ЗАСІДАННЯ СІМНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

22 жовтня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати! Гості, запрошені Верховної Ради України! Я прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу, увімкніть систему "Рада".

10:02:22

В залі зареєструвалося 364 народних депутата.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата України Ярослава Петровича Федорчука. Давайте поздоровимо Ярослава Петровича і побажаємо успіхів (Оплески).

Шановні народні депутати! Є оголошення. Відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України, а також згідно з протоколом засідання депутатської фракції Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" від 11 жовтня 2013 року повідомляється про виключення народних депутатів України Павелка Андрія Васильовича і Сергієнка Леоніда Григоровича зі складу депутатської фракції "Батьківщина".

Відповідно до статті 25 Регламенту у вівторок маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, оголошень, заяв і повідомлень. Тому прошу представників фракцій записатися на виступ. Прошу записуватися.

Слово для виступу надається представнику об'єднання "Свобода" Янківу. Янків передає слово Олегу Тягнибоку. Прошу.

 

10:04:50

ТЯГНИБОК О.Я.

Слава Україні! Шановне товариство! Розпочинається новий пленарний тиждень, але вимушений констатувати те, що в Україні  продовжуються масові політичні репресії проти представників опозиції, проти тих людей, які борються з тим ненависним кримінальним режимом, який тимчасово, сподіваємося, керує в українській державі.

Хотів би сказати, що протягом тільки останнього тижня київська міліція під керівництвом Міністерства внутрішніх справ репресувала 15 активістів київської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Постійні обшуки в квартирах, арешти, виклики на допити. До речі, саме сьогодні от буквально, кілька годин тому назад, прийшли в квартиру до кандидата в народні депутати від об'єднаних сил опозиції по …23 округу, які будуть відбуватися 15 грудня, Юрія Левченка і викликали на допит. Не встигла Центральна виборча комісія зареєструвати кандидата від опозиції – вже міліція, прокуратура тут як тут, вже репресивна машина працює. Для того, щоби залякати, для того, щоби поставити на коліна тих, які борються сьогодні з режимом.

Але при тому, що в державі тривають політичні репресії, триває переслідування опозиції, ми спостерігаємо на крах   і розвал української економіки. Нас надзвичайно хвилює той факт, що на сьогоднішній день спостерігається просто критичне падіння промислового виробництва в Україні. До речі, чергове падіння промислового виробництва в Україні за даними офіційної статистики вже має показник 5 і 6 відсотків – і це беззаперечним  свідченням того, що теперішній уряд Азарова фактично є банкрутом, вони доводять державу до повного дефолту. Нагадаємо, що подібне падіння промислового виробництва у серпні місяці становило 5,4 відсотки, у вересні 5,6. Ми бачимо дуже негативну тенденцію, порівнюючи з минулим роком. Деякі провладні експерти, намагаючись захистити теперішню владу і теперішній уряд, розказують нам, що це причина негоди або сезонна випадковість якась. Зовсім це є брехня і неправда, це є абсолютне невігластво, оскільки ситуація спостерігається в різних галузях української економіки. Ситуація падіння – це є певна тенденція.

На превеликий жаль, ми можемо констатувати той факт, що є великі проблеми у нас в автомобілебудуванні. І падіння виробництва в автомобілебудуванні вітчизняному становить вже майже 20 відсотків, шановне товариство. Це при тому, що уряд нас запевняв, що після того, як буде введений  утилізаційний збір, після того, як буде введене спеці мито, ми будемо бачити розвій і розквіт українського автомобілебудування. Але ситуація є абсолютно протилежною.

Падіння виробництва відбувається в галузях, що орієнтовані, в першу чергу, на зовнішні ринки. І ми розуміємо, що та загальна ситуація, яка є в світі, виходячи з економічної кризи, ситуація, яка є в  країнах Єврозони, Росії і Близького Сходу, вимагає зосередження уряду своїх зусиль на демонополізації української промисловості, переорієнтування промислової продукції на внутрішні ринки, всебічного сприяння малому і середньому бізнесові. На жаль, у нас є зовсім інша ситуація в державі. Більше того, падіння промислового виробництва тягне за   собою  і погіршення інших  показників  в українській економіці Це є падіння ВВП, яке, до речі, за другий  квартал цього року  вже становить більше як 1,3 відсотки. Це є заборгованість із заробітної плати яка, вдумайтеся товариство, становить вже більше 1 мільярда гривень. І як нам уряд не  розказував, що вони покриють цю заборгованість, але "віз і нині там". Ми маємо постійні  сигнали від наших виборців, негативні сигнали від наших виборців. Сьогодні ми маємо більше  1 мільярда заборгованості по виплаті фондів соціального страхування, а    це є лікарняні, це є регресні, це є  декретні. Почали не виплачувати вже   навіть пенсії.

Більше того,  падає обсяг  капітальних інвестицій, на сьогоднішній день це падіння вже становить  майже 15 відсотків.  Нас лякають промосковські сили деякі тут в нас, всередині в Україні і поза межами України, що після підписання    позитивної  Асоціації з європейськими країнами у Вільнюсі, у листопаді цього року, відбудеться масове падіння промислового виробництва в  Україні, відбудеться крах української економіки.  Але  не треба ні з ким підписувати ніяких договорів, бо ми  бачимо, що робить наш теперішні уряд. Бо крах економіки і падіння  промислового виробництва – це є наслідок злочинної  бездіяльності   теперішньої влади.  І не треба  нас лякати європейськими перспективами! Підписавши відповідно позитивні угоди з європейськими структурами, ми навпаки  маємо шанс розвивати українську економіку і рухатися вперед. 

Саме тому Всеукраїнське об'єднання  "Свобода"   на цей тиждень запропонувало і будемо  в цьому залі розглядати законопроект, який стосується ліквідації приватних монополій. Ми просимо усі фракції його підтримати, бо це є реальна боротьба  з олігархічними кланами, які підтримують виключно свої  економічні інтереси і руйнують дрібний, і середній бізнес.   Вам український народ на коліна не поставити! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ТЯГНИБОК О.Я.  Вам не поставити український народ зараз на коліна ні тим, що ви розвалюєте    українську економіку, не тим, що ви працюєте на свою власну кишеню, не тим, що ви масово впроваджуєте політичні репресії. Доведеться за все відповісти. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Михайло Чечетов.

 

10:11:30

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги! На сегодняшний день Украина выполнила большую часть условий, содержавшихся в "дорожной карте" подписания в ноябре в Вильнюсе соглашения об Ассоциации с Европейским Союзом. Некрасивые слова на встречах с западными политиками и не факельные шествия ведут нас в цивилизованную Европу, а рутинная ежедневная работа власти и оппозиции. И очень хорошо, что это понимание приходит к текущему парламентскому созыву.

Патриотическая позиция фракции Партии регионов нашла отклик у большинства фракций. На этой основе за 15 пленарных дней текущей сессии нами принято ключевые законы из евроинтеграционного пакета; внесены, предложенные Президентом страны изменения в Конституцию, расширяющие полномочия Счетной палаты; принят закон, усиливающий гарантии независимости судебной системы, подписанный Главою государства Закон о выполнении судебных решений и гумманизации условия отбывания наказания.

Консолидированная позиция парламента позволила назначить повторные выборы в пяти округах. Со своей стороны власть обеспечит прозрачность избирательных процедур. И уже вопрос к оппозиции: готова ли она к честной избирательной кампании или снова будет нагнетать истерию, выливать на головы избирателя тонны политической грязи?

Продолжается работа по упрощению условий открытия и ведения бизнеса. В этом направлении нами принят целый ряд законодательных инициатив, разработанных Президентом и правительством. В первом чтении поддержаны законы о прозрачности отношений собственности в СМИ и создания основ деятельности общественного телевидения и радиовещания Украины. Позитивный вывод эксперта Венецианской      комиссии и других европейских структур открывают прямую дорогу к модернизации законодательства о выборах и комплексной реформе правоохранительной системы Украины, в первую очередь принятию Закона "О прокуратуре". Рассмотреть эти законы еще до саммита в Вильнюсе мы сможем при условии, что наши оппоненты в этом зале займут конструктивную позицию.

Хочу заострить наше внимание на том, что с принятием этих законов  Украина фактически завершает процедуру выполнения своих обязательств перед Советом Европы. Работа по унификации отечественного и  европейского законодательного поля будет продолжено и после Вильнюса. В центре нашего внимания останутся эффективное внедрение и в повседневную практику норм Уголовного процессуального кодекса, Закон "Об адвокатуре" и другие законы. Действующая власть выполнит свои обязательства и делает все от нее зависящее для реального сближения с Евросоюзом.

Но сегодня остается без ответа вопрос, связанный с отбыванием наказания бывшим Премьер-министром Тимошенко. Оппозиция хочет представить эту проблему как общеевропейскую, на самом же деле это наша внутренняя проблема. За хорошие деньги внутри страны создается информационная волна и разгоняется в Украине, а за еще большие деньги разгоняется в европейском информационном пространстве. Оппозиция   не  в цивилизованной, категоричной формы требует от Главы государства помилование Тимошенко, но не дает ответа на какой юридической основе может быть сделан этот шаг. Рассматривать шансы на помилование можно будет после того, как будут выполнены условия, которые позволят бывшему Премьеру  рассчитывать на акт гуманизма со стороны Президента страны. Как минимум, должно быть написано и подано прошение о помиловании, чего в категоричной форме не хочет госпожа Тимошенко.

Во-вторых, необходимо хотя бы  начать погашать материальный ущерб государству, признанный судом, что также принципиально не выполняется. Наконец необходимо в судах закрыть возбужденные против нее уголовные дела, а для этого нужно являться в суд, а не игнорировать эту обязанность в течение года.

Что касается возможности лечения госпожи Тимошенко за рубежом, то абсолютно прав Президент заявивший, что на сегодняшний день соответствующей законодательной базы не существует и если парламент примет такой закон, то он его обязательно подпишет. Фракция Партии регионов предложила оппозиции разработать соответствующий закон, на что пока услышала категоричное нет.

На наш взгляд, этот закон должен предусматривать: первое – возможность лечение за рубежом и других нуждающихся в этом заключенных; второе – гарантии возврата заключенных принимающей стороной для продолжения отбывания наказания; третье – гарантии принимающей стороны, исключающая занятие осужденных политической деятельностью Фракция Партии регионов выступает за создание специальной рабочей группы с участием представителей всех фракций для разработки законопроекта по обеспечению возможности лечения за рубежом. Но не  проблема Тимошенко может зажечь перед Украиной красный цвет в Вильнюсе. Европа встревожена и обескуражена неонацистской символикой на стадионе во Львове и грязной попыткой  использовать эту символику даже в парламентском зале в день  проведения круглого стола в Верховной Раде с участием представителей европейского  политического бомонда, посвященному саммиту в Вильнюсе, а также маршем крайних ультранационалистов по Крещатику с участием хорошо подготовленных групп штурмовиков и боевиков.

Если и кто-то думает, что Украина под флагом неонацизма, антисемитизма и расизма может  войти в  цивилизованную Европу, которая и сегодня благодарна великому советскому солдату, спасшему весь мир от фашистской чумы, то это миф. Если общественность, украинский политикум не дадут должное оценки происходящему, то двери демократической Европы для нас могут захлопнуться раз и навсегда.  Мы убеждены, что мудрость украинского народа поставит на место этих зарвавшихся неофашистских молодчиков и сохранит европейскую перспективу для Украины.  Спасибо за внимание. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", виступає керівник фракції, народний депутат Віталій Кличко.

 

10:17:50

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги! Шановні  депутати! Сьогодні Україна потрапляє у все більш ризиковане становище і ці ризики погоджує влада. Скільки було розмов про  європейську інтеграцію, влада хвалиться, зображаючи себе локомотивом, який тягне, веде Україну до Європи, але робить все, щоб зірвати підписання Угоди про  Асоціацію. 

Що  раптом трапилось?     А виявилось, що не можна пообіцяти європейцям взяти на себе зобов’язання, а потім їх не виконувати.  Я вже неодноразово говорив, питання вибіркового правосуддя – це не поле для ігор. Президент має достатньо підстав і  важелів, щоб помилувати Юлію Тимошенко  в поставити крапку в інтризі, яка вже непристойно затягнулася.

З іншого боку, у проекті порядку денного на цей тиждень немає євроінтеграційних законів. Влада розказує про їх підготовку, але боїться винести в зал, бо хоче прийняти їх без обговорення, ухвалити  не для того, щоб досягти європейських стандартів, а щоб вирішити свої власні інтереси.

Ми вимагаємо винести законопроекти про прокуратуру, про вибори та інші на  відкриту дискусію в зал, вислухати аргументи влади і альтернативне бачення, щоб приймати рішення для України, а не для Януковича і його оточення та сподвижників.

Шановні друзі, всі ті, хто слухає цю трансляцію, європейська інтеграція – це перш за все, досягнення стандартів життя, і, в першу чергу, це, звичайно, людини, для кожного українця. А дії влади на сьогоднішній день демонструють протилежне. Я отримую тисячі листів про затримку заробітних плат, особливо у бюджетній сфері, не отримують люди і важливих видів соціальної допомоги: по безробіттю, вагітності, пологах, по догляду за дитиною, затримується допомога на інвалідів, оегресивні  виплати  шахтарям, оплата лікарняних у всіх сферах.

Людям затримали виплату коштів, що їм належать, від трьох місяців до півроку. Загальна сума боргів вже перевищила  2 мільярди гривень. А влада, щоб приховати масштаби свого соціального провалу, жонглює статистикою і  виганяє в неоплачувані відпустки вчителів, лікарів, працівників соціальної сфери.

Бюджетну сферу свідомо заганяють за межу бідності, а потім, перед виборами думаю додати до зарплати по 100 гривень і сподіваються, що "куплять" цим бюджетників. Класичний приклад, коли під Київраду виганяють мітингувати бюджетників, щоб виправдати незаконні збори колишніх депутатів. Це – цинічне приниження людей.

У соціальній сфері Україна відкотилася на 15 років,  в 90-і. І це треба припинити, щоб... і робимо... ми повинні зробити все, щоб ті покращувальникі, які роблять ці покращування, відповідали за свої дії.

Я знову звертаюсь до Голови Верховної Ради, Володимир Васильович, нам тут потрібно терміново заслухати міністра соціальної політики, хай пояснить стан справ з виплатами соціальної допомоги. Тільки за останній тиждень нам прийшло частина документів, які ми отримали від людей. Це дуже маленька частина, якщо ми зможемо... захочемо принести, ми все не зможе принести до цієї зали, так багато звернень. Щоб люди зрозуміли, чому проблема, що робить уряд для вирішення проблем, якщо, звичайно, щось робить.

Шановні колеги, проблема із соціальними виплатами – це наслідок непрофесійного підходу в формуванні бюджету, а також безсовісного і безмежного розкрадання, яке відбувається в сфері державних  закупівель. І це треба припинити, бо вже зрозуміло, що ті ж самі проблеми нас будуть чекати і наступного року.  Адже проект бюджету пишеться під столом, а потім буде халепа, кричатимуть, що до нового року треба ухвалити те, що знову шукати потім де взяти грошей на виплати людям.

Про себе ж влада ніколи не забуває на тлі зростання соціальних боргів розводячи легенди про рух до Європи, вона знаходить можливості ремонтувати свої гелікоптери, купувати розкішні авто чи робити ремонти своїх... євроремонти в своїх офісах. Влада довела свою нездатність ефективно керувати країною. Якщо не буде євроінтеграції, не досидить влада в спокої та в теплі до 2015 року, я впевнений в цьому. Дякую вам за увагу. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Купрейчик. Передає слово керівнику фракції Арсенію Яценюку. Прошу. Прошу, прошу.

 

10:23:40

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане Голово, шановні члени парламенту! Хотів би розпочати зі звернення персонально до Президента України Віктора Януковича і до наших політичних опонентів, а саме – Партії регіонів. Припиніть цинічну гру з майбутнім України! Ви розпочали кампанію про те, що начебто для звільнення Юлії Тимошенко необхідно прийняття незрозумілого законодавства, яке навіть не зареєстровано Партією регіонів у Верховній Раді України.

Ми хочемо дуже чітко заявити: спираючись виключно на норми чинного законодавства України про те, що всі можливості для звільнення Юлії Тимошенко та для відправлення її на лікування до Німеччини є в чинних законах.

Перше. Відповідно до статті 36 Закону України "Про основи законодавства України про охорону здоров'я" громадяни України можуть направлятися на лікування за кордон у разі необхідності надання того чи іншого виду медичної допомоги.

Увага! Порядок направлення громадян України за кордон для лікування встановлюється Кабінетом Міністрів України. От чинна стаття чинного закону.

Тому – перше – Кабінет Міністрів має всі законні повноваження для встановлення порядку надання медичного лікування, в тому числі і медичного лікування для Юлії Тимошенко. Друге: відповідно до чинного Кримінально-виконавчого кодексу України, стаття 116 даного кодексу чітко визначає медико-санітарне забезпечення засуджених до позбавлення волі. Дана стаття дає вичерпний перелік підстав надання медичної допомоги, а саме: порядок надання особам, які позбавлені волі, медичної допомоги визначається нормативно-правовими  актами Міністерства юстиції України і Державної пенітенціарної служби. Це друга стаття другого закону, який чинний і який повинен виконуватися. Це означає, що Кабінет Міністрів – раз,  Державна пенітенціарна служба – два і Міністерство юстиції – три, які цілком і повністю підпорядковані Президенту України Віктору Януковичу мають всі законні підстави для того, щоб Юлія Тимошенко була звільнена, а Угода у Вільнюсі була підписана.

І на останок третій законопроект, яким, до речі, так гордилась Партія регіонів. Це чинний Кримінальний кодекс України, а саме стаття 84 цього кодексу, яка чітко зазначає про те, що особа,  яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на іншу тяжку хворобу, може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування. І на це необхідно тільки рішення суду.

З огляду на це я прошу персонально Віктора Януковича перестати грати гру, яка показує про те, що він сам не хоче звільняти Юлію Тимошенко, а хоче перекласти відповідальність за це чи то на парламент, чи то на опозицію, чи на будь-кого іншого. Не треба було її в тюрму  саджати! А зараз треба її звільняти і взяти на себе політичну відповідальність.  (Оплески)

 Друге. Пане Голово, окрім питання Юлії Тимошенко, у нашому євроінтеграційному пакеті   немає ключового закону, це Закон України "Про прокуратуру". Ми, як опозиція,   заявляємо: ми підготували свій проект Закону про прокуратуру. Уряд не вніс цей законопроект. Наш законопроект має висновки Венеціанської комісії, і ми будемо реєструвати власний законопроект. Якщо ви не здатні це зробити, ми це зробили,

Третє. Пане Голово, в п'ятницю у нас буде "день…", а точніше "година запитань до Уряду". Ситуація в українській економіці катастрофічна. Я підкреслюю, катастрофічна і драматична.  

Золотовалютні резерви Центрального банку України – мінус 17 мільярдів доларів США. Ми не покриваємо навіть 3 місяці імпорту!

Друге. Вся банківська система сьогодні країни знаходиться під серйозним ударом. Удар вірогідної девальвації національної грошової одиниці. В країні немає валюти для того, щоб утримувати валютообмінний курс.

Третє. Державне казначейство України має всього-на-всього на своїх рахунках в певні періоди 3 мільйона гривень. Цього не вистачає навіть на те, щоб заправляти автомашини парку Президента України Віктора Януковича.

Четверте. Уряд України так до сьогоднішнього дня і не подав програму дій Кабінету Міністрів що робити з економічною ситуацією в країні.

П'яте. Ми оголосили по всій країні звернення до всіх депутатів всіх місцевих рад. Розкажіть правду про те, що гроші місцевих бюджетів, які повинні фінансувати вчителів і лікарів, і місцеву громаду, вкрадені центральним урядом. І в п'ятницю ми представимо докази цієї недолугої, непрофесійної і зрадницької політики цього уряду по відношенню до народу України.

Цей уряд довів, що він нічого не може зробити, окрім як очолити корупцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЯЦЕНЮК А.П. І тому цей уряд, який підтримується цим Президентом, повинен бути відправлений у відставку. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат керівник фракції Петро Миколайович Симоненко.

 

10:30:08

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги! Шановні виборці! Фракція Компартії без перебільшення ще і ще раз заявляє про те, що Україна сьогодні опинилася на межі бюджетної катастрофи. А мільйони людей – на межі жебрацтва. Казна порожня, промислове виробництво падає, зростає приховане безробіття. І це все призводить до того, що місяцями людям затримують заробітну плату.

В Алчевську 230 працівників тролейбусного депо не бачили грошей з травня місяця цього року. На Житомирщині працівники Овруцького "Кварциту" не отримують зарплату з листопада минулого року! Замість грошей їм пропонують щебінь. Робітникам "Донбасшахтострою" заборгували 6 мільйонів! Це заробітна плата 500 членів колективу за два місяці. А їхні колеги з міста Горлівки не отримують зарплату вже 5 місяців.

Два місяці не отримують зарплату комунальники Львова. Там людям заборгували близько 50  мільйонів гривень. Заборгованість перед робітниками Керченського судноремонтного заводу вже досягла 8 мільйонів гривень. У Сумах на 1 жовтня заборгованість по зарплаті становить практично 29 мільйонів гривень. Загальна сума невиплаченої заробітної плати у Миколаївській області станом на 1 вересня 2013 року склала 47 мільйонів. І по відношенню до січня місяця цього року збільшилася на 26 відсотків.

Немає грошей на виплати вчителям, лікарям, на виплату допомоги при народженні дитини, дітям війни, ветеранам Великої Вітчизняної війни. І такі приклади можна наводити безкінця.

Я хотів би, шановні виборці, щоб ви знали і розуміли про те, що це результат конкретної злочинної приватизації, якою у вас забрали заводи і фабрики, створені вами, і на цьому збагатіла невелика купка людей. Це результати зради національних інтересів всіх політичних сил, які 20 років ведуть до прірви Україну, і це результат олігархізації влади.

Фракція Компартії пропонує прийняти закон (2547), яким передбачає ввести пеню 0,5 процента за кожний день невиплаченої заробітної плати і примусити, щоб якраз олігархи віддали разом з пенею заробітну плату тим, хто її заробив.

При цьому я хотів би ще і ще раз привернути увагу на те, що на вимоги Міжнародного валютного фонду відповідно до вимог Угоди про асоціацію готує підвищення влада на 40 відсотків ціни і тарифи на газ і комунальні послуги, на проїзд у громадському транспорті, посилює податковий тиск, запроваджує нові побори.

На вимоги закордонних "благодійників" (в лапках) нам нав'язали пенсійну та медичну реформи, які насправді є не чим іншим, як переходом до повністю платної медицини. Олігархи сьогодні готують прийняття Житлового та Трудового кодексів, за якими трудові прості люди перетворяться на потенціальних кріпаків і жебраків. Проте, ані влада, ані так звана опозиція не мають наміри займатися вирішенням цих проблем.

Компартія винесла на розгляд Верховної Ради 145 законопроектів, які спрямовані на подолання кризових явищ і відновлення економічного потенціалу України. Це стосується законопроекту про скасування пенсійної і медичної реформи, про заміну ПДВ податком з обігу, про повернення у державну власність стратегічних підприємств, про виплати заборгованості перед афганцями,чорнобильцями, виплати регресникам, тощо. З цих 145 законів був схвалений лише один, все решта олігархічні представники як влади, так і опозиції не допускають до розгляду у Верховній Раді. Натомість ви бачите, яку вони спільну виявляють, постійну політику проводять відносно підписання цієї угоди. І дивним виглядає те, що вони бачать, що України є сьогодні бідною державою і відносно тих вимог, які виставляє ця Угода про євроінтеграцію, вона буде ще бідніше.

Тому і хотіли б сьогодні привернути вашу увагу, а також тих євро інтеграторів, які про це дуже багато говорять, що записано у цій Угоді про асоціацію. Там, шановні наші громадяни. Немає жодного слова, яке б вимагало від нашої влади підняти зарплати до рівня європейських, а от вимоги підняти ціни є. Вимоги гарантувати своєчасну виплату зарплат, соціальної допомоги також немає,  а підтримати гей-спільноти є. Так дійдемо до того, що замість параду перемоги над фашизмом Хрещатиком будуть проходити гей-паради та факельні марші нацистів сьогоднішніх.

Компартія виступає категорично проти таких цінностей і звернулася до народу з пропозицією висловити своє ставлення до євроінтеграції на Всеукраїнському референдумі, але влада руками опозиційних шісток, підконтрольних судів, ЦВК всупереч законам і Конституції забороняє проводити референдум. Мовчить демократична Європа, але не мовчить український народ, підтримуючи саме комуністів. Тому, перелякані зростаючою підтримкою комуністів, олігархи і націоналісти розгорнули чергову антикомуністичну істерію. Історія 20-річного…, ХХ сторіччя наочно довела, що там, де намагаються заборонити Компартію. Заборонити комуністичну ідеологію, чекай приходу фашистів до влади. Коли забороняли комуністів? Підпалюючи Рейхстаг і звинувачуючи у цьому комуністів, нацисти   розпочали Другу світову війну. У 1991 році забороняли комуністів, щоб зруйнувати Радянський Союз і розікрасти те, що створив радянський народ. Те ж саме робиться і в  Україні.

Тому  від імені Компартії заявляю, що не зважаючи   ні на які залякування   і погрози, комуністи будуть відстоювати  і захищати інтереси трудящих і всі верства українців, знедолених і пригнічених правлячою олігархічною владою і націонал-фашистським оплотом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Час для виступів вичерпано,  шановні колеги. Тому переходимо до  розгляду тих питань, які є на тиждень.

Я вношу пропозицію про затвердження тижневого  розкладу пленарних засідань на  22-25 жовтня, який вчора розглядався з керівниками фракцій та головами комітетів. Тижневий розклад вам вручено.  Тому я прошу народних депутатів підготуватись до голосування.

Я прошу від фракцій записатись по одній хвилині.  Прошу записатись.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Шульга.

 

10:37:25

ШУЛЬГА В.П.

Прошу  передати слово Сасу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передаємо народному депутату Сасу.

 

10:37:32

САС С.В.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу,  шановні колеги! Я хотів звернути вашу увагу на вимоги  Регламенту. Мова йде про що? Що Регламент передбачає  затвердження порядку денного       сесії. І тільки після того, як буде затверджений порядок  денний сесії, ми можемо   затверджувати місячний там,  тижневий        і денний план роботи. Тому   я  в зв'язку з цим хочу звернути вашу увагу,  Володимире Васильовичу, що мабуть треба на Погоджувальній раді більш ретельно підходити  до  вирішення цього питання. І все-таки не може вищий      законодавчий орган порушення законодавства України працювати без затвердженого порядку своєї роботи. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Всі чули пропозицію народного депутата Саса? Чули. Я декілька разів ставив на голосування, ви не хочете голосувати. Вже всі питання, які депутати піднімали, були запропоновано включити до порядку денного сесії, але ви не голосуєте. Тому ми повинні працювати і будемо затверджувати порядок денний кожного тижня.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Павленко.

 

10:39:07

ПАВЛЕНКО Р.М.

Дякую. Прошу Павлу Розенко передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

10:39:11

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко фракція "УДАР Віталія Кличка".  Володимире Васильовичу, мені дуже прикро, що ви не реагуєте на виступи керівників фракцій. Тільки що Віталій Кличко з трибуни Верховної Ради України оголосив цілком конкретну вимогу фракції "УДАР". Сьогодні на трибуні Верховної Ради України має стояти міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Те, що сьогодні відбувається в країні це надзвичайна ситуація. По півроку не платяться допомоги по вагітності і пологів, допомоги по безробіттю, допомоги на поховання. Вже є приклади несплати регресним виплатам шахтарям, заборгованість по заробітній платі росте. Ми просимо, ми вимагаємо, фракція "УДАР", сьогодні на трибуну Верховної Ради України Наталію Королевську, це її зона відповідальності. Саме Міністерство соціальної політики відповідає за своєчасність всіх соціальних виплат. Я ще раз прошу і наполягаю від імені фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доповідаю народним депутатам, вчора на Погоджувальній раді ми вирішили заслухати питання по заборгованості заробітної плати, по фінансуванню органів місцевого самоврядування розглянути в п'ятницю на "дні Уряду". Ми вчора вирішили, такі пісьма я підписав. Тому в п'ятницю  розглянемо ці питання.

Об'єднання "Свобода", народний депутат Мирний, прошу.

 

10:40:52

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Ігорю Швайці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати Ігорю Швайці.

 

10:41:00

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракцій Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Харківщина.

Шановні колеги, є питання, яке ми в черговий раз, ми,  я маю на увазі Верховна Рада як вищий представницький орган, порушуємо. Якщо казати про тижневий розклад, Володимире Васильовичу, то він формується на підставі порядку денного сесії, а порядок денний сесії, який складається з двох частин розглянуті і підлягають розгляду, повинен бути вирішений: перше – на підставі подань комітетів, друге – погоджений з фракціями, третє – узагальнений Апаратом Верховної Ради, четвертий – винесений на Погоджувальне раду. Те, що ми сьогоднішній день робимо, не відповідає вимогам Регламенту. Я би закликав вас як Голову Верховної Ради поставити всім комітетам питання внести подання щодо формування порядку розгляду денного сесії, і лише після цього готувати порядки денні на тиждень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ще раз доповідаю народним депутатам, комітети подали свої пропозиції. Всі фракції подали свої пропозиції, але сесійна зала не голосує, я всі варіанти ставив на голосування. Як хочете працювати, то давайте затвердимо тижневий розклад і будемо працювати. І на слідкуючій неділі пленарній я знову поставлю порядок денний сесії. Але ще раз і ще раз кажу, голосуйте, ви не хочете голосувати.

Партія регіонів, народний депутат Чечетов прошу.

 

10:42:52

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые народные депутаты! Я обращаюсь к оппозиции,  прекратить саботаж работы Верховной Рады, мы не имеем морального права саботировать работу Верховного Совета.

Абсолютно прав Владимир Васильевич, несколько раз выносился перечень вопросов на сессию, мы не смогли его утвердить.

Остался другой вариант,  утверждать перечень работы на неделю. На Погоджувальной раде этот перечень был согласован. Поэтому просьба поддержать этот перечень, утвердить, начать работу и прекратить саботаж, потому что нас ждут рассмотрения важных социально-экономических вопросов. 

Что касается порядка денного на сессию, то Владимир Васильевич абсолютно прав,  еще раз он будет внесен на следующей неделе. А сейчас предлагаю проголосовать и утвердить недельный розклад вопросов, которые мы должны рассмотреть. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Ми домовляємося з вами, що на наступній неділі, на пленарному тижні, я поставлю на голосування затвердити порядок денний третьої сесії.

А зараз вношу пропозицію про затвердження тижневого розкладу пленарних засідань на 22-25 жовтня. Прошу народних депутатів підтримати цю пропозицію. Прошу голосувати.  

 

10:44:41

За-202

Рішення не прийнято.

Народні депутати працювати не хочуть. Тому я оголошую перерву на 30 хвилин, а потім визначимося, будете працювати чи ні?

Прошу керівників фракцій зайти в Кабінет Голови  Верховної Ради, Мірошниченка Юрія Романовича теж зайти.  

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, продовжуємо нашу роботу. Узгоджувальна рада керівників фракцій розглянули питання, що стосується порядку денного, і ми домовилися, що на слідкуючій неділі пленарній ми почнемо із питання затвердження порядку денного третьої сесії. А сьогодні пропонується затвердити тижневий розклад пленарних засідань на 22-25 жовтня.

Тижневий розгляд у вас є, тому я прошу народних депутатів підтримати і проголосувати за тижневий розклад пленарних засідань 22-25 жовтня. Прошу народних депутатів підготуватися до голосування і голосувати. Прошу голосувати.

 

11:31:50

За-201

Я вже не знаю, як з вами домовлятися, шановні народні депутати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вже дав всім. Сідайте! Та не кричи!  Не кричи!

За – 201,  проти – 1, утрималось – 6, не голосували – 176.

Рішення не прийнято.

Прошу по фракціях: Партія регіонів – 150, "Батьківщина" – 16, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 27, позафракційні – 8.

Я прошу фракція "УДАР" і об'єднання "Свобода", хто з депутатів? Хвилину – чому не голосуєте за порядок денний? Хто від фракції "Свобода" дасть? Хто, Кайда? Ігор Швайка, прошу.

 

11:32:55

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Товариство! Ситуація, я іще раз повторю, порядок денний на тиждень ми можемо скласти, ми як Верховна Рада, лише виходячи з порядку денного сесії. Володимир Васильович, це Регламент, це є закон і відступати від нього ми не можемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Объясните народу України, чому я п'ять раз ставив, а ви не голосуєте? Розказуйте.

 

ШВАЙКА І.О. Тому що треба включати в порядок денний не Закон про мисливське господарство і не в порядок денний сьогоднішнього дня, не ті законопроекти, які тричі в цій залі були відхилені, а ті  законопроекти, які пройшли комітети, які мають подання і не один законопроект від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", яких подали із декількох сотень на цей тиждень, а проходити нормальну законодавчу процедуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі комітети внесли ці пропозиції, комітети. Чому ви не голосуєте?

 

ШВАЙКА І.О.  У нас є сотні законо....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода"... Об'єднання... Павло Розенко.

 

11:34:14

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Володимир Васильович, люди не розуміють нашої позиції, позиції Верховної Ради, чому ми відтягуємо питання про соціальні виплати, вони не можуть чекати п'ятниці, поки ми до п'ятниці заслухаємо міністра, вона нам в черговий раз щось тут розкаже і все. Це питання нагальне, розумієте? Допомога по вагітним і пологах, допомога по безробіттю, допомога регресних і шахтарям - це єдиний вид доходів для мільйонів наших громадян. І вони по півроку цей вид доходів не можуть отримати. І я не розумію, чому Партія регіонів не хоче прояснити для себе це питання, адже їх так само і їхні ж виборці питають, чому вони не можуть отримати соціальні виплати. Я не бачу проблеми, чому, наприклад, сьогодні о 16 годині тут не заслухати нормально міністра. У чому проблема? Чому йде блокування? Чому тягнути до п'ятниці?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу керівника фракції Віталія Володимировича дати роз'яснення народному депутату Павлу Розенку, що Узгоджувальна рада фракцій, вони мають рішаючі голоси, прийняли рішення розглянути це питання в п'ятницю на "годині Уряду", розглянути це одне питання. Всі фракції домовилися. То я прошу, давайте інформацію своїм депутатам.

Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Я ще раз поставлю на голосування. Прошу народних депутатів підготуватися.

Я ще раз вношу пропозицію про затвердження тижневого розкладу пленарних засідань на 22 – 25 жовтня. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:37:03

За-214

Проти – 3,  утримались – 12.  Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 169, "Батьківщина" – 1, "УДАР" Віталія Кличка"– 0, "Свобода"– 0, Компартія – 29, позафракційні – 15.

Я секрет відкрию вам. Я секрет маленький відкрию. На узгоджувальній раді ми визначилися, що затвердимо тижневий порядок денний. Я спитав у кожного  керівника фракції: є зауваження? –  Ідем працювати? – Ідем. – Голосуєм за тижневий? – Голосуєм.

Тому я прошу записатися від фракцій по одній хвилині. Прошу.  Прошу народних депутатів  записатися.

Партія регіонів, народний депутат Журавський, хвилина. Прошу. 

 

11:38:23

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги!  Сьогодні прозвучала проблема з приводу заслуховування одного із віце-прем'єрів. Ну давайте будемо об'єктивні і чесні. Хто зірвав засідання Верховної Ради в минулу п'ятницю? Хто зірвав це засідання? Якби певна частина залу його не зірвала, ви б послухали відповідь одного із віце-прем'єрів.

Це відповідь шановному депутату із фракції "УДАР".

Я хотів би звернутися до наших колег і зрозуміти: для чого нас обрали в парламент? Працювати для виборців. Давайте не будемо без результативно тратити час і приступимо  до голосування. І те, про що домовилися лідери фракцій і голови комітетів проголосувати за тижневий план  роботи разом за це проголосуємо.  Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Шульга.

 

11:39:32

ШУЛЬГА В.П.

Володимир Шульга. Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

11:39:38

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановний пане Голово! При детальному розгляді порядку денного виникає декілька питань.

Перше. Порушення Бюджетного кодексу. Цей уряд так і не вніс Закон України "Про Державний бюджет на 2014 рік". Тому ми ставимо ключову вимогу: де Азаров з бюджетом, який покриває соціальні виплати, який забезпечує функціонування економіки України?! Ми вимагаємо це вже протягом місяця.

Друге. Де законопроект про прокуратуру? Це є одна з ключових вимог наших європейських партнерів і народу України. Треба змінити обличчя прокуратури.

Третє. Ми вимагаємо створення Спеціальної комісії з питань внесення змін до виборчого законодавства. А саме: Закон про Центральну виборчу комісію, Закон про вибори Президента, Закон про місцеві вибори і Закон про парламентські вибори.

Ці три умови необхідні для того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

11:40:44

ЯЦЕНЮК А.П.

Цих три законопроекти, а саме: бюджет, Закон про прокуратуру і Спеціальна комісія по реформуванню виборчого законодавства повинні бути в порядку денному поточного пленарного тижня. І ми звертаємося до уряду і до вас забезпечити це.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Каплін.

 

11:41:07

КАПЛІН С.М.

Прошу передати слово лідеру фракції – Віталію Кличку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не чую, кому передати? Прошу, Віталій Кличко, прошу.

 

11:41:13

КЛИЧКО В.В.

Володимире Васильовичу, я вчора на засіданнях Погоджувальної ради і сьогодні з трибуни Верховної Ради виступав, двічі звертався. Багато питань соціального напрямку, невиплати заробітних плат. І ми вимагаємо, багато звернень, я показував вам ті звернення, з якими до нас звертаються виборці.

Десятки цих звернень, - це дуже маленька частина. Сотні, десятки тисяч цих звернень. Ми вимагаємо, щоб міністр соціальної політики прийшла сьогодні після обіду. Якщо сьогодні не вдасться прийти, тому що мало часу, хай прийде завтра.

Ми не хочемо чекати тиждень. І якщо є пропозиція прийняти в п'ятницю, ми з великим задоволенням вислухаємо сьогодні. І ще додатково у нас є питання і в п'ятницю також міністра соціальної політики Королевську вислухаємо тут…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Компартії України народний депутат Мартинюк.

 

11:42:24

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Компартії України. Шановні колеги, особливо ті, хто працюють в регламентному комітеті, говорять, що ми повинні працювати лише на основі затвердженого порядку денного сесії. А якщо немає порядку денного сесії, то що, виходить, за вашою логікою, ми взагалі не повинні працювати?

Склалася практика: якщо не затверджений порядок денний сесії, а ми його не можемо затвердити уже декілька разів, Головою ставилося це питання на голосування, то він абсолютно правильно, виходячи з Регламенту, ставить норму про затвердження тижневого порядку денного. І якщо ми затверджуємо порядок тижневий, то ми маємо абсолютно всі права голосувати і працювати відповідно до цього порядку денного.

Напевно, ті, хто не голосуються за порядок денний, просто не хочуть, щоб були сесійні засідання. Оцим відкривається просто лавочка, як то кажуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Сабій.

 

11:43:38

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово депутату Андрій Мохнику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Андрію Мохнику.

 

11:43:44

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Володимире Васильовичу, ви питаєте, чому фракція не голосує за тижневий порядок денний. Понад 400 законодавчих ініціатив є у Всеукраїнського об'єднання "Свобода". На сьогодні в порядок денний, в тижневий порядок денний сесії, вставлена лише одна законодавча ініціатива. Ви кажете, як це ми будемо пояснювати виборцям. Та це ви маєте пояснити двом з лишнім мільйонів українців, які проголосували за Всеукраїнське об'єднання "Свобода", як, чому ви не ставите наші законодавчі ініціативи.

А Партія регіонів, яка сьогодні намагається перекласти відповідальність за те, що вони зірвали пленарне засідання в п'ятницю, я хочу сказати, не треба тікати із сесійної зали, боячись, як свяченої води, українських символів: синьо-жовтий прапору УПА і червоно-чорного прапору Організації Українських Націоналістів, які боролись за державну незалежність України. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі виступили? Всі виступили. Необхідності виступати і голосувати, я бачу, немає. (Шум у залі)

 

ЛЯШКО О.В. Слово дайте!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Слово!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович Литвин, прошу.

 

11:45:10

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні депутати! Нам можна вийти з цього конфлікту – поставити на голосування порядок денний сесії, включивши всі питання. Тоді Верховна Рада, коли буде розглядати кожен законопроект по суті, зможе вислухати аргументи за і проти і прийняти відповідне рішення. Якщо немає такої волі, тоді, очевидно, треба переходити до розгляду питань. Я тут подивився розклад на вівторок, там питання, які включені до порядку денного, так що до обіду є можливість працювати. Під час обіду можна ще раз провести консультації і прийняти остаточне рішення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Може поставити на голосування вівторок, один день? (Шум у залі) Може до обіду поставити?

Дві фракції, Партія регіонів і комуністи, попросили перерву. Тому я об'являю перерву на 15 хвилин і прошу керівників зайти в кабінет Голови Верховної Ради.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу запросити народних депутатів до сесійної зали. Прошу народних депутатів сідати, тому що ми будемо проводити голосування.

Шановні народні депутати, оголошується до розгляду питання про обрання та  звільнення суддів. Переходимо до розгляду… (Шум у залі) Читайте Регламент, ніж кричати!

Переходимо до розгляду питання про обрання  суддів.

Я запрошую до доповіді заступника   Голови Вищої кваліфікаційної  комісії суддів    Пінчука Миколу Григоровича. Розглядається  проект Постанови номер 3446.  Прошу, доповідайте. (Шум у залі)

 Він звернувся  з листом до мене, тому що у нього  є поважна причина. І порекомендував, що буде виступати Микола Григорович.

Микола Григорович,  я прошу, доповідайте Постанову  3446.

 

ПІНЧУК М.Г. 

Шановний пане Голово,  шановні народні депутати! Вношу на ваш розгляд проект Постанови про обрання суддів.

І прошу   обрати суддів, раніше обраних безстроково, на посади суддів:

Верховного Суду України Сімоненко Валентину Миколаївну;

Що стосується Лідії Павлівни Горбачової, яка пропонується на посаду Вищого господарського суду, то вона знаходиться на лікуванні стаціонарному і на пленарне засідання Верховної Ради не прибула.

апеляційного суду Луганської області Букрея Сергія Панасовича, Зінченко Тетяну Олексіївну;

апеляційного суду Львівської області Головатого Василя Ярославовича;

апеляційного суду Рівненської області Максимчук Зою Микитівну;

апеляційного суду Хмельницької області Федорову Наталію Олександрівну;

апеляційного суду міста Севастополя Кабаля Ігоря Івановича;

Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Кругового Олексія Олександровича;

Київського апеляційного адміністративного суду Епель Оксану Володимирівну.

Львівського апеляційного адміністративного суду Шинкар Тетяну Ігорівну.

Харківського апеляційного адміністративного суду Бегунца Армена Олегі.

Обрати на посади суддів безстроково:

Казанківського районного суду Миколаївської області Біцюка Андрія Володимировича;

Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Шевчук Юлію Валеріївну;

Суворовського районного суду міста Одеси Боднара Сергія Миколайовича;

Голопристанського районного суду Херсонської області Охтень Аліну Андріївну, Францішка Юрія Володимировича;

Комсомольського районного суду міста Херсона Прохоренко Вікторію Володимирівну;

Шевченківського районного суду міста Києва Хардіну Оксану Петрівну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є зауваження у депутатів? Прошу, фракція комуністів, народний депутат Левченко.

 

12:26:59

ЛЕВЧЕНКО О.В.

Михайленко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайленко, народний депутат.

 

12:27:00

МИХАЙЛЕНКО О.Д.

Ольга Михайленко, фракція Комуністичної партії України, Херсонщина.

Шановні Голово, народні депутати, Микола Григоровичу, на мою адресу  надійшло звернення щодо неправомірної діяльності судді Голопристанського районного суду Херсонської області Охтень Аліни Андріївни. Для перевірки наведених фактів матеріали я направлю до Вищої кваліфікаційної комісії. Тому до остаточно з'ясування всіх обставин прошу відкласти розгляд питання щодо обрання судді Охтень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є якісь пояснення у вас? Чи пропозиція підтримати і відкласти?

 

ПІНЧУК М.Г.  На сьогоднішній день ті скарги, які надходили відносно кандидатів на посаду суддів, вони всі абсолютно розглянуті. Якщо ця скарга надійшла буквально в даний час, будь ласка, направляйте нам, ми перевіримо і внесемо пропозицію свою на розгляд Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є пропозиція підтримати депутата не розглядати сьогодні питання, а визначитись.  Прошу народний депутат Одарченко.

 

12:28:32

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую Володимире Васильовичу. Шановні колеги, у мене є заперечення проти обрання Сімоненко Валентини Миколаївни до Верховного Суду. Ви всі знаєте, що відповідно до остаточного рішення Європейського суду з прав людини ми з вами зобов’язані невідкладно поновити у складі Верховного Суду суддю Олександра Волкова.

Раніше Партія регіонів відмовлялася це робити, оскільки у Верховному Суді не було вакансії, але зараз вакансія з'явилася, але ми чомусь заповнюємо її не Волковим, а іншою особою, а далі знову будемо розповідати, що ці місця зайняті. Я не маю нічого проти запропонованої кандидатури Сімоненко, я проти того, що Україна єдина країна у світі, яка порушує рішення Європейського суду. Прошу не підтримувати обрання пані Сімоненко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так до неї ж немає претензій у вас, чого ж її не підтримувати?

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В. А вакансія? Яким чином ми будемо виконувати рішення Європейського суду?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Це друге питання. Прошу.

 

ПІНЧУК М.Г. Я вважаю, що це питання не до мене, оскільки претензій до кандидата на посаду  судді Верховного Суду Сімоненко Валентини Миколаївни немає. Це питання скоріше всього політичне.

Що стосується механізму виконання рішення Європейського суду відносно Волкова? То я думаю, що ви цей механізм напрацюєте і прийдете до його вирішення. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу,  народний депутат Махніцький, прошу.

 

12:30:20

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Я пропоную вилучити з проекту Постанови питання щодо призначення безстроково суддею апеляційного суду Луганської області Букрєя Сергія Панасовича. Поясню чому?

Значить, на сьогоднішній день є  ухвала, окрема постанова суду, Луганського апеляційного суду, що стосується кримінальної справи і засудження суддів Деревльова, Заікина, Тобчева за  вчинення ряду злочинів. І власне, в тій окремій ухвалі, наголошую, це не є  скарга, це є судове рішення, яке вступило в законну силу. І в ньому йдеться про те, що  апеляційним судом Луганської області 29 грудня  2010 року винесено окрему ухвалу, в якій серед іншого зазначалося, що однією з причин, що сприяла здійсненню посадових злочинів  суддями Артемівського міськрайонного суду Донецької…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

12:31:33

МАХНІЦЬКИЙ О.І. … що причиною вчинення суддями злочинів, є відсутність належної організації роботи суду та канцелярії суду, відсутність  належного контролю за роботою суддів та канцелярії суду з боку голови суду. Власне, зазначена кандидатура, він і є на сьогоднішній день на посаді голови суду, і це окрема ухвала стосувалася, власне, Букрєя Сергія Панасовича. Тому пропоную вилучити його прізвище з проекту Постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Миколо Григоровичу.

 

ПІНЧУК М.Г. З моєї точки зору, я не бачу підстав для вилучення з проекту  Постанови названої кандидатури, оскільки всі скарги, які находили  відносно нього, вони відповідним чином розглянуті, розглянуті прозоро, ці всі обставини відомо, і я не бачу підстав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Соболєв.

 

12:32:41

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, у мене є питання до претендента на посаду до Вищого господарського суду Горбачової Лідії Павлівни.

Лідія Павлівна, скажіть, будь ласка, чи вас не дивує, що три найбагатші людини України –  Ахметов, Коломойский і Пінчук – вирішують питання стосовно власності, яка розташована на території України не в господарських судах, а в Лондонському суді? Чи не пов'язано це з таким рівнем хабарів в українських судах, що навіть найбагатші люди не можуть проплатити вирішення цих  питань? (Оплески) Тому я просив би дати відповідь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сергій Соболєв, ви неуважно слухали. Питання по Горбачовій сьогодні не розглядається. Її нема, вона на лікувальному. (Шум у залі) Всі питання? Прошу уваги! Шановні депутати, я прошу уваги! Сідайте на свої місця і  голосувати.

Вилучаються з постанови прізвища Горбачова Лідія Павлівна і Охтень Аліна Андріївна. Всі, хто назвали, ставляться на голосування. Ви доповіли, вам дали відповідь, і внесли вони пропозицію  Тому будемо голосувати.

Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер  3446) за виключенням двох прізвищ, до яких є зауваження, я називав ці прізвища, про обрання суддів безстроково. Прошу голосувати.

 

12:35:12

За-194

Проти – 1, утримались – 11, не голосували – 172. 

Рішення не прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 154, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 29, позафракційні – 11.

Рішення не прийнято. Працюйте.

Розглядається проект Постанови номер 3447. Я запрошую для доповіді заступника голови Вищої ради юстиції Олександра Сергійовича Удовиченка, прошу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Де голова?

 

УДОВИЧЕНКО О.С.  Іде засідання Вищої ради юстиції сьогодні, голова веде засідання, шановні народні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доповідайте.

 

УДОВИЧЕНКО О.С.  Постанова Верховної Ради про звільнення судді. Відповідно до пункту 6 частини п'ятої статті 126 Конституції України, Верховна Рада постановляє: звільнити Пісоцького Олега Миколайовича з посади судді Арбузинського районного суду Миколаївської області у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо нього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Питання є? Немає. (Шум у залі) Прошу... прошу уваги.

Ставлю на голосування проект Постанови (№3447) Верховної Ради  України про звільнення судді Пісоцького Олега Миколайовича. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:37:16

За-245

Проти – 0. Утримались – 1. Не голосували – 133.

Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається Постанови Верховної Ради України  номер 3447-1. Доповідайте.

 

УДОВИЧЕНКО О.С.   Постанова Верховної Ради України про звільнення судді. Відповідно до пункту 5 частини п'ятої статті 126 Конституції Верховна Рада постановляє: звільнити Куренкова Євгена Сергійовича з посади судді Дарницького районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання є? Народний депутат Махніцький, прошу.

 

12:38:05

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". У мене є питання до доповідача.

Ознайомившись з рішенням Вищої ради юстиції, можна прийти до висновку, що 99 відсотків суддів можна звільняти сьогодні за порушення присяги, по тих підставах, по якому було прийнято рішення, власне, щодо несвоєчасного розгляду справ.

Мною особисто скеровувалися неодноразові звернення на Вищу раду юстиції, на Вищу кваліфікаційну комісію по аналогічних питаннях щодо інших суддів, але прийшла відповідь, що немає підстав для дисциплінарного провадження. Скажіть, будь ласка, чи, дійсно, Вища рада юстиції керувалася законними підставами і вважає порушення присяги судді, що вона мала місце, чи тут має місце якийсь політичний підтекст в тому? Зокрема, мною скеровувалося питання щодо судді Личаківського районного суду Шеремети, яка випустила злочинця на свободу – і на другий день цей злочинець зробив замах на вбивство потерпілого. Прийшла відповідь, що підстав для дисциплінарної відповідальності…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте.

 

УДОВИЧЕНКО О.С.  Я надаю відповідь стосовно судді Куренкова. Рішення, тобто рекомендацію про його звільнення, прийняла Вища кваліфікаційна комісія. Рада суддів погодилася з цією рекомендацією і вносить відповідне подання.

Відносно судді Куренкова. Це не просто тривалий розгляд справ – це невжиття заходів для розгляду справ, які сотнями у суді навіть розглянуті  залишаються в кабінеті, не передаються до канцелярії і внаслідок цього сторони позбавляються правом доступу до правосуддя, а саме подання  апеляційних жалоб і інше. Питання щодо нього ретельно розглядалося і Вищою кваліфкомісією, і Вищою радою юстиції.

Стосовно інших питань шановного народного депутата, будь ласка,  відносно там конкретних суддів звернення, вибачте, я не можу так абстрактно відповісти стосовно того судді, якого ви назвали сьогодні. Але звернення депутатів розглядаються у нас і вчасно, і досить уважно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, народний депутат Катеринчук.

 

12:40:28

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина",  Європейська партія України.

Шановний головуючий, я хотів би, щоб все ж таки суддя, долю якого зараз ми будемо визначати, все ж таки висловися відносно того,  що саме йому вміняє щодо порушення присяги, що стало причиною.

А, заступник голови Вищою комісії, я хотів би, щоб ви краще готувалися до таких питань, тому що… да, голови нема, а вас, напевне, попросили просто якось пробути на трибуні.

 

УДОВИЧЕНКО О.С. Я готовий до цього питання. Тим більше, що висновок  Вищої Ради юстиції відносно рекомендацій  Вищої кваліфкомісії стосовно судді цього готував я особисто як член Вищої ради юстиції. Тому я можу докладно пояснити, в чому саме полягає порушення  присяги судді. А відносно "заслухати суддю" – будь ласка,  він в залі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Є суддя у нас? Євген Сергійович Куренков?  Прошу, вам слово.  Хвилина вам.  Прошу.

 

КУРЕНКОВ Є.С. Шановні депутати!  Я  працюю в Дарницькому районному суді міста Києва 22 роки. Із них три роки займав посаду голови Комісії з охорони праці. Той закон, який ви приймали, ту програму на 5 років, яку ви приймали, Дарницький суд вже тим шляхом йшов три роки… для того, щоб зупинити, створились перешкоди.

И сейчас я перед вами. Будь ласка,  шановні.

Я зрозумію, що дві посади, такі посади тяжко виконувати належним чином. Але звільнення з-за того, що я намагався це зробити як голова комісії з охорони праці того суду, який підірвали терористи 9 років тому, а потім формальдегідів хватанули після ремонту. І ці особи, більше 70 осіб формальдегідами дихали. А формальдегід – це збудник раку.

Оцим ми шляхом і йдемо. Для того, щоб зупинити це страхіття. А створити перешкоди, а потім сказати – "суддя винен". Сказати можна. Але ж, розумієте, я перед вами. Я сказав правду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло всім? Ставлю на голосування.

Ставлю на голосування Постанову (№3447-1) про звільнення Євгена Сергійовича Куренкова з посади судді Дарницького районного суду міста Києва. Прошу народних депутатів визначатися, голосуйте.

 

12:43:39

За-203

Проти-3, утрималось-10, не голосувало-156.

Рішення не прийнято. По фракціях. Є.

Ваші всі питання? Дякую, сідайте.

А що ж це народні депутати будуть робити, що не проголосували за постанову за суддів? Які є пропозиції? Що, так усі все, так? Хіба так можна? Можна, да? Ні, не можна. Я думаю, що сьогодні депутати наелектризовані, то ми просимо, просимо дуже уважно розглянути всі зауваження, які були до суддів серед депутатів. І ви маєте право вносити пропозиції по суддях, ми розглянемо ці пропозиції. Всього доброго, до побачення.

Шановні народні депутати, є два варіанти. Перший варіант – затвердити порядок денний тижневий. І є другий варіант – почати працювати. Який вам ближчий? Працювати? Тоді давайте працювати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Як?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я розкажу як, по Регламенту.

Нам необхідно розглянути питання про призначення виборів окремих сільських та селищних голів. Дуже важливо розглянути ці постанови та виконати наше зобов'язання перед місцевими радами. Адже в деяких органах місцевого самоврядування голови сільських та селищних рад відсутні більше восьми місяців.

Хочу зауважити, що відповідно частини першої статті 15 Закону України "Про  вибори депутатів Верховної Ради  Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше, ніж за 60 днів до дня виборів. Виборчий процес розпочинається за 50 днів.

Враховуючи зазначене, Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування пропонує призначити позачергові вибори 22 грудня. Тому я запрошую керівника Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Жванію Давида Важаєвича. Прошу.

 

12:47:01

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановний головуючий, шановні колеги! Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засідання 18 вересня 2013 року розглянув 78 клопотань окремих місцевих рад щодо призначення позачергових виборів 69 сільських та 9 селищних голів,  у зв'язку з достроковим припиненням їх повноважень. Відповідно до статі 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" підставою дострокового припинення повноважень цих голів наступні. У зв’язку із зверненням з особистою заявою до відповідної ради про складення повноважень голови – 54 випадки. У зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо голови – 14 випадків. У зв'язку зі смертю – 9 випадків. За рішенням відповідної ради – 1 випадок. На наслідками розгляду клопотань комітетом було підготовлено зареєстровані у Верховній Раді відповідні проекти постанов з реєстраційними номери 3276-3276/78.

Також комітет на своєму засіданні 19 червня 2013 року розглянув подання голови Луганської обласної державної адміністрації Володимира  Присюка про призначення позачергових виборів депутатів Порічинської сільської ради краснодонського району Луганської області. Зазначене питання було порушене головою Обласної державної адміністрації відповідно до вимог частини першої та четвертої статті 78 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". У зв’язку з тим, що сесія ради не проводиться без поважних причин у строки, встановлені цим Законом України, і рада не вирішує питань, віднесених до її відання, ця Постанова є реєстраційним номером у  нас зареєстрована 2397а.

Комітет на своєму засіданні 18 вересня 2013 року розглянув Подання голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка про призначення позачергових виборів депутатів Долинської сільської ради та Долинського сільського голови Запорізького району Запорізької області, надіслана до Верховної Ради відповідно до положення частини четвертої статті 78 та частини п’ятої статті 79 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Зазначене питання було порушене головою обласної державної адміністрації у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Долинського сільського голови Богдана Федчука відповідно до пункту 3 частини першої статті 79 Закону       України  "Про місцеве самоврядування в  Україні" на підставі   набрання законної сили обвинуваченим вироком суду щодо нього. Проте Долинська сільська рада всупереч вимогам новому Закону  України  "Про місцеве самоврядування  в  Україні"  не прийняла рішення  про дострокове припинення  повноважень Долинського сільського голови та відхилила подання прокуратури Запорізької  області з вимогою виконати законодавчу норму  щодо прийняття такого рішення, внаслідок чого     Богдан Федчук продовжує працювати на посаді сільського  голови. Це постанова з реєстраційним номером 3277.

Також на цьому засіданні комітет розглянув  подання голови Запорізької  обласної державної адміністрації  Олександра Пеклушенка про призначення  позачергових виборів депутатів Степненської сільської ради та Степненського сільського голови Запорізького району Запорізької області. Надісланого до Верховної Ради відповідно до положень частини четвертої статті 78 та частини п'ятої статті 79 Закону  України "Про місцеве   самоврядування в Україні".  Зазначене питання було порушене головою  обласної державної адміністрації у зв'язку з  достроковим припиненням повноважень Степненського сільського голови Галини Прийменко відповідно до пункту  3 частини  першої статті  99 Закону  України "Про місцеве самоврядування в Україні" на підставі набрання законної сили  обвинувальним вироком  суду щодо неї.

Проте, Степненська сільська рада всупереч вимогам Закону  України "Про місцеве самоврядування в Україні" не прийняла  рішення щодо дострокового припинення повноважень Степненського сільського голови всупереч  вимогам Закону  України "Про прокуратуру", не розглянула  подання прокуратури Запорізької області  з вимогою виконати законодавчу норму щодо прийняття такого рішення, внаслідок чого Галина Прийменко продовжує працювати на посаді сільського голови. Ця Постанова у нас є зареєстрована за номером 3278.

Приймаючи рішення щодо дати проведення  позачергових місцевих виборів, запропонованих у  всіх вищезгаданих проектах, комітет,  керуючись нормами Конституції України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та  Законом  України "Про місцеві вибори" одноголосно ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді  України призначити позачергові вибори окремих сільських, селищних голів,  депутатів     Поричинської сільської ради, депутатів Долинської сільської ради та Долинського сільського голови, депутатів  Степненської сільської ради та Степненського сільського голови на неділю 15 грудня 2013 року.

Звертаю вашу увагу, що на сьогодні дата 15 грудня вже неактуальна, оскільки відповідно  до  частини першої статті 15 Закону про місцеві  вибори позачергові місцеві вибори призначаються  не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес починається за 50 днів до дня позачергових місцевих виборів. Для можливості парламенту визначити один з місцевих виборів необхідно змінити дату цих виборів на 22 грудня. У разі призначення виборів на 22 грудня необхідно змінити формулювання у текстах постанов на "постанови набиратимуть чинність з дня їх прийняття". Тому що в постановах було "з дня їх опублікування". Тоді будуть витримані норми закону, що місцеві вибори призначаються не пізніше ніж 60 днів до виборів. Прошу залу підтримати ці законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу сідати. Я буду ставити на голосування проекти постанов. Прошу сідати. Треба голосувати постанови. У нас є традиція і ми голосуємо постанови. Тому давайте голосувати, не треба гаяти час. Як хочете працювати то давайте працювати.

Шановні народні депутати, ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 3276) про призначення позачергових виборів Голубинського сільського голови (Голубинська сільська рада Бахчисарайського району Автономної Республіки Крим) для прийняття за основу та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

12:54:02

За-219

Проти – 2, утрималося – 11, не голосувало – 145.

Рішення не прийнято.

По фракціях Партія регіонів – 174, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 13.

Ставлю на голосування про затвердження розкладу засідань Верховної Ради України на 22-25 жовтня 2013 року. Прошу народних депутатів голосувати за це. Прошу голосувати.

 

12:55:00

За-219

Тижневий порядок денний не затверджений.

Проти – 0, утрималося – 12, не голосувало – 146. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 175, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, ВО "Свобода" – 0, Компартія України – 31, позафракційні – 13.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. В 16 годин, може, продовжимо роботу, то я жду вас всіх в сесійній залі.  

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку