ЗАСІДАННЯ ШІСТДЕСЯТ П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

23 липня 2014 року, 10.10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, прошу сідати на свої робочі місця, підготуватися до реєстрації.

За традицією, я інформую вас, що сьогодні день народження народних депутатів: Курпіля Степана Володимировича і Стаднійчука Романа Васильовича. Привітаймо їх. (Оплески)

 Відповідно до статті 25 Регламенту в середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв і повідомлень. Але перед цим зараз, шановні колеги, я прошу народних депутатів зареєструватися. Прошу зареєструватися.

10:11:26

У залі зареєстровано 328 народних депутатів. Верховна Рада розпочинає своє ранкове засідання.

Зараз з процедури, шановні колеги, я прошу записатися на виступи народних депутатів, а народний депутат Кайда хоче з процедурних питань сказати декілька слів. Будь ласка, одна хвилина.

 

10:12:13

КАЙДА О.П.

Дякую, Олександр Валентинович. Шановні колеги-депутати, учора Верховна Рада проголосувала за видалення депутата Левченка на три пленарних засідання. Ця особа зараз є в сесійній залі. Якщо йому вчора сподобалося, як "Свобода" його винесла просто, то ми зараз можемо повторити цей момент.

Крім того, учора з'явилося на ФСБшних засобах масової інформації, зокрема "Lifenews", про те, що добродій Симоненко заявив про те, що в Україні вбито з нашої сторони багато тисяч українців, за те, що в зоні АТО вбитих людей розбирають на органи.

Тому, Олександр Валентинович, фракція "Свобода" вимагає поставити на голосування і видалити Симоненка з сесійної зали. Прошу поставити на голосування за цю брехливу антиукраїнську інформацію. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Я інформую вас, що як я і обіцяв, вчора підписав закон, який вносить зміни до Регламенту. Звернулися до Президента і Президент вчора ввечері також вже підписав вцілому цей закон. Завтра зранку він буде надрукований в "Голосі України", тобто він вступить в силу і я виконаю історичну місію – оголошу про припинення існування фракції комуністів. Доба залишилась потерпіти цю фракцію. Це перше.

Що стосується видалення депутатів із залу. У мене була делегація учора від опозиції. Також я попросив секретаріат Верховної Ради дати аналіз регламентних позицій. У нас є дійсно проблеми в Регламенті відповідно до яких, з одного боку, є стаття 53, яка говорить про видалення присутніх в залі. Секретаріат трактує, що це присутні не депутати, а запрошені гості - 150 голосів. І є стаття 51 пункт 5, яка говорить про необхідність 226 голосів для видалення з залу. Тому, шановні колеги, в зв'язку з тим, що є дві такі позиції в Регламенті, я даю доручення Регламентному комітету негайно зібратись для того, щоб дати офіційний висновок щодо цієї позиції. Після цього ми з вами зможемо, шановні колеги, приймати рішення. Я би просив Регламентний комітет негайно опрацювати це питання, оформити прошу це протокольно, як доручення.

Зараз, шановні колеги, я прошу приступити до виступів народних депутатів. Першим має слово народний депутат Рудьковський, будь ласка.

 

10:14:51

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Я хочу з цієї трибуни Верховної Ради звернутися до всіх громадян України. Уряд зараз за вказівкою Міжнародного валютного фонду, підготував низку законодавчих актів, яким, з одного боку, повністю ліквідує всі соціальні законопроекти, які були прийняті за останні 10 років Верховною Радою України. Всі досягнення всіх попередніх парламентів, коли парламенти прийняли рішення щодо престижності вчительської праці і було введено надбавку для вчителів і викладачів училищ, 20 відсотків, зараз це рішення прийнято і відмінено. Уряд прийняв рішення і вніс до Верховної Ради України поправки по більше ніж 30-ти соціальних законах в тому числі відмінивши щодо вчителів надбавку за перевірку зошитів, за класне керівництво та інші програмні положення …

(Шум у залі).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу заспокоїтись шановні колеги.

(Шум у залі).

Шановні колеги, я прошу заспокоїтись народних депутатів.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Також уряд прийняв рішення якими підвищив комунальні тарифи від 50 до 70 відсотків. В деяких містах плата за воду виросла …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу заспокоїтись.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.  На 105 відсотків…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оголошується перерва на 15 хвилин. Прошу народних депутатів заспокоїтись і сісти на свої робочі місця.

(Шум у залі).

Шановні колеги! Я прошу всіх заспокоїтись і сісти на свої робочі місця.

Шановні народні депутати! Я прошу керівників фракцій і депутатських груп допомогти заспокоїти народних депутатів, щоб ми не зривали сьогоднішнє сесійне засідання.

(Шум в залі)

Шановні народні депутати! Я прошу, будь ласка, сідайте на свої робочі місця.

Я прошу, шановні колеги, давайте емоції свої припинемо.

Прошу, прошу. Шановні колеги, сідайте, будь ласка.

(Шум в залі)

Шановні колеги! Прошу, прошу, щоб ми продовжили роботу парламенту.

Шановні колеги, можемо продовжувати роботу? Можемо, да. Будь ласка, продовжуємо роботу.

Будь ласка. Будь ласка, прошу депутату Рудьковському поставити таймер на нуль, щоб він зміг спочатку розпочати свій виступ.

 

10:21:02

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати! Я звертаюся до вас, давайте ми висловимо з трибуни Верховної Ради свої позиції. Кожна фракція записалася, має свого народного депутата, вийде до трибуни і висловить свою позицію.

Я ще раз хочу повернутися до сказаного попередньо. Не можна все уряду списувати на війну. Ми всі розуміємо, що є економічна криза, що є у нас проблема, економіка падає. Але ми не можемо всі ті соціальні закони, які були прийняті протягом 10 попередніх років, і згідно Конституції ми не можемо понижувати соціальне забезпечення громадян, ми не можемо відмінити одним законом, який зараз запропонований до розгляду Верховною Радою на четвер.

Я звертаюся до вас, шановні колеги народні депутати. Свого часу уряд вніс законопроект щодо подолання економічної катастрофи, в якій опинилася держава. Було запропоновано знову ж таки скоротити бюджет і ліквідувати ті соціальні програми, які до цього функціонували. Щодо фінансової допомоги по народженню дитини, інші соціальні програми.

Якщо подивитися, як спрацював цей закон, як спрацювало підвищення комунальних тарифів на 60 відсотків, можна сказати одне. Ми долаємо економічну кризу  за рахунок найбідніших. Не були підняті податки для високих корпорацій, не були підняті податки для людей з високим фінансовим доходом.

Я вважаю, Олександре Валентиновичу, сьогодні прийшов той час, коли ми повинні збільшити податки для великого бізнесу до 35 відсотків, для корпорацій. Ми повинні зробити прогресивну шкалу оподаткування, починаючи із 500 тисяч гривень і вище, вплоть до 75 відсотків. Так зробили соціалісти у Франції. І зараз економіка там зростає. Кожна людина отримає соціальну допомогу, на яку вона повинна згідно закону розраховувати.

Я вважаю, ми повинні повернутися до побудови соціально справедливої держави з врахуванням позицій людей. Ми не повинні всіх заганяти в бідність, ми повинні забезпечити достаток для всіх. І ми готові в Верховній Раді працювати над цим і вдосконалювати закони, а не ліквідовувати те, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гордієнко. Я сказав, народний депутат Гордієнко. Я не бачу народного депутата Гордієнка.

Будь ласка, Томенко, народний депутат.

Я прошу, сядьте на своє місце. Буде Гордієнко, він буде мати можливість передати слово, коли він побажає. Будь ласка, сядьте на своє робоче місце.

Я прошу, Миколо Володимировичу, давайте з місця виступайте.

Тому що Гордієнко відсутній у залі. Будь ласка.

 

10:25:04

ТОМЕНКО М.В.

Шановні народні депутати, я думаю, що і сьогоднішні події ще раз підтверджують той факт, що нинішній склад Верховної Ради України, який, як мінімум, третина людей, які служать Росії і Путіну і підтримують ідеї сепаратистів, не має права на існування. Тому, я думаю, завтра ми зобов'язані поставити крапку в питанні дочасних парламентських виборів і зробити все, щоб Симоненко, його фракція, фракція Партії регіонів, депутатська група "За мир для терористів і стабільність для Путіна" діяла у відповідності до загального принципу: чемодан – вокзал – Путін. Хочете захищати Путіна, рухайтеся в його країну і захищайте, а в парламенті повинні працювати люди, які захищають Україну і її національні інтереси.

Ще одне моє звернення до наших генералів і полковників. Я знаю, що ми маємо найчисельнішу армію в основному, на жаль, потішного генералітету. Сьогодні після того як ми ухвалили Указ про часткову мобілізацію, моє прохання до вас, у вас є унікальна можливість підтвердити статус генералів, полковників і офіцерів. Молоді люди мають бути на Сході лише виключно на добровільних засадах. А десятки і сотні тисяч офіцерів, які обвішали себе медалями, мають унікальну можливість підтвердити свій статус офіцерів і генералів податкової, прокуратури, митниці і всіх інших структур.

Наступне моє звернення до мешканців Сходу. Ви вчора приїхали до Верховної Ради, до Адміністрації Президента, щоб ми зробили все, щоб не гинули мирні люди. В мене питання до вас, чому Київ, Центральна Україна і Західна Україна захищає вас від кадировців і путівців, годує вас і прихищає тут, ви не здатні сформувати жоден підрозділ військовий, щоб захистити свій бізнес і свою область. Ну, не вже сьогодні вся країна повинна захищати Схід, а ви повинні пікетувати Адміністрацію Президента і просити, що щось там відбувається не так? Покажіть, що ви українці, що ви громадяни України і станьте на захист від чеченців, кабардино-балкарців і росіян своєї землі. І тоді ми всі разом, українці доведемо, що ніхто не може загарбати нашу територію.

І останнє  звернення моє до Майдану. Друзі, вчора оприлюднили результати дослідження, 90 відсотків киян просять вас: не ганьбіть це святе ім'я Майдан. Хто має силу і мужність, візьміть зброю. Хто має можливість працювати – боріться з корупцією. Дайте можливість Києву продихнути, киянам жити і працювати в своєму місці. Не ганьбіть те, що створювалося місяцями як гордість нашої країни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Близнюк.

 

10:28:18

БЛИЗНЮК А.М.

Я прошу передати слово Герман.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Герман.

 

10:28:34

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане голово, шановні колеги, в Україні настає час жінок, бо чоловіки хочуть битися, жінки хочуть миритися. Отже, я з цієї парламентської оголошую всесвітню акцію: "Українки світу за мир і незалежність України." 

Ми українки світу на рідній землі і на всіх континентах суші розпочинаємо міжнародну акцію матерів, сестер, дочок, дружин України – світу, українки світу за мир і незалежність України.

Ми звертаємося до лідерів країн-гарантів безпеки і незалежності України зробити все для відновлення миру в нашій вітчизні. Ми виступаємо за негайне припинення вогню, кровопролиття, агресії і вимагаємо розпочати мирне врегулювання.

Ми звертаємося до Президентів усіх держав-гарантів безпеки і територіальної цілісності України, в тому числі і до Президента Росії Володимира Путіна, докласти всіх зусиль для мирного врегулювання в Україні. Ми підкреслюємо, що недопустимо подальшої ескалації конфлікту в Україні, подальших провокацій проти нашої держави, загибелі воїнів, наших синів, чоловіків,  братів і рідних. Українки всього світу кажуть рішуче  "ні" будь-яким проявам сепаратизму, тероризму і агресії проти  України.

Ми закликаємо  кожну українку, незалежно від того, в якій державі вона проживає, поставити свій підпис під   цим зверненням і подати переконливий  голос  за мир в Україні. Мільйони  підписів під цим зверненням стануть ще одним переконливим аргументом для сильних світу цього, будь яскравим виразом волі матерів, сестер, дружин,  дочок, словом українок усього світу.  І я на цій парламентській трибуні ставлю підпис під цим зверненням і закликаю   жінок до нього приєднатися.  І прошу пробачення в жінки, яку зігнали з цієї парламентської трибуни, від імені всіх депутатів, бо це  вперше в парламенті незалежної   України жінку зігнали з трибуни.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний  депутат Боярський.

 

10:31:08

БОЯРСЬКИЙ Ю.І.

Прошу передати слово  Шуфричу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народний депутат Шуфрич.

 

10:31:17

ШУФРИЧ Н.І.

Спасибо, Александр Валентинович. Уважаемые коллеги, я хочу свое выступление, в своем выступлении обратиться  к большинству, которое сегодня формирует  власть в Украине.

Шановні колеги,  у мене в руці роздруківка голосування від 20 лютого щодо постанови, історичної Постанови Верховної Ради  України про зупинення вогню:  236 голосів – "за", із них  Партія регіонів   України дала 35 голосів. Народні депутати  України, які тоді проголосували, і зараз є членами, частина цих депутатів, і  зараз є  членами  фракції  Партія регіонів   України. І я, і Новінський, і багато інших  ми розуміли  наслідки цього голосування. Але в Києві гинули люди, їх вбивали і обставини були  неприйнятні і незрозумілі, тому що ми тоді з вами визначилися, що найбільша цінність це людське життя і ми проголосували цю постанову.

23 червня, коли було оголошено перемир'я, я з надією сприйняв цю ситуацію, я вірив в те, що після перемир'я, ми зможемо почати діалог і закінчимо це миром, миром в єдиній Україні, із збереженням територіальної цілісності нашої країни. Чи була така можливість? Я дев'ять разів за останні півтори місяці був в зоні АТО і можу вам сказати, така можливість була і я вірю в те, що вона є і зараз.

Що ми маємо після 1 лютого, після відновлення активної фази АТО? Загиблих серед військових в три рази більше ніж за попередні місяці АТО. А головне і найбільш неприйнятне для мене, як і для кожного з вас, я в цьому переконаний, це те, що гинуть мирні люди і маємо ми це зупинити, і у нас є на це можливість.

Вчорашній Закон щодо затвердження Указу про мобілізацію свідчить про те, що, на жаль, Президент України вирішив йти шляхом військового протистояння, а не шляхом миру, що від нього чекали мільйони людей, які проголосували саме за мир в Україні. І сьогодні нас має вже насторожувати оцінка Червоного Хреста як головного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, півхвилини завершити виступ.

 

ШУФРИЧ Н.І.  … як головного експерта для Організації Об'єднаних Націй, яка визначає факти війни на певних територіях. І як вчора прозвучало в ЗМІ, якраз Червоний Хрест і визначив ситуацію в Україні як війна і повідомила про це офіційні структури. Ми маємо зараз обов'язково зібратися і обсудити те, що відбувається в країні і в залі Верховної Ради України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, народний депутат Журавський.

 

10:35:12

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Олександре Валентиновичу! Шановні колеги! За рішенням нашої групи зустрічався із мамами житомирських десантників  з 95-ї аеромобільної бригади, яка бере участь в антитерористичній операції. Вони щиро дивуються, чому досі для участі в АТО не мобілізовані народні депутати призовного віку, а також їх сини призовного віку? Вони не розуміють, чому ми, слуги народу, протираємо штани тут в Києві, а їхні сини в цей час повинні гинути, там на Сході?

Сьогодні доки матері військових готові з нами розмовляти, ми повинні до них прислухатися. Вони не вимагають неможливого, вони лише хочуть аби їхніх синів вчасно забезпечували бронежилетами і шоломами, ліками і гарячим харчуванням. Їм вже остогиділо слухати історії про розкрадання грошей, зібраних  на потреби армії. Вони вимагають звіту і наполягають на встановленні жорсткого контролю за фінансами, а крадіїв благодійних коштів воліють бачити за ґратами. Вони просять заміну, провести заміну бійців, які знаходяться в зоні бойових дій  від початку операції. При цьому  вимагають заборонити проводити заміну на  молодь 18-19 років. Вони звертають увагу на необхідність забезпечити військовослужбовців захищеними засобами зв'язку, бо сьогодні наших хлопців підслуховують і дізнаються наперед місця їх майбутньої дислокації.

Мамам наших військових набридло слухати повідомлення про неузгодженість дій між різними формуваннями АТО. Вони просять налагодити  механізм такої співпраці. В  очах солдатських матерів немає страху, вони обіцяють стерти нас всіх в порошок, якщо ми не перекриємо терористам кисень, який їм надходить у вигляді зброї і фінансів, а якщо ми не дослухаємося до крику  їхніх душ, то  горіти нам у пеклі.

Сьогодні о 15 годині за ініціативою групи "Економічний розвиток" відбудуться парламентські слухання на тему обороноздатності нашої  країни в усіх її аспектах. Просимо депутатів, усіх депутатів, небайдужих депутатів взяти активну участь у цих слуханнях. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кужель, будь ласка.

 

10:37:50

КУЖЕЛЬ О.В.

Прошу передати слово голові фракції Сергію Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Сергія Соболєва на парламентську трибуну.

 

10:38:04

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, шановний головуючий! Європейський  вибір – це було те, заради чого почалась єврореволюція гідності. Європейський вибір – це те, чого вимагали мільйони українців, гинучи на майданах і відстоюючи свою гідність. Європейський вибір – це те, що було підписано вищім керівництвом держави і повинно сьогодні бути реалізовано. Саме тому фракція "Батьківщина" вимагає негайно внести на ратифікацію в парламент Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, ту угоду, заради якої українці зробили свій вибір ще в далекому 1990 році, заради  якої українці зробили свій вибір на сотнях майданів по всій Україні, заради якої сьогодні сотні тисяч наших бійців, сотні тисяч добровольців захищають Незалежність України від агресора – Росії.

Саме тому наша фракція звертається до Президента України з негайною пропозиціє: внести на ратифікацію в парламент Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Це та угода, яка дійсно зробить в цьому  залі необхідну єдність всіх тих, хто розуміє, що європейські цінності боротьби за економічні реформи, європейські цінності боротьби з корупцією – це те, чого вимагають мільйони українців і це те, що підтримує український парламент. Саме тому це питання є нагальним  і наша фракція пропонує негайно його розглянути в сесійній залі. За ратифікацію Європейської хартії! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у вас є ще хвилина. Будь ласка.

 

10:40:15

НЕМИРЯ Г.М.

Я хотів би проінформувати присутніх, що вчора Комітет з питань європейської інтеграції одноголосно, за винятком одного представника Комуністичної партії, підтримав проект Постанови із зверненням до Президента України з вимогою невідкладно, а саме – не пізніше до 12 серпня, внести до Верховної Ради на ратифікацію Угоду про асоціацію. Це дозволить тоді нам ратифікувати цю угоду і припинити говорити про нібито технічні, політичні або будь-які інші аргументи, чому не можна ратифікувати.

Чому ратифікувала вже Молдова? Чому ратифікували угоду вже в Грузії? Чому ратифікували угоду Румунія, Латвія і Литва – країни Європейського Союзу? Чому зараз починають використовувати як економічні аргументи досьє, яке підготувало Януковичу Міністерство економіки в 2013 році, з аргументами, чому не треба підписувати угоду? Чому нас закликає швидко ратифікувати угоду Європейський парламент…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народний депутат Деревляний передає своє слово народному депутату Немирі. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

10:41:38

НЕМИРЯ Г.М.

Хочу аргумент за аргументом спростувати ці нібито перешкоди, які перешкоджають подати на ратифікацію.

Перший, технічний, аргумент, що нібито ще не завершено узгодження в міністерства і відомствах. Учора офіційно на засіданні комітету і Міністерство юстиції, і Міністерство закордонних справ підтвердили, що технічний пакет для ратифікації повністю готовий.

Друге: що нібито тристоронні політичні консультації між Російською Федерацією, Європейським Союзом і Україною є на перешкоді тому, що другий раунд цих консультацій запланований на 12 вересня і нібито до того не можна вносити цю Угоду на ратифікацію. Ті, хто висуває цей аргумент, вони фактично виступають за визнання права вето третьою країною, зокрема, Російською Федерацією, на суверенний вибір цивілізаційний України. Цього не можна допустити, це не може бути аргументом. І нарешті, що нібито серед країн-членів Європейського     Союзу є такі, які б не хотіли такої ратифікації. Знаєте, я тут можу сказати, Європейський Союз – всі 28 країн підписали цю Угоду. Цю Угоду підписали від імені Ради Європейського Союзу, президент Ради Європейського Союзу. Будь хто, хто зараз намагається звалити політичну відповідальність на лідерів окремих країн-членів Європейського Союзу, практично прагне прикрити свою власну політичну безвідповідальність. Тому я абсолютно переконаний, немає жодного технічного, економічного, зовнішньополітичного аргументу, щоб не подати терміново, негайно, невідкладно, не пізніше 12 серпня цю угоду на ратифікацію. Я переконаний, що ми маємо вже сьогодні проголосувати постанову, яку підтримав вчора на доручення Голови Верховної Ради, розглянув і підтримав Комітет з питань європейської інтеграції для того, щоб дати можливість заохотити Президента підтримати його внести негайно цю угоду на ратифікацію. І я абсолютно переконаний, що ми зберемо більш ніж 300 голосів, це найкраща відповідь, найкраща антитерористична операція. Це саме те, що хотів Путін починаючи агресію неспровоковану проти України. І ратифікуючи цю угоду ми дамо чітку відповідь: ані силою, ані якимось маніпулюванням український народ не можна зламати. Це цивілізаційний вибір України, за це поклали життя герої майдану, це підтримують всі українці, які розуміють, що таке європейське майбутнє. Тому наша власна відповідальність, ми закликаємо Президента показати його власну відповідальність. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Осуховський.

 

10:44:59

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Олег Осуховський, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Рівне.

Пане голово. Панове депутати.  Брати та сестри українці.

Я сьогодні хочу проінформувати вас про поїздку, яку ми здійснили 16 липня. Ми – це українські парламентарі, польські парламентарі, українські правозахисники, щодо визволення Надії Савченко, яка зараз незаконно перебуває в Воронезькому СІЗО. Звичайно, коли ми приїхали до СІЗО, нас ніхто не пускав, ми витягнули наші українські стяги і відразу ми отримали на території СІЗО зустріч з заступником начальника СІЗО, який нам повідомив, що ми не можемо зустрітися з Надією Савченко, бо нібито день назад зустрічався з Надією Савченко Генеральний консул України. Після чого ми очікували адвокатів, які три години були в Надії Савченко. Коли вийшли адвокати, вони винесли звернення Надії Савченко до слідчого комітету правоохоронних органів Російської Федерації щодо незаконного викрадення та незаконного перевезення через україно-російський кордон Надії Савченко, щоб порушилася кримінальна справа за цим фактом. Також після того адвокати передали звернення до Генерального консула від Надії Савченко, де вона конкретно написала, як її викрали, як її п'ятьма автомобілями в наручниках з чорною плахтою на голові перевозили і передавали російським правоохоронним органам і російським спецслужбам. Також під час перевезення була спроба перевербувати Надію Савченко чоловіком-терористом, який представив нібито колишнім українським офіцером, який також був в полоні і він запропонував співпрацювати з правоохоронними органами Російської Федерації Надії Савченко. Принаймні, каже, ти збережеш життя. На що Надія Савченко конкретно відповіла:  що краще померти в Україні, а ніж жити в Росії.

Наступного дня ми зустрічалися в представництві Європейського Союзу заступником керівника Свен-Олов Карлсоном, який нам пообіцяв, що він відправить листа-підтримки до Надії Савченко, також зустрінеться з керівництвом Російської Федерації щодо незаконного утримання Надії Савченко, а також українського політ-в'язня Олега Сенцова та хлопців, які також не законно перебувають в російському СІЗО.

Ми - українські парламентарі, повинні все…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити можливість виступу.

 

ОСУХОВСЬКИЙ О.І. Ми – українські парламентарі все повинні для того зробити, щоб в нас сьогодні в Російській Федерації не було б політ-в'язнів і ми обов'язково їх визволимо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гузенко.

 

10:48:27

ГУЗЕНКО К.О.

Прошу слово передати народному депутатові Шипко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

10:48:45

ШИПКО А.Ф.

Андрій Шипко, Дніпропетровська область, 35-ий виборчий округ, місто Нікополь, Орджонікідзе, Нікопольський район.

Шановні народні депутати, шановні виборці!

Я щойно повернувся з Дніпропетровщини, і як ви знаєте, – це одна із областей де надається перша і основна медична допомога нашим захисникам пораненим у зоні АТО.

Обласна лікарня імені Мечникова та військовий госпіталь приймають на себе найскладніші випадки бойових поранень.

Для наших бійців медики роблять все можливе і часто навіть не можливе, аби врятувати їм життя, полегшити фізичний біль та повернути здоров'я.

Один поранений солдат, з яким я спілкувався, впевнено сказав, що відразу після одужання повернеться на поле бою. Адже патріотизм, згуртованість, взаємопідтримка і піднесений дух людей допомагає зцілювати рани.

У лікарнях Дніпропетровщини на сьогодні наявні всі необхідні ліки, але спрогнозувати потребу на декілька днів або тижнів вперед просто неможливо. Саме тому створення резерву ліків у лікарнях, завдання, яке повинно бути чи не найголовнішим. Це розчини, які використовуються при втратах крові, антибіотики широкого спектру дії, перев'язувальні матеріали.

Так, на мій заклик допомогти пораненим необхідними ліками вже відгукнулися українські фармвиробники. Я навмисне не буду називати їх, аби не виникали спекуляції. Але завдяки цим небайдужим людям лікарні Дніпропетровщини лише за минулий тиждень отримали медичних засобів на суму близько півтора мільйона гривень. А цього тижня планується ще на 18 мільйонів поставити ліків у медичні заклади Києва, Харкова, Запоріжжя, Одеси, Полтави, Вінниці, Львова, - саме туди, де приймають поранених.

Я хочу, щоб країна знала своїх героїв. І прошу Голову Верховної Ради, шановний Олександре Валентиновичу, нагородити подяками фармвиробників, які допомагають нашим бійцям ставати на ноги. Щирі серця, благородність та небайдужість робить нас надзвичайно сильними. Волонтери, донори, які вистоюють величезні черги, щоб здати кров. Небайдужі люди, які несуть одяг, чергують і лікарнях. Фармацевти, що забезпечують бійців ліками. Наші лікарі та медичні сестри. Всі разом вже сьогодні просто зараз створюють нове українське суспільство. Низький вам усім уклін!

Тільки так, об'єднавши свої зусилля в єдине ціле, ми зможемо перемогти і отримати нову якість життя для нашого українського народу! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, останній виступ, народний депутат Кучерук. Шановні колеги, народний депутат Кучерук, будь ласка, буде виступати?

Народний депутат Гриневич. Шановні колеги, я не розумію. Нема бажаючих виступати? Народний депутат Гриневич передала слово Павловському. Будь ласка. Он Гриневич, будь ласка.

 

10:52:12

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Передала Павловському.

 

10:52:27

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, народний депутат, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, співвітчизники! Дійсно, в країні дуже важка ситуація, в країні війна, якщо казати правду. Разом з тим перед нами стоять важливі задачі. І я підтримую те, що  нам треба, в першу чергу, ратифікувати Угоду з Європейським Союзом. Заради цього гинули і зараз гинуть наші хлопці на сході України, заради нашого європейського шляху.

Разом з тим вирішувати питання війни, її фінансування за рахунок державної служби і бюджетників – це помилка з боку уряду. Не може бути так, що керівникам бюджетних установ, це я зачитую зміни до державного бюджету, надається право без згоди і попередження працівників їх відправляти чи на повний робочий день, чи у відпустку неоплачувану без збереження заробітної плати на термін, визначений керівником. Це що, на два, на три місяці? А бюджетників у нас – декілька мільйонів в країні.

Треба уряду пошукати інші джерела, в тому числі підтримки нашої армії. Зверніть увагу, я неодноразово про це казав уряду, на офшорні дірки ці чорні, через які витікають мільярди гривень з української економіки. Подавайте разом з цим бюджетом Закон про оподаткування предметів розкоші, збільшуйте рентну плату за користування природними копалинами. Бо вони за безцінь ці олігархи отримують свої прибутки, використовуючи за безцінь наші надра українські. Є багато ще інших джерел, де можна знайти гроші на підтримку обороноздатності країни, а не робити це за рахунок найбідніших категорій населення.

Я особисто за такі зміни бюджету голосувати не буду! Краще уряду подати у відставку ніж насилувати парламент!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, просить одну хвилину представник Президента  у парламенті Руслан Князевич. Будь ласка.

 

10:54:57

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний головуючий, шановні колеги, чесно кажучи, було дуже дивним бачити відповідно щойно висловлену позицію однієї з фракцій до Президента України з вимогою негайно внести на ратифікацію Угоду про асоціацію з Європейським Союзом.

Я вам нагадаю, що це той Президент, який під час інавгураційного свого виступу з цієї трибуни офіційно звернувся до представників Європейського Союзу, до більш ніж 10 країн про те, що він вимагає негайного підписання асоціації і під час свого першого візиту міжнародного до Брюсселю змусив позицію навіть тих, хто до кінця сумнівався в останній момент змінити на користь підписання і відповідну імплементацію цієї угоди.

Разом з тим, зважаючи на внутрішньодержавні процедури, Президент офіційно звернувся до уряду негайно внести до Президента пакет необхідних і узгоджених з Європейським Союзом для того, щоб він офіційно і відповідно до Конституції подати його до парламенту з подальшою ратифікацією. Але до цього часу такий пакет не надійшов з боку уряду до Президента України.

Більше того, нещодавно була офіційна позиція уряду, що разом з пакетом ратифікацій уряд готує план національної імплементації відповідної угоди. І пропонує разом з ратифікаційним пакетом, щоб Президент вніс і імплементаційний пакет до парламенту.

До того часу поки такого роду документи надійшли до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П. Перекидувати відповідальність на Президента є, м’яко кажучи, некоректною і, я б сказав, просто не солідною в рамках цього залу. Я розумію, що почалась виборча кампанія по факту і тут можна зрозуміти народних депутатів. Але не треба з хворою голову на здорову перекладати те, що не перекладається. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми закінчили з вами виступи народних депутатів відповідно до виділеного Регламентом часу. І зараз давайте перейдемо до порядку денного нашого сесійного засідання. Я би попросив запросити депутатів до сесійної зали. Будь ласка. І прошу, щоб ми з вами включили до порядку денного проект закону… Зараз. Що стосується перерви, я зрозумів. Давайте ми включимо до  порядку і я оголошу перерву. Колеги, одне коротке питання, яке треба нам проголосувати, воно стосується лікування  і реабілітації поранених наших бійців під час проведення антитерористичної операції. Тому, шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця.

Колеги, прошу, це проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України  "Про реабілітацію інвалідів в Україні" (щодо забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації учасників антитерористичної операції, які постраждали під час її проведення).

Я прошу одну хвилину дати народному депутату Сушкевичу для пояснення цього законопроекту.

 

10:57:45

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Олександр Валентинович. Шановні друзі, шановні колеги, до мене позавчора звернулося Міністерство оборони, Міністерство соціальної політики і наші бійці, які лежать в госпіталях і лікарнях, які без рук, без ніг, з перебитим хребтом, з незрячими очима. Ці люди, які, захищаючи рідну українську землю, постраждали і віддали найдорожче, що у них є, це і життя і здоров'я.

Я звертаюсь до вас з проханням, щоб допомогти цим людям. По відношенню до них не діють закони, які стосуються людей, громадян з інвалідністю. Саме для того, щоб забезпечити їх засобами реабілітації, протезування, лікування, засобів медичного призначення до того, як вони будуть визначені інвалідами, а це певний час, це певні процедури, це певні навантаження на рідних і близьких.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

10:58:56

СУШКЕВИЧ В.М.

Я прошу підтримати цей законопроект щодо його включенні до порядку денного.

 І, Олександр Валентинович, Міністерство оборони і Міністерство соціальної політики просять, щоб ми сьогодні прийняли цей закон за основу і в цілому. Він погоджений сьогодні з  урядом. Він сьогодні має позитивне заключення Науково-експертного управління. Він сьогодні прийнятий, підтриманий Комітетом Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів  та інвалідів. Я прошу проголосувати його до включення до порядку денного і за основу, і в цілому.  Давайте підтримаємо тих людей, яких ви можете побачити сьогодні в госпіталях і лікарнях, прийдіть до них, підтримайте і подивіться, як їм сьогодні непросто включатись в життя  здорових людей. Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, мені здається, що зрозуміла пропозиція  голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевича  Валерія Михайловича. І я прошу запросити всіх депутатів  до залу для того, щоб ми могли приймати відповідальні рішення. Прошу,  шановні колеги. Колеги, я звертаюсь до всіх,  будь ласка,  сідайте на свої місця. І вношу пропозицію щодо включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до статті  4 Закону  України  "Про реабілітацію   інвалідів  в  Україні" щодо забезпечення  виробами  медичного призначення,  технічними та іншими  засобами реабілітації учасників, постраждалих учасників  антитерористичної операції. Шановні колеги,  (реєстраційний номер 4331).

Колеги, я звертаюсь до всіх,  будь ласка. Колеги, увага! Народний депутат Ляшко, я прошу, важливе питання. Прошу, голосуємо включення  до порядку денного сесії.

 

11:01:10

За-235

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, можемо прийняти його за основу і в цілому? Можемо. Прошу підтримати цей   проект за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

11:01:34

За-207

Так, рішення не прийнято, "за" – 207  голосів.

По фракціям,  будь ласка. 66 –"Батьківщина", регіони – 3, "УДАР" - 31, 27 – "Економічний розвиток", 35 – "Свобода", 24 - Суверенна європейська Україна", 0 – "За мир і стабільність", КПУ –  0, позафракційні -  21.

Будь ласка, включіть мікрофон голові профільного комітету Сушкевича Валерія Михайловича.

 

11:01:57

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні друзі, шановний Олександр Валентинович, я прошу зараз, якщо є пропозиції від колег, щоб добавити якісь редакційні правки, вислухати і підтримати. Друзі, я вас прошу, люди сьогодні відірваними ногами, підкреслюю, без рук, без ніг, вони обезвижені і вони сьогодні в страшному стані, я прошу, щоб по відношенню до них діяли закони України, соціальні закони, реабілітаційні закони, які сьогодні, на жаль, не діють, законопроект не потребує додаткових коштів.

Олександр Валентинович, я прошу дати слово і підтримати всіх тих, хто додатково скажуть по цьому законодавству, і прийняти його в цілому обов'язково сьогодні. Люди чекають нашої допомоги, люди, які захищали українську державу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я бачу всі руки, щоб мати можливість висловитися. Давайте по хвилині дамо тим, хто підняв руки. Будь ласка, народний депутат Розенко.

 

11:03:06

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Справді, ми зараз в дуже важких умовах, працює вся держава і ця ситуація на Сході вимагає від нас прийняття дуже швидких рішень. Сьогодні справді сотні наших військовослужбовців, сотні наших хлопців, які постраждали і отримали інвалідність, не можуть отримати засоби протезування або милиці, або візки тільки через те, що їм треба пройти процедуру оформлення інвалідності. Наша медична система, на жаль, така, вибачте за русизм, "неповоротлива", щоб пройти МСК треба два-три місяці. Нам треба негайно сьогодні проголосувати цей законопроект, підтримати всіх наших покалічених хлопців, щоб сьогодні за висновками відповідних медичних установ, вони могли швидко отримати і засоби протезування, і візки, і милиці.

Шановні народні депутати, я пропоную повернутися до цього питання. Фракція "УДАР" вимагає прийняти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Сех.

 

11:04:22

СЕХ І.І.

Шановні колеги! Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Ірина Сех. Лише на Львівщині сьогодні у військовому госпіталі  знаходиться  100 поранених, 5 з них є важкими. Частині молодим хлопцям – це зовсім юні хлопці, які хочуть жити, які хочуть любити, які хочуть жити для своєї держави і для своєї сім'ї. Потрібне негайне протезування. Чим швидше ми  це зробимо, тим швидше буде позитивний процес їхньої психологічної реабілітації, вони зараз є в серйозному психологічному шоці. Цей законопроект дозволяє встановлювати якісні протезно-ортопедичні вироби без встановлення групи інвалідності учасникам АТО. Це зможе як найшвидше це зробити.

Тому я звертаюся про підтримку, не будьмо такими, як це в 1946-1959 році робив Сталін, вивозив наших ветеранів без рук і ніг на Соловки. Ми мусимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

Будь ласка, народний депутат Соболєв.

 

11:05:36

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, фракція "Батьківщина". Шановні колеги! Я думаю, в жодного депутата, який  є  свідомий українець, не підніметься рука не проголосувати за цей закон.

Єдина пропозиція. Якщо  дійсно в когось є хоч одне застереження, що не охоплені всі категорії, які є учасниками антитерористичної операції, як то, наприклад,  там "Рух опору", окремі загони "Самооборони", негайно подати пропозицію голові комітету. Якщо таких немає пропозицій, ми повинні ще  раз переголосувати це питання.  Тому якщо є пропозиція хоч від однієї фракції, давайте її вислухаємо і негайно ставимо на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Матвієнков.

 

11:06:20

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвиенков, 57 округ, Мариуполь, фракция регионов. Уважаемые коллеги! Сегодня  действительно в стране очень не простая ситуация – ломается  тысяча судеб, тысячами погибают люди, сотни людей остаются инвалидами. Но нельзя людей одной страны делить на  категории. Среди тех людей, которые остаются инвалидами, есть не только те люди, которые участвуют в военных действиях, но есть мирное  население, гражданское  население,  есть дети, которые страдают сегодня в этой ситуации. И сегодня кощунством было бы одним давать какие-то льготы, не замечая эту категорию. Вы знаете, очень больно  и обидно слышать,  когда сердце обливается кровью, когда погибли граждане другого государства. Да, действительно сердце обливается кровь, но не меньше сердце обливается кровь, когда гибнут граждане нашего государства. И поэтому мы настаиваем на том, чтобы включить в этот закон категорию: мирные граждане, пострадавшие в результате этих действий. Это раз.

И второй момент. Александр Валентинович,  ну, нельзя делать вид, что ничего не происходит в этом зале. Зал этот переживал многие моменты. Объявите, пожалуйста, перерыв и давайте соберемся и поговорим в отношении нашей дальнейшей деятельности.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

Будь ласка, народний депутат Ляшко, з місяця можна.

 

11:07:35

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Депутат від Партії регіонів Матвієнков щойно сказав: "Гибнут мирные граждане нашего государства". А військовослужбовці – це не граждане нашего государства? А ті, кого через вас убивали в Маріуполі 9 травня – це не граждане нашего государства? А ті, кого ваші терористи зараз убивають і калічать у Луганську, в Донецьку, в Северодонецьку, в Лисичанську – це не граждане нашего государства? Це все громадяни нашої держави, яких ви – регіонали і комуняки довели до  ручки. Ви накликали війну і ваші терористи на нашу країну. Я раджу вам, Матвієнков, і недобиткам банди Януковича поїдьте в Київський військовий госпіталь, там лежить один із тих, хто постраждав через вас, Юра Веселовський, 20 років – хлопець, якому ногу відірвало через вас. Ні вам, ні вашим дітям ні ноги, руки, на жаль, не відірвало. А молодим хлопцям, які гинуть через вас на фронті, їм щодня – ушкодження. І ви не маєте морального права не голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ми будемо завершувати. Народний депутат Зарубінський, будь ласка.

 

11:09:02

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги, час дійсно вимагає швидких рішень і головне – нестандартних рішень. І те, що голова комітету, підкреслюю, профільного комітету в черговий раз слушне рішення запропонував, ми маємо його підтримувати. І чому? Тут  багато говорять про гроші. Скажіть, будь ласка, а на що треба державі сьогодні витрачати  гроші? На політичні забаганки  і технологічні схеми, які розробляються для того, щоб кон'юнктурний момент вловити, на це треба півтора мільярда давати? Чи на протези треба давати? Чи на медичні засоби треба давати тим, хто бореться насправді за Україну, а не намагається технологічними розробками свою політику робити?

Тому за цей законопроект треба голосувати, і в цілому треба голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, була пропозиція. Давайте, ми зараз можемо на рішення вийти. Зараз, зараз, ми проголосуємо – і дам репліку, спокійно!

Шановні колеги, була пропозиція, мені здається, вона слушна. Я зараз дам слово голові комітету, щоб він її прокоментував. І при підтримці комітету, я думаю, що ми повинні її проголосувати: що, крім наших воїнів, які постраждали під час АТО, також і цивільні громадяни, які постраждали під час антитерористичної операції, також вони би отримали інвалідність. Я думаю, що це правильно, коли б ми прийняли таке рішення.

Будь ласка, прошу включити мікрофон народного депутата Сушкевича.

 

11:10:21

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Олександр Валентинович, за дуже соціальну і людську позицію по відношенню до наших людей, які постраждали під час бойових дій. Я як голова комітету запевняю, що ми відпрацюємо редакцію колеги Матвієнкова, який запропонував по мирних жителях, і відповідно включимо в той текст закону, який зараз, я дуже сподіваюся і дуже прошу, буде прийнятий за основу і в цілому.

Колеги, я хочу назвати ще одну ситуацію, Олександр Валентинович. 28 років капітану Збройних Сил Ярославу Миронову. Йому відірвало ногу, і він звернувся до Президента України: "Я не хочу набувати статус інвалідності, бо тоді мене не візьмуть в армію. Я хочу повернутися в діючу армію".

Він до мене на минулому тижні звернувся, щоб я цю процедуру отримання ним статусу військовослужбовця і продовжити воювати як людині, яка захищає Україну, щоб це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка, виступ.

 

11:11:33

СУШКЕВИЧ В.М.

Так от, хочу вам сказати, що цей хлопець реально без цього закону, не маючи статусу інваліда, збирається, побирається по людям, його рідні і близькі, щоб протезувати його, лікувати і так далі. Ми не можемо такого допускати, тим більше дуже багато хлопців, які постраждали, без ніг, вони хочуть повернутись в армію, вони хочуть служити українській державі. Я прошу вас підтримати з урахуванням тієї пропозиції, яка прозвучала від колег, ми її відпрацюємо, підтримати цей закон за основу і в цілому. Підтримайте захисників вітчизни! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Шановні колеги, давайте ми приймемо рішення. Я бачу руки. Колеги, ми можемо зараз домовитись так, що з урахуванням саме пропозиції, що цей закон розповсюджується як на наших героїчних воїнів, так і на цивільних людей, які постраждали в зоні проведення антитерористичної операції. Саме цивільних, не бойовиків, не сепаратистів, а саме цивільних людей, які постраждали під час проведення антитерористичної операції. Єдине, в зв'язку з тим, що це з голосу прийнято, я протокольно даю доручення, щоб при підготовці закону відбулося техніко-юридичне редагування. Нема заперечень? Нема.

Прошу, з урахуванням цієї пропозиції, підтримати законопроект 43… Давайте спочатку повернемось до нього, щоб уже була чистота регламентна відпрацьована. Прошу, давайте повернемось разом до цього закону. Прошу голосувати.

 

11:13:24

За-277

Рішення прийнято.

Прошу, шановні колеги, прийняти закон 4331а за основу і в цілому. Прошу всіх голосувати. (Шум у залі). Я сказав з урахуванням пропозицій.

 

11:13:46

За-277

Рішення прийнято. Я дякую, шановні колеги.

Давайте по фракціям подивимось, як хто голосував за цей закон. 68 – "Батьківщина", 47 – Партія регіонів, 37 – "УДАР", 32 – "Економічний розвиток", "Свобода" – 35, 28 – "Суверенна європейська Україна", 0 – ЗМС, КПУ – 0, позафракційні – 30.

Шановні колеги, дві фракції звернулись щодо перерви. Я єдине прошу, щоби, Валерій Михайлович, ми оперативно випустили цей закон з урахуванням тих поправок, щоб він уже буквально сьогодні був  у мене на підпис.

Шановні колеги, репліка. Називалося прізвище Матвієнкова. Будь ласка, включіть, одну хвилину для репліки народному депутату.  

 

11:14:29

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые не уважаемые коллеги. Вы знаете, я вам скажу откровенно, этот зал за всю свою историю видел очень многое. Но вот я сегодня смотрю на те события, которые происходят сегодня здесь, я могу сказать одно: пока неадекватные люди делают политику в нашей стране, мы никогда не будем жить нормально в мире, злагоде и смотреть с уверенностью в будущее. Сегодня мы говорим о Европе, мы сегодня говорим о том, что бы должны нацелиться в Европу и идти смело в Европу. Так вот, я вам хочу сказать своё мнение: мы идем в Европу 33-го года, когда никто не воспринимает инакомыслия, когда никто не воспринимает мнение другого, которое отличается от чьего бы то либо мнения, когда идет узурпация, давление и прочие, прочие вещи. Такими моментами мы нормальную страну никогда не построим. И с этого нужно сделать выводы всем и в первую очередь, Александр Валентинович, вам, как председательствующему, потому что подобные вещи нужно пресекать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Шановні колеги, дві фракції звернулися з вимогою щодо проведення перерви. Вам треба оголошення чи все ж таки наполягаєте на перерві? На перерві.

Добре. Шановні колеги. Тоді замість перерви, яка буде о 12-й години, ми оголошуємо перерву до 12-ї години. Після цього парламент буде працювати безперервно.

Прошу, шановні колеги, до 12-ї години. О 12-й годині Верховна Рада продовжить свою роботу.

Керівників депутатських груп і фракцій я прошу до кабінету Голови Верховної Ради.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу сідати. Завершилась нарада керівників фракцій, депутатських груп. Прошу. Ми втратили дуже багато часу і нам треба зараз інтенсивно попрацювати, щоб цей час, який залишився нам для роботи, ми могли б прийняти рішення на які чекає український народ.

Шановні колеги! Поки збираються народні депутати,  я прошу зробити відповідні оголошення Секретаріату, запросивши всіх до сесійної зали.

В зв'язку з тим, що підходять народні депутати, є пропозиція проголосувати зараз Постанову про утворення тимчасової слідчої комісії, яка потребує 150 голосів, після цього перейди до розгляду законопроектів в першому читанні.

По результатам розмови. Вірніше перерви, яку оголошувала фракція Партії регіонів і КПУ, слово надається народному депутату Шуфричу.

 

12:36:00

ШУФРИЧ Н.І.

Спасибо, Александр Валентинович.

Шановні колеги! Мы обговорили очень непростой вопрос и спасибо, Александр Валентинович, за реагирование нашего обращения по поводу необходимости проведения этой встречи.

Мы обговорили и ситуацию в зале. Было принято решение, что все действия в зале должны происходить исключительно согласно Закону про Регламент. Народный депутат Украины имеет право высказать свою точку зрения и если такое выступление будет считаться недопустимым для озвучивания, то согласно регламенту, в отношении такого народного депутата могут быть применены соответствующие решения. Но кроме этого мы обговорили еще один намного более важный вопрос, – это тот вопрос: как же нам действовать в условиях противостояния, которое имеет место на Донбассе.

Я сейчас не буду давать оценку, это антитеррористическая операция или это военное противостояние, как сегодня уже  оценивают многие международные эксперты. Мы должны избежать того, чтобы извне давали оценку того, что происходит в Украине. Мы должны все вместе сделать все для того, чтобы в Украине перестали гибнуть мирные люди, перестали гибнуть наши военнослужащие, перестали гибнуть наши граждане. Мы должны найти возможность как можно быстрее избежать дальнейших гибелей наших граждан.

Мое твердое убеждение, убеждение моих коллег по фракции Партии регионов. Я уверен, многих и вас в том числе, что другого пути, кроме как переговоры и установление мира в условиях единой, целостной Украины, у нас нет. Мы должны сегодня, понимая всю ответственность, которая лежит на каждом из нас, потому что сегодня в этом зале сформировалась власть большинством.

Но это не означает, что оппозиция будет стоять осторонь. Сегодня ваши политические силы приняли решение о едином кандидате в Президенты, который избирался как гарант мира, мы сегодня должны этот мир обеспечить. И ради этого должна объединиться вся страна. Другого пути у нас нет! Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу, давайте зараз відчуємо, як голосує зал. І тому розглянемо проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань перевірки дотримання законодавства у сфері державного врегулювання природних монополій на суміжних ринках щодо енерго-, газо-, тепло- та водопостачання.

Шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію щодо розгляду питання за скороченою процедурою. Я прошу проголосувати.

 

12:39:38

За-152

Процедурне питання, рішення прийнято.

Будь ласка, народний депутат Соболєв, прошу.

 

12:39:56

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги, група народних депутатів підготувала проект постанови Верховної Ради  щодо утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради  України  з питань перевірки дотримання законодавства у сфері державного регулювання природних монополій та суміжних ринків щодо енерго-, газо-, тепло- та водопостачання.

У зв'язку з тим, що уряд змушений ухвалювати рішення, яке стосується приведення тарифів у відповідність до реальних затрат, які несуть енерго-, газо-, водопостачання і інші компанії, ми вирішили проаналізувати, що відбувається на цих ринка і яким чином формуються ці тарифи.

Ми отримали аналітичні довідки від цілого ряду попередніх міністрів, які регулювали ці питання, представників регуляційних комісій, громадськості. І на сьогоднішній день вашій увазі запропоновано проект постанови. Ми звернулися з листами до фракцій. Станом на сьогодні всі фракції і групи подали свої пропозиції, залишилася вакансія групи "Економічний розвиток" (прохання негайно дати людину) і вакансія Партії регіонів. Всі інші фракції і групи уповноважили своїх представників працювати в цій комісії.

Є пропозиція затвердити склад цієї комісії, фактично план її роботи і заслухати звіт комісії як можна швидше для того, щоб далі це можна було врегулювати і врахувати при розробці законодавчих актів і роботі уряду, які безпосередньо пов'язані з цим питанням. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є необхідність обговорювати питання? Є необхідність. Будь ласка, два – "за", два – "проти". Прошу записатися.  Народний депутат Момот, фракція Регіонів.

 

12:41:49

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, Дніпропетровськ, 27 виборчий округ. Шановний Олександре Валентиновичу, прошу передати слово народному депутату Долженкову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Долженкова.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Долженков, фракція Парті регіонів. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги, шановні телерадіоглядачі! Хочу зауважити про те, що фракція Партії регіонів не підтримує цю постанову. І відповідно, як наслідок, не пропонує кандидатуру до відповідної тимчасової слідчої комісії, оскільки наполягає на тому, Верховна Рада України все ж таки повинна виконувати ті функції, які покладені на неї Конституцією України, а саме виконувати основну – це законотворчу функцію.

Я не думаю, що чинні члени Верховної Ради України в особі народних депутатів України мають фахові відповідно знання для того, щоб розібратися в тих порушеннях законодавства, які, можливо, існують на ринках природних монополій та суміжних ринків щодо енерго-, газо-, тепло- та водопостачання.

Хочу констатувати, що в нас функціонують відповідні компетентні органи державної влади, відповідні національні комісії, що здійснюють державне регулювання, здійснюють державний контроль в сферах природних монополій і мають відповідних фахівців. Ніщо не забороняє ними проводити відповідні перевірки, ніщо не забороняє ним готувати відповідні проекти підзаконних нормативно-правових актів щодо формування об'єктивних та тих, що відповідають ринковим умовам тарифів на послуги з теплопостачання, водопостачання, централізоване водопостачання холодної та гарячої води. Тому перебирати Верховній Раді України такі функції, я вважаю, недоцільним. Тому фракція Партії регіонів не буде приймати участь в голосуванні цієї постанови та рекомендувати свого кандидата до цієї комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Фурман, "Свобода".

 

12:43:40

ФУРМАН О.Ю.

Прошу передати слово Руслану Марцінківу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Руслан Марцінків, включіть мікрофон.

 

12:43:46

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Наша фракція звісно буде підтримувати цю постанову, тому що ми сьогодні спостерігаємо як більшість цих підприємств є в руках олігархічного бізнесу. І сьогодні ми повідомляємо, що значне йде підвищення тарифів на тепло, це приблизно 40 відсотків по всій Україні сьогодні йде підвищення, від 10 до 40 відсотків на електроенергію, від 60 до 80 відсотків на воду. І тому сьогодні парламент, Верховна Рада як найвищий законодавчий орган повинен контролювати і олігархів і казати про ті помилки, які сьогодні робляться при підрахунку цих тарифів. Адже сьогодні українці не мають платити олігархам чинш, а потім ці олігархи  дають велику послугу і виділяють певну невелику суму грошей нібито на обороноздатність. А насправді це ми українці сьогодні сплачуючи рахунки за воду, за тепло, за електроенергію, сьогодні фактично датуємо цих олігархів, і вони сьогодні підвищують тарифи і значно впливають на діяльність українського суспільства.

Хотів би також наголосити, що діяльність цієї постійної тимчасової комісії повинна призвести до реальних тарифів, до тарифів, які будуть економічно обґрунтовані, а не буде враховуватися те, що олігархи сьогодні фінансують команди за рахунок обленерго. Те, що сьогодні олігархи знущаються над тисячами українців, коли видають технічні умови, як це роблять обленерго тощо.

Тому така тимчасова слідча комісія повинна функціонувати. І вона повинна вносити конкретні рішення щоби позбавити цих монополістів, тих повноважень, які вони не повинні мати. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Розенко.

 

12:45:47

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". І я хочу сказати в першу чергу  своїм колегам із Партії регіонів, що окрім законодавчої функції, яка покладена згідно Конституції на Верховну Раду України, у Верховної Ради України є не менш важлива функція, як функція контролю. Контрольна функція – це є повноваженнями Верховної Ради України.

І я хочу сказати, що подобається це комусь чи не подобається, але мешканці міст, сіл, селищ, які отримують відповідні послуги, звертаються до нас, народних депутатів України із проханням розібратися як так виходить, що ціни на житлово-комунальні послуги  зростають  із року в рік, а якість цих послуг погіршується. З кожним роком, з кожним місяцем, куди ідуть ці величезні кошти, які наше населення сумлінно сплачує за ці послуги. Куди ідуть ці кошти, якщо ми бачимо, знову подають пропозицію уряду про те, що "Нафтогаз" виявляється  у нас черговий раз, виявляється фактично є  банкрутом. Тому ми зобов'язані давати відповідь,  в тому числі  і нашим співгромадянам, як так виходить в нашій державі, але це з одного боку. З іншого боку, є у нас  питання і до уряду з цього питання. Так, уряд повинен в тому числі  контролювати ці  справи. Чому це не робиться? Чому немає прозорого тарифоутворення – це теж питання, яке має  дослідити комісія.

Тому, фракція "УДАР" однозначно  буде підтримувати зазначений проект постанови, ми будемо  розбиратися з ситуацією на тарифоутворення в цьому… Єдине що, безумовно я би хотів  би…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити виступ.

 

12:48:00

РОЗЕНКО П.В.

Я хотів би сказати, щоб ця комісія  працювала  фахово і без зайвого поіар-ефекту  навколо цього питання.  Нам потрібно, в даному випадку не піар, не самопіар окремих політиків, окремих фракцій,  а нам потрібен  конкретний результат, який побачать в першу чергу наші  виборці, наші співгромадяни. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Останні виступ, народний депутат   Катеринчук,  будь ласка.

 

12:48:27

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Дякую. Микола Катеринчук,  фракція "Батьківщина", Європейська партія України.  

Згідно чинного законодавства народні депутати  України мають дві функції: першу – це  законодавчу, другу – це контролюючу. Створення тимчасових слідчих комісій – це  загальна   практика будь-якого парламенту, який розбирається в тих чи інших питаннях порядку  денного, як вважає при тому кожен  народний депутат чи фракція.

В разі, якщо хтось сумнівається в компетентності депутатів, які входять в слідчу комісію, то слідча комісія згідно за своїм регламентом  може залучати будь-яких експертів і фахівців, які і будуть цією комісією залучені до аналізу  того, що відбувається. Хотів би нагадати, що у нас іде підвищення комунальних виплат, зараз вже було підвищення, восени буде підвищення і розібратися  з ціноутворенням тих монополій, які сьогодні обслуговують  населення – це просто святий обов'язок парламенту.

Наприклад, в Києві сьогодні, скажемо "Київенерго" не      розраховується з "Нафтогазом"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

12:49:37

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Причина в чому? Київ сплачує більше у відсотках, десь до 90 відсотків сплачує населення за комунальні послуги, але пів Києва сьогодні без гарячої води. Є тенденція, тому що весь Київ на наступний місяць залишиться без гарячої води. Тому розібратися в цьому питанні треба, для цього і створюється слідча комісія. Я закликаю всі фракції, всіх депутатів, скажемо, серйозно поставитися до цього питання і підтримати створення цієї комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, всі представники, які записалися, мали можливість виступити.

Я прошу зараз визначитися шляхом голосування щодо підтримки проекту Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки і дотримання законодавства у сфері державного врегулювання природних монополій та суміжних ринках щодо енерго-, газо-, тепло- та водопостачання. Реєстраційний номер, нагадаю, цієї постанови 4058а.

Прошу, шановні колеги, визначитися шляхом голосування. Прошу голосувати.

 

12:50:53

За-150

Рішення прийнято.

Шановні колеги, на межі працює парламент.

По фракціям, будь ласка, "Батьківщина" – 56, Партія регіонів – 2, "УДАР" – 32, "Економічний розвиток" - 1, "Свобода" – 35, "Суверенна європейська Україна" – 14, "За мир та стабільність" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 10.

Шановні колеги, переходимо до питань, які об'єднані тим, що їх треба прийняти в першому читанні. Я прошу Верховну Раду підтримати пропозицію, щоб ми встигли максимальну кількість розглянути цих пропозицій народних депутатів, уряду в тому числі. Прошу підтримати скорочену процедуру розгляду цих питань в першому читанні.

Прошу, шановні колеги, проголосувати. Прошу голосувати.

 

12:51:56

За-142

Рішення прийнято.

Це означає, що ми зараз будемо одне питання розглядати  протягом оставшогося часу. Тому колеги, я ще раз, Ярославе, давай допомагай працювати… Колеги, можемо ще раз розглянути це питання?  Я прошу, трошки прокиньтесь від тих думок, які вас відволікають від роботи в парламенті.

Прошу, шановні колеги, прошу всіх підтримати пропозицію щодо розгляду законодавчих актів в першому  читанні за скороченою процедурою.

Катерино Тимофіївно, давайте швидше до місця голосування. Прошу голосувати. Прошу підтримати.

 

12:53:00

За-147

Рішення не прийнято.

Колеги, я єдине, що прошу, значить кожне  питання ми будемо розглядати, і я не буду, зразу попереджаю, ставити на переголосування це питання. Тому що часу для цього у нас вичерпано.

Розглядається проект  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення в боротьбі з  тероризмом (реєстраційний номер 4912). Будь ласка, народний депутат Павленко Ростислава Миколайович.

 

12:53:43

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги, зрозуміла важливість подібного законопроекту, зважаючи  на те, що зараз відбувається в частині Луганської і Донецької областей, законопроектом  пропонується вирішити три  принципових питання і  це ми  просимо про підтримку залу.

Перше питання – це визначення більш чітке ніж є в чинному законодавстві, і обґрунтування   відповідальності посібників тероризму, тобто тих осіб, які своїми діями перешкоджають у боротьбі з тероризмом або надають терористам сприяння. Власне, всі знаємо про  випадки,   коли посадові особи місцеві сприяли діяльності терористів і багато в чому завдяки їх позиції – дії чи бездіяльності було допущено до тієї ситуації, яка є зараз.

Ми знаємо, коли люди, прості люди, яких або обманюють, або підкуповують, ідуть на співпрацю з терористами, щоб вони теж розуміли про те, що є міра відповідальності за ці дії. І таким чином пропонується внести зміни і забезпечити, щоб кожен громадянин розумів, що співпраця з терористами матиме наслідки і в цих діях участі не брав.

Другий великий блок питань, який передбачено цим законопроектом, - це питання, власне, інформаційні, це питання інформаційної безпеки в зоні проведення антитерористичної операції, це питання з одного боку – гарантування умов для роботи журналістів, безпеки журналістів, представників засобів масової інформації в зоні проведення антитерористичної операції, а з іншого боку – можливості для посадових осіб ефективно протидіяти  інформаційним провокаціям, діям осіб, які видають себе за журналістів, але, насправді, здійснюють підтримку терористів, особам, які беруть участь в абсолютно диких випадках, як ми знаємо із повідомлень ЗМІ, із повідомлень учасників подій, коли терористи можу вбивати людей, потім не дозволяти  прибрати тіла, тому що має з'явитися російський канал і зняти відповідні кадри.

Ці питання мають бути врегульовані і відповідальні особи в зоні проведення антитерористичної операції повинні мати повноваження  для того, щоб врегульовувати, яким чином буде здійснюватися висвітлення і діяльність  засобів масової інформації.

І третє питання – це питання якраз налагодження мирного життя. Звільняються міста, але дуже часто виявляється, що місцева влада або фактично втекла, або заплямувала себе співпрацею з терористами і не користується підтримкою громадян, або  самоусунулась від виконання своїх обов'язків. І пропонується призначення людини, яка тимчасово буде фактично координувати діяльність органів влади, місцевого самоврядування забезпечувати взаємодію силовиків і громадських структур для того, щоб якомога швидше налагодити мирне життя, якомога швидше налагодити постачання, якомога швидше протидіяти тим гуманітарним катастрофічним наслідкам, які, на жаль, ми бачимо в тих місцевостях, які звільнені від терористів.

Шановні колеги, я не буду забирати багато часу, тому я думаю, що на цьому доповідь закінчив. Єдине, ми просимо про підтримку цього законопроекту, взяття його за основу. Очевидно, в питаннях такої ваги є багато питань, які потребують обговорення, і їх всіх можна буде доопрацювати при роботі уже в профільному комітеті після взяття цього проекту за основу при доопрацюванні до другого читання.

І ще хочу для протоколу зазначити: просимо ухвалити цей законопроект, взяти за основу із можливістю доопрацювання до другого читання, внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо підслідності відповідних дій, відповідних злочинів, про які йдеться в проекті законі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка… Ви можете сідати. Є питання до доповідача? Ну, будь ласка, коли є питання, прошу, запишіться на питання. Народний депутат Сухий.

 

12:58:37

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я хочу нагадати всім,  хто приймав участь в прийнятті Кримінального кодексу. Пам'ятаєте, до другого читання Юрій Кармазін, особливу частину ми розглядали тут, напевно, півдня? У мене питання до вас, до автора законопроекту. У Кримінальному кодексі в особливій частині є розділ, по-моєму, "злочини проти встановленого порядку несення військової служби". Там є статті якісь, я напам'ять скажу: 413-а, і так далі, і так далі. Вони говорять про те саме, про що кажете ви.

Ми маємо Закон "Про боротьбу з тероризмом". Стаття 15 чітко регламентує, як себе повинні поводити засоби масової інформації. Друге питання.

І третє питання. У вашому законопроекті є цікава новела: по гучномовцю щось хтось скаже, а хтось щось не виконає.

Ну, ви розумієте, що такого не має? Сказали по гучномовцю, а він міг не почути, чи він міг не зрозуміти і тому подібне. Скажіть, будь ласка, для чого цей законопроект, коли всі норми, вами виписані, вже діють і існують сьогодні? Чи вам просто потрібен законопроект по боротьбі з тероризмом?

 

12:59:49

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую за запитання. Річ у тім, щодо першої частини запитання. Норми цього законопроекту, власне, уточнюють ті норми, які є зараз в чинному законодавстві щодо предмету регулювання і щодо об'єктів, і щодо суб'єктів, щодо того, що таке є посібники тероризму, яка діяльність може вважатися посібництвом тероризму і подібні речі. Щодо другого, те про що я говорив у короткому виступі, буде доопрацьовувати комітет, всі ці речі можна буде відредагувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Зарубінський.

 

13:00:16

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, пане голово. Шановний доповідачу, я уважно прочитав і проаналізував новели законодавчі, які ви пропонуєте. Ви весь час спираєтесь на те, що відбувається антитерористична операція. Фактично всі ці новели, якщо взяти порівняльну таблицю щодо воєнного стану і те, що ви пропонуєте, то ці новели, які є складовими забезпечення і реалізації воєнного стану. Скажіть, будь ласка, от ми можемо багато посилатися на те, що чому не потрібно з політичних міркувань, безумовно, воєнний стан, які там технології під це виробляються з приводу виборів і так далі. Хто цими технологіями за державний рахунок займається, чиновництво і так далі. Скажіть, будь ласка, просте питання, просте: використання авіації, гаубиць, танків, іншої бронетехніки, це антитерористична операція, чи це війна, чи АТО це просто евфемізм? Дякую.

 

13:01:23

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дії силових структур відповідають законодавству, про це було заявлено багато разів не тільки українськими, але й міжнародними інституціями і іншими країнами. Кожна дія силовиків моніториться засобами масової інформації і має дуже широку увагу в світі. Тому жодним чином ці дії не виходять за межі необхідних речей, які стосуються наведення порядку і відновлення законності. Бо, на жаль, було допущено там, що  вбивають людей зараз, що там зараз є масові вбивства і що фактично іноземна країна здійснює агресію проти нашої держави, використовуючи при цьому представників…

(Шум у залі).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Розенко. Будь ласка.

 

13:03:24

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличка.

Не стільки запитання, оскільки наша фракція повністю підтримує цей законопроект, а оскільки репліка на попередній виступаючий і пану Сухому я скажу, що не хтось щось сказав в мегафон, а сказав представник влади і сказав представник влади щодо боротьби певної з терористичними угрупуваннями. І подивіться, що у нас відбувається, от останнє повідомлення з полів Донецька, що новым спикером, так званого, терористичної організації Верховного Совета непризнаной ДНР стал Борис Литвинов. А хто це такий? Це виявляється член Комуністичної партії України і член президиума Донецкого обкома КПУ. От скажіть мені, шановний, скільки ці подонки із Комуністичної партії України будуть руйнувати нам державу? Скільки ці подонки будуть займатися терористичною організацією? Може …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Акцентацію виступу, будь ласка.

 

РОЗЕНКО П.В. Може, нам нарешті треба навести порядок і в себе в парламенті і провести люстрацію через перевибори, в тому числі, у Верховну Раду України. Нам треба наводити порядок, нам треба боротися з терористичними організаціями, в тому числі, якщо вони прикриваються назвами партій і Комуністична партія України – це сьогодні є справжньою терористичною організацією в Україні.

 

ПАВЛЕНКО Р.М. Я можу лише підтримати цей виступ, підписуючись під кожним словом. Це ще раз підтверджує необхідність політичної відповідальності парламенту і проведення дострокових виборів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Яворівський. Будь ласка.

 

13:04:07

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський.

Шановний доповідачу. Безперечно закон, який ви запропонували, я вам вдячний за це і батьківщина вдячна. В край потрібен, звичайно наша армія, наші Збройні Сили буквально пронизані, нашиховані сьогодні зрадниками, запроданцями, - це правда. Гірка правда, але про неї треба говорити. Чого вартий генерал Пушняков, який пояснює рядовому, про те, що ми будемо охороняти блок-пости із дальнобійних гармат, і солдат не підтримує і посилає його.

Або ще один генерал Лакута, скажімо, який в телефоні говорить: ми вам посилаєм єщо гарматного м'яса трохи туди. Через те закон вкрай потрібний.

Але він складний. Поясність, будь ласка, що ви маєте на увазі, коли ви пишете: пособник терористів? Це той, хто приніс води, скажімо, там їм дав напитися? Хто підніс патрони, абощо? Мені здається, що саме оце поняття, розмите абсолютно, ми повинні його конкретизувати, щоб воно… справді ним можна було на практиці користуватися. Як ви вважаєте?

 

13:05:19

ПАВЛЕНКО Р.М.

Я дякую. Ну, звичайно, пособник тероризму – це особа, яка своїми діями, порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь терористам або усуненням перешкод для терористичної діяльності, блокуванням руху військової техніки чи створенням інших перешкод для учасників антитерористичної операції або іншим чином сприяла терористичній діяльності.

Зрозуміло, я не випадково наголошував на тому, що  ми говоримо про ухвалення цього законопроекту в першому читанні. Далі в профільному комітеті буде розглянуто всі уточнення, всі необхідні зміни, які дозволять зробити найбільш оптимальний варіант.

Але я дякую вам за позицію, оскільки, на жаль, абсолютно необхідним є запровадження таких понять, їх уточнення і спрямування дуже конкретних норм для того, щоб люди, які здійснюють терористичну діяльність і підтримують її несли відповідальність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ . Будь ласка, останнє питання. Народний депутат Герман.

 

ГЕРМАН Г.М. Шановний пане Павленко, з Партії "УДАР". Я абсолютно вірю, що ви щиро хотіли завдати удару по сепаратистах. Але чи не здається вам, що замість того, щоб пропонувати законопроект норми якого в принципі вже є в українському законодавстві, краще було би, щоб на боротьбу з сепаратистами посилала Україна таких молодих, здорових, багатих чоловіків, як ви, а не тих дітей не обстріляних, бідних, які не можуть відкупитися від армії, яких посилають на смерть. Чи ви не хочете записатися добровольцем? Дякую. (Шум у залі)

 

13:07:07

ПАВЛЕНКО Р.М.

Ви знаєте, це саме питання можна звернути до будь-якої політичної сили. І у вас є достатньо здорових, багатих і інших чоловіків. Більше того, мені здається, що Партія регіонів має спокутувати певні речі перед Україною. І в першу чергу ви маєте поїхати туди і своєю діяльністю доводити, що ви є партія України, а не іншої держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми дали можливість всім задати питання. Прошу доповідача сідати на своє робоче місце. Співдоповідь має зробити голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Чумак Віктор Васильович. Будь ласка, Вікторе Васильовичу.

 

13:07:47

ЧУМАК В.В.

Дякую, пане Голово! Шановні колеги! Законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, встановити кримінальну відповідальність за окремі діяння, пов'язані з перешкоджанням проведенню антитерористичної операції.

Змінами до Закону про боротьбу з тероризмом пропонується запровадити нову термінологію, зокрема і поняття "посібник терористів", про що дуже докладно говорив доповідач Ростислав Павленко. Встановити додаткові обмеження під час проведення антитерористичної операції, конкретизувати поведінку громадян, які проживають в районі проведення антитерористичної операції та обмежити масові заходи на цій території.

Регламентувати діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування, інших суб'єктів, владних повноважень в районі проведення антитерористичної операції. Та встановити відповідальність осіб, залучених до проведення антитерористичної операції.

На своєму засіданні 1 липня комітет ухвалив рішення щодо відповідності проекту акта вимогам антикорупційного законодавства і рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом.

Зауваження до цього законопроекту є у Головного науково-експертного управління Верховної Ради. Більше того, з авторами проекту, з комітетом контактувала низка правозахисних організацій і зі своїми застереженнями щодо тексту, і більшість яких застережень можна вважати слушними. Да і ви у своїх виступах теж  говорили про достатньо слушні речі, які треба врахувати.

У зв'язку з цим, крім того, законопроект направлявся в Антитерористичний центр Служби безпеки України, який підтримав положення цього законопроекту, підтримав його прийняття за основу в першому читанні. У зв'язку з цим комітет пропонує встановити скорочений термін для подання поправок до цього законопроекту  та уважно опрацювати його перед другим читанням з урахуванням висловлених зауважень.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є питання до доповідача? Будь ласка, запишіться.

Шановні колеги, дуже багато записалося депутатів на питання. Але я нагадаю, що у нас до співдоповіді тільки до трьох хвилин виділяється на те, щоби задати питання. Тому трьом першим дам можливість задати питання народним депутатам.

Будь ласка, народний депутат Мирний, "Свобода".

 

13:10:41

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Олегу Осуховському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:10:51

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Олег Осуховський, Всеукраїнського об'єднання  "Свобода", місто Рівне.

Скажіть, будь ласка, пан Кілінкаров, в якого знайшли вдома, власне, цілий арсенал зброї терористів, він являється пособником терористів чи ні, як ви думаєте і скажіть, будь ласка?

 

ЧУМАК В.В. Пане Олеже, я не є суддею для того, щоб встановлювати, є пан Кілінкаров пособником терористів чи ні, це повинен встановлювати безпристрасний, справедливий суд, і я думаю, суд таке зможе зробити, якщо будуть відповідні в нього завдання або відповідне… вірніше, не завдання, а якщо будуть відповідні в нього провадження і відповідні справи.

Але  я хочу сказати, що у нас з паном Кілінкаровим є досить суттєві розбіжності. Тому що, коли ми з ним розмовляли один раз в бесіді щодо тероризму, то коли говорив я про на слові "наші" я наголошував про українських вояків: Збройні Сили, Нацгвардію і таке інше. Коли пан Кілінкаров іноді говорив про слово "наші", то от якраз такі слово "наші"  трактувалось їм як представники тероризму та… терористів та сепаратистів.

Тому, я думаю, що це буде встановлено судом, чи є пан Кілінкаров або інші люди, які будуть, можливо, колись встановлені судом сприяли такій діяльності на територіях Донецької та Луганської області. А я поки що дати цього не можу, на жаль, відповідно до…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Сабій.

 

САБІЙ І.М.

Ігор Сабій, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 189 виборчий округ, Красилів.

Шановний пане доповідачу, скажіть, будь ласка, чи зможемо ми за цим законом притягувати до відповідальності депутатів місцевих рад, які масово підтримували сепаратистів і масово закликали до сепаратизму в Україні?

 

ЧУМАК В.В.  Я думаю, що депутати місцевих рад, на щастя, не користуються депутатським імунітетом, є громадянами. І відповідно до того, що в їх діях компетентні органи, а саме про це говорив пан Павленко, що підслідність за цими злочинами відповідно до змін, які будуть внесені в КПК, а будуть знаходитися в Службі безпеки України, якщо в діях таких осіб будуть, знаєте, ознаки діяння, що передбачає злочин передбачений цими статтями, то, думаю, абсолютно спокійно до цього їх можна буде притягнути до відповідальності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Каплін, останнє питання.

 

13:13:28

КАПЛІН С.М.

Прошу передати Ірині Геращенко слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Ірини Геращенко.

 

13:13:35

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний пане доповідачу, а ви знаєте, журналісти світських хронік стверджують, що одна сумка "Chanel" коштує приблизно 3 тисячі євро, а одна сукня "Chanel" коштує приблизно стільки ж. Скажіть, будь ласка, скільки можна купити бронежилетів, якщо продати от одну амуніцію з однією заможної жінки, що зараз обвішана шанелями сидить в цій сесійній залі? Дуже дякую.

 

ЧУМАК В.В.  Ви заставляєте мене рахувати і я спробую дуже швидко порахувати. І, я думаю, що не менше ніж 10,  10 бронежилетів високого класу прочності. Тобто це не менше 10 бронежилетів, там 4 плюс 5 клас захисту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, доповідачу. Прошу сідати на своє робоче місце.

Шановні колеги, я прошу записатися на виступи народних депутатів, які мають бажання прийняти в обговорені цього закону. Прошу, шановні колеги, записатись. (Шум у залі)  Від фракції, нагадаю, іде запис?

Будь ласка, народний депутат Сиротюк передає слово народному депутату Осуховському.

 

13:15:35

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Олег Осуховський, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Рівне.

Пане Голово,   панове депутати, брати та сестри українці! Місяць назад ми вже приймали зміни до Закону "Про боротьбу з тероризмом" і ми надали більше повноважень для прикордонників. Ми надали більше повноважень для Державної служби охорони, також для зв'язку, а також ми надали більше повноважень Президенту, щоб він міг залучати фахівців, зокрема і розвідку, і зв'язок боротьбу з тероризмом в нашій державі. І однозначно, що сьогодні ми повинні підтримати цей законопроект. І щодо посібників тероризму, і притягувати їх до кримінальної відповідальності. Всі ті люди, які сьогодні фінансують тероризм, поставляють зброю. Всі ті, які сьогодні зраджують, зокрема це стосується і правоохоронців, які сьогодні на схід6них теренах  нібито служать для України і української держави, а на справді є  поплічниками терористів і здають інформацію, і потім збивають і стріляють   наших військовослужбовців. Всі ті повинні притягуватися негідники  до кримінальної відповідальності. Також   тут визначається роль та місце місцевого населення в зоні антитерористичної операції. Однозначно, що мирне населення не має права  блокувати техніку наших військовослужбовців, воно має підпорядковуватися керівництву антитерористичної операції.

Також забороняється доступ до деяких об'єктів, які  полюбляють захоплювати терористи. Однозначно, що, спілкуючись з військовослужбовцями, вони все ж таки вимагають введення  воєнного стану України, бо саме введення  воєнного стану і забезпечить в короткостроковому часі завершити антитерористичну операцію і знищити всіх  терористів.   Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати цей законопроект і просимо також зал підтримати.

Дякую. Слава  Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат  Побер передає слово, я так розумію, народному депутату Геращенко  фракція  "УДАР".  

 

13:18:00

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Дорогі українці, сьогодні, на  жаль, ми маємо дуже багато фактів того як  іде підтримка тероризму і сепаратизму, на жаль, не лише в цій сесійній залі,  з боку двох фракцій – це комуністи і, на жаль, Партія   регіонів, а і тих громадян, які називаються громадянами України, але при цьому  здають терористам списки про українських активістів і потім їх викрадають, катують, вбивають.

Ми маємо факти сьогодні мародерства біля "Боїнгу" збитого так  само  терористами, коли люди сміються над жертвами і так само допомагали терористам приховувати сьогодні їх злочини.

Ми маємо сьогодні дуже багато звернень від жителів тих міст і містечок, які  сьогодні звільняються силами АТО, коли громадяни  України в Слов'янську, Краматорську, інших містах зі сльозами радості зустрічають українську армію  і сили Нацгвардії.    А потім запитують, в тому числі і нас: "А що тут роблять ось ці так звані мери, які відкривали двері своїх міст, які б мали  захищати від терористів, цим терористам. І поки що дає свідчення тільки така собі пані Штефа, яка закликала війну на ввірену їй територію. Абсолютно очевидно, що цей закон є надзвичайно важливим. І коли колеги задають питання, що це там десь виписано, насправді не виписано ніде. Тому що ніколи в житті Україна не зіштовхувалася з такою бідою, тому маємо вдосконалити наші закони.

І, знаєте, для тих, хто сьогодні тут марить Росією, варто нагадати, що Росія ввела закон в дію, що тільки за одне слово проти єдності Росії відповідальність чотири роки тюрми. Мабуть, і нам треба більш жорстко захищати незалежність України і боротися з тероризмом і сепаратизмом. І тому "УДАР" буде в повній фракції підтримувати цей закон, і звертаємось до інших колег з цим проханням.

І друге. Шановні колеги, я, в першу чергу, хочу звернутися до панів Єфремова і інших тут присутніх, а також можливо до Новінського, Ахметова, які зараз дивляться нас. У нас є шанс сьогодні не тільки повернути вашій колезі сумочку "Шанель" за 3 тисячі євро, а й зібрати гроші на операцію ось цьому хлопцю, який захищає сьогодні Україну без бронежилетів, для того, щоб ми всі могли сидіти в цьому залі.

Тому ми від нашої фракції оголошуємо аукціон на купівлю цієї сумочки і, будь ласка, гроші передамо на лікування цього Юрія, якого ми своїми силами в Ізраїль вивезли. Думаю, гроші ви на копанках заробили, на те, щоб це викупити. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Журавський, група "Економічний розвиток".

 

13:20:46

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, я якраз належу до групи депутатської "Економічний розвиток", яка постійно жертвує власні кошти, тобто кошти депутатів в госпіталь київський і на придбання бронежилетів, і шоломів. І я особисто в своєму виборчому окрузі тим громадським об'єднанням, які збирають гроші для Збройних Сил України, теж жертвую особисто.

А тепер конкретно до законопроекту. Він звичайно актуальний, проте треба більш чітко виписати поняття "посібник", щоб туди не потрапили мирні люди, які під загрозою смерті родини, вимушені були рити окопи під дулами озброєних бандитів  терористів. Звертаюсь до голови профільного комітету Віктора Васильовича Чумака, ви будете розглядати законопроект у другому читанні, зауважте це. Також є ряд суттєвих претензій до законопроекту Головного науково-експертного управління. Вони там слушні, що стосується Кримінального кодексу. Теж  зважте на це, з  юридичної точки зору він далекий  від досконалості. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Зарубінський.

 

13:22:13

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, пане Голово! Шановні колеги, народні депутати! Насамперед, я хотів би  сказати, що на засіданні групи "Суверенна європейська Україна" ми прийняли одностайне рішення – підтримати цей законопроект.

Але  не можу не сказати наступне. Шановні колеги, спробуйте  мені заперечити, що якщо б в  Україні був прийнятий   воєнний стан, який, насправді, повністю відповідає сутності тих подій, які зараз відбуваються  на частині території України, то ці фрагментарні, підкреслюю, фрагментарні хоча і правильні законопроекти, не перший  це вже законопроект, були б не потрібні? Тому що коли я до автора суб'єкта законодавчої ініціативи ставив запитання, що фактично всі новели, всі законодавчі диспозиції є або напряму кореспондуються   з тими речами, які виписані у воєнному  стані, в якому перебуває, якщо  перебуває, країна, то цього не треба було б нічого приймати.

Я не можу ще раз не сказати, висловити  свою точку зору. Мене зараз найменше цікавить та аргументація, яка використовується тими, хто не хоче встановлювати або приймати воєнний стан в Україні. Аргументація ця  насправді політична, якщо ми покладемо руку на серце, технологічна – зважаючи на використання деяких технологій і всього іншого. Але від  цього ж  не перестає бути серйозною ситуація, яка є, коли гинуть люди, коли вони гинуть від танків, які колонами ходять, від гаубіц, від тяжкої артилерії, від мінометів, від  ПЗРК, від літаків – це АТО? То  кого ми обманюємо? Яке це АТО? Проти України задіяні регулярні військові сили, а ми робимо вигляд, що ми знаємо, що таке антитерористична операція, зважаючи тільки  на свої політичні моменти. Ви собі по голові бийте, тому що, я думаю, експертиза покаже, хто є хто.

Тому, шановні колеги, за цей законопроект треба голосувати, як і за інші законопроекти, але це не відміняє ключової теми. А вона полягає в тому, що не треба займатися евфемізмами, як я казав. Війна є війною і вона повинна мати інструменти для нашого війська, регулярного війська, а не антитерористичних операцій. Антитерористична операція – СБУ має цим займатися, а у нас авіація використовується, танки використовуються. Що це? Хтось тут не знає? Самі себе обманюємо, виходячи із технологічних розробок, які хтось комусь радять, коли проводити вибори.

А з приводу грошей, які на поранених, я думаю, що, як мінімум, півтора мільярди гривень, які передбачаються для політичної кампанії, дуже допомогли би пораненим в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кужель, "Батьківщина"

 

13:25:27

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги, ви знаєте, що ми сьогодні другий законопроект приймаємо для захисту країни, для захисту людей. Які знаходяться в зоні АТО? Перший – це пана Сушкевича, дай йому Бог, бо йому телефонує Міністерство оборони і Міністерство охорони здоров'я: терміново приміть закон, бо ці люди не підпадають під дію закону.

Це другий закон, який ми приймаємо, тому що ми називаємо це АТО. Два законопроекти, які, дякую, і два моїх, і два Оксани Продан ви вчора проголосували включення в порядок денний, це ще чотири законопроекти, якими робимо спробу затикати дірки в тому питанні, яке є прозоре і зрозуміле.

Я хочу, щоб мене почув Президент України, який вчора дав своє пояснення в частині чому він вважає неможливим введення військового стану. Пане Президент, вас ввели в оману. Стан війни і військовий стан в двох областях – це дві різні речі. Не  забороняється ввезення оружия, як ви написали, якщо введений військовий стан. Ні, пане Президенте, в законі чітко написано: забороняється ввезення для агресора.

Найстрашніше, що ми маємо зараз, - те, що йде підміна понять, ми граємо на руку Росії. Коли ми називаємо це АТО – і він каже: "Росії там немає. Это междусобойчик". А коли ми кажемо, що це військовий стан в Донецьку і Луганську, то ми чітко підкреслюємо: "Ви хочете сказати, що у наших сепаратистов есть "Грады?"

Ми повинні сказати чітко: військовий стан в Донецьку і в Луганську дає соціальний захист військовим, всім командам Самооборони, захищає мирне населення, захищає бізнес, бо сьогодні вони крадуть бізнесмена або ставлять на розстріл дитину і вимагають їхати і робити перереєстрацію бізнесу.

І тому, шановні, я вам дуже дякую, що ви розробили цей законопроект. Я дуже прошу його терміново прийняти, як можливо, і впровадити. Бо сьогодні по цей час працює в Мінздохі людина Клименка, яка фінансує, завдяки чому жодний його бізнес не закрився з "братіком", фінансує сепаратистов. Той же самий Кілінкаров повинен йти під суд, і повинен діяти ваш закон.

Дякую, що ми з вами затикаємо ці дірки. Але я вважаю, що треба працювати по-державницькому. Якщо це є військова агресія Росії проти України, так і треба говорити. А закон ми будемо підтримувати. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, представники фракцій, які записалися, виступили. Хтось наполягає на виступі? Колеги, ну, від фракцій уже виступали. Я прошу, давайте краще нам треба виходити на рішення.

Я прошу, шановні колеги, важливе питання. Питання, дійсно, полягає в тому, що ми можемо посилити позиції наших військових – учасників антитерористичної операції, для того щоб вони більш ефективно захищали нашу країну. В той же час, зрозуміло, закон потребує ще доопрацювання до другого читання.

Я турбуюсь, що у нас середа, п'ятниця чомусь такі непарламентські дні, хоча за законом, за Конституцією депутати повинні працювати і в середу, і в п'ятницю, і тоді, коли це потрібно державі, коли це потрібно українському народу.

Я не буду вже повторюватись щодо дисципліни, тому я прошу, враховуючи важливість цього питання, давайте попробуємо зараз проголосувати сигнальним голосуванням і потім приймемо рішення щодо подальшої роботи над законом. Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця. Прошу підготуватися до голосування. Прошу провести сигнальне голосування щодо підтримки цього закону.

Прошу голосувати.

 

13:29:46

За-182

182 народних депутати підтримують цей закон, я так розумію пропозиції від фракцій.

По фракціям, порада розумна, будь ласка. 66 – "Батьківщина", 0 – Партія регіонів, "УДАР" – 33, "Економічний розвиток" – 14, 35 – "Свобода", 19 – "Суверенна європейська Україна", ЗМС – 0, КПУ – 0, позафракційні – 15.

Я так розумію, пропозиції від авторів і фракцій, щоб ми завтра визначились з цього питання. Так? Підтримується, шановні колеги.

Наступне питання для розгляду, шановні народні депутати, має реєстраційний номер 4984. Це проект Закону про внесення змін до статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо оскарження рішень органів місцевого самоврядування). Прошу, народний депутат Сенченко доповідає цей проект закону.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба слухати головуючого, коли головуючий пропонує скорочену процедуру. Давайте спробуємо, але я не маю переконання, що буде підтримана ця пропозиція. Прошу підтримати скорочену процедуру розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

13:31:11

За-170

Рішення прийнято. Розглядаємо питання за скороченою процедурою.

 

13:31:20

СЕНЧЕНКО А.В.

Спасибі. Шановні колеги, проектом пропонується внести зміни до статті 19 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з яким адміністративні справи з приводу оскарження органом державної влади актів, рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування та створених ними органів, вирішується за вибором позивача адміністративним судом за місцем знаходження органу державної влади позивача або місцезнаходженням відповідача. Ситуація, що склалась у східних областях України, призвела до неможливості забезпечення законної, об'єктивної, неупередженої… забезпечити законний, об'єктивний і неупереджений розгляд позовів щодо оскарження незаконних рішень органів місцевого самоврядування за місцем знаходження відповідачів, оскільки існує реальна загроза захоплення приміщень судів, вчинення противоправних насильницьких дій стосовно суддів, працівників суду та інших учасників процесу. Надання можливості альтернативного визначення підсудності таких справ, також за місцем знаходження органів державної влади який, як правило, є суб'єктом владних повноважень, поширюється на всю територію України, оскільки, ці суб'єкти є суб'єктами загальнодержавного рівня. І це сприятиме законному, об'єктивному, неупередженому розгляду справ та не допустить протизаконного тиску на суддів і інших учасників процесу. Цей законопроект підтримав профільний комітет і підтримує уряд. Спасибі.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, прошу сідати. Дякую, Андрію Віленовичу.

Прошу до співдоповіді голову підкомітету з питань верховенства права та правосуддя Ємця Леоніда Олександровича.

 

13:33:20

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановний головуючий. Шановні колеги.

На ваш розгляд виноситься законопроект про внесення змін до статті 19 Кодексу про адміністративне судочинство України щодо оскарження рішень органів місцевого самоврядування, автором якого є народний депутат від фракції "Батьківщина" Андрій Сенченко. Суть даного законопроекту уже викладена автором, але хочу зазначити, що метою його є врегулювати ситуацію, яку законодавець, коли  формував ту норму кодексу про адміністративне судочинство, яка діє сьогодні, просто не мав можливості передбачити.

Ну, хто міг уявити, що у нас будуть адміністративно-територіальні одиниці, на яких не можливо буде вчинити а ні судочинство, а ні прийнятий місцевими органами самоврядування рішення, яке б базувалося б на волі депутатів, обраних там. Ну ми ж розуміємо, які рішення сьогодні приймаються в Луганську і Донецьку під дулом автомата.

Там: а) не залишилося місцевого самоврядування, як факту. Сьогодні там рішення приймаються волею терористів і бандитів. І  б) не залишилося правосуддя, тому що суди не працюють. Ну, це реальний факт, жоден суд Луганська і Донецька сьогодні не працює. Ні загальної юрисдикції, ні адміністративний, ні господарський суд. Лише, коли є на те добра воля терористів і бандитів, вони під дулом автомата приводять суддів до їх кабінету і примушують написати те чи інше рішення.

Тому цей законопроект є надзвичайно важливий для тієї ситуації, яка сьогодні склалася. І Комітет Верховної Ради з питань верховенства права і правосуддя розглянув це питання і рекомендував прийняти цей законопроект за основу в першому читанні.

Моя особиста позиція. Я вважаю, що немає часу в нас сьогодні зволікати з вирішенням цього питання. Якщо буде на те воля парламенту сьогодні проявити державницьку, народну позицію і проголосувати його потрібно не лише в першому читанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати завершити.

 

ЄМЕЦЬ Л.О. А потрібно його приймати сьогодні в цілому, тому що цього питання, вирішення сьогодні, негайно вимагає ситуація і український народ. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане Леоніде. Прошу представників фракцій записатися: два – "за", два – "проти", для обговорення.

Прошу включити мікрофон народному депутату Панькевичу, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

 

13:36:03

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Прошу дати слово депутату Бондарчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:36:14

БОНДАРЧУК О.В.

Олег Бондарчук, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, зрозуміло, що на сході, в силу того, що відбувається АТО, неможливо здійснювати належним чином правосуддя. І для можливості оскарження рішення органів місцевого самоврядування потрібно надати можливість альтернативної підсудності, як передбачають автори законопроекту.

Тобто адміністративні справи з приводу оскарження органами державної влади актів, рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування та створених ним органів вирішується за вибором позивача адміністративним судом за місцезнаходженням органу державної влади позивача.

Тобто по такому принципу, як ми надавали можливість проводити кримінальні провадження в інших судах не за місцем знаходження, також ми надаємо такі можливості внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства. Вважаю, що ми в зв'язку з ситуацією, що затягнулася на місяці, там взагалі судочинства як такого, на сході, немає. Тому можливість проводити судочинство в інших судах, це є нагальність і вимога часу.

А з приводу того, що ті судді, які не здійснюють судочинство, нам взагалі треба поставити питання в порядок денний про звільнення суддів, які вже, десятки суддів, які отримують заробітну плату – мільйони і ми не можемо їх звільнити.

Тому я звертаюся до Голови Верховної Ради поставити нарешті в порядок денний питання про звільнення суддів, тих, що подали у відставку, і вирішити це питання. Щоб бюджет, з бюджету не платили їм зарплату. За те, що вони не вчиняють правосуддя. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Фірсову, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

13:38:08

ФІРСОВ Є.П.

Прошу передать слово Наталье Агафоновой.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

13:38:15

АГАФОНОВА Н.В.

Шановний головуючий, шановні колеги! Наталія Агафонова, фракція "УДАР Віталія Кличка". Звичайно, не підлягає ніякому запереченню, що судочинство має здійснюватися за єдиними правилами по всій країні. Але це правило не підлягає запереченню в нормальній країні, яка функціонує в звичайних умовах.

Зараз фактично те, що ми маємо на сході країни, це ситуація, коли ми не маємо суддів, коли ми не маємо судочинства. І тому є нагальна необхідність в тому, щоб прийняти акт, згідно якого у позивача було право, яким чином оскаржити і де оскаржити рішення органів місцевого самоврядування.

Саме тому цей законопроект наша фракція підтримує думку про те, що його треба підтримувати в цілому. І зараз є нагальна потреба, щоб ми проголосували це і надали право позивачам, дійсно, обирати альтернативу і оскаржувати ті рішення, які фактично сьогодні є неправосудними з точки зору як здорового глузду, так і з точки зору територіальної цілісності країни. Тому наша фракція буде підтримувати, запрошую всіх інших. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон народному депутату Пилипенкові, група "Економічний розвиток". Прошу за мікрофон з трибуни.

 

13:39:42

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую, пане головуючий. Група "Економічний розвиток", Пилипенко, Полтавщина.

Дійсно, законопроект є актуальним. І він поданий, наскільки я розумію, внаслідок того, що окремі органи місцевого самоврядування певний час приймали рішення, які вони і по Конституції, і по закону приймати не можуть. Відповідно, що в даному випадку пропонується врегулювати проблему підсудності. Але ми повинні керуватися теж і професійним здоровим глуздом. Ми повинні розуміти, що окрім питання підсудності, яке пропонується вирішити в цьому законі, є питання підвідомчості спорів. Є стаття 17, яка визначає, хто має право звертатися до суду.

І в даному випадку, якщо ми не врегулюємо питання підвідомчості, тобто ми не надамо право у зв'язку з тим, що орган самоврядування приймає неконституційні, незаконні рішення, якщо ми не надамо права органам державної влади звертатися в таких випадках до суду, ми знову наштовхнемося на те, що у позовах буде відмовлено. Причому буде відмовлено чи з процесуальних підстав, чи… І ми не доб'ємося того, що хоче автор законопроекту.

Що пропонує наша група. Оскільки ми не можемо внести поправки по 116 статті Регламенту в статтю 17 Кодексу адміністративного судочинства, оскільки вноситься зараз правка тільки в статтю 19. Ми пропонуємо також, якщо автор погоджується, ми будемо підтримувати цей законопроект. Але ми повинні професійно підійти до цього питання, внести поправки також і в статтю 17. Якщо дозволите, я зацитую під стенограму для того, щоб усі зрозуміли, про що йде мова.

Пункт 3 частини другої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства викласти в наступній редакції. "Спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції в сфері управління, в тому числі делегованих повноважень, зокрема спори з приводу оскарження органом державної влади актів, рішень, дій чи бездіяльності створених ним органів, а також актів, рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування з питань, які входять до компетенції відповідного органу державної влади".

Таким чином ми даємо можливість оскаржувати ці рішення, дію чи бездіяльність. Відповідно тоді ми доповнюємо по тексту закону…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ПИЛИПЕНКО В.П. Пропонував автор законопроекту статтю 19 і пукнт 4, вважаємо, пунктом 5. Якщо це буде підтримано, ми теж підтримуємо цим законопроект, інакше він не буде працювати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу до слова народного депутата Зарубінського, група "Суверенна європейська Україна". Будь ласка.

 

13:42:11

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дуже дякую. Шановні колеги, я в пояснювальній записці до цього законопроекту прочитав посилання на проблеми з рішеннями, і це дійсно так, в двох областях України в Донецькій і Луганській області. Потім відкриваю текст самого законопроекту і тут мова йде про можливість по всій Україні за вимогою або за бажанням позивача, щоб судовий розгляд відбувався не там, де знаходиться орган місцевого самоврядування. Тобто я розумію, що за цим законопроектом, це може бути у Львівській, у Вінницькій, в Київській області, да, де завгодно… Розумієте, шановні колеги, виникає тут дивна ситуація, тобто ми кажемо, що є неправомірні рішення в двох областях, то, можливо, обмежити, я на ваш роздум, можливо, обмежити оце право позивача, тобто держави розглядати ці судові речі не за місцем розташування органу місцевого самоврядування саме в цих двох областях. А так получається, що держава має можливість в будь-якій області, в будь-якому місці змінити адресу, де відбувається це і все проводити в Києві. А нащо з Києва виїжджати, щоб для цього, щоб в Цюрупинську чи там в Тютьках………, щоб, скажімо так, розглядати протест щодо рішення органу місцевого самоврядування. Я просив би автора законодавчої ініціативи, ну, я розумію, скорочена процедура, але подумати над цим питанням. Інакше ми всі дуже любимо говорити про місцеве самоврядування, але боюся, щоб це не було декорацією і бутафорією по відношенню до тих органів місцевої влади, органів місцевого самоврядування до яких, в принципі, у нас претензій немає. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Андрій Віленович, ви маєте два слова на завершення, можливо. Депутати дали слушні зауваги. Ваша, як автора, пропозиція, прошу включити мікрофон Андрію Віленовичу Сенченко.

 

13:44:20

СЕНЧЕНКО А.В.

Ну, я підтримую пропозицію депутата Пилипенка, єдину пропозицію як поправку. Тому що це слушна пропозиція і вона забезпечить прийняття рішень, а не тільки змінить.

А стосовно зауважень нашого колеги Зарубінського, то такий альтернативний розгляд, він нічому не заперечує приймати участь  у Києві, якщо, наприклад, Генеральна прокуратура звернеться до адміністративного суду за місцем свого розташування. Це ж не в будь-якій області – або за місцем розташування позивача, або за місцем розташування відповідача. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, всі бажаючи виступили, переходимо до голосувань. Я попрошу секретаріат запросити зараз депутатів до сесійної зали. Може, прошу включити мікрофон Катеринчуку, будь ласка.

 

13:45:32

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Дякую, шановний головуючий. Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина", Європейська партія України.

У мене така пропозиція конструктивна: перенести це голосування на четвер. В принципі, ми питання по суті розглянуте. І ті пропозиції, які були, я думав, в робочому порядку можна було б доопрацювати і винести на завтрашнє голосування. Тому що ми бачимо, сьогодні от в залі там фактично сьогодні нема тої необхідної кількості просто людей, які могли б проголосувати. Тому прохання перенести на завтра.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я бачу, ще є руки. Кайда, Яворівський і Ємець  як співдоповідач. І будемо вирішувати. Будь ласка, Кайда.

 

13:46:11

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановний Руслане  Володимировичу, підтримуємо попередню пропозицію   перенести голосування  на завтра. Хоча вся  фракція  Всеукраїнського об'єднання "Свобода" в повному складі голосує за необхідні законопроекти. Ми звертаємося так само  до всіх членів коаліції, щоб завтра забезпечили стовідсоткову явку членів своїх фракцій, бо інакше знову ми будемо топтатися на місці, ми знову будемо  відкладати і перекладати важливі для держави законопроекти, важливі для нашої військової перемоги. Тому  ще раз просимо перенести на завтра голосування по цьому  законопроекту.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу  включити мікрофон народному депутату Яворівському.

 

13:47:06

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина.  Шановні колеги, здається, вигулялася думка і це  абсолютно очевидно, навіть не потрібно ставити, пане Голово, не треба ставити зараз на голосування, тому що  голосів явно немає. А завтра,  я переконаний і теж до речі  "Батьківщина" просить, щоб завтра появилися всі, нам треба проголосувати ряд дуже важливих  законопроектів.

І ще одне, що хотів би  сказати. У нас тут виникла дискусія з приводу пособників. По-перше, саме слово "пособник" – це чиста російська калька. Тут дехто намагався це  перекваліфікувати на "посібник" – це взагалі смішно і не природно, бо "посібник" – це зовсім інше поняття.  

Через те я  звертаюся до Павленка. Шановний колего,  вже відразу візьміть, поправте, якщо ми проголосуємо цей законопроект, то поправте уже обов'язково,  українське   слово – "поплічник".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Прошу, народний депутат Ємець.

 

13:48:06

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги! Народний депутат Ємець,  фракція "Батьківщина". В мене є прохання все-таки з розумінням того, що у нас дійсно здається недостатньо голосів для  прийняття будь-якого рішення у Верховній Раді. Але все-таки дати шанс цій Верховній    Раді продемонструвати, що вона здатна приймати ті нагальні питання, які сьогодні важливі для держави і поставити  на  сигнальне голосування для того, щоб  до завтра і  вже громадяни бачили, у кого яка позиція. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Каплін, будь ласка. Ми завершуємо, буквально хвилинку і голосуємо.

 

13:48:54

КАПЛІН С.М.

Ми підтримуємо ідею попереднього виступаючого, вся країна має бачити, як голосують окремі політичні групи, зокрема "За мир і стабільність", Партія регіонів, відсутні комуністи, поки що не знищені, і таке інше.

І, користуючись нагодою, я хотів би звернутися до тієї частини залу, яка дуже не хоче виборів і хоче введення різних інших конституційних режимів в державі. Не вдасться, дорогі мої, позбавити можливість українському народу переобрати цю Верховну Раду. А окремим народним депутатам, таким як Олійник, Єфремов і таке інше, я раджу завчити і повторювати, як мантру, слова "осінь", "тюрма". Ми осінню переоберемо Верховну Раду і всі ви станете перед законом і сидітимете не менше 15 років.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, співдоповідач, секретар Комітету з питань верховенства права запропонував проголосувати сигнальне голосування. Давайте ми все-таки подивимось, можливо по кількості депутатів у сесійній залі у нас, подивимось, які у нас можливості. Сигнальне голосування, подивимось, а може, якраз у нас буде політична воля і можливості.

Отже, шановні народні депутати, ставлю на сигнальне голосування. Прошу запросити депутатів до сесійної зали, подивимось, можливо у нас і буде така нагода, і підтримати цей законопроект. Отже, прошу включити систему "Рада" і народних депутатів визначитися.

 

13:50:41

За-155

Прошу показати по фракціях. "Батьківщина" – 51, Партія регіонів – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 31, "Економічний розвиток" – 12, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 35, "Суверенна європейська Україна" – 16, "За мир та стабільність" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 10.

Отже, шановні народні депутати, ви бачите, що на превеликий жаль законопроект не набирає необхідної кількості голосів.

На прохання, з  мотивів, зараз тоді одну секундочку. Тоді пропозиція, яка  лунала вже в сесійні залі, щоб ми його перенесли на найближче  пленарне засідання з можливістю проголосувати.

З мотиві Мирний і Пилипенко, будь ласка.

 

13:51:32

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода".

Давайте звернемо увагу на результати голосування. От мені цікаво, чому коли фракція подає законопроект, наприклад, два голоси з фракції просто не голосують, картки  є, людей немає? І ми потім починаємо закликати про те, що давайте не ламати, давайте не те, давайте не це. Наше завдання зараз підтримати законопроектами те, що необхідно – ввести  воєнний стан, добитися миру і піти на вибори. Оце  ми маємо чітко сказати.

"Свобода" голосує  сто відсотків з членів коаліції, всі інші гуляють. Вибачайте, так для чого    ми тоді один одному розказуємо, як ми себе маємо поводити. Давайте спочатку відповідати за себе, давайте забезпечувати  результат і тоді маємо право задати питання іншим, а інакше, вибачайте.  Тому не треба плутати грішне  з праведним, воєнний стан ніяким чином не відміняє вибори, і "Свобода" підтримує і вибори, і воєнний стан. Але… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Пилипенко і завершуємо. Будь ласка.

 

13:52:47

ПИЛИПЕНКО В.П.

Володимир Пилипенко,  група "Економічний розвиток". 

Ми дали голоси під час сигнального голосування.  І я ще раз хочу сказати, що ми будемо підтримувати цей  законопроект. Але прошу вас, оскільки немає голосів для того, щоб він був прийнятий саме зараз, все-таки до завтра, якщо б ви дали доручення профільному комітету для того, щоб він його доопрацював із тими зауваженнями, які я оголосив з трибуни. Оскільки доповідач теж не заперечує, тоді цей  законопроект дійсно буде  працювати вразі його підписання Президентом України. Ми готові віддати всі голоси, якщо законопроект буде прийнятий саме  в тій редакції, про яку ми говорили і щодо якої не заперечує її автор. Якщо у нас є час, пане головуючий, дайте, будь ласка,    відповідне  доручення, і завтра ми вийдемо з консолідованою позицію, і в нього буде більше ніж 226 голосів. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати! У нас залишилось ще шість хвилин. Я тоді попрошу, якщо в нас буде така воля в сесійній залі, ми перейдемо до розгляду наступного пункту порядку денного, а це законопроект (реєстраційний номер 3265) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу громадян до прибережних захисних смуг водних об'єктів та пляжів). Я прошу до парламентської трибуни народного депутата України Балогу Віктора Івановича. Є Балога Віктор Іванович? Доповідача немає.

Ну, тоді знімаємо наразі з розгляду його, переходимо до наступного. Реєстраційний номер 2967. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо залучення місцевих громад та громадських організацій до вирішення питань оптимізації, реорганізації або ліквідації мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я). Законопроект 2967.

Прошу до трибуни народного депутата Павловського  Андрія Михайловича. Як будемо розглядати питання?

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.  За скороченою процедурою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Автор пропонує за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів визначитися своїм голосуванням. Прошу голосувати.

 

13:55:08

За-121

Рішення не ухвалено.

Шановні народні депутати, в нас дилема зараз: якщо в нас повне... повний розгляд, це є приблизно година часу, але ми вже оголосили розгляд.

 

13:55:35

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Ну так давайте я почну доповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте тоді доповідач максимально скоротиться, щоб ми подивилися, можливо, ми на декілька хвилин продовжимо роботу для того, щоб можна було завершити розгляд цього питання. Будь ласка.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.  Андрій Павловський, "Батьківщина".

Шановні співвітчизники, шановні колеги народні депутати! До вашої уваги  пропонується законопроект внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо залучення місцевих громад та громадських організацій до вирішення питань оптимізації, реорганізації або ліквідації мережі державних чи комунальних закладів охорони здоров'я).

Це пов'язано з тим, що країна втомилась від так званих медичних реформ Януковича-Богатирьової, коли під виглядом оптимізації просто закривали державні чи комунальні медичні заклади, а лікарів звільняли і викидали на вулицю. Щоб покласти край цьому "бєспрєдєлу" і унеможливити на майбутнє це, і запропонований якраз до вашої уваги цей законопроект, який передбачає: перше – те, що будь-яка оптимізація, реорганізація або ліквідація державних (підкреслюю), державних закладів охорони здоров'я допускається лише після схвалення громадською радою при профільному Міністерстві охорони здоров'я чи іншому органі центральної виконавчої влади чи схвалення відповідних державних адміністрацій, відповідних громадських рад.

Що стосується комунальних закладів охорони здоров'я, то їх ліквідація допускається взагалі тільки після проведення місцевого референдуму з зазначеного питання.

Крім того, пропонується внести зміни і до Кримінального кодексу України, де передбачена кримінальна відповідальність, якщо такий порядок оптимізації, ліквідації медичних закладів порушується високопосадовцями.

Шановні колеги, метою прийняття зазначеного законопроекту є забезпечення гласності, демократичних принципів під час оптимізації, реорганізації та ліквідації державних або комунальних закладів охорони здоров'я, забезпечення конституційного права українців на здорове життя і охорону здоров'я. То нехай місцева громада сама визначає, які її потреби в закладах охорони здоров'я.

Тому прошу підтримати зазначений законопроект незалежно від того, до якої фракції належить народний депутат. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу записатися на запитання для доповідача. Немає? Ну, тоді дамо слово співдоповідачеві. Будь ласка, народний депутат Кожем'якін.

 

13:58:32

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний головуючий, шановні колеги! Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянуто поданий народними депутатами України Павловським і Турчиновим Олександром Валентиновичем проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (номер 2967). Те, що там пропонується в законопроекті тільки що Андрій Михайлович чітко пояснив. Ви знаєте, що там вносяться зміни до Кримінального кодексу України, основ законодавства України про охорону здоров'я, Закону України про місцеве самоврядування, якими визначається порядок вирішення питань оптимізації, реорганізації, ліквідації державних комунальних закладів охорони здоров'я і встановлюється кримінальна відповідальність за порушення цього порядку. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради, воно вважає, що доцільно відхилити. Комітет вважає, що ухвалення даного законопроекту є актуальним та сприятиме вдосконаленню механізму правового регулювання і забезпечення прав громадян на охорону здоров'я. Він… пропозиція підтримана одноголосно в комітеті членами. Тому дякую за увагу і прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу від фракцій записатися на запитання. (Шум у залі) Бачите? Дякую. Яка одностайність. Шановні народні депутати, я так розумію, що у нас, можливо, є заключне слово. Немає виступів? Кажуть, що виступів вже немає виступів. (Шум у залі) Запитань немає, виступи є. Від фракцій, будь ласка, записатися.

Прошу включити мікрофон народному депутату Розенку від фракції "УДАР Віталія Кличка".

 

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Звичайно, що можна дуже багато у Верховній Раді приймати різних постанов щодо там заборони перепрофілювання медичних закладів, освітніх закладів щодо необхідності включення громадськості в цей процес. Це, безумовно, ініціативи правильні, ініціативи, які можуть бути підтримані. Тим більше, що органи місцевого самоврядування повинні займати і громадські ініціативи, громадські організації. В цілому громадянське суспільство повинне займати своє місце при прийнятті державних рішень, але з іншого боку, от хотілося б дізнатися взагалі і дуже прикро, що на сьогоднішній день ми не бачимо від уряду взагалі жодних ініціатив щодо майбутнього взагалі  нашої системи охорони здоров'я. Всі чудово розуміють, що в тому стані, в якому сьогодні перебуває вся медична галузь, вся система охорони здоров'я, вона сьогодні не відповідає запитам суспільства. Сьогодні ні державу не може влаштувати, скажім так, ця ситуація в цій ділянці, але саме головне – наших  співгромадян абсолютн6о не задовольняє якість цієї медичної освіти, вірніше, медичної сфери, яка сьогодні повинна працювати на цих громадян. Розчарування є тотальним. Подивіться: в Києві важко зайти в ці лікарні, в яких обслуговуються наші співгромадяни, вже не кажучи про інші райони і центри. І з іншого боку 5 місяців ми не бачимо від Міністерства охорони здоров'я, навіть жодного бачення, куди рухається система охорони здоров'я України. І саме головне нічого не треба вигадувати, в усьому світі існує система медичного страхування, загальнообов'язкового державного медичного страхування, добровільного медичного страхування, приватного медичного страхування. Україна, взагалі, щось думає, якось змінювати систему охорони здоров'я в державі? На жаль, відповіді на це немає. І поки відповіді ми на це від нашої влади не отримаємо, ми будемо час від часу постійно повертатися до необхідності прийняття таких постанов. Тому, на нашу точку зору відсутність реформ сьогодні в Україні провокує, в тому числі, незадоволення нашими громадянами як економічної політики, як соціальної політики, так і системи надання послуг в тому числі. Тому фракція "УДАР" вимагає від нинішньої влади проведення системних реформ про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу включити мікрофон народному депутату Фурману, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

 

14:03:29

ФУРМАН О.Ю.

Прошу передати слово Святославу Ханенку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон Святославу Ханенкові.

 

14:03:39

ХАНЕНКО С.М.

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" підтримує вказаний законопроект з огляду на те, що колега Розенко зазначив, і це на слуху у суспільства і у політиків, проблематика системи охорони здоров'я має стати предметом уваги всіх, які зацікавлені в тому, щоб вона працювала ефективно, щоб медична допомога була якісною і доступною.

Залучення місцевих громад, їх представництва, до обговорення цієї проблематики на місцях і прийняття відповідних рішень – це відповідає програмі захисту українців і, очевидно, - це те, чого не вистачає зараз в підготовці і прийнятті рішень по розвитку системи охорони здоров'я.

Тому ми підтримуємо, я ще раз повторюю. Разом з цим, очевидно звернули увагу на те, що це перший із пакетів шести законопроектів, які стосуються даної проблематики.

Ознакою того, що увага влади до цієї проблематики не адекватна є те, що подивимося на дату реєстрації цих законопроектів. Один із них ще 12-го року реєстрації, решта річної давнини. Тому я підтримую і закликаю, щоб ми цю проблематику розглянули більш системно і прийняли дійсно державницьке рішення. В цьому фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" одностайна і ми закликаємо до реалізації такої позиції всіх колег депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Яворівського, фракція Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".

 

14:05:22

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.      

Володимир Яворівський, Троєщина.

Шановні колеги, кілька місяців з цієї трибуни я говорив про те, що Партія регіонів, принаймні її агресивне крило, і комуністів, так перекалічили українське законодавство, що нам доведеться десь з півроку, а то й цілий рік лагодити, ставити, зводити його знову до норми.

Дві речі із цього каліцтва – це, звичайно, пенсійний…, пенсійна їхня так звана реформа, а друга, можливо навіть ще болючіша, – це реформа медична.

Найбільше постраждала моя і  багатьох колег, які тут сидять, Вінницька область. Моє малесеньке село, яке там буквально вимирає, де я народився, раніше мало хоч можливість дійти до дільничної лікарні за 7 кілометрів. Скасували цю лікарню. І сьогодні до районного центру 40 кілометрів! По якій дорозі, я вже не кажу.

Через те, безперечно, і добре, що сьогодні не тільки колега, мій товариш Павловський, а багато народних депутатів фактично навалюємося сьогодні на цю тему. Найголовніше, потрібно зупинити це безумство, зупинити його негайно.

Друге. Нарешті треба одважитися і все-таки іти на страхову медицину. Залишити якусь базову медицину на рівні, скажімо, державному, яку держава проплачує. Це, може, перша допомога, так би мовити. А решта, треба перекладати на плечі страхової медицини.

Так само нам потрібно обов'язково зробити, так само нам потрібно зробити і з реформою пенсійною, яка вже так само дозріла і перезріла. Законопроекти є готові і їх треба вносити в цей зал. Я переконаний, що сьогодні та агресивна група народних депутатів, які сьогодні, власне кажучи, є навідниками, звідси коригують вогонь по Луганській і Донецькій області, коригують буквально по телефону: "Переносьте вогонь туди. Переносьте вогонь сюди". А потім привозять нам осколки, які підібрали десь там, значить, на окраїні Луганська і таке інше, які, виявляється, пташки занесли просто у їхній двір і випустили.

Через те, шановні колеги, сьогодні ми, безперечно, на нашу величезну ганьбу, я переконаний сьогодні, така ситуація в державі, - тут збираємо голоси, переносимо все на завтра! Ну, не може, це ненормально! Через те, ті, хто сьогодні не ходить чи не голосує, люди ті, які пропонують сьогодні і провокують негайний розпуск цього парламенту! Що це за парламент, який треба збирати і умовляти для того, щоб він проголосував за найважливіші сьогодні законопроекти, які є?!

Через те, цей законопроект треба проголосувати завтра, - ще раз кажу, зупинити це безумство і приступити до нормальної радикальної медичної реформи, - який порятує здоров'я нашої української нації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу включити мікрофон Зарубінському, група "Суверенна європейська Україна".

 

14:08:25

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, пане головуючий. Спочатку щодо змісту законопроекту. Зрозуміло, що в питанні медицини залучення місцевих громад є необхідний, бо власне медицина вона ж існує не для космосу і не для якихось машинобудівних станків. Вона для людей. І тому люди мають брати участь у вирішенні долі фактично медицини.

А тепер з приводу форми. Я дивлюся, що пан Павловський  запропонував цей законопроект ще в травні 2013 року. Бачите, подається він 25.03.20114 року. А сьогодні пройшло вже два місяці, як він дійшов нарешті до Верховної Ради. У мене тут виникає, я думаю, закономірне запитання. Я пам'ятаю, що ще півроку тому, особливо рік тому, скільки було списів зламано, скільки було, на жаль, можу сказати до нинішньої сесійної сили, носів розбито очевидно моїх колег з приводу цих двох великих реформ: реформи охорони здоров'я і реформи пенсійної. Я не розумію, чому вже липень місяць, кінець липня місяця, а не відмінена та пенсійна реформа, про яку так багато говорили ще рік тому багато з моїх колег. Та подайте цей законопроект, ми готові голосувати за  нього. Давайте завтра проголосуємо повне тотальну відміну пенсійної реформи – "а". "Б" – повну, тотальну відміну так званої реформи охорони здоров'я. "Б" і так далі. Чому ж це відвертати?

Інакше получається, що те, що було рік тому, шість місяців, була просто популіська балаканина. Ну, я сподіваюся, що мої колеги шановні не дійшли б до такої популіської балаканини, що вони були щирими, коли виступали проти пенсійної реформи, проти медичної реформи.

Шановний пане головуючий, я дуже прошу, поставити завтра о 10 годині законопроекти, вони є в порядку денному на цю сесію, про відміну, тотальну відміну цих злощасних реформ. І тоді всі будуть мої колеги дуже послідовними. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова, на превеликий жаль, ми не дійшли сьогодні до цих питань, сьогодні в порядку денному стоїть п'ять законопроектів, які стосуються саме цього питання, які ви щойно зазначили. На превеликий жаль, надіюсь, що вони будуть на найближче пленарне засідання також включені до порядку денного.

До заключного слова я запрошую автору законопроекту народного депутата Павловського Андрія Михайловича.

 

14:11:16

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Я щиро дякую своїх колег народних депутатів, які дійсно відмітили важливість цієї теми, тому що вона фактично призупиняє ту сумнозвісну так звану медичну реформу і зробить принаймні перший крок. І я дуже жалкую з того, що це не зробив саме уряд. А де наш міністр з Майдану охорони здоров'я, який повинен був би сам би внести від імені уряду цей законопроект?

І тому, щоб не завалити цю важливу тему, фактично перекресленням цієї медичної реформи сумнозвісної, я прошу перенести голосування за зазначений законопроект на завтра, бо це дійсно надто важливі теми і пенсійної, і медичної реформи. Шановний головуючий, прошу понести голосування на завтра. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, заключне слово є. Яка пропозиція надходила – перенести на наступне пленарне засідання. Я з вашого дозволу тоді це питання проситиму, щоб перенесли на найближче пленарне засідання з огляду на те, щоб ми її обговорили і ми почули всі якісні зауваги і пропозиції народних депутатів.

А для оголошення нагадаю, що сьогодні о 15 годині у залі, сесійної зали Верховної Ради України відбудуться парламентські слухання на тему: "Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання".

На цьому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.  Завтра ми продовжимо роботу о 10 годині ранку. Дякую. До побачення.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку