ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ВОСЬМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

14 травня 2014 року, 10 година

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні народні депутати, гості, запрошені Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу увімкнути систем у "Рада".

10:01:34

В залі зареєструвалося 269 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

За нашою доброю традицією сьогодні привітаємо уродинника,   нашого колегу Мельника Євгена Івановича. (Оплески)

 Шановні народні депутати, але, на превеликий жаль, те, що зараз, окрім того, що ми маємо і уродинників, ми маємо важкі, складні процеси, які відбуваються у нас на сході України. І я хочу повідомити вам, що вчора знову є загиблі. Люди, які загинули під час терористичних акцій, які проводяться на Сході України. Зокрема десантники, сім десантників загинуло під час зіткнення з терористами. Це є військовослужбовці 95 аеромобільної бригади Збройних Сил України. Вони попали у засідку і у нерівному бою наші вояки загинули.

Я прошу вас вшанувати хвилиною мовчання загибель наших вояків.

(Хвилина мовчання)

Дякую. Прошу сідати.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" ми сьогодні маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, заяв, інформацій. Я прошу народних депутатів записатися на виступ.

До слова запрошую народного депутата Марцінківа, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Підготуватися народному депутату Петьовці.

Включіть, будь ласка, мікрофон Марцінківу. Будь ласка.

 

10:04:15

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Юрію Сиротюку.

 

10:04:39

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Черкащина.

Товариство, ті трагічні події, які сталися вчора пообіді в районі Краматорська, коли озброєні важкою зброєю, гранатометами російські диверсанти по-зрадницьки, підло напали на українських десантників, свідчить про те, що досить припинити розмови про будь-які діалоги з бандитами, саботажниками і диверсантами. Потрібно дати жорсткий наказ негайно завершити антитерористичну операцію, бо затягування з цією антитерористичною операцією приводить до того, що жертв будуть сотні, а то й тисячі.

Сьогодні російські бандити намагаються розв'язати громадянську війну і вже розпочали етнічні чистки на Луганщині і Донеччині. Сьогодні за вживання української мови, за те, що людина просто каже, що вона за єдність української держави людей знищують, викрадають, вбивають. Сьогодні вже викрадають батьків, затримують, ґвалтують людей, забирають транспорт. Тому ми вимагаємо негайного, жорсткого завершення антитерористичної операції.  Жодних переговорів з диверсантами, їхніми посібниками, з колаборантами бути не може.

Є мій проект Постанови про визнання терористичними так званої Донецької, Луганської народних республік. Ми маємо негайно визнати ці організації терористичними. І всіх тих, хто заявляє, підтримує їх, хто ходить на їхні мітинги, хто надає їм допомогу, хто надає їм органи місцевого самоврядування, потрібно притягнути негайно притягнути до кримінальної відповідальності.

Ми вже загралися в переговори. Не треба сьогодні, наші солдати, поки гинуть солдати, які переговори, які круглі столи сьогодні можуть відбуватися, коли гинуть українці? Коли відбуваються етнічні чистки?

Ми вимагаємо негайно, щоб Міністерство юстиції звернулося до суду вже, щоби зняти з реєстрації злочинні колаборантські  організації Комуністичної партії, Партії регіонів. Ми вимагаємо негайно притягнути зняти депутатську недоторканність з кожного, хто підтримує сепаратистів і терористів.

 Сьогодні має бути поставлене на голосування питання про зняття депутатської недоторканності з депутата Олега Царьова, який вчора приїхав в місто Антрацит і прямо закликає знищувати українську державу. Вчора під час перебування Царьова в Антрациті викрили одного з керівників АТП, який просто каже, що підтримує українську державу.

Ми повинні, Генеральна прокуратура повинна з кожного приводу антидержавного висловлювання, будь-якого представника української влади і Верховної Ради України звертатися, давати подання і знімати депутатську недоторканність. Будь-які забавки з терористами, з диверсантами повинні закінчитися. Українські солдати  дзвонять і кажуть: "Як ви можете говорити з терористами, якщо вони нас вбивають?"

Тому ми повинні дати чіткий сигнал, що треба негайно закінчити антитерористичну операцію. Негайно навести порядок на Сході, негайно заборонити всі організації, які сприяють тероризму і тільки тоді приступи ти до діалогу з мирними українськими громадянами. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутат Ляшка. Народний депутат Петьовка передає йому слово. Підготуватися народному депутату Смітюху.

 

10:07:43

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Учора лідер так званий українських комуністів, а насправді продажних шкур і зрадників колабораціоністів, товариш Симоненко отут крокодилячі сльози лив, розказував про те, як убивають людей. А чого ти сьогодні мовчиш, коли наших бійців убили вчора?  Чого ти жодного слова співчуття не кажеш, ні ти, ні регіонали?

Тому я пропоную, звертаюсь до міністра оборони, і Симоненка, і Єфремова рекрутувати – і на фронт. Тільки зброю не давати їм, бо вони здадуть її ворогу у першому бою.  І нехай його там грохнуть отого мордатого Симоненка і щоб над ним ніхто не плакав! От тоді, можливо, вони зрозуміють! Тоді вони зрозумію, що відбувається в Україні, коли наших двадцятирічних хлопців убивають! Із засідки, підло, зі гранатометів! А ці виходять і розказують, що отам, бачите, мирних громадян убивають. Що це за мирні громадяни з гранатометами і з переносними зенітно-ракетними комплексами?

Тому завдання номер один для того, щоб здолати ворога в Україні. Терориста, який сьогодні наш Донбас перетворює на другу Чечню, завдання номер один – спочатку вичистити ворога із Верховної Ради. Бо вся зрада, вся, починається з Верховної Ради. Це ці сволочі комуністи, які підтримують ворогів, які не голосували за жодне рішення на підтримку армії, які жодного голосу не дають на захист українських солдат, українських офіцерів, українського народу, оцих паразитів треба звідси винести на вилах! І їх взяти треба і обміняти на наших солдат. Симоненка поміняти на наших 40 заручників, які сидять у Слов'янську!

Учора вкрали начальника Новоайдарської міліції, повезли в управління СБУ в Луганську. Мого помічника Тимура Юлдашева тримають майже місяць в заручниках. Я питаю, чого жодного регіонала чи комуняку в заручники не взяли? А я вам дам відповідь на це питання: а тому що вони разом. Тому що комуністи помагали проводити незаконний референдум. Тому що комуністи, за завданням Москви, підтримують диверсантів.

Тому я вимагаю від Генеральної прокуратури негайно звернутися до суду про заборону зрадницької колабораціоністської партії комуністів. Я вимагаю від Генеральної прокуратури внести подання про притягнення до кримінальної відповідальності зрадника Симоненка,  який обслуговує   інтереси ворожої держави. Я вимагаю від Генеральної прокуратури притягнути до  кримінальної відповідальності  Царьова, Олійника,  Калєтніка, інших народних депутатів, які  зрадили свою Вітчизну, які служать ворогу.

Слава Україні!  Ганьба паразитам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Смітюх передає слово  народному депутату Литвину. Прошу до слова. Підготуватися  народному депутату Спіріній. (Шум  у  залі)

 

10:11:08

ЛИТВИН В.М.

Можна я скажу?

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Якщо і далі ми будемо з вами  безвільно спостерігати за тим, як проводиться антитерористична операція, то я думаю, що Верховній Раді   сідати не треба, Верховна Рада повинна стояти і  вшановувати пам'ять людей.

Тому я ще раз вважаю за необхідне оголосити те, що неодноразово говорив комітет. За результатами  закритого засідання Верховної Ради була проголосована  постанова Верховної Ради, вона до цього  часу не підписана. Якщо в Україні є такі друзі, вороги їй абсолютно не потрібні.

Тому я сьогодні  вимагаю, щоб ця постанова  була негайно підписана, оскільки вона  дозволить вирішити певною мірою питання  зміцнення безпеки держави. Я не розумію, чому до цього часу постанова не підписана, не дивлячись, що комітет звернувся до Голови Верховної Ради для того, щоб він виконав конституційний обов'язок, вимогу Регламенту і підписав відповідний законопроект.

Там пропонуються очевидні речі. Має бути призначена людина, яка авторитетна, користується повагою і знана в секторі безпеки і оборони, яка  б могла проводити операцію, головним чином, щоб зберегти людей, військовослужбовців і щоб зберегти мирних громадян. Для того, щоб не змагалися силовики,  хто перший добіжить до телевізора чи до інших інформаційних мереж,  щоб розказати як проводиться операція. Щоб була призначена людина авторитетна, яка користується довірою, яка б давала достовірну, об'єктивну  інформацію.

А головне, ми повинні прийняти  комплексні міри і комплексні заходи. Сьогодні пропонується провести круглий стіл. Дай Боже, щоб він відбувся. Але було б великою заслугою круглого столу, якби прийняли на ньому бодай перше рішення. Зважаючи на цю складну ситуацію, зважаючи на те, що президентські вибори перетворяться на ярмарку лицемірства, щоб домовилися про те, що вибори Президента мають відбутися в один тур, щоб скоріше була легітимна влада в Україні, бо стверджують, що нелегітимна влада. Для того, щоб можна було вести перемовини, для того, щоб підштовхувати всі сторони до прийняття зрозумілих рішень. Але у нас політичний процес є,  рішень немає, Верховна Рада при цьому несе найбільшу відповідальність, кому не ліньки, в тому числі з наших колег, вони паплюжать цю Верховну Раду.

Скажіть, будь ласка, якщо немає в Україні головного і визначального ресурсу довіри до влади, чи буде Україна як держава? А ми один одного обпльовуємо і думаємо, що нас із-за цього народ полюбить, і ми вирішимо всі проблеми!  Да країна гине, да давайте зупинимось, да приймемо рішення, не будемо ділитися на політичні партії, бо нікому місця в цій державі не залишиться! Скільки можна говорити і це мовляти?!

Я ще раз говорю від імені комітету. Якби бодай частина пропозицій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире Михайловичу, доповідаю, постанова є підписана, завтра вона буде опублікована. Володимир Михайлович!

Дайте завершити, будь ласка.

 

ЛИТВИН В.М. Та постанова підписана, коли перекрили дорогу Київ-Чоп, вийшли жінки перекривати дорогу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Спіріну. Підготуватися народному депутату Розенку.

 

10:14:55

СПІРІНА І.Д.

Глубокоуважаемые коллеги, глубокоуважаемые граждане Украины! Я буду выступать по медицинским проблемам.

Как видите, что проблем медицинских в Украине много, но много и проблем медицинских в Верховной Раде. Поэтому, я думаю, то горе, которое происходит в Украине, но нужно обращать внимание сегодня и на социальные вопросы, касающиеся медицины.

Хочу донести до вашего внимания следующее. Фракция Коммунистической партии категорически осуждает очередную попытку сократить лечебные учреждения.  07.04.2004 года Министерство здравоохранения представило на общественное обсуждение проект Закона о признании утративших силу Закона о введении моратория на ликвидацию и реорганизацию учреждений здравоохранения.

В этом проекте предлагается отменить мораторий на реорганизацию, ликвидацию учреждений здравоохранений, который уже был нами с вами принятый –  какое неуважение.

Сообщаю о правовой коллизии, о невозможности местных советов управлять здравоохранением, территориальной общиной. Нам предлагают опять решить под видом реорганизаций закрыть поликлиники, больницы, стационары. Парламентарии долгое время боролись за этот закон, позволяющий приостановить реформу, уничтожающую, в первую очередь, педиатрическую службу.

На сегодняшний день это уничтожение, которое приведет к серьезным последствиям. Фактически министерство предлагает продолжить нарушить статью 49 Конституции Украины, согласно которой запрещено осуществлять сокращение сети лечебных учреждений. Вместо достижений происходит только развал медицинской службы.

Поэтому мы, коммунисты, в очередной раз предлагаем министерству публично и бесстрастно проанализировать сегодня реформу, медицинские проблемы и планировать в следующем заключении, чтобы не было ошибок, которые были допущены ранее. Мы предлагаем утвердить и рассмотреть наш законопроект (2661) про скасування медичної реформи. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Розенка. Підготуватися народному депутату Матвєєву. Розенко передає слово народному депутату Геращенко.

 

10:17:49

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги! Дійсно, сьогодні щодня кожен з нас, кожен громадянин України просто переживає за те, що ми вшановуємо і вшановуємо пам'ять убитих терористами і країною-окупантом Росією наших громадян. І тому безпека української армії і її переоснащення стає питанням номер один.

Тому від фракції "УДАР" ми просимо, щоб на п'ятницю на "годину запитань до уряду"  міністр оборони підготував звіт для Верховної Ради України, як саме і куди саме було  спрямовано і ці 7 мільярдів гривень, які ми винайшли з бюджету  України і ті мільйони гривень, які сьогодні так само було зібрано громадянами України на підтримку армії. Тому що для армії сьогодні потрібно закупати не оті розкрадені попередньою владою, знаєте, ліжка і таке  інше, а, в першу чергу, бронежилети високого ступеню захисту, які зможуть врятувати наших хлопці.

Друге. Абсолютно очевидно, що нам потрібно ставити питання  відновлення військового призову.  Тому що сьогодні ганьблять армію ті, хто не служив жодного дня в українській армії, і чиї сини займаються бізнесом і стали олігархами, поки їх папи очолюють так звану Комуністичну партію замість того, щоб зараз йти по мобілізації в українську армію. Нехай всі українські чоловіки відслужать і тоді в цьому залі не будуть ганьбити українську армію, а будуть її вшановувати, шанувати і вклонятися пам'яті тих хлопців, що захищають сьогодні від терористів і від російських окупантів  мирних громадян на Донеччині і Луганщині і нашу територію.

Ми щодня отримуємо тисячі звернень від Донецьку, які просять захистять нас від бандитів зі зброєю, які стоять на нашій землі. І тому абсолютно очевидно, що маємо все для цього зробити. Але в першу чергу, посилити кордони. Ми маємо відновити сьогодні оці заградзагони і маємо застави відновити і  звертатися до Європейського Союзу з проханням про  технічну допомогу на переоснащення східного кордону. Тому що на Сході знаходиться ніякий не брат, а терорист, окупант-країна, яка сьогодні веде цілеспрямовану війну проти України.

І так само маємо дбати, шановні колеги, про інформаційну політику держави. Тому що це не є нормальним сьогодні, що люди на сході України  й досі одурманені  завдяки, в тому числі і деяким оцим партіям, які підтримують сепаратизм.

Я хочу звернутися до громадян на Сході і сказати вам,  це абсолютно неправда, що у вас сьогодні скорочують зарплати для того, щоб начебто відновлювати Майдан. Це повна брехня! Скорочують ваші зарплати на приватних підприємствах ті, хто фінансують сепаратизм.

І тому від нашої фракції звернення до Генеральної прокуратури України: запитати, де зараз знаходиться так званий депутат від Славянська Азаров-молодший; порушити кримінальну справу проти кожного депутата, який сьогодні фінансує сепаратизм, поставити питання про притягнення їх до кримінальної відповідальності; і ще цієї сесії, цього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. …зняти з них депутатську недоторканність. А ми зараз від нашої фракції хочемо подякувати всім нашим хлопцям, які проводяться антитерористичну операцію, захищаючи кордони України і мирних громадян, і роблять це для того, щоб жоден з них не загинув, але щоб всі бандити були нейтралізовані. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Матвєєва. Підготуватися народному депутату Кириленку Павлу.

 

10:21:23

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово колезі Михайленко Ользі Дмитрівні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон.

 

10:21:38

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Ольга Михайленко, фракція Комуністичної партії України. Уважаемые народные депутаты, уважаемые избиратели! Новая временная власть Херсонщины 9 мая в День Победы советского народа в Великой Отечественной войне продемонстрировала дикость, невежество и неуважение. Губернатор Одарченко, который незаконно занимает две государственные должности, призывал местные органы самоуправления не допустить в этот день провокаций, но вместе с временным градоначальником Херсона Миколаенком сделали все, чтобы эти провокации состоялись: запугали людей, не подготовили на должном уровне торжественный митинг, своими выступлениями на митинге унизили, оскорбили воинов-освободителей, тружеников тыла – жителей Херсонщины. Оправдывая гитлеровское нашествие борьбой с коммунистическим режимом, Одарченко вызвал негодование участников торжества.

Хочу спросить у этого псевдоруководителя: что, Гитлер и в европейских странах боролся с коммунистическим режимом. До каких пор власть будет издеваться над нашей историей, уродовать историческую правду, насаждать и оправдывать гитлеровский фашизм, который привел к миллионным жертвам? Только по Херсонщине погибло 75 тысяч людей. 38 тысяч были угнаны в Германию. До каких пор власть будет заниматься не созиданием, а разрушением?  Не это ли источник того, что сегодня творится в нашем  родном доме?

От имени общественности требуем от исполняющего обязанности Президента отправить в отставку временного губернатора Херсонщины.

И последнее. Власть не хочет  слушать и  прислушиваться к взвешенным и разумным предложениям. Такая власть обречена. И об этом свидетельствует вчерашнее заявление исполняющего обязанности Президента о запрете компартии Украины.

Уважаемые господа, помните компартию запретить можно, но  правду и идею запретить нельзя.  Мы обращаемся к вам. Прекратите политические игры. Прекратите кровопролитие. Занимайтесь возрождением единой, сильной и независимой Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата  Кириленка, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Народний депутат Кириленко передає слово Галині Чорній. Будь ласка. Підготуватися народному депутату Пономарьову.

 

10:24:45

ЧОРНА Г.М.

Галина Чорна, Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановне товариство! Під час  революції, під час таких страшних подій, які зараз відбуваються в на сході України, нація сама інстинктивно, інтуїтивно позбавляється  всього того, що є для нею зайвим, що заважає її рухові вперед.

Під час наймасштабнішого ленінопаду, який відбувся в історії  людства, і відбувся цей ленінопад  саме в Україні впродовж останніх місяців.  Українці скинули, повалили на землю понад 100 боввани Леніна. В такий спосіб українці дали нам, парламентарям, можливість зрозуміти, що вони більше не потребують комуністичного вождя, що вони не потребують комуністичної ідеології, що вони в такий спосіб хочуть приєднатися до когорти тих європейських країн, в яких комуністична ідеологія є забороненою.

Нагадаю, шановне товариство, що комуністична ідеологія сьогодні заборонена в переважній більшості Європи. Нагадаю, що сьогодні Польща проводить шостий виток люстрації, під час якого добралися навіть до тих журналістів, які співпрацювали з комуністичним режимом. Нагадаю, що пам'ятник Леніну був повалений навіть в Улан-Баторі. Нагадаю, що Болгарія відкликала тих послів, які співпрацювали з комуністичним режимом.

Так, комуністи приходять сьогодні в парламент, але приходять переважно для того, аби поставити все з ніг на голову, аби перекрутити українську історію, аби назвати сепаратистів мирними гражданами, а тих, хто захищає Україну, аби назвати фашистами.

Шановне товариство! Це вже не театр і це не жарт. Тому що гинуть люди. Тому що сепаратизм сьогодні перекидається, як заразна хвороба, на інші країни. Ми бачимо, що сьогодні вже й інші країни починають замислюватися над тим, аби можна було запропонувати автономії для їхніх меншин в Україні. Тому український парламент має діяти рішуче.

Українці фактично дали нам квиток на те, аби комуністична ідеологія була заборонена. Ми маємо ставити цей законопроект на розгляд в парламенті і маємо позбуватися того, що заважає українській нації, позбуватися того, чого від нас вимагають українці.

Шановне товариство, багато речей, маємо діяти більш рішуче. Маємо також думати про інформаційний простір. А навіщо, скажіть, будь ласка, нам в телеканалах ті фільми, які прославляють велич Збройних сил, ті фільми, які прославляють комуністичні часи, ті фільми, які прославляють Совєтскій Союз? Рішучість – це те, що допоможе нам зараз захистити Україну.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Пономарьов передає своє слово народному депутату Матвієнкову. Підготуватися народному депутату Сухому.

 

10:27:55

МАТВІЄНКОВ С.А.

Уважаемые коллеги, не могу не затронуть еще раз тему событий, происшедших в Мариуполе. Погибли люди, город пережил шок. Какие бы оценки сегодня не давали, но я знаю одно –  виновные должны ответить за каждую каплю пролитой крови невинных жителей.

Уважаемый господин исполняющий обязанности Президента, не знаю где он сейчас! Создавайте комиссию, привлекайте международных специалистов, разбирайтесь с тем, что там произошло.

За несколько месяцев страна прошла путь от мелкого хулиганства до массовых убийств. Ни одно из этих преступлений не раскрыто. Нет ни одного результата. В лучшем случае есть так называемые назначенные виновные. Сегодня это уже никого не устраивает. Каждый день Рада встает, замирая в минуте молчания. Пора этому положить конец. Одумайтесь. Страна находиться уже на грани.

Я изучил исследование по теории гражданского противостояния. Состоит оно из 14 фаз. Противостояние идей, мирные демонстрации, захват государственных учреждений и оружия, первое вооруженное столкновение мы уже с вами пережили. Сегодня мы стоим на пороге шестой фазы – вовлечение гражданского населения в вооруженное противостояние. Причем, если оружие возьмут до одного процента населения, этот процесс остановить будет уже невозможно.

За этой фазой следует столкновение вооруженных формирований, тотальное разделение общества, полная потеря управляемости страной, массовое мародерство и грабежи. Завершается это  все полным истреблением слабых группировок и тотальным геноцидом. И только после этого остаются те, кто способен договариваться. Четырнадцатая фаза определяется затуханием гражданского противостояния войны и построением  нового государственного устройства.

Скажите, нам весь этот путь нужно проходить? Неужели ради чьих-то политических амбиций мы должны бросить страну в такой хаос? И  почему как здравые люди мы сегодня после пятой фазы не можем перейти к четырнадцатой? Остановите противостояние, остановите эти так называемые антитеррористические операции.

Наша фракция во главе с депутатом Новинским и другими депутатами подала проект постановления, предлагающий остановить этот террор, который сегодня происходит по всей Украине.

Ничего, кроме смерти, разрухи и насилия сегодня не дают эти операции! Похороны на  Востоке, похороны на Западе, похороны в Центре Украины, - это уже стало нормальным атрибутом жизни. Разве это нормальное явление?

Мариуполь, например, после двух антитеррористических операций потерял более 30 жизней! Более 70 человек находятся сегодня на излечении! Город в хаосе! А что творится в ваших войсковых соединениях?! Вы посмотрите, какой там порядок!

Уберите войска к местам дислокации! Садимся за стол переговоров. Меняем Конституцию. Вводим второй государственный язык. Децентрализация устройства нашего территориального. Давайте дадим людям гарантию того, что они не будут бояться за своих детей, за свои земли… за свои семьи, и будут смело смотреть в завтрашний день.

Вы можете кричать, можете не кричать. Учтите, у нас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата Сухого. Підготуватися народному депутату Бідьовці. А нема Сухого?

Прошу, народний депутат Сухий передає своє слово. Будь ласка.

 

10:31:34

КІНАХ А.К.

Шановні, шановні народні депутати! Об'єднання народних депутатів "Економічний розвиток" звертається до всіх колег по парламенту. І не тільки звертається, але й вимагає припинити безкінечні взаємні звинувачення, образи, змагання в красномовності і декларативних закликах.

Тільки консолідована держава, суспільство, влада спроможні як захищати національні територіальні інтереси, державність, так і забезпечувати соціально-економічний розвиток. Дуже важливо і ми вимагаємо, щоб Верховна Рада визначила свої найголовніші пріоритети в діяльності і сконцентрувала свої зусилля по їх виконанню.

Найважливішим питанням, яке буде визначати і наше майбутнє, і державність, і розвиток, це, безумовно, підготовка нової редакції Конституції України. Я хочу нагадати від депутатської групи "Економічний розвиток", що завтра  завершується термін подання спеціальною конституційною комісією пропозицій по змісту проекту Конституції, має принципове значення, щоб ми виконали це завдання. І на основі консолідованих дій унітарної держави, територіальної цілісності, на основі максимального делегування повноважень місцевим органом влади, громадам, обов'язково з ресурсами формувати всі умови для як захисту наших інтересів, так і формування ефективної, сучасної системи влади в Україні. Альтернативи цьому немає.

По-друге. Нас дуже турбує те, що після прийняття дуже важливого, безумовно, пакету фіскальних заходів, в тому числі відновлення програми співпраці України-МВФ від уряду ми не бачимо і не чуємо пропозицій, конкретних дій по підвищенню ділової активності в Україні, по недопущенню соціально-економічного колапсу, в разі його "об'єднання" (в лапках) з політичною кризою, з безпековою проблемою країну чекають величезні потрясіння. Необхідно чітко відпрацьовувати конкретні програми по питанням промислово-економічного розвитку Півдня-Сходу, який є під великим тиском агресивних дій. Дуже важливо і принципово, щоб ми серйозно займалися питаннями розвитку малого, середнього бізнесу. В державі поступово відновлюються рейдерські схеми, відкати, ці питання повинні бути жорстко призупинені, має найпринциповіше значення в цілому адаптація економіки України до умов вільної торгівлі, мінімізація наслідків втрати ринків на Сході. Тільки ці питання повинні бути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

КІНАХ. А.К. Тільки ці питання, які впливають на життєдіяльність кожного громадянина України, економічну безпеку, національні інтереси повинні бути пріоритетними в діяльності Верховної Ради.

Депутатська група "Економічний розвиток" жорстко наполягає повернутися до відповідальних прагматичних дій, які чекають від нас український народ і держава. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні народні депутати,  час на виступи вичерпано. Нуль. Я перепрошую, вичерпано час. Я перепрошую.

Переходимо до обговорення порядку денного. Шановні народні депутати,  якщо би попередній виступаючий виступав не 3 хвилини, а хвилину, у вас був би час. Але він вичерпав весь свій час. Тому, на превеликий жаль, півгодини у відповідності до Закону про Регламент є вичерпано. Ви бачили це на моніторі. Тому ми переходимо до наступного порядку денного. Дякую.

Отже, вашій увазі пропонується до включення до порядку денного, шановні народні депутати,  я так бачу, ви так активно зараз ходите по залу і маєте бажання активно працювати.

Тому законопроект (реєстраційний номер 4692) –  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо захищення інтересів малозабезпечених та соціально незахищених верств населення).

Шановні народні депутати,  я прошу визначатися, я прошу сісти, ми зараз будемо визначатися, до включення до порядку денного.

Прошу народних депутатів визначитися голосуванням щодо включення зазначеного законопроекту. Прошу включити систему "Рада".

 

10:36:57

За-151

Рішення не ухвалено.

Прошу по фракціях. Партія регіонів – 27, "Батьківщина" – 31, "УДАР Віталія Кличка" – 15, "Економічний розвиток" – 16, "Суверенна європейська Україна" – 21, ВО "Свобода" – 26, Компартія України – 0, позафракційні – 15.

Шановні народні депутати,  я прошу вас бути уважними, ви сьогодні зараз голосуєте за включення до порядку денного.

Наступний законопроект 4695 -  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні щодо захищення інтересів малозабезпечених верств населення.

Прошу народних депутатів визначитись голосуванням. Прошу включити систему "Рада".

 

10:38:03

За-193

Рішення не ухвалено.

По фракціях. Партія регіонів – 34, "Батьківщина" – 40, "УДАР Віталія Кличка" – 20, "Економічний розвиток" – 18, "Суверенна європейська Україна" – 22, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія – 1, позафракційні – 29. Дякую.

Наступний законопроект (реєстраційний номер 4728) проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розширення доступу до інформації про речові права на нерухоме майно з метою запобігання корупції та захисту права власності.

Прошу народних депутатів визначитись голосуванням. Прошу включити систему "Рада".

 

10:39:00

За-108

Прошу по фракціях показати. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 39, "УДАР Віталія Кличка" – 18, "Економічний розвиток" – 4, "Суверенна європейська Україна" – 5, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 27, Компартія – 0, позафракційні – 15.

Наступний законопроект (реєстраційний номер 4779) проект Закону про внесення змін до Закону України "Про здійснення державних закупівель" щодо державних закупівель сільськогосподарської продукції.

Прошу народних депутатів визначатися шляхом голосування. Прошу включити систему "Рада".

 

10:39:51

За-112

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 43, "УДАР Віталія Кличка" – 10, "Економічний розвиток" – 3, "Суверенна європейська Україна" – 12, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 28, Компартія – 0, позафракційні – 15. 

Наступний  законопроект  (реєстраційний номер 4133) – проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо уніфікації термінології у сфері централізованого водопостачання та водовідведення). Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:40:43

За-119

Рішення не ухвалено.

Прошу показати п фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 32, "УДАР Віталія Кличка" – 7, "Економічний розвиток" – 17, "Суверенна європейська Україна" – 14, ВО "Свобода" – 28, Компартія України – 0, позафракційні – 20. 

Наступний законопроект (реєстраційний номер 4312) –  проект Постанови про негайні заходи щодо забезпечення громадського порядку та громадської безпеки в столиці України – місті Києві. Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:41:37

За-140

Рішення не ухвалено.

Прошу показати  по фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 43, "УДАР Віталія Кличка" – 21, "Економічний розвиток" – 7, "Суверенна європейська Україна" – 18, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія – 0, позафракційні – 21. 

Наступний законопроект  (реєстраційний номер 3427) – проект Закону про Варту. Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:42:24

За-109

Рішення не ухвалене.

Прошу показати  по фракціях. Партія регіонів – 0,  "Батьківщина" – 34, "УДАР Віталія Кличка" – 12, "Економічний розвиток" – 0, Суверенна європейська Україна – 17, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія України – 0, позафракційні – 17.

Наступне питання. Перелік законопроектів (реєстраційні номери 4570, 4570-1, 4570-2, 4570-3), проект Закону про проведення люстрації в Україні.

Прошу народних депутатів, надзвичайно важливий для суспільства закон, прошу народних депутатів своїм голосуванням визначитися щодо включення цих законопроектів до порядку денного. Прошу включити систему "Рада".

 

10:43:31

За-131

Рішення не ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 40, "УДАР Віталія Кличка" – 24, Економічний розвиток – 1, Суверенна європейська Україна – 17, ВО "Свобода" – 29, Компартія – 0, позафракційні – 19.

Наступний проект постанови (реєстраційний номер 4828) проект Постанови про невідкладні заходи щодо підвищення професійного рівня співробітників правоохоронних органів. Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:44:21

За-126

Рішення не ухвалене.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 44, "УДАР Віталія Кличка" – 21, Економічний розвиток – 2, Суверенна європейська Україна – 16, ВО "Свобода" – 28, Компартія України – 0, позафракційні – 15.

Наступний проект постанови (реєстраційний номер 4759) проект Постанови про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь". Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:45:12

За-151

Рішення не ухвалене.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 38, "УДАР Віталія Кличка" – 26, "Економічний розвиток" – 3, "Суверенна європейська Україна" – 19, ВО "Свобода" – 29, Компартія України – 18, позафракційні – 18.

Ми пройдемо зараз всі питання, тоді, з вашого дозволу, – довключені.

Наступний проект Закону (реєстраційний номер 4470) – проект Закону про внесення зміни до частини 2 статті 7 Закону України "Про контррозвідувальну діяльність" (щодо функцій і повноважень Служби безпеки України). Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:46:18

За-137

Рішення не ухвалене.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 41, "УДАР Віталія Кличка" – 23, "Економічний розвиток" – 4, "Суверенна європейська Україна" – 18,   Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія України – 0, позафракційні – 21.

Наступний проект Закону (реєстраційний номер 4516) проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо позбавлення права на спеціальні пенсії та одноразову грошову допомогу посадових (службових) осіб, звільнених за порушення присяги, Конституції та Законів України.

Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:47:15

За-140

Рішення не ухвалене.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 42, "УДАР Віталія Кличка" – 25, "Економічний розвиток" – 4, "Суверенна європейська Україна" – 19, Всеукраїнське об'єднання Свобода" – 29, Компартія України – 0, позафракційні – 19.

Наступний проект Закону (реєстраційний номер 4737) –  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" (щодо гарантій пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб). Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:48:09

За-205

Рішення не ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 38, "Батьківщина" –  51, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Економічний розвиток" – 20, "Суверенна європейська Україна" – 21, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія України – 0, позафракційні – 24.

Є до потреби ще раз поставити все на голосування. Вважаєте, що буде достатня  кількість голосів?

На прохання народних депутатів ми ще раз поставимо спробу до включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 4737) про внесення змін до Закону України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" (щодо гарантій пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб). Прошу народних депутатів уважно ставитися і голосувати своєчасно.  Прошу включити систему "Рада".

 

10:49:27

За-211

Рішення не ухвалено.

Наступний законопроект  (реєстраційний номер 4339) –  проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо мораторію на штрафи для новостворених платників податків та учасників Революції Гідності). Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:50:05

За-125

Рішення не ухвалене.

Прошу показати по фракціях.  Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 46, "УДАР Віталія Кличка" – 17, "Економічний розвиток" – 4, "Суверенна європейська Україна" – 16, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія України – 0, позафракційні – 13.

Наступний проект Закону (реєстраційний номер 4772): проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" (щодо забезпечення діяльності). Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:50:56

За-235

Рішення ухвалене.

Прошу по фракціях. Партія регіонів – 42, "Батьківщина" – 43, "УДАР Віталія Кличка" – 25, "Економічний розвиток" – 25, "Суверенна європейська Україна" – 24, Всеукраїнське об'єднання "Свобода"–  28, Компартія України – 24, позафракційні – 24.

Наступний проект Закону (реєстраційний номер 4592): проект Закону про внесення змін до статті 3 Регламенту Верховної Ради України (щодо забезпечення доступу громадян на пленарні засідання Верховної Ради України). Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:51:54

За-132

Рішення не ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 40, "УДАР Віталія Кличка" – 24, "Економічний розвиток" – 1, "Суверенна європейська Україна" – 21, Всеукраїнське об'єднання "Свобода"– 28, Компартія України – 0, позафракційні – 17.

Наступний проект Закону (реєстраційний номер 4609): проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України).

Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:52:43

За-241

Рішення ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 45, "Батьківщина" – 47,  "УДАР Віталія Кличка" – 26, "Економічний розвиток" – 16, "Суверенна європейська Україна" – 24, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія України – 22, позафракційні – 32.

Наступний  проект закону (реєстраційний номер 4143),  проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення та радіомовлення" (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення ним телерадіоефірів).

Прошу народних депутатів визначатися.

 

10:53:39

За-137

Рішення  не ухвалене.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 46, "УДАР Віталія Кличка" – 13, "Економічний розвиток" – 7, "Суверенна європейська Україна" – 20, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія України – 0, позафракційні – 21.

 Наступний проект закону (реєстраційний номер 4292), проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України.

Прошу народних депутатів визначатися. Прошу включити систему "Рада".

 

10:54:28

За-136

Рішення не ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 46, "УДАР Віталія Кличка" – 20, "Економічний розвиток" – 3, "Суверенна європейська Україна" – 20, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 29, Компартія України – 0, позафракційні – 18.

Наступний проект закону (реєстраційний номер 4751) –  проект Закону про документи України, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон. Прошу народних депутатів визначити шляхом голосування.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:55:17

За-152

Рішення не ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 47, "УДАР" Віталія Кличка – 26, "Економічний розвиток" – 5, "Суверенна європейська Україна" – 24, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 28, компартія України – 0, позафракційні – 20.

Наступний проект закону (реєстраційний номер 4105 – проект Закону про внесення змін до статті 51 Кодексу законів про працю України щодо захисту здоров'я вагітних жінок. Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:56:09

За-241

Рішення ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 42, "Батьківщина" – 47, "УДАР" Віталія Кличка – 21, "Економічний розвиток" – 23, "Суверенна європейська Україна" – 27, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 28, компартія України – 25, позафракційні – 28.

І на останнє. Останнє питання сьогодні до включення.  Проект Закону (реєстраційний номер 4589) – проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з реорганізацією органів доходів і зборів. Прошу народних депутатів визначатися.

Прошу включити систему "Рада".

 

10:57:03

За-147

Рішення не ухвалено.

Прошу показати по фракціях. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 45, "УДАР" Віталія Кличка – 23, "Економічний розвиток" – 7, "Суверенна європейська Україна" – 23, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" – 28, компартія України – 0, позафракційні – 19. Шановні народні депутати, переходимо до порядку денного першого читання.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні колеги! Продовжуємо працювати. Ми зараз відповідно до порядку денного розглядаємо питання (реєстраційний номер 1093) – проект Закону про приватну детективну (розшукову) діяльність.

Будь ласка, народний депутат Швець, автор законопроекту. Прошу на трибуну.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги… Одну хвильку.

Шановні колеги, я пропоную так. Давайте Віктору Дмитровичу, давайте розглянемо це питання і після цього повернемося тоді ще до включення, коли є пропозиції.

Єдине, я прошу, шановні колеги, щоби пропозиції просто не лунали і не підтримували залу, попрацюйте в залі і визначиться, щоби все ж таки більшість фракцій підтримувало включення до порядку денного. Просто ставити на голосування, щоб провалити, в цьому сенсу нема.

Шановні колеги, давайте порадимося, за скороченою процедурою будемо розглядати питання? За скороченою. Повна процедура? Давайте, повна процедура, серйозне питання, будь ласка. Колеги, тоді зал нехай визначається.

Я ставлю питання щодо скороченої процедури і нехай зал визначиться з цього питання. Будь ласка, включіть систему "Рада".

 

10:58:58

За-76

Рішення не прийнято.

Працюємо за повною процедурою.

Будь ласка, Віктор Дмитрович, ваша доповідь.

 

10:59:08

ШВЕЦЬ В.Д.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується законопроект про приватну детективну (розшукову) діяльність. Тут Голова Верховної ради абсолютно обґрунтовано сказав, що ми зараз будемо розглядати надзвичайно важливу і необхідну нашій країні законодавчу пропозицію.

Шановні друзі, в більшості країн світу приватна детективно-розшукова діяльність визнана на державному рівні. Вона врегульована законами і оптимально використовується задля збільшення  можливості громадян та юридичних осіб у захисті законних прав і інтересів.

Сполучені Штати Америки, Великобританія, Франція, Німеччина і багато-багато країн світу широко використовують можливості приватних детективних агентств, детективних бюро в зібранні відповідних доказів і наданні цих доказів для розгляду справ у судах.

Таким чином, залучають надзвичайно важливі можливості громадянського суспільства для того, щоб в судовому порядку були надані докази, які підтверджують обґрунтованість тих чи інших позицій осіб при розгляді в судовому порядку.

Шановні колеги, я хотів би привернути вашу увагу до того, що приватна детективна діяльність в Україні, вона в принципів вже широко використовується. Але для того, щоб ця діяльність була належним чином унормована, і вноситься цей законопроект.

Законопроект, він складається із 8 глав, 26 статей, в яких чітко регламентується процедура створення детективних агентств, їх правовий статус, можливості і повноваження, а також отримання процедури свідоцтва на право заняття такою діяльністю. Умови, за якими анулюється свідоцтво, види детективної діяльності, детективних послуг, що можуть надаватись суб'єктами приватної детективно-розшукової діяльності. Повноваження цих суб'єктів, обмеження у здійсненні приватної детективної діяльності співробітників цих агентств та взаємодія їх з правоохоронними органами. Види замовників суб'єктів приватної детективно-розшукової діяльності. Суд професійної таємниці і результатів приватної детективної діяльності і так далі.

Тобто я хотів би сказати про те, що цей закон достатньо повно унормовує всі питання, пов'язані з діяльністю приватних детективних агентств. Я хотів би тут зазначити ще дуже одну важливу деталь. Цей законопроект був розроблений і ще декілька років тому назад. Він розглядався в парламенті шостого скликання. Він був підтриманий в першому читанні. Але, жаль, так черга і не дійшла для того, щоб він був розглянутий в цілому. Зараз, як ви пам'ятаєте, уже 3 чи 4 рази він теж ставився на розгляду в парламенті сьомого скликання. І нарешті сьогодні в нас є можливість, шановні колеги, ухвалити цей надзвичайно важливий і необхідний країні правовий документ.

Я хотів би зразу підмітити чому, в принципі, головна проблема, чому довгий час не приймався цей закон. Я думаю, що ви розумієте, що головною проблемою, головна проблема полягала в тому, що правоохоронні органи в особі, перш за все, Міністерства внутрішніх справ вона не допускала, щоб у нас створювалось конкурентне середовище в сфері розшукової діяльності. Але, я думаю, що час прийшов і всі громадяни України зрозуміли, що правоохоронні органи в даний час не можуть в повному обсязі виконувати свої повноваження щодо виконання тих функцій, які на них покладено. Тому, я думаю, було абсолютно логічно і правильно якби ми на законодавчому рівні ухвалили цей законопроект і надали можливість створення в Україні приватних детективних агентство, які б діяли з чітко визначеним Регламентом, законом повноваження і здійснювати ту роботу, яку не можуть здійснювати правоохоронні органи.

Я впевнений в тому, що законодавче врегулювання цього питання буде, принесе користь захисту конституційних прав і свобод українських громадян.

Шановні колеги, я прошу вас підтримати цей законопроект. Я абсолютно усвідомлюю те, що в цей законопроект необхідно внести деякі вже уточнення і зміни, оскільки він на протязі декількох років не розглядався в парламенті, а за цей час відбулись певні зміни, можливо, навіть достатньо серйозні. Але це не означає, що законопроект втратив свою актуальність.

Я переконаний в тому, що  до другого читання в цей законопроект можуть бути внесені певні зміни і доповнення, які тільки покращать цей законопроект і створить гарантії і таку солідну законодавчу базу для того, щоб ми вивели із тіні приватно-детективну діяльність і дали її законодавче врегулювання.

Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є питання до доповідача? Є питання. Будь ласка, мікрофон Яворівського народного депутата включіть.

 

11:05:26

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги! Володимир Яворівський, Троєщина, "Батьківщина", Київ.

Безперечно, це абсолютно нова тема в нашому законодавстві. Це поява абсолютно нового і якоюсь мірою, може, навіть і несподіваного органу у нашій правоохоронній системі нашій.

Через те, безперечно, на Заході це давно існує і це конче потрібно. На тлі, тим більше, на тлі нашої абсолютно продажної, ну, не цілковито, я не узагальнюю, міліції, прокуратури. Подивіться, гляньте на список, кого поміняно в прокуратурі – тільки обласних прокурорів, а решт всі заступники, вся ця челядь сидить на своїх місцях. Через це, чогось чекати від них нового в підходах не можна. Через те, поява приватних детективів, звичайно, дуже актуальна. І "Батьківщина" всі голоси, які вона має сьогодні тут ось, віддасть за цей законопроект.

Але мене цікавить найголовніше. Я якось, ну, не вичитав в законопроекті, пане Вікторе, не вичитав детально як потім напрацювання детективів приватних….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання.

 

11:06:39

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Запитання. Як напрацювання детективів буде використано потім, скажімо, уже не приватними, а державними правоохоронними органами? Яка модель? Як це буде робитися, поясніть.

 

ШВЕЦЬ В.Д. Я з вами абсолютно погоджуюся, що це питання, можливо, потрібно більш деталізувати в законопроекті. Але, наприклад, візьмемо Закон про адвокатуру. Закон про адвокатуру надає право адвоката збирати докази і надавати ці докази в суді при розгляді тих чи інших справ. Та от для того, щоб адвокат міг реалізувати ці  свої повноваження, які передбачені законом, він може, відповідно до чинного законодавства, якщо буде прийнятий цей закон, укладати відповідні угоди з приватними детективними агентствами або бюро, які будуть виконувати його доручення по збору тих чи інших доказів. Ці докази потім адвокатом, у встановленому порядку, будуть надаватися   в суді і будуть використовуватись судом. А суд буде оцінювати достовірні ці докази чи ні.

А що стосується отого безпосереднього вашого питання щодо використання правоохоронними органами, то в цьому є проблема, розумієте. Справа в тому, що правоохоронні органи взагалі не допускають, щоб була в  нашій країні будь-яка конкуренція. Але якщо ми приймемо цей закон, шановні колеги, а я наполягаю на тому, щоб ви прийняли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити відповідь.

 

ШВЕЦЬ В.Д. То у нас з'явиться надзвичайно велика можливість залучити до цієї необхідної роботи величезну кількість осіб, які звільнені з правоохоронних органів, професійних людей, які відповідно до закону створюють свої детективні агентства, бюро і будуть робити те, що і робили, ну, в певних межах тільки правоохоронні органи. А потім… Тому, це ж, ви зрозумійте, правоохоронці…, детективна діяльність буде надаватися на підставі договору між певною…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла відповідь. Дякую, Вікторе Дмитровичу. Прошу сідати.

Співдоповідає з цього питання голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Паламарчук Микола Петрович. Будь ласка. Де Микола Петрович? Шановні колеги… нема. Шкода, що голови комітетів так відносяться до їх обов'язків.

Шановні колеги, запишіться, будь ласка, на виступи. Від фракцій, будь ласка, запис.

Слово надається народному депутату Мироненко, "Економічний розвиток" депутатська група.

 

11:09:30

МИРОНЕНКО М.І.

Я прошу передати Пилипенку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, на трибуну запрошується народний депутат Пилипенко.

 

11:09:44

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую, пане Голово. Шановні колеги! Група "Економічний розвиток",  Пилипенко, Полтавщина

В цілому група "Економічний розвиток" підтримує ідею  закріплення детективної діяльності, приватної детективної діяльності  на законодавчому рівні. Абсолютно необхідно, нарешті, так як вже говорилося, зруйнувати певну монополію , скажімо так, Міністерства внутрішніх справ і ті кроки, які пропонується зробити, ті ідеї, безперечно, що вони є актуальними. Адже фактично закріплення    приватної детективної діяльності на законодавчому рівні, врегулювання цього питання дозволить  встановити права  і обов'язки, конкретизувати приватних детективів, приватних детективних агентств, чітко    встановити межі діяльності приватної детективної. По-перше, це і  убезпечить громадян від шахрайства. По-друге, воно буде сприяти в цілому і розшуковій діяльності, про що не можна не сказати.   

Фактично така ідея, я маю на увазі закріплення на  законодавчому рівні приватної детективної діяльності, вона є цілковито направленою на розвиток європейського  суспільства,  сприятиме значному  розвитку в боротьбі з порушенням прав громадян  і дозволить розвантажити державні правоохоронні органи.

Разом з тим, ми не можемо не відзначити досить багато недоліків  цього законопроекту, які не дають нам можливості  підтримати законопроект саме в цій    редакції, в якій він представлений вам сьогодні на розгляд.

Ну, перш за все,  законопроект містить багато  норм, які дублюють чинне законодавство і фактично перевантажують зміст.  Дуже багато невідповідностей та суперечностей  є щодо використання понять, які містяться у чинному законодавстві, наприклад, в Закону України "Про державну реєстрацію юридичних  та фізичних осіб – підприємців", в  Законі     України "Про державну службу", інших законах.

Особливу увагу необхідно привернути, колеги,  на форму господарювання та опис такої форми  у запропонованому законопроекті. Адже враховуючи, що приватна детективна діяльність є підприємницькою діяльністю та повинна відповідати Господарському кодексу  України, іншим законам. Необхідно також врегулювати послідовність  здійснення реєстрації підприємницької діяльності, видачі свідоцтва на право заняття  детективною діяльністю, отримання посвідчення  задля запобігання здійснення такої  діяльності без відповідної реєстрації.

Також викликає певне застереження строк набрання чинності законопроектом і, загалом, реалізація законопроекту в тій формі, вона потребує доопрацювання  існуючих програмних засобів, баз даних для здійснення реєстрації, видачі свідоцтв на право зайняття детективною діяльністю. Я не буду, за браком часу, розказувати про всі недоліки, ми пропонуємо цей законопроект направити на доопрацювання, суттєво доопрацювати і внести консолідований законопроект до парламенту. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Яворівський, "Батьківщина". Будь ласка.

 

11:12:36

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, шановні наші виборці! Мудрий чоловік сказав, що навіть дев'ять жінок протягом одного місяця не народять дитину.

Через те, я переконаний, що цей законопроект вже дозрів, він вже стільки бродить у надрах Верховної Ради кількох скликань, що, врешті-решт, до нього треба поставитися серйозно і, врешті-решт, його потрібно приймати, принаймні у першому читанні. А потім у цій паузі, в цьому люфті, так би мовити, вже дотягнути всі ті. Бо там, дійсно, є ті речі, які я ставив у своєму запитанні, як будуть використовуватися напрацювання. І, звичайно, що ми повинні убезпечити цей закон від однієї дуже, можливо, неприємної речі і незвичної для нас, а може й звичної – це втручання в особисте життя українських громадян. Як, в якій формі це буде робитися? Стеження, там і тому подібне. Це дуже небезпечно, і це потрібно буде обов'язково в законопроекті обмежити і обмежити у правах цього приватного детектива. Я думаю, що це дуже важливо.

І, звичайно, використання тих напрацьованих даних, я б хотів, щоб в законі було чіткіше сказано, що ці дані можуть не просто використовуватися захисником, а, можливо, навіть надати можливість брати участь в судовому засіданні і викладати свої аргументи представникові цього детективного бюро чи як воно там буде називатися, тоді все стане на свої місця.

Я абсолютно не згоден із моїм попередником, який тут виступав, що це потрібно обов'язково передати ще на доопрацювання. Його вже доопрацьовують, цей закон, я ще раз кажу, вже два чи три скликання, врешті-решт, його потрібно приймати.

І останнє вже, в мене ще є там трошки часу, я хочу звернутися до пана Руслана. Пане Руслан, не принижуючи ні на йоту моєї поваги до вас, я все-таки хочу вам сказати, як молодому парламентарію. Коли обговорюється питання включення питань до порядку денного є право народного депутата обговорювати цю тему. І так робилося у нас, не раз, не два і не три.

Ви  сьогодні прогнали ці всі швиденько, всі ці питання, як бачите, майже ніде нічого не набрали. Я маю на увазі і звертаюсь до парламентаріїв.

Шановні мої, не залежно від поглядів, ми повинні цього Амет-Хана Султана назвати аеропорт в Сімферополі, його іменем. Це легендарний кримський татарин, який був у відпустці, уявіть собі, прийшов у відпустку в той день, коли депортували кримських татар, і він був присутній уже з зіркою Героя. Це унікальний чоловік, який випробовував потім літаки, двічі Герой Радянського Союзу. Ми б сьогодні кримським татарам здорово допомогли б політично до депортації їхньої, назвавши, внісши сьогодні в український парламент, назвавши аеропорт в Сімферополі його іменем. Зробімо це,  це буде прекрасна штука і дуже потрібна і підтримка кримських татар.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Чумак, фракція "УДАР", будь ласка.

 

11:15:52

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги! Я хочу сказати, що Закон про приватну детективну діяльність, напевно, вже давно перезрів, і прийняття цього закону необхідно давно в українському суспільстві.

Приватна детективна діяльність – абсолютно нормальний вид діяльності, пприватної діяльності, в будь-якому цивілізованому суспільстві. Більше того, в умовах високої корупційності в правоохоронних органів, в умовах високої заполітизованості діяльності правоохоронних органів приватна детективна діяльність може стати певною альтернативою збору доказів як в кримінальному так і в цивільному процесі, при розгляді будь-яких справ, будь-якої складності.

Але, є одне але. Як кажуть, цей проект закону, щодо якого ми з вами розглядаємо, потребує достатньо суттєвого доопрацювання. Хочу сказати, що до мене як до голови комітету звертається дуже багато людей, які бачать себе в ролі приватних детективів. Більше того, це дуже велика кількість людей, які бачать себе в ролі очільників детективних бюро і хочуть працювати в цій царині. Але у них є дуже багато претензій до цього проекту закону.

Тому, я думаю, що на сьогоднішній день з огляду на те, що суспільство все-таки очікує можливості працювати в приватній детективній діяльності, необхідно все-таки прийняти цей закон у першому читанні. Але створити робочу групу з представників всіх фракцій, включити туди зацікавлених осіб із експертного середовища, із громадського середовища, для того, щоб врахувати всі позиції зацікавлених осіб, і для того, щоб закон у другому читанні не викликав нарікань ні в парламентському залі, ні в суспільстві, ні в тих людей, хто буде його виконувати.

Більше того, я хотів би сказати, що цей закон не став, не повинен стати  черговим законом тиску або черговим законом, який здійснює тиск на судову та правоохоронну систему, а тільки допомагав би їй в роботі. Дякую.

Тому ми будемо голосувати за прийняття закону в першому читанні і пропонуємо його прийняти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Зарубінський, депутатська група "Суверенна європейська Україна". Будь ласка.

 

11:18:20

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Олександре Валентиновичу! Шановні колеги! Хочемо ми  чи ні, а в Україні Інститут приватного детектива постане, і він буде. Інакше бути не може.

Чому? Тому що цілий ряд справ у суспільстві завжди краще з'ясовується, розслідується не державними правоохоронними слідчими структурами, а якраз приватними детективами. І про це свідчить досвід дуже багатьох країн, де рівень  правової свідомості і рівень розкриття злочинів набагато вищий, в рази навіть, а не на проценти, вищий ніж в Україні.

Достатньо сказати, що в Англії чисельність персоналу приватних охоронних і детективних фірм вдвічі перевищує кількість співробітників поліції. В Сполучених Штатах Америки бюджет приватних агентств на 50 відсотків більший ніж в усіх правоохоронних структур Сполучених Штатів Америки. Ми до цього прийдемо,  хоче сьогодні хтось чого чи не хоче, бо це є закономірність.

Я розумію, що в нашій свідомості або в нашому уявленні  часто приватний детектив асоціюється з блокбастерами, з художніми кінофільмами, де це герой, де це мачо, де це є людина, яка може розслідувати, що завгодно. Але більшість справ, я ще раз хочу сказати, стосуються зовсім іншого. Статистика доводить, що мова йде про пошук осіб, місцезнаходження яких невідоме. Ви знаєте, яка це проблема, в тому числі і для України. І державні правоохоронні слідчі органи далеко не завжди повноцінно виконують цю функцію.

Мова йде про розшук зниклого майна і тварин, до речі, і тварин. Цим займаються і в Англії, і у Франції, і в Норвегії якраз переважною більшістю приватні детективи. Йдеться про виявлення фактів порушень прав інтелектуальної власності, про що в Україні практично не…, чим в Україні практично ніхто не займався, не займається і, я думаю, ще довго по-справжньому займатися не буде. Тобто є ціле коло справ, де роль приватного детектива, приватного розслідування буде завжди вище і більш продуктивною, ніж це робиться в державному вимірі.

Я розумію, що дехто може розглядати це питання як лобіське, зважаючи на те, що це створюються детективні підприємства, приватні детективи і так далі. Але ще раз хочу сказати, що навряд чи нам треба винаходити велосипед, бо, я повторююсь, але роблю це навмисно, бо досвід країн, де набагато вищий рівень розкриття злочинів і краще функціонує правоохоронна система, доводить, що це наше майбутнє. А почалося воно ще з Конан Дойля, ви пам'ятаєте, хто був кращим детективом і хто краще розслідував: Шерлок Холмс чи відповідний інспектор? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Момот, Партія регіонів.

 

11:21:29

МОМОТ О.І.

Шановний Олександр Валентинович, шановні колеги! Народний депутат Момот, 27 округ, Дніпропетровськ.

Законопроект, безумовно, потрібний, він уже перезрів, як мої колеги казали. І ми багато в чому зробимо де-юре тим, що у нас уже майже є де-факто. Але є дуже багато застережень, я згоден зі своїми колегами, особливо по втручанню в особисте життя громадян.

Тому є пропозиція прийняти його в першому читанні за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Фурман, фракція  "Свободи".

 

11:22:12

ФУРМАН О.Ю.

Олексій Фурман,  фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Прошу передати слово Олегу Бондарчуку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  включіть мікрофон народного депутата Бондарчука. З трибуни, будь ласка.

 

11:22:39

БОНДАРЧУК О.В.

Дякую. Хочу сказати, що ми в принципі готові підтримати цей законопроект в першому читанні, але він потребує доопрацювання.

Законопроектом не визначено відповідальності фізичних та юридичних осіб за перешкоджання діяльності детективу, у зв'язку з чим більшість норма  будуть декларативними при їх застосуванні на практиці.

Законопроектом не визначається можливість участі детективів у проведенні слідчих дій при досудовому розслідуванні злочинів, що важливо, якщо покладати на них функції детективу, тому вищевказане необхідно передбачити, зважаючи на один із видів діяльності детективів, яким є пошук, збирання та фіксація відомостей в кримінальному провадженні. По суті без передбачення їхнього статусу в Кримінально-процесуальному кодексі України  їхня діяльність буде без результату через обмеженість у діяльності детективів  та проблемність залучення доказів до матеріалів кримінального провадження. Тому потрібно передбачити внесення  відповідних змін в Кримінально-процесуальний кодекс.

Також не визначено статусу інформації, яку буде зібрано детективом, оскільки в процесі діяльності йому може стати відомо конфіденційна інформація, оприлюднення якої може заподіяти значної шкоди  особі. Інформація, наприклад, про стан здоров'я таке інше.

При цьому  не визначена також професійна відповідальність детективів за значні порушення у їхній діяльності. Ну якщо буде видаватися ліцензія на якусь детективну діяльність, то треба передбачити, які наслідки порушення цієї ліцензії і як, і хто буде  визначати про припинення такої ліцензії.

Також в законопроекті містяться значні невідповідності в термінологічному аспекті з Цивільним, Господарським та іншими кодексами.

Ми вважаємо за доцільне проголосувати за повернення… за підтримати його в першому читанні або повернути на доопрацювання. Цей закон, дійсно, є важливим і потрібним для суспільства.

Однак, якщо говорити в контексті взагалі прийняття цих відповідних законів, то нам треба говорити також про реформування правоохоронної системи взагалі.

На сьогодні правоохоронна система України, зокрема органи досудового слідства, повинні виконувати свою належну функцію. То в мене  буде поставати питання про те, що потрібно громадянам звертатися до приватних детективів. Тому що, як ми знаємо, на органи досудового слідства виділяється колосальний бюджет. Вони не виконують свої функції. Роками лежать тисячі справ, які не розслідуються, і громадяни вимушені звертатися до правоохоронних органів, а вони не виконують функції по розслідуванню тих справ, які в них є.

Тому, я вважаю, за те, що потрібно почати з того, реформування правоохоронної системи, а саме з її люстрації, перевірки діяльності правоохоронних органів – те, що ми зробили з судовою системою, прийняли Закон про відновлення довіри до судової системи. Вважаємо за необхідне прийняти такий же закон про відновлення довіри до правоохоронної системи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте все ж таки заслухаємо позицію комітету з цього питання. І я запрошую на трибуну голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Паламарчука Миколу Петровича. Будь ласка.

 

11:25:58

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Шановний пане головуючий, шановні народні депутати України, шановні присутні! Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув проект Закону України про приватну детективну (розшукову) діяльність, поданий народними депутатами України Швецом і Малишевим на своєму засіданні ще 16 березня 2013 року.

Метою законопроекту є законодавче врегулювання приватної розшукової діяльності.

Я вам нагадую, що Верховна Рада не перший рік займається цим питанням, однак ніколи він не був таким актуальним, як сьогодні, коли необхідно спрямувати всі зусилля  правоохоронних  органів на забезпечення, у першу чергу, законності та порядку в державі, захисту прав і свобод громадян.

І ось тут дуже корисною може виявитись фігура приватного детектива, який буде мати право збирати подробну інформацію, надавати її у міліцію для прийняття своєчасного та законного рішення.

Законопроектом пропонується визначити види та правовий статус суб'єктів приватної детективної діяльності; види детективних послуг, що можуть надаватися суб'єктам правової діяльності і діяльності, пов'язаної з цими суб'єктами; обмеження у здійсненні  приватної детективної діяльності; питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну діяльність; питання соціального і правового статусу громадян, які займаються приватною детективною діяльністю.

Комітет вважає, що прийняття даного законопроекту дозволить вивести з тіні фактично діяльність великої кількості людей і поставити їх під суворий контроль держави, збирати з них податки. Крім цього, збільшиться можливість людей щодо захисту своїх законних прав та інтересів.

Ми впевнені, що і правоохоронні органи будуть працювати краще, якщо приватні детективи зможуть показати свої знання та вміння. Тим більше, що більшість з них – це досвідчені працівники правоохоронці, які зараз знаходяться не пенсії.

Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняття законопроекту в першому читанні за основу, з подальшим його доопрацюванням до розгляду у другому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція комітету.

Шановні народні депутати, хтось із депутатів ще наполягає на своєму виступі? Я бачу дві  руки.  Народний депутат Журавський, будь ласка.

 

 

11:28:22

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, ви всі, особливо хто займається підприємницькою діяльністю, хто займається політичною діяльністю, знають, наскільки вразливим є проблема захисту прав і свобод людини і громадянина. І, якщо людина звертається часто в правоохоронні органи, часто правоохоронні органи не можуть захистити цю людину. І суд не може. Ми знаємо, що він у нас корумпований, теж не може захистити. Кажуть, недостатньо доказової бази, щоби захистити право людини.

Так ось, приватні детективи як суб'єкти підприємницької діяльності, вони допоможуть зібрати цю базу в плані захисту прав і свобод людини. Вони допоможуть правоохоронним органам, вони допоможуть суду прийняти правочинні рішення. Крім того, приватні детективи це як правило люди, які колись працювали, передбачається, і люди, які колись працювали в правоохоронній системі і мають великий досвід.

Врешті-решт приймати рішення буде судова гілка влади. І крім того, ці люди, вони працюють на приватній основі. І відповідно на законній основі збирають необхідні матеріали. Відрахування будуть іти до бюджету. Тому з двох точок зору, захисту прав і свободи громадянина, це корисно. І з точки зору збільшення державного бюджету також корисно.

Якщо взяти зарубіжний досвід. Візьміть будь-яку європейську країну, Сполучені Штати Америки, Японію, країни, які розвиваються, - скрізь є відповідні закони, які дозволяють приватну детективну діяльність. Вона, цей законопроект давно вже "гуляє" в стінах парламенту. І я як секретар Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності можу стверджувати, що коли ми його розглядали в нашому комітеті, всі абсолютно депутати, які належать до різних фракцій, проголосували за те, щоб прийняти цей законопроект в першому читанні.

Закликаю депутатів проголосувати за цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Мірошниченко.

 

11:30:59

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Олександре Валентиновичу! Шановні виборці, шановні колеги! Я хотів би сказати буквально кілька слів з практичної діяльності що це за закон, і наскільки він важливий сьогодні для нас. Тут вже говорили, що в першу чергу ми маємо ухвалювати рішення, виходячи з інтересів наших виборців.

Так от, я стикався до того, як прийшов в парламент, з діяльністю адвокатів. І з ситуаціями, коли адвокат, представляючи інтереси того чи іншого громадянина, перебуває в нерівних умовах, оскільки на обвинувачування або на прокурорів у кримінальному процесі працює ціла система. Ціла система працює. І слідчі органи, і інші органи влади надають цю інформацію, дають при формуванні правової позиції всі аргументи, які  тлумачить обвинувачення і використовує так, як йому потрібно.

Що стосується позиції адвоката і ми про це говорили, коли готували нову редакцію Закону про адвокатуру, то у нього дуже часто немає ніякого інструменту задля того, щоб забезпечити аргументи на користь свого підзахисного або тієї особи, яку він представляє.

І в цьому контексті якраз дуже важлива роль приватних детективів, які можуть професійно зібрати інформацію, які можуть дати можливість адвокату, працюючи, викласти ці аргументи і максимально, об'єктивно дати можливість суду встановити істину. Тому цей закон необхідний. Ця діяльність не є суто підприємницькою. І, на моє переконання, ми повинні ухвалити цей закон за основу і, допрацювавши його до другого читання, дати можливість громадянам України використовувати той механізм, який діє в усьому цивілізованому світі і запровадити ті стандарти захисту прав і свобод  людини і громадянина, до яких ми прагнемо, говорячи про європейську інтеграцію. Дякую за увагу.

І прошу підтримати цей законопроект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  І я звертаюсь до автора закону, він наполягає на заключному слові. Будь ласка, Віктор Дмитрович. Паралельно я звертаюсь до секретаріату з наказом, будь ласка, зробіть оголошення для всіх депутатів, щоб вони підійшли до сесійної зали для прийняття рішення. Будь ласка, Віктор Дмитрович.

 

11:33:34

ШВЕЦЬ В.Д.

Шановний Олександр Валентинович, я хотів, перш за все, щиро  подякувати всім народним депутатам, які активно прийняли участь в обговоренні цього надзвичайно важливого законопроекту і сказати про наступне.

Тут абсолютно правильно було сказано нашими колегами про те, що цей закон – це надзвичайно важливий інструмент в забезпеченні конституційних прав і свобод громадян. І прийняття цього закону, до речі я хотів би це особливо підкреслити, можливо, і буде тим каталізатором до зміни нашої всієї правоохоронної системи. Ви зрозумійте, ми цим законом припиняємо монополію Міністерства внутрішніх справ, ми даємо можливості громадянину  за допомогою професійних людей захищати їх і відстоювати їх права і свободи.

Шановний Олександр Валентинович, я бачу, що в основному в залі є підтримка цього законопроекту. Я, коли його доповідав, теж говорив про те, що він потребує доопрацювання. Але не доопрацювання в першому читанні, а доопрацювання вже між першим і другим читанням.

І абсолютно правильно і доцільно було б якби під час його доопрацювання були залучені і всі представники громадських організацій, наукових установ, які вже з погляду на сучасний стан справ внесли відповідні корекції до цього закону, який би тільки покращив би його юридичний зміст.

А зараз я хотів би сказати про те, що в першому читанні, шановні колеги, приймається лише концепція цього закону. Я думаю, що ніхто із виступаючих не піддав сумніву обґрунтованість і правильність юридичної концепції цього закону. А що стосується тих змін і доповнень, які зроблять цей закон ще більш кращим і ще більше, який буде служити інтересам наших  громадян, то, я думаю, що це тільки треба вітати.

Але, я думаю, що в нас зараз склалася, Олександр Валентинович, така ситуація, що в залі недостатня кількість народних депутатів, які зможуть ухвалити цей закон. І попередні голосування показали, що в нас принципі у нас немає можливості ухвалювати сьогодні рішення.

Тому я дуже просив би, щоб ми дали можливість цей закон проголосувати, наприклад, завтра. А сьогодні обмежитися обговоренням. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Герман репліку хоче з цього питання висловити. Будь ласка.

 

11:36:18

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, складається дивна ситуація в парламенті. Вчора ми не могли голосувати, тому що не було парламентської більшості в залі. Сьогодні знову є пропозиції перенести голосування на завтра, бо і сьогодні нема парламентської більшості в залі. Ми як опозиція готові підтримати ті законопроекти, які йдуть на соціальний захист людей. Але ми дуже просимо вас, вплинути на правлячу коаліцію, на парламентську більшість, щоб вони все-таки  виконували своє зобов'язання перед державою і народом. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колег, я хочу нагадати, що вчора Верховна Рада прийняла дуже важливі питання: чотири законодавчих акти, які пов'язані як з боротьбою проти корупції, захистом прав людей, але ж головне – з наданням Україні спрощеного візового режиму. І вчора у Брюсселі саме було оголошено підписання другого етапу переходу на спрощений, а в перспективі – на безвізовий режим для українських громадян з Європейським Союзом. Це дуже важливий крок, я дякую парламенту за це. Тому ми можемо працювати, ефективно працювати. Інше питання – що дисципліна у фракціях, я погоджуюсь з вами, на дуже низькому рівні.

Шановні колеги, давайте… Ну, по реплікам… Давайте ми зараз по голосуванню визначимось з вами.

Народний депутат Журавський, будь ласка.

 

11:37:49

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, дуже важливий законопроект. І  обговорення показало, що фракції, представлені в парламенті, і групи будуть його підтримувати. У мене пропозиція перенести, обговорення відбулося, перенести голосування на наступний день. Дякую. На завтра.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, підтримується ця пропозиція? Підтримується ця пропозиція. Да? (Шум у залі) Дякую.

Шановні колеги, я прошу, прошу… Все ж таки давайте я оцінку зроблю по сигнальному голосуванню. Давайте посигналимо, да. І я  оголошу присутність в залі людей, да, тих фракцій, які відповідально ставляться, і депутати, які відповідально ставляться до своїх обов'язків. Давайте сигнальне голосування по цьому закону. Прошу. Прошу включити систему "Рада" для сигнального голосування.

 

11:38:59

За-169

169 депутатів прийняли участь в сигнальному голосуванні.

Будь ласка по фракціях.  26 – Партія регіонів, 41 – "Батьківщина", 16 – "УДАР", 16 – "Економічний розвиток", 21 – "Суверенна європейська Україна", 25 – "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 24.

Шановні колеги, єдине, ви розумієте от я звертаюсь до всіх депутатів, до     керівників  фракцій, що таким відношенням до своїх конституційних обов'язків, колеги, ми повністю компрометуємо парламент і прискорюємо завершення його  роботи. Мабуть, це об'єктивний  процес.

 Шановні колеги, я хочу  зараз зробити оголошення. Відповідно до статті  60  Регламенту  Верховної Ради  України повідомляю  про створення у Верховній Раді України сьомого скликання  міжфракційного депутатського об'єднання "За мир та стабільність". Головою міжфракційного депутатського об'єднання  "За мир та стабільність" обрано народного депутата  України Грушевського Віталія Анатолійовича. І до складу об'єднання увійшло 15 народних депутатів.

Шановні колеги, ми переходимо до розгляду наступного питання.  Реєстраційний номер   цього питання 4081 –  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни.

Будь ласка, доповідає народний депутат Томенко Микола Володимирович.  

 

11:41:09

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Миколо Володимировичу, я вибачаюсь, давайте  порадимося з залом.

За скороченою процедурою можемо розглянути?  Можемо. Прошу підтримати розгляд цього питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:40:53

За-126

Немає бажання у депутатів. Рішення не прийнято, 126 голосів всього підтримало цю пропозицію.

Тому працюємо за   повною процедурою, шановні колеги, давайте   всесторонньо розглянемо цей Закон.

 

ТОМЕНКО М.В.

Друзі, я лаконічно доповім,  оскільки йдеться не про  законодавчу ініціативу Миколи Томенка і  Валерія Сушкевича чи моїх  друзів і колег, які  пройшли Афганістан і присутні тут у Верховній Раді. Мова йде про пропозиції, які направлялися  всіма громадськими організаціями, які представляють  учасників бойових дій в Афганістані.

Мова йде не стільки про якісь новели або нововведення  в законодавство, а про уточнення тих норм, які фактично не виконуються або по-різному тлумачаться чиновниками.

Справа в тому, що ми маємо, як ви знаєте,   загальний закон, і йдеться якраз про уточнення чи внесення змін в частину закону, що стосується соціального захисту ветеранів війни. І кілька позицій я зараз вам озвучу, ті, які викликають на місцях нерозуміння управлінь соціальної політики або подвійне їх тлумачення.

Перша позиція стосується урегулювання і встановлення статусу члена сім'ї померлого учасника бойових дій і, відповідно, соціальний статус, який  з цього випливає. Загальна стаття закону, яка перераховує усіх учасників бойових дій працівниками управлінь, тлумачиться в той спосіб, що такий статус, в разі смерті учасника бойових дій, поширюється лише виключно на членів сім'ї в період Великої Вітчизняної війни. Так протлумачили чиновники. І тому мої колеги дуже просили, щоб ми чітко уточнили, що оскільки статус учасник бойових дій сьогодні пошириться і на учасника бойових в Афганістані, тому коли йдеться про дружин померлих інвалідів або учасників бойових дій під час Афганістану, статус члена сім'ї померлого учасника бойових дій надається і учасникам війни в Афганістані.

Друга позиція стосується того, що, як ви знаєте, я слабо розуміюсь, яка система була нагород під час Великої Вітчизняної війни. Але в часи Афганістану була ситуація така, коли фактично були чорні і білі афганці. Тобто частина афганців, яка служила десь по віддаль від штабів, не завжди вчасно або взагалі не отримувала бойові нагороди, хоча їх подавали енну кількість раз, особливо на простих солдатів і сержантів. І таким чином, ще одна норма закону створила цю для нас неприємну обставину, вона поділила афганців на тих, які встигли отримати бойові нагороди і ті, які не встигли отримати бойові нагороди. Тобто велика кількість людей, які пройшли Афганістан, а це порядку двох років служби, сержанти десь служили рік і вісім, рік і дев'ять місяців, а солдати деякі навіть більше двох років служили, і, скажімо, в силу цієї бюрократії штабної не отримали бойові нагороди, на них, виявляється, не поширюється теж  одна із норм статусу учасника бойових дій.

Третя позиція стосується ситуації, на нашу думку, теж несправедливої, що коли йдеться про гуманітарну допомогу в частині надання автомобіля. Тобто на сьогоднішній день виглядає ситуація так. Якщо помер інвалід, учасник бойових дій, і для того, щоб члени сім'ї могли той автомобіль отримати, вони повинні ще додатково сплатити всі податки, збори, які діють на день здійснення митного оформлення автомобіля. Наша пропозиція така. Якщо цей автомобіль, строк експлуатації його складає більше 10 років, ми розуміємо, в якому стані. От уявіть собі, це 10 років цей автомобіль, помер інвалід, і сім'я, щоб залишити його, мусить заплатити ще всі податки і збори. Це не є такі фантастичні гроші. Тому в частині цієї норми, якщо автомобіль в сім'ї більше 10 років, і в цей момент помер інвалід, безкоштовно передається автомобіль членам сім'ї.

І остання позиція. Ми уточнюємо все, що стосується відпусток, щоб вони так само, ця норма, яка стосується відпусток по статусу ветерану війни, поширювалася і була уточнена, бо вона подвійно тлумачиться так само працівниками соціальних служб і учасникам бойових дій в Афганістані. Є момент, пов'язаний з тим, що тут мене критикували, що ми ще забираємо, ми ніби розширюємо сферу соціальної відповідальності уряду, ми деякі уточнюючі норми, які і зменшують, я б сказав пільги. Вони пов'язані з тим, що на сьогоднішній день є певні категорії військовослужбовців, які за певні локальні дії не в бойових умовах прирівняні до учасників бойових дій. Ми це розтлумачуємо, і сьогодні чітка норма, що ви статус учасника бойових дій можете отримати, коли берете участь в реальних бойових діях, а, скажімо, не в навчаннях чи інших справах.

Виходячи з цього, шановні колеги, я би просив підтримати даний законопроект, проголосувати його в першому читанні. І зрозуміло,  ми  ще мусимо з міністерствами попрацювати, оскільки йдеться про  те, як закон буде виконуватися Міністерством соціальної політики, з Міністерством фінансів попрацювати для  того, щоб уточнити фінансові якісь позиції, і тільки після того прийняти його в цілому.

Олександре Валентиновичу, враховуючи те, що  наш аналіз ситуації в сесійні залі показує, що у нас є потенціал для  прийняття цього законопроекту, але цей потенціал сьогодні втрачено, я думаю, що він буде відновлений завтра зранку, щоб ми так само не голосували за даний законопроект. І вас так само просив, щоб ви передали нашим колегам, які близько трьох місяців суміщають посади, підтримати чесно і принципову позицію Слюз Тетяну Ярославівну, яка  єдина, фактично на наступний день, коли її призначили, написала заяву і сьогодні працює на ввіреній  урядом    їй посаді. На жаль, інші класики урядової діяльності поки що не поспішають писати заяви. Тому я просив би пришвидшити  всю цю історію, і ми б тоді хоча б на 10 чоловік мали більше людей.

Дякую, доповідь закінчено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів співдоповідь має Валерій Сушкевич.

Я думаю, достатньо була обґрунтована доповідь. У виступах можна буде прокоментувати. Будь ласка,  Валерій Михайлович.

 

11:48:13

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги! Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів 9 квітня цього року на своєму засіданні розглянув цей законопроект за номером 4081.

Хочу сказати, що  я – один із співавторів  законопроекту разом з колегою Томенком. І важливо, що ми написали цей     законопроект, вибачте, я  скажу не як  голова комітету і як голова комітету, на прохання людей, ветеранів Афганістану, учасників бойових дій, їх сімей, які просили ці питання вирішити і  однозначно закріпити їх в законодавчому полі України. І це дуже суттєво, я просив би звернути всіх фракцій звернути увагу на те, що цей законопроект не просто ініціатива народних депутатів. Це реально ініціатива людей, які розуміють, що треба захищати тих, хто захищав українську державу і тих, хто виконував свій обов'язок перед країною.

Як вже зазначалося, законопроект направлений на посилення соціального захисту ветеранів війни і інвалідів, зокрема із числа учасників бойових дій.

Перше. Законопроектом врегулюється проблемне питання: встановлення статусу члена сім'ї померлого учасника бойових дій. Вже було сказано, по суті, сьогодні мають місце випадки відмови у встановленні такого статусу, що призводить до численних скарг і звернень, які дуже багато надходять до комітету.

Законопроектом пропонується надати право реальним ветеранам війни додаткової відпустки із збереженням заробітної плати тривалістю 14 робочих днів, незалежно від спеціальних якихось державних нагород та визнання їх інвалідами. Це люди, які були учасниками бойових дій, які безпосередньо приймали участь в бойових діях. І сьогодні пропонується цим законопроектом надати право їм на одержання додаткової відпустки строком 14 робочих днів на рік із збереженням заробітної плати. Сьогодні ця ситуація є, ну, в законодавчому полі в іншому порядку і без збереження заробітної плати.

Друге. Те, що сьогодні пропонується законопроектом, - це питання надання права на отримання у власність автомобіля, визнаного гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через органи соціального захисту населення, після смерті інваліда або дитини-інваліда одному із членів сім'ї без сплати податків і зборів в незалежності від терміну експлуатації такого автомобіля.

Я хочу нагадати, що сьогодні такий автомобіль передається безкоштовно, якщо термін експлуатації його перевищує 10 років. В іншому випадку, за умови сплати податків і зборів або передачі його по, ну, шалено важкій і тривалій процедурі Міністерству соціальної політики, яке часто не знає, куди його потім дівати, в якому він знаходиться. Тим більше, що інвалід сам – учасник бойових дій, цей  автомобіль сам утримує, сам ремонтує, бо він часто як гуманітарна допомога не є новим, і практично все те, що було вкладено  інвалідом, щоб ця машина їздила,  фактично після його смерті  вилучається із сім'ї, якщо це менше 10 років. Про це вже ми давно говорили, про це звертаються наші виборці, і я просив би звернути на це  увагу і все-таки прийняти рішення якесь тоді просять люди, які мають відношення  до цієї законодавчої недосконалої ситуації.

Крім  того, законопроектом пропонується уточнити  підстави встановлення  статусу учасника  бойових дій,  зокрема щодо встановлення такого статусу особам, які  в період бойових дій були залучені командуванням військових частин державними організаціями до розмінування полів і об'єктів народного  господарства та особам, які в період бойових дій на мінних тральщиках брали участь в траленні бойових мін, встановлених у територіях і нейтральних водах.

При цьому законопроектом пропонується зберегти статус учасника бойових дій за особами, які  вже визнано учасниками бойових дій відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни".

Я хочу звернути, що Головне науково-експертне управління повністю підтримує зазначений законопроект та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні він може прийнятий бути за основу.

Прошу всі фракції підтримати цей соціально значимий законопроект. Тим більше він торкається наших бойових соратників і бійців, які сьогодні також…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити виступ.

 

11:53:25

СУШКЕВИЧ В.М.

…тих наших військовослужбовців, які сьогодні  захищають суверенність української держави. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. 

Шановні колеги, я прошу записатися на виступи від  фракцій.

Слово надається  народному депутату Табачніку, "Економічний розвиток" депутатська група. Будь ласка.

Слово надається народному депутату Мирному, фракція "Свобода".

 

11:54:20

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово на виступ Едуарду Леонову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Прошу Едуарда Леонова на парламентську трибуну.

 

11:54:29

ЛЕОНОВ Е.В.

Дуже дякую. Едуард Леонов, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Крим, Севастополь.

Друзі мої, шановні народні депутати! Ми повинні звернути увагу на те, що під час обговорення дуже важливих соціальних законопроектів в сесійній залі ми бачимо цілу купу порожніх місць. Шановна опозиція, будь ласка, це справа опозиції – боротися за соціальні права. Якщо ви хочете бути справжньою опозицією, шановні регіонали і комуністи, то приходьте до сесійної зали і працюйте. Це перше.

По-друге. Ми не повинні забувати під час обговорень будь-яких законів, які встановлюють статус ветеранів, статус потерпілих під час бойових дій, про бійців, які зараз беруть участь в антитерористичній операції. 

На сьогоднішній день гинуть і отримують поранення наші бійці. І в кожному законопроекті, який стосується соціальних гарантій, підвищення соціальних гарантій, забезпечення соціальних гарантій учасникам бойових дій, ми повинні обов'язково згадувати тих хлопців, які зараз на передовій захищають нас з вами від терористів, від агресорів, від окупантів.

Щодо самого законопроекту, то, звичайно, що його треба підтримувати. І фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" його підтримає. Треба, звичайно, до другого читання, після ухвалення його в першому читанні, внести суттєві зміни, в тому числі і техніко-юридичного характеру. І, по суті. Ви знаєте, тому що, наприклад, якщо говорити про автомобіль, який передається родині померлого ветерана, то не завжди родина і хоче брати той автомобіль, ту купу металобрухту, яку треба обслуговувати і яку вже не можна використовувати. Ми повинні подумати і про тих ветеранів, які і досі не мають тих автомобілів, які пообіцяла держава. І ухвалюючи подібні законопроекти, треба згадувати і про необхідність забезпечення тих людей, які не забезпечені.

Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде вносити свої пропозиції, свої зміни, свої правки. Але, в першу чергу, обговорюючи будь-які соціальні питання, ми повинні думати не тільки про минуле, а і про сучасне. Тому що і зараз гинуть люди, і зараз люди отримують поранення, і зараз є ті люди, які вже сьогодні потребують соціальних гарантій, вже сьогодні потребують з боку держави соціальної реабілітації.

Ну, і я – кримчанин, не можу не нагадати Верховній Раді, що вчора не пройшов через сесійну залу проект Постанови про соціальну підтримку людей, які стали біженцями у своїй власній державі за останні два місяці. Людей, які полишили свої домівки у Криму, на сході України, і змушені переховуватися від злочинних режимів, які зараз намагаються окупувати нашу державу.

Тому я прошу, шановний головуючий, повернутися до розгляду проекту постанови 4510 і забезпечити соціальні гарантії біженцям з Криму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію.

Народний депутат з Дніпропетровщини  Момот, будь ласка.

 

11:57:54

МОМОТ О.І.

Момот, 27 округ, Дніпропетровськ. Шановний Олександре Валентиновичу, передайте слово Морозенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, прошу народного депутата Морозенка до слова.

 

 

11:58:16

МОРОЗЕНКО Є.В.

Добрый день, уважаемые коллеги! Депутат Морозенко, Днепропетровск. Я  хотел бы сказать несколько слов по этому законопроекту.

Мы его обсуждали на комитете. И все фракции, представители всех фракций, всех политических сил проголосовали одногласно за его принятие. Это очень важный законопроект, который серьезно упрощает процедуру получения инвалидами ряда существенных льгот. В частности это касается по автомобилям, о которых говорил наш коллега Сушкевич.

Совершенно неправильно, когда в семье инвалида находящийся автомобиль в течение определенного периода времени после ухода из жизни инвалида возвращается государству. Это создает массу проблем для семьи инвалида. Это создает массу проблем для государства. Потому что реализация автомобиля такого, она весьма проблематична.

Я хотел бы, чтобы мы с вами поддержали этот законопроект, все присутствующие здесь, в зале. Я понимаю, что у нас голосов мало. Постарайтесь сконцентрироваться. И я попросил бы депутатов, которые ушли, тоже подойти в зал и проголосовать за этот законопроект.

И я бы очень хотел всех попросить не включать сюда, в это рассмотрение, политические моменты. Это действительно нужный закон для всех наших самых незащищенных, самой незащищенной категории наших граждан, наших инвалидов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Яворівський, будь ласка. Троєщина, нагадаю.

 

11:59:55

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Точно, Троєщина, Володимир Яворівський. Шановні наші ветерани, учасники бойових дій! Шановні депутати, шановні наші виборці! Ще донедавна ми, українці, навіть хизувалися перед іноземцями в тому, що, бачите, ми здобули незалежність, відновлення нашої української державності без жодної крапельки крові. Виявилося, що за цю незалежність треба все-таки платити кров'ю. На жаль, сьогодні українці за неї платять.

Здавалося, що тема учасників бойових дій, фронтовиків в Україні вже закрита. Ні, не так. Вона залишається актуальною і на сьогодні. Через те я думаю, що цей дуже важливий законопроект нам треба було би трішки подумати, то нам треба було його приймати напередодні 9 травня. Це було б реальне відзначення наших і фронтовиків, і учасників бойових дій. І не парадами фальшивими, сьогодні їх потрібно, як це було в Москві, де бряцала зброя, - на пів Європи було чути лязгід танків російських, мілітарної супердержави, озброєної "до зубів" і це демонструвалося.

А справді, оцей законопроект, оце справжня увага до наших і фронтовиків-ветеранів, яким вже сьогодні по 80, під 90 років, і до учасників бойових дій, які брали участь у бойових діях за кордоном, в інших республіках. І вже найсвіжіших наших героїв і учасників боїв уже за Україну, за  Донеччину та навіть і за той самий Крим.

Через те, законопроект дуже важливий і потрібний. Я ще раз хочу наголосити, і це дуже важливо, щоб нас почули самі ті  люди, яких цей законопроект стосується. Це і продовження відпусток на 14 днів, це дуже і дуже важливо. Це те, що уже діти їхні або дружина, якщо вона другий раз не вийшла заміж, так само мають право на пільги. І тут багато говорилося, і це, до речі, дуже справедливо, мабуть, всі депутати знають, скільки до нас приходить людей і з цими нещасними, хай Бог мені прощає, автомобілями, яким, не автомобіль залишається людям, а залишається проблема, від інваліда після його смерті.

Через те, я наполягаю і говорив із Миколою Томенком, і він зголосився зі мною про те, що не центральний орган має вирішувати залишити родині цей автомобіль, там, який він, там, не є, а це треба вирішувати десь на районному рівні, не вище. Уявляєте собі, їздити цій родині, їздити до Києва, обтовкати пороги чи Міністерства соціального захисту, чи якихось інших інституцій, які уповноважені на це, а щоб це вирішувалось, буквально, ще раз кажу, на рівні районного центру.

Цей законопроект, ще раз кажу, треба приймати. Оце, оце документ, який, справді, Україна доводить, що вона пошановує людей, які брали участь у бойових діях, у боях за Україну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Цибенко, фракція Комуністичної партії.

 

12:03:04

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги, шановні громадяни України, Петро Цибенко. Фракція Комуністичної партії України, голова Ради організації ветеранів України.

Шановні колеги, я ще раз нагадаю як називається закон. Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни. Здавалося б, в рік 70-річчя Великої Перемоги, в рік 25-ї річниці виводу радянських військ із Афганістану, хто не проголосує за цей законопроект. Але, ви знаєте, в цьому законопроекті ще раз підтверджується істина про те, що дуже часто проблеми криються у дрібницях, які є в тексті закону.

Отже, фракція Компартії України має три чіткі позиції:

Позиція перша. Це те, що ми, безумовно, підтримуємо норму щодо двотижневої додаткової оплачуваної відпустки для інвалідів війни, учасників бойових дій. Це не викликає ніяких сумнівів. Ми це, безумовно, підтримаємо.

Друга норма, яка викликає не тільки запитання, але і заперечення. Отже, послухайте уважно, шановні колеги. В Законі про гуманітарну допомогу після смерті інваліда, дитини інваліда автомобіль визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через органи захисту населення, увага! Може бути переданий у власність одному із членів сім'ї за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізовує державну політику у сфері соціального захисту населення.

Шановні, якщо залишимо зазначене формулювання, запевняю вас, ніхто не отримає ніякого автомобіля, навіть іржавого. Наша позиція – записати чітко: "Безкоштовно передається", два слова. І коротше і чіткіше. Безкоштовно передається.

І третя позиція. Це те, що ми наполягаємо, щоб 10 стаття, яка визначає перелік осіб, на яких поширюється дія закону, не чіпалася. Мені сказали колеги, що ми нібито трошки стисли, але жодну категорію не втратили. Але ще раз наголошую, не чіпати 10 статтю Закону про статус.

Отже, я виклав позицію фракції Компартії України з цього питання. Я підтримую, що тема надзвичайно важлива. Тема надзвичайно актуальна. Повірте, що в Комітеті соціальної політики і праці надзвичайно часто звертаються люди з цієї проблеми. Отже, ми маємо забрати у чиновника пряника і віддати закону для того, щоб чітко і однозначно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, хтось із народних депутатів наполягає на виступі? Я бачу дві руки. Будь ласка, народний депутат Журавський.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Перерва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуємо розгляд питання, і буде перерва.

 

12:06:13

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, цей законопроект, як тут і зауважувалося цілком доречно, ініціатива ветеранів Афганістану.

І треба вклонитися нашим героям і засвідчити, що ті, що захищали державу, завжди будуть в пошані і завжди про них пам'ятатимуть. Прийняття цього законопроекту дасть гарний сигнал українському суспільству, особливо для тих, хто сьогодні боронить честь і достоїнство української держави.

Науково-експертне управління – за. Профільний комітет – за. Я так, послухавши колег з інших фракцій і груп, зрозумів, що вони також за. І наша група "Економічний розвиток" також підтримує цей важливий, соціально-значущий законопроект.

Не можна не погодитися із зауваженням Петра Степановича Цибенко, тут доречно. Треба оцю "має…" і зробити імператив, який чітко дасть можливість передати автомобіль членам сім'ї безкоштовно, безкоштовно і автоматично.

Проект передбачає зміну умов передачі автомобіля після смерті особи з інвалідністю у власність одного з членів сім'ї. Ми це підтримуємо.

Проект передбачає розширення кола осіб, на яких поширюються пільги, членів сім'ї померлих ветеранів війни – також ми це підтримуємо.

Проект передбачає введення додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 14 днів. Ми також це підтримуємо.

І проект передбачає особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, збільшити термін відпустки з 14 до 21 дня. також підтримуємо. Олександр Валентинович, прохання до вас перенести голосування цього важливого соціально-значущого законопроекту на завтрашній день, тому що завтра певне буде більше народних депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олег Ляшко.

 

12:08:39

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України! Сьогодні на Сході нашої країни наші Збройні Сили, співробітники правоохоронних спеціальних органів  прикордонної служби ведуть боротьбу  за звільнення  частини території нашої країни від терористів, диверсантів, окупантів –  усіх тих, хто хоче розчленувати,  розколоти  нашу країну і віддати її на поталу ворогу.

Завдання  Верховної Ради, завдання  всього українського народу –  всі як один  мають  підтримувати наші славні Збройні Сили, тих, хто бореться сьогодні і захищає мирне небо над нашою головою.

Завдання українського  Уряду – максимальну надати підтримку,  соціальний захист  і допомогу членам сімей військовослужбовців, особливо тим, які, на жаль, від рук терористів, яких підтримують комуністи  і регіонали – банда Януковича, загинули на фронті в боротьбі за єдину і незалежну  Україну.

Сьогодні майор військовослужбовець, який на передовій щохвилини ризикує життям, у нього 3,5 тисячі  заробітна плата, і, як  мінімум, 2-3 тисячі він платить  за оренду квартири. За що жити йому, за що жити його сім'ї і його дітям?

А коли вбивають  наших героїв, хто їм потім допоможе? А переважна  більшість з них не мають взагалі  власного житла, де жити, на відміну  від тих, хто ллє тут на трибуні крокодилячі сльози, особливо комуняки, як вони печуться про  соціальний захист, нехай Симоненко свій п'ятиповерховий особняк віддасть під житло  для українських військовослужбовців, щоб вони не тинялися по орендованих чи найманих  квартирах.

Я прошу виконувача  обов'язків Президента  України Олександра Турчинова дати доручення уряду невідкладно забезпечити житлом всіх учасників антитерористичної операції на Сході нашої  країни. Їх не так багато, і є можливість з Державного бюджету виділити певні кошти.

Сьогодні терористи платять по 500  доларів тим,  хто вбиває  наших людей! А наші військовослужбовці по 3 тисячі гривень на місяць  отримують. Тому я прошу уряд  передбачити виплати, як мінімум,  по 1000 гривень щодня  учасникам   антитерористичної операції, які ризикують своїм життям.

Ну, і найголовніше. Якщо ми хочемо захистити країну, якщо ми хочемо навести лад у нашій країні, починати треба з Верховної Ради, починати треба з тих, хто зрадив Україну, з банди Януковича і з комуністів, яких треба виносити на вилах отуди на передову, нехай вони там, не ховаються тут…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, народний депутат Рудьковський, і підводимо риску під обговоренням.

 

12:12:04

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, я думаю, що цей закон, який ми обговорили, потрібно обов'язково прийняти завтра під час ранішнього засідання. Але, на жаль, ми зараз обговорюємо соціальне забезпечення для сімей, для жінок, які втратять свого члена сім'ї на війні.

Давайте зараз, Олександр Валентинович, я звертаюсь до вас, звертаюсь до всіх депутатів і правої, і лівої частини залу. Не було можливості проголосувати закон, який вніс Кабінет Міністрів щодо проведення законного всеукраїнського  референдуму, за яким ми могли б визначитися на всеукраїнському законному референдумі, Україна унітарна чи федеративна держава, російська мова державна чи мова в певному регіоні.

Я пропоную добавити до цього питання, також Україна орієнтується і рухається в Європу чи в Митний союз, Україна позаблокова держава чи буде вступати в якісь блоки. Якщо ми призначимо цей законний референдум, по-перше, той, хто буде перешкоджати цьому референдуму, разом з проведенням виборів Президента, він не дбає про цілісність держави і не дбає про Україну, і про стабільність. Друге, ми однозначно проведемо вибори Президента на Сході і люди прийдуть, і висловлять свою позицію.

Давайте, зараз є можливість, якщо всі дуже багато говорили про референдум, що він зніме напругу, чого ми боїмося? Ми боїмося, що вся Україна не хоче жити в цілісній державі? Ні, вона хоче жити спокійно, стабільно в єдиній державі. Давайте це питання розглянемо, проголосуємо, знімемо спекуляції. Щоб жодні політичні сили, жодні лжеполітики не спекулювали думкою людей, не підбурювали, не піднімали і ми не бачили того, що ми бачимо зараз. Кожен день гинуть люди. Це перше питання.

Друге питання. Я сьогодні вношу закон до Верховної Ради, наполягаю завтра проголосувати його – в першому турі визначити Президента України. Йде війна. Скільки загине людей між першим і другим туром? Хто буде нести відповідальність? Ми повинні не забезпечувати амбіції того, хто вийде другим у другий тур, ми повинні дбати про людей, про Україну, про майбутнє, в кінці кінців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Заключне слово голові комітету, одну хвилину.

 

12:15:09

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги, прошу уваги, від політичних проблем повернемося до наших ветеранів, учасників бойових дій, в тому числі тих, хто захищає сьогодні українську державу.

Я хочу подякувати всі фракції, які підтримали законодавчі пропозиції мої разом з народним депутатом Томенком. І, Олександре Валентиновичу, всі зійшлися на тому, що якщо можна все-таки поставити його на голосування завтра, коли зал буде більш наповнений.

Тому у мене прохання все-таки  завтра поставити і не забути завтра про наших учасників бойових дій і проголосувати за цей законопроект. Дякую всім за підтримку цієї законодавчої норми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зрозуміло.

Більшість пропозицій було щодо голосування цього закону завтра. Я думаю, що ми будемо прислухатися до пропозицій народних депутатів.

А зараз оголошується перерва на півгодини, до 12 години 45 хвилин. Будь ласка.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжує Верховна Рада свою роботу. Але я знову звертаюсь до депутатів, до керівників фракцій. Безумовно, таке  відношення до роботи вищого законодавчого органу – це  неповага, в першу чергу, до наших виборців.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. "Свобода" є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "Свободу" я бачу, так,  правда не всіх.

Шановні колеги, я зараз прошу,  давайте ми розглянемо проект Закону. Пане Ярославе, ви готові доповідати? Ярославе Михайловичу, будь ласка.

Проект Закону про внесення змін до статті 22 Закону України "Про захист економічної конкуренції" щодо державного контролю за концентрацією суб'єктів господарювання.

Будь ласка, народний депутат Сухий має натхнення і бажання доповісти цей проект закону.

 

12:52:14

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! Я почну з  двох пропозицій. Перша пропозиція. Ніколи парламент не засідав за неділю, за дві  неділі до президентських виборів. Тим більше ще до таких смішних якихось, викручених, дострокових, догори ногами з тими рейтингами дутими  якимись, незрозумілими для мене.

А наступний тиждень тут взагалі нікого в залі не буде. Це перша пропозиція.

І друга пропозиція. Я так розумію, що в нас не  скорочена процедура. І друга пропозиція. Було би непогано, якщо б ми, наприклад, спочатку законопроекти розглядали ті, що в першому читанні, а потім вже слухали внесення до  порядку денного. Тим більше,   багато хто сьогодні і не знав про що ці законопроекти про внесення їх до порядку денного, про що вони. А там, до речі, непогані речі були.

Тому законопроект, який я  тут доповідаю. Навіть якби кожний з нас натиснув по п'ять кнопок, у нас все одно голосів в залі не буде. Але я вам доповім  цей законопроект, бо він стосується підтримки однієї з  галузі, яка являється сьогодні галуззю з високими технологіями – галузь літакобудування.

Україна входить до числа тих шести держав світу, які мають можливість і  вміють сьогодні від проектування до готового  літака. А з минулого року Україна почала випускати і виробляє повний цикл гелікоптерів, які сьогодні, в нинішніх умовах, як тактична зброя вкрай потрібні.

Закон "Про захист економічної конкуренції" був прийнятий у 2000 році. У 2005 році була внесена зміна. Вона стосувалася концентрації суб'єктів господарювання. І ми тоді визначили, що не вважається концентрацією. Я вам процитую з того закону: "Не вважається концентрацією і не потребують отримання дозволу Антимонопольного комітету створення суб'єктів господарювання, коли здійснюється координація конкурентної поведінки між цими суб'єктами господарювання. Такі дії розглядаються як узгоджені дії".

Шановні колеги, сьогодні Україні для того, аби купити акції іншого літакобудівного підприємства, наприклад київському заводу, чи харківському заводу, йому потрібний великий період чекати: три місяці тільки оформлення документів в Антимонопольному комітеті, потім величезний період - той, Антимонопольний комітет в який подасть. А тепер послухайте, про що говорить уряд і що зазначено у висновках профільного комітету. Мовляв, якщо літакобудівне підприємство України купить акції літакобудівного підприємства за кордоном, це створить не конкурентоздатне середовище. Серед кого?

Київський завод виробляє великі "Руслани", "АН-148", "АН-158". Харківський завод виробляє "АН-72", "АН-74", "АН-140". "Авіант" і 410-й – ремонтують. "Мотор Січ", "Прогрес" – проектують двигуни і тому подібне. Харків робить ….агрегати, Дніпропетровськ – систему гідравліки і тому подібне. Між ким не буде конкуренції? Вони, навпаки, узгоджені між собою. В нас конкуренти декілька – це Росія і фірма "Роллс Ройс" в Великобританії, і "Лок…" і "Боінг" в Сполучених Штатах Америки. Підкреслюю ще раз6 ми входимо до тих шести країн світу, які можуть від початку до кінця виготовити літак, а з 2014-го, ще раз вам нагадую, ми випускаємо вже гелікоптери. І почнемо на базі "МІ-8" робити військово-тактичний гелікоптер, який дасть змогу підсилити могутність нашої армії.

Я чому говорю про висновки Головного… Кабміну і комітету. Ви послухайте, мова йде про те, що прийняття наданих пропозицій створить ризик монополізації чи суттєве обмеження конкуренції на відповідному товарному ринку України чи значній його частині.

Ще раз нагадую вам, у нас немає конкурентності, у нас немає конкуренції і не повинно бути, тому що ці всі заводи літакобудівні України працюють всі на один результат – на конкретний тип двигунів і на конкретний тип літаків. Тому я просто… ну буде виступати голова цього профільного комітету, може вона роз'яснить, про що мова йдеться, яку конкуренцію. Один завод на України "ФЕД" виробляє агрегати до авіаційних двигунів. З ким він вступить в конкуренцію?

Якщо ми отримуємо право за скороченою процедурою закуповувати такі акції іноземних авіаційних заводів, ми отримуємо доступ до нових, інакших… чи інших, чи кращих, чи гірших, але до якихось інших технологій. Літакобудування  має великий термін виконання замовлень, літакобудування має велику фондоємність і фондоозброєність, тому нам необхідні не тільки ці акції, нам необхідні високі технології, нам необхідно вносити зміни в проектування, нам необхідно вносити зміни до виробництва авіаційної техніки.

На останок. Колеги, ще раз  вас хочу попросити. Літакобудування – це останній бастіон високих технологій в Україні. Радіоелектроніку ми вже… проїхали. Кольорову металургію із смертю Запорізького алюмінієвого комбінату ми закрили. У нас високі технології  лишилися тут, в авіаційній і космічній галузі, тому я пробив би цей законопроект підтримати. Він виглядає таким чином – одне речення. Одне речення в змінах до статті 22, що не вважається концентрацією: придбання часток акцій нерезидентів суб'єктами літакобудування, які підпадають під дію норм статті 2 Закону України "Про розвиток літакобудівної промисловості".

Я думаю, що замість цього мав би профільний комітет почати: взяти статтю 2 Закону "Про розвиток літакобудівної промисловості" і там є перелік тих декількох підприємств, котрі входять до літакобудівної промисловості. До речі,  суміжні, ну наприклад Волочиський машинобудівний завод,  він також працює на літакобудування. В Красиліві завод, Хмельницької області, він також працює на літакобудування.  На Закарпатті…  Цілком правильно!

Я бачу, що аудиторія в курсі дела, розуміє, що таке літакобудування. Тому я би просив цей законопроект підтримати. Якщо не сьогодні, то завтра. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можемо сьогодні.

Будь ласка, є питання. Включіть мікрофон Віктора Пинзеника.

 

12:59:07

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні колеги, шановний доповідачу! Якщо можна було заплутати своїм виступом суть питання, то ви цього успішно добились. При чому тут Харків, при чому тут Дніпропетровськ? Скажіть, будь ласка, я правильно зрозумів суть вашого законопроекту? Мова йде про надання права купувати акції нерезидентів всього-на-всього. То при чому тут Дніпропетровськ? Дніпропетровськ – резидент, Харків – резидент.

Або, інакше кажучи, ви говорите про дозвіл інвестувати в літакобудування інших країн. В цьому суть законопроекту?

 

СУХИЙ Я.М. Я чому прочитав нерезиденти і чому перерахував перелік цих літакобудівних підприємств. Тому що є таке зауваження: замість резидентів юридично коректніше використовувати термін "іноземні суб'єкти господарювання".  Що ми вкладаємо чи що ми не інвестуємо, ми отримуємо звітом  високі технології. При чим тут інвестування? Це по-перше.

А по-друге. Заводи, перелік яких є у профільному законопроекті, входять в систему літакобудування. Ось про що ми говоримо. А в висновках написано, що якщо ми купимо ці акції, то ми створимо антиконкурентне середовище – де, серед кого? Хто ще що не зрозумів?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте зараз заслухаємо співдоповідь від профільного Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики. Кужель Олександра Володимирівна, будь ласка.

 

13:00:49

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги! Це коли законопроект, який ми розглядаємо не відповідає тій доповіді, яку ми прослухали.

Я дуже поважаю колегу народного депутата Сухого, і це його округ. Він, дійсно, все своє життя політичне присвятив підтримці великого серйозного підприємства, власником якого є пан Богуслаєв, – "Мотор Січ". Це, дійсно, є серйозне підприємство. На жаль, автори законопроекту не присутні у Верховній Раді зараз на засіданні.

Але хочу сказати в чому суть. Я повністю підтримую Ярослава Сухого в тому, що дуже важливо вкладати гроші в це підприємство на нові технології, на розробку конструкторських бюро, на створення будь-яких кооперацій. Для того треба вкладати гроші, а не вимивати з цього підприємства. І якщо власник підприємства хоче купити акції російські або "Боінга", то то є вільні гроші. Або він хоче купити з грошей, які є прибутком цього підприємства. Перепрошую, направляйте на розвиток українського підприємства, розширюйте і створюйте можливість розвитку українського літакобудування. Бо ми вже побачили, як у нас хазяйнують на луганському тепловозобудівному власники, як кричали тут деякі політичні партії, що забрали у Жеваго  завод і віддали росіянам. Вони вирізали колісну пару нашу, найкращу технологію в цьому підприємстві, і поїхали. Як вони зупинили, росіяни, завод алюмінієвий в Запоріжжі, як вони зупинили Лисичанський нафтопереробний і багато інших.

Нема сьогодні можливості в українському літакобудуванні, яке, дійсно, є ситуацією не дуже розширеною для конкурентності, давати право без Антимонопольного комітету вимивати  гроші з підприємства і купувати акції у нерезидентів.

Є бажання, подивимося, як вкладаються гроші. Пройдіть, будь ласка, всю технологію, і тоді це буде нормально.

Позиція комітету. Відхилити даний законопроект, бо він не відповідає інтересам розвитку українського літакобудування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є бажаючі виступити з цього питання?

Будь ласка, народний депутат Момот.

 

13:03:07

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, Дніпропетровськ, 27 округ. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги! Можливо, Ярослав Сухий не дуже тонко розказав про те, що він хотів сказати. Ми одна з держав, яких в світі, мабуть, 10 всього, яка може спроектувати, збудувати і навчити літати літак. І для нас важливо, щоб наша продукція розходилась по світі.

І Ярослав Сухий пропонує купити акції російського чи другого підприємства іноземного, яке купуватиме потім наш двигун, наше авіаційне обладнання. Тому я пропоную з урахуванням тих зауважень, які прозвучали у голови комітету, прийняти за основу в першому читанні і доопрацювати до другого читання цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Я бачу, ще декілька депутатів хочуть виступити. Народний депутат Карташов, будь ласка, включіть його мікрофон.

 

13:04:18

КАРТАШОВ Є.Г.

Уважаемые коллеги! Я считаю, что если мы хотим похоронить какое-то дело, нам очень просто, это делается, повесив какой-то ярлык. Вот, сделал сегодня грамотный доклад. Да, может быть, он не так полностью соответствовал тому назначению самого предмета, который здесь говорился. Но я знаю одно. Для того, чтобы сохранить сегодня авиастроение, должен работать наш завод.

А для того, чтобы он работал, нужно все-таки посмотреть цепочку сборки авиационных двигателей. Он сегодня не может жить без таких поставщиков, которых можно было бы приобрести за рубежом. И там, где комплектующие особенно идут для сборки самого авиационного двигателя. Вся эта схема четко определяется слишком многими нитями связей. Нельзя эти связи обрывать.

Вот у нас есть отдельные ура-патриоты, которые считают, что мы должны только сами все делать, не обладая для этого соответствующими ни техническими, ни научными разработками. И тем самим гробят дело. Нам нужно поддержать эту идею, нужно проголосовать и дать "добро" для того, чтобы комбинат соответствующим образом мог закупать соответствующие и проекты, и соответствующее оборудование, и соответствующие производства за рубежом. Вот тогда мы сможем построить наш авиационный двигатель и гордиться тем, что мы не просто сохранили потенциальные возможности, а мы приобрели еще дополнительные возможности для производства авиационных двигателей. Все это вместе составляет сегодня один большой объем нашей совместной работы.

Уважаемые депутаты, вопрос не только в этом вопросе, что мы рассматриваем, если смотреть дальше и говорить о том, что мы должны поддержать сегодня национального производителя, так это конкретный путь и экзамен для всех и каждого, кто присутствует в этом зале и кто будет принимать участие в голосовании. Давайте поддержим сегодня для того, чтобы все-таки это производство сохранить и иметь перспективу для дальнейшего развития этого направления.

Я думаю, что многие, кто хотел бы сегодня, наверное, поддержать по-настоящему нашего национального производителя должен сказать свое веское да в этом вопросе. И, я думаю, что мы обязаны это сделать. Спасибо большое за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Стояна.

 

13:06:57

СТОЯН О.М.

Олександр Стоян, депутатська група "Економічний розвиток". Шановні колеги, ми знаємо Ярослава Сухого як людину, яка багато років займається питаннями соціального захисту, питаннями створення робочих місць, захисту робочих місць і ніколи ми не можемо звинуватити в тому, що він лобіює чиїсь інтереси, зокрема, скажемо, росіян чи ще когось. Він лобіює дуже гарні інтереси подальшого розвитку літакобудування в Україні. І, я вважаю, що може там є якісь зауваження, якісь там недоречності, але треба цей законопроект підтримати. Ми знаємо серйозного керівника цього підприємства Богуслаєва, знаємо високу вагу і значимість його вертольотів, моторів і таке інше.

І друге. Олександр Валентинович, я дивлюсь по залу, ну, сьогодні мало людей, завтра, мабуть, буде ще менше, в п'ятницю ще нікого не буде, взагалі не буде. Ми сьогодні розглянули низку дуже важливих соціальних законів і це дуже позитивно, що ми підійшли до соціальних законів і ветеранів війни, і інших категорій, і завтра, ну, в мене є сумнів, що ці закони будуть проголосовані, хотілось, щоб вони були проголосовані. Тому в мене є така пропозиція, Олександр Валентинович, на розсуд депутатів. Давайте завтра ми до 12 години попрацюємо, побачимо як піде в нас робота по голосуванню за цими законопроектами, які сьогодні ми розглянули і віднесли, якщо не буде людей,  ну, вибачте за слово, не треба мордувати депутатів, з одної сторони. З другої сторони, багато депутатів мають зобов'язання, вони супроводжують кандидатів в Президенти.

Давайте на завтра ми закриємо Верховну Раду, тому що в п'ятницю, якщо запросите уряд, взагалі буде соромно, що тут десяток буде сидіти. Закриємо і закриємо аж до президентських виборів. Так завжди ми робили напередодні президентських виборів. Неділя була в комітетах, неділя була на округах. Тому що кожний депутат або частина депутатів має певні зобов'язання перед кандидатами в Президенти. А просто сидіти тут, і ми бачимо вашу добру волю і бажання організувати роботу, але вам це не вдасться при всьому вашому бажанні, тому що не можна всіх депутатів звинувачувати, що десь пішли, там болтаються чи шляються. Вони виконують певні політичні завдання.

Тому моя пропозиція перша. Підтримати в першому читанні законопроект Сухого. Друга пропозиція. Розглянути організаційні питання завтра після 12 години, і потім визначитися. А потім, коли ми оберемо Президента 25-го там, скажімо, в першому турі чи на два тури вийдемо, ми можемо два тижні попрацювати і надолужити.

Тим більше, Олександр Валентинович, ми за ці дні прийняли дуже суттєві, принципові закони. Ви самі казали сьогодні, зв'язані з євроінтеграцією, зв'язані  з законами, які від нас вимагав Європейський Союз і багато інших. А це закони наші внутрішні, закони соціальні, закони важливі, їх треба приймати. Але треба мати гарантії, що вони будуть проголосовані. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Чечетов, будь ласка.

 

13:09:47

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Александр Валентинович, уважаемые коллеги! Борьба за целостную неделимую независимую Украину ведется не только в политическом поприще, но и на экономической площадке.

Еще один великий мыслитель и классик в свое время сказал, что политика – это есть концентрированное выражение экономики. На экономической площадке мы ведем борьбу и в сфере энергетики, в газовой сфере, в угольной промышленности, в области высоких технологий, в авиационной промышленности, в космической отрасли. И везде мы должны способствовать тому, чтобы наши позиции укреплялись, закреплялись, и в целом только тогда нам будет способствовать успех, и в целом тогда мы устоим и экономически, и политически.

Поэтому этот закон нужно рассматривать в контексте достижения успеха на экономической площадке  для Украины, которая должна способствовать и политическому успеху в конечном итоге для нашей Украине. Спасибо. Прошу поддержать и принять законопроект в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Мирний наполягає на слові. Включіть мікрофон.

 

13:11:04

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Що цікаво, що якраз ті групи або фракції, які висувають відповідний законопроект і наполягають на ньому, практично переполовинені. Тобто ми бачимо чітко, що є окремі люди, окремі представники, яким болить це питання, інших не хвилює. І не треба прикриватися словами про те, що ми маємо захищати національні інтереси. Якщо ми маємо захищати національні інтереси, то ми маємо мабуть почати з того, що хоча би внесемо в порядок денний законопроект про люстрацію. Оце є захист національних інтересів.

Якщо ми маємо захищати національні інтереси, то ми маємо голосувати за ті законопроекти, які виносяться в зал, на підтримку різних верств населення, в тому числі і інвалідів, і постраждалих, і учасників бойових дій і голосувати за них. Якщо ми кажемо про цей закон, то давайте називати, знову таки, речі своїми іменами. Є сильніші виробники, є слабші. І сильніші, прикриваючись слабшими, коли ми згадуємо Красилівський агрегатний завод, який працює на літакобудування, так він працює. Але, по-перше, це державний завод, по-друге, він зараз працював тільки на Російську Федерацію. От, і не треба за тими ховатись, а треба чітко казати, що так, я  є керівник, власник, я бачу свій шлях розвитку. Це нормально, це чесно, це правильно. Але тоді, дійсно, давайте тоді з прибутку виймати кошти і інвестувати. А чи не є цей законопроект можливістю, наприклад, навпаки, іноземним суб'єктам заходити в Україну і скуповувати акції. Тому що, вибачте, у Російської Федерації точно так є проблеми з технологіями. І  чому її, коли ви пам'ятаєте, при Януковичу було величезне бажання спільні проекти в аерокосмічній  галузі, та тому що  у них булава не летить. А ви знаєте, що будь-які технології в першу  чергу ідуть на оборону. І у них атомні підводні човни є, а ракети  для них немає, тому їм треба було  залізти на "Південмаш" і заволодіти  тими технологіями.

Тому давайте будемо чесними перед собою. Мабуть, законопроекти потрібні, але не такі, на зміцнення обороноздатності, а ті, які, дійсно, працюють на державу. А бажання закупити зі сторони технології – це нормальне бажання, але тоді за власні кошти і не треба вимагати, що дайте  для мене особливі умови. Тому що ми пам'ятаємо особливості приватизації багатьох металургійних, наприклад, комбінатів, які  приймалися тут у Верховній Раді, у цьому залі, і чим це закінчилось.  Давайте в ці ігри    переставати грати.

Слава  Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Народний депутат Каплін, включіть,  будь ласка, мікрофон.

 

13:14:12

КАПЛІН С.М.

Народний депутат Каплін,  фракція  "УДАР Віталія Кличка", Полтавщина. 144 виборчий округ.

Особисто я вважаю, що ми навколо цієї теми  можемо і повинні знайти порозуміння. Я буду, чесно кажучи, переконувати, намагатись переконувати  нашу фракцію, можливо, в певних аспектах,  змінити свою позицію і знайти золоту середину в розв'язанні тієї справді серйозної економічної дилеми.

На фоні абсолютно безглуздого,  для мене незрозумілої і недолугої норми, про регулювання антимонопольним комітетом цієї  позиції, яка стосується міжнародної  промислової комерції чи міжнародних зовнішньоекономічних відносин. Треба сказати, що ми, дійсно, маємо серйозну проблему після розриву зовнішньоекономічних відносин із Росією. Очевидно, що ці складнощі ми матимемо і з ними зіткнемося в найближчі 5 років, за умов перебування на посаді президента країни Путіна  Володимира    Володимировича.

І тому наша держава має  спродукувати змістовну, розумну,    враховуючи інтереси, зокрема, таких підприємств як "Мотор Січ", стратегію диверсифікації перебудови структури економіки і врахування, головне, інтересів тих трудових колективів і власників таких стратегічних для окремих регіонів підприємств.

Тому вважаю, що оскільки сьогодні це рішення очевидно прийматися не буде, є великі сумніви з приводу явки народних депутатів на роботу завтра, тим більше, післязавтра. Ми зможемо провести відповідні консультації, внести свої пропозиції аби убезпечити інтереси національної економіки і мінімізувати зовнішньоекономічні ризики для наших стратегічних економічних інтересів в контексті цього законопроекту і, через прийняття рішення щодо цієї проблеми, сформувати цілу національну стратегію поведінки таких підприємств як "Моторсіч" в цих складних умовах, не треба залишати один на один з цим складним викликом ці підприємства, треба допомагати і зберегти трудові колективи, і роботу на цих підприємствах. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я зараз, я бачу руки, я дам слово.

Єдине, в мене питання, щось ми самі себе вже починаємо заспокоювати, що завтра людей не буде. Завтра у нас звичайний робочий день – четвер. І я вважаю, що зобов'язані і керівники, і фракції груп, забезпечити явку депутатів, коли депутатам потрібні додатково якісь нагадування, що треба працювати. По наступному тижні, дійсно, залишається один тиждень до завершення виборчої кампанії, ми можемо з вами обговорити питання і наступний тиждень зробити якийсь формат, який дозволить багатьом прийняти участь у виборчій кампанії або забезпечити її організацію. Але, я ще раз кажу, по завтрашньому дню не може бути навіть ніяких натяків, будемо працювати і будуть голосуватися закони.

І, шановні колеги, ми вже сьогодні пішли на поступки, що там перенести голосування. Наступного разу ми не будемо переносити голосування. Будете дякувати депутатам, колегам своїм за те, що провалені закони. Народному депутату Зарубінському включіть мікрофон.

 

13:17:53

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Власне, по-перше, ви забрали ті слова, які я хотів сказати і для чого я брав слово. Ви знаєте, пропозиції з приводу того, що до президентських виборів має парламент бути закритий, мені абсолютно не зрозумілі, і я їх не сприймаю. Хто там балотуються хай вони і балотуються. Чому Верховна Рада має зважати на те, що хтось веде конкурентну боротьбу? Давайте припинимо ці розмови. Самі себе, як відома вдова, собі висікаємо себе, треба припинити це.

Ще один момент. Тут вчора хтось пропонував тури влаштовувати і збирати тут людей з приводу Верховної Ради, я хотів би запропонувати тури до своїх однофракціонерів здійснювати, щоб вони приходили на засідання. Це був би кращий варіант.

А щодо законопроекту Сухого. Ви знаєте, кажуть, що треба не дивитися, хто є автором законопроекту, а я дивлюся. Я знаю цю людину вже багато років, і я завжди знаю, що він відстоює інтереси українського літакобудування. Не американського, не російського, а українського літакобудування.

І ще. Коли от колеги ділилися своїми враженнями щодо цього законопроекту, я подумав, а скільки в Україні є таких підприємств рівня "Мотор Січ"? Підприємств, які, по-перше, не гендлярством займаються купи-продай і компродорством, а які, дійсно, виробляють конкурентоздатний продукт, конкурентоздатний товар. Я більше 10 не зміг нарахувати, чесне слово. У нас є цілі регіони, де немає жодного підприємства такого рівня.

І тому, коли знову кажу, саме Сухий пропонує цей варіант, ми не можемо його відхиляти з порогу. Можливо, там треба думати над тим, як уникнути ситуації, коли антимонопольний комітет нічого не вартий. Бо я, наприклад, переконаний, що Антимонопольний комітет – це один із ключових інструментів забезпечення економічної конкуренції, Сполучених Штатів Америки Антимонопольний комітет може що завгодно. Він примушує Біла Гейтса ділити своє підприємство на дві частини.

Тому не відхиляти цей законопроект. Якщо не буде підтримки, то дати можливість автору його доопрацювати. І пам'ятати, що у нас не так багато підприємств, які займаються не гендлярством, не компродорством, а справжнім виробництвом конкурентоспроможної продукції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, у нас, ви бачите, як активно зараз йде обговорення. І, бачите,  парламент бере в даному випадку не кількістю, а якістю, в тому числі і виступів.

Я не можу не надати слово депутату Гончарову, і ще  я бачу одну руку. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

13:20:42

ГОНЧАРОВ А.Д.

Уважаемый Александр Валентинович! Уважаемые коллеги! Я так понимаю, что в основе  всей нашей политической и экономической деятельности в конечном итоге есть конечный результат – это бюджет, бюджет страны. И этот бюджет страны,  если он финансово сбалансированный, тогда все имеют положительные результаты. И вот в основе этого положительного финансового  документа, конечно, лежит работа всех промышленных предприятий, в том числе и то, которое мы сегодня рассматриваем.

И я хотел бы  даже больше сказать. Когда сегодня идет  разговор о возможном рассмотрении федеративного устройства, то в конечном итоге и в основе этого федеративного устройства лежит финансовая сбалансированность. Финансовая сбалансированность региона, района, города, области и страны. И, конечно, без финансовой сбалансированности достигнуть положительных результатов невозможно.

Поэтому необходимо поддержать данный законопроект. Потому что это есть основой экономики и основа нашего бюджета. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, Олександра Володимирівна Кужель, і підводимо риску під обговоренням цього питання.

 

13:22:08

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні колеги! Дуже дякую за обговорення, але хотіла б звернути увагу щодо збереження підприємства цей законопроект не має жодного відношення.

Сьогодні існує прозора процедура для того, щоб будь-яке підприємство, яке є монополістом на території України і хоче купувати акції у нерезидента будь-якої держави, він повинен пройти процедуру Антимонопольного комітету, який захищає в період процедури інтереси країни і перевіряє всі можливі необхідні документи, які ми передбачили з вами законом. Цей законопроект передбачає тільки єдину процедуру – убрати в даному випадку проходження документів через Антимонопольний комітет.

Захотів пан Богуслаєв купити акцію акцію, поїхав… або "Боінга", або Росії – і купив собі акції. Це порушення світовий норм конкурентності, це не може бути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми вичерпали час для обговорення цього питання.

Будь ласка, для заключного слова давайте дамо Ярославу Сухому можливість виступити.

 

13:23:31

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я не власник і не керівник – я автор двох законопроектів про державну підтримку вітчизняного літакобудування. Якби не ці два законопроекти, якби не політична воля парламенту, ми не мали би зараз галузі, ми не мали би "АН-140" і Іранського контракту, який приніс Україні 4 з  половиною мільярди гривень, за літак, який іранці назвали "Іран-140". Не було би "АН-148" – не було би "АН-158".

Хочу всім горлопанам, котрі аж почервоніли від сміху. надати, що Україна свій шлях ринкових перетворень обрала разом з незалежністю, і це проблема наша з вами, чому ці ринкові перетворення не дають величезного позитивного плюсу. Акції в умовах ринкових перетворень не потребують дозволу Госплану, Держплану, облплану. Вони купувалися, купуються і будуть купуватися, як і продавалися і продаються, бо це ринок. Мова йде зовсім про інше: мова йде про те, аби спростити процедуру для більш оперативного вирішення окремих питань, державний контроль за концентрацією, який має проводитися у спрощеному порядку. І зараз всі пишуть в Антимонопольний комітет, який посилено шукає монополіста, ніби він не знає, хто у нас є монополістом.

Тому цей законопроект спрямований на те, аби спростити процедуру. Ніякого відношення до чогось іншого він не має, крім того, що Україна демонструє всьому світу свої можливості економічної експансії в ніші літакобудування. Вся ця галузь є світовою і тісна пов'язана одна з одною. Прошу підтримати законопроект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, давайте з повагою віднесемося до наших національних виробників, і завтра тоді будемо приймати рішення з обговореного питання. Я сподіваюся, що завтра Верховна Рада об'єктивно зможе дати оцінку цьому законопроекту.

Шановні колеги, перед тим, як перейти до наступного питання, я вас інформую, що 11 квітня поточного року відповідно до статей 112, 131 Конституції України та статті 5, 9 Закону України "Про Вищу раду юстиції" були призначені членами Вищої ради юстиції:

Бондар Сергій Володимирович, суддя Вищого господарського суду;

Власенко Сергій Володимирович, народний депутат України;

Мазур Лідія Михайлівна, суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Відповідно до статті 17 Закону "Про Вищу раду юстиції" перед вступом на посаду член Вищої ради юстиції складає присягу на засіданні Верховної Ради. До складання присяги я запрошую на трибуну члена Вищої ради юстиції Власенка  Сергія Володимировича.

Будь ласка,  Сергій Володиимрович.

 

ВЛАСЕНКО С.В.

Присягаю сумлінно, чесно і неупереджено  виконувати обов'язки члена Вищої ради юстиції з метою  забезпечення формування корпусу суддів із числа високопрофесійних і чесних юристів і додержання закону  та етики в діяльності суддів і прокурорів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

До складання присяги на трибуну Верховної Ради запрошується член Вищої ради юстиції Бондар Сергій Володимирович.

 

БОНДАР С.В.

Я, Бондар Сергій Володимирович, присягаю сумлінно, чесно і неупереджено  виконувати обов'язки члена Вищої ради юстиції з метою  забезпечення формування корпусу суддів із числа високопрофесійних і чесних юристів і додержання закону  та етики в діяльності суддів і прокурорів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Для складання присяги на трибуну Верховної Ради запрошується член Вищої ради юстиції Мазур Лідія Михайлівна. Будь ласка.

 

МАЗУР Л.М.

Я, Мазур Лідія Михайлівна, присягаю сумлінно, чесно і неупереджено  виконувати обов'язки члена Вищої ради юстиції з метою  забезпечення формування корпусу суддів із числа високопрофесійних і чесних юристів і додержання закону  та етики в діяльності суддів і прокурорів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте привітаємо членів Вищої ради юстиції з складанням присяги  (Оплески)  і побажаємо їм гідно і відповідально нести свої обов'язки з тим, щоб ми, дійсно, відновили довіру до судової системи України.

Шановні колеги! Ми маємо можливість ще з вами розглянути проект Закону про електронну комерцію, який розробила народний депутат Бєлькова Ольга Валентинівна. Реєстраційний номер цього проекту 2306-а. І я запрошую Ольгу Валентинівну на трибуну. Будь ласка.

По повній, але можете виступати за скороченою.

 

13:28:30

БЄЛЬКОВА О.В.

Шановні колеги, дуже дякую за надану можливість сьогодні доповідати про законопроект, який фактично встановлює деякі можливості для нової економіки України.

Важко сьогодні говорити і закликати вас голосувати за законопроекти, які не мають такого дуже прямого впливу на ситуацію, яка склалася в Україні. І тим не менш я спробую знайти аргументи для вас, щоб ви зрозуміли, що фактично економічна ситуація, в якій ми сьогодні опинилися, вся наша держава, в тому числі є причиною цього  те, що занадто довго відкладалися рішення по модернізації економіки, занадто довго Україна та українці залежали від сталих та, ну, дуже застарілих ринків збуту нашої продукції.

На відміну від багатьох інших законопроектів, законопроект про електронну комерцію фактично не регулює відносини на ринку, а наздоганяє те. Що ринок спромігся зробити і без нас. Щороку в нашій державі вже 17 мільйонів осіб купують товари он-лайн та замовляють собі сервіси. Успішно працюють більше ста Інтернет компаній, які функціонують в сегменті малого та середнього бізнесу. Вони створюють тисячі робочих місць по всій Україні.

Проникнення Інтернету сьогодні налічує приблизно 40 відсотків. Це замало. Але щороку Інтернет простір України розбудовує у тому числі і економіку України при цьому 53 відсотки користувачів-українців вже на сьогодні використовуються Інтернет при пошуку будь-яких послуг. І он-лайн, і офф-лайн. За підрахунками фахівців, саме електронна комерція, обсяги на сьогодні складають 2 мільярди доларів щорічного обсягу. Але ця цифра могла би бути десятками мільярдів, тому що багато країн вже демонструють  надзвичайне зростання.

Що ж стоїть на заваді у розвитку електронної комерції? На сьогодні держава фактично не визнає електронні правочини ….…… І саме з цього і була ініційована групою авторів під моїм головуванням робота над законопроектом про електронну комерцію.

До речі, попередні скликання Верховної Ради так і не спромоглися за останні два рази знайти час і можливість прийняти цей законопроект. Всі положення законопроекту  узгоджені з принципами директив Європейського Союзу, яка регулює аналогічне питання в Євросоюзі.

По-перше, електронна форма договору буде прирівняна до паперової. Це дозволить суб'єктам більш вільно використовувати електронну форму правочинів на рівні з класичною письмовою і мати захист у суді.

По-друге, у законопроекті пропонуються ряд визначень, які необхідні для, в тому числі і для залучення інвестицій, і для захисту в суді.

По-третє, законопроектом розмежована відповідальність різних учасників відносин у сфері електронної комерції, що повністю відповідає практиці Європейського Союзу.

По-четверте, законопроект чітко встановлює перелік прав та обов'язків як продавця так і покупця у електронному правочині.

По-п'яте, пропонується  внести ряд змін, що зменшить документообіг компаній та оптимізують ведення бухгалтерського обліку в електронній формі.

Таким чином проект Закону про електронну комерцію пропонує ряд новел, фактично врегульовує правовідносини, які вже сьогодні успішно склалися на практиці та потребують лише нормативного закріплення.

Нами було отримано ряд пропозицій від Кабінету Міністрів, від Національного банку України, від Головного експертного управління Верховної Ради, і в цілому більшість цих пропозицій є дуже слушними. Ми плануємо з авторським колективом врахувати більшість із них при підготовці до другого читання.

Я би просила Голову відкласти голосування на завтра, зважаючи на ситуацію в залі. І я думаю, що кожний, хто проголосує за цей проект, ще буде пишатися тим, що став причасним до розвитку електронної   комерції в Україні. Щиро дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є бажання обговорити це питання? Є бажання. Будь ласка, запишіться ті, хто бажає прийняти участь в обговоренні.

Слово надається народному депутату Марцінківу, фракція "Свобода".

 

13:33:26

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Олексію Петровичу Кайді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олексій Петрович Кайда, виходить на трибуну.

 

13:33:34

КАЙДА О.П.

Дякую, шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Проектом Закону України про електронну комерцію пропонується визначити організаційно-правові засади здійснення в Україні електронної комерції. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" підтримує необхідність встановлення чітких правових вимог та механізмів здійснення електронної торгівлі.

Проте, з огляду на загальність окремих положень, при запровадженні норм законопроекту можуть виникнути наступні проблеми.

Перше. Щодо статусу фізичних осіб, які продають свої речі на електронних аукціонах та особливості функціонування електронних аукціонів. Відповідно до частини другої статті 7 проекту Закону, фізичні особи мають право реалізувати свої особисті майнові та пов'язані з ними немайнові права шляхом укладення електронних правочинів на основі власних офер, якщо такі дії не пов'язані із систематичною підприємницькою діяльністю.

Проте, на електронних аукціонах фізичні особи досить часто реалізовують свої речі, які їм просто не потрібні. Тобто, за один рік одна фізична особа може продати безліч своїх речей. І в такому випадку такі дії не можна розцінювати як підприємницьку діяльність.

Однак, іншої думки можуть бути контролюючі органи, зокрема податкова служба. Бо, згідно з судовою практикою, підприємницькою діяльністю визнається систематична діяльність, тобто більше 4 разів, спрямована на отримання прибутку.

Більше того, не визначено, який статус матиме особа – власник доменного імені, організатор електронних торгів, його зобов'язання як перед продавцем, так і перед покупцем, а також якими документами буде підтверджуватись факт укладання договору купівлі-продажу, оскільки листування проходить між покупцем, організатором торгів, продавцем, а не між покупцем та продавцем безпосередньо.

Друге. Проектом закону не враховано особливості функціонування веб-сайтів, на яких розміщуються замовлення на виконання певної роботи. В даному випадку замовником послуг є юридична особа. Проте, інформація про роботу розміщується на веб-сайті іншої компанії, яка займається розміщенням.

Більше того, така компанія може виступати гарантом виконання грошових зобов'язань замовником перед виконавцем.

Проте, існування посередників при наданні певного виду послуг у проекті закону взагалі не передбачено. У зв'язку із чим у функціонуванні такі можуть виникнути проблеми.

І третє. Проект закону не поширюється на правочини, суб'єктом яких є особа, яка не має жодної реєстрації на території України, крім випадків, коли сторони правочину прямо не домовились про застосування норм цього закону до їх правовідносин. Однак, електронну комерцію здійснюють багато іноземних веб-сайтів, що ставитиме у нерівні умови українські та іноземні компанії.

Враховуючи означене, наша фракція буде підтримувати в першому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

КАЙДА О.П.  Буде підтримувати в першому читанні цей законопроект. Але ми наполягаємо на тому, щоб були внесені відповідні зміни і пропозиції, конкретизація певних, певних пунктів цього законопроекту. Дякую. І Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сьогодні дуже активно працює народний депутат Момот Олександр Іванович. Прошу включити його мікрофон.

 

13:37:22

МОМОТ О.І.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Я повністю згоден з моїм колегою Кайдою, є дуже багато запитань в частині і термінології, яка не відображена в нашому законодавстві, є дуже багато інших недоречностей. Ну, наприклад, навіщо розповсюджувати дію цього закону на  фізичних осіб, які не є підприємствами. Ну, і інші запитання.

Але ми живемо в ХХІ столітті, треба переходити на нові форми. Тому  я підтримую прийняття в першому читанні закону за основу. І доопрацювати його до другого читання і приймати потім. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Каплін, будь ласка.

 

13:38:23

КАПЛІН С.М.

Народний депутат  Каплін. Прошу передати слово для повідомлення важливої інформації колезі Ляшку Олегу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

13:38:42

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні колеги, шановні громадяни України! Я хочу вам повідомити дуже важливу інформацію. Учора через прикордонний пункт Довжанський в Луганській області виїхав до Російської Федерації з України так званий народний губернатор Луганської області Валерій Болотов. За повідомленням помічника голови Державної прикордонної служби Сергія Астахова Болотов, цитую дослівно: "Не бежал, он официально выехал через пункт пропуска Должанский как гражданин Украины. Как разъяснили в Госприкордонслужбе никаких поручений по Болотову со стороны правоохранительных органов Украины не было. Не было никакого запрета на выезд ему за границу", заявил Астахов.

У мене питання до Генеральної прокуратури, до Державної прикордонної служби, до Служби безпеки і до всіх інших, хто нам розказує всій країні, що ви проводите антитерористичну операцію. Як людина, на руках якої кров, убивства наших людей, розкол України, як він вільно виїхав через кордон? І заявляють про те, що до нього немає ніяких зауважень. Що це за антитерористична операція? Що це за кордони? Коли він навіть не через посадку лізе, а через офіційний пункт.

До цього, я хочу нагадати, тиждень тому затримали і відпустили Дениса Пушиліна, так званого співголову Донецької народної республіки. На прикордонному посту в Амросіївському районі затримали, потім  його терористи відбили і в прикордонників ще й зброю забрали. Я питаю: у нас є правоохоронні органи чи немає? Якщо у нас вбивці, обвинувачені у державній зраді, як Болотов, сепаратизмі, вільно виїжджають за кордон, що відбувається  у нашій Україні?! Це профанація, це імітація чи  це державна зрада?!  Я питаю у керівників правоохоронних органів!

Я прошу виконувача обов'язків Президента України Олександра Турчинова негайно з цього приводу зібрати нараду. З'ясувати чому державні зрадники, убивці, можуть вільно виїжджати по закордонах, і поставити отут питання про звільнення тих керівників правоохоронних органів, які дозволяють подібні речі. Про яку антитерористичну операцію ми можемо говорити, коли злочинці можуть вільно перетинати кордони України?! Це ганьба! Це зрада! Це саботаж! Це імітація боротьби з сепаратизмом і злочинністю, а насправді, як ми бачимо, ніякої боротьби не проводиться, якщо вбивці і злочинці можуть вільно їздити туди-сюди.

Я наголошую. Через офіційний пункт пропуску пройшов, і ніхто навіть не спробував його затримати! Це ганьба! Це сором!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу секретаріат оформити офіційне доручення Генеральній прокуратурі, Службі безпеки України та Державній прикордонній службі дати офіційні  пояснення щодо факту, який зараз був оголошений з трибуни Верховної Ради. Негайно підписати це доручення і дати термін – протягом 3 годин.

Шановні колеги, хто хоче з питання, яке ми обговорюємо, ще виступити? Нема бажаючих. Бачу.

Будь ласка… Я без окулярів. Стойко, народний депутат Стойко, включіть мікрофон.

 

13:42:28

СТОЙКО І.М.

Дякую. Шановний Олександре Валентиновичу, ту інформацію, яку ми зараз почули від Олега Ляшка, справді ми не тільки повинні взяти до уваги, але і заслухати, я вважаю, завтра потрібно представників Генпрокуратури,  Служби безпеки і керівника Прикордонної служби  для того, аби ми мали достовірну  інформацію.

Тому, окрім запиту Ляшка,  прошу вас завтра запросити працівників цих відомств, служб, аби ми мали інформацію, не тільки ми, але й вся Україна почула, що твориться взагалі в нас і з антитерористичною операцією, і з Прикордонною службою. В даному випадку,  якщо цей чоловік   міг  вільно виїхати за межі України, який  зробив уже тут, в Україні, не просто диверсію, а злочин, котрий повинен каратися, як на мене, великою кількістю років, ця людина повинна сидіти за ґратами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Шановні колеги,  я так бачу, що щодо проекту Закону  2306-а у нас немає більше  доповнень і зауважень. Ми домовляємось з вами, що розглянемо це питання в блоці з іншими законами, з яких треба приймати рішення. Я сподіваюсь, що Верховна Рада завтра визначиться.

А зараз,  шановні колеги,  для  того, щоб все ж таки  ми не працювали в форматі тільки розмов,  без голосування і без дій. Я ще раз звертаю  увагу керівників фракцій, я звертаю увагу всіх народних депутатів щодо їх конституційних обов'язків:  завтра о 10 годині парламент продовжить свою роботу. Безумовно, той факт, який зараз був оголошений з трибуни, буде йому надана відповідна оцінка. І негайно, я думаю, що інформацію і від Служби безпеки, і від Прикордонної служби, і від прокуратури буде оприлюднена.

Сьогодні Верховна Рада завершує свою роботу. Продовжимо завтра о  10 годині. До побачення.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку