ЗАСІДАННЯ СОРОК ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

05 липня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради України. Я прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Прошу увімкніть систему "Рада".

10:02:50

Зареєструвалося в залі 347 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, як ми і домовлялися, в засіданні Верховної Ради України беруть участь члени Кабінету Міністрів України. Давайте привітаємо Кабінет Міністрів України. (Оплески)

Присутні на засіданні: Прем'єр-міністр України Микола Янович Азаров, Перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Геннадійович Арбузов, віце-прем'єр-міністр України Юрій Анатолійович Бойко, віце-прем'єр-міністр України Грищенко Костянтин Іванович, міністр аграрної політики та продовольства Микола Володимирович Присяжнюк, заступник міністра внутрішніх справ Сергій Іванович Лекарь, міністр доходів і зборів Олександр Вікторович Клеменко, міністр екології та природних ресурсів Олег Альбертович Проскуряков, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максюта Анатолій Аркадійович, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Бондаренко Андрій Юрійович,  міністр закордонних справ Леонід Олександрович Кожара, міністр інфраструктури Володимир Васильович Козак, міністр культури Новохатько  Леонід Михайлович, міністр молоді та спорту Равіль Сафович Сафіуллін, міністр оборони Лебедєв Павло Валентинович, міністр освіти і науки Табачник Дмитро Володимирович.  (Шум у залі)

 Шановні депутати, давайте ми запросили, давайте поважати один одного.

Міністр охорони здоров'я – відсутня. Заступник міністра охорони здоров'я Олександр Костянтинович Толстанов.  Міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Павлович Темник. Міністр соціальної політики Наталія Юріївна Королевська.  Міністр фінансів Юрій Володимирович Колобов. Заступник міністра фінансів присутній Сергій Олександрович Рибак.  І  міністр юстиції Олена Леонідівна Лукаш.  Ми вчора її привітали.

Хто це заважає працювати? Я дам, прийде час, я дам трибуну всім все висловити. І Ляшко дам. Сідайте.

Шановні народні депутати,  відповідно  до статті 229 Регламент Верховної Ради України, ви знаєте, що в п’ятницю з 10 до 11 години "година запитань до Уряду". На  "годині запитань до Уряду", як ми і домовлялись з вами, розглядається інформація: Кабінету Міністрів України про перспективи підписання Угоди щодо вступ України до Європейського Союзу, про початок вступної кампанії в державі та хід збору урожаю.

Як бачите, питань багато. Всі депутатські фракції, керуючись частиною шостою статті 229 Регламенту Верховної Ради України, подали письмові Кабінету Міністрів запитання, які будуть поставлені під "години запитань до Уряду". Тому відповідати на запитання депутатських фракцій будуть міністр закордонних справ Кожара Леонід Олександрович, міністр освіти Табачник Дмитро Володимирович і міністр аграрної політики і продовольства Микола Володимирович Присяжнюк.

Порядок пропонується. Надати кожному міністру до 10 хвилин  для відповіді на запитання, які поступили від депутатських фракцій, відповіді на питання. І 30 хвилин у народних депутатів буде можливість записатися і задати питання членам Кабінету Міністрів,  міністрам. І пропонується, щоб давайте витримували, по 1 хвилині на кожне усне запитання і по 2 хвилини на відповіді на ці запитання. Тому переходимо до розгляду запитань.

І я на трибуну запрошую міністра закордонних справ України  Леоніда Олександровича Кожару. Я прошу, у вас є 10 хвилин для відповіді на питання. А потім – Дмитро Володимирович Табачник. Прошу.

 

КОЖАРА Л.О.

Дякую. Шановний пане Голово Верховної Ради, шановні народні депутати України, шановні колеги!  Дозвольте  привітати усіх присутніх і подякувати за можливість поділитися інформацією  щодо стану  реалізації європейського вектору зовнішньої політики України. Європейська інтеграція залишається ключовим  пріоритетом нашої державної політики.

 Стратегічно важливим елементом, який  визначатиме характер та динаміку  подальшого розвитку відносин між Україною та Європейським Союзом  має стати   Угода про асоціацію. Підписання цього історичного документу заплановане, як ви знаєте, на кінець листопада цього року  під час  саміту Східного  партнерства у Вільнюсі. Для забезпечення необхідних  умов підписання угоди Україна істотно активізувала і двосторонній  політичний діалог з Європейським Союзом. За цей час відбулася низка  візитів високого рівня до інституції  Європейського Союзу та європейських столиць, а також ряд візитів представників ЄС  в Україну. Запроваджено регулярний обмін інформацією  з Європейським Союзом з  усіх важливих питань нашого двостороннього порядку денного.

Знаковою подією  в цьому  контексті стало 16 засідання  Ради з питань співробітництва між Україною і Європейським Союзом, яке  відбулося  24 червня цього року у Люксембурзі.  Ми мали унікальну можливість обговорити  увесь спектр питань порядку денного відносин між Україною і Європейським Союзом. У центрі уваги знаходилися  питання прогресу нашої держави  у виконанні домовленостей, досягнутих за підсумками 16-го саміту "Україна -  Європейський Союз".  І фактично саме їх реалізація має уможливити підписання і Україною, і європейською стороною Угоди про    асоціацію.

За підсумками засідання можна констатувати конструктивну налаштованість  Європейського Союзу на подальший рух до підписання  на Вільнюському саміті Східного партнерства. Далі маємо підкріпити  досягнуті результати   конкретними діями, практичними результатами законотворчої роботи, прогресом в імплементації  європейських стандартів в Україні.  Позиція багатьох держав-членів Європейського Союзу щодо підписання угоди про асоціацію останнім часом суттєво покращилась. Це ознака ефективної роботи вищого політичного керівництва України та усіх органів державної влади. Сфери, до яких прикута найбільша увага Євросоюзу сьогодні усім відомі. Це насамперед, вдосконалення виборчого законодавства, реформування системи правосуддя та правоохоронних органів, боротьба з корупцією та поліпшення бізнес-клімату в нашій країні.

В ході засідання Ради з питань співробітництва  між Україною та Європейським Союзом представники ЄС відзначили прогрес  у здійсненні реформ, але попереду ще багато роботи , насамперед, у сфері законотворчості. Зрозуміло, що окремі реформи покликані забезпечити досягнення Україною стандартів країн розвинутої демократії і це має довгостроковий характер і не може бути завершено протягом кількох місяців. Це визнають і наші партнери в Європейському Союзі. Тому на сьогодні наше спільне головне завдання продемонструвати позитивну динаміку процесів модернізації країни.

Говорячи про технічні процедури підготовки до підписання угоди,  відзначу передусім, що 15 травня цього року колегія Європейського Союзу, колегія Європейської комісії схвалила рішення, яким    рекомендувала державам-членам Європейського Союзу підписати Угоду про  асоціацію. В Україні ми наразі завершуємо міжвідомче погодження тексту цієї угоди, плануємо закінчити цей процес до кінця липня та передати погоджений текст угоди до Міністерства юстиції України для отримання юридичного висновку.

Шановні народні депутати! Як найшвидше  укладення Угоди про  асоціацію відповідає інтересам нашої держави, як з точки зору демократичного майбутнього, так і з точки зору економічного благополуччя наших людей.  А це у  свою чергу покладає на нас обов’язок протягом стислого часу, що залишився до листопада, консолідувати зусилля уряду, Верховної Ради і інших державних органів для плідної, ефективної та цілеспрямованої роботи. До цього  нас закликають і наші європейські колеги.

Впевнений, що в такий спосіб та за відсутності штучної політизації процесу євроінтеграції  ми зможемо досягти такої амбітної, але цілком реальної мети наших відносин з ЄС уже в цьому році – підписати Угоду про  асоціацію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

На трибуну запрошується Міністр освіти і науки  України  Дмитро Володимирович Табачник. Я прошу.

 

ТАБАЧНИК Д.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Шановні члени уряду! Оскільки на минулому  дні  запитань до Уряду мені випала можливість докладно інформувати вас про  проведення державної політики у сфері  освіти. Дозвольте відразу перейти до  відповіді на  запитання, які надійшли від депутатських фракцій.

Одним з найбільш часто повторюваних запитань, які передані від різних депутатських фракцій, є запитання про попередні підсумки зовнішнього незалежного  оцінювання, яке відбувалося в цьому  році в Україні. В цьому році для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні було зареєстровано 322 тисячі 548 осіб, з яких близько 25 відсотків – це випускники минулих  років. Рейтинг  предметів, які обиралися абітурієнтами для проходження зовнішнього незалежного  оцінювання, в порівняно з минулими роками дещо змінився. У нас вперше за всі роки проведення зовнішнього незалежного оцінювання на другому місці серед обраних предметів найбільш популярних серед абітурієнтів, вийшла математика. В минулому році на другому місці була історія України. В цьому році понад 97 відсотків зареєстрованих абітурієнтів пройшли тестування з української мови і літератури, 61,5 відсоток обрали собі тестування з математики і на третьому місці близько 60,6 відсотка в цьому році виявили бажання пройти тести з історії. Крім того, значно підвищився інтерес абітурієнтів до таких предметів як  фізика, хімія, натомість зменшився до географії, всесвітньої історії і біології. З новацій цього року – до переліку навчальних предметів, у яких в 2013 році проводилось зовнішнє незалежне оцінювання було додано, на прохання профільних університетів, такий предмет, як світова  література.

В цілому зовнішнє незалежне оцінювання в 2013 році відбулося абсолютно організовано. Про це вже зазначили в своїх звітах громадські організації, які були зареєстровані як спостерігачі в  проведені зовнішнього незалежного оцінювання і проводили моніторинг, практично, на всіх пунктах тестування.

 З урахуванням позитивних тенденцій, які пов'язані з початком проведення тестувань з менш масових  предметів, відсоток абітурієнтів, які з'явилися для складання тестів, зберігся орієнтовно на рівні минулого року: між 80 і 90 відсотками від тих, хто зареєструвався.

На сьогодні завершено проведення основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання, а додаткова сесія зовнішнього незалежного оцінювання для молодих людей, які через хворобу або інші об'єктивні причини, що підтверджені документально, розпочнеться з 4 липня і буде тривати до 11 липня поточного року.

Єдина державна електронна база з питань освіти вже містить всі результати зовнішнього незалежного оцінювання. Таким чином, вступники, які вирішили скористатися цим ресурсом, подаючи документи для вступу в електронному вигляді, значно полегшують собі процедуру подання документів до приймальних комісій і заощаджують кошти своїх батьків.

Від депутатської фракції Комуністичної партії України надійшло запитання, що "в Україні встановилася викривлена та неефективна система вищої освіти, в той час як професійно-технічна освіта постійно перебувала на узбіччі освітніх реформ; внаслідок цього якісно вищої освіти України не зростає, а падає, а професійно-технічна освіта зменшується. Ми знаємо, що уряд робить послідовні кроки щодо виправлення ситуації, намагаючись наблизити профтехосвіту до виробництва, і розробляє учбові стандарти тощо. Інформуйте про поточні плани в цій сфері на 2013 рік та перспективи відродження професійно-технічної освіти України".

Шановні депутати, дійсно, уряд і Міністерство освіти і науки здійснюють цілу низку послідовних кроків щодо осучаснення професійної освіти в Україні. Ведеться робота з оновлення змісту шляхом розроблення нових професійних стандартів, і покращується робота з кадровим потенціалом училищ, здійснюється підвищення кваліфікації педагогічних працівників за новими навчальними планами і програмами, налагоджується співпраця з роботодавцями.

Хотів би сказати, що вперше за всі роки незалежності професійно-технічна освіта отримала затверджену нинішнім урядом державну цільову програму розвитку професійно-технічної  освіти, яка була затверджена Постановою Кабінету Міністрів в квітні  2011 року. Виконання цієї Державної програми, а її кошторисна вартість понад 5 мільярдів гривень, поступово забезпечує створення системи якості професійно-технічної освіти, модернізації її управління, підвищення престижності  робітничих професій. Саме головне, що кожного року формуються нові учбові стандарти, які обов'язково  проходять апробацію і затвердження у роботодавців.

Завдяки підтримці Верховної Ради України в 2012 році  ухвалено  Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо професійно-технічної освіти". Впровадження цього законодавчого акту відкрило абсолютно нові можливості фінансування професійної технічної освіти з кількох джерел. Тепер  державне замовлення може розміщувати місцеві органи влади, обласна рада і  додаток… на  додаток до фінансування з Державного бюджету.

Для імплементації цього закону  Кабінетом Міністрів   вже ухвалено 5 нормативних актів у вигляді постанов.

Вперше в історії незалежної України створено разом з роботодавцями  національну рамку кваліфікації, яка також затверджена постановою Кабінет Міністрів.

Подальша робота створення нових стандартів вона продовжується. Хотів би сказати, що впродовж  2010-2013 року буде розроблено і затверджено 260 нових державних стандартів професійно-технічної освіти.

Ще одна важлива новація, яка, на нашу думку, буде сприяти розвитку професійно-технічної освіти і підвищення інтересу до неї, це конструювання соціального ліфту, коли поруч з державним замовленням в професійно-технічні навчальні заклади вони одержують право кращих своїх  учнів  відразу проводити по  програмі підготовки молодшого спеціаліста.  Якщо загалом в минулому році приблизно 2 відсотки всіх місць державного замовлення в професійно-технічних закладах передбачали одержання і сертифікату на робітничу професію і документа про повну середню світу, крім того ще 2 відсотки кращих могли відразу одержати диплом молодшого спеціаліста і по обраній спеціальності починати навчання з другого курсу на програмі "бакалавра", то в цьому році таких місць  державного замовлення з соціальним ліфтом передбачено близько 5 відсотків.

Хотів би коротко відповісти на запитання щодо державного замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою. В цьому році уряд передбачив рекордну суму коштів на державне замовлення. Загалом державне замовлення охоплює 40 відсотків випускників повної середньої школи цього року. Якщо говорити про державне замовлення, яке доведено до Міністерства освіти, то воно складає на молодшого спеціаліста майже 58 тисяч місць. Відповідно прийом на програму бакалаврату буде складати 99 тисяч 153 місця, на прийом спеціаліста – 54 тисячі 655 місць і прийом в магістратуру по Міністерству освіти – 29 тисяч 505. А загалом державне замовлення, яке доведено до Міністерства охорони здоров'я, культури, Міністерства аграрної політики воно складає близько 40 тисяч місць на магістра.

Вперше в цьому році  державне замовлення розміщувалося відповідно до нового Закону, ухваленого Верховною Радою, про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців на конкурсних засадах. В цьому році вперше було сформовано конкурсну комісію за участю роботодавців в кількості 35 осіб, яка і забезпечувала розподіл державного замовлення. Загалом в конкурсному відборі виконавців державного замовлення взяли участь близько 150 вищих навчальних закладів третього, четвертого рівня акредитації та 361 вищий навчальний заклад рівня коледжу, вищого професійного училища, технікуму. Всі доведені місця державного замовлення відповідно до законодавчого акту і постанови Кабінету Міністрів  розподілено і доведено до виконання всім вищим навчальним закладам, причому виключно на конкурсних засадах. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу сідати.

Запрошується на трибуну міністр аграрної політики та продовольства України Микола Володимирович Присяжнюк. Прошу.

 

ПРИСЯЖНЮК М.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати і члени уряду! Від парламентських фракцій надійшло багато запитань щодо збиральної компанії. І звичайно це зрозуміло, адже жнива в Україні якраз у розпалі. Я намагатимусь в своєму виступі максимум відповісти на ці запитання.

Всі ми знаємо, що цьогорічна посівна була найскладнішою за останні роки, але її проведено , організовано і вчасно. Так само і збиральна компанія відбувається за графіком і дає підстави говорити про гарні перспективи щодо цьогорічного вражаю.

Хочу наголосити, що цього року було кардинально переглянуто та оптимізовано структуру посівозмін, яка стала більш зорієнтованою на потреби ринку та ефективніше використання земель.

Також ми продовжили інтенсифікацію сільськогосподарського виробництва. Вона забезпечується шляхом системного впровадження передових енергозберігаючих технологій, використання нових високопродуктивних сортів гібридів сільськогосподарських культур, проведення хімічної меліорації сільськогосподарських земель і здійснення заходів з інтегрованого захисту рослин.  

В цілому до збирання підлягає 16,2 мільйона гектарів зернових культур, в тому числі 10,7 мільйонів гектарів ранніх зернових та зернобобових. Це на 600 тисяч гектарів більше ніж минулого року.

Станом на 4 липня збирання ранніх зернових та зернобобових культур розпочати в господарствах 19 регіонів України. Воно проведене вже на площі 3 мільйони гектарів. Це в півтора рази більше ніж на аналогічний період минулого року. В цілому зерна нового вражаю зібрано 7,5 мільйонів тонн. Якщо деталізувати озимого ячменю намолочено  2 мільйона 400 тисяч тонн,  врожайність 26,2 центнера і маємо зростання в порівнянні з минулим роком на 7,2 центнера більше. Озимої пшениці намолочено  4 мільйони 800 тисяч тонн при врожайності 26,4 на 7,5 центрів більше від минулого року. Гороху намолочено 90 тисяч, врожайність 13,2 центнера з гектару. Хлібороби Донецької, Миколаївської та Дніпропетровської областей зібрали понад 1 мільйон тонн зерна і продовжують жнива.

Наближається до мільйонного рубежу господарство Запорізької області. Щодо врожаю. Як бачимо, цього року маємо позитивні тенденції. Завдяки тому, що поточного року було забезпечено значно кращий догляд за посівами, проведено в повному обсязі всі агротехнологічні заходи, зросла врожайність зернових в усіх регіонах.

Середня врожайність в цілому по регіонам становить 25,5 центнера з гектару. Це на 7,5 центнера більше, ніж  минулого року. В минулому році врожайність була середня 18 центрів з гектару. І є показові приклади регіонів, де врожайність значно вища від минулого року.

Так в Дніпропетровській області врожайність на сьогоднішній день становить 29,2 центнера гектара, коли в цей же час в області була врожайність в минулому році 17 центрів. В Одесі 29,5 центнерів проти 17 минулорічних. В таких областях як: Київська, Полтавська, Черкаська в середньому господарства намолочують більше 40 центнерів зернових з одного гектара.

Щодо прогнозних показників очікуваного виробництва сільськогосподарських культур. Звичайно ми, мабуть, всі з вами розуміємо, що ніщо так не псує прогноз в аграрному секторі як погода. В поточному році прогнозні показники врожаю більші ніж середні за останні 5 років. Та наближаються до рекордних показників 2011 року, коли було зібрано 56,7 мільйони тонн зерна. Цьому сприяли такі заходи. По-перше, збереження озимих в хорошому і задовільному стані, розширення посівних площ кукурудзи на зерно, її посів в цьому році становив 4,8 мільйони гектарів, тобто на 100 тисяч гектарів більше від минулого року. І це є одним з ключових факторів формування позитивного зернофуражного балансу в державі.

Для нашої держави це дуже важливо. Тому що сьогодні в світі  зростає динамічно попит, в першу чергу, на фуражне зерно у зв’язку із збільшенням обсягів виробництва м'яса і орієнтації на виробництво біопалива.

По-третє, збільшення внесення. Звичайно, кількості мінеральних добрив. В цьому році ми внесли 85 кілограм поживних речовин на 1 гектар проти 70-и у минулому році.

По-четверте, проведення належного, звичайно, захисту посівів. Отже, за попередніми оцінками Мінагрополітики очікується збільшення виробництва зернових, зернобобових культур цього року мінімум на 10-12 мільйонів тон.

Основні продовольчі культури ми бачимо в наступному. Пшениці очікується отримати понад 20 мільйонів, тобто біля 21 мільйона тон, що на 5 мільйонів тон більше від попереднього року.  Валове виробництво жита прогнозується в обсязі  700 тисяч, цілком достатньо для забезпечення внутрішніх потреб з урахуванням перехідних запасів. Непоганий урожай зерна, звичайно, висовує для аграріїв вимоги до оперативності і скоординованості дій по всьому ланцюгу: поле, транспорт, елеватори. Поки йде збирання урожаю, ми практично цілодобово працює міжвідомчий штаб, який  створений за дорученням Кабінету Міністрів і створений  в регіонах.

Щодо низької врожайності деяких регіонів. На сьогодні найнижча врожайність ранніх зернових і зернобобових культур відмічається в господарствах Автономної Республіки Крим і Херсонської області і вони становлять 13,2 і 15,9 центнерів з гектара. Звичайно, для цього є природно-кліматичні негативні чинники. Це посушлива осінь, сухий грунт, і, звичайно, суховій весною. Але ми розуміємо, що в цих регіонах є чинники, які стабільно загрожують цим регіонам позбутися статусу аграрних регіонів. І от сьогодні є доручення Кабінету Міністрів  відпрацювати програму тотального відродження і оновлення зрошувальних систем. Враховуючи те, що наша держава одна з небагатьох в світі   володіє такими мережами як Каховський канал, Північно-Кримський канал і іншими каналами, які   виконують функції  для зрошення. Разом з тим хотів би відмітити, що ситуація в Південних регіонах, вона буде складнішою, про що я сказав. І ця  програма, яку я озвучив, вона передбачена в Плані  заході щодо активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки.  Я переконаний, що ця робота за ближчі роки буде виконана і ці регіони стануть по праву житницею нашої держави. 

Щодо сільськогосподарської техніки,  яка задіяна  в жнивах. За останні роки  нам вдалося напрацювати ефективні схеми збиральної техніки шляхом створення мобільних збирально-транспортних загонів.  Для проведення комплексу збирання ранніх зернових  задіяні 56,5 тисяч одиниць  зернозбиральних комбайнів, з  яких  22,5 у власності населення. Крім того, на сьогодні, додатково  залучено 4 тисячі комбайнів,  робота в цьому напрямку  продовжується. По мірі  збирання врожаю зернозбиральна  техніка з південних регіонів поступово переміщається  в центральні і північні,  що дає змогу  зібрати врожай вчасно і з найменшими втратами. Середнє навантаження  на зернозбиральні комбайни по Україні становить 212 гектарів, у Південних регіонах, на превеликий жаль, цей показник значно вищий і  складає 283 гектари.

Разом з тим  ми усвідомлюємо, що нарощуючи виробництво зерна, нам необхідно значно о збільшити     парк зернозбиральної техніки. В перспективі він має становити не менше 75 тисяч одиниць, а тракторів 400 тисяч, тобто  ви бачите, наскільки нам    практично вдвічі необхідно подвоїти зернотехніку, зернозбиральну техніку. І для цього сьогодні уряд прийняв рішення: стимулювання  зборки і локалізації зернозбиральних комбайнів на території  держави. І звичайно задіяння  лізингових  схем для того, щоб  сьогодні середньотоварні і   дрібнотоварні  виробники могли придбати цю техніку.

Звичайно, дуже важливе питання щодо сьогодні ми бачимо, що розпочалися  жнива і ціна на закупівлю, оптова ціна на новий урожай на превелекий жаль, знижується. Є доручення особисте президента…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скількі вам ще хвилин треба? Я прошу, дві хвилини.

 

ПРИСЯЖНЮК М.В. Є доручення президента, щоб взяти під особистий контроль і моніторинг інформування сільгоспвиробників по перспективі ціноутворення на зовнішньому ринку на майбутній маркетинговий рік, щоб сільгоспвиробник міг самостійно зорієнтуватися коли, по якій ціні і в якій кількості продавати  зерно.

Щодо перспективи експорту. В цьому розі ми проекспортували 23 мільйони тонн. На наступний рік прогноз експорту передбачається в обсязі  26 мільйонів тонн. Тобто це буде абсолютний рекорд  експорту України на зерновий ринок.

Щодо цінової ситуації я вже говорив, що ми працюємо над цим, сьогодні ціна 3-го класу складає 1450 – 1650 , на фуражну пшеницю – 1400-1600, і ячмінь купують по цінам 1450-1600.

І ми бачимо, що ціни на превеликий жаль, … не досягнули. Але уряд прикладає максимум зусиль, щоб мінімізувати сезонні коливання цін. Аграрним фондом закуплено по форвардним закупівлям більше мільйона тонн пшениці, які були законтрактовані і проплачені аграріям на початку весни. Також на сьогоднішній день приступили до виконання конкретних зобов’язань продовольчо-зернова корпорація, яка  сьогодні законтрактувала по форварду теж мільйон тонн зернових і проплатила сільгоспвиробникам. Такими діями уряд мінімізує коливання  цін і дає можливість сільгоспвиробникам зорієнтуватися по ціновій політиці, як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому.

І звичайно, ми надіємося на те, що врожай ми зберемо вчасно, навіть переконані, і надіємося, що цінова зовнішня політика на ринку зерна світовому  буде нам сприяти, щоб ми могли і проекспертувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте. Завершили? Дякую. Сідайте.

Шановні народні депутати! Переходимо до запитань, до міністрів, до уряду від народних депутатів  України. Тому прошу записатися, хто бажає задати питання? Прошу йде запис.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Павло Розенко.  Прошу.

 

10:39:21

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Віталію Кличко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кличко, прошу.

 

10:39:26

КЛИЧКО В.В.

Шановний головуючий! Шановні колеги і члени уряду!   В мене є одне питання до уряду і одна пропозиція.

Питання. Чому так повільно і  в такій незадовільній  якості уряд подає євроінтеграційні закони? Їх доводиться докорінно доопрацьовувати і за деякі з них навіть не хоче голосувати Партія регіонів.

Тому ми наполягаємо, щоб сьогодні до порядку денного внесли закони, які вже узгоджені і які необхідно прийняти для забезпечення економічної частини вимог для підписання Угоди про  асоціацію.

Також ми вимагаємо внесення до порядку  денного  законів для боротьби з корупцією, для забезпечення соціальної справедливості. Перелік законопроектів наша фракція передала вам, Володимир Васильович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Прошу.

 

10:40:36

КЛИЧКО В.В.

Перелік законопроектів наша фракція передала вам, Володимир Васильович, ще вчора, щоб розглянути ці законопроекти ми пропонуємо, сьогодні провести як ранкове так і вечірнє засідання парламенту. І прошу вас поставити ці питання на голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу міністри... Кожара, відповідь на питання, яке задавали, прошу.

 

КОЖАРА Л.О. Дякую. Дякую за запитання.

Я вважаю, що уряд подає до Верховної Ради законопроекти високої якості, більшість цих законопроектів узгоджена з європейськими інституціями, зокрема з Венеціанською комісією, з європейською комісією. Але проблема є і нам це необхідно визнати, проблема в тому, що багато з цих законопроектів містять новації і не завжди Верховна Рада готова підтримати такі новації. Ми пам'ятаємо вот, наприклад, введення кримінальної відповідальності щодо юридичних осіб, такої відповідальності не було в українському законодавстві. Питання недискримінації, ви знаєте, що це питання є необхідним в контексті одержання Україною в майбутньому безвізового режиму. На жаль, цей законопроект викликає серйозні суперечки в самій Верховній Раді, але уряд закликає ухвалити цей законопроект, оскільки тоді Україна не зможе виконати план дій щодо лібералізації візового режиму.

Ми також сьогодні очікуємо на думку поважних європейських інститутів щодо  законодавства про змін і доповнень до  виборчих законів наших. Очікуємо невдовзі, що буде підготовлено проект про прокуратуру, про внутрішні справи. Всі ці закони знаходяться сьогодні на розгляді не тільки в уряді України, а і їх підготовка також…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу дати завершити.

 

КОЖАРА Л.О. Дякую. Я, в принципі, все сказав. Сьогодні завершується робота з узгодження останніх законопроектів, і вони будуть подані до Верховної Ради. І ми сподіваємося, що ці законопроекти будуть восени ухвалені, у вересні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "Батьківщина", народний депутат Лунченко.

 

10:43:39

ЛУНЧЕНКО В.В.

Валерій Лунченко, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово моїй колезі Лілії Михайлівні Гриневич.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу передати Лілії Гриневич.

 

10:43:48

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, у мене два запитання до Прем'єр-міністра.

Вступна кампанія 1 липня ознаменувалася протестними мітингами студентів і викладачів Дніпропетровського аграрного державного університету, одного з найстаріших провідних аграрних університетів країни. Все це трапилося через те, що напередодні було абсолютно непрозоро, кулуарно, без попередження колективів викладачів і студентів прийнято рішення уряду про реорганізацію двох аграрних університетів: Дніпропетровського і Одеського. Чи буде виправлено таке непрозоре рішення? І чи нарешті Кабмін спроможеться сприйняти порядок прозорого ухвалення рішень за погодженням з викладачами і колективами про реорганізацію вищих навчальних закладів?

І друге питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Дмитро Володимирович, дайте пояснення. А, як треба буде, потім доповнить Прем'єр-міністр. Прошу.

 

ТАБАЧНИК Д.В.

Дякую. Дякую. Шановний народний депутат, ситуація, про яку ви говорите, вже виправлена. Учора відбулися рішення розширених вчених рад всіх вищих навчальних закладів, які передбачалося об'єднати  в потужний університет. На сьогоднішній день конфлікт залагоджений але він має значною мірою суб'єктивний характер.

Ви добре знаєте, що в Італії на  60 мільйонів населення 62 університети, у Франції на 63 мільйони – 41, а Україні  має на сьогодні понад 830 вищих навчальних закладів. І звичайно в закладах, які мають 3, 4… до 5 тисяч студентів достатньо складно організувати підвищення якості освіти відповідно до вимог Болонського процесу. Саме тому  Кабінет Міністрів на пропозицію Міністерства освіти і науки, Міністерства аграрної політики і продовольства прийняв рішення створити універсальний інтегрований університет, де разом будуть об'єднані підготовка економістів, економістів аграрного профілю. До речі, на сьогоднішній день в Дніпропетровському аграрному університеті також досить велика кількість студентів економічних спеціальностей.

Крім того, хочу вам дати пояснення, що всі абсолютно і студенти, і викладачі  зберігають і місця навчання, і місця роботи. Зберігається весь обсяг державного замовлення,  функціонування ліцензій, функціонування спеціалізованих вчених рад. Разом з тим, відсутність дублювання зменшує адміністративні витрати і дає можливість кошти направити на  наукове обладнання, на стажування і навчання  за кордоном, на підвищення якості. Більше того, в великому університеті є можливість  готувати фахівців по  найбільш новим міждисциплінарним напрямом підготовки. Досвід… за останні три роки  в Україні об'єднано 24 університети…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ТАБАЧНИК Д.В. І всі 24 випадки показали, що значно підвищилась і якість освіти, і місце цих університетів в рейтингу, їх наукові дослідження і міжнародні контакти з колегами в  Європі.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія  регіонів. Народний депутат Гриневецький. Прошу.

 

10:47:39

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Дякую.  Шановний Володимире Васильовичу, прошу передати слово народному депутату Антону Кіссе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

10:47:50

КІССЕ А.І.

Шановні друзі, у мене звернення до міністра інфраструктури України. Володимире Васильовичу, я уже протягом останніх чотирьох місяців звертаюся до вас про магістраль, которая связывает Арцизский район с Саратским районом и выход на город Одессу. Маю уже три відповіді, є тільки обіцянки. Я дуже вас прошу направити туди комісію, щоб вивчити питання і вирішити питання 190 тисяч виборців нашої Одещини. Я готовий разом з ними прийняти участь в цій комісії, яка повинна вирішити питання і прийняти негайно рішення. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире Васильовичу, я прошу відповідати.

 

КОЗАК В.В. Шановний народний депутат, на 9 липня комісія буде назначена і виїде для вивчення цього питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Гузенко.

 

10:48:58

ГУЗЕНКО К.О.

Дякую. Прошу передати слово народному депутату Олександру Момоту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Олександр Момот.

 

10:49:07

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 округ, Дніпропетровськ, Партія регіонів. У мене запитання до міністра закордонних справ. Леоніде Олександровичу, чи доцільно нам продовжувати своє членство в енергетичному співтоваристві, якщо ця організація нам не допомагає і не може перешкодити будівництву економічно небезпечних проектів для України, такий, як "Південний потік"?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Леонід Олександрович.

 

КОЖАРА Л.О.  

Шановний народний депутате, дякую за запитання. Я думаю, що це більше запитання не до міністра закордонних справ, а до тих членів уряду, які займаються енергетичними питаннями.

Що я хотів би сказати. На сьогоднішній день з точки зору підписання Угоди про асоціацію, то участь України в європейському енергетичному співтоваристві є необхідною умовою. Це така політична умова з боку Європейського Союзу.

Те, що стосується реального стану справ. Я хочу підтвердити, що дійсно Україна багато в багатьох випадках була більш солідною з європейським енергетичним співтовариством ніж це співтовариство було солідарне з нами. І на всіх рівнях в уряді ми про це говоримо  європейській комісії, що якщо Україна виявляє свою прихильність і солідарність, то ми маємо розраховувати на так ж саму солідарність і з боку Європейського Союзу. Дякую за запитання ще раз.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, у вас є що доповнити по цьому питанню?

 

БОЙКО Ю.А. Дякую, Володимир Васильович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть мікрофон, ввімкніть мікрофон, Юрій Анатолійович Бойко. Прошу. Прошу.

 

БОЙКО Ю.А. Уже працює? Дякую, Володимир Васильович. У нас дійсно йде відверта дискусія з європейською енергетичною комісією і ми відверто висказуємо свої претензії до керівництва комісії, яка займає двозначну політику по відношенню обхідних газопроводів, які будуються сьогодні Російською Федерацією разом з європейськими компаніями.

Діалог цей буде продовжено і ми сподіваємося, що найближчим часом він перейде вже в офіційну площу, ну і ми отримаємо офіційну відповідь від комісії яким чином вони будуть захищати наші права як повноправного члена європейського енергетичного співтовариства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Розенко. Прошу.

 

10:52:08

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Питання цієї фракції Першому віце-прем'єру Сергію Арбузову.

Сергій Геннадійович, в пресі масово з'явилася інформація про те, що ваш апарат Першого віце-прем'єра активно займається фінансово-господарською діяльністю у Верховній Раді України, зокрема, скуповуванням тушок і стимулюванням депутатів опозиції до переходу у  фракцію більшості. Тому наші питання просимо прокоментувати, адже називаються конкретні прізвища ваших людей, які цим займаються. Тому прохання перше: прокоментувати чи відповідає це дійсності і друге, якщо не відповідає дійсності, чи не вважаєте ви за доцільне тоді звернутися до суду і встановити правду  у цій ситуації. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

АРБУЗОВ С.Г. Шановні депутати, дякую за запитання. Я дуже коротко відповім вам. Це брехня і чутки, коментувати я не збираюся. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Леонов.

 

10:53:25

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Андрію Міщенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Андрій Міщенко.

 

10:53:30

МІЩЕНКО А.М.

Андрій Міщенко, Дніпропетровськ, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Моє запитання до міністра аграрної політики Присяжнюка. Львів, Одеса, Дніпропетровськ, Київ, Харків – це не повна географія оптимізації ліквідації аграрних вищих навчальних закладів вашим урядом.

З 2,5 мільярдів гривень, котрі виділяються на підтримку агропромислового комплексу країни  менше мільярда йде на фінансування освітніх закладів галузі. Чи не з цієї причини Табачник проводить так звану оптимізацію, а фактично знищення базових вищих навчальних закладів України, щоб прибрати до себе, до своїх рук ці фінансові потоки, забрати землі, котрі перебувають у власності вишів, а велику світову сільськогосподарську державу залишити без фахівців. Що ви як профільний міністр робите, щоб захистити підпорядковані вашому міністерству вищі навчальні заклади від українофоба Табачника. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Володимирович, прошу вас.

 

ПРИСЯЖНЮК М.В. Дякую за запитання. Звичайно, аграрний сектор розвивається динамічно і ми чітко розуміємо, що фахівці для аграрного сектору нам необхідні. Вони повинні бути підготовлені на самому високому рівні. І я вже не один раз говорив у Верховній Раді, що вищі учбові заклади сьогодні, особливо аграрні вони відіграють роль як надання освіти, отримання диплома і отримання  досвіду, вони так і відіграють соціальну роль в тому, щоб сільська молодь, сільська молодь, яка закінчила школу отримувала освіту в тому напрямку, щоб повернулася на село. Звичайно, уряд до питання освіти, до питання об'єднання університетів відноситься дуже виважено. І ви розумієте, що, з однієї сторони, необхідно мати критерії, які б  відповідали світовому рівню. А з іншої сторони, ми розуміємо, що тільки по рішенню трудових колективів, тільки по рішенню студентських рад будь-які об’єднання можуть відбуватися.

Що стосується фінансування. Фінансування на аграрний сектор  практично біля, велика, левова доля, фінансування, яка виділяється в аграрний сектор, іде на фінансування аграрної освіти і науки. І на сьогоднішній день аграрні університети профінансовані на 100 відсотків і сьогодні проблем з фінансуванням в університетах нема. Так же держзамовлення направлене, вступні екзамени ідуть і сьогодні наші університети є на певному достойному рівні як і серед університетів в нашій державі, і на зовнішньому рівні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Безбах.

 

10:56:40

БЕЗБАХ Я.Я.

Прошу передати слово депутату Журавському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Журавський.

 

10:56:46

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

У мене запитання до міністра освіти і науки Дмитра Володимировича Табачника.

Шановний Дмитро Володимирович, скажіть, будь ласка, як реалізуються дві конче важливі програми для України – це "Шкільний автобус", одна програма, і друга програма "Шкільний підручник"? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Дмитро Володимирович.

 

ТАБАЧНИК Д.В. Дякую, шановний народний депутате. Інформую вас, що в цьому році Законом "Про Державний бюджет" передбачено 1608,4 мільйона для реалізації Державної цільової програми  "Шкільний автобус", як її називають, а взагалі назва програми: "Рівний доступ до якісної освіти"       розраховано на те, щоб підвозити  до місць навчання   учнів і вчителів сільської школи.  Проведені всі тендерні процедури, відповідно до законодавства беруть участь тільки вітчизняні  виробники, які пройшли сертифікацію  на якість "Шкільного автобуса" у відповідних наукових інститутах Міністерства інфраструктури.

Планом цього  року передбачається виготовити і направити  в сільські школи 439 шкільних автобусів, крім того  близько 250 буде закуплено за кошти місцевого бюджету. За планами уряду завершити  повністю виконання цієї програми, відповідно  до доручення Президента України,  передбачається до кінця 2914 року, тобто стовідсотково забезпечити підвезення  сільських школярів.

Що стосується програми  "Шкільний підручник". Вже надруковані  і доставлені не до обласних центрі, а до шкіл  вся лінійка підручників 2 класу загальною чисельністю 5 мільйонів  508 тисяч примірників.  Зараз друкуються підручники 3-5 класів. В цьому році, я сподіваюсь, що буде  надрукована рекордна кількість  підручників  за всі роки незалежності України – 13 мільйонів.         За даними і статистики, і перевірки  фінансової інспекції вартість  одного підручника для держаного бюджету з цих 13 мільйонів буде  складати  18 гривень 60 копійок, навіть разом  з дорогими підручниками малих  тиражів, мовами національних меншин такі як: словацька, румунська, молдовська і таке інше. Підручники 5 класу будуть доставлені  до шкіл в термін до 25-26 серпня цього року, аби вчасно розпочались заняття відповідно до нового державного    стандарту, по якому починає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Завершуйте.

 

ТАБАЧНИК Д.В.  Дякую.

… по якому в цьому році буде розпочато, по новому державному стандарту навчання в усіх  5 класах,  зокрема  вивчення  другої іноземної   мови і нових програм по інформатиці, математиці і  таке інше. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Фракція Компартії  України, народний депутат  Герасимчук.

 

10:59:45

ГЕРАСИМЧУК М.І.

Прошу передати слово  Гордієнку Сергію Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передаємо. Гордієнко народний депутат.

 

10:59:50

ГОРДІЄНКО С.В. 

Сергій Гордієнко,  фракція Компартії України, Полтавщина.

У мене запитання до Прем'єр-міністра України Миколи Яновича  Азарова,    віце-прем'єра Юрія Анатолійовича Бойка та Мінтопенерго.

Я звертаюсь до вас від імені найбільш соціально незахищених верств населення Полтавської та інших областей з приводу  абсолютно незадовільного забезпечення балонним скрапленим газом. На прикладі Полтавщини вам кажу: є парадоксальна ситуація, коли найбільш газовидобувна область  не може собі дозволити, щоб бабуся в сільській місцевості  купила балон газу, щоб зварити собі супу. Причина полягає в тому,  що на спеціалізованих аукціонах для Полтавської та інших областей,   практично   не виділяється  саме цей газ.

Тому я  прошу  втрутитись,  розібратись і врешті-решт  вирішити це питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, я прошу вас.

 

БОЙКО Ю.А.  Дякую  за запитання.  Ми дійсно аукціони проводимо по заявкам, які дають  губернатори. Але, якщо є питання по конкретній області,  то прохання дати мені конкретні дані ми втрутимось і цю ситуацію виправимо. Я чекаю від вас конкретних даних, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Компартія України, народний депутат Бідьовка.   

 

11:01:24

БІДЬОВКА В.А.

Бидьовка,  фракция коммунистов.

У меня вопрос к зам. министру    МВД и министру  топлива и энергетики.

Первое. Когда будут приниматься  решительные меры по ликвидации добычи нелегального   каменного угля черного?

И  второе. Что это за экономика у нас такая, что миллионы тонн угля лежат и горят, на складах государственных шахт, а по внутреннему рынку  во  всю, ходит нелегальный уголь  из копанок? Спасибо.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та хватить вже, покричали трохи,  хватить.    

А питання уряд не чує.  Що будемо робити? (Шум у залі) Давайте, повторіть питання, пробуйте українською мовою, бо уряд не чує.

 

11:02:15

БІДЬОВКА В.А.

Не буду я украинской мовой. (Шум у залі)

У меня  вопрос к замминистру МВД и министру топлива и энергетики.

Первое. Когда будут приниматься решительные меры по ликвидации добычи нелегального угля?

И второе. Что это у нас за экономика такая, что на  шахтах государственных миллионы тонн угля горят, а на внутреннем рынке вовсю торгуют углем из нелегальных копанок? Спасибо.

 

_______________. Вибачте, зовсім нічого не було слишно.  Будь ласка, подавайте  в письмову вигляді запит на міністерство.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, я прошу Партія регіонів. Прошу, Крук Юрій Борисович.

 

11:03:16

КРУК Ю.Б.

Прошу передати слово Олегу Зарубінському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:03:23

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Володимире Васильовичу. Олег Зарубінський. В мене запитання до міністра закордонних справ Кожари Леоніда Олександровича.

Шановний Леоніде Олександровичу, ви знаєте позавчора в Стамбулі завершила свою роботу щорічна сесія Парламентської асамблеї  ОБСЄ. Я хочу сказати, і ви про це знаєте, що на сесії одноголосно представники 57 країн прийняли і схвалили дві резолюції, запропоновані українською стороною, українською делегацією: Резолюція щодо  сприяння підвищенню енергоефективності і енергозберігання на просторі  країни ОБСЄ і Резолюція щодо врегулювання  Придністровського конфлікту.

Надзвичайно важливі два питання, які стосуються безпосередньо інтересів України. Ви на ній виступали як діючий голова ОБСЄ і ці резолюції були в контексті тих пріоритетів, які визначили, як корелюється діяльність ОБСЄ сьогодні з європейським пос… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Леонід Олександрович, да?

 

КОЖАРА Л.О. Так, так. Дякую, шановний пане народний депутате, за запитання. Я хочу сказати, що Україна вже майже половину свого президентства в ОБСЄ на сьогоднішній день пройшла. Міжнародне співтовариство, також країни члени ОБСЄ позитивно оцінюють наше головування. Ми виявляємо дуже активну позицію в усіх трьох, так званих, вимірах діяльності ОБСЄ і в політико-військовому вимірі, в енергетично-економічному вимірі і в гуманітарному. Ми також постійно відчуваємо плідну роботу Парламентської Асамблеї ОБСЄ.

Дякую за також за високу оцінку мого виступу на Парламентській Асамблеї.  Українське головування в ОБСЄ приділяє велику увагу, щоби виконавчі політичні інституції ОБСЄ активно співпрацювали з Парламентською Асамблеєю. Ми також позитивно оцінюємо останні резолюції Парламентської Асамблеї, зокрема щодо придністровського врегулювання. І на сьогоднішній день ми активно працюємо, щоб процес мирного врегулювання не припинявся, а зберігалась постійна і позитивна динаміка. І зокрема в цьому контексті ви знаєте, що уже за ті пів року, які пройшли, два рази відбулося засідання в форматі "5+2", така активність не спостерігалася в минулому і навпаки цей формат "5+2" певною мірою був заморожений. Ми і надалі будемо ініціювати обговорення проблем Придністров'я в різних форматах, в тому числі і я постійно приділяю цьому...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Партія регіонів, народний депутат Гончаров. Ввімкніть мікрофон.

 

11:06:49

ГОНЧАРОВ А.Д.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, по-перше, шахтарі Донбасу виражають вам вдячність і підтримують Кабінету Міністрів на чолі з Миколою Яновичем Азаровим. (Оплески)

По-друге, з цієї трибуни окремі промовці хвилюються, як будуть виконуватись наші рішення, і, кажуть, наступним урядом. Яким наступним? У нас є уряд Миколи Яновича Азарова, який працював, працює і буде працювати надалі. (Шум у залі)

І далі, шановні. І далі, шановні, хочу нагадати окремим радикалам дуже гарне висловлювання: "Кабинет Министров – это вам не тот орган, где можно только языком". Запам'ятайте це! (Шум у залі)

 Шахтарі бажають вам успіхів, Микола Янович, на виконанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ГОНЧАРОВ А.Д. Спасибі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Гайдош. І будемо завершувати.

 

11:08:40

ГАЙДОШ І.Ф.

Іштван Гайдош, фракція Партії регіонів.

У мене питання до міністра освіти і науки.

Шановний Дмитро Володимирович, до мене надійшли численні звернення від батьків, вчителів та керівників освітніх закладів Закарпаття з приводу підвищення ефективності вивчення української мови у загальноосвітніх навчальних закладах національних меншин, у нашому випадку в угорськомовних школах. Зокрема, пропонується, щоб з нового навчального року за рахунок годин, що планується відвести на другу іноземну, вивчати державну мову у цих школах.

На вашу думку, які перспективи в цьому питанні? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Дмитро Володимирович.

 

ТАБАЧНИК Д.В. Дякую за запитання.

Шановні народні депутати, ми знаємо цю пропозицію. Але, на мою думку, переводити в українських школах з угорською мовою навчання державну мову на вивчення  другої іноземної є неправильним.

Крім того, від багатомовності безумовно виграє кожна освічена людина. Тому позиція міністерства полягає в тому, що на замовлення українських шкіл з угорською мовою викладання ми забезпечуємо всі підручники, які замовляють ці школи угорською мовою. Разом з тим, збіднювати цих дітей порівняно з іншими дітьми України, забираючи у них вивчення другої іноземної мови, на нашу думку, буде необ'єктивним і ставити буде їх в нерівні  умови порівняно з учнями інших регіонів. Тому позиція Міністерства освіти і науки полягає в тому, що обов'язково всі школи мають виконувати державні стандарти, тобто забезпечувати вивчення української мови, забезпечувати вивчення з першого класу  за новим стандартом першої іноземної мови і з  п'ятого класу – другої іноземної мови, як це встановлено для всіх 19 тисяч 874 шкіл України.

Нагадаю, що другу іноземну мову за вибором педагогічного колективу   ви можете вибрати будь-яку з мов ООН, європейську мову в залежності від наявності педагогічних кадрів, які б  забезпечували. І повірте, кажу це щиро, що діти, які виховуються в українських етнічних угорських родинах від більшої кількості мов  лише виграють.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! "Година запитань до Уряду" завершена. Давайте подякуємо уряду за участь в роботі Верховної Ради України.  Дякуємо вам.   (Оплески)

Продовжуємо роботу. Прошу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, на ім'я Голови Верховної Ради  надійшло звернення фракції партії "УДАР" з пропозицією щодо проведення 5 липня 2013 року вечірнього пленарного засідання та продовження вечірнього пленарного засідання до розгляду всіх включених до порядку денного законопроектів.

Шановні народні депутати, ставлю дану пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

11:12:56

За-84

Відповідно до статті 25 Регламенту…

"За" – 84. Рішення не прийнято. По фракціях. Партія регіонів – 9, "Батьківщина" – 34, "УДАР Віталія Кличка" – 25, "Свобода" – 7, Компартія України – 0, позафракційні – 9.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради  України у п'ятницю ми маємо 30 хвилин для оголошення запитів. Але враховуючи, що сьогодні останнє пленарне засідання другої сесії, я пропоную оголосити всі депутатські запити, які надійшли, та працювати без перерви.

Ставлю дану пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

11:13:53

За-224

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 102, "Батьківщина" – 38, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Свобода" – 23, Компартія  України – 29, позафракційні – 10. (Шум у залі)

Шановні народні депутати, надійшло 308 депутатських запитів. Повторно, повторно ставлю пропозицію щодо того, щоб ми працювали без перерви та оголосити всі депутатські запити. Ставлю на голосування.

 

11:14:54

За-247

Рішення прийнято.

Надійшли запити народних депутатів України:

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України стосовно незадовільної відповіді, що надійшла на попередній депутатський запит щодо звернення виборців 67 виборчого округу, селян Житомирського, Любарського, Романівського та Чуднівського районів про необхідність підняття закупівельних цін на молоко, м'ясо і інші сільськогосподарські продукти.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо відновлення зупинки швидких поїздів сполученням Ковель-Москва-Ковель та Ковель-Одеса по станції Чуднів-Волинський.

Сергія Фаєрмарка до Генерального прокурора України щодо порушення житлових прав Світлани Пульної, Лілії Кузьменко, Олександра Ключникова, Геннадія Кайди та Ольги Бутко.

Сергія Куніцина до Генерального прокурора України щодо бездіяльності правоохоронних органів при розслідуванні вбивства учасника бойових дій в Афганістані, заступника голови Одеської обласної ради ветеранів Афганістану полковника Валерія Матієнка в місті Рені Одеської області.

Групи народних депутатів (Бриченка, Кириленка та інших. Всього 6 народних депутатів) до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо вжиття невідкладних заходів з усунення негативних наслідків, які склалися в результаті природних умов та явищ у 2013 році в Миколаївській області.

Павла Кириленка до Прем'єр-міністра України, міністра закордонних справ України щодо налагодження співпраці з Демократичною Соціалістичною Республікою Шрі-Ланка.

Вікторії Бабич до Генерального прокурора України стосовно корупційних дій з боку прокуратури міста Києва та бездіяльності Генеральної прокуратури України, ігнорування більше року звернення громадянина Дещенка та невжиття жодних заходів для виконання покладених на прокуратуру обов'язків.

Віталія Журавського до Прем'єр-міністра України щодо переведення на автономне опалення Коростишівського навчально-виховного комплексу "Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів - ліцей інформаційних технологій імені Дарбіняна" та Коростишівської дитячої музичної школи.

Михайла Герасимчука до Генерального прокурора України щодо розкрадання коштів, отриманих на газифікацію села Зарванці Вінницького району Вінницької області.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо врегулювання питання оформлення посвідок на тимчасове проживання іноземцям, які прибули в Україну, для здійснення викладацької діяльності за фахом.

Валерія Карпунцова до Генерального прокурора України стосовно незалежного розгляду Генеральною прокуратурою України депутатських звернень про перевірку на відповідність Конституції та законам України, зокрема, Закону України "Про статус народного депутата України", Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2013 року "Про внесення змін до Регламенту Кабінету Міністрів України".

Іштвана Гайдоша до міністра соціальної політики України щодо ситуації, яка склалася з прострочкою термінів визнання вантажів гуманітарною допомогою і несправедливого нарахування пені.

Миколи Дзарданова до Прем'єр-міністра України щодо ситуації, яка склалася на Приватному акціонерному товаристві "Миколаївський машинобудівний завод".

Василя Петьовки до Генерального прокурора України щодо порушення закону суддями Окружного адміністративного суду міста Києва та Київського апеляційного адміністративного суду.

Олександра Присяжнюка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, голови Хмельницької обласної державної адміністрації щодо вжиття невідкладних заходів з ліквідації заборгованості по заробітній платі працівникам Публічного акціонерного товариства "Полонський гірничий комбінат".

Валентина Ничипоренка до голови Державної казначейської служби України, виконуючого обов'язки начальника Головного управління Державної казначейської служби України у Черкаській області про надання відомостей щодо неоплачених платежів.

Валентина Ничипоренка до Прем'єр-міністра України, голови Черкаської обласної державної адміністрації, директора колективного підприємства "Черкасигазбуд"  імені Бабанського стосовно порядку газифікації та підключення окремих об'єктів газопостачання.

Олега Зарубінського до прокурора Київської області щодо унеможливлення незаконної приватизації об'єктів комунального господарства.

Олега Зарубінського до міністра енергетики та вугільної промисловості України щодо захисту населення від незаконного відключення електроенергії.

Тараса Кутового до міністра охорони здоров'я України щодо необхідності вжиття заходів, направлених на збереження та належне функціонування Лохвицької районної лікарні № 2.

Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України на виконання цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій по місту Бориславу, Львівської області на 2013 - 2017 роки.

Олега Гелевея до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів неналежного реагування та приховування злочинів у місті Буча посадовими особами прокуратури Київської області та вжиття відповідних заходів реагування.

Олега Гелевея до Генерального прокурора України, голови державної фінансової інспекції України, голови Київської обласної державної адміністрації щодо невідкладних заходів реагування з метою уникнення проявів зловживань з використання бюджетних коштів, виділених на реалізацію проектів розвитку регіонів по Київській області, перевірки службової недбалості та бездіяльності працівників Київської обласної адміністрації.

Олександра Донія до міністра інфраструктури України щодо виконання у місті Кіровоград Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Групи народних депутатів (Скарбовійчука, Топалова, Бідьовки) до Генерального прокурора України про бездіяльність органів прокуратури міста Кіровоград в частині розгляду звернення громадянина Андрія Мішури щодо незаконних дій органів реєстрації місця проживання у місті Кіровоград.

Володимира Дудки до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на розробку оновленого генерального плану міста Лохвиця Полтавської області.

Геннадія Федоряка до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики України, Державної служби України з лікарських засобів щодо необхідності виконання у Глибоцькому, Герацаївському та Новоселицькому районах Чернівецької області загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та державної соціальної програми з лікування вірусних гепатитів.

Геннадія Федоряка до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку,  будівництва та житлово-комунального господарства України щодо необхідності створення сприятливих умов для реалізації пріоритетних проектів розвитку міста Чернівці.

Анатолія Диріва до Прем'єр-міністра України щодо надання населеному пункту Нижній Струтин Рожнятівського району Івано-Франківської області статусу гірського населеного пункту.

Ірини Спіріної до Прем'єр-міністра України щодо порушення соціально-економічних прав працівників Приватного акціонерного товариства "Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат".

Ірини Спіріної до Прем'єр-міністра України щодо масових звільнень працівників Приватного акціонерного товариства "Дніпропетровський трубний завод".

Сергія Топалова до Прем'єр-міністра України щодо недопущення проведення продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки андезитів,  Планерської ділянки, розташованої в трьох кілометрах на північний захід від селища міського типу Коктебель, Автономної Республіки Крим.

Юрія Вознюка до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення майнових прав членів трудового колективу Державного підприємства "Мирогощанський державний іподром" у зв'язку із втратою чинності ухвали Рівненського окружного адміністративного суду від 25 квітня 2012 року про забезпечення позову.

Юрія Вознюка до Прем'єр-міністра України, голови Державного агентства рибного господарства України, голови Державної екологічної інспекції України, прокурора Рівненської області щодо розірвання договору оренди ставка із приватним підприємством "СПАС" (село Симонів Гощанського району) у зв'язку із знищенням об'єкта оренди, проведення позапланової перевірки діяльності підприємства, відшкодування заподіяної ним шкоди.

Групи народних депутатів (Кличка, Ковальчука, Мочкова) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо вжиття необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Ірини Крашкової співробітниками міліції: старшим лейтенантом Євгеном Дрижаком,  лейтенантом Дмитром Поліщуком, громадянином Рябіненком та недопущення уникнення відповідальності Євгеном Дрижаком.

Групи народних депутатів (Кличка, Ковальчука, Мочкова) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, начальника Департаменту Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України щодо вжиття необхідних заходів, спрямованих на об'єктивне та неупереджене розслідування факту побиття трьох мешканців міста Новоазовськ на трасі "Сєдово - Новоазовськ" співробітникам спецпідрозділу міліції та співробітниками Державної автоінспекції України, з метою недопущення уникнення винними відповідальності.

Групи народних депутатів (Хміля,  Васюника та інших. Всього 9 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо непогашеної заборгованості міста Львова перед підрядними організаціями в рамках підготовки до Євро-2012.

Лілії Гриневич до Прем'єр-міністра України про скасування розпоряджень Кабінету Міністрів України щодо реорганізації Дніпропетровського державного аграрного університету і Одеського державного аграрного університету.

Ігоря Швайки  до Прем'єр-міністра України, секретаря Ради національної безпеки і оборони України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра охорони здоров'я України про порушення вимог, норм і правил виконання робіт та неефективне використання коштів за Програмою "Зупинимо туберкульоз в Україні".

Світлани Фабрикант до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо порушення прав багатодітних сімей та фінансові махінації з будівництвом соціально доступного житла Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву (Одеського регіонального управління).

Івана Ступака до міністра освіти і науки України щодо створення нового вищого навчального закладу - Дніпропетровського державного економічного університету на базі трьох вищих навчальних закладів: Дніпропетровської  державної фінансової академії, Академії митної служби України та Дніпропетровського державного аграрного університету.

Ольги Михайленко до Генерального прокурора України щодо розслідування фактів побиття помічників народного депутата України Ольги Михайленко: депутатів обласної, міської, районної рад Херсонщини охоронцями голови Херсонської обласної державної адміністрації Миколи Костяка.

Олега Тягнибока до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття заходів, спрямованих на реалізацію статті 4 Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" та збереження бібліотеки в місті Жмеринка Вінницької області.

Руслана Марцінківа до Генерального прокурора України щодо невиконання рішення суду у частині знесення незаконно встановлених наметів біля Катерининської церкви міста Чернігів.

Олександра Сича та Руслана Марцінківа до Прем'єр-міністра України щодо грубого порушення Державною казначейською службою статті 43 Бюджетного кодексу України в частині своєчасного забезпечення розрахунково-касового обслуговування коштів міського бюджету міста Івано-Франківська.

Ігоря Сабія до Генерального прокурора України, міністра соціальної політики України щодо невиконання управлінням Пенсійного фонду України в місті Кам'янець-Подільському та Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області судових рішень, які набрали законної сили з питань соціальних виплат громадянам.

Ігоря Сабія до Прем'єр-міністра України щодо недопущення закриття Полонської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №5 у місті Полонному Полонського району Хмельницької області.

Сергія Фаєрмарка до Прем'єр-міністра України відносно ліквідації Одеського державного аграрного університету.

Олега Буховця до міністра оборони України, Чугуївського міського голови стосовно передачі будівлі "Будинку офіцерів" в військовому містечку Башкіровка Харківської області Міністерством оборони України на баланс Чугуївського міського виконавчого комітету Харківської області для створення комунального дитячого садочку.

Олега Буховця до Генерального прокурора України, голови Харківської обласної державної адміністрації щодо заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "ІСМА-ЕКОПРОМ" виробництва жирних кислот на території Комсомольської селищної ради Зміївського району Харківської області та розслідування обставин незаконного суттєвого погіршення екологічної ситуації на цій території.

Ігоря Бриченка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно погіршення криміногенної ситуації в Миколаївській області.

Артура Палатного до Генерального прокурора України щодо вжиття належних заходів реагування для припинення протиправних дій співробітників Державної податкової інспекції у Деснянському районі міста Києва.

Михайла Апостола до Генерального прокурора України стосовно недопущення рейдерського захоплення Відкритого акціонерного товариства "Коростенський щебзавод", приватного Акціонерного товариства "Трудовий колектив "Коростенський щебзавод"" та захисту прав працівників цих підприємств.

Арсена Авакова до Генерального прокурора України щодо викрадення громадянина Григорія Оптова.

Арсена Авакова до Генерального прокурора України щодо неправомірного використання державних коштів виділених на ремонт закладів освіти Дергачівського району Харківської області.

Василя Петьовки до Прем'єр-міністра України стосовно виділення бюджетних коштів Закарпатській області для будівництва захисних гідротехнічних споруд на річці Красношурка в селі Красна Тячівського району Закарпатської області.

Віталія Яреми до міністра внутрішніх справ України щодо надання об'єктивної інформації за фактом службового розслідування подій, що відбулися 18 травня 2013 року в центральній частині міста Києва під час проведення політичних акцій за участю великої кількості людей.

Андрія Мохника до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України щодо незаконного заволодіння поверхневим (ґрунтовим) шаром земель річки Дніпро у районі Південого мосту міста Києва.

Групи народних депутатів (Корнійчука, Мочкова та інших. Всього 4 депутатів) до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України, голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо порушення вимог природоохоронного законодавства та самовільного будівництва.

Павла Кириленка до Прем'єр-міністра України щодо ситуації навколо зволікання із передачею Молдовою Україні земельної ділянки в районі населеного пункту Паланка та подолання економічної блокади українського порту Рені.

Андрія Путілова до Прем'єр-міністра України, міністра екології та природних ресурсів України щодо вжиття невідкладних заходів з нормалізації ситуації з питним водопостачанням та екологічним станом басейну Дніпра в Нижньодніпровському регіоні (Херсонська область та прилеглі території Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей).

Віталія Чудновського до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України, міністра фінансів України  щодо побудови об'їзної дороги в місті Біла Церква, капітального ремонту вулиць Примакова, Колгоспна, Перша Піщана, організацією там одностороннього руху та капітального ремонту доріг та тротуарів міста.

Валерія Головка до Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів причетності до незаконного втручання в господарську діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова та працівників органів внутрішніх справ під час рейдерського захоплення агрофірми, що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Валерія Головка до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової, і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Володимира Пехова до міністра соціальної політики України, першого заступника голови Пенсійного фонду України щодо вжиття заходів, направлених на врегулювання правових відносин між бюджетними установами та Пенсійним фондом України стосовно сплати єдиного внеску з сум виплат, що виплачуються особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Володимира Пехова до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів, направлених на передачу майнового комплексу військового містечка №8 (місто Коростень, вулиця Жовтнева, 3) у власність територіальної громади міста Коростень Житомирської області.

Лілії Гриневич до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про повернення будівлі дошкільного навчального закладу №183 міста Києва та відновлення його роботи.

Степана Івахіва до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України, міністра екології та природних ресурсів України щодо скасування дублювання деяких повноважень державних органів в частині контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства.

Олександра Турчинова до міністра юстиції України щодо ситуації у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що склалась в Україні у зв'язку із змінами до законодавства та необхідності її негайного вирішення.

Вікторії Бабич до голови Державного агентства земельних ресурсів України стосовно порушення земельних прав жителів  села Мацкове Глухівського району Сумської області.

Миколи Кучерука до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин, скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Миколи Кучерука до Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів причетності незаконного втручання в господарську діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова та працівників органів внутрішніх справ під час рейдерського захоплення агрофірми, що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Дмитра Шлемка та Василя Гладія до міністра культури України щодо термінового призначення службового розслідування у зв'язку із зловживанням службовим становищем генеральним директором Національного заповідника "Давній Галич" Олександра Береговського та усунення його від обов'язків на період перевірки.

Лесі Оробець до Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів причетності незаконного втручання в господарську діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова та працівників органів внутрішніх справ під час рейдерського захоплення агрофірми, що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Лесі Оробець до Прем'єр-міністра України щодо відсторонення голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова від виконання посадових обов'язків на період проведення Генеральною прокуратурою України перевірки факту причетності його до рейдерського захоплення Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірми Корнацьких", що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області.

Леоніда Ємця до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин, скоєний  проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Леоніда Ємця до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Валерія Лунченка до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Степана Курпіля та Ірини Геращенко до Генерального прокурора України щодо надання об'єктивної інформації за фактом перевірки подій, що відбулися 18 травня 2013 року в центральній частині міста Києва під час проведення політичних акцій, зокрема, нападу на журналістів та порушення громадського порядку.

Василя Самойленка до Генерального прокурора України щодо рейдерського викрадення в Акціонерного об'єднання "Льон Полісся" сільськогосподарської техніки та бездіяльного ставлення до цього факту правоохоронних органів Житомирської області.

Василя Самойленка  до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо необґрунтованого підвищення цін на житлово-комунальні послуги жителям селища Новобілокоровичі Олевського району Житомирської області.

Валерія Лунченка до Генерального прокурора України щодо здійснення перевірки фактів причетності голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова та працівників органів внутрішніх справ під час рейдерського захоплення агрофірми Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких", що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Вячеслава Задорожного  до Прем'єр-міністра України щодо прискорення розробки Державної програми "Дослідження стану Криворізького залізорудного басейну для запобігання виникненню на його території катастрофи техногенного та природного характеру на 2013 - 2016 роки".

Валерія Кальченка до Прем'єр-міністра України щодо прискорення прийняття постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України  "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року №1210" та "Про внесення змін та доповнень до "Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Степана Кубіва до Генерального прокурора України щодо захисту конституційних прав та неупередженого розслідування злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Степана Кубіва до Генерального прокурора України щодо об'єктивного та неупередженого розслідування факту рейдерського захоплення Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких", що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Руслана Сольвара до міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо забезпечення фінансування робіт з реконструкції станції біологічної очистки води у селі Забір'я Києво - Святошинського району Київської області.

Руслана Сольвара до голови Служби зовнішньої розвідки України щодо передачі у комунальну власність Фастівської міської ради Київської області земельної ділянки розміром 0,9 гектари, яка знаходиться по вулиці Інтернаціональній, 20 у місті Фастові на території ліквідованої військової частини - військове містечко № 6.

Ігоря Янківа та Ігоря Сабія до Генерального прокурора України щодо факту розкрадання в особливо великих розмірах комунального майна "Дирекції будівництва тролейбусної лінії", що оцінюється майже в 270 мільйонів гривень, а також зволікання правоохоронних органів міста Кам'янець - Подільського стосовно розслідування скоєного злочину.

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо спроби рейдерського захвату врожаю пшениці в селі Курилівка Дніпропетровської області та бездіяльності місцевих органів влади, міліції та прокуратури з приводу цієї події.

Сергія Баландіна до міністра охорони здоров'я України, голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації щодо незадовільної відповіді та відсутності відповідного реагування на депутатське звернення стосовно ситуації, яка склалася навколо Нікопольської міської лікарні консультативно-діагностичної допомоги.

Володимира Бідьовки до Генерального прокурора України щодо нанесення міським головою міста Амвросіївка матеріальної шкоди міському та державному бюджетам.

Андрія Шипка до голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо недопущення до телеефіру програм, які підривають суспільну мораль, спотворюють етичні норми, нівелюють традиційні духовні цінності серед українців, насамперед, молоді.

Андрія Парубія до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації у зв'язку із його нездатністю забезпечити законність і правопорядок на території області та додержання прав і свобод громадян, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

 

Веде засідання заступник Голови Верховної Ради України

Р.В.КОШУЛИНСЬКИЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрія Парубія до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Антона Кіссе та Сергія Гриневецького до секретаря Ради національної безпеки і оборони України про захист законних інтересів територіальних громад Тарутинського району Одеської області щодо раціонального використання земель колишнього 237-го загальновійськового полігону "Тарутинський".

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України про недоцільність реорганізації Одеського державного аграрного університету.

Володимира Бойка до Прем'єр-міністра України щодо капітального ремонту ділянок доріг Вишнівець - Новий Олексинець та Вишнівець - Почаїв в Тернопільській області.

Володимира Бойка до Прем'єр-міністра України щодо термінового проведення ремонтних робіт в Лопушненській загальноосвітній школі  І-ІІІ ступенів Кременецького району Тернопільської області.

Геннадія Труханова до Прем'єр-міністра України щодо приведення порядку нарахування та перерахунку пенсій особам, звільненим з військової служби, та деяким іншим особам у відповідність з положеннями Конституції України з метою запобігання порушенню прав цих осіб на соціальне забезпечення.

Олександра Донія до Прем'єр-міністра України щодо відсутності гарячої води у Полтаві.

Ірини Купрейчик до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Ірини Купрейчик до Прем'єр-міністра України щодо відсторонення голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова від виконання посадових обов'язків на період проведення Генеральною прокуратурою України перевірки факту причетності його до рейдерського захоплення товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірми Корнацьких", що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області.

Миколи Федорука до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Миколи Федорука до Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів причетності незаконного втручання в господарську діяльність товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова та працівників органів внутрішніх справ під час рейдерського захоплення агрофірми, що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Юрія Бублика до Генерального прокурора України, міністра доходів і зборів України про незаконне втручання прокурора міста Кременчука Полтавської області, податкових інспекторів Кременчуцької обласної Державної податкової інспекції та Кременчуцької міської ради в господарську діяльність автотранспортного  підприємства - Публічного акціонерного товариства "ВЕПР".

Сергія Куніцина до Генерального прокурора України щодо порушення громадянських прав громадянина Анатолія Колесника, учасника бойових дій в Афганістані.

Людмили Денісової до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Людмили Денісової  до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Андрія Павловського до Прем'єр-міністра України щодо відсторонення голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова від виконання посадових обов'язків на період проведення Генеральною прокуратурою України перевірки факту причетності його до рейдерського захоплення товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірми Корнацьких", що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області.

Андрія Павловського  до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Валерія Чернякова  до Генерального прокурора України, міністра екології та природних ресурсів України щодо неправомірної дослідно-промислової розробки поліметалевих руд Товариством з обмеженою відповідальністю "Мараморош" в селі Косівська Поляна Рахівського району Закарпатської області.

Валерія Чернякова   до Генерального прокурора України щодо порушення кримінального провадження відносно посадових осіб прокуратури міста Києва за фактом зловживання службовим становищем, що виразилось в укритті тяжкого злочину, скоєного шляхом незаконного (фіктивного) об'єднання кримінальної справи №492949, порушеної відносно колишніх Голови Державної служби автомобільних доріг України Вадима Гуржоса,  голови правління Відкритого акціонерного товариства "ДАК "Автомобільні дороги України" Валерія Вощевського та директора ПП "ШРБУ №100" Василя Симканича за частиною 2 статті 28, частиною 3 статті 365 Кримінального Кодексу України, за обвинуваченням машиніста локомотивного депо Діденка у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 276 Кримінального Кодексу України (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту), незаконного направлення матеріалів справи відносно громадян Гуржоса, Вощевського та Симканича разом із кримінальною справою відносно Діденка до Солом’янського районного суду міста Києва та вжиття заходів із притягнення винних посадових осіб прокуратури міста Києва до кримінальної відповідальності.

Олега Махніцького до Генерального прокурора України, голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо перевірки фактів незаконного, самовільного захоплення фізичною особою підприємцем Євгеном Михайлівим об'єктів нерухомого майна, що належать територіальній громаді міста Львова та незаконної реєстрації права власності на нерухоме майно Обласним комунальним підприємством Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки", вжиття заходів із притягнення винних осіб до відповідальності відповідно до чинного законодавства України.

Олега Махніцького до Прем'єр-міністра України, голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, міністра інфраструктури України, Генерального прокурора України, голови Львівської обласної державної адміністрації щодо перевірки фактів вкрай незадовільного стану дороги Борислав - Східниця Львівської області, що загрожує перекриттям сполучення із гірськими селами Дрогобицького і Турківського районів, у тому числі до всеукраїнського бальнеологічного курорту Східниця, створює негативні умови та перешкоджає громадянам України в ефективному лікуванні, доведення до антисанітарного стану частини будинків на вулиці Степана Бандери та вирішення питання про негайне виділення коштів на ремонт вулиці Бандери в місті Бориславі, як основної транспортної артерії до гірських районів.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", директора Дочірньої компанії "Газ України", голови Полтавської обласної державної адміністрації щодо незадовільного забезпечення населення Полтавської області балонним скрапленим газом від чого потерпають соціально незахищені верстви населення, які не змогли газифікувати свої оселі.

Групи народних депутатів (Деревляного, Гладія та інших. Всього 5 депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо відсторонення голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова від виконання посадових обов'язків на період проведення Генеральною прокуратурою  перевірки факту причетності його до рейдерського захоплення товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірми Корнацьких", що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області.

Андрія Міщенка до міністра освіти і науки України щодо перегляду рішення про ліквідацію Дніпропетровської державної фінансової академії, Академії митної служби України та Дніпропетровського державного аграрного університету внаслідок приєднання до новоствореного Дніпропетровського державного економічного університету.

Оксани Калетник до Генерального прокурора України щодо вжиття заходів для виконання рішення Могилів-Подільського міськрайонного суду "Про відновлення роботи в місті Могилів-Подільському міської бібліотеки для юнацтва, міської бібліотеки для дітей імені Тельнюка, Могилів-Подільських міських бібліотек №1, №2 та №3 та поновленні на роботі п'яти працівників, яких в результаті протизаконних дій було звільнено".

Івана Стойка до міністра охорони здоров'я України щодо перешкод в отриманні суб'єктами господарювання ліцензій на медичну практику.

Івана Стойка до міністра оборони України щодо аварійного стану будівель колишнього військового містечка № 22 та військового аеродрому у місті Чорткові Тернопільської області.

В'ячеслава Задорожного до Прем'єр-міністра України про погашення кредиторської заборгованості за виконані роботи на будівництві Дніпропетровського метрополітену.

Андрія Пишного до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Андрія Пишного до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням  Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Бориса Тарасюка до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Бориса Тарасюка до Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів причетності незаконного втручання в господарську діяльність товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова та працівників органів внутрішніх справ під час рейдерського захоплення агрофірми, що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Миколи Дзарданова до Прем'єр-міністра України про ситуацію щодо безпеки експлуатації Південноукраїнської атомної електростанції.

Андрія Іллєнка до міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо надання інформації про стан розслідування подій 18 травня 2013 року під час масового заходу "Вставай, Україно!" на Софіївській площі міста Києва.

Тетяни Слюз до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Тетяни Слюз до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Володимира Шульги до Генерального прокурора України щодо відповідності кандидатури на посаду начальника Державної податкової інспекції міста Суми та його професійної кваліфікації нормам діючого законодавства.

Льва Миримського до Генерального прокурора України щодо перешкоджання  здійсненню депутатської діяльності директором Комунального підприємства "Дирекція ринків" Нарімом Хаялієвим.

Льва Миримського до Генерального прокурора України щодо порушення законодавства України групою осіб на чолі з директором Комунального підприємства "Дирекція ринків" Нарімом Хаялієвим.

Олексія Лелюка до прокурора Полтавської області щодо порушення права мешканців села Попівка Карлівського району Полтавської області на вільне користування водним об'єктом (ставком).

Сергія Гончарова до Генерального прокурора України, першого заступника голови Державної виконавчої служби України щодо систематичного порушення рішень суду та неправомірних дій посадових осіб підприємства гаражно-будівельного кооперативу "Ольховський" міста Луганськ.

Ольги Левченко до Прем'єр-міністра України, голови Національної спілки кінематографістів України щодо зняття кандидатури Ігоря Кобріна з висуванців на премію імені Довженка та заборони трансляції фільму "1941. Заборонена правда".

Олександра Бригинця до Генерального прокурора України щодо вжиття необхідних заходів та взяття під особистий контроль розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової, і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Антона Дорохова до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо будівництва церкви в Суворівському районі міста Одеси.

Антона Дорохова до міністра освіти і науки України щодо збереження Маловисківської загальної школи №4 І-ІІІ ступенів.

Олега Панькевича до голови Національної комісії з питань закордонних українців - першого заступника міністра закордонних справ України щодо виконання Закону України "Про закордонних українців" від 4 березня 2004 року в частині надання статусу закордонного українця.

Олега Панькевича до Генерального прокурора України,  голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України, голови Державної міграційної служби України щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі, спричиненої протиправними діями представників курдської меншини відносно мешканців села Дружнє Цюрупинського та Іванівського районів Херсонської області та незаконного отримання громадянства України представниками курдської меншини.

Андрія Кожем'якіна до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства  внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин, скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Андрія Кожем'якіна до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Миколи Княжицького до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин, скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Миколи Княжицького до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Ірини Спіріної до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України стосовно недопущення ліквідації або реформування військового шпиталю військової частини А 10677 у місті Старокостянтинів Хмельницької області.

Ольги Борити  до Генерального прокурора України стосовно перевірки дотримання норм чинного законодавства щодо виплати заборгованості по заробітній платі будівельної компанії Товариства з обмеженою відповідальністю "УБМ-П".

Віталія Яреми до Генерального прокурора України щодо невжиття належних заходів прокурорського реагування, спрямованих на усунення правопорушень, вчинених під час озброєного захоплення паркувального майданчика за адресою: вулиця Ревуцького,1 у місті Києві та стосовно бездіяльності органів досудового розслідування за відкритими кримінальними провадженнями по цій справі.

Романа Шугала до Прем'єр-міністра України, голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" про необхідність фінансування будівництва підвідного газопроводу Семенівка-Оболонь до села Великі Липняги Семенівського району Полтавської області.

Романа Шугала до міністра екології та природних ресурсів України, голови Полтавської обласної державної адміністрації, голови Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області з приводу важкої екологічної ситуації в селі Семенівка Полтавської області, спричиненої підприємством "Веселоподільським цукровим заводом", який є одним із чотирьох заводів області, що входить до складу агрофірми "Астарта Київ".

Андрія Шипка до міністра юстиції України щодо надання роз'яснень стосовно надання пільг вдовам чоловіків, смерть яких пов'язана з виконанням обов'язків по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо розробки та впровадження Державної програми енергоефективного вуличного освітлення населених пунктів України.

Володимира Яворівського  до міністра охорони здоров'я України щодо забезпечення Центральної районної поліклініки (вулиця Закревського, 81/1) Деснянського району комп'ютерним томографом, оскільки його відсутність унеможливлює проведення якісної діагностики стану здоров'я одного із найбільш густонаселеного району міста Києва, великий відсоток мешканців якого складають особи, котрі постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС.

Володимира Яворівського  до керівника Державного управління справами щодо оприлюднення інформації про кількість резиденцій Президента України, суми коштів, які були витрачені у 2012 році на їх утримання та різноманітні будівельні роботи, суми, які закладені в 2013 році у Державному бюджеті України, кількість днів, проведених Президентом України у резиденціях, а також доцільність такої кількості резиденцій в умовах великого дефіциту Держбюджету, коли за словами представників уряду немає коштів для найбільш незахищених верств населення: ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих від неї, дітей війни, ветеранів війни та праці, жертв нацистських переслідувань, працівників освітньої та медичної галузі та інших.

Юрія Одарченка до Прем'єр-міністра України щодо звільнення з посади голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова у зв'язку із допущеним розвалом правоохоронної системи у Миколаївській області.

Олега Тягнибока  до Генерального прокурора України щодо вчинення незаконних дій, що містять ознаки порушення статті 396 (приховування злочину), статті 367 (службова недбалість) і частини третьої статті 152 (зґвалтування, вчинене групою осіб), частини другої статті 15, пункту 9 статті 115 (замах на вбивство) Кримінального кодексу України.

Олега Канівця до Прем'єр-міністра України щодо ремонту  окремих ділянок автомобільної дороги державного значення М12 Стрий – Тернопіль – Кіровоград - Знамянка, кілометр 28+964.

Олега Канівця до міністра оборони України щодо подальшого функціонування Державного підприємства "Аеропорт Львів - 2", передачі земель і майна Міністерства оборони України у комунальну власність міста Стрия, інших питань, пов'язаних із управлінням військовим майном та земельними ділянками, вивільненими внаслідок реформування Збройних сил України.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України, глави Адміністрації Президента України, міністра юстиції України, Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації щодо неможливості прийняття законних рішень Київською міською радою у зв'язку із закінченням п'ятирічного терміну обрання.

Олександра Чорноволенка до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації та начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Дмитра Шпенова до Генерального прокурора України щодо необхідності перевірки неправомірних дій відносно майна, яке належить Державному підприємству "Токівський гранітний кар'єр".

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергія Соболєва до Генерального прокурора України про проведення всебічного та об'єктивного розслідування резонансних злочинів, вчинених на території Запорізького району Запорізької області та забезпечення безпеки свідків.

Сергія Соболєва до Генерального прокурора України щодо здійснення Генеральною прокуратурою України перевірки фактів причетності незаконного втручання в господарську діяльність товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова та працівників органів внутрішніх справ під час рейдерського захоплення агрофірми, що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області та притягнення до відповідальності винних осіб.

Миколи Катеринчука до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Миколи Катеринчука до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування злочину, скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області, 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Групи народних депутатів (Палатного, Путілова та інших. Всього 5 народних депутатів) до Генерального прокурора України щодо дій, що наносять шкоди суверенітету та економічній безпеці України.

Групи народних депутатів (Паламарчука, Новак та інших. Всього 5 народних депутатів) до міністра доходів і зборів України щодо втрати Державним бюджетом України мільярдів гривень акцизу та ПДВ під час ввезення на територію України бензину та дизельного палива.

Групи народних депутатів (Паламарчука, Новак та інших. Всього 5 народних депутатів) до міністра доходів і зборів України щодо незаконного бюджетного відшкодування податку на додану вартість із Державного бюджету України.

Миколи Томенка до міністра внутрішніх справ України про невиконання Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв" щодо заборони розпивання спиртних напоїв, в тому числі пива, у громадських місцях.

Миколи Томенка до Генерального прокурора України про відповідальність Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України та голови Державної казначейської служби України за несвоєчасну виплату органам місцевого самоврядування коштів на виконання функцій у сфері освіти та охорони здоров'я.

Сергія Капліна до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів умисного неперерахування Державним казначейством України коштів на рахунки місцевих бюджетів міста Полтави та міста Кременчук Полтавської області.

Групи народних депутатів (Пилипенка, Головка та інших. Всього 7 народних депутатів) до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення виплат за прийнятими рішеннями судів дітям війни та захисту права на належне пенсійне забезпечення.

Володимира Пилипенка до Прем'єр-міністра України щодо надання права усім пенсіонерам на безоплатне отримання соціальних послуг від територіальних центрів соціального обслуговування; зменшення бюрократичного навантаження в боротьбі за право на соціальні послуги; забезпечення доступності соціальних послуг для тих людей, які дійсно цього потребують.

Максима Бурбака до Генерального прокурора України щодо незаконного будівництва асфальтного заводу у місті Новодністровськ Чернівецької області.

Максима Бурбака до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки  України, міністра доходів і зборів України щодо можливого існування каналу контрабандного переміщення тютюнових виробів до Румунії з України в зоні діяльності Чернівецької митниці Міністерства доходів і зборів України, системних порушень в роботі керівництва митниці.

Богдана Бенюка до Міністра внутрішніх справ України про надання інформації про результати проведеної Міністерством внутрішніх справ України роботи з питань міграційної політики, громадянства, статусу іноземців та осіб без громадянства, біженців за період 2010-2012 років.

Богдана Бенюка до Голови Служби безпеки України про надання інформації про результати проведеної Службою безпеки України роботи з питань міграційної політики, громадянства, статусу іноземців та осіб без громадянства, біженців за період 2010-2012 років.

Василя Деревляного до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів для захисту прав жителів селища Велика Березовиця Тернопільського району Тернопільської області на отримання ними послуг з водопостачання і водовідведення за економічно обґрунтованими тарифами та притягнення до відповідальності посадових осіб підприємств, які спричинили виникнення безпідставної заборгованості.

Групи народних депутатів (Геращенко, Павленка та інших. Всього 6 депутатів) до Генерального прокурора України щодо перевірки правомірності дій посадових та службових осіб правоохоронних органів під час затримання журналістів телеканалів "1+1", "ТВі" та кореспондента веб-сайту "Лівий берег" 3 липня 2013 року у селищі міського типу Врадіївка Миколаївської області.

Групи народних депутатів (Геращенко, Курпіля та інших. Всього 4 народних депутатів) до Генерального прокурора України щодо 18 випадків незаконного перешкоджання журналістській діяльності, тиску на журналістів та неналежної реакції на ці випадки з боку правоохоронних органів і відсутності відповідей на звернення ТСК з питань розслідування фактів нападів на журналістів стосовно цих випадків.

Олександра Дубового до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Олександра Дубового до Генерального прокурора України щодо вжиття Генеральним прокурором України  необхідних заходів та взяття під особистий контроль з метою об'єктивного та неупередженого розслідування брутального злочину скоєного проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової і захисту її конституційних прав, а також ініціювання звільнення з посади прокурора Миколаївської області.

Павла Петренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів закупівлі Міністерством охорони здоров'я України антиретровірусних препаратів за завищеними цінами.

Павла Петренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів нерівномірного розподілу Міністерством охорони здоров'я України закуплених імунобіологічних препаратів.

Юрія Крука до Прем'єр-міністра України щодо включення дороги Кирнички - Виноградівка Болградського району Одеської області до переліку об'єктів автодоріг міжнародного значення.

Юрія Крука  до голови Державного агентства водних ресурсів України щодо підтримання рівня води в озері Ялпуг (Болградський район Одеської області) на відмітці нормального підпірного рівня.

Ольги Сікори до Прем'єр-міністра України щодо заборони ліквідації та реорганізації медичних установ, шкіл, музичних шкіл, бібліотек, інших закладів освіти, культури, спорту, позашкільних дитячих установ.

Ольги Сікори до Прем'єр-міністра України щодо захисту вітчизняних виробників пластифікаторів для полімерних матеріалів шляхом внесення змін у митні тарифи України.

Дмитра Шлемка до Голови Служби безпеки України щодо вжиття заходів по розкриттю корупційних дій першим заступником міського голови та головним архітектором міста Коломиї Івано-Франківської області.

Юрія Сиротюка до міністра оборони України стосовно відчуження земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого військового майна, що підлягають реалізації, та земельних ділянок, які вивільняються у процесі реформування Збройних Сил і Державної спеціальної служби транспорту.

Юрія Сиротюка до Прем'єр-міністра України щодо неналежної відповіді на депутатський запит про планування та стан виконання заходів, приурочених до Дня вшанування пам'яті жертв голодоморів у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Олексія Кайди     до міністра інфраструктури України щодо відновлення руху пасажирських потягів, що курсують через Тернопіль: Київ-Чоп №7/8, Трускавець-Харків №115/116, Львів-Адлер №45/46, Шепетівка-Івано-Франківськ №675-676, Тернопіль-Київ-Харків №350, Івано-Франківськ-Одеса №135/136.

Олексія Кайди до Генерального прокурора України, міністра охорони здоров'я України щодо ситуації зі зловживаннями бюджетними коштами під час реконструкції існуючих будівель Тернопільського обласного клінічного перинатального центру "Мати і дитина".

Володимира Ар'єва до Прем'єр-міністра України щодо ініціювання звільнення голови Миколаївської обласної державної адміністрації, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Миколаївській області у зв'язку із незадовільним забезпеченням громадського порядку та порушенням Конституції і законів України, враховуючи брутальний злочин скоєний проти мешканки селища міського типу Врадіївка Миколаївської області 29-річної Ірини Крашкової.

Володимира Ар'єва до Прем'єр-міністра України щодо відсторонення голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова від виконання посадових обов'язків на період проведення Генеральною прокуратурою України перевірки факту причетності його до рейдерського захоплення Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірми Корнацьких", що знаходиться в селі Чаусово-2 Первомайського району Миколаївської області.

Руслана Марцінківа до Прем'єр-міністра України щодо невиплати заробітної плати працівникам Міського комбінату комунальних підприємств міста Стрия через порушення Державною казначейською службою статті 43 Бюджетного кодексу України в частині своєчасного забезпечення розрахунково-касового обслуговування коштів міського бюджету міста Стрия Львівської області.

Олександра Турчинова до Голови Служби безпеки України щодо перевірки додержання засад законності керівництвом Управління Служби безпеки України в Дніпропетровській області.

Степана Курпіля до Прем'єр-міністра України щодо прийняття рішення про термінове звільнення з посади голови Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова у зв'язку із допущеним ним розвалом правоохоронної системи у Миколаївській області.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України щодо затвердження фінансового плану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на 2013 рік та завершення будівництва підвідних газопроводів до населених пунктів Херсонщини.

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, голови Київської міської державної адміністрації щодо незаконного виселення Світлани Козловської з її неповнолітньою дитиною, неправомірних дій державних та посадових осіб, ухвалення суддями неправосудних рішень при розгляді її справи.

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо легітимності порушення кримінальної справи проти Олександра Вахнія за фактом протидії незаконній азартно-ігровій діяльності та проведення обшуків у його помешканні.

Руслана Зелика до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, начальника Управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернівецькій області щодо ситуації, яка склалася на території комунального підприємства "Міський торговельний комплекс "Калинівський ринок" (місто Чернівці), порушення прав приватних підприємців та неправомірних дій посадових осіб торговельного комплексу.

Руслана Зелика до міністра енергетики та вугільної промисловості України, міністра закордонних справ України, міністра фінансів України Голови Державного агентства земельних ресурсів України щодо забезпечення будівництва (введення у 2013 році в дію гідроагрегату №2) Дністровської гідроакумулюючої електростанції та ефективного функціонування об'єкту.

Тараса Кутового до Генерального прокурора України щодо прокурорського реагування в рамках кримінального провадження.

Михайла Головка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності перевірки фактів невиплати спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняка великої рогатої худоби.

Михайла Головка до міністра екології та природних ресурсів України щодо недопущення знищення зооботанічного саду "Лановецький" в селищі міського типу Ланівці Лановецького району Тернопільської області.

Анатолія Близнюка до Уповноваженого Президента України з прав дитини, Комітета Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України стосовно необхідності комплексного розгляду питання щодо напрацювання змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України "Про затвердження Переліку захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем" від 20 серпня 2008 року № 479 для вирішення питання щодо необхідності зняття обмеження для усиновлення дітей - носіїв ВІЛ-інфекції батьками, які мають статус носіїв ВІЛ-інфекції, за зверненням родини Ісаєвих з Першотравневого району Донеччини, які є опікунами дев'ятьох дітей, з них сім - із ВІЛ-інфекцією; та надання можливості створення будинків сімейного типу для дітей з ВІЛ батьками - носіями ВІЛ-інфекції.

Олега Осуховського до заступника голови Вищої ради юстиції, Генерального прокурора України щодо використання судової влади з метою незаконного заволодіння нерухомим майном громадянки Наталії Світовенко, яке їй належить на підставі договору дарування від 2 вересня 2012 року, та перешкоджання діяльності народного депутата України.

Євгена Мельника до Генерального прокурора України щодо ситуації, що склалась на Відкритому акціонерному товаристві "Оснастка" через непрозорість надання інформації про діяльність підприємства її акціонерам та неодноразові скарги і підозри акціонерів підприємства на неправомірні розтрати майна та коштів керуючою санацією Надією Вознякевич.

Євгена Мельника до Генерального прокурора України щодо незаконного та необґрунтованого закриття кримінального провадження по кримінальній справі, у зв'язку з чим винні у дорожньо-транспортній пригоді залишились не покараними.

Віктора Бутківського до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів грубого порушення Товариством з обмеженою відповідальністю "Галега" прав громадян, які мешкають за адресою: вулиця Будівельників 3-А, селище міського типу Гурзуф, місто Ялта, Автономна Республіка Крим.

Володимира Куренного до Прем'єр-міністра України щодо антидержавних висловлювань та діяльності Урядового уповноваженого України з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав, Євразійського економічного співробітництва та іншими регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна.

Ігоря Алексєєва до голови Київської міської державної адміністрації, заступника Київського міського голови - секретаря Київської міської ради щодо необхідності вжиття заходів, направлених на перевірку внесених змін до плану будівництва житлових будинків та об'єктів соціально-побутового призначення (торговельно-розважального комплексу) з паркінгом у 4-ому "А" мікрорайоні житлового масиву Позняки у Дарницькому районі міста Києва.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо бездіяльності органів прокуратури, в частині неналежного реагування на акти Кабінету Міністрів України, якими звужується обсяг гарантованих законами України та Конституцією України прав та свобод громадян.

Олександра Корнійчука до Генерального прокурора України щодо фальсифікації та приховування інформації Одеським міським головою Костусєвим та свідомого введення в оману народного депутата.

Шановні народні депутати, ми завершили виголошення запитів народних депутатів. Виголошено всього 308 депутатських запитів.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є ще два оголошення.

Одне. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради України повідомляється про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "Закарпаття". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання "Закарпаття" обрано народного депутата України Бушка Івана Івановича. Заступником керівника – народного депутата Пацкана Валерія Васильовича.

І ще одне оголошення. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради повідомляється про створення у Верховній Раді сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За цифрове майбутнє України". Співголовами  міжфракційного депутатського об'єднання "За цифрове майбутнє України" обрано народних депутатів України Бєлькову Ольгу Валентинівну, Порошенка Петра Олексійовича іШевченка Андрія Віталійовича.

Шановні народні депутати, у нас є можливість, як буде сприйнято сесійною залою, проект Постанови про відзначення 95-ї річниці від дня народження Василя Сухомлинського. Ми можемо без обговорення включити в порядок денний і прийняти рішення? Можемо?

Я ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2210а) про відзначення 95-ї річниці від дня народження Василя Сухомлинського для включення до порядку денного сесії. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

12:22:14

За-224

(Шум у залі)

 Та я ж порушую Регламент! Можна порушити? (Шум у залі) Ну давайте, раз не встигли, то давайте  переголосуємо.

Шановні народні депутати! Всі розсілися? Я прошу проголосувати проект Постанови про відзначення… (Шум у залі)

 Я прошу… ставлю проект Постанови (реєстраційний номер 2210а) про відзначення 95-ї річниці від дня  народження Василя Сухомлинського повернутися до  голосування. Прошу проголосувати. Ви так кричите, що запугали мене!

 

12:23:19

За-243

Повернулися. За – 243, проти – 0, утримались – 0, не голосували – 118. Рішення прийнято. По фракціях. Всі дружно голосують.

А тепер я ставлю проект Постанови (реєстраційний номер 2210а) про відзначення 95-ї річниці від дня  народження Василя Сухомлинського для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:24:03

За-258

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 98.

Рішення прийнято. По фракціях. Всі голосують дружно.

Будемо підводити підсумки, друзі мої.

 

КАЛЄТНІК І.Г.

Шановні народні депутати та гості Верховної Ради України, слово для виступу надається Голові Верховної Ради  України Володимиру Васильовичу Рибаку. (Оплески)

 

РИБАК В.В.

Шановні народні депутати, шановні гості Верховної Ради  України! Сьогодні завершується пленарна частина затвердженого нами календарного плану сесії Верховної Ради  України сьомого скликання, яку ми розпочали 5 лютого 2013 року.

Перед тим, як оголосити закриття другої сесії парламенту нового скликання, дозвольте поділитися з вами деякими міркуваннями з приводу нашої роботи протягом п'яти місяців. Зазначу, що друга сесія проходила на високому рівні політичного напруження, я би сказав, інколи дуже нервово, а, отже, рівень ефективності нашої роботи навряд чи можна вважати задовільним.

Мусимо визнати, що такий критичний підсумок фактичного старту діяльності парламенту сьомого скликання можна пояснити принаймні двома причинами: об'єктивними і суб'єктивними. До об'єктивних причин я би відніс значне оновлення депутатського корпусу, який змінився майже на дві третини. Отже, переважна частина новообраних депутатів лише починає опановувати ази парламентської політики та законодавчої діяльності, що вимагає зрілого та системного державницького мислення. Суб'єктивна причина очевидна, немає куди правди діти, –  в цій залі вже панує атмосфера майбутньої президентської виборчої кампанії. Тому нагадаю всім, що до початку президентських перегонів ще дуже далеко, а право брати участь в них треба кандидатам заслужити не палками промовами з трибуни цієї і змістом, а конкретними справами в ім'я України  та в реальних інтересах українських людей. Ситуація з конкретними справами протягом другої сесії не була тріумфальною. Підтверджую цю тезу нашою парламентською статистикою.

Затверджуючи порядок денний другої сесії, ми разом планували розглянути 814 питань, ще 69 питань було включено додатково протягом сесії. За 43 дні передбачених календарним планом для пленарної роботи відбулося 46 пленарних засідань.

Водночас зазначу, що Верховна Рада могла б працювати набагато краще, якщо 19 пленарних засідань не було марно витрачено заблокуваннях роботи парламенту.

Загалом за час роботи другої сесії прийняті рішення стосовно 325 проектів законів, в тому числі прийнято чи підтверджено 82 закони, схвалено в першому читанні 28 законопроектів, значна частка законопроектів – 215 повернута, шановні народні депутати, на доопрацювання, відхилено та знято з розгляду, в тому числі 98 відкликано та повернуто суб'єктам право законодавчої ініціативи.

Разом з тим, серед найбільш важливих законопроектів розглянутих і прийнятих на поточній сесії безперечно слід визначити ухвалення 10 законів України та інших актів пов'язаних з реалізацією євроінтеграційних прагнень України та укладенням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Зокрема, 14 травня прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики", яким внесені зміни до 25 законодавчих актів України. Це дасть можливість значно ефективніше боротися з проявами  корупції в країні. Необхідно зазначити, що серед прийнятих парламентом законів значну частину становлять закони України, що регулюють державну соціальну політику. Зокрема, щодо соціального захисту учасників бойових дій та інвалідів війни ІІ-ІІІ груп періоду війни з Японією в 1945 року. Про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми  поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 201402018 роки.

Щодо призначення та індексації пенсій. Щодо призначення пенсій батькам, які виховали п'ятеро і більше дітей та інші.

Протягом другої сесії Верховної Ради України прийнято також цілу низку законів, які врегульовують відносини в сфері господарської діяльності. На виконання своїх конституційних установчих повноважень Верховна Рада України відповідно до своєї квоти призначила трьох членів Вищої ради юстиції.

На цій сесії Верховна Рада України попередньо схвалила законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції України щодо розширення компетенції Рахункової палати, наділивши її повноваженнями щодо здійснення контролю за надходженням до державного бюджету, що дасть змогу забезпечити повноцінний контроль за виконанням державного бюджету України.

Разом з тим, за браком часу з уже згаданих причин, Верховна Рада України не змогла протягом цієї сесії розглянути 447 законопроектів напрацьованих парламентськими комітетами.

І окремо відзначу роботу парламентських слухань. За час другої сесії їх відбулося сім. Нам вдалося ґрунтовно розглянути важливі питання, які набули широкого резонансу в українському суспільстві.

Зокрема, про оздоровлення та відпочинок дітей, проблеми  розвитку українського книговидавництва. Стан виконання судових рішень, шляхи і перспективи реформи у сфері охорони здоров'я, стан дотримання прав людини в Україні, а також проблеми української трудової міграції.

Перед черговими роковинами Чорнобильської катастрофи традиційно відбулися парламентські слухання про стан, заходи та перспективи подолання її наслідків. Проведено також 19 слухань у комітетах з найбільш актуальних соціально-економічних і правових питань. крім того, ухвалено 307 постанов Верховної Ради з організаційних питань щодо законодавчої процедури, установчих та контрольних повноважень парламенту, у тому числі 156 постанов про призначення позачергових виборів сільських, селищних, міських голів.

Що стосується суб’єктів права законодавчої ініціативи, друга сесія розглянула 13 законопроектів, поданих Президентом нашої держави, 70 – Кабінетом Міністрів України, 242 – народними депутатами України. За тематичною спрямованістю переважали питання галузевого розвитку – 122 законопроект, економічної політики – 76 та правової проблематики – 50. З числа прийнятих на сесії підписано і введено в дію 39 законів. З них: 8 – про ратифікацію міжнародних договорів і угод, 29 – про внесення змін до законодавчих актів. у новій редакції введено  1 закон. 1 закон  прийнято в рамках ухвалення рішення Президента України. Ще 42 прийнятих законів перебувають на стадії оформлення та на розгляді Президентом України. З 6 законопроектів, визначених Президентом України як невідкладні, 3 ухвалено в цілому як закони України.

Шановні колеги, ви добре знаєте, що основною ланкою у процесі  законотворення є парламентські комітети, тому кілька слів  буквально про їхню діяльність.

За період  другої сесії комітетами проведено  277 засідань, на яких розглянуто майже 3 тисячі 700 питань. В тому числі прийнято 850 рішень щодо законопроектів, з опрацювання яких відповідні комітети були визначені головними. Водночас,  без  достатньо поважних причин не відбулося 66 засідань комітетів.  Найбільше прийнятих за другу сесію законів  підготовлено: Комітетами з питань бюджету, питань податкової  та митної політики, у справах  пенсіонерів,  ветеранів, інвалідів  та з питань  економічної політики. Переважну більшість  ратифікованих угод прийнято за поданням Комітету  у закордонних справах.

Разом з тим, необхідно зазначити, що багато комітетського та пленарного часу, під час цієї сесії, витрачено  на законопроекти, які потім були відхилені, або зняті з розгляду.  Таких законопроектів було 197, з них 183 внесені  народними  України. Це свідчення того, що вказані суб'єкти права законодавчої ініціативи  на перше місце у власній законотворчості  ставили насамперед… Що ставили? Саморекламу, а не користь державі та суспільству.   Отже парламент даремно витрачав дорогоцінний час, працював так би мовити в режимі "холостого ходу", не продукуючи очікуваних суспільством законів.

І,  шановні колеги, на день завершення другої   сесії у комітетах Верховної Ради сьогодні знаходяться на опрацюванні 1429 законопроектів, з них 28 з дорученням про  підготовку до другого або наступних читань. Враховуючи це,  звертаю увагу голів комітетів на необхідність належно організувати роботу з опрацювання  законопроектів в комітетах і в  міжсесійний період, щоб вже з першого вівторка вересня з початку роботи третьої сесії ми розпочали конструктивну роботу. Комітети повинні також зосередити увагу на забезпеченні ретельного моніторингу практичного застосування прийнятих законів.

Шановні депутати, я щиро вдячний усім вам за роботу і дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, сідайте.

Шановні колеги, я хочу нагадати вам, що наступного тижня з 8 по 12 липня народні працюють у комітетах. Треба ще попрацювати. У тиждень з 15 по 19 липня народні депутати працюють з виборцями, треба зустрітися і, що знаєте за роботу Верховної Ради, треба чесно все розказати людям. Відповідно до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання сьогодні 5 липня останнє пленарне засідання.

І дозвольте нагадати вам, щоб ви не забули, що відповідно до статті 83 Конституції України чергова третя сесія Верховної Ради України сьомого скликання розпочне свою роботу в сесійній залі у вівторок 3 вересня 2013 року. Тому другу сесію Верховної Ради України сьомого скликання  оголошую закритою.

( Лунає Державний Гімн України)

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку