ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

07 листопада 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

 

10:07:15

В залі зареєструвалося 375 народних депутатів.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги! У нас є сьогодні день народження народних депутатів. Сьогодні народився Олег Ярославович Тягнибок. (Оплески) Давайте привітаємо його. І народився Володимир Миколайович Вечерко. Давайте привітаємо і Володимира Миколайовича. (Оплески)

 (Шум у залі)

 Я ж думаю, що це  поздоровлення і для Володимира Миколайовича таке.

Я прошу уваги, шановні народні депутати. Я прошу уваги. Перелік питань, що пропонується для обговорення і прийняття рішень сьогодні, у депутатів є. У мене відбулася розмова з керівниками фракцій. Нам треба розглянути сьогодні дуже серйозні питання. Тому ми домовилися з керівниками фракцій, що я оголошу перерву на 30 хвилин, щоб ми узгодили порядок денний сьогоднішнього засідання.

Тому я оголошую перерву на 30 хвилин. А керівників фракцій прошу зайти в кабінет Голови Верховної Ради  України.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Я прошу сідати і прошу вашої уваги. Шановні народні депутати, сідайте. Я прошу уваги вашої. Я зараз зроблю об'яву. Надам хвилину керівнику фракцію Арсенію Петровичу Яценюку слово. І ми приймемо рішення, проголосуємо. Я прошу послухати.

Узгоджувальна рада керівників фракцій вносить пропозицію Верховній Раді.

Перше. Включити до порядку денного для розгляду сьогодні законопроекти про прокуратуру номер 3542 і 3542-1. Це перше питання, яке ми повинні будемо проголосувати зараз.

Друге. Продовжити консультації по порядку денному сьогоднішнього засідання і о 16 годині  продовжити роботу засідання сесії Верховної Ради і внести на розгляд засідання першими закони євроінтеграційного пакету. Це чотири законопроекти по лікуванню засуджених осіб за кордоном, це законопроекти про прокуратуру (3541 і 3541-1), це зміни до виборчого законодавства (закони 3396 і 3396-1). Зрозуміли?

Я прошу, увімкніть мікрофон Арсенія Петровича Яценюка. Прошу на трибуну, хвилина у вас є.

Тоді я всім керівникам фракцій. Прошу, по хвилині керівники фракцій просять.

 

11:23:20

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени парламенту! Історичний момент: чи підпише чи не підпише Україна  угоду з Європейським Союзом. Ми як опозиція заявляємо. Ми готові на будь-які компроміси для того, щоби Україна  підписала угоду, а для цього необхідно звільнити Юлію Тимошенко.

Ми запропонували пакет з трьох рішень. Перше. Прийняття законопроекту  в першому читанні про звільнення Юлії Тимошенко, внесений народним депутатом Лабунською. Друге. Прийняття в першому читанні Закону України "Про  прокуратуру". І третє. Прийняття в першому читанні Закону України "Про вибори народних депутатів України".

Ми пропонуємо негайно прийняти цих три законопроекти. У найкоротші терміни доопрацювати їх і до 18 числа прийняти цих три закони в другому читанні і в цілому.

Зараз Президент України буде мати зустріч з місією Європейського парламенту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

11:23:40

ЯЦЕНЮК А.П.

Потім голова парламенту о третій годині буде мати відповідну зустріч.

Ми очікуємо на політичне рішення Президента України, опозиція своє рішення щойно задекларувала: ми готові підтримувати всі законопроекти. Тепер це повинна сказати Партія регіонів та Президент Янукович. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", хвилина у вас. Народний депутат, керівник фракції, Віталій Кличко. А потім - Олег Тягнибок.

Прошу.

 

11:25:25

КЛИЧКО В.В.

Я хочу, шановні депутати, я хочу подякувати, по-перше, тисячам громадян, які прийшли зараз під стіни Верховної Ради висловити свою позицію, що стосується євроінтеграції. Ми впевнені, що Україна повинна стати європейською країною. Для цього не достатньо тільки декларувати - для цього потрібно робити кроки. І ми розуміємо, що на сьогоднішній день залежить багато, і Партія регіонів не може прийняти рішення особисто, чекають результатів розмови, яка зараз відбувається Президента Януковича з місією "Кокса-Кваснєвського".

Ми сподіваємось, що всі закони будуть проголосовані, і партія "УДАР" дасть голоси за всі законопроекти, що стосуються європейської інтеграції, і зможемо зробити для того, щоб Угода про асоціацію була підписана. Якщо вона буде зірвана, вся відповідальність лежить на Президенті Україні Вікторі Януковичу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція об'єднання "Свобода", іменинник Олег Тягнибок.

 

11:26:37

ТЯГНИБОК О.Я.

Боже, як приємно: в парламенті немає комуністів! Аж дихається легше!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не по порядку денному, Олег Ярославович.

 

ТЯГНИБОК О.Я. Все навіть дуже, Володимире Васильовичу, по порядку денному, тому що раніше 7 листопада – день кривавої Жовтневої революції був "красным днем календаря". Але сьогодні, товариство, перед нами історична відповідальність, перед кожним з нас. Ми можемо цей день зробити не "красным днем календаря", а днем в календарі кольору неба і пшениці, днем, коли ми проголосуємо три найважніших законопроекти: щодо ліквідації політичних репресій в Україні (щодо звільнення пані Тимошенко),   щодо нового Закону про вибори і, звісно, щодо Закону  про прокуратуру. І це відкриє нам, реально відкриє нам інше зовсім майбутнє. Майбутнє в європейській цивілізованій родині. Ми, українці, – європейська нація, і наш шлях туди.

Сьогодні наша відповідальність - і з однієї сторони, і з іншої сторони, і ми однозначно повинні цього досягнути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ТЯГНИБОК О.Я …давайте досягнемо того, щоби доля України вирішувалася  не як в 1917 році - поза межами України, - а сьогодні ми все можемо зробити тут, в тому залі українського парламенту, вирішити реально,  правильно, світло долю і майбутнє української держави. І ми це зробимо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Представник Президента України Юрій Романович Мірошниченко. Прошу.

 

11:28:17

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу.

Шановні колеги, ну, насправді  ми всі розуміємо ступінь відповідальності, яка сьогодні є перед українським парламентом і всіма нами. Я хочу сказати, що лідери всіх фракцій досить відповідально поставилися до своїх обов'язків. І на сьогоднішній день з євроінтеграційного пакету у нас залишилося три закони, які ми маємо розглянути в цій залі. По двох з них є розуміння і підтримка з того, що ми чули від наших колег, які представляли опозицію, вони готові голосувати. А це Закон про прокуратуру в новій редакції, це Закон про зміни до виборчого законодавства.

Те питання, яке викликає сьогодні дискусію і поки що не знайшло порозуміння, – це питання лікування засуджених за кордоном. Але є політична воля проводити консультації і шукати вихід.

Партія регіонів пропонує створити робочу групу, де би можна було це питання узгодити і підписати законопроект всім разом від всіх фракцій. Поки що такого бажання і готовності немає з боку колег з опозиції, але діалог триває.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. … ми сподіваємося, що до 16-ї години ці консультації будуть успішно завершені. Але ми не повинні забувати, що ті законопроекти, які стоять в порядку денному, мають бути розглянуті. І по тих, в яких є голоси, щоби вони проголосовані вже  сьогодні. Дякую  за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Всі висловились?  Я прошу депутатів підготуватись до голосування.  Прошу підготуватись.

Не кричіть,  ви не на мітингу, друзі мої! Ну, ми ж домовились!

Прошу підготуватись до голосування.

Ставлю на голосування: включити  до розкладу сьогоднішнього засідання, до порядку денного законопроекти   про прокуратуру (номери: 3541 та 3541-1). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:30:48

За-383.

Проти – 0, утримались – 0, не голосували - 16. Рішення прийнято. 

По фракціях. Партія регіонів - 191, "Батьківщина" - 90, "УДАР Віталія Кличка" - 38, "Свобода" - 33, Компартії - 0, позафракційні - 31. 

Ранкове засідання Верховної Ради  України оголошую закритим. Продовжимо наше засідання  о 16 годині сьогодні. Всіх запрошую на сесію о 16 годині.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку