ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ШОСТЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

19 червня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.  Увімкніть систему "Рада".

10:00:28

Зареєструвалося в залі 302 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народних депутатів України Баграєва Миколи Георгійовича і Байсарова Леоніда Володимировича. (Оплески) Давайте поздоровимо іменинників наших.

Відповідно до статті 25 Регламенту в середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошенням заяв і повідомлень. Прошу народних депутатів записатися на виступи. Прошу відмінити. Прошу відмінити запис. Прошу зняти голосування.

Шановні депутати, прошу сідати, я буду об'являти запис на виступи.

Прошу сідати. Прошу народних депутатів записатися на виступи. Прошу записуватися.

Слово надається Тимошенку, народному депутату Тимошенку, позафракційний. Є Тимошенко?

 

10:02:44

ТИМОШЕНКО В.А.

Дякую, Володимире Васильовичу. Прошу передати слово Єремеєву Ігорю Мироновичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Єремеєв.

 

10:03:03

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Голово, шановні народні депутати,   ми всі розуміємо, що нині парламент перетворився на плацдарм для політичної боротьби. Але в цих баталіях дуже часто ми народні депутати забуваємо, що в нас основний роботодавець – український народ.

В свою чергу уряд – це лише виконавець законодавчих рішень. Ми є державою з суцільними парадоксами. Держбюджет 2012 року провалено з дефіцитом в 54 мільярди гривень, як зрозуміло з вчорашнього звіту уряду. А чиновники продовжують говорити про те, що ми маємо зростання економіки. Слово "покращення" в цій країні перетвори лося на анекдот.

 Сьогодні рівень цін на нафтопродукти в Україні та акцизний збір зрівнялися з європейськими. А це означає, що акцизного збору достатньо, щоб утримати дороги в належному стані, але вони жахливі. Такого парадоксу немає в жодній країні світі. Уряд заявляє, що для повного ремонту доріг в Україні потрібна колосальна сума коштів – 500 мільярдів гривень. Але якщо уявити, що навіть у нас є такі кошти, де гарантія, що вони будуть витрачені на ремонт доріг? Хто дасть гарантію, що ці кошти підуть саме по цих цілях? Адже на сьогодні кошти, мільярди державних коштів зникають, як вода у пісок.

Наведу конкретні цифри. За офіційними даними Мінфіну у 2012 ненадходження до державного бюджету акцизу та ПДВ понад 4 мільярди гривень, в поточному 2013 році ці тенденції лише набрали обертів – лише за 4 місяці цього року спостерігається  зменшення надходжень податків ще на 35 відсотків, а це понад 7 мільярдів гривень. 12 мільярдів гривень – це півтори тисячі кілометрів європейських автобанів. Це ті мільярди, які повинні були піти на ремонт доріг. Якби вони потрапили до бюджету, ними майже удвічі можна було погасити борги Укравтодору, а вони сьогодні сягають 4 мільярдів гривень. Скажіть, будь ласка, як в державі з таким бюджетним дефіцитом невідомо куди можуть подітись 7 мільярдів гривень? Як уряд може не реагувати на катастрофічні статистичні  дані? Лише вдумайтесь в ці наведені цифри! Україна доведена до ганебного стану, і це ХХІ століття.

Ми сьогодні говоримо про медичну реформу і встановлюємо, що за 20 хвилин хвора людина повинна потрапити до районної лікарні. Жодна хвора людина за таких умов не має жодного шансу потрапити у лікарню. Так і хочеться сказати. що прийшли у країну як господарі, а живуть як гості. Саме такий висновок приходить на думку, коли дивишся на сьогоднішнє сумне сьогодення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Соболєв.

 

10:06:13

СОБОЛЄВ С.В.

Прошу передати Геннадію Геннадійовичу Москалю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Москаль, прошу.

 

10:06:26

МОСКАЛЬ Г.Г.

Шановні колеги, шановні народні депутати! Давайте, давайте піднімайтесь, уже пора братись до роботи. Тому що поки ви воюєте з мнімим фашизмом, фашисти, яких організував губернатор Миколаївської області Круглов,  вчора 80 чоловік зі зброєю, з рушницями тяжко поранили п’ятьох працівників агрофірми Корнацького, скоювали рейдерські захвати  і ніякої міліції немає, так як і до цих пір не можуть знайти ні одного, хто нападав на сім'ю Москаленків на протязі  2-3 років.

Шановні, рейдерські захвати – це підготовка до виборів, тому що  немає влади кандидата. Як немає  кандидата, сьогодні треба знищити того кандидата, який  має найвищий рейтинг в регіоні. Найвищий рейтинг, як би хто не боровся, які би способи не приймав, депутатом Верховної Ради там буде Корнацький. 

І ганьба  вам, владі, яка  не може забезпечити мирних  людей, яка   перетворила міліцію в озброєний загін Партії регіонів, а не  захисників громадян України. Сьогодні рівень довіри з-за вашого партійного керівництва складає один відсоток. Сьогодні прірва між міліцією і населенням України, які займають бандити з рушницями,  з пістолетами, з автоматами. Хто їх озброює і хто їх буде озброювати, і яка сьогодні є реакція, ніхто з владних сьогодні не заявив позиції. Знищити людину, не допустити її до парламенту – це вже  було зроблено.  ЦВК не могло порахувати, хоча перемогу зробив Корнацький. Тепер  робиться рейдерськими захватами, бандитськими  нападами, і це не поодинокі випадки. То чому ви про це  не говорите, а говорите про мнімий фашизм?

Я  запросив  всіх начальників СБУ і МВС, які дали мені  відповідь, що жодного фашиста на території України немає. Проти кого ви воюєте? Воюйте проти  бандитів, проти рейдерів, проти таких круглових, які одночасно є  головою Партії регіонів Миколаївської області.

Ганьба вам і ганьба вашим прислужникам! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Слово надається народному депутату  Кінаху,

Партія регіонів.

 

10:09:32

КІНАХ А.К.

Шановні громадяни України! Шановні народні депутати! У Верховній Раді в нашому пленарному залі дуже часто і густо лунають заклики до патріотизму, захисту національних інтересів тощо. Я абсолютно впевнений, що  такі питання, які мають стратегічно важливе значення для держави як енергетична безпеки, інтеграція України на умовах розвитку як сучасної держави,  територіальна цілісність та ті питання, які не можуть бути предметом поточної, особистої чи політичної кон’юнктури. А результати можуть бути досягнуті тільки на основі концентрації політичної волі, інтелекту, взаємодії гілок влади Президент, парламент, уряд, місцеве самоврядування і суспільство в цілому.

Це все системно на високому професійному рівні як вимагає Конституція України сформульовано в тому числі с щорічному посланні Президента України.

Я хотів би запитати у шановних колег, особливо у тих хто вважають себе опозицією, хто проти євроінтеграційного напрямку України? Хто проти виконання домашнього завдання України в контексті підписання Угоди про асоціації з ЄС і вільну торгівлю? Це, по суті, перший етап багаторічної роботи, яка дає можливість нам разом будувати в Україні сучасні європейські стандарти, на українській землі. Хто проти тих чітких формулювань, які спрямовані на зміцнення енергетичної безпеки держави? Хто проти зміцнення обороноздатності держави, особливо в умовах, коли жорстко зростає конкуренція за чисте повітря, питну воду, землю? До слова, на днях на засіданні Ради національної безпеки і оборони буде затверджена цільова комплексна державна програма розвитку Збройних сил України і в тому числі складові включаючи оборонно-промисловий комплекс.

На жаль, замість глибокої, системної дискусії, пошуку рішень, які відповідають національним інтересам в цій залі йде ганебне змагання в красномовності,  в ярликах, в звинуваченнях, образах.

Я хотів би застерегти вас, шановні колеги. Як підтверджує світовий досвід, перемагають тільки консолідовані держав, ті політичні сили, які вміють вищим пріоритетом вважати національні інтереси своєї країни. Приклад Польщі, сусідня держава, з 1990 року подвоїла свій валовий внутрішній продукт. Україна зупинилася на 70 відсотках.

Тому, шановні колеги, припиніть це ганебне протистояння, не втрачайте безцінний історичний час і разом об’єднуйте зусилля, щоб український народ був частиною європейського, світового…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка, прошу.

 

10:12:57

ШВАЙКА І.О.

Пане Голово! Панове депутати! Предметом сьогоднішнього мого виступу є ситуація, яка склалася в Україні з реалізацією однієї міжнародної угоди, яку уклало Міністерство охорони здоров'я України і Міністерство оборони Сполучених Штатів Америки.

Мова йде про проект зменшення біологічної загрози в Україні. Власне, це не є допомога американської сторони, це є міжнародна угода, по якій Україна відмовилась від ядерної зброї, а уряд Сполучених Штатів Америки зобов’язався надати відповідну компенсацію для створення реферативних лабораторій.

Хотів би зацитувати один факт з аналітичної записки. "У місті Києві будівництво центральної реферативної лабораторії санітарно-епідеміологічної станції не виконане, а аварійна будівля лабораторії Українського протичумного інституту в місті Одеса, в якій роботи виконані з порушенням вимог, правил і норм будівництва в сейсмічних районах, визнана центральною реферативною, і в неї переміщені із Києва зразки потогенів, які є національним надбанням України. Інакше, як метою привести до знищення та нанесення шкоди Україні з переміщенням потогенів, а це особливо небезпечні інфекції і їхні зразки, назвати неможливо".

Протягом останніх чотирьох місяців мною неодноразово були направлені звернення до Міністерства економіки України, до Генерального прокурора, до прокурора міста Києва, до Служби безпеки України з вимогою  провести розслідування в цих справах. Те, в яких умовах на сьогоднішній день знаходиться лабораторії СЕС, те, чому на сьогоднішній день в Україні особливо небезпечні патогени знаходяться в Управлінні Міністерства охорони здоров'я, і те, що неодноразово піднімалося на шпальтах і газети "Голос України", і ділових видань як свідоме знищення мережі СЕС в Україні,  спричиняє думки  лише про одне: ті державні органи, а це, в першу чергу, уряд, міністерство охорони здоров'я, генеральна прокуратура і Служба безпеки України поводять себе так, наче вони вже знають, в яку країну і в який час вони виїдуть.

Сьогодні фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" детально досліджує ці теми, ми співпрацюємо, в першу чергу, і з організаціями, і з відкритими джерелами інформації, метою яких є проведення контролю за проведенням будівельних робіт. Оскільки будівельні роботи, які проводяться в Одесі, Львові, Харкові та Одесі не можуть вважатися такими, що відповідають критеріям нормальності, доброчинності.

Генеральна прокуратура і Служба безпеки України не вчиняє жодних дій на проведення перевірки, і на цей час ті надбання, які має наша наука, фактично, стоять перед загрозою знищення.

На цей час ми продовжуємо цю роботу і хотів би звернутися, користуючись нагодою, до Уряду, Мінекономіки з вимогою про неодмінний контроль за нашими національними інтересами. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Смітюх передає слово народному депутату Віталіні Дзоз. Прошу.

 

10:16:21

ДЗОЗ В.О.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги! Наверное, ни для кого не секрет в этом зале, что  очень часто мы упрекаем друг друга, ставим в вину какие-то ошибки прошлого. Получается так, что мы пытаемся идти вперед, повернув голову назад.

Главная задача политика, я в этом глубоко убеждена, это видеть перспективы, это смотреть в завтрашний день. И это важно даже  не только для политика – для граждан Украины. Потому что люди должны знать, какое у них будет будущее завтра.

Я, например, свое будущее завтрашнее будущее, измеряю по очень главному критерию – это наши дети. Какую страну мы оставим нашим детям? Что мы дадим им? Какое образование? Насколько они будут конкурентоспособные в завтрашнем дне?

Вот мне кажется, это те вопросы, над которыми мы должны думать и действовать, продвигаясь вперед. Но как? Помощь в этом нам может подать ежегодное Послание Президента Украины Виктора Федоровича Януковича к Верховной Раде, где абсолютно точно прописаны все стратегические направления развития. Я, например,  изучила  близкую мне главу, которая называется "Гуманитарная политика как основа модернизации общества" и могу вам сказать, что  ни одну проблему мы с вами, в том числе экономическую, не решим без главной проблемы – проблемы становления личности. Нельзя изменить страну, не изменив людей, которые проживают в этой стране. Нужно, конечно же, по-новому молодежь учить мыслить, видеть, чувствовать, чтобы они понимали, что есть общие народные ценности, семейные ценности, ценности   личностные. Поэтому мне кажется, другого пути у нас нет, как взять Послание Президента, подложить под него законодательные акты, что делать дальше. Попросить наших коллег из исполнительной власти составить четкое перспективное стратегическое продвижение вперед и идти вперед. По-другому развитие нашего общества не будет. И, поверьте, что  гуманитарная сфера  она намного мощнее, нежели развитие экономики, потому что без гуманитарной сферы, без идеологии наше общество не  будет иметь будущее.

Я желаю всем вам  успехов в этом  продвижении вперед. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда.

Народний депутат Іллєнко.

 

10:19:31

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Слава Україні! Шановні колеги! Шановні виборці! Андрій Іллєнко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Сьогодні я хотів би кілька слів сказати про ту ситуацію, яка складається навколо розслідування подій 18 травня в місті Києві, тому що, я так розумію, що Гебельс, Ленін та інші майстри політичної брехні і пропаганди, вони, напевне, будуть пишатися своїми наслідниками з Партії регіонів, які вже все настільки перекручують, що це доходить вже до, дійсно, театру абсурду.

Сьогодні почалася вже масова інформаційна кампанія і, власне, позиція так званих правоохоронних органів про те, що, виявляється, це опозиція привезла цих найнятих "биків", виявляється, опозиція провокувала бійки, виявляється, опозиція винна в тому, що побили журналістів.

Я просто хотів би сказати, яку позицію займає, наприклад, офіційна міліція, зокрема керівник київської міліції пан Коряк, який вважає, що ті загальновідомі відео, загальновідоме відео, де оцей БРДМ супроводжують співробітники ДАІ і привозять на місце опозиційні акції, він не вважає це якоюсь проблемою, вважає, що міліція діяла абсолютно нормально, і ніяких проблем в тому, що військова техніка їздила під час опозиційної акції по центру Києва немає.

Так само, вже виявляється, це свободівці почали бійку з цими "биками" Вадика Румина Тітушка, і взагалі Тітушко оббрехали, треба створювати на його підтримку групи в Інтернеті, як деякі вже це роблять. А виявляється, це опозиція взагалі цих "биків" наймала. А те, що вони стояли в охороні сцени Партії регіонів, це не в який розрахунок не береться. Тобто чого вони взагалі з'явилися на вулиці Великій Житомирській, і там почалася бійка, теж невідомо. Напевно, вони від Парламентської бібліотеки йшли, екскурсію по Києву влаштували, як творча молодь з Білої Церкви, гурток молодих філософів приїхав в Київ там в бібліотеки походити.

Напевно, так само зараз відбувається, що уже є свідчення деяких міліціонерів про те, що журналістка Сніцарчук, вона просила бандитів її побити. От уявіть собі, який рівень розслідування кримінальних справ.

І, власне, очевидно, що, тому і не дивно,  що, наприклад, Володимиру Карасю, якому розбили кастетом череп напередодні акції 18 травня. Коли я запитав пана Коряка, що він думає про те, що це кваліфіковано як легкі тілесні ушкодження, він сказав, що не бачить в цьому жодної проблеми, що це дійсно легкі тілесні ушкодження. Тому це намагання перекласти з хворої голови на здорову, ця відверта пропаганда, вона свідчить лише про те, що в нас буде багато роботи після того, як ми прийдемо до влади, в плані очищення апарату правоохоронних органів, які вже остаточно зрослися з криміналом.

А ця брехня, інформаційні провокації, які йдуть від Партії регіонів, вони говорять про те, що вони вже перевершили навіть брехуна і відомого політичного маніпулятора Леніна, який казав, що достатньо 5 відсотків правди в газетах. Я так розумію, що для Партії регіонів вже і 5 відсотків правди – це забагато. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Кутовий.

 

10:22:48

КУТОВИЙ Т.В.

Володимире Васильовичу, уже з недавніх подій треба казати Тарас Кутовий, тому що, щоб було зрозуміло, от. Шановні колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я назвав фракцію.

 

КУТОВИЙ Т.В.  …я  хочу звернутися до вас з приводу того, яка би було неефективною робота сьогодні парламенту, скільки було б нам незрозуміло, що сьогодні немає ні ефективної більшості в цьому парламенті, є міни, які працюють поза межами цього.

Я говорю сьогодні про медичну реформу, яка сьогодні знищує мільйони людей. 6 з половиною мільйонів українців вже поховали. Прогнози невтішні. На 2030 рік взагалі залишиться 25 мільйонів.  І все це переважно стосується працездатного населення і населення, яке сьогодні проживає в селі. Тільки за минулий рік на Полтавщині за офіційними даними було скорочено 2 тисячі 300 медичних працівників, а з 25 районних лікарень створено 8 окружних шпиталів. Тобто на 3 райони один шпиталь. Іноді з села треба їхати 75 кілометрів для того, щоб отримати невідкладну допомогу.

Ми робили експерименти на автомобілях, які просто стояли від села і їхали до шпиталю і ми розуміємо, що всі ті люди, які могли би скористатися, вони вже помруть, поки їх туди довезуть.

Ми також висловлюємо обурення з приводу закриття двох дільничних лікарень і рішення Золотоніської районної ради, яке подвійно приймає рішення, проти якого протестують тисячі людей. На 15 населених пунктів, 11 тисяч селян проживає, немає жодної лікарні. Хіба це рішення, які ми можемо підтримати?

Сьогодні в Чорнухинському районі, моєму окрузі, закрито всі: інфекційне, гінекологічне, хірургічне, пологове відділення. В районі взагалі немає де отримати медичну допомогу. І при цьому всьому ми стверджуємо, що медична реформа продовжується. Це реформа геноциду, яка потрібна абсолютно тільки тим, кому ми знаємо. А ми знаємо, що реальної бази за цією реформою – це відсутність коштів, які сьогодні напозичалися.

І коли сьогодні говорять, що все прекрасно – то мені це нагадує, знаєте, історію, коли ми їдемо в теплому автобусі, слухаємо музику, все дуже прекрасно, тільки через якийсь період ми зупинимося в темному холодному лісі, вийдемо і побачимо, що навколо одні вовки, які нас з'їдять як тих, хто залишиться в цьому теплому автобусі   і не вимре після цієї медичної реформи.

Хотів ще сказати, що сьогодні дуже багато речей говориться про реструктуризації всередині парламенту, які знаєте, устояння там, традиції і так далі. Я хочу сказати, що якби там не було, можна зрадити один раз. І в зв'язку з цим хочу звернутися до всіх виборців 151 округу на Полтавщині, від якого я обирався, конкретніше за 50 тисяч людей, які за мене голосували. Я висувався від політичної партії "УДАР", був підтриманий всіма опозиційними силами. В цих опозиційних силах залишаюся. Є активним гравцем опозиційних сил, не буду ні на лаві запасних, не буду ні в штрафних, і не буду в перебіжчиках.

Тому, будь ласка, виборці округу, знайте, що Тарас Кутовий є надійною частиною і фракція "УДАР" є монолітною і монолітною залишиться. І, будь ласка, не треба ніяких інсинуацій і путати прізвища. І всіх дуже прошу, коли….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дякую Тарасу Кутовому.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Мартиненко.

 

10:26:08

МАРТИНЕНКО М.В.

Прошу передати слово Ірині Купрейчик.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

10:26:32

КУПРЕЙЧИК І.В.

Ірина Купрейчик, 162 округ, фракція "Батьківщина". Я хочу звернути вашу увагу на кричущі факти втручання в господарську, в діяльність підприємств, які очолюють мої родичі. Я хочу звернути увагу на те, що як порушується Конституція та закони України на безпідставному втручанні в господарську діяльність підприємства, а також зловживання службовим становищем, допущеним посадовими особами Міністерства доходів і зборів України, а також контролюючих та правоохоронних органів. Безсумнівно, що подібні дії здійснюються виключно з політичних мотивів з метою тиску на окремих депутатів. Відкриваються кримінальні справи з надуманих підстав і без жодних юридичних обґрунтувань.

Так, слідчими управління Міндоходів у Сумській області проводиться досудове розслідування по кримінальному правопорушенню стосовно службових осіб товариства "Нива-Агротех". За даним розслідуванням встановлено, що товариство "Нива-Агротех" отримала готівкові кошти на поповнення обігових коштів підприємства від компанії нерезидента у сумі близько півтора мільйона євро. Слід наголосити, що вищевказані обставини встановлені  слідчим управлінням Міндоходів у Сумській області, реально не відповідають дійсності і є хибними та безпідставними.

Так категорично погодитись з висновком про те, що товариство отримало готівкові кошти від компанії нерезидента, але існуючий в країні порядок проведення грошових операцій та розрахунків взагалі не передбачає можливості отримання один підприємством готівкових коштів від компанії нерезидента. Я хочу звернути увагу, що подібний тиск на підприємства здійснюється з політичних мотивів з метою незаконного впливу на мене. Так, на сьогоднішній день це підприємство очолює моя дочка, але в 2011 році його очолювала я.

Показово, що у цій відверто незаконній та злочинній діяльності приймають участь посадові особи органів державної влади, в тому числі  Міністерства доходів і зборів України.

Я хочу вам прочитати коментарі, які дав прокурор Сумської області  по цьому питанню. Він каже: "Как так можно, вы не заплатили налоги и обвиняете  власть, что она давит на оппозицию? Не согласны с актом, обжалуйте в суде, выиграйте суд…"

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, ваш час вичерпано, дякую.

Фракція Компартії України, народний депутат Гончаров.

 

10:30:06

ГОНЧАРОВ С.В.

Шановні виборці, Комуністична партія України завжди виступала  проти непродуманої реструктуризації вугільної галузі.  Тільки на прикладі Луганської області, протягом останніх 15 років було ліквідовано 14 вугільних підприємств, ще 36 знаходяться  у стадії ліквідації, що призвело до  зниження соціально-економічного розвитку даних  населених пунктів та вплинуло на життя майже півтора мільйонів жителів. Для територій, які  постраждали від закриття шахт, характерними є вкрай негативні показники рівнів народжуваності, смертності та захворюваності.

Внаслідок проведеної політики  партії влади різних кольорів за ці роки було закрито  81 дошкільний заклад,  36 шкіл,  54 медичних заклади, 35 клубів, 51 бібліотеку, 27 населених пунктів не забезпечені питною водою, відновлення капремонту  потребують більше тисячі кілометрів  автомобільних доріг. Дії уряду, що націлені  на розвиток регіонів та депресивних територій, сьогодні мінімізовані і потребують  значного покращення і  прийняття окремої програми. Викликають стурбованість    екологічні проблеми, пов'язані із закриттям шахт, вихід метану на поверхню, підтоплення територій населених пунктів шахтними водами. Неконтрольоване видобування  вугілля в копанках, де люди  задихаються в "газових карманах"  і їх завалює породою.

Фракція Компартії України  пропонує запровадити дійовий механізм визначення території депресивною з  окремим фінансуванням,  що підвищить рівень життя  населення даних територій.    

До речі, до депресивних територій може додатись і місто Первомайськ, де сьогодні канадська компанія відмовилась від оренди шахти імені Меншинського. 850 шахтарів може сьогодні залишитись без роботи. На даній шахті добувають коксуючи вугілля для металургійних підприємств. А за оцінкою спеціалістів запаси такого вугілля складають майже 100 мільйонів тонн. Міненерговугілля треба не наїздами працювати для вирішення цих проблем, а конкретною роботою.

Фракція Компартії України буде підтримувати шахтарів на передачу шахти в державну власність, виділення коштів на загрузку нової центральної лави, що дозволить вивести шахту на стабільну роботу, а шахтарям зберегти свої робочі місця.

И сегодня хочу обратиться, сегодня 20 лет о возрождении Компартии Украины. Я поздравляю всех наших сторонников с этой датой и желаю всем здоровья, благополучия всем.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати час для  виступів вичерпано. Перелік питань, що пропонується для обговорення і прийняття рішень, сьогодні у вас є. Тому розглядаємо питання ратифікації та денонсації.

На розгляд  вноситься проект Закону (реєстраційний номер 0021) про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах. Як розглядаємо? Чую. Хто за скорочену процедуру, прошу голосувати.

 

10:33:42

За-150

Проти – 31, утрималося – 6, не голосувало – 196. Рішення прийнято.

Доповідає перший заступник міністра юстиції Інна Іванівна Ємельянова. Прошу.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу!

Шановні народні депутати України! На ваш розгляд представлено проект Закону про  ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у  цивільних та  комерційних справах.

Зазначений договір був підписаний ще в листопаді 2012 року в місті Абу-Дабі. Хочу відзначити, що  у відносинах на сьогоднішній день у відносинах між Україною та Об'єднаними  Арабськими Еміратами відсутні будь-які багатосторонні угоди з вказаних правових питань.

В зв’язку з цим і є дуже надзвичайно важливим цей документ, щоб сьогодні договір був ратифікований. Обсяг правової допомоги, яка надається за запитом компетентних органів договірних  сторін, відповідно до договору включає вручення повісток та інших судових документів, отримання    доказів шляхом судових доручень або запитів і визнання та виконання  судових рішень та мирових угод.

Звичайно, за традицією відповідним центральним органам, через який будуть виконуватися запити,  є Міністерство юстиції України, як і по інших міжнародних договорах.  І особливу увагу хотіла б зараз привернути до того розділу договору, який присвячений питанням виконання рішень судів.

Зокрема, судове рішення не визнається і не виконується у випадку, якщо воно  не є остаточним, воно не підлягає виконанню, воно не було винесено компетентним органом, якщо  суди, сторони до якої направлено клопотання про визнання  або виконання судового  рішення відповідно до  законодавства, має виключну юрисдикцію щодо вирішення справ.

Прохання підтримати вказаний закон і  прийняти  його в першому читанні і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Співдоповідь – заступник голови  Комітету у закордонних справах Юрій Романович Мірошниченко. Прошу.

 

10:35:58

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні виборці! Шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув  внесений Президентом України проект Закону України про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну допомогу в цивільних та  комерційних справах (реєстраційний номер 0021) і ухвалив рішення рекомендувати  Верховній Раді України  ратифікувати Договір між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу в цивільних та  комерційних справах.

Метою прийняття зазначеного законопроекту є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності договору про взаємну допомогу у цивільних та комерційних справах, що був підписаний 26 листопада 2012 року в місті Абу-Дабі.

Головна мета договору – налагодження ефективного співробітництва компетентних органів обох сторін шляхом надання взаємної правової допомоги у цивільних та комерційних справах, визначення механізму взаємного визнання та виконання судових рішень.

Ратифікація договору створить додаткові гарантії правового захисту, надавши можливість громадянам однієї сторони вільно звертатися  до суду та інших компетентних органів іншої сторони, подавши позови, та захищати свої права і інтереси у цивільних справах.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  України підтримує ратифікацію вказаного документу. Комітет Верховної Ради  України з питань правової політики зробив висновок, що проект Закону України про ратифікацію  договору між Україною та Об'єднаними Арабськими еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах не суперечить положенням Конституції України. Отже, прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати зазначений договір. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу народних депутатів записатися від фракції на обговорення. Є бажаючі обговорити це питання, і ми будемо іти по Регламенту. Фракція "Батьківщина", народний депутат Вознюк.

 

10:38:27

ВОЗНЮК Ю.В.

Прошу передати слово Геннадію Зубку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати. Прошу.

 

10:38:32

ЗУБКО Г.Г.

Шановні колеги, шановний Володимире Васильовичу! Ми зараз почали обговорювати порядок питання денного, так? Питання ратифікації угоди Арабських Еміратів і між Україною. Але прохання, давайте все-таки  перед  порядком включення до порядку денного давати слово з мотивів порядку денного. Чому? Тому що вчора був сформований порядок денний, в якому стояло дуже  важливе питання. Одне з них – це питання  педагогічних ліцеїв, яке виключено було із  Бюджетного  кодексу. З цього приводу до вас звертався і голова обласної ради, і народні депутати.

У мене велике прохання, що, дійсно, сьогодні ратифікація  потрібна, але питання сьогодні педагогічних ліцеїв, яких сьогодні 56 прямих і  ще додатково  до 100 доходить ця цифра з спортивними ліцеями залишиться без фінансування, якщо ми на протязі цієї сесії це питання не розглянемо.

Тому прохання все-таки долучити в порядок денний сьогоднішній або завтра зранку поставити це питання першочерговим.

З приводу ратифікації між Україною і Арабськими Еміратами наша фракція це  питання підтримає. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Партія регіонів. Народний депутат Солошенко.

 

10:39:51

СОЛОШЕНКО М.П.

Уважаемые коллеги! (Шум у залі) В законопроекте предлагается ратифицировать Договор между Украиной и Объединенными Арабскими Эмиратами, подписанный 26  ноября 2012 года в Абу-дабе.

Ратификация договора позволит гражданам, как и юридическим лицам, коммерческим структурам  обеих сторон отстаивать свои гражданские и юридические права на территории той страны, на которой они будут находиться.

Профильный комитет  по иностранным делам предлагает депутатскому корпусу ратифицировать данный законопроект. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Леонов.

 

10:40:36

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Олександру Оксеньтійовичу  Шевченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Шевченку, народний депутат.

 

10:40:43

ШЕВЧЕНКО О.О.

Олександр Шевченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Наша фракція буде підтримувати ратифікацію Договору між Україною і Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах.

З нашого погляду, ратифікація цього договору налагодить ефективне співробітництво відповідних органів і України і Об'єднаних Арабських Еміратів, які є сторонами договору, надавати взаємну  допомогу, зокрема правову,  в цивільних і комерційних справах.

Можна буде визначати механізм визнання та виконання зокрема судових приписів, рішень. Зважаючи на це, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" закликає і решту депутатів підтримати ратифікацію цього закону. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Каплін.

 

10:41:55

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, фракція "УДАР Віталія Кличка", виборчий округ 144, місто Полтава. На разі заступник міністра сказала, що питання взаємовідносин між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами взагалі в правовому відношенні не врегульовано. І це та країна, яка є ключовим гравцем у регіоні. Країна, де, як відомо усім, навіть таксі використовуються автомобілі "Феррарі". Яка є потужним енергетичним гравцем у всьому світі.

Тобто ми можемо сміливо констатувати, що у нашій країні немає Міністерства закордонних справ. Президентом та Прем'єром абсолютно не проводиться жодна зовнішня політика. І Міністерство закордонних справ перетворили в такий собі гурток, який вигадує суцільну брехню для Президента і Прем'єра про те, що начебто вони хочуть у Євросоюз, і разом з тим заграють з Москвою.

Це потрібно зупинити. Платники податків не повинні фінансувати відомство, яке є просто фантомом, яке не проводить ту політику, яка повинна захищати національного товаровиробника за кордоном. Яка не проводить політику, яка має захищати національні інтереси за кордоном. І яке просто проїдає кошти, які важкою працею простими українськими людьми заробляється.

Ми, наша політична сила буде підтримувати, звичайно, ратифікацію цього договору. Але я наголошую на тому, що пора б уряду взятися за розум. Призначати на посаду міністрів, зокрема, іноземних справ тих людей, які будуть державниками, а які не будуть лакеями Прем'єра Азарова, який нищить національний авторитет нашої України за кордоном і який фактично руйнує все те, що сьогодні може привести до справжнього прориву у зовнішній політиці нашої країни. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні депутати, переходимо до прийняття рішення. Прошу народних депутатів сідати, підготуйтесь до голосування, не бігайте по залу. Підготувались?

Ставлю на голосування проект Закону  (реєстраційний номер 0021) про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах для прийняття за основу та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:45:01

За-320

Проти – 0, утрималось – 0, не голосували – 67.

Рішення прийнято.

По фракціях. Закон прийнято.

Вноситься на розгляд проект Закону (номер 0022) про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Як розглядаємо? Прошу, скорочена процедура. Прошу проголосувати.

 

10:45:48

За-172

Проти – 40, утрималось – 6, не голосували – 168.

Рішення прийнято. Доповідає перший заступник міністра юстиції Інна Іванівна Ємельянова. Прошу.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати України! На ваш розгляд представлено проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у кримінальних справах. Також, як і попередній тільки що розглянутий договір, він був підписаний в місті Абу-Дабі в листопаді 2012 року. Але на відміну від ситуації щодо правових відносин при виконанні доручень щодо цивільних і комерційних справ в даній сфері правового регулювання між нашими країнами діє такий багатосторонній документ міжнародний, як Конвенція ООН  проти транснаціонально організованої злочинності, а також Додатковий протокол до неї, що стосується питань торгівлі людьми.

З набранням чинності цього договору будуть створені правові підстави для застосування компетентними органами обох сторін спільних дій щодо попередження злочинів, розслідування кримінальних справ та конфіскації доходів, одержаних злочинним шляхом. Обсяг правової допомоги, яка надаватиметься відповідно до цього договору, включатиме отримання свідчень або заяв, надання документів, записів, предметів, розшук осіб або предметів, вручення судових документів, тимчасова передача осіб, які перебувають під вартою, для надання свідчень, виконання запитів про обшук та арешт, конфіскацію доходів, отриманих внаслідок здійснення злочинної діяльності, а також в питаннях, інших формах співробітництва в рамках договору, які не суперечать законодавству обох договірних сторін.

Прохання підтримати вказаний закон і ратифікувати договір. Він надзвичайно важливий для обох наших, для України і для Арабських Еміратів  він створить правове підґрунтя для виконання запитів по правовій допомозі в кримінальних справах, і прийняти цей закон як в першому читанні, так і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Співдоповідь – заступник голови Комітету у закордонних справах Юрій Романович Мірошниченко.

Вже півчаса ждемо вас. Прошу.

 

10:48:17

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці, шановні колеги, Комітет в закордонних справах розглянув внесений Президентом України проект Закону України про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (реєстраційний номер 0022) і ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати договір, підписаний між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами.

Метою прийняття зазначеного законопроекту є виконання  внутрішньо державних процедур, необхідних для набрання чинності договору, що був підписаний 26 листопада 2012 року в місті Абу-Дабі. Договір має своєю метою створити правові підстави для застосування компетентними органами обох держав спільних дій щодо попередження злочинів, розслідування кримінальних справ та конфіскації доходів одержаних злочинним шляхом.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  немає заперечень проти ратифікації вказаного міжнародного правового договору.

Комітет Верховної  Ради України з питань правової політики зробив висновок, що проект Закону України про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у кримінальних справах не суперечить положенням Конституції України.

Отже, прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати зазначений договір. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Є бажаючі обговорити?  Є. Прошу записатися народних депутатів від фракцій. Прошу, фракція Компартія України, народний депутат Гордієнко.

 

10:50:23

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Фракція Компартії України уважно розглянула даний законопроект. Вона вважає його важливим елементом наших міждержавних відносин і пропонує його, підтримати його ратифікацію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Осуховський.

 

10:50:45

ОСУХОВСЬКИЙ О.І.

Прошу передати слово Шевченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Шевченко народний депутат.

 

10:50:51

ШЕВЧЕНКО О.О.

Шевченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Наша фракція виступає за ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Сьогодні українці мають можливість досить вільно відвідувати інші країни, в тому числі і Об'єднані Арабські Емірати. Але серед тих  українців, які виїздять закордон, трапляються особи, які чинять злочини. І ці злочини мають міжнародний характер, вони виходять за рамки окремої держави. Ну, такі злочини, як, наприклад, торгівля наркотиками чи торгівля людьми. Тому взаємна допомога країн у ліквідації такої незаконної торгівлі, переслідуванні тих, хто порушує норми національного і міжнародного права дасть можливість здійснювати арешти, наприклад, проводити належним слідчі дії. А потім і судовий розгляд справ в інтересах саме громадян, які зазнали збитків від, чи потерпіли фізично, від відповідних неправомірних дій осіб. Тому ми всіляко вітаємо укладення такого договору і закликаємо присутніх ратифікувати чи віддати свій голос за його ратифікацію. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Нечаєв.

 

10:52:36

НЕЧАЄВ О.І.

Доброго дня, прошу передати слово Журавському Віталію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Журавський Віталій.

 

10:52:41

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Цей проект закону ставить заслін проти транснаціональної злочинності. Цей проект закону ставить заслін проти торгівлі людьми. І цей закон допоможе отримати доходи, конфісковувати доходи, отримані злочинним шляхом. Це піде на користь двох  держав.  Партія регіонів буде підтримувати цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Каплін.

 

10:53:17

КАПЛІН С.М.

Прошу передати слово Віктору Чумаку – головному анти корупціонеру в парламенті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, прошу передати.

 

10:53:23

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ місто Київ, політична партія "УДАР Віталія Кличка". Фракція партії "УДАР" буде підтримувати проект Закону про взаємну правову допомогу у кримінальних справах з Об'єднаними Арабськими Еміратами. Я хотів би сказати, що міжнародні угоди, які заключаються у цій сфері, є дійсно дієвим інструментом запобігання  міжнародній злочинності і запобігання  організованій  транскордонній  і транснаціональній злочинності.

Але я хотів би зауважити, що у нас все-таки залишаються певні сумніви щодо ефективного  виконання  цієї угоди з боку української сторони. І що я маю на увазі. Дійсно, на сьогоднішній день рівень професіоналізму і рівень довіри до сьогоднішньої української міліції, до сьогоднішніх українських правоохоронних органів впав нижче будь-яких меж, нижче плінтуса. Тому будемо сподіватися, що наші арабські колеги не будуть  розчаровані виконанням цієї угоди українською стороною. Ми підтримуємо цей проект закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Народний депутат Князевич, хвилина, прошу.

 

10:54:38

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Шановний Голово, шановні колеги! Справа в тім, що, я думаю, безумовно, ми будемо підтримувати цей проект закону і ратифіковувати  цю  угоду, оскільки вона вкрай важлива,  в першу чергу для України.

Я, чесно кажучи, не знаю таких випадків, щоб  Об'єднані Арабські Емірати намагалися відмивати  кошти в Україні. Але я знаю великий обсяг, скажемо так,  випадків, коли  українські компанії, які зараз активно, скажімо, розвивають певні зони курортні в  Арабських Еміратах, будують Арабські Емірати, намагаються туди постачати продовольство, зерно і так далі. Очевидно для нас буде справді нагода в якийсь спосіб  перевіряти, чи ті кошти, які вони туди вивозять,  зароблені ними законним шляхом.

Це великий успіх, насправді, оскільки Арабські Емірати – та країна, яка є досить закритою. І те, що вони дають можливість нам якимось чином  перевіряти ці речі і потім конфісковувати на користь України, безумовно, є великим плюсом. І ми обов'язково повинні це підтримати. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні  депутати, обговорення закінчено. Переходимо до прийняття рішення.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 0022) про ратифікацію Договору між Україною   та Об'єднаними Арабськими Еміратами про взаємну правову допомогу у кримінальних справах. Для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

10:56:24

За-335

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 53. Закон прийнято.

Розглядається питання проект Закону (реєстраційний номер 0003) про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Скорочена процедура? Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

10:57:10

За-193

Проти – 106, утрималося – 3, не голосувало – 84. Рішення прийнято.

По фракціях.

Доповідає по закону народний депутат України Володимир Олександрович Яворівський. Потім – і від комітету.

 

10:57:37

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Троєщина Київська.  Шановні наші виборці, шановні колеги народні депутати!  Я підготувався до десятихвилинної спокійної, нормальної доповіді, де хотів викласти всі факти, аргументи. Чому ми ховаємося від цього питання? Що воно після цього зникне? Один мудрий чоловік сказав таке: є "миротворці" (і взяв в лапки слово миротворці), які годують крокодила в надії на те, що цей  крокодил з'їсть їх останніми. Я підкреслюю: з'їсть їх останніми.

Через те я змушений звичайно зім'яти свої аргументи, свою доповідь. Я у цій самій залі голосував за те, щоб передати в тимчасову оренду деякі морські бази Севастополя, передати в оренду. У нас були нормальні стосунки в той період з Росією, Єльцин її очолював, я працював тоді в його комітеті як депутат СРСР, у його депутатській групі, яку очолював Сахаров і Єльцин. Була дуже нормальна ситуація, і дуже мирно і нормально ми тоді в цій залі проголосували. Я голосував і за Перехідні положення Конституції, де було сказано про те, що іноземні військові бази перебуватимуть на території України тимчасово. Тобто ситуація була дуже нормальна.

Чому зараз я вніс це питання? Тому що ми маємо сьогодні  зовсім інші реалії. Я тільки візьму економічну сторону. Ось у мене є унікальний  документ державної установи Держгідрографія, де вони чітко пишуть: "На даний час інвентаризація не завершена  і договорів оренди між урядами двох держав не укладено". Фактично не існує цієї угоди.  Нам Росія виставила три мільярди боргу.  Я вже кілька років  б'юся, що це за борг України, який нібито взятий? Я не можу знайти, що це за борг.  Хто це набрав три мільярди боргу? Я, тодішній депутат парламенту, я про це не знав, ми ніколи за це не голосували. І під час, звичайно, підписання…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимире Олександровичу.  Присаджуйтеся, будь ласка.

Співдоповідач – заступник голови Комітету у закордонних справах Мірошниченко Юрій Романович. Прошу вас до слова.

 

11:00:02

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Ігорю Григоровичу. Шановні виборці! Шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув внесений нашим колегою народним депутатом України Володимиром Яворівським  проект Закону   України про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з  питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України  (реєстраційний номер 0003) і більшістю голосів прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України  його відхилити.  

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України рекомендує відхилити законопроект з огляду на те, що він суперечить положенням Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року, Закону України "Про міжнародні договори України" та Регламенту Верховної Ради України.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України відзначив, що законопроект подано без дотримання вимог статті 202 Регламенту  Верховної Ради України.

Комітет з питань бюджету ухвалив рішення, що прийняття законопроекту призведе до зменшення надходжень до Державного бюджету, та звернув увагу на порушення вимог Регламенту Верховної Ради  України та Бюджетного кодексу України.

Комітет з питань національної безпеки і оборони теж прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України його відхилити. Отже, рішення Комітету у закордонних справах – відхилити згаданий законопроект. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Юрію Романовичу.

Прошу представників депутатських фракцій записатися два "за", два "проти". Фракція "Свобода", народні депутати Блавацький.

 

11:02:01

БЛАВАЦЬКИЙ М.В.

Прошу передати слово Михальчишину депутату.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передати слово Михальчишину. Включіть, будь ласка.

 

11:02:07

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Юрій Михальчишин, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Львів. Всеукраїнське об'єднання "Собода" вважає харківські угоди актом національної ганьби та капітуляції. Ці угоди, які були покликані начебто забезпечити нашій державі знижку в цінах на природний газ, насправді, узаконюють російську військову окупацію  території України. Більше того, формула, за якою здійснювалися розрахунки, свідчить про повну некомпетентність та непрофесіоналізм тих, хто готував цю угоду, тих, хто ратифікував її у даній сесійній залі і тих, хто є її апологетом сьогодні.

Ми вважаємо, що Харківські угоди стали черговим  актом національної геополітичної катастрофи. Їх можна порівняти з Переяслівськими угодами, відповідно  до яких Україна втратила свій суверенітет. Такі угоди підписують держави, які зазнали поразки у великій війні. Отже, ми стверджуємо, що у 2010 році Україна повела себе як переможена держава. А це означає, що на сьогоднішній день узаконено окупацію частини Кримського півострова України, крім того, завдано суттєвих збитків національним інтересам у вигляді формули розрахунків. Адже з 2020 по 2942 рік Україна не отримуватиме взагалі ніяких коштів.

Те, що Україна начебто має отримувати по 100 мільйонів доларів, починаючи з 2017 року, є повним абсурдом, адже за оренду аналогічних баз провідні держави світу сплачують по мільярду доларів. Прикладом тут є оренда військово-морської бази "Маніла" на Філіппінах Сполученими Штатами Америки.

Відтак ми вважаємо, що ті, хто  підписував і ратифікував Харківські угоди, скоїли злочин  перед Україною, відповідатимуть перед українським народом.

Закликаємо сьогодні Верховну Раду України  виправити цю помилку і все-таки розірвати зрадницькі угоди. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Ляпіна.

 

11:04:11

ЛЯПІНА К.М.

Прошу передати В'ячеславу Кириленку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передає слово Кириленку.

 

11:04:25

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!". Шановні виборці! Шановні колеги! Ну от дивіться, Росія планово будує   базу Чорноморського флоту у Новоросійську.  От тільки цього року директор Департаменту  капітального будівництва Міністерства оборони Росії доповів їхньому президенту: "Все йде по плану". 2008 рік –  завершився перший етап будівництва нової бази флоту Росії у Новоросійську, 2017 – другий етап завершується, 2020 – база буде здаватися під ключ.

Виникає питання. В зв'язку із побудовою нової бази флоту Росії в самій Росії, чому до 2042 року Чорноморський флот Російської Федерації повинен перебувати на нашій  суверенній території? Перше питання. Президент України Янукович дає на нього відповідь? Не дає. Принаймні у виступі його представника ми не почули.

Друге. Чому Чорноморський флот не платить оренду? Він її не платить Україні. За всіма експертними оцінками, мінімум на рік,  2,5 мільярди  доларів США повинен отримувати  український бюджет. Скільки платить російський флот? Нуль.  Він погашає 97 мільйонів доларів щороку за  рахунок невідомо яких боргів, невідомо які, хто і коли затверджував. Друге питання. Дає Президент Янукович на нього відповідь? Не дає.

Третє питання. Знижки на газ. Слухайте, де вони, ті знижки?  Третя хвиля знижок на газ від Газпрому по всій Європі почалася. Знижку фактично де-факто не отримає тільки Україна. Внаслідок тих угод, які підписані в Харкові і по яким нібито  Україна має ці знижки отримувати. Але їх  немає. 

Тому вихід  один. По-перше, інвентаризація всіх об'єктів флоту Росії на території України, особливо в Севастополі. Друге. Встановлення справедливих орендних ставок. І третє. Негайна, без жодних умов анексій і контрибуцій, як казали колись більшовики, денонсація злочинних, шкідливих харківських угод. Тоді буде справжнє діло для України. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Кілінкаров, фракція Компартії України. Передає слово Симоненку Петру Миколайовичу.

 

11:06:52

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! (Шум у залі) Я сразу хочу вас проинформировать о том, что фракция Компартии голосовать за подобный проект решения не будет.

И мы исходим из того, что принятие подобного решения – это авантюра, которая обязательно приведет к обострению, причем резкому обострению взаимоотношений между Украиной и Российской Федерацией. Это не на пользу Украине. Потому что сегодня ведь эти же "нахтигалики" так и не ответили на вопрос: а кто будет финансировать бюджет города Севастополя для того, чтобы город Севастополь хотя бы имел возможность хоть минимум какой-то обеспечить для нормальной жизнедеятельности граждан.

Вопрос, безусловно, заключается и в том, что будет с украинским производителем. Это и вопросы политики цены на газ. Это вопросы рынка украинского производителя в России. Это действительно много других проблемных ситуаций, которые повлечет за собой необдуманное, авантюрное принятие решения, как предлагают "нахтигалики".

И я всё-таки хотел бы обратить ваше внимание, уважаемые коллеги, на следующий вопрос. Мы говорим о Черноморском флоте. А когда мы поговорим об украинском флоте? Я хочу обратить ваше внимание, что у нас в украинском флоте сегодня ржавый фрегат "Севастополь", привязанный, привязанный к борту, так скажу, не обижайтесь, моряки, "Сагайдачный" и приколоченная также к пирсу подводная лодка 1973 года образца выпуска дизельная "Запорожье". Да с них надо хоть названия поснимать, чтобы не позорить эти светлые имена и города уникальной славы нашей Украины.

Поэтому я еще раз хочу обратить внимание на то, что мы сегодня должны очень серьезно говорить об обороноспособности нашей страны и о том, что морская держава Украина не имеет военно-морских сил.

Держава Украина сегодня практически не имеет военно-воздушных сил. Вы поедьте по Украине и посмотрите, есть хоть один аэродром, где у нас летают реально украинские самолеты с точки зрения подготовки обороноспособности страны. Ракетного комплекса нет! Сегодня ни одного танка не купили для того, чтобы обороноспособность страны обеспечить! И вот эти "нахтигалики" сегодня в очередной раз…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

СИМОНЕНКО П.М. И я хочу еще раз подчеркнуть, эти "нахтигалики" затевают бузу только для того, чтобы обострить взаимоотношение с Российской Федерацией и усугубить ситуацию внутри Украины. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Колесніченко, фракція Партії регіонів.

 

11:09:28

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые жители Украины! (Шум у залі)  Бендеровские прихвостни во время войны заявляли: пусть мы уничтожим половину украинцев, но наша власть будет страшная. Сегодня мы видим то же самое. Почему? Да потому, что наличие Черноморского флота обеспечивает, в первую очередь, обороноспособность и безопасность наших рубежей.

Второе. Для жителей города-героя Севастополя это более 20 тысяч рабочих мест. По последним европейским нормам около 90 тысяч долларов необходимо для создания одного рабочего места. Готовы наши национал-фашисты выделить сегодня миллиард долларов для создания рабочих мест в Севастополе? А ответ очевидный. Им выгодней уничтожить Севастополь как таковой. Им это не удастся!

Следующие. Вопрос долгов. Да, действительно Черноморский флот сегодня компенсирует долги Украины по газу более трёх миллиардов, при этом даже без процентной учётной ставки, просто такие были добрые отношения между Украиной и Россией.

Третье. Вопрос обороноспособности. Сегодня Черноморский флот Российской Федерации, военно-морские силы Украины несут совместное патрулирование и обеспечивают безопасность Черноморского региона. А есть ли у нас проблемы с безопасность? А я напомню национал-фашистам как они продали остров "Змеиный", как они продаёт сегодня Дунай и как сегодня мы теряем Килийские протоки и наши заводы! А со стороны Румынии стыд, 30 батальонов, из них 3 батальона спецназа, а с нашей стороны всего лишь 3 малоукомплектованных батальона. Будут ли у нас вопросы территориальных претензий.

Пока будем сопли жевать благодаря национал-фашистам, конечно, будут проблемы. Поэтому флот был, флот есть и флот будет работать, потому что с 2017 года очевидные вещи, что цена арендной ставки возрастает, где мы уже будем получать живые деньги. Черноморский флот подвергается инвентаризации, и его наличие сегодня обеспечивает независимость нашего украинского государства. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР" з мотивів голосування. Народний депутат Пинзеник.

 

11:11:41

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, у мене в руках текст Харківських угод. Я їх читав вздовж, впоперек, спереду, ззаду. І хотів збагнути, для чого підписали цю угоду?

І в даному випадку я хотів би привернути увагу на економічний аспект угоди. Кажуть, що ми нібито отримали знижку в 100 доларів на тисячу кубометрів ціни. Читаю вам статтю 2 цієї угоди. "При ціні 333 долари США і вище за тисячу кубометрів газу зниження складе 100 доларів США". Але, мабуть, мало хто удосужився прочитати наступне речення цієї угоди. Зачитую вам. "Ці додаткові кошти підлягають обліку за підсумками кожного календарного року зростаючим підсумком і визнаються як зобов'язання України".

Поясню це людською мовою. Ми вам даємо знижку, але оформляємо вам це боргом України перед Російською Федерацією. Ви йдете в магазин, купляти телевізор. Він коштує 2 тисячі гривень. Вам кажуть, а ми вам продамо за тисячу, але тисячу гривень ми вам оформляємо боргом, який ви будете…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 10 секунд. Включіть, будь ласка, мікрофон.

 

11:11:50

ПИНЗЕНИК В.М.

Ненормальна стаття цієї угоди передбачає, що погашення відбувається в сумах, які не визначені. Тобто це долар, 10 доларів, 100 доларів. Це приклад унікальний непрофесійності підготовки угоди, яка не має права на існування…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Обговорення завершене.

Шановні народні депутати, ставлю проект Закону (реєстраційний 0003) про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування  Чорноморського флоту Російської Федерації на території України для прийняття за основу. Прошу голосувати. Нема процедури.

 

11:13:57

За-152

Законопроект  відхилено.

По фракціях. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" –  71, "УДАР Віталія Кличка" – 34, "Свобода" – 33, Компартія України –  0, позафракційні – 11.

Продовжуємо розгляд питань порядку денного. На розгляд вноситься проект Постанови (реєстраційний 2164а) про Комісію майбутнього при Верховній Раді України. Доповідач – голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Лілія Михайлівна.

Вношу пропозицію про розгляд даного питання  за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:15:00

За-151

Рішення прийнято.

Лілія Михайлівна, будь ласка.

 

11:15:13

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Шановні колеги народні депутати, проект цієї постанови розроблено за рекомендацією комітетських слухань від 13 березня цього року: "Про стан та законодавче забезпечення наукової і науково-технічної діяльності".

Зазначу, що ситуація, яка склалася в науково-технічні сфері і в цілому в економці країни зумовлена саме відсутністю стратегічного погляду на майбутнє України, який би базувався на науковому й експертному аналізі. Відсутність дієвої і прорахованої, зваженої стратегії в питаннях геополітичної та геоекономічного руху держави гальмує розвиток України і спричиняє негативні для більшості сфер економіки наслідки. 

У зв'язку з цим пропонується створити при Верховній Раді України комісію майбутнього як дорадчо-консультативний орган з метою сприяння Верховній Раді України у формуванні стратегії розвитку держави на основі об’єктивних законів природи та суспільства, нових досягнень науки і техніки. Такі комісії сьогодні існують при парламентах більшості розвинених країн світу, зокрема Великобританії, Франції, Німеччини, Фінляндії, Скандинавських країн, Ізраїлю. Діє такий орган і при Європарламенті. Зазвичай в склад таких комісій входять народні депутати і незалежні науковці. Це дає змогу проводити незалежну експертизу державних рішень з точки зору їхнього впливу на майбутнє країни. У другому і четвертому скликанні були спроби започаткувати такий орган. Ми дозріли зараз і є абсолютно критична необхідність зараз дорости до такого консультативного органу при Верховній Раді України.

Завершуючи, я хочу навести…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Гриневич Лілія Михайлівна – і як автор законопроекту і як голова комітету.

 

11:17:32

ГРИНЕВИЧ Л.М.

За розрахунками, опублікованими в травні цього року Глобальним інститутом McKinsey, до 2025 року економічний ефект від розвитку економіки знань у світі складе від 5 до 7 трильйонів доларів. Це той резерв. Який може дозволити нашій країні зробити якісний стрибок, бо ресурс проїдання спадщини вже вичерпано, найвищий потенціал зростання, це всім очевидно, лежить у сфері інновацій. Саме тому так важливо створити при законодавчому органі нашої держави такий, який буде правильно визначати технологічні і наукові пріоритети і приймати важливі і правильні стратегічні рішення. хтось сказав: "Майбутнє належить тому, хто бачить можливості перш  ніж вони стають очевидними для всіх".   

Україна має бути адекватна світовим тенденціям і загрозам. Давайте розставимо пріоритети, зрозуміємо, де  є наші можливості, а де загрози.

Комітет з питань науки та освіти розглянув цей проект постанови і звертається  до Верховної Ради України з  проханням обов'язково  підтримати його. Я переконана, що ми як все-таки молода, але ж декларуємо, демократія, доросли до тих ідей, які академік  Юхновський  пропонував парламенту ще 20 років тому і які давно реалізовані, і   успішно діють Європі. Тим більше, що нам абсолютно  необхідно для подальшого розвитку відновити зруйновану у нашій країні систему прогнозування державного розвитку. 

З усіх цих тактичних і стратегічних  міркувань  закликаю всіх депутатів  підтримайте цей проект Постанови Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Присідайте, Ліліє  Михайлівно.

Шановні народні депутати,  будемо обговорювати?  Будемо. Прошу записатись: 2 – "за",  2 – проти представників депутатських  фракцій.

Народний депутат  Бондаренко, фракція "Батьківщина".

 

11:20:00

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, об'єднана опозиція "Батьківщина". Законопроект,  запропонований пані Лілією,  є дійсно європейським, є дійсно таким, який піднімає  планку морально-етичних норм, які би сповідувались  в суспільстві.

Я розумію,  що багато  хто з наших колег, особливо з фракцій, які сьогодні   більше зайняті проблемами економіки, але власної економіки, а не державної, оті  виступи, які сьогодні звучать від комуністів, які розказують, що вони борються за народ, а фактично  зберігають систему розкрадання українських  грошей через Кіпр, ті виступи, які   щойно звучали на захист окупації Росією частини української території, вони не дають на ухвалення  цього законопроекту.

 Але тим не менше ми будемо  і сьогодні, і завтра, і  надалі добиватись, щоб Україна була тією державою, яку поважають в світі не як країну, де рекет розкошує сьогодні, де сьогодні немає дійсної правової системи, де в судах діється Бог зна що, і кожна людина не знає, як захистити себе. А цей законопроект якраз говорить і про інший аспект нашого життя, іншу грань цього життя – підвищення моральних норм.

Тому я просив би, шановні друзі, осмисліть. Нашим дітям і онукам тут жити, їм треба мати державу, яка буде відповідати тим стандартам, які сьогодні в усьому світі прийняті. Не відкидайте цей законопроект тільки тому, що він поданий представницею об’єднаної опозиції, тією людиною, яка займає, можливо, різні з вами позиції в цьому, в політичних оцінках тих подій, які відбуваються. Давайте підтримаємо цей дуже потрібний Україні законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Бутківський, фракція Партії регіонів.

 

11:21:52

БУТКІВСЬКИЙ В.В.

Народний депутат Бутківський, 29 виборчий округ, Дніпропетровщина. Просив би передати слово колезі Дзоз Віталіні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передати слово народному депутату Дзоз.

 

11:22:03

ДЗОЗ В.О.

Дякую. Шановні колеги, після проведення профільного Комітету з  питань науки і освіти, де розглядалося питання про створення комісії майбутнього при Верховній Раді,  я дуже довго думала, чи буде це створення саме тим шляхом, яке виведе з кута нашого світу, чи дасть воно ту саму стратегію розвитку освіти.  Думаю, що ні.

Вы знаете, как говорил историк Василий Ключевский, есть люди, которые как ветреные мельницы, которые вечно машут крыльями, но никогда не летают. (Шум у залі)  Вот создавая комитеты, рабочие группы, экспертные советы мы как те мельницы, мы только машем крыльями, то есть, заседаем, обсуждаем,  но при этом абсолютно ничего не делаем.

 Я думаю, что создание еще одного комитета – это не решение проблем, это не конструктивные действия, это просто путь к еще одному органу, который просто будет говорить. Комиссия, которая будет работать  на общественных началах под патронатом профильного комитета может быть создана и без принятия постановления на уровне Верховной Рады. И правительство, и Верховная Рада всегда  открыты для экспертных предложений, замечаний. И у нас  достаточное количество общественных комитетов, комиссий, где можно обсудить эти проблему.

Глубоко убеждена, что   необходимо уже  начать делать конкретные дела, а  не заседать и создавать очередные комиссии. Фракция регионов не будет  поддерживать  данный законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Паламарчук, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

11:23:58

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово Віктору Чумаку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чумаку передається слово.

 

11:24:06

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214 виборчий округ, місто Київ, Дніпровський район політична партія "УДАР Віталія Кличка".  Шановні колеги, я пропоную всім підтримати цей проект Закону.

Я хотів би сказати, що, напевно, всі наші негаразди, негаразди в країні на сьогоднішній день саме через те, що  за 20 років своєї незалежності Україна не змогла  випрацювати візію свого майбутнього.

За 20 років ні політична еліта, ні суспільство не змоглися зробити так, щоб Україна змогла знайти сама свої конкурентні переваги, визначити свої слабкі місця, які можна було б якимось чином зробити найбільш сильними, не змоглася зробити таким чином, щоб ми бачили своє місце в цьому світі.

На сьогоднішній день навіть стратегування в Україні  відбувається або  побудова державного бюджету відбувається з найменшим коротким терміном часу. Тому що на сьогоднішній день ніхто не може визначити, які найбільш пріоритетні заходи необхідні для  країни для того, щоб зробити себе конкурентною у  цьому світі.

Хотів би просто сказати, що  країни,  в яких існують такі комісії, країни, які абсолютно чітко бачать  своє місце в майбутньому, перейшли до абсолютно інших термінів стратегування. Ніхто не робить  бюджетування своє і стратегію не розробляє в короткотерміновому періоді до 3 років, як це робиться у нас. Що найменше повинно бути термін бачення розвитку країни, як 5 років – середньострокова перспектива, 10 років, як знову ж таки  найбільш трохи дальше, ніж  середній строк, або 20-25. Передові країни світу на  сьогоднішній день роблять своє бачення свого  розвитку приблизно на 30, а то і на 90-річний цикл.

Саме так, передбачивши найбільші ризики у світі, найбільші ризики у міжнародній політиці, найбільші ризики у внутрішній політиці, передбачивши, узгодивши позицію всіх зацікавлених сторін в країні, як повинні розвиватися різні сфери державної політики, можна побудувати нормальну європейську, я би сказав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Присідайте, будь ласка.

Фракція "Свобода", народний депутат Леонов. Прошу. (Оплески)

 

11:26:30

ЛЕОНОВ Е.В.

Я прошу передати слово Ірині Фаріон.

 

11:26:37

ФАРІОН І.Д.

Шановні колеги, я на комітеті утрималась щодо голосування за такий проект постанови, і ось з яких мотивів. Не тільки з тих мотивів, не тільки з тих мотивів, що ця постанова має декларативний характер, а передусім, і з тих мотивів, що все, що ми творимо, має бути винятково на професійний основі, а не на громадських засадах. Я дуже скептично ставлюсь до будь-яких громадських організацій, особливо у контексті результату їхньої діяльності та ще і при Верховній Раді.

Третє,  у нас, в Україні, є достатня кількість інституцій, які здійснюють прогнозування і аналітику. Інша річ, що держава абсолютно цього не підтримує, особливо у контексті наукового прогнозування. Тому ми нашу увагу маємо зосередити на ухвалення такого бюджету, який би підтримував цей напрям дослідження, а не творити так звані "дорадчо-консультативні органи на громадських засадах.

І, нарешті,  ще одне. Якщо ми хочемо знати, що у нас буде завтра, достатньо проаналізувати, що ми зробили сьогодні. Це знають всі самодостатні і просвітлені люди. А один з найкращих часів називається Present Continuous, цебто теперішній тривалий. І якщо би ми реально зуміли зосередитися на сьогоднішньому політичному моменті, то цей сьогоднішній політичний момент намалював би нам  і наше гідне майбутнє.

Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде утримуватися щодо голосування цієї постанови.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  З мотивів голосування фракція Компартії України, народний депутат Зубчевський. 

А це фракція, яка не приймала участь в обговоренні відповідно до Регламенту. Приймали. Ви записалися. Фракція Партії регіонів записана.

 

11:28:18

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Зубчевский, фракция  коммунистов. Фракция коммунистов не будет поддерживать данный законопроект, поскольку он по сути не решает те проблемы, которые стоят в образовательной сфере. (Шум у залі)

 Он не отвечает на вопрос – где взять средства, необходимые для нормального существования в образовательной системе. Не отвечает на вопрос о доступности образования, о борьбе с коррупцией, о том, как необходимо поднять уровень учащихся и студентов.

В данном случае речь идет  о создании некой аморфной консультационной структуре, которая ничего ни к чему не обязывает и ничего не решает. Мы можем создать массу  комиссий, называя их как угодно: майбутнього, сучасного, минулого. Однако проблемы так и остаются нерешенными.

И еще. В данном случае речь идет о копировании европейских комиссий. Опыт показывает, что чем больше мы будем копировать все то, что идет с Европы, не учитывая свой богатый опыт, который был в советское время, тем еще хуже ситуация будет с образованием в нашей стране. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від позафракційних Григорій Заболотний, народний депутат.

 

11:29:30

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Дякую. Григорій Заболотний, 17-й виборчий округ, Вінниччина. Я хочу звернути вашу увагу, що тільки держава може мати перспективу тоді, коли вона розвиває  інтелект. І тільки через інтелект може прийти інновація. А  інновацію може створити особистість. І якщо є інтелект, є інновація,  є особистості, обов'язково прийде інвестиція. Інвестиція йде туди, де є якраз розум. І ми сьогодні повинні абсолютно всі підтримати пропозицію про створення комісії.

Саме ця комісія повинна залучити найбільш досвідчених людей і еліту нашу українську, і пропонувати нові підходи до вирішення і економічних проблем, і проблем, які формують громадянське суспільство.

Я глибоко переконаний, що багато країн світу, які сьогодні продемонстрували успішний розвиток свій, не мали такого  великого потенціалу: і наукового, і природного…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Ганна Герман, народний депутат, фракція Партії регіонів. 

 

11:30:45

ГЕРМАН Г.М.

Шановний пане Голово! Шановні колеги! Тут під час обговорення представники право-радикальної партії заявили про скептичне ставлення їхньої політичної сили до громадських організацій. Це дуже небезпечна заява в суспільстві, яке будує громадянське суспільство. Це дуже небезпечна заява в країні, яка хоче йти шляхом демократичного розвитку.

Я звертаю увагу на цю заяву представників іноземних посольств, усіх представників громадських організацій, журналістів. І я прошу, щоб ми всі об'єдналися, з'єднали зусилля для того, щоб політичні сили, які скептично ставляться до громадських організацій, не мали майбутнього в незалежній демократичній Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2164а) про Комісію майбутнього при Верховній Раді України для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

11:32:12

За-107

Рішення не прийнято. Постанова відхилена. Нема ніяких "з мотивів". Це Регламентом не передбачено, шановні народні депутати! (Шум у залі)

 Ну, по фракціям, будь ласка. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 61, "УДАР Віталія Кличка" – 32, фракція "Свобода" – 0, Компартія України – 0, позафракційні – 11.

Вноситься на розгляд проект Постанови (реєстраційний номер 2964) про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення. Чортків, повторюю, Чортків. Доповідач – голова підкомітету Комітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Гладій Василь Іванович. Вношу пропозицію про розгляд даного питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:33:27

За-139

Рішення не прийнято.

Доповідач – Гладій Василь Іванович. Будь ласка.

 

11:33:47

ГЛАДІЙ В.І.

Шановні колеги депутати! Тернопільська обласна рада звернулася до Верховної Ради з поданням про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення. Чортків є місто районного значення, адміністративний і промисловий, культурний центр однойменного району Тернопільської області.

На сьогоднішній день в місті Чортків проживає 30 тисяч осіб. В системі населених місць Тернопільської області Чортків займає друге місце по чисельності населення серед 30 міських поселень.

Провідною галуззю економіки міста є промисловість, яка представлена великими промисловими підприємствами та інші підприємства, що забезпечують переробку сільськогосподарської продукції південного регіону Тернопільської області.

В Чорткові розвинута мережа соціально-культурних, медичних та освітніх закладів. Місто має значний потенціал для розвитку туризму.

Питання про віднесення міста Чортків Тернопільської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства Чортківською міською, Чортківською районною та Тернопільською обласною радами.

Комітет вважає, що віднесення міста до категорії міст обласного значення надасть змогу збільшити темпи розвитку територіальної громади, підвищить фінансово-економічну самостійність місцевого самоврядування, сприятиме інвестиційній привабливості території, що в свою чергу вимагає нових, більш ефективніших організаційно-адміністративних форм місцевого самоврядування.

За результатами розгляду питання комітет ухвалив висновок, рекомендувати Верховній Раді України згідно із пунктом 29 частини першої статті 85 Конституції України віднести місто Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект постанови (реєстраційний номер 2964). Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів записатися на запитання.

Почекайте на трибуні, будь ласка. Народний депутат Колесніченко, фракція Партії регіонів. Будь ласка, на трибуну поверніться. Василю Івановичу, поверніться, будь ласка, на трибуну.

 

11:36:23

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Спасибо. (Шум у залі) Скажите, пожалуйста, это ж Ивано-Франковская область? Если этот город мы предлагаем сделать как город областного значения, учитывая философию областного совета, есть ли на территории этого города  пантеон воякам  ОУН-УПА, памятники  Бандеры, Шухевичу и другим деятелям, которые сотрудничали с коллаборантским движением? Потому что если их нет, тогда и нет необходимости, наверное, рассматривать вопрос о приравнивании такого маленького города как Чертков к такому знаковому городу как Ивано-Франковск, где эти все мемориальные комплексы уже есть. Спасибо.

 

ГЛАДІЙ В.І. Ну, по-перше, я хочу сказати, що місто Чортків не відноситься до Івано-Франківської області. Місто Чортків це є Тернопільська область. У Тернопільській області є єдине місто обласного значення – це місто Тернопіль.

Я говорив у своєму виступі про те, що місто Чортків є друге по значенню місто і по чисельності населення, і по адміністративному значенню, культурному, промисловому розвитку, розвитку економіки загалом. Тому комітет, коли розглядав дане питання, ми брали до уваги весь комплекс питань, пов'язаний із розвитком міста Чорткова. Тому комітет одноголосно рекомендує підтримати даний законопроект, місто Чортків, віднесення міста Чорткова до міста обласного значення Тернопільської області.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Сухий, фракція Партії регіонів.

 

11:38:07

СУХИЙ Я.М.

Шановний Василю Івановичу, ну, я особисто  буду закликати народних депутатів України голосувати за цю постанову. Тому що місто Чортків таким чином отримає шанс стати те, про що ви сказали, де є велика промисловість. Була промисловість. Був авторемзавод, був "пух-перо", цукровий, м'ясокомбінат, кондитерська фабрика, величезні військові частини.

Але скажіть, будь ласка, чи дійсно отримає місто Чортків шанс повернути собі колишню славу промислового центру, чи все-таки зміни до бюджету не дадуть змогу без того, коли не підніметься економіка і не запрацює господарка в самому місті Чорткові.

 

ГЛАДІЙ В.І.  Я погоджуюся з вами, ви дуже правильно сказали, що для Чорткова це буде шанс для розвитку міста і не тільки міста, але і всієї частини Тернопільської області.

Я не називав перелік тих промислових підприємств, які сьогодні є і функціонують в Чорткові, це, дійсно, реальний і великий промисловий центр.

Тому вся інформація, яка є подана в пакеті документів свідчить про одне, що надання місту Чорткову статусу місто обласного значення обов'язково приведе до розвитку міста Чорткова, до створення нових робочих місць, до розвитку інвестиційної привабливості міста. Тому я підтримую вашу позицію. Також закликаю проголосувати за основу і в цілому цього законопроекту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Присаджуйтесь, Василю Івановичу.

Прошу записатися на виступи від фракцій. Народний депутат Медяник, фракція Партії регіонів.

 

11:40:05

МЕДЯНИК В.Ю.

Прошу надати слово Чечетову Михайлу Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передати слово Чечетов у Михайлу Васильовичу.

 

11:40:18

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Добрый день, уважаемые коллеги! (Шум у залі)  Что касается этого законопроекта. Вы знаете, мы очень пристально посмотрели на содержание этого законопроекта. Дело в том, что готовится большая административная реформа  територіального устрою в Україні. И есть предложение, что все вопросы, связанные с преданием статуса городам областного подчинения уже рассматривать в контексте реализации этой реформы. Когда будет новая проведена территориальная реформа, административная реформа и тогда уже рассматривать вопросы придания статуса. Дело в том, что статус города областного подчинения тянет за собой дополнительные расходы с бюджета.

Поэтому в этой ситуации фракция приняла решение подвести черту, и на сегодняшний день не принимать решения о наделении юридического статуса города областного подчинения никакому населенному пункту, независимо от того, находится он на Востоке в Донецкой области или на Западной Украине, на Юге или на Севере, поскольку это тянет бюджетные расходы. Ну, и еще раз повторяю, до проведения административной реформы. Поэтому фракция Партии регионов просит депутатский корпус поддержать нашу позицию и подвести черту под приданием  статуса областного подчинения населенным пунктам, независимо от территориальной принадлежности. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Бондаренко, фракція "Батьківщина".

 

11:42:15

БОНДАРЕНКО В.Д.

Прошу передати слово Іванові Стойку, представнику Тернопільщини.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передати слово Івану Стойко.

 

11:42:21

СТОЙКО І.М.

Дякую. Іван Стойко, фракція "Батьківщина" партія "За Україну". Шановні колеги, так сталося, на жаль, що саме  Тернопільщина одна єдина в області не має міст, окрім Тернополя, обласного значення. І я думаю, що сьогодні ми виправимо це, незважаючи на опозиційність і більшість в парламенті, незважаючи, що нас щось начебто розділяє ідеологічно. Але ми всі українці, ми повинні дбати про свої міста.

Населений пункт Чортків – це стародавнє місто, яке засноване в 1522 році. Воно справді належало до різних історичних   формацій, воно має  свій історичний шлях. Але сьогодні це одне з найбільших міст, а якщо точно,  друге місто  за величиною після Тернополя. І воно має право, як і інші міста, котрі мають, скажімо, право називатися обласним містом, сьогодні є  великий потенціал саме як культурний, освітній, промисловий і таке інше.

Якщо говорити про промисловість, то пан Ярослав говорив, але тут  може недоречно було сказано. Ви знаєте, цукровий завод – це найбільший завод в  Україні. І він сьогодні працює, як працюють підприємства машинобудівної галузі, легкої промисловості, а також харчової  промисловості.  Я б хотів, щоб ми сьогодні все ж таки зробили той крок, який ми повинні були зробити вже давно для Тернопільщини. Бо Чортків – це  майбутнє саме Поділля, Південного Поділля, це майбутнє нашої області.

І  я думаю, що Партія регіонів,  не зважаючи на ті провокації,  які були  саме від Вадима Колесніченка,   проголосує за статус міста обласного  значення. Якщо хочете репліку, я сажу, що там так є: є пам'ятники і воїнам Радянської армії і є  пам'ятники воїнам УПА. І для комуністів,  щоб розуміли, що там є  пам'ятники Герою Радянського Союзу Лавриненку, є пам'ятники так званій "двадцятці" партизанського руху. І тут не має нічого дивного, бо Західна Європа живе цивілізаційним світом, європейськими категоріями,  ніхто не ділиться там, а вшановують  пам'ять одних і інших. І тому  є пам'ятники, і євреям як, і  храми є різних конфесій, костел є,  є синагога. 

Але, шановні колеги, якщо будуть такі провокації,  то звісно, ми нічого  не можемо зробити для розвитку і Тернопільщини, і в цілому України. Тому я прошу підтримати рішення комітету і проголосувати за статус обласного значення міста Чорткова. Дякую вам за увагу.   Слава Україні!

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Куренной, фракція "УДАР" Віталія Кличка.

 

11:45:37

КУРЕННОЙ В.К.

Я прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово передається Валентину Наливайченку.

 

11:45:58

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановний головуючий, шановні колеги, дорогі громадяни України! Я просив би звернути увагу на те, що ми спільно всі підтримуємо позицію фракції "УДАР Віталія Кличка". Я переконаний, що і всі інші фракції у Верховній Раді, позиція, яка полягає в тому, що кожне українське місто, кожна громада кожного українського міста має право на державну підтримку, має право жити гідно і справедливо.

Тому, підтримуючи постанову про надання статусу обласного значення місту Чорткову, ми просили б сконцентрувати увагу і на тому, що місцеві громади і Тернопільської області мають отримати право на вибори до обласної ради Тернополя. Мають, нарешті, отримати право контролювати і власний бюджет, і бібліотеки фінансування, і школи, і створення додаткових робочих місць. Саме така державна увага, коли людям надається право обирати до обласних і районних рад своїх представників, делегувати їм повноваження, надавати можливості розбудовувати місцеву інфраструктуру є державним підходом. Куруючись таким державним підходом, ми пропонуємо, щоб і місто Чортків отримало статус міста обласного значення, і ті ініціативи місцевих громад, які зараз є важливими в житті людей і великого Ходачкова, і Настасова, і Чорткова, і Бережан, і Тернополя нарешті отримали підтримку в районних і обласній раді, отримали належну державну увагу від адміністрації районних, міських та обласних.

Станом на сьогодні ми з жалем констатуємо, що і обласна, і міські державні адміністрації відірвані від реальних потреб людей. Я вам доповідаю з високої трибуни Верховної Ради, що вся громада Настасова постала проти незаконної побудови ферми по суті поблизу рідної школи по центру села. Зникла вода, сморід стоїть по центру села, захищати людей нема кому. Те саме Великий Ходачків, там побудована  величезна птахофабрика. Так само адміністрація самоусунулась, люди змушені захищати, власне, самі себе і на своїй землі.

Думаю, що такий підхід має бути зупинений, коли безконтрольні адміністрації творять, що хочуть, через корупційні механізми просувають ті підприємства і виробництва, які знищують життя громад на місцях.

Прошу підтримати, і пропонуємо підтримати таку постанову про Чортків і надати  більшої уваги тому, щоб не відбувалось незаконних рішень, не відбувалось незаконних забудівель на місцях і там, де живуть люди в селах, наших районах і в наших містах. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Марцінків, фракція "Свобода".

Передає слово народному депутату Кайді.

 

11:49:08

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда,  фракція всеукраїнського об'єднання "Свобода", Тернопільщина. Шановні колеги депутати, я, напевно, не буду сильно розпинатися, агітувати у зв’язку з тим, що рівень деяких депутатів, особливо в пізнанні географії,  бажає бути кращим, щонайменше. Якщо вже віднесли Чортків до Франківської області, даруйте, треба напевно організувати якийсь лікнеп.

І питання щодо підведення риски під питаннями, які в принципі мають вирішувати органи місцевого самоврядування. Хотів би нагадати 2010 рік, коли теперішній, на разі теперішній Президент України, розповідав про підсилення органів місцевого самоврядування. Так само і розповідали нам в 2012 році про те, що будуть залишати податки на місцях,  про  те, що будуть ліквідовані районні державні адміністрації, це з 2010 року тягнеться, про  те, що обласні державні організації будуть мати тільки наглядові функції. Натомість, це є тільки балачки. Громада Чорткова вирішила: дайте статус міста обласного значення. Для того, щоб якось дійсно підсилити органи місцевого самоврядування, щоб підсилити права в першу чергу громади.

І минулого року в липині Тернопільська обласна рада, яку я на той час очолював,   одностайно, одностайно всі фракції, в тому числі і фракція Партії регіонів, підтримали рішення про надання статусу місту Чортків статусу обласного значення.

Так що з цього часу змінилося? А  змінилося просто: не хочемо, не дамо. Тому що ніхто не збирається відміняти райдержадміністрації, ніхто не збирається позбавляти обласні державні адміністрації тих важелів впливу. Чому ніхто не  говорить про те, що вже два роки в Тернопільську обласну раду не можуть зайти 20 депутатів? Територіальна виборча комісія, в якій складає більшість представників Партії регіонів, Комуністичної партії і так званого Блоку Литвина, не голосують за заведення депутатів  в обласну раду. Прокуратура мовчить обласна, суди  відхрещуються. Адже ясно, що вони вам і  підконтрольні ці суди, які ви купили, які регулюються і керуються з вулиці Банкової. І тому ми прекрасно розуміємо, що це  питання, напевно, не пройде.

Але я все ж таки, це мій обов’язок, закликаю депутатів всіх фракцій проголосувати за це питання і дати, врешті-решт, громаді реальні важелі впливу на владу. Прошу підтримати. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для  репліки має народний депутат Колесніченко,  фракція  Партії  регіонів  і   фракція  Компартії  України. (Шум у залі)  Прошу тиші. Прізвище називалося у виступі народного депутата Івана Стойка. Будь ласка, включіть мікрофон Колесніченка.

Подивіться стенограму, будь ласка. Після цього будемо записуватися від  народних депутатів. Тиша!

 

11:52:17

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Спасибо. Уважаемые коллеги, сложно сказать, …….. представитель меньшинства провокацию… (Шум у залі) … когда мы все четко и однозначно знаем, что ни Тернопольськая область, ни Ивано-Франковская область, ни Львовская область не были бы никогда в составе независимого государства Украины, если бы вовремя  Великой Отечественной войны воины Красной армии не освободили бы эти территории от немецко-фашистских оккупантов, а впоследствии от недобитков и коллаборантов. Поэтому честь и хвала тем людям, которые в этих сложных условиях содержат памятники великим воинам, победившим в Великой Отечественной войне. (Шум у залі)

И когда я задал вопрос, а есть ли там памятники воякам ОУН-УПА, я и хотел уточнить, а как люди относятся к итогам Великой Отечественной войны. Ничего нового, но если человеку трудно с этим согласиться, что они проиграли, значит, это его вина. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Симоненко, фракція Компартії України.

 

11:53:35

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії. Шановні колеги, я хочу заявити про те, що фракція підтримує цей законопроект, але я хочу і звернутися до мешканців міста Чортківа: ви нічого не отримаєте від цього статусу, і я про це зараз відверто кажу. Так, чиновники будуть мати трохи більшу заробітну плату, вони для себе вирішили питання, а ваше життя залежить, шановні, від того, чи ми і як  розпорядилися спадщиною від радянської доби.

І ви самі подивіться навкруги, що у вас залишилося у Чортківі? Де ті заводи, які побудували комуністи для того, щоб ви мали робочі місця, щоб у вас були дитячі садочки, щоб працювали лікарні, школи, були дороги, щоб у вас  робочі місця були?

 Оці "нахтигалики " знаходяться 20 років при владі у Тернопільській області, і що вони зробили? Тільки зруйнували, найбіднішою зробили Тернопільську область за всі роки незалежності України це найбідніша область!

І я ще і ще раз привертаю увагу, що і досі не затверджений бюджет Тернопільської області. І це такі "нахтигалики " сьогодні пропонують…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів записатися на виступи. Народний депутат Сабій, фракція "Свобода",

 

11:55:10

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово народному депутату Головку.

 

11:55:20

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати, Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".

Ця проблема, яка сьогодні сталась в українській… у Тернопільській області,  дійсно, є неспроста, адже за цим сценарієм стоять дії Партії регіонів і голови адміністрації Валентина Хобтяна, який очолює, до речі, Партію регіонів. За його вказівкою, дійсно, сьогодні блокується робота обласної ради, не вводяться депутати. Представники від Партії регіонів, члени територіальної комісії не ходять на засідання і не беруть участі. Таким… свідомо знищується десь  обласна і представницький орган в області.

Розуміючи, що Тернопільська область, дійсно, є опозиційною, де кандидати… і депутатами стали представники  виключно опозиції і це може дратує десь владу, тому десь така стоїть вказівка голови і адміністрації, щоб він, можливо, знищував наш край. І ми бачимо, дійсно, що на сьогоднішній день цей керівник – керманич області – не відповідає  за всіма критеріями. Він, так як   заступник міністра фінансів, любить прийти в нетверезому стані  на засідання колегії чи інших органів представничої влади. І ми бачимо, що це знущання над нашим краєм повинно зупинитися.

Тому надання статусу   Чорткову міста області обласного значення є стратегічно важливим для нашого краю. Це дасть можливість цьому, до речі, місту розвиватися додаткові фінансові надходження, люди отримають нові робочі місця. Адже, дійсно, Чортків це є велике  місто нашої області, другим за значенням після міста Тернополя. І тому для нас є  принципово важливо, щоб ми отримали новий стимул для нашого краю, адже місто Кременець, до речі, теж претендує на цей статус обласного значення, і ми будемо піднімати це питання, щоб не тільки Чортків, а й Кременець, і Бережани отримали статус обласного значення, тому що ці міста повинні отримати додаткове фінансування і можливість розвиватися для нашого краю, і люди  повинні отримати для цього вигоду.

Ми тому закликаємо Партію регіонів  підтримати і  все ж таки надати статус Чорткову обласного значення, не руйнувати Тернопільську область, як опозиційну область і дати належну оцінку голові обласної державної адміністрації Хобтяну зупинити це п'янство, яке він сьогодні очолив в області. І зупинити знущання над нашим краєм. І ввести врешті-решт депутатів в обласну раду, щоб обласна рада почила працювати і захищати, відстоювати інтереси  тернополян і нашого краю. Тому ми закликаємо підтримати. Слава Україні! 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Давайте ми з вами порадимося. Ми будемо працювати до завершення цього питання чи оголосимо перерву, чи голосуємо? Голосуємо? (Шум у залі)

 До слова запрошується народний депутат Мельник, фракція "Свобода". Передає слово Михальчишину.

 

11:58:45

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Юрій Михайльчишин, ВО "Свобода", місто Львів. Тут від представників партії ГУЛАГу і Голодомору, яка перетворилася в партію офшорних вексельків, які жують рябчиків і не мають совісти, щоб покаятися перед історією за свої злочини, пролунала теза. Начебто все хороше, що є в цій країні, збудували комуністи. Так, нібито 20 мільйонів нормальних людей не було загнано ними в ГУЛАГ, де працювали на рабській праці і будували все за "дякую".

Мене не дивує географічний кретинізм людей деяких в цій сесійній залі, для яких Чортків, виявляється, в Івано-Франківській області! Для них, мабуть, і Москва – столица их родины, и Севастополь – город русской славы. Тому нічого дивного в цьому немає, коли маєш справу з такими людьми.

Вони кажуть, що все побудували комуністи?! Нехай згадають, як в 1932-1933 роки у людей позабирали все, що було цінного через "Торгсини" і побудували Дніпрогес, Магнітогорськ! Я тобі зараз окремо розкажу!

Після того вони ще мають совість, замість того, щоб каятися і на колінах стояти перед українським народом, вони тут звинувачують всіх. Тому що їм, бачите, "нахтігальчики" заважають працювати! Ви ліпше про векселі згадайте, як ви голосуєте! Про свої офшорні компанії, записані на членів ваших родин! Згадайте, хто робив Голодомор, організовував ГУЛАГ! І признайтеся, що ви – їхні спадкоємці і юридичні, і генетичні! Тоді будете мати право тут щось, в цій залі, нормальним людям висувати претензії.

Щодо суті постанови. Прошу шановних колег народних депутатів підтримати надання Чорткову статус міста обласного значення. Дякую за увагу. Слава Україні!  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, оголошується перерва на 30 хвилин – до 12.30. Слідуючий на виступ буде Ляшко.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть депутатів до сесійної зали.

Шановні депутати, слово надається народному депутату Олегу Ляшку.  Прошу, Ляшко, да.

 

12:34:15

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги, знаєте, от здавалось би, питання не надзвичайно важливе для країни – надання статусу обласного значення місту Чортків, але його обговорення показує дуже, на жаль, небезпечні тенденції, які є в нашій країні. Це намагання, задавалось би навіть по таких питаннях, розколювати країну.

Мені здається, це велика помилка. Наш парламент, ми тут різні люди, ми представляємо різні політичні погляди, але, я думаю, що більшість людей, присутніх в цьому парламенті, вони думають про Україну і дбають про її майбутнє. Так-от Україна буде сильною країною тоді, коли ми будемо разом. Бо коли ми з вами гриземося чи за Чортків, чи ще  за щось. Від цього радіють тільки наші вороги.

І тому, я думаю, що не треба колоти країну ні на Схід, ні на Захід, а треба брати і робити те, що в інтересах всієї країни. Адже і в Чорткові, і в Чернігові, і на Донбасі, і в Білокуракиному, і в Святогорську –  і скрізь на світі живуть українці, люди, які нас сюди обрали для того, щоб ми піднімали Україну з колін.

Я буду голосувати за цей проект рішення, за надання статусу обласного значення місту Чортків. Але я хотів би сказати, що ті з виступаючих, хто каже про те, що надання цього статусу дасть шанс вижити, розвиватися всьому місту. З одного боку – вони праві, а з іншого – не зовсім. Бо насправді і  Чортків. І вся Україна буде розвиватися і виживуть за однієї умови, коли ми радикально змінимо економічну політику в державі. Коли ми радикально змінимо політичну політику в державі. Хіба від того, що Чортків буде навіть обласним центром, давайте ми його зробимо, хіба там людям добавляться пенсії, хіба там соціальний захист підніметься? Да ні. До тих пір, поки в Києві сидітиме уряд Азарова, поки ми будемо мати отаку владу, яку мали всі останні 20 років, яка дбала лише за себе, а не за інтереси громадян, до тих пір нічого в країні не буде.

Тому Радикальна партія  пропонує радикальні політичні зміни – це ліквідація районних адміністрацій, це ліквідація обласних адміністрацій. Для того, щоб відновити промислове сільськогосподарське виробництво і в Чорткові, і в інших містах і селах України, ми маємо радикально знижувати податки, здешевлювати кредити, дерегуляція економіки, скорочення чисельності чиновницького апарату, ліквідація всяких дозвільних процедур, які тягнуть за собою корупцію. І тоді відновиться і виробництво, і промисловість, і сільське господарство, і в Чорткові, і по всій Україні. ось що ми маємо робити. Радикальні політичні, економічні зміни в житті нашої країни – лише це врятує Україну і підніме її з колін.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Компартії України, народний депутат Буховець.

 

12:37:28

БУХОВЕЦЬ О.Ю.

Прошу передати слово  Петру Миколайовичу Симоненку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

12:37:36

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги і шановні слухачі! Я ще раз хочу заявити від імені фракції Компартії, що, приймаючи це рішення, на жаль, але воно ніяк не вплине на зміну реальних умов життя для мешканців міста Чорткова. І це буде торкатися, в першу чергу, збільшення заробітної плати чиновників і, зрозуміло, що це не торкнеться якраз все покращення  умов життя там громадян.

Всі сподівання на західні інвестиції – це ілюзія.  І, на жаль, але про цю ілюзію говорять люди, які боролися за мандат народного депутата, тобто перетворюються просто на брехунів. Інвестиції тільки тоді будуть реальні, коли це буде державна політика, коли будуть люди мати робоче місце, заробітну плату і свої решту коштів, які є вільними, будуть довіряти державі для того, щоб реалізовувати цю інвестиційну політику. Це все якраз і свідчить про те, що справді треба реалізовувати програму, антикризову програму Компартії, яка передбачає підтримку українського виробника, захист українського економічного  простору від захвату, який сьогодні відбувся. І, зрозуміло, справедливо і для українського виробника потрібна зовнішня економічна політика. Немає робочих місць, немає заробітної плати, немає сплачуваних податків, подоходних податків,  а це обмеженість місцевих бюджетів і неможливо тоді фінансувати ті програми, які б потрібно було за зміною статусу.

 Бюджет області не затверджений досі. Фінансування бюджетних установ і соціальних програм в обсягах фінансування бюджету 2012 року, а не 2013 року. Шановні мешканці Тернопільської області, почуйте, кого ви обирали і хто вас там хазяйнує, коли досі ще бюджет області не затверджений і  таким чином обмежується фінансування інших програм?!

Я також вимагаю обмежити субвенції державного бюджету, оскільки вони використовуються в Тернопільській області на виплати додаткових виплат воякам дивізії СС "Галичина", "Нахтігаль", поліцаям. А це якраз свідчить про те, що неефективно використовуються державні кошти.

Я хочу також підтвердити і особливо після останнього знахабнілого виступу одного з "нахтігалівців", фракція переглянула свою позицію щодо підтримки цього проекту   постанови.

І на останок. Коли  Тернопільська область, я для "нахтігаликів"  хочу ще раз   нагадати. Коли Тернопільська  область ввійшла до складу Радянської України,  то у місті  Тернополі були і діяли тюрма, бордель і вокзал. Все решта було побудовано  за часи радянської влади для народу, українців, які жили  в Тернопільській області. А ви там нічого не будували, ви й досі ще грабуєте, розтягуєте, крадете і знищуєте те, що побудували комуністи.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Об'єднання "Батьківщина", народний депутат  Оробець, прошу.

 

12:40:39

ОРОБЕЦЬ Л.Ю.

Доброго здоров'я, шановні  колеги! От бачите, вже є толк  з нашого обговорення.

По-перше, з'ясувалось, що Чортків в Тернопільській області. Але це не просто точка на карті. Для мене  це рідне місто, я там виросла. Звідти родом моя мама, там й  досі живе моя бабуся. І багато хто з вас, хто говорив, що при радянській  владі  було легше, правий, бо при радянській  владі в Чорткові існували 14 підприємств республіканського значення. На секундочку: кондитерська фабрика, горілчаний завод, м'ясокомбінат, Колиндянський комбінат концентратів, швейна фабрика, ремзавод,   конезавод, тютюнозавод, птахофабрика  і    багато інших.  Зараз працює один цукровий. Це правда. Але чи в цьому винне тільки чортківське управління? Та боюся, що  в цьому вся держава зараз   в такому стані.

На початку  90-х було дуже багато конфліктів на релігійному грунті. Було 5 церков  і доходило до того, що нам, дітям, старші забороняли між собою спілкуватися, бо той з того патріархату, а той з того. Але ми і це  пережили. І  громада здружилася  між собою, і якось намагається вижити. Далі прийшла нова біда. Люди не мають  роботи і виїжджають. І зараз рідко  на якій вулиці можна знайти молодь, але потихесеньку місто відбудовується. 

І я не дарма стою на цій  трибуні, я кожного з вас попрошу, можливо, поміняти своє рішення  і проголосувати за надання обласного статусу. Так вже сталося,  що Тернопільська область – остання в Україні область, в якій є лише 1 місто обласного значення – сам Тернопіль. Всі решта області мають два, три і більше таких міст. 

Що це дає?  При бюджетному розрахунку в бюджетній формулі таке  місто закладається окремо, і воно має свою, так би мовити, стандарт,  тобто мінімальне забезпечення, нижче куди   нікуди. Це точно виплачені зарплати для вчителів, для працівників садочків, це точно знайдені гроші на хоча б мінімальний ремонт доріг і комунальної сфери. Місто потребує і потерпає від декількох дуже важливих проблем. По-перше, абсолютно знищено комунальне господарство. Роками не виділяється на це кошти і фактично немає каналізації, всі стоки йдуть в ріку. І чим більше відтягується відсутність фінансування тим більша ймовірність того, що це просто може закінчитися екологічною катастрофою.

Окреме питання це дитячі садочки. Мами все-таки на Західній Україні продовжують народжувати і щоб мати можливість вийти на роботу садочки є дуже важливими. Тому колеги, можливо для когось це просто точка на карті, а для мене це чудесне місто, де живуть 40 тисяч людей, де посеред міста стоїть стара козацька церква, побудована без жодного цвяху, де стоїть величезний собор, будований коштами громади, зокрема, мого покійного дідуся. Я вас дуже прошу згляньтеся(?) над ними, подумайте над тим, що це правда, остання область, де немає, крім обласного центру міста, обласного призначення. І давайте спробуємо зробити так, щоб виграло і місто, і район, і область.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час на виступи вичерпано.

Заключне слово просить Василь Іванович Гладій. Прошу. І будемо голосувати.

 

12:44:00

ГЛАДІЙ В.І.

Шановні колеги депутати, я запрошую всіх до зали і прошу, незалежно від нашої приналежності до тієї чи іншої фракції у парламенті, проголосувати "за". Можливо, якщо навіть з цієї трибуни під час обговорення були сказані якісь образливі слова, я прошу забути їх, відкинути, тому що Тернопільщина і чортківська громада немає до цього ніякого відношення.

По-перше, коли ми це зробимо, ми підтримаємо місцеве самоврядування, не просто декларативно, а реальними справами. Підтримаємо базовий рівень, а саме місцеву громаду, чортківську міську раду, чортківську громаду.

По-друге, ми виразимо свою шану і повагу до всього Тернопілля, конкретно до чортківської громади. Ще раз покажемо, що незалежно від   того, яке питання ми розглядаємо і де знаходиться те чи інше місто, яке претендує конкретно на статус обласного ми є єдині і ми проголосуємо.

І по-третє, давайте ми будемо послідовними. Згадаємо, як ми гарно підтримали ініціатив у Херсонської обласної ради щодо надання статусу міста обласного підпорядкування, обласного значення місту Гнила Липа.

Я хочу сказати, що Чортків нічим не уступає, всі показники, які є в Чортові вони є такі самі,  як і були. Я думаю, що така наша послідовність буде правильним кроком. Я ще раз прошу  всіх проголосувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Я прошу, Ганна Герман, хвилину. І будемо приймати рішення.

 

12:45:39

ГЕРМАН Г.М.

Дорогі друзі! Тут один мій землячок, який намагався, який по суті зруйнував компроміс в цьому залі і через якого Партія регіонів, фракція Партії регіонів, і комуністи не будуть за цей закон, намагався поставити депутатів на коліна, він сказав, ви повинні стати на коліна перед народом. Якби вони,  як казав Шевченко,  якби ви вчились так як треба, то і мудрість би була своя. Якби вони щось читали, то знали б, що один з батьків американської свободи колись сказав: найвищим є той політик, який може стояти перед Богом і перед народом на колінах.

Але вони цього не знають. Вони вміють руйнувати, вони вміють зруйнувати консенсус. І сьогодні, на жаль, жителі Чорткова повинні їх звинуватити в тому, що дві великі фракції не зможуть через такі деструктивні виступи тут підтримати цю постанову.

Натомість ми будемо наполягати на прискоренні адміністративної реформи…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. (Шум у залі)  

Не кричіть. Прізвище нічиє не називалось, ніякої репліки. Прошу підготуватися до голосування. Прошу підготуватися до голосування. Прошу спокійно, голосувати тільки за себе, персонально.

Ставлю на голосування  проект Постанови (номер 2964) про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення для  прийняття за основу і в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:48:05

За-155

Проти – 2, утрималось – 27, не голосувало – 184.

Рішення не прийнято.

По одній хвилині від кожної фракції. Прошу.

 

12:48:36

СТОЙКО І.М.

Дякую. Шановні колеги,  раз так сталося, що ми не змогли об'єднатися, в мене велике  прохання від жителів саме міста Чорткова, які чекають довго  давно на таке рішення. Проголосувати за те, щоб цей закон ми не відхиляли, а відправити його на повторне перше читання. Якщо буде  знайдений такий компроміс, то я вам буду всім вдячний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Від фракції Партії регіонів, Ганна Герман.

 

12:49:05

ГЕРМАН Г.М.

Незважаючи на те, що мій землячок зруйнував позитивне голосування з  цього приводу, ми будемо просити парламент увесь  і також Президента України, щоб пришвидшити адміністративну реформу і щоб якнайшвидше всі ці  міста такі, як Чортків, могли мати більшу підтримку від держави. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від фракції "УДАР", прошу,  народний депутат Геращенко.

 

12:49:34

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановні колеги, не вперше ми бачимо, коли, на жаль, середа, яка  начебто має бути днем голосування за законопроекти опозиції, перетворюється на профанацію, коли опозиція віддає свої голоси за ратифікацію законів, які подає Президент України, за ті   закони, якщо вони є потрібними для країни, якщо їх подають представники більшості в незалежності від прізвища представників більшості. І ми бачимо натомість інакшу ситуацію, коли наші колеги  з двох фракцій більшості голосують не за те, що потрібно виборцям, які живуть же не в одному регіоні Україні, а в 25 регіонах, в залежності від прізвища того, хто подав це, в залежності від фракцій, хто зареєстрував законопроект. Шановні колеги, це дуже неконструктивна позиція, вона продовжує оцю тему, яку, нажаль, взяла влада на розкол країни. І ми звертаємося і апелюємо до вас. Ми зараз з вами тут не можемо з'ясовувати політичні взаємини в залежності від наших прізвищ, наших партій, і щоб через це страждали виборці.

Пане Голово, будь ласка, поверніться до цього законопроекту, покажіть, що ви є спікером українського парламенту, і що це – парламент народу України… 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу від "Свободи" народний депутат Кайда. Хвилина у вас.

 

12:50:50

КАЙДА О.П.

Дякую. Шановні колеги депутати! Знаєте, ну, вже черговий раз ми спостерігаємо за тим фарсом, який відбувається в цій частині парламенту: спочатку одні розповідають про те, що вони готові підтримати, але після того, як їм їхні олігархи дали вказівку цього не робити, вони починають маніпулювати свідомістю, розповідати, що нібито вони через когось, через одну людину не будуть голосувати за дане важливе питання.

А шановній, скажемо так, "землячці" так званій, хочу зазначити, що ваш той "диригент", який займається рукоблудством і вказує як, голосувати  чи ні, з самого початку сказав, що ваша фракція не буде підтримувати, є стенограма, не буде підтримувати через те, що нібито там адміністративна реформа і що нібито там якісь… невідомо, які причини є. І тому я ще раз наголошую, не займайтеся ні рукоблудством, ні маніпулювання, не займайтеся профанацією нашого українського народу. Дякую! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу, Володимир Литвин. Прошу хвилину

 

12:52:04

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Ну, до чого тут наші з'ясування стосунків? Мова ж іде про 40 тисяч людей, які проживають у цьому славному історичному місті.  Якщо за всіма параметрами це місто… це містечко заслуговує на статус  міста, ми зобов'язані прийняти відповідне рішення. І я просив би шановних колег не посилатися на адміністративну реформу, в осяяній перспективі її  не буде. Це рівнозначно тому, коли не голосують за будь-який закон,  кажуть: ми будемо розглядати його комплексно.

Давайте тоді приймемо рішення, що ми не розглядаємо на цю тему взагалі питання. А ми вибірково рішення приймаємо щодо міст, які не дотягують до такого статусу, а тут, де 40 тисяч людей проживає, ми рішення не приймаємо.

Володимире Васильовичу, шановні колеги! Я вас прошу, давайте переступимо через свої амбіції і приймемо ці рішення, повернемося до нього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Всі фракції висловилися. Комуністи залишились. Прошу, Мартинюк, народний депутат.

 

12:53:19

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Васильовичу. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України.  Шановні передусім виборці і Тернопільщині, і міста Чорткова! Я хочу ще раз повторити ті слова, які  сказав керівник нашої фракції Симоненко. Від того, що буде проголосовано чи не буде проголосовано постанову про відведення міста, я наголошую, міста  Чорткова до категорії міст обласного підпорядкування, жителі від  цього абсолютно нічого не виграють. Виграють чиновники, бо їм збільшать заробітну плату і так далі, і тому подібне.

То от нехай жителі міста, будь-якого міста, у тому числі і  Чорткова, подумають, чи заслуговують їхні чиновники на підвищення заробітної плати, чи гарно вони працюють, чи виконують свої функції? Це перше.

І друге. А друге. Подякуйте, жителі міста Чорткова, своїм младосхронівцям, які спричинили таке голосування. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Всі висловилися.

Була пропозиція повернутися до розгляду цього питання. Тому, щоб спокійно  все було, я ставлю на голосування повернутися до розгляду проекту постанови (номер 2964).

Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:55:06

За-152

Проти – 2, утрималось – 24, не голосувало – 191.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Ставлю ще одну пропозицію на голосування. Повернути в комітет на повторне перше читання. Прошу народних депутатів голосувати, повернути в комітет на повторне перше читання.

 

12:55:46

За-167

Проти – 1, утрималось – 14, не голосувало – 186.

Рішення не прийнято.

Я думаю, керівникам фракцій, депутатам треба попрацювати, і можемо нарушити Регламент і повернутися ще раз. Але попрацюйте. Почуйте один одного. Йдемо далі.

Розглядається проект Постанови (номер 2063а) про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи". Доповідає голова Комітету з питань екологічної політики Ірина Ігорівна Сех. Прошу.

За скороченою? За скороченою? Прошу голосувати за скорочену процедуру. Прошу голосувати.

 

12:57:09

За-120

Проти – 81, утрималось – 12,  не голосувало – 151.

Рішення не прийнято.

Будемо розглядати по повній процедурі. Прошу.

 

12:57:25

СЕХ І.І.

Шановні колеги депутати! Брати та сестри, українці! Дорогі чорнобильці! Відповідно до Постанови Верховної Ради від 18 березня 2013 року про проведення парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

Сімнадцятого квітня 2013 року відбулися парламентські слухання на тему: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

В роботі слухань взяло участь понад 500 учасників, серед них: народні депутати; представники Кабінету Міністрів; відомства; місцеві органи виконавчої влади, науковці, громадські організації, приїхали чорнобильці з усіх куточків України як зі Львова, так і з Донецька, як з Харкова, так і з Чернівців; приїхали громадські організації, які вболівають і допомагають нам вирішити та подолати наслідки Чорнобильської катастрофи; приїхали жінки з Японії, які опікуються нашими хворими чорнобильськими дітьми.

В цій залі, на відміну від сьогоднішнього дня, насправді, не було де сісти. Це свідчить про те, що дуже багато людей, а це 2 мільйони постраждалих, 2300 навіть, і 112 тисяч інвалідів першої, другої та третьої групи щиро вірять та сподіваються, що ми їм, друзі, допоможемо.

З 2011 року подолання наслідків Чорнобильської катастрофи проводиться, на жаль, без державної програми. Й досі не виконана Постанова Верховної Ради України (від 15 жовтня 2011 року) (номер 4035-6) щодо подання проектів законів про Загальнодержавну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2014-2018 роки та про перелік населених пунктів України віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Аналіз медичних наслідків Чорнобильської катастрофи, їх динаміка та прогноз свідчать, що зусилля з мінімізації медичних наслідків є недостатніми. Підвищення ефективності медичної допомоги особам, які зазнали радіаційного впливу, мають стати пріоритетними на найближчі роки.

На цей час в Україні склалася вкрай напружена ситуація із забезпечення житлом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи через недостатнє фінансування з державного бюджету Програми забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вирішення житлового питання потребує майже 40 тисяч сімей, з них близько 10 тисяч – сім'ї інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи. За рахунок передбачених державним бюджетом України на 2013 рік 157 мільйонів гривень з урахуванням середньої вартості  житла в регіонах України вирішити житлове питання близько 56о сім'ям постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які перебувають на квартирному обліку.

Актуальною залишається проблема забезпечення путівками на оздоровлення дорослих і дітей в якості надання санаторно-курортних послуг, виплати компенсації вартості санаторно-курортного лікування особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

На жаль, природно-техногенний комплекс Чорнобильська АЕС – об'єкт "Укриття" – зона відчуження досі залишається епіцентром Чорнобильської катастрофи. Згідно із Законом України "Про загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему" діяльність зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему потребує періоду близько 100 років (абзац 5 розділу "Загальні положення програми").

Тому програма містить додаток, де діяльність деталізована за завданнями та заходами, які необхідно здійснити протягом певного періоду часу. А саме, протягом 2009-2012 років. На жаль, програма профінансована лише на рівні 57 відсотків. В результаті заплановані завдання і заходи не виконані в повному обсязі, що в свою чергу не дозволило досягти головного, товариство, результату – припинити експлуатацію першого, другого і третього енергоблоків Чорнобильської АЕС.

Перший етап програми та розпочати роботи з їх остаточного закриття і консервації. Це другий етап програми. Таке недофінансування не дозволяє виконувати необхідні роботи зі зняття з експлуатація енергоблоків Чорнобильської АЕС. Ускладнює супровід міжнародних проектів та загалом є недостатньо ефективним витрачанням бюджетних коштів. Оскільки і через 12 років після остаточної зупинки станції, основні витрати йдуть на підтримку безпеки станції, а не зняття її з експлуатації.

Виходячи з того, що подолання наслідків Чорнобильської катастрофи є одним з головних пріоритетів державної політики України, учасники парламентських слухань рекомендують Кабінету Міністрів  України на підставі даних дозиметричної паспортизації населених пунктів розробити та подати на розгляд Верховної Ради України проект Загальнодержавної цільової, соціально-економічної програми  "Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи".

Розробити та подати на розгляд Верховної Ради України проект Закону про перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення на підставі рішень обласних ради. У заходах проекту Загальнодержавної цільової соціальної-економічної  програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та у проекті Закону про Державний бюджети на наступні роки передбачити вирішення проблем поліпшення медичного забезпечення, оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та придбання для них ліків; комплексного соціально-економічного розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та місць компактного переселення громадян, забезпечення житлом громадян; радіаційного захисту населення та екологічного оздоровлення забруднених територій; соціально-психологічної реабілітації та інформування громадян про радіаційний стан території та безпечне проживання на цих територіях; наукового забезпечення робіт та інформаційних систем.

Також, шановне товариство, необхідно при підготовці змін до бюджету передбачити кошти на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; радіологічний захист населення та екологічне оздоровлення територій, що зазнали радіоактивного забруднення; наукове забезпечення робіт та інформаційні системи щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи; підтримка у безпечному стані енергоблоків та об’єкта укриття Чорнобильської АЕС; внески України  до Чорнобильського фонду укриття та до рахунку ядерної безпеки ЄБРР; заходи щодо підготовки щодо підготовки до зняття з експлуатації атомних блоків та поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами на Чорнобильської АЕС.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні розглянув проект постанови і  пропонує прийняти в цілому  як постанову. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Питання є до керівника комітету?   Немає.  Є? Ну прошу  записатись.

Прошу, фракція "Батьківщина", народний депутат  Дирів.

 

13:07:39

ДИРІВ А.Б.

Прошу передати  слово Яворівському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

13:07:45

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Батьківщина", Троєщина, місто Київ. Шановна  доповідачко, шановна пані Ірино! Скажіть мені,  будь ласка, як голова комітету, молодий голова комітету, чи вам відомо щось   про унікальний  винахід українського вченого, який запропонував абсолютно новий підхід  до прискорення періоду розпаду, арештах того пального, яке залишилось у четвертому реакторі, і він   дозволяє, якщо там є деякі радіоактивні  матеріали,  у яких    період напіврозпаду чи розпаду сягає століть, то його технологія  скорочує цей період, скажімо, там в десятки, а деякі радіонукліди буквально в сотні разів, скорочує період розпаду?  Він ніяк не може пробитися зі своїм винаходом, його блокують…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити. Формулюйте питання.

 

13:08:53

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Його блокує звичайно офіційна  наука, бо це нетрадиційний підхід. Чи вам щось відомо? А якщо відомо, то чи будете  підтримувати,  скажімо, разом зі мною, ці нові підходи?

 

СЕХ І.І.   Дякую, пане Володимире.

Усі бажаючі прийняти участь у парламентських слуханнях, які відбулися у Верховній Раді,  прийняли якнайактивнішу участь  в цих слуханнях. Ми максимально забезпечили  надання слова і прийняли участь в обговоренні проблеми.  Ви не назвали, на жаль, прізвище цього вченого. Він  до мене як до голови комітету не звертався.    

Я сподіваюсь, що ви як досвідчений екс-голова комітету мені, молодій голові комітету, допоможете і організуєте зустріч з тим вченим. Я думаю, що наша спільна співпраця буде на користь і проблемі, і допоможе вирішити проблеми чорнобильців, і Чорнобильської АЕС. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, останнє питання, фракція "Батьківщина", Володимир Бондаренко. Прошу.

 

13:10:06

БОНДАРЕНКО В.Д.

Об'єднана опозиція "Батьківщина" місто Київ, Володимир Бондаренко. Шановна пані Ірино, я розумію, що проблеми захисту здоров'я людей і, перш за все, малолітніх дітей, які в той час знаходилися, це надзвичайно важливо. Я розумію, що є технічні проблеми захисту нашої країни від можливих катаклізмів на цьому об'єкті. Я, безумовно, також розумію, що є соціальні питання, які треба вирішити вже було давно.

Але мене цікавить, чи розглядалося в ході цих слухань питання, чи вони якось відображаються в документах про унікальний історико-екологічний комплекс Чорнобильщини? Це древньоруська територія, яка зберігає ще до цього часу залишки об'єктів культурного такого комплексу, там також сьогодні є унікальні об'єкти природні. І чи ці аспекти, окрім тих, які я говорив, знаходилися в полі зору тих, хто розглядав це питання на слуханнях? Дякую.

 

СЕХ І.І. Я дякую за запитання. Так, я знаю, що в Рекомендаціях попередніх парламентських слухань буде відображено це питання. Також я зустрічалася з керівником цієї установи. Я скерувала відповідні звернення... Йдеться про створення музею? Так, я знаю цю проблему. Комітет профільний з питань екологічної політики займається цим питанням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Час вичерпано на питання.

Прошу народних депутатів записатися для виступу від фракцій. Прошу записуватися.

Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда. Прошу, народний депутат Мохник. Говоріть.

 

13:12:09

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановні народні депутати!  Шановні чорнобильці! Як людина, яка на власні очі бачила пожежу четвертого  реактору, як людина, яка має серед своїх знайомих, друзів дуже багато постраждалих, інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи, можу сказати, що основна проблема чорнобильців – це  не проблема законодавства. Це проблема того, що сьогодні відбувається в Україні, як сьогодні влада абсолютно свідомо руйнує і конституційне поле, і законодавче поле, і абсолютно нехтує всіма приписами українського законодавства.

Це саме стосується і щодо чорнобильців. Бо є абсолютно неприпустимою ситуація, коли чорнобильці, які домагалися того, щоб виконувалося законодавство, Закон про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які пройшли всі інстанції, пройшли всі інстанції в судах, виграли ті суди, отримали відповідні пенсії, а потім уряд Азарова їх ці пенсії, буквально, брутально скасував своїми листами, які розсилалися в тому числі і віце-прем'єр-міністром, міністром соціальної політики в соціальні різні служби, в управління соціального захисту, щоб вони перестали виплачувати нараховані вже пенсії. І ті пенсії, які люди вже отримали, деякі встигли отримувати декілька років підряд, їх назад повернули до того жалюгідного стану, коли їм не вистачає ні на ліки, коли їм не вистачає для того, щоб отримати належну реабілітацію за втрачене здоров'я, що передбачено чорнобильським законом.

Тому питання стоїть дуже просто. Сподіватися на цю владу, що вона в якийсь спосіб буде поліпшувати ситуацію, що вона буде виконувати законодавство, не приходиться. Сьогодні, по суті, ціла армія чорнобильців є отим протестним електоратом, тією протестною базою  проти цієї влади для того, щоб, власне, змінити ситуацію в державі. Бо   без зміни ситуації в державі навести лад із питаннями Чорнобильської катастрофи,  із іншими питаннями в Україні категорично неможливо.

Тому Всеукраїнське об'єднання буде підтримувати цю резолюцію парламентських слухань. Натомість ще раз закликаємо Чорнобильців не впадати у  відчай, пам’ятати, що вони були серйозною, потужною силою, яка впливала на  політику в українській державі раніше, і сьогодні так само стати до лав тих, хто буде змінювати ситуацію в українській державі. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петренко, фракція "Батьківщина". Прошу.

 

13:15:10

ПЕТРЕНКО П.Д.

Павло Петренко, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово Андрію Павловському.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Андрій Павловський,  виступайте.

 

13:15:19

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, фракція "Батьківщина"  політично ув'язненої Юлії Тимошенко. Шановні колеги! Шановні чорнобильці, ліквідатори й ті, хто постраждав від тієї страшної катастрофи, хто  своїм життям і здоров'ям захистив нашу країну! Зараз найбільше страждаєте. І страждають вони якраз повині уряду Азарова, який і в минулому році намагався обмежити соціальні виплати і соціальну допомогу чорнобильцям і  іншим  соціально незахищеним категоріям громадян.

 І ми пам’ятаємо, як тут в Маріїнському парку, навпроти Кабміну, не одну добу голодували ці чорнобильці, як вони разом з афганцями знімали той паркан і штурмом брали Верховну Раду, тому що вони  хотіли тоді відстояти свої соціальні права. Вони хотіли завадити законопроекту ганебному, який, пам’ятаєте, мав номер 9127, якраз передбачав обмеження соціальних прав 13 категорій громадян.

І що ми маємо зараз? Що пан Азаров і його більшість Януковича у Верховній Раді прийняли цей бюджет на 2013 рік, де в Перехідних положеннях обмежили дію, фактично призупинили дію 13 законів про соціальний захист чорнобильців, афганців, дітей-війни і інших.

Тобто боротьба, шановні чорнобильці, за ваше виживання продовжується.

Я хочу бути вдячним тим чорнобильцям, тим громадським організаціям, Союзу ветеранів-чорнобильців, які по-справжьому борються за свої права. Не тим штрейкбрехерським організаціям чорнобильців, яких купив Клюєв, а тим, які, дійсно, до останнього борються за свої права.

І я хотів би наостанок звернути увагу, що зараз в "Український правді" з'явилася стаття під промовистою назвою "Сім'я Януковича об'їдає дітей-чорнобильців", тому що  ті фірми, які виграли тендер на постачання харчування у школах, де перебувають у більшості чорнобильці, маю афільоване відношення до сина Януковича Олександра і постачають неякісне, погане харчування цим дітям.

І тому Наталці Королевській треба подбати про харчування для цих бідних дітей, які постраждали від Чорнобиля, а не думати про корм, про кішечок і собачок, як вона тут розповідала.

Тому, чорнобильці, тримайтеся і розраховуйте тільки на свої власні сили! Разом з вами ми скинемо цей кримінальний режим і ви отримаєте те, що належить вам по закону!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР" Віталія Кличка, народний депутат Розенко, прошу.

 

13:18:19

РОЗЕНКО П.В.

Фракція "УДАР" Віталія Кличка", Павло Розенко. Шановні народні депутати, коли ми говоримо про соціальні права чорнобильців і про те, що вони сьогодні в Україні не дотримуються. Безумовно, на перший план виходить питання про те, що уряд постійно нам говорить "немає коштів, немає коштів, немає коштів", от колись вони знайдуться, і тоді всі чорнобильці будуть забезпечені.

Так от, щодо коштів я почну з того, на чому закінчив Андрій Павловський, із сьогоднішньої статті в "Українській правді", яка насправді пише, журналісти роблять страшні журналістські розслідування. Коли згідно запитів журналістів вони встановили, що для харчування дітей-чорнобильців сьогодні, фактично, використовуються фірми-прокладки, наприклад, тендер на харчування дітей-чорнобильців у Березнівському районі Рівненської області (Рівненська область!) виграє донецьке ТОВ. Де Рівненська область, а де донецьке ТОВ?  І як воно буде його харчувати дітей в Рівненській області?

Так от, вони перемогли з пропозицією вищою, ніж подавало місцеве товариство. Врешті-решт вони, це донецьке ТОВ найняло все-таки це рівненське  товариство з обмеженою відповідальністю як виконавців робіт і собі в кишеню поклали 3,5 мільйони  гривень.

Так от, при такому підході на дітей-чорнобильців і  на вирішення чорнобильських проблем коштів ніколи не буде. Принаймні при цій владі.

Тепер друге питання. Рішення судів щодо  чорнобильських виплат. Ви знаєте, масові звернення до суду і  чорнобильці перемагають в судах. І останнє рішення конституційних судів… Конституційного Суду, що все правильно, що уряд обмежує  пенсії чорнобильців. Так постановив Конституційний Суд. І тиждень тому той же Конституційний Суд визнає, що обмеження пенсій для суддів  в тому числі і Конституційного Суду є неконституційним, виявляється. Тобто обмеження пенсій для чорнобильців, на думку Конституційного Суду, конституційне, а обмеження пенсій  суддям –  неконституційне.  

Я звертаюсь  до Партії регіонів, яка контролює сьогодні всі суди в Україні. Шановні! Зупиніть проізвол Конституційного Суду і всіх судів України, бо вони   вас разом з цим Конституційним Судом на вилах винесуть за такі от рішення  антинародні.

Що робити далі? Перше. Зміни до бюджету. Негайно подання зміни до бюджету  щодо підвищення всіх соціальних виплат за підсумками I кварталу. Це є вимога фракції "УДАР".

І друга вимога фракції "УДАР"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

РОЗЕНКО П.В. До комітету Верховної Ради України.  Сьогоднішня стаття в "Українській правді" має бути розглянута на Комітеті Верховної Ради України із запрошенням на  неї  міністра соціальної політики Королевської. Ми маємо навести порядок в цьому міністерстві і дати по рукам чиновникам, корупціонерам Міністерства соціальної політики.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Самойленко.

 

13:22:01

САМОЙЛЕНКО В.П.

Шановні депутати! Ось уже протягом 20 років проводяться парламентські слухання. І щоразу намічаються заходи по поліпшенню стану справ в Чорнобильській зоні. На превеликий жаль, і це видно на конкретних прикладах, поки що дальше слів справи не йдуть.

Ми сьогодні у звіті теж почули, що ось такі заходи намічаються і начебто вони будуть виконуватись. У заходах, зокрема, говориться про поліпшення медичного обслуговування. Ця тема сьогодні дійсно є актуальною. І якщо подивитися на нашу Житомирську область, а не тільки в цілому по Україні, то ми бачимо, що особливо в Чорнобильській зоні йде закриття лікарень.

Мені особисто довелося побувати останніми двома тижнями в чорнобильській зоні в Овруцькому і Малинському районі. В Овруцькому районі закриваються останні 4 лікарні, зокрема, в селищах Першотравневе і Надпіль. А буквально на тому тижні я побував у Чоповичах, де проживає більше 6 тисяч населення, і закривається тут міська лікарня. На зустріч прийшло понад 600 чоловік. Люди були здивовані таким рішенням, що закривається тут лікарня.

Окрім того, по всій Чорнобильській зоні і не тільки по Чорнобильській зоні будуть закриті майже всі фельдшерсько-акушерські пункти. Тому що рішенням передбачено: там, де фельдшерсько-акушерський пункт обслуговує 100-300 чоловік, він має бути закритий. Ось таке поліпшення умов наших чорнобильців.

Візьмемо інше питання. Це ті доплати, які сьогодні гарантує закон і держава, на харчування, доплати до заробітної плати і до пенсії. Сьогодні практично їх чорнобильці не отримують. Тільки по одному Овруцькому району держава сьогодні винна людям 150 мільйонів гривень. 

Люди не знають,  куди звертатися і шукають порятунку в депутатів, в громадськості, звертаються в суди, суди приймають відповідні рішення виплатити ось ці недоплати. Але, на превеликий жаль, ці виплати теж не виплачуються. І ось на цій чорнобильській біді, що саме страшно, наживаються шахраї, які готовлять позови в суди і заробляють до 30 відсотків від тієї суми, яку мають відсудити.

Є й багато інших проблем сьогодні, які потрібно нам вирішувати. Тому хотілося б, щоб оті рішення і ті заходи, які ми сьогодні намітили, щоб вони дійсно буди виконані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція Партії регіонів, народний депутат Чечетов. Прошу.

 

13:25:34

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые коллеги! (Шум у залі)  Я так понимаю, что уже представители "Свободы" говорят как нам голосовать! Вы уже один раз обожглись перед этим когда сами сделали всё для того, чтобы не был проголосован документ! Вы завалили! И вы сейчас делаете опять всё так, чтобы завалить и этот документ! Ну Бог вам судья! Стучите! Стучите по голове себе ещё постучите!

Дорогие друзья! Уважаемые коллеги! Трагедия Чернобыля ещё будет нам напоминать ни один десяток лет. Пострадали сотни тысяч, миллионы людей и герои военнослужащие, пожарники, строители, которые ценой своей жизни и здоровья ликвидировали угрозу ядерной катастрофы и на Украине, и в мире. И миллионы людей, которые проживали на чернобыльской территории кто тоже, кого тоже, здоровье которых тоже пострадало от чернобыльского лиха.

Но сегодняшний документ,  который подготовлен в комитете, если его почитать, то создается впечатление, что он написан блестяще, безукоризненно, но написан не в комитете, а в офисе, в офисе оппозиционной партийной, какой-то политической силы. Но, я думаю, некорректно, цинично сегодня попытаться на горе людей зарабатывать дешевые политические дивиденды.

Я еще раз повторю, если посмотреть на проект постановления, это не проект постановления парламента, это проект постановления, который подготовлен в офисе определенной политической оппозиционной силы, и его можно рассматривать на съезде. Для съезда это блестяще, но не для парламента страны. Здесь не парламент одной какой-то политической партии, это парламент украинского государства и решения должны приниматься с учетом интересов государства, с учетом интересов украинского народа.

Поэтому мы предлагаем, и Партия регионов призывает, за партийный документ не голосовать, пусть на съезде у себя принимают. А что касается проблемы Чернобыля, то и Президент, и правительство держит под постоянным контролем. Вы знаете, что создается, строиться объект "Укрытие". Мы будем вносить изменения в бюджет, корректировать бюджет этого года и соответствующая сумма будет заложена на повышение социальных выплат. На следующий год будут еще более высокие выплаты заложены тем людям, кто пострадал от Чернобыльской катастрофы. Но это будут реальные финансовые ресурсы, которые вытекают из реальных финансовых возможностей страны. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, бажаючі ще є виступати депутати? Є. Прошу записатися.

Прошу, фракція "УДАР Віталія Кличка", Каплін.

 

13:29:15

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, 144 виборчий  округ, фракція "УДАР Віталія Кличка".  Я би хотів з приводу цієї теми сказати не як опозиційний депутат і не як людина, яка різко опонує більшості. А як син чоловіка, який через те, що був одним з перших ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції  загинув після дуже важкої хвороби – онкозахворювання.

Ви знаєте, є суцільною брехнею, маніпуляцією  і неповагою до чорнобильців і до їх родин, до дітей чорнобильців той факт, що ми говоримо начебто немає коштів вже зараз аби вирішити їх проблеми.

Увесь світ, зокрема, Україна більшість в особі Партії регіонів кожного окремого депутата, а мені зараз було просто прикро дивитися, як Сергій Тігіпко аплодував Чечетову. Сергій Тігіпко як фінансист має знати, що на Президента витрачається в день 1 мільйон 300 тисяч гривень. Партія регіонів прекрасно знає, що на Президента в минулому році витратили 150 мільйонів на перельоти. Партія регіонів та комуністи прекрасно знають, що у минулому році було витрачено 250 мільйонів гривень на будівництво додаткових нових державних дач для ДУСі, Адміністрації  Президента України.

Партія регіонів і комуністи прекрасно знають, що через український кордон у якості контрабанди, яку кришує і очолює відома в Україні політична сила, яка входить до більшості і через корупцію в Україні, яку очолює і кришує відома в Україні політична сила, яка входить до більшості, було вивезено за кордон суми, які призводять до того, що весь світ здригається від масштабів обкрадання нашої країни з боку відомих політиків і олігархів.

Усіх цих коштів, десятої частини цих коштів вистачило аби хоча б номінально повернути якісь елементарні фінанси для утримання чорнобильців. Для того, щоб збільшити їм пенсії, для того, щоб хоч як-небудь прикрасити ту рештку життя, яку їм відвів Господь Бог. Адже вони поклали своє життя, аби ви, в тому числі комуністи і регіонали, і начебто незалежні депутати, сиділи тут здорові і продовжували організовувати цей грабіж держави.

Я вам рекомендую якомога швидше вирішити питання чорнобильців, відібрати гроші у Президента і Прем'єра і віддати цим нещасним людям. Інакше опозиція прийде до влади і збудує найбільшу тюрму, отам біля саркофагу, і  ви у ній за це все будете сидіти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Батьківщина, народний депутат Кужель, прошу.

 

13:32:32

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні друзі! Миколо Васильовичу, скажіть, будь ласка, яка різниця чорнобильцям,  хто до якої політичної сили відноситься? Скажіть, будь ласка, в чому провинились  ті люди, яких не питали, чи їхати на Чорнобиль, чи ні? Це були і військовослужбовці, це були просто чоловіки і жінки, яким тоді країна сказала: "Спасайте народ України!" Скажіть, будь ласка, чи винні були ті кияни, які вийшли на демонстрацію з дітьми? Це є політика, була тоді тої колишньої Комуністичної партії.

Я з ними два рази виходила до Кабінету Міністрів  на страйки. Скажіть, будь ласка, всі, незалежно від партій, ви знаєте, що всі жінки з Прип'яті, які приїхали тоді на той страйк, мали рак IV ступеня? І вони просили запитати Прем'єра, який сказав, що вони отримають достойну пенсію, як можна, маючи рак  IV ступеня і одна крапельниця коштує 1800, а вони отримують 1084 на місяць пенсію. Скажіть, будь ласка, як можна прожити чорнобильцю Деркачу, який є представником опозиції в Донецьку, якого відкрили тільки тому, що він підняв донецьких чорнобильців, кримінальну справу, і хвору людину 2 роки сьогодні марнують в Донецьку і кажуть, що він побив от такого здоровенного представника Партії регіонів?    

Скажіть,  будь ласка, як їм встати, коли їх питають, чому вони, 2 мільйони чорнобильців, не вийдуть і не поставлять, не запитають пана Азарова: як ти міг в 2011 році прийняти 63 постанову, послухайте, щоб суди не виконували, щоб Кабінет міністрів і суди не виконували рішення законів про сплату чорнобильцям?

А тепер дайте відповідь самі собі. Ми з вами отримали зараз проект  Закону у Верховну Раду від уряду, яким пропонується списати заборгованість держави перед дітьми-війни, перед чорнобильцями, ті, які  встигли виграти  суди.  То ми не маємо морального права сьогодні говорити, хто готував яку постанову, хто до якої партії відноситься. Якщо в нас є розуміння відповідальності, ми повинні підтримати цю постанову і  контролювати виконання кожного її пункту. Дуже прошу всіх підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Фракція "Батьківщина", народний депутат Забзалюк.

 

13:35:25

ЗАБЗАЛЮК Р.О.

Передаю слово Бондаренку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Володимир Бондаренко, виступайте.

 

13:35:37

БОНДАРЕНКО В.Д.

Об'єднана опозиція, "Батьківщина", Володимир Бондаренко. Хочу сказати  вам,  що я маю безпосереднє відношення до цих проблем, тому що в 1986 році, працюючи заступником голови райвиконкому тодішнього Ленінградського району,  я кожного року перед тим  їздив до чорнобильців, ми укладали угоду про спільну нашу діяльність, тому що ми були шефами цього району. І на території Святошино і сьогодні є вулиця Чорнобильска, яка була названа  ще далеко-далеко до аварії, вона знаходиться в Святошино.

В моєму районі отримали житло  практично всі прип'ятці, які прибули. І я тоді як заступник голови видавав їм ордери на квартири, на які вже були видані ордери киянам. Це була страшна, конфліктна ситуація, але ми з неї вийшли, і всі люди були задоволені, тому що вже через рік ті кияни, які мали ці ордери, отримали  компенсацію іншими квартирами.

Хочу сказати, що на території мого виборчого округу знаходиться так званий   Всесоюзний центр радіаційної медицини, який був напічканий цим обладнанням дуже дорогим, який, на жаль, в переважній більшості не працює через те, що наше Міністерство охорони здоров'я думає про те, як закупити нове і нове обладнання на 50 чи 500 мільйонів доларів, а не так, щоб це працювало, яке є, і зберігало здоров'я людей.

Тому коли сьогодні ми говоримо про те, що робиться, я як депутат приймаю практично на кожному прийомі людей, які приходять з первинними документами, шляхівками, документами про нагородження під час роботи, особливо автомобілісти, і кажуть суди нас виганяють, бо у нас немає первинних документів з нашого АТП. А того АТП вже немає, не має тієї системи, яка була, і цих АТП немає, і людей цих просто ганяють по колу. В мене створюється враження, що нинішній уряд затіяв оцю свистопляску навколо чорнобильців та інших пільгових категорій з метою добитися того, що проблема само собою розсмокталася. Розсмоктується вона, коли добавляються нові і нові ряди портретів біля пам'ятника чорнобильцям у Святошині. Подивіться, там кожного року добавляються нові і нові ряди тих портретів, тих людей, яких вже немає серед нас.

Тому я б запропонував, щоб ми не просто ухвалювали документи, а просив би уряд нинішній все-таки задуматися, можна одноразовою субвенцією для місцевих бюджетів закрити питання з чорнобильськими 40-тисячами квартир, які сьогодні потрібно. Можна було б одноразово розробити спеціальну програму медичного забезпечення чорнобильців, включаючи ті видатні споруди, про які я говорив, які не працюють. Можна було б одноразово зняти проблеми з пільгами для дітей чорнобильців, але щоб це були пільги дійсно для тих, хто постраждав.

І тому я хотів би закликати вас, шановні друзі, не робити нас ворогами у цій залі, а думати, що ми всі представляємо український народ, а в його складі є ті люди, які постраждали особливо, і сьогодні потребують нашої уваги. Не перетворюйте це в політичні баталії, а вирішувати питання чорнобильців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка.

 

13:38:52

ШВАЙКА І.О.

Прошу передати слово Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мирний народний депутат, прошу.

 

13:39:12

МИРНИЙ О.Б.

Дякую, Володимире Васильовичу. Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".  Коли наша колона рухалась в сторону Прип'яті,  нам назустріч їхала "швидка", декілька "швидких допомог", в яких везли пожежників в аеропорт, а далі – Москву. І знаєте, коли ми возили спочатку цемент до тих …….., що заливали реактор, возили свинець, то там ніхто навіть подумати не міг, про те, що прийде час, коли чиновники, яких там не було, прийдуть і скажуть в очі тим людям, які приходять до них за допомогою, бо, на жаль, ті люди, які, дійсно, грудьми закривали цей вогонь, зараз можуть прийти проситися до чиновників. Ніхто не міг подумати, що ці чиновники скажуть їм в обличчя: а ми вас туди не посилали. Так і ми туди не просилися! Але ми виконували свій обов’язок, ми захищали своїх дітей і ваших, і не рівняли, і не розрізняли одних і інших! Що ви зараз скажете?! Що ваш уряд зараз скаже?!  Подумайте про це! Пам’ятайте про те, що ці люди, на жаль, не можуть себе захистити! Пам’ятайте про те, що якщо ми не будемо про них згадувати, дійсно, вони помруть!

Але ви будете в очі дивитися їхнім дітям. І що ви зараз кажете, дійсно, суддя не має права позбутися пенсії, а чорнобилець має?! Вдумайтеся в те, що ви кажете, будь ласка! Дійсно, будь ласка! Бо інших варіантів немає. Не будете думати, воно повернеться до всіх вас.

Що ми маємо зараз цим людям сказати, як ми можемо їх захистити? Що в бюджеті грошей немає? То може красти не треба з бюджету?! То може не потрібно робити тих речей, які ми робимо?! Може не потрібно проводити найдорожче в світі Євро-2012?! Може не потрібно закуповувати ті поїзди, які не їздять?! Може не потрібно витрачати грошей на ті дороги, яких немає?! Але гроші розкрадаються і будуються найдорожче в світі.

А може все-таки згадати про те, що ми хвора нація! Згадати про те, що ми захистили світ, ми захистили Європу! Згадати про те, що ми повинні зробити для тих людей, які ще живі, і основна маса людей, дійсно,  заслужено повинна отримувати пенсії! Ви прикриваєтесь тим, що маса людей приписала. Так, вибачте, коли пролітаєш над зоною бойових дій  і стаєш учасником бойових дій, це може зробити рядова людина чи це робить чиновник і найвищі чиновники в державі?! Схаменіться! Я пропоную проголосувати за постанову і підтримати наші пропозиції! Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Ганна Герман і будемо переходити до голосування.

 

13:42:16

ГЕРМАН Г.М.

З цієї трибуни дехто, хто, як казав  наш друг Борис,  ще й собачої будки в житті не побудував, грозилися нам тюрму побудувати в Чорнобилі біля саркофагу. Знаєте, Василь Стус казав: тюрма не виросте до неба. Ми не тюрми повинні будувати з вами, ми повинні будувати житло для чорнобильців,  для їхніх дітей, для їхніх онуків,  і про це ми тут повинні разом  з вами дбати, а не про тюрми. Знаєте, вже  такі були, що тюрми будували, де вони знайшлися, самі знаєте.

Тому я закликаю вас  по-іншому поставити це  питання. І говорити про те, як ми повинні цю ухвалу змінити, щоб полегшити життя чорнобильців. Ви ще нічого не зробили. І тому ви не згадали про те, що на 25-річчя Чорнобильської катастрофи, зібравши в Україні репрезентативний  світовий форум,  Президент України притягнув в нашу державу 4,5 мільярди гривень коштів. (Шум у залі) Це 550 мільйонів євро, які зібрав Президент  України на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи. Він це зробив. А що зробили ви? Ви хочете тюрму будувати, а  ми хочемо житло будувати. Ви хочете людей саджати і тут політику робити на біді  страшній українській, а ми пропонуємо вам переопрацювати цей проект ухвали, постанови таким чином, щоб викинути звідти весь популізм, весь бруд і визначити ті основні завдання для держави на нинішньому етапі, які ми разом повинні здійснювати. Це пропонуємо ми, люди, які звикли працювати конкретно і працювати на результат. Популістські речі і тюрми треба відкидати, друзі! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я  прошу, Ірина Ігорівна Сех, є заключне слово у вас? Прошу, заключне слово, і будемо голосувати.

 

13:45:08

СЕХ І.І.

Два мільйони 300 чорнобильців не можуть зрозуміти, де популізм в рекомендаціях парламентських слухань, а саме проект  загальнодержавної цільової соціально-економічної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, він не потрібен?

Проект Закону України "Про перелік населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення на підставі рішень обласної ради", він не потрібен? Прискорити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради  проект Закону України "Про загальнодержавну програму знаття з експлуатації Чорнобильської  АЕС" не потрібен? Де популізм?

Проект зміни до Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо здійснення виплати пенсій, призначених особам, які працювали на територіях радіоактивного забруднення на пільгових умовах, передбачених Законом  України "Про  статус і соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи" не потрібен? Де популізм?

Проект Закону про внесення змін до Закону "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС" не потрібен?

Заходи проекту Загальнодержавної цільової Програми, соціальні заходи. Заходи, які повинні медичне обслуговування покращити, санаторно-курортне лікування, оздоровлення дітей. Не потрібні. Де популізм, пані Ганно Герман? Ви – мама, ви – жінка. Де популізм є в тих заходах, скажіть.

Забезпечити виконання Постанови Верховної Ради  від 2008 року про стан, заходи і перспективи подолання внаслідок Чорнобильської катастрофи, який ухвалений, не потрібен?

Забезпечити належне виконання взятих Україною міжнародних зобов'язань щодо сплати внесків Україною до Чорнобильського фонду "Укриття" не потрібні?

Тому дуже  чітко, дуже виважено комітет підходив до напрацювання цієї постанови. Пропозиції враховувалися чорнобильських організацій усіх. Дуже – ще раз підкреслюю – виважено це робилося. Ці заходи є вкрай необхідні вже давним-давно. І тому, знаєте, от не можна зараз політизувати це питання, а потрібно допомогти тим людям, які волають про допомогу і які не приїхали сюди, бо вже не мають ні сили, ні здоров'я, а догнивають. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Прошу, репліку. Ганна Герман.

 

13:48:12

ГЕРМАН Г.М.

Популізм полягає в тому, що всі перелічені тут  пункти можна виконувати, на це є всі законодавчі сьогодні підстави.

Партія регіонів пропонує, фракція Партії регіонів в парламенті пропонує повернути проект в комітет, створити спільну загально-парламентську робочу групу і зробити такий і подати парламенту такий конкретний проект постанови, який би, справді, працював на реалізацію тих завдань, які стоять перед Україною у справі полегшення життя чорнобильців і ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи. Дякую всім за увагу.    (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хто це так голосно кричить там?

 (Шум у залі)

Шановні, давайте підготуємося і будемо голосувати.

Ставлю на голосування проект Постанови (2063а) про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи". Для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:49:50

За-154

Проти – 1, утрималось – 18, не голосувало – 150.

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Пролунала… По фракціях.

Пролунала пропозиція народного депутата Герман прийняти рішення повернути в комітет для того, щоб попрацювали, на повторне перше читання і внесли узгоджену пропозицію.

Ставлю на голосування. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:50:51

За-242

Проти – 0, утрималось –0, не голосувало – 90. Рішення прийнято.

По фракціях. Проголосували.

Шановні депутати, я хочу, щоб всі розійшлися сьогодні в доброму настрої. У нас дуже багато є питань. Є одна постанова, яка, я думаю, може об'єднати нас всіх. Давайте розглянемо проект Постанови про підготовку та відзначенням 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Давайте без обговорення приймемо цю постанову, і я думаю, що ця постанова може нас об'єднати. Можна поставити на голосування? Автор є  народний депутат Яценко, і комітет з лютого, з 6 лютого, це питання не розглядав.

Я можу поставити на голосування? Ну, давайте ми без обговорення. Я ставлю на голосування. Давайте проголосуємо! Чи ви хочете і цю постанову завалити? Давайте проголосуємо! Ставити? Давайте поставимо!

Ставлю на голосування Постанову (номер 2211) про підготовку та відзначення 20-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

13:53:08

За-245

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 86.

Рішення прийнято.

По фракціях. По фракціях. Постанову прийнято.

Шановні друзі, є заява народного депутата. Він просить, щоб я зачитав. Це Кальцев Сергій Федорович. Про розгляд питання про денонсацію угоди, він випадково натиснув на кнопку "за". Прошу відкликати свій голос при розгляді цього питання.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Завтра о 10-й  годині запрошую в сесійну залу Верховної Ради України. Дякую за роботу всім.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку