ЗАСІДАННЯ СОРОК П'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

04 липня 2013 року, 16 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запрошуйте депутатів до верховної зали.  Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

16:01:10

В сесійній залі зареєструвалося 346 народних депутатів.

Вечірнє засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, я прошу уваги, 4 липня 2013 року Президент України своїм указом призначив Олену Леонідівну Лукаш міністром юстиції України. Давайте поздоровимо її і побажаємо успіхів в роботі.

І відповідно до статті 131 Конституції України міністр юстиції за посадою входить до складу Вищої ради юстиції. Згідно із статтею 17 Закону України "Про Вищу раду юстиції" член Вищої ради юстиції складає присягу на засіданні Верховної Ради України. І для складання присяги на трибуну запрошую Олену Леонідівну Лукаш. Прошу.

 

ЛУКАШ О.Л. 

Присяга члена Вищої ради юстиції. Я, Лукаш Олена Леонідівна, присягаю сумлінно, чесно і неупереджено виконувати обов'язки члена Вищої ради юстиції з метою забезпечення формування  корпусу суддів із числа високопрофесійних і  чесних юристів, і додержання закону та етики в діяльності суддів і прокурорів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ми бажаємо вам успіхів.

Оголошення. Відповідно до статті 63 Регламенту Верховної Ради України повідомляю про створення у Верховній Раді України  сьомого скликання  міжфракційного депутатського  Об'єднання "Підтримка олімпійського руху та спорту України". Співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "Підтримка олімпійського  руху та спорту України" обрано народних депутатів України:  Павелка Андрія Васильовича, Продивуса Володимира Степановича, Палатного Артура Леонідовича, Присяжнюка Олександра  Андрійовича і Кайду Олексія Петровича. Тому давайте побажаємо їм  успіхів. Все.

Шановні  депутати, продовжуємо роботу. Розглядається  проект Закону  (№ 2731) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації (друге читання). Я запрошую для доповіді на трибуну  голову Комітету з питань свободи слова та інформації Томенка Миколу Володимировича. Прошу вас. 

       

16:05:11

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, прошу увагу. Спеціальне звернення моє до фракцій опозиції. Колеги, нагадую, що даний законопроект стосується наших єврозобов'язань.

Шановні колеги, даний законопроект ми проголосували в першому читанні і на пропозицію Олександра Єфремова і Володимира Васильовича Рибака, ми проголосували його в скороченій процедурі, враховуючи нагальність і важливість розгляду цього питання.

Комітет опрацював всі поправки так, як це передбачено Регламентом, протягом семи днів і на своєму засіданні ухвалив рішення: рекомендувати вам в цілому проголосувати за даний законопроект. Наголошу, що мова йде про перший крок, ще раз зверну увагу, перший крок, але дуже важливий, у забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації. Для нас надзвичайно важливо знати кінцевого власника  телебачення, радіо, друкованого засобу масової інформації, інформаційного агентства. Ми в комітеті саме так і рухалися, щоб в результаті, коли ми дивимося на систему телерадіопростору, ми розуміли, що йдеться не про якусь компанію, яка є посередником в системі заснування того чи іншого ЗМІ. І коли виникає конфлікт, наприклад, між колективом журналістів і  між роботодавцем, ми розуміємо, що власник – це громадянин Петренко чи, скажімо, фірма така-то, ця фірма заснована в Україні, вона вступає в правовідносини з трудовим колективом, в ідеалі – підписує угоду, визначає редакційну політику, забезпечує свободу слова і виконує соціальний контракт, тобто публічно тратить гроші, відраховує до бюджету. І таким чином, крок за кроком ми медійну сферу переводимо в систему публічних відносин.

Наш громадянин знає, що, наприклад, канал "Х" – це канал там такого-то бізнесмена. У бізнесмена, можливо, є своя позиція, але тим не менше, уже є розуміння чому канал займає таку чи іншу позицію. Тому ще раз наголошу: група депутатів пропонувала удосконалити цей законопроект, надійшло 15 поправок, із цих 15 поправок низку поправок ми врахували, частину відхилили. І сподіваємося, що в редакції другого читання даний законопроект почне виводити з тіні засоби масової інформації в Україні, а ми не лише для зобов'язань Парламентської асамблеї Ради Європи, а передовсім для демократичності і відповідальності медіа України ухвалимо даний законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Поправка номер 1, народного депутата Мірошниченка. Врахована.

Поправка номер 2, народного депутата Петренка. Врахована. Прошу, ввімкніть мікрофон Петренка. Ввімкніть мікрофон народного депутата. Є, прошу.

 

16:08:41

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановні колеги, хочу ще раз озвучити, що, дійсно, цей законопроект входить до так званих євроінтеграційних законів. І серед тих зауважень, які озвучили нам європейські партнери, є, зокрема, і непрозорість власності у засобів масової інформації. Ми знаємо багато випадків, ситуацій, коли ці засоби масової інформації підконтрольні певним олігархічним структурам. Це є впливом на, відповідно, свободу слова. І тому, на жаль, у останньому висновку ПАРЄ Україна зайняла останні місця серед європейських країн по боротьбі з корупцією. Серед іншого це є причиною того, що корупція є і в структурі власності, і в тому числі в структурі власності засобів масової інформації.

Моя поправка спрямована на одне: для того щоб чітко врегламентувати і розширити коло осіб, які є пов'язаними в розмінні цього закону, і привести його в уніфікований порядок до тих антикорупційних законів, які ми приймали раніше в пакеті євроінтеграційному.

Прошу підтримати цю поправку. Дякую.

 

ТОМЕНКО М.В. Шановні колеги, поясню логіку комітету. Ми частково врахували пропозиції народного депутата Петренка. І ми вважали, що на першому етапі до пов'язаних осіб вносити ще так  звану третю категорію родинних зв'язків (я маю на увазі, опікуни, піклувальники, усиновителі) було би неправильно. Ми врахували все, що стосується першого ряду – того, що ми тлумачимо як: сім'я, родина, чоловік, дружина, діти, батьки, мачуха, вітчим, рідні брати, сестри, їхні діти, чоловіки, дружини. І на тому зупинили перелік.

Депутат Петренко пропонував ще розширити перелік, який я назвав:  усиновителі,  батьки усиновителів, піклуни і піклувальники.  

Якщо сесійна зала вважатиме за потрібне підтримати поправку  Петренка, будемо розуміти, що ще категорія пов'язаних осіб збільшується на тих, на кого я сказав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Треба ставити на голосування? Не треба. Не наполягаєте.

3-я відхилена народного  депутата Шарова. Ігоря Шарова. Наполягаєте? Прошу включити мікрофон народного депутата Шарова.

 

16:10:58

ШАРОВ І.Ф.

Вельмишановний  пане Голово!  Шановні колеги! Я мав розмову із головою комітету, а також із членами комітету Миколою Баграєвим та Оленою Бондаренко. Я пристав на позицію комітету, тому всі інші поправки я свої знімаю. Дякую.

 

ТОМЕНКО М.В. Дякую Ігорю Федоровичу за конструктивну позицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Поправка 4 народного депутата Шарова знімається.

Поправка 5 народного депутата Ігоря Мірошниченка врахована.

6, Шарова, знімається.

7 – врахована.

8 – врахована. (Шум у залі)

А? 7 поправку… вноситься пропозиція народного депутата Чечетова   на підтримку.  Я ставлю на голосування 7 поправку народного  депутата Княжицького на  підтримку цієї поправки. Прошу голосувати. 

 

16:12:29

За-34

Проти – 1, утрималося – 34, не голосувало – 309.

Рішення не прийнято.

Микола Княжицький, дуже серйозно вас підтримали. Уже йдемо далі.

Поправка 8 врахована.

9 – врахована.

10, Петренко – врахована.

11 Шарова – знята, не наполягає.

12 народного депутата Ігоря Мірошниченка – відхилена. Не наполягає.

Ідемо далі. 13- а – врахована.

Шарова врахована.

15-а, вона відхилена. Наполягає Ігор Мірошниченко, ні? Вона відхилена. Яке підтвердження? Не заплутуйте мене.  Всі поправки ми пройшли.

Шановні народні депутати, прошу зайняти свої місця в залі, підготуватися до голосування. Не бігайте, ідіть спокійно сядьте на свої місця всі. Розсілися?

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2731) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

16:14:50

За-322

Проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 59.

Рішення прийнято. По фракціях.

От так давайте і всі останні закони будемо голосувати. Як прізвище, забув? Народний депутат з Житомирщини Зубко. Ввімкніть мікрофон. Прошу.

        

16:15:31

ЗУБКО Г.Г.

         Шановний Володимире Васильовичу! Шановні депутати! Сьогодні ми проголосували за дуже багато постанов і законопроектів і з приводу пам'яті людей, які загинули при Мелітополі визволенні, так, і з приводу всі інших моментів, зараз ми проголосували і підтримали законопроект, який стосується євроінтеграції.

Я звертаюсь зараз до всіх депутатів народних, які зібралися в цьому залі. У нас зараз передостанній день роботи. На сьогоднішній день ми на минулому пленарному тижні ми проголосували за те, щоб 2 липня розглянути законопроект 2087 про внесення змін до Бюджетного кодексу статті 89 і 90 з приводу того, щоб в вересні місяці наші ліцеї для обдарованої молоді змогли далі працювати.

Я звертаюся до Володимира Васильовича, звертаюся до більшості з приводу того, щоб все-таки поставити цей законопроект сьогодні в порядок денний і проголосувати його в другому читанні, тому що це стосується ста ліцеїв. Сьогодні шістдесят…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підійдіть сюди, щоб який законопроект, побачимо.

Розглядається проект Закону (номер 2834) про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку із проведенням адміністративної реформи. Я прошу на трибуну для доповіді голову Комітету з питань податкової та митної політики Віталія Юрійовича Хомутинніка. Прошу.

 

16:17:19

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Васильовичу!  Шановні колеги! Цей законопроект пов'язаний з попереднім, який ми прийняли в першій половині дня, але ми прийняли зміни до Податкового кодексу, які регулюють питання пов'язані з Міністерством доходів і зборів в зв'язку з проведенням адміністративної реформи. Це друга частина стосується змін до положень Митного кодексу України.

До другого читання надійшло 63 пропозиції, з них 59 – враховано, не враховано 4 пропозиції: 3, 4, 21 та 45. Одна поправка 28-а потребує технічного уточнення. Я зачитаю для стенограми з трибуни, просто переставити слова, сторінка 15. Слова "на всій митній території України" розташувати після слів "передбачених цим кодексом". А слова "в тому числі" виключити.

Володимир Васильович, з урахуванням того, що чотири пропозиції відхилені, давайте пройдемо по відхиленим, всі решта були враховані. В комітеті не було жодних зауважень.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 3 народного депутата Блавацького. Не заперечуєте? Ні.

Поправка номер 4 народного депутата Дерев'янка. Наполягаєте? Ні.

Тепер поправка 21 шукаємо, де вона. Поправка 21 народного депутата Дерев'янка. Наполягаєте? Ні.

Поправка тепер 45, поправка народного депутата Гордієнко. 45. Наполягаєте? Ні. Я кажу по 45 поправці. Не наполягаєте.

Всі попар вик ми розглянули. Включіть, увімкніть мікрофон Мирного. Прошу.

 

16:19:47

МИРНИЙ О.Б.

Дякую. Володимир Васильович. Олександр Мирний Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Справа в тому, що цей законопроект, який ми зараз  розглядаємо, він дійсно дуже важливий. Тому прошу 24 поправку поставити на підтвердження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 24 поправка, зараз знаходимо її. 24 поправка. Шановні депутати, я прошу підготуватися до голосування всіх.

Ставлю поправку 24, народного депутата Хомутинніка, прошу голосувати.

 

16:20:44

За-233

Проти-1, утрималось-0, не голосувало-149.

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (№2834) у зв’язку з проведенням адміністративної реформи для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати. Прошу голосувати. А чого ж ви мовчите?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, зараз дамо. А, он уже ні. Ну ви ж піднімайте руки.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ну я ж кричав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кричать мені не треба, є мікрофон, підняли руку, я буду давати слово. От коли Розенко піднімає руку, я завжди бачу і даю.

 

16:21:30

За-240

Проти-1, утримались-0, не голосували-142.

Рішення прийнято. По фракціях.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та як ганьбити?!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ Ну, Мирний підняв, я бачив. А вас я не чув і не бачив піднятої руки. Уже закон прийнятий. Ви піднімайте руку, я побачу, кричати не треба. Ви там між собою кричите. (Шум у залі)

 Проект Закону розглядається (2835)  про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи.  Голова комітету –   Віталій Юрійович  Хомутиннік.

 

16:22:41

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Третій законопроект і останній  з блоку законопроектів, пов'язаних  з проведенням адміністративної реформи. Якщо перший був і другий зміни до Податкового  кодексу та Митного  кодексу, то в цьому блоці законопроектів мова йде про внесення змін до 122 законодавчих актів, де змінюються назви відповідно від митних  органів та  податкових органів, які були в минулому на Міністерство доходів  і зборів.

До другого читання     надійшло 145 пропозицій,  з яких 112 враховано повністю, 33 відхилено або враховано частково.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Йдемо по   поправкам.

Поправка   номер 1, народний депутат Продан. Наполягаєте? Я прошу включити мікрофон.

 

16:23:37

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні  народні депутати! Ця поправка       стосується роботи касових апаратів. Хочу одночасно звернути увагу представників  Партії регіонів, той законопроект, закон,  який ми з вами проголосували  стосовно відтермінування відповідальності підприємців  за відсутністю модемів, він до цих пір  не  підписаний, на жаль,  Президентом  України.  І до цих пір висить дамоклів меч над  підприємцями  в зв'язку з тим, що  їх сьогодні можуть штрафувати за те,  чого у них бути не може просто  матеріально.

Моя поправка,  яку відхилив комітет, стосувалася того, щоб  модеми, інтернет-передача інформації з касових апаратів не розповсюджувалась на села, в яких сьогодні Інтернет не працює. Сьогодні  в тих селах  і містечках, де Інтернет просто не існує або існує з дуже великими перебоями,  підприємці змушені іноді виходити на  вулицю для того, щоб передати звіт.  Це смішно, це цирк, але  так є.

Тому я прошу вас підтримати цю  поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ставлю на голосування   поправку  номер 1 народного депутата Продан.  Прошу голосувати народних депутатів.

 

16:25:07

За-24

Оце, скажу, Оксана, не будуть підтримувати вашу поправку.

За – 24, проти – 1, утрималися – 33, не голосували – 37. 

Рішення не прийнято.

Як же ви так думаєте? Далі йдемо, поправка 4. Народний депутат прошу, включіть мікрофон, я ж прізвище всіх не знаю.

 

16:25:37

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу, ми просимо поставити… Яку, Наташа, поправку? 2-у поправку на підтвердження. Дякую. Це Ващук поправка. Просимо поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка? Номер? Поправка номер 2.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Це моя поправка, тут нема Ващук. Можливо у вас якась версія попередня.

Такої поправки немає, я прошу, Володимир Васильович, давайте рухатись далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А на заміну?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Там нема 2 поправки Ващук.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оце що це? А ну подивись, що це?

Шановні депутати, я прошу. Підготувалися до голосування? Я ставлю на підтвердження поправку номер 2 народного депутата Катерини Ващук. Прошу народних депутатів голосувати.

 

16:27:10

За-233

Проти – 1, утрималось – 0, не  голосувало – 149.

Рішення прийнято.

По фракціях.  Партія регіонів – 189, "Батьківщина", "УДАР Віталія Кличка" і "Свобода" – об'єднана  опозиція, нулі. Компартія України  - 30, позафракційні – 14.

Тепер поправка 3, Царьова. Відхилена. Наполягаєте? Ні, не наполягає.

Далі йдемо. Так поправка номер 4. Відхилена. Народний депутат Бриченко. Прошу ввімкнути мікрофон, народного депутата Бриченка.

 

16:28:14

БРИЧЕНКО І.В.

Для протоколу в мене є уточнення  до поправки 2. Частину першу статті 11доповнити 16 абзацом наступного змісту: "забороняється виробництво та  реалізація горілчаних та лікеро-водочних виборів з використанням знаків товарів та  послуг, у яких повністю або  частково міститься найменування  національного закладу".

Четверту частину статті 11доповнити 19 абзацом наступного змісту: "виробництво та реалізація горілки та лікеро-горілчаних виробів із використанням знаків та товарів, та послуг, у яких повністю або частково міститься найменування  національного закладу культури, 200 відсотків вартості виробленої продукції за оптово-відпускними цінами або  200 відсотків вартості реалізованої продукції, але  не менше 20 тисяч гривень.

Будь ласка, підтримайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дякую.

Дана поправка  стосується адміністрування податків,  а не структури Міністерства доходів і зборів.  Тому вона була  відхилена і відповідно до 116 статті   Регламенту ми по суті не розглядали. Тому вона відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 4 народного депутата Бриченко. Прошу голосувати

 

16:29:56

За-19

Проти – 4, утримались – 34, не голосували – 325.

Рішення не прийнято.

Шановні друзі, ну, нема необхідності розглядати поправки, тому що депутат фракції піднімає питання, а фракція не розділяє, не підтримує. Чому ми час гаємо? (Шум у залі) Чи ви думаєте, що Партія регіонів буде підтримувати вас? Що це за робота? Ви не можете свого депутата підтримати, як же ж так?

Поправка номер 5 народного депутата Ващук, відхилена.

Прошу, Віталій Юрійович.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.  Також, також відхилена у зв'язку з тим, що не пов'язана із суттю законопроекту і, відповідно до 116 статті Регламенту, ми її не розглядали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви зняли це – Ващук, є.

6-а – врахована. 7-а.... 6-а, народний депутат Агафонова.

 

16:31:06

АГАФОНОВА Н.В.

Агафонова Наталя, фракція "УДАР Віталія Кличка".

Прошу поставити на підтвердження 6 поправку Хомутинніка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 6-а..., Шановні депутати, ви чули? 6 поправка на підтвердження, ставлю на голосування. Прошу народних депутатів голосувати 6 поправку на підтвердження народного депутата Хомутинніка правка. Підтримано.

 

16:31:46

За-236

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 144. 

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 7 народного депутата Цибенка. Наполягаєте? Прошу ввімкнути мікрофон.

 

16:32:03

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів Петро Цибенко, голова Комітету соціальної політики і праці.

Шановний Віталію Юрійовичу, я прошу не тільки послухати мене, але й почути. Мова йде про те, що я пропоную виключити із цієї статті пункт, який передає адміністрування єдиного соціального внеску Міністерству доходів і зборів. Тому що ми запрошували на засідання комітету керівництво Пенсійного фонду. І я можу вам доповісти, як і всім народним депутатам: минулого року збирання єдиного соціального внеску склало 99,6 відсотка. І буквально через 2-3 години ці кошти, які поступали до Пенсійного фонду, доставлялися до відповідних страхових внесків. Виникає запитання: для чого ця функція передається міністерству? Вочевидь, для того щоб цими грошима наповнювати державний бюджет України. Це неправильно, природа цих грошей зовсім інша.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Ярослав Сухий. Прошу.

 

16:33:17

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я під час розгляду цього законопроекту в першому читанні казав і зараз підкреслюю: страхові соціальні внески ніколи не були і бути не можуть ні податком, ні зборами. Страхові соціальні внески – це відкладена зарплата.

Шановний Володимир Васильович, всі мої поправки в законопроекті 2835 я знімаю. Але наголошую, що в Європі декілька типів, моделей адміністрування. Наша нинішня, українська, відноситься до тих, які успішно працюють в групі держав: Німеччина, Австрія, Люксембург, Данія, Бельгія. У них управління здійснюється, як і в нас: відокремлено від податкової адміністрації. А от держави дуже розвинуті, такі як Албанія, Чорногорія, Боснія та Герцеговина, отам управління грошовими потоками здійснює податкова адміністрація.

Так от, коли бездонний бюджет поглине фонди коштів соціального страхування, наступить крах всієї системи загальнообов'язкового державного соціального страхування. Я за цей законопроект голосувати не буду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я так зрозумів, що ви свою поправку знімаєте? А, всі знімаєте ви. Ви наголошуєте на голосуванні? Чи знімаєте? Ставлю на голосування. А, прокомментируйте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.   Шановні колеги! Відповідно до Указу Президента, яким визначено, що  адміністрування зборів на соціальне страхування також має відбуватися міністерством, яке відповідає за доходи і збори. (Шум у залі) Тому в законопроекті в першій редакції Кабінет Міністрів і визначив ці норми.

Якщо  ця поправка  ставиться на голосування, вона комітетом була відхилена, то відповідно необхідно  226 для того, щоб вона була підтримана.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат наголошує на голосуванні.

Я ставлю на голосування поправку номер 7 народного депутата Цибенка. Прошу голосувати.

 

16:35:42

За-42

Проти – 1, утрималось – 37, не голосували – 299.

Рішення не прийнято.

Поправка номер 8 врахована. Прошу, Павло Розенко.

Ви по одному тільки, а то ж ви плутаєте мене. Прошу.

 

16:36:04

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР".

Ну я просто дико здивований тільки що фразою, яку сказав народний депутат голова комітету. Ви Конституцію читали? Ви знаєте, що укази Президента приймаються на виконання законів України, а не закони України  підганяються під укази Президента!  І тому те, що говорили  сьогодні мої колеги з фракції комуністів і із Партії регіонів про те, що  руйнуєте систему соціального страхування, так це однозначний факт.

Володимир Васильович, от я хочу вас спитати. А ви давно чули стук касок шахтарів біля Донецької обладміністрації? Я думаю, 10 років не чули. Так це завдяки тому, що працювала система соцстраху. Зараз, передаючи функції Міндоходів, ви весь …страх, у тому числі регреси шахтарів, заганяєте в Держказначейство. Як сьогодні працюють держказначейства ви  знаєте.

Шановні! Ті, хто мають відношення до шахтарів,  що ви робите? Зупиніться! Вас же…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви покритикували, але пропозицію ніяку не внесли. Йдемо далі.

Поправка 9, народний депутат Цибенко. Наполягаєте? Ні.

10, народний депутат Цибенко. Наполягаєте? Включіть мікрофон.

 

16:37:38

ЦИБЕНКО П.С.

Наполягаю. Фракція комуністів, голова Комітету соціальної політики і праці Петро Цибенко. Шановні колеги, я ще раз наполягаю, що передача функцій адміністрування єдиного внеску до міністерства – це помилка. Тому що природа страхових внесків зовсім інша. Це не бюджетні гроші, це не державні гроші, це гроші людські на випадок пенсій, на випадок втрати роботи, на випадок одержання травми, безробіття і так далі. Це гроші на чорний день. І не можна їх класти до спільної кишені з бюджетними грошима. Отже, я ще раз наполягаю на тому, що треба виключити питання щодо адміністрування єдиного внеску із функцій новоствореного міністерства.

Я наполягаю на голосуванні поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 10 народного депутата Цибенка. Прошу голосувати народних депутатів.

 

16:38:59

За-44

Проти – 1, утрималося – 34, не голосувало – 298.

Рішення не прийнято.

Поправка номер 12. Поправка номер 12, це народний депутат Продан. Народний депутат Агафонова, прошу.

 

16:39:30

АГАФОНОВА Н.В.

Шановний Володимире Васильовичу, прошу поставити на підтвердження поправку номер 11 народного депутата Апостола та Сушкевича про зміни внесені в пункт 6 зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо абзацу 3 підпункту 3, які пропонується викласти в наступній редакції.

Органи Пенсійного фонду України розглядають справи про адміністративні правопорушення і пов'язані з порушенням законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, поданням недостовірних відомостей, що використовуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування стаття 165:1 та з перешкоджанням уповноваженими особами Пенсійного фонду України та його органів у проведенні перевірок стаття 188:23. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування поправку 11 народного депутата Апостол на підтвердження. Прошу голосувати.

 

16:40:47

За-238

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 141.

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 12. Народний депутат Продан. Прошу.

        

16:41:00

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу, на жаль, сьогодні в порядку денному, не зважаючи на те, що це передостанній день сесії, був тільки один проєвропейський закон і немає жодного закону, який підготовлений саме для людей, для народу.

Тому фракція "УДАР Віталія Кличка" і проголосувала тільки за проєвропейський закон.

Стосовно тієї поправку, про яку йде мова, це номер 12. Я звертаюсь до народних депутатів, про що я прошу вас, яку поправку підтримати.

Законопроектом передбачається право працівників Пенсійного фонду не тільки перевіряти, але й накладати адміністративні арешти в тому випадку, якщо платник податку або платник внеску не погоджується з проведенням перевірки. Я запропонувала в нормі закону, перед словом "перевірки" вставити слово "законної перевірки", тому що якщо я не допускаю до незаконної перевірки, то хіба за це можна наказувати підприємця.

Разом з тим, комітет відхилив цю поправку. Я прошу депутатів підтримати право підприємців  мати, чинити супротив проведення  незаконних перевірок. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу звернутися до Оксани Продан. Прийняття законів – це така професійна справа. Ви запрошуєте депутатів, щоб вас підтримали. А ви домовились, що ваша фракція вас підтримає? Зараз перевіримо.

Ставлю на голосування поправку народного депутата Продан. Прошу голосувати. Це не політика. Це прийняття законів. То давайте приймати. О!

 

16:42:45

За-16

Проти – 3, утрималось – 31, не голосували – 338.

Рішення не прийнято. По фракціям.

Оце такі закони. Коли ми приймаємо закони, не політика повинні бути, а професійні справи. А потім ви сама не проголосували за свою поправку. Нащо ви просите зал? Що це за концерт! Ви самі не проголосували. Хіба можна дурити виборців?! А!?

Друзі мої, я привик працювати об'єктивно. Но виборців дурити таким чином, що ви за народ – не потрібно. Да, Сергій Каплін, я завжди правду кажу. Вона запрошувала. Репліку я завтра дам. Давайте працювати, друзі мої.

Я, якщо буде продовжуватися таким чином, то тоді не треба гаяти час, я поставлю закон в цілому. І потім, коли щось погане, будете вносити зміни.

Ідемо далі. Яка вам репліка, друзі мої? Поправка 13, народний депутат Продан. Прошу увімкнути мікрофон ще раз запросити.

 

16:44:27

ПРОДАН О.П.

Дякую. Володимир Васильович. Дякую, депутатам, які голосують зараз не за те, що вони голосують за цей  законопроект. Я дякую вам тим, хто проголосував за ту поправку і реально підтримав людей, дав можливість принаймні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ви чого самі не голосували?

 

ПРОДАН О.П. Кожен з нас прийшов у Верховну Раду зі своєю метою. Фракція "УДАР Віталія Кличка" прийшла в парламент для того, щоб змінити ганебну систему голосування по указці того чи іншого. Ми голосуємо і вимагаємо голосування по закону і по Регламенту. Так само по закону, в тому законопроекті, який зараз обговорюється, буде передб0430ено. Що платники податку. Платники єдиного внеску, які є підприємцями будуть зобов’язані подавати в будь-яких випадках до органів державної влади не копію свого платника коду ідентифікаційного, який ми всі з вами знаємо, а якийсь документ, який, є такий, реєстраційний номер облікової картки фізичної особи. Якщо хтось в залі з депутатів має такий реєстраційний номер і довідку, не код ідентифікаційний…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зараз іще раз поставлю вашу поправку на голосування і побачу ви хоч самі проголосуєте за те, що ви вносите пропозиції чи не будете.

Ставлю на голосування поправку народний депутат Продан, прошу голосувати.

 

16:46:07

За-22

Проти-3, утрималось-35, не голосувало-315.

Рішення не прийнято.

По фракціях. О! Партія регіонів – 5, "Батьківщина" – 7, "УДАР Віталія Кличка" – 1, Оксана Продан проголосувала, мабуть, об'єднання "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 9.

Путілов проголосував? Значить, шановні, давайте цей концерт будемо закінчувати і будемо приймати закони. Да, яка поправка у вас?

Так, розглядається  поправка 36 народного депутата Цибенка.  Хватить в ігри ці грати, друзі  мої, давайте працювати. Прошу.

 

16:47:15

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція  комуністів, Комітет соціальної політики і праці Петро Цибенко. Шановні колеги,  мої попередні аргументи ви, на жаль, не почули,  але я хочу назвати ще один аргумент, на  який  все-таки, я сподіваюсь, ви зреагуєте. Пригадайте, кілька років тому  ота жалюгідна пенсія, яку отримують громадяни України,  затримувалась  на 6-8 місяців. Мало того її ділили на 60 і 40 відсотків:  першу половину приносили в першій половині місяці, другу половину в другій половині місяця. Передача функцій  адміністрування єдиного соціального внеску міністерству  приведе до тієї  самої ситуації. Більше того,  хочу сказати, у наших сусідів, де передавали цю функцію міністерству,  негайно падало збирання єдиного соціального внеску в рази.

Тому я ще раз на полягаю на тому, щоб не передавати функцію  адміністрування єдиного внеску …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ставлю на голосування   поправку  номер 36 народного депутата Цибенка.  Прошу голосувати.

 

16:48:46

За-54

Проти - 2, утримались - 38, не голосували - 281.  

Рішення не прийнято. 

По фракціях. Бачите, фракція Компартії підтримує, вони розглядали це питання, любо дивитись на це.  Які ще поправки у вас є?

Прошу, народний депутат Агафонова, ще раз попробуємо.

 

16:49:22

АГАФОНОВА Н.В.

Володимире Васильовичу, я прошу поставити на підтвердження  і це не наша  фракція буде голосувати, ми подивимося, як більшість проголосує за ту поправку, яка була врахована комітетом. Це 38 поправка народного депутата Апостола та народного депутата Сушкевича стосовно абзацу другого пункту 41, це зміни до статті 14 Основ законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, якою пропонується викласти в наступній редакції. "Взяття на облік страхувальників, забезпечення збору та обліку страхових коштів, контроль за повнотою та своєчасністю їх сплати, ведення державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, в тому числі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, здійснюють органи доходів і зборів та Пенсійний фонд в межах компетенції визначеною законом". Прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! А навіщо вам підтвердження як ви не голосуєте? Я ще раз кажу, шановні народні депутати, ви прийшли у вищий законодавчий орган нашої держави. Коли приймаються закони, то тут працюють фахівці, політики тут не повинно бути. От п'ять років я пропрацював з Юрієм Одарченко, він був з "Батьківщини", а я був з Партії регіонів. Ми п'ять років працювали як професіонали-фахівці, а політикою займалися у своїх партіях. Репліку я все одно не дам. Я його похвалив, я ж його не образив.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2835) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати народних депутатів.

 

16:51:59

За-239

Всі персонально голосували?

За – 239, проти – 1, утримався – 1, не голосувало – 137.

Рішення прийнято.

Розглядається проект Закону  (№ 2847) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів). Дуже багато мені  задавали, коли будемо розглядати.

Я прошу доповідати голову Комітету з  питань податкової та митної політики Віталія Юрійовича Хомутинніка. Прошу доповідайте.

 

16:52:42

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Мова йде  про законопроект 2847, який регулює питання пов’язане з фінансовими векселями.

Я думаю, що про суть законопроекту, яка була в першому читанні, не  потрібно говорити, тому що багато про цей  законопроект вже було сказано. Тільки ті зміни, які були прийняті при доопрацюванні до  другого читання.

Перше. Встановлена чітка  доходність на рівні 5 відсотків від казначейського, від цього державного паперу казначейського векселю.

По-друге, стосується боргів таких, як: податок на додану вартість та інших боргів, які існують, державного бюджету перед підприємствами – це будь-які підрядники.

Третє. Це норма суто-добровільна, тобто якщо підприємство бажає взяти такі казначейські облігації, то це зробить. Якщо не бажає, то нічого не буде.

Четверте. Про що вдалося домовитись з урядом, це такий суттєвий  крок – це погашення по  20 відсотків щорічно цих казначейських векселів, тобто протягом 5 років по  20 відсотків.

Також додана можливість розраховуватись у відповідному році, якщо  цей вексель виданий на цей  рік, тобто будуть п'ять векселів на кожен послідовний рік, то ти можеш розрахуватися з бюджетом по всім видам податків по цим паперам, якщо буде потреба. Це своєрідна гарантія того, що цей інструмент гарантується державою і гарантується, навіть якщо не будуть виплачені – ти можеш сплатити будь-які поточні платежі.

На думку комітету та мою особисту, при доопрацюванні з урахуванням таких принципових, суттєвих моментів цей інструмент став на багато привабливішим і я вважаю, що варто було б підтримати в другому читанні та в цілому. Єдине, дві поправки я поставлю на голосування, ті, які вже сьогодні були прийняті в інших законах, які розглядалися протягом сьогоднішнього дня.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте пройдемо зараз поправки, які відхилені.

Поправка номер 4, народний депутат Бондарєв. Наполягає? Ні.

Поправка номер 5, народний депутат Юрій Одарченко. Наполягає? Увімкніть мікрофон.

 

16:55:41

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні колеги, давайте подумаємо, що відбувається зараз? Уряд Януковича, Азарова довів країну до банкрутства і держава офіційно визнає, що немає можливості розрахуватися по боргам перед власними громадянами. І що ж зараз робить уряд? Замість того, щоб з ганьбою піти у відставку. Вони пропонують приносити всіх, кому вони винні, дати їм відстрочку і ще це на невизначений строк. Я дивуюся, що немає законопроекту з текстом: кому винен – всім прощаю. Це  було б логічніше, думаю, за рік ми побачимо проект  про те, що всі ці векселя анулюються.

Моя  поправка направлена проти запровадження цієї грабіжницької системи. Прошу поставити її на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 5 народного депутата Одарченка, на підтримку. Прошу голосувати фракцію "Батьківщину" в першу  чергу. Прошу голосувати.

Я прошу фракцію "Батьківщина": голосуйте! Юрій Одарченко – це фахівець, я вам кажу, самої високої кваліфікації.

 

16:57:02

За-25

Проти – 6. Утримались – 37. Не голосували – 39.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 16.

Так, йдемо. Поправка яка? Відхилена, 17. Народний депутат Бондарєв наполягає? Ні.

Йдемо далі. Поправка 22, народний депутат Сенченко. Наполягає? Ні.

24-а, народний депутат Одарченко. Наполягає? Ні.

25-а, народний депутат Терьохін.

Наполягаєте? Включіть. Поправка 24. Ввімкніть мікрофон Одарченка.

 

16:58:02

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Шановні колеги, нам намагаються довести, що цей законопроект виправлено, і замість векселя будуть відшкодовувати ПДВ тільки тим… цей вексель буде застосований тільки за згодою сторін. Але я не думаю, що цьому можна вірити. Думаю, що зараз нове Міністерство доходів і зборів почне викручувати підприємцям руки і примушувати їх підписувати відповідні угоди, погрожуючи взагалі нічого не відшкодовувати.

Я пропоную чітко закріпити, що цей закон може діяти лише після того, як поточна заборгованість з ПДВ буде ліквідована. І тоді вже можна буде казати про якусь добровільність. На це направлена моя поправка. Я прошу всіх послухати: спочатку хай держава відшкодує заборгованість, а потім можна буде казати про застосування цих механізмів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви не внесли ніяку пропозицію.

Йдемо далі. 25-а. Ви ж не внесли! Голосувати треба? Добре.

Ставлю на голосування поправку номер 24, народного депутата Одарченка. Прошу. Голосуйте.

 

16:59:33

За-16

Проти – 14, утрималось – 29, не голосували – 318.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Юрій Одарченко, треба працювати з фракцією.

25-а поправка. Народний депутат Терьохін. Немає.

26-а. Народний депутат Петьовка. Не наполягає.

29-а. Народний депутат Петьовка. (Шум у залі) Ми зараз розглядаємо відхилені. Не наполягає. А то за тим переголосуванням, що граєтесь, ми поправки не всі… Ми повинні ті, що відхилені, всі побачити.

Яка? 34-а. Народний депутат Терьохін. Наполягає? Ні.

Народний депутат Кужель, 35-а, наполягає? Наполягає. Прошу, ввімкнуть мікрофон народного депутата Кужель. Прошу.

 

17:00:43

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. Я хочу звернути увагу всіх депутатів на чому я настоюю. На тому, що ті казначейські векселі, які вам обіцяють вже сьогодні  дисконтом давати, я пропоную, щоб  ви мали можливість цих векселів сплачувати в Казначейство по іншим податкам зобов'язанням для… які у вас стоять перед державою. Оце єдина моя пропозиція, яку я вважаю, що зробила б хоч якийсь компроміс для підприємців і промисловців.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми розглянули всі поправки. Народний депутат Продан, прошу.

 

17:01:39

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Прошу поставити на підтвердження поправку номер 30 народного  депутата Омельченка, якою передбачаються   зміни до Закону про обіг векселів в Україні і якою вводиться право казначейству видавати казначейські векселя.

В тому випадку, якщо ця поправка не буде проголосована, всі інші законопроекти, які ви мусите голосувати, не будуть діяти. Це та поправка, в разі неприйняття і непідтвердження якої векселя не запрацюють в Україні. Відповідно буде можливість отримувати людям гроші зарплатою.

А в тому випадку, якщо все ж таки буде прийнятий цей законопроект як закон я пропоную, Володимире Васильовичу, ввести нову норму в Верховній Раді і тим народним депутатам, які голосували за ці проекти, видавати заробітну плату векселями. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, поправка 30. Я прошу зайняти свої місця. Бо впадете, так бігаєте.

Поправка 30 народного депутата Омельченка. Ставиться на голосування на підтвердження. Прошу голосувати.

 

17:03:13

За-240

Проти – 1, утрималося – 3, не голосувало – 133.

Рішення прийнято. По фракціях. Є.

Ставлю на голосування проект Закону (номер… Прошу, керівник комітету. Прошу.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Володимире Васильовичу, я спочатку казав про те, що є дві поправки, які сьогодні вже були враховані в інших законопроектах як закони. Тому я прошу поставити на підтвердження поправку 11 Циркіна і поправку 33 Омельченка. І відповідно не підтримувати, тому що вони вже є як прийняті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Циркін, Омельченко. Ви зрозуміли пропозицію? Дві поправки: 11-а Циркіна комітет вносить поставити на голосування і не підтримувати, і поправку 33 Омельченка комітет просить поставити на голосування і не підтримувати. Так я зрозумів?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Так, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 11 народного депутата Циркіна. Прошу народних депутатів голосувати. В опозиції є можливість проголосувати.

 

17:04:39

За-4

Проти - 8, утрималось – 38, не голосувало – 328.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Далі йдемо. Поправка ставиться 33 народного депутата Омельченко. Прошу народних депутатів голосувати, визначатися.

 

17:05:16

За-4

Проти – 11, утрималось – 36, не голосувало – 327.

Рішення не прийнято.

Прошу, Віталій Юрійович, ще пропозиція.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Ще є технічне уточнення у 18 моїй поправці. В першій редакції було сказано по доходності не перевищує 5 відсотків. Але було досягнуто домовленості з Кабінетом Міністрів, з міністрів фінансів про те, що ставка має бути 5 відсотків. Тому технічно для стенограми я уточнюю, доходність 5 відсотків, а що не перевищує виключити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна ставити на голосування?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Краще підтвердити для чистота.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка поправка це?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. 18 з редакційним уточненням, про яке я сказав.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 18? 18 поправка. Народні депутати, з'ясували ви для себе? Ставиться поправка номер 18 з уточненням голови комітету на підтримку. Прошу голосувати. На підтвердження.

 

17:06:40

За-245

Проти – 0, утрималось – 1, не голосували – 132.

Рішення  прийнято. По фракціях.

Так, ставлю на голосування проект Закону (номер 2847), я прошу уваги народних депутатів, про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення процедури стосовно фінансових векселів з пропозиціями комітету для прийняття в другому читанні та  в цілому. Прошу голосувати.

 

17:07:32

За-248

Проти – 1, утрималось – 1, не голосувало – 128.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 198, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 19.

Розглядається проект Закону (номер 2341а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо забезпечення безперервного функціонування відповідних державних реєстрів) (друге читання). Запрошується для доповіді голова Комітету з питань бюджету Євгеній Борисович Гєллєр. Прошу. Закон 2341а. Хто доповідає? Ви не тягніть час. Ідіть сюди на трибуну і доповідайте. Хто це там у нас кричить?

 

17:08:56

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати та запрошені! За дорученням Верховної Ради проект Закону за номером 2341а підготовлено комітетом до другого читання у скорочені строки. В результаті опрацювання законопроекту до комітету надійшло чотири пропозиції, які комітетом враховані.

Ці пропозиції є суто технічними та стосуються уточнення показників доходів і видатків Державного бюджету у тексті законопроекту та додатку до нього відповідно до чинної редакції Закону "Про Державний бюджет на 2013 рік" з урахуванням змін, прийнятих Законом від 21 травня цього року за номером 283.

Разом з тим, для стенограми звертаю увагу, що 2 липня Верховною Радою прийнятий законопроект за номером 2217а "Про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2013 рік" та сьогодні можуть бути прийняті аналогічні законопроекти для розгляду даного законопроекту. Тому потребують уточнення бюджетні показники в остаточній редакції законопроекту за номером 2341а відповідно до змін, прийнятих Верховною Радою до розгляду цього законопроекту. Слід зазначити, що таке уточнення є обов'язковим для забезпечення  дотримання збалансування показників Державний бюджет. Про необхідність такого уточнення також зауважило Головне юридичне управління Верховної Ради.

За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 2341а прийняти в другому читанні та в цілому як закон згідно з остаточною редакцією законопроекту, запропонованого комітетом у порівняльній таблиці до другого читання з уточненням підсумкових бюджетних показників у законопроекті, відповідно до змін, прийнятих Верховною Радою для розгляду зазначеного законопроекту. прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я скажу,що у вас в комітеті добре вчать української мови вас. Дякую.

Ставлю на голосування проект Закону (2341а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо забезпечення безперервного функціонування відповідних державних реєстрів) для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

17:11:37

За-233

Проти - 1, утримались - 0, не голосували - 143.  

Рішення прийнято.  По фракціях.

Навіщо ви картку забрали? Ваш закон зараз доповідати, Хомутиннік.

Розглядається проект Закону (номер 2515)  про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення.

Доповідає Голова Комітету з питань  Податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік.  Доповідайте.

 

17:12:50

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Васильовичу,  шановні колеги. Комітет відпрацював  всі поправки, які були надані  до законопроекту щодо трансфертного ціноутворення. Дуже багато було пропозицій від членів  комітету, які були враховані на етапі робочих груп, які були проведені. Думаю, що    більше 10 робочих груп спільних з Кабінетом міністрів, з  асоціаціями профільними, з американською торгівельною  палатою, УСПП,  Європейською асоціацією і так далі.

Всього надійшло пропозицій  460, з них більша частина врахована, десь відсотків 40 не  враховано по тих причинах, що не дійшли згоди на робочій групі,  загальної згоди. Тому  можемо розглядати в другому читанні цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте розглянемо всі поправки, які відхилені.

Поправка 2, народний депутат Терьохін. Наполягаєте? Ні.

Народний депутат Сенченко. Не наполягає.

Я прошу. Поправка 3. Увімкніть народного депутата Сенченко мікрофон. Прошу.

 

17:14:26

СЕНЧЕНКО А.В.

Пропонується виключити з діючої редакції кодексу поняття "звичайна процентна ставка за депозит вклад та звичайний процент за кредит або позику". Я наполягаю тому, якщо скасовується зазначене поняття, то з-під контролю трансферного ціноутворення виводяться операції, пов'язані з наданням фінансових послуг. На мій погляд, це недопустимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 3 народного депутата Сенченко. Прошу голосувати депутатів.

 

17:15:14

За-16

Проти – 10, утрималися – 26, не голосували – 332.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Розглядається поправка, яка відхилена, номер 9 народного депутата Сенченко. Наполягаєте? А ви попрацювали з фракцією? Прошу, увімкніть мікрофон.

 

17:15:35

СЕНЧЕНКО А.В.

Дана поправка надає можливість даремно не прикладати зусиль на визначення рівня звичайних цін, якщо ці ціни підпадають під державне регулювання та є вищими ніж мінімальні або індикативні ціни. Крім того, запропонована редакція залишає без змін діючу редакцію визначення "пов'язані особи", а ця діюча редакція суперечить низці законів України, в тому числі і Сімейному кодексу. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 9 народного депутата Сенченко. Прошу голосувати.

 

17:16:26

За-17

Проти – 4, утрималися – 25, не голосували – 329.

Рішення не прийнято. По фракціям.

Поправка  14 народного депутата Кінаха. Наполягаєте? Ні.

Поправка 15 народного депутата Агафонова. Прошу ввімкніть мікрофон.

 

17:16:50

АГАФОНОВА Н.В.

Шановний Володимире  Васильовичу! Перед тим, як наполягати на поправці, я  хотіла зробити заяву в порядку  48 статті Регламенту про порушення, вибачте вами норм Регламенту.

Ви розглядаєте законопроекти в другому читанні без обговорення, без доповіді – це стосується законопроекту 2341а, 2847. І ви знаєте як знавець норм Регламенту, і ви повинні бути також взірцем для  нас виконання норм Регламенту, що це в майбутньому може  потягнути скасування цих законів.  Тому в майбутньому я все ж таки наполягала на тому, щоб ви дотримувались норм Регламенту і давали слово  не тільки тим, чиї поправка відхилені, а і також ставили  на підтвердження, якщо  вони враховані.

Тепер по суті поправки. Я хочу зазначити, що  цією поправкою, я пропоную зменшити втручання в господарську діяльність суб’єкта. І вона буде  надавати право суб'єктам  господарювання, право, а не встановлювати… а не  обов’язок визначати трансферту звичайну ціну шляхом проведення професійної оцінки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування  поправку номер 15 народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

17:18:16

За-9

"Батьківщини" більше голосують.

Проти – 7, утрималось  - 28, не голосувало – 331. 

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка 16 народного депутата Кайди. Наполягаєте? Не наполягаєте. Добре.

Поправка 22  народного депутата Кайди. Наполягаєте? Так. Увімкніть мікрофон. По правці?

 

17:18:47

КАЙДА О.П.

Дякую.

Володимире Васильовичу, я все ж таки наполягаю на тому,  щоб була  проголосована 22 поправка. Це щодо підпункту 14.1.159 з цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу проголосувати. Сейчас, бо запутались. Ми 17-у доповідав сейчас? 16-а, да? 16-у сейчас доповідав.  Ставлю на  голосування поправку народного депутата Кайда, а потом – ваша.

Прошу голосувати поправка народного депутата Кайда.

 

17:19:54

За-7

Проти – чотири, утримались – 25, не голосували – 340. 

Рішення не прийнято.

Поправка номер 17, народний депутат Агафонова.

 

17:20:07

АГАФОНОВА Н.В.

Володимир Васильович, шановні народні депутати!

Цією поправкою я пропоную, щоб звичайна ціна під час проведення біржових торгів, аукціонів визначалася за результатами таких біржових торгів, публічних торгів, аукціонів, купівлі, продажу, здійснені через електронну торгову систему. Якщо такі біржові торги, публічні торги, тендер, купівля-продаж, здійснена через електронну торгову систему і яка проведена із дотриманням законодавства.

Треба сказати, що в нинішніх, сучасних умовах існує тенденція до переходу до  електронних форм торгівлі майном різних форм  власності. І в тому числі це стосується електронних реверсивних аукціонів. Це стосується електронних торгів, які передбачені чинним законодавством України. Перевагами електронної торгівлі є простота у їх здійсненні і доступність участі, а також прозорість здійснення електронних торгів. І це пропонується також, таким чином захищається від недобросовісної конкуренції. Тому прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу... Ставлю на голосування поправку 17 народного депутата Агафонової. Прошу визначатися народних депутатів. Следи, 22-я, да?

 

17:21:34

За-7

Проти – 4. Утримались – 21. Не голосували – 342.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка 22, народного депутата Кайди. Не наполягає.

23, народного депутата Агафонової. Я прошу, ввімкніть мікрофон.

 

17:21:53

АГАФОНОВА Н.В.

Цією поправкою пропонується, що пов'язаними особами відповідно до законопроекту, прийнятого у першому читанні, пов'язаними особами визнаються юридичні або фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльність осіб, які вони представляють.

Що я пропоную цією поправкою. Я пропоную визнати, що пов'язаними особами для цілей трансфертного ціноутворення визнаються… і далі буде визначатися перелік осіб. Тому що те визначення, яке наведене в редакції першого читання, воно дозволяє досить широке тлумачення пов'язаних осіб, тоді як у четвертому абзаці цього ж пункту пов'язані особи розглядаються виключно у контексті участі у капіталі та органах контролю та управління. Тому прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 23, народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

17:23:12

За-9

Проти – 2. Утримались – 21. Не голосували – 339.

Рішення не прийнято. По фракціях.

24 поправка. Народний депутат не наполягає.

25, народний депутат Агафонова. Прошу, включіть.

 

17:23:31

АГАФОНОВА Н.В.

Моя поправка, 25-а, стосується знову ж таки категорій пов'язаних осіб. Одною з них визнаються за редакцією першого читання юридичні особи у разі, коли одна з таких осіб безпосередньо та/або опосередковано через пов'язаних осіб володіє корпоративними правами юридичної особи у розмірі 20 і більше відсотків.

Мною пропонується змінити цю норму і підвищити поріг до  50 відсотків. Чим це обумовлено? Це обумовлено тим, що фактично за діючого корпоративного законодавства  20  відсотків – частка  в капіталі, вона не дає акціонеру фактичного впливу і можливості впливати на рішення і  на діяльність товариства. І встановлення відсотку на такому низькому рівні воно призведе до  невиправданого розширення кола пов'язаних осіб. Тому я пропоную підвищити цей поріг до 50 відсотків і пропоную народним депутатам  підтримати мою поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 25 народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

17:24:54

За-11

Проти – 4, утрималось – 21, не голосували – 335.

Рішення не прийнято.

Поправка 26. Народний депутат Продан. Наголошуєте?

 

17:25:07

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Весь законопроект про трансферне ціноутворення замість того, щоб бути реальним  механізмом боротьби з виводом грошей з  української економіки на Кіпр і в інші країни, став таким собі посміховиськом, з одного боку. А з іншого боку, насправді кожен з нас пам'ятає ту приказку, що "може тобі ще ключ від квартири, де гроші лежать?".

Так оцей проект, в разі його прийняття, до якого ви всі ідете дуже таким швидким кроком, насправді призведе до  того,  що органи контролю, а це сьогодні Міністерство  доходів і зборів, буде мати  право встановлювати ціни, буде мати право перевіряти по півроку  підприємства. Причому мова йде не тільки про тих, які хотять виводити. Щодо них є винятки. Мова буде йти про  весь незалежний від діючої влади бізнес.

Тому я прошу  цією поправкою номер 25 збільшити відсоток 20 до відсотку 50,  що звузить повноваження і зловживання органів контролю, які однозначно будуть  після прийняття…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 26, народний депутат Продан. Прошу голосувати.

 

17:26:33

За-10

Проти – 3, утрималось – 19, не голосувало – 340.

Рішення не прийнято.

Поправка 27. Народний депутат Горіна. Наполягає?

Народний депутат Ляпіна, наполягає? Прошу ввімкніть мікрофон народного депутата Ляпіної.

 

17:26:49

ЛЯПІНА К.М.

Я хочу звернути увагу, шановні колеги, в першу чергу провладної більшості. Тому що саме на них буде лежати відповідальність за ухвалення цього закону і за наслідки ухвалення цього закону.

Пропонуючи такий низький бар'єр контролю як 20 відсотків, до чого призводить цей низький бар'єр, до дуже широкого кола суб'єктів, які будуть потрапляти під моніторинг і контроль. З свого боку це призведе до неефективності контролю, а з другого боку, це призведе до зайвих, абсолютно невиправданих витрат держави. І замість того, щоб ми дбали про покращення фіскальної ситуації, ми призведемо до зворотного ефекту, до погіршення фіскальної ситуації. Я вже не кажу, що таке широке коло контролю призведе просто до підвищення рівня корупції. І наслідком цього буде те, що ми в чергове через рік побачимо себе десь там ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З'ясували. Ставлю на голосування поправку 28. Народний депутат Ляпіної. В першому чергу, фракцію "Батьківщину". Щось не підтримує ваша фракція вас, щось не те.

 

17:28:22

За-15

Проти – 1, утрималось – 17, не голосували – 339.

Рішення не прийнято.

29-а. Народний депутат Кайда. Не наполягає.

30-а. Народний депутат Агафонова. Не наполягає.

31-а. Народний депутат Бурбак. Наполягає? Ні. А, наполягаєте?! Я прошу ввімкнути мікрофон.

 

17:28:55

БУРБАК М.Ю.

Шановні депутати, хотів би ще раз зауважити, що сама суть закону вона потрібна, він правильний. Але те, що зробив новостворений Мінздох, а певно такий уряд Азарова ми  розуміємо, хто за цим всім стоїть, а за цим стоїть сім'я. Вони хочуть контролювати все. Все, що… І цікаво, що вони повинні, ідея, закон – це контроль з зовнішніми операціями. Але цим законом передбачається контроль і внутрішніх операцій.

Зокрема, щодо моєї поправки. То до фізичних осіб пов'язаних законом передбачається і чоловік, і батько, діти певно було дописати ще бабка, дід, онучка і пес Жучка. Вони хочуть контролювати все. Тому я прошу підтримати мою поправку, якою передбачається, що фізичні особи лише чоловік, дружина, батьки, в тому числі, усиновлювачі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 31 народного депутата Бурбак. Прошу голосувати. Ви ж хоч самі голосуйте, що ви не голосуєте самі? Голосуйте. Микола, проголосуй хоч ти за нього.

 

17:30:09

За-15

Проти – 3, утрималось – 16, не  голосувало – 337.

Рішення не прийнято.

Ідемо, 32-а, народний депутат Пишний. Прошу.

 

17:30:27

ПИШНИЙ А.Г.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати! редакція, яка була проголосована в першому читанні в підпункті 2 пункту 1  Розділу І законопроекту містить це положення, яке передбачає, що якщо фізична особа визнається пов'язаною з іншими фізичними особами відповідно до цього підпункту, такі особи визнаються пов'язаними між собою.

Формулювання даної статті абсолютно необґрунтовано розширює можливий перелік осіб, як підпадають під контрольні, а відтак під можливі застосування санкцій з боку органів державної влади. пропоную виключити цей пункт. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 32 народного депутат Пишного. Прошу голосувати.

 

17:31:28

За-10

Проти-2, утрималось-14, не голосували-343.

Рішення не прийнято. По фракціях.

33 поправка. Наполягаєте? Ні.

35-а, народний депутат Сенченко наполягає? Прошу увімкнути мікрофон народного депутата Сенченка.

 

17:31:46

СЕНЧЕНКО А.В.

Уважаемый Володимир Васильович, шановні колеги! Запропоновані зміни до проекту виводять поняття контрольованих операцій саме до глосарію цього закону, оскільки вводиться нове поняття, яке не використовувалось раніше. Крім того, зазначене визначення пов'язується із Законом України "Про запобігання та протидії легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансування тероризму", що дозволить змінювати розмір контрольованих операцій в автоматичному режимі після  відповідних змін розміру операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку 35, народного депутата Сенченка. Голосуйте.

 

17:32:51

За-9

Проти-3, утрималось-14, не голосувало-242.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка 34, народного депутата Агафонова.

 

17:33:04

АГАФОНОВА Н.В.

Моя поправка стосується знову ж таки визначення кола пов’язаних осіб і ця поправка стосується фізичних осіб як пов’язаних осіб. Згідно редакції, прийнятої в першому читанні, якщо фізична особа визнається пов’язаною з іншими особами відповідно до цього підпункту, такі особи визнаються пов’язаними між собою.

Я хочу зазначити, що запропонована норма редакції, вона, законодавча норма, вона викликає відразу декілька питань. Наприклад, які особи вважаються пов’язаними між собою? Інші особи, які пов’язані з однією особою і тією ж фізичною особою, або ж інша фізична особа з такими ж іншими фізичними особами. Саме тому до абзацу 22 підпункту 2 пункту   я пропоную  викласти його  в такій редакції: "Якщо фізична  особа визнається пов'язаною з іншою фізичною особою  згідно з положеннями даного  пункту та  одночасно визнається пов'язаною  з іншими особами, то така інша фізична особа визнається  пов'язаною з такими іншими особами, які також…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування  поправку  34 народного депутата Агафонової.

 

17:34:31

За-5

Проти - 0, утримались - 16, не голосували - 346.  Рішення не прийнято. 

По фракціях.

38 поправка народного депутата  Андрія Мохника.  Наполягаєте?  Не наполягає. Йдемо далі. 

39-а. Народний депутат Терьохін наполягає? Ні.

40 поправка, народний депутат Сенченко.  Ввімкніть мікрофон.

 

17:35:03

СЕНЧЕНКО А.В.

Шановні колеги, суттю цієї правки   є розмежування контролю за ціноутворенням  на внутрішньому та зовнішньому ринках. Тобто для контролю за ціноутворенням на внутрішньому ринку продовжує діяти система  визначення рівня звичайних цін, а для контролю за ціноутворенням  на  зовнішньому ринку пропонується  введення поняття "приведена ринкова ціна".

Такий підхід обумовлений рекомендаціями ОЕСР,  відповідно до яких трансфертне ціноутворення – це  система формування цін між ??афельованими  особами транснаціональних компаній, що підлягають під різну юрисдикцію.  Така ціна може відрізнятись від ринкової ціни і метою контролю  за трансферним ціноутворенням є приведення  корегування такої ціни  до рівня ринкових цін із застосуванням принципу витягнутої руки, відповідно до якого проводиться  співставлення умов та факторів, що впливають на     формування ціни контрольованої операції та ціни операції між незалежними  не пов'язаними особами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю поправку 40 народного депутата Сенченка.  Прошу голосувати.

 

17:36:29

За-7

Проти – 1, утрималися – 17, не голосували – 342.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка 46. Народний депутат Нечаєв. Наполягаєте? Ні.

47. Народний депутат Агафонова. Наполягаєте? Вже включили вам.

 

17:36:48

АГАФОНОВА Н.В.

Моя поправка стосується положень про податковий контроль над трансфертним ціноутворенням. Згідно попередньої редакції, податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає збільшення податкових зобов'язань платника податків до рівня податкових зобов'язань, розрахованих за умови відповідності комерційних та фінансових умов контрольованої операції, комерційним або фінансовим умовам, які мали місце під час здійснення зіставних операцій. Я пропоную в абзаці третьому пункту 2 слово "збільшення" замінити словом "корегуванням".

Взагалі треба зазначити, що відповідно до норм Податкового кодексу, метою податкового контролю є не просто збільшення податкових зобов'язань, а контроль за повнотою своєчасності сплати податків. І в результаті такого податкового контролю може бути як збільшення так і зменшення податкових зобов'язань. А також таким чином треба сказати, що термін "корегування" буде більш вірним в цьому контексті. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування 47 поправку народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

17:38:11

За-7

Проти – 0, утрималися – 14, не голосували -346.

Рішення не прийнято.

50 поправка народного депутата Кацуби. Наполягаєте? Не наполягає.

Народний депутат Кайда 51-а. Не наполягає.

53-я. Народний депутат Юрій Мірошниченко. Не наполягає.

Далі йдемо. 68-а народний депутат Агафонова. Не наполягає.

70-а, Андрій Мохник. Не наполягає.

71-а…

68-а. Я прошов уже, не наполягає. (Шум у залі)  68-а. Не наполягає. Тут Агафонова. (Шум у залі)

Так враховані тут. Вона врахована. Сідайте, я дам звичайно, яка проблема. Увімкніть народного депутата Ляпіної.

 

17:39:49

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Шановні колеги і особливо провладна  більшість, на чиїй совісті, якщо вона у вас є, буде ухвалення цього закону.

Звертаю увагу, насправді, ця поправка не  врахована.  Звертаю увагу всіх, що внутрішній ринок підпадає під цей контроль, який насправді спрямований виключно на зовнішньоекономічні операції. У моїй поправці є чітке формулювання, що операції з резидентами не мають контролюватися. І це  нормальна і загальноприйнята норма. Тим не менш в результаті переговорів і в результаті комітетських груп Міністерство доходів і зборів наполягає, тому що вони хочуть  дотягнути свої руки до всіх операцій в країні. І хоча коло операцій з резидентами трошки обмежили, тим не менше резиденти потрапляють під цей  контроль. 

Повторюю, це: а)  неефективно, б) не дає жодної….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на голосування поправку народного депутата Ляпіної. Прошу голосувати.

 

17:41:17

За-15

Проти – 1, утримались – 16, не голосували – 335.

Рішення не прийнято.  Ситуація краща стає у вас, уже 15 голосує, краще.

71 поправка, народний депутат Агафонова, прошу.

 

17:41:36

АГАФОНОВА Н.В.

68 поправка, вибачте. Тобто...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 68-у ми пройшли і 70-у.

 

АГАФОНОВА Н.В. Я наполягаю на 68 поправці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Подавайте, 71-у я вам дав, а то ви вспомните, що ще вчора було.

 

АГАФОНОВА Н.В. Добре, добре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте.

 

АГАФОНОВА Н.В. Тоді, окрім того, що я скажу про 71-у, я ще хочу запросити пана Хомутинніка для того, щоб він все ж таки відповідав на аргументи, які дає сторона, яка наполягає на поправці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, давайте, він відповість.

 

АГАФОНОВА Н.В. Чому комітет відхилив і не давав свої пояснення? Добре? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте.

 

АГАФОНОВА Н.В. 71 поправка. Вона... я не закінчила.

 

ХОМУТИННІК В.Ю.  В комитет приходите. В комитет приходите, будем...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте, давайте.

 

АГАФОНОВА Н.В. Ця поправка стосується того, що центральний орган виконавчої влади з питань формування державної та митної політики в частині адміністрування податків і зборів публікує щороку в офіційних друкованих виданнях дані про ті... на веб-сайті перелік держав із зазначенням ставок податків і відповідно він має надрукувати такі дані протягом трьох місяців з початку року. Я пропоную скоротити цей строк до одного...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте пояснення, Віталій Юрійович. Питання зрозуміли?

 

ХОМУТИННІК В.Ю.  Поправка комітетом не підтримується. Дякую. А для більш глибокої дискусії ми проводили, я ще раз повторюю, десятки робочих груп і на них ми могли вести професійну, фахову дискусію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Это то, что я усіх депутатів прошу. Комітет – це майданчик для дискусій.

Ставлю на голосування поправку 71 народного депутата Агафоновой. Прошу голосувати.

 

17:43:31

За-9

Проти – 0, утримались – 4, не голосували – 342. 

Рішення  не прийнято.

72-а, 73-я. Народний депутат Мірошниченко Юрій Романович наполягає? Ні.

75-а, народний депутат Продан. Ввімкніть мікрофон.

 

17:43:57

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні депутати провладної більшості, звертаю вашу увагу на те, що законопроект, який ми зараз з вами обговорюємо, буде стосуватися абсолютно всіх операцій, не тільки зовнішньоекономічних, але і внутрішніх. Таким чином, сільськогосподарське виробництво, яке зараз є на фіксованому податку, таким чином, шоста і п'ята групи єдиного податку з оборотом до 20 мільйонів, таки чином, всі ті, хто не має жодного відношення до влади сьогодні, будуть поставлені в ту позу, коли їм треба буде за кожну ціну звітувати перед податковою.

Тому цією поправкою, яка зараз обговорюється, я пропонувала виключити не міжнародні, а внутрішні операції з регулювання трансфертного ціноутворення. Я пропонувала вставити слово, що тільки зовнішньоекономічні операції будуть підпадати під регулювання цього законопроекту.

Прошу депутатів підтримати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 75, народний депутат Продан. Прошу голосувати.

 

17:45:17

За-14

Проти – 0. Утримались – 17. Не голосували – 334.

Рішення прийнято.

76-а, народний депутат Горіна. Не наполягає.

Народний депутат Ляпіна. Наполягаєте? Я не бачу. Не наполягаєте. Я не бачу! Ви там щось собі шепчете, руку підніміть – і я скажу: "Мікрофон Ляпіної ввімкніть". Нормально.

 

17:45:30

ЛЯПІНА К.М.

Дякую, що ви звернули на мене в черговий раз увагу. Я наполягаю на всіх своїх поправках, як бачите прізвище "Ляпіна" – зразу знайте, що наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ЛЯПІНА К.М. І звертаю увагу знову-таки провладної більшості, яка буде відповідати за ухвалення цього закону і за наслідки його ухвалення. Шановні колеги, в цьому законі є ще одна дуже велика вада. Тому що, власне, в матеріалах ?ОЄСР немає такого формалізованого переліку інформації звітності, які треба подавати, щоб супроводжувати контрольовані операції.

В результаті чого наш Мінздох вимагає  абсолютно абстрактну  невідому інформацію в невідомих обсягах. Наслідком цього буде виключно те, що в результаті половина операцій, які є контрольовані і по яким бізнес подасть свою інформацію, буде враховуватися  такими, що інформація не подана. Тому що Мінздох скаже,  що там кома не в тому місці, а там нема абзацу необхідного. Ми…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 77 народного депутата Ляпіної. Прошу голосувати.

 

17:47:13

За-11

Проти – 1, утрималось – 14, не голосували – 338.

Рішення не прийнято.

78. Депутат Нечаєв. Ні.

79. Народний депутат Мирний. Не наполягає.

80. Народний депутат  Бурбак. Наполягаєте?  Я прошу, увімкніть мікрофон.

 

17:47:40

БУРБАК М.Ю.

Шановні депутати! Звертаюся особливо до депутатів провладної більшості, які тут всіляко захищають інтереси олігархів. Але все ж таки хотів би  повернутися до суті закону, який мав би обмежити можливість виводу капіталів на офшори. І ми знаємо, що за два останніх роки  вивели понад два річних бюджети України. Але це так, для статистики.

Я розумію, що новостворений Мінздох хотів би контролювати все в цій країні: зовнішні операції, внутрішні операції. То треба було річний обсяг операцій поставити на рівні заробітку сільського магазину – сільпо. Тоді б вони все бачили. Тому я хотів би передбачити своєю поправкою щодо збільшення суми здійснених операцій до 100 мільйонів. І прошу підтримати. Нам буде легше потів  відчитатися перед своїми замовниками.

І Володимир Васильович, прошу вас підтримати особисто. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Ставлю на голосування поправку 80 народного депутата Бурбак. Прошу голосувати.

Я вас підтримав, побачу, як ви мене підтримаєте.

 

17:49:02

За-13

Проти – 1, утрималося – 15, не голосувало – 334.

Рішення не прийнято. По фракціях.

81-а, не наполягає.

82-а, народний депутат Агафонова. Наполягає. Увімкніть мікрофон.

 

17:49:22

АГАФОНОВА Н.В.

Володимире Васильовичу, я теж як моя колега з фракції "Батьківщина" Ксенія Ляпіна, коли ви бачите моє прізвище, то я наполягаю. І прошу вас теж особисто підтримати мою поправку.

Ця поправка стосується наступного – контрольованих операцій. Дійсно, по визначенню, яке наведено в першому читанні, яка операція визнається контрольованою. Вона визнається, якщо загальна сума здійснених операцій платника податків з кожним контрагентом дорівнює або перевищує 50 мільйонів гривень. Без урахування податку на додану вартість за відповідний календарний рік.

Я хочу зазначити і хочу запропонувати. Визнання операції контрольованою за наявності, як мінімум, трьох критерій, які повинні виконуватися одночасно. Це збільшення загального обсягу операцій платника податків, також без урахування податку на додану вартість. Також повинна бути в наявності постанова Кабінету Міністрів  з переліком країн, територій, в яких ставка податку на прибуток на 10 і більше відсотків нижча, ніж в Україні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка 82, народний депутат Агафонова. Прошу голосувати.

 

17:50:51

За-5

Проти – 1, утрималося – 14, не голосувало – 342.

Рішення не прийнято.

84-а, народний депутат Тігіпко. Не наполягає.

85-а, народний депутат Нечаєв. Не наполягає.

Народний депутат Кайда. Не наполягає. Ввімкніть мікрофон народного депутата Агафонової.

 

17:51:14

АГАФОНОВА Н.В.

Дякую. Моя поправка стосується знову ж таки визначення обсягу отриманих доходів та понесених витрат. І під час здійснення контрольованої операції визначаються лише дані щодо податку на прибуток і податку з доходів, і податку на додану вартість.

Пропонується викласти абзац 17 пункт 2 в наступній редакції. Для визначення доходів, витрат для цілей податку на прибуток, а також для визначення вартості товару для цілей ПДВ і, в цьому полягає зміст поправки, для визначення бази оподаткування доходів фізичних осіб від контрольованої операції платника податків. Центральний податковий орган застосовує методи визначені в пункті 39, 39 пункт 3.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 87. Народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

17:52:22

За-2

Проти  тоже 2, утрималось – 14, не голосувало – 343.

Рішення не прийнято.  По фракціях.

Народний депутат Пишний. 88-а поправка. Я прошу ввімкнуть мікрофон.

 

17:52:45

ПИШНИЙ А.Г.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Своєю поправкою я хотів звернути вашу увагу на наступне.

У законопроекті, який пропонується до другого читання, власне, як і в законопроекті, який пропонувався до першого читання містяться наступні формулювання. "Стала практика відносин та умови договорів укладених між сторонами операцій, які істотно впливають на ціни товарів, робіт та послуг". Разом з тим, використовується одночасно формулювання "бізнес стратегії сторін операцій", які істотно впливають на ціни товарів, робіт та послуг.

Разом з тим, використовують формулювання "комерційні стратегії", які істотно впливають на формування цін товарів, робіт і послуг. Це дає підстави Податковій адміністрації розширено, на власний розсуд, тлумачити ці формулювання. І відтак матиме місце сваволя під час застосування цього закону.

Звертаю вашу увагу, що податкові правовідносини не передбачають оперативної самостійності сторін. І в даному випадку податкова адміністрація може діяти лише у той спосіб, який чітко визначений законом. Зараз спосіб визначений законом відсутній. Прошу це врахувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування 88 поправку народного депутата Пишного. Прошу голосувати.

 

17:54:12

За-4

Проти – 2, утрималось – 2, не голосували – 343.

Рішення не прийнято.

Ви вже заморили свої фракції, що вже й не голосують. По фракціях, да-да, по фракціях. Да.

92-а, прошу, народний депутат Пишний. Наголошуєте? Ні. Не наголошує.

93-я, народний депутат Нечаєв не наголошує.

Агафонова, прошу увімкнути мікрофон.

 

17:54:55

АГАФОНОВА Н.В.

Поправка стосується зі ставності комерційних і фінансових умов операцій для цілей контрольованої операції. І в попередній редакції, редакції першого читання, вірніше, зазначається, що аналіз функцій, які виконуються сторонами операцій під час визначення  зі ставності комерційних та фінансових умов операцій з урахуванням матеріальних та нематеріальних активів, що перебувають у розпорядженні сторін операцій та використовуються в цілях оподаткування доходу.

Я хочу зазначити, що даний критерій він може призвести до фактичного визнання багатьох з операцій фіктивних угод. Тому пропонується виключити цей пункт. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку на голосування 94 народного депутат Агафонової. Прошу голосувати.

 

17:55:56

За-8

Проти – 1, утрималось – 14, не голосувало – 337.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Народний депутат Кайда не наполягає.

Поправка 96, народний депутат Пишний. Наполягаєте? Ні.

Далі йдемо. 98-а, народний депутат Тігіпко, не наполягає.

100-а, народний депутат Нечаєв, не… Наполягаєте. Прошу, увімкніть мікрофон.

 

17:56:36

НЕЧАЄВ О.І.

Я наполягаю. Чому? Я прошу додати такий абзац: "При визначенні ціни з метою оподаткування доходів регулюванню підпадає ціна, актуальна саме на момент укладання договору". Що хочу, що ціна саме на момент, а не ціна, яка була, там, рік до того, чи 10 років до того. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Юрієвич, прокоментуйте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Комітет вів дискусію з цього приводу, але ми  дійшли згоди, щоб не підтримувати цю поправку, тому що вона не відповідає настановам ОСРЄ, відповідно до яких розроблявся цей законопроект. Тобто Організація економічного співробітництва і розвитку міжнародна має свої рекомендації з цього приводу, і ми чітко старалися виконувати ці рекомендації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат  Нечаєв ще раз.

 

17:57:39

НЕЧАЄВ О.І.

Тоді скажіть, будь ласка, на яку дату ви будете оподаткування… Определятся на какую дату будет идти цена? От яка ціна? Вона була на момент договору, ми з вами домовились про ціну цього договору, ціна на товар у цьому договорі. На яку дату налоговая буде перевіряти актуальність ціни, за рік до цього чи за 2 роки до цього, чи може трошки…? Так, біржова ціна змінилась.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. За попередній рік буде проводитись така перевірка. Якщо, відповідно до подачі інформації, будуть сумніви щодо обраного одного із п’яти методів, якщо він не відповідає дійсності чи не відповідає логіці. Тому раз на рік така перевірка буде проводиться за наслідком попереднього року, а контракти можуть бути протягом року, відповідно і виконуватися в той же  рік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ввімкніть мікрофон народного депутата Богословської.

 

17:59:03

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановні колеги, я би дуже просила всіх зараз  підтримати цю  поправку. Це дійсно правильна поправка, яка каже про те,  що    рівень цін визначається  на день підписання угоди. Ми знаємо, яка величезна кількість  угод щодо контрактів, які мають біржові ціни, вони змінюються.  Щоб ми не поставили під небезпеку всіх тих,  хто працює з цінами, які мають постійну тенденцію і постійне корегування. Тому я прошу зараз, я думаю, що і комітет  з нами може зараз погодитись,  будь ласка, поверніться ще раз  до того, щоб зрозуміти цю ситуацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу, народний депутат Агафонова, ваша думка по цьому питанню.

 

17:59:58

АГАФОНОВА Н.В.

Моя думка з цього питання, я дійсно підтримую  і прошу всіх підтримати цю поправку, вона в  моїй редакції виглядає точно так же.  Суть в тому, що в такому випадку, якщо вона не буде підтримана, то вбиваються   також всі форвардні контракти, тому що ціна  на момент укладання  договору і дати здійснення поставки вона може відрізнятися.

І ще  хочу зазначити, що ніде в законопроекті  не зазначено, що буде проводитися перевірка лише  за один рік, як казав Віталій  Юрійович. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Віталій Юрійович, ваші коментарі і будемо визначатися.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я ще раз хочу  повторити, можливо не зовсім було зрозуміло. Конкретна дата для визначення цін не має значення, оскільки може  корегуватися інформація за декількома роками. І що стосується форвардних контрактів і  ф'ючерсних  контрактів, вони, ці поправки, враховані в інших  поправках, народного депутата Кінаха та інших народних депутатів.  І відповідно, якщо  були біржові торги, відкриті торги, то за основу береться саме ця ціна. І ціна може корегуватися і відповідно до дати заключення контракту, а також відповідно до поставки. Це буде залежати від того, як платник податку подасть свої звіти за попередній період і обґрунтує свій підхід.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, дуже таке питання, я надаю слово Віктору Пинзенику народному депутату. Прошу.

 

18:01:47

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, я не розумію про що говорить голова комітету, але позицію, яку висловив депутат Нечаєв, є правильною. Нам треба зафіксувати, на який момент береться база ціни. Бо не можна брати за якісь роки, коли контракт здійснюється на певних умовах і в певний період є певна ціна, яка має бути взята за основу контролю цін. Пропозиція підтримайте поправку Нечаєва або нашого депутата Агафонової.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправка народного депутата Нечаєва, народного депутата Кайди і народного депутата Агафонової. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:02:44

За-34

Проти – 1, утрималися – 9, не голосували – 315. 

Рішення не прийнято.

Поправка 103, 104. Не наполягаєте? Не наполягаєте.

105. Увімкніть мікрофон народного депутата Агафонової.

 

18:03:00

АГАФОНОВА Н.В.

Поправка стосується наступного. Під час вибору методу, який використовується для визначення ціни в контрольованій операції, повинні враховуватися повнота і достовірність вихідних даних, обґрунтованість корегувань, що здійснюється з метою забезпечення зі ставності  умов комерційних операцій. Але не враховується, що в міжнародній практиці вже давно використовується не просто цей метод для визначення контрольованої операції, а для також їх сукупності, тому що можуть бути абсолютно однорідні  операції, наприклад, імпортне обладнання на щорічній основні з абсолютно однаковими умовами. І відповідно для такої сукупності операцій може бути  використаний один метод. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування  поправку 105 народного депутата Агафонової.

 

18:04:07

За-6

Проти - 0, утрималось - 13, не голосувало – 341.

Рішення не прийнято. По фракціях.

106-а. Не наполягає.

107-а. Прошу народний депутат Агафонова.

 

18:04:20

АГАФОНОВА Н.В.

Поправка стосується знову ж таки використання методів. Згідно редакції першого читання допускається використання комбінацій двох і більше методів  передбачених цим підпунктом.

Пропонується доповнити цю  статтю наступним положенням: "якщо використання комбінацій двох і більше методів, передбачених підпунктом, відбуваються за ініціативою центрального органу виконавчої влади з питань формування державної податкової та митної політики в частині адміністрування податків і зборів, то такий  орган має обґрунтувати необхідність використання комбінацій двох або більше методів, передбачених цим підпунктом".

В чому полягає зміст цієї статті? Що платник податку під час подання трансфертної документації… документації з трансфертного  ціноутворення   сам обирає методологію, які він буде методи і скільки він буде методів використовувати. І тільки у випадку перевірки платника  податку, якщо орган податкової служби буде застосовувати два і більше  методів, він повинен це  обґрунтувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 107 народного депутата Агафонової. Прошу  голосувати.

 

18:05:46

За-5

Проти – 1, утрималось – 10, не голосувало – 343.

Рішення не прийнято.

108-а, народний депутат Горіна. Наполягає? Ні?

Ввімкніть мікрофон народного депутата Ляпіної.

 

18:06:03

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Шановні колеги, навіть ця дискусія в цьому залі показує, на скільки складний цей закон і на скільки нема розуміння ні в цьому залі, ні в Міністерстві доходів і зборів, який  потім його буде виконувати, ані того, які методи застосовувати, ані того, як їх застосовувати.

Моя поправка стосується як раз того, щоб ми визначилися хоча б з одним пунктом. Міністерство доходів і зборів наполягає, а комітет іде у них на поводу і пропонує завжди ставити пріоритет методу аналогу продажів. Тим не менше, такий метод може бути дуже і дуже небезпечний і шкідливий в разі, коли мова йде не про біржові товари. І він обмежує можливість суб'єкта вибрати інші методи, які на багато більше можуть відповідати економічній сутності тих операцій, які проводяться. Тому моя поправка як раз пропонує залишити право суб'єктом обирати методів, але в випадку, якщо мова йде про біржовий товар, застосува....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви коментуєте? Ні? Віталій Юрійович. 109 поправку.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Комбінація... щодо комбінації методів, то це міжнародна практика і вона, знову ж таки, відповідає УСРЄ і ніхто на поводу ні в кого не йде. Ви були на комітеті особисто, народний депутат Ляпіна, і ви чули, яка була жорстка і гостра дискусія з цього приводу. І багато пропозицій, до речі, які про... були від Міністерства доходів, були відхилені безпосередньо на комітеті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування 109 поправку народного депутата Ляпіної. Прошу голосувати.

 

18:08:09

За-2

Проти – 1, утримались – 11, не голосували – 344. 

Рішення не прийнято.

Хто ж другий був? По фракціях.

Ксенія Ляпіна.

З Партії регіонів ще один був, допомагав вам.

Народний депутат Продан, 110 поправка.

 

18:08:37

ПРОДАН О.П.

Шановні народні депутати, в цьому законопроекті створюється видимість такої собі демократії. Платник податків може сам вибрати один з п'яти методів визначення ціни, але, разом з тим, ми з вами розуміємо, що і контролюючий орган так само буде обирати один з п'яти методів у тому випадку, коли буде вважати за потрібне здійснити той чи інший тиск на бізнес.

Тому стосовно біржових товарів я пропоную встановити виключно один: метод порівняльної неконтрольованої ціни. Це забезпечить і єдиний підхід, і можливість, і впевненість бізнесу в тому, що їхні товари і їхні операції не будуть перераховані котролюючим органом і вони не будуть змушені сплачувати мільйонні і мільярдні штрафи за те, чого вони не робили.

Прошу народних депутатів підтримати мою поправку – і гарантувати хоча б одному виду операцій стовідсоткову правильність. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування поправку номер 110, народного депутата Продан. Прошу голосувати народних депутатів.

 

18:09:54

За-9

Рішення не прийнято.

Поправка 111, народний депутат Агафонова. Наполягаєте? Включіть мікрофон.

 

18:10:01

АГАФОНОВА Н.В.

Поправка стосується знову ж таки методів, про які говорили мої колеги. І відповідно до редакції платник податку використовує будь-який метод, який він вважає обгрунтовано прийнятним. Однак в разі, коли існує можливість застосування як методу порівняльної неконтрольованої ціни, так і будь-якого іншого методу, застосовується метод порівняльної неконтрольованої ціни аналогів продажу.

Я пропоную доповнити абзац наступним реченням: "Платник податку використовує будь-який метод, який він обгрунтовано вважає найбільш прийнятним". Хочу зазначити, що дане положення відповідає настановам ОЕСР щодо трансфертного ціноутворення для транснаціональних компаній та податкових служб. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 111 народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

18:11:08

За-7

Рішення не прийнято.

Поправка 114 народного депутата Пишного.  Не наполягаєте.

Поправка 115 народного депутата Мірошниченка Юрія Романовича. Не наполягає.

Поправка 116 народного депутата Агафонової. Наполягаєте?

112 народного депутата Нечаєва. Включіть мікрофон.

 

18:11:39

НЕЧАЄВ О.І.

Я наполягаю на 112-й поправці. Доплатник податку використовує саме будь-який метод, який він обґрунтовано вважає  найбільш прийнятним для нього. Я  наполягаю на цьому  і прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 112 народного депутата Нечаєва. Прошу голосувати.

 

18:12:11

За-34

Поправка не підтримана, рішення не прийнято.

Поправка номер 116 народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

18:12:22

АГАФОНОВА Н.В.

Дякую.  Ця поправка стосується  методики визначення ціни страхового тарифу, який затверджує національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, виходячи з положень цієї статті. І відповідно я пропоную доповнити цю статтю, вставити абзаци 101 і 102 в наступній редакції. Це стосується торгів на  аукціоні, що під час проведення аукціону,  тендеру  звичайною вважається ціна, яка склалася за результатами такого аукціону або тендеру. А у разі відсутності даних для застосування даних методів визначення звичайної ціни така звичайна ціна може бути визначена, виходячи з результатів незалежної оцінки майна і майнових  прав, яка проводиться суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства.

Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 116 народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

18:13:32

За-9

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка номер 120 народного депутата Нечаєва. Наполягаєте? Не наполягаєте.

Поправка номер 121 народного депутата Агафонової. Наполягаєте? Включіть мікрофон народного депутата.

 

18:13:47

АГАФОНОВА Н.В.

Поправка стосується того, коли для цілей визначення оподаткування рівня рентабельності контрольованої операції використовуються певні фінансові показники. І саме серед них застосовується такий показник, як рентабельність капіталу.

В статті, прийнятої в першій редакції, зазначається, що рентабельність капіталу визначається як відношення від операційної діяльності до капіталу. Це сума необоротних та оборотних активів, крім поточних фінансових інвестицій і грошових коштів та їх еквівалентів за винятком поточних зобов'язань.

Хочу зазначити, що дане визначення капіталу не відповідає ні бухгалтерським, ні фінансовим визначенням. Тому я пропоную в абзаці 109 пункту 2 виключити слова "сума оборотних та  необоротних активів, крім поточних фінансових інвестицій, грошових коштів та їх еквівалентів, за винятком поточних зобов'язань". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 121 народного депутата Агафонової. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:15:07

За-3

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка номер 123 народного депутата Мірошниченка Юрія Романовича. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 125 народного депутата Агафонової. Наполягаєте? Включіть, будь ласка.

 

18:15:23

АГАФОНОВА Н.В.

Да, наполягаю. Хочу зазначити, що це знову стосується визначення для цілей оподаткування рівня застосування методів. Так от з метою застосування методів визначається мінімальне і максимальне значення ринкового діапазону рентабельності, розрахованого на основі показників рентабельності.

Я пропоную цей пункт викласти в наступній редакції: "З метою забезпечення зіставності показників рентабельності під час визначення ринкового діапазону рентабельності проводиться корегування окремих показників фінансової звітності платника податку для врахування умов здійснення контрольованої операції, контрольованої та зіставних операцій. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 125 народного депутата Агафонової. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:16:29

За-9

         Рішення не прийнято.

         Поправка номер 126, народного депутата Тігіпка. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 130. Народного депутата Агафонової.

 

18:16:47

АГАФОНОВА Н.В.

Наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 128. Народного депутата Пинзеника. Наполягаєте?

 

18:16:54

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, дана поправка стосується того, щоб порядок становлення ринкового діапазону цін визначався законом, а не чиновниками Кабінету Міністрів. Пропозиція підтримати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 128 народного депутата Пинзеника. Прошу голосувати.

 

18:17:29

За-9

Рішення не прийнято.

Поправка номер 130. Народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон.

 

18:17:35

АГАФОНОВА Н.В.

Те саме.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 130. Народного депутата Агафонової. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:17:59

За-4

Рішення не прийнято.

Поправка номер 131. Народного депутата Кінаха. Наполягаєте? Ні, Не наполягає.

Поправка номер 132. Народного депутата Мірошниченка. Не наполягаєте.

Поправка номер 133, народного депутата Агафонової.

Включіть мікрофон.

 

18:17:35

АГАФОНОВА Н.В.

Наполягаю. Поправка знову ж таки стосується визначення ранкового діапазону рентабельності. Зазначається в редакції першого читання, що під час визначення ринкового діапазону рентабельності використовується інформація наявна на момент здійснення контрольованої інформації або операція за додатковий період рік, в якому була здійснена контрольована операція та або за попередній податковий період і роки, що передують податковому періоду здійснення операції.

Я пропоную цей підпункт викласти в наступній редакції. Що при визначенні ринкового діапазону рентабельності використовується інформація, яка наявна за попередні три звітні роки, що передують року здійснення контрольованої операції.

Таке положення буде більш чітко і прозоро визначати період, за який збирається і може бути використана подібна інформація, а не просто зазначається загальний період роки, які не можна використати для наступних підрахунків. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 133 народного депутата Агафонової. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:19:40

За-9

Рішення не прийнято.

Поправка номер 138 народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон.

 

18:19:49

АГАФОНОВА Н.В.

Моя поправка стосується наступного. Що при тому, коли визначаються дані для визначення контрольованої операції, зазначаються також використовуються наступні особливості договорів. І в редакції першого читання зазначається такий пункт як бізнес-стратегії підприємства.

Мені здається, що такий показник він не повинен враховуватися при визначені ринкового діапазону  цін, згідно з методом порівняльної неконтрольованої ціни. Тому що бізнес-стратегія не може визнаватися об'єктивною умовою, яка  може об'єктивно вплинути на ціни.

Тому я пропоную абзац 128 пункт 2 щодо змін підпункту 39 пункт 3.3 виключити. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 138 народного  депутат Агафонової. Прошу голосувати.

 

18:20:55

За-7

Рішення не прийнято, поправка відхилена.

Поправка номер 140, народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

18:21:03

АГАФОНОВА Н.В.

Ця поправка стосується, знову ж таки, тих особливостей, які враховують при договорах стосовно контрольованих операцій. "Умови на ринку ідентичних (за їх відсутності однорідних) товарів визнаються зіставними, якщо відмінність між такими умовами істотно не впливає на ціну або є економічно обґрунтованою". Знову ж таки законодавством не визначено, що є поняттям економічної обґрунтованості, цей критерій є нечітким, непрозорим і тому він дозволяє суб’єктивне використання цього методу органами Державної податкової служби при перевірках операцій щодо трансфертного ціноутворення.

Тому пропонується в абзаці 130 пункт 2 "або є економічно обґрунтованою". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 140, народного депутата Агафонової. Прошу голосувати народних депутатів.

 

18:22:10

За-6

Рішення не прийнято, поправка відхилена.

Поправка номер 141, народного депутата Кінаха. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 143, народного депутата Агафонової.

Ставлю на голосування поправку номер 143 народного депутата Агафонової.

 

18:22:49

За-5

Рішення не прийнято.

Поправка 144, народного депутата Тігіпко. Наполягаєте, Сергій Леонідович? Не наполягаєте.

Ставлю на голосування поправку номер 145 народного депутата Агафонової.

 

18:23:16

За-3

Рішення не прийнято. 

Поправка номер 147  народного депутата Єремеєва. Наполягаєте?

Поправка номер 147. Відхилено. Наполягаєте. Включіть,  будь ласка.

 

18:23:37

ЄРЕМЕЄВ І.М.

147. Наполягаю на  тому, щоб її розглянули. Абзац 20, підпункту  39/3/3, пункту  39/3 статті 39, ІІ розділу  виключити взагалі із закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Ставлю на голосування   поправку  номер  147 народного депутата Єремеєва.

 

18:24:15

За-31

Рішення не прийнято. 

Ставлю на голосування    поправку номер 149 народного депутата Агафонової.  Прошу голосувати.

 

18:24:36

За-5

Рішення не прийнято. 

Поправка  номер 150 народного депутата Мірошниченка. Наполягаєте? Ні.

Поправка номер 151  народного депутата Агафонової.  Ставлю на голосування.

 

18:25:04

За-5

Рішення не прийнято.  

Поправка номер 154 народного депутата Нечаєва. Не наполягаєте.

Народний депутат Агафонова, поправка номер 155.   Ставлю на голосування   поправку номер 155.

 

18:25:51

За-5

Рішення не прийнято.

Поправка номер 156. Народного депутата Єремеєва. Наполягаєте? Включіть мікрофон, будь ласка.

 

18:26:00

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Абзац дев'ятий підпункту 39/3/4 пункту 39/3 стаття 39 пункт другий законопроекту пропоную виключити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 156 народного депутата Єремеєва.

 

18:26:32

За-36

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування поправку номер 157 народного депутата Агафонової. Прошу голосувати.

 

18:26:52

За-10

Рішення не прийнято.

Поправка номер 158 народного депутата Нечаєва. Наполягаєте? Ні.

Поправка номер 159 народного депутата Мірошниченка. Не наполягаєте.

Поправка номер 161 народного депутата Нечаєва. Наполягаєте? Ні.

Ставлю на голосування поправку номер 162 народного депутата Агафонової.

 

18:27:26

За-5

Рішення не прийнято.

Поправка номер 163 народного депутата Єремеєва. Не наполягає.

Поправка номер 164 народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка номер 165 народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

18:27:54

АГАФОНОВА Н.В.

Поправка стосується наступного, вона стосується приведення тексту законопроекту знову ж таки до настанов міжнародної організації щодо трансфертного ціноутворення. Саме наступне: я пропоную виключити абзац десятий  підпункту 39.3.5 пункту 39.3 статті 39 з наступним змістом: "застосування для цілей оподаткування  мінімального чи  максимального значення  ринкового діапазону валової рентабельності собівартості відповідно до цього підпункту здійснюється за умови, що це не призводить до зменшення суми податку, що підлягає сплаті  до бюджету".

Тому я пропоную все ж таки звернути вашу увагу, що  з виключенням цієї норми ми наблизимося до  регулювання таких операцій відповідно до міжнародної практики і до тих рекомендацій, які видані міжнародною організацією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 165 народного депутата Агафонової.

Прошу голосувати.

 

18:29:06

За-7

Рішення не прийнято.

Поправка 166 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 169 народного депутата Агафонової.

Включіть мікрофон.

 

18:29:22

АГАФОНОВА Н.В.

Поправка стосується наступного:  необхідно передбачити можливість застосування ринкового діапазону рентабельності інших підприємств, а  не лише окремих операцій. І в зв’язку з цим я пропоную, що  ми редакцію статті  першого читання "метод чистого прибутку ґрунтується на порівнянні рентабельності контрольованої операції з ринковим діапазоном рентабельності у зіставних операціях, визначеному в порядку встановленого підпункту 39.3.2 цього пункту" доповнити словами: "або на застосування  ринкового діапазону рентабельності підприємств, що здійснюють співставні операції". Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування  поправку номер 169 народного депутата Агафонової. Прошу  голосувати.

 

18:30:22

За-6

Рішення не прийнято.

Поправка номер 170 народного депутата Єремеєва, включіть мікрофон.

 

18:30:30

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Наполягаємо, абзац 8 підпункту 39/3/6  пункту 39/3 стаття 39 пункт 2 з законопроекту виключити. Прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 170 народного депутата Єремеєва. Прошу голосувати.

 

18:31:00

За-38

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка номер 171 народного депутата Нечаєва. Наполягаєте? Включить мікрофон, будь ласка.

 

18:31:10

НЕЧАЄВ О.І.

Так, я наполягаю і прошу ще раз проголосувати за такий же пункт: виключити з законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 171 народного депутата Нечаєва. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:31:41

За-30

Рішення не прийнято.

Поправка номер 173 народного депутата Агафонової. Включить мікрофон.

 

18:31:51

АГАФОНОВА Н.В.

Шановні народні депутати, я хочу знову ж таки звернути вашу увагу, що цією поправкою ми приводимо цей законопроект, хоча б  частину, хоча б маленьку до міжнародної практики. Знову ж таки таке положення буде повністю відповідати настановам і рекомендаціям міжнародної організації щодо трансфертного ціноутворення. В зв'язку з цим я пропоную положення про застосування для цілей оподаткування мінімального чи максимального значення ринкового діапазону рентабельності, відповідно до цього підпункту, здійснюється за умови, що це не призводить до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету, виключити. Прошу вас підтримати дану поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 173 народного депутат Агафонової.

 

18:32:55

За-5

Рішення не прийнято.

Поправка номер 174 народного депутат Мірошниченка. Наполягає? Ні.

Поправка номер 176, народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка номер 177, народного депутата Агафонової. Наполягає. Включіть мікрофон.

 

18:33:16

АГАФОНОВА Н.В.

Редакція статті першого читання зазначає, що метод "витрати плюс" є методом визначення відповідності ціни товарів контрольованої операції звичайній ціні, який підлягає у зіставленні валової рентабельності собівартості контрольованої операції з ринковим діапазоном валової рентабельності собівартості у зіставних операціях, визначених у порядку, встановленому підпунктом 39.3.2 цього пункту.

Я вважаю за доцільне передбачити можливість застосування методу до сукупності однорідних контрольованих операцій, що було вже мною зазначено в попередніх виступах. Також необхідно передбачити можливість застосування ринкового діапазону рентабельності співставних підприємств, а не лише діапазон рентабельності окремих операцій.

У зв'язку з цим я прошу викласти цей підпункт в наступній редакції і доповнити його реченням: "Або у застосуванні ринкового діапазону рентабельності підприємств, що здійснюють співставні операції". Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 177, народного депутата Агафонової. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:34:37

За-7

Рішення не прийнято.

Поправка номер 179, народного депутата Агафонової. Ставлю на голосування поправку номер 179.

 

18:35:02

За-4

Рішення не прийнято.

Поправка 184, народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка номер 185, народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 186, народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон.

 

18:35:21

АГАФОНОВА Н.В.

Знову ж таки звертаю увагу, що дане положення буде сприяти тому, що даний законопроект буде відповідати нормам і рекомендаціям міжнародної організації настанов щодо трансфертного ціноутворення.

В чому полягає ця поправка? Якщо прибуток, отриманий стороною контрольованих операцій, є менший  за прибуток, розрахований для такої  сторони відповідно для методу розподілу прибутку  для цілей  оподаткування, приймається прибуток, розрахований для такої сторони відповідно для методу розподілення прибутку.

Я прошу в абзаці 188 пункт 2 слова "розрахований для такої сторони відповідно до методу розподілення прибутку" замінити словами "фактично отриманий стороною контрольованих операцій". І таким чином, ці дані будуть ґрунтуватися не просто на розрахунку, а на тому, що було фактично отримано під час цієї операції. 

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування на голосування поправку номер 186 народного депутата Агафонової.

 

18:36:42

За-6

Рішення не прийнято.

Поправка номер 187 народного депутата Нечаєва. Включіть мікрофон. (Шум у залі)

 

18:36:49

НЕЧАЄВ О.І.

Дякую, колеги, за вашу реакцію таку.

Так, я наполягаю на 187 статті, бо я  хочу, щоб вона була доповнена таким абзацем: якщо прибуток, отриманий стороною контрольованих операцій, є меншим за прибуток, розрахований для такої операції, відповідно до методу розподілення прибутку для цілей оподаткування  приймається  прибуток фактично отриманий стороною, а не той, який був  розрахований.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування поправку номер 187 народного депутата Нечаєва.

 

18:37:38

За-29

Рішення не прийнято.

Поправка номер 188 народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон.

 

18:37:47

АГАФОНОВА Н.В.

Ця поправка пов'язана з попередньою  поправкою знову ж таки стосується того, що даний законопроект він повністю ну великій своїй частині не відповідає міжнародній практиці і не відповідає  рекомендаціям міжнародної організації.

Відповідно до цього я пропоную внести такі зміни до абзацу 182 пункту 2 підпункту 39.3.7. У попередній редакції зазначалося, що якщо збиток, понесений стороною контрольованих операцій перевищує збиток, розрахований для такої сторони відповідно до методу розподілення прибутку, для цілей оподаткування враховується збиток, розрахований для такої сторони відповідно до методу розподілення прибутку. Я пропоную слова "розрахований для такої сторони відповідно до методу розподілення прибутку" замінити словами "реально понесений стороною контрольованої операції". Тобто це буде відповідати за змістом попередній поправці. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 188 народного депутата Агафонової. Прошу народних депутатів голосувати.

 

18:39:08

За-7

Рішення не прийнято.

Поправка номер 189 народного депутата Єремеєва. Не наполягає.

Поправка номер 190 народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка номер 191 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 192 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка 196 народного депутата Продан. Включіть мікрофон.

 

18:39:42

ПРОДАН О.П.

Шановний Ігорю Григоровичу, я знімаю свою поправку 196, але прошу поставити на підтвердження 194 поправку. І поясню чому. Тому що, звертаю увагу всіх народних депутатів, поправкою 194, яку прошу зараз підтвердити, яку Віталія Хомутинніка, передбачено, що звітність, яку кожен платник податків повинен подавати буде подавати до 1 травня, не буде подавати Національний банк України. Але якщо мова йде про те, що всі повинні підпадати під трансфертне ціноутворення тої державної установи, яка приймає участь у запровадженні цього ціноутворення, повинна виконувати ці норми закону.

Тому прошу і для державних установ забезпечити такі самі вимоги, як і для приватного  бізнесу. І прошу підтвердити цю поправку 194. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую. Пані Оксано, ми обов'язково це зробимо, лише, ви бачите, що майже немає народних депутатів вашої фракції, як всі прийдуть, ми обов'язково поставимо на підтвердження, пройдемо зараз всі відхилення і потім підемо по підтвердженим.

Поправка номер 197 народного депутата Горіної. Не наполягаєте?

Поправка номер 198 народного депутата Ляпіної. Включіть мікрофон.

 

18:41:06

ЛЯПІНА К.М.

Наполягаю! На всіх поправках, окремо для вас наполягаю на всіх поправках.

Незважаючи на надзвичайні зусилля опозиції покращити і повернути в русло міжнародних рекомендацій цей урядовий закон, зрозуміло, що це не знаходить підтримки провладної більшості, яка між іншим наполовину розбіглася на цей час.

Тим не менше, звертаю увагу, що ми дійшли до дуже важливого моменту, а саме подання звітності і інформації. І я, моя поправка спрямована на те, щоб дати визначення в законі, які мінімальний обсяг інформації надається в звіті, який надається для моніторингу. А вся інша додаткова інформація буде надаватися лише на запит податковий. Так має бути. На жаль, сьогодні в першому читанні і в тому варіанті, в якому підтримує комітет, на жаль, це зовсім не так, на жаль, Міністерство доходів і зборів наполягає отримувати для моніторингу не….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 198 народного депутата Ляпіної.

 

18:42:32

За-13

Рішення не підтримане. Поправка відхилена.

Поправка номер 199 народного депутата Кінаха. Не наполягає.

Поправка номер 201 народного депутата Оксани Продан. Не наполягаєте?

Поправка номер 205 народного депутата Нечаєва. Включіть мікрофон.

 

НЕЧАЄВ О.І.

Це остання поправка, на котрій я наполягаю. Хто читав закон, той знає, платники  видатків, тут як буде викласти в наступній редакції пункт по переліку. Прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 205 народного депутата Нечаєва.

 

18:43:33

За-32

Рішення не прийнято.

Поправка номер 206 народного депутата Агафонової. Включіть мікрофон. 

 

18:43:42

АГАФОНОВА Н.В.

Я хочу звернутися і до головуючого і до залу і зазначити, що звичайно в мене ще є дуже багато поправок до цього законопроекту, який би дійсно могли б допомогти йому якимось чином його реанімувати. Але я бачу, що мої поправки не знаходять підтримки. Тому я хочу зазначити, що це остання поправка, на якій я буду наполягати. Я прошу вас її підтримати. Хоча бачу, що реакції це не викликає. І в результаті ви отримаєте той закон, який ви приймали в першому читанні. І будете жити по цьому закону відповідно зовсім далеко від європейських і міжнародних норм.

А таким чином, я не знаю, як з таким законодавством ви підете до Європейського Союзу і яким чином більшість може говорити про якусь європейську  інтеграцію, якщо вона навіть трансферт на ціноутворення не удосужилася прочитати рекомендації міжнародних організацій. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 206 народного депутата Агафонової.

 

18:44:57

За-17

Рішення не прийнято.

Поправка номер 207 народного депутата Івахіва. Не наполягає.

Поправка номер 208 народного депутата Продан. Не наполягаєте.

Поправка номер 214 народного депутата Оксани Продан. Включіть мікрофон.

 

18:45:19

ПРОДАН О.П.

Шановний Ігорю Григоровичу, шановні народні депутати! Справа в тому, що при визначенні  ціни буде враховуватися, законом передбачено враховувати репутацію на ринку. Яким чином ця репутація буде визначатися, з яким коефіцієнтом, в який час, в який проміжок, насправді зрозуміти неможливо. Виходячи з того, що всі контролюючі органи, і в першу чергу, і не в останню чергу Міністерство доходів і зборів, яке буде виконувати цей закон, є досить суб’єктивними, я би просила підтримати мою поправку і виключити репутацію на ринку як один з критеріїв визначення ціни. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 214, народного депутата Оксани Продан. Прошу голосувати.

 

18:46:23

За-9

Рішення не прийнято. Поправка номер 220, народного депутата Юрія Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 222, народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка 223, народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 230, народного депутата Ляшко. Не наполягає.

Поправка… Включіть, будь ласка, мікрофон народному депутату Ляшко.

 

18:47:00

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановні громадяни України, які ще мають бажання і можливість дивитися сьогоднішню трансляцію з Верховної Ради! Мушу констатувати відверто: сьогодні дуже невдалий день для українського народу і української громади. Спочатку парламент проголосував вексельні закони і люди замість грошей отримуватимуть пусті папірці. Зараз парламент розглядає, як ви бачите, до півночі, законопроект про трансфертне ціноутворення.

У першому читанні, коли ми його голосували, ми мали сподівання, що цей законопроект до другого читання буде доопрацьований і буде суттєво введені ті норми, які дозволять уникати несплати оподаткування, але водночас не порушувати права бізнесу. Що ми бачимо в тому проекті, який підготовлено. Він фактично знищує малий і середній  бізнес в Україні і дає преференції олігархам. Тому за цей антинародний, антиукраїнський закон голосувати ні в якому разі не можна. Я закликаю  всіх колег депутатів  поставити на ньому великий …

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ставлю на голосування  поправку номер 230 народного депутата  Ляшко. Ляшка, прошу вибачення.

 

18:48:26

За-4

Рішення не прийнято. 

А написано: "Ляшко".

Поправка  номер 232 народного депутата Кінаха. Не наполягає.

Поправка номер 233 народного депутата Горіної.

Поправка номер 234  народного депутата Ляпіної. Включіть мікрофон.

 

18:48:53

ЛЯПІНА К.М.

Дякую.  Шановні колеги, ця поправка   так само стосується, так як і 236 поправка, і потім 240 поправка, стосується спроби навести порядок у питанні, яку ж інформацію, для яких  цілей мусить подавати суб'єкт в разі, якщо є операції, які  підпадають під контроль.

У нас залишається ситуація, вдумайтесь,   шановні колеги, і до чого веде зараз власне провладна більшість.    Що будуть подавати  абсолютно всю, зокрема і комерційну інформацію по всіх оборудках, які підлягають контролю. А може бути в цьому масиві інформації колись Міністерство доходів і зборів знайде щось, що їх зацікавить і подумають, що треба перевірити. На мій погляд – це дика ситуація, неприйнятна для європейської країни, неприйнятна взагалі для будь-якої цивілізованої країни.

Тому мої поправки якраз  пропонують змінити ситуацію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ставлю на голосування поправку номер 234 народного депутата  Ляпіної. 

Прошу голосувати.

 

18:50:18

За-7

Рішення не прийнято.   Поправка  відхилена.

Поправка номер 239 народного депутата Горіної. Не наполягає.

Поправка номер 240 народного депутата Ксенії Ляпіної. Включіть мікрофон.

 

18:50:33

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Продовжуємо спроби хоч якось впорядкувати цей закон, розуміючи, що вони безнадійні. Але я б хотіла, щоб ваш веселий настрій, шановна більшість, трошки зіпсувати. Наслідком цього закону буде така шалена бюрократія, що всі ті, кого ви тут представляєте, шановна більшість, вам "дякую" не скажуть. І великий, і середній, і малий бізнес буде мати величезну халепу, величезний обсяг додаткової звітності, яка у 99 відсотках випадках нікому не буде потрібна і жодної копійки в бюджет не додасть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 240 народного депутата Ксенії Ляпіної. Прошу голосувати.

 

18:51:35

За-11

Рішення не прийнято.

Поправка номер 241 народного депутата Оксани Продан. Не наполягає.

Поправка 242 народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка номер 243 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 245 народного депутата Горіної. Не наполягає.

Поправка номер 246 народного депутата Ляпіної.

 

18:52:08

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Ще раз звертаюсь до провладної більшості, зверніть увагу, що ми пропонуємо, на дві сторінки виписали порядок, в який спосіб орган контролю, а це Мінздох, має звертатися за інформацією, яку інформацію в разі наявності підстав вважати, що була занижена ціна, яку інформацію тоді він зможе отримати? На наш погляд, це всеохоплююче питання і може вирішити всі реальні проблеми для покращення фіскальної ситуації, а не завалювати бюрократію кожного суб'єкта господарювання, який має нещастя бути середнім бізнесом в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер  246 народного депутата Ксенії Ляпіної.

 

18:53:11

За-7

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка номер  247 народного депутата Оксани Продан. Не наполягає.

Поправка номер 251 народного депутата Оксани Продан. Не наполягає.

Поправка номер  253 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 257 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 266 народного депутата Оксани Продан. Не наполягає.

Поправка  номер 268 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер  269 народного депутата Продан. Не наполягає.

Поправка номер 270 народного депутата Горіної. Не наполягає.

Поправка номер  271 народного депутата Ляпіної. Включіть мікрофон.

 

18:54:07

ЛЯПІНА К.М.

Дякую. Шановні колеги! Це остання  поправка на якій я наполягаю, тому що, власне кажучи, всі наші зусилля хоч якось повернути цей закон до рекомендацій ……… очевидно не знаходять  підтримки.

Але хочу наголосити, шановні колеги, зверніть увагу на те, яким чином будуть здійснюватися контрольні перевірки у відповідності до  цього закону. Не визначено ні коли вони розпочинаються, термін їх впровадження  6 місяців і можна проводити два  рази на рік. Що таке два рази на рік по  6 місяців? Це цілий рік. От вам скажуть, дякую всі  середні і малі бізнеси   і великі бізнеси України, тому що тепер Мінздох буде перевіряти їх по цьому питанню цілий рік, протягом цілого року. Я вважаю, що це неприпустимо, але розуміючи безнадійність, власне кажучи,  спроб навернути вас до реалій, я не буду більше  наполягати на своїх поправках.

Ставлю на голосування поправку  номер 275 народного депутата Ксенії Ляпіної. Прошу голосувати.

    

18:55:30

За-7

Рішення не прийнято.

Поправка номер  267 народного депутата Продан. Не наполягає.

Поправка номер 277 народного депутата Петренко. Не наполягає.

Поправка номер  278 народного депутата Агафонової. Не наполягає. 278, не наполягає.

Поправка номер 281 народного депутата Долженкова. Не наполягає.

Поправка номер 297 народного депутата Пинзеника,  поправка номер 297, не наполягає.

Поправка номер 299 народного депутата Івахіва. Не наполягає.

Поправка номер 301 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 302 народного депутата Ляшка. Включить мікрофон.

 

18:56:32

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Я хотів би звернути увагу колег народних депутатів, які раптом надумають голосувати за цей драконівський закон,  що цей законопроект дає абсолютне всевладдя, так званому, мінздоху – це  наше новоявлене Міністерство доходів і зборів. Не зрозуміло тільки, що вони збирають, адже, четвертий квартал підряд падіння обсягів промислового виробництва, невиконання по доходах державного бюджету. Фірми Курченко – новоявленого олігарха завозять сюди мільйони тонн нафтопродуктів, не сплачуючи податки, мінздох, бо він здох, цього не бачить. А запроваджувати вексельні схеми, запроваджувати трансферне ціноутворення, яке буде  дубиною, якою будуть лупити по голові сумлінних платників податків, на це вони здатні. Тому я прошу підтримати цю мою поправку і не підтримувати  мінздох.

І я звертаюсь до Президента України з ініціативою ліквідувати це ганебне міністерство, яке є каральною зброєю нинішньої влади.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 302 народного депутата Ляшка. Прошу голосувати.

 

18:57:58

За-7

Рішення не прийнято.

Поправка номер 305, народного депутата Івахіва. Не наполягає.

Поправка номер 306, народного депутата Ляшка. Наполягаєте? Включіть мікрофон.

 

18:58:12

ЛЯШКО О.В.

Дякую. Олег Ляшко, Радикальна партія. Я хочу звернутися до колег-депутатів, особливо до олігархів, які представлені в цьому залі із різних груп впливу, і сидять посміхаються. Що ви посміхаєтеся? Це сокира, занесена над вашою головою! Бо ви допосміхаєтесь, що завтра і вас прийдуть розкуркулять! І тому нехай би цей "Мінздох" і здох з кінцями разом з його ганебною політикою!

Прошу підтримати мою поправку, яка спрямована якраз на те, щоб покращити цей ганебний закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 306, народного депутата Ляшка. Прошу голосувати.

 

18:59:06

За-12

Рішення не прийнято.

Поправка номер 307, народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 308, народного депутата Кінаха. Не наполягає.

Поправка номер 309, народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 316, народного депутата Долженкова. Не наполягає.

Поправка номер 320, народного депутата Долженкова. Не наполягає.

Поправка 325, народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 326, народного депутата Івахіва. Не наполягає.

Поправка номер 329, народного депутата Пинзеника. Включіть мікрофон.

 

19:00:02

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, дана поправка стосується процедури узгодження цін контрольованих операцій і передбачає залучення третьої сторони – суду у випадку неузгодженості позицій платника податків і органу, який здійснює перевірку.

Прохання – підтримати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 329 народного депутата Пинзеника. Прошу голосувати.

 

19:00:41

За-12

Рішення не прийнято.  Поправка відхилена.

Поправка номер 330 народного депутата Тігіпка. Не наполягає.

Поправка номер 332 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 333 народного депутата Пинзеника. Не наполягає.

Поправка номер 337 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 349 народного депутата Пинзеника. Включіть мікрофон.

 

19:01:17

ПИНЗЕНИК В.М.

Ця поправка дуже важлива, бо вона уточнює для яких цілей використовується норма… відповідне положення. А воно має стосуватися тільки для цілей, передбачених розділом 3 даного закону.

Прошу підтримати дану поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 349 народного депутата Пинзеника. Прошу голосувати.

 

19:01:53

За-12

Рішення не прийнято.

Поправка номер 350 народного депутата Тігіпка. Не наполягає.

Поправка номер 351 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає. 

Поправка номер 352 народного депутата Тігіпка. Не наполягає.

Поправка номер 353 народного депутата Пинзеника. Не наполягає.

Поправка номер 354 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 355 народного депутата Кінаха.  Не наполягає.

Поправка номер 356 народного депутата Сенченка. Включіть мікрофон.

 

19:02:47

СЕНЧЕНКО А.В.

Шановні колеги, суттю цієї правки є розмежування контролю за ціноутворенням на внутрішньому та зовнішньому ринках. При цьому формування звичайної ціни, що стосується на внутрішньому ринку, залишається у діючій редакції кодексу, а для контролю за зовнішніми операціями пропонується доповнити діюче законодавство новими нормами, що встановлюють механізм визначення ціни, контроль відповідності в контрольованих операціях рівню ринкових цін та визначення адекватного податкового зобов'язання.

Такий підхід повністю відповідає постановам ОЕСР щодо трансфертного ціноутворення для транснаціональних компаній та податкових служб. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 356 народного депутата Сенченка. Прошу голосувати.

 

19:03:57

За-6

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка 357 народного депутата Сенченка. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка 359 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 360 народного депутата Сенченка. Наполягаєте? Ні.

Поправка номер 361 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 362 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 365 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 366 народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка номер 367 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 370 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 371 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 372 народного депутата Нечаєва. Не наполягає.

Поправка номер 376 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 377 народного депутата Горіної. Не наполягає.

Поправка номер 378 народного депутата Ксенії Ляпіної. Включіть мікрофон. Немає. Відсутня.

Поправка номер 379 народного депутата Оксани Продан. Включіть мікрофон.

 

19:06:00

ПРОДАН О.П.

Шановні народні депутати, ця поправка стосується другої мети законопроекту, який розглядається.

Перша мета. Це можливість тиску на будь-який бізнес незалежний.

А зараз поправка стосується - наповнення бюджету за рахунок штрафів. За невиконання, за порушення норм закону передбачається 5 відсотків від усіх підконтрольних контрольованих операцій.

Більше того, за неподання звітності так само 5 відсотків від неконтрольованих операцій.

Своєю поправкою я пропоную значно зменшити штраф стосовно саме неподання звіту. Вразі тому, якщо не буде підтримана ця поправка за будь-які вчасно не подані звіти або в тому випадку коли податкова не зареєструє отриманий звіт на підприємство, на платника податку буде накладено стягнення 5 відсотків від всіх контрольованих операцій протягом року.

Зважаючи на це, я прошу народних депутатів підтримати цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 379 народного депутата Оксани Продан. Прошу голосувати.

 

19:07:20

За-17

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка номер 380 народного депутата Горіної. Не наполягає.

Поправка номер 381 народного депутата Ксенії Ляпіної. Не наполягає.

Поправка номер 382 народного депутата Оксани Продан.  Не наполягає.

Поправка номер 383 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 384 народного депутата Івахіва. Не наполягає.

Поправка номер 385 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 389 народного депутата Ляшка. Включіть мікрофон.

 

19:08:02

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги народні депутати, шановні громадяни України! Я хочу вчергове звернути увагу на той кричущий факт, що за п'ять місяців нинішнього року, внаслідок непрофесійної, ганебної, корупційної діяльності уряду Арбузова, Азарова  до державного бюджету України не надійшло 4 мільярди гривень від проданих без оподаткування нафтопродуктів. Це є офіційна інформація Міністерства доходів і зборів нашої держави.

Тому я звертаюся до Генерального прокурора України і прошу вважати це моїм депутатським запитом і з вимогою провести розслідування фактів ухилення від сплати податків фірм "Зовніштрансгаз", "Армада-плюс", "Газ Україна 2020", через які незаконно, нелегально продається в Україні мільйони тонн нафтопродуктів, які не сплачують мільярди гривень до державного бюджету, потім ці мільярди будуть іти на фінансування виборів, на всі інші корупційні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 389 народного депутата Ляшка. Прошу народних депутатів голосувати.

 

19:09:29

За-14

Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Поправка номер 391 народного депутата Юрія Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 392 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка 396 народного депутата Сенченка Не наполягає.

Поправка 397 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 398 народного  депутата Кінаха. Не наполягає.

Поправка номер 399 народного депутата Царьова. Не наполягає.

Поправка номер 400 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 401 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 402 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 403 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 404 народного депутата Петренка. Не наполягає.

Поправка номер 408 народного депутата Долженкова. Не наполягає.

Поправка номер 409 народного депутата Пишного. Не наполягає.

Поправка номер 410, народного депутата Петренка. Не наполягає.

Поправка номер 411 народного депутата Тігіпка. Не наполягає.

Поправка номер 412 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 413 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 414 народного депутата Сенченка. Не наполягає.

Поправка номер 415 народного депутата Кінаха. Не наполягає.

Поправка номер 416 народного депутата Горіної. Не наполягає.

Поправка номер 417 народного депутата Ляпіної. Не наполягає.

Поправка номер 418 народного депутата Івахіва. Не наполягає.

Поправка номер 419 народного депутата Пинзеника. Не наполягає.

Поправка номер 420 народного депутата Оксани Продан. Включіть мікрофон.

 

19:12:30

ПРОДАН О.П.

Я дякую, Ігорю Григоровичу.   Шановні народні депутати, звертаю вашу увагу на поправку 420 – це моя поправка.  І таких самих поправок є і від депутата Кінаха, і від Горіної, і від Івахіва, Пинзеника, Нечаєва.  Всі поправки стосуються одного, щоб до 1 липня  2014 року, тобто на рік  була відтермінована відповідальність у 5 відсотків за неподання звіту, за неповне подання тієї документації, яка  вимагається Міністерством  доходів і зборів, щоб  на цей період штрафи за порушення були 1 гривня, виключно символічні, для того, щоб   бізнес зміг пристосуватись  і зрозуміти норми закону, зміг   їх виконувати.

Я прошу вас  проголосувати на підтримку цієї поправки і знімаю всі свої наступні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування поправку номер 420 народного депутата Оксани Продан.

 

19:13:42

За-17

Рішення не прийнято. 

Поправка      номер 421 народного депутата  Нечаєва. Не наполягає

Поправка номер 425 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 426 народного депутата Юрія Мірошниченка. Не  наполягає.

Поправка номер 427 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка  номер  429 народного  депутата Юрія Мірошниченка. Не наполягає.

Поправка номер 430 народного депутата Агафонової. Не наполягає.

Поправка номер 431 народного депутата Кацуби. Не наполягає.

Поправка номер 432 народного депутата Івахіва. Не наполягає.

Поправка номер 433 народного депутата Бурбака. Наполягає. Включіть мікрофон,  будь ласка.

 

19:14:53

БУРБАК М.Ю.

Володимире Васильовичу, дякую, що ви прийшли на мою поправку, я впевнений, що ви її підтримаєте.

У законопроекті пропонується запровадити перехідний період до 1 січня 2018 року для таких галузей економіки як металургія, хімічна, вугільна промисловість та агропромисловий комплекс. У той же час подані до проекту документи не містять обґрунтувань щодо доцільності надання таких преференцій зазначеним галузям. До того ж законодавча пропозиція не відповідає одному з принципів податкового законодавства, а саме: рівність усіх платників перед законом і недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації.

До речі, хотів би зауважити, що навіть уряд Азарова і Мінздох розуміє, що до другого терміну перебування цей режим не дотягне, лише 2018 рік. Хотів би вам зауважити,  що і до 15 року не дотягне, тому вам ці пільги не потрібні. І тепер голосування за цю поправку покаже, захисники яких галузей народного, а певно олігархічного господарства тут знаходяться, депутати від металургії, хімії та агропромислового комплексу. Дякую. Підтримайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 433 народного депутата Бурбака. Прошу голосувати.

 

19:16:19

За-18

Рішення не прийнято.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 434 народного депутата Мірошниченка. Не наполягає.

Народний депутат Пишний, увімкніть мікрофон.

 

19:16:35

ПИШНИЙ А.Г.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати і шановні виборці! Хочу звернути вашу увагу саме на цю поправку. Звучить вона так: "у пункті 10 розділу першого законопроекту пункт 18 підрозділу десятого виключити".

За цією абракадаброю насправді криється суть того, що чиниться сьогодні з Законом про трансфертне ціноутворення. І Закон про трансфертне ціноутворення по суті виключається його дія, не розповсюджується на ті монополії, які було створено акціонерами Партії регіонів. Металургія, вугільна промисловість, хімічна промисловість і лендлорди, які на сьогоднішній день формують монополію у сфері агропромислового комплексу. Тож як то кажуть, ви знаєте, суть і диявол криється в деталях, от саме в цьому і полягає деталь. Вони встановили для себе пільговий режим, який не буде застосовувати до трансфертного ціноутворення в тих галузях, де максимально сконцентровані  економічні інтереси представників Партії регіонів.

Я наполягаю, я прошу членів Партії регіонів, колег підтримати цю поправку і виключити цю …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Просіть фракцію "Батьківщина", щоб вас підтримали, а не  фракцію Партії регіонів.

Ставлю на голосування поправку 435 народного депутата Пишного.

 

19:18:08

За-23.

Рішення не прийнято.

Поправка 436 народний депутат Пинзеник. Не наполягає.

437-а, народний депутат Мирний. Народний депутат Мирний?   Не наполягає.

438-а, народний   депутат Царьов. Не наполягає.

439-а, народний депутат Петренко. Не наполягає.

440-а, народний депутат Ляшко. Наполягає, увімкніть мікрофон.

 

19:18:56

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна  партія. Передбачено, що законопроект набуває чинності з 1 вересня 2013 року. Хочу з цього приводу зауважити, що це  не відповідає вимогам статті 27 Бюджетного кодексу України, а також не враховує   норм Податкового кодексу України, що зокрема  визначають принцип стабільності податкового  законодавства. Крім того, податки та збори, їх ставки, а також податкові  пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Тому я пропоную передбачити термін набуття чинності цим законом із  1 січня 2014 року. Інакше цей закон є неконституційним, він буде оскаржений до  Конституційного Суду і визнаний таким, що не відповідає Конституції. Врешті-решт і нинішня влада, і нинішній уряд Азарова-Арбузова вони звикли діяти в неконституційний, незаконний спосіб. Я вважаю, що ми маємо на цьому поставити  жирну крапку і припинити порушувати Конституцію. Геть....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 440 народного депутат Ляшко, прошу.

 

19:20:25

За-11

Поправка не підтримана.

441-а, народний депутата Тигіпко. Не наполягає.

442-а, Мірошниченко Юрій Романович. Не наполягає.

Народний депутат Кацуба, 443-я. Не наполягає.

445-а, народний депутат Кінах. Не наполягає.

449-а, народний депутат Ляшко. Прошу ввімкніть мікрофон.

 

19:21:04

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Я вимушений, оскільки мене не чує зал, не чує головуючий в залі, я вимушений звернутися до громадян України.

Шановні громадяни України! Сьогодні в парламенті ми маємо більшість Партії регіонів та "тушок", які пройшли від інших сил, які зрадили вас і сьогодні служать Партії регіонів. Вони приймають ганебні закони, які вас розкрадають. Вони вам розказують, що немає коштів на пенсії, на лікарні, на зарплати, на дитсадки. Як мінімум, десять мільярдів доларів в цьому залі вкрали через прийняття законопроектів, які розкрадають державний бюджет, які дають пільги і преференції нинішній владі.

Я звертаюсь до громадян України, беріть приклад з Єгипту, беріть приклад з Турції. Вставайте і виносьте уряд Азарова, Арбузова геть....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відключить мікрофон.

 

ЛЯШКО О.В. ...паразитів. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Швайка, яке питання у вас? Народний депутат Швайка, прошу.

 

19:22:15

ШВАЙКА І.О.

Швайка, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Просимо поставити на підтвердження 446-у.

Крім того, хотів би сказати.  Ториство, поки ми зараз займаємося такою спокійною, марудною законотворчою роботою, можливо, хтось не почув, і громадяни України також, що всім зараз роздали проект змін до Конституції України, яким передбачається в цю антиконституційну ніч практично забрати у Верховної Ради будь-які повноважені, спрямовані на контроль і вплив на судову систему України. Законопроект називається "Про гарантії незалежності суддів", хоча насправді він стосується узурпації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відключіть мікрофон.

Поправка 450, народного депутата Тігіпка. Не наполягає.

Ми поправки, які відхилені, розглядаємо уже 451-у. 451-а, народний депутат Долженков. Не наполягає?

452-а, народний депутат Івахів. Не наполягає?

453-а, народного депутата Гриценка. Не наполягає.

454-а, народний депутат Петренко. Не наполягає.

455-а, народний депутат Сольвар. Не наполягає.

Народний депутат Кінах, 456-а. Не наполягає.

457-а, народний депутат Пишний. Не наполягає.

Народний депутат Нечаєв, 458-а.

Народний депутат Агафонова не наполягає.

460-а, народний депутат Юрій Мірошниченко. Не наполягає.

Народний депутат Сінченко, 461. Не наполягає.

462-а, народний депутат Мирний. Не наполягає.

465-а, Юрій Мірошниченко. Не  наполягає.

Народний депутат Петренко,  466. Не наполягає.

Поправки всі… я прошу… Прошу, Петро Миколайович Симоненко. Називайте.

 

19:25:40

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів.  Шановні колеги! Я вимагаю від імені  фракції, щоб було поставлено на підтвердження голосування поправки 393.

Взагалі ця тема не була предметом цього проекту закону під час першого читання і не відповідає предмету регулювання проекту. Тому фракція Компартії наполягає поставити цю поправку 393  на підтвердження. Прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я прошу поставити на підтвердження і убрати з тексту, тобто не підтримувати. 393-ю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка пропозиція?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. 393-ю поставте на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування… Шановні народні депутати! Прошу увагу! Ставлю на голосування поправку 393 народного депутата  Мироненка  на підтвердження. Прошу голосувати.

 

19:26:49

За-13

Проти – 1, утрималось – 17, не голосували – 317.

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати!  Була внесена пропозиція  народним депутатом Швайка поставити на підтвердження 446 поправку. Можна ставити на голосування?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Хвилинку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Юрійович.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Дайте я подивлюся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Швайка вніс пропозицію: поставити 446 поправку на підтвердження. І будемо приймати закон.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Прохання підтримати. Мова йде про дату вступу законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Значить, шановні народні депутати, я прошу уваги! Розглядається 446 поправка народного депутата Хомутинніка. Ставлю на голосування на підтримку цієї… Прошу голосувати.

 

19:28:19

За-239

Прошу, Віталій Юрійович, і будемо голосувати закон в цілому.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Ми пройшли всі поправки, працюючи протягом трьох годин. І за цей час ми встигли порадитися з фахівцями нашого комітету щодо деяких поправок, які ми пройшли. Вони в принципі, які відповідають рекомендаціям ОЕСР. Тому три поправки я просив би поставити на голосування, які не були підтримані, але з урахуванням того, що вони не порушують концепцію, щоб було зладжене голосування, прошу поставити на голосування про підтримку поправку 100 народного депутата Нечаєва. Спочатку так давайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу підготуватися до голосування. Дуже серйозний закон. Опозицію підготуватися до голосування я прошу теж.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Хвилинку, я вибачаюся.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. 112-у. 112-у народного депутата Нечаєва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так що поставити?

 

ХОМУТИННІК В.Ю. 112 поправку на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На підтвердження. Шановні народні депутати, розглядається поправка 112 народного депутата Нечаєва на підтвердження.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. На підтримку, я вибачаюсь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На підтримку. Прошу підтримати цю поправку. Прошу голосувати.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Прохання підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати.

 

19:30:32

За-212

Поправка не підтримана.

За – 212, проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 137. Ставлю закон.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Я ще щодо поправки. Також поправка 205. Яку ми проаналізували і, вважаємо, що доцільно її врахувати, можна врахувати. Тому на підтримку прошу поставити 205 поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставлю поправку 205.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Народного депутата Нечаєва.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народного депутата Нечаєва на підтримку, на прийняття цієї поправки. Прошу народних депутатів голосувати.

 

19:31:34

За-211

Проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 139.

Рішення не прийнято.

Ставлю закон в цілому. Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. Підготувались?

Ставлю проект закону (номер 2515) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансфертного ціноутворення) для прийняття в другому читанні  та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

19:32:37

За-231

Проти – 2, утрималось – 1, не голосували – 117.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 181, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, об'єднання "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 19. Рішення прийнято.

Що тут за заява поступила? Прошу оголосити на 30 хвилин перерву для консультацій з порядку денного. Та ви не голосуєте, ну, що ви. Не буде. Фракція "Батьківщина" і фракція "УДАР".

Прошу, трибуна 5 хвилин і перерва. Та ні. Який порядок денний узгоджувати, як опозиція не голосує. Який порядок узгоджувати?

Я оголошу на 5 хвилин, прошу вам трибуну.

Ми дійдемо, коли дійдемо до виборів, тоді я і оголошу. Що Регламент? Регламент є, треба голосувати.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Володимир Васильович, ви не порушуйте мені Регламент.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Боже збав. Є заява двох фракцій. (Шум у залі)

 

ЯЦЕНЮК А.П. … на 30 ми просимо. Ви не маєте права нас обмежувати………

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Такого і парламенту не було ніколи.

(Шум у залі)

Узгодили, шановні друзі.

Розглядається проект Закону (2015а) про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" (щодо надбавки на догляд). Я прошу на трибуну для доповіді голову Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів – Валерія Михайловича Сушкевича.

Я прошу увімкнуть мікрофон, Валерію Михайловичу Сушкевичу.

 

19:36:18

СУШКЕВИЧ В.М.

Дякую, Володимире Васильовичу. Народний депутат Сушкевич, голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Шановні колеги, послухайте про діток з інвалідністю! Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" (щодо надбавки на догляд). Ми підготували цей законопроект відповідно доручення в скорочені строки. Цей законопроект розроблено урядом і мета є та, яка пов'язана з тим, щоб підвищити з 1 липня 2013 року розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А, і з 50 відсотків до 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які   втратили  працездатність. Саме на таку суму пропонується урядом підвищити підтримку надбавки на догляд  за дитиною-інвалідом.

20 червня був прийнятий цей  законопроект за основу. До комітету надійшло  10 пропозицій  і поправок від народних депутатів. Практично всі поправки  враховані: 4 повністю,  6 поправок частково. Таким чином перед вами є  редакція,  остаточна редакція законопроекту і вона передбачає підвищення розміру надбавки на  догляд за дітьми-інвалідами    з найтяжчим ступенем  функціональних обмежень, а це  підгрупа А, до 100 відсотків прожиткового мінімуму. Саме так визначив комітет після  врахування поправок для дітей віком від 6 до  18 років.

Крім того, в другому читанні комітет  виключив дискримінаційні  норми щодо інвалідів. Цими статтями уряд  хотів передбачити  положення по стягненнях, надмірно  виплачених  одержувачу сум  державної і соціальної допомоги на підставі  рішень органів соціальної політики, що призначається соціальною допомогою замість розгляду таких ситуацій в   судовому порядку. Комітет з цим не погодився і відповідними поправками разом з народними депутатами поправив  цю норму. 

 Головне юридичне управління Апарату  Верховної Ради завізувало законопроект  із зауваженнями щодо терміну введення   закону,  ну з фінансовим  забезпеченням.  Але комітет після  розгляду на засіданні пропонує вам,  шановні колеги, підтримати діток з інвалідністю  і прийняти цей законопроект  в другому читанні та  в цілому як закон.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.      Шановні народні депутати, внесена пропозиція поставити на голосування 1-у поправку народного депутата Павла Розенка на підтвердження.  Да, прошу перед голосуванням. Прошу.

 

19:39:52

РОЗЕНКО П.В.

Михайло Васильович Чечетов, Михайло Васильович, подивіться мені, будь ласка, в очі. Ця поправка стосується декількох тисяч, ще раз кажу, декількох тисяч лежачих дітей-інвалідів, лежачих. Це крайня форма інвалідності  -  група А перша категорія. Я їм пропоную і комітет підтримав, на 150-200 гривень максимум збільшити надбавку на догляд. Ще раз повторюю, декілька тисяч людей, дітей-інвалідів, прикутих до ліжках, які, на жаль, ніколи вже не встануть, на жаль. Я вас дуже прошу. От подивіться мені в очі і зараз я хочу подивитися, як ви махнете за цю поправку рукою.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спокійно. Я прошу Валерій Михайлович хвилину, керівник комітету.

 

19:40:55

СУШКЕВИЧ В.М.

Шановні колеги, я звертаюсь з проханням з тим, що комітет підтримав поправку шановного колеги Розенка в цій ситуації. Підтримати не на мізерну суму, а трохи більше ніж те, що пропонує уряд. Я прошу підтримати в межах прожиткового мінімуму. Підтримайте, будь ласка, цю поправку. Прошу підтримати. Найважчим діткам з інвалідністю прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Підтримав комітет. Я прошу, включіть мікрофон зам.міністра Дроздовій Лідії Миколаївні. Лідія Миколаївна, мікрофон, дайте пояснення. Хвилину вам.

 

ДРОЗДОВА Л.М. Шановні народні депутати, справа в тому, що в разі підтримки цієї поправки номер 1 шановного народного депутата пана Розенка в нерівні умови ставляться інваліди з дитинства до   18 років. Середній розмір цієї допомоги-надбавки буде складатися від   1597 гривень до 1835 до 18 років, а ті інваліди з  дитинства, які дорослі й старше 18-річного віку буде складати ця надбавки 1564. (Шум у залі)  Так це ж для інвалідів, це не для здорових людей. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще прошу Розенку, хвилину дайте.

 

19:43:06

РОЗЕНКО П.В.

Шановні колеги….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Говоріть.

 

РОЗЕНКО П.В. Павло Розенко, фракція "УДАР".

Колеги і шановний заступник міністра, ми цей закон вносимо лише у дві категорії. Я готовий і для третьої підвищити. Але закон стосується лише двох категорій. І тому була пропозиція підвищити цим двом категоріям до 6 років і від 6 до 18. Якщо ви хочете підвищити третій категорії, давайте підвищуйте. Але закон цього не стосується. Він стосується, ще раз прочитайте, дітей-інвалідів лежачих. 100 гривень – ціна питання, 2 тисячі дітей. Про що ми говоримо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте.  Знімаємо, підтвердження  ставлю на голосування.

Проект Закону реєстраційний номер 2015а. Я прошу увагу, про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам (щодо надбавки  на догляд). Для прийняття в другому читанні і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

19:44:39

За-327

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 31. 

Рішення прийнято.  По фракціях.

Так, рішення прийнято.  Я думаю, всі і останні  проголосуємо так.

Шановні народні депутати, ми з вами домовлялися і була домовленість і більшості, і опозиції, затвердити Кошторис Верховної Ради України на 2013 рік. Тому я прошу уваги, я ставлю на голосування, шановні депутати, проект Постанови (2115а) про Кошторис Верховної Ради України на 2013 для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

19:46:07

За-245

Проти – 3, утрималось – 1, не голосували – 102. 

Рішення прийнято. Про фракціях, по фракціях.

Розглядається проект Закону (номер 1131) про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо порядку та умов відбування покарання, друге читання. Я запрошую голову Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Анатолійовича Кожем'якіна. Є він?

Шановні народні депутати! Шановні народні депутати, я не бачу таблиці від комітету Кожем'якіна Андрія Анатолійовича. Я знімаю це питання з розгляду.

Розглядається проект Закону (№2024) про внесення змін до статті 4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (щодо гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм) (друге читання). Я запрошую для доповіді голову Комітету з питань економічної політики Іванчука  Андрія Володимировича. Є доповідач від комітету? Немає.

Я ставлю тоді на голосування, я ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2024) про внесення змін до статті 4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (щодо гідротехнічних споруд рибогосподарських технологічних водойм) для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

19:49:36

За-241

Проти – 3, утримались – 0, не голосували – 107.

Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону (номер 2087) про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України (щодо включення видатків на деякі загальноосвітні навчальні заклади до видатків бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів) (друге читання).

Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Борисович Гєллєр. Прошу. 

 

19:50:58

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати! Проект закону 2087 за дорученням Верховної Ради підготовлений до другого читання у скорочені строки і розглянутий комітетом вчора 3 липня.

У відведений термін до  законопроект надійшло 8 пропозицій, за наслідками розгляду яких комітет підтримав 6, дві із них – у іншій редакції.

Дозволю нагадати, метою законопроекту є унормування  питання  утримання загальноосвітніх шкіл-інтернатів для обдарованих дітей, оскільки редакція, що прийнята в першому читанні, не забезпечувала реалізацію поставленої мети, за узгодженням з Мінфіном і Міносвіти, згідно з поправкою номер 3 пропонується інша редакція змін до статей 89 і 90  кодексу.

Її суть така. Загальноосвітні спеціалізовані інтернатні заклади отримують з обласних бюджетів  за умови, якщо не менше 70 відсотків учнів закладу є жителями області, крім тих, що проживають в населеному пункті, де розташований навчальний заклад. 

У інших випадках заклади такого типу утримуються з бюджетів районів та міст обласного значення.

За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за номером 2087 у другому читанні та в цілому як закон згідно запропонованій комітетом у порівняльній таблиці остаточної редакції законопроекту. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте. Всі поправки враховані.

Ставлю на голосування проект Закону (№ 2087) про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України щодо включення видатків на деякі загальноосвітні навчальні заклади до видатків бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

19:53:17

За-329

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 25.

Рішення прийнято. По фракціях.

Шановні народні депутати, вноситься на розгляд проект Закону (0936) про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів. Друге читання. Для доповіді закликаю голову підкомітету Комітету з питань промислової та інвестиційної політики Сергія Анатолійовича Матвієнкова. Прошу доповідати.

 

19:54:10

МАТВІЄНКОВ С.А.

Шановний Голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд вноситься на другому читанні законопроект про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (реєстраційний номер 0936).

Зазначений законопроект було прийнято за основу народними депутатами попереднього скликання 20 листопада 2012 року. Він має на меті запровадити в Україні систему збирання, видалення, знешкодження та утилізації не придатних до використання транспортних засобів та відходів, що утворилися у процесі їх утилізації.

З метою оприлюднення до другого читання зазначеного законопроекту було створено робочу групу, до составу якої увійшли: представники Кабінету Міністрів, товаровиробників автомобільних засобів, представники комітету.

Ми плідно попрацювали до другого читання, підготували законопроект, узгоджену пропозицію.

Під час опрацювання у погодженому законопроекту було виявлено ряд проблемних питань, які потребували докорінного перероблення законопроекту. Тому ми його доробили.

До даного законопроекту була надано 128 поправок, з яких було 98 враховано, відхилено 30 поправок, з них 7 відхилено у зв'язку з вилученням відповідних статей.

Виношу на ваш розгляд законопроект до другого читання. Прошу його підтримати і прийняти в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Йдемо по поправкам.

Поправка номер 1. Народний депутат Святаш. Не наполягає. Йдемо далі.

Поправка номер 13. Народний депутат Балицький. Наполягає? Ні.

16-а. Народний депутат Балицький. Не наполягає.

25-а поправка. Народний депутат Святаш. Не наполягає. Так.

36-а. Народний депутат Святаш. Не наполягає.

43-я. Народний депутат Святаш. Не наполягає.

45-а. Наполягаєте? Ви не наполягаєте? Понял.

47-а. Не наполягає. Далі йдемо.

Враховані ці. Відхилена. Народний депутат Бандуров. 57-а поправка. Наполягаєте? Ні.

Далі. 59-а.  Не наполягає.

Народний депутат Балицький, 64-а. Наполягаєте? Ні? Ні.

Так. Народний депутат Поляков 67 поправка. Не наполягаєте? Ні.

Так. Ті враховані. Враховані.

Поправка 102, народний депутат Балицький. Не наполягає. Наполягаєте? Не наполягаєте.

Так, Балицький, 105-а. Не наполягає.

Да, зараз все пройдемо і все, як положено, по Регламенту.

108-а, не наполягає Балицький.

Далі. 118-а -  не наполягає.

121-а – не наполягає.

127-а – народний депутат не наполягає.

120-а – не наполягає.  Враховані.

Далі. Відхилена – 146, не наполягає.

Врахована. 152-а – народний депутат не наполягає.

Враховані ці поправки.

Так. Поправка 168, Матвієнков не наполягає? Ні? Ні.

Немілостівий – 169-а, не наполягає.

172-а – не наполягає.

Тому, Сергій Анатолійович, можемо ставити  на голосування? Ідіть голосуйте тоді. Ставлю на голосування проект закону… Я прошу народних депутатів! Розійдіться, сідайте на свої місця, голосуйте, голосуйте своїми картками, бо вас там знімають. Зараз я прошу, от дивіться, щоб ви ж кожен персонально голосував своєю карткою.

Ставлю на голосування проект Закону (№0936) про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

20:00:30

За-233

Проти-2, утрималось-0, не голосувало-116.

Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону (реєстраційний номер 0975) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.

Прошу, Віталій Юрійович Хомутиннік, голова комітету.

 

20:01:15

ХОМУТИННІК В.Ю.

Дякую. Шановні колеги, шановний Володимир Васильович! Це взаємопов’язані законопроекти. Якщо прийнятий базовий законопроект, то для того, щоб він працював, необхідно внести зміни до Податкового кодексу. Цей законопроект був прийнятий ще минулим скликанням за основу. Він зараз відпрацьований, погоджений зі всіма міністерствами та відомствами.

До комітету надійшло 84 поправки, з яких 73 враховано, 11 відхилено суто там по технічних питаннях. Тому ми можемо голосувати за цей законопроект в другому читанні та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яка пропозиція? Всі, я надам слово.

Я прошу, Петро Миколайович Симоненко.

 

20:02:09

СИМОНЕНКО П.М.

Шановний Володимире Васильовичу, ну зрозуміло, що треба розглядати. Але  ми в такій скрутній ситуації, що практично ця таблиця, про яку зараз говоримо,  ми її тільки побачили в очі.  Ну це ж податки. Тому, чи треба, так скажемо,  час для того, щоб переглянули ми і ще раз подумали відносно цих податків, так же ж  не можна.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми розглядаємо поправки зараз, Віталій Юрійович, по поправках йдемо?  

 

ХОМУТИННІК В.Ю.    Володимире Васильовичу, ця таблиця була відпрацьована вже давно і вона просто чекала свого часу на прийняття. Тому  законопроект відпрацьований і якщо є потреба йти по поправках,  тут 11 поправок відхилено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте як положено по Регламенту розглянемо поправки, які не враховані.

Поправка 8 народного депутата. Наполягаєте? Ні.

Далі поправка   номер 13. Наполягаєте? Ні.

Давайте пройдемо як положено.

Поправка 17.   Не наполягаєте.   

Далі.  Поправка номер, враховані поправки.

Відхилені.

Поправка номер  38 народного депутата Кінаха. Не наполягаєте.

Далі враховані по суті.

Далі поправки 53, 54 враховані.

Поправка  60  відхилена. Не наполягаєте? Ні.

Поправка 61. Не наполягаєте.

Далі. Відхилена 69 поправка. Не наполягаєте.

70-а. Не наполягаєте.

73-я. Народний депутат Сухий. Врахована.

74-а. Не наполягаєте.

75-а. Народний депутат Балицький. Не наполягає? Не наполягає. Враховані.

Відхилена 82-а. Народного депутата Балицького. Не наполягає.

Поправки враховані.

Шановні народні депутати, ставлю на голосування проект Закону. Я прошу уваги, народні депутати. Ставлю на голосування проект Закону (номер 0975) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

20:06:07

За-235

Проти – 3, утрималися – 0, не голосували – 113.

Рішення прийнято.

По фракціях. Шановні народні депутати, я прошу уваги, до мене звернулися народні депутати члени Комітету з питань європейської інтеграції з пропозицією про повторне голосування проекту Закону (реєстраційний номер 0024) про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного  оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї.

Хочу зауважити, що багато народних  депутатів наголошували на тому, щоб перед ратифікацією зазначеної  Конвенції необхідно денонсувати Угоду між Урядом СРСР та  Урядом Республіки Кіпр про  уникнення подвійного оподаткування доході та майна, підписаний  29.10.1982 року.

Народні депутати при цьому не врахували, що відповідно  до частини другої статті 26 Конвенція між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр при ратифікації Конвенції Угода між СРСР та Кіпром від 29 жовтня 1982 року припиняє дію.

Тому враховуючи наведене та керуючись частиною четвертою статті 48 Регламенту, ставлю на голосування пропозицію про повторне голосування проекту Закону  (реєстраційний номер 0024) про ратифікацію Конвенції між Урядом України  і Урядом Республіки  Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим  ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколи до неї. Зрозуміло?

Я прошу народних депутатів проголосувати.

 

20:09:05

За-243

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 109.

Рішення прийнято.

А тепер для прийняття, я закінчую, я послухаю вас.

Переходимо для прийняття рішення. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 0024) про ратифікацію Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи та Протоколу до неї для  прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

20:10:02

За-244

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 108.

Рішення прийнято. По фракціях, по фракціях.

Шановні народні депутати, я прошу ще уваги. Відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради України на розгляд вноситься пропозиція про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого 21 червня 2013 року Закону України про внесення змін до Закон України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок) (реєстраційний номер 2363-1). Зазначені пропозиції вам роздано, дозвольте доповісти суть пропозиції.

Перше. Внести до розділу 5 прикінцеві положення Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" такі зміни: в пункті 6 цифри "2013" замінити цифрами "2015". Після слів "умов і обмежень", доповнити словами "на територіях, де відповідно до цього закону, не затверджені плани зонування або детальні плани територій, крім міста Києва".

Друге. Доповнити пунктом 6.1 такого змісту, 6.1: "Встановити, що дія частини третьої та четвертої статті 24 цього закону до 1 січня 2015 року не поширюється на території, де відповідно до цього закону не затверджені плани зонування або детальні плани територій, крім міста Києва".

Друге. "Цей закон набирає чинності з дня наступного за днем й         ого опублікування".

Я можу ставити цей документ на голосування для прийняття цих пропозицій? (Шум у залі)

 Ставлю на голосування пропозиції, які внесені мною: про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок) (№ 2363-1). Прошу народних депутатів голосувати. Прошу голосувати.

 

20:13:15

За-233

Проти – 0. Утримались – 0. Не голосували – 119.

Рішення прийнято.

Пропозиції щодо усунення неузгодженостей прийняті.

Шановні народні депутати, розглядається проект Закону (№ 2245а) про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо перерозподілу видатків Міністерства закордонних справ). Ми узгоджували це питання з керівниками фракцій.

Доповідає голова Комітету з питань бюджету Євгеній Борисович Гєллєр. Прошу.

 

20:14:46

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати і запрошені! Законопроект за номером 2245а  Верховною Радою 2 липня було прийнято у першому читанні.

Нагадаю, що реалізація положень зазначеного законопроекту має забезпечити виконання невідкликаних заходів щодо діяльності  центрального апарату Міністерства  закордонних справ.

Звертаю увагу, що законопроект передбачає перерозподіл видатків Державного бюджету між бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень Міністерства  закордонних справ, тобто без зміни загальних показників видатків Державного бюджету.

Зважаючи, що 2 липня  Верховною Радою прийнято законопроект за номером 2217а щодо внесення  змін до Закону про Державний бюджет, а також сьогоднішніх  розглянутих та прийнятих  аналогічних законопроектів   потребує уточнення бюджетних показників у законопроекті  за номером 2245а для забезпечення збалансованості Державного бюджету.

Комітетом з питань бюджету  прийнято  рішення рекомендувати Верховній Раді  законопроект за номером 2245а прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням і пропозиціями комітету до цього законопроекту щодо уточнення підсумкових показників видатків Державного бюджету. Відтак у разі прийняття законопроекту Комітету з питань бюджету  разом з Головним  юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні такого закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення.

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуєм.

Шановні депутати!  Враховуючи прохання комітету, я ставлю на голосування пропозицію комітету про  повторне голосування проекту закону (реєстраційний номер 2245а) про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо перерозподілу видатків Міністерства закордонних справ).

Прошу народних депутатів підтримати цю пропозицію. Прошу голосувати.

 

20:17:00

За-239

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 101.

Рішення прийнято. По фракціях.

Тепер переходимо до прийняття рішення. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2245а) про внесення змін до додатка    № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо перерозподілу видатків Міністерства закордонних справ) для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

20:17:48

За-243

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 108.

Рішення прийнято. По фракціях.

Які питання є? По процедурі? А яка процедура? Я прошу хвилину Віктору Пинзенику. Прошу.

 

20:18:24

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! У мене є раціональна пропозиція. Перестаньте грати комедію. Зачитайте сто законів і поставте їх на голосування і прийміть. Ви ставите на голосування закони, яких немає в порядку денному. Ви не ставите на обговорення  проекти законів, ви не голосуєте закон в цілому в другому читанні, не даючи можливості реалізувати своє конституційне право внести поправки. Голосуйте всі закони, покажіть, що парламент України потрібний, тут можна голосувати закони списками, Закон "Про утилізаційний збір" не був навіть в порядок денний сесії включений. Це комедія, це фарс, а не робота парламенту. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, надо не вчити Верховну Раду, а всі працювати. А то одні вчать, а другі працюють. (Оплески)

Розглядається  Проект закону (реєстраційний номер 2435а) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повернення державного контролю та виробництва державними підприємствами документів та бланків, які потребують використання спеціальних елементів захисту. Як будемо розглядати це питання? Хто бажає скорочену процедуру, прошу голосувати.

 

20:20:14

За-201

Регламент не надо порушувати. Я прошу доповідайте, народний депутат України Валентин Григорович Матвєєв, а потім –  співдоповідь. Андрій Іванчук є у нас?  Нема. Буде вам заступник доповідати. Прошу, Валентин Григорович.

 

20:20:43

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Шановні колеги, запропонований нами з Петром Степановичем Цибенком законопроект спрямований на упорядкування питань пов'язаних з виготовлення, перш за все, та використанням у господарському обігу бланків цінних паперів.

Вважаю за необхідне акцентувати вашу увагу  на тому, що сьогодні в Україні практично створена і діє приватна монополія на виробництво документів суворої звітності, наслідком чого стала  відсутність належного державного контролю за обігом цих документів. І це притому, що приватним структурам, щороку приватними структурами виготовляється біля одного мільйона закордонних паспортів, а також водійських посвідчень, свідоцтв, сертифікатів та ліцензій тощо. А держава, як ви розумієте, при цьому несе великі збитки.

Тому пропонується нашим законопроектом встановити, що виготовлення бланків, які відповідно до законодавства потребують використання спеціальних елементів захисту здійснювати державними підприємствами, що входять до сфери управління Національного банку України.

Національний банк має у своєму розпорядження, це ми з вами добре знаємо, новітні технології та оснащений виробничими потужностями таким чином, що можуть оперативно бути переобладнані на виготовлення будь-яких бланків із захисними  елементами. На сьогодні Нацбанк має досвід, як ми з вами знаємо, в організації та управлінні циклом виробництва документів та бланків, які потребують використання спеціальних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

МАТВЄЄВ В.Г. … спеціальних елементів захисту від виготовлення захищеного паперу до випуску до випуску готової продукції високо захищеного друку. Враховуючи особливий статус Національного баку виключається при цьому будь-яке втручання сторонніх осіб до процесу виготовлення продукції, що, безумовно,  і забезпечить таємницю технології виготовлення тощо.

Таким чином, зосередження виготовлення  бланків, які відповідно до законодавства потребують використання спеціальних елементів захисту, на державних підприємствах, що входять до сфери управління Національного банку, сприятиме, на наш погляд, посиленню державного контролю за виготовленням таких документів, унеможливленням їх підробки, ціноутворенням, здешевлення вартості їх виготовлення, а також значно збільшить доходи державного бюджету. Просимо підтримати законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте. Від комітету співдоповідь заступника комітету народного депутата Кальцева.

 

20:24:26

КАЛЬЦЕВ С.Ф.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики на засіданні 3 липня цього року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо повернення   державного контролю та виробництва державними підприємствами документів та бланків, які потребують використання спеціальних  елементів  захисту  (реєстраційний номер 2435а)  від 27.06 2013 року, внесений народними депутатами України  Матвєєвим та Цибенком.

В законопроекті  шляхом внесення змін до  Господарського кодексу України,  законів України "Про Національний  банк України", про здійснення державних закупівель, про адміністративні послуги, про Єдиний державний реєстраційний  реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу, чи її спеціальний статус пропонується передати  виготовлення бланків документів, які відповідно  до законодавства  потребують використання спеціальних елементів захисту, державним підприємствам та державному підприємству  Поліграфічний  комбінат "Україна", що входять  до сфери управління  Національного банку України.

 Головне науково-експертне управління у своєму висновку від 02.07.2013 року за номером 16/3-983/2435а загалом  підтримує законопроект. Уряд та Національний  банк України підтримують проект закону. Комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України (реєстраційний номер 2435а) прийняти за основу та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є бажаючі обговорювати? Є. Прошу записатись.

 Партія регіонів, народний депутат Колесніченко.      

 

20:26:33

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги, мы должны сейчас проголосовать за закон, который, безусловно, позволяет улучшить ситуацию в стране, тем более, когда его разработал и подготовил профильный комитет. (Шум у залі) Докладчики очень предметно и очень квалифицировано объяснили тем, кто сейчас головами бьется к стенке, что этот закон, безусловно, нужен нашему государству. А те, кто, знаете, с детства их мама не воспитала, либо они в детский садик не ходили, но были сложности в детстве, деревянные игрушки, сырые подвалы. Они сегодня воют и не хотят слышать, работать и принимать законы в интересах украинского государства, в интересах украинских людей, в интересах нашего государства.

Но фракция Партии регионов, правящее большинство делать все от нас зависящее, чтобы, несмотря на эти вопли, сопли, стонания, мы работали в интересах нашего украинского государства. Тем более Национальный банк поддерживает подобный, очень важный, нужный и необходимый для нас законопроект.

Я поздравляю жителей Украины с тем, что мы сегодня показали, как мы умеем работать, невзирая на то, что разная мелочь пытается дергать нас за ноги и мешает развитию независимости, самостоятельности и суверенности нашего украинского государства. Слава городу-герою Севастополю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, почули пропозиції?

Слово надається народному депутату Паламарчук фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

20:28:13

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово депутату Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Павло Розенко.

 

20:28:21

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко фракція "УДАР Віталія Кличка". Сьогодні наша коаліція Партія регіонів плюс комуністи діють за принципом "все в сім'ю", все в сім'ю. Правда, якщо раніше в радянські часи – це все кожний в свою сім'ю, то сьогодні вони  віддають все в одну сім'ю, яку вони вже прекрасно знають. Страхові фонди, всі пенсійні наші накопичення  віддають сім'ї, зараз хочу віддати заодно під управління  виготовлення всіх бланків, в тому  числі, колеги, і виборчих бюлетенів.

Якщо сьогодні хоч народні депутати України, громадськість і  ЦВК мали можливість подивитися, як вони ці бюлетені друкуються виборчі, то після  передачі цих бюлетенів у Національний банк України тепер на підприємство Національного банку України  ніхто з вас не зайде. І хто там буде  друкувати ці бюлетенів, в яких  обсягах і на користь чийого кандидата в Президенти 2015 році ми, звичайно, прекрасно все знаємо.

А тому, щоб виправити ці помилки, Володимире Васильовичу, і згідно Регламенту, ми вам повідомляємо, що у фракції "УДАР" є конкретні зауваження до цього законопроекту. Тому його можна  сьогодні згідно Регламенту брати за основу. Ми  категорично  заперечуємо проти рішення комітету і голосування його за основу і в цілому. Тому лише в першому  читанні, бо у фракції "УДАР" є конкретні зауваження  до цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина" народний депутат Микола Томенко. Прошу.

 

20:30:11

ТОМЕНКО М.В.

Про принципові зауваження і застереження  фракції "Батьківщини" прошу передати слово Арсенію Яценюку.

 

20:30:21

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимире Васильовичу, лишайте телефон, хочу з вами поговорити, пане Голово.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виступайте, виступайте, Арсеній Петрович. Ваш мікрофон включено, виступайте, Арсеній Петрович.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Мій мікрофон включений, тільки Голова Верховної Ради відключений. Тому я хочу, щоб він все-таки почув, що говоримо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виступайте, а то ваш час закінчиться і відключать мікрофон.

 

ЯЦЕНЮК А.П. От і пішов. Володимир Васильович, я оце вас хотів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Арсеній Петрович.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Пане Голово, хотів вас запитати дві речі. Перше, Володимир Васильович, я так розумію, що ви готуєте подарунок Президенту Януковичу до дня народження сьогоднішніми голосуваннями. Тому що ви  прийняли перше рішення по Центральній виборчій комісії для того, щоб сфальшувати вибори. А тепер ви приймаєте друге рішення, щоб на банкнотно-монетному дворі Національного банку України надрукувати бюлетені і зразу хрестики поставити проти Януковича. Ви так хрест на Януковичу поставите.

Наша чітка позиція: тільки за основу, до другого читання ми будемо вимагати конкретної поправки, а саме, у тому випадку, якщо банкнотно-монетний двір Національного банку отримає замовлення на друк будь-яких виборчих бюлетенів, народні депутати України повинні мати право контролю за процедурою друку таких бюлетенів. За інших обставин цей закон не повинен пройти. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Черняков, фракція "Свобода".

 

20:32:13

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Прошу передати слово Головку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово передати Головку.

 

20:32:20

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні депутати, дійсно, цей законопроект є вкрай важливий, адже питання зараз стоїть, щоб ми позбавилися приватного монополіста щодо друку цінних паперів, документів і документів суворої звітності.

Але хочу сказати, що є Постанова Кабінету Міністрів, яка, в принципі… і ДСАП як такий вже ліквідований, і ці функції в нього позбавлені. Тепер, на сьогоднішній день у нас виникла дискусія, хто ж стоятиме і контролюватиме процес друку цінних паперів. Звісно, в Законі "Про Національний банк" цього взагалі не передбачається. І немає жодної логіки ці функції поліграфу України закріплювати за Національним банком, адже це є прерогатива Міністерства фінансів.  І, дійсно, правильно було сказано, що якщо ми, на жаль, не дай Бог, проголосуємо за цей законопроект, то він буде контролюватися зі сторони Банкової, і Національний банк буде друкувати всі ці цінні папери, і стосовно виборів теж, і бюлетені. Адже ми, народні депутати, навіть не будемо мати права потрапити на монетний двір. І знаємо, що це режимі великої строгості, які не допускають ні народних депутатів, ніхто не зможе проконтролювати, що насправді відбувається: скільки надруковано бюлетенів і що там можна фальсифікувати.

Тому ми категорично проти цієї пропозиції і, відповідно, не будемо голосувати. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" за те, щоб ці функції передати з Міністерства фінансів за Національним банком, адже це суперечить закону України. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення завершене. переходимо до прийняття рішення. Прошу народних депутатів приготуватись до голосування. Прошу зайняти свої місця.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2435) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повернення державного контролю та виробництво державними підприємствами документів та бланків, які потребують використання спеціальних елементів захисту для прийняття за основу  і в цілому. (Шум у залі)

Прошу голосувати.

 

20:34:51

За-230

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 191, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка"– 0, "Свобода"– 0, Компартія України – 31, позафракційні – 8.

На розгляд вноситься… (Шум у залі) Я зрозумів. Не кричіть, шановні народні депутати.  На розгляд вноситься… (Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Объявляйте перерыв, мы идем к Голове.

 (Шум у залі) Вы не имеете права голосовать! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви не кричіть. Займіть свої місця…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Послушайте, вы нарушаете закон! (Шум у залі) Объявляйте перерыв! Так нельзя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Присаджуйтесь! 

(Шум у залі)

Ви не кричіть і не погрожуйте! (Шум у залі)

 

РОЗЕНКО П.В.  …Регламенту. Не можна ставити в цілому!

Сказав, що є зауваження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я дуже добре знаю Регламент. Не гірше за вас. Займайте, давайте будемо працювати. Присідайте, будь ласка. (Шум у залі) Присідайте.

 

РОЗЕНКО П.В. В Регламенті чітко написано: якщо є заперечення до другого читання, цей закон не можна голосувати в цілому. Не можна! Я сказав чітко…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не кричить, я дуже добре вас чую. Не кричить. Присаджуйтеся. (Шум у залі)

 Продовжуємо працювати. Домовилися. Присаджуйтеся. Не кричить, присаджуйтеся.  (Шум у залі)

Шановні колеги, заспокоїлися, присідаємо на свої робочі місця і працюємо виключно по Регламенту будемо працювати. Присідайте, будь ласка. Продовжуємо працювати.

Присаджуйтесь. Не кричіть! Не кричіть! Бережіть голосові зв'язки. Не кричіть! Присаджуйтесь.

(Шум у залі)

Шановні народні депутати, в зв'язку з  заявою  2 фракцій,  фракції  "УДАР"     і "Батьківщини" оголошую перерву на 15 хвилин.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. На 30, на 30 хвилин. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідно до Регламенту. Читайте Регламент, в Регламенті написано, що головуючий оголошує до 30 хвилин. 

На 15 хвилин оголошую перерву. О 21 годині  продовжуємо  вечірнє засідання Верховної Ради України.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні друзі, давайте сядемо, давайте попрацюємо. Я зараз дам слово Арсенію Петровичу. І вам дати слово? І вам дам. Домовилися. (Шум у залі)

Шановні народні депутати, я надаю слово Арсенію Петровичу Яценюку. Прошу.

 

21:10:48

ЯЦЕНЮК А.П.

Добрий вечір, народні депутати України, від більшості. Як працюється? Завдяки тому, що заставили вас особисто голосувати, ми раді вас бачити тут до 10 години вечора.

Шановні народні депутати України, в порядку денному сьогодні було два питання. Перше питання про проведення виборів в проблемних округах, які більшість хотіла сьогодні протягнути за основу і в цілому.  І друге питання, яке щойно з'явилося в парламентській залі, це питання про внесення змін до Конституції України щодо зміни порядку і умов функціонування всієї судової системи України.

Після проведених настійливих консультацій в приміщенні Голови Верховної Ради України сьогодні ні вибори, ні зміни до Конституції розглядатися не будуть.

Що стосується законопроекту, який голосувався з порушенням норм Регламенту, то відповідно до Регламенту Голова парламенту отримає відповідну заяву, яка регламентується статтею 48 Регламенту Верховної Ради України, що не дозволяє Голові парламенту підписувати ті акти, які прийняті з порушенням Регламенту. Дякую за увагу і працюйте далі на благо народу України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я все виконаю, як домовились.

Шановні народні депутати,  розглядається проект Закону (№2404а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо державних вугледобувних підприємств.

Як розглядаємо? Я чую, скорочена процедура.  Ставлю на голосування.

 

21:12:43

За-173

Проти – 1, утрималось -  2, не голосувало – 164.

Рішення прийнято.

Доповідає  народний депутат України Долженков Олександр Валерійович. А потім –  голова комітету.

 

21:13:02

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Доброго вечора шановні колеги, представляємо вашій увазі зареєстрований мною  проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

Суть вказаних змін полягає в тому, щоб збільшити дохідну частину загального фонду державного бюджету та відповідно видаткову частину державного бюджету на фінансування двох програм.

Перша програм – це державна підтримка  вугледобувних підприємств щодо часткової компенсації собівартості витрат, які  включаються до собівартості витрат готової вугільної продукції.  На вказану …… пропонується збільшити дохідну частину на 6,4… на 5,4 мільярдів гривень.

А що стосується фінансування другої програми державної, то  вказана державна програма спрямована на реалізацію положень Закону України про екстрену медичну допомогу і суть її полягає в оновленні парку автомобілів екстреної медичної допомоги для надання вказаної допомоги нашим жителям, нашим виборцям, зокрема шахтарям для зниження ризиків смертності та нанесення тяжких ушкоджень здоров'ю вказаних категорій працівників та, в принципі, жителям в цілому. Тому що вказані кошти будуть використовуватися на всі регіони вказані нашої країни..

В якості... вказаним законопроектом пропонується внести зміни до додатку номер 1 та додатку номер 3, зокрема джерелом фінансування вказаних витрат є саме надходження від Національного банку України. Але я хочу, щоб шановні депутати зауважили, що це не проста емісія грошових коштів, а саме буде надходження за рахунок прибутків, які були скореговані за результатами першого півріччя поточного року. Внаслідок чого було сформовано резерв у розмірі 6,4 мільярда гривень на виконання вищевказаних державних програм. У зв'язку з вищевикладеним та в зв'язку з тим, що вказаний законопроект носить досить не такий великий об'єм має та, в принципі, цифри зрозумілі....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Завершуйте.

 

ДОЛЖЕНКОВ О.В. Я пропоную прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу керівника комітету до трибуни Євгена Борисовича Гєллєра. Євген Борисович, ви довго ходите, я вас прошу.

 

21:15:51

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати та запрошені! Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 3 липня розглянув проект Закону про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2013 рік" за реєстраційним номером 2404. Проект закону, як вже зазначив його автор, спрямований на забезпечення своєчасної та у повному обсязі виплати зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств, створення безпечних умов праці вугледобувних підприємств та надання кваліфікованої та своєчасної медичної допомоги населенню.

Законопроектом передбачено збільшення обсягу доходів та видатків загального фонду державного бюджету на 6,4 мільярда гривень. Загалом положення законопроекту є збалансований за показниками доходів та видатків державного бюджету.

Звертаю увагу, що у зв'язку з проголосованим 2 липня законопроектом за номером 2217а та розглядом на поточному пленарному тижні інших законопроектів щодо внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" потребуватимуть уточнення бюджетні показники у законопроекті відповідно до змін, прийнятих Верховною Радою, та розгляду зазначеного законопроекту.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради висловлює окреме зауваження та зазначає, що для прийняття виваженого рішення слід отримати відповідний висновок уряду. Міністерство фінансів підтримує даний законопроект з урахуванням пропозицій Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

За наслідками розгляду комітет прийняв рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 2404а за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету. Відтак, Комітет з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні такого закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення до Додатку законопроекту.

Прошу підтримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте. Є бажаючі обговорювати? Прошу народних депутатів записатися. Від фракцій.

Я прошу, фракція "Батьківщина", народний депутат Катеринчук.

 

21:18:26

КАТЕРИНЧУК М.Д.

… передати слово Медуниці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Медуниця.

 

21:18:32

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!".

Шановні депутати! Цей законопроект не можна приймати в тому вигляді. В якому його внесли в сесійну залу.

По-перше, як можна збільшувати дохідну частину бюджету, якщо не виконується зараз Державний бюджет? Якщо в Україні стоять всі місцеві бюджети? Якщо голова сільської ради замість того, щоб пропустити "канцелярку", бере із своєї зарплати і купує ксероксний папір? Якщо зараз Казначейство заблокувало все, окрім заробітної плати і нарахувань на заробітну плату? Якщо у вас в цій державі  уже майже півмісячна заборгованість тим людям, які стоять на біржі праці? Якщо ви вже місяць не можете виплатити людям лікарняні з фонду соціального страхування? Які 5,5 мільярди ви хочете отдать на шахти?

Та не побачать шахтарі цих грошей! Все піде на тендери і потім на державних шахтах на компресори, на обладнання все буде роздерибанено.

Шановний Володимире Васильовичу, у нас є суттєві зауваження до цього законопроекту. Тому ми категорично заперечуємо, щоб його в цьому залі сьогодні приймали в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, давайте послухаємо депутата, який все життя пропрацював у вугільній галузі – Турманов Віктор Іванович, партія Регіонів. Прошу.

 

21:20:13

ТУРМАНОВ В.І.

Уважаемые коллеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Тільки не кричить, послухайте.

(Шум у залі)

 

ТУРМАНОВ В.І. …рассказывают, как будут раздерибанивать деньги, я хочу только одно напомнить, что шахтеры работают не в простых, сложных горногеологических условиях. Каждую секунду их жизнь находится на волоске. И сегодня не платить заработную плату шахтерам – это просто преступление. Вы знаете, что сегодня сложилась очень сложная ситуация на рынке угля. Сегодня на складах угольных предприятий находится более 3,5 миллионов тонн угля. Ситуация сложилась не простая, но сложная. И сегодня правительство идет навстречу шахтерам, чтобы шахтеры работали и получали заработную плату.

Я хочу обратиться к депутатам-мажоритарщикам, которые не угольщики, но находятся в угольных регионах. Они не понаслышке знают сегодня сложившуюся ситуацию. И сегодня говорить о том, что эти деньги будут раздерибанены – это просто безответственно. Шахтеры ждут, когда государство им идет навстречу. И они сегодня работают, несмотря на все сложности экономические, политические, которые у нас есть. Они сегодня добывают уголь.

Принятие этого закона даст стабильность работы угольной промышленности и даст возможность стабильно работать в целом топливно-энергетическому комплексу Украины.

Поэтому я обращаюсь ко всем депутатам, я прошу поддержать данный законопроект и дать возможность сегодня шахтёрам не только работать, добывать уголь, но и своевременно получать заработную плату. Спасибо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, перекладаю, що сказав народний депутат Турманов. Він сказав, що у нас в держав немає газу, що надо все зробити, щоб було вугілля, а щоб вугілля було, то треба допомагати фінансово. Оце, що він сказав. Я прошу Павла Розенка, фракція "УДАР Віталія Кличка". Прошу, Віктор Пинзеник народний депутат.

 

21:22:50

РОЗЕНКО П.В.

Віктору Пинзенику прошу передати слово.

 

21:23:03

ПИНЗЕНИК В.М.

Сказати, шановні народні депутати, сказати, що я вражений сьогоднішнім днем, це нічого не сказати, мені рідко випадало в своїй долі слухати стільки і чути стільки непрофесійних рішень.

Мій виступ не має відношення до цілі, до якої хоче спрямувати кошти державного бюджету. Я тільки вражений, що ви ділите. Мені важко зрозуміти що. Я хотів би нагадати деякі цифри того, що відбувається в Україні.

Минулого року бюджет України, загальний фонд складав 288 мільярдів гривень. На цей рік Законом "Про бюджет" затверджено доходи 322. Це майже на 10 відсотків більше. Пройшло півроку, називаю вам цифри виконання.  Минулого року за півроку отримано доходів 142 мільярди.

За цей рік, половину –   141, приріст –  0,6. Це означає, що ми йдемо з недовиконання бюджету з діркою додатковою 30 мільярдів гривень. Насправді ситуація ще гірша.  Чому? Планом на рік передбачено, що Національний банк перерахує до державного бюджету 16 мільярдів гривень, по 4 мільярди в квартал. Пройшло півроку, він перерахував 10 мільярдів. Якщо зробити корекцію на цей показник, то доходи бюджету зменшились. В червні** ситуація різко погіршилася. Доходи бюджету впали на 7,5 відсотків. В мене виникає питання: куди ви ведете країну?

Називаю вам ще цифри. Дірка бюджету, яка затверджена законом – 50 мільярдів гривень. 30 мільярдів – невиконання бюджету по доходах, це 80 мільярдів, плюс 50 мільярдів державних гарантій. Схаменіться! В нас борг 550 мільярдів гривень. Цього року ви плануєте додати ще 100 мільярдів. Зупиніться нарощувати борги. Країна потребує перегляду бюджету. Країна потребує секвестру видатків бюджету, а не нарощування доходів. Країна  потребує закриття податкових схем. І не таких схем, як ви прийняли рішення по Кіпру.

Я пропоную повернутися до професійних економічних рішень. Країна в дуже непростій економічній ситуації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Мирний. Прошу.

 

21:25:20

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Мені не пощастило все життя працювати в шахті, я працював всього лише з 1982 по 1986 рік в Забої на шахті "Прогрес", місто Терест, глибина основного стволу 1214  метрів. Тому я знаю, про що йде мова. І фракція "Свобода" знає, на відміну від переважної більшості Партії регіонів, що таке шахти. То я хочу сказати… Я хочу сказати, що питання, яке піднімається сьогодні, воно актуальне, але в частині невиплати зарплати шахтарям на державних шахтах. А що ми бачимо навзаєм? Що пропонується?! Гасити борги по електричній енергії, відшкодовувати різницю в цінах, закуповувати карети швидкої допомоги. Так, всі ці речі потрібно робити. Але де у нас сказано про те, що ми відшкодовуємо зарплату шахтарям? Ми кажемо про те, що нам не вистачає, ми маємо робити, газифікувати вугілля. Пане Колесніченку, та ви не смійтесь, ви різниці між газом і вугіллям не знаєте! Газ – це не те, що з вас виходить, газ те, що з землі видобувають! Запам'ятайте це для початку! (Оплески)

Ми повинні, якщо ми хочемо допомагати шахтарям, давайте допомагати шахтарям, а не тим компаніям, які свідомо заганяють в банкрутство державні шахти, ті компанії, які забивають їх боргами.  І потім ми через державні шахти повертаємо гроші олігархам?!  Це неправильно. Ми забуваємо про нафтогазову галузь, так давайте розвивати нафтогазову галузь. У нас по Прилукам, по Сумам втричі скорочується видобуток газу. Чому ми про це мовчимо? Чому у нас приватні шахти продуктивні, а державні непродуктивні? Та тому що крадуть на державних шахтах, а хазяїн сам у себе не краде, не можна! Так давайте і про це казати. І давайте казати про розмір зарплати на державних шахтах. Давайте казати про систему охорони праці на державних шахтах. Давайте казати про систему закупівлі на державних    шахтах….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні народні депутати,  я прошу,  фракція Компартії України, народний депутат Петро  Симоненко.

Давайте   українською мовою, щоб ми почули.

 

21:27:58

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко,  фракція Компартії. Компартія давно наполягає і пропонує, щоб Україна  змінила   економічний курс. І  тільки зміна  економічного курсу, і курсу реформ дасть можливість реально розвивати, в тому числі і вугільну галузь як базову  галузь промисловості. Але що  мене дивує сьогодні? Мене дивує сьогодні те, що  видають рекомендації автор "економічного чуда України", який призвів до занепаду цієї України. Автор трастових компаній, який    мільярдами обікрав народ України, рекомендації  сьогодні видає. Видатний економіст, який до цього занепаду довів.

Тому я хотів би,  звертаючись сьогодні до всіх заявити, що  фракція Компартії підтримає цей законопроект. Але я звертаюсь до вас,  шановні шахтарі, я не боявся виступати перед вами, коли ви страйки проводили в Донецьку, в 1990 році, я вас попереджав, чим  це  все закінчиться. І сьогодні ми заявляємо, комуністи, що   голосуючи за це, ми просимо вас, організуйте  комітети на шахтах  щодо контролю використання …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

21:29:09

СИМОНЕНКО П.М.  … я звертаюсь до вас,  шановні  шахтарі, організуйте комітети щодо контролю за використанням цих грошей  для того, щоб кожна копійка пішла на розвиток вугільної промисловості, на виплати   заробітної плати. А не на те, щоб це знову в черговий раз  віддавати тим, хто до цього  не має ніякого відношення  крім того, що гребе все із  шахт як і з енергетики в тому числі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Народний депутат Олег Ляшко,  хвилина. І будемо приймати рішення. Не стукайте сильно. Прошу.

 

21:29:44

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні народні депутати України, ті, хто можливо не знає, хто такий шахтар і що таке шахта. Треба поїхати на Луганщину, на Донеччину, на Львівщину, опуститися в шахту і подивитися в яких складних умовах працюють ці люди. Це надзвичайно важка праця і надзвичайно небезпечна праця, ми щороку отримуємо повідомлення про сотні загиблих шахтарів. І тому я думаю, що всі ми повинні з повагою ставитися до людей цієї героїчної праці, але, в першу чергу, з повагою до шахтарів має ставитися уряд. А уряд Азарова, Арбузова шахтарів не поважає, він забирає в них роботу, він забирає в них можливість заробляти заробітну плату.

Минулого року в Україну було імпортовано 8 мільйонів тон вугілля, шановні українські шахтарі, це вкрадені у вас гроші, це ви не заробили свої копійки для того, щоб прогодувати свої сім'ї. І тому сьогодні шахтарські поселення стоять з розбитими вікнами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я дякую народному депутату Ляшко за підтримку шахтарів.

Я прошу уваги народних депутатів, я буду оголошувати зараз голосування. Прошу підготуватися.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2404а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо державних вугледобувних підприємств) для прийняття за основу.

Прошу голосувати.

 

21:31:52

За-236

Проти - 0, утрималось - 0, не голосувало - 113.

Рішення прийнято. По фракціях.

Вноситься пропозиція проголосувати в цілому.

Ставлю на голосування  проект Закону (№ 2404а) про внесення змін до Закону України "Про Державний  бюджет України на  2013 рік (щодо державних  вугледобувних  підприємств) для прийняття в цілому.

Я прошу народних депутатів голосувати.

 

21:32:44

За-242

Проти - 0, утрималось - 0, не голосувало – 108.

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, ранком ми з вами розмовляли, що  є таке єдине селище Щастя в Луганській області, де живуть шахтарі, 50 років цьому  місту.

Тому розглядається проект Постанови номер 2106а про відзначення 50-річчя присвоєнню селищу Щастя Луганської області статусу міста.

Я прошу доповідати народ… (Шум у залі)

Я прошу визначитися по скороченій процедурі. Прошу, прошу проголосувати.

 

21:33:57

За-200

Проти – 3, утримались – 0, не голосували – 148. 

Рішення прийнято.

Шановні народні депутати, ви хочете, щоб тут біля мене опять не тільки жінки були? То тому… депутати хочуть обговорити. У нас до 6 утра  ще є багато часу. Тому я прошу народного депутата Олександра Сергійовича Єфремова доповісти, потім комітет, хай депутати висловляться, приймемо закон. Це вже півчаса туда или сюда – це вже не так важно. Але давайте регламент щоб ми виконували. (Шум у залі)  Прошу.

 

21:34:43

ЄФРЕМОВ О.С.

Шановні колеги, єдине місто в Україні, що має назву город Счастье. Давайте людям подаруємо це щастя, прийняв відповідне рішення. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу. Є народний депутат Яворівський? Немає. Я прошу, я прошу записатися для виступів. Я бачу, що всі хочуть виступати. Записалися. Давайте хоть в одному місті буде щастя, а потім у всій Україні буде.

Фракція Компартії України, народний депутат Гордієнко.

 

21:35:40

ГОРДІЄНКО С.В.

Я прошу передати слово своєму колезі Сергію Гончарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Гончарову передаємо слово.

 

21:35:49

ГОНЧАРОВ С.В.

Гончаров, фракція Компартії України. Фракція Компартії України будет поддерживать данный законопроект, потому что город Счастье – это город энергетиков (Шум у залі), город действительно развивающийся, и он требует сегодня поддержки и уважения. И я повторяю, что фракция Компартии поддерживает и жителей Счастья, и данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка. Прошу.

 

21:36:35

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція "Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Товариство, для мене місто Щастя є одним із міст-сусідів мого рідного міста Лутугіне. І, попри той оптимістичний настрій, який чи не вперше українською тут намагався озвучити Єфремов, напевно, вперше за цю сесію, не таке вже воно велике і щастя. Відзначене це місто тим, що там є один-єдиний об'єкт, на якому можуть працювати люди. Це є Щастинська ТЕС.

Друга визначальна ознака – ц те, що в цьому місті, так, в місті Щастя, в якому, на відміну від мене, Єфремов, напевно, за останні півроку точно не був. До мене зверталися люди, і я би дуже хотів, користуючись нагодою, поділитися одним, і дуже важливим, питанням, з яким вони зверталися. Для широкого депутатського  корпусу і для всіх українських громадян доповідаю, що це місто як і місцеві мешканці знають як маленьке луганське межигір'я. Здогадайтеся, будь ласка,  з двох-трьох раз, хто має в цьому маленькому луганському межигір'ї свої маєтки.

І на цей час в тому маленькому межигір'ї сталися ознаки, які зробили його зрідним з Кіровоградською областю, бо там три роки тому було декілька  нерозкритих вбивств в цих маєтках. Це інформація для  роздумів для позафракційних тушок, для Комуністичної партії регіонів. І чи це буде щастям, коли Єфремов хоче туди списати гроші для будівництва доріг, кажучи першим абзацем, що є лише  єдине місто на світі з таким класним найменуванням.

Прошу замислитися перед тим, як голосувати за подібні проекти. Крім того, що його немає в нашому сьогоднішньому порядку денному.

Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Володимир Бондаренко. Прошу.

 

21:38:49

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово моєму колезі Володимиру Ар'єву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Ар'єв.

 

21:39:08

АР’ЄВ В.І.

Я хочу  тут звернутися дозорців за щастя шахтарів. А ви не краще було би, щоб не з бюджету гроші виділяти і не ювілеї влаштовувати, а зайнятися фірмами, які сьогодні  обкрадають цих шахтарів… присосками, які сьогодні постачають вугілля, фірмою сім'ї Януковича, яка  зареєстрована в Швейцарії? Але ні, ви ж  боїтеся. Вам краще сьогодні показати популістські рішення цим шахтарям. Але в даному разі щастя від ваших рішень не буде, тому що від того, що робить нинішній уряд і нинішня більшість, Україна  плаче і не тільки в селі Щастя, в якому щастя немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Партії регіонів, народний депутат Юрій Мірошниченко.

 

21:40:00

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, я розумію, що ми втомилися. Я розумію, що ми зараз захопилися боротьбою між собою. Ми захопилися сварами і чварами. І в цій боротьбі ми забули, що в цій постанові йдеться про долю тих людей, які живуть в цьому містечку. І це велика для нас радість і щастя, те, що ми можемо тут сьогодні, під час фактично останнього дня, коли ми ухвалюємо рішення, дарувати цим мешканцям селища, які мають шанс отримати статус міста, можливість отримати перспективу. Так само, як вся Україна  повинна нашими з вами зусиллями і нашим з вами прикладом отримати щастя і шанс стати на ноги і підвестися, і пишатися тим, що ми є українцями.

Я вважаю, що за цю постанову має голосувати вся зала, адже йдеться про долю наших виборців. Прошу підтримати цей законопроект, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, на місце.

Одну хвилину, народний депутат позафракційний Ляшко.

 

21:41:23

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Я теж знаю місто Щастя, я через нього їжджу на батьківщину своєї мами в Білокуракинський район Луганської області, де вона родилась, де я виріс на літніх канікулах, в мене перший запис до речі в трудовій саме колгосп "Прогрес" Білокуракінського району.

Так от, Олександре Сергійовичу, Олександре Сергійовичу, земляче луганський, да, немає у Щасті щастя. У Щасті школу закриває ваша влада, можливо, ви цього не знаєте, я вам повідомляю, у Щасті закрили дитячий садок, у Щасті, у нашому нещасливому луганському щасті у людей 90 процентів немає роботи, вони не в Луганську найти не можуть, бо Щастя під Луганськом, ні в самому Щасті. А навколишні лісі, там є красиві ліси, може, хто не знає, на Луганщині теж є ліси, навколишні ліси загарбані місцевими феодалами і п'ятиметрові забори стоять. Отже щастянці не можуть пройти туди навіть у ліси за грибами. Я буду голосувати за цю постанову, хоча я не знаю чи добавить вона щастя, але якщо хоть трохи туди грошей прийде, Слава Богу. І не закривайте школу!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. У нас не виступали від фракції, народний депутат Каплін, від Партії регіонів вже виступали, що ви руку тягнете, виступали, я ж не можу вже по два чоловіки.

 

21:42:46

КАПЛІН С.М.

Народний депутат Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка", Полтава, 144 виборчий округ.

Ви знаєте, я зараз, якби це було можливо, передав би це слово мешканцям цього селища. І в мене немає жодного сумніву, що ми би почули очевидні речі. Їм не треба жити не у місті, не у селищі, а у місті, їм не треба, щоб Щастя називалося щастям або ще якось інакше, вони хочуть, Донбас хоче сьогодні зовсім іншого. Вони хочуть, щоб закінчився беспредел на Донбасі, вони хочуть, щоб  не ґвалтували їхніх дітей у невеликих містах, вони хочуть, щоб  у глибинці люди могли найти собі роботу. Вони хочуть, щоб дійсно не закривалися школи, не закривалися лікарні. І щоб ці такі невеликі міста, невеликі селища не перетворювалися дійсно у місце, де живуть олігархи і депутати від Партії регіонів, а де людям було би комфортно жити. Перейменуйте Межигір'я краще в Щастя. Це буде справедливіше.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі депутати бажаючі виступили. То я ставлю на голосування. Давайте підтримаємо селище, людей, там 20 тисяч того міста.

Ставлю на голосування проект Постанови (2106а) про відзначення 50-річчя присвоєння селищу Щастя Луганської області статусу міста для прийняття за основу і в цілому. Фінанси тут ніхто нікому не просить. За основу і в повністю. Прошу голосувати. І в цілому.

 

21:44:55

За-240

Проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 110.

Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону (№ 2373а) про внесення зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо державних гарантій (про Державний концерн "Укроборонпром").

Як розглядається? Я прошу проголосувати. Хто підтримує скорочену процедуру?

 

21:45:44

За-198

Проти-1, утрималось-0, не голосувало-151.

Рішення прийнято.

Доповідає народний депутат України Пінчук Андрій Павлович, прошу. А потім – голова комітету.

 

21:46:05

ПІНЧУК А.П.

Шановний головуючий, шановні народні депутати! Державний концерн "Укроборонпром" є одним з найбільш важливих об'єднань підприємств у сфері забезпечення обороноздатності та безпеки української держави. Але ряд підприємств, які входять до складу концерну, не відповідають вимогам часу та потребують реструктуризації. Така реструктуризація вимагає залучення кредитів. Їх отриманню можна значно посприяти  надання державних гарантій для забезпечення виконання зобов’язань Укроборонпрому. Проектом закону передбачається можливість надання державних гарантій за рішенням Кабінету Міністрів  України для забезпечення виконання зобов’язань Укроборонпрому. Умови надання таких державних гарантій будуть встановлюватися Кабінетом Міністрів України.  реалізація законопроекту не потребує додаткових фінансових та інших  витрат чи збільшення видатків з державного бюджету. Надання державних гарантій за зобов’язаннями  Укроборонпрому здійснюватись в межах загального обсягу державних гарантій, передбачених статтею 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік". Таким чином мова йде виключно про гарантії, реструктуризація буде фінансуватися за рахунок запозичення "Укроборонпрому", а запозичення в свою чергу будуть погашатись за рахунок внесків підприємств учасників "Укроборонпрому". Прийняття законопроекту дозволить "Укроборонпрому" залучити кредити для забезпечення стабільної роботи концерну під час реструктуризації його  підприємств-учасників.

Я хотів би зауважити, що в мене прохання і  є рішення комітету, щоб поставити за основу і в цілому. І зважаючи  на те, що фактично нема предмету доопрацювання, а також, це не є політичним питанням, не є    фінансових якихось додаткових зобов'язано.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо.

Я прошу керівника комітету Гєллєра Євгенія Борисовича. Прошу.

 

21:47:55

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати і запрошені! Комітет з питань бюджету на своєму засіданні  розглянув законопроект про внесення змін  до Закону про Державний бюджет на 2013 рік за номером 2373а, поданий  народним  депутатом Пінчуком.

Належить відмітити, що  надання запропонованих у законопроекті державних гарантій,  має  здійснюватись в межах  граничного  обсягу державних гарантій, визначених статтею 6 Закону про Державний бюджет на  2013 рік.  

Головне науково-експертне управління висловило зауваження до законопроекту та вважає, що для прийняття зваженого рішення  слід отримати відповідний висновок уряду.  Міністерство фінансів підтримує законопроект. Разом з тим,  назва законопроекту потребує редакційного уточнення   для приведення у відповідність   до вимог щодо  оформлення законопроекту.

За підсумками розгляду законопроекту,  Комітет  з питань бюджету  ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді  законопроект за номером 2373а, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон. З урахуванням ви викладу  назви законопроекту у такій редакції: "Про внесення змін до  статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є бажаючі обговорювати? Є. Прошу голосувати.

Я прошу, фракція "Батьківщина", Шкварилюк народний депутат.

 

21:49:37

ШКВАРИЛЮК В.В.

Прошу передати слово Медуниці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати. Прошу, виступайте.

 

21:49:42

МЕДУНИЦЯ О.В.

Олег Медуниця, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!". Це знову той законопроект, який називається "знову за рибу гроші". Які державні гарантії ви хочете роздати? Чим ви будете ці гарантії гасити? Падає економіка, бюджет державний не виконується, місцеві не виконуються і ви знову хочете дати гарантію ще під "Укроборонпром". Ми на комітеті робили свої зауваження і зараз говоримо про те, що цей закон не можна приймати, ми ледве справляємось з тим, щоб гасити державний борг, який за часів головування Януковича в цій країні і Азарова збільшується стрімко, як зовнішній так і внутрішній. І ми тепер хочемо запустити під цей борг і державний концерн "Укроборонпром". Та від нього потім одні рожки і ножки залишаться, якщо ви проголосуєте цей закон. Тому ми категорично заперечуємо від того, щоб цей закон приймати. І наголошуємо на тому, що в нас є зауваження, наполягаємо, щоб цей закон голосувався лише у першому читанні. А потім вже з нашими поправками ми подивимось чи можна його голосувати в читанні другому за основу і в цілому. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Гриневецький. Прошу.

 

21:51:15

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу, Гриневецький, місто Одеса. Позицію висловить колега Ігор Мотолок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

21:51:29

МОЛОТОК І.Ф.

Ігор Молоток, Сумщина, 160 округ.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Я вважаю, що  це конче потрібний законопроект, який допоможе провести модернізацію цих підприємств, які входять до "Укроборонпрому". Це надає можливість виплатити заборгованість по  заробітній платі, це по-перше, і дасть змогу отримати контракти на ці підприємства. І конче необхідно, щоб цей законопроект пройшов.  Я прошу колег підтримати. І також це дасть змогу не заощаджувати гроші в держави, а надасть змогу виплатити самому і компенсувати відсотки "Укроборонпрому" самому.

Прошу колег підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", фракція, народний депутат Іллєнко. Прошу.

 

21:52:38

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановні колеги, ми  вважаємо, що не можна   підтримувати в жодному разі цей законопроект. Тому що він є абсурдним за своєю суттю. Україна входить в топ-п'ятірку країн світу по виробництву і продажу зброї. І ми сьогодні говоримо про те, що  ми маємо надавати якісь державні гарантії підприємству, яке є супер прибутковим. Я взагалі не розумію, чому ми повинні в умовах, коли у нас абсолютно розбалансований бюджет, коли у нас заблоковані фактично зараз виплати в місцевих бюджетах, коли у нас росте державний борг в катастрофічних масштабах, коли в нас вводяться вже квазігроші в вигляді цих от векселів, так званих, ми повинні ще далі збільшувати державні гаранті, ми повинні давати право Кабінету Міністрів в ручному режимі визначати розміри цих державних гарантій, в ручному режимі їх вводити? Це абсолютно згубна практика для бюджетної системи України, це абсолютно нісенітниця, яка не має жодної економічної логіки. І загалом треба сказати, що на сьогоднішній день, попри те, що Україна  може виробляти якісну  зброю і торгувати нею, українське військо сьогодні недофінансовується катастрофічно. І, власне, в українське військо ця зброя не приходить. І це є ганьба і це є, дійсно, удар по обороноздатності нашої держави перед обличчям тих загроз величезних, які перед нею сьогодні стоять. І сьогодні замість того, щоб купляти для міліції автозаки, сльозогінний газ, кийки, ви краще для армії купіть танки, артилерію, спеціальні засоби для того, щоб наша армія могла воювати і захищати нашу державу, а не створюєте репресивний апарат, який використовується проти власних громадян мирних. Оце от, власне, та наша позиція, яку ми висловлюємо, а цей законопроект є абсурдним, лобістським, на руку олігархам і ніякої користі для України і нашої обороноздатності не несе. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Каплін, прошу.

 

21:54:42

КАПЛІН С.М.

Народний депутат Каплін, фракція "УДАР Віталя Кличка", Полтава, 144-й виборчий округ.

По-перше, я хотів би сказати, що у нас, дійсно, є зауваження і тому цей законопроект не варто ставити на голосування в цілому. По-друге, я хочу зауважити на тому, що і у науково-експертного управління так само є низка серйозних зауважень, зокрема з точки зору неузгодженості прийняття такого рішення через те, що, ну, фактично буде вдарено по інших проектах, які отримують держгарантії, а це "Український банк реконструкції і розвитку", Національне агентство автомобільних доріг і так далі. Але прості українці повинні знати, про що йде мова.

Сьогодні вночі Партія регіонів хоче провести серйозну оборудку – і дати можливість з'явитися ще одному інституту, який буде додатково отримувати державні гарантії. Це ганебна практика і нічого спільного зі здоровим глуздом не має, оскільки "Укроборонпром" взагалі не має права на існування. І, до речі, у мене велике питання: чому ваш депутат Немилостивий, який зареєстрував законопроект про ліквідацію "Укроборонпрому", сьогодні мовчить і не висловлює свою позицію? Чи це не після того, як він вийшов із фракції "Батьківщина"?

Я хотів би сказати, що сьогодні являє собою "Укроборонпром". Це 125 підприємств в країні, яка займає п'яте місце в світі по торгівлі зброєю. Але, разом з тим, через недолуге керівництво сьогодні у Миколаєві на Миколаївщині на заводі "61 комунара" йдуть страйки через невиплату зарплати. Ви не вмієте керувати цією галуззю! І я як секретар Комітету з питань національної оборони і безпеки хочу вам сказати: ви наплодили бюджетожерів-інститутів, які сьогодні знищують український бюджет, а у вас величезні борги перед чорнобильцями… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Народний депутат фракції комуністів Присяжнюк. Хвилина.

 

21:57:14

ПРИСЯЖНЮК О.А.

Уважаемые коллеги! Уважаемые избиратели! Присяжнюк, фракция  коммунистов.

Фракция будет поддерживать этот законопроект в первом чтении. Однако я хотел бы обратить внимание на один из примером так называемого эффективного управления в сфере обороны нашей страны.

В моем родном городе Житомире есть… было, точнее, прекрасное оборонное предприятие "Житомирский научно-исследовательский институт радиосистем", который за последние 5 лет, благодаря неэффективному управлению просто развалился. На сегодняшний день долги по заработной плате  работникам составляют около 2 миллионов гривен и  предприятие, находясь в стадии банкротства, не в состоянии это выплачивать. И люди, отличные специалисты, которые ни один год работали на этом предприятии, просто уже умирают и так и не получив заработной платы. Болеют и у них нет на лечение и тоже не получают. Поэтому необходимо обращать  внимание, в первую очередь, на интересы людей, к чему мы и…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі виступили?   Зараз проголосуємо і я дам Немілостівому репліку.

Ставлю на голосування… Я прошу, репліка. Народний депутат Немілостівий. А потім  репліка, просив Колесніченко.

 

21:59:06

НЕМІЛОСТІВИЙ В.О.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! На жаль, законопроект, який я подав, був розглянутий у комітеті, і я не отримав підтримки ні від колег з "УДАРу", ні від колег з "Батьківщини", взагалі жодного колеги з опозиційних сил. Було прийнято рішення дочекатися рішення Ради національної безпеки і оборони і після того приймати остаточне рішення.

Тому в даний час, я вважаю, що, враховуючи, що є така стаття в бюджеті і не йде мова про збільшення коштів за рахунок концерну "Укроборонпром", а йде мова про перерозподіл коштів в рамках уже виділених в бюджеті, то я вважаю, що цей закон треба підтримувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка, народний депутат Колесніченко.

 

22:00:01

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги, при обсуждении вопроса по поддержке шахтерской отрасли… (Шум у залі) некий депутат, представляющий западноукраинскую фракцию, настолько здесь напрягался и показывал из себя фигуру Голиафа, что, рассказывая, из какого места у него выходит газ, так напрягся, что в зале до сих пор стоит запах. Но не это главное. Главное то, что он меня удивил, что он и все его коллеги добывают уголь. Я впервые узнал, что в схронах и краивках находится какой-то уголь. Но это пусть остается на их совести.

Другое дело, что, подвывая о том, что они переживают о судьбе шахтеров, ни одно, извините, гм-гм, не нажало кнопку в поддержку шахтеров и шахтерской отрасли. Вот она – демагогия, лицемерие, хамство и ненависть к шахтерам и пролетариату. Позор вам, господа. А фракция Партии регионов поддержала и будет поддерживать шахтеров и шахтерский труд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу уваги! Я прошу зайняти свої місця і будемо голосувати. Я ставлю на голосування проект закону (номер 2373а) про внесення зміни до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо державних гарантій (про Державний концерн "Укроборонпром"). Для прийняття за основу і в цілому. Я сейчас дам пояснення по вашому виступу.

 

22:01:59

За-237

Проти – 1, утрималось – 0, не голосували – 105.

Рішення прийнято.

Народний депутат Каплін каже і, ви послухайте, я об'ясняю, послухайте. Народний депутат Каплін і фракція "УДАР" каже: "Ми вносимо пропозицію не приймати в цілому. У нас є заперечення". Але почав говорити за все, ну тільки заперечень ні одних. Сергій, не ви сказав, але заперечення є. Тому, вибачайте, если є заперечення, надо вносити конкретні.

Розглядається Проект закону про внесення змін до закону, ну давайте інститут Амосова розглянемо. Ну він казав, що є заперечення, але не сказав, яке воно заперечення. Так не буває.

Розглядається проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо збільшення видатків на утримання Державної установи, сейчас,  "Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова Національної академії медичних наук України"). Як розглядаємо це питання? Голосуємо. Прошу скорочену процедуру.

 

22:03:47

За-194

Шановні народні депутати,  можна поставити на голосування? Можна?

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2265а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо збільшення видатків на утримання Державної установи "Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова Національної академії медичних наук України") для прийняття за основу і в цілому з урахуванням пропозицій комітету.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

22:04:42

За-317

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 33.

Рішення прийнято. По фракціях. Є.

Розглядається проект Постанови (номер 2128а) про відзначення 1120-річчя заснування міста Ужгорода. Можна ставити на голосування?

(Шум у залі) 

Ні. Як будемо розглядати? (Шум у залі) Прошу, скорочену процедуру. Прошу голосувати. Ви по одному кричіть, я чую вас, не всі разом. Ну що ви робите, друзі мої?

 

22:05:33

За-200

Проти-2, утрималось-0, не голосували-141.

Рішення прийнято.

Я прошу… (Шум у залі) Як голосуємо? Скорочена процедура. Доповідає народний депутат Ковач Василь Ілліч.

 

22:06:07

КОВАЧ В.І.

Василь Ковач, 68 округ, Закарпаття.

Шановний Володимире Васильович, шановні народні депутати!  У вересні  місяці  місто Ужгород обласний центр Закарпатської області відмічає 1120 річницю з дня його заснування. Я прошу депутатів підтримати прийняття постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу народних депутатів записатися на виступи від фракцій. Фракція Партії регіонів, народний депутат Парасків, прошу.

 

22:06:53

ПАРАСКІВ О.Д.

Уважаемы Владимир Васильевич, уважаемые народные депутаты! Я не понимаю, почему вызывает вопрос голосования за юбилей города Ужгорода и какие могут быть оговорки? Или против голосования? Я предлагаю поддержать, поставить на голосование и поддержать  этот момент.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу,  фракція Компартії України, народний депутат Гордієнко. 

 

22:07:27

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Представники  фракції Компартії України працювали з виборцями  у Закарпатті і в самому обласному центрі, і виборці, і керівництво області звертались  щодо підтримки даної постанови. Тому  фракція Компартії України одноголосно проголосує за дану постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.      Прошу,  об'єднання "Свобода". Виступайте.

 

22:08:11

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Шановні депутати, шановна громадо, сьогодні діюча  більшість справді подарувала, на сьогоднішній день, багато щастя українцям, коли прийняла Закон про векселі, в черговий раз  просуваючи цей закон. Коли прийняла закони,  обкрадаючи бюджет України, а це ще одна спроба подарувати щастя. Зараз я вам розкажу, яке те щастя.

Отже по темі, тому що  "наше" і "ваше"  в розумінні національної гордості, про що сказав Юрій   Мірошниченко, представник Президента – це різні розуміння. Поясню чому. Тому що ви ніби святкуєте хорошу дату, на відміну від холодильників – це дуже хороша дата. На відміну від окупаційних днів – це хороша дата.  Але  ми хотіли б дізнатися, що ж це таке. Дізналися, виявляється наше  Науково-експертне управління не має експерта з цих питань, немає історика, який би довів і тому ми самі почали дізнаватися. Отже, що ми пропонуємо святкувати? Що ви пропонуєте святкувати? У IX столітті пише анонім венгерський, автор твору "Діяння венгрів", що біля 1200 року прийшли угри і слов'янські племена вбили слов'янського князя, повісили його. Так ви ту дату хочете святкувати. У 70-х роках партія цю дату вперше почала святкувати, а друге почали святкувати, коли ви хотіли вкрасти гроші з бюджету. Ви хочете горілку пити під час тих святкувань, а не проводити наукові конференції. Отже, нема такої дати, ця дата не може бути в українській історії, це дата вашої ганьби, не приймайте такі дати.

Тому я пропоную святкувати справді дату Ужгороду, але ту дату, яка є в українській історії, яка доведена українською наукою. Отже, відома ця дата є і Ужгороду на наступний рік буде 860 років з часу першої писемної згадки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, я ж вас просив, давайте, що бійки не буде, бійки не повинно бути. Не я ж вношу пропозицію. Народний депутат Каплін, прошу.

 

22:10:51

КАПЛІН С.М.

Прошу передати слово Валерію Пацкану.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів розійдіться, не стройте там бійку.

Прошу, народний депутат Каплін.

 

22:11:01

ПАЦКАН В.В.

Шановний Володимире Васильович! Не забирайте, будь ласка, час з мого виступу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А чего вы не с места?

Включіть мікрофон, хвилину на  трибуні.

 

22:11:43

ПАЦКАН В.В.

Шановні народні  депутати! Давайте, будь ласка, не паплюжити нашу історію. Хто не знає історії, я хочу сказати, що  місто Ужгород засновано 1120 років назад. Це є історія створення нашого міста – це й заснований Ужгородський замок, це місто, яке стоїть  на порозі чотирьох кордонів, це найзахідніший центр обласний центр.

Шановні народні депутати з партії "Свобода"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не правоцируй драку, я тебя прошу…

 

ПАЦКАН В.В.  Прошу підтримати заснування міста Ужгорода…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не провоцируйте…

Прошу, народний депутат Шуфрич. Прошу хвилина вам.

  

22:12:55

ШУФРИЧ Н.І.

Шановні колеги!  Дякую, шановний Володимире Васильовичу. От я міг собі уявити, що ми зможемо посваритися будь з чого, але не з приводу дати створення міста Ужгорода.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, ідіть сідайте, ідіть сідайте.

 

ШУФРИЧ Н.І. Шановні колеги, ми можемо сперечатися відносно дати створення того чи іншого міста, але факт залишається фактом, ми маємо подякувати угорським літописцям, що вони саме 1120 років тому вперше згадали місто Ужгород як Угварваруш, але ми можемо  говорити і про те, що цьому місту 1500 років, тому що городище на місці річки Уж. Воно є приблизно IV, V століття. Але факт залишається фактом і я не можу не погодитись з колегою з фракції "УДАР", 1120 років тому вперше місто Ужгород було визнано як саме місто. Тому я прошу, щоб зараз місто Ужгород, це славетне, красиве місто на березі Ужа об'єднало нас всіх і ми проголосували....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Ставлю на голосування. Ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 1120-річчя заснування міста Ужгорода для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати. Не кричить.

За... сейчас драка будет. Сейчас драка будет. Не надо.

 

22:14:45

За-231

Проти – 0. Утримались – 0. Не голосували – 103.

Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Постанови (№ 2305а) про вшанування пам'яті Лесі Українки у зв'язку зі 100-річчям від дня її смерті. Я прошу народного депутата України Олександра Михайловича Бригинця до слова на трибуну. Немає? Немає. (Шум у залі)

Прошу тоді, Анна Герман. Я вже і прізвища забуваю сьогодні.

 

22:16:26

ГЕРМАН Г.М.

Можна просто "Леся Українка".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ГЕРМАН Г.М. Дорогі друзі, 100-ті роковини пам'яті жінки, котру Іван Франко назвав свого часу "єдиним мужчиною на всю Україну", – це прекрасний привід для того, щоб зробити багато для розвитку української культури, української мови, книговидання.

Коли я сьогодні чула, що одна з депутатів від опозиції сказала, що вони не голосували за включення  цієї постанови, тому що це, мовляв,  не європейський закон. Я була здивована.

Леся Українка говорила дев'ятьма європейськими мовами. Ім'я Лесі Українки як нічий наблизило Україну  до європейського рівня. І треба бути абсолютним анальфабетом, щоб сьогодні Лесю Українку відрізати від європейського контексту.

Я закликаю вас усіх зараз забути  емоції, забути  політичні поділи і  проголосувати  одноголосно за те, щоб на державному рівні  в Україні ми відзначили соті роковини пам'яті великої жінки,  великої поетеси і великої патріотки. Нехай це не про нас буде те, що вона писала. А писала вона так: "Ми паралітики з блискучими очима, великі духом, силою слабі. Орлині крила чуєм за плечима, самі ж кайданами прикуті до землі". Нехай ці слова будуть не про нас і своїм голосуванням ми повинні це довести.

Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ставлю на голосування проект Постанови  (номер 2305а) про вшанування пам'яті Лесі  Українки у зв'язку зі  сторіччям від дня її смерті. Прийняти за основу і в цілому. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

22:18:51

За-315

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 29.

Рішення прийнято. По фракціях.

Дякую, Ганна Миколаївна.

Розглядається проект Постанови (номер 2333а) про відзначення 70-річчя визволення міста Слов'янська та Слов'янського району Донецької області від німецько-фашистських загарбників. Можна ставити на голосування?

Ставлю на голосування проект Постанови (номер 2333а) про відзначення 70-річчя визволення міста Слов'янська та Слов'янського району Донецької області від німецько-фашистських загарбників для прийняття в цілому. Прошу голосувати.

 

22:20:08

За-232

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 107.

Рішення прийнято. По фракціях.

От ми й прийшли на підприємство "НОРД". Ви просили підприємство. Розглядається проект Постанови (2240а) про відзначення 50-річчя Донецького заводу холодильників (нині "Публічне акціонерне товариство НОРД"). Можна ставити на голосування? (Шум у залі)

Ставлю на голосування…  (Шум у залі)

Значить, скорочена процедура. Прошу голосувати. Голосуйте! Скорочена процедура. Голосуйте!

 

22:21:12

За-205

Так ставити на голосування? Ставлю на голосування проект Постанови (2240а) про відзначення 50-річчя Донецького заводу холодильників, нині "Публічне акціонерне товариство НОРД" для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати. Ну хай собі 50 років там відмітять своїх робітників.

 

22:22:00

За-221

Проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 114.

Рішення не прийнято.

Розглядається проект Постанови про відзначення 70-річчя визволення Донбасу від німецько-фашистських загарбників. Можна поставити це питання на голосування, можна? Можна? Я для Сергія Капліна кажу, 70-річчя визволення Донбасу, п'ятимільйонного Донбасу від німецько-фашистських  загарбників. Давайте проголосуємо. Ну, що тут обговорювати.

Ставлю на голосування проект Постанови (2432а) про відзначення, вас підтримає Донбас і вас підтримає, про відзначення 70-річчя визволення Донбасу від німецько-фашистських загарбників. Прошу голосувати за основу і в цілому, шановні друзі.

 

22:23:37

За-232

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 105.

Рішення прийнято. По фракціях. Я дам хвилину, дам, дам.

Я прошу вноситься на розгляд  проект Постанови (2239а) про відзначення 75-річчя утворення Запорізької області. Я дам хвилину козаку Запорізької області Капліну і ставлю на голосування. Прошу. І ставлю на голосування.

 

22:24:15

КАПЛІН С.М.

Володимир Васильович, ну я хотів би почати свій виступ з того, що у нас на цьому тижні не одне зґвалтування було, а два. Тому що зараз більшість ґвалтує парламент.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. За Запорізьку область давайте.

 

КАПЛІН С.М. Зараз більшість ґвалтує парламент. І парламент цей обирав український народ. І український народ має право послухати Ландіка вашого колегу, Капліна – вашого колегу і усіх колег, які тут присутні. Вони нас обирали, щоб ми змінили ситуацію в країни. щоб ми дали їм не зрелища у вигляді цих святкувань, а хліба, роботу, захист, школу. Розумієте чи ні?! підвищення валового внутрішнього… А для цього працювати треба, тоді ви… Що ви робите?! Для чого ви зараз нищите, ґвалтуєте парламент?! Плюєте в обличчя скільком мільйонам українських громадян, які сміються, дивляться, що відбувається у парламенті! Та з нас весь світ сміється!  Американці сьогодні День незалежності не святкують, вони дивляться на цей цирк, який у парламенті українському відбувається! Це позор на всю країну!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу уваги! Запорізька область – це дуже серйозна область нашої держави. (Шум у залі)

 Я ставлю на голосування проект Постанови (№2239а) про відзначення 75-річчя утворення Запорізької області для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

22:26:12

За-235

(Шум у залі) А? По фракціях. Прошу по фракціях.

Шановні народні депутати, ми домовились, що ми  розглядаємо всі питання. Я вам такий секрет відкриваю: залишилось 5 маленьких законів, 5.  Я  думаю, що через 20 хвилин ми достойно закінчимо  завтра другу сесію.

Розглядається питання проект Постанови про відзначення 50-річчя з дня відкриття Північно-Кримського каналу.

Можна ставити на голосування? Ні. Прошу,  хто за скорочену процедуру.

 

22:27:44

За-195

Проти - 3, утримались - 0, не голосували - 136. 

Рішення прийнято. 

Фракція "УДАР", одна хвилина, Каплін хоче дуже висловитись. Прошу. 

 

22:27:58

КАПЛІН С.М.

Володимире Васильовичу, я б хотів звернути увагу всіх українців, що сьогодні відбулася підміна дуже багатьох понять.  Ось дивіться, замість економічних законів, які б дали роботу, дали гроші в  бюджет, приймаються  свята. Звичайно – це справа дуже потрібна. І звичайно треба вшанувати,   і па м'ять, і відсвяткувати якісь значущі дати. Але український парламент повинен пам'ятати, що 95 відсотків українських громадян знаходяться   за межею бідності, у нас люди гинуть від того, що не мають роботи, і не мають їсти. Що не можуть вилікувати своїх дітей  і своїх батьків, а ми зараз влаштовуємо цей феєрверк свят по датам і приводам абсолютно незрозумілим.

Друге, що я хотів сказати. Сьогодні ми прийшли до того, що ми реальні гроші заміняємо папірцями, бо прийняли цей закон про векселі, а реальні ті речі, які ми повинні дати сьогодні українцям, заміняємо святами. Це ганебна оборудка Партії регіонів, вони вдаються до того, щоб відволікти…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, хвилина народному депутату Михальчишину. Увімкніть мікрофон.

 

22:29:16

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Юрій Михальчишин Всеукраїнське об'єднання "Свобода" місто Львів.

Шановний Володимир Васильович, шановні народні депутати! Дуже приємно, що ми всі дбаємо зараз за те, щоб в кожному населеному пункті кожна місцева громада відчула своє свято. За такою самою логікою мабуть слід святкувати день відкриття центрального гастроному в якомусь райцентрі, день побудови каналізації в обласному центрі і загалом можна всю ідею подібних святкувань звести до абсурду.

Я закликаю шановних колег з усіх фракцій відмовитися від цієї практики доведення до абсурду елементарних банальних тривіальних речей. А якщо ви хочете свята, я вам рекомендую, роман американського письменника Ернеста Хемінгуея, який так і називається "Свято, яке завжди з тобою". Ми вам це свято забезпечимо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу. Хвилина у вас, прошу.

 

22:30:36

БОНДАР В.В.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, ви знаєте, я от дивлюся на все, що зараз відбувається, нас на жаль дивляться мільйони громадян України. Ви знаєте, якби ми зараз цей час знаходились тут в залі, голосували за економічні законопроекти, законопроекти, які розв'язують бюджетні питання, які дають зарплату, які дають робочі місця,  з задоволенням всі мажоритарники були би в залі, всі би голосували й сиділи й знаходились би тут.

На жаль, ми сьогодні знову продовжуємо практику, коли самі руйнуємо парламентаризм в Україні, коли самі  своїми руками приводимо до того, що з нас  сміється пів країни. Не можна в 10 вечора вкінці парламентської сесії ставити такі питання –  про  50 років будівництва, ще  щось, може вони й важливі, але ставте в інші дні.

Сьогодні треба розглядати принципово-важливі питанні. Я прошу, Володимире Васильовичу, давайте закінчувати цей цирк, бо люди просто з нас сміються. І треба ставити крапку в цих історіях. Якщо голосувати, то давайте важливі  законопроекти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу "Батьківщина", Медуниця.

 

22:31:28

МЕДУНИЦЯ О.В.

Шановний Володимире  Васильовичу! Відповідно до Регламенту Верховної Ради… Володимире Васильовичу, відповідно до Регламенту  роботи Верховної Ради, я вас хочу  попередити, розповісти вам про факт не персонального голосування депутатом Жеребюком за депутата Оніщенка, якого вже немає півдня в цьому залі. Відео у нас є,  у Андрія Шевченка, фото теж є. Це Закон про "Укроборонпром" державні гарантії.

Володимире Васильовичу, відповідно до Регламенту  ви зобов’язані поставити це  питання на переголосування. Чекаю дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Згідно Регламенту, шановний народний депутат, я повинен по вашій інформації доручити Лічильній комісії, щоб вона розглянула питання і потім поставити на переголосування, це правда. Так, ще хто в нас не виступав? Партія регіонів не виступала, народний депутат Шуфрич і буде... і ви не виступали ще. Виступили три депутати тут. Народний депутат Шуфрич, прошу.

 

22:33:05

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимир Васильович.  Шановні колеги, колега Каплін, в усіх гріхах звинувачує фракцію Партії регіонів, ми змушені попросити право на репліку. Хоча ми з великою повагою і навіть любов'ю ставимося до колег і Капліна, і дуже стурбовані останньою його заявою щодо ґвалтування. Це неприпустимо, ми маємо з'ясувати, хто його ґвалтує і засудити ці дії. А в разі потреби навіть створити слідчу комісію. Ми не можемо таке дозволити. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Фракція Компартії України, народний депутат Симоненко.

 

22:33:46

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії. Шановні виборці, ось це, що перетворюють Верховну Раду на посміховисько – це результат того, що, практично, за шість місяців під час другої сесії вона постійно блокувалася і ви знаєте ким, як і перетворювалася у посміховисько тим, які проекти вносилися. Я звертаюсь до своїх колег, а хіба не ви постійно вносили деякі проекти, які торкалися тих чи інших ювілейних дат?

А тепер відносно подій конкретних, ось ми сьогодні пропонуємо відзначити на державному рівні працю людей, які створили завод холодильників і це гордість для народу України. Вони на цьому заводі конкретно економіку сьогодні відпрацьовують.

Коли говоримо про  Північно-Кримський канал, такого у світі немає. Каховська зрошувальна система – це праця сотень тисяч людей, які створили унікальний економічний потенціал для нашої держави. Болтуны политические только и могут говорить подобные вещи, которыми сейчас расправляются над трудом сотен тысяч людей Украины, которые жили здесь! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я дам зараз слово. Давайте закінчимо це питання. Всі виступили. Я дам. Всі виступили.

Ставлю на голосування проект Постанови (2981) про відзначення 50-річчя з дня відкриття Північно-Кримського каналу для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати. Прошу голосувати!

 

22:36:31

За-216

Рішення не прийнято.

Я прошу, народний депутат Ландик, ви просили хвилину на трибуну. (Шум у залі)

 Що за питання? (Шум у залі)

 Включіть мікрофон Ландика. А я дам для репліки. Прошу. народний депутат Ландик.

 

22:37:39

ЛАНДИК В.І.

Шановні колеги! Я скажу так –  більше голосно.  Я просто не про те, що ми сьогодні… не холодильники, ми сьогодні галузь машинобудування відстоюємо.

У нас працює більше 6 тисяч чоловік, від Макарова до Донецька. Я розумію, що у вас Донецьк на зубах, але 6 тисяч  українців… виробляється українська продукція. І якщо ви кричите "За українське", так я повторюю, тут все українське: "Моторкомпресор" – серце холодильника українське. І всі люди працюють українці. Тому я вас дуже прошу підтримати і  проголосувати.  Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я вас попрошу, я вас прошу прийняти рішення по відзначенню 50-річчя "НОРДа", і я закрию сесію. Можна?

Ставлю на голосування прийняти постанову, проект постанови (2240а) про відзначення 50-річчя  Донецького заводу холодильників (нині "Публічне акціонерне товариство НОРД") прийняти за основу і в цілому, прошу голосувати.

 

22:39:30

За-219

Шановні народні депутати, вечірнє засідання Верховної Ради  України оголошую закритим. Дякую за роботу.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку