ЗАСІДАННЯ СОРОКОВЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

02 липня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради  України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:36

Зареєструвалося 341 народний депутат. Ранкове засіданні Верховної Ради  України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата України Пономарьова Андрія Вікторовича. Давайте поздоровимо Андрія Вікторовича з днем народження. (Оплески)

 Оголошення. Відповідно до статті 60 прим. Регламенту Верховної Ради  України повідомляється про створення у Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського об'єднання "За Хмельниччину!". Керівником міжфракційного депутатського об'єднання обрано народного депутата України Сергія Петровича Лабазюка.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників  депутатських фракцій з внесенням пропозицій, оголошень, заяв і повідомлень. Тому прошу представників фракції записатися на виступ. Прошу записатися.

Фракція Компартія України, народний депутат Петро Симоненко. Прошу.

 

10:03:44

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Мир ищет сегодня ответы на вопросы, как выйти из кризиса. Ищет ответы на вопросы, которые волнуют миллиарды людей. При этом главный вопрос – это вопрос выживаемости.

Компартия считает, что решать именно такие вопросы, в том числе экономических и политических союзов Украина должна, прежде всего, исключительно по праву народа. И это право не может быть узурпировано ни партиями, ни правительством, ни Президентом.

Именно поэтому Компартия настаивает на том, чтобы еще до ноябрьского саммита "Украина-ЕС", где планируется подписание соответствующего без преувеличения кабального договора об ассоциации и зоне свободной торговли, был проведен всеукраинский референдум.

Информирую граждан Украины, что коммунисты уже начали активную работу по созданию инициативных групп для сбора подписей для объявления Всеукраинского референдума по вопросу о присоединении к Таможенному союзу и Евразийскому экономическому сообществу.

Но реалии, уважаемые товарищи таковы, что  сегодня в Верховной Раде, кроме Компартии Украины все остальные политические силы выступают против такого решения. И для нас естественно для анализа должно быть учтено и то, что именно партии крупного капитала регионала "Батьківщини", "УДАР" имела нацистская свобода, полностью координирует свои действия по выполнению кабальных требований Европейского сообщества. При этом никаких вразумительных аргументов в пользу ассоциации с ЕС у правительства и ратующих за такое присоединение политических сил нет. Кроме, как общих заклинаний о так называемых европейских ценностях и европейских стандартах.

Подчеркну, лживых ценностей и двойных стандартов. Это когда говорят о свободе и разгоняют демонстрации трудящихся, отстаивающих свои права, дубинками и водометами. Когда говорят о правах человека и ведут тотальную слежку за всем и вся, чего только стоит последнее разоблачение о тайных программах спецслужб Европы и Соединенных Штатов Америки. Это когда говорят о борьбе с терроризмом и продают оружие террористам, свергающим законное правительство. Когда говорят о мире и бомбят мирные города в центре Европы, как это было с Югославией.

Европе, транснациональным корпорациям не нужна промышленно развитая, образованная и процветающая Украина, Европе нужны украинские черноземы, украинские недра и украинские рабочие силы, чтобы на горбе наших трудящихся стабилизировать собственную экономику и понизить градус социальных протестов, охвативших всю Европу, да и весь капиталистический мир.

По самым скромным подсчетам прямые потери Госбюджета Украины после создания зоны свободной торговли с Евросоюзом, от отмены таможенных сборов, от снятия и сокращения тарифных барьеров во взаимной торговле, от беспошлинного импорта большинства сельхозпродукции составят до 10 процентов валового внутреннего продукта. Источников ликвидации этого дефицита, кроме наращивания займов, нет и не предвидится. Украина с уровнем производительности труда одним из самых низких в Европе добровольно затягивает социально-экономическую петлю на шее собственного народа.

Напомню, на конец июня государственный и гарантированный государством долг Украины превысил 68,5 миллиардов долларов. Еще не подписав Соглашение об ассоциации, но следуя указкам ЕС и МВФ в Украине реализуется курс на антисоциальные реформы: медицинскую, пенсионную, административную, жилищную, реформы образования и тому подобное. По рекомендациям Европейского Союза сокращаются социальные программы, не выплачиваются и задерживаются зарплаты и пенсии, в том числе учителям и медикам, чернобыльцам, ветеранам и инвалидам, детям войны. Над целыми социально незащищенными категориями людей нависла угроза остаться без средств существования, а это миллионы наших граждан, при этом цены и тарифы, и это тоже условие подписания ассоциации, взвинчиваются до мирового уровня.

Особо хочу обратить внимание на то, что в основе евровыбора Украине лежат не интересы простых людей, а интересы украинской сырьевой олигархии, в первую очередь, химической и металлургической, а так же интересы компрадорского капитала  торгашей   и импортеров, то есть интересы, как  власти,  так и тех, кто называет себя оппозицией.

К слову, в конце июня  я принимал участие  в круглом столе по проблемам украино-российских отношений, которые проходили в Москве. И что любопытно, выступающие там участники от Украины, в том числе и те, которые находятся в этом  сейчас зале, активно ратовали  за присоединение к Таможенному  союзу, а вернувшись в Киев,  дивным образом  стали заядлыми приверженцами ассоциации  с Европейским Союзом и зоной свободной торговли. Двойная мораль, двойные стандарты – это, как  и я уже и говорил выше,  именно в европейском стиле.

И еще. Специально для тех, кто очень часто говорит, что  присоединяясь к Таможенному союзу и Евразийскому экономическому пространству, Украина теряет свой суверенитет и становится якобы неоколонией.   И Таможенный союз, и Евразийское экономическое пространство -  это именно экономические союзы. А ассоциация с ЕС  и зоной свободной  торговли – это прежде всего политический союз.

И я хочу   обратиться к представителям капитала и прежде всего промышленного   капитала. Вы почитайте, пожалуйста, реально те соглашения, которые  будет  подписывать Украина, там вам "петля" уже сегодня  обеспечена, а это означает,   уничтожение практически всего нашего потенциала. Убежден, это не та  перспектива, которая должна предлагать народу Украины  ответственные и действительно патриотические силы. Поэтому Компартия как единственная партия  в парламенте, которая четко и принципиально  отстаивает курс на экономическую интеграцию Украины в Таможенный союз и  Евразийское экономическое пространство.    Это по истине масштабный проект, который включает инфраструктурные, технологические и научные обновления. Это дает  нашей стране бесспорное преимущество, как экономические, так и геополитические.  Именно это, мы, Компартия…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", народний депутат Яворівський.

 

10:10:04

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Я передаю слово Яценюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Арсеній Яценюк, народний депутат.

 

10:10:20

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово, народні депутати України, ми в цій залі протягом  дуже багатьох пленарних засідань говоримо про те, що Україна повинна стати членом Європейського Союзу, про те, що в Україні треба поважати права і свободи людини і громадянина, про те, як кожна партія і фракція, і напевно кожний окремо взятий народний депутат бореться за те, щоб в Україні було щастя і добро. Але я сьогодні хочу опустити всю риторику, як про європейську інтеграцію так і про угоду, так і про хороші справи, які начебто на словах хочуть робитися більшістю, Президентом і урядом. Я хочу звернути не просто вашу увагу, а звернутися до кожного з вас з тим, що відбувається в нашій країні, з тим, що відбувається в нашій державі по відношенню до наших громадян, по відношенню до наших дітей, по відношенню до наших батьків, по відношенню до країни в цілому.

Кричущі факти –  це не просто кричущі факти, це знущання, знущання над людиною, якій 29 років, де перевертні в пагонах імені міністра Захарченка в Миколаєві зґвалтували, побили, а потім повернулися щоб убити, щоб убити невинну людину. Це ті, які по закону, по честі і совісті, які носять пагони не для того, щоб знущатися з українців, а для того, щоб захищати цих українців. Ці люди повинні бути передані не просто під суд, а ці люди повинні понести покарання. Тому що це є основне, чого вимагають сьогодні українці в селі Врадіївка. Мало хто взагалі чув про це село в Миколаївській області, а вони вимагають справедливості.

В Миколаївській області взагалі відбуваються жахливі речі. Я не один раз туди їздив, зараз там наша фракція, там наші депутати, це одна з найбільш криміногенних областей. Голова обласної державної адміністрації   Круглов, я можу сказати, що  він покриває бандитів. Начальник міліції покриває бандитів. Прокуратура і Служба безпеки не просто покривають бандитів, а є частиною цих бандитів. Але це не тільки в Миколаївській області, так сьогодні по всій країні. По всій країні, коли люди бояться міліції, люди бояться суду, люди бояться прокуратури, люди бояться кожного, хто отримав, …….. владу від цієї людини, від цього громадянина, який має керувати в нашій державі.

Я звертаюсь, пане Голово, до вас особисто і звертаюсь до керівника фракції Партії регіонів. Шановний Володимире Васильовичу і Олександре Сергійовичу, міністр внутрішніх справ Захарченко ваш ставленик і  ставленик Президента. Міністра   в парламент! Це не можна пропускати. Це знущання над людьми. Тут повинен бути негайно викликаний міністр внутрішніх справ і дати звіт про те, що  відбувається в Україні, що відбувається з українською міліцією? Чому "Беркут" б'є тих людей, які  захищали вибори на округу Карнацького? Чому міліція   покриває тих, які б'ють журналістів? Чому міліція стала ґвалтувати українців? І тому пане Голово, для того, щоб  парламент працював сьогодні, я звертаюсь до вас, знайдіть міністра Захареченка і запросіть до українського парламенту.

 Ми вважаємо, що в Україні  не може  бути такого міністра внутрішніх справ, який не контролює свою міліцію, яка  знущається, б'є і ґвалтує українців. Такої міліції і такого міністра не треба.  Ми вимагаємо міністра сюди в парламент для звіту.  Дякую за увагу (Оплески).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів народний депутат Чечетов.

Олександр Сергійович Єфремов. Прошу.

 

10:15:18

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич! (Шум у залі)  Уважаемые коллеги и неуважаемые, кричащие коллеги! Извините, что я говорю, когда вы меня перебиваете.

Текущая неделя подведет итог второй сессии Верховной Рады седьмого созыва, но даже беглый анализ нашей деятельности позволяет определить главную тенденцию, проявившуюся за это время – это неготовность некоторых фракций к нормальной законотворческой работе. Действующий парламент обновлен на две трети и у меня складывается мнение, что некоторые люди просто не понимают для чего сюда пришли и чем должны заниматься.

Политические реалии меняются очень быстро. Четыре года назад фракция Партии регионов тоже находилась в оппозиции, но качество нашей работы было принципиально иным, чем у сегодняшних оппозиционеров. Мы проводили заседания своего правительства, информировали через СМИ о нашем видении решения проблем общества. Порой жестко отстаивали свою точку зрения, но по каждому законопроекту с кулаками к трибуне не бегали. Вносили серьезные, реалистичные альтернативные правительственным законодательные инициативы. Позиция нашей фракции основывалась на аргументах, а не на эмоциях. Что же происходит сейчас? Из-за блокирования трибуны открыть вторую сессию удалось на две  недели позже, чем планировалось. Из предусмотренных календарным планом 39-и пленарных дней Верховная Рада отработала – 26. Треть нашего рабочего времени – это 13 дней потрачено на бессмысленное блокирование, один день работы Рады обходиться государству в два миллиона 300 тысяч гривен. Умножим эту сумму на количество дней блокирования, получим колоссальную цифру 28 миллионов 900 тысяч. Именно столько стоили налогоплательщикам прогулянные депутатами дни.

На второй сессии принято в целом 39 законов, то есть  в среднем за один пленарный день парламент принимал полтора закона. В пересчете на количество рабочих дней второй сессии получается, что каждый из принятых законов обошелся стране, вдумайтесь в цифру, в шесть миллионов 74 тысячи бюджетных гривен. Слишком высокая цена в период экономического кризиса. Президент, правительство, парламентское большинство вносят очень важные для развития государства законопроекты, а со стороны наших оппонентов слышим лишь крики, стук и свист. Некоторые лидеры оппозиции вначале блокируют трибуну Рады с требованием встречи с главой государства, а затем по-детски, непоследовательно передумывают – и не идут на эту встречу, лишив себя возможности донести точку зрения своих избирателей до Президента страны. Это путь в никуда.

Поэтому считаю необходимым напомнить коллегам, особенно тем, кто впервые оказались в этом зале: парламент – это площадка для поиска компромисса на основе четкой политической позиции, подкрепленной профессиональными аргументами, а не арена для беготни по залу и соревнований, кто громче крикнет.

Верховная Рада седьмого созыва должна стать парламентом компромиссов. Ни одна из присутствующих в этом зале фракций не обладает мандатом на представление интересов большинства избирателей. Поэтому мы обязаны садиться за стол переговоров и находить точку соприкосновения. Задачи по коренному обновлению государства, стоящие в том числе и перед Верховной Радой, очерчены в ежегодном Послании Президента Украины Виктора Януковича. Содержание этого документа, коллеги, гораздо важнее формы его представления в парламенте. Возобновление устойчивого роста экономики, борьба с коррупцией, в том числе на законодательном уровне, повышение социальных стандартов – это единственный путь к построению солидарного общества и социально ориентированной экономики. Давайте хотя бы на год забудем о президентских выборах и поставим интересы страны выше узкопартийных целей и личных амбиций. Это даст возможность профессионально обсуждать в этом зале варианты оптимизации избирательного законодательства, вплоть до создания целостной системы правил избирательного процесса. Только в таких условиях мы проведем качественную дискуссию о модернизации политической системы государства и местного самоуправления через внесение изменений в Конституцию. На повестке дня такая важная задача, как реформа системы правосудия, а также рассмотрение законов о прокуратуре, о милиции. Глава государства настаивает на безотлагательном принятии полного пакета законопроектов, необходимых для  европейской интеграции Украины, открывающи….  благодаря  усилиям власти окно  возможности для нашей страны не должно быть  закрыто руками народных депутатов. Но внешняя политика конкурентоспособного государства не может  основываться только на одном векторе. Мы не можем игнорировать наших стратегических партнеров на евразийском пространстве, торговый оборот с которыми  составляет  40 процентов внешней торговли Украины. (Шум у залі)

 Сотрудничество с Таможенными союзом по предложенной украинской властью формуле "3 плюс 1" обеспечит нам возможный доступ на огромный рынок 170 миллионов потребителей. Это правильная государственная позиция. Если же конечно наш разум не затуманен ненавистью, в чем я, откровенно говоря, глядя на одну часть зала, все более и более сомневаюсь. И, слыша этот рев, хотелось бы сказать: "Мужество – это то, что   заставляет встать и говорить; мужество – это также то, что заставляет сесть и слушать". Опираясь на данное высказывание Черчилля, позволю заметить…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

ЄФРЕМОВ О.С. Опираясь на данное высказывание Черчилля, хочу заметить, что среди этих дико кричащих мужественных нет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Паламарчук. 

 

10:21:51

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово Віталію Кличку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

10:22:06

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги! На сьогоднішній день головним завданням нашим, парламентаріїв, є ухвалення законів щодо підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. А про які європейські стандарти ми можемо говорити після того, що створюється в країні?! Де міліція ховається від людей, поливаючи їх газом, відстрілюючись. Про які права та безпеку громадян ми можемо говорити?

Четверо депутатів нашої фракції зараз виїхали до Миколаївської області, щоб розібратися на місці з ситуацією.  Ми вважаємо, що міністр внутрішніх справ повинен нести персональну відповідальність за дії співробітників правоохоронних органів. Міністр МВС Захарченко повинен прийти зараз до парламенту і прозвітувати щодо протиправних дій міліції не тільки в Миколаївщині, а взагалі в країні. А те, що сьогодні сталося вночі, це показова ситуація.

За останні тижні – напади на журналістів, стрілянина. У Первомайську зухвале побиття та зґвалтування, ДТП – і все це бездіяльність, але, гірше, за участю міліції. Чи є в країні правоохоронні органи? Тут має йтися не тільки про відставку міліцейського начальства,  безкарність за усі безчинства міліції продовжує нові злочини ще більш цинічні і страшні, і уже, як ми бачимо, викликає народні бунти. Правоохоронні органи перетворюються на угрупування бойовиків, які утримують у страху  мирних людей, прикриваючи один одного.

Відповідальність за такі дії повинен нести міністр внутрішніх справ персонально. І це буде теж підтвердження європейських прагнень України. Шановні колеги, щодо євроінтеграційних процесів. Вимоги Європейського Союзу зрозумілі. Перелік питань, які стали каменем спотикання, також відомі кожному з нас. Ці рішення ухвалити Верховна Рада мала б вже давно, якби на це була політична воля влади. Ми робимо все, щоб були прийняті закони, всі закони для підписання Угоди про асоціацію. І ми не дамо жодного шансу зірвати Вільнюський саміт. Тому ми хочемо бачити в парламенті на оголошеному урядом дні Європи профільних міністрів та керівництво уряду, щоб отримати відповідь, я готувалися ці законопроекти і чому багато з них написані настільки непрофесійно, що партія влади відмовляється також голосувати за них.

І далі. Профільні комітети парламенту зобов'язані вдосконалювати ці проекти для ухвалення їх в цілому.

Нагадую, комітет може прийняти рішення працювати в міжсесійний період і треба працювати над європейськими законопроектами публічно з залученням експертів, журналістів, громадськості. Коли закони будуть готові, пропоную зібратися на позачергову сесію і ухвалити їх.

Хочу підкреслити, важливим залишається виконання всіх вимог євроінтеграції ї, зокрема, що припинення вибіркового правосуддя та звільнення політичних в'язнів, зокрема Юлії Тимошенко.

Я переконаний, ухвалити необхідні для євроінтеграції рішення повинен саме парламент. Звичайно, з залученням громадськості та експертів.

Будь-які спроби внесення цього процесу з парламенту загрожує затягуванням часу та маніпуляціями. Як приклад, зустріч на Банковій стала показухою начебто діалогу з опозицією та завершилась черговими порожніми деклараціями. Пройшло вже два тижня з того дня, а жодну з тем, про які йшлося не зрушено з місця.

Якщо влада, насправді, налаштована на діалог ухвалення європейських за змістом законів будуть найкращим підтвердженням цього. Такими законами можуть бути: і скасування депутатських пільг, і приведення до ладу пенсійної системи, і зниження тиску на платників, щоб відновилась економіка. Це тільки ті кроки, які робити реально. Ми порушили ці питання вчора на Погоджувальній раді, вони, на жаль, так і не з'явились в порядку денному на позиціях щодо дають надію на їх розгляд. Про це буде окрема розмова восени.

Шановні колеги, є ще серйозне завдання, які ми повинні розглянути до кінця сесії. В парламенті створене ТСК з розслідування фактів нападу на журналістів 18 травня і інший факт тут тиску та перешкоджання журналістській діяльності.

Ми вимагаємо не блокувати комісії, а заслухати проміжний звіт ТСК в цьому залі, він готовий. І важливо, щоб ми дали оцінку  від імені всього парламенту цим неприпустимим діям. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція об'єднання "Свобода", народний депутат Ігор Мірошниченко. Народний депутат Олександр Сич. Прошу.

 

10:28:19

СИЧ О.М.

Олександр Сич,  "Свобода", Івано-Франківськ.

Спочатку репліка. Неякісний законотворчий процес пов'язаний із тими неякісними законопроектами, які пропонує більшість із тим, що більшість не може змобілізувати своїх депутатів з Канарів. І неякісний законотворчий процес пов'язаний з грубим порушенням Регламенту і порядку ведення сесії. Як вчорашній голова обласної ради можу сказати, що такої вакханалії з Регламентом немає в найгіршій сільській раді.

А тепер по суті. Країна вступила в новий етап покращення вже покращено життя. Індекс реально ВВП досяг від'ємного показника мінус 1,3. Валютні резервні Національного банку України за минулий рік зменшилися на 7,2 мільярди. Зростає від'ємне сальдо зовнішньоторгового балансу. Державний борг зріс на 4,7 мільярди і перевищив обсяг державного бюджету. Прибутки підприємств за перший квартал 2013 року у порівнянні з кварталом минулого року зменшилися на 4,2 мільярди. Збитки зросли на 3 мільярди. А фінансовий результат зменшився в 6,5 разів. Скарбниця порожня. До речі, скарбниця, а не казна.

Останні два тижні на казначейських рахунках немає коштів на виплату заробітної плати і відпускних бюджетникам. В одному тільки Івано-Франківську моєму мажоритарному окрузі казначейство блокує майже 14 мільйонів гривень. Це непоремонтовані садочки, школи, дороги.

Близько 80 відсотків за даними ООН українського суспільства перебуває на межі злиденності. В той же час 100 олігархів України за попередній рік збільшили свої доходи на один мільярд і вони сумарно досягли 55 мільярдів – це нацизм  в реальній дії. Нагадаю, нацизм – це зверхність. У випадку німецького нацизму – це расова зверхність. У випадку донецького нацизму – це зверхність донецького кримінального клану над ожебраченим українським суспільством. Замість того, аби займатися покращенням економіки, чинний режим сіє розгул криміналітету в державі і міжнаціональну ворожнечу. Зведення, немов із фронту бойових дій, українського суспільства проти владного криміналітету.

2 п'яні співробітники СБУ у місті Києві вчинили жахливу аварію. Начальник Бузького райуправління Львівської області юстиції, займаючись браконьєрством, вбив 2 людей. Сьогодні в Петриківці Дніпропетровської області перекрита траса "Дніпропетровськ-Київ" в знак протесту проти рейдерського захоплення цьогорічного врожаю. Не зважаючи на судові рішення, місцева влад покриває це рейдерство.

Вершиною безкарності є відомі дії у Врадіївці Миколаївської області, де співробітники МВС зґвалтували місцеву жінку. Спалений місцевий райвідділ міліції. Влада розбіглася. Наш депутат Леонов зараз перебуває і очевидно не тільки він, а й депутати кожної фракції повинні бути на місці або врегулювати ситуацію.

Зруйнована судова система в державі. Руйнується місцеве самоврядування. руйнується український парламентам. Практично суспільство стоїть на порозі революції. Це та війна, про яку ви любите говорити. І від нас, всього українського парламенту, всіх без винятку фракцій, залежить ця війна і ця революція набере кривавого, ленінсько-більшовицького характеру, а чи ця революція, як докорінна зміна всіх сфер життя і докорінна зміна пострадянського, постколоніального, криміналізованого державного управління набере мирного цивілізованого характеру. Ми, власне Всеукраїнське об'єднання "Свобода", є тут аби не допустити  кримінальної війни донецького клану проти українського суспільства і аби революцію здійснити мирним цивілізованим шляхом. Слава Україні!

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати,  час  для виступів вичерпано.

Що стосується міністра внутрішніх справ. Інформація в мене  є, що він в Миколаєві. Але я запросив, щоб на  вечірнє засідання міністр внутрішніх справ прибув у Верховну Раду і дав пояснення по тим питанням, які є в депутатів. Тому таке рішення ми з вами і приймаємо. Так, на вечірнє засідання я запросив міністра внутрішніх справ сюди, в Верховну Раду.

 Шановні народні депутати, як  бачите, затверджений Погоджувальною радою тижневий розклад засідань дуже насичений і має низку важливих  питань,  які потребують вирішення  на поточному пленарному тижні. На цьому наголошували  і керівники депутатських фракцій вчора, і керівники комітетів. Було внесено, я прошу уваги народних депутатів, було внесено декілька пропозицій  щодо організації нашої пленарної роботи. Зокрема  пропонувалося прийняти рішення про роботу  кожного пленарного дня до завершення розгляду питань порядку денного та внести зміни до календарного плану сесії, щоб у середу провести 2 пленарних засідання, ранкове та вечірнє. А заплановані парламентські слухання провести в актовому залі по вулиці Банковій. Прийняття такого рішення передбачене статтею   19 Регламенту Верховної Ради України.

Тому я прошу уваги народних депутатів. Я ставлю на голосування пропозицію про роботу кожного дня під час всього пленарного тижня… (Шум у залі)

 Давайте розглянемо сьогоднішній день, а потім завтра-післязавтра, а за середу давайте приймемо рішення. А так будемо кожен день дивитися.

Тому ставлю на голосування пропозицію про роботу сьогодні до завершення розгляду питань порядку денного із одночасним внесенням до календарного плану проведення другої сесії сьомого скликання щодо проведення у середу 3 липня вечірнього пленарного засідання. Зрозуміли? Ставлю на голосування: сьогодні продовжуємо до повного розгляду питання і вечірнє засідання в середу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:36:45

За-306

Проти – 8, утрималося – 17, не голосувало – 70.  Рішення прийнято.

По фракціях. Шановні колеги, Партія регіонів – 189, "Батьківщина" – 65, "УДАР Віталія Кличка" – 2, об'єднання "Свобода" – 0, Компартія України – 31, позафракційні – 19.

Продовжуємо роботу. Шановні депутати, перелік питань, що пропонується для обговорення і прийняття рішень, сьогодні у вас є. Тому на розгляд вноситься проект Постанови  (реєстраційний номер 2350а) про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання. Як будемо розглядати?

Прошу проголосувати за скорочену  процедуру.

 

10:38:10

За-200

Проти – 72, утрималось – 9, не голосувало – 123.

Рішення прийнято.

Я надаю слово для доповіді голові  Комітету з питань Регламенту, депутатської етики  та забезпечення діяльності  Верховної Ради України  Володимиру Володимировичу Макеєнко.  Дві хвилини, прошу.

 

10:38:30

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні 19 червня цього року розглянув підготовлений відповідно до вимог частини першої статті 83 Конституції України  та  статей 10 і 19 Регламенту Верховної Ради України  проект календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання.

Проектом календарного плану пропонується розпочати роботу третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання 3 вересня 2013 року, а закінчити її 17 січня 2014 року. На час проведення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання проектом календарного плану передбачено: для пленарних засідань – 9 тижнів, для  роботи в комітетах, комісіях і фракціях – 7 тижнів, для роботи народних депутатів України  з виборцями – 4 тижні та проведення  дев'яти годин запитань до уряду у Верховній Раді України.

Проект календарного плану проведення третьої сесії  Верховної Ради України  сьомого скликання враховує графік проведення заходів Парламентської асамблеї Ради Європи, яка відбудеться 30 вересня по 4 жовтня 2013 року, в роботі якої братимуть участь народні депутати України  та погоджено з депутатськими фракціями у Верховній Раді України. Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради України зазначений проект постанови і рекомендувати  Верховній Раді України      прийняти його за основу та в цілому. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, є потреба обговорювати? Прошу записатися по фракціях. Прошу Партія регіонів, народний депутат Попеску.

 

10:40:37

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую.  Фракція Партії регіонів, Попеску. Вельмишановні колеги!  Оскільки ми вже рахували графік роботи Парламентської Асамблеї Ради Європи і це не буде пленарний тиждень, а по всім іншим моментам комітет працював дуже плідно, я прошу проголосувати і як можна швидше починати працювати і з інших питань. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка, прошу.

 

10:41:12

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Слава Україні!

Товариство, на сьогоднішній день я можу сказати, що з цим календарним графіком, який внесений в порядок денний Комітет з питань Регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради не працював. Засідання комітету, яке було призначено на середу 19 числа не відбулося. Всі ми знаємо, що згідно з Законом про комітети Верховної Ради, у нас є спеціальний порядок, визначений законом, як скликаються засідання комітетів і як вони проводяться. Довожу до відома Голови Верховної Ради, заступників Голови Верховної Ради, що в червні місяці жодного засідання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради не відбувалося. Засідання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності роботи Верховної Ради призначене на 19 червня 15 годину на Банковій 6/8 в приміщеннях комітетів не відбулося, оскільки для його приведення прибули лише представник "Свободи" Швайка і представник "Свободи" Карпунцов. Інших членів комітету на засіданні не було.

Щодо суті того проекту, який зверстаний десь в кулуарах Верховної Ради. Фактично Партія регіонів пропонує вересень місяць, не дивлячись на положення Регламенту, залишити без щомісячного тижня роботи в округах. Я розумію, що для Партії регіонів тиждень роботи в округах – це є відпустка, а для "Свободи" і інших опозиційних фракцій – це є нормальний робочий тиждень з виборцями. "Свобода" не буде підтримувати цей календарний графік. І ми вимагаємо проведення комітету, який внесе нормальний календарний план. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Розенко, прошу.

 

10:43:33

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Ірині Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина Геращенко, прошу.

 

10:43:39

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, фракція "УДАР" виступає за те, щоб парламент, дійсно, працював так, як і працює все українське суспільство: важко, тяжко і довго. Але інше питання, коли партія влади оголошує, що буде проводити День Європи, замість того щоб в цьому парламенті проводити рік Європи. Ми з вами, знаєте, дуже багато гуляли, дуже багато питань ставилося тут лобістських партією влади, замість того щоб на порядок денний виносити ті питання, які дійсно потребує українське суспільство, починаючи від євроінтеграційних законів, які мають бути підготовлені, дійсно, професійно, а не так, як пакетом уряд приносить такі закони, за які не голосує сама партія влади і потім їх доопрацьовує опозиція. Закінчуючи не векселями, на які тут збігаються, як мухи на мед, вся партія влади, а, дійсно, законами по пенсійній реформі, законами про скасування депутатських пільг, законами тими, що турбують людей, в тому числі обговоренням Закону про освіту, Закону про медичну реформу. Цього нічого немає.

І тому ми переконані, що зараз потрібно зосередитися в першу чергу на тому, щоб прийняти ті законопроекти, які є зобов'язанням України перед Вільнюським самітом для підписання угоди про асоціацію. Потім, дійсно, як сказав  наш колега зі "Свободи" потрібно зосередитися на роботі в комітеті. І так само ми хочемо закликати наших колег із партії влади, не блокувати роботу комітетів, бо ми ж про це з вами не говоримо. І пане спікере, до вас хочемо звернутися. У нас комітети не працюють. У нас є такі голови комітетів, наприклад, транспортного, який жодного разу комітету не провів. Де вони ходять? За що вони зарплату отримують?

Давайте ми нормально попрацюємо в комітетах для того, щоби внести зміни до тих законопроектів, які є важливими, разом з експертами, журналістами, і потім їх проголосуємо. А що ж ми з вами робимо показуху і профанацію тут. Коли ми сидимо до 12-ї ночі изможденные і штампуємо закони, які ніхто в очі не бачив і не читав. Тому ми голосуємо проти профанації…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення завершено.

Що стосується пропозицій, ми можемо останню неділю, там записано, робота у фракціях, комітетах, треба з виборцями зустрічатися, і останню неділю присвятити зустрічам з виборцями і таке інше.

Що стосується комітетів. Я думаю, ми на вересень місяць розпишемо керівництву Верховної Ради, ми приймемо усі участь в роботі комітеті. Таке рішення я підпишу, і от три чоловіки всі комітети послухаємо і попрацюємо в комітетах.

Шановні депутати, я прошу уваги, тому що переходимо до прийняття рішення. Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2350а) про календарний план проведення третьої сесії Верховної Ради  України сьомого скликання для прийняття за основу і в цілому із зауваженням, що остання неділя планується робота в округах. Прошу народних депутатів голосувати. Прошу голосувати!

 

10:47:26

За-322

Проти – 0, утрималось – 41, не голосувало – 41.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 189, "Батьківщина" – 59, "УДАР Віталія Кличка" – 27, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 17.

Розглядається Проект Постанови про кошторис Верховної Ради України на 2013 рік. Постанова номер 2115а. Прошу доповідати голова комітету Володимира Володимировича Макеєнка. 

 

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати! Відповідно до положень пункту 35 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить затвердження кошторису.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Володимирович, хвилинку. Володимир Володимирович, депутати просять визначитися як ми будемо обговорювати це питання. Ставлю скороченою процедурою. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:48:59

За-186

Проти – 78, утримались – 3, не голосувало – 138.

Рішення прийнято.

Шановний народний депутат Ігор Мірошниченко, почитайте, будь ласка, Регламент. Є, питання розглядається по повній програмі і є пропозиція скорочення. Я повинен поставити скорочену процедуру, буде чи не буде розглядатися, не набирає голосів, розглядаємо по повній програмі. Все. Репліка після розгляду питання буде. Доповідайте.

 

10:49:39

МАКЕЄНКО В.В.

Шановні народні депутати, відповідно до положень пункту 35 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить затвердження кошторису Верховної Ради України.

Як ви знаєте, Законом України "Про Державний бюджет на 2013 рік" затверджено видатки здійснення повноважень Верховної Ради України в сумі 935 мільйонів 971 тисяча гривень. В тому числі, по Загальному фонду 849 мільйонів 778,6 тисяч гривень. По Спеціальному фонду – 86 мільйонів 192,4 тисячі гривень.

На засіданні Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України 17 квітня цього року розглянуто проект Кошторису Верховної Ради України на 2013 рік, підготовлений Управлінням справами Апарату Верховної Ради України в межах видатків затверджених Державних бюджетом України на 2013 рік. І прийнято рішення підтримати його та внести на розгляд Верховної Ради України. Проект відповідної постанови вам роздано. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів записатися для виступу від фракцій. Партія регіонів, народний депутат Лютікова. Прошу.

 

10:51:19

ЛЮТІКОВА В.І.

Прошу слово передати Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кому? Прошу, Ярослав Сухий.

 

10:51:24

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я вас прошу, візьміть в руки кошторис..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А що, я ж не ображав же нічого.

 

СУХИЙ Я.М. … і там є норма витрат на одного народного депутата України. Проходження через зал офіційних делегацій народними депутатами України можна зовсім забрати. Невеликі гроші, які ми можемо заплатити особисто. Але відшкодування коштів періодичним виданням на публікацію авторських матеріалів – 500 гривень на рік. Ще одна цифра – безплатний проїзд народних депутатів України. Це не безплатний проїзд, це наші відрядження. 26 тисяч гривень на рік. Порахуйте, Київ-Дніпропетровськ – 2 тисячі, 2 тисячі – назад, чотири, вісім на десять – вже 80 тисяч. Я не знаю, як цей кошторис складався, і з чого, хто виходив. Подивіться, будь ласка, ще раз уважно на всі ці цифр, вони зовсім не відповідають реаліях, в яких ми з вами перебуваємо, живемо і маємо виконувати свої депутатські повноваження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, народний депутат… Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Пинзеник. Прошу.  

 

10:52:43

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати! Як можна розглядати документ, який  ніхто не бачив?

Я пробував кілька разів на сайті Верховної Ради знайти цей проект постанови. Його не було.  Навіть сьогодні на реєстрація я не отримав цей проект, його роздали в залі Верховної Ради буквально перед засіданням Верховної Ради України. Яку повагу може  в суспільстві мати такий інститут як Верховна Рада України, який приховує інформацію не тільки від суспільства, але навіть від народних депутатів України?

Але я  хочу привернути увагу до другої обставини. В парламенті вже більше півроку знаходиться законопроект 1175. Він має пряме відношення  до Кошторису Верховної Ради України. Мова йде про скасування необґрунтованих пільг народним депутатам України.  На жаль, він до цього часу не ставиться на голосування, а ми значною мірою мали б оптимізувати видатки, пов'язані з утриманням Верховної Ради України за рахунок скасування нічим не мотивованих пільг. В зв'язку з цим фракція "УДАР" пропонує:

Перше. Спочатку розглянути проект Закону про скасування пільг народних депутатів  України. Після того переробити проект  Кошторису. Дати можливість ознайомитися всьому суспільству і народним депутатам України, і після того поставити його на голосування.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Лукашук.

 

10:54:12

ЛУКАШУК О.Г.

Прошу передати слово народному депутату Пишному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передали слово.

 

10:54:21

ПИШНИЙ А.Г.

Андрій Пишний,  фракція "Батьківщина". Шановні народні депутати! Хотів би звернути вашу увагу на кілька обставин, які супроводжують ухвалення сьогодні і розгляд сьогодні Кошторису Верховної Ради.

Ну насамперед,  ми знову маємо місце кричущого порушення Регламенту. Я так само хочу приєднатися до зауваження, яке було висловлено,  що народні депутати і сесійна зала не можуть розглядати документ, який ніхто не бачив, окрім членів Регламенту.

Друге. Я хочу вказати на невідповідність в доповіді голови регламентного комітету. Регламентний комітет не підтримував цей кошторис, регламентний комітет ухвалив рішення передати кошторис на розгляд Верховної Ради – це дві принципові різниці.

Далі. На жаль, фракції більшості традиційно ігнорують і блокують будь-які ініціативи, пов'язані із системним переглядом пільг та привілеїв. Так, цей кошторис не містить збільшення статті  витрат, які пов'язані із капітальними вкладеннями. Але, цей кошторис і не відображає тієї потреби, яка на сьогоднішній день є в суспільстві або зекономити на утриманні органів державної влади, і, в першу чергу, на Верховній Раді. Тому що саме навколо цього питання точиться найбільш активна дискусія в суспільстві щодо невиправданості витрат платників податків і ефективності органів державної влади. Фракції більшості проігнорували і заблокували можливість ухвалення законопроекту про перегляд і скорочення витрат на фінансування представників влади, які утримуються за рахунок українських платників податків.

Так само, на жаль, з бюджетного комітету і з регламентного комітету не може й знайти вихід законопроект 2043, який я подав ще 17 січня 2013 року, який стосується скасування видатків пов’язаних з…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка, прошу.

 

10:56:34

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Товариство, на сьогоднішній день кошторис Верховної Ради на 2013 рік, на превеликий жаль, народним депутатам розданий лише сьогодні. Пане Голово, я хотів би звернути увагу на те, що фактично розгляд питання у нас розпочався по звичайній процедурі. І всупереч положенням Регламенту ви зараз поставили на голосування питання про скорочену процедуру, незаконно, безпідставно перервавши розгляд питання, яке вже тривало по повній процедурі.

Скажіть, будь ласка, товариство, питання не тільки в зауваженнях до      господарського  комплексу Верховної Ради. Запитання не стільки  стоїть про питання утримання санаторіїв  "Дюльбер", "Ореанда"  або "Таврійські Зорі", хоча це є суттєве питання, про яке повинні знати наші виборці. Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода"  не користувалася і не буде користуватися  цим комплексом. Ми переконані, що це повинні  використовувати ті люди, які  потребують  соціального захисту, а ні депутатів, а ні Апарат Верховної Ради навряд  чи можна  віднести до соціально незахищених верств.

Але питання по суті.  Як можна розглядати кошторис, якщо жоден з народних депутатів не має права поставити доповідачу чи це буде  співробітник Апарату Верховної Ради, чи це буде  голова профільного комітету по суті тих цифр, які включені в порядок денний.

Пане  Голово, я звертаюсь, в першу чергу до вас з  питанням. Ми спілкувалися з вами 21 червня. Давайте разом під  контролем, в першу чергу, опозиційних фракцій будемо наводити порядок, щоб у Верховній Раді була взірцева ситуація виконання Регламенту як  нашого основного процедурного закону.  І щоб не порівнювали з поганою сільською радою, в якої ставлення до регламенту є кращим, ніж у нас сьогодні. Фракція цей кошторис…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні депутати, я даю пояснення, що постанови та інші акти Верховної Ради України приймаються з дотриманням процедури, передбаченої для розгляду законопроектів  у першому читанні з прийняття в цілому, якщо Верховною Радою не прийнято іншого рішення (стаття 138 частина третя). Тому ми йдемо строго  по Регламенту.

Я надаю слово, хвилина від позафракційних, Ляшко. І хвилина вам, і будемо приймати рішення.

 

10:59:42

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні  колеги народні депутати ті, хто буде голосувати за цей кошторис, я  вас прошу згадати, перед виборами, як кожен з вас обіцяв людям, які за вас голосували, зменшити видатки на утримання органів державної влади. І що ми бачимо? Видатки на Верховну Раду у цьому році більші ніж у попередньому році.

От я дивлюся, 150 мільйонів гривень на соціальне забезпечення народних депутатів. А підніміть, будь ласка, хоч один руку в цьому залі, хто потребує цього соціального забезпечення? От де отакі страждущі тут в залі? Є чи нема? Бачите, ні однієї руки ніхто не підняв.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є.

 

ЛЯШКО О.В. Хто є? Покажіть, хто є, Володимир Васильович?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам покажу заяву, всі допомогу матеріальну, більшість, пише давайте по два оклади, є.

 

ЛЯШКО О.В. Так от оприлюднюйте, Володимир Васильович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оце оприлюдню.

 

ЛЯШКО О.В. Оприлюднюйте, хто потребує цієї соціальної допомоги і нехай у цього паразита рука відсохне, той, хто хоче цієї допомоги. От можливість  на 150 мільйонів гривень скоротити видатки, 40 мільйонів гривень на автобазу Верховної Ради можна урізати і масу, втричі, як мінімум, можна ці видатки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу, Ганна Герман, хвилина.

 

11:01:04

ГЕРМАН Г.М.

Дорогі друзі, опозиція багато і часто говорить про скасування пільг для депутатів. Є дуже простий спосіб, який я застосувала на собі, просто напишіть заяву про те, що ви відмовляєтесь від всіх депутатських пільг і ми заощадимо ці кошти. Я написала таку заяву і протягом сесії не користуюсь жодним з депутатських пільг. Підніміть, будь ласка, руку, як каже Ляшко, хоч один з опозиції чи ви відмовились в такий спосіб від депутатських пільг? Чи відмовився Кличко, який тут закликав? От Ляшко відмовився, це я знаю. Якщо Кличко відмовився, написав таку заяву, я попрошу, щоб всі решта, депутати з опозиції, підтримали нашу ініціативу і таким чином ми вирішимо цю проблему. І не треба тут створювати якихось екстремальних ситуацій, просто кожен сідає, бере картку паперу, відмовляється від пільг і ми економимо великі кошти. Ми просимо вас всіх цей приклад наслідувати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, приймемо рішення і я вам дам хвилину для репліки. Сідайте, я з місця дам. (Шум у залі)  Я дам вам хвилину зараз приймемо рішення  розгляда… та всім надаємо. (Шум у залі) Я дам для репліки, я ж сказав, дам вам. Шановні народні депутати, прошу  уваги, підготуватися до голосування.

Ставиться на голосування проект Постанови (№ 2115а) про кошторис Верховної Ради України на 2013 рік для прийняття за основу і в цілому. Прошу народних  депутатів голосувати.

 

11:03:22

За-221

Проти – 92, утрималось – 13, не голосували – 81.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 183, "Батьківщина -  0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, об'єднання "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційних – 7.

Шановні народні депутати! Ставлю на голосування пропозицію направити    постанову в комітет для доопрацювання розгляду в комітеті і внесення в сесійну залу. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:04:27

За-293

Повернути в зал, комітет.

За – 293, проти – 1, утрималось – 36 не голосувало – 77.

Рішення прийнято.

По  фракціях.

Я прошу комітет, зібрати пропозиції всі, які є в депутатів, розглянути і повернемося до цього питання. Зараз я надаю хвилину для репліки Ігорю Мірошниченко, об'єднання "Свобода".

 

11:05:00

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Краще порадьте своєму Президенту, шановна пані, не буду називати прізвище для того, щоб Голова Верховної Ради не порушував Регламенту, Межигір'я відмовитися вашого Президента і тоді український народ це оцінить належним чином. (Оплески)

Друге питання, до вас, Володимире Васильовичу. Мені не зручно як молодому депутату вас вчити, але все ж таки лікнеп проведу. Прізвище назвали – будь ласка, давайте репліку.

Наступне запитання: у цій залі постійно порушується Регламент і  Конституція, якщо ми говоримо про продовження роботи сесії Верховної Ради, то маємо чітко сказати, що маємо розглядати всі законопроекти. Жодного свободівського законопроекту, який внесли наші депутати на розгляд і розглянуті в комітетах у цій сесійній залі за час цієї сесії не розглядалося. Ви розглядаєте свої  законопроекти, антиукраїнські, лобістські, для олігархів, не маєте голосів, а потім звинувачуєте опозицію, що вона не підтримує ваших злочинних по відношенню до українськ....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, переходимо далі.

Прошу... прошу хвилину для репліку Віталій Кличко.

 

11:06:33

КЛИЧКО В.В.

Стосується скасування пільг, це коротенька репліка, Ганна Герман вспомнила про цей закон і вспомнила нашу фракцію. Я ще раз  хочу звернутися, що ми були ініціаторами того, про скасування пільг, ми повинні прийняти закон, що в сьогоднішніх умовах ми не є найбіднішими і не повинні користуватися пільгами, тому наша чітка позиція по цьому питанню: потрібно прийняти закон, щоб пільг взагалі не було. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу голосувати своїми картками, бо є зауваження, голосувати персонально.

Я хочу оголошення зробити. Міністр внутрішніх справ буде у Верховній Раді о 13 годині 30 хвилин.

На розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 1208-1) про внесення змін до Земельного кодексу України та до інших законодавчих актів у сфері земельних відносин (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок). Прошу для доповіді голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Григорія Миколайовича Калетніка. Прошу.

 

11:08:22

КАЛЕТНІК Г.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги народні депутати, даним законопроектом передбачається виправити ряд технічних накладок, що призвели до заблокування процедури погодження землевпорядної документації та розпорядження земельними ділянками сільськогосподарського призначення та державної власності. Зокрема, законопроект усуває суперечності щодо права розпоряджатися земельними ділянками державної власності між Мінагрополітики та Держземагентством, ліквідує норми, що передбачають діяльність земельних комісій на користь максимального спрощення погодження проектів землевідведення мінімальною кількістю органів; встановлює вимогу, що кожний погоджувальний орган має опрацьовувати проект виключно в частині його відповідності законодавству, дотримання якого він контролює. Тобто, якщо розглядає орган, що формує політику в лісовому господарстві, то він уже не має права згідно цього законопроекту втручатися і робити зауваження у тих пунктах, де він не є за них відповідальним.

Третє. Забороняє погоджуючим органам вимагати при здійсненні погодження проведення будь-яких обстежень, експертиз, інших робіт. Такі вимагання часто трапляються на практиці, коли для того, щоб отримати формально безкоштовний висновок, необхідно витратити чималу суму коштів на проведення не передбачених законом вишукувань, обстежень та експертиз.

Одночасно проект передбачає, що як погодження землевпорядної документації, так і надання кадастрових послуг буде здійснюватися безпосередньо на місцях за місцем розташування земельної ділянки, без підняття вирішення цих питань на центральний рівень.

За час підготовки законопроекту до другого читання до комітету надійшло 64 пропозиції-поправки. Остаточну редакцію законопроекту комітетом підготовлено з урахуванням 47 пропозицій. 17  пропозицій відхилено. Комітетом законопроект в редакції другого читання прийнято одноголосно депутатами-представниками всіх фракцій. 

Отже пропоную від імені комітету прийняти законопроект у другому читанні та в цілому як закон.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до пропозицій по поправках.

Поправка номер 3 народного депутата Шарова. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 5. Народний депутат Сольвар. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка 6. Народний депутат  Блавацький. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 8. Народний депутат Махніцький. Наполягаєте? Ні. (Шум у залі)

 Прошу, увімкніть мікрофон Махніцького. Прошу, прошу. Ну наполягайте вже! Ну що ж небудь робіть же!

 

11:11:43

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Володимире Васильовичу, запропонована редакція статті 15 зі значком "1" Земельного кодексу не узгоджується з повноваженнями цього органу, наданими йому відповідними указами Президента. Зокрема, згідно положення про Державне агентство земельних ресурсів України, затвердженого указом Президента  України від 08.04.11 року за номером 445, Держкомагентство України здійснює введення і адміністрування Державного земельного кадастру та отримання інформації про відведення земельних ділянок.

Вважаю, що наведене в Пояснювальній записці обґрунтування змін не доводить необхідності редагування чинної версії статті. Закріплення  указаних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку народного депутата Махніцького. Прошу народних депутатів визначатися.

 

11:13:14

За-87

Проти – 3, утрималося – 38, не голосувало – 267. Рішення не прийнято. Поправка відхилена.

Хто це голосує? Кацуба голосує.

Розглядається поправка 12, народний депутат Корж. Наполягаєте? Не бачу. Ні, не наполягає.

Далі яка? Поправка 14, народний депутат Сольвар. Наполягаєте? Ні.

14 поправка, Сальвар. Не наполягаєте?

Де він? Ну, так підніміть руку, я увімкну вам мікрофон. Увімкніть мікрофон.

 

11:14:19

СОЛЬВАР Р.М.

Наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, я мікрофон включу і скажете. Прошу.

 

11:14:35

СОЛЬВАР Р.М.

Наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наполягаєте.

Ставиться на голосування поправка 14 народного депутата Сольвар. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:15:06

За-89

Проти – 5, утрималось – 24, не голосувало – 280. Поправка не підтримана.

Ввімкніть мікрофон народного депутата Мохника. Прошу говоріть.

 

11:15:30

МОХНИК А.В.

Народний депутат України Андрій Мохник, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Пане Голово, прохання не йти галопом по поправках, і якщо є питання до інших поправок, які нібито врахував комітет, є питання щодо того, щоб ставити їх на підтвердження, зокрема, поправку номер 13, яку ви пропустили. Тому прохання поставити 13 поправку на підтвердження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Мохник, не надо вчить мене. Друге читання, ми йдемо по поправкам. Як у вас є пропозиція, я поставлю її на голосування. Тому ми йдемо, ніхто нікуди не поспішає.

Ставлю на голосування поправку номер 13 на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати. Прошу голосувати.

 

11:16:35

За-188

Проти – 39, утримались – 23, не голосувало – 152. Рішення не прийнято.

По фракціях. Так, йдемо далі.

Прошу народний депутат Кайда. Запросіть народних депутатів до зали. Запросіть.

 

11:17:25

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановний Володимире Васильовичу, наша фракція просить поставити на підтвердження поправку номер 16, це є щодо пункту "г", підпункту "г", пункту  1. Прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати,  прошу сідати. Народні депутати, прошу сідати, йде процес голосування.

Ставиться поправка номер 16 народного депутата Юрія Мірошниченка на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:18:20

За-190

Проти - 38, утрималось – 30, не голосувало – 144.

Рішення не прийнято.

Народний депутат Мирний. Ввімкніть мікрофон.

 

11:18:42

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Україна.

Прошу поставити на підтвердження поправку номер 17. Прошу проголосувати.

 

КАЛЕТНІК Г.М. А це не його поправка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 17, народний депутат Нетецька, на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:19:28

За-218

Проти – 36, утрималось – 17, не голосувало – 132.

Рішення не прийнято.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Володимире Васильовичу, дайте мені слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не бачу. Розглядається поправка…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 29, народного депутата Фаєрмарк. Наполягаєте по поправці 29?  Не треба спати. (Шум у залі) Ви спите довго.

Народний депутат Мохник, прошу. Я ж питаю і дивлюсь до зали.

 

11:20:25

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Пане Голово, я ще раз підкреслюю, не треба галопом гнати по поправках і йти по кожній окремо. У Всеукраїнського об'єднання "Свобода" є багато питань до цих поправок  і тому просимо поставити на підтвердження 18 поправку. І далі просимо дивитися, ми реагуємо, і дуже вчасно реагуємо про те, щоби цей, щоби ставити і аргументувати наші питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте! Пропозиція давайте.  

 

МОХНИК А.В. 18 поправку на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 18 поправка, народного депутата Мірошниченка Юрія.

Ставлю на голосування поправку номер 18 на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:21:35

За-220

Проти-37, утримались-10, не голосувало-135.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Володимире  Васильовичу,  дайте мені слово……….. Я ж повинен пояснення дати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дам.

За-220, проти-37, утримались-10, не голосувало-135.

Не підтверджено.

Так, яка поправка?

 

КАЛЕТНІК Г.М.   Шановний Володимире Васильовичу, я хотів би теж використати своє право і давати пояснення, чому комітет  врахував, і чому відхилив ті, чи інші  поправки. Я хочу повернути увагу народних депутатів і особливо тих, хто не голосує за підтримку тієї, чи іншої поправки. От ми комітетом врахували поправку 16 Мірошниченка, народного депутата від "Свободи", я хочу повернутися до неї.

Єдине, тут написано: ми врахували комітетом частково, ви поставили  її на підтвердження і зал не проголосував. За що  зал не проголосував?  З цієї поправки  ми взяли, що  клопотання з додатками, які йдуть про відведення земельної ділянки, мають вирішуватись за місцем розташування  земельної ділянки. Не підтримавши щойно в залі цю  поправку, таким чином  ми знову повертаємося  до схеми,  що відведення кожної земельної ділянки потрібно буде звертатись до центрального органу в Київ. Ми тому і вносимо ці зміни,    що за діючим законодавством,  яке було прийнято в попередньому, вийшла така, можна сказати, проблема…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні народні депутати.

 

КАЛЕТНІК Г.М.   Я не розумію, чому не підтримують поправки, які мають…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте повернемося, хто вносив пропозицію?

 

КАЛЕТНІК Г.М. … які мають велике значення для людей, для простих людей, які потім звертаються за відведенням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто вносив поправку 16-ту. Хто? Мірошниченко. Дані пояснення, повернемося до 16 поправки? Повернемося? Повернемося.

Прошу народних депутатів  по 16 поправці повернутися до її розгляду. Прошу проголосувати.     

 

11:24:31

За-340

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 63.  Рішення прийнято.

А тепер я ставлю на підтвердження поправки 16. Прошу голосувати.

 

11:24:58

За-340

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 64.  Рішення прийнято.

По фракціях.

Народний депутат Кайда.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановний Володимире Васильовичу, 17-ту прошу знову повернутися, тому що 17 поправкою Нетецької  ми теж врахували. І ця 17 поправка враховує єдине, що з Автономної Республіки Крим знову всі відведення потрібно залишити в Автономній Республіці, а не подавати в столицю. І тут наведено "до виконавчого органу міської ради" або "до органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим.

Я прошу підтвердити врахування комітетом цієї поправки. Прошу повернутися і народних депутатів підтвердити, і проголосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування, щоб повернутися по поправці 17 для розгляду. Прошу проголосувати.

 

11:26:08

За-239

Проти – 38, утрималося – 4, не голосувало – 121. 

Рішення прийнято.

Тепер ставлю на підтвердження поправки 17, народний депутат Нетецька. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:26:38

За-265

Проти – 37, утрималося – 4, не голосувало – 97.

Рішення прийнято.

По фракціях.

Григорій  Миколайович, ще є які чи йдемо далі?

 

КАЛЕТНІК Г.М. Ні, далі йдемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Кайда. Прошу.

 

11:26:55

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Володимире Васильовичу, прошу поставити  на підтвердження 19 поправку депутата Нетецького щодо абзацу  другого  підпункту "г" пункту першого розділу I законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Григорій Миколайович, пояснення.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановні народні депутати, шановний колего, це не Нетецький, а Нетецька Олена. Так, так, будь ласка, це чарівна жінка з фракції.

Ця поправка  теж враховує інтереси відведення земельних ділянок стосовно Автономної Республіки Крим, щоб вони вирішувались на місці. Тому я просив би підтвердити цю поправку, яка врахована комітетом редакційно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування про підтримку поправки 19 народного депутата Нетецької. Прошу голосувати.

 

11:28:01

За-259

Проти – 38, утрималось – 4, не голосувало – 102.

Рішення прийнято.

Далі, народний депутат Кайда.

 

11:28:15

КАЙДА О.П.

Дякую. Спочатку хочу вибачитись перед депутатом Нетецькою. Прошу поставити на підтвердження поправку 20 щодо абзацу четвертого підпункту "г" пункту першого розділу I законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Нетецька своєю поправкою вказала на те, що на території Автономної Республіки Крим необхідно погоджувати з органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з    питань  охорони навколишнього середовища, а не з центральним, що теж спрощує процедуру погодження земельних ділянок. Я просив би теж підтримати рішення комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку 20 народного депутата Нетецької  на підтримку. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:29:19

За-260

Проти – 37, утрималось – 5, не голосували – 101. 

Рішення прийнято.

21-а, нема?

 

КАЛЕТНІК Г.М. Нема. 29-а.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 22-а, нема?

 

КАЛЕТНІК Г.М. 29-а відхилена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 29-а?

24-а. Прошу, народний депутат  Кайда.

 

11:29:42

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Прошу поставити на підтвердження поправку 24 депутата Табалова, щодо пункту "г" частини першої розділу першого абзацу четвертого частини третьої статті 186-1. Прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановні колеги, шановні народні депутати, депутат Табалов вказав на те, щоб викласти цю частину в редакції такій: "розташована земельна ділянка на території земель історико-культурного призначення пам'яток культури". Поняття "територія", вона враховує в себе всі землі, в тому числі і сформовані земельні ділянки, стосовно яких немає даних щодо наявності або відсутності на них об'єктів археологічної спадщини. Тому це просто додатковий інструмент в руках контролюючих органів і ми теж забрали цю лишню вимогу або спростити процедуру відведення земельних ділянок. Тому ми врахували тільки редакційно, а просив би підтвердити рішення комітету для спрощення відведення земельних ділянок на місцях. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 24, на підтвердження. Народного депутата Табалова. Прошу голосувати.

 

11:31:15

За-241

Проти – 39, утримались – 22, не голосували – 104.

Рішення прийнято. По фракціях.

25 поправка. 25-а, народний депутат Кайда просить на підтвердження. Прошу.

 

11:31:36

КАЙДА О.П.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Це, ну, обі поправки однакові, що Колесніченко, що Нетецької. Тому, якщо ми підтримали одну, іншою заперечувати – це просто вже нелогічно, шановні колеги. Це аналогічні поправки.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку номер 25, народного депутата Колесніченка, на підтримку цієї поправки. Прошу голосувати.

 

11:32:18

За-236

Проти – 38. Утрималось – 6. Не голосували – 122.

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 29. Поправка 28? Поправка номер 26, народного депутата Нетецької. Григорій Миколайович, 26.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Народний депутат Нетецька в цій поправці теж внесла пропозицію щодо ділянок лісогосподарського призначення: підлягають погодженню з центральним органом виконавчої влади, що реалізує політику у сфері лісового господарства, а на території Автономної Республіки – з органом виконавчої влади Автономної Республіки, а не центрального органу. Тому всі поправки направлені на спрощення процедури відведення за місцем розташування земельних ділянок, по що я говорив з самого початку виступу.

Прошу вас підтримати пропозицію комітету і народного депутата Нетецької.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З'ясували.

Ставлю на голосування: підтримати 26 поправку, народного депутата Нетецької. Прошу голосувати.

 

11:33:58

За-241

Проти – 33. Утрималось – 16. Не голосувало – 113.

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 29, народного депутата…

 

КАЛЕТНІК Г.М. 27-а. Володимир Васильович, шановні колеги народні депутати!

27-а поправка аналогічна 26-й. Тільки там йшлося  про  орган лісового, а  тут орган водного господарства. Тому це… аналогічні поправки, тільки другий орган, який діє теж на території Криму.

Прошу підтримати рішення комітету і депутата Нетецької. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу спитати у народного депутата Кайди. А що тут  не з'ясовано? Чому треба оце затягувати час при розгляді питання?

Прошу, народний депутат Кайда. Дайте пояснення.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Це право депутата.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, право депутата? Ясно.

 

11:34:47

КАЙДА О.П.

Дякую, Володимир Васильович.  Олексій Кайда, фракція  Всеукраїнського об'єднання "Свобода".  Шановний Володимир Васильович! Оці всі питання – це є наслідок голосування за законопроекти за скороченою процедурою. Оце є наслідок. Тому що понакидано… по-перше, даний – сирий законопроект; законопроект, який  зразу би в першому читанні і в цілому би в другому не був би проголосований вами. Я маю на увазі, більшістю. І тому зараз стільки поправок.

Цей законопроект необхідно відкласти на доопрацювання, на друге повторне читання, а не вписувати, латати дзюри. Тому ми і ставимо на підтвердження кожну поправку, щоби голова комітету дав роз'яснення по кожній поправці, щоб були видні ті недоліки, які були запропоновані авторами цього законопроекту. Дякую.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на  голосування поправку 27 народного депутата Нетецької на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:36:13

За-259

Проти – 35, утримались – 4, не голосували – 106.

Рішення прийнято. По фракціях.

28-а, народний депутат Ляшко, прошу.

 

 11:36:33

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимир Васильович! Ви питаєте, що не так у тих зауваженнях, які робить колега Кайда і інші народні депутати. Я думаю, що вам могли про  це розказати жителі  сонячного Кримського півострова. Сьогодні в Криму до пляжів не доступишся, бо там стоять забори в 5 метрів висотою. Ліс, реліктові ліси вирубають, бо в тих реліктових лісах будують собі маєтки новоявлені нувориші.

І саме тому оці поправки, які зараз пропонуються, щоб дати кримській владі погодження на вилучення самосійних лісових насаджень, завтра в Криму лісу не залишиться взагалі. Кримчани і мені, в тому числі, пишуть масово звернення щодо вакханалії, яка робиться із багатолітніми насадженнями зеленими в Криму.

І тому я пропоную і колегам із "УДАРу", які підтримують ці поправки. Ви подумайте, будь ласка, чи можна сьогодні в Криму десь в ліс зайти, чи можна до моря добратися. Ні, не можна, бо там стоять приватні оселі і п'ятиметрові забори. Я пропоную припинити цю вакханалію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По 28 поправці народний депутат Ляшко не вніс ніяких пропозицій. Тому йдемо далі.

29, народний депутат Фаєрмарк. Наполягаєте? Ні.

Поправка 30, народний депутат Мельник. Не наполягає.

Поправка 33, народний депутат Сабій. Прошу, увімкніть мікрофон.

 

11:38:27

САБІЙ І.М.

Ігор Сабій, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Хмельницька область, 189 округ. Прошу поставити на підтвердження, наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування…

 

КАЛЕТНІК Г.М. Володимире Васильовичу, я хвилиночку хочу сказати про те, що Ігор Михайлович – це член нашого комітету, який проголосував за ці поправки всі. І в даному випадку, якщо проголосувати зараз, бо ми відхилили Ігоря Михайловича поправку 31… 33-ю. Якщо її проголосувати, то вона суперечить поправці, яку ми врахували вашого члена фракції Мірошниченка. Тому я дякую і хочу, щоб…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування…

 

КАЛЕТНІК Г.М.  18-ту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 33 народного депутата Сабія. Прошу голосувати.

 

11:39:35

За-58

Проти – 2, утрималось – 56, не голосувало – 287.

Рішення не прийнято.

По фракціях.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я прошу вибачення, Ігор Михайлович. Це Мірошниченко Юрій. Вибачте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 34 народного депутата Сиротюка. Ввімкніть мікрофон Сиротюка.

 

11:39:58

СИРОТЮК Ю.М.

Юрій Сиротюк, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Черкащина. Я наполягаю на поставленій на голосування поправки номер 34 для того, щоб виучити абзац 13-18 пункту "г" частини першої розділу першого законопроекту виучити.

Про що йдеться. Фактично закон ставить археологічну діяльність в Україні поза законом. Археологи України кажуть, що якщо буде ухвалено цей законопроект, буде фактично поза законом поставлена археологічна експертиза. Це не лише суперечить ратифікованій Україною Європейською Конвенцію про охорону археологічної спадщини, але і нищить повністю нашу історичну спадщину адже більшість археологічних об'єктів залишаються не дослідженими.

Вилучення. Тому я наполягаю на тому, щоб цей пункт вилучили. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Я дам пояснення, Володимир Васильович. Справа в тому, що це не є так, тому що в цьому законопроекті, який ми вносимо поправки до минулих законів, щоб не було колізій якраз і передбачено про те, щоб зменшити кількість органів, які розглядають. Але, якщо розглядається земельна ділянка і вона відноситься до якихось архітектурних пам'яток чи інші, то там обов'язково і це в законі тут прописано, і ми розглядали на комітеті, що там обов'язково є експертне заключення архітектури. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  І археології.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  І археології!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну не кричіть!

Ну, ви задали питання, послухали, а тепер голосуйте. Чого кричати?

Ставлю на голосування поправку 34 народного депутата Сиротюка. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:42:05

За-70

Проти – 1, утрималось – 67, не голосувало – 265.

Рішення не прийнято.

Поправка номер 36 народного депутат Колесніченка.

35-а, Мохника. Прошу.

 

11:42:25

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Пане Голово, прошу поставити на підтвердження 35 поправку народного депутата Табалова. Вилучити пункт "г" частини першої розділ І частини сьомої статті 186-1.

І, пане Голово, звертаю вашу увагу, що ви не до кінця дотримуєтеся Регламенту. Коли ставиться питання по фракціях, то ви не оголошуєте результати по фракціях. Виборці на кожній зустрічі турбуються про те що, яким же ж чином голосували фракції. Просимо оголошувати після кожного голосування, як голосували фракції. Щоби було зрозуміло позицію, яку займають, наприклад, комуністи, які сьогодні підіграють олігархічному режиму і голосують разом з ними. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приймається. Прошу пояснення. 

 

КАЛЕТНІК Г.М. 35 поправку ми не можемо прийняти. Тому що комітетом вона відхилена, оскільки вона є протилежною поправці 18, яку ми вже врахували. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 35 народного депутата Табалова на  підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:43:50

За-1

Проти – 49, утрималось – 57, не голосували – 297.

Рішення не прийнято. По фракціях. Позафракційний – 1.

Так, поправка 36 народного депутата Колесніченка. Наполягаєте?

 

КАЛЕТНІК Г.М. Відхилено.  Ні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні.

Яка? 37-а народного депутата Мельника, вона врахована. На підтвердження? Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Прошу проголосувати на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 37 народного депутата Мельника на підтвердження. Прошу голосувати.  

 

11:44:57

За-211

Проти-37, утрималось-8, не голосувало-146.

Рішення не прийнято.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Володимир Васильович, я думав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По фракціях. Партія регіонів – 182, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 16, "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 12.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, будь ласка, ми ж в комітеті вивчали і розглядали все додатково. Мельник Станіслав Анатолійович був вніс пропозицію у 37-й: "вимагати додаткові матеріали та документи при погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки".

Ну, невже ми, враховуючи цю поправку, будемо мучити людей, вимагати додаткових матеріалів? Тому комітет відхилив. І Мельник Станіслав Анатолійович погодився, що непотрібно при розгляді документів вимагати якогось чогось додаткового. Тому я просив би вас все-таки підтримати. Ну це ж явно зроблено для спрощення процедури. Будь ласка, я прошу повернутися і переголосувати і підтримати відхилення цієї поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які пропозиція? Повернутися.

Ставлю на голосування повернутися до розгляду поправки 37. Прошу голосувати.

   

11:46:39

За-257

Проти  - 3, утрималось – 8, не голосувало – 135.

Рішення прийнято.   Повернулися.

По фракціях.  Партія регіонів  - 182, "Батьківщина" – 8, "УДАР Віталія Кличка", "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 19.

Тепер я ставлю …

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Тепер прошу відхилити.  Підтвердити, підтвердити відхилення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Тепер я ставлю поправку 37 на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:47:27

За-253

Проти – 31, утрималось – 5, не голосували – 104.

Рішення прийнято. Поправка підтримана.

 

КАЛЕТНІК  Г.М.  Підтримали.

Я  хочу попросити внести ясність для  стенограми. Я просив підтримати рішення  комітету, а  не поправку. Бо коли проголосували і не підтримали, дали на підтримання, дали на підтримання  рішення комітету. Зараз підтримали рішення комітету про відхилення   цієї поправки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  39.

38. Прошу, народний депутат Мирний.

 

11:48:23

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний. Всеукраїнське об'єднання "Свобода".  Володимире Васильовичу, прошу поставити на підтвердження  38 поправку відносно абзацу 3 частини сьомої статті 186-1. 

І ще хочу звернути вашу увагу, коли  задаєте питання, чому ми раптом піднімаємо питання голосування поправок, то я вам скажу, чому. Тому що навіть члени комітету не всі закони читають, а зала тим більше. І коли ми розглядаємо  поправки, ми повинні чітко українському народу сказати зміст поправок, і підтримку тих чи інших фракцій, тих чи інших   поправок. І те, що ми  робимо зараз – це правильно.  Тому що враховано комітетом це не значить підтримано залою і ви вже в цьому переконалися. Тому прошу, Володимир Васильович, і дякую вам за те, що ви ставите їх на розгляд. І я пропоную всі законопроекти сьогоднішнього дня пройти таким чином і це буде правильно. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування на підтримку поправка народного депутата Мельника номер 38. Прошу голосувати.

 

11:49:51

За-248

Проти – 32, утрималося – 5, не голосувало – 117. 

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 182, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 20, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 15.

Поправка 39. Народний депутат Блавацький. Прошу увімкнути мікрофон.

 

11:50:21

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Михайло Блавацький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Як тільки опозиційні наші поправки даються до законопроекту ні одна не проходить і комітет не за одну не голосував.

Григорій Миколайович, будь ласка, скажіть чому ви мою поправку теж не врахували на комітеті? Я ж просив врахувати і вимагати проведення будь-яких обстежень експертизи та інших робіт. Чому ви це не поставили на голосування? Що це погана поправка? Я вимагаю поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановний колега, ваша поправка якраз протилежна тому, що ви сказали, в пункті Г, частини один розділу ви просите виключити. А виключення це означає, що ми будемо для підготовки висновків залучати всіх фахівців і знову множити, і плодити безліч документів. Тому ваша поправка суперечить врахованим поправкам номер 18 і номер 37. Я хотів би, щоб ви з цим погодилися і ми багато поправок ваших врахували. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку народного депутата Блавацького. Прошу народних депутатів голосувати. Поправка 39 голосується.

 

11:51:57

За-65

Проти – 5, утрималось – 56, не голосувало – 267.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 8, "Батьківщина" – 25, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 28, Компартія – 0, позафракційні – 4.

Поправка 40 врахована. Кому? (Шум у залі)

Народний депутат Головко прошу, поправка 40.

 

11:52:29

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Володимире Васильовичу, прохання поставити на підтвердження  поправку номер 40 народного депутата Мельника.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Миколайович, будете коментувати?

 

КАЛЕТНІК Г.М. Ні. Ця поправка  врахована.

Я хотів би підтримки, тому що це проведення будь-яких обстежень, експертиз та робіт. Це правильна поправка, і я просив би підтримати рішення  комітету і цю поправку. Прошу проголосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу уваги. Ставлю на голосування поправку 40 народного депутата Мельника на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:53:23

За-245

Проти – 35, утрималось – 5, не голосувало – 115.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 178, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 15.

Поправка 41 народного депутата Блавацького. Наполягаєте?

 

11:53:46

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Наполягаю на голосуванні і повторюю ще разочок, прошу звертати вашу  увагу на пропозиції опозиційних депутатів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 41 народного депутата Блаватського. Прошу народних депутатів визначатися голосуванням.

 

11:54:20

За-53

Проти – 3, утримались – 64, не голосували – 280. 

Рішення не прийнято. 

По фракціях: Партія регіонів – два, "Батьківщина" – 15, "УДАР" – нуль, "Свобода" – 31, Компартія – нуль, позафракційні – 5.

Поправка 42. (Шум у залі) Хто це? Народний депутат Марцінків, поправка 42.

 

11:54:50

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу поставити на підтвердження даної поправки, адже, на мою думку, власне, Мельник був розробником даного законопроекту і чому в першому читанні цей законопроект не був так написаний, щоб ми сьогодні не обговорювали стільки багато поправок? А щодо цієї поправки, її треба відхилити, тому що вона пошкодить місцевому самоврядуванню. Тому прохання до депутатів не підтримувати дану поправку.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Із поправки Мельника номер 42 Станіслава Анатолійовича ми взяли тільки і врахували її редакційно, ми взяли тільки три слова, що кожен орган здійснює розгляд та погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки самостійно та незалежно і доповнили: у визначений законом термін. Не підтримавши цю поправку, ми заберемо цих три слова "визначений законом термін" і тоді чиновник не буде обмежений ніякими термінами. Я просив би, щоб підтримали, вона врахована редакційно і просив би проголосувати за  врахування цієї поправки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 42 народного депутата Мельника на підтвердження, прошу голосувати.

 

11:56:19

За-249

Проти – 34, утримались – п'ять, не голосували – 114. 

Рішення прийнято.

По фракціях.  Партія регіонів – 179, "Батьківщина" – 3, "УДАР" Віталія Кличка" – 23, "Свобода" – 0, Компартія – 28, "Позафракційні" – 16.

Поправка 43 – врахована.

Поправка 44, народного депутата Мельника, відхилена. Ставлю на голосування?

 

КАЛЕТНІК Г.М. Він не наполягає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягає. Йдемо далі.

Далі у нас 45 поправка, народного депутата Мірошниченка. Народний депутат Кайда, прошу.

 

11:57:14

КАЙДА О.П.

Дякую, Володимир Васильович. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Прошу поставити на підтвердження поправку номер 45, народного депутата Мірошниченка Юрія Романовича, щодо підпункту а) пункту 2, який звучить в редакції: "Назву статті та пункти б) і г) частини першої статті 14 викласти у такій редакції…", - і далі за текстом. Дякую. Прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 45, народного депутат Мірошниченка, на підтвердження. Прошу голосувати.

 

11:58:04

За-246

Проти – 37. Утримались – 5. Не голосували – 104.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 178, "Батьківщина" – 0, "УДАР" Віталія Кличка" – 24, "Свобода" – 0, Компартія – 29, "Позафракційні" – 15.

Поправка 46, народний депутат Махніцький. Прошу.

 

11:58:27

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, запропонована редакція статті 14 Закону України "Про землеустрій" пропонує замінити інститут ліцензування землевпорядної діяльності на сертифікацію. Що це означає? Ну, по-перше, це порушує принцип стабільності земельного законодавства, тому що ми бачимо, що останнім часом дуже часто міняються правила. А, по-друге, це означає те, що всім землевпорядним організаціям прийдеться пакувати валізи з грошима і їхати до Києва. Це створює умови для корупції. Тому пропонується.. суть моєї поправки полягає в тому,  щоби ці зміни не вносити.

Крім цього, на ці зміни будуть йти витрати із бюджету. Тому я наполягаю на поправці.  Дякую.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Хочу, шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, пояснити.

Справа в тому, що діючими чинними законами і дерегуляція, яка була прийнята, якраз спрощено процедуру сертифікації замість ліцензування. І у нас практично сьогодні в Україні завершена сертифікація  всіх відповідних спеціалістів, тому повертатися знову – це, дійсно, будуть якісь уже великі витрати. Тому ця система діє, і вона вже завершена.

Просив би… ця поправка відхилена, просив би її не підтримувати.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на голосування поправку 46 народного депутата Махніцького. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:00:23

За-58

Проти – 3, тримались – 53, не голосували – 284.

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, дві поправки залишилися в цьому законі, які відхилені. То є пропозиція закінчити, і я об'явлю перерву.

Поправка номер 47. Прошу, Головко, 47-а поправка.

 

12:00:54

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".  Шановні депутати! Є зауваження до поправки  номер 47, яка… "Здійснення сертифікації інженерів-землевпорядників, інженерів-геодезистів, утворення кваліфікаційної комісії та ведення Державного реєстру". Це передбачається створення ще одного корумпованого органу, який буде обтяжувати саму процедуру. Тому є зауваження до даної поправки і прохання поставити її на підтвердження.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я прошу уваги!

Ставлю на голосування поправку 47 народного депутата Мельника на підтвердження.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Її потрібно підтвердити, прошу проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу голосувати.

 

12:01:48

За-241

Проти – 36, утрималося – 4, не голосувало – 119.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 178, "Батьківщина" – 2, "УДАР Віталія Кличка" – 20, "Свобода" – 0, Компартія – 27, позафракційні – 14.

Поправка 48, народний депутат Махніцький. Прошу увімкнути мікрофон.

 

12:02:12

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Я наполягаю на цій поправці з тими самими аргументами, що було по попередній. І наголошую на тому, що якщо не врахувати поправку, це викличе перерозподіл діяльності землевпорядної і сприятиме корупції в землевпорядній діяльності. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю  на голосування поправку 48 народного депутата Махніцького. Прошу голосувати народних депутатів.

 

12:02:56

За-62

Проти – 2, утрималося – 53, не голосувало – 283.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 1, "Батьківщина" – 22, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 32, Компартія – 0, позафракційні – 7.

Поправка 49, частково врахована. Кайда, народний депутат.

 

12:03:23

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Прошу поставити, Володимире Васильовичу, на підтвердження 49 поправку народного депутата Мірошниченка Юрія Романовича. Там є багато, я не буду перераховувати, у кожного на руках роздані, суть справи, це щодо підпункту "а" пункту 3. Прошу поставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставлю на голосування поправку 49 народного депутата Юрія  Мірошниченка на підтвердження.

 

12:04:09

За-240

Проти – 37, утрималось – 7, не голосували – 117.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 181, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 20, "Свобода" – 0, Компартія – 28, позафракційні – 11.

Поправка 50, остання поправка, яка відхилена. Народний депутат Мірошниченко Юрій.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Не наполягає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Черняков, народний депутат. Ввімкніть мікрофон.

 

12:04:46

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Олег Черняков, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Закарпаття. Прошу поставити 51 поправку Юрія Мірошниченка на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 50. Ми розглядаємо зараз.

 

КАЛЕТНІК Г.М. 50-ту вони погодились. Вона відхилена. Вони погодились.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Погодились. 51. По 51 прошу, Григорій Миколайович. 51 поправка. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Поправка 51. Це погодження докуме6нтації землеустрою із Земельним кодексом і з законами про землеустрій. Це гармонізований розгляд. І тому ми не можемо її не проголосувати, не підтримати, тому що тоді не у відповідності із цими законами будуть проводитися відведення земельних ділянок. Це розбалансує законодавство. Я прошу підтримати 51 поправку, яка врахована комітетом. Прошу зараз, народних депутатів, підтримати її.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування, шановні депутати, поправку 51, народного депутата Юрія Мірошниченка на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:06:11

За-245

Проти – 37, утримались – 6, не голосували – 114.

Рішення прийнято.

По фракціях.  Партія регіонів – 178, "Батьківщина" – 5, "УДАР Віталія Кличка" – 20, "Свобода" – 0, Компартія – 29, позафракційні – 13.

Відхилених поправок більш немає в цьому законі.

 Прошу народний депутат Смітюх.

 

12:06:42

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Володимир Васильович, я попрошу повернутися до поправки номер 18, тому що вона важлива є для цього законопроекту, її зал не підтримав. І хочу, щоб Григорій Миколайович прокоментував необхідність цієї поправки. Це дуже важлива поправка. Прошу повернутися і підтримати зал. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Миколайович, поправка  номер 18, пояснення дайте. 18-а.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Поправка 18 – це поправка народного депутата Юрія Романовича Мірошниченка. Ми її на комітеті врахували частково. І тут у залі ми її підтримали. Тому, якщо є потреба ще раз її поставити на підтримку, це  важлива, вона ця поправка врегульовує питання відведення у прибережних захисних зонах, смугах природно-заповідного фонду і теж вона враховує якраз про можливість вирішення цих питань місцевими органами  по місцю розташування земельної ділянки.

Тому прошу вас підтримати, якщо народний депутат Смітюх ставить її на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви знімаєте пропозицію свою?

 

КАЛЕТНІК Г.М. Вона підтримана. Комітет підтримав. Ставте на голосування, на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А ви ж кажете, що підтримали.

Шановні народні депутати,  ставлю на голосування повернуться до розгляду поправки номер 18. Прошу проголосувати. Так вот же ж вносять, що не підтримали.

 

12:08:42

За-244

Проти – 39, утрималось – 6, не голосували – 113.

Рішення прийнято.

Народний депутат вніс, керівник комітету підтримав. Що ще треба?  Ото не кричіть, а голосуйте.

Ставлю на голосування поправку номер 18, народного депутат Юрій Мірошниченка на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:09:27

За-251

Проти-35, утрималось-1, не голосувало-108.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 182, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 16.

Які пропозиції є в депутатів.

 

КАЛЕТНІК Г.М. В цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Омельяненко.  Так, да? Омельянович, прошу.

 

12:10:01

ОМЕЛЬЯНОВИЧ Д.С.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні  колеги! Я дуже пропоную і дуже прошу повернутися до поправки 37, народного депутат Мельника, тому що на комітеті ця поправка була підтримана. Ми двічі голосували за неї, але так і не зрозуміло, чи підтримана ця поправка в залі, чи відхилена. Тому, щоби усунути всі непорозуміння,а поправка дуже важлива… Я хочу зауважити, що ця поправка не дає можливості органами, при розгляді документів. при погодженні проекту землеустрою, вимагати документи, які не передбачені законодавством. Тому я дуже наполягаю на поверненні до цієї поправки і на її підтримці залою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Миколайович, прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я дякую, Володимире Васильовичу, дякую народним депутатам. Це 37 поправка, в якій у нас була дискусія6 якщо зал проголосував за, то це він підтримав, чи це він відхилив; він підтримав рішення комітету чи пропозицію на підтвердження.

Тому для чистоти і для стенограми  я просив би, Володимире Васильовичу, ще раз поставити на голосування 37 поправку, за яку так наполягають народні депутати, бо вона дійсно важлива і обов'язково повинна бути,  щоб не вимагали додаткових матеріалів чиновники. Тому прошу повернутися до 37 поправки Мельника і врахувати  її. Хоча, як мені пам'ятається,  ми її врахували і підтримали. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   У вас по 37 поправці? По 37-й?  Народний депутат Мирний, прошу.

 

12:11:51

МИРНИЙ О.Б.

Шановний Володимире Васильовичу. Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". 

По-перше, є  пропозиція все-таки  пройти всі поправки до кінця,  а потім повертатися до   розгляду тих поправок, по яким є питання, бо ми просто реально  заплутаємося.

По-друге, по 37-й. Дійсно, ми голосували двічі і  взагалі не можна зрозуміти, за що ми проголосували – це правда. Але  ми підтримувати її не будемо.

І на останнє, що  хочу сказати. Що, що це за законопроект, що коли шановний доповідач з  трибуни каже, що без цих поправок не буде працювати закон, то за який  закон ми проголосували в першому читанні? Як він підготовлений, як він поданий, як він виписаний?! Ну врешті-решт, Слава Богу, що ми пішли по поправкам і нарешті люди бачать як готуються закони!  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні  депутати,  я розумію, що вже перерва підійшла,  тому давайте ми розглянемо і відпочинете трошки.

Ставлю на підтвердження  поправку 37 народного депутата Мельника. На підтвердження. Прошу голосувати. Ми повернулися, ми повернулися вже на підтвердження.

 

12:13:19

За-270

Проти – 36, утрималось – 6, не голосували – 91.

Рішення прийнято. 

По фракціях.  Партія регіонів – 185. "Батьківщина"  -  13, "УДАР  Віталія Кличка" – 24, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 17.

Всі поправки, які були  розглянуті. Поправки, які були відхилені, всі розглянуті.

Народний депутат Кайда, слухаю.

 

12:14:00

КАЙДА О.П.

Дякую, Володимир Васильович. Так, були розглянуті всі поправки, які були відхилені, але є поправки, які враховані комітетом, з якими, наприклад, наша фракція не погоджується і тому ми будемо просити ставити їх на підтвердження. І тому прошу, згідно нашого Регламенту, поставити на підтвердження поправку номер 52 народного депутата Омельяновича щодо пункту 22, частини другої, статті 5 Закону України "Про охорону культурної спадщини" і далі по тексту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування…

Яка пропозиція, Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Підтримати. Це враховані поправки, це просто позиція однієї з фракцій і вона законною. Тому я просто вас прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 52 народного депутата Омельяновича на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:15:10

За-263

Проти – 36, утрималося – 10, не голосувало – 92.

Рішення прийнято.

Ставлю на голосування закон. Репліка у вас? Прошу, народний депутат Марцінків і будемо голосувати.

 

12:15:47

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вимагає всі поправки поставити на підтвердження і, зокрема, нами не розглянута 53 поправка народного депутата Мірошниченка. Тому я прошу поставити її на підтвердження.

Тому згідно Регламенту, ми повинні працювати, тому давайте поправку номер 53 Мірошниченка, а саме: абзац другий підпункту "а"  пункту п’ять викласти в такій редакції: 11/1 погоджує документацію землеустрою у випадках визначених Земельним кодексом та  Законом України "Про землеустрій".

І, Володимире Васильовичу, просимо вас дотримуватися Регламенту і ставити всі поправки так, як вимагаємо, це право депутатів Верховної Ради  вимагати  ставити питання  на підтвердження. Тому  прошу виконувати Регламент і прошу  оголошувати, які фракції голосують за ті чи інші поправки. Це є наша вимога законна, яку ми вимагаємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, я прошу уваги. Я поставлю зараз останні поправки  на голосування.

Поправка 53 народного депутата Мірошниченка Юрія Романовича. Прошу народних депутатів проголосувати на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:17:20

За-261

Проти – 36, утрималось – 8, не голосувало – 96.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 185, "Батьківщина" – 3, "УДАР Віталія Кличка" – 24, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 18.

Ставлю на голосування  поправку 54 народного депутата Лелюка на підтвердження.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:18:02

За-256

Проти – 2, утрималось – 8, не голосувало – 136.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 185, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 25, об'єднання "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 14.

Ставлю на голосування поправку 55 народного депутата Омельяновича. Прошу голосувати на підтвердження.

55-а,  слухати нада.  Все, як домовились.

 

12:18:44

За-253

Проти – 2, утримались – 9, не голосували – 137. 

Рішення прийнято.

По фракціях: Партія регіонів – 182, "Батьківщина" – 1, "УДАР Віталія Кличка" – 25, "Свобода" – нуль, Компартія – 31, позафракційні – 14.

Ставлю на голосування поправку 56 народного депутата Юрія Мірошниченка на підтвердження, прошу голосувати.

 

12:19:29

За-258

Проти – нуль, утримались – 47, не голосували – 97.

Рішення прийнято.

Наполягаєте ще по тім? Наполягаєте? (Шум у залі) Наполягають. Поправка... поправка 57 народного депутата Мірошниченка Юрія Романовича.  Ставлю на голосування на підтвердження.

 

12:20:16

За-260

Проти – 2, утримались – 38, не голосували – 102. 

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 58 народного депутата Лелюка, ставлю на голосування на підтвердження цієї поправки. Прошу голосувати.

 

12:20:49

За-259

Проти – нуль, утримались – 45, не голосували –98. 

Рішення прийнято.  По фракціях.

Поправка 59 народного депутата Омельяновича.

Ставлю на голосування на підтвердження цієї поправки.

 

12:21:24

За-259

Проти – 0. Утримались – 36. Не голосували – 106.

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 60, народного депутата Мірошниченка. Ставлю на голосування на підтвердження цієї поправки. Прошу голосувати.

 

12:22:00

За-260

Проти – 0. Утримались – 46. Не голосували – 95.

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 61, народного депутата Лелюка. Ставлю на голосування на підтвердження цієї поправки.

 

12:22:30

За-298

Проти – 0. Утримались – 10. Не голосували – 93.

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 62, народного депутата Омеляновича. Ставлю на голосування поправку 62, народного депутата Омеляновича, на підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:23:20

За-304

Проти – 0. Утримались – 9. Не голосували – 88.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 186, "Батьківщина" – 11, "УДАР" Віталія Кличка" – 26, "Свобода" – 31, Компартія – 31, позафракційні – 19.

Поправка 63-а народного депутата Юрія Мірошниченка.  Ставлю на голосування на підтримання цієї поправки. На підтвердження.

 

12:24:05

За-258

Проти – 0, утримались – 43, не голосували – 99.

Рішення прийнято. По фракціях.

Ставлю  на голосування поправку 64 народного депутата Лелюка. На підтвердження. Прошу голосувати.

 

12:24:38

За-260

Проти – 0, утримались – 39, не голосували – 101.

Рішення прийнято. По фракціях.

Шановні депутати!   Розгляд поправок завершено, тому переходимо для прийняття рішення. Прошу народних депутатів підготуватися.

Ставлю на голосування проект Закону (№ 1208-1) про внесення змін до Земельного кодексу України та до інших актів у сфері земельних відносин (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок) для прийняття в другому читанні та в цілому.  Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:25:57

За-316

Проти – 34, утримались – 4,  не голосували – 41.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 188, "Батьківщина" – 83, "УДАР Віталія Кличка" – 22, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 22. Закон прийнято.

В 13 годин продовжимо нашу роботу. Я керівників фракцій прошу зайти до кабінету Голови Верховної Ради.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, продовжуємо роботу. Я прошу хвилину уваги.

Шановні народні депутати,  23 червня 2013 року на Півночі Пакистану внаслідок терористичного нападу трагічно загинули наші альпіністи, які планували здійснити сходження присвячене 70-річчю звільнення міста Харкова від фашистських загарбників.

Ми висловлюємо найглибші слова співчуття всім рідним і близьким загиблих. Прийміть наші щирі слова підтримки в цей важкий для вас і нас час. Тому, шановні депутати,  я прошу вшанувати пам'ять загиблих співвітчизників хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

Прошу сідати. Шановні депутати розглядається проект Закону (№ 2130) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок (друге читання).

Я прошу на трибунну голову Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин  Григорій Миколайовича Калетніка.

 

13:04:18

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую, шановний Володимире Васильовичу. Шановні колеги, проект Закону, який пропонується вашій увазі,  він гармонізований із Законом, який ми з вами щойно прийняли в цілому як закон. Тому  я дуже хотів би звернути на це увагу і попросити вас, щоб ми цей закон теж розглянули также уважно і прийняли.

З часу прийняття цього законопроекту в першому читанні до комітету надійшло 33 поправки і пропозиції суб'єктів законодавчої ініціативи, в основному – це наші народні депутати Верховної Ради всіх фракцій.

16 поправок ми врахували, 17 відхилили. Комітет дякує народним депутатам за активну роботу над законопроектом.

Поправки, які відхилені в цілому, хотів би зауважити, що вони стосуються того, що якщо ці відхилені поправки ми б врахували, то це означає, що ми б скасували ті положення, які ми з вами проголосували в першому читанні, приймаючи цей законопроект за основу.

Зокрема, наприклад це пропозиція щодо відхилення норми, яка дає можливість замовлення і розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, без отримання відповідного дозволу, у разі, коли в установленому порядку відповідний орган не надав такого дозволу або вмотивованої відмови від нього.

Також не підтримані пропозиції щодо залишення в діючих положеннях статті 118 та 123 Земельного кодексу терміну викопіювання із кадастрової карти, у зв’язку з тим, що зазначене визначення дозволяє посадовим особам вимагати лише це викопіювання, а воно, єдине із усіх документів, є платним. Термін "графічні матеріали" теж дає можливість подавати, як викопіювання із кадастрової карти, також і графічні матеріали в довільній формі. Тому конкретизована і ця норма і ті поправки, які були внесені щодо врахування графічних матеріалів, вони відхилені.

При доопрацюванні до другого читання, з урахуванням пропозицій та поправок, одноголосно народним депутатами членами комітету був підтриманий даний законопроект в цілому як закон. І запропоновані зміни будуть стимулювати органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування своєчасно та ретельно розглядати подані клопотання громадян України.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин на своєму засіданні 19 червня прийняв цей закон в цілому і просить колег, Верховну Раду, підтримати дане рішення прийняти а другому читанні і в цілому як закон. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Шановні народні депутати, розглядається поправка номер 1 народного депутата Шарова. Наполягаєте? Ні.

Поправка номер 2 народного депутата Міщенка. Ввімкніть мікрофон народного депутата Міщенка.

 

13:07:38

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, Київщина. 2-а поправка пропонує  скасувати таке нове поняття, яке  запропоноване законопроектом  як "графічні матеріали". Чому? Графічні матеріали на сьогоднішній день не визначено ні законодавством, ні  цим проектом закону. Це дає можливість подвійного тлумачення чиновниками. І вимагати різні документи для того, щоб людина подавала, тобто це корупційна  складова.

Крім того, можу сказати,  що мене підтримає  в цьому і Юридичне управління, яке говорить, що  визначення терміну "графічні матеріали", така юридична  їх невизначеність зазначеного терміну всупереч встановленого статтею 8 Конституції України принципу верховенства права призведе  до  їх  довільного тлумачення як органами державної влади, так і зацікавленими  фізичними  і юридичними особами. Відтак,  буде унеможливлено порушення  вимог статті 19 Конституції України. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Григорій Миколайовоич.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Дякую. Я хотів би звернути увагу колеги на те, що ваша поправка якраз звучить  таким чином, що ви просите дати таку редакцію "графічні матеріали", які ми  внесли, замінити словами "викопіювання з кадастрової карти або інші графічні матеріали"  тобто у вас присутні "інші графічні матеріали". Якщо   ви довносите тільки "викопіювання з кадастрової карти". А це означає, що чиновник буде мати право вимагати  кадастрові матеріали, а вони платні. Ми "платні кадастрові  матеріали" забрали,  а "графічні матеріали залишили", яких достатньо для  врахування відведення цієї ділянки. Тому я  просив би, щоб вашу поправку, ви погодились про її відхилення. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу сісти, іде голосування. Ставиться  на голосування поправка номер 2 народного депутата Міщенка. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:09:57

За-68

Проти – 2, утрималось – 48, не голосувало – 264.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 8, "Батьківщина" – 26, "УДАР Віталія Кличка" – 1, "Свобода" – 26, Компартія – 0, позафракційні – 7.

Розглядається поправка номер 4.

Поправка номер 3 врахована.

Марцінків.

 

13:10:29

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Прошу поставити поправку номер 3 на підтвердження. Тому прошу поставити на голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А у вас є якісь зауваження?

 

13:10:43

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Є у нас зауваження. Тому прошу поставити на голосування.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я прошу народних депутатів підтримати. Комітет підтримав, врахував цю поправку редакційно. Прошу вас підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народні депутати, шановні, не бігайте по залу, сідайте.

Ставлю на голосування поправку номер 3 народного депутата Чугуннікова на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:11:27

За-243

Проти – 0, утрималося – 33, не голосувало – 113. 

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 164, "Батьківщина" – 22, "УДАР Віталія Кличка" – 21, "Свобода" – 1, Компартія – 26, позафракційні – 9.

Поправка 4. Народного депутата Федоряка. Наполягаєте? Ні.

Поправка 5. Народного депутата Махніцького. Наполягаєте? Прошу увімкнути мікрофон.

 

13:12:02

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Шановні колеги, я хотів би звернути вашу увагу, тому що це дуже серйозне питання, і вже Сергій Міщенко сказав з цього приводу. Однак, це що пропонується, воно абсолютно суперечить принципу юридичної визначеності і юридичне управління на це дійсно звернуло увагу. Я ще хочу звернути увагу на те, що ця запропонована  редакція, вона суперечить принципу стабільності законодавства, оскільки менше року назад законом  номер 5396 було змінено діючу норму і  ця діюча норма на сьогодні існує.

Крім  цього ті зауваження  щодо моєї поправки, які надійшли від комітету щодо графічних матеріалів, вони абсолютно не заслуговують на  увагу тому, що  не можуть у довільній формі бути графічні матеріали, оскільки це тільки спеціалізована організація може  надавати  викопіювання в якій  є план, в якій є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Миколайович, прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я дякую народним депутатам за таку увагу до цього. Хочу бути зрозумілим, графічні  матеріали вони якраз спрощують, тому що не завжди потрібно викопіювання, які є платними. А графічні матеріали при  відведенні  земельних ділянок  -   це звична форма, яку знають… накреслили, дали ці графічні матеріали і це  вже є підстава для прийняття  відповідного рішення. Бо далі вже йде  і вся робота інститутів. Тому на попередньому висновку не потрібно ускладнювати ці процедури, ми намагалися їх якомога більше спростити. І це знають ваші члени комітету, які  теж підтримували ці поправки.

Я вам щиро дякую і хотів би попросити зал відхилити цю поправку або зараз не голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставиться на голосування поправка  номер 5 народного депутата Махніцького. Прошу голосувати.

 

13:14:22

За-75

Проти – 3,  утрималось – 49, не голосувало – 266. По фракціях.

Поправка номер  6 народного депутата Шарова.  Не наполягає.

Поправка 7 народний депутат Мельник. Врахована.

Прошу народний депутат Марцінків.

 

13:14:48

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Тут пише: "поправка врахована частково". Хотілося би знати, в якій частині? Але я хотів би сказати, якщо читати  цілу поправку, то, знову ж таки, те, що ми критикували, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" про те, що вводиться так звана невмотивовани відмова, а також по замовчування рішення на складання проекту землеустрою. Головне науково-експертне управліннясказало, що дана поправка може призвести до того, що  на одну земельну ділянку будуть виготовлені  і 2 і 3 проекти землеустрою. Якщо ця поправка пройде. Тому фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" вимагає поставити на голосування  цю поправку на підтвердження і прошу колег не підтримати, бо це суттєво впливає на органи місцевого самоврядування. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я, презентуючи друге читання, якраз говорив проте, що цим законопроект і відрізняється, що ми даємо тут людині можливість, громадянину, якщо чиновник не дав своєчасно мотивовану відповідь або не вирішив питання  по суті, то він має право уже  на по мовчазній згоді на виготовлення цієї документації. Тому і поправка, про яку ви сказали,  і просив би підтримати,  вона врахована частково, тому що в цій поправці ми взяли саме тільки один абзац, який підтримує ідеологію цього законопроекту. Тому я хотів би, щоб зал підтримав цю поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування  на підтримку номер 7 народного депутата Мельника. На підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:16:54

За-213

Проти – 39, утрималось – 27, не голосували – 111.

Рішення не прийнято.

Я десять раз кажу одне і те ж. Не бігайте по залу, сідайте, голосуйте.А тепер – не встигли, картка не спрацювала, і таке інше.

Розглядається поправка номер 8.  Сідайте і працюйте. Народного депутата  Міщенка. Наполягаєте? Прошу, народний депутат Міщенко.

 

13:17:32

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, хочу зазначити, що ми в першому читанні, хто голосував за цей законопроект, мали на увазі нову процедуру – це мовчазна згода на те, щоб виготовляти, дати можливість виготовляти після того, як органи виконавчої влади не дали в місячний термін рішення на таке право, виготовляти документацію. Але ви подивіться з 7-ї по 12-у правки, 12 правку, до чого ми прийшли в кінечному результаті в другому читанні: що після того, як місяць пройшов і вам дозволу не дали, ви ще повинні йти до суду, і таке рішення суду – от я цитую, - "є дозволом на розроблення відповідного проекту землеустрою". Тобто що це: суд уже дозволи дає? І про це каже юридичне управління, що це порушення 3-ї, 5-ї, 6-ї, 8-ї, 19-ї, 24-ї статей Конституції. До чого ж ми прийшли, до якої мовчазної згоди?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Дякую.

Ну, ви тут добре розумієте, що якраз ці поправки і говорять про те, що, якщо своєчасно не надано відповідь, то це і є право. І якщо це право… Суд тільки в тому випадку, якщо… і ви тут якщо прочитаєте всю поправку, це інші поправки, давайте ми цю розглянемо, там я поясню. Суду в тому випадку, коли є заперечення або спір, тоді рішення суду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 8, народного депутата Міщенка. Прошу голосувати.

 

13:19:30

За-85

Проти – 3. Утримались – 52. Не голосували – 249.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка номер 9, народний депутат Ільюк. Врахована.

Андрій Міщенко просить поставити на підтвердження цю поправку. Так, да? Ваша думка, Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Це 9-а?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 9-а.

 

КАЛЕТНІК Г.М.  9-а, Лелюка. Вона врахована частково. І я просив би підтримати зал і проголосувати за цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 9 народного  депутата Лелюка на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати. 

 

13:20:33

За-239

Проти – 3, утрималися – 32, не голосували – 88.

Рішення прийнято.

По фракціях.  Партія регіонів – 175, "Батьківщина" – 24, "УДАР Віталія Кличка"–1, "Свобода"– 0, Компартія – 28, позафракційні – 11.

Поправка номер 10 народного депутата Махніцького.

 

13:20:58

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Ну по-перше, запропоновані зміни до закону вони суперечать, в першу чергу, законодавству і Конституції України. І цілій низці законів, зокрема і Земельному кодексу. І Закону про землеустрій, і про місцеве самоврядування. А що саме головне, це 142, 143 стаття Конституції України, яка передбачає виключно компетенцію місцевих рад, у тому числі щодо вирішення земельних питань.

Під благими намірами ми  обмежуємо права місцевих рад, що суперечить і міжнародним стандартам, і Конституції України. Натомість закладаємо знову ж таки корупційну складову і даємо можливість вирішувати  такі питання органам, місцевим органам державної виконавчої влади. Тому за такий порядок нібито, що це є дозвільний, спрощений порядок, а вийде все навпаки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування… А, прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я дякую. Але народний депутат Махніцький хоче своєю поправкою виключити в абзаці третьому частини 7 статті 118 Земельного кодексу, що поверне до попередніх процедур, які якраз цим законом і вирішуються. Тому я просив би цю поправку не  підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 10 народного депутата Махніцького. Прошу голосувати.

 

13:22:41

За-93

Проти – 3, утрималося – 44, не голосувало – 252.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка номер 11 народного депутата Чугуннікова. Наполягаєте? Прошу увімкнути мікрофон Чугуннікова.

Чугунніков, прошу. Увімкніть. Карточку вставляйте і включено. Увімкнули мікрофон?

 

13:23:25

ЧУГУННІКОВ В.С.

Наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так просто наполягаєте?

 

ЧУГУННІКОВ В.С. Так просто наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте.  Григорію Миколайовичу, просто на наполягає.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я дякую за таку вмотивовану редакцію наполягання. Але цю поправку не можна враховувати, тому що вона суперечить ідеології в цілому законопроекту. Дякую. Прошу не підтримувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 11 народного депутата Чугуннікова. Прошу голосувати.

 

13:24:09

За-52

Проти – 2, утрималося – 73, не голосувало – 273.

Рішення  не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 4, "Батьківщина" – 14, "УДАР Віталія Кличка" – 28 (фракція вас підтримала), "Свобода" – 0, Компартія – 0, позафракційні – 6.

Поправка 12 врахована. Прошу, народний депутат Ляшко.

 

13:24:40

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановні колеги, в редакції першого читання було передбачено, що якщо орган місцевого самоврядування не надає дозволу, то отримується мовчазна  згода і громадянин набуває право замовити проект розроблення відведення земельної ділянки.

У поправці 12 тепер передбачається, що має бути рішення суду, за яким має бути встановлена бездіяльність цього органу влади. Але, по-перше, сьогодні є право громадян звернутися до суду, а, по-друге, скільки років треба ходити по судах, щоб отримати рішення, яке набуло законної сили. Тобто фактично цією поправкою нівелюється увесь закон, який ми прийняли в першому читанні. Ми передбачали, що ми спростимо процедур, а сьогодні виходить, що, навпаки, ускладнюємо, усіх відправляємо до суду, що йдіть до суду, визнавайте бездіяльність, а в адміністративному суді по 5, по 10 років треба ходити, щоб отримати рішення і потім тільки будеш відводити земельну ділянку. Це є нівеляція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Григорій Миколайович. Прошу.

 

КАЛЕТНИК Г.М. Ну, народний депутат частково дійсно прав, тому що взагалі-то ми передбачали, що таку бездіяльність і мовчазна згода має бути без подання громадянином до суду. А в даному випадку нам просто потрібно врахувати, що суд повинен, якщо немає за місячний термін відповіді, автоматично признавати бездіяльність такого органу, а не за поданням громадянина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Махніцький. Прошу.

 

13:26:29

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Но, по-перше, право громадянина оскаржити бездіяльність щодо не вирішення земельного питання, воно є передбачено в чинному законодавстві. Але суд не може приймати рішення за раду про надання дозволу про відвід, на виготовлення проекту відведення, тому що це буде перетягування вже функцій органів місцевого самоврядування до суду. І це було предметом розгляду як Конституційного Суду України. І з цього приводу є рішення, що суд не може приймати рішення про надання дозволу на виготовлення проекту відведення і про затвердження проекту відведення.

Так само є постанова пленуму Верховного Суду і це було предметом судової практики, і по цьому приводу вже є рішення, якщо у випадку проголосування за цю поправку це абсолютно буде  суперечити і Конституції, і законам, і судовим рішенням. Дякую.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я хотів би..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я хотів би все-таки, щоб народний депутат, який щойно роз'яснював, ще раз прочитав. Питання йдеться про те, що рішенням суду не надається дозвіл, а рішенням судом тільки встановлюється бездіяльність відповідного органу. І визнання бездіяльності являється дозволом, визнання бездіяльності.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Уже ви висказали. Все. Давайте, голосуємо.

Ставлю на голосування поправку номер 12 народного депутата Омеляновича на підтвердження, прошу голосувати.

 

13:28:26

За-219

Проти – 62, утрималось – 19, не голосувало – 97.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 181, "Батьківщина" – 4, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 30, позафракційні – 4.

Розглядається поправка 13 народного депутата Мельника, врахована.

Поправка номер 14 народного депутата Міщенка. Наполягаєте? Прошу. Ввімкніть.

 

13:29:06

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, я згоден з своїми колегами із "Свободи" з Махніцьким про те, що якщо прийняти, ми не прийняли 12 правку, і це правильно, що ми її не прийняли. Тому що це нонсенс, коли треба ще дозволи в судах просити. Але питання стає в тому, що ви подивіться, ми ж повертаємося до першого читання, до того, що було в першому читанні. І тут кажуть про те, що мовчазна згода дозволяється тільки тим, хто претендує на безоплатну ділянку. Тобто, що пропонується? Пропонується те, що безкоштовно отримати тим громадянам, які отримують безкоштовно. А всім іншим, мовчазна згода, не застосовується. Тобто корупційна складова в чому, в тому, що людина, яка не має права на безкоштовне оформлення цієї ділянки, подає дозвіл. Чиновник не дає йому в місячний термін цей дозвіл, він отримує штраф адміністративний. Але це є можливістю отримати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Григорій Михайлович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. 14 поправка, народного депутат Міщенка, ми з 14 поправки взяли його редакцію щодо "рішення зазначених органів приймаються на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення і формування нової земельної ділянки",  врахувавши те, що було у попередніх поправках, щоб ті земельні ділянки, які вже мають документацію повторно ніхто не вимагав їх виготовляти. Дякую.

Тому прошу підтримати про врахування частково поправки народного депутат Міщенка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування… Ставлю на голосування поправку 14 народного депутата Міщенка. Прошу голосувати.

 

13:31:20

За-271

Проти-0, утрималось-28, не голосувало-99.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 182, "Батьківщина"-40, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 30, Компартія – 0, позафракційні – 19.

Поправка 15 – врахована.

16-а, Омелянович – врахована.

Прошу, народний депутат Махніцький.

 

13:31:54

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Шановні колеги, ну, це продовження тої історії, яку ми тільки що відхили, власне, що стосується надання дозволу на  підставі рішення суду. Я хочу до доповідача звернути увагу, щоб зацитувати про що йде мова, що "рішення суду є підставою для виготовлення проекту відведення". Тобто тут чітко передбачено,  що  на суд перекладаються повноваження органу місцевого самоврядування, що суперечить вже переліченим мною актам. Тому я вважаю, що ця поправка не може бути врахована і вона суперечити і Конституції, і законам, і  судовій практиці, і  рішенню Конституційного Суду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яка поправка?

 

МАХНІЦЬКИЙ О.І. 16-та.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  16-та.  Прошу, по 16 поправці народний депутат  Ляшко.

 

13:32:48

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, ми з вами щойно відхилили 12 поправку, яка передбачала обов'язок громадянина йти за рішенням суду, щоб отримати дозвіл на розробку відповідного  проекту землеустрою.

16 поправка передбачає аналогічну норму, що треба рішення суду, щоб отримати проект землеустрою.   Я хочу звернути увагу авторів цієї поправки: і  сьогодні    законодавством встановлено право   громадян звертатися до суду.  Тобто ми цим законом якраз переслідуємо мету, щоб спростити людям   можливість  оформляти документи на відведення земельних ділянок.  Поправки, які пропонуються, ускладнюють, або  взагалі нівелюють норми цього закону,  який ми приймали в першому читанні і всіх відправляють до суду. Наголошую:  це є предметом юрисдикції Адміністративного  суду, а ви знаєте як там роками розглядаються ті справи. 

Тому я  звертаюся до колег депутатів  поставити на голосування і не підтримувати 16 поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Григорій Миколайович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Хочу народного депутата Олега Ляшка запросити до того, щоб ще раз прочитати редакцію. Справа в тому, що  ця поправка враховуючи, вона розширює можливості.  І тут чітко сказано, що не тільки можна отримати за рішенням наданих Автономною Республікою, Радою  Міністрів, органами виконавчими, чи органами місцевого самоврядування, а в тому числі, чи в  інших випадках і на підставі рішення суду, а не тільки по рішенню суду. Тому там де є спір і рішення суду є, значить це повинно бути дозволом, якщо суд вирішив, що це   прав громадянин, або… А ви тлумачите зараз, що  тільки судом, ви не праві.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування.  Я прошу уваги.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправку 16 народного депутата Омельяновича.

Ставлю на голосування на підтвердження цієї поправки. Прошу голосувати.

 

13:35:11

За-231

Проти – 39, утрималося – 34, не голосувало – 90. 

Рішення прийнято.

По фракціях. Поправка 17 народного депутата Юрія Мірошниченка. Врахована.

Поправка 18. Народний депутат Шаров. Наполягаєте? Прошу увімкніть мікрофон народного депутата Шарова. Прошу.

 

13:35:42

ШАРОВ І.Ф.

Шановний пане голово, шановні колеги, я провів консультації з Держкомресурсів з приводу своїх поправок, а також з комітетом профільним і дякую за підтримку. Всі інші поправки, які не підтримані, я їх знімаю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 19. Народний депутат Міщенко мікрофон, прошу.

 

13:36:10

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, і знову повертаємось до поняття "графічні матеріали". Я знову до голови комітету хочу звернутися. Добре, Міщенко не правий, Махнівський такий же самий, правку подав, не правий, ще декілька депутатів не праві. Юридичне управління у своїх зауваженнях каже, що це порушення Конституції двох статей 8 і 19. А вето Президента, якщо це порушення  Конституції? А ви кажете про те, що це не корупційна складова і не буде подвійного тлумачення цих графічних матеріалів. І правильно зауваження юридичного управління говорить про те, що треба повернутися до тих пропозицій, які були раніше, це поняття викопіювання з кадастрової карти плану та інші матеріали. Це ж не наша вимога, це зауваження юридичного управління. Вона вам не підписала вашу таблицю  до другого читання. Тому треба повернутися, його не можна голосувати в такому випадку…

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановний колего, я вам дуже дякую. Але якби ж  то Юридичне управління поплатило за викопіювання, які дають з кадастрової, і щоб вони знали хоча би скільки воно коштує і поганяли людину, вони б тоді розуміли, наскільки сьогодні ми спростили, що даємо можливість графічний матеріал надати в довільній формі і він є підставою для розгляду. Це ж не відведення  самої ділянки в  координатах, для розгляду про прийняття рішення. І тому платні послуги, на  які ви так наполягаєте, я думаю, все-таки були б краще, щоб ми їх забрали. Ми розглядали це детально на комітеті.

Я дякую і прошу не підтримувати цю поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 19 народного депутата Міщенка. Прошу голосувати.

 

13:38:21

За-87

Проти – 4, утрималось – 59, не голосувало -  243.

Рішення не прийнято.  По фракціях.

Поправка  20 народного депутата Чугуннікова. Врахована.

Далі поправка 21 народний депутат Махніцький.  Прошу ввімкніть мікрофон.

 

13:38:45

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

По-перше,  я б доповідачу хотів би звернути увагу, що викопіювання воно вже й не коштує такі гроші. Воно коштує, наскільки я пригадую, 50 гривень. Це є раз.

По-друге, які графічні матеріали і хто їх буде малювати? Якщо це не буде  робити ліцензована організація, тоді хто  на тих графічних матеріалах нанесе всі комунікації, які проходять по ділянці, характеристику ділянки і як буде орган, який буде розглядати питання про  надання ділянки, буде бачити, що там на тій ділянці є? Тобто  можна надавати ділянки і на мережах, і в місцях, де це неможливо робити.  Тому аргументація про те, що за це платяться гроші і лише землевпорядним організаціям, вона не заслуговує на увагу, а навпаки це дає  чиновнику можливість розширювати поняття технічної документації і ставити додаткове навантаження і додаткові вимоги суб'єктам, які будуть звертатися щодо відведення земельної ділянки, і призведе…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Я щиро дякую колезі. Ще раз хочу вам сказати, що замовлення документації і її виготовлення – це різні речі. Тому це я хотів би, щоб ви врахували. Перше.

І друге. Що тих 50 гривень, які ви називаєте, - це офіційна вартість, і всі витяги, які необхідно брати, ви розумієте, за що йдеться. Тому ми не хочемо адресувати всіх наших громадян і робимо все необхідне, щоб спростити процедуру для наших громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку народного депутата Махніцького. Прошу голосувати.

 

13:40:43

За-87

Проти – 1. Утримались – 57. Не голосували – 251.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Народний депутат Шаров не наполягає.

23 поправка, народний депутат Мельник, врахована частково.

24 поправка. Народний депутат Міщенко не наполягає.

25-а, народний депутат Лелюк, врахована частково.

26-а, народний депутат Махніцький. Прошу ввімкнути мікрофон.

 

13:41:20

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ну, дивіться, шановні колеги, що ми сьогодні робимо і що це буде за закон, який принесе взагалі хаос в тих відносинах. Тому що ми сьогодні надаємо, порушуючи Конституцію, яка передбачає виключну компетенцію місцевих рад, абсолютно нівелюючи право територіальної громади визначати ряд питань, які зазначені в цьому законі, ми надаємо право суду, надаємо йому функції органу місцевого самоврядування. Ну, про це вже було сказано. І це навіть сама судова влада визнала, що це є неконституційно, тому що це було предметом розгляду на пленумі Верховного Суду. І сьогодні ми робимо такі речі, що завтра буде дуже тяжко їх виправити.

Друге питання. Це людина, звернувшись до органу місцевого самоврядування, не маючи абсолютно ніяких даних, що стосується характеристики ділянки, буде мати просто право на утримання тої ділянки, можливо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Ну весь час навколо одного і того ж самого питання. Народний депутат хоче повернутися до існуючого порядку, коли в місячний термін нічого людині не відповіли, рішення не прийняли, потім ще надається 10 днів, потім він ще може клопотати. А ми тут прописуємо, що в місячний термін чи в термін, відведений законодавством, не вирішено, значить він має право на відведення цієї ділянки. Тому ця поправка протирічить ідеології в цілому цього законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 26 народного  депутата Махніцького. Прошу голосувати.

 

13:43:25

За-78

Проти – 3, утримались – 58, не голосували – 257.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка 27 народного депутата Чугуннікова. Не наполягаєте? Ні.

І поправка  28 Омельяновича. Врахована.

Прошу Міщенка. Народний депутат.

 

13:43:59

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, ну в першому випадку, коли ми не підтримали 12 правку, буде нелогічно підтримувати таку ж саму аналогічну правку, якою дозволяється видавати дозволи суду. Тобто знову ж тут уже не дві статті Конституції порушено, тут шість статей Конституції порушено, тому що судова влада  не видає  ніяких дозволів, це виконавча влада. Тому я прошу поставити його на підтвердження і не голосувати за цю правку, тому що в інших статтях, за які ми не проголосували за те, щоб суд надавав такі дозволи, цього вже немає.

І тому такий закон приймати в такому випадку неможливо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, народний депутат Петренко.

 

13:44:50

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановні колеги, я хочу підтримати колегу Міщенка. Дійсно, ми повинні не допускати порушень юридичної техніки, з одного боку. Тому що, якщо ми не підтримали 12 поправку, то за 28 поправку ми не маємо права голосувати. Це, перше.

А що стосується суті. В першому читанні редакція цієї статті абсолютно нормальна. Якщо орган відповідний влади не має заперечень щодо документів, то особа, яка подала документи, може виготовляти відповідну документацію, і фактично вона має дозвіл за мовчазною згодою.

Тому прошу, щоб ми цю поправку поставили на підтвердження і не голосували за неї, залишили редакцію першого читання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу уваги, народні депутати! Прошу сідати і голосувати персонально.

Поправка 28 народного депутата Омельяновича, ставлю на голосування на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:46:00

За-226

Проти – 74, утрималося – 28, не голосувало – 64.

Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка 29 народного депутата Міщенка врахована.

Поправка 30 Махніцького розглядається. Прошу увімкнути мікрофон.

 

13:46:25

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

По-перше, шановні колеги, я би хотів звернути увагу на те, що ми тільки що проголосували. Перед тим ми голосували за…  відхиливши поправку в аналогічній нормі, а тепер ми її прийняли. Тобто маємо вже колізію в цьому законопроекті. Це є одне.

Що стосується поправки номер 30. Пропонується встановити адміністративну відповідальність за порушення терміну розгляду питання про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою. Я хочу звернути увагу, що такий дозвіл надають органи місцевого самоврядування зокрема. А це є колегіальний орган.

І подумайте, кого будуть притягувати за порушення строку. В цю раду будуть притягувати, яка згідно закону не несе відповідальності. Тобто дана норма вона абсолютно не захистить права громадян. І в цьому випадку треба було продувати кращий механізм захисту, а не встановлювати мертву норму, яка не буде діяти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиція. Григорій Михайлович.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановний Володимире Васильовичу, народні депутати, колеги. Положення цієї поправки, в яку вносяться зміни вони втратили актуальність з набранням чинності двома законами – Законом "Про Державний земельний кадастр", який вже дії 2 роки і Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", який вступив у дію з 1 січня 2013 року. Тому ця поправка протирічить двом законам. І тому вона була на комітеті відхилена. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 30 народного депутата Махніцького. Прошу народних депутатів визначатися.

 

13:48:22

За-74

Проти – 2, утрималось – 54, не голосувало – 261.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка 31 народного депутата Чугуннікого. Врахована.

Поправка 32 народного депутата Шарова. Врахована.

І поправка 33 народного депутата Федоряка. Врахована. Які пропозиції є?

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановний Володимире Васильовичу, ще не всі були зайшли до залу, ми почали розглядати законопроект і поправка номер 7 Мельника Станіслава Анатолійовича не була підтримана всього-на-всього семи голосами. Я просив би повернутися до розгляду цієї поправки і підтримати дану поправку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ставлю на голосування про повернення до розгляду поправки номер 7. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

13:49:35

За-245

Проти – 46, утрималось – 23, не голосувало – 73.

Рішення прийнято. По фракціях.

Ставлю на голосування поправку 7 народного депутата Мельника на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:50:10

За-257

Проти – 39, утрималось – 28, не голосувало – 64.

Рішення прийнято. По фракціях. Прошу.

 

КАЛЕТНІК Г.М. Шановні народні депутати,  шановний Володимире Васильовичу, нам потрібно погодитися із зауваженням народного депутата Міщенка, який сказав, що, прийнявши всі інші поправки: поправку номер 12, яку ми не підтримали вносить колізію в одному й    тому  самому законі. Тому я просив би повернутися до попар вик номер 12 і її проголосувати і підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування, а при прийнятті я надам вам слово. Ставлю на голосування по поверненню для розгляду поправки номер 12. Прошу народних депутатів голосувати. Я дам вам.

 

13:51:14

За-223

Так оце ж впусту  розмовляли, вас слухали, а ви не підтримали. То тому треба зразу чи розглядаємо, чи не розглядаємо.

Прошу, народний депутат Міщенко і будемо приймати закон.

 

13:51:34

МІЩЕНКО С.Г.

Ну, зрозуміло, що після такого голосування, його прийняти як закон неможливо. Тому що колізія існує в цьому законі. І зрозуміло, що Президент його не підпише, накладе вето.

Єдина пропозиція – це повернути комітету на повторне друге читання. І тоді хай доопрацьовує, хай юридичне управління якби воно погано не працювало, але ті порушення Конституції,   які було вказано, і ще з цих причин неможливо його прийняти в цілому. Хай вони доопрацюють, внесуть уже з меншими правками на повторне друге читання і ми тоді вже проголосуємо як закон. А хто і не проголосує, як я.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію комітету: проект Закону 2130, про внесення…

 

КАЛЕТНІК Г.М.  Про прийняття в другому і в цілому як закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:53:00

За-277

Проти-39, утримались-32, не голосували-41.

Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 189, "Батьківщина" – 42, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 31, позафракційні – 15.

Шановні депутати, я продовжую роботу на 15 хвилин. На пленарному засіданні присутній міністр внутрішніх справ України – Віталій Юрієвич Захарченко. Тому я запрошую Віталія Юрієвича Захарченка на трибуну для інформації щодо подій, які відбулися в Миколаївській області.

Ми домовились з керівниками фракцій, на це питання у нас є 20 хвилин: 10 хвилин, до 10 десяти хвилин, міністр і по одному запитанню від кожної фракції.

Прошу, Віталій Юрієвич.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю.

Шановні народні депутати, шановна громадо! Міністерством внутрішніх справ детально проаналізовано ситуацію, що набула такого резонансу.

Передусім висловлю щире співчуття потерпілій та її близьким.  Запевняю, що ми жодним чином не приховуємо і не виправдовуємо такі ганебні дії. Навпаки, Міністерство внутрішніх справ зацікавлене у проведенні органами прокуратури  швидкого, повного та неупередженого розслідування.

Однією з основних причин резонансної події є безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов'язків окремими працівниками. Насамперед керівників різного рівня та бажання створення уявного благополуччя. Зокрема начальника Врадіївського  райвідділу та керівника обласного  управління міліції. 

Чому Міністерство внутрішніх справ негайно не відреагувало на цю подію?  Щодобово до органів внутрішніх  справ надходять 15-16 тисяч повідомлень про правопорушення,  третина із них з ознаками кримінальних,  більше 1 тисячі стосуються легких  тілесних ушкоджень. На підставі відповідних нормативних  актів до міністерства надходять  та беруться на контроль лише найбільш тяжкі та резонансні події як правило,  учинені з використанням вогнепальної  зброї, вибухівки, які призвели до загибелі  кількох осіб, тощо.

Через приховування об'єктивної інформації про обставини вчинення злочину, міністерство із запізненням  відреагувало на ситуацію. Тільки після перекваліфікації складу злочину,  оперативного зведення в установленому    порядку, 29  червня було  направлено до міністерства як контрольний злочин. Як результат - це викликало обурення  місцевого населення. Однак зазначу, що обрані форми протесту є неприпустимими, слід розуміти, що  райвідділ є режимним об'єктом, де  зберігається зброя, утримуються правопорушники, тощо. Безумовно, що відомі всім події у Врадіївці, на Миколаївщині,  завдали серйозного удару по правоохоронній системі в цілому і міліції зокрема.  Такі ганебні факти нанівець перекреслюють всі  позитивні здобутки органів внутрішніх справ.

Коротко зупинюсь на хронології подій. 

О 10 годині 27 червня до чергової частини Врадіївського райвідділу міліції надійшло повідомлення з районної лікарні про доставлення з чисельними ушкодженнями і забоями місцевої жительки Крашкової Ірини Миколаївни. На місце події було направлено слідчу оперативну групу, цього ж дня відкрито кримінальне впровадження за фактом нанесення умисних легких тілесних ушкоджень за частиною першою статті 125 Кримінального кодексу України. Після отримання медичних документів, кваліфікацію було змінено на спричинення умисних тяжких тілесних ушкоджень частина перша, стаття 121 Кримінального кодексу України.

Як повідомила Крашкова, 26 червня опівночі вона поверталася з дискотеки додому, до неї під'їхав автомобіль, в якому знаходилися три чоловіки, серед них вона впізнала Поліщука та Дрижака. За її словами вказані особи, застосовуючи силу, посадили до автомобіля та почали наносити удари кулаками по голові та тулубу. Під'їхавши до лісосмуги біля села Сирове, вони насильно вступили з нею в статевий зв'язок і заволоділи її особистими речами.

Тому 27 червня також були відкриті кримінальні впровадження за фактом розбою (частина четверта статті 187 Кримінального кодексу України) та зґвалтування (частина третя статті 152 Кримінального кодексу України). Проведеними заходами встановлено третю особу водія автомобіля Рабіненка. Як тільки стало мені відомо про причетність до злочину працівників міліції та невідповідність переданої кваліфікації скоєного, я миттєво відреагував. До Врадіївки відрядив працівників внутрішньої безпеки та інспекції з особового складу для проведення службового розслідування. Оскільки вказані Крашковою особи Дрижак, він, до речі, в органах внутрішніх справ працює з 2003 року та Поліщук в органах внутрішніх справ працює з 2008 року, є працівниками Врадіївського райвідділу міліції, вказані кримінальні впровадження, були об'єднані та передані для подальшого розслідування до прокуратури Врадіївського району, а 1 липня –  до прокуратури Миколаївської області. Оперативне супроводження цих справ забезпечуються Службою безпеки України.

30 червня Рябіненко та Поліщуку було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Відносно Дрижака будь-який запобіжний захід не обирався, оскільки за показами свідків та відеореєстратора, що встановлений в райвідділі, останній перебував на добовому чергуванні. 

На даний час ці та інші обставини перевіряються, в тому числі шляхом проведення експертиз у відповідних установах Києва та Одеси. До речі, ми  це зробили навмисне, щоб не проводити експертизи в Миколаївській області, передали їх до інших областей для того, щоб об’єктивно були вивчені всі здобуті речові докази.

Нами детально проаналізована ситуація, що набула такого резонансу. Ми побачили, що однією з причин є безвідповідальне ставлення до виконання своїх обов’язків окремими працівниками, насамперед, керівниками різного рівня та бажання створення уявного благополуччя.

Заходи, що    здійснюються. Начальника УМВС в області Парсинюка відсторонено від виконання обов’язків. Відносно  начальника Врадіївського райвідділу Синицького прийнято рішення про звільнення з органів внутрішніх справ.  Я сьогодні підписав відповідний наказ. Тимчасово виконуючим обов’язки начальника УМВС призначено одного із керівників міністерства. Прокуратура прийняла рішення про звільнення з займаної посади також прокурора району.

Для проведення службової перевірки на місці працює бригада Міністерства внутрішніх справ на чолі з начальником штабу Міністерства внутрішніх справ. У міністерстві створений оперативний штаб для аналізу інформації і розвитку подій у Миколаївській області.

За моєю участю в міністерстві проведено  оперативну нараду, на якій поставлено конкретні завдання галузевим службам, відомствам. Також проведено селекторну нараду за участю всіх начальників УМВС та визначені чіткі завдання. Доручено  апарату міністерства та відповідним службам налагодити тісну співпрацю з народними депутатами, що опікуються проблемами подій в Миколаївській області, в тому числі з тими, які наразі працюють у Врадіївському районі.

 Сьогодні о 15.00  намічена нарада під головуванням Генерального прокурора, на якій також будуть визначені та узгоджені спільні дії щодо розкриття злочину, поліпшення криміногенної обстановки в області. Обставини подій в Миколаївській області та інших регіонах планується розглянути на розширеній колегії міністерства  внутрішніх справ 12 липня цього року. Мною дано завдання терміново провести позачергове атестування всього особового складу Врадіївського райвідділу та зроблені інші організаційні заходи щодо упередження надзвичайних подій серед особового складу та посилення боротьби із злочинністю, зміни принципів та посилення вимог до відбору кадрів для проходження служби в органах внутрішніх справ.

 Шановні народні депутати. Насамкінець я хотів би ще звернути увагу на поширення останнім часом у суспільстві думки  про те, що всі вади в правоохоронній системі, зокрема, в органах внутрішніх справ, можна вирішити шляхом повної заміни всіх працівників. Тобто здійснити так зване перезавантаження  системи.

Повинен вас проінформувати, що за останні роки з 2005 по  2010 на  сто відсотків відбулася заміна особового складу. А в деяких службах, наприклад, в карному розшуку особовий склад поновився в чотири рази. І зараз ми рішуче звільняємо тих, хто схильний до порушення законності, на жаль,  тільки ці заходи не дають бажаного результату в наведенні порядку. З органів внутрішніх справ   за півтора року звільнено 16 тисяч працівників, в тому числі понад 1 тисяча за негативними мотивами.

Я розумію, що настав час кардинальних змін в організації органів внутрішніх справа. Але на мій погляд, це питання потребує комплексного вирішення назрілих проблем, в тому числі не в останню чергу тих, що перебувають у площині  соціального пакету...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, Віталій Юрійович.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю.   ... житло, матеріально-технічне  забезпечення та фінансування.

Я розраховую на вашу підтримку і слушні пропозиції щодо подальшої модернізації органів внутрішніх справ через прийняття відповідних актів на законодавчому рівні. Ми прагнемо, щоб у системі Міністерства внутрішніх справ працювали найкращі. Докладаємо зусиль для підняття престижу професії правоохоронця. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, прошу від фракцій записатися. Одна хвилина на запитання і відповідь.

Я прошу, народний депутат Куренной, фракція "УДАР".

 

14:05:12

КУРЕННОЙ В.К.

Я прошу передати слово Віталію Кличку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Кличко, питання.

 

14:05:16

КЛИЧКО В.В.

Шановний пане міністр, останнім часом фігурантами резонансних подій, які відбуваються, є співробітники МВС. Це дорожньо-транспортні події у п'яному вигляді, це "кришування" тіньового бізнесу, це рекет, а на сьогоднішній день ми маємо ще додатковий випадок – зґвалтування.

Ми вже багато на цю тему говорили, і ще раз це підтверджує деградацію правоохоронних органів, притому що МВС на сьогоднішній день фінансується на 16 мільярдів гривень, а чисельність МВС вже набагато більше, ніж чисельність Збройних сил України.

Україна на сьогоднішній є останньою країною за довірою до міліції, до судово-правової системи. Питання: кого охороняють міліціонери? Якщо ви не знаєте, хто керує міліцією…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми домовилися з керівниками фракцій: по одній хвилині. Прошу завершити дати.

 

14:06:30

КЛИЧКО В.В.

Якщо ці випадки вам не відомі, питання… Таких випадків набагато більше, ніж я вам зараз перерахував, і багато людей можуть це перерахувати. Як ви вважаєте, що у вас як у офіцера залишився один шлях: подати у відставку, якщо такі випадки вам невідомі. Наступні дії. Будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Юрійович.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання.

Шановний народний депутат! Шановні народні депутати! Я коротко на це питання не дам відповіді, тому мені треба трошки часу для того, щоб було чітке розуміння того, що відбувається в системі Міністерства внутрішніх справ.

Ви затонули дуже  багато запитань і однозначно так відповідати я вряд чи   зможу. Ну я постараюсь більш-менш коротко  на неї відповісти.

Гранично допустима межа чисельності  працівників Міністерства внутрішніх справ була затверджена ще в  2002 році Законом України "Про загальну структуру і чисельність Міністерства внутрішніх справ". Вона складає згідно закону 357 і 700 осіб… 357 тисяч 700 осіб. Однак цей показник набагато відрізняється  від реальної  чисельності працівників правоохоронних органів. Протягом останніх 11 років відбувалось як суттєве скорочення бюджетне…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте ще хвилину.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. На сьогодні штатна чисельність МВС складає 261 тисячу. Однак це і внутрішні війська, і курсанти вищих навчальних закладів, і всі допоміжні служби, цивільні працівники, які, як правило, не враховуються при  розрахунку навантаження на працівників органів внутрішніх справ.

Кількість посад рядового і  начальницького складу міліції  складає 171 тисячу, тобто на 100 тисяч населення України приходиться близько 376 працівників міліції. Це приблизно такі ж показники існують у Франції, в Польщі, в Ізраїлі, в Німеччині.

Тепер те,  що стосується показників нашої роботи. Я хотів би вам сказати, це статистика, яку я взяв з собою, бо знав, що таке питання може пролунати в мою адресу. Вона каже про стабільність криміногенної ситуації та контрольованість з боку правоохоронних органів. Яскраво свідчать такі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталію Юрійовичу, дякуємо.

Я прошу не кричати, ми домовилися: одна хвилина – на питання, дві хвилини – на відповідь на конкретне питання.

Фракція Компартії України, Баландін. Прошу.

 

14:09:38

БАЛАНДІН С.В.

Виталий Юрьевич, события во Врадиевке – не единичный случай, который происходил на прошлой неделе. (Шум у залі) Днепропетровская область Петриковский район село Куриловка, 27 июня была попытка рейдерского захвата урожая жителей этого села. На вызовы милиции дежурный не реагировал.

После обращения моего помощника только через три часа оперативно-следственная группа приехала на место преступления. И после этого они не принимали никакого участия, наблюдали со стороны, как избивают людей. Прошу вас провести проверку законности действий начальника районного отдела Петриковского района и оперативно-следственной группы, которая выезжала на место совершения преступления. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталію Юрійовичу.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання. Я так зрозумів з тих обривків, що я зумів почути, що треба провести розслідування того факту, про який ви сказали додатково. Ми його проведемо і вам письмово надамо відповідь, і візьмемо його на контроль.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Нечаєв.

 

14:10:48

НЕЧАЄВ О.І.

Доброго  дня! Я прошу передати слово народному депутату України, генерал-полковнику міліції Джигі Миколі Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Микола Васильович Джига.

 

14:10:58

ДЖИГА М.В.

Доброго дня, спасибі. Микола Джига, 15 виборчий округ, Вінниччина. Шановний Віталію Юрійовичу, чи не вважаєте ви, що така кількість, більше  200 тисяч працівників міліції, її проконтролювати міністру практично із позиції, із Києва, неможливо. Чи не вважаєте ви, що настав час частину повноважень, тобто дільничних інспекторів, працівників ДАІ, Інспекції у справах неповнолітніх передати у підпорядкування органів місцевого самоврядування? Мається на увазі створити муніципальну  міліцію. Міліція – це велика частка влади, це велика частка влади і мер міста чи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Завершуйте.

 

14:12:00

ДЖИГА М.В.

Да. Як ви вважаєте, я хотів би почути відповідь вашу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Юрійович.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Можна надати відповідь, да? Дякую.

Микола Васильович, я дякую за запитання, запитання слушне, ви задаєте це запитання як фахівець в цій справі, відпрацювавши біля 30 років в органах внутрішніх справ, ви, як член колегії, знаєте, що Міністерство внутрішніх справ напрацьовує концепцію реформування Міністерства внутрішніх справ, яка відбувається з, реформування якої відбувається у відповідності до указів Президента і реформування не тільки Міністерства внутрішніх справ, а в цілому системи правоохоронних органів. А в цій концепції передбачається, як варіант можливий і створення муніципальних підрозділів органів внутрішніх справ. Ця концепція є.

Я, до речі і казав  в своєму виступі, що хотів би почути і побачити підтримку народних депутатів щодо подальшої модернізації системи Міністерства внутрішніх справ. Всі пропозиції, які будуть від вас надходити ми, як фахівці в цій сфері, будемо враховувати в подальшій роботі щодо реформування Міністерства внутрішніх справ і органів територіальних, органів внутрішніх справ. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Об'єднання "Свобода", народний депутат Сич.

 

14:13:29

СИЧ О.М.

Сич, "Свобода", Івано-Франківськ. Пане міністре, характерною ознакою нашого суспільства є психологія етатизму, себто схиляння перед всесиллям держави. Пусть ці люди не те, що напасти на відділ міліції, а підійти до нього бояться. І якщо в Врадіївці розгромили відділення міліції, це означає, що перейдена межа.

На сьогоднішній день міліція або сама грубо чинить свавілля, або ж жорстоко воює проти тих, хто бореться проти свавілля. Перший випадок ми вже знаємо по Врадієвці. Назву декілька інших випадків.

От по місту Києву. Активісти Петро Кузик, Ярослав Несенко, Оксана Шелест, Сергій Бойко вони вступають проти рейдерства, самозахоплення, проти самовільних забудов. Так міліція їм шиє кримінальні справи, нібито вони винуваті в побитті донецьких спортсменів. Або, скажімо, Володимир Карась такий же активіст, йому проламали череп, а міліція каже, що це легкі тілесні ушкодження. В Тернополі побили народних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

14:14:41

СИЧ О.М.

 У Тернополі побили народних депутатів 8 травня, а міліція бездіє. Одним словом – Україна просто захлинається в крові. Ви прекрасно розумієте, наскільки важливо сьогодні ефективно функціонуюча система внутрішніх справ. Чи готові її на докорінну зміну і чи готові до подальших радикальних кадрових змін? Дякую.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую  за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання. По частині питань, які ви задали. Ви знаєте, що зараз проводиться досудове розслідування. Частина справ, про які ви кажете, вже направлена до суду і розглянуті будуть в суді відносно тих подій, про які ви згадуєте.

По частині питань до мене зверталися депутати з вашої фракції, щоб ми в робочому порядку зустрілися і обговорили ці всі питання. Я з задоволенням це зроблю і ми проговоримо всі питання, які вас хвилюють. І ви, на мій погляд, знайдете відповіді на них.

Тепер те, що я хотів би ще сказати щодо тої репліки, що все в крові в державі. Умисних вбивств на 20 відсотків скорочено за цей рік, з 1045 до 837. Тяжких тілесних ушкоджень – на 19 відсотків, з 1405 до 1132. Розбійних нападів – на 23 відсотки, з 1517 до 1163.

Тому я би на вашому місці краски трошки інші вибирав, кажучи про діяльність міліції. В міліції, до речі, дуже багато фахових спеціалістів, які мають відповідні здобуті навички працювати в цій системі. І багато дуже тих, хто прийшли сюди за своїм призванням працювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", Арсеній Яценюк, прошу.

 

14:16:40

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане міністре і пане Голово, все-таки до Миколаєва про зґвалтування і побиття працівниками міліції 29-літньої дитини.

У мене на руках оперативна інформація за підписом начальника Головного штабу Міністерства внутрішніх справ України, пана Березана. Така інформація 29 червня була офіційними каналами надіслана Президенту України, Голові Верховної Ради України і Прем'єр-міністру України. В даній інформації вашу міністерство і ваш начальник Головного штабу зазначає наступне.

"В селищі Врадіївка, Миколаївської області в результаті проведення слідчих дій затримано 3 осіб. Встановлено, що вночі 27 червня а вулиці вказаного селища заподіяні тілесні ушкодження громадянці Крашковій і відібраний у неї годинник та мобільний телефон.".

У мене до вас запитання: а де інформація про зґвалтування? Чому Генеральний… Чому Головний штаб…?

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. На жаль, мабуть…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.  

 

14:17:54

ЯЦЕНЮК А.П.

Чому начальник Головного штабу дезінформує Президента, Голову Верховної Ради і Прем’єра і чому ваше міністерство бреше? Це перше.

Друге. Генерал-лейтенант міліції Москаль у 2012 році, перебуваючи у Миколаєві звернувся до вас офіційно з депутатським запитом саме по селищу Врадієвка, саме по Миколаївській області. В цьому селищі в 2011 році було скоєно вбивство п’ятнадцятирічної дитини.

Яка була ваша реакція як міністра внутрішніх справ України і чому цей запит не розглянутий? І чому ви не зробили все, щоби цього зґвалтування, яке відбулося 27 червня не відбулось?

І наостанок. Пане міністре, я не вірю у ваші слова, що ви хочете щось реформувати, як і ваша партія. Зробіть геройський вчинок – напишіть заяву про відставку, це буде єдина правильна дія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Юрієвич, відповідайте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Для того, щоб надати вам, шановний пане депутат, відповідь, то я повинен повернутися до початку своєї доповіді. Якщо ви неуважно слухали, то я можу вам ще раз сказати... (Шум у залі)

А в залі не було? То я вибачаюсь.

А тепер те, що стосується  зґвалтування, яке було  1 січня  2011 року, дитині було  14 років. І це питання  дійсно після запиту  народного депутата поставлене на контроль і зараз перебуває на контролі, воно перереєстроване в ЄРДР. (Шум у залі)

 Шановні народні депутати, якщо ви хочете послухати, то послухайте, якщо хочете  покричати, то покричіть.

Дивіться: в цьому році, за 5 місяців органами внутрішніх справ  обліковано 217 фактів зґвалтування. 75 кримінальних  правопорушень цієї категорії – це 163 особи злочинців  вже встановлені та притягуються до кримінальної відповідальності. Інші злочини, більшість з яких є   перспективними для розкриття,  розслідуються.

Пан Москаль також знає, що коли він працював першим заступником міністра внутрішніх справ, стовідсотково злочини не розкривались.  Я вам кажу, що цей злочин знаходиться на особистому контролі, він перереєстрований в єдиний державний облік   і ми проводимо весь необхідний  комплекс дій. Там призначено велика кількість зараз експертиз,  я можу  надати вам чітку відповідь, зараз візьму довідку скільки проводиться  і яких заходів по цій   конкретній справі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо. Спасибі,  Віталій Юрійович.

Закінчено розгляд цього питання. Давайте побажаємо Віталію Юрійовичу об'єктивного розслідування фактів, які  стались в Миколаєві.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ранкове засідання   Верховної Ради України  оголошую закритим.

О 16 годині запрошую  для подальшої роботи.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку