ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21 листопада 2013 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів зареєструватись.

16:02:38

В залі зареєструвалось 384 народних депутатів. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Продовжуємо розгляд питань порядку денного. Розглядається проект Закону (3057) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси (друге читання). Я запрошую для доповіді голову Комітету з питань бюджету Євгенія Борисовича Гєллєра.

 

16:04:00

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати та запрошені!  Проект Закону номер 3057 підготовлений комітетом до другого читання. До законопроекту надійшло дев'ять пропозицій, які комітетом повністю враховані. При цьому у переважній більшості пропозицій викладена позиція комітету, що була прийнята при розгляді законопроекту в першому читанні і стосується уточнення показників в тексті та додатках до нього для збалансованості бюджету та доручення визначити механізм надання субвенцій та проведення видатків з погашення  заборгованості за  споживчу  електричну енергію.

Крім того, пропонується уточнити обсяг надходжень спеціального фонду від  реалізації матеріальних цінностей державного резерву та податку на  прибуток підприємств у зв’язку  з погашенням енергогенеруючим компаніям заборгованості перед Держрезервом за отримання органічного палива у 1997-2000 роках. Такі кошти згідно за змінами до статті 21 закону визначаються джерелом надання субвенцій місцевим бюджетам з погашення різниці в тарифах.

За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді прийняття законопроекту за номером 3057 у другому читанні та  в цілому як  закон згідно  запро…….. комітетом у порівняльній таблиці остаточної редакції законопроекту. Прошу підтримати рішення  комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, що з поправка? Всі поправки враховані? Враховані.

У нас половина залу не голосує. Тому будемо голосувати завтра після прийняття євроінтеграційних законів. А як не хочете працювати, то я  можу закрити сесію. (Шум у залі)  Що всі згодні закрити засідання?

Ми розглядаємо питання, всі…  питання, які ми розглядали до перерви. Всі депутати і опозиція, і більшість виступають, обговорюють, але тут принципове питання, що євроінтеграція, не голосуйте. То у нас є можливість  сьогодні обговорити ці питання, а завтра після цього поставити на голосування.

Я прошу по хвилині представників  фракції висловити свої думки, а я потім якусь пропозицію внесу вам.

Прошу! Прошу, фракція "Батьківщина", хто? Прошу, Арсеній Яценюк.

 

16:07:16

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово! Щойно Кабінет Міністрів України прийняв незаконну  і неконституційну постанову про зупинку курсу європейської інтеграції України. (Шум у залі) Ми вимагаємо негайно Азарова завтра вранці до українського парламенту.

Я хочу ще раз зазначити, якщо Віктор Янукович відмовляється підписувати Угоду про асоціацію, це не просто державна зрада, це – підстава для імпічменту Президента, а по відношенню до Прем'єра Азарова – це пряма підстава відставки всього складу Кабінету Міністрів України. Є Закон "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", який повинен виконувати і Президент, і Прем'єр-міністр. Азарова до парламенту і Януковича до парламенту. Ми вимагаємо негайно прийняти відповідні рішення. А зараз припинити обговорення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У нас завтра "година Уряду", тому уряд у нас завтра буде. 

Я прошу, фракція "УДАР", Віталій Ковальчук. Прошу.

 

16:08:40

КОВАЛЬЧУК В.А.

Шановні колеги, шановний Володимир Васильович! Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" вважає за необхідне невідкладно запросити Прем'єр-міністра Азарова до Верховної Ради  з приводу підстав і причин порушення ним Закону "Про основи внутрішньої та зовнішньої політики України". Тому що ми з вами є зараз свідками того, що Азаров скоїв державний злочин. Він та Уряд реально перевищили службові повноваження.

Тому, думаю, що не треба чекати завтра "години Уряду" і зараз негайно запросити до залу Прем'єр-міністра Азарова для надання відповідних пояснень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, народний депутат Кайда,  об'єднання "Свобода". Прошу.

 

16:09:32

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".  Шановне товариство, що відбулося в Україні? В Україні відбулася державна зраду. Зраду очолив Прем'єр-міністр України Микола Янович Азаров.

По-перше, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вимагає в цю сесійну залу, не  чекаючи завтрашнього дня, Прем'єр-міністра перший раз.

І друге. Ми вимагаємо відставки Прем'єр-міністра Азарова за те, що Україну ведуть в "таежный союз", за те, що Україна на порозі дефолту, за те, що в Україні порушуються всі соціальні закони. Ми вимагаємо сюди в сесійну залу ще раз: Азарова і цей уряд повинен піти у відставку. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Чечетов

 

16:10:32

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый  Владимир Васильевич, уважаемые коллеги!  Ну, сколько можно говорить о полетах на Марс, о полетах на Луну, о каких-то абстракциях? Мы наконец-то после обеда пришли к рассмотрению конкретных законопроектов, обеспечивающих жизнедеятельность страны экономических, финансовых, бюджетных, которые дают возможность заработать предприятиям, людям получать заработную плату, сохранить рабочие места, уменьшить безработицу, выполнить социальные  обязательства, реализовывать социальные программы. И когда мы пришли к конкретике, то оппозиция еще раз показывает, что интересы страны, интересы простых людей, интересы тружеников их абсолютно не волнуют. Их волнуют политические дивиденды на выборы. Имейте совесть, думайте о стране, думайте о своем народе! Я предлагаю продолжить работу парламента и рассматривать конкретные социально-экономические вопросы. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу фракція Компартії України. Хто виступає? Адам Іванович Мартинюк, прошу.

 

16:11:50

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України. Шановні колеги, я ще раз повертаюсь до тієї тези, яку вже сьогодні представники нашої фракції висловлювали про те, що ми, прагнучи до демократії, до торжества закону, до його дотримання, зараз працюємо, вибачте, по понятіям. Працюємо так, що будемо все чекати п'ятниці. Правда, не відомо, якої п'ятниці. Бо я дуже сумніваюся, що в наступну п'ятницю ви вирішите ті проблеми, які між вами виникли. Тим більше, виходячи із сьогоднішнього рішення Кабінету Міністрів.

Володимире Васильовичу, я пропоную скористатися нормою Регламенту про сигнальне голосування. Володимире Васильовичу, є норма Регламенту про сигнальне голосування. Я пропоную зараз цей законопроект поставити на сигнальне голосування. Якщо є бажання у депутатів працювати, то сигнальне голосування покаже, що є таке бажання і ми можемо голосувати законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі висловились?

Шановні народні депутати, депутати вносять пропозиції, що ми повинні ратифікації розглянули, поставити на голосування.

Тому я зараз поставлю на сигнальне голосування по питанню ратифікації. Як голосів не буде, то працювати тоді немає сенсу. А будуть на сигнальному голосуванні голоси, тоді будемо визначатися. (Шум у залі)

 На сигнальне голосування. (Шум у залі)

 Шановні народні депутати, я прошу уваги! Я ставлю на сигнальне голосування проект Закону  (№0050) про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України як Агентом позичальника та Європейським Союзом як Кредитором щодо надання Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 610 мільйонів євро.

Прошу народних депутатів проголосувати. Це йде сигнальне голосування. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

16:17:56

За-210

Проти – 1, утрималось - 2, не голосувало – 169. (Шум у залі)

 Я прошу уваги! Ми розглянули проект Закону (3057) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо погашення заборгованості за енергетичні ресурси для прийняття в другому читанні та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати. Прошу голосувати.

 

16:18:58

За-239

Проти – 5, утрималось – 2, не голосувало – 130.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 190, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 29, позафракційні – 20.

 

ЛЯШКО О.В. Володимир Васильович, з мотивів голосування!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А немає з мотивів голосування.

 

ЛЯШКО О.В. Немає? Лобістські закони – голоси є, а на європейські немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На європейську нема, тому що комуністи не голосують.

 

ЛЯШКО О.В. Ганьба комуністам і регіоналам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Розглядається проект Закону (№2843) про внесення змін до Гірничого закону України щодо забезпечення вугіллям або торф'яними брикетами. Прошу, голову підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Турманова Віктора Івановича, доповідайте. 

(Шум у залі)

 

16:20:06

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемые коллеги, вашему вниманию предлагается сравнительная таблица проекта Закона о внесении изменений в Горный закон Украины относительно обеспечения углем или торфяными брикетами, подготовленная комитетом с учетом принятого 5 ноября Верховной Радой решения о принятии его за основу с сокращенным сроком подготовки ко второму чтению.

К тексту, принятому Верховной Радой в первом чтении, поступило 10 предложений от трех народных депутатов Украины: Анатолия Гончарова, Павла Коржа, Николая Левченка, из которых 5 учтены полностью. Хочу обратить внимание на то, что итоговая редакция законопроекта позволяет решить целый ряд задач и вопросов, именно территориально ограничивать возможность поставки торфяных брикетов в качестве бытового топлива для нужд льготной категории граждан путем привязки к предприятиям по добыче и переработке бурого угля.

Хочу отметить, что данная конкретизация, уточнение редакции законопроекта, позволяет сохранить действующий сбалансированный механизм предоставления за счет субсидий с государственного бюджета местным бюджетам льготы, компенсации согласно статьям 43, 48 Горного закона. Все поправки рассмотрены. Прошу данный законопроект поддержать во втором чтении и в целом как закон. Такое решение вчера профильный комитет ТЭКовский   принял единогласно. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви зрозуміли пропозицію?  Сідайте.

Ставлю на голосування проект Закону  (номер 2843) про внесення змін до Гірничого  закону  України щодо забезпечення вугіллям, або торф’яними брикетами –  для прийняття в другому читанні  та в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

 16:22:47

За-237

Проти - 0, утримались - 0, не голосували - 140.

Рішення прийнято. 

По фракціях. Партія регіонів - 187, "Батьківщина" - 0, "УДАР Віталія Кличка" - 0, "Свобода" - 0, Компартії - ,28 позафракційні - 22. 

Прийняли рішення.

Пане генерал,  присядьте поки. Та ні, ви присядьте, бо я зараз поспілкуюся.

 Шановні народні депутати, я прошу уваги!

Дві фракції,  фракції, я зрозумів, "Батьківщини" і "УДАРУ" написали: Відповідно до  частини сьомої  статті 51      Регламенту Верховної Ради на вимогу двох депутатських фракцій, просимо оголосити перерву  в пленарному засіданні Верховної Ради України на 30 хвилин".

Я прошу всіх депутатів залишатись    на місцях і я  оголошую перерву на 5 хвилин.

Прошу, якщо  трибуна, заява треба? Прошу.

5 хвилин перерва.

Право ваше, до 30 хвилин.   

Я об'являю перерву на 5 хвилин.

Робіть заяву. 10 хвилин хватить? Які питання? Згідно Регламенту, перерва до 30 хвилин. 5 хвилин це теж до 30 хвилин. Азаров? А хто сказав, що зараз Азаров приїде? Ви запросили? Азаров завтра буде в 10 годин, весь уряд буде. Перерва іде. Хто сказав? От написано, головуючий оголошує перерву до 30 хвилин. А ці депутати хочуть працювати. Що робити?

Давайте я поставлю на голосування проголосувати. Я чую вас. Зараз у нас 16.26. 28?

 

ЯЦЕНЮК А.П. В 17.00 зустрічаємось.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У 16.50 продовжимо роботу сесії.

 

ЯЦЕНЮК А.П. А керівників фракцій до вас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А керівників фракцій прошу зайти в кабінет Голови Верховної Ради, щоб тут підтасовки не було.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі працювати неможливо. Президія Верховної Ради  заблокована. У зв'язку з цим вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра роботу розпочнемо о 10 годині ранку.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку