ЗАСІДАННЯ ТРИДЦЯТЬ ПЕРШЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

05 червня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, шановні запрошені, гості Верховної  Ради України! Я прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:02:02

Зареєструвалося в залі 373 народних депутати.  Тому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народних депутатів України Риженкова Олександра Миколайовича, Цибенка Петра Степановича, Чумака Віктора Васильовича.  (Оплески) Давайте поздоровимо наших іменинників з днем народження і побажаємо успіхів. От було б більше таких хвилин у нас у Верховній Раді.

Шановні народні депутати, оголошення. Відповідно до статті 25 Регламенту у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів з внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень. То я прошу уваги народних депутатів і прошу записатись на виступи.

Слово надається фракції "Батьківщина", народний депутат Курпіль.

Народний депутат Томенко. Прошу.

 

10:04:08

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги! Останніми днями загострилася дискусія про те, куди рухається Україна і що чекають від нас громадяни в найближчій перспективі. Хочу від імені фракції "Батьківщина" сказати про те, що вибір української держави визначений не чинним законодавством, хоча це так само важливо, він визначений історією, традицією, прагненнями наших людей.

Ми – географічно європейська країна і країна, яка може привести у відповідність наші цінності, нашу історію з реальною політикою, яка відбувається в країні. І коли нам закидають, що ми в реальній практиці не підтримуємо європейський вибір, я хочу наголосити, що європейський вибір – це не підписання угоди для того, щоб нанести шкоду якійсь сусідній державі чи домовленості вночі з сусідньою державою Росією, щоб образити Європу, це крок до тих цінностей, які повинні виконуватися в країні. Ми не можемо підтримати підписання угоди з Європейським Союзом українській державі, де панує зневага до закону, нехтування правами людини і зневага до основних цінностей.

Тому і Європейська комісія, і ми як опозиція говоримо про наступне. Ми маємо час до листопада привести Україну до європейських стандартів. Ми повинні підписувати  асоціацію про угоду не з домінантною політичних переслідувань і з Тимошенко у тюрмі, не з реформованою правоохоронною системою і корупційною судовою системою. Ми повинні підійти до  листопада і  виконати три головні зобов’язання: Тимошенко повинна бути на свободі; судова і правоохоронна система повинна  бути реформована, а не бути корупційною; і Виборчий кодекс, і всі проблеми з виборчими округами повинні бути вирішені.

На сьогоднішній день ми пропонуємо до  волі компромісну формулу. 27 жовтня ми проводимо вибори в п’яти округах, де насправді перемогли наші кандидати, і вони є  реальними депутатами. Але якщо сталася така  ситуація, ми готові ще раз довести, що в жовтні місяці українські громадяни підтримають опозицію. Ми знаємо, що Президент дав вказівку в тих округах висунути голів обласних адміністрацій,  бо вже немає кого висувати, хто б міг перемогти.  Ми сприйняли це як  позитивну інформацію. Тому що голови обласних адміністрацій в цих п’яти округах якраз сфальсифікували вибори. І щоб ті фальсифікатори вийшли на вибори разом з нашими кандидатами, було б правильно, щоб люди зробили оцінку.

Тому 27 жовтня довибори  в п’яти округах,  і, звичайно, право Києва – обирати своє місцеве самоврядування. Опричників чи пришлих людей, я думаю, уже вони завершили свою кар’єру, і ми сподіваємося, що  і Київ матиме Київську раду і міського голову. Отже, друзі, за європейські  цінності і за Україну в  Європі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина",  народний депутат Сенченко. Прошу.  Передається слово народному депутату Бондаренку.

 

10:07:40

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, об'єднана опозиція, "Батьківщина". Останніми днями дуже багато розмов точиться про те,рішення Конституційного Суду, яке  стосується Києва.

Безумовно, всі вже зрозуміли, а особливо ті, хто мають юридичну освіту, що це рішення говорить лише про ті вибори, які мають відбутися в цій  країні згідно з новою Конституцією, тобто   в останню неділю жовтня місяця 2015 року. Але ми ще раз підкреслюємо, що місто Київ свого часу проводило позачергові вибори. Була обрана тоді Київська міська рада, ще раніше був обраний мер, який закінчив свою каденцію більше року тому. Тому обминути тему виборів у Києві нам не вдасться.

І я думаю, що всі, хто сидять у цьому залі, сьогодні є всі киянами, хто тимчасовими, хто постійними, я думаю, що всім вам також, як і мені, як і багатьом киянам, не подобається, що в Києві сьогодні немає нормальних доріг, що в Києві сьогодні немає нормальної системи житлово-комунального господарства, що в Києві з'являються час від часу такі речі, які на голову не налазять, зокрема, Київ побудував за власні гроші величезний комплекс серця, який переданий був у державну власність, сьогодні жоден киянин не може отримати там медичну допомогу. А для киян, іменно для киян це коштувало 50 мільйонів доларів, які були позичені за кордоном, потім повернуті.

Сьогодні знову продовжується те саме, що продовжується: в онкологічному центрі на території мого району знаходиться обладнання, яке вартує півбюджету Києва, яке не працює. Свого часу було закуплене.

Я думаю, що ці речі продовжуються і в простих таких випадках, наприклад, як липова алея каштанів у Києві, яка висаджена на Хрещатику і багато інших. Тобто в Києві потрібна нормальна влада, підконтрольна як центральній владі, так і громадянам-киянам.

Я вчора викладав приблизно концепцію, якою повинна бути київська влада. Безумовно, в ній повинно бути повноцінне самоврядування, яке включає раду, мера, районні ради і виконавчі комітети районів міста, а також державна адміністрація, тому що Київ – це столиця. І державна адміністрація має контролювати діяльність центральних служб у місті Києві тих державних, а також іноді заперечувати проти рішень місцевого самоврядування, якщо вони не відповідають Конституції та Законам.

Нам треба буде все-таки в Києві вибори проводити. Але ніякої мови не може йти про проведення виборів влітку, у серпні місяці, про що сьогодні дехто говорить, давайте проведемо окремо мера, окремо в ради та ще й у серпні місяці. Ну, це повна профанація, це повний комплект підтасовок, які можливі. Ми сьогодні маємо рішень… масу рішень, вже понад 140 рішень стосовно проведення виборів в Україні в окремих адмінтеродиницях 27 жовтня. Тому Київ повинен також  27 жовтня провести вибори мера та Київської міської ради, відтворити самоврядування і в цьому ви і ми всі повинні відіграти видатну роль, бо ми – кияни, ми – народні депутати, це наша функція. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція комуністів, народний депутат Зубчевський.

 

10:11:01

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Фракция коммунистов с трибуны Верховной Рады Украины неоднократно обращала внимание на кризисную ситуацию, сложившуюся в промышленности нашей страны.

За последние одиннадцать месяцев наблюдается спад промышленного производства. Это не удивительно, поскольку политика, проводимая правительством Украины, все больше гробит промышленность страны, уничтожает отечественного товаропроизводителя. Этому способствует и сложившаяся система тарифов на электроэнергию для предприятий. Нерасторопность правительства, коррупционная составляющая в нежелании выполнять свое же Постановление о введении специального, экономически обоснованного тарифа для ферросплавных заводов, уже привела в свое время к остановке  Запорожского и Стахановского ферросплавных заводов. И только когда все же государственное предприятие "Энергорынок" через полгода выполнило постановление Кабмина о введении льгот на электроэнергию, предприятиям удалось наладить свою работу.

При этом никто не обращает внимание, что за время простоя были сокращены сотни  рабочих, прекращены отчисления в государственный и местные бюджеты. В настоящее время на грани остановки находится Никопольский ферросплавный завод, причина все та же – высокая цена на электроэнергию. Оказывается, когда принимал решение о введении льгот на энергию для ферросплавных предприятий, он якобы забыл указать Никопольский ферросплавный завод. Теперь там остановлены девять из шестнадцати печей, план производства сокращен на сорок процентов, а более двух тысяч работников находятся в вынужденном отпуске, не исключена полная остановка завода уже в июле этого года.

С высокими ценами на электроэнергию, достигающими 93 доллара за мегаватт в час, предприятию просто нереально конкурировать со странами, где ферросплавщики платят 50 долларов  за мегаватт в час, как, например, в России или США. Убытки только в 2011 году составили 2,8 миллиарда гривен. Нас, коммунистов,  не интересуют убытки олигархов. Нас интересует положение рабочих этих предприятий, возможность получить рабочее место, достойный уровень заработной платы, возможность содержать свои семьи. Вот, что стоит во главе угла наших требований к Кабмину: немедленно принять решение о введении льгот на электроэнергию для Никопольского ферросплавного завода, а также продлить льготы для
Стахановского и Запорожского ферросплавных заводов как минимум до 2015 года. Напомню, что льгота заканчивается в 2013 году, а значит, кризисная ситуация с ферросплавными предприятиями может повториться.

В свою очередь депутатами-коммунистами внесен в Верховную Раду запрос на имя Премьер-министра о безотлагательных мерах по введению специального тарифа на электроэнергию для всех ферросплавных заводов.

Владимир Васильевич, обращаюсь к вам с просьбой озвучить данный запрос на этой пленарной неделе, с тем чтобы он был оперативно рассмотрен Кабмином и были приняты соответствующие решения.

Обращаюсь к избирателям: посмотрите, кто мешает сегодня выступать и озвучивать проблемы действительности, волнующие народ Украины. Мешают националисты, находящиеся у власти в трех регионах Западной Украины, где…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П. …где их руками полностью уничтожена промышленность. Вместо конкретной заботы о человеке, их интересует только национальная принадлежность и язык, а также собственный карман. Поэтому во всю и горлопанят. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, пожалійте Єфима Леонідовича, прошу вас! Партія регіонів, народний депутат Гриневецький. Прошу.

 

10:14:51

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Уважаемый Председатель, уважаемые коллеги, два года назад в этом зале прошли парламентские слушания на тему: о состоянии (Шум у залі) и перспективах развития экономических отношений Украины с Европейским Союзом и Таможенным союзом, - по итогам которых были приняты соответствующие рекомендации. Информационная волна, поднятая после подписания Минского меморандума, создала впечатление того, что Украина вновь села на политический шпагат. Особо обеспокоенным хочу процитировать Бисмарка, цитирую: "На дипломатическом языке присоединиться в принципе – это просто вежливый способ отказаться". Напомню, когда Украина добровольно освободилась от ядерного оружия, страны "ядерной пятерки" обязались воздерживаться от политического и экономического давления, направленного на то, чтобы подчинить своим  собственным  интересам  осуществление Украиной суверенных прав. К сожалению, мы и сегодня ощущаем, какая борьба идет  за Украину.

Но не только внешнее влияние определяет  украинскую многовекторность. Сторонники евразийской и европейской интеграции в спорах друг с другом  используют различные аргументы, в том числе и экономические. Однако, положа руку на сердце, приходится признать, что  экономические предпосылки Украины для выбора того или иного  вектора интеграции одинаково  слабы. Плюсы и минусы обоих векторов приблизительно схожи: на одной чаше весов – широкие инвестиционные возможности стран Европейского Союза, демократизация общественного процесса, возможность доступа к высоким технологиям и инновациям; на другой – близость культур, исторической общности и ментальности, возможность продолжения экономического развития на основе производственной, научной кооперации в рамках схожего экономического уклада, доступ к более дешевым энергоносителям. Именно поэтому речь идет, прежде всего, о цивилизационном выборе, а следовательно, и о политическом решении.

Хотел бы также напомнить, что в своих рекомендациях в 2011 году Верховная Рада четко и ясно заявила, что  создание в зоне  свободной торговли с ЕС и углубление сотрудничества с государствами Таможенного союза само по себе не гарантирует Украине ускорение экономического развития. Этот тезис не потерял своей актуальности и сегодня. (Шум у залі)

 Мы часто жалуемся на то, что нас не воспринимают равноправными партнерами как в Брюсселе, так и в Москве. Думаю, что в этом виноваты мы сами, потому что залогом равноправного диалога может быть только модернизация экономики и совершенствование системы государственного управления. Очевидно, что для Украины предпочтительнее тот вектор, который создаст стимулы для  проведения экономической, политической, правовой реформ, создание   необходимых условий для бизнеса и предпринимательства. Но об этом надо  откровенно  сказать людям.  

(Шум у залі)

Благодарю за внимание.

І на останок. Шановна президія! Я просив би на майбутнє забезпечити дотримання  дисципліни та норм етики народними депутатами у залі, а також забезпечити конституційне право народного депутата та його виборців при виступі з трибуни українського парламенту. Щиро дякую. 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Що ви кричите? Він виступав зараз на державній мові, а ви його не почули. Прошу, народний депутат Єремеєв. Прошу, Володимире Михайловичу Литвин.

 

10:18:27

ЛИТВИН В.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Над Україною все більше затягується петля часу. Далі пригинатися і прогинатися нікуди. Треба приймати складні і навіть ризиковані рішення. А що маємо на практиці? На практиці створюються приводи для протистояння. На них зосереджується, щоб не займатися реальними справами.

На практиці більшість і опозиція концентрують зусилля на інтерпретації подій, часто інспіровані і як правило, на свою користь. Дедалі агресивнішими стають дії спецназу спікерів парламентських політсил з розсварення і поділу країни. Суспільство прибито політикою і люди вже хочуть війни. Оскільки не вірять у сьогодення і не бачать майбутнього.

Немає визначеності. Хоча євроінтеграція залишається привабливою, в тому числі електоральною темою. А відтак ніхто не ризикує нею ігнорувати, принаймні до 2015 року, ясності щодо нашого зовнішньополітичного вибору останнім часом стало ще менше. У тому числі з урахуванням настроїв Сходу та Півдня країни.

Немає тверезої розмови про українсько-російські відносини і їх майбутнє. Переважно усе тримається на заклинаннях, на розмовах по суті про ніщо. Складається враження, що шукаємо собі роботи, радо хапаємося за все, що підкидають, обсмоктуємо і обслинюємо його. Як результат, на виході нічого немає. Суцільні плачі і бідкання про Україну посилюють почуття приреченості. Як тут не згадати заклик одного з гетьманів: "Втерти сльози плачущій матці нашій – Малоросії".

Економіка і соціальна сфера в жалюгідному стані. Хто працює на округах, а насамперед це депутати-мажоритарники, знає, наскільки людям остогидла ця політична маячня та спекуляції на народові. І невирішення проблем, про які начебто всі знають і говорять. Навіть більше, роблять вигляд, що приймають рішення. Наприклад, прийняли рішення про заборону закриття лікарень. Прийняли, знаючи, що на виході нічого не буде.

За масштабними розмовами не вистачає часу на земне. Наприклад, чому обібрані місцеві бюджети? Коли буде ліквідована кредиторська заборгованість по субвенціях? І на яких підставах за таких умов порушуються кримінальні справи про невиплату заробітної плати чи не сплату податків?

Чому практично не відбувається фінансування з бюджету з 2013? Чому зупинено газифікацію населених пунктів? Це ж не тільки закопані гроші, а й надії людей. Чи будуть виконуватися обіцянки з виплати заощаджень? Коли буде покладено край ошуканству людей? Як людям оформити спадщину, оскільки закон поклали в довгий ящик до 2015 року?

Таких питань безліч і відповіді на них, виявляється, знають усі, коли підходить виборча кампанія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. Прошу, прошу.

 

 ЛИТВИН В.М. Не можна  погоджуватися з рекомендаціями, які раз-у-раз читаємо в депутатських відповідях. Зверніть увагу, шановні колеги, це цивільно-правові відносини, їх треба вирішувати через суд, в тому числі, щодо вкраденого в людей. А навіщо тоді держава?

Шановні колеги, позафракційні депутати закликають припинити передчасну демонстрацію передвиборчого психозу і зайнятися роботою.

Пропонуємо далі не уподібнюватися акторам, які у гримерці переконують один одного, хто талановитіший, ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Володимир Михайлович. Фракція "Батьківщина", народний депутат Слюз. Включено. Прошу.

 

10:22:24

СЛЮЗ Т.Я.

Прошу передати слово Олександрі Кужель. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Олександра Кужель.

 

10:22:46

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні друзі, ми сьогодні маємо з вами серйозне випробування. Ми сьогодні маємо можливість почути доповідь Уповноваженого  з питань захисту прав людини.

Володимире Михайловичу, ви тут так гарно всіх призиваєте працювати на людей, а це при вас незаконно була призначена людина, яка двічі комітет не пройшла як службово непригодна. Людина, яка не має права займати цю посаду, людина, якій ви в тій Верховній Раді давали можливість прийняти приказ…  присягу "в заднем проходе Верховной Рады".  Ця людина… І вам за це ганьба!  Бо сьогодні рік Україна не має фахового правозахисника, який би захищав їх права.

Подивіться, будь ласка, в цій доповіді, чи зроблений там аналіз звернень людей до Уповноваженого? Можу сказати, особисто мої 39 звернень, відкрите провадження по 6, а по одній собі – через 2 роки першого звернення. Ця людина не болить серцем за людей.

Ця людина не відповідає займаній посаді. Коли три народних депутати були у Юлії Тимошенко, ми особисто бачили всі тортури, які проходить ця мудра сильна жінка, жінка-політик, яка була Прем’єром України, яку ваша влада, ваш Президент закатували і вона є сьогодні дійсно політв’язнем України! Ми звернулись і розказали, які тортури проходить ця мудра і сильна жінка. І вона мала совість поїхати і сказати на біле – чорне, не маючи ні совісті, ні сорому дивитись людям в очі, бо вона  так відповідає всім.

Я впевнена, що ви теж звертались і до вас звертаються ваші виборці по тих питаннях, які сьогодні у них болить. Бо вона ніколи не використовувала своє право іти захищати людей проти прокуратури, яка сьогодні проводить ганьбу і тортури над людьми. Подивіться наші висновки по Україні.  За той рік в органах міліції підверглись тортурам 1 мільйон населення. А ви всі отримуєте насолоду від того, що тримаєте єдину хвору і сильну, але ви не зможете її зламати, Юлію Тимошенко.

І тому наша фракція сьогодні знову підтверджує незаконність призначення   пані  Лутковської, вона не є представником Уповноваженої, і її доповідь нічого не означає.

Я  зможу подати їй руку тільки після того, якщо вона виконає свій, повинна виконати свій обов'язок.  Вона повинна звернутися до Президента на звільнення Юлії Тимошенко, і ми це вимагаємо всією фракцією.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР"  Віталія Кличка", народний депутат Мочков. Прошу.

 

10:25:56

МОЧКОВ О.Б.

Шановний  Володимире Васильовичу, хочу передати слово своїй колезі  Ірині Геращенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Передали, прошу.

 

10:26:09

ГЕРАЩЕНКО І.В.

Шановний пане Голово, шановні колеги!  Рівно тиждень  тому, наша колега і одна з найкращих сучасних українських письменниць Марія  Матіос представляла свою виставу  "Нація" у Донецьку.  І ви знаєте, рівно годину потім вона  розповідала нашій фракції про той фантастичний, чудовий, теплий, прекрасний, унікальний прийом, який влаштував їй Донецьк. І зараз ми від імені Марії Василівни, яка сама хотіла  це сказати, але, на жаль, вона хворіє, і  від імені  всієї нашої фракції, просто хочемо  подякувати Донецьку, я прошу всіх поаплодувати. (Оплески) За те,  що ці люди, насправді, роблять велику справу.

Сьогодні жителі Донбасу,  вони насправді руйнують стереотипи, які  намагаються нав'язати деякі політикани. Про те, що начебто  існує  дві історії України,  про те, що начебто   існує   два бачення того, що було з Україною. Це не так. І прекрасно, що це розуміють прості люди. І зараз я з великою честю для себе хочу прочитати  кілька слів від Марії Матіос, яка попросила от від нашої фракції сказати вам, дорогі колеги, наступне:

"Отже, для колег із  Партії регіонів я хочу промовити, нарешті, одну приємну  новину. В Україні є все,  як в Греції: і безробіття, і падіння виробництва,  і бардак, і багато чого. Немає тільки двох речей: доріг і фашизму."

Так давайте ми з вами, дорогі колеги,  займемося тут тим, чим і мають займатися політики, щоб в Україні з'явилися нормальні  дороги. Але не будемо спекулювати на тих темах, яких в Україні  не існує.

Тому що, дійсно, на жаль,   завдяки недобрих політиків і політиканів декілька слів в Україні, вони чомусь  отримали певний лякливий зміст. Це слово "нація" і слово "патріотизм".  Насправді, це не є лякливими словами, це є важливі слова для кожного українця, і вони не є причиною для втрати здорового глузду. Так Марії Василівні Матіос сказали в Донецьку. До речі, сказали їй це російською мовою.

І ті люди, ті прості дончани, які розмовляли з нашою колегою російською мовою, просили передати у цей зал: "Дорогі народні депутати, от не робіть, будь ласка, з нас, простих людей, якихось розумових калік. Так, ми прості люди, розмовляємо російською мовою, але ми чудово розуміємо українську, і не треба колоти нас за мову".

Більше того, 17 хвилин цей театр аплодував виставі Марії Василівни і Івано-Франківського театру, а вистава йде навіть не українською мовою, вона йде галицьким діалектом і, уявіть собі, Донецьк це зрозумів.

Так можливо варто, ми хочемо звернутися до вас, дорогий спікере, нам, усім цим залом, разом піти на одну з вистав Марії Василівни і зрозуміти, що немає двох Україн. Є одна Україна, одна історія, і ми маємо з вами клеїти її, а не роз'єднувати. Також ми дуже раді, що на цій виставі була перша леді, пані Людмила Янукович. І це прекрасний приклад того, як справжні патріоти Донецька мають клеїти країну, а не її розколювати.

Від нашої фракції дякуємо Донецьку і дякуємо за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так що, давайте подякуємо Донецьку за теплий прийом. Давайте подякуємо.

Партія регіонів, народний депутат Богословська.

 

10:29:34

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Доброго дня, шановна громада! Я зараз буду переходити на російську, тому я знову попрошу спікера Верховної Ради наприкінці кінців почати виконувати Регламент і видаляти із залу тих депутатів, які порушують правила поведінки в залі.

Уважаемые друзья, уважаемые слушатели, я бы хотела сейчас сказать о том, что технология разделения Украины продолжается и экстремизм, хамство и проявление фашизма конечно-же тревожат нас всех, и я уверена, что те результаты выборов, которые мы получили в это воскресенье, когда из 117 городов, районов, где происходили выборы, в 101 победили представители Партии регионов, как раз и говорить о том, что люди тревожаться, что люди против того, чтобы вот такие горлопаны, как "Свобода" и тем, кто с ними вопреки европейской практике стоит рядом, что  они представляют уже опасность для Украины.

Голосуя за представителей Партии регионов, люди голосовали за три главные вещи.  Первое – это конкретные дела, конкретно отремонтированные садики, новое оборудование в больницах, сохраненные рабочие места там, где это возможно, и нормальные, внятные, адекватные управляющие.

Я хочу особенно привести в пример Киевскую область. Два депутата, которые избраны в Вышгороде и в Фастове, - это депутаты, которые были руководителями районных администраций. Они показали себя в работе, в конкретной работе настолько хорошо, что киевляне, жители Киевской области  поддержали их и проголосовали за них как за депутатов областной рады. В Василькове за бывшего руководителя районной администрации проголосовали, и он стал мэром.

Это высшая оценка. И это значит, что крики, запутывания и призывы к насилию получают абсолютно противоположную реакцию у людей. Люди ищут за нами, кто умеет работать и быть нормальными, ответственными людьми, защиту от беспредела.

Поэтому, уважаемая "Свобода", неуважаемые неофашисты, чем больше вы будете агрессивны, чем больше вы будете орать, тем больше людей будут голосовать за представителей Партии регионов и за тех людей, которые умеют работать и строить, а не разрушать. И за тех людей, кто уважительно относится к любому, независимо от его языка, независимо от его социального положения. Мы очень благодарны избирателям, которые поддержали наших представителей. Мы очень ответственны, будем работать дальше…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.  И мы уверены, что  это захопленість агрессией  и хамством скоро  пройдет. Как молодые люди, сначала им нравиться бить морды, потом они становятся нормальными папами и мамами. Украина мудреет. Спасибо нашим избирателям. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати! Шановні народні депутати! Я вам теж показую. От послухайте мене, а потім я вам дам репліку, послухайте. Сідайте.

В Законі  про Регламент, я тоді сюди буду казати, в Законі про Регламент написано: "На пленарному засіданні  народний депутат не повинен перешкоджати викладенню або сприйняттю виступу вигуками, оплесками, вставанням, розмовами по мобільному телефону тощо, вживати образливі  висловлювання та  непристойні слова і закликати до незаконних дій". І далі. Не я з залу буду удаляти, а ви будете голосувати. "Верховна Рада без обговорення може прийняти рішення про позбавлення народного депутата права брати участь у пленарних засіданнях, до п’яти пленарних засідань. Це рішення доводиться до  відома виборців, через газету "Голос України". Тому як  ви мені доручити, я буду  ставити на голосування, а ви будете вирішувати, а  мене звинувачувати в цьому не потрібно.

Тому ніяких далі  реплік. Не ображайте один одного. Давайте працювати. Тільки виступи були, що виборці ждуть від нас роботи. Тому я переходжу… (Шум у залі) Ваше прізвище не називали, сідайте! (Шум у залі) Не дам! (Шум у залі) Олег Ярославович! Давайте працювати! Хватить ображати один одного. Ви тільки виступали, що були у виборців, виборці просять приймати закони, які їм потрібні. Що ще треба? Ну, що треба?

Розглядаємо питання про усунення неузгодженостей у прийнятих законах. Давайте от закони приймати, щоб ми не узгоджували потім.

Шановні народні депутати, Верховною Радою України 21 травня 2013 року прийнято Закон України про внесення змін до статті 13 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (щодо першочергового безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни", реєстраційний номер 1086. Я не можу його підписати, тому що при підготовці тексту закону на підпис були виявлені редакційні неточності у назвах центральних органів виконавчої влади, пов'язані із системними змінами до законодавчих актів України у зв'язку із проведенням адміністративної реформи, зокрема, і до Закону "Про статус  ветеранів війни і гарантії їх  соціального захисту".

Відповідно до статті 131 Регламенту з метою усунення редакційних неточностей у прийнятому законі вноситься пропозиція щодо уточнення положень абзацу п'ятого пункту один прийнятого закону. А саме, абзац п'ятий пункту один прийнятого закону викласти в такій редакції: "Інваліди війни забезпечується путівками відповідно Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, центральними органами виконавчої влади, що реалізують державну  політику у сферах охорони здоров'я, соціального захисту населення, захисту Державного кордону та іншими органами за місцем перебування інваліда на обліку або за місцем його роботи".

Тому я ставлю на голосування зазначену пропозицію комітету, і я підпишу цей закон. Прошу приготуватися до голосування і я ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

 

10:39:10

За-319

Пропозиція щодо усунення неузгодженостей прийнята.

Далі, іще один закон, питання про усунення неузгодженостей. В зв'язку з виявленими неузгодженостями в поданому на підпис тексті заяві України про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв'язку із створенням органів доходів і зборів, прийнятого 16 травня 2013 року, (реєстраційний номер 2800)  відповідно до статті 131 Регламенту Верховної Ради України, вноситься пропозиція: уточнити редакцію пункту один розділу другого прийнятого закону, виклавши його в такій редакції: цей закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування, крім абзацу другого пункту 1 і пункту 5 розділу першого цього закону, який набирає чинності з 1 липня 2013 року; абзаців третього і четвертого пункту 1, абзацу другого пункту 2 і пункту 6 розділу першого цього закону, який набирає чинності одночасно з набранням чинності Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України" у зв'язку з проведенням адміністративної реформи.

То я ставлю на голосування зазначену пропозицію. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:41:16

За-203

Проти – 103. Утримались – 2. Не голосували – 93.

Рішення не прийнято. Прошу керівника Комітету з бюджету.

По фракціях. Партія регіонів – 161, "Батьківщина" – 1, "УДАР" Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 31, "Позафракційні" – 10.

Комітет, бюджетний комітет, треба дати додаткову інформацію. Депутати, мабуть, не зрозуміли, які пункти і що узгоджується. Прошу… Готові? Прошу включити мікрофон Гєллєра. Закон прийнято, треба його підписувати, а я не можу, тому давайте уточним.

 

10:42:05

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановні народні депутати, я не можу зрозуміти, чому ви не підтримуєте цей законопроект. Він пройшов комітет, одностайно був підтриманий в комітеті. Немає нічого, щоб ви могли не голосувати за цей законопроект. Він стосується того, що об'єднано дві структури: це налогова та таможенна служба.

Тому прошу… Володимире Васильовичу, прошу ще раз поставити цей законопроект і підтримати його. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися. По хвилині від фракцій.

Я прошу, народний депутат Тягнибок.

 

10:43:14

ТЯГНИБОК А.Я.

Прошу передати слово Олексію Кайді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

10:43:20

КАЙДА О.П.

Дякую. Олексій Кайда, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні депутати! Ну, по-перше, давайте не будемо вводити в оману, що одностайно був підтриманий цей законопроект в комітетах, що нібито одностайно був підтриманий в Верховній Раді. Однозначно, ми голосували проти цього закону. Але суть полягає в наступному: в тих всіх поправках, в тих всіх узгодженостях. Це  є все наслідком того,  що ми розглядаємо законопроекти за так званою скороченою процедурою, і тому ці всі неузгодженості, ті крапки, ті коми, неправильні слова – це є, власне, наслідок скороченою процедури.

Ми закликаємо, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", щоби законопроекти, які виносяться в сесійну залу, розглядалися по повній програмі. І тоді не буде неузгодженостей. Тоді   не будете говорити, що хтось щось не зрозумів. Всі прекрасно розуміють і знають для чого цей законопроект антисоціальний приймається. Тому  фракція не буде голосувати за ці поправки.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Добре. Фракція комуністів. Симоненко.

 

10:44:22

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракция коммунистов. Уважаемые избиратели! Я хочу пояснить, что происходит в парламенте.  Идет борьба кланов за власть. И, учитывая, что  сегодня главное в их деятельности – это популизм и социальный популизм, используется все для того, чтобы, показав свою якобы позицию,  дестабилизировать ситуацию в Украине. Это становится очевидным. И не ставится вопрос о наведении порядка, ужесточения дисциплины, о правильном использовании тех или иных ресурсов, которыми мы располагаем, о точности направления ресурсов для того, чтобы поддержать конкретные социальные наши группы и социальные проекты.

Поэтому для нас, коммунистов, это очевидно, что представители одного из крыла правящей партии, которые играются в оппозицию, в очередной раз сегодня все делают для того, чтобы блокировать работу структур исполнительной власти. Нравятся или не нравятся кому-то те решения, которые приняты по реорганизации, она состоялась и надо финансировать структуры для того, чтобы она действовала. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Паламарчук.

 

10:45:35

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Павло Розенко.

 

10:45:41

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Ну, позиція фракції "УДАР" щодо цього законопроекту і взагалі щодо ідеї створення Міністерства доходів і зборів, мінздоху так званого, є чітка і однозначна. Ми проти створення в Україні додаткових корупційних ланок. Корупційних ланок, які покликані тільки для одного – акумулювати всі кошти, в тому числі соціального страхування, Пенсійного фонду України, щоб вони проходили через кишені чиновників. Щоб вони не поступали прямо людям у вигляді соціальних допомог і пенсій. А щоб корупційні дії чиновників осідали в кишенях цих чиновників.

Тому наша фракція є одноголосною. Ми проти такого органу, ми проти цього закону і ми ніколи не будемо підтримувати ні запровадження векселів,…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Рудьковський.

 

10:46:48

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні народні депутати! Я звертаюся до тих народних депутатів, які перший раз були обрані до Верховної Ради. Шановні колеги! По-перше, якщо ми уже прийняли закон і ми після того, як прочитали технічні правки, бачимо, що є неузгодженості в законі, то нам потрібно поправити ці поправки для того, щоб закон дійсно працював і відповідав всій логіці. Це по-перше.

По-друге. Скорочена процедура приміняється тільки в першому читанні. В другому читанні розглядається закон і всі поправки, скажімо так. І обговорюються всі поправки. Ми цей закон прийняли. І є велика необхідність для того,щоб цей закон запрацював. Подобається, не подобається така структура. Але закон прийнятий і для того, щоб він працював більш ефективно нам і потрібно зараз виправити цю технічну помилку, яка зроблена не з вини...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Тарасюк. Чорноволенко, прошу.

 

10:48:05

ЧОРНОВОЛЕНКО О.В.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні друзі! Проблема в тому, що зараз от в залі ніхто не може зрозуміти, що ми розглядаємо. Наскільки я розумію, Володимире Васильовичу, ви сказали про те, що ми маємо внести зміни до Бюджетного кодексу. А голова бюджетного комітету сказав, що ми розглядали Закон про фінансування міністерства на комітеті податків і доходів, і зборів.

Так законопроект  той ми розглядали і майже половина депутатів всі від опозиції голосували проти. А от зміни до Бюджетного кодексу ми взагалі не розглядали. Тому їх треба внести в порядок денний, розглянути і так далі. Більше того, ми тоді попереджали, що цей закон, який ми тоді приймали, порушує і Митний кодекс, і Бюджетний кодекс. І зараз дійсно це сказали нам фахівці, сказали: тепер виправляйте. Але ж ви повинні були спочатку змінити Бюджетний кодекс, а потім приймати закон. А взагалі розумніше за все було – не порушувати Бюджетний кодекс в іншій частині, а прийняти це рішення Президентом ще в кінці минулого року або дочекатися …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, всі висловилися. Я хочу підвести підсумки. Помилки Верховна Рада, коли прийнятий закон, повинна виправляти. Але я вніс пропозиції, ви їх не підтримали. Згідно з закону читаю вам: "У разі відхилення Верховною Радою пропозицій Голови Верховної Ради України, він зобов'язаний у той же день підписати, раніше поданий йому на підпис, текст закону". І я виконаю закон, який ми прийняли і йдемо далі працювати.

Оголошення. Оголошується про припинення повноважень Тимчасової комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення українського народу на парламентських виборах 2012 року, оскільки комісія мала прозвітувати про виконання роботи не пізніше місяця з дня прийняття Постанови про її утворення, тобто 21 квітня цього року. А відповідно до положень частини восьмої статті 87 та пункту 2 частини шостої 88 Регламенту Верховної Ради України у разі ненадання Тимчасовою слідчою комісією Звіту Верховній Раді України у визначений Верховною Радою України термін повноваження такої комісії вважаються припиненими з наступного дня після закінчення терміну подання Тимчасовою слідчою комісією звіту. Водночас  зазначаю, що 21 травня 2013 року закінчився термін діяльності комісії.  І комітет дав таке письмо.

Прошу, прошу записатися по хвилині від фракцій.

Так, Компартія України,  Симоненко.

 

10:52:09

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція комуністів. Шановні колеги, фракція комуністів підтримує ініціативу Голови Верховної Ради щодо наведення порядку з тим, як працюють у нас тимчасові спеціальні комісії. Я переконаний, що ті, хто пропонував організувати роботу і вивчення проблеми, яка була підставою створення цієї комісії, зайвий раз показали, що  вони не намагалися  взагалі  наводити  порядок в державі. І всі їхні заяви відносно  того,  що і як відбувалося на виборах,  це також галасливі,  популістські заяви і ні що інше.

Тому  я до вас звертаюся, шановні виборці, дивіться уважно, хто і що 20 років  говорив вам  і що робили за ці 20 років. І практично знищили демократію, засади демократії в Україні, бо  сьогодні забороняють українському народу робити свій вибір. А коли  була можливість створити у Верховній Раді комісію і вивчити, вони все зробили для того, щоб ця комісія не діяла. Тому  я вважаю ваші дії  правильними, Володимире Васильовичу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Партія регіонів, Ярослав Сухий, прошу.

 

10:53:17

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, шановний Володимире Васильовичу, давно зрозуміло, і народні  депутати  України, котрі працюють тут не перший рік,  переконалися. Ефективність діяльності  тимчасових, спеціальних, всіляких  накручених комісії –  нульова, ефективність – нульова. А особливо, якщо така комісія  створюється не для того, щоб встановити істину, не для того, щоб напрацювати колективним  розумом якісь висновки, а ради  піару, ради того, аби оправдати власну професійну непридатність, аби оправдати перед виборцями свої провали, аби створити агітмайданчик для свого, привернення до себе  уваги, ще більше знижує авторите і таких комісій, і роботи Верховної Ради України.

Володимире  Васильовичу, рішення прийнято у відповідності з законом, який  так і називається Закон  України "Про Регламент". Рішення правильне, воно єдино вірне , і  потрібно так поступати  і надалі.  У нас таких ялових  комісій назбиралося вже багато, і їх всіх потрібно  припинити роботу. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Об'єднання "Свобода", народний депутат Леонов.

 

10:54:22

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Ігорю  Швайці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, народний депутат Швайка.

 

10:54:29

ШВАЙКА І.О.

Ігор Швайка, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", Харківщина. Товариство, я би хотів   назвати конкретні прізвища  тих людей, які зробили роботу    цієї комісії неможливою. Це народні депутати Єфремов і  Симоненко. Я хотів би назвати  прізвища тих людей, які систематично  не виконували свої обов'язки, передбачені Конституцією,  Законом про Регламент і Законом про статус  народного депутата. Це є народні депутати від  Партії регіонів  Колесніченко, Лук'янов, Мельниченко, Олійник, Парасків, Шпенов і депутат-комуніст Матвєєв. Це ті люди, які, не дивлячись на добре організовану роботу з боку голови і заступника комісії, жодного разу не з'явилися, про причини не проінформували, а в особистих розмовах чітко казали, що це є окрема вказівка керівництва фракції. Тому відповідальність за бездіяльність цієї комісії лежить на Комуністичній партії регіонів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, об'єднання "Батьківщина", народний депутат Бриченко.

 

10:55:38

БРИЧЕНКО І.В.

Передайте, будь ласка, слово Авакову Арсену Борисовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

10:55:43

АВАКОВ А.Б.

Шановний пане голово, ми вимагаємо оприлюднити звіт ТСК, який був вчасно поданий до сектору реєстрації Верховної Ради і не був прийнятий.

Наступне. Я до вас звернувся вчасно письмово з вимогою надати слово для оприлюднення звіту ТСК. Ми маємо обов'язок перед українським народом, перед українським парламентом і маємо звітувати по ітогам нашої роботи. Щодо свідомого ігнорування Партії регіонів та комуністами засідань комісії, хочу сказати, чому вони його ігнорували. Тому що боялися, боялися тих фактів, які очевидні для кожного, а страх, як відомо, як казав відомий лідер Партії регіонів пан Азаров, "сильные чувства".

Тому сьогодні звіт оприлюднений в средствах массовой информации. І якщо це український парламент, ми повинні його опублікувати в цій залі і на сайті Верховної Ради, ми цього вимагаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", Розенко.

 

10:56:53

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".  Шановні колеги, що сьогодні відбувається тут в сесійній залі? Для всього суспільства вже цілком очевидно, що у 2015 році нинішній Президент за жодних умов не переможе в чесних і відкритих виборах, за жодних умов цього не буде. Єдина у нього є можливість, прийти, знову повторити свій шлях до влади через масові фальсифікації під час виборчого процесу.  І ці технології як були обкатані як на попередніх парламентських виборах, так обкатуються щоденно сьогодні. Васильків, Алчевськ, Ялта – ось  останні приклади обкатування брудних протиправних, антинародних і антидемократичних технологій.

Тому ми  вимагаємо, щоб по кожному цьому випадку, в тому числі по попереднім виборам, було чітко оприлюднено результати комісії. Лише після цього ми можемо сказати, що закінчена робота цієї комісії.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати, я зробив об’яву і проінформував народних депутатів. Є  ще одна об'ява, і є ще одна інформація.

На виконання припису частини 9 статті 147 Регламенту Верховної Ради України інформую що до Верховної Ради України надійшов висновок Конституційного Суду України від 21 травня 2013 року у справі на звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 98 Конституції України вимогам статей 157 і 158 Основного Закону України. Тому я прошу народних депутатів ознайомитися.

Якщо виникають якісь питання по тимчасовій комісії, то будемо на Погоджувальній раді, на нараді керівників фракцій узгоджувати.

Йдемо по порядку денному сесії. Розглядаємо питання ратифікації. Сідайте, дам я пізніше.

Розглядається проект Закону (номер 0016) про ратифікацію Кредитної угоди (Проект "Завершення будівництва метрополітену в місті Дніпропетровськ")  між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку.

Як будемо розглядати?  По повній?

Ставлю пропозицію по скороченій процедурі. Прошу голосувати.

 

11:00:17

За-162

Проти – 95, утрималось – 11, не голосувало – 130.

Рішення прийнято.

Я прошу заступника міністра фінансів  Сергія Олександровича Рибака. Прошу, дві хвилини.

 

РИБАК С.О.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується  проект Закону України  про ратифікацію Кредитної угоди між Україною та Європейським банком реконструкції і розвитку (щодо завершення будівництва метрополітену в місті Дніпропетровськ).

За цією угодою Україні надається кредит у сумі 152 мільйонів євро для завершення будівництва метрополітену. Залучення позики ЄБРР здійснюється у євро за плаваючою відсотковою ставкою Euribor  плюс один відсоток річних комісією та  зобов’язання:  одноразова виплата комісії один відсоток від суми позики.

Хочу додатково наголосити, що за станом на 3 червня ставка Euribor  становила 0,299 тисячних відсотків. Тобто це дуже пільгова і дуже  приємлива ставка для залучення іноземних кредитів.

Погашення Україною кредиту здійснюватиметься 22 річними і піврічними внесками, починаючи з 2 грудня 2016 року і закінчуючи 2 червня  2027 роком. Кошти кредиту будуть  передані міському бюджету міста Дніпропетровська у вигляді субвенцій з державного  бюджету на звершення будівництва метрополітену. Витрати на обслуговування кредиту будуть компенсовані державі Дніпропетровською міською радою.

Слід наголосити, що всього за цим проектом кредит буде передбачати також залучення 152 мільйонів євро від Європейського інвестиційного банку.

Зважаючи на викладене, прошу підтримати ратифікацію зазначеної кредитної угоди. І ця угода, хочу наголосити створить сприятливі умови для розвитку транспортної структури Дніпропетровська і матиме позитивні соціально-економічні наслідки. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу сідати. Співдоповідь –  заступник голови комітету Мірошниченко Юрій Романович.

 

11:02:43

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні виборці, шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Президентом України проект Закону України про ратифікацію кредитної угоди перед завершенням будівництва метрополітену у місті Дніпропетровськ між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку, реєстраційний номер 0016 від 27.03.2013 року.

Головна мета угоди – завершення будівництва метрополітену у місті Дніпропетровськ та створення сприятливих умов для розвитку транспортної інфраструктури міста, що матиме позитивні соціально-економічні наслідки.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  України у своєму висновку за підписом керівника управління Борденюка підтримує ратифікацію кредитної угоди.

Комітет Верховної Ради  України з питань бюджету за підсумками розгляду зазначеного законопроекту прийняв рішення, що прийняття закону не призведе до зміни показників Державного бюджету України у поточному році, оскільки відповідні кошти враховані в Законі України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

Отже прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати згадану угоду. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів записатися на виступи від фракцій. Народний депутат об'єднання "Свобода" Янків, прошу.

 

11:04:31

ЯНКІВ І.Т.

Прошу передати слово Андрію Міщенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати Андрію Міщенку.

 

11:04:39

МІЩЕНКО А.М.

Андрій Міщенко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Дніпропетровщина. Всеукраїнське об'єднання і фракція буде підтримувати ратифікацію цієї угоди, тому що метрополітен – це є надзвичайно великий довгобуд міста Дніпропетровську. З 1982 року він, фактично, не функціклює, шість станцій між собою не з'єднані. Але є запитання до заступника міністра: чому немає кошторису, хто буде його використовувати, як буде погашуватися кредит, на чиї буде плечі ляже сама ставка кредиту?

Є  інший момент: чому інші міські ради самі беруть кредити, а тут має ухвалювати Верховна Рада ратифікацію цього кредиту? Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Надамо, надамо слово заступнику міністра, а зараз –  фракція "Батьківщина", Ємець.

 

11:05:34

ЄМЕЦЬ Л.О.

Ємець Леонід, фракція "Батьківщина", місто Київ, Печерський,  Шевченківський та Солом'янський райони.

Прошу передати слово колезі Івану Кириленку, який добре знається в проблемах Дніпропетровського, міста.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Кириленко, прошу.

 

11:05:52

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги!  Іван Кириленко, Дніпропетровщина, "Батьківщина".

Наша фракція однозначно підтримає ратифікацію цієї угоди і можемо відверто сказати, що це надзвичайно вигідний кредит Європейського банку реконструкції і розвитку. Переговори йшли дуже тривалий час, партнери із Європи дуже ретельно приглядалися і до цього об'єкту, і до української сторони, і таки вирішили дати цей надзвичайно вигідний... цю надзвичайно вигідну позику і це приклад для інших міст і для  інших регіонів України.

І ще раз хочу підкреслити, об'єкт у Дніпропетровську будувався ще в 90-ті роки, фінансування зупинилося в кінці 90-х і немає фінансування  близько 15 років. Переговори були важкі, непрості і треба привітати владу Дніпропетровщини за те, що таке питання вирішилося, об'єднали зусилля всі політичні сили, підтримали на сесії міської ради, обласної ради і питання вирішилося таким чином на місцевому рівні.

Наша фракція ретельно відстежувала ці всі процеси, підтримувала їх і ми зараз підтримаємо голосуванням у залі цієї ратифікації. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Партія регіонів, народний депутат Колесніченко.

 

11:07:10

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Я прошу передать слово Ярославу Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передали Ярославу Сухому.

 

11:07:16

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, чому я вийшов до трибуни. Якби не вимушене, не вимушене існування, підкреслюю ще раз, вимушене існування бюджетної несправедливості, особливо стосовно регіонів-донорів, не було би ніякої потреби брати кредити. За ті роки, що будують метро в Дніпропетровську, а за ті 10 років, що будують міст в місті Запоріжжі, тільки ці два міста стільки передали… більше коштів за програмою так званого "дополнительного изъятия" з бюджету коштів, що вистачило би і на метро, що вистачило би і на 20 таких мостів. З 2010 року – тут колись хтось з киян учора плакав, ви, хлопці, як так Галя з анекдоту, "балувані", - п'ять станцій метрополітену, нова станція "Дарниця" залізнична закінчена, всі мости довгобуди закінчені, шляхопроводи. Хтось тут колись варнякав, що не там і не так будують, ремонтують дорогу на Грушевського. Вийдіть подивіться – шикарна дорога! Дорога з Житомира на Чоп!

Як ми з вами не говорили, які би красиві речі не проповідували: одні регіони заробляють більше, ніж тратять, інші регіони – навпаки. Тому підтримати цей проект постанови ви зобов'язані всі, тому що це стосується регіонів-донорів!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Фракція комуністів, хвилина, Симоненко, прошу.

 

11:08:50

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, фракція Компартії підтримує цей проект. Але я хотів би привернути вашу увагу до того, що, які б вони вигідні не були, кредити треба повертати і платити проценти по кредитах. А це означає, що ми додатково будемо шукати ще гроші, щоб повертати ці кредити. Але, де можна гроші брати у нас, в Україні? Зверніть увагу, фракція Компартії неодноразово вимагала від нашого уряду фінансової дисципліни виконання державного бюджету. От у нас західні області, я ще раз хочу, щоб наші виборці у західних областях України зрозуміли, про що я веду розмову. Є закони України, є державна політика. Але чому у дотаційних областях, які отримують додатково певні надходження, фінансуються і отримують додаткові пенсії ті, хто воювали на боці Гітлера? Ось і я хочу, щоб ми сьогодні наводили порядок, перше, у себе в державі  і не фінансували ці області, і тим  паче зрадників, хто воював  на боці Гітлера проти радянського народу і радянської України. І ці гроші…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Хвилина, народний депутат Ляшко. І будемо приймати рішення.

 

11:10:13

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія.  Я буду підтримувати ратифікацію цієї угоди, адже вона дасть можливість залучити кредитні кошти для будівництва, для завершення будівництва метрополітену в Дніпропетровську. Чудове місто, яке заслуговує на те, щоб там було Дніпро… метро – один із найзручніших видів транспорту.

Але водночас я звертаю увагу уряду і на проблему добудови метро в Києві. Величезна проблема, яке не вирішується. Зупинено фінансування будівництва метро на Троєщину, найбільший житловий масив. Заборгованість метробудівникам за минулий рік не погашена. Не виділені кошти на будівництво метро на Троєщину в цьому році. Заторможені роботи на Троєщину в цьому році. Заторможені роботи по будівництву  метро на Теремки.

Я вважаю, що це ті питання, які уряд має вирішувати, адже сотні тисяч людей з Троєщини вранці і ввечері добратися до роботи не можуть через надзвичайну завантаженість. І тому я звертаюся до уряду з вимогою виділити в цьому році кошти, мінімум два мільярди гривень, на будівництво метро на Троєщину, на Теремки. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Переходимо, шановні депутати, до прийняття рішення. (Шум у залі)

 Ще не було голосування, щоб була репліка. Читайте Регламент!

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 0016)   про ратифікацію Кредитної угоди (Проект "Завершення будівництва метрополітену в місті Дніпропетровськ") між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку для прийняття за основу і в цілому.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:12:14

За-320

Проти –  0, утримались – 0, не голосувало – 75.

Рішення прийнято. Прошу по фракціях. Подивилися. 

 Далі. (Шум у залі) Продиктуйте статтю Регламенту, яка? Кайда, продиктуйте. А? Ну, так от, то ви кажете, давай Регламент, то не давай.

Розглядається проект Закону(номер 0018) про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про видачу правопорушників. Розглядаємо як? Прошу голосувати, скорочена процедура.

 

11:13:31

За-152

Проти –  82, утрималось – 9, не голосувало – 153. Рішення прийнято. По фракціях.

Доповідає перший заступник міністра юстиції Інна Іванівна Ємельянова. Прошу.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.

Дякую. Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати України! На ваш розгляд представлено проект Закону про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про видачу правопорушників. Ратифікація цього Договору надасть можливість створити правові підстави для співробітництва компетентним органам обох договірних держав щодо видачі осіб, які ухиляються від кримінальної відповідальності, переховуючись на території іншої договірної сторони.

Даний Договір визначає чітко обов'язкові і факультативні підстави, які дають можливість кожній з договірних сторін відмовити у видачі правопорушників. Зокрема, до обов'язкових таких підстав віднесено відмову у видачі правопорушників, якщо вони є громадянами запитуваної договірної сторони. Якщо особа, щодо якої здійснено запит, переслідується в зв'язку з її політичними переконаннями або в зв'язку з належністю за певною національною або расовою ознакою, або в зв'язку з релігійними переконаннями. Якщо злочин у зв'язку з яким запитується видача,  є злочином проти військової служби за законодавством запитуваної сторони.

Разом з тим, до обов'язкових підстав визначено, що згідно в запиті відмовляється, якщо згідно із законодавством будь-якої із сторін, особа видача якої запитується, звільняється від кримінального переслідування або вироку у зв'язку із закінченням строку давності або іншої законної підстави.

Договір чітко визначає компетентні органи, які є у кожної договірної сторони. Для України – це Генеральна прокуратура щодо виконання запитів правоохоронних органів і Міністерство юстиції щодо виконання запитів судів.

Чітко визначено умови, за яких можливо тимчасове затримання особи, щодо якої зроблено запит. В зв'язку з цим врегульовано питання щодо зарахування, в зв'язку  з тимчасовим затриманням при видачі особи зарахування при винесенні вироку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЄМЕЛЬЯНОВА І.І.  Дякую. Зарахування при відбутті виконання покарань.

Прошу підтримати ратифікацію цього договору за основу і в цілому. Він створить правові підстави для виконання договірними сторонами  запитів щодо видачі правопорушників, які обвинувачуються в скоєнні злочину. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте. Прошу співдоповідь, заступник голови комітету Юрій Романович Мірошниченко. Прошу.

 

11:16:33

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні виборці, шановні колеги, Комітет у закордонних справах розглянув внесений  Президентом України проект Закону України про ратифікацію Договору між Україною та Арабськими, Об'єднаними Арабськими Еміратами про видачу правопорушників (реєстраційний номер 0018). І ухвалив рекомендувати Верховній Раді України прийняття його в цілому як закону.

Метою прийняття зазначеного законопроекту є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності вказаного договору, що був підписаний 26 листопада 2012 року в місті Абу-Дабі.

Головна мета договору – створення правових підстав для застосування спільних заходів з видачі осіб, які ухиляються від кримінальної відповідальності, переховуючись на території іншої сторони договору. Сторони договору зобов'язуються видавати одна одній осіб, які знаходяться на їх територіях, та засуджених або обвинувачених за вчинення злочинів для притягнення їх до кримінальної відповідальності або приведення вироку у виконання. 

Відповідно до Пояснювальної записки за підписом  міністра юстиції України Лавриновича, прийняття цього законопроекту та реалізація договору не потребуватимуть додаткових витрат з Державного бюджету України. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не має заперечень проти ратифікації вказаного документу.

Отже, прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та ратифікувати зазначену угоду. Дякую вам за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу народних депутатів записатися від фракцій: 2 – "за", 2 – проти, прошу.

Партія регіонів, народний депутат Фабрикант.

 

11:18:32

ФАБРИКАНТ С.С.

Я прошу передать слово Михаилу Васильевичу Чечетову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Чечетов.

 

11:18:41

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые народные депутаты!  26 ноября 2012 года в городе Абу-Даби был подписан Договор между Украиной и Объединенными Арабскими Эмиратами про выдачу правонарушителей.

В соответствии с пунктами "б" и "е"  части второй статьи 9 Закона Украины "Про международные договора" договор подлежит ратификации как такой, который касается прав, свобод и обязанностей людей и граждан, поскольку его ратификация предусмотрена статьей 22 этого договора.

Целью договора является создание правовых условий, оснований для использования совместных действий по выдаче лиц,    которые уклоняются от уголовной  ответственности и  находятся на территории другой страны.

Фракция Партии регионов  предлагает поддержать ратификацию данного документа. 

Я обращаюсь  к тем, кто создает шумовую завесу,  то же самое, включиться в голосование и заняться конкретным делом, а не бездельем в парламенте. Ваше безделье  дорого обходится народу Украины. Спасибо.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", народний депутат Томенко.

 

11:20:17

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, звичайно, наша  фракція буде підтримувати ратифікацію даної угоди, оскільки мова йде і про виконання наших  зобов'язань, і про ще одну особливість. Ви знаєте, що правова система і, як казати,  система покарань, враховуючи  історію, традиції та релігію Об'єднаних Арабських Еміратів, є  жорсткіша по відношенню  до нашої системи. І тому, коли виникають такі ситуації,  звичайно, ми мусили би страхувати   своїх громадян при екстремальних ситуаціях.

Але, виступаючи за ратифікацію даного документу, я  хотів би наголосити  на одній серйозній проблемі. І  я не знаю, чи тут Міністерство закордонних справ присутнє.  Мусило б, я думаю, за логікою,   Володимире Васильовичу,  присутнє  бути, бо вони так само через  них ці угоди проходили,  і їм забезпечувати теж  їх виконання.

На сьогодні склалася катастрофічна ситуація. Мій  аналіз, аналіз моїх колег  по "Батьківщині" показує,  що такого  ганебного і мізерного фінансування наших посольств, консульств і представництв не було, напевно,  за всі останні роки. Чи криза була, чи не криза була, але такого фінансування  не було.  Як наші працівники в посольствах чи консульствах  можуть захищати права наших громадян, якщо   вони отримують кошти на заробітну плату і то не завжди вчасно.

Тому, я думаю,  що нам треба, можливо, в п'ятницю,  послухати міністра закордонних справ в частині, я знаю, що він теж  опікується, щоб було фінансування, це більше питання Президента і Прем'єра,   щоб таке фінансування  було. Тому що  сьогодні, особливо в пік відпочинкового сезону, де, не дай Бог, хтось з наших громадян, попадає в якісь історії, необхідна юридична допомога, консульська допомога, правова допомога. Хто її буде  надавати, якщо грошей немає на елементарне утримання? Тому нам необхідно забезпечити повноцінне фінансування нашого представництва за кордоном, щоб наші дипломати активно захищали громадян України, які перебували за кордоном.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, я звертаюсь до вас, виступати по темі того питання, яке розглядається.

Надаю слово об'єднання "Свобода", народний депутат Мирний.

 

11:22:38

МИРНИЙ О.Б.

Прошу передати слово Олександру Оксеньтійовичу Шевченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Шевченко.

 

11:22:46

ШЕВЧЕНКО О.О.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" виступає за ратифікацію цього договору. Разом з тим, я хотів би звернути увагу шановних депутатів на таке, у проекті закону про ратифікацію договору між Україною і Об'єднаними Арабськими Еміратами у статті 3, у пункті 3(А) зазначено, що політичними злочинами не вважаються посягання на главу держави, главу уряду, членів Верховної Ради або членів їх сімей. Хотілося б знати, що означає "посягання на"? Чи це на життя, чи це на здоров'я, чи можливо це на честь, чи можливо на гідність і так далі? Тобто Міністерство юстиції нам цим договором дає знати, що воно готово дати визначення, що таке злочин кримінальний, політичний? І, очевидно, розмежувати кримінальні злочини від політичних. Тому я думаю, що ми повинні це лише вітати і сподіватися на те, що Міністерство юстиції в майбутньому зможе розробити ці поняття і категоріальний апарат в цілому. Тому я закликаю всіх депутатів підтримати ратифікацію цього договору. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція комуністів, народний депутат Спіріна.

 

11:24:30

СПІРІНА І.Д.

Дякую. Коммунистическая партия поддерживает данный Законопроект. Но есть некоторые вставки. Если человек совершает противоправное деяние, уезжает за границу и вдруг появляется справка о психическом заболевании. Как в таких случаях поступает наше законодательство, возвращая человека на родину? По законам любой страны человек,  имеющий психическое заболевание, он должен по месту отбыть принудительное лечение, а потом только возвратиться в ту страну. Как в таких случаях учитываются вот такие проблемы? Это сегодня проблема довольна частая, мы с ней сталкиваемся, врачи-психиатры. Поэтому я прошу в данному законопроекте эту проблему учесть. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, всі бажаючі в обговоренні виступили. Тому… А відповідей немає згідно регламенту і запитань.

Я ставлю на голосування. Прошу народних депутатів підготуватися до голосування. Ставлю на голосування проект Закону (номер 0018) про ратифікацію Договору між Україною та Об'єднаними Арабськими Еміратами про видачу правопорушників  для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

11:26:34

За-323

Проти – 0, утрималось – 0, не голосувало – 73. Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону (номер 0017) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про реадмісію.

Як розглядаємо? Прошу голосувати за скорочену процедуру.

 

11:27:15

За-165

Проти – 83, утрималось – 9, не  голосувало – 137. Рішення прийнято.

Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Іванович Ратушняк, прошу.

 

РАТУШНЯК В.І.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні народні депутати! Проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів  України та Урядом Російської Федерації про реадмісію розроблено Державною міграційною службовою відповідно до вимог Закону України про міжнародні договори України.

Проектом пропонується ратифікувати  Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про реадмісію, підписану 22 жовтня 2012 року в місті Москва.

Угода передбачає введення в дію погоджених сторонами принципів і норм, які визначають порядок передачі, приймання і повернення осіб, що перебувають на території  їхніх держав з порушенням порядку в'їзду, виїзду і  перебування іноземних громадян і осіб без громадянства.

Зазначене сприятиме протидії нелегальній міграції. Реалізація положень угоди не потребуватиме додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України і буде здійснюватися в межах відповідних бюджетних призначень, передбачених для державної міграційної служби, а також за видатками для державної і  прикордонної служби України. Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте. Дякую.

Співдоповідь –  заступник голови комітету Юрій Романович Мірошниченко. Прошу.

 

11:28:50

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Шановні виборці! Шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Кабінетом Міністрів   України  проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та  Урядом Російської Федерації про реадмісію (реєстраційний номер 0017) і ухвалив рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати зазначену угоду.

Прийняття акту слугуватиме практичним цілям боротьби з нелегальною міграцією, а також дозволить мінімізувати негативні наслідки, які породжуються  з незаконною міграцією, закріпити гуманітарну складову національної безпеки,  підвищити ефективність спільної боротьби з незаконною міграцією шляхом удосконалення правового регулювання цієї діяльності та заощадити бюджетні кошти, що виділяються на заходи, спрямовані на примусове видворення іноземців.

Відповідно до пояснювальної записки за підписом міністра внутрішніх справ України Захарченка реалізація положень угоди не потребуватиме додаткових матеріальних та інших витрат з Державного бюджету України. З цим висновком погоджується і Комітет з питань бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  України у своєму висновку відзначило, що угода може бути ратифікована. Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримав необхідність ухвалення Верховною Радою цієї угоди.

Комітет  з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності також пропонує ратифікувати цю угоду.

Отже, прошу підтримати рішення Комітету у закордонних справах та підтримати ратифікацію зазначеного законопроекту. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є бажаючі обговорювати? Немає? Не бачу! Прошу записатися від фракцій на виступ.

Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Зелик.

 

11:31:07

ЗЕЛИК Р.Б.

Прошу передати слово Шевченку Олександру Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Шевченко.

 

11:31:13

ШЕВЧЕНКО О.О.

Шевченко, Всеукраїнське  об'єднання "Свобода". "Свобода" в цілому виступає  за ратифікацію цієї угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації. Але справа у тому, що у цій угоді передбачено, зокрема, у Прикінцевих положеннях, таке: "У випадку розбіжностей при тлумаченні угоди сторони використовують текст російською мовою".

Я не розумію, чому записано саме таке речення, адже згідно міжнародного права, як правило, і українською, і російською мовою тексти є ідентичними. Чому надано саме перевагу російською мовою, тексту російською мовою, для нас не зрозуміло. Тому Всеукраїнське об'єднання "Свобода" наполягає на тому, щоб оце речення було поставлено на голосування і вилучено із угоди цієї.

В такому випадку Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде в цілому голосувати за дану угоду, за ратифікацію такої угоди. А вилучити останнє речення, що розбіжності, якщо існують, то використовується текст російською мовою. Чому не українською? Тому ми просимо поставити на голосування саме про вилучення останнього речення із тексту угоди. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, Гордієнко, прошу. Кілінкаров.

 

11:32:57

ГОРДІЄНКО С.В.

Гордієнко, фракція Компартії України.  Прошу передати слово моєму колезі Кілінкарову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Кілінкаров, включили.

 

11:33:03

КІЛІНКАРОВ С.П.

Спасибо. Фракция коммунистов будет поддерживать данный законопроект про реадмиссиию, исходя из того, что в свое время мы ратифицировали договоренности с Европейским Союзом, приняли Закон про реадмиссию, который, кстати сказать, вызвал живую дискуссию. Даже были попытки со стороны тех, кто сегодня кричит, с той стороны денонсировать этот законопроект и этот договор с Европейским Союзом в связи с тем, что у нас не было, не был принят Закон про реадмиссию со стороны Российской Федерации.

Поэтому в случае, если мы не будем ратифицировать данный договор, то можем столкнуться с ситуацией, при которой нелегальные мигранты будут попадать на территорию Украины без дальнейшей депортации их в те страны, из которых они попали на нашу территорию. Поэтому фракция коммунистов будет поддерживать данный проект Закона и прошу все  фракции  проголосовать и поддержать. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Продан.

 

11:34:16

ПРОДАН О.П.

Прошу передати слово Чумаку Віктору Васильовичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Віктору Васильовичу Чумаку.

 

11:34:22

ЧУМАК В.В.

Віктор Чумак, 214-й округ, місто Київ,

Дніпровський район, політична партія "УДАР" Віталія Кличка". Шановні колеги, шановний Володимире Васильовичу, я пропоную підтримати цю угоду, тому що, по великому рахунку, реадмісійні угоди є достатньо суттєвим механізмом протидії нелегальній еміграції в усьому світі, тим більше що такі угоди на сьогоднішній день у нас укладені більш ніж з 30 країнами, в тому числі з Європейським Союзом. Після прийняття такої угоди з Європейським Союзом, я хочу сказати, що потім нелегальної еміграції через Україну скоротився майже двічі.

Хочу сказати, що ця угода опрацьовувалась більше ніж 10 років, до якої приклали руку дуже багато фахівців. Вона на сьогоднішній день достатньо ретельно виписана. І я пропоную, і фракція "УДАР" буде пропонувати підтримати цю угоду при голосуванні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Журавський.

 

11:35:22

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Прошу передати слово шановному депутату Маркову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний депутат Марков, прошу.

 

11:35:31

МАРКОВ І.О.

Добрый день, Владимир Васильевич, добрый день, уважаемые коллеги! Игорь Марков, Одесса.

Проектом закона предлагается ратифицировать Соглашение между Кабинетом Министров Украины и правительством Российской Федерации о реадмиссии. Данное соглашение подписано 22 октября 2012 года в городе Москве, которое вступит в силу через 30 дней от даты получения по дипломатическим каналам последнего письменного уведомления об исполнении договорными сторонами внутригосударственных процедур, необходимых для вступления его в силу. (Шум у залі)

 Практическое значение, целевая направленность проекта закона заключается в том, что в случае ратификации соглашения на законодательном уровне будет закреплена реализация данного соглашения, что позволит определить процедуры приема и передачи лиц, пребывающих на территориях договорных стран нелегально.

Упомянутый международный договор на основе взаимности определяет быстрые и эффективные процедуры идентификации, безопасного и организованного возврата лиц, которые не выполняют установленные законодательством правила въезда, выезда и пребывания на территории договорных стран.

Целью принятия акта является ратификация соглашения путем введения в действие согласованных договорными сторонами принципов и норм, которые определяют порядок передачи и приема лиц, прибывающих на территорию договорных сторон с нарушением установленных законодательных правил въезда, выезда и  пребывания иностранных граждан и лиц без гражданства, будет служить практическим целям борьбы с нелегальной эмиграцией также позволить минимизировать негативные последствия проживаемой нелегальной миграции, укрепить гуманитарную составляющую национальной безопасности.

Уважаемые коллеги! Данный закон  формализует и значительно упростит действия, направленные на пресечение нелегальной миграции на территории  договорных сторон.

 Данный закон не нарушает тех  принципов дружбы и сотрудничества, которые планомерно развиваются и являются основой взаимоотношений между Украиной и Российской Федерацией.   Спасибо. Прошу поддержать.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі бажаючі, згідно Регламенту, виступили. От Геннадій Геннадійович каже, голосувати. Тому я буду… я буду  ставити на голосування. А після голосування по мотивам… Що?

Від фракції "Батьківщина" не виступав ніхто? Прошу, народний депутат Шевченко. Хвилина.

 

11:38:01

ШЕВЧЕНКО А.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Я просто хотів би зафіксувати позицію нашої фракції. Ми будемо голосувати за ратифікацію цієї угоди з трьох причин.

По-перше, ми справді віримо, що це крок до боротьби із нелегальною міграцією. У нас зараз дивна ситуація складається, коли, з одного боку,  у нас російські спецслужби можуть прямо в Києві викрасти російського опозиціонера Розважаєва і перевезти його через кордон. А з іншого боку, ми не можемо з України вивезти тих людей, які нелегально перетнули кордон з боку Росії.

Друге. Ми  вважаємо, що це крок до безвізового режиму з Євросоюзом, а наша фракція послідовно підтримує всі ініціативи, які наближають нас до безвізового режиму.

І третє. Ми вважаємо, що це крок до облаштування наших стосунків із Російською Федерацією. Всі знають, що добре сусідство починається із чітко проведеної межі між двома земельними ділянками. Тому ми послідовно будемо підтримувати врегулювання всіх юридично складних стосунків із нашим стратегічним партнером –  Російською Федерацією.

Ми будемо голосувати "за".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Народний депутат Шевченко вніс  поправку. Включіть мікрофон народного депутата Шевченка.

Сформулюйте вашу пропозицію.

 

11:39:09

ШЕВЧЕНКО О.О.

Ми пропонуємо  вилучити останнє речення, а саме: "у випадку розбіжностей при тлумаченні  Угоди сторони використовують текст російською мовою. Ми не знаємо, що там, у тому тексті російською мовою. Там може бути зовсім інший зміст. Чому ми повинні користуватися саме текстом російською мовою? Да, вони ідентичні повинні бути.

Тому зрозуміло, ми повинні користуватися текстом українською мовою, Росія – текстом російською мовою. Вони повинні бути ідентичними. Тому ми і пропонуємо вилучити це останнє речення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Мірошниченко від комітету. Ви чули поправку?

 

11:39:57

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу. Але, якщо вилучити останнє речення, то виникає питання. А якщо все ж таки виникне ситуація, коли є різне тлумачення? В який спосіб мають керуватися тоді відповідні зовнішньополітичні відомства, які будуть відповідати за реалізацію цієї угоди?

Я не думаю, що нам варто підтримати цю поправку. Оскільки ми створюємо ситуацію правового вакууму. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Шановні депутати! В угоду, в угоду, яка підписана, ми не маємо права вносити зміни. Ми можемо в свої закони вносити. Я прошу, Журавський. Прошу, Журавський, хвилину.

 

11:41:04

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановні колеги! Ми не можемо в текст договору вносити зміни. Ми можемо або ратифікувати, або не ратифікувати. Ось і все. Тому я закликаю колег проголосувати за цей текст угоди, ратифікувати цю угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні! От, всі кажуть, ставте на голосування. Тому в угоду ми не можемо вносити, то я ставлю на голосування.

Ставлю на голосування проект Закону (0017) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про реадмісію для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати. Визначайтеся.

 

11:42:22

За-284

Проти – 1, утрималось – 38, не голосували – 68. Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про співробітництво у сфері ядерної і радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

Як розглядаємо? Ставлю на голосування по скороченій процедурі розглянути ратифікацію.

 

11:43:22

За-150

Проти – 75, утрималось – 12, не голосувало – 150. Рішення прийнято.

Доповідає. По фракціях. Доповідає заступник міністра екології та природних ресурсів Сушко Олександр Васильович. Прошу.

 

СУШКО О.В. 

Шановний пане Голово, шановні народні депутати! Законопроект про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про співробітництво у сфері ядерної і радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему розроблено з метою підвищення рівня ядерної, радіаційної та екологічної безпеки Чорнобильської АЕС, оптимізації процесу зняття її блоків з експлуатації, розширення джерел фінансування за рахунок залучення міжнародної технічної допомоги та обміну досвідом в галузі зняття з експлуатації енергоблоків.

Зазначена угода передбачає подальше співробітництво з Королівством Норвегії в реалізації завдань у сфері зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та  перетворення об’єкту укриття на екологічно безпечну систему, розроблення і здійснення науково-дослідних проектів, обмін інформацією та технологіями відповідно до національного законодавства та міжнародних стандартів, постачання матеріалів або надання послуг, необхідних для реалізації проектів,  передбачено проведення семінарів та навчання персоналу.

Реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету. Законопроект, який сьогодні розглядається забезпечить відповідні умови прискорення  процесу зняття з експлуатації блоків Чорнобильської станції та перетворення  об’єкту укриття на екологічно безпечну систему. Дякую за увагу. Прошу підтримати. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сідайте, дякую. Прошу, заступник голови комітету – Юрій Романович Мірошниченко.

 

11:45:25

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильович. Шановні виборці, шановні колеги! Комітет у закордонних справах розглянув внесений Кабінетом Міністрів України проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про співробітництво у сфері ядерної і радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та перетворення  об’єкту укриття на екологічно безпечну систему (реєстраційний номер 0019) і ухвалив  рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його  в цілому як закону.

Метою прийняття зазначеного законопроекту  є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності  вказаною Угодою, що була учинена 30 листопада 2012 року в місті Осло. Ратифікація угоди сприятиме  оптимізації процесу зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС, розширенню джерел фінансування вказаної діяльності за рахунок залучення міжнародної технічної допомоги, надасть можливість обміну досвіду та знаннями в галузі зняття з експлуатації енергоблоків АЕС.

Відповідно до Пояснювальної записки за підписом міністра екології та природних ресурсів України Проскурякова реалізація законопроекту  не передбачає  будь яких витрат з Державного бюджету України.  

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підтримує  прийняття поданого проекту. Комітет Верховної Ради  України з питань екологічної політики, природокористування та наслідків Чорнобильської катастрофи  розглянув  зазначений законопроект та підтримує його прийняття в цілому як закону.

Отже, шановні  колеги, прошу підтримати рішення Комітету в закордонних справах  та ратифікувати зазначену угоду. Дякую вам за увагу, прошу підтримати  цей…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів записатись для обговорення від фракцій. 

Прошу, фракція "Батьківщина", народний депутат  Яворівський.

 

11:47:35

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, Київ, Троєщина,  "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Шановні  колеги,   шановні наші виборці  і шановні чорнобильці! Безперечно,  я не думаю, що в цій залі знайдеться  хоч одна   рука, яка натисне   кнопку "проти"  або "утримається".  Йдеться  про   співробітництво між Україною, яка залишилася, на сьогоднішній день, сам на сам  із чорнобильськими проблемами, із проблемами технологічними, із тими 800  тимчасовими так званими  ядерними кладовищами, які є у   30-кілометровій  зоні, із тим, що, на сьогоднішній  день, Чорнобиль, фактично,  є ненаситна фінансова дірка, куди вкидаються гроші, а результати, врешті-решт, мізерні, і навіть  від снігу падають стіни на об'єкті "Укриття". Це і ті проблеми, які є сьогодні довкола потерпілих чорнобильців,  яким фактично  обнулили сьогодні  всі їхні пільги, які ми тут приймали у важкому  1991-1992 році.

Через те, Норвегія для нас  важлива і тим, що вона до цього буде ставитись, ну, даруйте за  таке слово, але буде ставитись  щиро абсолютно. Тому що Норвегію зачепив  "Чорнобильський смерч". У ті перші  дні, коли Чорнобильська хмара  пішла  на скандинавські країни, в тому числі і на Норвегію. Через те, хто-хто, а вони звичайно розуміють цю проблему. Через те, я думаю, що ми повинні підтримати і проголосувати обов'язково. Але уряду нашому потрібно думати про те, що 2013 році обов'язково повернути все-таки пільги для тих чорнобильців, які йшли туди, в це чорнобильське пекло, а сьогодні їх фактично забули і викинули із державної опіки. Це треба буде зробити обов'язково.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Партії регіонів, народний депутат Шуфрич.

 

11:49:54

ШУФРИЧ Н.І.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги, шаг за шагом наша страна приближается к тому, чтобы Чернобыль, в конце концов, стал безопасной экологической системой. И мы сегодня должны быть благодарны каждой стране, которая сегодня идет навстречу нам, выделяет ресурсы, выделяет технологии, поддерживает нас в международных институтах с тем, чтобы мы приблизили дату и, действительно, обеспечили систему укрытия в установленные сроки.

16-й годы не далеко, но мы сегодня переживаем, чтобы эти сроки небыли сорваны и поэтому мы, конечно же, благодарны всем странам, а в данном случае правительству Королевства Норвегии, что они реагируют и идут навстречу нашей стране, и нашим гражданам. Мы должны все вместе пережить эту трагедию. К сожалению, прошлого не вернуть, но мы должны сделать все, чтобы территория, на которой разгорелась эта трагедия, обязательно была возвращена нашему обществу. И мировое сообщество сегодня делает все, чтобы эта задача была решена.

Уважаемые коллеги, я призываю всех, независимо от того, что они сейчас делают, болят ли у них руки  и болит ли у них голова, обязательно проголосовать в поддержку ратификации данного соглашения. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Сабій.

 

11:52:00

САБІЙ І.М.

Прошу передати слово народному депутату Олександру Шевченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу Олександр Шевченко.

 

11:52:07

ШЕВЧЕНКО О.О.

Шевченко, всеукраїнське об'єднання "Свобода". Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вітає згоду Уряду Королівства Норвегії співробітничати з урядом і Кабінетом Міністрів України у забезпеченні нормальної радіаційної обстановки і взагалі-то зняття з експлуатації Чорнобильської  атомної електростанції, перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. І "Свобода" буде голосувати за ратифікацією цієї угоди.

Разом з тим, я хотів би звернути увагу шановних народних депутатів на те, що в угоді зазначено, що органом реалізації угоди є державне агентство України з управління зоною відчуження. Разом з тим в угоді нічого не говориться про реципієнта, тобто отримувача тих вигід, які будуть надані з боку Уряду Королівства Норвегії. У зв’язку з цим постає запитання: які юридичні особи будуть отримувати зазначену допомогу. Окрім того, в статті 6 зазначено, що буде створена спільна координаційна група. Хто туди буде входити, бо вже депутати ринулись в ту координаційну групу? Що їм там робити, мені незрозуміло.

І, на кінець, я хотів би зауважити, що Верховна Рада згідно Віденської конвенції від 1969 року, яка називається "Про право міжнародних договорів" має право змінювати угоди, які ратифікуються тут. Це не може означати, що уряд чи міністерство уклало, і Верховна Рада  не може поправити міністерство чи уряд. Ми маємо таке право.

Окрім того, хотів би звернути увагу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Розенко.

 

11:54:19

РОЗЕНКО П.В.

Прошу передати слово Сергію Аверченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Аверченко народний депутат.

 

11:54:36

АВЕРЧЕНКО С.М.

Сергій Аверченко, фракція "УДАР  Віталія Кличка". Шановні колеги, під час виїзного засідання комітету нашого екологічного Верховної Ради до  Чорнобильської станції, також під час парламентських слухань ми розглядали фінансові плани і фінансові зобов’язання по ліквідації цієї страшної трагедії. Так от, як не парадоксально, що самим більшим неплатником або невиконувачем своїх фінансових зобов’язань є наша українська сторона.

Тому ми маємо бути вдячними цим країнам-донорам, які, незважаючи на таку ситуацію, вкладають свої фінанси, вкладають свої ресурси для того, щоб зробити цю зону екологічно безпечною.

Тому я  прошу підтримати цей законопроект, і наша фракція "УДАР" буде підтримувати цей законопроект. І  ми дуже вдячні Королівству Норвегія.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, бажаючі виступили в обговоренні.

Тому ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 0019) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про співробітництво у сфері ядерної, радіаційної безпеки, зняття з експлуатації Чорнобильської Атомної електростанції  та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему для прийняття за основу і в цілому. Прошу голосувати.

 

11:56:39

За-296

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 87.

Рішення прийнято. По фракціях.

Оголошую перерву до 12-ї години 30 хвилин. О 12.30 продовжимо роботу.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу сідати, продовжуємо роботу нашу.

Згідно з частиною 17 статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить заслуховування щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини про стан дотримання  та захисту прав і свобод людини в Україні.

Відповідно до статті 240 Регламенту пропонується наступний порядок розгляду цього питання. Для виступу з доповіддю надати Уповноваженому з прав людини до 20 хвилин, для відповідей на запитання народних депутатів відвести до 20 хвилин, представнику комітету надати до 10 хвилин.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛИ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слухать надо.

Повторюю для тих, хто не чув. Для виступу з доповіддю надати Уповноваженому до 20 хвилин, для відповідей на запитання народних депутатів відвести до 20 хвилин, представнику комітету надати до 10 хвилин.

Обговорення немає згідно закону. Але, як депутати… Регламент такий, але, як депутати хочуть обговорювати, вони повинні проголосувати 226 голосів. І будемо обговорювати - це право депутатів.

Тому слово для доповіді надається Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Володимирівні Лутковській. Прошу, у вас 20 хвилин. Прошу.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В.

Дякую дуже. Шановний головуючий, шановні народні депутати, з першого дня роботи моєю метою є утвердження інституту Уповноваженого з прав людини як дієвого механізму парламентського контролю за дотриманням прав і свобод людини на національному рівні і посилення впливу на органи державної влади і місцевого самоврядування для забезпечення належного дотримання прав та свобод кожного.

Специфіка ролі Уповноваженого з прав людини полягає у поєднанні функцій рупора правозахисної спільноти та державного органу з особливим статусом, який полягає у виконанні функцій медіатора – посередника між людиною і державою.

Ефективний парламентський контроль за додержанням прав і свобод людини полягає, зокрема, у здійсненні превентивної функції у сфері захисту прав і свобод людини та реагуванні в ситуаціях відсутності належних дій державних органів.

Аналіз ситуації щодо дотримання прав людини в Україні свідчить про низку серйозних проблем, що існують у нашій державі. Протягом минулого року до мене звернулося близько 100 тисяч осіб, аналіз та вивчення звернень яких показують на проблему особливого реагування в наступних сферах: запобігання катуванням і жорстокому поводженню, дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав, дотримання прав дитини, недискримінація та гендерна рівність. Ці питання були визначені пріоритетними в діяльності секретаріату. Водночас зазначені пріоритети жодним чином не роблять для нас другорядними інші сфери правовідносин, які перебувають під постійним моніторингом.

Протягом останнього року інституція активно розвивається за моделлю "омбудсмен-плюс", що передбачає тісну взаємодію з неурядовими громадськими організаціями. Започатковано роботу Консультативної ради, до якої входить 28 представників провідних правозахисних організацій і співголовою якої є відомий правозахисник Євген  Захаров.

Крім  того, створено кілька спеціалізованих експертних рад і груп з-поміж експертів і фахівців окремих галузей. Керуючись принципами партнерства, доступності і відкритості, офіс Уповноваженого  постійно проводить  спільні з правозахисними організаціями заходи правозахисної спрямованості.

Для підвищення рівня доступності для бажаючих звернутися до Уповноваженого  запроваджено безкоштовну всеукраїнську "гарячу лінію" та електронну систему прийому звернень, здійснюється спілкування через соціальні мережі та за допомогою скайпу.

У 2012 році Уповноваженого наділено новими функціями та зобов'язаннями. На виконання вимог Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів  поводження та покарання розпочалася реалізація національного превентивного механізму.

Маю нагадати, що ще у 2006 році Україна ратифікувала Факультативний протокол, взявши на себе зобов'язання за рік створити Національний превентивний механізм. Проте це зобов'язання залишалося невиконаним упродовж 6 років і лише 2 жовтня 2012 року Верховна Рада ухвалила відповідний закон, яким функції Національного превентивного механізму офіційно покладені на Уповноваженого.

З метою утвердження інституту Уповноваженого на міжнародній арені впродовж року проведено близько 100 зустрічей із міжнародними партнерами, питання співробітництва закріплено відповідними угодами з омбудсменом Республіки Молдова, представництвом дитячого фонду ООН в України, Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, координатором  проектів ОБСЄ в Україні,  Міжнародною організацію з міграції та Міжнародною організацією праці.

Особливої уваги заслуговує перший крок у регіональному позиціюванні Офісу омбудсмена України та проведення зустрічі омбудсменів країн СНД в Києві під егідою ООН.

Підсумовуючи діяльність Уповноваженого в 2012 році, а також на виконання вимог статті 18 Закону  "Про  Уповноваженого" вашій увазі пропонується  Щорічна доповідь про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні як документ, в якому означено і проаналізовано  системні проблеми, що призводять до порушення прав і свобод людини в Україні.

При цьому ми вітаємо ті позитивні досягнення і здобутки, власне, які ми спостерігали протягом минулого року. Проте відповідно до міжнародних стандартів та практики роботи національних інституцій в доповіді акцентується увага на виявлених  проблемах та недоліках, а також надаються рекомендації щодо їх вирішення.

Метою цієї доповіді є не  стільки критика існуючої ситуації з правами  людини, скільки сприяння поліпшенню ситуації у сфері дотримання прав і свобод людини в нашій державі.  Більш детально із змістом доповіді ви можете ознайомитись як у друкованому вигляді, так і власне на нашому сайті.

На разі у своєму виступі я хотіла б акцентувати особливу увагу на тих системних проблемах, які, на жаль, існують в нашій державі та є предметом постійних скарг людей. А також запропонувати варіанти заходів для їх вирішення.

Перш за все необхідно зупинитися на такому ганебному явищі, як катування та інші види неналежного поводження. Як вже було зазначено, з 4 листопада 2012 року, відповідно до внесених змін до закону, ми почали реалізацію Національного превентивного механізму.

Ухвалення профільного закону стало надзвичайно важливим кроком на шляху до запровадження ефективного Національного превентивного механізму  відповідно до Факультативного протоколу. Адже функціонування НПМ саме на основі закону є однією з ключових засад існування незалежної системи моніторингових відвідувань місць несвободи.

На сьогоднішній день ми можемо сказати, що загальна кількість установ в Україні, які за формальними ознаками можуть бути віднесені до місць несвободи, перевищує 6 тисяч. Такі місця на разі перебувають у віданні 11 міністерств та відомств.

Станом на 31 грудня працівниками департаменту було здійснено моніторингові візити до 169 установ. Усі моніторингові візити здійснюються без попередження адміністрації відповідної установи про час, місце та дату візиту. За результатами були надані такі рекомендації.

Зокрема на законодавчому рівні необхідно заборонити проведення допитів, інших слідчих дій і опитування громадян оперативними працівниками в приміщеннях, які не обладнані системами відеозапису з архівацією даних.

Необхідно узгодити положення Закону України про попереднє ув'язнення та Закону України про боротьбу із захворюванням на туберкульоз щодо забезпечення права на охорону особам, які хворі на туберкульоз і знаходяться під вартою.

Необхідно внести відповідні зміни до статті 9 Закону України про попереднє ув'язнення, зокрема стосовно визначення періодичності одержання передачі, посилок особами, які взяті під варту. Стосовно тривалості прогулянок вагітних жінок і жінок, які мають при собі дітей, неповнолітніх, а також хворих з дозволу лікаря та за їхньою згодою, передбачивши її тривалість не менше 2 годин, (на сьогоднішній день передбачено до 2 годин), оскільки санітарними нормами тривалість щоденної прогулянки встановлюється саме на такий період часу.

Необхідно передбачити права осіб, взятих під варту, на побачення. На сьогодні це виключна компетенція адміністрації, а не право тої особи, яка тримається під вартою, чітко передбачивши тривалість такого побачення. На сьогодні при визначенні тривалості від години до чотирьох, як правило, побачення надається лише тривалістю одна година.

Крім того, необхідно передбачити право осіб на побачення у випадку, коли вони отримують лікування в установах охорони здоров'я. Необхідно внести зміни до статті 145 Кримінально-виконавчого кодексу України щодо тривалості покарання, згідно з якої до засуджених неповнолітніх може застосовуватися дисциплінарне стягнення у вигляді поміщення в дисциплінарний ізолятор на строк до 10 діб. Тоді як статтею 15 Закону про попереднє ув'язнення передбачено, що взяті під варту неповнолітні, які злісно порушують вимоги режиму, можуть бути поміщені до карцеру на строк до 5 діб.

З метою забезпечення права громадян на соціальний захист необхідно виключити, передбачену в статті 51 Кримінально-виконавчого кодексу України, заборону на побачення з родичами та іншими особами. А також на одержання передачі посилок тих осіб, які засуджені до покарання  у вигляді арешту. Необхідно передбачити в Кримінально-виконавчому кодексі можливість для засудженого оформити пенсію, виплати на дитину тощо.

Майже третина від загальної кількості звернень, які надійшли до Уповноваженого протягом 2012 року стосувалися порушення прав людини у системі судової гілки влади. При цьому я б хотіла звернути вашу увагу на те, що ні Конституція України, ні Закон про Уповноваженого, ні Закон про судоустрій і статус суддів не передбачають можливість для Уповноваженого впливати в будь-який спосіб на здійснення правосуддя.

Відповідно компетенція Уповноваженого обмежується лише аналізом існуючих проблем. Зокрема, частими є скарги на порушення прав і свобод працівниками правоохоронних органів під час досудового розслідування. В тому числі і права на досудове розслідування справи в розумні строки. Свободи від незаконного арешту чи затримання. Застосування незаконних методів дізнання та слідства, права на захист і правову допомогу захисника.

Значна кількість скарг також пов'язана із дотриманням процесуальних прав під час судового провадження, зокрема, права на розгляд справи судом у розумні строки, права на зміну запобіжного заходу, порушення презумпції невинуватості, права на отримання копій процесуальних документів тощо.

Найбільших таких звернень надійшло з міста Києва, Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Одеської та Луганської областей.

У щорічній доповіді наведено приклади, які підтверджують неналежне дотримання кримінально-процесуального законодавства саме працівниками  правоохоронних органів. Однак, причини зазначених порушень у кримінальному провадженні, зокрема на стадії досудового слідства, частково були пов’язані саме з недосконалістю кримінального процесу. Тому, якщо говорити про право на притягнення до кримінальної відповідальності. То з набранням чинності новим Кримінально-процесуальним кодексом кількість звернень з цього приводу має зменшитись.

Набрання чинності новим Кримінально-процесуальним кодексом України та завершення реформування в цілому системи кримінальної юстиції відповідно до цього кодексу, зокрема і внесення змін до Закону України "Про прокуратуру", дають надію, що захист прав і свобод особи, їх ствердження і забезпечення у сфері кримінального судочинства буде оптимізовано. Взяти до уваги хоча б ту обставину, що статтями 8, 9, 445 цього кодексу нормативно закріплена можливість використання практики Європейського суду з прав людини не лише судовими установами, а й всіма суб’єктами кримінального судочинства. У зв’язку із цим, одним із головних завдань сучасної української державності та політичної вади є запровадження та імплементація в кримінальне судочинство принципів і традицій європейської спільноти, забезпечення високого ступеня захисту прав і свобод особи, створення надійних механізмів стримувань і противаг, додаткової системи гарантій за обґрунтованістю і доцільністю обмеження конституційних прав та свобод особи.

Стосовно судового захисту у цивільному та адміністративному провадженні до Уповноваженого за захистом своїх прав переважно звертаються громадяни, які належать до найбільш вразливих верств населення, зокрема пенсіонери,ветерани, діти війни, інваліди, особи, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Порушення розумних строків розгляду справ у судах продовжує мати системний характер і причиною того є неналежна організація матеріального та кадрового забезпечення судів, надмірне навантаження на суддів, значна тривалість експертиз, неявка у судове засідання учасників процесу тощо. Проте, порушення процесуальних строків і невиправдана тяганина при розгляді судових справ зумовлені не лише зазначеними недоліками,а  й не належним ставленням деяких суддів до виконання своїх службових обов'язків, що призводить до порушення розумних строків розгляду справ.

Окремою надзвичайно гострою проблемо, яка нещодавно обговорювалась, в тому числі і в цьому залі під час парламентських слухань, є невиконання судових рішень. За даними Мін'юсту на разі виконується лише близько 30 відсотків рішень національних судів. Це означає, що решта 70 відсотків – це порушення прав громадян на судовий захист. Як наслідок маємо критично низький рівень довіри  громадян України  до судової системи, яка  мала б бути найбільш впливовою основою для існування правової   держави.

Загалом, невиконання судових  рішень в Україні  є наслідком багатьох чинників, які лежать як  в економічній площині, так і базуються на недосконалості низки  законодавчих актів. Адже Україна –  чи  не єдина в світі держава, яка має законодавчі акти  щодо  заборони  виконання судових рішень, при тому, що існують конституційні гарантії виконання остаточного рішення.

У 2012 році парламентський контроль засвідчив   системні проблеми і порушення конституційних, соціально-економічних та гуманітарних  прав людини і громадянина. Незабезпечення  права на працю, належний рівень заробітної плати, своєчасну виплату заробітної плати, соціальних захист, зокрема, пенсійне забезпечення, недоступність якісних медичних та освітніх послуг, порушення житлових та  екологічних прав спричиняють велику кількість  звернень.  

Основними причинами порушення соціально-економічних  прав людини, на моє переконання, є недосконалі законодавчі та нормативно-правові акти, реалізація  яких, не забезпечує  верховенство права; обмежені фінансові ресурси держави та  неефективне виконання повноважень органами виконавчої влади  та місцевого самоврядування; відсутність конструктивного  суспільного діалогу при розв'язанні гострих проблем у сфері соціально-економічних та гуманітарних  прав людини; недовіра та недоступність до  правосуддя тощо.

Моніторинг, зокрема, за зверненнями громадян і громадський контроль за  дотриманням  норм    трудового законодавства  свідчить про порушення права людини на працю, інших трудових прав, що гарантовані статтями  43, 44, 45 Конституції  України, законами України, міжнародними актами, у тому числі і конвенціями Міжнародної   організації праці, що ратифіковані Україною.

Одним із поширених порушень прав людини  є порушення права працівників на своєчасне та  в повному обсязі одержання винагороди за працю. Також впровадження за зверненнями громадян засвідчили чимало системних проблем у сфері  забезпечення конституційних прав на соціальний захист. Зокрема, у сфері пенсійного забезпечення  2012 рік  став першим повним роком  реалізації заходів з пенсійного  реформування, масового перерахунку  раніше   призначених пенсій, зокрема, у зв'язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму тощо. 

Середній розмір пенсії в Україні станом на 1 січня 2013 року  становить 1470 гривень 73 копійки, що  на  17,4 відсотка більше, ніж  на початок 2012 року.  У майже 17,8 пенсіонерів розмір пенсії не  перевищує 1 тисячу гривень. Частка пенсіонерів із розміром пенсії понад 1 тисяча 500 гривень у 2012 році склала 26,1 відсотка проти 16 відсотків у 2011 році. На 24,7 тисяч зменшилась кількість пенсіонерів з розмірами пенсій нижче прожиткового мінімуму. Проте, на жаль, очікуваного людьми суттєвого зростання пенсійних виплат не відбулося. Десятки тисяч пенсіонерів реально втратили раніше призначені пенсії, в тому числі і через невиконання судових рішень.

Практично не виконуються, прийняті судами, рішення з пенсійних виплат. Заборгованість держави перед людьми продовжує накопичуватися. Зважаючи на те, що нараховані кошти, згідно з рішенням судів, можуть бути виплачені лише за умови відповідного фінансування з державного бюджету, мною було внесено пропозицію до Верховної Ради України щодо передбачення у державному бюджеті коштів для виплати заборгованості з рішенням судів, яку має Пенсійний фонд України перед громадянами. На жаль, при прийнятті Закону України про Державний бюджет зазначені пропозиції не були враховані.

Зрозуміло, що зважаючи на значні обсяги потрібних фінансових ресурсів, обмеженість можливостей державного бюджету, необхідність усунення дискримінації в питаннях соціального захисту та пенсійного забезпечення тих, хто домігся прийняття судового рішення і тих, хто не мав ні сил, ні коштів, щоб судитися з державою, знайти оптимальне рішення є надзвичайно складним завданням. Тому вважаю, що необхідне проведення зваженого, суспільно-політичного діалогу за участі представників влади та громадянського суспільства, який би дав змогу визначити реальні механізми забезпечення конституційних прав громадян на соціальний захист.

Крім того, моніторинг  засвідчив наявність порушень права громадян на утримання належної пенсії у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. У зв'язку з прогалинами у законодавстві органами Пенсійного фонду основний розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника, який помер внаслідок нещасного випадку на виробництві, призначається у розмірах визначених статтею 19 Закону України про пенсійне забезпечення на рівні, що склався з 1 липня 2003 року, а саме 150 гривень.

Незабезпеченість необхідними ліками, недоступність медичною допомогою через скорочення мережі медичних закладів, поширеність неформальних платежів, висока вартість ліків та лікування, в тому числі хірургічних операцій, неналежне виконання окремими медичними працівниками професійних обов’язків, тощо також є предметом чисельних скарг громадян. Як абсолютно правильно зазначив Президент України, систему медичної допомоги не потрібно ламати, її треба змінювати і удосконалювати. На жаль, моніторинг свідчить якраз про зворотні процеси.

Здатність громадян за допомогою держави або самостійно вирішувати житлові питання є надзвичайно складною проблемою. Рівень доступності людей до житла, особливо з середніми та малими доходами, є надзвичайно низьким. На жаль, реалізація державної гарантії щодо забезпечення пільгових категорій населення житлом в першочерговому або позачерговому порядку розтягується на десятиліття. Люди очікують реалізації своїх прав протягом всього свого життя.

Приблизно чверть звернень у 2012 році стосовно порушення соціальних прав стосувались саме житлових прав. Відповідно потребує законодавчого врегулювання створення сприятливих умов для розвитку будівництва, вдосконалення механізмів придбання житла, а також забезпечення виконання зобов’язань держави щодо доступності житла для всіх категорій громадян України.

Як і в попередні роки залишається нерозв’язаною проблема забезпечення права громадян на належне утримання житлово-комунальних послуг, встановлення справедливих тарифів за ці послуги, отримання житлових субсидій, ремонт житла, встановлення індивідуального опалення, а також захисту від неправомірного відключення помешкань від газу, електро та водопостачання. Потребує врегулювання і питання гарантування повернення коштів, які вкладені людьми у кредитні спілки. Багато заявників порушують питання встановлення державних гарантій стосовно повернення коштів вкладених в такі спілки, посилаючись на те, що держава дозволила існування кредитних спілок, але не подбала про гарантії їх діяльності та гарантії повернення вкладених в них коштів.

Чи не найуразливішою категорією, яка потребує захисту, є діти. Моніторинг свідчить, що найгострішими залишаються проблеми із забезпечення права дитини на життя та охорону здоров'я, подолання дитячої  бідності, безпритульності, бездоглядності, соціального сиріцтва, насильства стосовно дітей, порушення  прав дитини на отримання державних соціальних допомог, аліментів, житла, на виховання в сім'ї.

Крім того, нагальною проблемою  залишається дитячого сиріцтва. На початок 2013 року в Україні налічувалось 93 тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Незважаючи на позитивну тенденцію щодо зменшення загальної кількості таких дітей, їх частка у складі дитячого населення залишається високою.

Останнім часом активно запроваджується сімейні форми піклування. Значно зросла кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані до  прийомних  сімей та дитячих будинків сімейного типу. Розвиваючи цю систему, окрему увагу потрібно приділити якості створення таких сімей та ефективності їх соціального супроводу. При цьому держава не повинна обмежувати свою увагу лише такою формою облаштування дітей, але й підтримувати розвиток усіх форм сімейного виховання дітей, в тому числі усиновлення та опіку.

Шановні народні депутати, законодавство про запобігання та протидію дискримінації в Україні є порівняно новим, а проблема з дотриманням права на свободу від дискримінації – нагальною. Забезпечення свободи від дискримінації на практиці залишається чи не найпроблемнішим питанням в Україні.

В зв’язку із цим хочу відзначити, що  кроком на шляху до розв’язання зазначених проблем є поданий урядом та зареєстрований у  Верховній Раді України проект Закону про  внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації.

Крім того,  хотіла б звернути вашу увагу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Хотіла б звернути вашу увагу, що статтею 39 Конституції України гарантоване право громадян збиратися мирно без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Зазначене право є невід'ємною  складовою суспільного інструментарію розвитку демократії і  закріплено рядом міжнародних конвенцій та угод. Проте з часів незалежності наша держава не має спеціального закону щодо врегулювання цього права.

Варто згадати, що  Верховна Рада з травня 2008 року…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Дякуємо.

Прошу народних депутатів записатися на запитання до Уповноваженого Верховної Ради України з права людини. Іде запис. 20 хвилин у нас є,  відповіді на питання.

Прошу фракція "УДАР Віталія Кличка", Аверченко.

 

12:55:28

АВЕРЧЕНКО С.М.

Сергій Аверченко, фракція "УДАР Віталія Кличка", прошу передати слово Віталію Володимировичу Кличку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

Прошу, Віталію Володимировичу, прошу.

 

12:55:41

КЛИЧКО В.В.

Питання: як ви як Уповноважена Верховної Ради  з прав людини конкретно зробили і повинні робити для того, щоб політичних в'язків в Україні не було? На прикладі Юлії Тимошенко поясніть, будь ласка.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую  за запитання, Віталію Володимировичу. Я хотіла б ще раз наголосити на тому, що ані Конституція України, ані Закон "Про судоустрій та статус суддів", ані Закон про Уповноваженого  не передбачають будь-якої участі Уповноваженого у правосудді, крім деяких, дуже обмежених можливостей представлення інтересів особи, яка не може захистити себе самостійно в рамках цивільного процесу та в рамках Кодексу адміністративного судочинства. В усіх решті випадках Уповноважений не має жодного права втручатися у здійснення правосуддя.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Шевченко.

 

12:56:49

ШЕВЧЕНКО О.О.

Прошу передати слово Андрію Іллєнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Андрій Іллєнко.

 

12:56:55

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція "Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Пані Лутковська, я хотів вас запитати по двом дуже резонансним кримінальним справам. Перша справа – так званих "васильківських терористів", коли трьох людей – Сергія Бевза, Володимира Шпару та Ігоря Масійчука вже майже два роки назад було кинуто до слідчого ізолятору за абсолютно абсурдними і надуманими звинуваченнями. І, власне, сьогодні відбувається суд у Києво-Святошинському районному  суді, де суддя Бурбела порушує всі можливі процесуальні норми, зробив цей судовий процес закритим, не допускає туди ні журналістів, ні навіть народних депутатів, порушує право цих людей на адвокатів і на судовий захист, фактично, затягує цю справу, тому що люди досі знаходяться під вартою, а ця справа не рухається.

Ще хотів би запитати  вас, вашу думку, про так само абсурдну і надуману справу по батьку і сину Павліченкам, яких звинувачують у вбивстві, яке вони не робили. Дякую.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую дуже за запитання.

Ну, ще раз наголошую, що у нас немає права втручатися у кримінальне провадження, але і по одній, і по другій справі представники Уповноваженого присутні в судових засіданнях.

По справі "васильківських терористів", враховуючи  особливий резонанс цієї справи, а також дії судді, мною було використано, власне, право, яке надано законодавством – я звернулась до Вищої кваліфікаційної комісії судів зі скаргою на дії судді. На сьогоднішній день Вища кваліфікаційна комісія прийняла цю скаргу до розгляду, але призупинила розгляд до тих пір, поки не буде винесено вирок у справі.

Крім того, обох... по обох справах наші представники департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму навідували відповідних людей в слідчих ізоляторах, там, де вони знаходились, з'ясовували умови, в яких вони утримуються, намагалися забезпечити їх ефективною медичною допомогою. Але ще раз наголошую на тому, що вплив Уповноваженого на здійснення правосуддя, як і вплив будь-якої іншої особи, крім судді, є заборонений Конституцією України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Наливайченко, фракція "УДАР Віталія Кличка".

 

12:59:04

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Наливайченко, фракція "УДАР Віталія Кличка". Просимо передати слово нашим колегам Олександрі Кужель з фракції "Батьківщина".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Олександра Кужель.

 

12:59:14

КУЖЕЛЬ О.В.

Дякую. На жаль, ми не почули доповідь про дотримання прав людини в Україні. Ми почули доповідь заступника міністра із юстиції. В перший раз депутати Верховної Ради тримають доповідь, в якій відсутній спеціальний розділ щодо аналізу звернень громадян по дотриманню прав людини. Це передбачено 16 статтею Закону про Уповноваженого з прав людини. Скажіть, чому чи, і  на наш погляд, це є, нам дає право відхили вашу доповідь і за порушення вами Закону про Уповноваженого з прав людини, розпочати вашу справу про невідповідність. Але поки ви відповідаєте, згідно дорученню Президента, від фракцій трьох – "УДАР", "Свобода" і "Батьківщина" приміть депутатське звернення на обов'язковість вашого втручання на порушення прав Юлії Тимошенко і звернення на її звільнення. (Оплески)

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Ну, по-перше, хотіла б зазначити, що вся доповідь, власне, ґрунтується на аналізі звернень громадян і це, власне, зрозуміло з тексту цієї доповіді. Дякую.

Що стосується, власне, цієї презентації, яка була сьогодні, то це лише презентація доповіді. Саму доповідь ви має можливість прочитати. Вона, дійсно, вся ґрунтується на моніторингу, який проводиться нами самостійно або на аналізі звернень громадян.

Що стосується,  власне, пані Тимошенко, то провадження по ній відкрито досить давно, і воно продовжується, воно не припинялося на жодну годину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Бенюк.

 

13:00:51

БЕНЮК Б.М.

Об'єднання "Свобода", Богдан Бенюк. Пані Лутковська, у мене до вас таке запитання. Я маю величезну кількість листів з Одеси, з нашої південної Пальміри, з приводу того, що місцеві можновладці, які керують освітою і областю, забороняють відкривати українські класи в російських школах. Української школи в Одесі фактично не існує. Українські класи, мотивують, що не можна відкривати, бо мало заяв, а це відверта брехня. Чи можна до вас звернутися з таким пакетом листів, власне, жителів мешканців Одеси, які набирають перший клас, щоб ви звернули увагу на цю проблему в Одесі?

І ще, користуючись можливістю, хочу вашу звернути увагу на Івано-Франківську область, Наддвірнянський район. Там, власне, великий нафтозавод, який зараз… вже скорочуються абсолютно робочі місця, людей виганяють з роботи – і вони всі опиняються з часом за кордоном і стають потім емігрантами нашими, українськими емігрантами, які безправні.

Хочемо вас звернути і запросити третього липня до нас на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Запитання зрозуміле. За запрошення дякую, спробую обов'язково бути, тому що питання, дійсно, вкрай важливе, але не питання, власне, того, що завершує свою діяльність те чи інше підприємство, а питання стосовно того, що, дійсно, ми є поставниками трудових мігрантів на територію Європи, і це, дійсно, питання захисту наших громадян.

А що стосується, власне, звернень стосовно Одеси, то, звичайно, я чекаю ці звернення. Розглянемо – і в межах можливості максимально спробуємо допомогти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", депутат Швайка.

 

13:02:35

ШВАЙКА І.О.

По черзі Черняков. По черзі був записаний Черняков. Чернякову слово. Прошу передати… Прошу передати слово Чернякову.

(Шум у залі)

 

13:03:05

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Валерій Черняков, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Закарпаття.

Я  хотів би повідомити про злочин.  До  мене, як до депутата,  звернулися батьки неповнолітніх дітей, яких 17 квітня 2013 року депутат Виноградівської районної ради  від Комуністичної партії України жорстоко побив, що зафіксовано медичними… лікарями. Він їх запакував в машину, вивіз на річку і обіцяв потопити.  Після цього вимагав у батьків по 4 тисячі гривень.

Справу міліція відкрила, але вона хоче закривати тихенько. Депутат залякує, казав, що в нього є зв'язки у Верховній Раді.

Ми просили би, щоб ви цю справу взяли під контроль, тому що так появляється у нас новий лозинський. Тому просимо взяти під контроль цю справу і довести її до кінця, щоб понесли покарання.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую за запитання.  Але я просила би в письмовому вигляді для того, щоб мати можливість адекватно відреагувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, фракція "Батьківщина", народний депутат Купрейчик.

 

13:04:07

КУПРЕЙЧИК І.В.

Депутат Купрейчик, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово Андрію Шевченко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Андрій Шевченко.

 

13:04:18

ШЕВЧЕНКО А.В.

Шановний Валерія Володимирівна! Питання. Перше. Як сталося, що у Доповіді Уповноваженого з прав людини жодним словом не згадані Юлія Тимошенко і Юрій Луценко?

Є рішення Європейського Суду  з прав людини, який сьогодні ігнорується українською владою. Криком кричать про це міжнародні організації, але у вашому звіті –  267 сторінок – жодного разу це не згадується. Як ми це повинні розуміти? Чи це частина ваших зобов'язань, які ви брали при призначенні ваш на цю посаду?

Друге. Як сталося, що тут абсолютно проігноровані вимоги Європарламенту, Європейського Союзу, ОБСЄ?

Нагадаю. Політичні  в'язні в Україні, вибіркове правосуддя, порушення права на вибір. Чому жодним словом  про це не згадано.

Третє. Як сталося, що у Звіті Уповноваженого з прав людини немає нічого про свободу слова, про доступ до інформації, про права національних меншин? Висновок дуже простий. Від вас чекали простих слів, що головний порушник прав людини в цій країні – це влада. На жаль. У протистоянні між владою і між громадян…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую за запитання. Ну по-перше, що стосується рішення Європейського Суду з прав людини, то я звертаю  вашу увагу, що Доповідь стосується  2012 року.

По-друге. Якщо мова йде про ці справи конкретно, то я ще раз   звертаю вашу увагу на те, що доповідь стосувалась системних проблем, які існують в Україні.

По-третє, якщо мова йде про деякі питання, які дійсно не охоплені цією доповіддю, то це лише означає, що по цих питаннях готуються спеціальні доповіді. Одна вже готова. І в буду просити парламент вислухати спеціальну доповідь стосовно діяльності Національного превентивного механізму більш докладно і розширено.

Крім того, я буду просили парламент послухати спеціальну доповідь стосовно стану національних меншин в Україні, а також стосовно доступу до публічної інформації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР Віталія Кличка", депутат Чернега.

 

13:06:11

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Роман Чернега, фракція "УДАР Віталія Кличка". Шановна пані доповідач! Знаєте, у вашій доповіді дійсно не сказано дуже багато моментів, ті, про які сказали мої колеги. Але я хотів би задати інші питання.

Дуже багато в програмах діяльності і уряду, і Президента говориться про належний соціальний захист, медицину. Зокрема про те, що "Швидка" доїжджає до хворого за 20 хвилин в Україні. Чи не вважаєте ви, що крім тих багато речей, про які ви не сказали в доповіді, проблеми простих громадян повинні бути під більш детальним вашим поглядом?

Тому до дуже багато скарг, звернень надходить до нас як до народних депутатів, які ми направляємо до вас як до основного захисника прав людини в Україні. Прошу, дайте відповідь на питання.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Я хотіла б звернути вашу увагу, що в розділі "Соціально-економічні і гуманітарні права" є розділ, який стосується власне критики медичної реформи, яка відбувається на сьогоднішній день. І все, що можна буде зробити в цьому напрямку, будемо робити і далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Бідьовка.

 

13:07:23

БІДЬОВКА В.А.

Прошу передать слово Петру Степановичу Цибенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передаємо, Цибенко.

 

13:07:27

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, голова Ради організації ветеранів України Петро Цибенко. Шановна уповноважена! Ви обіймаєте надзвичайно відповідальну посаду в Україні в частині прав людини. Загальновідомо, що в Україні створена одна з найкращих законодавчих баз в частині соціального захисту населення.

Але так, як сьогодні виживають діти війни, чорнобильці, ветерани війни, інші незахищені категорії, мабуть, знають одні вони та ще Господь Бог. І це при найкращій законодавчій базі в частині соціального захисту. Люди як манної небесної ждали запровадження Закону України "Про державні гарантії виконання рішень суду". Вступив в дію з січня місяця цього року, але ніяких подвижок нема.

Скажіть, будь ласка, що робите ви конкретно, будь ласка, як Уповноважений з прав людини задля того, щоб законодавство чинне в Україні виконувалося, щоб це був священний обов'язок чиновника.

 

ЛУТКОВСЬКА  В.В. Дякую дуже за запитання. І, власне, це є проблема, яку ми так само висвітлювали в доповіді. Це дійсно величезна проблема, яка є на сьогоднішній день і, власне, вона накопичується і не вирішується.

Я, на жаль, не маю права законодавчої ініціативи, це правда, за Конституцією України. Але я зверталася з проханням і до Голови Верховної Ради, і до голови відповідного бюджетного комітету для того, щоб передбачити відповідні виплати в Законі про Державний бюджет на 2013 рік. На жаль, ці пропозиції враховані не були.

Єдине, що я можу запропонувати в цьому випадку і що я, власне, і роблю на сьогоднішній день – це запропонувати площадку для суспільного діалогу, тому що вирішувати ті проблеми, які накопичуються з роками все одно потрібно. І це дійсно потрібен суспільний діалог між органами  виконавчої, законодавчої влади, між представниками громадянського суспільства для того, щоб для себе з'ясувати механізм погашення тої заборгованості, яка є і зменшення темпів нарощування цієї заборгованості, яка існує. Це буде не легке питання, це буде складне політичне питання. Але все одно так чи інакше парламенту треба вирішити цю проблему.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", депутат Шульга.

 

13:09:49

ШУЛЬГА В.П.

Володимир Шульга, фракція "Батьківщина". Прошу передати слово Княжицькому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу Княжицькому.

 

13:09:56

КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л.

Шановна пані Лутковська, два питання, одне з них колеги зі "Свободи" піднімали. Справи з терористами так званими в Україні майже всі є сфабрикованими. Окрім справи Васильківських терористів, ми знаємо справу Макіївських терористів. Ми знаємо справу Дніпропетровських терористів, де двоє з чотирьох до цього людей до цього абсолютно непричетні. Ми знаємо багато інших справ. Справу Паламарів. Чи піднімаєте ви ці питання?

І ще одне дуже важливе питання. Декларація Генасамблеї ООН прямо говорить про неможливість переслідування правозахисників. Ми маємо цілу низку сфабрикованих справ проти вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана. Чи втручаєтесь ви в ці питання? І чи ви слідкуєте за вирішенням цих питань? Дякую.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В.  Дякую за запитання. Ще раз хотіла би наголосити на тому, що я не маю жодного права втручатись в процес здійснення правосуддя, це заборонено Конституцією України. Але,  в частині, яка належить до моєї компетенції, як я вже сказала, частково ми присутні в судових засіданнях для того, щоб проаналізувати хід судових засідань і, відповідно, використати можливість звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів у випадку, якщо для цього будуть підстави. В деяких випадках ми просто слідкуємо за розвитком цих подій, які стають підставою для того чи іншого аналізу. Але втручатись в здійснення правосуддя ми не маємо жодного права.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція об'єднання "Свобода", народний депутат Бублик.

 

13:11:18

БУБЛИК Ю.В.

Прошу передати слово депутату Ар'єву із фракції "Батьківщина".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ар'єв.

 

13:11:24

АР’ЄВ В.І.

Шановна пані омбутсмен, ну, по-перше, я абсолютно згоден із своєю колегою про те, що ця доповідь – це, швидше, звіт Міністерства внутрішніх справ, але ніяк не доповідь Уповноваженого з прав людини. Перепрошую, це моя думка. І, як виявилося, не тільки моя.

Але, що ми бачимо останнім часом? Абсолютно нахабно порушуються права українських громадян на проведення акцій протесту. Зокрема, попри Резолюцію (2015) прийняту Парламентською асамблеєю Ради Європи, молодих людей, які протестують під Межигір'ям або по маршруту слідування Президента, які проводять мирні акції протесту відповідно до закону, закидають в автозаки, ведуть в суд, там брешуть. Крім того, ми бачимо побиття активістів від "Свободи", "Батьківщини", "УДАРу", "ДемАльянсу",  де їх орли, Захарченка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідайте.

 

 ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую за запитання. Я хотіла б звернути вашу увагу на те, що я якраз під кінець своєї доповіді ще встигла сказати про те, що ми дійсно маємо системну проблему, яка полягає в тому, що ми маємо конституційну норму про право на мирні заходи, але ми не маємо законодавчо встановленого механізму реалізації цієї норми.  І нам необхідний такий законодавчий механізм. І я дуже вдячна Комітету з прав людини, який взяв на себе таку функцію модератора між громадянським суспільством,   органами влади і відповідно зараз намагається випрацювати  текст законопроекту, який має бути зареєстрований і внесений в парламент. І відповідно  тоді, принаймні, ми  будемо чітко  знати, яким чином реалізовувати ті права, які  зазначені в статті  відповідній Конституції  України.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний депутат Кожем'якін, фракція "Батьківщина". 

Я прошу Кожем'якіна включити,  слухаємо вас.

 

13:13:28

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, народний депутат, фракція "Батьківщина".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А де Кожем'якін? Де Кожем'якін? Покажіть, де Кожем'якін?

Фракція "Батьківщина", Ярема.

 

13:13:51

ЯРЕМА В.Г.

Прошу передати слово депутату Соболєву.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати депутату Соболєву.

 

13:13:59

СОБОЛЄВ С.В.

Соболєв, "Батьківщина".  Скажіть,  будь ласка,  на сьогоднішній день є цілий ряд рішень Європейського Суду з прав людини,  і перш за все    рішення, які стосуються незаконно ув'язненої Тимошенко,  незаконного ув'язнення Луценка. До цього часу судді, які ухвалювали ці рішення,     прокурори, які давали такі команди,  особисто Янукович, сидять на своїх місцях. 

Ви як уповноважена особа чи не вважаєте, що такі горе-судді і горе-прокурори повинні бути зняти зі своїх посад і притягнуті до відповідальності.  Чи вас влаштовує  така ситуація з так званим правосуддям і з так званим прокурорським наглядом? Я хотів би почути вашу відповідь  і чітко на це запитання.  Я питаю про Тимошенко і Луценко, а не взагалі  про будь-які справи  інші, і   про тисячі наших громадян, які  мають справи з Європейським Судом.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую дуже за запитання. Хотіла б звернути вашу увагу на те, що рішення Європейського Суду у справі Тимошенко ще не набуло статусу остаточного. Що стосується рішення у інших справах,  які виносяться Європейським Судом з прав людини, то, по-перше, у нас немає      компетенції Уповноваженого в частині  притягнення будь-кого до відповідальності, це раз.  По-друге, у нас законодавством не передбачено  притягнення до відповідальності  тої особи, яка, власне, завдяки діяльності якій стало можливим звернення до Європейського Суду з прав людини. Але, власне, це питання до парламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Не спрацювала система по Сабію і по Шевченку Андрію. Тому два питання і закінчуємо відповіді.

Прошу, народний депутат Сабій.

 

13:15:47

САБІЙ І.М.

Шановна пані Лутковська! У вашій доповіді ви жодних прикладів не надали кому конкретно допомогли ви і ваш офіс після створення так званого національного превентивного механізму, до складу якого входить понад 40 працівників за бюджетні гроші. Ви не дали оцінку порушенням виборчих прав. Ви жодним словом не обмовилися про порушення прав журналістів, про побиття учасників протестних акцій за допомогою "Беркуту". Ні слова про затримання безпідставні і арешти. Ви промовчали про 22 смерті з моменту призначення вас на посаду від рук міліції.

Будь ласка, скажіть, хто буде відповідати за ці безневинні смерті внаслідок дії бездіяльності міліції? І чому ви особисто відмовчуєтесь?

Крім того, під час проведення мирних протестних акцій постійно виникають судові рішення про їх заборону, що порушує основне право людини на народовладдя і що вже є оскаржено навіть в Європейському Суді з прав людини. Дайте, будь ласка, відповідь.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую дуже за запитання.

По-перше, національний превентивний механізм, який створений відповідно до міжнародного договору, не може допомагати конкретній особі, хоча ми і допомагаємо. Його основна мета це превенція катувань і недозволеного поводження. Превенція по відношенню до всіх, а не по відношенню до конкретної особи. Хоча, в принципі, в межах діяльності цього департаменту, який займається реалізацією національного превентивного механізму є конкретні люди, яким надавалася конкретна допомога і в отриманні ефективної медичної допомоги, і в отриманні побачень, і в отриманні можливості ознайомитися із своїми кримінальними справами і так далі.

Що стосується мирних акцій, то я ще раз повторюю, на сьогоднішній день Комітет з питань прав людини і національних відносин Верховної Ради України займається напрацюванням тексту законопроекту, який має стати другою цивільною Конституцією для громадян України. Тому що це має бути механізм реалізації конституційного права збиратися мирно. І я дуже сподіваюсь на те, що ця робота буде вдалою, і Україна нарешті отримає відповідний законодавчий акт.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Андрій Шевченко, фракція "Батьківщина".

 

13:17:59

ШЕВЧЕНКО А.В.

Дякую, Володимире Васильовичу. Ми таки не почули жодної конкретики у відповідях на запитання про двох політв’язнів: про Юлію Тимошенко і про Юрія Луценко. Не приймається аргумент про те, що там у нас щось не завершено. Висновок Європейського Суду з прав людини по Юрію Луценко був в 2012 році. Для всього світу ситуація очевидна, для України очевидна, тільки для українського Уповноваженого з прав людини ця ситуація незрозуміла. І наі 267 сторінках  ви не потрудилися навіть згадати про ці два випадки, про які криком кричить увесь світ.

І, знаєте, справа ж не тільки в Тимошенко і в Луценку, справа в простих громадянах, яких, на жаль, Уповноважений теж не помічає. Тому що в цьому звіті немає нічого про право на роботу, про право на медицину, про інші соціально-економічні права людини, про право на гідне життя і про право на власну гідність, яке щоденно ігнорується в цій країні.

Чому ви не назвете речі своїми іменами, що головний порушник прав людини в цій країні – це влада? Не ставайте, будь ласка, в цьому протистоянні на бік влади і на бік Януковича, який її уособлює. Дякую.

 

ЛУТКОВСЬКА В.В. Дякую дуже за запитання. Але хотіла б звернути вашу увагу на те, що питання стосовно медичної реформи, стосовно соціального забезпечення висвітлені у відповідному розділі, який  називається "Соціально-економічні та гуманітарні права", і там це все досить детально розписано.

Крім того, що стосується конкретних справ Тимошенко і Луценка, то я ще раз повторюю, провадження по цих справах було відкрито свого часу. Воно не закривалось, воно продовжувалось. Але при тому, що уповноважений не має жодної компетенції в тому, щоб втручатись в діяльність судової гілки влади, і це є порушенням Конституції України, відповідно провадження стосувалось виключно умов перебування в місцях позбавлення волі, так само, як і стосовно багатьох інших громадян України, які звертались з цього приводу. З цих питань ми і, власне, розглядали ці справи, в межах компетенції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Сідайте.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛИ. Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово для виступу надається голові Комітету Верховної Ради України з питань прав людини Валерію Васильовичу Пацкану. Прошу.

Починайте виступати. Заспокоїлись, працюємо далі.

 

13:20:17

ПАЦКАН В.В.

Доброго дня, шановний Голово, шановні народні депутати, шановні виборці! Валерій Пацкан, голова Комітету з питань прав людини, національних відносин, фракція політичної партії "УДАР".

Всі зараз послухали доповідь Уповноваженої з питань прав людини. Комітет хоче звернути вашу увагу на три  аспекти, які  акцентовані в цій доповіді. Заслуховування щорічної доповіді Уповноваженого з питань прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні є одним із наших з вами  повноважень парламенту, що передбачено статтею 85 Конституції України.

До Комітету з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин, як і до кожного з вас, надходять численні звернення громадян щодо порушення їх прав та прохання про допомогу. Тільки за цей рік до комітету звернулося більше 2 тисяч громадян України. Практично всі ці звернення на меті про порушення їхніх прав заявників забезпечення дотримання законності та фактичної реалізації проголошеної Конституцією прав та свобод людини.

Згідно з проведеним аналізом звернення громадян, що надходять в  комітет, можна виокремити кілька аспектів. У цивілізованій державі центральне місце займає суд. Саме суд є ключовою ланкою механізму захисту прав людини.  На жаль, ефективність  судової системи в Україні є низькою.

На сьогодні чи не найголовнішим є  питання судово-правової реформи, про яку вже ми майже з вами говоримо 20 років. Зрозуміло, що якщо  ми хочемо справді жити в цивілізованій країні, ми маємо вирішувати проблему незалежного безстороннього та справедливого суду. Але без такого суду не може бути правової держави і демократичного суспільства.

За висновками правозахисних організацій України, які здійснюють щорічні дослідження дотримання прав людини в Україні, в 2012 році правосуддя не стало більш доступним та прозорим, але значно посилилася  вертикаль прямого впливу Президента  та Адміністрації Президента на судову владу і на судову гілку влади.     

Така довіра до суду не може бути, коли  роками розглядаються справи у судах. Найбільша чисельність скарг пов’язана з дотриманням процесуальних прав під час судового  провадження, зокрема, права на розгляд справи судом у розумні строки, права на зміну запобіжного заходу, порушення презумпції невинуватості, права  на отримання персональних документів.

Також правозахисники відмічають посилення тенденцій використання судів владою. Свідчать ці всі кримінальні справи щодо політичних опонентів партії влади, тобто до представників опозиції, саме у ключі Юлія Тимошенко і Юрій Луценко, які закінчуються повною підтримкою судами позиції обвинувачення.

Знайти чесну правду у суді майже неможливо. Хочу закцентувати тільки, що сьогоднішній варіант, випадок, що сьогодні міліція затримала голову Броварського місцевого осередку партії "УДАР" Романа Семитуліна, який виступав як захисник по справі мирного суботника у парту "Перемога". Свавілля міліціянтів переходить всі межі.

Другий аспект – це соціальний. Як можна пояснити, що уряд не виконує діючих соціальним законів, а керується власними  нормативно-правовими актами при прийнятті рішень у соціальній сфері?

Важлива проблема, на якій я хотів закцентували вашу увагу, це захист наших громадян від катувань та інших видів жорстокого поводження з людьми. Хочу наголосити, що Україна є стороною міжнародних Конвенцій про… щодо недопущення катувань. Слід зазначити, що Уповноваженим здійснена значна робота зі створення та діяльності національно-превентивного механізму проти катувань в Україні за короткий проміжок строку, але не менш важливим є, що органи влади виконували внесені Уповноваженим рекомендації та пропозиції щодо недопущення неналежного нелюдського поводження з людьми.

Знову наведу висновок правозахисників щодо недотримання прав людини у цій сфері. Сьогодні потенційний ризик існує для кожного. Звичайний перехожий, свідок подій, а навіть інколи і сам працівник міліції може стати об'єктом незаконного насильства з боку правоохоронців. Навіть український уряд визнав, що проблема катувань і жорсткого поводження з людьми у правоохоронних органах лишається однією з найгостріших. І тут створений превентивний механізм, який повинен зараз працювати, і цей превентивний механізм повинна підтримувати влада.

Не можу не зупинитися на дотриманні прав в'язнів. Наш комітет недавно з Уповноваженим прав людини на виконання контрольної функції відвідав слідчий ізолятор номер 13. Хочу звернути вашу увагу, що умови утримання в'язнів такі, які переходять за всі межі. Я розумію, ми розуміємо, що складність проблем зараз і з фінансування, що є проблематика з виділення коштів. Але до цього уряду звертались енна кількість раз різних механізмів... пропонувалась енна кількість механізмів щодо проблематики, які***потрібно вирішувати. І цю проблематику потрібно вирішувати саме владі.

Ще одна проблема, на якій я би хотів зупинитися – дотримання права громадян на свободу мирних зібрань, яка тільки що тут піднімалася, в цій залі. На сьогоднішній день існують проблеми з дотриманням прав громадян на мирні зібрання, які гарантовані громадянам у Конституції України, а саме статтею 39 та міжнародними документами, учасником яких є Україна. Як свідчать моніторинги правозахисних організацій, 90 відсотків позовів органів влади про заборону мирних зібрань задовольняється, аналіз зазначеного питання показує, що визначені причини проблем, які виникають у сфері дотримання прав громадян на мирні зібрання, пов'язані з недостатнім правовим регулюванням. Одна статистика на сьогодні, в Україні заборонено 378 мирних зібрань. Тобто ми виходимо на те, що влада, дійсно, робить те, що хоче до наших мирних громадян.

Позиція комітету в цих питаннях повністю збігається з пропозицією більшості представників громадськості, в тому числі і Уповноваженої з питань прав людини. Нам потрібен закон, який би регулював ці, цей механізм, тобто Закон про  свободу мирних зібрань. Сьогодні є розширене засідання комітету, на якому буде прийнято вже напрацьовану... напрацьований текст цього закону разом з громадськістю, разом з Міністерством юстиції і Адміністрацією Президента.

І на кінець, щодо висновків комітету стосовно самої щорічної доповіді Уповноваженого. Під час обговорення доповіді члени комітету відзначили важливість отримання доповіді завчасно, що б сприяло  більш глибокому її попередньому звіту, аналізу комітету.

На жаль, у представленій доповіді поза увагою Уповноваженого залишилися проблеми захисту прав трудових мігрантів та закордонних українців, а також вкрай чутлива проблематика відновлення прав, проблеми кримських татар, права яких були порушені внаслідок депортації за національною ознакою.

Таким чином, нинішня доповідь Уповноваженого, як і попередні, містить висновки та рекомендації шляхів поліпшення стану забезпечення прав і свобод громадян, але без конкретних прикладів, які б наводилися в цій доповіді.

Ця доповідь не може бути барометром щодо ситуації з питань прав людини. Ми не можемо бути і залишатися з вами статистами і обмежуватись заслуховуванням фактів порушення прав людини. Ми повинні реагувати на них як суб'єкти законотворення. Ця доповідь повинна використовуватися як ґрунт для подальшої законотворчої діяльності. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.

Переходимо до прийняття рішення. Прошу уваги!

Відповідно до частини шостої статті 240 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України" та частини четвертої статті 18 Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин внесено проект Постанови (реєстраційний номер 2927) про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні.

Ставлю на голосування проект Постанови (реєстраційний номер 2927) про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні для прийняття за основу. Я прочитав перший пункт повністю, прошу, голосуйте.

 

13:30:11

За-130

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення не прийнято. Йдемо далі.

Розглядається проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна від 29 жовтня 1982 року.

Як розглядаємо? Прошу, хто за скорочену процедуру, голосуйте.

 

13:31:21

За-138

Проти – 67, утрималось – 3, не голосувало – 156. Рішення не прийнято.

Ставлю питання переголосувати. (Шум у залі) Не треба? Розберіться в опозиції, що робити. Ставлю на  голосування пропозицію – за скорочену процедуру розгляд цього питання. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

 

13:32:21

За-145

Кричіть не на мене, кричіть на один одного.

Прошу, народний депутат Яворівський Володимир Олександрович. Може ми сьогодні і розглянемо це питання ще, не знаю.

 

13:32:39

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні наші виборці, шановні колеги!

В 1982 році помер Брежнєв. До влади почали приходити старці на дуже коротку дистанцію. І пишні похорони, і таке інше. Велика штучно створена країна, її економіка, її мораль, її міжнародна політика почали загнивати. Ми знаємо, чим це потім закінчилось.

І саме в цей час, в 1982 році, тодішнє радянське керівництво підписує із малесенькою країною, розміщеною на половині острова, (бо одна половина, це така прогрецька, а друга фактично турецька), підписують угоду для того, щоб власне там ховати уже і партійну касу, і партійні гроші, та й свої власні гроші.

Пройшло стільки часу. Розвалився давно Радянський Союз, опочив в бозі. Уже 20 з гаком років існує незалежна українська держава. А підписана тоді угода працює на всю потужність. Я можу сьогодні сказати і думаю, що це підтвердить буквально кожна чесна і нормальна людина. Про те, що через банки Кіпру пройшло, просочилося майже все українське багатство, нажите багатьма поколіннями українців, наших батьків, дідів та і нас, власне кажучи, з вами самих.

На Кіпрі утворилася величезна фінансова дірка, куди стікалися кошти з пострадянського простору. І з Росії, і може менше трішки з Білорусії. Але, звичайно, велика частка там була і українська. Якось посол Кіпру в Україні назвав цифру. Він сказав, я цитую його. Він сказав так, що зафіксовано на Кіпрі коштів, які надійшли з України в у кіпрські банки, 14,7 мільярдів. Тобто майже 15 мільярдів! Але дуже цікаво, що було після цього в його фразі.

Він сказав: "Але це тільки ті кошти, які не прикриті банковою таємницею". То можна собі уявити, що за тією таємницею.

Це питання про те, щоби денонсувати цю застарілу абсолютно рахітичну угоду, яка висмоктала з України всі соки: економічні, моральні навіть  і тому подібне. Країна, яка стала лазівкою для тіньового бізнесу, для корупції, відмивання грошей. Існує до сьогоднішнього дня.

Це питання ставилося і до мене, я тут не є першим. І мене підтримає і Пинзеник колега, який вніс і свою, свій законопроект з цього приводу.

Мушу сказати про те, що, але вона тоді не пройшла постанова. Чому не пройшла? Цілком зрозуміло. І хай на мене ніхто не ображається, але в цій залі, я переконаний, що є люди, які так само причетні, які тримають свої кошти, приховані кошти тримають так само на Кіпрі. Одначе, ніхто, мабуть, не сподівався, всі думали, що Кіпр малесенька країна, тут шматок моря, там, значить, десь у горах виноградники і тому подібне. Країна, бюджет якої і яка розвивається, і яка стоїть тільки на банківському капіталі фактично, майже, ну, ще туристичний бізнес там і тому подібне. Ніхто ж не думав, що станеться такий обвал Кіпрський великий, і що дуже багато грошей запханих, загнаних туди буквально легалізуються. Сьогодні така ситуація стала. І ми знаємо багато імен, дуже багато імен, не тільки українських, а й поза українських, людей, які тримали там свої кошти.

Ну, вже здається після цього, коли Кіпр потрапив у цю яму, я думаю, що він з неї виповзе, і потрапив ще й тому, що це грецька частина Кіпру, це грецька, так би  мовити, територія. І проблеми Греції фінансові, звичайно, що вони вдарили і по цій маленькій частині Кіпру.

Через це, здається, ну, саме наступає час для того, щоби денонсувати цей застарілий абсолютно, застарілий документ. 

Я хочу відразу сказати, що на завтра, наскільки відомо, на завтра буде поставлено ратифікація нового документу уже підписаного Україною і Кіпром. Але я відразу хочу сказати про те, що в даному випадку йдеться про угоду. І через те, той, хто називає завтрашній документ угодою, лукавить або і бреше, через те, що там підписано конвенцію. Конвенція не потребує ратифікації, до неї можна, це рамкова, так би мовити, угода, до якої можна або приєднатися, або не приєднатися. Через те, фактично, навіть якщо завтра ви проголосуєте за оцю конвенцію… По-перше, я ще раз кажу, що це не грамотно, безграмотно, це не конвенція, це має бути угода. То фактично нічого не зміниться, Кіпр все одно залишиться чорною діркою. Може обережніше наші будуть ставитися тепер уже після цієї фінансової катастрофи, яка упала на Кіпр.

Через те, я переконаний що сьогодні саме настав час для того, щоби денонсувати абсолютно цю угоду, ще раз кажу, застарілу, угоду злочинну сьогодні для України. І незалежна країна терпіти це, закривати очі на це просто не має права. Через те, я закликаю народних депутатів до того, щоби денонсувати, це розумно, денонсувати. Я не буду торкатися того питання треба чи не потрібно підписувати нам, скажімо, угоду про відміну подвійного оподаткування, це інше питання. Але те, що денонсувати цю угоду потрібно, це абсолютно ясно кожному. А далі життя вже покаже, як нам жити і як нам бути. Але я переконаний, що Кіпр став країною, ізгоєм, власне кажучи, який розбагатів на чужих, дуже часто кривавих, грошах, і втому числі і наших, от, і змушений був за це поплатитися.

Я закликаю вас і хочу вірити, що багато хто і з Партії регіонів, бо опозицію опозиції я знаю, даруйте за тавтологію, вона буде голосувати за денонсацію, але я прошу і чесних порядних людей із Партії регіонів, а вони там є, також проголосувати за те, щоб денонсувати цей документ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А запитання? Прошу, на запитання. Народних депутатів прошу записатися.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Давайте, доступ до тіла відкритий.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лук'янов, Партія регіонів, прошу.

 

13:40:04

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Уважаемый коллега  Яворивский. Что-то, ребята, вы слабенько!

(Шум у залі)

 Уважаемый коллега Яворивский, вы сейчас говорили  о разрыве соглашения с Республикой Кипр. Но вы должны знать,  что  большинство…

(Шум у залі)  

Уважаемый коллега Яворивский,  вы должны знать, что ряд компаний со всего мира  использовали кипрскую юрисдикцию для проведения торговых операций. Сегодня, когда Кипр  перестал выполнять эту функцию, причем он престал эту функцию  выполнять в международном распределении, в международном управлении торговлей. Как вы считаете…

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви не  дали  послухати депутату Яворівському питання.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Ні, я чув.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Чули? Відповідайте.

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Ні, так він жене завершив, суті питання я не    зрозумів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дайте завершити.

 

13:41:28

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Не считаете ли вы, что нужно создать необходимые механизмы в Украине для того, чтобы не было необходимости использовать зарубежную    юрисдикцию для проведения торговых операций,  финансовых операций, операций на других рынках. Как вы  считаете?

 

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О. Значить, суть запитання  депутата   Лук'янова полягає в тому, що чи не створити б на Україні  такі умови для того, щоб не користуватися юрисдикцією  того ж самого Кіпру.

Звичайно, що я за це. Але  ви знаєте, що в нас.  В нас  вже були і вільні економічні зони, ми намагалися зробити,   і вони в Україні дуже швидко перетворювалися  на чорні дірки. Я був депутатом від округу, де була (Яворівський на Львівщині) мажоритарником, де була вільна нібито економічна  зона. Що там робилося, в цій вільній економічні зоні, хай Бог милує! Вона була в Донецьку і таке інше. Були такі спроби нам лібералізувати, так би мовити.

Через те, шановний колего, звичайно, я за це. Давайте разом працювати, давайте будемо думати, давайте перетворювати Україну, державу, із прозорою нормальною економікою, із принадами певними, щоб не на Кіпр текли гроші, а щоб вони текли сюди. Бо вони з Кіпру, через кіпрські банки, вони повертаються до нас нібито як інвестиції, але вони висмоктують соки із України. Через те, ви маєте рацію, але давайте робити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, час вичерпано. Сідайте.

Шановні депутати, я хочу у вас запитати, є два варіанти. Почати сьогодні розгляд цього питання, а завтра продовжити? Чи ми давайте розглянемо сьогодні, а тоді ви повинні проголосувати за процедуру голосування. Які думки будуть? "За".

Я надаю слово для доповіді. Прошу, Віктор Михайлович Пинзеник.

 

13:44:08

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати, вносячи проект Закону про денонсацію Угоди між Радянським Союзом з Республікою Кіпр, я дуже добре знав, що урядом підписана Конвенція про уникнення подвійного оподаткування, яка завтра підлягатиме, буде розглядатися для ратифікації. Який мотив того, що я вніс цей проект закону? Справа в тому, що підписана урядом угода не є доброю для України. Я вживу всього-на-всього один аргумент, один принципово важливий момент.

Час від часу ми в пресі бачимо повідомлення про те, що якесь українське підприємство чи якісь інші активи продаються за досить не маленькі суми. Звичайно, продаються через Кіпр. Звичайно, ніяких податків в український бюджет при цьому не сплачується. Україна має десятки угод про уникнення подвійного оподаткування з іншими країнами і це нормальні стандартні угоди, де такі доходи підлягають оподаткуванню. Єдина угода, де такого оподаткування не передбачено, є угода, яку нам пропонують ратифікувати.

Це не єдине відхилення. Я назвав одне із найбільш принциповіших відхилень. В даному разі я жодним чином не хотів би звинуватити уряд в тому, що така угода підписана. На жаль, будь- який уряд опинився в подібній ситуації. Поясню чому. Давши право на життя в свій час угоді між Радянським Союзом і Республікою Кіпр, Україна поставила себе вкрай не вигідну переговорну позицію. Новий варіант угоди потрібний Україні. Але наші партнери, їх влаштовує існуючий стан речей. Як розрулити цей серйозний клубок, як вирулити Україні?

В 2008 році мені особисто доводилось займатися Угодою з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування. На той момент попередній уряд підготував цілком нормальну, стандарту угоду. Це була нормальна угода для підписання. Чотири рази підписання цієї угоди відкладалось не з української сторони. Два рази це було в 2007 році і два рази в 2008 році. В кінцевому рахунку наші партнери відмовились підписувати стандартний, нормальний проект угоди. Наш уряд запропонував і вніс до парламенту в цей час проект Закону про денонсацію Угоди між Радянським Союзом і Кіпром. Сам факт денонсації був добрим поштовхом, буквально в швидкому темпі міністр фінансів Кіпру прилетів до України для пошуку прийнятного компромісу.  На жаль, з певних причин закон, який подавався урядом про денонсацію Угоди з Республікою Кіпр, не був ратифікований.

Що ми пропонуємо  зв’язку з нинішньою ситуацію зараз. Якщо уряд справді хочу врегулювати проблему оподаткування з Кіпром, якщо це відповідає бажанням присутніх в залі народних депутатів, ми повинні були б зробити два правильні кроки.

 Крок перший. Завтра буде голосуватись конвенція. Не ратифікувати цю конвенцію.

Друге. Проголосувати сьогодні Закон, або попередній, або цей закон, про денонсацію Угоди між Радянським Союзом і Республікою Кіпр. Такі два кроки через місяць дозволять дуже швидко підготувати стандартну угоду про  уникнення подвійного оподаткування. Це буде вже не наш інтерес,  це буде інтерес, в першу чергу, нашого кіпрського партнера.

Якщо ми хочемо, щоб десятки мільярдів гривень працювали в Україні для громадян України, для економіки України, для бюджету України, а не обслуговували економіку іншої країни і інтереси купки олігархів, ми повинні проголосувати за ці два рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Я прошу записатися на запитання до Віктора Михайловича. Прошу, об'єднання "Свобода",  депутат Марцінків.

Прошу, Ігор Мірошниченко

 

13:48:29

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний пане доповідачу, хотів запитати у вас, як ви вважаєте, у цій сесійні залі, де дуже  багато депутатів мають подібні офшорні рахунки на Кіпрі, чи проголосують вони за  ратифікацію цієї угоди, за денонсацію цієї угоди? Це перше.

Друге питання. Тут у нас є один  "червоний" депутат, який має телеканал "Гама". Так двоє його синів володіють частиною цієї телекомпанії, а решта зареєстрована на Кіпрі. Оцей борець за права трудящихся, так само його тут називаються у цій  сесійні залі "офшорний вексель", буде голосувати за денонсацію цих угод, чи йому так само вигідні ці угоди, і він й надалі буде ховати кошти від української економіки і українського бюджету на Кіпрі? Дуже дякую.  

 

ПИНЗЕНИК В.М.  Шановні народні депутати, ми матимемо змогу дуже  швидко сьогодні побачити позицію кожного народного депутата, і це  виявиться в результаті голосування.

Я думаю, з економічної точки зору те, що я говорив, є абсолютно зрозумілим. Мова йде абсолютно прагматичні речі, які йдуть на користь країни, на користь людей, на користь бюджету.

Я скажу, що це питання голосування  вже швидше є  питання моралі, а не економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, фракція "Батьківщина", Одарченко.

 

13:49:51

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Прошу передати слово  Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Миколі Томенку передали.

 

13:49:59

ТОМЕНКО М.В.

Вікторе Михайловичу, ви знаєте позицію нашої фракції, ми будемо голосувати за законопроект нашого колеги Володимира Яворівського і будемо ваш законопроект підтримувати, тому що нам принципово важливо, щоб ця афера нарешті була зупинена.

Але я думаю, що крім, власне, проблеми угоди, є проблема, чи залишаємо ми в стороні те, що відбувалося у попередній період. От я вам скажу як автор Постанови про необхідність заслухати звіт про використання бюджетних коштів на підготовку до Євро, яку Партія регіонів боїться ставити на голосування, що в нас там кілька вчительок,  одна вчителька йоги і ще одна там інструкторка, профінансувала все Євро з Кіпру. У нас більшість медіа – кіпрських.

Тому не здається вам, що ми мусили б провести серйозне дослідження стану економіки і стратегічних об'єктів, які сьогодні де-факто кіпрські?

 

ПИНЗЕНИК В.М. Це питання не має відношення до предмету, але я підтримую розгляд будь-яких питань, де є підстави для парламентського реагування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, Партія регіонів, народний депутат Лук'янов.

 

13:51:08

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Уважаемый Виктор Михайлович, хочу задать вам вопрос…

(Шум у залі)

Хочу задати запитання стосовно зміни наших відносин із Кіпром. І ми зараз намагаємося розірвати угоду, яка дає можливість виводити капітали з України. Чи не вважаєте ви за доцільне попрацювати над можливістю прийняття угод і створення в Україні спеціального юридичного спеціальної юрисдикції, яка б дозволяла залучати додатково кошти в Україну? Як ви вважаєте, є така можливість чи ні?

І друге питання. Було б це доцільним чи ні?

 

ПИНЗЕНИК В.М.  Ви знаєте мій особливий статус "могильщика" так званих "пільгових режимів". Вони ніколи нічого доброго не дають, бо вони  дискримінують інвесторів, ставлять в різні умови.

В свій час у нас була така спроба в одному законі ввести статтю, яка називалася "офшорна…" оговорка, чи як вона називалася, офшорне вилучення певне. Воно не спрацювало. Бо є інші причини, чому сюди не приходять гроші. І якщо ми не будемо усувати цих причин, то очевидно сподіватися на те, що у нас буде рай інвестицій, нема.  Але коли ми говоримо про Республіку Кіпр, я думаю, що той урок, який отримали недавно власники рахунків, був добрим уроком і сьогодні ця країна не є настільки привабливою, бо ризик повторення подібних ситуацій – раз зробили один раз, буде спроба, можливо, зробити ще раз.

Тому, я думаю, можливо, в цьому залі залишиться менше прихильників зберегти цей ненормальний для України, для економіки, для банківського сектору статус.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте. 

Співдоповідь заступника голови Комітету в закордонних справах Юрія Романовича Мірошниченка, прошу.

 

13:53:16

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.

Дякую, Володимире Васильовичу. Шановні колеги, шановні виборці, я коротко доповім вам позицію профільного Комітету в закордонних справах, вона полягає в тому, що при підготовці цих законопроектів про денонсацію було порушену, визначену законом, процедуру.

Тому комітет не підтримав денонсацію цих угод і, власне, не рекомендував голосувати за ці законопроекти, їх тут два і потужні висновки по обох є. Дякую вам за увагу. Прошу визначатися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, питання є? (Шум у залі) Да, запишіться на питання.  Я прошу фракція "Батьківщина", Соболєв.

 

13:54:06

СОБОЛЄВ С.В.

Шановний доповідач, ну, я розумію, що в комітеті є різні розклади політичні. Але от скажіть ви як людина, яка знайома з схемами, які відмивають через Кіпр…

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р.  Не знайомий.

 

СОБОЛЄВ С.В. Ну, як це не знайомі? З цим знайомі всі.

От скажіть, будь ласка, от поклавши руку на серце, ви вважаєте, що те, що сьогодні компанія "СКМ" Ахметова заявила про купівлю кіпрської компанії, яка володіє 92 відсотками "Укртелекома", от у мене питання: а скільки ж Ахметов сплатить в бюджет держави після цього? І що це за Фонд державного майна України, який в 2011 році при Президенті Януковиче кіпрській компанії продав "Укртелеком", державну компанію, яка володіє державними секретами, спецзв'язком і всім іншим. От, ви вважаєте, цьому повинен бути покладений край чи далі ми будемо робити вигляд, що нічого не відбувається? Дякую.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую, пане Сергію.

Я абсолютно переконаний, що ця проблема має бути вирішена. Це не рішення комітету, це моя точка зору. І, власне, сьогодні згадувалося уже у виступах авторів законопроектів, що уряд України вже подав до Верховної Ради проект угоди, нової угоди, з Кіпром, і якраз в рамках цієї угоди ця проблема може бути вирішена.

Але що стосується саме цих законопроектів, то я ще раз наголошую, що вирішення проблеми має відбуватися в визначений законами спосіб і визначеній процедурі. Мало бути додано і переклади цих угод, і цілий ряд формальностей мало бути дотримано, і позиції профільних міністерств мали бути і так далі.

Якщо говорити про сам підхід, коли народні депутати пропонують денонсувати міжнародні угоди, то він є дуже дискусійний. І в переважній більшості країн суб'єктом законодавчої ініціативи такого характеру є або глава держави, або уряд. От саме тому, власне, я думаю, що ми повинні все ж таки діяти більш виважено. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, об'єднання "Свобода", Черняков.

 

13:56:31

ЧЕРНЯКОВ В.В.

Прошу передати слово Ігорю Мірошниченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передали Ігорю Мірошниченку.

 

13:56:36

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Ну, справді, Микола Томенко підтримав мене. Медіа українські практично всі сьогодні перебувають в офшорах на Кіпрі. І я, шановний доповідачу, хочу поставити вам ще одне запитання, пов'язане з найбільшою телекомпанією – телехолдингом в Україні – це група компаній "Інтер".

Вся Україна знає, що пан Хорошковський за 2 з половиною мільярди доларів, як він анонсував, продав цю групу компаній, ну, подейкують, главі Адміністрації Президента. І Українська держава не отримала жодної копійки. І, до речі, депутатські запити з цього приводу надсилав. Так і не отримав від Міністерства доходів і зборів.

То, як ви вважаєте, чи зазнала Українська держава збитків у  конкретно цьому випадку,  коли найбільша телекомпанія України була продана на Кіпр і відповідно українці не отримали ні копійки податків з цієї оборудки. Дякую.

 

МІРОШНИЧЕНКО Ю.Р. Дякую вам, пане Ігорю, за запитання.

Я ще раз наголошую. Якщо ми з вами, як народні депутати, не вважаємо для себе за обов'язок дотримуватися  закону, коли вносимо ті чи інші законодавчі ініціативи, то я думаю, що ми не можемо вимагати цього і від громадян України. Адже ви говорите про проблему, проблему існування кіпрського офшору, який сьогодні  не підпадає під оподаткування в Україні завдяки  існуванню цієї  угоди. Але скасування цієї угоди або підписання іншої угоди має відбуватися у визначений законом спосіб.

У нас була дискусія на засіданні комітету, більшість голосів ухвалила таке рішення. Але це рішення випливає з тієї нормативної бази, яка є у нас сьогодні в державі.

Що стосується переходу права власності на медіа-холдинги, то я абсолютно переконаний в тому, що глава Адміністрації, як фізична особа, сплачує податки і діє виключно в законний спосіб. Ніколи і ніде я не можу сказати, щоби він хоч…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте. Продовжую роботу на 15 хвилин. (Шум у залі) Я вже продовжив.

Сьогодні виступимо від фракцій, бо завтра багато питань треба розглядати, і завтра приймемо рішення. Прошу від фракцій записатися. А завтра від депутатів надамо, виступите всі, аякже. От я прошу, Чечетов перший, від Партії регіонів виступає.

 

13:59:27

ЧЕЧЕТОВ М.В. Я прошу "Свободу" голос подать. Голос, "Свобода"! Подавайте голос!

Уважаемый Владимир Васильевич! Уважаемые коллеги! Мы рассмотрели вопрос. Сейчас начинаются комитеты, заседания комитетов. (Шум у залі) Большая просьба…

Хорошо, хорошо. Еще голос! (Шум у залі)

Просьба поставить на  голосование и подвести черту, отпустить людей на комитеты. Потому что начинаются заседания комитетов. И так понятно, кто как будет голосовать. Спасибо

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Ігор Мірошниченко, прошу.

 

14:00:08

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Прошу передати слово Головку, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передаємо слово народному депутату Головку. Прошу.

 

14:00:15

ГОЛОВКО М.Й.

Шановні депутати! Михайло Головко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Підтримуючи, наша фракція, дану денонсацію угоди між УРСР і Кіпром, це є правильне рішення. Адже повірте, та збитки, які ми сьогодні отримуємо як українська держава не сплачуючи податків до бюджету, уникаючи оподаткування, подвійного оподаткування, це є колосальні.

Експертами підраховано, що тільки за 2 останніх роки з України вивезено понад 72 мільярди доларів! Це є більше, ніж в декілька разів від бюджету України. Це колосальна сума, яка мала піти на соціальні потреби українського населення. На ремонтування доріг, на будівництво шкіл, лікарень, садочків, інші соціальні, на виплату заробітної плати, пенсій, стипендій!

Але, на жаль, ми цього всього не отримали через те, що сьогодні олігархи, які складають більшу частину Партії регіонів, не хочуть платити податки до українського бюджету. Вони не хочуть сплачувати, щоб кормити свій народ. Вони розграбовують українську державу, виводять мільярди, капітали з України. І в той же час збагачуються на кістках українського народу.

Тому ми, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", підтримуємо це, цю постанову. А саме основне, ми зареєстрували Законопроект номер 1248, який ставить за мету про примусове сплачування з всіх вивезених в офшори коштів в Україну і не менше протягом 3 місяців.

Цей законопроект вже декілька місяців лежить в комітеті, який свідомо затягується і не розглядається. Тому що не хоче, щоб його розглядали в парламенті. Але в даному нашому законопроекті ми змушуємо примусово сплачувати, стягувати податки в український бюджет. А ті компанії, які відмовляються це робити, - то повертати їхнє майно в користь держави!

Тому ми вимагаємо, щоб наш законопроект  розглядався, щоби ми дали можливість ухвалити цей закон, щоб податки платилися в Україні і щоб ті мільярди працювали на український народ. Досить,  депутати від регіонів, розграбовувати українську державу. Прийшов час платити податки. А якщо ви від цього відмовляєтесь, за це будете нести відповідальність. Відповідно, який закон ми маємо ухвалити.

Тому ми закликаємо вас всіх підтримати і проявити справжню позицію. Хто стоїть на інтересах української держави, на інтересах українського суспільства, українського народу, а хто лобіює і відстоює олігархів.

І тому ви сьогодні повинні продемонструвати свої обличчя. Звертаючись до буржуазної комуністичної фракції, хочу сказати. що прикриваючись красивими лозунгами, ви проголосуйте за цю постанову і будьте чесними, а не грайте подвійну гру, голосуючи за векселя, голосуючи закони про олігархів, працюючи і відробляючи їхні кошти.

Тому голосуйте і будьте чесними перед своїми виборцями, а не лицемірами. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, народний депутат Мартинюк.

 

14:03:39

МАРТИНЮК А.І.

Передусім декілька юридичних регламентних зауваг. Перше. Подивіться, будь ласка, обидва законопроекти: 0002, 0002-1 – вони абсолютні близнюки. Не тільки у назві, не тільки в самому тексті законопроекту, але навіть в пояснювальних записках.

Добре знаючи авторів першого і другого законопроекту, виникає запитання: а хто в кого займався плагіатом? Вони абсолютно не альтернативні. Вони переписані один до одного. це перше питання.

Друге питання. Ви, мабуть, бачили висновки нашого профільного Комітету з питань Регламенту, де чітко вказується на порушення норм Регламенту щодо підготовки цих законопроектів до їх розгляду у сесійній залі. Чому ні одні ні другі автори не підготували їх так, як передбачає Регламент? А просто кинули, вибачте, писульку для того, щоб здійснити тут політичні ігрища. Тим більше ті, хто представляв законопроекти,  не перший день в парламенті, вони дуже добре знають парламентську роботу. Чому ж вони її повністю не виконали? І тут у мене зауваження взагалі до профільних комітетів. Чому вони не сказали. Що у зв’язку з тим, що неправильно оформлені, що їх не можна розглядати в сесійній залі?

І ще одне питання до всіх юристів, які знаходяться в сесійній залі, які знаходяться поза сесійною залою. Дайте мені, будь ласка. відповідь на питання. Чи є нинішня Україна правонаступником Союзу Радянських Соціалістичних Республік? Мабуть відповідь абсолютно зрозуміла – правонаступництво при розводі, при розлученні, за підписом і тодішнього керівництва України взяла на себе єдина з 15 колишніх республік – таким правонаступником є Російська Федерація. Тобто ми абсолютно з юридичної точку зору не маємо ніякого права денонсувати ті угоди, до яких не маємо відношення. (Шум у залі) (Оплески)

І ще одне. Особливо, Терьохін, який кричить, і йому допомагають інші представники, які були, протягом останніх 20 років, в урядах, дайте мені, будь ласка, відповідь на запитання: "А чому ви за 20 років не створили таких умов оподаткування, щоб не на Кіпр їхали, а тут було оподаткування?" Тому що ви користувалися цими умовами.

 І останнє. Потрібно розглядати питання в законному порядку, те, що вніс Кабінет Міністрів, ратифіковувати конвенцію про Угоду між Кіпром і Україною щодо подвійного оподаткування. А до Радянського Союзу не тягніть… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Мочков, фракція "УДАР".

 

14:06:55

МОЧКОВ О.Б.

Прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

14:07:10

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати, шановні громадяни України! Насправді сьогодні в цій залі  обговорюється, чи буде припинено викрадення з українського  бюджету мільярдів  гривень.  Ті, хто не знає цих цифр, їх озвучив  керівник свого часу податкової адміністрації,  а зараз один із членів уряду Партії регіонів. Ціна питання – 50 мільярдів гривень щорічно.

Шановні громадяни, якщо хтось говорить вам і брешуть, що неможливо підвищити пенсії, то це саме ті люди, які кришують корупцію в цій країні.   Так, у них  дуже дорогі адвокати. Ви сьогодні їх  чуєте, вони розповідають про якісь юридичні штучки або неможливості. Фракція "УДАР"  Віталія Кличка"  відверто вам каже, що чесна відповідь –  це розірвати цю угоду. Раз. 

Друге. Організувати розслідування відмивання грошей, тобто викрадення ваших грошей з бюджет у і повернення їх в Україну. Міжнародні механізми є: ФАТФ, Федеральне бюро розслідувань, Російська Федерація і всі наші  сусіди, які нам допоможуть в цьому.

І третій момент. Розірвання цієї угоди означає  обов'язкове опублікування всіх тих надзвичайно багатих і  не дуже  власників, які заховали народні гроші саме в цих офшорах. Саме тому  ви чуєте такий опір, саме тому так багато брехні навколо цього питання.

Наша  принципова позиція команди Віталія Кличка. Кожен народний депутат, який є чесним, має проголосувати. Кожен громадянин України, якому депутати мають прозвітувати, має почути і перевірити, щоб депутат його  з округу  або з тієї політичної сили, за яку він голосував, показав,  що він не крав гроші з  бюджету і готовий   ці гроші повернути в бюджет України.

Тому ми закликаємо і  висловлюємо принципову позицію всієї фракції "УДАР" Віталія Кличка". Проголосувати, перестати красти  гроші з бюджету,  а вкрадене повернути в економіку України. Дякую за увагу.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую.

Фракція   "Батьківщина", народний депутат Федорук.

 

14:09:26

ФЕДОРУК М.Т.

Прошу передати слово народному депутату Олександру Турчинову.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу.

 

14:09:46

ТУРЧИНОВ О.В.

Турчинов, "Батьківщина". Шановні народні депутати, кожна країна, яка поважає    свою економіку, має перелік країн, так званих офшорних країн, угоди з якими підлягають додатковій перевірці і додатковому оподаткуванню.

Країна Кіпр є типовою офшорною державою. Навіть після вступу до Європейського Союзу вони повністю залишили схему ухиляння від оподаткування, шляхом, фактично, нульової ставки оподаткування прибутку та приросту капіталу. Вони роблять це шляхом бази старих компаній, пояснюючи, що закон не має зворотної сили, і старі компанії мають всі ці офшорні привілеї. І саме та криза банківська, яка вибухнула на Кіпрі, має причиною саме те, що ця держава відмовилася, незважаючи на вимогу Європейського Союзу, піти за схемою нормального цивілізованого оподаткування.

Незважаючи, що це все відомо всім економістам, ті, хто займається питаннями оподаткування, фінансами, в Україні наполегливо продовжують приховувати офшорну схему з Кіпром. Всі олігархи українські або починали, або і зараз мають компанії на Кіпрі. Всі оборудки, величезні мільярдні, використовують ці структури. І чинна влада дивним чином продовжує закривати на це очі. Тому що саме їхні рахунки знаходяться на Кіпрі, і їхні компанії знаходяться на Кіпрі. І сьогодні вони нам розповідають, що нема коштів у держави на елементарне –  на лікування, нема коштів у держави на ліки для дітей, які вмирають. Нема! Нема коштів на пенсії, і пенсійний вік вони підвищують. В той же час виведено за два роки біля 70 мільярдів доларів через офшорні схеми. Ця сума еквівалентна сумі зовнішнього боргу України. І це блюзнірство говорити, що нема коштів, коли кошти, зрозуміло, де є. Чітко, конкретно зафіксовано, це є факт, і проти цього факту вони нічого не можуть сказати.

Наступне, шановні друзі. Коли тут, з цієї трибуни, мій колега Терьохін двічі доповідав пропозицію щодо голосування, наш уряд Юлії Тимошенко вносив пропозицію щодо денонсацію цієї угоди. Партія регіонів і комуністи не голосували, тому що їхні рахунки знаходяться там. І сьогодні, коли ви говорите, що  у вас немає бюджетних коштів, є механізм їх отримати. І голосуванням за денонсацію цієї угоди буде чітко зафіксовано, хто хоче фінансувати бюджет, хто хоче фінансувати соціальну сферу, хто хоче виривати економіку України з кризи, а хто хоче ховати свої гроші в офшорних зонах.

Ми вимагаємо, фракція "Батьківщина", негайно проголосувати за закони, які внесені, і поставити крапку на цих офшорних брудних схемах. Дякую за увагу. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, є три хвилини, і внесена пропозиція проголосувати. А потім… Зараз Турчинов вніс пропозицію негайно поставити на голосування.

Я ставлю на голосування…  (Шум у залі)  Пропозиція Турчинова – негайно ставити на голосування.

Ставлю на голосування проект Закону про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів та майна від 29 жовтня 1982 року за основу. (Шум у залі)  Прошу голосувати. Депутати виступили всі.  Обговорення після 15 хвилин вже не потрібно.

 

14:14:12

За-113

По фракціях.

Ставлю на голосування другий проект. Проект Закону (0021) про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів   та майна від 29 жовтня прийняти за основу. Прошу голосувати.

 

14:14:57

За-123

Проти – 0, утрималось – 3, не голосувало – 107.

Закони відхилені. По фракціях, я прошу.

Шановні депутати, о 15-й годині у Верховній Раді України  відбудуться парламентські слухання, нам треба підготувати залу для цього. Тому ранкове засідання Верховної Ради України оголошую закритим.

Завтра о 10-й годині продовжимо нашу роботу.

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку