ЗАСІДАННЯ СОРОК ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

20 травня 2014 року, 16.30 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  я прошу сідати на свої робочі місця. Верховна Рада продовжує свою роботу. Давайте ми оцінимо кількість депутатів, які готові приймати дуже важливі рішення.

Прошу включити систему "Рада" і продемонструвати країні, яка кількість народних депутатів зараз працює в парламенті. Будь ласка.

16:34:03

В залі присутніх 306 народних депутатів. Ми продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги, я інформую вас, що зараз відбувалася Погоджувальна рада за участю керівників депутатських груп і фракцій. Ми вели розмову навколо документу, який на ранковому засіданні було запропоновано підтримати, – це Меморандум порозуміння та миру. І зараз уже узгоджений текст  повинні роздрукувати і занести до залу.

Поки Секретаріат парламенту працює в цьому напрямку, я пропоную все ж таки спробувати обговорити і включити до порядку денного закони, які пропонують депутатські фракції і групи розглянути на цій сесії.

Ми з вами зупинилися на Постанові 4792: про деякі заходи щодо попередження екстремізму і сепаратизму. Можемо ще раз спробувати включити цю постанову до порядку денного? Колеги, увага! "Свобода! Це якраз питання, на якому ви наполягаєте. І я переконаний, що парламент все ж таки повинен підтримати включення до порядку денного проект Постанови про деякі заходи щодо попередження екстремізму та сепаратизму. Можемо  ще раз спробувати проголосувати? Не чую. Можемо.

Шановні колеги, я прошу, колеги, увага, прошу заспокоїтись! Прошу підтримати включення до порядку денного нашої сесії проект Постанови (реєстраційний номер 4792) про деякі заходи щодо попередження екстремізму та сепаратизму. Прошу підтримати включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

16:36:30

За-130

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 1, 59 – "Батьківщина" , 22 –  "Віталій Кличко", 2 – "Економічний розвиток", 2 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 26, Компартія – 0, позафракційні – 18.

Шановні колеги, я прошу керівників фракцій все ж таки попрацювати з депутатами, щоб вони були тут в залі. Прошу секретаріат зробити відповідні оголошення і включіть, будь ласка, мікрофон народного депутата Мірошниченко.

 

16:37:05

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Мірошниченко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Ну, шановні колеги, зараз у нашому парламенті черговий приклад того, що, як мінімум, половина народних депутатів представляють п'яту колону – агентів Кремля. Законопроект, який ви щойно знову провалили і не включили до порядку денного, передбачає дуже прості речі. Ознаки сепаратистів сьогодні – колорадська стрічка. Ознака сепаратистів сьогодні – це прапори неіснуючих Донецької, Луганської республік. Ознака сепаратистів сьогодні – це трикольорові ганчірки, які встановлюються на адмінбудівлях, державних адмінбудівлях українських міст і сіл. І сьогодні ми передбачали адміністративну і кримінальну відповідальність за вивішування таких прапорів і за появу їх на українських, на вулицях українських міст і сіл. Сьогодні Росія в українському Криму, який вона окупувала, заборонила Державний національний український жовто-синій прапор. За це сьогодні українців карають, садять в тюрму,  пакують в автозаки, а ми не можемо дати належної відповіді терористам. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу наступне питання розглянути, щодо включення його до порядку денного – це проект 4607: проект Закону про внесення змін до чинного законодавства України щодо прав громадян в боротьбі з корупцією та зловживанням владою.

Зрозуміла тема? Ще раз: проект 4607. Прошу,  шановні колеги, підтримати  цей проект щодо включення до порядку денного.  Прошу голосувати.

 

16:39:01

За-126

Рішення не прийнято. 

По фракціях,  будь ласка, як ми готові  боротися з корупцією.  Будь ласка.   Партія регіонів - 14, 59 - "Батьківщина", "УДАР" - 0, "Економічний розвиток" – 4, "Суверенна європейська Україна" - 0, "Свобода" - 29, Компартія - 0, позафракційні - 20. 

Наступне питання,  шановні колеги. Проект 4898: проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення гарантованого рівня медичної допомоги. Соціальний закон,  шановні колеги,  і є пропозиція  підтримати включення до порядку денного. Прошу голосувати щодо включення до порядку денного.

Колеги, на свої місця сядьте,  будь ласка.

 

16:39:58

За-180

Рішення не прийнято. 

По фракціях,  будь ласка.  Партія регіонів - 41, 55" - Батьківщина", "УДАР" - 0, 26 - "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" - 0, "Свобода" – 29, 11 -  Компартія, позафракційні - 18. 

Шановні колеги, наступне питання. Ще раз?

Включіть,  будь ласка, мікрофон  голові профільного Комітету Андрію Анатолійовичу Кожем'якіну. Будь ласка.   

 

16:40:31

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Олександре Валентиновичу, я хочу два слова сказати щодо законопроекту - це 4898, - який тільки що не голосували деякі фракції коаліції. Тому що доповнюється Кримінальний кодекс статтею 184-, і є кримінальна відповідальність за незаконне скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я. Тобто все те, про що нас постійно просять наші виборці, постійно просить український народ, про те, що членів "УДАРУ", в тому числі, просили й на Майдані люди: не скорочувати медичні заклади. За це вони сьогодні не голосують. Це ганьба! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, наступне питання. Будь ласка, проект Постанови про забезпечення належним медичним обслуговуванням учасників бойових дій, які зазнали поранень під час проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України - 2014.

Шановні колеги, прошу підтримати, це важливе питання. Прошу всі фракції проголосувати за включення до порядку денного цього питання. Будь ласка.

 

16:41:50

За-190

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 57, "УДАР" – 26, "Економічний розвиток" – 31, "Суверенна європейська Україна" – 22, "Свобода" – 29, Компартія – 0, позафракційні – 23.

Будь ласка, з мотивів голосування слово надається народному депутату Кайді.

 

16:42:14

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановні, або нешановні, депутати, які навіть не хочуть включити в порядок денний проект даної постанови. Ця постанова передбачає лікування наших військовослужбовців, наших правоохоронців, які зазнали ушкоджень під час захисту мирних людей на Сході Україні, під час виконання присяги. І ця постанова передбачає, власне, лікування цих людей у "Феофанії". Ви що, боїтеся, що ваші місця там позаймають, коли ви там геморой свій будете лікувати? Та, врешті-решт, виділяються мільйони гривень на цю "Феофанію". Наші військові заслужили на те, щоб лікуватися в нормальних  умовах.  Тому я ще раз наполягаю ще раз повернутися, проголосувати і включити до порядку денного цю постанову. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, можемо ще раз повернутися до цього питання? Будь ласка,  я прошу… Колеги, сядьте, будь ласка,  на свої робочі місця. Прошу зараз підтримати проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій соціального та правового захисту військовослужбовців, які виконують завдання в умовах правового режиму воєнного стану або під час здійснення антитерористичної операції, та членів їх сімей. Будь ласка, це проект, я нагадаю… А, ні! Стоп, стоп.

№4897 ми зараз не проголосували. Це проект постанови. Ще раз, №4897 Проект Постанови про забезпечення належним медичним обслуговуванням учасників бойових дій, які зазнали поранень під час проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України. Прошу, шановні колеги, підтримати цей проект постанови (реєстраційний номер 4897). Прошу голосувати.

 

16:44:30

За-205

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Шановні колеги, по фракціях, будь ласка. 7 – Партія регіонів,  "Батьківщина" – 63, 28 – "УДАР Віталія Кличка", 32 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 22, "Свобода" – 29, 24 – позафракційні.

Шановні колеги, я ще раз кажу. Я прошу, колеги, не будемо… давайте голосувати краще. Нема голосів. Виступи, я розумію, уже у нас лунали.

Наступне питання. (Шум у залі) Колеги! Вносьте закон, я буду його ставити на голосування.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій соціального та правового захисту військовослужбовців, які виконують завдання в умовах правового режиму воєнного стану або під час здійснення антитерористичної операції, та членів їх сімей. Це проект № 4834. Прошу підтримати включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

16:45:44

За-177

Рішення прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 60, "УДАР" – 27, "Економічний розвиток" – 29, "суверенна європейська Україна" – 8, "Свобода" -28, Компартія – 0, позафракційні – 23.

Будь ласка, народний депутат Панькевич.

 

16:46:03

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Шановні народні депутати! Дуже шкода, що більшість в черговий раз не підтримала цей законопроект, яким передбачено надання додаткових соціальних гарантій для військовослужбовців, які виконують завдання в умовах правового режиму воєнного часу або під час здійснення антитерористичної операції. Дуже шкода, що ті, хто мав можливість прочитати цей закон, цим не скористався. Але я ще раз прошу поставити його на голосування, оскільки мотивацією для напрацювання цього законопроекту була інформація про те, що загиблі наші два екіпажі вертолітників, яких сьогодні хоронять і завтра у моєму рідному місті Броди Львівської області.

Дві поправки ми вже прийняли до законів щодо соціального захисту сьогодні. Ще є три поправки. Якщо хтось буде мати інші, звичайно, пропонуйте на комітеті профільному. Але включіть до порядку денного, щоб можна було швидше розглянути цей законопроект. Я дуже прошу ще раз поставити на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я готовий поставити на голосування. Колеги, але я прошу, щоб ми голосували. Я не бачу сьогодні у вас настрою. Я розумію: виборчі кампанії, в нас багато депутатів задіяно, - але це відповідальні питання, шановні колеги. Відповідальність перед нашим народом, перед Україною. І це більш важливе, мені здається, чим будь-яка виборча кампанія, виборча агітація.

Будь ласка, Рудьковський, народний депутат.

 

16:47:35

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати! Я звертаюся зараз до правої частини залу – опозиції, яка не голосувала. Можливо, ми по закону 4897 (щодо лікування в "Феофанії") знайдемо компроміс, Олександр Валентинович, якщо там запишемо: "військовослужбовці та мирні громадяни України, які постраждали в східних регіонах України. І тоді б ми могли спокійно забезпечити на належному рівні людей лікування, військовослужбовців і мирних громадян, які опинилися не в той час і не в тому місці. Бо багато мирних громадян постраждало під час операції в східних регіонах України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу нагадати вам, що зміни до проекту постанови або закону до прийняття його в першому читанні може робити тільки автор цього проекту постанови або закону. Ми з вами, коли маємо бажання якісь зміни, то можемо вносити свої проекти. Коли автори будуть пропонувати зміни, я поставлю їх на голосування.

Шановні колеги, спробуємо повернутися наприкінці робочого дня. Я не бачу поки настрою голосувати ці питання.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" (щодо гарантій пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб).

Шановні колеги, 4337 проект закону, соціальний закон, важливий закон. Є пропозиція підтримати його включення до порядку денного. Будь ласка, прошу голосувати 4337.

 

16:49:38

За-204

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів - 42, 59 – "Батьківщина, 20 - "УДАР",  31 - "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" - 0, 28 - "Свобода", 0 - Компартія, 24 – позафракційні.

Наступне питання, шановні колеги. У нас осталося 4 питання щодо включення до порядку денного. 4837: проект Постанови про зниження тиску контролюючих органів на малий та середній бізнес у 2014 - 2017 роках.

Будь ласка, шановні колеги, зміст постанови зрозумілий, я сподіваюсь, 4837. Прошу підтримати проект постанови щодо включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

16:50:37

За-212

Рішення не прийнято.

По фракціям будь ласка. 52 – Партія регіонів, 57 – "Батьківщина", "УДАР" – 2, "Економічний розвиток" – 27, 21 – "Суверенна європейська Україна", 28 – "Свобода", 0 – Компартія, 25 – позафракційні.

Шановні колеги, наступне питання. Проект Закону про списання заборгованості зі сплати податків і зборів суб'єктів малого і середнього бізнесу. Будь ласка, 4838 реєстраційний номер. Пропозиція - включити до порядку денного. Прошу визначитись парламент щодо включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

16:51:24

За-165

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. 50 – Партія регіонів, 54 – "Батьківщина", "УДАР" – 0, "Економічний розвиток" – 9, "Суверенна європейська Україна" – 0, 28 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 24.

Шановні колеги, наступний проект Закону: про внесення змін до Закону України "Про телебачення та радіомовлення" (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та частки його у телерадіопрограмах). 4143 реєстраційний номер.

Прошу, шановні колеги, визначитись з цього питання. Прошу голосувати.

 

16:52:12

За-98

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 0, 54 – "Батьківщина", 0 – "УДАР", "Економічний розвиток" – 1, "Суверенна європейська Україна" – 0, 28 – "Свобода", 0 – Компартія, 15 - позафракційні.

Шановні колеги! Шановні колеги, будь ласка, наступне питання. Це останнє питання щодо включення до порядку денного. № 4870, це проект Закону про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2016 року.

Шановні колеги, прошу визначитись щодо включення цього законопроекту до порядку денного, прошу голосувати 4870 щодо включення до порядку денного.

 

16:53:17

За-155

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я прошу включити мікрофон Олександри Кужель. В мікрофон говоріть, ваш мікрофон працює вже 5 хвилин.

 

16:53:28

КУЖЕЛЬ О.В.

Благодарю. Уважаемые народные депутаты, вчера состоялся большой форум предпринимателей –  более 800 человек. Все обращались с одной просьбой. Семьдесят контролирующих органов. Да, дайте же им хоть вздохнуть. Законопроект, который подписали все члены комитета – все! Пинзеник, вы только командуете, не читая. От вас – беда! Рассказываете Кличко, Порошенко, а бизнесу помогать не хотите. Позор!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Одна хвилина, репліка.

 

16:54:24

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, дуже шкода, що наш зал Верховної Ради  перетворився у виборчу площадку.

Я ще раз хочу наголосити, якщо ви хочете звільнити від контролю, то, будь ласка, ліквідуйте 70 контрольних органів. (Оплески) А не робіть виборчу програму одного кандидата в народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз кажу, я не хочу, щоб у нас зараз в залі була перепалка. Ми з вами не збільшили навантаження щодо плану роботи Верховної Ради, тому що жодний з проектів, які внесли депутатські групи і фракції, ми не включили до порядку денного. Але у нас є питання, над яким ми працювали сьогодні (опустіть, будь ласка, руки) протягом дня. Це питання стосується Меморандуму порозуміння і миру.

Зараз мені занесли роздрукований текст, який ми зараз можемо обговорити і, коли є бажання у Верховної Ради, прийняти. Цей проект підписали керівники практично більшості, так скажемо, фракцій Верховної Ради. Я би просив, шановні колеги, уважно, спокійно його заслухати і потім визначитись шляхом голосувань. Я просив Секретаріат його роздати, шановні колеги… І я прошу, просто не встигають технічно це зробити наші служби, я би повільно читав, і коли би були зауваження, я міг би, думаю, відкоригувати разом з вами цей текст. Шановні колеги, я уважно прошу всіх послухати, я зачитаю текст, який узгоджувався сьогодні протягом фактично дня.

Меморандум порозуміння і миру.

"Україна переживає найдраматичніший момент у своїй новітній історії. Задля деескалації напруги у деяких регіонах країни Верховна Рада України закликає усіх громадян України простягнути руки один одному, відмовитись від радикальних дій, ненависті, разом повернутися до спільної роботи по захисту, розвитку та розбудови демократичної, суверенної і єдиної України, в якій вільно та дружньо житимуть люди усіх національностей, політичних переконань і віросповідань.

Верховна Рада України звертається до всіх громадян країни з закликом об'єднатись заради збереження нашого спільного дому – України.

Верховна Рада України підтримує в повному обсязі Женевські домовленості дипломатів України, Сполучених Штатів, Європейського Союзу, Російської Федерації від 17 квітня 2014 року, що спрямовані на деескалацію напруги та відновлення безпеки всіх громадян. Верховна Рада України підтримує загальнонаціональний діалог в рамках Загальнонаціонального круглого столу національної єдності.

Верховна Рада України підтримує проведення виборів Президента України 25 травня 2014 року як запоруки миру та єдності в суспільстві та закликає всі органи державної влади забезпечити безпеку громадян під час голосування та встановлення результатів.

Верховна Рада України закликає до проведення чесних, прозорих, демократичних, президентських виборів з рівними можливостями для всіх кандидатів в Президенти.

Верховна Рада України закликає всіх громадян України взяти участь у президентських виборах та припинити дії, спрямовані на перешкоджання виборчих прав громадян.

Верховна Рада України засуджує протиправне застосування зброї, насильства, що призвели до масових вбивств людей та інших злочинів проти людяності.

Верховна Рада України висловлює співчуття всім сім'ям загиблих. Верховна Рада України висловлює вдячність всім громадянам України, що беруть участь у заходах по забезпеченню захисту прав та свобод громадян, збереження конституційного ладу та територіальної цілісності України.

Спираючись на свої конституційні повноваження, на основі широкого національного діалогу, Верховна Рада України забезпечить невідкладне проведення конституційної реформи, в основу якої буде покладено децентралізацію державної влади, що передбачає:

перше – закріплення статусу України як парламентсько-президентської республіки та встановлення балансу влади між усіма її гілками та на центральному та місцевих рівнях;

друге – забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджету;

третє – проведення широкомасштабної судової реформи з метою гарантування прав громадян на чесний і справедливий суд та закріплення незалежності судової системи;

четверте – проведення реформи правоохоронних органів та прокуратури з метою забезпечення прав і свобод людини, безпеки громадян і відновлення довіри до правоохоронної системи, зокрема шляхом ліквідації функцій загального нагляду у прокуратури;

п'яте - боротьбу з корупцією на всіх рівнях державної влади, створення національного антикорупційного органу України з широкими повноваженнями для здійснення контролю за діяльністю чиновників.

Верховна Рада України закликає до недопущення міжконфесійних та міжнаціональних конфліктів у країні. Поруч із конституційним статусом української мови ми…, як державної, Верховна Рада України забезпечить гарантування статусу російської мови. (Шум у залі) (Шановні колеги, у нас відповідно до Конституції цей статус забезпечений. Колеги, я  прошу, відповідно до Конституції, прочитайте Конституцію України) (Шум у залі)

Верховна Рада України ухвалить Закон України "Про місцеві референдуми".

Верховна Рада України зобов'язується прийняти Закон щодо недопущення кримінального переслідування громадян за участь у масових акціях в Україні, за умови звільнення ними захоплених будівель, інших громадських місць та добровільного складання зброї, за винятком осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини проти життя та здоров'я людей.

Верховна Рада України закликає до роззброєння всіх незаконних формувань і здачі незаконної зброї громадянами, повернення всіх захоплених будівель їх законним власникам, звільнення всіх зайнятих вулиць, площ та інших громадських  місць в українських містах, селах та селищах.

Верховна Рада України звертається до правоохоронних органів підготувати план заходів з метою забезпечення безпеки громадян  та недопущення посягань на здоров'я і життя людей та за умови звільнення заручників і адміністративних  будівель, складання зброї всіма незаконними по забезпеченню…, забезпечити повернення військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції, до місць їх постійної дислокації.

Ми всі різні, але всі ми єдині, бо є громадянами однієї суверенної незалежної і неподільної України. Ми повинні зробити все можливе, щоб не позбавити наших нащадків цього безцінного скарбу".

Шановні колеги, є необхідність обговорити? Немає.

Шановні колеги, питання: я можу ставити на голосування? Не можу.  Будь ласка, я бачу, що деякі фракції кажуть, що не можу.

Будь ласка, Ірині  Геращенко прошу включити мікрофон.

 

17:02:46

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, я хочу нагадати одній фракції, яка носить горду назву "фракція Регіонів", що в нас  в країні проживає 100 національних меншин і всі вони мають мову.

 Тому давайте там через кому,   будь ласка, внесемо: "забезпечити рівний розвиток всіх мов національних меншин", тоді  це буде Верховна Рада  України. В тому числі і кримськотатарської   мови, в тому числі і всіх  інших.

Якщо хтось хоче  продемонструвати свою любов до російської мови, я запрошу нас усіх разом  6 червня, в День народження Пушкіна, провести диктант російською мовою для всіх депутатів Верховної Ради. І ми подивимося, чи оці захисники російської мови чи самі вони її знають, чи тільки спекулюють на цьому жахливому питанні.

І тому ми пропонуємо захищати мови всіх національних меншин. Тоді ми будемо Верховною Радою  України, всієї  країни, яка захищати зобов'язана мови всіх  національних меншин. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, я розумію так. Шановні колеги, я розумію так, що пропозиція  була: "російська мова та розвиток всіх  мов національних меншин". Так я розумію?

Колеги, я ще раз хочу сказати: давайте керівники  фракцій по хвилині виступлять …(Шум у залі)

Колеги, я ще  раз кажу, я не розумію  позицію фракції "УДАР", вибачте. Мені треба, щоб всі фракції проголосували.

Будь ласка, Віктору Пинзенику включіть мікрофон.

Давайте позицію  фракції,  Віктор Михайлович.

Ще раз кажу: Віктор Михайлович,  будь ласка, сформулюйте пропозицію фракції "УДАР". Будь ласка, я слухаю вас.

 

17:04:30

ПИНЗЕНИК В.М.

Олександр Валентинович, оце наслідки  організації роботи. Вам висловили позицію фракції, її озвучила Ірина Геращенко, ми обговорювали цей текст документу. І фракція наполягає, щоб ми забезпечили умови для розвитку всіх мов національних меншин на території України. Це позиція фракції "УДАР".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз хочу сказати. Я прошу заспокоїтись, будь ласка, шановні колеги! Колеги, я ще раз. Колеги, спокійно! Нам треба прийняти дуже важливий документ, і я не хочу нікого тут "ламати" і "передавлювати", це повинна бути позиція всіх фракцій парламенту. Коли у нас є неузгодженості, я можу на 10 хвилин зробити перерву і узгодити, щоб з голосу ми не "ламали" документ, ви розумієте.

Будь ласка, Інні Богословській включіть мікрофон.

 

17:05:46

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги, по-перше, я думаю, що нам треба мати технічну перерву, щоб розповсюдити текст, який зазнав змін. Ми не можемо за такий документ голосувати з голосу. Тому прошу 10 хвилин технічної перерви, роздрукуйте, роздайте, щоб ми бачили, за що ми голосуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз… Колеги, спокійно! Я підтримую пропозицію народних депутатів. Прошу Апарат Верховної Ради роздрукувати текст, щоб потім не було зловживань і розповідей, що ми голосували за інший документ. І на 10 хвилин я прошу керівників фракцій зайти до Голови Верховної Ради, щоб ми приймали рішення з вами, а не займалися іграми. Будь ласка, 10 хвилин перерва.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увага! Шановні народні депутати! Верховна Рада  продовжує свою роботу.  Дуже важко ми йдемо в напрямку прийняття  Меморандуму порозуміння й миру.

Шановні колеги! Я прошу, щоб всі зайшли до залу, сіли на свої робочі місця, і ми з вами визначилися щодо прийняття цього  Меморандуму. 

Я зачитаю абзац, який стосується мовного питання. Після Погоджувальної ради він буде звучати наступним чином. Увага! "Поруч із конституційним статусом української мови як державної Верховна Рада України забезпечить гарантування статусу російської мови. (Крапка) Держава також гарантуватиме підтримку мов національних меншин у місцях їх компактного проживання". Зрозумілий зміст абзацу? Зрозуміло.

Шановні колеги, можемо голосувати? Можемо голосувати.  Дякую. Народний депутат Журавський просить, щоб були редакційні правки, технічні редакційні правки по завершенню. Тому, шановні колеги, пропозиція підтримати за основу і в цілому. Нема заперечень?

Спочатку ми включимо цю постанову, №4904, до  порядку денного. Прошу підтримати включення  постанови №4904 до порядку денного сьогоднішнього засідання. Прошу голосувати.

 

17:44:54

За-249

Рішення прийнято.

Шановні колеги, тут кажуть: слово. На Погоджувальній раді прийняли без обговорення голосувати. (Шум у залі) Голосуємо, шановні колеги, за основу. Без обговорення Погоджувальна рада прийняла рішення. Прошу підтримати проект Постанови (реєстраційний номер 4904) "Меморандум порозуміння і миру" за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

17:45:37

За-252

Рішення прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 64, "Батьківщина" – 59, "УДАР" – 30, "Економічний розвиток" – 33, "Суверенна європейська Україна" – 27, "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 39.

Шановні колеги, є пропозиція… Колеги! Я дам можливість одну хвилину репліки, обов'язково. Шановні колеги! Є пропозиція, щоб ми зараз… у нас не вистачило буквально декілька голосів щодо боротьби з порушеннями на виборах всіх рівнів, тобто і на президентських тощо. Це перший проект, пам'ятаєте? 4741. В нас 4 голоси не вистачило щодо його прийняття. І пропозиція також по малому бізнесу. Так я розумію? 4837 також пропозиція. І пропозиція ще йде по Тимчасовій слідчій комісії щодо замаху на мера Харкова Кернеса. Зрозуміло пропозицію?

Зараз, зараз… Колеги, давайте! Давайте одну хвилину комуністам дамо. Щоб не говорили, що … (Шум у залі)

Одну хвилину, Симоненко, будь ласка.

 

17:47:40

СИМОНЕНКО П.М.

Кстати, вы обещали эту минуту на Погоджувальной раде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я потім дам і Михальчишину, дам слово обов'язково.

 

СИМОНЕНКО П.М. Почему фракция не голосовала сейчас за Меморандум, уважаемые наши избиратели. Во-первых, из текста исключили фразу, которая имеет существенное значение: "Верховна Рада України закликає до відновлення правопорядку та громадянського спокою в державі шляхом зупинення кровопролиття, притягнення до відповідальності всіх, хто винен у вбивстві мирних людей під час масових акцій протесту". Убрали это.

 По-друге,  мы предлагали вот здесь, где речь идет о языке, записать, що "забезпечити гарантування конституційного статусу російської мови". Это исключили.

И третье. Мы считаем, что здесь неуместно было вести разговор о выборах Президента в связи с тем, что есть различные точки зрения, и по различному относятся к тому, что здесь записали. Здесь записали: "демократичні президентські вибори з рівними можливостями для всіх кандидатів у президенти".  Как это все происходило у нас, все эти рівні можливості мы с вами видели и знаем. Поэтому мы и считали: исключить этот абзац для того, чтобы можно было решить все проблемы всем фракциям. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Михальчишин. Будь ласка, репліка.

 

17:48:46

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати, шановні українці! Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" чітко і послідовно підтримує мирне врегулювання громадянського конфлікту в Україні і внесла всі свої пропозиції до тексту меморандуму. Водночас чітко і категорично  стверджуємо, що не підтримаємо підписання цього документу, хоча б тому, що він має не повний і далеко не визначальний характер.

По-перше, у тексті у нас сказано, що ми закликаємо відмовитись від радикальних дій. Скажіть будь ласка, які радикальні дії сьогодні вчиняють захисники Батьківщини, військовослужбовці, які стоять на варті східних рубежів наших кордонів? Які сьогодні проливають кров, які виконують свій конституційний обов'язок і яких Верховна Рада сьогодні у теперішньому складі відмовляється соціально захищати?

У цій парламентській залі у нас є зрадники Батьківщини, вороги українського народу! Які проти того, щоб наші поранені лікувалися в лікарні "Феофанія", де вони створили в минулих скликаннях комфортний буржуазний рай! Де ви лікувалися від неіснуючих хвороб! А наші сьогоднішні поранені: десантники, військовослужбовці МВС не мають, де лікуватися, - лікуються в польових шпиталях!

Далі, товариство. Тут, в тексі, у нас сказано, що Верховна Рада підтримує в повному обсязі Женевський…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Півхвилини завершити дайте.

 

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А. Дякую, Олександре Валентиновичу. З таким самим успіхом можемо підтримувати Вестфальський мир або Чотирнадцять пунктів Вудро Вільсона.

Врешті-решт щодо конституційного статусу мови, у нас ці проблеми чітко, недвозначно врегульовані в Конституції України. І згідно Преамбули Конституції та статті 11 Основного Закону України, головним суб'єктом державотворення виступає українська нація. Відтак статус державної мови є для нас елементом державного ладу, який сьогодні захищають наші воїни - захисники Батьківщини, в тому числі мої друзі-десантники, які ……   Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я хочу звернути вашу увагу, що у цьому Меморандумі ми жодним чином не поставили під сумнів конституційний статус української мови. Тому давайте, щоб об'єктивно оцінювати ситуацію і ті рішення, які ми приймаємо.

Шановні колеги, я прошу, була пропозиція… Колеги, ми ж не обговорюємо це питання. Була пропозиція повернутися до голосування по деяких питаннях. 4607. Зараз виступав народний депутат Михальчишин, 4897 постанова –  так чи ні – про Феофанію, повернутися до цього питання. І також Закон про кримінальну відповідальність за порушення виборчих прав громадян. Шановні колеги! І 4834.

Тому, шановні колеги, давайте голосуванням визначимося по цим питанням. І так, блок –  колеги, увага – це тільки, щоб не було на порушення і обговорення. Це без обговорення, це включення до порядку денного. Увага, до порядку денного.

Перше. Прошу за наполяганням народних депутатів підтримати включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до чинного законодавства щодо прав громадян в боротьбі з корупцією та зловживанням владою. Так чи ні? Це чи ні? А, вибачаюся, ні, 4837 – це інше питання.

4837 – це проект постанови про зниження тиску контролюючих органів на малий та середній бізнес. Так чи ні? Це питання, да? В 2014-2017 роках.. Прошу, шановні колеги, підтримати включення до порядку денного цього питання. Прошу голосувати 4837.

 

17:53:03

За-189

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 45 – регіони, 66 – "Батьківщина", "УДАР" – 2, "Економічний розвиток" – 9, 18 – "Суверенна європейська Україна", 26 – "Свобода", Компартія – 0, 23 – позафракційні.

Шановні колеги, тепер два проекти по лікуванню наших військовослужбовців.

4897: проект Постанови про забезпечення належним медичним обслуговуванням учасників бойових дій, які зазнали поранення під час проведення антитерористичної операції на Сході України. Будь ласка, 4897. Прошу підтримати щодо включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:53:51

За-215

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 13, 67 – "Батьківщина", 30 – "УДАР", 31 – "Економічний розвиток", 19 – "Суверенна європейська Україна", 27 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 28.

Шановні колеги, могли би прийняти. Давайте хоч цей закон приймемо: про внесення змін (до порядку денного включимо) до деяких законодавчих актів щодо гарантій соціального і правового захисту військовослужбовців, які виконують завдання в умовах правового режиму воєнного стану або під час здійснення антитерористичної операції, та членів їх сімей. Соціальний закон, який захищає військовослужбовців.

 Прошу, шановні колеги, підтримати 4834 щодо включення до порядку денного. Прошу підтримати.

 

17:54:45

За-207

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. 7 – регіони, 66- "Батьківщина", "УДАР" – 27, 32 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна"  - 20, 27 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 28.

Шановні колеги,  остання спроба щодо включення до порядку денного і прийняття рішення. Проект про боротьбу з порушенням виборчих прав громадян. Колеги, важливо це питання зараз нам підтримати, 4741. Прошу, шановні колеги, щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Важливе питання, всі ми в цьому зацікавлені.

 Прошу підтримати щодо включення до порядку денного. Прошу голосувати. Включення до порядку денного спочатку. Це включення до порядку денного, шановні колеги, прошу голосувати.

 

17:55:43

За-203

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 0 (я дивуюся просто, колеги, вам), "Батьківщина" – 67, 31 – "УДАР", "Економічний розвиток" – 32, 19 -  "Суверенна європейська Україна", 27 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 27.

(Шум у залі) Шановні колеги, шановні колеги, я ще раз… Я звертаюсь до Партії регіонів, колеги, ну ви ж зацікавлені в тому, щоб чесно проходили вибори, давайте ми зараз після цього розглянемо питання щодо слідчої комісії по замаху на Кернеса. Я прошу, підтримайте, давайте, будь ласка, включення та прийняття рішення по посиленій відповідальності за порушення виборчих прав. Ви ж не думаю, що будете займатися фальсифікацією, ви ж зацікавлені, щоб чесно проходили вбори, щоб не було тиску на виборців. Прошу, шановні колеги, щодо включення до порядку денного… Включення до порядку денного і прийняття рішення після цього. Спочатку включення, потім прийняття.

Ну, а сенс, у нас тиждень залишився до вирів? Що ж нам включати його,а голосувати коли? До вибрів залишилось 5 днів.  Колеги, підтримайте, підтримайте це питання.  Підтримайте, колеги. Давайте мужньо захистимо виборців від тиску і порушення їх виборчих прав.

Прошу, шановні колеги, спочатку щодо включення до порядку денного. Будь ласка, прошу голосувати.

 

17:57:23

За-209

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, по фракціям, будь ласка.

По фракціям. 7, аж, – Партія регіонів, 68 – "Батьківщина", 30 –  "УДАР",  32 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 19, 26 - "Свобода",  Компартія - …, 0 – позафракційні.

Будь ласка, Капліну включіть мікрофон.

 

17:57:40

КАПЛІН С.М.

Шановний Олександр Валентинович, шановні колеги, шановні українські громадяни! Ну от сьогоднішнє голосування поставило крапку у тому, як нам назвати Партію регіонів. Ви не опозиція, бо саме опозиція була би максимально зацікавлена  в прийнятті цього закону. Ви займаєтесь не політикою - ви займаєтеся політичним шантажем і політичним бандитизмом.

Ви зараз даєте можливість ворогам  України, ворогам простих українських  громадян, у тому числі на Донбасі, зірвати президентські  вибори, бо вони будуть робити все, аби купляти ті чи  інші голоси, аби змушувати,  за гроші людей   не йти голосувати, ще, крім того, залякувати їх. Як ви в очі дивитиметеся  на Донбасі тим людям? 

Сьогодні ми, із сьогоднішнього дня, ми маємо не називати вас опозицією. Ви інші, ви …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні колеги, ще раз. В принципі, ми спробували, використали всі можливості, щоби  прийняти важливі закони. Я, чесно кажучи, не бачу  можливості  переконати вас, щоби ми все ж таки прийняли цей закон. У нас єдине питання залишилось, ми говорили про це.

Слідча комісія, вона не потребує включення, по замаху на Кернеса. Я питаю у профільного комітету: вона пройшла комітет? Депутати, фракції подали свої пропозиції до цього? Фракції подали пропозиції? Будь ласка, фракція "Батьківщина", є пропозиції до комісії? Фракція "УДАР"?

Будь ласка, голові комітету Писаренку Валерію включіть мікрофон.

 

17:59:46

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановний Олександр Валентинович, всі фракції подали своїх представників, єдина - немає представника від фракції ВО "Свобода". Але я думаю, що це можна буде вже в робочому порядку, ми добавимо цього члена. Всі інші є. Тому є пропозиція поставити на голосування, тому що час йде, щоб працювала вже комісія. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз хочу сказати, я не бачу проблеми щодо створення комісії, яка б розслідувала замах на мера Харкова Кернеса. Нема заперечень? Нема. Для цього треба 150 голосів, я нагадаю.

Проект, номер? Номер назви. 4860: проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування замаху на вбивство Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Колеги, зрозуміла позиція? Прошу визначитися голосуванням щодо створення Тимчасової слідчої комісії. Прошу голосувати.

 

18:00:53

За-133

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 48, 8 – "Батьківщина", 11 – "УДАР", 34 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 6, "Свобода" – 0, Компартія – 10, позафракційні – 16.

Шановні колеги! Шановні колеги, я вибачаюсь.давайте… Будь ласка,  з трибуни. Да, будь ласка.

 

18:01:42

ПАВЛОВ К.Ю.

Уважаемые коллеги депутаты! Я попытаюсь Юрию Андриановичу, уважаемому коллеге, дать пояснение, что такое "отказ от радикальных мер".

Сегодня в 16.00 в городе Кривом Роге произведено нападение на палатку с агитаторами Партии регионов. Палатка была отнята… (Шум у залі)

 Я вам не мешал! Алексей, я не мешал тебе! Палатка была отнята.  Значит, во время попытки вернуть  палатку агитаторами агитаторы получили от нападающих ножевое ранение.  Слава Богу, они задержаны сегодня правоохранительными органами. Я считаю этот факт абсолютно недопустимым в этих условиях и с подписанием такого Меморандума. Поэтому я считаю… я прошу считать мое выступление официальным запросом в адрес Министерства внутренних дел господина Авакова.

И я хочу сказать вам. Александр Валентинович. С высокой трибуны вы заявили о том, что будут проведены прозрачные, демократичные и главное – безопасные выборы. Поэтому будучи исполняющим обязанности Президента я требую от вас выполнить данную функцию.

Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я даю доручення правоохоронним органам забезпечити можливість всіх кандидатів у Президенти вести передвиборчу кампанію. Це наш обов'язок, шановні колеги. І всі кандидати в Президенти, зареєстровані Центральною виборчою комісією, мають право вести агітацію. І я прошу силові структури забезпечити їх право на провееднян агітації і забезпечити право на волевиявлення наших громадян.

Шановні колеги, ми з вами максимально розглянули ті питання… максимально можливо не зробили сьогодні, але, безумовно,  отримали не той результат, на який сподівались. В той же час, я переконаний, що прийняття Меморандуму щодо порозуміння та миру – це дуже важливий крок Верховної Ради, який демонструє, що ми все робимо з вами для того, щоб мирно розв'язати цю проблему.

Ті, хто складе зброю, хто покине адміністративні споруди, ті будуть амністовані. Ті, хто є злочинцем, хто вбивав людей, хто катував людей, хто продовжує боротьбу проти України, будуть знешкоджені. Крапка. Іншого варіанту не буде. (Оплески)

У той же час, шановні колеги, ми все робимо для того, щоб в країні був мир, спокій, злагода. Це наш обов'язок перед нашими нащадками.

Що стосується роботи Верховної ради, шановні колеги. Зрозуміло, що в нас відбувається протягом цього тижня активна виборча кампанія. Активна фаза виборчої кампанії. Залишилось менше п'яти днів фактично до прийняття рішення українським народом щодо обрання наступного Президента України. Саме тому за пропозицією депутатських груп і фракцій ми дамо можливість працювати народним депутатам в регіонах зі своїми виборцями. У нас за графіком наступний тиждень несесійний, але ми не можемо, скажімо так, довго не працювати. Тому парламент збереться в четвер, четвер наступний, мається на увазі 29 травня, де вже буде можливість зробити підсумки щодо проведення першого туру виборчої кампанії. Я переконаний, що всі народні депутати будуть працювати в четвер, 29 травня, тут. І інших пропозицій, ідей щодо неучасті депутатів в роботі парламенту ми тут не почуємо.

Тому, шановні колеги, ми закриваємо сесійне засідання. І продовжимо роботу Верховної Ради о 10 годині в четвер 29 травня. До побачення.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку