ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

10 квітня 2014 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України О.В.ТУРЧИНОВ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я чекав, поки зайдуть всі депутати, ну бачу, що вони все не заходять і не заходять. Прошу ще раз секретаріат оголосити в кулуарах Верховної Ради інформацію, що парламент розпочав своє засідання і ми просимо всіх заходити до зали для прийняття дуже важливих рішень, інші рішення в парламенті зараз не приймаються.

Шановні колеги, я прошу, давайте перевіримо наявність народних депутатів. включіть, будь ласка, систему "Рада" і проведемо повторну реєстрацію.

16:06:51

В залі зареєстровано  273 народних депутати. Ми можемо з вами працювати. Продовжує парламент свою роботу.

Шановні колеги, нам треба визначитись з питань. які ми не змогли з вами проголосувати на ранковому засіданні. В першу чергу йдеться про Закон 4645. І мене проінформували, що зараз в перерві відбулось засідання профільного комітету. І закон про вибори депутатів місцевих рад (щодо обрання міських голів за системою абсолютної більшості голосів) підтриманий комітетом, підготовлений комітетом до другого читання і в цілому прийняття.

Тому я просив би, шановні колеги, зараз записатись від фракцій. По 1 хвилині давайте обговоримо  ці питання, я почую думку депутатів. Я дам також позафракційним можливість виступити. Будь ласка, запишіться на виступи від фракцій. 

Шановні колеги, від фракції "Батьківщина" Олександра Кужель, будь ласка. Можна було з місця виступати.

 

16:08:39

КУЖЕЛЬ О. В.

Шановний Олександр Валентинович, шановні колеги!  Я би хотіла поставити наголос на напрямку роботи нашого парламенту, який я вважаю найважливішим.

Колись Катерина запитала у Галіцина, скажи мені, будь ласка, яка національна ідея мого народу? А він сказав: "Благосостояние вашого народа, матушка".

Я хочу звернутися до всіх депутатів Верховної Ради, я хочу, щоб сьогодні ми домовилися з вами, щоб кожний законопроект, який ми розглядаємо, чи то політичний, чи то економічний, чи то, будемо казати, філософські документи, освітні, вони торкалися і відображали тільки єдине питання – благосостояние нашого народа.

Я хочу передати вам звернення комітету нашого, всього комітету, що ми для себе в комітеті поставили, слово дали один одному і єдину задачу, що працювати ми будемо і приймати закони, голосувати, незалежно хто і в якій партії. Тільки при одній умові: якщо це …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

КУЖЕЛЬ О.В. … покращить бізнесовий клімат. І тому я прошу вас кожного приєднатися і зрозуміти, якщо завтра населення  не буде працювати, ми будемо кожен день займатися антитерористичними операціями. Нам треба створити робочі місця, нам зробити треба боротьбу з корупцією. І тоді нам не треба буде сильно посилювати армію.

Я звертаюсь до кожного, і вас прошу, Олександр Валентинович, у нас закони всі напрацьовані  під куполом більше року. Давайте ми відпрацюємо разом найкращі економічні закони, які покращують  середовище, які дають  зайнятість, які допоможуть і нашому уряду вийти з того кризису. Не вийде уряд, не вийде парламент без розуміння і підтримки народу. Звертаюсь до всіх, прошу підтримки і наступний тиждень зробити: корупція і розвиток бізнесу. Тоді ми зможемо і допомогти тим, які потребують соціального захисту. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Писаренко, Партія регіонів.

 

16:11:14

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановний Олександр Валентинович, у нас така пропозиція стосовно процедури. Ми ще раз говоримо про те, що ми підтримуємо законопроект стосовно двотуровості мерів і фракція Партії регіонів буде за це голосувати. В нас є лише така пропозиція, щоб ми це питання зараз, як ми з вами говорили, перенесли на вівторок на ранок, коли вже буде рішення комітету і все буде готове для голосування. Крім того, ми говорили також, що процедурно ми, може, могли б зараз дати доручення до другого читання проголосувати... підготувати до вівторка законопроект про парламентську опозицію і першими питаннями ми б зранку у вівторок це проголосували.

 Ми говорили зі спеціалістами, у нас є ще час для того, щоб у вівторок ухвалити всі ці рішення і це жодним чином не буде змінювати ситуацію по виборах мера Києва. Вони пройдуть у питаннях... в порядку двотуровості. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Олександр Мирний, фракція "Свобода".

Андрію Іллєнко він передає свій голос.

 

16:12:27

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", місто Київ.

Здається, сьогоднішні події в парламенті, як і вчорашні, і позавчорашні, вони показують якусь таку дуже дивну тенденцію, дуже швидко якось в цій залі забулося, що відбувалося півтора місяці назад. Якось дуже  уже багато законопроектів вкрай необхідних сьогодні для України не набирають достатньої кількості голосів. Очевидно, що хтось дуже сильно загрався в кулуарні ігри, в розподіли посад і в інші якісь речі. Тому що сьогодні вже очевидно, що частина цього залу відчуває, що вже не залежить від тих сил, які є за цим залом. І ті провальні голосування, які сьогодні були: і щодо двох турів виборів міських голів, і щодо цього законопроекту про ліки, - вони говорять про те, що, можливо, треба скоро буде нагадати цьому залу деякі речі, щоб якось синхронніше почалися голосування. Можливо, треба буде апелювати до громади, до Майдану, щоб якось стимулювання відбулося. Бо таке враження, що всі уже все забули.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Мошенський, "Суверенна європейська Україна".

 

16:13:46

МОШЕНСЬКИЙ В.З.

Уважаемый народ Украины, уважаемые депутаты, мои коллеги ! Я хочу понять: вот сейчас за выступление что это, угроза была, что это такое? Мы в парламенте пришли работать, и каждый имеет свою точку зрения, которая наделенная у него точка зрения, и он сверяет свои интересы с интересами округа, с интересами Украины. Где интересы Украины, когда будут два тура выборов в Киеве? Будут больше затраты? Да, будут. Каждый раз в городе Киеве перед выборами меняют законодательство. Может быть, хватит? Давайте выборы проводить не под кого-то, а действительно под мера, а то всегда возникает новая фамилия – и начинается два, три, четыре, пять туров. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я бачу ще від позафракційних три виступаючих. Давайте, народний депутат Рудьковський. На місці, Рудьковський. І всім бажаючим дамо висловитися, щоб наші колеги підтягнулися до залу.

 

16:14:47

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, я звертаюся до всіх сьогодні прийняти ті антикорупційні закони, які ми обіцяли і уряду, і нашим громадянам України.

Друге. Я звертаюся до Голови Верховної Ради. Олександре Валентиновичу, я прошу вас на завтра запросити представника Міністерства фінансів і Нацбанку, і хай вони поінформують нас про курсову політику. Бо на сьогоднішній день курс гривні: 13 гривень за долар. З таким підходом, якщо кожний день буде на гривню падати курс, ми матимемо пальне уже в кінці цього тижня на рівні 18 гривень. У нас молоко вже подорожчало до 15 гривень за літр. У нас подорожчала картопля, у нас подорожчав хліб, пальне. Все це тягне до того, що будуть через тиждень бунти уже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, що стосується зустрічі з  представниками уряду і Національного банку, то міністр фінансів і голова Нацбанку  вчора ввечері полетіли до Сполучених Штатів  на підписання угоди з Міжнародним валютним фондом якраз для того, щоб забезпечити фінансові ресурси щодо стабілізації, у тому числі і нашої національної валюти. Тому вони будуть наступного тижня. Я сподіваюся, що вони зможуть з цього приводу виступити.  На завтра пропонується питання розглянути щодо тарифної політики в енергетиці щодо енергетичної безпеки, саме з цього питання уряд  готов працювати.

Будь ласка,  Олег Валерійович.

 

16:16:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.

Шановні громадяни України! До перерви Верховна Рада не проголосувала Закон про зниження ПДВ на ліки. Мільйони українських громадян, які залежать  від цін на ліки, які не можуть собі дозволити можливості купити ті ліки за копійчані пенсії й зарплати, повинні знати, що за цей закон не  голосувала фракція комуністів; за цей закон не голосувала фракція Партії регіонів. А також не голосувала так звана група "Економічний розвиток", яка намагалася до ПДВ на ліки  вставити питання зниження податку на доходи. Тому я звертаюся до Голови  Верховної Ради.

Олександр Валентинович, я прошу поставити повторно на розгляд цей законопроект і прийняти його. Через падіння курсу гривні ціни на ліки міняються щодня. У нас перше  місце в світі по ракових захворюваннях, по туберкульозу, а ми з вами не можемо знизити ПДВ.  Я взагалі вважаю, що ПДВ на ліки має бути скасовано. Хто це не робить, той ворог українського народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  народний депутат Опанасенко, одна хвилина.

 

16617:53

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Народний депутат Опанащенко Михайло, позафракційний.

Я хотів би звернути увагу на ті події, які все ж таки відбуваються на… востоке України. І  це дуже складна ситуація для всієї нашої держави як заспокоїти людей, як зберегти єдину країну, це основне завдання, яке стоїть зараз перед урядом і перед парламентом.

У нас є практика, коли парламент голосував а під стінами стояли люди обурені у місті Києві. Тоді парламент зміг їх почути.

Я вважаю, що потрібно зробити виїзне засідання Верховної Ради у Донецьку та Луганську, щоб ми змогли почути під станами парламенту де буде проходити засідання думку тих людей, які там зібралися.  І я впевнений, ми приймемо такі рішення, які також заспокоять ситуацію.

По-друге, основне питання зараз, дійсно, створення робітничих місць та розвиток економіки. Хотілося б заслухати план дій нинішнього уряду щодо створення робочих місць окремо по кожній галузі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміла пропозиція.

Шановні колеги, я так бачу, що ми, ну,  практично вже, давайте так, перебрали ми ліміт виступів. Колеги, позиція, яка висловлювалась народними депутатами, зрозуміла. Повернутися до питань, які ми не змогли проголосувати.

В той же час, шановні колеги, я хотів би, щоб  у нас був результативний варіант голосування, а не просто, щоб ми п'ятий раз протягували через зал закони, які конче необхідні країні. Але, які не підтримуються тими чи іншими представниками політичних сил.

Тому, шановні колеги, що стосується двотурових виборів. Я до залу звертаюсь, ми можемо зараз повернутися до цього питанні і ad hoc проголосувати, щоб закон, який підготовлений до другого читання, а профільний комітет доповів, що він підготовлений був, розглянути зараз.

Колеги, можемо ad hoc проголосувати? Можемо.

Давайте спробуємо це зробити. І я прошу тоді всіх народних депутатів сісти на свої робочі місця і проголосувати ad hoc відносно розгляду у другому читанні проекту 1098 прямо зараз в залі.

Прошу підтримати цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

16:20:40

За-188

Рішення… Ця пропозиція не підтримана.

По фракціям. Партія регіонів - 1,  69 - "Батьківщина", 22 – "УДАР", 25 – "Економічний розвиток", 15 – "Суверена європейська Україна", 28 - "Свобода, 0 – Компартія, 28 – позафракційні.

Зрозуміла позиція. Ми в вівторок тоді будемо повертатисядо цього питання, коли зал це буде бажати зробити.

Шановні колеги, тепер дуже важливе питання, воно стосується зменшення ціни, зниження ціни на лікарські засоби. Ми з вами не змогли прийняти закон в цілому 4645, а питання є  критичним.  І у випадку неприйняття парламентом  цього рішення у нас з одного боку різко підвищиться ціна на ліки, з іншого боку в нас може виникнути навіть дефіцит окремих груп лікарських засобів. Тому я би просив спочатку голову профільного комітету, який доповідав закон,  Андрій Володимирович Іванчук, є в залі? Будь ласка, з цього приводу проінформуйте нас. Можна до трибуни.

 

16:21:59

ІВАНЧУК А.В.

Шановний головуючий, шановні народні депутати,  ну, ми вже вкотре повертаємося до цього питання і всі вже напевно в цьому залі зрозуміли, що нам необхідно прийнятий даний законопроект. Але я би хотів, щоби Віталій Юрійович Хомутиннік як голова комітету, в них було тільки що засідання, більш детально проінформував і ми підтримали цей законопроект за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, я прошу голову комітету Віталія Хомутинніка вийти на трибуну і проінформувати.

 

16:23:15

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні колеги, ми провели засідання комітету, де розглянули ці норми даного законопроекту. Дійсно, коли приймався законопроект про запобігання фінансової катастрофи, наробили певних речей, тому що робилося це в попихах. І ті норми, які проговарювалися, нарешті вийшли в іншому вигляді.

Те, що стосується ліків, то зараз є двояке тлумачення по одних нормах – це 7 відсотків і загальна домовленість про те, що має бути  7 відсотків на всі ліки: як ті, які виробляються в Україні, так і ті, які імпортуються.

Але зараз є законодавча колізія. І виникає так, що те, що імпортується – 20 відсотків, а що виробляється – 7 відсотків. Тому ця колізія даним законопроектом виправляється.

Окрім того, комітет запропонував зняти одну пропозицію по ліках, де дається пільгова ставка для медикаментів, які застосовуються в межах клінічних випробувань. Тобто це може бути все, що завгодно. І ставка робиться з 20 відсотків на 7.

Тому комітет пропонує, ми обговорювали це питання разом з Міністерством фінансів, Кабінетом Міністрів  у зв'язку з цим абзац третій пункту 5 Розділу І законопроекту виключити.

Друге питання, яке стосується оподаткування депозитів, то також є колізія законодавча. По одних нормах закону вже цей податок має діяти з 1 квітня цього року, тобто вже 5 відсотків мають бути нараховані на проценти по депозитах. По інших нормах з 1 липня вставляється прогресивна шкала 15-20-25 відсотків, в залежності від того, який рівень доходу.

Тому також пропонується цю колізію врегулювати і зняти цю норму з 1 квітня, і все оподатковувати з 1 липня по цій шкалі. Щоб не було двояких тлумачень цих норм. Це також урядова пропозиція, яка підтримується.

Щодо оподаткування дивідендів, то в законопроекті запропоновано, в тому, який ми приймали, ввести цю норму з 1 липня. Але з урахуванням того, що цей податок сплачується раз на рік, то пропозиція перенести строк введення даного податку з 1 січня наступного року. Також це погоджено з Кабінетом Міністрів і з Прем'єр-міністром.

У зв'язку з цим розділ другого законопроекту доповнити абзацем…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити виступ.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Абзац другий пункту 1 розділу 4 "Прикінцеві положення" доповнити словами "крім норм, зазначених у цих пунктах щодо оподаткування дивідендів", які набирають чинності з 1 січня 2015 року.

Наступна позиція, яку додано комітетом, ми взяли з іншого законопроекту 4647, який сьогодні був провалений, норми, які стосуються ПДВ при ввезенні на митну територію України природного газу. Сьогодні ця пільга розповсюджена для всіх. Тобто не сплачується ПДВ як Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", так і будь-яким суб'єктом господарювання, який імпортує газ. Пропозиція наступна: залишити цю пільгу тільки державному підприємству НАК "Нафтогаз України". Крапка.

З урахуванням цього також пропозиція: пункт 6 розділу першого законопроекту доповнити положенням такого змісту.

Пункт 197.22 статті 197 викласти в такій редакції: "Звільняються від оподаткування операції з ввезення на митну територію України публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" природного газу за кодом згідно УКТЗЕД 2711210000".

І останнє питання, яке також було провалено в урядовому законопроекті 4647, це те, щоб акцизи, підвищені акцизи, які запропоновані були по законопроекту  про запобігання фінансової катастрофи з 1 вересня, прискорити підняття цих акцизів, з 1 липня їх поставити.

Також ця ініціатива підтримується задля того, щоб швидше наповнити бюджет. Єдине, в комітеті було зауваження і прийнято: з урахуванням того, що по коньяках там окрема система оподаткування, коньяки залишити з 1 вересня.

Все решта погоджено саме в цій редакції, саме в тій редакції, яка була запропонована. Тому є пропозиція з урахуванням рішення комітету, яке було викладено, проголосувати за цей закон в першому читанні та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  А по транспорту?

 

ХОМУТИННІК В.Ю.  Залишається все по транспорту, все, що було в першому читанні. Підвищення акцизів на транспорт також є, також залишається відкриті списки по ПДВ, по поверненню ПДВ, щоб це було прозоро і через ту систему, яка запропоновувалася через Інтернет і решта інших речей – все залишається, абсолютно все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталію Юрійовичу, я розумію так, що пропозиція комітету – підтримати з вашими правками і 4645, і 4647, так я розумію?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. 4646.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 4646. Зрозуміло.

Шановні колеги, я так бачу, декілька рук, виступи чи питання? Виступи. По репліці, по одній хвилині.

Будь ласка, народний депутат Пацкан.

 

16:30:07

ПАЦКАН В.В.

Шановні колеги, ну   давайте,  будь ласка, не завуальовувати  під питанням  ліків –  газ, транспорт  і  так далі і тому подібне.  Ми тільки що наголошували, що  якщо не буде знятий акциз на транспорт, фракція  "УДАР" голосувати не буде. Чому в одному законопроекті, що стосується ліків, зараз  лобіюється декілька питань, що стосуються певних  груп у цій залі.

Просимо наступний  раз урядові законопроекти не подавати у такому змістовому вигляді, тому що фракція  "УДАР"   не буде  підтримувати це. Якщо не буде знятий акциз на транспорт, ми голосувати не будемо. І закликаємо всіх народних депутатів, вчитуватися у законопроекти, які подаються.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До Прем'єра, будь ласка.

Будь ласка, народний депутат Дудка.

 

16:31:01

ДУДКА В.В.

Дякую. Шановні колеги,  законопроект  4645 містить в собі багато економічних   положень. Але цей законопроект  містить одне положення, ціна якому буквально життя. Йдеться знову таки  про ПДВ на ліки, при тому йдеться не про підвищення цін на ліки, про що сьогодні говорили, а йдеться про те, що ліки з  1 квітня, вже  9 днів  імпортні ліки і імпортна сировина для українського виробництва не поступає в Україну. І ми  не маємо ніякого права перекладати це питання навіть на один іще  день. Тому  я закликаю всіх народних депутатів, які сьогодні присутні у цій будівлі,  проголосувати за цей закон  за основу  і в цілому.

І ще одна  невелика  ремарка, яка стосується клінічних випробувань. Тут  я звертаюся до колеги Хомутинніка, я пропоную    повернути норму і, я впевнений,  в цьому Кабінет Міністрів  теж мене підтримає – повернути   норму про 7 відсотків додатку на додану вартість  на ліки, які надходять  для клінічних випробувань. Тому що це ліки найновіші, які надходять без…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  я прошу, давайте   ще депутат Опанащенко, одна хвилина і Прем'єр-міністр  прокоментує пропозицію комітету, і будемо приймати рішення.  Будь ласка.

 

16:32:28

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Шановний пане Голово, у мене прохання напевно від усієї депутатської зали   була дуже хороша практика, коли ми на важливі питання заслуховували міністра тут. І якщо питання стосується ліків, дуже важливе питання, потрібно знижувати ціни на ліки, але за рахунок складової прибутки тих, хто їх завозить, чи за рахунок людей. Тому хотілося б заслухати тут міністра, якщо питання дійсно важливе.

По-друге, засідання комітету. Ну, не було кворуму, тому це не рішення, це таке обговорення на комітеті було певне. Хотілося б все ж таки, щоб відновилася робота комітетів, і я до вас також звертаюсь з проханням налагодити цю роботу і зобов'язати все ж таки міністрів доповідати по важливим для України питанням. Це хороша практика і вона має свої певні позитивні наслідки. Добре? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, тут краще, ніж міністри, тут присутній Прем'єр-міністр, який дає відповіді на будь-які питання діяльності Кабінету Міністрів.

Я прошу, шановні колеги, не повторювати питання, які уже розшифровувались тут декілька разів. Зокрема йдеться не буквально про ціну на ліки, а йдеться про збільшення ціни за рахунок збільшення податку на додану вартість. Коли сьогодні 20 відсотків, то в законі пропонується зменшити його до 7 відсотків. І безумовно це буде автоматично зменшувати і загальну ціну для населення, яку вони повинні заплатити за лікарські засоби.

Шановні колеги, що стосується по транспортному, ми ж домовились, коли будемо голосувати, ми обов'язково про це повинні ще раз зафіксувати.

Арсеній Петрович! Арсеній Петрович, можемо прокоментувати перед голосуванням, за що ми зараз з якими правками голосуємо?  Арсеній Петрович, давайте, який формат мені ставити на голосування? З урахуванням пропозицій комітету?

Шановні колеги, я ще раз… Ми прийняли, включили до порядку денного 4645, закон включений до порядку денного, обговорений.

Шановні колеги, Долженков, будь ласка, народний депутат.

 

16:34:49

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Доброго дня, шановні колеги, шановний головуючий, шановні виборці. Хочу зауважити на тому, що наша фракція притримується того, що запропонована модель оподаткування пасивних доходів, в принципі, є неефективною. Чому? Тому що вона призводить лише до того, збільшення фіскального навантаження. Ми підтримуємо ту пропозицію відносно оподаткування дивідендів, але було б, звичайно, краще  і, я гадаю, що представники нашої фракції знайшли б більше підтримки, якщо б ми запропонували оподатковувати і дивіденди, і проценти по депозитам, роялті, відповідно за уніфікованими ставками. Чому? Тому що запропонована модель, фактично призводить до того, що більшість населення повинна декларувати  вказані доходи, а це обтяження вказаного населення. Запропонована модель оподаткування пасивних доходів є неефективною та ми будемо відстоювати ідею оподаткування за уніфікованою ставкою та виконання банками функцій податкових агентів, чого нема в...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Продан.

 

ПРОДАН О.П. Шановний Олександре Валентиновичу, ми коли розглядали на комітеті два проекти (4645) і (4646), там вводиться норма в проекті (4646) пов'язана з (4645) –  мінімальна величина... ой, вибачте. Вводиться норма в (4646), пов'язана з (4645) – мінімальна величина податкового зобов'язання і сплата ввізного мита. Таким чином ми передбачаємо, що фізичні особи, які будуть завозити  товар, митна вартість якого менше ста євро, навіть якщо це п'ять євро, будуть змушені сплачувати десять євро до бюджету. Це неправильно, ми з вами щойно в катастрофічному законі знизили 300 євро до 150, а тепер ще будемо з 5 євро брати 10. Тому я прошу в (4646) вилучити зміни до 4 статті і 374 статті. І в законопроекті (4645) вилучити зміни до 197 статті. Ці зміни були підтримані на комітеті і спеціалістами Мінфіну було підтверджено, що там зовсім мінімальні надходження до бюджету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, давайте ми розберемося із законом(4645), а потім уже будемо говорити про (4646), щоб ми зараз плутанину  не зробили в залі і депутати чітко розуміли, за що в якій редакції вони голосують.

Я звертаюсь до голови профільного комітету. Я розумію, що з поправками комітету, да, ми можемо голосувати  закон. будь ласка, сідайте на свої місця, шановні колеги. Шановні колеги, поки йде голова комітету на своє місце, народний депутат Гелевей дуже довго тримає руку. Я бачу і народного депутата Терьохіна.

 

16:37:43

ГЕЛЕВЕЙ О.І.

Олег Гелевей, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я не розумію, невже герої Небесної Сотні вмирали ради того, що не пройшло і два місяці – і люди почали вмирати через відсутність ліків?! Невже ви не розумієте, що  є такі ліки, без яких люди не можуть прожити і дня?! І на сьогоднішній день їх розмитнення, їх завезення на територію України призупинене.

Я вимагаю від депутатів, щоб все ж таки вони повернулися лицем до тих людей, які боролися на Майдані за іншу Україну. Ми, "свободівці", якщо вас не влаштовує цей законопроект, 4645, подали законопроект 4645-1, проголосуйте за нього. Він стосується лише ліків і лише ПДВ на ліки. Тому що завтра люди вийдуть на вулицю. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію.

Шановні колеги, я звертаюся до всього залу. Колеги, з корекцією, з урахуванням пропозицій комітету, і те, що сказала фракція "УДАР", по їх зауваженнях, ми можемо ставити на голосування?

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, депутат Терьохін.

 

16:39:07

ТЕРЬОХІН С.А.

Нарешті. Дякую, Олександре Валентиновичу.

Голова комітету не все сказав, як ми домовлялися. По-перше, абсолютно правильно було озвучено народним депутатом Продан Оксаною те, що не можна знущатися над тими, хто пересилає посилки і має з однієї євро платити 10 євро податку. Тому те, що вона озвучила, необхідно під стенограму теж вилучити з 4645. І така сама, дотична, стаття в 46 є.

і ще одне. Шановні колеги, на комітеті йшла мова не про відтермінування введення нової системи оподаткування дивідендів на 1 січня, а відтермінування всіх пасивних доходів. А то виходить цікаво. Ті, у кого акції, той не буде платити. А ті, у кого маленький рахуночок, то проценти буде нараховувати собі. А потім бігати по податкових інспекціях наступного року.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Я прошу, народний депутат Дудка. І будемо приймати рішення. Включіть мікрофон народного депутата.

 

16:40:25

ДУДКА В.В.

Дякую. Ще раз хочу повернутися до питання ліків, які  надходять в Україну для клінічних випробувань. Це, як правило, найновіші, найякісніші ліки, які надходять для  тяжкохворих українців. І надходять вони безкоштовно, як правило. Тому я пропоную відновити справедливість і встановити на ці ліки також податок на додану вартість 7  відсотків.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Шановні колеги, я так розумію, що комітет підтримує позицію по лікам. І Прем’єр-міністр також підтримує.

Я прошу, я звертаюся до шановних колег з фракції "УДАР". Давайте сядемо на місця, зараз будемо голосувати. Колеги, ну кожний вириває якийсь фрагмент. Ну давайте, у нас тоді від закону нічого не залишиться. (Шум у залі)

 Арсеній Петрович, по фракції "УДАР" який формат?

Шановні колеги, дуже важко в такому режимі працювати. Я звертаюся до народних депутатів, які стоять біля Прем’єр-міністра. Я прошу вас сісти на свої робочі місця.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ніхто не хоче платити податки. Я їх переконую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні  колеги, я прошу народних депутатів сісти на свої робочі місця.

Коли є необхідність перерву зробити, ми можемо зробити п'ятихвилинну перерву. Але я прошу, колеги, поки нема такої необхідності давайте сядемо на свої місця.

Дайте можливість прем'єр-міністру сконцентруватися і прокоментувати позиції про які ми зараз тут говорили в залі.

Я прошу, Андрій Володимирович, Сергія Анатолійовича також візьміть, і Віктора Михайловича, і на місця посадіть, будь ласка, да.

(Шум у залі)

Арсеній Петрович….

(Шум у залі)

Будь ласка, мікрофон включіть Арсеній Петрович, і прокоментуйте, щоб ми могли зараз проголосувати.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні колеги, перше, що стосується пропозицій фракції  Партії "УДАР" зняти підвищення акцизів на частину автомобілів. ну, вже сказали, що будемо відповідним чином знімати. Тому ми погоджуємося з пропозицією "УДАРу" для того, щоб ви проголосували.

Тепер, що стосується інших норм, я окремо хочу зазначити ще раз під стенограму. З 20 відсотків ми понижуємо ПДВ на 7 відсотків для медичних виробів та лікарських засобів. Залишаємо ту редакцію, яка була запропонована Кабінетом Міністрів України.

Далі, що стосується інших пропозицій, то зараз іде дискусія тривала з приводу введення ПДВ на імпорт газу. Тому я пропоную наступне, відтермінувати на один місяць введення ПДВ на імпорт газу. Якщо ми побачимо про те, що це буде впливати на енергетичну безпеку, ми тоді залишимо. Якщо не побачимо, то тоді відповідним чином норму скасуємо.

Ще раз підтверджую, зараз вводиться норма про оподаткування імпорту природнього газу всіма компаніями, окрім НАК "Нафтогаз" України. Ми пропонуємо відтермінувати введення цієї норми на місяць для  того, щоб усвідомити, чи є у нас імпортні контракти по постачанню природного газу, від інших  компаній ніж НАК "Нафтогаз України" за ціною нижчою, ніж може придбати НАК "Нафтогаз України". Якщо у нас будуть такі контракти, то тоді ми цю норму скасуємо. Якщо таких контрактів не буде, то вона вступитьв силу через місяць. Це – по-чесному. Ігор, це по-чесному.  Місяць відтерміновуємо, побачимо. Будуть контракти – ми самі прийдемо в парламент і скажемо: продовжуємо цю норму. Не буде контрактів - вибачайте.

Два місяці. Є тоді пропозиція. В нас сьогодні квітень, до першого червня. Відтермінувати якраз півтора місяці ви проведете переговори. Будуть переговори – буде дешевший газ, не будуть – 20 процентів і НАК монопольний постачальник.

Пане Рудьковський, так рукою не добре показувати. Треба так показувати. Це вже правильно.

Що стосується, дорогі друзі, ще раз хочу наголосити, норма про публікацію відшкодування  податку на додану вартість всіма компаніями залишається. Після прийняття  цього закону податкова служба буде  в щоденномку режимі публікувати всі компанії, які отримують відшкодування ПДВ. І таким чином це буде ще один крок боротьби з корупцією.

Ну, давайте, дорогі друзі, я не погоджуюся, я зразу кажу, що я не погоджуюся з зміною оподаткування пасивних доходів, не погоджуюся. Але я розумію, що у вас позиція жорстка, і що ви по-іншому голоси не даєте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, зрозуміла позиція? Тобто з урахуванням пропозицій, які оголосив комітет профільний, з урахуванням зауважень, які чітко зараз зафіксував Прем'єр-міністр України, я прошу… Я прошу, шановні колеги, по зауваженню, Арсенію Петровичу, Оксани Продан, щоб у нас "УДАР"… (Шум у залі)

Шановні колеги, ну знову ми починаємо ходьбу до Прем'єр-міністра. (Шум у залі)

 Я прошу, шановні колеги з фракції "УДАР", давайте не зривати голосування.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Ще одна пропозиція Оксани Продан – про мінімальний платіж. Добре, пані Оксано. Я прошу тільки, "УДАР", можна більше без пропозицій. От зупиняємося, добре? От все, одна і друга прийняті, уже давайте, якщо можна, голосуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, з урахуванням і пропозицій Оксани Продан. Шановні колеги, я прошу, шановні народні депутати, давайте, ми так ніколи не приймемо рішення. Всі пропозиції, які були, комітет озвучені. Прем'єр-міністр підтримав. Підтримав пропозиції фракції "УДАР". Шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця і проголосувати цей закон.

Прошу голосувати за основу і в цілому. Стоп! В чому проблема?

Будь ласка, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

 

16:49:25

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый  Александр Валентинович, у вас есть параллельно  законопроект  тире один, там правильно люди выписали – только вопросы согласно лекарства. Вы сейчас  лекарства смешиваете  с газом, вы навешиваете  туда налог на депозиты и  хотите, чтобы мы  за это голосовали.  Наша фракция поддержит  снижение на лекарства и мы готовы поддержать  второй законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,  справа у тому, що  рішення   Кабінет Міністрів  запропонував комплексне, це рішення… і балансування бюджету у тому числі, бюджету, який сьогодні на розрив іде, який сьогодні  не збалансований, це питання фінансування лікарів, це питання  фінансування вчителів, це питання фінансування  іншої сфери бюджетної, тому давайте голосувати у пакеті це питання. Ми його  уже обговорили десятки разів. Зараз я бачу знову "Свобода" піднімає руки для… Ну давайте зірвемо голосування.

Будь ласка, "Свобода". Будь ласка,   Кайда, народний депутат. Включіть  мікрофон.

 

16:50:27

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція  Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановний Олександре Валентиновичу, я прошу вас як головуючого зараз  зробити зауваження і припинити оці торги, які зараз відбуваються  у залі, припинити  цю   біржу, поставити на голосування цей законопроект. Якщо він  не проходить законопроект 4645, то  ставити на голосування альтернативний 4645-1 і все, але припинити це, який стосується тільки ліків.  Дякую. Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги,   я прошу сісти на свої робочі місця, розвернутися д обличчям до карток, які повинні зараз голосувати.

Я ставлю на голосування  за основу  і в цілому законопроект  4645 із зауваженнями і змінами, які були зараз оголошені мною. Будь ласка,  прошу голосувати.

 

16:51:50

За-215

По фракціям, будь ласка.

0 – Партія регіонів, 75 – "Батьківщина", 29 – "УДАР", 28 – "Економічний розвиток", 21 – "Європейська Україна", 32- "Свобода", Компартія – 0, позафракційні – 30.

Будь ласка, Прем'єр-міністр, слово.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні колеги, дорогі друзі, шановні представники коаліції! Альтернативний законопроект не вирішує десяток проблем, які вирішуються в основному. Починаючи з публікації інформації про відшкодування податку на додану вартість, яка необхідна. Ми же всі виступаємо за прозорість? Ми всі виступаємо за боротьбу з корупцією у відшкодуванні ПДВ? І не голосуємо за те, щоби податкова в щоденному режимі публікували інформацію про відшкодування. Так де ж наша послідовність тоді, дорозі друзі? (Оплески)

 Тому я прошу, дивіться, поверніться, будь ласка, до голосування. Пропозиції "УДАРу" враховані, так, які були? Далі пропозиції по імпорту природнього газу по оподаткуванню враховані, на 1 вересня. Далі пропозиції інших депутатів враховані. Давайте повернемося до голосування і проголосуємо за цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я звертаюся до голови комітету, Віталій Юрійович, врахували пропозиції комітету, в чому проблема, чому ми не можемо мобілізувати голосування? Я до всіх звертаюся, шановні колеги, це комплексний закон. Ми не можемо висмикувати окремі його положення.

Я прошу зараз народних депутатів сісти на свої робочі місця. Давайте припинимо ходьбу по залу. Я прошу, колеги, прийняти вам рішення. Андрій Володимирович, давайте сідати на свої робочі місця.

Я прошу, я підтримую пропозицію народного депутата Кайди. Давайте припинимо біржу. Давайте припинимо торгівлю. Давайте почнемо працювати на країну. Колеги, це складний комплексний закон, я прошу його підтримати. Будь ласка,

Прошу повернутися народних депутатів до розгляду цього питання. Прошу шановних колег. Давайте, ми знову не зможемо працювати. Я прошу… Я давав уже слово шановним колегам, які нуль дають на голосуванні, нуль. (Шум у залі)

 Олександру Єфремову дайте слово. Народному депутату Воропаєву включіть мікрофон.

 

16:54:52

ВОРОПАЄВ Ю.М.

Уважаемые коллеги! Что происходит реально, да? Предлагается введение НДС на газ, но не для всех компаний, а для отдельных компаний. Мы сказали, мы проголосуем этот закон в полном объеме, в целом, но только НДС должен быть для всех, без каких-либо исключений, или не для кого. Пожалуйста. Если вам это не нравится, давайте поставим только один вопрос – лекарства, тоже мы согласны. Не надо никого обманывать, не нужно никому хитрить. Мы предлагаем – всем равные условия,  и мы согланы голосовать. Пожалуйста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, йшлося за одне виключення, це НАК "Нафтогаз", державна компанія. Арсеній Петрович, прокоментуйте цю пропозицію, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Многоуважаемый Юрий Николаевич, есть одна небольшая проблема. Эта проблема состоит в том, что НАК "Нефтегаз Украины" должен по внешним обязательствам 85 миллиардов гривен, и не я делал эти долги.

Есть вторая проблема, что в хранилищах НАК "Нефтегаза Украины" находится по факту 7,2 миллиарда кубических метров газа, а должно находиться более 20-и, и не я воровал этот газ с "Нефтегаза". И поэтому нам необходимо сегодня дать возможность государственной компании закачать газ для того, чтобы обеспечить в том числе и промышленность, которую вы представляете, без уплаты НДСа. Если у вас есть другое решение, предложите. Я другого решения сегодня не вижу. Именно поэтому мы вам предлагаем отсрочить введение НДСа на газ на несколько  месяцев до 1 сентября. Если компании-импортеры привезут контракт дешевле, чем НАК "Нефтегаз Украины", не вопрос – мы продлим безналоговый период. Если не привезут – мы обязаны давать отдельные привилегии для "Нефтегаза", потому что мы газ не закачаем по другому. Ну, просто все!   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Воропаєву включіть мікрофон, народному депутату.

 

16:56:58

ВОРОПАЄВ Ю.М. Вы говорите, есть другое предложение? Есть другое предложение. Оно заключается в следующем: если вам нужно  время разобраться с контрактами и так далее – пожалуйста, давайте сначала разберитесь с  конктрактами, а через месяц, как вы говорите, вводите тогда этот налог. Нет проблем! Тоже согласны с этим. Тоже согласны! (Шум у залі) Если вам нужны ……

 

ЯЦЕНЮК А.П. Юрій Миколайович, ви ж юрист, досвідчений юрист, правда? Ми ж з вами на першому курсі вивчали логіку. Логічно наступне: якщо ми відтерміновуємо введення ПДВ по імпорту газу для того, щоб приватні компанії показали, що у них дешевша ціна, ми це робимо. Ми це робимо.

Закачка газа починається з 1 липня. Привально или неправильно? Мы даем  период для частных компаний до 1 сентября. Абсолютно точно, без НДСа. Мы пошли на уступку.

Нет, вы хотите… Так во всем: налоги на богатых – не хотим платить, в акцизах – не хотим платить, в НДСе на газ –  не хотим платить. А как вы собираетесь тогда страну удерживать? (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, була чітка пропозиція… Колеги, була чітка пропозиція щодо відтермінування цього питання до вересня місяця. До 1 вересня. Це – нормальна пропозиція. Можна заключити і угоди, можна продемонструвати ці можливості, можна показати ціну, яка може бути нижча, ніж ціна НАК "Нафтогаз". І тоді, безумовно, ніхто не буде заперечувати, щоби за нижчою ціною поставлявся газ. Хто проти цього буде виступати?

Тому, шановні колеги, я прошу припинити знову переговори, дискусії тощо, а сісти на свої робочі місця. Я прошу, Олег Валерійович***, також сядьте, будь ласка, на своє місце. І зараз давайте, колеги, ми з вами повернемося до розгляду цього питання. Прошу підтримати, шановні колеги. Це –  комплексний закон. Я підкреслюю: комплексний закон, і саме тому його треба не шматками голосувати, а голосувати його разом. Прошу, колеги, підтримайте пропозицію і давайте повернемося до цього рішення. Прошу народних депутатів.

Олександр Сергійович, сідайте, будь ласка, на своє робоче місце і колег запрошуйте. Ігор Миронович, я прошу на Раду, проголосувати треба, треба приймати рішення, до вересня місяця – нормальний варіант. Колеги, прошу, прошу проголосувати повернення до цього питання. Будь ласка, прошу поставити це питання на голосування, включить систему "Рада". Прошу голосувати, всі голосуємо.

 

16:59:59

За-235

Рішення прийнято. (Оплески)

Шановні колеги. Олег Валерійович, ми зірвемо зараз голосування. Я вас дуже прошу, я вам завжди даю слово. Ну давайте не перегібайте. Прошу, колеги, зараз голосуємо за основу і в цілому, колеги,  з усіма цими правками, про які ми говорили. Всі пропозиції враховані, прошу голосувати за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз розберемося.

 

17:00:35

За-239

Рішення прийнято.

Дуже важко, шановні колеги, так приймати рішення.

Олег Валерійович, будь ласка.

 

17:00:51

ЛЯШКО О.В.

Шановний Олександре Валентинович, шановні колеги, я проголосував за цей закон, бо Прем'єр-міністр каже, що треба поповнювати бюджет. Але я хочу підтримати колегу Воропаєва. Знаєте, ми повинні відрізнятися від Януковича, який для своєї сім'ї створював окремі умови, а для всіх інших – не було бо вони не були наближені.

Якщо ми хочемо жити в демократичному суспільстві, в суспільстві, де буде верховенство права і ринкова економіка, правила повинні бути однакові для всіх. Як тільки ми встановлюємо якісь виключення – це все, це корупція, це олігархія. Тому однакові правила для всіх, виключення тільки для  інвалідів. І я підтримав колегу Сушкевича, що інваліди повинні мали б мати преференції, увесь інший бізнес має працювати однаково. Інакше це знову будуть нові олігархи замість старих.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Валерійович, шановні колеги, НАК "Нафтогаз" доведений попереднім режимом до інвалідності.

Саме тому йому дають такі можливості працювати: для того щоб забезпечити газом населення України.

Шановні колеги, у нас в пакеті працюють, для того щоб закон працював 4645, необхідно прийняти закон 4646: проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України. Це пов'язані закони. Голова комітету виступав, сказав, що вони уже відпрацювали цей закон, і до нього немає зауважень. Я прошу врахувати і пропозицію Оксани Продан, яка наголошувала в своєму виступі, що стосується розмитнення товарів громадян менше 150 євро. Так я розумію? Чи не так? Так.

Шановні колеги, прохання, Арсеній Петрович, підтримується 4646 голосування, так я розумію? Не вздихайте так важко, всім важко. Колеги, прошу сідати на свої робочі місця. 4646 – менш проблемний закон, там менше протиріч. Я сподіваюся, що зараз ми його з вами приймемо.

Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Арсеній Петрович! (Шум у залі)

 Микола Володимирович знає, як голосувати. Арсеній Петрович, він знає, як голосувати. Зараз проголосуємо.

Шановні колеги, прохання з урахуванням виступу голови комітету профільного, з урахуванням пропозицій Оксани Продан прийняти закон 4646 за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

17:04:01

За-271

Рішення прийнято.  Можемо, коли хочемо, шановні колеги.

Будь ласка, мікрофон Андрія Кожем'якіна включіть.

 

17:04:20

КОЖЕМ'ЯКІН А.А.

Шановні колеги, я думаю, що сьогодні коаліція згуртувалася як ніколи і готова працювати далі і вносити в порядок денний ті законопроекти, які теж підсилять боротьбу з корупцією і, до речі, цей законопроект, який тільки що був проголосований.

Я думаю, що Україна побачила, дійсно, що хто хоче, хто може і хто як буде голосувати. Тому Олександр Валентинович, велике прохання. Фракція "Батьківщина"  підписала законопроект  4607 і подала  (82 народний депутат) законопроект, який надає можливість кожному українцю боротися з корупцією в Україні. Це перше.

І другі два  законопроекти (№4573,  №4573-1) – законопроекти про створення  антикорупційного бюро.

Коаліція готова до голосування, і вона об'єдналась сьогодні за один із антикорупційних законів щодо  тендерних закупівель. Будь ласка,  поставте за включення до порядку денного. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, шановні колеги. Я на завершення нашого засідання обов'язково поставлю це до порядку денного включення. Я повністю це підтримую.

Шановні колеги,  у нас третій закон урядовий, який обговорювався… (Шум у залі) Шановні колеги! Я прошу представників фракції "УДАР"… Пане Валеріє! Я до Пацкана, депутата, звертаюся. Давайте все ж таки заспокоїмося.

Шановні колеги, закон  №4644. У чому проблема цього закону? Були зауваження до закону №4644, зокрема пов'язані з тим, що у нього там були "зелені" тарифи. Йдеться про енергетичну безпеку країни, йдеться про те, щоб енергогенеруючі компанії мали рахунки, на які автоматично… по яким автоматично відбувається розрахунок.  Я прошу Миколу Мартиненка коротко проінформувати про компромісний варіант, який дозволить прийняти цей закон. Будь ласка.

 

17:06:56

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановні колеги, закон 4644 має дві під собою частини. Одна частина, яка стосується розподільчих рахунків за розрахунки за теплову енергію по аналогії як працює енергоринок. Інша частина, що стосується зеленної енергетики.

У нас була вчора довга дискусія на комітеті як вийти на таке рішення, яке буде підтримано членами всіх фракцій. І те рішення, яке я скажу, було прийнято на комітеті одностайно.

Частину, що стосується зеленої енергетики, яка більше всього викликала дискусії ми винесли за рамки законопроекту 4644-д і по ньому створили робочу групу. І на наступному сесійному тижні ми дамо відпрацьований варіант.

А зараз в законі 4644-д тільки мова іде про спеціальну методику розрахунків за теплову енергетику. Те, що нам треба робити.

Тому, що у нас сьогодні в державі саме велика проблема при розрахунках за газ, це якраз плата за теплову енергію. У нас немає проблем розрахунків населення, промисловості та інше. А це саме велика проблема і її треба вирішувати.

Тому комітет виходе з пропозицією прийняти за основу та в цілому законопроект 4644-д. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ще раз голова комітету проінформував, що йдеться виключно за технічне питання для того, щоби  відбувалось автоматичне розчеплення фінансів, які проплачуються за енергоносії. І фактично це забезпечить і зменшення боргів в енергетиці, і нормальне функціонування наших енергетичних підприємств. Всіх, незалежно від форми власності, я підкреслюю.

Пропозиція наступна, 4644 включає в себе позиції щодо зеленого тарифу, який викликає питання і який треба окремо розглядати. Закон 4644-д доопрацьований. Він якраз дозволяє це питання обійти і виключно розглядати проблему ефективного функціонування енергетичних підприємств щодо своєчасних розрахунків.

Тому, шановні колеги, я звертаюся до колег, які знаходяться в лівій частині залу від мене, давайте партійні збори трошки ми проведемо за межами парламенту, припинимо, і зараз все ж таки сядемо і будемо працювати. Шановні колеги, прошу.

Я прошу народних депутатів включити до порядку денного доопрацьований проект 4644, щодо якого надав інформацію голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу. 4644д – доопрацьований.

Шановні колеги, я прошу всіх. Шановні колеги, і з фракції "УДАР" я також прошу не розходитися, багато ще питань нам треба обговорити і прийняти рішення. Прошу, шановні колеги, підтримати щодо включення до порядку денного проект 4644д. Прошу голосувати.

 

17:10:44

За-180

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. 1 – Партія регіонів, "Батьківщина" – 72, "УДАР" – 0, "Економічний розвиток" – 30, 27 – "Суверенна Україна", "Свобода" – 31, 0 – Компартія, позафракційні – 19.

Я прошу мікрофон представнику фракції "УДАР" Віктору Пинзенику включить.

 

17:11:06

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Олександре Валентиновичу, ви забули, що там два проекти законів. Є і урядовий проект, без букви "д" – 4644. І фракція "УДАР" підтримує включення урядового проекту у розгляд нашої сесії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я знову, Вікторе Михайловичу, я не розумію, навіщо нам зривати зараз процес голосування?

Добре. Шановні колеги, я ставлю на голосування включення до порядку денного двох проектів – 4644 і 4644д – щодо включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

17:11:55

За-194

Будь ласка (194. Рішення не прийнято), по фракціях. 

0 – Партія регіонів, 72 – "Батьківщина",  17 – "УДАР", не  збільшили значно кількість голосів,  26 – "Розвиток  економічний", 29 –  "Суверенна Україна", 31 – "Свобода",  0 – Компартія, позафракційні – 19.

Шановні колеги… Будь ласка, Олександр Мирний з цього приводу.

 

17:12:34

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги,  я  дивлюся на результати  голосування і не можу зрозуміти, що відбувається. Ці законопроекти, внесення їх в порядок денний стосується в першу чергу покращення ситуацій на підприємствах, що знаходяться на сході країни. І ви знаєте, у мене виникає  така глибока підозра, що це неголосування Партії регіонів, неголосування комуністів – це  свідомо і сплановано, чим гірше, тим краще. Я вам  нагадую, що ми критикували ці законопроекти, але ситуація зараз така, що іншого варіанту немає. Так давайте показуйте, як ви по-справжньому  боретесь  за права трудящихся, а не розказуйте  тільки на трибуні…  Ну, ви ж не Ляшко, який займається президентською кампанією, ви ж  серйозні, так доказуйте голосуванням.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка,  голова  Комітету з питань енергетики  Микола Володимирович  Мартиненко. Будь ласка,  на трибуну.

 

17:13:56

МАРТИНЕНКО М.В.

Шановні депутати, окремо звертаюся до членів Комітету паливно-енергетичного комплексу, те що ми з вами обговорювали вчора на комітеті, вами всіма була  підтримана позиція по   доопрацьованому  законопроекту. У чому питання? Далі валити країну, не   робити розрахунки, не платити за газ? Це ваша політична позиція, Партія регіонів, і далі думайте, хто тримає основні енергетичні ресурси в країні. Що ви за них не будете платити? Не хочу прізвища називати. Давайте шукати компроміс, давайте приймати рішення. І давайте все-таки думати про те, що країна повинна бути і розрахунки повинні бути. І давайте відповідати за свої слова – те, що ви вчора говорили на засіданні комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз звертаюся до залу, і прошу, щоб все ж таки ми виходили на рішення, на рішення з цього питання. Я його можу зняти, мені складає з цього проблеми. Але це питання, яке в комплексі вирішує, в тому числі енергетичну безпеку країни.

Я хочу нагадати шановним народним депутатам, що ситуація в країні дуже складна, в першу чергу економічна. Я хочу нагадати, що Російська Федерація підвищила вдвічі ціни  на газ. Що у нас сьогодні достатньо серйозні проблеми в енергетиці, які ми успадкували, які треба розв'язувати. І коли уряд пропонує механізм розв'язання цих проблем, причому об'єктивний механізм, який  стосується всіх, незалежно від форм власності, незалежно від державної, позадержавних підприємств. Будь ласка, приймайте рішення. Ми зараз знову починаємо говорити, але не голосувати.

Будь ласка, Прем'єр-міністра прошу включити мікрофон.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні колеги, ще раз з приводу законопроекту, який вноситься. Ми встановлюємо спеціальну процедуру розрахунків за теплоносії. І мене дивує Партія регіонів, якщо ваші бізнеси, які розташовані на Сході, ви не хочете, щоб ми в прозорому порядку розраховувалися за всі послуги, ну, не голосуйте тоді. У нас рівень платежів сьогодні складає 70 відсотків, в кращому випадку. Платежі заходять на облгази, а потім звідти чудовим чином пропадають, не можна знайти його цього платежу. Люди розрахувалися за послугу, люди розрахувалися за тепло, але коштів до компанії, яка генерує це тепло або коштів до компанії, яка продає цей газ не надходять.

Тобто ваше не голосування означає те,  що ви зацікавлені в тому, щоби люди платили за послуги, а ті, хто генерують ці послуги, коштів не отримували і борги далі нарощувались. Ми таку процедуру ввели на ринку електроенергії з десяток років тому і саме тому ми підвищили рівень оплати на цьому ринку за 90 відсотків. Тому ми до вас звертаємось, проголосуйте за цей законопроект, який дає можливість вести чітку і зрозуміло процедуру розрахунків в теплоенергетиці.

Друге. Я тут хочу під протокол. У нас є проблема так званого "зеленого тарифу". Сергей Петрович, это вас касается, Клюев. Есть проблема "зеленого тарифа". Есть эта проблема или нет Сергей Петрович? Есть. і ми як уряд наполягаємо на тому, щоби переглянути цей "зелений тариф". Ми усвідомлюємо, що вам треба віддати кредити, які ви взяли,і  саме тому ми вам кажемо – давайте прийдемо до дискусії, який цей "зелений тариф" повинен бути. Він не може бути захмарний. Раз Партія регіонів так щойно чудово виступала за всі ліберальні умови. Якщо ліберальні, то всі рівні. Але він і не може  бути такий, який не дасть можливість повернути кредит. Ви ж на комітеті за це голосували! Зараз ви взяли і відійшли в сторону. Якщо ви відійшли в сторону, повірте мені, уряд сидіти не буде, я вам це зразу кажу. Тобто, будь ласка, ми пішли на компроміси. Ми пропонуємо проголосувати за введення прозорої системи на енергоринку. Ми звертаємось, щоби так званий "зелений тариф" ви переглянули, провели дискусію з урядом і внесли відповідні зміни, не цим законом, а наступним. Але тоді давайте голоси.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, мікрофон народного депутата Рудьковського.

 

17:18:51

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, вже на протязі 10 років лобі тих людей, які взяли в оренду теплокомуненерго, бізнесменів, які на цьому стали мільйонерами і мультимільйонерами, бо вони взяли ТЕЦи в оренду, вони не хочуть для того, щоб були прозорі   механізми сплати. Вони зацікавлені у тому, щоб і надалі залишалася система, коли вони отримують ці гроші і самі вирішують, скільки треба платити за енергоносії, за газ. Ми сьогодні повинні поламати цю тенденцію. Це по-перше.

По-друге, шановні колеги, я звертаюся раз і назавжди: ми повинні покласти практику лобіювання своїх фінансових інтересів у той період, коли розвалюється держава. Давайте продемонструємо, що ми  зацікавлені у тому, щоб стабілізувати ситуацію на енергоринку. Поставте ще раз на  голосування, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую за пропозицію.

Будь ласка, включіть мікрофон народного депутата Пацкана.

 

17:20:04

ПАЦКАН В.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Фракція "УДАР" підтримує законопроект, який поданий Кабінетом Міністрів, і повністю підтримує те, що сказав Арсеній Петрович. Нам зараз необхідно виконати умови для того, щоб Україна отримала черговий транш з МВФ. І врегулювання "зеленого тарифу" повинно відбутися відповідно для користі для українського народу.

Ми пропонуємо голосувати за законопроект, поданий Кабінетом Міністрів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, народного депутата Кириленка включіть, В'ячеслава, мікрофон.

 

17:20:41

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія "За Україну", "Батьківщина".

Шановні колеги, і понад усе, виборці і люди, які нас слухають! Дивіться, ми ж не повинні переконувати Партію регіонів у тому, що вони повинні підтримати урядовий законопроект. Вони є опозиція, у даному випадку, деструктивна опозиція, тому що тільки якщо торги успішні, то вони підтримують урядові законопроекти.

Але ми понад усе повинні змобілізувати нашу коаліційну можливість. Я вважаю, що якщо ми, коаліція світоглядна, а не якась комерційна, то всі повинні, бодай у першому читанні, голосувати за урядовий законопроект. У залі присутній Прем'єр-міністр, він, практично, цілий день прямо переконує голосувати депутатів, обґрунтовуючи світоглядні засади цих законопроектів.

Тому якщо ні в кого з коаліційних  депутатів, в голові немає комерції, треба зараз в першому читанні проголосувати цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, народний депутат Каплін.

 

17:21:55

КАПЛІН С.М.

Народний депутат Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Шановний Арсенію Петровичу, я вам хочу дати пораду. Наступного разу, приходячи представляти урядові законопроекти для того, щоб Партія регіонів за них голосувала, приходьте разом з Генеральним прокурором України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. (Шум у залі) Шановні колеги, шановні колеги, ну, я бачу вже, ну, всі практично висловилися. Пропозиція одна. (Шум у залі) Шановні колеги, я дам, дам, Олександр Сергійович, спокійно. Я дам слово, да.

Будь ласка, Опанащенко народний депутат. Включить слово. Він сьогодні дуже активно  займає позицію, да.

 

17:22:37

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Шановний пане Голово і Прем'єр-міністр, я хотів би запитати, якщо ми прагнемо  до децентралізації, навіщо ми віддаємо регулювання тарифів комісії Національній державній? Чому ми не віддаємо це на місця, щоби регулювали тарифи саме на місцях і люди чітко розуміли, чому саме у них тарифи, могли задати питання там, на місцях? А ми все перетягуємо на НКРЄ. То єсть навіщо це ми робимо? Може, я не так зрозумів, я хотів би запитати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ну, по-перше, це Закон України, хто регулює тарифи і відповідно до українського законодавства спеціально створена комісія для регулювання тарифів. Коли їх віддати на місця, то люди можуть нас проклясти, тому що будуть тарифи в десятки разів більше, ніж повинні бути. І це є колосальна проблема. Мені здається, що це, ну, зрозумілі речі і саме для того створювалася незалежна комісія, яка враховує саме економічний зміст тарифів, а не комерційну їхню складову.

Шановні колеги, я прошу, я прошу, у нас іде нарада фракції "УДАР", тим часом Олександр Сергійович Єфремов. Включить йому мікрофон.

 

17:24:02

ЄФРЕМОВ О.С. 

Уважаемый Арсений Петрович, уважаемый Премьер-министр, я хотел бы чтобы вы обратили внимание на фракцию Партии регионов. У вас сегодня в коалиции 300 человек. Поэтому не ищите виновных в том, что вы не можете написать нормальные законы, во фракции Партии регионов.

Второе. Сегодня в Украине работает огромное количество политических и экономических аналитиков, с которыми мы тоже встречаемся. И вчера на одной встрече мне сказали, что вы доработались до такого состояния, как маленькие дети: вы не знаете, какие законы вы пишете и что там прописано. И это их точка зрения, это не наша точка зрения.

И третье, последнее, почему не голосует Партия регионов. Вы сегодня в течение дня 65 человек в Харькове посадили в тюрьму и продолжаете эту тенденцию дальше! А еще какой-то там представитель говорит, чтоб и нас всех посадить. Сажайте половину страны – и посмотрим, чем вы закончите! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я єдине змушений прокоментувати. Українські суди, які ми не змінювали, до речі, які сформовані нашими попередниками, Партією регіонів, вони працюють, мені здається, ви завжди говорили, об'єктивно. І людей не садять тому, що їх піймали на вулиці. А людей, які знущалися над міліцією, які штурмували адміністративні споруди, які кидали гранати в працівників силових структур, ті, безумовно, будуть відповідати перед законом. Це об'єктивно, це правильно. І саме, мені здається, вам некоректно про це говорити. Згадайте ваші попередні виступи, ну, хоча би двохмісячної давнини.

Тому, шановні колеги, я прошу представників фракції "УДАР" завершити перекур, нараду внутрішню. Шановні колеги, ну, у нас є можливість наради проводити за межами парламентської зали. Колеги! Шановні колеги! Віктор Михайлович, давайте сідати місце – і будемо голосувати. Давайте рятувати енергетику, шановні колеги.

Будь ласка, поки фракція "УДАР" сідає, Микола Катеринчук, одна хвилина.

 

17:26:23

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, Європейська партія України, фракція "Батьківщина". Я хотів подякувати Прем'єр-міністру України, що він насправді сьогодні публічно показує, як формуються позиції різних політичних груп і фракцій, для того щоб вся країна бачила, що повернення до старого, до корупційних схем в сфері енергетики не буде. Суспільство змінилося, красти на цьому ніхто не буде, все буде прозоро. І саме цей законопроект робить таку систему, при якій вкрасти неможливо, цей вже час закінчився. Тому визначайтесь сьогодні. Не хочете сьогодні голосувати, добре. Але позиція інша у уряду, у суспільства не буде.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я прошу сідати на свої місця.

Шановні колеги з "УДАРу" теж, ну ви в якомусь такому напруженому стані знаходитеся. Давайте сідати, видихнемо, розімнемо руку праву бажано і зараз спробуємо проголосувати включення  до порядку денного. За пропозицією фракції "УДАР" включаємо зразу два проекти закону, вони, дійсно, альтернативні, тому ми повинні за Регламентом це робити: №4644 і №4644-д.

Прошу, шановні колеги, для того, щоб ми могли приймати рішення, нам хоча би треба включити до порядку денного законодавчі акти. Потім Верховна Рада визначиться, за який з них вона буде голосувати. А зараз я прошу всіх народних депутатів підтримати пропозицію щодо включення до порядку денного  сесії проектів (реєстраційний номер 4644 і 4644-д). Прошу всіх…

Шановні колеги! Я до всіх звертаюся, давайте сідати на свої робочі місця, прошу всіх голосувати. Включіть систему "Рада". Колеги, голосуємо.

 

17:28:21

За-219

Рішення не прийнято.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 1, 76 – "Батьківщина", 29 – "УДАР", 27 – "Економічний розвиток", 30 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 31, 0 – Компартія, позафракційні – 25.

Шановні колеги, ну не знаю, у мене вже резерви закінчуються оптимізму з цього питання, тому… я розумію, що нема бажання його розглядати. Будь ласка,  Прем’єр-міністру включіть мікрофон.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні народні депутати! Нема бажання – нема питань, тут такі пламенні виступи були від Партії регіонів. До речі, виступи цікаві. Коли був Янукович при владі, ви так гарно про нього говорили.

Коли він пішов, ви якось про нього по  іншому говорили. Знаєте, ви теж ще ті.

Тому моя позиція наступна, якщо закон не приймається, я ставлю офіційно повідомлення всім, що рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду про отримання кредиту не буде прийнято. І тому, дорогі регіонали, з вашим бізнесом. Вам зрозуміло, все рівно доля країни, вас не цікавить, що буде з депозитами людей, що буде з заробітними платнями, що буде з роботою на підприємствах, вас це не обходить. У вас все добре, ви так думаєте. Тому ви за це несете персональну політичну відповідальність.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я ще раз звертаюсь до залу, ми можемо все ж таки подивитись під кутом відповідальності за країну на прийняття цього питання.

Я прошу, шановні колеги, я ще раз кажу, ми говоримо навіть за включення до порядку денного. До порядку денного включення, шановні колеги. Ми навіть не говоримо за зміст закону. І ми саботуємо це питання.

Я звертаюсь до керівників фракцій коаліції, депутатських груп. Будь ласка, забезпечте наявність ваших депутатів. Тому, що у нас вечірнє засідання завжди як факультативне, в лапках. Це не факультатив, це відповідальність перед країною в кінці-кінців. І треба буде, в ночі будемо працювати.

Шановні колеги, я прошу, Віктор Михайлович…

Віктор Михайлович Пинзеник, я прошу давайте сядемо на свої робочі місця.

Шановні колеги, це пакет, який необхідний для того, щоб ми стабілізували курс. Тому, що питань багато щодо дестабілізації курсу. А резерви Національного банку за останні роки зменшені в два с половиною рази. Нема ресурсу Нацбанку стабілізувати курс, коли ми не будемо приймати рішення, коли нам не дадуть ресурси для стабілізації курсу.

Я ще раз прошу шановних колег сісти на свої робочі місця.

Колеги, я прошу депутатів із "Свободи", давайте сядемо на свої робочі місця. Я прошу, Андрій, сідай! Я прошу і "Батьківщину" і прошу всіх, прошу колег з "УДАРу" сісти на свої робочі місця. Давайте спробуємо все ж таки прийняти рішення.

Колеги, Андрій Володимирович, я ж не в дитячому садочку вихователем працюю. Двайте сідати на свої робочі місця. Прошу шановних колег, це не потребує голосування щодо повернення до питання, тому що йдеться про включення до порядку денного. Прошу шановних колег прийняти рішення щодо включення  до порядку денного сесії двох законопроектів альтернативних 4644 та 4644-д. Прошу всіх, хто підтримує Україну, хто готовий її захищати голосувати. Прошу голосувати щодо включення до порядку денного.

 

17:32:54

За-234

Рішення прийнято.

Шановні колеги, я ставлю в порядку надходження цих проектів. 4644 не проходить, голосуємо 4644-д. Прошу, шановні колеги, візначитися голосуванням, прийнявши за основу законопроект 4644. Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

17:33:33

За-202 

Просто екран потух. Будь ласка, по фракціях дайте. Рішення не прийнято. Партія регіонів – 1, 78- "Батьківщина", "УДАР" – 29, 14 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 24, 31 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 25.

Шановні колеги, я ставлю на голосування щодо прийняття за основу і в цілому проект 4644д. Прошу всіх депутатів проголосувати цей проект. Прошу, шановні колеги, 4644д. Прошу голосувати всіх за цей проект узгоджений. Давайте проголосуємо. Прошу голосувати за основу і в цілому.

 

17:34:35

За-225

Я прошу по фракціях. Партія регіонів – 0, 79 – "Батьківщина", 21 – "УДАР", 32 – "Економічний розвиток", 31 – "Суверенна європейська Україна", 31 – "Свобода", 0 – Компартія, позафракційні – 31.

Шановні колеги з "УДАРу",  я прошу, ну ви можете, вашими голосами ми можемо прийняти це рішення.

Прошу, шановні колеги, повернутися до розгляду цього питання. Прошу, шановні колеги. Вікторе Михайловичу, ну потім поговоримо по телефону, давайте проголосуємо. Ну давайте почекаємо, поки Віктор Михайлович буде говорити по телефону, давайте почекаємо.

Шановні колеги, я прошу сісти на свої робочі місця. Прошу повернутися до розгляду питання. Я дам по процедурі. Шановні колеги, я ще раз кажу, прошу, я прошу дуже вас, не зривайте процес. Я дам обов'язково по завершенню слово. По процедурі по завершенню прийняття рішення.

Шановні колеги, 4644д  найбільше набрав голосів.

Шановні колеги, я прошу, Вікторе Михайловичу, давайте голосувати.

Я прошу парламент повернутися до  розгляду питання проекту Закону 4644-д. Прошу, шановні колеги, прошу,  шановні колеги,  підтримати повернутися  до розгляду цього питання. Прошу голосувати.

 

17:36:48

За-227

Рішення прийнято.

Шановні колеги,  я прошу  зараз не розходитись. Шановні колеги,  ну  знову дискусія, ну так неможливо працювати. Колеги,  я прошу… Арсеній Петрович, ну, попроси  сісти народних депутатів. Шановні народні депутати,  я прошу сісти на свої робочі  місця. Арсеній Петрович, я прошу, нехай  колеги сядуть на свої робочі місця. (Шум у залі)

 Шановні колеги…

 

ЯЦЕНЮК А.П.  Для того, щоб фракція Партії "УДАР"  проголосувала, що ми  затвердимо положення про порядок розпреділення  коштів по спецрахункам урядом. Так? Все.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З цією пропозицією можемо голосувати?  Вікторе Михайловичу? Можемо. Дякую.

Шановні колеги,  я прошу зараз… Колеги, сядьте, будь ласка, на свої робочі місця. Я прошу  заспокоїтись і зараз проголосувати за основу і в цілому проект  Закону (реєстраційний номер 4644-д). Прошу голосувати, шановні колеги, всіх і Партію регіонів також прошу голосувати. За основу і в цілому.

 

17:38:33

За-230

Рішення прийнято.

Дякую, шановні колеги, дуже важко так працювати.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, "Батьківщина" – 80, "УДАР Кличка" – 27, "Економічний розвиток" – 30, "Суверенна європейська Україна" – 31, "Свобода" – 32, Компартія – 0, позафракційні – 30.

Шановні колеги, будь ласка, я без окулярів не бачу, хто у нас там руку тримає? Будь ласка, останнє слово Прем'єр-міністра і дам народному депутату Павлову можливість виступити. Будь ласка, Арсеній Петрович.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Олександр Валентинович, наше останнє слово ще буде дуже-дуже довго.

Шановні члени парламенту, дозвольте сказати, дякую, від імені уряду України за не прості, але правильні рішення, які ви прийняли. (Оплески)

 Також, якщо би ви не заперечували, я на наступний тиждень до вас прийду, нам треба прийняти пакет законів по безвізовому режиму. Пакети внесені, я готовий особисто доповідати, щоб ми перейшли до другої стадії безвізового режиму, щоб українці їздили в Європу без віз, і так при нас буде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Петрович, у нас є натхнення і зараз, я так відчуваю по залу, проголосувати безвізовий режим, так чи ні, колеги? От бачите, настрій є бадьорий.

Будь ласка, шановні колеги, народний депутат Павлов хоче зробити зауваження.

 

17:40:11

ПАВЛОВ К.Ю.

Уважаемые коллеги депутаты, уважаемый Александр Валентинович! Мы неоднократно сегодня передали согласно Регламенту документы в отношения кнопкодавства. Когда вы сказали уважаемому руководителю фракции Партии регионов: "Не мешайте процессу", наверно "кнопкодавства" вы хотели добавить.

Поэтому мы настаиваем на том, чтобы те документы, которые зарегистрированы, согласно Регламента, передали в канцелярию и товарищу Кошулинскому, были рассмотрены, принимались немедленно. А то, что касается открытия розподільчих рахунків, то мы тогда выходили согласно Постановлению 1082.

Когда люди в тепловых предприятиях коммунальных оставались без заработных плат. Поэтому не нужно здесь спекулировать на том, что делается что-то для жителей Востока. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за конструктивну пропозицію.

Шановні колеги, я прошу перейти до розгляду дуже важливого питання (реєстраційний номер 4556) це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. мені здається, що коли ми останнім проголосуємо це питання, то це буде, безумовно, дуже серйозний крок в напрямку і боротьби з корупцією, а головне – в напрямку безвізового режиму нашої країни з Європейським Союзом. Про це давно мріють наші громадяни і це, безумовно, буде дуже серйозним кроком в напрямку європейської інтеграції.

Шановні колеги, є пропозиція за скорочено процедурою. Шановні колеги, ми можемо зараз заслухати питання, а завтра, наприклад, проголосувати. Нема заперечень? Коли, побачимо по кількості голосів, але ж питання дуже важливе.  Я прошу… Я прошу, за скороченою процедурою підтримати розглянути це питання. Прошу, шановні колеги.   

 

17:42:44

За-174

Рішення прийнято.

Будь ласка, я запрошую на парламентську трибуну першого заступника міністра юстиції – Ємельянову Інну Іванівну.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Дякую. Шановний Олександре Валентиновичу, шановні народні депутати України! Зараз я хочу вам доповісти дуже важливий законопроект, він стосується виконання Плану дій з лібералізації візового режиму для України. Ви знаєте, що ми пройшли вже дуже важливий…, дуже тяжкий шлях на шляху до переходу з першої до другої фази. Перша фаза – це законодавча. Друга фаза, виконання плану дій, є імплементаційною.  Залишилось прийняти кілька законопроектів. Один з них – це стосується подальшого удосконалення законодавства у сфері антикорупційної   боротьби.

На що спрямований цей законопроект? По-перше, підвищення санкцій для фізичних та юридичних осіб за кримінальне корупційне правопорушення …… в якості альтернативного виду покарання, також і позбавлення волі. І це гарантуватиме для України можливість співпраці в рамках виконання міжнародно-правових договорів щодо видачі правопорушників, тобто щодо екстрадиції.

Встановлюється універсальна юрисдикція щодо злочинів, які вчиняються за кордоном, що, до речі, також хочу сказати, що є зобов'язанням України відповідно до конвенції, яка до цього часу так і не імплементована в національне  законодавство.

Криміналізується підкуп у приватному секторі. Крім того, передбачається переглянути підхід до реалізації такого важливого і потужного антикорупційного інструменту, як фінансовий контроль щодо доходів та витрат публічних посадових осіб, а він працював об'єктивно та ефективно. І на цьому шляху пропонується, що крім внутрішнього контролю, який на сьогоднішній день існує, щоб був запроваджений також зовнішній контроль за достовірністю і за повнотою інформації, поданої в декларації по доходах.

Ще однією важливою складовою проекту є посилення гарантій захисту осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення. У зв'язку з цим пропонується внести зміни до Цивільно-процесуального кодексу, а  саме до її статті 60, яка гарантує, що в разі, якщо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І. Дякую.  Яка гарантує, що в разі, якщо таку особу було незаконно звільнено з  посади у зв'язку з тим, що вона поінформувала про вчинення корупційних діянь, що доведення обставин невинуватості полягає на відповідача.

І хочу вам в останнє сказати, що на своєму останньому звіті щодо України, що був  прийнятий 28 березня цього року, група держав проти корупції ГРЕКО позитивно оцінила ці зміни, які зараз запропоновані на ваш розгляд, і закликала прийняти їх. Тому я прошу, підтримайте, будь ласка, і прийміть цей законопроект у першому читанні. Він наблизить нашу … наших громадян до отримання безвізового режиму з боку Європейського Союзу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, я прошу на парламентську трибуну голову Комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Чумака Віктора Васильовича, будь ласка.

 

17:46:15

ЧУМАК В.В.

Шановні колеги, я хочу сказати, що цей законопроект є результатом поєднання зусиль, які були здійснені минулої сесії групою народних депутатів із різних фракцій щодо проектів (3522) і (3312). Вони зібрали в себе всі ті норми, які нам необхідно сьогодні запровадити з метою отримання безвізового режиму при поїздках до Європейського Союзу. Я буду дуже коротко, я просто не буду повторювати те, що казала заступник міністра юстиції. Я скажу про ті новели, які є в цьому законопроекті.

Перше, підсилюється відповідальність за корупцію в державному секторі. Ця відповідальність в тому числі і за обіцянку хабара, за обіцянку неправомірної вигоди криміналізується.

Друге, удосконалюється процедура фінансового контролю декларацій про майно, активи та зобов'язання  чиновників всіх рівнів. Крім того,  за недостовірну, завідомо недостовірну інформацію, яку подають чиновники, буде стягуватися штраф у розмірі від 150 до 500  мінімальних заробітних  плат... неоподатковуваних мінімумів, прошу вибачення.

Третє, відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення, пов'язані з обсягом завданої шкоди. Якщо ця шкода встановлена – це у двократному розмірі, якщо ця шкода не встановлюється, то якщо  говорити у номінальному вимірі це  від 5 тисяч до мільйона 275 тисяч гривень, в залежності від тяжкості  злочину.

Четверте, встановлюється відповідальність за корупцію у приватному секторі у вигляді позбавлення волі. Вона все ще поки що нижня, ніж у державному, але вона встановлюється до двох років позбавлення волі. Органи влади зобов'язані...

П'яте, органи влади зобов'язуються створити умови для анонімного повідомлення про корупцію. Але анонімні повідомлення підлягають розгляд лише, якщо наведена у них інформація стосується конкретних осіб, містить конкретні....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте можливість завершити.

 

ЧУМАК В.В.  ... містить конкретні фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Шосте. Посилюється захист осіб, що повідомляють про корупцію.

Сьоме. Можливість застосування спеціальної конфіскації поширюється на всі предикатні злочини, тобто злочини, по яких мінімальна санкція становить 1 рік тюремного ув'язнення. Це потрібно для виконання Україною угод про правову допомогу в кримінальних злочинах, для того щоб передавати в тому числі і іноземців за вимогою закордонної сторони.

Наступне. Зменшується кількість органів, відповідальних за боротьбу з корупцією. З цього переліку вилучається Військова служба правопорядку і податкові органи. Вони позбавляються права складати відповідні адміністративні протоколи.

І останнє. Іноземці та особи без громадянства, навіть якщо вони не проживають на території України, підлягають під відповідальність за корупційні злочини, якщо вони вчинені щодо українських посадовців або спільно з ними.

Без сумніву, проект закону такий, достатньо складний і контраверсійний для нашого сприйняття. Але учора комітет розглянув проект закону на своєму засіданні і рекомендує Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу записатися на виступи від фракцій. Дякую.

Будь ласка, я бачу руку, також дам можливість виступити. Народний депутат Мельник, фракція "Свободи".

 

17:50:12

МЕЛЬНИК Є.І.

Прошу передати слово Олегу Осуховському.

 

17:50:27

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Пане Голово, панове депутати, брати та сестри, українці! Справді, зараз ми маємо прийняти декілька антикорупційних законів. Від нас вимагає цього український народ. За останніми даними соціологічних опитувань першочерговими реформами, десь близько 70 відсотків українців проголосували за те, щоб ті реформи відбувалися, власне, боротьба з корупцією. І ми маємо сьогодні прийняти цей закон.

Умовно цей законопроект  можливо поділити на наступні блоки.

Перше – декларування  доходів та  видатків публічними службовими особами. Вводиться адміністративна відповідальність за внесення завідомо неправдивих даних до декларації. Вводиться механізм реагування правоохоронних і судових органів на умисне внесення до декларації неправдивих даних. Функції, перевірки поки що здійснюються податковими органами до створення  антикорупційного органу з відповідними гарантіями незалежності.

Друге – кримінальне право та криміналізація корупції. Передбачається встановлення позбавлення волі за корупційні злочини; міжнародна правова допомога у справах про корупцію, кримінальна відповідальність за корупцію в приватному секторі. Відмінність відповідальності в приватному та державному секторі для чиновників більш жорстокіші санкції за вчинення корупційного злочину.  Передбачається відповідальність юридичних осіб, коли уповноважена особа за протидію корупції не виконує свої функції, що призвело до вчинення корупційного злочину.

І  на кінець, третє – це запобігання корупції в державних органах. Створення органів, спецпідрозділів, запобігання корупції, які зобов'язані  отримувати та перевіряти повідомлення про підозри…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ОСУХОВСЬКИЙ О.І. Анонімні повідомлення. Повинні бути конкретними: де, хто, при яких  обставинах, щоб можливо було перевірити.

Просимо підтримати ці законопроекти, а також в майбутньому законопроекти про Національне антикорупційне бюро, також закон про люстрацію. Бо знаєте, мені сьогоднішня Верховна Рада нагадує  Верховну Раду  після Помаранчевої революції. Але насправді "Небесна сотня" не загинула за те, щоби зараз в парламенті торги велися, а загинула за те, щоби українці жили достойно і гідно. І ми голосували зараз за закон про Національне антикорупційне бюро, закон про люстрацію і економічні закони в Україні, щоб український народ не прийшов сюди в парламент, бо якщо   він прийде, то вам мало не покажеться. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, слово надається народному депутату Катеринчуку фракція "Батьківщина".

 

17:53:40

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук Європейська партія Україна, фракція "Батьківщина".

Фракція "Батьківщина" буде підтримувати цей закон, враховуючи те, що він іде абсолютно в ногу з тими рішеннями, які сьогодні пропонує коаліція і уряд. Якщо хтось думає, що ми будемо гратися в таку, знаєте, гру "ми боремося з корупцією", це не правда. І цей законопроект підкреслює, що з корупцією ми будемо боротися всіма своїми силами застосовуючи, в тому числі і населення. Я впевнений, що той зашморг, який є сьогодні в корупційних складових, який є на побутовому рівні, на рівні державних органів, впливає на пряму на сімейні доходи  і стан людей в напрямку їх життя.

Тому, не дивлячись на те, що це буде боротьба дуже складна, ми її маємо почати і завершити.

Нагадую вам, що такий шлях пройшла Молдова. І сьогодні вони вже мають безвізовий статус для своїх громадян щодо перетинання кордону в країни Європейського Союзу. Ця вимога не є дискримінаційною, ця вимога є нормальною, вона збігається з прагненнями людей. Тому фракція "Батьківщина"  закликає весь парламент підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. будь ласка, слово надається народному депутату Яценку.

 

17:55:10

ЯЦЕНКО А.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги, ну, звичайно, дуже потрібна річ безвізовий режим для українців. Але, я хочу звернути увагу є таке у Верховній Раді Наукове експертне управління, яке там майже на 10 сторінках дуже професійно пройшлося по всьому закону і дала такий узагальнюючий висновок. Я його зараз зачитаю. За результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Тобто ми як би постійно поспіхом подаємо документи, потім шукаємо таку, знаєте, охоту на відьом. Хто от проти, той не хоче. Але, ми можемо нормально доопрацювати закон, щоб він юридично був чистим і гарним. Тому є пропозиція відправити на повторне перше читання, як це і пропонує Головне юридичне управління.  І наступного тижня винести вде доопрацьованим, Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Народний депутат Розенко, "УДАР".

 

17:56:12

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличка. Наша фракція буде підтримуватизазначений законопроект, але прошу слово передати Інні Богословській.

 

17:56:24

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги, я прошу вас уважно віднестися до цього законопроекту. Ще за минулої влади була декілька раз зроблена спроба за нього проголосувати. Що в ньому є неприйнятним і чому я категорично проти прийняття його в цілому, а це означає, що він повинен бути  прийнятий в першому читанні і направлений на доработку.

Цей законопроект повністю змінює систему кримінальної відповідальності, яка прийнята в Україні. Українське криміналдьне право взагалі не знає інституту кримінальної відповідальності юридичних осіб. І вводити так зненацька цей інститут не можна.

По-друге. Цей законопроект вводить фактично можливість за анонімними поданнями відкривати справи і фактично не  можна розшукувати навіть заявника. В умовах посттоталітарної традиції, яку ми ще не зламали, в умовах не проведеної модернізації системи правоохоронних органів ми не можемо за жодних умов дозволити сьогодні проведення антикримінальних або антикорупційних розслідувань за анонімними заявами. Тому, безумовно, треба приймати цей закон, але ці дві засадничі пропозиції прошу врахувати під час другого читання. Будуть подані поправки. Тому прошу прийняти закон в першому читанні і до другого читання змінити ці підходи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, Опанащенко, народний депутат, просить слово.

 

17:58:11

ОПАНАЩЕНКО М.В.

Ви знаєте, таке враження, що хто писав цей законопроект, ненавидить приватний бізнес чи не працював, чи не створював підприємств. Тому що запровадити кримінальну відповідальність для юридичних осіб, це не для нашої держави.

По-друге. Кожне підприємство зобов'язано буде створити у себе на підприємстві, це нонсенс, службу по боротьбі з корупцією.

По-друге, чому ви лізете до приватного бізнесу? Яке ви маєте право контролювати і розказувати, що йому робити усередині бізнесу. Створіть їм умови, зробіть чіткі правила для роботи і не потрібно брати і запроваджувати кримінальну відповідальність, вводити поняття корупції на приватному бізнесі і контролювати їхні витрати та затрати. Це пережитки Радянського Союзу.

Якщо ми переходимо вже до нормальних ринкових відносин, такого не потрібно, щоб було на підприємстві. Тому що мій колега зі "Свободи", коли виступав, в мене таке враження, що він ненавидить той власний бізнес, приватний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу народних депутатів підтримати пропозицію. Я бачу по кількості людей в залі, ми сьогодні не зможемо прийняти рішення позитивне з цього питання.

Я хочу наголосити, що ні комітет, ні виступаючі не пропонували голосувати цей проект в цілому. Була пропозиція в першому читанні. І, безумовно, треба доопрацювати, в тому числі і ті питання, про які говорила народний депутат Інна Богословська.

Тому, шановні колеги, є пропозиція, щоб ми зараз підвели риску, і потім в наступний раз під час сесійного засідання уже прийняли рішення з обговореного питання. Немає заперечень? Немає.

Ми завершуємо сьогодні роботу Верховної Ради  України. Завтра ми продовжимо працювати о 10 годині ранку. До побачення.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку