ЗАСІДАННЯ ТРИНАДЦЯТЕ 

Сесійний зал Верховної Ради України

08 жовтня 2013 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

16:02:41

Зареєструвалося 363 народних депутати. Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Продовжуємо розгляд питань порядку денного. Розглядається проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про міліцію" щодо вдосконалення системи кадрового забезпечення органів внутрішніх справ.

Як розглядаємо? Скорочено. Я чую, що ви вносите пропозицію –скорочена процедура. Прошу народних депутатів голосувати. Прошу голосувати.

 

16:03:44

За-116

Проти – 35, утрималося – 3, не голосували 216.

Рішення не прийнято.

Увімкніть мікрофон народного депутата Мірошниченка.

 

16:04:08

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановний Володимир Васильович, справа в тому, що ми щойно зайшли до зали і не встигли вставити картки. Тому прошу вас поставити на голосування повернення до цього питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Включіть мікрофон депутату з Троєщини, народному депутату Яворівському.

 

16:04:38

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Васильович, я вам дякую за добру пам'ять. Ви її відточуєте, я щасливий.

Володимир Васильович, шановні колеги! Питання про підготовку, кадрову підготовку нашої міліції дуже і дуже важливе. Ви знаєте, що відбувається сьогодні в країні. Ви подивіться скільки якихось порушень, пов’язаних з міліцією, саме кадрових. Врадіївський суд зараз відбувається в Миколаєві. Одне за одним.

Давайте, Володимир Васильович, не треба педалювати зараз це питання. Не пройшло –  давайте по повній програмі обговоримо це питання. Є про що поговорити. Це державне питання, це дуже важливо. І давайте зараз не натягувати і повертатися. Повна програма цьому питанню дуже і дуже пасує, тому що воно важливе сьогодні для української держави. Давайте обговоримо його, справді, по повній програмі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я думаю, шановні народні депутати, давайте прислухаємося до пропозиції народного депутата Яворівського і починаємо працювати.

Доповідає перший заступник міністра внутрішніх справ Віктор Борисович Дубовик. Прошу.

 

ДУБОВИК В.Б.  

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати!  На ваш розгляд пропонується проект Закону України про внесення змін до статті 18 Закону України "Про міліцію".

Зазначеним законопроектом передбачено, що курсанти вищих навчальних закладів МВС та особи, звільнені зі служби протягом трьох років після закінчення вищого навчального закладу МВС з будь-яких підстав, крім звільнення за станом здоров'я або через скорочення штатів, зобов’язані компенсувати витрати держбюджету, пов’язані з їх утриманням у цих навчальних закладах.

Прийняття акту не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України та сприятиме вирішенню питань щодо кадрового забезпечення  органів внутрішніх справ, а також підвищенню ефективності використання бюджетних коштів на утримання фахівців у  вищих навчальних закладах у системі МВС.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є питання у депутатів? Немає. Не бачу.

Є питання. Прошу записатися народних депутатів.

 Я прошу,  фракція Партії регіонів, народний депутат Журавський.

 

16:07:38

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний колего, я вас хочу привітати з Днем юриста і за одно задати вам одне запитання.

Ось я взяв довідку. За останні три роки з навчальних закладів МВС з різних причин було звільнено 186 осіб. З них лише 19 через хворобу. І  571 працівник міліції звільнився з  органів внутрішніх справ протягом  трьох років після закінчення навчального закладу. Але ж ви розумієте, що на них  були витрачені немаленькі кошти з державного бюджету. Це фактично ми використали не за призначенням  ці державні кошти.

Я хотів би почути вашу відповідь на  моє запитання.

 

ДУБОВИК В.Б.  Шановний народний депутате, от  якраз цими змінами до статті 18 ми і передбачаємо, що ті, хто  звільнився з органів внутрішніх справ впродовж трьох років, або курсанти, які навчалися, а потім звільнилися, щоб вони компенсували ці затрати в держбюджет за їх навчання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Попеску. Прошу.

 

16:08:52

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів.  Вельмишановний доповідачу, дійсно, те, що ви пропонуєте, з одного боку, буде  дисциплінувати людей, які після закінчення відповідного спеціалізованого учбового закладу працювати на державу, але, з іншого боку, вирішить питання щодо бюджетного фінансування. Тому що інколи навіть ідуть, як у військових училищах, як і в іншому місці,  зразу після закінченя,  і немає того усвідомлення, того вибору, який вони роблять. Таким чином, певна кількість людей буде думати перед тим, як поступати до цих  навчальних  закладів.

Але у мене є конкретне питання: за вашими розрахунками скільки людей у рік можуть відмовитися від навчання у цих закладах, якщо буде  прийнятий цей законопроект і яка сума буде зекономлена у Державному бюджеті? Дякую.

 

ДУБОВИК В.Б.  Дякую за запитання, шановний народний депутат. Ми підрахували, що у нас у середньому звільняється більше, ніж 500 випускників, які тільки  закінчили навчання у наших вищих учбових закладах. І якщо у нас  в середньому затратна частина на підготовку від  15 до 20 тисяч гривень на одного курсанта, то ми тільки за рахунок цього  майже 25 мільйонів гривень можемо компенсувати державі.

Але, я вважаю, ви правильно сказали перед цим, що цей захід, які ми зараз пропонуємо зміни, вони такі, хто прийде тільки навчитися, а потім уйти, вони цих будуть стримувати і менше буде таких людей. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Останнє запитання, фракція "Батьківщина", народний депутат Вознюк.

 

16:10:33

ВОЗНЮК Ю.В.

Прошу передати слово Володимиру Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передали Володимиру Яворівському.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Шановний доповідачу! Сьогодні Врадіївка, фактично, на вустах майже у кожного українця. Я якось після цієї трагедії, яка там сталася, я сів у машину, поїхав, мені стало цікаво, як живе малесеньке це містечко у Миколаївській області, що там відбувається. Звичайно, мене найбільше цікавило, як буде проведена переатестація, адже навіть Азаров десь говорив про те, що потрібно взагалі розформувати цей районний відділ.

Там відбулася атестація. Вона відбулася так, як мені це люди розповідали, прямо там, у райвідділі цьому, що приїхали десь там з Миколаєва, з Києва кілька генералів, зачинилися за закритими дверима і провели переатестацію. Там десь 64 посади міліціонерів. І, фактично, після всього, коли люди говорять про те, що вони писали безліч заяв і таке інше, одного міліціонера тільки по-справжньому позбавили, скажімо, цього місця. Що це переатестація? Чи  ви думаєте її проводити і надалі так само?

 

ДУБОВИК В.Б. Дякую. Шановний народний депутате,  я також був у Врадієвці, приймав громадян, ми спілкувалися з громадянами. Там на атестації були присутні у тому числі і представники громадськості, і ми давали оцінку кожному співробітнику. По результатах атестації 21 співробітник, вони лишилися  своїх посад і були звільнені з органів внутрішніх справ. Це також було і до начальника УМВС в Николаевской області, це також стосувалося і керівництва цього райвідділу.

Але ми ваше зауваження приймемо до уваги і будемо розбиратися з цим питанням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте.

Запрошую для співдоповіді голову підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимира Степановича Малишева. Прошу.

 

16:12:45

МАЛИШЕВ В.С.

Владимир Малышев, Партия регионов. (Шум у залі) Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги, уважаемые граждане Украины! Комитет на своем заседании 5 июня рассмотрел проект Закона Украины о изменении в статью 18 Закона Украины о милиции, внесенный Кабинетом Министров Украины.

Цель законопроекта – содействие закреплению на службе в органах внутренних дел выпускников высших учебных заведений, а также возмещение ущерба государству. Первое –  досрочное расторжение договора об обучении из-за нежелания продолжить обучение или невыполнение учебного плана. Второе –  увольнение со службы в течение трех лет после окончания учебного заведения, кроме увольнения по состоянию здоровья или сокращения штатов.

Первый заместитель министра рассказал всю  ситуацию, которая есть, я бы не хотел повторяться. Единственное хочу сказать, что государство несет  ущерб, и работники милиции не получают достойной смены.

Поэтому я прошу данный законопроект принять за основу и в целом, потому что дорабатывать нечего. Данный законопроект согласован со всеми министерствами: с Министерством финансов Украины, экономического развития и торговли, Министерством образования и спорта, Министерством соцполитики и Министерством юстиции.

Прошу поддержать данный законопроект. Спасибо за внимание. Спасибо депутатам из партии "Свобода".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання є до співдоповідача? Є. Прошу записатися. Кричіть тихіше трохи, бо не чути ж нічого!

Я прошу, фракція "Батьківщина", Олександра Кужель.

 

16:15:24

КУЖЕЛЬ О.В.

Я прошу передати слово колезі Яремі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колега Ярема, народний депутат, прошу.

 

16:15:33

ЯРЕМА В.Г.

Віталій Ярема, місто Київ, фракція "Батьківщина". Це запитання чи виступ, скажіть, будь ласка, тому що там лише одна хвилина?

Володимир Степанович, скажіть, будь ласка, ви назвали ті причини, за якими сьогодні звільняться будуть і виплати кошти і курсанти, і працівники, які пропрацювали менше трьох років. Але в цьому законопроекті, який ви пропонуєте, там написано "за будь-які інші підстави", там немає переліку причин. Тому поясніть, будь ласка, з юридичної точки зору, що таке "будь-які інші підстави" і чи є така термінологія взагалі в юриспруденції? Дякую.

 

МАЛИШЕВ В.С. Я думаю, что есть такая терминология и есть различные причины, которые не предусмотрены законом. Поэтому мы так и написали. Поэтому, я считаю, это, дорогой коллега, ну, не существенный вопрос и на законопроект он никакого не имеет влияния.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка.

Прошу.

 

16:16:42

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Скажіть, будь ласка,  шановний доповідач. Якщо ви ще будете говорити українською мовою, всі будемо дуже сильно радіти від цього. Та практика, яка є нормальною для юридичних, медичних, педагогічних вищих навчальних закладів, коли, дійсно, молода людина, яка одержує освіту, вона відпрацьовує на державу. Так, це є нормальна практика і з точки зору бюджету, і з точки зору здорового глузду. Але скажіть, будь ласка,  як ми можемо адекватно приймати правила для сержантів, завтрашніх лейтенантів міліції, яким Врадіївка, Київ, Київрада, в акції 18 травня їхні безпосередньо командири віддають явно злочинні накази виступати проти власного народу, і в яку вилку зараз заганяють людей, які одержали вчора освіту в Університеті внутрішніх справ? Їм або виконувати злочинний наказ проти власного народу, або звільнятися, відшкодовувати плату за навчання.  Дякую.

 

МАЛИШЕВ В.С. Дякую тобі за запитання. 

Я хочу сказать, дорогой мой человек, это никакого отношения к данному  законопроекту не имеет. (Шум у залі) В Европе или в полиции европейских стран существует закон: если полицейский увольняется, не проработав определенное количество лет, он обязан возместить материальный ущерб.

Ну и к слову, я хочу сказать,  что работники полиции в странах Европы работают до 60 лет и больше, и никто не хочет увольняться, или не имеет такого желания. Потому что они имеют достойный социальный пакет и достойную заработную плату, и там не может быть таких случаев, которые были в Врадиевке.  И вообще это исключено. Но это уже тема  другого  разговора и совершенно  другой тематики. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви скажіть, нащо ви питання  задаєте. Як знаєте, що буде відповідати російською мовою і не слухаєте! Навіщо ми гаємо час? Не задавайте питання. Ну, від же російською мовою відповідає, а ви не слухаєте! Сідайте, сідайте, дякую. Час вичерпано. Прокричали.

Так, давайте, шановні народні депутати, обговорювати це питання. І прошу записатися від фракцій. А потім – депутати. Прошу записатися.

Народний депутат Швайка, об'єднання "Свобода". Прошу.

 

16:20:09

ШВАЙКА І.О.

Передаю слово Андрію Міщенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Андрію Міщенку.

 

16:20:15

МІЩЕНКО А.М.

Андрій Міщенко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Під час ухвалення рішення щодо законопроекту слід врахувати, що Україна перебуває в тенетах тоталітарного міліцейського режиму. Активно на сьогоднішній день використовуються спецпідрозділи міліції проти мирних зібрань громадян, акцій політичних опонентів, під час рейдерських захоплень підприємств, фальсифікації виборів.

Ухвалення в такій редакції законопроекту створить умови залякування курсантів під час навчання та молодих міліціонерів протягом перших трьох років служби. Отримуючи злочинний наказ, молодий правоохоронець матиме дилему: виконати і порушити закон чи проявити мужність, - звільнитися і сплатити велику грошову компенсацію за своє навчання.

А який механізм повернення коштів для молодих українців, котрі ще навіть не працювали? Йти органи власні продавати чи йти і красти? Чи, можливо, це новий спосіб поярмлення студентів разом з їхніми сім'ями?

Як наслідок ці діти змушені стояти в рядах "Беркуту", бити журналістів, громадських діячів, народних депутатів, допомагати фальсифікувати вибори.

Зрозуміло, що таким чином владний режим, відчуваючи запах поразки 2015 року, готується до спотворення волевиявлення народу.

Такі законопроекти віддаляють Україну від європейських стандартів, а наближають у бік тоталітарних режимів мутного союзу.

Більше того, обмежуючи існуюче право на освіту, цей законопроект є антиконституційний. Стаття 53 Конституції України зобов'язує державу забезпечити доступну і безоплатну вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах, а громадянам надає право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі. Ніхто не має права постфактум забрати це право в українських громадян.

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" не буде підтримувати законопроект в такій редакції. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Олійник.

 

16:22:38

ОЛІЙНИК В.М.

Шановний Володимир Васильович, прошу слово передати народному депутату Григорію Смітюху.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Григорій Смітюх, народний депутат.

 

16:22:55

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, я вважаю, що цей закон не можна приймати. По-перше, він дійсно порушує права громадян, конституційні права громадян. Право саме на забезпечення отримання освіти.

По-друге, цим законом ми не вирішимо головну проблему. Головна проблема полягає в соціально-економічному забезпеченні молодих працівників міліції, які закінчують вищі навчальні заклади: в грошовому забезпеченні, в страхуванні, надання житла і тощо. Якщо ці питання комплексно не розглядаються, то не можна прив'язувати випускника того чи іншого навчального закладу, враховуючи те, що він повинен компенсувати за навчання.

Якщо ми хочемо таку норму ввести, то ця норма, на мій погляд, повинна розповсюджуватися на всі без винятку навчальні заклади, які отримують навчання, студенти, за рахунок державного бюджету. Якщо ця норма буде загального розповсюдження, тоді вона буде конституційна або більш-менш конституційна, на мій погляд. А в такому випадку її не можна приймати, на мій погляд.

Друге питання. Ви розумієте, коли раніше вищі навчальні заклади після закінчення, отримання середньої освіти хлопці йшли для того, щоб отримати вищу юридичну освіту, то вони стимулювали таким питанням, що більшість не хотіла служити в армії. А ви знаєте, що ці курсанти не повинні бути, тобто відбувати військову службу.

І тому вони, безперечно, йшли і мотив їх був такий: отримати освіту, а потім звільнитися і скоротити собі можливість отримати і навчання і скоротити можливість не відпрацьовувати  під час військової служби.

Тому, я думаю, що без комплексного вирішення питання щодо забезпечення нормальних умов роботи в органах міліції без підняття престижу цієї професії, ми не вирішимо це питання, ми тільки загонимо в куток, в глухий куток цю проблему.

І тому відновлювати кріпосне право до цих випускників, я вважаю, що це є на сьогодні не на порядку денному і не вирішує головну задачу. Тому я особисто не буду підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, народний депутат Віктор Чумак. Прошу.

 

16:25:29

ЧУМАК В.В.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати,  я хочу сказати, що фракція "УДАР" буде підтримувати цей законопроект. Але я хотів би зразу сказати, що цей законопроект, на нашу думку не вирішує головної проблеми підготовки кадрів для Міністерства внутрішніх справ і навіть не вирішує проблему їх якогось вдосконалення. Більше того, він носить суто технічний характер.

Хоча будь-які такі законопроекти можна розцінювати як такі, що посилюють тиск на курсантів після випуску їх з вищих навчальних закладів МВС. Але все ж таки сама система підготовки в МВС, на наш погляд є хибною в цілому.

Що я хотів би сказати? Я хотів би нагадати вам і всім нашим виборцям про те, що ми маємо одну з найбільших міліцейський структур на теренах бувшого Радянського Союзу, одну з найбільших поліцейських структур в Європі.

За законом особовий склад рядового начальницького складу МВС повинен знаходитися на рівні 240 тисяч осіб. Представники МВС в своїх доповідях кажуть про наявність 171 тисячі осіб. Але  жодної статистики, скільки є насправді, не надають. Але все одно, навіть за такими скромними підрахунками, я хотів би сказати, що в нас на 100 тисяч населення приходиться 372 міліціонера, що в півтора рази більше, ніж рекомендує Організація Об'єднаних Націй. А така рекомендація стосується всіх країн демократичних і передбачає наявність не більше 220 міліціонерів. Середня чисельність в світі в демократичних країнах сягає від 200 до 230 міліціонерів на 100 тисяч населення. Скажіть, будь ласка, навіщо нам годувати таку армію людей, коли ми маємо один з найнижчих показників виконання законності і правопорядку в світі. 

Більше того, я хотів би сказати, що найбільша проблема нашої міліції – це довіра до неї населення. За дослідженням Інституту соціології Академії наук України, квітневими дослідженнями цього року, повністю довіряє нашій міліції лише тільки 1 відсоток населення. Уявіть собі, це колапс системи правоохоронної, коли їй довіряє всього один відсоток населення.

Система підготовки кадрів – це є первинна ланка корупційності міліцейської роботи в цілому. Уявіть собі, що на сьогоднішній день поступити в міліцейські Вузи, навчатися в міліцейських ВУЗах, закінчувати, розподілятися з міліцейських ВУЗів можна тільки за допомогою хабара. Курсанти, які виходять після такої підготовки, які отримують дубинку, пістолет, наручники, вони тільки і думають, які відбити ці гроші.

Саме в закритих міліцейських ВУЗах спотворюється система підготовки правоохоронців і він виходить вже звідти з професійною деформацією. Європа іде іншим шляхом. Європа готує в навчальних закладах, цивільних навчальних закладах, правоохоронців, а потім дає їм додаткову перепідготовку.

Вдумайтесь, ми маємо на сьогодні 6 інститутів, 6 університетів, 2 академії і безліч училищ МВС. То навіщо нам така…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  20, прошу.

 

ЧУМАК В.В.  …така величезна маса правоохоронців для того, щоб вони нікого не від чого не захищали?

Уряд пропонує внести якісь технічні зміни, а ми вважаємо, що треба переходити до серйозної реформи МВС в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Компартії України, народний депутат Борита.  Прошу.

 

16:29:01

БОРИТА О.В.

Шановні колеги, звичайно, це надзвичайно важлива проблема. Я зараз в цьому залі хочу звернутися до вас як мати офіцера. Справа в тому, що пора навести порядок в цьому. Звичайно, що молоді люди, поступаючи у вищі учбові заклади, військові навчальні заклади,  думають про те, що там легше навчатися, держава забезпечує навчання. Є цьому проблема. Але давайте подивимося  на цю проблему з іншої сторони.

Звичайно, закінчують наші молоді   люди, закінчують наші діти навчальні заклади ці військові. І що з ними стає? Робочим   місцем, звичайно, забезпечують. Але житла немає, сім'ю привести за місцем призначення немає куди, сім'ї розпадаються. І це, звичайно, потрібно самі радикальні міри приймати  по цьому питанню.

Я хочу сказати, що за радянських часів такого не було. Молода людина, яка закінчувала ці учбові заклади, забезпечувалась і достойним робочим місцем, службою, держава дбала про  молоді сім'ї, держава  дбала про те, що треба їх, в першу чергу, забезпечити житлом.

Тому зараз, приймаючи цей законопроект, ми проголосуємо за  цей законопроект. Адже дійсно, якщо вже майже тисяча молодих людей звільняються, а держава  на це затрачує такі колосальні кошти, це велика проблема для держави.  Тому ми проголосуємо за цей законопроект. Але давайте, якщо будемо  проводити реформування, то давайте  врахуємо і ці важливі проблеми, щоб забезпечити наших дійте всім необхідним в нашій державі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.     Дякую.

Фракція "Батьківщина",   народний депутат Юрій Одарченко. Прошу.

 

16:31:33

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимир Васильович. Прошу передати слово Віталію Яремі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Віталію Яремі. Прошу.

 

16:31:42

ЯРЕМА В.Г.

Віталій Ярема, 212 виборчий округ, місто Київ, фракція "Батьківщина".

Шановні колеги, я прошу уважно подивитися на законопроект, який сьогодні пропонується на розгляд Верховної Ради. Нинішня норма Закону "Про міліцію" дає чіткі і зрозумілі поняття, за якими правилами працівник міліції відшкодовує збитки МВС, коли звільняється з органів внутрішніх справ. Мова стосується курсантів вищих навчальних закладів, мова стосується тих людей, які закінчили вищі навчальні заклади і служать міліції протягом 3 років.

Сьогодні ініціатор законодавчої ініціативи пропонує звільнення, окрім чітко передбачених законом підстав, звільнення за будь-яких підстав. Це абсолютно не конституційна норма і навіть поняття саме "за будь-яких підстав", воно не юридичне. Стаття 43 Конституції України передбачає право громадян на працю, яку він вільно обирає. Навчальні заклади Міністерства внутрішніх справ в більшості своїй готують юристів вищої кваліфікації. Велика кількість працівників міліції після закінчення навчальних закладів переводяться для подальшого проходження служби в інші правоохоронні органи, такі як Служба безпеки, Податкова міліція, прокуратура, маючи вищу юридичну освіту. Цим законопроектом ми заборонимо їм ці переходи. Таким чином практично не дамо їм конституційне право на вільний вибір своєї професії.

На сьогоднішній день Міністерство внутрішніх справ перш ніж забороняти такі речі, вводити заборону, необхідно створити передусім умови для нормального соціально-побутового розвитку молодих людей, які вирішили присвятити своє життя боротьбі із злочинністю. Але ми, навпаки, вносимо нові законопроекти, які принижують їхні права.

Я думаю, що ті народні депутати, які мають розуміти, що міліція повинна розвиватися і в демократичній країні як цивілізована структура правоохоронна,  вони не проголосують за цей законопроект. Фракція "Батьківщина" теж не буде голосувати за цей законопроект.

Прошу підтримати мене і не голосувати за поданий законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів записатися на виступи.

Я прошу, об'єднання "Свобода", запрошую до слова Михальчишина, народний депутат.

 

16:34:38

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Прошу передати слово Андрію Іллєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передаємо народному депутату Іллєнку.

 

16:34:51

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановні колеги! Шановні виборці! Що можна, перш за все, сказати з приводу цього законопроекту. Це те, що на сьогоднішній день тут вже було сказано народним депутатом від Партії регіонів, що головна проблема правоохоронних органів в Україні – це погане соціальне забезпечення їх працівників.

Ви знаєте, я дозволю собі не погодитися з цим, тому що головна проблема не в цьому, а головна проблема в тому, що міліцію перетворили в політичну охранку і в антинародний орган, який займається виключно тим, що збирає "чорні гроші" з якогось нелегального бізнесу і займається політичними переслідуваннями. Оце головна проблема міліції в Україні, а все інше – це вже похідне.

І на  сьогоднішній день, коли ми говоримо про цей законопроект, який фактично робить курсантів, міліціонерів кріпаками, то нічого хорошого від цього не буде. Тому що 100 тисяч гривень – це непідйомна сума для абсолютної більшості українців, особливо для простих хлопців з простих родин, які йдуть в міліцію. А реальна буде ситуація така, що ця людина стає просто рабом, якій сказали, йди бий людей, і він змушений це робити. Якому сказали йди блокуй і не пускай нікого в Київраду, щоб там відбулося не легітимне засідання, і він буде це робити, тому що нікуди він не дінеться, якщо він хоч трошечки не захоче виконувати злочинні накази, його не просто звільнять, а його зроблять винним  державі  в 100 тисяч гривень. Тому, звичайно, ми за це  голосувати не будемо.

І на сьогоднішній день пора вже, нарешті, сказати, що досі вже нам, парламенту України, терпіти знущання над  собою збоку правоохоронних органів. Тому що це вже просто перейшло всі межі.

Ми пам’ятаємо події в Гостинному дворі, коли працівники міліції били народних депутатів, били простих людей і потім затримали народного депутата. Взагалі без прецедентний випадок в історії України, коли народний депутат чотири години просидів в райвідділку в автозаку.

Ми знаємо події під Київрадою, які регулярно відбуваються. І 19 серпня  і 2 жовтня, коли чомусь "Беркут" вирішує, кого впускати в Київську міську раду, а кого ні, і чому це він обмежує право, в тому числі і народних депутатів, заходити до адміністративних будівель, і б'є народних депутатів, і журналістів, і простих громадян.

І тому, товариство, якщо ми це питання жорстко не поставимо, якщо ми не змусимо міліцію виконувати закон, і вона продовжуватиме оцю політику, яка сьогодні є, то немає чого дивуватися, що  у нас в країні диктатура, і мандат народного депутата нічого не вартий.  Тому що для дійсності, для сержанта "Беркуту" він в дійсності нічого не вартий.

Тому цю треба ситуацію змінювати, а цей закон ні в якому разі підтримувати не можна. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Леонов. Прошу.

 

16:37:57

ЛЕОНОВ Е.В.

Шановне товариство, народний депутат України Едуард Леонов, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Крим, Севастополь.

Я щойно повернувся, от зараз в перерві, поки більшість народних депутатів, більшість депутатська розслаблялась в перерві, я був на засіданні Шевченківського районного суду, де судять свободівців, наших хлопців, яких міліція звинувачує в тому, що вони нібито вчинили безлад. Наприклад, на Головпоштамті зимою, ви,  мабуть, пам’ятаєте, що  коли  Київська міська державна адміністрація закликала підтримку у Сандея Аделаджи. Його адепти проводили там зібрання, яке називалося нібито "установчі збори громадської ради при КМДА". І влаштували там масове побоїще, в якому я як народний депутат і інші депутати від "Свободи" постраждали, а хлопці, наші помічники, які нас захищали від тих  оголтєлих сектантів, вони зараз  проходять по кримінальним справам, що нібито вони там вчинили якийсь масовий безлад.

При тому були присутні працівники міліції, ті самі міліціянти, яких теж били разом з нами, поруч з нами там стояли міліціонери Шевченківського райвідділу, яких били ці адепти Сандея Адделаджи, але вони мовчать, вони прикусили язики і зараз похнюпили голови, хоча вони теж мали б бути потерпілими у цій справі. Але вони обслуговують режим, вони бояться за своє майбутнє, вони бояться за своє місце, за своє крісло.

І ми зараз обговорюємо закон, який призводить до того, що ще гірша стане ситуація в міліції, коли вже починаючи з курсантського середовища молодий міліціянт майбутній буде думати про те, що його найближчим часом можуть звільнити з роботи, якщо він відмовиться виконувати злочинний наказ під Київською міською державною адміністрацією чи  під будь-якою іншою адміністрацією. Його виженуть з роботи, йому доведеться виплачувати багатотисячний борг державі за його навчання. Звичайно, що ще зі скам'ї, з цієї лави студентської людина вже перетворюється на раба системи. І в жодному випадку Всеукраїнське об'єднання "Свобода" не буде підтримувати цей законопроект, який призведе до ще більшого посилення тиску злочинної влади на правоохоронців.

Тому ми сьогодні повинні думати про те, як нарешті повернути державі правоохоронні органи. Немає в Україні правоохоронних органів. Є органи, які обслуговують злочинний режим, які роблять все для того, щоб те зубожіле населення, ті пенсіонери, які не отримують належної пенсії, ті люди похилого віку, які не отримують соціального забезпечення, жінки, яких на пенсію не пускають, а змушують їх бути жебрачками, тому що немає робочих місць і немає пенсії. Оці всі люди опиняються в ситуації, коли вони виходять на протести, коли вони виходять під Київську міську державну адміністрацію, щоб, нарешті, закликати цю злочинну владу провести вибори і щоб з'явився в Києві міський голова, щоб з'явилися у Києві депутати, які захистять їхні інтереси. Ці люди наражаються на "космонавтів", які обдовбані  стоять у цих бронежилетах і шоломах, яким все одно, що робити, або кидати димові шашки, або щось інше, вчиняти злочини. І вони залишаються непокараними.

Тому ми не підтримуємо цього закону, а ми будемо боротися за встановлення законності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Сабій.

 

16:41:24

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Юрію Михальчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, передаємо Михальчишину народному депутату.

 

16:41:31

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Законопроект, який зараз обговорюється в сесійній залі, має дещо претензійну назву: про вдосконалення системи кадрового забезпечення правоохоронних органів. У той самий час ніхто з присутніх не задається питанням: а чи  справді  в Україні сьогодні існують правоохоронні органи. Чи у нас є система органів, які заслуговують на означення правопохоронних? Тому що хоронять будь-які нормальні уявлення про закон, справедливість, правопорядок, офіцерську честь, гідність і здоровий глузд.

Так, у нас, справді, є парадоксальна ситуація, коли дільничні і оперативники карного розшуку, які мають справу з реальною злочинністю і працюють в полі, животіють на жалюгідну зарплату, в той самий час, коли десятки мільйонів державних коштів спрямовуються на фінансування політичної жандармерії – це спецпідрозділ "Беркут" і, так звані, "котячі" спецпідрозділи – "Барс", "Ягуар", "Гепард", "Тигр". Чи як ви там себе ще називають? Основною функцією яких є політична розправа, є приборкання футбольних уболівальників, розправа над протестуючими українцями, кришування організованої злочинності. Насправді, сьогодні у системі внутрішніх справ кожен спецпідрозділ, по суті, перетворюється або в преторіанську гвардію існуючого політичного режиму, або просто в дах для того чи іншого виду злочинного бізнесу. Ні для кого не секрет, що управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, як раз і займається тим, що контролює цей обіг наркотиків. Управління по боротьбі з організованою злочинністю як раз і займається тим, що цю злочинність організовує і робить її потужною силою.

Я взагалі сказав би, що в нас ситуація таким чином складається в державі, що правоохоронні органи стають неорганізованим злочинним угрупуванням, тому що справжня злочинність організована значно краще, вона має своє лобі в правоохоронних органах, в судах, в прокуратурі, приватизовуючи кожну гілку правоохоронної системи, власне, кримінальний капітал і призводить до того, що українці сьогодні довіряють правоохоронним органам найменше з усіх органів виконавчої влади.

Я хотів би тут нагадати, що  події 18 травня цього року  в Києві, коли на мирних громадян – учасників акції "Вставай, Україно!" – кинули спортсменів-провокаторів і одиницю військової техніки, я особисто здавав в Київське головне управління внутрішніх справ одного з цих так званих спортсменів. Як ви думаєте, яка мені прийшла відповідь від наших "доблесних" правоохоронців? Його притягнуто до адміністративної відповідальності.

Закінчуючи, хочу сказати чітко і недвозначно: за даний законопроект в такій редакції фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" голосувати не буде. Шановних колег закликає робити так само. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Швайка, прошу.

 

16:44:40

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".  Товариство, на сьогоднішній день насправді є розгляд, я би хотів продовжити одним словом, одним-двома речення те питання, яке я ставив доповідачу. Питання стоїть не про те, що той принцип, про який ми зараз говоримо, він є неправильним або злочинним. Питання стоїть про відпрацювання на державу у випадку одержання освіти за бюджетний кошт. Як для юридичних, для медичних, для педагогічних працівників – це є абсолютно нормальні речі. Відучилася людина 5 років – 3 роки працює в державній сфері. Але мова йде зараз про міліцію, мова йде зараз про фінансування органів внутрішніх справ. Рівень фінансування нам чітко декларує, що Україна крок за кроком стає все більше і більше поліцейською державою.

Ми на цей час, вчора буквально, проводили круглий стіл з ініціативи нашого побратима Юрка Сиротюка в Комітеті національної безпеки і оборони. Практично всі військові: генерали, полковники, відставники, сьогодні діючі військові – говорять лише про одне: у нас немає коштів на функціонування, на нормальне забезпечення Збройних Сил України.

Що ми бачимо натомість? Натомість ми бачимо, як в Харкові проводяться навчання щодо розгону демонстрантів, натомість ми з профільних сайтів бачимо кожен раз, скільки закуповується нових водометів для розгону демонстрацій, натомість ми бачимо, як сьогодні, по суті, в кабалу заганяють молодих офіцерів, сержантів міліції, які будуть стояти перед вибором: або виконувати злочинне розпорядження не пускати депутатів на засідання Київської  міської ради Головне управління Міністерства внутрішніх справ, на будь-який інший об'єкт або відшкодувати  державі  100 тисяч гривень за те, що людина пішла і з честю дала відповідь злочинцю-командиру.

На цей час наша позиція є доволі простою і зрозумілою будь-якому нормальному громадянину. Я підкреслюю, громадянину, а не тому, хто є рабом створеної системи. Ті гроші, які сьогодні йдуть на фінансування так званих правоохоронних органів, необхідно перевести на фінансування нашої української армії. Щоби в цій залі, коли ми ратифікуємо будь-яку міжнародну угоду про направлення миротворчого контингенту, ми не заявляли, що це, по суті, один із можливих варіантів нормального функціонування Збройних сил. То, що на сьогоднішній день існує, є чіткою ознакою поліцейської держави.

На завершення одна сентенція, відома всім. Той, хто не годує свою армію, буде годувати чужу. А той, хто створює поліцейську державу в середині для контролю над власним народом, одержить його гідну реакцію.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Останній виступаючий. Ігор Мірошниченко, об'єднання "Свобода".  

 

16:47:52

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я думаю, можливо хтось здивується, що я вже п'ятий свободівець з цієї трибуни виступаю на цю тему. Але для тих людей, які знають про "Свободу" як вуличну політичну силу, це не дивина. Тому ми, саме ми на власній шкірі, наші прихильники, наші помічники і просто українці, з якими ми пліч-о-пліч намагаємося відстоювати право на місцеве самоврядування, право на вирішення того, в якому домі жити, що будувати, ми на власній шкірі відчуваємо все свавілля міліції, яку сьогодні Партія регіонів намагається отак (в лапках) "захищати" у такий химерний спосіб.

Сьогодні ми знаємо чітко і на власному прикладі доводимо, що у нас немає правоохоронних органів, у нас є органи репресивні, які захищають владу, які захищають цей режим. І саме цей закон  посилює  кріпацтво людей, які працюють в правоохоронних органах.   Можливо, вони хочуть виконувати присягу, але вони не мають такої змоги і можливості.

Ви знаєте, до мене як народного депутата вже не перший раз звертаються прості, рядові працівники "Беркуту" із Сумської області. Люди, які викрили корупцію в лавах "Беркуту". Які повідомили керівництву про те, що 150 гривень з кожного працівника міліції знімає керівник, сьогодні піддані репресіям!

А той керівник підрозділу МВС у Сумській області на прізвище Малоштан, який по 150 гривень знімав, сьогодні продовжує виконувати свої повноваження. Натомість людей, які поскаржилися, ставлять по 3 дні поспіль у наряд, їм не дають нормальної роботи, їх вимучують. А уявіть собі, якщо вони будуть змушені, якщо звільняються, виплачувати кошти за своє навчання?!

Безперечно, що нормальний чоловік туди не піде! А підуть ті, хто вимушений служити цій бандитській владі. Ми добре розуміємо, що влада сьогодні міліцію використовує, як рабів для посилення свого режиму.

Ми розуміємо, що міліція сьогодні виконує злочинні накази, а не виконує присяги і не захищає Конституції. Маса прикладів. Це не тільки Київрада, де б'ють депутатів, де не пускають народних депутатів в приміщення Київради для того, щоб ми виконали свої повноваження. Міліціонери дивляться на нас, вони знають нас як народних депутатів, але нічого не можуть вдіяти!

Ми маємо приклад 8 травня, коли депутати Партії регіонів керують бандитами з "Беркуту" і керують братками, які б'ють мирних мітингувальників, які вшановують жертв Другої Світової війни.

Ми маємо приклади, коли у Хоролі міліція, коли я приїхав захищати людей ні в чому не винних, нам в очі говорять: "Ми вас зараз відпустимо". Вона говорить по-людські. А потім – телефонний дзвінок і людина перетворюється на зомбі: "А що я можу вдіяти? Мені дали такий наказ". Він розуміє, що чинить злочин, але нічого не може зробити.

Оце система правоохоронних, а насправді ніяких не правоохоронних, а похоронних, як сказав мій побратим Юрій Михальчишин, органів, яка сьогодні знищує будь-яку надію на справедливі суди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МІРОШНИЧЕНКО І.М.  …і на справедливі органи, які тебе захистять. У нас сьогодні міліції бояться.

І саме тому ми цього законопроекту не будемо підтримувати. І саме тому ми хочемо, аби в Україні була справедливість і були справжні міліціонери, а не бандити в погонах. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення завершено. Є заключне слово у доповідача? Немає. У співдоповідача є заключне слово? Немає. Я прошу народних депутатів підготуватися до голосування.

Шановні народні депутати, прошу зайняти свої місця. Я прошу депутатів, дуже медленно ходите. Скоріше надо ходити.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2050а) про внесення зміни до статті 18 Закону України "Про міліцію" щодо вдосконалення системи кадрового забезпечення органів внутрішніх справ для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

16:52:59

За-236

Проти – 61, утрималося – 6, не голосували – 78.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 172, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 16, "Свобода" – 0.

Хто свистить? Компартія України – 30, позафракційні – 17.

Шановні народні депутати,  розглядається проект Закону (номер 2054а) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків.

Як розглядати будемо? А ви готові голосувати за скорочену процедуру? Готові? Ставлю на голосування.

 

16:54:57

За-167

Проти – 68, утрималось – 9, не голосувало – 147.

Рішення прийнято. По фракціях.

Так, доповідає заступник міністра доходів і зборів Ігнатов Андрій Петрович. Прошу. У вас дві хвилини.

Що? Він займається підготовкою бюджету, і йдуть переговори з закордонними фахівцями. Прошу.

 

ІГНАТОВ А.П. 

Дякую. Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати,  законопроект, який виноситься на ваш розгляд, спрямований на полегшення умов для ведення бізнесу в Україні. Мова іде про подальшу дерегуляцію підприємницької діяльності, спрощення формальних процедур для започаткування бізнесу.

Наша мета –  щоб підприємці витрачали час та ресурси на свою основну діяльність, а не на спілкування із державними органами. Для цього пропонується змінити свідоцтво платника податку на додану вартість, виписку із відповідного реєстру. Відразу після реєстрації дані про платника будуть оприлюднюватися на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів. Підприємці матимуть вільний і головне безкоштовний доступ до цього реєстру. Виписки можна буде замовляти, отримувати і надавати державним органам і контрагентам в електронному вигляді.

Законопроектом також передбачено, що банки також повідомлятимуть органи доходів і зборів про відкриття рахунків платникам податків на протязі одного дня, а не трьох як зараз. У такий же термін міністерство братиме рахунки на облік. Ми також пропонуємо скасувати обов’язок платника повідомляти контролюючі органи про зміни у своїх даних, якщо вони були внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Підприємцям буде надана можливість повідомляти про всі об’єкти оподаткування за місцем основної реєстрації, а не за місцем знаходження кожного з них, як це передбачено діючим законодавством.

Відповідно до законопроекту кожен підприємець отримає право бути платником єдиного податку відразу ж з моменту реєстрації, якщо він не є платником ПДВ.

Окрім цього ми пропонуємо спростити низку інших, не менш важливих, процедурних питань стосовно реєстрації платників єдиного податку.

Прийняття цього законопроекту дозволить зробити черговий крок для започаткування та ведення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте.

Співдоповідь – голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік. Прошу.

 

16:58:01

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Шановний пане Голово! Шановні колеги! Законопроект, поданий урядом, спрямований на спрощення процедур започаткування бізнесу та забезпечення вільного і безоплатного доступу до інформації із державних реєстрів, що містять відомості про суб’єктів господарювання. Комітет, розглядаючи даний законопроект, зазначив наступне. Що нам при доопрацюванні цього проекту до другого читання необхідно було б врахувати деякі положення.

А саме, зі змісту  законопроекту  невизначеним залишається  порядок оприлюднення  на цих веб-сайтах та отримання інформації щодо  зареєстрованих  платників податків. Також у разі запровадження запропонованого законопроектом механізму  отримання платником податку витягів із реєстрів платників податків про свою реєстрацію виникає загроза, що від платників податків будуть вимагати постійно такі витяги. Тому нам треба буде при  доопрацюванні також  доопрацювати і більш чітко виписати і процедурні речі, а також відзначити, що ці довідки видаються на безоплатній  основі.

Також нам необхідно буде кореспондувати цей законопроект вже з прийнятим законопроектом, який вступає в силу з 1 січня  наступного року, який передбачає надання свідоцтв платників  податків. Ми приймали цей закон, зміни до Податкового кодексу на минулій сесії. Також  ми домовились з колегами з інших фракцій про те,  щоб доопрацювати до другого читання ще норми, які поліпшували б бізнес-середовище, спрощення  процедур реєстрації, ведення бізнесу і ті напрацювання, які  будуть у нас до другого читання,  долучити також  до цього законопроекту…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.  …так  як тут є достатньо непогана база і ті напрацювання, які є у народних депутатів в комітеті, ми  б об'єднали разом в цей законопроект.

Дякую за увагу. Комітет пропонує прийняти за основу даний законопроект і доопрацювати до другого читання з урахуванням викладених зауважень та пропозицій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Сідайте.

Прошу   записатись для обговорення цього питання від фракцій.

Прошу,  об'єднання "Свобода", народний депутат  Панькевич.

 

17:00:55

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Прошу передати слово Михайлу Блавацькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати народному депутату Блавацькому.

 

17:01:01

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Шановний пане Голово, шановні депутати! Всеукраїнське об'єднання "Свобода" в першому читанні буде підтримувати даний законопроект як такий законопроект, що тільки дещо спрощує започатковану процедуру. Але в цілому на друге читання ми будемо вносити дуже багато поправок. Тому що в нас, наприклад, є претензії і зауваження до статті 97 Податкового кодексу, де йде розмова про ліквідацію платників податків.

Сьогодні ми всі знаємо і бачимо, що десятки тисяч сьогодні підприємців, які чесно працюють в нашій державі, не можуть отримати, не можуть зареєструватися по податковій декларації на отримання ПДВ. В цей час, коли олігархи і наближені до них клани отримують мільярдні кошти і на повернення ПДВ, згідно, в автоматичному режимі.

От великі проблеми, які сьогодні виникають і в цьому законопроекті є набагато більше щілин для того, щоб його не виконувати чим виконувати. І ми просимо, ми будемо сьогодні підтримувати в першому читанні, а на друге читання будемо давати дуже багато змін. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Партія регіонів народний депутат Чечетов. Ви на державній мові будете виступати?

 

17:02:21

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Шановний Володимир Васильовичу, шановні народні депутати, законопроект розроблено Міністерством доході і зборів України на виконання пунктів 2 та 3 плану заходів щодо підвищення показників України у рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації ведення бізнесу, схваленого на засіданні уряду 30 січня 2013 року.

Законопроект спрямований на спрощення процедур започаткування бізнесу та забезпечення вільного та безоплатного доступу до інформації з державних реєстрів, що містять відомості про суб'єктів господарювання. Законопроектом передбачено такі зміни до Податкового кодексу. Перше це скорочення граничного строку повідомлення банками та іншими фінансовими установами органів Міністерства доходів і зборів України про відкриття рахунків платників податків, а також строку повідомлення органами Міністерства доходів і зборів України фінансових установ про взяття або відмову у взятті таких рахунків на облік. Друге оприлюднення на єдиному веб-порталі інформації про взяття суб'єкта господарювання на облік в Міністерстві доходів і зборів України, їх реєстрацію як платників податків на додану вартість, в тому  числі як суб’єктів спеціального режиму оподаткування та єдиного податку.

Третє. Скасування необхідності отримання свідоцтв про реєстрацію платника податку на додану вартість, в тому числі як суб’єкта спеціального режиму оподаткування та єдиного податку забезпечення права платника податку на отримання витягу з відповідного реєстру в Міністерстві доходів і зборів України.

На сьогодні нормами Кодексу встановлено, що органи Міністерства доходів і зборів України зобов’язаний видати суб’єкту господарювання, заявнику свідоцтва про реєстрацію платника податків на додану вартість та єдиного податку за відсутності підстав для відмови у реєстрації.

Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до деяких норм Кодексу щодо окремих питань обліку та реєстрації платників податків.

Фракція Партії регіонів пропонує сесійній залі підтримати законопроект уряду і проголосувати його в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Побер.

 

17:04:43

ПОБЕР І.М.

Прошу передати слово Оксані Продан.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати Оксані Продан.

 

17:04:53

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимир Васильович! Шановні колеги! Що пропонується цим законопроектом? По-перше, передбачається ввести єдиний реєстр платників податків, реєстр платників єдиного податку, реєстр кожного податку, окремі реєстри, які в обов’язковому порядку будуть розміщені на сайті Міністерства доходів і зборів.

Для кожного платника, який колись стикався з проблемами, коли йому відмовляли в прийнятті декларації у зв’язку з тим, що він відсутній, він не є платником, існування такого реєстру як платників податку на додану вартість так і інших є дуже важливим. Важливо те, що цей реєстр буде відкритий.

В проекті передбачається також обов’язок Міністерства доходів і зборів щоденно оновлювати цей реєстр. Це одне з того позитивного, що є в проекті.

Крім того, проектом передбачається єдине, основне місце обліку, за яким підприємець, платник податків, зобов’язаний буде стояти на обліку і звітуватися. Скорочується час реєстрації від моменту відвідин державного  реєстратора до моменту отримання свідоцтва платника податку, уже не свідоцтва, а внесення до реєстру  в податковій службі, в тому числі і відносини з банками.Єдине, що я би хотіла зауважити, Андрію Петровичу, який доповідав це питання. Ніде в проекті не написано, що витяг з реєстру буде  безкоштовним.

Тому я прошу Міністерство доходів і зборів підтримати наші поправки до  другого читання, щоб ми, дійсно, гарантували до другого читання, по-перше, безкоштовність витягу з реєстрів, по-друге, доступність кожного платника податку до всіх реєстрів платників податків, і, по-третє, вирішити питання, які  сьогодні є з адміністрування не  тільки податку на додану вартість, а й всіх інших податків.

Ми будемо підтримувати цей проект, так як він відповідає програмі партії "УДАР Віталія Кличка. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Увімкніть мікрофон народного депутата Ляшка. Хвилина у вас, і будемо приймати рішення.

 

17:06:58

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія. Я  думаю, шановні колеги депутати, що найкращий подарунок платникам податків був  це ліквідація Мінздоху (Міністерства доходів і зборів). Ви  з простого роботяги, який на базарі стоїть, який свою сім'ю ледь годує, ви  три шкури стягуєте. А фірми, які належать Арбузову, Курченку, які Клименку належать, мільярди не платять,  зокрема, із продажу контрабандних паливно-мастильних матеріалів.

І тому я  звертаюся до Президента України з вимогою, оту всю братію, яка називається сьогодні "сім'єю". Що це за сім'я? Це не сім'я, а "Коза Ностра", яка обкрадає Україну, яка злигалася з криміналітетом, контрабандно торгуєте, а податків не платите. І кришує це хто –  Мінздох (Міністерство доходів і зборів).

І тому я  звертаюсь до Президента Януковича з  вимогою:  уряд Азарова – у відставку, Клименка – у відставку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, всі бажаючи виступили. Виступив, хвилину просив і Ляшко. Тому я прошу сідати.  Підготуйтесь до голосування.

Шановні народні депутати, я прошу сідати, будемо голосувати. Прошу.

Ставлю на голосування проект Закону номер 2054-а про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків. Для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

Олег Ляшко, голосуйте! Ви ж призивали голосувати за закон.

 

17:09:13

За-337

Проти – 0, утрималися – 4, не голосувало – 51.

Рішення прийнято. По фракціях.

Ви коли так виступаєте, Олег Валерійович, ви консультуйтеся із фракціями. Подивіться, як голосують!

Розглядається проект Закону, номер 2258а, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу. Як депутати бажають розглянути це питання? (Шум у залі) Я чую, що скорочена процедура. Прошу голосувати, хто за скорочену процедуру. Прошу.

 

17:10:17

За-172

Проти – 65, утрималися – 8, не голосувало – 147.

Рішення прийнято. По фракціях.

Я запрошую для доповіді голову Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємства пана Михайла Юрійовича Бродського. Прошу. У вас є дві хвилини.

 

БРОДСЬКИЙ М.Ю. Доброго дня, шановні народні депутати! Пропоную вам до уваги маленьку дерегуляцію для  українського бізнесу.

В усіх країнах світу, майже в усіх, крім Північної Кореї і Білорусії, відмовились від обов'язкового застосування печаток. Тільки в Україні ми за останні три роки пробуємо десь вже третій раз зробити те ж саме, як роблять всі країни, які хочуть, щоб у них розвився бізнес, щоб люди не витрачали зайвого часу при реєструванні свого бізнесу і щоб вони захистили свій бізнес. Тому що ми всі знаємо, що в ХХІ сторіччі нема ніяких проблем – підробити печатку. Я по Інтернету замовив печатку з Білорусії, 41 долар і по пошті він прийшов до нас, ніяких проблем сьогодні немає, тільки підпис, особистий підпис захищає, захищає власну власність, захищає свій бізнес. Відміна печатки дасть можливість людям не витрачати зайвого часу – два дні і витрачати зайві гроші. Хто хоче – може мати свою печатку. Я думаю, що великий бізнес залишить за собою печатку, тому що так, мабуть, їм буде вигідно чи удобно.

Я пропоную підтримати цей законопроект, він вже третій раз, я особисто доповідаю. На скільки я розумію... Ну, на жаль, він піде через друге читання, я б його зразу голосував в цілому, тому що український бізнес, два мільйони людей чекають цей закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Прошу, запрошую для співдоповіді голову Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександру Володимирівну Кужель.

 

17:12:47

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Той приклад, який привів пан Бродський, повинна зразу б міліція відкрити кримінальну справу. Бо по діючому сьогодні законодавству для того, щоб ви заказали печатку, ви повинні її намалювати, потім піти в міліцію, сплатити за це гроші, а потім тільки по реєстру зареєстрованому тих фірм, які це виготовляють, ви отримуєте  печатку.

Але в чому він сказав вірно, це  не захищає вас, що не можна зробити таким чином, як сказав він.

Можу сказати, що найбільше питання в рейдерстві – це питання підроблення печаток. І всі цивілізовані країни світу давно дали можливість власнику: або державі, або підприємцю – самому собі виясняти, яким чином він веде власний бізнес, яка в нього печатка (хоч відбиток власного пальця) або слово честі, і він сам відповідає за порушення чи інше через суд.

Що дуже гарно в цьому законопроекті? Вони скасовують вимоги щодо сприяння реєстраційного збору; в продовження закону, який при    йняли тільки що в першому читанні, є можливість реєструватись без печатки у вигляді електронного підпису. Тобто це покращує підприємницький клімат.

Але знову звертаюся, Володимир Васильович, до вас і до представників уряду. Шановні, у нас два законопроекти від уряду однакового тексту: законопроект, який має номер 2795 (урядовий) такого ж змісту, який ми розглядаємо зараз. У нас в комітеті два урядових законопроекти про природні монополії аналогічного тексту.

І тому, звертаючись до вас, як рішення комітету доношу, що ми просимо підтримати за основу цей законопроект. Я звертаюся до уряду з проханням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

КУЖЕЛЬ О.В. … звертаюся до уряду з проханням відкликати законопроект 2795 як аналогічний. І прошу звернути увагу, щоб ви оцінювали власних співробітників не по кількості поданих законопроектів, а по якості. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народних депутатів записатися на обговорення від фракцій. Прошу.

Об'єднання "Свобода, народний депутат Мирний, прошу.

 

17:15:31

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Стосовно відповідного законопроекту думки можуть бути різні. Зрозуміло, що те, що відбувається зараз з дозвільною системою, зокрема з тими печатками, викликає справедливе, підкреслюю, справедливе обурення усіх суб'єктів підприємницької діяльності. І спроби спростити і  дати можливість людям пришвидшити процес і упростити, вдосконалити треба тільки вітати. Але. Отут виникає "але".

На жаль, наш КПК не розрахований на те,  що відповідальність за підробку підпису (електронного підпису або печатки) рівнозначна. І ми, не внісши зміни в КПК, ризикуємо нарватися на те, що  відмінивши ті ж самі печатки, буде створено прецедент і можливість масової підробки усіх інших засобів  ідентифікації суб'єкта підприємницької діяльності. Тому цей законопроект ми мусимо приймати в контексті  попередньо прийнятих законів і змін, тоді він звучить абсолютно правильно. А зараз, відмінивши, наприклад, печатки, ми  відкриваємо можливість для зловживань в тому числі і з боку влади.

Тому фракція Всеукраїнського об'єднання "Свободи", по-перше, вдячна за те, що люди бачать, що є проблема, але не буде підтримувати цей законопроект у тому вигляді, який він є. Ми маємо спочатку поставити коня, а потім воза; спочатку зміни в КПК, а потім уже зміни в законодавстві відповідним чином.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександра Володимирівна, вам Стойко передає голос? Не передає. То по Регламенту давайте всі представники виступлять, а в кінці я вам дам, щоб ви як керівник комітету висловили свою думку.

Я прошу, фракція "Батьківщина", Стойко, народний депутат. Прошу.

 

17:17:50

СТОЙКО І.М.

Дякую, Володимире Васильовичу. Іван Стойко, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!". Прошу Ксенії Ляпіній слово передати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Ксенії Ляпіній передати слово.

 

17:18:01

ЛЯПІНА К.М.

Дякую, шановні колеги. Ксенія Ляпіна, фракція "Батьківщина",  партія "За Україну!", місто  Київ.

Шановні колеги, я хочу звернути увагу на наступне. Ми, безумовно, підтримаємо  цей законопроект за основу, тому що там є малесенький крок назустріч підприємцям. Але мене обурює, коли уряд представляє цей малесенький крок як якусь панацею чи як якийсь великий крок по боротьбі за покращення бізнесклімату. Насправді, уряд вирішує проблеми, яких немає і відмовляється вирішувати проблеми, які насправді присутні сьогодні для підприємців.

От ми тільки що почули, що головна проблема рейдерства – це печатки. От, шановні колеги, повірте, якщо сьогодні підробляють печатки, - завтра будуть підробляти підписи. Проблема рейдерства не в тому, є печатка чи ні. Проблема рейдерства в тому, що є продажні суди, продажні експертизи, продажні правоохоронні органи. От в цьому проблема рейдерства.

І доки ми її не вирішимо, насправді кардинально нічого не зміниться. Однак і триматись за печатки я так само не бачу ніякої потреби. Тому що хочу нагадати, що 2 мільйони приватних підприємців, підкреслюю, фізичних осіб приватних підприємців з самого початку свого існування працюють без обов'язкової вимоги мати печатки. І як ми бачимо, ніякої великої різниці в проблемах приватних підприємців чи приватних підприємств, які працюють з печаткою, на сьогоднішній день насправді немає.

Тому підкреслюю, ми проголосуємо цей закон. Але, шановні, не треба казати, що це є якийсь кардинальний крок, який щось…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Прошу.

 

17:20:04

РОЗЕНКО П.В.

Від  фракції "УДАР" буде виступати Ярослав Гінка. Прошу передати слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

17:20:12

ГІНКА Я.Я.

Дякую. Ярослав Гінка, фракція "УДАР Віталія Кличка". Політична партія "УДАР" вважає, що одним з основних шляхів економічного розвитку України є підтримка малого та середнього бізнесу в частині започаткування підприємницької діяльності та залучення інвестицій.

Даний законопроект хоч і не повністю, але суттєво знімає навантаження на процедуру створення нових суб'єктів господарської діяльності. Мова йде не тільки про здешевлення та скорочення термінів реєстрації, а і перехід до новітніх технологій при поданні документів. Що певною мірою зменшить зловживання з боку чиновників.

Я хочу нагадати доповідачам і колегам, що, Богу дякувати, на четвертий рік свого врядування уряд нарешті подав подібний законопроект. Бо ми пам'ятаємо, що мова про, законопроект про наявність чи обов'язкову наявність печатки було подано в парламент ще в 2009 році. Нарешті повернувся цей законопроект в стіни парламенту.

Але не питання печатки головне в цьому законопроекті. Найважливіше – це те, що ми можемо використовувати новітні технології у питанні, поданні документів за допомогою електронних засобів і необов'язковість електронного підпису. Це зменшує тиск з боку державних службовців, а в свою чергу зменшує, ну, не настільки, щоби вкрай викорінити це питання, але зменшує можливість корупції при реєстрації суб'єктів господарювання, з чим бореться і буде боротися фракція партії "УДАР".

Хочу зазначити ще один з найважливіших моментів, це те, що, прийнявши цей проєвропейський законопроект, Україна зможе в рейтингу інвестиційної привабливості піднятися на досить вище місце, що в свою чергу дасть нам змогу залучати ще більше інвестицій, бо у нас зараз туго на даний момент в країні. Тому партія "УДАР" буде голосувати за даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів. Народний депутат Журавський, прошу.

 

17:22:19

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, цей законопроект – це покращення умов для ведення бізнесу. Звичайно, уряд не може все вирішити. Але, якщо він робить конкретні, цілком конкретні кроки для поліпшення клімату для бізнесу – це треба вітати.

Цей законопроект не вирішує всі питання. Тому, оскільки уряд за, профільний комітет за, у профільному комітеті представники різних фракцій, то наша фракція також буде голосувати за. А ті зауваження, які були висловлені народними депутатами, їх легко всі врахувати в другому читанні. Тому я закликаю депутатів підтримувати ініціативу уряду і профільного комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Всі бажаючі виступили.

Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Всі чують, що я запрошую підготуватися до голосування? Я прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2258а) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу для прийняття за основу.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:24:05

За-307

Проти – 0, утрималось – 37, не голосували – 48. Рішення прийнято.

Прошу по фракціях. Партія регіонів – 169, "Батьківщина" – 57, "УДАР Віталія Кличка" – 32, "Свобода" – 0, Компартія – 27, позафракційні – 22.

Розглядається проект Закону (номер 2536а, 2536а-1) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи державного управління у сфері дорожнього господарства.

Як депутати бажають розглядати це питання? Прошу голосувати, хто за скорочену процедуру? Прошу голосувати.

 

17:25:13

За-179

Проти – 71, утрималось – 14, не голосували – 126.

Рішення прийнято. По фракціях.

Доповідає народний депутат України Микола Дмитрович Катеринчук. А потім – міністр інфраструктури Володимир Васильович Козак. Прошу. Скорочена процедура, у вас дві хвилини.

 

17:25:46

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Доброго вечора, шановні народні депутати! Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина", Європейська партія України.

Мій законопроект стосується автомобільного транспорту і дорожнього транспорту. І зараз запитати будь-яку людину, чому  у нас такі дорогі, скажуть – багато крадуть. А чому крадуть – тому що створені всі умови для того, щоб крали. І  опозиція сьогодні цим законопроектом вимагає ліквідації монополії "Автодору". Ми пропонуємо, щоб були чітко розмежовані і конкретизовані права і обов’язки  Державного управління автомобільними дорогами місцевого значення, чітко розмежовані повноваження центральних і місцевих органів виконавчої влади.

І метою законопроекту є приведення системи державного управління автомобільними дорогами загального користування у відповідність із сучасними ринковими конкурентними умовами. Ну, конкурентні умови, ми вважаємо, що це і є один із кроків щодо можливості підвищити якість доріг і зменшити вартість їх утримання. Розмежування повноважень центральних і місцевих органів виконавчої влади та їх відповідальність за транспортно-експлуатаційний стан автомобільних доріг державного і місцевого значення і оптимізація державного регулювання в цій сфері.

Наш законопроект передбачає, що ми розмежуємо і поставимо різні баланси, і поставимо можливість по різному управляти і створювати необхідні умови для підвищення стану цих доріг, якісного стану цих доріг. Ми сподіваємося, що як тільки певна частина доріг з'явиться місцевого значення на балансі органів місцевого самоврядування, дійде і до будівництва і сільських доріг, а також ми впевнені, що це буде підставою для…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КАТЕРИНЧУК М.Д. …підвищення безпеки руху. І все ж таки не забуваймо, що ми є транзитною державою, а транзит неможливий, коли  в коридорі нема світла і якісного покриття. Дякую за увагу і прошу підтримати мій законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Слово надається міністру інфраструктури Володимиру Васильовичу Козаку. І у вас є  дві хвилини. Прошу.

 

КОЗАК В.В.

Шановний Володимире Васильовичу,  шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується схвалений урядом законопроект про внесення змін  до деяких законодавчих актів  України щодо реформування  системи управління автомобільними дорогами загального користування.

Основною  метою закону є чітке розмежування  повноважень центральних і місцевих органів в управлінні дорогами  загального користування. Закон підготовлений з урахуванням  досвіду країн ЄС. Практично в усіх країнах  Європи місцевими дорогами управляє    місцева влада.  До сьогодні у нас управління державними  і місцевими дорогами загального користування  здійснювалось "Укравтодором". На нашу думку,  не можна з Києва приймати рішення щодо  визначення обсягів та черговості доріг між. Це краще зробить місцева влада, яка ближче до людей і  краще знає соціально-економічні потреби регіону.

Законопроектом  пропонується  здійснити децентралізацію державної влади, передати місцевій владі управління дорогами  місцевого значення разом з відповідним фінансуванням. Підкреслюю. разом з відповідним фінансуванням. Для цього відповідні зміни  вносяться до Закону  України "Про автомобільні дороги", "Про Раду Міністрів Автономної Республіки Крим", та "Про місцеві  державні адміністрації".

Так ,змінами до статей  10, 11 та 12 Закону  України "Про автомобільні дороги" визнано нову систему органів управління у сфері дорожнього господарства та чітко  розділені їхні повноваження. А саме: Мінінфраструктури формує державну політику у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами загального користування. "Укравтодор" реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, здійснює управління автомобільними дорогами державного значення.

Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, обласні та севастопольська міська державна адміністрації здійснюють управління автомобільними дорогами місцевого значення.

Укртрансінспекція реалізує державну політику з питань безпеки на наземному транспорті, здійснює…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КОЗАК В.В.  Реалізує державну політику з питань безпеки на наземному транспорті і здійснює контроль якості дорожньо-будівельних робіт. Враховуючи думку комітету, Головного науково-експертного управління, прошу підтримати і дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте.

Запрошую для співдоповіді першого заступника голови Комітету з питань транспорту і зв'язку Руслана Миколайовича Сольвара.

 

17:31:19

СОЛЬВАР Р.М.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати України! Комітет Верховної Ради України з питань транспорту і зв'язку на своєму засіданні 4 вересня 2013 року розглянув альтернативні проекти Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи державного управління у сфері дорожнього господарства (реєстраційний номер 2536а), внесений народним депутатом України Миколою Катеринчуком, та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування (реєстраційний номер 2536а) поданий Кабінетом Міністрів України.

За результатами їх розгляду комітет зазначає, що на відміну від альтернативного законопроекту (номер 2536а-1) передбачено розподіл повноважень відповідних органів щодо контролю за станом платних автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення. Цим же законопроектом запропоновано доповнити Закон України "Про автомобільні дороги" новою статтею 32-1, яка конкретизує порядок оповіщення користувачів автомобільних доріг загального користування про стан аварійності, стан дорожнього покриття, тимчасові обмеження або припинення руху.

Законопроект  номер 2536а-1 також передбачає конкретизацію органів виконавчої влади, які надають пропозицію щодо переліку автомобільних доріг державного значення та віднесення автомобільної дороги загального користування до розряду платних.

На думку комітету, запропонована Кабінетом Міністрів України нова редакції статей 10 і 11 Закону України "Про автомобільний транспорт" має системний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте можливість завершити.

 

СОЛЬВАР Р.М. …відповідає положенню Закону України "Про центральні органи виконавчої влади".

За результатами обговорення на засіданні комітет пропонує проект Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування (реєстраційний номер 2536а-1), поданий Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте.

Прошу народних депутатів записатися  на обговорення від фракцій.

Вчіться, як треба  записуватися на виступи. Кожний раз об'єднання "Свобода" – перша. Вони працюють.

Об'єднання "Свобода", народний депутат Черняков.

 

17:34:35

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Прошу передати слово Анатолію Вітіву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

17:34:40

ВІТІВ А.М.

Анатолій Вітів, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Волинь. Незважаючи, що законопроект містить  позитивні моменти щодо розподілу повноважень між трьома органами, тобто місцевим самоврядуванням, обласними адміністраціями і державними автомобільними дорогами, є суттєве зауваження. Перше, неприпустимим є виключення 13 статті  пункту Закону про автомобільні дороги, який виключає відповідальність органів державного управління щодо контролю за дорогами загального користування. Це означає, що всі позитивні моменти щодо розподілу повноважень між трьома органами влади нівелюються, оскільки притягнути до відповідальності осіб винуватих не буде можливості.

І наступне. Люди не зможуть подавати в суди у випадку якоїсь аварії чи іншого на шляхах.

І наступне. Суттєвим недоліком для  обох законопроектів є відсутність обґрунтування, фінансування тих проектів.

Тобто ми зараз передамо дороги в управління  обласним адміністраціям, але ми не передаємо кошти в управління. Тобто автомобільні дороги будуть тепер у компетенції, частина автомобільних доріг у компетенції  обласних рад і органів адміністрації, але фінансування немає. Тому це питання треба вирішити.

Тому "Свобода" готова підтримати проект закону у першому читанні з обов'язковим внесенням на друге читання поправки щодо фінансування ремонту і утримання тих доріг. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", народний депутат Катеринчук.

 

17:36:44

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина", Європейська партія України. Нагальність цього законопроекту, мені здається, розуміють всі. Що сьогодні зараз відбувається у залі? Ну, говорять про те, що в моєму законопроекті краще виписані елементи відповідальності. Це вимагає опозиція, щоб з'явилась відповідальність за тих, хто відповідає за стан доріг, безпеку доріг, і ці дороги будувалися кінець кінцем.

Так само опозиція вимагає, щоб був положений край корупції, яка супроводжує всі ці будівельні роботи. В нашому законопроекті у 37 статті виписано все, що стосується передачі і грошей, у тому числі, обласним радам. Це абсолютно не … мені здається, не аргументована позиція щодо нашого законопроекту.

Так, дійсно, та концепція,  яка закладена в законопроекті від опозиції, вона, фактично, відтворюється урядовим законопроектом. І було б логічно, щоб ми зараз тут амбіції свої трохи, скажемо, притушили, а все ж таки вийшли на нормальний єдиний законопроект, який системно зупинить той вал корупційних дій, які супроводжується корупцією.  Все ж таки  ми боремося за життя людей, ми хочемо, щоб дороги у нас були якісні, європейські, і вони починаються саме із зміни структури управління дорожнім господарством.

Я переконаний, що вся опозиція підтримає цю законодавчу ініціативу і я впевнений, що Партії регіонів так само треба подумати про ті слушні пропозиції, які є в урядовому законопроекті. Мені здається, якщо ці два законопроекти не наберуть в першому читанні, скажімо, необхідної кількості голосів, то проголосувати, направити їх вперше... на перше повторне читання в комітет.

Дякую за увагу, і фракція "Батьківщини" буде підтримувати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Розенко.

 

17:38:41

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Сергію Капліну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергію Капліну передаємо слово. Прошу.

 

17:38:47

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, політична партія "УДАР Віталія Кличка",   Полтава, 144-й виборчий округ.

В Україні, як відомо, як і в Росії, дві проблеми: дураки і дороги. Першу проблему, я сподіваюся, ми частково вирішимо, коли відправимо у відставку Азарова. А от друга проблема – складніша.

За рік ми збираємо близько мільярда доларів грошей для того, щоб ремонтувати українські дороги. Але уявіть собі, це всього-на-всього двісті кілометрів доріг. І що ми зараз хочемо зробити? На внуків, на правнуків чи на праправнуків перенести відповідальність за те, що хтось 20 років розкрадав гроші українського народу, які мали б спрямовуватися на системні інфраструктурні проекти, які мали б не грабуватися тими, хто очолює "укравтодори". У нас кожен другий керівник обласного "Укравтодору" десь за кордоном в бігах після того, як приходить нова влада.

Це неприпустимо, не можна сьогодні, в переддень президентської кампанії, в переддень майбутніх парламентських кампаній і місцевих виборів перекладати відповідальність з різних азарових і януковичів на плечі міських голів і тих, хто сьогодні, навіть тих, хто є сьогодні не міськими головами, а банальними сторожами Партії регіонів в окремих містах, як це, наприклад, в моєму окрузі міський голова Мамаєв, який, до речі, і Партія регіонів має це знати, ремонтуючи дорогу в Полтаві, купує щебінь і бітум не на 10 відсотків дорожче, ніж у виробника, не на 20, не на 30, а вдвічі: на 200 відсотків. Вдумайтеся про розмах цього грабунку українського народу!

За цих умов: з невирішеністю питання щодо прозорості тендерів, щодо відповідальності за якість цих доріг, - ми ніколи не матимемо української дороги. Тому ми глибоко переконані: для вирішення цієї системної проблеми, інфраструктуроутворюючої проблеми, потрібно сісти, закотити рукава вище ліктів – і створити документ, який таки буде вирішувати цю проблему. І, звичайно, неминуче мають понести відповідальність…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КАПЛІН С.М.  …понести відповідальність ті, хто збудував собі маєтки більші, ніж у керівництва фракції, які тут сидять із більшості, керівники "укравтодорів". Це перші регіональні олігархи. Тому дороги треба починати з міліції, кидаючи в тюрми тих людей, які обкрадали український народ, а потім робити дороги. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сергій, Сергій, дороги, правда, у нас такі, неважні. А ото, що перше ти сказав, в Україні в нас немає таких.

Прошу, фракція Компартії України, народний депутат Гордієнко. Прошу.

 

17:41:50

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. На початку я скажу, що ми будемо підтримувати лише в першому читанні урядовий законопроект.

Я хотів  би зупинитися на наступному. Звичайно, що дороги  мають мати свого господаря і передача їх на місцевий саме рівень має б змобілізувати місцеві органи влади і більш принципово відстоювати позицію перед центральними органами виконавчої влади щодо утримання і фінансування цих доріг.

Але у мене є великий сумнів, що якщо  ми… і у моїх колег. Якщо ми передамо дороги, передамо повноваження, а не передамо фінансування, то з цієї затії абсолютно нічого не вийде і  буде на зразок того, як у органів місцевого  самоврядування: є маса делегованих державою повноважень, але вони не фінансуються і від цього, звичайно,  не виграє  ні держава, ні органи самоврядування, і не вирішується справа. Тому разом із передачею повноважень необхідно сьогодні думати про ті джерела фінансування, які віддадуться на…. на утримання… будівництво і утримання цих доріг.

Хотілося б привернути увагу до того, що сьогодні дорожні інфраструктури, які є місцях, переживають абсолютно не кращий саме час, бо практично відсутні обігові саме кошти, не виконуються ремонти і  регламенти на дорогах.  Я хотів би привернути саме увагу і до того, що  існує і перманентно проблема із заборгованістю по заробітній платі у  працівників дорожніх  служб.

Суттєво  погіршує ситуацію блокування розрахунків Казначейство.  Ну і врешті-решт давайте дамо відповідь суспільству скільки ж ми збираємо в ціні бензинів цих саме коштів, чи їх вистачає і чи всі вони йдуть на дороги. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Всі бажаючі виступили.

Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Прошу підготуватися до голосування, народні депутати.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2536а), це проект Закону народного депутата Миколи Дмитровича Катеринчука, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи державного управління у сфері дорожнього господарства. Для прийняття за основу.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:45:08

За-111

Проти-3, утримались-52, не голосувало-218.

Рішення не прийнято. По фракціях. По фракціях. Прочитали.

Я прошу уваги ще раз. Ставиться на голосування проект Закону (номер 2536а-1). Урядовий законопроект, доповідав міністр інфраструктури Козак Володимир Васильович. Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи державного управління  у сфері дорожнього господарства. Для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:46:17

За-261

Проти – 7, утрималося – 32, не голосувало – 84.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 176, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 3, "Свобода" – 33, Компартія – 30, позафракційні – 18.

Шановні народні депутати, продовжуємо роботу сесії на 15 хвилин. Ні, ні, а да. Розглядається проект Закону (номер 2749) про державну допомогу суб'єктам господарювання.

Як бажаєте розглядати? Ставлю скорочену процедуру. Прошу голосувати.

 

17:47:19

За-174

Проти – 71, утрималося – 8, не голосувало – 132.

Рішення прийнято. По фракціях. Прочитали.

Значить, запрошую для доповіді першого заступника голови Антимонопольного комітету Рафаеля Ізмаїловича Кузьміна. Прошу, дві хвилини у вас є.

 

КУЗЬМІН Р.І.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати України, законопроект про державну допомогу суб'єктам господарювання розроблено на виконання Національного плану дій на 2013 рік, Програми економічних реформ Президента України та спрямована на виконання зобов'язань України, визначених  Угодою про Асоціацією між Україною та Європейським Союзом.

Надання державної допомоги суб'єктам господарювання зазвичай має на меті вирішення соціально-економічних проблем. Стимулювання інновацій, розвиток депресивних регіонів, підвищення конкурентоспроможності галузей та економіки в цілому.

 Разом із тим, втручання держави у функціонування ринку на користь окремих галузей або на користь окремих підприємств може спотворювати конкуренцію. І на сьогодні контроль за впливом державної допомоги на конкуренцію не здійснюється.

Метою прийняття закону є створення правових та інституційних засад прозорої системи контролю та моніторингу державної допомоги суб'єктам господарювання. Яка має забезпечити баланс між позитивним ефектом від надання державної допомоги та негативними наслідками від спотворення конкуренції.

Основними завданнями, які вирішує законопроект є: запровадження контролю за впливом державної допомоги на конкурентну, складення та ведення реєстру відомостей про надану державну допомогу, підготовка щорічних звітів про надання державної допомоги та оприлюднення цих звітів.

Закон має як матеріальні, так і процесуальні норми. Він дуже гарно застосований до європейського законодавства. Його створював антимонопольний комітет та європейські фахівці з Європейської комісії. Ну, ми чітко розуміємо, якщо ви підтримуєте в першому читанні, ми за допомогою Комітету антимонопольної політики та підприємництва створимо робочу групу і будемо узгоджувати його зі всіма політичними силами. Це дуже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте.

Співдоповідь голови Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної  політики  Олександри Володимирівни Кужель. Прошу.

 

17:50:13

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу,  шановні колеги! В кожній цивілізований країні Антимонопольний комітет є найголовніший контролюючий орган. Не податкова. Тому що вона цей комітет повинен створювати і контролювати   найголовніше: для розвитку бізнесу будь-якого, для неможливості узурпації владою  будь-яких бізнесів і  різних напрямів. І тому напрямок, який сьогодні  відкриває Антимонопольний  комітет, ми створюємо законодавство при умові все ж таки повернення і одержання Антимонопольним комітетом більш незалежних функцій, які були передбачені при  його створенні.

Що найголовніше в цьому комітеті? Це повністю відповідає  європейській світовій  практиці застосування контролю Антимонопольним комітетом використання бюджетної допомоги в різних напрямах. Наприклад, якийсь уряд хоче по якимось  корупційним зв'язкам одному із депутатів або наближених до влади людей дати на розвиток такого напряму великі державні кошти.  Не має права він отримати ці кошти, поки  Антимонопольний комітет не дасть висновків, що не можна розвивати  цей напрямок, цей напрямок є конкурентним,  і може створити держава такі умови, де бізнес за власні кошти буде розвивати цей  напрямок. Вони повинні допомагати, щоб такий напрямок йшов, наприклад, на суднобудування, а не в приватні компанії на розвиток  інших напрямів, які можуть розвиватися без державних коштів.

Це важливий законопроект. Він невеликі кошти коштує для держави у порівнянні з тим, скільки крадуть з того бюджету. І комітет вважає, що його треба підтримати в першому читанні. Ми отримали зауваження від комітету підприємців. Будемо розглядати їх на другому читанні. В цілому просимо від комітету підтримати у першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Є бажаючі обговорювати? Є. Прошу записатися від фракції.

Прошу, фракція "УДАР", Новак, народний депутат. Прошу.

 

17:52:40

НОВАК Н.В.

Прошу передати слово Ярославу Гінці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передаємо слово.

 

17:52:46

ГІНКА Я.Я.

Ярослав Гінка, фракція "УДАР Віталія Кличка". Дякую. Надзвичайно важливий законопроект. Підтримую колег в тому, що якщо ми рухаємось до європейських принципів ведення бізнесу до підписання Угоди про асоціацію і до європейського співтовариства, нам необхідно приймати цей законопроект.

В чому тут основна суть? Суть в тому, що ми допомагаємо провести аудит і контроль за використанням бюджетних коштів. Головне в чому? Ми створюємо рівні можливості для ведення бізнесу, а це є основа чесного ведення бізнесу в європейській Україні. Вважаю, що необхідно підтримати даний законопроект. Фракція "УДАР" буде голосувати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Свобода" народний депутат Іллєнко. Прошу.

 

17:53:43

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Прошу передати слово Павлу Кириленко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати слово Кириленку.

 

17:53:49

КИРИЛЕНКО П.В.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Павло Кириленко, Одещина.  Шановні народні депутати!  Проектом Закону (2749) пропонується створити прозору систему державної допомоги суб’єктам господарювання, що має мінімізувати негативні наслідки державної допомоги на конкуренцію.

Безумовно, це є дуже позитивна декларація, адже вона має сприяти розвитку конкуренції в нашій державі. Має сприяти розвитку середнього класу в нашій державі, а, власне, середній клас і є запорука заможного, справедливого суспільства. Тому важливо, аби цей закон був гарний не лише за формою, а і за змістом. На жаль, як дуже часто трапляється в стінах цього парламенту, за позитивними деклараціями приховується корупційний зміст.

Очевидно, що певні олігархічні кола наближені сьогодні до влади, зможуть скористатися певними пунктами з цього законопроекту. Тому ми наголошуємо на необхідності внесення суттєвих змін та доповнень, поправок до цього законопроекту в другому читанні.

В першому читанні ми будемо підтримувати цей законопроект, оскільки він є направлений на європейську інтеграцію і є позитивним. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Бажаючі всі виступили в обговоренні. Прошу підготуватися… А чому ви не записувались? Прошу Ксенії Ляпіній хвилину. По мотивах, прошу.

Включіть мікрофон.

 

17:55:49

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Ксеня Ляпіна, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!", місто Київ.

"Батьківщина" буде підтримувати цей законопроект у першому читанні. Тому що, перше, це насправді євроінтеграційний законопроект. Більше, ніж багато інших, які задекларовані. І по формі підготовки  це взагалі є перемога європейського вектора над азійщиною, якою раніше було розподілення бюджетних коштів серед приватних бізнесів, пов’язаних з владою. Тому це перемога нашої євроінтеграції –  те, що взагалі цей законопроект зараз розглядається і ухвалюється.

Я хочу, щоб виборці  знали, що цей законопроект спрямований не на те, щоб роздати бюджетні кошти, зібрані у людей приватним бізнесом, а якраз на те, щоб жорстко обмежити таку можливість, щоб будь-яка допомога ніколи не руйнувала конкуренцію на ринку і не була такою, що вона обтяжлива для державного бюджету, який формується із податків громадян…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2749) про державну допомогу суб’єктам господарювання для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:57:42

За-327

Проти – 0, утрималися – 0, не голосувало – 53.

Рішення прийнято.

По фракціях: Партія Регіонів – 167, "Батьківщина" – 49, "УДАР" Віталія Кличка – 27, "Свобода" – 32, Компартія – 30, позафракційні – 22. 

Розглядається  проект Закону (номер 2750) про внесення змін до статті 35 Бюджетного кодексу України (щодо державної допомоги суб'єктам господарювання).

Як розглядаємо? (Шум у залі) Не кричіть, а голосуйте за скорочену процедуру. Я чую ваші пропозиції. Голосуйте!

 

17:58:40

За-167

Проти – 57, утрималося – 14, не голосувало – 140.

Рішення прийнято. Прошу по фракціях.

Доповідає перший заступник голови Антимонопольного комітету Рафаель Ізмаїлович Кузьмін. Прошу. А потім – голова комітету.

 

КУЗЬМІН Р.І. Дякую за підтримку, шановні народні депутати. Це законопроект, пов'язаний із попереднім, про внесення змін до статті 35 Бюджетного кодексу України, який буде сприяти запобіганню у виділенні коштів з Державного бюджету та місцевих бюджетів на державну допомогу суб'єктам господарювання, яка може призвести до суттєвого спотворення конкуренції. Оскільки попередній закон в дію вводиться через три роки, то і ці зміни пропонується ввести в дію через три роки. Прошу підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, сідайте.

Прошу, для співдоповіді – Гєллєр Євгеній Борисович, голова комітету.

 

17:59:49

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати і запрошені! Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 18 вересня розглянув урядовий законопроект про внесення змін до статті 35 Бюджетного кодексу за номером 2750.

За висновками Головного науково-експертного управління даний законопроект потребує доопрацювання. Зокрема, в положеннях законопроекту використовується некоректне посилання на ще неприйнятий Закон про державну допомогу суб'єктам господарювання. Отже, прийняттю законопроекту за номером 2750 має передувати прийняття відповідного законопроекту за номером 2749, який ми прийняли в першому читанні. Водночас порушені у законопроекті питання можна врегулювати шляхом внесення необхідних вимог до інструкції з підготовки бюджетних запитів, затверджених до виконання Бюджетного кодексу. Міністерство фінансів підтримує законопроект.

Враховуючи зауваження ГНЕУ та необхідність врахування остаточної редакції положень базового законопроекту за номером 2749 після його прийняття, комітет ухвалив таке рішення: рекомендувати  Верховній Раді законопроект за номером 2750 прийняти за основу, доручивши Комітету з питань бюджету підготувати його до  другого читання та подати на розгляд Верховної Ради після прийняття в цілому законопроекту про державну допомогу суб'єктам господарювання за номером 2749. Прошу  підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будемо голосувати? Будемо?

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2750) про внесення змін до статті 35 Бюджетного кодексу України (щодо державної допомоги суб'єктам господарювання) для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:02:05

За-321

Проти – 0. Утримались – 0. Не голосували – 52.

Рішення прийнято. По фракціях.

Останнє питання на сьогодні, яке ми розглянемо. Спокійно! У нас ще 13 хвилин. Це перше читання, за основу, урядовий. Треба поважати міністрів, які приходять до нас.

Розглядається проект Закону ( номер 2327) про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя. Як будемо розглядати? (Шум у залі)

По повній? (Шум у залі)

Ставлю на голосування, хто за скорочену процедуру. 

 

18:03:14

За-171

Я спитаю вас. Якщо ви без обговорення, будемо  голосувати. За – 171,  проти – 59, утрималось – 5, не голосували – 127.

Рішення прийнято. По фракціях.

Я запрошую для доповіді голову Національної комісії (він півдня просидів без роботи у нас тут, хай хоч доповість), що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Борис Йосипович Візіров. Заодно і познайомимося.

Прошу вас. Дві хвилини вам.

 

ВІЗІРОВ Б.Й.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу!  Шановні народні депутати! Проект Закону України про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя розроблено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на виконання Національного плану дій щодо впровадження Програми   економічних реформ, а також Концепції  захисту прав споживачів, ринків фінансових послуг, затверджено Розпорядженням  Кабінету Міністрів  України.

Законопроект схвалений Кабінетом Міністрів України. Погоджений та підтриманий Національним банком України та Комітетом Верховної Ради  з питань фінансів та банківської діяльності.

Страхування життя відноситься до особистого страхування, має довгостроковий характер та значну накопичувальну складову, тому вкрай важливо   забезпечити функціонування в Україні системи гарантування страхових виплат за договорами страхування життя. Така система повинна запобігати втратам довгострокових заощаджень громадян та позбавленню страхового захисту у разі настання неплатоспроможності страховика.

Проект Закону врегульовує гарантії страхових виплат, правовий статус фонду та його керівні органи, порядок формування майна фонду, порядок здійснення виплат за рахунок коштів зазначеного фонду. У разі настання неплатоспроможності страховика фонд гарантує страхувальникам або вигодонабувачам відшкодування розміру страхової виплати або викупної суми, передбаченої договором страхування життя.

Учасниками фонду повинні стати всі страхові компанії, які отримали ліцензію на провадження страхування життя.

 Основними джерелами формування фонду є: викупні внески учасників фонду, регулярні та спеціальні внески учасників фонду, доходи, одержані від інвестування коштів фонду в державні цінні папери. Кошти державного бюджету не є джерелами формування ресурсів фонду.

Ресурси фонду зберігатимуться в Національному банку України, інвестуватимуться виключно в цінні папери, в державні цінні папери.

Шановні народні депутати! Очікуваним результатом прийняття законопроекту є посилення захисту майнових прав страхувальників, зростання довіри до ринку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ВІЗІРОВ Б.Й. Зростання  довіри до ринку страхування життя. І як результат – формування внутрішнього довгострокового інвестиційного ресурсу України. Прошу підтримати зазначений законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Запрошую для співдоповіді голову підкомітету Комітету з питань фінансів, банківської діяльності Андрія Павловича Пінчука.

 

18:06:31

ПІНЧУК А.П.

Шановні колеги, даний законопроект пройшов широке обговорення в комітеті і, в принципі, був підтриманий фахівцями ринку і представниками державних органів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради в своєму висновку зазначає, що поданий законопроект може бути прийнятий за основу. В принципі, єдине, хотів би що сказати, що дійсно у нас є вже один механізм Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який працює в банківському секторі. Якщо ми зробимо це якраз в секторі страхування, то ми значно підвищимо довіру людей до страхування життя, яке є довгостроковим. Тому комітет пропонує підтримати за основу цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є бажаючі виступити? Не бачу. Об'єднання "Свобода" каже: "Давайте голосувати". Я ставлю на голосування. Прошу підготуватися. (Шум у залі) А хто хоче виступити?

Дві хвилини, фракція  "Свобода", народний депутат Кайда. Регламент треба виконувати. Ви всі пішли, а на мене потім пишуть анонімки. Прошу.

 

18:07:56

КАЙДА О.П.

Дякую, Володимир Васильович. Шановні колеги депутати, в проекті пропонується визначити засади функціонування Фонду гарантування страхових виплат за договорами страхування життя.
Законопроект  передбачає створення фонду, участь в якому буде обов'язковою умовою для допуску лайкових???, тобто які здійснюють страхування життя в страхових компаніях до укладення договорів страхування життя.

Джерелом формування активів нової структури стануть внески страхових компаній зі страхування життя в розмірі 0,4 відсотки. Загалом практика створення гарантійних фондів показала свою ефективність як в країнах Євросоюзу, так і в Україні на прикладі Фонду гарантування банківських вкладів та моторно-транспортного бюро.

Тому факт його створення та функціонування надасть додаткові гарантії для захисту прав споживачів страхових послуг. Проте, деякі положення закону потребують суттєвого доопрацювання. Зокрема, Положення щодо порядку ліквідації такого фонду та порядку формування виконавчих органів цілого фонду.

Також порядок державного контролю за діяльністю фонду (стаття 24 цього проекту) має бути розкритий більш детально. Є ряд зауважень до цього законопроекту. Але, враховуючи необхідність і нагальність ухвалення рішення про захист наших громадян,  фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде голосувати за цей законопроект за основу, але вимагає внести ті корективи до другого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую за пропозицію.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2327) про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя для прийняття за основу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:10:15

За-247

Проти-4, утрималось-30, не голосували-67.

По фракціях.

Вечірнє засідання Верховної Ради оголошую закритим. Завтра о 10 годині я вас всіх запрошую в сесійну залу. Дякую за роботу.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку