ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

18 червня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку шановні народні депутати! Прошу сідати на свої робочі місця і підготуватися до реєстрації. За традицією я оголошую, що сьогодні  святкує день народження народний депутат України Осуховський Олег Іванович. Давайте його привітаємо. (Оплески)

Шановні колеги, прошу  сідати.  Включіть,  будь ласка, систему "Рада", проведемо  реєстрацію.

10:03:21

В залі зареєстровано  302 народних депутати.  Верховна Рада розпочинає  своє ранкове засідання.

Шановні колеги, сьогодні у нас є можливість виступити з заявами, оголошеннями депутатів як представників різних депутатських груп і фракцій, так і позафракційних. Прошу записатись для виступів. Слово надається  народному  депутату Тягнибоку,  фракція "Свобода".  Він передає слово народному депутату  Чорній. Прошу,  шановні колеги, підготуватись на виступи,   щоб ми не втрачали час на пересування залом.

 

10:04:44

ЧОРНА Г.М.

Галина Чорна, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство! Сьогодні ми всі дивимося на ті події, які відбуваються на Сході України і молимо Господа аби він захистив наших хлопців, які зі зброєю в руках змушені захищати нашу землю.

Але хочу звернути вашу увагу також на ще одну проблему, яка пов'язана зі ситуацією на Сході. Сьогодні на східних теренах України ті диверсанти, терористи, які орудують на нашій землі, прицільно знищують комунальну інфраструктуру цієї землі. Шановне товариство! Сьогодні бомблять, сьогодні підривають, сьогодні обстрілюють комунальні об'єкти, сьогодні залишаються без електропостачання, без води, без комунальних мереж численні жителі Сходу України.

Нагадаю вам, якою трагедією було для України, коли в 2006 році в Алчевську 700 будинків внаслідок аварії на теплотрасі залишилися без теплопостачання. Ще сьогодні ті люди на Сході України, вони якось можуть дати собі раду, але що буде, коли прийде зима, коли сотні будинків можуть залишитися без електрики, без теплопостачання. Фактично на Донбасі, на Луганщині люди почнуть вимерзати і ми отримуємо дуже багато біженців, тому що міста Донецької та Луганської областей фактично виявляться непридатними для проживання.

Наведу лише деякі факти. Так на початку червня було знеструмлено підприємство "Вода Донбасу" і  чотири міста залишилися без води. 10 червня терористи обстріляли насосну станцію каналу Сіверський Донець, так само чимало міст залишилося без водопостачання і зараз вони забезпечуються з резервних свердловин. Так само з 12 червня було скорочено подачу води у Макіївці, лише 4 години вранці і 4 ввечері. Тобто, товариство, якщо так триватиме і далі, то фактично до зими ми можемо отримати десятки або навіть сотні алчевськів. І тому  на сьогодні, товариство, дуже важливо, аби влада подбала про те, щоб захистити комунальну інфраструктуру Сходу України.

Терористи, які орудують на цій землі, очевидно, знають свою справу. Ми маємо це зробити навіть не заради комфорту тих жителів, які є зараз в Донецькій  та Луганській областях. Ми маємо зробити це заради того аби взимку вони  не замерзали від холоду у своїх не опалюваних багатоповерхівках, без тепла, без електроенергії, без водопостачання.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Івану Григоровичу Кириленко, фракція "Батьківщина".

 

10:07:54

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановне товариство! Шановний головуючий! Шановні виборці! Майже  чотири місяці минуло від дня Революції гідності. В перші дні після тих знакових і знаменних подій все суспільство з надією дивилося на український парламент –  єдиний легітимний орган. І в цьому залі протягом перших днів понад 300 голосів було за ухвалення доленосних рішень для  країни.  371 голос набрав Прем'єр-міністр, такого   не було   в історії України. Ми маємо сьогодні легітимний  уряд, ми маємо легітимно обраного Президента і  раптом виявилось так, що гальмом перетворень в Україні, яких Україна зачекалась, тим паче зважаючи на ситуацію гальмом став український  парламент. З величезними трудностями після десятків нагадувань приймаються дріб'язкові рішення, принципові взагалі не приймаються.

А тому перше, що я заявляю з цієї трибуни від імені  фракції. Сьогодні на засіданні  ми прийняли рішення, очікуване рішення, ми підтримуємо однозначно ініціативу демократичних сил в парламенті про  саморозпуск.  (Оплески)

Ще раніше фракція підтримала однозначно своїм рішенням підтримати Президента України  новообраного в його зусиллях по встановленні миру, про євроінтеграційні процеси, про подолання корупції, про підвищення добробуту людей. Чи маємо ми це сьогодні в залі? Не маємо. Жодного принциповго рішення ми не можемо набрати навіть 226  голосів. Тому ми, підтримуючи рішення про саморозпуск, говоримо наступне: друзі, щоб  не було "на манеже одни и те же", щоб через три місяці ми знову не побачили ті ж самі обличчя, які за хороші, як кажуть, преференції зайшли до залу, нам конче необхідно виконати  вимоги громадянського суспільства, яке стоїть під стінами, яке стояло на Майдані, проливало кров: люстрація, люстрація і ще раз люстрація! (Оплески) Люстрація всіх і вся! Ми повинні мати у жовтні місяці зовсім новий парламент, зовсім інші обличчя. Тому Закон "Про люстрацію" я прошу і колег з "УДАРу", я колег зі "Свободи", і всіх, хто мислить прогресивно: негайно  ставити у порядок дня і приймати цей закон.

Нам треба також вирішити ряд принципових питань. Потрібно принципово нове виборче законодавство – раз. І не забудьте, що  2 червня спливли повноваження Центральної виборчої комісії.

Друзі, перезавантаження не просто на часі, воно перезріло. Я прошу всіх, ми всі до цього йшли: не будемо ганьбитися! Кожного з нас окремо люблять, але загалом тих, хто в залі, те, що ми робимо, ненавидять. Давайте зупинимо цю ганьбу!  Негайно до саморозпуску!.. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, слово надається народному депутату Зарубінському.

 

10:11:15

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Стало традицією або, скоріше, мантрою: що б не розглядалося у Верховній Раді, ставити питання про парламентські вибори. І це – нормально, бо нормально, коли є періодичні вибори.

Але, шановні колеги, водночас для того, щоб  позбутися оцього надриву, зайвих емоцій при постановці цього питання, я пропоную зафіксувати п'ять дуже важливих речей, які я зараз скажу. І от якраз від того, чи будуть  сприйняті ці п'ять важливих речей, про які я зараз скажу, значною мірою можна буде і визначити, чим мотивуються оці розмови: чи персональним, підкреслюю, персональним, власним або політично-корпоративним політичним інтересом, враховуючи на тимчасову політичну кон'юнктуру і розуміючи, що за декілька  місяців ця політична кон'юнктура, м'яко кажучи, буде сильно змінена. Або це мотивується зовсім іншим – турботою про державні інтереси і справджені, реальні потреби суспільства. Отже, перше, в наступні складі парламенту мають бути не 450, па 300 народних депутатів і це важливо не тільки з точки зору значних фінансових витрат, а точніше економії, це є елементарна логіка. Бо було конституйовано 450 депутатів тоді, коли населення України було 52 мільйони, а зараз воно, шановні, на жаль, мінімум на 7 мільйонів менше, а ще не враховано тих людей, які фізичні не  зможуть, на жаль, проголосувати.

Друге. Повернутися до чотирьохрічного терміну повноважень Верховної Ради, як це є в переважній більшості країн Європейського Союзу, куди ми йдемо семимильними кроками, а ще краще дворічний термін функціонування Верховної Ради. Для чого? Для того, щоб змінюваність відбувалася, для того, щоб все більше активних, політично, соціально активних наших громадян могли пройти через горнило представницької демократії.

Третє. Не частинами, а повністю викинути із тіла Конституції статтю 80 про так званий імунітет, а точніше депутатську недоторканість. І я це, шановні кажу не з бухти-барахти, я це заздалегідь давно подав ці пропозиції до тіла Конституції в спеціальну комісію Верховної Ради.

Четверте. Непартійні списки, а, то бишь, не партійні лідери мають визначати шанси кандидата обратися на територіальній громаді, а вся територіальна громада і обраний має бути той, за кого територіальна громада віддала найбільше голосів серед всіх інших депутатів незалежно під якими брендами вони йдуть. (Оплески) Бо бренди, шановні, минущі, а громада людська вічна.

І п'ятий  момент. Вчора була дуже гарна...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.  Вчора була дуже гарна пропозиція, дуже розумна пропозиція. Оскільки жодна каденція Верховної Ради не критикується так, як ця, шановні колеги, давайте зробимо не імітацію оновлення, а справжнє оновлення, не імітацію перезавантаження, де тільки в телевізорі міняються фізіономії, які завжди були при владі, а справжнє перезавантаження. І жоден із депутатів цієї Верховної Ради має взяти зобов'язання не балотуватися до наступного скликання. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі, ви бачите, кожний виступаючий піднімає планку. От мені цікаво, що зараз буде проголошено з парламентської трибуни.

Будь ласка, народний депутат Блавацький, "Свобода".

 

10:15:27

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Слава Україні! Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні народні депутати, шановні українці, дуже приємно, що трухляві пеньки, які тут пустили коріння і вже прогнили, у цій сесійній залі, нарешті почали читати програму Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Нарешті вони почули наші заклики змінити виборче законодавство, бо саме "Свобода" і виступає за розпуск парламенту. І сьогодні приємно було почути від наших союзників, які визнають, що саморозпуск парламенту – це реальна річ, і готові підписатися під цим документом. До речі, давайте це зробимо сьогодні в цій сесійній залі, уже багато фракцій за це виступили.

Друге питання. Ми так само наполягаємо на тому, що цей парламент має бути скорочений. І дуже приємно, що пан Зарубінський, який змінив мільйон фракцій, мільйон партій і сидить у цій сесійній залі уже бозна скільки років, знає, що парламент має складатися з 300 депутатів. "Свобода" на цьому наполягала завжди.

Ми так само виступаємо за люстрацію. Законопроект, зареєстрований Всеукраїнським об'єднанням "Свобода" є, і ми можемо його розглянути сьогодні у цій сесійній залі. Це вимога вулиці, Якщо ви не хочете, щоб цей парламент після того, як він може не саморозпуститися, винесли вперед ногами, давайте за це голосувати. Вулиця вимагає, аби були прозорі правила на майбутніх виборах. І Всеукраїнське об'єднання "Свобода" зареєструвала Виборчий кодекс, який враховує всі побажання Венеційської комісії, Парламентської асамблеї Ради Європи і багатьох інших міжнародних організацій. Це і допуск до участі в виборчих комісіях всіх, а не лише парламентських політичних партій, це вибори за відкритими партійними списками з регіональним представництвом, це гендерні тенденції, бо понад 20 відсотків у списках має бути як мінімум жінок, це інші речі, які унеможливлюють фальсифікацію на виборах.

І сьогодні ми маємо всі шанси проголосувати і продемонструвати добру волю перед виборцями, що ми хочемо, аби парламент змінився не просто на словах. Тому люстрація має починатися з цієї сесійної зали і кожен, хто тут займається популізмом, має зробити серйозний реальний крок до того, щоб підписатися під документом, який передбачає саморозпуск парламенту, призначення дати виборів нового парламенту на новій основі, пропорційній основі з відкритими партійними списками.

Популізм у цій сесійній залі уже настільки зашкалює, що українському народу нудить від тих мармиз, які тут постійно роками сидять у парламенті і міняють свою позицію в залежності від кон'юнктури.

Скільки можна піаритись? Скільки можна брехати українцям?  Скільки можна намагатися зіграти у політичну кон'юнктуру і сподобатись виборцями? Будьте послідовними і будьте хоча би у чомусь принци…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М. Відповідайте за свої слова, шановні панове депутати, зробіть харакірі, або це харакірі, для цього парламенту, зробить український народ. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Дзарданову, Компартія.

 

10:18:58

ДЗАРДАНОВ М.С.

Прошу передать слово коллеге Спириной.

 

10:19:06

СПІРІНА І.Д.

Глубокоуважаемые коллеги, фракция Коммунистической партии предлагает вам следующее выступление. В своем выступлении на согласительном совете 16 июня 14-го года народный депутат Ляшко угрожал расстрелять перед Верховной Радой председателя фракции Коммунистической партии Украины, народного депутата Петра Николаевича Симоненко. Это попадает под действие статьи 346 Уголовного кодекса Украины, статья 51, 52 Регламента Верховной Рады.

Грубые оскорбления, заявления мы слышим от депутата Ляшко почти в каждом выступлении не только в Верховной Раде, но и в средствах массовой информации. При этом большинство приведенных фактов им по результатам проверок силовых структур не соответствуют действительности.

Такое поведение демонстрирует неуважение к избирателям, которые проголосовали за определенные политические силы, наносит глубокую психическую травму людям, которых этот человек оскорбляет.

Более того, такие высказывания индуцируют агрессивное поведение у населения. Это негативно влияет, в первую очередь, на психическое состояние молодежи, пополняя ряды радикально настроенных молодых людей, готовых громить все вокруг себя. О какой демократии идет речь сегодня в Украине?

Считаю необходимым выяснить  депутата Ляшко, сознательно ли он нарушает закон Украины, пользуясь сегодня депутатской неприкосновенностью или его поведение обусловлено психическими нарушениями, связанными с нервным перенапряжением, истощением.

Я как медик могу сегодня четко диференцировать и выставить диагноз. Не имею права. Так как он подлежит обследованию. Но психоэмоциональное состояние его критическое! Я с полной ответственностью об этом говорю. С этой целью предлагаю Минздраву Украины в соответствии с 11 статьей …… Украины о психиатрической помощи провести психиатрическое освидетельствование с целью выяснения наличия у него психического расстройства.

Также прошу этический комитет рассмотреть вопрос о недопустимости угроз, оскорблений, грубого, брутального поведения депутата Ляшко. Если адекватные меры не будут приняты, вынуждена буду как доктор медицинских наук, профессор, заслуженный врач Украины обратиться в ВОЗ и другие международные организации. Желаю коллегам депутатам тратить силы исключительно на созидание народа Украины, нового положительного, объединяющего нашу страну. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається народному депутату Немілостівому. Він передає народному депутату Розенку, будь ласка.

 

10:22:19

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Ну, ще попередній виступ ще раз засвідчує актуальність проблеми парламентських перевиборів і в тому, що, слава Богу, в наступному парламенті цієї ганебної комуністичної фракції вже не буде. (Оплески) І я сподіваюся, що в жовтні або у вересні цього року наші виборці дадуть справжню оцінку цій політичній силі.

Отже, от, з попередніх шести виступів ми п'ять щонайменше виступів побачили щодо необхідності розпуску Верховної Ради України. Але факти залишаються фактами. Вчора фракція "УДАР" в обличчі свого керівника Віталія Ковальчука запропонувала перейти від слів до конкретних справ. Ми запропонували всім фракціям Верховної Ради України підтримати наш проект постанови щодо саморозпуску Верховної Ради України. І не на словах, а на конкретній справі підтвердити ініціативу щодо саморозпуску парламенту.

І от, станом на сьогоднішній день ми маємо під цією постановою лише три підписи керівників фракцій. Це, власне, фракція "УДАР", фракція "Батьківщина" і фракція партії "Свобода". Отже, ми в черговий раз побачили, що ці політичні сили, які стояли на Майдані, які спільно боролися за люстрацію влади в Україні, залишилися єдиними, хто справді хоче перезавантаження влади. Всі інші народні депутати під різними соусами, ми сьогодні побачили 25 умов треба виконати, щоби піти на перерозпуск парламенту. І цей  весь популізм про скорочення. Верховної Ради, про зміни Конституції, про зміни закону, це все популізм. Треба приймати політичні рішення. Сьогодні ця постанова буде зареєстрована в Секретаріаті Верховної Ради України. І сподіваюся, що найближчим часом вона буде розглянута у Верховній Раді України і там ми побачимо совість і глос кожного народного депутата при голосуванні за постанову, за "УДАРівську" постанову про розпуск Верховної Ради України.

І останнє питання, Олександр Валентинович, це офіційне депутатське звернення до вас як Голови Верховної Ради від імені фракції "УДАР" і групи позафракційних. Поясніть нам, будь ласка, на якій підставі сьогодні у Верховній Раді України існує фракція Комуністичної партії України. Це антидержавна сила, Луганська організація якої за повідомленням засобів масової інформації вчора перейшла повністю на бік терористів. Вони зробили в Криму переворот. Вони сьогодні роблять це на …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

РОЗЕНКО П.В. Ми вимагаємо від вас згідно регламентів Верховної Ради України оголосити про розпуск Комуністичної фракції України у Верховній Раді України негайно. Або дати нам пояснення, чому до цього часу це не зроблено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я зразу на підставі виступу депутата Розенко даю доручення регламентному комітету негайно розглянути ті пропозиції, які оголошені депутатами і внести проект рішення, будь ласка, або пояснення з цього приводу.

Шановні колеги, народний депутат Соболєв, фракція "Батьківщина", будь ласка.

 

10:26:13

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні друзі! Оскільки на сьогодні прийнято відповідне рішення трьома фракціями про початок процедури, яка безпосередньо буде стосуватися нових перевиборів, на мій погляд, треба переглянути взагалі порядок роботи Верховної Ради на ці найближчі тижні. Нам необхідно негайно ухвалити декілька рішень, без яких неможливо буде далі рухатись. Оскільки дійсно залишаються останні два тижні роботи цієї парламентської сесії, нам необхідно перше рішення, яке ухвалити, – це терміново розглянути в сесійній залі Закон про вибори, який дасть можливість унеможливити ті речі, які відбувалися під час попередніх виборів, коли тотальний масовий підкуп виборців, тотальна фальсифікація на виборчих дільницях фактично спотворила вибір народу і ми отримали той склад парламенту, який маємо сьогодні.

По-друге, наші колеги фактично підготували текст законопроекту про люстрацію. Ми вважаємо, що це другий законопроект, який повинен бути негайно внесений до сесійної зали, для того, щоб знову ми не отримали в сесійній залі пшонок, януковичів і іншої нечисті, яка сьогодні з Російської Федерації керує російськими військами, проплачує їх  і направляє терористів на територію України.

По-третє, нам треба негайно ухвалити рішення про зміну складу ЦВК. Бо для того, щоб визнати вибори, нам треба мати легітимний склад ЦВК, повноваження більшості якого закінчились 2 червня цього року.

І по-третє, для нас є необхідність ухвалити цілий ряд рішень, які дадуть можливість проводити вибори на, перш за все, тимчасово окупованій території, і території, де проводиться активна фаза антитерористичної операції.

Це ті рішення, які так чи інакше пов'язані і ми внесли відповідні законопроекти з представником фракції "УДАР", з паном Пацканом, про вимушених переселенців. Вчора ми включили цей законопроект в порядок денний.   

Ми внесли  на заміну раніше поданого погоджений  з Організацією Об'єднаних Націй відповідний законопроект. І ми просили б вас внести терміново на завтра цей    законопроект в сесійний зал, він готовий  до розгляду, і сьогодні комітет відповідне   рішення   ухвалить.

Крім того нам треба  прийняти низку рішень, які будуть стосуватися безпосередньо  порядку  проведення виборів  на тимчасово окупованій території і території активної фази АТО. Це дозволить фактично в найближчі два тижні завершити той перелік законодавчих ініціатив, який дозволить в умовах  вже більш стабільних  провести законні, чесні і прозорі вибори. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Губар, Компартія.

 

10:29:15

ГУБАР В.І.

Прошу передати слово моїй колезі  Михайленко   Ользі Дмитрівні.

 

10:29:28

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Ольга Михайленко. Дякую. Фракція Комуністичної партії України,  Херсонщина. Уважаемые коллеги, избиратели! Нет сегодня вопроса важнее и сложнее, как вопрос  установления мира   на востоке нашей  страны. Все разговоры по этому поводу надо переводить в практическую плоскость. Иногда думаешь: сколько еще жизней надо положить, чтобы руководство государства осознало, что 7 миллионов жителей Востока нельзя  наказать, нельзя убить. И если представитель нетрадиционной ориентации думает, что, обвинив во всем Симоненко и Компартию, он решит  проблему  Востока, то глубокоуважаемый ошибается.  Почему этот радикал сегодня, находясь во власти, не скажет: кто убил Небесную Сотню, кто захватывал в Центре и на Западе нашей страны админпомещения, помещения силовых структур, сотни единиц оружия.  И это стало зеркальным  отражением  событий на Востоке.  Почему этот проплаченный     "вилоносец",  судимый  ранее за хищения  в особо крупных размерах, зарабатывая дешевый авторитет, владеет дворцами якобы   для  детей-сирот, но до сегодняшнего дня не приютил ни одного ребенка. Служака достойно отрабатывает подаренные олигархами иномарки. Почему во власть вместе с другими назначили олигархов? И сегодня вы молчите по этому поводу? А 25 миллиардов гривен вместе с другими снял с обездоленных и малоимущих людей и  орете, что коммунисты не голосуют. Да за такие законопроекты мы никогда голосовать не будем. Коммунисты, как всегда, были правы, предлагая всеукраинский референдум по вектору экономической интеграции нашего государства. Ни одни, ни другие чересчур европейские политики в Верховной Раде не поддержали этот мирный путь решения вопроса, а в итоге развязали войну. Жители нашей страны знают, что Компартию пытаются запретить, потому что мы защищаем их права и свободу. Знайте, господа Восток Украины никогда не простит вам смертей мирных людей и невинных детей! А матери всей Украины проклянут всех сторонников и организаторов военных действий.

Вы, прислужники американцев и европейцев, вкусившие на майдане их пирожки, развязали братоубийственную войну, будьте добры остановите это кровопролитие…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Сідайте, будь ласка, на своє місце.

Шановні колеги! Народний депутат Дорохов.

 

10:32:51

ДОРОХОВ А.М.

Прошу передать слово моему товарищу Гончарову.

 

10:33:05

ГОНЧАРОВ С.В.

Гончаров Сергей, фракция Компартии, Луганщина.

Уважаемые избиратели! Свобода слова необходимая обществу ценность, но только тогда, когда слово это правдивое. В настоящее время многие политики, чиновники бросаются многими не проверенными, а иногда просто фальшивыми фактами, которые потом подхватываются и распространяются электронными медиа.

Подобного рода заявление дестабилизирует и без того напряженную ситуацию, особо это касается Луганского региона. Многих луганчан возмутила вопиющая вольность, высказанная высокопоставленным государственным чиновником, первым заместителям "Укрзализницы" Максимом Блантом, который в интервью заявил, что "Лугансктепловоз" сворачивает  свою деятельность и переносит производство тепловозов в Россию. Хотя на самом деле  предприятие наращивает   производство тепловозов, осваивают новые перспективные модели локомотивов с немецкими, русскими, американскими установками. В рамках заключенного контракта уже в этом году Укрзализнице поставлено 28 электровозов. За 5 месяцев изготовлено 118 тепловозных секций. Имеются заказы не только от России, но и железнодорожников Монголии, Узбекистана, Казахстана. 6,5 тысяч рабочих своевременно получают зарплату, уплачивают все налоги. К сожалению, задолженность госбюджета по возмещению НДС составляет уже 400 миллионов, что превышает годовой фонд оплаты труда. Это бы надо знать чиновнику "Укрзалізниці" генерал-полковнику, а мы видим непрофессионализм, некомпетентность действий в подачи информации, который не изучил досконально вопрос  предприятия.

К сожалению, он такой не один. У нас сегодня среди министров многие такие знатоки в своих отраслях, что раньше  в колхозе их бы и конюхами не поставили. Кадры решают все, был, есть и будет определяющим. А сколько мы видим  и слышим неправдивой информации, слухов, будто Восток сейчас не платит налоги, они составляют немного немало,  почти 22 процента сборов налогов в общий котел. Сегодня на Луганщине 158 тысяч плательщиков    единого социального взноса уплатили более четырех миллиардов. И это подтверждает Игорь Белоус, глава Гос… службы.

Хочу сегодня  остепенить сразу  тех, кто поверил очередной утке о якобы роспуске  КПУ в Луганске. Ни один коммунист не вышел с рядов партии, а вот пришли более полтысячи. Никакого решения фракции в областном совете нет. А если кто-то обдумает альтернативно создать. Так у нас уже были КПУ(о) и КПСС. А для особо озабоченных хочу сказать: Компартия была,  есть и будет. Да и следующий Президент наверняка будет коммунистом.

И последнее. Особо омерзвляющее вызывает позиция отдельных центральных СМИ, которые наперебой изощряются в трактовке сегодняшних событий на Донбассе. Для матерей Луганска и Львова, Донецка и Днепропетровска потерять своих сыновей – большое горе.

Ради памяти всех погибших, ради жизней многих тысяч донбасских детей нужно восстановить мир. Наши матери и дети не должны прятаться в подвалах при звуке пролетающих самолетов…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми вичерпали час взагалі на виступи. І два прізвища під час виступів було названо. Я даю по одній хвилині на репліку. Народний депутат Зарубінський, будь ласка. 

 

10:36:34

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Така дещо істерична рефлексія на мої п'ять дуже важливих пропозицій є свідченням того, що почасти  в нас править бал, дійсно, не державний інтерес, а інтерес тимчасової кон’юнктури, рейтингової кон’юнктури. Рейтинги є, вони зникають, бренди є, вони зникають, а парламентська робота залишається.

А я не буду відповідати у такому ж стилі на слова шанованого мною колеги, тому що я по-різному розглядаю, що таке є парламентарій. Хтось вважає, що парламентарій – це скандал, це – епатаж, це – клоунада, це бійка тих, хто не може відповісти, користуючись своїм депутатським мандатом. (Оплески) І інша людина була б у тюрмі, а депутат, бачите, групове хуліганство – не відповідає.

Моя позиція як народного депутата – це є законодавство. Я є автором більше 200 законопроектів, десятки з них є частиною українського законодавства, у тому числі, Закон "Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання", половина євроінтеграційних законів. Зробіть десяту частину того, що я зробив, тоді зможете відкривати рота!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово народному депутату Ляшко, будь ласка, одна хвилина для репліки. 

 

10:37:50

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги депутати, шановні громадяни України! А зверніть увагу, сидить у залі парламенту зрадник Симоненко і виходять дівчата з його фракції і захищають Симоненка. А ти чого, губошлеп, під юбкою баби заховався?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу… (Шум у залі)

 

ЛЯШКО О.В. Іди сюди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  … парламентську лексику використовуйте, будь ласка.

 

ЛЯШКО О.В. … іди сюди і розказуй, почем Родину, сволочь, продал? Ти за чим їздиш у Москву, феесбешник продажний? Ти скільки грошей тратиш на підривну діяльність? Ви кажете, я хочу Симоненка розстріляти. Да не я хочу його розстріляти – 90 відсотків українських громадян хочуть його розстріляти, закопати і четвертувати за те, що він зраджує країну, за те, що через таких продажних шкур в Україні ллється кров, убивають українських солдат, убивають мирних громадян. Україна ніколи не пробачить цим зрадникам те, що вони сьогодні витворяють. Дозвольте закінчити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую. Дякую. (Шум у залі) Наступного разу, Олег Валерійович, давайте...

 

ЛЯШКО О.В. Дайте одне слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одне слово, будь ласка. Одне слово.

 

ЛЯШКО О.В. Дайте мені.... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу заспокоїтись, прошу емоції свої приборкати. (Шум у залі)

Колеги, ми починаємо працювати відповідно до порядку денного сьогоднішнього сесійного засідання. І я запрошу на парламентську трибуну голову Національного банку Кубіва Степана Івановича для того, щоб він проінформував Верховну Раду про роботу Національного банку України. Будь ласка.

 

КУБІВ С.І. 

Доброго дня, шановний Олександр Валентинович! Доброго дня, шановні колеги депутати! Вважає за доцільне по вимогах багатьох людей, з ким я зустрічався і в Національному банку, і біля стін Національного банку, тим більше, і брав участь у засіданні комітетів, проінформувати про ситуацію, яка є сьогодні в банківській системі України.

Ми всі прекрасно розуміємо, що Україна знаходиться в стадії і в реальних діях неоголошеної війни, гинуть люди.

Ми розуміємо, що те, що ми отримали в Криму, для банківської системи України це був великий удар, який вплинув на діяльність банківської системи, вплинув на ліквідність і платоспроможність банків.

Хочу нагадати, що в Криму сума, яка вплинула на ліквідність і на активи банку, - це 22 мільярди гривень. Це представництво 53 банків, це 22 балансові філії, це 1 тисяча 20 безбалансових відділень.

Разом з тим, "Ощадбанк", який має біля 300 відділень, "Приватбанк", який має більше 330 відділень, разом з урядом забезпечили до останнього всі соціальні виплати, пенсії, стипендії і максимальну віддачу депозитів. До того часу, поки не була призупинена діяльність з боку російських терористів, які захопили відділення територіальне Національного банку України. Почала вгамовуватися ситуація – і ми отримали взрив на Сході. Я говорю про Донецьк і я говорю сьогодні про Луганськ. Це активи більше 100 мільярдів, це депозитна база і зобов'язання на поточних рахунках в сумі більше 76 мільярдів, це неможливість проводити спокійно банківські розрахунки. І останній випадок, який був позавчора, - це захоплення обласного територіального управління у Донецьку Національного банку України, де були вторгнені люди з автоматами, де всіх працівників обласного управління було покладено на підлогу, де були забрані засоби зв'язку, де під дулом автомата заставляли писати заяви на звільнення. За рішенням і уряду, і Президента, про що я проінформував, були вжиті всі заходи і вчора за один день, Розрахункову палату, 11 банків юридичних осіб, 10 балансових філій, 1576 відділень перенесли в Київ. За ніч нам вдалося зробить резервну площадку, яка продовжила розрахунки виплачувати, соціальні пенсії, стипендії, розрахунки клієнтів і, саме головне, навіть, і сплата поповнення нашого бюджету.

На сьогоднішній день, ми говоримо про зберігання стабільної банківської системи, за час незалежності України в дуже  критичний, не простий час. За всі роки незалежності не було такої ситуації, яка є на сьогоднішній день, 86 мільярдів відтоку депозитів за чотири місяці, 86 мільярдів, це вплив на ліквідну банківську систему. Правління Національного банку разом із асоціаціями, разом із нарадою банкірами, яка була проведена три рази на протязі цього періоду, прийняли не стандартні рішення щодо забезпечення банківської системи ліквідними коштами, збереження платоспроможності і виконання зобов'язань банківської системи перед вкладниками, перед клієнтами, виконуючу основну функцію щодо стабілізації гривні, яка є прописана Конституцією. Ми надали банкам необхідну ліквідність.

Звинувачення, які в адрес мене, як голови банку, правління Національного банку, що було видано більше 112 мільярдів під ліквідність – це неправда. Під ліквідність ми видали біля 53 мільярдів. З них на сьогодні 5 мільярдів 100 мільйонів повернуто, із них 1 мільярд 400 повернуто достроково. Вся інша сума, це були дуже короткі кошти, депозитні сертифікати, які ми робили і використовували, як інструмент для діяльності банківської системи.

Разом з тим, я хочу сказати, що на сьогодні Національний банк України розпочав діагностику банків – це 37 банків, де буде відповідно проведено стрес-тестування для того, щоби визначити надійність банківської системи, для того щоби подивитися, яка сума капіталу необхідна для банківської системи, для забезпечення платоспроможності, ліквідності, для довіри громадян до банківської системи, до конкретних банків, для того, щоб ми виконали ці державні завдання, які стоять сьогодні перед нами.

Разом з тим, не буду називати цифри, вам роздатковий матеріал надано кожному, що було зроблено за цей період діяльності банку, правлінням банку, яке на сьогоднішній день надає інформацію депутатам Верховної Ради.

Ми створили аудиторський комітет при Раді банку. Відбулося засідання, два рази, Ради банку, де були розглянуті складні не прості питання про поточну ситуацію і швидкі рішення, які ми повинні зробити.

Разом з тим, хочу поставити до відома те, що правління Національного банку прийняло ряд рішень, які впливають, і я би хотів, щоб ви зараз почули конкретні цифри, на прозору діяльність Національного банку, на боротьбу з мийками і конвертаційними пунктами за останні 3 роки. Хочу назвати, що біля 20 банків за 2012 і 2013 рік проводили невластиву функцію для банківської системи України, яка вплинула негативно на довіру громадян до банків. Це банки є маленькі, це не великі банки, це банки майже всі останньої групи.

Я хочу сказати цифру. Через готівку з цих банків за 2 роки було знято 240 мільярдів гривень. Я хочу сказати, що активізація фінансового моніторингу по банкам, які на сьогоднішній день проходять перевірку, викрито дуже серйозну групу злочинців проти людей, народу перш за все, і банківської системи, і держави, які зуміли, які зуміли вивести за межі країни через елемент інвестиційних рахунків більше 10 мільярдів доларів. Це ці банки, які за останній рік, а це 2 банки, я назву приклад, 10 мільярдів вивели і провели готівкові операції, невластиві, використовуючи інструмент сільськогосподарських підприємств, 110 мільярдів.

Ми відповідно забрали ліцензії у тих банків. І ви знаєте, чим це закінчилося? Рішення суду дніпропетровського одного і одного київського призупиняють дію Постанови Національного банку! Я мав розмову і з Прем'єром, і Президентом, де вживаються невідкладні заходи по вчинених тих, я би сказав, діях, які є злочинними на сьогоднішній день, що визначить відповідно суд.

Хочу також проінформувати, що остання перевірка Національного банку одного маленького київського банку на одну фізичну особу відкрито 252 поточних рахунків. За два місяці за січень-лютий виведено через цю особу 4,9 десятих мільярда гривень. Ви розумієте, це цифри, які говорять про себе, що, якщо правоохоронна система здатна на сьогодні по цих фактах швидко пропрацювати, у нас достатньо ресурсів, які можемо повернути в казну держави.

Разом з тим хочу проінформувати вас, що при Національному банку України створена громадська рада. Громадська рада створена тому, що декілька десятків зустрічей біля стін Національного банку по рішенню правління банку і розуміння ситуації сьогодні серед вкладників, бізнесменів вирішили зробити більш прозорими і відкритими діяльність Національного банку, щодо участі якраз членів громадської ради, зустрічі з ним і співпраці з асоціаціями.

Разом з тим хочу сказати, що на сьогоднішній день ми правлінням Національного банку розробили стратегію розвитку банківського сектору до 2020 року. Це не є документ, який затверджений правлінням. Він обговорений сьогодні з правлінням. Обговорюється цей документ з Асоціаціями  українських банків, незалежною асоціацією Київським банківським союзом, де будуть враховані всі зауваження для того, щоб ми отримали документ, який тягне за собою важливі позиції переходу до сучасної монетарної політики, запровадження режиму інфляційного таргетування, поступове зниження інфляційних очікувань.

Разом з тим сьогодні потрібно сказати, що проходить процес консолідації банківської системи. Ті банки, які займаються не властивими функціями, приймаються відповідні рішення щодо передачі їх у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Вчора рішенням правління було прийнято постанову, де ми надали 4,2 мільярда гривень  Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для виконання гарантованих зобов'язань держави, для тих вкладників, які сумлінно довірили свої вклади тим чи іншим банкам. Ми також хочемо підвищити якість менеджменту як в  Національному банку України, так і підняти якість менеджменту в комерційних банках. Я хочу проінформувати, що оптимізовано в Національному банку України більше 600 чоловік на сьогоднішній, виходячи з вимог часу.

Разом з тим, коли ми говоримо про те, що Національному банку необхідно робити на перспективу, ми повинні продовжити реформування банківської системи для забезпечення довіру вкладу громадян, для того, щоби режим інфляційного таргетування відповідав вимогам часу; щоб не було те, що було в нас за роки незалежності, коли курс долара був 1,8-3,42, 3,42-5, 5-9, 9-8, 8-11. Не може жити людина в стресах. І саме цей механізм, про який ми запровадити повинні за рік, дозволить який курс долара кожному громадянину зняти з думки, він буде відповідно відповідати тим стандартам, які сьогодні є в Європі.

Я мав неодноразові зустрічі з урядом, з Комітетом фінансів і банківської діяльності, з іншими комітетами, я побував більше як на 6 засіданнях комітету по поточних питаннях, законопроектах, які ми вирішуємо з вами в  залі. Я би сказав, що стратегія Національного банку, робота з міжнародними фінансовими установами, з Міжнародними валютним фондом – це теж частина реформ, які повинен провести Національний банк на середню перспективу і на довгу перспективу. Ми маємо шанс і ми не повинні його на сьогоднішній день втратити, адже банківська система України, велика професійність працівників Національного банку, тих комерційних і державних банків, які працюють за сумлінням   і державницькою позицією. Ті люди, які відповідають сьогодні викликам, які ми маємо в суспільстві, можуть відновити  довіру  до банківської системи  України. Я хочу сказати те,  що проєвропейська діяльність  уряду, проєвропейська діяльність Президента на сьогоднішній день повинна консолідувати швидкі прийняття законів, які  повинні сьогодні бути впроваджені в суспільство.

Ми, на сьогоднішній день, відповідальні і ця відповідальність є  з цінностями Майдану, і ця відповідальність є з цінностями кожної людини. Для мене цінності – це Бог і  Україна. Дякую вам. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, ми заслухали інформацію Голови Національного банку  України і  давайте перейдемо до розгляду  питань, які включені  до порядку денного.

Прошу секретаріат  зробити оголошення,  щоби депутати зайшли до сесійної зали і були готові до прийняття рішень. 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще ні, ще трошки треба попрацювати.

Шановні колеги, увага, ми з вами вчора… … … , я прошу, трошки заспокойтесь. Я прошу, шановні колеги,  ми вчора з вами  не встигли включити до порядку денного та розглянути важливий законопроект Олександра Кузьмука, який пов'язаний з обороноздатністю  нашої країни  (реєстраційний номер 4844). Нагадаю – це проект Закону про внесення змін до статті  28 Закону  України  "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо розрядів запасу та граничного віку перебування у запасі).

Я інформую вас, що  комітет  розглянув це питання і рекомендує його вже прийняти в першому читанні. Тому, шановні колеги, є пропозиція, щоб ми включили до порядку денного  цей проект Закону і зразу його розглянули. Немає заперечень? Немає     заперечень. Прошу, шановні колеги, сідати на свої робочі місця і підготуватися до голосування.

Секретаріат, прошу  ще раз зробити оголошення,   в першу чергу в буфеті, щоб всі піднялись до пленарної зали.

Шановні колеги, прошу сідати. І так, шановні колеги, проект Закону (реєстраційний номер 4844). Пропозиція спочатку включити його до порядку денного. Прошу, шановні колеги, підтримати включення цього законопроекту до порядку денного. Прошу, шановні колеги, голосувати.

 

10:57:48

За-195

Рішення не прийнято.

Я звертаюсь до народних депутатів, як тільки ми починаємо голосувати, зразу починається заход до залу. Ми не можемо зайти до голосування, шановні народні депутати, а не після голосування? Прошу, прошу, прошу ще раз спробувати прийняти рішення щодо включення цього проекту до порядку денного. Я прошу, Андрій…  також сядьте, будь ласка, щоб можна було голосувати.

Колеги, можемо поставити на голосування? Я ще раз одну спробу роблю, після цього буду переходити до іншого питання. Я попереджаю всіх народних депутатів, ми не будемо розглядати питання, не приймаючи рішення. Немає готовності Верховною Ради голосувати, значить будемо ставити і будемо фактично відхиляти законодавчі акти, відповідно до Регламенту.

Будь ласка, шановні колеги! Ще раз прошу підтримати включення до порядку денного законопроект (4844) про внесення змін до статті 28 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо розрядів запасу та граничного віку перебування в запасі). Прошу підтримати включення до порядку денного, п рошу голосувати.

 

10:59:18

За-208

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. "Батьківщина" – 59, регіони – 2,  "УДАР" - 31, 29 - "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 25, 32 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 30.

Переходимо  до наступного питання. Ні-ні-ні - такого не буває. Переходимо до наступного питання, шановні колеги. Це питання, яке обговорювалось в сесійній залі із якого нам треба прийняти рішення.

Йдеться про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо попередження виникнення професійних захворювань у працівників (2323 реєстраційний номер). Пропозиція комітету: в першому читанні прийняти цей закон. Інших пропозицій під час обговорень не було.

Будь ласка, шановні колеги, в першому читанні за основу. Прошу голосувати. 2323 –  реєстраційний номер проекту закону.

 

11:00:28

За-260

Рішення прийнято.

Шановні колеги, можемо переходити до  першого читання?

Народного депутата Рудьковського включіть мікрофон.

 

11:00:42

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, я прошу ще в зоні проведення, до включення до порядку денного розглянути ще одне  питання, включити в порядок  денний для того, щоб ми могли на комітеті розглянути цей Закон (4104) про престижність вчительської праці.

Я вчора доповідав для Верховної Ради про те, що  уряд прийняв рішення і зняв 20 відсотків надбавки для всіх вчителів від шкіл до ПТУ, вихователів і так далі, 20 відсотків заробітної плати. Це в тих умовах, коли заробітна плата обесцінилась на  30 відсотків.

Я прошу вас шановні колеги, Олександре Валентиновичу, 4104 включити в  порядок денний для того, щоб ми на комітеті могли розглянути і прийняти як закон 20 відсотків надбавки  вчителям у всіх навчальних закладах. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є процедура, будь ласка, подавайте закон і буде розглянуто в комітеті, і будемо розглядати щодо його включення і готовності для голосування.    

Будь ласка, народний депутат Каплін.

 

11:02:01

КАПЛІН С.М.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Я дуже  просив би вас від імені усіх тих матерів, які … і батьків, які послали своїх синів воювати за цілісність, незалежність і безпечність, зокрема, для депутатів Верховної Ради, своїх дітей на війну, повернутися до законопроекту Кузьмука. Це – перше.

І друге. Окремим народний депутатам, які свого часу володіли майже усіма газовими вишками, зокрема, у моїй Полтавській області, я б порадив сьогодні не спекулювати на темі вчителів, бо якби свого часу ця галузь не була пограбована і в цілому держава, вчителі зараз жили б краще, ніж вчителі в Англії, у Франції і будь-якій іншій країні світу.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, давайте поступимо наступним чином: я не заперечую, щоб повернутися до питання 4844, але давайте, зараз якраз буде можливість подивитися на готовність залу до прийняття відповідальних рішень.

Ми не підтримали зараз, але повинні були розглянути, проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Обороноздатність України у ХХІ столітті. Виклики, загрози і шляхи їх подолання". Пропонується такі парламентські слухання провести у вересні 2014 року.

Є пропозиція…  Зараз, зараз! Є пропозиція, щоб ми прийняли цей проект постанови за основу і в цілому, і тоді повернулись би до питання 4844. Нема заперечень?

Шановні колеги, ще раз кажу: 4027а. (Шум у залі) На липень є пропозиція. Тобто внести зміни зразу, не на вересень, а на липень, тобто на наступні сесійні тижні, фактично. Єдине, щоб комітет встиг підготувати це питання. Профільний комітет встигає підготуватись? Встигає. Анатолій Кирилович? Встигає. Добре.

Тоді, шановні колеги, пропозиція підтримати проект постанови про проведення парламентських слухань на тему "Обороноздатність України у ХХІ столітті. Виклики, загрози та шляхи їх подолання" не у вересні, а у липні  2014 року. Прошу, шановні колеги, з цими поправками підтримати за основу і в цілому. Реєстраційний номер цього проекту 4027а. Прошу голосувати.

 

11:04:47

За-280

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, можемо зараз спробувати включити до порядку денного? Будь ласка, Олег Тягнибок. Включить мікрофон.

 

11:04:59

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати! Сьогодні в порядку денному, але у самому кінці цього порядку денного включено три наших проекти постанови стосовно звернення українського парламенту до різних міжнародних структур, зокрема Генеральної Асамблеї ООН та Ради безпеки ООН, Організації з безпеки та співробітництва в Європі і до Ради Європи стосовно виключення Росії з цих організацій, а також щодо розслідування фактів військової агресії Російської Федерації проти України, що призвели до масштабних порушень прав людини і основних свобод.

Є пропозиція, поки народ парламентарі концентровані тут зараз в залі є – є голоси, давайте ми зараз проголосуємо за ці надзвичайно важливі міжнародні документи, які допоможуть нам перемогти зовнішнього агресора. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я думаю, що зараз буде тестове голосування. Є готовність, може, голоси є, але ж є готовність чи ні приймати відповідальні рішення. І зараз ми це побачимо шляхом голосування  за включення до порядку денного і розгляд проекту Закону про зміни Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Давайте, шановні колеги, 4844, коли є готовність, то, безумовно, можна буде ці питання, про які говорив і Олег Тягнибок поставити зараз, щоб  приймати щодо них рішення. Прошу, шановні колеги, 4844 – включення до порядку денного. Прошу підтримати народних депутатів. Прошу голосувати.

 

11:06:52

За-223

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 63, "Регіони" – 1, "УДАР" – 32, 32 - "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 28,  "Свобода" – 34, Компартія – 0, позафракційні – 33.

Шановні колеги, я ж не можу витискувати з вас голоси! Будь ласка, я останній раз спробую поставити включення до порядку денного. Прошу комуністів не заважати. Колеги, готовність є голосувати? Є готовність. Я прошу, давайте працювати відповідально. Включення до порядку… Пан Макеєнко! Пан Макеєнко, будь ласка, от якраз вашого голосу може не вистачити. Сядьте, будь ласка, на своє робоче місце.

Прошу, шановні колеги, щодо включення до порядку денного 4844. Я переконаний, що зараз якраз цей голос допоможе прийняти рішення. Будь ласка, прошу підтримати включення.

 

11:08:06

За-232

Рішення прийнято.

Шановні колеги, можемо в першому читанні зразу, без розгляду? Можемо. Прошу підтримати за основу цей проект в першому читанні, з тим щоб доопрацювати його за скороченою процедурою, і за скороченою процедурою доопрацювати. Прошу підтримати за основу.

 

11:08:38

За-231

Рішення прийнято.

Шановні колеги, за скороченою процедурою – тут є питання, щоб з урядом також могли провести консультації в комітеті, тому що цей закон ще уряд не бачив.

Прошу, шановні колеги. Будь ласка, народний депутат Міщенко, включіть мікрофон.

 

11:08:57

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, 98 округ, Київщина. Шановні колеги, шановний Олександр Валентинович! Я хочу в унісон того, що сказав голова Національного банку, відносно того, що всі дії, які зараз запроваджені, на тому, щоб позбавити ліцензій, проводити слідчі дії відносно тих банкірів, які  створили конвертаційні центри, то що ми знаємо, що банки і спонсують, і спонсували терористів і сепаратистів на Сході України і на півдні. Я можу сказати наступне, що якщо ми побачимо розклад засідання Верховної Ради, вчора який роздали, це узгодження погоджувальної ради депутатських груп і фракцій і сьогоднішню, то там чомусь дивним чином виключилась тимчасова слідча комісія з розслідування цих фактів, тому що то, що назвав Кубів і той, що в мене є десятки звернень на всі комітети, починаючи від організованої злочинності, боротьби з організованою злочинністю до правосуддя слідчих органів в тому, що на …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, коли є проект, я прошу, Регламентний комітет коли його розгляне, ми можемо на четверг його поставити. Я не заперечую, ні в якому разі.

Будь ласка, народний депутат Матвієнков.

 

11:10:22

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, Фракція регіонів.

Александр Валентинович, я бы хотел всё таки обратиться к вам по поводу нашей с вами совместной работы. Мне чего-то так кажется, для того, чтобы у нас получить слово в зале нужно быть неадекватным депутатом, вот только тогда вы даёте слово постоянно, по тем вопросам которые мы рассматриваем, это один вопрос.

 Второй вопрос. Как же так получилось, мы теорию матстатистики –вероятность, мы изучали тоже и знаем. Как же так получается, что целая фракция сегодня, оказалась лишённая слова, в сегодняшней утренней разминке, это один вопрос. 

И второй вопрос, вот мы послушали отчёт Нацбанка. Скажите пожалуйста, кому нужны такие отчёты? Ведь мы же должны определиться с тем, как он работал за эти 100 дней, хотелось бы знать, куда 21,5 миллиарда ушли на рефинансирование банков, каких банков, какие банки крутят эти деньги, а отдавать кредиты нужно будет всем нам, всему государству. Стали ли дешевле  кредитные линии для малого, среднего бизнеса, какова цена кредитов и так далее, так далее. Кому нужны такие отчеты? Поэтому мне очень хотелось, чтобы вы все-таки взвесили работу нашего Верховного Совета и сделали какие-то выводы. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я інформую вас, що система "Рада" сама обирає кому надавати слово і повірте мені, що рада не має протекцій до комуністів, але три комуністи підряд мали можливість виступати. Для того, щоби отримати слово, треба тиснути на кнопки не одному депутату, а всій фракції і тоді, по теорії статистики, ви зможете отримати можливість виступати.

Шановні колеги, я прошу… Прошу, давайте ми все ж таки заспокоємось. Була пропозиція переставити питання щодо проекту Постанови про звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН щодо виключення Російської Федерації.

Ми можемо  спробувати поставити на голосування у випадку, коли буде підтримано, тоді я буду ставити інші постанови, щоб ми не проводили, вибачте, голосування, які просто знімають ці питання з порядку денного.

Нема заперечень? Нема заперечень.

Шановні колеги, є необхідність обговорювати проект постанови про звернення Верховної Ради до Генеральної Асамблеї ООН? Будь ласка, давайте дамо дві хвилини автору і приймемо рішення. Будь ласка, Олег Ярославович.

 

11:12:47

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, протиправне вторгнення Російської Федерації на територію України із застосуванням військової та бойової техніки визнано всією світовою спільнотою як акт військової агресії.

Після анексії Росією українського Криму, якій передувала військова окупація півострова і нелегетимний референдум про його вихід з України Росія не полишає спроб дестабілізувати ситуацію в Україні.  В середині квітня російські озброєні бойовики захопили адміністративні будинки в ряді міст Донецької та Луганської області. Бойовики викрадають, катують, вбивають людей, захоплюють заручників. Внаслідок озброєних сутичок на сході України загинуло вже сотні військових, сотні важко поранених.

За таких обставин будь-які дружні стосунки з країною, яка відкрито здійснює діяльність щодо знищення українського народу, бути абсолютно не можуть. Дії Російської Федерації як члена ООН та постійного члена Ради Безпеки ООН, якого з Україною пов'язують договір про дружбу, співробітництво і партнерство 1997 року, є абсолютно неприпустимими. Це є фактом порушення засадничих принципів міжнародних відносин, що підривають основи безпеки на європейському континенті.

До речі, в 1939 році СРСР був виключений з Ліги Націй за агресію проти Польщі та Фінляндії. Так само сьогодні Росія має бути виключена з усіх міжнародних організацій через агресію проти України та брутальне порушення міжнародних договорів.

Саме тому, товариство, ми пропонуємо вашому розгляду 3 законопроекти: проекти постанов 4520, 4521 і 4522, - про звернення до Ради Європи, до Організації з безпеки та співробітництва в Європі і до Генеральної Асамблеї ООН та Ради Безпеки ООН щодо виключення Росії з тих організацій. А також розслідування фактів військової агресії Москви проти України, що можуть призвести до міжнародних конфліктів та загрожують міжнародній безпеці і мирові.

Пропоную проявити солідарність, відповідальність і проголосувати за ці три постанови. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу сісти на свої робочі місця. Давайте, ми тестове голосування зараз проведемо, щоб не дати привід говорити, що парламент не підтримав пропозицію, яка об'єктивно засуджує агресивні дії Російської Федерації проти нашої країни.

Тому, шановні колеги, я зараз хочу в тестовому режимі, щоб Верховна Рада показала готовність до розгляду цих трьох постанов. Сигнальне голосування, будь ласка, шановні колеги. Прошу сісти на свої робочі місця.

Прошу провести сигнальне голосування щодо готовності парламенту до розгляду цих трьох питань. Прошу, шановні колеги, голосувати. Колеги, прошу голосувати.

 

11:16:09

За-187

В сигнальному голосуванні.

По фракціям, будь ласка, покажіть. 66 - "Батьківщина", 0 – Партія регіонів, "УДАР" – 30, 7 – "Економічний розвиток", 23 – "Суверенна європейська Україна", 34 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 27.

Шановні колеги, давайте ми попрацюємо з фракціями і по готовності приймати рішення, я готовий його поставити не на сигнальне, а на реальне голосування.

Шановні колеги,  по порядку денному, ми зараз не обговорюємо порядок денний. Колеги, ми ідемо по порядку денному, по розкладу. Ми не будемо включати з голосу закон, я зразу хочу сказати. Будь ласка, виносьте пропозиції і на Погоджувальній раді будемо розглядати і приймати рішення.

Шановні колеги, для прийняття рішень нам треба розпочати блок, який стосується законодавчих актів, що підготовлені  і профільним комітетами для прийняття в першому читанні.

Прошу, 3672 реєстраційний номер проекту. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття). Будь ласка, Андрій Ярославович Тягнибок запрошується на трибуну для доповіді.

Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію, щоб ми всі закони, які стосуються першого читання, розглядали за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

11:17:52

За-191

Це процедурне рішення. Рішення  прийнято.

Будь ласка.

 

11:18:02

ТЯГНИБОК А.Я.

Андрій Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановний головуючий, шановні народні депутати та присутні!  До вашої уваги пропонується Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття), внесений народними депутатами України Сех Іриною та Андрієм Тягнибоком (реєстраційний номер 3672), який Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув  16 квітня 2014 року.

З серпня 1990 року Україна приєдналася до низки міжнародних конвенцій та угод з охорони біорізноманіття. Міжнародні документи, ратифіковані Україною, зобов'язують привести  у відповідність до них українське законодавство з охорони біорізноманіття. Але, на жаль, деякі положення чинних законів з охорони біорізноманіття до цього часу не приведені у відповідність до міжнародної конвенції і угод, за використання яких Україна несе відповідальність перед світовою спільнотою.

Проект спрямований на удосконалення законодавчого регулювання відносин, пов'язаних з охороною об'єктів Червоної книги України, збереженням територіального і природно-заповідного фонду України, захистом тварин від жорстокого поводження тощо. У проекті мітяться пропозиції щодо уточнення суб'єктів охорони об'єктів Червоної книги, корегування заборони щодо використання тварин при проведенні іспитів, змагань, притравки мисливських тварин та ніше.  

Відповідні зміни пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України "Про Червону книгу", "Про захист тварин від жорстокого поводження", "Про мисливське господарство та полювання", "Про ветеринарну медицину", "Про природно-заповідний фонд".

Метою прийняття закону є посилення заходів щодо охорони біорізноманіття та вдосконалення охорони об'єктів Червоної книги України, збереження території природо-заповідного фонду України, охорона середовища існування об'єктів біорізноманіття, приведення законів України до норм міжнародного екологічного права, зміцнення авторитету України на міжнародній…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, півхвилини, завершуйте.

 

ТЯГНИБОК А.Я. Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцію у своєму висновку до запропонованого законопроекту зазначає, що у подальшому поданому законопроекті не виявлено корупціогенних факторів  і проект акту відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань бюджету зазначає, що поданий законопроект має вплив на показники  бюджету,  збільшуючи видатки державного та місцевого  бюджету, а також  надходження державного бюджету при умові виявлення  відповідних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тобто пропозиція підтримати в першому читанні, так я розумію, за основу  і в першому читанні. Дякую.

Шановні колеги, є бажання   обговорити це питання? Є бажання.  Будь ласка, запишіться.   Народний депутата Павлов,  фракція Партії регіонів.

 

11:21:18

ПАВЛОВ К.Ю.

Прошу передати слово народному  депутату Глазунову Сергію Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, включіть мікрофон.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Я ж  передав слово Глазунову Сергію Миколайовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, включіть мікрофон Глазунову.

 

11:21:45

ГЛАЗУНОВ С.М.

Дякую.  Фракція Партії регіонів  буде підтримувати даний законопроект, але  хочемо звернути увагу на те, що в проекті пункт 1 розділ ІІ, мала б міститись пропозиція про оновлення редакції частини  шостої статті 20.  Або ж про інші визначені нумерації в структурі зазначеної статті, оскільки частина шоста  в цій статті вже є. Також  передбачено встановлення заборони на відстріл тварин, лише в населених пунктах  автоматично дозволяє його за межами населених пунктів, у зв'язку з цим варто  більш детально обґрунтувати відповідну пропозицію.  

Я думаю, що до другого читання це все можна врахувати, тому прошу  підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, слово надається народному депутату Гриневич.

 

11:22:33

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Прошу передати слово Лідії Котеляк.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, Лідія Котеляк, на парламентську трибуну.

 

11:22:49

КОТЕЛЯК Л.Л.

Шановні народні депутати,  фракція "Батьківщина"  підтримує  проект Закону  3672 щодо  охорони біорізноманіття і закликає інші фракції та групи прийняти його за основу. Цей законопроект, в першу чергу дозволить якісно   адаптувати національне законодавство у сфері охорони навколишнього  природного середовища до норм та стандартів  міжнародних конвенцій  та угод, які Україна ратифікувала починаючи з 90-х років. І за весь цей час жодних кроків не було зроблено назустріч світовій спільноті при тому, що наша держава несе за це відповідальність.

Прийняття цього проекту закону сприятиме зміцненню авторитету України на міжнародній арені, адаптує Закони України до норм міжнародного екологічного права, сформує сучасне екологічне ставлення до об'єктів біорізноманіття, вдосконалить охорону об'єктів Червоної книги України, посилить охорону середовищ існування об'єктів біорізноманіття та збереже території природо-заповідних фондів України.

Важливо, що висновки Головного науково-експертного управління та профільного комітету є позитивними. А ті недоліки, що є, можливо усунути під час підготовки до другого читання.

Давайте будемо суспільно відповідальними, адже ризики і загрози, які несе в собі безвідповідальна екологічна політика має транскордонне значення, тому Україна сьогодні має зробити все можливе, щоб на практиці долучитися до світового природоохоронного року. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається народному депутату Сабію, фракція "Свобода".

 

11:24:37

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Галині Чорній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Чорної.

 

11:24:44

ЧОРНА Г.М.

Галина Чорна, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство! Це направду дуже важливий закон, адже ми сьогодні рухаємося до Європи і відомо, що в Європі це такі очевидні факти ставлення, зокрема, до тварин, до природних надр, до біосферних заповідників є значно гуманніше і глибше аніж у нас в Україні.  Тому цей закон десь регулює ці норми, які дозволять узгодити його, власне, з європейським законодавством. Дуже важливі речі пропонує цей закон, зокрема забороняється створення так званих пересувних звіринців, де звірі не мають можливості для належного існування, де не має умов для того, аби вони почувалися вільно, аби вони почувалися комфортно. Так само цим законом забороняється використання капканів  під час мисливського сезону, так само дуже важлива річ –  забороняється відстріл птахів, тварин, що, на жаль, сьогодні практикується в Україні з пневматичної та холодної зброї. Тобто цим законом фактично ми отримуємо більш гуманне ставлення  до тварин. Так само отримуємо  і деякі речі, які стосуються поліпшення ситуації в біосферних заповідниках. Наприклад, забороняється видобуток піску, видобуток гравію в річках та інших водоймах, які  розташовані в  біосферних заповідниках.

Пропоную підтримати цей законопроект, який  узгодить наше законодавства з європейським у сфері охорони тварин та у сфері охорони біосферних заповідників. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тут єдиний невеличкий коментар, по пересувним  звиринцям  можуть бути проблеми, тому що ж пропонуються дострокові парламентські вибори. Тому тут давайте уважно подивимось.

Народний депутат Зарубінський.

 

11:26:50

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Олександре Валентиновичу.

Шановні колеги! Немає жодних сумнівів, що цей законопроект і наступний законопроект колег відповідно Сех  і Миколи Томенка варто підтримувати. Незважаючи на ті  зауваження, які були висловлені, в тому числі і Головним науково-експертним управлінням, зважаючи хоча б на це – це законопроекти, які несуть в собі дух гуманності по відношенню до тварин.

Але в мене є запитання, Олександре Валентиновичу,   можна я сформулюю запитання. Ми турбуємося про біо-різноманіття і це правильно, про тваринний світ і це правильно. Але цих законопроектів вчора не  було в порядку денному, а вчора в порядку денному був мій законопроект, який стосується обов'язковості утримування сиріт в Україні. Це питання стосується не тварин, воно стосується людей, воно стосується соціальних сиріт, воно стосується тих, які самі себе захистити не зможуть. Я розумію, що питання  заповідної роботи, мисливство дуже багатьох цікавить, багато є мисливців.

Я ще раз кажу, що підтримую законопроект і Сех і Томенка, вони правильні. Але, шановні колеги,    ну, не можна так  формувати порядок денний. Вчора ми зупинилися на питанні захисту сиріт, утримання сиріт. Це питання викинуто з порядку денного, а вставлено питання щодо захисту тваринного світу. Так не можна робити, бо гуманність має бути, перш за все, по відношенню до тих, хто не може себе захистити: до дітей, до сиріт. Я прошу на це зважити.

А за ці законопроекти можна голосувати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я  просто вас проінформую, що питання, які не встигли розглянути вчора, будуть поставлені на четвер. А сьогоднішній порядок денний формується відповідно рішень Погоджувальної ради.

Тому давайте емоції тут не проявляти і коректніше  ставити питання. Цей закон буде обов'язково розглянутий завтра. Прошу секретаріат проконтролювати готовність цього питання до розгляду і включення до порядку денного.

Будь ласка, одну хвилину від фракції "УДАР" народний депутат Каплін.

 

11:29:01

КАПЛІН С.М.

Шановні колеги, ми уважно прочитали перший і наступний законопроекти. Ми будемо їх підтримувати.

І разом з тим, я би хотів звернутися до свободівців, авторів цих законопроектів, щоб вони підтримали так само нашу фракцію. Вже другий день сьогодні біля виходу в кулуари стоїть мій помічник Петро у червоній футболці з написом "Закон Капліна: п'ять пропусків сесії Верховної Ради – а  геть з Ради!" Прошу вас долучитися і своїми підписами підтримати цю  ініціативу. Нам треба протягом цього тижня зібрати 150 підписів. Є вже 120. Якраз не вистачає підписів вашої фракції. Це все для того, аби прості українські громадяни не вважали депутатів тваринами, і щоб нас, в кінці кінців, не занесли в "Червону книгу" через те, що окремі народні депутати ігнорують свої обов'язки і не ходять на роботу.

П'ять пропусків – геть з Ради! Дуже прошу вас підтримати наше ініціативу, ініціативу партії "УДАР" і її фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, будь ласка, Олег Тягнибок, одна хвилина.

 

11:30:16

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Я би хотів колезі Капліну відповісти реплікою. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" не на папері, не підписами, не на словах, а на конкретному ділі  демонструє, як треба працювати в парламенті. Ми тут є присутні стовідсотково завжди практично, якщо і відсутні депутати від "Свободи", то тільки через поважні причини, можливо, якісь парламентські діяльності чи важка хвороба, все решта – це не є причина. Ми завжди є тут присутні, ми є дисципліновані, ми завжди голосуємо одностайно. Тому нас, друже Капліне, не треба апелювати. Ми завжди підтримуємо такі речі.

Тут апелювати треба до іншої частини залу – до Партії регіонів, до комуністів, які або ходять, або не ходять на сесію, зарплату отримують і працюють так, щоб йшло все всупереч українській державі і українським національним інтересам, голосують не так, як потрібно сьогодні для зміцнення національного суверенітету і територіальної цілісності. От до них треба апелювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обговорили достатньо детально  проект Закону (реєстраційний номер 3672). І зараз нам треба прийняти рішення. Прошу запросити всіх депутатів до залу. Колеги, запросити, а ви  пішли з залу, на свої робочі місця, будь ласка, сідайте. Прошу, шановні колеги, підготуватися до голосування. За пропозицією комітету, ми зараз приймаємо рішення щодо підтримки законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони біорізноманіття за основу, тобто в першому читанні, (реєстраційний номер 3672). Прошу, шановні колеги, визначитися шляхом голосування.  Колеги, голосуємо, прошу.

 

11:32:30

За-245

Рішення прийнято.

Наступне питання, також пов'язано з охороною навколишнього середовища, це проект (реєстраційний номер 4004)  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу. Будь ласка, народний депутат Томенко.

 

11:32:53

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я продовжу ініціативи, з якими виступав Андрій Тягнибок – це наша група, я маю на увазі парламентська група, яка вже не одне скликання, Андрій Ярославович прилучився в цьому скликанні, працює над тим, щоб ми не забували, що і тваринний світ, екологія, охорона довкілля потребує нашої підтримки. Нагадаю, ми прийняли низку прогресивних законопроектів на захист довкілля в попередньому скликанні, і щойно два законопроекти: один ми в першому читанні ухвалили, я представляю другий законопроект, який ми з Андрієм Тягнибоком зареєстрували, але він підготовлений групою фахівців, відомих громадських діячів, ми залучали і громаду рибалок, який очолює Андрій Неліпа, і відомого громадського діяча Володимира Борейка і інших, екологів, щодо репутації яких немає жодних сумнівів.

Я акцентую увагу на одному: що в частині охорони тваринного світу і захисту наших водойм, щоб ви розуміли, що, за оцінкою експертів, на сьогоднішній день в Україні співвідношення між добуванням і в законний спосіб, і браконьєрством цифри дійшли 50 на 50. Сьогодні риба в браконьєрський спосіб добувається, половина риби добувається від того, що добувається у спосіб екологічно визначений. Тому ми уточнюємо кілька принципових норм, які ми прийняли в попередньому скликанні. От, наприклад, ми з вами ввели кримінальну відповідальність, я доповідав цей законопроект, за використання електровудочок, але не заборонили рекламу. І, наприклад, в Інтернеті рекламується те, що от "купуйте ці електровудочки за таку-то суму" і так далі, і так далі. Тобто ми ці прогалини, які містилися в частині захисту екології, тут прописали. І є деякі ідеї міністерства, деякі застереження … Зараз я завершу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

ТОМЕНКО М.В. Деякі застереження є відповідних міністерств. І ми на круглому столі, який проводили напередодні закінчення сезону нересту, домовилися, що після першого читання ми залучаємо наші міністерства, відповідні відомстві, щоб прописати чіткіше норми захисту і взаємодії із структурами влади, і в другому читанні разом з відповідними структурами проголосуєм в цілому. Тому є пропозиція підтримати в першому читанні, а після другого читання ми врахуємо всі пропозиції і застереження, які містилися на адресу нашого законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги є бажання обговорити це питання? Чи можемо підтримати зразу? Є бажання обговорити.

Будь ласка запишіться.

Від комітету, поки ми записуємось, слово надається Андрію Тягнибоку. Будь ласка.

 

11:36:13

ТЯГНИБОК А.Я.

Андрій Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство. Цей законопроект вже розглядався минулого року, на жаль, не набрав певних голосів. На комітеті було перерозглянуто цей законопроект і комітет підтримує, підтримує законопроект для того, щоб його прийняти в першому читанні. Також цей законопроект розглянуто було на Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, в своєму висновку на запропонованому законопроекті зазначає, що у поданому проекті не виявлено корупціогених факторів і проект акту відповідає вимогам антикорупційного законодавства. Комітет з питань бюджету зазначає, що поданий законопроект має вплив на показники бюджету, збільшити надходження, збільшується надходження Державного бюджету, при умові виявлення відповідних правопорушень та в залежності від санкцій, що застосовуються. Комітет з державного будівництва та місцевого самоврядування вважає, що доцільно повернуть законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Кабінет Міністрів підтримує даний законопроект, за умови врахування поданих пропозицій.

Шановне товариство! Це є дуже необхідний законопроект для того, щоби ми могли нормально розвивати наші природні ресурси. Дякую. Слава Україні!    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Марцинків.

 

11:37:33

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцинків, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, звісно, наша фракція підтримує даний законопроект і його треба ухвалювати. Адже в цьому законі також розширюється повноваження органів місцевого самоврядування, зокрема щодо контролю за поводженням з тваринами, з рослинами, з тим біосвітом, біорізноманітним, яке подарував нам Господь Бог.

Тому сьогодні фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вважає, що цей закон потрібно підтримувати і звертаюся до Голови Верховної Ради про те, що нам слід виділити один день пленарного засідання щодо законів, які стосуються посилення ролі місцевого самоврядування і зробити реальні кроки для того, щоб сьогодні показати місцевим громадам, що ця Верховна Рада здатна сьогодні проголосувати за законодавчі акти, які посилюють роль громад.

Зокрема щодо законів фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода", щодо змін до Бюджетного кодексу, який дозволить нам сьогодні кошти місцевих громад, в тому числі, на контроль за тваринами, за поводженнями з собаками, з іншими тваринами, які існують сьогодні в місцевих громадах. Все-таки розміщати не в державних казначействах, а розміщати в державних установах і в державних банках.

Тому фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вважає, що сьогодні один день пленарного засідання ми повинні виділити для того, щоб розглянути всі законодавчі ініціативи, які є, що стосується посиленню ролі місцевого самоврядування і місцевих громад. Це є дуже важливо в контексті того, що України повинна перейти від рішучих декларацій до рішучих дій щодо посилення ролі місцевого самоврядування. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Глазунов, фракція регіонів.

 

11:39:36

ГЛАЗУНОВ С.М.

Дякую. Ну, по-перше, я хотів би сказати, що викликає зауваження запропонована редакція частини першої статті 35 Закону України "Про тваринний світ", частина перша розділу першого проекту. В ній не враховано, що зазначена стаття присвячена гарантіям та захисту прав власників і користувачів об'єктів тваринного світу. У разі вилучення з частини першої посилання на цих суб'єктів, вона втрачає своє спеціальне призначення і набуде викривленого змісту.

Не є прийнятною і пропозиція, згідно з якою порядок відшкодування шкоди в даній сфері має встановлюватися Кабінетом Міністрів України. Слід врахувати, що цей порядок регулюється багатьма нормативно-правовими актами, серед яких ключову роль відіграють закони. Зокрема загальні питання стосовно відшкодування екологічної шкоди регулюються Цивільним кодексом України, стаття 22 та інші статті. Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища", стаття 69. Особливості відшкодування шкоди в даній сфері визначаються статтею 63 Закону України "Про тваринний світ". Стаття 20 Закону України "Про Червону книгу". Стаття 65 Закону України "Про природно-заповідний фонд України."

З огляду на зазначене, вважаємо, що відсутня потреба у внесенні запропонованих змін до частини першої статті 35 Закону України "Про тваринний світ". Фракція Партії регіонів згодна з висновками Науково-експертного управління і пропонує направити даний законопроект на доопрацювання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція. Будь ласка, народний депутат Каплін, фракція "УДАР".

 

11:41:12

КАПЛІН С.М.

Шановні колеги, як я вже зазначав, наша фракція підтримує ініціативи наших колег із фракції "Свобода". І окремо ми хотіли б наголосити на необхідності в якомога коротші терміни заборонити промисловий вилов риб у внутрішніх водоймах, як це прийнято у світовій, зокрема європейській практиці.

Наразі існує ситуація, коли створена фактично державна мафія, яка кришує через видачу ліцензій і контроль всю цю ганебну практику.

 А тепер про тварин. Я хотів би звернутися до керівника фракції "Свобода" і допомогти звернутися з проханням: допомогти прибрати з Верховної Ради в наступному скликанні олігархів, частину представників Партії регіонів, звичайно, комуністів. Зробити це через прийняття нашої ініціативи про позбавлення депутатів за п'ять прогулів свого мандату. Коли на наступних виборах олігархи побачать цю норму, вони зрозуміють, їм нема чого робити у залі Верховної Ради України. Бо сюди прийдеться ходити на роботу, інакше вони будуть за вухо виведені представниками нашої фракції з вами із залу Верховної Ради України. Ми матимемо гарний, чистий, ідеальний парламент. Парламент, який не буде ганьбитися присутністю кремлівських агентів в особі Партії комуністів, і, безпосередньо, їх лідера, найманця Путіна.

Друге. Тут не буде олігархів, які обікрали український народ. На ці гроші понавішували біг-бордів і пролізли в парламент. І тут не буде бандитів і корупціонерів. Будуть молоді, розумні, працездатні українські громадяни. Нове покоління українських політиків. Я підкреслюю, що ви разом з "УДАРом" є найдисциплінованішими фракціями у Верховній Раді. І ще раз звертаюсь до вас підтримати ініціативу "УДАРу" цю, і та, що стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я попереджаю, ні, я не даю закінчити тому, що не за темою ви виступаєте. Ви розумієте?

 І я би просив, шановні колеги… Я би просив, шановні колеги, щоби політичні виступи ми робили зранку вівторок-середа відповідно до регламентної  норми, а, коли обговорювали закони, то виступали саме за змістом цих законів. Інакше відповідно до вимог Регламенту я змушений буду приривати ваші виступи.

Будь ласка, шановні колеги, одна хвилина, народний депутат Яворівський.

 

11:43:54

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина.

Шановні колеги, давайте все-таки повернемося до охорони тваринного світу. Справді, не тільки цивілізація потопталася по тваринному світу, а, чесно кажучи, і в нашій країні, в якій ми живемо, тут ударило і бездарне використання хімії, і вседозволеність і тому подібне.

І дійсно, це просто-напросто колосальна загроза. І я просто прошу Партію регіонів, я вже знаю, що вони не готові голосувати, але повірте, що цей закон все одно буде прийнято і вам буде заборонено все-таки стріляти в тих місцях і ловити в тих в тих місцях, де це все заборонено. Через те "Батьківщина" гаряче підтримує цей законопроект – віддамо всі ті голоси, які ми тут сьогодні маємо. Але в мене викликає певну підозру, що Микола Томенко мій колега чомусь дуже добре знає що таке електрогон, петля, самолов, самостріл. Звідки він це знає? От мені дуже цікаво. Дякую. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в  робочому порядку з'ясуйте ці питання, будь ласка.

Я звертаюсь до народних депутатів. Прошу сісти на свої робочі місця. Секретаріат прошу, традиційно, зробити оголошення для тих, хто пішов працювати за межі сесійної зали в кулуари, щоб вони повернулись до сесійної зали і ми прийняли рішення.

Я бачу, Микола Томенко просить одну хвилину, як автор закону, для заключного слова. Будь ласка, поки сідають народні депутати на свої місця.

 

11:45:26

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, у нас є зараз унікальна можливість, і колег з Партії регіонів, я маю на увазі тих, хто залишилися в партії і фракції, долучитися до нашої роботи. Тому що, на жаль, в період президентства Януковича сумні історії ходили про те, як його мисливський клуб полював на всіх тварин і людей, на жаль, на всій території України. Сьогодні можна виправити ситуацію, почати наводити порядок, щоб в нас не було елітних мисливців і елітних рибаків, які можуть на території, будь-якій території робити все, що завгодно. То сьогодні треба перевести рибальство і мисливство в цивілізоване русло, не повинно бути у нас вибраних, не повинно у нас бути межигірь в кожній області, які поутворювали. Тому я вважаю, що це принципове і політичне питання. Для людей треба показати: ми захищаємо в незалежності від партійної ознаки захищаємо довкілля, захищаємо тваринний  і рослинний світ. і в другому читанні, будь ласка, ми готові виправляти будь-які позиції, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обговорили це питання, зрозуміла позиція. Я прошу колег народних депутатів сісти на свої робочі місця для того, щоб можна було прийняти  результативне рішення. 

Прошу Верховну Раду визначитись  щодо підтримки в  першому читанні,  тобто   прийняття за основу проекту Закону про внесення  змін до деяких законодавчих актів  України щодо охорони тваринного світу   (реєстраційний номер 4004). Прошу,  шановні колеги, голосувати за основу.

 

11:47:19

За-245

Рішення прийнято.  Дякую.

Шановні народні депутати, автори наступного Закону  (реєстраційний номер 2277) просять перенести його розгляд для того, щоби можна було провести уточнення  деяких із його позицій.

А ми переходимо  до розгляду проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо стимулювання роботи осіб із числа інвалідів. Реєстраційний номер  цього проекту 1106.

Я запрошую  до слова голову Комітету  у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевича Валерія Михайловича.  Будь ласка, Валерій Михайлович.

 

11:48:04

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Народний депутат Сушкевич,  фракція "Батьківщина", Національна  асамблея інвалідів  України.

Шановні  колеги, шановні  народні депутати! Метою законопроекту було  забезпечення мінімізації дискримінації  інвалідів за їх можливостями у працевлаштуванні. Основною метою законопроекту є стимулювання  роботи осіб з інвалідністю і мінімізація отих страшних  наслідків, негативних наслідків пенсійної реформи. Цією метою  я пропоную внести зміни до Закону  України "Про загальнообов'язкове державне  пенсійне страхування ". І передбачити, по-перше, що інвалідам   другої групи пенсія по інвалідності призначається в розмірі пенсії за віком, в тому числі і  під час продовження ними трудової діяльності. Шановні колеги, інвалід заробив пенсію не тільки по інвалідності, а й трудову пенсію, а йому виплачують  її не в повному обсязі, якщо він працює.

Це абсолютно незрозуміла  норма по відношенню до людей, які маючи інвалідність, заробили пенсію.

І друге. Пропонується моїм законопроектом, що пенсіонерам з числа інвалідів першої групи перерахунок пенсії у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму проводиться з дня установлення нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від факту їхньої роботи. Зараз ситуація така, шановні колеги, якщо інвалід працює, то йому прожитковий мінімум не перераховується для врахування пенсії. Тобто людину з інвалідністю обмежують в праві на працю і мінімізують її пенсійні виплати за те, що він працює. Чесно кажучи дика законодавча норма, яка колись встановлена, а, до речі, на сьогоднішній день найменша пенсійна виплата…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити виступ.

 

11:50:17

СУШКЕВИЧ В.М.

Сьогодні найменша пенсійна виплата, яку отримує інвалід, аж 949 гривень. Шановні колеги, Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує зазначений проект прийняти за основу.

Головне науково-експертне управління також підтримує, пропонує прийняти за основу. І наш комітет, Комітет з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів пропонує цей законопроект підтримати. Друзі, я прошу підтримати працюючих інвалідів, які сьогодні в умовах проблемності фінансування соціальних виплати хочуть працювати на країну, хочуть бути самодостатніми і не обмеженими в правах. Прошу підтримати працюючих інвалідів, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги! Є необхідність обговорювати, чи все ж таки будемо голосувати зразу? Є необхідність. Будь ласка, запишіться для обговорення.

Слово надається народному депутату Пономарьову, фракція Партії регіонів.

 

11:51:26

ПОНОМАРЬОВ А.В.

Прошу передать слово Морозенко Евгению Вадимовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата  Морозенко.

 

11:51:34

МОРОЗЕНКО Є.В.

Добрый день, 28 округ, Днепропетровск, Морозенко.

Уважаемые коллеги! Я  хотел бы сказать, что этот закон рассмотрен в комитете, комитетом поддержан. Действительно есть  дискриминационная норма, совершенно не понятно вообще, как она оказалась в законодательстве. Это норма сегодня этим законопроектом исправляется.

Кроме того, там меняются размеры трудового стажа  при выходе, при назначении пенсии, что тоже очень  важно и положительно влияет на самую не защищенную категорию наших граждан, наших инвалидов. Поэтому фракция Партии регионов будет поддерживать, просим всех поддержать законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, народний депутат Кудря, Компартія України.

 

11:52:24

КУДРЯ В.І.

Володимир Кудря, Комуністична партія України, Кіровоградщина.

Шановні колеги! Я як член комітету запрошую вас підтримати цей проект рішення. Оскільки це один із  небагатьох, який ми на даний час і взагалі розглядаємо проект рішення, де ми піклуємося конкретно про людей, а не про звірів, тварин і так далі.    Тому запрошую вас всіх підтримати цей проект рішення, який підтримує дійсно людей, які цього потребують. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Пацкан, фракція "УДАР".

 

11:53:05

ПАЦКАН В.В.

Валерій Пацкан, фракція "УДАР". Прошу передати слово  Павлу Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Розенко.

 

11:53:13

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Фракція "УДАР" однозначно підтримує зазначену ініціативу, адже мова йде не просто там про  зміну пенсійного законодавства, а мова йде про те, що  фракція "УДАР" не одноразово говорила на засіданнях Верховної Ради і власне це є нашою ідеологічною базою, це впровадження в принципі справедливості в пенсійній системі. І справді, коли для  різних категорій громадян є різні принципи і  нарахування пенсій, і виплати цих пенсій –   це надзвичайно обурює все суспільство. 

І в даному випадку ми робимо невеличкий  крок для інвалідів певної категорії, але ми робимо все-таки крок до справедливої пенсійної системи. Але на наш погляд, на думку  фракції "УДАР", зупинятися на цьому абсолютно не можна і треба рухатися далі. Треба далі реформувати пенсійну систему з точки зору наведення порядку в ній і створення єдиних принципів нарахування пенсій.

Не може бути на сьогоднішній день двох різних пенсійних систем: одна для звичайних людей, одна – для чиновників. Не може бути так, коли сьогодні звичайній людині платиться пенсія в розмірі 45 відсотків від її заробітної плати, а чиновникам, високопосадовцям, народним депутатам України, іншим  категоріям громадян – 80 відсотків їхньої заробітної плати.

Тому "УДАР" послідовно наполягає на тому, що ми повинні поступово переходити до єдиних принципів нарахування пенсій. Саме справедливість пенсійної системи дасть поштовх для її розвитку, саме справедливість пенсійної системи приведе і до легалізації тіньової зайнятості і тіньових …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Сабій, фракція "Свобода", будь ласка.

 

11:55:17

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Едуарду Леонову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Леонова.

 

11:55:24

ЛЕОНОВ Е.В.

Едуард леонов, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Крим, Севастополь.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Звичайно, що фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати цей законопроект. Ми прекрасно розуміємо важливість вирішення цього питання, тому що люди, які за тих чи інших обставин частково або повністю втрачають працездатність, фактично, виключаються з нашого суспільства.

Україна ще не готова для того, щоб повноцінно забезпечити всі можливості для людей з обмеженими можливостями чи з особливими потребами для повноцінної інтеграції в суспільство. І хоча б такими чинниками, хоча б можливістю простимулювати роботу людей з інвалідністю, ми повинні вирішувати це питання хоча б частково на цьому етапі.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" має низку пропозицій і до цих законопроектів, і також свої власні ініціативи щодо вирішення питань людей з особливими потребами. Навіть якщо розібратися в цьому зі, то, дійсно, виникає абсолютно дискримінаційна ситуація, коли для інвалідів першої групи, якщо інвалід першої групи працює, то на момент, коли  змінюється розмір прожиткового мінімуму йому не  збільшується пенсія, а якщо він не працює, то збільшується. Таким чином, ми відштовхуємо людей, які, маючи мізерну пенсію за інвалідністю, намагаються самі інтегрувавшився в суспільство, вирішити свої власні питання. Якщо держава не може наразі забезпечити людям з інвалідністю належний рівень утримання пенсійного утримання, то давайте хоча б дамо можливість їм працювати паралельно, і зауважую, ще і сплачувати єдиний соціальний внесок, тобто беручи участь  і в соціальних потребах держави.

Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода" підтримує цей законопроект. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, по одній хвилині. Народний депутат Сухий, будь ласка.

 

11:57:26

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Олександр Валентинович, справа в тому, що цей законопроект, безумовно, потрібно підтримувати, але тільки в першому читанні. І ми Валерію Михайловичу шановному, наш комітет в висновках своїх записали пропозиції, які потрібно обов'язково поправити, інакше цей законопроект працювати не буде. І взагалі я вважаю, що популізм і спекулятивна демагогія при прийнятті законопроектів соціальної політики не припустимі.

Колись Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк  розіслав по комітетах такого листа: згідно статті Регламенту 90... 91, по-моєму, законопроект соціальної політики, який не має фінансово-економічного обґрунтування, в зал взагалі не потрібно вносити. Але щодо законопроекту Валерія Михайловича, ну, крім відсутності обґрунтування, ми потім його знайдемо, іще така річ – він вноситься зміни до Закону про основи соціальної захищеності інвалідів, а говорить про недопущення дискримінації. Немає в цьому законі такої проблематика, як дискримінація за ознаками інвалідності.

Тому зміни до Кримінального кодексу про недопущення дискримінації – нормально, правильно має бути. Але в даному...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, будь ласка, народний депутат Зарубінський – одна хвилина.

 

11:58:42

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні колеги, ми не так давно билися всі за те, щоби виконати вимоги Єврокомісії Євросоюзу для прийняття анти дискримінаційного законодавства. В розумінні  багатьох анти дискримінаційне законодавство – це було боротьба з притискуванням певних меншин, нетрадиціоналів і так далі. Насправді дискримінація – це те, що є кожен день. І те, що колега Сушкевич, як завжди, підняв абсолютно правильно питання, поставив абсолютно правильно питання щодо антидискримінаційної політики щодо інвалідів, єдине, що я би колегам порадив, слово "інваліди" взагалі не використовувати, використовується "люди з обмеженими можливостями", а не "інваліди". І те, що він поставив це питання, я вважаю, це треба схвалювати, бо, в іншому разі, це все будуть розмови, які залежать від місяця сидіння. Бо тут махають руками люди, які, будучи в опозиції, говорили зовсім інше і протилежне. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте ми зараз приймемо рішення, тому що у нас 12 година, я бачу, що депутати хочуть розійтись. Спокійно! Спокійно! Я прошу, колеги! Я нагадаю, що ми обговорюємо за скороченою процедурою. Я і так даю багато додатково виступаючих. Кожна фракція має одну хвилину на виступ у випадку, коли не потрапили на запис.

Будь ласка, шановні колеги. Народний депутат Сушкевич.

 

12:00:21

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, шановні народні депутати! І пане Сухий! Перед тим, як виступати по закону, прочитайте, будь ласка, по якому закону ви підготували доповідь. Ви виступили по наступному моєму законопроекту, говорячи про те, що я казав про працевлаштування. Просто я прошу всіх читати доповіді, які ви виступаєте по законах. Соромно, не читаючи порядок денний, виступати. Це перше.

А друге, Олександр Валентинович, у мене прохання: по цьому законопроекту до другого читання скоротити процедуру, тому що люди хочуть все-таки в цих умовах критичності країни, щоб ми прийняли цей законопроект в цілому на наступному засіданні нашого парламенту. Тому прохання скоротити, проголосувати за скорочену процедуру розгляд в комітеті.

Дякую. Прошу підтримати інвалідів-працюючих. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, для того щоб скорочену процедуру нам приймати рішення, треба спочатку його прийняти за основу.

Тому я ставлю на голосування. Прошу сісти на свої робочі місця всіх народних депутатів. І прошу підтримати за основу проект Закону про внесення змін до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо стимулювання роботи осіб з числа інвалідів, реєстраційний номер 1106. Прошу, шановні колеги, в першому читанні за основну прийняти.

 

12:01:59

За-262

Рішення прийнято.

Шановні колеги, оголошується перерва до 12 годин 30 хвилин.

Я прошу керівників депутатських фракцій, коаліцій, зайти до кабінету Голови Верховної Ради, а також прошу зайти представника Президента України, до мене.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, прошу сідати на свої робочі. Секретаріат прошу зробити оголошення для всіх народних депутатів, що перерва завершена і треба повертатись до сесійної зали.

Я думаю, що, колеги, ми навіть будемо вносити пропозицію секретаріату парламенту, що коли завершується перерва закривати буфет парламентський. Правильно? Щоб не було спокуси несвоєчасно, за рахунок робочого часу, відпочивати в буфеті.

Тому, шановні колеги, я прошу ще раз керівників фракцій попрацювати з своїми колегами, щоб вони своєчасно приходили до залу. Кожний раз у нас одна й таж сама історія, одні й ті ж самі проблеми.

Хочу вам нагадати, що зараз ми починаємо розгляд наступного проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвалідів, його також доповідає народний депутат,  голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, Сушкевич Валерій Михайлович.

Будь ласка. Нагадую, ми працюємо за скороченою процедурою, а протягом цього часу прошу зробити оголошення, щоб депутати підтягнулись до залу. Будь ласка, Валерій Михайлович.

 

12:40:33

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Олександр Валентинович. Я дуже сподіваюсь, що народні депутати зараз прийдуть до зали і підтримають законопроект, який стосується прав громадян України з інвалідністю. І, Олександр Валентинович, у мене до вас прохання, я казав про те, що попередній законопроект, 1106, щоб ми проголосували за скороченою процедурою розгляду проблем, пов'язаних з працевлаштуванням інвалідів і стимулюванням їх  трудової діяльності. Просто проголосувати, щоб скоріше, щоб ми встигли на цій сесії прийняти той законопроект і в другому читанні. Це прохання, щоб зразу після цього.

А зараз, шановні друзі, шановні колеги, я звертаюсь до вас з приводу законопроекту № 3640, який поданий мною ще, скажу чесно, за часів злочинної влади. І до цих пір його ніхто не розглядав. Мова йде про права людей з інвалідністю і ліквідацію дискримінації в законодавстві України по відношенню до людей з інвалідністю.

Я хочу нагадати, що 16 грудня 2009 року Верховна Рада, наш український парламент, ратифікував Конвенцію про права інвалідів. І в статті 5 цієї конвенції зазначено, що всі держави-учасниці забороняють будь-яку дискримінацію за ознакою інвалідності і гарантують інвалідам, громадянам з інвалідністю рівний та ефективний правовий захист від дискримінації на будь-якому ґрунті. Це записано, шановні колеги, в Конвенції про права інвалідів, яку ратифікував український парламент.

Саме на виконання вимог цього міжнародного стандарту моїм законопроектом разом з колегою народним депутатом тоді ще Арсенієм Яценюком ми передбачили, щоб законодавством внести зміни до статті 161…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

12:42:46

СУШКЕВИЧ В.М.

Статтею 161 Кримінального кодексу України передбачити, що дискримінація за ознакою інвалідності тягне за собою відповідну відповідальність. І сьогодні в цій статті передбачена відповідальність за все, що завгодно, за ознакою раси статті, етнічного, соціального походження. А те, що сьогодні записано в міжнародних правових документах, що за ознакою інвалідності не може бути дискримінації, цього не записано.

А для пострадянської країни, яка, якою поки що залишається, на жаль, Україна по деяким ознакам, нам треба бути європейською країною, нам треба усвідомити рівні права і можливості громадян з інвалідністю. Про це я кажу всі роки перебування мого в парламенті і намагаюсь, щоб це було в діючому національному законодавстві. Я звертаюсь, шановні друзі, щоб цей законопроект, який вперше в українському законодавстві запише, що заборонена дискримінація за ознакою інвалідності, що він сьогодні був проголосований в українському парламенті.

Хочу сказати, що законопроектом чітко встановлюються, що обмеження прав за ознакою інвалідності тягне за собою відповідальність. І, щоб інвалідність як ознака по дискримінації не ховалась за іншими ознаками як це було при минулій владі. І, на жаль, і президенство Януковича, і уряд Азарова не давав мені можливості проголосувати цю норму в українському парламенті. Я сподіваюсь, що український парламент, налаштовуючись на вибори в новій каденції, усвідомить свою відповідальність перед виборцями. Біля трьох мільйонів громадян України сподіваються, що ми …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу записатися на виступи, будь ласка. Слово надається народному депутату Гузенко, фракція Партії Регіонів.

 

12:45:05

ГУЗЕНКО К.О.

Прошу передати слово народному депутату Момоту Олександру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Момота.

 

12:45:12

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, Дніпропетровськ, 27 округ. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги, у Валерія Михайловича такий стався дуже палкий виступ. І, дійсно, інваліди в нашій країні дуже обмежені. Мають обмежений доступ до інфраструктури, обмежений доступ до об'єктів громадського харчування і так далі, і так далі, і так далі. І цей закон повинен бути тільки таким першим кроком на шляху до рівних можливостей людей з обмеженими фізичними вадами. Тому пропоную прийняти за основу і підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Марцінків.

 

12:46:10

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Едуарду Леонову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Леонова.

 

12:46:14

ЛЕОНОВ Е.В.

Едуард Леонов, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Крим, Севастополь.

Шановні народні депутати, шановні громадяни України! Цей законопроект піднімає дуже важливу тему. Тему, по-перше, гармонізації українського законодавства з європейським.

А по-друге, в цьому законопроекті відбивається, якраз-таки, величезна проблема, величезна проблема відриву від совкової, постсоветской ментальності, коли ми повинні дати можливість людям з інвалідністю повноцінно почуватися в нашому суспільстві. Навіть сам термін "інвалід", тобто недієздатний, тобто той, що неповносправний, мусить бути замінено на "людина з інвалідністю" або "людина з особливими потребами". Навіть у цьому тексті закону, на жаль, іще треба дещо змінювати, а в першу чергу, треба нам на рівні Міністерства юстиції відійти від ганебної практики, коли Конвенція Організації Об'єднаних Націй про права людей з інвалідністю не була перекладена з одної із загальносвітових мов, з європейських мов, а була калькована просто з російськомовного варіанту. І так наші люди з інвалідністю стали інвалідами. Що це означає? А це означає, що діти, неповнолітні люди з інвалідністю, не захищаються цією конвенцією в Україні. У всьому світі захищаються, а у нас не захищаються. Чому? А тому що інвалідом може бути визнана лише людина, яка досягла 18-річного віку. Таким чином, Конвенція з прав людей з інвалідністю, яка у всьому світі захищає всіх людей з інвалідністю, в Україні, завдяки тому, що Міністерство юстиції полінувалося, заощадило колись чи нецільовим методом використало гроші, замість того, щоб перекласти з англійської мови, просто зробили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла позиція.

Будь ласка, народний депутат Дорохов.

 

12:48:27

ДОРОХОВ А.М.

Прошу передать слово Цибенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає слово народному депутату Цибенко.

 

12:48:35

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко.

Шановні  колеги, шановні громадяни України! Хотів би привернути увагу до того, що зазначеним законопроектом ми вносимо  зміни до двох законів: до Закону про основні засади соціальної захищеності інвалідів в Україні, а також до Кримінального кодексу  України. Але не зважаючи на те, що ми вносимо зміни до   законів прямої дії, я абсолютно переконаний, що в зазначеному законопроекті зміни, які пропонуються,  вони фактично на рівні конституційних прав громадян  України.  Більше  того, хочу наголосити на тому ще раз, ця інформація вже звучала, про те, що  мова йде про приведення нашого законодавства у відповідність до Конвенції про права інвалідів, яка до  речі, ще раз наголошую,  ратифікована Верховною Радою  України.

Отже,   фракція Комуністичної партії  України обов'язково проголосує за зазначений законопроект. Тим більше, що в Україні  2,7 мільйона  громадян України, фактично  це кожен 17-й громадянин  України і вони потребують нашої  підтримки. Те, що за останні роки було зроблено в цьому плані і в режимі подолання безбар'єрності, в режимі матеріальної підтримки, підтримки громадських організацій   інвалідів, але  зробити належить ще нам надзвичайно багато.             Отже, ще раз наголошую на тому, що  фракція Компартії  України  проголосує за цей законопроект.

І ще одне, про що, користуючись нагодою, хочу сказати.  Я дуже прошу і вас Олександре Валентиновичу,   і тих людей,  які в Апараті Верховної Ради, які формують порядок денний  на будь-який тиждень, все-таки питання   соціального захисту активніше представляти в порядку денному.  Сказати, що немає підготовлених законопреоктів – це неправда. Лише наш комітет, Комітет соціальної політики і праці підготував уже 59  законопроектів для розгляду цього питання. Отже, ще раз наголошую на тому, що ці питання мають бути більш активно представлені  в порядку денному Верховної Ради.

І конкретно, Олександре Валентиновичу, я наполягаю на тому, щоб на завтра порядок денний в розділі "Друге читання"  було поставлено законопроект 2547, він готовий уже цілий рік  і його треба розглянути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Побер,  фракція "УДАР".   

 

12:50:48

ПОБЕР І.М.

Прошу передати слово Павлу Розенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Розенка.

 

12:50:55

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція  "УДАР Віталія Кличка".

Олександр Валентинович, відразу є пропозиція   повернутися справді до попереднього законопроекту і проголосувати його по скороченій процедурі, дуже важливий законопроект стосується інвалідів. А цей законопроект є пропозиція проголосувати, я знаю, що є відповідне рішення комітету, за основу і в цілому.

Насправді тут законопроект досить короткий, але з іншого боку досить чіткий і однозначний, і говорить про необхідність боротьби, серйозної боротьби з дискримінацією в Україні, в тому числі стосовно з людьми з інвалідністю, стосовно проблем людей з інвалідністю і проблем людей з обмеженими фізичними можливостями в тому числі. І взагалі є пропозиція, можливо Валерій Михайлович, давайте думати над цим і давайте вносити конкретні пропозиції, взагалі говорити про те, що так Україна взяла на себе зобов'язання. Україна ратифікувала конвенцію відповідну, так може вже настав час на рівні парламенту послухати, що, власне, зроблено в Україні за цей час? Бо тільки на моїй пам'яті, як ви пам'ятаєте в 2005-2010 роках було щонайменше три Укази Президента, який кожен з них говорили про необхідність створення безбар'єрного середовища в Україні, в широкому розумінні цього слова – від безбар'єрності освіти, від безбер'єрності в тому числі і фізичної безбар'єрності конкретного закладу.

Тобто я вважаю, що настав час нам серйозно проговорити це питання, сьогодні прийшла нова влада, до речі, я хочу сказати, що в місті Києві новий мер Віталій Кличко також говорив в своїй передвиборчій програмі ми будемо робити те, що поступово Київ перетворювати в безбар'єрне середовище для людей з …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити виступ. Завершуйте виступ.

 

12:53:06

РОЗЕНКО П.В.

Я завершую. Щоб поступово Київ ставав справді європейською столицею і європейською столицею в першу чергу щодо ставлення до людей з обмеженими фізичними можливостями. І створення безбар'єрного середовища в першу чергу в тому числі і в місті Києві.

Тому фракція "УДАР"  підтримує зазначений законопроект і пропонує проголосувати   його за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, одна  хвилина Олександра Кужель. Будь ласка.

 

12:53:39

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, Олександр Валентинович. Дуже швидко  до першого і до другого законопроекту.  І вважаю, що треба нормально відпрацювати на друге читання, тому що є застереження, які я  не сприймаю.

Наприклад, я не сприймаю сьогодні, чому в законодавстві України державні установи не відповідають і не зацікавлені в працевлаштуванні інвалідів. Чому штрафують тільки комерційні структури?  Що жодне міністерство, жодна служба державна не може прийняти  на роботу інваліда? Я вважаю, що згідно Конституції це повинна бути, наприклад, показова робота держави в частині забезпечення роботи інвалідів.

По-друге, згідно українського законодавства першу роботу собі повинен знайти інвалід  собі сам. Я це теж не  сприймаю, бо немає сьогодні в Україні можливості інваліду заїхати на будь-яку фірму, банк, завод, щоб запропонувати себе, якщо в нього  навіть дуже  гарний фаховий рівень.

І тому звертаюся, і до  пана  Сушкевича, і до пана Цибенка, це є найголовніше переглянути державницький підхід…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

12:54:49

КУЖЕЛЬ О.В.   … переглянути державницький підхід  до інвалідів.

І крім того, звертаю увагу, що  два роки тому зареєстрований мною законопроект, який передбачає і зміни  по працевлаштуванню інвалідів, і зміни до МСЕКу – це комісія, яка переглядає інвалідність кожен рік і бере страшенні хабарі. Прошу до них повернутися  і зробити дійсно реформу для  інвалідів, а закон ми підтримуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний  депутат Сухий, одна хвилина.

 

12:55:17

СУХИЙ Я.М. Дякую.

Шановні колеги! Після проведення консультації заступником міністра соціальної політики паном Іванкевичем, я вношу пропозицію: цей законопроект  3640, щодо якого я вже висловлював застереження, прийняти в цілому, за основу і в цілому. Тому що додаткових ресурсів він не потребує.

А звертаю вашу увагу ось на що: чому виникає така проблема?  Тому що в основному трудовому документі КЗОТі, який прийнятий в грудні 1971 року, такої проблеми не було і не розглядалася –   дискримінація за ознакою інвалідності. Зате в проекті  Трудового кодексу, який з 2003 року   чекає свого розгляду у сесійній залі... До речі, Україна – єдина, остання колишня союзна республіка, яка живе у соціально-трудових відносинах за  груднем 1971 року. А в трудовому проекті Трудового кодексу такі речі передбачують.

Тому запровадження посилення кримінальної відповідальності за ознаками дискримінації по інвалідності є на часі. Я пропоную цей законопроект прийняти за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Журавський. Прошу секретаріат зробити ще оголошення… вибачаюсь… для того, щоб всі депутати підійшли до залу.  Будь ласка.

 

12:56:31

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, ми маємо справу з людьми з особливими потребами. Це особливі люди, і вони нам показують, як треба любити життя, як треба боротися за життя.

До речі, серед нас є теж чудова людина, Герой України пан Сушкевич, який, до речі, регулярно ходить на роботу, дуже активний в законодавчій діяльності.

Інваліди такі самі люди, як і ми, але вони потрапили в складні життєві обставини, і вони повинні мати такі самі права, як і ми. Тому дискримінація за ознакою інвалідності повинна нести кримінальну відповідальність однозначно. І в цьому сенсі дуже важливий цей законопроект. Запровадження кримінальної відповідальності за порушення рівноправності громадян в залежності від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та іншими ознаками є необхідним кроком задля забезпечення захисту осіб від моральних посягань та їх і без того скалічене… на їх і без…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, шановні колеги, це дуже добре, що це питання так активно обговорюється депутатами. Давайте я вже дам можливість виступити тим, хто підняв руку. Народний депутат Карташов, будь ласка.

Пономарьов, вибачаюсь. Народний депутат Пономарьов, будь ласка.

 

12:58:11

ПОНОМАРЬОВ А.В.

Хороший закон. Конечно, очень хорошо мы беспокоимся за наших инвалидов. Он наберет чинности где-то через какое-то время.

Александр Валентинович, я обращаюсь к вам, как быть инвалидов города Снежного сегодня, которые уже  в течение восьми дней  ни копейки не получили через расчетный счет на свои счета. Там уже людям лекарства не за что купить, воды обыкновенной, там уже на грани гуманитарной катастрофы не только по инвалидам, и по другим социальным выплатами и по бюджетам. Вы этот город сделали дважды заложником, один раз, когда запустили туда, позволили туда зайти вооруженным людям, а второй раз его наказываете неизвестно за что. Там ситуация с точки зрения безопасности работников в социальной сфере ничуть не хуже, чем в других городах Донецкой области.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний колего, для того, щоби нормалізувати там ситуацію, нам треба об'єднати зусилля всіх і народних депутатів, і мешканців регіону, в тому числі Луганську, Донецьку, в боротьбі з тероризмом, сепаратизмом, тощо і вигнати терористів і злочинців за межі нашої країни. І саме в цьому напрямку прошу працювати. (Шум у залі) Тоді всі міста у нас будуть нормально функціонувати і в луганській, і в Донецькій області.

Шановні колеги, прошу заспокоїтись. Народний депутат Кириленко В'ячеслав і будемо риску підводити під обговоренням.

 

12:59:32

КИРИЛЕНКО В.А.

Дякую. В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина".

По-перше, я вдячний Валерію Михайловичу Сушкевичу за внесення  цього законопроекту, як і за десятки інших, які він вніс. І пропоную, щоб ми в парламенті не вживали більше ніколи термін "інвалід", немає таких людей – інвалідних, є люди з обмеженими фізичними можливостями або ще правильніший термін: люди с особливими потребами. Так говорить європейське законодавство і це люди, які краще, ніж ми з вами, тому що вони живуть і борються щодня, в тому числі із тими умовами, які їм не створила держава. Тому в нас по закону дискримінації-то нема, але фактична дискримінація у нас є, обмеження в пересуванні, безбар'єрність на транспорті відсутня, особливо залізниця. Та і в малих містах, в селах, як колега Катеринчук підказує, цього теж немає. Плюс у нас дискримінація при працевлаштуванні фактична, хоча по закону – немає. А тут зараз запроваджується кримінальна відповідальність за дискримінацію.

"Батьківщина" пропонує: за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію.

Шановні колеги, прошу сісти на свої робочі місця підготуватися до голосування. Колеги, я до колег з нашої "Суверенної європейської України" звертаюсь, давайте зараз  будемо голосувати, нараду трішки пізніше ви проведете.

Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію і профільного комітету, і виступаючих народних депутатів, проголосувавши законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвалідів (реєстраційний номер 3640) за основу і в цілому. Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію.

 

13:01:38

За-227

Рішення прийнято. 

"За" 227 народних депутатів проголосували.

Шановні колеги, є пропозиція… По фракціях, будь ласка, по фракціях.  "Батьківщина" – 51, "Регіони" – 29, 29 - "УДАР", "Економічний розвиток" – 24, 18 - "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 32, 20 - Компартія, позафракційні – 24.

Шановні колеги, є пропозиція комітету, який очолює Валерій Михайлович, підтримати ініціативу, щоб Закон 1106, який ми прийняли в першому читанні, був підготовлений за скороченою процедурою. Нагадаю: він стосується стимулювання роботи осіб із числа інвалідів.

Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію: за скороченою процедурою підготувати законопроект 1106 до другого читання. Прошу голосувати.

 

13:02:45

За-229

Рішення прийнято.

Будь ласка, дайте можливість одну хвилину виступити голові комітету Сушкевичу Валерію Михайловичу.

 

13:02:55

СУШКЕВИЧ В.М.

Я дякую, шановні колеги, шановні друзі, за підтримку двох законопроектів, які стосуються прав людей з інвалідністю. І, Олександр Валентинович, я від імені комітету, від імені Національної асамблеї інвалідів, від громадських організацій звертаюся зараз до уряду з проханням не призупиняти Національний план дій по вирішенню проблем інвалідів. Він сьогодні як  державна цільова програма, є пропозиція його призупинити. Я прошу і звертаюсь з мотивів по голосуванню по тому, що ми сьогодні прийняли, все таки не зупиняти національний план дій по вирішенню проблем інвалідів, відповідно до Конвенції по правам інвалідів. Я дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, давайте переходити до розгляду Постанов проекти, яких внесені на ваш розгляд.

Будь ласка, шановні колеги. Проект Постанови про виконання Україною пункту 9 рішення Європейського суду з прав людини у справі "Олександр Волков проти України" .

Ви знаєте, ми вже декілька разів підходили до розгляду цього питання і на превеликий жаль, парламент не спромігся прийняти рішення. Прошу, шановні колеги, вашу думку. Можемо розглядати ці проекти без обговорення? Можемо? Можемо.

Перед тим як голосувати, давайте будем авторам давати дві минути, до двох хвилин можливість прокоментувати, щоб ми приймали свідомо рішення.

Включіть мікрофон, будь ласка, народного депутата Власенка.

 

13:04:34

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний Олександр Валентинович. Шановні колеги. Іще 9 січня 2013 року Європейський суд з прав людини оголосив рішення у справі "Волков проти України". Це абсолютно вбивче для української судової системи, з точки зору критики і тих системних проблем, які викрив Європейський суд в цьому рішенні. На жаль, до сих пір це рішення є абсолютно не виконаним і в пункті 9 цього рішення Європейський суд абсолютно чітко зазначив, що Україна зобов'язана в найкоротший термін поновити суддю Верховного суду України, незаконно звільненого з посади, Олександра Волкова на своїй посаді. Це рішення є виключною компетенцією Верховної Ради України, ніхто інший цього рішення прийняти не може.

Не зважаючи на те, що Європейський суд з прав людини іще півтора роки назад зазначив Верховній Раді, що ми зобов'язані це рішення виконати і поновити Олександра Волкова на своїй посаді, як справедливо зазначив Голова Верховної Ради, декілька разів Верховна Рада не приймала цього рішення з абсолютно незрозумілих причин. У мене таке враження, Олександр Валентинович, що і сьогодні це рішення може не бути прийнятим, враховуючи і попереднє голосування, і бачачи настрої в залі. Тому я би просив сьогодні це… прийняття цього рішення відкласти. Воно є дуже важливим з точки зору встановлення справедливості, воно є дуже важливим з точки зору відновлення іміджу України, як держави, яка виконує рішення Європейського суду. І чергове неприйняття цієї постанови, або аналогічної постанови Верховної Ради України, просто принизить Україну в очах тих, хто спостерігає за тим, як Українською державою виконуються рішення Європейського суду.

Тому можливо провести сигнальне голосування, але у мене враження, що сьогодні, на жаль, рішення прийняте не буде, тому я би просив відкласти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Одна хвилина, Леонід Ємець.

 

13:06:41

ЄМЕЦЬ Л.О.

Шановні колеги, Леонід Ємець, фракція "Батьківщина". Хотів би доповісти, що на Комітеті з питань верховенства права та судочинства це питання розглянули та прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти це рішення як за основу, так і в цілому одразу. Дякую. Це вся інформація.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Народний депутат Пилипенко.

 

13:07:05

ПИЛИПЕНКО В.П.

Шановний голово, група "Економічний розвиток", Пилипенко, Полтавщина. Коли ми говоримо про рішення Європейського суду у справі "Волков проти України", то хочу констатувати одне, дійсно це рішення Україна не виконує. І коли ми говоримо про заходи індивідуального характеру.

На жаль, ми забуваємо, що пунктами 199-202 Україні присудження до виконання заходи загального характеру, які повинні усунути ті недоліки в українському законодавстві і в Конституції, які призвели до того, що ми сьогодні маємо це рішення.

Мається на увазі те, що Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну поміняти системно законодавство, яке стосується формування Вищої ради юстиції. Саме через те, що у Вищій раді юстиції присутні були народні депутати, які потім приймали рішення і у Верховній Раді, які і зараз, на жаль, у нас у Вищій раді юстиції присутні знову народні депутати, і саме через це рішення у справі "Волков проти України" не виконується.

І я думаю, що законопроект про внесення змін до Конституції України, який, я думаю, Президент внесе, він це все виправить і нарешті у Вищій раді юстиції будуть працювати судді, які будуть звільняти самих суддів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, шановні колеги, давайте порадимось. Була пропозиція народного депутата Власенка сигнальне голосування провести. Тому що, дійсно, я бачу, що недостатня кількість людей зараз в залі за необ'єктивними причинами. Давайте, щоб ми перед голосуванням ще хвилину автору. Будь ласка, включіть мікрофон Власенка Сергія Володимировича.

 

13:08:37

ВЛАСЕНКО С.В.

Дякую, шановний Олександре Валентиновичу. Просто попередній виступаючий дещо спотворив взагалі ситуацію. Дійсно, рішення Європейського суду з прав людини у справі Волкова ділиться на дві частини, які абсолютно не пов'язані між собою.

Дійсно, українська держава зобов'язана виконати заходи загального характеру, змінювати законодавство. Але це жодним чином не торкається того, що українська держава згідно з пунктом 9 цього рішення зобов'язана поновити Олександра Волкова на посаді.

Що стосується складу Вищої ради юстиції, колега або не в курсі, або свідомо спотворює рішення Європейського суду з прав людини. У рішенні Європейського суду з прав людини названі 3 прізвища фізичних осіб, які своїми діями, в незалежності від статусу, порушували Європейську конвенцію з прав людини. Це Сергій Ківалов, пан Колесніченко, друг попереднього виступаючого, і ще один друг попереднього виступаючого Ринат Кузьмін, перший заступник Генерального прокурора.

Тому мова не йде про якісь, знаєте, системні питання, пов'язані з участю народних депутатів у складі Вищої ради юстиції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте сигнальне голосування проведемо, щоб, дійсно, не компрометувати парламент перед європейською спільнотою. Прошу сісти на свої робочі місця. І давайте сигнально продемонструємо готовність парламенту зараз, виходячи з чисельності присутніх народних депутатів, приймати рішення з цього питання.

Прошу сигнальне голосування включіть. Прошу визначитись, підтримати позицію щодо розгляду цього питання.

 

13:10:23

За-157

Шановні колеги, не готовий парламент розглядати це питання. Перенесемо його до наступного засідання.

Будь ласка, народний депутат Матвієнков з цього приводу.

 

13:10:45

МАТВІЄНКОВ С.А.

Матвієнков, Маріуполь, фракція регіонів.

Уважаемый Александр Валентинович, это голосование сигнальное, которое мы сейчас провели  и рассмотрение этого вопроса, должно для нас для всех явиться сигналом. Почему? Потому что те вопросы, которые ставились при рассмотрении этого данного вопроса, в частности не персонального голосования депутатов, которое явилось основанием для принятия этого решения, для нас для всех должно быть очень серьезным сигналом. То, что происходит сегодня у нас, к сожалению, подчеркиваю, к сожалению, в зале: внесение в повестку дня с голоса, без предварительное рассмотрение на комитетах, правки с голоса. Когда мы в уме делаем какие-то изменения в законе, а потом вносим. Все это даст когда-то свои негативные результаты. Сегодня можно возмущаться, можно не возмущаться, но я считаю, что мы говорим о реальных вещах. Потому что последствия могут быть по многим законам, которые мы сегодня неглядя принимаем, гораздо более серьезнее, чем постанова по Волкову. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, мені здається, що парламент уважно розглядає всі закони. Є можливість всім виступити при обговоренні. І сьогодні ми жодний закон не приймали з голосу чи робили правку. Що стосується персонального голосування, жодного зауваження, що є порушення персонального голосування в залі, я не отримував. Тому давайте не загальні виступи, а конкретні зауваження, коли вони у вас є.

Шановні колеги, прошу розглянути проект  Постанови про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форм власності. За скороченою процедурою чи без обговорення, шановні колеги, як? (Шум у залі) За скороченою процедурою. Будь ласка, прошу підтримати обговорення цього питання за скороченою процедурою. Прошу підтримати.

 

13:12:49

За-163

Рішення процедурне, воно прийняте.

Будь ласка, Богдан Бенюк готовий доповідати це питання, прошу.

 

13:13:05

БЕНЮК Б.М.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати України! На ваш розгляд пропонується проект Постанови про встановлення мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форми власності.

Шановні колеги, за останні роки освіта, так само, які медицина, потерпала від реорганізації та руйнівних реформ. Для розуміння ситуації слід навести такі дані.

Найбільшу кількість шкіл було закрито у період з 2010 по 2013 роки. Кількість навчальних закладів скоротилася з 20,6 тисяч до 19,7 тисяч. Щорічно зникає від 200 до 300 закладів середньої освіти і така тенденція, на жаль, триває. Сьогодні у 2,5 тисячах шкіл навчається від 10, звертаю вашу увагу, від 10 до 100 дітей, і такі заклади вже є кандидатами на закриття.

Ми не можемо лишатися осторонь такої кричущої проблеми, вона потребує нагального вирішення. У зв'язку з тим, що проект Постанови вже рік вноситься до парламенту, але до нього розгляд не доходив, тому під стенограму пропоную внести такі правки. 

Замінити слова "впровадити до прийняття Закону України "Про Державний бюджет на 2014 рік" мораторій на закриття загальноосвітніх навчальних закладів державної і комунальної форми власності" на слова "впровадити до прийняття Закону України "Про Державний бюджет  на 2015 рік" мораторій на закриття загальноосвітніх навчальних закладів   державної і комунальної  форми власності". Також слова "проаналізувати хід виконання Державної програми "Шкільний автобус та передбачити в Державному бюджеті на 2014 рік збільшення коштів на  її фінансування"  на слова "проаналізувати  хід виконання Державної програми "Шкільний автобус" та  передбачити в Державному  бюджеті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити виступ

 

БЕНЮК Б.М. … та передбачити в Державному бюджеті на 2015 рік збільшення коштів на її фінансування".

У зв'язку з вищезазначеним, прошу вас, шановні депутати, шановні колеги,  підтримати прийняття проекту  Постанови з зазначеною правкою  за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Будь ласка, від комітету, голова комітету лілія Михайлівна Гриневич.

  

13:15:51

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, шановний Олександре Валентиновичу! Ми розглядали  на комітеті цю постанову ще рік тому і тому ми підтримуємо ті  правки, які зараз  були озвучені одним із співавторів під стенограму.

А також  хочемо зазначити, що ця       постанова спровокована   бездумними  рішеннями влади в попередні 3 роки, коли було закрито понад  тисячу загальноосвітніх навчальних закладів. Сьогодні органи місцевого самоврядування можуть формувати  мережу загальноосвітніх навчальних закладів, користуючись також можливостями зміни  їхньої ступневості при такій необхідності, коли старшокласників треба возити до краще обладнаних, з більшими можливостями навчальних закладів або в крайньому разі  при відсутності  дітей можуть     призупинити тимчасово діяльність  навчального закладу. Хід про те, щоб взагалі закривати заклад,  є дуже радикальний і, на нашу думку, цілком необґрунтований.

Тому що ми вже подібну ситуацію з дошкільними навчальними закладами, і ми зараз цю мережу ніяк не можемо відновити. Тому комітет підтримує цю постанову, просить ухвалити за основу і з озвученими поправками в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, шановні колеги, прошу записатись на виступи.  Народний депутат Матвєєв, Комуністична фракція.

 

13:18:06

ГОРДІЄНКО С.В.

Шановні колеги! Шановні громадяни України! Фракція Комуністичної партії України однозначно буде підтримувати зазначену постанову, так як всі роки перебування в парламенті фракція Комуністичної партії України виступала категорично проти закриття навчальних культурно-освітніх і медичних закладів.

За часів радянської влади не закривалися, а будувалися і відкривалися ці заклади, тому закривати школи, особливо в сільській місцевості необхідно не мати здорового глузду. Я хочу привернути увагу до наступного, що в кожному скликанні особливо перед виборами розігрується ця карта у любов, закривати чи не закривати навчальні заклади. Ми є послідовними і кажемо, що категорично їх закривати не можна. Тому закликаємо всіх і вас підтримати дану постанову.

Наступне. Щодо закриття навчальних закладів, але дуже важливе. Пунктом 2 цієї постанови в ній говориться: вжити невідкладних заходів щодо зміни умов фінансування загально-навчальних, освітньо-навчальних закладів державної та комунальної власності. Вдумайтеся, в тому числі і автори постанови, ви однією  рукою голосуєте за внесення змін до Державного бюджету України, яким позбавляєте право вчителя на належну заробітну плату, право школи провести ремонт навчального закладу, право школи купити якесь обладнання, для неї, бо обмеженість бюджету ви проголосували  саме  за  секвестр,  не дає цього. І дуже лукава поправка,  до якої я хотів  би саме також привернути вашу увагу, дозволити формулювання щодо тимчасового призупинення діяльності закладу. Це лукаве формулювання його писати не можна, бо завтра під це формулювання органи виконавчої влади переломлять через коліно  органи місцевого самоврядування і закриють ці навчальні заклади.

Я хотів би нагадати, в тому числі тут і  Микола Володимирович Томенко…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, півхвилини дайте завершити.

 

ГОРДІЄНКО С.В.   … необхідно все-таки нам підтримати, що тільки саме за правом і рішенням територіальної громади можуть бути закриті. І ніколи не йти на те, щоб і підтримати ті  законопроекти щодо рівня наповнюваності саме класів, які були, автора я назвав і ми це лобіювали в минулому скликанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Мирний, фракція "Свобода".

 

13:20:45

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Ірині Фаріон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:21:02

ФАРІОН І.Д.

Шановні колеги! Ірина  Фаріон, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Термін "мораторій" виник  у нашому законодавчому просторі власне тоді, коли агент Російської Федерації Табачник очолив стратегічно важливий напрям розвитку нашої держав –  Міністерство освіти. І якщо, чесно кажучи, ми і надалі ми будемо оперувати тим терміном, то це буде свідчити про те, що маємо дуже серйозні проблеми в нашому розвиткові. Про те, на  цей час це був єдиний спосіб призупинити вакханалію, яка стосувалася середньої освіти, щоб передбачала закриття сіл передусім у  сільській місцевості.

Ми знаємо, що закриття школи в сільській місцевості – це   знищення села як культурного центру, а кожне село – це колиска нас всіх. Саме наше завдання полягає в  тому аби зберігати цю культуру бо саме з цієї  сільської культури ми з вами живимося, будучи втомленими від цього споживацького урбанізму. Тому ми змушені були на комітеті розглядати цей законопроект саме в такому формулюванні – мораторій. Це перше.

Друге. Попередній доповідач розповідав про безглузді речі в "советские времена",  які стосуються освіти. Так от, уся проблема "советских времен" в системі освіти стосувалася того, що вона знищувала і вбивала зміст і якість освіти, абсолютно і повністю вихолощуючи з неї правдивий сенс. Маю на увазі передусім гуманітаристику. Йдеться про історію, йдеться про мову, йдеться про інші галузі знань.

Тому з тими правками, які запропонував  Богдан Бенюк і пані Лілія Гриневич, є сенс проголосувати нам цю постанову, аби на майбутнє унеможливити закриття шкіл у будь-якій місцевості.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина", будь ласка.

 

13:23:00

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я, звісна річ, буду підтримувати ініціативу наших колег. Але зразу скажу про те, що ми не вирішуємо проблему, яка позначена і в постанові, і у виступах, то ми її мінімізуємо складність проблеми, або, скажімо, небезпеки і ризики на 2015 рік.

На моє глибоке переконання, аналіз ситуації показує, що ми повинні зробити як мінімум ще кілька серйозних кроків, і крім тих, що позначені в постанові. І такі законопроекти і я особисто, з моїми колегами виносили.

Перша проблема, вона не стратегічного характеру, але тим не менше, проблема, щоб забезпечити нормальне функціонування бодай початкового  рівня школи в сільській місцевості з невеликим населенням, ми повинні зробити і остаточно проголосувати законопроект, який ми 10 раз обговорювали в першому і повторному другому, про зміну наповнюваності класів. Ми можемо  піти на перехідний період, щоб з чотирьох на трьох дітей зробити, і перший клас ми можемо набирати, якщо є три дитини. Таким чином, ми збережемо ще якусь частину шкіл.

Друга позиція, мій досвід, і я їздив не в одну таку школу, яка обговорювалася можливість її закриття, підказує, що ми повинні норму закону про… за згодою громади розшифрувати, за згодою громади в розумінні  не сільської ради чи селищної ради, а загальних зборів села. Теоретично зможемо допускати, що коли виникне ситуація, що коли в кожному класі буде по одній дитини і то зрозуміло, ми повинні піти на зустріч батькам і дітям, які хочуть дітей підготувати до навчання. І в такому випадку, якщо буде абсолютно консенсус, тобто збори села це підтримають, то, звісна річ, треба такий заклад буде закривати. Але можливо його зберегти як позашкільного навчання заклад, щоб не закрити приміщення, не розкрасти це приміщення і так далі.

Тому я підтримую цю постанову. Але ми мусимо зробити тут і наступні кроки: внести зміни до закону, про який я сказав і подумати над механізмом захисту дітей в сільській передовсім місцевості.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Народний Пилипенко, "Економічний розвиток", будь ласка.

 

13:25:28

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую, пане Голово.  Група "Економічний розвиток", Пилипенко, Полтавщина. Дійсно, ця проблема із закриттям шкіл у сільській місцевості є досить актуальною і, як мінімум, кожен мажоритарщик, який обирався в сільській місцевості, він зобов'язаний просто підтримати цю постанову і висловити тим самим свою  позицію.

У нас справа в тому, що, наприклад, в окрузі, де обирався я, де 90 відсотків із сільської місцевості, є такі школи, де не те, що немає теплої води, де в школі не проведено води взагалі, треба ходити до колодязя, набирати воду і після цього нести її до школи і використовувати. І, звичайно, що багато чиновників, користуючись цим, користуючись незадовільним станом сільських шкіл, вони намагаються оптимізувати і, скажімо так, укрупнити ці школи. Оскільки є сільська рада і, можливо, на декілька сіл, в одному селі є велика школа, а в іншому селі є школа тільки першого ступеня для... Звичайно, що для  чиновника легше це закрити і показати те, що шкільний автобус, який буде возити. Але сьогодні шкільний  автобус є, а завтра немає солярки. Сьогодні шкільний автобус є, а завтра він поламався. Або шкільний автобус є тільки на папері і, насправді, дітей просто позбавляють права на навчання. Необхідно, дійсно, розібратися в даному випадку, провести, повністю переглянути всі ті школи, які були закриті на предмет того, чи отримують ці діти з цих шкіл належну освіту, чи вони отримують належної якості... на належному рівні здійснюється їхнє виховання, чи дійсно вони автобусами довозяться до цих шкіл, чи це  просто було зроблено для того, щоб закрити школу, а діти не отримували освіту.

Разом з тим, наша депутатська група просить врахувати також той аспект, що постанова вносилася ще у 2013 році, до прийняття Закону України про Державний бюджет на цей рік. І тому необхідно врахувати ті всі думки, які висловлювали і автори законопроекту, і доповідачка від комітету.

Дякую. Ми будемо підтримувати цю постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, по одній хвилині просять депутати від груп, які не отримали можливості записатися. Будь ласка, народний депутат Момот.

 

13:27:39

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 округ, Дніпропетровськ. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги, я підтримую і авторів, і тих, хто виступав до мене. Безумовно, сільську школу треба захищати, сільську освіту треба розвивати, хоча ми повинні розуміти, що ми трішки залазимо не в свою єпархію, це таки справа місцевого самоврядування, місцевих органів влади.

І, приймаючи цю постанову, ми повинні розуміти, що проблема сільської місцевості – я закінчив в сільській місцевості школу, моя мати була вчителькою в сільській школі, я цю проблему добре розумію, - і хочу сказати, що 7 учнів на одного вчителя і чотири класи – це не та якість освіти, яка повинна бути в країні, яка збирається в Європу. Тому це тільки перший крок повинен бути. Ми повинні розвивати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

13:28:51

МОМОТ О.І.

…розвивати програму і "Шкільного автобусу", не так тільки, як ми перед виборами, а повинна бути державна програма, яка зробить освіту на селі доступною і якісною. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я дуже багато бачу рук. Важливе питання, безумовно, для всіх. Зараз-зараз, я побачив. Гончаров, народний депутат, будь ласка.

 

13:29:18

ГОНЧАРОВ А.Д.

Спасибо. Уважаемый Александр Валентинович, я обращаюсь к парламентариям от имени жителей города Горловка, и особенно посёлок Озеряновка, поддержать данный проект и особенно то, что касается финансирования на следующий год программы "Школьный автобус". Дети, которые учатся в 58 школе, живут на расстоянии от 7 до 15 километров, автобус, который их привозил, уже давно вышел из эксплуатации. Поэтому обращаюсь к Министерству просвещения, чтобы и запланировали, в том числе, автобус на посёлок Озеряновка. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Народний депутат Заболотний.

 

13:30:10

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Дякую. Шановні колеги, я хочу сказати, що це надзвичайно складана справа, тому що з однієї сторони ті школи, які в результаті оптимізації були закриті, сьогодні вже розбомблені, розбарахолені, там уже на окремих немає верхів, в окремих вже зняли опалення, яке там було, навіть електропроводку повитягали. З іншої сторони, я вважаю, що треба думати і про конкурентносдатність наших дітей, які закінчують сільські школи. Тому що викладач чи вчитель, який читає 6 – 7 предметів, це говорить про те, що діти будуть мати, аби-які знання, вони не будуть конкурентні на ринку освіти, коли будуть особливо поступати. Тому ми вважаєм, що найбільш таки змістовний виступ, це був Миколи Володимировича Томенка, який сказав, що треба все-таки на рівні села прикоротити, закривати школи, а створити, можливо об'єднати дошкільні …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, можливість виступити.

 

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М. … об'єднати молодші класи і дошкільнят, а вже  старші класи робити у селах, де є і дороги, де є  автобуси, тому що влітку ще довезти якось можна, а взимку практично діти прогулюють навчання. Тому ми за те, щоб прикоротити і поки що підтримати законопроект, але дати доручення Міністерству освіти і Міністерству фінансів забезпечити автобусами і будівництво особливо доріг в цих селах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Каплін, будь ласка

 

13:31:59

КАПЛІН С.М.

Шановні народні депутати, вельмишановні вчителі, батьки тих дітей, які навчаються в школах.

Навколо цієї дискусії дуже багато сміття, розмов пустих і нічим не забезпечених. Я вважаю, і це позиція нашої політичної сили, ми повинні принципово для себе визначитись: школа, вуз, дитячий садок – це та система координат, в якій ми будуємо нашу нову державу.

Тому повторюю в тисячний раз: наш найкращий Міжнародний валютний фонд – це Генеральна прокуратура України. Ми повинні арештувати тих усих, хто обікрав, в тому числі вчителів. Ми повинні повернути мільярди, десятки мільярдів євро, які вивезені за кордон. Ми п'ята в світі країна, яка вивозила гроші за кордон.

І, що стосується шкільних автобусів. Заберіть  автобуси в Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента, обласних рад і адміністрацій і віддайте для того, щоб возили, дітям. Там вони набагато потрібніші ніж……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Народний депутат Безбах, будь ласка.

 

13:33:18

БЕЗБАХ Я.Я.

Олександр Валентинович, спасибо вам большое. Очень больной вопрос сегодня затронули. Я переговорил со специалистами.

Действительно, мне кажется, что правильно было бы отдать этот вопрос на местные органы власти. Они определятся.

Следующее. Есть такое понятие. Сегодня действительно много говорят о садиках. А есть садики, которые сегодня находятся под ведомством. Это при том, что сегодня нет места, большие очереди, но садики используются не по назначению! В частности Приднепровская железная дорога.

И меня удивляет новая власть, которая сегодня их поддерживает и не отдают садики на местные уровни для того, чтобы детки не стояли в очереди! Тут уже были выступления по этому поводу. И считаю, что все-таки было бы правильно принять точечное финансирование для восстановления этих садиков, и снять очень напряженность на очереди! Спасибо большое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ми обговорили питання. Народний депутат Лабазюк просить 1 хвилину як автор проекту. І будемо приймати рішення.

 

13:34:28

ЛАБАЗЮК С.П.

Шановні народні депутати! Навколо цього питання багато йшло дискусій. І дійсно багато було слушних поправок, пропозицій. Я хочу звернутися до всіх вас. Я думаю, що ви добре розумієте, наскільки важлива ця проблема і ніяк не потрібно її сьогодні політизувати чи намагатися створювати якийсь популізм навколо цієї теми.

Дійсно, були слушні пропозиції і ідеї, що цей законопроект був внесений в 2013 році і потрібно було зміни внести до 2014 року. Але сьогодні ми маємо ту ситуацію, яка є. І якщо ми будемо говорити, що нам потрібно якісну освіту, а в тих школах, де навчається 5 чи 6 дітей, чи 1 дитина в класі, це є неможливим, можливо, і так. Але до тієї пори, поки ми не виконаємо 100-відсотково програми "Шкільний автобус", до тієї пори, поки ми не відремонтуємо дороги, не забезпечимо робочим місцем вчителів, які скорочуються в школах, ми не маємо морального права закривати школи і говорити про кращу і якіснішу освіту в школах, куди дітей перенесуть.

Тому я вас дуже прошу одноголосно всіх, та, як дивлячись в зал і на жаль, дуже мало народних депутатів є сьогодні на місці…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЛАБАЗЮК С.П. …і представників Партії регіонів, і комуністів, і "УДАРу", всі одноголосно підтримайте цю проблему. Я переконаний, що не тільки мажоритарних депутатів ця проблема затрагує, а і всіх людей, хто проживає на території України.

Дякую за увагу. Прошу підтримати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обговорили детально це питання. Я прошу, щоб ми зафіксували увагу на тих поправках, які доповідав народний депутат Бенюк. Це стосується, що ми мораторій вводимо до прийняття бюджету не 2014, тому що він прийнятий, а 2015 року, це важлива позиція. І інші ті зауваження, які наголошувалися під час виступу доповідача.  Тому, шановні колеги, є пропозиція прийняти з поправками за основу і в цілому. Так я розумію, шановні колеги? Так.

Тому я шкодую єдине, знаєте про що, що нема представника Міністерства освіти. Хоча зобов'язаний був заступник міністра Полянський інформувати нас щодо цієї проблеми. І я нікого не бачу з Міністерства освіти, щоби можна було їхню позицію почути і відчути той формат, який пропонує зараз Міністерство освіти в цьому дуже важливому для всієї країни питанню.

Тому, шановні колеги, з поправками, про які я говорив, прошу визначитись щодо прийняття постанови за основи і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:37:20

За-245

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступне питання.

Будь ласка, по фракціям покажіть. "Батьківщина" – 59, 26 - регіони, "УДАР" – 31, 28 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 15, 34 –  "Свобода", Компартія – 23, 29 – позафракційні.

Шановні колеги, наступне питання. Є пропозиція, щоб ми його прийняли без обговорення. Це проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Сучасний стан, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров'я України". Нема заперечень, шановні колеги, щоб без обговорення? Обговорити є бажання?

Колеги, ну, я не знаю, є необхідність обговорити питання. Мені здається ні, охорона здоров'я дуже важливо. Давайте дві хвилини голові комітету Тетяні Дмитрівні дамо для інформації з цього питання і визначимося. Будь ласка.

 

13:38:22

БАХТЕЄВА Т.Д.

Шановний головуючий, шановні колеги! Вашій увазі пропонується проект Постанови Верховної Ради про рекомендації парламентських слухань 3308. Нагадаю, що ці слухання відбулися ще 5 червня минулого року, тобто вже більше як рік тому. На жаль, розгляд поданих рекомендацій кілька разів переносився і нарешті зараз Верховна Рада знайшла можливість їх розглянути. Незважаючи на значний період часу, що минув з моменту проведення слухань, усі запропоновані у додатку до постанови рекомендації залишаються вкрай, дуже, актуальними. Вважаю також за необхідне наголосити на тому, що в поданій редакції комітет врахував уже практично усі пропозиції вже нинішнього міністра охорони здоров'я, міністерства. Запропонована для розгляду редакція схвалена на засіданні комітету 27 березня 2014 року і погоджена Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України без зауважень. У зв'язку з цим комітет пропонує прийняти запропонований проект Постанови у другому читанні і в цілому.

Разом з тим, прошу Верховну Раду під стенограму погодити внесення до тексту рекомендацій двох чисто технічних поправок.

Перше. В поправці 14 рядок сорок шість на сторінці 9 таблиці цифри 2014 замінити цифрами 2015. Адже зараз мова має вже йти про формування державного бюджету на наступний 2015 рік.

І друге. У поправці 15 рядок п'ятдесят на сторінці таблиці прошу слова "до 1 червня 2014 року" замінити словами "до 1 вересня 2014 року".

Авторами цієї постанови є народні депутати Бахтеєва, Ілик, Спіріна, Біловол, Гелевей, Дейч…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Шановні колеги, з урахуванням зауважень, вірніше, поправок комітету… Будь ласка, я дякую. Можна сідати голові комітету.

Одну хвилину, Адаму Мартинюку включіть мікрофон.   

 

13:40:49

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк,  фракція Компартії  України. 

Передусім, я хотів би сказати, поінформувати, що колега  Спіріна відкликала свій підпис під цим проектом  постанови.

І наступне.  Переважно тут сказано абсолютно все правильно про стан нашої охорони здоров'я. Але фракція, і я закликаю    інших, уважно подивіться. На превеликий жаль, основна мета цих  рекомендацій зводиться ось до чого: "Кабінету Міністрів  України посилити контроль за реалізацією  Закону України "Про порядок проведення  реформування системи охорони      здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві" і забезпечити систематично узагальнення набутого під час  виконання  досвіду". Тобто суть цих рекомендацій  зводиться до того, що даєш медичну  реформу  в повному обсязі.

Я думаю, кожен із нас розуміє  як населення ставиться до медичної реформи, ми підтримати такого не можемо.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, давайте  визначимось шляхом голосування щодо  підтримки проекту Постанови про рекомендації парламентських слухань на тему: "Сучасний стан, шляхи і перспективи  реформи у сфері охорони здоров'я  України".  Реєстраційний номер, нагадаю, цієї постанови 3308. Прошу,  шановні колеги, визначитись шляхом голосування щодо прийняття за основу і в цілому, прошу голосувати

 

13:42:32

За-184

Рішення не прийнято. 

Будь ласка,   шановні колеги, наступне питання – це проект Постанови про Рекомендації парламентських  слухань   про становище молоді  в Україні на тему: "Про участь молоді  в суспільному житті: економічна активність".  Можемо  голосувати? Можемо. В цілому, за основу і, в цілому.   Прошу,  шановні колеги, підтримати проект Постанови  про Рекомендації парламентських слухань "Про ставище    молоді в Україні". Прошу підтримати за основу і в цілому 4928.

  

13:43:13

За-228

Рішення прийнято. 

І наступне питання, шановні колеги, реєстраційний номер має 2252: проект Постанови про затвердження положення про адаптацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України. Акредитацію, вибачаюсь, не адаптацію, журналісти у нас адаптовані, але ж не всі акредитовані, так я розумію.

Колеги, за скороченою процедурою, так я розумію, будемо розглядати? Давайте дві хвилини дамо доповідачу і приймемо рішення. Прошу Юрій Богданович Дерев'янко.

 

13:44:01

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Шановний Олександр Валентинович! Шановні колеги! Сьогодні акредитація журналістів здійснюється на основі положення, яке було затверджено Головою Верховної Ради ще минулого скликання. Після того у нас був прийнятий Закон "Про інформацію", який вимагає те, що таке положення було затверджено суб'єктом владних повноважень. Суб'єктом владних повноважень фактично є Верховна  Рада, тобто колегіальний орган, тому пропонується затвердити Постановою Верховної Ради положення про акредитацію журналістів.

В цьому положенні є дві речі, які додались по відношенню до тої, які були раніше затверджено, а саме: гарантується журналістам право безперешкодного входу до всіх приміщень Верховної Ради під час засідань комітетів, відкритих, підкреслюю, засідань комітетів, тимчасових комісій.  В разі, якщо комітетом не прийнято іншого рішення про проведення закритого засідання.

Друге. Вирішення питання щодо позбавлення журналістів акредитації за певні порушення має відбуватися виключно з врахуванням думки і рекомендацій Комітету з питань свободи слова та інформації.

Приймаючи цей проект Постанови Верховної Ради і затверджуючи це положення про акредитацію засобів масової інформації ми з вами як колегіальний суб'єкт владних повноважень будемо гарантувати права журналістам, будемо гарантувати виконання їхніх професійних обов'язків у стінах Верховної Ради. І це не буде вимагати додаткового погодження журналістів для того, щоб потрапити на засідання комітету, якихось ще погоджень з секретаріатом комітету і таке інше. Тобто, якщо журналіст акредитований Верховною Радою, він безперешкодно може виконувати свої професійні обов'язки і бути  присутніми на всіх відкритих засіданнях і комітетів Верховної Ради.

Тому шановні колеги, прошу підтримати цей проект постанови і проголосувати, і дати можливість нашим журналістам висвітлювати нашу роботу публічно і відкрито. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, від комітет голова  буквально одну хвилину, плюс-мінус Микола Володимирович,  щоб ми встигли прийняти рішення.

 

13:46:10

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, до позиції і виступу Юрія Богдановича додам, що цю постанову готували представники абсолютної більшості фракцій включно  з фракцією Партії регіонів. Юрій  Мірошниченко тоді був задіяний у нас в цьому процесі. І наш підхід полягає в наступному.

Перше. Акредитований журналіст парламенту –це інституційно журналіст, який  мусить бути професійний, підготовлений,  відповідальний і працювати з нашим  парламентом, розуміючи про що він пише, що він говорить і як він діє. Ми в свою чергу повинні створити всі  умови для такого акредитованого журналіста, а не принижувати його, коли він переходить з приміщення, і там державна охорона його десять раз записує. Парламентські слухання ми  проводимо, журналісти ті ж самі, які акредитовані, тут годину в черзі стоять, щоб до нас акредитуватися ще раз.  Тому єдина акредитація  дає можливість і їм відповідальніше діяти, і нам відповідати за свої дії.

Вразі мені говорили от наприклад, є засідання комітету дуже спеціальне, де є таємниця, де є ще щось. Теоретично це може бути. Але Закон про комітети дає можливість комітету приймати рішення, що засідання закрите без журналістів, питань немає. Ви проводите таке засідання без журналістів. Але у випадку, коли йдеться про традиційну систему  засідань, акредитований парламентський  журналіст має право по акредитації працювати і в комітеті, і в сесійній залі.

Друга позиція. Я думаю, що ми  розписали там  можливість як забрати акредитацію. І там є механізм, якщо є конфліктна історія. От у нас є псевдожурналісти з російських медіа, у нас деякі російські медіа, що вони це фактично видання терористів або  група тероризму. Значить тоді ми розписали механізм, як таким людям позбавити акредитацію, і як вони  не повинні працювати, коли наприклад вони  діють не як журналісти, а як  речники тероризму.

Тому просимо підтримати   і впорядкувати систему акредитації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, давайте, народний депутат Мірошниченко, і будемо приймати рішення. Та можна з місця.

 

13:48:26

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Ну, по-перше, я сам журналіст за освітою, тому я думаю, що буду говорити з точки зору професійної у тому числі.

Щоб ви знали, шановні колеги депутати, що у Верховній Раді  акредитовано понад 2 тисячі журналістів. В нас немає такої  кількості видань, і значна частина людей, які представляються журналістами, насправді вирішують свої проблеми, які не мають жодного відношення до  їхньої творчої діяльності. Тому новий порядок акредитації згідно з нашим комітетом, він має вирішити ці всі проблеми. І до журналістів велике прохання, справді займатися своїми професійними обов'язками.

Але друге питання, воно є надзвичайно важливим, і його частково голова комітету уже підняв, це присутність у нашому парламенті журналістів, які представляють державу-агресора, державу-окупанта Російську Федерацію. Сьогодні група народних депутатів Всеукраїнського об'єднання "Свобода" зареєструвала постанову 4109а, яка передбачає тимчасову призупинку акредитації журналістів, які представляють російські видання. Ці журналісти сьогодні є шпигунами, ці журналісти сьогодні є посібниками терористів, ці журналісти сьогодні дискредитують саме ім'я журналістики, тому що вони  викривляють факти, вони пересмикують, вони маніпулюють і займаються зомботерапією. А інформаційна зброя, вона знищує українців не менше і значно жорсткіше, ніж зброя автоматична.

Тому я все ж таки закликаю, з одного боку, поновити процедуру і зробити її більш сучасною для наших журналістів, з іншого боку, негайно внести на розгляд Постанову про при зупинку акредитацію журналістів російських засобів масової інформації.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, можемо приймати рішення з цього проекту? Я нагадаю, це проект 2252а, Постанова про затвердження Положення про акредитацію  журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, за основу. Тільки за основу – пропозиція.

Я звертаюсь, Микола Володимирович, голова комітету Томенко, за основу – пропозиція, так я розумію? І в цілому. Потому что рішення комітету у нас тільки за основу. Будь ласка, мікрофон включить голові комітету.

 

13:51:00

ТОМЕНКО М.В.

В принципі, рішення комітету було: прийняти в цілому і за основу. Я єдине, що от бачу, що деякі народні депутати підтягуються, як зазвичай, от на 14 годину. Можливо, все-таки ми протестуємо першим голосуванням, тому що відповідальна справа, щоб нас потім журналісти не критикували, що ми боїмося їх пускати на засідання комітетів. Я пропоную: в цілому. Але давайте сигнальне голосування, па потім проголосуємо остаточно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, є пропозиція: просигналити журналістам щодо готовності Верховної Ради приймати це рішення. Давайте посигналимо. Прошу підготуватися до голосування і визначитися щодо готовності Верховної Ради зараз розглянути це питання. Прошу голосувати. Сигнальне голосування.

 

13:52:06

За-187

Сигнал не дійшов.

По фракція, будь ласка. "Батьківщина" – 58,  0 – "регіони", "УДАР" – 30, "Економічний розвиток" - 13, 12 – "Суверенна і європейська Україна", 34 – "Свобода", 17 – Компартія України, 23 – позафракційні.

Шановні колеги, давайте по готовності тоді. Я прошу комітет, включимо його щодо прийняття рішень розглянути питання. Це важливе питання, тому я залишаю можливість його про голосувати в парламенті.

Шановні колеги, наступне питання, пов'язане з... Зараз, з проектом Постанови про відзначення 100-річчя утворення Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка. Я би просив давайте голову....

Голосуємо, так? Чи одну хвилину дамо Яворівському Володимиру Олександровичу?

Одну хвилину давайте, він дуже просить. Колеги, може, хтось несвідомо буде тиснути кнопку… Будь ласка.

 

13:53:19

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановне товариство, ми маємо три проекти постанов. Перша – це сторіччя університету, сьогодні він вже називається "Полтавського університету". Я думаю, що тут заперечувати, ну, не можна. То більше, я хочу закликати народних депутатів. По-перше, Олександр Валентинович, давайте ми для того, щоб уникнути повторів оцих питань, є загальний список, я підготував як голова підкомітету, ювілеїв. Давайте виберемо звідти найголовніше, врахуємо те, що сьогодні переживаємо важкі часи, і закладати в постанови, скажімо, ремонти якісь там у селі і таке інше – це буде дуже важко, але не відзначати взагалі сьогодні видатних постатей, видатні історичні події – це буде просто нерозумно і це нас буде збіднювати.

Є друга постанова, і я особливо закликаю народних депутатів: якщо не вдасться зараз проголосувати, перенести, можливо, на завтра, бо це має колосальний політичний підтекст. Це відзначення 700-річчя мечеті-медресе хана Узбека. Це унікальна пам'ятка кримськотатарського народу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Володимир Олександрович, ми дійдемо зараз до цього питання – і можна буде його прокоментувати.

Прошу, шановні колеги, давайте зараз визначимося щодо підтримки за основу і в цілому - така ж пропозиція? – проекту Постанови про відзначення 100-річчя Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка. Прошу, шановні колеги, 4086 за основу і в цілому, прошу голосувати.

 

13:55:04

За-210

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, ну, у нас в залі, я дивлюсь, достатня кількість людей для того, щоб все ж таки проголосувати і підтримати Полтавський університет, 100-річчя який святкує. Прошу, шановні колеги, всі полтавчани от піднімають руки і просять ще раз повернутися до цього питання.

Прошу, колеги, давайте сядемо на свої місця. Тому що, коли немає бажання працювати, я закрию тоді роботу парламенту.

Прошу, В'ячеславу Кириленку дайте можливість висловитися.

 

13:55:35

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина",  голова Комітету з питань культури і духовності.

Ну, це ж таке питання, яке повинно всіх зконсолідувати. Тому що, от якщо брати випускників Полтавського педінституту, а тепер педуніверситету, а раніше Інституту народної освіти, то там, з одного боку, були Макаренко і Сухомлинський, значить, які були авторитетом, особливо у раніший час, з іншого боку випускниками цього ж педуніверситету є і Григорій Ващенко, який є практично фундатором української педагогічної школи, академік Дмитро Багалій і маса інших людей і всім цим людям є кімнати в інституті, тепер університеті, вони однаково пошановуються і однаково їхні напрацювання беруться до уваги під час навчального процесу. І ректор Степаненко, академік, просить  уже всю Україну, Верховну Раду і Полтавщину, щоби зараз парламент проголосував, бо 1 липня у них ця дата, 100-річчя педуніверситету і в них заплановані заходи …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла позиція.

Народний депутат Бублик. Будь ласка.

 

13:56:49

БУБЛИК Ю.В.

Юрій Бублик, Полтавщина.

Я хочу доповнити пана Кириленка і прошу своїх колег депутатів проголосувати за цю постанову. Тому що дійсно, цей навчальний заклад заслуговує на надвелику повагу українського суспільства. Хотілося б наголосити, що цей навчальний заклад закінчив Юрій Кондратюк, основоположник маршруту космічних польотів, це людина зі світовим ім'ям. Варто наголосити на тому, що в цьому навчальному закладі у Полтавському національному педагогічному університеті є такий чудовий український хор "Калина", якому виповнилося в цьому році 35 років. І клопотання фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" знаходиться в Апараті Верховної Ради України щодо нагородження цього хору Почесною грамотою Верховної Ради України. І багато, багато лише позитивного можна сказати про цей навчальний заклад, тому прошу всіх народних депутатів підтримати і проголосувати "за" цю постанову, тому що цей навчальний заклад заслуговує на не лише українсь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми ще трошки обговоримо і, взагалі, тоді шансів підтримати постанову не буде.

Тому я прошу підтримати пропозицію, на якій наголошували всі виступаючі, щодо повернення до розгляду цього питання. Прошу всіх народних депутатів присутніх в залі підтримати цю пропозицію щодо повернення до розгляду проекту Постанови (реєстраційний номер 4086) про відзначення 100-річчя утворення Полтавського національного педагогічного університету. Прошу голосувати щодо повернення до цього питання.

 

13:58:37

За-235

Рішення прийнято.

Дякую. Зразу, шановні колеги, давайте приймемо за основу і в цілому цей проект постанови. Прошу підтримати пропозицію і проголосувати проект 4086 "Про відзначення 100-річчя утворення Полтавського національного педагогічного університету імені Короленка" за онову і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:59:10

За-228

Дякую від університету за підтримку святкування цього видатного наукового і навчального закладу.

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте зразу проект Постанови про відзначення 700-річчя мечеті-медресе хана Узбека. Одна хвилина, будь ласка, народний депутат Яворівський. Проект народного депутата Джемілєва Мустафи.

 

13:59:35

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Це принципове питання! Принципове питання. 700 років цій мечеті. Це було місце столиці колишньої Золотої Орди. Вона трошки молодша від нашої Софії, всього-на-всього там на два століття. Треба обов'язково проголосувати. Це питання має колосальний підтекст для кримських татар. У цей важкий час варто їх підтримати. Голосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ганна Герман, будь ласка, 1 хвилина. І будемо голосувати.

 

14:00:06

ГЕРМАН Г.М.

Шановні колеги, це дуже важливе питання. І я прошу опозицію дослухатися до позиції Партії регіонів і підтримати проект цієї постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, давайте зараз всі разом. Бачите, пропозиція і Ганни Герман, і голови комітету щодо підтримки цього. І це буде реальна підтримка не тільки мечеті, якій 700 років, але ж і наших братів кримських татар, які борються за Україну в окупованому Криму.

Прошу, шановні колеги, проект (4095) про відзначення 700-річчя мечеті-медресе хана Узбека. Прошу, давайте, сигнальне, добре, сигнальне голосування. Щоб не зірвати голосування. Добре. Давайте відсигналити, що ми готові підтримати цей проект Постанови 4095.

Прошу, шановні колеги, сигнальне голосування. Щоб не зірвати рішення. Прошу голосувати.

 

14:01:20

За-194

Рішення не прийнято.

По фракціям. "Батьківщина" – 58, регіони – 20, "УДАР" – 28, 17 – "Економічний розвиток", 13 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 34, Компартія – 0, позафракційні – 24.

Шановні колеги! В зв'язку з тим, що немає бажання приймати рішення, ми завершуємо сьогодні роботу. Ми повернемося до цього питання, колеги. Завтра, я думаю, що у нас буде можливість прийняти це питання, підтримати його.

Верховна Рада продовжить свою роботу завтра о 10 годині ранку. До побачення.

Що стосується парламентських слухань, будь ласка, прошу, оголошення. О 15 годині у нас повинні відбутися парламентські слухання щодо забезпечення розвитку інформаційного суспільства. Прошу всіх учасників парламентських слухань прийняти в них активну участь.

До побачення, шановні колеги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку