ЗАСІДАННЯ СОРОК П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

3 червня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу сідати на свої робочі місця і підготуватися до реєстрації. Поки депутати готуються до роботи, я за традицією інформую, що сьогодні у нас день народження народних депутатів Барвіненка Віталія Дмитровича, Канівця Олега Леонідовича, Новинського Вадима Владиславовича, Развадовського  Віктора Йосиповича.

Шановні колеги, я прошу включити систему "Рада" і провести реєстрацію народних депутатів.

10:07:43

В залі зареєструвалося 321 народний депутат. Верховна Рада розпочинає свою роботу.

Шановні колеги, я хочу вас проінформувати, що вчора силами антитерористичної операції з повітря були знищені блокпости терористів в Луганській області, а також атаковані підрозділи терористів. І таким чином розблокована спроба знищення наших прикордонників, загін яких знаходився прямо на околицях Луганська.

Сьогодні зранку знищено достатньо багато терористів, які були розташовані в таборі, який приховано вони зробили в промзоні під містом Сєвєродонецьком. І зараз відбувається комплекс активних дій підрозділів антитерористичної операції по звільненню північного Донецька. Дії антитерористичних сил достатньо успішні. І я сподіваюсь, що протягом дня ми будемо отримувати повідомлення про конкретні результати. Давайте підтримаємо наших славних героїв, які захищають Україну і очищують наші рідні Донецьку і Луганську область від диверсантів, терористів і інших злочинців.

Шановні колеги, за традицією, сьогодні у вівторок ми маємо можливість почути керівників і представників наших депутатських фракцій і груп. Я прошу записатися на виступ від фракцій.

Перед тим, як наші колеги готуються до виступів, я хочу зробити оголошення. Відповідно до поданої заяви та частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради  України повідомляю про входження народного депутата Ганчукова Олександра Костянтиновича до складу депутатської фракції Комуністичної партії України.

Згідно з поданою заявою та відповідно до частини третьої статті 60 Регламенту Верховної Ради  України повідомляю про вихід народних депутатів України Балицької Євгена Віталійовича, Бобкова Олександра Михайловича, Васильєва Олександра Андрійовича, Вечерка Володимира Миколайовича, Горохова Сергія Олександровича, Грушевського Віталія Анатолійовича, Денисенка Анатолія Петровича, Дзоз Віталіни Олексіївни, Дудки Олександра Івановича, Козуба Олександра Андрійовича, Лук'янова Владислава Валентиновича, Лютікової Валентини Іванівна, Мураєва Євгена Володимировича. Олійника Володимира Миколайовича, Повалій Таісії Миколаївни, Пономарьова  Олександра Сергійовича, Самойленка Юрія Петровича, Струка Володимира Олексійовича, Тихонова Віктора Миколайовича, Чуба Володимира Євгеновича зі складу депутатської фракції Партії регіонів.

(Поки залишилися).

Шановні колеги, я запрошу у секретаріату інформацію по чисельності фракцій всіх, які зареєстровані у Верховній Раді.

Шановні колеги, від фракції "Батьківщина" слово надається Сергію Соболєву.

 

10:11:53

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, шановні громадяни України! Я думаю, перше і ключове питання – фактично антитерористична операція перейшла в абсолютно іншу фазу. І це пов'язано з тим, що Президент Російської Федерації Путін і його найближче оточення фактично віддали команду про пряме вторгнення на територію України. І те, що відбувається на наших східних кордонах, коли фактично через прикордонні пункти Російської Федерації вільно проходять вантажівки зі зброєю, з терористами, свідчить про одне, це вже стало офіційною політикою Російської Федерації і її вищого керівництва щодо прямого стимулювання вторгнення на територію суверенної держави Україна з боку терористичних угрупувань, які прямо фінансуються, підтримуються, а тепер вже, зрозуміло, і організовуються вищим керівництвом Російської Федерації. Але це було б лише півбіди.

Друга частина тієї трагедії, яка зараз відбувається в Донецькій і Луганській областях, – це та підтримка, яка надається прямо або опосередковано через пряме фінансування, через організаційні заходи представниками Комуністичної партії і фракції Партії регіонів тим терористам, які прямо ведуть неоголошену війну проти українського народу.

Коли стає зрозумілим, що в місті Слов'янську комуністи прямо з терористами організовують провокації, організовують пряму фактично підтримку цих терористичних угруповань і називають прямо прізвища лідерів Комуністичної партії місцевих осередків, –  це є питання, яке повинно негайно бути поставлено Генеральною прокуратурою України, органами внутрішніх справ і Службою безпеки України для того, щоб була дана пряма оцінка тим партіям, які знаходяться  тут в сесійній залі і які ведуть пряму підривну діяльність проти держави Україна.

Друга не менш важлива ситуація –  це ситуація, яка складається зараз фактично з прямою підтримкою терористичних угрупувань цілим рядом фінансово-промислових груп України. На сьогоднішній день вже зрозуміло, що в цілому ряді регіонів Донецької і Луганської області жодне з терористичних угрупувань не могли себе зухвало так вести, якби не було прямого фінансування не лише від родини Януковича і його найближчого оточення, а якби не було прямого фінансування з боку власників підприємств, які знаходяться на території цих областей.

Терте питання – це питання мирного населення, яке на сьогодні перебуває в умовах фактично неоголошеної війни. І наше завдання терміново вирішити питання щодо можливості надання статусу тим, хто мешкає в Донецькій і Луганській області і знаходиться на територіях, де ведуться прямі бойові дії, фактично тимчасових переселенців згідно з Законом, який ми приймали і ухвалювали "Про тимчасово окуповану територію Криму". Це надасть можливість місцевим органам влади Запорізької, Харківської, Херсонської, Миколаївської, Львівської, Івано-Франківської і інших областей, які сьогодні приймають цих переселенців, надавати таку саму допомогу, приймати їх, організовувати фактично переселення дітей, родин з дітьми фактично за напрямками, які дозволяють в рамках закону. Тому наша фракція пропонує цей законопроект внести в порядок денний і узаконити цей статус. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається від фракції "Свобода" Олегу Тягнибоку, будь ласка.

 

10:16:16

ТЯГНИБОК О.Я.

Слава Україні! Шановне товариство, сьогодні український парламент повинен продемонструвати, що ми є, дійсно, найвищим законодавчим органом нашої держави. Ми усвідомлюємо абсолютно реально всі ті події, які відбуваються в Україні, і ми повинні ухвалювати надважливі рішення, які сьогодні потребує українське суспільство, в першу чергу, з метою збереження територіальної цілісності нашої держави і українського суверенітету. Зрозуміло, що Верховна Рада України найважливіші питання повинна вирішувати, які стосуються сфери обороноздатності нашої країни. Та неоголошена війна, яка сьогодні ведеться новими методами Російською Федерацією проти України, вона вимагає від нас швидких, рішучих і дуже конкретних дій. З самого початку, коли ще розпочиналася антитерористична операція, ми пропонували якнайміцніше укріпити україно-російський кордон. На превеликий жаль, сьогодні це є однією з найбільших проблем сьогодні – дзюравий кордон з Російською Федерацією. Саме тому ми вважаємо, що введення візового режиму з Росією, до речі про це вже є рішення Ради національної безпеки і оборони, сьогодні, хоч є запізнілим, але на часі, і це треба вирішувати якнайшвидше. Саме тому ми вважаємо, що ми маємо ухвалити відповідну Постанову в парламенті, яку запропонувала фракція "Свободи", під номером 4962, суть якої полягає в денонсації Угоди між урядом України і урядом Російської Федерації ще за 1997 рік про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації.

Крім того, сьогодні не треба боятися ухвалити важливе і рішуче рішення, яке стосується запровадження воєнного стану в Донецькій і в Луганській областях для того, щоби провести повномасштабну військову операцію щодо ліквідації терористів, які на сьогоднішній день заважають сьогодні розвиватися українській державі, проводять терористичні дії стосовно мешканців Донецької і Луганської області.

Крім того, "Свобода" підготувала проект Постанови, які ми просимо включити в порядок денний, це є 4914, яка стосується про участь громадян України в охороні громадського порядку і державного кордону. Справа в тому, що нам потрібно надати відповідного юридичного статусу тим нашим героям-патріотам, які нині воюють на східному кордоні України.    

І ця постанова встановлює порядок застосування холодної і вогнепальної зброї, якою користуються добровільні громадські формування з охорони громадського порядку і Державного кордону України.

Товариство, фракція "Свободи" не буде змучуватися нагадувати про те, що якщо не буде проведена люстрація в Україні, ми не зможемо зреалізувати всіх тих планів, які стосуються реформи української держави і зміцнення обороноздатності країни. Тому ми вкотре наполягаємо проголосувати за внесення в порядок денний законопроекту 4570. Частиною люстрації є заборона комуністичної ідеології в Україні і наш законопроекту 3530. Ми просимо, щоб Міністерство юстиції України все-таки звернуло увагу на наше депутатське звернення, яке стосується заборони Комуністичної партії і Партії регіонів, які підспівують сепаратистам.

Також, товариство, хотів би попросити у всіх керівників фракцій подати свої кандидатури до Тимчасової слідчої комісії щодо фальсифікації на виборах Київської міської ради. Ми не можемо допустити, щоб після Майдану, після Революції гідності далі продовжувались фальсифікації, використовувався адмінресурс і тиск, нам потрібні чесні і прозорі вибори. Обов'язково парламент повинен працювати дієво, парламент повинен працювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається Анатолію Кінаху, "Економічний розвиток", будь ласка.

 

10:20:42

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати!  Україна дала і безпрецедентні виклики, і в першу чергу завдяки мужності і консолідованості українського народу пройшла дуже важливий етап обрання Президента України. І має принципове значення, що перші кроки Президента України, Верховної Ради, виконавчої влади були в першу чергу спрямовані на найважливіші питання створення умов миру, безпеки на всій території України, в першу чергу Схід, Південь-Схід.   І однозначно, ці зусилля повинні бути спрямовані на створення умов спільних консолідованих дій Президента України, законодавчої і виконавчої влади нашої держави при підтримці суспільства. Жодна системна проблема, починаючи з безпеки і територіальної цілісності одноосібно ніколи не була вирішена.

Дуже важливо, щоб це було   спрямовано, в тому числі, на створення необхідних умов для створення тієї нової якості держави і влади, яку вимагає українське суспільство, починаючи з нової редакції Конституції України в параметрах парламентсько-президентського державного устрою, децентралізація, делегування повноважень  з ресурсом громадам і однозначно фіксація України як унітарної держави на принципах територіальної цілісності.

Те, що стосується соціального-економічного блоку, ми вимушені констатувати, що уряд, на жаль, так і не запропонував чітку програму дій, які стосуються загострення соціально-економічної ситуації в Україні, в тому числі, що стосується подій на Сході, Півдні-Сході. Вимушені нагадати, що чисельність населення Донецької, Луганської області – це порядку 14 відсотків від  населення України, внесок – 15 відсотків ВВП і більше, чим 20 відсотків валютних поступлень. Повинні бути задіяні чіткі програми моніторингу і конкретних дій по недопущенню соціально-економічної системної кризи, за якою тисячі безробітних людей і слідуючий етап потрясінь в Україні.

Дуже важливо, і ми наполягаємо на цьому, спираючись на легітимно обраного Президента України, сформувати всі структури влади не на принципах партійних квот чи хто краще обслуговує інтереси груп чи забезпечує  доступ к ресурсам. Це повинна бути чітка кадрова політика, яка спрямована, в принципі, на державницьких позиціях, на професійності, досвіду людей, які вміють і готові захищати інтереси своєї держави і забезпечувати її ефективний розвиток.

Нас дуже турбує, що, на жаль, все частіше  випадки  відновлення  корупційних схем силового фіскального тиску на бізнес, і це неприпустимо в умовах різкого зниження показників  економіки України, втрати інвестицій, це буде руйнувати нашу державу, у тому числі ті принципи, які формують нашу територіальну цілісність і місце в світі.

І на завершення. Об'єднання "Економічний розвиток" наполягає на тому, щоби в стислі терміни відбулися прямі контакти Верховної Ради і новообраного Президента України, на яких ми повинні знайти ті стратегічні пріоритети, які відповідають національним інтересам України,  захисту нашої державності, територіальної цілісності і ефективного розвитку. І цього чекає весь український народ.

Дякую за увагу.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово надається Олександру  Донію. Будь ласка. Він передає народному депутату Бондарю.

 

10:25:06

БОНДАР В.В.

Шановний Олександр Валентинович! Шановні колеги! Сьогодні від новообраного Президента України, від парламенту багато залежить в тому, як далі будуть розвиватися події на Сході України.

Найбільша гаряча точка сьогодні в Україні – це Схід. 10 мільйонів наших громадян кожен день знаходяться в стані війни, кожен день просипаються і не знають, який буде наступний день: чи буде бомбардування, чи будуть військові дії на території їхнього селища, міста або іншого населеного пункту.

Сьогодні майже 60 тисяч наших військових воює на Сході і захищає Україну від дій терористів і сепаратистів. Ми маємо унікальну ситуацію, коли Президент і парламент мають об'єднатися і зробити все для того, щоб нарешті зупинити цю війну і навести лад і мир на тій території.  Ми бачимо багато популістських різних заяв політичних популістів, які розхитують далі ситуацію в країні, які розхитують парламент, розхитують діючу владу і намагаються зробити все, щоби ця Україна в цьому форматі перестала існувати.

Тому від групи "Суверенна європейська Україна" ми вносимо пропозицію прямо в четвер заслухати керівника  антитерористичної операції, керівника Міністерства оборони України, керівників правоохоронних органів про реальний стан подій, які сьогодні відбуваються на сході України. Що треба зробити парламенту для того, щоб надати допомогу нашим військовим, для того, щоб стабілізувати ситуацію, зупинити війну і навести лад і спокій на території України.

Друга позиція. Ми розуміємо, що сьогодні Україна помінялася. Конституція, яка діє, говорить про те, що Україна – це парламентсько-президентська країна. В парламенті є діюча коаліція, яка готова взяти на себе сьогодні відповідальність і приймати законопроекти, які реально дадуть можливість змінювати Україну.

 Сьогодні, на порядку денному стоїть питання, що потрібно терміново проводити економічні реформи. Ми звертаємось до уряду, щоб терміново були внесені ключові законопроекти, про які раніше говорили. Зміни про децентралізацію влади, зміни до Бюджетного кодексу, які передадуть на місця повноваження фінансові для міських рад, обласних рад, районних рад і так далі. Зміни до Податкового кодексу, які мають зняти навантаження з підприємців і зробити можливість 1-го січня запровадити спрощену податкову систему і зменшити кількість податків. Зміни, які дадуть можливість внести скорочення правоохоронних органів в частині ліквідації податкової міліції, УБОПів і інших економічних підрозділів, які сьогодні тероризують бізнес і не дають йому працювати.

Олександр Валентинович, ми хочемо подякувати окремо за те, що сьогодні стоїть в порядку денному 7 законопроектів нашої групи, які соціально надзвичайно важливі для населення України. Але ми бачимо, що в парламенті деколи відбувається знов голосування один за одного. Тому ми ще раз наполегливо ставимо питання про те, щоб винести в зал і проголосувати Закон про сенсорну кнопку, щоб кожен депутат голосував сам за себе і щоби це голосування було ефективним і щоб ми могли показати, що парламент дійсно змінюється і стає європейським. Одним словом, сьогодні Україна потребує змін, ми очікуємо від уряду дієвих законопроектів і протягом місяця вони можуть буть розглянуті для того, щоб вони вступили в дію з 1 січня 2015 року. І друге, ми очікуємо, що в четвер ми приймемо рішення, яке стосується підтримки нашої армії, правоохоронців і для того щоб зупинити війну і навести мир на території України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від Комуністичної фракції України, фракції Комуністичної партії України слово надається народному депутату Мартинюку.

 

10:29:04

МАРТИНЮК А.І.

Шановні виборці, користуючись нагодою я хочу вас проінформувати про дії фракції, про нашу позицію із найважливіших проблем не простого надзвичайно складного сьогодення. На війні, кажуть, як на війні. Коли в країні погано - намагаються знайти крайнього, намагаються знайти того, на кого можна було б повісити все. І от зараз іде такий пошук як нашими колегами з парламенту, свої біди хочуть вони перекласти на інших, так і тими журналістами, які їх підтримують. В зв'язку з цим я хотів би звернути увагу, якщо вчора ви дивилися "Секретні матеріали" на 1+1, то там уже так звані незалежні журналісти, хоча ми розумієм, що незалежних журналістів немає, вони служать тим, хто їм платить, але все таки має бути якась професійна етика і совість. В "Секретних матеріалах" домовилися журналісти до того, що мовляв це комуністи 2 травня в Одесі закидували  Будинок профспілок і палили одеситів. Виявляється, якщо вірити цим журналістам, що Симоненко особисто десятки мільйонів доларів витрачає на фінансування терористів в Донбасі і так далі, і тому подібне. Поза всяким сумнівом, за все це вони будуть відповідати в наших судах, але ми знаємо, які наші суди.

І друге. Я хотів би проінформувати про те, що останнім часом лідер нашої партії і фракції побував у провідних європейських державах і мав зустрічі із нашими колегами з європейських парламентів. Відбулися його зустрічі і з парламентарями чеського парламенту, і з членами парламенту від лівої партії у Бундестазі Німеччини, і членами фракції Лівого фронту у Національній асамблеї парламенті Французької Республіки. В тому числі була зустріч і з лідером Європейської Пртії лівих П'єром Лораном, яка на останніх виборах до Європарламенту в півтора рази збільшила своє представництво.

У ході цих зустрічей, розмов з журналістами і з представниками громадськості обговорювалися три кола проблем. Перша. Це як знайти методи і засоби для того, щоб припинити війну, яка іде в Україні. Бо в цьому, я думаю, ті, хто нас чує, єдині – і Схід, і Захід. Бо війна іде на території Донецької і Луганської областей. Але гинуть переважно представники із Західної України. І я думаю, що нас в цьому питанні припинення воєнних дій підтримує вся держава.

По-друге, потрібно сісти за стіл переговорів на основі тих домовленостей, які були заключені в тому числі і під егідою провідних європейських держав у лютому цього року, а потім підтверджені у Женеві. Для того, щоб знайти ті точки, які повинні, зобов'язані привести до миру для того, щоб на нашій землі не було воєнних дій.

І третій напрямок, про який йшла мова. Це про те, що парламентарії провідних європейських держав єдині у своєму прагненні здійснити все для того, щоб справедливість існувала і не було вчинено незаконних свавільних дій по забороні людям сповідувати комуністичні ідеї, заборонювати Комуністичну партію.

Я переконаний і твердо вірю в те, що комуністи в Україні  були, є і будуть. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "УДАР" слово надається Віталію Кличку.

 

10:33:27

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги, завдання парламенту цього скликання – з гідністю закінчити роботу. Тому ті, хто не з'являється на засідання, ті, хто не голосують за потрібні для України зміни, по суті займаються шкідництвом. Ця Рада повинна піти на перевибори. Але вона не віддала всі борги українському народу. Тому зараз питання – працювати з подвійною силою. Вимога працювати за законом. Дотримуватися норм Регламенту не означає, що можна без кінця відкладати необхідні для країни рішення. Якщо йдеться питання про життя людей, про відродження економіки і ефективності управління, комітети повинні розглядати питання невідкладно. І ці питання мають потрапити до порядку денного.

Перш за все, ми повинні законодавчо підтримати проведення антитерористичної акції. Практика показала низку гострих проблем. Нашим союзником у боротьбі з терористами має стати місцеве населення. Люди хочуть порядку і захисту. Тому необхідно, щоб сили АТО могли налагодити взаємодію силовиків і цивільних. Необхідно запровадити чітку відповідальність для тих, хто підтримує терористів, і надати захист тим, хто виступає проти терористів або хоче допомогти їх знищити.

Ці питання, зокрема, допомагає вирішити законопроект 4912. Необхідно, щоб його терміново розглянув комітет, і він врешті-решт з'явився в порядку денному.

Те ж саме стосується проекту Постанови  4968 –  про перевірку фінансування Збройних Сил України. Якщо бронежилети зникають в невідомому напрямку, якщо сухі пайки продаються в інтернети, винні повинні піти під суд.

Друге. Треба терміново розглядати питання щодо управління містом Києвом і його забезпеченням. Янукович вкрав у киян можливість керувати містом і вкрав законно належну їм частину доходів. Проекти законопроектів, якими виправляється ця несправедливість, – це проекти 4939 і 4940 мають бути розглянуті негайно.

Третє. Обговорюючи економічні законопроекти необхідно пам'ятати, в першу чергу ми повинні знищити ті проблеми, які вбивали економіки країни при Януковичу. Тому необхідно терміново розглянути проекти для боротьби з рейдерством (2999), для посилення відповідальності посадових та службових осіб контролюючих органів (3215-1, 3216-1) для революційного спрощення регуляторної політики.

Шановні колеги, я ще раз хочу звернутись до силовиків, до міністра внутрішніх справ, до Голови Служби безпеки, до Голови Верховної Ради, до кожного з вас. Увага! Два тижні тому був вкрадений голова сумської обласної організації Партії "УДАР", голова виборчого штабу Президента України, кандидата в Президенти Порошенка і до сьогоднішнього дня ми не можемо знайти цю людину. Нам потрібно негайно вжити всі потрібні міри для того, щоб знати місто находження цієї людини і, щоб Сергій Лихман був знайдений. Це дуже важливо і ці речі неприпустимі, коли зникають люди в країні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції Партії регіонів, будь ласка, народний депутат Гузенко в мене записаний.  Будь ласка.

 

10:39:38

МЕДЯНИК В.Ю.

Уважаемые соотечественники, уважаемые коллеги, предыдущие ораторы очень много говорили красивых слов о европейском парламенте, очень много красивых слов о выборах предстоящих. На сегодняшний день в стране идет война. Но она называется антитеррористическая операция по одной простой причине, что хотелось провести выборы, они  были проведены. И сейчас нас зовут на очередные выборы. Наверное, это кому-то выгодно. Славянск, Краматорск, Мариуполь, Горловка, Шахтерска, Пантелеймоновка, Торез, Енакиево, Рубежное, Лисичанск, Северодонецк, Красный Луч, Счастье, Ровеньки, Суходол, Лутугино, Стаханов, Краснодон, Донецк и Луганск –  это перечень городов, где погибло и продолжает погибать мирное население, куда пришли смерть, куда пришла война и разруха. Счет не сегодняшний день на сотни и  на тысячи людей.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Кто их привел!?

 

МЕДЯНИК В.Ю. Я сейчас расскажу, кто привел.  Тот, кто проводит военные действия против мирного населения, там живет порядка 8 миллионов человек. На сегодняшний день против людей воюют техника. В городе Луганске на моем родном округе в самом центре города вчера ракетой самолет-истребитель "Су" атаковал здание областной государственной администрации. Погибло 7 человек, 10 человек в тяжелейшем состоянии. (Шум у залі) Приезжайте в Луганск и посмотрите.

Что такое сепаратизм? Сепаратизм – это разделение. Это когда люди, находящиеся у власти делят страну на запад и восток, мобилизуют солдат, молодых ребят на западе и отправляют их умирать на восток. Это разделение, это сепаратизм.

Что такое терроризм? Терроризм – это ужас и страх в переводе с латыни. Военные действия, военная техника, истребители, которые по  19 часов утюжат мирные города – это ужас и страх, это террор над народом. (Шум у залі) матери Украины останавливают движение транспорта на западе Украины, останавливают мобилизацию, ложатся на землю. (Шум у залі)  Срочно остановите войну!  В гражданских войнах не бывает победителей, гражданские войны ведут к разрушению государства. Уже нет Крыма! Уже нет Донбасса!

На сегодняшний день есть вопрос: кто на уровне государства в международном трибунале военном ответит за то, что происходит в стране? Мирные люди, живущие на Донбассе, никогда не забудут и не простят такого отношения к себе! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я би хотів тільки, щоби виступаючі говорили об'єктивну інформацію. Так, дійсно, відбувається антитерористична операція, дії якої скеровані виключно проти терористів і диверсантів, які знущаються над Донбасом і над Луганщиною. Це мета антитерористичної операції – зупинити тероризм, зупинити знищення людей, зупинити військових іншої країни, які вбивають, які знущаються, які ґвалтують. І саме це мета антитерористичної операції – зупинити цей злочин. І він буде зупинений, щоб хто не волав і щоб хто не говорив, і які би залякування, ні тут з трибуни, ні на півночі нашого кордону не лунали. (Оплески)

Шановні колеги, давайте від позафракційних Олег Ляшко, і будемо підводити риску.

 

10:42:10

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Мирні жителі Донецької і Луганської області справді не пробачать. Вони не пробачать Януковичу, який пограбував Донбас, який довів людей до ручки, який вивіз з України мільярди доларів, який наслав на нашу донецьку і луганську землю війну, горе і сльози. Мирні жителі Донецької і Луганської області не пробачать ні Єфремова, ні його шестьорку Медяника, який тільки що виступав, за те, що вони вирізали шахти, за те, що сьогодні на підприємствах Єфремова живуть терористи кадировські, які вбивають жителів Луганської області.

Зверніть увагу, шановні громадяни України, виходить представник Партії регіонів і кого він закликає зупинити? Він не закликає зупинити терористів, він не закликає терористів скласти зброю, він не закликає терористів наказати за те, що вони вбивають українських солдат. Він закликає зупинити українську армію, українських героїв, які захищають українську землю. Скажіть мені, як назвати цю людину? Це зрадник, це колабораціоніст, це людина, яка немає нічого святого! І такі всі, хто покриває сьогодні терористів.  Вони – комуністи і регіонали, вони фінансують, банда Януковича фінансують тероризм на Донбасі, вони підтримують терористів. Він кличе нас до Луганська, да ми із задоволенням поїхали до Луганська, але нас там пов'яжуть і вб'ють, а їх  ніхто не трогає, знаєте чому? Бо вони спільники разом з терористами.

Тому треба ставити питання, ще раз кажу про заборону Комуністичної партії і Партії регіонів як колабораціоністських, як зрадницьких організацій, які сьогодні працюють на ворога. І треба взагалі припинити зрадникам давати виступи з трибуни Верховної Ради, хай їдуть в Госдуму виступають, де вони інструкції отримують у Москві. Ганьба паразити і зрадники!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Прізвище Єфремова депутата було названо, репліка, будь ласка.

 

10:44:34

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги! Я не хотел бы отвечать на совершенно абсурдные вещи, которые звучат с этой трибуны. Я хотел бы призвать вас, вообще-то, к человечности и какому-то пониманию чести. И прошу почтить минутой молчания и вставания тех людей, которые вчера были мирные жители невинно убиты.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу і військових, які загинули, почтити хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу сідати.

 

ЄФРЕМОВ О.С. Спасибо. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я прошу заспокоїтися, і зараз давайте заслухаємо інформацію Центральної виборчої комісії  про результати виборів Президента України 25 травня 2014 року.

У мене є заява двох фракцій щодо перерви. Я думаю, що ми розглянемо це питання, приймемо з нього рішення, і я оголошу  перерву.

Я запрошую на  парламентську трибуну голову Центральної виборчої комісії. Будь ласка, Михайло Охендовський.

 

ОХЕНДОВСЬКИЙ М.В.

Дякую. Шановний Олександр Валентинович, шановні народні депутати України! Перш за все, дозвольте мені від імені Центральної виборчої  комісії привітати усіх з офіційним встановленням та оприлюдненням результатів позачергових виборів Президента України 25 травня 2014 року із законним обранням нового глави держави.

Вчора, 2 червня, Центральна виборча комісія склала протокол про результати виборів Президента України, відповідно до якого за підсумками голосування у день позачергових виборів Президентом України обраним є Порошенко Петро Олексійович, який одержав на виборах 9 мільйонів 857 тисяч 308 голосів виборців, що становить 54 цілих 70 сотих відсотка, тобто більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Сьогодні відповідні повідомлення опубліковані у засобах масової інформації.

Думаю, не має сенсу зараз перераховувати безліч відмінностей цього виборчого процесу від усіх попередніх, впевнений, вони відомі усім присутнім. Нагадаю лише, що підготовка виборів проводилася в умовах інформаційної війни проти нашої держави, а також численних терористичних актів з боку протизаконних збройних формувань у Донецькій та Луганській областях. Сподіваюсь, що більше ніколи в нашій державі вибори не доведеться готувати в таких умовах.

Але навіть і в цих умовах голосування було проведено і вибори пройшли в усіх регіонах України, де їх проведення було передбачено законом. Голосування відбулося у 189 територіальних виборчих округах та в закордонному виборчому окрузі. 25 травня  для виборців були відкриті 29 тисяч 213  виборчих дільниць, робота виборчих комісій  3 тисяч 23 дільниць було унеможливлено терористичними угрупуваннями.

Маю всі підстави стверджувати, що сотні тисяч людей, які організовували підготовку виборів у дільничних і окружних  виборчих комісіях, органах ведення державного реєстру виборців, а також і сама Центральна виборча комісія зробили все можливе для того, щоб  в Україні відбулися по-справжньому вільні, чесні та справедливі вибори. Навіть ті обставини, які декому здавалися нездоланними перешкодами для проведення виборів та виникали практично щодня в останні тижні перед днем голосування не завадили організувати  народне волевиявлення. Попри військову окупацію та анексію частини  території України  Російською Федерацією виборці Автономної Республіки Крим і міста Севастополь була забезпечена можливість проголосувати на зручних для них виборчих дільницях материкової частини нашої держави, і тисячі з них змогли взяти участь  у голосуванні.

Попри спроби незаконних збройних формувань, які поки що продовжують діяти в Донецькій та Луганській областях зірвати проведення виборів попри залякування, тиск та фізичне насильство відносно членів окружних і дільничних виборчих комісій  голосування з виборів Президента України було проведено і там. Так,  у Донецькій області  вдалося забезпечити голосування на 601 виборчій дільниці восьми виборчих округів, а в Луганській – на  284 дільницях двох округів.

Вважаючи організаторів виборів у цих двох регіонах України справжніми героями та патріотами, Центральна виборча комісія завжди стоячи вітала членів окружних виборчих комісій, які доставляли та передавали нам протоколи про підсумки голосування з цих областей. Я дозволю собі сьогодні   наголосити на трьох ключових, на мій погляд, висновках.   

Перше. Нещодавно проведені вибори носили загальнонаціональний характер. У них взяли участь виборці усіх без виключення регіонів України, а відтак новообраного Президента України  обрала вся країна.

Ці вибори і їх результати є абсолютно легітимними як з формально-юридичної, так і з політичної точок зору.

Друге. Наша держава має всі підстави пишатися високою активністю виборців. Явка в цілому по Україні перевищила 60 відсотків від загальної кількості виборців, включених до списків на виборчих дільницях.

І третє. На окрему увагу заслуговує ще один дуже показовий факт.  Вперше за всю історію виборів Президента України їх переможець Петро Олексійович Порошенко отримав найбільшу кількість голосів виборців в усіх без винятку регіонах нашої держави, а не тільки на загальнонаціональному рівні.

Не можу не сказати про перші висновки щодо проведення виборів з боку офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій. Такі висновки є фактично одностайними і вони є спільним досягненням багатьох органів нашої держави. Наведу лише кілька з них: "позачергові вибори Президента України відбувалися у відповідності з демократичними міжнародними стандартами та підтвердили демократичний курс українського народу", констатувала місія "Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ". Відзначаючи при цьому, що зусилля з підготовки та проведення виборів були визначними. "Позачергові вибори Президента України відбулися прозоро і ефективно, з незначними порушеннями, які не мають впливу на результати", зазначили спостерігачі місії "ЕНЕМО". Спостерігачі канадської  місії "Канеом" також ефективно оцінили вибори Президента України: "позачергові вибори Президента продемонстрували покращення виборчої системи та високу явку виборців, невідповідності виявлялися рідко і мали лише адміністративний характер", кінець цитати. В унісон з наведеними оцінками висловився і голова Європарламенту, який назвав вибори прозорими та такими, що відповідають  міжнародним стандартам.

Але мені сьогодні також хотілося висловити і спільну позицію усієї Центральної виборчої комісії. Навіть досягнутий результат міг би бути кращим з точки зору явки виборців, самого процесу голосування та наступного за ним підрахунку голосів, якби не необхідність одночасної підготовки проведення позачергових виборів Президента України та 315 місцевих виборів. Позиція моїх колег по Центральній виборчій комісії є однозначною, одночасне проведення загальнонаціональних та масштабних місцевих виборів суттєво дезорганізує обидва процеси. Саме одночасне використання 2-х списків виборців, недостатня кількість членів дільничних виборчих комісій, необхідність одночасної видачі кожного виборцям кількох виборчих бюлетенів спричинила багатогодиині черги на виборчих дільницях, ускладнила процес підрахунку голосів та встановлення результатів місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях. Тому, користаючись цією нагодою, я хотів звернутися до Верховної Ради з пропозицією, незважаючи на досягнуту економію бюджетних коштів, у майбутньому все ж таки уникати призначення загальнонаціональних та масштабних місцевих виборів на один день.

Шановні народні депутати України, сьогодні я хотів би від імені Центральної виборчої комісії висловити вдячність усій Верховній Раді України, особисто Голові Верховної Ради Олександру Валентиновичу Турчинову, голові Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давиду Важаєвичу Жванії за оперативне та ефективне реагування на ті непередбачувані виклики, які виникали під час цього виборчого процесу, за внесення пропонованих Центральною виборчою комісією змін до Закону України "Про вибори Президента України". Також безумовно нам необхідно подякувати Прем'єр-міністру України Арсенію Петровичу Яценюку, першому віце-прем'єр-міністру Віталію Петровичу Яремі, Голові Служби безпеки України Валентину Олександровичу Наливайченко та заступникам Голови СБУ Віктору Миколайовичу Ягуну та Віталію Антоновичу Циганку, Міністру внутрішніх справ України Арсену Борисовичу Авакову та заступнику міністра Сергію Анатолійовичу Яровому. Особисто Міністру оборони Михайлу Володимировичу Ковалю, Голові держаної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Володимиру Павловичу Звєрєву, за сприяння Центральній виборчій комісії у забезпеченні реалізації конституційних виборчих прав громадян України. Від імені комісії також хотілося висловити вдячність місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування, які в міру своїх можливостей, а часто і поза їх межами, забезпечували належні умови для роботи дільничних та окружних виборчих комісії, яких вимагає Закон. Позачергові вибори Президента України відбулися завдяки кожному з 18  мільйонів наших виборців, які взяли участь в голосуванні. Їх результатом стало те, що держава отримала легітимно обраного главу. І цей беззаперечний факт не  може ставити під сумнів ніхто у світі.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Дякую, прошу сідати.

Шановні колеги! На підставі рішення виборчої комісії щодо обрання Президента України нам необхідно з вами прийняти Постанову Верховної Ради про дату, час і місце проведення Урочистого засідання Верховної Ради України, присвяченого складенню присяги Українському народу новообраним Президентом України.

Я прошу Секретаріат оголосити всім депутатам, які знаходяться поза залом, що зараз ми будемо приймати рішення. Шановні колеги, я зачитаю зміст цієї постанови. Дуже коротка постанова. Прошу зараз сідати на свої місця і підготуватися до голосування.

"Відповідно до статті 104 Конституції України та статті 165 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", Верховна Рада постановляє:

1.     Провести 7 червня 2014 року о 10 годині в сесійному залі Верховної Ради України Урочисте засідання Верховної Ради України, присвячене складенню присяги Українському народові новообраним Президентом України.

2.     Ця постанова набирає чинності з дня її прийняття".

Шановні колеги, щодо змісту постанови є питання? Є. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Герман.

 

10:55:56

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово! Ви, звичайно, влада і можете приймати рішення, які ви вважаєте. Але 7 червня – це поминальна субота перед Трійцею. Я не знаю, чи варто в поминальний день робити інавгурацію. Можливо, варто зробити це 8-о, на Трійцю? Це велике свято, це гарний день. Але, як ви хочете. Я вважаю, що в поминальну суботу таких речей не роблять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, це питання узгоджено з новообраним  Президентом. Це питання пов'язано із запрошенням міжнародних делегацій, в тому числі керівників провідних країн світу.

І, шановні колеги, є пропозиція все-таки підтримати саме 7 червня. Немає заперечень? Немає заперечень.

Шановні колеги, я прошу Верховну Раду підтримати включення до порядку денного проекту Постанови (реєстраційний номер 4996) про дату, час і місце проведення Урочистого засідання Верховної Ради, присвяченого складенню присяги Українському народу новообраним Президентом   України. Прошу голосувати, шановні колеги, за включення до порядку денного цієї постанови. Прошу голосувати.

 

10:57:21

За-299

Рішення прийнято. Дякую.

Прошу, шановні колеги, щоб ми прийняли відразу цю постанову за основу і в цілому. Прошу, шановні народні депутати, голосувати. Реєстраційний номер, нагадаю, 4996. Прошу.

 

10:57:50

За-300

Бачите, конституційна більшість. Рішення прийнято. "За" – 300 голосів народних депутатів.

Шановні колеги, до мене звернулися дві фракції: це фракція Партії регіонів і Комуністичної партії – з вимогою зробити перерву на півгодини. (Шум у залі)

Шановні колеги, у мене пропозиція, замість 12 години ми зробимо перерву зараз, а о 12 годині перерву робити не  будемо. Шановні колеги, є Регламент, вони мають право… (Шум у залі)

 

ЛЯШКО О.В. Давайте Царьова проголосуємо. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розумію.

Шановні колеги, є пропозиція по Царьову проголосувати і на перерву. Так? Немає заперечень? Немає заперечень.

Шановні колеги, пропозиція, я нагадаю, що ми з вами розглянули під час минулого сесійного засідання питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Царьова.  І Генеральний прокурор доповідав нам з цього питання. Також він вніс подання про надання згоди на затримання та обрання стосовно народного депутата Царьова запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Шановні народні депутати, нам треба два голосування провести. Окремим голосуванням надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності і окремим щодо запобіжного заходу. Немає заперечень, щоб ми прийняли рішення? Немає.

Прошу, шановні колеги, визначитись щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Царьова. Прошу, шановні колеги, голосувати. Прошу.

 

10:59:43

За-222

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 2, 73 – "Батьківщина", 36 – "УДАР", "Економічний розвиток" – 28, "Суверенна європейська Україна" – 22, "Свобода" – 35, 0 – Компартія, позафракційні – 26.

Шановні колеги, я розумію, що не всі встигли проголосувати. Я ще раз інформую вас, що ми повинні два голосування провести, два. Окреме голосування –  про надання згоди на притягнення, окремо –  за затримання та обрання стосовно народного депутата України запобіжного заходу.

Я ставлю перше питання –  щодо притягнення до кримінальної відповідальності, щодо надання згоди. Зрозуміло питання?  Я прошу, шановні колеги, щоб п'ять разів не ставив, це відповідальне питання і кожний повинен відповідати за свої дії.

Прошу, шановні колеги, підтримати цю пропозицію шляхом голосування. Прошу визначитись, шановних колег, про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності. Прошу голосувати.

 

11:00:55

За-235

Рішення прийнято.

Шановні колеги, зразу хочу, щоб ми підтримали надання згоди на затримання та обрання стосовно народного депутата  Царьова запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Прошу, шановні колеги, підтримати цю пропозицію голосуванням. Прошу визначитись.

 

11:01:25

За-226

Рішення прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 79, "УДАР" – 39, "Економічний розвиток" – 23, "Суверенна європейська Україна" – 25, "Свобода" – 35, Компартія – 0, позафракційні – 25.

Позафракційні не доопрацьовують, шановні колеги. Дякую.

Колеги, я пропоную все ж таки зробити перерву до 11 годин 30 хвилин. Прошу за пропозицією двох фракцій керівників депутатських груп і фракцій зібратися в кабінеті Голови Верховної Ради. О 12 годині, нагадаю, ми перерву робити не будемо.

  

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу сідати на свої місця. Працівників секретаріату я прошу зробити оголошення і запросити всіх народних депутатів до сесійної зали.

Після перерви, будь ласка, ініціатори перерви мають право на заяву.

 

11:42:00

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги, 2 июня 2014 года силами Украинской военной авиации днем был нанесен удар по зданию Областной государственной администрации, которая расположена в центре города Луганска. В результате обстрела здания и прилегающего к нему парка по меньшей мере 7 человек среди мирного населения погибли, значительное количество людей ранены. Здание, по которому был нанесен удар находится в самом центре города, окружено жилыми домами, объектами социальной инфраструктуры,  в буднее время заполонено людьми. Применение властями военной авиации против мирного населения является беспрецедентным по своей жестокости преступлением.  На сегодня властью не сделано ни одного заявления, не предпринято ни одного шага, направленных на начало расследования преступлений против граждан Украины, проживающих в Луганске. При этом, средства массовой информации уже переполнены противоречивыми, построенными на домыслах, версиями произошедшего. Все это в  конечном итоге может привести к безнаказанности военных преступников, расстрелявших среди белого дня граждан нашей страны.  (Шум у залі)

В таких условиях официальная власть…

 

ЛЯШКО О.В. Ви злочинці! Ви злочинці, бо ви покриваєте терористів! Ви фінансуєте терористів!

 

ЄФРЕМОВ О.С. … отдавшая преступный приказ, не заинтересованы в объективном, справедливом расследовании и наказании тех, на чей совести кровь мирных людей.

 

ЛЯШКО О.В. Ви не засуджуєте тих, хто вбиває українських людей. Злочинці – Єфремов і Партія регіонів…

 

ЄФРЕМОВ О.С. Если сегодня оставить эту ситуацию без реакции, можно будет считать, что мы разрешили военным на будущее расстреливать и бомбить гражданское население. Единственной возможностью для объективного установления истины является расследование этого военного преступления международным уголовным судом в Гааге.

В  связи с этим, нами подготовлен проект Постановления парламента о признании юрисдикции   Международного уголовного суда на основании пункта 3 статьи 12 Римского статута для расследования военного преступления, совершенного против мирных граждан Украины в городе Луганске 2 июня 2014 года. Те, кто разделяют данную точку зрения, прошу поддержать и проголосовать за данный проект постановления. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Шановний народе України! У нас, на превеликий жаль, і в Донецькій, і в Луганській області гинуть люди, але причина тільки одна: терористи і диверсанти, які пробують шляхом знищення людей, шляхом дестабілізації ситуації вести необ'явлену Російською Федерацією війну проти нашої країни. І я ще раз хочу підкреслити, антитерористична операція проводиться виключно з метою захисту цивільного населення і нашої країни, і наших громадян. Іншої мети немає. І в Луганській і в Донецькій області відбувається боротьба виключно проти терористів і саме терористів знищують ті сили, які задіяні в антитерористичній операції. І це вони роблять, ризикуючи кожен день своїм життям і віддають своє життя за те, щоб Україна була незалежною, суверенною, щоб всі регіони могли жити в нормальній демократичній країні.

І я би просив, щоб ми не дезінформували людей, щоб ми не захищали терористів. І чомусь у вашій заяві Олександр Сергійович жодної інформації немає про те, як 12 годин йшов бій на знищення наших прикордонників під Луганськом, жодної інформації. (Оплески)

 З жилих будинків розстрілювали прикордонників, з жилих квартир снайпери били по ним, не випускаючи людей з квартир, про це треба говорити, це треба розслідувати в Гаазькому трибуналі. І я дуже прошу, шановні колеги з Партії  регіонів, не прикривайте терористів і давайте об'єктивну інформацію нашим громадянам.

Будь ласка, шановні колеги, я бачу декілька рук. Народний депутат Мирний.

 

11:46:21

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Олександр Валентинович! Враховуючи те, що ви ведете засідання Верховної Ради і дотримуючись чинного законодавства, все ж таки хочеться наголосити на тому, що будь-які заяви, виступи, звернення, які розпалюють ненависть всередині країни, які покривають бандитів, терористів, мають негайно зупинятися. А люди, які виголошують ці заяви, мають нести відповідальність. Мінімум ми маємо ставити питання про те, що ми повинні вилучати цих людей з залу. Це – по-перше.

По-друге, ми маємо  організувати трансляцію на вулицю, нехай всі люди чують ці заяви.

І найголовніше, коли нам кажуть про те, що ми маємо дотримуватися законодавства, наші опоненти, то чому вони починають казати про військових злочинців? Які військові злочинці? З Російської Федерації, які плюндрують нашу землю? Згоден. Але, вибачте, давайте чітко, об'єктивно ставити акценти, і всіх людей, повторюю, які….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, народний депутат Ляшко. Я бачу руки, шановні колеги, я дам можливість виступити. По одній хвилині, будь ласка.

 

11:47:46

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Подібні недостовірні заяви пана Єфремова переслідують одну мету: деморалізувати наших солдат і зупинити їх, бо інакше обзивати людей, які воюють за незалежність України, за цілісність України, називати військовими злочинцями… хто ви після цього? Чому ви не засуджуєте, коли вбивають наших прикордонників, чому ви, Єфремов, не засуджуєте, коли десятки терористів сидять в Управлінні СБУ в Луганську місяцями і в Слов'янську? Чому ви не засуджуєте тих, хто вбиває людей у Брянці, в Стаханові, в Слов'янську, коли животи розрізають, вуха відрізають, очі виколюють? Від вас  не було жодної заяви засудження, а за терористами він ллє "крокодилячі сльози"!

Я хочу, щоб Українська армія, Національна гвардія, правоохоронні органи, інші учасники антитерористичної операції знали: український народ – з нашими героями, парламент – з нашими героями, новообраний Президент так само підтримує антитерористичну операцію. Все українське суспільство – за Україну і підтримує наших бійців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, В'ячеслав Кириленко, потім – Ірина Геращенко. 

 

11:49:07

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!".

Шановні виборці! Шановні колеги! Не варто на 40 майже хвилин брати перерву, щоб   потім в цій залі на всю Україну і на весь світ говорити відверту брехню, і вводити в оману все  світове співтовариство. Всі чудово  знають, що саме терористи вчора із ПЗРК стріляли по українському літаку. Не влучили, а влучили в кондиціонер, і таким чином зруйнували частину Луганської адміністрації. Всі в світі  знають, якби український штурмовик завдав удару по адміністрації, від неї би нічого  не лишилося! І ви граєте на тому, що українські військовослужбовці не мають права використовувати силу проти мирного  населення! Тому я вам кажу, в Гаазі… друзі, в Гаазі судили тих,  хто зі зброєю в руках прийшов на територію інших народів. Тому в Гаазі будуть судити тих, хто зараз, будучи терористами за зброєю в руках…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити виступ.

 

КИРИЛЕНКО В.А. … проти простого українського  народу і проти нашої Незалежності. А такі заяви, як дозволив зараз собі депутат Єфремов, по суті є посібництвом тероризму і повинні дістати  реакцію Генеральної прокуратури України. І слідом за Царьовим повинен позбавитися депутатських повноважень Єфремов!  (Оплески)

 Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ірина Геращенко. Я дам  можливість виступити.

 

11:50:45

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні виборці! Ви знаєте, щодня всі ми, депутати від партії "УДАР", отримуємо десятки звернень від луганчан простих, які просять захистити їх від терористів і сепаратистів, яких сьогодні продовжує підгодовувати пан Єфремов, який всі ці роки  жив, обкрадаючи  бюджет України і сидячи на тендерах цих шахтарських.

Дорогі друзі! Ми пам'ятаємо, що як член Партії регіонів пані такі Штепа закликала ввести в Україну російські війська і розстрілювати простих громадян. І де вона сьогодні ховається? 

І тому ми закликаємо Партію регіонів пам'ятати, що ви не партія сепаратистів поки що офіційно. Ви не засудили, коли терористи розбомбили школу в Славянську і діти ховалися в підвалі. Ви не зробили нічого для того, щоб допомогти цим людям.

         Ми хочемо офіційно звернутися від нашої фракції сьогодні до Голови Верховної Ради з вимогою провести аудит тих депутатів партії Регіонів, зокрема: Азарова, Януковича, того самого Єфремова, який не ходив на роботу місяцями, щоб …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

          ГЕРАЩЕНКО І.В. Дайте завершити.  Щоб за ці дні їх зарплата пішла на українську армію, на бронежилети нашим героям, які сьогодні, в тому числі, захищають луганських жителів від таких мерзотників, які сидять у сесійній залі. І вимагаємо, щоб поставили на голосування позбавлення депутатських повноважень всих тих, хто не має права називатись народним депутатом України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Левченко.

 

11:52:34

ЛЕВЧЕНКО М.О.

Я вынужден был взять слово, чтобы ответить вам, мои коллеги. Такими заявлениями, оскорблениями, взятием под стражу, угрозами арестов, когда вы выгоняете из зала, когда вы обвиняете, вы еще больше раскалываете Украину. То, что делает здесь на этой трибуне Олег Ляшко, то что он делает на Донбассе, когда он туда приезжает и воюет там, фактически с украинским народом, вы еще больше раскалываете страну. Неужели вы не понимаете, что сегодня нужно наконец-то сесть за стол переговоров, выполнить все условия, все требования жителей юго-востока, провести децентрализацию власти, дать русскому языку статус государственный и вы в принципе уничтожите повод для конфликта. Бандитов и террористов люди сами выгонят под зад ногой из Донбасса, а вы своими скандалим придаете смысл существованию бандитов и сегодня жители, мои земляки, зажаты между вами, скандалистами, и бандитами и мародёрами, которые их терроризируют и в этом ваша вина 100%.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народный депутат, шановні колеги, Богословська і будемо риску підводити.

Будь ласка, я ще дам одній фракції, як кожній фракції, колеги, кожній фракції я дав можливість представнику виступити.

Будь ласка.

І позафракційним, і давайте будемо підводити риску, нам зараз треба заслухати інформаццію Прем'єр-міністра.

 

11:53:47

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Уважаемые колеги. Давайте поймем и хотелось чтобы украинский народ понял, что сейчас происходит.

Первое. На Донбассе, те кто на протяжении 23 лет был царями, хозяевами и фактически  феодалами, сейчас не могут навести элементарного порядка и защитить жителей этих регионов от террористов. Они потеряли доверие людей именно потому что на протяжении последних 10 лет во время выборов регионалы спрашивали: мы не знаем почему они за нас голосуют, потому что там нет дорог, нет тепла, скорые помощи не могут в целые города по 100 тысяч населения проехать и это результат того, что сегодня вы цепляетесь только за парламент, потому что вы не можете вернуться на свои территории, потому что вы не можете помочь людям и кроме разжигания терроризма вы ничем не занимаетесь. Поэтому, парламент на выборы – раз. И антитеррористическая концепция, новая стратегия антитеррористической борьбы, мы должны понимать, что Украина сегодня на много лет…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Півхвилини, завершуйте.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г. Украина сегодня на много лет входит в ситуацию, в которой прожила Великобритания с Северной Ирландией. К сожалению, это так. Мы должны понять это и парламент должен принять новую антитеррористическую стратегию, обеспечивающую безопасность граждан в собственной стране. Вот это все очень серьезно. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олесь Доній і підводимо підсумки. Шановні колеги, я ще раз, я всім дав можливість від кожної фракції виступити. Прошу.

 

11:55:45

ДОНІЙ О.С.

Якби Партія регіонів хотіла миру, то олігархи, які зосереджені в цій партії, повинні були б поділитися частиною своїх фінансів з українськими військовими, українськими міліціонерами, українськими погранцями, які захищають територіальну цілісність.

Де ці 15 мільярдів, чи скільки там є у Ахметова? Чому ми всі збираємо на бронежилети для хлопців, які захищають територіальну цілісність, а тут Єфремов і компанія влаштовують чорт зна що біля мікрофону?! Та краще просто-напросто дайте хоч якусь частину своїх статків для людей, які захищають країну від російських фашистів. Реально допоможіть українській армії, українським прикордонникам, українським міліціонерам!

Поки олігархи з Партії регіонів не захочуть реально допомогти державі, жодного слова довіри їхнім словам не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обговорили достатньо це питання, важливе питання. Це захист наших громадян. І наші силовики і надалі будуть захищати наших громадян від терористів і диверсантів, від будь-яких провокаторів і найманців, а також спецслужб іншої країни, які все роблять для того, щоб дестабілізувати ситуацію в нашій державі і знищити Україну як незалежну державу.

Ми переможемо в цій боротьбі. І я переконаний, що в цьому впевнена не тільки більшість парламенту, але і більшість українського народу.

Шановні колеги! У нас зараз дуже важливе питання. Доповідь Прем'єр-міністра України Арсенія Петровича Яценюка щодо енергетичної безпеки України та фінансово-економічної політики нашого уряду. Я прошу, запросіть Арсенія Петровича на трибуну. Я прошу включити трансляцію на вулицю.

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України! Я повинен був сьогодні розпочинати свій виступ на фоні відключеного газу Російською Федерацією. Але вчора пізно вночі Росія відмовилася від своїх планів щодо відключення України від постачання природного газу. Також знято поки що питання щодо так званої попередньої оплати за російський природній газ.

Я хотів би, щоб весь український парламент і український народ взагалі знав, що відбувається в перемовинах між Україною  і Росією щодо газу і що взагалі відбувається з газовим питанням. Щоб потім це ні для кого не було несподіванкою.

Ще раз хотів би нагадати, що Російська Федерація в першому кварталі поточного року визначила ціну на природній газ для України в розмірі 268 доларів США. Ми вважаємо цю ціну ринковою, ми вважаємо, що це є єдино прийнятна ціна, яка може задовольнити Україну і яка зберігає досить високий рівень прибутковості для російського "Газпрому". Ми усвідомлюємо те, що ціна у 268 доларів США була ні що іншим, як хабарем попередній владі. Але при цьому при всьому ми ще раз зазначаємо, що в наших двосторонніх переговорах ми наполягаємо саме на збереженні ціни 268 доларів.

Місяць тому Україна  відправила предарбітражну претензію Російській Федерації. Відповідно до цієї предарбітражної претензії ми звернулися до Росії саме на підставі базового контракту, який підписаний в 2009 році, врегулювати всі питання наших двосторонніх стосунків. В першу чергу  це питання ціни. В другу чергу це питання обсягів постачання. В третю чергу це так званий принцип take on pay. В четверту чергу це те, що стосується порядку вирішення спорів між нашими компаніями.

На превеликий жаль, Росія поступила як завжди, а саме: вона використовує енергетику як газову зброю і на той період часу вона відмовилась від проведення переговорів і підписання нової додаткової угоди між російським "Газпромом" та НАК "Нафтогаз України". Україна чітко заявила, що за таких обставин ми йдемо до Стокгольмського арбітражного суду і в п'ятницю вже вночі був підготовлений позов, відповідно до якого Україна вимагає в Росії встановити, в першу чергу, справедливу ціну, а також Україна в цьому позові буде вимагати низку компенсацій від російської компанії "Газпром".

Проте, наші європейські партнери запропонували проведення трьохсторонніх перемовин в форматі Європейська комісія, від Європейської комісії переговори веде єврокомісар Еттінгер, українська компанія НАК "Нафтогаз України" разом з Міністерством енергетики України і російська компанія "Газпром".

Ми можемо констатувати, що вчора фактично розпочався переговорний процес між "Нафтогазом" і між "Газпромом". Чи є цей переговорний процес уже завершеним. Далеко ні. Я оцінюю дуже стримано будь-які перспективи перемовин між "Газпромом" і "Нафтогазом". Але ми повинні пройти цей шлях. Ми вбачаємо, що в результаті цього шляху повинен бути підписаний додатковий договір, який український "Нафтогаз", проект якого передав ще в неділю ввечері.

Зараз проходять двохсторонні перемовини. Щойно я завершив розмову з керівником Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Зараз вони проходять в Берліні на рівні Міллера і Коболєва, тобто на рівні двох керівників компаній.

Не виключаю, що такий переговорний процес, який зараз вже запропонований Росією може бути також засобом по відтягуванню часу так як Росія знаходиться в не простій ситуації, в першу чергу, в міжнародному опозиціюванні і візит Президента Путіна до Нормандії, який повинен відбутися 6 числа може мати відношення до пропозицій російського "Газпрому" продовжити перемовини.   Але прибираючи зараз будь-які політичні аспекти, хотів би ще раз  чітко заявити, що відбувається у на  на енергетичному ринку.

Так, перше, за 2013 рік урядом Януковича не було заплачено майже півтора мільярда доларів Сполучених Штатів за отриманий газ.

Друге. У 2013 році російська компанія "Газпром"  зробила у повному обсязі на рік вперед попередню оплату за транзит російського газу. Таким чином, ми два з половиною мільярда доларів, які би ми могли отримати у поточному році і заплатити за газ, їх уже немає.

Третє. За перший квартал поточного року також не були сплачені платежі, в першу чергу за січень і за лютий місяць, і загальний борг, який отримав цей уряд при входженні на посаду склав 2,2 десятих мільярда доларів США за газ. Якщо ще порахувати два з половиною мільярда доларів США, які ми повинні були би отримати від "Газпрому" за прокачку газу, а якщо ще порахувати обсяги кредитів і загальної заборгованості, то по оптимістичному сценарію ми оцінюємо дефіцит НАК "Нафтогаз України" 62 мільярда. По песимістичному сценарію ми оцінюємо дефіцит НАК "Нафтогаз України"  93 мільярда.

Друге, що стосується нашої ціни. Ні при яких обставинах Україна не буде платити Росії 500 доларів за тисячу кубічних метрів газу. І іншої дискусії не буде. Це не ринкова ціна, це політична ціна. Такої ціни немає в Європі. І, якщо Росія розглядає Україну як дійну корову, то вона глибоко помиляється. (Оплески)

 Ми націлені на захист наших інтересів. Якщо угода не буде досягнена в рамках  передарбітражного врегулювання спору, ми ідемо в Стокгольмський суд. Я хочу чітко заявити, що український уряд використає всі засоби і методи для захисту законних прав української держави. Ми нічого не просимо в Росії, ми вимагаємо ринкового підходу, ми вимагаємо підписати угоду. Ми готові платити –  тільки не політичну, а ринкову газову ціну.

Третє, що стосується наявності газу в сховищах. Тоді, коли ми прийшли, в українських сховищах  загалом було 5 мільярдів кубічних метрів газу. Ті, які знають, що таке 5 мільярдів кубічних метрів газу, уявляють, що в принципі це є виключно буферний газ, який практично неможливо підняти на поверхню. Станом на сьогоднішній ранок в українських газосховищах є 12 мільярдів кубічних метрів газу. Ми накопичили ресурси, звичайно, цих ресурсів недостатньо.  І для того, щоб пройти зиму, мінімально нам необхідно ще придбати 7 мільярдів кубічних метрів газу.

Наступне. Ми підписали так званий малий реверс з нашими європейськими партнерами. Перші обсяги цього реверсу дадуть можливість нам закривати поточні потреби у споживанні газу. Якщо у вересні-жовтні місяці ми перейдемо на великий реверс, це нам дасть додаткові можливості для забезпечення енергетичної незалежності  країни. І в рамках нашої роботи з нашими європейськими партнерами хотів би окремо відзначити позицію Європейської комісії і персонально позицію і Бароззо і словацького уряду, завдяки які нам все-таки вдалось добитись того, щоб Україна за реверсними потоками почала отримувати перші обсяги природнього газу.

Тепер що стосується реформування НАК "Нафтогаз України". уряд буде приймати рішення щодо реформування Національної акціонерної компанії. На базі Національної акціонерної компанії ми будемо створювати дві додаткові компанії, так як цього вимагає тертій енергетичний пакет і так як цього вимагає і Енергетична хартія, і наше членство у Енергетичному співтоваристві. Україна створить Публічне акціонерне товариство "Українська газотранспортна система", яке буде відповідати виключно за прокачку газу магістральними шляхами.

Друге. Уряд України створить Публічне акціонерне товариство "Українські газові сховища", яке буде займатися виключно оперуванням накопичення і відповідно відпуску з українських газових сховищ природнього газу всім суб'єктам форм господарювання.

Третє. Ми  звернулись до Європейського Союзу і  до Сполучених Штатів Америки, ми пропонуємо спільний проект щодо спільної експлуатації та модернізації газотранспортної системи. Ми вважаємо, що європейські і американські інвестори повинні бути залучені і до модернізації, і до експлуатації української ГТС і саме для цього створюватись публічне акціонерне товариство "Українська газотранспортна система".

Окремо ми хотіли б зазначити, про необхідність реформування в цілому енергетики країни. Виходячи з того, що протягом останніх п'яти років взагалі не було збільшено інвестицій у власний видобуток, ситуація по власному видобутку є вкрай складна. Для того тільки, щоб зберегти хоча би, принаймні, обсяги власного видобутку, нам необхідні значні інвестиції або в будівництво ДКСів, що називаються дожимні компресорні станції. А для того, щоб збільшити такий обсяг виробництва, нам необхідні мільярдні інвестиції в буріння. Таке буріння мінімум займає рік, максимум займає два роки в залежності від того, який обсяг таких інвестицій буде вкладений. Той обсяг, який передбачається протягом цього року, це 2,2 мільярди гривень – це капля в морі. Саме тому ще один з наших важливих елементів – це залучення іноземних компаній і української компанії "Укргазвидобування" і збільшення обсягів інвестування для того, щоб максимально підняти обсяг власного видобутку газу.

Що стосується енергетичної політики, то вона повинна складатися з двох блоків: перше – більше добуваєм, друге – менше споживаєм. Основне споживання – це, звичайно, приватний сектор і основне споживання – це, звичайно, Теплокомуненерго. На Теплокомуненерго нам не вистачає власного газу, який є газ власного видобутку. І на Теплокомуненерго ми повинні придбавати 8,2  мільярда кубічних метрів газу імпортованого. Ви розумієте, що Теплокомуненерго – це саме те, що дає теплу і гарячу воду, і саме те, що гріє наші хати зимою. І у зв'язку з відсутністю газу власного видобутку для Теплокомуненерго ми зобов'язані, що вже було зроблено, піднімати тарифи, але так само ми і зобов'язані  в першу чергу інвестувати в Теплокомуненерго для зменшення собівартості і для збільшення енергоефективності української енергетичної системи.

Ми очікуємо на завершення переговорів з російським "Газпромом" протягом поточного тижня. У нас був підготовлений план, що робити, якщо Росія відключить постачання газу. І ми відверто кажемо, що відключення Росією газу не знято з порядку денного. Абсолютно зрозуміло, що Російська Федерація буде воювати з Україною всім, чим тільки вони можуть, в тому числі, і буде використовувати газову зброю.

Все, що у нас є в арсеналі, нами використано. Якщо  буде підписана угода, я доповім парламенту і про параметри цієї угоди, і про ціну цієї угоди. Якщо така угода не буде підписана, я вже доповідаю парламенту, що ми будемо судитися з "Газпромом" у Стокгольмі, судова процедура – це не місяць і навіть не рік, але ми іншого шляху не бачимо, і той перелік енергетичних реформ, який щойно був заявлений у парламенті, буде виконуватися урядом.

Дякую за увагу. Якщо є питання, готовий відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, прошу від фракцій записатися на запитання, якщо є запитання.

Прошу включити мікрофон народного депутата Кудрі, фракція Компартії України.

 

12:11:59

КУДРЯ В.І.

Арсеній Петрович! Володимир Кудря, Комуністична партія України, місто Олександрія, Кіровоградська область.  Сьогодні повинна йти розмова про енергетичну безпеку нашої країни. На території міста Олександрії Кіровоградської області величезні залежі бурого вугілля. Я вважаю, що якби нинішня влада почала і відродила роботу цього басейну вугільного, то Україна  має вже наполовину… захистила б свою енергетичну безпеку.

І друге. Побажання від виборців.  На зустрічах з виборцями вони просили мене вам передати, щоб ви, починаючи з сьогоднішнього дня, жили на мінімальну зарплату і мінімальну пенсію потім, як живе весь… більша частина українського народу. І платили за комунальні та інші послуги у тих розмірах, в яких з 1 июня буде платити народ України.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дякую щиро за запитання. Я категорично вас підтримую у ваші тезі. Попросіть Симоненка, хай він почне. Я думаю, що це буде правильний крок до того, як показати, що ви, дійсно, підтримуєте народ України.  (Оплески)

Тому цей популізм соціальний залишіть при собі, будь ласка.

Що стосується вугілля, то я хотів би доповісти парламенту, що у нас взагалі відбувається в вугільному секторі.

Загалом на державних шахтах у нас  зайнято близько  180 тисяч шахтарів. Сьогодні уряд платить за кожну тонну такого вугілля збиткових державних компаній в середньому півтори тисячі гривень. При тому, що вартість, комерційна вартість вугілля максимально сягає 600 гривень за одну тонну. Ми дотуємо 180 тисяч людей, які працюють в надважких умовах, в першу чергу в Луганській і Донецькій областях, по 900 гривень на  одну тонну.  Загальний обсяг дотацій, який йде на дві області, це на Донецьк і Луганськ саме на вугільну галузь, складає 34 мільярда гривень. Це те, що  центральний бюджет виділяє на фінансування вугільної галузі, і те, що центральний бюджет робить для того,  щоби цих людей не вигнати на вулицю, а дати їм роботу і дати зарплату.

Склади перезавантажені вугіллям. І на превеликий жаль,  сьогодні Україні перейти на вугілля не представляється можливим як і будь яким іншим країнам світу. Так званий проект, який намагались зробити в Україні щодо перероблення вугілля на природній газ залишився виключно проектом, який не має під собою ні технологічної, ні економічної основи. Тому, що стосується вугільної галузі, я хотів би, що би ви ще раз почули, 187 000 шахтарів, 34 мільярда дотації центрального бюджету, ми платимо на 900 гривень більше ніж вартує це вугілля. Вугілля складуєм на складах тільки з однією метою, щоб люди отримували заробітну платню. Така ціна відсутності реформ в вугільній галузі останніх 20 років.

 

         ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Стоян.

        

12:15:58

СТОЯН О.М.

         Шановний пане Прем'єр. Олександр Стоян, група "Економічний розвиток". Скажіть будь ласка, якщо все-таки не вдасться домовитись про зниження ціни на газ, про яку ви сказали,  268 доларів за 1000 кубів, чи є в уряду план захисту населення нашого, чи не перекладеться це все на плечі населення і не збільшиться плата за комунальні послуги, тарифи.

         І друге питання. Що робиться урядом для того, щоб все-таки збільшити видобуток власного газу, щоби якось, ну, забезпечити населення, перш за все газом за власний рахунок. Дякую за відповідь.

 

         ЯЦЕНЮК А.П. Дякую, пане Стоян, за запитання. В доповіді я на цьому зупинявся, але ще раз скажу. Коли ми прийшли, в сховищах було 5 мільярдів кубічних метрів газу, цих 5 мільярдів кубічних метрів газу неможливо підняти було, тобто це нуль. Станом на сьогоднішній, це так званий буферний газ, станом на сьогоднішній ранок ми маємо 12 мільярдів кубічних метрів газу. Навіть якщо нас Росія зразу зараз відключить, це дасть нам певний період часу для того, щоб виживати. При цьому реверс, який ми також отримали, дає нам можливість додатково покривати поточні потреби.

Чи вистачає цього для того, щоб прожити зиму? Не вистачає. Для того, щоб прожити зиму, мінімально ми повинні придбати ще 7 мільярдів кубічних метрів газу.

Ми заявили ціну 268, так як вважаємо її ринковою і обґрунтованою. Абсолютно усвідомлюю про те, що нам складно буде добитись ціни 268. Тому ми зразу заявляємо друге. 500 ми ніколи не приймемо! Переговорна позиція, яка зараз існує, може бути і може мати певні відхилення від ціни 268. Я спеціально буду доволі коректно говорити про це, щоб не давати неправильних сигналів. Ми наполягаємо на 268. І ми категорично проти 500, і платити не будемо.

Як тільки ми домовимося, я зразу вам доповім про домовленість, яка є по конкретній ціні. Якщо ми не домовимося, у нас є відповідна судова процедура, яка передбачає як подання позову в цілому, так і звернення до суду про застосування так званих запобіжних заходів. Тому що суд може йти 2 роки. Але для того, щоб Росія постачала газ, а ми платили за це постачання, то є так звана судова процедура запобіжних заходів.

Що стосується газу власного видобутку. То я вам навіть дам тут чіткі цифри. Також я в доповіді про це говорив. Що нам зараз, у нас взагалі протягом останніх декількох років іде падіння власного видобутку. Зараз "Укргазвидобування" видобуває 15,5 мільярдів кубічних метрів газу. Додатково ще 5 мільярдів, це то, що іде на так званий газ для промисловості.

Тому з загального видобутку 20 мільярдів кубічних метрів газу 15 іде на населення, а 5, в силу того, що декілька раз в парламенті не приймався закон, який би зобов'язував будь-які компанії, які видобувають газ на території України, віддавати його як газ для населення, 5 мільярдів іде для потреб промисловості. Саме тому ми знову будемо наполягати на тому, щоб такий закон був прийнятий, щоб загальний обсяг газу власного видобутку йшов на потреби населення.

         Що стосується інвестицій. Тут треба буде застосувати формулу,  при якій, якщо йде збільшення обсягу інвестицій, то тоді той, хто інвестує, може використовувати газ на свої потреби. Більше добули – більше споживаєте. Ті інвестиції, які є сьогодні в державній галузі, а  2,2 мільярда - це не  інвестиція. Це тільки почати, дирку пробурити і навіть її не завершити.

Тому, в поточному році, наше завдання: зберегти поточний рівень видобутку, поставити дожимні компресорні станції, які дадуть можливість втримати цей рівень видобутку, прийняти відповідні акти в парламенті і, звичайно, підписатися з Газпромом, або виграти суд у Газпрому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Зарубінський. Будь ласка.

 

12:20:31

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую. Шановний Арсенію Петровичу, можна погодитись повністю з двома думками, які ви сказали з приводу того, що без енергоефективності, енергозбереження і диверсифікації говорити про енергонезалежність просто зайва справа. Тому у мене два запитання: який зараз статус взаємин і домовленостей з корпораціями Шелл, Шеврон з приводу видобутку в Україні сланцевого газу і газу щільних пісковиків, на якій стадії ми зараз знаходимося після цих перемовин?

Друге запитання. Сьогодні мною, точніше, ще в листопаді, внесено законопроект. Сьогодні він поставлений до порядку денного про енергетичний аудит в Україні, яким передбачається якраз те, що ви сказали, раціоналізувати використання енергоносіїв. Зокрема цей законопроект передбачає вже в перший рік матеріалізації цього закону 5-6 зекономити. Як уряд до цього буде ставитися? 

Отже, перше:  "Шелл", "Шеврон", "ЕксонМобіл". А, друге: енергетичний аудит. Дякую за відповідь.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дякую за запитання.

Трошки складно видобувати газ нашим іноземним інвесторам на території Слов'янська. Є тимчасові проблеми. А саме там є основні заклади цього Shell gas.

Що стосується території Автономної Республіки Крим, яка є українською територією, то на тимчасово окупованій території Росією іноземні інвестори відмовилися видобувати газ.

До речі, я окремо скажу ще й по Криму. Ви, напевно, пригадуєте дискусію, яка була з 2005 року про те, що Російська Федерація заявляла, що начебто Україна  краде газ в Росії. Зараз я можу сміливо заявити: газ воруют русские. (Оплески)  Они у нас украли территорию, они у нас украли "Черноморнефтегаз". Они у нас украли 2,2 миллиарда кубических метров газа, который сейчас находится в Крыму. Так кто ворует? (Оплески)

 По аудиту. Значить, ми працюємо з Світовим банком, ми працюємо з Енергетичним агентством європейським. Якщо ваш закон, я відверто скажу, що я не знаю деталей вашого закону, але якщо цей закон вводить обов'язково енергетичний аудит, я його категорично підтримую. Тому що реальної картини сьогодні по енергетиці не знає ніхто.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу не піднімати руки, тому що я надаю слово тим депутатам, кого обрали система "Рада" під час запису. Будь ласка,  народний депутат Безбах.

 

12:23:43

БЕЗБАХ Я.Я.

Прошу передать слово Анне Герман, пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Герман.

 

12:23:48

ГЕРМАН Г.М.

Пане Прем'єр, ваша принципова позиція в енергетичних справах не може не імпонувати. Однак, коли ви представите парламенту план захисту людей, простих людей від цих складнощів? Чи є такий план? І як ми зможемо гарантувати кожному громадянину, що він не понесе основні тяготи від, скажімо, якщо справа дійде до Стокгольмського суду на своїх плечах? То перше питання.

І прошу вас. Ще одне дуже важливе питання. В Краматорську і Слов'янську тривалий час людям не виплачують пенсії, це збільшує підтримку людей сепаратистам. Нам потрібно зробити все, щоб ті люди зрозуміли, що Київ про них дбає і пам'ятає. Скажіть, будь ласка, коли ми зможемо дати відповідь людям про це? Дякую.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дякую за запитання. Я в першу чергу, почну з цін і тарифів. Вже прийняті рішення про перший етап підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. І я представляв в парламенті цифри, коли ціни на природній газ для населення в Україні нижчі ніж навіть в Росії. Я відверто усвідомлюю, що це буде бити по кишені українців.

Саме для цього ми прийняли відповідне розпорядження, яке концептуальне змінює систему компенсацій для населення. Зараз у нас загалом під систему пільг і субсидій попадає близько 1 мільйона 200 тисяч людей. Ми усвідомлюємо, що після підняття цін і тарифів у людей не буде вистачати коштів для того, щоб їх заплатити.

Саме тому уряд розширив програму компенсації, відповідно до якої тепер чотири з половиною мільйона сімей – це загалом майже 30 відсотків українців будуть покриватися додатковою компенсацією. Для бюджету це неймовірні витрати, але в нас немає іншого варіанту, той, хто немає чим платити, той, хто бідний, той отримає компенсацію з бюджету. А той, хто живе у великих хатах, той, хто має гроші, вибачайте,  треба платити, в тому числі і помагати тим, які не мають можливості це зробити.

Що стосується питання по трьом містам. Це Краматорськ, це Слав'янськ і це Антрацит. Озброєні терористи не просто вбивають мирних громадян, їхній цинізм дійшов до того, що вони почали грабувати банки, нападати на працівників "Укрпошти", нападати на "Ощадбанк". І люди, які несуть пенсію до людини чи то в Слав'янську, чи то в Краматорську, не можуть вийти навіть зі свого приміщення тому, що їх грабують прямо на вулиці мирні громадяни з автоматами АК-74. По всім іншим містам, ми платимо все по Донецьку і Луганську.

Я вам хочу дати останні цифри. Вчора вранці я якраз отримав цифри, щоб ви також знали. Ми з Донецька і Луганська за минулий місяць загалом  не тримали додатково 422 мільйона гривень. 220 мільйонів гривень  це не доплатив Донецьк і 202 мільйона гривень не доплатив Луганськ податків. При цьому при всьому ми закрили все до копійки. Ми закрили пенсії, ми закрили зарплати, ми закрили пільги, ми закрили субсидії. Рівень покриття того, що ми збираємо, і того, що ми платимо – один до двох. Тобто ми збираємо 55 відсотків, а платимо в Донецьк і Луганськ 100 відсотків.

Чому ми це робимо і будемо робити? Тому, що Донецьк – це Україна, Луганськ – це Україна. Терористів ми звідти виб'ємо. І Україна буде єдина, унітарна, незалежна держава. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, народний депутат Паламарчук, фракція "УДАР".

 

12:28:17

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово депутату Новак.

 

12:28:24

НОВАК Н.В.

Шановний Арсенію Петровичу, відомо, що електроенергія,  яка експортується, експортується по ціні 65 копійок – це денна, і нічна – 35 копійок. Натомість національний виробник її купує по гривні двадцять шість. У мене питання.

Що робить або що планує робити уряд для того щоб вирівняти цю ситуацію? Оскільки наш товаровиробник є неконкурентоспроможним.

І друге. В якому стані знаходяться позови стосовно нашої власності в Криму, в тому числі що стосується енергетичних підприємств? Дякую.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Що стосується позовів. Україна розпочала цей процес зараз і хотів би вам повідомити про те, що Генеральною прокуратурою розпочато розслідування і в рамках кримінальної справи український уряд подає позов на суму більше, ніж 1 трильйон гривень. проблеми лежать у міжнародно-правовій площині. Не так багато є опцій, куди подати в суд. Але не розкриваючи вам всі юридичні деталі, ми використовуємо всі можливі і законні методи для того, щоб притягнути Російську Федерацію до суду.

Окремо хотів би зазначити, що нами вже подано два позови, які прийняті до Європейського суду з прав людини, саме по анексії Криму і по відповідальності Російської Федерації перед Україною. Також ми готуємо додатково інших позовів, втому числі і до органів державної влади і управління Російської Федерації за незаконне захоплення і пограбування України. За це треба буде відповідати. Ми усвідомлюємо, що такі судові процеси не проходять за місяць. Але такі судові процеси будуть мати результат.

Що стосується електроенергетики, то думаю, що це повинна бути окрема розмова тут. Єдине, що я вам можу дуже чітко сказати, що зараз ми почали займатися експортом електроенергії.

Хто продає, по якій ціні, яку долю ми ринку маємо і які доходи від експорту електроенергії ідуть в українську казну. По українській складовій по електроенергії: 50 відсотків у нас зараз – це атомна електроенергетика і вона потребує суттєвих інвестицій, який там не було протягом останніх декількох років. Тут я також хотів би окремо зазначити, що в нас є залежність від Росії, а саме,    по твелам. І тому урядом України прийнято рішення про диверсифікацію придбання пального для атомних електростанцій, ми відновили контракт з "Вестінхаузом" і тепер ми додатково придбаваємо в американської компанії "Вестінхауз" пальне, яке збільшує енергетичну незалежність України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, шановні колеги, я дивлюсь, що вже час…

 

ЯЦЕНЮК А.П. Вже два рази пройшов час.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Колеги, у нас ще записалось дві людини, все ж таки я виконаю доручення парламенту і тих, кого обрала система "Рада", ті зададуть питання.

Будь ласка, "Свобода", Міщенко народний депутат.

 

12:31:45

МІЩЕНКО А.М.

Я прошу передати слово голові фракції Олегу Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передає Олегу Тягнибоку.

 

12:31:50

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановний пане Прем'єре! Скажіть, будь ласка, чи планує уряд ухвалювати рішення про імплементацію Третього європейського енергетичного пакету? Оскільки, на нашу думку, саме це може бути причиною не ухвалення, гальмування реверсного постачання.

Друге. Чи не варто в перемовинах з Росією встановити пропорційну залежність цін на транзит російського газу нашою територією до відпускних цін, які вони нам пропонують на свій природний газ?

Третє. Скажіть, будь ласка, чи не варто вже зараз розпочати продаж власного газу на потреби населення, з метою зменшення цін на житлово-комунальні послуги? 

І четверте. Якщо ваша ласка, ваша думка щодо зняття заборони Постанови Кабінет Міністрів за 2005 рік щодо заборони встановлення індивідуального опалення для населення. Дякую.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановний Олег Ярославович, дякую за дуже слушні запитання. І так, ще раз повторюся, що стосується  імплементації Третього енергетичного пакету, ми однозначно будемо реформовувати НАК "Нафтогаз України". Уряд створює публічне акціонерне товариство "Українська газотранспортна система", в якій відповідно до єесовських директив, відповідно до наших зобов'язань щодо членства України в Енергетичному Співтоваристві буде займатись тільки одним – транспортування газу, як цього від нас вимагає наше членство в Енергетичному Співтоваристві.

Друге. Ми створюємо окреме, так само публічне акціонерне товариство "Українські газові сховища". Це буде виключно оператор, який буде займатися тим, щоб працювати зі всіма суб'єктами господарювання по накопиченню і по відпуску природного газу.

Третє. В рамках цієї роботи ми публічно звернулися до Європи, що прийшов час змінити точку доступу російського природного газу. Нагадаю, що зараз по незрозумілим причинам російський природний газ приймається Європейським Союзом не на кордоні Україна-Росія, а на кордоні Європейський Союз-Україна. Саме тому ми публічно заявили, я офіційно звернувся до Європейської комісії і до глав держав країн членів ЄС та до американської адміністрації з приводу того, ми переносимо точку доступу, а якщо ми перекосимо точку доступу, це значить, що ми маємо контракти на транзит вже з нашими європейськими партнерами. А це значить, що ми по-новому будуємо наші стосунки з росіянами.

Дозвольте мені не заглиблюватися в деталі в силу дуже багатьох причин, але той план, який є зараз в уряду, він є єдино вірний і він напряму відповідає нашим зобов'язанням в рамках ЄС. Ми вважаємо, що разом з Європою ми повинні змінити в цілому енергетичну карту Європейського Союзу. І це не просто в інтересах України. Європу так само шантажує "Газпром". "Газпром" і Росія так само намагаються одним запропонувати кращий контракт, іншим – гірший, одних ближче підтягнути, інших далі відтягнути.

Саме тому абсолютно підтримуємо ідею про створення енергетичного товариства Європейським Союзом. Якщо Європа буде мати одну єдину енергетичну політику і не буде давати можливості використовувати газ як енергетичну зброю, а буде газ розглядатися виключно як товар, то за таких обставин і Україна як країна, яка ратифікувала Енергетичну хартію і є членом Енергетичного Сommunity, вона так само буде відігравати одну з ключових ролей в енергетиці Європи.

І наостанок. Що стосується взагалі позиції Росії. Ви знаєте про те, що перед  президентськими виборами у нас були дві спроби терористичної атаки на Українську  газотранспортну систему. Ці спроби відбулися на території Івано-франківської області. Нам вдалося запобігти як жертвам, так і перериву транзиту, але ми чудово усвідомлюємо, що такі спроби мали на меті дискредитацію Української газотранспортної системи, мали на меті перерив транзиту, мали на меті доведення нашим західним партнерам, що Україна є нестабільна держава, і мали на меті саме основне – легітимізація Південного потоку.

Саме тому позиція уряду України чітка і  незмінна. Ми вважаємо проект "Південний потік" – це проект, який має на меті збільшити енергетичну залежність Європи; це проект, який має на меті усунути Україну з спільної енергетичної політики з Європейським Союзом і це проект, який має на меті посилити позиції російського Газпрому в Європі. І він нічого не  має спільного з енергетичною безпекою. Тому ми закликаємо Європейський Союз заблокувати "Південний потік". Україна – надійний транзитер! Ми виконували і будемо виконувати свої зобов'язання. Якщо Росія не буде заважати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Ар'єв. Шановні колеги, ну дуже багато рук, я… всім, хто записався, я дам виступити.

 

12:37:42

АР’ЄВ В.І.

Шановний Арсенію Петровичу! Арсенію Петровичу, ми всі розуміємо абсолютно чітко, що Росія для Європи перестала бути нормальним надійним партнером у постачанні газу. Тому Європа зараз шукає альтернативні шляхи, і цей альтернативний шлях полягає в будівництві LNG-терміналів для прийняття відповідних танкерів з Катара та Сполучених Штатів Америки.  Один із цих портів планується у Польщі, інші – в Хорватії. У тому числі чи може Україна, на вашу думку, приєднатися до транспортного… газового транспортного коридору щодо транспортування   зрідженого газу: Хорватія, Угорщина, Україна із центром в Бродах, і Польща-Україна. Чи розглядалися такі можливості, оскільки Україна в тому числі має приєднатися до програми прийняття зрідженого газу із Катара і Сполучених Штатів, як альтернативи до газу із Газпрому.

         Дякую.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ми розглядаємо усі можливості для енергетичної диверсифікації.

Хотів би нагадати, що розглядався в Україні проект щодо будівництва власного Еленджі-терміналу. Але, на превеликий жаль, не вирішено одного з основних питань – це  як пройти Босфор. Я мав розмову з Прем'єр-міністром Туреччини, паном Ердоганом, звертався з проханням, щоби ми розглянули можливість транспортування Еленджі через Босфор. Поки що цієї відповіді немає.

Якщо у нас немає відповідного транзиту, то той проект по Еленджі-терміналу, який планувався протягом останніх декількох років, на превеликий жаль, дуже складно зреалізувати. Також ми пропонували не будувати термінал, а взяти в оренду платформи. У нас були перемовини з відповідними американськими компаніями, але так само, все впирається в протоку, яку практично неможливо зараз пройти.

 Що стосується нового проекту, який іде по Еленджи, ми розглядаємо це питання, якщо така можливість буде реальною, я обов'язково доповім парламенту.

Шановні члени парламенту.

Я дуже дякую за увагу. В п'ятницю…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсенію Петровичу, дуже просить народний депутат Звягільський. Тримає руку вже другу годину, давайте йому дамо останню можливість.  Ну, і Рудьковський, тому що він нам не пробачить, коли не дамо йому запитати.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Я так розумію, що парламенту зрідженого газу: Хорватія, Угорщина, Україна із центром в Бродах, і Польща-Україна. Чи розглядалися такі можливості, оскільки Україна в тому числі має приєднатися до програми прийняття зрідженого газу із Катара і Сполучених Штатів, як альтернативи до газу із Газпрому.

         Дякую.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ми розглядаємо усі можливості для енергетичної диверсифікації.

Хотів би нагадати, що розглядався в Україні проект щодо будівництва власного Еленджі-терміналу. Але, на превеликий жаль, не вирішено одного з основних питань – це  як пройти Босфор. Я мав розмову з Прем'єр-міністром Туреччини, паном Ердоганом, звертався з проханням, щоби ми розглянули можливість транспортування Еленджі через Босфор. Поки що цієї відповіді немає.

Якщо у нас немає відповідного транзиту, то той проект по Еленджі-терміналу, який планувався протягом останніх декількох років, на превеликий жаль, дуже складно зреалізувати. Також ми пропонували не будувати термінал, а взяти в оренду платформи. У нас були перемовини з відповідними американськими компаніями, але так само, все впирається в протоку, яку практично неможливо зараз пройти.

 Що стосується нового проекту, який іде по Еленджи, ми розглядаємо це питання, якщо така можливість буде реальною, я обов'язково доповім парламенту.

Шановні члени парламенту.

Я дуже дякую за увагу. В п'ятницю…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсенію Петровичу, дуже просить народний депутат Звягільський. Тримає руку вже другу годину, давайте йому дамо останню можливість.  Ну, і Рудьковський, тому що він нам не пробачить, коли не дамо йому запитати.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Я так розумію, що парламенту скучно без уряду.

 

12:40:13

ЗВЯГІЛЬСЬКИЙ Ю.Л.

Арсеній Петрович, уважаемый Арсений Петрович, два вопроса пожалуйста.

Значит, первое. Значит, газа в Украине очень много, вам это известно, поэтому я считаю необходимым сделать инвентаризацию выданных ранее лицензий, потому что много площадей стоят без разработки, они просто приобретались для бизнеса, перепродавать. Наведите в этом вопросе порядок. Это первый вопрос.

Второй вопрос. Вы сами говорите, что много угля лежит на складах, значит, сегодня мы позволяем Украину в течении последних 2-3 лет возить 12-13 миллионов тонн коксующегося угля, своего сыпем на землю, наведите пожалуйста порядок, введите квоты на ввоз.

 

ЯУЕНЮК А.П. Дорогой Ефим Леонидович. Спасибо вам за вопрос. У меня к вам есть просьба, как к одну из самых достойных членов украинского парламента, вы б могли попросить своих коллег по парламенту, что бы они лицензии государству обратно отдали, которые они брали за последние 10 лет? Так тут все лицензии, тут 5 миллиардов добычи газа, который не идет на население, или это не правда? Чи це новина для всіх? Тут не приймається закони, які не дають можливості додатково відправити газ для населення. Тут підписувалися так звані спільні угоди, яку ні одну через спільну діяльність і через суди не можу розірвати. Тому, дорогі друзі, ну прийшов час правду говорить.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Рудьковський, будь ласка.

 

12:42:18

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановний пане Прем'єр-міністр! Протягом останніх п'яти років в Україні за копійки було приватизовано обленерго, облгази. На сьогоднішній день, скажімо, 12 обленерго належать росіянам. Ці компанії отримують мільярдні прибутки. А населенню підвищують ціни на газ, на електроенергію.

Чи не прийшов той час прийняти рішення про націоналізацію монополії в державну власність? Це перше питання.

Друге питання. Шановний пане Прем'єр-міністр, зараз біля Верховної Ради зібралися тисячі людей, бо їх виселяють із свого житла. Це ті, хто взяли валютні кредити. Ми просимо підтримки вашої, уряду - 4953 і  4895 - щоб ми ці закони опрацювали, прийняли.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Я так розумію, що шановний народний депутат України пан Рудьковський пропонує націоналізувати всі активи Дмитра Фірташа. Я правильно зрозумів? Ми розглянемо вашу пропозицію відповідно до закону. Єдине, що я хочу сказати, що це компетенція не уряду. Але ми обов'язково поступимо так, як вимагає цього закон і народ України.

Що стосується питання по валютним кредитам. Нам вдалось збільшити золотовалютні резерви. Зараз цифра золотовалютних резервів вже 18 мільярдів доларів США.

В цих надскладних умовах, коли на кордонах України загалом стояла 40-тисячна російська армія, коли всередині України тероризм, ну, м'яко кажучи, складновато залучати міжнародних інвесторів. Складно переконати, що найкраще місце для інвестицій в поточній ситуації - це Україна. Але нам якось це вдається. Принаймні міжнародні фінансові організації видали все, що пообіцяли. Це Міжнародний валютний фонд, це Світовий банк, це Європейський інвестиційний банк, це Європейський банк розвитку і реконструкції. Що стосується приватних інвесторів – да, є проблема.

Тепер щодо курсової складової. Ми з Національним банком думаємо, як допомогти цим людям. Тому що це є причинно-наслідковий зв'язок. Люди взяли кредити, не вернули кредити. Якщо не вернули кредити, банк не має грошей. Якщо банк не має грошей, банк немає чим повернути депозит. Так само взяли кредит, не вернули кредит – немає чим видати новий кредит. Тому простого рішення тут немає, я вам чесно кажу.

Можна прийняти закон і написати: всім давайте поставимо 1 до 5. Це ж буде брехня. Я вам брехати не буду. Тобто це голий популізм. Тому що тоді ми не віддамо депозити, тоді не дамо кредити. Людям треба казати правду: ситуація складна. Зараз тримаємо курс на рівні 11.92. А мали би уже при цих обставинах, м'яко кажучи, бути в два рази більше.

Далі будемо робити все для того, щоб застабілізувати курс і напрацювати механізм через розстрочки погашення і захисту і людей, і банків, і тих, які вклали у ці банки.

Дякую за увагу. У п'ятницю, шановні народні депутати, я буду перед вами доповідати на "годині запитань до Уряду". (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсенію Петровичу, ну дуже багато ще питань, ви бачите.

Колеги, я б із задоволенням дав вам можливість їх задати, але Прем'єр, дійсно, запізнюється на своє робоче місце, де йому треба керувати країною, соціально-економічними процесами, які, ви бачите, відбуваються в достатньо складних умовах.

Шановні колеги, я прошу не розходитися народних депутатів, нам треба зараз буде приймати рішення, голосувати, виступати. Зараз, колеги. Друзі, у п'ятницю… Я нагадаю, в п'ятницю буде "година Уряду", я запрошу ще раз Прем'єр-міністра і запросимо міністрів. Щоб ми могли задати питання, тому що, дійсно,  багато питань накопичилося, я це бачу, шановні колеги, і підтримую вас.

Шановні колеги, ми розпочали з вами до перерви розгляд питань, з яких треба прийняти рішення, тобто прийняття рішення з обговорених питань, які були обговорені в останній день нашого сесійного засідання. Я прошу, щоб ми швидко пройшли цей блок. Нагадаю, нам треба приймати рішення без обговорень, ми це питання обговорили, тільки голосувати. Тому ще раз прошу працівників секретаріату запросити всіх депутатів до залу для того, щоб ми могли приймати рішення.

Що стосується першого читання. Зразу після прийняття рішення ми починаємо перше читання і я внесу пропозицію першим розглянути проект цей, про який ми з вами говорили. Колеги, по законам прошу, щоб ми швидко відпрацювали. Дуже багато сьогодні треба нам оговорити і прийняти рішень з обговорених питань.

4436. Шановні колеги, прошу сідати на свої робочі місця. 4436 реєстраційний номер. Це проект Закону про внесення змін до Земельного і Лісового кодексів щодо утримання охоронних зон об'єктів передачі електричної енергії. Шановні колеги, зрозуміло питання. Прошу щодо прийняття в першому читанні. За основу. Колеги, прошу визначитись, парламент, 4436. Прошу визначатись.

 

12:48:33

За-203

По фракціям, будь ласка.

Рішення не прийнято.

26 – Партія регіонів, 55 – "Батьківщина", 0 – "УДАР", 26 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 27, "Свобода" – 33, Компартія  - 0, позафракційні – 36.

Будь ласка, шановні колеги, наступне питання 2149. Проект Закону про внесення змін до Закону "Про адміністративні послуги" (щодо усунення можливостей корупції при наданні адміністративних послуг). Шановні колеги, антикорупційний закон. Нагадаю, реєстраційний номер 2149. Прошу визначитись щодо прийняття цього закону за основу. Прошу, шановні колеги, голосувати.

 

12:49:23

За-213

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 4 – Партія регіонів, 60 – "Батьківщина", 30 – "УДАР", 24 – "економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 27, 33 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 35.

Пропозиція, шановні колеги, на повторне перше читання цього закону, так я розумію підтримати?

Прошу, шановні колеги, підтримати на повторне читання. Будь ласка, прошу голосувати на повторне перше.

 

12:50:02

За-239

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступне питання, будь ласка, проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї. Реєстраційний номер цього проекту закону 1181. Прошу підтримати за основу. Прошу визначитись у Верховній Раді.

 

12:50:41

За-249

Рішення прийнято.

В цілому нема бажання проголосувати? Нема бажання. Пішли далі працювати.

 Шановні колеги, наступне питання (реєстраційний номер 3042) проект Закону про Державне бюро розслідувань України. Прошу, шановні колеги, важливе питання, 3042 реєстраційний номер. Прошу за основу підтримати. Прошу голосувати.

 

12:51:18

За-122

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 63, "УДАР" – 1, "Економічний розвиток" – 3, "Суверенна європейська Україна" – 5, "Свобода" – 33, Компартія – 0, позафракційні – 15.

Шановні колеги, серйозне питання. Будь ласка, прошу голові комітету включіть мікрофон Андрію Кожемякіну.

 

12:51:45

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановний Олександре Валентиновичу, я хотів би попросити вас поставити на голосування пропозицію щодо повернення автору законодавчої ініціативи. Чому? Тому, що це у нас перше читання законопроекту? Тому, будь ласка,  для того, щоб він нікуди…, на повторне перше, не зник, його треба залишити чому, тому що це вимога європейської спільноти, це вимога Кримінально-процесуального кодексу і це вимога Конституції для того, щоб прибрати з генеральної прокуратури досудове слідство і віддати його Державному бюро розслідувань, як це написано в Кримінально-процесуальному кодексі України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народний депутат Чумак, будь ласка, з цього питання.

 

12:52:30

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, я попросив би підтримати пропозицію комітету направити проект Закону в комітет на повторне перше читання, тому що цей закон достатньо важливий, але цей закон потрібно узгодити з проектом Закону про прокуратуру, про національне антикорупційне бюро для того. щоб узгодити всі питання підслідності і діяльності цих правоохоронних органів. Я прошу підтримати позицію комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зрозуміла пропозиція? Шановні колеги, на повторне перше читання, давайте, ми ж не обговорюємо зараз питання, ми його вже обговорювали в залі, коли воно доповідалось. Прошу підтримати пропозицію двох голів комітетів і проголосувати за цей закон, відправивши його на повторне перше читання. Прошу, шановні колеги, 3042 реєстраційний номер – на повторне перше читання. Прошу підтримати.

 

12:53:29

За-204

Рішення не прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 22, 64 – "Батьківщина", "УДАР" – 27, 11 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 18, 33 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 29.

Шановні колеги, наступне питання реєстраційний номер має 3818.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб.

Шановні колеги, прошу за основу підтримати цей проект 3818. Прошу голосувати.

 

12:54:17

За-282

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступне питання має реєстраційний номер 2246. Це проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання пільг на отримання освіти особами, батьки яких є військовослужбовцями. Прошу, шановні колеги, визначитись і підтримати цей закон за основу, тобто в першому читанні, будь ласка, 2246. Прошу голосувати, шановні колеги.

 

12:54:59

За-253

Рішення прийнято.

Наступне питання, шановні колеги, має реєстраційний номер 4402. Це проект Закону про внесення змін до Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" (щодо підвищення мінімального розміру пенсії членам сімей військовослужбовців у разі втрати годувальника). Прошу, шановні колеги, визначитись шляхом підтримки цього проекту за основу. Прошу.

 

12:55:38

За-281

Рішення прийнято. Дякую.

Наступне питання, шановні колеги, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни). Шановні колеги, реєстраційний номер цього проекту 4081. Прошу за основу.

З цього питання? Будь ласка, голові профільного комітету Цибенко дайте… (Шум у залі)

 

12:56:05

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги! Фракція Компартії України, голова Комітету соціальної політики і праці. Шановні колеги! Якщо ви пам'ятаєте, на минулому тижні, коли обговорювався цей законопроект, фракція вимагала від профільного комітету, щоб замість "обтікаємої" формуліровки "може передаватись автомобіль" була записана імперативна норма "безоплатно передається". Лише в цьому випадку фракція буде підтримувати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Я нагадаю і народні депутати вам підказують, що голосується закон в першому читанні, тобто за основу, до другого ви можете внести відповідні пропозиції, зміни до цього закону і Верховна Рада визначиться. А зараз до першого читання редагувати закон Регламент такої норми не передбачає.

Шановні колеги! Прошу підтримати цей проект (реєстраційний номер 4081). Прошу, за основу.

 

12:57:17

За-283

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступне питання має реєстраційний номер 2563, це проект Закону про внесення змін до статті 22 Закону України "Про захист економічної конкуренції" щодо державного контролю за концентрацією суб'єктів господарювання.

Будь ласка, шановні колеги, прошу визначитися з цього питання. Реєстраційний номер 2563. Прошу голосувати. За основу.

 

12:57:59

За-147

Рішення не прийнято.

Будь ласка, наступне питання, шановні колеги.

По фракціях просять депутати. Прошу показати. 28 – "Партія регіонів", 2 – "Батьківщина", "УДАР" – 26, 25 – "Економічний розвиток", 18  - "Суверенна європейська Україна", 0 – "Свобода", Компартія – 23, позафракційні – 24.

Шановні колеги, наступне питання включає два альтернативних закони – 3614 і 3614-1. Це – проекти Законів про внесення змін до Закону України про розвиток і державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні. Будь ласка, голові профільного комітету Олександрі Кужель прошу включити мікрофон.

 

12:58:41

КУЖЕЛЬ О.В.

Я хочу просто нагадати, що рішення комітету було – підтримати у першому читанні 3614. Вони однакові, але там більш коректно виписана редакція. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я 3614 буду і так першим ставити на голосування. Прошу підтримати цей проект за основу. Прошу, шановні колеги, голосувати. 3614. Прошу голосувати.

 

12:59:16

За-148

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. 28 – регіони, "Батьківщина" - 65, 6 – "УДАР", 11 – "Економічний розвиток", 8 – "Суверенна європейська Україна",  "Свобода" – 0, 0 – Компартія, позафракційні – 30.

Наступний закон, альтернативний, має реєстраційний номер 3614-1. Прошу, шановні колеги, визначитися щодо підтримки цього закону за основу. Прошу голосувати.

 

12:59:54

За- 97

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, наступне питання має реєстраційний номер 3375, проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України "Про оздоровлення і відпочинок дітей" (щодо встановлення віку дітей, що перебувають у дитячих закладах відпочинку та оздоровлення разом з батьками).

Шановні колеги, прошу! Соціальний закон, має значення для тих, у кого є діти. Прошу підтримати за основу. № 3375, прошу визначатися  шановних колег.

 

13:00:39

За-256

Рішення прийнято.

Шановні колеги, зараз оздоровчий період, їдуть люди відпочивати з дітьми, давайте в цілому закон приймемо. Прошу підтримати цей проект реєстраційний номер 3375 в цілому. Прошу, шановні колеги. Прошу визначатися.

 

13:01:12

За-277

"За" – 277 голосів народних депутатів.  Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка. 37 – регіони, "Батьківщина" – 65, "УДАР" – 12, 28 – "Економічний розвиток", 28 –  "Суверенна європейська Україна", 34 – "Свобода", 23 – Компартія України,  50 – позафракційні.

Шановні колеги, наступне питання має реєстраційний номер 2012. Це проект Закону про відкритість використання публічних коштів. Прошу №2012 за основу. Прошу голосувати,  шановні колеги.

 

13:01:59

За-212

Рішення не прийнято.

По фракціях. 1 – Партія регіонів, "Батьківщина" – 65, "Удар" – 30, 24 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 25, 34 – "Свобода", 0 – Компартія, опозиційні – 33.

Шановні колеги!  Я єдине хочу в залу запитати. Зазвичай опозиція зацікавлена в тому, щоб була відкритість використання публічних коштів, а правлячі, завжди, за якісь інші речі голосують. Навпаки, зараз ми бачимо, що більшість просить підтримати цей закон, а опозиція не хоче відкритості публічних коштів.

Колеги, давайте ще раз спробуємо, давайте повернемось до цього питання, я ще раз поставлю його на голосування.

Прошу, шановні колеги.

Проект (2012а). Прошу підтримати повернення до цього питання.

Прошу голосувати.

 

13:03:04

За-239

Рішення прийнято.

Шановні колеги, прошу підтримати цей проект - за основу.

Прошу голосувати, (2012а).

 

13:03:27

За-242

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте за основу ви прийняли, за скорочену процедуру, можемо проголосувати, за скорочену процедуру, розгляд цього питання. Прошу, шановні колеги, підтримати.

 

13:03:51

За-224

Рішення не прийнято.

Шановні колеги готується закон за повною процедурою, я не бачу тут серйозної проблеми.

Шановні колеги, наступне питання, ми вже завершуємо цей блок. Цей проект має реєстраційний номер 2883, проект Закону "Про внесення  змін до статті 26 Закону про занятість населення щодо працевлаштування випускників навчальних закладів". Шановні колеги, 2883 за основу, прошу визначитись Верховну Раду.

 

13:04:32

За-249

Рішення прийнято.

По фракція будь ласка. Партія регіонів – 28, 65 – "Батьківщина", "УДАР" – 1, 32 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 26, "Свобода" – 34, 23 – Компартія, 40 – позафракційні.

Шановні колеги, наступне питання. Реєстраційний номер 1220-д, проект Закону, (я прошу, колеги, заспокойтесь, будь ласка), проект Закону "Про внесення змін до статті 107 Кодексу законів про працю України щодо оплати праці у святкові і неробочі дні". Прошу шановні колеги за основу. Прошу визначитись. Прошу голосувати.

 

13:05:22

За-225

Шановні колеги,  "за" – 225. Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 3 – регіони, "Батьківщина" – 64, "УДАР" – 30, 31 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 8, "Свобода" – 34,  24 – КПУ, позафракційні – 31.

Є пропозиції повернутись до цього питання? Колеги, прошу повернутись до цього питання. Прошу Верховну Раду повернутись до розгляду цього питання.  Прошу визначитись.

 

13:06:06

За-214

Рішення не прийнято.

На жаль, шановні колеги, ми не повертаємось до цього питання.

І останній проект закону з боку, як нам треба приймати рішення, це 2306а, це проект Закону про електронну комерцію. Шановні колеги, є пропозиція за основу прийняти цей проект.

Будь ласка, прошу Верховну Раду визначитись шляхом голосування. За основу пропозиція.

 

13:06:47

За-244

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Зараз, це коли буде прийматись включити до порядку денного, я розумію, тут нічого не зробиш. Шановні колеги, зараз нам треба розглянути питання в першому читанні. Що стосується, мені колеги нагадують про питання, пов'язане з захистом тих, хто взяв кредити і не може повернути. Колеги, сьогодні якраз працює робоча група. На скільки я знаю, о другій годині? О другій годині робоча група буде сьогодні і завтра працювати.

І шановні колеги, давайте, як ми домовились. Я просив би, щоб на засідання робочої групи ми залучили і представників вкладників обов'язково. З тим, щоб ми завтра остаточно визначились з цього питання. А в четвер мали можливість прийняти рішення, шановні колеги, мали таку можливість.  (Шум у залі)

 Шановні колеги, будь ласка, народний депутат Кайда, я прошу включити йому мікрофон.

 

13:08:04

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання  "Свобода". Я якраз є головою робочої групи, яка працює над цими законопроектами. Вчора відбулося перше засідання цієї робочої групи. Були дані доручення Національному банку України, було скеровано звернення до Міністерства фінансів, до Нацкомісії, були скеровані запити щодо отримання інформації по кількості позичальників, по кількості коштів, які є позичені, по якому курсу і в який час. Завтра комісія продовжує своє засідання о 14 годині.

Я звертаюся до депутатів, представників всіх фракцій і груп. Тому що вчора на засіданні цієї робочої групи були представники тільки "Свободи" і "УДАРу". Тому я запрошую всіх прийняти участь в роботі цієї комісії завтра, ще раз говорю, в Комітеті фінансів і банківської діяльності о 14 годині. Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Александр Валентинович, я прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу включити мікрофон Олександри Кужель. Не можу їй відмовити.

 

13:09:17

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Я хочу сказати, що вчора з півдванадцятої йшло засідання під керуванням Сергія Терьохіна, був пан Рудьковський. На жаль, пан Кайда, про ваше засідання нас ніхто не повідомив. Ми зібралися з громадськістю і відпрацювали дві години.

Що ми пропонуємо сьогодні, я прошу. Сто відсотків підтримуючи вашу пропозицію, пан Кайда, сто відсотків, що треба відпрацювати далі законопроект в частині дуже багатьох питань. Це питання фіксації курсу і це питання фіксації процентів, які змінилися вдвічі, це питання зміни застави. Національний банк з нами вчора працював дві години.

Є питання, які ми  пропонуємо розглянути в наступному плані. Перше. сьогодні проголосувати законопроект про мораторій на продаж першого житла і неможливості передачі його колекторам і інше до прийняття  відповідного закону. От, що ми вас просимо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я підтримую пропозицію, яку сказала Олександра Володимирівна. Але для того, щоб депутати могли визначитись їм треба цю пропозицію роздати, щоб вони хоча би могли її прочитати.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Та вони не прочитають! Це півсторінки, Олександр Валентинович!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, я ще раз кажу, от, давайте не будемо приймати, щоб потім ми не знали, про що голосуємо. Роздрукуйте, будь ласка, цей проект, тому що в тому, Микола Миколайович, як і ви говорите, йдеться про взагалі мораторій на будь-яку конфіскацію. А Олександра Володимирівна говорить про першу квартиру у родин, яких є діти, я так зрозумів. Розумієте, це різні речі. Тому я прошу роздрукувати, роздати, депутати ознайомляться і тоді, коли вони не будуть заперечувати я поставлю. Ну, з голосу, колеги, я не буду з голосу ставити питання на голосування.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М. Давайте в порядок денний проголосуємо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, і ще раз… Включити до порядку денного.

Добре. Який проект? Номер проекту?

 

13:11:40

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Можна? Буквально… Олександр Валентинович, мова йде про те, що люди приїхали до Верховної Ради України і в них є два прохання, з усієї України приїхали, ніхто тут автобуси ніякі не проплачує, людей пече, людей виставляють на вулиці, криза! Ми самі розуміємо, в людей уже немає чим платити, за 500 гривень забирають квартири, які люди по 100 тисяч доларів уже виплатили. Мова йде про що.

Ми вчора опрацювали і короткий Закон 4953 –  про накладання мораторію на стягнення майна громадян України наданого в заставу кредитів в іноземній валюті. Значить, це прохання: перше – поставити сьогодні і проголосувати, що тут обговорювати, мораторій, щоб не віднімали майно, бо все одно поки робоча група йде, значить, зараз рейдерським способом перекидають з банків на колекторські компанії, забирають у людей квартири! Куди вони підуть? Да, до нас приїдуть, до депутатів додому.

Значить, друге питання 4895. Люди наполягають, щоб сьогодні хоча б в першому читанні включили і робоча група продовжила його опрацьовувати і ми найшли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Ляшко, включіть мікрофон.

 

13:12:59

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я підтримую пропозицію  включити до порядку денного законопроект про накладення мораторію на виселення людей із житла. Адже це не проблема. Перед цим виступав Прем'єр-міністр пан Яценюк і казав, що це проблема людей. Ні, це не проблема людей. Це проблема Національного банку, який дав дозволи на видачу в України валютних кредитів. Я вважаю, що це було абсолютно неправильне рішення. І потім люди понабирали валютні кредити по чотири гривні за долар, а сьогодні мають вертати по дванадцять. І людина 80 відсотків виплатила, наприклад, за квартиру чи за машину. Сьогодні  до неї приходять і за 100 гривень забирають цю квартиру, машину. Сім'ї викидають на вулиці, і людям ні грошей не вертають, які вони сплатили за цю квартиру і майно. І вони залишаються без нічого. Це проблема, яку створила держава, і держава має і врегулювати цю проблему. Тому я підтримую пропозицію до розгляду законопроекту про врегулювання виплати валютних кредитів накласти мораторій на виселення із…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Герман, будь ласка.

 

13:14:16

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, ось нам роздали проект постанови. Давайте законопроект, давайте зараз швиденько це проголосуємо, і люди будуть вдячні вам за те, що ви захистили їх, і ми всі разом, від небезпеки негайного виселення. Це треба зробити, а потім говорити. Будь ласка, давайте це всі зробимо разом конституційною більшість і покажемо, що ми справді можемо захистити український народ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Кайда, голова комісії, робочої групи вірніше.

 

13:14:52

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановні колеги, наша фракція наполягає на тому, щоби зараз відбулося голосування законопроекту 4953, і був введений мораторій на відчуження майна. Але я хочу зазначити, що була  вказана в цьому законопроекті цифра – квартири не більше вартості  250 тисяч доларів, щоб не давали можливість тим олігархам, які по півмільйона, по мільйону, по 10 мільйонів доларів понахапали кредити і зараз будуть прикриватися людьми, які стоять тут бідні, приїхали з усієї України. Ми вимагаємо зараз голосування, включити в порядок денний і позитивно проголосувати за цей законопроект. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу, Микола Іванович, сідайте, будь ласка, на своє робоче місце. Колеги! Колеги, ну, у нас же зараз нема обговорення питання, да… (Шум у залі) Почекайте! Колеги, я ще раз прошу сісти на свої робочі місця. Ми можемо поступити наступним чином. Колеги, увага! Зараз я поставлю включення до порядку денного цього питання. Далі, я попрошу терміново зібратись профільний комітет, щоб він розглянув це питання, тому що є серйозні пропозиції, які поступили від фракції "Свобода" і від інших депутатів, щоб ми зразу тоді могли підготувати його і в першому в цілому проголосувати, щоб без змін.

Колеги, я ще раз прошу зараз давайте включимо до порядку денного і я даю доручення оперативно зібратись профільному Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, розглянути це питання разом з робочою групою, і щоб ми тоді могли… Коли сьогодні, значить сьогодні, да, завтра, значить завтра. І тоді ми зможемо приймати рішення, розуміючи про що ми голосуємо. Колеги, я прошу! (Шум у залі) Я прошу! Тому що коли ми з вами покладемо банківську систему, то це буде ще гірше для всіх громадян, повірте мені. Заспокойтесь, будь ласка! Заспокойтесь. Буде обговорення питання, я вам дам можливість виступити.

Прошу, шановні колеги! Прошу включити проект 4953 до порядку денного нашої сесії. Прошу голосувати.

 

13:17:26

За-259

Рішення прийнято.

По фракціям, будь ласка.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Олександр Валентинович, поставте на голосування порядок денний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз… Сядьте, будь ласка, на свої місця! Комітет профільний розгляне це питання і внесе, ми не будемо голосувати за закон, який не розглянутий профільним комітетом. Потім ви будете відповідати з Рудьковським за покладання банківської системи. Будь ласка, я ще раз кажу, розгляньте, будь ласка, закон на комітеті, виправте там недоліки і, будь ласка, вносьте його до залу. Прошу сідати на свої робочі місця. 

Колеги, по фракціям я оголошую. 27 – Партія регіонів, "Батьківщина" – 63, 25 - "УДАР", "Економічний розвиток" – 28, "Суверенна європейська Україна" – 24, 35 -"Свобода", Компартія – 24, позафракційні – 33.

Я даю доручення профільному комітету негайно розглянути це питання, будь ласка і робочій групі. Кайді, будь ласка,  включіть мікрофон.

 

13:18:26

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я є ще першим заступником голови комітету фінансів і банківської діяльності.

Сьогодні  в 14.30 буде засідати комітет, я прошу всіх членів комітету бути на цьому засіданні і ми зразу сьогодні в 14.30 розглянемо цей законопроект і після обіду вже можемо винести в сесійну залу, я думаю, з позитивними висновками. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка,  депутат Мірошниченко, включіть мікрофон. Шановні колеги, будемо переходити до наступного питання. Я також дам можливість…

 

13:19:01

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги! Наша група позафракційних депутатів проголосувала за включення до порядку денного цього законопроекту, але я хочу звернути увагу і комітету профільного, і всіх народних депутатів, йдеться про те, що ми говоримо про бажання допомогти людям, які взяли валютні кредити. Але ми забули про тих людей, які поклали валютні депозити. Якщо держава в цьому законопроекті не передбачить покриття різниці курсової на бюджет України, або за рахунок держави, а не тих банків ми матимемо колапс банківської системи, шановні колеги!

Так от я звертаю увагу профільного комітету, що ми будемо голосувати в тому випадку, якщо там будуть закладені механізми компенсації курсової різниці, бо це держава винна в тому, що стрибнув курс. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Дякую. Ми обговорили це питання, прошу обговорювати тепер його далі на засіданні профільного комітету і робочої групи, яку очолює  народний депутат Олексій Кайда.

Шановні колеги, ми  переходимо до розгляду питань у першому читанні. І зараз, шановні колеги, до мене звернулись представники фракції "УДАР" і просять першим все ж таки розглянути у першому читанні проект 4939. Нагадаю, це проект змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення ефективного функціонування столиці міста Київ. Тут ідеться і про об'єднання "Пасат", і про парковки, і про інші деякі питання. Тому я прошу, шановні колеги… Нема заперечень, щоб його першим розглянути? Нема заперечень.

Микола Катеринчук, будь ласка. Включіть мікрофон. Включений? Микола Дмитрович, можна говорити.

 

13:21:03

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина", Європейська партія України.

Безумовно, це дуже важливий законопроект, його треба підтримувати. Але мені здається, що ми не зовсім свідомо зараз приймали рішення щодо робочої групи відповідно до тієї проблеми, яку ми обговорювали, відносно тих проблемних кредитів.

Я розумію, що є велике бажання допомогти людям, але треба ще й розуміти, що не треба займатися "фількіними  грамотами ". Що ви хочете зараз прийняти відносно мораторію? Це ніколи не буде виконано жодним судом, тому що закон обратної сили не має. Ви намагаєтеся через дуже такі прості рішення, юридично безграмотні, вирішити дуже складну проблему.

Тому, шановні учасники робочої групи і профільного комітету, ви не почули Арсенія Петровича. Не може бути такого, що зараз ми приймемо якусь  постанову чи закон, і він буде розповсюджуватися на всіх, хто отримав валютні кредити. Це – глибинна проблема, і тому мій законопроект 1145, він є …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Миколо Дмитрович.

Шановні колеги, я прошу зараз підтримати скорочену процедуру розгляду питань у першому читанні. Весь блок, який ми  пропонуємо розглянути у першому читанні, щоб ми підтримали пропозицію розглядати всі ці питання за скороченою процедурою.

Прошу, шановні колеги, визначитися, прошу голосувати.

 

13:22:51

За-182

Процедурне рішення.  Воно прийнято, шановні колеги, для протоколу.  І прошу, народний депутат Карпунцов Валерій Віталійович. Проект №4939.

 

13:23:24

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановні колеги!  Даним законопроектом пропонується наступне:

Закріпити на рівні законів України обов'язок Президента України призначати на посаду голови КМДА виключно особу, обрану Київським міським головою. Як відомо, що на рівні Конституції це є, але в Закон "Про столицю" були внесені зміни, які дисонують з Конституцією, і ці зміни треба  прибрати.

Ліквідувати районні в місті Києві державні адміністрації та  сформувати на їх основі представництва КМДА у районах міста Києва, які у субординаційних зв'язках з виконавчим органом будуть забезпечувати державне управління. А у випадку утворення райрад, будуть функціонувати як виконавчий орган. Ми вже давно говоримо про  децентралізацію влади, це якраз на рівні Києва реальні кроки для того, щоб апробувати цей механізм. І, дійсно, в Києві повинен бути повноцінний виконавчий орган і не потрібно підміняти місцеве самоврядування.

І пропонується також внести деякі зміни в Кодекс про адміністративні порушення та ряд інших законодавчих актів для забезпечення правил паркування. Ви пам'ятаєте, яка у нас була дискусія, коли у нас на місця… не відводяться місця для інвалідів, а місця для інвалідів потрібно, щоб вони були. Коли паркуються на місцях для інвалідів; коли паркуються на транспортних магістралях; коли не можуть під'їхати  пожежні машини; коли невпорядкована робота по отриманню коштів від паркування (а це колосальні кошти, які не надходять до місцевих бюджетів).

В принципі, якщо коротко,  щоб не втрачати час.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги. Зараз від комітету профільного.

Почекайте, я не бачу Андрія Кожем’якіна, від профільного комітету. Значить без співдоповіді будемо обходитись.

Шановні колеги! Прошу доповідача сідати на своє робоче місце, а шановних народних депутатів прошу записатись для виступів.

 2 – за, 2 – проти.

Прошу, народний депутат Стоян.

 

13:25:50

СТОЯН О.М.

Шановні колеги! Ми в Києві мали різні варіанти, коли було суміщення посад Омельченка, він, наче, непогано працював. Ми мали і інші варіанти, коли було суміщення Черновецького і погано працював. Ми мали, коли не було суміщення і була боротьба, хто головніший. Але враховуючи те, що прийшов новий мер, він має намір зробити Київ європейською столицею. Ми віримо вам, пане Віталію. Тому група "Економічний розвиток" прийняла рішення підтримати пропозицію за суміщення посад. Ми будемо голосувати за цю постанову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Будь ласка, народний депутат Марцінків.

 

13:26:34

МАРЦІНКІВ Р.Р. Прошу передати слово Андрію Міщенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народному депутату Міщенко.

 

13:26:41

МІЩЕНКО А.М.

Андрій Міщенко Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Мета законопроекту в принципі вірна і Всеукраїнське об'єднання "Свобода" пропагує децентралізацію влади, надання більших повноважень місцевим громадам. Міському голові Києва необхідно надати повноцінні управлінські повноваження, зокрема, управління Київської міської державної адміністрації. Однак автори законодавчої ініціативи не доцільно поєднали в одному законопроекті ведення законодавчих норм щодо призначення Президентом голови КМДА і питання ведення штрафу за порушення правил паркування транспортних засобів. Більше того, 29 травня цього року парламент ухвалив в цілому законопроект № 2499 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування транспортних засобів". Зрештою, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вважає, що законопроект слід доопрацювати, розділивши законодавчі норми для призначення голови КМДА і порушень правил паркування транспортних засобів. Ми будемо голосувати "за" в першому читанні. Слава Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, народний депутат Герман.

 

13:27:55

ГЕРМАН Г.М.

Шановні народні депутати України. У такий важкий час, який переживає Україна, ми повинні позбутися політичних амбіцій і повинні об'єднуватися для того, щоб виграла вся Україна. Ми повинні сьогодні показати, що ми підтримуємо нового голову міста, підтримуємо обраного народного мера і дати йому можливість працювати. І, я думаю, що цим ми покажемо і продемонструємо, що роз'єднаними людьми користуються вороги, а об'єднані люди перемагають.

Я закликаю голосувати за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кириленко, будь ласка, "Батьківщина".

 

13:28:48

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина". І під час включення до порядку денного, і зараз зауваження, які є у фракції, все одно лишаються. От 6 сторінок порівняльної, 5 з половиною сторінок – це про паркування, - евакуатори, блокиратори, гроші парк-сервісу і так далі. А решта про суміщення посад і введення абсолютно нового інституту представництва Президента в районах. Правда, не Президент призначає, а міський голова вже.

Все це може мати місце тільки, коли відбувається професійна дискусія. Тому я хочу сказати, випереджаючи жовчний приступ однієї депутатки, що наша позиція не скерована ні проти Віталія Кличка, ні проти будь-якого київського чи загальнонаціонального політика. Наша позиція скерована, щоб була європейська столиця.

Має бути міська рада, має бути проголосований депутатами виконавчий комітет. І має бути представництво Президента, яке контролює дотримання Конституції і законодавства, а не відновлення авторитарної вертикалі. Бо де авторитарна вертикаль, приклад Януковича показує, там корупція, бєспрєдєл і втеча з країни. Так от, в Києві не треба це повторювати. Це друге.

І третє. Обраний Президент. Порошенко, Кличко – одна команда. Навіть, якщо парламент зараз не проголосує цей закон, у мене нема жодних сумнівів, що новообраний Президент Порошенко призначить Віталія Кличка главою КМДА. І не треба "город городити" тут, у Верховній Раді. Тим більше, 80 кришталево чистих  і чесних, як тепер зрозуміло, депутатів від "УДАРУ", особливо по мажоритарці обраних, забезпечать повне домінування цієї політичної позиції в столиці.

А повертатись до авторитарного режиму в Києві не слід. Ми прихильники європейської системи управління. Тому вкотре пропонуємо 4289 законопроект, …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

КИРИЛЕНКО В.А. Фракція "Батьківщина" пропонує із реанімаційного пакету реформ 4289 законопроект, який чітко встановлює не азіатські, а європейські правила управління в столиці України місті Києві.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, одну хвилину, будь ласка, народний депутат Ляшко і народний депутат Мірошниченко. По одній хвилині, і підведемо підсумки обговорення.

 

13:31:29

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. На виборах, які відбулися до Київської міської ради 25 травня, Радикальна партія, яку я очолюю, посіла друге місце після переможців вибору "УДАРу".

Але. І я дякую киянам за цю підтримку. Але водночас я хотів би сказати, що вибори у Києві фальсифікує міська виборча комісія, краде голоси. І не тільки в Радикальної партії, а і в інших партій. І я хотів би заявити як лідер Радикальної партії, що наша фракція у Київській міській раді Радикальної партії буде в опозиції до фракції "УДАРу", адже ті люди, які попроходили по мажоритарці від "УДАРу" – це люди колишнього мера "космосу" Черновецького.

Водночас, що стосується законопроекту. Цілком безумовно, що мер міста Кличко, за якого проголосувала більшість киян, повинен мати всі повноваження на реалізацію підтримки киян. Тому посади голови КМДА і мера міста повинні бути об'єднані. І я бажаю вам успіхів, Віталію Володимировичу, на посаді мера Києва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЛЯШКО О.В. А ми, Віталію Володимировичу, будемо вас контролювати. Ми – та щука, яка не дасть дрімати карасям. Не дасть розтягувати землю, не дасть розтягувати майно. Ми повернемо до міської влади все, що були вкрали до цього Черновецький. І сподіваємося, що ви нам у цьому допоможете.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мірошниченко, будь ласка, одна хвилина, і будемо приймати рішення.

 

13:33:05

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, шановні виборці! Я хочу звернути вашу увагу на те, що відбувається в цій залі.

І можна посилатися на європейські принципи, на європейські цінності. Є в Європі і ті територіальні громади, де обраний керівник очолює виконавчу владу, і є територіальні  громади в Європі, де обирається окремо представник виконавчої влади в територіальній громаді. Але ми, шановні колеги, в цій залі десятки разів, особливо від представників сьогоднішньої більшості, чули, що вони будуть голосувати за надання Київському міському голові право формувати виконавчу владу в місті Києві. І я вас закликаю бути відповідальними і чесними щодо виборців своєї країни і не брехати їм. Тому зараз прикриватися європейськими стандартами, вважаю, не чесно. І наша група позафракційних депутатів, яка є в опозиції…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. … яка є в опозиції до сьогоднішньої влади, буде голосувати за цей законопроект, тому що це чесно по відношенню до наших виборців. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу народних депутатів сісти на свої місця і підготуватися до реєстрації… Колеги, давайте голосувати. Я ще раз кажу, в нас є можливість голосувати, а зараз ви хочете відволікати.

Колеги, я прошу підтримати за основу проект Закону про внесення змін до законодавства України щодо відновлення ефективного функціонування столиці України - міста Київ (4939). Прошу голосувати, шановні колеги.

 

13:35:14

За-221

Рішення не прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 19, "Батьківщина" – 12, "УДАР" – 36, 29 – "Європейський розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 27, 34 – "Свобода", Компартія – 24, позафракційні – 40.

Шановні колеги, я би просив, давайте все ж таки, ми ж говоримо, за основу. За основу, до другого читання, можна буде доопрацювати цей проект. Там по парковкам були зауваження. Можна буде це прибрати з цього проекту. Да. Колеги, можемо повернутись з цього питання? Давайте. Я ставлю на голосування повернення до цього питання. Прошу.

 

13:36:02

За-224

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, буде готовність, я ще раз буду готовий повернутися до цього питання.

Будь ласка, по фракціям. Партія регіонів – 19, 10 – "Батьківщина", 38 – "УДАР", 31 – "Економічний розвиток" , "Суверенна європейська Україна" – 31, 33 – "Свобода", Компартія – 25, 37 – позафракційні.

Шановні колеги, я прошу, перед тим як перейти до наступного питання, я інформую вас, що отримав заяву від Петра Олексійовича Порошенка, який інформує, що 02 червня 2014 року Центральна виборча комісія на своєму засідання оприлюднила результати виборів Президента, згідно яким його обрано, визнано обраним Президентом України. І у зв'язку з цим, керуючись положенням статті 81, він звертається до парламенту з особистою заявою про складання повноваження народного депутата.

Шановні колеги, нема заперечень зразу, щоб ми підтримали цю пропозицію Петра Олексійовича? Прошу, шановні колеги, давайте підтримаємо відповідно до Конституції щодо дострокового припинення повноважень народного депутата Порошенка Петра Олексійовича. Прошу голосувати, шановні колеги. Прошу.

 

13:37:28

За-276

Рішення прийнято.

Шановні колеги, ми переходимо до наступного проекту, який треба обговорити і прийняти у першому читанні. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Державної служби зайнятості. Будь ласка, я запрошую на парламентську трибуну міністра соціальної політики Денісову Людмилу Леонтіївну. Нагадаю, що ми розглядаємо питання за скороченою процедурою.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. 

Шановні народні депутати, шановний Олександре Валентиновичу, 5 березня цього року Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову про деякі питання державного управління у сфері зайнятості, згідно з якою зараз триває процедура ліквідації центрального органу виконавчої влади – Державної служби зайнятості.

Тому з метою визначення статусу та упорядкування діяльності Державної служби зайнятості, до вашої уваги пропонується розроблений урядом законопроект, основними положеннями якого є: виключення із Законів України про зайнятість населення та страхування від безробіття норм, що  визначають статус Державної служби зайнятості як центрального органу виконавчої влади. Державна служба зайнятості як центральний орган виконавчої влади так і не розпочала свою діяльність і всі функції виконує зараз система центрів зайнятості під керівництвом Мінсоцполітики.

Друге – це відновлення статусу Державної служби зайнятості як виконавчої дирекції Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

По-третє, законодавче закріплення віднесення працівників Державної служби зайнятості  до державних службовців шляхом внесення змін до діючого Закону про Державну службу зайнятості. Існування в Україні Державної служби зайнятості, працівників, які належать до державних службовців, є обов'язковим, тому що Україна приєдналась  ..……. конвенції МОП 22-у та 88-у.

Надання правлінню Фонду соціального страхування від безробіття аналогічних, закріплених за іншими страховими фондами, повноважень, що визначені в основах законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

І дуже важливе питання, яке стосується усунення прогалин в законодавстві щодо визначення правлінням фонду мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахованих осіб. На сьогоднішній день законодавством взагалі не визначено жодного органу, який би мав право встановлювати такий розмір по безробіттю. Тому я дуже вас прошу підтримати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, прошу записатись на виступи. Нагадаю, два – за і два – проти.

Комітет, будь ласка. Поки йде запис, прошу підготуватись і вийти на трибуну голову комітету.

 

13:40:30

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Фракція комуністів, голова Комітету соціальної політики і праці Петро Цибенко.

Шановні колеги, після того, як Верховна Рада України прийняла рішення щодо повернення до попередньої редакції Конституції, а Кабінет Міністрів відповідним чином скасував усі укази Президента і втому числі Указ про створення Державної служби зайнятості, сьогодні виникла парадоксальна ситуація. Де-факто Державна служба зайнятості є, а де-юре її немає.     

Отже, цей законопроект фактично присвячений саме цьому. І хочу сьогодні як голова комітету сказати про те, що незважаючи на те, що розгляд цього законопроекту у нас запланований на завтра на засідання комітету, тим не менше, у нас є позитивний висновок профільного підкомітету, є думка членів комітету про необхідність підтримки цього питання.

Отже, шановні колеги, ми сьогодні маємо всі підстави проголосувати цей законопроект в першому читанні. Але, підкреслюю, лише в першому читанні тому що у трикутниці: держава, профспілки, роботодавець є маса питань, які ще треба з'ясовувати. Отже, я від імені комітету закликаю підтримати цей проект закону в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, слово надається народному депутату Янківу, фракція "Свобода".

 

13:41:52

ЯНКІВ І.Т.

Прошу передати слово Руслану Зелику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, включіть мікрофон Руслана Зелика.

 

13:41:58

ЗЕЛИК Р.Б.

Руслан Зелик, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, дійсно, комітет не розглядав даного питання на своєму засіданні, але наша фракція підтримує даний законопроект, бо дійсно, повернення до тієї ситуації, яка була в службі зайнятості до першого  січня 2013 року, вона дасть можливість врегулювати ці питання.

Саме основне, з чим ми погоджуємося, це те, що, якщо повернути Державній службі зайнятості функцію контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення це буде сприяти тому, що Фонд соціального страхування по безробіттю, який також завжди був у дефіциті, він буде мати можливість наповнювати свій фонд ресурсом, який ми можемо використовувати для надання допомоги безробітним. Це якби такий основний момент цього законодавчої ініціативи.

Дякую. Ми будемо підтримувати даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Будь ласка,  народний депутат Фірсов, фракція "УДАР".

 

13:43:05

ФІРСОВ Є.П.

Прошу передать слово Павлу Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  включіть мікрофон Павла Розенка.

 

13:43:11

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Я не можу, звичайно, не прокоментувати попереднє голосування у зв'язку з тим, що  фракція, одна із фракцій коаліції, зокрема, "Батьківщина", чомусь змінила свою позицію після виборів Київського міського голови і виступила проти об'єднання "Пасат" сьогодні, київського міського  голови і міської адміністрації.

Колеги, ну, знаєте, треба вміти програвати достойно. Так, Віталій Кличко виграв у трьох ваших кандидатів і окремо і трьох разом взятих. Ну, і бігати зараз по залу і кричати, і вставляти "палки  в колеса" і кричати, що давайте не голосувати, ну, це низько і мєлочно.

І ви ж не проти Віталія Кличка виступаєте, ви сьогодні виступаєте проти киян, які показали свою волю на виборах і доручили Віталію Кличку здійснювати свої повноваження. І, звичайно, ваша  позиція, на жаль, виглядає несолідно, але я думаю, що кияни її вже оцінили. І оцінять в наступний раз.

А тепер щодо цього законопроекту, щодо… фактично, ми виправляємо сьогодні помилки попередньої влади, коли влада намагалась монополізувати Державну службу зайнятості, державні центри зайнятості, вплинути на порядок формування бюджетів центрів зайнятості і взяти під особистий контроль. Ця схема, на щастя, реалізована не була. І тому нам сьогодні, очевидно, треба підтримати і поставити крапку на намаганнях попередньої влади зруйнувати систему зайнятості в Україні, відновити її працездатність і підтримати сьогодні новий уряд в намаганні якраз встановити контроль над цією важливою для всіх громадян …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається народному депутату Хмілю.

 

13:45:22

ХМІЛЬ М.М.

Михайло Хміль, 115 виборчий округ, фракція "Батьківщина".

Я хочу ще раз закликати до… звернутися до залу і закликати всіх депутатів підтримати даний урядовий законопроект про відновлення Державної служби зайнятості як такої.

Минулого року була певна юридична колізія, коли була задекларована, створена Державна служба зайнятості  як  орган центральної виконавчої влади, але він, на жаль, так і не запрацював. Тому цим законопроектом практично встановлюється  статус-кво, який був, і ми відновлюємося… повертаємося до  системи роботи центрів зайнятості, як було раніше.

Але крім того, я хочу звернути увагу депутатської зали до проблеми, яка є закладена зараз  Законом "Про  запобігання фінансової катастрофи в країні", прийнятим місяць назад. Ми внесли зміни до розподілу коштів сплати єдиного соціального внеску, і якщо ми залишимо цю квоту і зараз, де ми забрали з 2,1 відсотка на користь Пенсійного фонду, зменшивши таким самим  надходження  до  коштів фонду соціального страхування на випадок безробіття в розмірі 1 відсотка. Якщо ми так і залишимо, то з 1 січня виплачувати кошти по виплаті допомоги по безробіттю, на жаль, не буде. Тому я хочу, щоб  ми нагадали на комітеті, ми розглядали це питання і так само прийняли рекомендаційне рішення про відновлення квотного  показника відрахування коштів єдиного соціального  внеску до фонду соціального страхування на користь по безробіттю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, ми  обговорили це питання. Всі висловлювалися за те, щоб його  підтримати за основу, тобто в першому читанні. І я прошу, колеги, сядьте, будь ласка,  на свої робочі місця. Шановні колеги, я прошу, допоможіть народному депутату Мірошниченко  сісти на своє робоче місце. Ми зараз будемо приймати важливе рішення. (Шум у залі)

 Прошу, шановні колеги, прошу підтримати проект (реєстраційний номер 4808) про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо діяльності державної служби зайнятості). Я думаю, що всі – і опозиція, і більшість – зацікавлена, щоб служба зайнятості в країні працювала. Тому що питання безробіття – це одна із головних проблем,  яку нам треба негайно розв'язувати.

Прошу, шановні колеги, за основу підтримати цей проект.

 

13:48:19

За-216

Рішення не прийнято.

         По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 2, 56 – "Батьківщина", "УДАР" – 26, 25 – "Економічний розвиток", Суверенна європейська Україна" – 24, "Свобода" – 34, 25 – Компартія, позафракційні – 24.

         Шановні колеги. Я прошу оголошення зробити.

Я бачив, що ви заходили до залу.

 Прошу, Ганна Миколаївна, ви ж хотіли проголосувати за цей закон, я ж знаю. Будь ласка.

Прошу шановних колег запросити до залу, тому що, може, якраз 1-го голосу  не вистачити і безробіття… не буде кому цією проблемою займатись.

Шановні колеги, прошу повернутись до цього питання. Я переконаний, що зараз у нас вистачить голосів.

Прошу, пан Омельченко, встигаємо голосувати, важливе питання.

 

13:49:16

За-228

На межі. Поки не розійшлись, Олександр …., не розходимось.

За основу. Прошу проголосувати.

Прошу. Шановні колеги, важливе питання, служба зайнятості, боротьба з безробіттям, що може бути важливішим.

Прошу підтримати за основу цей проект.

 

13:49:44

За-232

Рішення прийнято. Дякую.

Наступне питання. Шановні колеги, можемо встигнути його розглянути, реєстраційний номер 2202-а Проект Закону про внесення змін до законів України "Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них, про безпечність та якість харчових продуктів". Колеги, безпечність і якість харчових продуктів, будь ласка шановні колеги. Нагадаю, ми розглядаємо за скороченою процедурою і я запрошую на трибуну голову підкомітету Комітету з питань АПК Омельяновича Дениса Сергійовича.

Шановні колеги, нема доповідача, мабуть закон не цікавить. Я знімаю його з розгляду взагалі.

Шановні колеги наступне питання, 3400, проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України "Щодо охорони заповідних територій". Прошу Лілю Леонідівну Котеляк доповісти цей важливий Закону.

І, шановні колеги, я звертаюсь до депутатів, ну невже такі голодні, що не можна дочекатися 2-х годин, щоби піти пообідати. Уже побігли. Я прошу повернути депутатів до залу, керівників фракцій в тому числі. Подивіться півзалу пішло обідати.  Будь ласка.

 

13:51:13

КОТЕЛЯК Л.Л.

Шановний Олександр Валентинович, шановні народні депутати України. Як доповідач профільного комітету на ваш розгляд пропоную проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони заповідних територій. Необхідність внесення запропонованих змін була викликана тим, що у травні 2013 року відповідно до адміністративної реформи були розформовані територіальні  органи Міністерства екології та природних ресурсів України, але не всі повноваження до цього часу передані обласним, київським, міським державним адміністраціям. У зв'язку з цим всі роботи щодо вдосконалення природного заповідного фонду зупинилися.

Законопроектом передбачені зміни до законів України про екологічну мережу України, про мисливське господарство та полювання і Кодексу України про адміністративні правопорушення, які поліпшують охорону природно-заповідних територій.

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією у своєму висновку до запропонованого законопроекту зазначає, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів. Проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань бюджету вважає, що поданий законопроект має опосередкований вплив на показники бюджету, збільшує надходження державного бюджету від сплати штрафів за зазначеними правопорушеннями, у разі їх виявлення, та залежно від санкцій, які застосовуються.

У разі прийняття відповідного закону, він може набирати чинності згідно із законодавством. Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України висловлює ряд зауважень та пропонує за результатами розгляду у першому читанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

КОТЕЛЯК Л.Л.  … на доопрацювання.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вважає, що прийняття поданого законопроекту створить правове підґрунтя для ефективної охорони та розширення мережі та площі об'єктів природного заповідного фонду і рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів прийняти за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Лідіє Леонідівно. Після такої переконливої доповіді навіть браконьєри проголосують за заповідну територію. Шановні колеги, я прошу записатись для виступів.

Будь ласка, народний депутат Чечетов.

 

13:54:26

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Олександре Валентиновичу! Шановні народні депутати! Метою прийняття проекту закону є передача повноважень щодо Природного заповідного фонду від ліквідованих територіальних органів Мінекології України  обласним Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям.

Прийняття законопроекту  створить правове підґрунтя для ефективної охорони та розширення мережі та площі об'єктів Природного заповідного фонду обласними Київською і Севастопольською міськими державними адміністраціями.

Фракція Партії регіонів пропонує підтримати даний законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка, слово надається Капліну, народному депутату, фракція "УДАР".

 

13:55:05

КАПЛІН С.М.

Шановні колеги, шановний український народе і вельмишановні полтавці! Я хотів би скористатися нагодою і виступити з цієї високої трибуни з вимогою і проханням до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ звернути увагу на кричущий і безпрецедентний випадок, який трапився у заповідній зоні Полтавської області у Кобилянському районі.

Перший заступник міського голови Стеценко серед білого дня у заповідній  зоні із своїми поплічниками, друзями, чиновниками, депутатами міської ради, незважаючи на те, що у Полтаві надзвичайно багато роботи, незважаючи на те, що на кону були президентські вибори, і вся країна завмерла в очікуванні терористичних атак Кремля, дозволив собі полювання у заповідній зоні. Там застряг їх джип. Вони там кинули зброю. І місцеві міліціонери, керівники райвідділку, відпустили цього нелюда, цього ненависника полтавської громади і всього українського, з місця злочину.

Вони повбивали там цих диких кабанів. Покинули цю здобич. Болотами тікали від правоохоронців і простих українських громадян. І, на жаль, міліція палець об палець не вдарила, місцева міліція, аби схопити зловмисників. Я вимагаю негайного розслідування на найвищому рівні, щоб жоден чиновник більше на території цієї країни не підняв руку на закон, не дозволяв собі ганьбити закон і, щоб Стеценко був покараний за ті злодійства, які він здійснює разом з своїм корупціонером-мером міста Мамая, якого до речі апеляційний суд Полтавської області виправдав після того, як було складено проти нього Протокол про корупцію. Я оголошую війну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

КАПЛІН С.М. Я оголошую війну суддівській мафії Полтавської області! Важким чоботом люстрації і демократії ми наступимо на горло цій мафіозній суддівській гідрі Януковича! Я вичищу з полтавських судів усіх негідників і корупціонерів, жоден не втече від цієї відповідальності! Якщо недостатньо Закону про люстрації і волі Президента, і Верховної Ради, то воля полтавської громади і в депутата Капліна буде достатньо, щоб перезавантажити полтавські суди! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я нагадаю, що ми обговорюємо питання пов'язане з охороною заповідних територій.

Слово надається народному депутату Яворівському.

 

13:58:21

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Так усі оживилися при слові, що в Україні буде ще одна війна. Шановні колеги, "Батьківщина" не може голосувати за цей законопроект і поясню чому.

В ньому дуже багато лукавого і несправедливого. Якщо взяти за останні тільки-но роки, скільки ми всього втратили в наших так званих уже сьогодні заповідних зонах, скільки всього роздано направо, наліво, починаючи від того, що "Софія" наша перебуває під охороною ЮНЕСКО  і є санітарний так званий пояс, в якому не можна нічого будувати, не можна вести жодних будівельних робіт, все одно на вулиці Гончара будується.

Те, що навіть полізли у Шевченківський заповідник, полізли і збудували там вертольотний майданчик, на якому ще ніхто не літав і ніхто ніколи не сідав. Та ось ближче подивіться на нашу ця Петровська алея і Паркова алея. Ви подивіться це одоробло, яке збудували, порушивши всі підземні води, які там тисячоліттями шукали собі якихось виходів і тому подібне. Через те можна називати і називати. Від Асканії Нової, шагренева шкіра якої весь час звужується. Через те сьогодні хоч якийсь є елементарний захист у тому, що це приймається на найвищому рівні, київському так би мовити рівні. Туди хоч треба достукатися для того, щоб узяти ці дозволи.

Ви собі уявляєте, зараз відати це все на місця. Це будуть чикрижити, різати і в найсвятіших місцях будуть зводити конюшні, кінські заводи, будинки і тому подібне. Ми не маємо права сьогодні цього зробити. Під нібито упаковочкою, що це дуже демократично, насправді, це дуже небезпечно для України. І "Батьківщина" не подасть жодного голосу за цей законопроект. Над ним  потрібно працювати і удосконалювати.

І, Олександре Валентиновичу, дуже вас прошу, уже півтора місяця тому як ми проголосували за створення слідчої комісії по "Автомайдану", вона вже …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Вона повністю сформована від усіх фракцій. Підпишіть сьогодні. Тому, що цей "Автомайдан" скоро уже  піде по наших квартирах. Підпишіть, будь ласка, постанову про створення цієї комісії. Вона укомплектована повністю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, шановні колеги, ми обговорили це питання. І зараз… Вибачаюсь, від "Свободи" не дали можливість виступити. Мірошниченко, народний депутат передає Тягнибоку.

 

14:01:19

ТЯГНИБОК А.Я.

Доброго дня, шановне товариство! Дуже правильно сказав наш побратим Каплін про те, що деякі собі дозволяють в природних зонах не просто нищити її, а і полювати, обмежувати, обрізати, в тому числі і земельні участки.

Шановне товариство, ми повинні зовсім по інакшому віднестися до природно-заповідного фонду. І саме тому "Свобода" буде голосувати за цей законопроект тому, що він дає шанс подивитися по-новому на природно-заповідні фонди. За останній період було практично знищено можливість розвивати оті невеличкі шматочки землі, на яких заходяться дуже гарні місцевості як природничі, так і по фауні, і по флорі. І ми маємо… І це закон, так, він має досить багато недосконалостей, але я думаю, якщо ми його для початку зараз приймемо, ми вдосконалимо і зробимо з нього те, що потрібно. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, ми зараз можемо визначитись з цього питання і я прошу сісти на свої робочі місця для того, щоб ми могли прийняти рішення.

Нагадаю, ми розглянули проект (реєстраційний номер 3400). Проект Закон про внесення до деяких законодавчих актів України щодо охорони заповідних територій. Прошу, шановні колеги, визначитись шляхом голосування щодо прийняття цього проекту  за основу. Прошу голосувати.

 

14:02:48

За-134

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 16,  "Батьківщина" – 5, "УДАР" – 21, 14 – "Економічний розвиток", 23 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 33, Компартія – 0, позафракційні – 22.

Шановні колеги, оголошується перерва в роботі Верховної Ради до 16-ї години. Прошу всіх народних депутатів не запізнюватись на вечірнє засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку