ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 червня 2014 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Прошу сідати на свої робочі місця. Верховна Рада продовжує свою роботу. Ми розпочинаємо вечірнє засідання парламенту. Прошу секретаріат нагадати народним депутатам, що треба своєчасно заходити до залу і натхненно працювати над законопроектами.  Прошу, шановні колеги, сідайте на свої робочі місця. Давайте ми перевіримо скільки депутатів своєчасно заходить до залу і готові приймати відповідальні рішення.

Прошу включити систему "Рада", давайте подивимось наявність і готовність депутатів.

 

16:02:18

В залі знаходиться 282 народних депутати. Парламент готовий приймати рішення.

Прошу, шановні колеги, будемо продовжувати нашу роботу. Нагадаю, ми зараз з вами повинні розглянути питання, пов'язані з призначенням позачергових місцевих виборів. Таких проектів у нас достатньо велика кількість.   І я просив би, шановні колеги, щоб ми їх з вами приймали без обговорення. З інформацією щодо цього блоку питань має велике бажання виступити голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія.

 

16:03:32

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановні колеги!  Шановний головуючий!  Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 14 травня при розгляді питання  по призначенні окремих позачергових місцевих виборів, ухвалив рішення рекомендувати парламенту призначити ці вибори на неділю 26 жовтня 2014 року, прийнявши проекти постанов за основу та в цілому. За наслідками розгляду даного питання комітетом підготовлено та зареєстровано в Верховній Раді України 10 проектів постанов про призначення позачергових виборів: Ірпінського міського голови Київської області, Малинського міського голови Житомирської області, Кирівського міського голови Донецької області, Полонського міського голови Хмельницької області, Коротеньківського міського голови Івано-Франківської області, Почаєвського міського голови Тернопільської області, Вугледарського міського голови Донецької області, Сарнинського міського голови Рівненської області, Любоморського міського голови Волинської області.

Комітет одноголосно запропонував  призначити позачергові вибори в цих місцях голів, на неділю 26 жовтня 2014 року. Провести, що кожного з проектів постанов окремий розгляд та голосування. Просимо підтримати.

Можу я оголошувати окремо? Можу я оголошувати окремо для голосування?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я буду оголошувати. Сідайте на місце, щоб можна було зручно голосувати.

Шановні колеги, я переконаний, що всі народні депутати підтримають проведення позачергових виборів, тому що це вимога закону і ми повинні чітко її дотримуватись.

Є пропозиція, щоб ми без обговорення приймали постанови і давайте щодо процедури прийняття. Я називаю реєстраційний номер постанови, зачитую її зміст, вірніше назву, а ми з вами визначаємось, приймаючи за основу і в цілому. Нема заперечень?

Нема заперечень. Дякую за підтримку.

Шановні колеги, розглядається проект постанови 4059а про призначення позачергових виборів Вугледарського міського голови (місто Вугледар Донецької області). Будь ласка, шановні колеги, прошу підтримати. За основу і в цілому. Прошу, шановні колеги, голосувати. Прошу підтримати.

 

16:06:20

За-215

Шановні колеги, хвильку.

Рішення не прийнято.

По фракціям. Давайте подивимось хто, як працює. 52 – "Батьківщина", 25 – Партія Регіонів, 19 – "УДАР", 24 – "Економічний розвиток", 18 – "Суверенна європейська Україна", 29 – "Свобода", 22 – Компартія, позафракційні – 26.

Шановні колеги, я прошу своєчасно приходити на свої робочі місця. І я бачу, що депутати продовжують заходити до залу. Колеги, о 16 годині, я нагадую, розпочинається сесійне засідання вечірнє. Тому, шановні колеги, давайте, о 16 годині всі повинні бути в залі. Прошу, прошу, ще я даю 2 хвилини для того, щоб депутати сіли на свої робочі місця. Зрозуміло, 10 хвилин. Ми ж не в студентській аудиторії, шановні колеги.

Колеги, можу ще раз поставити на голосування? Можу. Прошу, шановні колеги, підтримати проект Постанови (4059а) про призначення позачергових виборів Вугледарського міського голови. Прошу повернутись до цього питання, шановні колеги. Прошу підтримати.

 

16:07:57

За-245

Рішення прийнято.

Прошу, шановні колеги, визначитись щодо підтримки проекту цієї постанови за основу і в цілому. Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

16:08:21

За-239

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я прошу, давайте інтенсивно попрацюємо над цим блоком питань. Проект Постанови 4723. Проект Постанови про призначення позачергових виборів Ірпінського міського голови (Ірпінська міська рада Київської області). Прошу, шановні колеги, 4723 – за основу і в цілому, прошу голосувати.

 

16:08:59

За-245

Рішення прийнято.

Наступна постанова має номер 4724. Це проект Постанови про призначення позачергових виборів Малинського міського голови (місто Малин Житомирської області). Прошу, шановні колеги, підтримати проект постанови за основу і в цілому. Прошу.

 

16:09:30

За-245

Рішення прийнято. Бачите, як гарно всі працюють.

Наступне питання, шановні колеги, – проект Постанови (реєстраційний номер 4725) про призначення позачергових виборів Кіровського міського голови (місто Кіровське Донецької області). Прошу, шановні колеги.

 

16:10:00

За-246

Рішення прийнято.

Наступний проект Постанови має реєстраційний номер 4726 – про призначення позачергових виборів Полонського міського голови (Полонська міська рада Полонського району Хмельницької області). Прошу, шановні колеги, підтримати за основу і в цілому.

 

16:10:36

За-245

Рішення прийнято.

Наступний проект постанови (реєстраційний номер 4932) – це проект Постанови про призначення позачергових виборів Городенківського міського голови (місто Городенка Городенківського району Івано-Франківської області). Прошу, шановні колеги, підтримати проект постанови за основу і в цілому.

 

16:11:13

За-253

Рішення прийнято.

Так гарно працює Верховна Рада, шкода переобирати, шановні колеги.

Шановні колеги, наступний проект (4933 реєстраційний номер) – проект Постанови про призначення позачергових виборів Почаївського міського голови (Почаївська міська рада Кременецького району Тернопільської області). Прошу, шановні колеги, за основу і в цілому підтримати цей проект.

 

16:11:53

За-253

Рішення прийнято.

Наступне питання, шановні колеги, (реєстраційний номер 4060а) проект Постанови про призначення позачергових виборів Ічнянського міського голови (Ічнянська міська рада Ічнянського району Чернігівської області).

Будь ласка, шановні колеги, 4060а прошу підтримати за основу і в цілому.

 

16:12:37

За-262

Рішення прийнято.

Олег Валерійович, можете балотуватися на Ічнянського міського голову, будь ласка.

Прошу, шановні колеги, (4061а) проект Постанови про призначення позачергових виборів Сарненського міського голови (місто Сарни Сарненського району Рівненської області).

Прошу, шановні колеги, за основу і в цілому підтримати проект 4061а. Прошу голосувати.

 

16:13:16

За-260

Рішення прийнято.

Наступне питання, шановні колеги. Проект Постанови про призначення позачергових виборів Любомльського міського голови (місто Любомль Любомльського району Волинської області) (реєстраційний номер проекту постанови 4062а).

Прошу, шановні колеги, за основу і в цілому підтримати цей проект.

 

16:13:59

За-260

Рішення прийнято.

Наступне питання проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України про зміну і встановлення меж міста Барвінкове Барвінківського району Харківської області. Прошу, шановні колеги, підтримати проект Постанови 4482 – за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

16:14:38

За-267

Рішення прийнято.

Наступне питання, шановні колеги. Реєстраційний номер 4865 – проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Новоград-Волинський і Новоград-Волинського району Житомирської області. Прошу, шановні колеги, реєстраційний номер 4865 – за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

16:15:13

За-267

Рішення прийнято.

Те, що мені дали, я так і йду.

Наступне питання, шановні колеги. Давай завершимо,  я дам слово.

Реєстраційний номер 4945. Це проект Постанови про перейменування села Вариводки Білогірського району Хмельницької області. Проект… Шановні колеги, прохання підтримати. єдине невідомо, як замість Вариводки, як село буде називатись, шановні… Горілаводка? Шановні колеги, давайте без жартів. Місцеве населення просить нас підтримати і перейменувати село. Будь ласка, шановні колеги, проект 4945, прошу підтримати за основу і в цілому.

 

16:16:35

За-262

Рішення прийнято.

Наступний проект, шановні колеги. Проект Постанови про перейменування села  Лукнове Коропського району Чернігівської області.   Шановні колеги, 4946 реєстраційний номер, прошу підтримати за     основу і в цілому.

 

16:17:10

За-259

Зараз-зараз, ми пройдемо перейменування і по сільським  дамо можливість виступити виборам.

Наступне питання,  шановні колеги, проект  (реєстраційний номер 4947), проект  Постанови про перейменування села Осикове Бердичівського району Житомирської області. 4947,  шановні колеги,  пропозиція підтримати за основу і в цілому, прошу голосувати.

 

16:18:01

За-211

Рішення не прийнято. 

Шановні колеги, хто проти перейменування  села Осикове? Тут є питання,  будь ласка, прошу показати по фракціям.

Включіть, будь ласка, по фракціям. "Батьківщина" - 41,  34 – регіони,  "УДАР" - 20, 29 - "Економічний розвиток",  "Суверенна європейська Україна" - 25, "Свобода" - 0, 23 - Компартія, 39 -позафракційні.

Будь ласка, народний депутат Яворівський. Я бачу  руку, потім дам  можливість виступити.

   

16:18:36

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, частина  народних депутатів, грамотних народних депутатів, не голосували з такої причини.  Тому що, ну зрозуміймо давайте, назва, яка існує сьогодні, це чисто  українська назва – село Осикове. А  село Осиково – це російською мовою, тобто міняється  українська назва на русизм. Це якийсь грамотій просто-на-просто придумав цю дурницю.  Через те, скажімо я  особисто і інших депутатів прошу не голосувати за це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Фаріон, будь ласка.

 

16:19:15

ФАРІОН І.Д.

Шановні колеги! Є висновок кваліфікованої установи Інституту української мови Академії наук, у якому пояснено, що "Осикове" – це такий самий прикметник як "житлове". І в жодному випадку ми не маємо творити наших прикметників за зразком російської мови. Досить  того, що тут нещодавно звучало місто Кірово Донецької області, то ми  ще і нашим корпусом депутатським Верховної Ради будемо сприяти русифікації топонімікону сучасного. Не долучайтеся до цієї ганьби. У нас на порядку денному є вилученнями назв населених пунктів, привнесених радянським часом. То ми ще і тепер у 2014 році будемо долучати цю назву населеного пункту до переліку з московщиних назв. Тому закликаємо вас категорично не голосувати за це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Зрозуміла позиція депутатів, які не голосували. Давайте порадимо представників цього села вивчити більш детально основу української мови. І давайте підемо далі по іншим питанням, давайте не будемо тут дискусію.

4948   реєстраційний номер проекту Постанови про перейменування села Прибілля Жидачівського району Львівської області. Шановні колеги, по Прибіллю немає заперечень? Немає заперечень.   Будь ласка, 4948   за основу  і в цілому пропозиція підтримати. Прошу голосувати.

 

16:21:01

За-201

Щось не пішло голосування. Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 49 – "Батьківщина". Я просив би "Батьківщину мобілізувати народних депутатів, щоб працювала вся фракція, а не пів фракції.  Регіони – 8, "УДАР" – 30, 28 - "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 25, 31 - "Свобода", КПУ – 1, 29 – позафракційні.

Шановні колеги, які пропозиції?  Рудьковський, народний депутат, будь ласка.

 

16:21:34

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Олександре Валентиновичу, мені здається, що тут піша "коса на камінь". Мені здається, що народним депутатам  не потрібно на назвах населених пунктів робити політику. Якщо громада визначилась, що їх населений пункт повинен називатися Осиково, то ми повинні підтримати, бо зараз ми починаємо вже,  інша частина залу блокує Трипілля і так далі.

Я б хотів звернутися до  всіх політичних сил в питаннях, так би мовити,  самоустрою підтримувати громади, якщо ми дбаємо про  місцеве самоврядування і передаємо повноваження. Бо коли сільські ради і міста можуть назвати місто своє, а зараз населений пункт  не може назвати сам себе, тому що  Верховна Рада блокує і не рахується з думкою громадян, які проживають у цьому населеному пункті.

Прошу повернутися, Олександре Валентиновичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, народний депутат Чорноволенко і будемо приймати рішення.

Я нагадаю, ми зараз говоримо проект Постанови про перейменування села Прибілля.

  

16:22:56

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановні друзі, я хотів би  звернути увагу тих, хто не  голосував за перейменування  села в село Ятвяги.  Ятвяги – це історична  назва, Ятвяги – це частина литовської нації, коли вона формувалась, одна з племен. Вони дійсно 600 років потому  поселилися на території України, влились в українську націю. І мені здається, що  просто глупо не голосувати за те, щоб повернути цю історичну назву, повернути нашу історичну пам'ять. І більше того, це і творення єдиної політичної української нації, і це інтернаціональне виховання геть усіх. Тому  мене дивують "регіони", комуністи, які за це не голосували.

Я прошу  ще раз це підтримати, бо це абсолютно розумно, абсолютно правильно і люди так хочуть, бо це  історична назва. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Канівець.

 

16:23:51

КАНІВЕЦЬ О.Л.

Дякую, Олександре Валентиновичу і дякую, Олександру  Віленовичу за підтримку, тому що це мій округ. І я теж дуже прошу колег, щоб підтримали проект Постанови про перейменування села Прибілля дійсно в історичну назву село Ятвяги. Це  невеличке, маленьке село, там всього-на-всього 100 з чимось дворів, і люди вже не один десяток років б'ються за те, щоб перейменувати їхнє село в історичну назву.

Я дуже прошу колег з фракції "Батьківщина" змобілізуватися, тому що саме ваші голоси протягнуть ці рішення. Я не сподіваюсь на комуністів, але прошу також  регіоналів, щоб вони підтримали і щоб це рішення зараз набрало необхідну кількість голосів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я прошу, давайте  повернемось до цього питання, щоб все ж таки підтримати місцеву громаду. Нема заперечень? Нема заперечень. Прошу, підтримайте пропозицію. Давайте підтримаємо пропозицію депутатів повернутися до розгляду проекту Постанови (реєстраційний номер 4948). Прошу проголосувати повернення до розгляду цієї постанови. Прошу, шановні колеги.

 

16:25:11

За-215

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. "Батьківщина" – 59, Партія регіонів – 9, 32- "УДАР", "Економічний розвиток" – 28, 25 – "Суверенна європейська Україна", 31 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 31.

Шановні колеги, я думаю, що ми все одно підтримаємо мешканців села Прибілля, які хочуть повернути собі історичну назву. Я думаю, трошки пізніше тут страсті заспокояться у парламенті з назв сіл і селищ.

Шановні народні депутати, у нас з вами є ще пакет, він не включений як окреме рішення парламенту, але нам необхідно прийняти рішення щодо проведення виборів сільських голів.

Єдине, я зразу попереджаю, Давид Важаєвич, на трибуну підходьте, що у нас пакет складається із  156 постанов. (Шум у залі) Отож!

Будь ласка, Давид Важаєвич.

 

16:26:27

ЖВАНІЯ Д.В.

Комітет розглянув 156 проектів Постанов про призначення позачергових виборів окремих сільських та селищних голів.

Зважаючи на великий обсяг роботи, зв'язаних до цих питань, постанов на пленарному  засіданні парламенту, беручи до уваги норми частини першої статті 50 Регламенту Верховної Ради України в частині одноразового відхилення – ad hoc від процедур, передбачених цим Регламентом, комітет одноголосно прийняв рішення рекомендувати парламенту оптимізувати процедуру їх розгляду та прийняття, а саме, одним голосуванням призначити позачергові місцеві вибори окремих сільських та селищних голів на неділю 26 жовтня 2011 року, прийнявши проекти постанов за основу та в цілому.

Комітет пропонує. Перше. Прийняти рішення про одноразове відхилення – ad hoc від процедур, передбачених Регламентом Верховної Ради України щодо проведення одного голосування по всіх проект постанов про призначення позачергових виборів в окремих сільських та селищних голів. Друге, одним голосування призначити ці вибори на неділю 26 жовтня 2014 року. Шановні колеги, просимо вас підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте порадимось. Пропозиція комітету і знавців регламентних норм наступна, щоб зачитати номери цих проектів щодо виборів сільських, селищних голів і проголосувати єдиним пакетом. Нема заперечень? Нема заперечень. Тому, шановні колеги, я прошу для стенограми я озвучую номери цих рішень реєстраційні: 4934, 4934-1, 4934-2, 4934-3, 4934-4, 4934-5, 4934-6, 4934-7, 4934-8, 4934-9, 4934-10, 4934-11, 4934-12, 4934-13, 4934-14, 4934-15, 4934-16, 4934-17, 4934-18, 4934-19, 4934-20, 4934-21, 4934-22, 4934-23, 4934-24, 4934-25, 4934-26, 4934-27, 4934-28, 4934-29, 4934-30, 4934-31, 4934-32, 4934-33 4934-34, 4934-35, 4934-36, 4934-37, 4934-38, 4934-39, 4934-40, 4934-41, 4934-42, 4934-43, 4934-44, 4934-45, 4934-46, 4934-47, 4934-48, 4934-49, 4934-50, 4934-51, 4934-52, 4934-53, 4934-54, 4934-55, 4934-56, 4934-57, 4934-58, 4934-59, 4934-60, 4934-61, 4934-62, 4934-63, 4934-64, 4934-65, 4934-66, 4934-67, 4934-68, 4934-69, 4934-70, 4934-71, 4934-72… Не розходимося, шановні колеги!

4934-73, 4934-74, 4934-75, 4934-76, 4934-77, 4934-78, 4934-79, 4934-80, 4934-81, 4934-82, 4934-83, 4934-84, 4934-85, 4934-86, 4934-87, 4934-88, 4934-89, 4934-90, 4934-91, 4934-92, 4934-93, 4934-94, 4934-95, 4934-96, 4934-97, 4934-98, 4934-99, 4934-100, 4934-101, 4934-102, 4934-103, 4934-104, 4934-105, 4934-106, 4934-107, 4934-108, 4934-109, 4934-110, 4934-111, 4934-112, 4934-113, 4934-114, 4934-115, 4934-116, 4934-117, 4934-118, 4934-119, 4934-120, 4934-121, 4934-122, 4934-123. Фінал вже незабаром, 4934-124, 4934-125, 4934-126, 4934-127, 4934-128, 4934-129, 4934-130, 4934-131, 4934-132, 4934-133, 4934-134, 4934-135, 4934-136, 4934-137, 4934-138, 4934-139, 4934-140, 4934-141, 4934-142, 4934-143, 4934-144, 4934-145, 4934-146, 4934-147, 4934-148, 4934-149, 4934-150, 4934-151, 4934-152, 4934-153, 4934-154, 4934-155.

Шановні колеги! Єдине, я дуже прошу зараз проголосувати, щоб потім я знов не повторював пропозицію, щоб ще раз поставити на голосування. Шановні колеги! Дуже прошу вас, давайте з повагою віднесемся  до сільських, селищних виборів і дамо можливість в населених пунктах, які розташовані, практично по всій території нашої рідної країни, мати можливість обрати сільських і селищних голів. Прошу, шановні колеги, за перелік проектів постанов, реєстраційні номери, яких були озвучені Головою Верховної Ради, а саме, ми зачитувати повторно не будемо, тому що всі уважно слухали і чітко зафіксували кожний з цих номерів постанов, і кожну постанову, і звіряли з текстом, коли я бачив, що ці депутати цим займаються, коли я зачитував.

Прошу, шановні колеги, підтримати проекти постанов про призначення позачергових виборів сільських, селищних голів   за основу і в цілому.

Прошу, шановні колеги, дуже уважно, сідайте на свої місця, прошу, колеги, потім обніметесь і поцілуєтесь, колеги біля дверей, я прошу сідайте, Олександр Сергійович Доній, будь ласка, ви не чули? Я читав 156 постанов, будь ласка, зараз дуже важливо проголосувати. Прошу, шановні колеги, підтримати за основу і в цілому.

Прошу голосувати.

 

16:34:59

За-226

Рішення прийнято.

По фракціям. "Батьківщина" – 66, Партія регіонів – 9, "Удар" – 22, "Економічний розвиток" – 30,   "Суверенна європейська Україна" – 26, "Свобода" – 35, Компартія – 0, позафракційні – 38. Тому, шановні комуністи, не вийшло зірвати вибори в 156 пунктах.

Шановні колеги, прошу, прошу сідати на свої робочі місця. І зараз ми повинні розглянути з вами проекти законодавчих актів в першому читанні. І прохання уряду розпочати з проекту 4756, це проект закону про співробітництво територіальних громад, який має бажання доповісти віце-прем'єр-міністр з регіонального розвитку. Будь ласка, пан Гройсман.

 

ГРОЙСМАН В.Б.

Шановний Олександр Валентинович і вельмишановні народні депутати! На ваш розгляд…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Я вибачаюсь, одну хвильку. Я бачу руки народних депутатів, які просять поставити пропозицію на голосування щодо скороченої процедури. Так чи ні?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Да. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію наших колег і розглянути цей проект за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

16:36:50

За-207

Рішення прийнято. Будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Шановні народні депутати, шановний головуючий. На ваш розгляд вноситься проект Закону України про співробітництво територіальних громад. Цей законопроект є надзвичайно важливим сьогодні і очікуваним в територіальних громадах, оскільки йде в розвиток реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади і в тому числі підвищення спроможності територіальних громад.

Законопроект передбачає об'єднання зусиль територіальних громад для вирішення тих чи інших питань. В тому числі утворення спільних органів управління, спільних підприємств. Об'єднання бюджетних ресурсів, які дадуть можливість сьогодні територіальним громадам, які мають певні проблеми, об'єднуючи зусилля, їх вирішувати.

Хотів би попросити вас підтримати цей законопроект у першому читанні. Зрозуміло, що можуть бути шероховатості. Але я думаю, що до другого читання ми з вами спільно його доопрацюємо. Але хочу вас запевнити у тому, що цей законопроект є довгоочікуваним серед територіальних громад, особливо сіл, селищ, в тому числі і міст України. І вони чекають на ваше рішення.

Тому хочу ще раз вас попросити, шановні народні депутати, підтримати цей законопроект в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пане віце-прем'єр-міністр. Шановні колеги, є бажання обговорити це питання? Є бажання. Чи у вас є? Шановні колеги, за скороченою процедурою. Голосуємо? Колеги, ну, наполягають на обговоренні. Ну, я ж не можу позбавити депутатів можливості виступити з такого важливого питання. Будь ласка, запишіться за скороченою процедурою на обговорення цього питання.

Народний депутат Фурман, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

 

16:38:48

ФУРМАН О.Ю.

Олексій Фурман, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Прошу передати слово Юрію Бублику, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Бублик. Прошу включити мікрофон.

 

16:38:59

БУБЛИК Ю.В.

Юрій Бублик, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Полтавщина. Законопроектом пропонується запровадити законну можливість для органів місцевого самоврядування укладати договори про співробітництво між собою для досягнення певної мети. Прийняття такого законопроекту створить законодавчу основу для кооперації ресурсів органів місцевого самоврядування з метою вирішення спільних проблем життєдіяльності територіальних громад на місцевому рівні.

Для прикладу. Законопроект суттєво розширить можливості місцевих громад у розв'язанні ними різноманітних проблем соціально-економічного характеру на зразок будівництва і отримання соціальних об'єктів, забезпечення водопостачання, вивезення сміття тощо.

Зважаючи на вище викладене, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода"  буде голосувати за даний законопроект. Тому що ухвалення цього законопроекту, дійсно, підніме територіальну громаду, місцеву територіальну громаду на вищий щабель своїх взаємин, і після цього територіальна громада, дійсно, стане суб'єктом взаємовідносин, а не об'єктом. Тому фракція Всеукраїнського об'єднання  "Свобода" голосуватиме за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ващук.

 

16:40:15

ВАЩУК К.Т.

Шановні народні депутати, наша депутатська група підтримує даний законопроект. Все-таки це розширення місцевого самоврядування, розширення права місцевих громад. І це вкрай важливо сьогодні, враховуючи настрої на місцях всіх територіальних громад – і Заходу, і Сходу, і Півночі, і Центру.

Проте, цей законопроект хочеться вважати як першим таким щаблем, першим кроком. І тому, звертаючись до шановного віце-прем'єра, який доповідав даний проект, хочеться, аби розширення прав місцевих громад відбулося не тільки через цей закон, до якого ми на друге читання дамо свої доповнення, а і через зміни до Бюджетного кодексу, через фінансову підтримку, розширення фінансових можливостей. А саме, через перегляд податків, які залишатимуться у місцевих громадах, особливо, якщо на їх територіях працюють підприємства, які зареєстровані у містах – Києві, в обласному центрі – орендують землі, а селянам залишається дірка від бублика.

Тому оцей закон має бути доповнений, розширений Бюджетним кодексом і змінами до Податкового кодексу. Тоді це буде дійсний крок нинішнього Кабінету Міністрів, уряду нашого, по наданню більших можливостей місцевим громадам. Ми голосуватимемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліку треба народному депутату? Ні. Шановні колеги, вибачайте, ще не всі виступили.

Яворівський народний депутат, фракція "Батьківщина".

 

16:42:25

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, де досі немає метро. Але Кличко обіцяє все-таки в цьому році добудувати міст із лівого берега на правий. Дай йому Боже.

Лише на перший погляд може видатися, що цей законопроект  чисто технічний, скажемо так, і формальний. Насправді, якщо подумати про те, що Україну постійно роз'єднували, і нашу історію писали не ми, а писали наші вороги. І розсікали Україну на частини за всіма принципами: за етнічним, за географічним, за історичним, за релігійним і так далі. Цей законопроект – це тільки-но початок. Це, я сказав би так, перша якась така нормальна цеглинка, яка закладається у єдність України, коли між собою можуть спілкуватися і взаємно вирішувати якісь проблеми певні громади. Але в даному випадку йдеться про вузьке розуміння громад на території, скажімо там, району, області. Але, очевидно, наступним кроком має бути оце єднання на теренах всієї України між заходом і сходом. Ви самі бачите, що зараз втікачі із Донецька в основному їдуть на Західну Україну. Тобто це на ту Україну, якою вчора ще лякали їх. Але вони їдуть саме туди, знаючи, що там дуже добрі люди дають їм притулок там і тому подібне. Через те, ясна річ, що за цей законопроект потрібно обов'язково проголосувати. Але ще раз кажу, це лишень перший крок, і я апелюю до Гройсмана про те, що нам потрібно буде іти далі і розширювати цей закон на загальноукраїнських теренах. Він дуже важливий.

І, Олександре Валентиновичу, щоб не брати слова я звертаюся до вас із проханням, номер цієї постанови я вам там написав, 4234 –  про створення слідчої тимчасової комісії, додаються ще члени комісії Матіос, Сорока і Березкін. Це три різні ці… Поставте, 150 голосів всього-на-всього потрібно для того, щоб завершити цей багатостраждальний процес.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  народний депутат Журавський. Я дам по хвилині від фракцій, ті, які не отримали можливості виступити.

 

16:44:41

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Депутатська група "Економічний розвиток" демонструє приклад лаконічності. Ми пропонуємо проголосувати цей законопроект за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, настільки важливе питання, що депутати фракцій, які не отримали за записом слово, наполягають, щоб отримати по одній хвилині з цього питання.

Будь ласка, народний депутат Михайленко. Я дам можливість.

 

16:45:13

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Шановні колеги, фракція Комуністичної партії України пропонує дослухатися до думки посадовців, які працюють в органах місцевого самоврядування, до думки сільських (селищних) голів та міських, які застерігають сьогодні нас від поспішного вирішення цього питання та підтримки цього законопроекту. Деякі з них приймали активну участь в обговоренні під час круглого столу. Вони, їх думка була однозначна, що від ухвалення цього законопроекту ні шкоди, ні користі не буде. Тому що на сьогоднішній день уже є певні напрацювання у співпраці територіальних громад, уже є практика створення комунальних підприємств на базі спільної власності територіальних громад району і області. Але ж сьогодні органи місцевого…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Колеги, зрозуміла позиція, що треба в другому читанні доопрацювати закон.

Будь ласка. народний депутат Каплін, "УДАР".

 

16:46:33

КАПЛІН С.М.

Представники нашої фракції приймали участь у згадуваному круглому столі, перше.

Друге. Ми гарно почитали цей проект – ми вітаємо ініціативу уряду і, я так розумію, Президента в питаннях, пов'язаних з організацією співробітництва, транстериторіального співробітництва, яке на основі не надуманої популістської децентралізації, а на основі прикладної децентралізації дасть той необхідний енергетичний  ефект зусиллям територіальних громад і їх очільників – це перше.

Друге. Що стосується позиції, висловленої представниками комуністичної фракції.  Я рекомендую вам іще раз перечитати цей законопроект, там чітко виписаний порядок ініціювання таких  проектів і він спирається передусім на позицію рад  відповідних територіальних громад. Тому там є необхідний баланс, ми підтримуємо ініціативу і вважаємо, що це той важливий крок …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Зрозуміла позиція.  Будь ласка, народний депутат Чечетов, регіони.

 

16:47:49

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати, фракція Партії регіонів буде підтримувати цей законопроект. Но это только небольшое локальное решение той глобальной проблемы, которую мы обязались перед нашими избирателями  на западе и на востоке решить.  Речь идет о глубочайшей децентрализации власти, о передаче широких полномочий на местах,       о предоставлении возможности на местах формировать исполнительные органы  власти, о предоставлении  возможности формировать бюджет снизу.  Поэтому глобальная проблема, стоящая перед сегодняшней каденцией парламента – принять в первом  чтении, проголосовать изменения  в Конституцию, ядром которого будет    являться децентрализация власти. И осенью  этой каденцией парламента уже окончательно принять решение об изменениях в Конституцию, где проголосовать за глобальное решение проблемы в части децентрализации  власти. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Народний депутат Рудьковський,  будь ласка. І підводимо риску  під обговоренням.

 

16:49:03

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, я пропоную підтримати цей закон у першому  читанні і до  другого читання наповнити його більш конкретним  змістом.

Також я хочу звернутися, користуючись нагодою, до віце-прем'єр-міністра   України.  З 2001 року, шановні народні депутати, всі педагоги України шкіл, училищ, вихователі отримують 20 відсотків  надбавки до  заробітної плати. Так от, 25 травня  уряд відмінив обов'язкову доплату нашим викладачам. Це, що ми економимо на вчителях? Постанови про престижність вчительської праці помножили на нуль. Я звертаюсь до вас як до уряду, прошу вас, Голово Верховної Ради дати Комітету освіти підготувати і завтра на комітеті внести у Верховну Раду закон і прийняти ці надбивки 20 відсотків для вчителів і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зрозуміла позиція. Півхвилини, завершуйте, будь ласка.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. … і 50 відсотків для бібліотекарів прийняти законом, для того, щоб більше уряд не економив на вчителях. 80 мільярдів даєте банкам для того, щоб банкіри поповнювали свої доходи, а вчителів робите жебраками, 500 тисяч чоловік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зрозуміло.

Шановні колеги! Володимир Борисович Гройсман, віце-прем'єр-міністр, хоче заключне слово сказати перед голосуванням. Будь ласка.

 

ГРОЙСМАН В.Б. Дякую вельмишановний Олександре Валентиновичу, вельмишановні народні депутати за вашу позицію. Хочу також вас проінформувати, що на сьогодні в парламенті знаходиться ще декілька важливих законопроектів – це Закон про добровільне об'єднання територіальних громад, це Закон про державну архітектурну будівельну інспекцію, яка децентралізує в цій сфері повністю повноваження і передає на місця, а також Закон про засади державної регіональної політики. Це всі закони, які стосуються регіонального розвитку місцевого самоврядування, децентралізації. І я сьогодні, користуючись такою можливістю, буду просити вас підтримувати і ці законопроекти, які знаходяться в стінах парламенту.

Окремо хотів би проінформувати, що уряд сьогодні готує новий Закон про місцеве самоврядування, новий Бюджетний кодекс, де податки на прибуток підприємств, податки на доходи фізичних осіб, пропонується їхню частину з врахуванням до бюджетів громад, що істотно посилить спроможність і фінансові можливості органів місцевого самоврядування.

Також хотів зазначити, що фундаментальною зміною, яку потребує сьогодні Україна і суспільство, – це зміна до Конституції України в частині місцевого самоврядування, де ми передбачимо обраність влади на місцях,  повсюдність місцевого самоврядування і фінансову спроможність для вирішення нагальних питань. Окрім того, ми маємо забезпечити дієвий контроль з боку  громади і звісно держави за дією органів місцевого самоврядування, які отримують повноваження і величезну відповідальність перед суспільством. Дякую вам за увагу і дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, дуже  важливе питання, я прошу всіх народних депутатів сісти на свої робочі місця і депутата Немілостіва прошу також на своє робоче місце зараз будемо голосувати. Шановні колеги, колеги… Шановні народні депутати, три дзвіночка, прохання сісти на свої робочі місця, потім договоримо.   

Зараз за пропозицію всіх фактично виступаючих ми повинні прийняти в першому  читанні проект Закону (реєстраційний номер 4756) нагадаю, це проект Закону  про співробітництво територіальних громад. Прошу шановні колеги дуже важливе питання. Прошу підтримати в першому читанні, тобто за основу. Будь ласка, шановні народні депутати, прошу голосувати. Прошу.

 

16:53:32

За-281

Рішення прийнято. Дякую.

По фракціях, будь ласка.  65 – "Батьківщина", 44- регіони, "УДАР" – 34, 33 – "Економічний розвиток", "Суверенна Україна" – 29, 35 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 41.

Шановні колеги, може в цілому прийняти? В цілому готові? Готові. Давайте спробуємо в цілому. Прошу підтримати і народного депутата Сухого він фахівець з цих питань, будь ласка. Прошу, шановні колеги, в цілому прийнятий закон, і ще два  закони уряд обіцяє в напрямку  децентралізації влади і посилення місцевого самоврядування найближчим часом направити до парламенту.

Прошу шановні колеги реєстраційний номер 4756 в цілому, прошу голосувати.

 

16:54:39

За-274

Рішення прийнято. Дякую.

По фракціях. 66 – "Батьківщина", 44 – регіони, "УДАР" – 31, 31 – "Економічний розвиток",  "Суверенна Україна" – 29, 35 – "Свобода", 0 – КПУ, позафракційні – 38.

Шановні колеги, продовжуємо працювати над законодавчими актами, проектами законів, які підготували у комітетах до першого читання.

Будь ласка, 4931, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території" (щодо місця перебування та права на освіту).

Прошу, шановні колеги, перед тим, як Андрій Віленович Сенченко почне доповідати, підтримати пропозицію і проголосувати скорочену процедуру розгляду цього питання, а також всіх інших питань, які пропозиція сьогодні розглянути в першому читанні.

Прошу, шановні колеги, підтримати пропозицію за скороченою процедурою  розглянути ці проекти. Прошу голосувати.

 

16:55:58

За-203

Рішення прийнято.

Прошу, Андрій Віленович, доповідайте.

 

16:56:08

СЕНЧЕНКО А.В.

Шановні колеги, законопроектом пропонується внести доповнення до статті 6 та викласти у новій редакції статтю 12 Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та провий режим на тимчасово окупованій території України". Саме пропонується врегулювати правові відносини щодо декларування місця перебування громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території України на іншу територію нашої країни.

Законопроектом пропонується здійснювати видачу громадянам, місце проживання яких зареєстровано на тимчасово окупованій території, довідок про місце їх перебування на території… на іншій території України у день звернення громадянина. Така довідка має видаватися центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції за місцем перебування осіб на підставі паспорта громадянина України та заяви про місце перебування особи на території України. Необхідність такої довідки полягає в забезпеченні прав, свобод та гарантій, передбачених законодавством органами державного та місцевого самоврядування на території України. Зразок та порядок видачі довідки, що підтверджує місце перебування та зразок письмової заяви, яка видається громадянину для одержання довідки має затверджувати центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики в сфері міграції.

Також пропонується нова редакція статті 12, яка стосується обов'язку держави забезпечити для абітурієнтів, що зареєстровані на тимчасово окупованій терорі, можливості навчання на бюджетній формі та проживання в гуртожитках. Що стосується статті 12, то ми з вами вже приймали редакцію, але вона потребує, ну, як деяких правок редакційних. Велике прохання: підтримати цей закон, тому що ці довідки необхідні для того, щоб дитина пішла у дитячий садочок, у школу, мати мала можливість повести дитину в поліклініку...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Віленович, дякую.

Шановні колеги, є необхідність обговорювати це питання? Є. Прошу записатися для обговорення.

Народний депутат Ємець, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, ще раз, замість Ємця хто виступає? Яворівський, йому передали слово? Будь ласка, включить мікрофон.

 

16:59:19

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, де ще немає метро.

Шановні колеги, лише на перший погляд  може здатися, що це така собі тема, знаєте, там довідку видати – не видати. Насправді це настільки принципово, настільки глибоко, настільки  життєво потрібно і настільки складно в людському житті, як і те, що відбувається на  сході України.

Ми, справді, не готові були до  тієї ситуації, яка сьогодні розвивається  не лише, так би мовити, на фронті,  а лише і тут у тилу. Буде прибувати дуже багато людей і за кожною людиною стоїть дуже  й дуже велика проблема: і навчання їхнє, і розташування. Взагалі, чесно кажучи, це рідкісне явище, коли є біженці на своїй рідній землі з одного регіону в інший. Це, справді, рідкість, Україна це має. Через те Андрій Сенченко порушив, мені здається, дуже життєво трепетну тему про те, як люди, які прибувають із сходу України або в центр України, або на Західну Україну як вони будуть обживатися. І ця довідка – здається всього-на-всього   папірець, але насправді це така перепустка у якесь нове незрозуміле дуже часто життя.

У мене на моїй дачі в селі в Баришівському районі проживає уже четвертий місяць… третій місяць, вибачаюся, проживає кримськотатарська родина. Я знаю їхні проблеми: і як дітей віддати до школи, як облаштуватися, як зареєструватися. Через те я хочу Андрію Сенченку просто подякувати за те, що він звернув увагу  на такі, з першого погляду для декого може видатися дрібницею, але що все це виніс на законодавчий рівень. Спасибі вам, Андрію. Ви дуже правильно зробили, і ми, звичайно, цей законопроект будемо підтримувати.

А вам, Олександр Валентинович, ще раз нагадую, №4234.  Нам треба 150  голосів і давайте поставимо крапку в тому. Бо ви говорили по телефону і не чули, коли я про це говорив.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Олександрович, ми все чуємо, не турбуйтесь.

Прошу, шановні колеги. Народний депутат Хомутиннік, "Економічний розвиток".

 

17:01:31

ХОМУТИННІК В.Ю.

Прохання передати слово народному депутату Пилипенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  включіть мікрофон народного депутата Пилипенка.

 

17:01:40

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую, пане Голово.  Група "Економічний розвиток", Пилипенко, Полтавщина.

Депутатська група буде підтримувати зміни до Закону про окуповані території. Безперечно, ми підтримували цей закон і в основній редакції,  і долучилися до його опрацювання. Внаслідок чого громадянам України було надано право безперешкодного в'їзду і виїзду на територію окупованої республіки Крим, а також право захисту розпорядження вільно володіти своєю власністю. Разом з тим, я хочу привернути увагу до такого питання, що наш народ послідовно відстоює ту позицію, що закони повинні прийматися саме для того, щоб вони виконувалися. Але не лише для того, щоб вони друкувалися у "Голосі України". Так само вийшло і з цим законом.

Що я маю на увазі. Олександре Валентиновичу, зверніть увагу. Цим законом ми передали усі судові справи громадян, які знаходилися у судах Автономної Республіки Крим до відповідних судів міста Києва. Я маю на увазі Окружний адміністративний  суд, Господарський, а також Апеляційний міста Києва і районні суди. Тобто ми фактично дозволили тим громадянам, які бажають вирішити свої конфлікти за українським законодавством, які довіряють державі Україна, щоб вона їх захистила, право це зробити і можливість це зробити. Але ми забули перерозподілити видатки між цими судами. Я маю на увазі те, що фактично зараз ми не фінансуємо суди в Автономній Республіці Крим на окупованій території. Але, разом з тим, зросло навантаження на відповідні суди в місті Києві. Якщо для прикладу: Окружний суд міста Севастополя, Адміністративний, він слухав 15 тисяч справ, а Окружний суд Київської області всього слухав 7 і зараз значно збільшилось навантаження. Тому ми просимо мій виступ вважати депутатським запитом нашої групи до Кабінету Міністрів для того, щоб вони в максимально стислі терміни перерозподілили видатки і забезпечили фінансування судів для того, щоб громадяни з окупованої території у Києві могли отримати доступ до правосуддя. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Розенко, Фракція "УДАР".

 

17:03:43

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличка.

Безумовно, зараз наша країна переживає дуже важкі часи і ми вимушені, власне, застосовувати і приймати, ухвалювати нове законодавство в умовах в яких не перебувала Україна протягом, ну я думаю, що десятиліть або століть. І тому безумовно, що ми будемо, ми працюємо з колес, безумовно, що законодавство, яке ми приймаємо не є досконалим і безумовно, що ми і далі будемо змінювати законодавство, які ухвалюємо фактично в надзвичайних умовах і будемо його приводити в залежності від умов і від реальних потреб наших співгромадян, які переселяються, або з Криму, або, на жаль, є біженцями сьогодні із східних регіонів. Це законопроект безумовно важливий адже вирішує одне дуже важливе питання, в тому числі питання здобуття вищої і взагалі освіти в Україні нашим співгромадянами. Це наш інтелектуальний потенціал, який ми не маємо права втратити. Але дуже важливо, щоби в моменті імплементації закону, виконання законів, дії органів виконавчої влади були дуже гнучкими, своєчасними і професійними. Тому що зверніть увагу на цей законопроект, він передбачає, що в разі, якщо не має додаткових, якщо немає вільних місць для зарахування студентів, має відразу прийматися нові рішення виконавчої влади. І тому ми, нажаль, сьогодні бачимо, от по системі біженців в Україні, що ну десь пробуксовує, десь на місцях не зовсім місцеві, в першу чергу, органи влади розуміють цю проблему. Тому безумовно тут  питання  номер один на скільки ці закони будуть виконуватись. Безумовно фракція "УДАР" буде підтримувати ці ініціативи і буде стежити за виконавчою…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція. Народний депутат Сабій, фракція "Свобода". Народний депутат Бенюк.

 

17:05:56

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Богдану Бенюку.

 

17:06:13

БЕНЮК Б.М.

Богдан Бенюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" без сумніву  буде підтримувати в першому читанні цей Закон. Адже, сподіваємось на те, що цей закон, через якісь певні часові терміни буде вдосконалюватись, бо ті проблеми, які пов'язані з тими людьми, які переселяються із Криму, вони весь час відкривають нові нюанси і ці нюанси треба буде нам враховувати.

Зараз мені дзвонять, наприклад, наші виборці із Запоріжжя, і вони зштовхнулися із такою проблемою де студенти, які виїхали з Криму, приїхавши, наприклад, на навчання в Запоріжський університет медичний, з них вимагають проплату, проплату за другий семестр навчання, хоча вони вже проплатили ці кошти в Криму.

І тобто багато таких фінансових питань, які треба врегульовувати, особливо в цей рік, бо ми розумієм, що якщо проблема із Кримом буде затягуватись далі то студентські, оці особливо той хто в вищих учбових закладах навчається, без сумніву ця болюча проблема буде трошки пригладжуватись.

Особливо треба подумати про випускників цього року, бо ті хто буде поступати у вищі учбові заклади України в цьому році, вони так би мовити будуть складати ще конкуренцію іншим студентам, які навчаються в цих учбових закладах по Україні.

Тобто вся та фінансова підтримка, яка була на кримські вищі учбові заклади, треба попросити, щоби обов'язково Міністерство освіти давало таку фінансову підтримку і державні місця по навчанню в інші ті вузи, де будуть прийняті ті громадяни, які є біженцями із Криму. Обов'язково ці нюанси треба брати до уваги. Тому що величезна кількість людей, які попадають, так би мовити, в цей перехідний період в такі якісь нерівні умови, то я думаю, що власне ми, в першому читанні прийнявши цей закон, будемо обов'язково старатися, щоб до другого читанні всі ці нюанси, і психологічні, і фінансові, були враховані.

Бо інакше ми ставимо, так би мовити, в нерівні умови тих громадян України, хто буде претендувати на те саме учбове місце, ті, хто …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ. Будь ласка.

 

БЕНЮК Б.М.  І тому-то дуже важливо, щоб ми ці речі врегулювали. І обов'язково звернуло Міністерство освіти на державні розподілення місць, які були в Криму, щоб вони тепер попали на ці державні місця, попали в інші учбові заклади України.

І Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати цей закон в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ми обговорили питання. Єдине, наполягають ще депутати, я бачу. Давайте дамо виступити.

Народний депутат Зарубінський, будь ласка, 1 хвилина. І народний депутат Герман – також.

 

17:08:57

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги, коли я був свого часу автором Закону України про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні, сьогодні він є частиною українського законодавства, відверто кажучи, не думав про те, що його треба буде використовувати і в іншій ситуації. Коли в Україні будуть біженці. Сьогодні, за даними міжнародних організацій, це вже десятки тисяч людей.

І тому сьогоднішні пропозиції щодо механізму реалізації статті 33 Конституції щодо свободи пересування, щодо реалізації закону, про який я вже казав, про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні, є вимушеними, але потрібними для наших громадян. Я думаю, що суб'єкт права законодавчої ініціативи саме намагався створити механізм реалізації мого, ну, не мого закону, українського закону, автором якого я був. І відповідної 33 статті Конституції.

Тому вважаю, що автора треба підтримувати. Але внести поправки з врахуванням зауважень наукових…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Герман.

 

17:10:11

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Партія регіонів, фракція Партії регіонів, буде підтримувати цей законопроект, оскільки вважає, що ми не повинні допустити, щоб мешканців Криму вважали чужими на Україні, щоб діти з Криму були в Україні  чужими. Це наш народ, це наші люди, і ми повинні підтримати цей закон, щоб про них держава Україна  дбала якнайбільше. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, прошу сісти на свої робочі місця. Шановні колеги! Прошу, Андрію Володимировичу, будь ласка, зараз будемо голосувати. Шановні колеги, прошу сісти і підготуватися до голосування, розім'яти праву руку, щоб вона тиснула правильно.

І ми зараз з вами повинні визначитися щодо підтримки в першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про  забезпечення права свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (щодо місця перебування та права на освіту) (реєстраційний номер 4931). Будь ласка, за основу пропозиція підтримати. Прошу голосувати.

 

17:11:41

За-248

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я бачу руки, які тягнуться вверх, саме підтримуючи в цілому прийняти, так я розумію. Так? Так.

Шановні колеги, є пропозиція в цілому підтримати проект Закону 4931. Прошу голосувати.

 

17:12:18

За-233

Рішення прийнято.

Дякую за підтримку наших громадян, які змушені страждати на тимчасово окупованій території.

Для протоколу хочу попросити зафіксувати виступ народного депутата Пилипенка як депутатський  запит, що стосується судової системи, і сказати, що голова профільного комітету Валерій Пацкан все зробив для того, щоб цей закон був прийнятий.

Прошу, шановні колеги, наступне питання 4784 проект… Ми зараз, так, все правильно. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування Державного земельного банку).

Я прошу заступника міністра фінансів Лісовенка, так?  Доповісти цей закон. Я нагадаю, ми прийняли з вами рішення, що за скороченою процедурою всі питання в першому читанні обговорюємо. Будь ласка, Віталій Васильович.

 

ЛІСОВЕНКО В.В.

Дякую. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати, декілька слів про історію цього питання.

В 2012 році був створений державою, рішенням і законом України Земельний банк, якому із самого початку були надані непритаманні банку, банківській установі функції – це управління земельними ділянками і землею. Але при створенні цього банку передбачалися деякі зміни в законодавстві. Вони не відбулися. Ринку землі зараз немає. Банк по своїй суті не може виконувати ті функції, які були наділені йому. Навіть при тому, що це взагалі не є функціями державного банку. Плюс до цього слід  зазначити, що крім цього банку державного існує ще шість державних банків з статутним капіталом 60 мільярдів гривень і з активами 250 мільярдів гривень. Вони існують, вони виконують свою роль як банківських установ і допомагають фінансувати економіку України.

Тому на думку уряду і на думку також світових спеціалістів, Світового банку в тому числі, не має сенсу в існуванні цього банку. Крім цього, слід зазначити, що при створенні цього банку держава виділила із державного бюджету 120 мільйонів гривень на його існування. В даний час цей банк не виконує взагалі ніяких функцій.

Якісь люди працюють, отримують зарплату ні за що. І 120 мільйонів гривень державних коштів знаходяться в цьому банку. Ми пропонуємо цими змінами виключити цей банк взагалі з існування і повернути 120 мільйонів гривень до державного бюджету, таким чином ми виконаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ЛІСОВЕНКО В.О. Таким чином ми виконаємо пораду наших колег із Світового банку, і це одна із передумов отримання 1 мільярду доларів від Світового банку в цьому році в державний бюджет. Дякую.

Пропоную в першому читанні і в цілому підтримати цей простий і очевидний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, будь ласка.

Від профільного комітету співдоповідь має голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин – Калетнік Григорій Миколайович.

 

17:16:19

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги! Хотів би дещо додати більше інформації щодо суті даного законопроекту. Справа вся в тому, що ми маємо сьогодні вирішити тільки питання, які пов'язані з тим, що Верховна Рада свого часу надала певні повноваження публічному акціонерному "Державному земельному банку".

Що стосується створення, то я хотів би тут сказати і уряду, і присутньому заступнику міністра, що ліквідація Публічного акціонерного державного земельного банку – це компетенція не Верховної Ради, а уряду, бо він був створений якраз Постановою уряду. Тому зараз ми маємо з вами тільки наділений, створений урядом Державний земельний банк, Верховною Радою певними повноваженнями, які не можуть бути ним виконані, оскільки він не є державним земельним, а є публічним акціонерним. І я просив би ми на комітеті уважно  розглянули цей законопроект, і хотів би просити, щоб  даний законопроект, який винесений  на ваш розгляд, підтримати і за  основу і дійсно в цілому,  тут неможна якихось інших додавати ще доповнень. Тому хотів би, щоб ви  підтримали і щоб ми  ліквідували ті повноваження, які непритаманні публічному банку. А Кабінет Міністрів просити, щоб він своєю постановою ліквідував створений  публічний акціонерний банк і повернули 120 мільйонів статутного капіталу до бюджету  України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прохання  записатися на виступи. Я бачу багато рук, які підняли народні депутати. Прошу, два  – "за",  два  – проти. Запишіться,  будь ласка.

Слово надається  народному депутату Зелику,  фракція "Свобода". 

 

17:18:36

ЗЕЛИК Р.Б.

Прошу передати слово  Олександру Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Олександр Мирний  хоче виступити з парламентської трибуни.

 

17:18:42

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Зрозуміло, те за що ми зараз будемо голосувати, абсолютно логічно і правильно. Тому що те, вибачте, постійно "те", "те", тому що   назвати  земельним банком ту структуру, яка була  утворена попереднім Кабміном, ну дуже важко, язик не повертається.  Зрозуміло, що потрібно  відміняти, зрозуміло, що треба голосувати  в цілому, але питання Державного земельного    банку, воно всеодно має стояти, воно всеодно     є на часі. Тому що ми не повинні позбавляти права людей  реалізовувати ті паї, які є в їхній власності.  Але з іншої сторони, ми не повинні дозволити того, щоби  люди, які можуть продавати свої паї, продавали будь кому за безцінь   і взагалі хаотично.

Плюс у нас з вами є ще маса земель державної власності, які зараз розхристані, розкидані по державним підприємствам і по громадам, які зараз обробляються, але в бюджет не платиться з цього ні копійки. І давайте будемо казати правду.

Відповідно, в тому вигляді, в якому існував так званий земельний банк, дійсне публічне акціонерне товариство, його треба ліквідувати, але повернутися до питання створення справжнього державного земельного банку, навіть як не прибуткової організації, а тільки тієї організації, яка адмініструє і дає можливість передати землі в оренди, в тому числі з правом спадщини. Це звичайно питання нагальне і необхідне. І Верховна Рада чи ця, в чому я маю величезні сумніви, чи наступного скликання повинна обов'язково повернутися до цих питань. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Куренной передає слово народному депутату Пинзенику. Будь ласка, Віктор Михайлович.

 

17:21:13

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати! Державний земельний банк – це феноменальний витвір попередньої влади, який нічого спільного не має ні з банками, ні з землею. З банками він не має спільного тому, що банки як інституція призначені для торгівлі грошима. Капітал цього банку чогось був сформований не грошима, а землею, бо очевидно у нього було друге призначення. Я стверджую, що він нічого спільного не маю і з ринком землі, бо мета цього банку була у одних змелю забрати, а другим землю подарувати.

Тому прийняттям цього закону ми з вами скасуємо спробу проведення грандіозної афери в  Україні, коли через земельний банк збирались забрати землю у селян і подарувати відповідним структурам. Тому я закликаю колег народних депутатів України цей простий закон, він не складний, проголосувати за основу і в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Яворівський передає слово народному депутату Томенко. Будь ласка, Микола Володимирович.

 

17:22:25

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Ми хотіли з колегою Володимиром Яворівським нагадати депутатам, які були присутні в цей  "історичний вечір і ніч" (ну, в лапках), коли приймався  цей законопроект. Тут звичайно була така серйозна дискусія. Ми намагалися тоді як опозиція переконати, в тому що земельна афера сім'ї Януковича є небезпечною, неприпустимою і  ганебною. Але була та частина залу, яка дружньо махала руками і сказала, що ми помремо і сільське господарство буде знищено, якщо не буде проголосований цей банк. Я так для чистоти експерименту, бо такі закони якось появляються, за них хтось голосує, тільки як за звичай в Україні ніхто не відповідає за такі голосування.

Тому я думаю, що  треба не просто цей закон проголосувати, а з одного боку,   проаналізувати природу того, як останній ресурс українського народу – землю хотіли забрати і через так званий банк сімейний приватизувати. Мене непокоїть, що  заступник міністра фінансів каже, що вони внесли цей  закон, бо Міжнародний валютний фонд це хоче. А український народ не хоче!?  А селяни не хочуть, щоб у них забрали!? Причому тут Міжнародний валютний   фонд? Коли ми з Сергієм Сасом зареєстрували постанову, у нас взагалі був прийнятий закон з кричущими порушеннями, в залі вночі було 35 чи 40 людей, ніхто не навів аргументи. Ця норма про створення Державного земельного банку була внесена в норми іншого закону.

Тому друзі, я хотів би, щоб ми закони у Верховній Раді  приймали і скасовували в інтересах українських народу, а не міжнародних інституцій. Тому ще раз хочу сказати, законопроект треба голосувати, відповідальність треба нести.

До речі, звертаюсь до виконуючого обов'язки Генерального прокурора, не знаю скільки він буде працювати, але і по земельній афері треба було б прізвища називати, бо вже  скоро будемо святкувати 200 днів і жодної кримінальної справи до  кінця не доведено.  Тому давайте зліквідуємо цю земельну аферу в першому і в цілому проголосуємо, але не забудемо відповідальних за цю земельну аферу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Гузенко, Партія регіонів.

 

17:24:37

ГУЗЕНКО К.О.

Костянтин Гузенко, Дніпропетровщина. Прошу передати слово народному депутату Долженкову Олександру. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Долженкова.

 

17:24:47

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Дякую. Шановний пане Голово! Шановні колеги, присутні! 

Дійсно, ми знаємо, що вказана інституція не є досить ефективною галуззю земельних правовідносин, звичайно, вона є на заваді вільному розвитку земельного ринку на території України. Водночас зазначаємо про те, що ми, звичайно, будемо підтримувати прийняття вказаного законопроекту при голосуванні за основу, якщо буде поставлено питання і в цілому.

Звичайно, фракція Партії регіонів наполягає на тому, щоб, дійсно, сформований був ринок земельних відносин із справедливою  ринковою ціною для того, щоб відстоювати інтереси власників земельних ділянок, власників сільськогосподарських паїв.

І відповідно, ми виступаємо проти якихось штучних перепон для вільного розвитку земельного ринку і формування наднизьких цін на відповідний природний ресурс, який, дійсно, є  одним із стратегічних природних ресурсів країни.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, Каплін, народний депутат, хвилину на репліку.

 

17:25:55

КАПЛІН С.М.

Перше. Я би рекомендував Партії регіонів і фракції цієї партії у Верховній Раді усі свої слова і виступи з приводу ініціатив Азарова і колишнього уряду починати зі слів "каємося". Це – перше. Бо саме 02.07.2012 року негідник і найбільший вор і ворог України – Микола Янович Азаров разом із своїм Кабміном прийняли рішення, Постанову Кабінету Міністрів про створення цього банку.

Разом з тим, шановні колеги, і хочу, щоб моя заява була… кваліфікувалася як депутатське звернення. В Україні 180 банки, два державних і 4 банки з часткою держави у 75 відсотків. З 2008 року держава накачала у ці банки 55 мільярдів гривень. Чи працювали ці гроші на українську економіку, новому уряду, Генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ і керівнику Служби безпеки України необхідно негайно з'ясувати. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це репліка. Ну, одна хвилина… півхвилини дайте.

 

17:26:05

КАПЛІН С.М.

Переконаний, там якраз гроші для дітей війни, для інвалідів, для соціально-незахищених верств населення, для будівництва метро у Дніпропетровську і багато для інших проектів. Я вимагаю об'єктивного всеосяжного, всебічного розслідування і кожен тиждень доповідайте нам, де зараз негідник Азаров, як йому живеться за кордоном за гроші вкрадені у  наших пенсіонерів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я вибачаюсь, давайте ми зараз не будемо зривати голосування. Тому що ще один виступ і в мене не.... третина залу не буде голосувати. Після  голосування я дам можливість репліки.

Шановні колеги, я прошу сконцентруватися, сісти на свої робочі місця. Колеги, потім давайте дискусії завершимо. Дзвіночок, друзі, дзвіночок, сідаємо на робочі місця для голосування, для голосування. Прошу, шановні колеги,  пропозиція: підтримати  проекту Закону про внесення  змін до деяких законодавчих актів щодо функціонування державного земельного банку. Була пропозиція: підтримати цей проект (реєстраційний номер 4784), він дуже простий, він просто скасовує попереднє прийняте рішення. За основу і в  цілому, так, шановні колеги? Так. Прошу шановний народних депутатів підтримати пропозицію якраз народного депутата... Поплавський іде, щоб підтримати пропозицію за основу і в  цілому. Прошу голосувати.  Колеги, за основу і в цілому.

 

17:29:28

За-264

Рішення прийнято. Дякую.

По фракціях, будь ласка. 57 – "Батьківщина",  45 – "регіони", "УДАР" – 35, 30 – "Розвиток економічний", 28 – "Суверенна Україна", "Свобода" – 35, 0 – Компартія України, яка дбає про селян, і позафракційні –  34.

Будь ласка,  народний депутат Ляшко і народний депутат Тягнибок. Я бачу всіх. І народний депутат Пинзеник.

 

17:30:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України! Створення Земельного банку це було однією з найбільших афер і злочинів уряду Азарова. Вони хотіли вкрасти у нас останнє багатство, яке залишилося в українського народу, це нашу рідну землю, це наші чорноземи. Це нашу  ту  "золоту  курку", яка могла б нести платинові яйця за умови правильної податкової політики, економічної політики. І добре, що Верховна Рада сьогодні припинила цю аферу. І на майбутнє я хочу сказати будь-якому уряду: усіх, хто посягатиме на українську землю, усіх, хто намагатиметься її продати, буде моїм особистим ворогом. Я не дам продати українську землю. Я не дам перетворити українську землю на товар! (Шум у залі) На товар! Бо земля українська повинна годувати український народ, а не китайців, не арабів. Хай їдять нашу продукцію, а по нашій землі повинні ходити українські селяни і українські діти повинні мати можливість отримувати цю землю у спадок.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви бачили, 264 голоси, Олег Ляшко не дав проголосувати…  не дав розкрасти землю через Земельний банк.

Шановні колеги! Я прошу…  Олег Тягнибок, будь ласка.

 

17:31:29

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег  Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановні колеги! Ми зараз ухвалюємо  надзвичайно правильні  рішення, але засоби масової інформації рясніють жахливою інформацією зі східного фронту. Щойно прийшло повідомлення про вбитих чергових українських силовиків-героїв в Луганській області.

Міністерство  оборони України оголосило про те, що велика кількість тяжкої техніки перебазовується на  територію України  зі сторони Росії і конкретно вказуються населені пункти. Я через то пропоную зараз же проголосувати  питання, які ми внесли до обіду в порядок денний, про вжиття заходів для посилення рівня захисту Держпавного  кордону (це 4048а)       щодо проведення демаркації ділянки державного кордону з Російською Федерацією. Зараз, після обіду, ми маємо можливість це зробити.

         Шановний пане голово! Я вважаю, що це є надзвичайно державно важлива справа, давайте зараз одностайно проголосуємо за це рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я думаю, що депутати підтримають пропозицію Олега Ярославовича. Будь ласка, Віктор Пинзеник.

 

17:32:42

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги! Ми з вами проголосували хороше рішення, яке дозволяє здійснити ліквідацію державного земельного банку. Але я просив, щоб ми в стенограмі дали доручення уряду здійснити певні кроки. Справа в тому, що приймались рішення щодо передачі в статутний капітал цього банку не мало земельних ділянок. Дуже важливо, що в ході ліквідації цього банку, я не знаю, як оформлені ці земельні ділянки, не відбулась загальна процедура ліквідації банку і землі десь не поділись. В зв'язку з цим, ми повинні дати доручення уряду провести скасування всіх рішень по яких земля державної власності передавалась в статутний капітал цього банку.

Друге. Забрати ці землі в державну власність, повернути їх назад.

І третє. Я прошу, щоб після цієї операції уряд прозвітував нам про результати ліквідації Земельного банку і про те куди повернута земля, що була внесена в капітал цього банку. Прошу це оформити, як доручення уряду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Нема заперечень, щоб ми оформили, як доручення від Верховної Ради Кабінету Міністрів пропозицій, які оголосив народний депутат Пинзеник? Прошу для стенограми оформити це, як доручення Верховної Ради Кабінету Міністрів України.

Шановні колеги! Є пропозиція підтримати ініціативу Олега Тягнибока. І зараз, враховуючи дуже складну ситуацію на кордоні українсько-російському і спроби Російської Федерації продовжити агресію проти нашої країни, за рахунок перекидки і терористів, і важкої техніки військової на територію України, щоби вбивали цивільних громадян, щоби вбивали наших військових, нам треба все зробити, щоби захистити кордон. Є пропозиція, шановні колеги, ми включили до порядку денного і підтримати постанову про, яку говорив Олег Тягнибок.

Будь ласка, Олег Тягнибок, за скороченою процедурою, давайте розглянемо це питання.

(Шум у залі).

Шановні колеги, давайте дамо дві хвилини з місця. Олег, представ постанову, деталі, про що йдеться, щоб депутати свідомо приймали рішення.

 

17:35:01

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Шановний пане Голово. Цією постановою Український Парламент запропонує надати Кабінету Міністрів рекомендації негайно розпочати в односторонньому порядку, до речі хотів би сказати, що такий міжнародний вже приклад є, коли це в свій час зробила Естонія, розпочати проведення демаркації ділянки державного кордону з Російською Федерацією на суші, а також тимчасово зменшити кількість діючих пунктів пропуску через державний кордон і посилити контроль над ділянками державного кордону з Російською Федерацією та республікою Молдова, на ділянках контрольованих невизнаною Придністровською Молдавською Республікою. І ідеться про відповідне виділення фінансування вищезгаданих заходів, а також посилення державної прикордонної служби. Фактично цей проект постанови повністю перегукується з вчорашнім рішенням Ради національної безпеки і оборони і це буде власне конкретний крок і реакція Українського парламенту на вчорашнє рішення РНБО.

Я пропоную цю постанову проголосувати за основу і в цілому. Дякуєм.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, від профільного комітету, Володимир Михайлович Литвин. Підтримується проект постанови? Підтримується так я розумію? Посилення кордону.

 

17:36:16

ЛИТВИН В.М.

Шановний голово, шановні колеги, це фактично узагальнено групою народних депутатів. Те про що всі говорили, я думаю, що не дивлячись на те, що комітет формально не розглянув ці питання, є всі підстави підтримати цю законодавчу ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, є пропозиція підтримати проект постанови про вжиття заходів для посилення рівню захисту державного кордону (реєстраційний номер 4048а) за основу і в цілому.

Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця і проголосувати цей проект за основу і в цілому. Прошу, шановні колеги, голосувати.

 

17:37:11

За-203

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 63 – "Батьківщина", Партія Регіонів – 0, "УДАР" Кличка – 34, "Економічний розвиток" – 21, "Суверенна європейська Україна" – 31, "Свобода" – 35, Компартія – 0, позафракційні – 19.

Шановні колеги, я прошу давайте все ж таки обміняємось думками. Я би просив і опозицію. Захист кордону України – це питання не тільки більшості, це питання не тільки уряду – це питання всіх українських громадян, всіх патріотів. Я би просив все ж таки, щоб ми розглянули це питання і підтримали його. В'ячеслав Кириленко, давайте обміняємось думками з цього приводу.

 

17:37:53

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну", фракція "Батьківщина".

Ну от приклад роботи п'ятої колони у парламенті на лице. Олександре Валентиновичу, я наполягаю. Оце голосування перше, що 203 голоси, дайте завтра в газеті "Голос України". І людям скажемо, щоб подивилися поіменно, хто не голосував, - Партія регіонів, комуністи і інші, - за те, щоб закрити державний кордон України проти терористів і окупантів.

Зараз підірвали газову трубу, горить. Хто? Диверсанти, які пройшли через наш прозорий кордон у Полтавській області. А тут депутати сидять і не голосують, вбивають наших прикордонників. Постанова чітко говорить, збільшити штат прикордонної служби, закрити всі переходи з Росією, окрім трьох, посилити охорону на ділянці невизнаної Придністровської Республіки. І хто не підтримає це, той зрадник, агент і представник п'ятої колони. А список цих агентів зараз у газеті "Голос України".

Повернутися до голосування вимагає фракція "Батьківщина". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Смітюх, будь ласка.

 

17:39:06

СМІТЮХ Г.Є.

Дякую. Олександре Валентиновичу, я хочу звернутися до вас і до вашої фракції. Більшість позафракційних голосують і підтримують той законопроект, який дуже важливий для сьогоднішнього дня нашої країни. Але, на жаль, в залі, і треба признати, що дуже багато депутатів з коаліції немає в залі. Тому треба привести в порядок дисципліну.

А цю постанову перенести першим питанням голосування на завтра, коли будуть всі. І я думаю, що керівники фракцій повинні забезпечити людей, щоб вони були на робочих місцях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Герман. Зараз, зараз, не поспішайте.

 

17:39:48

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово! Фракція Партії регіонів, безперечно, виступає за зміцнення українського кордону. Є одна річ, яку ми хочемо підкреслити. Вчора на РНБО були прийняті відповідні рішення. Рішення РНБО вводяться в життя указом Президента. Якщо буде указ Президента, щоб парламент діяв разом з Президентом. Не можна робити сьогодні так, щоби  ми діяли в такій серйозній обстановці, як лебідь, щука і рак. Давайте узгодимо наші позиції з тими позиціями, які будуть в указі, і всі разом за це проголосуємо.

Ще підкреслюю, ми за зміцнення українсько-російського кордону. Треба також забезпечити дати можливість тим людям, які хочуть вийти зі Сходу, перейти кордон, і треба зберегти деякі переходи для того, щоб люди, які хочуть, мирні люди, які хочуть піти, щоб вони мали цю можливість. Тому я вважаю, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я інформую, що ця постанова не протирічить, а навпаки відповідає тим позиціям, які обговорювалися вчора на Раді національної безпеки і оборони.

Будь ласка, народний депутат Сиротюк.

 

17:41:09

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське об'єднання  "Свобода". Я хотів би деяким колишнім агентам КГБ, а нинішнім агентам ФСБ, нагадати, що ця постанова, яка закриває державний кордон України від путінських диверсантів і російських терористів. Що миру не можна досягти до тих пір, поки вільно важка техніка і російські терористи проникають на територію України.

Я хочу нагадати деяким агентам КГБ і нинішнім агентам ФСБ,  що Росія, не питаючи Україну, в односторонньому порядку визначила адміністративний кордон між окупованим Кримом і Україною і позначила його на місцевості. Тому це наш обов'язок, не право, а обов'язок.  І той, хто не голосує за цю постанову, є пособником російських окупантів і рани чи пізно буде відповідати за законами воєнного часу.

І хочу сказати, в постанові передбачено збереження декількох прикордонних переходів для збереження цивільної торгівлі. Тому ця постанова повинна бути проголосована безумовно вже і зараз. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Каплін, фракція "УДАР", будь ласка.

 

17:42:23

КАПЛІН С.М.

Що таке українсько-російський кордон? Це дві з лишком тисячі кілометрів кордону. Двісті сорок п'ять пропускних пунктів Янукович із Путіним зрешетили українсько-російський кордон створюючи умови для вторгнення, фактичного вторгнення російських військ в майбутньому в Україну. Це 2,8 прикордонника лише на один кілометр. При чому ці хлопці живуть якраз вздовж території цього кордону. І ФСБ знає, де вони живуть. І сьогодні ми не посилюючі захист кордону ведемо їх на вірну смерть.

Голосування, яке відбулося, зайвий раз підтверджує, ця Верховна Рада має піти. А перед цим, пане Голово, я вимагаю, щоб ви закрили цей щурячий підземний перехід. Коли депутати голосують проти України, а потім під землею тікають із Верховної Ради України.

Одумайтеся! Одумайтеся, і врятуйте тисячі життів молодих хлопців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Рудьковський, будь ласка.

 

17:43:30

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, я думаю, що це досить відповідальне рішення. І я б просив, Олександре Валентиновичу, запросіть всіх народних депутатів, які ходять по кулуарах для того, щоб вони повернулися до Верховної Ради.

 Друге, я думаю, що потрібно дослухатися до народних депутатів, які говорять, що, якщо ми говоримо закрити кордон, то ми повинні розуміти – ми закриваємо для входження  і захищаємо Україну. Якщо ж мирні громадяни не можуть в одну сторону виїхати, а можуть в іншу, то потрібно надати таку можливість.

Я зараз звертаюся до вас, Олександр Валентинович. Прийшов час запросити Президента до Верховної Ради. Хай він внесе пропозиції: як він бачить розв'язання питання на сході, щодо кадрових позицій, щодо наших дій і що він хоче, щоб Верховна Рада підтримала для того, щоб ми мали мир на Донбасі. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, для нас зараз не емоції потрібні, а прийняття рішення. давайте я дам Олександру Кузьмуку, який є справжнім фахівцем з питань безпеки держави  і будемо приймати рішення. Пропозиції я отримав від депутатів, які не голосували, для того, щоб можна було прийняти постанову.

Будь ласка, Олександр Іванович.

 

17:44:55

КУЗЬМУК О.І.

Я інформую…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон народного депутата Кузьмука, будь ласка.

 

КУЗЬМУК О.І. Я інформую Верховну Раду України, що в цей час державний кордон України вільно перетнуло незаконне військове формування, яке має назву "армія Путіна", і яке зараз об'єдналось з незаконним батальйоном, який має назву "Заря". Всього їх близько 900 чоловік. Вони озброєні важкою бронетанковою технікою. З нашого боку: зведений загін до 100 чоловік із блокпостів. Є загиблі і є спалена техніка. Подумайте і кожний поставте зараз себе на той блок  і попробуйте тільки не проголосувати, і ви будете прокляті  всім народом назавжди! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Будь ласка, Олег Ляшко.

 

17:46:11

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановні  колеги народні депутати, ті, хто не голосує за постанову про захист кордону! Через кордон  в Україну йде військова техніка, йде зброя, яка вбиває українських громадян.  31 прикордонник, який сьогодні поранений, частина яких убита – це на совісті тих, хто не голосує за захист кордону. Кожен з вас, хто не проголосує   за рішення про захист, про посилення охорони кордону,  несе персональну відповідальність за пролиту  кров українських солдат, за пролиту кров  мирних українських громадян, які гинуть    від зброї, яка йде через відкритий кордон.  Пам'ятайте, коли будете голосувати чи не голосувати. Бог вам суддя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, є пропозиція для того, щоби всі проголосували за цю постанову,  відносно пункту 2.1. Тут ми з вами самі визначаємо, які пункти закрити, які залишити і, мабуть, все ж таки  це компетенція Кабінету Міністрів.

І саме тому пропозиція… Колеги, увага! Пропозиція  наступна. Пункт 2.1. викласти: "Кабінету Міністрів визначити оптимальну кількість пропускних пунктів, які  необхідно залишити для захисту  східного кордону  України". Кабінет Міністрів сам визначить скільки залишити: 3, 5, 10, чи 1. Приймається такий формат? Приймається.

Саме, шановні колеги, з редакційною правкою, яку я  оголосив, я прошу, щоб ми  зараз з вами спочатку повернулись до цього рішення (4048а) і після цього прийняли його за основу і в цілому. Прошу повернутися до проекту Постанови 4048а. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

17:48:16

За-259

Рішення прийнято.

Будь ласка, на місце. Будь ласка Олег, на місце, будь ласка.

Зараз за основу і в цілому з врахуванням правки, яку я оголосив. Прошу шановні колеги, за основу і в цілому. 4048а – за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

17:48:46

За-261

Рішення прийнято. (Оплески)

Дякую. По фракціям. "Батьківщина" – 63, Партія регіонів – 24,  "УДАР Віталія Кличка" – 38, 36 - "Економічний розвиток" , 31 – "Суверенна європейська Україна",  35 - "Свобода" , 0 – Компартія України, позафракційні – 34.

(Шум у залі)

 Шановні колеги! Всі, хто не голосував за постанову, я прошу надрукувати прізвища в "Голосі України". Будь ласка. Щоб народ знав своїх в лапках героїв, ті хто не готовий працювати на Україну, а працює на ворогів України. (Шум у залі)

Шановні колеги! Колеги, я прошу заспокоїтись. (Шум у залі)

Шановні народні депутати! Є пропозиція, ще ми можемо  розглянути декілька законів і по ТСК пропозиції також. Спочатку ТСК, так я розумію? Добре, шановні колеги, у нас є декілька пропозицій по ТСК.

Перша пропозиція вона стосується створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин знищення військово-транспортного літака Повітряних сил Збройних Сил України ІЛ-76, який заходив на посадку  в аеропорту Луганськ (реєстраційний номер цієї постанови  4095).

Шановні колеги, пропозиція обрати головою Тимчасової слідчої комісії Чорноволенка Олександра Віленовича, заступником голови – народного депутата Мошенського Валерія Захаровича. Всі пропозиції від фракцій  відображені в постанові. Можемо зразу голосувати чи треба обговорити? Можемо.

Шановні колеги, прошу  підтримати за основу і  в цілому проект Постанови 4095а. Прошу визначитись шановних колег шляхом голосування. Прошу голосувати. 

 

17:51:21

За-274

Рішення прийнято. Дякую.

Хоча я нагадаю, що достатньо і 150 голосів для прийняття рішення.

Наступне питання. Виступав декілька разів народний депутат Яворівський. Я нагадаю, що  ми приймали з вами постанову про ТСК, яка стосується "Автомайдану" (4234 – реєстраційний номер). Але тоді народні депутати наполягали на тому, щоб прийняти цю постанову, не включивши до її складу  голови комісії і деяких представників від фракцій. Тому нам треба повторно проголосувати з урахуванням тих пропозицій, які надійшли від депутатів. Я прошу оголосити ці пропозиції. Включіть мікрофон народного депутата Яворівського.

 

17:52:08

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Колеги, ми вже частину проголосували людей, але їх було мало.

На сьогоднішній день виглядає склад цієї комісії так:  Матіос Марія – це "УДАР", Сорока – це позафракційні, Березкін – це "Економічний розвиток", Яворівський, Бригинець – це "Батьківщина" і Іллєнко – це "Свобода". Ось є повний, так би мовити, кворум для того, щоб у повному складі.

Прошу проголосувати, і ми приступимо до роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, єдине, оголосіть, будь ласка, хто на голову пропонується.

 

17:52:42

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Яворівський – на голову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яворівський, зрозуміло, Володимир Олександрович.

Шановні колеги, проект Постанови 4234, я прошу ще раз підтвердити створення цієї комісії голосуванням. За основу і в цілому з урахуванням тих прізвищ, які назвав народні депутати Яворівський, які додатково включені до  комісії. Прошу голосувати.

 

17:53:18

За-213

Нагадаю, 150 необхідно голосів. Рішення прийнято.

Є народний депутат Геращенко, вона просила за слідчу комісію, за яку ми також можемо голосувати. Не бачу її. Будь ласка, шановні колеги.

Там мені знаки подають, я не можу зрозуміти. Шановні колеги, давайте так, шановні колеги, визначтеся, є ще 5 хвилин, можемо встигнути.

Шановні колеги, можемо встигнути і прийняти рішення щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо переведення садових та дачних будинків у жилі будинки та реєстрація в них місця проживання). Дуже багато, ви знаєте, звернень з цієї проблеми. Реєстраційний номер 2336а. Встигнемо?

Давайте дамо народному депутату Шипко слово – 2 хвилини для того, щоб  можна прийняти рішення.

 

17:54:20

ШИПКО А.Ф.

Шановні народні депутати, шановні виборці, над проектом закону, який ми зараз розглядаємо, працювали не тільки депутати, а й велика робоча група із залученням експертів та фахівців. Він передбачає можливість реєстрації громадян України на так званих дачах. Ні для кого не секрет, що часто з метою поліпшення своїх житлових умов, люди продають нерухомість у місті або залишають своїм дітям, переїжджають в дачні будиночки, де і живуть власним коштом, обладнавши комунікації та побут. Так, зокрема в моєму рідному 35 виборчому окрузі місто Орджонікідзе, місто Нікополь та Нікопольський район є понад півсотні садових товариств та дачних  кооперативів, понад 30 тисяч дачних ділянок і більше половини власників заміських будинків проживає в них майже постійно. Ситуація в моєму окрузі є типовою для всієї України. При цьому на практиці люди не можуть в повному обсязі реалізувати свої громадянські права. Виникають зайві бюрократичні проблеми при отриманні  пенсій, держдопомоги по нагляду за дитиною, оформлення дітей до дитячих садків, шкіл, тощо. Мене особисто як медика непокоїть той факт, що дачники не завжди можуть отримати належну безкоштовну  медичну допомогу, адже без відповідного штампу у паспорті на обслуговування в амбулаторіях за місцем фактичного проживання дуже складно звернутися.

Я  і вся група авторів переконані, що цей законопроект дасть  реальну  можливість  нашим громадянам, які постійно проживають на дачах, зареєструватися і здійснювати свої права. І ми вважаємо, що це є  один із перших кроків для вирішення житлової проблеми в нашій державі.

Шановні депутати, до мене приходять численні листи від людей на підтримку цього законопроекту, і вони чекають вирішення цього питання вже зараз. Прошу вас підтримати цей законопроект у першому читанні.

Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, можемо голосувати без обговорення? Я переконаний, що це цікавить багатьох… За основу в першому читанні, колеги!

Іллєнко, народний депутат. Будь ласка.

 

17:56:24

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, я прошу звернути увагу, тому що так абсолютно правильно було сказано, дуже велика є проблема, яка стосується дуже багатьох громадян України, які фактично позбавлені багатьох прав через те, що вони не можуть зареєструватися за своїм фактичним місцем проживанням в садово-дачних будинках. І це абсолютно, дійсно, необхідно врегулювати законодавчо і необхідно їм надати ці права, і ми це підтримуємо.

Але я можу сказати як один з співавторів цього законопроекту. Я підписував геть інший законопроект – там, де, власне, питання стосувалося лише оцього аспекту. В результаті якихось незрозумілих доопрацювань, до яких мене ніхто не ставив до відома і нашу фракцію, туди були внесені якісь абсолютно незрозумілі, на наш погляд, корупційні пункти, які не стосуються взагалі цього питання.  Мова йде про переведення тепер там уже внесені пункти      про те, що там спрощується процедура переведення садово-дачних будинків в житлову забудову. Це може бути просто корупційна справа на мільярди. І ми можемо отримати в абсолютно непридатних для цього місцях багатоквартирні житлові забудови. Це абсолютно ненормально. Тому не треба це змішувати, треба чітко виокремити лише ті пункти, які стосуються реалізації прав людей на те, щоб вони могли зареєструватися за своїм фактичним місцем проживання. Але не можна давати можливість просто спрощену процедуру, переводити садово-дачну забудову в житлові будинки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Андрію, пропозиція в першому читанні приймати чи на доопрацювання? Пропозицію вносьте.

 

ІЛЛЄНКО А.Ю. Його необхідно доопрацьовувати. Тим більше, що на завтра призначена, чи на післязавтра, призначена якраз комісія, яка повинна доопрацювати це питання. Ми повинні просто прийняти уже узгоджений в залі законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Давайте, раз автор говорить, що без нього… Спокійно, спокійно. Раз автор говорить, що без нього внесли зміни і не поставили його до уваги… І дійсно, щоб ми під важливим питанням не приховали якісь корупційні схеми спрощеної процедури перереєстрації будинків. Прошу, колеги, давайте на четвер перенесемо це питання, доопрацювавши його.

Підтримується пропозиція? Підтримується. Щоб ми не валили зараз голосування. Тому що я бачу розділились фракції. Я дам можливість тоді виступити всім бажаючим з цього приводу.  

Колеги, ну таж сама пропозиція, одна фракція, Мирному включіть мікрофон, народному депутату.

(Шум у залі).

Добре, я Мартинюку дам можливість.

 

17:58:59

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Олександр Валентинович! Хочу …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Єдине прохання, колеги, не розходимось, ще будемо голосувати, важливе питання.

 

МИРНИЙ О.Б. Олександр Валентинович, я дуже прошу і вимагаю від імені нашої фракції і партнерів по коаліції повернутися до звернення Верховної Ради України до Президента України в зв'язку з подіями на Сході України. Всі фракції подали свої пропозиції, я думаю, що Сергій Соболєв з трибуни їх узагальнить, з голосу продиктує і нам треба прийняти. Єдине прохання – не  випускати клоунів на трибуну, які займаються тільки самопіаром на крові людській, будь ласка. Дякую

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я хочу проінформувати вас, що у нас тут всі мають статус народних депутатів.

Шановні колеги, я прошу Адам Мартинюк, одна хвилина і будем приймати рішення.

 

17:59:53

МАРТИНЮК А.І.

Дякую.  Фракція Комуністів, Мартинюк.

Шановні колеги! Треба віддати належне майстерності тим, хто оформляє законопроект. З одного боку дійсно, якщо мова іде тільки про те, щоб мати право, щоб людина, яка хоче, мала приписку на дачному своєму будинку – на  здоров'я.

Ну тут від "Свободи" говорять правильно і ми їх у цьому питанні підтримаєм. Якщо виключать, якщо виключать із цього законопроекту дві статті, особливо статтю 50. Ви вдумайтесь тільки, визначення земель рекреаційного призначення: "До земель рекреаційного призначення належать землі, які використовуються для організації відпочинку населення, туризму та проведення спортивних заходів" і автори добавляють: "дачного будівництва", ось де "зарита собака". 

Тобто, якщо ми ці статті забираємо нехай приписуються, але будувати дачі там де неможна то…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, шановних авторів закону, "відкопати собаку" до четверга. І з тим щоби можна було прийняти рішення саме з тих питань, які дійсно хвилюють наших громадян.

Прошу авторський колектив доопрацювати цей закон. У випадку його доопрацювання ми включемо для того, щоб можна було прийняти рішення.

Шановні колеги, я дуже прошу не розходитись. У нас одне питання – закон, дуже коротко, ми можемо прийняти його. І Тимчасова слідча комісія, так? Пане Ярославе? Дякую.

Прошу не розходитись. Ми швидко зараз приймемо ці два питання. Прошу, шановні колеги, останній проект закону 4900, який сьогодні ми можемо встигнути розглянути. Це зміни до Державного бюджету на 2014 рік щодо завершення будівництва метрополітену. Будь ласка, давайте доповідь коротенечко послухаємо і приймемо рішення. Будь ласка.

Прошу продовжити роботу до прийняття рішення щодо цього питання і постанови щодо Тимчасової слідчої комісії. Будь ласка.

 

18:02:04

ПАВЛОВ К.Ю.

Шановний Олександре Валентиновичу! Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" за № 4900 від 19.05.2014 року. Законопроектом передбачено визначити механізм та умови надання коштів Комунальному підприємству "Дніпропетровський метрополітен", що будуть залучені державою від Європейського інвестиційного банку для реалізації проекту завершення будівництва метрополітену у Дніпропетровську шляхом доповнення Закону "Про Державний бюджет на 2014 рік" новою статтею 25.

З метою реалізації такого проекту 25 жовтня 2013 року між Україною та цим банком підписано фінансову угоду, відповідно до якої буде залучено кредит у розмірі 152 мільйона євро. Надходження таких коштів дасть можливість співфінансувати впровадження масштабного проекту з розширення діючої лінії метрополітену.

Проектом передбачається добудова другої пускової лінії першої черги метрополітену від станції "Комунарівська" до станції "Музейна" ..…… що дозволить з'єднати центр з потужним транспортним вузлом, де розташовані центральний залізничний вокзал, центральний автовокзал, приміський автовокзал, річковий порт і через діючу лінію з північно-західною промисловою частиною міста. Що має дуже велике значення для доїзду людей на виробництво.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу шановного доповідача зупинитись, тому що питання зрозуміле. Так чи ні? Тобто береться кредит, який дасть можливість добудувати метрополітен в Дніпропетровську і розв'язати серйозні проблеми, пов'язані з транспортною проблемою в цьому великому місті.

Останнє речення, будь ласка, і будемо приймати рішення.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Відповідно до умов фінансової угоди позичальником коштів кредиту є Україна, яка зобов'язується передати залучені кошти виконавцю, проекту комунального підприємства "Дніпропетровський метрополітен". У зв'язку з обмеженими фінансовими можливостями законопроектом  передбачається надання цьому підприємству коштів кредиту на безповоротній основі. При цьому Дніпропетровська міська рада компенсуватиме витрати державного бюджету на обслуговування кредиту, а також внесе плату за надання в установленому урядом обсязі.

Прошу вас, шановні колеги, підтримати законопроект 4900 за основу та в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зрозуміла пропозиція? Зрозуміла. Уряд підтримує? Підтримує. Бачите, як підтримує. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги, давайте… Всі підтримують, шановні колеги, давайте визначимося шляхом голосування без обговорення. Є пропозиція за основу та в цілому, так чи ні? Так.

Шановні колеги, прошу 4900 щодо гарантій надання кредиту про Державний бюджет України на 2014 рік, зміни цього проекту закону. Прошу, шановні колеги, за основу і в цілому пропозиція профільного комітету і авторів закону. Будь ласка, прошу голосувати.

 

18:05:11

За-246

Рішення прийнято.

Я думаю, що дніпропетровці зараз аплодують парламенту за підтримку їх.

Шановні колеги, увага! Спокійно, проект Постанови Верховної Ради про внесення змін до постанов Верховної Ради про утворення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань перевірки і використання коштів перерахованих громадянами України на підтримку Збройних Сил України та видатків державного бюджету, спрямованих на потреби Збройних Сил України.

Будь ласка, Ярослав Михайлович, буквально хвилина і приймаємо рішення.

 

18:05:50

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, в проект Постанови 4968 вносяться слідуючи зміни у зв'язку з доповненням від депутатських груп.

Новий пункт п'ятий постанови доповнити абзацами: ввести в комісію Лабунську Анжеліку Вікторівну (позафракційний), Сухого Ярослава Михайловича (депутатська група "Економічний розвиток"), Немілостівий Віталій Олександрович (позафракційний). Головою тимчасової слідчої комісії обрано Геращенко Ірину Володимирівну. Заступниками голови комісії обрано Котеляк Лідію Леонідівну та Немілостівого, секретар – Іллєнко (фракція партії "Свобода").

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, без обговорення можемо проголосувати? Можемо.

Я думаю, що в такому складі комісія зможе дуже жорстко проконтролювати використання коштів для Збройних Сил України і не дати можливість їх нецільового використання.

Шановні колеги, нагадаю, 150 нам необхідно голосів, але я відчуваю, що їх буде значно більше. Нагадаю, це проект 4097а. Прошу підтримати за основу і в цілому з тими правками і доповненнями, про які сказав народний депутат Ярослав Сухий.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція по назві – "та  інших військових формувань". Тому що гроші використовувались не тільки для Збройних Сил України, але ще для Прикордонної служби і для Національної гвардії тощо. Нема заперечень з такою правкою? Нема заперечень. Прошу підтримати за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

18:07:30

За-247

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тепер що стосуються заяви, яку ми обговорювали зранку і ви пам'ятаєте, скільки дискусій було навколо цього питання. Ми пообіцяли її доопрацювати. Прохання від наших колег з фракції "УДАР", щоб ми разом проголосували, це  питання розглянути одним із перших у четвер. (Шум у залі) Колеги, давайте, щоб ми разом прийняли це питання. Ну, навіщо нам зараз його провалити? Підтримується? Я відчуваю, що підтримується.

Тому, шановні колеги, я дякую. Інтенсивно і ефективно ми сьогодні попрацювали. Верховна Рада завершує сьогодні роботу, але продовжить свою роботу завтра о 10-й годині ранку. До побачення.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку