ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЄ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 листопада 2013 року, 10.10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Прошу заспокоїтися, сідати. Послухаємо уряд.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.  Прошу, увімкніть систему "Рада".

10:10:25

В залі зареєструвалося 373 народних депутата. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати! Я прошу вас, ви запрошували сьогодні уряд послухати. Дайте можливість. (Шум у залі)  Бо уряд піде зараз працювати, як ви не будете давати. Я прошу сідати. Давайте послухаємо уряд. Прошу вас, сідайте всі. Давайте послухаємо уряд, ви просили цього. Я ще раз вас прошу. (Шум у залі)

Шановні народні депутати! В засіданні Верховної Ради України беруть участь члени Кабінету Міністрів. Присутні в залі... Присутні в залі:  Прем'єр-міністр України Микола Янович Азаров; Перший віце-прем'єр-міністр Арбузов Сергій Геннадійович; віце-прем'єр-міністр України Бойко Юрій Анатолійович; віце-прем'єр-міністр України Вілкул Олександр Юрійович; віце-прем'єр-міністр України Грищенко Костянтин Іванович; міністр аграрної політики Микола Володимирович Присяжнюк; міністр внутрішніх справ Захарченко Віталій Юрійович; міністр доходів і зборів Клименко Олександр Вікторович; міністр екології та природних ресурсів Олег Альбертович Проскуряков; присутній перший заступник міністра економічного розвитку і торговлі; міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Анатолійович Ставицький; перший заступник міністра закордонних справ Демченко Руслан Михайлович; перший заступник міністра інфраструктури Єфименко Костянтин Олексійович; міністр культури Леонід Михайлович Новохатько присутній; міністр молоді та спорту Сафіуллін Равіль Сафович; міністр оборони Лебедєв Павло Валентинович; міністр освіти і науки Табачник Дмитро Володимирович; міністр охорони здоров'я Богатирьова Раїса Василівна; міністр промислової політики Короленко Михайло Костянтинович; міністр регіонального розвитку, будівництвта та житлово-комунального господарства Геннадій Павлович Темник; міністр соціальної політики Королевська Наталія Юріївна; міністр фінансів Колобов Юрій Володимирович; міністр юстиції Лукаш Олена Леонідівна. Члени уряду присутні.

Шановні народні депутати… Тематика "запитань години до Уряду" визначена Погоджувальною радою у понеділок разом з вами. (Шум у залі) Хвилину, дослухайте. Хвилину, дослухайте.

Депутатська фракція, фракція Партії регіонів, фракція об'єднання "Свобода", фракція Комуністичної партії України заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів України про запитання, які будуть поставлені під час "години запитань до Уряду". Відповідати на запитання, які надали депутатські фракції, будуть: міністр промислової політики України Михайло Костянтинович Короленко і міністр фінансів України Колобов Юрій Володимирович. (Шум у залі)

 Тому вноситься, яка пропозиція. Вноситься пропозиція… Послухайте! Послухайте! Для вас інформація. Я нам зараз слово Прем'єр-міністру України, він виступить, потім на ваші питання два міністра дадуть відповіді, і ми розглянемо всі питання, які є у депутатів. Домовились? Сідайте! Я надаю слово Миколі Яновичу Азарову для інформації, а потім я дам, розглянемо питання уряду і я надам вам слово по порядку денному сьогоднішньої сесії. Сідайте, давайте послухаємо. Ви просили.

Прошу, Микола Янович.

 

АЗАРОВ М.Я.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, шановні громадяни України! Рішення призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію і зони вільної торгівлі з Європейським Союзом важке, але єдиноможливе в тій економічній ситуації, яка склалася в Україні.

Послухайте! Орать вы всегда можете, мы это знаем прекрасно.

(Шум у залі)

То, что вы большие мастера на брехню, то всегда известно было. Послухайте Премьер-министра. Це рішення продиктовано виключно економічними причинами і носить тактичний характер, ні скільки не змінюючи стратегічного напрямку розвитку України, закріпленого в Законі "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики".

Уряд послідовно виконував стратегічне завдання наблизити Україну до європейських стандартів життя, проводячи важкі, але необхідні нашому суспільству перетворення. І на цьому шляху ми за загальним визначенням пройшли більше ніж за десятиріччя до цього. Перетворювання здійснювалися в вкрай несприятливих умовах рецесії світової економіки, тривалого падіння попиту на українські товари на зовнішніх ринках, неймовірно високих цін на газ, за що ми дякуємо, а також тяжких виплат зовнішніх боргів, включаючи величезний борг за кредитами Міжнародного валютного фонду, отриманого у 2008-2009 роках, за які ми тоже вам дякуємо.

В цих умовах уряду вдавалося проводити політику фінансово-економічної стабільності, соціального захисту і модернізації вітчизняного виробництва. Але ми впритул підійшли до межі, коли скорочення ресурсів для розвитку поставило питання про нові рішучі заходи, без яких країну очікують значні соціально-економічні потрясіння. І ми відверто говоримо нашим людям про загрозу такого сценарію.

Шановні народні депутати, як ми можемо ігнорувати такі реалії як скорочення на 19 відсотків виробництва хімічних речовин та хімічної продукції (Шум у залі) із-за нерентабельних цін на газ, перш за все, на 14 відсотків обсягів будівництва в машинобудівному комплексі,  скорочення обсягів металургійного виробництва на 6 відсотків, зменшення індексу будівельної продукції на 16 відсотків. Як ми можемо ігнорувати те, що поточного року експорт товарів з України до Росії зменшився приблизно на 2 мільярди доларів. Суттєво скоротилися експорті поставки до таких важливих для української економіки країн, як Індія – на 15,6 відсотка, Індонезія – на 31,4 відсотка, Республіка Корея – на 65 відсотків. Вони що проти нас санкції вводили?  Що це… (Шум у залі)  це не мертві цифри статистики, це скорочення по живому тисяч робочих місць, скорочення затримки заробітних плат, соціальних допомог, водночас – це неможливість проводити модернізацію виробництва.

Як ми можемо ігнорувати той факт, що країни Митного Союзу прийняли рішення виключити режим вільної торгівлі для України в тому випадку, якщо Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС?

Нещодавно рейтингове агентство Fitch понизило кредит на рейтинг  України. Головною причиною… Послухайте! Головною причиною зниження рейтингу незалежні експерти визначили неврегульованість торгово-економічних відносин з Російською Федерацією. Це Fitch  визначив, не ми.  Для аналітиків авторитетного агентства очевидно, що зараз це коріння проблема фінансово-економічного стану України. Що компенсує нам величезні втрати від закриття ринків Митного Союзу? Що,  -  я вас питаю? На це питання, на превеликий жаль, ми не отримали реалістичної відповіді.

Останньою краплею стала позиція Міжнародного валютного фонду, викладеного в листи, отриманого урядом 20 листопада поточного року. Міжнародний валютний фонд висунув вимоги надання кредиту, вдумайтеся, в розмірі, необхідному для погашення боргів  самому Міжнародному валютному фонду. Ось ці вимоги. Ось ці вимоги, послухайте: майже вдвічі підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги для громадян;  заморозити заробітні плати, пенсії, соціальну допомогу на існуючому рівні; суттєво скоротити витрати бюджету; ліквідувати пільгові режими оподаткування для сільгоспвиробників, а також ряд вимог монетарної політики, за які я навіть не кажу. 

Я хочу запитати у вас, так званих лідерів опозиції, відповідайте народу України відверто. (Шум у залі) Ви згодні з такими вимогам МВФ? Я не згоден. Я говорю відверто народу України: я як Прем'єр-міністр не згоден! А якщо ви згодні, якщо ви згодні, скажіть. (Шум у залі)

 Шановні народні депутати, з огляду на викладене, очевидно, що на перше місце для уряду постало питання відновлення  нормальних відносин з Російською Федерацією. (Шум у залі) Та врегулювання всіх спільних питань.

Спокійно, Розенко! Ти розвалював соціальну систему країни 2 роки.

 

РОЗЕНКО П.В.***  Де МВФ, а де Європейський Союз? При чому тут МВФ до ЄС?

 

АЗАРОВ М.Я. Який ти фахівець – відомо всім. Головним приводом…

Орет тут мне на ухо! Что я должен молчать что ли? (Шум у залі)

 Головним приводом для ускладнень відносин і запровадження... (Шум у залі)  … і запровадження захисних заходів з боку Росії став можливий режим вільної торгівлі з потужним ринком Європейського Союзу. Наші партнери занепокоєні можливим безмитним ввезенням через територію країни європейських товарів і значними економічними втратами від цього.   

Тому, ми запропонували провести переговори для врегулювання питань, які  викликають суперечності у тристоронньому форматі за участі України, Європейського Союзу та Росії.  Це надзвичайно важливе міжнародне питання в умовах  світової  рецесії, що продовжується.    

Після довгих складних переговорів Російська Федерація дала згоду  на проведення таких переговорів, але  очевидною умовою їх проведення є те,  що вони відбудуться до підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Проведення переговорів   дасть можливість зняти протиріччя  і продовжити рухатись визначеним стратегічним  шляхом  без    катастрофічних втрат  для економіки і громадян  України.

Я заявляю, що  Президент і уряд  України будуть і надалі проводити курс реформ європейської інтеграції  та розвитку співробітництва з усіма нашими  стратегічними партнерами.

Дякую за  увагу.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сідайте. Як треба трибуна  комусь, я дам  можливість висловити свої думки. Сідайте. Давайте заспокоїмось. 

(Шум у залі)

Закриваємо? Не будемо?  (Шум у залі)

Шановні народні депутати! Та не кричи, дай закрию. Шановні народні депутати, кажуть, все… не дають…

Шановні народні депутати, можливості далі продовжити сесію немає.

Тому я ранкове засідання оголошую закритим і всього доброго народним депутатам.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку