ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТЕ 

Сесійний зал Верховної Ради України

18 червня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:54

Зареєструвалося в залі 365 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата України Осуховського Олега Івановича.  Давайте поздоровимо Олега Івановича з днем народження. (Оплески)

Шановні депутати, декілька оголошень. Я прошу послухати. Хочу проінформувати вас, що Президент України Віктор Федорович Янукович запросив на зустріч керівників всіх депутатських фракцій і Голову Верховної Ради України. Така зустріч відбудеться завтра, в середу, о 14-й годині 30 хвилин в приміщенні Адміністрації Президента України.

Оголошення. Відповідно до статті 60 прим. Регламент Верховної Ради України  повідомляється про створення у  Верховній Раді України сьомого скликання міжфракційного депутатського  об'єднання "Моя  Оболонь".  Керівником  міжфракційного  депутатського об'єднання "Моя Оболонь" обрано  народного депутата  України Олександра Михайловича Бригинця. 

Відповідно  до статті  25 Регламенту у вівторок  ми маємо  30 хвилин для виступів уповноважених депутатських фракцій з внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень. Тому  прошу представників фракція  записатися на виступи.

Слово для виступу надається керівнику фракції "Батьківщина"  Яценюку. Прошу, Арсеній Петрович.

 

10:04:27

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні члени українського парламенту! Пане Голово, перед моїм виступом  я хотів би, щоб ви чітко дали інформацію Верховній Раді України про те, чи відбудеться зустріч фракцій опозиції з Президентом України? Ми вимагали минулого тижня, щоб відбулася така публічна зустріч. І я прошу, щоб в рамках цього виступу ви поінформували про те, коли буде така зустріч, в якому місці і чи буде вона взагалі? (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ж об'явив зараз. Я оголошення  зробив повністю.

 

ЯЦЕНЮК   А.П. Дякую, пане Голово. Ми  сподіваємося на те,  що така зустріч буде в першу чергу публічна, прозора, в присутності засобів масової інформації. І Україна почує про те,   що відбувається у державі, і Віктор Янукович не просто почує, а відреагує на все те, що  відбувається в стінах як Верховної Ради України, так і що відбувається в кожній українській хаті. Для цього необхідно, щоб глава української держави став хоча б на час Президентом і зрозумів, що саме від нього залежить те, яким чином далі буде розвиватися країна. І ми як опозиція маємо перелік питань до Віктора Януковича і до більшості, яка зобов’язана приймати рішення необхідні для народу України.

Я хотів би почати цей виступ з цифр. Вчора відбулось ще одне покращення, це покращення, яке передбачає мінус 10 відсотків промислового виробництва. Падіння промислового виробництва в Україні за останніх 5 місяців склало 10 відсотків і, до речі, це по тим територіям, і по тим регіонами, де Партія регіонів, як партія, яка має найбільший промисловий капітал має підтримку і має свої компанії.

Шановна більшість, ми звертаємось до вас, що відбувається в країні, ви звільняєте людей, ви закриваєте заводи, ви зменшуєте ВВП країни, ви зменшуєте можливість для України розвивати українську економіку. 

Друге. Ми до Президента Януковича маємо неймовірно важливе питання, яке стосується європейської інтеграції України. В рамках цього питання є 3 тези і 3 пункти, які повинні бути виконані. І я розпочну з одних, з основних пунктів – це пункт щодо зупинки політичних переслідувань та звільнення Юлії Тимошенко. Це питання постане на нашій зустрічі і ми хочемо, щоб Віктор Янукович дав чітку відповідь коли і в які терміни буде вирішені 3 критерії для підписання угоди з Європейським Союзом і в якій спосіб Юлія Тимошенко буде звільнена.

Окремо хочу зазначити, що стан здоров’я Юлії Тимошенко є сьогодні загрозливий і для того, щоб вирішити це питання необхідно надати медичну допомогу Юлії Володимирівні за межами України. І ми окремо також будемо звертатися до всіх міжнародних інстанцій і українських, щоб надати можливість отримати медичну допомогу Юлії Тимошенко за кордоном.

Третє. У нас стоїть питання виборів. І я окремо би зараз хотів наголосити про те, що опозиція наполягає на проведенні виборів  виключно в той період, коли ми можемо запросити іноземних спостерігачів, коли ми можемо мобілізувати наших спостерігачів, коли влада не буде задіювати адміністративний ресурс так як вона задіює літом, тоді, коли ми можемо провести чесні і прозорі вибори.

Проведення чесних і прозорих виборів повинно відбутися в ті терміни, які визначені комітетом про проведення всіх дочасних виборів, а саме 27 жовтня поточного року. Мова йде про проведення виборів як на 5 округах, де в опозиції вкрали перемогу, так само мова йде про проведення виборів в місті Києві, Київського міського голови та Київської міської ради.

Це те питання, яке не вирішується тут, в стінах Верховної Ради України, а це те питання, яке повинен вирішити Президент України Віктор Янукович і дати вказівку своїй більшості проголосувати за це. Опозиція неодноразово наполягала на прийнятті відповідних постанов, але це не відбулося, проте влада вже сьогодні почала підготовку до проведення виборів.

Так, наприклад, в 132 окрузі на Миколаєві, на якому під час парламентської кампанії Аркадій Корнацький виграв вибори і на якому Аркадій Корнацький отримав неймовірну підтримку миколаївців, сьогодні вранці була відправлені бригада з 120 бритоголових, які захоплюють його підприємство, які знищують його компанію і які вже сьогодні борються за те, щоб Аркадій Карнацький по цьому округу не йшов і за те, щоби кандидат від влади пройшов і по цьому, і по іншим округам.

Хочу вважати і прошу, пане Голово, вважати це моїм депутатським запитом до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справ України та Голови Служби безпеки України. Зупиніть політичні переслідування по відношенню до опозиції. Ви порушуєте десятки кримінальних справ для того, щоби перетягнути людей в свою більшість, для того, щоб заставити людей голосувати по-іншому, для того, щоби сфальшувати вибори, для того, щоби знищити в Україні демократію.

Ми як опозиція будемо боротися за кожного депутата, за кожного українця, який голосував за цього депутата, і будемо боротися за українську демократію, а саме за право народу України керувати в своїй державі. І ваша міліція, прокуратура  і суд, і ваші гроші, які ви вкрали з державного бюджету вам не допоможуть утриматись у владі...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", хто виступає? Керівник фракції народний депутат Віталій Кличко. Прошу.

 

10:10:54

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги, впевнений, що не потрібно розказувати, що в Україні дійсно на сьогоднішній день склалася критична ситуація. Стан економіки, як говорив попередній доповідач, дійсно жахливий. І соціальних зобов'язань, які лада взяла на себе, не виконує.

На цьому плані рівень довіри до влади стрімко падає. А готовність громадян до протестів зростає. Більш чверті громадян заявляють, що готові вийти на вулицю. Приклад Туреччини показує, що приводом може стати будь-що і достатньо буде маленької іскри. Влада, яка звикла до безвідповідальності і до безкарності дає приводи щодня.

На сьогоднішній день розповсюджуються чутки про якихось там "тушок". Так, дійсно,  на депутатів опозиційних є великий тиск. Великий тиск на родичів,  друзів. Розповсюджуються чутки, що у фракції "УДАР" є так звані "тушки".  Я ще раз хочу заявити, це – провокація. І фракція "УДАР" залишається монолітною. 

Також поширюється тиск на громадських активістів. Зокрема, кричущий факт протиправних дій щодо керівника броварської  організації  партії "УДАР". Спочатку його позбавили адвокатської ліцензії, погрожували, а потім – спалили машину за те, що він захищав громадських активістів, які протестували проти знищення парку. Відповідні матеріали ми передаємо до Генеральної прокуратури.

Настав час для дуже серйозної розмови.  І також настав час для відповідальних рішень. Саме тому вимагаємо, щоб Президент перестав ховатись і зневажати людей. Він повинен виконати свій обов’язок – особисто представити бачення розвитку країни і провести змістовну дискусію тут, в парламенті, з депутатським корпусом. (Оплески)

 Однак, ми бачимо, що Президент такого бажання не має. Його не цікавить результат, бо він не зацікавлений, щоб парламент працював як незалежний законодавчий орган. Тому ми переконані, кулуарна зустріч лідерів опозиційних фракцій з Президентом Януковичем в Адміністрації Президента не має сенсу і не вирішить жодної проблеми. (Оплески)

 Найкращим способом забезпечити роботу парламенту залишається діалог. У нас єсть  приклад цього – підготовка законів, необхідних для європейської інтеграції і безвізового режиму з Європейським Союзом, над ними працювала робоча група  з представників влади та опозиції, вносились всі необхідні зміни і тоді ці закони отримають навіть конституційну більшість в залі.

Ми вимагаємо запровадити цю процедуру ля усіх законів, важливих для економіки, соціальної політики та прав людини. Група з рівним представництвом від влади і опозиції повинна готувати ці законопроекти о розгляду, тоді робота, тільки тоді, робота буде результативною. І тоді не виникатиме підстав для блокування парламенту, коли не будуть протягувати по кілька разів вексельні схеми, щоб замінити гроші папірцями. Не буде шахрайства із призначенням виборів, і не буде робота парламенту співучасником позбавлення депутатів депутатського мандату. Парламент повинен працювати не над лобістськими законами, вигідними оточенню Президента,  а над тими, які на сьогоднішній день необхідні людям.

А саме. Розглянути питання пенсійної реформи і справедливого пенсійного забезпечення, питання спрямування бюджетних коштів не на потреби органів влади –  на освіту, медицину, на соціальний захист, зменшити податковий ….. тиск на економіку.         

Усі ці рішення прості і зрозумілі. Потрібне тільки лише бажання  та воля. Дякую за увагу. 

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Фракція Компартії України, Адам Іванович Мартинюк. Прошу.

 

10:15:51

МАРТИНЮК А.І.

Мої перші слова звернення до виборців, які голосували за Комуністичну партію, до тих людей, які сповідують принципи соціальної справедливості. Мої слова-звернення саме до цієї категорії пояснюються тим,  що в ці дні ми готуємося відзначити  пам'ятні дати. На початку  липня виповнюється 95 років від дня заснування Комуністичної партії України, а завтра виповниться  рівно 20 років,  як попри антикомуністичну істерію була відновлена, легалізована  діяльність незаконно антиконституційно забороненої  Комуністичної  партії України.

Я звертаюсь до  тих, хто був в лавах партії, до тих,  хто сьогодні знаходиться, до всіх, хто разом із комуністами будував   соціалістичне суспільство. Нам є чим  гордитись, бо ми за час  своєї діяльності створили могутні підвалини, що  і сьогодні служить резервом для розвитку уже  незалежної держави.  Можуть заперечувати опоненти і звичайно скажуть: а чого ви досягли? У відповідь на це питання я їм поставлю інше запитання: а чого досягли так звані демократи за 22 роки розвитку незалежної держави?

Якщо комуністи нічого не досягли, то чому ви сьогодні не можете вийти на рівень показників 1991 року? Бо по валовому внутрішньому продукту ми сьогодні маємо  лише 63 відсотки від того, що виробляла радянська Україна у свої останні роки  соціалістичного будівництва.  По виробництву продукції сільського господарства ми наблизилися лише до 82 відсотків  того, що давало сільське господарство, соціалістичне сільське господарство в  1991 році. Не досягли ми показників і по виробництву промислової продукції, і будь-яких показників, яких не брати, звичайно, не маємо того рівня.

Ми повинні гордитися і гордимось тим, що під проводом комуністів усі етнічні українські землі були зібрані воєдино. Ми розбазарювали території, ми її збирали. На відміну від "любих друзів", які, ви пригадуєте, у 2009 році, на жаль, профукали частину шельфу Чорного моря, що знаходився біля острову Зміїний і віддали його в розпорядження Румунії.

Друге моє звернення це звернення до всіх виборців. Я хотів би сказати декілька слів про події, які відбуваються у парламенті, і чому ми не працюємо, а точніше чому нам, так звана, опозиція не дає працювати. А не дає працювати, що вони досягли того результату, якого нібито прагнули, і коли досягли побачили і злякалися. Бо вони своїми діями дійсно заставили всіх виконувати конституційну вимогу про персональне голосування. І ось, коли побачили, що в сесійній залі є необхідна кількість для прийняття тих законів, які потрібно, вони почали придумувати блокування під тими чи іншими приводами. Один із приводів, давайте зустріч з Президентом. Та наскільки мені відомо і це відомо мабуть кожному, такі зустрічі з Президентом у вас поодинці відбуваються, не відбуваються тільки разом, ви ж ходите туди і зустрічаєтесь. Які ще вам потрібно зустрічі?

Третє моє звернення до тих виборців, які голосували за так звану опозицію. Скажіть, будь ласка, шановні виборці, чи давали ви право тих, кого ви делегували в парламент не працювати, а блокувати і не давати змоги парламенту працювати? Я не думаю, що у вас був такий наказ, а тим більше, вдумайтесь в цифри. Усі ми з вами, протягом роботи у цьому скликанні, подали майже 2 тисячі законодавчих ініціатив, з них лише 45 стало законами. Так до якого часу ми і далі будемо здійснювати такий демарш?

І декілька слів з приводу того, що потрібно було, і що хочуть, і планують зробити фракція комуністів. Це, без сумніву, ми б хотіли, щоб ті понад 30 законопроектів, які стосуються антикризової програми, були розглянуті в сесійній залі і підтримані. Ми дуже сподіваємося на те, що ми доб’ємося підтримки законопроекту про скасування пенсійної реформи, який завтра, до речі, буде розглядатись. Ми сподіваємося на вашу підтримку щодо так званої реформи в галузі охорони здоров'я. А ви знаєте, в  неділю ми відзначали день медичного працівника, провели соціологічні опитування: 87 відсотків населення не задовільні тією реформою, яка відбувається.

Ми за те, щоб ліквідувати заборгованість по заробітній платі і сподіваємось,  і просили поставити в другому читанні законопроект, що стосується ліквідації цієї заборгованості і нарахування пені, і штрафів тим хто її не виплачує.

І завершуючи свій виступ, я знову хотів би повернутись до того, з чого почав. Я хочу вам навести досить показовий приклад із усної народної творчості. Коли ми проводили передвиборну агітацію, на одному з парканів було написано "поверніть соціалізм". На другий день з'явився напис "соціалізму не було". А тоді третій напис "повернути те, що було". І я сподіваюсь, що ми його повернемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Партії регіонів", народний депутат Левченко. Я об'явив народний депутат Левченко, прошу.

 

10:22:19

ЛЕВЧЕНКО М.О.

Доброго ранку  шановні народні депутати!  По-перше, я хотів би звернутися до телеглядачів, до громадян України  стосовно того, що відбувається час від часу в цій залі. В Україні один народ та дві мови – це факт. І в цьому є наша сила, в цьому є наша конкурентна перевага. Я вільно володію як українською так і російською мовою. Думаю російською мовою,  тому що вона  для мене рідна, так як і  для по меншій мірі трьох десятків мільйонів громадян України.

І тому поки російська мова не буде в Україні другою державною, поки у цій залі, до тих пір поки в цій  залі буде неповага до мови мільйонів громадян України я буду з цієї високої трибуни висловлюватися лише російською мовою і у цьому є моя принципова позиція. І коли мені або комусь іншому у цій залі будуть заважати розмовляти російською мовою,  це буде неповага до мільйонів російськомовних громадян України.

І тому я звертаюсь до вас, шановний пане головуючий. Владимир Васильевич, ставьте на голосование вопрос касательно Регламента, в соответствии с Регламентом, об удалении из зала тех, кто мешает выступать своим коллегам.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛИ. Українська!

 

ЛЕВЧЕНКО М.О.  Хотя… Хотя я лично не хотел бы этого, потому что уверен, что в этом зале большинство – патриоты Украины. И все мы хотим видеть Украину сильной, демократичной, процветающей державой, в которой будет комфортно жить ее гражданам. Но у каждой  фракции к этим высоким целям есть с вой путь.

И когда мы говорим об этих путях, начинается дискуссия. Поэтому у нас парламент от слова "parlare" – разговаривать, потому что здесь осуществляется дискуссия, и в этом и  есть демократия. Но есть основной принцип демократии – подчинение меньшинства большинству. И если эти понятия подменяются, есть выражение: нет… очень меткое выражение: Нет более, нет хуже диктатуры, чем диктатура большинства, это только может быть диктатура меньшинства. То, что происходит  пол года в этой сессионной зале, в этом сессионном зале – это грубое, агрессивное навязывание меньшинства своей воли большинству. И мы не можем позволить, те, кто хорошо знает историю, прекрасно помнят, за примерами далеко ходить не надо. Однажды  уже на первом съезде Советов было один картавый выкрик: "Есть такая партия". И это очень дорого потом обошлось нашему народу. Поэтому мы не можем позволить Украине скатиться к такому сценарию. Пока. Возможно, если так будет продолжаться, станет вопрос о дееспособности Верховной Рады седьмого созыва. Я не исключаю, что господа из оппозиционного меньшинства этого и добиваются.

Но я хочу у вас спросить, нужны ли сегодня стране новые выборы? По карману ли сегодня избирателям парламентская кампания? В то время, когда власть делает все возможное для того, чтобы найти средства на повышение социальных выплат, на выплаты пенсий, пособий, поднятие зарплаты в бюджетной сфере, вы блокируете работу парламента и замедляете темпы развития общества.

 Поэтому мы обращаемся к вам. Первое. Вернитесь к конструктивной работе, участвуйте в принятии законов, так необходимых сегодня для страны.

Второе. Президент обратился с ежегодным посланием к Верховной Раде. В этом послании обозначены основные ориентиры, основные темпы и основные модели развития общества, как в экономике, так и в социальной политике. И мы призываем вас принять участие в организации глубокой, профессиональной дискуссии вокруг этих принципов, а не истерику нагнетать политическую по поводу формы подания обращения Президента. Нам важна суть, а не форма подачи.

Если же вы не вернетесь к конструктивной работе, я вас уверяю, на нас лежит, на партии власти, на коалиции, вся ответственность за страну. Мы справимся без вас. Мы выполним все то, что поручили нам наши избиратели, с вами или без вас. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Іллєнко.

 

10:27:19

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, шановні виборці! Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Сьогодні від фракції ми будемо говорити про політичні переслідування і репресії, які відбуваються проти опозиції, проти Всеукраїнського об'єднання "Свобода", проти всіх людей, які мають свою позицію і не прогинаються під нинішній режим.

На сьогоднішній день, я вже говорив про це з трибуни парламенту, вже близько півтора місяця, як в місті Києві триває полювання так зване на членів і прихильників Всеукраїнського об'єднання "Свобода", коли   їх вистежують біля під'їздів групи людей, яких уже… ми абсолютно розуміємо, що ці люди пов'язані з правоохоронними органами, б'ють кастетами, проламують їм черепи. І потім міліція  ніяким  чином не розслідує ці напади. І, власне, найцинічніше відбувається те, що Володимиру Карасю, який взагалі не є політичним активістом, у якого брат політичний активіст, якому черепом проломили голову,  міліція кваліфікувала це як легкі тілесні ушкодження і нічого не розслідує.

Сьогодні  відбувається ескалація різних абсолютно  надуманих кримінальних справ, які  відкриваються проти активістів "Свободи". Зокрема  в Києві, особливо по подіям  18 травня, влада все хоче перекрутити з ніг на голову. Тепер виявляється не оці бандити на чолі з Вадиком Румином винні у тих провокаціях і побитті журналістів, а  сьогодні  все перекручується. І виявляється,  це активісти "Свободи" винні у  тих провокаціях, а Вадик Румин  сьогодні, як деякі журналісти його побачили, вільно ходить по Києву, по різним розважальним центрам, хоча він взагалі-то на підписці  про невиїзд і має сидіти в Білій Церкві. Ось таке от правосуддя.  Ми знаємо, яка сьогодні ситуація відбувається у місті Бровари під Києвом, де абсолютний беспредел триває,  тому що там є місцевий князьок, феодал, масажист прем'єр-міністра, який там   захопив парк. І люди, які там протестували проти цього парка, їх сьогодні  посадили, "свободівці" у тому числі,  їх сьогодні посадили  під домашній арешт. І сьогодні суди виносять там рішення абсолютно неправосудні і злочинні під диктовку  виконавчої влади.

Сьогодні  ми знаємо, які відбуваються  події загалом  по всій Україні, коли активістів тягають на допити, витягують   із студентських гуртожитків, із їхніх квартир  о 6 ранку, тягають  воронки в кращих традиціях НКВД. Все це відбувається під прямою вказівкою нинішньої влади,  утому числі як всі ті злочини, які відбуваються і робить влада, абсолютно не розслідуються  і цинічно ігноруються. Зокрема хотів би сказати, що подіям у Тернополі, які відбулися 9 травня, де нібито, як говорять регіонали, побили ветеранів. До речі, там  жодного ветерана не було, там 9 людей пройшли  через арешти, у той час, як прокуратура визнала, що саме  активісти "Свободи", у тому числі депутати були постраждалими. У той же час жодний міліціонер не був  притягнутий до жодної навіть дисциплінарної відповідальності. А, в той же час, в місті Дніпропетровську, де люди зібрались на вшанування жертв Другої світової війни без тоталітарних символів, їх брутально побили місцеві бандити і після цього ніхто не поніс жодного покарання.

Сьогодні по всій Україні відбуваються різноманітні провокації проти "Свободи". Ми знаємо вже ситуацію, яка була в Черкасах, коли за прямою вказівкою, під прикриттям місцевої адміністрації, зокрема губернатора так званого Тулуба і його заступників, група молодиків в футболках з надписью "Бий жидів!" розгулювала по місту, намагалася виставляти з себе свободівців. У той же час ми це все зафіксували, ми це все задокументували, але цей факт розпалювання міжнаціональної ворожнечі жодним чином не був помічений і не розслідуваний правоохоронними органами.

Тому я хочу звернутися до представників єврейської громади, зокрема, які там хочуть збирати в кінці цього місяця європейський єврейський парламент. Звернуть увагу, будь ласка, на ці факти, як влада не хоче розслідувати факти таких антисемітських дій.

Ще хотілося би сказати, що є нова технологія, яку сьогодні застосовує влада. Ну, власне, це в їхніх традиціях. Так звані, пам’ятаєте, були в 50-х-40-х роках спецбоївки НКВД, які по Західній Україні ходили, перевдягалися в упівців, знищували мирне населення і робили це нібито від імені повстанців. Так от сьогодні цю технологію далі застосовує влада. А все дуже просто. Збирають своїх гопників, які нападають на журналістів, які нападають просто на людей, нібито при цьому там кричать якісь націоналістичні гасла і потім це виставляється як поведінка націоналістів. До речі, хочу сказати, особливо журналістам, повірте, в нас є інформація, що це не перша провокація, яка відбулася в Києві з журналістом Георгієм Ерманом, це буде продовжуватися, саме такими діями вони будуть діяти і тому будьте уважні, не сприймати ці провокації, знайти, що це робить влада для того, щоб дискредитувати «Свободу».

Тому на останок хотілося б сказати ще одне. Зараз відбувається наступ на одне з базових демократичних прав – право на мирні збори. Сьогодні влада хоче забороняти мирні збори, пікети, демонстрації, зокрема, нову таку ініціативу придумали, виявляється, не можна тепер ходити, планують вони таке зробити, щоб не можна було ходити на акції в медичних масках, шарфах і в капюшонах. Ну, по-перше, не вам нам вказувати як нам вдягатися, це, по-перше,  і громадянам як вдягатися. А, по-друге, я розумію, що ці хлопці і дівчата в масках, яких ви репресуєте, б'єте і саджаєте в тюрму, це ваш жахливий нічний кошмар.  Але, повірте, будьте уважні, це ті люди, які будуть майбутніми міністрами і майбутніми депутатами, тому що це люди, які борються за справедливість, які ходять на ці акції не за "бабло" і, повірте, які помстяться вам за цей весь беспредел і маразм, який ви сьогодні робите. І як казав Микола Міхновський, засновник українського націоналізму: "Кожен, у кого не спідлене серце, той озветься до нас, а в кого серце спідлене, до того озвемося ми". Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні депутати, час для виступів вичерпано. Я прошу перелік питань, що пропонуються для обговорення і прийняття рішень, сьогодні у вас є. Як ви бачите, розклад засідань на сьогодні передбачає до розгляду багато важливих питань. Тому я буду ставити пропозицію попрацювати сьогодні до завершення розгляду питань порядку денного. Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Прошу народних депутатів заспокоїтися, сідати. Пан Вечерко, прошу сідати. Я прошу сідати, підготуватися до голосування. Проголосуємо потім.

Не превращайте в питання…  Вам надо дать и надо дать п'яти фракціям, сідайте! Я вас прошу, давайте працювати. Хватить питань і хватить реплік! Сідайте!

Я прошу народних депутатів підтримати пропозицію пропрацювати сьогодні до завершення розгляду питань порядку  денного. Прошу народних депутатів проголосувати.

 

10:35:27

За-203

Проти – 3, утрималось – 45, не голосували – 144. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 166, "Батьківщина" – 3, "Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 29, позафракційні – 5.

Переходимо до розгляду питань. Розглядається питання про включення до порядку денного сесії. Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2259а) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо забезпечення передачі функцій з державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців).

Можу поставити на голосування? Прошу по хвилині від фракцій. Прошу, фракція "УДАР", хто з вас? Розенко. По хвилині від кожної фракції.

 

10:36:56

РОЗЕНКО П.В.

Шановний Володимир Васильович, для включення до порядку денного сесії ми бачимо цілий ряд законопроектів, в тому числі і урядових стосовних змін і доповнень до Державного бюджету України.

Позиція фракції "УДАР" по цьому питанню є чіткою і однозначною. Ми вимагаємо сьогодні від уряду, щоби уряд виконав Закон України "Про Державний бюджет на 2013 рік". І за підсумками першого кварталу, який закінчився вже три місяці тому вніс повноцінні зміни до Закону України "Про Державний бюджет" щодо  підвищення, в першу чергу, оплати праці працівників бюджетної сфери, збільшення заробітних плат пенсій, індексації соціальних та вирішення питання фінансування бюджетних установ. За інші жодні проекти змін до Закону "Про Державний бюджет" до цього часу фракція "УДАР" голосувати не буде. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ясно.  Прошу, фракція Партії регіонів. Рудьковський, народний депутат Рудьковський.

 

10:38:14

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати, в мене є пропозиція. В

раховуючи те, що у нас дуже багато законопроектів, які потрібно розглянути, і друге, що ми тиждень не працювали, давайте питання щодо включення до повістки дня, Володимире Васильовичу, проголосуємо всі разом, не по кожному окремо, а проголосуємо разом.

Бо, шановні колеги, якщо ми включаємо в повістку дня, коли починаємо сесію, то всі кілька тисяч законопроектів ми включаємо, а зараз ми просто тратимо час, Володимире  Васильовичу. Їх потрібно, щоб депутати в комітетах профільних опрацювали, дали висновки і потім це питання обговорювали. Значить, шановні колеги, давайте поступимо і не будемо дарма тратити часу – проголосуємо всі разом включення в повістку дня. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу, фракція "Батьківщина" народний депутат Слюз, хвилина у вас.

 

10:39:27

СЛЮЗ Т.Я.

Шановні народні депутати! Шановні засоби масової інформації! Сьогодні в порядок денний пропонується включити до розгляду в першому читанні ряд законопроектів, що стосуються змін до Державного бюджету на 2013. Враховуючи те, що всі зазначені  законопроекти в Комітеті з питань бюджету не розглядалися, а лише будуть розглядатися завтра, тому фракція "Батьківщина"вважає передчасним розгляд даних законопроектів. Це номера: 2259-а, 2290-а, 2229-а, 2217-а і 2245-а.

Крім того, Володимире Васильовичу   я вас дуже прошу, поставте на розгляд ряд законопроектів, які були  мною подані як суб'єктом законодавчої  ініціативи в січні, в лютому   і в березні місяці, і на сьогоднішній день вони також не розглянуті. Там також є зміни до Закону про Державний бюджет на 2013 рік, зміни до  Бюджетного кодексу та  іншого бюджетного законодавства. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Об'єднання "Свобода",  Михальчишин народний депутат, хвилина.

 

10:40:37

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Юрій  Михальчишин,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Львів.

 Шановні колеги,  зважаючи на те, що вже було озвучено щойно попередньою доповідачкою,  фракція   Всеукраїнського об'єднання "Свобода" виступає  категорично проти включення до порядку денного нашого  засідання низки законопроектів про внесення змін до державного бюджету. Зокрема тому, що вони збільшують  фінансування державного апарату, доцільність якого не обґрунтована  і нічим не підтверджена.

По-друге, тому, що  в якості джерела покриття додаткових  видатків вказується чомусь діяльність Національного  банку України, який і так у нас перед держбюджетом набрав зобов'язань на 16 мільярдів гривень, і подальше поглиблення спекулятивного надавання джерел покриття видатків  державного бюджету свідчить  про низьку професійну компетенцію уряду, який готує подібні законопроекти.  Відтак, фракція категорично проти того, щоб настільки нефахово підготовлені проекти нормативних актів включались до порядку денного сесії. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Всі висловились фракції? Всі висловились. А тепер  я ставлю на голосування, а ви кожен свою позицію відстоюйте, і голосуємо  чи не голосуємо.

Ставлю на  голосування проект Закону номер 2259а про внесення змін до Закону  про Державний   бюджет України на 2013 рік (щодо забезпечення передачі функцій з державною реєстрацією  юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) для включення до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

10:42:30

За-221

Проти – 79,   утрималося – 16, не голосувало – 83.  Рішення не прийнято. 

По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону номер 2055-А про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо фінансування державних реєстрів). Для включення в порядок денний. Прошу голосувати.

 

10:43:12

За-220

Проти – 63, утрималося – 35, не голосувало – 81. Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект Закону 2695 про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" (щодо орендних відносин та запобігання пошкодженню і втрати орендного майна). Прошу голосувати для включення до порядку денного.

 

10:43:55

За-326

Проти – 33, утрималося – 2, не голосувало – 40.  Рішення прийнято.

По фракціях.

Це ми перейшли на цивілізований порядок роботи. По мотивам немає.

Ставлю на голосування проект Закону номер 2591 про внесення змін до деяких законів України щодо служби у військовому резерві. Для включення до порядку денного. Прошу голосувати. Давайте голосувати.

 

10:44:48

За-366

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 38. Рішення прийнято.

По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону  номер 2850 про внесення зміни до Закону України "Про схвалення Указу Президента України "Про направлення миротворчого контингенту для участі України у міжнародній миротворчій операції в Косово, Союзна Республіка Югославія" для включення до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

10:45:36

За-341

Проти – 0, утрималося – 1, не голосувало – 62. Рішення прийнято.

По фракціях.

Ставлю на голосування для включення в порядок денний сесії Закону номер 2015а  про внесення змін до Закону України "Про  державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" (щодо надбавки на догляд). Прошу голосувати.

 

10:46:22

За-371

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 32. Рішення прийнято.

По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону 2181а для включення до порядку денного про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність та користування. Прошу голосувати.

 

10:47:09

За-224

Проти – 123, утрималось – 11, не голосувало – 45. Рішення не прийнято.

По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо реструктуризації бюджетної заборгованості).  (Шум у залі)

Прошу хвилину Пинзенику.

 

10:48:09

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Кілька днів назад мені відмовили в реєстрації закону, мотивуючи це тим, що питання розглядалося в Верховній Раді, було не прийнято і може бути внесено повторно на наступній  сесії. Зараз під номером 2290а розглядається проект закону, який був предметом розгляду в українському парламенті за номером 2846, він абсолютно ідентичний за текстом поданому проекту закону, 2846 – закон був не прийнятий, відхилений Верховною Радою України. Відповідно до норм Регламенту внесення законопроекту, який регулює відповідні норми  можливо тільки на наступній сесії Верховної Ради України. Ми не можемо голосувати за цей закон. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Почули, да? Я  ставлю не той закон, який відхилено, а новий закон.

Ставлю на голосування проект Закону 2290а, про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2013 рік (щодо реструктуризації бюджетної заборгованості) для включення до порядку денного. Прошу голосувати.

 

10:49:43

За-228

Проти – 129, утрималось – п'ять, не голосували – 42. Рішення прийнято.

По фракціях. (Шум у залі)

Шановні депутати! Ви не на базарі! Що ви кричите? Ви самі себе не чуєте, чого кричати? Шановні депутати! Як є питання, то давайте по одному, які є питання. Ви самі себе не чуєте, так що ви кричите? Що ви показуєте там. Що ви?

Я прошу, народний депутат Кайда. Включіть мікрофон народного депутата Кайди. Народний депутат Кайда, не кричіть, а скажіть в мікрофон, що ви хочете сказати.

 

10:50:53

КАЙДА О.П.

Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Шановний Володимире Васильовичу! Зараз з балкону преси  було зафіксовано неперсональне голосування представниками фракції Партії регіонів.

Тому, згідно Регламенту, ми вимагаємо зараз зупинити голосування і провести переголосування. Був порушений принцип персонального голосування. Декілька журналістів зафіксували даний факт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Назвіть прізвище, хто голосував неперсонально. Є таке прізвище? Коли буде, тоді і скажете.

 

КАЙДА О.П. Зараз буде встановлено. Володимире Васильовичу, для того і пропонується, пропонуємо зупинити зараз голосування для встановлення неперсонального голосування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування проект Закону номер 2929а для включення до порядку денного про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", 2229а, (щодо уточнення джерел погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення). Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:52:42

За-224

Проти – 76, утрималось – 9,  не голосувало – 87. Рішення не прийнято.

(Шум у залі)

Я вам кажу ще раз, назвіть прізвище, хто голосував не своєю карткою.  Я надав слово Кайді. Прізвища немає, ми… Буде  прізвище, я поставлю на  переголосування. (Шум у залі)  Сідайте, я тоді  зараз розберусь. Сідайте.

Народний депутат Кайда, прошу. Хто? Хвилина, Мохник, прошу.

 

10:54:08

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". У попередньому  голосуванні  за проект  закону 2290а було зафіксовано два  неперсональних  голосування – Задорожний і Білий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Називайте  прізвища.

 

МОХНИК А.В.  Я назвав: Задорожний  і Білий. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Задорожний є?  Ідіть сюди, хай подивляться на тебе.

Включіть мікрофон на трибуні.

 

МОХНИК А.В.  Нагадую норму Регламенту. Справа у тому, що треба назвати  прізвища депутата не який був відсутній і за якого голосували, а назвати прізвища депутатів, які були присутні і голосували за когось. Називаю прізвища:  Білий і Задорожний. Вони були присутні і голосували за інших. Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Білий, Задорожний. Так, одну хвилину! Це хто вийшов? Хто це? Прізвище як? Хто це? Задорожний? Включіть мікрофон, народний депутат Задорожний.

 

10:55:29

ЗАДОРОЖНИЙ В.К.

Тридцять третій виборчий округ, Дніпропетровщина, Задорожний. Я голосував особисто. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте. Народний депутат Біли… є? Немає Біли…. Який Біли… голосував?

Біли… немає, він не голосував. Що далі? 

Шановні депутати, як зібралися працювати, давайте працювати, як хочете заблокувати, заблокуйте і все –  не будемо працювати. 

(Шум у залі)  Ні, так не буває переголосування, треба причину.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2217а)  для включення до порядку денного про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо оплати праці науково-педагогічних та педагогічних працівників, залучених для проведення зовнішнього незалежного оцінювання). Прошу народних депутатів голосувати. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:58:50

За-332

Проти – 1, утрималося – 27, не голосувало – 33. Рішення прийнято. По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2245а) для включення до порядку денного про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо перерозподілу видатків Міністерства закордонних справ). Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:59:39

За-228

Проти – 44, утрималося – 59, не голосувало – 71. Рішення прийнято. 

По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2088а, 2088а-1) для включення до порядку денного сесії про внесення зміни до пункту 1 розділу ХІI "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу цивільного захисту України щодо перенесення терміну введення в дію.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:00:41

За-292

Проти – 33, утримались – 38, не голосувало – 38. Рішення прийнято. По фракціях.

Ставлю на голосування проект Закону (2029а) для включення до порядку денного сесії про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зарахування податку на доходи фізичних осіб до відповідних місцевих бюджетів за фактичним місцезнаходженням структурних та відокремлених підрозділів юридичної особи).

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:01:44

За-199

Проти – 1, утрималось – 35, не голосували  157. Рішення не прийнято.

Я вам скажу, коли ця частина не голосує, тут не кричать "Ганьба!" Як всі ці не голосують – то тут "Ганьба!" Ну, давайте цивілізовано голосувати.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2154а) для включення до порядку денного сесії  про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (щодо планування закупівель для залізничного транспорту). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:02:50

За-226

Проти – 42, утримались – 74, не голосували – 60.

По фракціях. Побачили.

Ставлю на голосування проект Постанови (2020) для включення до порядку денного про відзначення 70-річчя прориву радянськими військами німецької лінії оборони "Вотан" та визволення міста Мелітополь. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:03:42

За-283

Проти – 0, утримались – 14, не голосували – 98. Рішення прийнято.

По фракціям. (Шум у залі)

 Ставлю на голосування, шановні депутати, проект Постанови (2239а) для включення до порядку денного про відзначення 75-річчя утворення Запорізької області. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:04:34

За-336

Проти – 30, утримались – 2, не голосували – 34. Рішення прийнято.

Прошу по фракціях.

Прошу, Чечетов.

 

11:05:11

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги. Был поставлен принципиальный вопрос организации нашей работы в части того, что в связи с огромным количеством законов, которые не приняты  и стоят на повестке дня, проголосовать за  то, чтобы работа была до полного исчерпания повестки дня. Поэтому просим еще раз поставить,  поскольку часть депутатов не сориентировались. Поставить на голосование вопрос о том, чтобы сегодняшняя работа была до тех пор, пока  мы полностью не рассмотрим всю повестку дня. Спасибо.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Перекладаю державною мовою,  бо ви не чули.

Народний депутат Чечетов   вніс пропозицію поставити на голосування процедурне питання:  продовжити роботу сесії до повного розгляду порядку денного сесії. Ставлю на голосування. Прошу голосувати.

 

11:06:33

За-217

Бачите? Чому ви кричите? Проголосували і все.

За – 217, проти – 37, утрималось – 19, не голосувало – 128.  Рішення не прийнято.

Прошу по фракціях.

Шановні народні депутати, на розгляд вноситься звіт Кабінету Міністрів України про  виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік". Відповідно до вимог частини першої статті 162 Регламенту розгляд звіту відбувається за процедурою повного обговорення. Тому пропонується така процедура розгляду.  Для доповіді першого заступника міністра фінансів України – до 10 хвилин, для відповідей доповідача на запитання – до 3 хвилин, для співдоповіді голови Комітету з питань бюджету – до 5 хвилин, для відповідей голови комітету на запитання – до 3 хвилин, для співдоповіді голови Рахункової палати – до 5 хвилин, для відповідей на запитання – до 3 хвилин, для виступів від депутатських фракцій народних депутатів – до 25 хвилин і для заключного слова першого заступника міністра фінансів – до 2 хвилин. За годину є пропозиція це питання розглянути згідно Регламенту.

Прошу, доповідач Мярковський Анатолій Іванович. Прошу доповідати.

 

МЯРКОВСЬКИЙ А.І. Дякую.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Урядом внесено до Верховної Ради проект звіту про виконання бюджету на 2012 рік. Хотілося б наголосити, що виконання бюджету у минулому році здійснювалося в умовах несприятливої зовнішньоекономічної кон'юнктури та нестійкого відновлення світової економіки, а ми залежні від світових ринків. І хотілося б сказати, що глобальна економіка зменшилась на 3,2 відсотка проти прогнозу на 4 відсотка, а країни Єврозони взагалі зайшли в мінус – 0,6 відсотків проти минулого року. Також негативно впливали на розвиток української економіки зниження цін на чорні метали на світовому ринку на 11,4 відсотки.

Незважаючи на стримуючі зовнішні фактори, завдяки проведенню урядом реформ, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності економіки Україні, вдалося втримати тенденції до зростання економічного розвитку. Раннє зростання в минулому році в Україні склало 0.2 відсотки, це при тому, що Європа впала на мінус 0,6.

Номінальне ВВП в минулому році зріс на 8,2 відсотки і склав 1,4 трильйони гривень. Економіка в 2012 році працювала в низько-інфляційному середовищі. За минулий рік споживчі ціни грудень до грудня зменшилися на 0,2 відсотки. На фоні низької інфляційної динаміки проводження політики соціальних стандартів та збільшення заробітних плат дозволила досягти реальне зростання заробітної плати на 14,4 відсотки, що є найвищим показником за останні 6 років.

Стабільність національної грошової одиниці, а також вжиття заходів спрямованих на зміцнення стійкості та розвиток банківської системи сприяли подальшому відновленню довіри населення до банківської системи та розширення ресурсної  бази банків. Загальний обсяг депозитів за минулий рік зріс на 80,6 мільярди гривень, або на 16,4 відсотки. Обсяг кредитів в економіку України зросли на 13,3 мільярди гривень.

Незважаючи на складні зовнішні умови функціонування української економіки і низьку інфляцію проведення ефективної податкової політики та поліпшення адміністрування податків забезпечило зростання дохідної частини бюджету у 2012 році. До держбюджету приріст плюс 10 процентів, тобто до 346,1 мільярд гривень, до загального фонду державного бюджету 8,9 відсотків до 289,6  мільярда гривень.

Завдяки зусиллям уряду було забезпечено відшкодування податку на додану вартість за минулий рік у сумі 46 мільярдів гривень, це проти 2011 року 7,4 проценти росту. В автоматичному режимі було відшкодовано 23,2 мільярда гривень або майже 50,5 відсотків.

Попри негативні тенденції розвитку світової економіки уряд забезпечив фінансування підвищених соціальних стандартів, соціальних ініціатив Президента, видатків пенсійного характеру, так видатки державного бюджету збільшилися на 62,2 мільярда гривень, або на 18,7 відсотків до 2011 року, майже 400 мільярдів гривень. Видатки загального фонду державного бюджету за 2012 рік зросли на 56,3 мільярда гривень або майже на 20 відсотків до 343,6 мільярдів гривень.

Уряд забезпечив фінансування на належному рівні соціальних видатків і касові видатки соціального спрямування за загальним фондом державного бюджету зросли проти 2011 року на 44Є,3 мільярди гривень до 272,78 мільярдів. В умовах, які пов'язані з загальним погіршенням зовнішньої кон'юнктури, бюджетна політика  в 2012 році була спрямована на підтримку і розвиток економіки, так на капітальні видатки державного бюджету спрямовано майже 30 мільярдів гривень. Були здійснені видатки на підтримку і розвиток  сільського господарства у сумі 6,5 мільярдів гривень, вугільної галузі та інших галузей з видобутку твердого палива у сумі майже 13 мільярдів гривень,  дорожного господарства у сумі 12,6 мільярдів гривень.

На підтримку НАК "Нафтогаз" України спрямовані кошти у сумі майже 20 мільярдів гривень.

Крім прямого фінансування, уряд надає досить суттєву підтримку суб'єктам господарювання шляхом надання податкових пільг. За даними Державної податкової служби за 2012 рік втрати бюджету внаслідок пільгового оподаткування дорівнювали 48,7 мільярдів гривень. За даними Державної митної служби, за минулий рік не сплачено податків на суму 42,9 мільярдів гривень.

Збільшено обсяг коштів на розвиток регіонів. З державного бюджету до місцевих бюджетів було перераховано трансфертів на загальну суму 125,8 мільярдів гривень, що на 32,1 відсоток більше, ніж у минулому році.

Субвенції у нас забезпечення і соціального захисту населення, перераховані в межах зареєстрованих зобов'язань в обсязі 43,1 мільярд гривень. Що на 18,7 більше, ніж у минулому році, в 2011 році. Субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій профінансовано 2,6 мільярдів гривень.

У 2012 році вперше було передбачено створення Державного фонду регіонального розвитку, кошти якого було використано в обсязі 1 мільярд гривень.

Дефіцит державного бюджету у 2012 році є значно меншим, ніж у багатьох високорозвинутих країнах світу. Необхідність вчасного проведення соціальних видатків та видатків розвитку в умовах уповільнення розвитку світової економіки призвели до формування дефіциту державного бюджету в обсязі 53,4 мільярди гривень або 3,8 відсотків до валового внутрішнього продукту.

За оцінками МВФ, очікуваний бюджетний дефіцит у 2012 році залишається на високому рівні у багатьох високорозвинутих країнах світу. У Японії – до 10 відсотків, в США – 8,7, в Іспанії – 7, у Франції – 4,7 відсотків ВВП.

Державний борг України в 2012 році витримано в межах граничного  рівня, встановленого  законом. Так, на кінець 2012 року борг склав  майже  400  мільярдів гривень, що на 27,8 мільярдів менше граничного рівня, визначеного Законом про Державний бюджет та скоригованого відповідно до статті   15 Бюджетного   кодексу. Державний та гарантований державою борг становив  515,5 мільярдів гривень або  36,6 відсотків ВВП, що знаходиться  на економічно   безпечному рівні та відповідає критеріям,  визначеним  Бюджетним кодексом, тобто  не вище 60 відсотків валового внутрішнього продукту.

Уряд подав проект постанови і пакет матеріалів для розгляду Верховної Ради. І  за рішенням бюджетного комітету, і пропозиціями уряду ми пропонуємо  схвалити Звіт  про виконання  Державного бюджету за  2012 рік. Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів записатися.  Три хвилини на виступи… на запитання.

  

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Коли заступник міністра приходить у нетверезому стані у парламент, я думаю, що це питання в першу чергу треба зараз обговорювати. Якщо можна, підійдіть, поруч станьте зараз зі мною, Володимире Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зараз.  Записалися, ви можете…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ (Не чути) (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ж не  думаю, що Голова Верховної Ради буде ганятися за депутатами і за міністрами, хто де що випив. Я пішов зараз, перший заступник обговорить питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, дві фракції… Друга фракція, яка? Фракція об’єднання "Свобода" і фракція "Батьківщина" попросили перерву для проведення консультації. Об’являю перерву – 30 хвилин, 30 хвилин давайте перепочиньте. В 11.50 продовжимо роботу.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу депутатів запросити до зали.

Шановні депутати, продовжуємо нашу роботу. Я запросив на 16  годин міністра фінансів, щоб він доповів по звіту про виконання Закону України "Про державний бюджет України на 2012 рік".

Зараз іде  освідєтєльствованіє першого заступника міністра, і він  свої пропозиції о 16-й годині доповість нам і по цьому питанню.

Шановні народні депутати,  на розгляд вноситься проект Постанови (реєстраційний номер), прошу уваги, (номер 2574) про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань Автономної Республіки Крим.

Ставлю на голосування розглянути це  питання по скороченій процедурі. Прошу проголосувати депутатів.

 

11:54:46

За-139

Шановні депутати, я прошу запросити народних депутатів до сесійної зали. (Шум у залі) Уже не перший раз ми голосували, по 10 разів переголосували. Так що, спокійно. Навіщо кричати? Ігор, Ігор, ти саме більше кричиш. Ну чого ти кричиш? Я прошу народних депутатів запросити до зали. Тимчасова комісія,  ми завжди це опрацюємо.

Я прошу по хвилині від фракцій.  Прошу, Розенко, фракція "УДАР". Потім – Мірошниченко.

 

11:55:45

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко фракція "УДАР" Віталія Кличка". Володимир Васильович, є пропозиція до вас. Ми більш-менш зараз нормально працюємо. Давайте, от, не збурювати зал, не провокувати будь-які частини нашого залу на збурення ситуації в залі. От ми проголосували, не підтримали те чи інше рішення, пішли далі. Давайте, от, відмовлятися потроху від цієї процедури постійного повертання до попередньо розглянутих  питань. Це унормує ситуацію в залі і дасть нам можливість спокійно працювати над порядком денним.

Тому я пропоную, в даному випадку позиція фракції "УДАР" щодо всіх законопроектів єдина і чітка – ми не повинні перетворювати Раду в механізм кнопкодавства, ми проти скорочених процедур розгляду законопроектів. Ми маємо ґрунтовно і фахово їх розглядати тут в залі. Тому є пропозиція перейти до розгляду питання по повній процедурі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це не законопроект, це тимчасова комісія – 150 голосів. Хто проти цієї комісії,  щоб депутати попрацювали.  Ну що тут  такого? Я розумію, коли закон, дійсно, треба розглядати  по повній закон. А коли ми  доповнюємо якийсь закон і одна стрічка, а по 10 хвилин  обговорюємо, то це ми втрачаємо годину.

Я прошу, Мірошниченко, прошу, "Свобода".

 

11:57:28

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода". Володимире Васильовичу, я пропоную, щоб ми, нарешті, повернулися до  Регламенту і  почали його неухильно дотримуватися.

Для чого існує процедура повного обговорення питання? Для   того, щоб всі народні депутати знали, за що вони голосують,  за що вони тиснуть кнопки. Це питання номер 1. Ми всі питання намагаємося сьогодні розглядати за скороченою процедурою при цьому, навіть не знаємо імен депутатів, які ініціюють таку процедуру.

Третє питання. Велике прохання, якщо ми  проголосували і не пройшло питання, не  повертатися до його повторного розгляду, повторного голосування, бо це є порушення процедури.  Так само ми знову порушуємо  Закон про Регламент, зміни, які ми внесли стосовно неперсонального голосування. Є зафіксовані факти?  Будь ласка, зупиняємо голосування, повертаємося до нього.

І, власне кажучи, всі  оці  порушення процедури, норми Регламенту –  це  те, що призводить до того, коли у нас перший заступник міністра фінансів  на трибуні в не зовсім  адекватному стані. Оце  розвал парламентаризму, який починають…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Зарубінський, прошу.

 

11:58:43

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Є робота, а є  імітація роботи. Імітація роботи почасту нагадує роботу.  Коли повна процедура  використовується для законопроекту  або для проекту постанови,  в якій 2 слова або 2 речення, то робиться це не для роботи і не для всебічного обговорення. А для того, що відповідно до Регламенту повна  процедура передбачає автору або співавтору 10 хвилин. І от ми часто бачили, що виходить людина, яка сама той законопроект не писала, а підписала його, 9,5 хвилин говорить що завгодно, виходячи з пропагандистської і  агітаційної риторики, а потім півхвилини каже, прошу підтримувати. Треба використовувати повну процедуру там, де є системні законопроекти, там де потребується фахове обговорення, там, де є технічні проекти, а вони є в кожного у парламенті. Треба використовувати скорочену процедуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі висловилися? Я прошу, народний депутат Чорноволенко.

 

11:59:57

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний Володимире Васильовичу, по-перше, це дуже добре, що ви запросили міністра на четверту годину, а не стали робити вигляд, що нічого не трапилося і продовжили розгляд питання по бюджету. Я вам дякую за це.

А по-друге, до вас таке прохання, все ж таки питання виконання Регламенту Верховної Ради це головне. Коли ми його чітко виконуємо, ми показуємо всім громадянам України те, що ми законопослушні, влада законопослушна, а отже, і громадяни повинні такими бути. Коли ми це порушуємо, то ми даємо можливість всім іншим теж не звертати увагу на закони, бо Регламент це закон. Ми раз проголосували, не вийшло, ну, що ж, я думаю, що на цю тему дві хвилини поговорить доповідач і не буде десять використовувати, тут нема нічого страшного. Значно гірше ввести в практику можливість порушення закону, бо ми так просто дійдемо до беззаконня, анархії і диктатури. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, коли депутати вносять пропозицію, що півзалу ще не прийшли в зал, що не встигли проголосували, це не закон, це чисто процедурне питання. Чого ми час гаємо? Що ми тут порушуємо?

Давайте я поставлю на голосування розглянути питання по Криму за скороченою процедурою. Я прошу проголосувати. Давайте обговоримо питання.

 

12:01:39

За-156

Проти – 57, утрималося – 8, не голосувало – 169.  Рішення прийнято.

Прошу по фракціях.

Хто доповідає? Прошу народного депутата Нетецька Олена Анатоліївна, прошу, у вас є дві хвилини.

 

12:02:13

НЕТЕЦЬКА О.А.

Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые коллеги! Предлагаю вашему вниманию проект постановления о создании специальной временной комиссии по вопросам Автономной Республики Крым.

(Шум у залі)

Целью создания этой комиссии является соблюдения государственных гарантий, статуса и полномочий нашей автономии с учетом ее особенностей, которые предусмотрены в Конституции Украины, которые предусмотрены Законом Украины "Об утверждении Конституции Автономной Республики Крым".

Комиссия будет прорабатывать законопроекты, которые касаются конституционно-правового статуса автономии, ее полномочий, финансовой самостоятельности. А также отслеживать, чтобы нормы законов, которые мы принимаем здесь, в парламенте Верховной Рады Украины корреспондировались с законодательными нормами Конституции Автономной Республики Крым.

У нас уже есть опыт работы такой комиссии, которая успешно зарекомендовала себя в период работы Верховной Рады Украины предыдущего созыва. За полтора года мы разработали и подали на рассмотрение Верховной Рады Украины ряд очень важных, законодательных актов. Это в том числе и внесение изменений в Налоговый кодекс, который позволит более активно развиваться отечественному туризму, а также создавать благоприятные условия для лечения и оздоровления наших граждан.

Таким образом, мы смогли заложить надежный фундамент для дальнейшей законотворческой деятельности на благо Крыма, а значит на благо всей Украины.

Хочу обратить особое внимание ваше на то, что сама идея создания такого органа в парламенте  нового созыва объединила и сплотила в интересах Крыма представителей всех депутатских фракций, что является залогом успешной нашей дальнейшей работы.

Учувствовать в специальной временной комиссии изъявили желание все крымчане, мажоритарщики, списочники, представители всех политических фракций, а также вне фракционные депутаты.

Однако в то же время хочу обратить ваше внимание, что 6 июня руководитель фракции "Батьківщина" Арсений Яценюк отозвал из ее состава…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

НЕТЕЦЬКА О.А. Однако, 6 июня Арсений  Яценюк  - руководитель фракции "Батьківщина" отозвал из ее состава депутатов Людмилу Денисову и Андрея Сенченко. Теперь эту политическую силу представляют в комиссии депутат Мустафа Джемилев. В свою очередь фракция Компартии Украина предложила кандидата Сергея Топалова.

Уважаемые коллеги! Прошу поддержать создание временной комиссии по Крыму с учетом изменений. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо.

Прошу від комітету, Володимир Володимирович Макеєнко.

 

12:05:03

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати!Комітет на засіданні 22 травня 2013 року розглянув Постанови Верховної Ради України про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань Автономної Республіки Крим. Внесений народними депутатами України Нетецькою, Дзоз, Дейчем, за номером 2574 від 19.03.2013 року. Зазначену комісію пропонується утворити за аналогією з Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України з питань Автономної Республіки Крим, яка була створена Верховною Радою України попереднього шостого скликання на звернення Верховної Ради Автономної республіки Крим і займалася опрацюванням законопроектів, інших правових актів України, що стосуються конституційно-правового статусу Автономної Республіки Крим, правового режиму майна, що належить Автономній Республіці Крим, фінансовій самостійності автономії, тощо.

Термін діяльності комісії передбачається на строк повноважень Верховної Ради України сьомого скликання, а звіт комісії пропонується заслухати не пізніше шести місяців до дня закінчення повноважень Верховної Ради України сьомого скликання. До складу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань Автономної Республіки Крим пропонується обрати 14 народних депутатів України: головою комісії – Дейча Бориса Давидовича, фракція Партії регіонів; заступником голови комісії – Мочкова Олександра Борисовича, фракція політичної партії "УДАР" Віталія Кличка"; членами комісії Брайко Сергія Борисовича, Грубу Григорія Івановича, Джемілєва Мустафу, Дзоз Віталіну Олексіївну, Куніцина Сергія Володимировича, Леонова Едуарда Володимировича, Лютікову Валентину Іванівну, Миримського Льва Юлійовича, Нетецьку Олену Анатолівну, Нечаєва Олександра Ігоревича, Парасківа Олега Дмитровича, Топалова Сергія Валерійовича. Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України визначитись щодо утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань Автономної Республіки Крим. Просимо…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорювати є потреба? Прошу записатися від фракцій. Фракція "Удар" Віталія Кличка, народний депутат Каплін, прошу.

 

12:07:37

КАПЛІН С.М.

Фракція "УДАР" Віталія Кличка", Каплін, народний депутат від Полтави. Ви знаєте, звичайно, наша політична сила підтримує створення такої комісії. Але, разом з тим, ми хотіли б акцентувати увагу на тому, що подібні інститути потрібно створювати в дещо іншій послідовності.

Ми мали б спочатку створити кілька тимчасових слідчих комісій, аби розслідувати за участю народних депутатів та експертів ті неймовірні зловживання і ту неймовірну корупцію, яка відбувається сьогодні на півострові.

Ми знаємо, що сьогодні фактично грабуються усі мешканці, які проживають у Криму. Ми знаємо, що у них відібрали можливість жити дійсно в багатому краї. Колишню перлину туристичну і надію України на відродження туристичної галузі фактично нищиться, і нищиться тими, хто перебуває при владі.

Разом з тим, у кримчан відбирають право мати достойну владу, фальшуючи вибори. Вибори у Ялті. Цьому є пряме підтвердження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Сабій.

 

12:08:50

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово Ігорю Швайці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати Швайці народному депутату.

 

12:08:54

ШВАЙКА І.О.

Депутатська фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Товариство! Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" не буде підтримувати цей проект постанови. Більше того, ми відкликали сьогодні подання на Едуарда Леонова, який попередньо пропонувався до включення до складу Тимчасової спеціальної комісії по Криму, з наступної причини.

Чинний Регламент і відсутні закони про тимчасову спеціальну… тимчасову слідчу комісію передбачають процедуру, по якій фракції не знають, які питання будуть вноситися у порядок денний, і по суті авансом пропонують  включення своїх членів фракції, депутатів до тої чи іншої  комісії. Фактично така тимчасова спеціальна комісія  намагається цементувати той спосіб існування неіснуючої автономії у межах України. І на сьогоднішній день  Партія  регіонів с її сателітами комуністами  використовують  в першу чергу Крим  як можливість для прикладу федералізації України.

На цей час, я підтверджую, що на цей час керівнику, ініціатору створення цієї комісії  за підписом голови фракції  Олега Тягнибока було направлено лист про  відкликання із складу комісії Едуарда Леонова. І такий склад  комісії  з такими  питаннями ми підтримувати не будемо. Нагальним  наразі   є питання  персонального складу тих людей, які працюють у Криму. Зокрема вчора відбулася конференція щодо захисту прав інвесторів-забудовників.  Я би хотів нагадати, що керівник  будівельної, групи будівельних компаній "Консоль", який ошукав сотні і тисячі інвесторів будівництва, сьогодні є  Головою  Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Саме для того, щоб прикривати подібні махінації  у Криму, в Одесі  та інших містах, і має на меті створення цієї тимчасової  спеціальної комісії. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Нечаєв.

 

12:11:00

НЕЧАЄВ О.І.

Доброго дня! Я прошу передати слово Журавському Віталію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віталій Журавський.

 

12:11:07

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України  з питань  Автономної Республіки Крим опрацьовуватиме законопроекти, проекти інших актів, положення яких стосуються: конституційно-правового  статусу  Автономної Республіки  Крим, делегування повноважень Автономної Республіки  Крим,  затвердження Конституції Автономної Республіки  Крим і внесення змін до неї, правового режиму майна, що належить  Автономній Республіці  Крим. Проект  постанови цілком   нормальний, його можна приймати. І я закликаю депутатів підтримати цей проект постанови. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "Батьківщина", Чорноволенко.

 

12:12:06

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні друзі! Ну оце той якраз приклад, коли ми кажемо, якась постанова от, яку б і не варто було довго обговорювати –  прийняли, створили комісію і добре.

А для чого, власне кажучи, ми створюємо комісію? Хіба ці всі питання, які пропонують підняти автори постанови не визначені в Конституції України? Хіба це все питання не вирішено, що було в 1996 році, коли ми її прийняли? Навіщо зараз це все переглядали? Для чого це робиться?  І це якраз приклад того, от як невеличке не здавалось би питання, а, насправді, піднімає величезний пласт питань і він дійсно стоїть про статус Автономної Республіки Крим і все таке інше. Але як він стоїть, він стоїть так, що там, скажімо, досі порушуються права корінного населення кримськотатарського народу, що там досі порушуються більшістю українського народу, тобто українців. Дійсно, це територія недружня до цих двох народів і це велике питання, але ж всі, ця комісія ці питання розглядати не буде.

Мені здається, що ці всі питання, які для цієї комісії створені вони мали би розглядатися Верховною Радою України щодо національної політики самої України, перш за все, по захисту корінних народів України. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Комуністичної партії, Адам Іванович Мартинюк. Прошу. І будемо визначатися.

 

12:13:36

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Васильовичу. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України.  Я попросив слово у зв'язку з тим, що деякі із колег тут всує згадували Комуністичну партію України. Ми дякуємо їм про те, що вони про нас не забувають, це добре, частіше згадуйте.

А те, що стосується позиції комуністів по відношенню до Автономної Республіки Крим, то ми якраз і дбаємо про розвиток Автономної Республіки Крим, про те, щоб цей чудовий край і його роботящі багатонаціональний народ мав усі підстави законодавчі для свого соціального і економічного розвитку і, щоб він був на тій висоті, на якій повинен бути і кожен з регіонів.

Те, що стосується цієї комісії, то ми вже маємо досвід, бо вона була створена і діяла ще в попередньому скликанні, і дійсно питання, що стосуються такої одиниці адміністративної як Автономна Республіка Крим, розглядала тимчасова спеціальна комісія. Ми підтримуємо. І просив би врахувати, що фракція комуністів рекомендує туди…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. Шановні депутати, прошу підготуватися до голосування.

Ставлю на голосування проект постанови… Сідайте на місця, потім будете кричати, що не встигли проголосувати. Переголосувати я не буду ставити більше, бо депутати от кажуть, що не треба порушувати Регламент.

Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2574) про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань Автономної Республіки Крим для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

12:16:22

За-247

Проти – 40, утрималося – 18, не голосували – 85. Рішення прийнято.

По фракціях. Є по фракціях.

Шановні депутати,  проект Закону, я прошу уваги, проект Закону про ратифікацію Конвенції між Урядом України і урядом Республіки … . Є пропозиція розглянути, коли буде о 16-й годині міністр, і тоді розглянемо це питання, домовились? Домовились.

Переходимо до розділу другого читання. Перерва, ми уже, перерва у нас вже була. Будемо працювати до двох годин. Хто це свистить там?

На розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний номер 2405) про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об'єктів житлової нерухомості (друге читання). Ми його з вами розглядали. Я хочу зауважити. Я доповім. А ви потім будете розводити руками і будемо голосувати. Хочу зауважити, що 23 травня цього року при розгляді цього питання ви не дали можливості тут, ви пам'ятаєте, що тут було, поставити на голосування всі рішення, які приймаються за результатами розгляду законопроекту у другому читанні, відповідно до статті 123 Регламенту. А саме: пункт 5 частини першої статті 123 Регламенту передбачає прийняття рішення про повернення законопроекту головному комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання.

І є пропозиція скоротити термін розгляду цього питання в комітеті. Тому що воно вже розглядалося. Тому я хочу поставити таке питання на голосування. Обміняємося треба. давайте по хвилині від фракції. Прошу обмінятися думками.

Прошу, фракція "УДАР", Розенко. Хвилина вам.

 

12:19:19

РОЗЕНКО П.В.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", Павло Розенко.

Ми сьогодні знову повертаємося до старої історії, що ви нас примушуєте голосувати і підтримувати законопроекти. Які голосувалися під час так званого виїзного засідання на Банковій. Тут у нас цілий ряд таких законопроектів: 2405, 2144, 1177, 2991, 1178 і так далі. Позиція нашої фракції чітка і однозначна: такого засідання на Банковій не було, Верховної Ради України, тому ми не можемо і ми не підтримуємо жодний законопроект і другому читанні, в тому числі, на доопрацювання відправлення комітету його на друге читання. Наша процедура наступна. Ми повертаємо ці законопроекти на повторне перше читання лише після розгляду його Верховною Радою України в легітимний спосіб у першому читанні, вони мають право на існування в цьому…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ваша позиція ясна. Хто ще хоче висловитись? Чи ставлю на голосування? Прошу, народний депутат Мохник.

 

12:20:38 

МОХНИК А.В.

Андрій Мохник, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Пане Голово. для початку прошу, не перекручуйте те, що відбувалося в сесійній залі. Тоді, хочу вам нагадати, ви поставили на голосування перший законопроект, він не набрав достатньої кількості голосів і ви тоді зняли ці законопроекти з розгляду. Саме ви це зробили.

Друге питання.  Ті законопроекти голосувалися на тому виїзному, так званому, засіданні, які "Свобода" вважає нелегітимними. І тоді, коли в нас був шанс знайти компроміс, ми пропонували свої пропозиції, але сьогодні ми говоримо про те, що ці закони ухвалювалися в неконституційний спосіб і Всеукраїнське об'єднання голосувати за них не буде. Ми виймемо картки для голосування з гнізд для голосування і будемо демонструвати в такий спосіб свій протест. Не було такого засідання, воно не легітимне. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" проти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, і ваша позиція. Тільки не звинувачуйте Голову Верховної Ради, тому що ми проголосували,  дійсно,  в другому читанні, законопроект був  не підтриманий. Але ви не дали поставити на голосування  ту пропозицію, яку я зараз вношу. Тому звинувачувати в перекручуванні мене не потрібно.

Я прошу, фракція комуністів, Адам Іванович Мартинюк. А потім –    Партія регіонів.     

 

12:22:07

МАРТИНЮК А.І.

Дякую Володимире Васильовичу. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України.

Перше.  Ви абсолютно праві,  Володимире  Васильовичу, коли ставите питання саме таким чином. Бо дійсно, ви тоді не мали можливості, не дали вам поставити ще одну  пропозицію, яку ви сьогодні озвучили,  щоб направити цей законопроект на повторне друге читання із скороченням терміну.

Чому цей закон потрібен? Я звертаюся до тих, хто виступає проти нього і нехай почують мене наші виборці і їхні, в тому числі. Із  1 липня, якщо ми не приймемо цього закону, людина, яка  має в своєму розпорядження дві і більше  квартири, обсяг яких  менше  ніж 120 метрів, буде платити обов'язково податок, навіть якщо  це менше ніж 120 метрів. Тому задумайтесь ті, хто не хоче голосувати: підтримуєте ви своїх  людей чи не підтримуєте? Бо має він квартиру  батьківську десь хату в селі і  має тут однокімнатну чи двокімнатну…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Прошу, "Батьківщина", народний депутат Петренко.

 

12:23:30

ПЕТРЕНКО П.Д.

Шановні колеги! Петренко, фракція "Батьківщина". Ну навіщо ми дуримо український народ? Згідно цього Закону, Прикінцевих   положень, передбачається  тіньова приватизація державного підприємства  "Дондіпрошахт". Ця  правка була внесена з порушенням Регламенту, і  зараз її намагаються протягнути в цьому законі. Це перше.

Друге.  Це закон відноситься до виїзних так званих, які  були прийняті з порушенням Регламенту не в сесійній залі. Ми чітко сказали, що за ці  закони не можна голосувати без попереднього першого читання в сесійній залі.

Тому не треба  дурити український народ  і наших виборців! Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви повинні сказати  нашим виборцям, що  ви подали  25 позовів у всі суди України, і суд прийняв рішення, що зловживань і порушень при розгляді цього закону не було. І це буде повна інформація для наших виборців.

Прошу, фракція Партії регіонів Чечетов і я буду ставити на голосування.

 

12:24:33

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги, я не хочу повторять аргументацию Адама Ивановича Мартынюка, действительно закон направлен на социальную защиту не менее обеспеченных категорий населения. С другой стороны, что касается процедуры, Владимир Васильевич, абсолютно правы, что тот раз, когда мы рассматривали в зале, представители оппозиции не дали вам возможность, согласно Регламента, поставить на голосование вопрос о повторном втором чтении. Поэтому абсолютно справедливо поставили вопрос о том, что мы должны возвратиться к этому закону и поставить на голосование вопрос в той редакции, которую вы озвучили. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Позафракційний народний депутат Міщенко. Прошу.

 

12:25:30

МІЩЕНКО С.Г.

Шановні колеги, Сергій Міщенко, Київщина. Тут дійсно є питання в двох площинах, перше це порушення Регламенту або прийняття цього закону. Тут, Володимир Васильович, ви праві, що всі можливості для того, щоб використати Регламент і відправити його на повторне друге читання. Але ви подивіться, його ставлять вже другий раз у такому вигляді, який він був не підтриманий вперше в другому читанні. Тут вірно сказали мої колеги про незаконну приватизацію. Але є ще друге питання.

Да, Адам Іванович, ви праві відносно того, що якщо дві квартири, вони будуть менше 120 метрів, будуть платити податок. Але ви подивіться поправку 14, де вказується, що всі будуть платити один відсоток, всі люди, житлова площа яких не перевищує квартири 240 метрів. Тобто за 10 квадратних метрів за квартиру буде кожна людина платити, от в чому питання. І тому, якщо його відправляти на повторне друге читання, його треба доопрацювати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Всі депутати висловились.

Тому ставлю на голосування, прошу народних депутатів уваги, пропозицію про повернення проекту Закону (реєстраційний номер 2405) про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України (щодо об’єктів житлової нерухомості друге читання) до головного комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читанні і скоротити термін розгляду в комітеті згідно статті 116 частина 2 Регламенту. Прошу народних депутатів визначатись, голосувати.

 

12:27:49

За-223

Проти – 7, утрималося – 5, не голосувало – 86.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Все цивілізовано? Цивілізовано.

На розгляд вноситься проект закону (реєстраційний номер 1154) про особливості діяльності санаційного банку (друге читання). Я зараз скажу, що я хочу, і надам вам слово.

Хочу зауважити, що при прийнятті рішення стосовно цього законопроекту, у зв’язку з шумом в залі, не всі депутати зрозуміли пропозицію, яка ставилась на голосування відповідно до пункту 5 частини першої статті 123 Регламенту, яка передбачає можливість прийняття рішення про повернення законопроекту до комітету. Ми це питання не розглядали, на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання. Ми цю можливість не використали. І таку пропозицію вносить Комітет Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності.

Прошу від фракції записатися, по хвилині  прошу записатися – обговоримо. Я чую, Віктор Михайлович, я чую вас, я ж не глухий. Так, давайте, значить, "УДАР Віталія Кличка", Віктор Михайлович, прошу Пинзеник.

 

12:30:11

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановні народні депутати, шановний головуючий, 4 червня  цього року цей законопроект два рази ставився на голосування у другому читання. Перший раз у другому читанні рішення не було прийнято. Другий раз Голова Верховної Ради ставив на повторне другий читання, другий раз закон не був підтриманий. Відповідно до Регламенту Верховної Ради України законопроект відхилений. В нас нема предмету для голосування. Наступного разу він має бути внесений на наступній сесії Верховної Ради України.

А тепер кілька слів хочу сказати по суті законопроекту. Нібито  законопроект спрямований для усунення проблем, які є в банківському секторі. Ні, нічого подібного з вирішення проблем банківського сектору він немає, бо для вирішення проблем в банківському секторі існує такий інструмент як продаж активів, це цивілізований, відкритий, прозорий спосіб забезпечити виконання зобов'язань. Цим законом хочуть створити одну монопольну структуру, яка буде працювати зі всіма проблемними кредитами України. Тому і по суті цього законопроекту і за процедурних питань ми не маємо права за нього голосувати і ми не можемо повертатися до його розгляду.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Об'єднання "Батьківщина", народний депутат Сергій Терьохін, прошу.

 

12:31:26

ТЕРЬОХІН С.А.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні колеги, ну, Віктор Михайлович вже сказав про те, що в нас немає регламентних підстав повертатися до цього законопроекту. Володимире Васильовичу, ви почитайте, будь ласка, стенограму, якщо вам не те щось донесли.

І тепер декілька слів ще по суті цього законопроекту. У нас санаційний банк вже створено такий. Але цим законопроектом взагалі якась, якийсь маразм пропонується. Якщо є працюючий банк, який в приватній власності знаходиться, і в нього виник якийсь поганий актив, то замість того, щоб врегульовувати ці погані активи шляхом погашення резервів, припустимо, санації, введення тимчасової адміністрації в банк, пропонується ці активи згружати в якийсь санаційний банк.

Тобто очищати приватні баланси. І після того цей санаційний банк буде розбиратися, без пасивів він находиться, але буде розбиратися з цими поганими активами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Мирний.

 

12:32:40

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Ігорю Швайці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Швайці прошу передати.

 

12:32:46

ШВАЙКА І.О.

Шановні колеги! На сьогоднішній час ми маємо справу з другим на сьогоднішній день із тих законопроектів, які були ухвалені ганебним збіговиськом, яке назвало себе сесією Верховної Ради.

По суті цього законопроекту ні в комітету розгляду не було, ні Головне науково-експертне управління не дало на нього позитивного висновку. І головне, розгляду цього питання в першому читанні Верховна Рада не здійснювала.

Ту норму, на яку посилається зараз Голова Верховної Ради, я би хотів зазначити наступне. По статті 123 під час розгляду голосування питання в другому читанні Верховна Рада, дійсно, може ухвалити одне із рішень. Верховна Рада своє рішення під час розгляду цього законопроекту в другому читанні вже ухвалила. Достатньої кількості голосів цей законопроект не набрав.

Такий законопроект вважається відхиленим. Повертатися до нього ми більше не маємо права. Всеукраїнське об'єднання "Свобода" висловлює таким чином свою позицію. І ми так само будемо виймати карточки для голосування, демонструючи, що ці ганебні законопроекти не пройшли голосування в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Партія регіонів, народний депутат  Рудьковський.

 

12:34:05

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги, я думаю, що ми в сесійній  залі повинні знаходити компроміс.  Володимире  Васильовичу,   якщо законопроекти, які потрібні, потрібно, щоб були розглянуті  у Верховній Раді і по них були прийняті рішення, щоб ми знайшли компроміс. Якщо законопроект  не знаходить  і ті чи інші законопроекти не знаходять  підтримки, щоб це було розглянуто  у другому читанні, давайте найдемо компроміс… І це було, до речі, предметом домовленості всіх лідерів фракцій, що всі законопроекти, які розглядалися  свого часу на  Банковій, будуть повторно розглянуті і включені до  повістки дня, бо велика частина  із них потрібна для роботи економіки нашої держави. Так що я пропоную   колег не  категорично виступати, а знаходити компроміс, як ви, до речі, взяли на  себе зобов'язання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, всі висловились?  Я прошу, народний депутат Каплін.

 

12:35:29

КАПЛІН С.М.

Народний депутат Каплін,  Партія  Віталія  Кличка "УДАР". Шановний Володимире  Васильовичу,   у нашої фракції до вас є велике прохання.  Давайте, дійсно, забезпечимо усі мови, щоб, по-перше, у парламенті, ми знаходили компроміс.

Друге. Щоб, дійсно, народ України не сміявся з того, що відбувається у парламенті.

Третє. Давай не будемо сьогодні порушувати закон. Ви прекрасно розумієте і ми  прекрасно розуміємо, що на вас тисне ваша  партія, щоб ви сьогодні  зробили парламент в орган, який прислужує уряду.  Ми цього як опозиція не дозволимо. І у нас до вас порада, яку, я думаю,  ви маєте підтримати: будь ласка,  уникайте  того, аби на всю Україну дискредитувати цей поважний орган – парламент. Люди  нас обирали, щоб ми у тому числі своїм  прикладом  доводили, що в цій країні є хоч одне місце, де панує закон і Конституція, а не шулерство і маніпуляції.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція комуністів, Адам Іванович Мартинюк.

 

12:36:36

МАРТИНЮК А.І.

Дякую, Володимире Васильовичу, Мартинюк, фракція Комуністичної партії.

Володимире Васильовичу і колеги з "УДАРу", ви абсолютно правильно кажете, щоб ми не дискредитували, але ви самі нариваєтесь на дискредитацію. Тому що відповідно до Регламенту кожна фракція має право на один виступ, а ви напросились ще й на другий виступ, бо від вас першим виступав колега Пинзеник. Так що давайте,

 Якщо говорите про компрометації, то почніть із себе, дотримуйтесь Регламенту і не буде цього.

Друге. Скільки, ми вже не втомлюємося повторювати, про те, що ви заперечуєте засідання, яке відбулось. Воно відбулось, частина законів прийнятих на цьому засіданні стали законами, бо  їх Президент підписав і є рішення суду, яке ви повинні поважати, який визнав, що це засідання було правомочним. Тому давайте, будь ласка, підтримуємо пропозицію головуючого і направимо законопроект на повторне друге читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні, шановні депутати, я вам дав 2, бо сейчас будуть настоювати, щоб по 2 виступили. Я вас прошу! Ну, ви двоє виступили, ви, я понімаю. Ну я ж не можу третій раз давати. Після голосування я дам вам для репліки.

Для репліки – Пинзеник. Включіть мікрофон Пинзеника. Говоріть, включили.

 

12:38:33

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Проблема не тільки в 4 квітні. Є більш серйозна проблема.  4 червня закон два рази ставився на голосування. Перший раз за нього проголосувало 210 народних депутатів. Закон ставився на повторне друге читання. Проголосувало 213 народних депутатів. Законопроект відхилено. Ми ніякого права не маємо більше голосувати за цей законопроект. Його немає в нас в парламенті.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, сьогодні пропозиції є від депутатів. Давайте не кричати, а давайте чути один одного, коли йде процес голосування. Багато депутатів не знали, за що вони голосували. Тому давайте цивілізовано кожен проголосує, і все буде нормально. Чи да, чи ні.

Ставлю на голосування пропозицію про повернення проекту Закону (реєстраційний…  Ну, давайте побачимо, як проголосує. Номер 1154 про… Та ми поверталися не раз. Про особливості діяльності санаційного банку (друге читання) до головного комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання і скорочення терміну розгляду в комітеті. Прошу народних депутатів голосувати. І все буде прийнято.

 

12:40:35

За-219

От якраз сесійна зала показує цивілізовану роботу і голосування. "За" – 219, проти – 20, утрималися – 2, не голосували – 78.

Рішення не прийнято.

По фракціях. Є.

Розглядається проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України "Про судову експертизу" (щодо кадрового забезпечення).

Прошу на трибуну заступник голови Комітету з питань  верховенства права та правосуддя Дмитра Юрійовича Шпенова. Прошу вас.

 

12:41:41

ШПЕНОВ Д.Ю.

Шановний головуючий, шановні колеги! Проект Закону  про внесення змін до статті 21 Закону України "Про судову експертизу" (№2144) (від 31.01.2013 року) розроблений Міністерством юстиції України з метою приведення положень статті 21 Закону України "Про судову експертизу" у відповідність до Закону України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Проектом пропонується скасувати припис про те, що особи, які отримали кваліфікацію судового експерта, які мають науковий ступінь звільняються від стажування один раз на три роки. Відповідно до своєї спеціальності в державних спеціалізованих  установах та підтвердження рівня своїх професійних знань.

Даний законопроект носить суто юридичний характер та спрямований на те, щоб передбачити єдині вимоги для всіх осіб, які отримали кваліфікацію судового експерта, незалежно від фахової підготовки кваліфікації і належності до державних спеціалізованих установ та єдиний порядок стажування і підвищення свого наукового рівня та кваліфікації судового експерта за своєю спеціалізацією, що буде сприяти підвищенню якості правосуддя в державі.

Законопроект підтриманий Головним науково-експертним управлінням, Головним юридичним управлінням завізований без зауважень.

4 квітня 2013 року законопроект був прийнятий в першому читанні. Комітет з питань верховенства права та правосуддя розглянув цей законопроект на своєму засідання 15 травня 2013 в порядку другого читання. Відповідно до статті 116 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" до Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя зауважень і пропозицій  суб'єктів права законодавчої ініціативи до вказаного законопроекту в порядку другого читання не надходило.

У відповідності до частини п'ятої статті 118 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" в разі, якщо до законопроекту підготовлено до другого читання чи повторного другого читання не дійшло пропозиції та поправки, такий законопроект подається без порівняльної таблиці.

Враховуючи вище наведене, комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України (реєстраційний номер 2144) (від 31.01.2013 року) розглядати в другому читанні та  прийняти його в цілому як закон у редакції першого читання. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Це друге читання, зауважень немає. Тому я ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2144) про внесення зміни до статті 21 Закону України "Про судову експертизу" (щодо кадрового забезпечення) прийняти в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:44:40

За-221

Проти – 0, утримались – 3, не голосували – 96.

Рішення не прийнято.

По фракціях.

На розгляд вноситься проект Закону (№1177) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Доповідає перший заступник голови Комітету з питань економічної політики Сергій Федорович Кальцев. Прошу.

 

12:45:50

КАЛЬЦЕВ С.Ф.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Комітет з питань економічної політики відповідно до Доручення Верховної Ради України підготував до другого читання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (реєстраційний номер 1177).

Законопроект спрямований на приведення чинних законодавчих актів України у відповідність до Закону України "Про державну реєстрацію  речових прав на  нерухоме майно та  їх  обтяжень", який набрав  чинності з 1 січня 2013 року.

До комітету надійшли пропозиції від двох народних депутатів України Шарова та Горіної та Національного банку України. Всього 17  пропозицій. З яких 6 пропонується  врахувати повністю або частково, решту – відхилити.  Основний блок пропозицій, який пропонується  відхилити,  стосується змін  до Закону України "Про іпотеку", оскільки відповідно   до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"  державна реєстрація  іпотеки є  обов'язковою та необхідне узгодження зазначеного  Закону та Закону України "Про іпотеку".

Комітет на  засіданні 13 травня 2013 року прийняв рішення рекомендувати Верховній  Раді України проект Закону  України про внесення змін  до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень прийняти у другому  читанні та в цілому. Просимо підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати.

Поправка  номер 1 народного депутата  Шарова. Не наполягає.

Далі. Поправка 4, народний депутат Горіна. Не наполягає. Згодна.

8 поправка, народний депутат Горіна. Наполягаєте? Не наполягаєте.

9, Національний банк України. Наполягає?  Не наполягає.

10, народний депутат Горіна. Наполягаєте?   Відхилено.

11-а. Наполягаєте? Ні.

12, Національний  банк України. Наполягає? Ні. Відхилено.

13-а поправка.  Не наполягає.

14-а. Народний депутат Горіна. Не наполягає. Врахована.

Всі поправки інші враховані.

Шановні депутати, ставлю на голосування проект Закону номер 1177 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку із запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

12:50:02

За-218

Проти – 0, утрималося – 5, не голосувало – 96.  Рішення не прийнято.

По фракціях

Шановні депутати, розглядається проект Закону 2291 про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо державного регулювання укладення та виконання угод). Прошу, перший заступник голови Комітету з питань економічної політики Сергій Федорович Кальцев.

 

12:51:15

КАЛЬЦЕВ С.Ф.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, Комітет з питань економічної політики відповідно до доручення Верховної Ради України підготували до другого читання  проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо державного регулювання, укладання та  виконання угод) (реєстраційний номер 2291).

Законопроект спрямований на подальше вдосконалення механізму укладання та виконання угод про розподіл продукції, що був запроваджений ще в 1999 році та свого часу позитивно себе зарекомендував.

Проектом рекомендується, зокрема, відновити повноваження міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції як консультативно-дорадчого органу Кабінет Міністрів України.

До комітету надійшли 23 пропозиції з яких 12 пропонується врахувати повністю або частково, решту відхилити. Пропозиції до законопроекту надійшли від 3 народних депутатів України, від Ірини Горіної 8, від Павла Коржа 7 та від Миколи Рудьковського 8.

Фактично на розгляд комітету було представлено три різні концепції авторів пропозицій. Комітет вирішив підтримати поправки Миколи Рудьковського, тому що вони краще за інших зберігають головну ідею законопроекту, відновлення повноважень міжвідомчої комісії і до того ж дозволяють врахувати зауваження Головного науково-експертного управління стосовно недоцільності надання комісії певних владних повноважень, щоб робити її альтернативним уряду органом.

Комітет з питань економічної політики на засіданні 13 травня 2013 року ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо державного регулювання укладання та виконання угод) (реєстраційний номер 2291). Прийняти в другому читанні та в цілому запропоновані редакції. Прошу підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати!  Йдемо по поправкам.

Поправка номер 3, народний депутат Горіна. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 5, народний депутат Горіна. Наполягаєте? Ні.

Поправка   народного депутата 8-а, Корж. Наполягаєте? Не наполягаєте.

Поправка номер 9, народний депутат Горіна. Не наполягає.

10-а – народний депутат Горіна. Не наполягає.

Народний депутат Корж, 12-а поправка. Наполягаєте? Ні.

15-а – народний депутат Корж, не наполягає.

Народний депутат Корж, 17 поправка. Не наполягає.

18-а – народний депутат Корж. Не наполягає.

19-а – народний депутат Горіна. Не наполягає.

20-а – врахована.

23 – народний депутат Корж. Не наполягає.

Поправки ми розглянули. Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Прошу сідати народних депутатів голосувати. А хто не хоче – той карточки піднімає. Всі, всі готові повинні.

Ставлю на голосування проект Закону 2291 про внесення змін до Закону України  про угоди... про розподіл продукції (щодо державного регулювання укладання та виконання угод для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати. (Шум у залі)

 

12:56:02

За-225

Проти – 1, утрималось – 4, не голосувало – 85.

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

Прошу слово керівнику фракції Олександру Сергійовичу Єфремову.

 

12:56:32

ЄФРЕМОВ О.С.

Владимир Васильевич,  у нас у депутата не сработала карточка. Просим повернутыся на голосование. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу включити мікрофон Кілінкарова народного депутата.

 

12:56:51

КІЛІНКАРОВ С.П.

Владимир Васильевич, я прошу поставить на переголосование вопрос, карточка не сработала. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви чули пропозицію депутата? Я ставлю на голосування  про повернення до голосування по цьому закону. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:57:37

За-228

Проти –14, утрималось – 2, не голосувало – 77.

Рішення прийнято.

По фракціях. По фракціях. Шановні друзі, хватить мене вчити! Я вже навчився, тому спокійно.

Ставлю на голосування проект Закону номер 2291 про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо державного регулювання укладення та виконання угод). Для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати.

 

12:58:57

За-232

Всі персонально голосували? За – 232, проти - 8, утримались – 5, не  голосувало – 73. Рішення прийнято.

По фракціях.

Вноситься на розгляд  проект Закону про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Прошу, голова Комітету  з питань  соціальної політики та праці Цибенко Петро Степанович. Прошу.

 

12:59:48

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги,  Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується  до розгляду порівняльна таблиця до законопроекту  про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (реєстраційний номер 1178), поданий  Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом пропонується: реструктуризувати   заборгованість перед Фондом  соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України  державних  вуглевидобувних,  шахтовуглевидобувних підприємств, шахт, щодо яких  прийнято   рішення про ліквідацію. 

Хочу  поінформувати вас, що у комітеті  була створена робоча група по доопрацюванню цього законопроекту. Нею було  опрацьовано  29 пропозицій народних депутатів України, які надійшли до комітету, з них:  16 враховано  пропозицій народних депутатів Шарова і Цибенка, а 13 не враховано пропозицій народного депутата Коваля.

Пропозиції Коваля Олександра Івановича   не враховані, оскільки ними  фактично пропонується змінити сутність законопроекту і  провести погашення  заборгованості, яка утворилася до 2011 року, не тільки для державних підприємств  і шахт, що належать до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, а для всіх підприємств, які існують в цій галузі, тобто і приватних, і орендних, і усіх інших. Ці пропозиції не були підтримані членами комітету.

Разом з тим, за результатами робочої групи запропоновано реструктуризацію заборгованості здійснювати протягом не 120, а 60 місяців.

Водночас  запропоновано розповсюдити дію цього закону не тільки на підприємства, що ліквідуються, а й на всі державні підприємства вугільної галузі, а також деталізовані умови розірвання договору про розстрочення суми заборгованості.

Отже, підсумовуючи сказане, хочу зазначити, що комітет рекомендую Верховній Раді України погодитись з текстом порівняльної таблиці до законопроекту про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України номер 1178 і прийняти його в другому читанні та в цілому як закон. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Йдемо, розглядаємо поправки, шановні народні депутати.

Поправка номер 2 народного депутата Коваля. Наполягаєте? Ні. Далі.

3 поправка. Не наполягає.

Так. Поправка номер 7 народного депутата Коваля. Не наполягає.

9  поправка. Народний депутат не наполягає.

Далі. Відхилено.

14 поправка. Не наполягає.

18 поправка народного депутата. Не наполягає.

Далі. 20 поправка. Не наполягає.

21-а, народний депутат не наполягає.

24-а, не наполягає.

27-а. Народний депутат не наполягає.

29-а.

Всі поправки ми з вами пройшли.

 

ЦИБЕНКО П.С. Шановні колеги, я ще раз прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу підготуватися до голосування. Займіть свої місця. Гєллєр, я прошу відпустити всіх і голосувати персонально. Сідайте і голосуйте.

Ставлю на голосування проект Закону (№1178) про погашення заборгованості державних підприємств вугільної галузі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу народних депутатів голосувати. Опускайте карточки, я бачив.

 

13:04:53

За-232

Проти – 3, утрималося - 9, не голосувало – 68. Рішення прийнято.

Я прошу по фракціях.

Далі йдемо. Вноситься на розгляд проект Закону (2102) про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про екстрену медичну допомогу" (щодо бюджетного фінансування). Прошу, Тетяна Дмитрівна Бахтеєва – голова Комітету з питань охорони здоров'я.

 

13:05:39

БАХТЕЄВА Т.Д.

Шановні народні депутати, Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров'я розглянув підготовлений до другого читання проект Закону України про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про екстрену медичну допомогу". Цей урядовий законопроект був прийнятий у першому читанні за основу 4 квітня цього року. Метою цього законопроекту є приведення статті 14 Закону  про екстрену медичну допомогу до термінології бюджетного законодавства. Для цього уряд пропонував у статті 14 зазначеного закону слово "бюджетів областей, міст Києва та Севастополя" замінити словами "обласних бюджетів, бюджетів міст Києва та Севастополя".

До другого читання до комітету надійшла лише одна поправка – це моя поправка. І Комітет з питань охорони здоров'я одноголосно підтримав цю поправку. Дуже прошу, Шановні народні депутати,  підтримати цей законопроект, він дуже важливий. І зараз у тих регіонах, де ідуть пілотні проекти і працюють уже згідно нового закону, то є велика ефективність і допомога, екстрено-медичної допомоги дуже-дуже важлива.

Кожен рік в країні помирає 50 тисяч людей тільки від інфарктів. І кожен третій випадок смерті це є в машинах екстреної допомоги. Тому вертикаль, яку ми зробили в цьому законопроекті, і це поправка, яка дуже потребує фінансування з областей буде гарно працювати на цей закон. Підтримати прошу всіх народних депутатів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні депутати, прошу підготуватися до голосування. Сальдо! Голосувати треба, а не телефонувати. Я повинен запросити депутатів до зали.

Ставлю на голосування проект Закону 2102 про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про екстрену медичну допомогу" (щодо бюджетного фінансування для прийняття в другому читанні та в цілому). Прошу  народних депутатів голосувати.

 

13:08:48

За-234

Проти – 3, утрималось – 10, не голосувало – 68. Рішення прийнято.

По фракціях.

Шановні депутати, вноситься на розгляд проект Закону (№2833) про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи. Прошу голову Комітету з питань податкової та митної політики – Віталія Юрійовича Хомутинніка.

 

13:09:35

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Законопроект, який стосується змін до Податкового кодексу (реєстраційний номер 2833) щодо проведення адміністративної реформи в Україні підготовлений до другого читання. Розглянутий комітетом. Якщо загалом, то надійшло 130 пропозицій від народних депутатів. Частково або по суті враховано 78. Відповідно 52 пропозиції відхилено.

Ми готові для того, щоб розглядати по поправках і приймати в цілому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, давайте розглянемо поправки.

Поправка номер 3.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, поправка номер 3, народного депутата Долженкова.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Включіть… Ви не кричіть без мікрофона. Включіть мікрофон Одарченка.

 

13:10:55

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги, я вимагаю, щоб поправку номер 1 Хомутинніка вона була  поставлена на підтвердження.

Шановні колеги, дана поправка відкриває можливість Міністерству    податків та зборів здійснювати адміністрування єдиного соціального внеску. Це означає, що ми надаємо можливість уряду, а конкретніше,  представникам правлячого клану, безпосередньо контролювати Пенсійний фонд. Це робиться з метою  того, щоб зробити можливим використання коштів Пенсійного фонду для латання дір в Державному бюджеті,  а також безпосередньо для  розкрадання цих коштів. 

Володимире Васильовичу, поставте дану поправку на підтвердження.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, приготувались до голосування. Я ставлю поправку номер 1 народного   депутата Хомутинніка на голосування. Прошу проголосувати.

 

13:12:14

За-221

Проти – 51,  утрималось – 9, не голосувало – 80. Рішення не прийнято.

По фракціях.  Поправка не врахована.

Йдемо далі.

3 поправка народного депутата  Долженкова.  Наполягаєте? Наполягаєте. Включіть мікрофон народного депутата Долженкова.

 

13:12:51

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Доброго дня,  шановні колеги!  Вказана пропозиція торкається  передусім того, щоб зняти суперечність між  Цивільним кодексом та Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" в частині кваліфікації того, що в нас є відокремленим підрозділом. Вказана пропозиція  спрямована на спрощення  постановки на облік тільки тих  відокремлених підрозділів, які мають філії та представництва. Виробничі структурні підрозділи не мають відповідного статусу, але на місцях примушують також реєструватися в якості окремих платників   податків, що суттєво ускладнює адміністрування податків та зборів, які сплачуються зазначеними юридичними особами. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку народного депутата Долженкова. Поправка номер 3. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:14:02

За-194

Проти – 17, утрималося – 49, не голосувало – 111. 

Рішення не прийнято. Поправка не підтримана.

Поправка 5 народного депутата Долженкова. Не настоює.

Поправка номер  7, народний депутат Оксана Продан. Наполягаєте? Не наполягає.

Номер 9, народний депутат Блавацький. Наполягаєте? Не бачу. Не наполягає.

Поправка 10, народний депутат Апостол. Наполягаєте? Ні.

Далі. Поправка 11. Народний депутат Апостол Наполягаєте? Ні.

12 поправка, народний депутат Продан. Наполягаєте? Прошу включіть мікрофон Продан.

 

13:14:34

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире  Васильовичу, шановні народні депутати, всі три поправки, які я подавала до цього законопроекту і перед цим, і буде ще одна, стосуються безкоштовності надання послуг Міністерством доходів і зборів. Да, ми зараз всі з вами бачимо по дорогам України сіті-лайти, біг-борди, в яких написано про те, що Міністерство доходів і зборів тепер обслуговує і адмініструє податки, і збори. Насправді, за все це обслуговування у людей вимагають гроші. Саме тому я вносила поправки, які забезпечать  безкоштовність обслуговування Міністерством доходів і зборів платників податків, безкоштовність сплати податків. Тому що сьогодні створена  ситуація, коли для того, щоб заплатити податок  треба заплатити міністерству, щоб він ці податки взяв.

Я прошу підтримати депутатів від більшості ці поправки, які забезпечать безоплатність надання послуг Міністерством доходів і зборів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування поправку народного депутата Продан номер 12. Прошу голосувати.

 

13:16:43

За-159

Проти – 2, утрималося – 3, не голосувало – 175. Рішення не прийнято.

По фракціях.

Поправка 15 народного депутата Апостола. Яку? Включіть мікрофон Одарченка.

 

13:17:07

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Мова йде про поправку номер 14. Шановні колеги, цією поправкою ми віддаємо право вести облік платників єдиного соціального внеску органам доходів і зборів.

Шановні колеги, я ще раз наполягаю на тому, що соціальний внесок не є ні податком, ні збором, його сплата не має нічого спільного з податковою політикою держави. Тому Володимир Васильович, я категорично проти врахування цієї правки і прошу поставити на підтвердження, проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, ви почули пропозицію.

Ставлю на голосування поправку номер 14 народного депутата Хомутинніка на підтримку. Прошу голосувати.

 

13:18:14

За-218

Проти – 75, утрималося – 4, не голосувало – 80.

Рішення не прийнято.  По фракціях.

Поправка 15. Наполягаєте, народний депутат Апостол? Не  наполягає.

16, народний депутат Апостол. Не наполягаєте? Ні.

Поправка номер 19, народний депутат Петьовка. Не наполягає.

Поправка 22, народний депутат Апостол. Не наполягає.

24, народний депутат Петьовка. Не наполягає.

25…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А що 23-я? Народний депутат Апостол. Не наполягає. А ви що, на підтвердження, да?

Ставлю на голосування на підтвердження поправки номер 23.

 

13:19:58

За-219

Проти – 71, утрималось – 6, не голосувало – 85. Рішення не прийнято.

По фракціях. Поправка не підтримана, не врахована.

Так, тепер яка? 25-а, народний депутат Продан. Наполягаєте? Прошу включити мікрофон.

 

13:20:30

ПРОДАН О.П.

А це не моя поправка, 25-а – це не моя поправка. Ну, це не моя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Мікрофон включено, можна говорити.

 

ПРОДАН О.П.

Я прошу підтримати поправку, яка передбачає, що  перевірки можуть бути здійснюватися тільки за направленням. Тому що в тій редакції, яка пропонувалася до 1 читання, мова йшла, дається можливість виходити на перевірки без відповідного направлення, яке повинно бути у перевіряючих.

Прошу підтримати більшість в тому, щоб перевіряючі ходили від Міністерства доходів і зборів виключно з направленнями на перевірки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування внесену пропозицію по поправці 25 народного депутата Продан. Прошу голосувати.

 

13:21:55

За-120

Проти-3, утримались-28, не голосувало-230. Поправка не підтримана. По фракціях можна показати.

Поправка 28. Прошу, включіть мікрофон народного депутата Розенка.

 

13:22:31

РОЗЕНКО П.В.

Мова йде, знову-таки, про історію з єдиним соціальним внеском, який насильно заганяють в систему Міндоходів. Я не розумію взагалі позицію фракції комуністів, яка сьогодні своїми руками обвалює всю пенсійну систему України. Ви ж розумієте, що ви сьогодні робите?

Тому я наполягаю, фракція в цілому наполягає на тому, щоб 26 і 27 поправки були поставлені на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку 26 народного депутата Хомутинніка на підтримку. Прошу голосувати.

 

13:23:20

За-216

Проти – 76,  утрималось –  8 , не голосувало – 80.

Рішення не прийнято на підтримку.

Поправка номер 27 народного депутата Шарова.

Згідно пропозиції  Розенка ставлю на підтримання. Прошу голосувати.

 

13:23:56

За-222

Проти – 72,  утрималось – 8, не голосувало – 77. Рішення  не підтримано.

Шановні  депутати, треба сідати і голосувати, а не бігати по залу.

Поправка 28 народного депутата  Апостол. Ідемо далі.

Поправка 32. (Шум у залі)

Мікрофон  Одарченко.

 

13:24:48

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановні колеги,  цією правкою пропонується  передати право  узагальнювати питання щодо  нарахування єдиного  соціального внеску від Пенсійного фонду, який, друзі, має величезний досвід у цьому питанні, до контролюючих  органів Мінздоху. Шановні колеги,  я ще раз наголошую на тому, що внески до соціальних фондів  не мають жодного відношення  до доходів державного бюджету. Це абсолютно окрема сфера, яка погано все-таки, але все ще працює. Не треба  її чіпати,  бо це скінчиться тим, що  в Україні взагалі  припиняться виплати будь-яких  пенсій чи соціальних виплат.

Володимире  Васильовичу,   ставте цю  правку на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це  30-а поправка ви, да? 30-а чи 31-а? (Шум у залі) Ну ви можете не кричати. Він каже,  30-а, а ти кричиш, 31-а.

Ставлю на голосування поправку 30 народного депутата Хомутинніка на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:26:17

За-217

Проти – 73,  утрималось – 7, не голосувало – 83.

Рішення не прийнято.

Поправка 31 народного депутата Шарова. Ставлю на голосування на підтримку цієї поправки. Прошу голосувати.

 

13:26:49

За-216

Проти – 77, утрималось – 7, не голосувало – 8.

Рішення не прийнято.

Поправка 32, народний депутат Апостол. Не наполягає.

34, народний депутат Петьовка. Не наполягає.

Розенко вносить пропозицію 33  поправку поставити на голосування на підтримку цієї поправки.

33-ю ставлю на голосування.  Прошу голосувати.

 

13:27:45

За-215

Проти – 72, утрималось – 10, не голосувало – 82.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Далі, яка в нас? 34,  Петьовка.

Далі.  35-а, народний депутат Шаров. Знімає.

Народний депутат Продан. Включіть мікрофон. Народний депутат  Продан. 

 

13:28:18

ПРОДАН О.П.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні депутати, знову мова йде про безкоштовність надання послуг, які надаються сьогодні Міністерством доходів і зборів. Як ви знаєте, весь великий бізнес, весь середній бізнес сьогодні зобов'язаний надавати звітність в електронній формі. У нього немає вибору.

Під такий обов'язок сьогодні намагаються заслати і малий бізнес – в обов'язковому вигляді звітність тільки в електронній формі. Разом з тим обов'язок надавати можливість робити цифровий підпис цим законопроектом покладається на Міністерство доходів і зборів, але норма про те, щоб ці цифрові підписи були безкоштовні, Міністерством доходів і зборів і комітетом не була підтримана.

Я вас дуже прошу, давайте підтримаємо і забезпечимо звітність по доходам і зборам українських платників податків безкоштовною до Міністерства доходів і зборів. Ми платимо податки. Ми не повинні платити міністерству за те, що воно перевіряє чи ми правильно сплатили податки. Будь ласка, підтримайте безкоштовність послуг. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю пропозицію народного депутата Продан по поправці 36. Прошу голосувати.

 

13:29:44

За-168

Поправка 40, народний депутат Апостол.

Ідемо далі. Поправка 43, народний депутат Апостол. Не настоює.

Народний депутат Петьовка, 44. Немає пропозицій.

45, народний депутат Продан. 45.

 

13:30:21

ПРОДАН О.П.

Я дякую дуже. Знову ж таки мова йде про те, щоб передавати документи, які повинні даватися по звітності платниками податків в електронному вигляді. Я пропоную, щоб в електронному вигляді повинні були надавати тільки в тих випадках документу, коли це передбачено законом.

Комітет, на жаль, відхилив обов'язковість визначених законом документів в електронному вигляді. Я прошу народних депутатів підтримати те, щоб не всіх заставляли здавати звітність електронній формі, а тільки в  тих випадках, коли це передбачено законом. І я дякую тим депутатам, які проголосували за попередні мої поправки, які стимулюють і забезпечують можливість дійсно вільної роботи з податковою. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію, народний депутат Продан, по поправці номер 45. Прошу голосувати.

 

13:31:35

За-158

Проти – 2, утрималось – 32, не голосувало – 186.

Рішення не прийнято.

Поправка 46, народний депутат Продан. Наполягаєте?

 

13:31:48

ПРОДАН О.П.

Знову ж таки мова йде про електронну звітність. В пункті 20.1.7 передбачається обов'язкова електронна звітність, яка стосується Міністерства доходів і зборів. Не може кожен підприємець, який не має найманих осіб, який працює сам на себе, забезпечувати ще й електронну звітність, яка буде в результаті прийняття цього закону тільки платною. Тому що всі поправки стосовно безоплатності послуг, які так рекламуються сьогодні Міністерством доходів і зборів були відхилені як комітетом, так і зараз депутатами в залі.

Я прошу депутатів згадати про те, що є не тільки великий бізнес в Україні, але є й малий і середній, який не має коштів на електронну звітність в платному вигляді. І прошу підтримати можливість подачі звітності не тільки в електронному вигляді, але й в паперовому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію, народний депутат Продан, по поправці 46. Прошу голосувати.

 

13:33:08

За-172

Проти – 1, утрималось – 36, не голосувало – 170.

Рішення не прийнято. По фракціях.

47 поправка, народний депутат Апостол. Не наполягає.

48. Внесена пропозиція на підтвердження.

Я думаю, що нам треба, щоб стенограма, і як є пропозиція, треба через мікрофон вносити. Прошу, народний депутата Розенка.

 

13:33:50

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".  В даній статті передається право проведення перевірок щодо платників податків, в тому числі страхових внесків, на так званий Мінздох, що категорично не може бути в системі соціального страхування, який не має жодного відношення до системи сплати податків. Тому це ще одна стаття, яка руйнує систему соціального страхування в Україні, яка руйнує систему Пенсійного фонду в Україні, яка позбавляє пенсійний фонд самостійності і заганяє всі кошти соціального страхування в Державний бюджет України, де звідки вони будуть іти не на пенсії, не на соціальні виплати, а на будівництво доріг до Конча-Заспи чи до інших елітних територій. Тому я категорично прошу, щоби ця поправка була поставлена на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку 48 народного депутата Хомутинніка на підтвердження. Прошу голосувати.

 

13:35:12

За-214

Проти – 70, утрималось –7, не голосувало – 86.

Рішення не прийнято.

Так, відхилена поправка 49, народний депутат Апостол.

Так, далі йдемо. 50 поправка  народного депутата Продан. Прошу.

 

13:35:40

ПРОДАН О.П.

Шановний  Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Тут поправка,  яка стосується іншого питання, ніж ті, які були перед цим, які я пропонувала.

Законопроектом передбачається право при проведенні перевірок Міністерством доходів і зборів здійснювати  обстеження приміщень, проводити інвентаризацію, робити все,  що вони   вважають потрібним під час проведення перевірки. Я пропоную своєю поправкою, щоб проведення інвентаризації Міністерством доходів та зборів дозволялося тільки в рамках тієї перевірки, в рамках тих повноважень,  які видані направленням   на перевірку.

Прийняття цієї поправки дасть можливість не дозволити представникам міністерства, а ми знаємо,  не всі з них є дуже  порядними, перевищувати свої повноваження і перевіряти ті місця, і в тих випадках, коли це  передбачено законом. Прошу підтримати цю поправку і не дозволяти, не дозволити представникам Податкової служби    перевищувати повноваження. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю  на голосування пропозицію народного депутата Продан, поправка номер 50.  Прошу голосувати.  

 

13:37:06

За-173

Проти – 1, утрималось – 28,  не голосувало – 176. 

Рішення не прийнято.

Поправка 51, народний депутат Долженков. Не наполягає.

Петьовка, народний депутат, 52. Не наполягає.

54, народний депутата Петьовка. Не наполягає.

56, народний депутат Петьовка. Не наполягає.

Поправка 60, народний депутат Петьовка. Не наполягає.

61, народний депутат Апостол. Не наполягає.

64, народний Петьовка. Не наполягає.

68. Народний депутат Петьовка. Не наполягає.

69. Розенко.

 

13:38:33

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР". Я пропоную із тих же самих мотивів, знищення соціального страхування та надходжень до Пенсійного фонду поставити на підтвердження поправку номер 69 народного депутата Долженкова.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Розенка на підтримку поправки номер 69 народного депутата Долженкова. Прошу голосувати.

 

13:39:25

За-216

Проти – 77, утрималося – 7, не голосувало – 77.  Рішення не прийнято.

Одарченко, мікрофон.

 

13:39:41

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Шановний Володимире Васильовичу, я прошу поставити 70 поправку на підтвердження. Вона стосується тих же самих проблем, руйнування роботи Пенсійного фонду.

Шановні друзі, от уявіть собі, тільки що голосувалося за закон, яким Партія регіонів хоче фінансувати "Швидку допомогу" за рахунок якихось спонсорських коштів від підприємств, які Міністерство зборів і доходів буде вижимати з підприємців. Сьогодні вони хочуть загнати кошти Пенсійного фонду у це саме Міністерство зборів і доходів для того, щоб латати усі діри. Ми мусимо бути свідомі, що цього не можна робити, не можна руйнувати систему Пенсійного фонду.

Тому, Володимире  Васильовичу, ставте цю 70 правку на підтвердження.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  70-а. Ставлю на голосування пропозицію народного депутата Одарченка на підтвердження поправки номер 70 народного депутата Хомутинніка. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:41:10

За-221

Проти – 77, утрималося – 6, не голосувало – 74.

Рішення не прийнято.

Не кричіть сильно, всі чуємо.  По фракціях.

Поправка 71 народного депутата Блавацького. Наполягаєте? Ні.

Далі. Народний депутат Дерев'янко, прошу мікрофон включіть.

 

13:41:57

ДЕРЕВ’ЯНКО Ю.Б.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати!  Я пропоную виключити пункт в якому йдеться про те, що Міністерство зборів і доходів може мати інші повноваження так звані передбачені законом.

Мова йде про те, що сьогодні відповідно до Конституції всі посадові особи повинні діяти виключно в межах закону і в спосіб, який передбачений законом. Тобто, мова йде про те, що Податковий кодекс має містити вичерпний перелік повноважень міністерства. І я наполягаю на тому, щоб цю правку ми вилучили, щоб цей пункт вилучили. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування поправку народного депутата Дерев'янко, 72 поправка, прошу голосувати.

 

13:42:58

За-120

Проти – 1, утрималося – 31, не голосувало – 224.

Рішення не прийнято. По фракціях.

Поправка 73 народного депутата Шарова. Наполягаєте? Ні.

Далі. Поправка 75, народний депутат Шаров. Наполягаєте? Ні. Враховано...

Поправка 77, народний депутат Долженков. Не наполягає.

Народний депутат Дерев'янко. Не наполягає.

Народний депутат Апостол. Не наполягає.

81, народний депутат Апостол. Не наполягає.

83, народний депутат Долженков. Не наполягає.

84, народний депутат Долженков. Не наполягає.

85, народний депутат Долженков.  Прошу включити мікрофон.

 

13:44:21

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги, вказана пропозиція спрямована на те, щоб узагальнюючі податкові консультації, які надаються Міністерством доходів і зборів, проходили державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.

Окрім того, вказана пропозиція передбачає можливість оскарження узагальнюючих податкових консультацій по аналогії з індивідуальною податковою консультацією. На сьогодні виникає ситуація, при якій  індивідуальні податкові консультації можуть оскаржуватися платниками податків в судому порядку і узагальнюючі податкові консультації – ні. Вони мають статус підзаконних нормативних правових актів, тому і підлягають оскарженню в адміністративному порядку, в порядку адміністративного судочинства. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку народного депутата Долженкова, 85 поправка. Прошу голосувати.

 

13:45:22

За-86

Проти – 4, утрималось – 28, не голосувало – 251. 

Рішення не прийнято.

Поправка 86 народного депутата Долженкова. Наполягаєте? Ні.

Далі. 89, народний депутат Палиця. Наполягаєте? Ні.

Далі. Народний депутат Долженков, поправка 91. Наполягаєте? Прошу включити мікрофон.

 

13:46:03

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги! Вказана правка спрямована на врегулювання питань, які склалися навколо сплати авансових внесків з податку на прибуток щомісячних. Зокрема, вказаною правкою передбачається, що авансові внески, які сплачені при сплаті дивідендів, автоматично зменшують щомісячні авансові внески при виплаті щомісячних авансових внесків з податку на прибуток.

Окрім того, вказаною пропозицією регламентується питання сплати авансових внесків платниками податків, які сплачують консолідований податок на прибуток.

Окрім того, вказана правка передбачає застосування відповідного корегуючого коефіцієнту до розмірів щомісячних авансових внесків на ставку податку, яка є чинною в звітному податковому періоді по відношенню до всього розрахунку щомісячних авансових внесків, розрахованих за результатом попереднього звітного періоду. Пропоную вказану пропозицію підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування поправку номер 91 народного депутата Долженкова. Прошу голосувати.

 

13:47:21

За-67

Проти – 1, утрималось – 35, не голосувало – 271.

Рішення не прийнято.

Шановні народні депутати, у нас є можливість розглянути цей закон ще до перерви. Тому я продовжую роботу ранкового засідання до 14-ї  години 15 хвилин. Прошу, продовжуйте. До 14.15. Все проведете. Прошу.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Г.КАЛЄТНІК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поправка номер 93, народний депутат Долженков.

Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 99,  народний депутат Долженков. Наполягає?  Не наполягає.

Поправка 101,  народний депутат  Долженков. Наполягаєте?

93 поправка, народний депутат Долженков. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

13:48:21

ДОЛЖЕНКОВ О.В.

Шановні колеги,  вказаною пропозицією я пропоную регламентувати питання щодо постановки нерезидентів на облік та надати можливість сплачувати їм податок  на землю та податок на нерухомість відмінно від земельної ділянки. Вказана пропозиція  спрощує перелік документів, який необхідно подавати нерезидентами, що володіють   земельними ділянками, в цілях, не пов'язаних із здійсненням  господарською діяльністю. Прошу підтримати вказану пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю поправку номер  93 народного депутата  Долженкова  на голосування. Прошу голосувати  

 

13:49:18

За-73

Рішення не прийнято.  Поправка не підтримана.

Поправка номер 103 народного депутата  Долженкова. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка  номер 104, народний депутат Долженков. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 107, народний депутат Долженков.  Не наполягає.

Поправка номер 112, народний депутат Царьов. Не наполягає?

Поправка номер 119, народний депутат Апостол.

Поправка номер 105.  Пропозиція:  на підтвердження. Прошу народних депутатів голосувати. 

 

13:50:29

За-199

Поправка не підтримана.

Ставлю на підтвердження поправку номер 106 народного депутата Хомутинніка. Прошу народних депутатів голосувати.

 

13:50:52

За-194

Поправка не підтримана.

Поправка номер 119, народний депутат Апостол. Наполягає? Ні, не наполягає.

Поправка номер 125, народний депутат Палиця. Наполягає? Не наполягає.

Поправка номер 128 народного депутата Апостола. Наполягаєте? Не наполягає.

Поправка номер 130 народного депутата Апостола. Наполягаєте? Не наполягає.

Шановні колеги, ми завершили розгляд поправок. Надається слово голові комітету Хомутинніку.

 

13:51:35

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановний Ігорю Григоровичу! Шановні колеги! Я хочу нагадати, що 24 грудня 2012 року був виданий Указ Президента щодо функціонування Міністерства доходів і зборів. І основні положення, які були в законопроекті в поданому народними депутатами, ну в тому числі, вони кореспондувалися саме з указом Президента і з діючою законодавчою базою.

Ті поправки, які не були підтверджені в процесі голосування, вони повністю фактично розбалансовують цей законопроект.

І щодо функціонування соціальних внесків. Ця позиція вона також була відображена в указі Президента і, я вважаю, що корисно, моя особиста думка, щоб адміністрування контролювались збоку відповідного міністерства, який відповідає за доходи бюджету якщо ми всі радіємо за підвищення пенсій та соціальних платежів в нашій країні.

Тому я пропоную цей проект направити на повторне друге читання в комітет за скороченою процедурою, відпрацювати і повернутися на наступний тиждень вже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Віталію Юрійовичу.

Шановні народні депутати, ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний  2833) про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи з пропозицією комітету повернути на повторне друге читання. Прошу народних депутатів голосувати.

 

ХОМУТИННІК В.Ю. Прошу підтримати пропозицію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

13:53:32

За-211

Рішення не прийнято. "За" – 211.

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 173, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія України – 29, позафракційні – 9.

Шановні народні депутати, прошу вашої уваги. Вношу пропозицію щодо продовження роботи вечірнього пленарного засідання до завершення розгляду питань порядку денного. Прошу шановних народних депутатів голосувати. (Шум у залі)

 

13:54:18

За-202

Пропозиція не підтримана. (Шум у залі)

На розгляд вноситься проект Закону (реєстраційний 2834) про внесення змін… Віталію Юрійовичу, ми розпочнемо розглядати, а потім після перерви продовжимо, чи в нас… Всі хочуть на перерву. Добре. Дякую.

Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим. Перерва до 16-ї години. 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку