ЗАСІДАННЯ ДВАДЦЯТЬ ТРЕТЄ

Сесійна зала Верховної Ради України

21 травня 2013 року, 10 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України В.В.РИБАК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Запросіть депутатів в сесійну залу.

Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені, гості Верховної Ради  України! Прошу народних депутатів підготуватися до реєстрації.

Увімкніть систему "Рада".

10:03:35

Зареєструвалося 377 народних депутатів. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Сьогодні день народження народного депутата Віталія Семеновича Чугуннікова. Давайте поздоровимо його з днем народження. (Оплески)

Для оголошення відповідно до статті 60 Регламенту Верховної Ради України повідомляється про перейменування міжфракційного депутатського об'єднання "Південь України" на "Причорномор'я України". Це народний депутат Опанащенко.

Шановні депутати, інформую вас про підсумки пленарної роботи Верховної Ради України з 14 по 17 травня 2013 року. Відбулося 6 пленарних засідань Верховної Ради України. Розглянуто 59 питань порядку денного. За результатами їх розгляду прийнято 13 законів та 31 постанова, 6 законопроектів прийнято за основу, 2 законопроекти направлено до комітету для підготовки на повторне перше читання, один законопроект повернуто на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи, 10 законопроектів та 6 проектів постанов відхилено. За результатами розгляду пропозицій Президента України один закон направлено на доопрацювання до комітету, один закон відхилено. Вето не подолано. І проголошено було 298 депутатських запитів і вони вже направлені всім адресатам.

Поступила заява: просимо оголосити перерву за вимогу двох фракцій – депутатської фракції Партії регіонів та депутатської фракції Комуністичної партії України для виголошення заяви. 

Прошу, хто з заявою готовий? Прошу, Ганна Миколаївна Герман.

 

10:06:37

ГЕРМАН Г.М.

Шановні колеги народні депутати, шановні громадяни України, які в цей момент бачать і чують нас. Є в історії світу і України дати, про які не говорять голосно. Але, які голосніші від будь-яких політичних заяв, від будь-якої тріскотні, від будь-яких провокацій, і які змушують нас піднятися понад бар'єрами. До таких дат належить 22 травня – день перепоховання Тараса Григоровича Шевченка. Ви знаєте цю історію. 8 травня 1861 року тіло Тараса Шевченка з Петербургу з Московського вокзалу вирушило на Україну. І їхав Шевченко на свою рідну землю в останній раз і залізницею, і кіньми, і люди несли його на руках. І 20 травня з Києва до Канева пароплавом приплило тіло в Успенській церкві в Каневі його відспівали і 22 травня перепоховали.

Я пропоную, щоб Верховна Рада України завтра о 9-й годині ранку разом, не ділячись на фракції, не ділячись на якісь політичні інтереси, і не звертаючи уваги на жодні провокації разом вклонилася Шевченкові, поклала квіти до пам'ятника Шевченка в Києві.

Я прошу про це особливо опозицію. Я прошу опозицію не звертати уваги на ті останні події. То нічого, що вам не вдалося акція "Вставай, Україно!" і що вам не вдалося проголосити єдиного кандидата. Не зважайте на це. (Шум у залі) Це, що вам не вдалося проголосити єдиного кандидата, не означає, що ви повинні робити якісь такі провокаційні акції, як побиття журналістів, щоб відволікти увагу, щоб відволікти увагу України від свого неуспіху. (Шум у залі) У вас все попереду, вам ще вдасться ваші акції. Можливо, вам вдасться назвати єдиного кандидата, все буде. Але

Є речі, котрі заставляють нас піднятися понад бар'єрами і ми просимо вас, уклінно просимо вас разом з нами, з всією Україною завтра поклонитися Шевченку і пам'ятати, що Шевченко говорив: "…в сім'ї вольній, новій і в єдиній Україні…" Ще раз прошу вас, не зважайте на невдачі, все у вас ще попереду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі вже покричали, чи ще хто хоче? Бондаренко, ви ще хочете покричати? То покричіть.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Куда я надам слово, ніяких реплік – працювати треба. Яка репліка вам?! Яка?! (Оплески)

Шановні депутати, вчора на Погоджувальній раді… Не кричіть! Вчора на Погоджувальній раді ми прийняли рішення заслухати інформацію міністра внутрішніх справ України Віталія Юрійовича Захарченка щодо подій, які відбулися під час проведення масових заходів в місті Києві, і не тільки в місті Києві, 18 травня 2013 року. Як і домовлялися, я направив листа до Віталія Юрійовича Захарченка. Він погодився надати інформацію по подіям, які відбулися 18 травня.

Тому є пропозиція: зараз почати   працювати, об 11.30 хвилин міністр буде в сесійній залі і зробить таку інформацію в 11.30, і буде  можливість у депутатів задати питання. А зараз давайте працюємо поки що.

Згідно статті 25 Регламенту у вівторок ми маємо 30 хвилин для виступів уповноважених представників депутатських фракцій  з внесенням пропозицій, оголошень, заяв, повідомлень. Тому прошу представників фракції записатися  на виступи. Прошу.

Фракція "УДАР Віталія Кличка", народний депутат Каплін. Прошу, Віталій Кличко. Прошу.

 

10:11:58

КЛИЧКО В.В.

Шановні колеги! Останні події, які відбулися  в минулу суботу, показують, що влада, на жаль, нічому не вчиться. Брехня, бутафорські мітинги, використання бойовиків, бійки,  провокації – це стабільність, якою похвалиться влада. Не дивує й те, що дві третини громадян України впевнені, що  країна рухається не в тому напрямку, 80 відсотків українців так і не почули покращення життя. Сьогодні час притягнути винних за те, що відбувається в країні: за поїзда, які столи годинами під пекучим сонцем; за скасовані рейси, за тисячі громадян, які так і не змогли потрапити на місце призначення, бо влада боїться свого народу; за втягнення на провладні мітинги бюджетників, студентів і навіть інколи дітей. Ми, на жаль,   маємо багато питань, на які не дали відповідь, і не можемо дати відповідь. На акції, які відбувалися  у Києві, у тому місці, там, де заборонено… пішохідна зона, яким чином потрапила військова техніка без номерних знаків? Чому міліція не може дати відповідь, хто приймав участь у бійках? А журналісти вже дали відповідь чітку: хто, як звуть, де проживає. І на сьогоднішній день у нас відповіді нема. Ми повинні створити тимчасову слідчу комісію, яка вивчить названі факти і представить правоохоронним органам  доказову базу.

Шановні народні депутати! Ми повинні дозволити, щоб провокації… не дозволити, щоб провокації пройшли з рук тим, хто їх організовує і притягнути виконавців та організаторів до відповідальності. Ми не повинні дозволити, щоб далі так продовжувалося, і тому вимагаємо встановити і назвати нападників, тих, хто їх привіз на мітинг.

Ми вимагаємо встановити особи міліціонерів, які прикривали злочин. Саме тому сьогодні ми починаємо парламентський день і дуже хочемо почути звіт міністра внутрішніх справ. У будь-якій сучасній країні після того, що відбулося в суботу, змусило б міністра внутрішніх справ подати у відставку. Причому самому, добровільно. (Оплески) Тим більше, він не дотримався слова, яке давав тут, у цьому залі.

Повинен працювати механізм відповідальності. Ми вимагаємо назвати прізвища міліціонерів, які прикривали бійку. Проти них повинна бути порушена карна справа, вони повинні піти із своїх посад, і якщо потрібно, залишитися без погонів.

У багатьох країнах люстрація влади, боротьба  з корупцією починається з докорінної реформи всієї правоохоронної системи. У нас, депутатів, на  сьогоднішній день є  можливість почати це робити. Ми вважаємо, що Верховна Рада повинна звернутися до Президента з вимогою відставки міністра, який не справляється зі своїми обов'язками, не тримає слова, більш того, ховається від журналістів. Хочу також звернутися до уряду і до депутатів більшості. Зрозумійте і звикніть до того: законопроекти, які загрожують основам національної безпеки, мають корупційну складову, обмежують права людини чи стверджують свавілля, не мають потрапити до зали Верховної Ради.

Тому ми вимагаємо: зняти з розгляду законопроекти щодо приватизації газотранспортної системи (законопроект 2937), щодо виборів в двох округах, де суд спробував позбавити депутатів (це законопроект 2971). Рада працюватиме ефективно, якщо закони, які  створюють основи національної безпеки чи прав людини, спочатку розглядатиме робоча група з рівним представництвом від опозиції та більшості. Такий підхід працює в роботі над євроінтеграційними законами. Треба його запровадити щодо інших принципових рішень.

Тепер до інших питань, що стосується порядку денного. Минулого тиждень ми ставили питання про внесення до порядку денного ухвалення рішень, які звільнять економіку  від тенет корупції. Деякі  з цих  законопроектів в порядку денному вже є, однак ми наполягаємо на комплексному розгляді. Тому, по-перше, до порядку денного має повернутися опозиційний законопроект щодо забезпечення європейських стандартів публічності в судовій системі (це законопроект 2019). Ми маємо нарешті розглянути законопроект щодо усунення можливостей корупції при наданні адміністративних послуг. Він передбачає, що чиновники, а не громадяни, повинні збирати необхідні довідки, це законопроект 2149....

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КЛИЧКО В.В. Дякую.

Ми вимагаємо включити його в порядок денний.

третє. На вівторок призначено розгляд надзвичайно важливих законопроектів, зокрема проект Закону щодо зменшення вдвічі єдиного соціального внеску (законопроект 1182), але він стоїть аж двадцять дев'ятим на черзі. Ми вимагаємо прискорити розгляд цього, дуже важливого законопроекту.

Також для включення законопроекту в порядок денний визначений законопроект, ініційований нашою партією, партією "УДАР", номер 2680. Він передбачає встановлення перепон для зловживання посадовцями під час державних закупівель, а також посилення громадського контролю за проведенням державних закупівель. Тому прошу підтримати включення цього законопроекту в порядок денний.

І останнє. Закликаю колег в комітетах врахувати потреби української економіки – і першочергово розглянути законопроекти, які обмежать свавілля чиновників, також зменшать можливість для корупції. Це стосується законопроекту 2571 (щодо справедливої відповідальності платників податків), який допоможе вільно дихати багатьом підприємствам.

Шановні депутати, ми повинні виконати те, що обіцяли нашим виборцям: зруйнувати основи корупції. і з цим звертались всі фракції, всі партії, коли йшли на вибори. І нарешті дозволити економіці розвиватися.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні народні депутати, 6 хвилин у нас. Віталій Кличко 8 хвилин взяв.

Я прошу, Партія регіонів, народний депутат Журавський від фракції.

 

10:20:09

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Шановний Голово, шановні колеги, шановні виборці! Перше, що варто відзначити, останні голосування довели: народні депутати з різних політичних сил можуть не тільки заходити у протистояння, а й успішно знаходити спільну мову з різнопланових питань. Це очевидна позитивна  тенденція. Прийнято низку важливих антикорупційних законопроектів, за які проголосувала конституційна більшість. Це яскравий приклад результативної роботи законодавця.

Антикорупційні закони поставлять на коліна хабарника і піднімуть з  колін чесного підприємця, фермера і просто громадянина, змусять чиновника служити вам, шановні виборці, а не навпаки.

Варто згадати голосування за внесення змін до статті 163 зі значком 1 Кримінального кодексу України щодо незаконного виготовлення та обігу вогнепальної зброї, ухвалених також конституційною більшістю.

Така сама одностайність при доконечному голосуванні спостерігалася і щодо  ухвалення постанов про відзначення відповідних рішень, річниць від дня народження видатних діячів культури, мистецтва, освіти, науки, а також про відзначення подвигу  героїв  бою під Крутами.  Іншими словами, сесійну залу об'єднали знакові постаті  та події української історії.

Наведу ще один  характерний приклад. 290  народних обранців України ухвалили в першому читанні проект Закону про введення  мораторію на ліквідацію закладів охорони здоров'я. Отже опозиція  і більшість цілком  спроможні знаходити взаємоприйнятні рішення в інтересах держави і суспільства.

Хотів би поділитися власним спостереженням. Коли в законопроектам відчутно виражена соціальна складова, тобто є те, що хвилює наших громадян,  наших виборців, байдужих в сесійній залі немає. Попереду розгляд важливих законодавчих актів, які стосуються різних сторін життя  України. Ми всі є різні, з різних регіонів, але всі представляємо український народ. Наші регіональні особливості мають  не роз'єднувати, а збагачувати національну спільність. У цьому сенсі слід бути толерантними один до одного, з повагою підходити до іншої точки зору, не вдаючись до шельмування і приниження людини за погляди.

Цього тижня на пленарний розгляд заплановані   дуже важливі законодавчі ініціативи, зокрема: щодо захисту прав і свобод громадянина, про внесення доповнень до Кримінального кодексу України (щодо особливостей обчислення строків давності за злочини, вчинені деякими особами, уповноваженими на виконання функцій держави), про внесення змін до чинного законодавства задля повного виконання адміністративних стягнень, про внесення змін до деяких законодавчих актів України про на протидію рейдерству протиправному захопленню бізнесу. На черзі опрацювання змін до кримінального законодавства по віднесенню понад 100 складів злочинів до кримінальних проступків. Це суттєво поменшить покарання і міжнародне право, до речі, до цього і зобов'язує.

Ми повинні через мистецтво компромісів утвердити такий парламент, який здатний бути взірцем взаємоповаги та співпраці різних політичних сил.

Українське суспільство потребує єднання. Інтереси власного народу понад усе. Ми, шановні колеги, здатні повернути до себе довіру серед наших громадян. Голосуючи за такі закони, які дійсно захистять громадянина від свавілля чиновника будь-якого рівня. Покладуть край бездушності і хабарництву в наших судах та продемонструють людям, що владі, в тому числі парламентській, можна довіряти.

Зробимо все від нас залежне, щоб гасло "Слава Україні!" наповнювалося вагомістю зроблених справ для наших співвітчизників. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Фракція Компартії України, Петро Миколайович Симоненко, прошу.

 

10:25:12

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Уважаемые граждане Украины! (Шум у залі) В ходе продолжающихся переговоров с Международным валютным фондом об условиях выделения очередного кредита, мы, коммунисты, информируем вас о том, что требования МВФ – повысить цены на газ для населения до 40 процентов. Эти требования, как и вся политика этой международной организации спекулянтов и лоббистов интересов крупного транснационального капитала, -  это по сути экономический терроризм в отношении граждан Украины.

Для многих стран мира сотрудничество с МВФ закончилось потерей экономического суверенитета и в дальнейшем обнищанием народа. Поэтому Компартия выступает категорически против какого-либо сотрудничества с ВМФ. В противном случае мы расцениваем это как измену интересов общества и государства.

Вместе с тем все разговоры о якобы убыточности сферы ЖКХ и тарифов, не покрывающих себестоимость, – наглая ложь, порождаемая неуемной жадностью олигархов. Тому подтверждение – отсутствие примеров, когда бы владельцы теплоэлектроцентралей, водоканалов, облгазов и так далее объявили о добровольном возврате приватизированных ими за бесценок и якобы не приносящих прибыли предприятий в госсобственность. Что-то таких альтруистов сегодня не видно.

В этой связи мы заявляем также о недопустимости рассмотрения предложенного правительством законопроекта реформирования НАК "Нефтегаз", а вернее, об окончательной приватизации олигархами всей энергетической инфраструктуры Украины, вплоть до наших подземных хранилищ и магистральных трубопроводов.

Вместо этого антинародного, антигосударственного законопроекта мы, коммунисты, требуем принять закон, разрешающий создание межгосударственного газотранспортного консорциума Украины и России, что позволит наиболее эффективно использовать украинскую трубу, исходя из интересов всех наших граждан, а не отдельных олигархов-энергобаронов.

Мы также требуем принять Закон о моратории на повышение тарифов на услуги ЖКХ и цен на газ для населения до тех пор, пока не будет в полном объеме погашена задолженность по заработной плате. Это законопроект 1055. А также принятие во втором чтении и в целом закона, согласно которому собственник обязан будет выплачивать работнику пеню в размере полпроцента от зарплаты за каждый день задержки заработной платы.

Уважаемые избиратели, проводимые олигархической властью реформы в сфере ЖКХ, пенсионного обеспечения, образования, вызывают возмущение у большинства граждан. А так называемая медицинская реформа иначе, чем актом социального геноцида, назвать ее нельзя. Компартия с самого начала выступила с жесточайшей критикой  проводимой властью реформы системы здравоохранения, которая по сути сводится лишь к одному – сокращению бюджетных расходов на медицину, коммерциализации лечебных учреждений и в конечном итоге к ликвидации бесплатной медицины в стране. Миллиарды гривен государственных денег разворовываются, в то время, как на нужды государственной медицины – жалкие копейки.

Например, в Луганской области на питание больного в сутки выделяется от 6 до 11 гривен. На медикаменты - чуть более 9 гривен. И так по всей Украине. О каком лечении тут можно говорить?

Особенно болезненно медреформа ударила по сельским районам. Из 12 участковых больниц в Луганской области  осталось 8. Все 146 ФАПов в населенных пунктах до 300 жителей преобразуются в так называемые медицинские пункты временного базирования. Что это означает на практике? Догадаться не сложно из самого названия этого решения. Нет не только денег, некому работать. Молодого специалиста на аркане не затащишь, а если и затащишь, сбежит при первой возможности.

Именно поэтому фракция Компартии внесла на рассмотрение Верховной Рады ряд законопроектов в поддержку специалистов, работающих на селе, в том числе и о доплатах сельским медикам. Мы этот законопроект рассматривали. К сожалению, его не поддержали представители крупного капитала и те, кто на выборах заявляли о своем желании обеспечить надлежащими условиями сельских жителей.

Если такую медицинскую реформу не остановить сейчас – завтра будет поздно. Компартия призывает поддержать наш законопроект 2661 и отменить медицинскую реформу, как и отменить пенсионную реформу, не допустить принятия унижающих человека олигархических Трудового и Жилищного кодексов.

Уважаемые граждане Украины, сегодня  доморощенные олигархи и международный капитал посадили Украину на геополитический шпагат между ЕС и Таможенным союзом. При этом реальное мнение народа их не интересует. Поэтому Компартия, опираясь на Конституцию Украины, которая гласит, что единственным источником власти в стране является народ, инициировала проведение Всеукраинского референдума о вступлении Украины в Таможенный союз. Однако ЦИК упорно саботирует подготовку необходимых для проведения такого референдума документов, тем самым демонстрируя наплевательское отношение к законам Украины, цинично попирая конституционные права наших граждан. Мы требуем коммунисты, чтобы ЦИК немедленно, и надеемся, что господин Шаповалов услышит нас, немедленно приступили к выполнению своих прямых обязанностей и подготовили все документы для проведения всеукраинского референдума.

В противном случае Компартия инициирует вопрос о персональной ответственности главы Центральной избирательной комиссии Шаповалова и его соответствии с занимаемой должности вплоть до уголовной ответственности.

В заключении напомню, что фракция коммунистов зарегистрировала пакет антикризисных законопроектов, принятие которых позволило бы вывести Украину из кризиса, штопора, кризисного штопора и создать необходимые предпосылки для экономического роста з одновременным повышением социальных стандартов жизни наших граждан. Эти законы мы предлагаем принять. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Іллєнко, прошу.

 

10:31:30

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Андрій Іллєнко, фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ.

Шановні колеги, шановні виборці, власне, почати хотілося з того, що покращення, про яке нам розповідала Партія регіонів, повністю провалилося. І, власне, замість покращення український народ отримав погіршення свого життя, економічну стагнацію, повну деградацію соціальної сфери, наступ і знищення всього українського, нищення народовладдя.

І, власне, на фоні цього тотального провалу Партії регіонів їм нічого не залишається як провокувати конфлікти і громадянське протистояння. Їм нічого не залишається, крім як розповідати зараз оцю мантру про так званий фашизм в Україні. Розповідаючи це на кожному кроці, звозячи силою бюджетників на ці свої так звані антифашистські акції.

Але, власне, тут варто згадати те, що вони намагаються влізти в нашу свідомість сьогодні. Вони розповідають, що свобода – це рабство, правда – це брехня, патріотизм – це фашизм. Той, хто проти цієї бандитської влади – той фашист, а вони, виявляється, антифашисти.

Я хотів би просто, хто не знає, зачитати з енциклопедії визначення фашизму: "Фашизм – це відкрита терористична диктатура найбільш реакційних елементів фінансового капіталу. Фашизм – це влада самого фінансового капіталу". Ось в цій залі, от  в цій частині сидять, якраз, представники цього фінансового капіталу, який хоче знищити в Україні народовладдя, знищити українську державу і ввести свою терористичну диктатуру. Оце є справжній фашизм! А те, що вони називають українських патріотів фашистами – це вони наслідують ту пропаганду комуністичну, яка всіх українців називала фашистами за те, що вони розмовляли українською мовою чи носили вишивану сорочку.

Так от, в цій ситуації хотілося б сказати, 18 травня відбулися не просто провокації чергові з боку влади, відбулася спроба спровокувати громадянське протистояння. І, власне, якби не швидка і оперативна реакція опозиції, власне, їм би це вдалося. Їм потрібна була кров, їм потрібна була бійка, їм потрібно було показати, власне, замість тої велелюдної масової акції опозиції протистояння і конфлікти. І саме тому вони вивели на вулиці бронетехніку, саме тому вони привели цих бандитів бритоголових. Це вже нове таке поняття  сьогодні в Україні – "бритоголові антифашисти". Це нове явище у світовій політиці, такого ніколи не було. Так от, власне ці штурмовики, які били журналістів, які нападали на жінок, – це були люди, які стояли на мітингу  Партії регіонів в охороні сцени. І вже є відео, яке доводить, що вся "бритоголова братва" ваша – це все люди, які, до речі, чомусь тренуються в спортивному залі при районному відділку міліції, це люди, які, чомусь, ішли в прикритті міліцейських загонів. Чомусь ця бронетехніка, яка виїхала, незрозуміло чому, в центрі міста під час опозиційної акції, її супроводжували співробітники ДАІ. І після цього ви ще звинувачуєте опозицію, що, мовляв, опозиція щось не так робить, що опозиція щось провокує?! Та це ви провокатори! В цій ситуації ваше завдання було саме спровокувати кровопролиття.

Ви маєте розуміти, шановне товариство, що всі ті люди, які влаштовували бійки 18 числа – це ті ж самі "рожі", які були на всіх проблемних округах: в Білій Церкві, в Обухові, у Василькові. Це ті ж самі "рожі", які знищують зараз помешкання київської вчительки Ніни Москаленко. Це ті ж самі "рожі", які влаштовують рейдерські захоплення. Це все одна і та ж сама "бандитська братва", яку сьогодні наймала Партія регіонів для своєї акції. Але, власне, товариство, я хотів би сказати, що терор, який розпочала Партія регіонів, він не обмежується 18 числом. Були події в Тернополі, до речі, там уже є рішення прокуратури про те, що народні депутати визнані постраждалими в тих бійках, які спровокувала міліція. Є події в Києві, коли за  останній  тиждень було вчинено три бандитські напади на "свободівців" біля їх помешкання. Нападали зі спини кілька людей з раціями, з кастетами, били людей реально до напівсмерті, зараз хлопці лежать в лікарнях. Я вчора був у лікарні у  Володимира Карася, якого побили взагалі нізащо, в нього брат політичний  активіст Євген Карась, його переплутали з братом, хлопця побили так, що  зараз йому треба проводити дві операції, в нього переламаний череп, він може втрати працездатність і стати інвалідом. От це от методи, які здійснює Партія регіонів і влада. І це при тому, що вже відомо, хто нападав, цих людей є фотографії, тому що  ми власне зробили, скажімо, спецоперацію і знайшли цих людей. Є фотографії цих людей, є відео цих нападників. Пройшов уже  тиждень, міліція  нікого навіть не збирається шукати.

Тому, товариство, на сьогоднішній день ми вимагаємо покарати всіх винних в терорі проти опозиції. Ми вимагаємо сьогодні і будемо вимагати у міністра внутрішніх справ або знайти і покарати винних в провокаціях 18 числа, або йти геть. Тому що не потрібен такий міністр, який не захищає інтересів українців, а захищає інтереси бандитів і разом з ними б'є мирних демонстрантів.

І хотів би сказати наостанок таке: ви сьогодні обрали шлях конфлікту, ви обрали шлях агресії і кровопролиття – це страшний і небезпечний шлях. Закликаю вас зійти з  цього шляху, тому що ви сьогодні  сидите на діжці з бензином і граєтесь в сірники. Згадайте Коліївщину, згадайте Хмельниччину, згадайте Холодний Яр, українці довго терплять вас бандитів, але потім повстають і потім  місця вам вже не буде. Згадайте історію і не робіть цих жахливих помилок. Слава Україні!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Купрійчук, фракція "Батьківщина". Передає слово Ярсенію Яценюку. Прошу.

 

10:37:40

ЯЦЕНЮК А.П.

Пане Голово! Члени парламенту! Тут одна виступаюча від Партії регіонів сказала про те, що у нас в опозиції все попереду і в майбутньому. Це правда. Я тільки додам: у вас, у Партії регіонів   все в минулому і у вашого Президента також. (Оплески)

Доки ми зараз проводимо засіданні Верховної Ради  України, в слідчому управлінні відбувається дійство. Знаєте, чому міністр внутрішніх справ Захарченко не прибув на 10.30 до парламенту? Зараз вони видумали наступну версію, щоб зробити очну ставку у слідчому управлінні Міністерства внутрішніх справ і показати про те, що начебто так званий Дітарчук, він же на прізвисько "Румин", який наймався Партією регіонів, засвідчить про те, що він  наймався не Партією регіонів, а що він наймався українською опозицією. І з цією новиною міністр внутрішніх справ України приїде сюди. Це не новина, а брехня, як і все бреше Партія регіонів. Ви б'єте людей, ви б'єте журналістів, ви знущаєтеся з України, і ви за це понесете покарання. (Оплески)

Шановні колеги, якщо у когось є сумніви у тому, що міністр внутрішніх справ України діє без вказівки особисто Президента Віктора Януковича, то я думаю, що ви чудово усвідомлюєте, що в цій тоталітарній системі, де кожен боїться, яку побудував чинний Президент, вся провокація, яка відбулася 18 травня поточного року, була зроблена з відома персонально Віктора Януковича. Організовувалася дана провокація секретарем Ради національної безпеки і оборони Клюєвим Андрієм Петровичем, 1968 року народження, раніше не судимим. Організовувалася дана провокація Міністерством внутрішніх справ, яке мало всередині Міністерства внутрішніх справ оперативний штаб по дискредитації по боротьбі з опозицією. Працівники Служби безпеки України і всієї правоохоронної системи були задіяні у тому, щоби задовольнити у першу чергу особисто страх Віктора Януковича перед українською опозицією.

Я можу вам дуже чітко заявити, Партія регіонів: ми усвідомлюємо, що цей прокурор, цей міністр внутрішніх справ і ця правоохоронна система ніколи і ні при яких обставинах не проведе об'єктивного розслідування. Але папери не горять, а також не зможете ви знищити ні людську пам'ять, ні ту зневагу, яку ви проявляєте по відношенню до українців, вам нічого не забудуть. Прийшов час розкидати каміння, але прийде час збирати це каміння і цей час обов'язково прийде, або на дострокових. Або на строкових президентських виборах. Ви думаєте, що сьогодні ви зловили Бога за бороду, що  сьогодні ви всесильні, що сьогодні під вами міліція, прокуратура, війська і правоохоронна система, гроші і телебачення, ви думаєте, що можна знущатися. А ми думаємо дещо по-іншому, ми впевнені в тому, що наш український народ заслуговує на іншу владу, на іншого Президента і на, дійсно, тих людей, які турбуються про свій народ, на ту міліцію, яка захищає кожного українця, на ту правоохоронну і суддівську систему, яка знає, що таке честь, право і закон, на ту державу, яка думає про кожного українця. (Оплески)

Ми як опозиція єдині в тому, щоби, перше, продовжити  Всеукраїнську акцію "Вставай, Україна!", бо Україна таки повстала. І тому у вас, у Партії регіонів, така істерія. Повстала проти вашого хамства, вашої зневіри, вашої зневаги, вашої корупції, вашого грабежу і вашого беспределу, який ви учинили за останніх три роки. Ми як опозиція єдині, єдині в тому, щоб довести те, що Партія регіонів, яка найняла гопників для того, щоб бити українських журналістів, для того, щоб бити українських громадян, для того, щоб за будь-які обставини утриматися в українській владі, вона піде в минуле. А ті, хто це робив, не сьогодні, то завтра будуть нести відповідальність перед високим судом українського народу. Слава Україні! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу від "Позафракційних", Володимир Михайлович Литвин, прошу.

 

10:43:05

ЛИТВИН В.М.

Шановний Володимире Васильовичу, шановні колеги! З огляду на те, що у Верховній Раді склалася явно не нормальна ситуація – я маю на увазі те, що депутат позафракційний не має права і можливостей виступити при розгляді будь-якого питання, більше того, він позбавлений права навіть наполягати на розгляді запропонованого ним законопроекту, - ми звернулися до вас, Володимире Васильовичу, фактично підписали всі депутати позафракційні, з проханням, нагальним таким проханням: надати можливість нам, депутатам, які не входять в жодну з політичних фракцій, на виступи, на обговорення будь-яких законопроектів і просили б врахувати цю ситуацію.

Я повинен сказати, шановні колеги : можна скільки завгодно апелювати до Регламенту і говорити про те, що Регламент цього не передбачає, але згадайте: позаминула Верховна Рада домовилася, що депутати опозиційних фракцій в середу мають право вносити будь-які законопроекти, розглядати будь-які питання. І ми знаходили ж порозуміння, тим більше давайте знайдемо порозуміння в цьому питанні, оскільки незабаром, наскільки мені відомо, кількість позафракційних буде дорівнювати найменшій політичній фракції. Тому давайте до цього поставимося надзвичайно спокійно і приймемо виважене рішення.

Чому я про це кажу, шановні колеги? Тому що у нас склалася така ситуація, що у народного депутата незмінно присутній начальник і відсутня свобода будь-яких конституційних дій. Давайте скажемо відверто, що депутат - здебільшого це кнопкодав, правда зараз особисто. І постає питання, за що ж тоді так заповзято боролися.

Більше того, звертає на себе та обставина, що тон у Верховній Раді України задає вузький прошарок говірких. Вони торохтять про все. Але що пропонується? Звинувачення, таврування і демократичні побажання.

Я повинен сказати, шановні колеги, зверніть увагу на ті закони, які проголосувалися з приводу нашої євроінтеграції. Коли ви їх прочитаєте, ви   здивуєтеся, коли ви на наступний рік будете всі заповнювати декларації. І оці демократичні побажання апріорі прийнято  вважати прогресивним.

Колись Плеханов говорив про генія спрощення. Так у нас домінують генії спрощення всього і всі. Роздувається роль маячні, опозиції і влади, натомість різко  понижується роль країни і тих, хто в цій країні ще працює. А такі люди ще є поза межами сесійної зали. Те, що відбувається, не можна назвати дискусіями і предметною розмовою, а отже у нас немає… і я боюсь, і це  повинні почути  всі, що у нас не буде єдиної країни. Незабаром не буде ким керувати.

Історична практика свідчить… тут, до речі, були правильні посилання на історію, коли втрачається прагматична лінія, коли демагогія і ненависть починають сприйматися як серйозна політика, це передвісник великої біди, яка нас може очікувати. Є небезпека, що в черговий раз ми отримаємо перемогу над Україною, і цю перемогу намагалися продемонструвати нещодавно 18 травня.

Травневі події, як мені бачиться, підтвердили очевидне: найстрашніші вбивці – це вбивці історичної правди. А дурість – це ще не остаточна  відсутність розуму, це особлива політична культура, яка особливо культивується зараз. Дурість і не більше! Більше за все за нинішньої ситуації треба боятися тих, хто присвоїв собі право бути патріотом. Причому слухняним патріотом. Якщо не буде зроблено відповідальних висновків, якщо  у нас не буде серйозної розмови тут, в стінах Верховної Ради України, то агресивна і дрібна політична метушня обернеться втратою великого політичного сенсу існування України як держави, і давайте про це скажемо і над цим будемо думати.

Я розумію, що виголошую ці застереження в порожнечу, але розумію про те, що, очевидно, про це ми повинні говорити. І до цього, до речі, закликають представники депутатського корпусу, які належать до позафракційних.

Володимире Васильовичу, я дуже прошу вас підтримати наше клопотання, наше звернення в частині того, щоб мали можливість говорити про проблеми і ті завдання, які є вкрай важливими для наших виборців. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Я підтримую думку, щоб ми чули і позафракційних при розгляді всіх питань, які є. Переходимо. Час вичерпано. Тому, шановні колеги, перелік питань, що пропонуються для обговорення і прийняття рішень, сьогодні у вас є. Тому давайте, у нас є час до 11.30.

Розглянемо питання про включення до порядку денного сесії. Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2938) про внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, які повинні одержувати оператори ринку харчової продукції.

Я хочу надати слово голові Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександрі Володимирівні Кужель. Будемо обговорювати питання ці? Давайте послухаємо і я буду ставити на голосування. Домовились? Давайте.

 

10:49:35

КУЖЕЛЬ О.В.

Шановні народні депутати! Це є урядовий законопроект, дуже непоганий. Там є, що доробити. Але він направлений на дерегуляцію і спрощення процедур українського товаровиробника. Прошу підтримати і на включення в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Ставлю на голосування, увага, народні депутати! Я прошу. Ставлю на голосування проект Закону (реєстраційний номер 2938) про внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, які повинні одержувати оператори ринку харчових продуктів. Для прийняття рішення. Прошу голосувати.

 

10:50:43

За-297

Проти – 0, утрималося – 37, не голосувало – 70. Рішення прийнято. Проект закону номер 2938 включений до порядку денного сесії.

Розглядається проект Закону (номер 2629) про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки. Прошу доповісти голову Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артура Леонідовича Палатного. Прошу.

 

10:51:30

ПАЛАТНИЙ А.Л.

Шановні колеги, шановний Володимире Васильовичу! Комітет з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму на засіданні 16 квітня 2013 року розглянув проект Закону України про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки, поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроект не суперечить Конституції України. Але Головне науково-експертне управління зробило висновок: законопроект потребує доопрацювання. На думку членів нашого комітету, головним недоліком поданого проекту є відсутність в ньому переліку заходів щодо виконання програми та відповідних обсягів і їх фінансування.

Поданим законопроектом  пропонується доручити уряду щороку затверджувати зазначені заходи і під час підготовки проекту Закону про Державний бюджет України на відповідний рік передбачити видатки на забезпечення виконання заходів програми.

Задумайтеся, з урахуванням фінансових можливостей Тобто знову спорт планується фінансувати по залишковому принципу. Звичайно, можна говорити, що наша економіка перебуває у стані кризи і в бюджеті немає необхідних коштів. Але ж мова йде про інвестиції в майбутнє нашої держави. Тим більше про яке планування розвитку спорту можна говорити без затвердженого плану заходів?

Іще одне риторичне запитання. Нещодавно було прийнято Закон про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки. Тут все як повинно бути. Затверджено перелік заходів, обсягів фінансування. Я не хочу порівнювати, проте невже здоров'я нації, підростаючого покоління менш важливе ніж безпека і гігієна праці?

Шановні народні депутати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми включаємо, не аналізуємо закон, а включаємо в порядок денний. Прошу пропозицію. Пропозицію звершуйте.

 

ПАЛАТНИЙ А.Л. Шановні депутати, не дивлячись, що є багато проблем, що є багато питань по цьому законопроекту, ми сьогодні повинні включити його в першому читанні і прийняти його за основу. Шановні депутати, якщо ви мені дасте завершити, я скажу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сідайте. Сідайте. Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (№2629) про Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки. І прошу народних депутатів голосувати. Для включення до порядку денного сесії. Прошу голосувати.

 

10:55:04

За-350

Проти – 1, утримався – 1, не голосували – 51. Рішення прийнято.

Вносить пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2686) про внесення змін до статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо уточнення підстав відмови у відкритті апеляційного провадження). Доповідає Ківалов Сергій Васильович. Прошу.

 

10:56:03

КІВАЛОВ С.В.

Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Целью этого законопроекта является обеспечения прав граждан на рассмотрения судебных дел в разумные строки обеспечения права на надлежащую судебную защиту.

Предлагается предоставить судам апелляционными инстанциями, полномочиями отказывать субъектам властных полномочий в принятии их апелляционных жалоб, если нет таких аргументов.

Это означает, что каждый гражданин, который судится с госорганами, например, по своей пенсии, сможет гораздо быстрее получать окончательное судебное решение по своему вопросу. При этом суды не будут так завалены безосновательными апелляционными жалобами. Это действительно актуальный законопроект. И я прошу, поддержать его включение в повестку дня сессии. Спасибо за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте.

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2686) про  внесення змін до статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України   (щодо уточнення підстав відмови відкриття апеляційного провадження). Прошу народних депутатів голосувати.

 

10:57:58

За-348

Проти-0, утрималось-4, не голосували-52. Рішення прийнято.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (2680) проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури здійснення державних закупівель. Прошу, голову комітету Іванчука Андрія Володимировича.

 

10:58:34

ІВАНЧУК А.В.

Доброго дня, Володимир Васильович, шановні депутати! Прошу включити до порядку денного другої сесії законопроект 2680 народного депутата Кличка Віталія Володимировича. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, сідайте. Ставлю на голосування, шановні депутати…

А? По цьому законопроекту? Прошу, Ляшко, хвилина. (Шум у залі) Він просить.

 

10:59:08

ЛЯШКО О.В.

Ляшко, Радикальна партія. Шановний Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Надзвичайно важливий законопроект, який має бути розглянутий. І я з цього приводу хочу повідомити дані Державної служби статистики про проведення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти за січень-березень 2013 року.

На перший погляд, ніби звичайні цифри. Але, якщо проаналізувати, можна побачити дуже багато цікавого. Наприклад, за перший квартал 2013 року із застосуванням процедури закупівлі у одного учасника або без застосування взагалі тендерних  процедур проведено закупівель на суму 100 мільярдів гривень. Це майже в півтора рази більше, ніж усі види тендерних процедур. Тобто це свідчення масової корупції у системі державних закупівель, коли на 100 мільярдів гривень без застосування тендерних    процедур у проведенні закупівель.  І тому я думаю, що треба суттєво виправляти тендерне законодавство, аби припинити корупцію у закупівлях за державні кошти.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (№ 2680) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури здійснення державних закупівель. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:00:52

За-163

(Шум у залі) Проти – 4, утрималися – 41, не голосувало – 189. Рішення не прийнято.

По фракціях: Партія Регіонів – 9, "Батьківщина" – 62, "УДАР Віталія Кличка" – 35, "Свобода" – 36, Компартія України – 0, позафракційні – 21. 

Вноситься пропозиція про включення до  порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2639) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінально-правової охорони особи від незаконного примусу. Прошу, народний депутат Журавський Віталій  Станіславович.

 

11:01:58

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Прошу перенести включення законопроекту 2639, я його автор, на два тижні у зв'язку з доопрацюванням, хоча комітет профільний з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності його підтримав. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю на голосування, щоб проект Закону  2639 відтермінувати на дві неділі. Прошу проголосувати депутатів.

 

11:02:35

За-201

Ідемо далі. Прошу, Адам Іванович. Прошу. (Шум у залі) Автор його зняв і нема чого голосувати за нього. Так, да? (Шум у залі) Переходимо... Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону номер... (реєстраційний номер 2650)  про внесення доповнень до Кримінального кодексу України щодо особливостей обчислення строків давності за злочини, вчинені деякими особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

Прошу, Журавський Віталій Станіславович.

 

11:03:47

ЖУРАВСЬКИЙ В.С.

Всі рівні перед законом – це конституційне положення, одначе є недоторканість у певної категорії людей. Ви всі знаєте, кого це стосується. Цю юридичну колізію слід усунути щодо всіх, хто має цю недоторканість. Я пропоную доповнити статтю 49 Кримінального кодексу України частиною шостою та сьомою, передбачивши, що недоторканість не звільняє від кримінальної відповідальності за вчинення злочинів ні до набуття особою статусу недоторканості, ні після завершення каденції. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є необхідність обговорювати?

Я прошу запи... Я прошу прийняти рішення: розглянути по скороченій процедурі. Не надо? (Шум у залі) Я прошу по хвилині від фракції. Я прошу, запишіться по хвилині от фракції. Є запитання?

Партія регіонів, Левченко.

 

11:05:16

ЛЕВЧЕНКО М.О.

Уважаемые коллеги, данный не соответствует, данный законопроект рассматривался на Комитете правовой политики, и он не соответствует нормам Конституции Украины в связи с тем, что все должны быть равны перед законом, и нельзя применять особые сроки давности ни к какой другой персоне, а все должны быть равны перед законом. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, "Батьківщина", Турчинов. прошу.

 

11:05:51

ТУРЧИНОВ О.В.

Шановний головуючий, шановні колеги, те, що у нас репресивна держава, цим нікого не здивуєш, але треба мати хоч якісь межі. Я хочу нагадати всім, що відповідно до чинного законодавства обчислення терміну давності припиняється виключно під час скоєння іншого злочину. Пан Журавський, партія Регіонів, хоче всіх депутатів причислити до злочинців, яким, як і іншим, за злочини будуть припиняти обчислення терміну з часу скоєння злочину. Тому давайте припинимо цей маразм. Є процедура притягнення депутата до відповідальності. Ця процедура діє. І, будь ласка, припиніть цей терор, який ви вчинили в державі. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Сабій.

 

11:06:39

САБІЙ І.М.

Ігор Сабій, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", 189 виборчий округ, Красилів, Хмельниччина. Прошу передати слово Андрію Міщенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Андрій Міщенко.

 

11:06:51

МІЩЕНКО А.М.

Андрій Міщенко, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Товариство, з якою метою викликана дана ініціатива? Чи дане питання є сьогодні актуальне? Народні депутати що, масово скоюють злочини, за які слід призупиняти дію терміну давності? Зовсім ні. Мета в іншому: цілком зрозуміло, що даний законопроект є продовженням політичних утисків, репресій та шантажу. Влада намагається усіма шляхами залякати, а неугодних посадити за грати, кидаючи в бій на громадян то братків, то спецпідрозділи "Беркут". Диктатура здійснює рейдерські захоплення підприємств, житлових будинків, фальшує вибори, розганяє мирні акції, б'є журналістів. І вони чудово розуміють, що  треба забрати мандат недоторканості. Влада це чудово розуміє і сама тому пропонує скасувати термін давності для депутатів. Це дозволить поставити на конвеєр відкриття  кримінальних справ на опозиційних депутатів і стимулювати шантаж позафракційних депутатів. Хоча хто зна, не…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. "УДАР Віталія Кличка", Куренной.

 

11:07:53

КУРЕННОЙ В.К.

Прошу передати слово Віктору Михайловичу Пинзенику.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віктор Михайлович Пинзеник.

 

11:08:02

ПИНЗЕНИК В.М.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Коли автор законопроекту апелює  до Конституції, мотивуючи прийняття цього закону, то треба згадати, що  базовою нормою Конституції є рівність всіх громадян перед законом. А це означає, що в Україні не може бути касти недоторканих. Має бути скасована недоторканість всіх громадян, як це передбачено Конституцією (це стосується і народних депутатів України, і суддів, і Президента України) і відпаде потреба в прийнятті спеціального закону про відтермінування перебігу строку давності. Бо по суті прийняттям такого закону узаконюється каста недоторканих.

З цих мотивів фракція "УДАР"  не підтримає включення цього проекту в порядок денний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А тепер, шановні депутати, шляхом голосування визначимося.

Ставлю на голосування  для включення  до порядку денного сесії  проекту Закону (реєстраційний номер  2650) про внесення доповнень до Кримінального кодексу України щодо особливостей обчислення строків давності за злочини, вчинені деякими особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

Прошу депутатів голосувати.

 

11:09:35

За-35

От і визначилися. За – 35, проти – 125,  утрималося – 46, не голосувало – 193. Рішення не прийнято.

По фракціях.  Партія регіонів – 8, "Батьківщина" – 0,  "УДАР Віталія Кличка – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 26, позафракційні – 1.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2990) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб). Доповідає, хто доповідає? Махніцький Олег Ігорович. Доповідає? Чи на голосування будемо ставити?

Ставлю на голосування. Ставлю на голосування про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2990) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно відповідальності юридичних осіб). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:11:26

За-315

Проти-0, утримались-0, не голосувало-86. Рішення прийнято.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (номер 2022а) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо попереднього розгляду законопроектів, проектів інших актів у комітетах).

Я прошу голову Комітету з питань Регламенту Володимира Володимировича Макеєнка. На голосування ставимо? Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2022а) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо попереднього розгляду законопроектів, проектів інших актів у комітетах). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:12:42

За-231

Проти – 95, утрималося – 6, не голосувало – 72. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 165, "Батьківщина" – 0, "УДАР Віталія Кличка" – 34, "Свобода" – 0, Компартія – 27, позафракційні – 5.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2579) про внесення доповнень до Закону України "Про охорону праці" щодо врегулювання застосування штрафів до юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю. Доповідає… Голосувати?

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2579) про внесення доповнень до Закону України "Про охорону праці" щодо врегулювання застосування штрафів до юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю. Прошу народних депутатів визначатися.

 

11:14:21

За-234

Проти – 35, утрималося – 48, не голосувало – 86. Рішення прийнято.

Покажіть по фракціях.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Постанови (реєстраційний номер 2578) про відзначення 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання "Місто-Герой". Можна ставити на голосування? Ставлю. Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Постанови (№2578) про відзначення 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання "Місто-Герой". Прошу голосувати народних депутатів.

 

11:15:36

За-267

Проти – 0, утримались – 55, не голосували – 81. Рішення прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 168, "Батьківщина" – 23, "УДАР Віталія Кличка" – 34, "Свобода" – 0, Компартія України – 27, позафракційні – 15.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Постанови (2607) про відзначення 70-річчя "Карпатського рейду" партизанського з'єднання Сидора Ковпака. Можна ставити на голосування? Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Постанови (№2607) про відзначення 70-річчя "Карпатського рейду" партизанського з'єднання Сидора Ковпака. Прошу народних депутатів визначатися.

 

11:16:55

За-211

Проти – 54, утрималося – 61, не голосувало – 77.

По фракціях, прошу. Партія регіонів – 172, "Батьківщина" – 2, "УДАР Віталія Кличка" – 0, "Свобода" – 0, Компартія – 26, позафракційні – 11.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Постанови про відзначення 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області. Можна ставити на голосування? Ставлю.

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Постанови (номер 2631) про відзначення 600-річчя заснування міста Кіцмань Чернівецької області.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:18:19

За-353

Проти – 0, утрималось – 1, не голосували – 50. Рішення прийнято.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Постанови (2658) про відзначення 100-річчя від дня створення Головної Української Ради. Можна ставити на голосування?

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Постанови про відзначення 100-річчя від дня створення Головної Української Ради.

Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:19:12

За-162

Проти – 4, утримались – 30, не голосували – 199. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 4, "Батьківщина" – 69, "УДАР Віталія Кличка" – 36, "Свобода" - 36, Компартія  - 0, позафракційні – 17.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проект Постанови (2681) про відзначення 100 років з часу дарування митрополитом Андреєм Шептицьким Національного музею у Львові українському народові та відкриття першої експозиції.

Ставить на голосування? Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Постанови (2681) про відзначення 100 років з часу дарування митрополитом Андреєм Шептицьким Національного музею у Львові українському народові та відкриття першої експозиції. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:20:43

За-313

Проти-1, утрималось-3, не голосували-86. Рішення прийнято.

Шановні депутати, дуже швидко працюємо, просять комп'ютерний дві хвилини для перезавантаження комп’ютера.

Шановні депутати. вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Постанови (2684) про відзначення 70-річчя створення Української Головної Визвольної Ради.

Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Постанови (2684) про відзначення 70-річчя створення Української Головної Визвольної Ради. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:22:22

За-162

Проти – 37, утрималось – 38, не голосувало – 164. Рішення не прийнято.

По фракціях. Партія регіонів – 3, "Батьківщина" – 71, "УДАР Віталія Кличка" – 37, "Свобода" – 35, Компартія України  - 0, позафракційні – 16.

І вноситься пропозиція: про включення  до порядку денного сесії  проекту Постанови (2720) про відзначення 100-річчя з часу заснування Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької.

Прошу народних депутатів голосувати. Йде голосування.

 

11:23:27

За-363

Проти – 0, утрималось – 0, не  голосувало – 45. Рішення прийнято.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проект Постанови  про відзначення 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників.

Ставлю на голосування для включення  до порядку денного сесії проект Постанови (реєстраційний  номер 280)5 про відзначення 70-річчя визволення міста Харкова від німецько-фашистських загарбників. Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:24:30

За-315

Проти – 0, утрималось – 39, не голосувало – 54. Рішення прийнято.

По фракціях: Партія Регіонів – 174, "Батьківщина" – 54,  "УДАР Віталія Кличка" – 40, "Свобода" – 0, Компартія України – 27, позафракційні – 20.

Далі йдемо. Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Постанови (№ 2957) про Звернення Верховної Ради України до Президента України з приводу Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" в частині розвитку вищої освіти.

Можна ставити на голосування для включення? Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту постанови 2957 про звернення Верховної Ради  України. Прошу голосувати.

 

11:26:27

За-154

Проти – 3 утрималися – 37, не голосували – 211. Рішення не прийнято.

По фракціях. (Шум у залі) Добре, сідайте! Зараз розглянемо всі і повернемося. (Шум у залі) Повернемося! Давайте розглянемо дві постанови, і потім я надам слово і повернемося. Нема питань!

"За"… По фракціям… Подивилися. Далі йдемо.

Вноситься пропозиція про включення  до порядку денного сесії  проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про загальну  середню освіту" (стосовно мінімальної кількості учнів у класах загальноосвітніх начальних закладів, розташованих у сільській місцевості) (№2768).

Можна ставити на голосування чи доповідати? Ставлю на голосування, ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2768) про внесення змін до Закону України "Про загальну середню освіту" (стосовно мінімальної кількості учнів у класах загальноосвітніх начальних закладів, розташованих у сільській місцевості). Прошу народних депутатів голосувати.

 

11:28:24

За-366

Проти – 1, утримались – 0, не голосували – 40. Рішення прийнято.

Вноситься пропозиція про включення до порядку денного сесії проекту Закону (реєстраційний номер 2878) про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання.

Можна ставити на голосування? Ставлю на голосування для включення до порядку денного сесії проекту Закону (2878) про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання. Прошу народних депутатів визначатися.

 

11:29:30

За-359

Проти – 0, утримались – 0, не голосували – 46. Рішення прийнято.

Я прошу от фракції по одній хвилині  по проектах, які ми розглянули. Прошу, запишіться.

Я прошу, Бондаренко, "Батьківщина".

 

11:30:01

БОНДАРЕНКО В.Д.

Гриневич передайте. Передайте слово Гриневич.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати.

 

11:30:10

ГРИНЕВИЧ Л.М.

Лілія Гриневич, фракція "Батьківщина". Шановні колеги, я дуже прошу повернутися до переголосування Постанови Верховної Ради з приводу національного плану дій Президента. Нас турбує положення цього плану, яке стосується збільшення співвідношення кількості студентів на одного викладача до 18 студентів. Це може призвести до різкого скорочення викладачів і соціальної напруги та пониження якості вищої освіти.

Комітетом було проведено багато обговорень, отримано багато листів обурення. Академічні середовища також обурюються цим питанням. Ми звертаємося до Президента, щоб вилучити цей пункт з плану, тобто питання на слуху і…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви внесли пропозицію повернутися до закону 2957, так, да? До постанови.

Далі. Я прошу Зац, Партія регіонів.

 

11:31:25

ЗАЦ О.В.

Прошу передать слово Писаренко Валерию Владимировичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Писаренко.

 

11:31:30

ПИСАРЕНКО В.В.

Шановний Володимир Васильович, шановні колеги, перш за все хочу подякувати всім колегам, хто підтримав відзначення 70-річчя визволення Харкова від німецько-фашистських загарбників. І, враховуючи те, що у нас залишилося не так багато часу до тих днів, коли ми будемо святкувати ті переможні дні в історії України, я хотів би попросити, шановний Володимир Васильович, сьогодні на вечірнє засідання поставити на голосування вже цю постанову, щоб ми ще мали час підготувати всі ті заходи, якими ми будемо цінити пам'ять тих часів, коли Україна подолала фашизм, подолала німецько-фашистських загарбників і звільнила  весь світ, всю Європу від цього лиха.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Далі. Фракція "УДАР Віталія Кличка",  Чернега.

 

11:32:24

ЧЕРНЕГА Р.Т.

Роман Чернега, фракція "УДАР Віталія Кличка". Шановні колеги, ну ви  знаєте, дуже багато в цій сесійній залі ми говоримо про антикорупційні закони, подолання корупції. У тому числі наші колеги із Партії регіонів виступають, особливо комуністична фракція. В той же час законопроект 2680 чомусь не знайшов підтримки у сесійній залі, що свідчить про справжнє обличчя, наміри і бажання  присутніх тут народних депутатів і їхніх  політичних сил.

Тому  фракція "УДАР Віталія Кличка" вимагає повернутися до розгляду цього  законопроекту і наголошує ще на одному моменті, що під час голосування у наших двох колег чомусь знову ж таки не  спрацювали картки.

І друге питання. Я би хотів запитати. Володимир Васильович, ну вже 1133, ми чомусь  у сесійній залі не  бачимо   міністра внутрішніх справ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. … давайте закінчимо ці питання і будемо слухати інформацію міністра. Він тут у залі.

Давайте привітаємо міністра внутрішніх справ України Віталія Юрійовича. (Шум у залі)

 Давайте розглядати питання. Я прошу, Компартія України, Симоненко.

 

11:33:45

СИМОНЕНКО П.М.

Уважаемые коллеги! Я прошу, звертаючись до всіх сьогодні народних депутатів, переголосувати і включити до порядку денного  проект  Закону (2607), який має відношення до відзначення 70-річчя "Карпатського рейду" партизанського з'єднання Сидора Ковпака.

Я переконаний, що кожна свідома людина, кожний патріот свого народу, хто цінує і  шанує Велику  перемогу, якраз і повинен підтримати. Це унікальна подія була під час Великої Вітчизняної війни, це героїзм масовий людей наших. І дивує просто, що не підтримали для того, щоб включити до порядку  денного і прийняти відповідне рішення.

Я також від імені фракції прошу, Володимир Васильович, я вчора на Погоджувальній раді звертався до вас, включити до порядку денного проект 1040. Це збереження назв вулиць, пов'язаних  з Великою Вітчизняною війною (1041).    

Це захист від тих, хто руйнує пам'ятники і хто боровся проти нацизму у роки Другої Світової війни і Великої Вітчизняної. І 1060 щодо відповідальності за публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму.

Я прошу підтримати, шановні колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда.

 

11:34:57

КАЙДА О.П.

Прошу передати Олександру Сичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Передати слово.

 

11:35:02

СИЧ О.М.

Олександр Сич, "Свобода", Івано-Франківськ. Фракція вимагає повернення до законопроекту номер 2957. Фахівці підрахували, що втілення того Національного плану дій, як планує Президент, призведе до скорочення приблизно 48 тисяч фахівців у вищих навчальних закладах.

При цьому залишаться ті самі предмети, магістратура, наукові роботи і тому подібне. Абсолютним цинізмом є аргументувати це наближенням до європейських стандартів. Як таких європейських стандартів немає. Є стандарти окремих країн.

І я вам кажу для порівняння. В Україні навантаження в рік на викладача становить 900 годин. У Франції 128 – для професорів, 129 – для молодшого персоналу. В Італії – 350. По тижнях. В Україні 20 годин на тиждень. В Швеції – 9, у США – 9. Натомість, в Азії, в Індії – 16, у Малазії – 18….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. Дайте завершити.

 

11:36:13

СИЧ О.М.

І насправді, це означає, що такий план дій веде нас не в Європу, а в Азію. Будьте чесними. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всі представники фракцій, не "ні", а "да"; виступала Гриневич, Бондаренко їй надавав слово. Тому всі сідайте. Давайте, ми визначатися будемо.

Шановні друзі! Внесена пропозиція повернутися, фракція "Батьківщина", Гриневич вносила, - повернутися до Постанови 2957. З мотивів голосування? Ну, прошу, Симоненко.

 

11:37:02

СИМОНЕНКО П.М.

Шановні колеги, я хотів би привернути вашу увагу, що ми тільки у п'ятницю з вами проголосували депутатський запит на адресу Президента  відповідно до цієї проблеми. Тому я і хотів би попросити, давайте, внесли пропозицію якраз Зубчевський і Присяжнюк, і проголосували, щоб Президент дав відповідь щодо відміни свого розпорядження.

В цій частині я і хотів би попросити, ми отримаємо відповідь від Президента, і тоді додатково проголосуємо вже всі разом для того, щоб це вреугулювати новою нормою закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я буду ставити зараз на голосування про повернення, так як є пропозиції депутатів.

Я ставлю на голосування по поверненню до розгляду проекту постанови (реєстраційний номер 2957). Прошу народних депутатів визначатися, голосувати.

 

11:38:18

За-161

Проти – 1, утрималося – 18, не голосувало – 220. Рішення  не прийнято.

По фракціях. Ознайомилися. Зняли це питання.

Йдемо далі – 2805. На вечірньому засіданні є пропозиція депутата розглянути. То будемо розглядати там постанови, внесемо і цю постанову. Все голосувати не обов'язково.

Далі – 2680, про повернення. Це проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури здійснення державних закупівель.

То я ставлю на голосування… Прошу, партія комуністів, Симоненко.

 

11:39:20

СИМОНЕНКО П.М.

Симоненко, фракція Компартії. Я хочу ще раз  наголосити, що фракція Компартії була завжди за жорстку позицію щодо контролю і притягнення до відповідальності за порушення. Але я хотів би Віталія Володимировича попросити зняти цю проблему сьогодні, виходячи з того, що сьогодні норма встановлена 150 тисяч гривень і це реалізація тієї чи іншої продукції, і, так скажемо, вихід на тендери. А якщо тільки опустити до 50 тисяч, у нас ще більше буде корупції і у нас ті ж самі школи не зможуть купувати ті чи інші речі, які потрібно для того, щоб ремонтувати ту ж саму школу, дитячий садочок і інші заклади.

Я просто вас закликаю, давайте інші моделі відпрацюємо з вами разом відносно жорсткого контролю, відповідальності. Але в цих умовах і цього законодавства це тільки призведе до того, що ще більша кількість підприємств чи закладів культури і державних закладів, буде приймати участь у цих різних корупційних схемах. Бо зменшення – це збільшення кількості тих, хто буде співпрацювати  з злочинним світом. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не бачу автора закону.  Автору закону він звернувся. Тому я ставлю на голосування про повернення, про повернення. Не надо тут, ми не розглядаємо, не обговорюємо питання.

Я ставлю на голосування проект закону (реєстраційний номер 2680) розглянути повторно. Прошу голосувати народних депутатів.

 

11:41:08

За-159

Проти – 2, утрималися – 22, не голосували – 217. Рішення не прийнято.

Прошу, по фракціях. Ознайомилися.

І остання постанова, і будемо переходити уже далі по порядку денному. Проект Постанови, внесли пропозицію, про відзначення 70-річчя "Карпатського рейду" партизанського з'єднання Сидора Ковпака (№2607) повернутися.

Ставлю на голосування. Хто за те, щоби повернутися до розгляду проекту постанови 2607, прошу голосувати.

 

11:42:11

За-187

Зняти це питання.

Так, я прошу одну хвилину по голосуванню, просить об'єднання "Свобода", Швайка. Одну хвилину вам, прошу. Ці проекти ми не розглядали. А увечері ми будемо розглядати постанову і внесемо. Зараз не надо, ми не розглядали їх. Прошу, Швайка.

 

11:42:28

ШВАЙКА І.О.

Пане Голово, панове депутати! Я хотів би звернути на голосування по двом законопроектам – 1061 і 2201. Вони відбулися 12 година 47 хвилин і 12 година 49 хвилин 17 травня 2013 року, тобто в п'ятницю. В цей час в місті Луганську один із наших колег – народний депутат Колесніченко Вадим Васильович був присутній на так званій антифашистській асамблеї і після цього брав участь в марші, в мітинговому так званому антифашистському в місті Луганську. Це закріплено в багатьох Інтернет-виданнях, які я передав Голові Верховної Ради.

Згідно з правилами, які є в Регламенту, у випадку виявлення не персонального голосування, яке здійснив так званий антифашист Колесніченко, Верховна Рада повертається до голосування по тим питанням, які проголосовані з порушенням правила персонального голосування.

Прошу повернутися до голосування по законопроектам 2201 і 1247. Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу, Ганна Герман.

 

11:43:47

ГЕРМАН Г.М.

Деякі наші колеги під час минулої війни були би добрими поліцейськими. Вони все чітко зафіксовують. Але я хочу говорити сьогодні про те, що це абсолютно неприйнятна річ, що частина цього залу не проголосувала за відзначення 70-річчя визволення Харкова від фашистських загарбників. Це ганьба. Дуже потерпів цей регіон, як і вся Україна. Багато людей загинуло. Багато людей було знищено. І сьогодні не вшанувати цю дату і демонстративно не дати ні одного голосу – це свідчення причетності до фашизму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, Лічильна комісія повинна, згідно з законом, внести пропозиції на вечірньому засіданні, значить на вечірньому засіданні тоді повернемося до цього питання.

Шановні депутати, як ми і домовлялись на Погоджувальній раді, в залі присутній Віталій Юрійович Захарченко. Я прошу депутата звільнити місце біля міністра. Ви чуєте чи ні?! Дайте можливість міністру послухати. Тому  пропонується  надати міністру для інформації до 20 хвилин і відвести до 10 хвилин для відповідей на письмові та усні запитання від депутатських фракцій та народних депутатів. І розглянути… (Шум у залі) І розглянути за 30 хвилин інформацію. Потім у нас буде Тимчасова слідча комісія, у якої буде можливість конкретно послухати. (Шум у залі) 30 хвилин загалом. Добре, доповідайте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Шановні громадяни України! Шановні депутати! Вельмишановний Голово Верховної Ради! Я хотів би розпочати свою доповідь з того, що згідно до статті 39 Конституції України було Доручення дано Кабінету Міністрів  розробити Закон про мирні зібрання громадян. І з 2005 року Верховна Рада… (Шум у залі) …не спромоглася прийняти того закону. Тому я хотів би, користуючись можливістю, звернутися до вас, до всіх фракцій розглянути в другому читанні цей закон і прийняти його для того, щоб не відбувалося таких подій, які відбулися 18 травня цього року.

Як саме проходять мирні зібрання сьогодні в державі і що таке…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Віталій Юрійович! Віталій Юрійович, одну хвилинку. Ну, давайте совість мати! Запросили міністра – давайте послухаємо, задасте питання, так не повинно бути. (Шум у залі) Давайте поважати. Прошу.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Я продемонструю сьогодні, яким чином мирні зібрання відбуваються в нашій державі. Наприкінці квітня початку травня цього року  до Київської міської державної адміністрації надійшло 9 повідомлень про заплановані масові заходи в столиці 18 травня: 3 повідомлення про проведення акції "Вставай, Україно!", 6 повідомлень про заходи пов’язані з відзначенням Дня Європи під гаслом "Фашизм в Україні не пройде!", "В Європу без фашистів!". Загальна заявлена чисельність  учасників понад 140 тисяч  осіб.

У зв’язку  з проведенням таких масштабних заходів Міністерством внутрішніх справ було розроблено відповідний план та здійснено розрахунок сил і засобів  правоохоронців для забезпечення громадського порядку. З метою негайного реагування на зміни в оперативній обстановці були створені посилені слідчі  оперативні групи, групи документування, необхідні резерви особового складу.

До відома. З інших регіонів держави до столиці для надання допомоги прибуло 500 працівників спецпідрозділів "Беркут" та 200 військовослужбовців внутрішніх військ. В цілому до охорони громадського  порядку було залучено понад 4 тисячі правоохоронців.

Поступали питання щодо тих дій, які відбувалися в державі, я якраз на цих питання і зупиню вашу увагу.

Щодо  подій навколо бронеавтомобіля. Під час проведення масових заходів в столиці надійшла інформація про пересування центральною частиною міста бронеавтомобіля. Для з'ясування мети перебування цього транспортного засобу на вулицях міста та запобігання можливим негативним наслідкам мною особисто було прийнято рішення про доставлення бронеавтомобіля до найближчого територіального органу внутрішніх справ. Працівники ДАІ розпочали   його супроводження до  Шевченківського райуправління. На вулиці Велика Житомирська група опозиційних народних депутатів заблокувала рух цього автомобіля. Відразу транспортний засіб очолив натовп людей із символікою Партії "Батьківщина", УНА-УНСО, ВО "Свобода"  -  до 150 осіб.

Ними були побиті вікна у бронеавтомобілі, зірваний відеореєстратор, зламана кришка  двигуна, спущені колеса. Все це супроводжувалося декілька хвилин.

У конфлікт також  втрутилися біля 70 молодиків, які підійшли з Михайлівської площі. З обох сторін лунали нецензурні висловлювання, кидали пластикові пляшки з невідомою рідиною, розпилювали сльозогінний газ, виникли поодинокі сутички.

Пропоную вам переглянути відео цих подій.

 

(Трансляція відеозапису).

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Після втручання працівників міліції дії натовпу були локалізовані. Бронеавтомобіль був доставлений до райуправління. Слідчим відділом Шевченківського райуправління головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві розпочато кримінальне впровадження за фактом хуліганства (стаття 296 частина друга Кримінального кодексу). Крім того, на водія бронеавтомобіля складено адміністративні протоколи за порушення правил дорожнього руху.

(Шум у залі)

Цього ж дня до Шевченківського районного управління звернулися народні депутати України Ярема та Міхальчишин із заявами про військову спецмашину, що створює небезпеку для громадян на вулиці Велика Житомирська. Зазначені заяви зареєстровано та проводиться  перевірка.

Щодо нанесення тілесних ушкоджень Снісарчук. Близько 15 години до Шевченківського райуправління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві із заявою звернулася Снісарчук Ольга Юріївна, журналіст, парламентський кореспондент, редактор програми "Час", "Підсумки" телеканалу "5 канал". Вона повідомила, що під час зйомок акцій опозиційних сил невідомі особи біля будинку номер 1/3 на вулиці Велика Житомирська вдарили її в обличчя та розбили мобільний телефон.

Я хотів ще одне відео показати, але не буду… (Шум у залі) Показати? Будь ласка, покажіть. Покажіть, будь ласка.

 

(Трансляція відеозапису)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжуйте. Віталій Юрійович, продовжуйте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. За словами Снісарчук, приблизно о 13 годині вона приїхала до центральної частини міста Києва з метою висловлення своєї громадської позиції. Близько 14.00 на вулиці Велика Житомирська до неї підбігли невідомі чоловіки та почали бити. Під час нанесення їй тілесних ушкоджень вона викрикувала, що є журналістом та виконує свої професійні обов'язки, однак це не зупинило нападників. У подальшому від користувачів мережі Інтернет вона дізналася про особи учасників конфлікту.

Снісарчук було надано медичну допомогу на місті події лікарями "швидкої", що викликали працівники міліції. Потерпіла від госпіталізації відмовилася. 

18.05.2013 року слідчим відділом Шевченківського рай управління Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в місті Києві  розпочаті кримінальні впровадження за фактом умисного легкого тілесного ушкодження (частина 1, стаття  125 Кримінального кодексу  України) та перешкоджання законній професійній діяльності журналіста (частина 1 статті  171 Кримінального кодексу  України).

На підставі отриманих доказів   слідчим перекваліфіковано дії зі статті "Отримання  легких тілесних ушкоджень" (частина 1 статті  125) на "Хуліганство" (частина 2, 296-а Кримінального кодексу  України).

Також до Шевченківського районного управління звернувся з заявою Содель Владислав Олександрович, фотокореспондент газети  "Комерсант" (Україна) про визнання його як потерпілого у кримінальному впровадженні. Він знаходився на місці події рядом зі своєю дружиною Снісарчук та також постраждав він дій невідомих. Тілесних пошкоджень він не отримав.

У ході досудового розслідування  виконано ряд слідчих дій та організовано збір інформації щодо цієї події.

Особа, на яку вказували Снісарчук  та Содель, встановлено. Сьогодні судом, можливо завтра, ми готуємо відповідні документи до суду, ми його затримали згідно статті 208 Кримінально-процесуального  кодексу і готуємо  документи, які передамо в суд для вирішення прийняття рішення щодо його арешту.   (Шум у залі)

 У свою чергу я особисто  запевняю Ольгу Юріївну, що правоохоронці зроблять все можливе для відновлення ваших конституційних прав і притягнуть до відповідальності винних. При чому я наголошую, що ми будемо приймати відповідні рішення     до всіх, хто приймав в тих бійках активну участь.  (Шум у залі)  Хочу поставити вас до відома, шановні народні депутати. Що 19 травня прокуратурою Шевченківського району міста Києва винесено постанову про об'єднання матеріалів кримінальних проваджень в одне провадження.

Тепер, що стосується наметів. Крім того, (Шум у залі) у вас буде можливість задати мені запитання. Я вважаю, вам нададуть таку можливість. Крім того, під час акції опозиційних сил на площі Софіївській представники Всеукраїнського комітету "Наступ" та Громадянського руху "Спільна Справа" без відповідних дозвільних документів встановили біля пам'ятника Богдану Хмельницькому 16 туристичних наметів.

Працівниками міліції на підставі Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 28.12.2008 року за номером 1051, представникам цих організацій було запропоновано надати відповідні дозволи на встановлення туристичних наметів; у разі їх відсутності, негайно демонтувати.

Однак, ці пропозиції громадянами були проігноровані. У зв'язку з цим, працівниками комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району міста Києва" було демонтовано 16 наметів.

Працівники міліції забезпечували тільки охорону громадського порядку. За його порушення було затримано чотирьох громадян, відносно яких складені адміністративні протоколи. Щодо оцінки професійних дій працівників міліції, призначено та проводиться службове розслідування. Всі матеріали службового розслідування будуть направлені для прийняття остаточного рішення до прокуратури.

Хочу відмітити, що при проведенні таких масових заходів із значною кількістю громадян різнополярних політичних поглядів, органи внутрішніх справ спрацювали в цілому на належному рівні, у відповідності до наданих законом повноважень. (Оплески)

 Разом з тим, хочу закінчити свою доповідь вам, шановні народні депутати, тим, з чого я її начав.

Я ще раз хочу звернутися до вас, щоб ви прийняли вкрай необхідний Закон про мирні зібрання, який знаходиться в Верховній Раді, розглянутий в 2009 році був в першому читанні. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати, прошу записатися від фракцій. Хвилина – питання, дві хвилини – відповідь. У нас є 14 хвилин на це.  Прошу. Дам і від позафракційних.

Прошу, фракція Віталія Кличка "УДАР", Кутовий.

 

12:02:37

КУТОВИЙ Т.В.

Прошу передати слово Валентину Наливайченку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу передати, Валентин Наливайченко.

 

12:02:43

НАЛИВАЙЧЕНКО В.О.

Фракція "УДАР Віталія Кличка". Пане міністре, ми вимагаємо від вас не просто звіту, а конкретних відповідей.

Перша відповідь. Відповідно до Закону про міліцію та громадську безпеку в державі ви як член Ради національної безпеки і оборони, як і інші керівники силових органів, поставили особисті підписи на плані забезпечення громадської безпеки кожного громадянина України, в тому числі в суботи під час масових акцій.

У цьому зв'язку перше питання. Як так склалося, що безконтрольно за гроші були найняті бойовики, заведені в центр Києва для бойових дій екстремістського нападу на мирних людей. Не залежно від партійності. Перше питання.

Друге питання. Як так сталося, хто дав злочинний наказ? Коли бронетехніки без опізнавальних, як ви самі кажете, знаків потрапила поза кордони, які тримали чесні міліціонери навколо масових акцій. Я доповідаю, що всі депутати йшли пішки. Жодна машина не заїхали в центр міста. Окрім оперативних машин  та цієї бронетехніки.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте хвилину, тому що другі не зможуть задати. Відповідайте.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання.

Шановні народні депутати, я дам вичерпну відповідь. І для  того, щоб вона була зрозуміла, я скористаюся довідкою, яка підготовлена нами була якраз відповідно до подій, бронетехніки, вона дійсно вас хвилює, а потім я дам відповідь щодо особи і осіб, які приймали участь в цій акції.

18 травня, дуже уважно слухайте, будь ласка, близько 12 годин до перехрестя вулиць Хрещатик, Інститутська почали здійснювати під'їзд на автомобілях голови опозиційних фракцій, які мали очолювати Всеукраїнську акцію "Вставай, Україна!" Зокрема з вулиці Михайлівської під'їхали народні депутати України – керівники депутатських фракцій Верховної Ради: Тягнибок, Кличко, а з вулиці Інститутської до перехрестя з вулицею Хрещатик під'їхав Турчинов. Слід за ним рухалися ще два автомобілі такого ж класу, позашляховики, тобто була колона, яка рухалася. За цією колоною виїхав бронеавтомобіль, про який іде мова. (Шум у залі) На цьому бронеавтомобілі були встановлені білі прапори, за зовнішніми ознаками схожі на прапори Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина".

Враховуючи те, що зазначені транспортні засоби не виконали вимогу працівників міліції про зупинку на перехресті вулиць Ольгинська і Інститутська, один із працівників полку ДПС ДАІ при Головному управління Міністерства внутрішніх справ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити. (Шум у залі) Говорите, Юрий Витальевич. Микрофон включен. Юрий Витальевич! Виталий Юрьевич.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Міліціонер прийняв рішення... (Шум у залі)  Так, добре, що ви їх принесли. Дуже добре, що ви їх принесли. Тут на цьому відео, на цій фото бачите ви, оце працівник міліції, який заїхав  попереду цієї колони для того, щоб її зупинити. Включив проблискові маячки, але ніхто не відреагував на цей знак зупинки і поїхали далі. От тут мова йде про оцей джип, про який кажу, в якому в ході службового розслідування працівники міліції дали пояснення, що знаходився пан Турчинов.  (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Фракція "Батьківщина", Лук'янчук, прошу.

 

12:07:37

ЛУК’ЯНЧУК Р.В.

Дякую. Прошу слово передати Турчинову Олександру Валентиновичу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Турчинову прошу передати.

 

12:07:42

ТУРЧИНОВ О.В.

В зв'язку з тим, що тут двічі було названо моє прізвище, прощу ще додатково хвилину на репліку.

Перше. Ми вимагаємо, щоб поставили наше відео, яке зняли журналісти так само як показали відео міністра внутрішніх справ. Це перше.

Друге питання. Пане міністр, я звертаюся до вас, я тут знаходжуся, подивіться на мене, уважно. Я доїхав в зв'язку з допомогою міліції, тому що все було заблоковано, до "Динамо Київ" і далі -  йшов пішки. До вулиці Інститутської я не зміг проїхати в зв'язку з блоком міліції. В той же час БТР, про яке ви говорили, супроводжувала машина ДАІ, він дві години їздив центром міста під захистом міліції. І коли він почав прориватися на площу Софіївську, де було 50 тисяч мітингуючих. Саме опозиціонери зупинили його, щоб вони не задавили людей. І знову міліція заважала.

Більше того, в БТР зафіксований працівник міліції і на відео це чітко видно. Наступне питання. … (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Відповідь на питання. Прошу відповідь на питання, хто? То ви питання задаєте, то відповідь. Дамо. (Шум у залі)

Давайте, відповідайте. Я включу і буде… Я включу, я скажу, хай відповість, сяде і побачимо все.

(Шум у залі)

Шановні народні депутати,  я закрию зараз засідання. Я вас прошу, сідайте, ми розглянемо всі питання. Віталій Юрійович, я прошу, сідайте на своє місце. Скажіть, щоб включили відео. Сідайте на своє місце! Сідайте на своє місце! Пропустіть! Ось відео ваше!

 

(Трансляція відеозапису)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу сідати. (Шум у залі) Я прошу сідати, заспокойтеся! (Шум у залі) Слово для репліки надається Олегу Тягнибоку, 2 хвилини міністру і завершуємо розгляд цього питання. Прошу.

 

12:16:07

ТЯГНИБОК О.Я.

Дякую. Шановні колеги депутати! Олег Тягнибок, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Чому попросив репліку? Не тільки через те, що прозвучало моє прізвище, а через те, що це стосується кожного з нас: і представників опозиції, і представників влади.

У доповіді міністра внутрішніх справ прозвучало, що 18 числа я на мітинг приїхав з вулиці Михайлівської.

Насправді, є безліч свідків, які можуть зафіксувати, на мітинг я приїхав лишень до вулиці перехрестку Хмельницького і Пушкінської. Увага! Я вийшов з автомобіля на вулиці Пушкінській. Але перед тим, п'ять хвилин, я  телефонічно передзвонив до Іллєнка Андрія, який відповідальний за нашу акцію і по телефону йому сказав, що приїду з вулиці Михайлівської. Що це значить? (Шум у залі) Що це значить, товариство? Це значить, що наші телефони прослуховують, це значить, що інформацію міністру його підлеглі дають навіть не по факту, а по прослухованих розмовах телефонів. Вимагаю, від Голови Служби безпеки України...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від Партії регіонів ніхто не виступав. Прошу, народний депутат Богословська. (Шум у залі) А потім – для репліки Турчинову.

 

12:17:56

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.

Шановна українська громада!  Ми попереджали, що якщо неонацистські партії зайдуть в український парламент, то це буде означати, що із  відворотні ці бандюки будуть виходити на політичну площину і на вулиці. Сьогодні відео підтвердило всю правоту слів міністра. І ми це бачили, представник внутрішніх справ був в машині, щоб провести її на штраф-площадку.... (Шум у залі) ...а ви з цього робите фарс. На відео, яке продемонструвала опозиція, немає жодного представника "Свободи". Ви не побачили цей монтаж? Вас там не було? Всюди  ваші люди на зйомках МВД, але вашої жадної людини немає на том відео, що ви представили. Ви – профанатори і провокатори і ніщо, ніщо не може виправдати, що як фашисти  під час війни, металевими штрикали в сіно, щоб знайти там мирних мешканців, як…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу завершити.

 

БОГОСЛОВСЬКА І.Г. Шановна українська громада, слухайте! Металевими штиками штрикали в машину, де сиділа жива людина, як фашисти під час Другої світової війни штрикали в сіно і шукали мирних мешканців. Це фашизм, і він в Україні не пройде! Дякуємо вам, пане міністре, за те, що все буде розслідувано і всі будуть покарані. Дякую.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ганьба! Ганьба! Ганьба!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Час для розгляду вичерпано. Ви не чуєте один одного. Перерва на 30 хвилин. Питання розглянуто.

Ганьба, да! Ганьба, ви не хочете чути один одного…

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Продовжуємо нашу роботу. Я прошу, Турчинов. Турчинов, прошу, хвилина, репліка.

 

12:57:31

ТУРЧИНОВ О.В.

Пане Голово! Я, єдине, не бачу міністра внутрішніх справ, який принизив не тільки  міністерство,  а й особисто себе не тільки співпрацею з  Партією регіонів і виконання незаконних, а вірніше злочинних дій, але ж вибачте, брехнею, яка дуже легко спростовується. І я надам і журналістам, і всім відео реєстратор своєї машини, де чітко показаний маршрут. Тобто слова і щодо Тягнибока, щодо Турчинова – це чиста брехня міліції, яка пробує приховати  свій злочин. Замість того, щоб відповідати, чому вони знімали з поїздів людей, чому вони проколювали шини машин, чому вони  прикривали рух бронетехніки, яка  насувалася на людей і створювала реальну небезпеку; чому вони прикривали бойовиків, які били журналістів і які били незахищених громадян. І замість цих відповідей ми почули брехню і нісенітниці.

Саме тому ми вимагаємо до залу Генерального прокурора для того, щоб можна було чітко  поставити питання відповідальності…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

12:58:41

ТУРЧИНОВ О.В.

Саме вимагаємо відповідальності і міністра, і Міністерства внутрішніх справ. І вимагаємо викликати до залу Генерального прокурора для того, щоб чітко розставити всі акценти і  зняти всі ці брехливі, лживі інформаційні повідомлення, які пишуться в офісі Партії регіонів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Генеральний  прокурор у відрядженні. Його немає в Києві. (Шум у залі) В Києві немає.

Так… Самойленко Юрій Павлович… Є? Відповідати будете на питання?

Можна включити там  мікрофон на трибуні. Чи сюди? Давайте сюди.

Є пропозиція… Скільки? 15 хвилин хватить, щоб продовжити? 15 хвилин розглядаємо і з закінченням обговорення цього питання.

Переходимо до інших питань.

Прошу, Віталію Юрійовичу.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Ще раз хочу звернутися до громадян України, нашої держави, до вас, шановні народні депутати! Щоб ви зрозуміли чітко позицію міністра. Я, перше, що кажу, це ми об'єктивно розберемося у всіх випадках, які відбулися. Я казав, що ми притягнемо всіх осіб, хто спровокував бійку в центрі міста Києва. Всіх.

Крім того, крім того, я хочу сказати нашій громаді, громадянам, що вони себе можуть почувати спокійно в державі. (Шум у залі)  Міліція захистить їх права і обов'язки. І до вас звертаюсь, ви регочете напрасно. Бо якщо у вас щось трапляється, ви відразу в міліцію біжите.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! У нас є 15 хвилин. Тому, запишіться на питання. 15 хвилин.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. … які пролунали на мою адресу. Першу частину я вам ……. розповів, точніше, другу. А першу частину, я не дав вам відповідь.

Так ось, зараз, я коли був вже в Міністерстві внутрішніх справ, я хочу звернути всіх громадян увагу. Можете зайти зараз на ukr.net, подивитися відеоролик, який виклала людина, яку ми затримали і допросили. Вона перед тим, як їхати в міліцію, дала своїм друзям коментар і сказала, якщо її затримають, будь ласка, викладіть в Інтернет мої повідомлення.

Тому я хочу сказати. Там є заява, я не хотів давати відповідь тому, що ми його допросили. Я не хотів надавати політичного ще жару в нашу дискусію сьогоднішню. Але ж він допитаний офіційно. Є протокол допиту цієї людини. Де він каже, що його за гроші найняла охороняти безпеку при проведенні опозиційного мітингу.

Тому я ще раз кажу, ми розберемося з усіма, хто цю провокацію зробив в центрі міста Києва. Дякую за запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу, Партія регіонів, Момот.

 

13:02:08

МОМОТ О.І.

Олександр Момот, 27 виборчий округ, Дніпропетровськ, Партія регіонів. У мене запитання, пане міністре. Так скільки ж таки людей прийняло у цих акціях в Києві 18 травня?

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю.  Дякую за запитання. За нашими підрахунками, 51 тисяча людей прибула на акцію проти "Україна  без фашистів". (Оплески)

 Приймали участь на опозиційному мітингу 6,5 тисяч осіб. (Шум у залі) Прибули всього із інших міст держави близько 2 тисячі 200 або 2 тисячі 300 осіб, а решта прибули з міста Києва і Київської області.

Будь ласка, ще які запитання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", Марцінків.

 

13:03:29

МАРЦІНКІВ Р.Р.

Прошу передати Андрію Міщенку слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Міщенко, прошу.

 

13:03:33

МІЩЕНКО А.М.

Андрій Міщенко,  Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Пане міністре, тут чітко на знімку, на фотографії видно, як в супроводі ДАІ їде БРДМ без номерів для здійснення провокацій. За кермом знаходиться підполковник міліції. Назвіть, будь ласка, прізвище власника БРДМ або військової частини, звідки він був взятий. Друге. Назвіть прізвище підполковника водія, номери машини ДАІ, і хто віддавав наказ на супроводження цього БРДМу.

Друге питання. 18 травня відбулося масове групове скоєння злочину за статтею 296 частиною другої при потуранні і бездіяльності тисяч спецпідрозділу "Беркуту". Назвіть прізвища посадових осіб від міністерства, відповідальних за громадську безпеку під час проведення заходів у місті Києві 18 травня. Дякую.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Дякую за запитання. Шановні народні депутати,  особисто я в своєму робочому кабінеті отримав інформацію від керівника київської міліції Коряка Володимира Васильовича про те, що працівниками міліції були зроблені, зроблені попытки зупинити автомобіль. Він на вимоги працівників міліції не зупинився і доїхав до Великої житомирської вулиці, де був зупинений працівниками міліції.

Особисто я віддав команду, щоб він не провокував своїм виглядом, цей автомобіль, цей автомобіль забрати в райвідділок. Підставою для того було те, що автомобіль був без номерних знаків. Сам автомобіль - це демілітаризований автомобіль, він знаходиться в цивільному обігу, значить, і він знаходився, ще раз кажу, у людини, у власника. Власник встановлений. Я вже доповідав, що на нього склали адміністративні протоколи. Зробите відповідний запит, я вам надам письмову відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви задаєте питання, але слухати не хочете. "Батьківщина", Павловський.

 

13:06:01

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський. Прошу передати слово генералу міліції, а не гвардії наслідного гопника. Генералу міліції Яремі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

13:06:15

ЯРЕМА В.Г.

Добрий день. Ярема, "Батьківщина", 212 округ, Київ. Шановний пане міністр, я вимушений сказати, що ви брешете. Тому що з самого ранку 18 травня я відслідковував ці групи. І біля готелю "Дніпро" вони в 9 годин ранку зібралися. Я звернувся до Пасльона, заступника начальника главку, щоб він встановив особи цих всіх гопників. Він відмовився і сказав мені, що вони всі під контролем, що це люди мають право так же само проводити демонстрації. Потім ці всі люди приймали участь в бійці.

Ніколи за роки незалежності міліція не була разом з бандитами. Ми пройшли 90-і роки. (Оплески) Партія регіонів… в Партії регіонів зараз находяться 4 народних депутати, які тривалий час працювали в правоохоронних органах, але такого ганебного відношення до…

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

ЯРЕМА В.Г. Завершити дайте. (Шум у залі)

Пане міністр, скажіть, будь ласка, чи усвідомлюєте ви те, що за ці всі дії, за те, що ви підставляєте особовий склад, кидаючи їх на вчинення злочину, прийдеться в кінці-кінців відповідати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу.

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Я до вас звертатися не буду. Буду звертатися до тих, хто мене слухає сьогодні.

Шановні народні депутати,  я хотів би сказати наступне. Якщо мова йде… Я ж такі слова як міністр не можу сьогодні казати в цій поважній залі, щоб громада слухала, якісь висловлювання генерала міліції, який собі дозволяє,  будучи народним депутатом, так висловлюватися.

Якщо він каже по громадян якихось, то я вам дам фото, мабуть, про цих іде мова. (Оплески)

Можете взяти. І вам можу дати, щоб ви подивилися. Я, чесно кажучи, ми ще повстановлюємо цих осіб. Повстановлюємо. (Шум у залі)

 І далі, що хочу сказати щодо того підполковника міліції, який був за кермом автомобіля. Коли затримали автомобіль, зупинили його працівники міліції і не дали рухатися тому автомобілю народні депутати. Після цього працівник міліції, підполковник, якого ви показували, в зв'язку з тим, що водій автомобіля не мав при собі посвідчення водія, попросив його надати місто для того, щоб міліціонер транспортував цей засіб в райвідділ. Вихвачена була картинка і на всю державу показали. Ну,..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні депутати! Об'єднання "Свобода", народний депутат Кайда.

 

13:09:46

КАЙДА О.П.

Іллєнко, будь ласка, слово передайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іллєнко, прошу.

 

13:09:51

ІЛЛЄНКО А.Ю.

Фракція Всеукраїнське об'єднання "Свобода", місто Київ. Таке питання до, поки що, міністра пана Захарченка.

Як іде розслідування справи про побиття свободівців  вмісті Києві, про яке я сьогодні говорив тут з трибуни, коли трьом людям, напали,  нападали зі спини, били кастетами по голові, і, власне, люди сьогодні знаходяться в лікарні у важкому стані?  І у нас є фотографії, відео тих нападників. І, власне, тиждень прошов – нуль реакції, міліція абсолютно на це не реагує.

І друге питання. Чому зразу після 18 числа замість того, щоби дійсно шукати винних і карати винних у тих страшних провокаціях, які були на акції, міліція почала знову хвилю терору і репресій проти свободівців в Києві? Почали приходити вночі, в прямому сенсі слова, виламувати двері, матюками, погрозами говорити людям, щоб вони негайно йшли на допити. Це відбувалося по всьому місту Києву, в тому числі з членами політради "Свободи" Левченком, Андрійком і багатьма іншими. Поясніть, будь ласка, цю хамську поведінку ваших співробітників. Дякую. (Оплески)

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю. Я, депутати, вам пояснював, що коли відбулися події і до нас надійшло багато заяв з різних боків, то для того, щоб оперативно отримувати інформацію, ми допитували всіх, хто приймав участь або хтось що бачив по тих подіях, які відбувалися на той час в тому місці. І коли до мене приходили народні депутати, я вчора зустрічався, опозиційні і задавали мені запитання: "Скільки було допитано осіб для того, щоб об’єктивно розібратись?" Ми сказали, що більше 70 осіб було допитано. Це вимушені заходи були.  і ситуація дійсно надзвичайна. Але ж яких перебільшень, якихось знущань, як ви кажете, таких я не можу сказати. Якщо у вас є конкретні випадки, по конкретній особі, де були такі випадки, я прошу надати цю інформацію мені письмово і ми в цьому питанні розберемося. Ми зараз проводимо службове розслідування по всіх  фактах, які пролунали з боку народних депутатів там, де вони вважають міліція або не виконала свої професійні обов’язки, або виконала не в повному обсязі, або перевищила свої службові обов’язки. По всіх цих питання, я вже  вам казав, але, на жаль, ви дуже емоційно сприймаєте мою доповідь, що всі матеріали по службових розслідуваннях будуть передані для остаточного прийняття рішення в Генеральну прокуратуру.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Об'єднання "Свобода", народний депутат Швайка.

 

13:12:46

ШВАЙКА І.О.

Прошу передати слово Олегу Тягнибоку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олегу Тягнибоку, прошу передайте слово.

 

13:12:52

ТЯГНИБОК О.Я.

Пане Захарченко, якось нам тут було дивно почути, що ви тут рекламуєте як істину в останній  інстанції провокаційну заяву Вадика Румуна, нібито його найняла опозиція.

Я хотів би проінформувати вас і спитати, чи ви взагалі володієте тою інформацією. Опозиція повідомляла впродовж останніх двох років проте так зване білоцерківське злочинне угрупування.

В 2010 році вони брали участь в зриві виборів до місцевих рад у Василькові. Це саме ті  спортивні журналісти, які брали участь у силових акціях на різних дільницях.  В 2011 році саме ці люди зривали вибори в Боярці, Вишневому, в Софіївській Борщагівці. В 2012 році це зрив виборів в Обухові, це так звані журналісти в окружних виборчих комісіях по Київській області, це виселення Ніни Москаленко, в яких вони брали участь. Тобто ці люди протягом більше як двох років вони, які тренуються на базі  спортзалу міжрайонного управління МВС, де є керівником полковник Гребенников в Білій Церкві…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

 

13:13:59

ТЯГНИБОК О.Я. Дозвольте завершити.

Тобто  пане міністре, ця інформація є абсолютно відома для всіх. І мені дивно просто, коли ви відкрито в етер говорите про те, що виявляється це опозиція замовляла. Ну не вже складно для працівників органів Міністерства внутрішніх справ, які є фахівцями, професіоналами, якби нам хотілося, перевірити цю інформацію?

І друге питання. Прокоментуйте той інцидент, який склався зі мною щодо  прослуховування мого телефону.  Дякую. (Оплески) 

 

ЗАХАРЧЕНКО В.Ю.  Дякую за запитання. Ну, відповідь дуже  проста: хто де займається, у якому спортзалі –  це взагалі не має ніякого відношення до справи, хто їх найняв за гроші і взагалі. (Шум у залі)

От я би хотів свою точку зору сьогодні у цьому залі висловити, що пора, шановні, заканчувати на мітинги людей за гроші наймати. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні депутати, 15 хвилин пройшло, ми домовлялися, час вичерпано. Тому закінчуємо розгляд цього питання. (Шум у залі)

Шановні депутати, відповідно до частини 7  статті 51 Регламенту Верховної Ради  України на вимогу двох депутатських фракцій просимо оголосити перерву у пленарному засіданні на 30 хвилин: фракція "Батьківщина", фракція "Свобода". Я прошу керівників фракцій зайти у кабінет  Голови Верховної Ради. Через 30 хвилин продовжимо роботу. О 13 годині 40 хвилин.

… години.  В 16 годин я жду на вечірньому засіданні.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку