ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19 листопада 2013 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Запрошуйте депутатів, об'яви зробіть.

Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

16:01:48

Зареєструвалося  в залі 371 народний депутат. Вечірнє засідання Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Продовжуємо розгляд питань порядку денного. Розглядається проект Закону (№2855) про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин.

Як будемо розглядати? Ну, прошу голосувати народних депутатів, хто підтримує скорочену процедуру.

 

16:02:44

За-94

Проти – 46, утрималося – 5, не голосувало – 227.

Рішення не прийнято.

Запрошую для доповіді заступника міністра екології та природних ресурсів Олександра Васильовича Сушко. Прошу. (Шум у залі)

Что "невозможно работать"? Прошу, поднимите руку, кому невозможно работать, я дам слово.   (Шум у залі)

 Прошу, Михаил Иванович Мироненко. Прошу ввімкнути мікрофон.

 

16:03:40

МИРОНЕНКО М.І.

Шановний Володимире Васильовичу!  Ну, народні депутати возмущены тим, що зверху постійно щось летить, упав якийсь важкий предмет тільки що. Я прошу вас прийняти міри якісь. І народні депутати дуже стурбовані цими фактами усіма – то листівки якісь, то предмети важкі. Ми можемо предмет цей вам доставити сейчас.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мабуть, журналістів я пересаджу на цю сторону. (Шум у залі) Да, с этой сторони, тепер Капліну, прошу Капліну. Ви будете просити пересадити сюди? Прошу, хвилина, Каплін.

 

16:04:51

КАПЛІН С.М.

Дякую, Володимире Васильовичу. Я би хотів зараз звернутися до вельмишановних виборців і передусім тих людей, які помилково проголосували за Партію регіонів на попередніх виборах. Дивіться, що відбувається, Партія регіонів хоче сховатися від вас, вони від вас ховаються на їх мажоритарних округах, їх депутати не працюють. Ви не можете побачити ні керівника фракції, ні заступників, ніколи взагалі. Тепер вони хочуть сховатися від журналістів, щоб не можна було подивитися як вони не працюють, як вони не голосують, як вони голосують один за одного і таке інше.

Я хочу порадити шановній Партії регіонів і поруч сидячим комуністам, які теж почали голосувати один за одного, візьміть себе в руки і працюйте. Люди на вас мільярди витрачають, щоб ви закотили рукава і, в кінці кінців, почали робити, а не дурака валяти тут! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що це ви на трибуну положили? Те, що впало?

Я прошу хвилину. Стоян.

 

16:06:02

СТОЯН О.М.

Шановні колеги! Шановний Володимир Васильович!  Місяць назад я пропонував вам  зробити  можливість для  нормальної роботи депутатів, коли на мого колеги Вечерко впала лійка. Сьогодні летять плакати. Я вже не кажу про те, що полетіли з обличчям Юлії Тимошенко. І депутати змушені були ходити по обличчю поважної опозиціонерки, бо вони під ногами були. Зараз знов щось полетіло.

А тепер відносно, чи ми хочемо сховатися. Подивіться, колеги, от відти буде видно Партію регіонів, а от звідси видно тільки  "Свободу". Тому ми кажемо, посадіть туди журналістів, щоб вони нас бачили прозоро, достойно. Щоб не звисали над нами з якимись бутилками, лійками. Тому я  прошу: або поставте якусь огорожу. Врешті-решт забезпечте нормальну роботу  депутатів. Ми вимагаємо просто від вас, Володимир Васильович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я… Шановні народні депутати!  Той, хто кидав сьогодні зверху щось там,  він уже кидати не буде, тому що я дав команду – його більше не пустять сюди в Верховну Раду. Більше він тут не буде кидати, буде кидати в другому місці.

У нас… давайте,  уже стоїть давно… Забалакати можна все! Але ми просили 130 питань.

Прошу, доповідайте, Олександр Васильович.

Я дам команду, ми закриємо склом, щоб не кидали. (Шум у залі) Отак кругом. Я дам таку команду. Прошу.

 

СУШКО О.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! На ваш розгляд представлено проект Закону України про внесення змін до  статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин, розроблений з метою  посилення кримінальної відповідальності  за порушення  правил охорони надр, на виконання доручення Президента України та уряду.

Слід зазначити, що за 2012 рік  територіальними інспекціями Держ….контролю проведені перевірки діяльності 1203 підприємств надрокористувачів щодо виконання ними особливих умов 1546 спеціальних дозволів на користування надрами.

Під час перевірок підприємств, які розробляють   родовища корисних копалин, встановлено 2 тисячі 906 порушень норм і правил користування надрами.

Надрокористувачам, які розробляють родовища корисних копалин з порушенням чинного законодавства, Комісією державного геологічного контролю надано 1 тисяча 568 приписів щодо усунення виявлених порушень та встановлення терміну їх виконання.

Протягом звітного періоду виявлено 21 факт несанкціонованого видобутку корисних копалин. Під час перевірок встановлено 568 порушень норм і правил користування надрами з метою геологічного вивчення.

Найбільш суттєвими і поширеними є такі. Програма робіт з геологічного вивчення не виконується за терміном і обсягами. Відсутність у надрокористувача планів робіт, проектів ДПР, необхідної документації.

За 2012 рік .…… робочою групою Держгеонадра прийнято рішення щодо анулювання 259 спеціальних дозволів для користування надрами. Зупинено дію 253 дозволів. Та поновлено дію 135 дозволів.

Невтішною є статистика і за 9 місяців 2013 року. Так, Державним геологічним контролем Держгеонадра України проведено 1 тисяча 142 перевірки діяльності 844 підприємств надрокористувачів щодо виконання ………. особливих умов, 1 тисяча 585 дозволів. Зокрема, 872 дозволи на розробку родовищ, 209 на геологічне вивчення надр та 4 дозволи з метою будівництва та експлуатації підземних споруд.

Під час перевірок надрокористувачів, які розробляють родовища корисних копалин, виявлено 3 тисячі 171 порушення норм і правил користування надрами.

За результатами проведених перевірок, надрокористувачам, які розробляють родовища корисних копалин з порушенням чинного законодавства, надано 682 приписи щодо усунення виявлених порушень та встановлено термін виконання.

Під час перевірок виявлено 552 порушення норм і правил користування надрами з метою геологічного вивчення та надано 175 приписів щодо їх усунення.

У 2013 році за поданням Державного геологічного контролю у зв'язку з порушенням вимог законодавства про надра, наказами Держгеонадра України анульовано 130 дозволів, зупинено дію 196 дозволів і поновлено дію 62 дозволів.

У зв'язку з зазначеним, законопроектом передбачено закріплення суспільно небезпечного діяння не лише у вигляді порушення правил охорони надр, а і у вигляді порушення правил використання надр.

Так, проектом передбачено запровадити кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин не лише загальнодержавного, але і місцевого значення шляхом виключення вказівки на корисні копалини загальнодержавного значення.

Незаконне видобування корисних копалин як одне з найбільш суспільно небезпечних діянь пропонується передбачити у кваліфікованому складі злочину. При цьому має враховуватися розмір незаконного видобування корисних копалин місцевого значення. А саме: якщо вартість незаконно видобутих корисних копалин місцевого значення становитиме 57 тисяч 350 гривень.

Крім того проектом пропонується посилити кримінальну відповідальність, а саме: за порушення встановлення правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'ю людей чи довкіллю, каратиметься штрафом від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той же самий період; за порушення встановлених правил користування надрами, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'ю людей чи довкіллю, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі або корисних копалин загальнодержавного значення, каратиметься штрафом від 1500 до 2 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на той же період; якщо діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені на територіях чи об'єктах природо-заповідного фонду або вчинені повторно, каратимуться обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той строк з конфіскацією незаконно добутого і ……. випробування.

Загалом проект закону України спрямований на вдосконалення кримінально-правових норм щодо відповідальності за порушення законодавства про надра.

Прийняття законопроекту  сприятиме забезпеченню правопорядку у сфері використання та охороні мінеральних ресурсів, а також здійсненню загально профілактичного і спеціального попереджувального впливу на осіб, які за родом своїх професійних занять як пов'язані, так і не пов'язані з експлуатацією родовищ корисних копалин.

Враховуючи вищезазначене, прошу підтримати даний законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Питання у народних депутатів є? Є? Прошу записатися. 3 хвилини є в нас на запитання.

Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка.

 

16:13:37

ШВАЙКА І.О.

Прошу передати слово народному депутату Олександру Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Мирний, прошу.

 

16:13:44

МИРНИЙ О.Б.

Шановний доповідачу, дуже би хотілося вашу почути точку зору відносно конкретних покращень, вибачте за це лайливе слово, бо воно вже лайливе, який принесе з собою цей законопроект. Тому що взагалі і ні про що воно є. Але хотілося би чітко зрозуміти, для того, щоб ми прийняли рішення, правильне рішення, якщо можна, будь ласка, хоча би  два вузлових моменти, які важливі, з вашої точки зору. Дякую.

 

СУШКО О.В.  Дякую. На сьогоднішній день за корисні копалини місцевого значення ніякої відповідальності взагалі… не відбувається. А з внесенням цих норм до закону, буде введена відповідальність кримінальна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Паламарчук, Розенко передає це слово. Розенко, прошу.

 

16:14:39

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Ну, я не до кінця з вами можу погодитися, що за користування природніми ресурсами, незаконним користуванням місцевого значення, у нас немає відповідальності.

В принципі ви уточнюєте певні норми і це плюсом законопроекту є. Але все-таки треба визнати одне, що відповідальність за незаконний добуток корисних копалин сьогодні встановлений. І підвищувати штрафи, безумовно, це як крок можливий. Але на нашу точку зору, все-таки говорити про ефективність сьогодні вашої діяльності і діяльності інспекції не можна. Тому що штрафи є, але тим не менше незаконний видобуток копалин все-таки в Україні має місце. Тобто от скажіть, буквально дві тези, як покращити ефективність діяльності інспекції в цьому напрямку?

 

СУШКО О.В.   Ну, на даний час, я  думаю, що… Якщо статистку взяти з 2009 року по 2013 рік, то кожен рік число правопорушень в даній сфері тільки зростає. І у зв’язку з тим, що такі м'які покарання в нашому законодавстві, то вони і дальше будуть зростати. Якщо ж ми приймемо норми, які більш зважено будуть встановлювати покарання  за…. правопорушення, тоді, я думаю, все-таки буде наведено порядок. А інспекція працює нормально, вона з кожним роком перевірками охвачує все більше і більше спецдозволів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Куренной.

 

16:16:27

КУРЕННОЙ В.К.

Народный депутат Куренной, фракция "УДАР".

Прошу передати слово народному депутату Миколі Томенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Томенко, прошу.

 

16:16:38

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, я думаю, що ідея законопроекту правильна, але треба думати не лише про штрафи, а як забезпечувати роботою людей, особливо на Сході і на Донеччині, щоб вони незаконно не займалися в копанках видобуванням вугілля, щоб вижити. Але я про інше.

Володимир Васильович, я прошу вас доручити мені як голові комітету, я зберу парламентських журналістів і ми розберемося із сьогоднішньою ситуацією, яка трапилася тут в ложі. Спочатку зранку один провокатор, який балотується у Верховну Раду, скинув тут листівки. Потім, за нашою інформацією, інші провокатори сюди прийшли, щоб захистити депутатів-кнопкодавів. Ми розберемося, що трапилося там в парламентській ложі, і я абсолютно переконаний, що цивілізовані нормальні журналісти нормально працюють і не заважають там депутатам. І нічого тут стіни…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не заважаю. Ви як голова комітету можете розглянути це питання. Сідайте, дякую. сідайте.

Прошу, співдоповідь – Віталій Станіславович Журавський, секретар Комітету з питань законодавчого забезпечення. Прошу.

 

16:17:59

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги! Наш комітет, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльнсоті, розглянув на своєму засіданні поданий  Кабінетом Міністрів проект Закону  України про внесення змін до статті 240 Кримінального   кодексу  України щодо посилення відповідальності  за незаконний видобуток корисних копалин.

Даним законопроектом пропонується внести зміни до статті  240 Кримінального  кодексу  України.

Мета: посилити кримінальну відповідальність за порушення  встановлених правил охорони надр, якщо це створило   небезпеку  для життя, здоров'я людей та довкілля, визначивши покарання  у вигляді  штрафу або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі  на той самий строк.

Також внесенням змін до частини другої  статті 240  Кримінального кодексу  України, пропонується криміналізувати дії, пов'язані з незаконним видобуванням корисних копалин місцевого значення  у великому розмірі, визначивши знову    ж таки  покарання у вигляді штрафу або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той  самий строк.

Дії передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені на територіях чи  об'єктах природно-заповідного фонду, або вчинені повторно, караються  обмеженням волі на строк  від 3 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією незаконно добутого і знарядь видобування.

Основним завданням  законопроекту є вдосконалення кримінально-правових норм щодо відповідальності за порушення  правил охорони надр, уточнення ознак складу злочину, видів та розміру покарання задля посилення Кримінальної відповідальності за   незаконне видобування  корисних копалин.

За зверненнями нашого комітету, а він є профільний, було  отримано висновки  з Міністерства внутрішніх справ і Міністерства юстиції  України. Вони підтримують цей законопроект без зауважень. 

Комітет з питань екологічної політики,  природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської  катастрофи вважає, що  законопроект може бути прийнятий за основу.  

Проаналізувавши положення законопроекту, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу поданий Кабінетом Міністрів законопроект 2855.

Певні недоліки проекту, які зазначені і народними депутатами, і фахівцями, можуть бути усунуті комітетом при підготовці до другого читання. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є питання? Запишіться. Попеску, Партія регіонів. Прошу.

 

16:21:30

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів.

Шановний пане Віталію, не здається вам, що розрив у покаранні за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великих розмірах, тобто те, що попадає вже як кримінально-карне покарання, суттєво відрізняється від аналогічного діяння у невеликих розмірах, навіть, якщо цей розмір буде відрізнятися одним мінімальним неоподаткованим мінімумом доходів громадян?

Я привожу конкретні цифри. Скажімо, в першому випадку покарання у вигляді штрафу буде від 25,5 тисяч до 34 тисяч гривень штрафу. А якщо буде маленьке, але відрізнятися тільки одним неоподаткованим мінімум, штраф буде від 170 гривень до 510 гривень. Дуже великий розрив між 510 гривнями і 25 тисячами гривень. Тобто розумієте про що йдеться? Чи можливо під час другого читання усунути цей момент? Дякую.

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С. Ви можете запропонувати до другого читання свою поправочку, але те, про що ви говорите, має певну рацію. Але я хотів би зачитати примітку, яка є в таблиці, яка роздана вам. Незаконне видобування корисних копалин місцевого значення вважається вчиненим у великому розмірі, якщо вартість незаконно видобутих корисних копалин місцевого значення у сто і більше разів перевищує неоподаткований мінімумом громадян.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Фракція "Батьківщина", народний депутат Юрій Одарченко. Прошу.

 

16:23:08

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Прошу передати слово Володимиру Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати пану Яворівському.

 

16:23:15

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

У мене таке запитання Володимир Васильович до вас і прохання. Для того, щоб розв’язати отой конфлікт, який зараз зав’язався із падінням важких, тупих предметів на голови народних депутатів, ви вже знаєте як закінчилось для однієї людини це, видайте їх шахтарські каски і все,  і тоді буде прекрасно, і вони будуть виглядати і все буде нормально.

Друге, що я хочу сказати. Товариство у нас сьогодні стільки законопроектів бовтаються уже скільки... буквально місяців постанови, ювілейні дати, ми до них знову не дійдемо. Через те, що запитання, яке ми могли якраз пройти транзитом оце, ми уб’ємо сьогодні буквально майже годину.

А запитання моє конкретне таке. Скажіть будь ласка, цей законопроект ми будемо за нього голосувати, "Батьківщина", але з огидою. Чому? Тому що обгортка правильна, ідея правильна, з української землі стільки … так скажіть, той пісок, який сьогодні вибирається, …

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С. Я не чую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це був виступ, так невеличкий.

Ще Партія регіонів, народний депутат Благодир. Це виступ був. Прошу, Благодир.

 

16:24:28

БЛАГОДИР Ю.А.

Шановний Володимир Васильович! Шановні колеги! Безперечно, що цей законопроект буде підтримуватися і голосуватися за основу, але я хочу продемонструвати як борються з незаконним видобутком корисних копалин на Житомирщині, до речі, на нашій області, де у нас спільні округи.

Є підприємство з найбільшою інвестицією польською на Україні – це "Церсаніт Інвест". Хто їде по об’їзній, по житомирській, його бачить. В 2010 році 120 мільйонів євро вкладено в розвиток цього підприємства, в 2009 році отримано спеціальний дозвіл на видобуток технічної води, але Кабінет Міністрів приймає рішення про нові правила отримання ліцензії. 27 дозвільних процедур отримує  підприємство для  того, щоб отримати нову ліцензію на видобуток технічної води. Приходить наша інспекція екологічна разом з прокуратурою, з міліцією, вибирають оцей період, кажуть, що це вкрадена у держави технічна вода, 30 мільйонів санкцій і загроза зупинки підприємства. Тому до другого читання нам потрібно доопрацювати таким чином цей законопроект, щоб чітко …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте.  Тут пропозиції народний депутат вніс.

Увімкніть на трибуні мікрофон.

 

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.  Мій земляк дав цікаву пропозицію. На території мого  округу є прекрасний Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, де люди в середньому отримують 7-8 тисяч гривень, і є черга туди влаштуватися, там все в порядку. Але і на території не тільки нашої області, а області і інших областей є великі проблемні питання.

Я пропоную внести зміни до другого читання, ми їх розглянемо на нашому комітеті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу записатися на виступи від фракцій. Прошу, фракція "Батьківщина". Прошу, фракція Партії регіонів. Хто буде виступати? Визначитесь, давайте поки фракція "Батьківщина", Ар'єв, а визначитесь. Я дам слово.

Ар'єв, фракція "Батьківщина". Прошу.

 

16:27:03

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги! Питання, яке ми сьогодні розглядаємо, вже  не просто назріло, а й перезріло і багато років ми є  свідками незаконного користування українськими копалинами. Зокрема, найбільша і найпроблемніша ситуація сьогодні на Донбасі.  Тому що там… Донбас на сьогоднішній день  є чемпіоном з кількості незаконних вугільних копалин. Це  колишні закинуті копальні, які  розроблялися, починали розроблятися ще за часів Юза, і сьогодні вони є небезпечними для життя.

Закон нібито правильно зроблений, але є одне але, як  завжди. Скажіть, будь ласка, а чи передбачено в цьому    законодавстві, в цьому законі відповідальність тих, хто організовує і "кришує" ці копанки. Тому що  результатом дії цього закону буде те, що будуть показові рейди нинішніх правоохоронних органів по копанкам, і в результаті будуть заарештовувати збіднілих рабів-шахтарів, яких загнали на ці копанки. А кришують ці копанки працівники прокуратури Донецької, Луганської областей, працівники міліції Донецької і Луганської областей, і будуть відповідати саме ці працівники. А де будуть організатори? А організатори опиняться, як завжди, за дужками. Так давайте, можливо, передбачимо відповідальність і організаторів тих копанок того незаконного видобутку корисних копалин.

Це стосується так само і Рівненської та Житомирської областей, де масово видобувають сьогодні український бурштин без будь-якого контролю.

Влада, я розумію, сьогодні дуже хоче показати, що вона бореться з копанками. А до речі, копанки становлять для Донецької і Луганської області вже безпосередньо сейсмологічну небезпеку, як про це говорили  неодноразово спеціалісти, тому що землі на Донеччині починають елементарно провалюватися. І я в 2004 ще році особисто це бачив у містах Торез, у містах Снєжноє та інших містах, де масово відбуваються такі явища.

Але головне, зробити нам сьогодні, щоб від цього не постраждали звичайні люди, які через рабські умови змушені… і злиденне існування, до яких їх довела нинішня влада Януковича, змушені йти туди, а тепер ще й будуть змушені відповідати за своїх рабовласників.

Я вважаю, що це – найголовніше питання, і фракція "Батьківщина" буде голосувати за цей законопроект лише за умови, якщо буде передбачена відповідальність організаторів цих копанок і незаконний видобуток вугілля в інших областях.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Партії регіонів, Ганна Герман, прошу.

 

16:30:20

ГЕРМАН Г.М.

Дорогі друзі! Копанки існують не три роки і депутат від партії "Батьківщина" знає про це, що копанки існують відколи існує це виробництво. Всі 20 років Незалежності України вони існували і лише уряд Януковича, наш уряд, вирішив зробити тут порядок, вирішив законодавчо передбачити відповідальність за незаконне  видобування природних ресурсів.

Разом з тим, ми повинні всі пам'ятати, що головне в цій справі – захистити людей, які йдуть в ті копанки не від доброго життя. Ми повинні зробити все, щоб дати альтернативу тим людям, для яких часом видобування вугілля в копанках – це єдине джерело для існування. Це, справді, проблема і ми повинні, роблячи і готуючи, і ухвалюючи законодавство, яке карає за подібні дії, давати людям альтернативу для прожиття, робити їхнє життя таким, щоб були можливості жити законним шляхом. Без цього цей закон, по-перше, не буде працювати, по-друге, він буде лише репресивним, а не допоміжним. Тому я пропоную, проголосувавши за цей закон, разом з тим розробити програму захисту тих людей, які змушені в подібний спосіб виживати і заробляти собі і для своїх сімей. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка. Прошу.

 

16:32:35

ШВАЙКА І.О.

Депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", Ігор Швайка.

Товариство, щодо цього законопроекту (2855), фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" буде його підтримувати в першому читанні. Але хотілося б зауважити на декількох моментах, які потребують уваги як парламенту в цілому, так і кожного народного депутата, незалежно він є мажоритарником чи списковиком.

Перше. Нам заступник міністра достатньо  невнятно розказував про  підвищення цифр по суті рівня штрафів, які будуть накладатися за  незаконний видобуток  корисних копалень. Це теоретично правильно. Хоча, відверто скажу, дуже було важко почути, що говорив заступник міністра і зрозуміти це.

Але скажіть, будь ласка,  чи саме по собі підвищення  штрафів врегульовує питання видобутку корисних копалень, у тому числі місцевого значення. Чи само по собі підвищення штрафів і встановлення кримінальної  відповідальності за видобуток трьох машин піску, які середньостатистичний сільський голова бере в кар'єрі на території сільської ради для того, щоб підсипати дорогу біля цвинтаря навесні, він вже автоматично стає злочинцем? І це "автоматично" сьогодні призводить до підвищення корупційності цієї сфери.

Дуже би хотілось, щоб заступник міністра іноді слухав, коли його проект розглядається, не говорив по телефону.

Дякую. Бо я вас не міг почути.

Наступне. В першому читанні ми це підтримаємо. Але проїхавши Україною, уже говорили про Житомирщину, я вам скажу про Харківщину і про  Донбас, численні копанки – це є видобуток вугілля, видобуток каміння в Луганській моїй  рідній області. Люди приходять і жаліються, що Міністерство екології розглядає документи 15, 24 місяці, і не можуть підприємці одержати дозвіл. Сьогодні їх Міністерство екології пропонує штрафувати. У тому числі можливо не тільки штраф, а воно буде сьогодні встановлювати ще й  матеріальну відповідальність, тому що вони порахують, скільки збитків було завдано тому чи іншому бюджету. Правильно?

І на останок.  Сьогоднішнє питання наше… за перше читання  ми сьогодні віддаємо, як фракція, свої голоси, але до другого  читання – звертання і до профільного комітету, і до міністерства – нам необхідно встановлювати нормальну систему дозволів, щоб дозволи видавалися і в Луганській, Житомирській області  не по 18 місяців.

А що стосується  бажання  окремих тут діячів загратувати наші кулуари і зробити там чи то скло, чи то грати поставити, я би хотів нагадати, що будівля Верховної Ради є пам'яткою архітектури.

Володимире Васильовичу! Якщо ви будете віддавати розпорядження щодо цього, не забудьте внести зміни в охоронний договір. Тому що, навіть пофарбувати стіни в цій будівлі, а це будівля – пам'ятка архітектури, потребує відповідного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ШВАЙКА І.О. Для того, щоб ми нормально працювали, треба, щоб ви ввели відповідальність за порушення персонального голосування, яке так вдало депутати від Партії регіонів провалили на засіданні профільного комітету. Для того, щоб нормально працювали, необхідно нормально, чемно ставитися до журналістів. І під виглядом журналістів не засилати туди провокаторів, які будуть розкидати листівки.

На сьогоднішній день ми стоїмо перед новою епохою українського парламенту. І відставлення в першу чергу сьогоднішнього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую. "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Куренной.

 

16:36:31

КУРЕННОЙ В.К.

Прошу передати слово Оксані Продан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Оксана Продан.

 

16:36:36

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Я прошу звернути вашу увагу на те, що цим законопроектом вводиться відповідальність не тільки за видобуток вугілля, але і за видобуток всіх інших корисних копалин. І того піску, і того щебеню, який сьогодні видобувають абсолютно в різних галузях і в різних регіонах України.

І хочу звернути вашу увагу на те, що цим законопроектом передбачається введення відповідальності. Не нової відповідальності, але посилення, значне посилення відповідальності стосовно всіх осіб. До кримінальної відповідальності цим законопроектом пропонується притягувати як посадових осіб, так і фізичних осіб, які фізично змушені сьогодні працювати в тому числі і на копанках.

Для того, щоб вирішити це питання, для того, щоб захистити людей, які працюють сьогодні нелегально і захистити нашу природу, потрібно не вводити додаткові санкції і посилювати відповідальність. Потрібно легалізувати той бізнес, який сьогодні насправді штучно нелегальний.

Потрібно дати можливість тим власникам підприємств, легальних, нелегальних власників, які сьогодні масово працюють в першу чергу на сході України, легалізувати і заставити їх легалізувати їхню роботу. Да, це невигідно власникам, які сьогодні, наприклад, біля міста Шахтарськ в Донецькій області масово везуть вугілля попри Чапаєвку, попри офіційну шахту, яка зараз законсервована і планується до залиття водою, везуть чистою новою асфальтованою дорогою від копанок до споживача в бік Донецька. Так от їм не хочеться легалізовувати свій бізнес, бо тоді їм прийдеться платити податки, платити за соціальне страхування людей.

І тому пропонується такий начебто легкий вихід. Це введення додатково збільшення штрафів і кримінальної відповідальності. Так от цей вихід несе за собою ще один ризик корупції – додатковий і дуже великий. Тому що, як завжди було раніше, пропонується Кабінетом Міністрів в цьому законопроекті ввести величезну вилку штрафів – від малесенького до дуже-дуже великого. Хто буде приймати рішення? Чому стосовно  однієї людини буде прийматися мінімальний штраф, а стосовно іншої людини – позбавлення волі? Чому ми даємо таку можливість?

Ми вважаємо, що сьогодні, дійсно, захист людей, які змушені працювати нелегально, повинен забезпечений державою. Але, в першу чергу, це повинна бути легалізація бізнесу і ліквідація корупції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Компартії України, народний  депутат Кілінкаров.

 

16:39:29

КІЛІНКАРОВ С.П.

Уважаемые  народные депутаты! (Шум у залі) Я, прежде всего, хотел бы сказать о том, что такого рода законопроектами бороться с этим теневым бизнесом можно, но побороть его нельзя. Потому что на самом деле, кто не понимает, что такое на сегодняшний день копанки на Донбассе, то это тысячи гектаров земель, которые перелопатили экскаваторами, это тысячи автомобилей, которые ходят по нашим поселкам, разрушают дома. Это пыль, которой дышат наши граждане и это теневые деньги, которые в том числе используются делками на региональном и на центральном уровне.

В этом бизнесе задействованы все. В этом бизнесе задействованы органы местного самоуправления. В этом бизнесе задействованы правоохранительные органы, милиция, прокуратура, губернаторы и все остальные. Это миллиардные обороты средств. Здесь родители за рабочие места выступали в отношении того, что на Донбассе их нет. А откуда они появятся? Если сегодня угли добываются в копанках и они сегодня по государственным программам, в том числе через легализацию используются. Вы спросите у наших людей, откуда им возят льготный уголь? Это что уголь с легальных шахт? Нет. Здесь сегодня об этом говорили. Качественным углем их не обеспечивают, их обеспечивают углем, который добывается в копанках.

Здесь задействованы обогатительные фабрики, которые знают, откуда эти угли заходят. Здесь миллиардные ресурсы, которые сегодня теневым образом используются в нашей стране.

В отношении данного законопроекта мы готовы поддержать его в первом чтении, но мы со своей стороны требуем, чтобы из этого законопроекта были изъяты все нормы, которые касаются штрафов. Не смешите меня штрафами в 30-35 тысяч в отношении тех людей, которые имеют миллионные и миллиардные обороты.

Поэтому должна быть уголовная ответственность с конфискацией не только имущества, которым производится добыча, незаконная добыча этих ископаемых. Но и конфискация имущества, которые принадлежит тем, кто задействован в участии в добыче полезных ископаемых. Никакими другими методами мы не сможем эту проблему побороть. Это реальная проблема, это крик души людей, которые живут на этих территориях и каждый день с этим сталкиваются.

У людей сегодня рушатся дома, потому что эти копанки подходят под их домостроения. И никто за это ответственности нести не хочет. Поэтому жесткий подход и более серьезная уголовная ответственность может реально повлиять. И плюс – выполнения норм закона и действия согласованны прокуратуры, милиции и органов местного самоуправления. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися на виступи від народних депутатів.  Фракція Компартії України, народний депутат… як прізвище? Народний депутат Бідьовка.

 

16:43:09

БІДЬОВКА В.А.

Уважаемые депутаты! (Шум у залі) Обращаюсь к вам фактически от крика избирателей Донбасса. Фракция коммунистов обязательно поддержит данный законопроект. Потому что особенно для Востока, Донецкой области, для Луганской области и Донбасса в целом, это настоящий бич и трагедия.

Копанки сегодня или, как мы называем их в народе, дыры – это настоящий кровавый бизнес. Сотни копанок или дырок, как их называют в народе, – это уже не просто социальная или просто экологическая проблема, это прямая угроза тысячам людей, это прямой ущерб не только экономике и промышленным поселкам, но и целых сельскохозяйственных угодий. (Шум у залі) И целых сельскохозяйственных угодий, где, вместо того, чтобы садить хлеб, жито, сегодня преступно роют копанки и уничтожают чернозем.  Это так же и прямая угроза всем жителям области. Вдумайтесь, в Донецкой области только за последний год количество погибших в копанках увеличилось в два раза. Зачастую, когда были выборы ездили по Снежному, по Торезу, по Шахтеру и доходило до того, что люди просто жаловались о том, что пошел родной или близкий человек работать в копанку, через несколько дней не вернулся и никто его не может найти. Обращаться в правоохранительные органы или прокуратуру – это просто бесполезно, потому что копанки поглощают не только финансы страны, но и людей.

И это не единственный аспект этой проблемы. Вдумайтесь, ведь зачастую разрабатывают так называемые пласты-целяки. Это те пласты, которые лежать недалеко от поверхности, 1,5-2 метра и в советское время эти платы нельзя было разрабатывать, потому что, первое, это был стратегический резерв государства. А вторая часть этого аспекта – это был экологический аспект. Потому что если трогать эти целяки, начинается сдвиг почвы. И что происходит в итоге?  В итоге, как говорил перед мной Спиридон Килинкаров, рушатся дома, рушатся целые поселки, а иногда доходит до того, что из-за копанок, как это было 5 лет назад, город Снежное, поселок Северный хотели закрыть школу. Потому что начали рыть и эта школа начала давать трещину и осадок, но при этом никто не сказал, почему это  происходит на самом деле.

Посмотрите, дошло до того, что эти копанки разрушают всю инфраструктуру в целом. Зачастую, эти самосвалы, которые возят десятки тонн угля,  нелегального угля, а это фактически, что нелегальные деньги, выпущенные в стране на…... экономике,    они прячутся, ездят по сельским и поселковым дорогам, тем самым нанося  непросветный***  ущерб  громаде  и  местным жителям, разбивая …… эти дороги вщент.

Даже по  официальной информации  прокуратуры области сейчас     в Донецкой области действуют 156 копанок, а реально их минимум 250-300.  Это конечно хорошо, что прокуратура, наконец-то обратила на  проблему копанок внимание. Однако, что идет дальше  слов?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Я прошу, 3 хвилини ще у вас. Прошу.

 

16:46:31

БІДЬОВКА В.А.

Прокурор области  в своем  интервью так хорошо критиковал местные  органы власти, что они  не принимают никаких мер по контролю за государственными недрами, что у них не выработана  программа развития угольных   предприятий и так далее.    Но мне   хотелось бы тут покритиковать  и  прокурора.   И  спросить его: а где уголовные дела на руководителей, чиновников, которые  не осуществляют этот контроль и не предпринимают  никаких мер по контролю над этой преступной деятельностью.  Где уголовные дела работников прокуратуры  и работников МВД, которые  эти копанки крышуют?  Ведь не  раз, уже даже в средствах массовой информации, были  фотографии, где ведется нелегальная   разработка угля. И там рядом были обнаружены: и машины МВД, и  сотрудники прокуратуры.

Нужно также сказать открыто, что копанки – это еще и прямая угроза  государственным  бюджету и местным бюджетам.  Поскольку сегодня, как говорил предыдущий выступающий,  зачастую нашим льготникам возят, не нормальный уголь, законно  добытый на государственных шахтах, или  другой формы собственности, а возят  шлак из    копанок. В то же время доходит до того, что  по некоторой  информации, в прошлом году  900  тысяч   тонн угля было экспортировано из копанок за границу.  А это уже     прямое нанесение государству ущерб, в то время, когда миллионы тонн угля горят на складах шахт и теплоэлектростанций.

Мне бы хотелось отметить в следующий раз, да, я согласен, что копанки у нас работают все 20 лет независимости Украины, но надо говорить правду до конца. Копанки – это результат преступлений всех буржуазных правительств, без исключения. Потому что разокрали и разграбили угольную промышленность, закрыли десятки перспективных шахт, выбросили на улицы и на те же копанки сотни тысяч шахтеров. Хотите бороть копанки, не надо прокуратуре и МВД  заниматься болтовней и самопиаром, они должны честно выполнять долг, а не делать вид. А правительство должно развивать угольную отрасль, производство в депрессивных городах и социальную сферу. Только так, в комплексе, можно будет побороть это зло. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Петренко. Прошу.

 

16:48:52

ПЕТРЕНКО П.Д.

Павло Петренко, фракція "Батьківщина". 

Шановні громадяни України, шановні колеги, у мене питання завжди виникає, коли ми приймаємо якісь закони, які посилюють відповідальність наших громадян. Хто буде нести цю відповідальність, багаті чи бідні? Відповідь дуже проста, звичайно, до кримінальної відповідальності завжди будуть притягувати бідних громадян, це наших простих громадян. Чи будуть нести відповідальність, в тому числі і кримінальну, власники великих кар'єрів, власники великих підприємств, які забруднюють навколишні середовища, наші олігархи, наші підприємці крупні? Ні. Звичайно, ні. За цим законом, в цій редакції, яка пропонується, фактично злочинцями зроблять простих громадян, простих пенсіонерів в селах, які викопали колодязь і не заплатити хабар для того, щоб отримати дозвіл на користування надрами, прості українські сім'ї, які взяли дві тачки щебеню з озера чи з річки. І, фактично, всіх наших громадян можуть перетворити місцеві правоохоронні органи в банальних злочинців. Для чого? Для того, щоб потім з них отримувати відповідні хабарі і звільняти їх від відповідальності.

Тому такі закони, знаєте, які мають нібито хорошу ціль, захист природного середовища, а насправді зводиться до банальної корупції на місцях серед правоохоронних органів, вони неприйнятні. Ми будемо його підтримувати виключно в першому читанні, якщо до другого читання будуть внесені суттєві до нього зміни. Сама основна зміна – це збільшення планки щодо збитків. Вдумайтесь, зараз передбачено, що у разі, якщо 1700 гривень спричинено збитків громадянином, то він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності аж до позбавлення волі. Це, фактично, якщо бабця вирила колодязь, до неї прийшла інспекція встановила, що збитки 1775 гривень, наприклад, то проти неї порушується кримінальна справа, і ця бабця буде у нас осудною. Розумієте?

Тому питання дуже просте, цей законопроект, звичайно потрібен в тому контексті, щоб крупні підприємства, які дійсно забруднюють навколишнє середовище, які нехтують законом, які видобувають ті самі корисні копалини з порушенням закону, несли відповідальність. Але цей закон не може бути інструментом для наших правоохоронців, щоб вони займалися рейдерством по відношенню до простих громадян, особливо в селах, до тих громадян, які фактично за рахунок якихось таких природних корисних копалин виживають, які можуть хоч якусь копійку заробити за рахунок цих корисних копалин.

Тому фракція "Батьківщина" підтримує цей законопроект лише в тому випадку, якщо буде він серйозно доопрацьований до другого читання. Наша вимога, щоб цей законопроект не розповсюджувався на громадян, які не є суб’єктами підприємницької діяльності. Він повинен розповсюджуватись виключно на підприємців, на крупний бізнес, на тих підприємців, які дійсно спричиняють серйозні збитки і велику шкоду  навколишньому середовищу. І тоді до них можна застосовувати серйозні санкції в тому числі і кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі. Цей закон повинен бути народним, а не антинародним, тільки в такому випадку ми за нього будемо голосувати в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР Віталія Кличка" виступає Каплін, прошу.

 

16:52:00

КАПЛІН С.М.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Сергій Каплін, Полтава, 144 виборчий округ. 

На наше глибоке переконання, цей законопроект є нічим як спробою централізувати корупцію на Донбасі. Донбас вибирав Партію регіонів сюди для того, щоб ви в країні і на Донбасі навели порядок, для того, щоб ви дбали про простого шахтаря, про сільських мешканців, які там проживають, про робітників, про селян. Що ви вносите сюди? Які ви законопроекти ви вносите? Хіба голова фракції Партії регіонів не знає, що треба зробити, щоб не було копанок, не було  корупції, щоб не вбивали там людей у цих ямах? Потрібно змусити працювати ваше Міністерство внутрішніх справ, потрібно змусити працювати вашу прокуратуру, ваших голів обласних адміністрацій і депутатів обласних рад, які не працюють, які  покривають тих ділків, які мільйони заробляють на горбах донбаських працівників.

Вони вас обирали для того, щоб ви писали закони, по яким їм буде жити краще. Вони сподівалися, що буде якесь покращення. Замість того ви вносите сюди закони, які вбивають Донбас, які вбивають донецьких працівників, робітників і селян.

Я хочу сказати і нагадати вам статтю 13 Конституції України "надра належать народу України",   народу України на Сході, народу України на Заході. І ви усі, а не тільки ті, хто в тих копанках працює, має відповідати перед Україною, перед її народом, міністр внутрішніх справ передусім, коли він з Бойком приїжджає туди або приїжджає туди Азаров,  ви камуфлюєте ці копанки і говорите про те, що проблеми немає. Як тільки вони їдуть з Донбасу, все відкривається і все знову працює.

І подивіться на статистику. Відкрито за 2013 рік 200 справ, вилучено 80 екскаваторів, близько  100 вантажних автомобілів. Справи закрито, все повернули назад. Ви не хочете вирішувати, ви хочете ще більше контролювати цей тіньовий ринок, бо вам треба гроші на вибори Президента, бо ви хочете контролювати далі весь український народ, усі тіньові, тіньовий обіг грошей. Шахтарі на своєму сленгу називають копанки "норами".  Так я вам хочу сказати, у 2015 році до влади прийде новий Президент і опозиція, і ми позаганяємо вас у ті нори і будете там ховатися від українського народу, будете скиглити і просити прощення в українського народу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат В'ячеслав Кириленко. Прошу. В'ячеслав Кириленко, прошу.

 

16:55:10

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!"

Шановні колеги і, в першу чергу, шановні виборці! Це питання, яке ми розглядаємо і яке пов'язано із корисними копалинами, воно стосується, практично, всієї країни. І розглядаємо ми його тут, тому що все це роками не припиняється і тому, що народ бідний, майже весь час бідний.

Мотивація людини, яка чи на підприємстві, чи самотужки чи зовсім незаконно із групою осіб здобуває пісок десь на Херсонщині, чи працює в копанці на Донбасі, чи виколупує той бурштин на Рівненщині, чи, зрештою, навіть там, в Західній Україні збирає те каміння на берегах річок, однакова – це мотивація бідності і незаможності, це та сама мотивація, коли люди везуть побутове сміття, викидають у лісосмугу, забруднюють країну, тому що вони не будуть платити за утилізацію сміття, бо у них цих зайвих грошей немає. Це та сама мотивація.

Тому зараз ось цим законом… Знаєте, мені здається, це ми хочемо "їжака налякати", знаєте, якимось місцем. Тому що всі ті, хто займається організованим злочинним бізнесом по незаконному видобутку копалин, особливо це стосується копанок, вони давно навчилися обходити всі перешкоди.

Слухайте, ще на початку двохтисячних років тут була місія Міжнародної організації праці, яка займалася питаннями рабської дитячої праці. І, до речі, такі факти мали місце саме на цих копанках. І скажіть, що, багато що змінилося? Оця мафіозна система, система мафіозної економіки, вона самовідтворюється при будь-якій владі. І неправді, що це було характерно тільки в часи новітньої незалежності України. Оця мафіозна економіка, вона ще у 80-х роках почалася, і з тих часів вона самовідтворюється. Тому, звичайно, штрафом у 800 гривень ми налякаємо кого? Якусь людину, яку зроблять стрілочником черговим. А той, хто розподіляє мільярдні потоки від цих копанок, він нічого не втратить.

Тут говорилося про те, що давайте створювати  легальні місця робочі. Давайте! Колись навіть була програма дотацій із фонд із питань зайнятості на створення робочих місць у вугільній галузі. Скажіть, де вона та програма? Та її розікрали ту програму. Тому що гроші йшли на створення нових робочих місць на легальних шахтах, а до шахтаря, щоб створити йому робоче місце, вони не доходили. Тому треба змінювати продуктивні сили і серйозно зайнятися перекваліфікацією робочої сили в країні, а це некомфортне питання для будь-якої  влади. В першому читанні...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення завершено.

Є заключне слово у доповідача? Нема. Співдоповідача? Ввімкніть мікрофон Журавському.

 

16:58:34

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, давайте переходимо до голосування, бо попереду дуже багато важливих законопроектів, які треба сьогодні прийняти. Закликаю зал проголосувати за цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. Прошу підготуватися. Підготувалися?

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2855) про внесення змін до статті 240 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин для  прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

16:59:53

За-284

Проти – 5, утримались – 29, не голосували – 79.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 158, "Батьківщина" – 41, "УДАР Віталія Кличка" – 4, "Свобода" – 32, Компартія – 27, позафракційні – 22.

Розглядається проект Закону (№2484) про внесення змін до деяких законів України щодо включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців до Єдиного державного реєстру.

Як розглядаємо питання? Прошу… Хто підтримує скорочену процедуру, прошу голосувати.

 

17:00:57

За-158

Проти – 76, утрималось – 11, не голосувало – 152.

Рішення прийнято.

По фракціях.

Запрошую для доповіді голову Державної реєстраційної служби Дмитра Миколайовича Ворону. А потім – Олександру Кужель.

 

ВОРОНА Д.М. 

Дякую.  Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Проектом  закону пропонується внести зміни до Прикінцевих положень пункту другого розділу восьмого "Прикінцеві положення" Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців", якими передбачається обов'язок юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих  до 1 липня 2004 року, подати державному реєстратору в реєстраційну картку для включення відомостей про них до Єдиного державного реєстру.

При цьому державний реєстратор зобов'язаний після отримання  реєстраційної картки включити відомості та надати виписку з Єдиного державного реєстру.

Також проектом закону пропонується виключити положення Закону України щодо спрощення механізму державної реєстрації припинення  суб'єктів господарювання, якими передбачено: завершення процесу включення до Єдиного державного реєстру відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих  до 1 липня 2004 року; порядок передачі відомостей про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих  до 1 липня; проведення звірених даних реєстрів, що ведуться уповноваженими органами з даними Єдиного державного реєстру та порядку роботи тимчасових міжвідомчих спеціальних комісій з такої передачі.

Хочу підкреслити, що цей законопроект дозволить продовжити термін включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців до Єдиного державного реєстру. Що позитивно вплине на права та законні інтереси суб'єктів господарювання.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу сідати. Запрошую для співдоповіді голову Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександру Володимирівну Кужель.

 

17:03:20

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний Володимире Володимировичу! Шановні колеги! На розгляді урядовий Законопроект щодо внесення змін до діючих законів в частині реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб, які були засновані до 1 липня 2004 року. Практично всі комітети, і наш особисто як профільний комітет звертається до залу з підтримки його у першому читанні, взяти за основу.

Але хочу наголосити, що даний законопроект не вирішує, на жаль, до кінця проблему. Нема відповідальності, якщо не буде виконана, на жаль, норма цього законопроекту. І нема терміну, яким чином будуть працювати до кінця комісії.

І тому я запрошую пана Ворону, який зараз відповідає за реєстрацію. Щоб ми разом у другому читанні доопрацювали. Щоб не було необхідності знову вводити якусь норму, щоб повністю реєстр, який ви відповідаєте, відповідав дійсності існування підприємців.

Звертаємось до всіх з проханням підтримати цей законопроект у першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є бажаючі обговорювати? Прошу записатися від фракцій. Прошу, фракція "Батьківщина", Іван Стойко.

 

17:04:47

СТОЙКО І.М.

Дякую, Володимире Васильовичу. Іван Стойко, партія "За Україну!", фракція "Батьківщина". Прошу слово передати Ксенії Ляпіній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ксенія Ляпіна, передати.

 

17:05:00

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Ксенія Ляпіна, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!". Шановні колеги, у зв'язку з цим законопроектом, який присвячений дуже важливій темі – наповнення реєстру, хочу нагадати, що в Україні  з нашими реєстрами – що з реєстром юридичних, фізичних осіб (підприємців), що з реєстром власності –  відбуваються великі непорядки. На сьогодні немає інструменту і механізму перенесення інформації. І немає зрозумілого виходу з цієї ситуації.

Реєстр юридичних і фізичних осіб виходить з цієї ситуації за рахунок, власне, самих підприємців. Але це викликає великі проблеми сьогодні. Наприклад, найгірша позиція, яку ми маємо сьогодні, у всіх рейтингах – це позиція скасування чи припинення підприємницької діяльності. А вона, до речі, ускладнюється тим, щоб припинити підприємницьку діяльність, яка, наприклад, започаткована до 2004 року і не внесена в реєстр, неможливо. Спочатку треба подати реєстраційну картку, зареєструвати, тільки потім припиняти.

Дуже часто вже немає нікого, хто збирається це робити. Підприємства або фізичні особи просто виїхали з країни, або підприємства просто припинили фактично своє існування. Припинити їх неможливо, інформації про них немає.

Тобто я закликаю, голосуючи за основу цей закон, пам'ятати, що порядку з реєстром він все одно ще не наведе. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Об'єднання "Свобода", народний депутат Янків.

 

17:06:52

ЯНКІВ І.Т.

Прошу передати слово Павлу Кириленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Павло Кириленко.

 

17:06:59

КИРИЛЕНКО П.В.

Павло Кириленко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Одещина.

Товариство, дійсно, немає заперечень підтримати ці зміни, адже, дійсно, юридичні особи і фізичні особи (підприємці), які були зареєстровані до 2004 року, але з тих чи інших причин не подали свої дані до єдиного державного реєстру, все ж таки мали би право продовжити цю процедуру. Тому ми підтримуємо ці пропозиції.

Також ми розуміємо, що, дійсно, потрібно вносити і  додаткові поправки. Але говорячи, наша фракція буде підтримувати цей законопроект. Але говорячи сьогодні про підприємців, потрібно говорити про ті проблеми, з якими сьогодні стикаються підприємці в Україні.

Хочу навести приклад, що сьогодні підприємці масово страждають від того, що директорів підприємств, бухгалтерів підприємств викликають до податкових адміністрацій і примушують, фактично примусово змушують приймати нову форму відшкодування з ПДВ.

Знаєте, у якій формі? У формі у вигляді векселів. Товариство, ці експерименти є неприпустимими. Враховуючи, що сьогодні наповнення українського бюджету більше, ніж 60 відсотків залежить від дрібних підприємців, такі методи і експерименти над підприємцями є неприпустимими. Ми є українська нація, європейська нація.

І якщо так буде і далі продовжуватися, я хочу передати від всіх підприємців України таку інформацію нинішнім керманичам, якщо так буде далі продовжуватися, підприємці і український народ просто винесуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР", Сергій Каплін.

 

17:09:08

КАПЛІН С.М.

Прошу передати слово Оксані Продан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Оксані Продан.

 

17:09:14

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, треба звернути увагу на те, що насправді цей проект потрібен сьогодні людям. Але звідки він взявся і навіщо його приймати? Цей проект вирішує проблему, яка була раніше створена взагалі введенням реєстру і введенням обов'язку всіх підприємств, підприємців подати додаткові відомості до держави для того, щоб держава вела реєстр, який вона собі придумала.

І сьогодні ті люди, які були зареєстровані до 2004 року, були зобов'язані і зараз вони взагалі втрачають можливість займатися підприємницькою діяльністю в тому ви падку, якщо вони не подадуть додаткові зміни до реєстру.

Тому проект правильний. Але він не є остаточний, він недостатній. Тому що  держава і уряд, який вніс цей законопроект в першому читанні, не каже, що буде далі, що буде з тими підприємцями і підприємствами, які не подали свої дані до реєстру, які сьогодні там відсутні. І це рішення потрібно зробити для того, щоб в подальшому люди могли працювати і знати, що вони є частиною цієї держави.

Але ще є дуже важливим питання, яке стосується абсолютно всіх суб’єктів господарювання, – це розгляд законопроекту 0933. Шановний Володимире Васильовичу, законопроект 0933 висить в парламенті з минулого скликання. Це проект, який відміняє плату за витяги з реєстру. Сьогодні за те, щоб отримати інформацію чи ти є в реєстрі, чи ти є підприємством чи ні, необхідно платити кошти кожен раз. Я вас дуже прошу, внесіть, будь ласка, на розгляд парламенту найближчим часом після підписання Угоди про асоціацію проект 0933, який дозволить бізнесу працювати вільно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Бідьовка.

 

17:11:06

БІДЬОВКА В.А.

Прошу передать слово Баландину Сергею Викторовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати слово.

 

17:11:13

БАЛАНДІН С.В.

Шановні колеги, фракція Комуністичної партії України уважно вивчила даний законопроект і прийняла рішення  підтримати даний законопроект. Бо питання внесення змін щодо включення відомостей про діючих і юридичних осіб та фізичних осіб підприємців до Єдиного державного реєстру є своєчасним і відповідає потребам підприємців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення завершено. Прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування… Чи ви там інтерв’ю даєте всім чи що воно там?

Ставлю на голосування проект Закону (№2484) про внесення змін до деяких законів України щодо включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб підприємців до Єдиного державного реєстру для прийняття за основу.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:12:42

За-331

Проти - 0, утримались - 2, не голосували - 65.

Рішення прийнято. 

По фракціях.

Розглядається проект Закону (№3116) про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Як розглядаємо? Прошу, хто підтримує скорочену процедуру, голосуйте.

 

17:14:01

За-161

Проти - 74, утримались - 13, не голосували - 146.

Рішення прийнято. 

По фракціях.

Доповідає заступник   міністра соціальної політики В'ячеслав Миколайович Коломієць.  Прошу.

 

КОЛОМІЄЦЬ В.М.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати. На даний час  період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного вік, зараховується до страхового  стажу лише за двома видами соціального страхування: на випадок безробіття без сплати внесків на цей вид страхування та пенсійного зі сплатою таких  внесків.

Законопроектом запропоновано внести зміни до Закону  України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування  у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", якими передбачено зарахування також до страхового стажу для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності періоду відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку. Враховуючи численні звернення застрахованих осіб з цього питання, а також з метою підвищення соціальних гарантій особам, які виконують таку важливу соціальну функцію, як догляд за малолітніми дітьми, зазначеним законопроектом пропонується поновити норму, що діяла до січня 2011 року та зараховувати до страхового стажу в період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку. Цей період без сплати внесків пропонується зарахувати до стажу аналогічно періодам отримання за окремими видами соціального страхування, як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Ухвалення даного закону не потребує видатків додатково з державного бюджету. Прошу підтримати, шановні народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Запрошую для співдоповіді голову підкомітету Комітету з питань соціальної політики Людмилу Леонтіївну Денісову.

 

17:16:29

ДЕНІСОВА Л.Л.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці розглянув ці пропозиції Кабінету Міністрів України та підтримав їх. Хочу звернути вашу увагу, що мається на увазі. Два суттєвих положення: включити до страхового стажу в період знаходження у відпустці за догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як період, в який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Особам, які перебували у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у період з 1 січня 2011 року до набрання чинності Закону "Про збір та облік єдиного соціального внеску" зарахувати до страхового стажу.

Чому виникла така необхідність саме з 1 січня 2011 року? Тому  що, до 2011 року з 1 січня 2008 року ця допомога була, нараховувалась та сплачувалась з Державного бюджету за ініціативою уряду Тимошенко. Потім, і цей період зараховувався  до страхового стажу і в повному обсязі всі виплати отримувала та людина, яка здійснювала цей догляд за дітьми.

У липні 2010 року при прийнятті  Верховною Радою України  Закону "Про збір та облік єдиного соціального внеску", який був поданий за ініціативою уряду Азарова в законодавстві було визначено такі дві норми, що єдиний внесок зараховується і сплачується тільки за пенсійним страхуванням і свідомо, на мій погляд та погляд моїх колег, внесено зміни до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ДЕНІСОВА Л.Л. Прошу. Виключили цей період від страхового стажу. Це призвело до того, що півмільйона жінок, які доглядали за дитиною, цей догляд не зараховувався і тому була зменшена така виплата з фонду. Зараз просто буде повернута та норма, яка діяла при уряді Тимошенко. Тому фракція "Батьківщина" буде підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Є бажаючі обговорювати? Прошу записатись від фракцій. Прошу фракція Партії регіонів, народний депутат Чечетов.

 

17:19:29

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу Стояну передати. Стояну, так?

 

17:19:41

СТОЯН О.М.

Шановні народні депутати, шановні громадяни! Я хочу вас повернути до Закону про копанки, виступав один оратор від "УДАРу", де  межа цинізму, де межа непорядності? Він закликав проголосувати за цей закон, пригрозив Партію регіонів закинути в копанки, коли їх Президент прийде до виборів. Сам не проголосував, але вони проголосували  аж чотири чоловіка. Мабуть для їх лідера, який програє, куди їхати в Німеччину, а вони ці нори залишили для себе. Ось цинізм. Ось цинізм.

А тепер по закону. Безумовно, шановні колеги, те що вносить уряд, а це з ініціативи Президента ми сьогодні кажемо, що дійсно жінки, яким збільшено страховий стаж і вони дійсно для того, щоб вийти на пенсію, повинні мати не менше 30 років, ці три роки дуже  потрібні.

І тому наша політична сила ініціювала цей законопроект, депутати від Партії регіонів у Комітеті соціальної політики підтримали цей законопроект, фракція вся проголосує за нього. Ще раз хочу сказати, цей законопроект означає, що жінка, яка мала невеличкий трудовий стаж, народила дитину, три роки доглядає за дитиною і ці три роки їй зараховуються, як страховий стаж. Тобто вона ці три роки буде мати до пенсії.  Я думаю, ні в кого  рука не підніметься проголосувати проти цього закону.

І ще закінчуючи хочу сказати, шановні колеги, коли ставляться такі важливі питання, скажімо, знову повертаюсь до цих копанок, то давайте не політизувати,  а давайте дійсно голосувати. Бо Партія регіонів проголосували за те, щоб навести порядок з копанками. А той виступаючий, який весь час обличає Партію регіонів, мабуть, собі вже норму там приготував. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Марцінків.

 

17:21:30

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Руслану Зелику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслану Зелику, прошу передати слово.

 

17:21:36

ЗЕЛИК Р.Б.

Руслан Зелик, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановний Володимире Васильовичу! Ви знаєте, дуже добре, що все-таки черга дійшла до такого дуже важливого соціального закону, який  стосується якраз тих осіб, яких ми пенсійною реформою недолугою загнали в  тридцятирічний страховий стаж. І жінки, які народжують дітей, дотепер не розуміють, як їм народжувати дітей, і як заробляти от той страховий стаж.

Тому ми будемо голосувати за даний законопроект. Ми думаємо, що потрібно повернутися бо до 1 січня 2012 року така норма існувала, як вже говорила співдоповідач від комітету і проплачувалася з Державного бюджету. Тепер пропонується платити, сплачувати ці кошти, страхові кошти для цих людей  з Фонду соціального страхування від тимчасової втрати працездатності. Тому ми будемо підтримувати цей законопроект. Ми рахуємо, що він є надзвичайно соціально спрямований і важливий, є логічний. Тому закликаємо всіх проголосувати за даний законопроект. 

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Фракція Компартії України, народний депутат Губар.

 

17:22:48

ГУБАР В.І.

Прошу передати слово моєму колезі Роману Шугало.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати слово.

 

17:22:55

ШУГАЛО Р.В.

Роман Шугало, фракція Компартії України.

Відразу хотів би зазначити, що фракція Комуністичної партії України  підтримує даний законопроект. Дивно, але навіть урядові законопроекти є достойні. Адже це не лише відновить право цієї категорії застрахованих осіб на зарахування у страховому стажі такої відпустки, але й дозволить збільшити виплати з тимчасової непрацездатності молодим мамам.

На жаль, це не є єдиною проблемою в  цьому, в даному напрямку, адже після необдуманої ганебної пенсійної реформи в Україні мінімальний страховий стаж для жінок для отримання мінімального розміру пенсії за віком різко збільшився – з 20-и років до 30-и. І це надзвичайно великий термін. Тому, коли у жінки під час вагітності цей термін не зараховувався як пенсійний, вона істотно втрачала і могла взагалі втратити  право на отримання пенсії у повному розмірі.

З іншого ж  боку, допомога по догляду за дитиною і страховий стаж для нарахування трудової пенсії поширюється тільки до досягнення дитиною трирічного віку, після якого матері, як правило, змушені вдаватися до сторонніх послуг догляду за дитиною, щоб набути необхідний страховий стаж, а також і на життя заробити. А більшість взагалі змушені відразу після пологового будинку йти на роботу, щоб прокормити себе та свою дитину.

З проведенням цієї пенсійної ганебної реформи склалася і проблемна ситуація така, що матері, які доглядають чи виховують декількох дітей, в принципі, не можуть набути необхідного страхового стажу для отримання мінімальної пенсії за віком, і це повністю підриває їхню соціальну захищеність.

В Україні зараз, на жаль, відсутній належний механізм соціальної підтримки та захисту батьків. Тому я також хотів привернути увагу і до даної проблеми.

А щодо даного законопроекту, повторюсь, фракція Компартії підтримає його. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Іван Кириленко.

 

17:25:01

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимир Васильович, прошу передати слово моєму колезі Миколі Томенко – палкому захиснику праві жінок, активному ініціатору гендерних законів України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сприймаємо його. Прошу.

 

17:25:19

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, тепер добра нагода нам поговорити про принципове питання, яке називається: пенсійна реформа. От бачите, коли з 1 січня 2011 року 540 тисяч жінок, які займалися доглядом за дитиною, значить, поставлені були в скрутні умови, не отримали належні кошти, їм не зараховувався стаж, страховий стаж до пенсійного забезпечення і  через два роки уряд зрозумів, що він допустив не просто помилку, а наніс серйозний удар по молодих мамах, в мене питання: чому належного рівня представництва уряду не було? От прийшов би уряд, сказав, що, друзі, вибачте, рідний український народ, вибачте молоді мами, вибачте депутати, ми – негідники, пів мільйона молодих мама мучалися із-за нас. А це так, як між іншим і нам це як щастя ще подають, кажуть: "Скажіть "спасибі" уряду Азарова, що він два роки мучався над мамами, а тепер їм пробачає".

Ну, друзі, треба ж трошки гідність нам мати в сесійній залі, щоб, ну, хоч міністра якогось дочекатися, віце-прем'єр міністра з гуманітарної і соціальної політики, щоб він сказав, що ці помилки, які допущені урядом, та людина, яка це запропонувала, звільнена, та людина, яка це радила, ніколи не буде радити. Бо питання ж не вирішується, ми тільки стаж повертаємо, а гроші ж не повертаємо цим молодим мамам.

Тому наша позиція наступна, звичайно, ми будемо голосувати за це, але треба повернутися до ситуації із страховим стажем для жінок загалом, не тільки молодих мам. Бо як хто був колись в селі і бачив живих селян, то він знає, що не можна сьогодні з перенесенням 20 на 30 років страхового стажу заробити той страховий стаж – 30 років, що таку кількість людей уже старше жінок поставили під ситуацію, що вони не можуть вийти нормально на пенсію.

Тому наша фракція вимагає повернутися і до перегляду пенсійної реформи, бо даний закон – це невеличкий фрагмент, який ми будемо  підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Я прошу, фракція "УДАР", народний депутат Розенко. Хвилина.

 

17:27:32

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталій Кличка".

Цей законопроект, справді, поправляє трохи ситуацію, яка виникла внаслідок ухвалення закону щодо сплати  єдиного соціального внеску. І законопроект складається лише з одного речення, вірніше із трьох слів, які пропонують, щоби ми нашим людям, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною, зараховували це в страховий стаж в тимчасової втрати працездатності.

Хочу поправити своїх колег. До Пенсійного фонду страховий стаж іде і зараз.  Була проблема лише в  одному фонді. У зв'язку з цим, Володимир Васильович,  ми це говорили на комітеті, у зв'язку з тим, що законопроект маленький, там зміна двох слів, тому доцільно його зараз проголосувати за основу і в цілому. Там немає що поправляти. І згода всіх комітетів на це є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Всі висловили свої думки. Я прошу уваги і підготуватися до  голосування, народні депутати.

Внесена пропозиція – цей закон прийняти за основу і в цілому. Тому я ставлю на голосування проект  Закону (№3116) про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – для прийняття  за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.   За основу і в цілому!

 

17:29:46

За-333

Проти – 1, утрималось – 0, не голосували – 58.

Рішення прийнято.

 По фракціям. Всі дружно фракції проголосували.

Розглядаємо проект Закону 2339 в другому читанні про внесення змін до додатків №№ 3 та 7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо зміни назви субвенції).

Прошу голову Комітету з питань бюджету Євгенія Борисовича Гєллєра. Так, давайте поправки подивимось.

Омельченко, поправка 4. Наполягаєте? Ні.

І поправка номер 6 Омельченка, не наполягає. Є пропозиція прийняти в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів підготуватися.

Ставлю на голосування проект Закону (№2339) про внесення змін до додатків №№ 3 та 7 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо зміни назви субвенції) для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

17:31:33

За-275

Проти – 2, утрималось – 33, не голосувало – 76.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 156, "Батьківщина" – 41, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 31, Компартія – 26, позафракційні – 21.

Розглядається проект Закону  (№0890) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп'яніння. Доповідає Журавський Віталій  Станіславович, секретар комітету.

 

17:32:15

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп'яніння дозволить підвищити дисципліну водіїв і рівень безпеки на дорогах і, як наслідок, зменшити кількість ДТП.

За 2 роки на українських дорогах загинуло стільки ж людей, скільки радянських солдатів в Афганістані за 10 років. Лише за 7 місяців цього року працівниками Державтоінспекції виявлено та задокументовано 109 тисяч 14 фактів керування автотранспортними засобами у стані сп'яніння.

Але варто розуміти те, що названі цифри – це те, що лише задокументовано. А скільки не задокументовано?

На наше переконання, збільшення штрафів за керування транспортними засобами у стані сп'яніння матиме безпосередній вплив на доходну частину  державного бюджету, збільшуючи її.

Цим законодавчим нововведенням посилюється відповідальність і за відмову від користування ременями безпеки і  за тонування скла автомобілів в порушення встановлених норм і за розмови по мобільному телефону під час руху. Це ці проступки можуть навіть заборонити експлуатування автомобіля. І все зроблено це з метою збереження життя і здоров'я наших громадян.

Законопроект завізований Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради  України без зауважень. П'ять пропозицій від народних депутатів враховані. Вносимо пропозицію прийняти проект 0890 у другому читанні і в цілому як закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Прошу підготуватися до голосування, шановні народні депутати. Ставлю на голосування проект Закону (№ 0890) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп'яніння для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:34:42

За-260

Проти - 8, утримались - 18, не голосували - 94.

Рішення прийнято. 

По фракціях. Партія регіонів - 150, "Батьківщина" – 1…

Арсеній Петрович, ви давали команду проголосувати. Проголосував  1 тільки!

 "УДАР Віталія Кличка" - 30, "Свобода" - 33, Компартії - 25, позафракційні - 21. 

Розглядається проект Закону (номер 2188) про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо строків укладання контрактів з керівниками державних, комунальних закладів охорони здоров'я). Голова комітету Тетяна Дмитрівна  Бахтеєва.  Прошу.

 

17:35:44

БАХТЕЄВА Т.Д.

Шановний Володимире Васильовичу,  шановні народні депутати. Законопроект     2188 був прийнятий  за основу у першому читанні  3 вересня 2013 року. 

Нагадаю, що законопроектом передбачалося визначення мінімального  терміну укладання контрактів  з керівниками   державних і комунальних  закладів охорони здоров'я. На жаль, нині ці строки у законі не визначені, що вже багато років  дає підстави для застосування необґрунтованої практики укладання контрактів з цією категорією керівників строком лише на 1 рік. Однак всім зрозуміло, що протягом 1  року      будь-якому керівнику  просто неможливо реалізувати свій потенціал та досягнути відчутних результатів, на дорученій йому  ділянці роботи.

Це надзвичайно актуально саме для сфери  охорони здоров'я, де короткострокових проектів просто не існує. Адже отримати   за незначний  проміжок    часу  суттєвих змін  у стані  здоров'я населення, яке обслуговує той чи інший заклад охорони здоров'я – нереально. Виправлення цієї ситуації є важливим у зв'язку  з розпочатою реформою системи охорони здоров'я, однією з складових якої є підвищення самостійності автономії медичних закладів та її керівників.

У прийнятому в першому читанні законопроекті шляхом внесення відповідних змін до частини дев'ятої статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я, було запропоновано встановити, що контракти з керівниками державних та комунальних закладів охорони здоров'я укладаються терміном на три роки.

Після прийняття законопроекту у першому читанні за основу до комітету надійшло 22 поправки від дев'яти народних депутатів: Самойленко, Шатворян, Труханов, Сольвар, Шаров, Слюз, Гелевей, Шипко, Бахтеєва, якими запропоновано встановити, що контракти з керівниками державних і комунальних закладів охорони здоров'я складаються строком  від 3 до 5 років. Після закінчення дії контракту, у разі відсутності претензій у сторін трудових відносин, автоматично продовжується. Порядок укладення таких контрактів та її типова форма, будуть встановлюватися Кабінетом Міністрів України. Усі внесені поправки розглянути на засіданні комітету та враховані. Тому прошу підтримати. Цей законопроект дуже важливий для керівників медичних, комунальних закладів, в цілому як закон. Всі поправки враховані, повторюю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Тетяна Дмитрівна. Можна пройти голосувати.

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. Всі поправки враховані.  Прошу, народний депутат Одарченко.

 

17:39:14

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимир Васильович. Я прошу поправку номер 15 Бахтеєвої поставити на підтвердження. Дана поправка відкладає вступ в законну силу. Цього, шановні колеги, робити не можна. Для влади керівники закладів охорони здоров'я  - це дуже потрібні на виборах люди.

Завдяки тиску на головних лікарів забезпечується сфальшоване голосування в лікарнях. Встановлення мінімального строку контракту звужує можливості для такого тиску. Тому я проти того, щоб відкладати вступ в силу цього закону на три місяці, бо ще три місяці тиску буде відбуватися на головних лікарів, щоб вони підписали контракти за старими правилами, то ж цей закон не буде давати ніякого ефекту. Прошу не підтримувати дану поправку Бахтеєвої.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати!  Прошу підготуватися до голосування. Прошу підготуватися до  голосування.

Прошу, Адам Іванович.

 

17:40:30

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимир Васильович. Мартинюк, фракція Компартії України. Шановний Володимир Васильович! Шановні колеги! Я звертаюсь до Одарченка, я пропоную підтримати його ідею, бо тут трошки, мабуть, не правильно внесена пропозиція, що вноситься крім того, що стосується Кабінету Міністрів. Закон вступає в дію з моменту його підписання, але Кабінету Міністрів   дається термін, як у кожному законі, протягом якого він має привести свої законодавчі акти в дію, так що все правильно можна і без того, яке доповнено, що крім третього пункту. Можна його ввести в цілому з дня опублікування, а далі Кабмін має термін, так що тут не треба нічого навіть і робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Одарченко вніс пропозицію поставити поправку 15 на підтвердження. Так да?

Я ставлю на голосування поправку номер 15 народного депутата Бахтеєвої на підтримку. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:41:53

За-191

Проти – 9, утрималося – 23, не голосувало – 153.

Рішення не прийнято. Поправка не підтверджена.

Ставлю на голосування проект Закону (2188) про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо строків укладення контрактів з керівниками державних, комунальних закладів охорони здоров'я) –  для прийняття в другому читанні та в цілому.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:42:46

За-327

Проти – 1, утрималось – 1, не голосувало – 53.

Рішення прийнято.

По фракціях. Всі голосували.

Шановні народні депутати,  я прошу уваги! Є пропозиція розглянути зараз ще там без зауважень Закон В'ячеслава Анатолійовича Кириленка розвиток українського книговидавництва і потім - без обговорення вноситься пропозиція розглянути 20 постанов ювілейних дат. Продовжити роботу на 15 хвилин. Домовились? Домовились.

Прошу, розглядається проект Постанови (№2246а) про Рекомендації парламентських слухань "Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні". Кириленко В'ячеслав Анатолійович доповідає. Він хвилину зараз доповість і я буду ставити на голосування.

 

17:44:05

КИРИЛЕНКО В.А.

Дякую, шановний пане Голово. В'ячеслав Кириленко, фракція "Батьківщина", Партія "За Україну!".

Шановні колеги, шановні виборці, Комітет з питань культури і духовності звертається до вас щодо підтримки Постанови про Рекомендації парламентських слухань "Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні".

У першому читанні ми проголосували його практично усім депутатським корпусом 3 липня. 5 листопада ухвалено… 5 листопада вам було роздано таблицю поправок.

Значить, до другого читання проект готувався спільно із Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів, а також спільно із Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України завізувало проект без зауважень.

Внесено 7 поправок, які уточнюють редакцію проекту постанови і суттєвим чином не впливають на зміст ухваленої постанови у першому читанні. Прошу підтримати і ухвалити постанову в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, В'ячеслав Анатолійович.  Можна ставити на голосування? 

Ставлю на голосування проект Постанови (2246а) про рекомендації парламентських слухань "Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні" –  для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. (Шум у залі)

 

17:46:00

За-187

Проти – 0, утримались – 10, не голосували – 169.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 51, "Батьківщина" – 56, "УДАР Віталія Кличка" – 32, "Свобода" – 33, Компартія України – 0, позафракційні – 15. (Шум у залі)

Які пропозиції? В'ячеслав Кириленко, прошу.

 

17:46:30

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, голова Комітету з питань культури і духовності.

Шановні колеги, в проекті постанови враховано всі можливі пропозиції і зауваження від всіх депутатських фракцій, які були висловлені під час парламентських слухань на цю тему. І тому я пропоную поставити ще раз повернутися до голосування за підтримку цієї постанови в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна  ставити на голосування повернутися до голосування?

Ставлю на голосування повернутися до голосування по проекту постанови 2246а. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:47:29

За-280

Проти – 0, утримались – 2, не голосували – 94.

Рішення прийнято.

По фракціях.

Тепер ставлю на голосування прийняти проект постанови номер 2246а в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:48:07

За-281

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 95.

Рішення прийнято.

По фракціях. Голосували.

Я прошу зараз дві хвили надати слово Яворівському по всім постановам і я буду ставити на голосування постанови всі. Прошу. Володимир Олександрович, дві хвилини вам. Без  обговорення.

 

17:48:31

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні парламентарі! Ось Литвин Володимир, мабуть, підтвердить, що кілька років я пропонував, і до цього, до речі, така норма  прийняття цих постанов і була. І я пропоную на наступний рік прийняти нам одну-єдину постанову. Там ми можемо  піти на якісь певні компроміси і з того боку, і з того боку. Це розумно і виправдано. Через те я прошу тих, хто вважає, що от там, пакетом голосують, це дуже нормально, дати можна таким пакетом голосувати.

Я хочу нагадати, що якщо ми сьогодні не проголосуємо, у нас десь вилетить десь дат, ну, 15-20 – це точно, ми пройдемо, просто порожняком проскочимо повз них.

Через те, тут є справді, якісь певні дати, з якими можна було б сперечатися, скажімо, ювілей Північнокримського каналу і таке інше. (Шум у залі) Але якщо  ми вже зібралися голосувати пакетом одним, одною постановою, то я хочу просто нагадати, що тут у нас… (Шум у залі)…  що тут у нас є, буквально, і Остап Вишня, його ювілей, ви знаєте, видатний український гуморист, тут є і визволення міст від німецько-фашистських загарбників. Через те я пропоную нормально, спокійно нам проголосувати.

Ще раз кажу, тут враховані всі інтереси, всі постанови, які були вами ж таки, депутатами, внесені. Можна було би, скажімо, сперечатися щодо ювілею Севастополя, бо можна вести цей відлік від Херсонесу. Але оскільки вже є встановлена така норма, Комітет з питань культури і духовності підтримав ці всі постанови, і я прошу вас так само сьогодні проголосувати і закрити це питання, яке переноситься вже півроку. Воно ставиться останнім, до нього не доходить черга і воно пересувається знову. Давайте сьогодні виправимо цю нашу хибу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу всіх присісти, тому що багато буде голосувань, 20 постанов – 20 раз будемо голосувати кожну  постанову без обговорення. Я прошу підготуватися. Давайте підтримаємо один одного, бо вже пів тонни бумаги на це потрачено кожен раз, хватить вже.

Ставлю на голосування проект Постанови (2886) про відзначення 100-річчя з дня заснування Карадазької біологічної станції - Карадазького природного заповідника Національної академії наук України, для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. 

Голосуємо всі, не кричить тільки.

 

17:51:40

За-308

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 61.

Рішення прийнято.

По  фракціях. Всі голосують.

Ідемо далі. Проект про відзначення... проект Постанови (номер 3002) про відзначення 50-річчя з дня відкриття Північно-Кримського каналу, для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. Прошу всіх голосувати, бо за ваші закони не будуть голосувати, так і знайте.

 

17:52:21

За-239

Проти – 1, утрималось – 1, не голосували – 124.

Рішення прийнято.  

По фракціях. По фракціях! …137, "Батьківщина" – 36, "УДАР Віталія Кличка" – 27, "Свобода" – один заблукав, Компартія – 27, позафракційні – 11.

 Розглядається проект  Постанови (№2983) про відзначення ювілеїв майстрів гуцульського різьбярства Василя і Миколи Девдюків – для прийняття за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати. Голосуйте!

 

17:53:21

За-278

Проти – 0, утрималось – 4, не голосувало – 79.

Рішення прийнято.

Розглядається проект Постанови (2003а) про відзначення 350-річчя від Дня проголошення Гадяча гетьманською столицею – для прийняття за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати. Ви бачите, як Партія регіонів підтримує вас!

 

17:54:00

За-266

Проти – 0, утрималось – 1, не голосували – 95.

Рішення прийнято.

По фракціях.

Розглядається проект Постанови (№2092а) про відзначення 90-річчя з дня народження Глушкова Віктора Михайловича – видатного науковця, засновника школи української кібернетики  для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:54:49

За-298

Проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 60.

Рішення прийнято.

По фракціях. Всі голосують дружно.

Розглядається проект Постанови (2174а) про відзначення 400-річчя гетьманства Петра Сагайдачного в українському козацтві для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. "Свобода", голосуйте.

 

17:55:31

За-263

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 95.

Рішення прийнято.

Навіщо вам по фракціях? По фракціях.

Розглядається проект Постанови (№2200а) про відзначення 150-річчя з дня народження Володимира Самійленка для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

17:56:21

За-289

Проти – 0, утрималися – 0, не голосували – 67.

Рішення прийнято.

По фракціях. Всі голосують.

Розглядається проект Постанови (№ 2230а) про відзначення 230-річчя заснування міста Севастополя для прийняття в першому читанні і в цілому. Давайте дружно підтримаємо і проголосуємо. Прошу голосувати.

 

17:57:07

За-222

Прошу… Просить слово Журавський, народний депутат.

 

17:57:20

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Я звертаюся до своїх колег зліва, до депутатів, патріотів України, і з "Батьківщини" і "Свободи". Ми ж голосуємо за всі проекти постанов, які щойно запропонував наш колега Володимир Яворівський. Підтримайте, будь ласка. Севастополь – це територія України. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, тут є питання, зараз Рівненська область, митрополит Липківський, Острозький і таке інше. Давайте домовилися, давайте всім визначні разом проголосуємо. Потім буде погоджено розпорядження, і вже ювілейні дати ми будемо дещо по-іншому розглядати.

Тому я прошу повернутися до розгляду  проекту Постанови 2230а, прошу повернутися. Прошу голосувати. Я дуже вас прошу, не приймемо більше ні одної постанови, що ви робите? Давайте повернемося.

 

17:58:37

За-232

Давайте, щоб прийняли ми всі постанови.

Ставлю на голосування… Ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 230-річчя заснування міста Севастополя.

Прошу народних депутатів проголосувати за основу і в цілому. Прошу вас, щоб ми прийняли ваш закон, ваші постанови.

 

17:59:15

За-225

Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10-й годині продовжимо розгляд цих постанов.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку