ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

11 квітня 2014 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу сісти на свої робочі місця, ми зараз проведемо реєстрацію.

Будь ласка, включіть систему "Рада".

10:04:36

В залі зареєструвалося 253 народних депутати. Верховна Рада розпочинає свою роботу.

Шановні колеги, сьогодні вранці в місті Донецьк на шахті імені Скачинського проводилися вибухові роботи. Стався раптовий викид газової суміші. Сім шахтарів загинуло. Я прошу вшанувати хвилиною мовчання пам'ять загиблих шахтарів.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати.

На місці працює комісія Кабінету Міністрів, яку очолює перший заступник Міненерговугілля Зюков.

Шановні колеги, я прошу заслухати оголошення. Відповідно до статті 13 Закону про статус народного депутата, статей 59 і 60 Регламенту Верховної Ради, згідно особисто поданої заяви повідомляє про входження народного депутата Крутія Віталія Івановича до складу депутатської фракції "УДАР".

Наступне, шановні колеги. Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради, а також згідно з протоколом засідання депутатської фракції Всеукраїнського об'єднання  "Свобода" від 4 березня, повідомляю про обрання заступником голови депутатської фракції "Свобода" народного депутата Панькевича Олега Ігоровича.  (Оплески)

Шановні колеги,  інформую  вас, що згідно з поданою заявою та відповідно до частини  третьої  статті  60 Регламент Верховної Ради України  про вихід народного депутата  України Пінчука Андрія Павловича зі складу  депутатської  фракція  Партії регіонів. А також відповідно поданої  заяви частини третьої статті 60  Регламент Верховної Ради  також повідомляю про вихід народного депутата  Турманова Віктора Івановича  зі складу  депутатської фракції Партії регіонів.

Шановні колеги,  є пропозиція, яку оголошували  депутати у минулу п'ятницю, щоб  депутатські запити ми заслухали з вами  не зранку, а о 12.30 перед тим, як перейти до "Різного. Немає заперечень? Немає заперечень.

А зараз, шановні  колеги, у нас "година запитань до Уряду". І питання цих запитань,  цієї години головне – це енергетична  безпека і в тому числі цінова політика у сфері паливно-енергетичних ресурсів. 

Я запрошую на трибуну Верховної Ради   міністра енергетики  і  вугільної промисловості України  Юрія Васильовича Продана. Будь ласка. Традиційно, шановні колеги, до  30 хвилин є можливість виступати міністру, 30 хвилин – на запитання до міністра і членів Кабінету Міністрів. Будь ласка.

 

ПРОДАН Ю.В. 

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні  народні депутати! Перш чим відповісти на ваші запитання, я хочу сказати, що трагічний випадок, який відбувся сьогодні на шахті, він відбувся через нехтування  елементарними правилами  Безпеки. Люди повинні були знаходитися в радіусі більше, чим один кілометр. На жаль, вони знаходилися в радіусі, коли попали під вибух. Іде розслідування. По результатам розслідування будуть зроблені жорсткі висновки.

Шановні народні депутати,  я хотів би ще  повідомити про ту ситуацію, яка в на склалася з газопостачанням. Ви знаєте, що Росія пред'явила Україні політичну ціну на газ в розмірі близько 480 доларів за тисячу метрів кубічних. Звісно, Україна не може піти на оплату газу по такій політичній, економічно невигідній для України ціни.

Тому на сьогоднішній день ми ведемо інтенсивні переговори в Єврокомісією щодо здійснення реверсних поставок в Україну. Перш за все, це в нас відкриті коридори постачання з Польщі, з Угорщини. Але це невеликі обсяги постачання газу, близько 20 мільйонів метрів кубічного газу на добу.

На сьогоднішній день ми домовилися зі словацькою стороною провести відповідні перемовини і  відкрити реверсне постачання газу з території Словаччини. Це постачання може здійснюватися в обсязі до 200 мільйонів метрів кубічних на добу. Однак є різні політичні питання, в тому числі словацької сторони, які ми збираємося також вирішувати. І 15 квітня я буду у Словаччині, де ми будемо вести відповідні переговори.

Шановні депутати, щодо тих запитань, які я отримав. Щодо запитання від фракції Партії регіонів: за яких ресурсів будуть покриватися збитки національної компанії НАК "Нафтогаз України" при  відповідному зростанні ціни на газ і зростання курсу долара?

Відповідно до прийнятої Постанови Кабінету Міністрів деякі питання діяльності НАК "Нафтогаз" Національна комісія регулювання електроенергетики  здійснює коригування граничних цін для промислових бюджетних установ в залежності від вхідної на купівлю газу, імпортованого газу. Таким чином на сьогоднішній день встановлені ціни на газ для промислових споживачів, і це теж є запитання від фракції Партії регіонів, на рівні 5 тисяч 264,9 гривні за тисячу метрів кубічних. В цій ціні врахована вхідні ціна газу на рівні 390,81 доларів Сполучених Штатів. Відповідно до зміни курсу в цьому місяці буде скорегована також ціна.

Щодо підвищення цін для населення, відповідним чином була прийнята Постанова Кабінету Міністрів, і відповідні рішення Національної комісії регулювання електроенергетики були прийняті, в середньому ціна для населення була піднята на 56 відсотків по різним категоріям споживачів. Найбільш незахищені верстви населення відповідним чином захищені відповідними субсидіями, а також близько … мільйонів сімей взагалі не відчують підвищення цін на газ, тому що буде здійснена додаткова компенсація для того, щоб такі незахищені сім'ї практично платили ту ж саму ціну за газ, яку вони платили і до підвищення ціни.

Щодо запитань від політичної фракцій "УДАР Віталія Кличка".

Щодо оцінки вартості газотранспортної системи України, яка була здійснення фірмою  Baker Tilli Ukraine. На жаль, я не можу на сьогоднішній день озвучити цифру оцінки, яку проведено, оцінки вартості НАК "Нафтогаз України", тому що ці дані конфіденційні і вони були передбачені у відповідному договорі з цією компанією, і вони не підлягають сьогодні озвученню. Але хочу сказати, що там є три варіанти оцінки, вони відрізняються один від одного, в залежності від того, як буде загружена наша газотранспортна система.

Щодо того, чи включили … чи включає Єврокомісія пропозиції України щодо зменшення залежності від поставок російського газу, хотів би сказати, що Україна не є членом Європейського Союзу, однак ми останній місяць проводимо інтенсивні переговори з Єврокомісією щодо посилення енергетичної безпеки і, в цілому, енергетичної безпеки Європейського Союзу в частині здійснення транспортування газу до європейських країн. Знову це… ми запропонували європейській комісії і європейським газовим компаніям сьогодні здійснювати в тій ситуації, яка складається на сьогодні, здійснювати закачування газу до українських газосховищ, тому що сьогодні ми маємо вільні потужності, які можуть використовуватися  в розмірі  близько 15 мільярдів метрів кубічних газу.

Ми запропонували також Єврокомісії участь України у перспективних проектах, пов'язаних з таким газовим коридором, який сьогодні опрацьовується в Єврокомісії, це коридор Північ-Південь з відповідною участю України в цьому газовому коридорі, звісно, з використанням потужностей наших газових сховищ.

І на сьогоднішній день актуальним питанням, про що я вже говорив, є питання реверсних поставок газу в Україну, тому що від обсягів реверсного постачання газу в Україну, а також від обсягів закачування газу до газосховищ буде залежати нормальний транзит газу до європейських країн. Сьогодні Єврокомісія опрацьовує відповідний пакет допомоги Україні в питанні посилення енергетичної безпеки. Цей пакет передбачає фінансову  допомогу. Цей пакет передбачає також збільшення реверсних поставок газу в Україну, цей пакет також передбачає відповідні заходи солідарності європейських газотранспортних операторів з газотранспортним оператором України "Укртрансгаз" в разі виникнення непередбач... такої вже сьогодні передбачувальної ситуації, як зниження постачання газу в Україну, солідарність повинна проявлятися в тому, що щоби Росія не могла збільшувати відповідні перетоки газу по північному потоку,  по  газопроводу "Ямал – Європа".

Щодо питання... щодо питання запровадження сьогодні спеціальних розподільчих рахунків для розрахунків за газ, то хотів би сказати, що  на сьогоднішній день відкрито 47 поточних рахунків  спеціальним  режимом використання для зарахування коштів, що надходять за спожитий газ від суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію. Відкрито 48 поточних рахунків спеціальним режимом використання для зарахування коштів, що надходять за спожитий природній газ від суб'єктів господарювання, які виробляють теплову енергію, зокрема застосування модульних котелень, а також відкрито  близько 200 розподільчих рахунків з метою отримання коштів, направлення їх для розрахунків за газ в газорозподільчих підприємствах, це  "Облгази".

Такий захід дозволив на сьогоднішній день підняти розрахунки з населенням до рівня 97 відсотків, бюджетних установ – до рівня 100 відсотків, промислових споживачів – також до 100 відсотків розрахунків. Цей механізм на сьогоднішній день ефективно діє. І ми продовжили також відповідним законопроектом, який поданий в Верховну Раду, підтриманий урядом, щодо запровадження розподільчих рахунків в... для  зарахування коштів, які надходять за теплову енергію на теплопостачальні підприємства з наступним спрямуванням цих коштів по алгоритму, затвердженому Кабінетом Міністрів, до НАК "Нафтогаз України". Думаю, також це значно посилить дисципліну платежів і відсоток розрахунків теплопостачальних підприємств, який на сьогоднішній день є дуже низьким і знаходиться на рівні 27 відсотків.

Щодо запитання, як уряд збирається контролювати відповідні використання коштів, які "Нафтогаз" буде отримувати внаслідок підвищення цін на газ. Хочу сказати, що на сьогоднішній день контроль за використанням коштів здійснює той орган, який встановлює відповідні тарифи на транспортування газу, відповідні тарифи для підприємств, які видобувають газ, - це "Укргазвидобування в структурі НАК "Нафтогазу". Вони встановлюють структуру тарифу і відповідним чином здійснюють перевірки і використання коштів.

На сьогоднішній день також Мінпаливенерго проводить відповідний аудит компаній "Укртрансгаз", "Укргазвидобування" і інших підприємств, які входять в структуру НАК "Нафтогазу".

Щодо роздрібних цін для населення. Я вже говорив, це питання повторюється, в середньому підвищена ціна для населення на 56 відсотків, притому найбільше підвищення в розмірі отримують, звісно, ті споживачі, які споживають досить значні обсяги споживання газу, а це більше 12 тисяч метрів кубічних, більше 6 тисяч метрів кубічних газу.

Про ті заходи, які вживає уряд щодо захисту найбільш вразливого населення, я теж уже сьогодні вам доповідав.

Щодо питання: коли буде опубліковано і поширено план роботи міністерства на 2014 рік. Такий план повинен був іще розроблений в минулому році. Однак, зважаючи на зміну уряду і на  ту ситуацію, яка склалася Мінпаливенего був виданий на протязі тижня від того як я приступив до роботи, відповідний наказ щодо першочергових і короткострокових заходів по стабілізації стану в паливно-енергетичному комплексі. Цей план в першу чергу передбачає  жорсткі підходи і перегляд відповідних угод, які укладені на матеріально-технічне забезпечення. Цей план передбачає усунення будь-яких посередників у схемах постачання вугілля на генеруючі компанії. Цей план передбачає виключно постачання вугілля державних видобувних вугільних підприємств на генерацію з підприємством "Вугілля України".  Цим планом також вжито ряд заходів, які дозволять сьогодні переробляти вугілля нашим шахтам безпосередньо на фабриках, на збагачувальних фабриках, і отримувати, наприклад, по антрацитовій групі відповідні сорта вугілля. І вже не віддавати ці сорта посередникам а самим здійснювати продаж найбільш якісних сортів вугілля.

Крім того цим планом передбачено низку законодавчих ініціатив, які сьогодні вже знаходяться, це законопроекти, які сьогодні знаходяться у Верховній Раді. Це так званий закон про зелений тариф, який повністю прибирає ті необґрунтовані переваги, які були надані виробникам електричної енергії сонячних батарей. Це також той законопроект, про який я уже говорив, який посилить дисципліну платежів теплокомунеенерго щодо впровадження розподільчих рахунків.

Ми також готуємо відповідні зміни до Закону "Про засади функціонування ринку електричної енергії", який сьогодні повинен прибрати той монополізм на ринку електричної  енергії, який знаходиться.

Також здійснено, цим планом передбачено, і ми вже здійснили відповідні звернення до Антимонопольного комітету по тих монопольних структурах, які сьогодні діють в паливно-енергетичному секторі. Звісно, цей план також передбачає і активізацію нашої роботи по пошуку і диверсифікації джерел постачання енергоресурсів в Україну. Перш за все це виконання вимог, зобов'язань, які Україна взяла на себе по приєднанню до Енергетичного співтовариства, це виконання вимог третього енергетичного пакету, це реформування компанії НАК "Нафтогаз" відповідно до вимог третього енергетичного пакету, встановлення прозорої діяльності цієї компанії.

І, звісно, ми активізували роботу по приєднанню електроенергетичної системи України до європейських електричних мереж. Цю роботу ми здійснюємо разом з Республікою Молдовою.

Є ряд інших законопроектів, які сьогодні підготовлені і подані у Верховну Раду: щодо ратифікації кредитних угод, по яких будуть надаватися кошти Європейським банком реконструкції і розвитку, на посилення безпечної роботи атомних електростанцій.

Щодо питання, що сьогодні перешкоджає підписанню угоди зі Словаччиною щодо реверсного використання ГТС та закупівлі європейського газу, то я  відверто скажу, що сьогодні це питання знаходиться не в технічній площині, як раніше про це говорила словацька сторона, яка запропонувала будувати додатковий газопровід і отримати незначні обсяги постачання газу – це приблизно до 8 мільярдів метрів кубічних газу, - питання знаходиться більше в політичній площині, в юридичній площині взаємовідносин словацької сторони з "Газпромом". І фактично це словацька сторона підтвердила на наших останніх зустрічах в Брюсселі. Тому нами прийнято рішення 15 квітня разом із словацькою стороною безпосередньо виїхати на газовимірювальну станцію Вельке-Капушани на території Словаччини, повністю дослідити технічну сторону питання, вивчити документацію. За нашими оцінками і даними наших технічних експертів ми можемо без будь-якого технічного переоснащення або невеликих заходів по технічному переоснащенню здійснювати реверсне постачання газу в Україну до 20 мільярдів метрів кубічних газу на рік. Це суттєва величина, але знову, на мій погляд, це питання знаходиться у політичній площині. І тут нам допомогу обіцяє здійснити Європейська комісія, тому, що в Європі діють відповідні закони в енергетичному секторі, які повинні виконуватися всіма країнами Європейського Союзу. А Україна взяла ті ж на  себе зобов'язання щодо імплементації законодавства Європейського Союзу в енергетичній сфері до законодавства України.

Щодо питання, коли уряд збирається подавати до Стокгольмського суду щодо скасування угоди між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз" України. То ця робота ведеться з першого дня моєї появи на посаді. Ми сьогодні ґрунтовно підходимо до підготовки відповідних документів до перегляду тих невигідних умов, які сьогодні знаходяться у нашому договорі укладеному в 2009 році між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом". Звісно, ми залучаємо сьогодні тих міжнародних юристів, які мають досвід роботи, юридичний досвід роботи з компаніями, які подавали відповідні вимоги до Стокгольмського арбітражу до "Газпрому". І де "Газпром", ці питання не доходили до арбітражу, але мирною угодою "Газпром" врегульовує ці питання з європейськими країнами, які висували відповідні вимоги до "Газпрому".

Щодо питання  фракції ВО "Свобода" щодо того, яким чином буде проводитися боротьба з посередницькими структурами та завищенням цін, то я вже частково відповів на це питання. Що сьогодні практично всі посередницькі структури вилучені і продовжують вилучатися в роботі наших енергетичних підприємств (я закінчую,будь ласка), і тут буде здійснюватися жорсткий контроль. А також в зв'язку з прийняттям нового Закону щодо закупівель, щодо тендерних закупівель, таким чином ці закупівлі будуть прозорими і контрольовані суспільством.

Дякую за увагу. У мене питання всі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, за традицією ми зараз можемо задати додаткові питання від фракцій. Прошу записатися. І потім позафракційні також зможуть записатися.

Будь ласка, записуємося на виступ. Включіть систему "Рада".

В чому проблема? Будь ласка, записуємося.

Будь ласка, народний депутат Побер, фракція "УДАР".

 

10:30:26

ПОБЕР І.М.

Прошу передати слово Павлу Розенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон Павла Розенка.

 

10:30:33

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Олександре Валентиновичу, у нас же запитання до всього уряду, не лише до доповідача.

Тому перше питання. Я хотів би, по-перше, звернутися до вас, щоб ви проінформували, де знаходиться Прем'єр-міністр, інші міністри. Ми то знаємо, що вони зараз в Донецьку, але щоб суспільство знало, що нас не ігнорують, а що люди працюють справді над вирішенням питань, які турбують наше суспільство.

І друге питання. Я звертаюся і до вас, Олександре Валентиновичу, і до уряду. Щоби уряд привів свою діяльність у відповідність до Конституції України. І свою діяльність, і обласних адміністрацій. У нас є цілий ряд урядовців і глав  адміністрацій, зокрема Бондаренко, Ярема, Сех,  Лунченко, Одарченко, Пашинський, Пишний, Сенченко, Шульга – це народні депутати, які не склали свої повноваження і працюють  в органах виконавчої влади. Вже пройшло…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити.

 

10:31:38

РОЗЕНКО П.В.

Вже пройшло два місяці фактично після призначення цих людей у виконавчу   владу.  Прошу  і уряд, і вас Олександр Валентинович врешті-решт  втрутитись у це питання, припинити  сумісництво і виконувати Конституцію України  щодо недопущення сумісництва вказаних посад.  

Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Шановні колеги,  я інформую   і наших співвітчизників, і   Верховну Раду, що дійсно сьогодні Прем'єр-міністра,  Перший віце-прем'єр-міністр, міністр внутрішніх справ, міністр соціальної політики знаходяться у відрядженні у місті  Донецьк, де будуть проведені відповідні зустрічі і з  активом  Донецької області, і з громадськістю, і з представниками шахтарів для розв'язання тих проблем, про які багато говорять в  засобах масової інформації,  для того, щоб все ж таки у нас була злагода, єдність у нашій країні.

Що стосується сумісників, то я звернувся до уряду, до глав адміністрацій з тим, щоб вони визначилися, де вони  хочуть працювати або у парламенті, коли їм так  важливі депутатські мандати, і вони не можуть з  ними розстатись, або  треба здати мандати і працювати на своїх посадах, куди вони призначені.

Будь ласка, Дзарданов, фракція  комуністів, передає слово  Петру Симоненку.

 

10:33:16

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Выполняя требования Международного  валютного фонда,  вы уже повысили цены на газ для коммунальных, то есть бытовых потребностей на  56 процентов.  Ответьте на вопрос: почему вы не выполняете рекомендации  Компартии Украины о том, чтобы на коммунальные потребности, то есть  для граждан  Украины,  отпускать только украинский  газ украинского производства добычи по  340 гривен  за тысячу кубических метров? 

Вы сейчас говорили об интересах  олигархов и это  понятно. Пускай они сами законтрактовываются. и ищут, откуда им газ покупать, а вы им обеспечите тогда сетями только доставку газа.

Почему вы путаете сейчас то, что связано с обеспечением жизни для простых граждан с интересами олигархов? Я, почему об этом говорю, уважаемые граждане Украины? Что сейчас происходит? Олигархи украинские, кто на газовом рынке, энергетическом работает, они заинтересованы в том, что Россия увеличила цену. Потому что в газовую труду украинскую украинский газ они уже закачивают не по 340 гривен, а по 500 долларов и получают сверхприбыль.

И второй вопрос. Скажите, пожалуйста, на какое время у нас остаток …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання.

 

СИМОНЕНКО П.М…. второй вопрос у меня состоит в том, что вы не ответили, как мы обеспечим энергетическую безопасность атомных электростанций? На какое время у нас осталось твелов, которые закупали в России, и которые естественно обеспечат безопасность, на какое время у нас хватает? И где вы будете брать топливо для атомных электростанций? Пожалуйста, проинформируйте.

 

ПРОДАН Ю.В. Дякую.  Хотів би почати з останнього питання, яке, тому що це питання енергетичної безпеки. На сьогоднішній день хотів би повідомити, що ми не закачуємо сьогодні російський газ до сховищ. Російський газ сьогодні до сховищ не закачується.

Щодо того, ви питали в мене: чому ми дорогий газ закачуємо сьогодні? Я зараз відповім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, спокійно, будь ласка. Дайте можливість міністру відповісти на питання.

 

ПРОДАН Ю.В. Так. ну, якщо питання щодо того, чому ми, щодо українського газу. Так, ціна українського газу сьогодні, який закуповується, середня ціна – це 372 гривні від "Укргазвидобування" компанії закуповується український газ.

Але для комунальних послуг, на жаль, цього газу недостатньо. Для того, щоб забезпечити українських громадян теплом, підприємство "Теплокомуненерго"  - і це завжди було, хотів вам повідомити, закуповують приблизно 8 мільярдів метрів кубічного газу імпортованого газу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу не заважати давати відповідь.

 

ПРОДАН Ю.В. Далі… Далі, я відповідаю на ваше питання. Тому, на сьогоднішній день, і це справедливо, те населення, яке отримує тепло за рахунок безпосереднього спалювання в своїх котлах і теплу воду, і те населення, яке сьогодні отримує тепло і гарячу воду із систем централізованого опалення, повинно газ, в ціні тепла повинен бути газ по однаковій ціні. Тому ми зробили певний мікс ціни і сьогодні ми приводимо до однієї ціни поступово. Про заходи щодо соціального захисту населення я вже сьогодні говорив.

Тепер щодо ресурсу палива на наших атомних електростанціях. На сьогоднішній день у нас нема…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити відповідь.

 

ПРОДАН Ю.В. Так, на сьогоднішній у нас нема ніяких проблем постачання палива на українські атомні електростанції, всі роботи ведуться в плановому режимі. Я постійно спілкуюся з цього питання з головою "Росатома" паном Кірієнко. Будь-яких заходів щодо припинення постачання на сьогоднішній немає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Турманов.

 

10:37:42

ТУРМАНОВ В.І.

Прошу передать слово Гончарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Гончарова.

 

10:37:48

ГОНЧАРОВ А.Д.

 Большое спасибо. Уважаемый Юрий Васильевич! Два вопроса.

Первый. Шахтеры Центрального района Донбасса надеются и ждут вашего подтверждения на то, что больше государственная поддержка не будет меняться в сторону уменьшения. Это нужно для стабильной работы шахтеров и чтобы они выполнили свои мероприятия, связанные с подготовкой к работе в условиях финансовой сбалансированности.

И второе – шахтостроители. Мы вчера договорились с Премьер-министром и он согласен на то, чтобы перераспределили статью по себестоимости из…, на себестоимость государственная поддержка, на статью по техническому перевооружению техники безопасности. Разговор идет о 240 миллионах.   200 из них, 180 миллионов – на шахтостроителей, и 60 – на технику…

 

ПРОДАН Ю.В. Дякую. Шановні народні депутати, ми з вами тісно співпрацюємо в цьому питанні щодо того, яким чином нам збалансувати те зниження бюджетних витрат. Щодо дотацій по собівартості, то нами прийнято рішення, що ми знайдемо додаткові ресурси. Ці ресурси вони отримають від додаткового постачання вугілля на наші генеруючі компанії. Ці додаткові ресурси також ми отримуємо за рахунок усунення тих посередницьких схем, які діяли. І ми в повному обсязі виконаємо фінансування тих призначень, які були скорочені відповідним бюджетним фінансуванням.

Щодо капітальних видатків, то, справді, ми знову ж, з відповідних статей дотацій по собівартості переведемо на статтю "капітальне будівництво і розвиток". Суму ми з вами обговорювали першочергово – 150 мільйонів. Якщо треба буде 240, то давайте ми розглянемо ці 240, і якщо ми… це справді, потрібно, то ми знайдемо ці кошти. І нехай шахтобудівники знають, що ці кошти будуть отримані. Вірніше, кошти будуть направлені, відповідно, на капітальне будівництво, і будуть відповідні розрахунки шахтобудівниками. Я недавно з ними зустрічався, і ми домовилися по певних позиціях для того, щоб на сьогоднішній день погасити заборгованість і по заробітній платі, і в умовах такого жорсткого бюджетного скорочення щоб вони могли нормально працювати.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, включіть мікрофон народного  депутата Момота.

 

10:40:41

МОМОТ О.І.

Народний депутат Момот, 27 виборчий округ, Дніпропетровськ. Шановний Олександр Валентинович, прошу передати слово народному депутату Воропаєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, прошу включити мікрофон народного депутата Воропаєва.

 

10:40:56

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемый господин министр, у меня к вам два коротких вопроса.

Вопрос первый. "Нефтегаз-Украина" на протяжении длительного времени как "черная дыра" всасывает деньги из Госбюджета Украины, и эту  традицию Арбузова продолжаете и вы, шесть миллиардов вы снова выкачиваете в уставной  капитал "Нефтегаз Укрианы". Не пора ли показать финансовую отчетность "Нефтегаза Украины", как и полагается по закону, аудированную, естественно, всему населению Украины, чтобы мы понимали, куда уходят деньги и почему их постоянно не хватает.

И второй вопрос: вчера снова проголосовали закон, по которому "Нефтегаз Украины" получает как монополист на территории Украины  снова льготу по налогообложению. Вам не кажется, что если бы…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання.

 

ВОРОПАЄВ Ю.М. Вам не кажется, что если правительство Украины разрешило закупать газ напрямую потребителям у поставщиков, то цена на газ была бы меньше, чем она сейчас?

 

ПРОДАН Ю.В. Дякую за запитання.

Шановний народний депутат, щодо... ви, мабуть, говорите про Постанову Кабінету Міністрів щодо збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України", яка приймалася зовсім недавно. Ці вливання були здійснені в 2013 році для того, щоб поповнити обігові кошти НАК "Нафтогазу", які направляються виключно на розрахунки за російський газ. Це минулий рік, ще раз кажу. Тому це, фактично, було підтверджено сьогоднішньою постановою той факт, що ці гроші були передані і вони включені до статутного капіталу. Тому що був здійснений додатковий випуск акцій, які Міністерство фінансів викупило через.... через облігації внутрішнього займу. Щодо пільги по ПДВ, по нульовій ставці ПДВ при  закупівлі імпортованого газу, так, це пільга на сьогоднішній надана "Нафтогазу", вона повинна бути в тих умовах, в яких ми на сьогоднішній день знаходимося, а ми будемо здійснювати і скоріше всього найближчим часом закупівлю газу по реверсним поставкам з метою того, щоб  зменшити ту кількість обігових коштів, як необхідно для закупівлі газу. Прийнято таке рішення, тому що закупівлю газу по реверсним поставкам ми будемо проводити в терміновому порядку і на тих умовах, які будуть запропоновані безпосередньо європейськими газопостачальними компаніями, а ми плануємо, що це буде німецька компанія "RWE" та французька газова компанія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Чорноволенко.

 

10:43:57

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний пане міністре, я тут сиджу, дивіться в цю сторону, да, я тут. Я вас хотів спитати три таких питання.

Перше питання – це пов'язано з тим, чи готові ми до енергетичної війни з боку Росії. Тобто нам повністю перекривають газ і припиняють поставки ядерного палива. Чи готові ми перейти на "Вестінхауз" і на інші поставки або економію газу? І що для цього робиться?

Ви назвали цифру: 200 мільйонів кубометрів газу на день. Ви підтверджуєте цю цифру? Якщо так, це виходить, що за рік це біля 70 мільярдів, тобто це вирішує через Словаччину всі наші проблеми.

І третє питання. Все ж таки, напевно, у вирішенні енергетичної проблеми головне – це економія енергоресурсів, як це робить весь світ. І що робиться в цьому плані вашим міністерством? Дякую.

 

ПРОДАН Ю.В. Дякую, шановний народний депутате, за запитання.

Щодо того, що робиться сьогодні для того, щоб ми працювали в умовах економічної війни, яку нам сьогодні оголосила Російська Федерація. Перш за все, ми сьогодні опрацьовуємо питання реверсних поставок газу. І, звісно, не все так гладко у нас в постачанні газу зі Словаччини. Я прошу пробачення, я по Словаччині цифру назвав 200 мільйонів – це та величина, яка сьогодні здійснюється, яка може здійснюватись по потужності цієї системи газопроводів в Словаччину, яка на сьогоднішній день, вона сьогодні наполовину загружена, наполовину – це близько 100 мільйонів метрів кубічних сьогодні вільних є на добу, як мені доповідав наш учора "Укртрансгаз". Це фактичний стан. Але з урахуванням річних обсягів, які були по минулому році, наприклад, по цій системі газопроводів в Словаччину було поставлено близько 56 мільярдів газу. Таким чином, вільна потужність, яку ми оцінюємо у вільну потужність, вона десь близько 20 мільярдів метрів кубічних газу. Я пробачаюсь за ту оговорку, тому, що я сказав про ту загальну величину, яка йде, 20 мільярдів метрів кубічних газу у відповідному перерахунку це розділити на 12 і на 30 це дасть, звісно, ту меншу величину, це близько, я зараз вам скажу. Ну, ця величина десь буде складати близько   50 мільйонів газу на добу. Для того, щоб ми повністю змогли і з урахуванням обсягів постачання газу, який ми можемо здійснювати з території Польщі і Угорщини, а це 20 мільйонів газу метрів кубічних на добу. Ми, скажімо, в напруженому режимі можемо вийти і пройти опалювальний сезон.

Однак, це є проблема. Тому, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ПРОДАН Ю.В. Залежати від того загального обсягу газу, який будуть отримувати країни Європи. І цей обсяг загальний газу, звісно, буде залежати від поставок російського газу. Тому дуже важливо на сьогоднішній день, щоби транзит газу, який здійснюється в тому числі і по нашій газотранспортній системі з боку Росії не приривався. І для цього ми ведемо відповідні, звісно, перемовини з Європейською комісією, яка в цілому і в комплексі розуміє цю ситуацію.

Щодо постачання ядерного палива. Я би не хотів зараз вдаватися в деталі і можливості компанії "Вестінхауз", але відповідні питання ми опрацьовуємо. І такі варіанти у нас теж є. Але, треба розуміти, що така ситуація буде суттєво  напружена і з значними обмеженнями постачання газу і еклектичної енергії в Україну. Такі варіанти, на жаль, нами теж опрацьовуються.

 Щодо тих заходів, які здійснюються по економії ресурсів. То, перш за все, така економія в таких умовах  буде направлена на те, щоби ми замінили газ альтернативними видами постачання. Перш за все це буде вугілля, там, де це можна по технології застосовувати для   наших підприємств, і звісно мазут. Всі варіанти можливі нами опрацьовуються.

Але знову я говорю, ми все-таки ще знаходимося в стадії перемовин з "Газпромом", тому що відповідні пропозиції "Газпрому" щодо ціни і обсягу ми відіслали і чекаємо відповіді. І також на допомогу Європейського Союзу і Єврокомісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу включити мікрофон народного депутата Ващук.

 

10:49:09

ВАЩУК К.Т.

Прошу передати слово Олександрі Кужель.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон Олександри Кужель.

 

10:49:18

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, Катерино Тимофіївно. Юрію Васильовичу, скажіть, будь ласка, я – голова Комітету регуляторної і антимонопольної політики. Ми в комітеті декілька разів запрошували НКРЕ з метою зрозуміння, яким чином вони перевіряють вартість тих послуг монополістів, які надають і газ, і електричну енергію. І коли я сьогодні чую, що збільшення ціни на газ впливає вдвічі на збільшення тарифу, то я розумію, що це брехня. По-перше.

По-друге. Яким чином допомогти вам як міністру або давайте зробимо засідання в уряді в частині відкриття, формування ціни монополістами. Бо на сьогоднішній день вони кожен рік вкладають дуже велику інвестиційну складову в свій тариф. Поки ми громадянам не розповімо, що тариф є зрозумілим і прозорим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання.

 

10:50:22

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую, Олександре Валентиновичу. У нас ніколи не буде довіри. Я сьогодні розумію таким чином. Коли кажуть, що на 50 відсотків збільшується тариф, то ми просто збільшили на 50 відсотків прибутки монополістам.

І вимагаю від уряду,  звертаюся і у вас прошу допомогу, відкрити прозоре формування ціни і тарифу від монополістів. Дякую.

 

ПРОДАН Ю.В. Дякую. Шановна Олександра Володимирівна, хотів би сказати, що те підвищення цін на газ воно виключно здійснюється для фінансової стабілізації НАК "Нафтогазу". Щоби та ціна газу, яка закладена в тепловій енергії, скажемо так, відповідала  тій  ціні закупівлі, яку ми здійснюємо від відповідних суб'єктів. А це суб'єкти  є  на сьогоднішній день –  газ власного видобутку і газ, який ми  отримуємо  за  контрактами від  зовнішнього світу.

Я повністю підтримую вашу пропозицію щодо того, що давайте все-таки на засіданні вашого комітету розглянемо  всю картину, які складові сьогодні знаходяться в ціні на газ, в ціні на електроенергію. Тому що, я  говорив про те, що відверто там є зловживання монопольним становищем деяких суб'єктів, які займають і монопольне становище  на ринку генерації, і монопольне становище також… а це природні монополії, які на ринку  газорозподільчих і  електричних розподільчих мереж. Тому треба це розглянути, але скажу, що зі свого боку  ми суттєво таким адміністративним порядком, я не знаю чи це добре, чи це погано, але скоротили ті інвестиційні програми, зважаючи на те, що сьогодні урізаний бюджет в країні, сьогодні  треба здійснювати відповідну економію коштів, і ці кошти ми  також  зрізали як для генеруючих  компаній, так  і для компаній електророзподільчих мереж.  Під жорстким контролем також знаходиться і  витрати газорозподільчих мереж. Але давайте  все-таки зробимо це відкрито і ще раз суспільство побачить і суспільство нам вкаже, які витрати  на сьогоднішній день вкладені, але вони там не повинні бути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат  Сухий, будь ласка.

 

10:52:45

СУХИЙ Я.М.

Дякую. Шановний Юрій Васильович,  Ярослав Сухий, місто Запоріжжя, депутатська група "Економічний розвиток".

Моє запитання впродовж запитання Кужель. Починаючи  з 2008 року,  в Україні почався занепад базових галузей народного господарства, в першу чергу  електрометалургії, це супроводжується падінням валового внутрішнього продукту,  відрахуванням до бюджету і зубожінням  населенням. Причина.  Енергетичний монстр-монополіст, про який казала Олександра Кужель, за сприяння всіх урядів від Тимошенко до Азарова піднімав  ціну на електроенергію і фактично ліквідував цілу підгалузь  кольорової металургії в Україні – Запорізький   алюмінієвий комбінат. Довгий час простоював і лихорадило  Запорізький завод феросплавів.  Стаханов, Нікополь.

Скорочення робочих місць іде  в ім'я надприбутків енергетиків. Хоча і вони в програші, бо ліквідований Запорізький алюмінієвий комбінат не дає роботи Запорізький атомній електростанції.

Скажіть, будь ласка, чи в силі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити питання.

 

10:53:58

СУХИЙ Я.М…. скажіть, будь ласка, чи в силі, в змозі уряд встановити врешті-решт диференційований тариф на електрометалургію? Ну, зокрема росте ціна на кінцеву продукцію, міняється ціна на електроенергію. Інакше ми не вийдемо з економічного колапсу і всі наші антикризові заходи будуть приречені на провал і поразку. Дякую. Ціна на електроенергію.

 

ПРОДАН Ю.В. Дякую.  Шановний народний депутат,  ваше питання знаходиться, я би знаходив відповіді в суттєве реформування на сьогоднішній день тарифної політики.

Сьогодні у нас значний перекос в ціні на електричну енергію для населення, для промислових споживачів. І якщо говорити, я буду говори т відверто, що ціна на електричну енергію сьогодні для населення, на жаль, знаходиться на рівні покриття витрат на 30 відсотків. Ціна для промислових споживачів, на жаль, уже перевищує ті ціни, які є для  промислових споживачів, для, скажімо так, в розвинених країнах і західних країнах.

І звісно, тут нам необхідно рухатися, щоб нас не критикували щодо підвищення цін на газ, але подібну реформу для того, щоб ліквідувати ці перекоси, треба робити і в електроенергетиці. Однак, і це питання буде наступних наших дій, але напевно ми їх уже будемо проводити чуть ближче до осені. Таким чином, щоб ми понижали ціну сьогодні для промислових споживачів, але, тому що в ціні для промисловості сьогодні знаходиться, якщо загалом порахувати ….. 40 мільярдів гривень ті, які повинні бути перекладені на іншу категорію споживачів. І це все лягає, на жаль, на промисловість. І ми цю систему притримуємо на протязі десятків років, роблячи такі перекоси.

Тому моя відповідь знаходиться в тому, що потрібно здійснювати нормальну тарифну реформу. Але цю тарифну реформу треба здійснювати, щоб люди бачили, що ціна прозора, що монополісти не зловживають своїм станом, щоб публікували свої фінансові звіти, фінансові витрати. Для цього, звісно, треба відповідні законодавчі акти приймати, ми їх будемо готувати. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Михальчишин, будь ласка, задайте питання.

 

10:56:26

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Юрій Михальчишин, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Пане міністр, А розкажіть, будь ласка, детальніше про новий енергетичний коридор "Північ-Південь" в контексті забезпечення енергетичної незалежності України, виходячи з наших наявних можливостей і потенційних ресурсів. Зокрема, будь ласка, прокоментуйте тему продовження будівництва нафтопроводу "Одеса-Броди" до Гданська  і можливість створення паралельних газових коридорів. Дякую.

 

ПРОДАН Ю.В.  Дякую, шановний народний депутате.

Щодо того коридору "Північ-Південь", то він передбачає з української сторони будівництво… Ну, є різні альтернативні трубопроводи, які будуть заходити на польську територію від української сторони, десь приблизно до 200 кілометрів повинна бути довжина цього газопроводу для того, щоб з'єднати Північ, а це…,  а там має бути побудований і в стадії будівництва термінал по прийому зрідженого  газу, і передача на Південь, до Італії, так званий коридор "Північ-Південь". Тому ми відповідні свої документи в Європейську комісію, і пропозиції, направляємо для того, щоби… І таким чином ми зможемо ефективно використовувати наші підземні сховища газу, які знаходяться на Західній Україні, просто буде таке з'єднання до наших газових сховищ. Зацікавленість є, але треба відповідним чином шукати ресурси і треба реформувати нашу галузь для того, щоби Західні газопостачальні компанії, скажемо так не боялися зберігати газ в наших газових сховищах.

Я вибачаюсь, і питання було ваше щодо…? "Одеса-Броди". Я проводив зустріч з польською стороною, тому що сьогодні скажемо є певне    не те що небажання польської  сторони, а наполягання польської сторони щодо того, що ми збираємося  добудовувати газопровід "Одеса-Броди" до Адамової застави, є позиція Польщі, що цей проект повинен бути комерційним. Як тільки цей  проект… з'явиться комерційна складова і він стане економічно вигідним, Польща наполягає до залучення до цього проекту бізнесменів, польських бізнесменів, які на сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ПРОДАН Ю.В. Є пропозиції польських підприємців, які ми на сьогоднішній день опрацьовуємо, тому що Польща каже, що ми поки не знаємо економічної ефективності і комерційної складової, тому що це не цікавить компанії, цей коридор, який ми на сьогоднішній день будуємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, останнє питання, народний депутат Розенко.

 

10:59:33

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Михайлу Опанащенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, включіть мікрофон Михайла Опанащенка.

 

10:59:39

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Народний депутат Опанащенко Михайло. Я хотів би запитати… Перше питання – по газопроводу "Одеса-Броди", це очевидно. Зараз йшла боротьба між Росією і Сполученими Штатами за транспортування азербайджанського та туркменського газу. І якщо Україна не використає це добудовою "Одеса-Броди", ми навіть втратимо шанс, тому що зараз Україна може стати країною-транспортером, зайняти цю ланку. Тому я вважаю, що це першочергове питання повинно бути для вас.

А друге  питання, у нас багато є профіциту електричної енергії на півдні України. Але ми не зможемо… і не можемо водночас знайти кошти на газифікацію сел. Та резонних центрів. У мене чотири райони – 0 процентів газифікації. Чому не розробити проблему електрифікації для цих сіл і надати їм дешевий тариф з електроенергії для опалення власних будівель та на розвиток промисловості?

Дуже ситуація цікава: у нас є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити питання.

 

ОПАНАЩЕНКО М.В. У нас є великий потенціал до вирощування овочів, тому що там велика, найбільша в Європі зрошувальна система, але налагодити переробку ми не можемо цих овочів, тому що  нема ні газу, ні електричної енергії, і нема коштів в бюджеті, я вже декілька запитів робив, для того, щоб газифікувати ці три райони.

Тому питання прошу розробити програму електрифікації, тому що там є профіцит електричної енергії. І тариф на неї може бути дешевший, ніж на той самий газ в зв'язку з останнім подорожчанням.

 

ПРОДАН Ю.В. Хочу сказати, що в минулому уряді у нас була така програма щодо переведення і збільшення, скажімо, використання електроенергії і замістивши відповідно газ. Я думаю, що ми теж розробляли також відповідні матеріали щодо забезпечення електроенергією. На самом ділі, треба порахувати, треба порахувати сьогодні  на скільки сьогодні це буде вигідно... на скільки будуть витрати збільшені: чи будувати газопроводи, чи підводити туди, це посилювати туди електричні мережі?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ПРОДАН Ю.В.  Знаєте, все залежить від того, яку ми ціну електричної енергії закладемо. Якщо ми закладемо справжню ціну електричної енергії, а ви говорите про електричну енергію "Енергоатому", яка вона повинні бути, то я думаю, ну, питання ефективності, економічної ефективності, воно буде рівнозначне щодо будівництва газопроводу і щодо будівництва і використання електричної енергії.

Але давайте ми розглянемо. Я готовий розглянути. Зробіть, будь ласка, ну, той запит конкретно, що це за об'єкти, які можна сьогодні забезпечити збільшеним обсягом електроенергії.

Щодо "Одеса – Броди", то, звісно, цей проект для нас є теж пріоритетним, створено таке підприємство "Сарматі", як ви знаєте, але, на жаль, останнім часом не рухався цей проект, тому що, я вже казав, є певна позиція Польщі, яка... де ми повинні добудовувати цей трубопровід.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрій Васильович.

 

ПРОДАН Ю.В. Думаю, що це в комплексі треба дивитися, але якщо є  позиція польської сторони, яка не підтримує нас щодо добудови, то як ми можемо? Вона підтримує добудову, але шукає комерційну складову. То потрібно спочатку цю проблему вирішити, а потім вже йти по шляху укладання контрактів. Тому що та сторона …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юрію Васильовичу.

Шановні колеги, "година запитань до Уряду" завершена. Ми переходимо до розгляду порядку денного. Давайте подякуємо уряду за роботу. (Оплески)

 Шановні народні депутати, перше питання, яке ми будемо розглядати, - це звіт Тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні. Ви розумієте, наскільки важливе це питання для стабілізації ситуації в Україні, для того щоб не було спекуляцій навколо цієї проблеми.

Я прошу на парламентську трибуну голову Тимчасової спеціальної комісії, Заступника Голови Верховної Ради Кошулинського Руслана Володимировича.

 

11:04:34

КОШУЛИНСЬКИЙ Р.В.

Шановний пане Голово! Шановні пані та панове! Тимчасова спеціальна комісія з питань підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні створена Верховною Радою України 4 березня 2014 року. За час своєї роботи комісія провела 5 засідань, з яких пройшли без необхідної для ухвалення рішень кількості народних депутатів – 3, одне засідання відбувалося за мінімальною потребою від необхідного кворуму.

На першому засіданні комісії за пропозиціями народних депутатів комісія сформувала групу експертів з різних областей України, які активно долучилися до її роботи.

Члени комісії на своєму засіданні, заслухавши думку фахівців і експертів, ухвалили рішення про назву майбутнього проекту і визначили її у відповідності до норм Конституції як "Про порядок застосування мов в Україні".

Визначаючи норми статті 10 Конституції України як базові та непорушні, комісія визначила джерельну базу, яку опрацювала при підготовці нової, опрацьовувалася при підготовці нової редакції закону. До неї ввійшли: Європейська хартія регіональних мов, або меншин; Закон України "Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов, або меншин" від 15.05.2003 року,  Закон України "Про засади державної мовної політики України" від 03.07.2012 року, проект Закону "Про функціонування української мови як державної, та порядок застосування інших мов в Україні" внесений народними депутатами Яворівським, Матіос, Фаріон, Бондаренко та Андрієм Іллєнком, проект Закону України "Про порядок застосування мов в Україні" розроблений групою фахівців під головуванням Леоніда Кравчука, Закон УРСР "Про мови в українській УРСР" від 28.10.1989 року, Концепція державної мовної політики схвалена Указом Президента України від 15.02.2010 року, висновки Європейської комісії за демократію через право Венеційської комісії на проект Закону "Про засади державної мовної політики" від 2010, 2011 років, оцінка та рекомендації верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин стосовно проекту Закону України "Про засади державної мовної політики" 2010 та 2011 років.

Проаналізувавши вказані документи та вислухавши думки експертів, члени комісії більшістю голосів ухвалили взяти за основу проект Закону України "Про порядок застосування мов в Україні" розроблений групою фахівців під керівництвом Леоніда Кравчука.

Цей проект був свого часу розроблений з метою вдосконалення та внесення змін до Закону "Про засади державної мовної політики України", який викликав неоднозначне сприйняття в суспільстві та став приводом для суспільного збурення.

Норми проекту гармонізують і вдосконалюють мовне життя країни на базі єдиної державної української мови.

Розробники виходили з того, щоб досягти мовної гармонії суспільства можна лише за умов чіткого визнання, що у нас є державно мова обов'язкова і є права всіх інших груп населення за мовною ознакою. Проекті не тільки декларує всі права, а і детально виписує механізм їх реалізації.

Враховуючи ці документи, і враховуючи єдине легітимне рішення цієї комісії, ухвалили рішення щодо направлення цього документу до  міжнародних експертних середовищ, зокрема, до Європейської комісії за демократію через право Венеційської комісії, до ОБСЄ, до Ради Європи, до представників усіх національних меншин для отримання    їхньої оцінки, їхніх порад і для подальшого вдосконалення цього законопроекту.

Народні депутати та експерти надали свої пропозиції до цього законопроекту. Вони залишаються у власності зараз Верховної Ради  і народних депутатів для подальшої роботи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Руслан Володимирович.

Шановні колеги, я переконаний, що після висновків авторитетної Венеціанської комісії ми зможемо прийняти цей закон, який буде підтриманий не тільки в Україні, але і за межами нашої держави, як демократичний, як той, що забезпечує права національних меншин і всіх громадян України спілкуватися тою мовою, якою вони мають бажання спілкуватися. У той же час ми повинні чітко з вами фіксувати і конституційні норми відповідно державної української мови.

Будь ласка, з цього питання, я бачу, Володимир Яворівський.

 

11:09:42

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Троєщина.

Шановні колеги, ви почули доповідь голови нашої робочої комісії. Все там точно, справедливо.

Я просто вважаю, за той час, Олександре Валентиновичу, поки ми будемо чекати оцінки експертизи цих інституцій, які були названі, і Венеціанська комісія, і наші внутрішні,  я думаю, що нам варто було би повернутися до питання. Я вніс цей законопроект. Ви знаєте, що хартія, Мовна хартія, загальноєвропейська, у нас у парламенті прийняти з великим шулерством, Медведчуком тоді. Переклад здійснено не з оригіналу, а здійснено з поганого російського перекладу. Нарешті, ми маємо офіційний переклад Міністерства закордонних справ, з їхньою печаткою. Де йдеться не стільки про регіональні мови, як про міноритарні мови, тобто про ті мови, яким може загрожувати знищення.

Через те, Олександре Валентиновичу, не сьогодні, я розумію, може на наступному тижні, може трішки пізніше, але ми повинні поставити цей проект доповнень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

11:10:52

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

І ми повинні прийняти нормальний цивілізований варіант, версію Європейської мовної хартії. А після цього ми розшиваємо дорогу для  того, щоб приймати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  включіть мікрофон народного депутата  Фаріон.

 

11:11:09

ФАРІОН І.Д.

Пані та панове, ми  сьогодні заторкуємо надзвичайно важливу проблему і я дуже тішуся, пане Голово Верховної Ради, що ви закцентували на додержанні законодавства в питаннях мови. Але саме у нашій сесійній залі  найбільшою мірою порушується десята засаднича стаття  Конституції України  про державний статус української мови. До речі,  нагадаю, що у цей державний  статус входить поняття  "конституційного ладу". Для тих людей,  які і досі брутально порушують статус державної мови і виступають тут мовою окупанта, мені  доведеться зараз прочитати рішення   Конституційного Суду. Тобто політичний істеблішмент  України  до такої міри виродився, що  йому треба було  пояснювати, що   ж це означає  державна мова.

Так от державна мова   означає (відповідно до Рішення Конституційного Суду від  14.12.1999 року), що саме  вона  і тільки вона винятково має звучати у всіх державних  інституціях. Вона  є обов'язковим  засобом спілкування на всій, підкреслюю, території України  при здійсненні повноважень органами державної влади  та органами…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити можливість.

 

11:12:18

ФАРІОН І.Д.

Дайте завершити.  Мова актів, роботи, діловодства, документації тощо, а також в інших публічних сферах суспільного  життя, які  визначаються законом, тобто всі ті, які москвоязичать у нашій залі  тут, брутально порушують мовне законодавство.  І мені залишається лише їм нагадати видатну хрестоматійну фразу, що  "у державі державною мовою не  говорить або гість, або хам, або окупант". Хамів просто посилають, а окупантів розстрілюють. От тоді у нас буде лад на мовному ґрунті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  народний депутат Герман.

 

11:12:57

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, ваші вчорашні заяви і ініціативи свідчать про те, що ви глибоко розумієте ті процеси, які відбуваються на сході України, і   розумієте  ті тривоги для державності і цілісності України  у зв'язку  з цим. З цього огляду я хотіла б, щоб ви нагадали всім українцям  і народним  депутатам у тому числі, що на  сході  України  живуть не окупанти, що це громадяни України, які так само її люблять, і вони послуговуються російською мовою. І ми просимо вас задля єдності України, задля спокою зробити все, щоби мовні інтереси Сходу України, мільйонів людей, які там проживають були дотримані і застережені. І прошу вас, виключати мікрофон тим депутатам, які ображають половину населення України. Дякую вам сердечно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Кириленка.

 

11:14:04

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!", "Батьківщина".

Шановні колеги, шановні виборці, я був на всіх засіданнях комісії. Комісія працювала, якби хтось не хотів інакшого, взагалі-то злагоджено. З одного боку – були взаємовиключні точки зору, з іншого боку – по масиву напевно десь у 80, може, й 90 відсотків є згода.

Ми повинні вирішити і тут нам за кордон не допоможе, а ми самі повинні вирішити, декілька питань. Перше питання - реальне наповнення статусу української мови як державної, друге питання – реальний захист мов національних меншин, тобто міноритарних мов, які дійсно потребують цього захисту, але носіїв цих мов в Україні не так багато і тим більше їх потрібно підтримати. І питання із російською мовою в Україні. Оскільки воно на вістрі політичних, а не лінгвістичних дискусій. Оці три…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити голові комітету.

 

11:15:15

КИРИЛЕНКО В.А….оці три питання ми повинні вирішити тут в українському парламенті.

Я зі свого боку закликаю усі політичні сили зробити все для того, щоби головними питаннями для України і українців були питання територіальної цілісності, єдності, економічного розвитку і великих перспектив для української національної ідентичності. А наша ідентичність європейська – це ключ до просування до Євросоюзу. Поволі це розуміння приходить до більшості наших співвітчизників. І я переконаний, що за півроку-рік всі питання, які стосуються мовного напруження інспірованого в основному ззовні, будуть зняті, в тому числі і за допомогою зусиль наших з вами. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми обговорили так коротко  це питання. І я хочу сказати, що парламент повинен все  зробити для того, щоби всі громадянам України, незалежно від того, якою мовою вони говорять, до якої конфесії належать, було комфортно жити у всіх регіонах нашої країни. І це наше завдання, це наш обов'язок, шановні колеги, щоб саме в такому напрямку ми би доопрацювали закон. І я переконаний, що парламент його прийме, і цей закон буде давати можливість і зберігати статус української мови як державної, і, безумовно, давати можливість всім громадянам України спілкуватись на мові, якою вони мають бажання обговорити.

Шановні колеги, ми достатньо обговорили це питання. Я дуже прошу… (Шум у залі)

Будь ласка, Іштван Гайдош. Я не можу його не дати слово, тому що він також представляє національні меншини. Будь ласка.

 

11:16:58

ГАЙДОШ І.Ф.

Іштван Гайдош, "Суверенна європейська Україна".

Шановний головуючий, шановні колеги! Місяць роботи в Тимчасовій спеціальній комісії по розробці нової редакції Закону про мови продемонстрував різні підходи до розуміння того. який має бути новий мовний закон. Незалежно від того, що був обраний базовий проект Закону, на жаль, вимушений констатувати, що робота далеко не закінчена. Попри всі обіцянки врахувати пропозиції національних меншин нашої країни при розробці нового проекту Закону про мови, то також вимушений сказати, що вони поки не враховані. Я маю на увазі пропозиції від угорської, румунської, болгарської та інших громад.

Вважаю, що прийняття незбалансованого Закону про мови, що не відображає інтереси громад нацменшин, звужуючи їх моні права, може посилити розбрат між громадянами України, які розмовляють різними мовами, не буде сприяти об'єднанню країни. просуванню України до Європи та утвердженню європейських цінностей.

Про необхідність прийняття Закону про мови з урахуванням інтересів…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ГАЙДОШ І.Ф. Про необхідність прийняття Закону про мови з урахуванням інтересів усіх національних меншин України та недопущення прийняття поспішних рішень у мовні сфері свідчать і рекомендації міжнародних організацій. Зокрема у Звіті Консультативного комітету рамкової конвенції про захист національних меншин, поданого за результатом візиту в Україну 21-26 березня поточного року. А також     у повідомленні верховного комісара ОБСЄ з питань  національних менших від  7 квітня цього року.

Зважаючи на вище значене і на непросту політичну ситуацію, а також і на те, що декілька раз не було кворуму, вношу наступну пропозицію: або припинити роботу  комісії до настання більш сприятливих часів, коли будуть створені умови для всебічного врахування думок широких верств українського суспільства, а також як національного, так і міжнародного експертного середовища, або щоб комісія реально працювала у форматі пошуку компромісу, щоб не звужувалися мовні права національних меншин. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я хочу сказати, що, безумовно, ми повинні будемо з вами прийняти у Верховній Раді  збалансований закон, який враховує всі дімки і всі пропозиції.

В той же час, зараз відбудеться експертиза Венеціанської комісії. Ми врахуємо і зауваження Європи, і, безумовно, після цього, я переконаний, комісія доопрацює проект і внесе його до Верховної Ради.

Шановні колеги, я прошу, нам треба розглянути ще питання порядку денного, і я дам можливість всім, фактично, представникам фракцій виступити. Шановні колеги, просто ми затягуємо питання. Ну, всі думки вже пролунали. Я прошу, давайте переходити до порядку денного.

Шановні колеги, у нас… (Шум у залі)  Я дав всім представникам фракцій виступити. Шановні колеги… (Шум у залі)  Від фракції Партії регіонів, я нагадаю, Ганна Герман виступала. Вас просто, мабуть, не було в залі.

Шановні колеги, я прошу заспокоїтись. Зараз ми переходимо до розгляду питань, проект закону 2461, проект Закону про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань. Будь ласка, я прошу, запрошую на трибуну голову підкомітету Комітету з питань охорони здоров'я Дудку Володимира Володимировича. Будь ласка, Володимир Володимирович.

 

11:20:48

ДУДКА В.В.

Доброго дня, шановні колеги! Сьогодні я маю приємну нагоду представити вашій увазі майже неполітичний законопроект, його номер 2461, і він спрямований на вирішення  проблем орфанних хворих в Україні. Я переконаний, що  всі фракції, я переконаний, що всі фракції знайомі  з цією проблемою, тому що знаю, що більше десятка громадських організацій, які об'єднують хворих і батьків хворих на орфанні захворювання  зверталися з отакими листами в кожну фракцію і отримували підтримку при підготовці цього законопроекту. Тому я лише кількома словами опишу, в чому полягає ця проблема і як автори законодавчої ініціативи пропонують її вирішити.

Специфіка орфанних захворювань полягає в тому, що вони дуже рідко трапляються серед людей. Їхня частота, і це заодно критерій віднесення  хвороб до орфанних, менше ніж один випадок на дві тисячі людей. Саме через цю рідкісність вартість лікування, вартість відновлення людей, хворих на це захворювання, є надзвичайно високою. Пересічна сім'я в будь-якій країні і в Україні зокрема не в змозі самостійно витрачати кошти, забезпечувати себе лікуванням чи необхідним відновлювальним харчуванням, наприклад, хворий на феніл-гетанерію потребує річного спеціального харчування в об'ємі сто тисяч гривень на рік. І тому існує розповсюджена практика, за якою і в країнах Європи, і в країнах колишнього Радянського Союзу держава на себе бере турботу про таких хворих, тому що вони самі про себе подбати не можуть.

В той же час це, як правило, генетичні захворювання, дуже тяжкі захворювання і без спеціального лікування оптимістичний сценарій – це інвалідність, песимістичний сценарій для таких хворих – це смерть. Тому автори  законодавчої ініціативи, які представляють п'ять різних фракцій нашого парламенту запропонували зробити наступне: створити в   Україні реєстр орфанних захворювань, створити реєстр хворих на ці орфанні захворювання, визначити протоколи лікування і забезпечити фінансування цих хворих. Це не є винайдення чогось нового – це звичайна практика вирішення цих проблем в багатьох країнах, єдине, що вона  в нас поки що не застосовується.

Це основне, що стосується цього законопроекту, сподіваюся на вашу підтримку, прошу про підтримку і одночасно, шановний Олександре Валентиновичу, мені здається, що, з одного боку, цей законопроект, я сподіваюся на підтримку нашого парламенту, з іншого боку, можливо, в нас не вистачить голосів, не через неготовність голосувати, а через невелику кількість депутатів. Тому моє прохання, можливо, або сигнальне голосування перед голосуванням, або, можливо, голосування перенести на вівторок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за доповідь.

Шановні колеги, прошу записатись депутатів на виступи. Бажаючих депутатів, будь ласка, прошу записатися.

Слово надається народному депутату Чечетову, фракція Партії регіонів.

 

11:24:25

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Александр Валентинович, уважаемые коллеги! Действительно, законопроект актуальный, разработан группой авторов, в том числе и доктором медицинских наук депутатом от Партии регионов Татьяной Бахтеевой. Законопроект, который нужен сегодня и который ждут сотни и тысячи людей.

Законопроект має за мету вдосконалення чинної правової бази у сфері охорони здоров'я та створення загальних правових умов, необхідних для забезпечення ефективної профілактики рідкісних орфанних захворювань і організації належної медичної допомоги особам, які страждають на ці захворювання.

Проблема рідкісних хвороб, їх виявлення, лікування, забезпечення хворих відповідними ліками та продуктами спеціального лікування, дієтичного харчування, продуктами є актуальною для будь-якої країни світу. Я еще раз отмечаю актуальность и хочу, наверное, присоединиться к выступающему коллеге, поскольку законопроект нужен, важен и ожидаемый. И если голосов сегодня не будет, то, может быть, действительно завершить обсуждение сегодня, а решение, голосование провести во вторник, чтобы не спалить этот важный и нужный закон. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, слово надається народному депутату Леонову.

 

11:25:45

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Олегу Гелевею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олег Гелевей.

 

11:26:06

ГЕЛЕВЕЙ О.І.

Олег Гелевей, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ну, якщо існують такі нозологічні одиниці, як орфанні хвороби, тому ми як народні депутати, звичайно, не можемо відвернутися від цих захворювань, не можемо відвернутися тих людей, які на  сьогоднішній день приречені на самовиживання.

Звичайно, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде підтримувати даний законопроект. Але, хочеться звернути вашу увагу, щоб ми в цілому повернулися лицем до медицини, тому що приймаючі нещодавно ті ж самі зміни до Бюджетного кодексу ми, до прикладу, зменшили фінансування на лікування хворих за кордоном. Хоча, зрозуміло, що ті ж самі орфанні хвороби найкраще лікуються за кордоном. І ми зменшуючи фінансування відбираємо у людей можливість, можливо,  на те ж саме життя.

Так само приймаючи зміни до бюджету ми зменшили фінансування на лікування того ж туберкульозу. Хоча, зрозуміло, що Україна стоїть на порозі епідемії туберкульозу. І цього ми не мали права робити.

Так само ми зменшили фінансування такого захворювання як гепатит. Хоча, якщо людина захворіла на гепатит С, то в сумі лікування у нього сягає 200 тисяч гривень. Я питаю у вас, яка рядова людина може собі дозволити витратити з особистої кишені 200 тисяч гривень, щоб врятувати своє життя.

І зрозуміло, що на сьогоднішній день в Україні не поодинокі випадки, коли люди продають свої помешкання для того, щоб врятувати життя комусь із членів своєї сім'ї і родини.

Тому дуже хочеться, щоб ми як народні депутати повернулись до питання найближчим часом фінансування медицини. І все ж таки збільшили фінансування на тих моментах, де люди не можуть самі найти ті кошти для лікування себе і членів своєї родини.

І на останок, зрозуміло, що медицина наскрізь пронизана корупційними схемами. І тому дуже хочеться, щоб Міністерство охорони здоров'я і Кабінет Міністрів прошвидше провів внутрішню люстрацію, і на ключові посади Міністерства охорони здоров'я поставив інших людей, які не зап'ятнали себе в корупційних схемах пов'язаних з медициною, ліками, і закупівлями, і тендерами в цій сфері. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, слово надається народному депутату Сухому.

 

11:28:37

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, законопроект 2461 дає нам всім з вами можливість поговорити і підняти питання про наболіле – про майбутнє нашої системи охорони здоров'я. Вірніше, про відсутність системи охорони здоров'я в країні.

Хто з вас, не дай Боже, мав нещастя лікувати рідних та близьких, той підтвердить мої слова: система як така припиняє своє існування, бо при декларативності щодо безоплатної медичної допомоги ми маємо фактично якусь напіввідповідальну оплатну, недоплатну і недоліковану медицину.

В 2003 році вперше я стояв на цій трибуні із законопроектом  про запровадження загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування. Колеги, ми маємо чотири види соціального страхування. І хто розуміється в них, хто не розуміється, але погодьтеся, 300 мільярдів гривень, які дається на страхування, з бюджету ми ніяк не могли би взяти. Ні на нещасні випадки на виробництві, ні на лікарняні, народження, поховання, ні на безробіття – ні на що. Ми не маємо п'ятого виду, як про це говорять основи нашого базового закону,  основи загальнообов'язкового державного соціального страхування. Ми не маємо п'ятого виду.

Погодьтеся, ті, хто мене зараз слухає, і ті, хто чують нашу трансляцію, за 10 років з 2003 року ми б цей закон і цю систему медичного страхування відшліфували, відпрацювали, бо ми з вами перехід від соціального забезпечення до соціального страхування переводили 10 років – з 1992 року, коли була прийнята концепція соціального забезпечення, до 2003 року, коли ми завершили пенсійне страхування, безробіття  і тому подібне.

Тому сьогодні це разовий, це унікальний випадок, і він міг би бути розв'язаний і вирішений нами,  як би було медичне страхування.  Депутати мажоритарники,  згадайте, ну про що ми з вами щоденно говоримо? Чим ми постійно займаємось? Ми кошти шукаємо для того, аби лікувати людей, а особливо дітей. Тільки тепер  ми  зрозуміли, що нам казали японці в  1986 році: пройде 20-30 років,  ви відчуєте на своїх дітях, що таке чорнобильська біда. Тому я і скористався  нагодою виступити тут, давайте повернемося  до загальнообов'язкового  соціально-медичного  страхування. Є два варіанта, нехай  уряд визначиться, який він підтримає. Це не значить, що на другий день  стане все добре. Але потрібно  рухатися вперед. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую  за виступ.

Будь ласка,  Микола Томенко, фракція "Батьківщина".

 

11:31:51

ТОМЕНКО М.В.

Олександр Валентинович,  прошу передати слово  моєму колезі і одному з очільників  Комітету  з питань  охорони здоров'ю Роману  Ілику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  Роман Ілик.

 

11:32:06

ІЛИК Р.Р.

Роман Ілик, фракція  "Батьківщина", 121  виборчий округ, Дрогобиччина.

Шановні друзі,  орфанні захворювання, ви знаєте, як перекладаються?  Перекладаються "сирітські  захворювання", "захворювання сироти". І справді, ці люди, які хворіють на ці  захворювання, вони є справжніми  сиротами  в Україні. і поясню вам чому. Тому що вони залишаються один на один з цією проблемою, яка у них є. Все світове суспільство, весь світ розуміє, що ми  з вами є конструктор, є той пазл, в якому  складаються  всі гени. Якщо гени з тих чи інших міркувань склалися не так, ось і виникає  це генетичне захворювання, лікувати яке надзвичайно  складно і іноді немає чим навіть діагностувати і немає конкретно ліків, якими лікувати ті     чи інші  захворювання. 

Світове суспільство  уже чітко  усвідомлює, що немає  сьогодні поділу на здорових і хворих. І це зрозуміло, адже всі ми можемо стати в тому чи в іншому випадку заручниками тих обставин, які називаються орфанними захворюваннями. Тому світова наука і медицина  знаходить все нові і нові методи і ліки, які могли б допомагати цим людям. І наше  завдання сьогодні  прийняти цей законопроект, оскільки  це надзвичайно  важливо для тих українців, які сьогодні  справді залишаються один на один з проблемою. Але, Олександр Валентинович, сьогодні дуже багато говорять про суміщення мандатів з посадами у виконавчій гілці влади і в уряді. А подивіться от на ліву частину залу, от в який спосіб ми можемо ухвалити цей закон, коли відсутня реально на засіданні фракція Партії регіонів і більшість тих, хто міг би підтримати цей законопроект, який необхідний Україні.

Нам надзвичайно важливо мобілізуватися і не провалити подібні законопроекти. Оскільки, якщо вони будуть провалені, ну, повірте мені, що це життя, не тільки здоров'я, а життя безпосередньо не тільки навіть уже тих людей, які хворі, а ті, які от найближчим часом можуть народитися, і допомогти їм в Україні ми реально не маємо чим.

Тому, розуміючи те, що. можливо, ми не будемо мати сьогодні кворуму для ухвалення такого важливого і потрібного для України закону, я пропоную, щоб ми все-таки голосування по цьому законопроекту перенесли на наступне пленарне засідання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дуже прошу, шановні колеги. Давайте, нам дійсно треба зараз приймати рішення, І маю сумнів, що  із-за того, що всі фракції, я підкреслюю, всі фракції не організовано працюють, і в тому числі позафракційні депутати. І сьогодні я не бачу можливості парламенту приймати дуже важливі відповідальні рішення. І тут нема виключення для жодної з фракцій. Для жодної з фракцій виключення тут нема.

Я звертаюся до керівників фракцій, провести роботу з депутатами, щоб ми не ганьбили парламент України перед нашими виборцями, які на відміну від депутатів ходять регулярно на роботу для того, щоб отримати зарплатню. У нас п'ятниця  це є факультативний день. Це не факультативний день. Це день, коли парламент повинен приймати відповідальні рішення, шановні колеги. І я ще раз звертаюся до секретаріату, фактично прошу перевіряти не просто, хто зранку розписався в відомостях, а хто, чиї картки зараз працюють в залі. І саме по відсутності карток робити висновок при присутність депутата чи його відсутність, а не по підпису в бланку реєстрації.

Шановні колеги, я підтримую, я думаю, зал підтримає пропозицію щодо перенесення голосування. Я пропоную, шановні колеги, зараз заслухати ще закони. які в нас поставлені до порядку денного, а наступного тижня, у нас наступний тиждень, нагадаю, сесійний, ми будемо приймати рішення з обговорених питань. Нема заперечень? Нема заперечень. Дякую за підтримку. І я надаю слово  автору проекту 4434.

У нас доповідає народний депутат Москаль. Є народний депутат Москаль? Доповідає від комітету  голова Комітету з питань прав людини, акціональних меншин, міжнаціональних відносин – Пацкан Валерій Васильович. Будь ласка, 4434 проект Закону про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного на території…, з території, вибачте, Криму.

Будь ласка, Валерій Васильович.

 

11:36:47

ПАЦКАН В.В.

Ми його на доопрацювання. Зараз.

Шановні колеги, шановний головуючий, питання, які пропонується врегулювати в даному законопроекті, є дійсно актуальними на сьогоднішній момент. До цього моменту у вітчизняному законодавстві відсутній базовий законодавчий акти, який би врегулював питання відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою. Втім комітет зауважує, що законопроект позбавлений комплексного підходу до вирішення проблем у даній сфері. Поза увагою закону залишаються інші етноси, представники яких зазнали примусового переселення за національною ознакою, такі як вірмени, болгари, італійці, німці, угорці. Комітет вважає, що суттєво доопрацювати потребують такі терміни, як "корінний народ" і "примусове переселений народ" неможливо ототожнювати.

Рішення комітету. "За наслідками розгляду цього комітету відправити даний  законопроект на доопрацювання автору". А взагалі позиція комітету, що спочатку треба прийняти законодавчий акт, який є внесений народним депутатом  Джемілєвим і на базі цього законодавчого акту об'єднати всі інші законодавчі акти. Просимо відхилити, повернути на доопрацювання і об'єднати всі законодавчі акти в один. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, нема заперечень щодо підтримки комітету? Для того, щоб відхилити, ми можемо просто зараз поставити на голосування і таким чином закон буде відхилений. Нема заперечень? Нема.

Прошу Верховній Раді визначитись щодо підтримки Закону 4434. Будь ласка, прошу голосувати.  

 

11:38:45

За-115

Рішення не прийнято.

Будь ласка, шановні колеги, наступний закон, пов'язаний з цією ж темою, він стосується прав корінних народів України. Номер реєстраційний цього закону 4501. Будь ласка, голова комітету. Валерій Васильович! Голова комітету, будь ласка, доповідати цей закон. А! Автор! Я бачу автора. Народний депутат Карпунцов, будь ласка, Валерій Віталійович.

 

11:39:33

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановні колеги, метою розробки цього законопроекту і основою є Конституція України, і, безпосередньо, стаття 11, згідно якої українська держава сприяє розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів України. І, звичайно, що каталізатором цих процесів була та ситуація з анексією, чи, фактично, військовою окупацією території Автономної Республіки Крим, і ті корінні народи, які там проживають, а це і татари, і кримчаки, і караїми, вони залишилися сам-на-сам з цими проблемами – з проблемами етнічної, культурної самоідентифікації.

І зрозуміло, що окрім цих народів, на території України є багато інших народів, які не мають батьківщини поза межами території України, але є нашими громадянами, є громадянами України, які люблять Україну, які хочуть жити в Україні, але хочуть також підтримувати свої етнічні, культурні традиції, і, звичайно, не хотіли б бачити будь-які можливості на посягання на ці культурні, етнічні традиції, посягання на їх звуження, тих прав, які Конституція України їм надає.

І, звичайно, цей проект акту розглядався  на комітеті, були слушні думки і було прийнято рішення, що... про необхідність спочатку опрацювання концепції, яка би... етнонаціональної політики нашої держави, яка б дала основні засади, а потім на базі цієї концепції вже б конкретно розроблялося, можливо, і не один нормативний акт. Звичайно, розробка цього нормативного акту є першим кроком, є демонстрацією корінним народам, які є, проживають на нашій території громадянами, але які не мають своєї Батьківщини за межами України, що наша держава, діяльність нашої держави спрямована на гарантування їхніх прав і на те. щоб ці наші співгромадяни відчували себе повноцінними членами великої української родини. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Будь ласка, голова комітету доповідає.

Шановні колеги, я прошу, Валерій Віталійович, є принципове наполягання, щоб вам задати питання. Будь ласка, давайте дамо таку можливість. Народний  депутат Єфремов наполягає на питанні до доповідача.

 

11:42:23

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемые коллеги, в статье 1 этого закона вы пишете, что титульной нацией в Украине есть украинцы, точка.

Мне  хотелось бы…. Мне хотелось бы, чтобы вы объяснили, кто здесь, в зале присутствует, является титульной нацией? Александр Валентинович, и к вам вопрос. Когда звучит совершенно хамское заявление по поводу того, что на русском языке говорят либо хамы, либо оккупанты, вы ответьте, на каком языке сегодня Премьер-министр Яценюк будет общаться в Донбассе с теми людьми, которые там живут? Спасибо.

 

КАРПУНЦОВ В.В. Олександр Сергійович, Олександр Сергійович, давайте ви будете користуватися тими же ж самим правилом, як і я – правом народного депутат на законодавчу ініціативу. Є проект акту, є комітети, ви маєте право подавати будь-які поправки і висловлювати свою точку зору. Але я вам скажу, метою законопроекту є те, щоб всі, всі національності корінні, які не мають іншої Батьківщини,  окрім України, які люблять Україну як свою державу, які є патріотами України, відчували себе єдиною родиною. Це і татари, і кримчаки, і караїми, і гагаузи і багато інших. А я прошу вас: якщо у вас є конкретні пропозиції, ви як суб'єкт законодавчої ініціативи можете їх зреалізувати, ніхто вас не звужує в правах, а не використовувати трибуну для того, щоб розпалювати якусь ворожнечу. Краще робити все, щоб об'єднати наш народ, нашу Україну і зміцнити її як могутню державу. І прошу виявляти любов до нашої держави, а не ненависть. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Валерій Пацкан, голова комітету.

 

11:44:12

ПАЦКАН В.В.

Шановні колеги, я дуже би попросив цю залу не робити і не спекулювати на питаннях корінних народів і примусово переселених народів. Ми є та зала, яка повинна об'єднувати всю Україну і захищати інтереси всіх етносів, які проживають, та національних меншин, в нашій державі.

Я нагадаю усім, що у нас є близько 130 національних меншин в нашій державі. До цього моменту всі жили в мирі і спокої. В одному селі було біля трьох церков, біля трьох різних культурних національних меншин. І всі уживалися, все було добре, все було в порядку.

Дані законопроекти я б попросив, шановний Голово, об'єднати, повернути на доопрацювання, і комітет доопрацює ці законопроекти, візьме з кожного законопроекту найкращі норми – і ми вийдемо на єдине редакцію щодо цих законопроектів.

Я прошу всіх вас бути об'єднавчим фактором, а не тим фактором, який розколює і розпалює ворожнечу в Україні. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, є пропозиція профільного комітету, щоб ми зараз не обговорювали це питання, а на доопрацювання його відправити.

В'ячеслав Кириленко, будь ласка, з цього приводу. Для того щоб ми все ж таки мали можливість і зауваження врахувати, які тут проголошували, і самі проекти доопрацювали. Я би просив авторів законопроекту 4501 також врахувати пропозиції закону 4434, народного депутата Москаля, який був відхилений. Будь ласка.

 

11:45:32

КИРИЛЕНКО В.А.

Дякую, Олександре Валентиновичу. В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!", "Батьківщина".

Ми обов'язково повинні ухвалити цей закон про корінні народи, який в першу чергу стосується кримських татар. Особливо сьогодні, коли на передодні 70 річниці депортації  кримські татари практично знову опинилися у недружньому середовищі, в окупації, і під ярмом. І, до речі, останнє побиття кримського татарина прямо в Сімферополі свідчить про те, що Росія стає на дорогу етнічних чисток в Криму. А зняття без жодного закону ось таке волюнтарне, директора української гімназії у Криму Наталії Руденко, під тиском озброєних людей з невпізнаними знаками розпізнання говорить про те, що етнічні чистки стосуються в Криму кримських татар і українців.

Наша відповідь повинна бути простою. Статус корінного народу кримським татарам, визнання меджлісу на всіх рівнях, кабінети і представництва меджлісу у Верховній Раді України, при Президентові України, і при українському уряді, надання фінансової допомоги а також усіх заходів, які  сприятимуть соціальній адаптації. І я хочу сказати, що коли Росія, депортувавши 1944 року, Советский Союз тоді, кримських татар із своєї батьківщини, дала можливість, не чинила опору, коли вони почали повертатися, бо уже була перестройка, то вона потім палець об палець не ударила для того, щоби адаптувати кримських татар. І тільки українська держава 23 роки вкладала мільйонні, мільярдні кошти, щоби якось підтримувати адаптацію кримських татар і надавати можливість хоч якось їм повертатися до Криму і жити там. Росія в цей час, Кремль, чинили відвертий опір цьому. І зараз як ніколи український парламент повинен прийняти це рішення і допомогти кримським татарам у їх адаптації. Надати підтримку у їхньому прагненні отримати національну культурну автономію, а також висловити заперечення тому, що кримська так звана Конституція, яка пропонується до ухвалення саме сьогодні в окупованому Криму 11 квітня, не передбачає жодного статусу корінного народу для кримських татар як і для караїмів, як і для кримчаків.

Отже, український парламент у взаємодії з міжнародними організаціями повинен стати на сторожі невід'ємних прав корінного народу Криму – кримських татар. Чинити опір емансипації, асиміляції, чинити опір етнічним чисткам і робити все для того, щоби кримські татари були поновлені в усіх правах на території Криму, які є невід'ємною частиною незалежної України.  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

11:49:04

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні і кримські татари, і представники національних меншин, які мешкають в Україні  і мають її за свою рідну Батьківщину.

Ми маємо два законопроекти. Можливо, запізно вони появилися, але, з іншого боку, саме в цій ситуації вони є суперактуальними. І я переконаний, що їх потрібно обов'язково приймати.

Законопроект Москаля цікавий тим, що він фокусує основне своє, основний, так би мовити, погляд законодавчий саме на кримських татарах. Законопроект інший, який подав Віталій Кличко, наш колега, він сфокусований на інших національних меншинах, які є корінними жителями України. Іншої Батьківщини в них справді немає, опріч нашої.

Можливо, треба було б трішки ще розширити і додати сюди ромів, скажімо, закарпатських, які є теж такою окремішньою, я би сказав, національною меншиною, і які не мають іншої Батьківщини. Може спірне питання, але його треба…

Через, Олександре Валентиновичу, я переконаний, що дуже розумно це буде і по-державницькому нам об'єднати цих два законопроекти, і тоді воно справді буде і сильний стрижень кримськотатарський. Бо той, хто не розуміє трагедії кримськотатарського народу, ніколи не зрозуміє жодної національної трагедії чи свого народу, чи народу іншого.

Ми знаємо, як наш колега Мустафа Джемілєв вносив цей законопроект, і він був у цій Верховній Раді, у цій залі, він був завалений. Це така колосальна несправедливість, яка майже може дорівнюватися до тих подій, які відбулися в 1944 році на Кримському півострові. Кримські татари сьогодні, справді, я тут солідарний і з моїм колегою Криленком,  кримські  татари, справді, сьогодні  потрапили, ніби знову повернулася історія сьогодні проти них, і вони перебувають  сьогодні знову ж таки  в неймовірно складній ситуації. Ми  переконані у тому, що вони  проведуть, їхній Меджліс прийме  дуже нормальні рішення і вони проведуть свій референдум. І, до речі, цей референдум може бути абсолютно законним, бо у даному випадку   йдеться  про національне об'єднання, про єдину націю кримськотатарську, яка має право на самовизначення.

І я думаю, що ми прийняттям цього закону, коли ми його об'єднаємо, схрестимо цих два закони, ми просто подамо   руку, причому дуже сильну руку, надійну руку подано  кримським татарам. Для них це буде колосальна  підтримка, що український парламент у важку  хвилину їхньої історії, їхнього національного буття прийме  цей законопроект  і у такий спосіб підтримає їх. Через те, мені видається, що потрібно просто оперативно, Олександре Валентиновичу,   оперативно, щоб комітет спрацював, об'єднав цих два законопроекти, і ми  будемо мати  дуже добрий і сучасний, і європейський,  до речі, закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  народний депутат Ганна Герман.  Включіть мікрофон.

 

11:52:16

ГЕРМАН Г.М.

Я би просила народних депутатів України підтверджувати чудове красномовство  знанням і  компетенцією. Справа у тому, що  Комітет з прав людини і національних меншин дав добро  на ухвалення у парламенті законопроекту авторства Джемілєва, який дуже об'єктивно, всесторонньо в зважено підносить проблему, про яку ми говоримо.

Комітет прийняв рішення, що буде рекомендувати саме законопроект  Джемілєва, просити, щоб парламент його підтримав. Тому говорити сьогодні і витрачати час на два законопроекти, які дуже слабенькі, які вимагають величезного доопрацювання, я вважаю, що немає  сенсу  і не треба на це  тратити зусиль і часу парламентського, і депутатського красномовства.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка,  Богдан Бенюк, "Свобода".

 

11:53:36

БЕНЮК Б.М.

Дійсно на комітеті в нас декілька разів ми обговорювали проект Закону Джемілєва, який виважувався з різних сторін і, по-моєму він набагато потужніший є дійсно, ніж ті два проекти, про які ми говоримо сьогодні.

Але, пригадуючи історію, а це вже історія з цим питанням, яка пов'язується десятиліттями, минулого року в травні місяці, коли були проблеми в Сімферополі з приводу відзначення чергової дати депортації кримських татар із Криму, було виїзне засідання нашого комітету. І величезний ряд проблем, які пов'язані з кримськими татарами, обговорювалися тоді, але ви знаєте, і по сьогоднішній день ми з вами маємо ті моменти, які розуміються, що проблеми ці не вирішуються в нашій державі з багатьох причин: з економічних причин, з не хотіння, завжди з того, що, ай, давайте ми відкладемо трошки пізніше, бо ці проблеми не на часі. А як виявилося, ці проблеми на часі. Бо цілий народ, який в цілому світі має тільки одну точечку, де в нього корінь є, звідки він пішов – це кримські татари, які претендують на це місце затверджене і затверджувати це місце їхнього проживання маємо ми, депутати нашого українського парламенту. Але український парламент має ще одну проблему набагато потужнішу – проблему того, що ми не вияснили до кінця проблеми українського нашого народу. І ми сперечаємося з того, як жити українцям в Україні? Як спілкуватися? Як існувати? І ми розуміємо, що цей парламент він є абсолютно, по-моєму, не український, а який ще трошки з іншими ухилами.

І я, розуміючи проблему ту, яку ми сьогодні виносимо на трибуну парламенту нашого, заключається найважливіше, доки ми не визначимо  права українців в нашій державі і існування українців на всіх рівнях, до того часу ми будемо мати ті проблеми, які пов'язані з існуванням меншин в нашій державі. Тому що меншини претендують тоді на ролі зовсім інші. А це в цілому світі вирішується дуже просто міжнародними угодами.

І тому-то питання, яке пов'язується із законом, який ми сьогодні обговорюємо – це Закон  4501. Я думаю, що його треба відправити назад на доопрацювання, або певні деталі, які є там, внести до Закону Джемілєва і все-таки поставити на голосування Закон Джемілєва. Бо проблеми ті, які пов'язані з кримськими татарами, вони в першу чергу запізнілі уже, панове. Ми ніби в останній вагон сідаємо, щоб допомогти тим людям, які Богом на своїй дарованій землі, так само, як Богом дарованій землі живуть і українці. Пам'ятаймо про це! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Будь ласка, Олесь Доній. І, шановні колеги, є пропозиція підвести підсумки з обговорення.

 

11:56:45

ДОНІЙ О.С.

Шановні пані і панове! Хотілось фахово поговорити про законопроекти і Москаля, і Кличка про відновлення прав корінних народів, але, на жаль, ми бачимо, я не знаю, чи бачать це телеглядачі, у нас є проблеми з дисципліною в залі. Це реальна проблема і нам в коаліції слід це обговорити. Ну не нормально, коли наших представників, зокрема це стосується всіх наших депутатських груп, нема сьогодні в залі і обговорення, воно не призведе до позитивного голосування. це факт. Це прикрість. Це, про це нам …, слід цю проблему вирішувати. Тоді доведеться говорити про загальні речі.

Загальні речі. Прикро, що ми зараз ідемо до цього законопроекту постфактум, ми повинні були зробити ще перед окупацією Криму, ще перед цим псевдо референдумом. І я нагадаю, я неодноразово казав, що необхідно було принаймні провести переговори на офіційному рівні або на рівні Верховної Ради, або на рівні Кабінету Міністрів  з меджлісом. Не приватні зустрічі, а переговори. У нас це не робилося. Очевидно. Що нам потрібно тепер врахувати помилки і зробити речі інституційні, не лише законопроектом, який, ви знаєте, буде дуже мало стосуватись тепер окупованої території, а подумати загалом. Подивіться, у нас з Криму зараз іде колосальна еміграція кримських татарів,  українців, росіян, які патріотично ставляться до України. Це значить, що у них є проблема з роботою, проблема з житлом, проблема з соціальними гарантіями. Друзі, а це вже тисячі, а будуть десятки, не дай Боже, сотні тисяч будуть змушені    емігрувати, бо там є реальне зараз порушення всіх конституційних прав українських громадян. І ми вчора обговорювали цю проблему не лише в нашій групі "Суверенна європейська  Українаи", а і з колегами з фракції "УДАР", і в нас виникла ідея: зараз я її лише озвучу, і сподіваюсь, ми в комітетах обговоримо і правильно приймемо рішення. Нам потрібна інституція по вирішенню кримської проблеми, і бажано, щоб це був, подумаємо, або віце-прем'єр з кримських питань, або це окреме міністерство чи комітет з питань Криму, як мінімум, уповноважений з Верховної Ради, але я думаю, що все-таки краще виконавчої влади, бо інакше в кожного міністерств і відомств інтереси кримчан, як мігрують, будуть на десятому рівні, бо будуть завжди якісь інші пріоритети. Тому повинен  бути один орган, який би зараз допомагав би і військовослужбовцям, які звідти виїжджають, і кримським татарам, які звідти виїжджають. Тому я озвучую зараз цю проблему, і ми її обговоримо в депутатських групах і в комітетах. І я сподіваюсь, повернемось до  неї і вирішимо, тобто щоб у нас був або віце-прем'єр з питань Криму, або міністр, або голова комітету державного.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за пропозицію. Шановні колеги, і давайте дамо протокольне доручення, щоб відправити на доопрацювання цей проект закону. І прохання, щоб  ми найближчим часом розглянули проект народного депутата Джамільова, і врахували ті пропозиції, які були і в законі Москаля, і в законі, який доповідав Валерій Карпунцов. Нема заперечень, шановні колеги? Нема.

Я прошу, шановні колеги, до перерви давайте заслухаємо доповідь з останнього закону. З останнього закону. Рішення будемо приймати, як і по закону щодо важких хворих, окремо, наступного тижня. А після цього у нас уже будуть і запити, і після цього у нас буде можливість народним депутатам зробити заяви, оголошення в "Різному". Нема заперечень? Нема.

Шановні колеги, я прошу, народний депутат Слюз Тетяна. Будь ласка, коротко проінформуйте щодо проекту Постанови про надання… подолання  наслідків вибіркового правосуддя, 4367.

 

12:01:00

СЛЮЗ Т.Я.

Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати! Тетяна Слюз, фракція "Батьківщина".

Ми за авторством Геннадія Москаля підготували проект Постанови Верховної Ради про реабілітацію колишніх незаконно осуджених екс-урядовців в уряді Юлії Тимошенко. Не секрет, що протягом 2010-2013 років в нашій державі відбувалися незаконні переслідування за політичними мотивами. Це люди, 12 прізвищ в цій постанові, і я ще з голосу хочу внести ще двох екс-урядовців – це колишній міністр Філіпчук Георгій і колишній перший заступник міністра юстиції Корнійчук Євген. Це всі ті люди, які були осуджені за статтею 364, 365.

Шановні народні депутати, мета цієї постанови – це просто прийняти політичне рішення, тому що на сьогоднішній день 90 відсотків цих урядовців за рішенням суду або за рішенням правоохоронних органів вони вже  визнані такими, що не є осудними і такими, що проти них закриті кримінальні справи.

Тому в мене дуже велике прохання підтримати, оскільки багато з цих екс-урядовців не законно сиділи у наших в'язницях, а практично вони не вчиняли жодних дій, по яких можна було їх притягувати до  кримінальної відповідальності. Тим паче ми з вами прийняли місяць тому, можливо, навіть трошки більше, зміни до Кодексу... до Кримінального кодексу України і внесли зміни до статті 364, до 365. Це виключно політичне рішення. Дякую.

Але, Олександре Валентиновичу, я звертаюсь до вас, остільки у нас ліва сторона залу практично відсутня і для того, щоб ми цей проект Постанови не... він не провалився, я пропоную перенести його на слідуючий пленарний тиждень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за доповідь.

Будь ласка, від профільного комітету Ірина Валеріївна Купрейчик. Я не бачу її в залі. Шановні колеги, я прошу тоді підтримати пропозицію і законодавчі акти (2461) і (4367)  щоб ми їх поставили щодо прийняття рішення з обговорених питань наступного сесійного тижня.

А зараз, шановні колеги, оголошується перерва до 12 годин 30 хвилин. Після перерви ми зможемо оголосити депутатські запити та в "Різному" дати можливість депутатам виступити з тих питань, які турбують їх виборців.

Є пропозиція без перерви? Шановні колеги, є пропозиція без перерви. Підтримується чи ні? Підтримується. Тобто щоб раніше завершити роботу на півгодини або в "Різному" більше виступити. Саме так. Давайте так попрацюємо. Нема питань.

Я прошу тоді шановного Заступника Голови Верховної Ради Руслана Володимировича Кошулинського почати важку роботу по оголошенню депутатських запитів.

 

Засідання веде КОШУЛИНСЬКИЙ Р.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, надійшло: 131 депутатський запит.

Отож, запит народного депутата:

Олександра Донія до виконуючого обов'язки Президента України щодо позбавлення звання Героя України за здійснення сепаратистських дій Дейча Бориса Давидовича.

Ставлю цей запит на підтримку. Прошу проголосувати.

 

12:04:56

За-44

Рішення не ухвалено.

Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо надання фінансової допомоги на встановлення нових вікон у спортивному залі Чуднівської дитячо-юнацької спортивної школи Житомирської області.

Віктора Развадовського до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо передачі підвідного газопроводу, власником якого є Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", в користування Публічного акціонерного товариства "Житомиргаз".

Олександра Донія до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України стосовно відкриття кримінального провадження щодо антиконституційних та антизаконних дій Дейча Бориса Давидовича.

Володимира Бойка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо протиправних дій посадових осіб управління Міністерства внутрішніх справ України у Тернопільській області та Чортківського районного відділення управління Міністерства внутрішніх справ України у Тернопільській області, спрямованих на покривання злочинів посадовців  Чортківської районної ради.

Миколи Джиги до Прем'єр-міністра України стосовно вжиття невідкладних дієвих заходів щодо остаточної утилізації непридатних та заборонених хімічних засобів для захисту рослин на Джуринському отрутомогильнику, що розташований на території селища Джурин Шаргородського району Вінницької області, з метою недопущення техногенної катастрофи та запобігання негативним наслідкам для мешканців зазначеного регіону, а також навколишнього природного середовища.

Миколи Джиги до Прем'єр-міністра України щодо вжиття дієвих заходів реагування щодо виконання Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" умов договору стосовно здійснення фінансування на завершення робіт по газифікації села Рахни-Лісові Шаргородського району Вінницької області.

Сергія Гриневецького до голови Одеської обласної державної адміністрації щодо стану виконання Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" та постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року №354 "Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування" в частині забезпечення права пенсіонерів та інвалідів на безплатний проїзд на транспорті загального користування в місті Одесі.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо тимчасового призупинення дії статті 4 Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті".

Юрія Вознюка до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення житлових прав мешканців гуртожитку №3-А по вулиці Олека Дундича у місті Рівному, на яких поширюється дія Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитку", що встановлено рішеннями судів.

Юрія Вознюка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо притягнення до відповідальності осіб, винних у протиправному заволодінні цілісним майновим комплексом Корецького міжколгоспного санаторію "Корець".

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України щодо соціального забезпечення громадян України, які вимушено знаходяться на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України.

Олега Тягнибока до Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів щодо необхідності проведення дієвих заходів з убезпечення вітчизняних споживачів у зв'язку із реалізацією російських товарів.

Анатолія Ревенка до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України стосовно невжиття правоохоронними органами законних дій по захисту прав та інтересів Анни Жабо та її малолітньої дитини.

Олексія Кайди до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо фінансування інвестиційних проектів житлово-комунального та соціально-культурного призначення міста Тернополя.

Групи народних депутатів (Кайди, Головка та інших. Всього 4 народних депутатів) до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки причетності до виконання злочинних вказівок представників органів державної влади під час мирних протестів громадян протягом листопада 2013 - 2014 років начальника управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області Василя Облещука, першого заступника начальника – начальника слідчого управління Валерія Гіля та колишнього начальника управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області Віктора Сака.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на завершення будівництва очисних споруд в селищі Роздольне Каховського району Херсонської області.

Тетяни Слюз до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо вжиття заходів, спрямованих на відновлення порушених земельних прав та законних інтересів громадянки Міщенко Марії Григорівни.

Тетяни Слюз до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України, першого заступника міністра доходів і зборів України щодо повідомлення про корупційні діяння, вчинені екс-міністром доходів і зборів України Олександром Клименком.

Групи народних депутатів (Корнійчука, Ткачука, Побера) до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо ознак корупційних діянь в процесі відчуження комунального майна міста Одеси, перевірки законності рішень у земельних питаннях Одеської міської ради та притягнення до відповідальності посадових осіб.

Рустама Раупова до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо звернення Герасима Матюка стосовно незаконної приватизації його земельної ділянки громадянином Трушиком.

Рустама Раупова до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо звернення Сергія Дульського (місто Київ) стосовно неналежного розслідування обставин справи за фактом його побиття 4 грудня 2013 року.

Михайла Опанащенка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності створення передумов для сталого соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів Херсонської області та повної реалізації потенціалу її аграрного сектору.

Михайла Опанащенка  до Прем'єр-міністра України щодо необхідності забезпечення достатніх лімітів газопостачання міста Генічеська Херсонської області.

Ірини Фаріон до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо бездіяльності посадових осіб прокуратури Голосіївського району міста Києва і Голосіївського районного управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у місті Києві та можливі корупційні дії ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Дмитра Мельничука.

Ірини Фаріон  до міністра аграрної політики та продовольства України щодо скарги мешканця міста Києва Володимира Михайловича Просяніка на корупційні дії ректора Національного університету біоресурсів і  Національного університету біоресурсів і природокористування України Дмитра Мельничука та посадових осіб зазначеного університету.

Романа Ілика до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо прийнятих рішень Львівської обласної ради від 18 березня 2014 року.

Віталія Кличка та Ірини Геращенко до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, голови Вищої ради юстиції, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо притягнення до відповідальності представників судової гілки влади і співробітників системи прокуратури.

Олександра Присяжнюка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України щодо вжиття невідкладних заходів реагування по відношенню до організованого злочинного угрупування, що займається розкраданням земель в Запорізькому районі Запорізької області.

Андрія Путілова до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо вжиття необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою повного, швидкого, об'єктивного та неупередженого розслідування злочину, кваліфікованого за частиною 4 статті 190 Кримінального Кодексу України, внесеного до Єдиного реєстру досудового розслідування за №12012110100000676, відносно громадянки Січової Валентини Іванівни та захисту і відновлення її конституційних прав.

Андрія Путілова до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів незаконних дій посадових та службових осіб органів державної влади та вжиття заходів прокурорського реагування.

Анатолія Вітіва до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо рейдерського захоплення Селянського (фермерського) господарства "ТЕХ-АГРО" (село Скобелка Горохівського району Волинської області).

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Міністра юстиції України, голови Київської міської державної адміністрації щодо незаконного позбавлення приміщення відділу поштового зв'язку "Укрпошти" Київ-54, яке обслуговує близько 18 тисяч киян та більше 1200 підприємств Києва, шляхом злочинної схеми, яка включає в себе незаконне визнання права власності на вказане приміщення з подальшою незаконною передачею від однієї комерційної структури до іншої.

Олега Кулініча до першого заступника Голови Державної казначейської служби України щодо виділення коштів підприємству "Престиж-Тепло" для подальшого здійснення ним обов'язкових платежів до бюджету.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на будівництво газопроводів до сіл Каховського району Херсонської області.

Василя Петьовки до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо будівництва адміністративного корпусу Головним управлінням Міністерства доходів і зборів України у Закарпатській області.

Василя Петьовки до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо правомірності передачі  в довгострокову оренду цілісного майнового спорткомплексу "Закарпаття" (місто Берегово Закарпатської області) з відкритим термальним басейном Всеукраїнському фізкультурно-спортивному товариству "Колос" АПК України.

Анатолія Гончарова до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо розслідування фактів обшуку, вилучення та арешту майна Державного Донбаського інжинірингового підприємства "ДОНОРГРЕС".

Віктора Губара до виконуючого обов'язки Міністра оборони України щодо підвищення рівня посадових окладів за військовими званнями.

Анатолія Гриценка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо ліквідації відновлених під "патронатом" Міністерства аграрної політики та продовольства України корупційних схем, створених за часів діяльності Уряду Миколи Азарова, з метою вимагання коштів від агропромислових підприємств України та вжиття рішучих і невідкладних заходів з припинення тиску на підприємців, проведення прокурорської перевірки та притягнення високопосадовців до кримінальної відповідальності.

Вячеслава Кутового до Прем'єр-міністра України щодо передбачення коштів на фінансування потреб, будівництва та реконструкцію дошкільних навчальних закладів.

Омеляна Парубка до Прем'єр-міністра України щодо вжиття заходів для відновлення діяльності Жашківського цукрового заводу.

Володимира Чуба до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів для фінансування за кошти Державного бюджету України лікування дітей з хворобою Гоше.

Ірини Геращенко до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо розслідування вбивства громадського діяча, журналіста Корсунь-Шевченківської районної газети "Надросся" (Черкаська область) Василя Сергієнка.

Олега Канівця до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо вжиття відповідних заходів прокурорського реагування з метою припинення незаконних дій чи бездіяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "ФОРУМ-Інвест" та Державного підприємства "Житлоінбуд".

Андрія Табалова до Прем'єр-міністра України щодо виділення місту Кіровограду субвенції з Державного бюджету України для компенсації витрат транспортному підприємству за перевезення пільгових категорій пасажирів.

Романа Ілика до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо включення міст Дрогобич та Борислав Львівської області до Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки в частині виконання заходів капітального ремонту, модернізації, заміни ліфтового обладнання та систем диспетчеризації.

Руслана Сольвара до Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, прокуратури Київської області, Київської обласної державної адміністрації стосовно необхідності належного виконання рішення виконавчого комітету Фастівської  міської ради за №171 від 22 червня 2012 року щодо вирішення нагальних питань умов життєдіяльності мешканців мікрорайону "Заріччя"  міста Фастів.

Руслана Сольвара до Міністерства інфраструктури України, Державної адміністрації залізничного транспорту України, Київської обласної державної адміністрації щодо необхідності покращення організації приміських залізничних перевезень на дільниці Київ-Фастів Київської області та вдосконалення системи оплати за проїзд.

Вячеслава Задорожного до Прем'єр-міністра України про виділення коштів на відселення мешканців житлового масиву Карнаватка у місті Кривому Розі.

Вячеслава Задорожного до Прем'єр-міністра України про відшкодування податку на додану вартість підприємству об'єднання громадян Криворізькому учбово-виробничому підприємству Українського товариства сліпих.

Антона Кіссе до міністра соціальної політики України про виділення коштів на звільнення соціальних працівників у відповідності з діючим законодавством про працю.

Антона Кіссе до міністра інфраструктури України про виділення коштів з Державного бюджету України на терміновий капітальний і середній ремонт автомобільних доріг в Одеській області.

Народного депутата Ємця до Генерального прокурора України щодо заходів, що вживання Генеральним прокурором України за фактом перешкоджання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковській і діяльності правоохоронних органів під час доставляння до суду голови Наглядової ради "БрокБізнес – банку"  Бугая.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, голови Державного агентства автомобільних доріг України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо необхідності виплати боргів по заробітній платі працівникам дочірнього підприємства "Полтавський облавтодор" та з підпорядкованих йому філій.

Олега Тягнибока до міністра охорони здоров'я України стосовно необхідності вжиття заходів, спрямованих на дотримання статті 49 Конституції України щодо забезпечення безоплатної медичної допомоги жителям міста Ірпінь, та повернення Державному закладу "Центр реабілітації кардіохірургічних хворих" статусу самостійного державного закладу Міністерства охорони здоров'я України.

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України щодо неефективного використання майна Федерації профспілок України та незаконної діяльності керівництва приватного акціонерного товариства "Укрпрофоздоровниця" та компанії "Росичі".

Едуарда Леонова до віце-прем’єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, виконуючого обов'язки міністра оборони України, міністра соціальної політики України, голови Київської міської державної адміністрації про надання інформації щодо забезпечення кримських біженців.

Руслана Зелика та Руслана Марцинківа до міністра аграрної політики та продовольства України, голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, начальника Головного управління Державного земельного агентства в Івано-Франківській області щодо вирішення проблеми користування землями сільськогосподарського призначення державної форми власності дослідних господарств, розташованих на території Коломийського району Івано-Франківської області, підпорядкованих Академії аграрних наук України.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо встановлення психічної повноцінності осіб, які претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування.

Олега Зарубінського до міністра соціальної політики України щодо соціального захисту військових пенсіонерів.

Ігоря Рибакова та Михайла Опанащенка до Прем'єр-міністра України  щодо недопущення приватизації вітчизняних стратегічно важливих підприємств та виконання Прикінцевих Положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік".

Євгена Мельника до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо невиконання ухвали Київського окружного адміністративного суду від 25 березня 2014 року №826/3456/14 телерадіокомпанією  "Цифра Плюс" і "Горизонт" у місті Донецьку, компанією "Мережі кабельного телебачення" у місті Костянтинівці Донецької області, компанією "Яскраве ТБ" у місті Артемівську Донецької області про зупинення ретрансляції деяких російських телеканалів.

Сергія Власенка до Міністерства фінансів України, Генеральної прокуратури  України щодо недоцільності витрат державних бюджетних коштів на будівництво адміністративного комплексу Вищого господарського та Вищого адміністративного судів України.

Олександра Бригинця до прокуратури міста Києва щодо перевірки законності встановлення малих архітектурних форм на зеленій зоні берегу затоки Собаче Гирло в Оболонському районі міста Києва.

Івана Бушка та Іштвана Гайдоша до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо забезпечення повного, всебічного та об'єктивного розслідування дій представників Правого сектора 7 квітня 2014 року в місті Виноградові, які спричинили заподіяння шкоди здоров'ю        Василю Агію та розпалюють міжнаціональну ворожнечу, а також подальшого запобігання незаконного тиску на посадових осіб за ознаками політичних переконань, мовними, етнічними або іншими ознаками.

Олега Панькевича до Голови Служби безпеки України щодо проведення повторної перевірки фактів присутності іноземних спостерігачів під час проведення незаконного референдуму в Автономній Республіці Крим 16 березня 2014 року.

Олега Панькевича до Прем'єр-міністра України щодо приведення у відповідність нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України стосовно надання адміністративних платних послуг Державною міграційною службою України при виготовленні паспорта громадянина України  для виїзду за кордон.

Леоніда Даценка до Прем'єр-міністра України щодо обсягу природного газу, що видобувається на території України, його ціни, кількості використання його для потреб населення України та обрахунку тарифів на нього у галузі житлово-комунального господарства.

Леоніда Даценка до міністра культури України, міністра екології та природних ресурсів України щодо заборони будівництва звірогосподарства у селі Яблунів Канівського району Черкаської області через безпосередню близькість його до культурно-духовного центру України - могили Тараса Шевченка на Чернечій горі, та високу екологічну небезпеку для жителів.

Юрія Дерев'янка до Прем'єр-міністра України щодо збереження трудового колективу Прикарпатського управління бурових робіт Публічного акціонерного товариства "Укрнафта" та недопущення подальшого занепаду нафтогазової сфери.

Романа Шугала до міністра охорони здоров'я України, голови Полтавської обласної державної адміністрації, Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області стосовно вжиття заходів щодо забезпечення належним санаторно-курортним лікуванням жителя села Оболонь, Семенівського району, Полтавської області Володимира Герасименка 2008 року народження.

Групи народних депутатів (Пазиняка, Васюника та інших. Всього 4 депутати) до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, голови Служби безпеки України щодо захисту історичного та культурного надбання Української нації - іконостасу села Стара Скварява XVI - XVII сторіччя, який за високим професійним рівнем виконання належить до пам'яток мистецтва світового значення і на сьогоднішній день знаходиться під загрозою викрадення, організації перевірки фактів неправомірних дій посадових осіб адміністрації Львівського музею історії релігії та інших зацікавлених осіб, що прагнуть отримати матеріальну вигоду від привласнення та продажу іконостасу та вжиття відповідних заходів реагування для притягнення винних осіб до встановленої законодавством України відповідальності.

Валерія Кальченка до Прем'єр-міністра України щодо збереження державної системи страхового фонду документації як складової сектору безпеки та оборони України.

Катерини Ващук до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття термінових заходів по розмитненню гуманітарних вантажів благодійних організацій Волинської області.

Групи народних депутатів (Томенка, Яворівського та інших. Всього 6 депутатів) до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України про відповідальність Національної радіокомпанії за знищення державного підприємства "Радіопередавальний центр".

Вікторії Булах до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України стосовно бездіяльності Генеральної прокуратури України, ігнорування більше року звернення громадянина Дещенка та невжиття заходів для захисту прав заявника.

Юрія Сиротюка до Прем'єр-міністра України,  виконуючого обов'язки Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо притягнення до кримінальної відповідальності керівників підприємств, які продовжують постачати продукцію військового призначення до Російської Федерації.

Володимира Пилипенка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на завершення будівництва підвідного газопроводу на ділянці селище міського типу Семенівка - село Великі Липняги Семенівського району Полтавської області.

Володимира Пилипенка до Прем'єр-міністра України щодо поновлення фінансування видатків на забезпечення діяльності фахівців із соціальної роботи та недопущення скорочення їх штатної чисельності.

Ірини Геращенко до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо надання правової оцінки діям та рішенням депутатів Луганської обласної ради, які носять ознаки сепаратизму та державної зради і направлені на розкол країни.

Олени Кондратюк та Ірини Геращенко до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо нецільового використання коштів колишнім керівництвом Національного банку України для створення телеканалу «БТБ» і перевищення службових повноважень екс-головою Сергієм Арбузовим при створенні цього телеканалу.

Богдана Бенюка до заступника міністра доходів і зборів України Володимира Хоменка щодо корупційних діянь колишнього міністра доходів і зборів України Олександра Клименка.

Анатолія Денисенка до міністра охорони здоров'я України щодо проведення службової перевірки за фактом втрати документів для участі у програмі лікування безпліддя за бюджетні кошти.

Анатолія Денисенка до міністра соціальної політики України щодо встановлення спрощеного порядку отримання засобів реабілітації особами, які мають безстрокову групу інвалідності.

Івана Стойка до Прем'єр-міністра України, голови Державного агентства лісових ресурсів України щодо колективного звернення лісівників державного підприємства "Чортківського лісового господарства" стосовно дій начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Ігоря Попадинця.

Ігоря Мірошниченка до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України стосовно вжиття невідкладних заходів реагування щодо корупційних дій з боку керівника Лебединського міського відділу внутрішніх справ підполковника міліції Юрія Безуглова та проведення перевірки фактів порушення ним кримінального та антикорупційного законодавств України.

Миколи Дзарданова до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки міністра оборони України щодо фінансування, утримання та забезпечення житлом сімей військовослужбовців, які прибули в Миколаївську область із Автономної Республіки Крим.

І останній запит, шановні народні депутати. Ігоря Янківа до виконуючого обов'язки Генерального прокурора України щодо бездіяльності органів прокуратури Запорізької області стосовно злочинів, скоєних відносно секретаря Правління правозахисної громадської організації "Наше слово" Юлії Горбачової та членів її сім'ї.

Це усі запити, шановні народні депутати. Прошу перейти до наступного пункту порядку денного різного, і записатися на виступи.

Прошу провести запис.

Прошу до слова народного депутата Фаріон. Підготуватися народному депутату Головкові.

 

12:26:43

ФАРІОН І.Д.

Пані та панове, звертаюся, звісно, до Голови Верховної ради, якого як завжди вже у п'ятницю не має. За якою це все-таки чарівною паличкою і з фойє Верховної Ради зникли світлини героїв Небесної Сотні. Що, нема сили дивитися їм у очі. Що, дискомфорт вони для когось створюють. Я вимагаю від Голови Верховної Ради і від Апарату Верховної Ради негайно повернути світлини героїв Небесної сотні. Натомість, набагато би краще було зняти портрети усіх тих, які очолювали Верховну Раду, яка зазвичай перетворюється у верховну зраду.

Реакція на дію закону Колісниченка найвищих сьогодні державних чинників просто брутальна. Усе огидство полягає в тому, що цього українофоба Колісниченка немає в залі, але, натомість, діє його закон.

"Свобода" ніколи не погодиться із дією закону Ківалова-Колісниченка. І не тільки тому, що він ухвалений в антиконституційний спосіб, а передусім тому, що він абсолютно українофобським є. Ми усіма методами і усіма способами перешкоджатимемо дії цього брутального законопроекту. Закону. А всім тим, які і сьогодні виступають за підтримку цього закону рекомендую іти підпасичами   до Колесніченка, який десь там заявив, що в Криму кози пасе. Я думаю, що вони активною допомогою для нього стануть.

Я, чесно кажучи, не це мала намір сьогодні говорити. Але щоби завершити свою думку щодо мовного питання, наголошу на одному дуже небезпечному ланцюгові. Якщо ми розгортатимемо ланцюг "єдиної країни" у "единую страну", то ми опинимося в "единой России". Тобто пропоную зовсім інший спосіб взаємин: єдина мова задля єдиної країни.

А тепер переходжу, власне, до цієї теми, яку я мала намір озвучити під час обговорення Закону про вищу освіту. Але чомусь обговорення цього Закону про вищу освіту відбувалося у такому божевільному темпі, ніби за нами сто вовків гналося. Хоч саме цей закон потребував особливого обговорення, а не просто подання до другого читання.

Так от, зупинюся на одному із засадничих контексті цього законопроекту, а саме, ЗНО. Ми законодавчо закріплюємо дію ЗНО у Законі про вищу освіту. Але для  нас дуже важливо наповнити якістю тести, які виносять на зовнішнє  незалежне оцінювання. Особисто моє стурбування викликають тести, звісно, що з "Історії України". Позаяк саме цей предмет кардинально впливає на світогляд наших школярів і світогляд студентів. І якщо ми кардинально не змінимо зараз програми з історії, то табачниківська ідеологія далі втілюватиметься в школах, і відтак і у вищій школі.

Я вимагаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершити.

 

ФАРІОН І.Д. Я вимагаю від Міністерства освіти негайно змінити програми ЗНО з тим, аби повернути концепційні ідеї у курс "Історії України". Йдеться передусім про концепт національної ідеї, йдеться передусім про те, що між Україною  і Московією війна ніколи не припинялася. Натомість із програм ЗНО вилучені такі важливі терміни, як перебіг подій національно-визвольної акції гетьмана Мазепи, політика Російської імперії щодо України, антикріпосницький рух у складі Російської імперії… Роти закрийте! Здобутки національного руху у складі Російського імперії, піднесення національного життя на західноукраїнських землях. Уявіть собі, навіть це дратувало  тих виродків табачниківських діяльність австрійської та російської адміністрації  у Галичині, навіть термін "русифікація",  звісно, що краще  було би "кацапізація", політична   русифікація їх дратувала, їх навіть дратував термін "розстріляне відродження".  Отже, наше  зараз важливе завдання у гуманітарній царині негайно повернути усі  ці терміни, які є фундаментом  націоцентричного світогляду.

Слава нації!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата  Головка. Підготуватися народному  депутату  Медуниці.

 

12:31:23

ГОЛОВКО М.Й.

Слава Україні! Михайло Головко. Всеукраїнське об'єднання "Свобода",  Тернопільщина.

Шановні депутати, колеги, на жаль, але ми  все ж таки ми у парламенті ще до сьогоднішнього дня не ухвалили  Закон про люстрацію, який  так потрібен українському суспільству і за тими ідеалами і ідеями стояв Майдан. І зараз вони вимагають від нас, тому ми сподіваємося, що з часом він буде ухвалений  і до нас у владі назад не будуть повертатися і залишатися  прислужники режиму Януковича, всі ці злочинці. Обурює той факт і не оминає Галачину те, що  на сьогоднішній день і призначають  прислужників  режиму так, як це трапилось в Тернополі  з правоохоронними органами, очолила людина Облещук Василь Корнелійович, який був правою рукою  генерала Сака, які переслідували патріотів, саджали їх у тюрми, а зараз призначили  його керівником міліції у Тернопільській області.   Звісно ми направили ряд запитів, щоб цю помилку було негайно виправлено.

Така само ситуація є, на жаль, у Львові. До мене звернулися студенти і викладачі Львівської національної музичної академії  імені Миколи Лисенка з тривогою і з проблемою, що очолює цей заклад славнозвісний така людина, як Пилатюк  Ігор Миколайович, який… Михайлович, перепрошую, який з 1999 року  очолює оцю посаду за   якраз тодішнього  режиму Кучми. Ставши на це місце, він розпочав свою кар'єру з успішної передвиборчої кампанії  тодішнього Президента  Кучми у ролі агітатора,  за що і був  винагороджений званням  народного   артиста та посадою ректора. У 2004 році політичні вітри змінилися і  і Пилатюк став довіреною особою  кандидата у Президенти Януковича, а у 2005  він зробився помаранчевим  борцем за справедливість,  за що невдовзі був нагороджений   вже новим Президентом Ющенком. З приходом до влади у 2010 році  Януковича   політичні погляди  Пилатюка  вчергове змінилися  та трансформувалися. Він знову став стовпом режиму Януковича-Табачника.

Слід згадати той факт, що після побиття на Майдані студентів в ніч 30 листопада кілька днів тому Пилатюк  не захотів підписати це під зверненням ради ректорів ВУЗів міста Львова до Януковича, боячись гніву влади. А після трагічних подій 18-21 лютого, коли стався розстріл студентів і людей на Майдані Небесної Сотні, він стало зрозуміло, що вже режим Януковича впаде, Пилатюк вчергове перебіг на сторону вже якби нової влади. Він відчув непоборну потребу пропагувати вже зараз ідеали Небесної Сотні, але йому громадські студенти дали гідну відсіч.

Студенти відкрито говорять про суми, які фігурують при вступі на престижні факультети. А також про суми та іншу систему так званих послуг у науковій творчості. А ще нарікають, що після ремонту гуртожитку пропали 50 інструментів, здирають з них кошти за в три рази більше за проживання в гуртожитку.

В результаті такої діяльності значно зростають доходи родини Пилатюка і ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ГОЛОВКО М.Й. … я хочу сказати основне, що не гідно, що зараз в нас в новій українській державі такі особи займають такі високі посади. Тому в колективі його називають не Пилатюком, а Пилатом академії імені Лисенка.

І звісно ж, я звертаюся як депутат і вважаю свій виступ вважати запитом в органи правоохоронні, а також в Міністерство освіти і культури, щоби негайно провели перевірку діяльності цього керівника і звільнили його. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Медуницю. Підготуватися народному депутату Гордієнкові.

 

12:35:20

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, Партія "За Україну!", фракція "Батьківщина".

Шановний головуючий, шановні депутати, шановні виборці! Безумовно, цей тиждень пройшов під знаком тих подій, які відбувалися на Сході України. Захоплення адміністративних будівель сепаратистами, людьми, які зі зброєю заволоділи цими спорудами, ховають своє обличчя, проголошують сепаратистські заклики,  виступають за відокремлення певних частин України і приєднання їх до сусідньої держави. Дуже добре спрацювали правоохоронці в місті Харкові, коли затримали цих правопорушників, і зараз фактично блокують їх в Донецьку і Луганську. Безумовно, ці люди, які не мають права на амністію. Тому що не можна проводити аналогій будь-яких з тими подіями, які були на Майдані цією зимою. Адже ті люди, які стояли на Майдані, ніколи не проголошували сепаратистських гасел. Ці люди стояли під державними прапорами і щодня співали Державний Гімн. Що ми бачимо зараз в Луганську і в Донецьку? Якісь проголошуються створення республік, над всіма адміністративними будівлями вивішують прапори іноземної держави, яка здійснює агресію проти України в Криму, яка загарбала частину території України. Тому з такими людьми не може бути переговорів, бо вони розуміють тільки мову сили, ця сила була адекватно застосована в Харкові. Із 70 затриманих сепаратистів, які захопили Донецьку обласну державну адміністрацію 14 були судимі за розбій і грабунки, це вже повторне їхнє затримання. Отже ми бачимо, хто саме захоплює адміністративні споруди і ми бачимо, для кого саме Партія регіонів пропонує зараз проводити амністію. Ті люди, які виходили на мітинги і вимагали від центральної влади більших повноважень для регіонів, більших фінансових важелів для управління в громадах, до цих людей не може, безумовно, застосовуватися будь-які санкції. Але ті, які вийшли з сепаратистськими гаслами, мають бути покарані спочатку, відповідно до українського законодавства, і лише потім можна розглядати питання по їх амністуванню.

Дуже прикро, що саме зараз Партія регіонів згадала про фінансову самостійність регіонів, про децентралізацію. А де вони були 4 роки тому, коли здобули владу? Де було втілення їхніх програмових гасел?     

Бо вони  замість того, щоб це робити, зміцнювали вертикаль, яка привела Україну до фінансового колапсу. Мільярди  гривень, більше 60 мільярдів гривень за останні роки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, дайте завершити.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. … підтримку вугільної галузі, більше 25 мільярдів гривень було як субвенції  направлено в Донецьку область за останні 4 роки. Не дотації вирівнювання, а саме субвенції. Бюджет міста Єнакієво щороку майже на 100 мільйонів гривень поповнювався прямими субвенціями з Державного бюджету. Хто буде віддавати тепер ці борги іншим регіонам України? Саме за рахунок їх ці гроші були спрямовані на Донбас.

Отже, ми погоджуємося з тими гаслами, які проголошуються про децентралізацію влади і фінансову самостійність, але це має бути робити згодом, у сильній державі, коли в цій державі буде наведено лад і спокій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу завершити.

 

МЕДУНИЦЯ О.В.  Тоді ми повернемося до цієї розмови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата Гордієнка. Підготуватися народному депутату Мартинюку.

 

12:39:30

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина.

Шановний головуючий, шановні колеги! На думку більшості громадян України сьогодні влада зовсім не хоче помічати, говорити про проблеми росту курсу саме долару, знецінення нашої гривні, росту цін, саме тарифів та зростаючої заборгованості по заробітній платі.

Сьогодні я хотів би привернути увагу уряду, Генеральної прокуратури, Державної агенції автомобільних доріг по виплаті заробітної саме плати працівникам дорожньої служби Полтавщини. На особистому прийомі до мене звернулися працівники дочірнього підприємства Полтавської Облавтодор та ряду його філій у районах, яким декілька місяців не виплачується заробітна плата. Борг саме сягає декількох мільйонів. Працівники акцентують увагу на тому, що не можуть утримувати свої родини, сплачувати комунальні платежі, придбавати продукти і ліки. Вони неодноразово зверталися з цього приводу до керівництва галузі і Полтавської  області, але питання не вирішується. Робітники у відчаї і мають намір блокувати рух на загальнодержавній дорозі Київ – Харків – Дожанський.

Виходячи з цього я з цієї саме трибуни Верховної Ради  звертаюсь до Прем'єр-міністра України, виконуючого обов'язки Генерального прокурора України та голови Державної агенції автомобільних доріг, невідкладно втрутитися та вирішити проблему виплати  боргів по заробітній платі працівникам дочірнього підприємства "Полтавський облавтодор" та його філіям у районам. А також від імені фракції Комуністичної партії України я вимагаю захистити інтереси дорожників, бо така аналогічна ситуація і в всіх областях України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошую народного депутата Мартинюка.

 

12:41:52

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые граждане Украины!

Симоненко, фракция Компартии Украины.

Программа, предложенная правительством и поддержанная в этом зале правящей националистической олигархической коалицией, программа, которую они гордо обозвали программой "Про запобігання економічній катастрофі", справедливо було б і чесно назвать программой экономической катастрофы и знищенням народу  України, программой затягивания поясов.

Очевидно, что это политика национальной измены, это политика социального геноцида и эту правду люди должны знать. Главной жертвой такой политики новая старая власть выбрала наиболее незащищенные слои украинского общества. Затягивать пояса в первую очередь придется пенсионерам, инвалидам, афганцам, чернобыльцам, ветеранам, то  есть тем, кто практически полностью зависит от государственной поддержки. Этой поддержки вас уже лишили: заморожены пенсии, соцвыплаты, пособия, заморожены зарплаты всем бюджетникам, учителям, врачам,  служащим, работникам государственных и коммунальных предприятий и организаций. А ведь это миллионы простых тружеников, тех, кто не имеет особняков и яхт, не летает завтракать в Париж, а обедать в Лондон. Пострадают студенты, стипендии которых будет хватать разве что на хлеб и воду при том уровне цен  и тарифов, которые реально существуют. Пострадают школьники и их родители, которым государство отказало в праве на бесплатные обеды, лишая детей возможности посещать бесплатные кружки и секции. На это денег в бюджете просто нет.

Обвал в экономике, рост безработицы, резкий стремительный скачек цен на все и вся, обвал гривны. Это результаты обострения с осложнениями отношений с Российской Федерацией. Взлетевшие до небес тарифы на коммунальные услуги, Так наибольшее повышение каснется тех, кто живет без центрального отопления, это, в основном, селяне. Им тарифы подымут на 73 процента. Жители обычных двухкомнатных квартир с центральным отоплением будут платить за газ в полтора раза больше, чем сейчас. Кто живет в трехкомнатных квартирах и домах площадью до 100 кв. метров  - цены повысят на 63 процента. А где же газ украинского происхождения, о котором кричали бывшие оппозиционеры? Куда делись 20 миллирдов кубов российского газа… украинского газа по цене  372 гривны за тысячу кубических метров, а не 500 долларов как импортный? Почему, если именно этот газ  идет на коммунальные нужды, тарифы растут, а не снижаються?

Этот вопрос я задал сегодня министру Продану, но правдивогог ответа так и не получил. Были блудливые заявления, а не ответ специалиста-профессионала, государственного деятеля.

Вывод один, уважаемые граждане Укураины. От так называемых реформ Украина просто загнется в ближайшее время. Поэтому Компартия требует: замораживаете зарплату и социалку – замораживайте цены. Замораживаете зарплату -  платите пеню за каждый день просрочки заработной платы. Я еще раз обращаюсь к народным депутатам, привительству с требованиями немедленно пересмотреть кабальные условия сотрудничества с Всемирной Торговой Организацией и прекратить варварское ограбление собственного народа в интересах Международного Валютного Фонда.

Таким образом еще раз хочу подчеркнуть, граждане Украины, с какой тревогой Компартия выступает сегодня с трибуны парламента. Планируется сократить, прежде всего, социальные расходы. Субвенции местным бюджетам, на выплату детской помощи будут сокращены на 6,3 миллиарда гривен. И обратите внимание, за рождение третьего ребенка выплаты и помощь матерей сокращается практически на 80 тысяч гривен. На 2,6 миллиарда гривен сократили финансирование граждан, пострадавших от Чернобыльской катастрофы. Ежегодная разовая помощь ветеранам войны и жертвам нацистских преследований вообще будет отменена. Это я обращаюсь к вам, дорогие ветераны Великой Отечественной войны. Таким образом Украина при национал-фашистском режиме готовится к 70-летию Великой Победы.

Отменили субвенции местным бюджетам в размере 2,9 миллиарда на компенсацию в разницу тарифов на тепло и воду. А это обязательно дополнительные расходы для наших граждан и повышение тарифов.

Трагедия, о которой мы сегодня говорим, на шахт Скачинского – это закономерный результат и той политики, которая проводится по сокращению финансирования угольной промышленности на переоснащение шахт на 2,4 миллиарда, на 1,1 миллиарда сократят дотации шахтам.

Я хотел бы обратить внимание на то, что ликвидируются льготы на бесплатное пользование жильем и оплата для педагогов, фармацевтов, а также работников культуры, которые работают в сельской местности. Размер прожиточного минимума фактически возвращается уровень января этого года. Таким образом не будет выплачиваться государственная помощь малообеспеченным семьям и детям, инвалидам с детства, и так далее.

Я хотел бы также обратить внимание на то, что практически ликвидируется решение о запланированном повышении размера заработной платы с 1 июля и 1 октября.

Я также привлекаю ваше внимание, уважаемые граждане, к тому, что в Украине сегодня сокращается финансирование программ лечения детей, страдающих туберкулезом, почти на треть. Более чем на 270 миллионов гривен сокращается. При этом практически отменили бесплатное питание, я уже об этом говорил. Власти сегодня говорят об одном, а делают так, как и всегда делали олигархи: делают все, чтобы сокращение расходов было осуществлено только за счет тех граждан, которые очень нуждаются в поддержке. То есть в очередной раз все бремя выхода из кризиса перекладывается на плечи простых тружеников.

Мы, коммунисты, предлагали  и еще раз напоминаем, что реальный путь – это путь, который  мы изложили  в антикризисной программе, в которой четко сказано, откуда брать деньги и каким образом  можно пополнять  государственную казну.

И последнее.  В состоянии ли нынешняя власть хоть что-то  сделать, чтобы действительно принести пользу нашим людям? К сожалению, мне дает основание утверждать, что нынешняя власть  не способна этого сделать, сегодня  схемы остались те же самые коррупционные. Идет торговля…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане  Симоненко, прошу завершувати. Дайте завершити

 

СИМОНЕНКО П.М.  То, что  мы видели при поджоге здания центрального комитета партии, украли всю технику, украли оборудование. Все это воровство лишний  раз свидетельствует, те, кто говорит…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова  народного депутата  Леонова. підготуватися народному депутату Борита.

 

12:48:44

ЛЕОНОВ Е.В.

Едуард Леонов, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Крим, Севастополь.

Брати і сестри українці! Окупант  на нашій території. Кримській півострів уже значний час окуповано Російською Федерацією. Безчинства, які зараз відбуваються на території України, засвідчують те, що окупант не збирається  зупинятися. Окупант через "п'яту колону", через комуністів, через інших зрадників намагається  навіть тут, в стінах Верховної Ради України, просувати свої ідеї так званого "русского мира", який насправді є миром не русским, є миром кремлівським, є миром людей, які не хочуть миру. Там у Москві навіть  під час  демонстрацій за плакат "Миру – мир!"  заарештовують і кидають у буцегарні. І саме такі ідеї несуть зараз оці послідовники Кремля, п'ята колона.

Якщо десь там щось  згоріло у  комуністів, то згадають свого  Ілліча: "из искры возгорится пламя". Ото, мабуть, що у них по підвалах  у їхніх  підпільних порностудіях, які  були  в їхньому офісі, мабуть що і возгорелось пламя від тої іскри.

Що стосується інших проблем, які в Україні є, то головною з них є зараз допомога тим людям, які потерпають на окупованій території. Верховна Рада України  зобов'язана   невідкладно ухвалити Закон про тимчасово окуповані території. Верховна Рада України зобов'язана невідкладно ухвалити доручення Кабінету Міністрів  України по розробці плану соціальної адаптації і підтримки тих людей, які зараз в своїй рідній державі опинилися біженцями і не мають такого статусу, бо не ухвалено відповідних законів і постанов.

Верховна Рада України зобов'язана невідкладно ухвалити Постанову про визначення статусу учасників бойових дій тим людям, які зараз захищають свою державу, свою рідну країну і в Криму, і на Сході України від тих окупантів, які через свою п'яту колону намагаються чинити заколоти в середині нашої держави.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вже подало відповідні законодавчі ініціативи. Олег Ярославович Тягнибок доручив мені внести пропозиції і ми внесли ці пропозиції. Але, на жаль, хоча в порядку денному на цей пленарний тиждень був передбачений розгляд і Закону про окуповані території з пропозиціями "Свободи", і Постанов про визнання учасників бойових дій, і Постанову про соціальну підтримку людей, які стали біженцями, внаслідок російської окупації. Жодна з цих постанов і законів не були розглянуті на цьому пленарному тижні.

Ми вимагаємо негайно вплоть до скликання позачергової сесії, але розглянути ці постанови, ухвалити ці закони і підтримати українців, які зараз потерпають на території своєї рідної держави від окупанта. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Борита. Підготуватися народному депутату Михайленко.

 

12:51:51

БОРИТА О.В.

Прошу передати слово Самойленку Василю Петровичу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, передати слово Самойленку.

 

12:52:06

САМОЙЛЕНКО В.П.

Шановні виборці, та атмосфера, ті дії, які відбуваються нині у Верховній Раді, адекватні нинішній суспільно-політичній ситуації в Україні. Вона тривожна і загрозлива для цілісності держави, повної її розрухи і банкрутства.

На мій погляд, недієздатною, неспроможною вирішувати наболілі проблеми в інтересах України, її народу є і Верховна Рада. Показовим  у цьому плані було вчорашнє пленарне засідання. Майже по кожному обговореному питанню між депутатами і владою відбувалися торги. Свідками цього базару були всі жителі України, особливо при зменшенні ПДВ на ліки.  Ви всі, шановні виборці, бачили, як Арсеній Петрович з барського плеча роздавав подарунки у вигляді задоволення забаганок окремих депутатів. Те ж саме було і при знятті ПДВ із зернотрейдерів, які, як сказав, знову ж таки, Арсеній Петрович, до власної кишені щороку клали з держбюджету 6 мільярдів гривень. І це дійсно так. Після неодноразових голосувань, перемовин за зачиненими дверима позиція влади різко змінилася, позитивне голосування обійшлося в ті ж 6 мільярдів. Те ж саме було і з податком на використання надр, при розгляді інших бізнесових питань, які відкрито і цинічно лобіювалися депутатами-олігархами. Люди все це бачать і не заради цього вони виходили на Майдані.

Пора покласти край ганебній практиці кнопкодавства. Сьогодні це робиться масово: в залі 150-200 депутатів, а табло омріяні 226-230 голосів. Що це таке? Не дай Бог, щоб так робили комуністи, галасу було б у ЗМІ на всю Україну. З цієї серії і багаторазове голосування за закони з порушенням Регламенту. Дійшло до того, що за окремі з них голосується 5-6 разів. Саме так вчора пропихали Закон по зниженню ПДВ на ліки. Якщо будемо діяти так і далі, то грош нам цена в базарний день. Тут, очевидно, варто дослухатись до людей: саморозпуститися, обрати доторканних, безоплатних, з робочих місць депутатів, як пропонує Компартія.

І ще про один нюанс. На трибуні дуже часто ми бачимо одних  і тих же депутатів, які б'ють себе в груди і кричать, що вони за народ. Один з них – радикал з вилами, який забороняє Компартію, звинувачує комуністів, а не себе і владу, що мовляв через них профукано Крим, доведено до ескалації напругу  в Україні. На трибуні робить себе правдолюбом, захисником народу і закликає комуністів голосувати за ті чи інші закони. А сам що робить?  Не голосує, як це було 4 квітня при розгляді змін до бюджету. Тричі злякався наш радикал. Таких вертихвостів у нас чимало. Давайте не на  словах, а на ділі дбати про людей, цілісність і суверенітет  України, як це продовжують усі роки робити комуністи.

І насамкінець… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

САМОЙЛЕНКО В.П.   … Новоград-Волинська Житомирської області до Миколаєва, які квартируються просто неба, живуть впроголодь і без заплати А в них сім'ї, діти, вони ж стали на захист суверенної України.

А щодо попереднього виступаючого, то я скажу, що ті, хто 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата Михайленко. Підготуватися народному депутату Ілику.

 

12:55:50

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Ольга Михайленко, Херсонщина, фракція Комуністичної партії України.

Уважаемые  избиратели, уважаемые коллеги! Сегодня все политические силы активно обсуждают концепцию рефрмы местного самоуправления, представленную привительством, которое по   мнению авторов должна спасти ситуацию на местном уровне активизировать работу органов местного самоуправления. Боюсь, что пока обсуждаем, и это делаем не один год, казалось бы, говорим и предлагаем правильные подходы, местное самоуправление погибает в прямом смысле этого слова, потому что государство продолжает грабить его. Кто мешает правительству сегодня дать возможность местному самоуправлению в рамках действующего законодательства работать самостоятельно хотя бы в сфере использования финансовых ресурсов, которые зарабатывает громада.

Вдумайтесь, сегодня громада платит налоги, в частности, за землю, другие, а воспользоваться ими своевременно не может. Более того, я вам приведу еще один пример: живые деньги  родителей, которые концентрируются в спецфонде на организацию питания детей в детских садах, тоже государство через казначейство изымает на другие нужды, а местные советы месяцами ждут их возврата. Это практика, к сведению, имела место и при старой, и продолжается она и при новой власти. Руководители местного самоуправления, в избранные громадой, вынуждены, унижаясь, ходить с поклоном к чиновникам Госказначейства и просить профинансировать те или другие расходы.

Обращаюсь к членам правительства. Сделайте единый казначейский счет местного самоуправления, с которого никто, кроме органов местного самоуправления, не имел бы права изымать ресурсы финансовые территориальных громад.

Следующая проблема, почему бюджетные организации, к примеру, детские сады, школы за отопление должны платить как промышленные предприятия? Из расчета по новой цене, а это более 5 гривен за один кубический метр газа, который используется для отопления, в то время, когда государство сокращает объем дотаций местным бюджетам. Сегодня с трудом идет проплата защищенных статей, а за капитальные расходы и кредиторку прошлого года и говорить не приходится. Подрядчики уже не выдерживают, обращаются в суды, не за горами счета местных советов будут заблокированы, а значит, местное самоуправление будет продолжать самовыживать. Коммунисты требуют от правительства принять меры по защите…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

МИХАЙЛЕНКО О.Д. …принять меры по защите финансовых ресурсов местных бюджетов и недопущению их использования без разрешения органов местного самоуправления. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Ілика. Підготуватися народному депутату  Момоту і пан Коваль передає пану Момоту свій регламент.

 

12:59:25

ІЛИК Р.Р.

Роман Ілик, фракція "Батьківщина", 121-й виборчий округ, Дрогобичина.

Шановні українці, дорогі колеги депутати! Сьогодні буду говорити про ліки чи, вірніше, на ціни на ліки, на тему, яка сьогодні надзвичайно актуальна і турбує передусім соціально не захищені верстви населення. Я маю на увазі в першу чергу інвалідів, пенсіонерів і усіх, хто сьогодні ледве зводить кінці з кінцями.

По правді кажучи, в Україні окремі ліки дорожчі на 20-30 відсотків від ліків, які продаються в окремих країнах Європейського Союзу, а деякі із них на 100 відсотків дорожчі, ніж аналоги, як продаються в Росії чи в Білорусії. Звичайно, такий стан справ,  який сьогодні наркомафія України реалізовує в Україні, за жодних обставин не може влаштовувати владу, не може влаштовувати людей, які мають безпосередньо впливати на ці процеси.

Саме тому вчора ми ухвалили закон 4645, який стосується введення ПДВ на ліки. Стосовно цього може бути багато дискусій: чи потрібно ПДВ на ліки, чи ні, - але, керуючись тим, що ми бачимо в цивілізованому світі, передусім в країнах Європейського Союзу, ми бачимо, що ця норма діє. І розмір цієї ставки ПДВ на ліки є різний, починаючи від 5-6-7 відсотків і завершуючи 20. Тобто розмір цього податку є різний.

Але чи потрібно це ПДВ було вводити зараз в Україні, наскільки це нагально було? Відповім вам як перший заступник голови профільного Комітету з питань охорони здоров'я: потрібно. Потрібному, тому що іншим чином оцю наркомафію в Україні побороти не можна.

Що відбувається насправді на фармацевтичному ринку? Штучно завищуючи ціну на окремі ліки, які купують оці бабусі, дідусі в аптеках, робиться виведення коштів в офшорні зони. В такий цинічний спосіб ті фармтрейдери здобувають в офшорних зонах надприбутки. Для того, щоб цього не відбувалося, оця мінімальна ставка ПДВ, яка впроваджена на рівні 7 відсотків, дасть можливість чіткого обліку всього, що ввозиться на територію України, з точки зору фармакологічних засобів.

Тут ми можемо сказати про те, що можна було зробити це покроково. Для прикладу: спочатку ввести ставку 5, 6, а згодом перейти до 7 відсотків, - але вже є, як є. Тому я думаю, що відтікання шалених коштів з бюджету України уже зараз є унеможливленим.

І на завершення я хочу сказати, друзі, що дуже важливо нам заслухати тут, в сесійному залі, усіх компетентних, хто має відношення, людей і представників органів влади до фінансових питань. Адже те, що відбувається сьогодні з гривнею...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу дати завершити.

 

ІЛИК Р.Р. …те, що сьогодні відбувається з гривнею, з девальвацією, те, що відбувається з ростом курсу долара в тому числі і на міжбанку, викликає дуже багато питань і дуже багато протиріч в суспільстві. Для того, щоб заспокоїти ті процеси, для того, щоб ми почули все-таки правду, що відбувається. Я думаю, надзвичайно важливо, щоб наступного тижня на пленарному засіданні усі компетентні посадовці доповіли з приводу цього питання і заспокоїли як вкладників, так і громадян, які отримують і пенсії, і заробітні плати.

Дякую за увагу. Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Момота. Підготуватися народному депутату Стойкові.

 

13:03:19

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 виборчий округ, Дніпропетровськ.

Шановний Руслане Володимировичу, шановні колеги, шановні виборці!

Майже кожного дня ми чули з трибуни заклики про необхідність призупинення виконання військових замовлень з Російською Федерацією українськими підприємствами. Я розумію почуття, які рухали моїми колегами у цьому випадку, і з ними згоден. Але, що буде тепер на цих підприємствах. Ми повинні розуміти, що ці підприємства - це тисячі робочих місць, які знаходяться в тих регіонах України, де ситуація і так неспокійна та нестабільна.

Ми хочемо завтра отримати соціальний вибух, думаю, що ні. В своїх діях  та висловлюваннях ми повинні керуватися одним принципом: чим швидше наша економіка ввійде в нормальне русло, чим швидше люди відчують увагу та турботу від держави, тим швидше все у нас буде нормально, і нашу країну не буде трясти.

Сьогодні я пропоную уряду та  вам, колеги, гарантувати хоча б найбільшим нашим оборонним підприємствам державні замовлення на найближчі роки.

Зокрема, ми можемо гарантувати замовлення авіазаводам, виробникам танків і бронетранспортерів, озброєння, засобів зв'язку і іншим підприємствам оборонної галузі.

Враховуючи практичну втрату нашого флоту, ми сьогодні можемо дати перспективу щодо завантаження наших суднобудівних підприємств  в Миколаєві, Херсоні, Одесі та Києві.

Перспективно ми  можемо говорити про "Південмаш" в ракетобудуванні, про "АвтоКраз", який може виготовляти як броньовані  автомобілі, так і армійські вантажівки. Не можемо забути підприємства як "Іскра", "Топаз", "Хартрон", "Форт" та інші.

Я розумію, що сьогоднішній стан економіки не дозволяє зробити все відразу, але ми зобов'язані позначити перспективу. Протягом місяця необхідно розробити комплексну перспективну програму підтримки  оборонної галузі з конкретними планами та фінансуванням. Прошу колег-депутатів та керівництво країни почути цю проблему. Я готовий максимаоьно брати участь в підготовці цієї програми  та прошу всіх приєднатися до цієї ініціативи незалежно від політичних поглядів. Сьогодні ми з вами бачимо, що відбувається, якщо питання оборони регулярно ігнорується.  Давайте не повторювати помилок останніх років. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Стойка, підготуватися народному депутату Кириленкові.

 

13:06:09

СТОЙКО І.М.

Дякую, пане Руслане. Іван Стойко, Партія "За Україну", фракція "Батьківщина". Шановні колеги-депутати, дорогі українці. Хочу розпочати з того, чим завершив мій попередній колега, котрий був  на трибуні. Ви розумієте, ті підприємства, які виробляють військову техніку, вони повинні працювати. Але вони повинні працювати на Україну і на весь світ. На Росію сьогодні я категорично проти, щоб вони працювали. Бо коли ми даємо тій же Росії нашу військову техніку, яка буде стріляти в українців, даруйте, тоді і не буде кому працювати.

Але сьогодні ми хотілі би говорити про економіку, хотіли би говорити про соціальні гарантії наших громадян. Не приходиться, тому що ми практично воюємо з режимом Путіна. Путіна, який став новітнім Гітлером особисто для мене і більшості  українців, який не має право вказувати Україні як нам жити і як будувати нову демократичну Україну після режиму, котрий не тільки збанкрутував, котрий не тільки викрав фактично весь бюджет України, але і  зробив усе аби тут відбулася агресія Путіна проти нашої з вами святої землі.

Тому, дорогі українці, ми сьогодні повинні робити все аби Україна була єдина. І те, що нам нав'язують, начебто  схід і захід різні – це неправда. Нехай в багатьох випадках російськомовні українці на сході хочуть жити в єдиній великій українській державі. Вони хочуть жити тут, творити, навчатися, працювати для майбутнього своїх дітей. Вони не хочуть аби бойовики захоплювали адміністрації обласні, вони не хочуть, щоб там диверсанти чужої країни, представники ФСБ Росії і ГРУ – Генштабу Росії сиділи в масках, озброєні до зубів і вказували нам, як Україні жити. Тому ми повинні ту т бути єдиними і не розпалювати ворожнечу, не говорити, що начебто українці на сході  якоїсь іншої думки.

Дорогі українці на сході сказали, уже останнє соціологічне опитування було, що вони за те, аби жити в єдиній  українській державі і ніхто їм не забороняє розмовляти будь-якою мовою. Тому сьогодні, говорячи про майбутнє України, ми повинні розуміти, що за нами весь світ, за нами Європа.

Вчора на Парламентській Асамблеї Ради Європи, на сесії було показано, що Європа сьогодні разом з нами і вона засудила криваві дії Росії в Криму, вона засудила агресію, позбавивши Росію до кінця року голосу і взагалі бути на будь-яких представницьких акціях зі сторони Парламентської Асамблеї Ради Європи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

СТОЙКО І.М.  Таким чином, Європа і весь світ об'єдналися з Україною і я думаю, що ми зробимо сьогодні усе аби Путін не пішов далі, аби зупинити того ворога, агресора, фашиста, який стоїть на кордонах України. і для цього в нас є всі засоби,  українські Збройні Сили готові дати відсіч.  Дякую вам. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Кириленка. Підготуватися народному депутату Дзарданову.

 

13:09:53

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну!", "Батьківщина".

Шановні виборці, шановні колеги! Хочу привернути ще раз увагу до того, що Крим опинився на порозі етнічних чисток.

Три тижні тому було викрадено невідомими особами кримського татарина, активіста кримськотатарського руху. Потім він знайдений мертвим на околиці Сімферополя. Три дні тому у Сімферополькому районі Ак-Мечеть лише за те, що кримський татарин послуговувався своєю рідною кримськотатарською мовою, його було схоплено, по-звірячому побито.

Ці етнічні чистки стосуються і українців в Криму. Убито уже два офіцери Збройних Сил України у Криму. Жоден із тих, хто це скоїв, не покараний. І ми думаємо, що покараний і не буде, оскільки все це робиться при повному сприянні самопроголошеної кримської влади.

Учора під тиском озброєних людей було знято  з посади  керівника української гімназії в Сімферополі, єдиної гімназії в Сімферополі, Наталії Руденко. Всупереч протестам батьків, учнів і так далі. Окрім факту незаконного зняття відомої учительки Наталії Руденко, яка визнається в усьому світі, а не тільки в Україні, насторожує і обурює навіть не лише це, а те, що єдина у Сімферополі школа з українською мовою викладання буде закрита і перетворена на школу з російською мовою викладання. Як і решта ще п'ять шкіл україномовних, яких лише шість було у Криму. Це означає, що українці практично у Криму стають під забороною. І це є офіційна політика не тільки самопроголошеної кримської влади, але і політика Путіна, Медведєва і всіх тих, хто окупував Крим.

Крім того, сепаратиські рухи, які підняли голову на сході України, вимагають збільшення повноважень і збільшення автономії. Недивлячись на те, що жодних більших повноважень протягом минулого часу минула влада цим регіонам не надавала, теперішній уряд готовий розглядати ці  можливості, але велика межа є між збільшенням повноважень для регіонів і проголошенням самопроголошених республік, які мають  на меті відколювання від України  і  творення тут, продовження творення території Російської Федерації.

З огляду на це, ми вважаємо, що всі дії, які відбуваються на сході України  озброєними людьми, безумовно, повинні отримувати відповідь від   української держави. Люди, які налаштовані  на діалог, можуть і повинні  бути почуті. Люди, які  не  хочуть діалогу, а  хочуть  стріляти  із автоматів по мирним громадянам лише  за те, що вони мають іншу точку зору, повинні нести відповідальність згідно Конституції і законів  Української держави. І неодмінно, ті, хто за єдність України  і за європейську  єдину…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити, будь ласка.

 

КИРИЛЕНКО В.А.  … за європейську єдину Україну,   переможуть. Бо такою  тепер є воля українського народу, який, до  речі, ось ця московська  хунта із  своєю агресією в Криму і загрозами на  сході об'єднала як ніколи. І ми неодмінно переможемо.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Дзарданов. Підготуватися  народному  депутату Яворівському.

 

13:13:29

ДЗАРДАНОВ М.С.

Уважаемые  избиратели, руководство  Верховной Рады! Мир имеет один  серьезный недостаток – он иногда взрывается.  И вот Планета находится на грани этого взрыва, но об этом чуть позже.

Сегодня  я хочу сказать одно: фракция Компартии  Украины в Верховной Раде Украины крайне обеспокоена социальным положением тех  военнослужащих, которые вышли из Автономной Республики Крым. В Николаевской  области сегодня размещено около 600 таких  военнослужащих и членов их семей, планируется   их более  тысячи. Областной совет выделил на их содержание, питание около 900 тысяч, но это всего лишь по  2 тысячи  гривен  на каждую семью. Их разместили, как правило, на базах отдыха, в отдельных общежитиях воинских частей, которые еще сохранились. Но это крайне мало. Сегодня  на каждую семью в среднем надо, чтобы государство выделило не менее 300 тысяч с учетом стоимости жилья.

Это по выбору: или жилье, или вот эти 300 тысяч гривен. В расчете на Николаевскую область – это примерно около 200 миллионов. Если учитывать, что такое же положение в Одесской, Херсонской, Киевской областях, ряде других областей, куда выехали военнослужащие – то, в общем, сегодня в бюджете надо предусмотреть не менее миллиарда на вот решение жилищной проблемы для этих военнослужащих. По работе – это проблема будет решена.

Но, почему возникла проблема сегодня размещения военнослужащих? Опять же живые проблемы по Николаевской области. У нас находилось 20 лет назад более 200 воинский частей, десятки военных городков. Сегодня все это уничтожено. Тот НИИДар, где я когда-то работал, НИИ дальней радиосвязи - это загоризонтная радиолокация, сегодня там нет даже фундамента. А были общежития, была столовая, была гостиница, был жилой дом. Ничего, даже фундамента.

Такая же ситуация в Очакове, в Вознесенске, Первомайске, где находились крупные воинские части. Если бы эти воинские части сохранили, проблем бы не было с жильем.

И последнее. Гитлер сегодня от счастья сегодня переворачивается в гробу. Потому что дело его поджег Ригсдага, сегодня уверенно продолжают на Украине.  В частности была попытка поджога Верховной Рады, вы знаете, несколько недель назад, подожгли ЦК. И те, кто вчера хлопал этому вопросу, находятся в этом зале. Помните, не надо трогать тигра. С Россией тоже шутить нельзя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Дзарданов,  закінчуйте, будь ласка.

 

ДЗАРДАНОВ М.С.  ... Советский Союз вывели из Лиги Наций, началась Вторая мировая война. Смотрите, чтоб не началась третья.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Яворівський. Підготуватися Кіссе.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ О.В.

Шановні наші виборці, я піднявся на цю трибуну для того, щоби  бодай коротко вас проінформувати про таке унікальне, чисто українське явище, породжене Майданом, породжене українською патріотичною, демократичною революцією, як "Автомайдан".  Ця ідея народилася в киян,у  власників автомобілів, сьогодні вона стала популярною, фактично вона розповсюджена майже по всій Європі і цим методом, революцією на колесах, користується фактично дуже багато протестних сегментів у різних країнах. Я дуже радий, що мені довелося від імені Майдану бути разом із "Автомайданом", побувати в найгарячіших, найпринциповіших точках. Найбільше, звичайно, вдалим був рейд, десь п'ятитисячний, автомобілів у лігво Януковича, де було проведено мітинг, це ми робили разом із "Свободою", разом із "УДАРом". Ми побували також у Захарченка двічі. Побували у Пшонки двічі. Пшонка, до речі, після того, як ми в неділю побували в нього під дачею і протролили його там, вранці зібрав прокурорів і каже: "Яворівський у мене був двічі в гостях. А чого в нього ніхто не був?" Через те я вдячний Майдану, які взяли під охорону мою садибу і  коли ті приїхали серед ночі робити свою чорну справу і коли побачили скільки там людей, то вони розвернулись і поїхали. Я це кажу до того, що я звернувся до Кабінету Міністрів і прошу це зафіксувати, як мій депутатський запит про те, що ті спалені автомобілі – це були спалені автомобілі активістів "Автомайдану". Ті автомобілі сьогодні, коли Кабінет Міністрів  буде розпродувати свої автомобілі, то щоби вони були продані в першу чергу оцим автомайданівцям, в яких спалені машини. Їх не багато, десь біля 20-и.

 І друге. Лежить моя Постанова, і я думаю, що вона буде поставлена наступного тижня, про створення слідчої комісії. на сьогоднішній день ніхто палець об палець не вдарив для того, щоб розслідувати всі ті незаконні дії автоінспекторів, які виписували заднім числом по 20-30 викликів тих чи інших, які позабирали права незаконно, і ті самі суди, я переконаний, що все стане на свої місця.

І на кінець, просто не можу… Завершую. Не можу не зачитати вірш, ви знаєте, Настя Дмитрук, цей вірш є в Інтернеті. Я просто хочу його опублічити з трибуни Верховної Ради:

"Никогда мы не будем братьями,

Ни по Родине, не по матери.

Духа нет у вас, свободными

Нам не стать даже с вами сводными.

Вы себя окрестили старшими.

Нам бы младшими, да не вашими.

Вас так много, а жаль – безликие.

Вы – огромные, мы – великие.

А вы жмете, вы все маетесь.

Своей завистью вы подавитесь.

Воля – слово вам не знакомое,

Вы все с детства в цепи закованные.

У нас дома… У вас дома молчанье…"

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Два рядки ще.

"У вас дома молчанье – золото,

А у нас жгут "коктейли Молотова".

Да, у нас в сердце кровь  горячая.

Что ж вы нам за родня незрячая?

А у нас всех глаза бесстрашные.

Без оружия мы опасные.

Повзрослели и стали смелыми.

Все у снайперов под прицелами.

Нас "каты" на колени ставили.

Мы восстали и все исправили.

И зря прячутся крысы, молятся.

Они кровью своей умоются.

Вам шлют  новые указания.

А у нас тут – огни восстания.

У вас царь, у нас – демократия.

Никогда мы не будем братьями!"

Це – 21-річна Настя Дмитрук написала оцей дивовижний вірш. Оце – відповідь найновішого українського покоління російським загарбникам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу до слова народного депутата Кіссе. Підготуватися народному депутату Губаревій.

 

13:21:12

КІССЕ А.І.

Уважаемые коллеги, дорогие избиратели! Я хочу перевести в такую экономическую, социальную плоскость свое краткое выступление.

Буквально чуть больше года назад, в сентябре прошлого года было принято Постановление Кабинета Министров и принята соответствующая концепция развития украинского Придунавья на 2014-2017 года. В этой концепции были отражены те основные задачи, которые необходимо было реализовывать на юге Одесской области. Были даны соответствующие поручения Одесской областной государственной администрации, создана рабочая группа, которая проработала довольно таки эффективно, и наработала предложения, которые переданы в Кабинет Министров Украины для того, чтобы  принять соответствующую программу развития украинского Придунавья, и казалось бы, что она должна быть принята по решению жизненно важных вопросов - это дорожного строительства, энергообеспечения, водообеспечения и ряда других вопросов, которые тревожат многонациональный край. Но те события, которые произошли, к сожалению, не дали возможность принять соответствующий документ.

Пользуясь случаем и трибуной Верховного Совета, я обращаюсь к Премьер-министру Украины с просьбой, а мои избиратели обращаются с требованием: продолжить работу над данной программой. И надеемся, что в ближайшее время она может быть принята с отсрочкой исполнения. Но те вопросы, которые там заложены, они должны найти свое отображение и реализацию в ближайшие годы.

И второе, на что я хочу акцентировать внимание. Сейчас активно идет избирательная кампания. Пользуясь случаем депутата-мажоритарщика от 142 избирательного округа, в который входят Тарутинский, Арцизский, Болградский, Саратский, Килийский районы, я обращаюсь к кандидатам в Президенты, к их избирательным штабам. Дороги друзья, я от имени своих избирателей приглашаю вас посетить не только районные центры юга, Одесской области, Бессарабии, но маленькие и большие села. Я думаю, это будет интересно как для жителей, а вам полезно для дальнейшей деятельности при избрании Президентом Украины.

И последнее, на что я хочу обратить внимание. Сегодня рассматривался вопрос касательно языковой проблемы, которая есть у нас в Украине. Я принимал участие в заседании специальной комиссии как наблюдатель или просто как народный депутат Украины. Безусловно, это очень болезненный вопрос, но сегодняшнее внесение и обсуждение, вы знаете, прошло так, очень скоропостижно, спикер парламента не дал возможность всем высказать свою точку зрения. А что самое главное? То, что в этом направлении что-то надо делать, - это факт, но не был роздан документ, который обсуждался…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

КІССЕ А.І. …какой последний вариант, что мы собираемся отправлять в Венецианскую комиссию? Услышаны ли все национальные меньшины, которые проживают в Украине? Я думаю, что на это стоит обратить внимание. Еще раз хочу обратиться к спикеру и к вам с тем, что бы давали возможности  депутатам высказывать свои точки зрения. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Губар. Підготуватися народному депутату Байдюк.

 

13:25:05

БАЙДЮК Л.М.

Уважаемые избиратели, уважаемые коллеги, 22 года независимости не хватило украинскому руководству на решение очень болезненной проблемы для Севастополя.

Президенты, бывшие Кучма и Янукович так и не выполнили своих обещаний  инициировать принятие Закона "О статусе Севастополя".

Город-герой оставался единственным в стране, жители которого не имели права самостоятельно избрать себе мера.  Кроме того, людей возмутила отмена Закона" О языках" это могло стать последней каплей, которая переполнила чашу терпения. Однако, главная причина происходящего – глубокое разочарование. Вот рассказываю как олигархи владеющие предприятиями в Севастополе, до чего доведены эти предприятия.

Неэффективный собственник Севморзавода в Севастополе имени Серго Орджоникидзе кандидат в президенты Порошенко, инвестиции не вкладывает. Из 18 тысяч работающих сейчас на заводе 400 человек, и те работают несколько дней в неделю. Задолженность миллиардер не обеспечил погашение задолженности  по зарплате еще за февраль месяц. Зарплата на этом заводе самая низкая в Севастополе, в четыре раза ниже, чем на 13 заводе Черноморского флота.

Терминал, значит, по перевалке зерна олигарха Ахметова действует пока, ну, кроме жалоб населения на загрязненность окружающей среды, толку от него нет ни какого.

Город обеспечивал  существование в основном за счет крох перепадавших ему от базирования Черноморского флота.

За вторую часть марта украинское правительство не выплатило пенсию, не перечислило, и заблокировало карточки. Сейчас пенсия выплачивается только через почту, и уже выплачена за март, и заканчивает выплачиваться за апрель на 25 процентов выше чем, значит, предусмотрено украинским Пенсионным фондом.

Большинству людей трудно было принять и поддержать агрессивность праворадикального сектора Евромайдана. Жители Севастополя  в силу  своей территориальной отдаленности вначале с ужасом наблюдали захватывающий ремейк "Боротьба за владу", осознавая, что их это не касается, но когда хаос, повергший страну в пучину беззакония, бандитские захваты админзданий, варварское уничтожение памятников, мародерство, поджоги домов политических противников, угрозы их жизни, стали расползаться за пределы Киева, люди стали понимать, что из зрителей превращаются в участников этого страшного кино со всеми вытекающими для них последствиями.

Это, кстати, уже перебазировалось, вот эти безобразия, в зал Верховной Рады, где представители нацистской "Свободы" угрожают жизни. Не став выразительницей интересов всей Украины, и не отмежевавшись от влияния право-радикальных сил, новая старая власть с ее до боли знакомыми лицами и повадками вряд ли могла рассчитывать на популярностью. А отмена Закона о языках, подкрепленная русофобской риторикой свободовца Тягнибока з трибуны Верховной Рады просто оттолкнула чуть ли не половину страны. Скорее всего, перспектива стать людьми второго сорта и дала толчок к пробуждению гражданского самосознания.

Севастопольцы, теперь уже точно зная, что им есть что терять, не испугавшись, не заховались, а дружно вышли на митинги отстаивать свои законные права без коктейлей Молотова и горящих покрышек, потому что своим городом они дорожат. (Шум у залі) Эта временная власть сравняла понятия "федерализма" и "сепаратизма", развернув настоящий террор против жителей юго-востока, отстаивающих свои конституционные права. Пример, двух стран – США и Бельгия, которых вы так часто посещаете, их представительства в Украине живут нормально на федеральной основе.

Так вот, Компартия предлагала провести референдум, чтобы не было пролития ни единой капли крови – власть не послушала. Мы предлагали антикризисную программу выхода из кризиса – власть тоже не послушала. Может быть, не надо было брать кредиты в МВФ? Так вот, если севастопольцы сегодня больше доверяют соседней державе – это не их вина, а беда нынешней украинской власти, которая не сделала еще ничего для своих граждан, уже успела поделить их на своих и чужих. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Бойко. Підготуватися народному депутату Міщенкові позафрак.... Сергію.

 

БОЙКО В.Б.

Володимир Бойко, 165-й виборчий округ, Тернопільщина, фракція "Батьківщина".

Щоб побороти корупцію, треба її спешу очолити. З таким гаслом працювала попередня влада і саме правоохоронні органи, які мали боротися із проявами корупції займалися її породженням. В Тернопільській області протягом кількох попередніх років діяла чітка та злагоджена система поборів із підприємців, забудівників, сільгоспвиробників, покривалися злочини чиновників. Правоохоронні органи перетворилися в реальну систему, спрямовану проти інакодумаючих. Як відомо, Служба безпеки України  не впоралася із своїми основними завданнями – захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності. Все частіше в засобах масової інформації  оприлюднюються докази, що СБУ протягом декількох останніх років наче навмисно системно сприяла здачі національних інтересів України.

Привертають увагу численні факти організації провокацій під час мирних протестів українських патріотів в період з листопада 2013 року по лютий 2014. На жаль, представники Януковича продовжують обіймати високі посади і зараз. Так Управління Служби безпеки України в Тернопільській області очолює Юлик Іван Володимирович, який залишився у спадок від попередньої влади. Складається враження, що замість боротьби з корупцією та поборами основним завданням начальника обласного СБУ стало призначення його сина, Юлика Богдана Івановича на ще одну високу посаду керівника Служби автомобільних доріг  у Тернопільській області.  До цього син діючого начальника СБУ в Тернопільській області працював у тому ж відомстві, що і зараз, тільки на посаді першого заступника начальника.  Призначення Богдана Юлика відбувалося незважаючи на категоричну незгоду  працівників дорожнього господарства Тернопільщини, яку вони висловили під час зборів 31  березня 2014 року. Мільйони людей, які в різний спосіб докладалися до повалення тоталітарного режиму Януковича, виступали і за звільнення керівної ланки правоохоронних органів на місцях. Люстрація – це вимога суспільства. Сьогодні як ніколи існує необхідність повернення довіри до усіх правоохоронних органів. Жоден колишній керівник, який обслуговував Януковича,  його сім'ю та найближче оточення, не повинен залишитися працювати в державних органах, а тим більше в правоохоронних. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Міщенка.

 

13:32:11

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, 98 округ, Київщина. Шановні громадяни України! За цей місяць мені надійшло тисячі звернень і листів відносно болючого питання, яке піднімається постійно в цій сесійні залі. І мене питають, чому постійно його ігнорують, чому його постійно не ставлять. А це питання спадщини.

Мені досі говорять про те, що це незначуще питання, воно нікому не потрібне, нащо ти його піднімаєш, нащо ти блокуєш трибуни, нащо ти постійно про це говориш. Я відповідаю цим народним депутатам і чиновникам, що ви ніколи не були у шкурі тих людей, які пройшли поневіряння. Коли та мазанка, яка коштує в селі, переходячи від батьків до своїх дітей, а потім ті діти передають своїм дітям, а ті діти знову передають їм, вона коштує вже сотні тисяч гривень. Вона не має такої ринкової ціни, тому що держава не допомагала її будувати цій сім'ї. І, на жаль, знову і знову з року в рік сім'я повинна сама за себе платити за те, що держава їй нічого не дала.

І сьогодні пройшов тиждень, і знову його не поставили. Чому? А тому що іде цинічне блокування. Тому що гроші перевищують те, що потрібно сьогодні народу. Сьогодні ніхто із чиновників і депутатів голосно не кричить про цю проблему. Чому повинен син чи дочка, чи онук оцінювати своє майно? Чому вони повинні вистоювати черги, багатотисячні черги роками за оформлення своєї мазанки? На жаль, на сьогоднішній день так корупція, яка в цій сфері існує,  це оцінщики, це нотаріуси, вона залишається. Я дякую тим лідерам фракції, які на тому тижні поставили це питання для того, щоб   ми проголосували за нього, це в першу  чергу Олегу   Тягнибоку, це Донію. Але, на жаль,  ці два голоси цих двох лідерів фракції  були не почуті, і мій голос.  Тому я знову закликаю  всіх громадян України звертатися до  керівництва Верховної Ради, до лідерів фракцій, до Прем'єр-міністра для того, щоб вони нарешті на наступному сесійному тижні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

МІЩЕНКО С.Г.  … щоб вони на наступному сесійному тижні поставили першим питання для того, щоб спростити  людям  оформлення спадщини і побороли ту корупційну схему, яка вже багато років існує.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До слова запрошується народний депутат Чорна Галина. Підготуватися народному депутату Ляшкові.

 

13:36:05

ЧОРНА Г.М.

Галина Чорна, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановне товариство, сьогодні, зважаючи на виклики часу, ми   з вами маємо навчитися  більш оперативно реагувати на те, що відбувається  в Україні, і повчитися цьому маємо десь навіть, на жаль,  і у нашого північного сусіда. Пригадаймо, що коли  чобіт окупанта щойно ступив на кримську землю,  перше, що зробила Росія, - це відключила всі  без винятку українські телеканали. Відключила заради того, аби  мати можливість  неконтрольовано зомбувати кримців своїми  ідеологічними постулатами. При цьому кілька тижнів знадобилося   Україні для того, аби вчини відповідний аналогічний крок – заборонити  чотири  російські телеканали, які збурювали сепаратистські настрої на сході України.

Так само, шановне товариство, кілька тижнів знадобилося Україні для того, аби  від того моменту, коли  у цьому сесійному залі   вперше було  оголошено  про необхідність, оголошено зокрема  свободівцями  про  необхідність заборонити сепаратистські проросійські організації, які зокрема  зараз дуже активні були на сході України,  і до того моменту, коли це було реально зроблено.

На жаль, можливо  через цей втрачений час   сталося дуже багато лихих речей, і, зокрема, загинув наш "свободівець", наш побратим Дмитро Чернявський, який був вбитий під час одного з сепаратистських мітингів, коли захищав учасників акції за єдину Україну.

Таким самим надважливим законом на сьогоднішній день є закон про проведення люстрації в Україні. І необхідність ухвалення цього закону обумовлюється кількома речами, кількома пунктами, але виділити варто найосновніші два.

Перше. Шановне товариство, сьогодні в багатьох областях немає можливості звільнити чиновників, які заплямували себе співпрацею з режимом Януковича, адже все це досвідчені управлінці, і вони, відверто кажучи, буду доволі хитрими, знають чимало шпаринок, аби якомога довше залишитися при владі. І що вони на сьогодні роблять: вони попросту йдуть в довготривалі лікарняні відпустки. Ці лікарняні відпустки вони, очевидно, будуть продовжувати доволі тривалий час. І лише ухвалення закону про люстрацію дасть можливість звільнити цих чиновників і призначити нових людей, які будуть працювати на побудову тієї України, яку ми обіцяли виборцям.

Так само ухвалення цього закону про люстрацію, як вже говорилося, забезпечить нас звільненням від тих людей, які сьогодні на сході України, ці люди заплямовані співпрацею з режимом Януковича, які є центрами, довкола яких зараз обертаються, крутяться оці деструктивні сепаратистські елементи, які, зокрема, навідуються до нас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте, будь ласка, завершити.

 

ЧОРНА Г.М. Отож, шановне товариство ухвалення цього закону про люстрацію – це є виклик перед суспільством, це є виклик перед нашими депутатами. І наш обов'язок – все-таки на наступному тижні знову повертатися до нього і зробити все для того, аби ми запровадили той ключ, який буде ключем для спокою на сході України і ключем для оновлення влади, зокрема на місцях. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу до слова народного депутата Ляшка.

 

13:39:49

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Упродовж уже тижня в місті Луганськ терористи захопили і утримують обласне управління Служби безпеки України. Коли наші політичні опоненти: депутати від "Регіонів", депутати від комуністів – виходять розказують про те, що там протестують мирні громадяни, я хочу, щоб вся країна знала: в захопленому терористами управлінні Служби безпеки в Луганській області вони мають у своєму розпорядженні тисячу одиниць зброї: 800 автоматів, 28 снайперських гвинтівок, гранатомети, два крупнокаліберних кулемети, гранати тощо. Вони озброєні до зубів. Сьогодні так званий "штаб армії Півдня і Сходу" вимагає, оголосив вимогу проголосити "Луганську народу республіку" і впродовж десяти днів провести референдум про входження  цієї так званої "Луганської народної республіки" до складу Російської Федерації.

Хочу нагадати: раніше проголошення республік оголосили особи, які захоплювали адміністративні приміщення у Харкові і Донецьку. Я думаю, що для всього світу, і в тому числі, для українських громадян, очевидно, що  ці терористичні дії плануються, фінансуються, організовуються і направляються спецслужбами Російської Федерації за допомогою прямих агентів і диверсантів  всередині країни, а так само агентів впливу.

Зокрема, в управлінні Служби безпеки у Луганській області одним з тих, хто керує терористами, є Олексій  Лерке, громадянин Росії, Валерій Болотов – громадянин України, завербований ФСБ Російської Федерації, а так само інші платні агенти російських спецслужб.

Хочу зауважити  для тих луганчан, якими маніпулюють диверсанти, що організатори захоплення Управління Служби безпеки в Луганській області, до того, як захопити приміщення, свої сім'ї вивезли в Росію. Сьогодні їхні сім'ї перебувають в Ростовській області. Кожному з тих, хто буде стріляти, обіцяно по 20 тисяч доларів і підтримку на випадок загибелі.

Я звертаюся до влади діяти рішуче відносно  терористів, діяти відповідно до вимог законодавства українського, я вимагаю від української влади поставити ультиматум терористам, або вони негайно складають зброю і звільняють приміщення, або діяти з ними відповідно, як з терористами діють у всьому світі: або в тюрму, або ногами вперед на кладовище. Іншої розмови з терористами не буде. Складайте зброю, потім будемо говорити. Людина зі зброєю – це терорист.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До слова запрошую народного депутата Сабія.

 

13:43:08

САБІЙ І.М.

Ігор Сабій, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 189 виборчий округ, Хмельниччина.

Шановний пане головуючий, шановні українці! Прийшла весна, почався так званий період великого молока і в селян виробників молока знову почалися проблеми як і кожен рік.

Молокопереробні заводи в черговий раз, спираючись на те, що Росія не бере український сир, починають знову знижувати закупівельні ціни на молоко. Ми знаємо і всі розуміємо, що на сьогодні селянин має тільки два джерела живих грошей на селі. Це є пенсія і гроші, які вони отримують за здане молоко. Переробники, не дивлячись на те, що більшість з них все-таки працює на внутрішньому ринку, знову знижують ціну.

Ми вимагаємо від антимонопольного комітету вжити рішучих заходів для того, щоби припинити ці картельні змови. Крім того, що ми вимагаємо рішучих дій від органів влади, ми також пропонуємо законопроект для підтримки фізичних осіб сільськогосподарських товаровиробників.

Ще в минулому році  мною та групою депутатів був зареєстрований законопроект 2414а про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки фізичних осіб сільськогосподарських товаровиробників. Він стосується того, щоби стовідсотково ПДВ, яке залишається у переробних підприємств, поверталося сільськогосподарським виробникам.

Тому що на сьогоднішній день януковичівська влада 50 відсотків цього ПДВ направляла у спецфонд, з якого потім фактично кредитувала олігархів для будівництва великих товарних ферм.

Голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок в понеділок на Погоджувальній раді буде вносити цей законопроект  для розгляду на наступному пленарному тижні.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" від імені всіх сільгоспвиробників України, не побоюся цього сказати, вимагає від Погоджувальної ради обов'язково в наступний тиждень розглянути цей законопроект для того, щоб наші селяни могли отримувати справедливу ціну за свою працю.

Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу слова, це останній буде, бачу,  виступ  сесійній залі  народного депутата Кайду.

 

13:45:46

КАЙДА О.П.

Шановні народні депутати, шановні українці! В сьогоднішній ситуації, коли українське суспільство вимагає люстрації, як державних службовців, так і керівників державних компаній, викликає подив збереження на посаді голови правління "Укргазбанку", а це є тертій за розмірами державний банк, такої одіозної фігури як Мамєдова,*** якого у фінансових і бізнес-колах називають казначеєм Арбузова, який, як відомо був казначеєм сім'ї. Мамєдов був призначений безпосередньо за вказівкою Януковича, питання по ньому вирішував його син Олександр Янукович за проханням тодішнього Голови Національного банку України Арбузова. Під час президентства Януковича у фінансовій системі України було сформовано так звана правильна корупційна вертикаль, яка передбачала участь у фінансових схемах наступних людей: Абузов, Мамєдов, Курченко. "Укргазбанк" отримував необмежений доступ до рефінансування Національного банку та брав активну участь у фінансуванні структур, що мають пряме відношення до сім'ї Януковича, зокрема Курченка. Казначейські схеми Мамєдова пов'язані із купівлею-продажем валюти, зокрема по встановлених для своїх людей курсами, які дозволяли отримувати надприбутки та ділитися із своїми покровителями. Ця група розробляла та реалізовувала програми, спрямовані на піднесення іміджу Партії регіонів та Януковича за рахунок активного використання державних коштів. активно популяризувало роботу в областях і позиціонувало "Укргазбанк" як структуру, що займається ініціативами Януковича і також відбувався тиск на працівників, на рядових працівників цього банку. Слід зазначити про бездумне витрачання коштів банку, які є державними по суті, на проведення гучних корпоративних заходів, реклами, виплати премій надбавок, виведення коштів на дрібні кишенькові банки, зокрема "Глобус", "Радикал" та інші.

Наступне. Було створено Мамєдовом за вказівкою Арбузова нову банківську   асоціацію НАБУ. Фактично ця асоціація не займалася захистом учасників ринку, а діяльність її була спрямована на здійснення контролю за банками зі сторони Арбузова. Отримання поборів від банків за фіктивні проекти та фактично відмивання коштів.

Також було запроваджено корупційні схеми із найбільшими державними компаніями по утриманню на економічно невигідних умовах кредитів, сплати високих комісій з метою подальшого розподілення прибутку.

Враховуючи наведені факти, вважаємо за необхідне терміново відсторонити від керівництва банку корупційного правління та проведення комплексного аудиту за участю правоохоронних органів, що дозволить не тільки припинити злочинну …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити, будь ласка.

 

КАЙДА О.П.  Що дозволить припините злочинну діяльність не тільки керівництва банку, а і отримати додаткові матеріали для слідства по фінансовій стороні діяльності сім'ї.  Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, чергове пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться 15 квітня цього року о 10 годині.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Дякую. До побачення.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку