ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

04 червня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:03:56

Зареєструвалося 376 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні депутати, сьогодні день народження народного депутата Лабазюка Сергія Петровича і Молотка Ігоря Федоровича. Давайте поздоровимо їх з днем народження і побажаємо успіхів! (Оплески)

 Відповідно до статті 25 Регламенту у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій (Оплески)

 Ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, оголошень, заяв і повідомлень. Тому прошу представників фракцій записатися на виступ.

Слово для виступу надається представнику Партії регіонів. Горохов.

 

10:05:49

ГОРОХОВ С.О.

Прошу передать слово Тигипко, коллеге Тигипко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Тігіпко. 6 хвилин у вас, прошу.

 

10:06:10

ТІГІПКО С.Л.

Шановний пане Голово, шановні пані і панове! Якщо самокритично проаналізувати нашу роботу після нашого обрання, то ми повинні визнати, що конструктиву в нашій роботі все ж таки було мало. І ті люди, які знаходяться в нашій залі, добре розуміють, що нам потрібен був час для того, щоби притертися, як кажуть люди, між собою для того, щоб змінити певні процедури. Але це ні в якому разі не зрозуміло нашим виборцям. Тим більше, якщо подивитися на ту ситуацію, яка відбувається в країні, яка ситуація відбувається в світі.

Подивитися і послухати тільки фахівці із Світового банку. Економіка світу в цьому році зросте на 2,4 відсотки. В тому році зростання було 2,5 відсотки. Економіка Європейського Союзу вже третій рік практично падає, і в цьому році, те, що передбачає Світовий банк, падіння буде 0,1 відсотка. Погіршуються прогнози по Росії: з 3,9 відсотків до 3,6 відсотків. А це основні наші ринки збуту.

І постає питання: на чому нам потрібно було би  зосередитися для того, щоб змінити ситуацію на краще. Я вважаю, що в першу чергу ми повинні всі разом подумати про те, яким чином покращити інвестиційний клімат, в першу чергу для малого і для середнього бізнесу.

Яким чином ми могли б організувати цю роботу? Я вважаю, що в нас є вже гарний приклад, коли ми працювали над покращенням візового режиму, коли ми приймали відповідні закони. Я нагадую, коли ми починали розглядати тільки ці закони, ні одна фракція практично не готова була голосувати за хоча б один з цих законів. В кінці-кінців ми створили спільну робочу групу, подавали всі законопроекти після того, коли відпрацювали їх, за практично підписами чотирьох фракцій, і в кінці-кінців в ці п'ять законів, над якими ми працювали, були прийняті 300 голосами і більше.

Я вважаю, що приблизно такий же механізм ми могли би налагодити і зараз в роботі Верховної Ради. При цьому не обов'язково розглядати всі закони. Ті, які знаходять підтримку в комітеті, ті, за які голосують всі фракції, могли би іти своєю чергою. Все інше  ми могли би уважно доопрацьовувати і виносити в залу. Я переконаний, що тут би ми знайшли підтримку.

Свою роботу ми могли би розбити на два напрямки. Швидкі кроки – те, що потрібно сьогодні нашій економіці дуже швидко і структурні реформи, які потрібні були нашій економіці, і на які б ми витратили достатньо багато часу.

Переконаний, що тут би ми знайшли дуже багато спільних ідей і спільних дій. Нікому не подобається те, що відбувається з контролюючими організаціями, які сьогодні практично замордували наш бізнес. Нікому не відбувається з тими ліцензіями і дозволами, які по кількості своїй  в рази перевищують те, що потрібно нашій економіці. Нікому не подобаються рейдерські захоплення, які сьогодні, на жаль, продовжуються, і які ми повинні разом через законодавчі рішення припинити. Нікому не подобається те, що стратегічні галузі такі як ІТ, скажімо, такі як сільське господарство сьогодні працюють без належної підтримки держави і достатньо сильно зарегульовані.

Мені здається, цього чекають підприємці. А в кінці-кінців цього чекають наші люди. Тому що без цих змін знайти нові робочі місця, знайти гроші на підвищення соціальних стандартів ми не зможемо.

Шановні колеги, в цій залі знаходяться багато людей, які працювали над цими проблемами достатньо довгий час. Які приймали рішення, які спрацьовували далеко не на сто відсотків. І у когось може бути певний скепсис. Але, мені здається, що виходу у нас сьогодні нема. Коли ситуація у світі погіршується, ми повинні в своїй країні робити умови для того, щоб наша економіка зростала. І я вважаю, що якщо ми зможемо об'єднатися тут, ми зможемо змінити ситуацію на краще. Дякую за увагу. (Оплески)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина", народний депутат Катеринчук.  Прошу, Яценюк Арсеній Петрович.

 

10:11:16

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово, члени українського парламенту! Три тези, які об'єднана опозиція хотіла би донести до українського народу.

Першу – про вибір України, я кажу про геополітичний вибір. Відповідно до Закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики України" наша держава повинна стати членом Європейського Союзу. Народ України хоче, що України була частиною Європи. Народ України бажає, щоби європейські цінності стали цінностями кожного українського громадянина. І саме задля цього народ України вимагає, щоби угода у Вільнюсі між Україною та Європейським Союзом була підписана. І для цього Віктор Янукович разом зі своєю Адміністрацією повинен зробити все для того, щоб наші європейські партнери підписали відповідну угоду. В тому числі, звільнити Юлію Тимошенко. В тому числі, реформувати органи прокуратури. І в тому числі, вирішити питання щодо проведення виборів у п’яти округах.

Але, Віктор Янукович дав доручення Прем'єр-міністру Азарову поїхати до Митного Союзу і підписати незрозумілий документ. Окремо хотів би наголосити, що цей документ Азаров підписував не від імені Кабінету Міністрів України, на що він має повноваження, а це документ підписаний від імені української держави, так вказано в тексті цього паперу.

Саме тому ми вимагаємо, щоби Президент України оприлюднив директиви, на підставі яких Прем'єр-міністр України підписав документ, який суперечить Закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики"  і який тягне Україну назад в темне радянське минулу. Ми вимагаємо, щоб Прем'єр-міністр України не підписував документи, де передбачено, що Україна буде утримуватися від дій і заяв, які суперечать інтересам Митного і Євразійського союзу. Хоча ні  Митний, ні Євразійський союз на себе таких зобов’язань не брав. Ми вимагаємо прийняття в парламенті  Закону України про внесення змін до Закону "Рро основи  внутрішньої і зовнішньої політики", де чітко передбачити: ми йдемо тільки в Європейський  Союз, а членство в  Митному союзі чи будь яких інших  міжнародних чи наднаціональних утвореннях, неможливо. Ми не підемо в  СРСР - ми підемо  в Європейський   Союз.

Друге: що стосується виборів,  і це одна з вимог, яка стоїть перед нами.   Партія регіонів намагається  проштовхнути закон, відповідно до якого залишиться  право у судів позбавляти народних депутатів України мандатів, не дивлячись  на волевиявлення українців, через рішення судів, які підконтрольні Президенту Януковичу.  А також, щоб ці вибори відбулися 18 серпня поточного року. Мова  йде про 5 округів, де в опозиції,  за рішенням Центральної виборчої комісії,  яка контролюється Віктором Януковичем, було вкрадено 5 мандатів народних депутатів України.

Ми наполягаємо на тому, щоб був прийнятий спільний законопроект,  який вже підготовлений і розроблений, і на підставі цього законопроекту , вибори повинні пройти  27 жовтня. Тоді, коли розпочинається політична активність,   тоді, коли ми можемо запросити іноземних спостерігачів, тоді, коли ми можемо забезпечити прозорий і чесний підрахунок голосів.

Окремо хочу зазначити про вчорашню дію Віктора Януковича щодо     зміни голови Центральної виборчої комісії та  подання нової особи. Ми знаємо про те, що в Адміністрації Віктора Януковича розробляється сценарій, як, програвши вибори  Президента України, залишитись    при владі. В рамках цього сценарію  основне завдання - це  остаточне захоплення Центральної виборчої комісії, у них є досвід 2004 року. А саме тоді, коли народ України проголосував проти Віктора Януковича, але Центральна виборча комісія визнала його переможцем на президентських виборах. Так в  2015 році не буде.

Ми чітко заявляємо, що в Україні повинно бути негайно змінено Закон "Про Центральну виборчу комісію", змінений  порядок формування  Центральної виборчої комісії. Кожна  фракція повинна мати по одному представнику в Центральній виборчій комісії та  один представник повинен бути делегований від позафракційних. Такі зміни в ЦВК повинні відбутися перед виборами Президента України і забезпечити чесні вибори, а не фальшування виборів і утримання цього Президента при владі, не дивлячись на те, що він програє ці вибори. І йому підконтрольна виборча комісія не дасть  можливості втриматися у кріслі Президента. Тому наша вимога - це прийняття закону і голосування по членам Центральної виборчої комісії в рамках нового закону.

І третє, що стосується економіки. Ми багато чуємо про те, що партія влади бореться за економіку, бореться тільки за власну економіку і за власні кишені. Відповідно до звіту Міністерства фінансів Україн, за останніх чотири місяці дефіцит державного бюджету України зріс в чотири рази, у порівнянні з аналогічними показниками минулого року. Цей уряд живе тільки на запозичені кошти, яких він за п'ять місяців позичив 60 мільярдів гривень. І це при тому, що ріст української економіки складає нуль відсотків.

Ми вимагаємо від уряду подання програми дій Кабінету Міністрів України. Що цей уряд буде робити конкретно для українців? Де закони про підвищення пенсій, заробітних плат, про створення робочих місць…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шість хвилин вичерпано, Арсеній Петрович. Завершуйте. Я прошу всіх, шість хвилин достатньо всім. Прошу.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Де закони про підвищення соціальних стандартів, пенсій, заробітних плат і створення робочих місць? Ми вимагаємо сюди уряд і програму дій для України, а не для Партії регіонів. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція Компартії України, Симоненко Петро Миколайович.

 

10:18:02

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые граждане Украины, уважаемые коллеги, в условиях тотальной глобализации, хотим мы того или нет, ключевыми игроками на мировой арене выступают, прежде всего и в основном, различные межгосударственные союзы. Каждый народ стремится к объединению в рамках тех союзов, которые более всего отвечают его экономическим и культурным интересам, исторические естественны и духовно близки. С нашей точки зрения, и Компартия всегда говорила об этом прямо и открыто, для Украины таким союзом на данном этапе является Таможенный союз, поэтому мы приветствуем подписанный 31 мая Меморандум об углублении взаимодействий между Украиной и Евразийской экономической комиссией и рассматриваем его как первый шаг на пути к полноценному соглашению о присоединении к Таможенному союзу с Белоруссией, Казахстаном и Россией.

Вместе с тем, Компартия требует от власти дать четкий и ясный ответ, в чем смысл и какова цель участии Украины в Таможенном союзе в качестве наблюдателя. Не окажется ли так, что речь идет очередной раз о новом этапе пресловутой  политики многовекторности в результате, которой Украина уже два десятка лет болтается в ее политической проруби.

Со своей стороны, Компартия открыто заявляет и последовательно подтверждает приверженность к стратегическому евразийскому партнерству и призывает прекратить всякие политические спекуляции на эту тему, а принять решение о проведении у нас, в Украине, всеукраинского референдума о вступлении Украины в Таможенный союз. Пусть народ сам решает, что ему ближе: быть пасынком в трещавшем по швам Евросоюзе или быть полноправным, равноправным  партнером в Евразийском союзе, активно участвовать в формировании нового геополитического центра влияния со всеми вытекающими отсюда социально-экономическими выгодами.

Для украинского производителя и для украинского народа мы должны дать ответ по этим вопросам. Так как эти политические  шаманы ведут Украину в Евросоюз, то очевиден вопрос, что ведут в Евросоюз через Африку. Пусть народ сам решает, что ему ближе: наши традиционные, культурные и духовные ценности, будущее наших детей или так называемые демократические ценности, о которых еще очень много можно было бы поговорить. И народ Украины скажет свое слово на референдуме.

Мы, коммунисты, категорически выступаем против приватизации объектов одной из крупнейшей в мире газотранспортной системы - украинская ГТС, о чем последнее время очень часто ведет разговор политикум Украины. И мы, безусловно, сегодня, коммунисты, выступаем за создание газового консорциума с Российской Федерацией.  Мы, коммунисты, предупреждали, что коррупционная приватизация и неуемная алчность олигархической буржуазии привели экономику Украину сегодня и в социальной сфере практически вся экономика и социальная сфера дышат на ладан.

Сегодня по разным оценкам в так называемых депрессивных городах проживает от 30 до 40 процентов населения Украины, а это не много не мало  15-18 миллионов человек. Уже не только  города – целые регионы в пору относить к депрессивным.  

Вот свежие и  яркие примеры эффективного олигархического хозяйствования. Лисичанск: в  городе с населением 105 тысяч человек невозможно найти работу. Обанкрочен завод резинотехнических изделий, на улицу выброжено  8 тысяч человек. Содовый завод, производивший лучшую в Европе соду, разобран до фундамента. Завод редких газов стоит, стоят фабрика технических тканей, молокозавод, мясокомбинат, хлебзавод, хладокомбинат и пищевкусовая фабрика, остановлен нефтеперерабатывающий завод. Как людям жить?

Я еще раз хочу подчеркнуть, что все это построили коммунисты для народа Украины именно в городе Лисичанске. Или второй пример: Криворожсталь. Кстати говоря, уважаемые коллеги, я  надеюсь, все помят, кто в засос целовал индуса, когда продавали Криворожсталь. Не забыли, кто взасос целовал индуса, продавая "перлину" украинской экономики.

Так вот, в 2005 году, когда коммунисты, построив этот завод, создали уникальную ценность и комплекс, на этом заводе работало     52 тысячи человек. Руки, которые ничего не крали,  прозрачная приватизация, обіцянки-цяцянки…

2013 год: работает 30 человек. А в  2017 году предполагается 12 тысяч. А нет работы -  нет зарплаты, нечем  кормить семью, нет поступлений в местный бюджет, нет денег на социальные программы. Порочный круг, как вы видите, замкнулся. При этом, когда говорят о европейском выборе, хочу еще раз подчеркнуть, почему-то на "Криворожстали" средняя заработная плата 400 евро, а в Европе у металлургов – 4 тысячи евро. Ведь почти 90 процентов продукции "Криворожстали" идет на экспорт за твердую валюту и по мировым ценам. Где же деньги, господа, которые призывают Украину двигаться в Европу? И подобных примеров так называемого фиктивного хозяйствования крупного капитала в Украине тысячи.

Поэтому Компартия настаивает на немедленном рассмотрении нашего законопроекта о возвращении в государственную собственность тех предприятий, которые приватизированы незаконно, и тех собственников, которые не выполняют своих приватизационных обязательств.

И в заключение. Фракция коммунистов настаивает на  рассмотрении на этой пленарной неделе законопроекта под номером 2661 об отмене медицинской реформы и призывает всех депутатов, независимо от  того, в какой функции и фракции они состоят, проголосовать за наш законопроект Именно такой подход сегодня даст возможность защитить кореные интересы наших граждан и исключить проведение экспертимента с убийством украинского народа, так, как это, по сути дела, реализуется в рамках программы так называемой "медицинской реформы".

Фракция Компартии будет и далее последовательно проводить свои предложения из антикризисного пакета, и просим наших коллег-депутатов поддержать эти реальные предложения. Спасибо!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракция "УДАР" Віталія Кличка", Куренной. Прошу, Віталій Володимирович Кличко.

 

10:24:29

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги, хочу звернутися до вас і звернути вашу увагу до виборів, які проходили декілька днів тому. Вибори, які відбулися з численними порушеннями і махінаціями. Зокрема, це стосується міста Васильків, Алчевськ, Ялта. Знову "кружляли каруселі", відкинулися і десь дівалися бюлетені, знову купувалися голоси. Ці факти документувалися. І тому хочу наголосити, ми будемо оскаржувати в суді всі результати сфальсифікованих виборів, зокрема, у Василькові.

Ми також вимагаємо/, щоб міністр внутрішніх справ Захарченко взяв під контроль всі справи про порушення, і вимагаємо, щоб понесли відповідальність всі махінатори. Ми вимагаємо відставки глави адміністрації К київської, Луганської областей, кримського уряду, які не змогли забезпечити проведення чесних виборів. Усі організатори  і виконавці фальсифікацій повинні зрозуміти: відповідальність настане рано чи пізно!

Приклад того, що сьогодні відбувається в Туреччині, показує: масовий протест може викликати будь-яке рішення влади, яке не сприймається суспільством. Тому звертаюсь до влади: не випробуйте терпіння людей, воно не безкінечне. Ми зробили... ми зобов'язані зробити все, щоб забезпечити людям конституційне право на вибір, щоб зупинити вакханалію, яка на сьогоднішній день є в країні. Ми пропонуємо проводити вибори міських голів в два тури, це законопроект, який ми подали номер 1089. Парламент також повинен призначити вибори мера Києва та Київської міської ради, щоб не оскаржувати у суді бездіяльність Верховної Ради, щоб не підводити під кримінальну відповідальність осіб Київради, які зображатимуть діяльність органу, термін повноважень якого вже сплив. Проект відповідної постанови внесений депутатами "Батьківщини" та "УДАРу", номер проекту 2175а.

Друге. Ми вимагаємо від уряду невідкладно прозвітувати про домовленості, що стосуються співпраці з Митним союзом.

Третє. Президента вносить до парламенту кандидатуру на члена ЦВК. Наша принципова позиція: Президент повинен провести консультації з представниками опозиційних сил і член ЦВК має також представляти політичні сили опозиції.

Четверте. Ми повинні провести справжню пенсійну реформу, знайти кошти для виплати пенсій, почати заощаджувати  з себе. Профільний комітет дав позитивний висновок, що стосується законопроекту партії "УДАР"  номер 1236. Він передбачає, щоб пенсії депутатам, вищим чиновникам повинні нараховуватися за тим же самим принципом, що і всім громадянам. Треба негайно внести цей законопроект до порядку денного.  І я звертаюся до кожного: нам потрібно його підтримати.

Далі. Вперше в дні роботи нового парламенту наша фракція подала законопроект щодо скасування депутатських пільг, це номер 1075. Треба його ставити на голосування.

Депутати "УДАРу" також подали  законопроект про скасування найбільш небезпечних положень так званої реформи Януковича, Азарова (номер 2072-а). Нам, зокрема, пропонується скасувати підвищення пенсійного віку і стажу, а також закріплюються однаковий принцип нарахування пенсій для всіх громадян України.

Дякую за увагу.  (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода". Народний депутат Тягнибок.

 

10:29:25

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановний пане Голово! Шановні колеги народні депутати! Правлячий клан придумав фактично новий спосіб  збагачення і грабунку Української держави.

Вчора відбулося чергове засідання  уряду, і на цьому засіданні уряду обговорювався і  ухвалений був абсолютно жахливий цинічний, блюзнірський документ, який в подальшому, якщо не зупинити цей процес, дозволить грабувати українців. Я маю  на увазі постанову Кабінету Міністрів   України, яка називається "Деякі питання здійснення головними розпорядниками бюджетних коштів капітальних видатків понад обсяги встановлення бюджетних  призначень". 

Сама назва цієї постанови говорить про що? Вони намагатимуться здійснювати видатки без наявності на це  коштів у Державному бюджеті, а йдеться, товариство, реально про грубе порушення основного бюджетного    українського законодавства, про порушення і нехтування основних принципів бюджетної системи – це принцип цільового використання коштів, який визначає, що бюджетні кошти можуть використовуватися тільки на ті цілі і на ту мету, яка визначена бюджетним призначенням.

Сутність зазначеної постанови  полягає в тому, що вирішили взяти кредит  на суму не багато – не мало, як 50 мільярдів гривень, і порядок використання коштів цих і процедуру повернення їх у державний бюджет абсолютно спотворено. 50 мільярдів гривень кредитів уряд намагається залучити для реалізації так званої сумнозвісної програми, яка була напередодні ухвалена тим самим урядом, це програма активізації економіки на 2013-2014 рік.

Нагадаю, що в цій програмі йшлося, що на її реалізацію буде використано близько 400 мільярдів гривень! Причому, ці кошти не передбачені у державному бюджеті. Я хотів би просто для порівняння нагадати цифри.

Обсяг планових доходів державного бюджету на поточний рік складає 363,1 мільярд гривень! Тобто, уряд планує здійснити свої видатки, переклавши на суспільство, переклавши на громаду суму, яка є сьомою частиною від обсягу державного бюджету.

Більше того, я вам хочу сказати, шановне товариство. Дуже цікаво вони визначили, як будуть розподілятися ті кошти, тих 50 мільярдів гривень. Спочатку, можливо, для того, щоб забезпечити видимість прозорості процесу, уряд планував створити так звану міжвідомчу групу, яка мала складатися з різних міністрів, з віце-прем'єрів, з фахівців відповідних, професіоналів, які мали напрацювати пропозиції. Пізніше, якщо мала ця пропозиція бути схваленою, створена мала би бути фінансово-кредитна рада, в яку би мало увійти аж 13 осіб: віце-прем'єри, міністри і таке інше.

Насправді вчора уряд що зробив?! Скасували цю процедуру. І створили тільки оцю, так звану фінансово-кредитну раду в кількості всього-на-всього 5 чоловік! Причому, це все є наближені люди до віце-прем'єра Азарова. І таким чином буде відбуватися однозначно реальний дерибан, черговий реальний дерибан державних коштів, які би мали належали громаді.

Більше того, вони не ввели в цю фінансово-кредитну раду ні представників Міністерства промислової політики, аграрної політики, інфраструктури, регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Що говорить про те, що ці кошти не плануються урядом витрачатися на житлово-комунальне господарство, не планують витрачати на дороги. Не планують витрачати на промисловість, сільське господарство, а планують чинити дерибан заради майбутніх президентських виборів і для того, щоб знову і знову набивати свої кишені і грабити українців.

І все це товариство відбувається на фоні намагання ганебно підписати Митний союз з Російською Федерацією. Причому уряд Азарова, як завжди, це чомусь стало принципом і прикладом в нашій державі, починає приховувати тексти міжнародних договорів. І тільки під тиском громадськості тільки цієї суботи частину тих договорів було оприлюднено. Що вони підписують? Вони, думаєте, підписують якісь певні економічні угоди? Ні, товариство. Митний союзу та, зрештою, це вже було за словами відчутно і Президента  Путіна Російської Федерації, це є фактично відродження нової радянської імперії. І туди Україна  ні в якому випадку не повинна йти.

Але продовжуються політичні репресії на цьому фоні, товариство. Репресії проти представників Всеукраїнського об'єднання "Свобода" і інших представників опозиції. Репресії продовжуються проти незалежних журналістів. Зокрема, інформую вас, що є такий журналіст Артем Скоропадський, який представляє газету "Коммерсантъ Украина". Вже цілий тиждень за ним чиниться стеження. Ця людина, яка пише про події на вулиці, про події і про протесні акції, акції прямої дії, знаходиться під реальною загрозою для його життя.

Я хочу вас проінформувати, що саме зараз в цей час відбуваються обшуки в гуртожитках Київської політехніки, де зокрема в приміщенні, де проживає активіст студентської "Свободи" Олег Загорянський, сьогодні зранку увірвалося троє невідомих, які під виглядом працівників міліції, чинять обшуки. То саме, щойно до нас поступила інформація, що обшуки відбуваються в квартирі активістки "Свободи" Оксани Шелест.

Я хочу сказати, що сьогодні вночі було заарештовано просто-на-просто за розклейку агітаційних плакатів і до цього часу не випущено двоє активістів в Тернополі. І взагалі Тернопільська міліція чинить чудеса, звіріє ця структура, яка має захищати людей. Протягом останнього тижня 9 активістів "Свободи"  були заарештовані. Згортаються, товариство, процеси народовладдя. І я тій владі хочу сказати: якщо ви не зупинитеся, подивіться, що робиться в Туреччині, вас те саме чекає! Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час для виступів вичерпано. Тому перелік питань, що пропонуються для обговорення і прийняття рішень сьогодні в депутатів є. І переходимо до їх розгляду.

Розглядається питання про включення до порядку денного сесії. Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2606) про внесення змін до Закону України "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними" щодо моніторингу ситуації.

Я надаю слово Джизі Миколі Васильовичу. Можна ставити на голосування?

Ставлю на голосування для включення в порядок денний сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2606) про внесення змін до Закону України "Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними" щодо моніторингу ситуації для прийняття. Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:37:51

За-311

Проти-0, утрималось-0, не голосували-93.

Рішення прийнято.

По фракціях.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (щодо безоплатної заміни водійського посвідчення старого зразка для громадян пенсійного віку) Можна ставити на голосування? (Шум у залі)

 Ставлю… Ну просять голосувати, щоб ваш закон прийняти. Давайте.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 2633, 2633-1) для включення  в  порядок денний сесії. Прошу голосувати.

 

10:39:27

За-333

Проти- 0, утрималось- 0, не голосували- 72. Рішення прийнято.

По фракціях.

Вноситься пропозиція для включення до порядку денного проекту Постанови (номер 2863) про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання" (щодо інноваційної політики).

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії, прошу голосувати.

 

10:40:20

За-279

Проти – 37, утримались – 7, не голосували – 81. Рішення прийнято.

По фракціях.

Вноситься пропозиція для включення до порядку денного сесії проекту Закону  (реєстраційний номер 2620)  про внесення змін до статті 42 Закону України "Про зайнятість населення" (щодо плати за видачу роботодавцям дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства на тимчасове працевлаштування). 

Ставлю на голосування для включення   до порядку денного. Прошу голосувати.

 

10:41:21

За-187

Проти – 1, утрималось – 36, не голосували – 178. Рішення не прийнято.

З мотивів? Зараз весь зал буде  по мотивам. Прошу, "Свобода", Мірошниченко, по мотивам, прошу.

 

10:42:13

МІРОШНИЧЕНКО І.М.

Ігор Мірошниченко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода".  Я звертаюсь передусім до виборців і, безперечно, до депутатів Партії регіонів, які не підтримали цей законопроект про внесення до порядку денного.  Цей законопроект абсолютно необхідний всій країні, бо він наповнює державний бюджет.

Шановні панове регіонали,  ви сьогодні турбуєтеся, як наповнити казну, ви сьогодні обдираєте всіх українців. Ми з Олександром Мирним внесли   законопроект, який дозволяє сьогодні суттєво наповнити державний бюджет і захистити українців, понад півмільйона яких сьогодні стоять в центрі зайнятості безробітними. Ми можемо сьогодні захистити робочі місця для українців і наповнити державним бюджетом. Тому прохання повернути до розгляду цього питання і все ж таки внести його у порядок денний. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Партія регіонів, Сухий Ярослав.

 

10:43:13

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, справа в тому, що наш Комітет з питань соціальної політики та праці рекомендував одностайно цей законопроект прийняти за основу. Справа в тому, навіть, хоча б виходячи з того, що це перший законопроект від опозиції позафракційний, який дійсно не потребує видатків з бюджету. А на сьогоднішній день в комітеті нашому зареєстровані законопроекти від опозиції, які вимагають майже 700 мільярдів гривень.

Звертаю вашу увагу ось на що, якщо роботодавець має можливість за десятки мільйонів євро завести сюди, в прем'єр-лігу, хорошого буцімто ігрока, то чому б йому не поділитися з бюджетом? Якщо роботодавець з-за кордону завозить спеціаліста якогось, якого б ми могли виховати у себе в Україні, і платить йому зарплату у десять разів більше, то чому б такому роботодавцю та не поділитися з бюджетом? Куди могли б піти ці кошти? На матеріально-технічне зміцнення хоча б дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Тому я думаю, що за цей законопроект можна було б і проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування про повернення до розгляду проекту закону 2620. Прошу голосувати.

 

10:44:49

За-195

Проти – 0, утрималося – 28, не голосувало – 184. Рішення не прийнято. По фракціях.

Переходимо до розділу другого читання. На розгляд вноситься проект закону  (реєстраційний номер 1154) про особливості діяльності санаційного банку (друге читання).  Прошу голову Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександра Миколайовича Риженкова. Олександра Миколайовича Риженкова на трибуну прошу!

Які мотиви? Два рази ставив. Давайте розглядати питання.

 

10:45:50

РИЖЕНКОВ О.М.

Шановний Голово! Шановні колеги! Вам роздана підготовлена до другого читання порівняльна таблиця до проекту Закону про особливості діяльності санаційного банку,  прийнятого за основу 4 квітня 2013 року.

В комітеті під час підготовки законопроекту до другого читання робочою групою, яка складалася з представників Національного банку України, Міністерства фінансів України, Світового банку та фахівців банківської сфери було опрацьовано 20 пропозицій, що надійшли від народних депутатів України. Враховано 6, відхилено 14.

У порівняльній таблиці до відхилених пропозицій надані досить об'ємні обґрунтування, і я хотів би звернутися до суб’єктів цих пропозицій переглянути ці обґрунтування, щоб скоротити час дискусії по обговоренню законопроекту.

За результатами доопрацювання законопроекту до другого читання були враховані слушні поправки, спрямовані на недопущення передачі санаційному банку активів, які знаходяться у заставі третіх осіб або щодо яких встановлені інші обтяження та будь-які зобов’язання інших банків,  за якими останні виступають боржниками; на приведення у відповідальність до норм чинного законодавства питання застосування до санаційного банку умов міжнародних стандартів, бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Враховуючи потреби у вирішенні окресленої проблеми та зважаючи на необхідність вимог МВФ та Світового банку, який надіслав комітету свого листа про підтримку законопроекту, комітет пропонує прийняти зазначений законопроект у другому читанні та в цілому. Дякую за увагу, прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  На трибуні будьте, є поправки.

Давайте так. Поправка номер 1, народний депутат Фурсін. Настоює на поправці? Не настоює.

Так, 2 - враховано.

Поправка 3, народного депутата Фурсіна. Що за крики?  Є друге читання, є  поправки депутатів - ми повинні визначитися і приймати закони.

Поправка 3, народний депутат Фурсін. Не настоюєте.

Далі. Номер 4. Відхилено. Народний депутат Фурсін не настоює.

Поправка 5, народний депутат Пишний. Немає.

Народний депутат Шаров, є пропозиція? Немає.

Номер 6.

Поправка номер 7, народний депутат Фурсін. Немає зауважень.

Поправка 8, народний депутат Пишний. Не настоюєте? Немає.

Далі йдемо. Народний депутат Шаров, поправка номер 9. Врахована.

Так, далі йде 10-а. Врахована.

11-а - врахована редакційно.

Теж.

Поправка 13, народний депутат Фурсін. Не настоює.

Народний депутат Шаров, поправка 14. Не настоює.

15-а. Врахована.

16 поправка, народного депутата Шарова. Врахована.

17-а, народний депутат Шаров. Немає питань.

Поправка 18 відхилена. Народний депутат Фурсін. Не настоює.

19-а, ваша. Ні.   

Поправка 20, народного депутата Шарова. Не настоює. Всі поправки ми розглянули, тому є пропозиція прийняти… висновок комітету: прийняти у другому читанні та в цілому. Я поставлю це на голосування. (Шум у залі)

Просить слова… друге читання… (Шум у залі) Я прошу включити мікрофон, хвилину, народного депутата Тягнибока.

 

10:51:16

ТЯГНИБОК О.Я.

Шановні колеги, справа у тому, що ми почали розглядати ті законопроекти, які зараз у другому читанні розглядаються, які нібито були ухвалені у першому читанні на тому так званому "виїзному засіданні". Є така пропозиція, що всі ці законопроекти, зокрема 2405, 1154, 2144, 1177, 2102, 1178, 2291, 2138, 1246, 2029, 2084 і 2547 відправити на повторне друге читання з метою, щоб їх легалізувати. Розумієте?

Якщо ми будемо у цьому залі ухвалювати і голосувати за законопроекти, які є нелегітимними, нічого тоді не вийде. І, фактично, якщо відбудеться повторне друге читання і вони будуть заново розглянути, то можна трактувати, що ці законопроекти, фактично, повертаються сюди, в зал, з першого читання і, згідно Регламенту, тоді ми можемо їх розглянути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Переходимо до голосування. Ставлю на голосування проект закону, перша ставиться пропозиція комітету. Ви що, кажете, Регламент? Я по Регламенту дію.

Ставлю на голосування проект Закону (номер 1154) про особливості діяльності санаційного банку для прийняття в другому читанні та в цілому. Прошу голосувати.

 

10:53:05

За-210

(Оплески) Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування. (Шум у залі) Ставлю на голосування на повторне перше читання. (Шум у залі) Я надавав слово. На повторне друге читання.

Шановні депутати, ставлю на голосування проект Закону (1154) про особливості діяльності санаційного банку для прийняття в повторному другому читанні. Прошу голосувати.

 

10:54:04

За-213

Проти – 45, утримались – 5, не голосували – 72.  Рішення не прийнято. По фракціях. (Шум у залі)

Шановні депутати, я прошу уваги! Я ставлю на голосування пропозицію народного депутата Тягнибока. Закони… проекти законів номер  1154, 2144, 1177… 1154 я не включаю.

Закони – я прошу уваги! – 2144, 1177, 2102, 1178 і 2291 ставлю на голосування для прийняття… для направлення… направити в  комітет на повторне друге читання. (Шум у залі)

 Та я так і… Ставлю на голосування – направити на повторне друге читання до комітету. Прошу голосувати. 

 

10:57:06

За-180

Проти – 37, утримались – 7, не голосували – 130. Рішення не прийнято. По фракціях.

Прошу, по хвилині, записатися від фракцій. Прошу записатися.

Прошу, фракція "Батьківщина", Катеринчук.

 

10:57:45

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина", Європейська партія України. Ну, очевидно, що шахрайським способом прийняті законопроекти, вони не будуть мати свого життя. І сьогодні опозиція демонструє, що будь-яке нелегітимне голосування в парламенті буде присікатися в тому числі і відсутністю нашими голосами.

Була конструктивна пропозиція лідера Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Тягнибока, ви її не послухали. Зараз ви маєте результат, що всі ті законопроекти треба переголосовувати заново.

Ми рекомендуємо все ж таки почати весь цей законодавчий процес в легітимному полі. Більше не порушувати ні Конституцію, ні Регламент. Не бігати по банковим, і тоді, я думаю, ви знайдете конструктивну підтримку опозиції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Рудьковський.

 

10:58:41

РУДЬКОВСЬКИЙ М.М.

Шановні колеги! Давайте ми приймемо наші політичні амбіції в сторону. Бо ряд законопроектів, і ви це бачите, необхідні для нашої економіки, для здійснення державного управління. У мене пропозиція для всього залу. Давайте ми найдемо компроміс і ми вже кілька разів переносили ці законопроекти. А їх уже можна було давно прийняти.

Якщо, давайте проголосуємо повторне перше читання. Але звернемося до комітетів, будь ласка, розглянути їх в середу. Щоб ми в четвер могли їх проголосувати. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, "УДАР" Віталія Кличка", народний депутат Карпунцов.

 

10:59:26

КАРПУНЦОВ В.В.

Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Давайте діяти по Регламенту. Якщо Законопроект 1154 не набрав голосів в другому читанні, він вважається відхиленим. Все. Крапка.

І така сама доля і всіх інших сьогодні буде. Компромісним є варіант, це варіант повторного першого читання. Зважаючи на те, що ці закони були прийняті чи проголосовані не Верховною Радою, на жаль це. Але, на щастя чи на жаль, в цих законах є закони, за які опозиційні сили голосували б і вносили б поправки, і з задоволенням їх підтримали б.

Давайте ми витримаємо регламентну процедуру і дамо Верховній Раді визначитися по законам, які підтримати, а які - ні. Але Верховній Раді, не частині наших колег. Дякую, Володимире Васильовичу. На повторне перше читання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда.

Тягнибок, прошу включити.

 

11:00:23

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Олег Тягнибок, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Шановний пане Голово, шановні колеги народні депутати! Ці законопроекти нібито були проголосовані в першому читанні на так званому виїзному засіданні. І для нас усіх завданням номер один є питання, що якщо ці законопроекти будуть ухвалені, вони мають бути ухвалені в цьому залі, вони мають бути конституційними, вони мають бути юридично легітимізованими. Відповідно саме через те ми неодноразово в кабінеті Голови Верховної Ради  знаходили компроміс, як легітимізувати ці законопроекти.

І тому я зачитав номери 12 законопроектів, і їх потрібно повертати в комітети. І вважаю дуже доцільною і слушною пропозицію від Партії регіонів, яка була озвучена депутатом Рудьковським, - зараз повернути на повторне перше читання, розглянути в цьому залі. І "Свобода" за половину з тих законів однозначно проголосує "за", оскільки вони є правильними…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу народний депутат Єремеєв.

 

11:01:32

ЄРЕМЕЄВ І.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Сам факт виїзного засідання, це рішення було прийнято неправильно і з порушенням Регламенту Верховної Ради. І сьогодні для того, щоб знайти компромісне рішення, я би вважав від позафракційних народних депутатів, що ми повинні проголосувати спочатку в першому читанні, а потім в другому. Тим більше, що провладні політичні сили і опозиційні зацікавлені в проголосуванні за ці законопроекти. Давайте ще раз підтвердимо, що Верховна Рада є, дійсно, вищий законодавчий орган України. І ми – перші, хто виконує закони України і Регламент Верховної Ради. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Мартинюк.

 

11:02:19

МАРТИНЮК А.І.

Дякую. Мартинюк, фракція Комуністичної партії України. Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! Я хотів би, щоб ті, хто пропонує нам піти таким шляхом, дали мені відповідь на два питання. Перше питання полягає в тому, що всі ми давали клятву депутатів і сказали, що ми будемо законослухняними і дотримуватися законів. Добре відомо, що є рішення адміністративного суду про те, що засідання відбувалося в законний конституційний спосіб. Це перше.

Друге. Ті, хто пропонує компроміс, я хотів би запитати, а в чому цей компроміс полягає? Повернути на повторне перше читання. Та вони будуть відправлені на повторне читання, перший без вашого компромісу, якщо не будуть проголосовані. Якби йшлося про повторне друге читання, тоді можливий компроміс.

І третє. Частину законів прийнятих уже підписані Президентом і стали законами.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, при розгляді першого питання  я ставив на голосування пропозицію комітету, згідно Регламенту. Домовленість, яка була у мене в кабінеті: ці закони повернути на повторне друге читання. А ви не були на переговорах, то не піднімайте руки. Я вам кажу те, що було в кабінеті домовлено з керівниками фракцій.

Тому я зараз знімаю ці питання. Буде перерва, ми узгодимо з керівниками фракцій і повернемося до цього питання. А зараз переходжу до розгляду законів в першому читанні.

На розгляд вноситься проект Закону (№2689) про внесення зміни до статті 7 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо осіб, які надають соціальні послуги). Як розглядається це питання? По повній.

Ставлю пропозицію: по скороченій процедурі. (Шум у залі)

 

11:05:23

За-173

Проти- 93, утрималось- 6, не голосувало- 135.

Рішення прийнято.

Прошу, 2 хвилини, Дроздова Лідія Миколаївна.

 

ДРОЗДОВА Л.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні народні депутати! Законопроектом пропонується надати право на отримання державної соціальної допомоги сім'ям, до складу яких входять працездатні особи, які здійснюють постійний догляд за інвалідами ІІ та ІІІ групи чи престарілими особами, які, за висновком лікаря, потребують постійного стороннього догляду.  На даний час право на отримання такої допомоги законодавчо надано лише особам працездатного віку, які здійснюють постійний догляд за інвалідами І або за престарілими особами, яким виповнилось 80 років і більше.

 У разі схвалення законопроекту допомогу зможуть отримувати ще 20 тисяч сімей, які здійснюють постійний догляд за найбільш вразливими категоріями громадян. Видатки на це у сумі 43,7 мільйона гривень коштів державного бюджету Мінфіном будуть передбачені у 2014 році. Просимо підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу від комітету – Зелик Руслан Богданович. Є? Є, прошу, голова підкомітету Комітету по соціальній політиці. Прошу.

 

11:07:19

ЗЕЛИК Р.Б.

Шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується розглянути проект Закону України про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (реєстраційний номер 2689),  поданий Кабінетом міністрів України.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 7 закону, а саме:  включити до числа осіб, що мають право на призначення  державної  і соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, тих працездатних членів, які надають соціальні послуги.  Законопроект спрямований на посилення державної підтримки сімей, які опинилися  в складних життєвих обставинах,  що дозволить покращити їхній соціальний захист. 

На сьогодні, особи, які надають соціальні послуги інвалідам  другої та третьої групи, не мають  права на призначення державної соціальної допомоги, а отримують  лише  компенсаційні виплати, розмір яких   становить  7-15 відсотків від прожиткового мінімуму. В той же час, особи, які надають  соціальні послуги інвалідам першої групи, отримують такі  допомоги.

Тому спільний представницький орган репрезентативних  всеукраїнських об'єднаних  профспілок на національному рівні підтримують законопроект. Міністерство фінансів і соціальної  політики  України також підтримує законопроект. Міністерство юстиції не має пропозицій та зауважень  до законопроекту.  Головне науково-експертне управління  Апарату Верховної Ради  України вважає, що законопроект  може бути прийнятий за основу  з урахуванням  наданих ним зауважень.

Тому Комітет    з питань соціальної політики та праці рекомендує  Верховній Раді України,  керуючись пунктом 1 частини першої статті 114  Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", поданий Кабінетом Міністрів України,  прийняти за основу і  в цілому. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Є необхідність обговорювати?  Прошу записатись від фракцій.

Фракція "Батьківщина", Бондаренко.

 

11:09:31

БОНДАРЕНКО В.Д.

Володимир Бондаренко, фракція об'єднаної  опозиції "Батьківщина".

 Шановні колеги, цей закон є надзвичайно важливим. Справа в тому, що    в моєму рідному Святошинському районі, на моєму окрузі,  є ціла низка  установ, які спеціалізуються  на обслуговуванні дітей-інвалідів, інвалідів старшого віку. Зокрема,  в нас є єдиний в Україні дитячий садок, де доглядом за дітьми займаються, окрім персоналу, ще і батьки, які прийняті туди на роботу, а також Інтернат № 15 для церебральних хворих та багато інших об'єктів.

Я вам хочу сказати, що сьогодні державна підтримка цього сектору надзвичайно мала і кожен крок, який  ми зробили, як законодавці, для покращення обслуговування цієї категорії людей для створення їм спеціальних пільгових умов. Це буде те, що їм потрібно. Сьогодні ці люди переживають дуже тяжкі періоди, коли індустріальний розвиток міста призвів до того, що вони не можуть дістатися з одного кінця до іншого, коли немає пандусів, немає доріг. Про це багато говориться, але практично нічого не робиться.

Тому я просив би вам підтримати цю законодавчу ініціативу і вона послужить справі благородного кроку нашого на користь тих людей, які природою чи якимись іншими обставинами, сьогодні поставлені в тяжкі умови проживання. І прошу ще раз підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, народний депутат Момот.

 

11:11:03

МОМОТ О.І.

Народний депутат Момот, 27 виборчий округ, Дніпропетровськ. Прошу передати слово народному депутату Сухому.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:11:14

СУХИЙ Я.М.

Шановні колеги, ви думку Комітету з питань соціальної політики та праці почули від голови підкомітету Руслана Зелика. Я хочу відзначити, що цей урядовий законопроект, котрий внесений на реалізацію соціальних ініціатив Президента України, він коротенький за змістом, за змістом він зрозумілий. І, безумовно, має одностайну підтримку комітету нашого. Цілком зрозуміло, він стосується, в даному випадку, зачіпає інтереси, поліпшує життєве становище більше 20 тисяч сімей українських, і можна було б, безумовно, вносити пропозицію про прийняття його і в цілому. Але я звертаю увагу, і уряд про це вже знає, що соціальні послуги можуть надаватися як за плату, так і безоплату (це саме стаття 7 Закону "Про соціальні послуги"). І якщо соціальні послуги надаються безкоштовно, то їм призначається щомісячна компенсійна виплата, а натомість надання соціальних послуг на платній основі регулюється порядком надання соціальних послуг і встановлення диференційної плати, яка затверджена постановою Кабміну ще  19 грудня 2012 року.

Тому до другого читання нам необхідно буде врегулювати право на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям  фізичними особами, які надають соціальні послуги, в плані узгодження з умовами виплати компенсації за їх надання. Тому я вношу пропозицію проголосувати за цей законопроект в першому читанні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода"  народний депутат Швайка. Кайда.

 

11:13:06

КАЙДА О.П.

Леонову, будь ласка, слово передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу.

 

11:13:10

ЛЕОНОВ Е.В.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" Едуард Леонов, Крим, Севастополь.

Шановні народні депутати!  Шановні громадяни України! В Україні, на жаль, зараз панує покращання - і до зубожіння доведені українські сім'ї, до зубожіння доведені українські жінки, українські чоловіки. А є сім'ї, які потребують особливої уваги, особливої підтримки, - це сім'ї в яких є інваліди.

Суть цього законопроекту полягає в тому, щоб не тільки тим сім'ям, які доглядають за інвалідами першої групи, а і тим сім'ям, які доглядають за інвалідами другої і  третьої групи була надана можливість отримувати хоч якусь невеличку компенсацію за той час, який вони не можуть проводити на своїй основній роботі, а яку приділяють своїм інвалідам.

Тому ми прекрасно розуміємо, що набагато дорожче державі обходиться утримувати інвалідів в спеціальних закладах, 20-30 тисяч гривень на місяць реально з бюджету витрачається на дітей-інвалідів в спеціальних закладах, а тут ми говоримо про якісь копійки, які треба доплатити батькам для того, щоб вони могли полишити роботу і якийсь свій час виділити на допомогу своїй дитині.

Розуміючи те, що практично зараз  люди виживають, не живуть, а виживають в Україні, а є сім'ї, в яких фактично немає можливості працювати, вони змушені сидіти з дітьми-інвалідами. Немає можливості дорослим працездатним людям працювати, бо вони за старими, літніми людьми доглядають, які не можуть за себе піклуватися. То звичайно, що держава мусить хоча б якусь цю невеличку копійку, але все ж таки спрямувати на підтримку цих людей.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" буде домагатися покращання,  справжнього покращання, оцього ефемерного, ситуації в цій соціальній сфері, ми внесли навіть новий законопроект про посилення соціального захисту   інвалідів. Але за цей законопроект ми теж будемо голосуватиЮ не дивлячись на те, що він недостатньо захищає права інвалідів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "УДАР" Віталія Кличка". Прошу, народний депутат Розенко.

 

11:15:19

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличка". Володимире Васильовичу, перше питання традиційно до вас: де міністр праці та соціальної політики Королевська Наталя Юріївна? Згідно подання Кабінету Міністрів України Закон про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державну соціальну  допомогу"  має доповідати міністр праці та соціальної політики Наталя Королевська. Її немає, і це  вже не перший випадок, коли міністр соціальної політики ігнорує засідання Верховної Ради, при всій повазі запрошуючи сюди заступників міністра.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми в п’ятницю запитаємо у неї "на годині Уряду".

 

11:15:43

РОЗЕНКО П.В.

Дякую за увагу. А тепер до суті цього питання.

В принципі, місія цього законопроекту є абсолютно благородна: щоб люди, які надають соціальну  допомогу, мали можливість скористатися допомогою малозабезпеченим родинам. Але,  ви подумайте, сам факт: сьогодні люди, які працюють в системі освіти, охорони здоров'я, в системі   соціальної допомоги, є  саме малозабезпечені сім'ї. От в мене останні дані Державного комітету статистики: заробітна плата в системі освіти середня – 2,5 тисячі гривень, в системі охорони здоров'я та наданні соціальної допомоги – 2 тисячі 200. Після сплати всіх соціальних внесків і всіх податків люди реально отримують на  руки заробітну плату в розмірі від 1 тисячі 200 до 1 тисячі 500 гривень. В системі  соціального захисту населення  одна із найменших заробітних плат в України – це парадокс, люди, які надають соціальну допомогу, сьогодні є найбільш незахищеними в соціальному плані. І цю ситуацію треба міняти, і  ми можемо її змінити через зміни до Державного бюджету України. Фракція "УДАР" неодноразово наголошувала на тому, що згідно "Прикінцевих положень" мають бути за підсумками першого кварталу… були внесені зміни до Державного бюджету, з точки зору, в тому числі, підвищення соціальних показників. Два місяці вже минуло, уряд до цього часу не подав зміни і доповнення до Державного бюджету.

Тому ми вимагаємо, щоб Верховна Рада України…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Закінчуйте!

 

РОЗЕНКО П.В. … і ви як Голова Верховної Ради офіційно звернулися до уряду, щоб протягом тижня сюди були внесені зміни до Закону "Про Державний бюджет України" щодо підвищення  заробітних плат, мінімального прожиткового мінімуму і всіх соціальних допомог, які у цьому році не підвищуються.

Фракція "УДАР" буде підтримувати зазначений законопроект, але питання Державного бюджету ми не знімаємо з порядку денного.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, все. Фракція комуністів, хвилина, народний депутат Цибенко.

 

11:18:29

ЦИБЕНКО П.С.

Дякую. Фракція комуністів, Петро Цибенко, голова Комітету соціальної політики і праці.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Безумовно, фракція Компартії України підтримає цей законопроект, бо це той нечастий, я сказав би так обережно, випадок, коли ми можемо говорити про те, що Кабінет Міністрів України вносить законопроект, який направлений на посилення соціального захисту людини праці.

Знаєте, я хочу сказати про те, що ми дуже часто, розмовляючи на тему національної безпеки України, придумуємо якісь інші загрози. Але головна і справжня загроза національним інтересам українців, громадян України, полягає в мізерній пенсії, в мізерних соціальних виплатах і багато в чому іншому. Тому, безумовно, цей документ треба підтримати, і це той нечастий, підкреслюю, крок, який зроблено Урядом для того, щоб посилити  соціальний захист громадян України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Переходимо до прийняття рішення. Я ставлю на голосування проект Закону, реєстраційний номер 2689, про внесення змін до статті 7 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" (щодо осіб, які надають соціальні послуги, для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

11:20:16

За-349

Проти – нуль, утримались – нуль, не голосували – 58.  Рішення прийнято. По фракціях.

Ідемо далі. Вноситься на розгляд проект Закону (реєстраційний номер 1208 і 1208-1) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок). Як розглядаємо? Скорочена? Прошу голосувати. Хто за скорочену процедуру?

 

11:21:25

За-165

Проти – 89, утримались – 10, не голосували – 141.

Рішення прийнято. Для доповіді запрошую народного депутата України Денисенка Анатолія Петровича. Є доповідач? Нема? Є. А потім – народний депутат Омельянович. Прошу, дві хвилини у вас є.

 

11:22:01

ДЕНИСЕНКО А.П.

Анатолій Денисенко, 173-й виборчий округ, місто Харків, фракція Партії регіонів. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок), (реєстраційний номер 1208), спрямований на вирішення питання щодо розблокування процедури землевідведення земельних ділянок.

Моїм колегою був розроблений альтернативний законопроект (номер 1208-1), який вирішує аналогічні питання. В той же час він спрямований на вирішення додаткових питань.

Враховуючи вищесказане, я відкликаю свій законопроект (номер 1208) та пропоную вас, шановні народні депутати,  підтримати альтернативний законопроект 1208-1. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу народного депутата Омельяновича Дениса Сергійовича.

 

11:23:23

ОМЕЛЬЯНОВИЧ Д.С.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати! Як і законопроект 1208, запропонований до вашого розгляду альтернативний законопроект стосується одного і того ж питання – виправлення помилок та незручностей у діючому  земельному законодавстві та спрощенні процедури відведення земельних ділянок та погодження землевпорядної документації, які були допущені при прийнятті 16 жовтня 2012 року Закону України "Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України" (щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства соціальної політики України, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів).

Пропонується внести зміни до Земельного, Лісового, Водного  кодексів України, законів України: "Про землеустрій", "Про Державний земельний кадастр" та "Про місцеві державні адміністрації".

Обидва законопроекти виключають із Земельного кодексу України положення стосовно функціонування комісії з питань погодження документації та землеустрою, до яких зараз повинна входити купа уповноважених осіб і встановлюють, що  замість п'яти органів влади, які передбачені зараз, проекти відведення земельної ділянки погоджуються і в більшості з одним або двома органами.

На жаль, законопроектом 1208 проблема виправлення помилок в діючому законодавстві вирішена не комплексно. Поданий мною законопроект вирішує ці питання. Але основна відмінність  від законопроекту 1208 полягає у тому, що я пропоную повернення у законодавче поле безпідставно виключених з Земельного кодексу України та Закону України "Про Державний земельний кадастр" положень, за якими погодження проектів відведення земельних ділянок та державна реєстрація земельних ділянок здійснюється виключно за місцем розташування земельної ділянки.

Тобто на районному рівні, а не обласному і не на рівні міста Києва. Що вважаю вкрай важливим для усіх мешканців сільських територій. Усунення діючих помилок і незручностей спростить, прискорить і зробить значно дешевшим для пересічних громадян процес погодження …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ОМЕЛЬЯНОВИЧ Д.С. Враховуючи викладене, прошу підтримати законопроект 1208/1 і прийняття його за основу. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу від комітету. Голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Анатолійович Царьов.

 

11:26:01

ЦАРЬОВ О.А.

Уважаемые коллеги! Уважаемый председатель, Владимир Васильевич! (Шум у залі) Я хочу сказать, что самое большое количество нареканий, обращений в мою общественную приёмную как народного депутата по поводу очень сложного, долгого оформления земельных документов.

(Шум у залі)

 К сожалению, мало того, что это долго, это еще и дорого. Некоторые вещи, которые прописаны у нас в предыдущем, принятом законодательстве, приводят к тому, что фактически землеоотвод сегодня на Украине остановился. (Шум у залі)

 Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури і відведення земельних ділянок, поданий.

Я хочу поблагодарить товарища Денисенка и Омельяновича, которые подняли очень важную тему, которые написали очень хороший и правильный законопроект. (Шум у залі)

Комітет розглянув на своєму засіданні два законопроекти. І, з огляду на вищесказане, комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок) (реєстраційний номер 1208) його відхилити, а проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів у сфері земельних відносин (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок) (реєстраційний номер 1208-1) прийняти за основу. Дякую за увагу і прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, прошу записатися на виступи від фракцій.  Об'єднання ""Свобода", народний депутат Мельник.

 

11:28:41

МЕЛЬНИК Є.І.

Прошу передати слово Ігорю Сабію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:28:48

САБІЙ І.М.

Ігор Сабій, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", Хмельницька область, виборчий округ 189, Красилів.

Фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" утримається від голосування за цей закон у зв'язку з тим, що цей законопроект значно полегшує відведення ділянок особливо цінних земель, зокрема ділянок, які вкриті лісовими насадженнями. У зв'язку з цим ми будемо утримуватися від голосування за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Кутовий, фракція "УДАР".

 

11:29:22

КУТОВИЙ Т.В.

Кутовий Тарас, фракція "УДАР", Полтавщина.

Фракція "УДАР" підтримає цей законопроект. Дякую попередньому автору (1208), що законопроект був знятий для того, щоб не було неузгодженостей. Насправді цей законопроект виправляє дуже багато помилок, які були допущені ще рік назад, і сьогодні це дуже важливо.

Сьогодні землями сільськогосподарського призначення державної форми власності сьогодні розпоряджається і Мінагропромполітики, і Держземагентство.  Цей закон передбачає, що Держземагентство буде розпорядником цих земель, не буде неузгодженостей і так далі.

По-друге, це питання, вирішення питань щодо  документації. Вона сьогодні буде вирішуватися на районному рівні. І це дуже важливо, це спростить життя громадян, які сьогодні потребують цих спрощень.

Тому наша фракція буде підтримувати законопроект 1208-1 і всіх колег прошу підтримати його також. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Народний депутат Ляшко, хвилина. Прошу.

 

11:30:26

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Цілком очевидно, що процедура оформлення земельних ділянок, яка є сьогодні в країні, вона вкрай неефективною. Мільйони людей по всій країні, а особливо люди похилого віку, особливо жителі сільської місцевості вимушені місяці чекати погодження проектів землевідведення. І при чому, якщо раніше це робилося там, наприклад, в райцентрі, в Талалаївці, чи в Борзні, чи в Бахмачі, то сьогодні це має передаватися все до Чернігова, а інколи і до Києва. І свою земельну ділянку там 20 соток, 30 соток чи 2 гектари люди мають 2-3 роки чекати, в кращому випадку. Бо я знаю, що бувають випадки, коли по 5 і по 7 років чекають, щоб оформили їм земельну ділянку.

Також хотів би звернути увагу на те, що реєстраційна служба працює неефективно і люди вимушені ночувати перед реєстраційною службою, аби туди потрапити і зареєструвати свою земельну ділянку чи права на неї.

Тому, я вважаю, що земельне законодавство має бути змінено. Законопроект  треба…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Переходимо до прийняття рішення. Прошу уваги! Я поставлю 1208 першим, тому що це рішення може прийняти відхилити цей закон тільки Верховна Рада.

Тому я ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 1208) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок) за основу. Прошу голосувати.

 

11:32:24

За-14

Проти-42, утрималось-76, не голосували-265.

Рішення не прийнято, закон відхилено. Прошу уваги. Ставлю на голосування проект Закону (номер 1208-1) про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

11:33:07

За-296

Проти-0, утрималось-34, не голосувало-71.

Рішення прийнято.

По фракціях.

Розглядається проект Закону (реєстраційний номер 2130) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок. Як розглядаємо? Прошу голосувати. Хто за скорочену процедуру? Прошу голосувати.

 

11:33:59

За-156

Проти-80, утрималось-12, не голосувало-153.

Рішення прийнято.

Прошу доповідати народного депутата України Станіслава Анатолійовича Мельника. Прошу.

 

11:34:25

МЕЛЬНИК С.А.

Шановний головуючий, шановні колеги! Вашій увазі пропонується проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок (реєстраційний номер 2130). Вказаним законопроектом вносяться зміни до статей  118  і 123 Земельного кодексу України та статті 53.5 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Прийняття законопроекту дасть можливість юридичним та фізичним особам спростити питання  отримання дозволу на розроблення документації і землеустрою від органів виконавчої      влади чи місцевого самоврядування в частині додатку до заяви, а саме  графічного плану. Це згідно  законопроекту  може бути схема розташування, викопіювання з опорного плану та зведених планів та карт тощо.  А не викопіювання з кадастрового плану, чи, як в чинній редакції закону, оскільки  такі викопіювання без участі відповідних органів отримати неможливо, а за  це потрібно платити певну суму грошей.

Запровадження принципів  мовчазної згоди надасть можливість громадянам та юридичним особам замовити документацію із землеустрою через місяць з моменту заяви до     відповідного органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування у разі, якщо протягом зазначеного періоду таким органом  не буде прийняте відповідне рішення про надання або  відмову у наданні земельної ділянки. Адже, як показує практика, деякі  місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого  самоврядування …

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

МЕЛЬНИК С.А. … розглядають земельні питання по зверненню простих громадян роками - і люди втрачають надію скористатися своїм конституційним правом.

Оскільки норма принципу мовчазної згоди  законопроекту викликає багато дискусій, то при підготовці законопроекту  до другого читання її можна  буде доопрацювати. Запропонована редакція статті 53.5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачає запровадження механізму відповідальності посадових осіб виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за невчасне надання висновку щодо   погодження або не погодження документації із землеустрою у вигляді штрафу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, співдоповідь, голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики Царьов Олег Анатолійович.

У вас дві хвилини було. Сідайте. Станіслав, дві хвилини було.

 

11:37:48

ЦАРЬОВ О.А.

Уважаемые коллеги, я думаю, вы все со мной согласитесь с тем, что сфера земельных отношений требует особого регулирования, особого подхода. Мы все знаем, что самая большая взятка зарегистрирована на территории Украины именно при отведении земли в Киевской области. Очень много нареканий на сложность и на дороговизну процесса. Данный законопроект носит революционную норму, с точки зрения земельного законодательства. Я бы очень хотел, чтобы у Станислава Мельника получилось и во втором чтении он прописал закон, который действительно полностью, в целом, в корне меняет процедуру землеотвода.

Если раньше мы подавали документы или люди, которые отводят землю, подавали документы и, к сожалению, не всегда могли получить в срок эти документы, например, пока он не заплатит взятку, пока он не договорится, пока он не выполнит какие-то условия, то здесь вводится принцип молчаливого согласия. Если вовремя вам не ответили, значит, документы считаются принятыми.

Я считаю, что надо пожелать Станиславу удачи, мы все вместе будем ему помогать. Но если мы это сделаем, мы кардинально поменяем ситуацию на Украине. Спасибо. Я предлагаю принять в первом чтении.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися народних депутатів від фракцій. Народний депутат фракція "Батьківщина" Ляпіна.

 

11:39:38

ЛЯПІНА К.М.

Ксенія Ляпіна, фракція "Батьківщина", партія "За Україну!" місто Київ. Наша фракція буде підтримувати за основу цей законопроект, оскільки він насправді  реалізує принцип мовчазної згоди, дає для цього відповідні механізми. Більше того, запроваджує відповідальність чиновників, реальну відповідальність, за те, що затягуються строки, а отже, відбувається пряма бездіяльність, яка не дає громадянам можливості зреалізувати своє безпосереднє право.

Безумовно, що там є певна необхідність доробляти цей законопроект до другого читання, але саме принцип мовчазної згоди ми пропонуємо навіть посилити. Його ні в якому разі не можна вихолощувати з цього законопроекту до другого читання, тому що це і є найцінніше, що є в цьому законопроекті. Тому фракція "Батьківщина" підтримає цей законопроект за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда, прошу.

 

11:40:43

КАЙДА О.П.

Марцінківу, будь ласка передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, передати.

 

11:40:47

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Руслан Марцінків, Всеукраїнське об’єднання "Свобода".

Фракція "Свободи" буде голосувати проти даного законопроекту. Відведення земельних ділянок за принципом мовчазної згоди, без розгляду місцевими радами, призведе до ще більшого врізання прав місцевого самоврядування, корупції, соціального конфлікту. Не рідко стануть випадки, коли на одну земельну ділянку будуть виготовлені два, три проекти землеустрою різних фізичних осіб. І, як наслідок, збільшення судових позовів та збільшення ролі держкомземів, які сьогодні підпорядковані Януковичу, а не місцевому самоврядуванню. Там треба наводити порядок в держкомземах, а не знищувати сьогодні місцеве самоврядування.

Ще одна новела цього законопроекту - це принцип невмотивованої відмови. Що таке "невмотивована відмова" в цьому законі місцевими органами самоврядування не розписано. А якщо дана земельна ділянка знаходиться в парковій зоні, особливо це стосується міст, а якщо прибережна смуга, або дорога, яка запроектована?  Оце і є невмотивована відмова, але це не прописано в даному законопроекті.

Також недоречно забирати викопіювання з кадастрової карти, адже сьогодні нерідко те, що на одну земельну ділянку накладається через поганий картографічний матеріал, і, як наслідок, конфлікти між юридичними і фізичними особами. Тому фракція Всеукраїнського  об'єднання "Свобода" вважає, що сьогодні даний законопроект обмежує права місцевого самоврядування і  він потребує додаткового значного доопрацювання. Тому пропонуємо відхилити даний законопроект. І надалі попрацювати над тим, щоб сьогодні обмежити саму волю держкомземів, державних адміністрацій, а не знищувати місцеве самоврядування. Дякую. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто від фракції "УДАР"? Є бажаючі? Немає. 

Народний депутат Новак, прошу. Включили? Прошу, давайте на трибуну.

 

11:43:35

НОВАК Н.В.

Шановний головуючий! Шановні депутати! Фракція "УДАР" вітає принцип мовчазної згоди. І це є той принцип, який дозволяє спростити процедури і дозволяє все ж таки чиновнику прискорити розгляд цих документів, які були подані заявниками.

Але ми вважаємо, що цей закон має також і негативну сторону, перш за все, в умовах нашої держави, де корупція має розповсюдження велике в усіх сферах. Ми вважаємо, що цей  принцип буде використаний  на догоду чиновнику,  який,  просто знявши з себе  відповідальність, не буде розглядати заяву того чи іншого громадянина.  І, таким чином, громадянин буде отримувати земельну ділянку без відповідальності наступної чиновника.

Крім того, неврегульоване питання, якщо,  наприклад, три чи чотири особи подали заяву на одну й ту ж саму ділянку, яким чином в даному випадку буде діяти принцип мовчазної згоди?

Тому ми вважаємо, що цей закон несе на собі можливість ще більшого розповсюд…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

Говоріть, говоріть!

 

НОВАК Н.В. Тому фракція "УДАР" утримується від головування за цей законопроект. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Переходимо до прийняття рішення. Прошу, хвилина, народний депутат Міщенко. Сергій Міщенко.

 

11:45:07

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, Київщина,  98 округ. Шановні громадяни України! Сьогодні питання цим законопроектом у сфері землеустрою вирішити неможливо. А сама головна проблема – це те, що та корупційна схема, яка існує сьогодні на місцях, відносно того, що люди, здаючи свої документи і гроші фірмам, які як п'явки "присосалися" до Держкомзему, і ці гроші потім не в бюджет надходять, а до карманів чиновників, оце сама головна проблема.

І більше того, хоча вони і здають документи і гроші, ці громадяни, очікуючи роками, коли ж державний акт на землю їм надійде. І тому, в першу чергу, треба оті сотні звернень наших депутатських щоб позбавляли ліцензій ці фірми.

А друга проблема, хоч  люди і є ті, які можуть дати гроші, а є, в яких немає. От безкоштовно назад повертати видачу …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу від Партії регіонів  Калетнік, хвилину, голова комітету.

 

11:46:27

КАЛЕТНІК Г.М.

Дякую, Володимир Васильович. Шановні колеги народні депутати! Я хочу коротко просто подякувати за висловлену підтримку даним ініціативам у цих законопроектах. І хотів би попросити фракцію "УДАР", від якої дуже кваліфіковано виступила колега народний депутат Новак і депутат Міщенко від позафракційних, у даному випадку ви зробили правильні зауваження, але вони можуть бути поправлені у цьому ж законопроекті, який є, дійсно, проривним, у другому читанні.

Тому я просив би вас підтримати зараз цей законопроект у першому читанні. І комітет до другого читання спільно з вами, ви дасте свої пропозиції в оформленому вигляді -  і ми поправимо цю ситуацію. Дякую. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ставлю на голосування. Я прошу уваги! Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2130)  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

11:47:56

За-268

Проти – 34, утримались – 29, не голосували – 76.  Рішення прийнято. По фракціях.

Розглядається проект Закону (реєстраційний номер 2287 і 2287-1)  про внесення змін до законів України "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність" та "Про землеустрій" (щодо запровадження норм державного нагляду у сфері землеустрою). Як розглядається питання? Прошу, хто за скороченою процедурою, прошу проголосувати.

 

11:48:55

За-157

Проти – 78, утримались – 8, не голосували – 162. Рішення прийнято. По фракціях.

А я запрошую для доповіді Станіслава Анатолійовича Мельника. У вас дві хвилини, прошу. А потім – Кутовий Тарас.

 

11:49:15

МЕЛЬНИК С.А.

Шановний головуючий, шановні народні депутати України!

Проект закону України, який ми сьогодні розглядаємо, направлений на врегулювання питань здійснення державного геодезичного нагляду та нагляду у сфері землеустрою на законодавчому рівні, підвищення якості та дієвості нагляду, спрямоване на забезпечення дотримання суб'єктами господарювання узгодженої технологічної політики, єдиних методичних засад і технічних регламентів при створенні топографо-геодезичних картографічних матеріалів та робіт із  землеустрою для  держави і громадян України.

Законопроект унеможливить зловживання з боку контролюючих органів під час здійснення  заходів державного  нагляду, а для  громадян забезпечить належну реалізацію своїх  конституційних прав при виготовленні правовстановлюючих документів на землю.

Положенням про Державне агентство земельних ресурсів України на нього покладено відповідальність за організацію та здійснення державного геодезичного нагляду за використанням топографічних,   геодезичних, картографічних робіт та інших функцій у сфері картографічної діяльності.

Для досягнення вищезгаданих цілей законопроектом пропонується у Законі України "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність" статтю 24 викласти в новій редакції, визнавши порядок здійснення  державного геодезичного нагляду, згідно  з якою  державний геодезичний нагляд за топографо-геодезичною і картографічною діяльністю здійснює спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Окрім того, цим законопроектом пропонується доповнити закон новою статтею про технічне, технологічне забезпечення  топографо-геодезичної і картографічної діяльності, якою встановлюється вимога до технічного і технологічного забезпечення виконавців топографо-геодезичних і картографічних…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ваша пропозиція. Завершуйте.

 

МЕЛЬНИК С.А.  Моя пропозиція. З огляду на викладене мною, прошу підтримати законопроект 2287 та прийняти його за основу. Зауваження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Народний депутат України Тарас Вікторович Кутовий. 

 

11:51:59

КУТОВИЙ Т.В.

Шановні колеги! Шановний Володимир Васильович! До вашого розгляду пропонується  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення робіт із землеустрою та топографо-геодезичних робіт (реєстраційний номер 2287-1),  21 лютого 2013 року внесений нами спільно з фракцією "Батьківщина", з народними депутатами Кравчуком Василем Петровичем, Кириленком Іваном Григоровичем і Апостолом Михайлом Володимировичем.

Цей проект є альтернативний до попереднього. І хочу підкреслити, що цей проект є черговим із цілої низки, які покликані врегулювати ситуацію у сфері земельних відносин сьогодні. Окремі з них ми з вами вже розглянули і прийняли.

Щодо змісту самого проекту, то хочу зупинитися на таких особливостях. Дуже важливо, що в 2012 році в парламенті був прийнятий Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів. Він передбачав відміну ліцензування у сфері землеустрою і запровадження персональної відповідальності інженерів-землевпорядників шляхом видачі їм сертифікатів. Це нормальна європейська практика. За якість проектних робіт має відповідати фізична особа, яка їх виконує.

Але, як у нас це часто буває, прийняття цього закону стало однією з причин блокування земельних відносин в Україні. У нас було близько трьох тисяч ліцензіатів, у складі яких працювало близько 10 тисяч працівників, що займалися виготовленням землевпорядної документації. На кінець року ситуація суттєво виправилася. Зараз вже 2,5 тисячі. Але ситуація також потребує подальшого врегулювання.

Тому ми, перш за все, якщо у мене мало часу залишилося, хочемо звернути увагу на персональну відповідальність людей, які підписують ці документи і які в подальшому несуть цю відповідальність. Це перше.

Друге. Люди, які працюють під началом людей, які мають відповідні кваліфікації, сертифікати, так само мають право виконувати ці роботи. Тому ми просимо підтримати наш законопроект 2287-1. Але при цьому говоримо, що і альтернативний проект так само є важливим…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Співдоповідь. Заступник голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Сергій Миколайович Глазунов. Прошу.

 

11:54:28

ГЛАЗУНОВ С.М.

Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Що стосується Законопроекту 2287 про внесення змін до Законів України про "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність" та "Про землеустрій". Комітет відзначив, що законопроект має ряд недоліків, які не можуть бути виправлені при підготовці до другого читання. Є необхідним одночасне внесення відповідних змін до ряду статей законів України про топографічну і картографічну діяльність та про землеустрій, які не були предметом розгляду цього законопроекту, що суперечить статті 116 Закону України "Про  Регламент Верховної Ради  України".

Державне агентство земельних ресурсів України підтримує прийняття цього законопроекту. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради  пропонує повернути суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Комітет також прийняв рішення повернути суб'єкту законодавчої ініціативи даний законопроект на доопрацювання.

Що стосується законопроекту  2287, то хотів би сказати, що тут пропонується внесення змін наступних змін. В Закону України "Про  землеустрій" замість ліцензування діяльності у сфері землеустрою здійснити лише сертифікацію інженерів землевпорядників. Пропонується виключити державний нагляд у сфері землеустрою. Спрощуються вимоги до професійної підготовки та кадрового забезпечення. Вилучається чіткий перелік підстав, згідно яких кваліфікаційна комісія може позбавити кваліфікаційного сертифіката. Це може призвести до необ'єктивності при прийнятті рішень цією комісією. Комітет також його уважно розглянув.

Держземагентство України не підтримує законопроект. Головне  науково-експертне управління висловлює ряд зауважень і пропонує прийняти його у першому читанні з урахуванням зауважень. Кабінет Міністрів пропонує відхилити законопроект. Наш комітет після довгих дискусію підтримав прийняття законопроекту  2287 за основу. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте.  Шановні депутати, є потреба обговорювати? Бажаючі є? Є. Прошу записатися від фракцій.

Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Мохник.

 

11:56:52

МОХНИК А.В.

Прошу передати слово Олександру Мирному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:56:59

МИРНИЙ О.Б.

Олександр Мирний, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Хочу зазначити два моменти. По-перше, питання, дійсно, вже перезріло. І, на жаль, тільки зараз вищий законодавчий орган повертається обличчям до актуальних питань.

Друге. Перший законопроект  набагато слабший, ніж другий. Але, враховуючи практику голосування, Партія регіонів і комуністів за ті законопроекти, які подаються опозицією, ми будемо підтримувати як перший законопроект, так і другий законопроект. Виходячи з того, що людям абсолютно байдуже, є політика чи нема політики. Люди повинні відчути на собі полегшення своєї власної роботи.

 Але попереджаємо, що у випадку, якщо проходить перший законопроект і не проходить другий і в першому в 2287 не будуть внесені суттєві корективи і не буде взяте краще з 2280-1, ми в жодному разі не підтримаємо законопроект 2287 в другому читанні. Прошу автора законопроекту звернути увагу на позиції фракцій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, народний депутат Томенко, фракція "Батьківщина".

 

11:58:25

ТОМЕНКО М.В.

Прошу передати слово співавтору законопроекту з цього питання і фахівцю в галузі українського села Івану Григоровичу Кириленку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Іван Григорович Кириленко.

 

11:58:37

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний пане Голово, шановні колеги! Кириленко, фракція "Батьківщина", Дніпропетровщина.

Смисл законопроекту, і першого, і другого, полягає в одному слові: "дерегуляція". Хочу, колеги, наголосити, зарегульованість земельних відносин в Україні досягла небачених масштабів за останні роки. На наступному тижні ми, напевно, будемо розглядати законопроект теж, який стосується цих питань і смисл якого полягає в наступному. Дожилися до того, що план сівозміни, вдумайтеся в те, що говорю, план сівозміни для 15 тисяч реформованих господарств для 50 вертикально-інтегрованих агроформувань і 40 тисяч фермерських господарств повинні готувати комерційні структури. Як наче в нас немає 15 тисяч агрономів у цих господарствах. Мало того, що вони будуть виготовляти сівозміни, ще треба буде затверджувати. Ціна питання від 4 до 8 мільярдів гривень, як вилучаються від аграрних виробників. Люди стогнуть від такої  регуляції! Тому, друзі, дерегуляція – це сенс цього законопроекту, а саме дергулюється господарська діяльність з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт. Цими змінами передбачається замість ліцензування діяльності у сфері землеустрою здійснювати лише сертифікацію інженерів-землевпорядників.  Уточнюються умови сертифікації окремих суб’єктів у даній сфері. Вилучається положення щодо необхідності володіння технічним та технологічним забезпеченням як обов’язкової умови визнання юридичних та фізичних осіб розробниками документації землеустрою або суб’єктами топографічної, геодезичної, картографічної діяльності. У проекті вирішується також ряд інших питань. Треба підтримати і потихеньку розчищати ці авгієві конюшні". Досить здирати з аграріїв кошти! Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Партія регіонів, народний депутат Журавський.

 

12:00:36

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Один і другий законопроекти непогані. Ми будемо підтримувати проект народного депутата Мельника Станіслава Анатолійовича. І в цьому законі не зацікавлені хто: бюрократи і хапуги, хабарники. Вони, звичайно, втрачають можливість "заробляти" (в лапках) гроші. Закон спрощує отримання правоустановчих документів на землю. Він для людей, його треба підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хвилина. Прошу, народний депутат Міщенко.

 

12:01:14

МІЩЕНКО С.Г.

Сергій Міщенко, Київщина, 98 округ. Ну, напевне, нагляд повинен бути над тими чиновниками, які здійснюють картографічну діяльність, іншу діяльність видачі висновків, але має бути це не нагляд, а  контроль повинен. Тому що єдиний наглядовий орган у нас в державі – це прокуратура.  І тому я замінив це слово на контроль.

Але питання не в тому, питання в тому. що спочатку, коли подається заява про надання земельної ділянки і до того моменту, коли людина отримує державний акт на землю, оце і є корупційна схема. І я проти тих виступаючих, які кажуть, що було 10 тисяч спеціалістів, які мали сертифікати і ліцензії на такі види робіт, а зараз 2,5. Так оце і є корупція, тому що на район не 10, а 4 стало, і немає демпінгування  цін. І для людини, чим більше буде спеціалістів, які  можуть за меншу суму надати послуги, тим краще. А коли  їх зменшується, оце і є корупція.  Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, фракція "УДАР",  народний депутат Каплін, хвилина.

 

12:02:29

КАПЛІН С.М.

Звичайно, розглядаючи ці законопроекти, потрібно, як вже  відзначалося, говорити про їх де регулятивну місію. І це надзвичайно важливо, і ми маємо підтримати  цей напрямок у дерегуляції земельних відносин  у сільському господарстві.

Але, разом з  тим, потрібно нагадати українцям, а вони, я думаю, не забувають, бо стикаються з цим кожен день, чому виникли такі перешкоди у діяльності  сільськогосподарських підприємств.  Та через те, що довгий час уряд під головуванням Миколи Яновича Азарова здійснював, фактично, навмисне руйнування  сільського господарства. І призвело це до того, що рогатої великої худоби у сільському господарстві стало менше, а великої рогатої худоби у Кабінеті   Міністрів стало більше.

І українці мають знати, що ,доки ми не приберемо цього Прем'єра і весь склад уряду, буде далі здійснюватися   руйнування, незважаючи на наші, нами прийняті, регулятивні  закони. Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Останній виступаючий. Позафракційний, народний депутат Заболотний, прошу. І  будемо приймати  рішення.

 

12:03:44

ЗАБОЛОТНИЙ Г.М.

Шановний Володимире Васильовичу! Григорій Заболотний, 17 виборчий округ, Вінниччина.

Я думаю, що після виступу Івана Григоровича Кириленка можна було б уже ставити питання на голосуванні. І хочу ще раз як  аграрій підтвердити, що абсолютно правий, можна підписатися під кожним  словом, яке сказав Іван Григорович. Тому що сьогодні ліцензіати перетворили цей вид державної діяльності просто в здирання грошей з   сільськогосподарських підприємств і спеціалістів.

Уявіть собі   ситуацію таку. Ліцензіати  говорять так: "Якщо ти хочеш мати сівозміну, то йди напиши її, принеси мені, я її  покажу, як свою виконану роботу, а  ти мені   заплати стільки тисяч гривень". Це просто знущання  над спеціалістами сільського господарства на сьогоднішній день взагалі в Україні.

Я вважаю, що питання про дерегуляцію, якщо воно є хоч де-небудь, хоч в будь-якому законопроекті чи це просто ще вже якийсь інший документ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Прошу уваги! Ставлю на голосування проект закону (реєстраційний номер 2287) про внесення змін до законів України "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність" та "Про землеустрій" (щодо запровадження норм державного нагляду у сфері землеустрою) для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

12:05:36

За-324

Проти – 0, утрималося – 0, не голосувало – 74. Рішення прийнято. По фракціях.

Необхідність голосування в другому немає.

Шановні депутати, оголошується перерва на 30 хвилин. О 12.35 ми продовжимо роботу. А керівників фракцій я прошу зайти до кабінету Голови Верховної Ради.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні народні депутати!  Продовжуємо нашу роботу. Розглядається проект Закону 2412 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо наповнення джерел субвенції для погашення різниці в тарифах). Як будемо розглядати? Прошу проголосувати за скорочену процедуру. Прошу голосувати.

 

12:44:52

За-111

Шановні народні депутати!  Я прошу розсістися і почати працювати! Є дуже багато сьогодні питань, і є питання, які потрібно для місцевих органів самоврядування вирішити сьогодні.

Прошу проголосувати про повернення до голосування. Прошу проголосувати.  Прошу опозицію підтримати.

 

12:45:38

За-127

Я прошу доповідати народного депутата України Мартовицького Артура Володимировича по цьому закону.

А потім від комітету Гєллєр Євгеній Борисович.

 

12:46:02

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Шановний Володимир Васильович! Шановні колеги! Вашій увазі пропонується для розгляду проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на  2013 рік" (щодо наповнення джерел субвенції для погашення різниці в тарифах) (реєстраційний номер 2412).

Метою прийняття законопроекту є забезпечення джерел для погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та  водовідведення, що вироблялося, транспортувалося та постачалося населенню, яка виникла в зв’язку з невідповідністю фактичної вартості  теплової енергії, та  послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалося або погоджувалося органами державної влади чи місцевого самоврядування в розмірі 270 мільйонів гривень.

Законопроект не змінює загальний обсяг доходів бюджету, оскільки пропонується здійснити перерозподіл в межах спеціального фонду.

В зв’язку з  актуальністю та необхідністю прийняття даного законопроекту в цілому як закону до його тексту та додатку необхідно внести уточнення, які зазначені в листівці-висновку комітету.

Оскільки окремі зауваження вказані без наведення пропозицій, тому для стенограми я їх озвучу. У розділі I в абзаці третьому пункту 1 слова "та із сплати   штрафних санкцій та відсотків за користування  ресурсами і матеріальні ресурси" замінити відповідно словами "фінансових санкцій та відсотків за користування матеріальними цінностями і природний газ, вугілля та мазут". Абзаци 4 та 5 пункту 1 замінити абзацом такого змісту: пункт 6 доповнити словами та цифрами: "а також надходження і  сплати таким підприємствам, крім державних підприємств Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" і Національна енергетична компанія "Укренерго" та публічного акціонерного товариства "Укргідроенерго", частини чистого прибутку доходу державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучаються до  державного бюджету відповідно до закону та дивідендів доходу, нарахованих на акції, частки, паї господарських товариств, у статутних капіталах у яких є державна власність, за  результатами фінансово-господарської діяльності в 2012 році", -  доповнити новим пунктом такого змісту: у статті 21 у першому реченні слова   "сплачує публічне акціонерне товариство Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" та "отриманий природний газ"  замінити відповідно словами "сплачують публічне акціонерне товариство Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" підприємства електроенергетичної та вугільної галузі та отриманий природний газ вугілля і мазут.

У другому реченні слова "зазначені заборгованість та зобов'язання" замінити словами "при цьому заборгованість та зобов'язання за отриманий природний газ".

Тому пропоную прийняти  законопроект 2412 за основу та в цілому як закон з урахуванням зауважень і пропозицій, викладених у листівці-висновку Комітету з питань бюджету та озвучених мною  пропозицій.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Є питання до?.. Є. Прошу записатися від фракцій на питання. Так, прошу, народний депутат Томенко. Розенко? Розенко, прошу.

 

12:49:39

РОЗЕНКО П.В.

Павло Розенко, фракція "УДАР" Віталія Кличка". У мене от до вас  як представника провладної фракції таке от запитання: згідно "Перехідних положень" Закону України "Про Державний бюджет України" уряд був зобов'язаний за підсумками першого кварталу внести до Верховної Ради  України зміни до Державного бюджету України на 2013 рік. Зміни, які передбачали б збільшення соціальних стандартів, мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму. Це до цього часу не зроблено.

Ви вихоплюєте якесь одне питання, яке цікавить, я розумію, представників вашої фракції тільки, і намагаєтесь внести таке вузьке питання у Закон "Про Державний бюджет України". Може, варто би поставити питання  перед… щодо невідповідальності вашого уряду і щодо того, що ваш уряд не виконує Закон України "Про Державний бюджет" і внести комплексний…

 

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В. Дякую. Я думаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Марцінків, прошу.

 

12:51:00

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати слово Михальчишину.

 

12:51:06

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Львів. Артур Володимирович, а скажіть, будь ласка, серед тих зауважень, які були висловлені до вашого законопроекту, було вказано на необхідність змінити статтю 21 Закону України про Державний бюджет, ви пропонуєте її також врахувати при сьогоднішньому голосуванні чи ні? Адже там чітко вказано, що державний комітет матеріального резерву перераховує надходження до спеціального фонду державного бюджету. Дякую.

 

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В. Дякую. Мені відповідати?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В. Я тут не встиг відповісти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В. Дякую.

Перерозподіл пропонується здійснити за рахунок зменшення податку на прибуток підприємства на 170 мільйонів та податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів, робіт, послуг на суму 100 мільйонів гривень. 

Збільшення частини чистого прибутку доходу державних або комунальних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до відповідного бюджету, та дивіденди, нараховані на акції, частки, паї, господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна або комунальна власність, на 100 мільйонів гривень та надходжень від реалізації матеріальних цінностей державного резерву на 170 мільйонів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, фракція "Батьківщина", Катеринчук.

 

12:52:24

КАТЕРИНЧУК М.Д.

Микола Катеринчук, фракція "Батьківщина", Європейська партія України.

Ви знаєте, моє питання буде стосуватися саме діяльності уряду Азарова, тому що, на скільки я розумію, то бюджет вони вважали збалансованим, звідки взялася сума 280 мільйонів? І чому саме ви пропонуєте забрати з програми розвитку тваринництва і перекинути ці гроші на неіснуючі борги неіснуючих компаній? Тому що на населенні це вряд чи відіб'ється. Дайте пояснення, будь ласка.

 

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В. Дякую.

В п'ятницю, я гадаю, буде можливість задати таке запитання до уряду, але до джерел фінансування – це є надходження до спеціального фонду держбюджету від погашення заборгованості та зобов'язань, у тому числі з податку на додану вартість та із фінансових санкцій та відсотків за користування матеріальними цінностями підприємств  електроенергетичної та вугільної галузей перед Державним агентством резерву України за отриманий природний газ, вугілля та мазут на суму 170 мільйонів гривень та надходження від сплати частини чистого прибутку доходу та від дивідендів, нарахованих за результатами діяльності у 2012 році  підприємств  електроенергетичної, вугільної галузі, підприємств, що надають послуги з виробництва  транспортування та постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення на суму 100 мільйонів гривень. Загалом це 270 мільйонів гривень. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте. Співдоповідь. Голова Комітету з питань бюджету Євгеній Борисович  Гєллєр.    Прошу.

 

12:54:28

ГЄЛЛЄР Є.Б.

Шановний Володимир Васильович! Шановні народні депутати та запрошені! Комітет з питань бюджету 15 травня розглянув законопроект за номером 2412. Законопроект не змінює  загальний обсяг доходів Державного бюджету і баланс, оскільки передбачено лише перерозподіл доходів спеціального фонду,  які спрямовується на субвенцію, на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Головне науково-експертне управління надає ряд зауважень до законопроекту та вважає, що для прийняття  виваженого рішення слід отримати експертний висновок уряду.

Міністерство фінансів не має зауважень щодо  передбаченого законопроектом перерозподілу джерел надання субвенцій.

Зважаючи на це,  комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 2412 прийняти за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є питання у депутатів? Прошу записатися на питання. Три хвилини.

Прошу, народний депутат Паламарчук, фракція "УДАР".

 

12:55:43

ПАЛАМАРЧУК М.П.

Прошу передати слово Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

12:55:50

РОЗЕНКО П.В.

На попереднє питання… Павло Розенко, фракція "УДАР".

На попереднє моє запитання доповідач не відповів. Все-таки ви як голова бюджетного комітету, є Закон України про державний бюджет. Чому до цього часу не внесені комплексні зміни до державного бюджету з боку уряду?

І, можливо, вам як голові бюджетного комітету, варто нагадати вашому ж уряду на це зобов'язання, яке зафіксовано в Законі України про державний бюджет України.

І друга моя репліка. Попередній виступаючий сказав, що є пропозиція проголосувати за основу і в цілому. У фракції "УДАР" є дуже серйозні заперечення щодо цього документу. Тому ми вимагаємо цей законопроект в цілому не ставити на голосування.

 

ГЄЛЛЄР Є.Б. Дякую за запитання.

По поводу того, що ви казали про уряд. Кожну п'ятницю присутній тут уряд. У вас є можливість задати питання міністру фінансів, чому він ще не подав до комітету перерозподіл. Це по-перше.

А по-друге, я сказав вже, що комітет пропонує прийняти закон за основу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина".

 

12:57:11

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Скажіть (Юрій Одарченко, фракція "Батьківщина", от сьогодні в порядку денному у нас знаходиться закон про екстрену медичну допомогу. Ганебний закон, який вносить уряд. Що тут уряд пропонує? Він пропонує фінансувати швидку медичну допомогу за рахунок спонсорських коштів!

От, уявіть собі, яка ганьба! Сьогодні уряд не за рахунок бюджету пропонує фінансувати швидку допомогу, а за рахунок залучених коштів від спонсорів чи від якихось підприємств!

Скажіть будь ласка, чому ви на комітету спочатку не розглядаєте питання фінансування швидкої допомоги, а так терміново, швидко розглянули все для того, щоб всі 270 мільйонів роздати по своїм кишеньковим підприємствам?! Ви вже це робили рік тому, коли закрили заборгованість своїм підприємствам і бюджет недоотримав мільярди коштів!

 

ГЄЛЛЄР Є.Б. Дякую. Дякую за запитання. Пане Одарченко, хочу вам напомнить, что у нас нет кишенькових підприємств, як ви сказали.  А по поводу "швидкої допомоги". Якщо в держави немає  грошей для утримання "швидкої допомоги", я не вижу ничего страшного, якщо спонсори, які вважають і мають можливість допомогти "швидкій допомозі", це зроблять. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте.

Прошу записатися на виступи від фракцій.

Фракція ""УДАР", Павло Розенко, прошу.

Прошу, народний депутат Каплін. А потім депутати. Прошу.

 

12:59:22

КАПЛІН С.М.

Сергій Каплін, фракція "УДАР", Полтавщина, 144 виборчий округ. Ми повинні зрозуміти, що, здавалося б, пересічний законопроект, який розглядається зараз у сесійній залі, має дуже глибоке коріння. Тут ми маємо дати відповідь на кілька питань.

Перше питання. Як, власне, формується ціна  той газ, будемо говорити конкретно, який сьогодні споживає український громадянин? І ми повинні говорити відверто і чітко, що ця ціна є завищеною, що українського громадянина грабують, грабують останні 20 років і відверто, зухвало грабували на протязі всього існування Радянського Союзу, на протязі всього існування незалежної України.

Ми повинні відповісти на друге питання. Де, власне, брати кошти для того, щоб погасити той розрив у тарифах. Про що йде мова? Насправді, наприклад, у моєму окрузі у місті Полтава, який є лідером по вчасності і повноті сплати за комунальні тарифи, держава просто усунулася від своїх фінансових зобов'язань. І тепер пропонується забрати гроші у сільського господарства і віддати гроші олігархам, в чергове замахнутися на українське тваринництво, на українське сільське господарство і роздати гроші тим, хто сьогодні володіє, зокрема, природніми монополіями. Це є неприпустимо, це є злочинно. І автором цього злочинного замаху на українську економіку є Партія регіонів, є більшість, є уряд.

Ми повинні дати відповідь на третє  питання: а де ж взяти гроші, щоб, зокрема, у моєму окрузі у Полтаві і в інших містах з'явилася гаряча вода? Відповідаю. 150 мільйонів гривень на рік витрачається на перельоти Президента. Мільйон гривень в день витрачається на утримання Президента. Це якраз і є вам та сума, якої буде достатньо для того, щоб вирішити питання.

Далі. 16 мільярдів гривень на МВС. Це за умов, коли злочинність процвітає. Це якраз в десять раз, в двадцять , в сто разів достатня сума для того, щоб аби закрити це питання.

Я вважаю, що треба кроїти сьогодні бюджет, не нищити економіку, а роздягти, розбути, не давати їсти й пити Азарову і його уряду, доки не буде гарячої води і доки він не поставить на місце українських олігархів, вірніше, антиукраїнських олігархів. І не дасть жити простому українському громадянину. Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Партія регіонів, Ярослав Сухий. Прошу.

 

13:02:39

СУХИЙ Я.М.

Я пригадую лютий 2007 року. Отут перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Вже два місяці бунтує фракція "БЮТ", вимагаючи не піднімати ціни на житлово-комунальні тарифи, вимагаючи не піднімати послуги. Закінчилося все це щастя, якщо пам'ятаєте,  23 лютого 2007 року, коли було заблоковано електрощитову. І так воно пішло наперекосяк, потім – обнуління списків і ми пішли на перевибори.

Чому я це згадую? Шановні, давайте пригадаємо, що в нас, власне кажучи, сталося з житлово-комунальними тарифами через непомірну ціну на газ. До літа 2005 року ми мали 48 доларів за тисячу кубометрів газу. За словами тодішнього посла Росії Чорномирдіна ця ціна для України була особая, особлива, виходячи з особливих стосунків. Два підлеглих Тимошенко Івченко і Плачков влітку опинилися в Москві, вимагаючи перегляду негайно договору і зміни ціни  і умов поставки газу. І з того часу пішла чехарда: замість 48 – 130, 180 і так далі, і так далі. Скінчилося все це оцим ганебним паскудством 2009 року. Що, хіба комусь тут не зрозуміло, що ціна, за якою відпускаються послуги і тарифи, вони не відповідають ніяким арифметикам. Що пропонує уряд. 270 мільйонів субвенцій видати місцевим бюджетам на гарячу воду, на опалення на різницю. Я пам’ятаю ті крики в залі, коли говорили… і знов те саме, як дежавю: олігархи, вони погані, вони самі собі, маленьким формочкам… Яким маленьким фірмочкам? "Теплокомуненерго",  в кожному місті є житлово-комунальні фірми, які забезпечують постачання населенню теплої води і опалення. Тарифи не відповідають затратам, тому цей законопроект нічого нового не вносить. Ми весь час таке робили і будемо робити. І будемо змушені робити до тих пір, поки  Україна не стане енергетично незалежною. А поки ми сидимо на цій газовій голці, на цій ціні, яка нас душить, на цьому договорі, який інакше як договором зради економічних національних інтересів назвати не можна, ми будемо кожен рік це робити, рятуючи місцеві   бюджети. Бо в місцевих бюджетах  270 мільйонів гривень немає звідки взяти я пропоную цей законопроект схвалити і прийняти за основу, якщо хтось дійсно дбає за те, аби наші люди мали теплу воду і мали нормальне безперебійне і без стресів опалення. Дякую.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Леонов.

 

13:05:43

ЛЕОНОВ Е.В.

Прошу передати слово Юрію Михальчишину.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, включіть мікрофон, трибуна.

 

13:06:00

МИХАЛЬЧИШИН Ю.А.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги! Тут щойно пролунала низка як і цілком обґрунтованих  критичних зауважень  до законопроекту, так і низка тверджень, які мали на меті  його всіляко виправдати  і обґрунтувати необхідність, і доцільність його   прийняття.

При цьому, звичайно ж, дещо спекулятивний характер мають  твердження  про загальну структуру ринку  комунальних послуг  в Україні. Адже ми з вами повинні цілком свідомі того, що та скрутна соціально-економічна ситуація, в якій опинились наші громадяни,  якраз і обумовлює  необхідність  встановлення органами місцевого самоврядування таких тарифів на послуги з централізованого тепло- і водопостачання та водовідведення,  які відповідають  реальним можливостям і стану добробуту наших громадян сьогодні. Але в цілому необхідність переходу на ринкові відносини у цій сфері вже є предметом тривалого обговорення,  і в тому    числі входить до низки  вимог Міжнародного валютного фонду, які зобов'язана Україна виконувати, коли взяла на себе таку необхідність, якої тоді, чесно кажучи, і не існувало б, якби не кризові умови, коли взяла запозичення 16 мільярдів доларів.

В цілому щодо суті цього законопроекту, то  не зовсім коректно стверджувати, що не змінюється загальний обсяг доходів державного бюджету. Формально це так, формально ж відбувається  зменшення реальних  надходжень, тобто податку на прибуток підприємств, на  170 мільйонів гривень, і податку  на додану вартість за вироблені в Україні товари, роботи,  і послуги на суму 100 мільйонів гривень. Натомість пропонується збільшити частку чистого прибутку державних або комунальних унітарних підприємств,  що вилучається до державного бюджету, та дивіденди, нараховані на акції, частки і паї  господарських товариств, де державні чи комунальні підприємства мають якусь частку  власності на суму в 100 мільйонів гривень.

Але тут треба усвідомлювати той факт, що насправді  ці надходження можуть бути віртуальними, і та довідка,  навіть яку надавало Міністерство фінансів  до  законопроекту, в експертному  висновку, якраз і містила твердження  щодо обґрунтованості таких припущень, виходячи з минулорічної практики, коли надходження були суттєво меншими. 

Також, звичайно, треба згадати і про таку  обставину, як об'єм надходжень від реалізації  матеріальних цінностей державного резерву на суму 170 мільйонів гривень. Ця сума визначається  пізніше, вже за фактом здійснених поставок  і виконаних робіт, на основі, і рішень судів часто, і на основі експертних оцінок  попередніх договорів. Тобто встановити      об'єм величини коштів, які будуть нараховані до спеціального фонду державного бюджету у розмірі 170 мільйонів гривень є неможливим.

Тому треба звернути увагу на те, що насправді через олігархизацію цього сектору економіки комунального господарства і теплоенергетики ми зараз чомусь поставлені перед необхідністю вирішувати ті проблеми, які були системно, структурно створені попередніми урядами, а цим урядом лише поглиблюються і загострюються.

Відтак, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" не має наміру підтримати вказаний законопроект як такий, що має декларативний і не зовсім обґрунтований характер. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Фракція "Батьківщина", Іван Григорович Кириленко.

 

13:09:07

КИРИЛЕНКО І.Г.

Шановний Володимир Васильович, прошу передати слово кращому фахівцю в цій сфері Томенку Миколі Володимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧЙ. Прошу передати.

 

13:09:27

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, почнемо з нашої парламентської управлінської функції. Мене дивує, що жодна людина не сказала, що невже ми далі будемо працювати в системі зміни бюджету за відсутності найдрібнішого клерка з уряду? Навіть клерки вже вас не поважають, і нас, як парламент. В які віки зміни до бюджету вносилися через депутата, я перепрошую, з заднього проходу, а уряд сидів і вже рахував, як ці гроші поділити? Це виключно функція уряду: прийти сюди, сказати, що вносить зміни до бюджету, обґрунтувати і розказати, а як же 270 мільйонів будуть поділені між областями. Може, так, як поділили субвенції попередньо, що на Єнакієво дали стільки, як на всію Західну Україну разом взяту, і майже як на всю Центральну Україну?

Тому наша позиція повинна бути така: не через депутатів, а уряд повинен тут сидіти в повному складі і сказати: "Друзі, ситуація така, що бюджет на 2013 рік ми зверстали хибний і антинародний. Вибачте, друзі, і вибачте, український народ, ми вносимо нову редакцію бюджету, а не вносимо один сегмент, для того щоб власників енергетичних компаній, які приватизували вплив на формування тарифів, підгодувати". Тому наша вимога така: всі зміни до бюджету - виключно уряд.

Друге. Бюджет проголосований, на цей рік в "Прикінцевих положеннях" чітко написано: за результатами першого кварталу уряд переглядає соціальні виплати і пропонує нову редакцію бюджету. Я запитую: де перегляд соціальних стандартів, які потребують підвищення? Я розумію, тут мова про газ йшла. Депутатрузі, який газ?  Газу власного виробництва вистачить нам кілька разів обігріти наші квартири і вирішити всі питання. Це що, тарифи ви обговорюєте для людей? Ви ж тарифи обговорюєте для олігархів своїх, тому що облгази приватизовані, "Київенерго", всі "енерго" приватизовані. Скільки ми будемо компенсувати олігархів, а не думати про людей?

Тому друга наша позиція стосується того, що повинна з'явитися нова редакція Закону про бюджет. І змінити цю парадоксальну штуку, коли Президент і уряд, коли треба щось забрати у людей, вони роблять це руками місцевих рад: вони закривають лікарні, вони зменшують кількість працюючих в системі освіти. Сьогодні нова ідея: ви знаєте, хочуть викладачів і професорів - у нас забагато розумних людей, - то треба збільшити навантаження на викладача університету до 14 студентів і скоротити 30 тисяч викладачів. Коли скоротити, то тоді у парламенту не запитують, а коли для олігархів доділити, то тоді приносять в парламент - і роблять вигляд, що парламент якимось чином задіяний.

Володимир Васильович! Моя позиція така: уряд у справі бюджету повинен бути в парламенті, тоді це буде повага до парламенту і повага до українського народу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу народних депутатів записатися на виступ.

Прошу, "Батьківщина", Катеринчук. Прошу Павловського.

 

13:13:01

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Прошу передати слово Тетяні Слюз, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

13:13:09

СЛЮЗ Т.Я.

Шановні народні депутати! Фракція "Батьківщина" не буде підтримувати цей законопроект з наступних підстав. По-перше, ми не хочемо опускатися до такого рівня, як  минулого року: зміни до  Закону про державний бюджет вносилися 38 разів в рік. Цього року за результатами виконання дохідної і видаткової частини  бюджету I кварталу ми повинні в комплексі внести зміни. Тому що ми зараз тут  вирішуємо одну проблему, а їх набагато більше.

По-друге. В зазначеному законопроекті відсутні фінансово-економічні обґрунтування.  Мен,і наприклад, не зрозуміло, яким чином проводилися обрахунки в сумі 270 мільйонів. Чому це не 100 мільйонів, чому це є не мільярд? Чому це, власне, з податку на прибуток знімається сума, з податку на додану вартість і скеровуються кошти на два інші платежі?

Другий момент. Ми дуже боляче з цим законопроектом б'ємо по галузі сільського господарства. На цей рік державна підтримка галузі тваринництва  передбачена – 650 мільйонів гривень. Цим законопроектом частина цієї суми буде зніматися. Ддавайте ми подумаємо і в цьому напрямку.

І дуже важливий третій момент. Справа такого роду, що в цьому законопроекті написано дохідну частину бюджету, так, 270 мільйонів, а куди вони витрачаютьсяЮ чомусь автор законопроект забув.  Необхідно внести зміни в Додаток номер сім Закону України про  Державний бюджет  в частині міжбюджетних трансфертів,  дотацій і субвенцій і передачі з  державного бюджету до місцевих бюджетів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, фракція "УДАР", Куренной.

 

13:14:51

КУРЕННОЙ В.К.

Прошу передати слово, Павлу Розенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

13:15:06

РОЗЕНКО П.В.

Фракція "УДАР" Віталія  Кличка", Павло Розенко. От останні дані знову-таки Державного комітету статистики. 14 мільярдів гривень сьогодні є заборгованість населення за оплати житлово-комунальних послуг, в тому числі за водопостачання, електроенергію і так далі. Лише за 4 останні  місяці заборгованість по сплаті за житлово-комунальні послуги у нас зросла в Україні на 200 мільйонів гривень. Країна сьогодні і все суспільство котиться до злиднів, у людей сьогодні фізично немає коштів, для того щоб в повному обсязі і вчасно платити житлово-комунальні послуги. Ми навертаємо одну проблему на іншу. І замість того, щоб вирішити базове питання -   дати людям кошти, дати  можливість працюючим людям нормальні заробітні плати, дати пенсіонерам належні пенсії, - ми починаємо із зворотного: компенсуємо нашим обленерго різницю у тарифах та оцю от заборгованість по сплаті житлово-комунальних послуг. Тобто знову-таки оцю піраміду соціального захисту населення перевертаємо з ніг на голову.

А проблема ж у нас катастрофічна: 25 відсотків працюючого населення у нас сьогодні знаходиться за межею бідності. Тобто робота в Україні не захищає людину від бідності, робота в Україні не виконує свою основну соціальну функцію.

Тому якраз принципова позиція фракції "УДАР" полягає у наступному: ми повинні не "латати бюджет", ми повинні від уряду домогтися внесення комплексних змін і нової версії Державного бюджету на 2013 рік, де базовими будуть питання якраз підвищення соціальних стандартів, де базовим буде підняття питання, підняття заробітних плат для працівників бюджетної сфери та для усіх працюючих громадян, де базовим у змінах до бюджету, до Державного бюджету на 2013 рік стане індексація пенсій.

Ми повинні підвищувати життєвий рівень наших громадян. Коли життєвий рівень у нас буде на належному рівні, тоді і сплата за житлово-комунальні послуги у нас буде відбуватися у повному обсязі. Тому ще раз наполягаємо на питанні. Верховна Рада, якщо сам Уряд цього  не розуміє, що він не виконує Закон "Про Державний бюджет України", значить, Верховна Рада України повинна поставити перед урядом це питання. Якщо Уряд не розуміє і нас, значить, єдиним виходом в цій ситуації фракція "УДАР" бачить відставку уряду у повному складі і прихід до уряду, власне, професіоналів, які і сьогодні можуть внести комплексні зміни до Державного бюджету з точки зору…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат  Кайда.

 

13:18:20

КАЙДА О.П.

Будь ласка, передайте Іллєнку Андрію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Іллєнко.

 

13:18:35

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановний головуючий, шановні колеги, перш за все хотілося б сказати, що ми в черговий раз стаємо свідками абсолютно згубної економічної політики, коли знімаються  гроші з одного напрямку  фінансування і перекидаються на інший. Це абсолютно не вирішує проблеми, а тільки створює їх. Тому що уряд на сьогоднішній день замість того, щоб знаходити нові джерела наповнення бюджету, для того, щоб створювати сприятливу економічну ситуацію в країні, для того, щоб створювати умови для розвитку малого. Середнього бізнесу, для того, щоб давати людям нові робочі місця, він лише займається тим, що перерозподіляє ті кошти, які вже наявні в бюджеті, тим самим заганяю чи проблему вглиб. На сьогоднішній день ми бачимо, що якщо уряд намагається провести подібні зміни, якщо мова йде про сотні мільйонів, то ми маємо почути позицію уряду. Ми маємо побачити сьогодні міністра фінансів, ми маємо зрозуміти, власне, логіку їхньої політики в сфері бюджету. Тому що це не жарти, тому що на сьогоднішній день, коли мова йде про такі суми і про такі речі, ми взагалі не чуємо уряду, ми взагалі відчуваємо, що він самоусувається від цих процесів.

На сьогоднішній день, якщо ми говоримо конкретно по цьому законопроекту, то фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" буде голосувати проти. Тому що, по-перше, знімаються гроші з реальних напрямків економіки і переводяться в віртуальний взаємозалік, який, по суті, нічого не вирішує, а лише намагається заткнути ту дірку, яка виникла внаслідок корумпованості та олігархізації сфери житлово-комунальних послуг. Тому на сьогоднішній день, якщо ми знімаємо гроші з реальних секторів економіки, перш за все, з тваринництва, ми тим самим вбиваємо цю галузь, але абсолютно не вирішуємо проблеми в економіці. Тому що цей перекид, він абсолютно не створить ані нових робочих місць, він не створить ані покращення економічної ситуації, він не вирішить жодних проблем. Знову ж таки, чому сума визначена саме 270 мільйонів? Ніхто ж цього не пояснює. А чому не сто, чому не триста, чому не мільярд? Тобто звідки конкретно ця сума? Чому ми зараз говоримо про це, але ми не чуємо позицію уряду?  Це найбільше дивує.

Плюс ми маємо також розуміти, що мова... Ми зразу повинні бачити, як ці гроші будуть розподілятися між областями. Тому що ми знаємо прекрасно як на сьогоднішній день це відбувається, коли ті регіони, в яких вже абсолютно немає жодної підтримки  Партії регіонів, там на сьогоднішній день не даються жодні гроші. І, власне, така ситуація нас теж абсолютно не влаштовує, тому що процес, коли тільки все йде в Донецьку область, при всій повазі до Донбасу, це абсолютно неправильно, і ми категорично проти несправедливості в розподілі фінансових ресурсів бюджету. Тому ми цей законопроект підтримувати не будемо, ми за розвиток реальної економіки, збільшення робочих місць, а не за створення віртуальних взаємозаліків, виведення реальних грошей в віртуальну сферу, де вони по суті зникають для нашої економіки.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Іван Кириленко. Прошу, Одарченко, народний депутат.

 

13:21:48

ОДАРЧЕНКО Ю.В.

Юрій Одарченко, партія "Батьківщина".

Шановні друзі! Я задавав виступаючому запитання про те, як влада сьогодні збирається фінансувати "швидку допомогу", і ми отримали відповідь, що сьогодні у влади є один вихід – тиснути на підприємства для того, щоб джерела виникали не з бюджету, а з тих ще, хто працює за допомогою податковою натискати, щоб вони ще за свій рахунок отримували "швидку допомогу", яку мусить фінансувати держава.

Друзі! Це сьогодні  дуже показовий  приклад, що там, де потрібно з бюджету виділити кошти на галузь, яка допомагає людям, Партія регіонів тисне на підприємства і на законодавчій основі створює  умови для того, щоб вижимати з них гроші.

Друзі! Я хочу привести приклад, коли Тимошенко, не дивлячись на всі складнощі з бюджетом, виділяла гроші на купівлю медичної… машин медичної допомоги і не зверталася ні до яких підприємств. Ви, правда, її за це судите. А сьогодні ви звертаєтесь за поборами для підприємств.

Друзі, а тепер стосовно цієї проблеми. Подивіться, от я ще раз хочу провести таку аналогію, щоб ви порівняли позицію уряду Тимошенко, коли вона, не дивлячись на те, що вона була прем'єром, приймає Програму реформування ЖКХ. Не дивлячись на те, що кожного року в цій програмі  передбачено 6-7 мільярдів гривень на те, щоб реформувати систему ЖКХ. Тобто латати труби, теплі шуби вдягати на будинки і уникати того, щоб була необхідність з держави давати цю різницю в тарифах. На тому місці жодної копійки при вашому уряді, при вашій більшості в бюджет на програму реформування ЖКХ не виділяється жодної копійки!

Я хочу звернутися до телеглядачів і радіослухачів: натомість вони пропонують темні схеми, коли виділяються з бюджету гроші, які можна розподілити через якісь   откати  і які ніякої користі не будуть надавати.

Тимошенко зробила те, що силами і більшості був прийнятий, і вашими силами, був прийнятий Закон про національний регулятор роботи монополій у сфері ЖКХ. Друзі, у що ви перетворили цей національний регулятор?! Хіба хтось з нас може сказати про те, що тарифи вивчені, собівартість їх вивірена, що в цю собівартість не включається просто-на-просто фінансові забаганки і фінансові втрати цих комунальних підприємств?! Ні, друзі, ми не можемо цього казати! Ця комісія перетворилася на інструмент легалізації підвищених тарифів.

Тому я вважаю, що за цей законопроект не можна голосувати. Коли не буде працювати національний регулятор, коли ви не запустите програму реформування ЖКХ. Це найпростіший метод виділяти з бюджету кошти, а потім їх відмивати, як…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція "Батьківщина". Хто? Забзалюк? Прошу, Сергій Соболєв.

 

13:25:16

СОБОЛЄВ С.В.

Шановні колеги! Шановний головуючий! Я думаю, що тема, яку ми зараз обговорюємо, пов'язана дійсно з тим питанням, яке й піднімав представник Партії регіонів. Ціна на газ.

От скажіть мені будь ласка, як при ціні на газ в 340 доларів на сьогоднішній день по минулому місяцю мінімальна ціна на газ, яка була виставлена комунальним підприємствам, складала 5 тисяч гривень. Ну, скільки грошей треба заробити Фірташу через облгази, щоб при ціні навіть 340 доларів збирати з населення мінімум 5 тисяч. А в нас є школи, яким виставили по цьому року 8 тисяч гривень за газ. І після цього ми кажемо, що в нас заборгованість з'явилася.

Друга тема, яка не менш важлива. Скільки у нас платить населення за газ? В середньому 100 доларів. По першій категорії – 70, по другій категорії – трошки більше 100 доларів. Скажіть тоді, будь ласка, 14 мільярдів гривень – заборгованість. Звідки вона взялася? А ніхто не задумувався, що на сьогоднішній день уряд Азарова винен підприємствам України вже тільки 60 мільярдів гривень за неповернуте ПДВ? Це невиплачені заробітні плати, це вкрадені у підприємств обігові кошти, і ніхто їх не збирається повертати. Знайшли схему векселів, коли папірцями будуть повертати ці кошти.

Третя тема. Скажіть, будь ласка, а яка ціна на електроенергію сьогодні для підприємств в Україні? Як це може бути, Рінат Леонідович Ахметов продає за кордон – в Угорщину,  Чехію, Словаччину – на 40 відсотків дешевше нашу електроенергію, ніж її продають для українських підприємств. Скажіть, будь ласка, як може бути кіловат для українського підприємства 25 центрів, якщо для Чехії це продається приблизно за 18 центрів. А після що ми робимо? Нам уряд, точніше, уряд навіть боїться вийти на цю трибуну, через депутатів підсовують рішення, по якому ми, виявляється, 270 мільйонів гривень повинні компенсувати кому – населенню? Неправда. Мерам містам, бюджетам міст? Неправда. Ми повинні компенсувати власникам обленерго і облгазів. Ви хочете таких рішень? 24 мільярда ви вже списали минулого року. Скажіть, будь ласка, чому тоді при цій ситуації зростають борги по комунальних платежах?

На мій погляд, це шлях в нікуди. Уряд не розуміє елементарних речей, тому він боїться вийти на цю трибуну і прозвітувати, яким чином тарифи, які формуються на електроенергію, газ на сьогодні, фактично вбивають українську економіку навіть при ціні в 340 доларів за кубічний метр. А ключова відповідна це одна – на жаль, цей уряд обслуговує не 46 мільйонів населення, а три олігарха, які володіють газами, електроенергією і ключовими енергоресурсами. Тому за це голосувати не… (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Обговорення закінчилося. Заключне слово є в доповідачів? Немає заключного? Обговорення закінчилося. Це від депутатів. А від фракцій вже виступили. Шановні… Я ще раз кажу, обговорення закінчилося. Все.

Заключного слова немає? Прошу. Як прізвище? Ну підожди!  Іди, заключне слово, депутат. Прошу.

 

13:29:11

МАРТОВИЦЬКИЙ А.В.

Дякую. Хочу подякувати за обговорення, за участь в обговоренні. І звернути увагу на те, що проект Закону України за номером 2412 лише передбачає додаткове джерело доходів держбюджету 2013 року для компенсації різниці в тарифах стосовно, використання якого є чіткі механізми передбачені Постановою Кабінету Міністрів номер 167. Що дозволяють взяти участь у погашенні заборгованості всім суб'єктам, я на цьому  наголошую, які мають кредиторську, дебіторську заборгованість залежно від форми власності і від величини капіталу.

Тому депутатів прошу підтримати законопроект за основу і в цілому. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Симоненко, хвилину, настоює від фракції перед голосуванням.

 

13:30:19

СИМОНЕНКО П.М.

З мотивів голосування, дякую. Симоненко, фракція комуністів.

Шановні колеги, фракція комуністів буде підтримувати це рішення, виходячи з наступного. По-перше, всі ті розмови, які точилися у виступах "палких", але вони зайвий раз свідчать про те, що ті, хто виступає сьогодні з трибуни і грається  в опозицію, а вчора булим при владі, вони  відрізняються від тих, хто при владі сьогодні, як два чоботи з однієї пари. І для того щоб зрозуміти, що далі відбуватися буде, а далі буде підвищуватись тарифи, і це знову буде перекладатися  на плечі наших простих громадян, і знову будуть тягнути з кишені простих людей. Тому фракція Компартії не випадково вам вкотре нагадує, що вирішувати треба корінним чином питання – всіх тих, хто сьогодні сидить на свердловинах газу, вигнати звідти і під державним контролем по 70 доларів продавати газ комунальним підприємствам, тоді не буде ніяких заборгованостей.

Далі. Тим, хто сьогодні ось тут про те, що і як відбувалося, я вам нагадую, за радянських часів завдяки такі політиці газ коштував…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

СИМОНЕНКО П.М. Я ще раз нагадую, що за радянських часів завдяки ось такому підходу до використання ресурсів було зроблено наступне. У кожній сім'ї на місяць платили за газ 18 копійок  з людини. А сьогодні що робиться? Виходячи з того, що природні ресурси у практично приватній власності, що хочуть, те і роблять. Тому я ще раз наголошую, що треба під державний контроль взяти енергоресурси, тоді у нас і електроенергія буде копійка чи чотири копійки, а не так як сьогодні: використовується тільки для особистого збагачення.  Але фракція, враховуючи те, що це буде пов’язано обов’язково з підвищенням тарифів в умовах, коли Міжнародний валютний фонд вимагає ще, фракція проголосує на підтримку цього проекту. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, прошу підготуватися до голосування. І послухайте пропозицію.

Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2412) про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (щодо наповнення джерел субвенцій для погашення різниці в тарифах). Субвенції ідуть нашим виборцям. (Шум у залі) Для прийняття… Я уваги просив, я ж нікого не перебивав. Для прийняття за основу. Та доручити Комітету Верховної Ради України з питань бюджету доопрацювати  зазначений  законопроект з урахуванням  зауважень і пропозицій суб'єктів  права  законодавчої ініціативи до 6 червня 2013 року та  внести  його на розгляд Верховної Ради  у другому читанні. Прошу народних депутатів  голосувати.

 

13:33:55

За-195

Проти – 66, утрималось – 48, не голосувало  - 82. Рішення не прийнято.  По фракціях. 

Так, розглядається проект Закону … Вносять пропозицію,  вноситься пропозиція: проект Закону 2412 направити в комітет для розгляду в повторному першому читанні. Прошу голосувати.

 

13:35:03

За-193

Проти – 91, утрималось  16, не голосували – 94. Рішення не прийнято.

Розглядається проект Закону (номер 2221)  про скасування  необґрунтованих пільг і  привілей для осіб, уповноважених  на виконання функції держави.  Як розглядаємо?  Прошу проголосувати. Хто за скорочену процедуру?

 

13:35:52

За-158

Проти - 93, утрималося – 9, не голосувало – 137. Рішення прийнято.

Я прошу народного депутата України Яценюка Арсенія Петровича. Потім - голова комітету.

 

13:36:27

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово і члени парламенту, вперше за каденцією цієї Верховної Ради України парламент буде розглядати Закон про скасування пільг і привілеїв для осіб, які уповноважені на виконання функцій держави. Я кажу про скасування пільг для Президента України, для Прем'єр-міністра України, для народних депутатів України, для членів уряду і місцевих адміністрацій. Опозиція, а саме три фракції: "Батьківщина", "УДАР" і "Свобода" - внесли   єдиний і узгоджений законопроект, який передбачає скасування всіх пільг і привілеїв, за які сплачують українські платники податків. У тому випадку, якщо даний законопроект буде прийнятий, додаткова економія коштів складе близько 2 мільярдів гривень, які треба і можна відправити на освіту, на лікування і, до речі, на будівництво лікарні Охматдит, яка щойно підходила до мене у парламентських кулуарах.

Отже, про що йдеться? В даному законопроекті йдеться, перше, про те, щоб Президент України не мав права розпоряджатися десятками державних резиденцій, а мав тільки одну державну резиденцію і звільняв цю державну резиденцію в той день, коли в нього закінчився термін повноважень, на відміну від його попередників, які до сьогоднішнього дня живуть за державні кошти.

Друге. Даний законопроект передбачає, що ні Прем'єр-міністр України, ні Президент, ні Голова Верховної Ради України, ні інші посадові особи не мають права витрачати протягом року більше 300 мільйонів гривень на перельоти спецлітаками, а мають право користуватися виключно регулярними рейсами.

Третє. Даний законопроект передбачає, що ні Президент, ні Прем'єр, ні Голова Верховної Ради України не мають права їздити по місту Києву і по Україні з кортежами і перекривати дороги для громадян України.

Четверте. Даний законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу дати завершити.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Даний законопроект передбачає продажу в Кончі Заспі, де фактично поселились всі колишні і сьогоднішні чиновники, і 50 мільйонів гривень з державного бюджету України витрачається на утримання тих людей, які повинні платити самі за себе.

Даний законопроект передбачає скасування спеціальної пільгової пенсії для народних депутатів України та вищих посадових осіб і обмеження її не вище ніж 10 мінімальних заробітних плат.

Даний законопроект скасовує всі вихідні пільги, всі вихідні допомоги і інші види виплат, які здійснюються народним депутатам України. 

Даний законопроект передбачає продажу 50 відсотків автомобільного парку органів державної влади, на які витрачаються десятки мільйонів коштів українських платників податків. Це той закон, який робить не бідний український народ, а це той закон, який повинен зробити українців багатими, а владу, яка працює на українців, бідною. Прошу проголосувати за даний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу керівника комітету Жванію Давида Важаєвича.

 

13:40:11

ЖВАНІЯ Д.В.

Шановний головуючий! Шановні народні депутати!  Присутні! Комітет розглянув на своєму засіданні 3 квітня законопроект про скасування необґрунтованих пільг та привілеїв для осіб уповноважених на виконання функцій держави, поданий народним депутатом Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком. За визначенням авторів законопроекту, ним пропонується скасувати або обмежити невиправдане пільги та привілеї щодо певних посадових осіб. Прошу звернути увагу, що Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України і Головне експертне управління, яке рекомендує відхилити законопроект, у своїх висновках висловили значну кількість зауважень до загального законопроекту, в тому числі й стосовно того, що запропоновані зміни не мають комплексного і скоординованого характеру.

Зокрема, Регламентний комітет в  частині внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України " зауважує, що сьогодні в парламенті зареєстровано кілька законопроектів, які передбачають внесення змін до  тих самих статей вказаного закону та внесений представниками тих самих депутатських фракцій.

З огляду на це комітет вважає, що зміни до даного закону мають комплексне … саме їх комітету.

Комітет з питань бюджету зазначає, що законопроект має вплив на показники бюджету, скорочуючи витрати бюджету, та інформує, що Мінфін України  зауважує на неможливості вартості оцінки такого скорочення через ненадання авторами законопроекту передбаченого законом належного фінансово-економічного обґрунтування.

Також міністерство звертає увагу, що запропоновані обмеження не обґрунтовані, жодним чином та загалом не застосовано  комплексного підходу  до опрацювання іншого законодавства в процесі перегляду пільг та гарантій.

Комітет з питань Національної безпеки й оборони погоджується з позицією Науково-експертного управління і  пропонує відхилити законопроект.

Таким чином, комітет, підтримуючи ідею скорочення пільг щодо певних посадових осіб, але погоджуючись з  невідповідністю  окремих його  положень…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершити дайте…

 

ЖВАНІЯ Д.В. … окремих його положень нормам Конституції України, вимогам Регламенту Верховної Ради України та Бюджетного кодексу України, в зв’язку з відсутністю належного фінансово-економічного обґрунтування, а також  відсутністю самостійного предмету регулювання, рекомендує Верховній Радв України  відхилити даний законопроект. Дякую вам і прошу підтримати позицію комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу записатися від фракцій для обговорення. Сідайте. Фракція "Батьківщина", народний депутат Ар'єв.

 

13:42:57

АР’ЄВ В.І.

Шановні колеги, у мене одне до вас запитання. Скажіть, будь ласка, а більшість із вас коли останній раз їздили в метро чи на громадському транспорті? Є кілька людей, але більшість зали… ну, зараз всі піднімуть, буде ліс рук, але депутат в метро, до речі, якому теж оплачується із Державного бюджету, тому що можна по посвідченню  проходити в метро, але це сьогодні  рідкість. Лише от наші колеги із опозиції,  он "свободівці" майже ліс рук підняли.

Але, з іншого боку, давайте хоч один раз подивимося, чи нам сьогодні, ми сьогодні весь час чуємо від уряду про те, що треба затягнути пояси, про те, що треба якось нам пережити складні часи. Так скажіть, будь ласка, а чому пояси має затягувати народ, а народні депутати, урядовці, Президент мають отримувати ті самі пільги, наче в найбагатшій країні світу?

У Великобританії одного з одного з міністрів пересадили на електричку для того, щоб скасувати додаткові витрати на його службове авто, А у нас що? У нас це просто нереальна абсолютно картина!

Давайте, якщо ми змушуємо закликати от… точніше, наш уряд змушує закликати народ затягувати пояси, то перші покажемо приклад. Чи слабо? Давайте! Зараз голосування покаже.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Об'єднання "Свобода", народний депутат Ханенко.

 

13:44:48

ХАНЕНКО С.М.

Прошу передати слово Олегу Сиротюку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Прошу передати.

 

13:45:07

СИРОТЮК О.М.

Фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода" повністю підтримує даний законопроект і не тільки тому, що авторами виступили представники опозиційних партій, а тому, що даний законопроект, фактично, є народним законопроектом, тому що люди, які зараз спостерігають за засіданням Верховної Ради, хочуть побачити, яким чином народні обранці, які ще півроку тому заявляли про те, що будуть скорочувати державні видатки, необґрунтовані пільги, будуть голосувати в цій сесійній залі.

Ми добре розуміємо, що прийняття даного законопроекту дасть можливість реалізувати передвиборчі програми багатьох політичних сил, тому що, зокрема, і діючий Президент заявляв про те, що буде скорочений державний апарат.

У випадку реалізації даного законопроекту   ми будемо мати можливість скоротити вдвічі Апарат Президента, Адміністрацію Президента, Секретаріат Кабінету Міністрів, а також Апарат Верховної Ради України. Так само реалізація даного законопроекту дасть можливість нашим громадянам сподіватися на підвищення не пенсійного віку, а на підвищення пенсій. Тому що обмеження, яке вводиться законопроектом, передбачає, що державні чиновники найвищого рівня – Президент, народні депутати, члени Кабінету Міністрів України будуть отримувати пенсію, яка не перевищує десять прожиткових мінімумів. Тільки тоді, коли ця норма буде імплементована нашим рішенням, в нас буде можливість приймати і збільшувати пенсії для наших громадян.

Так само реалізація даного законопроекту дасть можливість нашим чиновникам, Президенту, міністрам пересісти на звичайний громадянський транспорт і відчути всі переваги того, як наші громадяни користуються електричками, автомобільним транспортом, яким чином вони стоять в корках на наших вулицях. Тому, фактично, ми зараз і є.... для нас всіх є можливість проголосувати за законопроект, який всі виборці будуть вдячні відповідним політичним силам, які це підтримують.

Від імені фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" закликаю всіх проголосувати, всіх тих депутатів, які йшли на вибори і обіцяли своїм виборцям, що вони будуть дбати не про свої привілеї, не про свої зарплати, не про свій бізнес, а про інтереси звичайних виборців, звичайних пересічних громадян України. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Партія регіонів, народний депутат Смітюх.

 

13:47:13

СМІТЮХ Г.Є.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги!  Я особисто завжди виступав і буду виступати за те, щоб у нас скорочувалися витрати на державно-адміністративний апарат, і в тому числі на Верховну Раду. Але одночасно, якщо ставиться таке питання, я прошу, Володимир Васильович, вас повідомити нам в п'ятницю, і вважайте, що це мій депутатський запит, проінформувати народних депутатів і всіх громадян України, а саме скільки було використано державних коштів на діяльність попередніх голів Верховної Ради, їх заступників в частині авіаційних перевезень, державних якихось зустрічей на вищому рівні, автомобільних і інших витрат, а також охорону цих посадових осіб. Тому що,  якщо ми виступаємо з моральної чистоти цього питання, тоді треба сказати, що "я, будучи ні тій чи іншій посаді, відмовився  від державної охорони, від міліцейського супроводу, від інших заходів, які передбачалися відповідної до цієї посади", тоді я розумію, що ця людина може впливати або може виступати з ініціативою про скорочення державних витрат. Якщо це  при діючій посаді не  відбувалося, а знаходячись в опозиції сьогодні, то це я відчуваю по своїй оцінці… даю оцінку, що це є політичний піар.

Разом з тим поділяю точку зору, що витрати, які у тому числі Верховна Рада сьогодні має, повинні скорочувати, а саме у тому числі  автомобільним парком. Тому що є частина депутатів, які кожного дня замовляють автомобіль з роботи додому і так  дальше, а є частина депутатів, які зовсім ніколи цим питанням не користуються.  То чи не пора нам, народним депутатам, встановити, що є певні витрати і користуйтесь: чи ви хочете літати, чи хочете їздити на автомобілі, чи хочете користуватися путівкою і так дальше. Ця сума повинна бути обмежена.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

СМІТЮХ Г.Є. Але не так, що один депутат кожного дня користується цими послугами і критикує владу, а інший не критикує і мовчить. Тому я не підтримую цей законопроект, але прошу, Володимир Васильович, довести народним депутатам  інформацію, а саме: персонально  скільки і яким чином витрачені кошти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Компартія України. Зубчевський.

 

13:49:45

ЗУБЧЕВСЬКИЙ О.П.

Александр Зубчевский, фракция коммунистов.

Ну, во-первых, хочу обратить внимание телезрителей и всех наших коллег на то, что  фракция коммунистов  поддержит данный законопроект. Мы всегда выступали против необоснованных льгот для  чиновников и чиновников, которые  работают в высших структурах власти.

Во-вторых, мы констатируем, что за 20 лет льготы для чиновников высших органов власти увеличились в сотни и тысячи раз. Вместе с этим социальная защита наших граждан  уменьшилась в тысячу раз. Это касается и рабочих, и ветеранов, и студентов, и научных работников. Во-вторых, когда те, кто сегодня вносит соответствующий законопроект, ратуют якобы за социальные блага и отмену льгот, они забывают, что пять лет находились у власти и за пять лет и палец о палец  не ударили за то, чтобы отменить неоправданные льготы. Хочу также напомнить, что в советское время Верховная Рада Украины работала на общественных началах. К чему призываем мы сейчас наших избирателей и наших коллег. (Шум у залі)

 И, в-третьих, хочу также напомнить, потому что у некоторых здесь возникла политическая амнезия, если так характеризовать. Что автор законопроекта, который сегодня выступал, будучи главой Верховной Рады Украины в 2006 году, провел ремонт в комнате отдыха главы кабинета Верховной Рады и потратил на это более 300 тысяч бюджетных средств. Вот это истинное его лицо, борца за якобы несправедливые льготы!

Еще раз подчеркиваю, фракция коммунистов будет голосовать за данный законопроект! Спасибо. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, від фракції "УДАР" народний депутат Чернега.

 

13:51:40

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Роман Чернега, фракція "УДАР" Віталія Кличка". Шановний Володимире Васильовичу! Шановні депутати! Ви знаєте, в першу чергу хотілось би нагадати, що ще в перший день роботи новообраної ради, 12 грудня, ми зареєстрували проект Закону (1075) про внесення змін до Закону про статус народного депутата. Власне, це стосується скасування ряду пільг, про які йдеться і в цьому законопроекті.

Що стосується Закону 2221. Ви знаєте, безумовно, фракція "УДАР" буде підтримувати цей законопроект. Тому що та ситуація, яка є на сьогоднішній день у державі, той ряд пільг, які має Президента та депутати Верховної Ради, не мають практики в жодній європейській державі.

Як можна змиритися з тією думкою, коли на харчування глави держави витрачається мільйон гривень, а бабуся в магазині просить сторонню особу купити їй кілограм картоплі за декілька гривень?!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершили.

Я прошу, хвилина Ляшко. Він прізвище не називав ваше! Він казав…. Прошу.

 

13:52:56

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко, Радикальна партія. Шановні колеги, я думаю, що ні для кого з вас не є таємницею, що ми живемо в країні суцільної соціальної несправедливості, коли мільйони українських громадян вранці встають, вечером лягають, думають, де заробити копійку і прогодувати сім'ю. А більшість із нас: Президент, уряд, чиновники –  вони ні про що не думають, бо їм…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутати.

 

ЛЯШКО О.В. Я сказав, і депутатів більшість. Вони ні про що не думають, бо їм вареники самі в рота плигають разом із сметаною.

І тому питання скасування пільг давно перезріло. Пільги мають бути скасовані! Соціальна справедливість в країні має бути відновлена! Мільйони людей сьогодні дивляться на Верховну Раду, і мільйони людей хочуть побачити, чи є у вас совість, коли ви перед виборами обіцяли скасувати пільги. От зараз побачимо, як ви будете голосувати, чи згадаєте ви про те, що обіцяли людям!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Включіть хвилину мікрофон Яценюка.

 

13:54:21

ЯЦЕНЮК А.П.

Тут деякі з Партії регіонів запитання задавали. Так я відразу відповім на ваш депутатський запит. Перше. Я як Голова парламенту не літав чартерними літаками. Друге. Я як Голова парламенту зекономив 5 мільйонів бюджетних грошей на спецрейсах. Третє. Як Голова парламенту я відмовився від державної резиденції. Четверте. Як колишній Голова парламенту відмовився від земельної ділянки і також державної резиденції в Конча-Заспі. П'яте. Як колишній Голова парламенту відмовився від автомобіля і супроводження, яке передбачено відповідним розпорядженням.

І наостанок. Я маю моральне право вносити такий законопроект. А ви разом з вашим Президентом   не маєте права взагалі говорити про те, що ви працюєте на народ України.

А щодо Комуністичної партії, то я би вам порадив. Ви перейменуйтеся в капіталістичну партію, а то ви скоро багатші будете, ніж Партія регіонів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Реплік немає більше? Ставлю на голосування.

Я прошу уваги! Приготувалися до голосування. Ставлю на голосування проект Закону (2221) про скасування необґрунтованих  пільг і привілеїв для осіб уповноважених на виконання функцій держави для прийняття за основу. Прошу голосувати.

 

13:56:16

За-203

Проти - 1, утрималось – 21, не голосувало – 165. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 10, "Батьківщина" – 73, "УДАР" – 38, "Свобода" – 31, Компартія – 31, позафракційні – 20.

Ставлю на голосування законопроект на повторне перше читання. Прошу народних депутатів визначатися.

 

13:57:18

За-204

Проти – 0, утрималось – 20, не голосувало - .. Закон відхилено. По фракціях.

Шановні депутати, о 16-й годині я чекаю. А зараз ранкове засідання оголошую закритим.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку