ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

21 червня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:06:04

Зареєструвалося -372

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні народні депутати, дві фракції: фракція Партії регіонів і фракція Комуністичної партії України – просять перерву для заяви від фракцій. Прошу, Олександр Сергійович Єфремов.

 

10:06:44

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич! (Шум у залі) Уважаемые коллеги! Уважаемые слушающие коллеги и неуважаемые неслушающие коллеги, а также многоуважаемые избиратели! Позвольте мне огласить заявлене фракции Партии регионов.

Семьдесят два года назад в 4 утра 22 июня 1941 года на советские города и сёла обрушился первый удар немецких фашистов, началась Великая Отечественная война. Мирную жизнь нашего народа разорвал бой вражеских бомб.

1418 дней и ночей ада, разрушенные города и села, миллионы убитых на фронтах, угнанных в рабство, замученных в лагерях смерти – вот та страшная цена, которую наш народ заплатил за Великую Победу.

Каждый год 22 июня мы отдаем дань безмерного уважения и признательности миллионам людей разных национальностей, ставших жертвами одной из самых страшных войн в истории человечества. Мы скорбим о павших за свободу нашей Родины, склоняем головы перед светлой памятью женщин и мужчин, стариков и детей, всех тех, чьи судьбы были сломаны в страшные годы военного лихолетья.

Партия регионов считает своим долгом напомнить о том, что слова "Никто не забыт, ничто не забыто" по-прежнему святы для нас. Достойное проведение траурных мероприятий, честный рассказ о событиях нашей истории, реальная забота о живых участниках войны – это наш долг перед памятью тех, кто сгорел в пожарище мировой войны.

Завтра, 22 июня, вся Украина, каждый патриот нашей Родины, каждый нормальный человек почтит минутой молчания память погибших в годы Великой Отечественной. День скорби и памяти призван служить единению украинского народа, вернуть молодому поколению историческую память и гордость за подлинных героев нашего Отечества.

Партия регионов решительно осуждает сегодняшнее проявление неонацизма, оскверняющее память о подвиге отцов и дедов в годы Великой Отечественной войны. Мы верим в разум украинского народа, убеждены, что здоровые силы общества готовы дать отпор экстремизму и нетерпимости в нашем обществе. Призываем задуматься, можно ли было предотвратить ту страшную войну? Могло ли человечество не допустить пивного путча, поджога Рейхстага, от пламени которого запылал весь мир? Что нужно было сделать, чтобы избежать десятков миллионов человеческих жертв?

Да, история…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЄФРЕМОВ О.С   Да, история не  имеет сослагательного наклонения. Но нет сомнения и в том, что руки фашистам развязала, в первую очередь соглашательство тогдашней политической элиты Германии, которая пошла на компромисс со своей совестью, в расчете на индульгенцию от нацистских лидеров.  Как показала история именно соглашатели и стали первыми узниками концентрационных лагерей.

 И сегодня, выбирая себе политических партнеров, украинским политикам необходимо извлечь для себя урок из событий, не имеющих сроков давности. "Люди, будьте бдительны!" – обращался к человечеству известный чешский писатель Юлиус Фучик, казненный в фашистских застенках. Эти слова актуальны и в наши дни.

Накануне дня скорби и памяти Партия регионов обращается к каждому жителю нашей страны. Пережив страшную войну, победив фашизм в Европе. Сегодня мы не допустим возрождение нацизма на нашей земле. Слава Украине  без нацизма и фашизма! Вечная память героям Великой Отечественной войны! Слава народу-победителю! Прошу почтить память погибших минутой молчания.

(Хвилина мовчання)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу сідати.

Шановні депутати, давайте навчімося поважати один одного. Давайте заспокоїмося.

Шановні депутати, у нас закінчується трудовий тиждень. Шановні депутати, давайте, в неділю ми святкуємо всі разом велике свято Трійці, Святої Трійці.

Давайте все зробимо, щоб єдність нашого народу була така ж сама, як єдність Святої Трійці. Я хочу поздоровити вас всіх зі святом! Добра, щастя вашим сім'ям! Щастя українському народу!

Дві фракції попросили оголосити перерву. Тут написано: "Для проведення консультації з питань порядку денного та виголошення заяви". Прошу, виголошення заяви.

Ви розберіться між собою, що вам перерву чи… Одні кричать – перерву, а другі кричать… Давай, виголошуй.

 

10:13:31

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Юрій Михальчишин, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! (Шум у залі) Помовчи!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Фашисти! Фашисти!

 

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А. Дякую, що представились. Мене звати Юрій Михальчишин. А ви хто?!

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Фашисти!

 

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А. Дякую, фашисти представилися, можете продовжувати.

Шановні українці, сьогодні справді ми вшанували хвилиною мовчання тих, хто загинув під час війни, один з епізодів якої розпочався 22 червня 1941 року. Проте, я хотів би нагадати, що держава, за якою так багато хто ностальгує у цій залі, була союзником гітлерівської Німеччини, разом проводили паради. Тепер дехто проводить гей-паради, а тоді проводили спільні паради фашисти і комуністи в Бресті, Вільнюсі. Ви тоді на всю Європу хотіли провести спільний гей-парад, але не вдалося.

І тому я хочу нагадати всім нормальним українцям, що для нас війна почалася не 22червня 1941 року, для нас війна розпочалася у 1918 році, коли орда з півночі порушила наші кордони і розпочала окупацію нашої держави. І хлопці, які вперше зустріли цю орду під Крутами, – це справжні герої України, а не вигадані герої так званої   Великої Отєчествєнної войни.

Саме поняття "Великая Отечественная" – це  пропагандистська вигадка Сталіна, Щербакова  і радянського агітпропу. Тому що тоді, коли вони хотіли завоювати весь світ, вони розповідали: "Пролетарии всех стран, соединяйтесь".  А  Маркс сказав, що в пролетарів немає Батьківщини. А тоді, коли їм припекло, коли прийшли німецькі танки,  танки Гударіана, Гота,   Клейста, тоді вони згадали і  про отєчество, і про те, що вони мають національність, а до того вони  це все  хотіли знищити.

Війна для нас не закінчилась і  9 травня 1945 року. Не  тільки тому, що ще гриміли залпи Другої світової, ще бомбардували Хіросіму і Нагасакі. До серпня 1945 року на планеті лилась кров. А  в нас,  в Україні,  кров  лилась і в 1946 році, і в 1947-му, в 1948-му, 1949-му. І наш день Перемоги, і день закінчення війни  для нас – це 24 серпня 1991 року, коли ми, нарешті, відродили свою незалежність.

Тому ми чітко і однозначно  заявляємо: ми не допустимо фальсифікації історії, не допустимо реабілітації сталінізму,  не допустимо очорнення наших героїв. І якщо ви хочете нової війни, вона для вас буде! Слава Україні!

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Про яку війну ви сьогодні говорите?

Я прошу, народний депутат Герман.

 

10:16:39

ГЕРМАН Г.М.

Шановні народні депутати! (Шум у залі) Ці, як писав наш великий поет,  "правнуки погані", закликають до війни. Не слухайте їх, давайте  починати працювати конструктивно, бо ми не можемо витрачати  час на ті дурниці, які вони тут  виговорюють.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, народ хоче миру і спокою, а не війни.   Шановні народні депутати, у засіданні Верховної Ради України беруть участь члени Кабінету Міністрів України.  Давайте привітаємо уряд України. (Шум у залі)  Сідайте.

В засіданні Верховної Ради України приймають участь: перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Геннадійович Арбузов; віце-прем'єр-міністр України Юрій Анатолійович Бойко;  віце-прем'єр-міністр України Костянтин Іванович Грищенко; міністр Кабінету Міністрів України Олена Леонідівна Лукаш; міністр аграрної  політики – на зустрічі міжнародній, присутній перший заступник міністра аграрної політики Іван Юрійович Бісюк; міністр внутрішніх справ Захарченко Віталій Юрійович (перший заступник присутній); міністр доходів і зборів, від міністерства заступник міністра доходів і зборів Віктор Сергійович Левицький; від Міністерства екології та природних ресурсів перший заступник міністра екології Романов Микола Іванович; міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Миколайович Прасолов; міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Анатолійович  Ставицький;  заступник міністра закордонних справ Олефіров Андрій Володимирович; міністр інфраструктури Козак Володимир Васильович; міністр культури Леонід Михайлович Новохатько; міністр молоді та спорту Равіль Сафович Сафіуллін; перший заступник міністра оборони Олійник Олександр Миколайович; міністр освіти і науки Дмитро Володимирович Табачник (Шум у залі); міністр охорони здоров'я Раїса Василівна Богатирьова; заступник міністра промислової політики Каленков Олександр Федорович; від Міністерства регіонального розвитку перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Михайлович Семчук; міністр соціальної політики Королевська Наталія Юріївна (Шум у залі); міністр фінансів Колобов Юрій Володимирович; міністр юстиції Лавринович Олександр Володимирович; голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Болотських Михайло Васильович; голова Державного агентства автомобільних доріг Прусенко Євген Дмитрович.

Шановні депутати, відповідно до статті 229 Регламенту Верховної Ради України в п’ятницю з 10-ї до 11-ї години проводиться "година запитань до Уряду". На "годині запитань до Уряду" розглядається інформації Кабінету Міністрів  України про підготовку та відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, стан доріг та заходи з протипожежної безпеки.

Депутатські фракції: Партії  регіонів, фракція Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", фракція політичної партії "УДАР Віталія Кличка", фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", –  керуючись частиною шостою статті 229 Регламенту Верховної Ради України, заздалегідь письмово повідомили Кабінет Міністрів  України про запитання, які будуть поставлені під час "години запитань до Уряду".

Відповідати на запитання депутатських фракцій будуть: Новохатько Леонід Михайлович, Козак Володимир  Васильович і Болотських Михайло Васильович. І пропонується наступний порядок проведення "години". Надати по 10 хвилин кожному доповідачу для відповідей на запитання від  депутатської фракції. Кожна  фракція має гарантоване право на одне усне або одне  письмове  запитання. Це частина третя статті 230 Регламенту. Для запитань  народних депутатів до членів Кабінету Міністрів України відвести до 30 хвилин. І пропонується надавати по одній хвилині  на кожне усне запитання та по дві хвилини – для відповіді на нього.

Тому переходимо до  розгляду запитань до уряду від депутатських фракцій. І я запрошую на трибуну Міністра культури України Леоніда Михайловича Новохатька, 10 хвилин у вас. Прошу.

 

НОВОХАТЬКО Л.М.

Вельмишановний Володимире Васильовичу! Вельмишановні керівники українського уряду! Вельмишановні народні депутати! Хочу перш за все подякувати вам за ті запитання, які надійшли до Кабінету Міністрів України з приводу 200-ліття Тараса Григоровича Шевченка. Загалом, то ми не єдині, хто  відзначає такі великі круглі дати. І є певна  класика  відзначення 200-ліття Шопена, яке відзначили наші польські друзі, 200-ліття  Верді, Пушкіна, Лермантова і так далі. Так однією з цих складових на самому початку  є формування організаційного  комітету завчасно.

Наприклад, польські наші друзі зробили оргкомітет, в тому  числі з участю українських науковців за два роки. Аналогічним шляхом пішов і український уряд. І два роки тому Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову про  відзначення 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка.

В силу різних причин, в тому  числі і, можливо, якихось наших слов'янських особливостей – повільно  запрягати –   перший рік виконання не був ідеальним, прямо так скажемо. І це дало підставу Президенту нашої держави приблизно рік тому видати указ, я б сказав, з промовистою і зрозумілою назвою про додаткові заходи по відзначенню ювілею Тараса Григоровича Шевченка.

На сьогоні, крім цих урядових документів, які я назвав, в березні цього року уряд прийняв ще один документ, Президент провів громадську гуманітарну раду в Каневі на могилі Тараса Григоровича Шевченка, ну, і всі ці, звичайно, заходи широко транслювалися засобами масової інформації.

Чого ми хочемо, я сподіваюсь, разом з вами від відзначення Шевченка? Які основні риси, і це є в ваших питаннях, ми хотіли би протримати під час підготовки  до цього ювілею? Перше, мені здається, виконуючи заповіти Тараса Григоровича, це все-таки, наскільки це можливо, політична консолідація України, Сходу, Заходу, Півдня і Півночі. Тому що його заклик "Обніміться, брати мої", я думаю, стосується все ж таки і нас.

По-друге, це соціальна єдність, я маю на увазі, щоби святкування Тараса Григоровича Шевченка стало однаково близьким і старшим, і меншим, і юним, і громадським організаціям, і державним установам, і тим, хто бідний сьогодні, незаможний, і той, хто багатший. Але в цьому смислі ми повинні об'єднатися.

Третє, надзвичайно важливо, щоб ювілей Шевченка став об'єднуючим для українців всього світу для того, щоб ми протягом цьогго часу зміцнили зв'язки з діаспорою, з нашими організаціями за кордоном. І такі, до речі, по лінії Міністерства закордонних справ здійснюються, як я знаю за окремим планом.

І останнє, я думаю, надзвичайно важливе і в цьому немає, я думаю, суперечок ні в цьому залі, ні в Україні, ми всі хотіли би, щоб цей ювілей став червоною ниткою, став наріжним каменем у програмовій, редакційній політиці  усіх засобів масової інформації України.

З ваших запитань, шановні депутати, можна згрупувати їх, найбільше одержані питання від фракції Партії регіонів і від депутатської фракції політичної партії "УДАР Віталія Кличка". Два питання практично одного змісту, я їх дуже коротко зачитаю. Фракція Партії регіонів: "В якому стані  сьогодні перебувають ремонтно-реставраційні роботи в шевченківських музеях?". Так само партія "УДАР Віталія Кличка". В Національному музеї та його філіях у Києві, Літературно-меморіальному будинку. За цей вид робіт несе відповідальність  Міністерство культури: що зроблено і так далі.

Шановні колеги! Центральний музей Тараса Шевченка в Києві не ремонтувався з радянських  часів, тому є прекрасна нагода довести до пуття не тільки могилу Шевченка, що вже зроблено в попередні роки, не тільки  той музей, хоча там ще теж багато роботи, у тому числі і по інфраструктурі, по під'їзних дорогах і так далі і так дальше, а й в місті Києві. Це стосується відомого вам приміщення і його філій.

На сьогодні уряд нещодавно  виділив 27,2 мільйона гривень коштів на цей ремонт. Буквально через два дні згідно чинного законодавства це рішення було  розглянуто Бюджетним комітетом в рекордні, я би сказав, строки. І я хотів би подякувати всім вам, шановні колеги, зокрема членам Бюджетного комітету, за таку оперативність, тому що   залишається не так багато часу для будівельних цих робіт. Проект є, ним передбачається створення кращих умов і для експозиції, і для роботи науковців, і для майбутньої виставкової діяльності.

Не можу сказати, що все у нас гарно по матеріально-технічній базі. Одне з питань депутатської фракції "УДАР" стосується архівів і  рукописів Тараса  Григоровича Шевченка. Хочу сказати, що це питання, дійсно,  задавлено ще з радянських часів. Сьогодні рукописи зберігаються у професійно-підготовленому приміщення там, де все архіви, там, де є кондиціювання і таке інше. Але хотілося би, і ми над цим працюємо, щоби у нас була оцифрована вся спадщина, щоб вона  була доступніша, щоб ці архіви стали доступніші. І, безумовно,   ми зараз працюємо і технічне завдання є від 2011 року на розробку Шевченкового дому, де  би в окремому  приміщенні було зібрано не тільки  рукописи Шевченка, а й  всі інші речі, які  зберігаються у нинішньому Інституті літератури Академії наук України.

Загалом там, до слова скажу, 200 персональних фондів і Франка, і Лесі Українки, і Сковороди рукописи. І це вони всі на папері і вимагають ну сучасних технічних умов для його збереження, я думаю, що ми це забезпечимо.

З інших заходів, хочу сказати, що ми реставруємо і це є в урядових рішеннях, кіноспадщину, яка є і в листопаді цього року, сподіваюся, разом з вами ми будемо разом на презентації тих відреставрованих творів, зокрема, "Сон", "Наймичка" і інших. Найстаріший фільм, це класика кіно, датований 1926 роком.

Так само ми знімаємо зараз фільм "Толока", інші публіцистичні фільми, частково по лінії Міністерства культури фінансуємо, частково по лінії Державного комітету телебачення і радіомовлення.

В плані міжнародного співробітництва і одне з таких є питань від Партії регіонів, хочу сказати, що ми, держава звернулася до ЮНЕСКО і інших міжнародних організацій з пропозицією відзначити ювілей Тараса Григоровича Шевченка на міжнародному рівні.

На сьогодні така заявка прийнята, зокрема, ЮНЕСКО, яка, а ця організація, як ви знаєте, формує список пам'ятних дат, вони, як правило, дворічні. Генеральна конференція ЮНЕСКО буде розглядати це питання в листопаді, в листопаді виконком і потів генеральна конференція. Ми сподіваємося, знаючи як йде підготовка до цієї генеральної конференції, що наша заявка буде прийнята і протягом 2014 року вся світова спільнота в рамках, в тому числі ЮНЕСКО, буде відзначати ювілей Великого Кобзаря.

Ми тісно співпрацюємо із державами, де жив Тарас Григорович Шевченко, де є пам'ятки пов'язані з його життям і творчістю.

На сьогодні підписана вже угода, документ між Міністерством культури України і Міністерством культури Казахстану, і зрозуміло чому, тому що там він відбував заслання про спільне слідкування.

На сьогодні державна комісія Казахстану, є в них такий орган, затвердила місце під пам'ятник Тарасу Григоровичу Шевченку у новій столиці Казахстану місті Астані. Це, власне, не пам'ятник, а ціла велика п'ятифігурна композиція скульптурна.

Крім цього, є проект документу, який називається "План заходів по відзначенню ювілею Тараса Григоровича Шевченка в Російській Федерації", переданий нам російською стороною. До речі, там є один з розділів цілих, можна так сказати, де російська сторона, видно як вона планує відзначати ювілей Шевченка у регіонах. І там задіяні якраз українські громадські організації.

Ще одне питання стосувалося…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

НОВОХАТЬКО Л.М.  Так. Стосувалося, фракція "УДАР", про логотип. Так, дійсно, це те, що бачитимуть всі. Хочу сказати, що був оголошений конкурс і принципово було те, щоб в ньому взяли участь якомога більше людей. 103 чоловіки взяло, 208 робіт. Логотип затверджений. Переміг учитель з міста…, художній учитель, з художньої школи, з міста Бережани Тернопільської області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте.

На трибуну запрошується міністр інфраструктури України Володимир Васильович Козак. Слухати надо. Буде 30 хвилин у депутатів питання. Записуйтеся і, будь ласка, задавайте. Прошу, 10 хвилин у вас.

 

КОЗАК В.В.

Шановний Володимире Васильовичу,  шановні народні депутати, шановні члени уряду! В рамках "години запитань до Уряду" від депутатських  фракції надійшло 31 письмове запитання, яке стосується Міністерства інфраструктури України. Зокрема від фракції Партії регіонів 5 запитань, від фракції "УДАР" – 5 запитань, від фракції "Свобода" – 14 запитань, від фракції "Батьківщина" – 7 запитань. Враховуючи, що Міністерство інфраструктури є багатогалузевим міністерством, то відповідь буде надана за окремими галузями.

Щодо дорожнього господарства. Мережа автомобільних доріг загального користування України нараховує 169,6 тисяч кілометрів.  У тому числі 52 тисячі кілометрів доріг державного значення, 117 тисяч кілометрів доріг місцевого значення. З початку року загальний обсяг уражених ямковістю доріг загального користування склав 64,8 тисяч кілометрів – це 39 відсотків або 5,2 мільйона квадратних метрів. У тому числі доріг державного значення 25,5 тисяч кілометрів площею 3 мільйона квадратних метрів, місцевого значення – 39,2 тисячі кілометрів площею 2,2 мільйона квадратних метрів.

У порівнянні з минулим роком площа ямковості збільшилася майже вдвічі. З 2,7 мільйона квадратних метрів до 5,2 мільйона квадратних метрів. І процеси утворення ямкості не припиняються.

Причиною інтенсивного утворення ямкості у цьому році є: тривала зима зі значними опадами та майже щоденними переходами температури з плюсової на мінусову, не дотримання міжремонтних термінів пов'язаних з недофінансуванням дорожньої галузі протягом десятиріч. Значна частина доріг була збудована в 60-70-і роки під навантаження двічі менше за сучасні та з використанням дьогтів, смол та некондиційних матеріалів.

Починаючи з 2010 року було збудовано, реконструйовано та відремонтовано 4,6 тисячі кілометрів доріг. У 2008 році – 328 кілометрів, в 2009 – 192 кілометри у 2010 – 973 кілометри, в 2011 – 2007 кілометрів, в 2012 -1601 кілометр.

На даний час ці ділянки доріг знаходяться в належному стані. Для ліквідації ямковості Укравтодор максимально задіяв свої виробничі потужності. Щоденно працює до тисячі ремонтних бригад, 90 асфальтобетонних заводів та біля 12 тисяч працівників дорожньої галуз, Це дало змогу ліквідувати її на 49 тисячах кілометрів протяжності доріг загального користування  або на 4,2 мільйона квадратних метрів покриття, це 76 відсотків. І на дорогах державного значення ця робота наближається до завершення. Так, завершено ліквідацію ямкості на автомобільних дорогах загального користування державного значення в Автономній Республіці Крим, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та у місті Севастополь.

Тут хочу звернути увагу на некоректність даних, розповсюджених засобами масової інформації стосовно того, що у березні місяці було ліквідовано ямкості на 98 відсотків доріг загального користування. Насправді мова йшла про основні дороги державного значення, які, по завершенню зимового періоду, підлягали першочерговому відновленню. Це 2,6 тисячі кілометрів 23 стратегічних доріг держави і ремонтні роботи на них дійсно були завершені в цей період.

В цілому на дорогах загального користування роботи з ліквідації ямкості планується завершити до кінця червня,а  в подальшому новоутворену ямкість ліквідувати по мірі її виявлення. На жаль, на значній протяжності дороги зруйновані до основи, ямковий ремонт не допомагає. Тому, на окремих ділянках доріг таких, як "Житомир-Бердичів", "Дніпропетровськ-Решетилівка", "Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знамянка " та ряду інших, ми вже приступили до робіт з відновлення покриття.

Користуючись нагодою, хочу відповісти на те, що фінансове забезпечення є в повній мірі. Якість доріг – це головний пріоритет нашої роботи і один із основних важелів покращення доріг. Питання якості постійно виноситься на робочу групу міністерства та Укравтодору, до якої входять провідні фахівці та залучаються науковці галузевих інститутів. Для підвищення якості будівництва доріг запропоновано внести зміни до державних будівельних норм, де визначити гарантії: для земляного полотна – не менше 10 років, для мості в і шляхопроводів – не менше   10 років, для дорожнього покриття –  не менше 3 років.

Передбачено запровадити  фінансову відповідальність підрядника за неякісне виконання робіт. Ця практика використовується в Європі. Для цього, за участю страхової компанії  будуть залучатися незалежні експерти по якості. Такі заходи дозволять істотно поліпшити якість доріг та фінансову дисципліну.

З питань підвищення якості ми активно  співпрацюємо зі Світовим банком. Є попередня домовленість щодо проведення інжиніринговою  компанією   із світовим досвідом, аудиту системи контролю якості виконання дорожніх робіт в "Укравтодорі".

Багато питань надійшло щодо авіаційної галузі. Як питання – це вартість автоперельотів на внутрішніх рейсах в Україні, які одні із найбільших в Європі. Яка робота проводиться міністерством?

За результатами 2012 року  авіаційним транспортом скористалися 14,1 мільйонів  пасажирів, що на 13,2 відсотки більше в порівнянні з 2011 роком. За період січень-травень (це  5 місяців 2013 року) в  українських аеропортах  було обслуговано 4,6 мільйонів пасажирів, що  на 3 відсотки більше у порівнянні з 2012 роком. 

Міністерством інфраструктури проведено значну роботу з  підвищення ефективності використання  повітряних ліній, підвищення конкуренції  та вдосконалення роботи усього ринку авіаперевезень і демонополізація ринку. Для цього запроваджено механізм залучення   …….. компаній та систему заохочення авіаперевізників. Затверджено  порядок  призначення авіаперевізників на використання  повітряних ліній, та створена спеціальна комісія. У березні і травні 2013 року було проведено 2 засідання  комісій та надані права на  експлуатацію 97 повітряних  ліній, що складає близько 90 відсотків заяв авіаперевізників.

На завершальній стадії знаходиться процес переговорів щодо укладання з ЄС угоди  про спільний авіаційний простір. Проведено вже 6 раундів   переговорів. Наступний – наприкінці червня цього року у Києві.

На сьогоднішній день ринок авіаперевезень вже  повністю лібералізовано з Росією, Іспанією, Об'єднаними Арабськими Еміратами та Грузією. Найближчим часом планується лібералізувати ринок авіаперевезень з Ізраїлем та Італією.

21-23 липня 2013 року у місті Донецьку відбудеться форум розвитку авіа-маршрутів у аеропортах країн СНД, який надасть можливість українським аеропортом провести переговори з авіакомпаніями з метою відкриття нових рейсів та залучення нових авіаперевізників. Триває робота з проведення України до першої категорії  Федеральної авіаційної адміністрації США, що дозволить відкриття прямих дальномагістральних рейсів до США.

На внутрішніх повітряних лініях активно розвивається "ЮтЕйр України" та "Ейр Онікс". Так "ЮтЕйр України" збільшив обсяги перевезень у 3,5 рази, "Ейр Онікс" – більше ніж у 10 разів. Майже на всіх внутрішніх повітряних лініях оперують два-три авіаперевізники, що створює конкурентне середовище і, як результат, зменшення вартості авіаперевезень. Слід зазначити, що ціна на квитки залежить від  низки факторів, дня, тижня, часу вильоту рейсу, сезонності, строку бронювання тощо.

Наприклад, ціна на внутрішній переліт "Київ-Донецьк-Київ", якщо купувати квиток за один день до вильоту це коштує 2 тисячі 100 гривень, за один тиждень 1 тисяча 700 гривень, за один місяць 1 тисяча 350 гривень. Ціна на внутрішній переліт "Київ-Львів-Київ", якщо купувати квиток за один день до вильоту це коштує…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.  Питання до міністрів буде 30 хвилин для цього.

Прошу голову Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайла Васильовича Болотських. Після виступу Болотських буде запис від депутатів на питання до міністрів. Прошу.

 

БОЛОТСЬКИХ М.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати!  Шановні члени уряду! Дозвольте доповісти про першочергові заходи з протидії пожежам в природних екосистемах у 2013 році  з урахуванням запитань, що надійшли за цією  темою.

Питання: як у поточному році на рівні уряду організована робота з протидії пожежі в природних екосистемах?

В цьому році за прогнозам Укргідромедцентру з другої половини червня очікується значне підвищення температури та рівня пожежної небезпеки, яка буде тривати до середини жовтня. До найбільш пожежонебезпечних регіонів відноситься: Автономна  Республіка Крим, Донецька,  Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Херсонська та Черкаська області. Стан виконання заходів щодо попередження протидії пожежам в природних екосистемах, постійно знаходяться в сфері уваги і активного впливу Президента України та уряду. Для координації дій центральних і місцевих органів влади з попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій в літній період, в тому числі з протидії пожежам в природних екосистемах, Кабінет Міністрів України 20 травня створений міжвідомчий оперативний штаб під керівництвом віце-прем'єр-міністра України Вілкула Олександра Юрійовича.

До складу міжвідомчого оперативного штабу ввійшли представники Державної служби надзвичайних ситуацій Міністерства оборони, Держлісагенства, Міністерства внутрішніх справ та інших центральних органів виконавчої влади.

Друге питання: які сили і засоби передбачається залучити до заходів з попередження та гасіння пожеж в лісових масивах в поточному році?

4 червня проведено перше засідання цього штабу, відповідний штаб утворений Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними Київської та Севастопольської міськими державними адміністраціями.

По ініціативі Державної служби ще в квітні в найбільш  пожежонебезпечних регіонах для вирішення ключових питань протидії пожежам в природних екосистемах проведено засідання  Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та впроваджено комплекс запобіжних заходів, що дозволило забезпечити пожежну безпеку в лісах в період тривалих Великодніх і травневих свят. Особлива увага приділяється забезпеченню захисту населення в Автономній Республіці Крим.

Що стосується сил та засобів? Відповідно до плану сформовано міжвідомче угрупування сіл від служби Міноборони, Міністерства внутрішніх справ і Держлісагентства  загальною чисельністю понад 51 тисяча 500 чоловік особового складу та 10 тисяч 600 одиниць основної техніки.

Наступне питання: чи створено систему взаємодії безпосередньо пожежних підрозділів служби і структури лісового господарства щодо  реагування на пожежі в лісах.

Державна служба активно взаємодіє з  Агентством лісового господарства. Створені міжвідомчі угрупування, які тільки що я доповів. Державна служба активно впроваджує додаткові заходи з попередження протидії пожежам, ініціювати …….. засоби влади всіх рівнів  і громадських організацій до захисту  природних екосистем від вогню.

Стан реалізації протипожежних заходів в державі 19 червня  додатково розглянуто на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації.

За дорученням  уряду Державна служба надзвичайних ситуацій у взаємодії з Держлісагентством, іншими лісокористувачами та місцевими органами влади активно включилась до протидій пожежам  у природних екосистемах. Основні зусилля спрямовані на наступних етапах: попередження виникнення пожеж, захист від пожеж, запобігання ускладненню ситуації, забезпечення своєчасного реагування на період високої пожежної небезпеки передбачено введення тимчасових обмежень на відвідування лісів, здійснення патрулювання лісних масивів правоохоронцями, пожежними, спільно з представниками засобів масової інформації, громадськими та волонтерськими організаціями.

Відповідно до плану...  Служба надзвичайних ситуацій розробила план протидії  пожежам в природніх екосистемах на 2013 рік, який було розглянуто урядом та доручено забезпечити його виконання.

Наступне питання: чи передбачені окремі заходи щодо захисту від вогню міст масового відпочинку людей, зокрема рекреационных зон Автономной Республики Крым?

 Шановні народні депутати, основна увага приділяється  забезпеченню захисту від пожеж міст масового відпочинку на території Автономної Республіки Крим, організації ефективної протидії лісовим пожежам у важкодоступній гірській місцевості, заповідних і рекреаційних зонах. Додатково створені угрупування сил во взаємодії з Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, які завчасно висовуються в цій міста гірські і реагують на виникнення надзвичайних ситуацій. У регіонах, де прогнозується найбільша небезпека виникнення лісових пожеж організовано чергування пожежної авіації. Зокрема, від служби сім літаків МІ-8МТ з водозливними пристроями і чотири пожежних літака. Що стосується Автономної Республіки Крим додатково створено угрупування авиационной складової, яка складає два додаткових літака АН-32п та два МИ-8мт з водозливним пристроєм.

Реагування на пожежі та  загорання  організовано за наступними принципами: постійний моніторинг ситуацій; залучення  всіх можливих підрозділів; комплексне застосування наземних та авіаційних сил і засобів. Ці принципи були враховані під  час практичної підготовки регіональних підрозділів до реагування на пожежі в природних екосистемах протягом квітня-травня. Завдяки вжитим заходам в цьому році в порівняні з аналогічним періодом минулого року кількість лісових пожеж зменшилась в два рази, а площі і осередки скоротилися більше, ніж  у чотири рази.

4 червня проведено наймасштабніше  за останні роки навчання  з відпрацювання взаємодії сил при ліквідації надзвичайних ситуацій, у тому числі гасіння лісових пожеж.

Ще одним важливим напрямком роботи у сфері захисту населення територій від надзвичайних ситуацій є організація комплексу заходів з  протидії паводка. На сьогодні реальна загроза паводку існує в  Одеській області, на українській ділянці частини Дунаю. Для запобігання та  забезпечення  реагування на можливе ускладнення  службою вжиті ряд превентивних заходів, зокрема приведено у готовність ешелонне угрупування сил загальною чисельністю близько  1200 чоловік особового складу та понад 300 одиниць основної техніки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

БОЛОТСЬКИХ М.В.  Ситуація знаходиться  на постійному контролі уряду та  Державної служби з надзвичайних ситуацій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Шановні депутати, розгляд запитань до уряду від депутатських фракцій завершено. 

Переходимо до запитань до уряду від народних депутатів України. Прошу народних депутатів записатися на запитання.

Фракція Компартії України, народний депутат Герасимчук.

 

10:55:01

ГЕРАСИМЧУК М.І.

Передаю слово Шарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Гончаров.

 

ГЕРАСИМЧУК М.І. Передаю слово Шарову.

 

10:55:11

ГОНЧАРОВ С.В.

Гончаров, фракція Компартії України. У мене питання до міністра юстиції.

Шановний Олександре Володимировичу, пройшло півроку після запровадження державної реєстрації речових прав на нерухоме майно за новими правилами. Але, як свідчить звернення зміст, Укрдержреєстр виправдовує, ще раз повторю, виправдовує негативні прогнози стосовно своєї роботи. Так в більшості міст у зв'язку з неможливістю провести реєстрацію та оформити правоустановчі документи на об'єкти комунальної власності, паралізован процес управління комунальним майном відповідних рад. Які ваші дії щодо виправлення становища? Можливо є доцільним надати цю роботу органам самоврядування? Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ЛАВРИНОВИЧ О.В. Проблема, яку ви сказали щодо комунального майна, пов'язана, в першу чергу, з тим, що у нас протягом тривалого часу неоформлені були документи власності, найбільше на земельні ділянки комунальної власності і частина на споруди, на нерухоме майно. І проводити реєстрацію без правоустановчих документів просто неможливо.

Тому там, де виникають ці питання, я цікавився, звичайно по різних регіонах, це питання того, що протягом 22 років не зроблена була робота по документальному оформленню власників. Тобто міська громада, виконком повинні були давно це все зробити і отримати акти на власність землі для місцевого самоврядування, для громади.

Зараз ми зверталися до наших колег по Агентству земельних ресурсів, щоб допомогли місцевій владі швидше все це повирішувати. Звичайно, ми максимально швидко виконуємо всі реєстраційні дії при наявності правовстановлюючих  документів. Тому тут питання не Укрдержреєстру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Чечетов, фракція Партії регіонів.

 

10:57:14

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Прошу передать слово Анне Герман. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Анна Герман. Прошу.

 

10:57:21

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, я думаю, що насамперед ми повинні попросити вибачення в членів Кабінету Міністрів за те, що в залі таке діється. Якщо ми запрошуємо сюди міністрів, ставимо питання, очевидно, ми маємо вислухати і відповіді. А як писав Шевченко "Золотого Тамерлана правнуки погані" зі "Свободи" навіть про Шевченка не слухали.

А моє запитання до міністра з таким гарним прізвищем українським Козак. Ми уважно слухали вашу доповідь. Скажіть, будь ласка, чи те, що ви сказали, означає, що наступної весни, коли зійде сніг, ми не будемо мати такої жахливої картини з дорогами як мали цієї весни? Чи гарантуєте ви, що ті ремонти, які відбуваються зараз, це не на один сезон, а принаймні, як ви сказали, на рік, на 3, чи 10 років. Скажіть, будь ласка, чи ті ваші слова, то таке козацьке слово…

 

КОЗАК В.В. Шановна Ганна Миколаївна, я не хочу тут сказати, що наступної весни все буде дуже гарно, тому що роботи ведуться і роботи треба робити дуже багато. На це треба фінансування, на це треба залучення коштів міжнародних організацій і інше. Тому я хочу вас запевнити, що ті роботи, які ведуться по модернізації, по капітальному будівництву, по будівництву, вони будуть виконані дуже якісно і будуть служити нашому народові не один рік.

Що стосується других доріг, на тих, які сьогодні робиться тільки текущий ремонт, то там ще будуть такі питання. Але ми готуємося до цього, проводимо реформу. Сьогодні уряд розглядає уже два закони, де буде змінена структура і  де буде прозора, прозорість буде в тому, щоби ми могли передавати  дороги і в концесії. Теж таке питання розглядається.

Тому за один ми питання не вирішимо, але будемо поступово вирішувати це питання, щоб наші люди були задоволені дорогами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Мельник.

 

10:59:47

МЕЛЬНИК Є.І.

Прошу передати слово пані Ірині Фаріон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ірина Фаріон.

 

10:59:56

ФАРІОН І.Д.

Ірина Фаріон, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Львів. Маю запитання до шановного пана міністра культури. Отже, пане міністре культури, що ви скажете про погром музею Тараса Шевченка в Каневі, а саме, світлиці від Василя Кричевського. На чолі із одіозною аріхтекторкою музей Шевченка у Каневі перетворений у морг. А Шевченка насправді винесено у хату сторожа. Чи ви маєте намір повертатися до первозданного образу музею? Це перше запитання.

Друге запитання стосується основного Шевченкового імперативу мови. Принагідно нагадую вам Шевченкові слова: "На москалів не зважайте. Нехай вони собі пишуть по-своєму, а ми по-своєму. У їх народ і слово і в нас народ і слово". А якщо Шевченко й дозволяв собі писати мовою чужої країни, то казав: "Який це чорт мене спіткав, що я оце кацапам сповідаюся чужою мовою". То врешті-решт, коли ваше Міністерство культури напрацює програму розвитку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте.

 

НОВОХАТЬКО Л.М. Відповідаю. Перше відносно експозиції Канівського музею в місті Каневі. Шевченківського музею в місті Каневі.

Експозиція за проектом робилася. Автором експозиції чи одним з авторів експозиції головним є була Лариса  Павлівна Скорик. Воно цей результат роботи викликав певні суперечки серед громади, серед інтелігенції, серед шевченкознавців.

До мене також останні там три-чотири місяці було, мінімум, два листи з цього приводу. Тому  проблему я цю знаю. Але будь-який музей – це проект, це наукова концепція, це думка і це матеріальні речі і фінансування. Переробляти експозицію будь-якого музею просто так, із-за того, що комусь не подобається, не можна, тому що людей туди ходить дуже багато, тисячі, і комусь щось подобається, щось не подобається. Тому, зауваження і точку зору вашу і інших ми знаємо можливо, частково вона може бути врахована, але не сьогодні, а при якійсь реекспозиції музею, яка, в принципі, у всіх музеях періодично, музеях світу всього, не тільки в нас, відбувається.

Відносно мови. Ви знаєте, і в цьому залі приймалися певні рішення стосовно того. що Міністерство культури робить або планує робити на цю тему ближчим часом, можу сказати, Міністерство культури ближчим часом винесе на уряд, тому що воно вже підготувало, у нас всі узгодження, концепцію етнонаціональної політики, в якійсь мірі, там за, ну, є і ці питання. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Соболєв.

 

11:02:43

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, фракція "Батьківщина". У мене запитання до міністра внутрішніх справ – Захарченка.

Пане міністре, 18 травня група молодиків, яка била простих людей, журналістів, до цього часу гуляє на свободі. Події Первомайського району, де вже група 100 бойовиків із травматичною бойовою зброєю, із сокирами стріляла безпосередньо в  селян, вони всі гуляють на свободі. Жодного затриманого, всі ті самі обличчя з Білої Церкви, з Києва, з Миколаївської області. Останні події, які відбуваються в Броварах, коли наші візаві з Партії регіонів вирішили заявити про те, що ми повинні відзначити страшні роковини 22 червня, у мене питання.

Як масажист Азарова в центі Броварів під наглядом міліції захоплює пам’ятник і безпосередньо музей Перемоги. Як це може бути напередодні таких подій?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, перший заступник міністра внутрішніх справ – Дубовик, прошу.

 

ДУБОВИК В.Б. Шановні народні депутати, щодо подій в Миколаївській області. Дійсно,  18 липня  цього року по телефону спецміліції   до чергової частини Первомайського міськвідділу  надійшло повідомлення про те, що  в селі Чаусове  відбуваються масові заворушення. Після отримання сигналу нами була направлена  слідчо-оперативна група. По прибуттю на місце події  встановлено, що близько 8-ї години цього  для на території "Агрофірми "Корнацьких"  прибуло близько  80 осіб, представників "Партнер Агро", які із застосуванням фізичної сили, палиць, пневматичної зброї намагалися проникнути на територію агрофірми з метою блокування виїзду техніки, але ця спроба виявилася  невдалою.   В результаті  зіткнень постраждало  4 працівники фірми "Корнацьких" та один із нападників.

На сьогоднішній день  за результатами цих подій зареєстровано кримінальне провадження  за частиною четвертою статті  296 Карного кодексу України – це хуліганство, поєднане із  застосуванням вогнепальної та холодної  зброї. Санкція  за ці правопорушення передбачає покарання у вигляді позбавлення  волі на строк від 3 до 7  років.

На теперішній час до Первомайського міськвідділу Миколаївського головного    управління доставлено  близько 20 осіб, які можуть мати причетність до  скоєння хуліганських дій та застосування зброї. З ними зараз проводяться  слідчі дії. Також слідчо-оперативні групи працюють  у Миколаївській області, в Київській області та в місті Києві. Це питання на контролі у міністра, про прийняті заходи вам буде повідомлено. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Шаров передав слово народному депутату Ващук. Прошу ввімкнути мікрофон.

 

11:06:12

ВАЩУК К.Т.

Катерина Ващук, Волинь. В мене запитання до міністра соціальної політики Наталії Королевської.

Наталіє Юріївно, коли  ваше міністерство наведе лад з розмитненням гуманітарки. Ви минулого разу сказали, що через гуманітарку йдуть мерседеси. Але це так просто побачити,  де машини, де звичайна гуманітарна допомога для лікарень, для дітей дитяче харчування, одяг бідним, усі благодійні організації Волинської області криком кричать, безконечні листи і телеграми. І на сьогодні ще вантажі, які були до Нового року не розмитнені, місяцями все лежить і псується. Я думаю, справа честі вас і міністерства це зробити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Наталія Юріївна Королевська.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Дякую дуже за запитання.

Щодо гуманітарних вантажів, я хочу повідомити народним депутатам, що всі вантажі, які були спрямовані до лікарень, дитячих будинків, будинків-інтернатів, притулків всі розмитнюються одночасно, немає жодних перешкод та затримок. Ті гуманітарні вантажі, які не мають прямого призначення та не надають кінцевого отримувача гуманітарної допомоги, зараз перевіряються контролюючими органами. І Міністерство соціальної політики тільки координує роботу в цьому напрямі. Тому все, що стосується соціальної сфери, все розмитнюється протягом, максимум, двох-трьох тижнів. Все інше, на жаль, має дуже багато прикладів зловживань в цій сфері. І вже багато справ передано до контролюючих органів, і по ним триває розслідування. Якщо у народного депутата більш конкретні є приклади, то ми готові по кожному факту розглянути це питання і надати ґрунтовну відповідь. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів народний депутат Горохов. Прошу.

 

11:08:53

ГОРОХОВ С.О.

Сергей  Горохов, 105 избирательный округ, фракция Партии регионов. (Шум у залі)  Хочу обратиться к заступнику министра доходов и сборов. Які заходи передбачені для полегшення ведення бізнесу і дерегуляції в Україні? Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ЛЕВИЦЬКИЙ В.С. Дякую за увагу. Я хотів би сказати декілька пунктів стосовно цього питання. По-перше, це зменшення ставки податку на прибуток та зменшення ставки податку на додану вартість, яке проходить відповідно з 2011 року по податку на прибуток і з 2014 року буде зменшена ставка податку на додану вартість з 17 відсотків.

З іншого боку,  ми ведемо дуже ретельну роботу по наданню додаткових сервісів, відповідно це електронний кабінет платника, це електронна перевірка. І я хочу сказати і отримати підтримку, нами розроблено законопроект (2045а), згідно якого буде суттєве полегшення у відкритті власної справи відносно отримання свідоцтва платника ПДВ та реєстрації єдиним платником. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Компартії України, народний депутат Кудря.

 

11:10:31

КУДРЯ В.І.

Володимир Кудря, Комуністична партія України, Кіровоградщина, місто Олександрія. У мене запитання до міністра палива та енергетики Ставицького Едуарда Анатолійовича.

Шановний Едуард Анатолійович, за дорученням гірників та їх сімей, які вже на протязі декількох років не отримують заборгованість по заробітній платі хочу до вас звернутися. Після того, як пан Жеваго перестав давати гроші фракції "кроликів" на морковку декілька траншів дякуючи напевно і вам прийшло грошей на виплату заробітної платні. Скажіть, чи буде це продовжуватись? Це перше запитання.

І друге запитання. Працівники розрізу "Морозівський" на протязі більше як 8 років не можуть отримати трудові книжки, стати на облік для того, щоб отримати слідуючу роботу. Скажіть, будь ласка, коли вирішиться це питання видачі трудових книжок працівникам розрізу "Морозівський"? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Едуард Ставицький.

 

СТАВИЦЬКИЙ Е.А.  Дякую за запитання.

Шановні колеги, ви знаєте, що я сам з міста Олександрія, тому це мене турбує особисто. Я  хочу вас запевнити в тому, що зараз міністерство підготувало  декілька інвестиційних проектів.  Стосовно, перш за все, Костянтинівського  розрізу, про що  йде мова.

Стосовно Морозівського розрізу, на жаль, ми його втратили. Тому що ті  8 років, які там  працювали певні люди, яких ви зараз зазначили, вони практично вирізали все підприємство на  металобрухт. І тому ми зараз опрацьовуємо питання щодо створення нового підприємства на базі Костянтинівського розрізу, де й будуть частково влаштовані робітники, які працювали на Морозівському кар’єрі. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода" фракція,  народний депутат Блавацький, прошу.

 

11:12:25

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Прошу передати слово депутату Вітіву. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передаємо слово.

 

11:12:33

ВІТІВ А.М.

Анатолій Вітів, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". В мене питання до  міністра інфраструктури.  Я зараз назву декілька цифр. За 5 місяців 2013 року в Україні через поганий  стан доріг сталося  598 аварій, в яких загинуло 28 людей, 129 травмовано. Я хочу знати, хто понесе відповідальність за людське життя?

Друге. За останній час вакханалія, яка твориться на залізниці, привела  до відміни багатьох рейсів, починаючи від Волині,  зв'язку з Чернівцями, я писав надцять запитів, не маю відповіді. Поїзда, які стосуються Тернопільської області, відмінено п’ять  поїздів.

І друге. Я хочу запросити міністра приїхати на Волинь по дорозі…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Володимире Васильовичу. Запрошення приймайте.

 

КОЗАК  В.В. Шановний народний депутате, дуже дякую за запрошення, обов'язково приїду до  вас в гості.

Що стосується залізниці.  З нового графіку, який введений 26 травня,  ні один пасажирський потяг не відмінено. Більше того, ні один пасажирський потяг  з нового графіку не відмінено. Більш того, назначений новий поїзд "Інтер-сіті", який йде за розкладом  Київ – Тернопіль, і який дуже сейчас користується популярністю, і заполняется на 80-90 відсотків. Тому ще раз кажу ми оптимізуємо перевезення, ми дуже уважно слідкуємо за пасажиропотоком і всі пасажири, які користуються залізничним транспортом повною мірою забезпечені перевезенням.

Що стосується доріг, на яких є ДТП, то я вам приведу цифри пришлого року. В прошлому році було 69 тисяч ДТП по всі й Україні, із них  тільки 115 ДТП пов'язані по вині автодорожників, це менше чим 0,1 відсотка від всіх ДТП, які є в нашій  державі. Тому ми проводимо далі таку роботу і я  іще раз кажу, що я не хочу комусь доказати, що в нас нормальний стан доріг. Я заявляв і заявляю, що ми повинні проводити таку роботу, але за один рік таку роботу не зробиш. Поэтому ми слідкуємо за тими проблемами, які є і будемо їх вирішувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, "година запитань до Уряду" завершена. Тому я хочу вибачитися перед урядом за поведінку окремих депутатів і подякувати уряду за участь в роботі Верховної Ради України. (Оплески) Дякуємо.

Шановні народні депутати, відповідно до статті 25 Регламенту Верховної Ради України ми маємо 30 хвилин для оголошення  запитів. Оголошуємо депутатські запити, що надійшли. Прошу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павло Розенко, будь ласка, вам слово, пропозиція.

 

11:16:26

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Шановні народні депутати, сьогодні в Секретаріаті Верховної Ради України накопичилось понад 370 наших депутатських запитів і звернень, які має оголосити головуючий.

Очевидно, зараз на півгодини не вистачить. Тому я просив би дуже всіх повторити нашу процедуру, яку ми постійно продовжуємо і за рахунок "Різного" в "Різному" взяти ще півгодини, щоб всі наші запити були сьогодні оголошені.

Бо, як ви знаєте, згідно регламентам ми маємо лише два депутатських запити, які можуть бути проголошені і фактично це стримує сьогодні нашу роботу.

Тому я просив би весь зал зараз погодити це питання і протягом півгодини в "Різному" ще зачитувати наші запити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, використаємо процедуру ad hoc. Вношу пропозицію народного депутата Павла Розенка щодо виділення 30 хвилин під час проведення години в "Різному" для продовження оголошення запитів народних депутатів. Прошу голосувати.

 

11:17:50

За-200

Рішення не прийнято. Не підтримано. Повторити іще раз?

Шановні народні депутати, вношу повторно пропозицію щодо виділення 30 хвилин для оголошення народних, запитів народних депутатів в годині "Різному". Прошу голосувати.

 

11:18:32

За-230

Рішення прийнято. Оголошую запити.

Романа Ілика до Президента України про заснування Національної премії імені Івана Франка та надання садибі-музею Івана Франка у селі Нагуєвичі Дрогобицького району Львівської області статусу Національного. Ставлю на голосування пропозицію щодо підтримки запиту.

 

11:19:10

За-80

Рішення не прийнято. Запит не підтриманий.

По фракціях. Партія регіонів – 4, "Батьківщина" – 30, "УДАР Віталія Кличка" – 18, "Свобода" – 21, Компартія – 0, позафракційні – 7.

В'ячеслава Кириленка до Президента України про неприпустимо низький рівень заробітних плат працівників Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні", єдиного музейного закладу, включеного до Державного протоколу і Церемоніалу України, який відвідують усі глави офіційних іноземних делегацій, та необхідність вжиття негайних заходів для виправлення ситуації.

Ставлю даний запит на голосування на підтримку.

 

11:20:05

За-91

Рішення не прийнято. Запит не підтримано.

Ярослава Федорчука до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо оприлюднення плану ліквідації аварійного стану автошляхів в Україні та фінансово-економічного обґрунтування необхідності затвердження Концепції стратегії розвитку автодорожнього господарства, що передбачає невмотивоване збільшення фінансування на утримання, ремонт і будівництво доріг до сорока мільярдів гривень з коштів Державного бюджету України на 2013 рік.

В'ячеслава Кутового до міністра внутрішніх справ України стосовно незадовільного виконання обов'язків керівником Ірпінського міського відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Київській області Юрієм Скударом.

Святослава Ханенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України про дії та бездіяльність працівників міліції 23 квітня 2013 року в селищі міського типу Новоархангельськ Кіровоградської області.

Руслана Сольвара до голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо необхідності завершення будівництва газопроводу до села Ферма Макарівського району Київської області.

Катерини Ващук до міністра охорони здоров'я України стосовно забезпечення рентгенологічним обладнанням Локачинської районної лікарні Волинської області.

Олега Буховця до міністра охорони здоров'я України, міністра соціальної політики України щодо значного погіршення стану санаторно-курортного лікування ліквідаторів аварії на ЧАЕС та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України щодо фальшування документів та інших ознак шахрайських дій з боку представників забудовника - товариства з обмеженою відповідальністю "Вірджині" по відношенню до інвесторів - мешканців недобудови по вулиці Кірова, 2-В селища міського типу Гостомель Київської області.

Сергія Баландіна до Генерального прокурора України стосовно незаконного функціонування підпільного залу азартних ігрових автоматів по вулиці Водоп'янова, 5 міста Кривого Рогу Дніпропетровської області.

Групи народних депутатів (Кличка, Геращенко та інших. Всього 6 депутатів) до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України стосовно незаконного залучення представників бюджетної сфери до політичних акцій.

Вячеслава Задорожного до Прем'єр-міністра України стосовно фінансування будівництва об'єкту автомобільної дороги на дільниці від вулиці Кайдацький шлях до автомобільної дороги Київ - Луганськ - Ізварине, місто Дніпропетровськ.

Валентина Наливайченка до Прем'єр-міністра України стосовно необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на фінансування проекту "Розчистки русла річки Золота Липа з метою ліквідації підтоплень садиб та присадибних ділянок в селах Жуків, Гиновичі, Підлісне Бережанського району Тернопільської області".

Сергія Гордієнка до Генерального прокурора України, міністра доходів і зборів України щодо необхідності розслідування фактів зловживання службовим становищем, шахрайських та корупційних дій керівника відділу податкової міліції Державної податкової інспекції у Вишгородському районі Київської області.

Сергія Гордієнка до Прем'єр-міністра України, міністра закордонних справ України, міністра освіти і науки України стосовно необхідності врахування у практичній діяльності та державних програмах соціально-гуманітарних потреб українців, які є громадянами України і проживають на території Придністров'я.

Андрія Шипка до міністра охорони здоров'я України щодо вирішення питання відкриття відділення хронічного гемодіалізу у місті Нікополь Дніпропетровської області.

Лілії Гриневич до Прем'єр-міністра України про необхідність підвищення розміру академічних стипендій учням професійно-технічних навчальних закладів та студентам вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації.

Ігоря Швайки до Прем'єр-міністра України щодо перевірки фактів залучення на акції Партії регіонів у місті Харкові 12 квітня та 17 травня 2013 року працівників бюджетних установ з використанням адміністративного ресурсу.

Ярослава Дубневича до Генерального прокурора України, міністра юстиції України стосовно невиконання рішень судів посадовими особами Державної виконавчої служби.

Юрія Сиротюка до голів: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської обласних державних адміністрацій, Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голови Київської міської державної адміністрації, голови Севастопольської міської державної адміністрації щодо планування і проведення заходів у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Олега Сиротюка до Генерального прокурора України щодо перевірки факту залучення студентів Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка керівництвом вищого навчального закладу на політичний мітинг в навчальний час.

Анатолія Диріва до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України стосовно неналежного розслідування справи про погрозу вбивства та посягання на життя народного депутата України.

Олега Гелевея до Генерального прокурора України, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, заступника голови Вищої ради юстиції щодо перевірки фактів порушення суддями Ірпінського міського суду Київської області, Апеляційного суду Київської області та Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ суддівської присяги та порушення конституційного принципу рівності всіх громадян перед законом при розгляді цивільної справи та вжиття відповідних заходів реагування.

Лілії Гриневич до міністра охорони здоров'я України, голови Запорізької обласної державної адміністрації про недопущення реформування Молочанської лікарні всупереч інтересам громадян міста Молочанськ Токмакського району Запорізької області.

Ігоря Васюника до Прем'єр-міністра України стосовно удосконалення порядку встановлення інвалідності медико-соціальними експертними комісіями.

Андрія Тягнибока до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів реагування, спрямованих на капітальний ремонт автомобільної дороги міжнародного значення М06 Київ - Чоп на ділянці Сколе - Свалява.

Михайла Хміля до Генерального прокурора України стосовно притягнення до відповідальності спеціаліста з питань проведення судово-економічних експертиз Євгенії Ліщинської.

Андрія Парубія до Генерального прокурора України щодо притягнення до відповідальності слідчого з особливо важливих справ відділу податкової міліції Державної податкової служби в Миколаївській області Нікітіна у зв'язку із порушенням ним кримінально-процесуального законодавства під час проведення досудового слідства в кримінальній справі за обвинуваченням фінансового директора ТОВ "Агрофірма Корнацьких" - Людмили Нікіткіної.

Андрія Парубія до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Юрія Бурбели у зв'язку із порушенням ним кримінального та кримінально-процесуального законодавства в ході судового розгляду кримінальної справи за обвинуваченням фінансового директора ТОВ "Агрофірма Корнацьких" - Людмили Нікіткіної.

Групи народних депутатів (Наливайченка, Геращенко та інших. Всього 5 депутатів) до міністра внутрішніх справ України щодо перешкоджання працівниками правоохоронних органів у проведені мітингу представникам опозиційних політичних сил 18 травня 2013 року.

Віктора Развадовського до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на ремонт сільських доріг у Любарському районі Житомирської області.

Віктора Развадовського до голови Житомирської обласної державної адміністрації щодо освітлення вулиць та прокладення твердого покриття дороги в селі Лихосілка Чуднівського району Житомирської області.

Степана Кубіва до Прем'єр-міністра України щодо трансляції Українського Радіо "Культура" у місті Львові та Львівській області в FM-діапазоні.

Геннадія Федоряка до Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства соціальної політики України, Уповноваженого Президента України з прав дитини про необхідність всебічного сприяння у направленні на лікування за кордон важкохворої дитини Юрія Когута для забезпечення йому невід'ємного природного та непорушного права на охорону здоров'я і своєчасну медичну допомогу з боку уповноважених органів державної влади.

Валерія Карпунцова до Генерального прокурора України щодо повного, всебічного та об'єктивного розгляду депутатського звернення.

Валерія Карпунцова до Генерального прокурора України щодо об'єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні з приводу шахрайських дій групи осіб, спрямованих на незаконне заволодіння грошовими коштами громадян України.

Сергія Куніцина до Генерального прокурора України щодо порушення прав інваліда війни третьої групи, учасника бойових дій в Афганістані при виділенні йому земельної ділянки.

Тараса Кутового до Прем'єр-міністра України щодо включення ремонтно-реставраційних робіт садиби Закревських у селі Березова Рудка на Полтавщині до плану заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка та 150-річчя від дня його перепоховання.

Тараса Кутового до Генерального прокурора України щодо проведення перевірки матеріалів кримінальної справи №57-2084 та вжиття заходів прокурорського реагування.

Віталія Журавського до Прем'єр-міністра України щодо невідкладного вирішення питання фінансування ремонту приміщення навчально-виховного комплексу "Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів" у селі Нові Вороб'ї  Малинського району Житомирської області.

Віталія Журавського до Прем'єр-міністра України щодо фінансування завершення будівельних робіт і здачі в експлуатацію шкільної котельні Чоповицького загальноосвітнього навчального виховного комплексу "Гімназія-дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів" в селищі міського типу Чоповичі Малинського району Житомирської області.

Валентина Королюка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення незаконної приватизації дочірнього підприємства "Смигаторф" державного підприємства "Рівнеторф" та захисту трудових прав членів трудового колективу зазначеного підприємства.

Валентина Королюка до Прем'єр-міністра України щодо недопущення штучного зниження економічної активності відокремленого підрозділу "Локомотивне депо Здолбунів" Львівської залізниці.

Олега Панькевича до Прем'єр-міністра України щодо безкоштовного забезпечення громадян засобами приймання сигналів цифрового телерадіомовлення.

Олега Панькевича до Прем'єр-міністра України щодо передачі у комунальну власність житлового фонду та об'єктів комунальної інфраструктури Міністерства оборони України.

Сергія Куніцина до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра економічного розвитку і торгівлі України, міністра соціальної політики України щодо порушення прав інвалідів на забезпечення їх якісними технічними засобами реабілітації.

Олександра Присяжнюка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України, голови Київської міської державної адміністрації щодо висадки каштанів у квітні цього року по вулиці Хрещатик у місті Києві.

Олександра Присяжнюка до Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо правомірності дій керівництва Відкритого акціонерного товариства "ЕК Житомиробленерго", що призвело до відключення від водопостачання десятки тисяч жителів Житомира.

Петра Симоненка до міністра культури України щодо збереження фондів та історичного профілю Яремчанського музею етнографії та екології Карпатського краю.

Петра Симоненка до міністра освіти і науки України про недопущення закриття навчального закладу для дітей з особливими освітніми потребами.

Дмитра Андрієвського до голови Київської міської державної адміністрації щодо створення умов для забезпечення громадян похилого віку масиву "Відрадний" Солом`янського району міста Києва товарами першої необхідності.

Валерія  Головка до голови Державного агентства автомобільних доріг України щодо обмеження прав на вільне пересування громадян України на 209 кілометрі автодороги М-03 Київ – Харків – Довжанський 18 травня 2013 року.

Лідії Котеляк до віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо розроблення Державної програми модернізації ліфтового господарства України.

Лідії Котеляк до міністра внутрішніх справ України щодо утворення Новороздільського міського відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області.

Сергія Глазунова до Прем'єр-міністра України, міністра фінансів України щодо погодження та затвердження Плану природоохоронних заходів за бюджетною програмою коду програмної класифікації видатків і кредитування 2401270 "Здійснення природоохоронних заходів" на 2013 рік.

Володимира Дудки до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на завершення будівництва довгобуду Червонозаводської загальноосвітньої школи № 1.

Рустама Раупова до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо звернення Олександра Безродного та Максима Головченка стосовно незаконно порушеної кримінальної справи проти них.

Володимира Ар'єва до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів для запобігання руйнуванню і проведення ремонту відомчого будинку Державної холдингової компанії "Каскад" по вулиці Серпова, 18 у місті Києві.

Геннадія Федоряка до Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, Державної міграційної служби України стосовно необхідності вирішення нагального питання доступності та зручності для населення Глибоцького району Чернівецької області адміністративних послуг щодо отримання закордонних паспортів.

Олега Гелевея до Генерального прокурора України стосовно перевірки законності дій посадових осіб Київської обласної ради щодо обмеження повноважень депутатів обласної ради та перешкоджання реалізації наданих їм повноважень.

Ярослава Федорчука до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України щодо недопущення надання Міністерству оборони України і Державній спеціальній службі транспорту виключних серед міністерств та інших органів виконавчої влади повноважень у земельних відносинах, а також нераціонального відчуження надлишкового нерухомого військового майна та земель оборони, як стратегічного матеріального ресурсу Збройних Сил України.

Олександра Мочкова до прокурора Автономної Республіки Крим, Міністра соціальної політики Автономної Республіки Крим, голови Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з водогосподарського будівництва та зрошувального землеробства щодо порушення трудових прав працівників Первомайського управління водного господарства начальником управління Сергієм Городнічевим та необхідності вжиття невідкладних заходів, спрямованих на їх відновлення.

Олександра Мочкова до голови Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з охорони навколишнього природного середовища, начальника Державної екологічної інспекції в Автономній Республіці Крим, голови Державної інспекції сільського господарства в Автономній Республіці Крим щодо необхідності ретельної перевірки фактів самовільного захоплення частини русла ріки Чурук-Су громадянином Олександром Івненком та вжиття невідкладних заходів спрямованих на уникнення надзвичайної ситуації в результаті руйнування протипаводкової греблі.

Арсена Авакова до Міністра закордонних справ України щодо повернення громадян України на Батьківщину з Турецької Республіки.

Арсена Авакова до Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо порушення норм чинного законодавства у сфері будівництва.

Групи народних депутатів (Івахіва, Єремеєва та інших. Всього 4 народних депутатів) до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо поновлення стабільної роботи волинських державних підприємств: "Ковельський державний завод кормових видатків "Ветсанзавод", "Луцький спиртогорілчаний комбінат", та Волинської філії Українського Інституту експертизи сортів рослин.

Степана Івахіва до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України щодо вирішення проблем мешканців військового містечка № 25, міста Ковеля Волинської області.

Ірини Фаріон до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо порушення конституційного статусу української мови як державної і дискримінації громадян України за мовною ознакою суддями Донецького окружного адміністративного суду.

Ірини Фаріон до Голови Верховної Ради України щодо відверто проросійської, проімперської й антизахідної спрямованості журналу "Депутатського клубу "Парламент" - "Народний депутат".

Володимира Литвина до Прем'єр-міністра України, голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо сприяння у погашені заборгованості за виконані роботи з газифікації вулиць селища Мар'янівка Баранівського району Житомирської області.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо стану виконання доручення Президента України №1-1/2832 від 19 жовтня 2012 року про підготовку та здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження природних комплексів Куяльницького лиману та озера Сасик.

Сергія Гриневецького до Прем'єр-міністра України щодо відселення мешканців міста Одеси із аварійних будинків.

Василя Самойленка до міністра охорони здоров'я України про безпідставне закриття Чоповицької міської лікарні Малинського району Житомирської області.

Олександра Зубчевського до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо встановлення дійсних причин смерті та часу поховання людських тіл, знайдених під час розкопок поблизу села Пшеничники в Тисменицькому районі Івано-Франківської області.

Валерія Головка до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів зловживань у сфері земельних відносин посадовими особами, причетними до порушення права на отримання державних актів на право постійного користування землею понад 300 гектарів Державним підприємством "Державна Новогалещинська біологічна фабрики" та притягнення винних до відповідальності.

Олега Шаблатовича до міністра доходів і зборів України щодо перевірки фактів заниження митної вартості шинної продукції, яка завозиться на митну територію України, що призводить до падіння конкурентоспроможності продукції вітчизняного виробництва і, як наслідок, втрати робочих місць та зменшення доходів до Державного бюджету України.

Ірини Луценко до Секретаря Ради національної безпеки і оборони України щодо стану екологічної безпеки водних ресурсів Канівського регіону та забезпечення населення питною артезіанською водою.

Володимира Пехова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності вжиття невідкладних заходів, направлених на фінансування робіт із захисту від ерозії земель Словечансько-Овруцького кряжу на території Овруцького району Житомирської області.

Романа Ванзуряка до Генерального прокурора України,  голови Служби безпеки України щодо забезпечення повної, об'єктивної та якісної перевірки фактів корупції у Чернівецькій міській раді та викорінення недоліків у діяльності органів прокуратури, які спричинили неналежний розгляд депутатських звернень з цього приводу.

Юрія Вознюка до міністра екології та природних ресурсів України, міністра охорони здоров'я України щодо екологічної ситуації у селах Рубче та Метків Рівненського району Рівненської області та охорони здоров'я їх мешканців.

Юрія Вознюка до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо розгляду звернення Ольги Кондратюк з приводу засудження її сина та допущення порушень на стадії досудового слідства.

Олега Тягнибока до міністра охорони здоров'я України стосовно необхідності вжиття заходів, спрямованих на дотримання статті 49 Конституції України щодо забезпечення безоплатної медичної допомоги жителям міста Чернігова та збереження комунального лікувально-профілактичного закладу "Чернігівський обласний кардіологічний диспансер".

Володимира Шкварилюка до Прем'єр-міністра України щодо відновлення дії державних пільг і гарантій дітям війни.

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра інфраструктури України щодо встановлення законності перебування на гідронавігаційних об'єктах України  (маяках) озброєних громадян Російської Федерації та усунення перешкод приватизації житлових приміщень громадянами України, які мешкають на території гідронавігаційних об'єктів (маяків), з боку російських військовослужбовців.

Едуарда Леонова до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України щодо встановлення осіб, які ведуть незаконне будівництво на мисі Сарич.

Сергія Соболєва  до Генерального прокурора України про порушення законності під час відведення земельних ділянок на території Розумівської сільської ради Запорізького району Запорізької області.

Олександра Домбровського до міністра юстиції України щодо захисту прав та інтересів батьків вбитих дітей Вінниччини стосовно отримання відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої їм в результаті скоєння особливо тяжких злочинів.

Олега Канівця до Прем'єр-міністра України щодо приведення у відповідність до чинного законодавства України розміру базового посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки.

Вікторії Бабич до Прем'єр-міністра України стосовно передбачення у проекті Державного бюджету України на 2014 рік цільової субвенції для виконання заходів передбачених у Постанові Верховної Ради України "Про відзначення 75-річчя утворення Сумської області".

Ігоря Рибакова  до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" щодо вжиття невідкладних заходів для відновлення гарячого водопостачання для населення міста Городні Чернігівської області.

Петра Порошенка та Сергія Терьохіна до Генерального прокурора України щодо спроби рейдерського захвату бази відпочинку для сліпих "Івушка" в Обухівському районі, селищі міського типу Козин.

Валерія Чернякова до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо перевірки фактів вчинення злочинних дій депутатом Виноградівської районної ради Закарпатської області Володимиром Дубляком та його сином.

Валерія Чернякова до Голови Служби безпеки України, міністра екології та природних ресурсів України, міністра доходів і зборів України щодо перевірки фактів незаконного перевезення радіоактивних речовин.

Миколи Катеринчука до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації щодо перевірки ефективності використання коштів та взяття під контроль подальший хід реконструкції Поштової площі в місті Києві.

Андрія Шипка до міністра оборони України щодо вжиття заходів захисту прав на житло військовослужбовців Нікопольського гарнізону звільнених у запас та членів їх сімей.

Олександра Зубчевського та Олександра Присяжнюка до Прем'єр-міністра України щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію для Нікопольського заводу феросплавів.

Олександра Турчинова до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо здійснення протиправного тиску на трудовий колектив Новомосковського хлібозаводу № 11 та розкрадання коштів Аграрного фонду України в особливо великих розмірах.

Групи народних депутатів (Герасимчука, Буховця, Баландіна) до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України про перевірку інформації щодо можливого співробітництва народного депутата України Валентина Наливайченка із спеціальними службами Сполучених Штатів Америки.

Валентина Матвєєва до Прем'єр-міністра України щодо загрози ліквідації Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку.

Василя Самойленка до міністра юстиції України, Генерального прокурора України про нехтування Житомирською міською радою Постанови Житомирського апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2012 року по справі №2а-1743/11, залишеної в силі Ухвалою Вищого Адміністративного Суду України, у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Архбудінвест-Полісся" до виконавчого комітету Житомирської міської ради.

Володимира Ар'єва до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо вивчення обставин прийняття суддею Дніпровського районного суду міста Києва Наталією Чех рішення про стягнення 14 мільйонів гривень з Антона Панкова (власника Інтернет - сторінки мешканців будинку по вулиці Раїси Окіпної, 18).

Вікторії Бабич до міністра культури України, голови Сумської обласної державної адміністрації щодо незаконного руйнування пам'ятників історичного значення на території Сумської області.

Олександра Бригинця до міністра культури України щодо необхідності проведення інвентаризації та паспортизації ставки Генріха Гіммлера "Хегевальд" та інших туристичних маршрутів у селищі міського типу Гуйва Житомирської району, Житомирської області з метою оформлення в подальшому відповідних туристичних маршрутів.

Олександра Бригинця до Генерального прокурора України щодо вжиття невідкладних заходів прокурорського реагування направлених на припинення будівництва перед вікнами житлових будинків за адресою: вулиця Зої Гайдай, 2 та 4 в Оболонському районі міста Києва.

Олега Махніцького та Ігоря Кривецького до Генерального прокурора України, Міністра доходів і зборів України щодо перевірки фактів проведення незаконних документальних позапланових невиїзних перевірок товариства з обмеженою відповідальністю "Фієста-Фантастика".

Олега Махніцького до заступника голови Вищої ради юстиції, голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо перевірки фактів порушень вимог процесуального законодавства та ухвалення неправосудного вироку суддею Личаківського районного суду міста Львова Галиною Шереметою.

Юрія Сиротюка до міністра закордонних справ України, міністра оборони України щодо оприлюднення усіх документів, підписаних між Україною та Росією 21 квітня 2010 року у місті Харкові.

Романа Шугала до Генерального прокурора України, прокурора Чернівецької області про необхідність перевірки неправомірного використання коштів при будівництві школи в селі Чагор Глибоцького району Чернівецьким унітарним приватним підприємством "Сантехбудмеханізація", яке виграло тендер на проведення будівельних робіт.

Романа Шугала до голови Антимонопольного комітету України про необхідність перевірки незаконного підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення Новодністровським міським виконавчим комітетом Чернівецької області.

Тетяни Слюз до голови Антимонопольного комітету України, голови державної фінансової інспекції України, Голови Державної інспекції України з контролю за цінами щодо перевірки правомірності передачі на баланс швидкісних електропоїздів категорії ІНТЕРСІТІ плюс та ІНТЕРСІТІ, та дотримання законодавства при наданні послуги з організації харчуванням пасажирів у цих електропоїздах.

Тетяни Слюз до голови Державної інспекції України з безпеки на наземному транспорті щодо перевірки на відповідність вимогам законодавства про автомобільний транспорт автобусних зупинок на території  міста Києва, з яких здійснюється відправлення чи прибуття автобусів приміських та міжміських маршрутів загального користування.

Максима Бурбака до Прем'єр-міністра України щодо фінансування будівництва підвідних газопроводів Заставнівського району Чернівецької області.

Шановні народні депутати, час для виголошення запитів народних депутаті вичерпано.

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По запитах…

Ну, прошу, хвилину, Яворівський.

 

11:49:16

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина, Київ. Шановний Володимире Васильовичу, я вже один раз з цього приводу просив вас і ще раз просто вже, ну, наполягаю. Все-таки в нас є процедурне питання. Після запитів надавати 3 хвилини народному депутату, який не задоволений від наших українських чиновників. Ми з вами спочатку роботи цієї сесії жодного разу не використали жодної хвилини для цього. я розумію, зараз ви скажете про те, що ми вже й так півгодини додали для запитів , але потрібно все-таки, щоб одне не заважало другому. Тому що це позиція народного депутат, відповіді приходять дуже часто формальні. Абсолютні відписки. А є такі гострі питання, які варто все-таки публічити, як кажуть на Західній Україні.

Через те, я вас прошу, все-таки, якщо не зараз, то вже на наступній сесії треба враховувати  те і залишати все-таки 3-6 хвилин для того, щоби могли виступити народні депутати. Я вже чекаю такої нагоди, ну, десь буквально уже…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимире Михайловичу… Володимире Олександровичу, ми домовилися в 13 годин будемо розгляди запити , перші 15 хвилин я відведу, щоб депутати сьогодні в 13 годин заслухати. Все, не заводьте, не заводьте сесію.

Розглянемо питання… Відповіді, які не згодні депутати, в 13 годин.

На розгляд вноситься проект Закону  (реєстраційні номери 2087а, 2087а-1)  про внесення змін до прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України" щодо відповідальності суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій. 

Прошу проголосувати за скорочену процедуру. Прошу проголосувати.

Увага, народні депутати. Всі фракції  просили розглянути це питання. Що, не  встигли? Переголосувати?  Я прошу сісти на свої місця, прошу запросити народних  депутатів. Розсілися? Запросили? Ми ж давайте так: домовились –  давайте  розглядати.

Є пропозиція  розглянути проект Закону (номери 2087а і 2087а-1) по скороченій процедурі, там одна строчка закону цього. Прошу  голосувати.

 

11:52:52

За-168

Проти – 24, утрималось – 2, не голосувало – 162. Рішення прийнято.

Давайте заслухаємо. Народний депутат України Горохов Сергій  Олександрович, дві хвилини. І народний депутат України Кужель  Олександра Володимирівна, і тоді можна поставити на голосування. І від комітету. Прошу.

 

11:53:16

ГОРОХОВ С.О.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги! (Шум у залі) Закон необходим для нашего бизнеса и я думаю, что сегодня его нужно рассмотреть в первом и  во втором чтении, и принять этот закон.                      

Проектом закона предлагается продлить до 1 июля 2014 года время для внедрения обязательного представления в органы Государственной налоговой службы отчетности, связанной с применением регистратора расчетных операций и расчетных книжек. По проводным или беспроводным каналом связи без применения финансовых санкций. В настоящее время субъектам хозяйствования необходимо приобретать новый кассовый аппарат или модемы, что влечет за собой дополнительные расходы от 1 тысячи 200 гривен и более. Это связано с изменением в закон Украины об использовании регистратора в расчетных операциях в сфере торговли, общественного питания и услуг. Однако представление предпринимателями отчетности в бумажном и электронном виде не влияет на достоверность или действительно такой отчетности. Задача законопроекта предоставление возможности субъектом хозяйствования, использующих в своей деятельности регистраторы расчетных операций, должным образом подготовиться, приобрести и освоить для корректной работы необходимые средства регистрации расчетных операций.

Благодарю за внимание и прошу поддержать данный законопроект. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Олександра Кужель.

 

11:55:04

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні народні депутати, даний законопроект (2857а-1) є прикладом тієї консолідації депутатів, якщо стає питання для підтримки і розвитку українського підприємництва. Я хочу подякувати депутатам від "УДАРУ" Продан, від "Свободи" Мирного, від комуністів Баландіна, від Партії регіонів Лук'янова і Тігіпко за те, що вони стали співавторами цього законопроекту. Тобто цей законопроект є узгоджений всіма діючими фракціями Верховної Ради.

Коротко, що сталося? Ставлю наголос на тому, що сьогодні він торкається тільки тих, хто вже сьогодні має касові апарати. На жаль, треба констатувати, що уряд двічі, якому Верховна Рада давала можливість, відтягувала питання вже карати підприємців, не був до 1 січня, а це особисто податкова адміністрація, не були готові до того, щоб впроваджувати закон з 1 січня 2013 року.

В травні місяці наш комітет провів розширене засідання нашого комітету. Хочу зачитати інформацію податкової на 26 травня. Що станом на цей день забезпечена наявність та підключено 30 тисяч РРО, що становить 12 відсотків від необхідної кількості РРО в Україні. Чому це стало? Якщо ти держава, робиш гарний крок перехід від бумажних носіїв до електронних, будь ласка, підготуйся до введення законопроекту, дай можливість українським підприємцям побачити серйозний конкурентний  ринок РРО, дай перехідний період, бо ще раз ставлю наголос, вони всі мають сьогодні РРО, які купили на вимогу адміністрації податкової…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

КУЖЕЛЬ О.В.  …працює гарантійний строк.

В нашому законопроекті запропоновано відтермінувати на рік, чому? Я єдине покажу останній напис і я думаю, що ваші і виборці вам скажуть. На жаль податкова останній місяць дуже активізувалась і почала вимагати, підприємці кажуть, не важливо, що ти зміниш РРО, головне, щоб проплатив. Бо це чотири фірми, які визнані податковою. Я вимагаю, прошу, звертаюсь, молю від всіх підприємців України проголосувати на відтермінування штрафних санкцій до підприємців на рік до 1 липня 2014 року. Дякую всім фракціям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Юрійович Хомутиннік. Я прошу уваги, послухайте комітет.

 

11:58:12

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Комітет підтримує ідею перенесення строку введення, запровадження нової системи звітування з реєстратора  розрахункових операцій.

Трохи деталей. Термін запровадження, термін цього законопроекту вже переносився двічі, вже два роки існує даний законопроект. На сьогоднішній день, дійсно, складається така ситуація, коли  тільки 25 відсотків суб’єктів підприємницької діяльності користується сучасними технологіями, які пропонуються   із запровадженням даного законопроекту.

Для того, щоб була…  обов’язкове запровадження   і повноцінний  контроль з урахуванням штрафів, безумовно, треба бути ближче до  100 відсотків. Але якщо взяти цифри, то цифри кажуть про наступне. За 5 місяців,  з січні по травень, було підключено трохи більше 38 тисяч РРО. В той час, як за два тижні останніх, було  підключено 30 з лишнім тисяч. Тобто тільки останнім часом, коли  має запровадитись закон, підприємці починають запроваджувати  ці механізми та підключатися до цієї системи.

Тому з урахуванням того, що  уже двічі переносився законопроект  та два роки існує, діє закон, комітет рекомендує погодитися з пропозицією авторів законопроектів про перенесення строків. Але  перенести їх не на рік, а перенести до 1 січня наступного року і наприкінці року дати детальний аналіз даній ситуації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питань немає. Є виступи. Як хочете обговорювати, я…

Прошу записатися від фракції на обговорення.

Треба голосувати було, не голосувати, була б повна процедура.

"Батьківщина", Петренко, народний депутат.

 

12:00:50

ПЕТРЕНКО П.Д.

Павло Петренко, "Батьківщина". Прошу передати слово Ксені Ляпіній.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ксеня Ляпіна.

 

12:00:57

ЛЯПІНА К.М.

Ксенія Ляпіна, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!", місто Київ.

Шановні колеги, нам просто необхідно сьогодні підтримати цей закон, нам необхідно перенести терміни і треба нарешті дати собі звіт в тому, що взагалі ця ідея оцього тотального електронного звітування та ще й в режимі Інтернет, на жаль, в Україні повністю провалюється і вже не перший раз. Уявіть собі, в Києві це працює Інтернет і можна це робити, а що робити навіть в Київській області, у всіх селах нестабільно працюючий Інтернет? В результаті ми створюємо зайві видатки як підприємцям, так і, хочу звернути увагу, державі. Фактично, нам треба вже думати про відповідальність тих, хто через лобізм, вибачте, запропонував цей закон і цю систему, яка, насправді, нічого не дає для покращення збирання податків. Тому давайте зараз перенесемо термін, а потім подумаємо, як ми взагалі можемо вийти з цієї ганебної ситуації, яка склалася з цим електронним звітуванням. Дуже дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, є пропозиція попрацювати без перерви. Можна? Можна.

Партія регіонів, народний депутат Шуфрич.

 

12:02:29

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимире Васильовичу. Шановні колеги, безумовно, цей закон треба підтримати, тут нема про що говорити. Сьогодні ми, фактично, є напередодні трагічної дати в історії нашого народу, я не побоюся цього слова сказати, радянського народу. Адже 22 червня – це є трагічна дата в історії наших людей. Більшість із нас, да, не більшість – абсолютно всі, подобається чи ні, народилися в Радянському Союзі. І ця держава пережила цю трагедію і радянський народ переміг.

Сьогодні прикро було відзначати, що не всі вшановують пам'ять  загиблих людей, але це хай залишається на вашій совісті. Я зараз не буду коментувати рішення Сенату польського Сейму, але він теж визначився щодо окремих дій підрозділів УПА.

Шановні колеги! Шановні друзі! Ми маємо пам'ятати і поважати нашу історію. І подобається вам чи ні, але це був подвиг совецкого народа. И таким он останется в нашей памяти. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Сиротюк.

 

12:03:56

СИРОТЮК Ю.М. Прошу передати слово народному депутату Михайлу Блавацькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Блавацький.

 

12:04:05

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Шановний Голово! Шановні депутати! Я хочу звернути вашу увагу на те, що Партія регіонів в черговий час хоче завалити цей законопроект, про який вони в залі розказують, що вони будуть його  підтримувати,  але голосувати потім в кінцевому результаті не будуть. Оце величезна проблема сьогодні нашого парламенту, який говорить одне, а робить зовсім інше.

Партія Всеукраїнського об'єднання "Свобода"  буде підтримувати цей законопроект, тому що на ті зміни, які внесені в проекті, треба не переносити до 1 січня з голосу, з виступу голови комітету, а треба, так як написано в законопроекті, – до   1 липня 2014 року. І більше ніяких змін не вносити. А за цей час розібратися, як фірми, які  виграли тендер на поставку цих модемів, на поставку реєстраторів без тендеру, без нічого сьогодні поставляють. Сума приблизно 2 мільярди сьогодні наші підприємці, і малий і середній бізнес, повинен вложити  в цю програму. Чому держава сьогодні тільки хоче контролювати постійно бізнес, постійно хоче контролювати операції, які проводить бізнес, а ніяким шляхом, ніяким чином не хоче сьогодні допомогти?

Наша пропозиція буде потім, що потрібно… (Шум у залі)…все внести, пропозиції і підтримати цей законопроект і надати можливість нормально працювати  і розвиватися бізнесу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шуфрич,  для репліки. 

Не чіпайте один одного, і буде все нормально.

 

12:05:58

ШУФРИЧ Н.І.

Дякую, шановний Володимире Васильовичу. (Шум у залі) Тільки що попередній виступаючий безпідставно звинуватив Партію регіонів, що ми не будемо голосувати.

Так я хочу на зрозумілій вам мові сказати: "Мы будем голосовать за этот законопроект в целом как закон!". А вы и ваши предположения и припущення оставьте при себе, а сейчас наберитесь смелости и признайте свою неправоту, если у вас есть хоть капля достоинства и чести! В чём я откровенно сомневаюсь!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Розенко, фракція"УДАР". Прошу.

 

12:07:12

ПРОДАН О.П.

Шановні народні депутати! Шановні колеги! Я прошу вас всіх, хто зараз знаходиться за межами залу, зайти в зал для того, щоб ви змогли проголосувати. Мова йде про всі підприємства, про малий, середній, про великій бізнес, який з 1 липня цього року буде змушений в разі неприйняття цього проекту платити штрафи, платити штрафи і платити гроші окремим визначеним владою структурам.

Я хочу звернути вашу увагу, що ті депутати, які зараз не проголосують за цей законопроект, вони мають безпосереднє відношення до тих, хто буде і планує заробляти на касових апаратах і на штрафи за їх відсутність.

Протягом двох місяців, і я особисто, і інші депутати, узгоджували текст цього проекту з Кабінетом Міністрів. Він погоджений!

Протягом місяця ми просили поставити цей законопроект в зал на голосування. Він стоїть. Це проект, який підписали депутати п'яти фракцій. ЩО він робить, він відтерміновує, на жаль, не відміняє, але тільки відтерміновує на рік відповідальність за те, за що підприємці не повинні відповідати, тому що з 1 січня весь бізнес України  заставили платити. Платити за нові касові апарати, платити за нову техніку, яку хтось комусь для чогось придумав, але зрозуміло, для чого. Для того, щоб заробляти і в цій ситуації на підприємцях гроші. На підприємцях і на всіх споживачах.

Я прошу всіх народних депутатів не звертати зараз увагу на те, що дехто провокує зрив голосування по цьому законопроекту. Провокують тільки ті, хто не хоче, щоб відповідальність була відтермінована. Прошу ще раз всіх, по-перше, прийняти участь в підготовці комплексного законопроекту про зміну Закону про РРО для того, щоб спростити адміністрування по касовим апаратам і, по-друге, проголосувати за цей законопроект в першому читанні в другому і в цілому одночасно. Дякую дуже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчено. Прошу народних депутатів підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін (№2087а) про внесення змін до "Прикінцевих положень" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України" щодо відповідальності суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

12:10:12

За-200

Проти – 0, утрималося – 37, не голосувало – 133. Рішення не прийнято. По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону (№2087а-1) про внесення змін до "Прикінцевих положень" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу  України щодо відповідальності суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

12:11:14

За-292

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало  - 79. Рішення прийнято. По фракціях.

Шановні депутати, є пропозиція, ви чули пропозицію комітету, прийняти в цілому і слова: "1 липня 2013 року" замінити цифрами "1 січня 2014 року". Така пропозиція – доповідав комітет. Можна ставити на голосування?

Ставлю на голосування пропозицію комітету. Прошу голосувати. Іде голосування.

 

12:12:25

За-266

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 106. Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону про внесення змін до… Шановні депутати, я ще раз хочу уточнити,   щоб всі правильно зрозуміли.

Я ставлю на голосування проект Закону (№ 2087а-1) про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України (щодо відповідальності суб’єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій) для прийняття в цілому з пропозиціями комітету. Прошу проголосувати.

 

12:14:05

За-293

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 77. Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону (№2363-1) про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок). Я прошу голову Комітету з питань будівництва Спиридона Павловича Кілінкарова, прошу.

 

12:14:51

КІЛІНКАРОВ С.П.

Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується законопроект (реєстраційний номер 2363-1) про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок). Підготовлений для розгляду у другому читанні.

Усього було опрацьовано 7 поправок, врахування більшості з яких дозволило зміст законопроекту привести у відповідність до вимог чинного законодавства. Пропонується рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок) (реєстраційний номер 2363-1) у другому читанні та в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, 5 поправка народного депутата      Одарченка,  не врахована. Прошу, включить мікрофон Одарченка.

 

12:15:47

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні колеги, я прошу уважно послухати  про що йдеться в цій  поправці. Ми зараз хочемо виключити  з загального переліку  міст і селищ, про які йдеться в цьому законі, місто Київ. Тому що в місті Києві  відпрацьована документація, уже є можливість  працювати на основі генерального плану і планів,  детальних планів територій.  Якщо не буде проголосована ця правка, я звертаюсь до  всіх киян, то й  надалі буде можливість в корупційному  такому масштабі, в корупційних схемах, будувати в ваших дворах, забудовувати парки, майданчики для відпочинку.

Тому я наполягаю, щоб ця правка була  проголосована в повному обсязі, підкреслюю, і в місті Києві була припинена  хаотична забудова і центру, і інших місць міста Києва. 

Прошу поставити на голосування в повному обсязі.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, комітет.

 

КІЛІНКАРОВ С.П. Владимир Васильевич, я  вважаю, що  треба поставити  її на голосування і підтримати цю поправку в цілому,  тому що я бачу, що голосів все одно в залі не має, а закон приймати треба.  Тому прошу  всіх народних депутатів  підтримати цю поправку.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю поправку номер 5  народного депутата Одарченка. Прошу голосувати.

 

12:17:34

За-263

Поправка підтримана.

Проти – 0, утрималось – 0, не  голосувало – 104. Рішення прийнято. 

Поправка номер 4  Павловського. Прошу.

 

12:17:50

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Батьківщина". Шановні колеги, шановні кияни.   Ця поправка  направлена на те, щоб врятувати історичну частину міста Києва, центр  Києва  від хаотичної, варварської  забудови.  Тому якщо ми не приймемо   цю поправку, ми через 2 роки центр Києва не впізнаємо.  Тому я пропоную прийняти її в повному обсязі в такій редакції, інакше наша фракція "Батьківщина" не буде голосувати за цей закон.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу уваги народних депутатів. Ставлю на голосування поправку 4 народного депутата Павловського. Прошу голосувати. Голосуємо.

 

12:18:47

За-267

Проти – 0, утрималося – 1, не голосувало – 100.  Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка номер 6. Народний депутат Павловський.

 

12:19:06

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Я не наполягаю на цій поправці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не зрозумів, знімаєте? Не наполягаєте.

Сьому? Вноситься пропозиція 7 поправку проголосувати за підтвердження. Прошу голосувати народних депутатів.

 

12:19:52

За-150

Поправка не підтримана. "За" – 150, проти – 2, утрималося – 16, не голосувало – 196. Рішення не прийнято.

Прошу, народний депутат Мартинюк Адам Іванович. Прошу.

 

12:20:11

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Васильовичу. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України. Шановний Володимире Васильовичу, давайте ми все-таки зупинимось на одній із поправок 4 чи 5, бо вони один одну майже доповнюють, але й заперечують. Тобто має право на життя або одна, або друга. Бо якщо ми напишемо дві підряд, то це буде одна і та ж сама норма, тільки написана двома мовами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, комітет. Прошу.

 

КІЛІНКАРОВ С.П. Я прошу Павловського тоді зняти свою поправку номер 4 і залишити 5 поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Павловський, ввімкніть мікрофон. Знімаєте?

 

12:20:53

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Я наполягаю, щоб тоді була поправка повністю Юрія Одарченка. В тій редакції, як він запропонував.

 

КІЛІНКАРОВ С.П.  Вже врахована.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вона повністю врахована поправка народного депутата Одарченка.

Шановні  депутати, ставлю на голосування проект Закону (2363-1) про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок). Прийняти в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:21:50

За-273

Проти – 2, утрималося – 2, не голосувало – 91.

Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону (номер 2731) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації. Як розглядаємо? Прошу скорочену процедуру. Прошу голосувати.

 

12:22:36

За-159

Проти – 35, утрималося – 11, не голосувало – 162.

Рішення прийнято.

Перший заступник міністра юстиції Інна Іванівна Ємельянова. Прошу.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати України! На ваш розгляд представлено проект закону про внесення змін  до деяких Законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації.

На що він спрямований? По-перше, пропонується дати визначення, що таке є пов’язана особа, і в чому полягає контроль за засновниками і співзасновниками або власниками засобів масової інформації. А саме, пропонується зобов'язати власників або співвласників подавати у  заяві про видачу  або  продовження ліцензії на мовлення поряд  з інформацію про засновника, а також інформацію про пов’язаних осіб. Серед підстав для переоформлення ліцензії пропонується передбачити зміну складу засновників або власників, співвласників, що надасть можливість володіти актуальною інформацією про склад засновників або власників засобів  масової інформації.

А також при визначенні поняття "пов’язана особа" пропонується врахувати відповідну  Рекомендацію Ради Європи (за номером 9413). І пропонується визначити, що пов’язана особа є  або…  юридична або фізична особа, яка здійснює контроль за засновниками або співзасновниками друкованих засобів масової інформації. Причому, якщо в разі, коли  співзасновником є фізична особа, то також подається, що пов’язаними особами вважається і близькі особи, члени сім'ї: чоловік, дружина, діти, батьки, мачуха, вітчим або інші близькі особи, з якими він спільно здійснює контроль за друкованими засобами інформації.

Також проектом передбачено заборона на створення і діяльність телеорганізації, засновником або власником якої є нерезидент, що зареєстрований в одній із офшорних зон, що визначені, перелік яких визначено Кабінетом Міністрів.

Звичайно, що цей законопроект спрямований на те, щоб громадськість знала всю об’єктивну інформацію про те, хто є саме власником або контролюючими особами засобів масової інформації, а також спрямовано на те, щоб упередити концентрацію в одних руках засобів масової…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу співдоповідь – голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Володимирович Томенко.

 

12:25:13

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, комітет підтримує даний законопроект. Хоча я мушу зразу сказати, що це надзвичайно поміркована і толерантна версія початку серйозної роботи по демонополізації, публічності і розуміння, що таке  медіаринок в Україні.

На жаль, Володимире Васильовичу, так якось   хитро ставиться, що наш, депутатський законопроект, який на три місяці раніше підготовлений, не поставили на розгляд Верховної Ради, поставили урядовий, який десь відсотків тридцять з глибини, так би мовити, відкриття інформації про медіа-ринок України пропонує. Значить,  я думаю, що треба проаналізувати цю історію, але тим не менше я пропоную ухвалити в першому читанні даний законопроект, оскільки на сьогоднішній день медіа-ринок України – це є, фактично, союз трьох, чотирьох монополій, зареєстрованих в офшорних зонах України. Це означає, що особливо, я вже неодноразово говорив, в разі переходу України на цифрове мовлення, в разі якихось небезпек і викликів в інформаційній політиці України, ми не знатимемо, з ким мати справу, хто буде нести відповідальність і кого притягувати до відповідальності.

Даний законопроект робить певні позитивні кроки, зокрема в частині виведення на, так би мовити, світло реальних власників засобів масової інформації, робить певний крок, пов'язаний з антимонопольними обмеженнями, робить певний крок для того, щоб при переоформленні Національній раді з питань телебачення і радіомовлення ми розуміли, від кого до кого переходить засіб масової інформації. Тому що от всі читають зараз в засобах масової інформації, що в нас новий медіа-олігарх з'явився, який так само скупує пачками радіо і телебачення, оскільки антимонопольні обмеження не діють. Тому пропоную підтримати в першому читанні і активно допрацювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Є бажаючі обговорювати? Є, прошу записатися. Прошу об'єднання "Свобода", народний депутат Мельник.

 

12:27:36

МЕЛЬНИК Є.І.

Прошу передати слово Ігорю Мірошниченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Ігор Мірошниченко.

 

12:27:55

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні народні депутати, шановні українці, ми дуже вдячні Кабінету Міністрів за те, що він  маленькими кроками починає наближати Україну до реалізації програми захисту українців – базового документу Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Бо у ньому дуже чітко і прозоро  записано, що засоби масової інформації мають мати своїх власників, мають оприлюднювати своїх власників. І українські громадяни, які сьогодні, на превеликий жаль, залежні від цього інформаційного простору, мають дуже чітко розуміти, хто маніпулює їхньою свідомістю.

Безперечно, урядовий законопроект, як сказав уже голова профільного комітету Микола Томенко, лише частково, дуже трохи, але все ж таки робить… проливає світло на прозорість власників медіа. Але і в цьому є великий позитив.

Я хочу сказати, що доти, доки ми не будемо оприлюднювати кінцевих і справжніх власників засобів масової інформації, доти ми не матимемо об'єктивного інформаційного простору.

Звичайно, сьогодні  інформаційний простір, який контролюється кількома олігархами, прізвища яких відомі всім нам у цій залі, але, на превеликий жаль, дуже мало відомі широкому  загалу українців, він сьогодні  створює міну сповільненої дії, коли інформаційний простір окупований по суті сусідньою країною і підконтрольний частково владі, він може маніпулювати свідомістю українців, впливати на виборчі процеси, впливати на ситуацію в країні і таке інше. Тому ми будемо  голосувати за  цей законопроект. Але маємо сказати сьогодні вже чітко, що маємо разом із оприлюдненням власників ЗМІ робити наступні кроки  по демонополізації власності у засобах масової інформації, щоби у нас дуті олігархи типу Курченка не купували медіа, які будуть потім контролюватися нинішньою владою; щоби у нас сьогодні на інших олігархів не могла впливати влада і формулювати інформаційний простір. Дякую за увагу.  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Бондаренко.

 

12:30:02

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, об'єднана опозиція "Батьківщина", місто Київ. Шановні друзі! Ми з вами є свідками трансформації нашого національного інформаційного простору від того, який він був свого часу на початку нашої незалежності, надбання нашої  незалежності в 90-х роках, коли говорили трошечки хоча би правду про нашу історію, трошки говорили про реальне життя, а не тільки  бойовики. І дійшли до того, що сьогодні одні шоу, які перекривають і Майдан самі, і "Розсміши коміка" і уже ці коміки, вибачте мені, в голові сидять, уже ніхто не хоче включати телевізор. Так, хто це робить з українським простором, де є реальне життя, де є реальна наша історія, реальна культура, де все це, на жаль, зводиться нанівець.

Ми сьогодні, коли включимо радіо чи включимо телевізор, то будемо бачити фільми про Павлика Морозова, про реальні події, які змальовуються нереальними, такі, які були в роки війни. От ми сьогодні чуємо про Велику Вітчизняну війну, та була Велика війна, тільки вона була Світова війна і розпочали її Гітлер і Сталін, розпочали разом, розгромивши фактично знищивши Польщу, і вже на період початку війни з Радянським Союзом в Німеччині приблизно півтора мільйона поляків вже були в концтаборах і приблизно ж стільки ж українців були в Сибіру. Так давайте говорити правду. А, щоб говорити правду, треба, щоб український інформаційний простір контролювався українцями, нашим народом, щоб ним не маніпулювали "зайди" або представники іноземних держав, які сьогодні ним керують.

Тому те, що ми сьогодні відкриваємо завісу трошечки над тим, хто сьогодні маніпулює свідомістю українців, це вже добре. Тому цей закон треба підтримати, прийде нова влада в Україні, вона поверне Україні реальний історичний простір і буде говорити правду про нас, про наше життя і про нашу історію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Журавський, Партія регіонів. Прошу.

 

12:32:14

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, я хотів би підкреслити, що автором законодавчої ініціативи є уряд, Кабінет Міністрів.

Цей законопроект спрямований на забезпечення публічності і гласності засобів масової інформації. Ми дійсно повинні знати повну інформацію про власників, співвласників телерадіокомпаній, про розподіл часток статутного капіталу між акціонерами.

Законопроект, і це дуже добре, встановлює досить чіткі антимонопольні обмеження.

Виступали представники меншості, вони "за".

Представники більшості, сподіваюся, також "за".

Партія регіонів буде підтримувати цей законопроект. Він цілком відповідає рекомендаціям Ради Європи щодо засобів масової інформації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Геращенко, прошу.

 

12:33:27

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, примітно, що ми обговорюємо цей важливий законопроект в день, коли журналістська тусовка, всі журналісти обговорюють таку дуже велику новину  в царині медіа, що в нас з'явився новий младомедіаолігарх – 27-річний хлопець, який за 500 мільйонів сьогодні купує один з найсильніших медіахолдингів України. Звичайно, це добре, що така новина є публічною. Дуже ще б хотілося почути, де младоолігархи  беруть такі гроші за півроку, щоби зробити публічним таку велику оборудку в цьому медіа-холдингу.

Я хочу сказати, що в чому головна проблема сьогодні медіабізнесу в Україні? Та в тому, що кожен школяр насправді знає, кому належить який телеканал, яка газета, але на паперах вони всі належать якомусь там ЛТД, зареєстрованому на певних там островах.

І головна проблема в тому, дорогі колеги, що для жодного медіаолігарха цей медіабізнес не є профільним. Ми ж всі розуміємо, що профільним є нафта, газ, промисловий якийсь бізнес. А це є насправді такий елемент пропаганди і агітації, як продемонструвати лояльність до тієї чи іншої влади. І тому дуже часто наші медіа стають не бізнесом, а такою можливість демонструвати свою лояльність, політичним рупором і агіткою для своїх власників.

Тому дуже важливо, щоб наш глядач, слухач, читач не вводився в оману, коли він дивиться новини на тому чи іншому телеканалі, і знав що це належить такому-то олігарху. Тому так формується така-то медіаполітика і тому такі там ідуть новини. І як правильно сказав мій колега Микола Томенко, ми будемо голосувати в повному складі, партія "УДАР", фракція "УДАР Віталія Кличка" за цей закон, але це тільки початок для того, щоби навести порядок в медіасфері.

Має бути там не лише прозорість медіавласності, а і повна сплата податків, має бути нормальна редакційна політика, яка має виконуватися. І так само не має бути корупції в цій сфері, коли ми не знаємо, кому нинішня Нацрада видає…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення закінчено.

Тому, увага, народні депутати!  Увага! Я ставлю на голосування проект Закону (номер 2731) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

12:36:20

За-273

Проти – 0, утрималось - 0, не голосувало – 88.

Рішення прийнято.

Що у вас за питання? Що за питання? Мірошниченка включіть.

 

12:36:36

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні колеги, Володимире Васильовичу, я пропоную проголосувати нам скорочення термінів підготовки до другого читання. Оскільки це закон – це європакету євроінтеграційного. Щоб ми на наступному пленарному тижні змогли його розглянути в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є пропозиція проголосувати для скорочення строку розгляду в комітеті. Прошу народних… думка комітету, Миколо Володимировичу, вноситься пропозиція проголосувати в цілому. Ваша думка комітету.

 

12:37:14

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, ну, маємо реальні обставини. Я не переоцінював би даний законопроект і не нинішній склад Нацради, що всі подумають, що з цим законопроектом все стане антимонопольно і чесно.

Тому є дуже багато пропозицій, зауважень моїх колег. Я переконав фракцію голосувати лише в першому читанні. Тому скорочений порядок підготовки до другого читання. І ми підчистимо всі недолугості урядові і винесемо на друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування скорочений порядок підготовки цього законопроекту до розгляду в другому читанні. Прошу проголосувати.

 

12:38:04

За-267

Проти – 0,утрималось – 0, не голосувало – 98.

Рішення прийнято. По фракціях.

Шановні народні депутати, розглядається дуже важливе питання для органів місцевого самоврядування.

Проект Закону (№2229а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо уточнення джерел погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення). Як розглядаємо? Скорочена процедура, прошу проголосувати.

 

12:39:05

За-139

Проти – 60, утрималось – 4, не голосувало – 151.

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Що ще раз? Ви не голосуєте ніхто! Я прошу сідати всіх і працювати. Я не буду ставити кожен раз на переголосування. Я ставлю, тому що це дуже і дуже важливе питання, то я ставлю на голосування розглянути по скороченій процедурі. (Шум у залі)  Прошу голосувати.

 

12:40:19

За-191

Проти – 40, утрималось – 5, не голосувало – 114.

Рішення прийнято.

Доповідає народний депутат України Корж Павло Петрович.

 

12:40:39

КОРЖ П.П.

Шановна президія, законопроект (2229а) розроблений  з метою вирішення проблеми погашення заборгованості з різниці в тарифах  на теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення.   

Законопроект не  змінює  загальних обсягів доходу державного бюджету  і баланс,  оскільки  передбачено лише перерозподіл  доходів спеціального фонду, які спрямовуються на субвенцію, на погашення  заборгованості з різниці в  тарифах на теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Джерелами   фінансування  субвенцій визначили  надходження  від також, на погашення заборгованості підприємства паливно-енергетичного комплексу перед Державним     агентством резерву України. Надходженн від дивідендів        підприємств паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунальної галузі. Плати  енергогенеруючих компаній за надання  державних гарантій за  суб.кредитами, наданими на проект розвитку.

Ще раз  підкреслюю, законопроект не змінює  загальних обсягів доходів державного  бюджету. Прошу підтримати  законопроект 2229 за основу і в цілому. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу,  голова Комітету   з питань бюджету Євгеній Борисович Гєллєр. Прошу.

 

12:42:29

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати та запрошені. Комітет  з питань бюджету 19 червня розглянув законопроект за номером 2229а. Законопроект не змінює загальний обсяг  доходів Держаного бюджету. 

Головне науково-експертне управління   вважає, що для прийняття виваженого рішення щодо законопроекту слід отримати експертний висновок уряду.

Міністерство фінансів загалом законопроект підтримує.

Поряд з тим, при розгляді законопроекту на комітеті запропоновано виключити із тексту законопроекту положення про зміни пункту 3 статті 11 і статті 21 та з Додатку "Зміни доходів спеціального фонду Державного бюджету" щодо податку на прибуток підприємств і надходжень від реалізації матеріальних цінностей державного резерву відповідно уточнюючих показників спеціального фонду щодо ПДВ та підсумкові показники.

Крім того, звертаю увагу, що Додаток до законопроекту потребує уточнення підсумкових показників для забезпечення узгодженості з останньої редакції Закону "Про Державний бюджет на 2013 рік" та прийнятим аналогічним законопроектом для розгляду цього законопроекту. Враховуючи на зазначене, комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні, прийняти законопроект за номером 2229а за основу та в цілому як закон з урахуваннями і пропозиціями, зазначеними у листі висновку комітету.

Відповідно Комітет з питань бюджету, разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні на підпис Голові Верховної Ради законопроекту, у разі його прийняття, мають внести необхідне редакційне та техніко-юридичне уточнення, пов'язане з ухваленим комітетом рішення щодо цього законопроекту. Дякую за увагу. Прошу підтримати

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є бажаючі обговорювати? Прошу записатися.

Фракція "Батьківщина", Володимир Бондаренко. Прошу.

 

12:44:47

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, Об'єднання опозиція "Батьківщина" місто Київ. Шановні друзі, воно було б і добре допомогти громадянам України стабільно отримувати воду, опалення, електроенергію та інші комунальні послуги, але сьогодні ця галузь знаходиться не у комунальних підприємств, які належать громадам, а переважній більшості, вони належать олігархам. В місті Києві то в цілому ця галузь належить олігархам.

Це одне питання. Тому, кому ми допомагаємо –  громадянам чи тим, хто продовжує сьогодні експлуатувати створені свого часу мережі, не вкладаючи туди ні копійки своїх грошей, викачуючи через них з громадян кошти.

В минулому році, ви знаєте, ми тут спостерігали, як було передано фактично 24 мільярди гривень тим ,хто володіє обленергами, і їм списались ці гроші з державного бюджету. В даному випадку  мова йде про те, що нам не зовсім зрозуміло, яким чином визначалися обсяги такого фінансування через державний бюджет для областей України. Ми спостерігаємо абсолютну диспропорцію між забезпеченням окремих областей Східного регіону і з областями Центрального та Західного регіону. Тому цей законопроект, на наш погляд, є не зовсім таким, який відповідає принципам соціальної справедливості, фактичної потреби в підтримці мереж енерго і тепло, і водопостачання. Тому, якщо Луганщина потребує якоїсь підтримки більшої ніж…, то треба розшифрувати куди підуть ці гроші, на які потреби, а не просто нам пропонувати без розшифровки перерахувати якісь величезні суми з державного бюджету.

Тим більше, що ці суми міняються безперервно. Вони збільшуються, потім знову зменшуються, потім радикально збільшуються. Очевидно йде якась закулісна робота, яка нам депутатам невідома. Тому фракція об’єднаної опозиції "Батьківщина" не буде підтримувати цей законопроект, до тих пір, поки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Свобода", народний депутат Мирний.

 

12:47:00

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Юрію Михальчишину.

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу.

 

12:47:06

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Юрій Михальчишин, всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Львів. Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Насправді, мета законопроекту очевидно благородна. Хоча концептуально і за внутрішньою логікою, за змістом він відтворює той законопроект, який ми вже два тижні тому в цій сесійній залі розглядали і відхилили (за авторством шановного колеги Мартовицького).

Що пропонується? На справді, і коли говориться про те, що необхідно забезпечити джерела субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах водопостачання, водовідведення, на  теплову енергію, оскільки ці тарифи, очевидно, відрізняються від ринкової вартості наданих послуг, пропонується визначити розмір цієї субвенції в розмірі додаткових джерел, перерозподілених щодо доходів загального  фонду державного бюджету, на 370 мільйонів гривень.

Водночас, хочеться сказати, що в матеріалах, які роздані до законопроекту, містяться цікаві відомості, які ми чомусь ігноруємо. Зокрема, на 2013 рік така субвенція вже є затверджена в розмірі 5 мільярдів 126 мільйонів гривень. При цьому з передбачених доходів спеціального фонду Державного бюджету, який є джерелом   її надання, якщо вірити оцій Пояснювальній записці, у нас надійшло в січні-травні 2013 року цитую: "Три тисячі гривень" Пропоную вам ознайомитися з  розданими вам матеріалами.

Також треба сказати, що за великим рахунком в якості нібито компенсації джерел надходження пропонується збільшити надходження до  спеціального фонду Державного бюджету коштів, спрямованих по суті на виконання інших програм, таких, як розвиток тваринництва. А насправді, коли йде мова про практику, то ми будемо свідками того, що доходи будуть віртуальними. Адже ті джерела, які тут визначені, зокрема частина  чистого прибутку державних, комунальних унітарних підприємств та їх об'єднань, а також, власне, дивідендів та доходів, які нараховуються на акції, частки і паї господарських товариств у статутних капіталах, у яких присутня держава, пропонується визначити у сумі 170 мільйонів гривень.

Проте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершити 10 секунд…

 

МИХАЛЬЧИШИН Ю.Я. В Пояснювальні записці відсутня інформація щодо можливого надходження від  державного бюджету, зокрема за статтею "Надання гарантій та плата за надані державою кредити".

Також можу відзначити, що законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів. 

 

12:49:53

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги! В місті Запоріжжі житлово-комунальне господарство "Теплокомунпостачання" належить громаді. Я вже не перший рік у цьому сесійному залі чую ці балачки про якихось міфічних олігархів, якими хтось хоче набити кишені грошима.

Скажіть, будь ласка, чи маємо ми сьогодні невідповідність фактичної вартості тепла і комунальних послуг тарифам? Так, маємо. Хто встановлює тарифи? Встановлює тарифи державна влада і органи місцевого самоврядування.

Є одна обставина, на яку я хотів би звернути увагу. Ми, маючи по 18 копійок кіловат електроенергії з атомної електростанції, населенню продаємо в три, чотири рази дорожче, а  .....електрометалургії – за 98 копійок. Тому держава має втрутитися і навести порядок, і дати по руках монополісту, енергетичному монстру, який на сьогоднішній день руйнує не тільки економіку, але й житлово-комунальне господарство.

Друге. Давайте не проголосуємо, як  тут пропонують деякі мальчики з горящими глазами, не проголосуємо, ви дуже… дуже постраждають олігархи? Ні, постраждають прості люди, котрі на собі відразу відчують весь тягар росту тарифів за житлово-комунальні послуги, як того, до речі, вимагає Міжнародний валютний фонд.

Друге, постраждає Державний бюджет України. Я вам нагадаю, в 2006 році за субсидіями з держбюджету звернулось 500 тисяч громадян, минулого року – це вже два мільйони громадян, це кошти з державного бюджету, які мали би піти на інші нужди та потреби. Колеги, і наостанок, та це не новий закон, це не якісь преференції, це не якісь пільги проклятим олігархам, мова йде про уточнення джерел погашення заборгованості. Тому за цей законопроект, хто дбає про просту людину, повинен і зобов'язаний проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Удар", народний депутат Каплін.

 

12:52:15

КАПЛІН С.М.

Політична партія "УДАР Віталія Кличка", народний депутат України Каплін. 

Перше. Наша політична  сила хотіла б перекласти на зрозумілу усім українським громадянам мова, про що, власне, йдеться у цьому законопроекті. Йдеться в ньому про те, що  потрібно у простих українських людей гроші забрати і віддати ці гроші олігархам, тому що їм, як виявляється, стало дуже важко жити.

Друге. Наша позиція принципово заключається  в тому, що ми проти голосування за цей законопроект в цілому.

Цю хворобу у комунальній сфері, безумовно, потрібно лікувати. Але не потрібно лікувати цю хворобу виключно за кошт простих українських громадян. Вдумайтеся! Азаров винен чорнобильцям 3 мільярди гривень. Три мільярди гривень! Вдумайтеся! У нас борги по  заробітній платні 1 мільярд. У судах на 1 мільярд гривень знаходиться боргів перед дітьми війни.

Ви тут усі стоїте і вшановуєте хвилиною мовчання пам'ять тих, хто загинув. Разом з тим, плюєте  у обличчя фактично дітям війни, яким ви заборонили в судах стягувати безпосередньо з Прем’єр-міністра Азарова, бо він є відповідальний, гроші, які держава винна перед цими людьми. В що ви, власне, перетворити життя тих громадян, які потерпають від   вашої начебто соціально-економічної політики?  

Наступне. Я хотів би загострити увагу на конкретному прикладі.  У Полтаві через олігархів відключили гарячу воду. І навіть не можуть ввести перинатальний центр тільки через те, що  котельня не працює. Вся Полтавщина і вся Україна знає, хто господар цієї інфраструктури. Партія регіонів безпосередньо!

Хочете знайти гроші, ми вам підкажемо, де знайти. Ваш мер Полтави Мамай, який  є членом Партії регіонів, закупив цього року для будівництва доріг щебінь і бітум вдвічі дорожче, ніж це на…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Комуністичної партії, Симоненко Петро Миколайович. 

 

12:54:33

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Зрозуміло, шановні наші виборці, що сьогодні ця проблема  хвилює багатьох, бо ми сьогодні є свідками того, що обленерго належить олігархам, облгази – олігархам, комунальні підприємства теж порозтягали, використовуючи у власних інтересах. Економічно обґрунтованих тарифів немає і не існує, бо  саме ми, проводячи, комуністи,   акцію  "Контроль, порядок, справедливість" відносно економічного обґрунтування тарифів у багатьох випадках довели, що це все робиться тими ж самими депутатами, представниками потужного бізнесу на місцях, виходячи з того, що вони  знову ж таки грабують  народ України.

Як виключити ось всі ці наслідки негативні? Я ще раз повертаюсь до антикризової програми Компартії. Тільки повернення у державну власність або державний контроль облгази, обленерго ті ж самі комунальні підприємства виключить можливість використовувати ось цю народну власність для збагачення окремої купки людей. Ну і в умовах, коли не виплачується заробітна плата, це тягар для людей.

Тому фракція підтримує цей проект, виходячи з того, що це обов'язково…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

12:55:48

СИМОНЕНКО П.М.

Фракція Компартії проголосує на підтримку, виходячи з того, що якщо не проголосувати це сьогодні, то обов'язково це призведе до підвищення тарифів. А це знову ж таки з кишені простих наших громадян. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення закінчено.

Я прошу народних депутатів, я прошу народних депутатів зайняти свої місця, я буду ставити цей дуже важливий закон на голосування. Я прошу позафракційному.

Народний депутат Заболотний. Прошу. Хвилина вам.

 

12:56:36

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Дякую, Володимире Васильовичу, за надану можливість сказати пару слів. Я хочу сказати шановним колегам, не путайте, як кажуть, святе і грішне, тому що цього документу чекають сьогодні у містах. І далеко не в усіх містах комунальні теплогенеруючі підприємства є приватною власністю, наприклад, Вінниця чекає цього. І мене мери міст просили підтримати, тому що якщо ми не підтримаємо цей законопроект, вони не одержать гроші і не будуть мати можливості підготувати і теплогенеруючі підприємства до нормального осінньо-зимового сезону. А це, в першу чергу, треба підготувати, щоб вчасно запустити і дитячі садки, і школи, і лікарні.

Тому я вас дуже прошу, шановні колеги, підтримайте цей законопроект, не втручайте сюди політики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почули думку позафракційного депутата. Ставлю на голосування проект закону  (номер 2229а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" щодо уточнення джерел погашення заборгованості з різниці в тарифах на  теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення для прийняття за основу. Прошу голосувати. Прошу голосувати за основу.

 

12:58:17

За-202

Рішення не прийнято. "За" – 202, проти – 37, утрималось – 31, не голосувало – 73. По фракціях.

Є пропозиція направити цей проект закону в комітет для розгляду і внести на повторне перше читання в сесійну залу. Прошу голосувати.

 

12:58:59

За-207

Проти – 2, утрималося – 60, не голосувало – 73.

Рішення не прийнято.

Ідемо далі. Шановні народні депутати, шановні народні депутати, сідайте! Шановні народні депутати, керівники фракцій, я прошу уваги, керівники фракцій погодилися розглянути три постанови, три постанови. Керівники фракцій, ще раз тобі, погано чуєш, погодили розглянути пакетно три постанови. Проект Постанови про відзначення 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області, проект Постанови про відзначення 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання "Місто-Герой" і проект Постанови про відзначення 75-річчя утворення Луганської області. Можна ставити на голосування? Можна?

Ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 75-річчя утворення… Пакетом не голосується. Ви хочете, щоб під сумнів поставити? Я все, все давайте робити по Регламенту.

Ставлю на голосування проект Постанови (номер 2080а) про відзначення 75-річчя утворення Луганської області для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:01:33

За-236

Проти – 1, утрималось – 2, не голосувало – 105.

Рішення прийнято. По фракціях.

 Ставлю на голосування проект Постанови (номер 2578) про відзначення 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання "Місто-Герой" для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати. Ми домовились пакетно проголосувати за всі постанови. Прошу голосувати.

 

13:02:16

За-220

Проти – 3, утрималось – 5, не голосувало – 109.

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати,  давайте не будемо ставити під сумнів 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області. Тому, давайте повернемося і приймемо рішення по Місту-Герою Керчі і приймемо рішення по місту Кіцмань.

Тому я ставлю… Будь ласка, кажуть не встигли проголосувати. Сідайте всі голосуйте.

Ставлю на голосування проект Постанови про відзначення 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання "Міста-Героя". Прошу народних депутатів голосувати. За основу і в цілому.

 

13:03:31

За-240

Проти – 2, утрималось – 2, не голосувало – 92.

Рішення прийнято. По фракціях.

І давайте дружно усі проголосуємо за проект Постанови (2631) про відзначення 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області. Ставлю на голосування для прийняття за основу і в цілому.

 

13:04:20

За-274

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 67. Рішення прийнято. Прошу, по фракціях.

Шановні народні депутати, ми домовились, що зараз ми розглянемо запити і потім виступи від всіх фракцій.

Прошу, запити, продовжуйте.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Максима Бурбака до Генерального прокурора України щодо припинення фактів хабарництва  в  органах місцевого самоврядування міста Чернівці.

Володимира Пилипепнка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на будівництво підвідного газопроводу у селі Балаклія Великобагачанського району Полтавської області.

Андрія Міщенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки фактів перешкоджання правоохоронців Дніпродзержинська проведенню офіційного заходу громади та їх бездіяльність під час погрози фізичної розправи Максиму Дорофєєву.

Миколи Кучерука до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перевірки законності використання диплому про вищу освіту депутатом Костопільської районної ради Рівненської області Василем Тильманом.

Катерини Ващук до Генерального прокурора України про перевірку законності порушення кримінальної справи № 461/4688/13-к проти Ярослава Калинича і дотримання процесуального законодавства при проведенні досудового слідства посадовими особами Львівської обласної прокуратури.

Ольги Борити  до Генерального прокурора України стосовно перевірки дотримання норм чинного законодавства щодо виплати заборгованості по заробітній платі працівникам товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькхлібопродукт".

Ольги Борити до Прем'єр-міністра України, міністра оборони України стосовно недопущення ліквідації або реформування госпіталю військової часті А 10677 у місті Старокостянтинів Хмельницької області.

Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України щодо обкладання податками грошових переказів українських заробітчан, які через незадовільну роботу уряду змушені шукати роботу за кордоном, щоб заробити кошти на прожиття та фінансово допомогти своїм рідним, та близьким.

Володимира Яворівського до Прем'єр-міністра України, голови Київської міської державної адміністрації про надання конкретних відповідей щодо болючої проблеми мешканців Троєщини - будівництва наземної лінії метрополітену.  А  саме: які конкретні джерела фінансування; перелік наданих державних гарантій під кредити; терміни початку та кінця будівництва; готовність остаточного проекту та його копію; суми коштів, які закладені і виділені у 2013 році (державному та місцевому бюджетам).

Олега Зарубінського до голови Київської міської державної адміністрації щодо своєчасного переселення осіб, що проживають в аварійних будинках.

Олега Зарубінського до Прем'єр-міністра України щодо дієвого контролю за рекламою алкогольних виробів на телебаченні та радіо.

Олега Ляшка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про звільнення Володимира Хоменка з посади голови Чернігівської обласної державної адміністрації та притягнення його до кримінальної відповідальності за зловживання службовим становищем.

Івана Стойка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на виконання робіт з відновлення приміщення Худиківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Борщівського району Тернопільської області.

Івана Стойка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для реконструкції Борщівського районного будинку культури, центральної районної бібліотеки та районної дитячої бібліотеки у Тернопільській області.

Валерія Кальченка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів для лікування хворих методом гемодіалізу у Кіровоградській обласній лікарні.

Валерія Кальченка до Прем'єр-міністра України щодо повернення землі під громадські пасовища мешканцям сіл Аджамка та Бережинка Кіровоградського району Кіровоградської області.

Антона Дорохова до Прем'єр-міністра України, міністра інфраструктури України щодо капітального ремонту автодороги Т-16-02.

Павла Кириленка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо примусової русифікації та скорочення кількості україномовних шкіл в місті Одеса.

Руслана Сольвара до міністра охорони здоров'я України щодо невдоволення відповіддю на депутатський запит "Щодо незадовільного стану виконання Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями та Концепції Державної цільової програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів у Макарівському та Фастівському районах Київської області", оголошений на засіданні Верховної Ради України 22 березня 2013 року.

Геннадія Зубка до Прем'єр-міністра України про розгляд звернення громадян міста Житомира щодо вирішення ситуації, яка склалася внаслідок незавершеного будівництва об'єкту по вулиці Щорса, 155 в місті Житомирі та з метою її врегулювання виділення з Державного бюджету України комунальному підприємству "Агентство з управління майном" Житомирської міської ради 8,9 мільйонів гривень на добудову 10-ти поверхового будинку по вулиці Щорса, 155 в місті Житомирі.

Анатолія Гончарова до Прем'єр-міністра України щодо підтримки закладів освіти у місті Горлівка Донецької області.

Сергія Мошака до міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України щодо злочинної бездіяльності та порушення прав Товариства з обмеженою відповідальністю "Дукат-Ужгород" Ужгородською міською радою.

Олександра Онищенка до Прем'єр-міністра України, голови Фонду державного майна України, голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо проведення інвентаризації державного майна Публічного акціонерного товариства "Укртелеком", яке не увійшло до статутного капіталу цього товариства та передачі гуртожитку №2 філії спеціалізованого електрозв'язку Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в комунальну власність територіальної громади міста Переяслав-Хмельницький.

Ігоря Сабія до Прем'єр-міністра України, голови Наглядової ради Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України", Голови правління Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» щодо надання тексту договору між Публічним акціонерним товариством "Державна продовольчо-зернова корпорація України" та Китайською національною корпорацією машинної промисловості.

Ігоря Сабія до Генерального прокурора України, голови Фонду державного майна України, Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо перевірки фактів законності реорганізації та приватизації Дунаєвецького підприємства відкритого акціонерного товариства "Сільгосптехніка" та грубого порушення прав акціонерів зазначеного підприємства.

Василя Кравчука до Генерального прокурора України щодо грубого порушення вимог трудового законодавства керівництвом державного підприємства "Хмельницький облавтодор".

Андрія Пишного до міністра соціальної політики України щодо неналежного розгляду депутатських звернень стосовно ефективного використання коштів Фонду соціального захисту інвалідів.

Миколи Томенка до Прем'єр-міністра України про необхідність внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" та підвищення соціальних стандартів.

Миколи Томенка до Прем'єр-міністра України про необхідність якнайшвидшої видачі дозволів на проведення археологічних розкопок на території України.

Олександра Мирного до Прем'єр-міністра України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Нікопольського міського голови щодо недопущення закриття дитячого будинку "Наша родина" у місті Нікополі Дніпропетровської області, що призведе до позбавлення дітей-сиріт гідного життя та піклування.

Ігоря Швайки до Прем'єр-міністра України про проведення перевірки незаконності позбавлення органами соціального захисту виплат дітям, позбавленим батьківського піклування, які утримуються в дитячому будинку сімейного типу Тамари Май.

Ольги Михайленко до Прем'єр-міністра України щодо визнання Херсонської області потерпілої внаслідок аномальної посухи та підтримку товаровиробників сільськогосподарської продукції.

Юрія Дерев'янка до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, Міністерства охорони здоров'я України, Державної казначейської служби України щодо незабезпечення населених пунктів виїзними бригадами та автомобілями швидкої допомоги.

Ірини Сех до Генерального прокурора України щодо затягування розслідування умисного вбивства еколога, керівника громадського руху України "За право громадян на екологічну безпеку", академіка Академії інженерних наук України - Володимира Гончаренка.

Ярослава Дубневича до Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо Програми забезпечення житлом військовослужбовців, звільнених у запас або відставку та визначення центрального органу виконавчої влади, який буде відповідальним виконавцем Програми.

Едуарда Гурвіца до Генерального прокурора України про проведення перевірки дотримання трудового законодавства керівництвом міста Одеси при введенні контрактної форми трудового договору з керівниками комунальних закладів охорони здоров'я.

Едуарда Гурвіца до Першого віце-прем'єр-міністра України щодо недоцільності реорганізації навчального закладу "Васильківський професійний ліцей", що знаходиться у Васильківському районі Київської області.

Володимира Пилипенка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на будівництво котельні для Степанівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Великобагачанського району Полтавської області та забезпечення своєчасної підготовки навчального закладу до опалювального сезону.

В'ячеслава Кириленка до Прем'єр-міністра України щодо необхідності забезпечення доступу до архівних документів, які стосуються Голодомору 1932 - 1933 років широкому загалу громадськості і науковців та створення "Електронного архіву Голодомору".

Групи народних депутатів (Карпунцова, Михальчишина та інших. Всього 4 народних депутатів) до Генерального прокурора України стосовно надання правової оцінки бездіяльності Одеського міського голови Олексія Костусєва, який в ніч з 31 травня на 1 червня, не вжив заходів щодо попередження та ліквідації наслідків стихійного лиха, а розважався у нічному клубі.

Олексія Кайди до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів на будівництво станції знезалізнення води в місті Тернополі, комплексну реконструкцію системи водовідведення дощових вод та реконструкцію набережної Тернопільського ставу.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України щодо затоплення осель і господарських будівель жителів міста Костополя Костопольського району Рівненської області дощовою та повеневою водою, та бездіяльності Костопольської районної державної адміністрації і районної ради з виявлення та усунення причин такого затоплення.

Олега Осуховського до Прем'єр-міністра України щодо використання коштів, виділених на придбання квартир учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 2012 році, у Рівненській області.

Михайла Герасимчука до Генерального прокурора України щодо розкрадання коштів отриманих на газифікацію села Зарванці Вінницького району Вінницької області.

Групи народних депутатів (Путілова, Кличка та інших. Всього 47 народних депутатів) до Прем'єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України щодо вжиття невідкладних заходів з усунення наслідків ґрунтової та повітряної посухи 2013 року в Херсонській області.

Групи народних депутатів (Різаненка, Геращенко, Раупова) до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо перешкоджання журналістській діяльності та бездіяльності правоохоронних органів під час нападу на журналіста у Броварах 25 травня 2013 року.

Групи народних депутатів (Мірошниченка, Сиротюка, Мохника) до міністра закордонних справ України, міністра внутрішніх справ України щодо забезпечення вчасної видачі (заміни) паспорта громадянина України для виїзду за кордон для громадян України, що перебувають на консульському обліку закордонних дипломатичних установ України.

Групи народних депутатів (Кличка, Ковальчука та інших. Всього 5 депутатів) до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України щодо порушення правил забудови міста Києва та незаконні дії столичної влади, що призвели до аварійної ситуації  на схилах Дніпра.

Ігоря Васюника до Прем'єр-міністра України щодо невиконання плану заходів, спрямованих на відновлення діяльності Державного історико-архітектурного заповідника у місті Львові в межах об'єктів, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Сергія Матвієнкова до Генерального прокурора України щодо бездіяльності посадових осіб правоохоронних органів під час розслідування кримінальних справ стосовно шахрайського заволодіння коштами вкладників Фінансово-кредитної компанії "Капітал-сервіс".

Сергія Матвієнкова та Володимира Бойка до Прем'єр-міністра України щодо передбачення у Державному бюджеті України коштів на будівництво та придбання житла дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які не мають власного житла.

Володимира Бондаренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, голови Київської міської державної адміністрації, голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації щодо невиконання Київською міською державною адміністрацією рішення Київради від 26 лютого 2010 року №13/3451 "Про присвоєння скверу імені Василя Стуса".

Олександра Шевченка до голови Державної судової адміністрації України щодо фінансового забезпечення перекладу судових засідань регіональними мовами.

Миколи Рудьковського до Прем'єр-міністра України стосовно реорганізації Остерської районної лікарні Козелецького району Чернігівської області.

Якова Безбаха до голови Житомирської обласної державної адміністрації про перевірку законності дій працівників прокуратури та управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області.

Якова Безбаха до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України про перевірку законності дій працівників управління Міністерства внутрішніх справ України в Житомирській області.

Олега Тягнибока до Генерального прокурора України стосовно вчинення незаконних дій, що містять ознаки порушення статті 30 Конституції України щодо недоторканості житла; статті 34 Конституції України щодо порушення права на свободу думку і слова та вільне вираження своїх поглядів і переконань; статті 233 (проникнення до житла чи іншого володіння особи); статті 234 (обшук) Кримінального процесуального кодексу України та статті 24 Закону України "Про інформацію".

Володимира Бойка до Генерального прокурора України щодо припинення порушень трудових прав працівників дорожніх господарств, що перебувають у підпорядкуванні "Укравтодору".

Володимира Бойка до Прем'єр-міністра України щодо завершення будівництва газопроводу до сіл Нараїв та Шайбівка Бережанського району Тернопільської області.

Станіслава Березкіна до Прем'єр-міністра України щодо недопущення закриття загальноосвітньої школи № 1 в місті Новоукраїнка Кіровоградської області.

Сергія Фаєрмарка до міністра соціальної політики України відносно необхідності підготовки пропозицій щодо ратифікації Угоди про соціальне забезпечення між Україною та Державою Ізраїль, підписаної 28 вересня 2012 року.

Григорія Заболотного до Генерального прокурора України щодо неправомірних дій працівників міліції Дарницького районного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві.

Григорія Заболотного до Прем'єр-міністра України про збереження залізничного маршруту "Гайворон-Вінниця".

Олександра Донія до міністра культури України щодо невиконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 року №1600 "Про затвердження плану заходів із забезпечення повноцінного функціонування і розвитку Національного музею народної архітектури та побуту України".

Антона Кіссе до Прем'єр-міністра України про надзвичайну екологічну ситуацію в місті Болграді і прилеглих селах Болградського району Одеської області.

Олександра Шевченка до міністра закордонних справ України, міністра екології та природних ресурсів України щодо позиції України стосовно створення охоронної природної зони в морі Росса та на частині східного узбережжя Антарктиди.

Романа Ванзуряка  до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Генерального прокурора України, Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ щодо припинення порушень законності, спроб переслідування громадян, ущемлення їх прав і законних інтересів за подані скарги та критику дій і рішень керівництва Глибоцького професійного ліцею Чернівецької області.

Володимира Бондаренка до Генерального прокурора України, Голови Державної служби геології та надр України щодо прийняття п'ятнадцятою сесією Полтавської обласної ради від 28 лютого 2013 року рішення на предмет надання погодження товариству з обмеженою відповідальністю "Інвест - Нафтогазвидобування" (місто Київ) на отримання без проведення аукціону спеціального дозволу на користування надрами - геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу (промисловою розробкою) Тищенківської площі на території Шишацького району Полтавської області.

Валерія Сушкевича до Голови Національного банку України стосовно невиконання публічним акціонерним товариством "Комерційний банк "Даніель" зобов'язань по укладеним договору та угоді.

Владислава Атрошенка до Генерального прокурора України стосовно посилення контролю за розслідуванням кримінальних справ щодо фальсифікації насіння та засобів захисту рослин.

Віталія Яреми до Генерального прокурора України щодо вжиття належних заходів прокурорського реагування, спрямованих на усунення порушень вимог чинного законодавства та будівельних норм під час відведення земельної ділянки публічному акціонерному товариству "Домобудівному комбінату №4" і товариству з обмеженою відповідальністю "Сіті-буд Позняки" та під час прийняття рішення про внесення змін до детального плану території в районі вулиць Тепловозної, Здолбунівської, Драгоманова, який було затверджено рішенням Київської міської ради №71/8355 від 20 вересня 2012 року.

Віталія Яреми та Сергія Міщенка до Прем'єр-міністра України щодо виділення коштів з Державного бюджету України для завершення необхідних робіт з ліквідації наслідків аварії на Бортницькій станції аерації публічного акціонерного товариства "Акціонерна компанія "Київводоканал" з метою недопущення екологічної катастрофи.

Оксани Продан до міністра доходів і зборів України щодо питання врахування від'ємного значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток попередніх періодів та під час судового розгляду справ.

Михайла Блавацького до міністра доходів і зборів України щодо перевірки фактів ухиляння від сплати податків та можливої протиправної діяльності із нанесенням шкоди державі.

Андрія Табалова до Прем'єр-міністра України щодо термінового погашення заборгованості із заробітної плати перед працівниками комунальних підприємств та педагогами міста Кіровограда.

Василя Гладія до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення в повному обсязі видатків на заробітну плату працівникам бюджетних установ Снятинського, Косівського та Верховинського районів Івано-Франківської області.

Романа Ілика до Прем'єр-міністра України щодо незадовільного стану фінансування галузі освіти у містах Дрогобич, Борислав, Трускавець та Дрогобицькому районі Львівської області.

Павла Петренка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо невідкладного реагування правоохоронних органів у зв'язку з фактами рейдерського захоплення санаторію "Пролісок".

Василя Деревляного до міністра юстиції України щодо надання органам місцевого самоврядування Тернопільської області роз'яснення щодо застосування положень Цивільного кодексу України, Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших нормативно-правових актів при укладенні договорів на управління спадщиною, зокрема земельними паями, як спадковим майном.

Олександра Добмровського до Прем'єр-міністра України щодо фінансування робіт стосовно реставрації та реабілітації пам'ятника архітектури Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря в селі Лядова Могилів-Подільського району Вінницької області.

Андрія Міщенка до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, міністра доходів і зборів України щодо перевірки фактів нецільового використання, розкрадання громадських коштів шляхом шахрайства в особливо великих розмірах службовими особами приватного підприємства "Будівельна фірма "Квартал плюс" та зловживання службовим становищем з боку посадових осіб органів місцевого самоврядування, вжиття заходів із негайного поновлення прав громадян та притягнення винних осіб до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

Сергія Капліна до Кабінету Міністрів України щодо необхідності проведення об'єктивної перевірки фактів порушення директором Департаменту кадрового забезпечення Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрієм Євтєєвим правил етичної поведінки державного службовця, недодержання чинного законодавства про державну службу та інше.

Сергія Капліна до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів примушування громадян військовими комісаріатами до написання заяв про відмову або згоду на службу в контрактній армії.

Віталія Барвіненка до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки України щодо зловживання службовим становищем начальником Вінницького міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ України у Вінницькій області полковником міліції Юрієм Куцим.

Юрія Крука до Прем'єр-міністра України щодо вжиття невідкладних заходів для збільшення статутного капіталу Українського Дунайського пароплавства на виконання статті 17 Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

Михайла Блавацького до міністра внутрішніх справ України щодо неналежного реагування на депутатське звернення.

Андрія Пишного до Прем'єр-міністра України щодо невиконання Міністерством юстиції України рішення Європейського суду з прав людини по виплаті відповідних сум.

Андрія Павловського до Прем'єр-міністра України щодо недопущення порушення прав медичних працівників при проведенні позапланових атестацій.

Олексія Кайди до Генерального прокурора України, голови Державної інспекції України з питань праці щодо порушення прав працівників відкритого акціонерного товариства "Тернопільське об'єднання "Текстерно" та неналежного реагування на порушення законності прокуратурою Тернопільської області.

Олександра Момота до Дніпропетровського міського голови щодо незадовільного фінансування на утримання споруд, обладнання, рухомого складу та в цілому на виконання технологічного процесу згідно діючих норм і нормативів, пов'язаних з безпекою перевезення пасажирів комунальним підприємством "Дніпропетровський метрополітен".

Анатолія Денисенка до Міністра промислової політики України щодо вжиття заходів по виплаті заборгованості із заробітної плати працівникам Державного підприємства "Завод імені Малишева".

Миколи Княжицького до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України стосовно порушення працівниками слідчого відділу Красногвардійського районного відділення Дніпропетровського міського управління Міністерства внутрішніх справ України в Дніпропетровській області вимог законодавства щодо незаконного затримання та вилучення фармацевтичної продукції, незаконного проведення обшуку.

Ірини Геращенко до Прем'єр-міністра України, глави Адміністрації Президента України, Міністра закордонних справ України щодо невмотивованого перешкоджання громадським організаціям з боку запорізької влади у проведенні просвітницької акції "Вуличні євроуніверситети".

Юрія Дерев'янка  до Кабінету Міністрів України щодо фінансування з Державного бюджету України на 2013 рік завершення будівництва підвідного газопроводу Надвірна - Ланчин в Івано-Франківській області та забезпечення відповідного фінансування у 2014 році.

Анатолія Вітіва до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів зловживання службовим становищем Львівським міським головою Андрієм Садовим та службовими особами виконавчого комітету Львівської міської ради у зв'язку із умисним невиконанням рішень Львівської міської ради, Конституції та законів України, що завдало шкоди законним інтересам Львівської міської ради та інтересам територіальної громади міста Львова.

Ігоря Янківа та Ігоря Сабія до міністра внутрішніх справ України щодо незаконного захоплення земель комунальної власності у місті Хмельницькому, по вулиці Геологів, 13 та бездіяльності правоохоронних органів.

Таїсії Повалій до голови Київської обласної державної адміністрації щодо ремонту асфальтового покриття вулиць Пушкіна та Петропавлівська в селі Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області.

Михайла Головка до голови Антимонопольного комітету України щодо перегляду необґрунтованих тарифів на водопостачання  та водовідведення  в місті Кременці Тернопільської області.

Михайла Головка до прем'єр-міністра України щодо  надання неналежної відповіді на депутатське звернення.

Руслана Марцинківа  до Прем'єр-міністра України  щодо недопущення переведення спеціалізованого дошкільного  закладу для дітей з  різними фізичними вадами  № 23 у приміщення дошкільного навчального закладу № 26  у місті Прилуки Чернігівської області.

Руслана Марцинківа та  Олександра  Сича до Прем'єр-міністра України  щодо передачі доріг державного значення  в місті Івано-Франківську на баланс Служби автомобільних доріг України та залучення коштів державного бюджету для проведення капітального  ремонту доріг  в місті  Івано-Франківську та області.

Павла Петренка до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України щодо  перевірки фактів  неефективного використання  державних коштів та майна установами, організаціями   та підприємствами, що належать до сфери управління  Міністерства охорони  здоров'я України.

Леоніда  Ємця до голови Київської обласної державної адміністрації щодо порушення вимог чинного законодавства  при розміщенні та організації роботи  сільськогосподарського ринку на площі Лесі Українки, 1 в місті Києві.

Ігоря Янківа до  міністра соціальної політики України щодо  необхідності надання роз'яснення з питань забезпечення санаторно-курортним лікуванням  учасника бойових дій та інваліда 3 групи.

Ігоря Мірошниченка до  Прем'єр-міністра України щодо перевірки обставин та дослідження  надзвичайної ситуації, яка склалася  у зв'язку   із аварійним станом доріг і  цільового використання коштів на ремонт  та утримання автомобільних доріг міста Лебедин  Сумської області та міста Гадяч  Полтавської області.

Віктора Бутківського до Прем'єр-міністра України щодо недопущення ліквідації  Марганецького спеціалізованого воєнізованого  гірничорятувального загону  Державної служби України з надзвичайних ситуацій як юридичної особи.

Андрія  Мохника до Генерального прокурора України щодо незаконного затримання  та побиття активістів Всеукраїнського  об'єднання "Свобода" здійснене співробітниками  спецпідрозділу "Беркут" 19 червня  2013 року, під час   презентації  книги Ірини Фаріон "Мовна норма: знищення, пошук, віднова".

Андрія Мохника до міністра внутрішніх справ України щодо незаконних дій співробітника Подільського  районного управління  Міністерства  внутрішніх справ України в місті Києві лейтенанта міліції  Сівоздрава.

Ігоря Шарова до Прем'єр-міністра України щодо надання інформації про стан реалізації  Державної цільової програми розвитку українського села  до 2015 року.

Ігоря Шарова до Прем'єр-міністра України щодо необхідності повноцінної  реалізації національного проекту "Нова енергія" з метою забезпечення екологічно чистих джерел енергії.

Лариси Байдюк до Прем'єр-міністра України щодо забезпечення житлом 76 сімей військовослужбовців, звільнених з військової служби в запас або у відставку з 1990 по 1994 роки.

Олега Канівця до Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора України про притягнення до відповідальності керівника Державної реєстраційної служби України Дмитра Ворони, який надав завідомо неправдиву інформацію на депутатський запит від 4 квітня 2013 року щодо підготовки проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2010 року № 1025 "Про затвердження зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану".

Групи народних депутатів (Раупова, Дубневича та інших. Всього 4 депутатів) до голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо недопущення руйнування системи місцевого мовлення.

Василя Петьовки до Генерального прокурора України стосовно правомірності виконання Товариством з обмеженою відповідальністю "Мармарош" геологорозвідувальних робіт на ділянці "Гаврищук" у селі Косівська Поляна Рахівського району Закарпатської області.

Шановні народні депутати, запити, оголошення ми завершили. Всього виголошено 360 запитів народних депутатів України.

Переходимо до розгляду питання в "Різному". Прошу народних депутатів записатися на виступи.

Нема ніякої процедури, я дію виключно по Регламенту. 

Народний депутат Козуб, фракція Партії регіонів. Передано слово народному депутату Олександру Кузьмуку, фракція Партії регіонів.

Передав народний депутат Козуб. Слідуючому підготуватися. Народний депутат Борита, фракція Компартії Україна.

 

13:34:59

КУЗЬМУК О.І.

Дорогі співвітчизники! Колеги! В ці скорботні дні, вшанування пам'яті жертв Великої Вітчизняної війни лунають  терміни, чи друга світова, чи Велика Вітчизняна? Так, Радянський Союз і в його складі Україна брали участь в другій світові, вирішальну участь розгромивши ворога в Монголії, Китаї на Тихому океані в Кореї, Норвегії, Польщі,  Румунії, Угорщині, Югославії, Австрії і забивши останній цвях в гроб фашизму в Берліні.

І це головне – участь, і ця  головна заслуга далась великою ціною. У нас фронт  був 6 тисяч кілометрів, у наших союзників 560 кілометрів, ми втратили більше 25 мільйонів наших людей із них кожен четвертий українець.

Я хочу сказати, що уряди європейських країн одразу переїхали в Лондон. Державний комітет  оборони уряд Радянського Союзу працював тисячу 418 днів на відстані артилерійського пострілу від передової. Так яка вона для нас війна Велика Вітчизняна?

Колеги, у Вільнюсі осінню будуть розглядатися питання, чи Україна досягла європейських стандартів. Хотілось би, щоб вони знали, що якби не Радянський Союз, щоб не Україна, то стандарти сьогодні були по нордичності характеру, по кольору волосся, по кольору очей і в формі черепа. Уже за це на вічно нам повинні бути вдячні.

Є таке місто Чортків на  Тернопільщині, про яке ми не проголосували. Так я  вам хочу сказати, що 6 липня в цей Чортків 1941 року зайшли німці, 7 липня вони вже спалили всі будинки, зробили концтабір, зробили гето, розстріляли в’язнів , 3 тисячі 700 із 26 було розстріляно. Чотири тисячі мешканців Чортківа воювали в лавах Червоної Армії. Чотири Герої Радянського Союзу при звільненні. Три роки Чортків був обласним центром, поки  відбудовувався Тернопіль. І ми повернемося до цього  питання. Я хочу нагадати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олександре Івановичу. Сідайте, будь ласка. Олександре Івановичу, вас ніхто не чує, виборці вас не чують, мікрофони відключені. Сідайте, будь ласка.

Для виступу запрошується народний депутат Борита Ольга, фракція Компартії України. Підготуватись Гриневецькому.

Гончарук, народний депутат Гончарук. Гончаров.

 

13:39:29

ГОНЧАРОВ С.В.

Уважаемые жители Украины! (Шум у залі) Одиннадцатого апреля 2013 года в Сейме Польши был зарегистрирован проект  постановления о признании ОУН-УПА преступной организацией, которые совершали геноцид польского населения Восточных Кресов 1939 -1947 годов.

Вчера Сенат Польши принял заявление по поводу 70-летия волынской трагедии, в котором трагические события 1943 года назвали этнической чисткой с признаками  геноцида. Польские сенаторы считают, что такое определение волынского преступления можно обосновать с тем, что события на Волыни имели организованный, массовый характер и сопровождались особой жесткостью со стороны отряда УПА. За принятие такого текста проголосовало большинство депутатов польского парламента.

В заявлении Сената сказано, что 9 февраля 1943 года нападение отряда УПА на волынское село Паросля началась грубая акция физического уничтожения поляков, которое проводилось бандеровской фракции Организации украинских националистов. Жертвами бандеровцев стало сто тысяч поляков. А сколько от рук пособников немецких оккупантов погибло молодых учителей, врачей, специалистов, работающих  в  Западной Украины? А кто стрелял в спину советскому солдату?

Данное преступление в свете международного права не подлежат сроку давности. Не зря в этом месяце в Америке выявили очередного главаря вояк УПА. Фракция КПУ выступает отменить субсидирование областей, где выплачивают льготы таким  воякам.

Семидесятая годовщина геноцида, совершенного УПА-"Галичина" еще раз должна напомнить об этих трагических событиях международной общественности, что их последыши, находящиеся в Верховной Раде, продолжают навязывать идеологию, традицию УПА. Эта идеология является примером крайнего расизма, культа насилия, отверженности  всех моральных принципов.

Трагическая история Украины напоминает запугивание, погромы, карательные акции – вот неполный перечень методов бандеровского арсенала. И они уже начинают вынимать его из схоронов. Мы помним как был поджег памятника советскому танку Т-34 в Киеве. Этот танк одним из первых в ноябре 1944 года ворвался и освобождал от фашистов нашу украинскую столицу. А теперь, спустя полвека, принял на себя гон????? от рук мерзавцев. А горе-депутаты с косичками на голове, рушившие памятники Ленину,  рвавшие на части флаг Победы, оскорбляющие ветеранов  Великой Отечественной войны, за время работы в парламенте уже стало ясно, что это сборыще "нафтегаликов", чей  IQ чуть выше плинтуса,  готовы ломать  заборы, избивать охранников, блокировать трибуну. (Шум у залі) Телезрители видят, как  эти потомки недобитых палачей украинского народа сатанеют, дичают, когда…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую. Присідайте,  будь ласка.

Для виступу запрошується народний депутат Гриневецький, фракція Партії регіонів. Підготуватися Кайда.

 

13:42:58

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Шановний головуючий! шановні колеги! Сьогодні я хотів би подякувати всім, хто відгукнувся  на мою статтю "Адміністративно-територіальна реформа: де вихід", що була надрукована в газеті "Дзеркало тижня". Реакція на публікацію та її  активне обговорення свідчить про, що піднята тема є своєчасною і актуальною.

Разом з тим, доводиться констатувати інше. З усіх ідей, викладених у статті, у центрі уваги опинилася лише одна – ідея окремих вчених про можливість введення нового адміністративно-територіального устрою – Автономна Республіка Крим та 8 країв замість 24 областей, що існують сьогодні. 

Враховуючи той факт, що в Україні реформи – як правило, це боротьба влади з народом, то не дивно, що ідея, яка була  висловлена, розцінена як вже готова концепція і, звісно, антинародна. В той  же час, непоміченими виявилися ті тези, які, на мій погляд, заслуговують на особливу увагу. 

По-перше. Не повинно бути реформи заради реформи, як це  часто у нас буває, має бути  визначена мета. У нашому випадку такою метою є покращання просторового розвитку, розкриття внутрішнього  потенціалу економіки  регіонів, який на сьогодні використовується , в крайньому разі, на третину. І в кінцевому підсумку – створення нових робочих  місць, доступності громадян до адміністративних послуг, нової якості життя.

По-друге. Необхідно приділити особливу  увагу міжрегіональному співробітництву, кооперації між підприємствами окремих регіонів має бути  доповнена системою спільних заходів у сфері науково-технічного,  культурного, інвестиційного і інфраструктурного співробітництва.

По-третє. Адміністративно-територіальна реформа може здійснюватись тільки у в'язці з іншими реформами: земельною, бюджетною, податковою і, що найголовніше, реформою заробітної плати.

Крім того, необхідна реальна децентралізація влади, спрощення дозвільних процедури і для бізнесу, і для пересічних громадян. До речі, вчора на засіданні Ради регіонів Президент черговий попередив деяких міністрів і голів комітетів щодо виконання Указу про державні адміністрації виконавчої влади.

По-четверте. Поза полем зору наразі опинилися районі центри, малі міста та селища. Про них якось забули, хоча свого часу була навіть загальнодержавна програма спрямована на їх розвитку. Але, як це часто буває, програма так і не отримала належного фінансування. Проблема малих міст залишається і з кожним роком стає все гострішою.

І останнє. Рано чи пізно в Україні доведеться вирішувати питання адміністративно-територіального устрою. І буде набагато краще, коли до того часу громадська думка країни нарешті дозріє до змін.

В цьому контексті я пропоную почати обговорення проекту концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, що схвалена Радою регіонів.

Має відбутись серйозна, плідна та корисна дискусія з науковою основою та солідною аргументацією щодо сучасних засад державної регіональної політики. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для виступу запрошується народний депутат Панкевич, фракція, об'єднання "Свобода". Шість хвилин. Передає слово народний депутат Кайда і Сех.

 

13:46:18

ПАНЬКЕВИЧ О.І.

Шановне товариство! Всеукраїнське об'єднання "Свобода" та всі свідомі українці з глибокою тривогою і справедливим обуренням сприймали інформацію про вчорашнє ухвалення Сенатом Республіки Польща заяви з приводу 70-тої річниці волинських подій.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" розуміє важливість стратегічної співпраці України та Республіки Польща.

В останні роки було багато зроблено для того, щоб налагодити добросусідські стосунки між українським і польським народами.

Зокрема, у місцевих радах, де значне представництво має Всеукраїнське об'єднання "Свобода" проводиться робота щодо покращення транскордонної співпраці розвитку економічних та культурних зв'язків.

Львівська міська рада одноголосно прийняла рішення про передачу Польського дому в довгострокове користування для забезпечення національного та культурного розвитку польської меншини. У Львові було відкрито пам'ятник інтелігенції, яка була знищена німецькими нацистами у 1941 році.

Народні депутати від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" беруть активну участь у співпраці між партнерами, між парламентами обох держав. Проте вчорашнє рішення польського Сейму не сприяє нашим добросусідським стосункам. Тепер фактично перекреслюються спроби примирення у складних питаннях історичного минулого обох народів, де українці ніколи не виступали агресорами чи окупантами.

Не може бути партнерства у міжнаціональних відносинах, якщо заперечується право іншого народу мати власну національну гідність, власну незалежність та право на боротьбу з окупантами. На жаль, більшість представників Сенату ухвалюючи таку заяву, фактично осквернили пам'ять загиблих і поляків, і українців, маючи на меті здобуття сумнівного політичного капіталу.

У заяві зазначено, що поляки прагнуть примирення і дружби з українцями, однак текст заяви містить явні ознаки ксенофобії і шовінізму стосовно українців. Для польських політиків…, дії польських політиків формують негативний імідж України в світі, завдають шкоди європейським прагненням українців. Рішення Сенату, в якому польсько-український конфлікт окреслено як етнічні чистки з ознаками геноциду, не відповідає історичній правді, адже геноцид передбачає односторонні жертви та агресію.

Тобто польські політики говорять лише про польські жертви і не хочуть помічати тисяч вбитих українців. Вони відзначають антипольські акції УПА, але замовчують знищення українців вояками Армії Крайової. У постанові використано нічим не обґрунтовану цифру 100 тисяч польських жертв, що також є політичною спекуляцією на пам'яті людей, які загинули в конфлікті.

Застосування терміну "геноцид" до цих подій є неприйнятним, тому що не відповідає юридичному визначенню, прийнятому Організацією Об'єднаних Націй в 1948 році. У світовій історії немає жодного випадку геноциду,  зорганізованого не державою.

Якщо застосувати підходи польських політиків до знищення українських сіл: Сагринь, Павлокома, Верховини та десятків, якщо не сотень інших, то також можемо кваліфікувати як етнічні чистки з ознаками геноциду.

Нагадаю, що автор терміну "геноцид" це є всесвітньо відомий юрист Рафаель Лемкін, прикладом геноциду називав знищення саме польським військом українського села Завадка Морохівська. Застосування терміну "геноцид" є не прийнятним і з політичного погляду. Адже заперечує дотеперішні приязні відносини між Україною та Польщею є маніпулюванням пам'яті про минуле породжує нові конфлікти сьогодні.

Вважаємо штучне загострення дискусії довкола питань польсько-українського конфлікту, які вже отримали політичну оцінку керівників України та Польщі в 2003 році таким, що грає на руку Росії, де відбувається небезпечна реабілітація сталінізму. Розмови про геноцид на Волині, між іншим, мають за мету завадити поширенню правди про Голодомор як геноцид, що завтра життя мільйонів українців. 80-у річницю з цих подій ми відзначаємо у цьому році.

Ми закликаємо українське суспільство дати оцінку антиукраїнським діям, що сьогодні відбуваються за межами нашої держави, а також діям П'ятої колони, якою є сьогодні панівний режим в Україні, якому байдужі національні інтереси.

Також закликаємо належно вшанувати пам'ять українців, які загинули від різних окупаційних режимів, у тому числі і польського. Зокрема, тих українців, які гинули внаслідок дій підрозділів Армії Крайової, батальйонів Хлопських закликаємо гідно відзначити річницю трагічних подій, пов'язаних з депортацією українців з їхніх етнічних земель, яка почалась у 1944 році. Наступний рік відзначаємо 70-у річницю з цих подій. Знищення українських сіл на Холмщині, ……., Лемківщині впродовж 1944-1945 років.

Пропонуємо Верховній Раді України ухвалити Закон про статус депортованих українців. Провести парламентські слухання з цієї проблеми ще у 2013 році, восени 20-13 року. Польську сторону закликаємо перейти від взаємних вибачень до конструктивного діалогу та акцентувати увагу на відзначенні дат і подій, коли українці та поляки допомагали одні одним під час захисту своїх спільних інтересів. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Журавський, фракція Партії регіонів. Підготуватися народному депутату Самойленку.

 

13:52:28

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги, я – мажоритарщик, крім прийняття законопроектів, це мій, так би мовити прямий обов’язок, я повинен дбати і про той округ, який мені довірив дбати про його інтереси у вищому законодавчому органі держави.

27 липня 2011 року внаслідок пожежі, яку спричинила гроза приміщенню школи у мальовничому селі Нові Вороб'ї Малинського району Житомирської області,  завдано значної шкоди. Розпорядженням голови Малинської районної держадміністрації (від 30 серпня 2011 року) роботу навчального закладу було призупинено. Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України (від 21 березня 2012 року) (номер 177) на відновлення навчального закладу виділено 3 мільйони 268 тисяч гривень. за інформацією Малинської районної державної адміністрації до кінця 2012 року були виконані роботи на цю всю суму.

Однак, проплачено лише півтора мільйони. На сьогодні здійснено робіт іще на 2 мільйони гривень. Крім того, попередні розрахунки свідчать, що  для закінчення будівельних робіт необхідно додатково залучити кошти в сумі 600 тисяч гривень. Я щойно відвідав це село, там живуть прекрасні люди. Вони уклінно просили їм допомогти. У зв’язку з невизначеністю щодо оплати підприємству "Елітбуд-1" з 22 квітня цього року призупинено виконання будівельних робіт.

Ситуація, що склалася викликає певну соціальну напругу серед громади, адже припинення робіт не дасть змогу розпочати навчально-виховний процес  з 1 вересня 2013 року. Що в свою чергу унеможливить  оптимізацію шкільної мережі, зокрема планувалося закрити   малокомплектну школу  в селі Будо-Вороб'ї, а їх учнів і педагогічний колектив перевести в Нововоробську школу.

Керуючись статтею  16 Закону України    "Про статус народного депутата України", прошу Прем'єр-міністра, шановного  Миколу Яновича, вжити відповідних заходів реагування  з метою  невідкладного вирішення  питання  фінансування даного об'єкту і своєчасного відновлення роботи  саме школи у селі Нові Вороб'ї.   А про результати  поінформувати мене у визначений законодавством термін. Вірю, що допоможете. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Для виступу запрошується народний депутат  Самойленко, фракція Компартії України.  Підготуватися  народному депутату Кілінкарову.

Самойленко замість Кудрі.

 

13:55:26

САМОЙЛЕНКО В.П.

Шановні виборці,  на рівні держави сьогодні склалася загрозлива ситуація  із постачання води сільському населенню. Тут такими послугами  користується лише четверта частина жителів, а каналізацією лише 9 відсотків.

Це архіважливе питання є болючим і для жителів  Житомирської області,  особливо для Брусилівського району, який був створений за рішенням Верховної Ради в 1990 році, в зв'язку  з переселенням  постраждалих  від  аварії на ЧАЕС.  Для цих людей було  побудовано майже 3 тисячі будинків, 10 шкіл, 8 дитячих садків,  лікарні, клуби, інші адміністративні  та соціальні об'єкти. Все це  було забезпечене централізованим водопостачанням, водогін сягнув майже  200 кілометрів. Сьогодні він, як і в цілому по Україні, в незадовільному стані.

Всю відповідальність за чітку  роботу цих водомереж на той час взяли на себе "Укрсількомунгосп",  а на рівні області облсількомунгоспи. За роки так званої незалежності  все це розвалили, розікрали, село кинули на  самовиживання. Водопостачання переклали на плечі  сільських рад. Ті в свою чергу почали створювати  сільські комунальні підприємства, щоб хоча б якось зарадити справі. Надіялись,  що в цих починаннях  допоможуть районні і обласна  ради, але   цього не  трапилося. Тож виходить сільська рада дотаційно, а на рівні  району, області кошти   на утримання та розвиток не плануються. 

Натомість, тут як  тут обласне житлово-комунальне управління з вимогами ліцензування, отримання дозволу на соціальне водокористування. А все це – великі кошти, особливо від штрафних санкцій.

Де їх брати? Це нікого не цікавить. Не цікавить і тяганина з відвідування служб Північгеологія, екологія, Водгосп з метою отримання відповідних підписних документів. А якщо сюди ще добавити податки, пеню за несвоєчасну оплату за електроенергію, самовільні відключення від енергоносіїв, то послуги для людей в оплаті стають непосильними.

І захисту тут нема в кого шукати, всі кивають один на одного. Розводять руками управління сільського господарство і відповідне міністерство. Тим часом комунальні господарства на селі припиняють свою роботу. Ще ледве животіє в цьому районі лише "Морозівський", який б'є на сполох, просить у держави хоча б 60-70 тисяч гривень на відновлення зношеного водогону. Але ці прохання є марними. Адже за останні два роки держава не виділила жодної копійки на підтримку сільських водо-мереж. Вважаю, такі дії є антинародними, внаслідок яких переселенці-чорнобильці найближчим часом залишаться без води.

Міністерство сільського господарства, разом з Кабінетом Міністрів, а цей виступ прошу вважати як запит, цю проблему потрібно вирішити безпідставно. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присядьте, будь ласка.

Народний депутат Кілінкаров фракція Компартії України, підготуватися Михальчишину.

 

13:58:25

КІЛІНКАРОВ С.П.

Уважаемый Игорь Юрьевич, уважаемые народные депутаты!          (Шум у залі) Проблемы снабжения твердым бытовым топливом льготных категорий граждан, согласно статье 43 и 48 Горного закона Украины, остаются наиболее острыми социальными проблемами шахтерских регионов Украины за последние 20 лет. Не решение этих вопросов комплексно на государственном уровне ведет к росту социально-политической напряженности в регионах.

Так для действующих государственных шахт, снабжающих своих углеполучателей, согласно статьи 43 Горного закона Украины и серьезной проблемой остается качество привозимого угля. Документом, регламентирующим качество бытового топлива, является единый национальный стандарт Украины. Так мало того, что нормативы прописаны в данном документе, соблюдаются не каждым ГП, что вызывает серьезные нарекания, так еще и имеет место абсолютно необъяснимые, с точки зрения нормального человека, вещи.

Так ГП "Донбасс-Антрацит", чтобы не ломать голову над повышением качества твердого бытового топлива, пошли по пути узаконивания его снижения.  Разработали собственные ТУ, согласовали данные ТУ с Департаментом угольной промышленности и почему-то с Луганской областной санэпидстанцией. Утвердили эти условия местного разлива первый замминистра энергетики угольной промышленности господин Попович. Срок действия документа:  с 19.12.2012 по 19.07.2017 года. Этим документом было узаконено снижение качества отпускаемого угля.

ОО "Донбассуголь-Альянс", осуществляющий обеспечения структур угле получателей ГП "Донбасс-Антрацит" твердым бытовым топливом, единственный, кому данная ситуация играет на руку. Доход от госзаказа на бытовой уголь стабильный, деньги в повышении качества угля вкладывать не надо. Сложившаяся ситуация в значительной мере ущемляет права углеполучателей, и поэтому я прошу данное мое выступление считать депутатским запросом в адрес Генеральной прокуратуры Украины.

Наиболее же острая проблема снабжения твердым бытовым топливом стоит перед углеполучателями, чьи шахты переводят в разряд ликвидированных шахт.

Я хочу закончить свое выступление на вопиющих фактах на фоне профицита угля, когда сотни тысяч тонн скопились на угольных складах шахт обогатительных фабрик, вопросы возврата задолженности за прошлые годы так и не решаются. Списанный как перегоревший уголь, 200 тысяч тонн угля вполне могли бы перекрыть задолженности за прошлые годы перед шахтерами, ветеранам в  той же Луганской области –  120 тысяч тонн. В той же Донецкой области – 180 тысяч тонн.

Исходя из вышеизложенного можно сделать вывод, что четкой государственной программы обеспечения твердым бытовым…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Міхальчишин, фракція "Свобода", передає слово народному депутату Осуховському. Підготуватися  народному депутату Чернякову.

 

14:01:51

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Пане Голово та панове депутати! Брати і сестри українці! Сьогодні всі добре знають, що в Україні керує кримінально-олігархічний клан теперішньої влади. Партія регіонів вже три роки при владі, і де покращення життя вже сьогодні? Вони  розпочали з політичних репресій, кримінальних переслідувань українських патріотів, український журналістів та простих українців. Вони розпочали з ганебних реформ. Пенсійна реформа довела кожного українського пенсіонера до зубожіння. Податковий кодекс  повністю знищив малий і середній бізнес в Україні.

Зокрема, як приклад, хочу привести в Рівненській області "Смигаторф", де рейдерським захопленням, тими смотрящими захоплено підприємство державне, прибуткове, де ще місяць назад було  3 мільйона гривень     на рахунку підприємства, зараз – нуль. Підприємство доводиться до банкрутства, і смотрящіє зараз  звільняють працівників і застрашують працівників. Те саме з Леварним рівненським заводом, те саме з  радіозаводом рівненським, шиноремонтним острозьким заводом. Вони повністю порізали все на металобрухт.

Так само зараз медична реформа, яка закривається в Рівненській області, три туберкульозні лікарні, закривається  маса сільських лікарень. Зокрема, в селі Бурове Зарічнянського району, яка обслуговує 5 тисяч  лікарня людей. І люди виходять на протест, ніякого поступку немає. Людям до найближчої лікарні – більше 50 кілометрів. Партія регіонів разом зі своїми сателітами-комуністами зараз хоче поставити кожного українця на коліна.

Але справжні українці ніколи і ні перед ким не стояли на колінах і завжди перемагали!  І ми будемо мати свого українського Президента, свою українську владу! Обов’язково проведемо люстрацію! А всі ті негідники будуть відповідати перед українським законом та перед українським народом!  Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для виступу запрошується народний депутат Черняков, фракція "Свобода" – останній виступаючий.

Народний депутат Кайда.

 

14:04:34

КАЙДА О.П.

Дякую.  Шановні депутати, шановні наші виборці, на превеликий жаль, але приходиться спостерігати пусту залу сесійну, коли є присутніми, так: один депутат, два депутати від Партії регіонів і вся фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Більше я думаю, що, напевно, нікого не цікавить тих питань, ті питання, які зараз є надзвичайно актуальними.

І я почну, напевно, з основного  або з одного з основних питань, які мало би розглядатися на сесії Верховної Ради. Це мало би бути програма дій уряду, адже згідно Закону України про Регламент, в якому чітко зазначено, що протягом місяця уряд після його затвердження, подає на затвердження і на розгляд Верховної Ради України свою програму дій. Адже країна повинна знати не тільки депутати, а й вся країна повинна знати, куди ми йдемо, яким курсом ми рухаємося і які наступні кроки очікувати пересічним громадянам, підприємцям та й загалом всій українській нації, натомість цієї програми немає.

Я звернувся до Генеральної прокуратури з депутатським зверненням: розібратися в порушеннях чинного законодавства. І, на превеликий жаль, Генеральна прокуратура відписала моє звернення до уряду. Тобто у нас виникає таке зачакловане коло, коли я скаржуся на уряд і Генеральна прокуратура пересилає уряду ж для розгляду депутатське звернення про порушення урядом чинного законодавства.

Я думаю, в такому випадку не тільки уряд за порушення чинного законодавства повинен піти в відставку, але й Генеральний прокурор, напевно, в тому числі, і ця тенденція отаких відписок на звернення народних депутатів, на депутатські запити ці відписки, вона стає вже традиційним. І непоодинокі випадки, коли в якихось державних установах, отримуючи депутатський  запит чи звернення за підписом депутатів від  опозиційних партій, просто ці звернення ідуть в смітник. Не дають відповіді.

Конкретний приклад. Тернопільська область. Ще в січні-місяці мною скеровано депутатське звернення до голови Тернопільської  райдержадміністрації і він  же ж голова  тернопільської організації районної Партії регіонів як і голова  обласної адміністрації, голова обласної Партії   регіонів, до сих пір відповіді немає на ті питання, які я ставив, щоб унеможливити земельний дерибан не тільки в Тернопільській області, а й загалом напевно по Україні. На превеликий жаль, немає відповіді. 

Такі самі аналогічні питання  виникають  по багатьох  депутатських запитах і зверненнях. І я думаю, що нам необхідно приділити один день, щоби розглядати, власне, ті питання і запити, на які  народні депутати отримали відписки, не отримавши конкретних дій. І за участю Генерального  прокурора в цій…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ми завершили  з вами виступи в "Різному". Нагадую, що наступного тижня народні депутати працюють з виборцями.

Чергове пленарне засідання відбудеться у вівторок 2 липня о 10-й годині. Ранкове засідання Верховної Ради України  оголошую закритим.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку