була недофінансована стаття по онкохворим дітям і по гемодіалізу. Я хочу заявити, що ми збільшимо фінансування по цій статті. При доопрацюванні Закону України про державний бюджет це дуже важливо. І ми обов'язково ці пропозиції врахуємо.

Щодо інших пропозицій, хотів би зазначити, що доходи і видатки державного бюджету підлягають коригуванню на прийняті законодавчі акти щойно парламентом. В бюджетному комітеті все буде відповідним чином обраховано, підписано. Ми з вами 15 лютого внесемо відповідні зміни до даного законопроекту.

По іншим статтям, що стосується при доопрацюванні проекту Закону України про державний бюджет, також піднялось питання щодо придбання цифрових мамографів та ультразвукових діагностичних приладів вітчизняного виробництва. 15 лютого ми це також додатково врахуємо.

В принципі, також, вибачте, забув. Це що стосується видатків на Центральну виборчу комісію. 30 мільйонів гривень ми переводимо на програму "Керівництво та управління здійснення контролю у сфері проведення виборів та референдумів". Ми в наступному році будемо мати вибори до місцевих рад, тому із загальної статті переводиться 30 мільйонів на відповідну програму.

Власне кажучи, це все, що пропонується на ваш розгляд. І є  прохання прийняти Закону України  про Державний бюджет з відповідними   дорученнями, які щойно були  виголошені, і вами  погоджені. І ми будемо з   7 числа працювати  з  нашими  міжнародними  кредиторами, і я буду вас тримати в курсі подій  і повідомляти про те, які зміни необхідно буде вносити до  15 лютого. Доповідь закінчив.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу… Одну  хвилину, я так піду. Олег Березюк, потім  Юлія Тимошенко, потім дам позафракційним.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Шановний  Прем'єр-міністре,  можна, будь ласка, ще також врахувати   перегляд дефіциту  "Нафтогазу" з врахуванням відповідно зміни ціни на  газ, а також і дохідну частину…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все, да? Говоріть, будь ласка.

 

ВОЙЦІЦЬКА В.М. Відповідно дохідну і витратну частину. Я  перепрошую,  просто не встигла закінчити.  Тобто при перегляді ціни на  газ буде перегляд  дефіцит  і будуть переглянуті  доходи, які  буде отримувати держава від реалізації газу за  ринковою ціною  і будуть враховані витрати, які будуть пов'язані з  адресною дотацією.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Будь ласка, Чумак, народний депутат. А, Юлія Володимирівна, я перепрошую, Юлія  Володимирівна Тимошенко. Потім – Чумак.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Дякую. Шановні колеги,  я  в першу чергу хочу сказати,  що фракція  "Батьківщина"  підтримує всі ті новації, новели в бюджет, які щойно  оголосив Прем'єр-міністр. Ми готові за них голосувати.

Так само як голосували за ті законопроекти, які ми проголосували буквально тут декілька десятків хвилин тому. Тобто ми є однодумцями в цьому процесі. Але, дорогі друзі, держава тримається на певних важливих речах, на принципах, законах, процедурах, на цінностях. І я просто хочу зараз звернутися до всіх, поділяючи голосування за бюджет в тих параметрах, які ми з вами узгодили, треба чесно сказати, що після голосування законів, які змінили доходну і видаткову частину докорінно. Ми не маємо зараз на руках проекту бюджету, це правда, і це знає кожен депутат. Крім того, закони, які ми проголосували…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд завершити.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Правильні закони, вони лягають в основу доходної і видаткової частини, але вони сьогодні не підписані Президентом, не опубліковані, і ми не  можемо їх включити в тіло бюджету. Наша пропозиція дуже чітка. До ранку, щоб доробив Мінфін проект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юлія Володимирівна.

Я прошу Чумак, народний депутат.

 

ЧУМАК В.В. Шановні колеги, доброї ночі. Я хотів би сказати, що ми живемо в складні часи. І, дійсно, уряду треба шукати, вишукувати гроші в бюджет. Я пропоную ще знайти деякі кошти, можливо, не дуже великі, але, я сподіваюсь, що вони будуть корисні уряду. В абзаці п'ятому пункту 7 Прикінцевих положень бюджету   передбачено, що члени Кабінету міністрів і народні депутати будуть получати місячну заробітну плату, яка нараховується лише в розмірі посадового окладу. Я хочу сказати, що це трохи, на мій погляд, не відповідає принципу соціальної справедливості. Тому я думаю, що подав поправку до цієї статті. І я пропоную викласти її  в наступній редакції: "Президенту  України, народним  депутатам  України, Главі Адміністрації Президента  України та його заступникам, Керівнику Апарату   Верховної Ради  України та його заступникам,  Секретарю Ради національної безпеки і оборони та його заступникам,  Генеральному прокурору  України та його заступникам, Прем'єр-міністру  України та іншим  членам Кабінету Міністрів  України, державним службовцям першої та другої  категорії міністерств та інших центральних  органів виконавчої влади крім тих,  підрозділи яких  беруть участь у проведенні Антитерористичної операції, Голові Національного банку  України та його заступникам, суддям Конституційного Суду  України  та Верховного Суду, та  суддям вищих спеціалізованих судів  України місячна заробітна плата нараховується лише у розмірі посадового окладу."

Я думаю, що громадяни  України оцінять те, що все вище політичне керівництво  України повинно  затягнути паски, а не тільки громадяни  України.  Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Будь ласка, Юрій Луценко.

Воно вже проголосоване в тих  законах, які ми голосували.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В.  Шановний пане Голово, шановні колеги! Я просив би сьогодні зважити на особливу ситуацію залі, наш уряд був обраний  надто недавно і ми маємо зважити на його неготовність  внести досконально вивірені місяцями  роботи апарату документи.                             

Тому фракція Блоку "Петра Порошенка" просить усіх закріпити сьогоднішній день позитивним голосуванням. Результат сьогоднішнього дня може бути лише один, на нас дивиться країна і світ з питанням чи є в цьому залі коаліція, чи нема. І я прошу вас показати, що вона є.

І друге питання. Чи здатна коаліція проводити реформи? Цілий день ми показували, що ми на це здатні, прошу ще раз показати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити 10 секунд.

 

ЛУЦЕНКО Ю.В. Прошу ще раз довести наявність коаліції в цій країні і здатність її проводити реформи. Позитивне голосування навіть в цих умовах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Віталійович.

Будь ласка, Іванчук Андрій Володимирович, "Народний фронт", а потім опозиційний блок хвилина, потім від позафракційних один. Прошу.

 

ІВАНЧУК А.В. Шановний пане Голово, шановний пане Прем'єр-міністр, шановні народні депутати, ви знаєте, я кажуть, що "ложка дьогтю портить бочку меду", ми це не можемо позволити собі. Ми так гарно попрацювали, ми врахували дуже багато слушних зауважень членів коаліції. І залишилося тільки одне, прийняти бюджет на 2015 рік, щоб не допустити недофінансування оборонного комплексу і щоб забезпечити захист нашої країни. Фракція "Народного фронту" буде голосувати за даний бюджет і закликає всіх членів коаліції та небайдужих депутатів до долі України підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Опозиційний блок, будь ласка, Королевська.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Уважаемые народные депутаты! Вы знаете этот зал видел разное, но не видел такого, чтобы голосовали за бюджет, как сегодня сказали, малую Конституцию Украины на следующий год без того, что мы на руках не имеем этого документа. Но при всем при этом я хочу сказать, что это не реформы – это те опыты, эксперименты, которые вы хотите поставить на людях, на гражданах Украины. Мы все ждали в этом документ увидеть сокращение затрат на судей, на прокуроров, на содержание Кабинета Министров, Администрации Президента и Верховной Рады, но увидели только одно как вы решили  сократить затраты на людей в нашей стране. И вы должны понимать, что после этого бюджетогеноцида может случиться так, что некому будет защищать людей в Украине и некому будет у нас бороться на нашу независимость.

Вы сегодня сокращаете в два раза людям пенсии и в два раза сокращаете заработные платы и такого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  Олег Ляшко, Радикальна партія і будемо працювати.

(Оплески)

 

ЛЯШКО О.В.  Олег Ляшко, Радикальна партія. Рятуй Господи нас від таких захисників як ото  щойно виступали. Ви вже так країну рятували, що ми Крим втратили тимчасово, на Донбасі війна, гинуть мирні громадяни, гинуть наші військовослужбовці і все через вас. І тому сидіть і мовчіть, захисники мільярдери, мовчіть. Віддайте вкрадені бандою Януковича мільярди до бюджету, ото буде ваш найкращий   внесок у справу розбудови нашої країни.

Що стосується бюджету, я вам скажу так: я теж багато чого в житті бачив, але такого, як сьогодні відбувається, не бачив. Чому? Бо не було ніколи в країні такої ситуації, як сьогодні. І тому подобається нам бюджет, чи не подобається, а особисто мені багато чого не подобається, але  я розумію одне: не буде бюджету – не буде захисту країни, не буде грошей на армію, не буде… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. … не буде грошей на боротьбу з армадою, з оравою Путіна. І тому, хочемо захистити країну, хочемо, щоб у країні припинилася литися кров… Я хочу вам сказати, що фракція "Радикальної партії", усвідомлюючи свою відповідальність перед країною, перед громадянами, перед виборцями, перед історією, перед військовими, ми будемо голосувати за цей бюджет.

Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Героям слава!

Заключне слово Прем'єр-міністру України. Будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні народні депутати України, хотів би розпочати з  правки нашого колеги Чумака. Є пропозиція ці категорії посад, які визначені, включити в законопроект, який був проголосований парламентом щодо обмеження заробітних плат.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ЯЦЕНЮК А.П. Абсолютно точно. Тому, друге, по "Нафтогазу", в поточному році ми продатували "Нафтогаз" на 110 мільярдів. В 2015 році ми передбачаємо трьохкратне зменшення дотацій "Нафтогазу" до  32 мільярдів. Ця дотація буде знята з "Нафтогазу" у тому випадку, якщо ми піднімемо ціни до ринкових умов і за таких обставин тоді доходи від підняття цін підуть безпосередньо на субсидії для громадян України, які будуть потребувати допомоги у зв'язку із ростом цін і тарифів. Очікувано це може бути від 15 до 20 мільйонів громадян.

І наостанок, шановні колеги, є пропозиція: проголосувати за проект Закону України про Державний бюджет з урахуванням всього, що було сказано під стенограму, здійснити корегування показників відповідно до дохідної бази, застосувати капітальні видатки у випадку  необхідності  як балансуючу статтю і комітету – передбачити відповідні зміни, подати на підпис Голові, а 15 лютого ми з вами, колеги, приймемо новий проект Закону про державний бюджет. Тому прошу проголосувати  і далі йти працювати на  народ України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування законопроект номер тисяча. Ставлю на голосування законопроект за бюджет. За бюджет, колеги! Одна хвилина, позафракційний Береза. На місце сядьте! Позафракційний Береза, Береза позафракційний. Сядьте на місце, будь ласка, ви потім. Борислав Береза, будь ласка.

 

БЕРЕЗА Б.Ю.

Борислав Береза, 213 округ. Господин Премьер-министр, вы правы: бюджет необходим стране. Более того, прав и господин Ляшко, который говорит, что никогда еще в истории Украины не было такой ситуации. Также права и Юлия Владимировна Тимошенко, которая сказала, что необходимо принимать бюджет, но нельзя принимать его с нарушениями, не видя его. Еще более правы господа из "Самопомочи", которые сказали, что они готовы голосовать за бюджет. И я так понимаю, что они хотят его тоже видеть. Так вот, мы все готовы, господин Яценюк, проголосовать за бюджет. Покажите нам бюджет – и мы за него проголосуем. Покажите нам его сюда, дайте его нам в руки. И самое главное: сколько не говори "халва", во рту слаще не станет. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, я просив би вас всіх зайняти свої місця. І якщо хтось думає, що це просто гра, ми всі глибоко помиляємося, хто так думає. У нас надзвичайно відповідальний момент: прийняти рішення, підписати і фінансувати. Я прошу всіх підтримати, ставлю на голосування в другому читанні і в цілому проект закону №1000 з поправками Прем’єр-міністр України  Закон про Державний бюджет на 2015 рік.

Прошу голосувати. В другому читанні і в цілому. Прошу голосувати, шановні колеги, Закон про Державний бюджет з поправками Прем’єр-міністра України. Ставлю на голосування і прошу всіх підтримати. Ми знаємо, наскільки це є відповідально. Голосуєм.

 

За- 233

Рішення прийнято. (Оплески) Я всіх вітаю з цим. (Бурхливі оплески)

 

(Депутати співають Державний Гімн України)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слава Україні!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Героям слава!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі! У нас є ще одне питання, проголосувати нам треба. Колеги, нам треба проголосувати одне технічне питання. Мова йде про те, щоб законопроекти 1264-1 і 1564, які ми проголосували, щоб вони набрали чинності з дня їх опублікування. Якщо ви не заперечуєте, я зараз внесу це питання до нашого голосування. Голосуємо? Прошу… Це важливе …

Будь ласка, займіть свої робочі місця. Це технічне питання яке треба проголосувати.

(Шум у залі)

Прошу, будь ласка, голосувати. Прошу голосувати, шановні колеги. Про те, що вступає з 1 січня. Прошу голосувати.

Дякую, шановні колеги.

Я хочу, шановні колеги, оголосити. Чергову сесію, пленарне засідання сесії закритим. Дякую всім. Дякую за роботу.

Вітаю всіх з наступаючим Новим Роком! Добра і здоров'я всім. Успіхів і благополуччя.   

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку