ЗАСІДАННЯ  ТРИДЦЯТЬ ПЕРШЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

17 квітна 2014 року, 16.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я прошу сідати на свої робочі місця. У нас, на превеликий жаль, дуже важко сьогодні іде  робота, тому що  постійно  відбуваються консультації, постійно відбуваються активні дискусії. Ми говоримо навколо формату  врегулювання ситуації на Сході України,  в першу чергу  мирним шляхом. І саме навколо цієї теми  відбувалась  фактично    2,5 години  нарада у Голови Верховної Ради. Ми підійшли близько до формату прийняття меморандуму, прийняття відповідних законів, але, на превеликий  жаль,  ще не досягли тої  точки консенсусу, коли рішення набуває реального змісту.  Я маю сподівання, що  перед Великднем  ми все ж таки вийдемо на формат, який  забезпечує консолідацію громадян України  і забезпечує об'єднання всіх наших зусиль навколо  єдиної неділимої демократичної  України.

А зараз  я прошу, щоб  ми  проходили далі шляхом прийняття законів.  На превеликий жаль, перша половина нашого  сьогоднішнього робочого дня була не  дуже ефективною. Шановні колеги, є пропозиція  все ж таки повернутись до законів, які ми  не змогли з вами розглянути і прийняти в зв'язку  з тим, що не вистачало кількості необхідної голосів. Я пропоную по одному разу зупинятись на кожному законі, який  ми розглядали у другому читанні, в зв'язку  з тим, що для консультацій було   дуже багато задіяно  народних депутатів. І таким чином ми можемо приймати рішення все ж таки   або підтримуючи, або знімаючи закон з обговорення.

Перший закон, який ми домовились переголосувати, я бачу, це закон 2050. Прошу, шановні колеги, все ж таки сісти на свої робочі місця, давайте перевіримо, яка кількість сьогодні народних депутатів зараз готова приймати рішення. Будь ласка, включіть систему "Рада" для реєстрації.

16:11:08

В залі зареєструвалося 313 народних депутатів.

Ми продовжуємо свою роботу. Вечірнє засідання Верховної Ради оголошується відкритим.

Шановні колеги, ми зупинилися з вами на прийнятті закону 2050а. Нагадаю, його підтримала практична більшість, не вистачило два голоси і попросили народні депутати повернутися до його розгляду.

Проект Закону про внесення зміни до статті 18 Закону "Про міліцію" щодо вдосконалення системи кадрового забезпечення органів внутрішніх справ (друге читання).

Шановні колеги, є необхідність? Давайте з місця, Андрій Анатолійович. Ми його обговорили. Нагадайте, Андрій. Тобто нема заперечень? Нема.

Шановні колеги, я прошу, щоб парламент підтримав повернення до розгляду цього питання. Прошу, шановні колеги, проголосувати повернення щодо розгляду проект Закону про внесення зміни до статті 18 Закону "Про міліцію". Прошу підтримати.

 

16:12:24

За-210

Шановні колеги, по фракціям, будь ласка. 0 – регіони, 71 – "Батьківщина", 26 – "УДАР", 30 – "Економічний розвиток", 25 – "Суверенна Україна", 33 – "Свобода", 0 – Компартія і позафракційні – 25.

Андрій Анатолійович, давайте. Колеги, не будемо голосувати, я просто буду знімати ці закони, важливі закони з розгляду і як такі, що провалені. Будь ласка, одну хвилину.

 

16:11:55

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Я хочу звернутися до колег з Партії регіонів і сказати наступне. Справа в тому, що ініціатором цього законопроекту був член нашого комітету, член вашої фракції, шановний пан Малишев генерал-лейтенант МВС, і він запропонував цей законопроект. І комітет бачачи, що цей  законопроект потрібен дійсно для того, щоб молоді вихованці Академії МВС, а також всіх інститутів МВС, вони йшли працювати до органів внутрішніх справ. А якщо в нього змінилась думка про те, що він не правильно вибрав свою професію,  він після закінчення навчання пішов працювати в комерцію, то за ці роки він відшкодовує державі якраз ці всі кошти. Ось ця пропозиція була Володимира Степановича і  ми її підтримали на комітеті.

Тому тут нічого немає страшного. Тобто ми тут  просто наводимо порядок в питаннях навчання молоді, яка йде потім працювати  до міліції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Герман.

Друзі,  ми  не обговорюємо це  питання, ми зараз будемо   просто приймати   рішення. Будь ласка.

 

16:14:01

ГЕРМАН Г.М.

Шановні народні депутати! Партія регіонів не  може приймати участь в голосуванні по  другорядних законах без вирішення  принципових питань без яких не буде в спокої  держави. І всі ці другорядні закони не матимуть жодного впливу на ситуацію. Ми ще раз вимагаємо послухати і дослухатися голосу Південного Сходу прийняти всі заходи для того, щоб в державі була запроваджена друга державна мова, про те, щоб була децентралізація влади, і надання громадам права вибирати губернаторів, і про те, щоб регіони могли самі визначати яку  частку від податків залишати на місцях для потреб регіонів.  Це наші принципові вимоги, які відповідають вимогам тих людей, які сьогодні стоять в  протестах на Сході України. Без вирішення цих питань всі інші закони не мають значення бо ми  втрачаємо державну на очах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз звертаюсь до залу. Є сенс повернутися, друзі, давайте політичні заяви ми будемо робити, коли для цього буде відведений час. Зараз ми приймаємо рішення.

 І так, шановні колеги,  я ще раз ставлю, більше я ставити  це питання повторно не буду. Прошу повернутися проголосувати щодо  повернення  до розгляду питання, реєстраційний номер 2050а, проект закону про внесення змін до статті 18 Закону "Про міліцію".

Всі депутати підтримують. Я прошу,  шановні колеги, підтримати повернення до цього питання. Прошу голосувати. .

 

16:15:52

За-214

Рішення не прийнято.

Наступне питання. По фракціях, будь ласка: 0 – регіони, 73 – "Батьківщина", 30 – "УДАР", 29 – "Економічний розвиток", 28 – "Суверенна європейська Україна", 32 – "Свобода", Компартія – 0, 22 – позафракційні.

Шановні колеги, наступне питання, проект Закону про внесення змін до Кодексу України "Про адміністративні правопорушення" (щодо відповідальності посадових осіб, операторів електронних майданчиків. Це було також друге читання, шановні колеги. Ви обговорили детально це питання. Я прошу перевірити готовність Верховної Ради  голосувати за нього.

Прошу, шановні колеги... (Шум у залі) Зняли ми його, це питання. Тобто це питання знято, Верховна Рада його просто відхилила, так я розумію? Будь ласка, колеги, давайте дискусія… А можна просто голосувати.

Капліну включіть, народному депутату, мікрофон.

 

16:16:48

КАПЛІН С.М.

Я би хотів пояснити виборцям, зокрема, чому Партія регіонів і комуністи не голосують за цей законопроект, бо вони за ваш рахунок, дорогі українські виборці, дорогі пенсіонери, малий і середній бізнес, металурги, шахтарі, повлаштовували на навчання своїх дітей, яких потім будуть проштовхувати по професійній драбині, і зараз хочуть, щоб ви і далі платили за те, щоб вони своїх "отприсків" вчили за ваші гроші. Це перше.

Друге, разом з тим, я хотів би звернутися до міністра внутрішніх справ Авакова, щоб він негайно переглянув низку своїх призначень, де, наприклад, я вчора дізнався, заступником начальника ДАІ, який контролює роботу МРЕО, призначено сина колишнього начальника харківської міліції, поплічника Захарченка, який в Іспанії жив і "ковав" МРЕО номер 2, що на Туполєва у місті Києві, де була клоака корупційна. Таке допускати не можна, і тут треба передусім порядок наводити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, ми говоримо зараз про проект Закону  про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин). Важливе питання, ви пам'ятаєте. Скільки криміналу, скільки корупції навколо цієї проблеми! Готова Верховна Рада повернутися до цього питання? Готова.

Будь ласка, прошу підтримати повернення до Закону, до розгляду питання 2855, реєстраційний номер, про внесення змін до статті 240  Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин).

Прошу, шановні колеги. Прошу підтримати повернення до цього питання. Прошу голосувати.

 

16:18:47

За-170

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. 0 – Партія регіонів, 77 – "Батьківщина", 0 – "УДАР" Кличка.

Шановні колеги, я трішки здивований. Це дуже важливе питання. Чому не підтримуємо?

 "Економічний розвиток" – 9. Також не підтримали. "Суверенна європейська Україна" – 27,  34 - "Свобода", Компартія – 0, 23 – позафракційні.  Немає бажання боротися з незаконним видобутком  корисних копалин.

Так, 2049-а, шановні колеги.  Нагадаю зміст цього Закону.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення  врегулювання відносин на об'єкти нерухомого майна). Є бажання повертатись до цього? Є бажання повернутись.

Шановні колеги! Прошу, зараз розглянемо готовність Верховної Ради підтримати проект  Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів (щодо вдосконалення врегулювання відносин на об'єкти нерухомого майна). Це спрощує процедуру для наших громадян.

Реєстраційний номер 2049-а. Прошу Верховну Раду визначитися щодо повернення  до розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

16:20:07

За-204

Рішення не прийнято. Немає бажання.

Наступне питання, шановні колеги.

Проект Закону про внесення змін до статті 12 Закону України "Про екологічний аудит" – він був відхилений, і Верховна Рада повертатись до нього не буде. Всього 107 депутатів його підтримали, тому шансів відновити його практично немає. Тому цей закон відхилений, прошу в протоколі так і зафіксувати.

Закон 2183а. Також відхилений, так я розумію? Верховна Рада не прийняла рішення з цього питання, відхиливши цей проект.

Далі, шановні колеги. Профільний Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин зняв закон 3061, 3238. Не заперечує Верховна Рада, так я розумію? Не заперечує.

Тепер, шановні колеги, щодо прийняття рішення з обговорених питань, по яких не було голосувань. Увага, тому що ми не голосували цих питань.

Йдеться про – перше – закон 1016. Проект Закону – увага! - про внесення змін до статті 1 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (йдеться поширення права на отримання житла для військовослужбовців, працівників Збройних Сил  та Міністерства внутрішніх справ України). Важливе питання, шановні колеги. Під час обговорення всі підтримали цей закон. Колеги, всі підтримали. Увага! Прошу… Шановні депутати, я прошу, поверніться, будь ласка, до Президії обличчям, а до стін парламенту іншим місцем! Шановні колеги, будь ласка, давайте приймати рішення. Дякую.

Колеги, закон 1016. Ми його обговорили. Під час виступів всі народні депутати його підтримали. Зараз нам треба визначитися. Пропозиція комітету: прийняти за основу чи за основу і в цілому? За основу і в цілому. Це в нас взагалі друге питання. Правильно, в цілому.

Шановні колеги, пропозиція: 1016 - "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" (щодо поширення права на отримання житла для військовослужбовців, працівників Збройних Сил  та Міністерства внутрішніх справ України) – прошу підтримати в цілому. Будь ласка, прошу голосувати.

 

16:22:46

За-244

Є потенціал у Верховної Ради. "За" – 244. Рішення прийнято.

По фракціях, будь ласка.

З цього питання? Будь ласка, Сергію Міщенко включіть мікрофон. Автор закону, будь ласка.

 

16:22:59

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, 98-й округ, Київщина.

Я вдячний всім депутатам, хто підтримав цей законопроект. Але хочу зараз звернутися до керівництва Міністерства оборони, Прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ і всіх, щоб вони привели у відповідності свої внутрішні документи в зв'язку з прийняттям цих законів. Тому що в деяких місцях, гуртожитках реєстрували військовослужбовців і співробітників міліції тільки з 2013 року. Тому, щоб ми не прийняли пустий закон, який буде працювати для цих військовослужбовців через п'ять років, тобто у 2018 році. Тому я прошу звернутися до тих документів, по яким ці військовослужбовці і співробітники органів внутрішніх справ, Прикордонної служби і таке інше, тих, кого ми включили, коли було заселення в ці гуртожитки по рапортам, по іншим внутрішнім документам для того, щоб це прирівняти до реєстрації фактичної. Тому, щоб ми не пустий закон прийняли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція. Прошу дати доручення Секретаріату щодо орієнтації силових структур, для того щоб вони забезпечили реалізацію цього закону.

Шановні колеги, наступне важливе питання: це проект Закону (реєстраційний номер 4389), який був обговорений, про реабілітацію осіб, які були незаконно засуджені. Це друге читання. Ми пройшли. Шановні колеги, 4389. З цього питання? Ні, ні, колеги. Про попереднє потім ми поговоримо, повиступаємо. Давайте приймати рішення, поки парламент почав голосувати.

4389. Треба нагадувати, що за закон, шановні колеги? Не треба. Всі пам'ятають, і під час виступів всі підтримали цей закон. 4389 - в цілому (пропозиція) прийняти цей закон. Він був обговорений. Рішення ми повинні прийняти зараз. Прошу підтримати 4389. Прошу голосувати.

 

16:25:13

За-219

Шановні колеги, 219 голосів. По фракціям, будь ласка. 0 - Регіони, 80- "Батьківщина", 29 - УДАР, 22 - "Економічний розвиток",  29 – "Суверенна європейська Україна", 35 – "Свобода", позафракційні – 24.

Я би просив Ірину Купрейчик, будь ласка, прокоментуйте це питання від комітету.

 

16:25:33

КУПРЕЙЧИК І.В.

Цей законопроект вже розглядався. І було внесено дві поправки. Дуже велике прохання прийняти його в другому читанні. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, по цьому закону. Будь ласка, народний депутат Мірошниченко.

 

16:26:03

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановні депутати, насправді, це надзвичайно важливий законопроект. Ми, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", зареєстрували подібний законопроект під номером 4708. Він в принципі трохи кращий, зараз поясню чим. Тим, що цим законопроектом передбачається можливість перегляду судових вироків тільки політично засудженим або засудженим з політичних міркувань. Ми зареєстрували законопроект, який передбачає можливість реабілітації осіб, які просто були незаконно ув'язнені і засуджені. Тому, якщо можливо, проголосувати за направлення цього законопроекту на повторне друге читання. Але в будь-якому випадку, якщо зала підтримає цей законопроект зараз у такому вигляді, в якому він є, ми будемо подавати доповнення і зміни до нього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я пропоную, щоб ми постійно не працювали по доповненням до закону, давайте підтримаємо пропозицію, я так розумію, що Олег Зарубінський також за цю пропозицію, на повторне друге читання, щоб розширити позицію, і не тільки політично засуджених, а всіх незаконно засуджених. Підтримується така позиція? Підтримується.

Прошу, шановні колеги, проголосувати пропозицію шановних народних депутатів щодо повторного другого читання цього закону, щоб відправити цей закон 4389 для повторного другого читання, щоб розширити категорію громадян,  які можуть бути реабілітовані у зв'язку із незаконним їх засудженням. Будь ласка, прошу розширити. Тому що це є позиція, повинна також цікавити. Будь ласка, прошу підтримати пропозицію, на повторне друге читання. Будь ласка, прошу голосувати.

 

16:27:51

За-224

Шановні колеги! Олега Зарубінського включіть мікрофон. Друзі, ще раз я би прокоментував цю тему, але ж некоректно в прямому ефірі. Будь ласка, Олег Зарубінський.

 

16:28:02

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Олександре Валентиновичу. Шановні колеги! Я звертаюсь до тих, у кого, можливо, є певні сумніви. Я хотів нагадати, що до пропонованого варіанту була внесена правка з приводу того, що це стосується всіх осіб незаконно засуджених незалежно від років.

Тобто це не тільки 2010-й, 2012-й чи 2014-й рік, але незаконно засуджених і раніше. Тому під дію цього закону підпадає, очевидно, достатньо багато людей. І ми робимо дійсно гуманну і гуманітарну справу. Тому я все-таки пропоную тих, хто під сумнівом знаходиться, проголосувати за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Можна на повторне друге читання ще раз попробувати? Прошу, давайте на повторне друге читання цей закон. Щоб колеги, які хочуть розширити цю позицію, могли внести до нього правки і ми тоді б прийняли його в цілому.

Прошу на повторне друге читання, підтримайте, будь ласка, голосуванням. Прошу голосувати. Тільки натисніть, будь ласка, на кнопочку, зелена.

 

16:29:11

За-226

Бачите, що порада може зробити. Рішення прийнято. На повторне друге читання ми відправили закон.

Шановні колеги! Наступне питання – 0927 проект Закону про внесення змін до статті 35 Господарського процесуального кодексу України (щодо підстав звільнення від доказування). Друге читання. Колеги, зрозуміло зміст? Іде питання щодо 35 статті Господарського процесуального кодексу. Нагадувати не треба, про що йдеться в законі? Не треба. Ми його обговорювали і зараз можемо прийняти рішення.

Шановні колеги! Комітет пропонує підтримати цей закон в цілому. Будь ласка, прошу визначитись шляхом голосування – 0927 – пропозиція в цілому. Прошу голосувати.

 

16:30:13

За-230

Рішення прийнято.

Наступне питання.  ……, я прошу, ми пройдемо потім я дам слово.

Шановні колеги, наступне питання пов'язано із складним проектом законом, але важливим – проект Закону про суспільне телебачення і радіомовлення в Україні. Він був обговорений. І зараз є пропозиція його прийняти в цілому.

Будь ласка, включіть мікрофон перед голосуванням Миколі Томенку. Я би хотів, Миколо Володимировичу, щоб ви сказали, з якого часу цей закон почне працювати, щоб все ж таки система запрацювала, може з нового року чи як, щоб ми встигли підготуватися до реалізації, щоб він не був пустим. Будь ласка.

 

16:30:48

ТОМЕНКО М.В.

Саме так, Олександре Валентиновичу, я хотів при своєму виступі наголосити на тому, що йдеться про ті уточнення, які незначні я сказав, які погоджені із урядом, із медіа-спільнотою, вони в стенограмі є, коли я доповідав. І, дійсно, ви абсолютно праві, що закон набуває чинності з моменту його опублікування. Бо в редакції написано з 1 січня 2014 року. Звісна річ, він уже пізніше внесений.

І  в мене прохання, друзі, передовсім і до представників Партії регіонів, бо я розумію, що комуністи не будуть голосувати. Це законопроект, який розроблявся спільно. І я вам скажу, що цей законопроект підтримали і європейці, і українці, і представники всіх національностей, які живуть в Україні, щоб ви не переживала. І працювала група з усіх медіа-експертів. Якщо ми його не підтримаємо, я думаю, що пропаде праця десятирічної, так би мовити, тривалості. Прохання підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Ірини Геращенко включіть мікрофон.

 

16:32:01

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні українці, ми хочемо звернути вашу увагу, що от вперше подібний закон приймається перед президентськими виборами. Тобто нова влада бере на себе зобов'язання перед президентськими виборами створити суспільне мовлення, щоб ніколи більше не повторювалося таке, як було за попередньої влади, коли в новинах ми бачили десять сюжетів про Президента і потім про Прем'єра. І це не було абсолютно ніяке не державне мовлення, а це був пропагандиський канал влади.

Абсолютно очевидно, що держава б давно мала суспільне мовлення, якби Партія регіонів ще з 2006 року і комуністи віддавали свої голоси за створення суспільного телеканалу. І тому сьогодні надзвичайно важливе голосування, ви знаєте, тут нас закликають дати права нацменшинам, так ось суспільне мовлення – це той телеканал, який буде враховувати у тому  числі і права національних меншин. І тому дуже важливо  зараз подивитись, як от ці дві партії голосують  чи державницькі, чи зрадницькі, чи є вони українськими, чи, насправді,   працюють абсолютно як "п'ята колона".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Опанащенко. Дуже важливу  хоче зробити заяву. Будь ласка.  Включіть мікрофон.

 

16:33:36

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Шановні колеги,  це законопроект, який  ще потребує, я вважаю, обговорення.  Тому що  знищити телебачення, яке фінансується державою і має транслювати… і держава через нього  має  формувати  інформаційний простір, а залишити  телебачення, яке буде фінансуватися лише за рахунок приватних  грантів чи коштів, чи це буде дійсно незалежне телебачення? Тому, ще раз кажу, я вважаю, що його  потрібно доопрацювати.  Отримати ситуацію, коли   буде телебачення  фінансуватися тільки приватними коштами, це дуже небезпечна ситуація в країні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка,  Микола Володимирович.

 

16:34:27

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, будьте уважні!   Я просив би депутатів, які… От у нас є така слабкість, я теж знав багатьох  депутатів, які  під вечір приходили, от Леонід  Михайлович Черновецький  був такий класик живий, він під вечір приходив, тут пив  чай у Адама Івановича Мартинюка і питав: а  что мы целый день  обсуждали, я готов  выступить.

Друзі,  я вам ще раз кажу,  у законопроекті чітко написано:  державний бюджет 0,2 відсотка. Чітка   державна гарантія, що цей канал буде працювати на українську державу, на українську традицію, на національні меншини і все, що  не роблять комерційні канали. Та більш державницького каналу чим Суспільний ніде в країнах нема. Ну, які приватні?  Ми скоротили рекламу у  3 рази, ми заборонили рекламу алкоголю і тютюну на цьому  каналі  Суспільного телебачення. А створюватиметься  він буде, на жаль, дуже  довго, тому що   нелегко це  робить. Тому давайте зробимо цей старт сьогодні  і спільно будемо   робити українське Суспільне телебачення і не придумувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюся. Шановні колеги, давайте без образ тільки один до одного. Кожний депутат має право на  свою позицію. Друзі, ми ж не обговорюємо це питання. Просто перед голосуванням я попросив голову комітету нагадати про, що йдеться. Юрій Мірошниченко, будь ласка, одну хвилину.

 

16:35:40

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, я звертаюся до тих, хто, можливо, працює в іншій сфері, в інших комітетах. Насправді до цього закону ми йшли кілька років. От Андрій Шевченко, от багато, які працювали над цим законом. Він відповідає тим традиціям, які існують в цивілізованому світі. Такий закон Україні потрібен. Подивіться, вже самі журналісти зібралися і створили громадське телебачення. І вони всупереч нашій позиції, нашому гальмуванню цього процесу, вже показали приклад, як може працювати громадське телебачення.

Сьогодні ми повинні продемонструвати єдність. Таке телебачення країні потрібно. І воно має працювати не на державу, а на суспільство українське, віддзеркалювати думки людей, дозволяти розвиватися політичній і економічній конкуренції. І таким чином, зробивши цей крок, ми дозволимо Україні і запроваджувати ті європейські стандарти, які ми гарантуємо і декларуємо. Дякую. Прошу підтримати позафракційних і депутатів більшості, і опозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми добре обговорили це питання. Вже по другому разу, всі позиції висловлені. Я прошу визначитися шляхом голосування.

Я ставлю на голосування проект Закону 1076 Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні. Це повторне, нагадаю, друге читання. Тому пропозиція профільного комітету - підтримати закон в цілому. Прошу голосувати.

 

16:37:22

За-243

Рішення прийнято.

Вітаю всіх з прийняттям рішення.

Шановні колеги, зараз ми розглядаємо питання проекту Закону про реформування друкованих засобів масової інформації. Будь ласка, можемо голосувати? Миколі Володимировичу включіть мікрофон, Томенко.

 

16:37:43

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, дві тези, хто не був, коли  ми активно обговорювали  в сесійні залі. Так само йдеться про достатньо довгу і тривалу дискусію. Ми найшли компроміс, більша  радикальна частина, до якої я належу, пішли на компроміс і перед нашими  колегами з трудових колективів цей  перехід буде дуже  еволюційний  і спокійний. Перший рік переходу відбувається тільки за згодою трудових колективів і журналістів,  а потім другий етап два роки переходу. Тобто ми за цей період зможемо  найти компроміс  і між редакціями і між  радами.

І ще один момент, Олександре Валентиновичу, Держтелерадіо підтримує, тут керівник присутній і всі фахівці підтримують. Так само в цьому законі фіксуємо, що  він набуває чинності з моменту опублікування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло,  можемо ставити на голосування, шановні колеги,  питання.

Володимиру Михайловичу Литвину  включіть мікрофон.

 

16:38:45

ЛИТВИН В.М.

Шановний Олександре Валентиновичу! Шановні колеги! Оскільки  цю таблицю не  роздавали, в мене запитання до доповідача. Я прошу, скажіть, будь ласка, поправки мої, які стосуються газети "Голос України", вони знайшли підтримку чи ні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще раз, будь ласка, Томенка включіть мікрофон.

 

16:39:06

ТОМЕНКО М.В.

Володимире Михайловичу, частина врахована, частина – ні. Оскільки ми виходили з того, що "Голос України" – це спеціальна газета, діяльність  якої врегульовується крім загальних рамкових речей цього закону  ще і відповідними нашими рішеннями, оскільки засновник Верховна Рада України.  Тому є  нюанси й питання по "Голосу України" і ми вирішили, що для того, щоб спеціально не робити статтю про "Голос України" в загальному законі, ми  спокійно обговоримо з колективом  і з фахівцями і нашим рішенням, бо  ми засновники – Верховна Рада - уточнимо місце і роль "Голосу України".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте визначимося шляхом голосування. Є пропозиція, комітет пропонує цей закон підтримати в цілому. Я прошу з  урахуванням тих зауважень,  які були висловлені, ми повинні зараз прийняти рішення.

Володимире Михайловичу, ще  якісь зауваження? Будь ласка. Мікрофон  Литвину включіть.

 

16:40:18

ЛИТВИН В.М.

Тоді давайте у Прикінцевих положеннях запишемо, що норми цього Закону не стосуються газети "Голос України" і буде окремо визначено, як з нею далі чинити, бо в нас буде багато проблем. Бо частково враховується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я думаю… Я зрозумів позицію. Комітет погоджується з цим питанням, що за виключенням газети "Голос України", яку парламент визначить окремим своїм рішенням, її статус. Нема заперечень? Нема заперечень. Добре, шановні колеги.

А газета "Урядовий кур'єр" потрапляє сюди? Давайте все ж таки "Урядовий кур'єр" і "Голос України". За виключенням цих двох газет, тому що це буде правильно.

Шановні колеги, прошу підтримати, за виключенням цих двох газет рішення, яке запропонував комітет. Прошу, шановні колеги, прошу голосувати в цілому закон.

 

16:41:23

За-204

Будь ласка, по фракціям: 0 – Партія регіонів, 81 – "Батьківщина", "УДАР" – 30, 32 – "Економічний розвиток", 30 – "Суверенна Україна", "Свобода" – 1, Компартія – 0, позафракційні – 30.

Шановні колеги, не підтриманий закон.

Є пропозиція на повторне друге у комітету чи ні? Є пропозиція на повторне друге? Будь ласка, включіть мікрофон депутата Томенка.

 

16:41:47

ТОМЕНКО М.В.

Звичайно, для мене несподіванка, що наші колеги по коаліції вважають, що губернатори  і голови райадміністрацій повинні мати за бюджетні кошти власні газети. Я думаю, що вони виборцям повинні це розповісти.

Але варіантів немає, повторне друге давайте голосуємо, оскільки кінець тоді роботи, над якою ми працювали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть мікрофон депутата Мірошниченка.

 

16:42:22

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, ну, я вам хочу сказати, якщо ми ці невеликі острівці і заповідники української мови, які збереглися, зараз дозволимо приватизувати, "приватизують" їх медіа-олігархи.

Вчора у нас був небезпечний прецедент у комітеті, коли я, висунувши законопроект, який збільшує і дає можливість україномовному контенту просочитися на телебачення і радіо, не отримав тільки тому, що в нас медіаолігархічне лобі в комітеті сидить. Те ж саме буде стосуватися і газет.

Тому за бюджетні кошти фінансуються комунальні засоби масової інформації, які висвітлюють точку зору місцевої громади. Якщо вони є упередженими, то давайте разом будемо про цю упередженість говорити і будемо їх контролювати. Але, разом із тим, віддати в приватні руки всі засоби масової інформації, щоб ті політичні сили і ті громадські діячі, які не мають коштів, не могли мати доступу до точки зору і висловити свою точку зору аудиторії, ми не можемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

Ірині Геращенко включіть мікрофон.

 

16:43:34

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, можна навести десятки прикладів. Коли, наприклад, був в нас такий журнал, називався "Податковий вісник", і з кожного податківця вимагали щороку 600 гривень для його підписки. Якою мовою, немає різниці, будуть хвалити губернатора, російською чи українською, якщо цю газету буде читати тільки сам губернатор і будуть нав'язувати читачам. Мені здається, що держава має захищати українську мову через держзамовлення, через якісну рекламу нашої української мови. І, мені здається, ми маємо тут довіряти колективам газет, які є патріотами, які є україномовними. І вони будуть просувати українську мову, в тому числі і в регіонах. А насправді таким чином ми з вами, створивши сьогодні суспільне мовлення, залишаємо ось цей радянський заповідник, та ще й хто, патріоти – партія "Свобода", які начебто ж мають бути найбільш такими, патріотичними, ліберальними в Україні.

Мені здається, треба переголосувати це питання. Ми не можемо залишати цей заповідник губернаторів, який сьогодні є насправді, ця комунальна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. (Шум у залі)

Будь ласка, народний депутат Журавський.

 

16:44:50

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні друзі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, заспокойтесь, будь ласка, заспокойтесь!

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С. Шановні колеги, сьогодні районні газети обслуговують тільки керівництво району. Там від А від Я все про главу адміністрації, про його заступників за державний кошт. Давайте будемо чесні. Ну наприклад, я вам хочу сказати, що ці районні газети навіть не хочуть друкувати привітання народного депутата з Пасхою. А вони кажуть: "Давай гроші", попри статус народного депутата України. Їх не повинно бути. Повинна бути газета громади. І закон, який пропонує Томенко, він правильний, і за нього треба голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Юрію Мірошниченку включіть мікрофон. Будь ласка. Або з трибуни. Він автор закону.

 

16:45:38

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги! Я автор законопроекту цього. І хочу сказати, от мене справедливо покритикували, що я в попередньому виступі не згадав Гуманітарну раду при Президентові України, яка готувала Закон про громадське телебачення. І особлива заслуга тут і Ганни Герман, яка працює багато в цьому напрямку.

А що стосується логіки цього законопроекту, шановні колеги, то він якраз продовжує той Закон, який ми з вами ухвалили. Конкуренція на медіаринку, дозвіл працювати не на владу чи голову адміністрації, чи голову ради, чи там посадовців, а на саме суспільство.

Створення громадських рад, створення нормальних медіа – це єдина європейська концепція, яку ми готували разом і робили разом. І ці два закони взаємодоповнюючі. Вони не є такими, які створюють загрозу.

 Шановні колеги! Прошу підтримати, будьте активні. І звертаюсь до наших колег з Партії регіонів, які теж поділяють такі підходи. Тому давайте  разом проголосуємо за цей законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайлу Чечетову включіть мікрофон.

 

16:46:59

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемые коллеги! Мы полностью согласны с господином Мирошниченко, и мы би поддержали сегодня этот Закон, если бы не одно "но". Сегодня ночью на Юго-Востоке был включен конвейер смерти мирных граждан, безвинных, конвейер развала страны. Поэтому мы просили сперва рассмотреть… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу виключити мікрофон. Конвеєр смерті включала Партія регіонів, коли через цей конвеєр хотіла пропустити всю Україну.  І прошу підбирати слова, коли ви виступаєте.

Шановні колеги! Я дам можливість для репліки.

Народний депутат Зарубінський. Єдине що, шановні колеги, я бачу стільки рук… Я нагадаю, це друге читання, ми взагалі не обговорюємо питання. Я виключення роблю. Давайте приймати рішення шляхом голосування, а не шляхом виступів. Будь ласка, включіть депутата Зарубінського мікрофон, і я дам можливість для репліки. Хто від "Свободи" буде репліку говорити?

 

16:47:56

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Олександр Валентинович. Шановні колеги, у мене є пропозиція розглядати це питання не з  точки зору емоцій, а з точки зору прагматики. А прагматика полягає в тому, що там, де є конкуренція, там є більша якість продукту. Ну, погодьтеся з цим. Якщо ви візьмете будь-яку область, ви завжди знаєте, що по рейтингу впливовості, авторитетності, популярності, врешті-решт, завжди в ієрархії першими є зовсім не ті газети і не ті засоби масової інформації, які, ну скажемо так, забезпечують інтереси владоможців. Тому це з точки зору навіть, як сказав Мірошниченко правильно, конкуренції, з токи зору якості є позитивний конструктивний прагматичний крок. Тим самим ми можемо покращити проведення державницької лінії, щоб люди читали ці газети, розумієте? Щоб вони були популярними, а не тільки тому, що їх нав'язують. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, репліка народного депутата Марцінківа від фракції "Свобода", і будемо приймати рішення не шляхом обговорення, а шляхом голосування. Це друге читання, друзі, це не питання обговорення закону. Я взагалі міг не давати нікому слово по Регламенту.

Будь ласка, включіть мікрофон.

 

16:49:07

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків. Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Я хочу нагадати панам колегам про те, що попередня влада Януковича знищувала обласні радіо, обласні телебачення, зокрема на Чернігівщині відключали, тому що єдине українське слово власне було на цих державних і комунальних наших каналах. Тому, панове, сьогодні накрали гроші олігархи, а тепер уже націлились на комунальні засоби масової інформації і на ті засоби масової інформації, які особливо в Центральній, Східній Україні сьогодні дають українське слово, дають українську позицію.

Тому шановні пані з комсомолу, попрошу вас сьогодні не служити олігархам і сьогодні не робити все, щоб приватизувати і так окупований інформаційний простір, де не почуєш сьогодні української  передачі, українського слова. А ви сьогодні  служите, власне, інтересам тих олігархів, які хочуть запанувати на нашій державі і хочуть окупувати інформаційний простір. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте зараз приймемо рішення. Є пропозиція – на повторне друге читання. Приймається, Миколо Володимировичу? Я потім дам для репліки слово депутату Опанащенку. Приймається на повторне друге?

Будь ласка, Томенку мікрофон включіть.

 

16:50:49

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, звичайно, я підтримую на повторне друге читання, якщо в другому не пройшло. Але моїх колег, які вболівають за українські медіа, по-перше, просив би бути уважнішими. Тут немає ніякого радіо, ніякого телебачення, мова іде виключно про друковані засоби масової інформації. По-друге, ці друковані засоби масової інформації, сьогодні стоїть черга від журналістів, трудових колективів, які просять: дайте нам можливість самостійно, без нагайки голови райадміністрації писати, що в районі відбувається. Перший рік ми роздержавлюємо тільки за згодою трудових колективів. Через один рік, починається два роки, коли іде дискусія, які газети можуть роздержавитися і працювати. Невже ми не підемо назустріч журналістам і трудовим колективам, які сьогодні втомилися друкувати "темники" і повідомлення, що роблять чиновники чи від однієї партії, чи від іншої. Тому як компроміс, давайте хоча би на повторне друге.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги. Я дам після голосування можливість для репліки.

Шановні колеги, пропозиція - на повторне друге читання. Немає заперечень? Немає.

Я прошу шановних колег підтримати цей закон на повторне друге читання і зараз разом проголосувати. Прошу включити систему "Рада" і визначитися парламенту щодо повторного другого читання проекту Закону "Про реформування державних каналів і друкованих засобів масової інформації", реєстраційний номер 2600. Будь ласка, голосуємо.

 

16:52:34

За-197

По фракціям, будь ласка. Не підтримали рішення. За-197. 0 - "регіони", 77 – "Батьківщина", 31 – "УДАР", 32 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 30; 0 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 27.

Шановні колеги! Будь ласка, депутат Опанащенко наполягає на репліці.

 

16:52:49

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Шановні колеги! Ну, я хотів би відповісти колезі Томенку, що вдаватися до образ, це прояв мужського безсилля та взагалі неповага до вас.

А що відносно законопроектів, які стосуються інформації. Ми бачимо, що у нас в наявності програна інформаційна війна. Що наших людей натравили один на одного на базі простих питань, таких, як мова.  І один із пунктів, і основних завдань, відповідно до Конституції, це забезпечення державою безпеки інформаційного простору. Виключати державу з інформаційного простору просто не можна! Як вона буде виконувати статтю Конституції?

Тому я і просив віднести ці закони на доопрацювання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, шановні колеги, зараз ми розглядаємо проект. Колеги, я прошу, давайте репліку на репліку ми не будемо. Ми не втрачаймо час.

0985, це проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини" з пропозиціями Президента. Це повторний розгляд з пропозиціями Президента, який має окрему процедуру.

Я прошу на парламентську трибуну, запрошую першого заступника міністра юстиції Ємельянову Інну Іванівну. Будь ласка. Шановні колеги, покличте будь ласка заступника міністра. Може, я тихо говорю в мікрофон? Я можу голосніше говорити. На трибуну, будь ласка.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І. І.

Дякую. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати України! Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини" не був підписаний і був повернутий у Верховну Раду з наступними пропозиціями.

Пропозиції стосувались того, що цим законом надаються повноваження сільським, селищним радам та їх посадовим особам органів місцевого самоврядування вчиняти нотаріальні дії щодо оформлення спадщини. комітетом Верховної Ради, я зараз пройдусь тоді по поправках, комітетом Верховної Ради було частково враховано пропозиції Президента.

І я би хотіла зараз звернути увагу на такі речі. Що можна погодитися з передачею… з наділенням посадових осіб органів місцевого самоврядування повноваженнями вчиняти дії щодо оформлення спадщини лише за умови: за умови того, що у такої посадової особи обов'язково буде вища юридична освіта, за умови того, що ця посадова особа буде мати досвід роботи в галузі права не менше ніж 3 роки.

Крім того, ви знаєте, що на сьогоднішній день для того, щоб той чи інший громадянин мав можливість стати нотаріусом, він обов'язково має пройти стажування. Такі ж вимоги мають ставитися і до посадових осіб органів місцевого самоврядування. Має пройти стажування протягом року. Крім того, пройти відповідне навчання щодо роботи з реєстрами. На сьогоднішній день нотаріуси проходять протягом 6 місяців навчання роботи з реєстрами, оформлення спадщини. У зв'язку з цим і до посадових осіб органів місцевого самоврядування мають виставлятися аналогічні вимоги протягом шести місяців пройти відповідне навчання.

Разом з тим справи щодо документів по оформленню спадщини за законодавством України мають зберігатися не менше ніж 75 років. А це означає, що в органах місцевого самоврядування обов'язково мають бути створені відповідні архіви, де би ці справи протягом 75 років зберігалися, а після цього вони мають передаватися до державних архівів.

Наступне. На сьогоднішній день нотаріуси страхують свою відповідальність і в розмірі 1 мільйон 200 тисяч гривень. Має бути запроваджено аналогічне страхування відповідальності в разі, якщо буде перевищено свої повноваження або вчинено незаконні дії під час оформлення спадщини, і це буде доведено в судовому порядку, щоб органи місцевого самоврядування також несли таку відповідальність, щоб громадяни могли стягнути ці кошти.

Пропонуємо, щоб запроваджено було для органів місцевого самоврядування також інститут страхування. Ну, і крім того, обов'язково має буде підключено, кожне робоче місце має бути підключено до реєстру. Я хочу довести до відома шановних народних депутатів, що одне робоче місце в середньому 10 тисяч гривень. Це обладнання відповідне, крім підключення до реєстрів. Враховуючи ту  кількість, майже 11 тисяч  сільрад на сьогоднішній день,  ми розуміємо, що це місцевому самоврядуванню  буде коштувати  117 мільйонів.  Але  якщо місцеве самоврядування створить належні умови  ті, які я перерахувала, то можливо погодитись  лише за цих умов, щоб надати їм повноваження паралельно з нотаріусами,  підкреслюю, не тільки  їм, а також, щоб людина мала право   альтернативно або звернутись до нотаріуса, або до  органу  місцевого самоврядування за оформленням спадщини. Це по-перше.

А, по-друге, пропонуємо, щоб цей закон набув чинності  з 1 січня 2016 року, щоб органи місцевого самоврядування мали можливість виконати всі ці  умови  і відповідним чином забезпечити належну  реалізацію прав громадян  щодо оформлення спадщини як  у нотаріуса, та  і  в органах  місцевого самоврядування. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги,  я дуже прошу… Зараз я нагадаю перед тим, як слово буде мати ще  народний депутат  Міщенко, я так розумію, я нагадаю, шановні колеги,  що у нас процедура складна, але ж зрозуміла. Ми можемо або схвалити з пропозиціями Президента – 226 голосів, або  долати вето на цей закон – 300 голосів, або  будь-який частково, коли ми схвалюємо пропозиції Президента – це   також 300 голосів. Шановні колеги,  ми не будемо  з вами… відкрийте  Регламент, у мене лежить відкрита  сторінка. Тому  два варіанти: або  226 –  всі пропозиції Президента  схвалити, або пропозиції  хоч одну ми змінюємо –  треба  300 голосів, або подолання вето.

Тому, будь ласка,  я прошу, Сергій Григорович, на трибуну, щоб ви чітко  запропонували  залу, який формат ви пропонуєте.

 

16:59:53

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги,  шановні громадяни України! Сергій Міщенко, 98  округ, Київщина.  Нарешті ми за  6 майже років  прийшли до  остаточного розгляду цього одного із самого наболівшого питання, які нас питають наші виборці, щоб ми його вирішили. І питання тут не тільки в оформленні спадщини місцевим самоврядуванням. Тобто селищними і сільськими головами. Питання стоїть в тому, що цим законопроектом на решті відміняється оцінка майна для першої і другої черги спадкоємців. Тобто який абсурдний зараз принцип, що діти, оформлюючи спадщину від своїх батьків, повинні іти до оцінщика, щоб він оцінив батьків спадщину і цей оцінщик приватний отримує за це тисячі гривень. Це не в бюджет ідуть гроші, це іде в карман конкретним приватним особам. А для чого це робиться?

А дуже банально. Тому що свідоцтво на право власності має такий пункт: вартість майна. Тобто для того, щоб заповнити цей пункт, діти ідуть до оцінщика, щоб вони оцінили це майно. Хоча по Податковому кодексу у нас нульова ставка і нащо оцінювати, якщо податок з цього не береться. Для другої черги – береться, ми це зараз знімаємо. Але нащо оцінювати майно для дітей? Для інших категорій близьких людей свою ж хату повинен сам у себе купляти і декілька разів. Тому зрозуміло, що ми прибираємо оцю корупційну складову для тих, хто присосався до цієї спадщини. І це головне питання.

Тому я дякую громадянам України, які тисячі листів направили до керівництва Верховної Ради, до кожного із депутатів, до керівництва нашої країни, до Міністерства юстиції. Я вдячний вам депутатам, лідерам фракцій, які піднімали з цієї трибуни це питання, щоб його нарешті за шість років поставили.  Я вдячний міністру юстиції, який все-таки зрозумів, що треба ці проблеми вирішити. Тому що вона не розсосеться само собою.

Що стосується іншого питання відносно оформлення на місцях. Я нагадаю про те, що в радянські часи голова сільської ради оформлював спадщину. Там процедура була дуже проста, закреслював прізвище померлої людини в домовій книзі, спадкоємця вписував, ставив печатку і все. Зараз інша процедура – у нас реєстри, у нас програми, в яких не можуть розібратися  самі нотаріуси, накручено таке, що  немає альтернативи. Цим законом пропонується альтернатива. Людина може йти до нотаріуса або  (цим законом пропонується) або  до голови сільради. Тому що таким чином ми чергу зменшуємо, яка зараз існує в районних центрах, коли люди по талончикам роками не можуть попасти до нотаріуса і оформити спадщину. Будь ласка, в тебе є альтернатива – йди  сюди або йди до голови сільради. Я розумію, що голову сільради треба навчити за цей час. І тому ми вказуємо період. Той період, який ми  вказали 6 місяців, Міністерство юстиції вказує до  1 січня 2016 року. Тому що треба оформити архіви, тому що треба  навчити нотаріальним діям цього голову сільради. Тому на це треба, щоб була комп'ютеризована система, щоб  він мав доступ до бази, щоб була спрощена програма, яку зараз як кажуть, можна зламати ногу там.

І тому  я впевнений в тому, що кожний із фракцій повинен висловитися з цього приводу, яким чином ми приймаємо цей закон. Але ми повинні його прийняти.

І друге. Олександре Валентиновичу,  ми приймаємо, враховуючи деякі пропозиції цього законопроекту, і це вже нові  пропозиції Президента, і це вже новий закон. Тому що по Регламенту ми не долаємо вето. Це новий закон і він не потребує 300 голосів, він потребує 226 голосів, от ті хто працює в регламентному …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, завершуйте.

 

МІЩЕНКО С.Г.  … депутати, які довго тут  працюють. Ми не один раз  приймали такі закони по регламенту і вказували, що це – новий закон і голосували 226 голосами.

І ще одне, є пропозиція  від деяких фракцій відносно  двох пропозицій Президента – це п'ята і шоста пропозиція Президента – поставити його на підтвердження для того, щоб зал визначився, чи треба їх підтверджувати чи ні. Тому що ці… дві пропозиції не впливають на те, що я сказав, на спадщину. Вони з іншого поля.

Тому я не заперечую, щоб їх поставити на підтвердження і визначиться зал, голосувати чи не голосувати. Але без цих двох пропозицій нічого не станеться. Тому я прошу зараз ці п'ять… п'яту і шосту правку поставити на голосування, на підтвердження, а інші прийняти, той закон в тій редакції, з тими пропозиціями, які зараз озвучать лідери груп і фракцій, того, що говорив Мін'юст.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я поясню. Сергій Григорович, можна сідати на місце.

Я маю перед  собою Регламент, колеги. У нас є декілька варіантів рішення з будь-якого питання, пов'язаного з вето Президента. Перше, відхилити закон – 226 голосів, найбільш проста формула; подолати вето Президента – 300 голосів. У випадку, коли частково  змінюються, приймаються, частково не приймаються позиції, хоч одна позиція Президента не приймається, це, фактично, вето відносно цієї позиції, це – 300 голосів, і тут нічого не зробиш. От екс-представник Президента може це підтвердити. Тому частково-нечастково, хоч одна змінюється позиція – це 300 голосів. Тут нічого не можна зробити.

Тому, шановні колеги… Сергій Григорович, або  всі приймаються – 226, або хоч одна – це 300 голосів, приймати в цілому закон.

Тому у мене є пропозиція, щоб закон ми не спалили, шановні колеги. (Шум у залі) Шановні колеги, увага! Іван Григорович, Сергій Григорович, я прошу, увага! Для того, щоб закон, важливий, я погоджуюсь із Сергієм Григоровичем, щоб він не пропав, я пропоную, це також регламентна норма, 226 голосів для цього потрібно, направити у комітет на доопрацювання, і … до второго читання, щоб в  цілому,  і доручити, щоб це було за скороченою процедурою. Приймається такий формат, Сергію Григоровичу? В іншому варіанті ми просто "спалимо" закон. Я вам об'єктивно говорю.

Будь ласка, включіть мікрофон депутата Міщенка.

 

17:07:47

МІЩЕНКО С.Г.

Олександре Валентиновичу, я думаю, що зараз це дуже важливе питання, тому що я вже казав не один раз, що по соціології воно стоїть на першому місці для законів. Це ж не тільки питання сільської місцевості, це питання і міських жителів, тому що це ж не тільки хата, це і квартира, яка не буде оцінюватись в містах для близьких родичів. Тому завалити його легше всього. Ви дайте, будь ласка, по хвилині кожній фракції і групі, нехай вони висловляться з цього питання.

По-друге, ми поставимо той законопроект і ті пропозиції, які вніс комітет, в тому числі на підтвердження тої 5-ї, 6-ї пропозиції, плюс той, що пропонує Міністерство юстиції після висловів депутатських груп і фракцій, якщо це буде, а потім уже, якщо не набере він 300 голосів, як кажете, от тоді ми будемо щось думати про те, щоб повернути його на доопрацювання в комітет, але я повинен сказати, що всі повинні зараз голосувати: і регіонали, і комуністи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, регіонали і комуністи голосувати не будуть. Ви це розумієте. Це по-перше.

По-друге, я ще раз кажу, ми мікс не можемо робити. Колеги, я можу ставити тільки відповідно до Регламенту. Хоч одна поправка не приймається парламентом, треба, щоб закон набрав чинності 300 голосів, тому що Президент міг тільки одну поправку зробити, і все одно вето треба було подолати.

Народному депутату Пилипенко включіть мікрофон.

 

17:09:18

ПИЛИПЕНКО В.П.

Дякую, пане Голово. Група "Економічний розвиток" цілком поділяє вашу позицію з приводу того, що такий важливий законопроект необхідно направити до профільного комітету для того, щоб вони його доопрацювали і внесли на наш розгляд із тими пропозиціями, про які щойно говорили представники Міністерства юстиції, оскільки якщо ми не врахуємо ці пропозиції, позиції щодо відтермінування введення його в дію, позиції щодо юридичної освіти тих, хто буде надавати фактично нотаріальні послуги, то цей закон працювати в селі не буде, і ми ще гірше для села зробимо.

Тому ми будемо підтримувати направлення цього законопроекту на повторне друге читання до профільного комітету, але разом з тим просимо, щоб усі слушні пропозиції, які сказав перший заступник Міністра, були комітетом опрацьовані. Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат… З місця, з місця тільки, будь ласка! Мірошниченко, будь ласка. Я бачу руку народного депутата Бондаря і народного депутата Панькевича.

 

17:10:13

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, я вважаю, що ініціатива нашого колеги Сергія Міщенка надзвичайно важлива, і люди чекають, особливо в сільській місцевості, цього закону. Але з технічної точки зору, з точки зору проведення, я думаю, швидше буде зараз, щоб цей закон не пройшов, внести вже ту редакцію, яка буде влаштовувати і Міністерство юстиції, і авторів, і швидко його прийняти. Бо інакше все одно ми наражаємося на ситуацію 300 голосів. От і все. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Бондар. Будь ласка, включіть мікрофон.

 

17:10:50

БОНДАР В.В.

Дякую. Шановні колеги, надзвичайно важливий законопроект, який для всіх мешканців сьогодні, особливо в сільській місцевості,  є надзвичайно важливим. Але ми розуміємо, що є сьогодні величезна кількість юридичних питань, пов'язаних з тим, що 300 голосів сьогодні в залі немає. І, на жаль, ми бачимо позицію, що Комуністичної партії взагалі в залі немає під час розгляду такого законопроекту, половини фракції "Регіонів" немає, і ми розуміємо, що він буде просто завалений.

Тому є пропозиція - те, що тільки що казали колеги: повернути його в комітет, доопрацювати, поставити термін і внести його або другий варіант повністю провалити його і внести новий законопроект, який дасть можливість вирішити це питання прямо зараз.

Тому є пропозиція поставити це питання і повернути його в нормальний варіант юридичний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, народний депутат Панькевич. Включіть мікрофон.

 

17:11:49

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Олег Панькевич, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановні колеги, наша фракція завжди буде підтримувати законопроекти, які мають на меті вирішити питання найбільш обездолених людей, яких вже різні режими обкрадали багато років. Ми дуже переживаємо, щоб зараз цей законопроект не пішов в комітет, а там знову пропав під сукном. Чому інші комітети кілька скликань не вирішували того питання? Я не можу погодитися з тим, що представники виконавчої влади зараз, критикуючи проект, не вирішують багато років також це питання, причому різних влад, різних коаліцій. Це питання не  можна ховати. Якщо  ми його відкладаємо, то має бути встановлений конкретний термін. Це питання потребує нагального вирішення. Люди не розуміють, чому за хату своєї родини, своїх батьків дуже часто вони мають не тільки щоб її оформити пройти сім кіл пекла, а заплатити кошти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

17:13:02

ПАНЬКЕВИЧ О.І. …які є часто більшими, ніж саме майно. Тому однозначно – якщо і відкладаємо, переносимо, то встановлюємо конкретний термін, а не просто за нашими інструментаріями дуже хитрими знову ховаємо цю проблему, лобіюючи інтереси чи нотаріусів, чи якихось інших структур, які на тому наживаються. Дякую. Ми будемо підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Народний депутат Заболотний.

 

17:13:29

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Дякую за надану можливість сказати кілька слів, Олександре Валентиновичу. Хочу вам сказати найперше, що цей закон потрібен не для Міністерства юстиції. Він потрібен людям. І сьогодні зрозуміло, що це "кормушка" для багатьох тих, хто сьогодні не  хоче віддати ці повноваження в село, щоб, дійсно, вирішити проблеми людей. Ми не можемо на округ приїхати, вже почули, що цей законопроект має бути, тільки приїдеш на  округ, зразу питають: "Коли ж ви його вирішите? Чому не вирішуєте?"

 Ну як пояснити людям, що треба на такий законопроект, який людям вкрай потрібен, треба 300 голосів зібрати в залі? І  шість років, шість уже толочиться! Ми вас дуже просимо, Олександре Валентиновичу, прийміть політичне рішення, треба сьогодні проголосувати, одержати 226 голосів, а тоді вже будемо щось доопрацьовувати.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я з величезним задоволенням хотів би його проголосувати. Я єдине, виходячи з Регламенту, вношу пропозицію. Володимире Михайловичу давайте дамо виступити і будемо приймати рішення. Та можна з місця, Володимире Михайловичу.

 

17:14:34

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Я коротко скажу про історію прийняття цього закону. Перед виборчою кампанією люди  ставили це одним із ключових питань. І тоді зліва і справа проголосували, але проголосували хитро – перед виборами, а після виборів цей закон взяли і заветували. І в тому числі ті, які найперше кричали, написали пропозиції щодо вето. І сьогодні знову розказують: давайте ми зберемося, бо це буде неправильна дія. Справа в тім, що ми сьогодні повинні прийняти рішення, я підтримую в цьому плані колег, в тому числі колегу Панькевича. Ми можемо проголосувати, комітет розглянув, врахувати частину пропозицій, які від комітету, і прийняти закон у новій редакції. Але я розумію, що є сильні групи лобістів, які стоять за цими оціночними фірмами і не хочуть втрачати ці потоки. Давайте не гратися з людьми, або підіть на округ і розповідайте людям про те, чому хату, яку стягували все життя, і її оцінка коштує 10 тисяч! (Оплески) Де людина може взяти ці гроші?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЛИТВИН В.М. А живуть за принципом ті оціночники: "Мы не сеем, не пашем, не строим, мы гордимся общественным строем". Давайте приймемо відповідне рішення, досить гратися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я повністю підтримую пропозицію. Шановні колеги! Народний депутат Кужель, і будемо приймати рішення. Тому що поки ми поговоримо, в залі не буде кількості людей, достатньої для його прийняття. Давайте ще поговоримо. Будь ласка, Олександра Володимирівна.      

 

17:16:13

КУЖЕЛЬ О.В.

Александр Валентинович, буквально секунда. Это – замечание Президента, которого нет. У вас есть одни сутки поменять замечания или убрать, и мы вынесем их на голосование.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ви знаєте, на відміну від попередників (пам'ятаєте слово "попєрєднік"?  Азаров дуже любив це слово) я повинен діяти в межах закону і Конституції. Коли би я міг міняти заднім числом рішення, я би це робив. Але ж я не маю права на це. Це дійсно вето в спадщину ми отримали ще від екс-президента України Януковича і його політичної сили, які голосували, а потім самі і заветували цей закон. Це є факт. В той же час, я дуже хочу допомогти його прийняти. І як можна швидше.

В зв'язку з тим, що ми поставлені в межі заветованого закону, є дуже простий формат. Зараз ми повинні 226-ма підтримати направлення в комітет цього закону. І це вже буде друге читання. Не перше, а друге читання цього закону. І прийняти друге рішення: за скороченою процедурою внести його до залу. І я вам гарантую: через два тижні я його поставлю в зал для голосування в цілому. Нема заперечень, шановні колеги?

Нема. Дай Бог, щоб зараз 226 ми під це   набрали. Тому я прошу, шановні колеги, ставлю на голосування пропозицію скерувати цей закон на доопрацювання в комітет. Будь ласка, прошу підтримати, 226 для цього потрібно. Це друге голосування, прошу голосувати.

 

17:18:00

За-235

Рішення прийнято.

Зараз зразу, не розходимось, зразу голосуємо скорочену процедуру прийняття цього рішення. І потім я по фракціям покажу. Тому що це будуть пов'язані голосування. За скорочену процедуру. Прошу підтримати і пропозицію розгляду цього закону, щоб через 2 тижні ми його прийняли в цілому. Будь ласка, прошу голосувати.

 

17:18:30

За-231

Рішення прийнято.

Шановні колеги! По фракціям будь ласка, щоб ми бачили, хто як голосує. 0 – Партія регіонів, 68 – "Батьківщина", 28 – "УДАР", 31 – "Економічний розвиток", 29 – "Суверенна європейська Україна", 35 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 40.

Шановні колеги! Я прошу, звертаюсь до комітету, щоб ми не тягнули з розглядом цього питання і протягом двох тижнів він був готовий для внесення в парламент. Щоб вже ми врахували ті пропозиції, на яких наполягав Сергій Григорович. І те, що там говорила представник міністерства юстиції щодо освіти і обладнання цих участків, де це буде приймати переоформлення спадщини.

Шановні колеги, я дякую. Ми пройшли це складне питання. Зараз, зараз, зараз. І я прошу, шановні колеги, у нас зараз питання ратифікації, питання ратифікації.

Проект Закону про ратифікацію Будапештської, зараз я дам можливість, Будапештської конвенції про договір перевезення вантажів внутрішніми водними шляхами (КПВВ). Шановні колеги! Заступник міністра Бондаренко Андрій Євгенович. Давайте проінформує.

 

БОНДАРЕНКО А. Є.

Шановна президія, шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься внесений виконуючим обов'язки Президента  України, Головою Верховної Ради, законопроект (№ 0078) про ратифікацію Бупештської конвенції про договір перевезення вантажів внутрішніми водними шляхами.

Зазначений законопроект розроблений на виконання Закону України "Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу".

Ратифікація цієї конвенції обумовлена необхідністю уніфікації правил міжнародних перевезень вантажів внутрішніми водними шляхами, що дозволить усунути перешкоди у здійсненні українськими перевізниками міжнародних вантажних перевезень та розширити їх участь у судноплавстві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрію Євгеновичу, я вибачаюся, депутати говорять, що от ви перше речення висловили, і їм стало зрозуміло, так чи ні, про що закон, про що ратифікація.

 

БОНДАРЕНКО А. Є.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він важливий: так чи ні? От ви скажіть, важливий закон, важлива ратифікація.

 

БОНДАРЕНКО А. Є. Важливий дуже закон. Ми – єдина країна сьогодні на Дунайському просторі, яка не ратифікувала цю конвенцію. Тому прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оце конкретний виступ.

Шановні колеги, зрозуміла позиція. Єдина країна, яка повинна ратифікувати, і це в інтересах нашої держави. Тому, шановні колеги, 0078 – проект Закону про ратифікацію Будапештської конвенції про договір перевезення вантажів внутрішніми водними шляхами.

Прошу сісти на свої робочі місця і підтримати цей проект закону за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

17:21:59

За-221

Шановні колеги, ганьбимо країну перед Європою. Я ще раз прошу сісти на свої робочі місця. Будь ласка, секретаріат, зробіть оголошення, що депутати не працюють відповідно до наданих їм Конституцією повноважень. Будь ласка, прошу всіх народних депутатів сісти на свої робочі місця. Сконцентруватися.

Я прошу повернутися до цього питання, прошу повернутися до  цього  питання. Прошу всіх голосувати щодо повернення до питання 0078, питання ратифікації. Прошу голосувати.

 

17:22:47

За-232

Можемо, коли хочемо.

Шановні колеги,  прошу зараз  підтримати за основу і в цілому проект Закону про ратифікацію Будапештської конвенції про договір перевезення вантажів внутрішніми водними транспортами. Прошу голосувати  за основу і в цілому.

 

17:23:12

За-232

Рішення прийнято.

По фракціям,  будь ласка. 0 – Регіони,  75 – "Батьківщина", 27 – "УДАР", 32 – "Економічний розвиток", "Суверенна Україна" – 39, 34 – "Свобода",  0 – Компартія, позафракційні – 35.

Шановні колеги,  зараз ми повинні розглянути питання щодо включення до порядку денного сесії.  І   у нас  декілька питань.  Комітет  з питань паливно-енергетичного комплексу просить  три перших закони, щоб  ми розглянули наступного разу включення до порядку денного. У нас… Давайте по кожному чи пакетом?  Може пакетом? Пакетом?  Нє, нє, нє. Давайте тоді, раз пакетом не працюємо,  по одному будемо працювати.

Закон  4700: проект Закону про Національну службу боротьби з корупцією. Шановні колеги,  зрозуміло, що  з корупцією треба боротися?   Включіть  мікрофон народного депутата  Чумака. Але ж я   прошу, без обговорення,  шановні колеги.  Ми вже раз    10 обговорювали це питання. Нам треба приймати рішення. Будь ласка,  включіть мікрофон. 

 

17:24:19

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги,  я хочу  звернути вашу увагу, що з цим проектом закону  пройшла  або прикра помилка, або службова недбалість, або яка інша частина. Тому що  у нас було  зареєстровано два проекти закону  4573 і 4573-1 з цього ж самого питання. Ми їх не поставили  в порядок денний на минулому тижні. На сайті Верховної Ради  вони з'явились  такими, як  відхилені, що  є  абсолютною  неправдою, тому  що ми не голосували за них по суті.  І з'явився проект Закону 4700. Я думаю, що це спроба  просто без конкуренції ввести якийсь законопроект один і притому вивести законопроект 4573 з розгляду.

Я хочу звернутися до вас, Олександр Валентинович, я хочу дати, щоб ви дали вказівку Апарату, по-перше, повернути запис щодо розгляду, можливо розгляду законів 4573 і 4573-1 і скоріше за все, якщо працювати далі в законному руслі,…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

17:25:29

ЧУМАК В.В…. відкликати, будь ласка, законопроект 4700.

Тому я прошу вас за цей законопроект не голосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я можу зараз поставити на голосування. Я прошу  голову комітету уважно … пропозицію. Три закони включити, щоб не було питань. Ці альтернативні тоді виходять закони. І я пропоную, шановні колеги, три закони 4700, 4573 і 4573-1 в зв'язку з тим, що вони регулюють фактично одне питання, вони є альтернативними і ми можемо їх зразу три голосувати щодо включення до порядку денного. Приймається? Приймається.

Будь ласка, шановні колеги, прошу підтримати. Ці всі питання стосуються боротьби з корупцією, що стосується національної служби боротьби з корупцією. Будь ласка, прошу голосувати щодо включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:26:33

За-168

Шановні депутати. Колеги!  168. Рішення не прийнято.

По фракціям, будь ласка, хто не хоче боротися з корупцією. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 77 "за", "УДАР" "за" – 25, "Економічний розвиток" – 0, "Суверенна європейська Україна" – 12, 34 – "Свобода", 0 – Компартія, 20 – позафракційні.

Шановні колеги, я чесно вважаю, що ми повинні з корупцією все-таки більш натхненно боротися. У нас чомусь тільки під час виступів в регіонах і на мітингах виходить боротьба з корупцією. Як тільки треба приймати рішення, тут у нас чомусь пробуксовка починається.

Ще раз. Вам мікрофон включити?  Включіть народному депутату Чумаку мікрофон.

 

17:27:16

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, в разі того, якщо стоять три проекти закону, я прошу всі фракції і всі групи проголосувати. Це дуже важливо  - проекти законів. Я думаю, що кожна фракція визначиться при голосуванні вже по суті. Але зараз я вас дуже  прошу поставити ці проекти законів до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я можу ще раз  поставити це питання на голосування. Народний депутат Благодир.

 

17:27:54

БЛАГОДИР Ю.А.

Шановні колеги! Депутатська група "Суверенна європейська Україна" категорично буде  підтримувати в залі всі антикорупційні ініціативи. Є антикорупційні стандарти, які працюють в Європі. Але, Олександре Валентиновичу, якщо  ми хочемо позитивного голосування і  прийняття реального антикорупційного впровадження бюро, ми будемо голосувати за урядовий  законопроект.

Тому не ставте другий раз це питання  на голосування, хай уряд підготує законопроект – це  базовий  інституційний документ, який має відповідати євростандартам захисту прав людини і тоді  ми підтримаємо всім  залом я впевнений в цьому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто, шановні колеги, я так розумію, що зал не готовий голосувати зараз.

Яценко, народний депутат, хоче  підтримати я так розумію голосування, будь ласка.

 

17:28:49

ЯЦЕНКО А.В.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Значить в цих законах єдине, чого немає, це  "пыточного следствия", а всі інші речі, якщо … ви його почитали "особісто", як кажуть, і всі депутати,  то, дійсно, тут навіть не сталінські норми, тільки приходить на ум – це інквизиція, яка була в 16 чи опричнина,  щось таке.

Тому ми добре розуміємо, наша група, як кажуть  у фільмі, пам'ятаєте "желание пристроить старого школьного товарища куда-то на должность". Цей закон дійсно не  можна приймати і не треба тут ґвалтувати зал, казати, що всі корупціонери тут і так іронізіровать. Цей закон, він неудобоваримый, бо він суперечить, дійсно, європейським стандартам і взагалі здоровому глузду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я зрозумів пропозицію депутатів, які до цього виступали, що дати доручення уряду внести проект закону з цього приводу, так чи ні.

Тому що я просто, я можу ще раз три рази ставити на голосування. Але ж я не бачу голосів у залі навколо цього питання.

Тому давайте протокольне  доручення Кабінету Міністрів негайно внести проект Закону, який регулює відповідне питання. Воно потрібно країні. Це питання повинно бути врегульовано. І повинна бути, дійсно, у нас інституція у державі, яка буде виключно спеціалізуватися на боротьбі з корупцією.

Шановні колеги, наступне питання, 4607, проект Закону про внесення змін до чинного законодавства щодо прав громадян в боротьбі з корупцією та зловживаннями владою. Цей закон ми можемо щодо включення до порядку денного? Можемо. Шановні колеги, прошу підтримати включення… Це народний депутат Соболєв автор цього проекту, 4607. Прошу, шановні колеги, підтримати включення цього проекту до порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:30:57

За-128

Рішення не прийнято, парламент не підтримує.

По фракціям, будь ласка: 0 – Партія регіонів, 67 – "Батьківщина", 5 – "УДАР", 0 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 7, 33 – "Свобода", 0 – Компартія , позафракційні – 16.

Шановні колеги,  до мене звернулися ще депутати від фракції, посилаючись на рішення Погоджувальної ради, де вони оголошували це питання, і вони просять включити до порядку денного проект Закону про внесення змін до Законів України щодо гарантій проведення дострокових виборів Президента України та проміжних виборів до Верховної Ради  України в умовах надзвичайного та воєнного стану. Цей закон враховує ту специфіку, на превеликий жаль, в межах якої працює сьогодні наша держава.

Шановні колеги, можемо ставити щодо включення до порядку денного це питання? Можемо. Прошу, шановні колеги, підтримати, 4698, включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:32:03

За-167

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, і останнє питання, яке наполягають депутати включити до порядку денного, це проект Закону 4249. Він стосується внесення змін до Законів України про вдосконалення контролю за здійсненням заходів у боротьбі з організованою злочинністю та протидію корупції та легалізацією відмивання  доходів, одержаних злочинним шляхом. Це ветерани Міністерства внутрішніх справ, які у нас тут, в Верховній Раді, звернулися до мене і вважають, що у нас треба посилити позицію щодо боротьби з оргзлочинністю в Україні. Ми говоримо тільки щодо включення до порядку денного. Він розданий народним депутатам, більше того, отримав підтримку комітету.

Шановні колеги! Народний депутат Джига є в залі? Будь ласка, включіть йому мікрофон.

 

17:32:57

ДЖИГА М.В.

Шановні народні депутати, шановний Олександре Валентиновичу! Проблема в тому, що УБОЗ сьогодні обезлічений, треба УБОЗу дати більше повноважень, щоб вилучити зброю, закінчити з бандформуваннями в Україні. Для цього треба посилити його, і потрібний парламентський контроль через Комітет по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією.

Я прошу всіх народних депутатів підтримати цей законопроект, ми підсилимо Міністерство внутрішніх справ. Він зовсім не відноситься до популістських законів. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу, давайте зараз підтримаємо пропозицію щодо включення до порядку денного пропозиції наших колег щодо закону реєстраційний номер 4249. Андрій Анатолійович, ви з цього приводу хочете? Андрій, я дам зараз слово. Давайте зараз по цьому проголосуємо, я вам дам. З місця ви зможете виступити.

Прошу цей закон, ще раз, шановні колеги, 4249, до порядку денного нашої сесії. Прошу підтримати. Прошу голосувати.

 

17:34:30

За-164

Шановні колеги, "за" – 164. Рішення не прийнято.

Будь ласка, Андрій Анатолійович Кожем'якін.

 

17:34:45

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я хочу ще раз звернутися до колег наших по коаліції з приводу законопроекту 4698. Я вже багатьом вашим представникам двох груп пояснював, що  сьогодні є небезпека в тому, що в деяких регіонах, можливо, в деяких регіонах через деякий час буде необхідно вводити військовий стан. Не по всій Україні, а тільки в деяких регіонах. І для того, щоб цей військовий стан, який допоможе, все ж таки, припинити і зупинити терористичну діяльність Росії на території України, щоб він не завадив проведенню президентських виборів дострокових, а також виборів до Верховної Ради, є дві поправки до двох законопроектів. Оцей 4698. Цей законопроект сьогодні дуже турбує в тому числі і людей в Україні, тому що навести лад на тих територіях, на жаль, сьогодні ми не можемо без військових, без Генерального штабу, без Збройних Сил. Він дає можливість це зробити. Дякую.

І тоді ми побачимо, хто у нас працює за планом Росії, яка хоче зірвати вибори Президента, а хто ні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я можу ще раз поставити 4698. Єдине, у мене немає впевненості, що зал зараз має потенціал для того, щоб його підтримати.

Включіть мікрофон народного депутата Рудьковського.

 

17:36:07

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, я вважаю, що це дуже важливий закон для України. Я також вніс законопроект, який визначає, що вибори чергові і позачергові, якщо в третині областей оголошений надзвичайний чи військовий стан, то можна проводити вибори. Можна вибирати чи один, чи інший. Але такий закон потрібно нам ввести, для того щоб ми захистили людей, безпеку у цих регіонах і могли забезпечити конституційне обрання Президента України.

Я звертаюся до вас, Олександр Валентинович, це дуже важливе питання, щоб ми його сьогодні не провалили. Давайте ми це питання завтра зранку проголосуємо і в першому, і другому читанні визначимось з одним із цих законів.

І у мене також пропозиція: завтра обов'язково законопроект, Олександр Валентинович, той, який відноситься до копанок, 2855, поставити його зранку на повторне друге читання, бо саме там гинуть люди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Я із задоволенням готовий його ще раз ставити. Єдине, шановні колеги, щоб у нас були голоси.

Народний депутат Чумак, будь ласка.

 

17:37:31

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги! Хвилиночку вашої уваги прошу. Я дуже вас прошу повернутися до голосування по законопроектах про створення  Національного антикорупційного бюро – 4573, 4573-1 і 4700.

Це дуже важливо. По-перше, ці законопроекти, або цей законопроект, або цей закон, дуже важливий для переходу у другу фазу візової лібералізації. Це по-перше.

По-друге, з цим законопроектом європейські "донори"  і західні "донори" пов'язують отримання  допомоги, яка буде надаватися всіма фінансовими інституціями для України.

По-третє, я хочу сказати, що сьогодні вже уряд не може подати альтернативні законопроекти за Регламентом. Тому давайте ми поставимо ці три законопроекти до порядку денного. Давайте ми їх проголосуємо в порядку денному, а вже  зал потім  і комітет доопрацюють узгоджений проект закону і подадуть до залу. І будемо визначатися в залі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Давайте порадимось. Я можу зараз, почекайте, шановні колеги. Ну це ж не дискусія. Це технічні питання. Я дам слово зараз.

Колеги! Йдеться про два важливих питання. Я хочу з вами порадитись, ми можемо зараз ще раз спробувати їх проголосувати. Єдине, що я маю сумнів, що в нас вийде результативне голосування. Можемо завтра повернутись доо цього питання. Завтра, так чи ні? Зараз?

 Будь ласка, шановні колеги, я за наполяганням залу ще раз ставлю питання щодо включення до порядку денного. Я дам можливість, зараз проголосуємо і дам. Ви ж все одно не голосуєте. Я дам вам виступити. Виступати ж можна скільки завгодно. А треба голосувати, крім того.

Шановні колеги! Була пропозиція 4700, 4573, 4573-1 – цей пакет законів, які регламентують одну проблему – про Національну службу боротьби з корупцією, до порядку денного включити. Колеги! Наполягають наші депутати, я не можу їм відмовити. Прошу визначитись голосуванням щодо включення цих законів  до порядку денного. Потім можемо відхилити, коли хтось не буде голосувати за змістом. Але щодо включення – тому що вони блокують внесення інших законів, будь ласка, прошу голосувати.  

 

17:39:53

За-164

Рішення не прийнято. За тільки 164 голоси.

По фракціям, будь ласка. 0 – Партія регіонів. 73 – "Батьківщина". 28 – УДАР. 1 – "Економічний розвиток". 14 – "Суверенна європейська Україна". 34 – "Свобода". 0 – Компартія. 14 – позафракційні. І останнє питання, на якому наполягали щодо включення його до порядку денного, 4698.

Я ставлю ще раз щодо включення до порядку денного, шановні колеги.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо гарантії проведення дострокових виборів Президента України та проміжних виборів до Верховної Ради України в умовах надзвичайного та воєнного стану).

Прошу підтримати включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:40:41

За-183.

Рішення не прийнято.

Шановні колеги, я бачу, що парламент…

Шановні колеги, я ще раз кажу, зараз ми заклеймимо один одного, але ж від цього голосів у нас не збільшиться. Колеги, я прошу заспокоїтись. Завтра буде бажання у народних депутатів,  ми можемо до цього підійти.

Шановні колеги, я прошу. Є пропозиція народного депутата Яворівського про те, що ми можемо проголосувати, я бачу по кількості голосів, які наявні у залі.

Проект Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів масового переслідування водіїв, які були учасниками мирних акцій протесту з використанням колісних транспортних засобів, та їх притягнення до адміністративної відповідальності. Це проект 4234. Можемо проводити голосування про це створення Тимчасової слідчої комісії?

Шановні колеги, я ставлю на голосування, будь ласка, давайте визначимось прийняти за основу і в цілому цей проект.

Будь ласка, прошу голосувати.

 

17:42:03

За-157.

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я звертаюсь до залу. Зараз я зроблю оголошення. Є повідомлення від народних депутатів про створення у Верховній Раді України міжфракційного  депутатського об'єднання "За енергетичну незалежність України". Головою міжфракційного депутатського об'єднання обрано народного депутата Домбровського Олександра Георгійовича. До складу об'єднання увійшло 13 народних депутатів.

Шановні колеги! Я бачу, що у нас, на превеликий жаль, зараз ефективної роботи не виходить. Я звертаюсь до всіх народних депутатів, я маю велике сподівання, що все ж таки за ніч ми зможемо вийти на меморандум, про який ми говорили після великих перерв, які проводились у Верховній Раді для проведення консультацій керівників депутатських фракцій.

Тому я звертаюсь до всіх народних депутатів. Це може бути дуже ключове, важливе рішення, особливо напередодні Великодня. І я прошу, щоб всі народні депутати були завтра в залі і приймали рішення.

Крім того, ми завтра з вами визначимось щодо подальшої роботи Верховної Ради під час наступного тижня. Не наступного тижня, а наступних тижнів. Визначимось. Я розумію, шановні колеги. І я прошу шановних народних депутатів, щоб завтра ми були всі в залі і завтра працювали.

Я оголошую, що Верховна Рада продовжить свою роботу завтра о 10 годині ранку.

До побачення. А зараз ми завершуємо нашу роботу.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку