ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ  П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

06 травня 2014 року, 10.10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Я прошу працівників Секретаріату запросити всіх депутатів до сесійної зали. Прошу сідати на свої місця і підготуватися до реєстрації.

Будь ласка, шановні колеги, я прошу включити систему "Рада" і зареєструватись народним депутатам.

 

10:14:02

В залі зареєструвалось 291 народний депутат.

Ми розпочинаємо  роботу Верховної Ради України. Шановні колеги! Ми з вами маємо сумні події, трагічні події, які відбулись в нашій країні.

Зокрема під час проведення антитерористичної операції загинули наші військовослужбовці, працівники правоохоронних органів. Вони віддали своє життя за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність нашої країни.

Окрім того, відбулись трагічні події в місті Одеса з великими людськими жертвами.

Я прошу Верховну Раду вшанувати пам'ять загиблих.

(Хвилина мовчання)

          Прошу сідати.

         За традицією, шановні колеги, я інформую, що сьогодні день народження народного депутата України Бандурова Володимира Володимировича. І нагадаю, що сьогодні ми повинні з вами розпочати нашу роботу з розгляду питання, пов'язаного з проведенням антитерористичної операції на сході нашої країни та протидії дестабілізації ситуації в країні. Керівники силових відомств готові зробити доповідь.

Під час засідань, які відбувалися на минулому тижні, ми приймали з вами рішення, щоби провести сьогоднішнє засідання в закритому режимі. Пропозиція така була, шановні колеги. І рішення… Я прошу,  колеги, не треба допомагати. Я зараз хотів би якраз попросити Верховну Раду схвалити це рішення голосуванням.

Я, шановні колеги, прошу всіх сісти на свої робочі місця і підтримати внесену пропозицію щодо проведення закритого засідання сьогодні для того, щоб ми з вами мали можливість отримати максимальну кількість інформації і мали можливість не збурювати додатково ситуацію, яка достатньо складна і небезпечна.

Тому, шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію щодо проведення … .  Це проект постанови 4811.   (Шум у залі)

 Прошу народних депутатів голосувати. Прошу голосувати.

 

10:17:40

За-194

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 66, "УДАР" – 25,  "Економічний розвиток" – 19, "Суверенна європейська Україна" – 23, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" -  34, Компартія – 0, позафракційні – 25.

Шановні колеги, я прошу тоді ми не маємо формату закритого засідання, ми працюємо в звичайному режимі.  І я вважав, що краще було б все ж таки для парламенту отримати максимальну за обсягом інформацію. Колеги, я ще раз кажу, треба своєчасно приходити на роботу і своєчасно голосувати. Давайте, щоб не було питань і звинувачень, що я не даю можливості обговорити це питання. Будь ласка, по одній хвилині від фракцій давайте запишемося і виступимо. Будь ласка, прошу записатися обов'язково і позафракційні.

Партія регіонів, Бутківський, будь ласка.

 

10:19:04

БУТКІВСЬКИЙ В.В.

Я хотів би передати слово Ганні Герман.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Герман.

 

10:19:11

ГЕРМАН Г.М.

Шановні народні депутати! Це правильне рішення сьогодні проводити це  засідання у відкритому режимі, нам немає чого  ховати від українського народу. Якщо влада має, що ховати, то влада може ховатися. Але ховати сьогодні той факт, що розстрілюють і вбивають ні в чому  не повинних людей, які відстоюють свої права на Сході України. Це що ховати і від кого ховати? Так чи інакше весь світ знає, нам треба негайно сідати за стіл переговорів, нам треба виробити єдине рішення для компромісу  і припинити в Україні братовбивчу війну. Я ще раз, я вже два місяці і наша фракція до цього закликає, я  ще раз сьогодні закликаю, прийняти всього три рішення.   

  

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Шановні народні депутати, я хочу вас проінформувати, що мирні люди не збивають з ПЗРК гелікоптери, не вбивають і не катують українських громадян і не беруть заручників. (Оплески) Так роблять виключно терористи, і саме проти них проводиться антитерористична операція.

Будь ласка, народний депутат Кінах.

 

10:20:35

КІНАХ А.К.

Шановні народні депутати, депутатська група "Економічний розвиток" в черговий раз, підкреслюю, закликає  всіх народних депутатів в тих питаннях, які стосуються національної безпеки, територіальної цілісності, державності України, в першу чергу, відійти від поточної політичної чи особистої конкуренції і об'єднатися всім разом з українським народом по захисту державності і національних інтересів України.

Питання, яке сьогодні ми пропонуємо розглянути у порядку денному, стосується багато специфічних моментів, включаючи спеціальну інформацію. Тому депутатська група "Економічний розвиток" пропонує проголосувати за закритий режим з подальшим широким висвітленням для українського народу наших рішень в тій частині, де це буде можливо.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Симоненко, Компартія.

 

10:21:49

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії.

Фракция Компартии настаиваете на открытом  разговоре с приглашением прессы, и разговор должен идти о том, что в ХХІ столетии Одесса стала Хатынью, Одесса стала позором нынешнего национал-фашистского режима, который убивает мирное население, сжигает его. (Шум у залі) Это является фактом.

Второе, мы должны сегодня понимать, что надо открыто вести разговор о необходимости принятия решения и изменений внесения в Конституцию о федерализации страны. Это единственный путь сегодня к целостности территориальной Украины. Когда вы в конце концов поймете, что вы убиваете не только независимость, вы убиваете сегодня политический суверенитет, вы разрушаете целостность государства Украина.  Поэтому мы и призываем, коммунисты, сегодня к пониманию того, что немедленно надо прекратить террористическую операцию против своего народа, немедленно отвести войска и немедленно принять решение о изменении в Конституции и федерализации страны Украина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Доній, "Суверенна європейська Україна", будь ласка.

 

10:23:01

ДОНІЙ О.С.

Прошу передати слово Володимиру Литвину.

 

10:23:08

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Я пропоную припинити ці політичні ігрища і приступити до розгляду цього питання, не ставити більше нічого на голосування, проводити його в тому режимі, про який домовилися керівники фракцій. Нам потрібно не відкритий чи закритий режим – потрібна серйозна розмова і принципові висновки, які належить зробити. Займаємося політичними ігрищами! Давайте забудемо про виборчу кампанію. Зрозуміємо про те, що Україна у вогні, і треба прийняти серйозні рішення, в тому числі треба ставити і кадрові питання. Далі рухатися так не можна, або ця Верховна Рада має припинити своє існування. Не можна сидіти у Верховній Раді – і працювати проти країни, коли вона перебуває у вкрай небезпечному становищі! Ну це абсурд! Що ви робите?!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Побер, фракція "УДАР".

 

10:24:05

ПОБЕР І.М.

Прошу передати слово Віталію Кличку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Віталія Кличка.

 

10:24:11

КЛИЧКО В.В.

Хочу звернутися до всіх депутатів, які зараз присутні. Декілька поїздок було до Одеси, з багатьма людьми спілкувалися. На сьогоднішній день дуже важливо сконцентруватись: набагато важливіша зброя. Можна, я впевнений в тому, що з важкої зброї гелікоптери не збивають і там працюють спеціальні загони. Але набагато важливіша зброя – це медійна зброя. І на сьогоднішній день ми бачимо, як багато політиків взагалі починають підливати масло у вогонь. Це перше.

По-друге, я хотів би, щоб ми сконцентрувалися всі разом на медіа, тому що промивають мозок, промивають мозок людям. Роз'яснювати позицію, діалог повинен бути. Без діалогу ми можемо втратити країну. І це дуже важливо, і ця зброя набагато  важливіша, ніж вогнепальна.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Яворівський, "Батьківщина".

 

10:25:18

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні парламентарії! Чи можна уявити собі парламент іншої країни, яка перебуває в стані війни і оточена з усіх сторін, а парламент від цієї кривавої проблеми умиває руки?

Закрите чи відкрите? Шановний пане Голово! Я переконаний, що наше засідання за будь-яких обставин, навіть, якщо ми проголосуємо за закрите, воно буде відкритим, тому що тут є комуністи і є осколок Партії регіонів, які завтра це все опублічуть.

І останнє, що хочу сказати. Чому країна сьогодні перебуваючи в  такій тяжкій критичній ситуації, де все поставлено на карту, чому парламент не може в закритому режимі  розглянути ті проблеми, які  сьогодні є? Що в цьому поганого, я не розумію. Тобто ви робите  все сьогодні, я ще раз кажу, і комуністи, і регіонали… осколок регіоналів, ви все робите для того, щоби втратити нашу країну. Через те я пропоную поставити ще  раз на голосування  буквально це питання і проголосувати за нього. Ми мусимо розглянути, ми мусимо заслухати силовиків.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка,  народний депутат Кайда, "Свобода".

 

10:26:33

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Перше. Щодо відкритості чи закритості засідання. Я прошу, пане Голово, поставити ще раз на голосування і проголосувати за проведення  сьогоднішнього  пленарного засідання в закритому режимі. Хоча ми прекрасно розуміємо, що в нашій сесійній залі в українському парламенті  є присутні агенти ФСБ, якими тут аж кишить, які з ненавистю плюються на українську незалежність, які плюються на український народ.

Одночасно я звертаюся до силовиків. У разі, якщо буде винесена закрита інформація за межі парламенту методом повідомлення засобів масової інформації і російських спецслужб, негайно подати до Верховної Ради подання на цих народних депутатів про зняття недоторканості і взяття їх  під арешт. Нарешті український парламент повинен стати українським парламентом,  а не зливним бачком для ФСБ. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від позафракційних Олег Ляшко. Будь ласка.

 

10:27:45

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко.  Шановні колеги, я щойно повернувся із наших гарячих точок? де був дві доби останні. Для тих, хто там не був і не знає, що там відбувається, я вам скажу. Сьогодні на сході України йде війна. Війна проти України, проти українського народу. Цю війну ведуть терористи, російські диверсанти, агентура, у тому числі і комуністична.

У Слов'янську депутат, керівник Комуністичної партії Хмельовий будує барикади і б'ється зі зброєю в руках проти наших військових. У Луганській області депутат від Комуністичної партії Хохлов блокує військові частини в Щасті і захоплює управління СБУ.

Тому, Олександр Валентинович, я вчергове до вас звертаюся: негайно ініціювати питання про заборону Комуністичної партії, перше, як колабораціоністів, як посібників окупантів. Друге: видалити (поставте на голосування) зрадників із залу, зрадників і диверсантів, які сидять у цьому залі. Це продажні "комуняки", які служать Москві, а не українському народу! Не видалите ви, винесемо Симоненка на вилах звідси, винесемо цього сволоту, яка прода…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка! Шановні колеги, я прошу заспокоїтися! Були пропозиції ще раз повторити голосування.

На прохання фракцій, шановні колеги, я ще раз ставлю на голосування проект постанови 4811. Прошу сісти на свої місця. Добре, добре. Я врахую пропозицію повернутися. Зараз проголосуємо і йдемо на перерву.

Шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця. Заспокойтесь, будь ласка! І повернутися, підтримати пропозицію щодо повернення до голосування за проект постанови 4811 про проведення закритого пленарного засідання. Мотивація, шановні колеги, дуже проста: це великий гріх – робити піар на крові людей.   

Шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію щодо повернення до голосування проекту постанови 4811. Прошу голосувати. Включіть систему "Рада".

 

10:30:30

За-222

Рішення не прийнято

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 2, 72 – "Батьківщина", 35 – "УДАР", 24 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 25, "Свобода" – 35, Компартія – 0, позафракційні – 29.

Будь ласка. (Шум у залі)

Шановні колеги, я бачу руки, що не спрацювали картки. Я останній раз ставлю на голосування питання щодо повернення. Я прошу, колеги, щоб у вас працювали картки, давайте ми будемо сідати на свої місця і працювати, тоді картки будуть працювати.

Прошу, останній раз я ставлю на голосування про повернення щодо голосування. (Шум у залі)

 Прошу сісти на свої місця. Прошу включити систему "Рада". (Шум у залі) Сядьте на своє місце, колеги. Сядьте на свої місця. Колеги, зараз 2 голоси знову не вистачить, тому що ви не на своїх робочих місцях. Шановні колеги, я прошу, сядьте на свої місця, будь ласка.

Прошу парламент підтримати пропозицію щодо повернення до голосування за проект постанови 4811. Прошу голосувати.

 

10:32:32

За-231

Рішення прийнято. Дякую.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 1, «Батьківщина» - 78, «УДАР» - 38, «Економічний розвиток» - 25, «Суверенна Україна» - 24, «Свобода» - 35, Компартія – 0, позафракційні – 30. Дякую.

Шановні колеги, пропозиція щодо… (Шум у залі) Шановні колеги, я прошу проголосувати за постанову 4811, прошу підтримати.

 

10:33:36

За-232

Рішення прийнято.

 

( Закрита частина засідання)

 

ПРОДОВЖЕННЯ  ЗАСІДАННЯ

 

12:07:22

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу надати слово (три хвилини регламенту) голові профільного Комітету з питань національної безпеки Володимиру Михайловичу Литвину. Він якраз внесе і пропозиції від парламенту, які напрацював комітет, я хочу сказати, достатньо професійно напрацював комітет ці пропозиції, які давайте ми оформимо постановою. Вона внесена від профільного комітету. І я би просив, щоб ми ці пропозиції підтримали. Будь ласка, Володимир Михайлович.

 

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Одразу питання: чи потрібно було закрите засідання і такі доповіді? Очевидно, закрите засідання повинно і потрібно було. Доповіді прозвучали, кожна силова структура прозвітувала тільки, що вона робить. Але разом загальної картини, що є і що буде, які будуть результати, я думаю, як нема, так і не буде.  Це перше.

Тому комітет пропонує, щоб Виконуючий обов'язки Президента, Верховний головнокомандувач призначив людину, яка була б уповноважена реально, не керівник антитерористичного центру, координувати діяльність всіх силових структур у здійсненні антитерористичної операції. До речі, це вже не антитерористична операція, це вже повномасштабна військова операція. І з цього треба виходити.

Друге. Бо якщо послухати виступи осіб, яких не можна допускати взагалі до сектору безпеки і оборони, то складається враження, що вони керують цією операцією, "торохтять" безкінечно, і я думаю, від цього зневір'я людей ще більше посилюється. Хто їх уповноважував давати відповідну інформацію? Тому ми пропонуємо у цьому рішенні також уповноважити одну офіційну особу, яка б надавала відповідну інформацію у визначені терміни, яка б вселяла б в людей віру, впевненість, а не розпач. І ряд інших позицій.

Третій момент. Треба врешті-решт відійти від квотного принципу призначення на посади в сектор безпеки і оборони. Оці результати ми пожинаємо цього підходу, зокрема в Одесі.

Щодо Одеси. Я пропоную створити спеціальну слідчу комісію і розібратись, що там було. Бо те, що офіційно оприлюднюється, це аморально, це неправда і це брехня, і це злочинно, за великим рахунком.

Далі. Хто відповідає за те, що призначили начальника міліції в Одеській області? Ну, звільнили його, ну, призначили нового. А як його призначили, за якими принципами, за якими критеріями? От ми зараз маємо і будемо мати такі результати.

Від так, шановні колеги, часу немає. Комітет відпрацював відповідний проект постанови 4812, її вам роздано. Просимо її зараз прийняти за основу і в цілому, але виключити позиції щодо створення ставки Верховного головнокомандуючого, бо закон регламентує це питання, ми довго вели дискусії, і не треба зараз, я думаю, збуджувати ситуацію і приймати це рішення. У позиції, де йдеться про розробку нової концепції реформування Збройних Сил  виключити позицію про створення 5 оперативних напрямків. І з врахуванням цього прийняти цей документ, він дасть відповідь на ті питання, які ставлять в тому числі військовослужбовці. Дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція, я прошу Секретаріат зробити 5 об’яв, не менше, тому що з першою навряд чи у нас народ повернеться до залу. Я прошу Секретаріат ще раз оголосити скрізь в кулуарах, в коридорах, в буфеті парламенту об’яву щодо негайного повернення до залу, нам треба приймати дуже важливі рішення.

Шановні колеги, Володимир Михайлович представив проект постанови 4812. Я би просив, щоб ми тоді з нього почали розгляд питань, які негайно сьогодні нам треба прийняти. Я ще раз кажу, що без прийняття питань, які внесені сьогодні до порядку деннього, ми вряд чи зможемо відпрацювати і допомогти нашим силовим структурам в посиленні обороноздатності країни, посиленні боротьби з тероризмом, диверсантами і тими, хто сьогодні оголосив війну Україні.

Тому, шановні колеги, наступна пропозиція. Всі ці питання розглянуті в комітетах, але вони потребують включення до порядку денного. Я пропоную (Шум у залі) … за наслідками розгляду питання. Дякую за допомогу, Володимир Михайлович.

Шановні колеги, ідеться про постанову 4812, яку представив Володимир Михайлович Литвин. Я хочу запитати у народних депутатів, чи ми можемо без обговорення її прийняти? Можемо без обговорення. Дуже дякую за підтримку. Єдине прохання – ми приймемо за основу і в цілому з зауваженнями, на яких наголосив голова комітету. Немає заперечень? Немає.

Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця. 4812. Проект постанови про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави. Прошу підтримати      з урахуванням змін, про які наголосив голова комітету, прийняти за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:13:31

За -250

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги! Я єдине, що замість кнопки "за", тиснув кнопку "мікрофон", тому  я прошу мій голос також врахувати за цю постанову.

Шановні колеги! Зараз я прошу розглянути питання, яке не включено до порядку денного, тому що  ми технічно це не могли зробити. Але ми проговорювали це питання з керівниками фракцій. Ідеться про нічне рішення, сьогодні вночі також Рада національної безпеки і оборони збиралась і Рада затвердила пропозицію щодо продовження терміну часткової мобілізації. Ви знаєте, що часткова мобілізація вводиться Указом Президента, але для того, щоб вона діяла, вона повинна бути схвалена парламентом. Це аналогічний Указ,  який вже приймала Верховна Рада. Єдине, що ми на 45 днів продовжуємо часткову мобілізацію, враховуючи ситуацію, яка склалась в Україні.

Я прошу, шановні колеги, це проект Закону 4814, ми включимо до порядку денного. Прошу, шановні колеги, 4814, підтримати включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

12:15:07

За-246

Рішення прийнято. Дякую.

Не можу відмовити Інні Германівні.  Інно Германівно, будь ласка, зробіть зауваження. Включіть мікрофон, будь ласка, народному депутату Богословській.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги! Зараз я прошу Кабінет Міністрів звернути увагу на те, що я зараз скажу. Зараз у нас велика напруга серед тих, кого залучили за рахунок мобілізації до війська. Люди не мають гарантії замороження кредитів. Люди не мають збереження середньої заробітної плати по місцю роботи, люди не мають сигналу від держави, що їм робити. Якщо ми зараз, не давши сигналу від Кабміну, продовжимо термін мобілізації, ми підвищимо небезпеку, збурення всередині.

Тому я б дуже просила, якщо ми приймемо – а ми приймемо сьогодні цю постанову, - сьогодні ж зробити заяву від уряду, що зберігаються ці права, що прокуратура Генеральна займеться тими роботодавцями, які не забезпечують вимоги закону по місцях роботи, тому що, в іншому випадку, ми зсередини отримаємо п'яту колону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Прем'єр-міністру, він прокоментує.

 

ЯЦЕНЮК А.П.

Інна Германівна, дякую за запитання. Я хотів би вас проінформувати про те, що, дійсно, одна з основних проблем у тих людей, які зараз проходять службу, - це виплати по кредитах. Загальна кількість таких людей складає близько двох з половиною тисяч. Обсяг кредиту – 10 мільйонів в іноземній валюті і 25 мільйонів гривень загалом на цих дві з половиною тисячі в національній валюті.

Яке ми рішення прийняли вчора. Ми винайшли кошти на погашення процентів, сто відсотків погашення процентів, за час служби у тому випадку, якщо відповідна людина була мобілізована. (Оплески)

 Я скажу вам відверто, хотілося би, ну, і погашати частину кредиту, але буду з вами відвертий: по-перше, у нас немає на це грошей, по-друге, у нас зразу півкраїни будуть погашати кредити. А те, що стосується тих людей, які служать, проценти гасимо за час перебування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я єдине прошу: давайте підтримаємо це рішення. І ми ще обговоримо, я дам можливість його обговорити.

4814, я прошу… Я оголосив, щоб всі підійшли до залу. Ще раз прошу зробити таке оголошення.

Прошу, шановні колеги, проект Закону 4814 – він звучить дуже коротко: "Затвердити Указ Президента від 6 травня 2014 року № 454 "Про часткову мобілізацію", - будь ласка, прошу проголосувати. Цей закон набирає чинності з дня його опублікування. Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

12:18:18

За-251

Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Я хочу попросити вас також підтримати Кабінет Міністрів, який вніс дуже багато важливих питань. Зокрема Постанова, яка буде мною зараз наголошена, № 4810. Йдеться про пряму негайну допомогу нашим Збройним Силам. Я оголошу її зміст. Вона дуже коротка.

"Відповідно до пункту 6 статті 12 Закону "Про державний матеріальний резерв" погодитись з Рішенням Кабміну про відпуск Міністерству оборони України 41 тисячі 100 тонн пального дизельного, 20 тисяч 200 тонн бензину та 1 мільйона 904 тисяч 760 фізичних банок консервів м'ясних із незни……… запасу Державного резерву для задоволення потреб Збройних Сил України".

І я тут допишу: "і Національної гвардії". Нема заперечень?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. ... прикордонників, усі, хто беруть участь в антитерористичній, і прикордонників!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А також, давайте так. Тих структур, які беруть участь в антитерористичній операції. Добре.

Нема заперечень, шановні колеги, підтримати? Прошу підтримати 4810 за основу. І прикордонників, і прикордонників. Ну, куди ми без прикордонників? З врахуванням доповнень, які внесли народні депутати, прошу підтримати Постанову Верховної Ради за номером 4810.

Прошу голосувати.

 

12:20:07

За-251

Рішення прийнято. Дуже дякую, шановні колеги.

Ми переходимо до наступного питання. Це проект Закону про внесення змін до статті 6 Закону України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту щодо участі в бойових діях, щодо учасників, вибачте, бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції.

Зміст дуже зрозумілий, шановні колеги. Ми прирівнюємо учасників антитерористичної операції, всіх, хто бере участь у цій операції, хто захищає зі зброєю в руках, приймає участь в реальних бойових діях, ми надаємо їм статус учасників бойових дій. Що є справедливо і відповідально. Немає заперечень, шановні колеги?

Це проект 4815. Прохання включити його спочатку до порядку денного. Прошу підтримати.

 

12:21:10

За-253

Рішення прийнято.

Можемо без обговорення голосувати? Можемо. Прошу прийняти цей закон за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:21:34

За-251

Я дуже дякую народним депутатам за підтримку наших Збройних Сил, мужніх чоловіків, які захищають зі зброєю в руках нашу країну.

По фракціях, будь ласка. І, будь ласка, я оголошую. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 87, "УДАР" – 32, 26 – "Економічний розвиток", 31 – "Європейська Україна", 35 – "Свобода", Компартія – 0 (традиційно) і позафракційні – 39.

Дуже дякую, шановні колеги, за підтримку наших Збройних Сил.

Я би просив, щоб ми всю інформацію, яку і Прем'єр-міністр оголосив, і ті закони, які приймаємо, щоб вони були доведені до відома нашої громадськості, до наших громадян.

Наступне питання – проект Закону про внесення змін до статті 39 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо застосування скороченої процедури закупівель в умовах особливого періоду). Йдеться про те, що в особливих умовах, тобто зараз, коли треба закуповувати зброю, закуповувати систему захисту тощо, проводити це за скороченою процедурою, тобто без якихось обмежень. Єдиний нюанс є – доповнення фракції "УДАР", яке оголосив мені Віталій Кличко.

Будь ласка, я прошу профільний комітет зачитати це доповнення, на якому наполягає фракція.

Голова профільного комітету, будь ласка.

 

ІВАНЧУК А.В.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Комітет з економічної політики 24 квітня розглянув урядовий законопроект про  внесення змін до Закону про державні закупівлі і прийняв відповідне рішення підтримати дані зміни за основу і в цілому.

Але в ході сьогоднішнього обговорення з фракцією "УДАР" ми прийшли до  спільного рішення викласти даний законопроект в наступній редакції із Міністерством юстиції, а саме для стенограми:  доповнити словами "з особливим періодом (кома), якщо замовником є Міністерство внутрішніх справ, Нацгвардія, Служба безпеки України, Міністерство оборони, Прикордонна служба, Державна служба розвідки, ДСТЗІ і МЧС, МНС", вибачте. Олексій…

Другий пункт. Шановні друзі,  прошу уваги! Другий пункт статті 39 викласти, доповнити наступними словами: "застосування переговорної процедури з закупівлі здійснюється за рішенням замовника щодо  кожної  процедури".

Прошу підтримати даний законопроект за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зрозуміла пропозиція? Тобто ці процедури повинні бути публічними. І для того, щоб ніхто не мав права під цей  закон підтягнути свої комерційні інтереси, чітко зафіксовані суб'єкти дії цього закону. Це тільки силові структури, які приймають участь в захисті країни.

Прошу, шановні колеги! Зараз, прошу шановні колеги, спочатку давайте  включимо його до порядку денного. Прошу сісти на свої робочі місця і підтримати включення до  порядку денного проект за реєстраційним номером 4754. Будь ласка.

  

12:25:33

За-252

Рішення прийнято.

Дякую і прошу зараз підтримати цей проект, проголосувавши його за основу і в цілому. Прошу голосувати, 4754.

 

12:25:57

За-253

Рішення прийнято.

Треба, щоб завжди так Верховна Рада працювала. Бачите, вигнали комуністів – пішов процес.

Шановні колеги, наступне питання зараз, ми тут зразу три варіанти треба приймати рішення, проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів України щодо порядку притягнення до кримінальної відповідальності. Шановні колеги, це проект 4748.

Йдеться про те,  що у нас за законом тільки прокурор може подавати подання на притягнення до відповідальності. В цьому законі, він дуже короткий, йдеться про те, що виконуючий обов'язки Генерального прокурора також може це робити. Тому що деякі депутати, зловживаючи депутатським мандатом, хизуючись своєю недоторканістю, працюють проти власної країни, закликаючи змінювати кордони країни, закликаючи протистояти українським Збройним Силам, фактично, стимулюючи громадянську війну в нашій країні. Тому, шановні колеги, я дуже прошу вас, це дуже серйозне і відповідальне питання.

Прошу включити до порядку денного цей короткий, але дуже важливий закон – 4748. Прошу голосувати.

 

12:27:31

За-217

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка: Партія регіонів – 0; 82 – "Батьківщина"; 33 – "УДАР"; "Економічний розвиток" – 19, "Суверенна європейська Україна" – 19; 35 – "Свобода"; 0 – Компартія; позафракційні – 29.

Шановні колеги… (Шум у залі) Не чую! Олегу Тягнибоку включіть, будь ласка, мікрофон.

 

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановні колеги, шановний пане Голово! Є така пропозиція: ще раз повернутися до цього питання. Поясню суть питання. Сьогодні ж, якраз, ставилася і опублічувалася потреба подання Генеральної прокуратури на зняття депутатської недоторканності з тих депутатів, які помічені в державних злочинах, зокрема в роздмухуванні сепаратизму і міжнаціональної ворожнечі.

Ви знаєте, що виконувач обов'язки Генерального прокурора не може цього зробити. І цей законопроект якраз дає можливість виконувачу обов'язки Генерального прокурора робити подання в парламент щодо скасування депутатської недоторканності. Тому я вас дуже прошу, давайте ще раз повернемося до цього питання, проголосуємо цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Бондар, будь ласка.

 

БОНДАР В.В.

Шановні колеги, є пропозиція, враховуючи, що не всі погоджуються і розуміють, що ця постанова дасть можливість притягнути тільки Царьова, а багато в кого виникає питання, що далі вона буде як Дамоклів меч по депутатах постійно, щоб була можливість висмикувати з подачі якихось політиків когось з депутатів, є пропозиція: давайте поставимо зараз на голосування про позбавлення депутатської недоторканності тих конкретних депутатів, які мають відношення (оплески) до сепаратистських заяв і дій, а цей документ розглянемо окремо і уважно потім, вичитаємо його і проголосуємо. А зараз Царьова і компанію поставимо і проголосуємо. Хай Генеральний прокурор вносить, і ми проголосуємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу заспокоїтись! На превеликий жаль,  ми не можемо зараз проголосувати Царьова і інших, тому що за законом написано: подання вносить Генеральний прокурор. Цей закон має дуже коротку, але ж змістовну позицію. Там, де написано "Генеральний прокурор", в дужках – виконуючий обов'язки Генерального прокурора. Крапка. Шановні колеги, справа в тому, що,  я переконаний, там, через місяць після президентських виборів, це буде, сподіваюсь, вже в червні, буде внесена вже кандидатура не виконуючого обов'язки, а Генерального прокурора. Тобто це нікому нічого не дає, нікого не захищає. Але ж протягом цього місяця йде запекла боротьба, і у нас, ви знаєте, наші колеги          просто зловживають своїм мандатом і працюють проти  власної країни. Ми не маємо права це залишити поза відповідальністю. Нам нема що пояснити людям, вони не хочуть розуміти того, що виконуючий обов'язки не виконуючий… Кажуть, арештовуйте, і все!

Я прошу вас, давайте працювати в межах закону. Для того, щоб це прийняти, нам треба внести зміну: Генеральний прокурор, в дужках –  (виконуючий обов'язки)… більше загрози… ми не спрощуємо процедуру, все-одно треба буде голосувати, треба буде пропускати через регламентний комітет. Тобто процедура вся достатньо складна, але сьогодні ми її навіть не можемо розпочати без цієї маленької… без цього маленького доповнення.

Я прошу ще раз, шановні колеги… Коля! Рудьковський!  Микола Миколайович! Я прошу, колеги, сядьте. Андрій Володимирович! Давайте ще раз. Просять колеги, не розібралися, ще раз поставити на голосування. Прошу, підтримайте, шановні колеги. Війна іде! Під час війни ну давайте і виконуючий обов'язки генпрокурора також має право виконувати свої конституційні обов'язки. Підтримайте, будь ласка,  шановні колеги.

Прошу повернутися… (Шум у залі) Ну будь ласка,  включіть мікрофон.

 

ЛЯШКО О.В. Олександр Валентинович! Уточнення для колег депутатів.

Давайте ми напишемо, що у разі відсутності призначеного Генерального прокурора. Тобто коли його немає, Генпрокурора, щоб не було такого, що Генпрокурор пішов у відпустку, виконуючий обов'язки прокурора вносить тот... Або Генеральний прокурор, або в разі відсутності Генпрокурора виконуючий обов'язки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не у відсутності, а у випадку не призначення Генерального прокурора.

 

ЛЯШКО О.В. У разі не призначення. Не призначення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Важливо!

 

ЛЯШКО О.В. І ми таким чином візьмемо голоси для того, щоб вирішити питання по тих, хто  підтримує сепаратистів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, з зауваженням Олега Валерійовича можемо? Можемо проголосувати. Давайте… важливе зауваження. Шановні колеги, спочатку давайте включимо до порядку денного, це проект №4748. Прошу підтримати включення  до порядку денного. Прошу голосувати.  Дякую.

 

12:32:51

За-234

З урахуванням пропозиції Олега Ляшка прошу підтримати цей проект за основу і в цілому. Проект 4748.  Прошу голосувати, шановні колеги, за основу і в цілому.  На межі.

 

12:33:17

За-227

Рішення прийнято. Дякую.

Будь ласка, по фракціям. 0 – Партія регіонів. 84 – "Батьківщина". 33 – УДАР. 20 – "Економічний розвиток". 20 – "Суверенна європейська Україна". 35 – "Свобода". 0 – Компартія. 35 – позафракційні. 

Шановні колеги, ми зразу не можемо голосувати, у мене немає подання.

Будь ласка, шановні колеги, я прошу Апарат, поки ми ще 2 закони пройдемо, зв'язатись з Генпрокурором, щоб він негайно вніс подання на депутатів, пов'язаних з сепаратизмом. Будь ласка, поки ми, шановні колеги, приймаємо інші закони, давайте дамо доручення Генеральному прокурору, раз пішла така позитивна робота.

Будь ласка, включіть мікрофон Ірини Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний Олександре Валентиновичу, ви зараз будете підписувати цей закон, і також хочу звернути вашу увагу, що сьогодні багато говорилось про необхідність посилення інформаційної політики держави. У нас і досі немає Нацради, яка повинна виносити попередження сепаратистським каналам, в тому числі в Одесі канал Ківалова, Академія, щодня крутять сепаратистські ролики. Теж саме відбувається на Донбасі, і ми не можемо призначити Нацраду, ми просимо вас сьогодні підписати Закон, який ми проголосували, про можливість звільнення нашої четвірки, щоби ми протягом 10 днів призначили четвірку від Верховної Ради, щоб Нацрада могла боротись з сепаратизмом на телеканалах. Будь ласка, не зволікайте з підписанням закону, який ми проголосували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію. Я прошу профільний комітет надати закон для підписання, я сьогодні його підпишу. Дякую.

Шановні колеги, наступне питання. Прошу не розходитись, бачите як системно і  ефективно працює наш парламент, коли немає необхідності виступати на пресу.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації. Я би просив, шановні колеги, щоб цей закон був представлений. Це в другому читанні закон, так я розумію? Ні, в першому. Тут треба, щоб народний депутат Олександр Іванович Кузьмук доповів цей закон. Прошу державний бюджет для початку його включити до порядку денного, №4785. Прошу проголосувати.

 

12:36:19

За-241

Рішення прийнято.

Будь ласка, Олександр Іванович. За скороченою процедурою, немає заперечень, шановні колеги? Давайте підтримаємо, що за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:36:41

За-225

Рішення прийнято.

Будь ласка, Олександр Іванович Кузьмук доповідає цей закон.

 

КУЗЬМУК О.І.

Шановні колеги, дякую, сьогодні ми працюємо на перемогу.

Цей закон, авторами якого є Сергій Гриневецький, Юрій Сиротюк, Іван Стойко, Олександр Кузьмук, Юрій Самойленко, і сьогодні в ультимативній формі приєднались до цього закону всі, крім одного, члени нашого профільного комітету. Цей проект розроблено з метою підвищення соціального захисту військовослужбовців, призваних на військову службу під час мобілізації, і він відповідає на всі питання, які сьогодні в залі були висловлені депутатами.

Перше – це врегулювання виплат соціальної допомоги військовослужбовцям-жінкам, звільнення від нарахування штрафних санкцій у зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань, забезпечення прав військовослужбовців-студентів, які були призвані під час мобілізації, поширення дій норм соціального захисту, передбаченого для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом. Передбачення права щодо отримання військовослужбовцями в особливий період відпустку "по сімейним обставинам", в частині вдосконалення системи проведення мобілізації та здійснення заходів щодо підвищення обороноздатності держави, зупинення на час  особового періоду дій актів, що передбачають скорочення чисельності, обмеження у комплектуванні або фінансуванні Збройних Сил України.

І, увага: військовослужбовцям з початку і до закінчення особливого  періоду, а резервістів та військовослужбовцям з моменту призову під час мобілізації і закінчення особливого періоду штрафні санкції, пеня за невиконання зобов'язань перед підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, у тому числі, банкам та фізичним особам, а також відсотків за користування кредитами не нараховуються.

Виходячи з цього, прошу Верховну Раду …….. за основу і в цілому.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, давайте, є пропозиція, щоб Уряд все ж таки вивчив це питання, прийняти Закон у першому читанні, і разом з Урядом ми його доопрацюємо.

Будь ласка, є необхідність обговорювати? Терьохіну Сергію Анатолійовичу включіть мікрофон.

 

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую. Шановні колеги, дуже важливий закон, можна його, в принципі, і в цілому приймати.

Єдине, я хотів би додати до цього Закону позицію по фізичним особам-підприємцям, які мобілізовані, оскільки їм треба, незалежно від того, чи вони мобілізовані, чи ні, сплачувати єдиний соціальний внесок і податок.

Тому на час мобілізації необхідно звільнити таких осіб від таких плат, оскільки, ну, це глупо просто з них брати. І от з таким доповненням можна було б у цілому приймати цей важливий закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я пропоную, щоб ми врахувати пропозицію Сергія Терьохіна. Але просить уряд, все ж таки, закон має достатньо великий обсяг, щоб все ж таки ми у першому читанні прийняли, за скороченою процедурою розглянули,  але щоб уряд все ж таки мав можливість його також разом з комітетом профільним опрацювати. Тому, шановні колеги, я ставлю цей проект за  основу. За основу. Колеги, уряд просить.

Будь ласка, фракція "УДАР". Продан Оксана Петрівна. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

ПРОДАН О.П.

Шановний Олександре Валентиновичу! В першому читанні можна голосувати, але, будь ласка, оголосіть під стенограму, що з  врахуванням змін до Податкового кодексу і до Закону "Про єдиний соціальний внесок", тому що по Регламенту ми потім не зможемо їх внести. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Шановні колеги! З урахуванням зауважень Оксани Продан, щоб ми в першому читанні прийняли  цей закон з урахуванням змін до Податкового. (Шум у залі) Колеги! Ще раз кажу, з голосу ми не можемо вносити зміни до серйозного закону. Уряд просить все ж таки подивитись цей закон. Він має на це право. Давайте об'єктивно підходити до вирішення питань. За тиждень ми його підготуємо. Я не можу відмовити уряду в їх праві мати можливість долучитись до підготовки закону до другого читання.

Прошу, шановні колеги, сісти на свої робочі місця. Закон 4785 прийняти за основу. Прошу голосувати.

 

12:41:51

За-249

За  249 депутатів проголосували. Рішення прийнято.

Шановні колеги!  Прошу підтримати скорочену процедуру розгляду цього питання. Прошу підтримати.

 

12:42:12

За-244

Рішення прийнято.

Шановні колеги! Зараз у нас іде пакет із трьох законів, які ми змушені будемо зараз обговорити. Йдеться про те, про що говорили депутати, коли задавали питання, про що говорили міністри силових відомств, коли виступали. Щоб ми йшли з вами шляхом не тільки проведення антитерористичної операції, не тільки силовим шляхом знищення тероризму, який повинен бути знищений таким шляхом.

Але дали можливість все ж таки і тим людям, які хочуть змін, хочуть підтримки, хочуть бути почутими, щоб ми також можливість їм долучитись до політичного процесу. Це пакет з трьох проектів.

Перший. Це проект Закону про проведення Всеукраїнського консультативного опитування. І ми домовились, що ми будемо говорити не про опитування, а про референдум. Тому що саме слово референдум сприймають і на Сході, і на Півдні країни. Для того, щоб його провести 25 травня.

Далі. В пакеті з цим законом повинен розглядатися проект Закону про внесення змін до додатку № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік", про фінансування проведення Всеукраїнського консультативного опитування, ми будемо говорити: "про референдум".

І проект Постанови про питання Всеукраїнського консультативного опитування 25 травня. Тобто Верховна Рада повинна визначити питання, по яким будуть проводитись опитування.

Тут є розбіжності. Є дві постанови, тому що є два питання і одне питання. Але, шановні колеги, я акцентую вашу увагу, що нема сенсу приймати одне питання окремо. І визначатись треба щодо включення до порядку денного всі три питання, і треба голосувати кожне питання обов'язково. Або не голосувати жодне з цих питань. Тому що окреме кожне з цих питань не має ніякого юридичного змісту.

Саме тому, а? Колеги, я пропоную перед тим, як Верховна Рада буде визначатися з цього питання. Давайте ці три закони включимо до порядку денного. Я надам слово міністру юстиції Павлу Дмитровичу Петренку, який зробить доповідь по всім трьом цим питанням, і після цього будемо визначатися. Немає заперечень? Обов'язково і голові бюджетного комітету Гєллєру Євгенію Борисовичу. Обов'язково.

Шановні колеги, підтримується ця пропозиція? Підтримується. Я прошу проекти законодавчих актів 4801, 4809, 4818, 4818-1 включити до порядку денного. Прошу включити до порядку денного. Ми продемонструємо, ……………., і ми кожне питання окремо включаємо. Прошу підтримати, шановні народні депутати.

 

12:45:51

За-231

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я надаю слово для представлення цього пакету законодавчих ініціатив міністру юстиції Павлу Дмитровичу Петренку. Будь ласка.

За скороченою процедурою, немає заперечень? Немає. Я прошу підтримати пропозицію розглянути питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

12:46:27

За-212

Рішення прийнято.

Будь ласка, Павло Дмитровичу. Коли треба буде вам додати час, ми це зробимо.

 

ПЕТРЕНКО П.Д. 

Шановні колеги, шановний головуючий! Дозвольте представити перший проект закону, який був внесений урядом України до парламенту щодо проведення Всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 року.

Метою розроблення даного законопроекту  є забезпечення проведення відповідного Всеукраїнського консультативного опитування 25 травня цього року одночасно з виборами Президента України.

Даний законопроект пропонує визначити, що організація підготовки та проведення Всеукраїнського консультативного  опитування здійснюється в порядку, визначеного чинним законодавством з урахуванням особливості підготовки до виборів Президента на базі відповідних виборчих комісій, які фактично зараз сформовані і діють, і готують процес голосування до виборів Президента. І цей законопроект передбачає можливість  Верховної Ради України  приймати своїми постановами рішення щодо тих питань, які можуть бути винесені на це опитування і які мають  суспільно важливе значення.

Цей законопроект окрім того, що може зняти цілу низку питань, які зараз виникають на  Сході України, він так само дає можливість з економити значні бюджетні кошти на організацію і проведення даного опитування. Тому що фактично ми використовуємо ту базу і те фінансування, яке  здійснюється на підготовку президентських виборів.

Ми  пропонуємо, щоб  Верховна Рада України  вразі прийняття даного закону своєю постановою визначила перелік питань, які зараз є нагальними і важливими для суспільства, і внесла їх для проведення відповідного опитування під час виборів Президента.

Даний законопроект був опрацьований урядом з Центральною виборчою комісією. Центральна виборча комісія підтвердила, що вразі прийняття його сьогодні і прийняття  ..… парламентом щодо проведення такого опитування, вона зможе організувати процес підготовки і проведення опитування 25 травня поточного року.

Окрім цього законопроекту уряд так само вносить пропозиції щодо внесення змін до державного бюджету. Тут я хочу наголосити, що фактично для проведення такого опитування необхідно лише  витрати, пов'язані з виготовленням  бюлетеней, це близько  30 мільйонів гривень. Ми фактично економимо майже мільярд гривень, тому що проводимо це опитування спільно з президентськими виборами.  Крім того, наскільки я знаю, депутатами парламенту і керівниками фракцій внесено на розгляд парламенту дві постанови Верховної Ради   щодо визначення тих потенційних питань, які можуть бути розглянуті на цьому всеукраїнському опитуванні.

Я прошу парламент підтримати даний законопроект за основу і в цілому з урахуванням тих пропозицій, які були зроблені керівниками відповідних фракцій більшості, які запропонували у тексті закону замінити слова "всеукраїнське консультативне опитування" на "всеукраїнський консультативний референдум", як у назві, так і в самому тексті закону.

Прошу вас після обговорення визначитися і вирішити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я єдине, Павло Дмитрович, я прошу зразу давайте і по двох питаннях оголосіть, щоб ми уже не поверталися до цього…

 

ПЕТРЕНКО П.Д. …і визначити доцільність прийняття цього закону.

Що стосується тих питань, які запропоновані депутатами – авторами відповідних проектів постанов, то внесено на розгляд парламенту першу постанову, яка передбачає винесення на відповідний референдум або опитування питання наступного змісту: "Чи підтримуєте ви територіально цілісну Україну в межах території, визначеної Конституцією України, як суверенну, незалежну, демократичну, унітарну та європейську державу з широкими повноваженнями регіонів і територіальних громад?" Таке питання пропонується винести на відповідне голосування 25 травня 2014 року.

Інша постанова є більш ширшою, вона пропонується як альтернативна для обговорення членами парламенту, і передбачає, окрім цього питання, винесення другого питання: "Чи підтримуєте ви запровадження за рішенням відповідних місцевих рад на окремих територіях використання поряд з державною мовою російської чи інших мов, на яких говорить більшість населення відповідної території, як регіональних мов, офіційний статус яких визначений законом України?"

У зв'язку з цим ми пропонуємо до вашого розгляду даний пакет законодавчих ініціатив, які внесені як урядом, так і окремими народними депутатами, для прийняття відповідних рішень щодо доцільності проведення  відповідного  консультативного референдуму і винесення на нього тих питань, які я оголосив. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово надається голові бюджетного комітету Гєллєру Євгену Борисовичу. Будь ласка.

 

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Олександр Валентинович! Шановні народні депутати! Законопроект за номером 4809 на засіданні Комітету з питань бюджету не розглядався, оскільки  внесений урядом 5 травня і лише напередодні був зареєстрований.

Даний проект закону системно пов'язаний із також поданим урядом проектом закону про проведення всеукраїнського референдуму 25 травня 2014 за номером  4801 та передбачає бюджетне забезпечення в проведенні такого опитування. Так, пропонується збільшити видатки  Центральній виборчій комісії  на  30,8 мільйони гривень, зокрема за програмою "Керівництво управління у сфері проведення виборів та референдумів" і на 3800 тисяч – для належного функціонування системи "Вибори" та за новою бюджетною програмою проведення всеукраїнського референдуму з обсягом видатків 30 мільйонів гривень.

Для обслуговування видатків Державного бюджету передбачається зменшити видатки за бюджетною програмою щодо державних капітальних видатків, що розподіляються Кабінетом Міністрів, які протягом року ще не використовувалися. Тобто реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат Державного бюджету, оскільки передбачає перерозподіл видатків Державного бюджету міжбюджетними програмами без зміни загальних показників видатків Державного бюджету. Отже законопроект є збалансованим.

Також у зв'язку з проведенням промежутних виборів народних депутатів 25 травня є пропозиція бюджетну програму за кодом 6731020 назвати "проведенням проміжних виборів народних депутатів".

Зважаючи на зазначене, з приводу законопроекту №4809 має визначити безпосередньо Верховна Рада. У разі прийняття позитивного рішення по законопроекту №4801. За наслідками розгляду та прийняття рішення щодо законопроекту №4809 Комітет з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради  при оформленні такого закону належить внести відповідний техніко-юридичний та…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Чи уже все?

 

ГЄЛЛЄР Є.Б. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, голові профільного комітету ми зараз надаємо слово – Жванії Давиду Важаєвичу. Будь ласка, дві хвилини.

 

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановні колеги, комітет питання по постанові не розглядав, тому хай зал визначається, хай відбувається обговорення. Я взагалі проти проведення даного опитування. Комітет не отримав документи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Давид Важаєвич, треба свою позицію особисту як голови комітету сказати. Але ж я думаю, що зараз депутати її висловлять під час виступів. Колеги, шановні народні депутати, зараз будете мати можливість виступити. Чому так терміново подані питання? Тому що коли ми хочемо 25 травня приймати рішення, для цього уже фактично не залишилося часу. Треба надрукувати бюлетені, треба розвезти, треба запустити цей процес, і це достатньо складна технологічна задача. Саме тому,  шановні колеги, ми процедуру з вами, на жаль, порушуємо.

Я прошу записатися на виступи народних депутатів, тому що дуже важливе питання, нам треба політично визначитись. Будь ласка, прошу записатись. Будь ласка, шановні колеги, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", народний депутат Мирний.

 

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Олегу Тягнибоку.

 

ТЯГНИБОК О.Я.

Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

З цього приводу виникає декілька запитань. Перше запитання: чи можна проводити будь-яке опитування, плебісцит чи референдум фактично під дулами автоматів? Коли певна частина України є зараз окупована ворожими   військами. В свій час такий референдум вже проводив Гітлер у березні 1938 року. Вони ввійшли в Австрію, нав'язали там референдум і отримали понад 90 відсотків за підтримку анексії Австрії. Те ж саме в свій час робив Сталін улітку 1940 року, коли тимчасово його війська знаходились в Естонії, Латвії і в Литві і відповідно під дулами автоматів тимчасове знаходження їх на цій території завершилось окупацією тих територій.

Друге питання. Чи зупинить наше рішення сьогодні дії сепаратистів, і чи зупинить наше рішення дії терористів і диверсантів, які прийшли з Москви, і які сьогодні керовані Москвою? У них же зовсім інші плани. І тому чи ухвалимо ми це рішення, чи не ухвалимо ми це рішення, все одно далі будуть продовжуватись безчинства і ініціація громадянського протистояння у Східних і Південних регіонах України.

Саме погодження зараз іти на такий референдум – це фактично є визнання того, що ми йдемо на поводу у політичних вимог Путіна, який перед нами ставить декілька таких вимог: про федералізацію, про мову і про наш нейтралітет. Якщо ми себе поважаємо як держава, ми не маємо права цього робити. І не треба себе тішити думками, що це наше теперішнє рішення зупинить проблеми на Сході і на Півдні України. Тому фракція "Свобода" не готова зараз голосувати за подібні рішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я єдине хочу коротко прокоментувати, що не йдеться про федералізацію, йдеться навпаки про те, щоб вся Україна підтримала територіальну цілісність України в межах території, визначеною Конституцією України як суверенну, незалежну, демократичну, унітарну європейську державу з широкими повноваженнями регіонів територіальних громад.

Шановні колеги, це позиція, яка навпаки об'єднує Україну, яка говорить, що ми, вся Україна виступає за унітарну цілісну державу, і це той позитив, який не дасть можливість ні Путіну, ні комусь іншому спекулювати навколо  цих проблем – розповідати, що Україна хоче федералізації. Тому, колеги, це питання обов'язково треба підтримати.

Будь ласка, народний депутат Князевич, "Батьківщина".

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги! Насамперед я хочу вам сказати, що вся ця дискусія довкола того, чи можемо ми проводити консультативне опитування, наскільки воно відповідає Конституції, не має жодного сенсу. Бо уряд абсолютно правий, коли він запропонував таку форму народного волевиявлення. Така форма передбачена 69 статтею Конституції. Там мова йде про вибори, референдуми і інші форми народного волевиявлення.

І насправді така форма існувала в Україні до 2012 року. Її ліквідували разом з Законом про українські і всеукраїнські місцеві референдуми, коли прийняли той Закон про всеукраїнський референдум, на якому, на превеликий жаль, немає де навіть проби ставити.

Тому, шановні колеги, те, що ми зараз можемо провести це консультативне опитування за особливим, одноразової дії законом, це справді той вихід, який реально можливий в цій ситуації. І тут треба віддати належне уряду. Вони запропонували ту форму, яка єдино прийнятна в цій ситуації.

Однак, я вважаю, що певне все ж таки техніко-юридичне доопрацювання варто провести. Бо є нюанси, які треба врахувати. Я звертаюсь до уряду. Шановні колеги! Я би зараз не посилався на Закон про всеукраїнський референдум і зайвий раз його не легітимізував. А оскільки ви передбачаєте правильно, що всі процедури повинні збігатись разом з виборами Президента України, нам треба написати, що ті процедури, які не передбачені цим законом, здійснюються в порядку, передбаченому для виборів Президента України.

І це передбачити і в основному тілі закону, і в перехідних положеннях. Це перше.

Друге. Я вважаю, що абсолютно правильно було б і логічно написати певні речі, які не відображені в Законі про вибори Президента України. Наприклад, написано, що форми бюлетеня затверджує Центральна виборча комісія. Але не написано, хто їх виготовляє, самі протоколи. І форми протоколів, і бюлетенів. Я вважаю, що треба це право передати Центральній виборчій комісії вже цим законом.

Більше того. Вважаю, що нам треба прибрати час, коли відбуватиметься агітація на українському телебаченні і радіо. Бо написано, що між 19 і 22 годиною. А цей час вже "забитий" Законом про вибори Президента, під агітацію кандидатів в Президенти.

І у нас ………..22 числа включно весь час забитий. Тому прошу ці слова просто вилучити і доручити Національній телерадіокомпанії, нехай самі вишуковують час, вільний для цього ефіру. Не можна одним законом….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, можливість виступити.

 

КНЯЗЕВИЧ Р.П.  Що стосується важливого нюансу. Прошу прибрати можливість підпису члена комісії на бюлетені з референдуму. Цього немає в жодному виборчому законі. Це буде технологія, коли люди не будуть знати, що має бути підпис відповідно члена комісії і буде величезна кількість недійсних бюлетенів. Коли ми прибрали це з виборчих законів, кількість недійсних бюлетенів у нас знизилась в рази. Це важлива річ.

І ще певні речі, що стосуються технологічного доопрацювання – прибрати поняття  «списки учасників референдуму» поміняти їх на «списки виборців». І певні свої пропозиції, які стосуються виключно такого редакційного характеру, я передам відповідно Кабінету міністрів і прошу доручити здійснити техніко-юридичне доопрацювання цього законопроекту з моїми правками, бо, як на мене, вони надзвичайно важливі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Мартиняк, «Суверенна європейська  Україна».

 

МАРТИНЯК С.В.

Прошу передати слово Литвину Володимиру Михайловичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович, будь ласка.

 

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати, давайте перед тим, як перейдемо до прийняття рішення, дамо відповідь на ключове питання. Чого ми прагнемо досягти прийняттям цього документу: легалізації розколу України? Я думаю, що це буде гарантовано.

Я підтримую те, що сказав Олег Тягнибок. Якщо ми переконані в тому, що до 25 числа, до проведення виборів і цього референдуму чи опитування, буде завершено антитерористичну операцію, давайте проводити. Ми приблизно з вами зараз з високою долею вірогідності можемо сказати, які будуть результати загалом по країні і по кожній конкретній території. Ми сьогодні можемо сказати, що в східних і частково в південних областях України отримуємо підставу для того, щоб вони просились, щоб їх включили до складу Російської Федерації. Хіба це не очевидно?

Тому пропозиція така, шановні колеги, давайте ми приймемо закон України, де дамо відповіді на питання безпекового статусу України, на питання унітарної децентралізації, на питання розв’язання мовної проблеми і таке інше, і зафіксуємо, що цей закон буде складовою змін до Конституції України. Все інше, є велике побоювання, є велике відчуття, що цими благими намірами ми вимостимо дорогу до розколу, до посилення      протистояння в Україні. Тому прохання: треба прийняти дуже зважене і відповідальне рішення. У мене є великі сумніви щодо доцільності прийняття сьогодні цього закону. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Геращенко. Шановні колеги! Тут запах пішов від проводки, яка загорілася. Так інтенсивно голосували, що у депутатів з "УДАРу" навіть загорівся пульт. Шановні колеги! Зараз ми виправимо цю проблему. Будь ласка.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Пацкану, Пацкану слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерій Пацкан.

 

ПАЦКАН В.В.

Шановні колеги! Фракція політична "УДАР" не проти того, щоб в Україні було вільне волевиявлення, але не зараз і не в такий час. Ми прекрасно розуміємо, що вільне волевиявлення зараз буде під дулами автоматів. Зрозумійте правильно, сьогодні референдум – це остаточна крапка на Сході України. Неможливо зараз, не можна проводити. Давайте відтермінуємо, давайте запропонуємо референдум після того, як усі озброєні сепаратисти, терористи  складуть зброю, коли у наших громадян, саме в громадян України буде своя точка зору, а не нав'язана точка зору проросійськими ЗМІ.

Фракція політичної партії "УДАР"  проти сьогоднішнього голосування за такий референдум. Ми готові голосувати за референдум, але якщо він буде відтермінований і якщо він буде в конституційний  спосіб. На сьогоднішній момент проводити будь-які референдуми, будь-які закони неможливо. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги! Проекти, які ми зараз обговорювали, вніс Кабінет Міністрів. Я прошу Прем'єр-міністра прокоментувати виступи наших колег. Включіть, будь ласка, йому мікрофон.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні народні депутати України! У нас зараз є дві проблеми. Перша проблема – яка пов'язана з бандитизмом, тероризмом і антиконституційним сепаратизмом. Ті, хто стріляють у мирних громадян, ті, хто розстрілюють українських військовослужбовців, ті, хто проводили тортури: розрізали животи, і топили, і убивали активістів, - ті повинні бути відповідно до закону ізольовані всіма можливими способами. І для цього в Україні проводиться антитерористична операція.

Тепер є друга частина, яка набагато важливіша і набагато більша і в кількісному, і в якісному вимірі. Це люди, які проживають на сході і в центрі, на заході і на півдні, частина з яких попадають під російську пропаганду, частина з яких повірили у міф про те, що схід не чують. Дивна дуже теза про те, що схід чують, так як Партія регіонів і Янукович взагалі-то зі сходу 12 років керували країною, а ми тільки 2 місяці.

Але для того, щоб дати в руки, крім збройного вирішення, політичне, ми повинні продемонструвати на всю Україну і сказати: "Ми не боїмося національного опитування як консультативно-дорадчого референдуму, який має зовсім інші правові наслідки, ніж класичний референдум". Давайте приймемо рішення, запитаємо у людей, хай люди прийдуть на виборчі дільниці і проголосують: вони за єдину, унітарну Україну з розширеними повноваженнями чи проти. Не маючи інструменту політичного діалогу, тільки антитерористичною операцією неможливо вирішити. Ту безпекову і політичну проблему, яка зараз є в Україні. 

Тому в нашому арсеналі повинні бути інструменти АТО – раз, і два інших інструменти. Це нова редакція Конституції і це консультативно-дорадче опитування.

Тому позиція уряду. Треба проголосувати, провести, і побачимо результати. Думаю, що результат буде серйозним сигналом для подальшого об'єднання України і для легітимізації децентралізації влади і внесення змін до Конституції щодо надання додаткових повноважень регіонам. Автомати раніше чи пізніше стихнуть. Терористів переловимо. Але це не зніме політичної проблеми. Тому я вас прошу дивитися на два кроки вперед. Нам треба знімати політичну проблему, тоді, шановні, буде пізно. Не можна повторювати Януковича, який запізнювався на тижні. І це привело до сотень жертв.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Арсенію Петровичу.

Я так бачу, що все ж таки руки, які наполягають, депутатів на виступі. Будь ласка, Інна Богословська. Потім – Микола Рудьковський. По хвилині, і будемо приймати рішення.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги, мені здається, що, по-перше, це правильно, що треба шукати політичну відповідь. Але треба розуміти, що ми намагаємося сховати голову в пісок.

Сьогодні владі не так потрібно проводити опитування, яке показує слабкість, як владі потрібно не допустити проведення референдуму 11 травня. І це головне. Якщо ми не допустимо проведення референдуму 11 травня, то тоді можна говорити про прийняття політичного рішення. А якщо ми допустимо проведення референдуму 11-го, то проведення опитування – це абсолютна слабкість.

Тому давайте підемо таким чином. Якщо ми сьогодні побачимо абсолютно 100-відсотково, що влада домоглася того, що не буде проведено референдуму 11-го. До речі, тут функція  прокуратури генеральної, Міністерства юстиції і не треба боятися, значить захистіть, будь ласка, виконавців…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г. … по недопущенню референдуму 11 травня треба робити спеціальну операцію, спеціальну. Якщо ми побачимо що 11 не відбувся референдум, 13 у вівторок я  впевнена зала підтримає проведення всеукраїнського референдуму, опитування, перепрошую. Якщо ми допустимо 11 травня, то проведення разом з виборами – це  просто приниження держави вже буде. Тому прошу з такого підходу і вирішити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина Рудьковський і будемо завершувати.

 

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Я зараз звертаюся до міністра оборони, значить і до Першого віце-прем'єр-міністра. Шановні колеги, якщо дійсно, дайте можливість, будь ласка, слухати міністру оборони. Значить, якщо ви допустите 11 числа от разом з силовим блоком проведення референдуму, їх оголошення тими людьми, які себе називають губернаторами і так далі. 12 числа, значить 12 числа будуть російські війська уже в цих двох областях так само як це було в Криму і 25 голосування не по референдуму і не по  виборах Президента уже в Луганській і Донецькій області не буде.

Друге питання. Значить, якщо ви забезпечите, то тоді, будь ласка, в референдумі про унітарність приберіть європейську державу, щоб не дразнити на Сході.

І друге, назвіть російську мову офіційною, а не регіональною і тоді це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу  заспокоїтись.

Єдиний нюанс – щодо так званого референдуму. Це не так званий референдум 11, це навіть не  соціологічне опитування, тому що соціологічне опитування потребує репрезентативність виборки. Це фарс і цей референдум ніхто проводити не буде, просто вийдуть люди і скажуть про якісь результати, вибачте, будь-яка хвора людина  може вийти і сказати про якісь результати, яких нема. У них навіть у списку виборців не існує, нема рішення щодо цього проведення. Тому, шановні колеги, цей фарс може бути оголошений, але ж референдуму ніколи ніякого не буде, який проводиться сепаратистами. Це виключено.

Я прошу Арсенія Петровича дати відповідь на питання, які йому задали. Будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні народні депутати України, зрозуміло, що у вас є логіка своя, і вона також має права на життя. Але є й інша логіка, я просив би до неї прислухатися.

Інна, не маючи зараз легітимно призначеного консультативно-дорадчого референдуму, ми даємо можливість сепаратистами говорити і кричати у всі труби, що нас не почув Київ. Ми ж хочемо піти і проголосувати, а вони відмовилися дати нам можливість піти і проголосувати на консультативно-дорадчому референдумі. Тому ми будемо проводити 11 числа референдум. І їхня аргументація буде набагато сильніша, ніж ваша – це раз.

Друге, якщо зараз  думати про те, який буде референдум  11 числа, то я вам скажу, який: збереться пару терористів, три чоловіки, зайде п'ять російських каналів і скажуть, ми провели референдум. Ви ж бачили вже про те, що відбувалося у Криму… (Шум у залі) Ну, ви можете?.. Ну, станьте, не кричіть! Спокійно, не нервуйтеся!

Якщо  11 числа вони прийдуть, і буде те саме, що було по Криму. Ви бачили, що вже зараз заявила офіційно громадська рада при Президенті про те, що там тільки 15 відсотків голосів.

Тому в чому полягає ідея? Якщо ви не даєте людям законного права прийти на дільниці і поставити хрестик, вони за чи проти, то тоді аргументи сепаратистів набагато сильніші, ніж вони є сьогодні. Це – раз.

Друге. Ніякого референдуму законного 11 числа не буде.

І третє. Прийняття цього закону дає нам можливість на всю країну через соціальні роліки говорити одне: є законний конституційний консультативно-дорадчий референдум, все інше – брехня, все інше – сепаратизм, і все інше – це підтримка терористів.

От чому ми йдемо з цим референдумом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, я, єдине, хочу вас проінформувати, хто не знає, уже один референдум пройшов цього тижня в неділю. Вчора. І всі… там 90 відсотків проголосували за єдину неділиму Україну.

Проводили також такі ж громадські активісти в Донецьку, розумієте. Але ж  вони громадські активісти  без кулеметів, і також оприлюднили результати, що вся Донецька область і Луганська (більшість, вибачте) підтримала незалежну єдину Україну. Тому щодня можуть оголошувати референдум. Я знаю, оголошують там керівництво Дніпропетровської області референдум в Донбасі щодо приєднання до Дніпропетровської області і так далі. Тобто таких форматів може бути багато, колеги. Але ми або офіційний референдум проводимо, або не проводимо, і це питання для народних депутатів, на яке треба зараз дати відповідь.

Шановні колеги, я прошу, щоб ми…  Прем’єру я не можу відмовити… колеги, щоб перепалку тут не робили між собою, а приймали зараз рішення. Будь ласка,  Арсеній Петрович. І будемо голосувати.

 

ЯЦЕНЮК А.П. І останнє дозвольте.  Це серйозно піднімає мотивацію для східних регіонів іти на вибори. Ну це додатковий інструмент легітимізації виборів. Тому той, хто виступає проти референдуму, я вам кажу, які ми мінуси зразу отримаємо. Назвіть один плюс чому референдум не потрібен. Один, але серйозний, аргументований. І давайте, дійсно, проведемо дискусію, а просто так: буде референдум 11… Так він чи буде, чи не буде – це не референдум, збіговисько якихось незрозумілих осіб. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Народний депутат Мошенський, будь ласка. З Луганська.

 

МОШЕНСЬКИЙ В.З. Арсений Петрович, услышьте меня, пожалуйста. Референдум можно проводить где есть власть.

Я же сегодня говорил, в Луганске нет власти. Есть 7 процентов вооруженных людей, которые придут на референдум и проголосуют, проголосуют… за президентские выборы не проголосуют там, а за референдум проголосуют, и их будет 100 процентов, потому что их придет 7 процентов. Остальные люди не  придут, потому что вы не можете не знать, что вы не можете  обезопасить людей. Люди не пойдут, когда автоматы… будут мушки на них наведены. Не надо себя дурить! Если мы можем в состоянии навести порядок, надо проводить  референдум. А если мы хотим референдум провести для семи процентов, которые проголосуют сто процентов за отделение, так мы это и получим. Ну зачем врать? Давайте примем лучше закон, который в дополнение предлагает Литвин, что люди нам поверят. Вы что думаете, люди такие лохи, что можно их разводить и обманывать? Не получится!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, навпаки, луганський депутат підтримує активне проведення референдуму. Справа в тому, шановні колеги, Прем'єр дуже чітко висловив аргументи, аргументи конкретні: ми повинні об'єднати країну навколо її єдності, цілісності, територіальної недоторканності, і ми повинні чітко сказати про одну із позицій, про яку ми вже багато разів говорили в залі і говорили, що ми повинні розширити права місцевих рад, місцевого самоврядування. Ніхто, ні праві, ні ліві, проти цього не заперечує. І це також питання, яке, я сподіваюсь, буде підтримано українським народом.

По другому питанню щодо статусу, офіційному статусу мов на територіях, де цими мовами говорить більшість. Це питання потребує, ну скажемо так, окремого голосування. Але по першому питанню, шановні колеги, ну нема у жодного виступаючого заперечення щодо єдиної неділимої України. Ну які можуть бути заперечення проти єдиної, з автоматами, з кулеметами… Ми за єдину Україну, за її територіальну цілісність. Про що ми говоримо?

Тому, шановні колеги, давайте, у нас перепалка просто йде, ми по три рази одну й ту саму тему повторюємо. Я прошу сісти на свої робочі місця. Колеги, я ж давав всім вам слово. (Шум у залі)  Ну не буде голосів, значить, не буде. Добре, по фракціям. Запишіться від фракцій. По одній хвилині від фракцій, будь ласка. Я дам, Давид Важаєвич, вам обов'язково, дам.

Народний депутат Новак, фракція "УДАР".

 

НОВАК Н.В.

Прошу передати слово Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірина Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, оця історія з опитуванням трошки нагадує історію з Конституцією, яку ми так само чомусь, говоримо, що приймемо якийсь варіант до 25 травня. І це змахує на шантаж двох конкретних областей центру. Не буває сильної держави зі слабим центром, і тоді там сильні регіони. Це перша історія.

І друга. Нам здається, що ми програємо цю війну, в першу чергу, в питаннях з точки зору інформаційної війни. Чому ми маємо запускати ролики після референдуму, а не зараз. І тому мені здається, і ця позиція нашої фракції, що уряду взагалі потрібно не через 3 місяці випрацьовувати державну інформаційну політику в умовах інформаційної війни, а вже зараз. У нас є Віце-прем'єр з гуманітарних питань, у нас є Держтелерадіо, у нас Рада нацбезпеки і оборони має не лише по ефірам ходити, а мати зрозумілу інформаційну політику в умовах інформаційної війни. І доносити позицію до  шахтарів скільки у них грошей вкрали за попередні роки, скільки центр перераховував. Що це йде абсолютний шантаж цих самих регіональних "князів", щоб залишитись на потоках, а мова про референдум, абсолютно праві колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В. Знаєте, дуже неправильно, коли ми зараз у таких складних умовах будемо вестися не на шантаж навіть регіонів, а тих людей, які хочуть зупинитись, на корупційних потоках там залишитись, і ми не можемо донести цю історію до регіонів. Можливо, нам треба починати з іншого, з інформаційної кампанії, з інформаційної жорсткої позиції уряду, з призначення Нацради, яка нарешті зможе зупинити сепаратистські канали в Одесі, а вже потім говорити про опитування. Ми навіть думку цього не донесемо, як там не працюють українські канали, то яке опитування в регіонах може відбуватись, як там українських каналів немає? Ви ж самі про це говорите. І там буде "шабашить" "Росія 24", ОРТ, РТР, вони понаголосовують такого на цьому референдумі, що потім це на голову не натягнеш, люди добрі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мартиняк.

 

МАРТИНЯК С.В.

Пане Голово, прошу передати слово Донію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть, будь ласка, мікрофон Олеся Донія.

 

ДОНІЙ О.С.

Поки що виглядає в мінусі проведення референдуму, ніж плюсів. Референдум варто проводити, якщо можна гарантувати голосування як по всій Україні, так і по кожній з територіальних одиниць, інакше буде як горбачовський референдум.

Нагадаю, в квітні 1990 року провів Горбачов майже за аналогічним питанням за єдність Союзу з більшими правами регіонів референдум. Він зібрав понад 80 відсотків по всій країні, але не підтримали це питання тільки Прибалтійські республіки, і вони потім отримали незалежність. В Україні 4 регіони – 3 галицьких області і Київ не підтримали. І відповідно в контра агітації потім вони перекрили   всі наслідки горбачовського референдуму. Натомість позитивний референдум був у 1991 році, коли запропонував Ігор Рафаїлович Юхновський, тоді проголосували як вся Україна, так і кожен з регіонів, Севастополь і Крим. Поки ми не забезпечимо голосування в кожному регіоні, спочатку контроль, в тому числі і військовий, проводити референдум не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, народний депутат Мартинюк, «Свобода».

 

МАРТИНЮК Л.С.

Прошу передати слово Олегу Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть, будь ласка, мікрофон Олега Тягнибока.

 

ТЯГНИБОК О.Я.

Я так само хотів про те ж сказати. Всі прекрасно знають, чим це все завершиться. Завершиться тим, що оскільки антитерористична операція проводиться мляво, сьогодні, до речі, Дебальцево захоплено, і так до 25 числа вони зможуть контролювати більшість Донецької і Луганської областей. Зрозуміло, що вони намалюють як в Севастополі і в Криму будь-які цифри по цьому референдуму. В результаті вся Україна проголосує по-одному, Донецька та Луганська області, в тому числі через те, що там немає інформаційної підтримки України, а, навпаки, іде російська пропаганда, проголосує по-своєму. І це буде підстава їм звертатись  до Путіна  вводити туди свої війська з відповідними наслідками.

А що стосується президентських виборів, то я хотів би нагадати, що президентські вибори, може таке статись, що Президентом можуть обрати людину, якщо в деяких областях за неї  не проголосують. Тому некоректно порівнювати президентські вибори і цей референдум. Він є небезпечний для територіальної цілісності України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Павловський, «Батьківщина».

 

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Прошу передати слово шановному Івану Григоровичу Кириленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть, будь ласка, мікрофон шановного Івана Григоровича Кириленка.

 

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановні колеги, шановний Олександр Валентинович, не пройде питання в залі, тому давайте звернемо увагу на те, що всі світові лідери, світове співтовариство пильно відстежує події в Україні стосовно того, щоб відбулись президентські вибори. Це буде потужний удар по сепаратизму і по зовнішньому впливу.

Тому я пропоную і наша фракція, мабуть, частина теж буде пропонувати, зосередитись саме на тих питаннях, які дозволять нам провести президентські вибори, зробити все можливе  і неможливе, прийняти всі рішення, які тільки можна в цьому залі прийняти, щоб ми провели президентські вибори.   

Це буде найкращий варіант боротьби із сепаратизмом за єдину незалежну суверенну Україну. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Останній виступ. Кінах Анатолій Кирилович. Будь ласка.

 

КІНАХ А.К.

Дякую. Шановні  народні депутати! Однозначно, і сьогодні неодноразово це було підкреслено, крім проведення антитерористичної операції, нам конче необхідно зміцнювати діалог в Україні, зворотній зв'язок з нашими громадянами. Тому референдум якраз і спрямований на те, а я абсолютно впевнений, що український народ проголосує  за територіально цілісну унітарну державу, і це важливо не тільки для нас  -  і для світового співтовариства.

По-друге, в ході підготовки і проведення референдуму важливо ще більш аргументовано довести до наших громадян, що далі - делегування широких повноважень місцевим громадам, що це основа для формування нової редакції Конституції в рамках парламентсько-президентського державного устрою. І цим ми знімаємо величезну кількість  нашарувань, якими користуються агресори. Ми підтримуємо необхідність проведення всеукраїнського консультативного референдуму. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги! Я дав можливість усім виступити. Ми обмінялись думками. І зараз ми повинні приймати рішення. Я зараз буду ставити по черзі кожне питання, починаючи з проекту Закону про проведення всеукраїнського національного опитування-референдуму 25 травня 2014 року. Це проект номер 4801. У випадку, коли він отримає підтримку залу, тоді ми будемо ставити і голосувати інші питання. Коли він не отримає  підтримку залу, тоді подальші голосування втрачають сенс.

Тому, шановні колеги, я прошу заспокоїтись, я прошу опустити руки, вже виступали.  Ми двічі, два кола пройшло. Ну, що ж зробиш? І зараз прийняти рішення відповідно підтримки за основу і в цілому. Тому що часу для обговорення у нас і другого читання практично не існує, коли ми хочемо реалізувати цей проект, проект Закону 4801.

Проект Закону про проведення Всеукраїнського консультативного опитування 25 травня 2014 року – за основу і в цілому. Єдина була пропозиція, зробити правку: "консультативного референдуму (опитування)". З тим, щоб все ж таки слово "референдум".

Це питання. Ми до питань ще не дійшли. Це загальний закон. Ми не говоримо зараз про питання. Ми говоримо зараз про сам зміст закону. Прошу, шановні колеги, визначитись з цього питання шляхом голосування. Прийняти за основу і в цілому.

Прошу голосувати.

 

13:29:10

За-154

Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 76; 25 – "УДАР", 19 – "Економічний розвиток", 11 – "Суверенна європейська Україна", 0 – "Свобода", 0 – Компартія; позафракційні – 22. 

Шановні колеги, я не ставлю на голосування наступні питання. Тому що вони не мають сенсу для обговорення. Тому що питання можна приймати виключно тоді, коли прийнятий закон про проведення цього референдуму.

Шановні колеги, (зараз, зараз), у нас ще є декілька питань. Колеги і я прошу, щоб ми не розходились, колеги. А то я дивлюсь, що кількість депутатів в залі зменшується. Дуже важливі, відповідальні питання. Порядок денний, шановні колеги, нам треба завершити. І тут декілька питань дуже важливих, які нам треба проголосувати.

4802, Сенченко Андрій Віленович. Проект Закону про забезпечення прав, свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території. Це зміни до цього закону щодо права на освіту.

Шановні колеги! Є пропозиція включити його до порядку денного. Прошу підтримати, прошу голосувати.

 

13:30:36

За-228

Шановні колеги, рішення прийнято, ми включили. Я прошу сісти на свої робочі місця, колеги, і тиснути на кнопки, щоб я три рази не ставив на голосування.

Прошу підтримати цей проект за основу і в цілому. Прошу підтримати.

 

13:31:05

За-236

Рішення прийнято.

Шановні колеги, наступні питання, які доповідав міністр внутрішніх справ Аваков, і зал гаряче їх підтримав. Я прошу, до речі, зв'язатися з Генпрокурором, він встигає там принести подання чи ні.

Шановні колеги, це три закони, про які говорив Аваков. Перший закон 4819 – про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб. Йдеться про те, що у випадку повернення в особливий період цих людей, які пішли на пенсію, до лав Збройних Сил, Міністерства внутрішніх справ тощо, їм зберігається пенсія. Зрозумілий зміст закону, шановні колеги?

Є прохання підтримати його, спочатку включивши до порядку денного. Прошу голосувати 4819.

 

13:32:10

За-240

Це пенсії, які і так вони отримують, Арсенію Петровичу. Вони отримують вже ці пенсії. Але ж зараз ми їх просимо воювати, і вони повинні їх далі отримувати ці пенсії, навіть захищаючи Батьківщину. Це логічно і правильно.

Шановні колеги, за основу і в цілому можемо проголосувати? Можемо. Прошу підтримати. 4819.

 

13:32:44

За-236

Дякую. Рішення прийнято.

Наступне питання, шановні колеги, якраз економія, Арсенію Петровичу, значна економія для державного бюджету. Йдеться про Закон (4820), відповідно він називається "Про внесення змін до деяких законів  щодо виплати одноразової грошової доповнити це тим військовим і міліціонерам, які зрадили і залишились  працювати не в українській армії і Міністерстві внутрішніх справ, Службі безпеці, а перейшли на сторону російських окупантів з тим, щоб їм не виплачувати. Тому що вони формально звільнились з служби, щоб їм не виплачувати вихідні пособія. Я думаю, що всім, хто …

 

ЛЯШКО О.В.   Визнати зрадниками.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я думаю, що тут немає заперечень в підтримці цього закону він дає за розрахунками понад мільярд гривень доходів для бюджету, економії вірніше для бюджету.     (Шум у залі) Я розумію, шановні колеги.

4820. Прошу підтримати включення до  порядку денного цього закону.

 

13:34:05

За-237

Рішення прийнято. Дякую.

Прошу підтримати за основу і в цілому цей  проект 4820. Прошу голосувати.

 

13:34:25

За-239

Дякую. Рішення прийнято.

І останнє питання, яке лунало на обговоренні і яке було  підтримано народними депутатами, це  проект Закону 4821 про військовий обов'язок і військову службу. Йдеться про те, щоб дозволили Міністерству внутрішніх справ працювати… Зараз, колеги. Дозволити приймати на роботу в Міністерство внутрішніх справ молодих людей за власним, підкреслюю, бажанням до  25 років. Тому що зараз є обмеження тільки з 25 років. Немає заперечень, шановні колеги?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  З якого віку?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З 18.

 

ЛЯШКО О.В.  Із 14.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні-ні, давайте Олег Валерійович, без фанатизму, я прошу вас з 18 до 25 років можна приймати, з  18 років, умовно кажучи, і вище. Прошу включити до порядку денного 4821.

 

13:35:33

За-234

Рішення прийнято.

І прошу за основу і в цілому проголосувати. Щоб потім мене Анатолій Степанович у суб'єктивізмі не звинувачував, будь ласка, включіть йому мікрофон.

Гриценко, народний депутат, з цього питання.

 

ГРИЦЕНКО А.С.

Пане Голово, мене насторожило слово "останній", коли ви називали цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не останній, ні!

 

ГРИЦЕНКО А.С. До вас звертався… 2124…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Він не останній. Я сказав, останній з тих, що вніс міністр внутрішніх справ. Я обов'язково буду ще, зараз у нас є ще багато законів, які треба підтримати. Тому, шановні колеги, не проблема! Це – останній з пакету, внесеного силовиками. Саме 4821. Прошу його підтримати за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:36:33

За-235

Рішення прийнято.

Шановні колеги, у нас є ще декілька питань. Реальних три… спокійно! … три питання. Перше питання, я дам слово Анатолію Гриценко, ми у першому читанні приймемо Закон, на якому наполягає… Зараз, Анатолій Степанович, я ще ж завершую… на якому  наполягає профільний комітет, це питання стосується пенсійного забезпечення військовослужбовців. Наступне… коротко розглянемо, це  нормальний проект, але ж в першому читанні, тому що там треба, щоб Уряд ще попрацював.

Наступне питання, шановні колеги, це стосується Закону 4813. Увага! Цей закон пов'язаний з проведенням президентський виборів. Я хочу звернути увагу народних депутатів, що проведення президентських виборів – це також система захисту нашої національної безпеки. І ми все повинні зробити, щоби провести президентські вибори. І саме тому в цьому законі передбачено, що можуть бути складнощі, коли будуть формуватися дільничні комісії в регіонах, де проходить, скажемо так, антитерористична операція. І цей закон чітко розв'язує проблему у випадку спроби блокувати роботу цих комісій дільничних.

І третє питання – це  короткий закон, доповнення щодо Закону "Про амністію", тому що ми прийняли дуже важливий Закон "Про амністію", але з технічних питань упустили дуже серйозну проблему, яка не дає цьому закону ефективно працювати. Це невеличка правка, яку ми приймемо, я сподіваюся. І питання амністії для багатьох людей, які можуть бути вільними в Україні і працювати на власну державу, я сподіваюсь, буде розв'язано вже сьогодні.

Тому, шановні колеги, ці три питання – і можемо тоді підвести риску під нашою роботою ефективною сьогодні.

Анатолій Степанович, будь ласка, коротко. За скороченою процедурою, прошу підтримати рішення. Номер закону, Анатолій, скажи.

 

ГРИЦЕНКО А.С. 2124.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 2124, будь ласка, за скорочену процедуру.

 

13:38:57

За-213

Рішення прийнято. Колеги, не розходьтеся, я дуже прошу.

Будь ласка, Анатолій Степанович, доповідайте.

 

ГРИЦЕНКО А.С. Шановні колеги, преси немає, піару немає, виборів немає – є суть. Те, що я скажу по суті закону, всі швидко зрозуміють і погодяться, в цілому одразу, не перше читання, оскільки він обговорювався вже кілька років. Я, будучи ще головою комітету, який зараз очолює Володимир Литвин,  проводив всі ці наради з урядом, він проводив, і одностайна підтримка.

У чому суть? Якщо помирає цивільний державний службовець, його непрацездатна дружина отримує соціальну допомогу в розмірі 70 відсотків від його зарплати. Якщо гине військовий: військовий армійський, СБУ, прикордонник будь-який, - тільки 40, від меншого грошового забезпечення. Суть закону – вирівняти, справедливо, обґрунтовано. Вартість називаю: десь 280 мільйонів. Повірте мені, зараз, в цих умовах, коли гинуть наші військові, треба їх підтримати і прийняти зразу в цілому. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є необхідність обговорювати це питання? Немає. Можемо голосувати за основу?

Я прошу підтримати за основу, за основу. Я бачу ваші руки. За основу, шановні колеги, за основу. І потім за скороченою процедурою, тому що це важливе питання, я погоджуюсь з Анатолієм Степановичем, це, дійсно, важливе питання. І ці люди… Я  ще раз кажу, ну є... руку тримають, хочуть доповнити цей закон. За скороченою процедурою ми його приймемо за… наступного тижня вже.

Прошу підтримати за основу цей закон. Будь ласка,  прошу голосувати.

 

13:40:55

За-228

Рішення прийнято.

Прошу зразу за скорочену процедуру. Прошу, колеги, не розходьтесь, будь ласка, два питання дуже важливих. Прошу за скорочену процедуру проголосувати цей закон.

 

13:41:18

За-223

Колеги, я прошу, ну давайте підтримаємо скорочену процедуру. Давайте. Сядьте на свої місця.

Я прошу, секретаріат, оголосіть, будь ласка,  щоб всі депутати зайшли на 15  хвилин ще працювати – дуже важливі питання. Колеги, дуже прошу вас… прошу, підтримайте. Підтримай, Ярослав, дуже прошу. За скорочену процедуру. За скорочену процедуру – ну це ж нормально. Прошу, проголосуйте, шановні колеги. (Шум у залі)

 Прошу проголосувати за скорочену  процедуру розгляд цього питання. Прошу голосувати.

 

13:42:00

За-237

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, наступне питання №4813 про внесення змін до статті 24 – ніхто не розходиться! – Закону України про вибори Президента України (щодо зменшення мінімальної кількості членів дільничних виборчих комісій). Будь ласка,  хто доповідає цей закон?  Народний депутат Карпунцов, будь ласка. (Шум у залі)

 Підтримка є? Є. Прошу включити його до порядку денного. Прошу, шановні колеги, проголосувати. От довіра у депутатів один одному!

 

13:42:42

За-243

Рішення прийнято.

Шановні колеги, давайте зразу за основу і в цілому. Правильна пропозиція? Прошу підтримати за основу і в цілому.

 

13::43:03

За-244

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, Андрій Анатолійович, одна хвилина для закону. Де Мохніцький? Давайте, Андрій Анатолійович.

 

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.

Шановні колеги, ми прийняли з вами Закон про амністію на 2014 рік, який базується на базовому Законі про амністію в Україні взагалі. На жаль, вже пенітенціарна служба до нас звернулася, в Верховний Суд, правоохоронні органи, правозахисні організації. На жаль, в базовому законі є норма, яка була закладена в 2011 році (не буду казати, під кого) про те, що людина може вийти на свободу, яка скоїла нетяжкий злочин економічний тільки після того, як вона виплачує збитки.

Дуже багато жінок-бухгалтерів, керівників маленьких підприємств, які були посаджені податківцями, міліцією в зонах і не можуть вийти, тому що по 10 тисяч гривень не можуть вони виплатити. У них нема родичів, які могли їм надати. Ми скасовуємо цю норму, і ці люди спокійно вийдуть і будуть відпрацьовувати на свободі і віддавати державі борг. Все. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4791. Він включений до порядку денного, Андрій Анатолійович? Не включений, да? Шановні колеги, є прохання, щоб ми вже і гуманну функцію виконали парламенту. Комітет підтримав 4791. Прошу, шановні колеги, включити його до порядку денного. 4791. Прошу голосувати.

 

13:44:50

За-241

Рішення прийнято.

Прошу прийняти за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:45:07

За-239

Рішення прийнято. 

Шановні колеги, ми сьогодні з вами виконали і перевиконали план. Але у нас повинен бути зараз Генеральний прокурор, який вносить подання            на сепаратистів. І ми не можемо розійтись – так чи ні? – поки це рішення не буде прийнято.

Будь ласка, давайте від фракцій. Ідеться про подання на народного депутата Царьова, який вже протягом довгого часу фактично знущається над країною, громадянином якої він поки що є. Я переконаний, що оцінку такому знущанню, такому виклику України Верховна Рада повинна зараз дати.

Я прошу, поки прокурор підходить, від фракцій давайте запишемось з цього питання. Кажуть, що він вже в приміщенні парламенту.

Запишіться від фракцій.

Шановні колеги, фракція "Свобода". Будь ласка, народний депутат Михальчишин.

Шановні колеги, я дивлюсь, що багато депутатів вийшли з залу, і ми зараз не зможемо…

 

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Я пропоную сьогодні всіх народних депутатів, хто був зареєстрований у залі, а зараз буде відсутній, які не беруть участі у цьому голосуванні, вважати такими ж самими зрадниками, як і тих, кого ви позбавлятимете мандатів. Тому що одні зрадники з автоматами, а інші з мандатами. Я прошу сьогодні всіх колег віднестись до цього моменту, як до історичного. Вперше український парламент у напіввоєнних і воєнних умовах голосує за те, аби обеззброїти контрреволюцію, обеззброїти зрадників. Всі зараз мають бути на своїх робочих місцях. Так само, як наші десантники, наші спецназівці, наші прикордонники сьогодні несуть свою бойову вахту на Східних, Південних рубежах, так само в кожного сьогодні наше бойове місце тут, в парламенті. Тому закликаю ще раз всіх голів фракцій, депутатських груп, індивідуальних народних депутатів повернутись до зали і зараз прийняти історичне рішення. Вперше в історії українського парламентаризму зрадники з депутатськими мандатами мають бути покарані. Ніхто не зможе сховатись за цим депутатським мандатом, як за броньованою стіною, ніхто не зможе уникнути відповідальності, і нарешті ми почнемо виконувати наші передвиборчі обіцянки, і те, що ми зараз обіцяємо своїм виборцям, коли вони від нас вимагають рішучих, адекватних жорстких…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги.

Народний депутат Чорноволенко.

 

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний Олександр Валентинович, я хотів підтримати фракцію «Свобода» і сказати, що так гарно ми попрацювали без комуністів і регіоналів. По-перше, давайте ми проголосуємо, щоб цей режим продовжити без комуністів, без регіоналів і в закритому режимі. (Оплески)

По-друге, я підтримую виключити всю фракцію комуністів з депутатів і всю фракцію регіоналів. Це буде дуже правильно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Геращенко.

 

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, шановний пане Голово, ми хочемо звернутись з наступним, щоб не тільки сьогодні було розглянуто це питання після виступу Махніцького, але щоб наші доблесні силові структури хоча би раз в житті когось затримали, а не випустили його з країни, так як це трапилось з Януковичем та з іншими.

Друге. Шановний пане головуючий, будь ласка, так само потрібно звернутись з проханням до Генеральної прокуратури, подати так само подання на тих депутатів, про яких ми знаємо, що вони фінансують сепаратизм. Той самий Іванющенко, який не з’являється в сесійній залі, той самий молодший Янукович, про кого є такі відомості в силових структурах, їх потрібно позбавляти сьогодні депутатської недоторканності, щоб вони мали можливість відповідати перед законом, і щоб не ходили такі чутки по країні, що вони відкупились грошима, щоб проти них не розглядались кримінальні справи.

Дякуємо. Ми готові розглядати питання. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Єремєєв, будь ласка, одна хвилина.

 

ЄРЕМЄЄВ І.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати, Олександр Валентинович, ви пам’ятаєте як 20 лютого ми зібрались тут і в нас не вистачало голосів. Руслан Кошулинський запропонував проголосувати руками, і потім ми всі підійшли і сказали, що, Руслан, цього робити не можна, ми не можемо перше рішення приймати руками. Це буде неправильно, давайте чекати до ночі, але проголосуємо всі разом.

Абсолютно згідний з тим, що з Царьова треба зняти повноваження народного депутата тому що він працює на іншу країну. Але, народні депутати, ми не можемо цього робити в закритому режимі, ми це повинні робити у відкритому режимі. Ми сьогодні проголосували за те, щоб          прокурор мав право подати це подання. Ми повинні робити це у відкритому режимі, коли бачить весь український народ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я думаю, що Ігоря Мироновича треба підтримати. Я не бачу, до речі, в залі кількості депутатів для прийняття відповідного рішення. Я відверто хочу сказати. Я розумію, що дехто повиймав картки свої, дехто пішов. Тому, шановні колеги, давайте ми два питання вирішимо.

Перше, закон треба підписати, щоб він набув чинності. Це важливо юридично, щоб нас ніхто ні в чому не запідозрив, і я погоджуюсь, що такі питання ми повинні відкрито розглядати, на відкритому засіданні.

Ми дякуємо за оперативність  Генеральній прокуратурі, яка внесла вже подання, і  я прошу, щоб його до вівторка розглянув регламентний комітет. (Шум у залі) Шановні колеги! І ми запрошуємо і Царьова, щоб у його присутності позбавити його мандату.

Включіть мікрофон народного депутата Богословської.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г. Шановні колеги! Я прошу уваги! Шановні колеги! Я прошу, особливо пан Єремеєв. Шановні колеги! Прошу уваги! Ми повинні розуміти, що 11 травня в Луганську Царьов буде відігравати одну з найважливіших ролей під час проведення так званого референдуму. Він на цей час буде мати недоторканність. Він на цей час навколо себе буде збирати людей. Тому я пропоную зараз керівникам фракцій зробити все, щоб депутати повернулися до залу. І сьогодні проголосувати це питання. Бо ми з вами створюємо нового псевдогероя, навколо якого будуть об'єднуватися антиукраїнські сили. Я прошу зараз дуже уважно віднестися до цього питання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! У нас зараз в залі знаходиться 181 народний депутат. Тому я закликаю, я звертаюсь до керівників фракцій з вимогою попробувати зібрати людей. Колеги, спробуйте зібрати людей.

Тому що, але з іншого боку, колеги, нам треба час для того, щоб надрукувати закон. Це є проблема, юридична проблема. Закон повинен бути а) підписаний; б) оприлюднений в газеті "Голос України", що може бути тільки, на превеликий жаль, завтра.

Шановні колеги! Тому є пропозиція. Ми зможемо завтра зібратись? Розумієте, я маю підозру, що ми скажемо: "Да", розумієте, і ніхто не збереться в залі. І потім Царьов буде героєм, коли Верховна Рада його не підтримає зняття. Тому давайте, до вівторка, шановні колеги, ми розглянемо юридично всі ці питання.

У мене немає голосів. Колеги, я ще раз кажу, я не хочу зривати це питання шляхом голосування.

Будь ласка, будь ласка, зареєструйтесь, шановні колеги. Сядьте, зареєструйтесь. Включіть систему "Рада", включіть реєстрацію народних депутатів.

 

13:54:04

В залі знаходиться 216 народних депутатів. По фракціям, будь ласка.

Партія регіонів – 2, "Батьківщина" – 84, "УДАР" – 38, "Економічний розвиток" – 9, "Суверенна європейська Україна" – 16, "Свобода" – 35, 0 – КПУ, 32 – позафракційних.

Шановні колеги! Тому я ще раз кажу, у нас є 2 обмеження в цьому питанні. Перше обмеження, я повинен не тільки підписати цей закон, він повинен вступити в дію з моменту оприлюднення. Оприлюднення ми можемо завтра організувати, я сподіваюсь, в газеті "Голос України". Тому варіант, шановні колеги, я маю підозру, що на завтра у нас з одного питання цього не збереться необхідна кількість голосів.  Треба, колеги, у нас і сьогодні треба було збиратися, я вам хочу сказати.

Тому, шановні колеги, у вівторок, я переконаний, що ми зможемо з вами прийняти це питання одним із перших. Немає заперечень? Немає заперечень. Тому, шановні колеги, ми продовжимо роботу парламенту у вівторок.

Окрім того, я звертаюся до залу, у нас немає заперечень, щоб у нас був надрукований повний обсяг стенограми сьогоднішнього засідання після першої частини, коли ми слухали доповіді наших силовиків? Немає заперечень.

Шановні колеги, ми продовжимо роботу Верховної Ради  України 13 травня о 10 годині ранку. До побачення. Дякую за ефективну і дуже результативну роботу.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку