ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ СЬОМЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

20 червня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:05:11

В залі зареєструвалося 380 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата України Володимира Леонтійовича Наконечного. Давайте поздоровимо Володимира Леонтійовича. (Оплески)

Шановні депутати, я прошу сідати. Перелік питань, що пропонуються для обговорення і прийняття рішень сьогодні у вас є. Я хотів би хвилину уваги народних депутатів по розкладу сьогоднішнього засідання. Я прошу.

Перше. У нас в порядку денному сьогодні стоїть Закон о виборах, проект Закону про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України сьомого скликання. Є пропозиція розглянути питання о 12-й годині. Я запрошу в кабінет керівників фракцій, треба погодити час проведення виборів. Погодимо, тоді після 12-ї включимо в порядок денний і будемо розглядати.

Не кричи, я не чую все рівно. Мікрофон в тебе не включений.

Перше питання.

Друге питання… Ви мішаєте працювати. Ну, підождіть, дайте я закінчу. Підождіть. Тепер чую.

Друге питання. Першочергово я поставлю на розгляд такі питання. Закон 2087 – це при розгляді бюджету, змін до бюджету 2013 року (фінансування інтернатів-ліцеїв). В першу чергу ми з вами розглянемо.

Далі. Я поставлю постанову без обговорення, щоб ми прийняли проект Постанови про відзначення в Україні 25-ї річниці виведення Радянських військ з Афганістану. Є пропозиція, щоб ми теж розглянули їх.

Далі. Є Закон у нас 2087 і 2087а-1 – це про внесення змін до "Прикінцевих положень" про внесення змін до деяких актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу щодо відповідальності суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій. Перенести дію вводу з 1 липня 2014 року. Теж в першу чергу, щоб ми розглянули.

І є закон 2229, де по комунальним платежам для органів місцевого самоврядування, щоб ми теж розглянули. Тому після першого питання – проекту закону президентського я буду ставити і ми розглянемо ці питання. Домовились?

Тоді, раз ви хочете, то я всім по хвилині дам. Прошу, від фракції по хвилині. Ганна Герман.

 

10:09:26

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово, ми дуже просимо вас, включити в порядок денний законопроект, який був заветований Президентом і який вчора комітет схвалив поправки Президента, це євроінтеграційний закон про персональні дані. Це дуже важливий законопроект, який  ми мусимо в процесі підготовки до підписання асоціації. Все погоджено, всіма фракціями, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте в другій половині дня внесемо в сесійну залу і розглянемо, це євроінтеграційний закон.

Прошу, фракція "УДАР", народний депутат Розенко.

 

10:10:15

РОЗЕНКО П.В.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Павло Розенко. Я так розумію, що в Верховну Раду України буде внесений все-таки спільна постанова, спільний законопроект про проведення в п’яти округах, і не буде більшість протягувати законопроект, який буде підтриманий лише двома фракціями. Я так зрозумів ваші слова, Володимир Васильович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я два рази одне і те ж не повторюю. Я все сказав. Узгодимо – розглянемо.


        РОЗЕНКО П.В. Друге питання. Не перебивайте, я прошу. Хочу сказати одне, є цілий ряд законопроектів, які внесені в порядок денний, але до цього часу ми не маємо порівняльних таблиць по ним. Це 2662, розрахунковий центр. Немає порівняльних таблиць, що ми будемо розглядати.

І друге питання, 2833. Це законопроект був щодо Мінздоху.  Цей законопроект був відхилений у вівторок. Чому він знов сьогодні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Лабунська.

 

10:11:29

ЛАБУНСЬКА А.В.

Володимире Васильовичу, я хочу до вас звернутися і нагадати всьому залу, що ми обіцяли нашим виборцям, що ми приймемо Закон 2363-1. Я приїхала з округу, я вже місяць… На жаль, опозиція, в речення "з 1 січня 2015 року" ми не прийняли його в цілому, збиралися вносити поправки. Ми забули про місцеве самоврядування,  це єдине джерело сьогодні формування місцевих бюджетів. Вони не можуть не укласти договір оренди, все стоїть. Я вас дуже прошу. На тому пленарному тижні, коли була заблокована Рада, він стояв. Я взагалі його не бачу, вже півроку пройшло. Що ми робимо з людьми? Давайте розглянемо і приймемо в цілому цей законопроект. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми дуже багато  блокували один одного, тому за один день і за два  ми всі закони не розглянемо. Але ми записуємо цей закон і будемо  розглядати.

Прошу, об'єднання "Свобода", Швайка.

 

10:12:28

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція  Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Пане Голово, перше питання. Згідно з нашим Регламентом Голова Верховної  Ради або особа, яка його заміняє,  повинен оголосити про відсутніх згідно з письмовою реєстрацією. Це норма закону, яку треба виконувати  щодня.

Друге…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прочитайте норму закону, прочитайте!

 

ШВАЙКА І.О.  Я продовжу. Законопроекти за  номерами (2405, 2833, 2144. 1177, 0024) є відхиленими.  Згідно статті 107 Регламенту відхилені законопроекти  не можуть бути ні по назві, ні  по суті ідентичними, включатися в період цієї сесії або наступної  позачергової.  Це стосується  Мінздоху, це стосується тих законопроектів, які були ухвалені на Банковій, це  стосується векселів. Ці законопроекти не можна переписати,  одну букву в  назві і подати по суті цей самий законопроект. Прошу прийняти до уваги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу,  фракція "Батьківщина", Іванчук.

 

10:13:41

ІВАНЧУК А.В.

Доброго дня, Володимире Васильовичу. В першу чергу, хотів би вам подякувати  за таку розумну і виважену позицію з приводу цих законопроектів, які ви включили до порядку денного першочергово. По-перше, це спільна позиція всіх 5 фракцій в парламенті. І саме основне, що цього від нас очікують люди, тому що це дуже  щепетильні такі питання, які ми повинні розглядати.

Тепер хотів би повідомити депутата від партії "УДАР", щоб ви  не повторялися, що сказав Голова парламенту.  Законопроекти про перевибори  в  5 виборчих округах,  о 12-й годні керівники фракцій повинні визначитись з одним питанням, яке розділяє нас, –  дата цих виборів. Якщо   домовленість у Голови парламенту не  буде досягнута, ми ці законопроекти розглядати не будемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, останній виступаючий – Адам Іванович Мартинюк. І будемо переходити, розглядати закони. Дійдемо до кожного закону і будемо визначатися.

 

10:14:37

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України. Шановний Володимире Васильовичу, фракція в принципі не заперечує проти розгляду тих законопроектів, які ви назвали, але є одне але. Оскільки ми їх, як то кажуть, не бачили в очі, давайте розглянемо не раніше ніж їх хоча б роздадуть, після 12 години, щоб були в нас ці проекти під рукою, тому що вони нові, не включені сьогодні до порядку денного. Коли надійдуть до сесійної зали, ми готові їх розглядати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Переходимо до розгляду питання щодо внесення змін до Конституції України. І на розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 2049) про внесення змін до статті 98 Конституції України (щодо повноважень Рахункової палати).

І згідно з вимогами частини сьомої статті 149 Регламенту питання розглядається виключно за процедурою повного обговорення.

Слово для доповіді надається заступнику голови Комітету з питань правової політики Дунаєву Сергію Володимировичу. Прошу.

 

10:16:09

ДУНАЄВ С.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати України, Комітет Верховної Ради України з питань правової політики розглянув на своєму засіданні 5 червня 2013 року, поданий Президентом України законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції України та висновок Конституційного Суду  України від 21 травня 2013 року.

Основний закон передбачає здійснення Рахунковою палатою контролю лише за використанням коштів державного бюджету України, залишаючи поза цим контролем доходну частину бюджету, а її виконання є невід'ємною складовою бюджетного процесу. Здійснення контролю за виконанням державного бюджету щодо як доходної та видаткової частини є вимоги основоположних міжнародних документів у сфері контролю державних фінансів, зокрема  Лімської декларації керівних принципів аудиту державних фінансів, Мексиканської декларації незалежності вищих органів фінансового контролю.

Одним із принципів бюджетної системи, визначених бюджетним кодексом України, є принцип    публічності та прозорості, який включає інформування громадськості з питань складання, розгляду, затвердження, виконання державного бюджету, а також контролю за його виконанням.

На думку комітету покладання на Рахункову палату як незалежний орган повноважень щодо контролю за виконанням державного бюджету, як в частині видатків, так і в частині надходжень, зможе забезпечити право суспільства на отримання повної, прозорої та об’єктивної інформації щодо стану національної економіки та державних фінансів.

Постановою Верховної Ради від 16 квітня 2013 року законопроект включено до порядку денного другої сесії Верховної Ради України сьомого скликання та направлена до Конституційного Cуду України для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Дослідивши законопроект, Конституційний Суд дійшов висновку, що законопроект відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції, оскільки запропоновані ним зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

На момент надання висновку Конституційним Судом в Україні не введено військового або надзвичайного стану. Тому в цій частині цей законопроект є таким, що не суперечить частині другій статті 157 Основного закону.

Відповідно до частини першої статті 158 Конституції Конституційний Суд встановив, що законопроект поданий не раніше ніж через рік з дня прийняття Верховною Радою рішення  щодо законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції, який не був прийнятий Верховною Радою як закон.

Також звертаємо увагу, що Верховна Рада сьомого скликання протягом строку своїх повноважень не змінювала положення статті 98 Конституції   України. Тому в цій  частині законопроект відповідає вимогам частини другої статті 158 Основного закону. Отже, згідно з висновком Конституційного Суду  від 21 травня 2013 року законопроект  відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Згідно з частиною п’ятою  статті 149 Регламенту Верховної Ради Верховна Рада може розглянути питання і прийняти рішення про попереднє  схвалення  законопроекту відповідно до статті 155 Конституції України за умови, що такий законопроект за висновком Конституційного Суду України  відповідає вимогам статей 157, 158 Конституції  України, і щодо його положень  Конституційний Суд не висловив застереження.

Шановні колеги, у вівторок ми з вами  на вечірньому засіданні обговорювали Звіт про виконання   Державного бюджету України  за 2012 рік. Доповідали міністр фінансів, голова бюджетного комітету, голова Рахункової палати. Доповідачі та  всі депутати, що активно підтримували дискусію, наголошували, що протягом минулого року прийнято аж  38 законів про внесення змін до державного бюджету, яким значно збільшено план доходів  і видатків державного бюджету. Але нам треба усвідомити, що такі зміни не враховували поточний стан розвитку економіки та виконання бюджету, що свідчить про  необхідність підвищення якості в реалістичності планування та  затвердження бюджетних показників. І Рахункова палата, на наш погляд, спроможна допомогти нам у виявленні недоліків при наповненні доходної частини державного бюджету.

Зважаючи на викладене, Комітет з питань правової політики рекомендує  Верховній Раді  поданий Президентом України законопроект про внесення змін до статті 98 Конституції України попередньо схвалити. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Запитання є до доповідача? Немає. Сідайте.

Я прошу, слово надається  представнику Президента України у Верховній Раді України Юрію Романовичу Мірошниченку. Прошу.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці! Шановні колеги! Ви прослухали зараз доповідь. Мені здається, цей законопроект є  надзвичайно важливим для нашої країни. Адже йдеться не лише про закон, який входить до так званого європейського пакету, який ми маємо ухвалити з вами до завершення нашої сесії, але йдеться про   важливу функцію контролю Верховної Ради за публічними фінансами в країні. Розширення повноважень і можливостей Рахункової палати щодо контролю не лише за видатками, але і за доходами до державного бюджету є важливим елементом становлення суспільного контролю над публічними фінансами. Це повністю вписується в ту програму реформ, які оголошені Президентом України Віктором Януковичем і дає можливість нашій країні  увійти в Європейську демократичну цивілізаційну родину. Дякую вам за увагу. Прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання є? Прошу запишіться на питання.

Журавський, Партія регіонів, прошу, три хвилини на питання.

 

10:23:11

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Скажіть, будь ласка, чи прийняття запропонованих змін до головного закону  країни не призведе до порушення міжнародних зобов'язань України?

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую за запитання. Це не тільки не призведе до порушення зобов'язань, це буде відповідати зобов'язанням України не  лише перед міжнародною спільнотою, але в першу чергу перед нашими громадянами, адже йдеться про ті кошти, які належать народові України, не чиновникам, які розпоряджаються цими коштами, а людям, які через свої податки зібрали ці кошти і хочуть бути впевненими в тому, що вони будуть використовуватися максимально ефективно в інтересах громадян України. Тому цей законопроект свідчить про те, що Україна рухається в напрямку розвитку і поглиблення демократії. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Одарченко, фракція  "Батьківщина".

 

10:24:23

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, фракція  партії "Батьківщина". Ми приймаємо… можемо прийняти  ці зміни до Конституції начебто  з метою посилення  парламентського контролю. Не видається вам, що більш би щільний цей контроль був, більш потужний, якби посада голови розрахункової палати вона була у опозиції?   

Я хочу підкреслити, що  при Тимошенко була абсолютно чітка позиція більшості у Верховній Раді, коли пропонувалися   інструменти контролю передати опозиції, якою була тоді Партія регіонів і комуністи.

Мені здається, що цей інструмент не буде працювати, якщо не  буде вирішено питання передачі керівництва Рахункової  палати опозиції. І це все  залишиться словами, воно буде вам підконтрольне –  ніякого контролю, ніякого  аналізу українське суспільство не  буде бачити.

 

МІРОШНИЧЕНКО  Ю.Р. Дякую щиро за запитання. Єдине, на що хотів би  звернути вашу увагу, так це на те, що Конституції України в частині контролю з боку парламенту за публічними фінансами не розрізняє єдиний законодавчий орган на представників опозиції і більшості.

В даному випадку ваша пропозиція є слушною, як на мене, з точки зору доброї волі народних депутатів. Але вона має вирішуватися шляхом обрання членів Рахункової палати, а, відповідно, потім і  обрання  голови Рахункової палати.

Шановні колеги! Зараз йдеться про значно глибшу річ. Йдеться про можливість, право Рахункової палати здійснювати контроль за доходами і видатками публічних коштів. І тут ми повинні діяти узгоджено, разом, не дивлячись, хто з нас представляє опозиції,  хто – коаліцію. Тим більше, що зміни до Конституції передбачають наявність понад двох…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Прошу  записатися  на виступи від фракції, по дві хвилини.

Партія регіонів, народний депутат Брайко. Прошу.

 

10:27:14

БРАЙКО С.Б.

Владимир Васильевич, уважаемые коллеги! (Шум у залі) Нам предлагается предварительно одобрить законопроект поданный Президентом Украины о внесении изменений в статью 98 Конституции Украины.

Законопроект предусматривает расширение и компетенцию Счетной палаты, и наделение её полномочий по осуществлению контроля за поступлением в госбюджет.

При подготовке данного вопроса полностью соблюдены все специальные процедуры предусмотренные Регламентом.

Получено положительное заключение Главного научно-экспертного управления.

 Законопроект рассмотрен Конституционным Судом и признан соответствующим требованиям статьи 157, 158 Конституции.

Получено положительное заключение Комитета по вопросам кадровой политики.

Суть вопроса заключается в том, что на сегодняшний день Счётная палата контролирует только расходную часть бюджета. Нам предлагается расширить компетенцию и от имени Верховной Рады осуществлять контроль за поступлением средств в бюджет. Это даст возможность всему обществу и нам в том числе иметь полную достоверную картину о состоянии государственных финансовых доходах.

Это дополнительный контроль со стороны Верховной Рады, в том числе за так не любимым оппозиции, Министерством доходов и сборов.

Это соответствует требованиям международных документов в сфере контроля за государственными финансами.

Поэтому я не вижу никаких причин для отклонения данного законопроекта.

И фракция регионов будет голосовать за этот закон и просит поддержать этот законопроект оппозицию.

И последнее. К сожалению, за этот короткий  срок нашей каденции мы из высшего органа законодательной рады страны превратились в площадку для политических амбиций для выражения самопиара. Поэтому я боюсь…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Дубневич, народний депутат.

 

10:29:45

ДУБНЕВИЧ Я.В.

Прошу передати слово Агафоновій Наталії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передаємо Агафоновій.

 

10:29:58

АГАФОНОВА Н.В.

Шановні народні депутати, шановний Володимир Васильович, вже вдруге з цієї трибуни я звертаюся до вас з приводу контрольних повноважень Рахункової палати, з приводу того, щоб ми утрималися від того, щоб розширити ці повноваження. і ще раз вдруге хочу пояснити позицію фракції "УДАР", чому ми закликаємо вас це зробити. Що робила Рахункова палата і що вона здійснює зараз, які в неї повноваження є зараз?

Зараз вона як контролюючий орган контролює видатки державного бюджету. Що пропонується зробити? Пропонується надати їй повноваження по контролю за надходженнями до державного бюджету. Що це означає, який орган зараз здійснює контроль за надходженнями? Це податкова служба, так зване зараз Міністерство доходів і зборів.

Що ми зробимо зараз? Окрім Міністерства доходів і зборів в нас ще один з'явиться контролюючий орган – Рахункова палата, який точно так же зможе приходити на підприємства, установи, організації, як до великого бізнесу, так і до малого, і не тільки до державних підприємств, звертаю вашу увагу на це. Це є корінна, докорінна відмінність від того статусу конституційно-правового, яким пропонується вносити зміни. І тепер саме ці ревізії, перевірки може здійснювати Рахункова палата.

Чи це те, що ви обіцяли нашим виборцям? Адже не одна партія в своїх програмних застереженнях казала, що ми за те, щоб зменшувати контролюючі функції у відношенні громадян, підприємств, організацій, у відношенні приватного сектору.

Що ми зробимо зараз? Зараз ми створимо Рахункову палату зовсім новим органом, тобто замість одного монстру, як його зараз сприймають громадяни – Міністерство доходів і зборів – буде монстр з двома головами. Тобто ви спочатку проводите податкову з перевіркою, а потім зустрінете Рахункову палату, яка теж буде перевіряти податки, які сплачує підприємство.

 Окрім того, хочу звернути вашу увагу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

АГАФОНОВА Н.В. В зв'язку з цим я ще раз звертаюся до вас з пропозицією, давайте утримаємося. Цей орган, він не буде незалежним відповідно до принципів Лімської конвенції. Якщо казати про Лімську конвенцію, то відповідно до її вимог створюється повністю незалежний орган зовнішнього фінансового контролю. Зараз такі гарантії в передбаченому проекті не передбачаються. Гарантії незалежності функціонування цього органу. Дякую за увагу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція, "Батьківщина", народний депутат Микола Томенко.

 

10:32:47

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, в справі Рахункової палати, мені здається, і Президент, і парламент діє як колись наш відомий український поет Василь Симоненко говорив, що будують державу навпаки.

Сьогодні треба думати як нинішню Рахункову палату зробити Рахунковою палатою, і це повністю залежить від Верховної Ради. Нагадаю вам, значить, ми живемо з напівлегітимною Рахунковою палатою. Більше року перший заступник нелегітимний, заступник нелегітимний, секретар нелегітимний, головні контролери нелегітимні.

На сьогоднішній день ми думаємо, як їм збільшити повноваження, а рік фактично вони поза законом. В мене друге питання. А ті висновки Рахункової палати, що ви читаєте, їх, крім вас, хтось приймає до уваги? Останній висновок про бюджет ви читали? Не виконаний ВВП на 14 практично мільярдів гривень. Що на підставі цього подали в прокуратуру, когось посадили? На десятки мільярдів розкрадено коштів на Євро. Ті самі люди зараз знову Євро по баскетболу готують, кажуть, що у них досвід хороший. Уже відкати будуть не 60 відсотків, а 70 відсотків. А ми розширюємо повноваження Рахункової палати.

Друзі. тому наша позиція така: треба сформувати Рахункову палату. Треба прийняти нову редакцію Закону про Рахункову палату і нову редакцію Закону про Рахункову палату зафіксувати, що це орган держави, а не Адміністрації Президента фінансово-політичних угрупувань. В новій редакції Закону "Про Рахункову палату" треба чітко сформулювати місце опозиції і влади. І тоді ми розумітимемо, що від імені українського народу і опозиція і влада здійснює контроль. На підставі цього контролю безпосередньо першочергово реагує прокуратура, відриваються кримінальні справи, тоді це буде Рахункова палата. А так ми кажемо європейцям: "Ви бачите, ми додали одне слово до повноважень Рахункової палати". А по факту її як не було, так і не буде. Тому ми за створення реальної Рахункової палати, а не для звіту перед європейцями про Рахункову палату. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Мохник.

 

10:35:08

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Наша фракція буде підтримувати цей законопроект. Ми вважаємо, що будь-яке збільшення повноважень Рахункової палати відповідно до принципів Лімської декларації керівних принципів аудиту державних фінансів воно йде на користь української держави.

Власне, єдине зауваження, яке сьогодні є до цього законопроекту, що ці зміни, на жаль, є косметичними. На жаль, Президент взяв тільки один з тих принципів – це надходження податків, контроль за надходженням податків, і не врахував, що може бути контроль за державним замовленням. Закупівлею послуг за державні кошти, діяльністю підприємств з державною участю, діяльністю організацій, що отримують субсидії. Адже насправді саме діяльність цих організацій, діяльність підприємств з державною часткою, там є найбільші зловживання фінансові і саме там треба це контролювати. Проте, ми вважаємо, що Рахункова палата, як орган влади, яка має контролювати державні фінанси, він має отримати ті повноваження.

Погоджуємося  з нашими колегами про те, що керівником Рахункової палати має бути представник опозиції, для того, щоби убезпечити ті загрози, які існують сьогодні з боку влади, яка може акумулювати оті владні ресурси і чинити тиск і на підприємців, чинити тиск  на простих громадян. Але, з іншого боку хочу сказати і хочу підкреслити, що Лімська декларація керівних принципів аудиту державних фінансів – це власне  те,  чим мала би керуватися Верховна Рада, вносячи зміни до  Конституції України.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода"  буде підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція Компартії  України, Адам Іванович  Мартинюк, прошу.

 

10:37:19

МАРТИНЮК А.І.

 Шановні колеги, шановні виборці,  я звертаюсь особливо до тих ветеранів парламентського руху,    які знаходяться в сесійній залі і хотів  би, аби ми пригадали. Питання далеко не нове, не один раз у цій сесійній залі піднімалася проблема,  пов'язана із розширенням, справедливим розширенням повноважень Рахункової палати. І не тільки піднімалась, ми вже з вами розв'язали цю проблему, ми вже мали майже 400 голосів за те, щоб внести зміни до Конституції, і ми їх внесли, ці зміни до Конституції. Але  в зв'язку з тим, що відбулося повернення до Конституції зразка 1996 року, відповідно  ця норма із Конституції зникла і тому як кажуть, потрібно починати  по новому. 

Мене дещо дивує  позиція так званої опозиції, яка, я пригадую, тоді була в  перших лавах тих, хто захищав ще право і говорив, що це  об'єктивно необхідно. Ну, дійсно, давайте вдумаємося. Рахункова плата має право  контролювати як використовуються кошти. Але як контролювати, як використовуються кошти,  якщо в Рахункової палати не було права контролю, як вони надходять і чи надходять взагалі тобто абсолютний  алогізм. І тут абсолютно справедливо, що  Президент вносить пропозицію про те, щоб дати право  Рахунковій палаті контролювати і використання, і надходження коштів  до державного бюджету.

І ще один момент,  шановні колеги. Я хотів би  нагадати, що Рахункова палата –  це орган  Верховної Ради України. Це той орган, який від імені  Верховної Ради здійснює парламентський контроль. Тому давайте будемо дбати не стільки про Рахункову палату, скільки про Верховну Раду, бо це наш контролюючий орган, і дружно підтримаємо цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народних депутатів записатися на виступ. Бажаючі є депутати? Прошу записатися. 10 хвилин у нас, по дві хвилини на виступи.

Об'єднання "Свобода", Черняков.

 

10:39:51

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Прошу передати слово Олександру Мирному.

 

10:39:57

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Подивіться, як на перший погляд, абсолютно спокійне, нормальне питання збурює залу. Чому це відбувається? Відповідь дуже проста, ми немовби хочемо щось зробити, але зробити так, щоб нам не було боляче. Бо на сьогоднішній день в країні склалася така ситуація, що будь-який крок в напрямку правильному викликає різкий біль у тих структур, які вже вмонтовані в цю систему. І відповідно намагання немовби для Європи, і для себе, в тому числі для внутрішнього споживання показати, що ми щось робимо, воно перетвориться в такі смішні кроки, що дуже важко їх обговорювати.

І, звичайно, ми будемо підтримувати цей законопроект, але тільки для того, щоб дали розширювати всі ті вимоги, які звучали вже попередньо. І хочемо нагадати про те, що зараз буде не останнє голосування і повинні всі зрозуміти, тому що зараз будуть виступати ще представники опозиційних фракцій, що ті вимоги, які звучать, які звучать, це не просто декларативно і на публіку. Це ті вимоги, без яких закон не буде підтриманий в прикінцевих положеннях.

Тому прошу провладні партії, прошу Президента почути їх і врахувати, бо це дуже важливо для країни. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція  "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Розенко, прошу.

 

10:41:50

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Я не збирався, власне, виходити на цю трибуну і говорити пропозицію фракції щодо цього питання, адже Наталія Агафонова абсолютно професійно і чітко довела цю позицію. Але вчорашні події, які зірвали, власне, український Інтернет, мене вимусили зараз взяти слово і говори про те, як Рахункова палата виконує в тому числі функцію щодо контролю за видатками державного бюджету.

Вчора на сайті "Української  правди" було яскраво показано в статті про те, як використовуються кошти на харчування дітей-інвалідів. Як Міністерство соціальної політики через абсолютно корупційні механізми проганяє ці державні кошти, які спрямовані на найменш захищених наших громадян через фірми-прокладки фактично собі в кишені.

І тому фракція "УДАР" не може залишити вчорашню статтю в "Українській правді" без свого розгляду. Тому ми сьогодні вимагаємо, перше, Володимире  Васильовичу, завтра – день уряду. Ми вимагаємо, щоб в рамках дня уряду тут стояла Королевська і чітко сказала та оприлюднила свою офіційну позицію щодо вчорашньої статті.

Друге. Це запит від всіх 42 депутатів фракції "УДАР" до Генерального прокурора, щоб він і до керівника Рахункової палати, щоб він перевірив факти наведені вчора в статті щодо розкрадання коштів для дітей-чорнобильців.

Третє питання. Ми просимо Президента сьогодні відсторонити від виконання обов’язків всіх учасників цього корупційного скандалу – це наша принципова вимога.

І четверте, наша Рахункова палата негайно здійснити перевірку використання коштів Міністерства соціальної політики. Цей бардак і ця корупція повинна бути припинена, це вимога фракції "УДАР".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Фракція "Батьківщина", Кучерук, народний депутат.

 

10:44:06

КУЧЕРУК М.Г.

Шановні колеги, я хочу сказати, що Рахункова палата це, дійсно, дуже важливий інструмент, який є в парламенті. Але коли я подивлюся, мабуть, цей інструмент не потрібний для парламенту. Тому що зараз в  суспільстві склалася така думка і навіть так говорять, що ви знаєте, так стало тяжко красти, що не наче ми уже  заробляємо.

Шановні наші колеги, опоненти від більшості, звичайно, вам це не потрібно, і це не потрібно ні Президенту, нікому для того, щоб був контроль за фінансами нашого бюджету. Тому що чим більше вкрадуть, тим менше дістанеться простим виборцям. Тому я говорю для простих виборців. Шановні наші виборці, ви повинні зробити Рахункову палату якраз тим інструментом, яка поставить заслін оцим неподобствам, які  чиняться сьогодні в державі.  

Тому фракція "Батьківщина", Володимире Васильовичу, вимагає, щоб негайно було створено дієвий орган Верховної Ради, який повинен контролювати в даному випадку  видатки. І ми підтримуємо, що  видатки  це не тільки державного бюджету, а ті закупівлі ганебні, які проходять сьогодні за  кошти наших громадян, тому що платники податків не уповноважували державні органи роботи такі закупівлі, які йдуть конкретно на розкрадання державного бюджету.

Наші дороги не витримують ніякої критики. Діти не отримують харчування в чорнобильських зонах,  тому що строчку бюджету пропустили для тих, які харчуються перший рік і які навчаються.

Тому ми в цілому будемо  підтримувати цей законопроект. Але ми  повинні до цього підійти  виважено і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Соболєв.

 

10:46:20

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! А чому ми, власне, розглядаємо це питання, ніхто не задавався? А тому що Конституційний Суд, який зараз ухвалив дуже швидке  рішення, фактично знищив Конституцію,  яка діяла законно і була ухвалена складом парламенту майже в 400 голосів. От чому ми повертаємося до цього.

Тепер по суті цього питання. Чи потрібен контроль за доходами? Без сумніву, ніхто не заперечує. Тільки, скажіть, будь ласка, якщо це парламентський орган, а як представлені парламентські фракції в цьому органі? Я скажу як, у нас сьогодні по стану на сьогоднішній день, лише голова Рахункової палати є легітимний, жодного заступника легітимного в Рахунковій палаті, жодного головного контролера легітимного в Рахунковій палаті. Бо Рахункова палата – це такий собі міжусобчик між Кабміном і контрольним органом, де вони домовляються про все.

Саме тому факти, які наводили колеги з партії "УДАР", є очевидними і яскравими. Саме тому наша  фракція ухвалила наступне рішення, це є попереднє схвалення, яке вимагає 226 голосів. Ми будемо голосувати за попереднє схвалення, але якщо не буде ухвалений Закон про внесення змін і доповнень до цього органу, де цей орган повинен бути безпосередньо в віданні опозиції, як це завжди було. Так само, до речі, які Уповноважений з прав людини, до тих пір, поки не будуть призначені всі кадрові питання в цьому органі, а я ще раз нагадую, цей орган на сьогодні є  нелегітимний, бо там немає жодної легітимної особи, крім голови, ми голосувати в цілому, де потрібно буде 300 голосів не будемо.

Саме тому ми пропонували вже зараз створити робочу групу, яка б внесла відповідні зміни, є цілий ряд авторів, які вносили такі зміни і після цього лише ухвалювати остаточне рішення. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Останній виступаючий. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Ванзуряк.

 

10:48:28

ВАНЗУРЯК Р.С.

Прошу передати Капліну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Каплін, прошу.

 

10:48:42

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка". "Дорогі" (в лапках) українські податкожери від Партії регіонів і Комуністичної партії України!  Наша політична сила хотіла би вчергове загострити увагу на питанні контролю над тим, як ви розкрадаєте кошти, які важкою працею заробляються українським народом.

Ми були вчора разом з усім українським народом шоковані масштабами цинічністю і неприпустимістю навіть для уяви  звичайної людини розкрадання коштів, які були виділені  для дітей-чорнобильців.

Ми знаємо, що ви  давно вже  не боїтеся українського народу. Ви давно вже плюнули йому в душу, в обличчя, але чому так само ви ігноруєте Бога? Чому ви так само ігноруєте совість?  Чому ви так само дозволяєте вашим васалам, вашим намісникам на місцях і підприємствах відбирати  фактично у дітей їжу?

Наша політична сила буде звертатися до  Генерального прокурора, до Президента, до громадськості з тим, щоб було проведено всебічне, повне, масштабне розслідування цього кричущого факту.

Друге. Політична партія "УДАР" хотіла б розкрити таємницю цієї так званої реформи Президента  щодо Рахункової палати. Її суть дуже проста – централізувати і монополізувати, власне, контроль над тим, як ви розкрадаєте ці кошти. Це абсолютно неприродна функція для  рахункової палати. Це абсолютно ненормальне явище, коли ви фактично у Верховній Раді створюєте ще одну податкову міліцію.

Дорогі наші друзі! Я звертаюся до вас, щоб ви усвідомили: люди почнуть платити податки тоді, коли вони будуть згодні цими податками голосувати за вашу владу. А вони не будуть  голосувати за вашу владу через те, що ви  витрачаєте на один…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні депутати! Шановні депутати, ну давайте в виступах не ображати один одного! Ну це законодавчий… вищий законодавчий  орган держави.

Я прошу, Володимиру Михайловичу Литвину, дві хвилини, і будемо приймати рішення.

 

10:51:27

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Таке дивне  враження склалося, що  зміни до Конституції ми обговорюємо за якоюсь новою процедурою. Дві хвилини на виступ, вона десь напівскорочена, напівповна. Але по суті.

От від позафракційних спонукали мене на виступ деякі такі гламурно-політичні твердження з приводу того, що означає Рахункова палата.

По-перше. Це не фіскальний орган. Це має бути орган контролю, фінансового контролю в державі незалежний від виконавчої влади.

Зрозуміло, мають логіку, рацію і об'єктивно ставлять питання народні депутати про те, що треба комплексно розглянути це питання, а саме: чітко визначити процедуру формування Рахункової палати.

Друге. Нам потрібно вирішити питання щодо кількості фінансових органів контролю в Україні. Має бути головний орган фінансового контролю – це Рахункова палата.

І цілком очевидно, що при підготовці змін до Закону "Про Рахункову палату" треба передбачити процедуру її формування після сформування Верховної Ради України. Тоді можна буде визначитись і представництву опозиції, і представництву влади. Зараз же постановка питання є абсолютно безпредметною. І як і очевидним є той факт, що Рахункова палата неправомочна.

Тому, шановні колеги, прохання, давайте ми проголосуємо, попередньо схвалимо цей законопроект.

І друге. Приймемо рішення в постанові Верховної Ради очевидно, або протокольне, яке підпише Голова Верховної Ради, про опрацювання змін до Закону "Про Рахункову палату" і сформування Рахункової палати за тим, щоб приймаючи остаточно рішення, ми прийняли його, справді, комплексно для того, щоб Рахункова палата могла працювати. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. У доповідача Сергія Володимировича Дунаєва заключне слово є? Немає. Тоді я прошу народних депутатів підготуватися для прийняття рішення.

Згідно з частиною п'ятою статті 149 Регламенту Верховної Ради України  та, враховуючи висновок комітету, ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2049П1) про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

10:54:48

За-263

Комітет вніс таку пропозицію. Я поставив пропозицію комітету. Які є проблеми?

За – 263, проти – 4, утрималося – 39, не голосувало – 96.

Рішення прийнято. По фракціях.

Прошу, народний депутат Мартинюк.

 

10:55:36

МАРТИНЮК А.І.

Мартинюк, фракція Комуністичної партії України. Я звертаюся до колег із "Батьківщини". Послухайте, будь ласка, що я скажу. Дуже шкода, що вами керують люди, які нібито і повинні знати Регламент, але його не знають. Ми прийняли не в цілому зміни до Конституції, про які будемо голосувати 300 голосів на наступній сесії, ми прийняли в цілому Постанову про попереднє схвалення змін до Конституції. Тобто, будь ласка, не махайте руками, вивчайте матеріально-технічну базу. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ще раз зачитую  висновок комітету, який тут доповідали. Прийняти (це висновок комітет)у, прийняти за основу і в цілому проект постанови (2049п-1) про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України. Ну, що тут непонятного? В чому питання, а?           (Шум у залі)

 Я прошу, я дам хвилину керівнику фракції Яценюку, і ідемо далі працювати.  Хватить затягувати час. Ви ж кажете, багато питань є і не хочете розглядати. Прошу, народний депутат Яценюк.

 

10:57:17

ЯЦЕНЮК А.П.

Володимире Васильовичу, от якби ви так зачитали, як ви зачитали, не було би дискусії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Та слухати треба, комітет зачитав!

 

ЯЦЕНЮК А.П.  А з огляду на те, як ви прочитали, то виходить так, що ви приймали майже внесення змін до Конституції. Читайте, будь ласка, уважно, що вам дають. І тоді фракція буде голосувати.

 Я вас прошу, поверніться до голосування. Ми всі проголосуємо, і вся фракція проголосує за направлення цього законопроекту, так як ми домовлялися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Уже не надо, уже проголосували. Надо слухати. Повний розгляд був, всі все сказали.

Переходимо далі. Продовжуємо. Шановні депутати, переходимо до Розділу про включення до порядку денного сесії. Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2341а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо забезпечення безперервного функціонування відповідних державних реєстрів).

Є потреба зараз… (Шум у залі) Є. Скороченою процедурою розглядаємо. Прошу… (Шум у залі) Да? Читайте Регламент. Читайте Регламент. Як є зауваження, їх треба розглядати. Тому не нервуйте, а давайте працювати. тому я прошу записатися від фракцій.  Да, після цього питання. Прошу об'єднання "Свобода", Леонов.

 

10:59:42

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Ігорю Швайці.

 

10:59:46

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, депутатська фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Пане Голово, панове депутати! Я хотів би звернути увагу на матеріальну частину, про яку сказали представники одної з таких махрових фракцій.

Перше. 25 стаття встановлює, що розгляд питань порядку денного засідання розглядається в тій послідовності, в якій їх включено до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради. Питання порядку денного, які не розглянуті в попередній день, розглядаються наступного дня.

Пане Голово, перемішувати питання порядку і розглядати його в послідовності, в якій чи то ви з Президентом і із Єфремовим, чи то іще з кимось домовилися, не дозволяє чинне законодавство. Це є імперативна норма, по які навіть ухвалити рішення ad-hoc немає юридичної можливості. Перше.

Друге. У нас сьогодні є законопроекти, про які я вже сказав, 2405, 2833, 2144, 1177, 0024, які взагалі не мали права бути сьогодні включені в порядок денний, оскільки Верховною Радою вони відхилені.

Третє. Щодо законопроекту, який сьогодні зараз стоїть на обговоренні. 2341-а по суті повторює за змістом законопроект 2055-а, який Верховною Радою України був    відхилений.

Стаття  107 передбачає, що відхилення   законопроекту має певні наслідки. А саме: законопроект  з такою назвою або такий    самий по суті не може  бути зареєстрований. Це є порушення  з боку апарату, який реєструє  такі законопроекти. І порушення з боку керівництва Верховної Ради, які  за будь-яку ціну намагаються ці законопроекти протягнути і вставити в порядок денний.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Шановні депутати, ми розглядаємо конкретне питання, тому давайте виступати по конкретному питанню. Дійдемо до другого питання, будете   по другому питанню.

Прошу,  Партія регіонів, народний депутат Вечерко. Прошу.

 

11:02:15

ВЕЧЕРКО В.М.

Депутат  Вечерко, фракція  Партії регіонів. Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати!  Фракція Партії регіонів підтримує цей законопроект. Але я і підтримую депутата Швайку,  і "Свободу", що треба включити до порядку денного  ті законопроект, які були вчора не розглянуті. А це законопроект, який був включений вчора, а сьогодні немає, а це життєво важливий  законопроект 2363-1 – зміни до Закону про регулювання містобудівної  діяльності. Розглянути сьогодні, Володимире Васильовичу, люди чекають, всі фракції – "за". Вчора цей законопроект був включений, сьогодні  його немає.

Скажіть,  будь ласка, хто у нас керує –  Кабмін Верховною Радою чи Верховна Рада Кабміном?   Цей законопроект чекають всі фракції!  Такого ж робити не можна, і це треба включити. І всі законопроекти, які  сьогодні  2341а і 2342а , фракція  Партії регіонів підтримує. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Давайте закінчимо  це питання, і я поставлю на голосування, щоб ми сьогодні працювали,  і включимо всі питання,  ну будемо працювати, щоб розглянути повністю.  Я зараз поставлю на голосування.

Фракція "УДАР" Віталія Кличка",і давайте  закінчимо це питання.

 

11:03:53

КАПЛІН С.М.

Прошу передати слово Павлу Розенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Павло Розенко.

 

11:03:58

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Ми традиційно чітко зафіксуємо свою позицію фракції "УДАР" щодо таких містечкових, якихось незрозумілих, змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

В Законі України "Про Державний бюджет на 2013 рік", який ухвалила попередня рада, є чітка норма, що за підсумком першого кварталу Кабінет Міністрів України був зобов'язаний внести до Верховної Ради України комплексні зміни до Закону України "Про Державний бюджет України", які  б передбачали в першу чергу індексацію заробітних плат в Україні, які не здійснюються до цього часу, індексації пенсії, які також не здійснюються до цього часу, індексації всіх соціальних виплат і допомог, які до цього часу не здійснюються. Але вже перший квартал 2013 року, нагадаю, закінчено було три місяці тому і до цього часу уряд України грубо ігнорує Закон України "Про Державний бюджет України". У нас цих змін сьогодні на розгляді Верховної Ради України немає. І поки їх не буде, ми жодних таких маленьких і локальних змін підтримувати не будемо.

І друге, Володимир Васильович, я прошу вас відреагувати на мій попередній виступ щодо, перше, обіцянки, що завтра буде тут доповідати Королевська під час уряду щодо корупційного скандалу. І друге, щодо вимоги депутатського офіційного запиту мого звернення від всіх народних депутатів фракції "УДАР" щодо вчорашньої статті в "Українській правді" щодо корупції в Міністерстві соціальної політики. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення зараз ще. Прошу, хвилину –  народний депутат Слюз, фракція "Батьківщина".

 

11:06:14

СЛЮЗ Т.Я.

Шановні присутні, розуміючи важливість даної проблеми, яка склалася, фракція "Батьківщина" даний законопроект буде підтримувати, включення до порядку денного, але із певними застереженнями.

На сьогоднішній день  в нас є ряд альтернативних законопроектів по цьому питанню, які визначають різну бюджетну суму, яку необхідно виділити для цієї цілі. Наприклад, законопроект 2055 і 2341, сьогоднішній, вимагається виділити суму 364 мільйони гривень. Законопроект 2259 і 2342, який зараз слідуючий буде, вимагається виділити суму 122 мільйони гривень. Вчора на засіданні бюджетного комітету був здійснений перерозподіл видатків на зазначену бюджетну програму в розмірі 9 мільйонів гривень. Тому у мене запитання до діючої влади. Скільки вам потрібно –  9 мільйонів, 122 мільйони чи 364 мільйони?

Фракція "Батьківщина" звертає увагу, якщо не будуть врегульовані ці питання і не будуть надані об’єктивні фінансово-економічні висновки, ми при розгляді даного питання будемо приймати участь в обговоренні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви все сказали?

Шановні народні депутати, ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2341а) про внесення змін до Закону України… йдіть голосуйте… "Про державний бюджет України на 2013 рік" (щодо забезпечення безперервного фінансування відповідних державних  реєстрів). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:08:18

За-276

Проти – 33, утрималося – 35, не голосувало – 58.

Рішення прийнято. По фракціях.

Шановні народні депутати!  Я прошу уваги! Як ви бачите, порядок денний на сьогодні дуже насичений і має низку важливих питань, і депутати вносять пропозиції розглянути їх сьогодні всі. Вношу пропозицію працювати сьогодні до завершення розгляду питань порядку денного. Зрозуміли?

Прошу народних депутатів підтримати цю пропозицію  і проголосувати. Прошу голосувати.

 

11:09:28

За-225

Я хочу звернутися до "Свободи", до "УДАРУ", до "Батьківщини", а навіщо ви вносите пропозиції тоді розглядати? Рішення не прийнято.

Йдемо по порядку денному  і працюємо.  По фракціях. От по фракціях. По фракціях, ви що не бачите, що я об'являти повинен?

Партія регіонів хоче  працювати – 185 народних депутатів проголосувало. Ви це хочете, щоб я об'являв? "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 32, позафракційні – 8.

Розглядається проект Закону (2342а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо фінансування державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності).

Будемо обговорювати чи ні? Будемо.

Вы мешаете работать! Я вас прошу…

По скороченій процедурі це питання розглядається. Доповідає народний депутат України Пресман Олександр Семенович. Прошу доповідача.  Доповідач.

 

11:11:44

ПРЕСМАН О.С.

Пресман Александр Семенович, 139 округ, Одесса, Партия регионов.  Забезпечення функціонування державних реєстрів спрямувати з Державного бюджету України  податкових 364,5 мільйони гривень видатків за рахунок збільшення надходжень під  кошти за послуги, що надаються бюджетним установам  згідно законодавства. Все.

Прошу підтримати.   

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу голову Комітету з питань бюджету Гєллєра Євгенія Борисовича.

 

11:12:39

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Прошу підтримати те,  що сказав  голова підкомітету Пресман Александр Семенович. Це дуже важливий закон. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів записатися від фракцій. Фракція "Батьківщина", народний депутат Соболєв.

 

11:13:13

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний  головуючий! Соболєв, фракція "Батьківщина". Ну що відбувається в залі? Пропонується 300 мільйонів з бюджету, а обґрунтування 30 секунд автора законопроекту і 20 секунд  голови комітету бюджетного. Ну куди ми дійдемо  так?! Покажіть розрахунки хоч по одній статті. Попередньо… Добре, ми проголосували. Але як таке може бути? Ну як готуються документи, коли одночасно вносяться три законопроекти,   де 11 мільйонів фігурує цифра, потім вона перетворюється в 200 мільйонів, а останній варіант – 240 мільйонів. Так що хоче уряд?

Я вважаю, що такі питання повинні доповідатися міністром фінансів. Питання в 300 мільйонів це так здається, що це небагато для бюджету. Саме тому наша фракція ухвалила рішення. Без всіх розданих матеріалів з чітким обґрунтуванням і виступом міністра фінансів ми такі питання підтримувати не будемо. За включення в порядок ми проголосуємо, але по суті жодне з таких питань не може включатися далі і розглядатися без фінансових обгрунтвань.

По попередньому голосуванню. Пане Головуючий, ми попросили поставити два нагальні питання, які стосуються мільйонів підприємців стосовно касових апаратів, ви сказали поставите одразу після розгляду Конституції.

І друге питання – щодо закриття школ-інтернатів для обдарованих дітей. Давайте це питання вже закінчимо. Ці два питання є дійсно нагальні, які потребують термінового втручання парламенту. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, ми зараз розглядаємо,я наголошую ще раз, не розглядаємо питання, а включення до порядку денного наших засідань. У нас 3 закони для порядку денного і потім я поставлю ті закони, які ми вранці домовилися. Ну давайте ж чути один одного!

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Розенко. Прошу.

        

11:15:26

РОЗЕНКО П.В.

         Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Я знову хочу наголосити, що ми будемо розглядати лише, і брати участь в голосуванні, лише системних змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", який уряд до цього часу не вніс в Верховну Раду України.

Щодо цих двох документів, ви попередньо і нинішньо цих документів навіть не було на руках народних депутатів України. Вони були внесені вночі і сьогодні зранку цих документів навіть ще не було на сайті Верховної Ради України. За що ми голосуємо? Це перше питання.

Друге. Я хотів би прокоментувати от ці от всі воплі на рахунок того, що хтось там не хоче голосувати і працювати до кінця робочого дня. Так я хочу сказати нашим виборцям. Шановні наші виборці, сьогодні на порядку денному Верховної Ради України немає жодного поки питання, які б збільшували ваші… або покращували ваше життя. Тут немає жодного законопроекту сьогодні на розгляді Верховної Ради, які б збільшували пенсії, які б збільшували соціальний захист населення, які б збільшували заробітні плати або інші соціальні виплати. Немає сьогодні цього в порядку денному Верховної Ради України.

Сьогодні на порядок денний винесені лише відверто лобістські і бандитські корупційні законопроекти. Знов законопроекти по векселям, знов законопроекти щодо Мінздоху і нищення Пенсійного фонду та фондів соцстраху в України. Знов невідомо які зміни до державного бюджету України, які лише збільшують фінансування центральних органів виконавчої влади, а не збільшують соціальні зобов'язання держави.

Тому, звичайно, в такому розгляді порядку денного фракція "УДАР" бачить лише намагання влади протягнути власні інтереси, а не добробут громадян. Тому очевидно, що нам такий порядок…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Об'єднання "Свобода", Кайда, народний депутат.

 

11:17:38

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановний Володимире Васильовичу, шановні депутати, наша фракція не буде голосувати за включення до порядку денного цього законопроекту і за сам законопроект з двох причин.

Перша причина, яка лежить в юридичній площині. Це є порушення частини другої статті 107 Закону України "Про Регламент", яка чітко визначає, що законопроект, який вже був відхилений, а цей законопроект за суттю своєю повторює законопроект 2259а, який був успішно провалений 18.06. Крім того тексту законопроекту немає на сайті Верховної Ради України. І відповідно цей законопроект може розглядатися тільки на наступній сесії Верховної Ради України.

Що стосується моральної площини. Цим законопроектом пропонується збільшити на 122 мільйони 356 тисяч видатки загального фонду Держбюджету України Міністерству  юстиції України на фінансування бюджетної програми керівництво та управління у сфері юстиції. По-перше, перед тим, як збільшувати фінансування Мін'юсту треба перевірити, що все існуюче фінансування доцільне. По-друге, Нацбанк і так має надвеликі зобов'язання – понад 16 мільярдів гривень перед Держбюджетом на 2013 рік, які йому складно буде покрити. А, власне, Нацбанк має щоквартально перераховувати до Держбюджету, власне, ті кошти. І, по-третє, існує політичне питання: чи варто голосувати за будь-яке збільшення фінансування державного апарату. Адже у нас недофінансовані школи,  недофінансовані дитячі садочки, недофінансовані лікарні і, власне, фінансування державного апарату повинно відбуватися в останню чергу вже після того, як будуть профінансовані всі соціальні пункти державного бюджету 2013 року. дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Сухий.

 

11:19:40

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, розгляд питання про включення до порядку денного тільки в цьому скликанні перетворився на якийсь безлад. Не потрібно підміняти питання. Ми розглядаємо – включати чи не включати. І які аргументи включати чи не включати.

Шановний Володимире Васильовичу, ми будемо постійно наражатися на непорозуміння в сесійному залі, якщо ми не будете сміливо застосовувати статтю 94 пункт 3 Регламенту, де чітко сказано, що у випадку відсутності фінансово-економічного обґрунтування законопроект повертається автору ініціативи без розгляду в сесійному залі. Ми маємо вау, ми маємо уже більше 2 тисяч законопроектів, які ми повинні тут розглядати і весь час слухати, включати чи не включати до порядку денного. Це неправильно, це ненормально, це не розумно. Цьому потрібно покласти край.

І ще одне. Стосовно законопроектів про виплати соціальні. Ми сьогодні тільки в нашому комітеті маємо висновки, внесла опозиція, законопроектів на суму 700 мільярдів гривень. Що і ці законопроекти в зал мають внесені. І трибуна має використовуватися як агіт-майданчик, як показ перед виборцями, які хтось хороший, прекрасно знаючи, і знаючи, що закон цей не буде прийнятий. А якщо навіть буде прийнятий,   він буде заветований. А якщо навіть подолаємо вето, то не буде на нього коштів, так як з цим законом про дітей війни. Тому я пропоную чіткіше використовувати норми Регламенту, законопроекти такі повертати. А даний законопроект я пропоную включити до порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Олександра Кужель, фракція "Батьківщина".

 

11:21:41

КУЖЕЛЬ О.В.

Підтримуючи свого колегу Сергія Соболєва щодо порушення Регламенту норм, і звертаючи вашу увагу, Володимир Васильович, що якщо би була тут дуже гарна організація, ми б багато не витрачали часу, хочу сказати по суті, чому  я хочу підтримати включення цього законопроекту. Це депутати попереднього скликання і всі підприємці вимагали і зняли платну послугу щодо витягів з реєстру. І нас сьогоднішній день багато реєстрів в Україні зупиниться з 1 липня, тому що в бюджеті не передбачено було їх фінансування, а було утримання за отримання власних коштів.

Друге. Ми маємо можливість, пан Гєллєр, у мене до вас прохання, якщо буде підтримано включення, я маю надію, підготуйтесь до першого читання, розгляньте питання. Всі реєстри України належать приватним фірмам і більша частка грошей з держави іде на утримання роялті. Приготуйтесь на доповідь з цього питання, щоб ми навели там лад. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Я прошу підготуватися до голосування народних депутатів.  Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо фінансування державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:23:20

За-288

Проти – 34, утримались – 37, не голосували – 42.

Рішення прийнято.   По фракціях.

Так, і закон іще один. Розглядається проект Закону (2021а) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень на здійснення повідомної реєстрації колективних договорів і угод.  Для включення  до порядку денного.

Я прошу доповідати голову Комітету  з питань соціальної політики та праці Петра Степановича Цибенка.

 

11:24:05

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Шановний Головуючий, шановні народні депутати України,  5 червня  2013 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики і праці попередньо  розглянув проект Закону України  про внесення змін до деяких  законодавчих актів  України щодо повноважень  на здійснення повідомної реєстрації колективних договорів (2021а) (від 16.05.2013 року, поданий Кабінетом  Міністрів України).

Законопроектом  пропонується усунути неузгодженості  між  законами України "Про колективні договори і угоди", "Про місцеве самоврядування в Україні",  Кодексом законів  України про працю в питаннях визначення повноважень і на здійснення  повідомної реєстрації колективних договорів і   територіальних угод  відповідного рівня.

Також проектом визначаються повноваження Кабінету Міністрів  України щодо затвердження порядку повідомної реєстрації галузевих, міжгалузевих і територіальних угод  колективних договорів. Крім того,  до Закону України "Про колективні договори і угоди" пропонується  кілька змін, пов'язаних із зміною  термінології.

Комітет підтримує зазначену законодавчу ініціативу, вважаючи, що прийняття     даного проекту закону дозволить  узгодити норми законів України  "Про колективні договори і угоди", "Про місцеве самоврядування в Україні"  та Кодексу законів про працю щодо  визначення повноважень органів виконавчої  влади та органів місцевого самоврядування  в питаннях здійснення повідомної реєстрації галузевих, міжгалузевих  і територіальних  угод, колективних договорів.

Отже, комітет звертається до вас, шановні колеги, з пропозицією  щодо включення до порядку денного зазначеного законопроекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Є потреба  обговорювати? Немає.

Ставлю на голосування проект Закону для включення до порядку денного (2021а) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повноважень на здійснення повідомної реєстрації, колективної, договорів і угод. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:26:44

За-356

Проти – 0, утрималося – 2, не голосувало – 42.

Рішення прийнято. По фракціях.

Шановні депутати, вноситься пропозиція включити до порядку денного Постанову (2225а) про відзначення в Україні 25-ї річниці виведення Радянських військ з Афганістану.

Можу ставити на голосування? Ставлю на голосування включити до порядку денного проект (номер 2225а)  про відзначення в Україні 25-ї річниці виведення Радянських військ з Афганістану. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:27:46

За-369

Проти – 0, утрималося – 2, не голосувало – 29.

Рішення прийнято. По фракціях.

Вноситься на розгляд для включення в порядок денний законів 2087а, 2087а-1 про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України" щодо відповідальності суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій.

Можна ставити на голосування? Ставлю на голосування проект Закону 2087а і 2087а-1 для включення в порядок денний. Прошу голосувати.

 

11:28:55

За-375

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 26.

Рішення прийнято. По фракціях.

Вноситься на розгляд для включення до порядку денного проекту Закону (реєстраційний номер 2229а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо уточнення джерел погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення). Можна включати?

Ставлю на голосування включити до розгляду в порядок денний проект Закону (номер 2229а). Прошу голосувати.

 

11:30:08

За-280

Проти – 31, утрималося – 6, не голосувало – 81.

Рішення прийнято. По фракціях.

Шановні народні депутати, ми домовлялися включити до порядку денного проект Закону 2087 і 2087-1. Він не включений? Включити до порядку денного про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України. Він включений. Він включений в нас.  Про вибори ми домовились, розглянемо, визначимось по фракціях, потім повернемося.

Так, що стосується закону, який  піднімав Вечерко – 2363. Це друге читання, в розділі другого читання будемо розглядати це питання.

Переходимо до розгляду питань в другому читанні.

Розглядається проект Закону (реєстраційний номер  2336-1) про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок).

Я прошу доповідати заступника голови комітету… (Шум у залі)  Ми ж домовилися розглядати його… Ми ж домовились    тільки розглядати його.

Доповідає заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Дмитро Йосипович Андрієвський. Прошу доповідайте. Давайте доповідайте, прошу.

 

11:34:23

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, ми приймаємо цей закон після того, як були внесені відповідні поправки депутатів. Всі поправки, які були нами – комітетом враховані, вони сьогодні відображені в проекті Закону, який вам розданий. Ще раз хочу нагадати, що прийняття цього закону дасть можливість органам місцевого самоврядування приймати рішення щодо відведення земельних ділянок, таким чином наповнюватися будуть місцеві бюджети і буде підтримана будівельна галузь України.

Документи вам роздані, будь ласка, прошу підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, сідайте.

Ставлю на голосування. (Шум у залі) Поправки всі враховані. Комітет доповідає. (Шум у залі)

Я прошу, Андрієвський, Андрієвський, включить мікрофон Андрієвського. По поправках прошу.

 

11:35:27

АНДРІЄВСЬКИЙ Д.Й.

Ще раз хочу наголосити, що комітетом всі правки, які  були внесені депутатами, вони всі, які підтримав комітет, вони сьогодні відображені в проекті закону, який ми пропонуємо для голосування. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все ясно?

Я прошу, поправка номер 1, Андрієвського, врахована.

Поправка 2 врахована. (Шум у залі)

Сядьте всі. Не кричіть. Я включу мікрофон, і будете говорити. Ви ж не на мітингу. Що ви робите? Народний депутат Одарченко. А всі , сідайте.

 

11:36:26

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Юрій Одарченко, партія "Батьківщина".

Шановні друзі! Я звертаюся до наших виборців. Про що йде мова? Сьогодні цим законопроектом влада хочу дозволити будувати знову у ваших дворах без обговорення, без плану дотальних територій, без планування, тобто у вас завтра на дитячій площадці чи де стояла якась качелька може виникнути будинок. І сьогодні  кожний,  хто голосує за цей законопроект чи підтримує поправки, які дозволяють йому надалі існувати, є злочинцем по відношенню до громадян тих міст і сіл, в яких вони проживають.

Уявіть собі! Не обговорені генеральні плани, не обговорені плани… детальні плани територій. Це робиться для того, щоб і надалі функціонувала злочинна схема крадіжки земель і забудови територій, на яких громадяни живуть і знаходяться.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Я ще раз кажу, що ви закон не обговорюємо. Ми розглядаємо в другому читанні, є поправки, то давайте розглянемо поправки і визначимося. (Шум у залі)

 Він… депутат не вніс пропозицію. (Шум у залі) Так треба не обо всем, а вносити пропозиції по конкретній поправці.

Я прошу, Одарченко ще раз включіть.   

 

 11:38:08

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Володимире Васильовичу, я прошу поставити цю поправку  на підтвердження. І всі правки я прошу ставити на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яку?

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В. 1 правку Андрієвського.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 1 поправку? Все.

Ставлю поправку номер 1 народного депутата Андрієвського на підтримку. Прошу голосувати.

 

11:38:58

За-227

Проти – 1, утрималось – 30, не голосувало – 140. Рішення прийнято. По фракціях.

Поправка номер 2. Врахована.

Поправка номер 3. Врахована. Я прошу керівника комітету. Прошу мікрофон Кілінкарова.

 

11:39:35

КІЛІНКАРОВ С.П.

Владимир Васильевич, мы на комитете данный законопроект рассмотрели, все политические партии принимали участие при обсуждении, в том числе и по поправкам. Единственная проблема, вызвали поправки, которые враховані частково, всі інші поправки були розглянуті на комітеті і були проголосовані за.

Тому, я вважаю, що треба розглянути ті поправки, які враховані, які враховані частково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Поправка номер 3. На підтвердження?

Ставлю на голосування поправку номер 3, народного депутата Сальда. На підтримку. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

11:40:32

За-193

Поправка не підтверджена.

Далі. Поправка 4. Поправка 4. Народний депутат Сас.

 

11:40:53

САС С.В.

Дякую. Шановний Володимире Васильович,  я хотів все-таки звернути вашу увагу, що відповідно до частини першої статті 117 народним депутатам порівняльна таблиця роздається не пізніше чим за 10 днів до розгляду закону в другому читанні. У нас не роздані таблиці зараз. Про що ми говоримо взагалі?

І наступне. Отут виникало питання щодо підтвердження поправок, які підтримані комітетом. Є частина третя статті 120, де зазначено, що за наполяганням народного депутата повинна бути поставлена і обговорена, обговорена і поставлена на голосування поправка, які підтримана комітетом. Тому прошу, якщо депутати наполягають, всі поправки до другого читання, які внесені і враховані комітетом, ставити на підтвердження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так. Поправка 4 народного депутата Павловського. Врахована. (Шум у залі) Прошу, народний депутат Павловський. Прошу.

 

11:42:10

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Шановні народні депутати, ну, по-перше, де таблиця до цього закону, таблиця до другого читання? Згідно Регламенту вона повинна бути у депутатів на руках, щоб вони могли свідомо по кожній поправці дивитися і голосувати. Нема таблиці, що ми голосуємо? Не бачимо, за що голосуємо. Що за організація така?

По-друге, моя поправка стосувалася того, що…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я знімаю питання це з розгляду. Закінчили цей базар. Комітет, роздасте всі, щоб у депутатів були проекти, і будемо розглядати.  Я бачу, що в нас, ми так ні одного закону не приймемо.

Так, розглядається Закон (2698) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення обмежень у провадженні господарської діяльності.

Прошу, доповідає заступник голови Комітету з питань верховенства права та правосуддя Дмитро Юрійович Шпенов.

 

11:43:33

ШПЕНОВ Д.Ю.

Уважаемый Владимир Васильевич, если можно, вы уже третий раз мою фамилию называете Шпенев, а моя фамилия Шпенов. Моя фамилия Шпенов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хорошо.

 

ШПЕНОВ Д.Ю. Шановний головуючий, шановні колеги, даний законопроект був прийнятий в першому читанні 16 травня цього року. До другого читання до законопроекту було подано 44 поправки. На засіданні Комітету  з питань верховенства права та правосуддя 5 червня цього року було прийнято рішення: врахувати 14, із них,  в тому числі і частково відхилити 30.

Хотів би відзначити, що запропонований Президентом України як невідкладний і підтриманий в першому читанні  зміни спрямовані на спрощення процедур пов'язаних з контролем за діяльністю суб'єктів господарської діяльності і на скорочення можливості втручання держави в їх діяльність.

Тому при розгляді поправок комітет виходив з того, щоби максимально зберегти ідею запропонованих Президентом України. Однак деякі наші колеги внесли дійсно корисні пропозиції. Крім того, вони були обґрунтовані і з теоретичної, і з практичної точки зору.

Поправки радикальні з цим законопроектом, прийняті в першому читанні, не …….. Коротко нагадаю, які зміни будуть внесені в разі прийняття його в другому читанні. Вводиться механізм  перевірки окружним адміністративним судом обґрунтованості прийнятих контрольованими органами рішень про здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності. Перелік випадків для такого звернення повинен бути встановлений законом. Позов до окружного адміністративного суду буде подаватися самим контролюючим органом одночасно з прийняття ним обмеження рішення. До прийняття рішення судом, заходи не можуть бути застосовані.

Крім того, вносяться ряд змін до Кодексу цивільного захисту та закону України "Про основи державного нагляду, контролю у сфері господарської діяльності", спрямованих на зниження втручання органів влади в господарську діяльність, але дотримання при цьому вимог безпеки при будівництві діяльності підприємств.

Пропоную перейти до розгляду поправок, прийняти законопроект в цілому в редакції запропонованої комітетом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Поправка номер 1, народний депутат Махніцький. Включіть мікрофон.

 

11:45:44

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Шановні колеги, ну, це саме основне суть цього законопроекту власне поправка стосується. Законопроектом передбачається надання можливості контролюючим органам санкціонувати через суди проведення перевірок. Пропонується виключити це положення, оскільки відповідно до статті 18 частини першої Кодексу адміністративного судочинства завданням адміністративного судочинства є захист прав та інтересів фізичних осіб. А тут надається судам контролююча функція і вона не відповідає власне завданням адміністративного судочинства. І також ця норма буде суперечити статті 6 Конституції України, яка говорить про те, що влада в Україні поділяється на законодавчу, виконавчу і судову. Власне, буде злиття виконавчої і судової влади. І  після цього, коли контролюючі органи отримають санкцію на проведення перевірок, то тоді вже після такої перевірки жоден господарюючий суб’єкт не зможе оскаржити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку народного депутат Махніцького. Прошу голосувати.

 

11:47:12

За-133

Поправка не підтримана.

Проти – 4, утрималось – 30, не голосувало – 223.

Поправка номер 2  народного депутата Махніцького. Прошу включити мікрофон.

 

11:47:21

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Шановні колеги, значить, запровадження особливостей провадження у справах щодо підтвердження обґрунтованості вжиття суб’єктами владних повноважень заходів реагування під час здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності сприятиме зростанню навантаження на суди, в  першу чергу, на що неодноразово звертала Венеціанська комісія і це положення буде суперечити висновкам Венеціанської комісії. По суті суди будуть, знову ж таки, виконувати функцію органів виконавчої влади.

І власне, на наш погляд, ці зміни, які пропонуються до закону, вони покликані, в першу чергу, не на захист підприємництва, а на можливість здійснення власне репресивних заходів відносно суб’єктів   підприємницької діяльності і усунення  з ринку  невигідних конкурентів. Тому  я прошу вас, підтримати запропоновану поправку. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на  голосування поправку 2 народного депутата Махніцького. Прошу  голосувати.

 

11:48:44

За-129

Проти – 3, утрималось -  31, не голосувало – 230. Рішення не прийнято.

Поправка  народного депутата Продан.

 

11:48:58

ПРОДАН О.П.

Наполягаю. Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, цим законопроектом, який підготовлений начебто на допомогу  і на підтримку бізнесу,  що передбачається.  В разі прийняття цих  норм, оскаржити рішення    суб'єкта владних повноважень, контролюючого органу по обмеженню роботи   підприємства, буде мати  право, виключно   суб'єкт владних повноважень.

Цією поправкою   я пропоную дати можливість самим підприємствам оскаржувати незаконність дій органів влади. В разі не підтримки вами цієї  поправки,  всі підприємства будуть обмежені в праві захисту свого і в оскарженні рішень органів влади, які  забороняють або закривають підприємства. Прошу підтримати  цю поправку і  дати можливість в майбутньому підприємствам  захищати свої права в суді. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування поправку 3 народного депутата Продан. Прошу голосувати.

 

11:50:19

За-145

Поправка не підтримана.

Проти – 5, утрималось – 30,  не голосувало – 212.

Поправка номер 4  народного депутата Одарченко.

 

11:50:35

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні колеги, моя поправка спрямована на  посилення захисту підприємців   від незаконного застосування до них обмежень.

Я пропоную чітко закріпити, що у випадку, коли контролюючий орган не встиг подати до суду у встановлений законом строк, то він не може просити про поновлення цього строку.

Шановні колеги, практика наших судів чітко показує, що вони поновлюють органам державної влади пропущені строки навіть через рік, а людині добитися дуже важко. Ми маємо чітко встановити, що якщо контролер не встиг подати заявку, все, людина може спокійно працювати далі і ніхто через рік не прийде з ухвалою про те, що строки чомусь поновилися. Я прошу проголосувати за мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 4 народного депутата Одарченко. Прошу голосувати.

 

11:51:49

За-137

Проти – 3, утрималося – 32, не голосувало – 224.

Рішення не прийнято.

Поправка 7. Народного депутата Гіршфельд. Наполягаєте? Включіть мікрофон.

 

11:52:07

ГІРШФЕЛЬД А.М. Не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Далі. Поправка 8. Народного депутата Гіршфельд. Наполягаєте?

 

11:52:21

ГІРШФЕЛЬД А.М. Не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 9. Народний депутат Гіршфельд. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка 11. Народний депутат Одарченко. Не наполягає.

Поправка 12. Не треба спати. Я ж питаю, а ви виспитесь і потім просите. Я вас прошу.

Поправка 11. Народного депутата Одарченко.

 

11:52:42

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую. Шановні колеги, ви тільки вчитайтеся за що ми голосуємо. Відповідно до чинної редакції законопроекту передбачено лише два варіанти судового рішення. Або обставини, які стали підставою для вжиття заходів відпали і тоді у позові суд відмовляє, або ж обставини підтверджуються і тоді суд позов задовольняє. Варіанта, що заходи реагування  були вжиті безпідставно навіть не передбачено.

В моїй поправці лише пропонується закріпити, що позов відхиляється також в разі, коли викладені в ньому обставини не підтвердилися.

Якщо ми не приймаємо мою правку, то взагалі закріплюємо, що контролюючі органи не можуть помилятися і вони завжди праві. Прошу підтримати мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування поправку 11 народного депутата Одарченка. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:54:13

За-125

Проти – 3, утрималося – 29, не голосувало – 241.

Рішення не прийнято.

Поправка 12 народного депутата Гіршфельда. Наполягаєте? Ні.

Поправка 13  народного депутата Одарченка, наполягаєте? Ні.

 

ОДАРЧЕНКО Ю.В.  Наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви можете підняти руку, тепер бачу. Мікрофон Одарченка.

 

11:54:32

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги! Конституція України гарантує кожному право на апеляційне чи касаційне оскарження судових рішень. Чому ми робимо виняток для контролюючих органів і ставимо їх вище Конституції? Чому ми позбавляємо підприємця права оскаржити незаконне судове рішення до Вищого адміністративного суду? Без перегляду справ Вищим адміністративним судом не можливо сформувати навіть єдину судову практику, неможливо усувати порушення суддями норм права. Що ми робимо? Я прошу підтримати мою поправку та дозволити касаційне оскарження в цій категорії справ. Прошу проголосувати за мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви за 13-ту кажете?  Ставлю на голосування поправку 13 народного депутата  Одарченка. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:55:54

За-129

Проти – 2, утрималось – 25, не голосувало – 241.

Поправка не підтримана.

15 поправка народного депутата Гіршфельда. Не наполягає.

Розглядаємо поправку 15.

14-а. Вона врахована.

Гіршфельд не наполягає.

16 поправка народний депутат Гіршфельд. Немає питань.

17-а народний депутат Одарченко. Прошу. Мікрофон.

 

11:56:57

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, це дуже важлива поправка, якщо ми подивимося на Кримінальний кодекс, то побачимо, що там  взяття особи під варту абсолютно не означає, що її вина доведена. А якщо ми   подивимося на  цей законопроект, то бачимо, застосування до підприємства  обмежень автоматично означає його винуватість.

Я пропоную закріпити, що рішення суду прийняти за скороченою  процедурою без повного дослідження всіх  обставин справи не може використовуватися в наступному, як доказ правомірності дій перевіряючих органів. Інакше дуже скоро у нас в державі володарювати буде, навіть, не Янукович та його тушки, а контролери і інші представники фіскальних органів. Прошу підтримати мою поправку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка 17 народного депутата Одарченка.

Ставлю  на голосування народних депутатів

 

11:58:14

За-117

Проти – три, утримались – 22, не голосували – 253. 

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, у нас дві хвилини до перерви, депутати вносять пропозицію: проголосувати працювати сьогодні в Верховній Раді до повного розгляду порядку денного сесії. (Шум у залі) Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Прошу народних депутатів підготуватися.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перерва, перерва. Нічого, нічого.

Ставлю на голосування, попрацювати сьогодні, щоб розглянути всі питання порядку денного. Прошу голосувати. До 24 години сьогодні. Прошу голосувати.

 

11:59:42

За-211

(Шум у залі) Проти – 15, утримались – 27, не голосували – 129.  Рішення не прийнято.  В 12:30 продовжимо роботу сесії.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, шановні депутати, я прошу сідати, бо у нас зараз багато голосувань буде.

Я думаю, ми привітаємо суддів, які прийшли до нас в Верховну Раду, давайте. (Оплески) Хай вони послухають, як приймаються рішення, закони. Ми закінчимо розгляд закону, який почали, і потім розглянемо ті питання, які в нас є по суддях.

Розглядається поправка 18 народного депутата Шарова. Наполягаєте? Ні.

Далі, народний... 23-я, народний депутат Махніцький. Наполягаєте? Прошу включити мікрофон. Я прошу послухати.

 

12:41:09

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Олег Махніцький, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні колеги, знову ми повертаємося до тієї ж теми. І згідно з цим порядком, контролюючий орган спочатку вживатиме відповідні заходи, а потім буде подавати позов до... адміністративний позов до суду. При цьому змісту проекту не зрозуміло, коли саме буде діяти зазначений порядок. Оскільки у змінах до частини п'ятої цієї статті ідеться, що він застосовується у випадках, передбачених законом, але сам закон цього не передбачає.

Крім того, покладання на суд прийняття рішення про застосування заходу реагування, фактично, означає прийняття  згаданого рішення владного характеру судом. Тобто на суд покладається знову ж таки функції контролюючого органу і знову ж я наголошую на тому, що це ще одна категорія справ, яка буде завантажувати суди, про що неодноразово згадувала Венеціанська комісія.

Крім цього, ми  можемо констатувати про те, що буде запроваджуватися новий механізм…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.   Я ставлю на голосування  поправку 23 народного депутата Махніцького. Прошу депутатів голосувати.

 

12:42:41

За-100

Проти – 1, утрималось – 23, не голосувало – 243.

Рішення не прийнято. Відхилена поправка.

Йдем далі. Поправка 26 народного депутата Махніцького. Прошу… Прошу, зніміть…

24. Депутат Розенко просить  на підтримку. Це поправка народного депутата Вечерка. На підтримку. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:43:48

За-184

Відхилена. Не підтримана.  "За" – 184, проти – 2,  утрималось – 39, не голосувало – 148.

Рішення не прийнято.

Поправка 25 народного депутата Бутківського. Просить народний депутат Розенко проголосувати на підтримку цієї поправки. Прошу народних депутатів не бігати, а сісти і працювати. Прошу голосувати.

 

12:44:48

За-226

Підтримана.

Поправка 32. Народний депутат Гіршфельд. Не наполягаєте. Йдемо далі.

Поправка 36. Народного депутата Продан. Наполягаєте? 36, наполягаєте?

 

12:45:19

ПРОДАН О.П.

Я ще на 29-й наполягала?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На якій?

 

ПРОДАН О.П. 29-а. Була моя поправка 29.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 29-у пройшли вже. А 36-а?

 

ПРОДАН О.П. На 36-й не наполягаю. На 29-й наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте. Так, що таке 29-а. 29-а, народний депутат Продан. Прошу включити.

 

12:45:45

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, в запропонованій поправці я пропоную залишити діючу норму закону, яка передбачає, що замовники будівництва мають можливість для отримання і виготовлення документації отримувати в органі влади базові вихідні дані у безкоштовному порядку.

В разі не підтримки цієї поправки, всі замовники будівництва будуть змушені платити всім органам влади, всім які мають необхідну інформацію для будівництва кошти для того, щоб виготовляти платну знову ж таки документацію.

Прошу вас підтримати і залишити ту ситуацію, яка сьогодні є і залишити можливість для замовників безкоштовно отримувати інформацію в органі влади. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 29 народного депутата Продан. Прошу голосувати народних депутатів.

 

12:46:50

За-131

Проти – 1, утрималось – 33, не голосувало – 223.

30 поправка. Народний депутат Гіршфельд. Наполягаєте?

 

12:47:03

ГІРШФЕЛЬД А.М.

Стосується той же норми. Має поправка  стосується тої ж норми, яку тільки що ви відхилили. Поэтому не наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не наполягаєте.

31, народний депутат Махніцький. Прошу. Включили вам, говоріть.

 

12:47:16

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Наполягаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

Ставлю на голосування поправку 31 народного депутата... Наполягаєте на 29-й? На поправці 30, да? Тоді я ставлю 30, а потім 31 Махніцького.

Ставлю на голосування поправку 30 народного депутата Гіршфельд. Прошу голосувати народних депутатів.

 

12:48:03

За-275

Проти – 1, утрималося – 2, не голосувало – 109.

Рішення прийнято.

Може, поставити продовження роботи сесії? (Шум у залі)

Поправка 31 народного депутата Махніцького. Сталю на голосування? Ставлю на голосування підтримку, поправка 31 Махніцького. Прошу голосувати.

 

12:48:47

За-122

Проти – 4, утрималося – 31, не голосувало – 227.

Рішення не прийнято.

36 – розглянули.

37, народний депутат Продан.

 

12:49:01

ПРОДАН О.П.

Я наполягаю на цій поправці, тому що в діючій редакції закону передбачається Кабінету Міністрів обов'язок підготувати необхідні законопроекти, проекти постанов для того, щоб забезпечити реальну роботу Закону про цивільний захист.

В зв'язку з тим, що Кабінет Міністрів не виконує свій обов'язок, не виконує законів, ми сьогодні з вами голосували про продовження терміну вступу в дію Закону України "Про цивільний захист". Ми вважаємо, що Кабінет Міністрів зобов'язаний виконувати закони і зобов'язаний підготувати  проекти рішень, які забезпечать нормальну роботу служби цивільного захисту. Тому прошу депутатів підтримати поправку і залишити обов'язок Кабміну готувати проекти, які потрібні сьогодні людям. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 37 народного депутата Продан. Прошу голосувати.

 

12:50:05

За-129

Проти – 1, утрималось – 31, не голосувало – 228.

Рішення не прийнято.

38, народний депутат Махніцький. Прошу.

 

12:50:18

МАХНІЦЬКИЙ О.І.

Шановні колеги, ну, зважаючи на те, що попередньо всі поправки, які стосувалися цього законопроекту, були відхилені. Власне, ці поправки передбачали гарантії від зловживань з боку контролюючих органів щодо суб'єктів господарювання. І, власне, ми бачимо, що цей закон під благими намірами нібито для того, щоб для покращення підприємницької діяльності, в ньому передбачається навпаки можливості репресивних заходів і освячення через санкціонування судами перевірок, щоб потім після проведення перевірки, вони можуть оскаржуватися суб'єктом господарювання в результаті самої перевірки.

От, власне, така ситуація і  прийняття цього закону буде свідчити про те, що йде перерозподіл ринку, перерозподіл власності в Україні. І на користь кого  - ми можемо здогадуватися.

Тому, що стосується наступних поправок, вони втрачають свій сенс, оскільки було відхилено попередні поправки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На голосування ставити? Не ставлю.

39 поправка. Кайда, ви не на сесії в Тернополі. Що це ви так ведете себе? Поправка 39, народний депутат Гіршвельд. Наполягаєте? Ні.

40, народний депутат Гіршвельд.

 

12:52:03

ГІРШФЕЛЬД А.М.

41 наполягаю, поправка 40 і 41. Вона стосується, якщо орган державного контролю прийняв неправильне рішення, яке потім буде оскаржено, щоби наші чиновники несли відповідальність за неправильне рішення котре потім оскаржено судом, адміністративним судом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 40 народного депутата Гіршфельда. Прошу голосувати.

 

12:52:43

За-132

Проти – 2, утрималось – 26, не голосувало – 230.

Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування поправку 41 народного депутата Гіршфельда. Прошу голосувати народних депутатів.

 

12:53:07

За-113

Проти – 3, утрималось – 22, не голосувало – 253.

Рішення не прийнято.

42 поправка Одарченка. Прошу включити мікрофон.

 

12:53:19

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Володимире Васильовичу, я хотів запитати: а де ж доповідач? Ви так допомагаєте владі, що за нього працюєте в поті обличчя.

А що стосується моєї правки. Шановні колеги, ви знаєте, що відбувається, коли багато людей отримують право на щось позачергово? Утворюється черга з цих позачергових. Ми у Кодексі адміністративного судочинства напихали вже стільки статей про позачерговий розгляд. Що стає незрозуміло, як судді встигають розглядати звичайні справи. І що дивно, всі ці першочергові справи це позови чиновників проти людей, а не навпаки. І тому я пропоную, щоб ми не позбавляли наших громадян доступу до правосуддя, не вводили цей закон у силу до моменту, коли адміністративні суди не будуть належним чином розширені, щоб справитися з напливом таких позовів від привілейованої касти чиновників. Я прошу підтримати мою поправку, Володимир Васильович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 42 народного депутата Одарченка. Прошу голосувати.    

 

12:54:43

За-129

Щось фракція "Батьківщина", депутат Одарченко, не підтримує.  "За" – 129, проти – 1, утрималось – 27, не голосувало – 236. Рішення не прийнято.

Так, остання поправка народного депутата Одарченка. Прошу, 44-а.

 

12:55:02

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Володимире Васильовичу, ну я сподіваюсь, що цього разу ви підтримаєте і проголосуєте за цю останню правку.

Шановні друзі, цей законопроект взагалі приймати не можна, оскільки він відкриває шлях до руйнації будь-якого виробництва по волі чиновника. Завтра до будь кого зможе прийти контролер і вжити до нього такі  заходи, що за кілька  тижнів його бізнес буде зруйнований. А цей законопроект,  замість встановлення механізмів  захисту людини від чиновника, встановлює систему захисту  чиновника від людини. Законопроект абсолютно не збалансований, вочевидь, його писали не для людей, а для контролюючих органів.

Володимире Васильовичу, складається враження, що  ви вже готуєтесь до виборів президентських і хочете  залякати підприємця прийняттям цього закону.  Продемонструйте, що ви демократичний голова і  голосуйте за мою поправку.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми приклад беремо з опозиції.

Ставлю на голосування поправку 44 народного депутата Одарченка. Прошу голосувати.

 

12:56:26

За-103

Ви бачите,  що я проголосував.

"За" – 103, проти – 4, утрималось – 60, не голосувало – 226. Рішення не прийнято. По фракціях.

Я внє  фракції,  це один від Партії регіонів проголосували.

Шановні депутати,  ставлю на голосування… Прошу сідати,     будете бігати. Депутат Вечерко, ваш закон.

Ставлю на голосування проект Закону номер (2698) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  усунення обмежень впровадження господарської діяльності. Для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:57:42

За-232

Проти – 67, утрималося – 44, не голосувало – 51. 

Рішення прийнято. Прошу по фракціях.

Шановні депутати, хвилину оголошення. Ми розглядали питання про повторні вибори народних депутатів України, керівники фракцій, і домовилися, що будемо продовжувати консультації. Ці питання сьогодні розглядатися не будуть. Не заперечує ніхто? Може хто настоює?

Переходимо до розгляду питання. Оголошується на розгляд питання про обрання та звільнення суддів.

Шановні депутати, керівник фракції Олександр Сергійович Єфремов просить поставити на голосування про продовження сесії до завершення розгляду питань порядку денного. Бог любить трійцю. Ставлю на голосування.

 

12:59:36

За-220

(Шум у залі)  Проти – 28, утрималося – 13, не голосувало – 128. Рішення не прийнято. По фракціях.

Шановні народні депутати, вже четвертий раз я не буду ставити. По фракціях хочу зачитати, хто хоче працювати, а хто ні.

За те, щоб працювати проголосували: Партія регіонів – 177, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, об'єднання "Свобода" – 0, Компартія, за те, щоб працювати – 31  і позафракційні – 12.  Суддів давайте розглянемо, а потім я дам.

Оголошується до розгляду питання про обрання суддів та звільнення суддів. Тому переходимо до розгляду питання, і я запрошую до доповіді заступника голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Миколу Григоровича Пінчука.

Прошу розглядається проект постанови номер 2194а-6. Прошу доповідати цю постанову.

 

ПІНЧУК М.Г.

Вношу пропозицію обрати безстроково суддів на посади (проект Постанови номер 2194а-6):

Олендера Ігоря Ярославовича – суддю Вищого адміністративного суду;

Васецьку  Вікторію Василівну, Кононенко Олену Миколаїіну – суддів апеляційного суду Дніпропетровської області;

Подобєда Ігоря Миколайовича – суддю Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Ставлю на голосування,  шановні народні депутати. Присядьте, голосувати треба! Прошу присісти.

Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради (2194а-6) про обрання суддів безстроково. Прошу голосувати.

 

13:02:58

За-263

Проти – 1,  утрималось –   6, не голосувало – 119.

Рішення прийнято. По фракціях. Бачите по фракціях.

Доповідайте проект Постанови номер 2194а-7.

 

ПІНЧУК М.Г.  Вношу пропозицію обрати на посаду суддів безстроково:

апеляційного суду Хмельницької області  суддю Заїку Віктора Миколайовича;

Вінницького міського суду Вінницької області Сичука Миколу Миколайовича;

Володарського районного суду Донецької області Подліпенця Євгена Олександровича;

Пролетарського районного суду міста Донецька Лебеденко Світлану Володимирівну;

Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Ковальову Юлію Валеріївну;

Київського районного суду міста Одеси Куриленко Оксану Михайлівну;

Чернігівського районного суду Чернігівської області Майбороду Світлану Миколаївну;

Полтавського окружного адміністративного суду Бойка Сергія Сергійовича;

господарського суду Київської області Ярему Валерія Анатолійовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Ляшко.

 

13:04:37

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Васильовичу, прошу вилучити із списку суддю Чернігівського районного суду Майбороду. Минулого разу, коли розглядався проект постанови, вона була вилучена. Якщо буде потреба, я обґрунтую мотиви своєї пропозиції. Дякую.

 

ПІНЧУК М.Г. Надати коментарі, пане Голово?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ми сейчас проголосуємо, потім ви надасте інформацію,  і ми поставимо отдєльно, відокремимо.

 Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України (номер 2194а-7), виключивши прізвище Майбороду Світлану Миколаївну. Прошу голосувати народних депутатів.

 

13:05:39

За-261

Проти – 0, утрималось – 6, не голосувало – 116. 

Рішення прийнято. По фракціях.

Прошу, дайте інформацію зразу по Майбороді Світлані Миколаївні.

 

ПІНЧУК М.Г.  По Майбороді Світлані Миколаївні скарги, які надійшли на розгляд Вищої кваліфікаційної комісії, визнані необґрунтованими, оскільки підстав для притягнення даної судді до дисциплінарної відповідальності не знайдено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу хвилину, народний депутат Ляшко.

 

13:06:23

ЛЯШКО О.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, суддя Майборода Чернігівського районного суду Чернігівської області розглядала одну справу, якою фактично закріпачила селян одного із сіл Чернігівського району. Її рішення було скасоване, визнане незаконним. Ці люди через неї тривалий час не отримували плати за земельні паї, ці люди не могли розірвати ніякі договори, бо орендар, який орендував землю роками, не платив земельні паї. Коли селяни пішли до суду захистити свої права замість того, щоб отримати захист, їх  послали і закріпачили рішенням суду. Тому я звертаюся до колег-депутатів не підтримувати таких суддів, які дискредитують судову владу в Україні і фактично закріпачують  українських селян.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, послухаємо хвилинку суддю? Прошу, Майборода Світлана Миколаївна.  А потім будемо приймати рішення. Де у нас Світлана Миколаївна? Де йде? От на балконі там у нас. Прошу, підійдіть сюди. А, є мікрофон там. До мікрофону.

Прошу, Світлана Миколаївна. Хвилинка у вас. Прошу, по доповіді є що  сказати вам?

 

МАЙБОРОДА С.М.  А що казати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну ви чули, яке питання народний депутат задав чи ні?

 

МАЙБОРОДА С.М.  Я чула, яке питання, но ці справи розглядали, як і я, всі судді. Всі судді приймали такі ж самі рішення. Однакові рішення всі приймали.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви почули?

 

МАЙБОРОДА С.М.  Була така практика.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доповідь була. Будемо ставити на голосування?  Я думаю, Світлану Миколаївну Майбороду треба ж підтримати. (Шум у залі)

 Ставлю на голосування  про обрання судді Майбороду Світлану Миколаївну безстроково. Прошу голосувати.

 

13:09:07

За-196

Проти – 11, утрималося – 38, не голосувало – 135.

Рішення не прийнято.

Розглядається Постанова Верховної Ради України (номер 2194а-8). Прошу доповідайте.

 

ПІНЧУК М.Г.   Пропоную обрати суддів, раніше обраних безстроково на посади суддів:

апеляційного суду Дніпропетровської області Свистунову Олену Вікторівну;

апеляційного суду Донецької області Космачевську Тетяну Вікторівну;

апеляційного суду Житомирської області Городиського Сергія Степановича, Якухна Олександра Михайловича;

апеляційного суду Закарпатської області Дворніченка Володимира Івановича;

апеляційного суду Кіровоградської області Гольшу Олега Анатолійовича;

апеляційного суду Рівненської області Піскунова Володимира Миколайовича;

апеляційного суду Сумської області Бойка Віталія Борисовича;

апеляційного суду Хмельницької області Спірідонову Тетяну Вікторівну;

апеляційного суду Чернігівської області Онищенко Олену Іванівну;

Харківського апеляційного господарського суду Тарасову Ірину Валеріївну;

Херсонського окружного адміністративного суду Циганія Сергія Ілларіоновича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна ставити на голосування? Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України про (2194а-8) про обрання суддів безстроково. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:11:30

За-263

Проти – 0, утрималось – 5, не голосувало – 113. Рішення прийнято.

Розглядається постанова 2194а-9. Доповідайте.

 

ПІНЧУК М.Г.   Пропоную обрати суддів, раніше обраних безстроково, на посади суддів:

апеляційного суду Рівненської області Остапука Віктора Івановича;

апеляційного суду міста Києва Крижанівську Ганну Володимирівну;

Львівського апеляційного адміністративного суду Курильця Андрія Романовича;

Дніпропетровського апеляційного господарського суду Березкіну Олену Володимирівну, Дарміна Михайла Олександровича, Коваль Любов Анатоліївну, Пархоменко Наталію Володимирівну і Чередка Антона Євгеновича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України (№2194а-9) про обрання суддів безстроково. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:12:59

За-262

Проти – 0, утрималося – 5, не голосувало – 112. Рішення прийнято. Прошу, по фракціях покажіть.

Розглядається постанова Верховної Ради України (№2194а-3). Прошу, доповідайте.

 

ПІНЧУК М.Г.   Пропоную обрати суддів, раніше обраних безстроково, на посаду суддів:

апеляційного суду Чернівецької області Олійника Миколу Васильовича;

Дніпропетровського апеляційного господарського суду Величко Надію Леонідівну;

Одеського апеляційного господарського суду Морщагіну Наталію Станіславівну.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування Постанову Верховної Ради України (№2194а-3) про обрання суддів безстроково. Прошу голосувати народних депутатів.

 

13:14:12

За-266

Проти – 0, утрималось – 6, не голосувало – 108.

Рішення прийнято.

Доповідайте Постанову 2194а-4.

 

ПІНЧУК М.Г.  Кандидат на посаду судді апеляційного суду Дніпропетровської області Чумак Надія Олексіївна з'явитися не змогла. За повідомленням виконуючого обов'язки голови Центрального  районного суду міста Кривого Рога Чумак Надія Олексіївна з 19 червня цього року знаходиться у нарадчій кімнаті.

Що стосується її діяльності. Після надання їй рекомендацій надійшла скарга, яка розглянута була Вищою кваліфікаційною комісією. І їй за порушення строків виготовлення судового рішення оголошено догану. Її нема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Її немає? Знімаємо з розгляду? Зняли. Доповідайте Постанову (2194а-5).

 

ПІНЧУК М.Г.   Вноситься пропозиція обрати Любинецького Миколу Володимировича на посаду судді Алуштинського міського суду автономної Республіки Крим безстроково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Каплін? Прошу, народний депутат Каплін.

 

13:16:13

КАПЛІН С.М.

По-перше, хотілося би виразити надію, що з новими суддями до судової системи додасться справедливості. А то виборці говорять, що судді вже почали працювати як даішники за касовим методом.

І стосовно кандидатури. Знаєте, ця особа – колишній заступник прокурора міста Алушти, якого  раніше було звільнено за негідну поведінку в органах прокуратури, втретє вже у Верховну Раду приходить ця людина, щоб стати суддею і втретє ми не голосуємо за неї. Клопотали про  неголосування і ігнорування цієї кандидатури як представники Партії регіонів зокрема, "Батьківщини", "Свободи", "УДАРу" і ми не бачимо підстав, щоб дозволити собі, як з точки зору непрофесійності цього судді і з точки зору його моральних якостей проголосувати за нього. Тому у нас є чітка вимога відхилити цю кандидатуру, оскільки вона фігурувала в кримінальних справах і згідно з матеріалом кримінальних справ було фактичино до самогубства доведено жінку. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від "Батьківщини" Олександра Кужель, прошу.

 

13:17:22

КУЖЕЛЬ О.В.

Ми звертаємось до всіх депутатів Верховної Ради з проханням зняти з розгляду цю кандидатуру, тому що за бездіяльність, за неповагу і невиконання законів ця людина довела до самогубства маму-одиначку. Залишилась дитина без мами. І ця людина не понесла покарання. Він не може бути затверджений депутатами Верховної Ради України. ми вимагаємо зняти його кандидатуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Микола Володимирович Любинецький, прошу  говоріть.

 

ЛЮБИНЕЦЬКИЙ М.В. Шановні народні депутати, я хочу тільки 2 речення сказати, що ви приймаєте закони, в яких визначаєте органи, які перевіряють нас суддів діяльність. Ці звинувачення звучать на мою адресу більше 6 років і фактично з уст однієї людини, яка роздає ці питання. Але це питання розглядалося тричі Радою суддів України, тричі Вищою кваліфікаційною комісією України, двічі Вищою радою юстиції після того, як я був минулого року тут на Верховній Раді і всі вони, а також Адміністрацією Президента України, і всі ці органи визнали ці звинувачення на мою адресу безпідставними. І всі документи в Кваліфкомісії є.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Від Партії регіонів Сухий. Від "Батьківщини" вже виступали. Партія регіонів.

 

13:19:01

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, я хочу вам нагадати, що цього суддю ми в 2012 році вже двічі намагалися  тут обрати, він набрав нуль голосів, по-перше.

По-друге, я не знаю, хто які там листочки роздає, але той  випадок, коли з вікна викинулася мама-одиначка внаслідок  всіляких там  махінацій в місті Алушті,  це  також і на його совісті.

А саме головне, прийде час,  і Верховна Рада  України не буде  обирати суддів. Буде дуже по-європейськию, буде дуже  справедливо і дуже виважено. Почекайте, шановні, до того часу, і станете  суддею по-життєво, а зараз ми вас не проведемо.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Всі висловились?

Ставлю на голосування. 2194а-5, Постанова про обрання суді безстроково. Прошу голосувати.

 

13:20:14

За-3

Проти – 71, утрималось – 24, не голосувало – 281. 

Рішення не прийнято. От і зняли все. По фракціях.

Шановні народні депутати, всі постанови  про обрання суддів ми з вами  розглянули. Давайте привітаємо суддів, обраних безстроково, і побажаємо їм об'єктивності в роботі. Дякуємо. Успіхів вам!

Шановні депутати, переходимо до розгляду питання щодо звільнення суддів. Запрошую до доповіді  заступника Голови Вищої ради юстиції Олександра Сергійовича Удовиченка.

Розглядається проект Постанови (№2195а-1) про звільнення суддів. Прошу.

 

УДОВИЧЕНКО О.С. Постанова Верховної Ради України про звільнення суддів.

Відповідно до пункту 9 частини п'ятої статті 126 Конституції  України звільнити з посад  суддів:

Вищого спеціалізованого  суду України з розгляду цивільних і кримінальних  справ Литвинова Олександра Миколайовича –  у зв'язку з  поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

Дніпропетровського апеляційного господарського суду Тупицького Олександра Миколайовича –  у зв'язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування.

Постанова Верховної Ради України (номер 2195а-1) про звільнення суддів. Прошу голосувати.

 

13:22:14

За-235

Проти – 1, утрималося – 31, не голосувало – 112. Рішення прийнято.

Я бачу, що бистро бігаєте.

Розглядається Постанова (номер 2195а-2).

 

УДОВИЧЕНКО О.С. Відповідно до пункту 9 частини п'ятої статті 126 Конституції України звільнити з посад суддів:

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Дибу Василя Гурійовича –  у зв'язку з поданням заяви про відставку;

Вищого адміністративного суду України Гашицького Олександра Васильовича –  у зв'язку з поданням заяви про відставку;

Вищого господарського суду України Коваленко Світлану Сергіївну – у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду Автономної Республіки Крим Полянську Валентину Олександрівну –  у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду Вінницької області Мартьянову Любов Іванівну –  у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду Волинської області Матата Олександра Володимировича – у зв'язку з поданням заяви про відставку.

апеляційного суду Дніпропетровської області Чебикіна Віталія Петровича – у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду Київської області Корзаченко Ірину Федорівну – у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду Луганської області Пригорнєву Людмилу Іванівну – у зв'язку з поданням заяви про відставку.

апеляційного суду Одеської області Каранфілову Віру Миколаївну – у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду Харківської області Придню Олександра Олексійовича – у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду міста Києва Дмитренко Галину Михайлівну –  у зв'язку з поданням заяви про відставку;

апеляційного суду міста Севастополя Харченка Миколу Сергійовича – у зв'язку з поданням заяви про відставку;

Київського апеляційного адміністративного суду Денісова Анатолія Олексійовича – у зв'язку з поданням заяви про відставку;

Красноперекопського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим Стародуб Галину Антонівну – у  зв’язку з поданням заяви про відставку;

Феодосійського міського суду Автономної Республіки Крим Лошакову Тетяну Анатоліївну – у  зв’язку з поданням заяви про відставку;

Царичанського районного суду Дніпропетровської області Ритова Віктора Івановича – у  зв’язку з поданням заяви про відставку;

Ленінського районного суду міста Дніпропетровська Тарасенка Олександра Олексійовича – у  зв’язку з поданням заяви про відставку;

Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Короля Юрія Андрійовича – у  зв’язку з поданням заяви про відставку;

Вільнянського районного суду Запорізької області Шевченка Віктора Івановича – у зв’язку з поданням заяви про відставку;

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, прошу, Петро Миколайович Симоненко.

 

13:24:54

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемый докладчик, дайте, пожалуйста, ответ на простой вопрос, они подали заявления об отставке. Они уже достигли возраста, который предусматривается, или у них это достижение будет завтра, послезавтра, а они уже сегодня подали заявку для того, чтобы из бюджета получить деньги, определенную сумму? Вы конкретно скажите по всем этим представленным судьям у них уже наступил срок, количество лет, которое позволяет им уходить в отставку?

 

УДОВИЧЕНКО О.С. По всіх цих суддях у всіх цих суддів є всі визначені законом підстави для того, щоб піти у відставку. Дехто з них досяг граничного віку – 65 років, дехто не досяг граничного, але стаж роботи необхідний для відставки судді у всіх них є. Я не можу сказати вам конкретну суму вона визначена законом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу  народний депутат Яворівський.

 

13:26:02

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Київ, Троєщина. Шановний пане Удовиченко, я за свою депутатську практику щось не пригадую,  щоб відразу був такий великий косяк суддів, які добровільно йдуть у відставку. Я розумію, що там є люди, які  досягли критичного віку і це  абсолютно зрозуміло, згідно законодавства вони йдуть у відставку.

Але там є група суддів, які подали добровільно у відставкую.

Чи не є це сигналом, я принаймні  маю право так думати, що за існування тої судової системи рахітичної і корумпованої, і прогнилої, яку ми маємо сьогодні в Україні, знайшлися чесні люди, які не хочуть бути суддями і подали у відставку, і будуть працювати на якихось зовсім інших посадах? Так  це чи ні? Спростуйте або підтвердьте.

 

УДОВИЧЕНКО О.С. Я думаю, що це питання слід адресувати конкретному судді.  Це вони виявили своє бажання, ми перевірили наявність підстав, і чи, дійсно, це їх власне бажання, чи не було на них тиску і всього іншого. Вони підтвердили, що це їх власне бажання, і тиску на них не здійснювалось.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, ставлю на голосування постанову Верховної Ради України (2195а-2) про звільнення суддів. Прошу голосувати.

 

13:27:45

За-255

Проти – 0, утрималось – 5, не голосувало – 116.

Рішення прийнято. По фракціях. Дякуємо питання ваше розглянули.

Шановні народні депутати, всі депутати просили, і ми вранці погодили розглянути проект Закону про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України (щодо включення видатків на деякі загальноосвітні навчальні заклади до видатків бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів).

Давайте ми розглянемо, тут доповнюються тут…  обговорювати немає чого. Давайте приймемо цей закон (2087) за основу і в цілому.

Я прошу керівника комітету. Прошу.

 

13:29:10

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги, отже нам треба прийняти цей закон для того, щоб врегулювати  ситуацію з гімназіями, інтернатами і ліцеями-інтернатами. Якщо ми не зробимо на цій  сесії, вони не відкриються в новому  навчальному році з 1 вересня. Ми отримали до цієї редакції закону, яка у вас є,  поправки Міністерства фінансів і Міністерства освіти і науки.

Зважаючи на те, що у нас немає часу до кінця сесії дивитися, ще розглядати в другому читанні, є прохання, пропозиція така: щоб зараз застосувати одноразове відхилення ad-hoc від процедур, передбачених статтею 50 Регламенту, і під стенограму врахувати наступні зміни до законопроекту. І я його зачитаю уже в тій редакції, яка узгоджена з міністерством і з виконавчою владою. Є таке прохання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М.  Так, добре, ad-hoc треба проголосувати.  2087, його підтримав вчора бюджетний комітет. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, у нас два закони. У нас два закони. Комітет підтримав закон номер 2087.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М.  Бюджетний комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Бюджетний комітет підтримав  цей закон. То давайте цей закон розглянемо і приймемо рішення.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. За ad-hoc, за ad-hoc, щоб я могла прочитати під стенограму вже правильну редакцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте проголосуємо, щоб ми могли розглянути зараз і за основу, і в цілому. (Шум у залі)

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановні колеги, ми не встигнемо на цій сесії ще друге читання зробити. Тому є пропозиція: правильну редакцію, яка узгоджена з Мінфіном і Міносвіти... (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, є заперечення, тому давайте приймемо за основу закон цей. (Шум у залі) Бо я бачу, що, Володимире Михайловичу, зараз не приймемо. Давайте приймемо за основу, комітети попрацюйте  і на слідуючій неділі приймемо. (Шум у залі)

 

ГРИНЕВИЧ Л.М.  Шановні колеги!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, від фракції. Олександр Сергійович, прошу.

 

13:31:44

ЄФРЕМОВ О.С.

Чтобы найти компромисс по этому вопросу, необходимо принять за основу (Шум у залі) и по скороченной процедуре ко второму чтению его подготовить. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ничего не слышу! Включіть мікрофон Єфремова.

 

13:32:05

ЄФРЕМОВ О.С.

Принять за основу и за скороченной процедурой ко второму чтению подготовить его.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Михайлович Литвин.

 

13:32:20

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Я прошу дуже без емоцій подумати, що зараз батьки не знають, що робити з дітьми: забирати їх з педагогічних ліцеїв чи не забирати; переводити їх в другу школу чи ні. Це фінансування з місцевих бюджетів, Державного бюджету  кошти не потрібні.

Комітет з питань  бюджету розглянув, виклав свої зауваження. Треба їх врахувати і прийняти закон. Де ви шукаєте тут політику? Ну, шановні колеги, на Погоджувальній раді погодили, звернення є обласних рад, ну давайте хоч одне людське рішення приймемо! При чому тут політика?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Герман.

 

13:33:00

ГЕРМАН Г.М.

Шановні народні депутати! Це, справді, дуже важливий закон. І саме тому ми просили вас проголосувати сьогодні робочий день до такої години, щоб ми встигли все… (Шум у залі)

 Так, ви працювати не хочете. Ви не голосуєте  за те, щоб ми працювали, доки не приймемо всі закони, натомість ви змушуєте зал відступати  від процедур і йти на якісь недобрі рішення. Давайте переголосуємо зараз питання про  продовження  (Шум у залі) робочого дня доти, доки ми не приймемо всього, що ми повинні… що ми винні людям, і тоді будемо говорити далі конкретно по цьому закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Яценюк, народний депутат.  

 

13:33:55

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово! Я до вас звертаюся   як до мудрої людини. У вас діти, внуки і правнуки. Я вас дуже прошу, подумайте про десятки тисяч дітей і їхніх батьків. Тут не може бути розподілу на політику. Люди, та давайте проголосуємо, щоб наші діти знали де і як вчитися, давайте покажемо, що ми, члени парламенту, які турбуються про країну, які турбуються про українську молодь, проголосуємо за цей законопроект за основу і в цілому і поставимо крапку. Ну тож майте совість, люди!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народний депутат Єфремов.

 

13:34:39

ЄФРЕМОВ О.С.

Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые коллеги! Данный вопрос согласован с Министерством финансов. Никто не собирается закрывать данные учебные заведения. Согласно процедуре, которая у нас есть, давайте мы проголосуем за основу, по укороченной процедуре и 2 июля мы примем окончательное решение. Это же рекомендует сделать соответствующий и бюджетный комитет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, давайте хоть визначимося сейчас. Я поставлю зараз прийняти цей закон за основу і потім далі будемо, да-да, ні- ні. Я ставлю на голосування закон, проект закону 2087 про внесення змін до статті 90 Бюджетного кодексу України щодо включення видатків на деякі загальноосвітні навчальні заклади до видатків бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів для прийняття за основу. Прошу голосувати. Прошу голосувати за основу!

 

13:36:10

За-359

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 27. Рішення прийнято.

Давайте доручимо комітету. Ну ви хочете завалити закон?

Давайте, валіть. Шановні…

Да, прошу, народний депутат Зубко.

 

13:36:48

ЗУБКО Г.Г.

Шановні колеги, шановний Володимире Васильовичу, я поясню маленьку інформацію. Зараз в Україні під цю норму попало 100 педагогічних ліцеї, включаючи спортивні заклади. 56 вже практично не працюють на сьогоднішній день. Чому? Тому що в обласних бюджетах з 1 січня 2013 року не передбачено фінансування. Там, де зараз вони фінансуються, це, в принципі, добра воля обласних рад, щоб саме фінансувати.

Тому це питання приймалося бюджетом попереднього скликання, пробачте. Але на сьогоднішній день, щоб ви зрозуміли, в зв'язку з тим, що сьогодні немає в 90-й статті Бюджетного кодексу цієї поправки, сьогодні практично закриваються ці ліцеї, діти обдаровані, які є і проживають в сільській місцевості, не знають далі що робити. І якщо сьогодні це питання ми не приймемо в цілому, нам практично доведеться забирати дітей з цих ліцеїв. Дякую.

Тому прошу вас дуже підтримати це питання і проголосувати його в цілому. Це питання не компромісу. Це питання помилки, яку потрібно виправляти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Герман. Я сейчас сформулюю пропозицію, бо ми не приймемо, я бачу, рішення ніякого. Прошу.

 

13:38:09

ГЕРМАН Г.М.

Шановні колеги народні депутати, ще раз роблю цілком конкретну пропозицію і прошу її підтримати. Давайте зараз переголосуємо питання про продовження роботи доти, доки ми не приймемо всіх питань, і ми отримаємо час для роботи над цим законопроектом і проголосуємо його в цілому. Від вас вимагається дуже мало – просто проголосувати за продовження робочого дня доти, доки ми не за завершимо роботу і над цим в  тому числі законопроектом. Якщо ви справді так болієте за дітей і за ліцеї і школи,  то ви пожертвуєте кількома годинами власного часу, переголосуєте, і ми продовжимо роботу, і будемо працювати конкретно і результативно. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Литвин. Литвин Володимир Михайлович.


13:39:15

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Подумайте, що  пропонуємо. Я звертаюся до керівника фракції Олександра Сергійовича. Давайте відкинемо цю політику. Чого займаємося блудом? Мова йде про дітей.

 До речі, позафракційні голосували за те, щоб продовжити засідання до завершення розгляду питань за розкладом. Ви ж голосуйте повністю! Не приходьте, не просіть нас, щоб ми не голосували! Давайте хоч навчимося говорити правду. Люди чекають! Вони не знають, що робити з дітьми. Не можуть їх оздоровити, не знають, куди їх прилаштувати на навчання. А тут займаємося пліткарством і нісенітницями! Що ми за народ, вдумайтесь!

Ви підходите  по одному, говорите, що ми проголосуємо. Потім підходите сором'язливо тиснете долоню, кажете, вони не так махнули рукою. Совість елементарна є?!  Совісті немає, мабуть, взагалі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Геращенко.

 

13:40:14

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, звичайно, нам в опозиції дуже дивно іноді чути заклики за щось проголосувати. Я хочу нагадати, що в парламентській залі начебто є більшість. А більшість – це та фракція, яка має 226 голосів. Отже, якщо у вас є 226 голосів за те, щоб голосувати за продовження робочого дня, будь ласка, голосуйте, ми не блокуємо трибуну. Ми даємо вам приймати ті рішення, які ви вважаєте, як більшість, за потрібне. Це, будь ласка.

Але ми апелюємо до вас, що має бути конституційна більшість на голосування всіх речей потрібних для виборців. Що в Донецьку є сільські такі ліцеї, що вони є на Черкащині, що вони є на  Київщина, що на Полтавщині. Давайте ми дійсно покажемо себе народними депутатами України без політичних піджаків, без політичних зараз краваток тут, без різних лацканів політичних. А тих, що представляють різні політичні сили, чому ви не голосуєте за те, де представляє голова комітету від опозиції? Чому ви не голосуєте за те, де немає тільки представника вашої політичної сили…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, "Свобода".

 

13:41:40

СИЧ О.М.

Олександр Сич, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Івано-Франківськ.  Шановний пане Голово! Шановні колеги депутати! Це є класичний приклад того, де політики немає ні на йоту. Вам, кожному з вас, чи в Донецькій, чи в Луганській, чи у Франківській, чи у Львівській області десятки тисяч батьків скажуть тільки дякую. Тому що сьогодні вже багато закладів для обдарованих дітей закриті. Сьогодні на межі закриття уже відповідний заклад в Житомирі. Тому, будь ласка, свої всі політичні амбіції давайте відсунемо на задній план і проголосуємо у режимі ad-hoc за цей законопроект. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу, керівник фракції Партії регіонів  Олександр Сергійович Єфремов, прошу. (Шум у залі)

Народний депутат Яворівський, хвилину, прошу.

 

13:42:39

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, шановні наші виборці! Ті, хто нас слухає, мабуть, дуже легко розуміє або нічого не розуміє, що відбувається сьогодні із народними депутатами у цій залі.

Володимире Васильовичу, шановний! Дуже давно вас знаю і переконаний, що ви це все розумієте. Подивіться, перше голосування, коли ми голосували за основу, фактично майже одноголосно проголосував зал. Які є причини-підстави не поставити для того, щоб проголосувати в цілому? Ну, жодної підстави немає.

Вимагають від нас про те, що потрібно проголосувати за продовження дня. Так вибачте ж, тричі ставили на голосування! У вас немає голосів. Ви змусили Голову Верховної Ради заявити про те, що я більше це питання сьогодні, про продовження робочого дня… Володимир Васильович, ви сказали: "Я це питання ставити на голосування не буду". Володимир Васильович, підтвердьте своє реноме, не ставте цього, не відступайтеся від свого слова.

А ми вимагаємо: і "Батьківщина", і всі – поставити  і проголосувати, і хоч трішки очистити свою совість сьогодні, проголосувавши за те, щоб  розв’язати  проблему батьків  і дітей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу,  Партія регіонів, Чечетов.

 

13:44:03

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир  Васильевич… Голос, голос, голос, голос, голос, голос, голос! (Шум у залі)

 Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги! Как  говорят, если не знаешь  что делать, поступай по закону. Есть Регламент, есть закон. Есть замечания у депутатов.  Есть замечания у Министерства финансов. Мы с вами уже  напринимали при всех спикерах и при прошлом тоже, законов, которые как навес висят, а деньгами  не обеспечены.

Поэтому есть принципиальная позиция и правильная, и по Регламенту, и по уму. Мы  сегодня приняли. Ни одна школа не закроется, мы вам гарантируем, за эти  10 дней. Не закроется! А на следующей неделе по сокращенной процедуре примем  и  подготовим закон ко второму чтению и проголосуем всем залом. Это будет правильно, по Конституции, по закону и по Регламенту.  Закон  будет принят. Но не на эмоциях,  не на популизме. Спасибо.             

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все. Всі висловились, сідайте. Уже всі висловились, сідайте.

Я вношу пропозицію… Ми прийняли Закон за основу. Я  вношу пропозицію проголосувати, щоб  доручити комітету підготувати цей Закон до другого читання і в цілому на 2 липня і внести в сесійну залу. Прошу  голосувати.

 

13:45:49

За-361

От і все, всі висловились, все прийняли. 

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 22. Рішення прийнято.

Йдемо далі. Є оголошення. Сьогодні відзначається Всесвітній день біженців. Комітет Верховної Ради    з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин і Управління   Верховного Комісара ООН у справах біженців організували фотовиставку з цієї теми, яка відкриється сьогодні в кулуарах третього поверху Верховної Ради України о 14-й годині 30 хвилин. Тому комітет запрошує народних депутатів.

Розглядається проект Закону (номер 2130) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок.

Я прошу доповідати голову підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Царьова Олега Анатолійовича. Прошу.

 

13:47:13

ЦАРЬОВ О.А.

Уважаемые товарищи, уважаемый руководитель! (Шум у залі)  На ваш розгляд виноситься підготовлена до другого читання з урахуванням пропозицій і поправок суб'єктів права законодавчої ініціативи проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури і відведення земельних ділянок.

З часу прийняття законопроекту у першому читанні до комітету надійшло 33 поправки та пропозиції суб'єктів законодавчої ініціативи, з яких пропонується врахувати 16, а відхилити 17.

Комітет дякує народним депутатам України, які внесли свою пропозицію до цього законопроекту. Поправки, які відхилені, в основному стосуються  скасування положень, підтриманих Верховною Радою України в першому читанні. Зокрема, це прогнози щодо відхиленої норми, яка дає можливість замовлення розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Без отримання відповідного дозволу у разі… (Шум у залі)

При доопрацюванні до другого читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег, зупинися.

"Свобода",  виступає українською мовою, що ви робите? Він виступає державною мовою. Ви ж хоч слухайте!

 

ЦАРЬОВ О.А.  …до поправок народних депутатів України…         (Шум у залі) Комітетом запропонована редакція, яким запроваджується механізм, при якому судове рішення, що встановлює незаконність бездіяльності органів виконавчої ради та органів місцевого самоврядування, які здійснюють розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності. (Шум у залі)

 Запропоновані зміни будуть стимулювати органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування своєчасно та ретельно розглядати подані клопотання громадян. Зважаючи на вищевикладене, рекомендуємо Верховній Раді України  прийняти даний законопроект в другому читанні та в цілому як закон. (Шум у залі)

 Уважаемые коллеги! Уважаемые депутаты фракции "Свобода", данный законопроект носит явный антикоррупционный характер. В нем вводяться принцип молчаливого согласия. Если в течение 10 дней местные советы, в том числе Тернопольской, Львовской, Ивано-Франковской, города Ивано-Франковска, не дадут ответ на обращение по поводу отвода земельного участка, то можно обратиться в суд и получить судебное решение "молчаливого согласия".

Я хочу напомнить, что из большинства предложений было врахувати, их тех, которые нужно отклонить они делятся на два вида. Шесть предложений касаются того, чтобы отменить принцип молчаливого согласия и носят явно коррупционный характер. И 7 предложений тоже носят коррупционный характер, потому что предлагают ввести монополию на предоставление документов, копий с  кадастровой карты, которая может предоставлять только одна организация. Все остальные технические правки были учтены и полностью  внесены в текст закона. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я припиняю розгляд питання. В таких умовах працювати неможливо. Виступає керівник державною мовою, ви йому не даєте казати. Я прошу обмінятися думками.

Ганна Герман, прошу.

 

13:52:06

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово! Депутати Верховної Ради отримують одні з найбільших зарплат в  Україні. Перед нами стоять відповідальні завдання перед тими людьми,  на чиї кошти ми живемо тут.

І я вимагаю від вас ще раз поставити питання на голосування про продовження робочого дня. За такі великі гроші, як вам платять люди, ви мусити працювати стільки, скільки потрібно Україні і людям.

Я вимагаю  від вас, пане Голово, ще раз поставити це питання, бо цього вимагають люди, які телефонують сюди прямо в зал. Вони здивовані, як  ми, депутати,  не можемо  пожертвувати кількома годинами свого робочого часу для того, щоб  прийняти закони, необхідні для України і народу. Це    безвідповідальність буде в тих, хто зараз не  проголосує за продовження робочого дня. Це буде зловживання довірою людей і це…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По хвилині, представники всіх фракцій. Зараз. І Ляшко, сідай, я бачу, теж будеш говорити.

От  фракція "УДАР", прошу, Каплін. Потім – "Свобода".

 

13:53:32

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка". Запевняємо вас, ми готові працювати цілодобово. Але разом з тим, ми свідомі того, що на розгляд до Верховної Ради потрібно вносити ті питання, які, дійсно, очікують українці. Це скасування пенсійної реформи, це зміни до Податкового кодексу, але не з точки зору і не для запровадження векселів, а для того, аби позбавити  дрібного бізнесу надзвичайно важкого, великого податкового тягаря.

Ми готові розглядати тут питання про відповідальність тих людей, як сьогодні ганьблять Україну, ганьблять український народ, гноблять український народ, оббріхують і обворовують сьогодні, вносять на Верховну Раду ті документи, які нічого спільного з реформами не мають.

І я б хотів би попередити Партію регіонів. Не треба сьогодні в отакий  спосіб фальшувати процес. Ми готові працювати, але ви під себе підбудовуєте порядок денний, а не під український народ. Тому  ганьба вашим словам і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мірошниченко, прошу, об'єднання "Свобода".

 

13:54:45

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Володимир Васильович, перша моя цитата до вас. Ну, давайте, на решті, почнемо виконувати Регламент. А то ми вчорашню вашу фразу пам'ятаємо про те, що, ну, якщо захочемо ще раз порушимо. Поставили на голосування, немає голосів – працюємо лише по тому часу, який відведено. Ми ходимо регулярно на всі засідання. Рекомендую всім фракціям не в четвер звозити своїх депутатів з курортів, а відвідувати засідання щодня. І тоді буде достатньо голосів для того, щоб оперативно приймати закони.

А тепер стосовно мови. Знаєте, шановні регіонали, не треба дресирувати українців, не треба тут демонструвати свій білінгвізм – двомовність, бо скоро не білінгвами будете, а бісексуалами станете. Лише у змії є два язики, а у людини одна мова і державна мова одна. Починайте говорити українською – велике дякуємо, треба лікнеп – допоможемо. Знущатися з українців не дамо. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ігор, Регламент треба виконувати. Ви півтора місяця блокували Верховну Раду. Оце і весь Регламент. А сьогодні можна попрацювати.

Народний депутат Яворівський.

 

13:56:09

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Київ, Троєщина. Шановні колеги, я дуже хочу пояснити нашим виборцям, щоби вони зрозуміли в чому річ.

"Батьківщина",  опозиційні сили  абсолютно готові працювати – ніхто в цьому не сумнівається. Скільки потрібно, стільки ми готові працювати. Але я хочу, щоби люди, які нас  слухають, щоби вони нас зрозуміли, що за цим стоїть. Вони сьогодні хочу продовжити цей час, тому що хочуть "протягнути"   кілька абсолютно злочинних, абсолютно непотрібних людям законів: це ратифікувати Конвенцію,  щоби знову ховати гроші на Кіпрі; це сьогодні вирішити питання про Центральну виборчу комісію для того, щоб її сформувати так,  щоб нам не було нікого, жодного… і тому  подібне. Векселі "протягнути" свої для того, щоби далі дурити людей і давати гроші своїм, а інших людям, простолюду українському, давати ці папірці.

Ось чому ми не голосуємо за продовження. І не будемо голосувати за це. І не ставте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну не голосуйте! Депутати вимагають, я поставлю на голосування. (Шум у залі)

Ставлю на голосування. Я продовжую сесію на 15 хвилин.

Ляшко, прошу хвилину.  Прошу підготуватися до голосування.

 

13:57:46

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Шановний Володимир Васильович Рибак, Голова Верховної Ради! Ви привселюдно на всю країну дали слово, що ви більше це питання  ставити не будете. "Пацан сказав – пацан сделав" – є  ж вас такий вираз. Тримайте слово, Володимир Васильович. У вашому віці це  найдорожче, що у вас є, це ваша репутація. Бережіть її. Регламент розмінюйтеся на дрібниці.

І що стосується теми  законопроекту, який ми з вами розглядали, щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок. Це надзвичайно  важливий законопроект, і ми маємо його розглянути. Він дозволить зменшити обсяги корупції в земельній сфері, і тому ми маємо його розглянути.

А щодо того, чому я особисто не голосую  за продовження роботи, відповідь дуже проста. Якби в цьому залі були закони на інтереси людей, ми б працювали до ранку. Законопроекти, які дають можливість розкрадати держави, ми проти того, щоб вони тут розглядались. Дякую!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег, ви уже оббрехали мене десятки раз. Я вже привикати починаю. Депутати я маю на увазі, а не ви особисто.

Так, Комуністична партія, є пропозиції? Ставити на голосування продовження чи ні? Симоненко, прошу.

 

13:59:08

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії. Шановні колеги, тут зрозуміло, що всі ті проекти законів, які розглядає Верховна Рада і є тільки один шлях визначення подальшої долі цього закону – розглянути, обговорити, висловити свою точку зору і проголосувати, іншого шляху немає. А я зараз хочу звернутися до наших виборців і ще раз прокоментувати що відбувається.

Відбувається те, що вже практично 5 місяців і більше, пройшло 5 місяців після того, коли ми набули свої повноваження Верховна Рада не працює. Це результат того, що два клани ведуть боротьбу за подальшу посаду Президента і це повторює все те, що було до цього. І ось ця блокіровка, яка відбулася. Сьогодні б таке затягування з розглядом проектів законів, неможливість організувати нормальну роботу, все це результат якраз небажання приймати закони для народу України, про що ви так говорите, а це одне тільки – бажання як можна скоріше отримати владу для того, щоб, з однієї сторони, продовжувати те, що ви робили раніше, перебуваючи у влади і далі, так скажемо, грабувати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, на вимогу депутатів ставлю на голосування пропозицію працювати сьогодні до завершення розгляду питань порядку денного. Прошу не кричати, а проголосувати! Прошу голосувати!

 

14:00:56

За-225

(Шум у залі) 

Оголошую перерву. О  16-й годині продовжимо роботу сесії.

Повернутись до публікацій

Версія для друку