ЗАСІДАННЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

09 жовтня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати. Прошу  заспокоїтися і підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:04

Зареєстровано в залі 368 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, я прошу уваги! Я прошу уваги, шановні депутати! Сьогодні в Україні з офіційним візитом перебуває Його Високоповажність Голова Палати представників парламенту Ірландії Шон Баррет.

Зараз високий гість знаходиться в сесійному залі. Давайте привітаємо вельмишановного гостя, побажаємо йому успішного перебування у нашій державі та яскравих вражень від гостинної української землі (Оплески).

 Шановні колеги, відповідно до статті 25 Регламенту в середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошень, заяв і повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступи. Іде запис. Прошу записуватися.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Геращенко. Кому передаєте слово?

 

10:03:04

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Різаненку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

10:03:23

РІЗАНЕНКО П.О.

Доброго ранку! Вітаю, шановні колеги! Народний депутат Різаненко, фракція "УДАР", 97 виборчий округ, Київська область, місто Бровари.

Сьогодні я хотів з вами поговорити про корупцію. Наче абстрактна річ, яку ми звикли повторювати кожен день, що в нас всі проблеми із-за неї. Але хотів поговорити про конкретно, на конкретному випадку показати, що це таке.

От в моєму окрузі було таке державне підприємство "Радіопередавальинй центр", яке мало 115 гектарів землі майже в центрі міста, державна власність. Так от за оборудкою, яка була провернута держчиновниками за допомогою судів, буквально за три-чотири місяці землі промисловості у розмірі 95 га перетворилися на сільськогосподарські. Далі. Держкомагентство ощасливив 48 громадян – по 2 гектари землі. Буквально, за три дні  вони всі опинилися в одних руках одного підприємства. І ще за три дні це підприємство звернулося до міськради за зміною цільового призначення знову на землі промисловості. Здавалося, проста річ, а ринкова вартість цих земель становить приблизно за 200 мільйонів гривень.

Так от корупція – це не абстрактна річ. Корупція – це сотні мільйонів гривень, втрачені щоденно на сотнях таких оборудок по цій країні. І, головне, чому це відбувається? Да від нашої з вами байдужості, да від байдужості правоохоронних органів, да від безвідповідальності. Тому що ні жоден чиновник прокуратури, міліції, СБУ чи суддя корумпований за це не відповідає.

А тепер я наголошу. Половина з вас – мажоритарники. Ви, як і я, отримуєте звернення кожного дня від громадян. Пишете до органів держвлади, місцевого самоврядування і отримуєте відписки, що у бюджеті коштів немає. Згадайте, подумайте, чому їх немає. І задайте собі питання, а що ви зробили для того, щоб там ці кошти були. А чи написали ви звернення чи запит в Генпрокуратуру? А чи взагалі спілкуєтеся ви персонально з тими генпрокурорами, суддями і міліціонерами, які закривають очі на це все і дозволяють це зробити.

Я прошу  вас подумати і може щось змінити в своєму відношенні до того, що відбувається в нашій країні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Олександра Кужель.

 

10:05:44

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, шановний, вельмишановний народ України! Ми як фракція "Батьківщина" хочемо знову звернути увагу всього суспільства, всієї України, всіх небайдужих до майбутньої долі нашої держави, до того, що сьогодні тільки волею однієї людини стоїть судьба всієї країни. Всі сьогодні питають, зранку до ночі телефонують: "Олександра Володимирівна, - до кожного члена "Батьківщини", до кожного депутата, які сьогодні є внутрішні… з переживанням про  майбутнє України, - що буде далі, чи буде підписане рішення по Юлії Тимошенко?"

Ми хочемо нагадати, що сьогодні рішення залежить від однієї людини, яку ви обрали, яка є лідером вашої партії. І сьогодні є всі підстави, не займайтеся маніпулюванням, є всі підстави йому підписати указ про помилування.

Пані Герман дуже часто говорить про його милосердя. Так та стаття шоста тільки і каже про глибоке милосердя. Наскільки глибоке милосердя у вашого лідера, зараз очікує вся країна. А ми хочемо сказати, щоб Юлія Володимирівна вірила, бо багато людей сьогодні стоїть в молитві за те, щоб ця людина підписала цей указ.

По-друге, я хотіла би звернути увагу, так дуже тихо в цьому залі пролунало про ту ситуацію, яка стала в Мін'юсті. Я з цією ситуацією столкнулась в 2009 році, коли я була призначена вдруге головою Держпідприємництва. Представте моє здивування, коли я вернулась в комітет, а програма, яка вела реєстри, яку я залишила в 2003 році державною, вже була приватною. В мене було два заключення: СБУ і Академії наук, що в програму, ви послухайте, ви ж підприємці, в програму, в якій ваша реєстрація власності і хто власники, назва підприємства і директори, є втручання третіх осіб.

У нас були декілька випадків, коли вночі заходять в програму і змінюють назву, і змінюють власників. Я думаю, у пана Кінаха є в пам'яті та історія про підприємства його Організації українських промисловців.

І тому я звертаюся до всіх депутатів, до Комітету по корупції, до пана Чумака. Я готова надати всі дані. Сьогодні в країні всі реєстри в кожному міністерстві є приватною власністю. Це є загроза національній безпеці України.

І тому я маю надію, що тут немає залежності, партійність яка, ми повинні захищати персональні дані нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Народний депутат Лабазюк.

 

10:09:00

ЛАБАЗЮК С.П.

Прошу передати Литвину Володимиру Михайлович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Володимир Михайлович Литвин.

 

10:09:13

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати.

Схоже, що європейський порив закрив усі проблеми, якими живуть країна і  люди. Зупинюся на деяких з них.

До 25 річниці Чорнобильської трагедії з Києва на місця спущена рекомендація у вигляді обов'язкової до виконання. Із 2 тисяч 300 населених пунктів, які віднесені до чорнобильської зони, настійно рекомендовано залишити лише 500, всі інші – зліквідувати, вважати екологічно здоровими і повністю безпечними. Причому, як це не фарисейськи, цинічно і блюзнірськи звучить, від такого добровільно-примусового рішення місцевих органів самоврядування і наступного затвердження Верховною Радою людям стане жити краще. Доходить до абсурду!

Приведу приклад по Ємільчинському району, що на Житомирщині. Із 115 населених пунктів пропонується залишити у чорнобильському статусі лише 20. Причому на території сільської ради одне село залишається чорнобильською зоною, інше вже вважається чистим, де можна жити і працювати без обмежень. Можливо, це і потрібно робити. Але варто було б чиновникам з Києва приїхати туди і подивитися, а що робити людям на цій території, де в районі працююче одне державне підприємство "Лісгосп"? Всі виживають за рахунок того, що отримують мізерні кошти відповідно до статусу  чорнобильців. На місця заявлено: не дивлячись на те, що ці зміни вступлять в дію після добровільного прийняття рішення на місцевому рівні та відповідного рішення Верховної Ради, проте у бюджеті на 2014 рік нічого не буде.

Дуже прошу вас, шановні колеги, щоб ми виявили принциповість і подивилися на проблеми людей очима людей. Щоб не було так, як з медичною реформою. Рішення прийняли за рекомендаціями фахівців, які жодного разу не бували на сільській території. Вони не знають, що доїхати від села до районного центру – це 70 кілометрів. До того ж не по дорозі, а по напрямку. Це у кращому випадку. Треба спочатку створити умови, а потім проводити реформи.

 І наостанок. Звертаю увагу президії, звертаюсь до Голови  Верховної Ради. На депутатські запити і звернення ми отримуємо абсолютно безграмотні і безглузді відписки. Часто-густо від третьорядних чиновників. На звернення до Прем'єра відповідає керівник департаменту області. Відповіді нерідко неправдиві. Абсолютно неправдиві! Скажімо, у них йдеться про те, що субвенції на округ на 100 процентів профінансовано. А реально – 23 відсотки.

Прошу мій виступ вважати депутатським запитом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Партія регіонів, народний депутат Журавський, Ільюк передає.

 

10:12:22

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги! При вступі нашої держави до Ради Європи, Україна взяла на себе зобов'язання виконати рекомендації ПАРЄ та Венеціанської комісії щодо приведення прокуратури до європейських стандартів. В проекті Закону про прокуратуру в редакції Президента українська прокуратура стане здебільшого органом державного обвинувачення. Законопроектом передбачається ліквідація так званого загального нагляду. Отже прокуратура буде позбавлена повноважень здійснювати перевірку дотримання чинного законодавства, починаючи від будь-якого маленького приватного підприємства і аж до Кабінету Міністрів, не зможе самостійно виявляти порушення законів, проводити за ними  досудове слідство, наглядати  за цим слідством і одночасно підтримувати по ньому державне     обвинувачення в суді,тобто за умови прийняття поданого Президентом   законопроект прокуратура не буде виконувати невластиві  їй функції. Це ж стосується і функцій прокуратури щодо досудового слідства. Проектом не передбачено  існування  слідчих підрозділів  і спеціальних прокуратур: природоохоронних, військових, транспортних та інших.

Сьогодні  в прокуратурі працює понад 14 тисяч осіб. В разі прийняття  згаданого законопроекту  ця чисельність звичайно зменшиться,  відповідно   і навантаження на державний бюджет. А ті, хто залишаться в прокуратурі, пройдуть конкурсний відбір, матимуть кращу соціальну захищеність. Законодавча ініціатива Президента посилює статус прокурора, позбавляє його  залежності від усіх гілок влади і будь-якого  політичного впливу, прокурор стає залежним виключно  від його величності закону.  

Згаданий законопроект   скерований до Венеціанської комісії,  ми чекаємо офіційного висновку, але попередню оцінку  від членів цієї поважної інституції вже маємо.  Декілька тижнів тому в Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності завітала делегація цієї комісії. Як відзначив її секретар Томас Маркер, цитую: "Проект Закону України про прокуратуру в редакції Президента є доброю основою для її реформування", – кінець цитати.  А ті зауваження,  що були висловлені, то нам до  сили їх усунути, і більшості, і опозиції.

Шановні народні обранці, ми всі  хочемо бачити Україну правовою та самодостатньою, тому приречені конструктивно працювати  задля інтересів нашої держави. Дякую за увагу.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Об'єднання  "Свобода",  народний депутат Іллєнко.

 

10:15:15

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко,  фракція  Всеукраїнського об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановні колеги, шановні виборці. Нещодавно, напередодні вирішального для України саміту у Вільнюсі, відбулася   чергова брудна, брехлива  антиукраїнська провокація, інспірована, очевидно, з Кремля. Це є так званий футбольний скандал, коли всю Україну звинуватили в тому, що нібито у нас є прояви расизму, неонацизму, про те, що в нас є нібито расизм на стадіонах і так далі, і тому подібне. Як ми знаємо, за цим стоїть така собі організація ФАРЄ, яка, власне, має своїх представників в Україні, які є повністю заангажовані в лівий радикальний рух, які є повністю заангажовані з прокремлівськими ФСБешними структурами, які фактично є агентами іноземного впливу на Україні. І вони вклали, власне, на стіл ФІФА абсолютно брехливий, абсолютно тенденційний звіт, в якому звинуватили вболівальників у Львові на матчі Сан-Марино нібито в расизмі, нібито в неонацизмі на підставі того, що там були червоно-чорні прапори, які символізують український національно-визвольний рух, а також портрети українських діячів національно-визвольних змагань. І, власне, на підставі цього були винесені ті, абсолютно несправедливі і жахливі, рішення. Ми розуміємо прекрасно чому це робиться. І коли піднявся в Україні скандал, що це є неприпустимо такі робити звинувачення, і забороняти українцям поважати свою історію, поважати своїх героїв. Вони сказали, що, мовляв, це не через червоно-чорний прапор, це через якісь там расистські вигуки і російські жести. Але, ми не бачили і не чули ніяких расистських вигуків. Ми побачили якихось кілька людей, які, очевидно, є так само засланими провокаторами, які щось там намагалися робити. Але ми впевнені, що це є лише провокація і ці кілька людей не мають ніякого відношення до цих десятків тисяч українських вболівальників, які були на стадіоні.

А також уявіть собі маячню, людина була якась на стадіоні у футболці "88" - і на цьому робиться висновок, що на Україні є неонацизм і Україну треба дискваліфікувати. Це є неподобство. І саме тому ми літали з колегою свободівцем Ігорем Мірошниченком до Цюриху, до Штаб-квартири ФІФА для того, щоб чітко сказати, що це все інсинуації, що ми отримали запевнення, що українські червоно-чорні прапори, а також портрети українських героїв князя Святослава Хороброго, Степана Бандери, Романа Шухевича, вони не є під жодною забороною і вони будуть далі на трибунах усіх українських стадіонів. Тому що усі українські вболівальники, від Львова до Луганська, від Києва до Сімферополя, вони всі є патріотами, всі є націоналістами, вони всі будуть використовувати і далі цю символіку.

І на останок, шановні друзі, я всіх хочу запросити 14 жовтня в місто Київ 16 година до пам'ятника Шевченку, ми будемо проводити  наш традиційний багатотисячний марш на честь Української повстанської армії, на честь Дня Покрови, на честь українського козацтва! Приходимо всі і покажемо всім українофобам, що прапор червоно-чорний – то наше знамено! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати! Треба спокійно виступати, у нас дуже добре все працює, ми чуємо один одного, я вас дуже прошу. Партія регіонів. Кому передає Остапчук?

 

10:18:42

ОСТАПЧУК В.М.

Момоту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Момоту. Олександр Момот, народний депутат. Прошу.

 

10:18:54

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 виборчий округ, місто Дніпропетровськ, Партія регіонів. Шановний Голово, шановні колеги, я не про футбол. Хочу привернути вашу увагу до дуже болісного питання, надзвичайно складного стану річки Дніпро. Без перебільшення, це  наша головна водна артерія, що живить країну. Із загальної протяжності 2 тисячі 200 кілометрів - майже тисяча кілометрів на території України. Водні ресурси Дніпра складають від 70 відсотків всіх водних ресурсів країни, в цілому вода Дніпра живить 30 мільйонів населення, 50 великих міст та промислових центрів та більше 10 тисяч підприємств. Дніпро є головним, а в деяких районах – єдиним, джерелом водопостачання.

У Верховній Раді я представляю інтереси більше ніж 160 тисяч мешканців Дніпропетровська, мій виборчий округ знаходиться саме на березі Дніпра. На наших очах могутня ріка поступово перетворюється в стояче озеро, русло річки за регульоване системою водосховищ, по суті зараз Дніпро – це шість великих озер, де рівень води регулюється греблями.

Вчені-екологи оприлюднили інформацію, що система водосховищ знизила швидкість течії в декілька разів. Влітку під впливом високих температур прискорюється розпад органіки, розвиваються сильні зелені водорості, вже в липні річка стає яскраво-зеленого кольору, цвіте, розповсюджується неприємний запах.

Ситуацію погіршують нелегальні чи напівлегальні забудови. Часто  приватні споруди будуються по  бездарних проектах і завдають страшної шкоди річц та навколишньому середовищу. Дніпро – це природний дар, який ми повинні зберегти для нащадків. Якщо не почати системно працювати сьогодні, через 20 років ми будемо жити на березі великого болота. Що тоді скажемо нашим онукам? Що було нам ніколи: розмовляли про футбол. 

У кожній справі треба  розставляти пріоритети. Стан Дніпра – це пріоритетне питання, яке треба вирішувати системно і  комплексно, щоб згодом не гасити пожежу, зіткнувшись з  екологічною катастрофою.

Разом із колегами Глазуновим та Бутківським я виступив ініціатором проведення  парламентських слухань з приводу: стан Дніпра. Постанову сьогодні роздали. Наша мета – привернути увагу та об'єднати колег депутатів із профільного комітету, фахівців Міністерства екології та природних ресурсів, вчених та  представників громадських організацій, що опікуються питаннями екології.

Разом ми повинні розробити чітку програму рятування Дніпра. Згодом це питання необхідно розглянути на міжнародному рівні і долучати Росію і Білорусію, по території яких також тече річка Дніпро. Але перший крок – за  нами. Рятуючи Дніпро, ми рятуємо майбутнє. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Компартії України, народний депутат Присяжнюк.

 

10:22:15

ПРИСЯЖНЮК О.А.

Александр Присяжнюк, фракция коммунистов.

Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели! Поскольку в пятницу будут рассматривать вопросы относительно молодежной политики в парламенте, несколько слов о молодежной политике.

 29 октября все нормальные люди будут отмечать 95 годовщину со дня создания Ленинского комсомола - организацию, без которой невозможно представить новейшую историю Украины, организацию, которая, действительно, внесла большой вклад в то, чтобы  Украина состоялась как государство. И один только пример. Даже те созданные предприятия комсомольцами, которые и сегодня работают, они приносят прибыль и  пополняют бюджет Украины.

Конечно, не всем это нравится: не нравится олигархам, не нравится социал-националистам. Но я хотел бы отметить, они еще вчера были  с комсомольскими значками и партийными билетами, а сегодня все это продали за доллары. Они боятся героического прошлого и боятся достойного будущего для  Украины.

А достойное будущее для Украины – это молодежь Украины. И для молодежи необходимо, чтобы государство сделало всего три условия:  первое – это бесплатное образование, 16 лет, среднее и высшее; второе – это рабочее место с нормальной заработной  платой, позволяющей купить квартиру и содержать семью; и третье – это то, что мы называем "здоровьем", то есть это доступ ко всем инфраструктурным объектам, чтобы наша молодежь  была здоровой. Ни одной из этих властей за 22 года независимости это не надо было, ни предателю Кравчуку и Кучме, ни оранжевым, ни бело-голубым, ни тем, которые сейчас кричат. Им это не надо, потому что их дети и они живут при социализме, они все это получают бесплатно, а 99 процентов украинской  молодежи и народа Украины на каждом шагу вынуждены за все это платить.

Более того, Президент Украины недавно подписал указ относительно молодежной политики, где предлагается снизить возраст молодежи с 35 до 28 лет. Кроме улучшения статистики Партии регионов, это ничего не даст, не будет поддержки молодежи.

Мы настаиваем на том, что необходимо сегодня создавать рабочие места, необходимо делать более качественной доступной образование, работу для молодых людей, строить жилье для того, чтобы Украина имела шанс на будущее.

А теперь в отношении кричащих социал-националистов, адвокатов Гитлера. Вы должны извиниться перед народом Украины за то, что сделали ваши "вболівальники" на стадіонах. Саме завдяки цим діям Україна сьогодні несе економічний збиток. Вартість у рік утримання "Львів-арени" 20 мільйонів гривень. На 5 років дискваліфікація – 100 мільйонів  гривень! Попродавайте свої будинки, попродавайте свої дорогі автомобілі, і тільки після цього приходьте і вчить тут, кому якою мовою говорити. Ви були, є і будете ганьбою України (Шум у залі).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все? Чи ще щось буде? (Шум у залі)

Шановні народні депутати, я хочу попередити... Я хочу попередити Ігоря Мірошниченко, ви свистіли в залі, це непарламентська форма роботи, це сесійна зала, а не мітинг. Ніякої репліки ви сьогодні не получите, не свистіть в залі. Я ще раз кажу вам, оце вам вся репліка.

А слово я надаю - фракція "Свобода", народному депутату Сабій, прошу вас. Не свистіть в залі!

 

10:26:28

САБІЙ І.М.

Ігор Сабій, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 189-й виборчий округ, Хмельниччина. Шановний Голово, шановні народні депутати, 23 вересня в місті Кам'янець-Подільському, що на Хмельниччині, відбувалася презентація монографії пані Ірини Фаріон "Мовна норма: знищення, пошук та віднова".

Здавалося б, що тут такого? Презентація наукового твору, ніякої політики, зустріч з викладачами, зустріч з студентською молоддю. Насправді, як і в Херсоні, як і в Одесі, як і в Донецьку, як і в Києво-Могилянській академії, Партія регіонів та її прислужники перетворили цей захід, власне, на політичне протистояння. Під час проведення презентації до зали, переповненої зали міського будинку культури, намагалися проникнути до 80 осіб спортивної статури в спортивних костюмах – випускників і вихованців місцевих шкіл єдиноборств під приводом того, що вони хочуть задати запитання пані Ірині Фаріон, такі собі новоявлені філологічні спортсмени.

Було б все добре, якби перед тим тих самих спортсменів не було помічено під час зриву зустрічей інших народних депутатів-опозиціонерів з громадою Кам'янця-Подільського,  ябщо б їх не було помічено під час спроби перешкодити протестній акції 29 березня проти закриття шкіл, проти закриття лікарень і проти  безчинств "Укравтодору" на українських дорогах під Хмельницькою обласною адміністрацією.

Керовані депутатом Кам'янець-Подільської районної ради від Партії регіонів  радником Кам'янець-Подільського міського голови спорту та ЖКГ  Сергієм Кротіком, керівником громадської ради при міськвиконкомі, колишнім комуністом, а тепер прислужником регіоналів,  Олегом Гільовським, директором приватного ліцею "Антей" Інною Блажевич, тренером з кікбоксингу, членом "Молодих регіонів" Анатолієм  Глобатюком, також директором ДЮСШ №2, директором ЗОС №6 Тетяною Остофійчук, радником міського голови Надією Підскоською, директором  "Спецкомунтрансу" Сергієм Гжебовським, заввідділом молоді та спорту міськвиконкому Юрієм Козловим, керівником місцевої Федерації  з тхеквондо Сергієм Чайкою – вони також намагалися зірвати  цю презентацію.

Була спроба проникнути в зал, були виламані тильні двері, був застосований сльозогінний  газ.  Тільки завдяки злагодженим діям свободівців їм не вдалося зірвати цю зустріч.

Міліція взагалі була відсутньою. Тільки після того,  як був ними ж побитий цими спортсменами Олександр Кушнір, заступник начальника  Управління громадської безпеки обласного управління  міліції, підтягнулося  до 50 міліціонерів.

Ми вважаємо, що це є підготовкою до президентських виборів. Такими будуть проходити, на думку регіоналів, всі зустрічі кандидатів у президенти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

САБІЙ І.М. Але будьте певні, що ми не допустимо таких сценаріїв і, як ми в Кам'янець-Подільському дали відкоша цим горе-спортсменам, так дальше будемо давати і надалі.   

Ми вимагаємо міністра  закордонних… перепрошую, міністра  внутрішніх справ притягнути до відповідальності  начальника міського управління міліції Дахно. Особливо за те, що тиждень перед тим в Кам'янець-Подільському проходили навчання з недопущення громадського протистояння. Оце якраз був результат…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Микола Томенко. Прошу.  

Останній виступаючий.

 

10:30:24

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, хотів привернути увагу до дуже непростої тенденції, яка, на нашу думку, склалася протягом останнього періоду. Чим більше ми говоримо про необхідність європейської інтеграції і ухвалення європейських законопроектів, тим більше проблем у нас з європейською практикою. У мене складається враження, що сьогодні влада і чиновники оголосили Україну поза законом. Сьогодні модно не виконувати закон чи дотримуватися, а обходити цей закон.

Подивіться, як філігранно уряд обійшов закон з приводу бюджету. Я намагався знайти хоч одного живого депутата, який бачив бюджет, не знайшов такого. Нам говорять, що це найбільш утаємничений документ, який був в Україні, це бюджет. Всі знають, що він теоретично існує, але ніхто його не бачив.

В нормальних країнах, ви знаєте, якщо уряд не подає вчасно бюджет - або уряд іде у відставку, або ті чиновники, які не встигли це зробити, ну, як мінімум відмовляються від заробітної плати.

У нас говорять, "ну, ми ж філігранно зіграли:  завели вам на секунду бюджет - і через секунду вибили, обманули вас". Так у мене питання: а  як міліція, чиновники на місцях, прості громадяни, які дивляться на уряд і на парламент? Вони що, повинні закони виконувати? Вони так само діють, як і тут обманули.

Так само сьогодні в Києві. Я зайнявся темою, яка модна, з римської історії перейшла в українську історію. Тільки у нас не хліба і видовищ, а дешевої горілки і видовищ. Сьогодні у нас проїдьте, подивіться, що відбувається. Зареєстрована горілка, що вона корисний напій, і продається 24 години на "Укрпошті", на кожній зупинці, в кожній аптеці.

І мені працівники аптеки говорять, що зробіть щось, люди, старші люди приходять купити ліки, а там черги за дешевою горілкою! Сьогодні в Києві кожен прокурорський, міліцейський і суддівський працівник через своїх дітей має ларьок!

На Оболоні, де я живу, була тисяча МАФів - сьогодні 2 тисячі МАФів! Друзі, майте совість. Ну, невже кожна дитина і кожний родич, і племінник правоохоронних органів, які повинні захищати Київ, сьогодні споюють, обкурюють і заробляють нелегально гроші у місті Києві?!

Я абсолютно переконаний, що якщо ми сьогодні не наведемо порядок в цьому, ніхто закон не буде виконувати. Я вже не кажу про ліки. Мої колеги, і сьогодні Павло Петренко проведе прес-конференцію, де розповість, що ми маємо сьогодні ліки в десятки раз дорожчі, чим у Європі. Не те, що в СНД, а в Європі. Як ми мусимо захищати старших людей?

Сьогодні, друзі, в нас є унікальна можливість виправити помилку по пенсійній реформі. Наші колеги, Людмила Денісова з групою авторів підготувала цивілізовану справедливу систему пенсійної реформи. Я сподіваюся, що сьогодні ми всі разом проголосуємо і дамо можливість нашим старшим людям гідно жити, а не виживати в сьогоднішній ситуації.

Отже, друзі, повертаємо Україну до закону і повертаємо до європейської практики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, час для виступів завершено. (Шум у залі)

 Я хочу проінформувати вас… (Шум у залі) Нічого я вам не дам. Я хочу проінформувати вас… Я вас прошу. Я дуже серйозно поступаю, час завершено. Ви мене всі повчаєте, що треба Регламент виконувати.            (Шум у залі)

А де Олег Тягнибок? Олег Тягнибок, я прошу, заспокойте депутата. Не дам репліку. Заспокойте, я вас дуже прошу. Він досвідчена людина, я його поважаю, він мене поважає. Я прошу!

На сесії немає народного депутата Гриневецького, народного депутата Фабриканта, народного депутата Вечерка, народного депутата Зарубінського. Це я за відрядження кажу. Далі. Народного депутата Лунченка немає? Немає. У відрядженні народний депутат Сорока, народний депутат Стоян. Народний депутат у відрядженні Льовочкіна. На лікарняному знаходиться народний депутат  Карпунцов. Так, да? Народний депутат Стець. Немає. Народний депутат на лікарняному Паламарчук. Да? Народний депутат Шульга. І у відпустці народний депутат Балога.

Розглядається питання ратифікації. Вноситься на розгляд проект Закону (№0036) про ратифікацію Правил перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки.

Як розглядаємо? Хто бажає розглянути по скороченій процедурі, прошу голосувати.

 

10:36:56

За-135

Дуже добре, що будемо розглядати по повній програмі.

За – 135, проти – 3, утрималося – 15, не голосувало – 235.

Рішення не прийнято.

Розглядаємо. Це дуже добре. Я запрошую для доповіді голову Державної інспекції з безпеки на морському та річковому транспорті Соболевського Григорія Григоровича, тому що міністр знаходиться у відрядженні. Прошу, у вас є 10 хвилин.

 

СОБОЛЕВСЬКИЙ Г.Г.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься проект Закону України про ратифікацію Правил перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-паромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів  України та урядом Турецької Республіки (реєстраційний номер 0036) (від 14 серпня 2013 року).

Внесений Кабінетом Міністрів  України, який розроблено з метою здійснення відповідних внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності Правил перевезення вантажів в міжнародному прямому вантажному залізнично-паромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів  України та урядом Турецької Республіки.

Проектом закону передбачається ратифікація Верховною Радою  України зазначених Правил, підписаних 13 вересня 2012 року в місті Києві. Реалізація положень Правил дозволить забезпечити створення та функціонування надійного правового механізму міжнародного рівня для регулювання обов'язків та взаємних відносин між залізницями України та залізницями Турецької Республіки паромними комплексами, судновласниками,  відправниками та одержувачами при виконанні Договору перевезення вантажів в міжнародному залізнично-паромному сполученні через порти України та Турецької Республіки. А також встановлення принципів проведення розрахунків за перевезення вантажів, вагонів та контейнерів.

Реалізація положень проекту акту не потребує додаткових витрат з державного бюджету та місцевих бюджетів України. Враховуючи зазначене, прошу підтримати вище згаданий  проект Закону України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати,  є питання? Немає. Сідайте.

Слово для співдоповіді надається заступнику голови Комітету у закордонних справах Юрію Романовичу Мірошниченку. Прошу вас.

 

10:40:14

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу.

Шановні виборці, шановні колеги, Комітет у закордонних справах розглянув внесений Кабінетом Міністрів  України проект Закону України про ратифікацію Правил перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-паромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки (реєстраційний номер 0036) (від 14.08.2013 року) і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти цей законопроект та ратифікувати вказаний міжнародно-правовий акт.

Ратифікація Правил сприятиме створенню та функціонуванню надійного правового механізму  міжнародного рівня для регулювання обов’язків та взаємних відносин між залізницями України та залізницями Турецької Республіки, паромними комплексами, судновласниками, відправниками  та одержувачами, при виконані Договору  перевезення вантажів у міжнародному залізнично-паромному сполученні через порти України та Турецької Республіки; а також встановлення принципів проведення розрахунків та перевезення вантажів, вагонів та контейнерів.

Реалізація зазначених правил перевезення вантажів не потребуватиме додаткових видатків із державного бюджету та місцевих бюджетів на 2013 рік та подальші роки.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що згаданий міжнародно-правовий документ може бути ратифікований.

Отже, шановні колеги, від імені комітету прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати правила перевезення вантажів  у міжнародному прямому вантажному залізнично-паромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є питання до Юрія Романовича? Немає. (Шум у залі)  Є? Запишіться. Я прошу записатися.

Я прошу, народний депутат від фракції "УДАР" – Сергій Каплін, прошу.

 

10:42:36

КАПЛІН С.М.

Прошу передати слово Павлу Розенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати слово.

 

10:42:45

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Прохання до вас, Володимир Васильович. Я бачу, у Партії регіонів є бажання повністю сьогодні нормально попрацювати - і розглянути  всі соціально-важливі  законопроекти, які у нас ідуть далі. Тому фракція "УДАР"  вимагає поставити на голосування  і продовжити сьогоднішній пленарний день роботи сесійного засідання Верховної Ради до закінчення і до розгляду всіх питань порядку денного, які сьогодні у нас є. Бо у нас є  сьогодні відміна пенсійної реформи, у нас сьогодні є питання осучаснення пенсій, у нас є сьогодні питання  єдиних принципів нарахування   пенсій, ліквідації пенсій, зокрема  окремої пенсійної системи народних депутатів, Президента і уряду.  Тому ми маємо сьогодні плідно над цим попрацювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Слушна пропозиція, розглянемо це питання.

Депутати підготуйтесь, я поставлю на голосування продовжити до повного розгляду.

Питання. Позафракційний, народний депутат Ляшко. Прошу.

 

10:44:06

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Васильовичу, ну, ми ж  не в дитячому садку. Ми розуміємо, що навмисно   Партія регіонів  затягує розгляд другорядних питань, аби   не розглянути головні. Як уже сказав колега Розенко, питання пенсійного забезпечення, відновлення справедливості в питаннях  нарахування пенсій останнім сьогодні стоїть,  знову останнім  сьогодні стоїть в другому читанні  законопроект про мораторій на закриття лікарень.  Так от оте, що ви граєтеся зараз, "дурочку клеїте" і не голосуєте, і не даєте можливості  розглянути пенсійні законопроекти, питання, щоб не закривали лікарні, Господь вас за це покарає і люди із зневагою  будуть до вас ставитись.

Тому я вимагаю від бандитів з  Партії регіонів: припиніть дурити людей, припиніть  "клеїти дурочку" і затягувати  розгляд питань. Працюємо до ранку,  Володимире Васильовичу, до ранку! У вас пенсія аж 30 тисяч, ви можете працювати. А люди по 900 гривень пенсії отримують, вони прожити не можуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Від своєї пенсії  30 тисяч гривень я 50 відсотків, давайте нотаріуса, сьогодні вам перепишу. І не брешіть людям. І Партія регіонів тут ні до чого! Я поставив вам питання: скорочена процедура, десять хвилин розглянули - і дійшли б до вашого закону. А ви в ігри граєте, в політику.  Ви особисто брешете людям, ви – брехун!

Я прошу для репліки, Партія регіонів, Чечетов. Зі мною не грайтеся, я вас дуже прошу!

 

10:45:56

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги,  но мало-мальски  грамотные люди понимают, что хлеб с неба на землю не падает. Для того чтобы производить социальные выплаты, решать социальные проблемы, надо поднимать экономику. В основе улучшения социальных стандартов лежит рост экономики и как раз этот законопроект и направлен на развитие экономики страны, на подъем экономики страны. Это базис, это основа всего нашего благополучия, а вы так отмахиваетесь, популистски говорите на ничего незначимый закон.

Теперь в отношении того, что продлить нужно сессию сегодня до рассмотрения всех вопросов. Во-первых, есть комитеты, а во-вторых, если бы два месяца, по вине одной фракции, мы здесь байдыки не били в парламенте, то эти вопросы давно были бы рассмотрены, не позорьтесь. Давайте работать и нельзя обливать грязью рассмотрение серьезных…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Романович, сідайте. Ви вже відповіли на всі запитання.

Я прошу записатися народних депутатів від фракцій. У нас є 15 хвилин на обговорення цього питання. Записалися. Партія регіонів народний депутат Колесніченко. Прошу. У вас є три хвилини.

 

10:47:50

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Фракция Партии регионов город-герой Севастополь. Уважаемые коллеги!  Уважаемые жители Украины! Когда мы обсуждаем такой  знаковый вопрос, мы должны вспомнить, что практически весь парламентский зал заполнен евроинтеграторами, которые спят и видят, когда же мы, наконец, будем в Европе. При этом они забывают, что Турция уже является несколько десятков лет ассоциированным членом Европейского сообщества. Это конкретный пример того, как экономика Турции росла, как там росли вопросы защиты прав человека, как развивалась экономика. Здесь, к сожалению, мы можем позавидовать турецкому государству, и как никогда вовремя появился подобный проект соглашения между Украиной и Турцией, между нашими правительствами. Потому что, что такое железнодорожные паромы, что такое переправы? Это рабочие места, это эффективность экономики, это без перегруза товаров, не перегружая из железнодорожных вагонов, они поступают от производителя к покупателю, поставщика – покупателю. Это  то, что ускоряет оборот, то, что приносит деньги нашей экономике!

И, конечно, можно головой биться о стены, орать, выть, но не понимать правил экономики, конечно же, нельзя. Жаль, конечно,  что не все депутаты понимают, как зарабатываются деньги. Одни – подвывают, другие – прикрикивают,  третьи – подскакивают, к сожалению, бюджету от этого не будет ни холодно, ни горячо. А то, что страна будет страдать – да.

Слава Богу, что в парламенте есть правящее большинство, что представители, которые понимают, что экономика должна быть защищена законами, что наши производители должны быть обеспечены своевременной поставкой грузов через море, они здесь есть, они работают и обсуждают такие важные и знаковые вопросы.

Безусловно, болтать попусту, как это мы слышали постоянно здесь, рассказывать о каких-то дворцах на песке можно, но для нашего украинского народа это не принесет ни денег, ни выгоды, ни перспективы.

Поэтому, конечно же, подобное, очень важное соглашение между правительствами Турции и Украины в части обеспечения железнодорожных перевозок, мы должны, конечно же, поддержать. Потому что   это основа нашего развития, основа развития портов, появление  новых рабочих мест, появление перспективы для активизации нашей экономики. Потому что это нам сегодня крайне необходимо, крайне важно. И народ Украины  нас, безусловно, за это не просто поблагодарит, а будет поддерживать. Потому что поддерживают тех, кто работает в интересах нашего государства. Слава рабочей Украине!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Бурбак.

 

10:51:00

БУРБАК М.Ю.

Шановні депутати! Шановний Володимире Васильовичу! Звертаюся до всіх депутатів не затягувати час і розглянути перші  три питання за скороченою процедурою, для того щоб все ж таки повернутися до  скасування ганебної пенсійної реформи. І все, що зараз робить партія комуністів, Партія регіонів, затягуючи час за  те, щоб не скасувати це ганебне рішення, це не пройде.

Прошу вас, Володимире Васильовичу, ставте на голосування по скороченій процедурі перші питання - і будемо розглядати скасування пенсійної реформи. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вже я нічого не можу зараз ставити. Закінчимо це питання, і яка пропозиція буде – всі  пропозиції поставлю на голосування.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Мочков.

 

10:51:55

МОЧКОВ О.Б.

Прошу передати слово моїй колезі Ірині Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Ірина Геращенко. Ввімкніть мікрофон.

 

10:52:04

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, фракція "УДАР" підтримує, звичайно, ратифікацію цього документу в першу чергу тому, що ми усвідомлюємо, якою сьогодні є серйозною боротьба за вантажні перевезення і наскільки потрібно приділяти велику увагу, в тому числі й "Укрзалізниці", для збільшення транзиту.

Але, в першу чергу, ми так само хочемо привернути увагу сесійної зали, що сьогодні в порядку денному стоять надзвичайно важливі законопроекти - пенсійні. І тому пропонуємо, щоб по  скороченій процедурі ми далі йшли, аби весь порядок денний було вичерпано. Дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Сиротюк.

 

10:52:46

СИРОТЮК О.М.

Прошу передати слово Олександру Шевченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передає. Народний депутат Олександр Шевченко.

 

10:52:54

ШЕВЧЕНКО О.О.

Дякую. Олександр Шевченко, фракція "Свобода". Ми, звичайно, будемо підтримувати ратифікацію цього договору, і ми погоджуємося з тим, що цей договір сприяє подальшому розвитку торгівельних економічних стосунків з Турецькою Республікою.

Разом з тим, ми б хотіли звернути увагу, що тим, хто складав цей текст договору, треба, очевидно, більш уважніше ставитися до формулювання як назви самого договору, так і положень цього договору. Ну, зокрема, якби депутати уважно слухали, то почули б, що, виявляється, це правила  перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному  залізнично-паромному сполученні між портами України та  портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки. Чуєте? Залізничне сполучення між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки.

Так само і преамбула цього договору: неузгодженість слів у преамбулі теж розриває її і вона звучить також як анекдот.

Крім того, хотів би звернути увагу на окремі статті, наприклад, цього договору, що вони передбачають. Ну, зокрема, взяти статтю 8.2.1, про … при перевезенні за накладною на кожну відправку відправник зобов'язаний скласти накладну за формою… і англійською мовою із зазначенням прикордонних станцій та припортових станцій. Яка ж та "англійська мова"? У графі 4 зазначено "получатель, наименование, адрес, страна". У графі 7 "заявление отправителя". Для дальнейшей перевозки паромом в Украину, переотправка назначения …… заявление отправителя накладной, получатель не имеет права распоряжаться грузом, выдача грузополучателю, отправитель, почтовый адрес и так далее, і тому подібне. Це ж логіка-то може бути чи ні? Англійська мова це чи що? Чи помилки суто граматичні у, наприклад, статті 5.3, елементарна граматична помилка. То я вважав би, що треба хоча б наймати персонал, який має середню освіту. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Компартії України, народний депутат Симоненко.

 

10:56:16

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Компартія принципово наполягає на повному розгляді всіх законопроектів, які пропонуються для розгляду у Верховній Раді, і жодного законопроекту за скороченою процедурою для розгляду ми не підтримали. Це для балакучих народних депутатів, які звертаються до фракції.

Далі, ми обов'язково проголосуємо за підтримку цього законопроекту. Але, голосуючи, я хотів би вам запропонувати деякі моменти, що нам слід сьогодні було б врахувати для того, щоб, справді, піднімати економіку України.

Ратифікуючи угоду з Туреччиною, хочу вам нагадати як Україна піднімала економіку Туреччини. Україна піднімала економіку Туреччини після розвалу Радянського Союзу. По-перше, нав'язали реформи в Україні, зараз тут сидять народні депутати, хто нав'язував ці реформи, які призвели до обвалу економіки, інфляції 10 тисяч 400 процентів. І все це призвело до того, що українець бідний, тікаючи з України з полосатою сумкою, біг у Туреччину і купував, звіди віз продукцію для реалізації на ринках України, щоб нагодувати своїх дітей і свою сім'ю. Як ревла жива худоба у Миколаївській, Херсонській, Одеській області, коли ви її вивозили мільйонами поголів'я для того, щоб в Туреччині працювала вся легка промисловість! А в Україні познищували легку промисловість.  Я вам це нагадую,  щоб ви не забували, що ви зробили за 22 роки з Україною.

Я хотів би ще раз нагадати вам, що саме міністр Туреччини, виступаючи у Ялті на конференції – це ж тільки було – заявив, що Туреччина сьогодні розглядає взагалі  питання щодо виходу… вірніше, щодо відкликання заяви на вступ Туреччини до Євросоюзу. Тому ті, хто сьогодні агітують нас розуміти про закони економіки, я хотів би, щоб вони трохи знали, що реально відбувається, в першу чергу, в Україні і що нам треба робити, щоб рятувати Україну.

І останнє. Коли говорять про те, що, так скажемо, треба розібратися в законах економіки, то закон економіки, в першу чергу, передбачає чесно заробити гроші, а не вкрасти. Оце головний закон економіки. І я хотів би, щоб тут хоч одного мені олігарха назвали,  який в Україні  заробив гроші ці на лісоповалі, в шахті… или возле печки металлургического комбината.

Благодарю вас.    

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виступи від фракцій  завершено. Виступи йдуть від депутатів. 15 хвилин.  Я прошу народних депутатів записатися.

Я прошу, фракція Пратії регіонів, народний депутат  Колесніченко.

 

10:59:23

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Чечетову…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, передаємо слово народному депутату Чечетову.

 

10:59:35

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимире Васильовичу!  Шановні народні депутати! У законопроекті пропонується ратифікувати Правила перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки, підписані 13 вересня 2012 році у місті Києві.

Правила встановлюють порядок та умови перевезення експортних, імпортних та транзитних вантажів, що перевозяться вагонами на всьому шляху прямування у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та Турецької Республіки,      що мають залізничне сполучення, регулюють обов'язки та взаємні відносини між залізницями України та Турецької Республіки, паромними комплексами, судновласниками. Відправниками та одержувачами при виконанні договору перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-паромному сполученні через порти України та Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення та встановлюють принципи проведення розрахунків за вантажні перевезення.

Ратифікація правил сприятиме створенню та функціонуванню надійного правового механізму міжнародного рівня для регулювання обов'язків та взаємних відносин між залізницями України та залізницями Турецької Республіки, паромними комплексами, судновласниками, відправниками та одержувачами при виконанні договору перевезення вантажів у міжнародному залізнично-паромному через порти України та Турецької Республіки, а також встановлення принципів проведення розрахунків за перевезення вантажів, вагонів та контейнерів.

Я пропоную підтримати рішення Комітету у закордонних справах. Я його зачитаю: "Правила перевезення вантажів у міжнародному прямому вантажному залізнично-паромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки можуть бути ратифіковані".

Я звертаюсь до всієї сесійної зали, звертаюсь до опозиційних депутатів. Прошу їх підтримати цей важливий для економіки України законопроект, ратифікувати цю Угоду, і таким чином сприяти розвитку нашої економіки. І цей документ іде у контексті наших євроінтеграційних побажань.

Прошу підтримати цей законопроект і проголосувати його в цілому. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для виступу запрошується народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина".

 

11:02:30

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово Володимиру Яворівському, який наведе переконливі аргументи на користь даного закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передати слово Яворівському.

 

11:02:37

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, "Батьківщина". Шановні колеги!

Паромне з'єднання між Україною  і Туреччиною,  звичайно, це одна із артерій життєдіяльності і Туреччини, і України. Це і наш вихід на Балкани, на Грецію, на багато  інших країн. Через те зрозуміло, що "Батьківщина" це все підтримає.

Але я звертаюся і до своїх троєщинців, і не тільки до них, а до виборців України. Сьогодні замість того, щоби на ратифікацію цієї маленької, так би мовити, постанови можна було б потратити 15-20 хвилин і перейти до розгляду архіважливих сьогодні проблем, які має Україна. Це  пенсійне забезпечення українських пенсіонерів. Внесено багато цікавих, навіть прекрасних законопроектів, за які варто було б проголосувати.

Ви подивіться, що відбувається. Натомість повний розгляд цього дрібничкового абсолютно питання, повірте вже моєму досвіду політичному. Натомість оце ми гаємо просто час для того, щоб не приймати, в першу чергу, Партія регіонів не хоче приймати ці законопроекти, які вам потрібні, українські пенсіонери.

І останнє. Сьогодні суспільство українське напружене і напружене дуже і дуже з приводу того, відчиняться нам двері до Європи, до Європейського Союзу чи не відчиняться. Вже пройшло 6 днів з тих пір, як Кокс і Квасьневський подали документи на помилування Юлії Тимошенко. Ніде нічого. Сьогодні Міністерство юстиції робить вигляд, що воно взагалі нічого не знає і що ніякого документу немає. А ще раз кажу, офіційно ці документи подані. Вони сьогодні є в Україні. На них потрібно давати конкретну відповідь. Вся законодавча база, хай ніхто нічого не говорить, ніяких дурниць, вся законодавча база, наявність влади у Президента  є цілковита для того, щоб сьогодні випустити Юлію Тимошенко із в'язниці. І ніяких інших нових документів приймати нам не потрібно. Потрібна тільки політична воля і позбавлення страху, який має сьогодні Президент перед своїм головним політичним конкурентом. Ось у чому справа.

Через те давайте швидше закінчувати розгляд цього питання і переходити до базових, головних питань, які цікавлять сьогодні українське суспільство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

11:05:22

КАПЛІН С.М.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Каплін, 144 виборчий округ, місто Полтава. Шановні представники більшості, я прошу вашої уваги. Я хочу звернути вашу увагу, що ті законопроекти, які будуть розглядатися зараз, пенсійні законопроекти, щодо… мораторій щодо закриття лікарняних закладів і організацій системи освіти більше всього потрібні вам, а не опозиції.

Тому що, якби ви бачили той розгніваний народ, пенсіонерів, частково ваших виборців, який був у Полтаві і штурмував міську раду, якби ви чули, що вони говорили про персонально кожного з вас, про вашого Президента і керівників ваших фракцій, то ви б зрозуміли, для вас підтримати наші ініціативи – це останній час врятуватися від народної гільйотини.

Тому що прийде до влади опозиція, разом з нею прийде до влади український народ і він не залишить мокрого місця персонально від кожного з вас. А ми зробимо все для того, щоб українському народу персонально про кожного доповісти, як ви попрацювали сьогодні.

Позиція нашої політичної сили наступна – ми готові працювати до ранку не тільки сьогодні, а й щодня, щоб вичерпати порядок денний, де розглядаються важливі, серйозні соціальні закони, щоб наконец-то дати жити, а не існувати українському пенсіонеру, українському вчителю, ліквідатору на Чорнобильській атомній електростанції і таке інше.

Тому у вас сьогодні є останній шанс врятувати свою шкуру, бо Янукович з Азаровим втечуть за кордон, а вас як мишей ловитимуть по усій Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Безбах, фракція Партії регіонів. Передається слово Журавському.

 

11:07:17

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, проект акту не стосується питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць. В проекті акту відсутні положення, які містять дискримінацію. В проекті акту правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень відсутні. Проект акту не потребує проведення консультацій з громадськістю. Проект акту не стосується питань соціально-трудової сфери. І проект акту не є регуляторним.

Профільний комітет – за, "УДАР" – за, "Свобода" – за, "Батьківщина" – за, комуністи – за, Партія регіонів – за.

Сьогодні і завтра Президент нашої держави в Турецькій Республіці. Ця угода ратифікована в парламенті Туреччини. Давайте допоможемо Президенту і допоможемо нашому уряд, проголосуємо за цей важливий документ. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ляшко, позафракційний.

 

11:08:26

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановні громадяни України, годину розглядаємо законопроект про ратифікацію Угоди з Туреччиною. Хоча питання могло б бути розглянуто за 10-15 хвилин. Чому? Бо далі стоять питання, які хвилюють мільйони українських громадян. І регіонали не хочуть голосувати ці питання. Ні скасування ганебної пенсійної реформи, ні мораторій на закриття лікарень, щоб ви, люди добрі, мали можливість отримувати належну медичну допомогу. Бо вас у "Феофанію" не відвезуть. Туди возять тільки депутатів, чиновників, міністрів, президентів. А у вас лікарні закривають, і у вас, і у ваших дітей забирають можливість лікуватися.

І коли мені шановний Голова Верховної Ради Володимир Васильович Рибак каже, що я брешу за пенсію в 20-30 тисяч гривень, то бачить Бог, що я не брешу. А я вам скажу так, що брешете ви, і брешете, тільки прийшовши до влади. Ішли до влади, обіцяли покращення життя вже сьогодні. Де ваше, паразити, покращення?! Тільки собі покращили. А мільйони людей через вас з простягнутою рукою ходять. От вам покращення. Ви закриваєте лікарні, ви закриваєте школи, ви закриваєте дитячі садки, ви забираєте в людей роботу, ви отримуєте по 20, по 30 тисяч гривень пенсії, ви, дармоїди, в п'ятницю  вечері сідаєте на літаки і з коханками по за кордонах, по Мальдівах, коли люди за три гривні кіло картоплі продати не можуть. і ви кажете, що я брешу?! Та це ви брешете українським громадянам. Ви  брешете людям! Ви приходите перед виборами, дурите їм голови, після виборів їх обкрадаєте! Ви знущаєтесь, ви вбиваєте українських хлопців у міліцейських райвідділах! Кожний день отримуємо інформацію: там убили, там убили, там убили. І ви після цього, у вас ще язик повертається казати, що я брешу?! Щоб він відсох у вас, коли ви таке кажете! Бо я прийшов сюди до парламенту з однією метою: воювати з вами, олігархами, захищати інтереси простих людей! Бо ви перетворили парламент у свій кишеньковий орган, ви за день тут заробляєте стільки, що людина не може за все життя заробити. І ви сидите смієтеся своїми наглими мордами і кажете, що я брешу?! Совісті у вас немає! Гнати вас звідси на вилах треба, паразитів, ногами під зад! І привести сюди нормальних людей, які будуть відстоювати інтереси українських громадян, а не олігархів, не вас, держиморд! Всю державу під себе поклали! Ми звільнимо всю Україну від Партії регіонів! Ганьба Партії регіонів! Геть Партію регіонів! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Гузенко, фракція Партії регіонів.

 

11:11:34

ГУЗЕНКО К.О.

Передаю слово Момоту. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передано слово Момоту, народний депутат. Фракція Партії регіонів.

 

11:11:47

МОМОТ О.І.

Шановний голово, шановні колеги! Пропоную підтримати ратифікацію угоди, тим самим ми створимо надійні умови, покращимо правовий механізм на міжнародному рівні для регулювання обов'язків та взаємних відносин між залізницями України і Турецької Республіки, встановимо принципи розрахунків за перевезення вантажів, вагонів та контейнерів. Такий крок відкриє великі можливості для реалізації транзитного потенціалу країн в напрямку "південь-північ" між Балтійським і Чорним морями.

В структурі загальних перевезень вантажів між  Україною і Туреччиною переважає експорт в 61 відсоток, транзит в Туреччину 38 відсотків. У нас є 2 термінали, які   здатні приймати такі пороми, сьогодні вони завантажені на 15-20 відсотків - це Керч і Іллічівськ.  З турецької сторони  відправлення  поромів планується не лише з порту "Деренжи", а "Самсуна" і інших. Таким чином, буде врегульовано взаємовідносини  між залізницями України та Туреччини, паромними комплексами, судновласниками, відправниками та одержувачами при виконанні договору.  

А тим, хто  погано   читає назву постанови, не викидайте коми, там так і написано: "Про  залізнично-поромне сполучення між портами України та портами Турецької Республіки (кома), що мають залізничне сполучення (кома), між Кабінетом Міністрів і Урядом Туреччини".

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Журавський,   фракція Партії регіонів.

 

11:13:56

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний головуючий, шановні колеги, а тепер давайте  звернемося до арифметики. Було 2 пропозиції: скорочена процедура і  по повній. По  скороченій процедурі проголосувало 135 народних обранців, не вистачило  15 голосів. Тепер подивимося, як голосували наші колеги з опозиції: не голосували в "УДАР" – 12 осіб,  в "Свободі" – 7,  в "Батьківщині" – 22. Таким чином, проста арифметика: 41 депутат із опозиції не проголосували за скорочену процедуру. Достатньо було   15 осіб, щоб  проголосували за скорочену процедуру,  і тоді ми по повній програмі не розглядали б це питання.  Тому, перш ніж критикуйте, подивіться на себе.

Дякую за увагу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Заключне слово доповідач має бажання оголошувати?

Співдоповідач - Юрій Романович Мірошниченко. Маєте? Не маєте.

Переходимо до прийняття рішення.

Шановні народні депутати, ставлю на голосування      проект Закону  (реєстраційний номер 2236)  про ратифікацію Правил  перевезення вантажів  у міжнародному прямому вантажному залізнично-поромному сполученні між портами України та портами Турецької Республіки, що мають залізничне сполучення, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

11:15:40

За-312

Закон прийнятий.

По фракціям. Партія регіонів – 136, "Батьківщина" – 61, "УДАР Віталія Кличка" – 30, "Свобода" – 33, Компартія України – 30, позафракційні 22.

Шановні колеги, сьогодні 9 жовтня відзначається Всесвітній день пошти. Давайте подякуємо всім працівникам поштового зв'язку за їх сумлінну працю, побажаємо міцного здоров'я, щастя, сімейного затишку та успіхів в роботі.

Шановні народні депутати, на розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 2226) про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо акредитації аптечних закладів).

Вношу пропозицію щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:16:55

За-144

Рішення не прийнято.

Доповідає – народний депутат України Шипко Андрій Федорович. Будь ласка.

По фракціям. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 65, "УДАР Віталія Кличка" – 27, "Свобода" – 33, Компартія України – 0, позафракційні 16.

Прошу, доповідайте.

 

11:17:22

ШИПКО А.Ф.

Шипко Андрій Дніпропетровська область,  35 виборчий округ, місто Нікополь, Орджонікідзе, Нікопольський район.

Шановні колеги, шановні виборці, дерегуляція та стимулювання  подальшого розвитку підприємства в Україні - ключові завдання, визначені програмою Президента. Йдеться, зокрема, у законопроекті про лібералізацію адміністративних процедур встановлених  для аптек. До вашої уваги пропонуються законодавчі зміни, прийняття яких звільнить всі аптечні установи від бюрократичної процедури – акредитації. По суті, аптекам для діяльності достатньо лише ліцензії, яка видається один раз і безстроково, так робиться в усіх цивілізованих країнах. 

При цьому, підкреслюю, держава залишає за собою всі необхідні механізми контролю. По суті, процедура акредитації, яку пропонується скасувати, є дублюванням процедури ліцензування, яка залишається. Лібералізація не зніматиме відповідальності аптек: за якість ліків, за дотримання належних санітарних стандартів тощо.

В нових умовах органи Держконтролю, як і зараз, зможуть перевіряти дотримання аптеками ліцензійних умов, але беззаперечним позитивом буде те, що ми звільнимо аптеки від такої самої бюрократичної процедури, як акредитація. А побоювання, що це спровокує безконтрольну діяльність аптечних установ, є безпідставними. У нашому законодавстві вже імплементовані норми, що регулюють питання дистрибуції ліків відповідно до європейських стандартів якості – це надзвичайно важливо.

При цьому система аптечних установ, яка діє на внутрішньому ринку, є однією з найбільших на пострадянському просторі і в Європі. Проте в конкурентному світі важливо не зупинятися на досягнутому, і ми рухаємося далі.

Законопроект отримав позитивні висновки і профільного комітету, і експертного управління Верховної Ради, і учасників ринку. Прошу вас підтримати цю фахову, важливу і конструктивну ініціативу. Ваше позитивне рішення сприятиме розвитку всієї фармацевтичної галузі України. Це буде добрий подарунок всім фармацевтам, бо нещодавно країна відзначала професійне свято – День фармацевта.

Шановні колеги, прошу підтримати цей  законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Є запитання до доповідача?  Прошу записатися.

Народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина".

 

11:20:37

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово Володимиру Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон  народного депутата Яворівського.

 

11:20:42

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановний доповідачу! Скажіть мені, будь ласка, як можна  назвати країну в якій син міністра охорони здоров'я, яка тут Юхима Леонідовича Звягільського вчила, як треба жити? Коли син цього міністра тримає фармацевтичну  фабрику, яка існує на тому, що з Індії завозять у бідонах сироватку, тут розливають її, розфасовують і продають у 10 разів дорожче? І потім змушене саме  Міністерство охорони здоров'я заборонити ці ліки. Як ви до цього ставитесь? І як назвати таку країну?

 

ШИПКО А.Ф. Шановні колеги, я прошу підтримати закон, який  скасує акредитацію аптечних закладів, буде лише ліцензування. Це нормальна європейська норма. Давайте рухатися кроком до Європи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Спіріна, фракція Компартії України.

 

11:21:45

СПІРІНА І.Д.

Прийняття цього закону призведе до погіршення якості контролю за діяльністю аптек з боку держави, контроль за якістю  ліків з санітарними вимогами, кваліфікацію фармацевтичних працівників тощо. Ми знаємо, що зараз багато скарг по відношенню до медикаментів. Ліцензування – це лише дозвіл на господарську діяльність аптеки. Вона може надавати безстроково. Акредитація – це  контроль, це  періодичний контроль рівня фармацевтичного обслуговування населення. Це дуже важливо.

Акредитація проводиться кожні три роки, і таким чином держава може контролювати аптечні заклади. Ми, комуністи, кажемо сьогодні, що      треба вернути аптечну сеть, контроль за аптеками  государству, тому що закупки производятся без всякого  контролю. І це важливо. Тому на теперішній …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Відповідайте.

 

ШИПКО А.Ф.  Мені дуже приємно, шановна Ірина Дмитрівна, що ви так опікуєтесь фармацевтичною галуззю, але ви як заступник Комітету з питань охорони здоров'я і куруєте фармацевтичну теж галузь, повинні знати, що ми підтримуємо всілякий розвиток комунальної мережі аптек, і що ці  норми про ліцензування, це норми європейські. Це – нормальні норми, які в усіх розвинутих нормальних країнах. І якість європейських ліків, які сьогодні вже…

Я у своєму виступі сказав вже, що чітко імплементовані у нас вже європейські стандарти якості ліків у державі.  І про це ми наголошуємо на кожній конференції спільно з Державною службою лікарських засобів.

І Державна служба лікарських засобів з себе відповідальності не знімає, і єжегодні перевірки аптек як були, і будуть. І скарги вона розглядає. Тобто ніяк не порушиться система, ми вибираємо чисто бюрократичну  процедуру, яку ви, як шановний пане … Ірино Дмитрівно, хочете продовжити. Вам подобається бюрократія в Україні, а мені – ні. Мені подобаються європейські стандарти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте, Андрій Федорович.

Для співдоповіді запрошується голова Комітету з питань охорони здоров'я Бахтеєва Тетяна Дмитрівна.

 

11:24:30

БАХТЕЄВА Т.Д.

Шановний Ігоре Григоровичу, шановні народні депутати! Комітет з питань охорони здоров'я 17 квітня цього року розглянув законопроект 2226. Суть законопроекту полягає у тому, щоб скасувати державну акредитацію для аптечних закладів, що здійснюють свою діяльність на підставі відповідної ліцензії.

На сьогоднішній день всі аптечні заклади в обов'язковому порядку проходять продеру ліцензування, яка полягає у дотриманні ліцензійних умов. Всі ліцензійні умови регулюють вичерпний перелік усіх вимог, обов'язкових для виконання аптечним закладам. Акредитація, по суті, повністю дублює процедуру ліцензування і є бюрократичною перепоною для здійснення аптекою своєї діяльності, і вона, як правило, робиться на платній основі консалтинговими фірмами. Ця пропозиція була дуже... розглянута багатьма присутніми на парламентських слуханнях: про стан та перспективи розвитку фармацевтичної галузі.

Також в наш комітет приходять чисельні звернення від громадськості, зокрема Аптечної професійної асоціації, від усіх регіонів, які теж просять, щоб це було скасовано. Головне науково-експертне управління вважає, що за результатами у першому читанні законопроект можна прийняти за основу. Народні депутати, які працюють в Комітеті з питань охорони здоров'я, які входять до складу усіх фракцій, одностайно проголосували за підтримку цього законопроекту, щоб його підтримати за основу. І я думаю, що ми можемо прийняти його в цілому як закон, тому що це дублювання – це  дуже бюрократична процедура, і вона зовсім не потрібна, і вона тільки веде к тому, що є корупція, яка може бути, і вона таким чином проявляється.

Тому я прошу, щоб ви всі розуміли, що і ліцензія, і акредитація - це вони два документи, які одностайно такі, що дублюють друг друга. Це процедура, яка зовсім непотрібна. Ліцензія дається без терміну і проверки Держлікслужбою можуть проводитися і один раз в рік, і якщо є  скарги, це буде частіше. Так що тут контроль є завжди.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є запитання до ...?

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Дякую. Якщо є запитання – будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є запитання?

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ.  Немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися.

Народний депутат Кучерук, фракція "Батьківщина".

 

11:27:37

КУЧЕРУК М.Г.

Шановні колеги! Кучерук, "Батьківщина". А скажіть мені, будь ласка,  ми говоримо зараз за акредитацію, але акредитація передбачає собою певний контроль за виготовленням лікарських засобів, а  не за її продажем. Тому коли  говориться про ліцензування, це значить, що оці магазини, аптеки – їм не потрібна акредитація. Але там, де є виробництво, де є аналітичні служби, які виготовляють ліки, вони повинні бути регламентовані, так як будь-яке виробництво в нашій країні. Чомусь є акредитація в лікарнях – давайте її також знімем.  Є акредитація лабораторій  державних – давай також знімем цю акредитацію. Тому тут підхід не зовсім правильний. Дайте, будь ласка,  відповідь.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Це  зовсім не так, шановний колего. Це ліцензія, яка  передбачає для аптечних закладів, вона… При наданні ліцензії ведеться перевірка приміщення, обладнання, наявність довідкової літератури. Це кваліфікація працівників. Це зовсім ніякого відношення до лікарських засобів не має.  А лікарські засоби вони реєструються в Фармцентрі, який керує МОЗ  України. А держ... їх служба вона проводить перевірку за лікарськими засобами. Це теж двойна  робота, яку ми теж повинні колись будемо розглядати. Для того, щоби МОЗ, якщо він  покупає ліки, які він… тендера проводить, він не може реєструвати Фармцентром, це зовсім друге. А це робота, яку проводять в аптечних закладах. Це є ліцензія на  цю роботу, акредитація дублює ліцензію, і це проводить МОЗ. І дублювання цих же документів іде по…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Попеску, фракція партії регіонів.

 

11:29:49

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Прошу передати слово нашому  експерту, народному депутату Ярославу Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть  мікрофон  Ярослава Сухого.

 

11:29:58

СУХИЙ Я.М. Дякую.

Дякую, колего за передане слово.

Тетяна Дмитрівна, скажіть,  будь ласка,  ну я думаю, що в залі всі розуміють, тут політики немає ніякої. Акредитація медичних закладів, щоб довести рівень медичного обслуговування, - це одне. А головне завдання аптечних закладів, як відомо, це торгівля аптекарськими засобами.

Скажіть, будь ласка, як голова комітету, бо я не вспів автору задати це питання: у випадку ліквідації акредитації, приблизно хоча б, яку суму в коштах зекономить аптечна мережа, що, в свою чергу, безумовно, призведе до того, що ліки для населення стануть дешевшими?

Тому що, я так розумію, що акредитація коштує великі гроші. Чи зекономимо ми щось? Чи зекономить наш виборець, про якого тут говорять так гарно дві фракції, крайні ліві і крайні праві?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Дякую, Ярославе. Це платна основа. І вона проводиться, акредитація, якимись фірмами. Фірма може поставити, що от, і 100 тисяч, і 300 тисяч гривень. Так що я не володію цією інформацією, вона, може, різна. І аптека повинна платити за акредитацію, яку робить МОЗ.

Якщо ми зараз проголосуємо за цей законопроект, то акредитації не буде. Буде тільки ліцензія, яка є державним органом і яка безкоштовно дається. Зрозуміли?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, Тетяно Дмитрівно.

Прошу записатися на виступи від фракцій. Народний депутат Сабій, фракція "Свобода".

 

11:31:54

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Олександру Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон Олександра Мирного.

 

11:32:03

МИРНИЙ О.Б.

Дякую. Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Законопроект, про який ми зараз розмовляємо, зрозуміло, конче потрібний. І зрозуміло, що потрібно його, потрібно з ним працювати.

Але ми забуваємо багато речей, про які ми маємо казати. По-перше, доступність ліків. По-друге, кваліфікована допомога.

По-третє, можливість отримати ліки в тому форматі, в тій потребі і при тих можливостях мінімальних, які є у наших, в першу чергу, пенсіонерів. Тому що, на жаль, в аптеки ходять в основному пенсіонери. Ми знаємо, як вони забезпечені.

І хочеться нагадати про постійні протести під Кабмін то ВІЛ-інфікованих, то інсулінозалежних, то людей, які мають постійно чистити власну кров. І чомусь ми взагалі не реагуємо на ті чи інші речі. І цей маленький крок, який ми зараз робимо, абсолютно зрозуміло, що він потрібен. Але, ми не повинні, повторюсь ще раз, забувати про те, що ми тими немовби хорошими кроками, що ми маємо зробити, ми настільки ускладнюємо процес, що уже неможливо розібратися, хто правий, хто винуватий. Ми постійно змінюємо правила гри, ми постійно хочемо немовби кращого, але при цьому створюємо структури, які починають контролювати покращення. І вони доконтрольовуються до того, що уже малий або середній бізнес починає закриватися від всіх контролів, контролю кращого.

Тому, будь ласка, давайте всі разом і в першому читанні, і в другому, і в цілому розуміти, що ми маємо максимально спростити ті процедури, які відбуваються. Ми маємо робити так, щоби, дійсно, люди відчували не показну, не формальну заклопотаність держави і законодавців, а дійсно реальні можливості отримати необхідну допомогу у вигляді ліків тут, зараз і за ті кошти, які є, на жаль, у наших пенсіонерів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Симоненко.

 

11:34:45

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, в своєму виступі я більше хочу звернутися до наших виборців і пояснити, чому фракція Компартії голосувати за цей проект закону не буде.

По-перше, прийняття цього закону ні на копійку не полегшить умови, ціни і якість медичних препаратів, які отримують наші громадяни. Це по-перше.

По-друге, ми повинні з вами враховувати і визначати свою позицію, виходячи з того, що відбувається взагалі на цьому напрямку. Ну, по-перше, треба дати відповідь, а чому це у нас в Україні ціни в десятки разів вищі ніж у Росії чи в Білорусії на одні і ті ж самі препарати, які виготовляються в одній і тій же самій країні. Ніхто не хоче давати відповідь. Чому аптеки стали сьогодні приватними і на біді людській сьогодні заробляють гроші реалізацією неякісної продукції і збагачується окрема купка людей, а страждають наші люди?

Стан здоров'я різко погіршується в державі. І це зрозуміло, що якраз і призводить до того страшного явища, що ми називаємо демографічною ямою, і те, що сьогодні відбувається у нас з довірою взагалі до закладів здоров'я.

Далі. Завозиться продукція бозна звідки. І тут треба відверто казати нашим людям, що лобіюються інтереси, в тому числі за рахунок і за участю Міністерства охорони здоров'я. Завозиться всіляке багно сюди, так скажемо. Реалізується тоннами. Люди страждають, а хтось набиває собі кишені.

Що треба робити? Фракція Компартії чітко і ясно відповідає на це запитання. По-перше, виходячи з того, що мова йде про здоров'я нації, про здоров'я малечі і людей похилого віку, треба терміново повернути аптеки у комунальну і державну власність і не давати можливість заробляти на біді людській тим, хто сьогодні спекулює на деяких, так скажемо, нюансах цього проекту закону.

Далі. Ввести жорсткий контроль за цінами на ліки і все те, що реалізується в аптеці. Бо сьогодні получается так, олігархів заводи і фабрики, вони роботи не дають, зарплату не вплачують, а ціни піднімають, в тому числі в аптеці. Бо прийде туди людина, близька людина страждає чи помирає, і купує за Бог знає яку ціну. Хати вже продають і все з хати виносять тільки для того, щоб купити у вас за такі страшні ціни цю продукцію.

І далі. Ще одна проблема. Треба сьогодні відновити напрямок принциповий – державна закупівля повинна бути всіх ліків з-за кордону. Державна підтримка фармацевтичних підприємств своїх власних. А хай потім ті ж самі, хто хочуть займатися посередницькою діяльністю чи  створювати і будувати свою аптеку, хай вже завезені, провірені, якісні ліки купують для реалізації громадянам України.

Таким чином, треба сьогодні дивитися на основні проблеми і вирішувати на державному рівні, а не виходячи з інтересів ваших кишень! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

11:37:55

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко. Ігор Григорович, я хочу вас попросити, щоб ви все-таки поставили на голосування питання продовження засідання Верховної Ради до вирішення всіх соціально важливих питань сьогодні. Це перше.

А слово по цьому питанню я прошу передати Марії Іоновій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон народного депутата Марії Іонової.

 

11:38:14

ІОНОВА М.М.

Доброго дня, шановні колеги! Фракція "УДАР Віталія Кличка" підтримуватиме даний законопроект. Тому що ми переконані, що додатковий, надмірний і невиправданий  тиск держави на діяльність суб'єктів господарювання, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами має бути зменшений.

Тому принаймні через закріплення права вже ліцензованих аптечних закладів не підлягатимуть ще додатковій акредитації. І ліцензування, і проходження акредитації фактично слугують одній і тій же меті – підтвердження відповідності фармацевтичних працівників єдиними кваліфікаційним вимогам, а  аптек – встановленим вимогам законодавства.

Навіщо нам створювати додаткові бар'єри і перепони цим закладам? Тому ми пропонуємо підтримати цю ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Безбах, фракція Партії регіонів.

 

11:39:09

БЕЗБАХ Я.Я.

Шановний Ігор Григорович, шановні народні депутати! У законопроекті пропонується, шляхом внесення змін   до статті 16 основ законодавства України про охорону здоров'я, виключити аптечні заклади, які здійснюють діяльність на підставі відповідної ліцензії з числа закладів охорони здоров'я, які підлягають акредитації.

Необхідність прийняття цього законопроекту мотивується, зокрема. тим, що згідно з чинним законодавством України акредитація закладів охорони здоров'я являє собою офіційне визнання обслуговування населення, дотримування ним стандартів у сфері охорони здоров'я, відповідності медичних працівників єдиним кваліфікаційним вимогам. Тоді, як головним призначенням аптечних закладів є торгівля лікарськими засобами. Крім цього, на користь прийняття цього законопроекту зазначається, що Програма економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", що схвалена Комітетом з економічних реформ при Президентові України 2 червня 2010 року, визначає одним з основних завдань дерегуляції і розвитку підприємництва зокрема істотне скорочення кількості видів діяльності і робіт, що вимагають одержання дозволів, скасування дублюючих контролюючих органів.

Разом з тим слід зазначити, що основами законодавства України про охорону здоров'я, термін "заклад охорони здоров'я" тлумачить як юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на осевої відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних працівників. Згідно з цими основами термін "медичне обслуговування" означає діяльність закладів охорони здоров'я та фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом поряду у сфері охорони здоров'я, що не є обов’язково обмежуються медичною допомогою.

За результатами розгляду пропоную законопроект прийняти за основу. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина".

 

11:41:59

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово для виступу Павлові Петренку, який представляє Тимчасову слідчу комісію по розслідуванню зловживань Міністерства охорони здоров'я.

 

11:42:11

ПЕТРЕНКО П.Д.

Павло Петренко, фракція "Батьківщина" .

Шановні колеги, ну, піднялося надзвичайно важливе питання, яке стосується дійсно якихось питань щодо дерегулювання в сфері фармацевтичної галузі і охорони здоров'я. Але ми повинні почати розмову з іншого. На сьогоднішній день дійсно Україна є рекордсменом в деяких питаннях, питаннях пов'язаних з  дороговизною ліків. Ми,  дійсно, є рекордсменами серед наших країн-сусідів по вартості  соціально значимих  ліків. Ті ліки, які входять до так званого соціального кошику,  у нас як мінімум на 60, 70, а то і декілька разів дорожчі відсотків, ніж це відбувається в Російській Федерації, в Білорусії, в Болгарії, в країнах Європейського Союзу. 

Ми так само є рекордсменами по кількості аптек. Дійсно, в Україні 21 тисяча аптек. Але що  ж в цих аптеках продається? Чому в цих аптеках українським громадянам нав'язуються дорогі імпортні ліки, які в середньому вартують від 40 гривень за упаковку? Чому в цих   аптеках не продаються ліки українських виробників?  Чому  зараз ми говоримо про те,  що аптеки фактично перетворилися на магазини  по продажу горілчаних виборів, про що говорив колега Томенко? Чому    ми говоримо про те, що Міністерство охорони здоров'я, замість того щоб впровадити нормальну державну політику щодо реєстрації лікарських засобів, фактично займається  корупційними схемами, коли вони ввели собі окрему процедуру реєстрації лікарських засобів, яка  фактично зводиться до отримання хабарів від тих, чи інших підприємців для того, щоб  вони просували ці лікарські засоби в аптечних мережах? Тому питання  надзвичайно важливе.

Питання перше. Чи цей законопроект зніме питання щодо дороговизни ліків? Ні, не зніме, він це питання не вирішить. І навіть якщо ми  знімемо питання щодо акредитації аптечних закладів щодо там системної акредитації, ліки не будуть дешевшими. Тому що окремі доходи,  які отримують аптеки, вони положать собі в кишеню.  

Питання в тому, що  ми повинні комплексно  розглядати питання по змінам законодавства - це питання і референтного ціноутворення, це і питання  щодо прозорості формування ціни на  ліки, це  і питання щодо відповідних податкових пільг і преференцій для  імпортерів.  Які   фактично зараз займаються тим, що збагачуються над українцями за рахунок того, що в Україні ці ліки коштують  в декілька разів дорожче, ніж у країнах-виробниках. 

Тому давайте ми не будемо  зараз спекулювати і ми будемо говорити про те  що нам для того,  щоб   вирішити питання по зниженню вартості цін на ліки, на ті ліки, які потрібні українцям, на ті ліки, які фактично  від яких українці відмовляються. Тому що сьогодні кожен шостий українець  відмовляється від лікування,  тому що в нього не вистачає грошей на це лікування. Ми повинні приймати комплексні законопроекти, а не приймати  якісь точкові зміни, які стосуються інтересів конкретних підприємців у своїй галузі. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виступи від фракцій завершені. Прошу народних депутатів записатися на виступи.

Народний депутат Мартинюк, фракція "Свобода".

 

11:45:22

МАРТИНЮК Л.С.

Прошу передати слово  Святославу Ханенку.

 

11:45:29

ХАНЕНКО С.М.

Святослав Ханенко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановний Головуючий, шановні депутати, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вважає, що виключення аптечних закладів з переліку закладів, що підлягають акредитації, усуває з процесу допуску до виробничої діяльності ще одну адміністративну, в тому числі корупційну складову, що безумовно позитивно вплине на розвиток даного сектору системи охорони здоров'я. Разом з цим, ми констатуємо, що чинне законодавство України у сфері охорони здоров'я є однією з головних причин того катастрофічного стану медичного забезпечення українців, які ми маємо нині в Україні. Очевидно, що воно потребує системного вдосконалення на основі сучасних економічних, організаційних і управлінських технологій. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" підтримує даний законопроект і пропонує проголосувати його за основу і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Байдюк фракція Компартії України.

 

11:46:41

БАЙДЮК Л.М.

Прошу передати слово депутату Спіріній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон народного депутата Спіріної.

 

11:46:46

СПІРІНА І.Д.

На сегодняшний день мы видим: вся аптечная сеть в руках олигархов. И из этого следует, что сегодня олигарх не заинтересован в том, чтобы была помощь реально оказана простому человеку и были снижены цены. Что такое лицензия? Это разрешение на государственную деятельность, она дается бессрочно. Что такое аккредитация? Это контроль. Почему же мы уходим сегодня от контроля? Почему мы получаем многочисленные жалобы людей? Мы говорим о том, что сегодня продукция, которая поступает на полки аптек, медикаменты, они некачественные. Кто будет контролировать? Кто будет реагировать на жалобы? Это неправильно.

Сегодня говорят авторы законопроекта: "Мы идем в Европу". В Европе, помимо лицензий, есть контроль.  Поэтому мы, коммунисты, говорим: для того чтобы люди получали должную, достойную, качественную медицинскую помощь, которая включает в себя и  медицинские медикаменты, обязательно должен быть контроль. Мы против этого законопроекта. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сушкевич, фракція "Батьківщина".

 

11:48:09

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги! Народний депутат Сушкевич, фракція "Батьківщина".

Ви знаєте, я хотів би звернути вашу увагу по відношенню до  тих людей, для яких ліки надзвичайно суттєві, а це люди з інвалідністю. І я, на жаль, можу констатувати, і говорю про це не перший рік, і воюю з аптечною мережею, яка перетворилась, я скажу правильно, як правильно у нас сказали сьогодні на фракції, просто на магазини на продаж фармацевтичних засобів і все.

В цій ситуації я хотів би звернути увагу на те, що ці аптеки недоступні, архітектурно не доступні для того, щоб ними користувались люди з інвалідністю. Більше того, вони часто недоступні і в середині, для пересування на візку, для людини похилого віку, яка не може зайти по східцях. Вони сьогодні практично створюються, ліцензуються і акредитуються в порушенням чинного законодавства. І це одна із головних проблем сьогодні, щоб люди з інвалідністю користувались аптеками.

І в контексті цього закону я звертаю увагу і автора закону, і народних депутатів, що ми повинні записати і визначити в другому читанні, в будь-якому варіанті, який буде прийнято, чи буде акредитація, чи не буде акредитація, але акредитації і ліцензуванню не підлягають аптеки, які не відповідають державно-будівельним нормам, які забезпечили безперешкодне середовище як всередині аптечного закладу так і при вході до нього.

Я більше хочу сказати, часто ці аптеки, ну,  виглядають як генделики по продажу фармакології, іншого я не можу сказати. Це підвальчики, напівпідвальчики,   це, я не знаю, якісь шпаківники, куди зайти і просто користуватись людині, яка потребує допомоги фармакологічної, неможливо.

Повторюю: люди похилого віку, ветерани, пенсіонери, люди з інвалідністю. І це  все робиться, на жаль, в порушення чинних законодавчих норм.

Тому питання і акредитації, і ліцензування повинні бути умовою  щодо безперешкодного користування збоку людей з інвалідністю, людей похилого віку, фактом цього ліцензування або акредитації. Звертаю на це вашу увагу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Нечаєв, фракція Партії регіонів.

 

11:50:50

НЕЧАЄВ О.І.

Прошу передати Журавському, народному депутату, слово.

 

11:51:01

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Ігор Григорович! Шановні колеги! Я виключно по проекту закону, і тільки. Мова йде про акредитацію аптечних закладів, підкреслюю, аптечних закладів.

Сьогодні існує дві процедури: ліцензування роздрібненої торгівлі лікарськими засобами і так звана акредитація – дві. Ми пропонуємо акредитацію ліквідувати. Що ми досягнемо?

По-перше, знизимо ціни на ліки - люди нам низько вклоняться. Ми сюди всі з вами прийшли захищати інтереси простих людей. По-друге, уникнемо додаткових корупційних ризиків і на ділі продемонструємо, що  парламент здатний боротися проти корупції. І, по-третє, приберемо бюрократичні перешкоди.

Дякую. Сподіваюсь, що нас почули.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний  депутат Алексєєв передає слово народному депутату  Калетник Оксані Миколаївні, фракція Компартії України.

 

11:52:07

КАЛЕТНИК О.М.

Ви знаєте, сьогодні ми живемо начебто в картині перевернутого світу. Тому що там, де дійсно нам потрібно дотримуватися того, щоб держава послабила і стримувала свої контрольні функції,  навпаки, дуже со скрипом йдуть такі реалізації, які потребує, дійсно, бізнес. А там, де треба, щоб держава навпаки контролю більш дотримувалася, там досить швидко готові цей контроль зняти.

Я ще раз хочу підкреслити, що наша фракція не буде  голосувати за цей законопроект, тому що під гарними гаслами… Сьогодні ми хочемо покрити якраз ту корупцію, про яку начебто говорила пані Бахтеєва з трибуни. Сьогодні корупцію, перш за все, якщо говорити про аптечну галузь, яка в приватних руках, ця аптечна галузь перш за все покриває видачу незаконної рецептури, яка сьогодні "кришує", дійсно, з підтримкою інших державних установ, державних інструментів, "кришує" продаж начебто ліків наркотичних засобів. Тому я вважаю, що якщо ми не проголосуємо за цей законопроект, ми зробимо дуже позитивний крок назустріч того, щоб наша нація хоча б була здоровою.

І давайте згадаємо, що здоров'я нації – це ресурс, і не менший, а, може, навіть більший ресурс, чим просто кошти. І не треба все переводити лише на кошти. Приймаючи цей законопроект, ми, дійсно, думаємо тільки про приватну кишеню тих, в чиїх руках сьогодні аптечна галузь. Сьогодні жодної аптеки немає в державних руках. Тому я всіх здорово мислячих людей, які розуміють, що сьогодні твориться в аптечній галузі, призиваю не голосувати за цей законопроект. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина".

Тетяна Дмитрівна, у вас буде… заключне слово у вас буде.

 

11:54:23

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово першому заступнику голови Комітету з питань охорони здоров'я Роману Ілику.

 

11:54:32

ІЛИК Р.Р.

Шановні колеги, насамперед я хотів би задати питання для автора законодавчої ініціативи: чому цей законопроект справді є точковий і стосується винятково тільки аптечних закладів, оскільки така ж сама проблема в інших закладах охорони здоров'я в частині того, що стосується акредитації.  Але я хочу зараз сказати про інше. Кожен заклад охорони здоров'я, який сьогодні отримує ліцензію, він фактично вже і є акредитованим. Ми повинні сказати про те, що ліцензія – це є документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на проведення відповідної діяльності, де встановлюється відповідно термін дії ліцензії, встановлюється відповідно чіткий перелік видів господарської діяльності, який є обов'язковий для виконання.

То що в такий спосіб дає для нас оця акредитація? Та нічого, абсолютно нічого. Тому що сам факт отримання ліцензії уже свідчить про те, що будь-який лікувальний заклад, в тому числі і фармацевтичний, має право здійснювати відповідну діяльність. Яка ж відповідальність є в тому випадку, якщо лікувальний заклад чи в даному випадку аптека не проходить відповідно акредитації. Та, насправді, ніякої немає відповідальності, насправді, просто акредитаційна комісія, яка проводить цю перевірку, має право звернутися відповідно до служби з лікувальних засобів і доповісти про те, що такий факт відбувся і не більше.

Чи дає можливість цей законопроект вирішити проблему фарм-регулювання в цілому? Та, звичайно, ні. Чи дає цей законопроект питання вирішити здешевлення ліків? Звичайно, також ні. Щодо оцих ініціатив, які є, і можливостей сьогодні послабити от, власне, оцей бюрократичний корупційний механізм в частині того, що фармакологічні заклади, аптеки сьогодні повинні платити побори, бо тут присутня корупційна складова при проводженні чергової оцієї, так званої, акредитації, то, звичайно, нам треба в цьому питанні йти на зустріч  і вирішувати це питання.

Тому позиція фракції "Батьківщина" є загалом така: ми будемо підтримувати за основу цей законопроект. Звичайно, в другому читанні ми підійдемо і побачимо всі зауваження, які з'являться, дуже уважно їх вивчимо і, аналізуючи всі доповнення, які виникнуть, тоді будемо говорити про підтримання законопроекту в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ар'єв, фракція "Батьківщина".

 

11:57:20

АР’ЄВ В.І.

Володимир Ар'єв, місто Київ. Шановні колеги! Шановні слухачі! В даному разі йдеться про те, що цей законопроект ліквідовує одну із корупційних бюрократичних складових у реєстрації і діяльності фармацевтичних закладів. Це добре? Так, напевно, це добре. Тому що ліквідовується годівниця.

Чи це вплине на ціни ліків? Чи це вплине на якість ліків, які продаються? Чи це вплине на порядок в аптечній галузі? Ні, абсолютно жодного впливу це мати не буде. Тому що інші закони, які відповідають за  перераховані щойно мною  принципи, вони не працюють, зате працює інша корупційна складова.

Я  хочу  згадати сьогоднішній виступ мого колеги Миколи Томенка про те, що зараз робиться в медичній і аптечній  галузі, коли в аптеках починають продавати горілчані настоянки. Ну то давайте, можливо,  можемо далі продавати на  наступний ранок пиво, щоб після лікування полікуватися знову.  Так ми доходимо уже до остаточного маразму і абсолютної безконтрольності за якістю ліків. Коли людина приходить, пенсіонер чи робітник, і на останні свої копійки намагається купити доволі дорогі ліки, які сьогодні коштують дорожче, ніж в Європейському Союзі, а натомість отримує "плацебо" власне або крейду, або непрацюючу речовину, то це питання контролю, який не здійснюється. Який не здійснюється саме Міністерством   охорони здоров'я, тому що там сидять сьогодні хабарники, там сидять люди які контролюють цей бізнес.

Крім того, коли припиняються постачання життєво необхідних препаратів для громадян (це інсулін, це  препарати проти епілепсії) коли вони стають жертвами розборок кримінально-провладних кіл за контроль над ринком фармацевтичним, то це вже просто ми можемо сказати, що країна дійшла до краю. І в даному разі ми  зробимо  важливий крок – ліквідуємо годівницю, ліквідуємо бюрократичні перепони. Але тільки зі зміною влади ми зможемо вирішити питання комплексно і в аптечній галузі, фармацевтичній галузі, в медичній, і не тільки - в усій країні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Оксана Продан, фракція "УДАР Віталія Кличка". Одна хвилина.

 

12:00:09

ПРОДАН О.П.

Шановний Ігоре Григоровичу! Шановні народні депутати! Я звертаюся зараз до тих, які сумніваються в тому, як голосувати за цей законопроект. Я звертаюся до тих, які не хочуть за нього голосувати.

Звертаю вашу увагу, цей законопроект відміняє акредитацію, яка діє сьогодні. Чи сьогодні немає в Міністерстві охорони здоров'я корупції? Є. І якщо за нього, за цей законопроект не проголосувати, це значить підтримати існуючу в Міністерстві охорони здоров'я корупцію. Це по-перше.

По-друге. Чи сьогодні у нас, в Україні, якісні ліки? Ні. Чи сьогодні кожен з вас не намагається купити ліки за кордоном? Намагаєтесь. Чи все те, що ми обіцяли людям, те, що стосується якості ліків і безпечності, і доступності, є в Україні? Ні. Хоча сьогодні є і ліцензування, і реєстрація лікарських засобів, і ця сама акредитація.

Я звертаюся до всіх народних депутатів: давайте проголосуємо за відміну акредитації і дамо можливість здешевити ліки в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виступи народних депутатів завершені. Для заключного слова запрошується Бахтеєва Тетяна Дмитрівна, голова комітету.

 

12:01:26

БАХТЕЄВА Т.Д.

Шановні народні депутати! Я дуже вдячна всім, хто зрозуміли сенс цього законопроекту - 2226. І ще раз повторюю, що на засіданні комітету усі одностайно народні депутати і Ірина Дмитрівна Спіріна голосували за те, щоб цей законопроект підтримати за основу і в цілому як законопроект. Що це не право на працю аптечного закладу, а це дублювання. Акредитація - це дублювання тільки документу, який ні до чого не призведе: ні до підвищення чи знищення ліків, ні заробітної плати, ні ліквідування ліцензії. Це тільки та бумага, яка дублює ліцензію. Дуже вдячна Оксані, що вона зараз зрозуміло це сказала. Це тільки бюрократизм і варіанти корупції. Цьому є це платна основа. А ліцензію кожний аптечний заклад отримує в Держлікслужбі, а акредитацію робить МОЗ за консалтинговими фірмами. І за це, як сказав Сухий, треба платити. І ці кошти, мабуть, і 100, і 300 тисяч гривень.

Так що ми знімаємо те, що не потрібно зовсім. Ні  на якість ліків, на їх коштовність, ні на що, ні на працівників, ні на що не буде вліяти. Це тільки дублювання двох документів, яке є бюрократизмом. Зрозуміли?

А те, що я дуже вдячна, що дуже багато народних депутатів, які сьогодні підняли цю тему по фармації, що чому в нас неякісні ліки, чому в нас в 3-4 рази більші, ніж європейські чи в странах СНД. Це є питання, до якого ми ще обов'язково підійдемо разом з усіма вами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте, Тетяно Дмитрівно.

Обговорення завершено. Будь ласка, заключне слово ще доповідачу – Шипко Андрій Федорович.

 

12:03:48

ШИПКО А.Ф.

Шановні колеги, я дуже вдячний за таку співпрацю, за те, що ми так остаточно обсудили цей законопроект. Він дуже важливий. Я всім вдячний за ваші пропозиції. Цим законопроектом, найголовніше, ми убираємо корупційну і бюрократичну составляючу і складову і робимо світову нормальну практику в нашій державі.

 А вас, шановні виборці, я запевняю як голова підкомітету з питань розвитку фармацевтичної діяльності, що всі законопроекти будуть направлені на те, щоб в державі були якісні корисні і ліки, які ефективно лікують.

Я всім вдячний. Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Переходимо до прийняття рішення.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2226) про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я (щодо акредитації аптечних закладів) для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

12:05:04

За-255

Рішення прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 135, "Батьківщина" – 43, "УДАР Віталія Кличка" – 29, "Свобода" – 31, Компартія України – 0, позафракційні – 17.

Шановні народні депутати, народним депутатом Павлом Розенком була внесена пропозиція. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Павла Розенка щодо продовження роботи пленарного засідання до завершення розгляду питань порядку денного. Прошу голосувати.

 

12:05:55

За-163

Рішення не прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 56, "УДАР Віталія Кличка" – 29, "Свобода" – 33, Компартія України – 28, позафракційні – 14.

Оголошується перерва на 30 хвилин до 12-ї години 35 хвилин.

 

ПІСЛЯ  ПЕРЕРВИ

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України

І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  продовжуємо наше засідання. Прошу секретаріат, запросити народних депутатів до сесійної зали.

На розгляд вноситься проект (реєстраційний номер 2227) Закону про внесення зміни до підпункту 197.1.27 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я та громадян доступними лікарськими засобами).

Вношу пропозицію про розгляд даного питання за скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:36:10

За-61

Рішення не прийнято.

Для доповіді запрошується народний депутат України Шипко Андрій Федорович.

 

12:36:37

ШИПКО А.Ф.

Шипко Андрій, Дніпропетровська область, 35 виборчий округ, місто Нікополь, Орджонікідзе-Нікопольський район.

Шановні колеги, шановні виборці, проект, який пропонується, містить доповнення до статті 197 Податкового кодексу, незначний за обсягом, але дуже важливий за змістом.

Ключове завдання ініціативи – зняти надмірне фіскальне навантаження на операції з постачання рецептурних лікарських засобів. Наголошую, саме рецептурних лікарських засобів.

Це рішення надзвичайно важливе для сотень аптек, які виготовляють дозовані та незамінні для пацієнтів ліки. Йдеться, зокрема, і про такі ліки, які готують для новонароджених  і не містять консервуючих і стабілізуючих речовин.

Дуже важливо, аби рецептурні ліки були економічно доступними для всіх українців. Думаю, ніхто не заперечуватиме, що аптека - це заклад охорони здоров'я і надає фармацевтичну послугу, а не просто магазин з торгівлі готовою продукцією. Довожу до вашого відома, що в нашій державі роздрібна торгівля лікарськими засобами здійснюється приблизно через 21 тисячу аптечних закладів. Але лише 433 аптеки - це всього 2 відсотки від загальної кількості - здійснюють внутріаптечне екстемпоральне виготовлення ліків.

Всі говорять про необхідність індивідуального підходу до пацієнта – це коли лікарі можуть прописати оригінальні ліки, які слід виготовляти з урахуванням конкретного клінічного випадку. Однак наявний режим оподаткування не сприяє реалізації такого підходу на практиці. Оподаткування екстемпоральних ліків, ПДВ, призводить до їх здорожчання, відчутне для покупців. При цьому надходження до державного бюджету за цією статтею є мізерними. Водночас наявний режим оподаткування не передбачає стимулів для розвитку виготовлення таких ліків, а навпаки, ускладнює роботу аптек, спроможних цим займатися.

Держава, розраховуючи на доступні ліки на внутрішньому ринку, має створити всі умови  для ефективної діяльності аптек, і ми це робимо. Наголошую: законопроект  отримав позитивні висновки профільного комітету і експертного управління Верховної Ради, і учасників ринку.

Шановні колеги, прошу підтримати цю надзвичайно важливу галузеву ініціативу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є запитання? Прошу записатися.

Народний депутат Панькевич, фракція "Свобода".

 

12:40:05

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Прошу дати слово Руслану Марцінківу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передати слово Руслану Марцінківу.

 

12:40:12

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків,   Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Хочу    запитати таке запитання, бо сьогодні  люди дуже стурбовані  роботою нашого уряду і міністерства, які фактично унеможливлюють сьогодні, зокрема тих людей, які  хворіли на    інфаркти. Зокрема, пропали в усіх медичних аптеках  такі препарати, які сьогодні потрібні – це "Кирдикен" і замінник  "Моносан",  і люди не можуть сьогодні отримати допомогу. І це не тільки по цих, власнеЮ лікарських засобах, а по багатьох інших. Оце сьогодні насправді те, що відбувається на ринку  лікарських засобів. Тому потрібно сьогодні негайно вживати заходи про те, щоби сьогодні ліки попадали   в  аптеки - і була справедливість.

А ми  сьогодні, дійсно, розглядаємо дуже важливий закон і ми повинні його підтримати. Дякую.

 

ШИПКО А.Ф.

Я дякую за запитання і  дякую за підтримку. Ви розумієте, що це найважливіший закон, особливо для соціально незахищених верств населення, які купують ліки за індивідуальною рецептурою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Павло Розенко,  фракція  "УДАР Віталія Кличка".

 

12:41:28

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко,  фракція  "УДАР Віталія Кличка". Ми, звичайно, будемо підтримувати цей законопроект. Але в мене прохання до вас, Ігор Григорович. Нам дуже прикро, на  жаль, що сьогодні складається парадоксальна ситуація, коли  Партія регіонів і Міністерство соціальної політики, уряд не мають жодних  пропозицій щодо вдосконалення пенсійної системи в державі.  І разом з тим, вони сьогодні валять всі ініціативи, які спрямовані  на покращання ситуації в пенсійній системі, на підвищення пенсій нашим громадянам  України,  сьогодні свідомо затягується час.

У нас є в Регламенті норма, яку ми,  фракція  "УДАР", вимагаємо щоб завтра була застосована. А саме ті законопроекти, соціально важливі, які не будуть  розглянуті сьогодні, ми вимагаємо, щоб завтра, в четвер, були розглянуті в Верховній Раді  України    першими – це стосовно скасування пенсійної реформи. Ми наполягаємо на цьому і просимо, щоб керівництво Верховної Ради   України …

 

ШИПКО А.Ф. Дякую за запитання і дякую за підтримку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Яворівський, фракція "Батьківщина".

 

12:42:47

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановний пане Шипко! Володимир Яворівський. Троєщина, "Батьківщина". По-перше, ви не відповіли чесно на те запитання, яке я вам поставив під час розгляду першого законопроекту. Ваше ставлення до того, що син міністра охорони здоров'я випускає на своєму підприємстві шкідливі ліки, які потім змушені заборонити. Я прошу вас все-таки на нього відповісти.

Друге. Так сталося, що в Україні ліки найдорожчі. Зрозуміло, найбагатша країна у Європі Україна, всі проблеми вирішені і через те такі дорогі ліки. Фактично сьогодні в Україні створився аптечний клан, яких тільки систем аптечних у нас в Україні немає. Через те, звичайно, що ми підтримаємо цей законопроект, він почасти, нехай не повністю, не корінево, але все-таки почасти він хоч трішечки спробує навести якийсь певний лад у цій системі. Але я вас прошу все-таки відповісти на це запитання, як громадянин, з рештою, як народний депутат. Чого ви боїтеся цього?

 

ШИПКО А.Ф. Шановний пане Яворівський, я дуже вас поважаю, я знаю, що ви з Троєщини. Я слухаю завжди ваші запитання, мені це дуже подобається, що ви такий активний народний депутат. Але я хочу сказати, що я займаюсь особисто державними і законотворчими справами. Я хочу зараз підтримати аптеки, які виготовляють внутріаптечно ліки, які стоять дві гривні, три гривні, гривну п'ятдесят чи там двадцять копійок. Ці ліки, які дуже потрібні і новонародженим, і нашим дідусям, бабусям і ті люди, які на пенсії, вони йдуть і особисто мазі,  алергічні, протиалергійні засоби, навіть взяти ту синьку, яка робиться в аптеці, метиленовий синій, самий найкращий засіб для лікування стоматиту у новонароджених діток. Де ж ми їх розробимо, якщо у державі залишилося всього 433 аптеки?

Шановні колеги, я прошу підтримати цей законопроект, він дуже важливий для галузі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, Андрій Федорович.

Для співдоповіді на трибуну запрошується народний депутат України Ващук Катерина Тимофіївна.

 

12:45:12

ВАЩУК К.Т.

Шановний головуючий, шановні народні депутати!  Комітет Верховної Ради України з питань податкової і митної політики розглянув на засіданні даний законопроект, яким пропонується поширити пільговий режим оподаткування податком на додану вартість на операції з постачання не тільки лікарських засобів дозволених для виробництва і застосування в Україні і внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а і тих, що виготовляються аптечними закладами за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих і допоміжних речовин.

При такому формулюванні законодавчої норми існує ймовірність, що в перелік звільнених лікарських засобів, на які поширюються звільнення від ПДВ, ввійде цілий ряд препаратів, які не відповідатимуть визначенню лікарського засобу. І це не сприятиме здешевленню лікарських засобів, а дасть можливість недобросовісним платникам використовувати пільгу у схемах ухиляння від оподаткування.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України дало дозвіл на прийняття, бо обґрунтовує аргументи для прийняття даного законопроекту в першому читанні. Кабінет Міністрів експертного висновку до цього законопроекту не дав. Міністерство фінансів України не підтримує даний законопроект.

Тому народні депутати - члени комітету висловились за те, щоб підтримати даний законопроект лише в першому читанні, доопрацювавши його до другого читання так, аби уникнути цих застережень, про які я сказала вище. Дякую за увагу. Прошу підтримати в першому читанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів записатися на запитання.

Народний депутат Леонов, фракція "Свобода".

 

12:47:44

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Блавацькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передається слово народному депутату Блавацьому.

 

12:47:50

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Шановна пані Катерино Тимофіївно, скажіть, будь ласка, мені дайте відповідь на таке запитання. Ясно, що ми хочемо зробити хорошу справу  сьогодні: зменшити  оподаткуванням виробників ліків.  Це важлива справа. Але  це порівняно з тим, що  сьогодні потребує наша медицина, і порівняно з тим, що  завозиться  контрабандою, що завозиться контрафактним, виробляється контрафактним методом, – це  величезні кошти порівняно з маленьким сьогоднішнім нашим кроком. Чи, можливо, ми через комітет могли би врахувати ці всі наші пропозиції народних депутатів, пропозиції наших українських  громадян, які насправді потребують сьогодні лікарств, і потребують дешевих лікарств? Тому що всі ми знаємо, що, наприклад, в сусідній країні Польщі сьогодні на  60 відсотків ліки набагато дешевші. Як нам зробити такий крок, щоб у другому читанні ми могли це все реалізувати?

 

ВАЩУК К.Т. Дякую. Для цього комітет і прийняв таке рішення, аби ми прийняли цей законопроект, бо він явно містить добру справу.

Ви знаєте, скільки ліків самі аптеки, де є  хороші фармацевти, провізори, виготовляють у себе. І це особливо стосується  мазей, препаратів для  новонароджених, для  алергіків і інших. Вони коштують в порівнянні з дефіцитними набагато дешевше. І це дало б можливість цим аптекам міцніше стояти на ногах і заохотило б їх більше робити такі препарати, а не продавати лише те, що дорогоартісне, що завезене, що  контрафактне.

І особливо я думаю, що тут має відіграти роль не лише комітет, нам складно дійти до кожної аптеки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Шкварилюк, фракція "Батьківщина".

 

12:50:12

ШКВАРИЛЮК В.В.

Прошу передати слово  народному депутату Тетяні Донець.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть мікрофон Тетяні Донець.

 

12:50:20

ДОНЕЦЬ Т.А.

Тетяна Донець, "Батьківщина". Шановні колеги - народні депутати! Я пробачаюсь, але буду говорити виключно по суті даного законопроекту. Ініціатива усуває правову колізію, яка склалася на сьогоднішній день між Податковим кодексом, в якому від ПДВ звільняються лікарські засоби, які внесені до Держреєстру, а в статті 9 Закону "Про лікарські засоби" не підлягають держреєстрації  лікарські засоби, які виготовляються  в аптеках за рецептами лікарів та на замовлення. Тобто в Податковому кодексі ми цього не маємо, а в Законі "Про лікарські засоби" ця норма вже існує.

Тому я дуже прошу не входити в дискусію взагалі про охорону здоров'я та обсяг ціноутворення, а проголосувати за дану конкретну ініціативу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Сідайте, будь ласка, Катерина Тимофіївна.

Прошу записатися на виступи від фракцій. На виступ запрошується народний депутат Марцінків, фракція "Свобода".

 

12:51:41

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Олегу Гелевею.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово передається народному депутату Гелевею.

 

12:51:48

ГЕЛЕВЕЙ О.І.

Олег Гелевей, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Київщина, одночасно заступник голови Тимчасової слідчої комісії по виявленню зловживань при держзакупівлях в системі охорони здоров'я.

Так, ми виступаємо за те, щоб здешевити ліки. І тому наша фракція підтримає даний законопроект.

Але хочу звернути вашу увагу  на наступне: вартість ліків в Україні не витримує жодної критики. Особливо, що стосується тендерних закупівель в системі охорони здоров'я. Можна сказати наступне, що зловживання носять системний характер. Існує декілька сталих груп, які поставляють ліки і медобладнання МОЗу, продаючи їх за значно завищеними цінами, і іноді навіть сумнівної якості. Вони скористалися тим, що ми як народні депутати звільнили ліки, медобладнання будь-якого  податкового навантаження, нема ні ПДВ, ні акцизу, ні мита. Дуже легко в схему вставляються офшори-прокладки між виробником і продавцем, на яких значно завищуються ціни і відмиваються кошти. Тому не дивно, що Міністерство охорони здоров'я закуповує ліки і іноді в п'ять, сім разів вище, ніж на аналогічний товар у наших сусідів, таких як Польща, Болгарія, Молдавія, Румунія, навіть та ж сама Росія. Відмивання коштів з держбюджету іде на сотні мільйонів гривень.

Ми розуміємо, що подолати масові зловживання в Міністерстві охорони здоров'я при держзакупівлях можливо не косметичними змінами і не відкритими кримінальними провадженнями і не тими зміни, які відбуваються в псевдо-регіонах, від яких страждають не тільки прості люди, а й самі медичні працівники. Необхідні, дійсно, докорінні зміни всієї системи охорони здоров'я і саме в тій частині, яка стосується фінансування як медичних закладів, так і медицини в цілому. Так, може, варто зупинитися і повернутися до медицини лицем, а не грабувати власний народ? І тоді в лікарнях появиться достатньо ліків, і наші нарешті відчують, що таке безкоштовна медицина, яка гарантована всім нам 49 статтею Конституції. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для виступу запрошується народний депутат Петренко, фракція "Батьківщини".

 

12:54:38

ПЕТРЕНКО П.Д.

Павло Петренко, фракція "Батьківщина". Дійсно, мій колега Гелевей підняв правильну тему. Питання не в тому, щоб ми приймали якісь точкові зміни до законодавства і тішили себе надіями, що цим ми здешевимо вартість ліків чи зробимо наших українців життя краще, це не так. Питання в тому, що в системі охорони здоров'я немає чіткої політики і те, чим займається Міністерство охорони здоров'я, це антинародна політика, спрямована навпаки на відібрання здоров'я і життя у наших українців.

І питання дуже просте, дивіться, зараз мова йде про ліки, про те, що вони повинні бути дешевшими в аптеках.

Вдумайтеся, тільки близько чотирьох мільярдів гривень щороку – це ті ліки, які є фальсифікованими або контрафактними. І ці ліки вже ж таки потрапляють через "чорний ринок"  на аптечні прилавки. Крім того, дуже багато речей зараз стосуються того самого контролю за якістю ліків.

Зараз МОЗ замість того, щоб якимось чином вирішувати питання щодо програма щеплення, прийняв геніальну ініціативу: він хочу відмінити контроль якості вакцин. Вони навидь внесли такий проект постанови. Що це означає? Це означає, що життя сотень українських дітей ставиться під загрозу. Чому? Тому що виявляється,  що в Україну необхідно завезти  12 вакцин, які виробляються в Російській Федерації і які не можуть пройти контроль якості.

Третє. Питання по цінам. Це взагалі нонсенс, коли в Україні вартість імпортних препаратів вище, ніж в сусідніх країнах в рази. І що робить МОЗ? Замість того, щоб ввести нормальну систему референтного ціноутворення… от приклад навів колега Зубко, що зараз вели експеримент по гіпертонічним препаратам. Дійсно, гіпертонічні препарати раніше коштували там  5-7 гривень в сільських аптеках. У зв'язку з тим, що введений експеримент, їх просто немає в сільських аптеках, і бабусі повинні їхати в районні центри за пігулками від тиску. І таких прикладів є сотні і сотні.

І дуже просте питання: що треба зробити? Треба просто, напевно, змінити  тих людей, які відповідають за цю політику. Якщо ці люди не справляються, а це показано і тим, що  протягом  шести місяців Міністерство охорони здоров'я не надало жодної ініціативи щодо системної зміни політики в системі охорони здоров'я з приводу зниження цін на ліки, з приводу запровадження якості цих ліків, з приводу того, щоб ми боролися з фальсифікатом. Дуже просте питання. Якщо люди не знають і не вміють що робити, вони повинні піти.

Стосовно цього  законопроекту.  Питання дуже просте. Дійсно, положення, які були озвучені, що будуть дешевшими препарати, які виготовляються комунальними аптеками. Але, друзі, я боюся другого: якщо ми приймемо цей законопроект в цій редакції, ми дамо можливість той фальсифікат, який є на чотири мільярди, узаконити через відповідні паперові схеми, і він потрапить легально на  наші аптечні прилавки. Тому давайте  будемо пильними для того, щоб не допустити таких речей, тому що життя українців вартує дорожче будь-якого голосування і будь-яких забаганок чиновників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для виступу запрошується народний депутат Симоненко, фракція Компартії України.  

 

12:57:43

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні громадяни! Звертаючись сьогодні до вас і висловлюючи позицію нашої фракції відносно запропонованого проекту 2227, в першому читанні ми підтримаємо. Але, ще раз кажу, тільки у першому читанні.

Для того, щоб зрозуміти, що відбувається, хочу ще і ще раз сказати про нашу позицію, виходячи з того, як голосувала фракція за попередній закон - 2226. І заявляю: ніякого зменшення, зниження ціни не буде на ліки. І це всім давно зрозуміло. Бо аптеки – це приватна власність. А альтруїстів щось серед олігархів я ще не бачив. І коли вони заявляють, що вони будуть знижувати ціну, чекайте, що вона в кілька разів підскочить. Це обов'язково так буде.

А відносно цього проекту нам слід було б зважити на те, а що ця проблема складає у загальному обсязі реалізації продукції в кожній аптеці? Основне, це реалізація того, що завозити за страшними, великими цінами. Це є фактом.

Далі. Ми не розглядаємо проблему, яка пов'язана з кадрами. Що, ви не знаєте, що сьогодні при тому, що і випускаємо тисячу, півтори тисячі спеціалістів, лікарів, фармацевтів, але у нас сьогодні, так скажемо, менеджери і інші, хто сьогодні взагалі не знають, що таке ліки, займаються реалізацією.

Чому це відбувається? Тому, що під прикриттям аптек сьогодні вбивається молодь, бо продають різні препарати з наркотичною речовиною. І про це не треба забувати. І не треба брехати людям сьогодні, що ви будете знижувати ціни.

Далі. Можливість сьогодні виготовлення цих препаратів з наркотичною речовиною, це справді загроза. Бо практично сьогодні 95 процентів людей, які вживають наркотики, це у віці до 30 років. У нас знищується сьогодні майбутнє України. Знищується тим, що сьогодні окремі тільки набивають кишені.

Ще раз хочу наголосити на позиції нашої фракції комуністичної. Терміново медичну галузь треба повернути під державний контроль і терміново, негайно зупинити так звану медичну реформу. Досить знущатися над народом України!

По-друге, терміново взяти під контроль роботу тих самих аптек. Я вже казав в попередньому виступі, що це повинні бути комунальні і державні аптеки. І щоб контроль справді був держави. І держава гарантує конституційну норму - право на життя і захист охорони здоров'я, мається на увазі - надання послуг.

Тому я ще раз наголошую, в першому читанні фракція проголосує на підтримку, але, якщо не будуть вжиті конкретні заходи щодо наведення порядку в цілому в цій галузі, а головне – це, справді, повернути аптеки народу і під контроль держави. Тоді буде якийсь результат. А все це тільки розмови певної частини олігархів, які намагаються кілька десятків мільярдів гривень поставити під контроль і перекласти собі в кишеню.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Для виступу запрошується народний депутат України Розенко Павло, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Передає слово народному депутату Капліну.

 

13:01:00

КАПЛІН С.М.

Народний депутат України Каплін, Полтавська область, місто Полтава, 144 виборчий округ.

Коли уряд на чолі з Миколою Азаровим, який прийшов до влади, зокрема, за допомогою попереднього виступаючого, приймав рішення, яким чином налагодити роботу уряду, вони вибрали рішення, прийняли рішення не збільшувати валовий національний продукт, а просто зменшити кількість українського населення. Зокрема, через той геноцид, який сьогодні влаштовується Міністерством охорони здоров'я і безпосередньо Миколою Азаровим.

Саме тому в Україні в останні роки  не здійснюється ні виконання державних програм в галузі охорони здоров'я, саме тому в Україні  завозяться ліки за завищеними цінами, саме тому процвітає контрабанда в Україні, і ми прекрасно знаємо, хто сьогодні контролює українську митницю і разом у мафіозному зговорі з Міністерством охорони здоров'я завозить сюди неякісні ліки, якими труяться українські пенсіонери і наші діти.

Саме тому в Україні  нерівномірно розподіляються вакцини в різних регіонах. І через те ми маємо приклади спалаху епідемій на території України. Саме тому за останній 2012 рік ми фактично вбили 104 лікувальних заклади, викинули на вулицю 7 тисяч українських лікарів і близько 18 тисяч медичного персоналу.

Саме тому в 2009 році ми мали 230 тисяч вилученого фальсифікату, упаковок фальсифікату, а вже в 2013 році ми маємо в десятки разів більше, а точніше 4 мільйони упаковок. 4 мільйони прецедентів, коли ваша дитина, ваші рідні можуть стати заручниками злочинного наміру просто знищити український народ. Скоротити її кількість і таким чином зменшити витрати на соціальні програми.

Ми повинні сьогодні подумати не над таким законопроектом, який би мав пройти технічно. Ми підтримуємо цей законопроект. Сьогодні потрібно відкрити дуже системну серйозну дискусію над тим, що політика в галузі охорони здоров'я – це приклад замаху уряду на життя простих українців.

І я б хотів звернутися сьогодні до Міністерства охорони здоров'я і до прем'єра Азарова, аби вони припинили маніпуляції на житті простих громадян, простих пенсіонерів. Коли вони виписують їм знижки, а пенсіонери приходять у так звані комунальні аптеки і порівнюють ціну на ліки і бачать, що там ціни вищі ніж у комерційних аптеках.

Припиніть дурити пенсіонерів. Вони вам дороги построїли, заводи. Вони вам на свої податки купили ті крісла, в яких ви сидите. Вони вам платять заробітну платню, а ви вбиваєте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Семенюк, фракція Партії регіонів.

 

13:04:19

СЕМЕНЮК А.О.

Шановний Ігор Григорович, шановні депутати, у запропонованій проектом новій редакції підпункту 27 пункту 1 статті 197 Податкового кодексу України пропонується звільнити від оподаткування податком на додану вартість не тільки операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, у тому числі аптечними закладами, а також виробів медичного призначення за переліком затвердженим Кабінетом Міністрів України, а й операцій з постачання лікарських засобів, що виготовляються аптечними закладами за  рецептами лікарів та замовленнями лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин.

У "Пояснювальній записці" до законопроекту зазначається, що його прийняття дозволить встановити єдиний порядок надання податкових пільг щодо операцій з постачання лікарських засобів, які виготовляються як промисловістю, так і аптеками. а також створити сприятливі умови для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я  та громадян доступними лікарськими засобами.

Водночас слід зазначити, що згідно з пунктом 3 статті 116 Конституції України Кабінет Міністрів  України забезпечує проведення фінансової цінової політики, інвестиційної та податкової політики, то для прийняття вище виваженого рішення  щодо внесення законопроекту слід отримати відповідний експертний висновок уряду.

Тому фракція "Регіонів" пропонує підтримувати даний законопроект лише в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виступи від фракцій завершено. Прошу народних депутатів записатися на виступи.

Народний депутат Кириленко, фракція "Батьківщина".

 

13:06:36

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!" Ну, людям, звичайно, дуже важлива аптечна справа. Особливо враховуючи те, що будь-яке опитування дивимося - і пенсіонер за всіма дослідженнями витрачає тільки на дві справи свої кошти: на хліб і овочі (в основному - картоплю) і на ліки, які страшенно дорогі і все більше і більше неякісні.

Але ж пенсіонери повинні, і взагалі всі виборці також, знати і чому так довго це питання тут сьогодні розглядається. Тому що наступним питанням стоїть чотири законопроекти про скасування анти пенсіонерської пенсійної реформи. І от, Партія регіонів тут грає  вар'ята, як кажу в Галичині, робить все для того, щоб обговорювати інші питання - тільки не перейти до абсолютно провальної для них і для пенсіонерів пенсійної реформи. Тому що пенсійний вік збільшили, а дефіцит бюджету Пенсійного фонду ще збільшується, реальна вага пенсії зменшується, купити на ці пенсії нічого не можливо. Скажіть, ну як влада сама буде це обговорювати? Тоді давайте не дурити один одного і не дурити людей: не потрібні ці ніякі дні опозиції, тому що де-факто їх не відбувається, як і "годин запитань до Уряду". День опозиції – пройде 2 регіональних закони, жодне дійсно важливе для опозиції питання не пройде, тому що тут всі бавляться в ігри, регіонали, і роблять все, щоб пенсійне питання не проходило. В п’ятницю буде "день Уряду". Прийдуть члени Кабінету Міністрів, зачитають заготовлені запитання і прочитають заготовлені відповіді. Скажіть, нащо тоді такі "години Уряду", як і дні опозиції? Все це профанація, яка тільки відбирає бюджетні кошти. Треба прямо щоб влада сказала: хоч пенсійна реформа невдала, хоч вона вдарила по простому пенсіонеру, хоч ні Тігіпко, ні будь-хто інший не виконав обіцянок своїх, що пенсії депутата, міністра, прокурора, взагалі чиновника будуть такі, яку простої людини – все одно ми, регіонали, як влада, це питання на розгляд парламенту українського виносити не будемо, бо воно нам не вигідне. Тому ми будемо обговорювати, як сьогодні, годину Туреччину, 3 години аптеки, а потім лишиться тут півгодинки зараз і швидко Партія регіонів прокинеться, проголосує скорочену процедуру, щоб оцей Закон, внесений опозицією, про номенклатурні пенсії швиденько розглянути і не ухвалити. Щоб і надалі одні отримували  гігантські пенсії – 80-90 відсотків від заробітної плати, а 90 відсотків усіх пенсіонерів трудових отримували копійки, які  ці копійки несуть в аптеки, на яких наживаються олігархи, за які, ці копійки, купуються неякісні ліки. І ми тут робимо вигляд, що ми всі ці питання вирішуємо. Ганьба такій владі! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ірина Спіріна, фракція Компартії України.

 

13:10:00

СПІРІНА І.Д.

Хочу обратить внимание выступающих и всю Верховную Раду, депутатов, на предыдущий законопроект – 2226. Отмена аккредитации никоим образом не влечет за собой снижение цен. Это очень актуально и важно.

Следующее: аптека не может быть сегодня магазином, там  нельзя как на продукт, поднять или снизить  цену. Это очень серьезно, и на это тоже  нужно обратить внимание.

Что касательно сегодняшнего   рассматриваемого законопроекта - 2227. Да, в первом чтении как сказал Петр Николаевич,  мы его поддержим, но при условии того, что  действительно  будет удешевляться стоимость лекарств, которые готовят в аптеках и – второе - будет стимуляция для малозащищённых  слоев населения и они реально будут получать достойную помощь от аптек.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Левченко,  фракція Компартії  України.

 

13:11:21

ЛЕВЧЕНКО О.В.

Ольга Левченко, фракция Компартии Украины, город-герой Киев. Мы говорим сегодня о доступных лекарствах – это очень важный вопрос.   Приведу пример по Киеву.

Киевский  городской центр крови. В составе  этого центра долгие годы было производство препаратов на основе крови,  на основе плазмы, в этом году  производство закрыли. Неофициальная версия: "из-за нехватки бюджетных средств", так как лекарства поставлялись в  больницы города Киева бесплатно.  Закрыть легко, вот  построить - руки не доходят.

Уже несколько лет, еще со времен Черновецкого, стоит недостроенное здание на улице Зоологической, 3. Я как депутат неоднократно   обращалась и к Попову Александру Павловичу, и к Премьер-министру Николаю Азарову, но в ответ одни отписки и обещания.  Частично в киевском бюджете средства были запланированы, но они до сих пор не освоены, "а воз  и ныне там".

Киевский городской центр крови продолжает находиться  в неотремонтированном помещении. Заготовленная плазма -  это четыре тонны, - уже начинает уходить по смешным ценам на коммерческие предприятия. Так подумайте, по каким ценам лекарства попадут к киевлянам? Киев – столица, здесь проживает десятая часть украинцев. Это просто позор, что у нас Центр крови в таком плачевном состоянии. Нормальное функционирование и городского Центра крови, и производство лекарств на основе крови – это жизненно необходимо. На данный момент уничтожено производство альбумина, иммуноглобулина. Коллектив производства выброшен на биржу труда, страдают, прежде всего, киевляне, а олигархи продолжают наживаться на бедах людей.

Я еще раз лично обращаюсь к Николаю Яновичу Азарову: обратите внимание на столицу, решите вопрос с киевским Центром крови и возобновите производство препаратов на основе крови в столице. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Канівець, позафракційний.

 

13:13:46

КАНІВЕЦЬ О.Л.

Олег Канівець, 126 виборчий округ,  Стрийщина – Жидачівщина.

Прошу передати слово Василю Пазинюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон Пазиняка.

 

13:13:56

ПАЗИНЯК В.С.

Шановні колеги депутати, хочу аргументувати, чому потрібно підтримати цей законопроект. Безумовно, погоджуюсь з тим, що він точково тільки допоможе вирішити це питання, але його потрібно вирішувати. Тому що на сьогоднішній день з 21 тисячі аптек, які є в Україні, лише 440 - це менше трьох відсотків - можна назвати, власне, аптеками. Тому що аптеки колись, коли ще вони не були знищеними, в кожній аптеці фармацевт говорив з лікарем однією мовою - мовою рецептів, в кожній аптеці виготовлялися ліки. На сьогоднішній день лише в 440 аптеках залишилися справжні фармацевти, а інші аптеки перетворилися в магазини по продажу ліків.

І коли сьогодні йде реклама на телебаченні, коли сьогодні йде реклама всюди реклама ліків, то це веде до збільшення кількості реалізації готових лікарських форм і до збільшення смертності.

І на сьогоднішній день ми повинні підтримати тих 440 аптек, які мають ще рецептурні відділи. Вони є нерентабельні тому що, щоб аптека мала рецептурний відділ. потрібно, щоб площа її була більше 100 метрів квадратних, є особливі вимоги від санстанції.  І ми мусимо їх підтримати, якщо ми не хочемо, щоб вони зникли взагалі як аптеки - і ми будемо мати тільки магазини по продажу  ліків, і горілки - так, як мені підказують мої колеги.

Тому маємо їх підтримати, бо в цих аптеках виготовляються дешеві ліки: каплі очні, виготовляються ліки від вірусних захворювань, мазі – це те,  що в декілька разів є дешевше, ніж готові лікарські форми. Якщо, наприклад, якісь каплі коштують п’ять гривень, то готова лікарська форма коштує 30-40 гривень. Безумовно, що пенсіонери, інваліди вони хочуть обслуговуватись в тих аптеках, де є рецептурні відділи, де вони можуть дешевше купити необхідні медикаменти.

Дякую. І прошу підтримати цей законопроект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Кучерук, фракція "Батьківщина".

 

13:16:12

КУЧЕРУК М.Г.

Шановні колеги! Я хочу сьогодні повернутися трошки в історію. Як ви пам’ятаєте, уряд Юлії Тимошенко був прийняв Постанову і ввів тільки 50-процентну надбавку на лікарські засоби, які повинні продаватись у наших аптечних закладах. Ви пам’ятаєте, що тоді було? Ющенко накладає вето, всі почали кричати, що у нас все, ліки пропадуть, у нас нічого не буде, у нас буде колапс? Не пропали, але і не вдалося зробити.

Тому, замість того щоб приймати оці закони, які ви сьогодні приймаєте, треба чітко і зрозуміло сказати людям, що в Україні ліки повинні коштувати не дорожче,  як в сусідніх країнах. Цього хтось не розуміє в цьому залі? Мабуть, що не розуміє, тому що наші лікарські засоби самі дорогі в світі, і наші пенсіонери, які отримують тисячу гривень,  всього тисячу гривень, вони  80 відсотків бюджету свого тратять на лікарські засоби.

Тому скажіть, будь ласка, де відповідальність  українського парламенту? Де закони, які будуть понижувати вартість лікарських засобів?

Ми  говоримо, що сьогодні  зараз цей закон, який приймаємо, треба звільнити від ПДВ. Добре, ми будемо підтримувати і ми звільнимо. Але скажіть, де сьогодні, коли розглядаються два  законопроекти, позиція Міністерства охорони здоров'я? Чому вони не запрошені сьогодні в парламент? І ми не чуємо, що вони нам по цьому скажуть.

Але, ви знаєте, я ще скажу одну засторогу. Сьогодні, коли ми говоримо про  виробництво в аптеках, і ми  знаємо, що  тільки 400 аптек в Україні має можливість  виробляти ліки. Чи є там всі ті  умови для того, щоб зробити якісні ліки? Тому що будь-яка аптека - ми всі знаємо з історії - це була фабрика по виробництву ліків за рецептом лікаря. От це настояний аптечний заклад.

Тому, коли ми сьогодні будемо  позбавляти акредитації, то я вам скажу, що  я підтримую: магазини не повинні бути акредитовані. А ось аптеки, які виготовляють ліки, вони повинні бути під контролем.

І на завершення я сьогодні хотів би сказати. Ці закони, які ми приймаємо, вони не призведуть до зниження ціни, вони призведуть до того…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

Народний депутат Цибенко, фракція Компартії України.

 

13:19:46

ЦИБЕНКО П.С.

Фракція комуністів, Петро Цибенко, голова Ради Організації ветеранів України. Шановні колеги, шановні громадяни України, ми сьогодні розглядаємо надзвичайно актуальне питання, не просто важливе питання, а життєво важливе питання.

Я не випадково сказав про те, що я сьогодні маю честь очолювати організацію ветеранів України, бо для ветеранства, для пенсіонерів, для інвалідів питання якості ліків, питання доступності ліків, питання своєчасної медичної допомоги, це, справді, питання, без перебільшення, питання життя і смерті. І тому не випадково мої попередники, керівники організації ветеранів України попередні свого часу ініціювали створення мережі ветеранських аптек, які давали можливість ветерану отримати медичний препарат, отримати ліки за більш дешевою ціною.

Але, на превеликий жаль, останнім часом після того, як аптечна сфера, як ця сфера діяльності перетворилась у сферу бізнесу, причому, надзвичайно високодоходного, вони, практично, по всій території України знищені. І тому ми маємо все-таки підтримати, принаймні, у першому читанні цей документ, оскільки над ним треба попрацювати ще досить-досить серйозно.

Але я хочу сказати і про іншу позицію фракції Компартії України. Ми, справді, стоїмо  сьогодні і стратегічно наполягаємо на скасуванні так званої ганебної "медичної реформи", бо те, що робиться сьогодні в галузі медицини, це ніяка не реформа. Це як мінімум, це "антиреформа" з усіма наслідками, які з цього випливають.

Я сьогодні з цієї трибуни хочу подякувати фракції Компартії України за те, що завдяки сприяння фракції у квітні місяці цього року відбулося спільне засідання президії Організації ветеранів України і колегії Міністерства охорони здоров'я, на якому ми поставили питання дуже гостро доступності, якості медичної допомоги для представників старшого покоління.

Хочу сказати, що ми запросили представників, заступників губернаторів по гуманітарним питанням, запросили головних лікарів госпіталів, запросили медичну науку, і, справді, відбулося дуже ретельне принципове обговорення цієї, надзвичайно важливої, проблеми.

Отже, шановні колеги, цією проблемою треба займатися не періодично,   не від законопроекту до законопроекту, а системно. задля того щоб громадяни України мали нормальну можливість захистити своє здоров'я. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Петро Степанович, сідайте.

Обговорення завершене. Заключне слово. Доповідач має бажання? Шипко Андрій Федорович.

 

13:22:55

ШИПКО А.Ф.

Шановні колеги, шановні виборці! Я дякую за підтримку і за таку гарну дискусію, яку ми всі отримали сьогодні. І ви, шановні виборці, все це бачите на явні очі. Я хочу до вас звернутися, що чуда не відбудеться: завтра ліки не стануть дешевше. Але от такі законопроекти, які ми сьогодні з вами разом, спільно проголосували, як 2226, 2227, - це ті маленькі кроки, які призведуть до якісних і дешевих ліків в нашій державі і до прозорої системи на фармацевтичному ринку, як це прийнято у всіх світових державах. Дякую за увагу і прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ващук Катерина Тимофіївна, маєте бажання, заключне слово? Не маєте.

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2227) про внесення зміни до підпункту 197.1.27, пункту 197.1  статті 197 Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я та громадян доступними лікарськими засобами для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

13:24:30

За-256

Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 104, "Батьківщина" – 42, "УДАР Віталія Кличка" – 28, "Свобода" – 34, Компартія України – 30, позафракційні – 18.

На розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 1236) про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні).

Вноситься пропозиція щодо розгляду за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

13:25:21

За-135

Рішення не прийнято.

Доповідач – народний депутат України Розенко Павло  Валерійович. Будь ласка.

По фракціях включіть. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 67, "УДАР" Віталія Кличка"–19, "Свобода"–34, Компартія України –0, позафракційні –12. Доповідайте.

 

13:25:44

РОЗЕНКО П.В.

Шановні народні депутати! Я, перше, просив би головуючого зараз запросити всіх народних депутатів до сесійної зали, адже  сектори опозиції повністю заповнені, депутати присутні, а, на жаль, представництво Партії регіонів на таких соціально важливих питаннях сьогодні фактично відсутні. Тому я просив би запросити народних депутатів.

А тепер щодо суті законопроекту і щодо мотивів, які спонукали фракцію "УДАР" внести зазначений законопроект щодо справедливості у пенсійному забезпеченні і запровадженні єдиних принципів нарахування пенсій. Безумовно, перший наш мотив – це виправити помилки  пенсійної реформи і дати шанс українцям на достойні пенсії.

Друге. Теза щодо єдиних принципів нарахування пенсій є  основним, так би мовити, пунктом перед  виборчою програмою "УДАР". "УДАР" обіцяв  виборцям вирішити питання справедливості у пенсійному забезпеченні, і ми виконуємо це. Тому ми закликаємо всі політичні сили так само не забувати своїх обіцянок, які ви всі давали  українським  громадянам, і  сьогодні всім  нам  зробити  крок щодо забезпечення  єдиних принципів нарахування  пенсій. Всі ви – і політичні партії, і мажоритарники – обіцяли своїм виборцям зробити пенсійну систему в Україні справедливою. А що робиться зараз?

Сьогодні середній розмір пенсій  в Україні для простих людей складає приблизно від 900 до 1200 гривень.  

Три мільйони українців сьогодні отримують пенсії менше 1 тисячі гривень. Вижити за ці кошти є сьогодні практично неможливим.

Разом з цим, у митників сьогодні пенсія складає 6,5 тисяч гривень, у суддів – 7,5 тисяч, у прокурорів – теж 7 тисяч гривень, у колишніх народних депутатів та чиновників вищого рівня пенсія досягає сьогодні біля 15 тисячі гривень!

Отже, розрив між пенсіями простих українців і чиновників сьогодні складає в 15 разів. Такий дисбаланс є абсолютно зрозумілим. Адже сьогодні пенсійне законодавство регулює біля 20 законів України. Таким чином, по суті, в нашій державі сьогодні існує 20 пенсійних систем.

І така громіздка і несправедлива система не має права на подальше існування. Адже не має права на існування система, в якій пенсія вчителя, пенсія лікаря, пенсія працівника культури, робітника звичайного, інженера рахується, як приблизно 45 відсотків від заробітної плати. А от у різноманітних чиновників пенсія складає від 80 до 90 відсотків заробітної плати.

Уряд нам постійно говорить про те, що чорнобильцям не можуть, приміром, платити належну їм пенсію згідно законів України, чорнобильських законів. Сьогодні пенсія чорнобильців складає біля 2,5-3 тисяч гривень. З іншого боку, уряд має сьогодні платити і має можливість платити зовсім не бідним категоріям чиновників пенсії по 8, 10, 15 тисяч гривень! То де ж справедливість, сьогодні питає наше суспільство?

Тому соціальна справедливість при призначенні пенсій – от, чого чекали люди від пенсійної реформи. І саме цієї соціальної справедливості ця пенсійна реформа людям не дала.

Ми чудово усвідомлюємо, що процес переходу до єдиних принципів нарахування пенсій є непростий. Але сьогодні ми повинні зробити перший крок. І цей перший крок ми повинні зробити з себе.

Сьогодні ми, фракція "УДАР", пропонує почати перехід на єдині принципи нарахування пенсій з пенсій народних депутатів України, з пенсій Президента  України, з пенсій членів Кабінету Міністрів  України та інших чиновників.

В нашому законопроекті пропонується переведення пенсійного забезпечення Президента  України, народних депутатів України та членів уряду на загальну систему пенсійного страхування. Ми пропонуємо нараховувати пенсію всім цим категоріям чиновників згідно єдиного Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Тобто таким же самим чином, як і 90 відсотків наших українських громадян.

Сьогодні Верховна Рада України може прийняти історичне і правильне рішення. І фракція "УДАР" звертається до всіх народних депутатів, незалежно  від їхньою фракційної приналежності, не реагувати на те, що цей закон внесений від опозиції, не дивитися на авторів цього законопроекту. Ми маємо прийняти сьогодні професійне рішення.

І тепер, закінчуючи свою доповідь, я хотів би звернутися, безумовно, в першу чергу, до представників Партії регіонів. Я розумію, чому ви не голосуєте за скасування пенсійної реформи, адже, на вашу думку, це з державного бюджету потребує додаткових коштів. Сьогодні ми пропонуємо вам рішення, які навпаки додає додатковий ресурс Пенсійному фонду України, який може бути використаний на підвищення пенсій простим українцям. Ми даємо шанс вам вийти із ситуації з тією ганебною пенсійною реформою, в яку ви самі себе загнали.

Я хотів, звичайно, звернутися до Сергія Леонідовича Тігіпка, але його зараз немає в залі, і хотів би нагадати, що при ухваленні пенсійної реформи  в тому числі він як міністр соціальної політики обіцяв всім нам, що на підвищенні пенсійного віку пенсійна реформа не зупиниться. І наступним етапом пенсійної реформи буде якраз питання скасування так би мовити оцієї несправедливої пенсійної системи для чиновників. Сьогодні настав час, шановні народні депутати від Партії регіонів, сьогодні настав час виконувати ті обіцянки, які ви обіцяли суспільству при проведенні пенсійної реформи.

Сьогодні ми повинні проголосувати за цей законопроект, адже ви самі розумієте і ви бачите, що напруга в суспільстві навколо пенсійних тем сьогодні наростає. І з іншого боку уряд сьогодні не дає нам жодної відповіді, як буде далі розвиватися пенсійна система. Рік вже призначений новий міністр соціальної політики – Наталія Королевська. Що вона нам за рік запропонувала в пенсійній системі зробити? Нічого. Нуль. Нам не можна сьогодні…

І сьогодні у нас є єдина можливість взяти на себе відповідальність і таким чином примусити уряд думати про пенсіонерів, думати про майбутнє пенсійної системи. І тому я всіх вас закликаю сьогодні підтримати ініціативу партії "УДАР" і встановити єдині принципи нарахування пенсій, і навести порядок і справедливість в пенсійній системі України. Дякую за увагу (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів записатися на запитання. Народний депутат Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

13:34:17

КАПЛІН С.М.

Народний депутат Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка", місто Полтава, 144 виборчий округ. Шановний колего, скажіть, будь ласка, свою позицію щодо того, як депутати попередніх скликань, які 20 років, окремі з них і по 20 років засідали тут у парламенті, довели до ручки країну. Зараз, тим не менше, отримують пенсію, маніпулюючи тим пенсійним законом, який сьогодні так охороняє більшість.

Чи не вважаєте ви, що це певна змова проти простих людей, які серйозно потерпають від того, що існує така соціальна нерівність. З  одного боку, вчитель, який весь час вчив, в  тому числі дітей цих депутатів, рахує копійки. У селі жінка в 60 років повинна тримати два корови, щоб прожити з чоловіком. Так само важко живуть бабусі, які повинні на парапетах яблука продавати. А депутати, такі як, наприклад, Вітренко – борець за…

 

РОЗЕНКО П.В. Дякую, пане Сергію, за запитання.

Я хочу сказати, що насправді, якщо взяти от окремо пенсійну систему, яка у нас сьогодні є, то, безумовно, можна сказати, що прогресивна нотка в цій пенсійній системі є. Але чомусь ця прогресивна нотка стосується лише простих людей.

Адже у нас існує знов-таки, ще раз повторюю, 20 законів України, які сьогодні фактично цю пенсійну систему єдину, фактично вона розгромлена. І ми не можемо, справді, пояснити людини, чому вчитель отримує пенсію 45 відсотків від заробітної плати, а народний депутат України - 90 відсотків від заробітної плати.

Треба чітко сьогодні розуміти, шановні народні депутати від Партії регіонів,  не можуть люди сьогодні в селі десятки років чекати справедливості, десятки років чекати від держави того, що вона їм хоча би на 10 гривень, але підвищить сьогодні пенсійні виплати.

Тому я ще раз закликаю до вашої свідомості. Цей крок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Бідьовка, фракція Компартії України.

 

13:36:44

БІДЬОВКА В.А.

Прошу передати слово Олександру Зубчевському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон народного депутата Зубчевського.

 

13:36:52

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Зубчевский, фракция коммунистов. Скажите, пожалуйста, вот я внимательно смотрю на ряды вашей фракции - и вижу, что практически значительная часть депутатов вашей фракции отсутствует.

Посмотрите на фракцию коммунистов: мы в полном составе готовы голосовать за ваш законопроект. Так скажите, пожалуйста, если вы сегодня не обеспечиваете явку своих собственных депутатов, каким образом будет позитивное голосование за тот законопроект, который вы предлагаете. Скажите также откровенно, что предыдущие законопроекты об отмене пенсионной реформы провалились из-за того, что якобы была недисциплинированность ваших депутатов, а мы думаем, что специально они присутствовали на заседании тогда при рассмотрении этих законопроектов. Понесите, пожалуйста, ответственность за провал тех законопроектов по отмене пенсионной реформы, которые вносили как ваши представители фракций, так и фракции коммунистов (Шум у залі).

 

РОЗЕНКО П.В. Ви знаєте, я готовий зараз пану Зубчевському подарувати свої окуляри, щоб він уважно подивився на сектор партії "УДАР Віталія Кличка", який заповнений сьогодні фактично на 100 відсотків. Сьогодні всі народні депутати України фракції "УДАР" присутні в сесійній залі. Є декілька людей, які знаходяться в лікарні. Ми сьогодні забезпечимо майже повноцінне голосування за свій законопроект, за свою ініціативу. А ви, будь ласка, поговоріть зі своїми союзничками із Партії регіонів, з якими ви голосуєте корупційні, антинародні законопроекти, щоб вони привели своїх депутатів, а не ховалися там десь за кутками з небажанням голосувати за пенсійну реформу. Тому, я ж кажу, коли щось здається, то хреститися кажуть, як то кажуть, у нас в народі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, будь ласка.

Для співдоповіді запрошується голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Сушкевич Валерій Михайлович.

 

13:39:01

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую. Шановні колеги, Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо дотримання соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні. Члени комітету розглянули дуже важно цей законопроект, оскільки він, дійсно, орієнтований на дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні, якого сьогодні, на жаль, поки що немає. Я хотів би кілька статистичних даних, які сьогодні розглядались в комітеті, навести народним депутатам.

Шановні колеги, хочу сказати, що 2,4 мільйони пенсіонерів -  18 відсотків  пенсіонерів сьогодні виживають, або не виживають, на 1 тисячу гривень.

Знаєте, я був тільки що як  голова комітету  на депутатському прийомі, і прийшли економісти вищої кваліфікації, жіночка похилого віку. Коли вона мені сказала, що вона отримує пенсію 110 гривень і як вона виживає, і запитала просто: чому існують спеціальні закони для вищих  урядовців, для міністрів, для Прем'єр-міністра  України, для Президента  України, чому існують спеціальні закони для народних депутатів, - мені складно було відповісти  з  точки зору нашої законодавчої роботи в цьому напрямку.

Я хочу сказати ще іншу цифру: 56 відсотків пенсіонерів  отримують пенсію в 1200 гривень, на яку також  неможливо сьогодні вижити людині. Загалом як до пенсійної так званої реформи, так і після неї, понад 10 мільйонів  людей отримують пенсії на рівні 1471 гривні, тобто на рівні  середньої пенсії. Це мізер, це жалюгідні виплати, це не пенсія - це пенсійні виплати, на  які 10 мільйонів пенсіонерів, а взагалі це 73 відсотки  пенсіонерів, виживають  після пенсійної, так званої пенсійної реформи.

Тому, безумовно, комітет, розглядаючи цей законопроект,  з розумінням поставився до законодавчих  норм, які визначені  в цьому законопроекті. Цим законопроектом пропонуються зміни до Закону  України "Про статус народного депутата   України", до Закону  України "Про Кабінет Міністрів України", якими встановлюється, що пенсійне забезпечення народних депутатів та колишніх членів Кабінету Міністрів здійснюється  на загальних підставах у порядку, визначеному  Законом  України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Крім цього, народний депутат Розенко   в цьому законопроекті встановлює і пропонує змінами   до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"  передбачити  і віднести застрахованих  осіб, таких як Президент  України,  члени Кабінету Міністрів, народні депутати   України, ми з вами, шановні друзі,   встановити, що розмір їх пенсійних виплат визначається виключно Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" таким, як для всіх громадян України. І саме принцип соціальної справедливості був підтриманий всіма членами комітету, і цей законопроект підтриманий на засіданні комітету.

Я звертаю увагу, що Головне науково-експертне управління чомусь все-таки пропонує відхилити законопроект цей, я констатую  як ситуацію по розгляду цього законопроекту. Комітет з питань бюджету пропонує відправити її на доопрацювання. Але, повертаючись до думки членів комітету, хочу висловити свою особисту думку, що цей законопроект орієнтується на те, що вимагають наші з вами виборці, громадяни України, щоб закон, пенсійний закон, діяв для всіх однаково. І щоб принципи нарахування пенсій, недосконалі, часто несправедливі, але, були б однакові для всіх, і тоді вони може будуть змінені стовідсотково, як соціально справедливі. Дякую за увагу. Прошу підтримати законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів записатися на запитання.

Народний депутат Матвєєв фракція Компартії України.

 

13:43:48

МАТВЄЄВ В.Г.

Прошу передати слово колезі Сергію Гордієнко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка. Мікрофон Сергію Гордієнку.

 

13:43:54

ГОРДІЄНКО С.В.

Я дуже вдячний, спасибі, Валентин Григорович, за те, що ви передали запитання. В мене фактично до Сушкевича немає конкретного запитання. Але до нього і до попереднього доповідача Павла Розенка.

Саме минула влада підписала меморандум із Міжнародним валютним фондом,  а я вам нагадую, що попередній доповідач був тоді першим заступником Міністерства, саме, соціальної політики і ви ховали, і там вже були закладені якраз механізми пенсійної реформи, і підняття пенсійного віку. 2008 рік, ви приймали Закон про Державний бюджет України і тоді 112 законів, ви ліквідовували соціальні гарантії. І при останньому голосуванні повиходили із залу, коли попередній. То чи несете ви моральну і політичну відповідальність за те, що пенсійна реформа сьогодні в такому ганебному вигляді діє в Україні. Бо і ви до цього…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Валерій Михайлович, будь ласка.

 

13:45:01

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги! Стосовно вашого запитання. Ви знаєте, я особисто як голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на той час мав консультації з Прем'єром Тимошенко стосовно того, що торкається вимог Міжнародного валютного фонду. І можу вам сказати, за підсумками наради, на якій були присутні: Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Міністерство соціальної політики - я як голова комітету, особисто Прем'єр Тимошенко сказала про те, що сьогодні ми на цей варіант збільшення пенсійного віку не підемо. Це особисто я чув те, що було сказано.

І сьогодні можу також зазначити, що перший варіант осучаснення пенсій, яке сьогодні є однією з нагальних проблем, пов’язаних з тим, що пенсія наших громадян залежить не від стажу і заробітку, а залежить від часу призначення, також на той час розглядалось, і саме в той час, саме тоді вперше були прийняті рішення про осучаснення пенсій, які сьогодні треба продовжити, які, на жаль, не розглядаються…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Репліка буде в заключному слові, скажете обов’язково. Народний депутат Забзалюк, фракція "Батьківщина".

 

13:46:17

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Партія "Батьківщина", Юлії Тимошенко. Передаю слово колезі Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть мікрофон Павловського.

 

13:46:26

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Батьківщина". У мене питання до авторів і голови комітету. Якщо казати про принципи соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні, то не можна забувати такі категорії, як корумповані і продажні судді, прокурори, які за гроші хочуть відкриють справу, хочуть -закриють. То що, ми їм залишаємо по 7-10 тисяч гривень пенсії за те, що вони ламають долі людей? То я прошу додати до того переліку високопосадовців ще суддів і прокурорів.

А також давайте не забувати про таких, працюючих пенсіонерів, а у нас є два – це Азаров і Янукович, які, крім своїх величезних заробітних плат, отримують величезні пенсії. Тому треба, якщо вже казати про справедливість, щоб  всі туди потрапили, щоб була єдина формула нарахування пенсії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон увімкніть Сушкевичу Валерію Михайловичу.

 

13:47:28

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую за запитання колезі Павловському.

І хочу сказати, я як  голова комітету, сподіваючись, шановні колеги, сподіваючись, що цей законопроект буде  підтриманий парламентом, у другому читанні розглянемо всі пропозиції стосовно того, що торкається інших осіб, інших категорій урядовців, і привілейованих пенсіонерів стосовно рівних прав, пенсійних прав, стосовно того, щоб були загальні  принципи нарахуванням пенсій всім громадянам України. Я сподіваюся  все-таки на підтримку  цього законопроекту. У другому читанні ми  обов’язково розглянемо ці пропозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися на виступи від фракцій.

Народний депутат Павло Розенко,  фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

13:48:34

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко. Я вже використаю час для останнього слова, а прошу передати слово  Сергію Капліну.

 

13:48:55

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, Полтава, 144 виборчий округ, політична партія Віталія Кличка УДАР". Чи потрібні країні непопулярні реформи? Тим більше актуальним постає  це питання, коли ми на порозі Європейського Союзу. Саме через  непопулярні реформи ми зможемо вижити в Європі і ми зможемо, я переконаний, стати у Європі свого часу лідером.

І я мрію про те, щоб свого часу Президентом нового Євросоюзу став українець, а, ще краще,  "ударівець", але потрібно починати передусім з себе. Ми не маємо жодного морального права дискримінувати в соціальному аспекті пенсіонерів і тих, хто сьогодні представляє владу. Ми не повинні сьогодні робити так, аби люди дивилися на нас - і прикро спостерігали за тим, як ми дискримінуємо депутата і пенсіонера,  який   збудував цю країну для нас.

Як вирішити це питання? Де, власне, знайти гроші, аби подолати дефіцит … дефіцитний бюджет?

Це, передусім, витрати Президента. Хіба може бути так у цивілізованій країні, щоб обслуговування одного Президента на день коштувало 1 мільйон гривень, а обслуговування одного пенсіонера коштувало менше, ніж 30 гривень? Це не припустимо!

Хіба може бути так, щоб нещасна бабуся, яка у місті вимушена торгувати на парапеті яблуками, аби прожити, а разом з тим, депутати, які вже по 10 років як не депутати Верховної Ради  продовжували отримувати свої зарплатні? Причому, у минулих скликаннях були так званими "лідерами", які боролися за так звану "соціальну справедливість".

Хіба може бути так, щоб в бюджеті щороку передбачалося по 250-270 мільйонів гривень на будівництва нових дач для ДУСі – управління Президента України, а на перельоти Президента витрачалася сума вдвічі більша? А разом з тим, у селі жінка, якій 60 років разом із своїм чоловіком повинна тримати одну-дві-три корови, аби прогодувати себе?

Хіба це є справедливим, коли, як я вже зазначав, на перельоти Президента, на транспортування депутатів, на чартери для Прем'єр-міністра, міністрів, віце-прем'єрів витрачаються мільярдні кошти? Вдумайтеся, щороку за офіційним звітом Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ тільки на тендерах з бюджету країни крадеться 80 мільярдів гривень! Це якраз та сума, яка необхідна для того, аби стабілізувати сьогодні роботу Пенсійного фонду.

Отже, наша позиція чітка: починати треба виключно з себе. І "УДАР", як і анонсував у своїх передвиборчих програмах, буде боротися за права простих людей, пенсіонерів, за молодь, яка так само буде пенсіонерами свого часу і наведе порядок у пенсійному законодавстві. І ми таки приведемо до відповідальності тих, хто сьогодні влаштував…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів.

 

13:52:16

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я сьогодні порушу принципи. Я ніколи з цієї трибуни не виступав не по суті законопроекту. Але сьогодні... Допоможіть там чоловіку, бо йому погано. Але сьогодні, коли я цілий день слухаю тупі звинувачення Партії регіонів в тому, що ми не голосуємо за скорочену процедуру, я повинен сказати про те, що в політичних збоченців, яких багато в цьому залі, а це  вже стало нормою – з хворої голови на здорову. Ви скажіть, будь ласка, ви хоч раз нас підтримали, коли ми пропонували проголосувати скорочену процедуру за законопроекти, які, дійсно, цього потребують? Ви зловтішалися, які слюни текли радісні: це ж треба - більшість не набрала голосів! Колеги-депутати, ви всі – депутати, безвідповідальність має свою межу.

А тепер стосовно, я думаю, що це має... нинішній день має бути для нас і для вас хорошим уроком. Якщо розглядається питання про перейменування населеного пункту, ну, що ви не розумієте, що треба голосувати за скороченою процедурою?

 Тепер по суті запропонованого колегою законопроекту, отже, єдиний принцип нарахування пенсійних виплат. Хочу нагадати, особливо мажоритарники, ви цю тему знаєте, ви самі рахуєте ці пенсії. Єдиний принцип, в Україні п'ять видів пенсійних виплат: соціальна пенсія, пенсія по втраті годувальника, пенсія по ..... інвалідності, пенсія по вислузі літ і пенсія на основі Закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Який єдиний принцип?

Друге. Депутати-мажоритарники, в вашій прийомній так, як і в мене, ваші помічники відразу можуть порахувати розмір пенсії. Згідно нашого закону: стаж, страховий стаж, заробітна плата і, якщо є, особливі заслуги перед державою – нагороди, почесні звання і тому подібне. Скільки народних депутатів України сьогодні пенсіонери? Особливо це юноша с блестящими глазами, який там говорив про Азарова, та ви подивіться на свою фракцію, на ваших пенсіонерів, які поруч з вами сидять! Сьогодні в Україні 648 пенсіонерів-депутатів, колишніх депутатів на 13,5 мільйонів пенсіонерів. Це щось дасть? Я порахував, якщо навіть їх всіх ліквідувати, їхні виплати - а це зробити неможливо, бо всі вони десь працювали, - це буде 0,64 гривні на одного пенсіонера. Це варто балачки? Це піар, примітивна політична спекуляція.

І останнє. Розмір заробітної плати народного депутата України, як і  міністрів, дасть змогу зробити те, що ми з вами вже зробили – ми ж  себе обмежили  самі. Люди, опам'ятайтеся! Народний депутат України виходить на пенсію, не може отримати пенсію більше 10 мінімалок. Та це те саме, що ми зараз… Оце вам є той самий принцип. При зарплаті 15 тисяч поділіть пополам, додайте стаж і особливі заслуги. Про що ви говорите?! Ну про що ви говорите? Про  які принципи?

Я ще раз підкреслюю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Кілінкаров, фракція Компартії України.

 

13:55:39

КІЛІНКАРОВ С.П.

Уважаемые народные депутаты! (Шум у залі)Уважаемые радиослушатели! Я хочу вам напомнить маленькую предысторию того вопроса,  который мы сегодня с вами рассматриваем.

Депутаты Верховной Рады шестого созыва  по окончанию срока их каденции приняли решение по этой позорной пенсионной реформе. Кто голосовал за  это решение? За это решение голосовала фракция Партии регионов и военнопленные, которые представляли фракцию БЮТ, которая сегодня сидит в этом  же зале и инициирует  свои проекты законов по  данному вопросу.

Я хочу напомнить и то, что с момента  начала  работы сессии, наших пленарных заседаний уже нового созыва  парламента, кроме лидера фракции  коммунистов Петра Николаевича  Симоненка… я как член Погоджувальной рады, никто  этот вопрос не поднимал. И только благодаря усилиям нашей фракции этот вопрос мы актуализировали, и он стал сегодня в повестке дня. И фактически сегодня  мы должны были рассмотреть шесть законопроектов по  данному вопросу.

Если говорить о самой сути  законопроекта, то, безусловно, он… тот законопроект, который мы сейчас рассматриваем, он не решает вопрос о социальной справедливости, но он по крайней мере дает возможность сегодня депутатам признать, что все граждане Украины должны иметь равные права, в том числе в вопросах пенсионного обеспечения.

Фракция коммунистов приняла решение. Мы  готовы поддержать все 6 законопроектов, которые сегодня внесены в этот зал, и вся фракция до единого депутата мобилизована и сидит в этом зале.

Я хочу напомнить тем, кто сидит в красных китайских футболках. Это вы провалили голосование за пенсионную реформу! Это вы не дали 6 голосов для того, чтобы законопроект Петра Николаевича Симоненко был принят Верховной Радой!

Но, говоря об этом вопросе, я хотел бы посмотреть на него немножко шире. Для того чтобы обеспечить достойную пенсию, необходимо создавать новые рабочие места и в полном объеме платить реальную заработную плату.

Я вам напомню: 52 миллионный народ, советский народ Украины обеспечивало 24 миллиона работающих людей, получающих легальную и достойную заработную плату. Сегодня для обеспечения 13 миллионов граждан Украины мы должны обеспечить 11 миллионами работающих! Тех людей, которые не в полном объеме получают зарплату, а частично получают в конвертах.

Поэтому я обращаюсь к бобрам, которые в этом зале "пилят" бюджет. Научитесь платить налоги - и тогда мы сможем с вами восстановить справедливую пенсионную реформу и справедливо выплачивать людям пенсии! Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Спірідон Павлович.

Продовжую ранкове пленарне засідання Верховної Ради України на 15 хвилин.

Швайка, народний депутат, фракція "Свобода". Передає слово Леонову.

 

13:59:00

ЛЕОНОВ Е.В.

Шановні народні депутати! Едуард Леонов, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Крим, Севастополь. Це питання, питання цього законопроекту, коли воно обговорювалося в нашому профільному комітеті, звичайно, що викликало одразу схвалення.

Але, якщо говорити фахово, то треба розібратися, кому допоможе цей законопроект. Цей законопроект не допоможе, на жаль, тій жінці літній, яка шукає роботу для того, щоб тепер собі подовжити трудовий стаж для того, щоб нарешті отримати пенсію. Цей законопроект не допоможе моїй мамі пенсіонерці, у якої сьогодні день народження і яка все життя пропрацювала завучем, вчителькою української мови і літератури - і отримує тепер пенсію в тисячу гривень.

Цей законопроект не допоможе тим чоловікам, які помирають, не доживши до пенсії і не отримавши жодного дня спокійного життя пенсійного, яке йому гарантувала держава в Конституції. Цей законопроект не допоможе пенсіонерам. Цей законопроект допомагає тільки одному:  він допомагає відчуттю справедливості. Він в принципі так і називається "Про встановлення справедливого принципу нарахування пенсій". Тому що, як зараз говорили тут дуже розумні фахівці, пенсіонери, фахівці з пенсійної реформи тут, то вони казали, що нібито тільки 64 копійки буде кожному пенсіонеру в Україні, якщо поділити ті гроші тих людей, які отримують зараз незаслужено велику пенсію. Не отримають! Якщо вже такі фахівці, то ви повинні знати: в Пенсійному фонді немає грошей на виплату цих великих пенсій депутатам, міністрам, суддям, прокурорам і іншим. Всі ці гроші йдуть дотацією Пенсійному фонду з державного бюджету щороку. Бо в Пенсійному фонді є гроші тільки на ті мінімальні, мізерні пенсії. І того не вистачає, Пенсійний фонд постійно в кризі знаходиться.

Але нам повинно вистачити зараз совісті, бо зараз треба говорити не про цифри, а про совість, треба говорити про те, що ми говоримо про те, щоб себе, коханих, обділити зараз пенсією. Ця пенсія не піде на погашення заборгованості по пенсійним виплатам людям, які отримують мінімальну, я вже казав про це, тому що цих грошей немає в Пенсійному фонді. Йдеться лише про одне: ми повинні бути відповідальними, відповідальними не тільки перед своїми виборцями, а в першу чергу, перед собою самими. Ми з вами – народні обранці. І ми з вами повинні, зараз закликаю всіх повернутися до сесійної зали і проголосувати, як один, одноголосно, одностайно проголосувати зараз за те, щоб бути такими самими, як і інші громадяни України, а не окремою кастою, яка отримує великі пенсії, а інші такого не можуть.

Тому, шановні друзі, якщо ви хочете і залишатися шановними, то проголосуйте за цей законопроект, проголосуйте за себе, за свою совість і за свою гідність. "Свобода" буде підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Яворівський, фракція "Батьківщина".

 

14:02:14

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Троєщина. Товариство, на моєму місці так поступив би кожен справжній мужчина і передав слово чарівній жінці, найкращому міністрові соціалки за всі роки незалежності – Людмилі Денісовій.

 

14:02:38

ДЕНІСОВА Л.Л.

Дякую дуже, мій шановний колего. Шановні народні депутати, я хочу нагадати всім, що уряд Тимошенко в 2008, в 2009 роках вносив аналогічну пропозицію і в цьому залі ця пропозиція підтримана не була.

Ми теж намагалися зробити, щоб пенсійна система, пенсійне забезпечення було справедливим. Тільки там ще ми додавали цих суддів, прокурорів і інших високопосадовців.

Я теж хочу заявити со всей відповідальністю як міністр праці та соціальної політики в 2007-2010 роках, що ми ніякого меморандуму не підписували. І як не давили наш уряд, як не давили особисто нашого Прем'єр-міністра України, ми жодного меморандуму не підписали. Ми вік пенсійний жінкам не підвищили і 10 років пенсійного стажу, страхового стажу ні у кого не відбирали. Але ми пам'ятаємо і іншу історію. Ми пам'ятаємо, коли вночі 70 народних депутатів, на табло висвічувалося 226, прийняли це рішення про так звану пенсійну реформу.

І що відбулося? За одну ніч змінили долю всіх громадян України, відібрали пенсії у жінок, тому що в 55 років вони вже не можуть вийти на пенсію, таке право у них відібрали. Дали кожному по 10 років страхового стажу, а роботи ж немає! Вибачте, за 2 останніх роки збільшилося безробіття серед чоловіків і жінок на 4 - 6 відсотків. Що це означає? Що вони пішли заробляти? Але заробляти немає де.

Тому ми… а що вообще намагалася зробити влада? Вона намагалася цим пенсійним законом збільшити можливості, щоб Пенсійний фонд був недефіцитним. Добилася вона цього? Ні. Це мрія міністра соціальної політики, міністра і уряду Януковича і Азарова. Кожна третя гривня в 2012 році була взята в борг, щоб заплатити пенсії.

Тому ми обов'язково всією фракцією підтримуємо цей закон. Але ми будемо намагатися, щоб ці судді, які зараз, вибачте, я вам приведу тільки такий факт, що 30 тисяч пенсіонерів - така є соціальна категорія, яка отримує загалом 13 мільйонів в місяць, на рік, а тисячу суддів отримує 12 мільйонів на рік. Тобто ви розумієте, що це в 40 разів кожен отримує більшу пенсію.

Тому ми підтримуємо справедливість і за неї будемо боротися. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів записатися на виступи.

Народний депутат Момот, фракція Партії регіонів.

 

14:05:56

МОМОТ О.І.

Народний депутат Момот, Дніпропетровськ, Партія регіонів. Прошу передати слово Ярославу Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон народного депутата Ярослава Сухого.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Сухого немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лук'янову.

 

14:06:19

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановні громадяни України, шановні колеги народні депутати! Мені хотілося, щоб ви відповідально ставилися і до своїх повноважень, і до своїх обов'язків.

 Зараз ми чули тут від декількох посадовців в минулому, які працювали в соціальній галузі про те, які солодкі речі вони тут розповідали. Але ж ми добре пам'ятаємо, що пані Денісова, яка зараз виступала на цьому місці, виплачувала саму жалюгідну пенсію за всі часи, що більш гіршої ситуації в країні не було. Хіба ми забули, коли гривня скаконула до 10 гривень за долар, а пенсія була менше, ніж 500 гривень, 498 гривень? І це було не колись, за царя Панька, це було 3 роки тому. За 3 роки пенсію збільшили майже вдвічі. І ми розуміємо, що це мало, що потрібно робити ще більше. Але для цього потрібно, щоб працювала економіка, для цього потрібно приймати відповідальні закони. Ті закони, які забезпечують зростання реального сектору виробництва. Ті закони, які забезпечують конкурентоспроможність нашої держави, а не розповідати балачки, як, що колись було дуже добре. Хіба ви забули, що саме ви закликали людей: покладіть всі кошти в гривні на депозити? А дехто з депутатів, які присутні зараз в цьому залі в цей час скуповували ті дешеві долари, а після того їх за 2-3 дні, за тиждень гривня скаконула вдвічі. Хіба чи це забули чи ні? Чи потрібно прізвища називати? Тому не брешіть людям. Покайтесь і йдіть геть, якщо можете працювати. Можете – підтримуйте ті пропозиції, які надає конструктивна, відповідальна політична сила – те, що робить зараз Партія регіонів.

Ми розуміємо, що в ситуації світової кризи, забезпечити стабільність дуже важко. Але подивіться на європейські країни, подивіться на Францію, Італію, я не кажу навіть про Грецію і Ісландію, де палять машини, розбивають вітрини, розбивають банки. Ми забезпечуємо стабільність, вчасно виплачуємо пенсії, вчасно виплачуємо заробітні плати. Ми зберігаємо нашу державу. І всі ті, хто за те, щоб Україна була сильною, незалежною, вільною державою мусять підтримувати Партію регіонів. Дякую за увагу. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

14:09:13

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко. Ну, от попередній виступаючий каже: "Давайте підтримувати ініціативи Партії регіонів". А мені от цікаво. За 3 роки в пенсійній сфері які у вас були ініціативи? Підвищити пенсійний вік, підвищити страховий стаж? Оці ініціативи ви хочете, щоб підтримувала опозиція? Та ніколи цього не буде. Розумієте. Ви говорите про все, що завгодно, аби не обмежувати свої пенсії. Ми це вже чітко бачимо і чітко розуміємо. Тому що якщо говорити, знаєте, про результати вашої діяльності, то я вам просто не як політик, а як експерт  скажу: подивіться дані Держкомстату. За 3 роки перші  ваших "попєрєдніков"  пенсія була збільшена на 166 відсотків. Зараз за 3 ваші роки ви збільшили пенсії на 50 відсотків Та ваші "попєрєдніки" працювали в три рази   краще в пенсійній сфері, ніж ви!

 І оця вся брехня, що хтось там підписував з МВФ якісь угоди щодо підвищення пенсійного віку, так я вам скажу, що це брехня.  Вперше в договорі з Міжнародним  валютним фондом з'явилося питання підвищення пенсійного віку в 2010 році, і це підписав Азаров, і  Арбузов як голова Національного банку  України. Це ваша відповідальність, і давайте не будемо брехати. 

Тепер щодо наступного. Я уже хочу професійно подискутувати з  паном Сухим і трошки обмежитись від емоцій. От ви говорите про те,  що справа вирішена, пенсійна реформа така геніальна, що  ми зробили обмеження для пенсій всіх високопосадовців. А ви знаєте, колеги, що вже є  рішення Конституційного Суду і що вже є одна  категорія громадян в Україні, а це судді, для яких Конституційний Суд визнав таке обмеження пенсій неконституційним? І  вже у нас є одна категорія громадян, які можуть отримувати пенсію в 20, 30, 40 тисяч гривень. От, до чого довели ваші  неправові методи. Тому що єдиним механізмом для обмеження пенсій можуть бути єдині принципи нарахування пенсій, які ми сьогодні  й  пропонуємо.

Давайте не "виляти", давайте приймати політичні рішення. Обмежувати  пенсії сьогодні потрібно!    Ви кажете: "Що це дасть?". Так, начебто копійки, але  це дасть довіру до пенсійної системи. Чому сьогодні 4 мільйони українців не  хочуть платити внески в пенсійну систему? Бо вони питають: "Чому  я маю платити страхові внески - і отримувати пенсію 45 відсотків від своєї заробітної плати? А чиновник, який платить    такі ж самі пенсійні внески, отримує  90 відсотків від заробітної плати?" При такій пенсійній системі ніколи ми не легалізуємо працю і ніколи ми не отримаємо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Павло Валерійович.

Народний депутат Лук'янов, фракція Партії регіонів. Народний депутат Момот передав слово народному депутату Лук'янову спочатку. Зараз по запису йде народний депутат Лук'янов. Будь ласка.

 

14:12:33

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановний пан Розенко, ви працювали, ви особисто працювали першим заступником в Міністерстві соцполітики і ви мусите знати, ви не можете не знати, що саме Партія регіонів обмежила великі пенсії, що саме Партія регіонів взяла на себе не популярну відповідальність за те, що надвеликі пенсії, які виплачувались і вами, і тими, хто з вами працювали, що саме ми це зробили, якийсь против від чиновників, від посадовців не був. Це було рішення, яке підтримала Партія регіонів. Тому ваша промова або неправдива, або ви щось забули.

Я хотів би вас запитати, чого у вас не вистачає: совісті чи розуму? Дайте відповідь. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одна хвилина для репліки. Павло Розенко. І переходимо до голосування, тому що у нас відповідно до Регламенту завершується засідання. Будь ласка.

 

14:13:48

РОЗЕНКО П.В.

Я хочу сказати, не називаючи прізвище, одну невеличку правду. Коли уряд, в якому я працював, мав честь працювати, двічі вносив законопроект про обмеження пенсій, Партія регіонів за цей законопроект ні у 2008-у, ні у 2009 році не голосувала. Друге. Коли уряд своїм принциповим рішенням обмежив ці пенсії, народні депутати від фракції "Регіонів" звернулися до Конституційного Суду - і Конституційний Суд скасував це обмеження. Тому давайте не будемо брехати. Ми робили все, і ми в складну економічну ситуацію виплачували всі пенсії, і саме ми не підвищували  пенсійний вік. А ви прийшли до влади і перше, що ви зробили, ви ж не підняли пенсії - ви збільшили пенсійний вік.

Тому давайте зараз не переходити до емоцій, всі заспокоїмося і підтримаємо ініціативу партії "УДАР" щодо застосування єдиних принципів нарахування пенсій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Переходимо до прийняття рішення. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 1236): про внесення змін до деяких Законів України щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні, для прийняття за основу. Прошу народних депутатів України голосувати.

 

14:15:35

За-198

Рішення не прийнято.

По фракціям. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 77, "УДАР Віталія Кличка" – 35, ВО "Свобода" – 34, Компартія України – 31, позафракційні – 18.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра ми продовжимо роботу о 10 годині ранку. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку